Van Hiele suggested a developmental model of student s geometrical thinking consisted

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Van Hiele suggested a developmental model of student s geometrical thinking consisted"

Transcript

1 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΑ VAN HIELE Παναγιώτης Καλαϊτζίδης Αθηνά Παππά Χαράλαμπος Σακονίδης Εκπαιδευτικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Abstract Van Hiele suggested a developmental model of student s geometrical thinking consisted of five levels. Based on this model, the aim of this study is to examine the geometrical thinking characteristics of primary and high school graduates and the van Hiele level at which they are classified. e sample consisted of 220 students graduating from elementary and high schools in the urban area of race. e results showed that the majority of the subjects were classified at the first two van Hiele levels, with the high school students performing slightly better than the primary school graduates. Λέξεις κλειδιά Γεωμετρική σκέψη, επίπεδα ανάπτυξης, μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου, θεωρία Van Hiele. 0. Εισαγωγή ΗΓεωμετρία χρησιμοποιείται καθημερινά από πολλούς ανθρώπους, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο ανάλυσης και ερμηνείας του κόσμου που μας περιβάλλει (Τριανταφυλλίδης, 2005). Στο σχολείο η διδασκαλία της γεωμετρίας στοχεύει κυρίως στην ανάπτυξη της ικανότητας αντίληψης του χώρου και της νοερής σύλληψης των αντικειμένων, οδηγώντας τους μαθητές στην άμεση σύνδεση των μαθηματικών με τον πραγματικό κόσμο (Τουμάσης, 2002). Ειδικότερα, αντικείμενο της διδασκαλίας της Γεωμετρίας στο Δημοτικό Σχολείο είναι η μη τυπική Γεωμετρία, δηλαδή, η αντίληψη των γεωμετρικών σχημάτων με βάση τις αισθήσεις και την εμπειρία. Μεταγενέστερα στο Γυμνάσιο οι μαθητές αρχίζουν να προσεγγίζουν τις γεωμετρικές έννοιες σε πιο αφηρημένο επίπεδο. Οδηγούνται μεν σε θεωρήματα αλλά μέσω της γενίκευσης συγκεκριμένων παραδειγμάτων και όχι ως απόρροια μιας συγκεκριμένης αποδεικτικής διαδικασίας (Πίνακας 1).

2 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Πίνακας 1: Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα από τη διδασκαλία της Γεωμετρίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση Δημοτικό Σχολείο Αναγνώριση, ονομασία και ταξινόμηση γεωμετρικών σχημάτων Κατασκευή και σχεδιασμός γεωμετρικών σχημάτων Ανάλυση γεωμετρικών σχημάτων σε στοιχεία και ιδιότητες Μετατόπιση στροφή και ανάκληση Αξονική και κεντρική συμμετρία Γυμνάσιο Κριτήρια ισότητας των τριγώνων Αναγνώριση ομοιόθετων & όμοιων σχημάτων και σύνδεση της ομοιοθεσίας με την αναλογία Κατασκευή ομοιόθετων και όμοιων σχημάτων Θεώρημα του Θαλή: Σύνδεση αναλογιών, παραλληλίας και όμοιων τριγώνων. Επίλυση προβλημάτων χρησιμοποιώντας την ομοιότητα και κλίμακες Παρά την αναγνωρισμένη αξία της καλλιέργειας της γεωμετρικής σκέψης και την κεντρική της θέση στο Πρόγραμμα Σπουδών των Μαθηματικών, οι μαθητές θεωρούν τη Γεωμετρία ως ένα από τα δυσκολότερα αντικείμενα μάθησης (Τουμάσης, 2002). Οι δυσκολίες τους εντοπίζονται σε ένα ευρύ φάσμα: από την ορολογία και την ικανότητα αντίληψης του χώρου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μέχρι την ανάπτυξη συλλογισμών και την κατασκευή αποδείξεων για γεωμετρικές προτάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει ότι οι μαθητές τείνουν να συγχέουν ουσιώδη χαρακτηριστικά μιας έννοιας με ασήμαντα, όπως ο προσανατολισμός ενός σχήματος (Vinner & Hershkowitz, 1980, Κολέζα, 2000). Ακόμη, αδυνατούν να εφαρμόσουν μαθηματικούς ορισμούς, παρ ότι τους γνωρίζουν, όπως, για παράδειγμα, γνωρίζουν τον ορισμό του ύψους αλλά δυσκολεύονται να το χαράξουν σε ένα αμβλυγώνιο τρίγωνο. Τέλος, σημαντικές δυσκολίες καταγράφονται στην κατανόηση της σημασίας της απόδειξης (Τουμάσης, 2002). Η παρούσα εργασία επιδιώκει να διερευνήσει βασικά χαρακτηριστικά της γεωμετρικής σκέψης τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου αναφορικά με τα επίπεδα σχήματα. Συγκεκριμένα, μελετά τον βαθμό κατάκτησης των απαιτούμενων και αναπτυξιακά αναμενόμενων γνώσεων που αφορούν τα επίπεδα σχήματα από μαθητές της συγκεκριμένης ομάδας. Για τους σκοπούς της μελέτης αξιοποιήθηκε η θεωρία των Van Hiele, η οποία προσφέρει ένα λειτουργικό και αναγνωρισμένο τρόπο μελέτης της γεωμετρικής σκέψης των μαθητών. 1. Βιβλιογραφική πλαισίωση Στην ενότητα αυτή επιχειρείται η σκιαγράφηση των βασικών στοιχείων της θε-ωρητικής οπτικής των Van Hiele, η οποία αποτέλεσε τη βάση σχεδιασμού και υλοποίησης της εμπειρικής μελέτης που συνιστά αντικείμενο της παρούσας εργασίας, καθώς και μια αποτίμηση της αξιοποίησής τους σε ερευνητικό και διδακτικό επίπεδο.

3 116 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Επίπεδα ανάπτυξης της γεωμετρικής σκέψης κατά Van Hiele Οι Dina και Pierre Marie Van Hiele δημιούργησαν ένα μοντέλο για την κατανόηση των γεωμετρικών εννοιών, το οποίο αποτελείται από πέντε επίπεδα ανάπτυξης της γεωμετρικής σκέψης. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, ο μαθητής, βοηθούμενος από κατάλληλες εκπαιδευτικές πρακτικές, περνά από αυτά τα επίπεδα, ξεκινώντας με την αναγνώριση των σχημάτων ως ολοτήτων (επίπεδο 1) 1, προχωρώντας στην ανακάλυψη των ιδιοτήτων των σχημάτων και του άτυπου λογικού συλλογισμού για αυτά τα σχήματα και τις ιδιότητές τους (επίπεδα 2 και 3), με αποκορύφωμα την αυστηρή μελέτη της αξιωματικής Γεωμετρίας (επίπεδα 4 και 5) (Fuys, Geddes & Tischler, 1988). Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο 1 οι μαθητές αναγνωρίζουν και ονομάζουν τα σχήματα με βάση τα συνολικά οπτικά χαρακτηριστικά τους (αναγνώριση της μορφής Gestalt). Στο δεύτερο επίπεδο αρχίζουν να κατανοούν ότι διάφορα σχήματα κατατάσσονται στην ίδια ομάδα λόγω των κοινών ιδιοτήτων τους. Στο τρίτο επίπεδο αντιλαμβάνονται τις σχέσεις που υπάρχουν μέσα στο ίδιο το σχήμα, και τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των σχημάτων. Στο τέταρτο επίπεδο κατανοούν την ανάγκη της παραγωγικής σκέψης, εντάσσοντας την γεωμετρική θεωρία σε ένα αξιωματικό σύστημα και, τέλος, στο πέμπτο συγκρίνουν διαφορετικά αξιωματικά συστήματα (Κοντογιάννης & Ντζιαχρήστος 1999, Κολέζα, 2000). Τα βασικά χαρακτηριστικά των πέντε επιπέδων ανάπτυξης της γεωμετρικής σκέψης έχουν ως εξής (Van de Walle, 2005): 1. Τα επίπεδα είναι διαδοχικά. Οι μαθητές, για να φτάσουν σε ένα οποιοδήποτε επίπεδο πάνω από το πρώτο, πρέπει να περάσουν από όλα τα προηγούμενα επίπεδα. 2. Τα επίπεδα δεν εξαρτώνται από την ηλικία, όπως τα στάδια του Piaget. Στο επίπεδο 1 θα μπορούσε να βρίσκεται κάποιος μαθητής της Γ Δημοτικού, όπως και κάποιος του Γυμνασίου. 3. Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τη μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο είναι η γεωμετρική εμπειρία, μέσα από δραστηριότητες που προάγουν τη συζήτηση, την αλληλεπίδραση και τη διερεύνηση του περιεχομένου του επόμενου επιπέδου. 4. Κάθε επίπεδο περιέχει δικά του γλωσσικά σύμβολα και δικό του δίκτυο σχέσεων που συνδέουν τα σύμβολα αυτά (Van Hiele, 1986). Όταν η διδασκαλία ή η γλώσσα βρίσκονται σε ένα επίπεδο υψηλότερο από εκείνο του μαθητή, το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη επικοινωνίας και η απλή αποστήθιση κανόνων που δεν έχουν δομηθεί και κατανοηθεί ορθά, προσφέροντας στον μαθητή προσωρινή και επιφανειακή επιτυχία.

4 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Προσδιορισμός του επιπέδου των μαθητών: ερευνητικά δεδομένα Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες δοκιμασίες για τον προσδιορισμό του επιπέδου σκέψης των μαθητών (Gutierrez, Jaime, Burger & Shaughnessy, 1991). Από τις πιο γνωστές είναι το Van Hiele geometry test του Usiskin (1982), με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, το τεστ των Gutierrez και Jaime (1998), με ανοιχτές ερωτήσεις (open-ended questions) και κλινικές συνεντεύξεις με ανοιχτές ερωτήσεις από τους Burger και Shaughnessy (1986). Πιο συγκεκριμένα, ο Usiskin (1982) χρησιμοποίησε ένα τεστ για την εξακρίβωση των επιπέδων Van Hiele, το οποίο αποτελείτο από 25 ερωτήματα (5 ερωτήματα Χ 5 επίπεδα). Συμπέρανε, μεταξύ άλλων, ότι το επίπεδο 5 δεν υπάρχει ή δεν είναι ελέγξιμο, ενώ όλα τα άλλα επίπεδα είναι ελέγξιμα. Πάνω από τα δύο τρίτα των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνά του (2.700 μαθητές γυμνασίων των ΗΠΑ) απάντησαν στα θέματα του τεστ με τρόπους που διευκόλυναν την αντιστοίχιση κάποιου επιπέδου Van Hiele σε αυτούς (Usiskin, 1982). Οι Gutierrez, Jaime και Fortuny (1991) παρουσίασαν έναν εναλλακτικό τρόπο προσδιορισμού των επιπέδων Van Hiele, ειδικά για μαθητές που βρίσκονται ανάμεσα σε δύο επίπεδα. Η μέθοδος αξιολόγησης που υιοθέτησαν επιδίωκε να μετρήσει την απόκτηση (acquisition) των επιπέδων (ποσοτικά και ποιοτικά). Εάν ένας μαθητής δεν είχε καμία επίγνωση ή αποτύγχανε να ενταχθεί σε κάποιο επίπεδο, κατατασσόταν στη βαθμίδα «καμία απόκτηση» (βαθμός κατάκτησης 0% - 15%). Μαθητές με «χαμηλή απόκτηση» (βαθμός κατάκτησης 15% - 40%) θεωρήθηκε ότι άρχιζαν να προσπαθούν να λειτουργούν στο συγκεκριμένο επίπεδο, όμως αποτύγχαναν και προσέφευγαν σε ένα χαμηλότερο επίπεδο. Στην «ενδιάμεση απόκτηση» ενός επιπέδου (βαθμός κατάκτησης 40% - 60%) εντάχθηκαν μαθητές που εργάζονταν με άνεση στο επίπεδό τους αλλά, όταν αντιμετώπιζαν κάποια δυσκολία, παλινδρομούσαν στο χαμηλότερο επίπεδο. Η «υψηλή απόκτηση» ενός επιπέδου (βαθμός κατάκτησης 60% - 85%) αφορούσε έναν μαθητή, του οποίου η σκέψη ταίριαζε μεν με τις περιγραφές και τα χαρακτηριστικά του επιπέδου, αλλά ήταν επιρρεπής σε λάθη. Τέλος, στην κατηγορία «πλήρης απόκτηση» ενός επιπέδου (βαθμός κατάκτησης 85% - 100%) κατατάχθηκαν μαθητές που κατανοούσαν πλήρως όσα απαιτούσε το επίπεδο και λειτουργούσαν με άνεση σε αυτό. Σε μεταγενέστερη έρευνα των Gutierrez και Jaime (1998), όπου χρησιμοποιήθηκε η προσέγγιση των Gutierrez, Jaime και Fortuny (1991), προέκυψε πως οι περισσότεροι από τους 309 συμμετέχοντες μαθητές, ηλικίας χρονών, είχαν υψηλή ή πλήρη απόκτηση του πρώτου επιπέδου και προόδευαν προς την απόκτηση του δεύτερου επιπέδου γεωμετρικής σκέψης. Αντίστοιχα αποτελέσματα προκύπτουν και από τις έρευνες των Usiskin (1982), Wirszup (1976) και Hoffer (1986), οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι «η πλειονότητα των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται στο

5 118 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/2017 πρώτο και δεύτερο επίπεδο Van Hiele». Επιπλέον, οι Fuys, et al. (1988) διεξήγαγαν μια έρευνα με συνεντεύξεις μαθητών 6 ης (Στ Δημοτικού) και 9 ης (Γ Γυμνασίου) τάξης, από την οποία προέκυψε ότι οι περισσότεροι μαθητές ανήκαν στα επίπεδα 1 και 2 και σχεδόν οι μισοί μαθητές του δείγματος της 9 ης τάξης ανήκαν κυρίως στο επίπεδο 2. Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα από ανάλογες έρευνες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από την έρευνα του Τζίφα (2005), όπου χρησιμοποιήθηκε το Van Hiele geometry test του Usiskin (1982), προέκυψε ότι το 60,6% των 1838 μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας που συμμετείχαν βρίσκονταν στα επίπεδα 1 και 2 με το αυστηρό κριτήριο και το 48,6% με το ελαστικό κριτήριο (με το αυστηρό κριτήριο να δηλώνει δυσκολότερη κατάταξη σε ανώτερα επίπεδα, ενώ το ελαστικό ευκολότερη). Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν και από την έρευνα των Δημάκου και Νικολουδάκη (2009). Πιο συγκεκριμένα, το 21,6% του δείγματος (μαθητές Α Λυκείου) ανήκαν στο πρώτο επίπεδο, το 46,8% στο δεύτερο και το 16,8% στο τρίτο. Από την έρευνα του Σαλονικιού (2008), όσον αφορά το βαθμό απόκτησης του επιπέδου 2 κατά Van Hiele, με βάση το μοντέλο των Gutierrez, Jaime και Fortuny (1991), βρέθηκε ότι σχεδόν όλοι οι μαθητές του δείγματος (περίπου το 95% από 110 μαθητές της Δ και της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου) κατατάσσονταν τουλάχιστον στην «ενδιάμεση απόκτηση» του επιπέδου 2. Τέλος, ο Ζάχος (2000), στην προσπάθειά του να εξηγήσει για ποιο λόγο οι μαθητές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία της Γεωμετρίας στο Λύκειο, η οποία απαιτεί από αυτούς να έχουν αποκτήσει γνώσεις και ικανότητες 4 ου επιπέδου, βρήκε ότι το 75% των μαθητών του δείγματός του (458 μαθητές Β Λυκείου) βρίσκονταν κάτω από το επίπεδο 4 Van Hiele, οπότε αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν με ευκολία τη διδασκαλία της Γεωμετρίας. 2. Η Μελέτη Όπως έχει ήδη αναφερθεί, επιδίωξη της παρούσας έρευνας ήταν η μελέτη της γεωμετρικής σκέψης τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου. Η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η Περιγραφική (Cohen, Manion & Morrison, 2008), καθώς η εργασία επιχειρεί μια αποτύπωση των χαρακτηριστικών της γεωμετρικής σκέψης των μαθητών και του επίπεδου στο οποίο κατατάσσονται. Το δείγμα αποτέλεσαν 220 μαθητές από 6 σχολεία αστικής περιοχής της Θράκης, οι οποίοι επιλέχτηκαν με τη μέθοδο της επιλεκτικής δειγματοληψίας. Από αυτούς, οι 104 (49 αγόρια και 55 κορίτσια) ήταν τελειόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου (Στ ) και οι υπόλοιποι 116 (55 αγόρια και 61 κορίτσια) ήταν τελειόφοιτοι Γυμνασίου (Γ ). Ερευνητικό πρόβλημα: Διερεύνηση των επιπέδων γεωμετρικής σκέψης των τελειόφοιτων του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου κατά Van Hiele.

6 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Ερευνητικά ερωτήματα: α) Ποια χαρακτηριστικά διέπουν τη γεωμετρική σκέψη των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου; β) Πώς κατανέμονται οι μαθητές του δείγματος του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου στα επίπεδα Van Hiele; Για τους σκοπούς της έρευνας κατασκευάστηκε ένα ερωτηματολόγιο τεστ που αποτελείται από 15 ερωτήσεις (βλ. Παράρτημα). Έξι από αυτές (ερ. 1, 3, 7, 8, 9, 13) είναι κλειστού τύπου, πέντε (2, 6, 12, 14, 15), ζητούν επιπλέον αιτιολόγηση, τρεις ερωτήσεις (4, 5, 10) είναι σχεδίασης και, τέλος, η ερώτηση 11 είναι ανοιχτού τύπου. Οι ερωτήσεις 1, 2, 3, 6, 8, 9 και 12 αποτελούν παραλλαγές του Van Hiele Geometry Test του Usiskin (1982), ενώ οι υπόλοιπες διαμορφώθηκαν με βάση σχετικές δραστηριότητες που προτείνονται από τον van de Walle (2005). Οι ερωτήσεις του ερευνητικού εργαλείου αντιστοιχούν στα τρία πρώτα επίπεδα γεωμετρικής σκέψης κατά Van Hiele και κατανέμονται ως εξής: Οι ερωτήσεις 1 έως 5 ανήκουν στο πρώτο επίπεδο, αυτό της αναγνώρισης, με την ερώτηση 1 να εξετάζει επιπλέον και γνώσεις του τρίτου επιπέδου (εφεξής ερώτηση 1_3 ο ). Οι ερωτήσεις 6 έως 10 ανήκουν στο δεύτερο επίπεδο, δηλαδή της ανάλυσης. Οι ερωτήσεις 11 έως 15 ανήκουν στο τρίτο επίπεδο, δηλαδή της διάταξης άτυπης αφαίρεσης. Τα ερωτηματολόγια χορηγήθηκαν στους μαθητές προς το τέλος της σχολικής χρονιάς (Απρίλιο) και η χρονική διάρκεια συμπλήρωσής τους ήταν περίπου 35. Κατά την ανάλυση των δεδομένων αρχικά πραγματοποιήθηκε ανάλυση αξιοπιστίας του ερευνητικού εργαλείου με σκοπό να εντοπιστούν ερωτήσεις με προβλήματα στο περιεχόμενο ή τη διατύπωση. Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν πίνακες διπλής εισόδου 2x2 και αναλύθηκαν με τη βοήθεια του ελέγχου ανεξαρτησίας του Fisher. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS (έκδοση 17.0). Επιπρόσθετα, για την ανάλυση ποιοτικών δεδομένων εφαρμόστηκε η μέθοδος της ανάλυσης περιεχομένου, με βασικό στόχο την ανάδειξη χαρακτηριστικών που υποδεικνύουν όψεις της γεωμετρικής σκέψης των μαθητών. Για να ελεγχθεί η αξιοπιστία των ερωτήσεων του τεστ θεωρήθηκε απαραίτητη η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων της έρευνας σύμφωνα με την Κλασική Ψυχομετρική Θεωρία (Classical Test Theory) (Crocker & Algina, 1986). Αυτή προϋποθέτει τον έλεγχο του βαθμού δυσκολίας (Item Difficulty, ποσοστό μαθητών που απάντησαν σωστά) και του βαθμού διακριτότητας (Item Discrimination) της κάθε ερώτησης. Ο βαθμός διακριτότητας κάθε ερώτησης αναφέρεται στο βαθμό συσχέτισης της αντίστοιχης μεταβλητής με τη συνολική βαθμολογία του τεστ και για τον υπολογισμό του χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης συσχέτισης r pbis (point biserial correlation) (Πίνακας 2). Η τιμή του δείκτη φανερώνει το βαθμό στον οποίο μία ερώτηση μπορεί να διακρίνει τους μαθητές με υψηλές από αυτούς με χαμηλές επιδόσεις. Δηλαδή, μετράει το βαθμό στον οποίο οι σωστές (ή οι λανθασμένες) απαντήσεις στην ερώτηση αντιστοιχούν σε

7 120 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/2017 υψηλές (ή χαμηλές) συνολικές επιδόσεις στο εργαλείο μέτρησης. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η σημασία της ερώτησης στην πρόβλεψη της συνολικής επίδοσης. Το εύρος των τιμών του δείκτη r pbis κυμαίνεται από -1 (τέλεια αρνητική) έως +1 (τέλεια θετική συσχέτιση). Τιμές του δείκτη μικρότερες του +0,3 αντιστοιχούν σε ερωτήσεις με χαμηλή διακριτότητα, οι οποίες είναι καλύτερο να αφαιρεθούν από το ερευνητικό εργαλείο. Για να θεωρηθεί ότι ένας μαθητής ανήκει σε κάποιο επίπεδο Van Hiele, θα έπρεπε να είχε απαντήσει σωστά σε 3 από τις 5 ερωτήσεις του αντίστοιχου επιπέδου (Πίνακας 3). Ο έλεγχος αυτού του κριτηρίου πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του λογιστικού προγράμματος EXCEL (Microsoft Office 12). Σύμφωνα με τη θεωρία Van Hiele, τα επίπεδα είναι διαδοχικά, δηλαδή για να μπορεί ένας μαθητής να καταταχθεί σε ένα οποιοδήποτε επίπεδο θα πρέπει να έχει αποκτήσει όλα τα προηγούμενα. Με βάση αυτό, θεωρήσαμε ότι στο επίπεδο 1 κατατάσσονται οι μαθητές που έχουν αποκτήσει μόνο το επίπεδο 1 και κανένα άλλο. Στο επίπεδο 2 κατατάσσονται οι μαθητές που έχουν αποκτήσει μόνο τα επίπεδα 1 και 2. Στο επίπεδο 3 κατατάσσονται αυτοί που έχουν αποκτήσει τα επίπεδα 1, 2 και 3. Επιπλέον, οι μαθητές που δεν έχουν αποκτήσει κανένα από τα τρία επίπεδα κατατάσσονται στο επίπεδο 0. Τέλος, σε ξεχωριστές κατηγορίες κατατάσσονται οι μαθητές που έχουν αποκτήσει ένα επίπεδο όχι όμως τα προηγούμενά του σύμφωνα με το πρότυπο Van Hiele (Πίνακας 4). 3. Ανάλυση δεδομένων Αποτελέσματα Hανάλυση των ποσοτικών δεδομένων της έρευνας στην κατεύθυνση που αποτυπώθηκε παραπάνω οδήγησε σε μια σειρά από απαντήσεις στα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν. Αρχικώς, ο Πίνακας 2 παρουσιάζει συνοπτικά για κάθε ερώτηση τις συχνότητες και τα ποσοστά επιτυχίας του δείγματος, τα αποτελέσματα από τον έλεγχο του βαθμού δυσκολίας (Item Difficulty) και του βαθμού διακριτότητας (Item Discrimination) καθώς και τις τιμές της παρατηρούμενης στάθμης σημαντικότητας του ελέγχου ανεξαρτησίας του Fisher.

8 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Πίνακας 2: Ποσοστό επιτυχίας μαθητών ανά ερώτηση και βαθμός δυσκολίας και διακριτότητας ερωτήσεων. Δημοτικό Γυμνάσιο Σύγκριση point point *Σημαντικότητα Ερωτήσεις f (%) biserial f (%) biserial p (rpbis) (rpbis) Ερώτηση ,27% 0, % 0,26 0,001 Ερώτηση ,85% 0, ,62% 0,32 >0,05 Ερώτηση ,12% 0, ,24% 0,36 >0,05 Ερώτηση ,69% 0, ,59% 0,41 >0,05 Ερώτηση ,88% 0, ,34% 0,42 >0,05 Ερώτηση 6 5 4,81% 0, ,83% 0,45 0,001 Ερώτηση ,58% 0, ,45% 0,51 0,01 Ερώτηση 8 9 8,65% 0, % 0,42 0,001 Ερώτηση ,58% 0, ,66% 0,58 >0,05 Ερώτηση ,54% 0, ,14% 0,56 <0,001 Ερώτηση 1_3 ο 14 13,46% 0,31 5 4,31% 0,16 0,028 Ερώτηση ,88% 0, ,62% 0,20 >0,05 Ερώτηση ,54% 0, ,69% 0,43 >0,05 Ερώτηση ,46% 0, ,86% 0,35 >0,05 Ερώτηση ,62% 0, ,79% 0,21 >0,05 *Αντιστοιχεί στην παρατηρούμενη στάθμη σημαντικότητας του ελέγχου ανεξαρτησίας του Fisher Σύμφωνα με τον Πίνακα 2, η ερώτηση 3 (διερεύνηση ικανότητας αναγνώρισης ορθογωνίων παραλληλογράμμων) αναδεικνύεται η ευκολότερη για τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου, καθώς απαντήθηκε από 101 και 107 μαθητές αντίστοιχα. Για τους μαθητές του Δημοτικού μεγαλύτερη δυσκολία παρουσιάζουν οι ερωτήσεις 12, 6 και 8 (διερεύνηση ικανότητας αναγνώρισης ιδιοτήτων και σχέσεων μεταξύ σχημάτων) και μικρότερη δυσκολία οι ερωτήσεις 3, 2 και 9 (αναγνώριση σχήματος και ιδιοτήτων του τριγώνου). Οι μαθητές του Γυμνασίου απαντούν πιο εύκολα τις ερωτήσεις 3, 2, 4 και 9 ενώ πιο δύσκολα τις ερωτήσεις 1 (τρίτου επιπέδου), 12 και 6. Σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών του Γυμνασίου σε σχέση με του Δημοτικού εμφανίζονται στις ερωτήσεις 4 και 10 (μελέτη σχεδιαστικών και λεκτικών ικανοτήτων). Ακόμη, τα ποσοστά της ερώτησης 1 είναι υψηλότερα στους μαθητές του Δημοτικού εν συγκρίσει με αυτούς του Γυμνασίου (43,27% και 25% αντιστοίχως).

9 122 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/2017 Οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών του Γυμνασίου στην ερώτηση 1 θα μπορούσε να αποδοθεί στη σύγχυση που προκαλείται από αυτούς κατά την αναγνώριση του σχήματος του χαρταετού ως ρόμβου, ενδεχομένως εξαιτίας του ότι έχουν έρθει σε επαφή με περισσότερη ύλη και περισσότερες σχετικές εμπειρίες από τους μαθητές του Δημοτικού. Οπότε, θεωρούν ότι το σχήμα του χαρταετού (ή διαμαντιού) είναι ρόμβος, αμελώντας να το συσχετίσουν με τις ιδιότητες που έχει ο ρόμβος. Σύμφωνα με το δείκτη r pbis, οι ερωτήσεις με μεγαλύτερο βαθμό διακριτότητας για τα δεδομένα του Δημοτικού είναι οι 4, 5 και 7 (τιμές > 0,45), οι δυο πρώτες από τις οποίες μελετούν σχεδιαστικές ικανότητες και η 7 την ικανότητα διάκρισης σχημάτων με βάση τις ιδιότητες τους. Επομένως, οι ερωτήσεις αυτές συσχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τις υπόλοιπες, με τη συνολική επίδοση ενός μαθητή. Αντίθετα, οι τιμές του δείκτη διακριτότητας για τις ερωτήσεις 3, 8 και 12 είναι αρκετά μικρότερες του 0,30 και, κατά συνέπεια, έχουν χαμηλό βαθμό διακριτότητας. Στο Γυμνάσιο προέκυψαν συνολικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με το Δημοτικό, κάτι που υποδεικνύει ότι το τεστ είναι καταλληλότερο για την καταγραφή των γνώσεων των μαθητών του Γυμνασίου. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήσεις με χαμηλό βαθμό διακριτότητας, όπως οι ερωτήσεις, 12, 15 (διερεύνηση αντίληψης σχέσεων εγκλεισμού μεταξύ σχημάτων) και η 1 (μελέτη ικανότητας αναγνώρισης του σχήματος του ρόμβου), με τιμές μικρότερες του 0,30. Από τον έλεγχο ανεξαρτησίας του Fisher, όπως φαίνεται στον Πίνακα 2, οι παρατηρούμενες διαφορές ανάμεσα στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο είναι σημαντικές μόνο για τις ερωτήσεις 1, 6, 7, 8, 10 και 1_3 ο, όπου οι τιμές p της παρατηρούμενης στάθμης σημαντικότητας είναι μικρότερες από 0,05. Εν συνεχεία, για τη διερεύνηση των επιπέδων Van Hiele στα οποία εντάσσονται οι μαθητές, υιοθετήθηκαν τα ακόλουθα κριτήρια επίδοσης για κάθε μαθητή, ώστε να αποτυπωθεί ο βαθμός απόκτησης κάποιου επιπέδου από αυτόν (Πίνακας 3): πολύ ελαστικό 2/5: 2 στις 5 ερωτήσεις του επίπεδου απαντώνται ορθά, ελαστικό 3/5: 3 στις 5 ερωτήσεις απαντώνται ορθά, αυστηρό 4/5: 4 στις 5 ερωτήσεις απαντώνται ορθά και απόλυτο 5/5: 5 στις 5 ερωτήσεις απαντώνται ορθά.

10 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Πίνακας 3: Ποσοστά απόκτησης των επιπέδων σε σχέση με κριτήρια αξιολόγησης Επίπεδο / κριτήρια Δημοτικό Γυμνάσιο f % f % 5/ Επίπεδο 1 4/ / / / Επίπεδο 2 4/ / / / Επίπεδο 3 4/ / / Από τον Πίνακα 3 προκύπτει ότι, υιοθετώντας το απόλυτο κριτήριο 5/5, δεν ήταν δυνατό να καταταχθούν οι μαθητές και των δύο δειγμάτων σε κάποιο επίπεδο. Αντιθέτως, με το πολύ ελαστικό 2/5 οι μαθητές παρουσιάζονται να έχουν αποκτήσει και τα τρία επίπεδα σε υψηλά ποσοστά και με μεγάλη ευκολία. Με την εφαρμογή του αυστηρού κριτηρίου 4/5 τα ποσοστά πρόσκτησης των επιπέδων 2 και 3 εμφανίζονται σημαντικά χαμηλά, 2% και 1% για το Δημοτικό και 16% και 1% για το Γυμνάσιο αντιστοίχως. Συνεπώς, το ελαστικό κριτήριο 3/5, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες έρευνες (π.χ. Τζίφας, 2005), αποδίδει πιο αποδεκτά και αξιοποιήσιμα αποτελέσματα, καθώς θέτει τον πήχη επίδοσης στις δοκιμασίες που αφορούν το εκάστοτε επίπεδο σε επαρκές αλλά όχι ιδιαίτερα απαιτητικό ύψος. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου (57%) και περισσότεροι από τα 2/3 των μαθητών του Γυμνασίου (77%) εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει το πρώτο επίπεδο γεωμετρικής σκέψης κατά Van Hiele. Το επίπεδο 2 έχει αποκτηθεί από το 14% των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και το 40% των μαθητών του Γυμνασίου. Τέλος, 8% και 18% των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου αντιστοίχως έχει κατακτήσει το τρίτο επίπεδο. Με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το ελαστικό κριτήριο (3/5) και λαμβάνοντας υπόψη τη διαδοχικότητα των επιπέδων, δηλαδή για να μπορεί ένας

11 124 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/2017 μαθητής να καταταχθεί σε ένα οποιοδήποτε επίπεδο θα πρέπει να έχει κατακτήσει όλα τα προηγούμενα από αυτό επίπεδα, προκύπτει η τελική κατάταξη των μαθητών σε Επίπεδα Van Hiele όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα. Πίνακας 4: Κατάταξη των μαθητών ανά επίπεδο, με αναπτυξιακή συνέχεια Δημοτικό Γυμνάσιο f % f % Επίπεδο Επίπεδο 1 μόνο Επίπεδο 1 και Επίπεδο 1, 2 και Καμία Κατάταξη Σύνολο Σύμφωνα με τον Πίνακα 4, 36% των μαθητών του Δημοτικού και 18% του Γυμνασίου δεν έχει αποκτήσει κανένα επίπεδο και επομένως κατατάσσεται στο επίπεδο 0. Στο επίπεδο 1 κατατάσσεται το 41% και το 36% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου αντίστοιχα. Στο επίπεδο 2 κατατάσσονται το 10% των μαθητών του Δημοτικού και το 24% αυτών του Γυμνασίου. Ακόμη, κανένας μαθητής του Δημοτικού και 11% των μαθητών του Γυμνασίου εντάσσονται στο επίπεδο 3. Τέλος, 13% των μαθητών του Δημοτικού και 11% του Γυμνασίου δεν έγινε δυνατό να ενταχθούν σε κάποιο επίπεδο. Σε ορισμένες ερωτήσεις ζητήθηκε από τους μαθητές να αιτιολογήσουν τις απαντήσεις τους, με σκοπό να αποτυπωθούν ενδεικτικά ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της γεωμετρικής σκέψης τους. Παρακάτω παρουσιάζονται χαρακτηριστικές απόψεις των μαθητών που προέκυψαν από την ποιοτική ανάλυση των απαντήσεων. Στην ερώτηση 10 σχεδόν όλοι οι μαθητές του Δημοτικού και οι μισοί του Γυμνασίου που απάντησαν αντί της λέξης «κορυφή» χρησιμοποίησαν τη λέξη «γωνία» και αντί της λέξης «πλευρά» τη λέξη «γραμμή». Στην ερώτηση 11 σχεδόν οι μισοί μαθητές του δείγματος, συγκρίνοντας το τετράγωνο και το ορθογώνιο, ανέφεραν ως ομοιότητες το γεγονός ότι έχουν 4 πλευρές, 4 ορθές γωνίες, απέναντι πλευρές ίσες και ίσες διαγώνιες και ως διαφορές ότι το τετράγωνο έχει και τις 4 πλευρές ίσες, ενώ το ορθογώνιο μόνο τις απέναντι. Ακόμη, ότι έχουν διαφορετικούς άξονες συμμετρίας και

12 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ διαγώνιες. Επιπλέον, κάποιοι ανέφεραν ως διαφορά ότι το ορθογώνιο είναι μεγαλύτερο από το τετράγωνο. Στην έκτη ερώτηση φάνηκε ότι υπήρχε σύγχυση μεταξύ καθετότητας και κατακόρυφου. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση ενός μαθητή ότι «το ΚΝ και το ΛΜ (πλευρές τετραγώνου) είναι κάθετα επειδή δεν είναι ούτε οριζόντια ούτε διαγώνια». Τέλος, στην ερώτηση 4 σχεδόν οι μισοί μαθητές του Δημοτικού δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν σωστά τα σχήματα. Το χαρακτηριστικότερο λάθος ήταν ότι γέμιζαν όλο το σχήμα. 4. Συζήτηση και Συμπεράσματα Στην παρούσα έρευνα επιδιώξαμε να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά της γεωμετρικής σκέψης των τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, καθώς και το επίπεδο γεωμετρικής σκέψης κατά Van Hiele στο οποίο αυτοί κατατάσσονται. Στην παρούσα ενότητα συζητούνται τα αποτελέσματα της έρευνας κατά Ερευνητικό Ερώτημα σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα βιβλιογραφικά δεδομένα. Για το πρώτο ερευνητικό ερώτημα, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της γεωμετρικής σκέψης, από τις απαντήσεις των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου προκύπτει ότι σχεδόν όλοι ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τα σχήματα από τη φυσική τους εμφάνιση, ως ολότητες. Δυσκολία παρατηρήθηκε όταν το σχήμα δεν παρουσιάζεται στη «συνηθισμένη» θέση. Οι μισοί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου δεν κατάφεραν να σχεδιάσουν σωστά τα σχήματα, με χαρακτηριστικότερο λάθος το γέμισμα όλου του σχήματος. Ακόμη, στο σχεδιασμό του τετραγώνου και του ρόμβου αρκετοί μαθητές δεν έλαβαν υπόψη τις ιδιότητές τους, συγκεκριμένα ότι οι πλευρές τους είναι ίσες. Σχετικά με τις ιδιότητες των σχημάτων, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου δυσκολεύτηκαν να τις αναγνωρίσουν. Η μεγαλύτερη δυσκολία παρατηρήθηκε στη διάκριση των ιδιοτήτων του ρόμβου. Επίσης εμφανίστηκε αδυναμία στην αναγνώριση της ιδιότητας «δύο διαδοχικές πλευρές ίσες», πιθανόν λόγω της μη κατανόησης του όρου «διαδοχικές». Όπως και σε προηγούμενες έρευνες (Vinner & Hershkowitz, 1980), παρατηρήθηκε και εδώ σύγχυση μεταξύ καθετότητας και κατακόρυφου. Παρά ταύτα, δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην αναγνώριση των ιδιοτήτων του τριγώνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυσκολία των μαθητών με τη μαθηματική ορολογία. Αντί της λέξης «κορυφή» έτειναν να χρησιμοποιούν τη λέξη «γωνία» και αντί της λέξης «πλευρά», τη λέξη «γραμμή». Αυτό ίσως να οφείλεται στην περιορισμένη έμφαση που δίνεται στο σχολείο στην ακριβή χρήση των μαθηματικών όρων σε συνδυασμό με τη χαμηλού έως μέτριου επιπέδου κατανόηση των αντίστοιχων ιδιοτήτων των σχημάτων. Συχνά στη βιβλιογραφία επισημαίνεται η ρηχή διδασκαλία της Γεωμετρίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ., Κολέζα και Ντζιαχρήστος, 1990). Ο

13 126 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/2017 Van de Walle (2005) αναφέρει ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο για τη διδασκαλία της Γεωμετρίας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί δεν αισθάνονται οι ίδιοι άνετα με αυτήν είτε γιατί αδυνατούν να αναγνωρίσουν την αξία της για την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης των μαθητών. Τόσο τα αποτελέσματα της έρευνας όσο και η σχετική βιβλιογραφία επιβεβαιώνουν τη δυσκολία των μαθητών να εντοπίσουν κοινές ιδιότητες των σχημάτων. Ειδικότερα, οι μαθητές δυσκολεύονται να κατανοήσουν σχέσεις εγκλεισμού και, κατά τη σύγκριση δύο σχημάτων, χρησιμοποιούν συνήθως μία ιδιότητα. Ακόμη, πολλοί θεωρούν ότι «το τετράγωνο δεν είναι ορθογώνιο, επειδή το ορθογώνιο είναι μεγαλύτερο». Η αδυναμία κατανόησης των σχέσεων μεταξύ σχημάτων αποτυπώνεται και στην άποψη αρκετών μαθητών του συγκεκριμένου δείγματος ότι κανένα σχήμα δεν έχει ίδιες ιδιότητες με κάποιο άλλο. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των μαθητών ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν κάποιες σχέσεις μεταξύ των σχημάτων, συγκεκριμένα, ότι τα ορθογώνια και τα παραλληλόγραμμα έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα χαρακτηριστικά που διέπουν τη γεωμετρική σκέψη των μαθητών του Γυμνασίου είναι παρόμοια με αυτά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, οι οποίες συζητούνται στη συνέχεια. Αναφορικά με την ικανότητα αναγνώρισης σχημάτων, περισσότεροι από τα 2/3 των μαθητών του Γυμνασίου διέκριναν τα σχήματα όχι απλώς από τη μορφή τους αλλά παραθέτοντας συγχρόνως και τα χαρακτηριστικά τους. Κι εδώ ένα μικρό ποσοστό δυσκολεύτηκε στην αναγνώριση ενός σχήματος σε θέση διαφορετική από τη «συνηθισμένη». Ακόμη, ικανοποιητικός αριθμός των μαθητών του Γυμνασίου ήταν σε θέση να σχεδιάσουν σωστά τα σχήματα. Επιπρόσθετα, το 1/3 του συγκεκριμένου δείγματος παρουσίασε δυσκολία στο να εκφράσει λεκτικά τα χαρακτηριστικά των σχημάτων. Τέλος, οι μαθητές αυτής της ομάδας παρουσίασαν μεγαλύτερη ευχέρεια στην κατανόηση σχέσεων εγκλεισμού από τους μαθητές του Δημοτικού. Χαρακτηριστική σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η άποψη ενός μαθητή ότι «το τετράγωνο και το ορθογώνιο έχουν τις ίδιες ιδιότητες, επειδή το τετράγωνο είναι από μόνο του ορθογώνιο». Όσον αφορά το δεύτερο ερευνητικό ερώτημα, με βάση τη θεωρία Van Hiele, τα επίπεδα είναι διαδοχικά. Δηλαδή, για να μπορεί ένας μαθητής να καταταχθεί σε ένα οποιοδήποτε επίπεδο θα πρέπει να έχει αποκτήσει όλα τα προηγούμενα. Με βάση αυτήν την προσέγγιση, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι: Το ένα τρίτο των τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου δεν είχαν κατακτήσει κανένα από τα επίπεδα 1, 2, και 3. Στο επίπεδο 1 κατατάσσεται το 37% και το 36% των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου αντιστοίχως.

14 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Στο επίπεδο 2 κατατάσσεται μόνο το 9% των μαθητών του Δημοτικού και το 24% του Γυμνασίου. Στο επίπεδο 3 δεν εντάσσεται κανένας μαθητής του Δημοτικού και 11% των μαθητών του Γυμνασίου. Τέλος, 13% των μαθητών του Δημοτικού και 11% του Γυμνασίου δεν ήταν δυνατό να καταταχθεί σε κανένα επίπεδο. Τα παραπάνω ευρήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, γιατί ήδη από την Δ τάξη οι μαθητές αναμένεται να έχουν κατακτήσει το επίπεδο 1, ενώ οι δραστηριότητες των σχολικών εγχειριδίων της Στ τάξης προσμένουν από τους μαθητές να έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά γεωμετρικής σκέψης 2 ου και 3 ου επιπέδου. Επιπλέον, το ποσοστό των μαθητών του Γυμνασίου που έχει κατακτήσει το 3 ο επίπεδο δεν είναι το αναμενόμενο, παρά το γεγονός ότι τα σχολικά εγχειρίδια αυτής της τάξης επεξεργάζονται ήδη έννοιες και χαρακτηριστικά 3 ου επιπέδου γεωμετρικής σκέψης κατά Van Hiele (ΦΕΚ Β ). Τέλος, η αδυναμία ένταξης ορισμένων μαθητών σε κάποιο επίπεδο μπορεί να αποδοθεί σε χαρακτηριστικά του μοντέλου van Hiele, και ειδικότερα στην απαίτηση, για να καταταχθεί ένας μαθητής σε κάποιο επίπεδο, να πρέπει να έχει κατακτήσει όλα τα προηγούμενα. Επιπροσθέτως, σε ανεπάρκειες του ερευνητικού εργαλείου καθώς και σε άλλους παράγοντες, όπως στην απροσεξία του μαθητή κατά τη συμπλήρωση κάποιων ερωτήσεων κτλ. Επιχειρώντας να ερμηνεύσουμε τα παραπάνω ευρήματα θα λέγαμε ότι η αδυναμία των μαθητών να βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο ίσως να οφείλεται στη μεθόδευση της διδασκαλίας, η οποία δεν παρέχει ευκαιρίες στους μαθητές να αναστοχάζονται τις γεωμετρικές ιδέες σε ένα περιβάλλον που επιμένει στην απλή απομνημόνευση κανόνων και ορισμών, χωρίς την απαίτηση για ουσιαστική κατανόηση των εννοιών. Επιπλέον, τόσο τα σχολικά εγχειρίδια όσο και η διδασκαλία στην τάξη υιοθετούν πρακτικές που συμβάλλουν στις δυσκολίες των μαθητών που κατέγραψε η παρούσα έρευνα. Τέτοιες πρακτικές είναι η τάση ταύτισης κατακορύφου και καθέτου, η απουσία σαφούς λεκτικής περιγραφής βασικών γεωμετρικών εννοιών στο Δημοτικό Σχολείο και η ελλιπής επεξεργασία των σχέσεων εγκλεισμού στο σύνολο των τετράπλευρων, οι οποίες ερμηνεύουν σε τουλάχιστον κάποιο βαθμό τις αντίστοιχες δυσκολίες των μαθητών του δείγματος. Εν κατακλείδι, αν και το δείγμα μας είναι σχετικά μικρό, τα ευρήματα της παρούσας έρευνας είναι σύμφωνα με αυτά προηγούμενων σχετικών ερευνών (Usiskin, 1982, Τζίφας, 2005, Σαλονικιός, 2008, Δημάκος & Νικολουδάκης, 2009), τα οποία, επομένως, ισχυροποιούν. Συνοψίζοντας όλα τα προηγούμενα, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα ανά ερευνητικό ερώτημα:

15 128 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ ο Ερευνητικό Ερώτημα: Τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν τη γεωμετρική σκέψη των τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου είναι ότι οι μαθητές: αναγνωρίζουν με ευχέρεια τα επίπεδα γεωμετρικά σχήματα, διακρίνουν τα σχήματα με βάση τις ιδιότητες τους (κυρίως οι μαθητές του Γυμνασίου), παρουσιάζουν αδυναμίες στις λεκτικές και σχεδιαστικές ικανότητες και εκδηλώνουν μεγαλύτερη δυσκολία στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των σχημάτων. 2 ο Ερευνητικό Ερώτημα: Η πλειονότητα των τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου κατατάσσονται στο πρώτο και δεύτερο επίπεδο Van Hiele. Ωστόσο, οι επιδόσεις των μαθητών του Γυμνασίου είναι ελαφρώς υψηλότερες. Ειδικότερα, μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών του Γυμνασίου, σε σχέση με αυτό του Δημοτικού Σχολείου, κατατάσσονται στο δεύτερο επίπεδο γεωμετρικής σκέψης κατά Van Hiele. Επίσης, κανένας μαθητής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν κατατάσσεται στο τρίτο επίπεδο, ενώ αυτό συμβαίνει για ένα μικρό ποσοστό των μαθητών του Γυμνασίου. Το ενδιαφέρον των ευρημάτων της παρούσας έρευνας συνηγορεί στην επέκτασή της σε ένα μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα που θα μπορούσε να προσφέρει πιο έγκυρα και αξιόπιστα συμπεράσματα, ενδεχομένως γενικεύσιμα σε όλο τον πληθυσμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν σημαντική η προσεκτική εξέταση ορισμένων ερωτήσεων - δοκιμασιών. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι κάποιες ερωτήσεις του συγκεκριμένου τεστ εμφανίζονται να έχουν σχετικά μικρές τιμές του δείκτη r pbis (Πίνακας 2) και ενδεχομένως να μην μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόβλεψη της συνολικής επίδοσης (επηρεάζοντας την αξιοπιστία), αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στο ερευνητικό εργαλείο, καθώς αναδεικνύουν σημαντικές δυσκολίες στον τρόπο γεωμετρικής σκέψης των μαθητών. Όπως για παράδειγμα η ερώτηση 1 που φανερώνει σημαντική σύγχυση των μαθητών του Γυμνασίου στην αναγνώριση του σχήματος του ρόμβου. Ωστόσο, παρόμοιες ερωτήσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν σε μελλοντική έρευνα ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερου βαθμού αξιοπιστία. Τέλος, θα ήταν ενδιαφέρουσα η μελέτη της γεωμετρικής σκέψης των μαθητών και υπό το πρίσμα άλλων προσεγγίσεων, πέραν αυτής των Van Hiele, ώστε να ελεγχθεί η εμβέλειά της.

16 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Σημειώσεις 1. Στην παρούσα εργασία έχει υιοθετηθεί η αρίθμηση των επιπέδων από το επίπεδο 1 μέχρι 5. Η αρχική αρίθμηση από τους Van Hiele, δηλαδή από το επίπεδο 0 μέχρι 4, έχει αμφισβητηθεί από πολλούς ερευνητές. Βιβλιογραφία Burger, W. & Shaughnessy, M. (1986) Characterizing the van Hiele levels of development in geometry. Journal for Research in Mathematics Education, 17 (1): Cohen, L., Manion, L. & Morrison, K. (2008) Μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας. Αθήνα: Εκδόσεις Μεταίχμιο. Crocker, L. & Algina, J. (1986) Introduction to classical and modern test theory. New York: Holt, Rinehart and Winston. Fuys, D., Geddes, D. & Tischler, R. (1988) The van Hiele Model of Thinking in Geometry among Adolescents. Journal for Research in Mathematics Education Monograph, 3: Reston: National Council of Teachers of Mathematics. Gutierrez, A. & Jaime, A. (1998) On the assessment of the van Hiele levels of reasoning. Focus on Learning Problems in Mathematics, 20 (2-3): Gutierrez, A., Jaime, A. & Fortuny, J.M. (1991) An alternative paradigm to evaluate the acquisition of the van Hiele levels. Journal for Research in Mathematics Education, 22 (3): Gutierrez, A., Jaime, A., Burger, W.F. & Shaughnessy, J.M. (1991) A Comparative Analysis of Two Ways of Assessing the van Hiele Levels of Thinking. In F. Furingetti (Ed.), Proceedings of the fifteenth International Conference for the Psychology of Mathematics Education, Assisi, Italy: PME. Hoffer, A. (1986) Geometry and visual thinking. In T.R. Post (Ed.), Teaching mathematics in grades K-8: Research based methods, Newton, MA: Allyn and Bacon. Usiskin, Z. (1982) Van Hiele levels and achievement in secondary school geometry (Final report of the Cognitive Development and Achievement in Secondary School Geometry Project). Chicago: University of Chicago, Department of Education. (ERIC Document Reproduction Service No. ED ) Van de Walle, J.A. (2005) Μαθηματικά για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο: Μια εξελικτική Διδασκαλία Αθήνα: τυπωθήτω-γιωργοσ ΔΑΡΔΑΝΟΣ, Van Hiele, P.M. (1986) Structure and insight: A theory of mathematics education. New York: Academic Press.

17 130 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/2017 Vinner, S. & Hershkowitz, R. (1980) Concept images and common cognitive paths in the development of some simple geometric concepts. In R. Karplus (Ed.), Proceeding of the fourth International Conference for the Psychology of Mathematics Education, Berkley, CA: University of California. Wirszup, I. (1976) Breakthroughs in the psychology of learning and teaching geometry. In J.L. Martin & D.A. Bradbard (Eds.), Space and geometry: Papers from a research workshop, Columbus, OH: ERIC Center for Science, Mathematics and Environmental Education. Δημάκος, Γ. & Νικολουδάκης, Ε. (2009) Η διδασκαλία της γεωμετρίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με χρήση της θεωρίας των επιπέδων γεωμετρικής σκέψης του Van Hiele και την βοήθεια των Τ.Π.Ε. στα πλαίσια της συνεργατικής μάθησης. Στο Πρακτικά 5ης Διεθνούς Διημερίδας Διδακτικής Μαθηματικών, τόμ. Ι, Ρέθυμνο: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ζάχος, Ι. (2000) Αξιολόγηση του επιπέδου Γεωμετρικής σκέψης van Hiele των μαθητών της Β τάξης του Λυκείου. Αθήνα: Gutenberg. Κολέζα, Ε. (2000) Γνωσιολογική και Διδακτική προσέγγιση των Στοιχειωδών Μαθηματικών Εννοιών. Αθήνα: Εκδόσεις Leader Books. Κολέζα, Ε. & Ντζιαχρήστος, Β. (1990) Η διδασκαλία της Γεωμετρίας στα σχολεία: Επίπεδα P. M. van Hiele. Μαθηματική Επιθεώρηση, 37: Κοντογιάννης, Δ. & Ντζιαχρήστος, Β. (1999) Βασικές έννοιες της Γεωμετρίας. Αθήνα: (εκδ. συγγρ.) (3 η έκδοση). Σαλονικιός, Δ. (2008) Τα επίπεδα γεωμετρικά σχήματα και οι ιδιότητές τους στα σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού σχολείου. Ανάλυση με βάση τη θεωρία van Hiele για τη γεωμετρική σκέψη. Διπλωματική Εργασία. Θεσσαλονίκη: Α.Π.Θ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τζίφας, Ν. (2005) Η αξιολόγηση της γεωμετρικής σκέψης των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Επίπεδα van Hiele και διδακτικές προσεγγίσεις με χρήση λογισμικού. Διπλωματική εργασία Διαπανεπιστημιακού Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών». Αθήνα: Πανεπιστήμια Αθηνών και Κύπρου. Τουμάσης, Χ. (2002) Σύγχρονη Διδακτική των μαθηματικών. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg. Τριανταφυλλίδης, Τ. (2005) Βασικές μαθηματικές έννοιες για τον εκπ/κό της Α/θμιας εκπ/σης. Αθήνα: Τυπωθήτω - Γ. Δαρδάνος. ΦΕΚ Β

18 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Παρουσίαση και περιγραφή ερευνητικού εργαλείου Ερωτήσεις Περιγραφή Ορθή απάντηση: Να έχει επιλέξει ο μαθητής τουλάχιστον 1 από τα 3 σχήματα που είναι ρόμβος και να μην έχει επιλέξει κανένα από αυτά που δεν είναι ρόμβοι. Ορθή απάντηση για 3 ο επίπεδο: Να έχει επιλέξει και τα 3 σχήματα που είναι ρόμβοι και συγχρόνως να μην έχει επιλέξει κανένα από αυτά που δεν είναι. Εξετάζεται κατά πόσο οι μαθητές είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το σχήμα του ρόμβου. Επιπλέον, αν έχουν αναπτύξει την έννοια του εγκλεισμού, δηλαδή αν μπορούν να διακρίνουν σχέσεις μεταξύ σχημάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση του τετραγώνου και του ρόμβου. 1 ο ΕΠΙΠΕΔΟ Εξετάζεται αν οι μαθητές μπορούν να διακρίνουν το σχήμα του τριγώνου από όμοιά του. Ορθή απάντηση: Να έχει επιλέξει τουλάχιστον 1 από τα 2 σχήματα που είναι τρίγωνα και να μην έχει επιλέξει κανένα από αυτά που δεν είναι. Διερευνάται η ικανότητα των μαθητών να αναγνωρίζουν τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα. Ορθή απάντηση: Να έχει επιλέξει τουλάχιστον 1 από τα 3 σχήματα που είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμα και να μην έχει επιλέξει το σχήμα που δεν είναι.

19 132 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/2017 Ερωτήσεις Περιγραφή Διερευνώνται οι σχεδιαστικές ικανότητες των μαθητών. Ορθή απάντηση: Να έχει σχεδιάσει ορθά τουλάχιστον τα 2 από τα 3 σχήματα. 2 ο ΕΠΙΠΕΔΟ 1 ο ΕΠΙΠΕΔΟ Ορθή απάντηση: Να έχει χωρίσει με σωστό τρόπο τουλάχιστον 2 από τα 4 σχήματα. Διερευνάται η ικανότητα των μαθητών να αναγνωρίσουν απλά επίπεδα σχήματα ως συνδυασμό άλλων επίπεδων σχημάτων. Εξετάζονται οι γνώσεις των μαθητών αναφορικά με τις ιδιότητες των σχημάτων και, συγκεκριμένα, του τετραγώνου. Ορθή απάντηση: Να έχει επιλέξει μόνο τη σωστή απάντηση (το b).

20 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Ερωτήσεις Περιγραφή Εξετάζεται κατά πόσο οι μαθητές μπορούν να διακρίνουν τα τετράπλευρα με βάση τις ιδιότητές τους. Ορθή απάντηση: Να έχει επιλέξει τις ιδιότητες που ισχύουν για κάθε σχήμα και να μην έχει επιλέξει αυτές που δεν ισχύουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο μαθητής θα πρέπει να έχει επιλέξει τις σωστές ιδιότητες για τουλάχιστον 2 από τα 5 σχήματα. 2 ο ΕΠΙΠΕΔΟ Ορθή απάντηση: Να έχει χαρακτηρίσει ορθά (Σωστό ή Λάθος) και τις 4 προτάσεις. Διερευνώνται οι γνώσεις των μαθητών αναφορικά με τις ιδιότητες των σχημάτων και συγκεκριμένα του ρόμβου. Εξετάζονται οι γνώσεις των μαθητών αναφορικά με τις ιδιότητες των σχημάτων και, συγκεκριμένα, του ισοσκελούς τριγώνου. Ορθή απάντηση: Να έχει επιλέξει μόνο τη σωστή απάντηση (το c).

21 134 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/2017 Ερωτήσεις Περιγραφή 3 ο ΕΠΙΠΕΔΟ 2 ο ΕΠΙΠΕΔΟ Ορθή απάντηση: Να έχει απάντηση σωστά σε τουλάχιστον 4 από τα 6 υπο-ερωτήματα. ώ Διερευνάται η σχεδιαστική και λεκτική ικανότητα των μαθητών σχετικά με τις ιδιότητες των σχημάτων. Πιο συγκεκριμένα ζητείται να σχεδιάσουν ένα τετράγωνο και να ονομάσουν τις κορυφές, τις πλευρές και τις διαγώνιους. Η ερώτηση 11 διερευνά την ικανότητα των μαθητών να εντοπίζουν σχέσεις μεταξύ δύο σχημάτων (αξιοποιήθηκε αποκλειστικά για την παροχή ποιοτικών δεδομένων). Εξετάζονται οι γνώσεις των μαθητών αναφορικά με την έννοια του εγκλεισμού και των σχέσεων μεταξύ σχημάτων. Ορθή απάντηση: Να έχει επιλέξει μόνο τη σωστή απάντηση (το a).

22 Επιστήμες Αγωγής Τεύχος 1/ Ερωτήσεις Περιγραφή Εξετάζονται οι γνώσεις των μαθητών αναφορικά με την έννοια του εγκλεισμού και των σχέσεων μεταξύ σχημάτων. Ορθή απάντηση: Να έχει χαρακτηρίσει ορθά (Σωστό ή Λάθος) τουλάχιστον τις 4 από τις 6 προτάσεις. 3 ο ΕΠΙΠΕΔΟ Ορθή απάντηση: Να έχει επιλέξει τουλάχιστον τα 2 από τα 4 σχήματα που είναι παραλληλόγραμμα και να μην έχει επιλέξει αυτά που δεν είναι. Εξετάζονται σχέσεις εγκλεισμού. Συγκεκριμένα, ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών να κατατάξουν κάποιο σχήμα σε μία κατηγορία ανώτερης τάξης. Διερευνώνται σχέσεις μεταξύ σχημάτων, ειδικότερα μεταξύ του ορθογωνίου και του παραλληλογράμμου. Ορθή απάντηση: Να έχει επιλέξει τουλάχιστον τις 2 από τις 3 προτάσεις που ισχύουν ταυτόχρονα για τα ορθογώνια & τα παραλληλόγραμμα και να μην έχει επιλέξει αυτές που δεν ισχύουν.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Από το βιβλίο «Ευκλείδεια Γεωμετρία Α και Β Ενιαίου Λυκείου» των Αργυρόπουλου Η., Βλάμου

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρικές έννοιες και µετρήσεις µεγεθών. (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου)

Γεωµετρικές έννοιες και µετρήσεις µεγεθών. (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου) Γεωµετρικές έννοιες και µετρήσεις µεγεθών (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου) αντιλήψεις παιδιών (κι όχι µόνο) τι είναι γεωµετρία; Όταν αντιμετωπίζω προβλήματα γεωμετρίας νιώθω σαν να κάνω ένα είδος μεταγνωστικής

Διαβάστε περισσότερα

Να φύγει ο Ευκλείδης;

Να φύγει ο Ευκλείδης; Να φύγει ο Ευκλείδης; Σωτήρης Ζωιτσάκος Βαρβάκειο Λύκειο Μαθηματικά στα ΠΠΛ Αθήνα 2014 Εισαγωγικά Dieudonné: «Να φύγει ο Ευκλείδης». Douglas Quadling: «Ο Ευκλείδης έχει φύγει, αλλά στο κενό που άφησε πίσω

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ; Εμμ. Νικολουδάκης Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών

Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ; Εμμ. Νικολουδάκης Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ; Εμμ. Νικολουδάκης Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών Η Ευκλείδεια Γεωμετρία σε σχέση με Θεωρία van Hiele Οι τρεις κόσμοι του Tall

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ I.

Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ I. Γεωμετρία Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ I. Εισαγωγή Η διδασκαλία της Γεωμετρίας στην Α Λυκείου εστιάζει στο πέρασμα από τον εμπειρικό στο θεωρητικό τρόπο σκέψης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μαθηματική απόδειξη. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 5: Η ανάπτυξη της γεωμετρικής σκέψης. Η θεωρία των van Hiele. Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 6: Γεωμετρικά σχήματα και μεγέθη δύο και τριών διαστάσεων Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΑΠΗ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά στην προσχολική εκπαίδευση ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε (2015 2016) ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΑΠΗ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά στην προσχολική εκπαίδευση ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε (2015 2016) ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΑΠΗ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά στην προσχολική εκπαίδευση ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε (2015 2016) ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ος κύκλος (Μαθήματα 1-3): Περιεχόμενο και βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία. I. Εισαγωγή

Γεωμετρία. I. Εισαγωγή I. Εισαγωγή Γεωμετρία Η διδασκαλία της Γεωμετρίας στην Α Λυκείου εστιάζει στο πέρασμα από τον εμπειρικό στο θεωρητικό τρόπο σκέψης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μαθηματική απόδειξη. Οι μαθητές έχουν έρθει σε

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες στο Επίπεδο 1.

ραστηριότητες στο Επίπεδο 1. ραστηριότητες στο Επίπεδο 1. Στο επίπεδο 0, στις πρώτες τάξεις του δηµοτικού σχολείου, όπου στόχος είναι η οµαδοποίηση των γεωµετρικών σχηµάτων σε οµάδες µε κοινά χαρακτηριστικά στη µορφή τους, είδαµε

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρική σκέψη και γεωμετρικές έννοιες. Γεωμετρικά σχήματα και σώματα

Γεωμετρική σκέψη και γεωμετρικές έννοιες. Γεωμετρικά σχήματα και σώματα Γεωμετρική σκέψη και γεωμετρικές έννοιες Γεωμετρικά σχήματα και σώματα Αφόρμιση Σχεδιάστε 5 τρίγωνα, κάθε ένα από τα οποία διαφέρει από τα άλλα Εξηγείστε ως προς τι διαφέρουν τα τρίγωνά σας Σε τι διαφέρουν;

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009)

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο στις ηλικίες των 12 με 15 χρόνων

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Εργαστήριο (4 τμήματα) 3 ο Εργαστήριο (4 τμήματα) 4 ο Εργαστήριο (4 τμήματα)

2 ο Εργαστήριο (4 τμήματα) 3 ο Εργαστήριο (4 τμήματα) 4 ο Εργαστήριο (4 τμήματα) ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ E Εξάμηνο 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ/ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το οργανόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Διερεύνηση σχημάτων και χώρου Γ2.1 Ονομάζουν και κατασκευάζουν σημεία, ευθύγραμμα τμήματα, ημιευθείες, ευθείες και διάφορα είδη γραμμών (καμπύλες, ευθείες, τεθλασμένες)

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες τετραπλεύρων / Σύγκριση τριγώνων / Πυθαγόρειο Θεώρημα Θεμελιώδη θεωρήματα / Προτάσεις /

Ιδιότητες τετραπλεύρων / Σύγκριση τριγώνων / Πυθαγόρειο Θεώρημα Θεμελιώδη θεωρήματα / Προτάσεις / Ιδιότητες τετραπλεύρων / Σύγκριση τριγώνων / Πυθαγόρειο Θεώρημα Θεμελιώδη θεωρήματα / Προτάσεις / Οι παρακάτω πίνακες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του αναλυτικού προγράμματος σπουδών της Γεωμετρίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ Α Τάξης Ημερησίου ΓΕΛ

ΑΛΓΕΒΡΑ Α Τάξης Ημερησίου ΓΕΛ ΑΛΓΕΒΡΑ Α Τάξης Ημερησίου ΓΕΛ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ Ι. Εισαγωγή Το μάθημα «Άλγεβρα και Στοιχεία Πιθανοτήτων» περιέχει σημαντικές μαθηματικές έννοιες, όπως, της απόλυτης τιμής, των προόδων, της συνάρτησης κ.ά.,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Διεπιστημονικότητα Ιστορία & Φιλοσοφία της Χημείας Γλωσσολογία Χημεία Διδακτική της Χημείας Παιδαγωγική Ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ: Νικολουδάκης Εμμ., Δημάκος, Γ. (2009). «Βελτίωση της αποδεικτικής ικανότητας των μαθητών σε προτάσεις της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Μία πρόταση για τη διδασκαλία της απόδειξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΕΙΔΗ ΓΡΑΜΜΩΝ, ΕΙΔΗ ΤΡΙΓΩΝΩΝ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΕΙΔΗ ΓΡΑΜΜΩΝ, ΕΙΔΗ ΤΡΙΓΩΝΩΝ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΕΙΔΗ ΓΡΑΜΜΩΝ, ΕΙΔΗ ΤΡΙΓΩΝΩΝ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Εκτίμηση και μέτρηση Μ3.6 Εκτιμούν, μετρούν, ταξινομούν και κατασκευάζουν γωνίες (με ή χωρίς τη χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ «ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΩΣ ΤΟ 2013.

ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΩΣ ΤΟ 2013. ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΩΣ ΤΟ 2013. Πρακτικές και καινοτομίες στην εκπαίδευση και την έρευνα. Άγγελος Μπέλλος Καθηγητής Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ CABRI

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ CABRI ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ CABRI Όλγα Κασσώτη Εργασία που κατατίθεται ως παραδοτέο της παρακολούθησης εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης με τίτλο: «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ E Εξάμηνο

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ E Εξάμηνο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ E Εξάμηνο 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ/ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το οργανόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Διερεύνηση σχημάτων και χώρου Γ2.1 Ονομάζουν και κατασκευάζουν σημεία, ευθύγραμμα τμήματα, ημιευθείες, ευθείες και διάφορα είδη γραμμών (καμπύλες, ευθείες, τεθλασμένες)

Διαβάστε περισσότερα

Γ Τάξη Γυμνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. Ι. Διδακτέα ύλη

Γ Τάξη Γυμνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. Ι. Διδακτέα ύλη Γ Τάξη Γυμνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α Ι. Διδακτέα ύλη Από το βιβλίο «Μαθηματικά Γ Γυμνασίου» των Δημητρίου Αργυράκη, Παναγιώτη Βουργάνα, Κωνσταντίνου Μεντή, Σταματούλας Τσικοπούλου, Μιχαήλ Χρυσοβέργη, έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μεθοδολογία έρευνας Η ερευνητική διαδικασία έχει ως αφορμή ένα προβληματισμό και προσπαθεί να απαντήσει σε ένα ερευνητικό ερώτημα.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ερωτημάτων σε Ερωτηματολόγια Πολλαπλής Επιλογής

Ανάλυση Ερωτημάτων σε Ερωτηματολόγια Πολλαπλής Επιλογής Ανάλυση Ερωτημάτων σε Ερωτηματολόγια Πολλαπλής Επιλογής Άγγελος Μάρκος, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ, ΔΠΘ Μάθημα: Μέτρηση στην Εκπαίδευση (Η εξ.) *Το υλικό βρίσκεται αναρτημένο στο http://www.amarkos.gr/material/itemaalysis.pdf

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ Κάθε αναφορά απόψεις που προέρχεται από εξωτερικές πηγές -βιβλία, περιοδικά, ηλεκτρονικά αρχεία, πρέπει να επισημαίνεται, τόσο μέσα στο κείμενο όσο και στη βιβλιογραφία,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέχειες και ασυνέχειες κατά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο: Η περίπτωση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας Περίληψη Εισαγωγή

Συνέχειες και ασυνέχειες κατά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο: Η περίπτωση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας Περίληψη Εισαγωγή Συνέχειες και ασυνέχειες κατά τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο: Η περίπτωση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας Γιάννης Θωμαΐδης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Περίληψη Με προφανή σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκότερων

Διαβάστε περισσότερα

των σχολικών μαθηματικών

των σχολικών μαθηματικών Μια σύγχρονη διδακτική θεώρηση των σχολικών μαθηματικών «Οι περισσότερες σημαντικές έννοιες και διαδικασίες των μαθηματικών διδάσκονται καλύτερα μέσω της επίλυσης προβλημάτων (ΕΠ)» Παραδοσιακή προσέγγιση:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ VAN HIELE ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ VAN HIELE ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 236 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ VAN HIELE ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Ζαράνης Νικόλας Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης nzaranis@edc.uoc.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ51 / Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Έρευνα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ51 / Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Έρευνα Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ51 / Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Έρευνα Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΠΑ Επιστημών της Αγωγής Θεματική Ενότητα ΕΠΑ51 Εφαρμοσμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.49-54 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

GEOGEBRA και Γεωμετρία, Μέτρηση και Αριθμοί. Ανδρέας Σάββα Σύμβουλος Πληροφορικής ΤΠΕ, Δημοτικής Εκπαίδευσης

GEOGEBRA και Γεωμετρία, Μέτρηση και Αριθμοί. Ανδρέας Σάββα Σύμβουλος Πληροφορικής ΤΠΕ, Δημοτικής Εκπαίδευσης GEOGEBRA και Γεωμετρία, Μέτρηση και Αριθμοί Ανδρέας Σάββα Σύμβουλος Πληροφορικής ΤΠΕ, Δημοτικής Εκπαίδευσης Ενημερωτική Συνάντηση Ομάδων Εργασίας Ν.Α.Π. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία, 8 Μαΐου 2012 Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία Πουλιτσίδου Νιόβη- Χριστίνα Τζιρτζιγάνης Βασίλειος Φωκάς Δημήτριος Στόχος έρευνας Να διερευνηθούν οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Το σενάριο προτείνεται να διεξαχθεί με τη χρήση του Cabri Geometry II.

Το σενάριο προτείνεται να διεξαχθεί με τη χρήση του Cabri Geometry II. 9.2.3 Σενάριο 6. Συμμεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωμετρία Β Λυκείου. Συμμεταβολή μεγεθών. Εμβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστημα συντεταγμένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Π. Καριώτογλου. Παιδαγωγική Σχολή, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Π. Καριώτογλου. Παιδαγωγική Σχολή, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STED Π. Καριώτογλου Παιδαγωγική Σχολή, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 8 ΔΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 8 ΔΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 8 ΔΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Διερεύνηση σχημάτων και χώρου Γ1.1 Περιγράφουν και κατασκευάζουν διάφορα είδη γραμμών (ανοιχτές, κλειστές, ευθείες, καμπύλες) και δισδιάστατα

Διαβάστε περισσότερα

Οι φορητοί υπολογιστές στην εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης ως προς τις συνέπειες στη διδασκαλία και το μιντιακό γραμματισμό

Οι φορητοί υπολογιστές στην εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης ως προς τις συνέπειες στη διδασκαλία και το μιντιακό γραμματισμό Παιδαγωγικά ρεύματα στο Αιγαίο Προσκήνιο 1 Οι φορητοί υπολογιστές στην εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης ως προς τις συνέπειες στη διδασκαλία και το μιντιακό γραμματισμό Δημήτρης Σπανός 1 dimitris.spanos@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

αντισταθµίζονται µε τα πλεονεκτήµατα του άλλου, τρόπου βαθµολόγησης των γραπτών και της ερµηνείας των σχετικών αποτελεσµάτων, και

αντισταθµίζονται µε τα πλεονεκτήµατα του άλλου, τρόπου βαθµολόγησης των γραπτών και της ερµηνείας των σχετικών αποτελεσµάτων, και 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλα τα είδη ερωτήσεων που αναφέρονται στο «Γενικό Οδηγό για την Αξιολόγηση των µαθητών στην Α Λυκείου» µπορούν να χρησιµοποιηθούν στα Μαθηµατικά, τόσο στην προφορική διδασκαλία/εξέταση, όσο

Διαβάστε περισσότερα

εύτερη διάλεξη. Η Γεωµετρία στα αναλυτικά προγράµµατα.

εύτερη διάλεξη. Η Γεωµετρία στα αναλυτικά προγράµµατα. εύτερη διάλεξη. Η στα αναλυτικά προγράµµατα. Η Ευκλείδεια αποτελούσε για χιλιάδες χρόνια µέρος της πνευµατικής καλλιέργειας των µορφωµένων ατόµων στο δυτικό κόσµο. Από τις αρχές του 20 ου αιώνα, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Οι μαθηματικές έννοιες και γενικότερα οι μαθηματικές διαδικασίες είναι αφηρημένες και, αρκετές φορές, ιδιαίτερα πολύπλοκες. Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία των Μαθηματικών: Βασικές αρχές

Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία των Μαθηματικών: Βασικές αρχές Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία των Μαθηματικών: Βασικές αρχές Φοιτητής: Σκαρπέντζος Γεώργιος Καθηγήτρια: Κολέζα Ευγενία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασικές θεωρίες σχεδιασμού της διδασκαλίας Δραστηριότητες και κατανόηση εννοιών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ Αθανάσιος Γαγάτσης Τµήµα Επιστηµών της Αγωγής Πανεπιστήµιο Κύπρου Χρήστος Παντσίδης Παναγιώτης Σπύρου Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων. Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων. Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Περιεχόμενο μαθήματος (γενικά) Μέρος Ι: Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Έρευνα Μέρος ΙΙ: Ποσοτικές Προσεγγίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός και διαχείριση διδακτέας ύλης των θετικών µαθηµάτων της Α Ηµερησίου Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος

Καθορισµός και διαχείριση διδακτέας ύλης των θετικών µαθηµάτων της Α Ηµερησίου Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος Καθορισµός και διαχείριση διδακτέας ύλης των θετικών µαθηµάτων της Α Ηµερησίου Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-14 Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 32/2013

Διαβάστε περισσότερα

12/11/16. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 1/2. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 2/2

12/11/16. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 1/2. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 2/2 Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 1/2... είναι ένα εκπαιδευτικό θέμα ή ζήτημα που ένας ερευνητής παρουσιάζει και αιτιολογεί σε μία έρευνητική μελέτη θέμα πρόβλημα σκοπός - ερωτήματα Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα»

Διαβάστε περισσότερα

Διαστάσεις του Χώρου Εργασίας (βάλτε ένα τικ στο κύριο χαρακτηριστικό μέσα από το. «Πραγματικό» πρόβλημα. Γεωμετρία του «μπιλιάρδου»

Διαστάσεις του Χώρου Εργασίας (βάλτε ένα τικ στο κύριο χαρακτηριστικό μέσα από το. «Πραγματικό» πρόβλημα. Γεωμετρία του «μπιλιάρδου» Περιγραφή Περίληψη Η δραστηριότητα αφορά τη μελέτη της γεωμετρίας του μπιλιάρδου. Στόχος της είναι να συνδέσει τις έννοιες των Μαθηματικών όπως αυτή της ομοιότητας και αυτές των τριγωνομετρικών αριθμών

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού

Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού Ενδιάμεση Έκθεση: Ποσοτικά Ευρήματα Έρευνας απόψεων Σχολικών Συμβούλων για τα Γνωστικά Αντικείμενα του Δημοτικού ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό τη συλλογή εμπειρικών δεδομένων σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

VAN HIELE GEOMETRY TEST * (USISKIN) ΟΔΗΓΙΕΣ

VAN HIELE GEOMETRY TEST * (USISKIN) ΟΔΗΓΙΕΣ VAN HIELE GEOMETRY TEST * (USISKIN) ΟΔΗΓΙΕΣ Μην γυρίσετε την επόμενη σελίδα πριν σας το πουν. Για το test αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι: Δεν επηρεάζει τη βαθμολογία σου στο σχολείο. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Ερευνητικό Πρόγραμμα «Αξιολόγηση Προγράμματος Ταχύρρυθμης Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου» 1. Ταυτότητα της Έρευνας Με απόφαση του Υπουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 3 η Θεματική ενότητα: Ανάλυση μεθοδολογίας ερευνητικής εργασίας Σχεδιασμός έρευνας: Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παναγάκος Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης Βασικοί Στόχοι ενός Προγράμματος Σπουδών Ένα πρόγραμμα σπουδών επιδιώκει να επιτύχει δύο

Διαβάστε περισσότερα

H ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΑ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

H ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΑ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου H ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΑ Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Πίστευε και μη ερεύνα Πίστευε και μη, ΕΡΕΥΝΑ! Στάδια έρευνας σε σχολική βάση: Μεθοδολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ο Σ Σ Α Κ Ο Ν Ι Δ Η Σ, Δ Π Θ Μ Α Ρ Ι Α Ν Ν Α Τ Ζ Ε Κ Α Κ Η, Α Π Θ Α. Μ Α Ρ Κ Ο Υ, Δ Π Θ Α Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο 2 0 17-2018 2 ο παραδοτέο 8/12/2016

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΑΚΟΝΙΔΗΣ, ΔΠΘ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ, ΑΠΘ Α ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 201 6-2017 2 ο παραδοτέο Περιεχόμενο 1. Εισαγωγή: το θέμα και η σημασία του, η σημασία διερεύνησης του

Διαβάστε περισσότερα

Βιοτεχνία κατασκευής χαρταετών: Συνεργατικός σχεδιασμός και εφαρμογή στην τάξη διερευνητικών δραστηριοτήτων για τα μαθηματικά

Βιοτεχνία κατασκευής χαρταετών: Συνεργατικός σχεδιασμός και εφαρμογή στην τάξη διερευνητικών δραστηριοτήτων για τα μαθηματικά Βιοτεχνία κατασκευής χαρταετών: Συνεργατικός σχεδιασμός και εφαρμογή στην τάξη διερευνητικών δραστηριοτήτων για τα μαθηματικά Διημερίδα Mascil, ΕΚΠΑ 5-6/2/2016 Εργασία στο πλαίσιο της ομάδας 9 Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης 1 } Ορισµός: Απόδοση αξίας Απόδοση προσήµου σε κάτι που αξιολογείται Σύγκρισης δύο πραγµάτων } Αξιολόγηση Αποτίµηση στόχου (σύγκριση του στόχου µε το αποτέλεσµα) Σηµασία

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό λογισμικό: Αβάκιο Χελωνόκοσμος Δραστηριότητα 1: «Διερευνώντας τα παραλληλόγραμμα»

Εκπαιδευτικό λογισμικό: Αβάκιο Χελωνόκοσμος Δραστηριότητα 1: «Διερευνώντας τα παραλληλόγραμμα» Εκπαιδευτικό λογισμικό: Αβάκιο Χελωνόκοσμος Δραστηριότητα 1: «Διερευνώντας τα παραλληλόγραμμα» Φύλλο δασκάλου 1.1 Ένταξη δραστηριότητας στο πρόγραμμα σπουδών Τάξη: Ε και ΣΤ Δημοτικού. Γνωστικά αντικείμενα:

Διαβάστε περισσότερα

Γ Τάξη Γυμνασίου. Ι. Διδακτέα ύλη

Γ Τάξη Γυμνασίου. Ι. Διδακτέα ύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (ΑΔΜΕ) ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Σ. Παπαϊωάννου, Α. Μουζάκη Γ. Σιδερίδης & Π. Σίμος

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (ΑΔΜΕ) ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Σ. Παπαϊωάννου, Α. Μουζάκη Γ. Σιδερίδης & Π. Σίμος ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (ΑΔΜΕ) ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σ. Παπαϊωάννου, Α. Μουζάκη Γ. Σιδερίδης & Π. Σίμος ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας Βασικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Μαθηματικά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Μαθηματικά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το νέο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:. -. (Προτείνεται να διατεθούν 5 διδακτικές ώρες).3 (Προτείνεται να διατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασίλης Καραγιάννης Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στα τμήματα Β2 και Γ2 του 41 ου Γυμνασίου Αθήνας και διήρκησε τρεις διδακτικές ώρες για κάθε τμήμα. Αρχικά οι μαθητές συνέλλεξαν

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ:

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: σύγχρονες αναγνώσεις Καβάλα 14/11/2015 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 Γιατί αλλαγές; 1 3 Για ουσιαστική μαθηματική ανάπτυξη, Σύγχρονο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ: Δραστηριότητες Μαθηματικών στο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ «ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΩΝ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΕ04 ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΧΡΗΣΗ «ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΩΝ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΕ04 ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ΧΡΗΣΗ «ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ» ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΩΝ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΕ04 ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Περίληψη Ο σχεδιασμός της διδασκαλίας, η στοχοθέτηση, οι εναλλακτικές μέθοδοι διδασκαλίας και η αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΡΙΓΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ

Η ΤΡΙΓΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ Δρ. ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ Κ. ΣΠΑΝΑΚΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠ65 Η ΤΡΙΓΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Τι είναι η τριγωνοποίηση; Ποια είδη τριγωνοποίησης υπάρχουν; Πώς να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος; Τι μας προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TIMSS 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS Τι είναι η Έρευνα TIMSS; Η Έρευνα Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) του Διεθνούς Οργανισμού για την Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ LOGO

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ LOGO ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ LOGO ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΣ 06/04/18 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Η πρακτική

Διαβάστε περισσότερα

Αθανάσιος Φ. Κατσούλης

Αθανάσιος Φ. Κατσούλης Αθανάσιος Φ. Κατσούλης Doctorate student, Université Paul Valéry - Montpellier III Master in Teaching and Psychological Methodologies in Education, University of L Aquila (Italy) Μ.A in Education (Education

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Με τις ερωτήσεις του τύπου αυτού καλείται ο εξεταζόμενος να επιλέξει την ορθή απάντηση από περιορισμένο αριθμό προτεινόμενων απαντήσεων ή να συσχετίσει μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

Περίγραμμα Εισηγήσεων

Περίγραμμα Εισηγήσεων Περίγραμμα Εισηγήσεων Τίτλος Μαθήματος: Αναπτυξιακή ψυχολογία Κωδικός Μαθήματος: 724 Διάλεξη 1 Εισαγωγή στην αναπτυξιακή ψυχολογία πρέπει να γνωρίζουν: τους στόχους και το αντικείμενο της Εξελικτικής Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της έρευνας

1. Σκοπός της έρευνας Στατιστική ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας 1. Σκοπός της έρευνας Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι κυριότατα πρακτικός. Η εξέταση των δεκτικών/αντιληπτικών

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Οδηγός Εκπόνησης Μεταπτυχιακής Εργασία ς Βασικά Σημεία Καθορισμός Θέματος Επιλογή Επιβλέποντα Πρωτογενή

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Ταχύρρυθμης Εκμάθησης της Ελληνικής στη Μέση Εκπαίδευση (Ιούνιος 2010)

Αξιολόγηση του Προγράμματος Ταχύρρυθμης Εκμάθησης της Ελληνικής στη Μέση Εκπαίδευση (Ιούνιος 2010) Αξιολόγηση του Προγράμματος Ταχύρρυθμης Εκμάθησης της Ελληνικής στη Μέση Εκπαίδευση (Ιούνιος 2010) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 29 ης Ιουλίου, 2008, τέθηκε σε εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017)

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) 1. Ταυτότητα της έρευνας Η παρούσα αξιολόγηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης αξιολόγησης, που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (# 252) Ε ΕΞΑΜΗΝΟ 9 η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ Στην προηγούμενη διάλεξη μάθαμε ότι υπάρχουν διάφορες μορφές έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008)

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Ο Τομέας Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μετά από οδηγία του

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγνωστικές διαδικασίες και κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών στα μαθηματικά: ο ρόλος των σχολικών εγχειριδίων

Μεταγνωστικές διαδικασίες και κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών στα μαθηματικά: ο ρόλος των σχολικών εγχειριδίων Μεταγνωστικές διαδικασίες και κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών στα μαθηματικά: ο ρόλος των σχολικών εγχειριδίων Πέτρος Χαβιάρης & Σόνια Καφούση chaviaris@rhodes.aegean.gr; kafoussi@rhodes.aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων.

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Απόλυτη τιµή πραγµατικών αριθµών. Συµµεταβολή σηµείων. Θέµα: Στο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ονοματεπώνυμα Σπουδαστριών: Μποτονάκη Ειρήνη (5422), Καραλή Μαρία (5601) Μάθημα: Β06Σ03 Στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ]

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ] Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά 2010-2011] 1. Ταυτότητα της Έρευνας Η έρευνα «Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο» διεξήχθη από το ΚΕΕΑ για

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑΤΙΚΑ. κριτήρια αξιολόγησης. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

MAΘΗΜΑΤΙΚΑ. κριτήρια αξιολόγησης. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος κριτήρια αξιολόγησης MAΘΗΜΑΤΙΚΑ Διαγωνίσματα σε κάθε μάθημα και επαναληπτικά σε κάθε κεφάλαιο Διαγωνίσματα σε όλη την ύλη για τις τελικές εξετάσεις Αναλυτικές απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα