Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.73

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.73"

Transcript

1 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.73 Σχήμα 6.61 Μορφή της συνάρτησης για διάφορες τιμές του a. (α) (β) Σήμα 6.6 Παράδειγμα εφαρμογής: (α) Αρχική εικόνα. (β) Τελική εικόνα για a 0.0.

2 6.74 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας 6.1 ΙΜΕΡΕΣ ΦΙΛΤΡΟ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ (BILATERAL FILTER) Τα συνηθισμένα γραμμικά φίλτρα εξομάλυνσης, όπως τοα φίλτρα μέσης τιμής και Gauss, λειτουργούν με συνέλιξη της εικόνας με μια μάσκα της οποίας οι συντελεστές δρουν ως βάρη για τα αντίστοιχα εικονοστοιχεία της εικόνας και εξαρτώνται μόνον από τη χωρική απόσταση από το κέντρο συντεταγμένων. ηλαδή, στα εικονοστοιχεία που είναι πιο κοντά στο κέντρο της μάσκας δίνονται μεγαλύτερα βάρη με αποτέλεσμα αυτά να συνεισφέρουν περισσότερο στο αποτέλεσμα. Έτσι, με τον τρόπο αυτό λαμβάνεται υπόψη η εγγύτητα των εικονοστοιχείων στη μάσκα. Τα φίλτρα της κατηγορίας αυτής καλούνται φίλτρα τομέα (domain filters). Όμως, είναι φανερό ότι στα φίλτρα τομέα λαμβάνεται υπόψη μόνον η απόσταση από το κεντρικό εικονοστοιχείο και καθόλου η χρωματική απόσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση σημαντικών λεπτομερειών της εικόνας όπως είναι κυρίως οι ακμές. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, μια τυπική στρατηγική είναι να αποκλειστούν τα μεμονωμένα εικονοστοιχεία από τη λειτουργία του φίλτρου ή να μειωθεί το βάρος της συνεισφοράς τους αν υπάρχει μεγάλη χρωματική διαφορά με το κεντρικό εικονοστοιχείο της μάσκας. Τέτοιου είδους φίλτρα χαρακτηρίζονται ως φίλτρα εμβέλειας (range filters). Οι Tomasi και Manduchi [TOMA98], πρότειναν τη συνδυασμένη χρήση των δύο παραπάνω κατηγοριών φίλτρων, δηλαδή τη δημιουργία φίλτρων εξομάλυνσης που να αποτελούνται ουσιαστικά από το συνδυασμό ενός φίλτρου τομέα και ενός φίλτρου εμβέλειας. Τα φίλτρα αυτά καλούνται διμερή (bilateral) και χαρακτηρίζονται ως φίλτρα εξομάλυνσης με προστασία των ακμών (edge preserving filters). Συμπερασματικά λοιπόν, το διμερές φίλτρο είναι ένα μη γραμμικό σταθμισμένο φίλτρο μέσου όρου, όπου οι συντελεστές στάθμισης εξαρτώνται τόσο από τη χωρική απόσταση όσο και την διαφορά φωτεινότητας (ή χρώματος) από το κεντρικό εικονοστοιχείο. Έστω I η αρχική εικόνα αποχρώσεων του γκρι. Η έξοδος Iuv ˆ(,) του διμερούς φίλτρου στο εικονοστοιχείο p ( uv, ) και για μάσκα με διαστάσεις K 1, K 1, υπολογίζεται από τη σχέση uk vk Ii (, j) Hd( iu, jv) Hr( Ii (, j) Iu (,v)) ˆ(, ) iuk jvk Iuv uk vk H ( iu, jv) H ( I( i, j) I( u,v)) iuk jvk d r (6.106)

3 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.75 όπου Ο παρονομαστής στην παραπάνω σχέση είναι ανεξάρτητος της εικόνας και ουσιαστικά παίζει το ρόλο συντελεστή κανονικοποίησης. Αν κάνουμε τις αντικαταστάσεις ( iu) m και ( j v) n, η σχέση (6.106) μπορεί να γραφεί ως H d και H r τα φίλτρα τομέα και εμβέλειας, αντίστοιχα. K K Iu ( mv, n) Hd( mn, ) Hr( Iu ( mv, n) Iu (,v)) ˆ(, ) mk nk Iuv K K H ( m, n) H ( I( um, vn) I( u,v)) mk nk d r (6.107) Συνήθως, τα φίλτρα H d και H r βασίζονται σε πυρήνα Gauss. Μπορούν να εκφραστούν δηλαδή από εξισώσεις της μορφής m n m n d d d Hd ( m, n) e e e d d d x r (6.108) 1 Hr ( x) e (6.109) r όπου d και r οι τυπικές αποκλίσεις των δύο φίλτρων. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι όροι d και r είναι σταθεροί και μπορούν να αμεληθούν λόγου της διαδικασίας κανονικοποίησης που γίνεται από τον παρονομαστή της σχέσης (6.107). Συνεπώς, η σχέση (6.107) μπορεί ισοδύναμα να γραφεί ως K K m n ( I( um, vn) I( u,v)) d r Iu ( mv, n) e e ˆ(, ) mk nk Iuv K K mk nk e m n ( I( um, vn) I( u,v)) d r e (6.110) Σημειώνεται ότι συνήθως r 10,...,50, K ceil(3.5 d ) ενώ η τυπική απόκλιση d καθορίζεται ανάλογα με την ένταση της εξομάλυνσης που επιθυμούμε. Ως παράδειγμα, ας θεωρήσουμε την εικόνα του Σχήματος 6.64(α). Στην εικόνα αυτή αν εφαρμόσουμε το διμερές φίλτρο με d 5 και d 0. προκύπτει η εικόνα του Σχήματος 6.64(β). Για σύγκριση, μπορούμε να δούμε στο Σχήμα 6.64(γ) την εφαρμογή φίλτρου Gauss με 5. Όπως παρατηρούμε, το διμερές φίλτρο εξομαλύνει καλύτερα την εικόνα χωρίς να προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στις ακμές.

4 6.76 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας (α) (β) (γ) (δ) Σχήμα 6.63 (α) Αρχική εικόνα. (β) Εφαρμογή διμερούς φίλτρου. (γ) Εφαρμογή φίλτρου Gauss. (δ) Θέση προφίλ. Σχήμα 6.64 Εφαρμογή διμερούς φίλτρου και φίλτρου Gauss στις φωτεινότητες μιας γραμμής της εικόνα. Για να γίνει αυτό περισσότερο φανερό, ας δούμε τι συνέβη στις φωτεινότητες της γραμμής της εικόνας που εμφανίζεται με άσπρη γραμμή στο Σχήμα 6.63(δ). Τα σχετικά αποτελέσματα φαίνονται στο

5 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.77 Σχήμα 6.64 όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε, και σε σύγκριση με το φίλτρο Gauss, την εξομάλυνση που επιτυγχάνεται χωρίς σημαντική αλλοίωση των ακμών. Για την κατανόηση της όλης διαδικασίας, στο Σχήμα 6.65 παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας του διμερούς φίλτρου στη στήλη 100 του σήματος του Σχήματος 6.63(α). Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι συντελεστές που προκύπτουν για το διμερές φίλτρο, αν και είναι χωρικά κοντά, είναι μηδενικοί για τα εικονοστοιχεία στην αριστερή πλευρά της ακμής. Σχήμα 6.65 Ενδεικτική εφαρμογή του διμερούς φίλτρου. (α) Το σήμα εισόδου. (β) Φίλτρο τομέα. (γ) Φίλτρο εμβέλειας. Οι πυρήνες των φίλτρων τομέα εμβέλειας τοποθετούνται στη θέση 100. Το γινόμενο των πυρήνων των δύο φίλτρων προσδιορίζει τους συντελεστές του διμερούς φίλτρου στη θέση 100. Όπως, φαίνεται στο σχήμα (δ), οι συντελεστές που προκύπτουν για το διμερές φίλτρο, αν είναι χωρικά κοντά, είναι μηδενικοί για τα εικονοστοιχεία στην αριστερή πλευρά της ακμής. Στο Σχήμα 6.66 παρουσιάζονται, σε τριδιάστατη απεικόνιση, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του διμερούς φίλτρου στην εικόνα. Μπορούμε και πάλι να παρατηρήσουμε ότι πράγματι έχουμε επιτύχει εξομάλυνση της εικόνας χωρίς σημαντική υποβάθμιση των ακμών της.

6 6.78 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας (α) (β) (γ) Σχήμα 6.66 (α) Αρχική εικόνα. (β) Εφαρμογή φίλτρου Gauss. (γ) Εφαρμογή διμερούς φίλτρου.

7 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.79 Από τη σκοπιά του ιστογράμματος, παρατηρούμε ότι το διμερές φίλτρο όταν εφαρμοστεί επαναληπτικά προσεγγίζει τις κύριες κλάσεις (συγκεντρώσεις) του ιστογράμματος. Ένα σχετικό παράδειγμα παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.67, όπου το διμερές φίλτρο εφαρμόζεται αρχικά μια φορά και κατόπιν τέσσερις φορές επαναληπτικά. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στο Σχήμα 6.68, στο ιστόγραμμα της τελικής εικόνας που προέκυψε σχηματίζονται ορισμένες κλάσεις και μεταξύ των κλάσεων υπάρχει μείωση των τιμών, δηλαδή επιτυγχάνεται καλύτερος διαχωρισμός των κλάσεων. (α) (β) (γ) Σχήμα 6.67 (α) Αρχική εικόνα. (β) Αποτέλεσμα πρώτης επανάληψης. (γ) Αποτέλεσμα μετά από τέσσερις επαναληπτικές εφαρμογές του διμερούς φίλτρου.

8 6.80 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Σχήμα 6.68 Τα ιστογράμματα των εικόνων εισόδου και εξόδου μετά την τέταρτη επανάληψη του διμερούς φίλτρου. ιαχωρισμός: Το διμερές φίλτρο διαχωρίζει την εικόνα εισόδου σε δύο στρώματα: Ένα στρώμα που περιέχει τα συστατικά μεγάλης κλίμακας το οποίο είναι μία εξομαλυσμένη εκδοχή της εικόνας εισόδου με διατηρημένες τις κύριες ακμές, και Ένα δεύτερο στρώμα που περιέχει συστατικά μικρής κλίμακας. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις και την εφαρμογή, το στρώμα μικρής κλίμακας μπορεί να ερμηνευθεί ως θόρυβος ή υφή. Εν κατακλείδι, το διμερές φίλτρο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εξομαλύνουμε μια εικόνα, διατηρώντας παράλληλα ασυνέχειες, αλλά και για το διαχωρισμό των δομών της εικόνας σε διαφορετικές κλίμακες. Το διμερές φίλτρο έχει πολλές χρήσεις και η ιδέα του συνδυασμού χώρου και φωτεινοτήτων έχει βρει πολλές επεκτάσεις σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Μειονέκτημα: Ως ένα σημαντικό μειονέκτημα του διμερούς φίλτρου είναι το σχετικά υψηλό υπολογιστικό κόστος που έχει αφού σε κάθε θέση πρέπει να υπολογίζεται ένα σταθμισμένο άθροισμα σε μια μεγάλη γειτονιά. Για το σκοπό αυτό έχουν προταθεί γρήγορες υλοποιήσεις του φίλτρου. Για παράδειγμα, οι Pham και van Vliet [PHVL05] πρότειναν την προσέγγιση του D διμερούς φίλτρου από δύο 1D διμερή φίλτρα εφαρμόζονται το ένα μετά το άλλο. Πρώτα εφαρμόζεται φιλτράρισμα σε κάθε στήλη της εικόνας και, στη συνέχεια, σε κάθε γραμμή.

9 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας Εφαρμογή στις έγχρωμες εικόνες Συνήθως ένα φίλτρο εξομάλυνσης μπορεί να εφαρμοστεί ξεχωριστά σε κάθε χρωματική συνιστώσα μιας έγχρωμης εικόνας. Όμως, λόγω της εφαρμογής του φίλτρου εμβέλειας το διμερές φίλτρο θα προκαλούσε σημαντικές χρωματικές παραμορφώσεις ιδίως στις περιοχές των ακμών. Από την άλλη μεριά, η λειτουργία του φίλτρου τομέα δεν διαφοροποιείται αφού παραμένει ίδια η έννοια της γειτνίασης. Για τους λόγους αυτούς, η εφαρμογή του διμερούς φίλτρου σε έγχρωμες εικόνες γίνεται αφού επιλεγεί ο κατάλληλος χρωματικός χώρος και καθοριστεί ο τρόπος μέτρησης της χρωματικής διαφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η έγχρωμη εικόνα αντιμετωπίζεται συνολικά με κατάλληλη διαμόρφωση του φίλτρου εμβέλειας. Συγκεκριμένα, αν dist(,) ab καθοριστεί ως το μέτρο της χρωματικής διαφοράς μεταξύ δύο σημείων a και b σε έναν χρωματικό χώρο, τότε το φίλτρο εμβέλειας για τις έγχρωμες εικόνες μπορεί να εκφραστεί ως dist ( ab) 1 r Hr ( ab, ) e (6.111) r Έτσι, το διμερές φίλτρο για έγχρωμες εικόνες παίρνει τη μορφή K K m n dist( I( um, vn) I( u,v)) d r Iu ( mv, n) e e ˆ(, ) mk nk Iuv K K mk nk e m n dist( I( um, vn) I( u,v)) d r e (6.11) Είναι σύνηθες να χρησιμοποιείται ένα από τα δημοφιλή πρότυπα για τη μέτρηση της χρωματικής απόστασης, όπως οι μετρικές, ή : 1 dist1( ab, ) a k k bk (6.113) 3 1 dist ( ab, ) a k k bk (6.114) 3 dist ab a b (6.115) (, ) max k k k Οι συντελεστές 1/3 και 1/ 3 είναι απαραίτητοι για την επίτευξη συγκρίσιμων αποτελεσμάτων από πλευράς τιμών με τα αποτελέσματα που θα είχαμε από την εφαρμογή του ίδιου φίλτρου σε εικόνες αποχρώσεων του γκρι. Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα με τον χρωματικό χώρο, πρέπει να γίνει και κανονικοποίηση των τιμών των ίδιων των συνιστωσών ώστε οι διαφορές που θα προκύπτουν να έχουν το ίδιο εύρος τιμών. Παρόλα αυτά, είναι γνωστό ότι σε κανένα

10 6.8 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας χρωματικό χώρο καμία από τις παραπάνω αποστάσεις δεν αποτυπώνει την αντιληπτή από τον άνθρωπο χρωματική διαφορά. Πάντως, ανεξάρτητα από την μετρική απόστασης που χρησιμοποιείται, τα νέα χρώματα που προκύπτουν είναι γραμμικοί, κυρτοί συνδυασμοί των αρχικών χρωμάτων. Έτσι έχει ιδιαίτερη σημασία η επιλογή του κατάλληλου χρωματικού χώρου. Στο Σχήμα 6.69 παρουσιάζεται μια υλοποίηση του διμερούς φίλτρου για έγχρωμες εικόνες και με χρήση του χρωματικού μοντέλου RGB. % ιμερές φίλτρο I=imread('barka.jpg'); figure (1), imshow(i),a = double(i)/55; % Bilaterar filtering bil_filter(a,5,5,0.); figure (); imshow(b) title(' Final image') function Out = bil_filter(im,n,s_d,s_r) Len = size(im);out = zeros(len); % Pre-compute the first gaussian from the formula [X,Y] = meshgrid(-n:n,-n:n); Ga = exp(-(x.^+y.^)/(*s_d^)); % Bilateral filtering for i = 1:Len(1) %get the region of interest imin = max(i-n,1);imax = min(i+n,len(1)); for j = 1:Len() jmin = max(j-n,1);jmax = min(j+n,len()); I = Im(iMin:iMax,jMin:jMax,:); R = I(:,:,1)-Im(i,j,1);G = I(:,:,)-Im(i,j,); B = I(:,:,3)-Im(i,j,3); H = exp(-(r.^+g.^+b.^)/(*s_r^)); % Calculate bilateral filter response. tmp = H.*Ga((iMin:iMax)-i+N+1,(jMin:jMax)-j+N+1); norm_tmp = sum(tmp(:)); Out(i,j,1) = sum(sum(tmp.*i(:,:,1)))/norm_tmp; Out(i,j,) = sum(sum(tmp.*i(:,:,)))/norm_tmp; Out(i,j,3) = sum(sum(tmp.*i(:,:,3)))/norm_tmp; end end Σχήμα 6.69 Υλοποίηση διμερούς φίλτρου για έγχρωμες εικόνες.

11 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.83 (α) (β) (γ) (δ) Σχήμα 6.70 (α) Αρχική εικόνα. (β) Εφαρμογή διμερούς φίλτρου. (γ) Πρόσθεση θορύβου Gauss. (δ) Φιλτραρισμένη εικόνα. Στο Σχήμα 6.70 παρουσιάζεται ένα παράδειγμα εφαρμογής του διμερούς φίλτρου με d 5, r 0. και μάσκα 5 5. Η εξομαλυμένη εικόνα που προκύπτει είναι αυτή του Σχήματος 6.70(β). Στην εικόνα του Σχήματος 6.70(γ) έχουμε προσθέσει θόρυβο και στη συνέχεια εφαρμόζουμε το διμερές φίλτρο. Το αποτέλεσμα που δείχνεται στο Σχήμα 6.70(δ) μπορούμε να παρατηρήσουμε την εξάλειψη του θορύβου με ταυτόχρονη εξομάλυνση και πάλι της εικόνας.

12 6.84 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας 6. ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΠΕ ΙΟ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ Όπως αναλύθηκε σε προηγούμενα εδάφια, η βελτιστοποίηση της εικόνας μπορεί να γίνει στο πεδίο του χώρου με χρήση γραμμικών αλλά και μη γραμμικών φίλτρων. Εναλλακτικά μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε μια εικόνα, φιλτράροντάς την, στο πεδίο της συχνότητας με τη βοήθεια γραμμικών φίλτρων. Οι δύο αυτές διαφορετικές διαδικασίες παρουσιάζονται στο Σχήμα 6.71, όπου ως μετασχηματισμός χρησιμοποιείται ο διδιάστατος διακριτός μετασχηματισμός Fourier. f x, y συνελίσσεται Συγκεκριμένα, στο πεδίο του χώρου η εικόνα, με μία μάσκα) και ως αποτέλεσμα έχουμε την εικόνα gxy:, με την κρουστική απόκριση hxy ενός γραμμικού φίλτρου (ουσιαστικά,, **, g xy f xy hxy (6.116) Όπως φαίνεται στα Σχήματα 6.71 και, η αντίστοιχη διαδικασία στο πεδίο της συχνότητας βασίζεται στο ότι η συνέλιξη στο πεδίο του χώρου είναι ισοδύναμη με το γινόμενο των φασμάτων στο πεδίο της συχνότητας. ηλαδή,,, Guv FuvHuv (6.117) Σχήμα 6.71 Χωρικό και φασματικό φιλτράρισμα. Βελτίωσης στο πεδίο της συχνότητας επιτυγχάνεται με χαμηλοπερατό, υψηπερατό, ζωνοπερατό και ζωνοφρακτό φιλτράρισμα της αρχικής εικόνας. Σημειώνεται ότι οι διακυμάνσεις φωτεινότητας στο πεδίο του χώρου σε μια εικόνα αντιστοιχούν σε ανάλογες συχνότητες στο πεδίο της συχνότητας. Για παράδειγμα, μια ενιαία ομοιογενή εικόνα με σταθερή τιμή γκρι έχει μηδενική συχνότητα. Αντίθετα, μια εικόνα με ποικιλομορφία μαύρων και άσπρων αποχρώσεων δίνει υψηλές

13 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.85 συχνότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι ακμές μιας εικόνας αντιστοιχούν σε υψηλές συχνότητες στο φάσμα. Huv (, ) f ( xy, ) Fuv (, ) FuvHuv (, ) (, ) Σχήμα 6.7 ιαδικασία φιλτραρίσματος στο πεδίο της συχνότητας. Θυμίζουμε και πάλι ότι επειδή μια εικόνα f(x,y) διαστάσεων MN, είναι ένα πραγματικό σήμα, ο μετασχηματισμός Fourier αυτής είναι συζυγής και συμμετρικός ως προς την αρχή των αξόνων (την αρχή του πεδίου της συχνότητας). ηλαδή στο πεδίο της συχνότητας ισχύει η σχέση * Fu (, ) F( u, ) (6.118) Αυτό σημαίνει ότι το πλάτος του φάσματος του -D DFT είναι συμμετρικό ως προς την αρχή του πεδίου της συχνότητας. ηλαδή Fu (, ) F( u, ) (6.119) Αυτό σημαίνει ότι Fu (, ) Fu ( M, ) Fu (, N) Fu ( M, N ) (6.10) Με άλλα λόγια, ο μετασχηματισμός DFT είναι απείρως περιοδικός προς τις u και υ κατευθύνσεις με την περιοδικότητα να καθορίζεται από τα Μ και Ν. Επίσης, από τις παραπάνω σχέσεις προκύπτει ότι οι χαμηλές συχνότητες δεν κατανέμονται στο κέντρο του φάσματος αλλά, όπως δείχνεται στο Σχήμα 6.3 στις γωνίες. Για παράδειγμα ισχύει F(0,0) F( M,0) F(0, N) F( M, N ) (6.11)

14 6.86 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Έτσι, προκειμένου να γίνει κατάλληλη μετατόπιση των χαμηλών/υψηλών συχνοτήτων μια κοινή πρακτική είναι η συνάρτηση της εικόνας f x, y να πολλαπλασιάζεται με 1 x y, οπότε x y M N F f x, y 1 F u, v (6.1) Αποτέλεσμα αυτού του πολλαπλασιασμού είναι η αμοιβαία ανταλλαγή των χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων. Η περιοχή αυτή του πεδίου της συχνότητας είναι γνωστή και ως ορθογώνιο συχνότητας (frequency rectangle). Το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να επιτύχουμε στο Matlab με την εντολή fftshift που όπως δείχνεται στο Σχήμα 6.73 ανταλλάσει τις χαμηλές με τις υψηλές συχνότητες στο φάσμα. Σχήμα 6.73 Μετατόπιση χαμηλών συχνοτήτων στο κέντρο.. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα του Σχήματος 6.74 απεικονίζει το φάσμα πλάτους μιας εικόνας με τη βοήθεια της fftshift αλλά και log 1 F κλιμακώνοντας τις τιμές του φάσματος μέσω της σχέσης ώστε να γίνουν εμφανείς λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι ο -D DFT υλοποιείται με την εφαρμογή του 1-D DFT σε κάθε σειρά της εικόνας εισόδου και στη συνέχεια, σε κάθε στήλη του προηγούμενου αποτελέσματος. Ο -D IDTF πραγματοποιείται εφαρμόζοντας τον 1-D IDFT σε κάθε στήλη της εικόνας του φάσματος και έπειτα σε κάθε σειρά του προηγούμενου αποτελέσματος. Το σύνολο των μιγαδικών αριθμών που αντιπροσωπεύουν το φάσμα του -D DFT

15 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.87 μπορεί επίσης να εκφραστεί σε πολικές συντεταγμένες (πλάτος, φάση). Τα πλάτη αυτά στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν το φάσμα συχνότητας ισχύος της αρχικής εικόνας. % Απεικόνιση πλάτους -D DFT Im = imread('a.tif'); F=fftshift(fft(Im)); fl = log(1+abs(f)); fm = max(fl(:)); figure, imshow(imuint8(fl/fm)) title(' Πλάτος φάσματος D DFT') Σχήμα 6.74 Απεικόνιση πλάτους -D DFT. Ο DFT και ο αντίστροφος του συνήθως εκτελείται χρησιμοποιώντας τον Fast Fourier Transform (fft), o οποίoς μειώνει το υπολογιστικό κόστος από On ( ) σε On ( ln( n )) το οποίο συνεπάγεται μια σημαντική αύξηση της ταχύτητας επεξεργασίας. Ειδικά στην περίπτωση της επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας, όπου το υπολογιστικό κόστος είναι εξαιρετικά μεγάλο, της τάξης του Onm, είναι αναγκαία η χρήση του fft το οποίο απαιτεί απλά γραμμική αύξηση του κόστους, το οποίο είναι της Onmln( nm ). τάξης του Βασικά στάδια στο φιλτράρισμα μιας εικόνας στο πεδίο της συχνότητας με τη χρήση του DFT. Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε μέχρι τώρα, η διαδικασία που ακολουθείται για να φιλτράρουμε μια εικόνα στο πεδίο της συχνότητας με τη χρήση του -D DFT, είναι η εξής: 1. Με τη βοήθεια του fft υπολογίζουμε τον διακριτό μετασχηματισμό Fourier (DFT) της εικόνας, F(u,υ).. Πολλαπλασιάζουμε τον F(u,υ) με ένα φίλτρο με συνάρτηση μεταφοράς Η(u,υ). 3. Υπολογίζουμε τον αντίστροφο διακριτό μετασχηματισμό Fourier (inverse DFT) του αποτελέσματος του βήματος (3). 4. Χρησιμοποιούμε μόνο το πραγματικό μέρος του αποτελέσματος του βήματος (4).

16 6.88 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας 6..1 Ιδανικό χαμηλοπερατό φίλτρο Ένα διδιάστατο ιδεατό χαμηλοπερατό φίλτρο (ILPF) είναι αυτό του οποίου η συνάρτηση μεταφοράς ικανοποιεί τη σχέση H u, v 1, Duv, 0, Duv, f f c c (6.13) όπου το D 0 είναι μια καθορισμένη μη αρνητική ποσότητα που καθορίζει τη συχνότητα αποκοπής του φίλτρου. Η τιμή του f c καθορίζει την εξισορρόπηση μεταξύ της ικανότητας αφαίρεση θορύβου και της εξομάλυνσης της εικόνας και παράλληλα προσδιορίζει πόση από τη συνολική ισχύ της αρχικής εικόνας θέλουμε να διατηρήσουμε. Το Duv, είναι η Ευκλείδεια απόσταση του σημείου uv, από την αρχή του επιπέδου συχνότητας. ηλαδή για κυκλικά συμμετρικά ιδανικά φίλτρα, 1/ Duv u v (6.14) Το ιδανικό φίλτρο υποδηλώνει ότι όλες οι συχνότητες μέσα σε ένα κύκλο με ακτίνα f c περνούν χωρίς εξασθένιση, ενώ όλες οι συχνότητες έξω από αυτόν τον κύκλο αποκόπτονται ολοκληρωτικά. Σημειώνεται, χωρίς απόδειξη, ότι η κρουστική απόκριση του φίλτρου εκφράζεται από τη σχέση [PETR10], [LIM90], [DUME84]. fc hmn (, ) J1 fc m n (6.15) m n όπου J 1 () η συνάρτηση Bessel πρώτου είδους και πρώτου βαθμού που μπορεί να προσεγγιστεί από τη σειρά x x x x x J1( x )... (6.16) !!!3! 3!4! 4!5! Το Σχήμα 6.75(α) δείχνει ένα τριδιάστατο προοπτικό γράφημα του Huv, ως συνάρτηση των u και v ενώ στο Σχήμα 6.75(β) πλάτους της απεικονίζεται μια τυπική μορφή της κρουστικής απόκρισης του φίλτρου. Τα ιδανικά χαμηλοπερατά φίλτρα δεν είναι υλοποιήσιμα με υλικό. Επιπλέον, δημιουργούν εικόνες με κλυδωνισμό (ringing effect) εξαιτίας Huv, από την τιμή 1 στη τιμή 0. Αυτό της απότομης μεταβολής της άλλωστε μπορεί να κατανοηθεί αν παρατηρήσουμε ότι στη μορφή της

17 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.89 κρουστικής απόκρισης υπάρχουν έντονες κυματώσεις με αποτέλεσμα η συνέλιξη της κρουστικής απόκρισης με την εικόνα να προκαλεί πράγματι κλυδωνισμό τοπικά στην εικόνα. Το πρόβλημα αυτό συναντάται σ όλα τα ιδανικά φίλτρα και για το λόγο αυτόν, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται άλλα μη ιδανικά φίλτρα, όπως αυτά που θα περιγραφούν στη συνέχεια. Μια υλοποίηση του φιλτραρίσματος μια εικόνας με ιδανικό χαμηλοπερατό φίλτρο δίδεται στο Σχήμα (α) Πλάτος ιδανικού φίλτρου (β) Κρουστική απόκριση ιδανικού φίλτρου Σχήμα 6.75

18 6.90 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας I = imread('a.tif'); figure (1), imshow(i), title('αρχική Εικόνα'); im = IdealLowPass(I,0.6); figure (), imshow(im); title(' Εικόνα μετά το χαμηλοπερατό φιλτράρισμα'); function im = IdealLowPass(Im,fc) % fc συχνότητα αποκοπής στο διάστημα [0 1] [ir,ic,iz] = size(im); hr = (ir-1)/; hc = (ic-1)/; [x, y] = meshgrid(-hc:hc, -hr:hr); % Εύρεση φάσματος ιδανικού φίλτρου mg = sqrt((x/hc).^ + (y/hr).^); lp = double(mg <= fc); % Εύρεση φάσματος εικόνας Fasma_Im = fftshift(fft(double(im))); figure (33), imshow(log(1+abs(fasma_im)),[]); Fasma = zeros(size(fasma_im)); for z = 1:iz Fasma(:,:,z) = Fasma_Im(:,:,z).* lp; end % Εύρεση τελικής εικόνας με ΙFFT im =uint8( abs(ifft(ifftshift(fasma)))); end Σχήμα 6.76 Υλοποίηση ιδανικού χαμηλοπερατού φίλτρου. Τα ιδεατά χαμηλοπερατά φίλτρα δεν είναι υλοποιήσιμα με υλικό. Επιπλέον δημιουργούν εικόνες με δακτυλίδια (ringing effect) εξαιτίας Huv, από την τιμή 1 στη τιμή 0. Αυτό της απότομης μεταβολής της άλλωστε μπορεί να κατανοηθεί αν παρατηρήσουμε ότι στη μορφή της

19 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.91 κρουστικής απόκρισης υπάρχουν έντονες κυματώσεις με αποτέλεσμα η συνέλιξη της κρουστικής απόκρισης με την εικόνα να προκαλεί πράγματι κλυδωνισμό τοπικά στην εικόνα. Ένα σχετικό παράδειγμα παρουσιάζεται στο Σχήμα (α) (β) (γ) (δ) (ε) Σχήμα 6.77 Ιδανικό χαμηλοπερατό φιλτράρισμα: (α) Αρχική εικόνα. (β) Φάσμα εικόνα. (γ) Φιλτραρισμένη εικόνα με f c 0.5. (δ) Φιλτραρισμένη εικόνα με f c 0.3. (ε) Λεπτομέρεια της εικόνας που δείχνει το φαινόμενο του κλυδωνισμού.

20 6.9 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας 6.. Χαμηλοπερατό φίλτρο Butterworth Το φίλτρο αυτό προτάθηκε από τον Βρετανό μηχανικό Stephen Butterworth ( ) το Η συνάρτηση μεταφοράς ενός φίλτρου Butterworth τάξης n με συχνότητα αποκοπής D 0 δίδεται από τη σχέση # H u, v 1 Duv, 1 D0 n (6.17) όπου μια παράμετρος που σχετίζεται με τo κέρδος της ζώνης 1/ 1 είναι η τιμή του διάβασης του φίλτρου. Συγκεκριμένα το Huv (, ) στη συχνότητα αποκοπής. Οι συνηθισμένες τιμές για το είναι 1/ 1 και 1. Το Duv, u v είναι η Ευκλείδεια απόσταση από την αρχή των αξόνων. Το n είναι ένας ακέραιος αριθμός που καθορίζει την τάση του φίλτρου. Αλλάζοντας την τάξη του φίλτρου μπορούμε να καθορίζουμε τη μορφή του φίλτρου. Τα φίλτρα Butterworth υψηλής τάξης προσεγγίζουν το ιδανικό φίλτρο ενώ τα φίλτρα χαμηλής τάξης προσεγγίζουν τη συμπεριφορά των φίλτρων Gauss. Στο Σχήμα 6.78 φαίνεται η μορφή του μονοδιάστατου φίλτρου Butterworth για διάφορες τιμές του n ενώ στο Σχήμα 6.79 παρουσιάζεται η υλοποίηση # Στη βιβλιογραφία πολλές φορές λαμβάνεται ως συνάρτηση μεταφοράς του φίλτρου Butterworth το τετράγωνο του πλάτους της συνάρτησης μεταφοράς: H u, v 1 Duv, 1 D0 n του φίλτρου Butterworth σε Matlab για 1. (6.18) Σημειώνουμε ότι το φίλτρο Butterworth είναι κυκλικά συμμετρικό και έχει μηδενική φάση.

21 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.93 Σχήμα 6.78 Πλάτος μονοδιάστατων φίλτρων Butterworth. function Fasma_But=Butter_Filter(Im,Do,order) % Υπολογίζει το φάσμα του φίλτρου Butterworth μιας εικόνας Im % για συχνότητα αποκοπής Do και τάξη n Do=55*Do; [M,N]=size(Im); [x,y]=meshgrid(-floor(n/):floor((n-1)/),-floor(m/):floor((m-1)/)); Fasma_But= sqrt (1./(1+((x.^+y.^)/Do^).^order)); end Σχήμα 6.79 Υλοποίηση χαμηλοπερατού φίλτρου Butterworth. Στο Σχήμα 6.80 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εφαρμογής του χαμηλοπερατού φίλτρου Butterworth για n 3 και D 0 0. στην εικόνα του Σχήματος 6.77(α). Αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με αυτά του ιδανικού χαμηλοπερατού φίλτρου μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει το φαινόμενο του κλυδωνισμού.

22 6.94 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας (α) Φιλτραρισμένη εικόνα (β) Λεπτομέρεια εικόνας (γ) Φάσμα φίλτρου Butterworth (δ) Φάσμα τελικής εικόνας Σχήμα 6.80 Εφαρμογή του φίλτρου Butterworth Χαμηλοπερατό φίλτρο Gauss Αποδεικνύεται ότι ένα διδιάστατο χαμηλοπερατό φίλτρο Gauss, που στο πεδίο του χώρου περιγράφεται από την ακόλουθη κρουστική απόκριση x y hxy, e (6.19) έχει την ακόλουθη συνάρτηση μεταφοράς στο πεδίο της συχνότητας [LIM90] u v Huv, e (6.130) Αν για λόγους κανονικοποίησης και απλούστευσης απαλείψουμε τον συντελεστή, θέσουμε D 0 1/ και επειδή η ποσότητα u v εκφράζει το τετράγωνο της απόστασης από την αρχή των αξόνων, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η συνάρτηση μεταφοράς του φίλτρου προσεγγίζεται από τη σχέση

23 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.95 όπου, D uv, D0 Huv, e (6.131) 1/ Duv u v. Η συχνότητα αποκοπής του φίλτρου μπορεί να προσδιοριστεί ως εξής D fc fc D0 D 0 Hfce e fc 0.833D 0 (6.13) Είναι φανερό ότι όσο αυξάνει η τυπική απόκλιση τόσο μειώνεται η τιμή του D 0 και κατ επέκταση η περιοχή διάβασης του φίλτρου. Για παράδειγμα, η μορφή του πλάτους του μονοδιάστατου φίλτρου Gauss για διάφορες τιμές του D 0 δείχνεται στο Σχήμα Μπορούμε να παρατηρήσουμε από το σχήμα αυτό ότι πράγματι οι συχνότητες αποκοπής των φίλτρων ικανοποιούν την παραπάνω σχέση. Σχήμα 6.81 Πλάτος μονοδιάστατων φίλτρων Gauss. Στο Σχήμα 6.8 δίδεται μια υλοποίηση του φίλτρου Gauss ενώ στο Σχήμα 6.83 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εφαρμογής του φίλτρου στην εικόνα του Σχήματος 6.7(α) και για D Όπως μπορούμε και πάλι να παρατηρήσουμε από την λεπτομέρεια της εικόνας

24 6.96 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας του Σχήματος 6.83(β), το φίλτρο Gauss προκαλεί σημαντική εξομάλυνση της εικόνας χωρίς να υπάρχει το φαινόμενο του κλυδωνισμού. function Fasma_Gauss=Gauss_Filter(Im,Do) % Υπολογίζει το φάσμα του φίλτρου Gauss μιας εικόνας Im Do=55*Do; [M,N]=size(Im); [x,y]=meshgrid(-floor(n/):floor((n-1)/),-floor(m/):floor((m-1)/)); Fasma_Gauss= exp(-(x.^+y.^)/(*do*do)); end Σχήμα 6.8 Υλοποίηση φίλτρου Gauss. (α) Φιλτραρισμένη εικόνα (β) Λεπτομέρεια εικόνας (γ) Φάσμα φίλτρου Gauss (δ) Φάσμα τελικής εικόνας Σχήμα 6.83 Εφαρμογή του φίλτρου Gauss. Πρέπει να τονίσουμε ότι η μορφή του φίλτρου Gauss εξαρτάται μόνον από την παράμετρο D 0 και κατ επέκταση από την τυπική απόκλιση.

25 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.97 Όσο μειώνεται το D 0 τόσο μειώνεται η συχνότητα αποκοπής και κατ επέκταση η περιοχή διάβασης του φίλτρου με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εξομάλυνση της εικόνας. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα δείχνεται στο Σχήμα (α) Αρχική εικόνα (β) D (γ) ) D (δ) D 0 0. (ε) ) D (στ) ) D Σχήμα 6.84 Εφαρμογή φίλτρου Gauss για διάφορες τιμές του D 0.

26 6.98 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας 6..4 Υψηπερατό φιλτράρισμα Η αποκοπή των χαμηλών συχνοτήτων μπορεί να γίνει με τη χρήση υψηπερατών φίλτρων. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής των φίλτρων αυτών σε μια εικόνα είναι η διατήρηση μόνον των στοιχείων της εικόνας, όπως οι ακμές, που αντιστοιχούν σε υψηλές συχνότητες. Όπως θα δούμε παρακάτω, εφαρμόζοντας μια διαδικασία παρόμοια με τα φίλτρα un-sharp, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα υψηπερατά φίλτρα προκειμένου να αυξήσουμε την οξύτητα μιας εικόνας. Τα υψηπερατά φίλτρα μπορούν εύκολα να προκύψουν από τα χαμηλοπερατά φίλτρα μέσα από τη σχέση H u, v 1 H u, v (6.133) HP LP Συνεπώς, οι συναρτήσεις μεταφοράς των υψηπερατών φίλτρων έχουν τη μορφή Ιδανικό υψηπερατό φίλτρο: 0, Duv, fc HHP u, v, 1 ( u, v) 1 1, Duv, fc (6.134) Ιδανικό υψηπερατό φίλτρο Butterworth: H HP u, v 1 1 Duv, 1 D0 n (6.135) Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι σε ορισμένη βιβλιογραφία το φίλτρο αυτό προκύπτει μέσα από τη σχέση (6.18) ως 1 1 HHP u, v1 (6.136) n n Duv, D D0 Duv, Ιδανικό υψηπερατό φίλτρο Gauss: D u, v D0 H u, v 1e (6.137) HP Στο Σχήμα 6.85 παρουσιάζονται συγκριτικά οι αποκρίσεις πλάτους των υψηπερατών φίλτρων με ίδια συχνότητα αποκοπής. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι το φίλτρο Butterworth προσεγγίζει καλύτερα το

27 Κεφάλαιο 6: Βελτιστοποίηση εικόνας 6.99 ιδανικό φίλτρο. Η 3D μορφή των φίλτρων αυτών δείχνεται στο Σχήμα 6.86 Σχήμα 6.85 Σύγκριση μονοδιάστατων υψηπερατών φίλτρων με την ίδια συχνότητα αποκοπής. (α) (β) Σχήμα 6.86 Σύγκριση διδιάστατων υψηπερατών φίλτρων Butterworth και Gauss με την ίδια συχνότητα αποκοπής.

28 6.100 N. ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Τα παραπάνω τρία φίλτρα, που έχουν την ίδια συχνότητα αποκοπής, εφαρμόστηκαν στην εικόνα του Σχήματος 6.84(α). Τα φάσματα των τελικών εικόνων που προέκυψαν από την εφαρμογή των φίλτρων Butterworth και Gauss απεικονίζονται στο Σχήμα Στο Σχήμα 6.88 παρουσιάζονται ι εικόνες που προέκυψαν καθώς επίσης και οι τελικές εικόνες μετά την εφαρμογή εξισορρόπησης ιστογράμματος ώστε να γίνουν εμφανείς οι διαφορές. (α) Σχήμα 6.87 Φάσματα της τελικής εικόνας μετά από το υψηπερατό φιλτράρισμα. (β)

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Φιλτράρισμα στο πεδίο των Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 2008. Φίλτρο: μια διάταξη ή

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση Ποιότητας Εικόνας: Επεξεργασία στο πεδίο της Συχνότητας

Βελτίωση Ποιότητας Εικόνας: Επεξεργασία στο πεδίο της Συχνότητας ΤΨΣ 150 Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Βελτίωση Ποιότητας Εικόνας: Επεξεργασία στο πεδίο της Τµήµα ιδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστηµάτων Πανεπιστήµιο Πειραιώς Εκτίµηση Απόκρισης Περιεχόµενα Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4: Φιλτράρισµα στο Πεδίο Συχνοτήτων (ΙΙ)

Ενότητα 4: Φιλτράρισµα στο Πεδίο Συχνοτήτων (ΙΙ) Ενότητα 4: Φιλτράρισµα στο Πεδίο Συχνοτήτων (ΙΙ) Διδιάστατο Θεώρηµα Συνέλιξης Διδιάστατη Κυκλική Συνέλιξη: 4/0./0 f x, y h x, y = ( ( f m, n h(x m, y n) 523 123 Διδιάστατο Θεώρηµα Συνέλιξης: f x, y h x,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Επεξεργασία στο πεδίο της συχνότητας Φασματικές τεχνικές Γενικά Τεχνικές αναπαράστασης και ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ADICV. Fourier transform, frequency domain filtering and image restoration. Κώστας Μαριάς 3/4/2017

Εργαστήριο ADICV. Fourier transform, frequency domain filtering and image restoration. Κώστας Μαριάς 3/4/2017 Εργαστήριο ADICV Fourier transform, frequency domain filtering and image restoration Κώστας Μαριάς 3/4/2017 Fourier Filtering ADICV Kostas Marias TEI Crete 2017 2 Basic Matlab ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΙΛΤΡΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέµατα Υπολογιστικής Όρασης & Γραφικής. Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης & Αθανάσιος Τσακαλίδης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Ειδικά Θέµατα Υπολογιστικής Όρασης & Γραφικής. Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης & Αθανάσιος Τσακαλίδης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Ειδικά Θέµατα Υπολογιστικής Όρασης & Γραφικής Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης & Αθανάσιος Τσακαλίδης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Επεξεργασία Εικόνας Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης Πολυτεχνική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Advances in Digital Imaging and Computer Vision

Advances in Digital Imaging and Computer Vision Advances in Digital Imaging and Computer Vision Lecture and Lab 6 th lecture Κώστας Μαριάς Αναπληρωτής Καθηγητής Επεξεργασίας Εικόνας 1 Βασικές έννοιες Μετασχηματισμού Fourier Basic Concepts of Fourier

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Χωρικά φίλτρα Χωρικά φίλτρα Γενικά Σε αντίθεση με τις σημειακές πράξεις και μετασχηματισμούς, στα

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΜΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΨΣ 50: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 005 006, Χειµερινό Εξάµηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Η εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Νο. 5 Βελτίωση εικόνας

Παρουσίαση Νο. 5 Βελτίωση εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση Νο. 5 Βελτίωση εικόνας Εισαγωγή Η βελτίωση γίνεται σε υποκειμενική βάση Η απόδοση εξαρτάται από την εφαρμογή Οι τεχνικές είναι συνήθως ad hoc Τονίζει

Διαβάστε περισσότερα

DIP_04 Σημειακή επεξεργασία. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_04 Σημειακή επεξεργασία. ΤΕΙ Κρήτης DIP_04 Σημειακή επεξεργασία ΤΕΙ Κρήτης ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ Σκοπός μιας τέτοιας τεχνικής μπορεί να είναι: η βελτιστοποίηση της οπτικής εμφάνισης μιας εικόνας όπως την αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος, η τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του μαθήματος

Παρουσίαση του μαθήματος Παρουσίαση του μαθήματος Εργαστήριο 1 Ενότητες Μαθήματος 1. Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Τι είναι ψηφιακή εικόνα. Τι σημαίνει Επεξεργασία εικόνας. Ανάλυση εικόνας σε συχνότητα ( Μετασχηματισμός Fourier σε εικόνα)

Διαβάστε περισσότερα

Advances in Digital Imaging and Computer Vision

Advances in Digital Imaging and Computer Vision Advances in Digital Imaging and Computer Vision Lecture and Lab 4 th part 12/3/2018 Κώστας Μαριάς Αναπληρωτής Καθηγητής Επεξεργασίας Εικόνας 21/2/2017 1 Βασικές έννοιες επεξεργασίας Φιλτράρισμα στο χωρικό

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 4 η : Βελτίωση Εικόνας. Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 4 η : Βελτίωση Εικόνας. Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 4 η : Βελτίωση Εικόνας Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Εισαγωγή στις τεχνικές βελτίωσης εικόνας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Εφαρμογές της Ανάλυσης Fourier Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση 5 η Παρουσίαση : Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Διδάσκων: Γιάννης Ντόκας Σύνθεση Χρωμάτων Αφαιρετική Παραγωγή Χρώματος Χρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

17-Φεβ-2009 ΗΜΥ Ιδιότητες Συνέλιξης Συσχέτιση

17-Φεβ-2009 ΗΜΥ Ιδιότητες Συνέλιξης Συσχέτιση ΗΜΥ 429 7. Ιδιότητες Συνέλιξης Συσχέτιση 1 Μαθηματικές ιδιότητες Αντιμεταθετική: a [ * b[ = b[ * a[ παρόλο που μαθηματικά ισχύει, δεν έχει φυσικό νόημα. Προσεταιριστική: ( a [ * b[ )* c[ = a[ *( b[ * c[

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ενότητα 11: Εφαρμογές DFT Ταχύς Μετασχηματισμός Fourier (FFT) Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier Υπολογισμός Γραμμικής Συνέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων. Διάλεξη 22: Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Ανάλυση σημάτων/συστημάτων με το ΔΜΦ

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων. Διάλεξη 22: Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Ανάλυση σημάτων/συστημάτων με το ΔΜΦ HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων Διάλεξη 22: Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Ανάλυση σημάτων/συστημάτων με το ΔΜΦ Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Το ζεύγος εξισώσεων που ορίζουν το

Διαβάστε περισσότερα

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων Διάλεξη 19: Φίλτρα (IV) Σχεδιασμός φίλτρων FIR Είδαμε ότι για φίλτρα IIR συνήθως σχεδιάζουμε ένα φίλτρο ΣΧ και μετασχηματίζουμε Για φίλτρα FIR θα δούμε

Διαβάστε περισσότερα

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Αποκατάσταση εικόνας Αφαίρεση Θορύβου Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 2008. Αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ενότητα 6: Απόκριση Συχνότητας Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Μετασχηματισμός Fourier Διακριτού Χρόνου Η έννοια της Απόκρισης Συχνότητας Ιδιότητες της Απόκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Επομένως το εύρος ζώνης του διαμορφωμένου σήματος είναι 2.

Επομένως το εύρος ζώνης του διαμορφωμένου σήματος είναι 2. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Το φέρον σε ένα σύστημα DSB διαμόρφωσης είναι c t A t μηνύματος είναι το m( t) sin c( t) sin c ( t) ( ) cos 4 c και το σήμα. Το διαμορφωμένο σήμα διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Advances in Digital Imaging and Computer Vision

Advances in Digital Imaging and Computer Vision Advances in Digital Imaging and Computer Vision Lecture and Lab 7 th lecture Κώστας Μαριάς Αναπληρωτής Καθηγητής Επεξεργασίας Εικόνας 1 Advanced filtering for image restoration using Fourier Transform

Διαβάστε περισσότερα

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Χωρικό φιλτράρισμα Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 008. Χωρικού Φιλτράρισμα Η μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ADICV2. Image filtering. Κώστας Μαριάς

Εργαστήριο ADICV2. Image filtering. Κώστας Μαριάς Εργαστήριο ADICV2 Image filtering Κώστας Μαριάς Image Filtering ADICV Kostas Marias TEI Crete 2017 2 Matlab Σκοπός εργαστηρίου Θα φτιάξουμε ένα ΦΙΛΤΡΟ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ (mean FILTER) σε matlab Στη συνέχεια θα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Ακμές και περιγράμματα Ακμές και περιγράμματα Γενικά Μεγάλο τμήμα της πληροφορίας που γίνεται αντιληπτή

Διαβάστε περισσότερα

DIP_04 Βελτιστοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_04 Βελτιστοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης DIP_04 Βελτιστοποίηση εικόνας ΤΕΙ Κρήτης ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ Σκοπός µιας τέτοιας τεχνικής µπορεί να είναι: η βελτιστοποίηση της οπτικής εµφάνισης µιας εικόνας όπως την αντιλαµβάνεται ο άνθρωπος, η τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αντίστροφος Μετασχηματισμός Ζ. Υλοποίηση συστημάτων Διακριτού Χρόνου. Σχεδίαση φίλτρων

Αντίστροφος Μετασχηματισμός Ζ. Υλοποίηση συστημάτων Διακριτού Χρόνου. Σχεδίαση φίλτρων Αντίστροφος Μετασχηματισμός Ζ Υλοποίηση συστημάτων Διακριτού Χρόνου Σχεδίαση φίλτρων Αντίστροφος Μετασχηματισμός Ζ Αντίστροφος ΜΖ (inverse-zt) Προσεγγίσεις εύρεσης του αντίστροφου ΜΖ Τυπικά ο i-zt γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 10: Γραμμικά Φίλτρα. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 10: Γραμμικά Φίλτρα. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 10: Γραμμικά Φίλτρα Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Γραμμικά Φίλτρα 1. Ιδανικά Γραμμικά Φίλτρα Ιδανικό Κατωδιαβατό Φίλτρο Ιδανικό Ανωδιαβατό Φίλτρο Ιδανικό Ζωνοδιαβατό

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Νο. 6 Αποκατάσταση εικόνας

Παρουσίαση Νο. 6 Αποκατάσταση εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση Νο. 6 Αποκατάσταση εικόνας Εισαγωγή (1/2) Αναίρεση υποβάθμισης που μπορεί να οφείλεται: Στο οπτικό σύστημα (θόλωμα λόγω κακής εστίασης, γεωμετρικές παραμορφώσεις...)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ.Ε. ΠΛΗ22 ( ) ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ #1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ.Ε. ΠΛΗ22 ( ) ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ #1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Θ.Ε. ΠΛΗ (0-3) ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ # ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Στόχος της άσκησης είναι η εξοικείωση με γραφικές παραστάσεις βασικών σημάτων και πράξεις, καθώς και τον υπολογισμό ΜΣ Fourier βασικών σημάτων με τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ο μετασχηματισμός Fourier

Ο μετασχηματισμός Fourier Ο μετασχηματισμός Fourier είναι από τα διαδεδομένα εργαλεία μετατροπής δεδομένων και συναρτήσεων (μιας ή περισσοτέρων διαστάσεων) από αυτό που ονομάζεται περιοχή χρόνου (time domain) στην περιοχή συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 5

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 5 Α. Σχεδίαση Ψηφιακών Φίλτρων Β. Φίλτρα FIR Σχετικές εντολές του Matlab: fir, sinc, freqz, boxcar, triang, hanning, hamming, blackman, impz, zplane, kaiser. Α. ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier

Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier 1 Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier Ο μετασχηματισμός Fourier αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επεξεργασίας σήματος αλλά και συχνή αιτία πονοκεφάλου για όσους πρωτοασχολούνται

Διαβάστε περισσότερα

Advances in Digital Imaging and Computer Vision

Advances in Digital Imaging and Computer Vision Advances in Digital Imaging and Computer Vision Lecture and Lab 4b 24/4/2017 Κώστας Μαριάς Αναπληρωτής Καθηγητής Επεξεργασίας Εικόνας 21/2/2017 1 Μετασχηματισμός Fourier Εφαρμογές 2 Περιοδικός Θόρυβος

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 9: Μελέτη ΓΧΑ Συστημάτων με τον Μετασχηματισμό Fourier. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 9: Μελέτη ΓΧΑ Συστημάτων με τον Μετασχηματισμό Fourier. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 9: Μελέτη ΓΧΑ Συστημάτων με τον Μετασχηματισμό Fourier Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Μελέτη ΓΧΑ Συστημάτων με τον Μετασχηματισμό Fourier 1. Μετασχηματισμός Fourier

Διαβάστε περισσότερα

3-Μαρτ-2009 ΗΜΥ Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Εφαρμογές

3-Μαρτ-2009 ΗΜΥ Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Εφαρμογές ΗΜΥ 429 9. Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Εφαρμογές 1 Ζεύγη σημάτων Συνάρτηση δέλτα: ΔΜΦ δ[ n] u[ n] u[ n 0.5] (συχνότητα 0-0.5) Figure από Scientist s and engineer s guide to DSP. 2 Figure από Scientist

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογικά φίλτρα. Για να επιτύχουµε µια επιθυµητή απόκριση χρειαζόµαστε σηµαντικά λιγότερους συντελεστές γιαένα IIR φίλτροσεσχέσηµετοαντίστοιχο FIR.

Αναλογικά φίλτρα. Για να επιτύχουµε µια επιθυµητή απόκριση χρειαζόµαστε σηµαντικά λιγότερους συντελεστές γιαένα IIR φίλτροσεσχέσηµετοαντίστοιχο FIR. Τα IIR φίλτρα είναι επαναληπτικά ή αναδροµικά, µε την έννοια ότι δείγµατα της εξόδου χρησιµοποιούνται από το σύστηµα για τον υπολογισµό τν νέν τιµών της εξόδου σε επόµενες χρονικές στιγµές. Για να επιτύχουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1.1 Εισαγωγή 1.1 1.2 Συμβολισμοί και μονάδες 1.3 1.3 Φορτίο, τάση και ενέργεια 1.5 Φορτίο και ρεύμα 1.5 Τάση 1.6 Ισχύς και Ενέργεια 1.6 1.4 Γραμμικότητα 1.7 Πρόσθεση

Διαβάστε περισσότερα

HMY 220: Σήματα και Συστήματα Ι

HMY 220: Σήματα και Συστήματα Ι HMY 220: Σήματα και Συστήματα Ι Βασικές Έννοιες Σήματα Κατηγορίες Σημάτων Συνεχούς/ Διακριτού Χρόνου, Αναλογικά/ Ψηφιακά Μετασχηματισμοί Σημάτων Χρόνου: Αντιστροφή, Κλιμάκωση, Μετατόπιση Πλάτους Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Διάλεξη 3 η Τα Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ενότητα 10: Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (DFT) Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Μετασχηματισμός Fourier Διακριτού Χρόνου Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (DFT)

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 5 DFT- FFT ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER DISCRETE FOURIER TRANSFORM 1/ 80. ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ DFT-FFT Σ.

Kεφάλαιο 5 DFT- FFT ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER DISCRETE FOURIER TRANSFORM 1/ 80. ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ DFT-FFT Σ. Kεφάλαιο 5 DFT- FFT ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER DISCRETE FOURIER TRASFORM / x X x X x X x 3 x DFT X 3 X x 5 X 5 x 6 X 6 x 7 X 7 / DFT - Ορισμοί αναφέρεται σε μία πεπερασμένου μήκους ακολουθία σημείων

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 14.2 Να βρεθεί ο μετασχηματισμός Laplace των συναρτήσεων

Παράδειγμα 14.2 Να βρεθεί ο μετασχηματισμός Laplace των συναρτήσεων Κεφάλαιο 4 Μετασχηματισμός aplace 4. Μετασχηματισμός aplace της εκθετικής συνάρτησης e Είναι Άρα a a a u( a ( a ( a ( aj F( e e d e d [ e ] [ e ] ( a e (c ji, με a (4.9 a a a [ e u( ] a, με a (4.3 Η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 5α. Σημειώσεις μαθήματος: E mail:

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 5α. Σημειώσεις μαθήματος: E mail: Ιατρικά Ηλεκτρονικά Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio127/ E mail: pasv@teiath.gr 2 1 Περιοδικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. ( ) 1, αν Ι(i,j)=k hk ( ), διαφορετικά

ΑΣΚΗΣΗ 3 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. ( ) 1, αν Ι(i,j)=k hk ( ), διαφορετικά ΑΣΚΗΣΗ 3 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Αντικείμενο: Εξαγωγή ιστογράμματος εικόνας, απλοί μετασχηματισμοί με αυτό, ισοστάθμιση ιστογράμματος. Εφαρμογή βασικών παραθύρων με την βοήθεια του ΜΑΤLAB

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB... 13

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB... 13 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB... 13 1.1. Τι είναι το Matlab... 13 1.2. Περιβάλλον εργασίας... 14 1.3. Δουλεύοντας με το Matlab... 16 1.3.1. Απλές αριθμητικές πράξεις... 16 1.3.2. Σχόλια...

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10. Σχεδιασμός Φίλτρων. Κεφ. 7.0-7.2. Φίλτρο Διαφοροποιεί το φάσμα ενός σήματος Π.χ. αφήνει να περάσουν ή σταματά κάποιες συχνότητες

Διάλεξη 10. Σχεδιασμός Φίλτρων. Κεφ. 7.0-7.2. Φίλτρο Διαφοροποιεί το φάσμα ενός σήματος Π.χ. αφήνει να περάσουν ή σταματά κάποιες συχνότητες University of Cyprus Biomedical Imaging & Applied Optics Διάλεξη 10 Κεφ. 7.0-7.2 Φίλτρο Διαφοροποιεί το φάσμα ενός σήματος Π.χ. αφήνει να περάσουν ή σταματά κάποιες συχνότητες Σχεδιασμός Φίλτρου Καθορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LASER ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & Τ/Υ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟ7 ΟΠΤΙΚΗ FOURIER. Γ. Μήτσου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ - ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ & LASER ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & Τ/Υ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟ7 ΟΠΤΙΚΗ FOURIER. Γ. Μήτσου ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΠΙΚΗΣ - ΟΠΟΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗΣ & LASER ΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & /Υ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟ7 ΟΠΙΚΗ FOURIER Γ. Μήτσου Μάρτιος 8 Α. Θεωρία. Εισαγωγή Η επεξεργασία οπτικών δεδοµένων, το φιλτράρισµα χωρικών συχνοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2004., η οποία όµως µπορεί να γραφεί µε την παρακάτω µορφή: 1 e

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2004., η οποία όµως µπορεί να γραφεί µε την παρακάτω µορφή: 1 e ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 4 AΣΚΗΣΗ () [ ] (.5)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενότητα : ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Ζ (ΖTransform)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενότητα : ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Ζ (ΖTransform) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενότητα : ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Ζ (ΖTransform) Aναστασία Βελώνη Τμήμα Η.Υ.Σ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 5γ. Σημειώσεις μαθήματος: E mail:

Ιατρικά Ηλεκτρονικά. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι. ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ 5γ. Σημειώσεις μαθήματος: E mail: Ιατρικά Ηλεκτρονικά Δρ. Π. Ασβεστάς Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio127/ E mail: pasv@teiath.gr 2 1 Πολλές

Διαβάστε περισσότερα

DFT ιακριτός µετ/σµός Fourier Discrete Fourier Transform

DFT ιακριτός µετ/σµός Fourier Discrete Fourier Transform DFT ιακριτός µετ/σµός Fourier Discrete Fourier Transform Νοέµβριος 5 ΨΕΣ Ορισµοί O διακριτός µετασχηµατισµός Fourier DFT, αναφέρεται σε µία πεπερασµένου µήκους ακολουθία σηµείων και ορίζεται ως εξής: X(

Διαβάστε περισσότερα

E[ (x- ) ]= trace[(x-x)(x- ) ]

E[ (x- ) ]= trace[(x-x)(x- ) ] 1 ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Σε αυτό το μέρος της πτυχιακής θα ασχοληθούμε λεπτομερώς με το φίλτρο kalman και θα δούμε μια καινούρια έκδοση του φίλτρου πάνω στην εφαρμογή της γραμμικής εκτίμησης διακριτού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής Ι Άσκηση 1 - Σελίδα 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. ΘΕΩΡΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ/ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Αρχικά, για την καλύτερη κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 2 : Βελτιστοποίηση εικόνας (Image enhancement) Ιωάννης Έλληνας Τμήμα Η/ΥΣ Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση ΤΨΣ 50 Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση Τµήµα ιδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστηµάτων Πανεπιστήµιο Πειραιώς Περιεχόµενα Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος Παρουσίαση Νο. 2. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος Παρουσίαση Νο. 2. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1 Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ακαδημαϊκό Έτος 06-7 Παρουσίαση Νο. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα # Βασικοί ορισμοί () Κάθε εικόνα είναι ένα δισδιάστατο (-D) σήμα. Αναλογική εικόνα: x t, t,

Διαβάστε περισσότερα

Συμπίεση Δεδομένων

Συμπίεση Δεδομένων Συμπίεση Δεδομένων 2013-2014 Κωδικοποίηση ζωνών συχνοτήτων Δρ. Ν. Π. Σγούρος 2 Φαινόμενο Μπλόκ (Blocking Artifact) Η χρήση παραθύρων για την εφαρμογή των μετασχηματισμών δημιουργεί το φαινόμενο μπλόκ Μειώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΡΧΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΑΡΧΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ενότητα #3: Φίλτρα Χ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας-ΚΕΦ. -- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΝΤΑΣΕΩΣ Η επεξεργασία εικόνας µέσω του ιστογράµµατος ουσιαστικά αποτελεί µία βασική επεξεργασία εικόνας που ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής Μετασχηματισμός Laplace Στοιχειωδών Συναρτήσεων Πίνακας Ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος Coursework

Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος Coursework ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος Coursework Κιντσάκης Αθανάσιος 6667 Μόσχογλου Στυλιανός 6978 Τούμπας Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

6-Aνίχνευση. Ακμών - Περιγράμματος

6-Aνίχνευση. Ακμών - Περιγράμματος 6-Aνίχνευση Ακμών - Περιγράμματος Ανίχνευση ακμών Μετατροπή 2 εικόνας σε σύνολο ακμών Εξαγωγή βασικών χαρακτηριστικών της εικόνας Πιο «συμπαγής» αναπαράσταση Ανίχνευση ακμών Στόχος: ανίχνευση ασυνεχειών

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος Παρουσίαση Νο. 2. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος Παρουσίαση Νο. 2. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1 Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ακαδημαϊκό Έτος 009-0 Παρουσίαση Νο. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα # Βασικοί ορισμοί () Κάθε εικόνα είναι ένα δισδιάστατο (-D) σήμα. Αναλογική εικόνα: x α Ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 1 ΦΙΛΤΡΟ KALMAN ΔΙΑΚΡΙΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Σε αυτό το μέρος της πτυχιακής θα ασχοληθούμε λεπτομερώς με το φίλτρο kalman και θα δούμε μια καινούρια έκδοση του φίλτρου πάνω στην εφαρμογή της γραμμικής εκτίμησης διακριτού

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ενότητα 3: Συστήματα Διακριτού Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Συστήματα Διακριτού Χρόνου Εισαγωγή στα Συστήματα Διακριτού Χρόνου Ταξινόμηση Συστημάτων ΔΧ

Διαβάστε περισσότερα

HMY 220: Σήματα και Συστήματα Ι

HMY 220: Σήματα και Συστήματα Ι Σύγκλιση Σειρών Fourier Ιδιότητες Σειρών Fourier Παραδείγματα HMY 220: Σήματα και Συστήματα Ι ΔΙΑΛΕΞΗ #10 Τρεις ισοδύναμες μορφές: () = = = = Σειρές Fourier j( 2π ) t Τ.. x () t FS a jω0t xt () = ae =

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. 11/4/2005 Βασιλεία Καραθαναση Λέκτορας Ε.Μ.Π

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. 11/4/2005 Βασιλεία Καραθαναση Λέκτορας Ε.Μ.Π Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Επεξεργασία και φιλτράρισμα Λέκτορας Ε.Μ.Π 1 Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Η εικόνα αποτελεί μία πηγή πληροφορίας. Τη συναντάμε ως : εικόνα ακίνητη (φωτογραφία) κινούμενη(τηλεόραση) Επίσης : ασπρόμαυρη

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα δειγματοληψίας

Θεώρημα δειγματοληψίας Δειγματοληψία Θεώρημα δειγματοληψίας Ένα βαθυπερατό σήμα πεπερασμένης ενέργειας που δεν περιέχει συχνότητες μεγαλύτερες των W Hertz μπορεί να περιγραφθεί πλήρως από τις τιμές του σε χρονικές στιγμές ισαπέχουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΤΡΑ ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΦΙΛΤΡΑ ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΙΛΤΡΑ ΜΕ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τα φίλτρα είναι ηλεκτρικά δικτυώματα που αφήνουν να περνούν απαραμόρφωτα ηλεκτρικά σήματα μέσα σε συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων και ταυτόχρονα μηδενίζουν κάθε άλλο ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ FOURIER

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ FOURIER ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ FOURIER Ανάλυση σημάτων και συστημάτων Ο μετασχηματισμός Fourier (DTFT και DFT) είναι σημαντικότατος για την ανάλυση σημάτων και συστημάτων Εντοπίζει

Διαβάστε περισσότερα

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Intensity Transformations Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 2008. Image Enhancement: είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης 6 Nv 6 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Ανάπτυξη σε Σειρές Furier Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Επεξεργασίας Εικόνας

Ασκήσεις Επεξεργασίας Εικόνας Ασκήσεις Επεξεργασίας Εικόνας. Εύρεση στοιχείων μιας περιοχής με ιδιότητα συγκεκριμένης γειτονιάς Άσκηση. Έστω δύο υποσύνολα πίνακα εικόνας S και S2 η οποία φαίνεται στο σχήμα παρακάτω. Για σύνολο τιμών

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ Κυκλική Συνέλιξη. Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ Κυκλική Συνέλιξη. Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ Κυκλική Συνέλιξη Εµµανουήλ Ζ. Ψαράκης Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Διακριτού Χρόνου Σειρές Fourier Περιοδική Επέκταση Σήµατος Πεπερασµένης Χρονικής Διάρκειας.

Διαβάστε περισσότερα

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων. Διάλεξη 20: Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (Discrete Fourier Transform DFT)

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων. Διάλεξη 20: Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (Discrete Fourier Transform DFT) HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων Διάλεξη 20: Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (Discrete Fourier Transform DFT) Εισαγωγή Μέχρι στιγμής έχουμε δει το Μετασχηματισμό Fourier Διακριτού

Διαβάστε περισσότερα

Μετασχηµατισµός FOURIER ιακριτού χρόνου DTFT

Μετασχηµατισµός FOURIER ιακριτού χρόνου DTFT Σ. Φωτόπουλος ΨΕΣ Κεφάλαιο 3 ο DTFT -7- Μετασχηµατισµός FOURIER ιακριτού χρόνου DTFT (discrete time Fourier transform) 3.. Εισαγωγικά. 3.. Είδη µετασχηµατισµών Fourier Με την ονοµασία Μετασχηµατισµοί Fourier

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΔΠΜΣ ΗΕΠ 1/46 Περιλαμβάνει: Βελτίωση (Enhancement) Ανακατασκευή (Restoration) Κωδικοποίηση (Coding) Ανάλυση, Κατανόηση Τμηματοποίηση (Segmentation)

Διαβάστε περισσότερα

[1] είναι ταυτοτικά ίση με το μηδέν. Στην περίπτωση που το στήριγμα μιας συνάρτησης ελέγχου φ ( x)

[1] είναι ταυτοτικά ίση με το μηδέν. Στην περίπτωση που το στήριγμα μιας συνάρτησης ελέγχου φ ( x) [] 9 ΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER Η «συνάρτηση» δέλτα του irac Η «συνάρτηση» δέλτα ορίζεται μέσω της σχέσης φ (0) αν 0 δ[ φ ] = φ δ dx = (9) 0 αν 0 όπου η φ είναι μια συνάρτηση που ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση 12 η Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Εισαγωγή (1) Το χρώμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας περιγραφής, που συχνά απλουστεύει κατά

Διαβάστε περισσότερα

Θ.Ε. ΠΛΗ22 ( ) 2η Γραπτή Εργασία

Θ.Ε. ΠΛΗ22 ( ) 2η Γραπτή Εργασία Θ.Ε. ΠΛΗ22 (2012-13) 2η Γραπτή Εργασία Στόχος: Η 2 η εργασία αποσκοπεί στην κατανόηση των συστατικών στοιχείων των αναλογικών διαμορφώσεων, της δειγματοληψίας, και της μετατροπής του αναλογικού σήματος

Διαβάστε περισσότερα

Στοχαστικές Μέθοδοι στους Υδατικούς Πόρους Φασματική ανάλυση χρονοσειρών

Στοχαστικές Μέθοδοι στους Υδατικούς Πόρους Φασματική ανάλυση χρονοσειρών Στοχαστικές Μέθοδοι στους Υδατικούς Πόρους Φασματική ανάλυση χρονοσειρών Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα Επανέκδοση

Διαβάστε περισσότερα

10-Μαρτ-2009 ΗΜΥ Παραθύρωση Ψηφιακά φίλτρα

10-Μαρτ-2009 ΗΜΥ Παραθύρωση Ψηφιακά φίλτρα -Μαρτ-9 ΗΜΥ 49. Παραθύρωση Ψηφιακά φίλτρα . Παραθύρωση / Ψηφιακά Φίλτρα -Μαρτ-9 Είδη παραθύρων Bartlett τριγωνικό: n, n Blacman: πn 4πn.4.5cos +.8cos, n < . Παραθύρωση / Ψηφιακά Φίλτρα -Μαρτ-9 3 Hamming:

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Τμηματοποίηση εικόνας Τμηματοποίηση εικόνας Γενικά Διαμερισμός μιας εικόνας σε διακριτές περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Advances in Digital Imaging and Computer Vision

Advances in Digital Imaging and Computer Vision Advances in Digital Imaging and Computer Vision Lecture and Lab 5 th lecture Κώστας Μαριάς Αναπληρωτής Καθηγητής Επεξεργασίας Εικόνας 1 Βασικές έννοιες Μετασχηματισμού Fourier Basic Concepts of Fourier

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 1.2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 1.2 1.3 ΠΛΗΘΟΣ BITS ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ 1.4 1.4 ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 1.5 1.5 ΕΠΙΠΕ Α BITS ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ 1.8 1.6 Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπίεση Δεδομένων

Συμπίεση Δεδομένων Συμπίεση Δεδομένων 2013-2014 JPEG 2000 Δρ. Ν. Π. Σγούρος 2 JPEG 2000 Βασικά χαρακτηριστικά Επιτρέπει συμπίεση σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς όπου η συμπίεση με το JPEG εισάγει μεγάλες παραμορφώσεις Ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

HMY 220: Σήματα και Συστήματα Ι

HMY 220: Σήματα και Συστήματα Ι Σύγκλιση Σειρών Fourier Ιδιότητες Σειρών Fourier Παραδείγματα HMY 0: Σήματα και Συστήματα Ι ΔΙΑΛΕΞΗ #10 Σειρές Fourier: Προσέγγιση Οι Σειρές Fourier μπορούν να αναπαραστήσουν μια πολύ μεγάλη κλάση περιοδικών

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 5 η : Αποκατάσταση Εικόνας

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 5 η : Αποκατάσταση Εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 5 η : Αποκατάσταση Εικόνας Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Εισαγωγή στις τεχνικές αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ. 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες.

7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ. 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες. 7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες. Ρόλος του δέκτη είναι να ενισχύει επιλεκτικά και να επεξεργάζεται το ωφέλιμο φέρον σήμα που λαμβάνει και να αποδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8 Επεξεργασία Σήματος με την Ανάλυση Fourier. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8 Επεξεργασία Σήματος με την Ανάλυση Fourier. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8 Επεξεργασία Σήματος με την Ανάλυση Fourier. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μετασχηματισμός Ζ. Ανάλυση συστημάτων με το μετασχηματισμό Ζ

Ο Μετασχηματισμός Ζ. Ανάλυση συστημάτων με το μετασχηματισμό Ζ Ο Μετασχηματισμός Ζ Ανάλυση συστημάτων με το μετασχηματισμό Ζ Ο μετασχηματισμός Z (Ζ-Τransform: ZT) χρήσιμο μαθηματικό εργαλείο για την ανάλυση των διακριτών σημάτων και συστημάτων αποτελεί ό,τι ο μετασχηματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται από γραµµικές εξισώσεις διαφορών µε σταθερούς συντελεστές

Συστήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται από γραµµικές εξισώσεις διαφορών µε σταθερούς συντελεστές Συστήµατα τα οποία χαρακτηρίζονται από γραµµικές εξισώσεις διαφορών µε σταθερούς συντελεστές x h γραµµική εξίσωση διαφορών µε σταθερούς συντελεστές της µορφής x µπορεί να θεωρηθεί ως ένας αλγόριθµος υπολογισµού

Διαβάστε περισσότερα

Το σήμα εξόδου ενός διαμορφωτή συμβατικού ΑΜ είναι:

Το σήμα εξόδου ενός διαμορφωτή συμβατικού ΑΜ είναι: Άσκηση 1 Το σήμα εξόδου ενός διαμορφωτή συμβατικού ΑΜ είναι: i. Προσδιορίστε το σήμα πληροφορίας και το φέρον. ii. Βρείτε το δείκτη διαμόρφωσης. iii. Υπολογίστε το λόγο της ισχύος στις πλευρικές ζώνες

Διαβάστε περισσότερα

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών. στο χώρο της συχνότητας

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών. στο χώρο της συχνότητας HMY 49: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων Διάλεξη 3: Σήματα και Συστήματα διακριτού χρόνου Διάλεξη 3: Σήματα και Συστήματα διακριτού χρόνου στο χώρο της συχνότητας Μιγαδικά εκθετικά σήματα και

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το JPEG2000?

Τι είναι το JPEG2000? JPEG 2000 Τι είναι το JPEG2000? Νέο εξελιγµένο σχήµα συµπίεσης για ακίνητη εικόνα Αναπτύχθηκε από: ISO (International Standardization Organization) και IEC (International Electrotechnical Committee) Καθιερώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ΓΧΑ Συστημάτων

Ανάλυση ΓΧΑ Συστημάτων University of Cyprus Biomedical Imaging & Applied Optics Διάλεξη 9 με Μετασχηματισμούς Κεφ. 5 (εκτός 5.7.4 και 5.3 μόνο από διάλεξη) Ένα ΓΧΑ σύστημα καθορίζεται πλήρως από Κρουστική απόκριση (impulse response)

Διαβάστε περισσότερα