Πραςθ. Αλεξάνδρα Οικονόμου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πραςθ. Αλεξάνδρα Οικονόμου"

Transcript

1 Πραςθ Αλεξάνδρα Οικονόμου

2 Το φωσ Αντιλαμβανόμαςτε ζνα πολφ μικρό τμιμα του θλεκτρομαγνθτικοφ πεδίου, μεταξφ nm (1/διςεκατομυριοςτό του μζτρου). Το τμιμα του θλεκτρομαγνθτικοφ πεδίου που αποκαλοφμε φωσ δεν είναι ποιοτικά διαφορετικό από το υπόλοιπο θλεκτρομαγνθτικό πεδίο είναι απλϊσ το τμιμα που μποροφμε να δοφμε.

3 Μήθνο θύκαηνο

4 Στοιχεία του φωτόσ Ακτινοβολία: πολφ μικρά φορτία ενζργειασ (quanta) Quantum: το μικοσ κφματοσ του φορτίου ενζργειασ Φωτόνια: τα quanta τθσ φωτεινισ ενζργειασ μεταξφ nm που μποροφμε να δοφμε Κάκε φωτόνιο είναι μια πολφ μικρι ποςότθτα ενζργειασ (θ οποία εξαρτάται από το μικοσ κφματοσ)

5 Αςξανόμενη ενέπγεια Αςξανόμενο μήκορ κύμαηορ

6 Σσεηική ένηαζη Μήκορ κύμαηορ

7 Η αντίλθψθ του χρϊματοσ Αποτζλεςμα 3 παραμζτρων: Απόχρωςθσ (hue). Αλλάηει ανάλογα με τθν ζνταςθ του φωτιςμοφ. Βραχφτερα μικθ: ιϊδεσ, μπλε, κλπ. Μακρφτερα: κόκκινο. Ζνταςθσ. Φωτεινότθτα (brightness) Κορεςμοφ (saturation). Βακμόσ κακαρότθτασ του χρϊματοσ. Μια απόχρωςθ πλθςιάηει ζνα απλό χρϊμα, ι αποτελείται από διαφορετικά μικθ κφματοσ; Ζνα απλό χρϊμα είναι πλιρωσ κορεςμζνο. Η ανάμιξθ του λευκοφ μειϊνει τον κορεςμό του.

8

9 Η αίςκθςθ τθσ όραςθσ Το αποτζλεςμα τθσ επίδραςθσ του φωτόσ όταν πζφτει ςτον αμφιβλθςτροειδι χιτϊνα και τελικά επιδρά ςτουσ νευρϊνεσ του εγκεφάλου. Όταν το φωσ (φυςικι ενζργεια) φκάνει ςτουσ οφκαλμοφσ, ενεργοποιεί τουσ υποδοχείσ τθσ όραςθσ. Η φυςικι ενζργεια μεταςχθματίηεται ςε θλεκτροχθμικι ενζργεια ςτουσ νευρϊνεσυποδοχείσ. Οι φωτοχποδοχείσ δφνανται να ανταποκρικοφν ςε πολφ λίγθ ενζργεια, αυτι ενόσ φωτονίου. Η ενζργεια αυτι μετατρζπεται ςε γενεςιουργό δυναμικό (τοπικι υπερπόλωςθ του νευρϊνα).

10 Η αιςκθτικι κωδικοποίθςθ Οι νευρϊνεσ ςτζλνουν ζνα μόνο είδοσ μθνφματοσ: δυναμικά ενεργείασ. Ο εγκζφαλοσ ερμθνεφει τα δυναμικά ενεργείασ από το οπτικό νεφρο ωσ φωσ, και αυτά από το ακουςτικό νεφρο ωσ ιχο. Οι νευρϊνεσ ζχουν ζναν αυκόρμθτο ρυκμό πυροδότθςθσ. Αντιδροφν ςε ζνα ερζκιςμα αυξάνοντασ ι μειϊνοντασ τον ρυκμό πυροδότθςθσ. Ο ρυκμόσ των ϊςεων μεταφζρει το είδοσ τθσ πλθροφορίασ. Το νόθμα τθσ ϊςθσ ενόσ μεμονωμζνου νευρϊνα μπορεί να εξαρτάται και από το ποιοι άλλοι νευρϊνεσ είναι ενεργοί.

11 Αμθιβληζηποειδήρ Κενηπικό βοθπίο θακόρ Ωσπή κηλίδα Οπηικό νεύπο κεπαηοειδήρ

12 Ο οφκαλμόσ-1 Το φωσ ειςζρχεται μζςω ενόσ ανοίγματοσ του οφκαλμικοφ βολβοφ, τθν κόρθ (pupil) Εςτιάηεται με τθ βοικεια του κερατοειδοφσ χιτϊνα (cornea) και του κρυςταλλοειδι φακοφ (lens) ςτον αμφιβλθςτροειδι χιτϊνα (retina) Ο κερατοειδισ (κυρίωσ) και ο φακόσ κάμπτουν τισ ακτίνεσ του φωτόσ ςχθματιςμόσ εικόνασ ςτον αμφιβλθςτροειδι

13 Ο οφκαλμόσ-2 Το ςχιμα του φακοφ ελζγχεται από τουσ ακτινωτοφσ μφεσ, που μποροφν να αλλάξουν το ςχιμα του (προςαρμογι). Οι φακοί γίνονται λιγότερο ελαςτικοί με τθν θλικία. Ο βακμόσ του φωτόσ που ειςχωρεί εξαρτάται από το μζγεκοσ τθσ κόρθσ. Η κόρθ ανοίγει ςτθν ίριδα.

14 Ο οφκαλμόσ-3 Η διαςτολι των κορϊν ελζγχεται από τουσ ςυμπακθτικοφσ κλάδουσ του ΑΝΣ Η ςυςτολι των κορϊν ελζγχεται από τουσ παραςυμπακθτικοφσ κλάδουσ του ΑΝΣ. Φάρμακο που παρεμποδίηει τθ διαβίβαςθ τθσ ακετυλοχολίνθσ (νευροδιαβιβαςτισ του ΠΝΣ) χαλαρϊνει τισ ίνεσ του ςφιγκτιρα μυόσ, ανοίγει τθν κόρθ (belladona) Οι κινιςεισ των οφκαλμϊν ελζγχονται από τουσ οφκαλμοκινθτικοφσ μφεσ

15 Ίπιρ Ακηινωηόρ μςρ Ωσπή κηλίδα Κόπη Τςθλό ζημείο κεπαηοειδήρ θακόρ αμθιβληζηποειδήρ Οπηικό νεύπο

16 Ο οφκαλμόσ-4 Δεν ζχουμε ςυναίςκθςθ του τυφλοφ ςθμείου. Ο εγκζφαλοσ ςυμπλθρϊνει τισ λεπτομζρειεσ που λείπουν από το οπτικό ερζκιςμα.

17 Ήξεπερ πωρ ηα μάηια ζος έσοςν ένα ηςθλό ζημείο; Δεν ζχουμε ςυναίςκθςθ του τυφλοφ ςθμείου. Ο εγκζφαλοσ ςυμπλθρϊνει τισ λεπτομζρειεσ που λείπουν από το οπτικό ερζκιςμα.

18 Ο οφκαλμόσ-5 Ο αμφιβλθςτροειδισ χιτϊνασ καλφπτεται από φωτοχποδοχείσ: ραβδία & κωνία (rods & cones). Όπωσ και ςτθν φωτογραφικι μθχανι, οι ακτίνεσ του φωτόσ εςτιάηονται ζτςι ϊςτε θ εικόνα να αναςτρζφεται: το δεξί μζροσ του οπτικοφ πεδίου διεγείρει το αριςτερό ιμιςυ του αμφιβλθςτοειδοφσ και αντίκετα. Το άνω μζροσ του οπτικοφ πεδίου διεγείρει το κάτω ιμιςυ του αμφιβλθςτοειδοφσ και αντίκετα.

19 Ο οφκαλμόσ-6 Κεντρικό βοκρίο (fovea): θ περιοχι του αμφιβλθςτροειδοφσ που είναι εξειδικευμζνθ για τθν οξεία όραςθ. Δεν υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία και νευράξονεσ των γαγγλιακϊν κυττάρων ςε αυτό το ςθμείο να τθν παρεμποδίςουν. Οι υποδοχείσ ςτο κεντρικό βοκρίο ζχουν πυκνι διάταξθ. Η πιο ευαίςκθτθ περιοχι δεν βρίςκεται ςτο ίδιο μζροσ ςε όλα τα είδθ. Γεράκια: μεγαλφτερθ πυκνότθτα φωτοχποδοχζων ςτο άνω ιμιςυ του αμφιβλθςτροειδοφσ (κάτω ιμιςυ του οπτικοφ πεδίου). Οξφτθτα όραςθσ όταν πετάνε. Το αντίκετο ςυμβαίνει ςτουσ αρουραίουσ.

20 ξαβδία θσλία Γίπνια θύηηαξα Οξηδόληηα θύηηαξα Βξαρύηλα θύηηαξα Ίλεο νπηηθνύ λεύξνπ Γαγγιηαθά θύηηαξα Φωρ

21 Ο οφκαλμόσ-7 Το φωσ πρζπει να περάςει διαμζςου των γαγγλιακϊν και δίπολων κυττάρων πριν φτάςει ςτουσ υποδοχείσ. Τα γαγγλιακά και τα δίπολα κφτταρα είναι ςχεδόν διαφανι.

22

23 Κωνία Εξειδικευμζνα για τθν χρωματικι όραςθ. Μικρι ευαιςκθςία ςτο αμυδρό φωσ. Φωτωπικό ςφςτθμα, απαιτεί περιςςότερο φωσ. Περιςςότερο ευαίςκθτα ςτισ λεπτομζρειεσ (λιγότερα κωνία ςυγκλίνουν προσ ζνα μεταςυναπτικό νευρϊνα). Μεγαλφτερθ πυκνότθτα ςτο κζντρο το αμφιβλθςτοειδοφσ (κεντρικό βοκρίο).

24 αβδία Περιςςότερο ευαίςκθτα ςτα αμυδρά φωτεινά ερεκίςματα. Δεν ςυμβάλλουν ςτθν χρωματικι όραςθ. Σκοτωπικό ςφςτθμα. Λιγότερο ευαίςκθτα ςτισ λεπτομζρειεσ (περιςςότερα ραβδία ςυγκλίνουν προσ ζνα μεταςυναπτικό νευρϊνα). Μεγαλφτερθ πυκνότθτα ςτθν περιφζρεια του αμφιβλθςτοειδοφσ.

25 ξαβδία θσλία

26 Η διζγερςθ των υποδοχζων-1 Η μεμβράνθ των φωτοχποδοχζων περιζχει δίαυλουσ ιόντων οι οποίοι είναι ςυνικωσ ανοικτοί. Οι δίαυλοι αυτοί δζχονται ανιόντα. Ζτςι, το δυναμικό υποδοχζα είναι θ υπερπόλωςθ. Σε αντίκεςθ με άλλουσ νευρϊνεσ, οι φωτοχποδοχείσ ςυνεχϊσ διαχζουν τον νευροδιαβιβαςτι τουσ. Όταν το φωσ απελευκερϊνει ενζργεια, οι δίαυλοι ιόντων του φωτοχποδοχζα κλείνουν. Τα ανιόντα δεν μποροφν να διαπεράςουν τθν μεμβράνθ, θ οποία υπερπολϊνεται περιςςότερο, και ο νευροδιαβιβαςτισ δεν διαχζεται.

27 Η διζγερςθ των υποδοχζων-2 Σαν αποτζλεςμα των αλλαγϊν, δθμιουργείται μια διαβακμιηόμενθ υπερπόλωςθ του υποδοχζα: όςο πιο ζντονο το ερζκιςμα, τόςο πιο ζντονθ θ υπερπόλωςθ. Η υπερπόλωςθ ζχει ςαν αποτζλεςμα τθν μείωςθ του νευροδιαβιβαςτι από τον φωτοχποδοχζα. Ο νευροδιαβιβαςτισ υπερπολϊνει το δίπολο κφτταρο. Η μείωςι του ζχει ςαν αποτζλεςμα τθν εκπόλωςθ του δίπολου κυττάρου. Η υπερπόλωςθ είναι ζνα νευρικό ςιμα, όπωσ θ εκπόλωςθ.

28 Η διζγερςθ των υποδοχζων-3 Συμπζραςμα: το φωσ υπερπολϊνει τον φωτοχποδοχζα και εκπολϊνει το δίπολο κφτταρο. Το δίπολο κφτταρο εκχζει νευροδιαβιβαςτζσ, οι οποίοι εκπολϊνουν τθ μεμβράνθ του γαγγλιακοφ κυττάρου και αυξάνει τον ρυκμό πυροδότθςισ του. Η αναςτολι του υποδοχζα επίςθσ μεταβιβάηει πλθροφορίεσ. Η υπερπόλωςθ του υποδοχζα μειϊνει τθν αναςταλτικι διαβίβαςθ προσ τα δίπολα κφτταρα, άρα αυτά διεγείρονται.

29 θσο

30 Οι 2 κεωρίεσ τθσ χρωματικισ όραςθσ (ςυμπλθρωματικζσ)

31 Η τριχρωματικι κεωρία (Young-Helmholtz) Κάκε κωνίο είναι ευαίςκθτο ςε ζνα ευρφ φάςμα μθκϊν κφματοσ, αλλά περιςςότερο ευαίςκθτο ςε οριςμζνα. Διακρίνουμε το μικοσ κφματοσ βάςει τθσ ςχετικισ διζγερςθσ των 3 ειδϊν κωνίων: Βραχζοσ μικουσ Μεςαίου μικουσ Μακροφ μικουσ κφματοσ Η ποςοςτιαία ςχζςθ τθσ αντίδραςθσ των 3 κωνίων κακορίηει τθν αντίλθψθ του χρϊματοσ. Συγκριτικι διεργαςία. Όταν και τα 3 είδθ ενεργοποιοφνται ςτον ίδιο βακμό, βλζπουμε άςπρο ι γκρι.

32 Η τριχρωματικι κεωρία (Young-Helmholtz) Πρόβλθμα: θ αντίλθψθ του χρϊματοσ δεν είναι απόλυτθ αλλά ςχετικι.

33

34 Η κεωρία τθσ ανταγωνιςτικισ (αντίκετθσ) επεξεργαςίασ (Hering) Κάκε δίπολο κφτταρο δζχεται πλθροφορίεσ από 2-3 είδθ κωνίων. Αντιλαμβανόμαςτε τα χρϊματα με τθν μορφι ςυμπλθρωματικϊν ηευγαριϊν χρωμάτων: Άςπρο - μαφρο Κόκκινο - πράςινο Μπλε - κίτρινο Συγκεκριμζνοι νευρϊνεσ διεγείρονται από το πράςινο & αναςτζλλονται από το κόκκινο, κλπ. Όταν το κφτταρο εκπολϊνεται, ο εγκζφαλοσ γνωρίηει πωσ κοιτάμε κάτι πράςινο, αλλά όχι κόκκινο ι λευκό. Άςπρο: διζγερςθ από τον ςυνδυαςμό όλων των μθκϊν κφματοσ.

35 Η κεωρία τθσ ανταγωνιςτικισ (αντίκετθσ) επεξεργαςίασ Όταν κοιτάηετε το κόκκινο για πολφ κα δείτε ζνα πράςινο μετείκαςμα (afterimage), κλπ. Κατά τθν παρατεταμζνθ ζκκεςθ ςε κόκκινο φωσ, ζνα ειδικό δίπολο κφτταρο μπορεί να υποςτεί παρατεταμζνθ διζγερςθ. Όταν το κόκκινο φωσ απομακρυνκεί, το κφτταρο υπερπολϊνεται και οι πλθροφορίεσ που ςτζλνει εκλαμβάνονται ςαν πράςινο.

36

37

38

39 Η αχρωματοψία Ζλλειψθ κωνίων μεςαίου ι βραχζοσ μικουσ κφματοσ (γενετικοί λόγοι). Πιο ςυνικθσ μορφι: διάκριςθ κόκκινου-πράςινου. Ο κόςμοσ φαίνεται ςαν αποχρϊςεισ του κίτρινου και του μπλε. Τα άτομα βλζπουν το κόκκινο και το πράςινο ςαν αποχρϊςεισ του κίτρινου. Δεν οφείλεται ςε ζλλειψθ κωνίων, γιατί θ διακριτικι τουσ ικανότθτα είναι φυςιολογικι. Τα κόκκινα κωνία τουσ περιζχουν πράςινθ οψίνθ. Άλλα άτομα επίςθσ μπερδεφουν το κόκκινο-πράςινο και ζχουν φυςιολογικι διακριτικι ικανότθτα. Τα πράςινα κωνία τουσ περιζχουν κόκκινθ οψίνθ.

40 Η αχρωματοψία ςυν. Οι δφο αυτζσ μορφζσ ζχουν να κάνουν με υπολειπόμενα γονίδια που βρίςκονται ςτο χρωμόςωμα Χ. Υπάρχουν ςε μεγαλφτερο ποςοςτό ςτουσ άνδρεσ διότι αυτοί ζχουν ζνα χρωμόςωμα Χ (8% ζναντι 1%). Η 3θ μορφι είναι πολφ ςπάνια και δεν ζχει να κάνει με γονίδιο του χρωμοςϊματοσ Χ. Δεν υπάρχουν μπλε κωνία. Ο κόςμοσ φαίνεται ςαν αποχρϊςεισ του πράςινου και κόκκινου. Ο ουρανόσ φαίνεται πράςινοσ και το κίτρινο φαίνεται ροη. Η διακριτικι ικανότθτα δεν επθρεάηεται διότι ο αμφιβλθςτροειδισ περιζχει λίγα μπλε κωνία. Μπορεί να υπάρχει ζλλειψθ δφο ειδϊν κωνίων.

41 Είδθ αχρωματοψίασ

42 Είδθ αχρωματοψίασ

43

44

45 Αχρωματοψία

46 Οπτικζσ οδοί Οπηηθό λεύξν Έμσ Γνλαηώδεο Σώκα (ζάιακνο) Οπηηθόο θινηόο

47 Οπτικζσ οδοί Οπηηθό ρίαζκα Έμσ Γνλαηώδεο Σώκα Οπηηθόο Φινηόο

48 1. Ακθηβιεζηξνεηδήο 2. Οπηηθό λεύξν 3. Οπηηθό ρίαζκα 4. Οπηηθά δεκάηηα 5. Άλσ δηδύκηα 6. Έμσ γνλαηώδεο ζώκα 7. Οπηηθή αθηηλνβνιία 8. Οπηηθόο θινηόο Οπτικζσ οδοί Κνηιηαθή επηθάλεηα εγθεθάινπ/νπηηθήο νδνύ

49 Τυφλι όραςθ (Ακπγδαιή) Πξνζθέθαιν (ζαιάκνπ) Οπίζζηνο βξεγκαηηθόο ινβόο Ακθηβιεζηξνεηδήο Άλσ δηδύκηα

50 Τυφλι όραςθ

51 Τυφλι όραςθ Απουςία οπτικοφ φλοιοφ Μθ ςυνειδθτι όραςθ Αποφυγι αντικειμζνων Μθ ςυνειδθτι ςυναιςκθματικι αντίδραςθ

52 Το οπτικό πεδίο

53 Βλάβεσ οπτικοφ πεδίου Μνλόπιεπξε απώιεηα νπηηθνύ πεδίνπ (Δηεξώλπκε) εκηαλνςία Οκώλπκε εκηαλνςία

54 Μθχανιςμοί επεξεργαςίασ οπτικοφ ςυςτιματοσ Αμφιβλθςτροειδισ χιτϊνασ: 6 εκατομμ. κωνία, 120 εκατομμ. ραβδία Δεν χρειαηόμαςτε πλθροφορίεσ από 126 εκατομμ. ςθμεία Σθμαντικζσ πλθροφορίεσ: όρια αντικειμζνων, κίνθςθ Σφγκριςθ ενόσ τμιματοσ του αμφιβλθςτροειδοφσ χιτϊνα με ζνα άλλο

55 Υποδεκτικά πεδία Υποδεκτικό πεδίο νευρϊνα: το τμιμα του αμφιβλθςτροειδοφσ που επθρεάηει τθ δραςτθριότθτα του νευρϊνα όταν προςπζςει κάποιο φωτεινό ερζκιςμα. Π.χ., υποδεκτικό πεδίο γαγγλιακοφ κυττάρου, ι κυττάρου φλοιοφ: το τμιμα του αμφιβλθςτροειδοφσ όπου οι υποδοχείσ διεγείρουν τα διάφορα κφτταρα, μζχρισ ότου το μινυμα φτάςει ςτο γαγγλιακό κφτταρο ι ςτο κφτταρο του φλοιοφ

56 Υποδεκτικά πεδία ςυν. Περιοχι του αμφιβλθςτροειδοφσ Περιοχι του οπτικοφ πεδίου Κάκε ςθμείο του αμφιβλθςτροειδοφσ δζχεται πλθροφορίεσ από κάκε ςθμείο του οπτικοφ πεδίου (δεν υπάρχει διαφορά μεταξφ των δφο) Διεγερτικά υποδεκτικά πεδία (αφξθςθ ρυκμοφ πυροδότθςθσ του νευρϊνα) Αναςταλτικά υποδεκτικά πεδία (μείωςθ ρυκμοφ πυροδότθςθσ του νευρϊνα)

57 Υποδεκτικά πεδία ςυν. Κέληξν + Κέληξν - Ππξνδόηεζε γαγγιηαθνύ θπηηάξνπ

58 Υποδεκτικά πεδία ςυν.

59 Ρλάγια (πλευρικι) αναςτολι Νευρϊνεσ: ςφνκετα υποδεκτικά πεδία (π.χ., ςε οριηόντια πράςινθ γραμμι που κινείται πλάι, ςε ςφνκετα ερεκίςματα) Τα ςφνκετα υποδεκτικά πεδία είναι αποτζλεςμα αλλθλεπίδραςθσ κυττάρων φλοιοφ Πλάγια αναςτολι: μείωςθ τθσ δραςτθριότθτασ ενόσ νευρϊνα λόγω τθσ δραςτθριότθτασ ενόσ άλλου νευρϊνα Ενιςχφει τθν ενίςχυςθ τθσ αντίκεςθσ τθσ φωτεινότθτασ ςτα όρια των ςχθμάτων Απροςδόκθτα αποτελζςματα

60 Πλάγια αναςτολι

61 Πλάγια αναςτολι

62 Μθχανιςμόσ Κάκε φωτοχποδοχζασ διεγείρει δφο ι περιςςότερα δίπολα κφτταρα. Διεγείρει επίςθσ ζνα οριηόντιο κφτταρο. Το οριηόντιο κφτταρο αναςτζλλει κάπωσ το δίπολο κφτταρο και αναςτζλλει τα γειτονικά δίπολα κφτταρα (πλάγια αναςτολι). Το τελικό αποτζλεςμα τθσ διζγερςθσ και τθσ ςχετικισ αναςτολισ είναι θ διζγερςθ του δίπολου κυττάρου που ζχει διεγερκεί από τον φωτοχποδοχζα και θ αναςτολι των γειτονικϊν δίπολων κυττάρων.

63 Μθχανιςμόσ ςυν. Τα κφτταρα ςτο εξωτερικό του τετραγϊνου δζχονται μεγαλφτερθ διζγερςθ - + -

64 Μθχανιςμόσ ςυν. Εςτίαςθ ςτο πορτοκαλί: λίγθ πλάγια αναςτολι, λευκό ι ελαφρά γκρι, ακρίβεια ςτθν όραςθ Πράςινο: ιςορροπία μεταξφ ςκοτεινϊν & φωτεινϊν ςθμείων, λευκό Μωβ: πλάγια αναςτολι

65 Μθχανιςμόσ ςυν. Το πλαίςιο του κεντρικοφ γκρι επιδρά ςτθν αντίλθψι του

66 Δομι υποδεκτικϊν πεδίων Δίπολα κφτταρα Γαγγλιακά κφτταρα Ζξω Γονατϊδεσ Σϊμα Τα υποδεκτικά πεδία τουσ ςυνδυάηονται ςτουσ διαδοχικοφσ ςτακμοφσ και ζτςι τα υποδεκτικά πεδία μεγαλϊνουν

67 Οι παράλλθλεσ οδοί του αμφιβλθςτροειδοφσ χιτϊνα ςτο Ζξω Γονατϊδεσ Σϊμα (ΕΓΣ) Γαγγλιακά κφτταρα: Μικρά (κφτταρα Χ) κυρίωσ κοντά ςτο κεντρικό βοκρίο. Μικρά υποδεκτικά πεδία, χρϊμα, λεπτομζρειεσ. Στζλνουν πλθροφορίεσ ςε μικρά κφτταρα του ΕΓΣ (μικροκυτταρικοφσ νευρϊνεσ). Μεγάλα (κφτταρα Υ) ςε όλο τον αμφιβλθςτροειδι. Μεγάλα υποδεκτικά πεδία. Όχι χρϊμα. Αντίδραςθ ςε κινοφμενα ερεκίςματα, ςφντομθ αντίδραςθ ςε ςτατικά ερεκίςματα. Τα Χ & Υ ςτζλνουν πλθροφορίεσ ςε μεγάλα κφτταρα του ΕΓΣ (μεγαλοκυτταρικοφσ νευρϊνεσ). Αντίλθψθ βάκουσ, μεγάλων μορφϊν, κίνθςθσ.

68 Οι παράλλθλεσ οδοί του αμφιβλθςτροειδοφσ χιτϊνα ςτο ΕΓΣ Μεγαλοκυτταρικι οδόσ: ςε όλα τα κθλαςτικά. Μικρότερθ διακριτικι ικανότθτα. Κίνθςθ. Φωτεινότθτα. Μικροκυτταρικι οδόσ: πίκθκοι, άνκρωποσ. Χρϊμα, λεπτομζρεια.

69 Οι παράλλθλεσ οδοί Οπτικόσ φλοιόσ (ταινιωτόσ φλοιόσ, περιοχι V1): δζχεται τον κφριο όγκο των οπτικϊν πλθροφοριϊν από τον κάλαμο. Δευτερογενισ οπτικόσ φλοιόσ (περιοχι V2): πλθροφορίεσ από περιοχι V1 & από τον κάλαμο. Ο δευτερογενισ οπτικόσ φλοιόσ ςτζλνει τισ πλθροφορίεσ ςτισ περιοχζσ V3, V4, V5, και μερικζσ πίςω ςτθν περιοχι V1. Οι περιοχζσ αυτζσ υποδιαιροφνται περαιτζρω. Ζχουμε περιςςότερεσ από 20 οπτικζσ περιοχζσ ςτο φλοιό.

70 3 παράλλθλεσ οδοί ςτον φλοιό Τμιμα τθσ μικροκυτταρικισ οδοφ: ευαίςκθτο πρωταρχικά ςτισ λεπτομζρειεσ Το κφριο τμιμα τθσ μεγαλοκυτταρικισ οδοφ: ευαίςκθτο ςτθν κίνθςθ Μεγαλοκυτταρικι & μικροκυτταρικι οδόσ: ευαίςκθτεσ ςτθ φωτεινότθτα & ςτο χρϊμα Οι μεγαλοκυτταρικοί & μικροκυτταρικοί νευρϊνεσ δεν αλλθλεπικαλφπτονται

71 Οπτικόσ φλοιόσ Πιεθηξαία ζρηζκή

72 Οπτικζσ περιοχζσ

73 Οπτικζσ περιοχζσ

74 Αναγνϊριςθ τθσ μορφισ Τα κφτταρα του αμφιβλθςτροειδοφσ αντιδροφν ςε οριςμζνου τφπου ερεκίςματα (από τθν καταγραφι θλεκτρικισ δραςτθριότθτασ φλοιοφ) Τα περιςςότερα κφτταρα ζχουν διοφκάλμια υποδεκτικά πεδία Τα περιςςότερα κφτταρα ζχουν υποδεκτικά πεδία ςχιματοσ ορκογωνίου. Λειτουργοφν ςαν ανιχνευτζσ χαρακτθριςτικϊν γνωριςμάτων (feature detectors).

75 Κατθγορίεσ κυττάρων Απλά Σφνκετα Πολυςφνκετα

76 Απλά Στον κφριο οπτικό φλοιό. Διζγερςθ από ζνα φωτεινό ερζκιςμα μορφισ κθλίδασ ςε οποιοδιποτε ςθμείο του διεγερτικοφ υποδεκτικοφ πεδίου. Αναςτολι από ζνα φωτεινό ερζκιςμα μορφισ κθλίδασ ςε οποιοδιποτε ςθμείο του αναςταλτικοφ υποδεκτικοφ πεδίου. Ο βακμόσ τθσ διζγερςθσ ι αναςτολισ είναι ςυνάρτθςθ του βακμοφ του φωτόσ που προςπίπτει.

77 Απλά

78 Σφνκετα Στθν περιοχι V1 ι V2. Ευρφτερο υποδεκτικό πεδίο από τα απλά κφτταρα. Δεν ζχουν διεγερτικζσ και αναςταλτικζσ ηϊνεσ. Αντιδροφν ςε πρότυπο φωτόσ ςυγκεκριμζνου προςανατολιςμοφ, κινοφμενο κάκετα ςτον άξονα του κυττάρου (κάκετθ ράβδοσ, κτλ.). Οποιοδιποτε ερζκιςμα με κατάλλθλο προςανατολιςμό & κίνθςθ εντόσ του μεγάλου υποδεκτικοφ πεδίου διεγείρει το κφτταρο, ανεξάρτθτα από τθν ακριβι κζςθ του μζςα ςτο πεδίο.

79 Σφνκετα

80 Ρολυςφνκετα Σαν τα ςφνκετα αλλά με ιςχυρι αναςταλτικι περιοχι ςτο ζνα άκρο του ορκογϊνιου υποδεκτικοφ τουσ πεδίου. Το ερζκιςμα δεν πρζπει να εκτείνεται πζραν ενόσ οριςμζνου ςθμείου.

81 Ρολυςφνκετα

82 Στιλεσ Κφτταρα με ίδιεσ ιδιότθτεσ ομαδοποιοφνται ςε ςτιλεσ. Όλα τα κφτταρα μιασ ςτιλθσ αντιδροφν ςτα ίδια χαρακτθριςτικά του ερεκίςματοσ (ίδιο χρϊμα, πλθροφορίεσ και από τα 2 μάτια, κτλ.).

83 Αντίλθψθ πλθροφοριϊν από τον φλοιό V1 (πρωτοταγισ οπτικόσ φλοιόσ): αντίλθψθ, ςχθματιςμόσ νοερϊν εικόνων (πλθκτραίοσ φλοιόσ) V2: παρόμοιεσ ιδιότθτεσ με V1, περιγράμματα V4: χρωματικι όραςθ V5 (ζςω κροταφικι περιοχι): αντίλθψθ κίνθςθσ Κάτω κροταφικόσ φλοιόσ: αντίλθψθ μορφισ

84 Ρεριοχι V4 Αντίλθψθ χρϊματοσ Υποδεκτικά πεδία: περιοχζσ γφρω από το κεντρικό βοκρίο. Πράςινα γυαλιά θλίου: ςφγκριςθ των χρωμάτων με τα γειτονικά χρϊματα και αφαίρεςθ μιασ ποςότθτασ πράςινου από το χρϊμα του κάκε αντικειμζνου.

85 Αντίλθψθ χρϊματοσ Στακερότθτα του χρϊματοσ Σφμφωνα με τουσ Land & Zeki, θ αντίλθψθ του χρϊματοσ και θ αντίλθψθ του μικουσ κφματοσ αποτελοφν δφο διαφορετικζσ διαςτάςεισ. Η περιοχι V4 ζχει νευρϊνεσ, των οποίων θ εκπόλωςθ ςυςχετίηεται με το φαινόμενο χρώμα του αντικειμζνου και όχι με τθ ςφνκεςθ των μθκϊν κφματοσ του φωτόσ που αντανακλάται. Τα κφτταρα διπλοφ ανταγωνιςμοφ ςυγκεντρϊνονται κυρίωσ ςτθν περιοχι V1 - μικροκυτταρικό ςφςτθμα. Από τθ V1 το ςφςτθμα προβάλλει ςτθ V2 και από εκεί ςτθ V4.

86 Αντίλθψθ κίνθςθσ V5. Αντίδραςθ κυττάρων βάςει τθσ ταχφτθτασ & κατεφκυνςθσ τθσ κίνθςθσ. Οριςμζνα κφτταρα αντιδροφν ςτθν κίνθςθ μικροφ αντικειμζνου ςε ςχζςθ με τον φόντο του. Άλλα αντιδροφν ςτθ μεγζκυνςθ, ςμίκρυνςθ, περιςτροφι μιασ μεγάλθσ οπτικισ εικόνασ (όπωσ με τθν κίνθςθ του κεφαλιοφ). Τα κφτταρα αυτά δεν αντιδροφν ςτο χρϊμα. Ακινθτοψία: αγνωςία τθσ κίνθςθσ. Το άτομο βλζπει εικόνεσ ατόμων ι αντικειμζνων που εμφανίηονται ςε διαφορετικά ςθμεία ξαφνικά.

87 Αντίλθψθ βάκουσ Στερεοςκοπικι αντίλθψθ: βάςει τθσ αντίλθψθσ διαφορϊν ςε αυτά που βλζπουν τα 2 μάτια. Τα περιςςότερα κφτταρα του φλοιοφ ζχουν διοφκάλμια υποδεκτικά πεδία. Οριςμζνα κφτταρα τθσ μεγαλοκυτταρικισ οδοφ είναι πολφ ευαίςκθτα ςτο βακμό τθσ αςυμφωνίασ των πλθροφοριϊν. Δεν ενεργοποιοφνται όταν μόνο το ζνα μάτι κοιτάηει κάτι.

88 Αντίλθψθ βάκουσ

89 Αντίλθψθ βάκουσ Η αντίλθψθ του βάκουσ μπορεί να επιτευχκεί με πολλοφσ τρόπουσ (προοπτικι, αχνι εικόνα). Όμωσ θ ςτερεοςκοπικι αντίλθψθ είναι πιο ακριβισ, ιδίωσ για τον ςυντονιςμό των λεπτϊν κινιςεων του χεριοφ.

90 Σφνκεςθ τθσ αντίλθψθσ Ξεχωριςτζσ οδοί του οπτικοφ ςυςτιματοσ είναι υπεφκυνεσ για διαφορετικζσ παραμζτρουσ τθσ οπτικισ αντίλθψθσ. Η εμπειρία τθσ οπτικισ πλθροφορίασ ωσ ενιαίασ μπορεί να οφείλεται ςτο ότι οι νευρϊνεσ που διεγείρονται από το ίδιο αντικείμενο ςυχνά παράγουν εγκεφαλικά κφματα ςυχνότθτασ 40 Hz ςε ςυγχρονιςμό μεταξφ τουσ.

91 Διαταραχζσ τθσ οπτικισ αντίλθψθσ Οπτικι αγνωςία: αδυναμία αναγνϊριςθσ μζςω τθσ όραςθσ. Τυφλι όραςθ (blindsight): μετά από φλοιικι τφφλωςθ (καταςτροφι οπτικοφ φλοιοφ). Δεν υπάρχει ςυνείδθςθ τθσ όραςθσ. Το άτομο όμωσ ςτρζφεται προσ το οπτικό ερζκιςμα, μπορεί να αποφφγει αντικείμενα βάςει γεμάτου άδειου χϊρου. Οπτικι ςυμπεριφορά μζςω υποφλοιωδϊν περιοχϊν. Δεν ζχουμε επίγνωςθ του τυφλοφ ςθμείου του αμφιβλθςτροειδοφσ, διότι ο εγκζφαλοσ «καλφπτει» τα κενά. Ζτςι, άτομα με απϊλεια τμιματοσ του οπτικοφ πεδίου μπορεί να μθν το αντιλαμβάνονται.

92 Διαταραχζσ τθσ οπτικισ αντίλθψθσ Ρροςωποαγνωςία: αδυναμία αναγνϊριςθσ γνωςτϊν προςϊπων. Σε οριςμζνεσ περιπτϊςεισ το άτομο μπορεί να διακρίνει θλικία, φφλο. Σε άλλεσ, διακρίνει τμιματα του προςϊπου αλλά όχι το ςφνολο. Μπορεί να μθ δφναται να διακρίνει το δικό του πρόςωπο. Επίςθσ να μθν μπορεί να ςχθματίςει νοερά εικόνεσ προςϊπων. Δυςκολία ςτθν αναγνϊριςθ κατθγοριϊν αντικειμζνων (ηϊων και ιδίωσ προςϊπων, φυτϊν).

93 Διαταραχζσ τθσ οπτικισ αντίλθψθσ Αχρωματοψία: Διαφορά από αμφιβλθςτροειδικι αχρωματοψία: Το άτομο μπορεί να διακρίνει διαφορετικά μικθ κφματοσ (ςαν αποχρϊςεισ του γκρίηου), διότι διακζτει φωτοχποδοχείσ ευαίςκθτουσ ςτο μικοσ κφματοσ ςτον οφκαλμό. Δεν μπορεί όμωσ να μεταφράςει το μικοσ κφματοσ ςε χρϊμα. Επίςθσ, δεν υπάρχει χρωματικι ςτακερότθτα του γκρι: διαφορετικά φίλτρα άλλαηαν ςθμαντικά τθν κλίμακα των χρωμάτων. Μετά από οριςμζνο χρονικό διάςτθμα μπορεί να επζλκει απϊλεια τθσ μνιμθσ του χρϊματοσ.

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Οδθγίεσ Προτείνεται να γίνει ςαφισ ο ρόλοσ κάκε τμιματοσ του ΚΝΣ και να αναδειχκεί θ ςχζςθ που ζχουν τα μζρθ αυτά με τισ ανϊτερεσ πνευματικζσ

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγή, μεταβίβαςη, ολοκλήρωςη. Αλεξάνδρα Οικονόμου

Αγωγή, μεταβίβαςη, ολοκλήρωςη. Αλεξάνδρα Οικονόμου Αγωγή, μεταβίβαςη, ολοκλήρωςη Αλεξάνδρα Οικονόμου Νευρική ώςη Άγγιγμα δακτφλου αντίλθψθ < 1/10 δευτ. Μεταφορά πληροφοριών από νευράξονεσ Κςηηαπικό ζώμα Δενδπίηερ Νεςπάξοναρ Έλςηπο μςελίνηρ Τελικό κομβίο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΘΗΣΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΙΘΗΕΙ ΤΠΟΔΟΧΕΙ ΑΙΘΗΕΙ

ΑΙΘΗΣΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΙΘΗΕΙ ΤΠΟΔΟΧΕΙ ΑΙΘΗΕΙ ΑΙΘΗΣΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΙΘΗΕΙ ΤΠΟΔΟΧΕΙ ΑΙΘΗΕΙ ΘΕΜΑΣΑ Β 1. Η λειτουργία του ςυςτιματοσ των Αιςκθτθρίων Οργάνων ςτθρίηεται ςτθν φπαρξθ ειδικϊν κυττάρωνυποδοχζων. α) Ποια είναι τα διαφορετικά είδθ αιςκθτθρίων υποδοχζων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι Παράςταςη κινητήσ υποδιαςτολήσ ςφμφωνα με το πρότυπο ΙΕΕΕ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης το πρότυπο ΙΕΕΕ 754 ζχει χρθςιμοποιθκεί ευρζωσ ςε πραγματικοφσ υπολογιςτζσ. Το πρότυπο αυτό κακορίηει δφο βαςικζσ μορφζσ κινθτισ

Διαβάστε περισσότερα

Η οπτικι επεξεργαςία ςτθν Κακαρι Αλεξία: Μελζτθ περίπτωςθσ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η οπτικι επεξεργαςία ςτθν Κακαρι Αλεξία: Μελζτθ περίπτωςθσ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Η οπτικι επεξεργαςία ςτθν Κακαρι Αλεξία: Μελζτθ περίπτωςθσ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Visual processing in pure alexia: a case study Τι είναι θ κακαρι αλεξία; (αλεξία χωρίσ αγραφία) Μια επίκτθτθ διαταραχι τθσ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32)

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 6 Μηχανισμοί επεξεργασίας οπτικού σήματος Οι άλλες αισθήσεις Πέτρος Ρούσσος Η αντιληπτική πλάνη του πλέγματος Hermann 1 Πλάγια αναστολή Η πλάγια αναστολή (lateral inhibition)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

Νευροδιαβιβαςτζσ και ςυμπεριφορά. Αλεξάνδρα Οικονόμου

Νευροδιαβιβαςτζσ και ςυμπεριφορά. Αλεξάνδρα Οικονόμου Νευροδιαβιβαςτζσ και ςυμπεριφορά Αλεξάνδρα Οικονόμου Το ανακλαςτικό τόξο Υποδοχείσ (π.χ. δζρμα) αιςκθτικόσ νευρϊνασ ενδιάμεςοσ νευρϊνασ (ςτο νωτιαίο μυελό) κινθτικόσ νευρϊνασ μφεσ (κάμψθ, ζκταςθ) Βαςίηεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ίδια κατά μζτρο δφναμθ όταν εφαρμοςκεί ςε διαφορετικά ςθμεία τθσ πόρτασ προκαλεί διαφορετικά αποτελζςματα Ροιά;

Η ίδια κατά μζτρο δφναμθ όταν εφαρμοςκεί ςε διαφορετικά ςθμεία τθσ πόρτασ προκαλεί διαφορετικά αποτελζςματα Ροιά; ; Η ίδια κατά μζτρο δφναμθ όταν εφαρμοςκεί ςε διαφορετικά ςθμεία τθσ πόρτασ προκαλεί διαφορετικά αποτελζςματα Ροιά; 30/1/ 2 Η φυςικι τθσ ςθμαςία είναι ότι προςδιορίηει τθ ςτροφικι κίνθςθ ενόσ ςτερεοφ ωσ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β 4 o ΔΙΓΩΝΙΜ ΠΡΙΛΙΟ 04: ΔΝΔΔΙΚΣΙΚΔ ΠΝΣΗΔΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΔΥΘΥΝΣΗΣ 4 ο ΔΙΓΩΝΙΣΜ ΔΝΔΔΙΚΤΙΚΔΣ ΠΝΤΗΣΔΙΣ ΘΔΜ. β. β 3. α 4. γ 5. α.σ β.σ γ.λ δ.σ ε.λ. ΘΔΜ Β Σωςτι είναι θ απάντθςθ γ. Έχουμε ελαςτικι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕ δομι λειτουργία ςυςχετιςμό του καρδιακοφ παλμοφ θλικία φφλο φυσική δραστηριότητα

ΟΔΗΓΙΕ δομι λειτουργία ςυςχετιςμό του καρδιακοφ παλμοφ θλικία φφλο φυσική δραστηριότητα ΚΤΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΤΣΗΜΑ ΟΔΗΓΙΕ Προτείνεται να δοκεί ζμφαςθ ςτθ δομι και λειτουργία τθσ καρδιάσ κακώσ και ςτο ςυςχετιςμό του καρδιακοφ παλμοφ με τθν θλικία, το φφλο και τθ φυσική δραστηριότητα. ΡΟΛΟ ΚΤΚΛΟΦΟΡΙΚΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο

Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο Φφλλο Εργαςίασ Ονοματεπώνυμο. Παραγωγή και διάδοςη του ήχου Ήχοσ παράγεται όταν τα ςωματίδια κάποιου υλικοφ μζςου αναγκαςκοφν να εκτελζςουν ταλάντωςθ. Για να διαδοκεί ο ιχοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΕΙΝΟΜΕΝΕ ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ 2013

ΠΡΟΣΕΙΝΟΜΕΝΕ ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ 2013 ΠΡΟΣΕΙΝΟΜΕΝΕ ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ 2013 ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. α Α4. δ Α5. α ΘΕΜΑ Β Β1. ελ. 123-124 «Η γονιδιακι κεραπεία εφαρμόςτθκε και ειςάγονται πάλι ς αυτόν.» Β2. ελ. 133 «Διαγονιδιακά ονομάηονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

Όραςη, αγνωςία. Αλεξάνδρα Οικονόμου

Όραςη, αγνωςία. Αλεξάνδρα Οικονόμου Όραςη, αγνωςία Αλεξάνδρα Οικονόμου Ινιακοί λοβοί: ανατομία & λειτουργική οργάνωςη o o o o o o o 3 περιοχζσ Brodmann Άλωσ 17 (περιοχι 17) Πρωτοταγισ οπτικόσ φλοιόσ Πλθκτραία ςχιςμι (ζςω επιφάνεια) - ταινιωτι

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη ςιου και Δ Τα ξησ Εςπερινου Γενικου Λυκει ου

Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη ςιου και Δ Τα ξησ Εςπερινου Γενικου Λυκει ου Ζνωςθ Ελλινων Χθμικϊν Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη ςιου και Δ Τα ξησ Εςπερινου Γενικου Λυκει ου Χημεία 03/07/2017 Τμιμα Παιδείασ και Χθμικισ Εκπαίδευςθσ 0 Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη

Διαβάστε περισσότερα

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και 25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και Γ) Τα ψυκτικά φορτία από είςοδο εξωτερικοφ αζρα. 26. Ποιζσ είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά Τάξη Β Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά k 2 9 9 10 Nm 2 1. Δφο ακίνθτα ςθμειακά θλεκτρικά φορτία q 1 = - 2 μq και q 2 = + 3 μq, βρίςκονται

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου;

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου; ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΡΩΝΥMΟ: ΗΜΕΟΜΗΝΙΑ: 1/3/2015 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΕΕΟ ΣΩΜΑ ΘΕΜΑ Α Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΔΟΗ ΘΕΡΜΟΣΗΣΑ. Μιςθρλισ Δθμιτριοσ ΧΟΛΗ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΣΕ

ΜΕΣΑΔΟΗ ΘΕΡΜΟΣΗΣΑ. Μιςθρλισ Δθμιτριοσ ΧΟΛΗ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΜΕΣΑΔΟΗ ΘΕΡΜΟΣΗΣΑ Μιςθρλισ Δθμιτριοσ ΧΟΛΗ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 1 Άδειεσ Χρήςησ Σο παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται ςε άδειεσ χριςθσ Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπωσ

Διαβάστε περισσότερα

Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων.

Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων. Σί είναι η ακράτεια οφρων; Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων. Ποιά είναι η επίπτωςή τησ ςτο γυναικείο πληθυςμό; Γενικά 27% των γυναικών κα παρουςιάςουν κάποιο τφπο ακράτειασ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ 1 ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ 2 ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙ ΜΠΑΛΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Αυτόνομοι Πράκτορες Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Jaohar Osman Η πρόταςθ εργαςίασ που ζκανα είναι το παρακάτω κείμενο : - ξ Aibo αγαπάει πάρα πξλύ ρα κόκαλα και πάμρα ρα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική νευροανατομία Νευρικά κφτταρα. Αλεξάνδρα Οικονόμου

Λειτουργική νευροανατομία Νευρικά κφτταρα. Αλεξάνδρα Οικονόμου Λειτουργική νευροανατομία Νευρικά κφτταρα Αλεξάνδρα Οικονόμου Τα είδη κυττάρων Νευρϊνεσ 100 δις. μεταφζρουν πλθροφορίεσ θλεκτροχθμικι μετάδοςθ Νευρογλοία 10 φορζσ μικρότερα από τουσ νευρϊνεσ 10 φορζσ περιςςότερα

Διαβάστε περισσότερα

Βαριά μυαςθζνεια Myasthenia gravis. Αλεξάνδρα Οικονόμου

Βαριά μυαςθζνεια Myasthenia gravis. Αλεξάνδρα Οικονόμου Βαριά μυαςθζνεια Myasthenia gravis Αλεξάνδρα Οικονόμου Περιγραφή Νευρομυϊκι αναπθρία από ελάττωςθ του αρικμοφ των υποδοχζων ACh ςτθ νευρομυϊκι ςφναψθ Διαταραχι αυτοανοςίασ: Ο αςκενισ παράγει αντιςϊματα

Διαβάστε περισσότερα

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία Slide 1 Εισαγωγή στη ψυχρομετρία 1 Slide 2 Σφντομη ειςαγωγή ςτη ψυχρομετρία. Διάγραμμα Mollier (πίεςησ-ενθαλπίασ P-H) Σο διάγραμμα Mollier είναι μία γραφικι παράςταςθ ςε ζναν άξονα ςυντεταγμζνων γραμμϊν

Διαβάστε περισσότερα

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Δρ. Χρήζηος Ηλιούδης Μθ Προςθμαςμζνοι Ακζραιοι Εφαρμογζσ (ςε οποιαδιποτε περίπτωςθ δεν χρειάηονται αρνθτικοί αρικμοί) Καταμζτρθςθ. Διευκυνςιοδότθςθ.

Διαβάστε περισσότερα

Α2. το ςτιγμιότυπο αρμονικοφ μθχανικοφ κφματοσ του χιματοσ 1, παριςτάνονται οι ταχφτθτεσ ταλάντωςθσ δφο ςθμείων του.

Α2. το ςτιγμιότυπο αρμονικοφ μθχανικοφ κφματοσ του χιματοσ 1, παριςτάνονται οι ταχφτθτεσ ταλάντωςθσ δφο ςθμείων του. ΘΕΜΑ Α. Στισ ερωτήςεισ Α1-Α4 να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αριθμό τησ ερϊτηςησ και, δίπλα, το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτην επιλογή η οποία ςυμπληρϊνει ςωςτά την ημιτελή πρόταςη. Α1. τθ ςφνκεςθ δφο απλϊν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι Τλικό υπολογιςτι (Hardware), Προςωπικόσ Τπολογιςτισ (ΡC), υςκευι ειςόδου, υςκευι εξόδου, Οκόνθ (Screen), Εκτυπωτισ (Printer), αρωτισ

Διαβάστε περισσότερα

9. ΝΕΤΡΙΚΟ ΤΣΗΜΑ. Βιολογία ΑϋΛυκείου

9. ΝΕΤΡΙΚΟ ΤΣΗΜΑ. Βιολογία ΑϋΛυκείου 9. ΝΕΤΡΙΚΟ ΤΣΗΜΑ 1. Μεταξφ των κυττάρων του νευρικοφ ιςτοφ περιλαμβάνονται και κφτταρα που αποτελοφν τθ δομικι και λειτουργικι μονάδα του Νευρικοφ υςτιματοσ. Να α) Πϊσ ονομάηονται τα κφτταρα αυτά; Ποια

Διαβάστε περισσότερα

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Για τθν ανάδειξθ του κζματοσ κα λφνουμε κάποια προβλιματα

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 Λόγοι για τουσ οποίουσ αναγκαςτικαμε να δθμιουργιςουμε τθ cdna βιβλιοκικθ Σα γονίδια των ευκαρυωτικών είναι αςυνεχι. Οι περιοριςτικζσ ενδονουκλεάςεισ δεν κόβουν ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΣΕΠΩΝΤMΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΙΡΑ: 3 ΕΞΕΣΑΣΕΑ ΤΛΗ: ΗΛΕΚΣΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ- ΜΑΓΝΗΣΙΚΟ ΠΕΔΙΟ- ΕΠΑΓΩΓΗ

ΟΝΟΜΑΣΕΠΩΝΤMΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΙΡΑ: 3 ΕΞΕΣΑΣΕΑ ΤΛΗ: ΗΛΕΚΣΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ- ΜΑΓΝΗΣΙΚΟ ΠΕΔΙΟ- ΕΠΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑ /ΣΑΞΗ: ΦΤΙΚΗ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ / Β ΛΤΚΕΙΟΤ ΟΝΟΜΑΣΕΠΩΝΤMΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΙΡΑ: 3 ΕΞΕΣΑΣΕΑ ΤΛΗ: ΗΛΕΚΣΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ- ΜΑΓΝΗΣΙΚΟ ΠΕΔΙΟ- ΕΠΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑ Α 1. Δφο ςθμειακά φορτία απζχον μεταξφ τοσ απόςταςθ r και θ δναμικι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά Τα νύλιμα! ΧΟΡΗΓΟΣ Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά τα ξφλινα! 1. Γιατί τα λζμε ξφλινα πνευςτά; Πνευςτά ονομάηονται τα όργανα ςτα οποία ο ιχοσ παράγεται μζςα ςε ζνα ςωλινα απ όπου περνάει ο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ. Κυτταρόπλαςμα. Οργανίδια. Πυρήνασ. Κυτταρικό τοίχωμα. = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα.

ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ. Κυτταρόπλαςμα. Οργανίδια. Πυρήνασ. Κυτταρικό τοίχωμα. = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα. ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ Πρωτόπλαςμα Κυτταρόπλαςμα Κυτταρόπλαςμα = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα. Οργανίδια = Δομζσ που επιτελοφν ςυγκεκριμζνθ λειτουργία Πυρήνασ Κυτταρικό τοίχωμα = Σο κζντρο ελζγχου του

Διαβάστε περισσότερα

Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων

Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων Μοντζλα Αςφάλειασ Σςιρόπουλοσ Γεϊργιοσ ΣΙΡΟΠΟΤΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ 1 Μοντζλα Αςφάλειασ Οι μθχανιςμοί που είναι απαραίτθτοι για τθν επιβολι μιασ πολιτικισ αςφάλειασ ςυμμορφϊνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΚΤΠΡΟΤ Πρόγραμμα Επιμόρυωσης Τποψηυίων Καθηγητών Σεχνολογίας. Σηλεπικοινωνίες

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΚΤΠΡΟΤ Πρόγραμμα Επιμόρυωσης Τποψηυίων Καθηγητών Σεχνολογίας. Σηλεπικοινωνίες ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΚΤΠΡΟΤ Πρόγραμμα Επιμόρυωσης Τποψηυίων Καθηγητών Σεχνολογίας Σηλεπικοινωνίες Πέμπτη 24/3/2011 Διδάζκων: Γιώργος Χαηζηιωάννοσ Τηλέθωνο: 99653828 Ε-mail: georghios.h@cytanet.com.cy

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ

ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ Θζμα Α Α1: γ, Α2: β, Α3: α, Α4: β, A5: β Θζμα Β Β1: Σ ι Λ (ελλιπισ διατφπωςθ), Λ, Σ, Σ, Σ Β2: α) Οι διαφορζσ μεταξφ ς και π δεςμοφ είναι: α. Στον ς

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i Statisticum collegium V Στατιςτική Συμπεραςματολογία Ι Σημειακζσ Εκτιμήςεισ Διαςτήματα Εμπιςτοςφνησ Στατιςτική Συμπεραςματολογία (Statistical Inference) Το πεδίο τθσ Στατιςτικισ Συμπεραςματολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικι νευροανατομία Νευρικό ςφςτθμα. Αλεξάνδρα Οικονόμου

Λειτουργικι νευροανατομία Νευρικό ςφςτθμα. Αλεξάνδρα Οικονόμου Λειτουργικι νευροανατομία Νευρικό ςφςτθμα Αλεξάνδρα Οικονόμου Δεν υπάρχει κάποια περιοχι του εγκεφάλου που ελζγχει τισ υπόλοιπεσ υντονιςμζνθ επικοινωνία μεταξφ διαφορετικϊν περιοχϊν Τποδιαιρζςεισ του ΚΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕ.Λ ΕΤΔΗΛΟΤ ΙΚΑΡΙΑ ΣΑΞΗ: Β ΛΤΚΕΙΟΤ ΧΟΛΙΚΟ ΕΣΟ: ΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΤΠΟΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΣΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣΗΣΑ

ΓΕ.Λ ΕΤΔΗΛΟΤ ΙΚΑΡΙΑ ΣΑΞΗ: Β ΛΤΚΕΙΟΤ ΧΟΛΙΚΟ ΕΣΟ: ΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΤΠΟΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΣΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣΗΣΑ ΓΕ.Λ ΕΤΔΗΛΟΤ ΙΚΑΡΙΑ ΣΑΞΗ: Β ΛΤΚΕΙΟΤ ΧΟΛΙΚΟ ΕΣΟ: 2013-2014 ΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΤΠΟΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΣΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣΗΣΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΓΕΜΙΝΗ ΑΝΣΑ ΚΑΡΝΑΒΑ ΒΑΙΛΙΚΗ ΚΤΡΑΝΗ ΑΝΣΩΝΗ ΛΕΩΝΙΔΟΤ ΔΕΠΟΙΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Γενικό Χθμείο του Κράτουσ Διεφκυνςθ Περιβάλλοντοσ Δρ. Διμθτρα Δανιιλ Χθμικά προϊόντα Οι χθμικζσ ουςίεσ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτική Οργάνωςη Ενοτήτων. Α Σάξη. Διδ. 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 1. 6 Ομαδοποίθςθ, Μοτίβα,

Ενδεικτική Οργάνωςη Ενοτήτων. Α Σάξη. Διδ. 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 1. 6 Ομαδοποίθςθ, Μοτίβα, Ενδεικτική Οργάνωςη Ενοτήτων Α Σάξη Α/ Μαθηματικό περιεχόμενο Δείκτεσ Επιτυχίασ Ώρεσ Α Διδ. 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 1 Αλ1.1 υγκρίνουν και ταξινομοφν αντικείμενα ςφμφωνα με κάποιο χαρακτθριςτικό/κριτιριο/ιδιότθτά Ομαδοποίθςθ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΑΜΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΣΑΜΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΠΟΣΑΜΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ 2 η ΕΝΟΣΗΣΑ ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΩΝ ΑΚΗΕΩΝ Εκτίμηςη ποτάμιασ διάβρωςησ κοπόσ τησ εργαςίασ: Να εκτιμηθεί ποςοτικά η ποτάμια διάβρωςη κατά μήκοσ οκτϊ χειμάρρων ςτη βόρεια Πελοπόννηςο. Να βρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΣΘΗΤΗΙΑ ΟΓΑΝΑ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΥΡΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. ΟΔΗΓΙΕΣ Να γίνει ςαφισ διάκριςθ των διαφόρων τφπων υποδοχζων.

ΑΙΣΘΗΤΗΙΑ ΟΓΑΝΑ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΥΡΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. ΟΔΗΓΙΕΣ Να γίνει ςαφισ διάκριςθ των διαφόρων τφπων υποδοχζων. ΑΙΣΘΗΤΗΙΑ ΟΓΑΝΑ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΥΡΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Να γίνει ςαφισ διάκριςθ των διαφόρων τφπων υποδοχζων. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ο μακθτισ /τρια πρζπει να ταξινομεί τουσ υποδοχείσ ςε κατθγορίεσ

Διαβάστε περισσότερα

Σθλεςκόπιο. Ιςτορία. Σο τθλεςκόπιο εφευρζκθκε το 1608 ςτθν Ολλανδία και θ αρχικι

Σθλεςκόπιο. Ιςτορία. Σο τθλεςκόπιο εφευρζκθκε το 1608 ςτθν Ολλανδία και θ αρχικι Σθλεςκόπιο Σο τθλεςκόπιο είναι ζνα όργανο ςχεδιαςμζνο για τθν παρατιρθςθ μακρινϊν αντικειμζνων μζςω τθσ ςυλλογισ θλεκτρομαγνθτικισ ακτινοβολίασ. Σα πρϊτα γνωςτά ςχεδόν λειτουργικά τθλεςκόπια ανακαλφφκθκαν

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση ΘΕΜΑ1 ΘΕΜΑ2. t=t 1 +T/2. t=t 1 +3T/4. t=t 1 +T ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΚΥΜΑΤΑ 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ).

Απάντηση ΘΕΜΑ1 ΘΕΜΑ2. t=t 1 +T/2. t=t 1 +3T/4. t=t 1 +T ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΚΥΜΑΤΑ 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ). Απάντηση ΘΕΜΑ1 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ). ΘΕΜΑ2 Α)Ανάκλαςθ ςε ακίνθτο άκρο. Το προςπίπτον κφμα ςε χρόνο Τ/2 κα ζχει μετακινθκεί προσ τα δεξιά κατά 2 τετράγωνα όπωσ φαίνεται ςτο ςχιμα. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτική. Η υγεία ςασ το αξίηει

Ρομποτική. Η υγεία ςασ το αξίηει Ρομποτική Μάκετε γριγορά και εφκολα ό τι χρειάηεται να ξζρετε για τισ λαπαροςκοπικζσ μεκόδουσ αντιμετϊπιςθσ γυναικολογικϊν πακιςεων Ενθμερωκείτε ςωςτά και υπεφκυνα Η υγεία ςασ το αξίηει Μζκοδοσ και πλεονεκτιματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 11 12 (Β - Γ Λυκείου)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 11 12 (Β - Γ Λυκείου) ΕΠΙΠΕΔΟ 11 12 (Β - Γ Λυκείου) 19 Μαρτίου 2011 10:00-11:15 3 point/μονάδες 1) Στθν πιο κάτω εικόνα πρζπει να υπάρχει αρικμόσ ςε κάκε κουκκίδα ϊςτε το άκροιςμα των αρικμϊν ςτα άκρα κάκε ευκφγραμμου τμιματοσ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνιςμα Γ Λυκείου Ιανουάριοσ2018

Διαγώνιςμα Γ Λυκείου Ιανουάριοσ2018 Διαγώνιςμα Γ Λυκείου Ιανουάριοσ08 Διάρκεια Εξζταςησ 3ώρεσ Ονοματεπώνυμο. ΘΕΜΑ Α: Στισ ερωτήςεισ Α ωσ και Α4 επιλζξτε την ςωςτή απάντηςη: Α.Αν το πλάτοσ Α μιασ φκίνουςασ ταλάντωςθσ μεταβάλλεται με το χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΔC= C - C. Μια γρήγορη επανάληψη. Αρτές λειηοσργίας

ΔC= C - C. Μια γρήγορη επανάληψη. Αρτές λειηοσργίας Αρτές λειηοσργίας Μια γρήγορη επανάληψη Αρχή λειτουργίασ H φυςικι αρχι ςτθν οποία βαςίηεται θ λειτουργία του αιςκθτιρα. (Ειδικότερα, το φυςικό μζγεκοσ ςτο οποίο βαςίηεται ο μετατροπζασ του αιςκθτιρα.)

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι

ΗΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι Παράςταςη κινητήσ υποδιαςτολήσ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης Θζματα διάλεξησ Παράςταςη ςταθεροφ ςημείου Παράςταςη αριθμών κινητοφ ςημείου 2 Παράςταςη ςταθεροφ ςημείου Στθν παράςταςθ αρικμϊν ςτακεροφ ςθμείου (Fixed

Διαβάστε περισσότερα

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ammon Ovis_Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν_ Ραδιοςτακμόσ Flash 96 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Σο δείγμα περιλαμβάνει 332 τουρίςτεσ από 5 διαφορετικζσ θπείρουσ. Οι περιςςότεροι εξ αυτϊν

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις

Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΔΙΑΜΟ ΠΡΟΪΟΝΣΩΝ ΜΕ Η/Τ

ΧΕΔΙΑΜΟ ΠΡΟΪΟΝΣΩΝ ΜΕ Η/Τ ΧΕΔΙΑΜΟ ΠΡΟΪΟΝΣΩΝ ΜΕ Η/Τ ΚΑΜΠΤΛΕ ΕΛΕΤΘΕΡΗ ΜΟΡΦΗ Χριςιμεσ για τθν περιγραφι ομαλών και ελεφκερων ςχθμάτων Αμάξωμα αυτοκινιτου, πτερφγια αεροςκαφών, ςκελετόσ πλοίου χιματα χαρακτιρων κινουμζνων ςχεδίων Περιγραφι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΣΑΣΑΕΙ ΚΛΙΜΑΣΙΜΟΤ ΙΙ

ΕΓΚΑΣΑΣΑΕΙ ΚΛΙΜΑΣΙΜΟΤ ΙΙ ΕΓΚΑΣΑΣΑΕΙ ΚΛΙΜΑΣΙΜΟΤ ΙΙ μέρος Β 1 Κυριότερο εξάρτθμα: (ςφγκριςθ με ςτοιχείο FCU) 2 ΚΚΜ : κερμομονϊνονται ιςχυρά ( αντίκετα, τα FCU είναι κατά κανόνα χωρίσ κερμομόνωςθ) Πϊσ επιτυγχάνεται θ κερμομόνωςθ

Διαβάστε περισσότερα

Ειςαγωγι ςτισ φυςικζσ αρχζσ τθσ Υπερθχογραφίασ

Ειςαγωγι ςτισ φυςικζσ αρχζσ τθσ Υπερθχογραφίασ Ειςαγωγι ςτισ φυςικζσ αρχζσ τθσ Υπερθχογραφίασ Σφντομθ ιςτορικι αναδρομι Ο Rayeligh δθμοςιεφει το «Theory of sound 1870 Lord Rayleigh (1842-1919) Nobel Φυςικισ 1904 1900 1925 1950 1975 2000 Σφντομθ ιςτορικι

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ελιδοποίθςθ (1/10) Σόςο θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων ςτακεροφ μεγζκουσ όςο και θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων μεταβλθτοφ και άνιςου μεγζκουσ δεν κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

1. Κατέβαςμα του VirtueMart

1. Κατέβαςμα του VirtueMart 1. Κατέβαςμα του VirtueMart Αρχικό βήμα (προαιρετικό). Κατζβαςμα και αποςυμπίεςη αρχείων VirtueMart ΠΡΟΟΧΗ. Αυτό το βήμα να παρακαμφθεί ςτο εργαςτήριο. Τα αρχεία θα ςασ δοθοφν από τουσ καθηγητζσ ςασ. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ

ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ ΕΚΦΕ Α & Β ΑΝΑΣΟΛΙΚΗ ΑΣΣΙΚΗ τόχοι Μετά το πζρασ τθσ εργαςτθριακισ άςκθςθσ, οι μακθτζσ κα πρζπει να είναι ςε κζςθ:

Διαβάστε περισσότερα

Άπειρεσ κροφςεισ. Τθ χρονικι ςτιγμι. t, ο δακτφλιοσ ςυγκροφεται με τον τοίχο με ταχφτθτα (κζντρου μάηασ) μζτρου

Άπειρεσ κροφςεισ. Τθ χρονικι ςτιγμι. t, ο δακτφλιοσ ςυγκροφεται με τον τοίχο με ταχφτθτα (κζντρου μάηασ) μζτρου Άπειρεσ κροφςεισ Δακτφλιοσ ακτίνασ κυλάει ςε οριηόντιο δάπεδο προσ ζνα κατακόρυφο τοίχο όπωσ φαίνεται ςτο ςχιμα. Ο ςυντελεςτισ τριβισ ίςκθςθσ του δακτυλίου με το δάπεδο είναι, ενϊ ο τοίχοσ είναι λείοσ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ Ειρινθ Φιλιοποφλου Ειςαγωγι Ο Παγκόςμιοσ Ιςτόσ (World Wide Web - WWW) ι πιο απλά Ιςτόσ (Web) είναι μία αρχιτεκτονικι για τθν προςπζλαςθ διαςυνδεδεμζνων εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2010

ΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2010 ΘΕΜΑ Α Α1 δ Α2 β Α3 α Α4 β Α5 γ ΘΕΜΑ Β Β1. Σελ.17 Τα κφτταρα διπλοειδι Β2. Σελ.14 Το DNA φωςφοδιεςτερικόσ δεςμόσ Β3. Σελ.37,38 Σθμειϊνεται.αντίγραφα ενόσ γονιδίου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο του Άβακα

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο του Άβακα Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο του Άβακα Αυτζσ οι οδθγίεσ ζχουν ςτόχο λοιπόν να βοθκιςουν τουσ εκπαιδευτικοφσ να καταςκευάςουν τισ δικζσ τουσ δραςτθριότθτεσ με το μοντζλο του Άβακα. Παρουςίαςη

Διαβάστε περισσότερα

Πίεςη. 1. Αν ςε μία επιφάνεια με εμβαδό Α αςκείται κάκετα δφναμθ F Κ,τότε ορίηουμε ωσ πίεςθ Ρ (επιλζξτε μία ςωςτι απάντθςθ):

Πίεςη. 1. Αν ςε μία επιφάνεια με εμβαδό Α αςκείται κάκετα δφναμθ F Κ,τότε ορίηουμε ωσ πίεςθ Ρ (επιλζξτε μία ςωςτι απάντθςθ): 9 Πίεςη. 1. Αν ςε μία επιφάνεια με εμβαδό Α αςκείται κάκετα δφναμθ F Κ,τότε ορίηουμε ωσ πίεςθ Ρ (επιλζξτε μία ςωςτι απάντθςθ): A FK α. Ρ=F K S β. P= γ. P= F A 9 K 2.τθ ςυγκεκριμζνθ φράςθ να επιλζξετε μία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015

ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015 ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΜΑ Α ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015 Α1. - γ. ςφφιλθ Α2. - α. ερυκρόσ μυελόσ των οςτών Α3. - β. εντομοκτόνο Α4. - β. καταναλωτζσ 1θσ τάξθσ Α5. - δ. μία οικογζνεια ΘΕΜΑ Β Β1. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Διδάςκων: Κακθγθτισ Αλζξανδροσ Ριγασ υνεπικουρία: πφρογλου Ιωάννθσ

Διδάςκων: Κακθγθτισ Αλζξανδροσ Ριγασ υνεπικουρία: πφρογλου Ιωάννθσ ΔΗΜΟΚΡΙΣΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗ ΣΜΗΜΑ ΗΛΕΚΣΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΩΝ ΣΟΜΕΑ ΣΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΙΚΗ Βιοϊατρική Σεχνολογία 9 ο Εξάμηνο Διδάςκων: Κακθγθτισ Αλζξανδροσ Ριγασ υνεπικουρία:

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1) Τίτλοσ τθσ ζρευνασ: «Ποια είναι θ επίδραςθ τθσ κερμοκραςίασ ςτθ διαλυτότθτα των ςτερεϊν ςτο νερό;» 2) Περιγραφι του ςκοποφ τθσ ζρευνασ: Η ζρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Τζχνθ τθσ Αποτελεςματικισ Επικοινωνίασ. Εκπαιδεύηρια: Κα. Χριζηοθή Βαζιλική Conicon Ltd

Η Τζχνθ τθσ Αποτελεςματικισ Επικοινωνίασ. Εκπαιδεύηρια: Κα. Χριζηοθή Βαζιλική Conicon Ltd Η Τζχνθ τθσ Αποτελεςματικισ Επικοινωνίασ Εκπαιδεύηρια: Κα. Χριζηοθή Βαζιλική Conicon Ltd 25 Φεβρουαρίου 2015 Εκπαιδεφτρια: Βαςιλικι Χριςτοφι Η κ. Χριςτοφι Βαςιλικι ζχει ςπουδάςει Εφαρμοςμζνθ Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint

Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint Δρ. Παφλοσ Θεοδϊρου Ανϊτατθ Εκκλθςιαςτικι Ακαδθμία Ηρακλείου Κριτθσ Περιεχόμενα Ειςαγωγι Γιατί πρζπει να γίνει παρουςίαςθ τθσ εργαςίασ μου Βαςικι προετοιμαςία Δομι παρουςίαςθσ

Διαβάστε περισσότερα

P, τότε: P και το μζςο πλικοσ των εμφανίςεων του γεγονότοσ ςτθ μονάδα του. X t το πλικοσ των εμφανίςεων του γεγονότοσ ςτο διάςτθμα. 0, t.

P, τότε: P και το μζςο πλικοσ των εμφανίςεων του γεγονότοσ ςτθ μονάδα του. X t το πλικοσ των εμφανίςεων του γεγονότοσ ςτο διάςτθμα. 0, t. Η Κατανομή oisson 1. Κατανομή oisson Ζςτω ζνα γεγονόσ, για το οποίο γνωρίηουμε ότι πραγματοποιείται κατά μζςο όρο φορζσ ςτθ μονάδα του χρόνου (ι του μικουσ ι του όγκου). Για παράδειγμα Πλικοσ τθλεφωνθμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΙ ΚΙΝΗΗ ΠΛΑΝΗΣΩΝ ΣΟΤ ΚΕΠΛΕΡ

ΝΟΜΟΙ ΚΙΝΗΗ ΠΛΑΝΗΣΩΝ ΣΟΤ ΚΕΠΛΕΡ ΝΟΜΟΙ ΚΙΝΗΗ ΠΛΑΝΗΣΩΝ ΣΟΤ ΚΕΠΛΕΡ 1. Νόμοσ των ελλειπτικών τροχιών Η τροχιζσ των πλανθτϊν είναι ελλείψεισ, των οποίων τθ μία εςτία κατζχει ο Ήλιοσ. Προφανϊσ όλοι οι πλανιτεσ του ίδιου πλανθτικοφ ςυςτιματοσ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ

Διαχείριςθ του φακζλου public_html ςτο ΠΣΔ Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ Οι παρακάτω οδθγίεσ αφοροφν το χριςτθ webdipe. Για διαφορετικό λογαριαςμό χρθςιμοποιιςτε κάκε φορά το αντίςτοιχο όνομα χριςτθ. = πατάμε αριςτερό κλικ ςτο Επιςκεφκείτε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Lasers. Γ. Μήτσου

Εισαγωγή στα Lasers. Γ. Μήτσου Εισαγωγή στα Lasers Γ. Μήτσου Θζματα προσ ανάπτυξθ Η ανακάλυψθ του Laser Στακμοί ςτθν τεχνολογία Εφαρμογζσ Μοναδικζσ ιδιότθτεσ των Lasers Χωρικζσ ιδιότθτεσ τθσ δζςμθσ Κατανομι τθσ ζνταςθσ Συμφωνία Φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 7 8 (Α - Β Γυμνασίου)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 7 8 (Α - Β Γυμνασίου) ΕΠΙΠΕΔΟ 7 8 (Α - Β Γυμνασίου) 19 Μαρτίου 011 10:00-11:15 EUROPEAN KANGOUROU 010-011 3 points/μονάδες 1) Ποια από τισ πιο κάτω παραςτάςεισ ζχει τθ μεγαλφτερθ τιμι; (A) 011 1 (B) 1 011 (C) 1 x 011 (D) 1

Διαβάστε περισσότερα

Το καλωςόριςμα των μαθητών ςτο Εργαςτήριο Φυςικών Επιςτημών

Το καλωςόριςμα των μαθητών ςτο Εργαςτήριο Φυςικών Επιςτημών Το καλωςόριςμα των μαθητών ςτο Εργαςτήριο Φυςικών Επιςτημών Η ΟΡΙΖΟΝΣΙΑ ΒΟΛΗ ΜΕΑ ΑΠΟ ΣΙ ΝΕΕ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΕ Εισαγωγή Ο καταλλθλότεροσ χϊροσ για ζνα επιτυχθμζνο μάκθμα φυςικισ είναι το εργαςτιριο φυςικϊν επιςτθμϊν.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Ιοφνιοσ 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 3 1.Εθνικό Τυπογραφείο... 3 1.1. Είςοδοσ... 3 1.2. Αρχική Οθόνη... 4 1.3. Διεκπεραίωςη αίτηςησ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία με βήματα. 1. Αλλάηω το χρϊμα ςκθνικοφ ςε γκρι(#3333).

Διαδικασία με βήματα. 1. Αλλάηω το χρϊμα ςκθνικοφ ςε γκρι(#3333). Διαδικασία με βήματα 1. Αλλάηω το χρϊμα ςκθνικοφ ςε γκρι(#3333). 2. Διαλζγω το Polystar Tool. Από τα Options κάνω το Polygon ςε Star και τα υπόλοιπα όπωσ είναι. Ζωγραφίηω ζνα αςτζρι πάνω αριςτερά. Fill

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν Τπόβακρο (1/3) τουσ παλαιότερουσ υπολογιςτζσ θ Κεντρικι Μονάδα Επεξεργαςίασ (Κ.Μ.Ε.) μποροφςε κάκε ςτιγμι να εκτελεί μόνο ζνα πρόγραμμα τουσ ςφγχρονουσ

Διαβάστε περισσότερα

NH 2 R COOH. Σο R είναι το τμιμα του αμινοξζοσ που διαφζρει από αμινοξφ ςε αμινοξφ. 1 Πρωτεΐνες

NH 2 R COOH. Σο R είναι το τμιμα του αμινοξζοσ που διαφζρει από αμινοξφ ςε αμινοξφ. 1 Πρωτεΐνες 1 Πρωτεΐνες Πρωτεΐνεσ : Οι πρωτεΐνεσ είναι ουςίεσ «πρώτθσ» γραμμισ για τουσ οργανιςμοφσ (άρα και για τον άνκρωπο). Σα κφτταρα και οι ιςτοί αποτελοφνται κατά κφριο λόγο από πρωτεΐνεσ. Ο ςθμαντικότεροσ όμωσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ Φιλιοποφλου Ειρινθ Προςθήκη νζων πεδίων Ασ υποκζςουμε ότι μετά τθ δθμιουργία του πίνακα αντιλαμβανόμαςτε ότι ζχουμε ξεχάςει κάποια πεδία. Είναι ζνα πρόβλθμα το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ;

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Για να μπορζςετε να δθμιουργιςετε φακζλουσ ςτο χαρτοφυλάκιό ςασ ςτο Mahara κα πρζπει να μπείτε ςτο ςφςτθμα αφοφ πατιςετε πάνω ςτο ςφνδεςμο Mahara profiles από οποιοδιποτε ςελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Στο εργαςτιριο αυτό κα δοφμε πωσ μποροφμε να προςομοιϊςουμε μια κίνθςθ χωρίσ τθ χριςθ εξειδικευμζνων εργαλείων, παρά μόνο μζςω ενόσ προγράμματοσ λογιςτικϊν φφλλων, όπωσ είναι το Calc και το Excel. Τα δφο

Διαβάστε περισσότερα

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης αρικμθτικό ςφςτθμα αρίκμθςθσ (Number System) Αξία (value) παράςταςθ Οι αξίεσ (π.χ. το βάροσ μιασ ποςότθτασ μιλων) μποροφν να παραςτακοφν με πολλοφσ τρόπουσ

Διαβάστε περισσότερα

Διορκώνω τισ εργαςίεσ των ςυμφοιτθτών μου

Διορκώνω τισ εργαςίεσ των ςυμφοιτθτών μου Διορκώνω τισ εργαςίεσ των ςυμφοιτθτών μου Ένασ φοιτητήσ έγραψε ςτην αναφορά του το παρακάτω: Κατά τθ γνώμθ μου θ πλθροφορία για τισ επιχειριςεισ λαμβάνει πολφ ςθμαντικό ρόλο. Κατά τθ γνώμθ μου, ο ρόλοσ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρομαγνθτικό Φάςμα

Το Ηλεκτρομαγνθτικό Φάςμα Η Πραςθ Το Ηλεκτρομαγνθτικό Φάςμα Ο οφκαλμόσ των ςπονδυλωτϊν ζχει 2 ςθμαντικά ςτοιχεία Ζνα οπτικό τμιμα για να ςυλλζγει και να εςτιάηει το φωσ και να δθμιουργεί μια εικόνα Ζνα νευρικό τμιμα (αμφιβλθςτροειδισ)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ Μείωςθ 1,9% ςε ςχζςθ με το 2009, παρουςίαςε θ αγορά των αλυςίδων λιανικοφ εμπορίου των οκτϊ εξεταηόμενων κατθγοριϊν το 2010

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιςμόσ Διδακτζασ Ύλησ Βιολογίασ Γυμναςίου Γ (Πιλοτικά) 2015-2016 Α ΣΕΣΡΑΜΗΝΟ Ενότητα Δραςτηριότητεσ Βαςικζσ Ζννοιεσ Δ/κζσ

Προγραμματιςμόσ Διδακτζασ Ύλησ Βιολογίασ Γυμναςίου Γ (Πιλοτικά) 2015-2016 Α ΣΕΣΡΑΜΗΝΟ Ενότητα Δραςτηριότητεσ Βαςικζσ Ζννοιεσ Δ/κζσ Προγραμματιςμόσ Διδακτζασ Ύλησ Βιολογίασ Γυμναςίου Γ (Πιλοτικά) 2015-2016 Α ΣΕΣΡΑΜΗΝΟ Ενότητα Δραςτηριότητεσ Βαςικζσ Ζννοιεσ Δ/κζσ Γνωριμία Ενότητα 1: Αναζηηώνηαρ ηοςρ Αγνοούμενούρ μαρ... Π/δοι Ειςαγωγικζσ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων»

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Το Πλθροφοριακό Σφςτθμα τθσ δράςθσ «e-κπαιδευτείτε» ζχει ςτόχο να αυτοματοποιιςει τισ ακόλουκεσ

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία τησ ςτατιςτικήσ ςε ερωτήςεισ-απαντήςεισ Μέροσ 1 ον (έωσ ομαδοποίηςη δεδομένων)

Η θεωρία τησ ςτατιςτικήσ ςε ερωτήςεισ-απαντήςεισ Μέροσ 1 ον (έωσ ομαδοποίηςη δεδομένων) 1)Πώσ ορύζεται η Στατιςτικό επιςτόμη; Στατιςτικι είναι ζνα ςφνολο αρχϊν και μεκοδολογιϊν για: το ςχεδιαςμό τθσ διαδικαςίασ ςυλλογισ δεδομζνων τθ ςυνοπτικι και αποτελεςματικι παρουςίαςι τουσ τθν ανάλυςθ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Πάτρα, 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 4 1. Επιμελητήριο... Error! Bookmark not defined. 1.1 Διαχειριςτήσ Αιτήςεων Επιμελητηρίου...

Διαβάστε περισσότερα

Σράπεζα θεμάτων Θετικού Προςανατολιςμού Κεφ. 1 Θέμα Δ

Σράπεζα θεμάτων Θετικού Προςανατολιςμού Κεφ. 1 Θέμα Δ Σράπεζα θεμάτων Θετικού Προςανατολιςμού Κεφ. 1 Θέμα Δ ΚΑΜΠΤΛΟΓΡΑΜΜΕ ΚΙΝΗΕΙ 1.1 ΟΡΙΖΟΝΣΙΑ ΒΟΛΗ 1. Τα ςκαλοπάτια μιασ ςκάλασ είναι όλα όμοια μεταξφ τουσ και ζχουν φψοσ h = 20 cm και πλάτοσ d = 40 cm. Από

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS Οι μαθηηές να μάθοσν πώς να διενεργήζοσν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO Το Micro Worlds Pro είναι ζνα ολοκλθρωμζνο περιβάλλον προγραμματιςμοφ. Χρθςιμοποιεί τθ γλϊςςα προγραμματιςμοφ Logo (εξελλθνιςμζνθ) Το Micro Worlds Pro περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δημιουργώ μάθημα ςτο e-class του ΠΣΔ [επίπεδο 1]

Πωσ δημιουργώ μάθημα ςτο e-class του ΠΣΔ [επίπεδο 1] Το e-class του Πανελλινιου Σχολικοφ Δίκτυου [ΠΣΔ/sch.gr] είναι μια πολφ αξιόλογθ και δοκιμαςμζνθ πλατφόρμα για αςφγχρονο e-learning. Ανικει ςτθν κατθγορία του ελεφκερου λογιςμικοφ. Αρχίηουμε από τθ διεφκυνςθ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαςμόσ καταςκευϊν ςυγκολλιςεων με κυρίωσ ςτατικό φορτίο

Σχεδιαςμόσ καταςκευϊν ςυγκολλιςεων με κυρίωσ ςτατικό φορτίο 2016 Σχεδιαςμόσ καταςκευϊν ςυγκολλιςεων με κυρίωσ ςτατικό φορτίο 3.06 Περιεχόμενα 3.06-1Σχεδιαςμόσ καταςκευϊν ςυγκολλιςεων με κυρίωσ ςτατικό φορτίο... 2 3.06-1.01 Συμπεριφορά των ςυγκολλθτϊν ςυνδζςεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Όνομα. Ημερομηνία. Ζήτημα Α : Να βάλετε ςε κφκλο τθ ςωςτι απάντθςθ 1. Κυτταρικόσ κφκλοσ είναι το χρονικό διάςτθμα που μεςολαβεί: α. μεταξφ δφο μιτωτικϊν

Διαβάστε περισσότερα