Βιοπληροφορική. Βιολογίας. Ιστορική Αναδρομή & Βασικές Αρχές. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βιοπληροφορική. Βιολογίας. Ιστορική Αναδρομή & Βασικές Αρχές. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ"

Transcript

1 Βιοπληροφορική Ιστορική Αναδρομή & Βασικές Αρχές Βιολογίας Αλέξανδρος Τζάλλας ΤΕΙ Ηπείρου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

2 Copyright Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Αγγελίδης Παντελής. «Βιοπληροφορική». Έκδοση: 1.0. Κοζάνη Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: https: //eclass.uowm.gr/courses/icte102/ Ιστορική Αναδρομή & Βασικές Αρχές Βιολογίας

3 Μια μικρή επανάληψη σε εισαγωγικές έννοιες της Βιοπληροφορικής; Ιστορική Αναδρομή & Βασικές Αρχές Βιολογίας

4 Τι είναι η βιοπληροφορική; Πηγή: http: //blog.com.mk/send/121903

5 Επιστήμη των Υπολογιστών και Βιολογία: Μια αμφίδρομη σχέση Υπολογιστές και πληροφοριακά συστήματα χρησιμοποιούνται για να συγκεντρώσουν, να αναλύσουν και να επιλύσουν βιολογικά προβλήματα. Large database and data storage. Data mining. Βιολογικά συστήματα χρησιμοποιούνται ως πρότυπα με σκοπό τη βελτίωση των υπολογιστών και των πληροφοριακών συστημάτων: Genetic algorithms. Neural nets.

6 (Μοριακή) Βιο-πληροφορική Η βιοπληροφορική εφαρμόζει «τεχνικές πληροφορικής» (προερχόμενες από επιστημονικά πεδία όπως τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, η πληροφορική και η στατιστική) για να κατανοήσει και να οργανώσει τις πληροφορίες που συνδέονται με τη μοριακή βιολογία, σε μία ευρεία κλίμακα. Ειδικότερα Χρησιμοποιεί υπολογιστικές μεθόδους για να μελετήσει και να οργανώσει τα βιολογικά δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα. Συγκεντρώνει, αποθηκεύει και αναλύει βιολογικά δεδομένα.

7 Βιοπληροφορική και συναφείς επιστήμες Επιστήμη των υπολογιστών. Μαθηματικά και Στατιστική. Βιολογία. Ιατρική. Χημεία. Φυσική. Πηγή εικόνων: http: //foter.com/cmyk/

8 Ένα μοριακό αλφάβητο Τα περισσότερα βιολογικά μόρια είναι πολυμερή, διατεταγμένες αλυσίδες απλών μορίων που ονομάζονται μονομερή. Όλα τα μονομερή ανήκουν στην ίδια γενική κατηγορία, αλλά υπάρχουν διάφοροι τύποι με ξεχωριστά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πολλά μονομερή μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους και να σχηματίσουν ένα μοναδικό και μεγάλο μακρομόριο. Η σειρά τοποθέτησης των μονομερών στο μακρομόριο κωδικοποιεί πληροφορία, όπως ακριβώς τα γράμματα σε ένα αλφάβητο.

9 Βασικοί ορισμοί Γονίδιο: Συγκεκριμένα μέρη του DNA με αποθηκευμένη πληροφορία. Γονιδίωμα: Το σύνολο των γονιδίων ενός οργανισμού. Πρωτεΐνη: Βιολογικό μακρομόριο με συγκεκριμένη δομή και λειτουργία. Προκύπτει από το αντίστοιχο γονίδιο.

10 Σύγχρονοι στόχοι της Μοριακής Βιολογίας Αναγνώριση γονιδίων και καθορισμός των λειτουργιών που ρυθμίζουν: Ταυτοποίηση γονιδίων, αναγνώριση λειτουργιών και ιδιοτήτων τους. Ακολουθοποίηση και σύγκριση των γονιδιωμάτων διαφορετικών οργανισμών: Πληροφορίες για την εξελεγκτική πορεία των οργανισμών. Κατανόηση της γονιδιακής έκφρασης: Κατανόηση βασικών κυτταρικών λειτουργιών, όπως η αναπνοή και ο μεταβολισμός. Κατανόηση γενετικών ασθενειών: Στόχος η αντιμετώπιση ασθενειών με γενετικό υπόβαθρο. Η χρήση εργαλείων Πληροφορικής επιλύει πολλά υπολογιστικά προβλήματα, όπως:

11 Κεντρικό παράδειγμα Βιοπληροφορικής

12 Επίλυση προβλημάτων με τη χρήση εργαλείων Πληροφορικής 1. Ανάγνωση ακολουθιών DNA (Sequencing & sequence assembly). 2. Σύγκριση ακολουθιών DNA (Sequence alignment). 3. Κατηγοριοποίηση πρωτεϊνών. 4. Εξαγωγή πληροφοριών σχετικά με τη δομή και λειτουργία πρωτεϊνών από τις αντίστοιχες ακολουθίες. 5. Μοντελοποίηση ενός κυττάρου για καλύτερη κατανόηση συγκεκριμένων διεργασιών.

13 Ομαδοποίηση τύπων δεδομένων

14 Τομείς έρευνας στη Βιοπληροφορική (1/3) 1. Αποδοτική οργάνωση των δεδομένων ώστε να είναι δυνατή η αποθήκευση, ανάκτηση και ενημέρωσή τους. 2. Ανάπτυξη εργαλείων που επιτρέπουν την ανάλυση των βιολογικών δεδομένων. 3. Ανάπτυξη εργαλείων που επιτρέπουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων βιολογικής σημασίας.

15 Κατηγοριοποίηση/ανάλυση βιολογικών δεδομένων Ομαδοποίηση βάσει κοινών ομοιοτήτων: Επαναλαμβανόμενα τμήματα στις ακολουθίες DNA/πρωτεϊνών Παρόμοια δράση πρωτεϊνών Ομοιότητες στην τρισδιάστατη δομή πρωτεϊνών (Protein Data Bank) Κύριο ρόλο έχουν οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για την εύρεση ομοιοτήτων μεταξύ μακρομορίων. Εφαρμογές ολοκλήρωσης διαφορετικών δεδομένων (data integration) από το χώρο της Βιολογίας: Παράδειγμα: Οι τρισδιάστατες συντεταγμένες μιας πρωτεΐνης είναι περισσότερο χρήσιμες αν συνδυαστούν με πληροφορίες που αφορούν τη λειτουργία των πρωτεϊνών και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα μόρια.

16 Υλοποίηση και σχεδιασμός υπολογιστών εργαλείων για αυτόματη ανάκτηση γνώσης από βάσεις βιολογικών δεδομένων Αναγκαιότητα: Επεξεργασία και ανάλυση βιολογικών δεδομένων Ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης και ανάλυσης των αποθηκευμένων πληροφοριών. Πρόβλημα: Η διαχείριση δεδομένων Μοριακής Βιολογίας παρουσιάζει αυξημένες απαιτήσεις. ΣΤΟΧΟΣ: Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός μοντέλου που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της έρευνας και, κυρίως, την αυτόματη ανάκτηση γνώσης (automated knowledge discovery) από μεγάλο πλήθος πληροφοριών χρησιμοποιώντας τεχνικές ομαδοποίησης των δεδομένων. Σχεδιασμός αποδοτικών τεχνικών και μεθόδων που ανιχνεύουν την ομοιότητα μεταξύ 2D ή 3D σχημάτων.

17 Τομείς έρευνας στη Βιοπληροφορική (2/3) 1. Αποδοτική οργάνωση των δεδομένων ώστε να είναι δυνατή η αποθήκευση, ανάκτηση και ενημέρωσή τους. 2. Ανάπτυξη εργαλείων που επιτρέπουν την ανάλυση των βιολογικών δεδομένων. 3. Ανάπτυξη εργαλείων που επιτρέπουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων βιολογικής σημασίας.

18 Ανάλυση ακολουθιών βιολογικών δεδομένων (1/2) Αντικείμενο: Διαχείριση και ανάλυση ακολουθιών βιολογικών δεδομένων. Σκοπός: Αναγνώριση δομικών χαρακτηριστικών κρίσιμων για τη λειτουργία των ζωντανών οργανισμών. Κάθε μόριο DNA ή πρωτεΐνης μπορεί να θεωρηθεί ως μια συμβολοσειρά από ένα αλφάβητο: 4 χαρακτήρων (DNA). 20 χαρακτήρων (πρωτεΐνη). Περιοδικές επαναλήψεις συμβολοσειρών-μοτίβων (μοτίβο: σύνολο χαρακτήρων που εμφανίζεται παραπάνω από μία φορά σε μία ακολουθία).

19 Ανάλυση ακολουθιών βιολογικών δεδομένων (2/2) 2 κατηγορίες προβλημάτων προς λύση: Ακριβής επανάληψη μοτίβων: Εντοπισμός των θέσεων σε μία ακολουθία που ένα μοτίβο εμφανίζεται. Δεν επιτρέπεται καμία διαφορά μεταξύ των δύο ακολουθιών. Προσεγγιστική επανάληψη μοτίβων: Επιτρέπεται η ύπαρξη διαφορών ανάμεσα στις συγκρινόμενες ακολουθίες, που προκύπτουν από την αντικατάσταση, προσθήκη ή διαγραφή συμβόλων. Συχνά, ευθυγραμμίζουμε τις αλληλουχίες (alignment) με σκοπό να τις συγκρίνουμε. Ολική ευθυγράμμιση (Global alignment): Μελετάμε ολόκληρες τις ακολουθίες. Τοπική ευθυγράμμιση (Local alignment): Μελετάμε μόνο ένα κομμάτι των αλληλουχιών.

20 Παράδειγμα πολλαπλής σύγκρισης αλληλουχιών Πηγή: /

21 Τομείς έρευνας στη Βιοπληροφορική (3/3) 1. Αποδοτική οργάνωση των δεδομένων ώστε να είναι δυνατή η αποθήκευση, ανάκτηση και ενημέρωσή τους. 2. Ανάπτυξη εργαλείων που επιτρέπουν την ανάλυση των βιολογικών δεδομένων. 3. Ανάπτυξη εργαλείων που επιτρέπουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων βιολογικής σημασίας.

22 Μοριακή μοντελοποίηση Molecular modelling Αναπτυσσόμενος επιστημονικός κλάδος που συνδυάζει τις επιστήμες της Βιολογίας και της Πληροφορικής Σκοπός: Προσπαθεί να μιμηθεί τη συμπεριφορά των μοριακών συστημάτων, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στη σχεδίαση μοντέλων μορίων με τη βοήθεια του Η/Υ.

23 Μοριακή μοντελοποίηση 3 βασικά βήματα 1. Επιλογή του κατάλληλου μοντέλου. Περιγράφει ικανοποιητικά τις ενδομοριακές και εσωμοριακές συσχετίσεις του μορίου. 2. Υπολογισμός της ενεργειακής κατάστασης του συστήματος και ελαχιστοποίηση της. 3. Ανάλυση των παραπάνω υπολογισμών και έλεγχος της τελικής διαμόρφωσης. Ικανοποίηση όλων των συνθηκών και περιορισμών που ο σχεδιαστής έχει θέσει.

24 Ανάλυση πρωτεϊνών (1/3) Οι πρωτεΐνες περιγράφονται από την αμινοξεϊκή τους ακολουθία. Ωστόσο, οι ειδικές λειτουργίες τους εξαρτώνται από την τρισδιάστατη δομή τους. Είναι αυτό αρκετό; Πολλές πρωτεΐνες-ένζυμα μετατρέπονται σε ενεργά μόρια με βάση μία μικρή περιοχή στην επιφάνειά τους, την ενεργό περιοχή (active site), ή ενεργό κέντρο του ενζύμου. Το ενεργό κέντρο έχει γεωμετρικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά που είναι συμπληρωματικά ενός άλλου μορίου, του υποστρώματος (substrate).

25 Ανάλυση πρωτεϊνών (2/3) Ένζυμο και υπόστρωμα για να ενωθούν πρέπει να βρεθούν στην ευνοϊκότερη διαμόρφωση. Προκειμένου να εντοπίσουμε την ευνοϊκότερη διαμόρφωση απαιτείται να μελετήσουμε τις επιφάνειες επαφής. Οι περισσότεροι αλγόριθμοι βασίζονται στην: Αρχή συμπληρωματικότητας ως προς τη δομή. Αρχή συμπληρωματικότητας ως προς την ηλεκτρονική διαμόρφωση. Προκειμένου να βρούμε τα συμπληρωματικά μόρια που ανήκουν σε δύο πρωτεΐνες Α & Β, έχουμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα ταιριάσματος σε 3 διαστάσεις (3D matching problem).

26 Ανάλυση πρωτεϊνών (3/3)

27 Σχετικά πεδία (1): Υπολογιστική Βιολογία (Computational Biology) Η μελέτη και η εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων στην κλασσική βιολογία. Κύριο αντικείμενο μελέτης η εξέλιξη των ειδών (πληθυσμιακή και θεωρητική βιολογία) και όχι η μελέτη σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Πηγή εικόνας: contentinacottage.blogspot.ca/20 12_01_29_archive.html

28 Σχετικά πεδία (2): Ιατρική πληροφορική (Medical Informatics) Η μελέτη και η εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων για τη βελτίωση της επικοινωνίας, της κατανόησης και της διαχείρισης ιατρικών δεδομένων. Κύριο αντικείμενο μελέτης ο χειρισμός/αξιοποίηση της πληροφορίας και όχι η ίδια η πληροφορία.

29 Σχετικά πεδία (3): Cheminformatics Η μελέτη και η εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων, σε συνδυασμό με χημικές και βιολογικές τεχνικές, για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη φαρμάκων.

30 Μεθοδολογία: Σχεδιασμός φαρμάκων με τη βοήθεια Η/Υ 1. Αποτελεσματική απεικόνιση των δομών κανονικών και παθολογικών μορίων. 2. Σύγκριση με μόρια-ενεργοποιητές, για την αναγνώριση περιοχών που είναι υπεύθυνες για τη δράση των μορίων. 3. Προσομοίωση της ενεργοποίησης του παθολογικού μορίου από το μόριο-ενεργοποιητή στην οθόνη του Η/Υ. 4. Σχεδίαση και ανάπτυξη μορίων-φαρμάκων με δυνατότητα πρόσδεσης στο παθολογικό μόριο, με σκοπό την αδυναμία ενεργοποίησης του. 5. Επιβεβαίωση προβλέψεων με στοχευμένα βιολογικά πειράματα.

31 Αλληλουχία DNA

32 Σχετικά πεδία (4): Genomics Γονιδίωμα ονομάζεται το σύνολο των γονιδίων ενός οργανισμού. Ανάλυση και σύγκριση γονιδιωμάτων ενός ή πολλών ειδών μεταξύ τους. Το πεδίο έρευνας «Genomics» υπήρχε και πριν από την αποκρυπτογράφηση γονιδιωμάτων διάφορων οργανισμών (π.χ. ανθρώπου, κουνουπιού), αλλά σε πολύ αρχικό στάδιο.

33 Σχετικά πεδία (5): Proteomics Μελέτη των πρωτεϊνών που παράγονται από γονιδίωμα. Τρόποι λειτουργίας και αλληλεπίδρασης των πρωτεϊνών. Ενδιαφέρον για την πραγματική κατάσταση των πρωτεϊνών στα κύτταρα και όχι για το σύνολο των πιθανών καταστάσεων που περιγράφεται από το γονιδίωμα.

34 Και μία ιστορική αναδρομή (1/2) 1965: Κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή η 1 η έκδοση του Atlas of Protein Sequence and Structure, από τη Margaret Dayhoff. Θεμέλιο για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων πρωτεϊνικών ακολουθιών PIR (Protein Information Resource). Αναφέρεται η πρώτη ακολουθία νευκλεοτιδίων (DNA) μήκους 77 βάσεων. 1970: Δημοσιεύεται ο πρώτος αλγόριθμος για τη σύγκριση ακολουθιών. 1971: Δημιουργείται η πρωτεϊνική βάση δεδομένων Protein Data Bank (PDB). 1988: Δημοσιεύεται ο αλγόριθμος FASTA για αναζήτηση των βάσεων δεδομένων. 1990: Δημοσιεύεται ο πιο γρήγορος αλγόριθμος BLAST για αναζήτηση των βάσεων δεδομένων.

35 Και μία ιστορική αναδρομή (2/2) : Human Genome Project Σκοπός: Να προσδιορίσει τα περίπου γονίδια στο ανθρώπινο DNA. Να καθορίσει τις ακολουθίες των 3 δισεκατομμυρίων ζευγών βάσεων που αποτελούν το ανθρώπινο DNA. Να καταχωρήσει όλη την πληροφορία σε βάσεις δεδομένων. Να βελτιώσει τα εργαλεία για την ανάλυση των συγκεκριμένων δεδομένων. Να διευθετήσει να ηθικά, νομικά και κοινωνικά ζητήματα που πιθανώς θα ανερχόταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

36 Η έρευνα στον τομέα της Βιοπληροφορικής EMBL European Molecular Biology Laboratory. NCBI National Center for Biothechnology.

37 Βιβλιογραφικές και βιολογικές βάσεις δεδομένων Περιγράφονται οι βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και οι μηχανές αναζήτησής τους (Scholar Google, Scopus, PubMed). Περιγράφονται οι βιολογικές βάσεις δεδομένων και οι μηχανές αναζήτησής τους. Ανάλυση της χρησιμότητας των βιολογικών βάσεων δεδομένων στην ενίσχυση των επιστημών για την κατανόηση και ερμηνεία ενός πλήθους βιολογικών φαινομένων.

38 Ανάλυση και στοίχιση ακολουθιών Πλήθος διαθέσιμων ακολουθιών (κομμάτια DNA ή πρωτεΐνης). Αδύνατη ανάλυση με «το χέρι». Απαραίτητη η ηλεκτρονική ανάλυση και στοίχιση ακολουθιών. Αλγόριθμοι δυναμικού προγραμματισμού. Ευρετικοί αλγόριθμοι. Οι στοιχίσεις μεταξύ ακολουθιών μας δείχνουν ποια κομμάτια είναι μεταβλητά και ποια συντηρούνται. Αναγνωρίζονται θέσεις πιθανών μεταλλάξεων, προσθήκης, αφαίρεσης ή και αντικατάστασης μέρους μιας αλληλουχίας.

39 Φυλογενετική ανάλυση Κατασκευή φυλ. Δέντρων (1/2) Εξελεκτική βιολογία: Μελέτη προέλευσης και καταγωγής των ειδών. Αλλαγή των έμβιων όντων με το πέρασμα του χρόνου. Βιοπληροφορική: Aποκρυπτογραφεί τους ρυθμούς εξέλιξης γονιδίων με την καταγραφή των αλλαγών στο DNA Προβλέπει την έκβαση κάθε συστήματος με το πέρασμα του χρόνου.

40 Φυλογενετική ανάλυση Κατασκευή φυλ. Δέντρων (2/2) Πρωτεϊνική ανάλυση: Πρόγνωση πρωτεϊνικής δομής από την αλληλουχία τους. Οπτικοποίηση της δομής των πρωτεϊνών. Πρόβλεψη πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των πρωτεϊνών. Πρωτεομική (Proteomics): Ανάλυση της δομής και λειτουργίας των πρωτεϊνών.

41 Βασικές Αρχές Βιολογίας Ιστορική Αναδρομή & Βασικές Αρχές Βιολογίας

42 Σκοπός ενότητας Επίπεδα δομής της ζωής. Τι είναι κύτταρο. Τι είναι το DNA. Τι είναι οι πρωτεΐνες. Δομή πρωτεϊνών. Βιο-πληροφορίες.

43 Βασικές αρχές βιολογίας Πηγές εικόνων: http: // http: // http: //pixdaus.com/pics/ nte7c66.jpg http: //img3.nnm.ru/imagez/gallery/5/7/b/a/8/57ba81ed508a14a8734d01f8da24f418.jpg

44 Επίπεδα δομής (1/2) ΚΥΤΤΑΡΟ ΙΣΤΟΣ i. Επιθηλιακός ii. Συνδετικός iii.μυϊκός iv.νευρικός Πηγή: ΟΡΓΑΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

45 Διαφορετικά είδη κυττάρων Διαφορετικά είδη κυττάρων αποτελούν τα δομικά στοιχεία του οργανισμού. Πηγές εικόνων: CMSImages/2090_epithelial%20tissue.png Επιθηλιακά κύτταρα Νευρικά κύτταρα Μυϊκά κύτταρα

46 Επίπεδα δομής (2/2) Hunter et. al., Molecular Cell Biology, 4; , 2003 Πηγή: http: //people.eku.edu/ritchisong/301images/levels_organization3.jpg

47 Prokaryotic vs. Eukaryotic cell Πηγή: http: //

48 Το Ευκαριωτικό Κύτταρο (1/2) Η βασική μονάδα της ζωής είναι το κύτταρο. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 100 τρισεκατομμύρια (100x10 12 ) κύτταρα. Υπάρχουν περίπου 300 διαφορετικά είδη κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Τα διαφορετικά είδη κυττάρων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά τα περισσότερα αποτελούνται από οργανίδια και διάφορα μακρομόρια, όπως πρωτεϊνες, λιπίδια, υδατάνθαρκες και νουκλεϊκά οξέα. Τα οργανίδια αποτελούνται από αυτά τα μακρομόρια, τα οποία είναι πολυμερή μικρότερων μορίων που αποτελούνται από άτομα διαφόρων χημικών στοιχείων. http: //doctorexclusive.com/wp-content/uploads/2013/02/hormone-300x246.jpg http: //

49 Το Ευκαριωτικό Κύτταρο (2/2) Πυρήνας: Περιέχει το DNA, δηλ. τις γενετικές πληροφορίες του κυττάρου. Μιτοχόνδρια: Παράγουν ενέργεια από τις τροφές για τις ανάγκες του κυττάρου. Ενδοπλασματικό δίκτυο (ΕΔ) : Ακανόνιστος λαβύρινθος περιβαλλόμενος από μεμβράνη, στον οποίο συντίθενται τα περισσότερα συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης. Ριβοσώματα: Σωματίδια όπου διεκπεραιώνεται ενδοκυττάρια πέψη που οδηγεί σε απελευθέρωση θρεπτικών ουσιών από σωματίδια τροφής. Λυσοσωμάτια: Οργανίδια που διεκπεραιώνουν ενδοκυττάρια πέψη που οδηγεί σε απελευθέρωση θρεπτικών ουσιών και σε αποδόμηση ανεπιθύμητων μορίων. Κυτταρική μεμβράνη: Μέσο επικοινωνίας του κυττάρου με το περιβάλλον. /seniorapbiologyreview.wikispaces.com/file/view/eukaryoticcell.jpg/ /425x380/eukaryoticcell.jpg 11

50 Πυρήνας (Nucleus) Περικλείεται από δύο ομόκεντρες μεμβράνες (πυρηνικό περίβλημα). Περιέχει τις γενετικές πληροφορίες του οργανισμού, αποθηκευμένες στη δομή μορίων του DNA. Τα γιγαντιαία μόρια του DNA γίνονται ορατά στο φωτονικό μικροσκόπιο με τη μορφή χρωμοσωμάτων, όταν το κύτταρο προετοιμάζεται να διαιρεθεί. Σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο υπάρχουν 46 χρωμοσώματα (23 από κάθε γονέα). Πηγές εικόνων: web_atlas/structures/nucleus_actin/images/nucleus_actin.jpg http: //

51 Το κύτταρο ως δομικός λίθος της ζωής Διαφορετικά είδη κυττάρων, ωστόσο κοινά χαρακτηριστικά: Γεννιέται, τρέφεται, διπλασιάζεται και πεθαίνει. Οργανωτικές αρχές που ισχύουν σε όλους τους οργανισμούς. Ολόκληρη η ζωή του πλανήτη εξαρτάται από 3 τύπους μορίων: 1. DNA: Αποτελεί μία τεράστια βιβλιοθήκη που περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του. 2. RNA: Μεταφέρει ορισμένα μικρά κομμάτια της βιβλιοθήκης σε διαφορετικά σημεία του κυττάρου. Εκεί, οι μικροί όγκοι πληροφοριών χρησιμοποιούνται ως πρότυπα για τη σύνθεση πρωτεϊνών. 3. Πρωτεΐνες: Σχηματίζουν τα ένζυμα που εκτελούν βιοχημικές αντιδράσεις, στέλνουν σήματα σε άλλα κύτταρα, αποτελούν τα κύρια συστατικά του σώματος και εκτελούν την πραγματική εργασία του κυττάρου.

52 Χημική σύσταση των κυττάρων (1/2) Πηγή: http: //withfriendship.com/images/f/29830/biological-macromolecules.gif

53 70% του κυττάρου είναι νερό. Χημική σύσταση των κυττάρων (2/2) Εκτός από το νερό, όλα σχεδόν τα μόρια ενός κυττάρου βασίζονται στον άνθρακα. Τα κύτταρα περιέχουν τέσσερις κύριες οικογένειες μικρών οργανικών μορίων. Σάκχαρα (υδατάνθρακες): Πηγές ενέργειας για τα κύτταρα και δομικά στοιχεία για τους πολυσακχαρίτες. Γενικός μοριακός τύπος: (CH2O)ν, όπου ν=3, 4, 5, 6 ή 7. π.χ. Γλυκόζη. Λιπαρά οξέα: Είναι τα συστατικά των λιπιδίων και των κυτταρικών μεμβρανών. Νουκλεϊνικά οξέα: DNA και RNA. Αποθηκεύουν και ανακαλούν βιολογικές πληροφορίες. Αμινοξέα: Δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. 20 διαφορετικά αμινοξέα δημιουργούν τις πρωτεΐνες.

54 Δομικοί λίθοι του κυττάρου Σάκχαρα Λιπαρά οξέα Νουκλεοτίδια Αμινοξέα Γλυκόζη - Glucose Πολυσακχαρίτες Λίπη / Λιπίδια / Μεμβράνες Νουκλεϊκά οξέα (RNA, DNA) Πρωτεΐνες Ολεϊκό (ακόρεστο) & Στεατικό (κορεσμένο λιπαρό οξύ)

55 Τι είναι το γενετικό υλικό ή DNA; Ιστορική Αναδρομή & Βασικές Αρχές Βιολογίας

56 DNA: δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ (Deoxyribonucleic acid) DNA: Φορέας γενετικής πληροφορίας. Αποθηκεύεται στον πυρήνα των κυττάρων. Τα δομικά στοιχεία του DNA είναι τα νουκλεοτίδια. Η δομή του προσδιορίστηκε το 1953 (Watson & Crick). Πηγή εικόνας: 2.bp.blogspot.com/_aza86ytQuKU/Syc8z djznhi/aaaaaaaaeyk/qiltgr61pyi/s400/ dna.gif

57 Κάθε νουκλεοτίδιο αποτελείται από: Φωσφορική ομάδα (P) Σάκχαρο Αζωτούχα βάση 4 αζωτούχες βάσεις: Θυμίνη (Τ), Κυτοσίνη (C), Αδενίνη (Α) και Γουανίνη (G)

58 Η Δομή του DNA (1/2) Νουκλεοτίδιο Αλληλουχία DNA: GCTACATA

59 Η Δομή του DNA (2/2) G C T A C A T A Αλληλουχία DNA: GCTACATA 4 αζωτούχες βάσεις: Θυμίνη (Τ), Κυτοσίνη (C), Αδενίνη (Α) και Γουανίνη (G)

60 MUtAsHONS (μεταλλαγμένο MUTATIONS) Το DNA μπορεί να θεωρηθεί ως μια αλληλουχία (ακολουθία) των νουκλεοτιδίων: C,A,G, ή T. Τι συμβαίνει στα γονίδια όταν η αλληλουχία του DNA μεταλλάσσεται; An introduction to Bioinformatics Algorithms

61 Η καλή, η κακή, και η «σιωπηρή» Οι μεταλλάξεις μπορούν να χρησιμεύσουν στον οργανισμό με τρεις τρόπους: Η καλή: Η μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσει σε ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό που βελτιώνει τη λειτουργία του οργανισμού: Η μετάλλαξη στο γονίδιο του δρεπανοκυττάρου (sickle cell gene) προκαλεί ανθεκτικότητα στην ελονοσία. Η κακή: Μια μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσει σε ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό που είναι επιβλαβές, ή ακόμα και θανατηφόρο, για τον οργανισμό: Η νόσος του Huntington, ένα αποτέλεσμα γονιδιακής μετάλλαξης, είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Η σιωπηρή: Η μετάλλαξη δεν προκαλεί κάποια διαφορά στη λειτουργία του οργανισμού.

62 Διπλή έλικα του DNA (1/4) Διπλή έλικα του DNA: Σχηματίζονται δεσμοί υδρογόνου μεταξύ A-T και C- G. ( upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/dna-structure-and-bases.png/180px-dna-structure-andbases.png) Ομοιοπολικός δεσμός Ομοιοπολικός δεσμός Δεσμός υδρογόνου

63 Διπλή έλικα του DNA (2/4) Αλληλουχία DNA: 5 -G G C T A T G C G A-3 Συμπληρωματική: 3 -C C G A T A C G C T-5

64 Διπλή έλικα του DNA (3/4) A C A T G G C A T G T G T A C C G T A C Το μήκος μιας αλυσίδας DNA εκφράζεται σε ζεύγη βάσεων (1.5x10 7 6x10 9 base pairs, bp) Το μήκος του ανθρώπινου DNA είναι 3x10 9 bp Το μήκος ενός ζεύγους βάσεων είναι 0.34x10-9 m Επομένως το μήκος του ανθρώπινου DNA είναι: (μήκος ζεύγους βάσης)x(αριθμός βάσεων ανά κύτταρο)x(αριθμός κυττάρων ανθρώπινου σώματος) (0.34x10-9 m) x (3x10 9 ) x (10 13 ) = 1.0 x m Η απόσταση Γης-Ήλιου είναι 1.5x10 11!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DNA_Overview_uk.png/220px-DNA_Overview_uk.png

65 Διπλή έλικα του DNA (4/4) Πηγές εικόνων: http: //library.thinkquest.org/c004535/media/ chromosome_packing.gif http: //

66 Καρυότυπος σωματικών κυττάρων Ορισμός: το σύνολο των χρωµατοσωµάτων ενός σωµατικού κυττάρου, τοποθετημένα ανάλογα µε το µέγεθός τους και πάντοτε σε ζεύγη οµολόγων. Κάθε ανθρώπινο κύτταρο έχει 46 χρωμοσώματα 2 από κάθε είδος. 23 χρωμοσώματα από κάθε γονέα. Πηγές εικόνων: x150.jpg humansex-chromosomes.jpeg Σύνδρομο Down

67 Ορισμένα γεγονότα Το DNA διαφέρει ανάμεσα σε ανθρώπους κατά 0.2% (1 βάση σε κάθε 500). Το ανθρώπινο DNA είναι κατά 98% πανομοιότυπο με αυτό των χιμπατζήδων. Το 98% του DNA στο ανθρώπινο γονιδίωμα έχει άγνωστη λειτουργία (junk DNA). Λιγότερο από το 2% του ανθρώπινου DNΑ αποτελεί να γνωστά γονίδια, τα οποία καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του είδους στο σύνολό του αλλά και τα χαρακτηριστικά των επιμέρους οργανισμών που ανήκουν στο είδος αυτό.

68 Ένα γονίδιο είναι DNA Ένα γονίδιο περιλαμβάνει το μήκος μιας DNA αλληλουχίας, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης. Τα ανθρώπινα γονίδια περιέχουν περιοχές που κωδικοποιούνται (εξώνια) και περιοχές που δεν κωδικοποιούνται (εσώνια). Μόνο το 2% του ανθρώπινου DNA κωδικοποιείται σε πρωτεΐνες. Η λειτουργία του υπόλοιπου 98% παραμένει άγνωστη (junk DNA!!!!) Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 30

69 Human Genome Project Παγκόσμια προσπάθεια χαρτογράφησης του ανθρώπινου DNA. To project άρχισε το 1990 και ολοκληρώθηκε το 2003 (2 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό). Στόχος: να αναγνωριστούν τα 20,000-25,000 περίπου γονίδια του ανθρώπινου DNA, να τοποθετηθεί όλη η πληροφορία σε βάσεις δεδομένων και να βελτιωθούν τα εργαλεία για την ανάλυσή της. Δυσκολίες: Μικρά γονίδια είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Από ένα γονίδιο μπορεί να προκύπτουν πολλές πρωτεΐνες. Μερικά γονίδια κωδικοποιούν μόνο RNA. Δύο γονίδια μπορεί να υπερκαλύπτονται.

70 Από το DNA στις πρωτεΐνες Ιστορική Αναδρομή & Βασικές Αρχές Βιολογίας

71 Τα γονίδια παράγουν πρωτεΐνες γονιδίωμα -> γονίδια -> πρωτεΐνες (σχηματίζει κυτταρικά, δομικά & ζωτικά λειτουργικά) -> μονοπάτια & φυσιολογία.

72 Χημική σύσταση των κυττάρων 70% του κυττάρου είναι νερό. Εκτός από το νερό, όλα σχεδόν τα μόρια ενός κυττάρου βασίζονται στον άνθρακα. Τα κύτταρα περιέχουν τέσσερις κύριες οικογένειες μικρών οργανικών μορίων. Σάκχαρα (υδατάνθρακες): Πηγές ενέργειας για τα κύτταρα και δομικά στοιχεία για τους πολυσακχαρίτες. Γενικός μοριακός τύπος: (CH2O)ν, όπου ν=3, 4, 5, 6 ή 7. π.χ. Γλυκόζη. Λιπαρά οξέα: Είναι τα συστατικά των λιπιδίων και των κυτταρικών μεμβρανών. Νουκλεϊνικά οξέα: DNA και RNA. Αποθηκεύουν και ανακαλούν βιολογικές πληροφορίες. Αμινοξέα: Δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. 20 διαφορετικά αμινοξέα δημιουργούν τις πρωτεΐνες.

73 Πρωτεΐνες: Οι «δουλευταράδες» του κυττάρου 20 διαφορετικά αμινοξέα: Οι διαφορετικές χημικές ιδιότητες αναγκάζουν τις πρωτεϊνικές αλυσίδες (chains) να αναδιπλωθούν σε συγκεκριμένες τριδιάστατες δομές που ορίζουν τις ιδιαίτερες λειτουργίες τους στο κύτταρο. Οι πρωτεΐνες εκτελούν όλες τις απαραίτητες εργασίες για το κύτταρο: Κατασκευάζουν κυτταρικές δομές. Εκτελούν την πέψη των θρεπτικών ουσιών. Εκτελούν μεταβολικές λειτουργίες. Ελέγχουν τη ροή των πληροφοριών μέσα στο κύτταρο και μεταξύ των κυτταρικών «κοινοτήτων». Οι πρωτεΐνες συνεργάζονται με άλλες πρωτεΐνες ή νουκλεϊ(νι)κά οξέα ως «μοριακές μηχανές»: Δομές που ενώνονται και λειτουργούν με πολύ συγκεκριμένους τρόπους (όπως κλειδί-κλειδαριά).

74 Αμινοξέα Amino acids Ομάδα μορίων με μεγάλη ποικιλία. Όλα τα μέλη περιέχουν: Ένα άτομο α-άνθρακα. Μια όξινη καρβοξυλική ομάδα. Μια αμινομάδα. Πλευρική αλυσίδα, R-group. Η χημική ποικιλία προκύπτει από την πλευρική αλυσίδα που επίσης συνδέεται με τον α-άνθρακα. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ: Πολυμερή αμινοξέων, τα οποία συνδέονται το ένα με το άλλο σε μία μακριά αλυσίδα, η οποία κατόπιν διπλώνεται σε μία τρισδιάστατη δομή, μοναδική για κάθε είδος πρωτεΐνης.

75 Δομή πρωτεΐνης Δομή νουκλεοτιδίων - DNA Δομή πρωτεΐνης- νουκλεοτιδίων Πεπτιδικός δεσμός: Ο ομοιοπολικός δεσμός ανάμεσα σε δύο γειτονικά αμινοξέα. Πολυπεπτίδιο: Αλυσίδα αμινοξέων

76 Πολυπεπτίδιο

77 20 διαφορετικά αμινοξέα 20 διαφορετικά αμινοξέα Peptide (a part of a protein) WPYCIESRRHEAIPV

78 MAVLD MAVLD= Met-Ala-Val-Leu-Asp= Methionine Alanine-Valine Leucine-Asptic

79 Example: Insulin Sequence of insulin: MALWMRLLPLLALLALWGPDPAAAFVNQHLCGSHLVEA LYLVCGERGFFYTPKTRREAEDLQVGQVELGGGPGAGS LQPLALEGSLQKRGIVEQCCTSICSLYQLENYCN

80 Συνοπτικά

81 Κι ένα παράδοξο 20 αμινοξέα: Πρωτεΐνη 2 αμινοξέων. Πόσοι πιθανοί συνδυασμοί προκύπτουν; 20 2 = 400 πιθανοί συνδυασμοί. Πρωτεΐνη 5 αμινοξέων. Πόσοι πιθανοί συνδυασμοί προκύπτουν; 20 5 = 3,200,000 πιθανοί συνδυασμοί. Οι περισσότερες πρωτεΐνες έχουν μήκος 300 αμινοξέα = Όμως στον άνθρωπο έχουν αναγνωριστεί περίπου 100,000 πρωτεΐνες. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 43

82 Δομή πρωτεϊνών Κρίσιμη για τη σταθερότητα και λειτουργία τους. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 44

83 Αναδίπλωση πρωτεϊνών Οι πρωτεΐνες τείνουν να αναδιπλώνονται στη δομή με τη χαμηλότερη ελεύθερη ενέργεια. Οι πρωτεΐνες αρχίζουν να αναδιπλώνονται πριν ολοκληρωθεί η μετάφραση του πεπτιδίου. Οι πρωτεΐνες «θάβουν» τα περισσότερα από τα υδρόφοβα κατάλοιπά τους σε ένα εσωτερικό κέντρο ώστε να σχηματίσουν μια έλικα. Οι περισσότερες πρωτεΐνες παίρνουν τη μορφή δευτερευουσών δομών, α έλικας και β πτυχωτής επιφάνειας.

84 Δίπλωμα ή πτύχωση (folding) πρωτεϊνών Οι πρωτεΐνες πτυχώνονται στη διαμόρφωση (conformation) με τη χαμηλότερη ενέργεια. Η συνολική διαμόρφωση μιας πρωτεΐνης είναι μοναδική. (πηγή εικόνας: i2.wp.com/classconnection.s3.amazonaws.com/804/ flashcards/ /png/screen_shot_ _at_41109_pm png)

85 Αναδίπλωση πρωτεϊνών (συνέχεια) Η δομή που επιλέγει μια πρωτεΐνη είναι ζωτική για τη χημεία της. Η δομή της προσδιορίζει ποια από τα αμινοξέα της είναι «εκτεθειμένα» και εκτελούν τη λειτουργία της. Επίσης, η δομή της καθορίζει με ποια υποστρώματα μπορεί να αντιδράσει. Πηγή εικόνας: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/proteinstructure.png

86 Επίπεδα οργάνωσης των πρωτεϊνών (1/2) Πρωτοταγής δομή (Primary structure): Η αλληλουχία των αμινοξέων μιας πρωτεΐνης. Δευτεροταγής δομή (Secondary structure): Οι α-έλικες και τα β-πτυχωτά φύλλα που σχηματίζονται από τμήματα της πολυπεπτιδικής αλυσίδας. Πηγές εικόνων: commons.wikimedia.org/wiki/file:strukturasekondare.jpg fai.unne.edu.ar/biologia/macromoleculas/figacro/primary.gif beta sheet

87 Επίπεδα οργάνωσης των πρωτεϊνών (2/2) Τριτοταγής δομή (Tertiary structure): Η τρισδιάστατη διαμόρφωση μιας πολυπεπτιδικής αλυσίδας. Τεταρτοταγής δομή (Quaternary structure): Η πλήρης δομή που αποτελείται από σύμπλοκο δύο ή περισσότερων πολυπεπτιδίων. 4.bp.blogspot.com/-3eMdXreKu7E/TVu- _059HLI/AAAAAAAAABU/N3weiAOJmtc/s1600/quaternary_structure.jpg

88 Οι πρωτεΐνες με αριθμούς (1/2) Συνήθως το μέγεθος των πρωτεϊνών κυμαίνεται από 30 έως 10,000 αμινοξέα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι πρωτεΐνες έχουν μήκος αμινοξέα. Το μέσο μοριακό βάρος ενός αμινοξέος είναι 110. Το μέσο μοριακό βάρος μιας πρωτεΐνης είναι 5, ,000. Εκφράζουμε τη μάζα μιας πρωτεΐνης σε Daltons. 1 dalton = 1 μονάδα ατομικής μάζας. Παράδειγμα: Μία πρωτεΐνης με μοριακό βάρος 50,000 έχει μάζα 50,000 dalton ή 50kDa.

89 Οι πρωτεΐνες με αριθμούς (2/2) Για μία συνήθη πρωτεΐνη των 300 αμινοξέων υπάρχουν διαφορετικές πολυπεπτιδικές αλυσίδες. Πολύ λίγες από αυτές μπορούν να αποκτήσουν σταθερή τρισδιάστατη δομή. Μεγαλύτερη πρωτεΐνη: Titin, 34,350 αμινοξέα. Μικρότερη πρωτεΐνη: Chignolin, 10 αμινοξέα. Ubiquitin, 76 αμινοξέα. Ubiquitin 76 αμινοξέα x 110 = 8360 MW 8360 daltons = 8.36kDa

90 Γενετικό υλικό (DNA-RNA) Τι σχέση έχει το γενετικό υλικό (DNA- RNA) με τις πρωτεΐνες; Πώς προκύπτει μία πρωτεΐνη από το DNA;

91 Από το DNA στις πρωτεΐνες Ποιο στοιχείο μεταφέρει πληροφορίες ανάμεσα στο DNA και τις πρωτεΐνες;

92 Γενετικές οδηγίες Οι γενετικές οδηγίες που μεταφέρονται από το DNA καθορίζουν την αλληλουχία των αμινοξέων των πρωτεϊνών. Κάθε φορά που το κύτταρο χρειάζεται μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη: Μια κατάλληλη περιοχή νουκλεοτιδίων (DNA) αντιγράφεται σε ένα άλλο είδος νουκλεϊνικού οξέος, το RNA. Τα RNA αντίγραφα αποτελούν εκμαγείο για τη σύνθεση πρωτεϊνών. Μεταγραφή Information flow Μετάφραση

93 Μεταγραφή: Τμήματα του DNA μεταγράφονται σε RNA RNA: Γραμμικό πολυμερές που αποτελείται από 4 διαφορετικά νουκλεοτίδια. Οι βάσεις των νουκλεοτιδίων είναι: Αδενίνη Adenine (A). Γουανίνη Guanine (G). Κυτοσίνη Cytosine (C). Ουρακίλη Uracile (U).

94 DNA duplex

95 Μετάφραση: To mrna μεταφράζεται σε πρωτεΐνη (1/2) Το RNA μικραίνει κατά πολύ και εξέρχεται του πυρήνα. Στο κυτταρόπλασμα μεταφράζεται σε πρωτεΐνη με βάση το γενετικό κώδικα. 4 νουκλεοτίδια (A, U, G, C) οργανώνονται σε τριπλέτες. Πιθανοί συνδυασμοί: τριπλέτες κωδικοποιούν τα 20 αμινοξέα / 3 μηνύματα τερματισμού. Ένα αμινοξύ κωδικοποιείται από διαφορετικές τριπλέτες / κωδικόνια.

96 Μετάφραση: To mrna μεταφράζεται σε πρωτεΐνη (2/2)

97 Ο κεντρικός ρόλος του μεταφορικού RNA (transfer RNA, trna) (1/3) Μεταφορικό RNA: Συνδέεται τόσο με το κωδικόνιο (τριπλέτα, mrna) όσο και με το αμινοξύ. Αντικωδικόνιο: Συμπληρωματικό του κωδικονίου του mrna. Η διαδικασία της μετάφρασης πραγματοποιείται στο ριβοσωμάτιο. GCC: Alanine

98 Ο κεντρικός ρόλος του μεταφορικού RNA (transfer RNA, trna) (2/3) 1. Τα μεταφορικά RNA (transfer RNA trna) και τα αμινοξέα βρίσκονται ελεύθερα στο κυτταρόπλασμα. 2. Κάθε trna συνδέεται με ένα συγκεκριμένο αμινοξύ. 3. Το trna θα λιμνάσει αν το συμπληρωματικό RNA βρίσκεται στο ριβόσωμα. 4. Το ριβόσωμα μεταφέρεται στην επόμενη τριπλέτα για να συνδέσει το επόμενο trna. 5. Η αλυσίδα των αμινοξέων παίρνει την τελική δομή και η πρωτεΐνη είναι πλέον λειτουργική.

99 Ο κεντρικός ρόλος του μεταφορικού RNA (transfer RNA, trna) (3/3) Έχει υπολογιστεί ότι ένα τυπικό ανθρώπινο κύτταρο συνθέτει περίπου διαφορετικές πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια του κύκλου του (15-20 ώρες)

100 Έκφραση γονιδίων - Κεντρικό Δόγμα Βιολογίας (1/2) Μεταγραφή Μετάφραση Ένα αμινοξύ κωδικοποιείται από τρεις διαδοχικές βάσεις DNA (τριπλέτα)

101 Έκφραση γονιδίων - Κεντρικό Δόγμα Βιολογίας (2/2) 1. Read the DNA sequence: ATGGAAGTATTTAAAGCGC CACCTATTGGGATATAAG 2. Decompose it into successive triplets: ATG GAA GTA TTT AAA GCG CCA CCT ATT GGG ATA TAA G. 3. Translate each triplet into the corresponding amino acid: M E V F K A P P I G I STOP

102 Πιο απλά DNA-RNA: Ακολουθία συμβόλων (συμβολοσειράstring) από ένα αλφάβητο τεσσάρων χαρακτήρων / γραμμάτων: A, C, T, G (DNA) or A, C, U, G (RNA). Πρωτεΐνη: Ακολουθία συμβόλων (συμβολοσειράstring) από ένα αλφάβητο είκοσι χαρακτήρων / γραμμάτων, των 20 αμινοξέων.

103 Η αρχή και το τέλος μιας πρωτεΐνης Κωδικόνιο έναρξης (start codon): Μεθειονίνη - Methionine (Met, M) AUG ή ATG Κωδικόνια τερματισμού (stop codon): Δεν προκύπτει αμινοξύ. UAA ή TAA UAG ή TAG UGA ή TGA Κωδικοποιούσα αλληλουχία (coding sequence, CDS): Αρχίζει με ATG και τελειώνει με ένα κωδικόνιο τερματισμού. Από τη μετάφρασή του προκύπτει μία πρωτεΐνη.

104 Βασικοί ορισμοί Συνοψίζοντας (1/2) Το γονιδίωμα (genome) ενός οργανισμού είναι ένα πλήρες σετ DNA: Τα βακτήρια έχουν περίπου 600,000 ζεύγη βάσεων DNA. Ο άνθρωπος και το ποντίκι έχουν περίπου 3 εκατ. ζεύγη βάσεων DNA. Το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει 24 χρωμοσώματα: Κάθε χρωμόσωμα περιέχει πολλά γονίδια. Γονίδιο (Gene): Βασική φυσική και λειτουργική μονάδα της κληρονομικότητας. Συγκεκριμένες αλληλουχίες DNA κωδικοποιούν (φτιάχνουν) πρωτεΐνες. Πρωτεΐνες (Proteins): Δημιουργούν τη δομή του κυττάρου. Μεγάλα, πολύπλοκα μόρια τα οποία αποτελούνται από δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα (amino acids).

105 Βασικοί ορισμοί Συνοψίζοντας (2/2) a.a.: Amino acids = Αμινοξέα (Πρωτεΐνη). bp: Base pairs = Ζεύγη βάσεων, νουκλεοτιδίων (DNA). mrna: messanger RNA, αλληλουχία νουκλεοτιδίων, η θυμίνη (T) έχει αντικατασταθεί από ουρακίλη (U). Partial, fragment: Μέρος της αλληλουχίας (πρωτεΐνη ή DNA). Gene: Γονίδιο, κομμάτι DNA από το οποίο προκύπτει μία πρωτεΐνη. Start codon: ATG. Κωδικοποιεί τη μεθειονίνη. Stop codon: TAA (UAA), TAG (UAG), TGA (UGA). Δεν κωδικοποιεί αμινοξύ. CDS: Coding sequence, Κωδικοποιούσα αλληλουχία, Γονίδιο. Αρχίζει με ATG και τελειώνει με ένα κωδικόνιο τερματισμού.

106 Γιατί χρειάζεται η βιοπληροφορική; Η βιοπληροφορική είναι ο συνδυασμός της βιολογίας και της πληροφορικής. Οι τεχνολογίες προσδιορισμού αλληλουχίας του DNA έχουν δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες πληροφορίας, οι οποίες μπορούν να αναλυθούν αποτελεσματικά μόνο με υπολογιστές. Μέχρι τώρα, έχει προσδιοριστεί η αλληλουχία για 70 είδη Ο άνθρωπος, ο αρουραίος, ο χιμπατζής, η κότα, και πολλά άλλα. Καθώς αυξάνεται υπερβολικά ο όγκος και η πολυπλοκότητα των πληροφοριών, χρειάζονται περισσότερα υπολογιστικά εργαλεία για την ταξινόμηση των δεδομένων. Η βιοπληροφορική έρχεται να σώσει την κατάσταση!!!

107 Βιο-πληροφορίες Από τη στιγμή που ανακαλύψαμε τον τρόπο που το DNA λειτουργεί ως «εγχειρίδιο οδηγιών» της ζωής, η βιολογία έχει γίνει επιστήμη των πληροφοριών. Τώρα που έχουμε προσδιορίσει την αλληλουχία πολλών διαφορετικών οργανισμών, είμαστε σε θέση να βρούμε το νόημα του DNA μέσω της συγκριτικής γονιδιωματικής, κατά τρόπο παρόμοιο με τη συγκριτική γλωσσολογία. Σιγά-σιγά, μαθαίνουμε το «συντακτικό» του DNA.

108 Από τη δομή στη λειτουργία Η οργανική χημεία μας δείχνει ότι η δομή των μορίων προσδιορίζει τις δυνατές αντιδράσεις τους. Μία μέθοδος μελέτης των πρωτεϊνών είναι να συμπεράνουμε τη λειτουργία τους με βάση τη δομή τους, ειδικά για τις ενεργές θέσεις.

109 Δύο σύντομες εφαρμογές της βιοπληροφορικής BLAST (Basic Local Alignment Search Tool, Βασικό εργαλείο αναζήτησης τοπικών στοιχίσεων). PROSITE (PROtein SITEs and patterns database, Βάση δεδομένων για μοτίβα και θέσεις πρωτεϊνών).

110 BLAST Ένα υπολογιστικό εργαλείο που μας επιτρέπει να συγκρίνουμε δεδομένες αλληλουχίες με τις καταχωρίσεις στις τρέχουσες βιολογικές βάσεις δεδομένων. Ένα εξαιρετικό εργαλείο για την πρόβλεψη των λειτουργιών μιας αλληλουχίας που βασίζεται σε ομοιότητες στοίχισης με γνωστά γονίδια.

111 Βιολογικές βάσεις δεδομένων Άπειρα βιολογικά δεδομένα και δεδομένα αλληλουχιών είναι διαθέσιμα δωρεάν μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων. Υπολογιστικοί αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται για την αποδοτική αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων βιολογικών δεδομένων. Παραδείγματα: NCBI GeneBank: /ncbi.nih.gov Τεράστια συλλογή βάσεων δεδομένων, από τις οποίες ξεχωρίζει η βάση δεδομένων με αλληλουχίες νουκλεοτιδίων. Protein Data Bank / Βάση δεδομένων με τριτοταγείς δομές πρωτεϊνών. SWISSPROT / Βάση δεδομένων με σχολιασμένες αλληλουχίες πρωτεϊνών. PROSITE /kr.expasy.org/prosite Βάση δεδομένων με μοτίβα ενεργών θέσεων πρωτεϊνών.

112 Βάση δεδομένων PROSITE Βάση δεδομένων με ενεργές θέσεις πρωτεϊνών. Ένα εξαιρετικό εργαλείο που προβλέπει την ύπαρξη ενεργών θέσεων σε μια άγνωστη πρωτεΐνη με βάση μια πρωτοταγή αλληλουχία.

113 Μοντελοποίηση Η μοντελοποίηση βιολογικών διεργασιών μας δείχνει αν κατανοούμε μια δεδομένη διεργασία. Λόγω του μεγάλου πλήθους μεταβλητών που υπάρχουν στα βιολογικά προβλήματα, χρειαζόμαστε πανίσχυρους υπολογιστές για να αναλύσουμε ορισμένα βιολογικά ερωτήματα.

114 Μοντελοποίηση πρωτεϊνών Οι αλγόριθμοι απεικόνισης ενεργών θέσεων της κβαντικής χημείας μας επιτρέπουν να δούμε τους πιθανούς μηχανισμούς αντίδρασης και δημιουργίας δεσμών. Η ομόλογη μοντελοποίηση πρωτεϊνών (homologous protein modeling) είναι μια συγκριτική πρωτεϊνωματική μέθοδος με την οποία προσδιορίζεται η τριτοταγής δομή μιας άγνωστης πρωτεΐνης. Οι αλγόριθμοι πρόβλεψης τριτοταγούς αναδίπλωσης απέχουν πολύ από το ιδανικό, αλλά μπορούμε να προβλέψουμε τη δευτεροταγή δομή με ακρίβεια ~80%. Τα ηλεκτρονικά εργαλεία πρόβλεψης με τη μεγαλύτερη ακρίβεια: PSIPred. PHD.

115 Μοντελοποίηση της βιολογίας των συστημάτων Προβλέψεις των αλληλεπιδράσεων ολόκληρων κυττάρων. Διεργασίες οργανιδίων, μοντελοποίηση επιπέδων έκφρασης. Είναι σήμερα εφικτή για συγκεκριμένες διεργασίες (π.χ., μεταβολισμός στο βακτήριο E. coli, απλά κύτταρα). Ανάλυση ισορροπίας ροής (flux balance analysis).

116 Το μέλλον Η βιοπληροφορική βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή ηλικία. Έχουμε να μάθουμε ακόμα πολλά σχετικά με το πώς οι πρωτεΐνες μπορούν να χειρίζονται μια αλληλουχία ζευγών βάσεων με τόσο συγκεκριμένο τρόπο, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα έναν πλήρως λειτουργικό οργανισμό. Επομένως, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες προς όφελος της ανθρωπότητας, χωρίς να τις καταχραστούμε;

117 Πηγές Daniel Sam, Greedy Algorithm, παρουσίαση. Glenn Tesler, Genome Rearrangements in Mammalian Evolution: Lessons from Human and Mouse Genomes, παρουσίαση. Ernst Mayr, What evolution is. Neil C. Jones, Pavel A. Pevzner, Εισαγωγή στους αλγορίθμους βιοπληροφορικής. Alberts, Bruce, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter. Molecular Biology of the Cell. New York: Garland Science Mount, Ellis, Barbara A. List. Milestones in Science & Technology. Phoenix: The Oryx Press Voet, Donald, Judith Voet, Charlotte Pratt. Fundamentals of Biochemistry. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc Campbell, Neil. Biology, 3η έκδοση. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., Snustad, Peter και Simmons, Michael. Principles of Genetics. John Wiley & Sons, Inc, 2003.

118 Οικογένειες αμινοξέων (1/4) 1. Όξινα Έχουν αρνητικό φορτίο 2. Βασικά Έχουν θετικό φορτίο 3. Πολικά, μη φορτισμένα - Υδρόφιλα 4. Μη πολικά - Υδρόφοβα R-group R-group

119 Οικογένειες αμινοξέων (2/4) 1. Όξινα Έχουν αρνητικό φορτίο 2. Βασικά Έχουν θετικό φορτίο 3. Πολικά, μη φορτισμένα - Υδρόφιλα 4. Μη πολικά - Υδρόφοβα R-group R-group R-group

120 Οικογένειες αμινοξέων (3/4) 1. Όξινα Έχουν αρνητικό φορτίο 2. Βασικά Έχουν θετικό φορτίο 3. Πολικά, μη φορτισμένα - Υδρόφιλα 4. Μη πολικά - Υδρόφοβα R-group R-group R-group R-group R-group R-group R-group

121 Οικογένειες αμινοξέων (4/4) 1. Όξινα Έχουν αρνητικό φορτίο 2. Βασικά Έχουν θετικό φορτίο 3. Πολικά, μη φορτισμένα - Υδρόφιλα 4. Μη πολικά - Υδρόφοβα R-group R-group R-group R-group R-group R-group R-group R-group

122 Διαφορές DNA και RNA A, U, C, G A, T, C, G

123 Τέλος 3 ης Διάλεξης: Ιστορική Αναδρομή & Βασικές Αρχές Βιολογίας tzallas@teiep.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Παύλος Αντωνίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Παύλος Αντωνίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Παύλος Αντωνίου Με μια ματιά: Εισαγωγή στη Βιολογία Ευθυγράμμιση Ακολουθιών Αναζήτηση ομοίων ακολουθιών από βάσεις δεδομενων Φυλογενετική πρόβλεψη Πρόβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 14: Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (DNA) 14.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 14: Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (DNA) 14.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 14: Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (DNA) 14.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες του DNA αποτελούνται από νουκλεοτίδια τα οποία ενώνονται με φωσφοδιεστερικούς δεσμούς. Πιο συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοπληροφορική Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Περιεχόμενα Παρουσίασης Βιολογικό υπόβαθρο Το κεντρικό αξίωμα Σύνοψη της Βιοπληροφορικής Ερευνητικές περιοχές Πηγές πληροφοριών Τι είναι η Βιοπληροφορική Βιο Πληροφορική μοριακή

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία

Θέματα πριν τις εξετάσεις. Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία Θέματα πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Καλή επιτυχία 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Μετουσίωση είναι το φαινόμενο α. κατά το οποίο συνδέονται δύο αμινοξέα για τον σχηματισμό μιας πρωτεΐνης β. κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του

ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του ΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟ ΔΕΣΜΟ. 1. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. δ 2. β 3. γ 4. γ 5. β Β. Ερωτήσεις σωστού λάθους 1. Λάθος 2. Σωστό 3. Λάθος 4. Λάθος 5. Σωστό ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ DNA ΚΑΙ RNA. Θανος Εξαρχου Γ1

ΤΟ DNA ΚΑΙ RNA. Θανος Εξαρχου Γ1 ΤΟ DNA ΚΑΙ RNA Θανος Εξαρχου Γ1 ΤΟ DNA Το δε(σ)οξυριβο(ζο)νουκλεϊ(νι)κό οξu είναι νουκλεϊκό οξύ που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής

Διαβάστε περισσότερα

8. Σε στέλεχος του βακτηρίου E.coli δε λειτουργεί το γονίδιο που παράγει τον καταστολέα του οπερόνιου της λακτόζης. Ποιο είναι το αποτέλεσμα σε σχέση

8. Σε στέλεχος του βακτηρίου E.coli δε λειτουργεί το γονίδιο που παράγει τον καταστολέα του οπερόνιου της λακτόζης. Ποιο είναι το αποτέλεσμα σε σχέση Γονιδιακή ρύθμιοη 1. Εντοπίστε δύο διαφορές στον έλεγχο της γονιδιακής έκφρασης ανάμεσα στους προκαρυωτικούς και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Α. Η ρύθμιση της γσνιδιακής έκφρασης στους προκαρυωτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου

Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Απρίλιος Μάιος 12 Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου (Ερωτήσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον) 1. Τι είναι τα βιομόρια και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους; Βιομόρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο 1. Με ποιο μηχανισμό αντιγράφεται το DNA σύμφωνα με τους Watson και Crick; 2. Ένα κύτταρο που περιέχει ένα μόνο χρωμόσωμα τοποθετείται σε θρεπτικό υλικό που περιέχει ραδιενεργό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 24 ΜΑΪΟΥ 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 24 ΜΑΪΟΥ 2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 24 ΜΑΪΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. α Α4. δ Α5. α ΘΕΜΑ Β Β1. Σελ. 123 124 σχολ. βιβλίου: «Η διαδικασία που ακολουθείται παράγουν το ένζυμο ADA». Β2. Σελ. 133 σχολ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. γ Α3. α Α4. β Α5. β ΘΕΜΑ B B1. B2.

ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. γ Α3. α Α4. β Α5. β ΘΕΜΑ B B1. B2. ΘΕΜΑ Α Α1. γ (το πριμόσωμα) Α2. γ (οι υποκινητές και οι μεταγραφικοί παράγοντες κάθε γονιδίου) Α3. α (μεταφέρει ένα συγκεκριμένο αμινοξύ στο ριβόσωμα) Α4. β (αποδιάταξη των δύο συμπληρωματικών αλυσίδων)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γʹ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ 1ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 2.1: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Ι. ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 2.1: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ Ι. ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 2.1: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ Γίνεται σύνθεση DNA. Γίνεται σύνθεση RNA. Εξασφαλίζεται η διαιώνιση της γενετικής

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 24 Μαΐου 2013. Απαντήσεις Θεμάτων

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 24 Μαΐου 2013. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 24 Μαΐου 2013 Απαντήσεις Θεμάτων ΘΕΜΑ Α Α1. Βασική μονάδα οργάνωσης αποτελεί το Γ. νουκλεόσωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο 1. γ 2. γ 3. β 4. α 5. δ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο 1. γ 2. γ 3. β 4. α 5. δ ΘΕΜΑ 1ο 1. γ 2. γ 3. β 4. α 5. δ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οργά νωση Γενετικού Υλικού

Οργά νωση Γενετικού Υλικού Βιολογία Γ Γυμνασίου: Διατήρηση και Συνέχεια της Ζωής Οργά νωση Γενετικού Υλικού Γονίδιο: Η μονάδα της κληρονομικότητας. Ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι από το DNA που αποθηκεύει πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δʹ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δʹ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δʹ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α A1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α A1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ ΘΕΜΑ Α A1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Βιολογίας στα Κεφάλαια 1 έως 4 ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Διαγώνισμα Βιολογίας στα Κεφάλαια 1 έως 4 ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Διαγώνισμα Βιολογίας στα Κεφάλαια 1 έως 4 ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. β Α3. β Α4. β Α5. β ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ B B1. Ο όρος γονιδιακή έκφραση αναφέρεται συνήθως σε όλη τη διαδικασία με την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 2ο

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 2ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 2ο 1. Δύο μόρια DΝΑ αποτελούνται το καθένα από 10.000 ζεύγη αζωτούχων βάσεων με 14 Ν. Τα μόρια μεταφέρονται σε περιβάλλον με ραδιενεργά νουκλεοτίδια που περιέχουν 15

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Χημική σύσταση του κυττάρου. Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση:

KΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Χημική σύσταση του κυττάρου. Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση: KΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Χημική σύσταση του κυττάρου Ενότητα 1.1: Χημεία της ζωής Ενότητα 2.1: Μακρομόρια Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση: 1. Για ποιο λόγο θεωρείται αναγκαία η σταθερότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Χημικά στοιχεία που συνθέτουν τους οργανισμούς Ο C, το H 2, το O 2 και το N 2 είναι τα επικρατέστερα στους οργανισμούς σε ποσοστό 96% κ.β. Γιατί; Συμμετέχουν σε σημαντικό βαθμό στη σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 04 Ιουνίου 2014. Απαντήσεις Θεμάτων

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 04 Ιουνίου 2014. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 04 Ιουνίου 2014 Απαντήσεις Θεμάτων ΘΕΜΑ Α A1. Τα πλασμίδια είναι: δ. κυκλικά δίκλωνα μόρια DNA

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑ 2.4 ΣΤΑΔΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ σ ε λ ί δ α 1 ΕΙΚΟΝΑ 4.2β ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Να συμπληρώσετε τα κενά πλαίσια της εικόνας με την κατάλληλη λέξη ή φράση 2. Να γράψετε τον προσανατολισμό της μετακίνησης του ριβοσώματος

Διαβάστε περισσότερα

1. Πού πραγματοποιούνται η αντιγραφή και η μεταγραφή; ΘΩΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. 2. Ποιες είναι οι κατηγορίες γονιδίων με κριτήριο το προϊόν της μεταγραφής τους;

1. Πού πραγματοποιούνται η αντιγραφή και η μεταγραφή; ΘΩΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. 2. Ποιες είναι οι κατηγορίες γονιδίων με κριτήριο το προϊόν της μεταγραφής τους; Βιολογία Γ Ενιαίου Λυκείου / Θετική Κατεύθυνση κεφαλαιο 2ο: αντιγραφη, εκφραση και ρυθμιση τησ ΓενετικηΣ ΠληροφοριαΣ 1. Πού πραγματοποιούνται η αντιγραφή και η μεταγραφή; Ευκαρυωτικά κύτταρα: στον πυρήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ-ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ-ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ-ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Υποενότητες 4.1 και 4.2 1. Το αντικωδικόνιο που βρίσκεται στο trna συνδέεται (βάλτε σε κύκλο το σωστό): α. Με το αμινοξύ β. Με το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (C, H, N, O) 96% ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (πχ. Na, K, P, Ca, Mg) 4% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Fe, I) 0,01%

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (C, H, N, O) 96% ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (πχ. Na, K, P, Ca, Mg) 4% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Fe, I) 0,01% ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (C, H, N, O) 96% ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (πχ. Na, K, P, Ca, Mg) 4% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Fe, I) 0,01% Ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο συμμετέχουν, σε σημαντικό βαθμό, στη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 02/12/2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 02/12/2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΜΙΣΚΗ &ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ: 270727 222594 ΑΡΤΑΚΗΣ 12 - Κ. ΤΟΥΜΠΑ THΛ: 919113 949422 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 02/12/2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Ασκήσεων ΚΕΦ. 2ο

Μεθοδολογία Ασκήσεων ΚΕΦ. 2ο Μεθοδολογία Ασκήσεων ΚΕΦ. 2ο 1. Ασκήσεις με βάση το μηχανισμό αντιγραφής του DΝΑ. Το DΝΑ αντιγράφεται με ημισυντηρητικό τρόπο. Η κατεύθυνση της αντιγραφής είναι πάντα 5 3. Στο αρχικό μόριο δεν περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Βιοτεχνολογία Φυτών. Μοριακοί Δείκτες (Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία)

Βιοτεχνολογία Φυτών. Μοριακοί Δείκτες (Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία) Βιοτεχνολογία Φυτών ΔΠΘ / Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΜΣ Αειφορικά Συστήματα Παραγωγής και Περιβάλλον στη Γεωργία Μοριακοί Δείκτες (Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία) Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 2: Βιοϊατρική Τεχνολογία - Biomedical Technology Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο 1. α 2. γ 3. δ 4. γ 5. β 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 2ο 1. Σχολικό βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ DNA ΣΕ RNA

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ DNA ΣΕ RNA ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΤΡΙΜΗΝΟΥ Γ 4 23.1.12 ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ DNA ΣΕ RNA ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΗΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ (Deoxyribonucleic acid -

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΝΕΟ & ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 27/05/2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΠ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Θέμα Α Α1:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Β ΛΥΚΕΙΟΥ) ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό κάθε μιας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1-5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις

Ενδεικτικές απαντήσεις ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ενδεικτικές απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ 1. Το γενεαλογικό δένδρο είναι η διαγραμματική απεικόνιση των μελών μιας οικογένειας για πολλές γενιές, στην οποία αναπαριστώνται οι γάμοι, η σειρά των γεννήσεων, το φύλο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α A1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α A1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ ΘΕΜΑ Α A1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Πώς από το DNA φτάνουμε στις πρωτεΐνες

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Πώς από το DNA φτάνουμε στις πρωτεΐνες ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Πώς από το DNA φτάνουμε στις πρωτεΐνες Αντιγραφή του DNA o Ο μηχανισμός αντιγραφής του DNA ονομάζεται ημισυντηρητικός διότι κατά την αντιγραφή του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦ /12/2017

ΘΕΜΑΤΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦ /12/2017 ΘΕΜΑΤΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦ 1-2-4 03/12/2017 ΘΕΜΑ A Α. Να επιλέξετε την ορθή πρόταση στα παρακάτω: Α1. Βασική μονάδα οργάνωσης της χρωματίνης αποτελεί το α. νουκλεοτίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κεφάλαια: 1 o 2 o ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κεφάλαια: 1 o 2 o ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κεφάλαια: 1 o 2 o ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑ 1 ο Να επιλέξτε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ή στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ_ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ_ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Θα πρέπει να γνωρίζετε: Τη χημική σύσταση και τη δομή των νουκλεοτιδίων Πώς σχηματίζεται μια πολυνουκλεοτιδική αλυσίδα Πώς σταθεροποιείται η διπλή έλικα του DNA Τι υποδηλώνει ο όρος συμπληρωματικές αλυσίδες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ 1 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ Μ.Δ.Ε

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ 1 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ Μ.Δ.Ε ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ον. ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ. 1. Τη δομή της δίκλωνης έλικας πάρα πολύ καλά. 2. Τους δεσμούς υδρογόνου μεταξύ των συμπληρωματικών βάσεων και την επίπτωσή

Διαβάστε περισσότερα

Μόρια-κλειδιά των ζωντανών οργανισμών καθώς περιέχουν την γενετική πληροφορία Νουκλεϊκά οξέα:

Μόρια-κλειδιά των ζωντανών οργανισμών καθώς περιέχουν την γενετική πληροφορία Νουκλεϊκά οξέα: Μόρια-κλειδιά των ζωντανών οργανισμών καθώς περιέχουν την γενετική πληροφορία 1. Δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ (DNA) Νουκλεϊκά οξέα: Φορέας της γενετικής πληροφορίας 2. Ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA) Συμμετοχή στην

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 04 Ιουνίου 2014. Απαντήσεις Θεμάτων

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 04 Ιουνίου 2014. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Ημ/νία: 04 Ιουνίου 2014 Απαντήσεις Θεμάτων ΘΕΜΑ Α A1. Τα πλασμίδια είναι: δ. κυκλικά δίκλωνα μόρια DNA

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Β ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Α1. β. Α2. γ. Α3. δ. Α4. γ. Α5. β Β1. 5, 4, 2, 1, 3. Β2. Τα δομικά μέρη του οπερονίου της λακτόζης είναι κατά σειρά τα εξής:

ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Β ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Α1. β. Α2. γ. Α3. δ. Α4. γ. Α5. β Β1. 5, 4, 2, 1, 3. Β2. Τα δομικά μέρη του οπερονίου της λακτόζης είναι κατά σειρά τα εξής: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. δ Α4. γ Α5. β ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή. Αλέξανδρος Τζάλλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ.

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή. Αλέξανδρος Τζάλλας   Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ. Βιοπληροφορική Αλέξανδρος Τζάλλας e-mail: tzallas@teiep.gr ΤΕΙ Ηπείρου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Περιεχόμενα Διάλεξης Βιολογικό υπόβαθρο Το κεντρικό αξίωμα Σύνοψη της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. β Α3. δ Α4. γ Α5. γ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Γ 3 Α 4 Β 5 Α 6 Α 7 Γ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. β Α3. δ Α4. γ Α5. γ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Γ 3 Α 4 Β 5 Α 6 Α 7 Γ ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. β Α3. δ Α4. γ Α5. γ 1 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ημερομηνία: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ημερομηνία: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ημερομηνία: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Βιολογία Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Βιολογία Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2013-2014 ΓΕ.Λ. ΣΟΡΩΝΗΣ ΜΑΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Κεφάλαιο 1 ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Ταξίδι στο χρόνο 1869 Απομονώνεται DNA από τον κυτταρικό πυρήνα 1903 Αποδεικνύεται ότι τα χρωμοσώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Διατήρηση και συνέχεια της ζωής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Διατήρηση και συνέχεια της ζωής ΚΕΑΛΑΙΟ 5 ιατήρηση και συνέχεια της ζωής 5.2 H ροή της γενετικής πληροφορίας 3 Πώς βρέθηκε η δομή του DNA στο χώρο; Η ανακάλυψη της δομής του DNA πραγματοποιήθηκε το 1953 από τους Watson και Crick. Από

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών. Το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων. Το κύριο λειτουργικό μόριο

Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών. Το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων. Το κύριο λειτουργικό μόριο Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών Το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων. Το κύριο λειτουργικό μόριο Πρωτεΐνες Κύριο συστατικό κυττάρου Δομικοί λίθοι αλλά και επιτελεστές λειτουργίας κυττάρου ένζυμα, μεταφορά,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Το Γενετικό Υλικό 1.

Κεφάλαιο 1: Το Γενετικό Υλικό 1. Κεφάλαιο 1: Το Γενετικό Υλικό 1. Ο πνευμονιόκοκκος είναι: α. μύκητας β. βακτήριο γ. ιός δ. πρωτόζωο 2. Στο πείραμα του Griffith τι αποτελέσματα είχε ο εμβολιασμός με βακτήρια, θάνατο(θ) ή επιβίωση (Ε),

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Σιαφάκας Λέκτορας Διαγνωστικής Ιολογίας Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Νικόλαος Σιαφάκας Λέκτορας Διαγνωστικής Ιολογίας Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νικόλαος Σιαφάκας Λέκτορας Διαγνωστικής Ιολογίας Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» DNA RNA: ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ DNA RNA: Βασικά Χαρακτηριστικά Ρόλος Κεντικό Δόγμα της Βιολογίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΘΕΜΑ Α Α1. δ Α2. γ Α3. β Α4. γ Α5. β ΘΕΜΑ Β Β1. Η σειρά των βημάτων που οδηγούν στην κατασκευή καρυότυπου είναι: 4, 2, 1, 6, 3, 5 Β2. α.

Διαβάστε περισσότερα

5 GTG CAC CTG ACT CCT GAG GAG 3 3 CAC GTG GAC TGA GGA CTC CTC 5

5 GTG CAC CTG ACT CCT GAG GAG 3 3 CAC GTG GAC TGA GGA CTC CTC 5 Βιολογία Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Απαντήσεις διαγωνίσματος στο Κεφάλαιο 4 ο ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. β Α3. γ Α4. β Α5. β ΘΕΜΑ B B1. Ο κλώνος είναι μια ομάδα πανομοιότυπων μορίων, κυττάρων, ή οργανισμών. B2. Η υβριδοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Νουκλεϊκά οξέα: νήµατα και αγγελιαφόροι της ζωής

Νουκλεϊκά οξέα: νήµατα και αγγελιαφόροι της ζωής Νουκλεϊκά οξέα: νήµατα και αγγελιαφόροι της ζωής Αριστοτέλης Κωτίτσας Οι λειτουργίες των οργανισµών πραγµατοποιούνται χάρη στις πρωτεΐνες. Ο βιολογικός ρόλος των πρωτεϊνών καθορίζεται από τη µορφή τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. δ Α4. γ Α5. β

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. δ Α4. γ Α5. β ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. δ Α4. γ Α5. β 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ. Τα χημικά μόρια που οικοδομούν τους οργανισμούς

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ. Τα χημικά μόρια που οικοδομούν τους οργανισμούς ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Τα χημικά μόρια που οικοδομούν τους οργανισμούς Μελέτη φαινομένου της ζωής o Η μελέτη του φαινομένου της ζωής ξεκινά από το μοριακό επίπεδο δηλαδή από τα χημικά μόρια που οικοδομούν

Διαβάστε περισσότερα

γ ρ α π τ ή ε ξ έ τ α σ η σ τ ο μ ά θ η μ α ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

γ ρ α π τ ή ε ξ έ τ α σ η σ τ ο μ ά θ η μ α ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ γ ρ α π τ ή ε ξ έ τ α σ η σ τ ο μ ά θ η μ α ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη: Γ Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητές: Θ Ε Μ Α A 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: Α1. Το γονίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1 ΚΑΙ 2

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1 ΚΑΙ 2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1 ΚΑΙ 2 ΘΕΜΑ 1 ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 -ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 -ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ- ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ (Ιανουάριος 2014) 1 ο ΘΕΜΑ Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Μία απάντηση είναι η σωστή. 1. Υβριδοποίηση: Α. Είναι ιδιότητα του DNA

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα Θέματα Βιολογίας Προσανατολισμού

Ενδεικτικές απαντήσεις στα Θέματα Βιολογίας Προσανατολισμού Ενδεικτικές απαντήσεις στα Θέματα Βιολογίας Προσανατολισμού Θέμα Α Α1) γ Α2) γ Α3) δ Α4) β Α5) β Θέμα Β Β1. Α = υδροξύλιο, Β = πρωταρχικό τμήμα, Γ = θέση έναρξης αντιγραφής, Δ = φωσφορική ομάδα, Ε = τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας Διδακτική με έμφαση στις βιοεπιστήμες Μαρία Ευαγγελία Βασιλογιάννη Στοιχεία Μαθήματος 1. Μάθημα : Βιολογία 2. Τίτλος ενότητας: Η ροή της γενετικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2008

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2008 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γ Γενικού Λυκείου Θετικής κατεύθυνσης. Κεφάλαιο 1α Το Γενετικό Υλικό

Βιολογία Γ Γενικού Λυκείου Θετικής κατεύθυνσης. Κεφάλαιο 1α Το Γενετικό Υλικό Βιολογία Γ Γενικού Λυκείου Θετικής κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1α Το Γενετικό Υλικό Το DNA είναι το γενετικό υλικό Αρχικά οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι πρωτεΐνες αποτελούσαν το γενετικό υλικό των οργανισμών.

Διαβάστε περισσότερα

φροντιστήρια Απαντήσεις Βιολογίας Γ λυκείου Προσανατολισμός Θετικών Σπουδών

φροντιστήρια   Απαντήσεις Βιολογίας Γ λυκείου Προσανατολισμός Θετικών Σπουδών Απαντήσεις Βιολογίας Γ λυκείου Προσανατολισμός Θετικών Σπουδών Θέμα Α Α1. α. 2 β. 1 γ. 4 δ. 1 ε. 2 Θέμα Β Β1. α. 1-Γ, 2-Γ, 3-Β, 4-Β, 5-Α, 6-B, 7-Α β. 1. Σύμπλοκο έναρξης πρωτεϊνοσύνθεσης: Το σύμπλοκο που

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 4 DNA, RNA και η ροή των γενετικών πληροφοριών

Κεφ. 4 DNA, RNA και η ροή των γενετικών πληροφοριών Κεφ. 4 DNA, RNA και η ροή των γενετικών πληροφοριών Η οικογενειακή ομοιότητα, οφείλεται στα κοινά γονίδια. Τα γονίδια πρέπει να εκφραστούν για να έχουν αποτέλεσμα, και η έκφραση αυτή ρυθμίζεται από πρωτεΐνες.

Διαβάστε περισσότερα

) 4 x 10 5 ) 2 x 10 5

) 4 x 10 5 ) 2 x 10 5 1 & ( ) 27 2016 - : ( ) ( ) : (5) 1 5,,,. 1.. DNA. DNA. DNA. RNA. 2.. 46... DNA 1,5 x 10 9. 3. Dolly. DNA.. 1. DNA. 4. (ADA),. AIDS.... 1 5 2 & 5. Ti. Agrobacterium tumefaciens. T 2. DNA.. 1. N,,,. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος. Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος. Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας Βιοπληροφορική Ι Παντελής Μπάγκος Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας Λαµία 2006 1 Βιοπληροφορική Ι Εισαγωγή: Ορισµός της Βιοπληροφορικής, Υποδιαιρέσεις της Βιοπληροφορικής, Τα είδη των δεδοµένων στη Βιοπληροφορική.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ στο 2 ο κεφάλαιο

ΑΣΚΗΣΕΙΣ στο 2 ο κεφάλαιο ΑΣΚΗΣΕΙΣ στο 2 ο κεφάλαιο 1. Ένας κλώνος ενός γονιδίου προκαρυωτικού κυττάρου έχει την παρακάτω αλληλουχία βάσεων: AAAATGTATACGGGCGCTGATACGGCAAACCCACTCATGTAA Βρείτε: Α) την αλληλουχία των βάσεων του mrna

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ (YΠΟ ΕΚ ΟΣΗ): ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ (YΠΟ ΕΚ ΟΣΗ): ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ (YΠΟ ΕΚ ΟΣΗ): ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (Περιέχει 67 ερωτήσεις θεωρίας µε απαντήσεις, 116 ασκήσεις ανοικτού- κλειστού τύπου µε µ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2005 1 ε π α ν α λ η π τ ι κ ά θ έ µ α τ α 2 0 0 5 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο A: 1-Α, 2-, 3-Γ, 4-Β, 5-Β ΜΟΝΑ ΕΣ 15 (3Χ5) Β. 1. Σωστή, 2. Λανθασµένη,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης. Κεφάλαιο 2 ο Αντιγραφή, έκφραση & ρύθμιση της γενετικής πληροφορίας

Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης. Κεφάλαιο 2 ο Αντιγραφή, έκφραση & ρύθμιση της γενετικής πληροφορίας Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 2 ο Αντιγραφή, έκφραση & ρύθμιση της γενετικής πληροφορίας Αντιγραφή του DNA Οι Watson & Crick το 1953 μαζί με το μοντέλο της διπλής έλικας, πρότειναν και έναν τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 11 Ιουνίου 2015 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Απαντήσεις Θεμάτων Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. α Α4. γ Α5. δ ΘΕΜΑ B Β1. 1. Β 2. Γ 3. Α

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Γενετική και στη Γονιδιωματική Τι είναι η κληρονομικότητα, και πώς μεταβιβάζεται η πληροφορία από γενιά σε γενιά;

Εισαγωγή στη Γενετική και στη Γονιδιωματική Τι είναι η κληρονομικότητα, και πώς μεταβιβάζεται η πληροφορία από γενιά σε γενιά; ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 12 26/10/2016 Κεφάλαιο 3 Α μέρος Εισαγωγή στη Γενετική και στη Γονιδιωματική Τι είναι η κληρονομικότητα, και πώς μεταβιβάζεται η πληροφορία από γενιά σε γενιά; Ποια είναι η δομή

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Προσανατολισμού

Βιολογία Προσανατολισμού ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1 & 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Θέμα Α: Α1.β, Α2.δ, Α3.γ, Α4.γ, Α5.γ Θέμα Β: Β1. Ο 1 ος ιός παρατηρούμε ότι περιέχει Τ, άρα το γενετικό του υλικό είναι DNA, στο οποίο παρατηρούμε ότι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδες 372 Αντιγραφή Μεταγραφή Ρύθμιση της Γενετική πληροφορίας

Σελίδες 372 Αντιγραφή Μεταγραφή Ρύθμιση της Γενετική πληροφορίας Σελίδες 372 Αντιγραφή Μεταγραφή Ρύθμιση της Γενετική πληροφορίας Ερωτήσεις «Θεωρίας και Επισημάνσεις» Ερωτήσεις «πολλαπλής επιλογής» Ερωτήσεις τύπου «Σωστό Λάθος» Ερωτήσεις «Κρίσεως-Συνδυαστικές» Αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Γενετική

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Γενετική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Γενετική Ενότητα 4.1: Κύκλος ζωής του κυττάρου Ενότητα 4.2: Μοριακή γενετική. (Το κεντρικό δόγμα της βιολογίας - Αντιγραφή - Μεταγραφή - Μετάφραση του DNA - Η χρωματίνη και το χρωμόσωμα) Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα

Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα Καρυπίδης Γεώργιος (Μ27/03) Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωάννης Βλαχάβας MIS Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Φεβρουάριος 2005 Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 IOYNIOY 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 IOYNIOY 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 IOYNIOY 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. δ Α2. δ Α3. β Α4. γ Α5. α ΘΕΜΑ Β Β1. Α I Β IV Γ VI

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική Ι (ΜΕΡΟΣ Α) Βιοπληροφορική Ανάλυση Γονιδιωμάτων. Εισαγωγή στης Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων

Βιοπληροφορική Ι (ΜΕΡΟΣ Α) Βιοπληροφορική Ανάλυση Γονιδιωμάτων. Εισαγωγή στης Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Βιοπληροφορική Ι (ΜΕΡΟΣ Α) Βιοπληροφορική Ανάλυση Γονιδιωμάτων Εισαγωγή στης Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Η επιστήμη της Βιολογίας έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μια υπερπλούσια σε πληροφορίες επιστήμη.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. δ 3. β 4. δ 5. β ΘΕΜΑ 2ο 1. Σχολικό βιβλίο, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση.

Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση. Κεφάλαιο 4: Γενετική Α. Αντιγραφή - Μεταγραφή - Μετάφραση του DNA Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση. 1. Τι είναι κωδικόνιο; 2. Που γίνεται η σύνθεση πρωτεϊνών στο κύτταρο;

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α1 γ Α2 β Α3 α Α4 δ Α5 α ΘΕΜΑ Β Β1. Σχολικό βιβλίο, Σελ.: 123-124: «Η διαδικασία που ακολουθείται με ενδοφλέβια ένεση στον οργανισμό». Β2. Σχολικό βιβλίο, Σελ.: 133: «Διαγονιδιακά

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 04/11/2018 Νότα Λαζαράκη Αλέξανδρος Παπαγιαννακόπουλος ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το πλεονέκτημα της χρήσης του DNA των φάγων λ, ως φορέα κλωνοποίησης είναι ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε σε αυτόν μεγαλύτερα κομμάτια DNA.

Το πλεονέκτημα της χρήσης του DNA των φάγων λ, ως φορέα κλωνοποίησης είναι ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε σε αυτόν μεγαλύτερα κομμάτια DNA. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2 ο,4 ο ΚΕΦ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Θέμα Α: Α1.β, Α2.δ, Α3.β, Α4.γ, Α5.γ Θέμα Β: Β1. Οι υποκινητές και οι μεταγραφικοί παράγοντες αποτελούν τα ρυθμιστικά στοιχεία της μεταγραφής

Διαβάστε περισσότερα

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ 92 στοιχεία στο φλοιό της Γης 27 απαραίτητα για τη ζωή H, Ο, Ν, C αποτελούν το 96% κ.β S, Ca, P, Cl, K, Na, Mg αποτελούν το 4% κ.β. Fe, I Ιχνοστοιχεία αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Β. Σελ 60 σχολικού: «Η αποµόνωση του συνολικού έως και σελ 61 από µία cdna βιβλιοθήκη.». Γ. ι ι α α α ι α α ι α α α! " # $ % & ' ( ) ( ) ( * % + α ι α

Β. Σελ 60 σχολικού: «Η αποµόνωση του συνολικού έως και σελ 61 από µία cdna βιβλιοθήκη.». Γ. ι ι α α α ι α α ι α α α!  # $ % & ' ( ) ( ) ( * % + α ι α ! THΛ: 270727 222594 THΛ: 919113 949422 Απαντήσεις: " # $ % & ' 1=γ, 2=β, 3=γ, 4=β, 5=δ. " # $ % ( ' εδοµένα από την ανάλυση του ποσοστού των βάσεων σε µόρια DNA από διαφορετικούς οργανισµούς έδειχναν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 04/11/2018 Νότα Λαζαράκη Αλέξανδρος Παπαγιαννακόπουλος ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Βιοχημική εξέλιξη

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Βιοχημική εξέλιξη ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Βιοχημική εξέλιξη ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ Τι είναι ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ DNA ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ (Δεσμοί, ενέργεια, δομή) ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Υπάρχει μια συνεχή εξελικτική

Διαβάστε περισσότερα

α) φυτοαιματογλουτίνη, κολχικίνη

α) φυτοαιματογλουτίνη, κολχικίνη ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 2ο και 4ο ΘΕΜΑ Α ΜΟΝΑΔΕΣ 25 Να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις επιλέγοντας την λανθασμένη πρόταση ανάμεσα στις σωστές ή την σωστή ανάμεσα στις λανθασμένες. Α.Το καλαμπόκι (zeamays)

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1. Ο γενετικός κώδικας είναι ένας κώδικας αντιστοίχισης των κωδικονίων του mrna με αμινοξέα στην πολυπεπτιδική αλυσίδα. Σύμφωνα με αυτόν η 3 μετάφραση όλων των mrna αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

www.epignosi.edu.gr ΘΕΜΑ Α

www.epignosi.edu.gr ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή τη φράση, η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ EIKONA 2.1 Ημισυντηρητικός μηχανισμός αντιγραφής του DNA 1. Να γράψετε τα ένζυμα που (α) προκαλούν ξετύλιγμα των αλυσίδων του αρχικού (μητρικού μορίου) DNA και (β) συνθέτουν τις νέες αλυσίδες του DNA.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. δ Α4. β Α5. α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. δ Α4. β Α5. α ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. δ Α4. β Α5. α 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα