+ #v 2 2 /2! του υγρού στο σηµείο Α είναι πολύ µικρότερη κατά µέτρο της ταχύτητας εκροής του v!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "+ #v 2 2 /2! του υγρού στο σηµείο Α είναι πολύ µικρότερη κατά µέτρο της ταχύτητας εκροής του v!"

Transcript

1 Yπεράνω της ελεύθερης επιφάνειας του υγρού που περιέχεται στο ευρύ δοχείο του σχήµατος () υπάρχει αέριο, του οποίου η πίεση υπερβαίνει την ατµοσφαιρική πίεση κατά ΔP. Eάν το ύψος του υγρού στο δοχείο είναι h 0, να βρεθεί το ύψος του υγρού στον µανοµετρικό σωλήνα Σ, ο οποίος έχει προσαρµοσθεί στον οριζόν τιο σωλήνα εκροής του υγρού. Δίνεται η πυκνότητα ρ του υγρού, ο λόγος S /S = των διατοµών στα σηµεία B και Γ του σωλήνα εκροής και η επιτάχυνση g της βαρύτητας. Nα θεωρήσετε ότι, η ροή του υγρού στο κατακόρυφο δοχείο και στον οριζόντιο σωλήνα είναι µόνιµη, ασυµπίεστη και χωρίς τριβή, οπότε για την ροή αυτή ισχύει ο νόµος Bernulli. ΛYΣH: Eφαρµόζουµε τον νόµο Bernulli κατά µήκος της ρευµατικής γραµµής ΑΒ µε επίπεδο αναφοράς των υψοµετρικών πιέσεων το οριζόντιο επίπεδο (ε) που περιέχει τον γεωµετρικό άξονα του σωλήνα εκροής του υγρού, οπότε θα έχουµε: P A + gh 0 + v A / = P " + v / + 0 P + "P + #gh 0 + #v A / = P + #v / P + "gh 0 + "v A / = "v / () Σχήµα όπου P α η ατµοσφαιρική πίεση. Όµως η ταχύτητα ροής v A του υγρού στο σηµείο Α είναι πολύ µικρότερη κατά µέτρο της ταχύτητας εκροής του v στο σηµείο Γ, οπότε ο όρος ρv Α / µπορεί να παραλειφθεί σε σχέση µε τον όρο ρv / και η σχέση () γράφεται: P + "gh 0 # "v / v ("P/# + gh 0 ) ()

2 Eφαρµόζοντας εξάλλου τον νόµο Bernulli κατά µήκος της ρευµατικής γραµ µής ΒΓ παίρνουµε την σχέση: P + "v / = P # + "v / P + "gh + "v / = P + "v / gh = v - v h = (v - v )/g (3) όπου h το ζητούµενο ύψος του υγρού στον µανοµετρικό σωλήνα Σ και v η ταχύτητα ροής του υγρού στο σηµείο Β. Όµως σύµφωνα µε τον νόµο της συνέ χειας ισχύει και η σχέση: S v = S v v = (S /S )v = v / (4) οπότε η (3) γράφεται: h = v - v /4 g = 3v () g h = 6 ( P/" + gh 0 ) 8g h = 3 # 4 h 0 + P & % ( $ "g ' P.M. fysikος Στην διάταξη του σχήµατος () ο οριζόντιος σωλή νας που συγκοινωνεί µε το ευρύ δοχείο Δ φέρει στένωση, της οποίας η διατοµή είναι ίση µε το µισό της διατοµής του υπόλοιπου σωλήνα. Στην στένωση έχει συνδεθεί το ένα άκρο κατακόρυφου µανοµετρικού σωλήνα, ο οποίος έχει βυθιστεί σε δεξαµενή Δ που περιέχει το ίδιο υγρό που περιέχεται στο δοχείο Δ. i) Να δείξετε ότι, όταν η στρόφιγγα Σ είναι ανοιχτή τo υγρό θα ανέλ θει στον κατακόρυφο σωλήνα σε ύψος ίσο µε το τριπλάσιο του ύψους H του υγρού στο δοχείο Δ. ii) Nα βρείτε µε ποιο ρυθµό πρέπει να αναπληρώνεται η µάζα του υγρού στο δοχείο Δ, ώστε η στάθµη του υγρού στο δοχείο αυτό να παραµένει σταθερή. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας και η ακτίνα r του σωλήνα εκροής του υγρού. Η ροή του υγρού όταν ανοίξει η στρόφιγγα, να θεω ρηθεί µόνιµη, ασυµπίεστη και χωρίς τριβές. ΛΥΣΗ: i) Επειδή το δοχείο Δ παρουσιάζει ευρεία διατοµή σε σχέση µε την δια τοµή του σωλήνα εκροής του υγρού, η ταχύτητα v µε την οποία εξέρχεται στην ατµόσφαιρα το υγρό έχει µέτρο που δίνεται από το θεώρηµα Τοricelli, δηλαδή από την σχέση: v = gh ()

3 Eφαρµόζοντας εξάλλου τον νόµο Bernulli για την ρευµατική γραµµή ΒΓ, µε επίπεδο αναφοράς των υψοµετρικών πιέσεων το οριζόντιο επίπεδο (ε) που διέρ χεται από τον άξονα του οριζόντιου σωλήνα, παίρνουµε την σχέση: P B + v / + 0 = P " + v / + 0 P B + v / = P " + v / () όπου P α η ατµοσφαιρική πίεση, P Β η στατική πίεση του υγρού στο Β, ρ η πυκνό τητά του και v η ταχύτητα ροής του στο Β. Όµως η πίεση P Β είναι ίση µε την πίεση P αερ του αέρα που έχει εγκλωβιστεί στον κατακόρυφο µανοµετρικό σωλή η οποία είναι ίση µε P α -ρgh, όπου h το ύψος του υγρού στον σωλήνα, οπότε η σχέση () γράφεται. P - "gh + "v / = P + "v / -gh + v / = v / (3) Σχήµα Ο νόµος της συνέχειας για τις διατοµές του σωλήνα στα σηµεία Β και Γ δίνει: v S/ = v S v = v και η (3) γράφεται: () -gh + 4v / = v / gh = 3v / gh = 3gH h = 3H ii) Για να µένει σταθερή η στάθµη του υγρού στο δοχείο Δ θα πρέπει ο ρυθµός dm/ µε τον οποίο προστίθεται µάζα υγρου στο δοχείο να είναι ίσος µε τον ρυθµό εκρόης dm/ µάζας υγρού από το άκρο Γ του σωλήνα, δηλαδή πρέπει να ισχύει η σχέση: dm = dm = dv (4)

4 όπου dv/ η παροχή του οριζόντιου σωλήνα ίση µε πr v, οπότε η (4) δίνει: () dm = "r v dm = "r gh P.M. fysikos To ευρύ δοχείο Δ της διαταξης του σχήµατος (3) περιέχει ιδανικό υγρό πυκνότητας ρ, του οποίου η ελεύθερη επιφά νεια ευρίσκεται υπό υπερπίεση ΔP έναντι της ατµοσφαιρικής πίεσης. Το υγρό εκρέει προς την ατµόσφαιρα µέσω οριζόντιου σωλήνος του οποίου το στόµιο εκροής έχει διατοµή πολύ µικρότερη της διατοµής του δοχείου Δ. i) Να βρεθεί η υψοµετρική διαφορά των ελευθερων επιφανειών του υγρού στον µανοµετρικό σωλήνα Σ και στο δοχείο. ii) Eάν από το δοχείο Δ αφαιρεθεί ο αέρας και στην συνέχεια αποκα τασταθεί η ροή του υγρού, να βρεθεί η ταχύτητα εκροής του υγρού. Δίνεται η ατµοσφαιρική πίεση P α, το ύψος Η του υγρού στο δοχείο και η επιτάχυνση g της βαρύτητας, η δε ροή του υγρού θα θεωρηθεί µόνιµη, ασυµπίεστη και χωρίς τριβές. ΛΥΣΗ: i) Η παρουσία του κατακόρυφου σωλήνα Σ αλλοιώνει την µορφή της ροής στο άκρο του Β δηµιουργώντας σηµείο ανακοπής της ροής, δηλαδή σηµείο µηδενισµού της ταχύτητας του υγρού στο Β, που σηµαίνει ότι η δυναµική πίεση του υγρού στο Β είναι µηδενική. Εφαρµόζοντας τον νόµο του Bernoulli κατά µήκος της ρευµατικής γραµµής ΑΒ, µε επίπεδο αναφοράς των υψοµετρι κών πιέσεων το οριζόντιο επίπεδο (ε) που περιέχει τον άξονα του σωλήνα, παίρ νουµε την σχέση: Σχήµα 3 P A + v A / + gh = P B P A + v A / + gh = P B () Όµως η ταχύτητα v A είναι πολύ µικρή (περίπου µηδενική), αφού η διατοµή του δοχείου Δ είναι πολύ µεγαλύτερη της διατοµής του σωλήνα εκροής, η δε πίεση P B δίνεται από την σχέση:

5 P B = P + "g( H + #h) Έτσι η σχέση () γράφεται: P + "P + #gh = P + #g( H + "h) P + "gh = H"g + "gh h = P/"g > 0 () δηλαδή η στάθµη του υγρού στον µανοµετρικό σωλήνα Σ βρίσκεται πάνω από την στάθµη του υγρού στο δοχείο Δ (σχ. 3). ii) Εφαρµόζοντας τον νόµο του Bernoulli κατά µήκος της ρευµατικής γραµµής ΑΓ στην περίπτωση που έχει αφαιρεθεί ο αέρας στο δοχείο Δ, παiρνουµε την σχέση: 0 + v A / + gh = P " + v " / + 0 v A / + gh = P " + v / (3) Σχήµα 4 Όµως η ταχύτητα καθόδου v A της ελεύθερης επιφάνειας του υγρού στο δοχείο Δ είναι πολύ µικρότερη της ταχύτητας εκροής του υγρού, οπότε η σχέση (3) µε καλή προσέγγιση γράφεται: gh = P " + v / v = gh - P " v = ( gh - P /") Για την περίπτωση που εξετάζουµε η ροή του υγρού είναι εφικτή, έφ όσον ισχύει η σχέση: gh - P /" > 0 H > P /"g Παρατήρηση: Eπειδή πάλι το άκρο Β του µανοµετρικού σωλήνα Σ αποτελεί σηµείο ανακοπής της ροής, θα έχουµε µε εφαρµογή του νόµου του Βernulli για την ρευµατική γραµµή AB την σχέση:

6 0 + v A / + gh = P B gh = P " + g h # h = H - P " /#g H - h = P " /#g > 0 δηλαδή η στάθµη του υγρού στον µανοµετρικό σωλήνα Σ βρίσκεται κάτω από την στάθµη του υγρού στο δοχείο Δ (σχ. 4). P.M. fysikos Σε οριζόντιο αγωγό σταθερής διατοµής εµβαδού S, ρέει νερό. Ο αγωγός διακλαδίζεται σε δύο κατακόρυφους αγωγούς () και () του ίδιου µήκους, όπως φαίνεται στο σχήµα (5), από τους οποίους το νερό εξέρχεται προς την ατµόσφαιρα. Εάν τα εµβαδά διατο µής των αγωγων () και () είναι S/3 και S/4 αντιστοίχως και η παρο χη του αγωγού () αποτελεί τα 60% της παροχής Π 0 του οριζόντιου κεντρικού αγωγού, να βρεθεί η σχετική ως προς την ατµοσφαιρική πίεση στατική πίεση του νερού στον κεντρικό αγωγό. Δίνεται η πυκνό τητα ρ του νερού. ΛΥΣΗ: Εφαρµόζοντας τον νόµο Bernulli για την ρευµατική γραµµή ΑΒ (σχ. 5) µε επίπεδο αναφοράς των υψοµετρικών πιέσεων το οριζόντιο επίπεδο (ε) που διέρχεται από τον άξονα του κεντρικού αγωγού, παίρνουµε την σχέση: P A + v / + 0 = P B + v / + gh P + v / = P " + v / + gh () Σχήµα 5 όπου v, v οι ταχύτητες ροής του νερού στον κεντρικό αγωγό και στον αγωγο () αντιστοίχως, P η στατική πίεση του νερού στον κεντρικό αγωγό και P α η ατµοσφαιρική πίεση. Εφαρµόζοντας τον ίδιο νόµο για την ρευµατική γραµµή ΓΔ παίρνουµε την σχέση:

7 P + "v / + 0 = P + "v / - "gh P + v / = P " + v / - gh () όπου v η ταχύτητα ροής του νερού στον αγωγό (). Προσθέτοντας κατά µέλη τις σχέσεις () και () έχουµε: P + v = P " + v / + v / ( P - P ) = "( v / + v / - v ) 4P " = #( v + v - v ) (3) όπου η διαφορά P-P σχ εκφράζει την ζητούµενη σχετική στατική πίεση του νερού στον κεντρικό αγωγό, σε σχέση µε την ατµοσφαιρική πίεση. Όµως για τα µέτρα των ταχυτήτων v, v, v ισχύουν οι σχέσεις: v = 0 / S v = / S = ( 3 0 / 5) /( S/ 3) = 9 0 / 5S v = / S = ( 0 / 5) /( S/ 4) = 8 0 / 5S οπότε η (3) γράφεται: + % 4P " = #-' &, - 9$ 0 5S ( * ) % + 8$ ( 0 ' * & 5S ) % - $ ( 0 ' * & S ). 0 / 0 4P " = # 0$ 0 5S P " = 6#$ 0 5S P.M. fysikos Ένα δοχείο φέρει στον πυθµένα του µικρή οπή O εµβαδού S και περιέχει νερό µέχρις ορισµένου ύψους. Στην οπή έχει προσαρµοσθεί στρόφιγγα που αρχικά είναι κλειστή, ενώ το δοχείο έχει την µορφή ενός παραβολοειδούς εκ περιστροφής, δηλαδή προ κύπτει από την περιστροφή περι τον κατακόρυφο άξονα Οy της παραβολής y=px, όπου p θετική σταθερή ποσότητα (σχ. 6). Να βρε θεί σε συνάρτηση µε την απόσταση y της ελεύθερης επιφάνειας του νερού από την οπή, η ταχύτητα εκροής του όταν ανοίξουµε την στρόφιγγα. Να δεχθείτε ότι η ροή του νερού είναι µόνιµη, ασυµπίεστη και χωρίς τριβές.

8 ΛYΣH: Έστω ότι κάποια στιγµή η απόσταση της ελεύθερης επιφάνειας του υγρού στο δοχείο από την οπή εκροής O είναι y. Eάν V είναι η ταχύτητα καθό δου της ελεύθερης επιφάνειας του νερού και v η ταχύτητα εκροής του από την οπή, τότε σύµφωνα µε το νόµο* του Bernulli κατά µήκος της ρευµατικής γραµ µής AO, παίρνουµε την σχέση: P A + gy + V / = P O v / () Σχήµα 6 όπου ρ η πυκνότητα του νερού και g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Όµως οι στατικές πιέσεις P A καί P Ο είναι ίσες προς την ατµοσφαιρική πίεση P α, οπότε η σχέση () γράφεται: v = V + gy () Eξάλλου, λόγω της ασυµπίεστης ροής του νερού ισχύει ο νόµος της συνέχειας, δηλαδή θα έχουµε την σχέση: Sv = S x V Sv = x V Sv = yv/p V= Spv/y (3) όπου S x το εµβαδον της ελεύθερης επιφάνειας του νερού και x η ακτίνα της επιφάνειας αυτής κατά την χρονική στιγµή που το εξετάζουµε το υγρό. Συνδυά ζοντας τις σχέσεις () καί (3) παίρνουµε: " v = Spv % $ ' # y & " + gy v - Spv % $ ' # y & = gy " v - 4S p % $ # y ' = gy v = & gy - 4S p / y P.M. fysikos * Στην πραγµατικότητα δεν έχουµε δικαίωµα να χρησιµοποιούµε τον νόµο Bernulli, διότι η ροή του νερού δεν είναι µόνιµη, αφού η ταχύτητα ροής του σε κάθε σηµείο µεταβάλλεται χρονικά. Άρα η λύση του προβλήµατος είναι σε κάποιο βαθµό προσεγ γιστική.

9 Tο νερό οριζόντιας φλέβας νερού εξέρχεται στην ατµόσφαιρα από ακροφύσιο και προσπίπτει µε ταχύτητα v σε πτερύ γιο που κρατείται ακίνητο. Eάν η υδάτινη φλέβα εκτρέπεται από το πτερύγιο κατά γωνία φ<π/ ως προς την αρχική της διεύθυνση, να βρεθεί η εξωτερική δύναµη που εξασφαλίζει την ακινησία του πτερυ γίου (δυναµη αγκύρωσης). Δίνεται η πυκνότητα ρ του νερού και το εµβαδόν διατοµής S της φλέβας. Το όλο σύστηµα να θεωρηθεί εκτος πεδίου βαρύτητας. ΛYΣH: Ας δεχθούµε ότι µεταξύ των χρονικών στιγµών t και t+ εισέρχεται από το άκρο Α της φλέβας που είναι σε επαφή µε το ακροφύσιο µια µάζα dm νερού, οπότε στον χρόνο θα εξέρχεται από το άλλο άκρο της άκρο Β η ίδια µάζα dm. H µεταβολή d P της ορµής της φλέβας θα είναι: d P = dm v - dm v = dm v - ( v ) () όπου v η ταχύτητα ροής του νερού στο άκρο Β. Εάν F είναι η δύναµη επαφής που δέχεται η φλέβα από το πτερύγιο και F "# η δύναµη επαφής από τον ατµοσ φαιρικό αέρα που την περιβάλλει θα έχουµε σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο του Νεύτωνα υπό την γενικευµένη του µορφή, την σχέση: d P = F + F () "# dm ( v - v ) = F + F "# () Σχήµα 7 Eξετάζοντας το πτερύγιο παρατηρούµε ότι αυτό ισορροπεί υπό την επίδραση της εξωτερικής δύναµης R που το κρατά ακίνητο (το αγκυρώνει), την δύναµη επαφής από την φλέβα ίση µε - F (αξίωµα ισότητας δράσης-αντίδρασης) και την δύναµη επαφής F "#$ από τον αέρα που το περιβάλλει. Λόγω της ισορροπίας του πτερυγίου ισχύει η σχέση: R - F + F "#$ = 0 R = F - F "#$ (3)

10 Εξάλλου εάν θεωρήσουµε το σύστηµα πτερύγιο-φλέβα (εστιγµένη κόκκινη γραµµή) αυτό θα δέχεται από τον αέρα που το περιβάλλει δύναµη εξαρτώµενη από το σχήµα της εξωτερικής επιφάνειας του συστήµατος και από την πίεση του αέρα, που σηµαίνει ότι αν στην θέση του συστήµατος θεωρήσουµε αέρα της ίδιας πίεσης µε εκείνον του εξωτερικού του περιβάλλοντος, η ποσότητα αυτή θα δέχεται από τον υπόλοιπο αέρα δύναµη ίση µε εκείνη που δέχεται το σύστη µα. Επειδή η θεωρούµενη αυτή ποσότητα του αέρα ισορροπεί, η δύναµη αυτή θα είναι µηδενική, οπότε θα έχουµε την σχέση: F "# + F "# $ = 0 F "#$ = - F και η (3) παίρνει την µορφή: R = F + F () "# ( v ) = " v - dm "#$ ( v - v ) = R dv ( v ) = R Sv v - ( v - v ) = R R (4) H διανυσµατική σχέση (4) αναλύεται σε δύο αλγεβρικές λαµβάνοντας τις συνισ τώσες των διανυσµάτων που περιέχει κατά τις διευθύνσεις των ορθογώνιων αξόνων x, y οπότε θα λάβουµε τις σχέσεις: R x = Sv v x - v x R y = Sv v y - v y " $ # % $ R x = Sv v "#$% - v R y = Sv v &µ% - 0 Όµως λόγω του νόµου της συνέχειας ισχύει v =v και οι σχέσεις (5) γράφονται: R x = Sv v "#$% - v = Sv v &µ% R y ' ( ) R x = -Sv - "#$% = Sv &µ% R y Aπό τις (6) προκύπτει ότι η x-συνιστώσα της R κατευθύνεται προς την αρνητι κή φορά του άξονα x η δε y-συνιστώσα της προς την θετική φορά του άξονα y (σχ. 7). To µέτρο της R δίνεται από την σχέση: ') ( *) ') ( *) (5) (6) R = R x + R y (6) R = Sv ( - "#$% ) + &µ % R = Sv ( - "#$%) R = Sv "µ (# / ) (7) Η διεύθυνση της R καθορίζεται από την γωνία θ, για την οποία ισχύει: "# = R (6) x R y $µ % / "# = $µ (% /)&'( % / "# = $Sv ( - %&'() $Sv )µ( "# = $ ( $ / )

11 P.M. fysikos Οριζόντια φλέβα νερού εµβαδού διατοµής S, προσ πίπτει κάθετα στο κέντρο µιας κατακόρυφης πλάκας ορθογωνιακής µορφής και διαχωρίζεται σε δύο σχεδόν κατακόρυφες αντιδια µετρικές φλέβες που κινούνται παράλληλα προς την πλάκα (σχ. 8). Η φλέβα εξέρχεται στον ατµοσφαιρικό αέρα πιέσεως P α από ακροφύσιο εµβαδού διατοµής S που φέρει µανόµετρο Μ. Εάν η πλάκα κρατείται ακίνητη µε την βοήθεια µιας οριζόντιας δύναµης R, να βρεθει η ενδει ξη του µανοµέτρου. Δίνεται η ατµοσφαιρική πίεση P α το δε συστηµα θα θεωρηθεί εκτός πεδίου βαρύτητας, ΛΥΣΗ: Εξετάζουµε το σύστηµα που περιλαµβάνει την προσπίπτουσα οριζόν τια φλέβα και τις δύο ανακλώµενες κατακόρυφες φλέβες που είναι σε επαφή µε την πλάκα. Έαν dm είναι η µάζα του νερού που εισέρχεται στο σύστηµα σ ένα στοιχειώδη χρόνο ( 0), τότε η αντίστοιχη εισερχόµενη στο σύστηµα ορµή είναι οριζόντια και ίση µε dm v, όπου v η ταχύτητα εξόδου του νερού από το ακροφύσιο. Εξάλλου στον χρόνο εξέρχεται από το σύστηµα µέσω των δύο κατακόρυφων φλεβών, µάζα νερού dm που η ορµή της δεν είναι κατα κόρυφη, γεγονός που σηµαίνει ότι η µεταβολή της ορµής του συστήµατος κατά Σχήµα 8 την οριζόντια διεύθυνση στον χρόνο είναι d P =- dm v. Εφαρµόζοντας κατά την διεύθυνση αυτή τον δεύτερο νόµο του Νεύτωνα υπό την γενικευµένη του µορφή, παίρνουµε την σχέση: d P = F + F "# - dm v = F + F "# () όπου F η δύναµη επαφής που ασκεί η πλάκα στο εξεταζόµενο σύστηµα και F "# η δύναµη από τον ατµοσφαιρικό αέρα που το περιβάλλει. Εξετάζοντας την πλάκα παρατηρούµε ότι αυτή ισορροπεί υπό την επίδραση της δύναµης R που την κρατά σε ακινησία, της δύναµης επαφής από το νερό που είναι ίση µε - F (αξίωµα ισότητας µεταξύ δράσης-αντίδρασης) και της δύναµης F "#$ από τον

12 ατµοσφαιρικό αέρα που την περιβάλλει. Λόγω της ισορροπίας της πλάκας ισχύ ει η σχέση: R - F + F "#$ = 0 R = F - F "#$ () Εξάλλου εάν θεωρήσουµε το σύστηµα πλάκα οριζόντια φλέβα και τις δύο κατα κόρυφες φλέβες (εστιγµένη κόκκινη γραµµή) αυτό θα δέχεται από τον αέρα που το περιβάλλει µηδενική συνισταµένη πιεστική δύναµη (βλέπε και προηγού µενη άσκηση), οπότε θα έχουµε την σχέση: F "# + F "# $ = 0 F "#$ = - F "#$ (3) και η () παίρνει την µορφή: R = F + F () "# R = - dm v (4) Aπό την (4) προκύπτει ότι η δύναµη R είναι αντίρροπή της ταχύτητας v το δε µέτρο της ακολουθεί την σχέση: R = dm v R = dv v R = Sv v v = R/S (5) όπου dv ο όγκος νερού που αντιστοιχε;i στην µάζα dm. Eφαρµόζοντας στην συνέχεια τον νόµο Bernulli για την ρευµατική γραµµή ΑΒ, που αντιστοιχεί στην ροή του νερού στο εσωτερικό του ακροφυσίου, µε επίπεδο αναφοράς των υψοµετρικών πιέσεων το οριζόντιο επίπεδο (ε) που διέρχεται από τον άξονα του ακροφυσίου, παίρνουµε την σχέση: P A + v / = P B + v / P (M) + v / = P " + v / (6) όπου ρ η πυκνότητα του νερού, v η ταχύτητα ροής του νερού στο εσωτερικό του ακροφυσίου ενώ η ένδειξη P (M) του µανοµέτρου Μ εκφάζει την στατική πίε ση P Α του σηµείου Α. Όµως σύµφωνα µε τον νόµο της συνέχειας ισχύει: Sv = Sv / v = v / και η (6) γράφεται: (5) P (M) + v /8 = P " + v / P (M) = P + 3"v /8 P (M) = P + 3F"/8"S P (M) = P + 3F/8S P.M. fysikos

13 Τα ακραία τµήµατα () και () του οριζόντιου αγωγού του σχήµατος (9) είναι κυλινδρικά µε αντίστοιχα εµβαδά διατοµών S και S/, ενώ το µέσαιο τµήµα τoυ έχει διατοµή που ελατ τώνεται. Κατά µήκος του αγωγού συµβαίνει ροή νερού του οποίου οι πιέσεις στα τµήµατα () και () καταγράφωνται µε τα µανόµετρα Μ και Μ αντιστοίχως. Στο µεσαίο τµήµα του αγωγού υπάρχει µικρή κυκλική πλάκα ακτίνας r, που είναι στερεωµένη ώστε το κέντρο της να είναι πάνω στον άξονα του αγωγού και το επίπεδό της κάθετο στον άξονα αυτόν. Eάν η παροχή του σωλήνα σε νερό είναι Π, η πυκ νότητα του νερού ρ και η διαφορά των ενδείξεων των δύο µανοµέτ ρων ΔP, να βρεθεί η δύναµη που δέχεται ο δίσκος από το νερό. Να δεχθείτε ότι η ροή του νερού είναι µόνιµη, ασυµπίεστη και χωρίς τριβές. ΛΥΣΗ: Η πλάκα δηµιουργεί µια παραµόρφωση της ροής του νερού γύρω από αυτήν και µάλιστα επί των δύο όψεων της πλάκας εµφανόζονται σηµεία ανακοπής της ροής, δηλαδή σηµεία µηδενικής ταχύτητας του νερού. Εάν P (K) είναι η στατική πίεση του νερού στο κέντρο της πρόσθιας όψεως της πλάκας, σύµφωνα µε τον νόµο του Bernulli για την ρευµατική γραµµά ΑΚ θα ισχύει: P A + v / + 0 = P (K) P (K) = P + v / () Σχήµα 9 όπου v η ταχύτητα ροής του νερού στο ακραίο τµήµα () του αγωγού και P η πίεσή του στο τµήµα αυτό, που εκφράζεται µε την ένδειξη του µανοµέτρου Μ. Εφαρµόζοντας εκ νέου τον νόµο Bernulli για την ρευµατική γραµµή ΚΒ θα πά ρουµε την σχέση: P (K) = P B + v / + 0 P (K) = P + v / () όπου P (K) η στατική πίεση του νερού στο κέντρο της οπίσσθιας όψεως της πλά κας, v η ταχύτητα ροής του νερού στο ακραίο τµήµα () του αγωγού και P η πίεσή του στο τµήµα αυτό, δηλαδή η ένδειξη του µανοµέτρου Μ. Η πλάκα δέχεται από το νερό πιεστικές δυνάµεις F, F που για λόγους συµµετρίας οι φορείς τους διέρχονται από τα κέντρα των δύο όψεων της τα δε µέτρα τους είναι µε καλή προσέγγιση ίσα µε πr P (K) και πr P (K) αντιστοίχως, αφού δεχθήκαµε ότι η ακτίνα r της πλάκας είναι µικρή και εποµένως στα σηµεία

14 κάθε όψεως της η πίεση είναι περίπου ίδια. H αλγεβρική τιµή της συνισταµέ νης F " των F, F είναι: (),() [ ] F " = F - F = #r P (K) - P (K) [ - ( P + $v / ) ] F " = #r P + $v / F " = #r P - P [ + $ ( v / - v / ) ] (3) Όµως ο νόµος της συνέχειας για την ροή του νερού κατα µήκος του αγωγού επιτρέπει ότι v >v, οπότε από τον νόµο του Bernulli για την ρευµατική γραµµή ΑΒ έχουµε P >P, δηλαδή είναι ΔP=P -P. Aκόµη έχουµε Sv =Sv /, δηλαδή v =v και η (3) γράφεται: F " = #r [ $P + %( v / - 4v / ) ] F " = #r ( $P - 3%v / ) F " = #r ( $P - 3%& / S ) P.M. fysikos Υγρό ρέει σε οριζόντιο σωλήνα εµβαδού διατοµής S και περνά απότοµα σε ένα άλλο επίσης οριζόντιο σωλήνα µικρό τερης διατοµής S και εκρέει στην ατµόσφαιρα, όπως φαίνεται στο σχήµα (0). Εάν P είναι η πίεση του νερού στην είσοδο του φαρδύτερου σωλήνα και ρ η πυκνότητα του νερού, να βρεθούν: i) η παροχή του νερού στους δύο σωλήνες και ii) η δύναµη που εξασκεί το νερό στο σύστηµα των δύο σωλήνων. H ατµοσφαιρική πίεση να θεωρηθεί ασήµαντη, η ροή του νερού µόνι µη, ασυµπίεστη και απαλλαγµένη από τριβές όλο δε το σύστηµα να θεωρηθεί εκτός του πεδίου βαρύτητας. ΛΥΣΗ: i) Eφαρµόζοντας τον νόµο του Bernulli για την ρευµατική γραµµή ΑΒ (σχ. 0) µε επίπεδο αναφοράς των υψοµετρικών πιέσεων το οριζόντιο επίπεδο (ε) που διέρχεται από τον άξονα των δύο σωλήνων, παίρνουµε την σχέση: P A + v / + 0 = P B + v / + 0 P + v / = v / () όπου v, v οι ταχύτητες ροής του νερού στον ευρύ και στον στένο σωλήνα αν τιστοίχως. Εξάλλου ο νόµος της συνέχειας επιτρέπει να γράψουµε την σχέση: S v = S v v = S v /S () Συνδυάζοντας τις () και () παίρνουµε:

15 P + v / = S v /S P = v ( S /S - ) v = P S /S - P v = S S ( - S ) (3) Σχήµα 0 H παροχή του νερού στους δύο σωλήνες είναι κοινή, η δε τιµή της Π δίνεται από την σχέση: (3) = S v P = S S " S ( - S ) (4) ii) Εξετάζοντας το υγρό που περιέχεται στους δύο σωλήνες (εστιγµένη κόκκι νη γραµµή) παρατηρούµε ότι αυτό δέχεται την δύναµη επαφής F από τα τοι χώµατα των δύο σωλήνων και την πιεστική δύναµη F, η οποία ενεργεί στην διατοµή εισόδου του νερού και οφείλεται στην πίεση P (η πιεστική δύναµη στην διατοµή εξόδου του νερού παραλείπεται ως ασήµαντη). Aς δεχθούµε ότι µεταξύ των χρονικών στιγµών t και t+ εισέρχεται µια µάζα dm νερού από το ευρύ άκρο του συστήµατος των δύο σωλήνων, οπότε θα εξέρχεται στον χρόνο ίδια µάζα από το στενό άκρο του συστήµατος. Η µεταβολή d P της ορµής του εγκλωβισµένου στους δύο σωλήνες νερού είναι: ( v ) d P = dm v - dm v = dm v - d P = dv v - ( v ) = S v ( v - v ) (5) όπου dv ο όγκος του νερού που αντιστοιχεί στην µάζα dm. Σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο του Νεύτωνα υπό την γενικευµένη του µορφή, θα έχουµε: d P = F + F (5) ( v ) - F = S v v - S v ( v - v ) = F + F F (6) Όµως τα διανύσµατα v, v, F είναι συγγραµικά προς τον άξονα των δύο αγωγών, οπότε από την (6) προτύπτει ότι η δύναµη F έχει την διεύθυνση του

16 άξονα αυτού η δε αλγεβρική της τιµή, µε θετική φορά την κατεύθυνση της ρο ής, είναι: F = S v v - v () - F " F = S v ( S v /S - v ) - P S " (4) F = S v ( S /S - ) - P S " F = (# / S )( S /S - ) - P S " F = S S P S S - S " S % $ - ' - P # S S ( F = P S S & S - S " S % $ - ' - P # S S ( & F = P S S S - P ( S = P S $ # - & S + S )S " S + S % ' S F = P S - S $ # & < 0 διότι S " S + S % <S δηλαδή η δύναµη F είναι αντίρροπη προς στην κατευθυνση της ροής του νερού. Σύµφωνα µε το αξίωµα της ισότητας µεταξύ δράσης-αντίδρασης η δύ ναµη επαφής που δέχεται το σύστηµα των δύο σωλήνων από το νερό είναι - F. P.M. fysikos Mια υδάτινη φλέβα, προερχόµενη από υδατόπτωση ύψους h, εισέρχεται σε χώρο όπου υπάρχει υδροστρόβιλος, τον οποίο θέτει σε περιστροφή. Το νερό εξέρχεται από τον χώρο αυτόν στην ατµόσφαιρα, µε οριζόντια ταχύτητα v η δε διατοµή του σωλήνα εκροής έχει εµβαδον S. Nα βρεθεί µε ποιο ρυθµό το νερό παρέχει ενέργεια στα πτερύγια του υδροστροβίλου. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας, η πυκνότητα ρ του νερού και ότι η ροή του είναι µόνι µη, ασυµπίεστη και χωρίς τριβές. ΛΥΣΗ: Θεωρούµε µια ρευµατική γραµµή ΑΒ που αντιστοιχεί στην ροή του νερού από την ελεύθερη επιφάνεια του φράγµατος της υδατόπτωσης προς την είσοδο του χώρου όπου έχει εγκατασταθεί ο υδροστρόβιλος. Εφαρµόζοντας τον νόµο Bernulli κατά µήκος της ΑΒ µε επίπεδο αναφοράς των υψοµετρικών πιέ σεων το οριζόντιο επίπεδο (ε) που διέρχεται από την είσοδο Β, παίρνουµε την σχέση: P A + v A / + gh = P B + v B / + 0 P + "gh = P B + "v B / P B - P = "gh - "v B / () όπου P B, v B η στατική πίεση και η ταχύτητα αντιστοίχως του νερού στην είσο δο Β, ενώ θεωρήθηκe αµελήτεα η ποσότητα ρv Α / λόγω του πολύ µεγάλου εµβαδού της ελευθερης επιφάνειας του νερού στο φράγµα. Ας δεχθούµε τώρα

17 ότι µεταξύ των χρονικών στιγµών t και t+ εισέρχεται στον χώρο του υδροστ ροβίλου µια µάζα dm νερού, οπότε στον χρόνο θα εξέρχεται ίση µάζα από τον σωλήνα εκροής. Εάν dk είναι η µεταβολή στον χρόνο της κινητικής ενέργει Σχήµα ας του νερού που περιβάλλει τον υδροστρόβιλο και dw υ η αντίστοιχη ενέργεια που παρέχεται από το νερό στα πτερύγια της υδροστροβίλου, τότε σύµφωνα µε το θεώρηµα έργου-ενέργειας θα έχουµε την σχέση: dk + dw = dw F + dw F () όπου dw F, dw F τα έργα των πιεστικών δυνάµεων F, F στις άκρες εισόδου και εξόδου αντιστοίχως του νερού, στον χρόνο. Όµως για την ποσότητα dk ισχύει η σχέση: dk = dmv / - dmv B / (3) για δε τα έργα dw F, dw F έχουµε: dw F dw F = F v B = P B S B v B " $ # = -F v = -P Svd % $ (4) όπου S Β το εµβαδόν της διατοµής εισόδου του νερού. Συνδυάζοντας τις σχέσεις (), (3) και (4) παίρνουµε: dmv / - dmv B / + dw = P B S B v B - P " Sv dm dv v - v $ B # " & + dw ' % = P BS B v B - P ( Sv v - v " % B $ # ' + dw ( & = P ) - P ) B *

18 - v # & B % $ ( + dw ) ' = " P - P B * " v (5) όπου dv ο όγκος νερού που αντιστοιχεί στην µάζα dm, ενώ τα πηλίκα dv/, dw υ / εκφράζουν την παροχή Π του νερού και τον ρυθµό προσφοράς ενέργει ας στα πτερύγια του υδροστροβίλου (ισχύς υδροστροβίλου) αντιστοίχως. Συνδυ άζοντας τις σχέσεις () και (3) παίρνουµε: - v # & B % $ ( + dw ) ' " v = " gh - v # & B % $ ( ' " v + dw # = "gh dw # v& = "Sv% gh - $ ( ' P.M. fysikos

Ένα κυβικό δοχείο ακµής α, είναι γεµάτο νερό και τοποθετείται πάνω σε οριζόντιο έδαφος (σχ. 13).

Ένα κυβικό δοχείο ακµής α, είναι γεµάτο νερό και τοποθετείται πάνω σε οριζόντιο έδαφος (σχ. 13). Ένα κυβικό δοχείο ακµής α, είναι γεµάτο νερό και τοποθετείται πάνω σε οριζόντιο έδαφος σχ. 3). i) Εάν στο κέντρο Ο µιας έδρας του δοχείου ανοίξουµε µικρή κυκλική οπή εµβαδού S, ποιο πρέπει να είναι το

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα εξηγήσετε γιατί στην διάταξη του σχήµατος (2) οι ενδείξεις των µανοµέτρων Μ, Μ είναι ίδιες, ενώ στην διάταξη

i) Nα εξηγήσετε γιατί στην διάταξη του σχήµατος (2) οι ενδείξεις των µανοµέτρων Μ, Μ είναι ίδιες, ενώ στην διάταξη i) Nα εξηγήσετε γιατί στην διάταξη του σχήµατος () οι ενδείξεις των µανοµέτρων Μ, Μ είναι ίδιες, ενώ στην διάταξη του σχήµατος () είναι διαφορετικές. ii) Eάν η κοινή ένδειξη των δύο µανοµέτρων στο σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρεθεί κατά ποιά χρονική στιγµή ο κύβος αποσπάται από τον πυθµένα του δοχείου.

i) Nα βρεθεί κατά ποιά χρονική στιγµή ο κύβος αποσπάται από τον πυθµένα του δοχείου. Ένας ξύλινος κύβος ακµής α, εφάπτεται υδατοστε γώς µε µια έδρα του µε τον οριζόντιο πυθµένα ενός δοχείου, το οποίο περιέχει νερό µέχρις ύψους H>α. Mε την βοήθεια λεπτού νήµατος, του οποίου το ένα άκρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 από 6

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 από 6 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση 1) Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. Όλα τα μανόμετρα 1,, 3, 4 δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ερώτηση 1. ΘΕΜΑ Β Στο οριζόντιο σωλήνα του διπλανού σχήματος ρέει ιδανικό υγρό. Με τον οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

P +!v 2 /2 = P 0. - P =!v 2 /2 (1)

P +!v 2 /2 = P 0. - P =!v 2 /2 (1) Στη διάταξη του σχήµατος (1) η λεπτή οριζόντια πλάκα MN µπορεί να γλυστράει χωρίς τριβή κατά µήκος δύο κατα κόρυφων οδηγών, οι οποίοι είναι στερεωµένοι στην σταθερή πλάκα AΓ. Mε την βοήθεια ενός ακροφυσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις Α1α έως Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση:

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση: Στην κορυφή της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας σφήνας µάζας M, η οποία ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικ ρός κύβος µάζας m. Nα δείξετε ότι η σφήνα κινείται στο σύστη µα αναφοράς του

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή ταχύτητα µέτρου V 0 πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος κατευθυνόµενο προς κατακόρυφο τοίχο. Το σώµα κάποια στιγµή συγκρούεται ελα στικά και µετωπικά µε µια µπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου.

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας εφαρµόζεται στο

Διαβάστε περισσότερα

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο.

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο. Το σύστηµα του σχήµατος αποτελείται από δύο όµοια ελατήρια στα θεράς και φυσικού µήκους α, των οποίων οι άξονες βρίσκονται πάνω στην ευθεία ΑΒ, όπου Α, Β είναι δύο ακλόνητα σηµεία του επιπέδου. Εκτρέπουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής 501 Ορμή και Δυνάμεις Θεώρημα Ώθησης Ορμής «Η μεταβολή της ορμής ενός σώματος είναι ίση με την ώθηση της δύναμης που ασκήθηκε στο σώμα» = ή Το θεώρημα αυτό εφαρμόζεται διανυσματικά. 502 Θεώρημα Ώθησης

Διαβάστε περισσότερα

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και Ένα καροτσάκι που περιέχει άµµο, συνολικής µάζας M, εκτελεί οριζόντια αρµονική ταλάντωση σε λείο επίπεδο, µε τη βοήθεια ιδανικού οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς k. Ένα σφαιρίδιο µάζας m

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική των ρευστών Στοιχεία θεωρίας

Δυναμική των ρευστών Στοιχεία θεωρίας Δυναμική των ρευστών Στοιχεία θεωρίας 1. Ρευστά σε ισορροπία Πίεση, p: Ορίζεται ως το πηλίκο του μέτρου της δύναμης df που ασκείται κάθετα σε μια επιφάνεια εμβαδού dα προς το εμβαδόν αυτό. p= df da Η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και Δύο αβαρή και µη εκτατά νήµατα του ίδιου µή κους είναι στερεωµένα στο ίδιο σηµείο Ο, ενώ στις ελεύθερες άκρες των νηµάτων είναι δεµένα δύο σφαιρίδια, µε µάζες 1 και. Eκτρέ πουµε τα σφαιρίδια από την θέση

Διαβάστε περισσότερα

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ 1 Μια κυλινδρική δεξαμενή ακτίνας 6m και ύψους h=5m είναι γεμάτη με νερό, βρίσκεται στην κορυφή ενός πύργου ύψους 45m και χρησιμοποιείται για το πότισμα ενός χωραφιού α Ποια η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Ένας σωλήνας σχήµατος αντεστραµµένου Π περιέχει υγρό πυκνότητας ρ, το δε οριζόντιο τµήµα του έχει µήκος L.

Ένας σωλήνας σχήµατος αντεστραµµένου Π περιέχει υγρό πυκνότητας ρ, το δε οριζόντιο τµήµα του έχει µήκος L. Ένας σωλήνας σχήµατος αντεστραµµένου Π περιέχει υγρό πυκνότητας ρ, το δε οριζόντιο τµήµα του έχει µήκος L. i) Eάν ο σωλήνας επιταχύνεται οριζόντια επί δαπέδου µε επιτάχυνση a, να βρεθεί η υψοµετρική διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

A3. Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F.

A3. Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ-ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/02/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/02/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/02/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F Ένα ιδανικό ελατήριο σταθεράς k κόβεται σε δύο τµήµατα µε µήκη L και L. Η µία άκρη κάθε τµήµατος συνδέεται στέρεα µε µικρό σφαιρίδιο µάζας m και οι ελέυθερες άκρες τους στερεώνονται σε ακλόνητα σηµεία

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ένα ιδανικό ρευστό ρέει σε σωλήνα μεταβλητής διατομής. α. H παροχή του ρευστού μειώνεται όταν η διατομή του σωλήνα αυξάνεται.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 4 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2018: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 4 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2018: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 4 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 08: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Αα. (γ) Αβ. (β) Αα. (β) Αβ. (γ) Α3α. (α) Α3β. (δ) Α4α. (δ) Α4β.

Διαβάστε περισσότερα

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10.

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας της εφαρµόζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~ Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~ Διάρκεια: 3 ώρες Θέμα Α 1) Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. Όλα τα μανόμετρα 1,2,3,4 δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου 5/3/2017

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου 5/3/2017 Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου 5/3/2017 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ Θέμα Α 1) Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. Όλα τα μανόμετρα 1,2,3,4 δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/02/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/02/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9/02/7 ΕΠΙΜΕΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 166 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 1. Να αναφέρεται παραδείγματα φαινομένων που μπορούν να ερμηνευτούν με την μελέτη των ρευστών σε ισορροπία. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ρευστά;

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. έμβολο Ε 1 ασκούνται επιπρόσθετα οι εξής

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. έμβολο Ε 1 ασκούνται επιπρόσθετα οι εξής Ερώτηση. Στον υδραυλικό ανυψωτήρα του σχήματος τα αβαρή έμβολα E, E βρίσκονται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο σε ισορροπία και μπορούν να μετακινούνται στους κατακόρυφους σωλήνες χωρίς τριβές. Τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N!

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N! Οµογενής συµπαγής κύβος ακµής α και µάζας m, ισορροπεί ακουµπώντας µε µια ακµή του σε κατακόρυφο τοίχο και µε µια του έδρα σε κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, όπως φαίνεται στο

Διαβάστε περισσότερα

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4.

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4. Οριζόντιος δίσκος µάζας Μ ισορροπεί στηριζόµε νος στο πάνω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k, του οποίου το άλλο άκρο στηρίζεται στο έδαφος (σχήµα 1). Ένα µικρό σφαιρίδιο µάζας m, προσκρούει

Διαβάστε περισσότερα

/ 2 + 0! / 2 +!g( h + h/2) = P B P A. +!v A 2 / 2 + 3!gh/2 = P B. +!v B 2 / 2 (1)

/ 2 + 0! / 2 +!g( h + h/2) = P B P A. +!v A 2 / 2 + 3!gh/2 = P B. +!v B 2 / 2 (1) Στην διάταξη του σχήµατος () το νερό µιας δεξα µενής εκρέει προς την ατµόσφαιρα µέσω σωλήνος, ο οποίος παρουσι άζει ένα κεκαµµένο τµήµα διατοµής S και ένα οριζόντιο τµήµα, διατο µής S/. To στόµιο εκροής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Στις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 να σημειώσετε την σωστή απάντηση Α. Νερό διαρρέει έναν κυλινδρικό σωλήνα, ο οποίος στενεύει σε κάποιο σημείο του χωρίς να διακλαδίζεται. Ποια

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας

Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ένα ρευστό χαρακτηρίζεται ως πραγματικό όταν α. κατά τη ροή του δεν παρουσιάζει εσωτερικές τριβές. β. κατά τη ροή του δεν παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες.

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες. Δύο πιθηκάκια της ίδιας µάζας αναρριχώνται εκ της ηρεµίας κατά µήκος των τµηµάτων του αβαρούς σχοινιού, που διέρχεται από τον λαιµό µιας σταθερής τροχαλίας (σχ. ). H τροχαλία έχει αµελητέα µάζα και µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων ΜΕΡΟΣ Γ η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων Στις άκρες αβαρούς και λεπτής ράβδου µηκούς L, έχουν στερεωθεί δύο όµοιες σφαίρες, µάζας m και ακτίνας R, το δε σύστηµα στρέφεται µε σταθερή γωνιακή ταχύτητα περί

Διαβάστε περισσότερα

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι Ερωτήσεις θεωρίας - Θέμα Β Εκφώνηση 1η Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι α) β) γ) Λύση Εκφώνηση 2η Στο διπλανό υδραυλικό

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( ) 2 1 K = K = m 2. ! = v 2 + v 1 R + r (3) H (1) λόγω της (3) γράφεται: R - v 2. + v 1. v 2. r > 0 (4) ! v K. + v 1 )R - v 2. = v 2. - v.

( ) ( ) 2 1 K = K = m 2. ! = v 2 + v 1 R + r (3) H (1) λόγω της (3) γράφεται: R - v 2. + v 1. v 2. r > 0 (4) ! v K. + v 1 )R - v 2. = v 2. - v. Το καρούλι του σχήµατος κυλίεται χωρίς ολίσ θηση πάνω σε οριζόντιο δοκάρι, που ολισθαίνει επί οριζοντίου έδα φους µε ταχύτητα v η οποία έχει την κατεύθυνση του δοκαριού. Η κύλιση του καρουλιού επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΘΕΜΑ Β Ερώτηση. Μια δεξαμενή τροφοδοτείται με νερό από μια βρύση, έτσι ώστε το ύψος του νερού

Διαβάστε περισσότερα

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και Δύο αβαρή και µη εκτατά νήµατα του ίδιου µή κους είναι στερεωµένα στο ίδιο σηµείο Ο, ενώ στις ελεύθερες άκρες των νηµάτων είναι δεµένα δύο σφαιρίδια, µε µάζες 1 και. Eκτρέ πουµε τα σφαιρίδια από την θέση

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Ρευστά Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Στον πυθμένα των δύο δοχείων 1 και 2 του διπλανού σχήματος, που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ)

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) 25/02/2018 ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα για σύστηµα µεταβλητής µάζας

Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα για σύστηµα µεταβλητής µάζας Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα για σύστηµα µεταβλητής µάζας Όταν εξετάζουµε ένα υλικό σύστηµα µεταβλητής µάζας, δηλαδή ένα σύστη µα που ανταλλάσσει µάζα µε το περιβάλλον του, τότε πρέπει να είµαστε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του δοχείου δείχνει πίεση Ρ1 = 1,2 10 5 N / m 2 (ή Ρα).

Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του δοχείου δείχνει πίεση Ρ1 = 1,2 10 5 N / m 2 (ή Ρα). 1. Το κυβικό δοχείο του σχήματος ακμής h = 2 m είναι γεμάτο με υγρό πυκνότητας ρ = 1,1 10³ kg / m³. Το έμβολο που κλείνει το δοχείο έχει διατομή Α = 100 cm². Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Μαρούσι Καθηγητής Σιδερής Ε.

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Μαρούσι Καθηγητής Σιδερής Ε. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 Μαρούσι 04-02-2014 Καθηγητής Σιδερής Ε. ΘΕΜΑ 1 ο (βαθμοί 4) (α) Θέλετε να κρεμάσετε μια ατσάλινη δοκό που έχει

Διαβάστε περισσότερα

2. Ρευστά σε κίνηση ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

2. Ρευστά σε κίνηση ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ . Ρευστά σε κίνηση ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Θ.1 Να συμπληρωθούν τα κενά στις προτάσεις που ακολουθούν: α. Ένα υγρό χαρακτηρίζεται ως ιδανικό όταν δεν εμφανίζει. τριβές και.. με τα τοιχώματα του σωλήνα που το περιέχει.

Διαβάστε περισσότερα

A! Κινηµατική άποψη. Σχήµα 1 Σχήµα 2

A! Κινηµατική άποψη. Σχήµα 1 Σχήµα 2 A Κινηµατική άποψη Θεωρούµε στερεό σώµα σε τυχαία κίνηση, η οποία εξέταζεται από ένα αδρα νειακό σύστηµα αναφοράς ΟXYZ. Εφοδιάζουµε το σώµα µε κινητό σύστηµα συντεταγµένων xyz ακλόνητα συνδεδεµένο µε αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ)

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) 5/0/018 ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 4 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 4 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΡΕΥΣΤΑ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Α1α. (β) Α1β. (β) Αα. (γ) Αβ. (α) Αα. (γ) Αβ. (δ) Α4α. (α) Α4β. (γ) Α5. α. Σ β. Λ γ. Λ δ. Σ ΘΕΜΑ Β Β1.

Διαβάστε περισσότερα

i) την ενέργεια που πρέπει να προσφερθεί στο σφαιρίδιο,

i) την ενέργεια που πρέπει να προσφερθεί στο σφαιρίδιο, Tο σφαιρίδιο του σχήµατος ισορροπεί πάνω στο λείο οριζόντιο δαπεδο, ενώ τα οριζόντια ελατήρια είναι τεντωµένα. H απόσταση των σηµείων στήριξης των δύο ελατηρίων είναι 3α, ενώ τα ελατήρια έχουν το ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

2) Κυλινδρικό δοχείο ύψους H είναι γεμάτο με υγρό που θεωρείται ιδανικό.

2) Κυλινδρικό δοχείο ύψους H είναι γεμάτο με υγρό που θεωρείται ιδανικό. 1) Υποθέστε ότι δύο δοχεία το καθένα με ένα μεγάλο άνοιγμα στην κορυφή περιέχουν διαφορετικά υγρά. Μια μικρή τρύπα ανοίγεται στο πλευρό του καθενός δοχείου στην ίδια απόσταση h κάτω από την επιφάνεια του

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F!

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F! Υλικό σηµείο µάζας, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F (), η οποία ακολουθεί τον νόµο του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης από το ελκτι κό κέντρο Ο, δηλαδή περιγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΡΕΥΣΤΑ -ΣΤΕΡΕΟ 24/02/2019

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΡΕΥΣΤΑ -ΣΤΕΡΕΟ 24/02/2019 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΡΕΥΣΤΑ -ΣΤΕΡΕΟ 24/02/2019 ΘΕΜΑ A Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος.

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος. H τροχαλία του σχήµατος () µάζας m και ακτίνας R, ισορροπεί εξαρτηµένη από τα νήµατα ΑΒ και ΓΔ τα οποία είναι ισο κεκλιµένα ως προς την οριζόντια διεύθυνση κατα γωνία φ. Κάποια στιγµή κόβουµε το νήµα ΑΒ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΡΕΥΣΤΑ - ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ A Στις προτάσεις Α1α έως Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ ÅÐÉËÏÃÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ ÅÐÉËÏÃÇ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 017 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Μ Τετάρτη 1 Απριλίου 017 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση.

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. i) Εάν Κ είναι το στιγµιαίο κέντρο περιστροφής του στερεού κάποια στιγµή και C η αντίστοιχη θέση του κέντρου µάζας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. α. p 1=p 2 β. p 1>p 2 γ. p 1<p 2. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. α. p 1=p 2 β. p 1>p 2 γ. p 1<p 2. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Ερώτηση. Τα δύο δοχεία Α και Β του σχήματος περιέχουν το ίδιο υγρό και στο δοχείο B επιπλέει ένα σώμα βάρους w. Η ελεύθερη επιφάνεια του υγρού βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ( ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ( ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΑΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (06-7) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΡΕΥΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Α. β Α. β Α.γ Α4. α Α5. α. Λ β.σ γ. Λ δ.λ ε.σ ΘΕΜΑ Β Β. Σωστή απάντηση είναι η (α). Tα έμβολα διατηρούνται ακίνητα, άρα για καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης ΘΕΜΑ Α Α1. Το ανοιχτό κυλινδρικό δοχείο του σχήματος βρίσκεται εντός πεδίο βαρύτητας με

Διαβάστε περισσότερα

θα πρέπει να ανοιχθεί μια δεύτερη οπή ώστε το υγρό να εξέρχεται από αυτήν με ταχύτητα διπλάσιου μέτρου.

θα πρέπει να ανοιχθεί μια δεύτερη οπή ώστε το υγρό να εξέρχεται από αυτήν με ταχύτητα διπλάσιου μέτρου. Δίνονται g=10m/s 2, ρ ν =1000 kg/m 3 [u 2 =3u 1, 10 3 Pa, 0,5m/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI 16 Το ανοικτό δοχείο του σχήματος περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745.

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745. 1 Παράδειγμα 101 Να υπολογίσετε τη μάζα 10 m 3 πετρελαίου, στους : α) 20 ο C και β) 40 ο C. Δίνονται η πυκνότητά του στους 20 ο C ρ 20 = 845 kg/m 3 και ο συντελεστής κυβικής διαστολής του β = 9 * 10-4

Διαβάστε περισσότερα

# $ + L " = ml " ml! = ML " $ + ml " $ L " = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του

# $ + L  = ml  ml! = ML  $ + ml  $ L  = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του Mία σανίδα, µήκους L καί µάζας M, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Στο ένα άκρο της σανίδας πατάει άνθ ρωπος µάζας m και αρχίζει να κινείται προς το άλλο άκρο της. Kατά πόσο θα µετατοπιστεί η

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει σωστά την

Διαβάστε περισσότερα

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L!

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L! Είναι γνωστό ότι, όταν ένα σώµα κινείται µέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης υπό την επίδραση µόνο της Νευτώνειας έλξεως, η τροχιά που διαγράφει το κέντρο µάζας του είναι επίπεδη και µάλιστα το επίπεδό της

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΑ. Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του δοχείου δείχνει πίεση Ρ1=1, N/m 2 (ή Ρα).

ΡΕΥΣΤΑ. Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του δοχείου δείχνει πίεση Ρ1=1, N/m 2 (ή Ρα). ΡΕΥΣΤΑ 1. Το κυβικό δοχείο του σχήματος ακμής h=2m είναι γεμάτο με υγρό πυκνότητας ρ=1,1 10³kg/m³. Το έμβολο που κλείνει το δοχείο έχει διατομή Α=100cm². Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά - Μηχανική Στερεού Σώματος. Κυριακή 5 Μαρτίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά - Μηχανική Στερεού Σώματος. Κυριακή 5 Μαρτίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Ρευστά - Μηχανική Στερεού Σώματος Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Στον πυθμένα των δύο δοχείων 1 και 2

Διαβάστε περισσότερα

όπου Α το πλάτος της ταλάντωσης, φ η αρχική της φάση και ω η γωνιακή της συχνότητα. Οι σχέσεις (2) εφαρµοζόµενες τη χρονική στιγµή t=0 δίνουν:

όπου Α το πλάτος της ταλάντωσης, φ η αρχική της φάση και ω η γωνιακή της συχνότητα. Οι σχέσεις (2) εφαρµοζόµενες τη χρονική στιγµή t=0 δίνουν: Tο ένα άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου είναι στερεωµένο στο οριζόντιο έδαφος, ενώ το άλλο του άκρο είναι ελεύθερο. Mικρό σφαιρίδιο, µάζας m, αφήνεται σε ύψος h από το άκρο Β. Το σφαιρίδιο πέφτοντας

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε σύστηµα δύο σωµατιδίων Σ 1 και Σ 2 µε αντίστοιχες µάζες m 1 και m 2, τα οποία αλληλοεπιδρούν χωρίς όµως να δέχονται εξωτερικές δυνάµεις.

Θεωρούµε σύστηµα δύο σωµατιδίων Σ 1 και Σ 2 µε αντίστοιχες µάζες m 1 και m 2, τα οποία αλληλοεπιδρούν χωρίς όµως να δέχονται εξωτερικές δυνάµεις. Θεωρούµε σύστηµα δύο σωµατιδίων Σ και Σ µε αντίστοιχες µάζες m και m, τα οποία αλληλοεπιδρούν χωρίς όµως να δέχονται εξωτερικές δυνάµεις. i) Nα δείξετε ότι η σχετική ορµή P του ενός, λογουχάρη του Σ ως

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Θέμα 1ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ o ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Θέμα ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. ) Σώμα εκτελεί ταυτόχρονα δύο απλές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ - Μέρος Β

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ - Μέρος Β ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ - Μέρος Β Καταρράκτης στη Βενεζουέλα Ροή ρευστού σε πεδίο βαρύτητας Η διαφορά στις τιµές της πίεσης ενός αρχικά ακίνητου ρευστού έχει ως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ κάτω από ορισµένες προϋποθέσεις*

Διαβάστε περισσότερα

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T!"

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T! Λεπτή κυκλική στεφάνη ακτίνας R και µάζας m, ισορρο πεί εφαπτόµενη σε δύο υποστηρίγµατα A και Γ, όπως φαίνεται στο σχήµα (1. Eάν ο συντελεστής οριακής τριβής µεταξύ της στεφάνης και των υποστη ριγµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. Στις ερωτήσεις Α1-Α4, να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. Στις ερωτήσεις Α1-Α4, να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Α & Β ΑΡΣΑΚΕΙΩΝ ΤΟΣΙΤΣΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 07 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Μηχανική των ρευστών Δ.

5.1 Μηχανική των ρευστών Δ. 5.1 Μηχανική των ρευστών Δ. 41. Το έμβολο και οι πιέσεις. Ένα κυλινδρικό δοχείο ύψους Η=2m είναι γεμάτο νερό, ενώ κοντά στη βάση F του έχει προσαρμοσθεί κατακόρυφος σωλήνας ύψους h=1m και διατομής =4cm

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου 1ο Επαναληπτικό (24 Μαρτίου 2019) Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου 1ο Επαναληπτικό (24 Μαρτίου 2019) Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου 1ο Επαναληπτικό (24 Μαρτίου 2019) Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Σε µία ϕθίνουσα ταλάντωση στην οποία το πλάτος µειώνεται εκθετικά µε το χρόνο (ϐ) όταν η σταθερά απόσβεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 180min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA/ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 ο ΘΕΜΑ 2 ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 180min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA/ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 ο ΘΕΜΑ 2 ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80min ΤΜΗΜΑ:. ONOMA/ΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΜΟΝΑΔΕΣ ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑ 3 ο ΘΕΜΑ 4 ο ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΜΑ Α:. Κατά την διάρκεια της φθίνουσας ταλάντωσης ενός αντικειμένου, το

Διαβάστε περισσότερα

και όταν φθάσει στο σηµείο Γ αρχίζει να κινείται στο κυκλικό του τµήµα που έχει την µορφή λείου τεταρτο κυκλίου ακτίνας R.

και όταν φθάσει στο σηµείο Γ αρχίζει να κινείται στο κυκλικό του τµήµα που έχει την µορφή λείου τεταρτο κυκλίου ακτίνας R. Το σώµα Σ του σχήµατος (α) έχει µάζα και µπορεί να ολισθαίνει πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος. Ένα µικρό σφαιρίδιο µάζας m κινείται αρχικά πάνω στο οριζόντιο τµήµα του σώµατος µε ταχύτητα v 0 και όταν φθάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α 018 Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή πρόταση. A1. Δύο μικρά σώματα με

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~ Λύσεις

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~ Λύσεις Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~ Λύσεις 1) (ii) 2) (ii) 3) (i) 4) (ii) 5) Σ, Λ, Λ, Λ, Λ Θέμα Α Θέμα Β 1) Η κινητική ενέργεια ανά μονάδα όγκου είναι: 1 2 ρυ Α 2 = Λ (1) Επίσης ισχύει : Α Α = 2Α

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του 301 Κινηματική ρευστών Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του Είδη ροής α) Σταθερή ή μόνιμη = όταν σε κάθε σημείο του χώρου οι συνθήκες ροής, ταχύτητα, θερμοκρασία, πίεση και πυκνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

µε φορά προς το κυρτό µέρος του σύρµατος (σχήµα α) η οποία µαζί µε την ακτινική συνιστώσα w!

µε φορά προς το κυρτό µέρος του σύρµατος (σχήµα α) η οποία µαζί µε την ακτινική συνιστώσα w! Το κυκλικό σύρµα του σχήµατος έχει µάζα m/ και είναι κρεµασµένο από κατακόρυφο σπάγκο αµελητέας µάζας αλλά επαρκούς αντοχής. Δύο όµοιες σηµειακές χάντρες, καθε µιά µε µάζα m, αφήνονται ταυτόχρονα από την

Διαβάστε περισσότερα

Μακροσκοπική ανάλυση ροής

Μακροσκοπική ανάλυση ροής Μακροσκοπική ανάλυση ροής Α. Παϊπέτης 6 ο Εξάμηνο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Εισαγωγή Μακροσκοπική ανάλυση Όγκος ελέγχου και νόμοι της ρευστομηχανικής Θεώρημα μεταφοράς Εξίσωση συνέχειας Εξίσωση ορμής

Διαβάστε περισσότερα

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,!

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,! Θεωρούµε µια βαρειά σφαίρα, η οποία ισορροπεί επί σχετικά µαλακού εδάφους, ώστε να προκαλεί σ αυτό µια µικρή παραµόρφωση. Λόγω της συµµετρίας που παρουσιάζει η παραµόρφωση αυτή, ως προς την κατακόρυφη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ρευστά Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com Βασικές έννοιες Πρώτη φορά συναντήσαμε τη φυσική των ρευστών στη Β Γυμνασίου. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 5

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 5 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 019 ΘΕΜΑ 1 Ο : ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 5 Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της

Διαβάστε περισσότερα

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F!

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F! Οµογενής κυκλικός δίσκος µάζας m και ακτίνας, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος µε τον άξονα συµµετρίας του κατα κόρυφο. Εάν σ ένα σηµείο της περιφέρειας του δίσκου εξασκείται συνεχώς µια σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 1 9713934 & 1 9769376 ΘΕΜΑ Α ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Οµογενής σφαίρα µάζας m και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση!!

Οµογενής σφαίρα µάζας m και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση!! Οµογενής σφαίρα µάζας και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση βραχείας διάρκειας, της οποίας ο φορέας βρίσκε ται άνωθεν του κέντρου της

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε δύο υλικά σηµεία µε µάζες m 1, m 2 τα οποία αλληλοεπιδ ρούν µε βαρυτική δύναµη, που ακολουθεί τον νόµο της παγκόσµιας έλξεως του Νεύτωνα.

Θεωρούµε δύο υλικά σηµεία µε µάζες m 1, m 2 τα οποία αλληλοεπιδ ρούν µε βαρυτική δύναµη, που ακολουθεί τον νόµο της παγκόσµιας έλξεως του Νεύτωνα. Θεωρούµε δύο υλικά σηµεία µε µάζες m, m τα οποία αλληλοεπιδ ρούν µε βαρυτική δύναµη, που ακολουθεί τον νόµο της παγκόσµιας έλξεως του Νεύτωνα. i) Εάν είναι το διάνυσµα θέσεως του ενός υλικού σηµείου σε

Διαβάστε περισσότερα

Eφαρµόζοντας στο τρίγωνο OAΣ το θεώρηµα του συνηµιτόνου παίρνουµε:

Eφαρµόζοντας στο τρίγωνο OAΣ το θεώρηµα του συνηµιτόνου παίρνουµε: ΘΕΜΑ 6o Η κυκλική τροχαλία του σχήµατος (1) έχει µάζα Μ και ακτίνα R, είναι σε επαφή µε οριζόντιο δάπεδο (ε), ενώ στον άξονά της έχει πακτωθεί αβαρής ράβδος µήκους L, στο ελεύθερο ακρο της οποίας έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V!

Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V! Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V 0. O πιλότος του θέλει ν αλλάξει τη διεύθυνση κίνησης του διαστηµόπλοιου, ώστε η νέα διεύθυνση να γίνει κάθετη προς την αρχική. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανάρη 6, Δάφνη Τηλ. 10 97194 & 10 976976 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Ι. Στις ερωτήσεις A1-A4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΑ. Φυσική Θετικού Προσανατολισμου Γ' Λυκείου

ΡΕΥΣΤΑ. Φυσική Θετικού Προσανατολισμου Γ' Λυκείου ΡΕΥΣΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ρευστά Με τον όρο ρευστά εννοούμε τα ΥΓΡΑ και τα ΑΕΡΙΑ τα οποία, αντίθετα από τα στερεά, δεν έχουν καθορισμένο όγκο ούτε σχήμα. Τα υγρά είναι ασυμπίεστα και τα αέρια συμπιεστά. Τα υγρά

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόρης Δρακόπουλος. Φυσικός Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί. Επιλεγμένες ασκήσεις στη. Μηχανική Ρευστών. νω ν Φυσικών.

Γρηγόρης Δρακόπουλος. Φυσικός Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί. Επιλεγμένες ασκήσεις στη. Μηχανική Ρευστών. νω ν Φυσικών. Γρηγόρης Δρακόπουλος Φυσικός Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί Επιλεγμένες ασκήσεις στη Μηχανική Ρευστών Έ ν ω σ η Ε λ λ ή νω ν Φυσικών Θεσσαλονίκη 06 Ισορροπία υγρού Α. Στο διπλανό σχήμα, φαίνεται δοχείο που

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 24/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΔΕΚΑΕΞΙ (16) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Ένα τεµάχιο πάγου επιπλέει σε νερό που περιέ χεται σε δοχείο, του οποίου ο πυθµένας είναι οριζόντιος.

Ένα τεµάχιο πάγου επιπλέει σε νερό που περιέ χεται σε δοχείο, του οποίου ο πυθµένας είναι οριζόντιος. Ένα τεµάχιο πάγου επιπλέει σε νερό που περιέ χεται σε δοχείο, του οποίου ο πυθµένας είναι οριζόντιος. i) Eάν ανασύρουµε τον πάγο από το νερό θα µεταβληθεί η πίεση στον πυθµένα του δοχείου; ii) Eάν προκαλέσουµε

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα εκφράσετε την ταχύτητα της αλυσίδας σε συνάρτηση µε το µή κος x του τµήµατος, που έχει εγκαταλείψει την πλάκα.

i) Nα εκφράσετε την ταχύτητα της αλυσίδας σε συνάρτηση µε το µή κος x του τµήµατος, που έχει εγκαταλείψει την πλάκα. Mια οµογενής αλυσίδα, γραµµικής πυκνότητας µ και µήκους L, είναι σωριασµένη πάνω σε οριζόντια πλάκα, η οποία φέρει µια οπή. Πλησιάζουµε το ένα άκρο της αλυσίδας στην οπή και φροντίζουµε να περάσει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 17/4/2016 ΘΕΜΑ Α

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 17/4/2016 ΘΕΜΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 7/4/06 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις - 7 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράµμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ Γ. α. υ 1 =0,2m/s, β. h 2 =12cm, γ. Δp=300Pa

ΘΕΜΑΤΑ Γ. α. υ 1 =0,2m/s, β. h 2 =12cm, γ. Δp=300Pa ΘΕΜΑΤΑ Γ Γ2.1 Νερό ρέει στο σωλήνα του σχήματος. Η διατομή του σωλήνα στο σημείο Α είναι Α 1 =10 2 m 2 και στο σημείο Β η ταχύτητα της φλέβας είναι υ 2 =8m/s. Η παροχή του σωλήνα είναι Π=4 10 2 m 3 /s.

Διαβάστε περισσότερα

(ΘΕΜΑ 17ο)

(ΘΕΜΑ 17ο) Εισαγωγικά: Με το πρόβληµα της αλληλεπίδρασης δύο µαζών, µέσω αβαρούς και µη εκτατού νήµατος παρουσία οµογενούς βαρυτικού πεδίου, είχα ασχοληθεί και στο παρελθόν παρουσιάζοντάς το στην ιστοσελίδα µου µε

Διαβάστε περισσότερα