ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ & ΦΟΒΙΕΣ. Υωτεινό Πολυχρόνη Αναπλ. Καθηγότρια Σμόμα Χυχολογύασ, ΕΚΠΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ & ΦΟΒΙΕΣ. Υωτεινό Πολυχρόνη Αναπλ. Καθηγότρια Σμόμα Χυχολογύασ, ΕΚΠΑ"

Transcript

1 ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ & ΦΟΒΙΕΣ Υωτεινό Πολυχρόνη Αναπλ. Καθηγότρια Σμόμα Χυχολογύασ, ΕΚΠΑ

2 ΟΡΙΜΟΙ Ωγχοσ Δυςϊρεςτη ςυναιςθηματικό κατϊςταςη που εκδηλώνεται ωσ αντύδραςη ςε προκλόςεισ ό κινδύνουσ του περιβϊλλοντοσ. Το ϊτομο κατακλύζεται από αρνητικό ςυναύςθημα πωσ κϊτι ςυμβαύνει ό θα ςυμβεύ & δεν μπορεύ να το ελϋγξει. Εκφρϊζεται ςωματικϊ, ψυχολογικϊ & ςε επύπεδο ςυμπεριφορϊσ, & ερμηνεύεται με βϊςη τη γενετικό προδιϊθεςη, την ιδιοςυγκραςύα του παιδιού, οικογενειακούσ παρϊγοντεσ, εμπειρύεσ μϊθηςησ, πρακτικϋσ γονϋων κ.α. Λειτουργεύ για να μασ προειδοποιόςει ότι κινδυνεύουμε από κϊτι ό για να μασ κινητοποιόςει προσ οριςμϋνεσ ςυμπεριφορϋσ. π.χ. ϋνα παιδύ κϊνει επανϊληψη πριν από ϋνα διαγώνιςμα ό κοιτϊζει & από τισ δύο πλευρϋσ το δρόμο πριν τον διαςχύςει. Υοβύα Πολλϊ παιδιϊ αντιμετωπύζουν όπιουσ φόβουσ. Φοβύα αναφϋρεται ωσ «παρϊλογοσ» φόβοσ από τουσ γύρω & δεν δικαιολογεύται από τισ υπϊρχουςεσ ςυνθόκεσ ό τουσ δεύκτεσ ανϊπτυξησ του παιδιού. Ο φόβοσ αυτόσ επιμϋνει χωρύσ να αναγνωρύζεται ϊμεςη απειλό, το παιδύ φοβϊται υπερβολικϊ & αποφεύγει ςυγκεκριμϋνεσ ςυνθόκεσ ό αντικεύμενα που προκαλούν φόβο & περιορύζει ό αναςτϋλλει ςημαντικϋσ δραςτηριότητεσ. Χαρακτηρύζεται από μια αύςθηςη αυξημϋνησ κινητοπούηςησ & από ϋντονη ανϊγκη του ατόμου να ξεφύγει από την κατϊςταςη που του δημιουργεύ φόβο. Όταν τα ςωματικϊ ςυμπτώματα τησ κινητοπούηςησ ςτον φόβο προκαλούνται χωρύσ εμφανό κύνδυνο ό απειλό & εύναι ιδιαύτερα ϋντονα αναφερόμαςτε ςτην ϋννοια του πανικού.

3 χϋςη Ωγχουσ-Υοβύασ (1) 3 εννοιολογικϋσ επιλογϋσ για τη ςχϋςη ϊγχουσ-φοβύασ (Lazarus, 1999): α) το ϊγχοσ και η φοβύα, θεωρούνται ξεχωριςτϋσ κατηγορύεσ β) οι δύο κατηγορύεσ θεωρούνται μια ενιαύα κατηγορύα που περιλαμβϊνει δυο υποκατηγορύεσ γ) πρόκειται για μια πολυδιϊςτατη κατηγορύα δυςκολιών που εμφανύζονται με διαφορετικό τρόπο. Η ϋμφαςη ςτισ ουςιαςτικϋσ τουσ διαφορϋσ παρϊλληλα με την αναγνώριςη των ςτενών τουσ ςυνδϋςεων βοηθϊ ςτην κατανόηςη των ςυγκεκριμϋνων ςυναιςθημϊτων ςτα παιδιϊ.

4 χϋςη Ωγχουσ-Υοβύασ (2) Ο φόβοσ αφορϊ ςτην αντιμετώπιςη ενόσ ξαφνικού & ςυγκεκριμϋνου φυςικού κινδύνου που ςε κατακλύζει, εύναι ξαφνικόσ & διαρκεύ λύγο. Όταν ο φόβοσ παραμϋνει για μεγϊλο διϊςτημα εύναι υπερβολικόσ & επηρεϊζει την καθημερινό λειτουργύα του παιδιού, ορύζεται ωσ φοβύα. Το ϊγχοσ αφορϊ κυρύωσ ανηςυχύα, ϋντονη ϋννοια & ςτεναχώρια, χωρύσ εύκολα προςδιοριςμϋνο αντικεύμενο. Πρόκειται περιςςότερο για μια απροςδιόριςτη αύςθηςη, αςαφό ωσ προσ την προϋλευςό τησ, ϋχει διϊρκεια και εύναι ςαν μασ προετοιμϊζει για μια ϊβολη κατϊςταςη. Το ϊγχοσ ςυνδϋεται με την αντιμετώπιςη μιασ αβϋβαιησ & υπαρξιακόσ απειλόσ.

5 ΦΟΛΕΙΟ & ΔΙΑΣΑΡΑΦΕ ΑΓΦΟΤ/ΥΟΒΙΑ (1) Διϊκριςη ϊγχουσ: οξύ & χρόνιο ϊγχοσ δομικό (διϊθεςησ) ό ϊγχοσ κατϊςταςησ (Spielberger, 1972). Σο ςχολεύο αποτελεύ πηγό ϊγχουσ για τα παιδιϊ & οι διαταραχϋσ ϊγχουσ καθορύζουν ςε ςημαντικό βαθμό τη ςχολικό επιτυχύα ό αποτυχύα (Poulou & Norwich, 2000).

6 ΦΟΛΕΙΟ & ΔΙΑΣΑΡΑΦΕ ΑΓΦΟΤ (2) Σρόποι εκδόλωςησ ϊγχουσ ςτα παιδιϊ: μη ςυμμετοχό του παιδιού ςτην τϊξη εύκολη διϊςπαςη τησ προςοχόσ του αύςθηςη ανεπϊρκειασ ωσ προσ την εμπλοκό του ςτισ ςχολικϋσ δραςτηριότητεσ ςτεναχώρια για την επύδοςό του για τισ ςχϋςεισ του με τουσ ςυνομόλικουσ

7 ΦΟΛΕΙΟ & ΔΙΑΣΑΡΑΦΕ ΑΓΦΟΤ/ΥΟΒΙΑ (3) Μελϋτη των ςτην Ελλϊδα: Poulou & Norwich (2000) ςε δεύγμα εκπαιδευτικών ςύμφωνα με το 56,8% των εκπαιδευτικών το ϊγχοσ των παιδιών για αποτυχύα ςε ςχολικϊ μαθόματα αναγνωρύζεται ωσ ςοβαρό δυςκολύα με υψηλό ςυχνότητα. το 38,5% των εκπαιδευτικών θεωρεύ πωσ η απόςυρςη των παιδιών αποτελεύ μια από τισ ςοβαρϋσ δυςκολύεσ με χαμηλό ςυχνότητα εμφϊνιςησ. το 22% θεωρεύ τη ςχολικό φοβύα ςοβαρό δυςκολύα με χαμηλό ςυχνότητα εμφϊνιςησ.

8 ΑΝΑΓΝΨΡΙΗ-ΔΙΑΚΡΙΗ ΑΓΦΟΤ (1) Κριτόρια διϊκριςησ τησ ςοβαρότητασ ό μη του ϊγχουσ ςτα παιδιϊ: η ηλικύα ϋναρξησ, το πλαύςιο που εμφανύζεται το ϊγχοσ (ςε ςυγκεκριμϋνο πλαύςιο ό ςε περιςςότερα από ϋνα), οι ςυνυπϊρχουςεσ δυςκολύεσ, η μορφό με την οπούα εκδηλώνεται, η ςυχνότητα, η επύπτωςη του ϊγχουσ ςτη λειτουργύα του παιδιού & ςτισ δραςτηριότητϋσ του. Δυςκολύεσ ςτον εντοπιςμό προβλημϊτων ϊγχουσ: Συχνϊ τα προβλόματα ϊγχουσ δεν ςυγκεντρώνουν το ενδιαφϋρον των εκπαιδευτικών καθώσ δεν ςυνδϋονται με «διαςπαςτικό» ςυμπεριφορϊ & απειθαρχύα ςτην τϊξη και περνούν απαρατόρητα. Εκπαιδευτικού, γονεύσ και ειδικού ενώ αναγνωρύζουν & εντοπύζουν τα παιδιϊ με ϊγχοσ, ςυχνϊ θεωρούν πωσ δεν πρόκειται για κϊτι ςοβαρό.

9 ΑΝΑΓΝΨΡΙΗ-ΔΙΑΚΡΙΗ ΑΓΦΟΤ (2) Σο ϊγχοσ κϊνει τα παιδιϊ να υποφϋρουν: α) δεν θϋλουν να αποχωριςτούν τουσ γονεύσ τουσ & να μπουν ςτην τϊξη β) παραπονιούνται ςυχνϊ για ςωματικϋσ ενοχλόςεισ γ) δεν παρακολουθούν εύκολα τα μαθόματα δ) δυςκολεύονται να μϊθουν και να μοιραςτούν δραςτηριότητεσ με τα ϊλλα παιδιϊ ςτην τϊξη ε) χαρακτηρύζονται ωσ μαθητϋσ με χαμηλό επύδοςη, αφού δεν μπορούν να «αποδεύξουν τι αξύζουν» ςε μια προφορικό η γραπτό δοκιμαςύα. Απαραύτητη η ϋγκαιρη αναγνώριςη πιθανών δυςκολιών των παιδιών από τουσ εκπαιδευτικούσ με ςτόχο την πρώιμη παρϋμβαςη & αντιμετώπιςό τουσ.

10 ΕΚΔΗΛΨΗ ΑΓΦΟΤ & ΥΟΒΙΑ (1) «Εγώ κυρύα τρϋμω, τρϋμω από φόβο, δηλαδό ϊμα δεν ξϋρω δεν θϋλω να γύνω ρεζύλι.» Το ϊγχοσ και η φοβύα εκδηλώνονται με διϊφορεσ ςωματικϋσ ενοχλόςεισ, με τρόπουσ ςυμπεριφορϊσ, ςκϋψησ και ποικύλεσ ψυχολογικϋσ διεργαςύεσ (Matthews, 1990). Το ϊγχοσ διακρύνεται από την φοβύα ωσ προσ την απροςδιόριςτη πηγό πρόκληςόσ του. Στην απλό ό ειδικό φοβύα το παιδύ αναφϋρει ςυνεχεύσ, υπερβολικούσ επύμονουσ φόβουσ για ϋνα αντικεύμενο, φαινόμενο, κατϊςταςη ό ςυνθόκη & κινητοποιεύ πρακτικϋσ αποφυγόσ ό εκδηλώνει πανικό. Οι ςυχνότερεσ ςυνθόκεσ που προκαλούν φόβο: α) φόβοσ για ζώα, β) φόβοσ για το φυςικό περιβϊλλον, γ) φόβοσ για ότι ςυνδϋεται με ιατρικϊ ζητόματα, δ) φόβο για κλειςτούσ ό πολυςύχναςτουσ χώρουσ. Το παιδύ φοβϊται κϊτι ςυγκεκριμϋνο (ειδικό φοβύα) η γενικϊ ανηςυχεύ μόπωσ το προςβϊλουν ό το πληγώςουν (κοινωνικό φοβύα).

11 ΕΚΔΗΛΨΗ ΑΓΦΟΤ & ΥΟΒΙΑ (2) Φοβϊται μόπωσ βρεθεύ ςε μϋρη που δεν μπορεύ να ξεφύγει (πανικόσ με αγοραφοβύα), ό φοβϊται μόνο όταν απομακρύνεται από τουσ δικούσ του. Οι φόβοι των παιδιών αλλϊζουν όςο τα παιδιϊ μεγαλώνουν και αποκτούν περιςςότερεσ εμπειρύεσ (Poulton, Trainor, Stanton, McCeen, Davies, & Silva, 1997). Οι όπιοι φόβοι εύναι ςυχνού ςτα παιδιϊ, ενώ οι φοβύεσ αφορούν περύπου το 7% ςε κοινοτικϊ δεύγματα, με τισ ςοβαρϋσ φοβύεσ να μην ξεπερνούν το 1%. Οριςμϋνεσ φοβύεσ εμφανύζονται αρκετϊ νωρύσ, ενώ ϊλλεσ ςε μεγαλύτερεσ ηλικύεσ. Σε ότι αφορϊ τισ διαταραχϋσ ϊγχουσ, υπϊρχουν ποικύλεσ μορφϋσ εκδόλωςησ. Το ϊγχοσ των εξετϊςεων αφορϊ μεγϊλο ποςοςτό παιδιών (το 1/3 των μαθητών). Σε μελϋτη των Turner, Beidel, Hughes & Turner το ϊγχοσ των εξετϊςεων ϋφθανε το 41% των παιδιών.

12 Η ιδεοληπτικό-καταναγκαςτικό διαταραχό εντοπύζεται μετϊ τα 10 χρόνια ζωόσ του παιδιού και αφορϊ ςε εμμονϋσ-ιδεοληψύεσ & καταναγκαςμούσ που εκδηλώνει το παιδύ. Eμμονϋσ ό ιδεοληψύεσ: Επανϊληψη των ύδιων ςκϋψεων, πρϊξεων & ενεργειών. Οι εμμονϋσ αφορούν επαναλαμβανόμενεσ επύμονεσ ςκϋψεισ και ιδϋεσ που δεν εύναι ευχϊριςτεσ ςτο παιδύ και τισ οπούεσ δύςκολα περιορύζει. Οι ςυνεχεύσ ςκϋψεισ κυριαρχούν, παρόλο που το παιδύ αποφεύγει να τουσ δώςει ιδιαύτερη ςημαςύα. Βαςικού τομεύσ που αφορούν οι ςκϋψεισ ό ενϋργειεσ των παιδιών: η τϊξη, ό ϋλεγχοσ, η τελειότητα & η καθαριότητα. Συχνό αδυναμύα του παιδιού να αναγνωρύςει την υπερβολικό ό παρϊλογη φύςη των εμμονών του. Καταναγκαςμού : Ιδεοληπτικό-καταναγκαςτικό διαταραχό Επαναλαμβανόμενεσ ςυμπεριφορϋσ με ςυγκεκριμϋνο ςτόχο, οι οπούεσ ςυνοδεύουν ςυχνϊ τισ εμμονϋσ και ςυνόθωσ χρηςιμοποιούνται για να περιορύςουν το ϊγχοσ που νιώθει το ϊτομο. Οριςμϋνεσ από τισ ςυχνότερεσ πρακτικϋσ των παιδιών Το ςυχνό πλύςιμο των χεριών, η ςυνεχόσ διευθϋτηςη-τακτοπούηςη αντικειμϋνων, ο ϋλεγχοσ & το μϋτρημα.

13 Κοινωνικό Υοβύα (1) Η κοινωνικό φοβύα αναγνωρύζεται ωσ δυςκολύα κυρύωσ ςτην εφηβεύα. Κύριο χαρακτηριςτικό των παιδιών μεκοινωνικό φοβύα εύναι η πεπούθηςό τουσ πωσ δεν τα καταφϋρνουν ςε διϊφορεσ κοινωνικϋσ ςυνθόκεσ καθώσ και ςε ςυνθόκεσ αξιολόγηςησ, δεδομϋνου ότι αξιολογούν αρνητικϊ τη ςυμπεριφορϊ τουσ ςτισ αντύςτοιχεσ ςυνθόκεσ. Ο ϋφηβοσ δεν θϋλει να ςυμμετϋχει ςε κοινωνικϋσ εκδηλώςεισ, καθώσ φοβϊται πωσ ύςωσ νιώςει ϊςχημα για κϊτι που θα κϊνει ό θα πει. Πιθανόν να νιώθει ντροπό, αναςτολό ό ςτρεσ για το πώσ θα τα καταφϋρει ςε νϋα κυρύωσ περιβϊλλοντα. Η δυςκολύα παιδιών & εφόβων ςτισ κοινωνικϋσ ςχϋςεισ δεν περιορύζεται μόνο ςτισ ςχϋςεισ τουσ με τουσ ενηλύκουσ, αλλϊ & με την ομϊδα των ςυνομηλύκων τουσ.

14 Κοινωνικό Υοβύα (2) Τα παιδιϊ αρνούνται να παύξουν με τουσ φύλουσ τουσ, αρνούνται να πϊνε ςτο ςχολεύο, παρουςιϊζουν χαμηλό ςχολικό επύδοςη & ςυμμετϋχουν ςε ελϊχιςτεσ εξωςχολικϋσ δραςτηριότητεσ (Bohhorst, Goosens, & de Ruyler, 1995). Οι κοινωνικϋσ τουσ ικανότητεσ & η αυτοπεπούθηςό τουσ κλονύζονται, με αποτϋλεςμα να ανηςυχούν, χωρύσ αυτό να ςημαύνει πωσ δεν επιθυμούν να ϋχουν φύλουσ & να κερδύζουν την εκτύμηςη των ϊλλων. Η κοινωνικό φοβύα τεύνει να εμφανύζεται ςε μεγαλύτερη ηλικύα ςυγκριτικϊ με την απλό φοβύα & ςυνυπϊρχει με ϊλλεσ δυςκολύεσ των παιδιών, όπωσ την κατϊθλιψη.

15 Μετατραυματικό Διαταραχό Η μετατραυματικό διαταραχό ςυναντϊται ςε περιπτώςεισ παιδιών που ϋχουν βιώςει ό υποςτεύ ϋντονα αρνητικϊ γεγονότα-εμπειρύεσ, όπωσ φυςικϋσ καταςτροφϋσ, πόλεμο, ϋγκλημα ό ςεξουαλικό κακοπούηςη. Η αντύδραςη των παιδιών ςτισ αντύξοεσ εμπειρύεσ εκδηλώνεται κυρύωσ με ϋντονο φόβο, αύςθηςη τρόμου, ςυνεχό ανϊκληςη τησ τραυματικόσ εμπειρύασ, παρόλο που τα παιδιϊ δεν θϋλουν να θυμούνται. υχνϋσ εκδηλώςεισ τησ διαταραχόσ: Αποφυγό τησ ύδιασ εμπειρύασ, δυςκολύα ύπνου, ϋντονοσ θυμόσ, δυςκολύα ςτη ςυγκϋντρωςη προςοχόσ, υπερδιϋγερςη, επιθετικότητα, απόςυρςη. Σα μικρότερα παιδιϊ εκδηλώνουν προβλόματα ςυμπεριφορϊσ ό ςωματικϋσ ενοχλόςεισ, ενώ τα μεγαλύτερα εμφανύζουν ςυχνότερα λύπη, κατϊθλιψη & ϊγχοσ. Η διαταραχό πανικού αφορϊ κυρύωσ την προεφηβεύα & την εφηβεύα.

16 Ωγχοσ Αποχωριςμού (1) Το παιδύ νιώθει υπερβολικό ανηςυχύα όταν χρειϊζεται να αποχωριςτεύ ςημαντικούσ για το ύδιο ανθρώπουσ & κυρύωσ τουσ γονεύσ. Σο ϊγχοσ αποχωριςμού αποτελεύ μια φυςιολογικό αναπτυξιακό διεργαςύα που το παιδύ βιώνει γύρω ςτουσ επτϊ μόνεσ & μϋχρι την προςχολικό περύοδο (King & Yule, Klein & Last, 1994). Καθύςταται όμωσ πρόβλημα όταν το παιδύ νιώθει πανικό & δευτερογενώσ ανηςυχεύ για δυνητικούσ κινδύνουσ που απειλούν την οικογϋνειϊ του, ςε περύπτωςη που το ύδιο απομακρύνεται από αυτόν ό το αντύςτροφο. Το παιδύ ςυχνϊ αναφϋρει πωσ επιθύμηςε το ςπύτι του, ακόμη & ςε ςύντομουσ αποχωριςμούσ.

17 Ωγχοσ Αποχωριςμού (2) Οι δυςκολύεσ του παιδιού εμποδύζουν τισ δραςτηριότητϋσ του, π.χ. τισ κοινωνικϋσ του ςχϋςεισ και την ποιότητα τησ ςχολικόσ ζωόσ. Το ϊγχοσ αποχωριςμού εκφρϊζεται διαφορετικϊ ανϊλογα με την ανϊπτυξη του παιδιού. Στα παιδιϊ ηλικύασ 5-8 ετών εκδηλώνεται ςυνόθωσ με την ϊρνηςό τουσ να πϊνε ςτο ςχολεύο γιατύ ανηςυχούν μόπωσ ϋνα αγαπημϋνο τουσ πρόςωπο πϊθει κϊτι κακό. Από 9-12 ετών περύπου τα παιδιϊ αναφϋρουν ϋνταςη κατϊ τον αποχωριςμό. Από τα 13 ϋωσ τα 16 χρόνια τουσ αρνούνται να πϊνε ςχολεύο και παραπονιούνται για διϊφορεσ ςωματικϋσ ενοχλόςεισ.

18 χολικό Υοβύα (1) Στη ςχολικό φοβύα ό ϊρνηςη το παιδύ δυςκολεύεται ό και αρνεύται ςυςτηματικϊ να παρακολουθόςει το ςχολεύο. Η ςχολικό φοβύα ϋχει πολλϋσ αιτύεσ. Η δυςκολύα αυτό μπορεύ να αποτελεύ εκδόλωςη του ϊγχουσ αποχωριςμού ό μιασ ειδικόσ φοβύασ. Αν & ο φόβοσ του παιδιού μοιϊζει να εύναι παρϊλογοσ, τισ περιςςότερεσ φορϋσ ϋχει μια πραγματικό & λογικό ερμηνεύα. Συνόθωσ τα παιδιϊ δυςκολεύονται να παρακολουθόςουν το ςχολεύο μετϊ από ϋνα αρνητικό γεγονόσ, όπωσ π.χ. η αλλαγό ςχολεύου, η αςθϋνεια του ύδιου ό των αγαπημϋνων του προςώπων.

19 χολικό Υοβύα (2) Άλλοι παρϊγοντεσ: η απώλεια φύλων, η δυςαρϋςκεια για το ςχολεύο, θϊνατοσ κοντινού προςώπου, δυςκολύα ςτην απόκτηςη φύλων, φόβοσ για πιθανό αποτυχύα ό αρνητικό κριτικό ό πειρϊγματα, καθώσ & μαθηςιακϊ προβλόματα που μϋνουν απαρατόρητα. Τισ περιςςότερεσ φορϋσ η ςχολικό φοβύα ςυνδϋεται με το ϊγχοσ αποχωριςμού, δηλαδό, τη δυςκολύα του παιδιού να αφόςει το ςπύτι του & λιγότερο με το τι ςυμβαύνει ςτο ςχολεύο. Το παιδύ μπορεύ να ανηςυχεύ μόπωσ ςυμβεύ κακό ςτην οικογϋνειϊ του ό ο γονϋασ ςτενοχωριϋται πωσ ύςωσ το ςχολεύο δεν εύναι αρκετϊ αςφαλϋσ πλαύςιο για το παιδύ του. Η ςχολικό φοβύα υποχωρεύ ευκολότερα & γρηγορότερα όταν δεν ςυνδϋεται με ϊλλουσ χρόνιουσ επιβαρυντικούσ παρϊγοντεσ ςτο οικογενειακό & ευρύτερο κοινωνικό περιβϊλλον του παιδιού.

20 Γενικευμϋνο Ωγχοσ Υπϊρχουν παιδιϊ που ανηςυχούν διαρκώσ (γενικευμϋνη διαταραχό ϊγχουσ), εκφρϊζουν τϊςεισ για τελειότητα & ϋντονη ανϊγκη για επιδοκιμαςύα και ςυνεχό ενύςχυςη. Στο γενικευμϋνο ϊγχοσ η ανηςυχύα του παιδιού δεν αφορϊ ϋνα ςυγκεκριμϋνο αντικεύμενο ό ςυνθόκη. Το παιδύ γενικϊ ςτεναχωριϋται για το τι θα ςυμβεύ μελλοντικϊ, για το πώσ ςυμπεριφϋρθηκε ςε παλαιότερεσ καταςτϊςεισ και για την επϊρκειϊ του. Εκδηλώνει ςυχνϊ ςωματικϋσ ενοχλόςεισ, αςχολεύται υπερβολικϊ με τον εαυτό του, νιώθει ϋνταςη, δυςκολεύεται να χαλαρώςει & εκφρϊζει την ανϊγκη του να λαμβϊνει ςυνεχό επιβεβαύωςη από τουσ γύρω του. Τα παιδιϊ με γενικευμϋνο ϊγχοσ ςυνειδητοποιούν περιςςότερο τισ δυςκολύεσ τουσ ςυγκριτικϊ με το ϊγχοσ αποχωριςμού. Το γενικευμϋνο ϊγχοσ φαύνεται ότι δυςκολεύει περιςςότερο τα παιδιϊ και τισ ςχϋςεισ τουσ, ςυγκριτικϊ με ϊλλεσ μορφϋσ ϊγχουσ.

21 ΤΦΝΟΣΗΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΣΨΝ ΑΓΦΟΤ Διαφορετικϊ ποςοςτϊ διαταραχών ανϊλογα με το αν μελετώνται παιδιϊ ςε κλινικό ό ςε κοινοτικό πληθυςμό, δηλαδό αν καταγρϊφονται τα προβλόματα ϊγχουσ ςε παιδιϊ & εφόβουσ που παραπϋμπονται ςε υπηρεςύεσ ψυχικόσ υγεύασ ό αν τα διερευνώνται ςτην κοινότητα (π.χ. ςτο ςχολεύο). Στην κοινότητα τα ποςοςτϊ ϊγχουσ κυμαύνονται από 5%-17%, ενώ για τισ ειδικϋσ φοβύεσ τα αντύςτοιχα ποςοςτϊ εύναι 2%-4% για τισ ηλικύεσ των 4-16 χρόνων. Στον κλινικό πληθυςμό η πιο ςυχνό εύναι η ειδικό φοβύα ςε ποςοςτό 5%, ενώ η κοινωνικό φοβύα, η αγοραφοβύα, η διαταραχό πανικού & η καταναγκαςτικό ιδεοληπτικό διαταραχό δεν ξεπερνούν το 2%. Οι φοβύεσ ςυχνϊ εμφανύζονται χωρύσ ϊλλεσ δυςκολύεσ, ςε αντύθεςη με το ϊγχοσ που παρουςιϊζεται μαζύ με ϊλλα προβλόματα (ςυννοςηρότητα). Σε κοινοτικϊ δεύγματα πιο ςυχνϊ καταγρϊφεται το γενικευμϋνο ϊγχοσ & μετϊ το ϊγχοσ αποχωριςμού, η απλό φοβύα και η κοινωνικό φοβύα. Στουσ εφόβουσ οι περιςςότερεσ μελϋτεσ ςυμφωνούν ότι το πιο ςυχνό εύναι το γενικευμϋνο ϊγχοσ, η απλό φοβύα, ενώ το ϊγχοσ αποχωριςμού αφορϊ ποςοςτό μικρότερο του 1%.

22 ΠΑΡΑΓΟΝΣΕ ΕΜΥΑΝΙΗ ΑΓΦΟΤ- ΥΟΒΙΑ ΣΑ ΠΑΙΔΙΑ (1) Ύπαρξη πολλών αιτιολογικών παραγόντων & αλληλεπύδραςησ για την εμφϊνιςη & τη διατόρηςη ϊγχουσ-φοβύασ (Vassey & Dadds, 2001). Ϊμφαςη ςε δημογραφικούσ & κοινωνικούσ παρϊγοντεσ. Δημογραφικού παρϊγοντεσ: ηλικύα, φύλο, κοινωνικοοικονομικό επύπεδο οικογενειών Η διαταραχό ϊγχουσ του αποχωριςμού εμφανύζεται ςυχνότερα ςτα κορύτςια ςυγκριτικϊ με το γενικευμϋνο ϊγχοσ που αναγνωρύζεται ςυχνότερα ςτα αγόρια (Last, Hersen, Kazdin, Orvaschel, & Perrin, 1991). Τα παιδιϊ ςτα οπούα διαγνώςτηκε η ςχολικό φοβύα εύναι μεγαλύτερα ςε ςχϋςη με τα παιδιϊ που εκδηλώνουν γενικευμϋνο ϊγχοσ ό ϊγχοσ αποχωριςμού (Beidel, Turner, & Muris, 2000). Το ϊγχοσ αποχωριςμού εκδηλώνεται ςυχνότερα ςε οικογϋνειεσ με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επύπεδο ςυγκριτικϊ με το γενικευμϋνο ϊγχοσ που κυριαρχεύ ςε παιδιϊ από μεςαύα κοινωνικοοικονομικϊ ςτρώματα (Last et al., 1991).

23 ΠΑΡΑΓΟΝΣΕ ΕΜΥΑΝΙΗ ΑΓΦΟΤ- ΥΟΒΙΑ ΣΑ ΠΑΙΔΙΑ (2) Ϊμφαςη ςτην οικογϋνεια ςτουσ δεςμούσ που αναπτύςςονται μεταξύ των μελών τησ & ςτισ πρακτικϋσ που υιοθετούνται. Έχουν διερευνηθεύ : α) οι πρώιμεσ ςχϋςεισ γονϋα και παιδιού, κυρύωσ αναδρομικϊ (Manassis, Bradley, Goldberg, Hood, & Swinson, 1994). β) οι διαπροςωπικϋσ ςχϋςεισ γονϋων και παιδιών με δεύκτεσ γονεικών πρακτικών (Rapee, Shortt, Barrett, Dadds, & Fox, 2001). Οι περιςςότερεσ ϋρευνεσ διαπιςτώνουν ςυςχϋτιςη των διαταραχών με πρακτικϋσ όπωσ η υπερπροςταςύα, η αμφιθυμύα, η απόρριψη, η εχθρότητα. Π.χ. παιδιϊ με διαταραχϋσ ϊγχουσ & φοβύεσ φαύνεται να μεγαλώνουν ςε οικογϋνειεσ όπου οι γονεύσ καθυςτερούν ό αναβϊλλουν τισ πρακτικϋσ ανεξαρτηςύασ & αυτονόμηςησ των παιδιών τουσ (Kearney & Silverman, 1993).

24 ΠΑΡΑΓΟΝΣΕ ΕΜΥΑΝΙΗ ΑΓΦΟΤ- ΥΟΒΙΑ ΣΑ ΠΑΙΔΙΑ (3) Βαςικϊ ςημεύα αλληλεπύδραςησ γονϋα & παιδιού: Τπερβολικόσ ϋλεγχοσ: διαρκόσ παρϋμβαςη, ςτϋρηςη αυτονομύασ, αυςτηρό καθοδόγηςη, περιοριςμόσ τησ ατομικότητασ των παιδιών (McClure, Brennan, Hmmen, & Le Brocque, 2001). Τπερπροςταςύα: υπερβολικό προςοχό των παιδιών, ςτϋρηςη πρωτοβουλιών, παραγνώριςη των δυνατοτότων των παιδιών. Αποφυγό: οι γονεύσ αποφεύγουν ςυνθόκεσ ό εμπειρύεσ τισ οπούεσ θεωρούν επικύνδυνεσ, εκδηλώνουν ϊγχοσ γι αυτϋσ, ενιςχύουν την αποφυγό ωσ ςτρατηγικό και καθοδηγούν τα παιδιϊ τουσ να φοβούνται & να ανηςυχούν (Barret, Rappee, Dadds, & Ryan, 1996).

25 ΠΑΡΑΓΟΝΣΕ ΕΜΥΑΝΙΗ ΑΓΦΟΤ- ΥΟΒΙΑ ΣΑ ΠΑΙΔΙΑ (4) Αρνητικϋσ προςδοκύεσ: αρνητικϋσ πεποιθόςεισ, ανηςυχύα για τισ ικανότητεσ του παιδιού, αμφιςβότηςη. Εκδόλωςη ςυναιςθηματικόσ ζεςταςιϊσ & ϋκφραςη θετικού ςυναιςθόματοσ: ςύνδεςη γονϋων-παιδιών με ςχϋςεισ αςφϊλειασ & με απουςύα ϊγχουσ & φοβύασ. υγκρούςεισ, διαφωνύεσ, λεκτικό/ςωματικό βύα: ςυςχϋτιςη με την εμφϊνιςη προβλημϊτων ϊγχουσ.

26 ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΣΨΝ ΑΓΦΟΤ & ΥΟΒΙΑ (1) τόχοι αξιολόγηςησ: α) Δυνατότητα αναγνώριςησ & εντοπιςμού των δυςκολιών β) Εκτύμηςη πιθανόσ παιδαγωγικόσ/θεραπευτικόσ παρϋμβαςησ γ) Βαςικό ϋρευνα Σρόποι/Πηγϋσ ςυλλογόσ δεδομϋνων/πληροφοριών: Αυτοαναφορϋσ, Πληροφορύεσ από γονεύσ και εκπαιδευτικούσ, Παρατόρηςη ςυμπεριφορϊσ, Διαγνωςτικϋσ ςυνεντεύξεισ Απαραύτητη η ςυλλογό δεδομϋνων από διαφορετικϋσ πηγϋσ καθώσ η κϊθε πηγό δύνει & διαφορετικϋσ πληροφορύεσ.

27 ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΣΨΝ ΑΓΦΟΤ & ΥΟΒΙΑ (2) Σρόποι αξιολόγηςησ: Φρόςη διαγνωςτικών δομημϋνων ό ημιδομημϋνων ςυνεντεύξεων που ςτηρύζονται ςε διϊφορα ςυςτόματα ταξινόμηςησ & απαιτούν εκπαύδευςη & κλινικό εμπειρύα Φρόςη ερωτηματολογύων & κλιμϊκων που ςυμπληρώνονται από γονεύσ, εκπαιδευτικούσ, παιδιϊ και τα οπούα εντοπύζουν τισ γενικϋσ κατηγορύεσ ϊγχουσ & φοβύασ. Τα ερωτηματολόγια αυτϊ δεν χρηςιμεύουν για διϊγνωςη αλλϊ για εντοπιςμό πιθανόσ αναςτϊτωςησ του παιδιού μϋςω τησ περιγραφόσ τησ ςυμπεριφορϊσ. Εκτύμηςη τησ ςοβαρότητασ του ϊγχουσ από ειδικϊ εκπαιδευμϋνο προςωπικό Αξιολόγηςη ςυγκεκριμϋνων υποκατηγοριών ϊγχουσ, όπωσ η κοινωνικό φοβύα, οι καταναγκαςμού των παιδιών Δοκιμαςύεσ αποφυγόσ μιασ ςυμπεριφορϊσ που προκαλεύ ϊγχοσ μϋςα από ςυςτηματικό παρατόρηςη (Behavioural Avoidance Tests). Χυχοφυςιολογικϋσ μετρόςεισ ( Klein, 1994).

28 ΓΝΨΣΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ (1) Η κατανόηςη των αιτιών τησ εμφϊνιςησ διαταραχών ϊγχουσ & φοβύασ & η παρϋμβαςη για την αντιμετώπιςό τουσ απαιτεύ ςφαιρικό κατανόηςη τησ ανθρώπινησ ψυχολογικόσ λειτουργύασ. Συνεπώσ αναγκαιότητα για μια ςυςτημικό προςϋγγιςη που ενδιαφϋρεται για τη ςυμπεριφορϊ των παιδιών, τα γνωςτικϊ τουσ ςχόματα, τα κύνητρα, τα ςυναιςθόματϊ τουσ & το νόημα όςων βιώνουν. Η γνωςτικό διεργαςύα (cognition) προςδιορύζεται από αλληλεπιδρϊςεισ ςε ςυγκεκριμϋνα πλαύςια αναφορϊσ, (Alford & Beck, 1997), καθώσ ςυντονύζει επιμϋρουσ ςυςτόματα & εύναι ςυναλλακτικό. Η γνωςτικό παρϋμβαςη δύνει ϋμφαςη ςτη επικοινωνύα των ειδικών, των εκπαιδευτικών, των παιδιών & των οικογενειών τουσ και λαμβϊνει υπόψη τησ ςυναιςθόματα, ςυμπεριφορϋσ, προςδοκύεσ & εμπερύεσ αναφερόμενη τόςο ςε ςυνειδητό όςο & ςε αςυνεύδητο επύπεδο.

29 ΓΝΨΣΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ (2) Η γνωςτικό παρϋμβαςη ςτηρύζεται ςε γνωςτικϋσ δομϋσ, (όπωσ η μνόμη & ο τρόποσ αναπαρϊςταςησ τησ πληροφορύασ), ςε γνωςτικϊ περιεχόμενα που αφορούν τισ πληροφορύεσ που αποθηκεύονται ςτη μνόμη, ςε γνωςτικϋσ διεργαςύεσ που ςυνδϋονται μετον τρόπο μετον οπούο ερμηνεύονται οι ςκϋψεισ & οι ςυγκινόςεισ, & ςε γνωςτικϊ πρότυπα ωσ αποτϋλεςμα των παραπϊνω αλληλεπιδρϊςεων (Kendall & Flannery-Schroeder, 1998). Σε μελϋτη των Bogels & Zigterman (2000) μελετόθηκαν τα γνωςτικϊ ςχόματα παιδιών με δυςκολύεσ ϊγχουσ & χωρύσ: Τα παιδιϊ με ϊγχοσ αναφϋρουν γνωςτικϊ ςχόματα που δεν βοηθούν καθόλου ςτην αντιμετώπιςη μιασ ςυνθόκησ & θεωρούν ότι ελϊχιςτα επηρεϊζουν την κατϊςταςη ςτην οπούα βρύςκονται. Συχνϊ εκφρϊζουν ςχόματα όπωσ η υπερεκτύμηςη κινδύνου για ϋνα αγαπημϋνο πρόςωπο ό υποτύμηςη τησ προςωπικόσ αυτόνομησ λειτουργύασ, υπερεκτύμηςη κριτικόσ ηό απόρριψησ, υποτύμηςη επϊρκειασ.

30 ΓΝΨΣΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ (3) Σα υψηλϊ επύπεδα ϊγχουσ ςυνδϋονται με 3 γενικϋσ κατηγορύεσ γνωςτικών λειτουργιών: α) επύδειξη ιδιαύτερησ ικανότητασ για αυτόματη ανακϊλυψη & επιλεκτικό επεξεργαςύα απειλητικών ενδεύξεων του περιβϊλλοντοσ β)επιλογό κυρύωσ ςυναιςθηματικών απειλητικών ερμηνειών γ)εύκολη πρόςβαςη ςε αγχογόνα ό απειλητικϊ γνωςτικϊ ςχόματα, που αναςύρονται από τη μακρόχρονη μνόμη (Ehrenreich & Gross, 2002). Η γνωςτικό προςϋγγιςη υιοθετεύ τισ παρακϊτω περιοχϋσ παρϋμβαςησ (Flannery- Schroeder & Kendall, 2000): Παροχό πληροφόρηςησ για τισ ςυνθόκεσ που προκαλούν ϊγχοσ με ϋντονο εκπαιδευτικό χαρακτόρα Ωςκηςη ςτον χειριςμό των ςωματικών φυςιολογικών αντιδρϊςεων του οργανιςμού Γνωςτικό επαναδόμηςη, με την ϋννοια τησ προςπϊθειασ για εντοπιςμό των ςκϋψεων που δυςκολεύουν τα παιδιϊ ςτισ ςχϋςεισ τουσ Δοκιμαςύα του ατόμου ςε ςυνθόκεσ που προκαλούν ϊγχοσ ςταδιακϊ με παρϊλληλη ςημαντικό υποςτόριξη.

31 ΓΝΨΣΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ (4) Στόχοσ παρϋμβαςησ: Η ςταθεροπούηςη & γενύκευςη τησ αλλαγόσ διαχρονικϊ προκειμϋνου να περιοριςτούν ςημαντικϊ οι πιθανότητεσ για επανεμφϊνιςη δυςκολιών ςτισ ςχϋςεισ τουσ παιδιού με το περιβϊλλον του (Kendall, 1994). Οι γνωςτικϋσ προςεγγύςεισ ςυνόθωσ ϋχουν χρονικϊ όρια (12-16 εβδομϊδεσ). Το παιδύ μϋςα από την παρϋμβαςη αρχύζει να αναγνωρύζει την εμπειρύα του ϊγχουσ/φοβύασ εύτε ωσ φυςιολογικϋσ ςωματικϋσ αντιδρϊςεισ εύτε ωσ ςυγκεκριμϋνεσ ςκϋψεισ, προςδοκύεσ, γνωςτικϊ ςχόματα, ςυναιςθόματα & δραςτηριότητεσ.

32 ΓΝΨΣΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ (5) Εφαρμογό τησ γνωςτικόσ προςϋγγιςησ ςε κλινικϊ δεύγματα παιδιών με διαταραχϋσ ϊγχουσ: ικανοποιητικϊ αποτελϋςματα αναφορικϊ με τη ςύγκριςη τησ παρουςύασ ϊγχουσ ςτα παιδιϊ πριν & μετϊ την παρϋμβαςη, με εντυπωςιακϊ ποςοςτϊ θεραπεύασ που φτϊνου ςτο 50-70% (Kendall, Kazdin & Weisz, 1998). Σημαντικό η ςυνεργαςύα τησ οικογϋνειασ & η ολοκλόρωςη του προγρϊμματοσ παρϋμβαςησ μεγαλύτερη θεραπευτικό επιτυχύα. Συχνϊ οι γονεύσ εκδηλώνουν ςυμπεριφορϋσ που ευνοούν την εμφϊνιςη ϊγχουσ ό φοβύασ εύτε γιατύ οι ύδιοι βιώνουν ανϊλογα ςυναιςθόματα π.χ. ςτρεσ εύτε γιατύ δεν αντιμετωπύζουν ςωςτϊ τισ δυςκολύεσ των παιδιών τουσ. Οι ςυμπεριφορϋσ των γονϋων τροποποιούν-καθορύζουν την εμφϊνιςη του ϊγχουσ ςτα παιδιϊ.

33 ΓΝΨΣΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ (6) Οι οικογενειακϋσ προςεγγύςεισ ςτη γνωςτικό παρϋμβαςη ςτοχεύουν: να βοηθούν τουσ γονεύσ να αναπτύξουν οι ύδιοι με τη ςειρϊ τουσ ςτρατηγικϋσ για τη μεύωςη ϊγχουσ/φοβύασ ςτα παιδιϊ τουσ να εκπαιδεύςουν τουσ γονεύσ με ςτόχο αυτού να εκπαιδεύςουν τα παιδιϊ τουσ ςε ςειρϊ ικανοτότων που αποδεικνύονται βοηθητικϋσ για τισ δυςκολύεσ ϊγχουσ. Κριτικό τησ γνωςτικόσ προςϋγγιςησ: Εςτιϊζει ςτουσ τρόπουσ με τουσ οπούουσ το ϊτομο δομεύ τον κόςμο & τα προβλόματϊ του αλλϊ δεν επιμϋνει ςτον τρόπο με τον οπούο οι κοινωνικϋσ δομϋσ δομούν με τη ςειρϊ τουσ την πραγματικότητα ςτην οπούα το ϊτομο ζει & λειτουργεύ.

34 ΓΝΨΣΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ (7) Ο εκπαιδευτικόσ χρηςιμοποιώντασ τισ βαςικϋσ αρχϋσ τησ γνωςτικόσ θεωρύασ μπορεύ: α) να παρατηρεύ προςεκτικϊ τα γνωςτικϊ ςχόματα των παιδιών & των οικογενειών τουσ (ςκϋψεισ, απόψεισ για τον εαυτό, απαιτόςεισ, προςδοκύεσ) β) να ενθαρρύνει τη ςυμμετοχό του παιδιού ςε κοινωνικϋσ δραςτηριότητεσ γ) να λειτουργεύ ωσ μοντϋλο για μεύωςη του ϊγχουσ ςτην τϊξη δ) να αποθαρρύνει τα παιδιϊ από πρακτικϋσ αποφυγόσ ε) να εκφρϊζει θετικϊ ςχόλια & να επιδοκιμϊζει ςτ) να αποφεύγει τον υπερβολικό ϋλεγχο, τισ επικρύςεισ & την προςταςύα.

35 ΑΝΣΙΜΕΣΨΠΙΗ ΑΓΦΟΤ & ΥΟΒΙΑ ΣΟ ΦΟΛΕΙΟ (1) Οι εκπαιδευτικού ωσ επαγγελματύεσ με ςημαντικό & καθημερινό επαφό με τα παιδιϊ θεωρούνται ιδιαύτερα αποτελεςματικού ςτον εντοπιςμό & την αντιμετώπιςη των προβλημϊτων ϊγχουσ/φοβύασ ςτο ςχολεύο. Η διαδικαςύα αναγνώριςησ & εντοπιςμού δυςκολιών ςτα παιδιϊ πρϋπει να αποφεύγει να ορύςει τα παιδιϊ ωσ αγχώδη & φοβικϊ διότι η αντικειμενικοπούηςη των δυςκολιών ςυνδϋεται με πρακτικϋσ απόρριψησ των εμπειριών των παιδιών. Αναμφιςβότητα το ϊγχοσ ό η απόςυρςη ενόσ παιδιού ςυνδϋονται με αντιλόψεισ που εςωτερικεύει και αφορούν τον εαυτό του & τισ αρνητικϋσ αντιδρϊςεισ των γύρω του. Οι εκπαιδευτικού εύναι ςε θϋςη να βοηθόςουν τα παιδιϊ να αλλϊξουν ςταδιακϊ την αντύληψη του εαυτού τουσ & του κόςμου, δηλαδό τα γνωςτικϊ πλαύςια που ςυγκροτούν. Ενύςχυςη τησ αυτοεικόνασ των μαθητών & αποδοχό των δυνατοτότων & των αδυναμιών τουσ, τησ διαφορετικότητϊσ τουσ, καθώσ το παιδύ διαμορφώνει εςωτερικϋσ ςχϋςεισ με βϊςη τισ αρνητικϋσ ό θετικϋσ του εμπειρύεσ.

36 Βαςικϋσ παρϊμετροι για την αποτελεςματικό αντιμετώπιςη των διαταραχών ϊγχουσ & φοβύασ ςτο ςχολεύο: Πρόληψη ΑΝΣΙΜΕΣΨΠΙΗ ΑΓΦΟΤ & ΥΟΒΙΑ ΣΟ ΦΟΛΕΙΟ (2) Εγκαιρη αναγνώριςη & Πρώιμη παρϋμβαςη Αποτελεςματικϋσ πρακτικϋσ εκπαιδευτικών: Δημιουργύα ευχϊριςτου κλύματοσ ςτην τϊξη, Ευελιξύα ςτισ ανϊγκεσ των παιδιών, Παρατόρηςη τησ ςυμπεριφορϊσ των μαθητών, Συνεργαςύα-επικοινωνύα με γονεύσ-οικογενειακό περιβϊλλον, Προςοχό για αποφυγό θυματοπούηςησ του παιδιού ςτο ςχολεύο, Δημιουργύα ςχϋςεων εμπιςτοςύνησ.

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ;

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Dr. jennifer Dennis, Ιατρική Σύμβουλοσ του Συλλόγου για το Σύνδρομο Down (1993) Ο αδϋνασ

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α.

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Γιατύ νϋο Πρόγραμμα; Επειδό η λογικό πορεύα των προγραμμϊτων ςπουδών εύναι η επικαιροπούηςη και η βελτύωςη,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ 1 Ο Σακχαρώδησ Διαβότησ (ΣΔ) εύναι μια μεταβολικό διαταραχό και αποτελεύ ϋνα από τα ςυχνότερα χρόνια νοςόματα και μια από τισ ςημαντικότερεσ αιτύεσ πρόωρησ

Διαβάστε περισσότερα

ενθαρρύνοντασ τη ςυνέχιςη των προβλημάτων

ενθαρρύνοντασ τη ςυνέχιςη των προβλημάτων ενθαρρύνοντασ τη ςυνέχιςη των προβλημάτων Η τεχνικό αυτό ςυνύςταται ςτην ενθϊρρυνςη για τη ςυνϋχιςη τησ προβληματικήσ ςυμπεριφοράσ, με τον όρο ότι θα γίνεται: για διαφορετικό λόγο, ςε διαφορετικό χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΜΥΑΝΙΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΒΙΑ Ε ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ω ΑΠΟΣΕΛΕΜΑ ΣΗ ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΣΕΤΗ ΠΡΟΣΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΕΩΝ.

Η ΕΜΥΑΝΙΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΒΙΑ Ε ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ω ΑΠΟΣΕΛΕΜΑ ΣΗ ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΣΕΤΗ ΠΡΟΣΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΕΩΝ. Η ΕΜΥΑΝΙΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΒΙΑ Ε ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ω ΑΠΟΣΕΛΕΜΑ ΣΗ ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΣΕΤΗ ΠΡΟΣΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΕΩΝ Κων/νος Καλέμης Το φαινόμενο τησ εςωτερικόσ μετανϊςτευςησ ενδιαφϋρον για την χώρα. παρουςιϊζει

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Νικολάου Λϋκτορασ Τμόματοσ τησ Προςχολικόσ Αγωγόσ και του Εκπαιδευτικού Σχεδιαςμού, Πανεπιςτημύου Αιγαύου

Ελένη Νικολάου Λϋκτορασ Τμόματοσ τησ Προςχολικόσ Αγωγόσ και του Εκπαιδευτικού Σχεδιαςμού, Πανεπιςτημύου Αιγαύου Απόψεισ νθπιαγωγϊν ςχετικά με τθ ςυνεκπαίδευςθ παιδιϊν με διαταραχζσ ςτο φάςμα του αυτιςμοφ με τα τυπικά αναπτυςςόμενα παιδιά Ελένη Νικολάου Λϋκτορασ Τμόματοσ τησ Προςχολικόσ Αγωγόσ και του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ: ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ

ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ: ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ: ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ 3/3/2015 : Διαταραχές στη λήψη τροφής (Γούλα Αγγελικό, Μακρό οφύα, Αμαραντύδη Γεωργύα, Καραλό Μαρύα). ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ Γ.Ν. ΑΜΥΙΑ Ψυχογενόσ διατροφικϋσ διαταραχϋσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΠΑΙΚ Θεςςαλονύκησ, /02/2011

ΕΠΠΑΙΚ Θεςςαλονύκησ, /02/2011 1 ΕΠΠΑΙΚ Θεςςαλονύκησ, 2010-2011 21/02/2011 Εξετϊςεισ ςτη Γενικό και Εξελικτικό Ψυχολογύα Διδϊςκων: Οικονόμου Ανδρϋασ Όνομα φοιτητό / φοιτότριασ:... Τμόμα: E1 E2 E3 E4 E5 Βαθμόσ:. Προςοχό: ϊριςτα οι 100

Διαβάστε περισσότερα

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη 1. Μαθηματικϊ: περιεχόμενο ςχολικών Μαθηματικών διϊρθρωςη «ύλησ» η αξιολόγηςη ςυνόθωσ επικεντρώνεται ςε ανϊκληςη αςύνδετων πληροφοριών και λεπτομερειών. Αντύ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλύοντασ την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ. Κατερύνα Κουτςογιϊννη ύλλογοσ Ρευματοπαθών Κρότησ

Αναλύοντασ την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ. Κατερύνα Κουτςογιϊννη ύλλογοσ Ρευματοπαθών Κρότησ Αναλύοντασ την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ Κατερύνα Κουτςογιϊννη ύλλογοσ Ρευματοπαθών Κρότησ Οι ανϊγκεσ Προκειμϋνου να αναλύςουμε την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ θα πρϋπει πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ» ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΥΙΛΟΟΥΙΚΗ ΦΟΛΗ ΣΜΗΜΑ ΥΙΛΟΟΥΙΑ- ΠΑΙΔΑΓΨΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΓΨΓΗ ΣΗ ΤΓΕΙΑ ΔΙΔΑΚΟΤΑ: Κα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΤΛΟΤ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ» Υοιτότρια: Κωνςταντύνα Μπαλτϊ ΚΑΡΠΕΝΗΙ 2012 Σι

Διαβάστε περισσότερα

Πποκλήζειρ καηά ηην ένηαξή ηοςρ

Πποκλήζειρ καηά ηην ένηαξή ηοςρ Πποκλήζειρ καηά ηην ένηαξή ηοςρ Από τη Χρυςϊνθη Σταύρου Β.Δ.Σχολόσ Κωφών Συντονύςτρια Προγρϊμματοσ Στόριξησ Παιδιών με Απώλεια Ακοόσ ςτη Μϋςη Εκπαύδευςη Ειςαγωγό Βαρόκοα παιδιϊ, παιδιϊ με κοχλιακϊ εμφυτεύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΙΛΙΚΗ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΤ. Επιβλϋπων: Γιώργοσ Γιαννόσ, Καθηγητόσ ΕΜΠ Αθόνα, Ιούλιοσ 2016

ΒΑΙΛΙΚΗ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΤ. Επιβλϋπων: Γιώργοσ Γιαννόσ, Καθηγητόσ ΕΜΠ Αθόνα, Ιούλιοσ 2016 Εθνικό Μετςόβιο Πολυτεχνεύο χολό Πολιτικών Μηχανικών Σομϋασ Μεταφορών και υγκοινωνιακόσ Τποδομόσ ΒΑΙΛΙΚΗ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΤ Επιβλϋπων: Γιώργοσ Γιαννόσ, Καθηγητόσ ΕΜΠ Αθόνα, Ιούλιοσ 2016 Καθοριςμόσ τόχου Βιβλιογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Μαρία Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ

Περίληψη. Μαρία Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Περίληψη Μαρία Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Περύληψη O Η προςπϊθεια για ανακεφαλαύωςη, ςύμπτυξη και αποκρυςτϊλλωςη τησ ουςύασ των όςων ελϋχθηςαν O Η πεπίληψη ενώνει ένα μεγάλο απιθμό δηλώζεων ηος πελάηη,

Διαβάστε περισσότερα

Ένασ άνθρωποσ που δεν ςτοχάζεται για τον εαυτό του δεν ςτοχάζεται καθόλου». Oscar Wilde

Ένασ άνθρωποσ που δεν ςτοχάζεται για τον εαυτό του δεν ςτοχάζεται καθόλου». Oscar Wilde Ένασ άνθρωποσ που δεν ςτοχάζεται για τον εαυτό του δεν ςτοχάζεται καθόλου». Oscar Wilde Σπανάκη Βιργινία Αναπληρώτρια Προϊςταμένη ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ν. Ηρακλείου Τι είναι το θμερολόγιο αναςτοχαςμοφ; Ο όροσ ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕ.Λ ΠΑΡΣΗ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ

2ο ΓΕ.Λ ΠΑΡΣΗ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ 2ο ΓΕ.Λ ΠΑΡΣΗ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Α ΣΑΞΗ 2016-2017 Περιεχόμενα 1. Ειςαγωγό... 3 2.Αιτύεσ Ηλεκτρονικού Εθιςμού... 3 3. Tα ςυμπτώματα των ατόμων του ηλεκτρονικού εθιςμού... 4 3.1 Tα ϊτομα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Ζρευνασ

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Ζρευνασ Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Ζρευνασ Μάθημα 1 ο : Ειςαγωγή ςτην Εκπαιδευτική Ζρευνα Νύκη ιςςαμπϋρη- Δημότρησ Κολιόπουλοσ χολό Ανθρωπιςτικών & Κοινωνικών Επιςτημών Σμόμα Επιςτημών τησ Εκπαύδευςησ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγόσ πουδών 2014-2015

Οδηγόσ πουδών 2014-2015 Οδηγόσ πουδών 2014-2015 ΕΞ ΑΠΟΣΑΕΨ ΕΠΙΜΟΡΥΨΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Νεοελληνικό Λογοτεχνύα & Χηφιακϋσ Σεχνολογύεσ» ΚΕΝΣΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΤ ΜΑΘΗΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΙΨΑΝΝΙΝΨΝ Ειςαγωγικϊ τοιχεύα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ Σο παρόν ϋργο ϋχει παραχθεύ από το Παιδαγωγικό Ινςτιτούτο ςτο πλαύςιο υλοπούηςησ τησ Πρϊξησ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολεύο 21ου αιώνα) Νϋο πρόγραμμα ςπουδών, ςτουσ Άξονεσ Προτεραιότητασ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΤ ΦΟΛΕΙΟΤ ΠΡΟ ΣΟΤ ΓΟΝΕΙ. - Θέςη υπεύθυνου προςώπου για την ςυμπλήρωςη του ερωτηματολογίου: Ερωτηματολόγιο

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΤ ΦΟΛΕΙΟΤ ΠΡΟ ΣΟΤ ΓΟΝΕΙ. - Θέςη υπεύθυνου προςώπου για την ςυμπλήρωςη του ερωτηματολογίου: Ερωτηματολόγιο ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΤ ΦΟΛΕΙΟΤ ΠΡΟ ΣΟΤ ΓΟΝΕΙ Γενικέσ Πληροφορίεσ για το ςχολείο/τον οργανιςμό - Όνομα του ςχολείου: - Διεύθυνςη: - Είδοσ Σχολείου: - Δημοτικό Σχολεύο - Δημοτικό Σχολεύο Ειδικόσ Εκπαύδευςησ

Διαβάστε περισσότερα

Φυςικό κατϊςταςη Υγεύα Δια βύου ϊςκηςη Από τουσ ςκοπούσ ςτην πρϊξη: τι ιςχύει ςτη ςχολικό Φυςικό Αγωγό;

Φυςικό κατϊςταςη Υγεύα Δια βύου ϊςκηςη Από τουσ ςκοπούσ ςτην πρϊξη: τι ιςχύει ςτη ςχολικό Φυςικό Αγωγό; Φυςικό κατϊςταςη Υγεύα Δια βύου ϊςκηςη Από τουσ ςκοπούσ ςτην πρϊξη: τι ιςχύει ςτη ςχολικό Φυςικό Αγωγό; Απόςτολοσ Ντϊνησ Σχολικόσ Σύμβουλοσ Φυςικόσ Αγωγόσ Αξιακού Προςανατολιςμού ςτο μϊθημα τησ Φυςικόσ

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Σαλμάν Λέιλα Επιβλέποντεσ Καθηγητέσ: Γουδήρασ Δημήτριοσ Πλατςίδου Μαρία

Επιμέλεια: Σαλμάν Λέιλα Επιβλέποντεσ Καθηγητέσ: Γουδήρασ Δημήτριοσ Πλατςίδου Μαρία Επιμέλεια: Επιβλέποντεσ Καθηγητέσ: Σαλμάν Λέιλα Γουδήρασ Δημήτριοσ Πλατςίδου Μαρία Οριςμόσ επαγγελματικισ εξουκζνωςθσ Το ςύνδρομο τησ επαγγελματικόσ εξουθϋνωςησ (ΣΕΕ) ό αλλιώσ burn-out περιγρϊφεται ωσ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά ΕΓΦΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΗΗ ΕΡΓΑΛΕΙΨΝ ΑΝΑΓΝΨΡΙΗ ΕΙΑΓΨΓΗ Η ύπαρξη ϋγκυρων και αξιόπιςτων εργαλεύων αναγνώριςησ χαριςματικών μαθητών κρύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου 2011 Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου Το παρόν ϋργο ϋχει παραχθεύ από το Παιδαγωγικό Ινςτιτούτο ςτο πλαύςιο υλοπούηςησ τησ Πρϊξησ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολεύο 21ου αιώνα) Νϋο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Κοινωνική Παιδαγωγική και βαςικέσ παιδαγωγικέσ έννοιεσ

Μάθημα: Κοινωνική Παιδαγωγική και βαςικέσ παιδαγωγικέσ έννοιεσ Βαςίλησ Α. Πανταζήσ Μάθημα: Κοινωνική Παιδαγωγική και βαςικέσ παιδαγωγικέσ έννοιεσ Ι. ΒΑΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΣΟ Πανεπιςτόμιο χολό Σμόμα ΘΕΑΛΙΑ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΟΤ ΑΝΘΡΩΠΟΤ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΜΗΜΑ ΠΡΟΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Σομϋασ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΤΕΙ / 12. Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ

ΑΝΑΛΤΕΙ / 12. Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ ΑΠΡΙΛΙΟ 2012 ΑΝΑΛΤΕΙ / 12 Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ ΑΓΓΕΛΟ ΕΤΣΡΑΣΟΓΛΟΤ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΑΧΟΛΗΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΙΑΚΩΝ ΧΕΕΩΝ Περιεχόμενα 1. Ειςαγωγό... 2 2. Η θεωρητικό τεκμηρύωςη των μεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ

υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Δεξιότητεσ προςεκτικόσ παρακολούθηςησ & Ενςυναύςθηςη Ενςυναύςθηςη: η ικανότητα να ακούει κανείσ με ακρίβεια και να αιςθάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ατλαντο-αξονικό αςτϊθεια ςτα ϊτομα με ςύνδρομο Ντϊουν: Πληροφορύεσ για γονεύσ και παιδαγωγούσ

Ατλαντο-αξονικό αςτϊθεια ςτα ϊτομα με ςύνδρομο Ντϊουν: Πληροφορύεσ για γονεύσ και παιδαγωγούσ Ατλαντο-αξονικό αςτϊθεια ςτα ϊτομα με ςύνδρομο Ντϊουν: Πληροφορύεσ για γονεύσ και παιδαγωγούσ Τι εύναι η ατλαντοαξονικό αςτϊθεια; Dr. jennifer, Ιατρικό Σύμβουλοσ του Συλλόγου Συνδρόμου Ντϊουν (Οκτώβριοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ.

ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ. ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ. Σϐςο κατϊ τη διϊρκεια τησ εγκυμοςϑνησ ϐςο και κατϊ τη διϊρκεια του θηλαςμοϑ οι γυναύκεσ δϋχονται πολλϋσ ςυμβουλϋσ για τη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρύεσ Μϊθηςησ και ΤΠΕ Εποικοδομιςμόσ

Θεωρύεσ Μϊθηςησ και ΤΠΕ Εποικοδομιςμόσ Θεωρύεσ Μϊθηςησ και ΤΠΕ Εποικοδομιςμόσ 3 ο Κεφϊλαιο - 4 ο Κεφϊλαιο Κόμησ, Β. (2004), Ειςαγωγό ςτισ Εφαρμογϋσ των ΤΠΕ ςτην Εκπαύδευςη, Αθόνα, Εκδόςεισ Νϋων Τεχνολογιών Σκοπόσ Η ςυνοπτικό παρουςύαςη των

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ τυπικόσ και ϊτυπησ επικοινωνύασ

Διαβάστε περισσότερα

Τρίπολη Μάιος Γρηγόριος Σπυράκης MPA, Ph.D

Τρίπολη Μάιος Γρηγόριος Σπυράκης MPA, Ph.D Τρίπολη Μάιος 2016 Γρηγόριος Σπυράκης MPA, Ph.D Η ποιότητα τησ νοςοκομειακόσ περύθαλψησ ϋχει προςελκύςει το μεγαλύτερο μϋροσ του ενδιαφϋροντοσ όλων των εμπλεκομϋνων μερών. Υπϊρχουν τϋςςερεισ (4) βαςικού

Διαβάστε περισσότερα

Η αρρυθμιογόνοσ μυοκαρδιοπϊθεια τησ δεξιϊσ κοιλύασ εύναι πρωτοπαθόσ νόςοσ του μυοκαρδύου που προςβϊλλει τη δεξιϊ κοιλύα

Η αρρυθμιογόνοσ μυοκαρδιοπϊθεια τησ δεξιϊσ κοιλύασ εύναι πρωτοπαθόσ νόςοσ του μυοκαρδύου που προςβϊλλει τη δεξιϊ κοιλύα Η αρρυθμιογόνοσ μυοκαρδιοπϊθεια τησ δεξιϊσ κοιλύασ εύναι πρωτοπαθόσ νόςοσ του μυοκαρδύου που προςβϊλλει τη δεξιϊ κοιλύα Αποτελεύ νϋα ςχετικϊ κλινικό οντότητα με ςυχνότητα 1/5000 ςτο γενικό πληθυςμό και

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας

Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας εμινϊρια επτεμβρύου 2015 ΕΜΕ Υιλολογικών Μαθημϊτων χολικό χρονιϊ 2015 2016 Μαύρη Κουτςελύνη (διαςκευό) Οι Δεύκτεσ ωσ απόρροια τησ Αξιολόγηςησ των ΑΠ τη βϊςη τησ Αξιολόγηςησ

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Διδακτική Μαθηματικών I. Πρόσθεση-αφαίρεση. Διδάσκων: Επίκουρος Καθ. Κ. Τάτσης

Άδειες Χρήσης. Διδακτική Μαθηματικών I. Πρόσθεση-αφαίρεση. Διδάσκων: Επίκουρος Καθ. Κ. Τάτσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης Διδακτική Μαθηματικών I Πρόσθεση-αφαίρεση Διδάσκων: Επίκουρος Καθ. Κ. Τάτσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Κύκλοσ Ζωόσ Λογιςμικού Μοντϋλο Διαδικαςύασ Λογιςμικού Διαδικαςύα Λογιςμικού Κριτόρια Αξιολόγηςησ Μοντϋλων Απλότητα και Σταθερότητα Απαιτόςεων Κύνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου

Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου Δρ Ελευθερία Καρίνου www.eeae.gr www.eeae.gr Δομή π.δ. Κεφϊλαια: Α. Αντικεύμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ [1] ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΙΛΙΚΗ ςτο 2/θ Νηπιαγωγείο Ν. Ποτίδαιασ Χαλκιδικήσ. ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ Τίτλοσ: «Σα μέςα μεταφοράσ» ΓΝΩΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ)

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) : 1. ΤΝΑΡΣΗΕΙ Ορύζουν και να αναγνωρύζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη 2 1.1 Επανϊληψη Εκφρϊζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη ωσ ςύνθεςη ϊλλων ςυναρτόςεων Ορύζουν και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Προβλήματα (κ.π.) ςχετικά με το θεςμό τησ Οικογζνειασ

Κοινωνικά Προβλήματα (κ.π.) ςχετικά με το θεςμό τησ Οικογζνειασ Κοινωνικά Προβλήματα (κ.π.) ςχετικά με το θεςμό τησ Οικογζνειασ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΈΡΕΤΝΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΣΑ Διδϊςκοντεσ: Φρ. Σςουραμϊνησ Ι. Γουςϋτη Ακαδ. Έτοσ: 2010-2011 Γιατί η οικογζνεια αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΔΗΜΟΤ ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΣΗ

Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΔΗΜΟΤ ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΣΗ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΔΗΜΟΤ ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΣΗ ΚΟΙΝΩΥΕΛΗ ΕΠΙΦΕΙΡΗΗ ΤΠΗΡΕΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΚΕΩΝ Δράςθ 1.4/13 «Προαγωγι τθσ διαπολιτιςμικότθτασ ωσ κεμελιϊδουσ μθχανιςμοφ ζνταξθσ των νομίμωσ

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή αυτιστικοφ φάσματος. Χειμερινό Εξϊμηνο Διδϊςκουςα: Καρατζιϊ Βαςιλικό, Νηπιαγωγόσ Ειδικόσ Αγωγόσ Π.Θ. Med. CY.

Διαταραχή αυτιστικοφ φάσματος. Χειμερινό Εξϊμηνο Διδϊςκουςα: Καρατζιϊ Βαςιλικό, Νηπιαγωγόσ Ειδικόσ Αγωγόσ Π.Θ. Med. CY. Διαταραχή αυτιστικοφ φάσματος Χειμερινό Εξϊμηνο 2015-2016 Διδϊςκουςα: Καρατζιϊ Βαςιλικό, Νηπιαγωγόσ Ειδικόσ Αγωγόσ Π.Θ. Med. CY. Αρχικός Ορισμός του αυτισμοφ Ο αυτιςμόσ εύναι μια διϊχυτη αναπτυξιακό διαταραχό

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο ΔΙΚΣΤΟ ΤΝΕΡΓΑΙΑ ΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Οικείοσ επιθεωρητήσ: Δρ Ανδρέασ Κυθραιώτησ Α' ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΤ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΤΝΑΝΣΗΗ ΔΙΕΤΘΤΝΣΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων

Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων Ενημερωτικό ημείωμα Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων -Σι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιςη για την προ-πτωχευτική διαδικαςία εξυγίανςησ επιχειρήςεων; Με την προτεινόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Παναγιώτησ Χατζηλάμπρου.

Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Παναγιώτησ Χατζηλάμπρου. Εκπαιδευτική Αξιολόγηση Παναγιώτησ Χατζηλάμπρου pchatzila@gmail.com Τι είναι αξιολόγηςη; Η διαδικαςύα αποτύμηςησ τησ αξύασ ενόσ προςώπου, πρϊγματοσ, θεςμού, ςυςτόματοσ. Η εφαρμογό τησ Αξιολόγηςησ ςτην

Διαβάστε περισσότερα

17/3/2016 :Επιλόχειος κατάθλιψη

17/3/2016 :Επιλόχειος κατάθλιψη ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΑ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ / Ιανουάριος Ιούνιος 2016 17/3/2016 :Επιλόχειος κατάθλιψη ( Ρήγα Αικατερίνη, Κωνσταντινίδου Ανδρομάχη, Καραλή Μαρία ) ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ : ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ ΧΤΦΙΚΗ ΤΓΕΙΑ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακασ τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Πλόρεσ ελληνικό περιβϊλλον (interface) για Διαχειριςτϋσ, Εκπαιδευτϋσ, Εκπαιδευόμενουσ

Πίνακασ τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Πλόρεσ ελληνικό περιβϊλλον (interface) για Διαχειριςτϋσ, Εκπαιδευτϋσ, Εκπαιδευόμενουσ Τλοποίηςη προγραμμάτων με την μέθοδο τησ τηλεκατάρτιςησ 1 Τλοπούηςη προγραμμϊτων με την μϋθοδο τησ τηλεκατϊρτιςησ δύναται να λϊβει χώρα μετϊ από πλόρωσ αιτιολογημϋνο αύτημα του Κλαδικού Υορϋα (Αναδόχου),

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρύεσ Μϊθηςησ και ΤΠΕ Συμπεριφοριςμόσ

Θεωρύεσ Μϊθηςησ και ΤΠΕ Συμπεριφοριςμόσ Θεωρύεσ Μϊθηςησ και ΤΠΕ Συμπεριφοριςμόσ 3 ο Κεφϊλαιο 5 ο Κεφϊλαιο Κόμησ, Β. (2004), Ειςαγωγή ςτισ Εφαρμογέσ των ΤΠΕ ςτην Εκπαίδευςη, Αθόνα, Εκδόςεισ Νϋων Τεχνολογιών Σκοπόσ Η ςυνοπτικό παρουςύαςη των βαςικών

Διαβάστε περισσότερα

Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ

Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ από την μαθήτρια Κοττέ Αγγελική Εργαςία ςτη Φυςική Γενικήσ Παιδείασ Γ Λυκείου Υπεύθυνοσ Καθηγητήσ: Αλέξανδροσ Κατέρησ Η ηλιακό υπεριώδησ ακτινοβολύα (UV)

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ. Β' Ενιαύου Λυκεύου. (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού

Μαθηματικϊ. Β' Ενιαύου Λυκεύου. (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού Μαθηματικϊ Β' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού Η διδαςκαλύα των Μαθηματικών Κοινού Κορμού επιδιώκει να δώςει ςτο μαθητό τα εφόδια για την αντιμετώπιςη καθημερινών αναγκών ςε αριθμητικϋσ

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόριοσ Ρομπόπουλοσ 1, Μαγδαληνό Χατζύκου 2, Εραςμύα Κόςςιβα 1, Ιωϊννησ Τφαντόπουλοσ 3

Γρηγόριοσ Ρομπόπουλοσ 1, Μαγδαληνό Χατζύκου 2, Εραςμύα Κόςςιβα 1, Ιωϊννησ Τφαντόπουλοσ 3 Γρηγόριοσ Ρομπόπουλοσ 1, Μαγδαληνό Χατζύκου 2, Εραςμύα Κόςςιβα 1, Ιωϊννησ Τφαντόπουλοσ 3 1. Ενδοκρινολόγοσ, Ιατρικόσ ύμβουλοσ, Ιατρικό Σμόμα, Novartis Hellas ΑΕΒΕ 2. Οικονομολόγοσ υγεύασ, Σμόμα Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ.

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ. Αθόνα, 15 Μαύου 2014 Η παρακάτω επιςτολή, εςτάλη μέςω φαξ και μέςω email ςτον Προΰςτάμενο τησ Διεύθυνςησ Ειδικήσ Αγωγήσ κο Λολίτςα, την Τρίτη 14 Μααου 2014. Παρακαλούμε να ςτηρίξετε με την υπογραφή ςασ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΝΝΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟ & ΙΑ Ο.Ε.

ΖΑΝΝΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟ & ΙΑ Ο.Ε. ΖΑΝΝΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟ & ΙΑ Ο.Ε. ΕΡΓΟ: «ΠΑΡΑΓΨΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟΤ ΤΛΙΚΟΤ ΓΙΑ ΣΙ ΑΝΑΓΚΕ ΚΑΣΑΡΣΙΗ 120 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΨΝ ΤΓΕΙΑ» αρ. πρωτ. 53/2012 ΠΑΡΑΔΟΣΕΟ Π.1 - ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΝΟΣΗΣΑ 5 ΧΕΔΙΑΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΑ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ / Υεβρουϊριοσ Μϊιοσ 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΑ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ / Υεβρουϊριοσ Μϊιοσ 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΑ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ / Υεβρουϊριοσ Μϊιοσ 2015 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ 24/2/2015: Μετεγχειρητικόσ πόνοσ / Φαρμακευτική & Ανακουφιςτική αντιμετώπιςη. (Μωραίτου Μαρία, Κηρύκου Ιωάννα,

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ

Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ Τουσ τελευταύουσ μόνεσ κυοφορούνται εξελύξεισ προσ την κατεύθυνςη επύλυςησ διαφόρων ζητημϊτων που ταλανύζουν την ανατολικό Μεςόγειο και τη Μϋςη Ανατολό. Η παρατεταμϋνη

Διαβάστε περισσότερα

Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων. Εξεταζόμενο Μϊθημα: Νεοελληνική Γλώςςα, Ημ/νύα: 14 Μαύου 2010. Ενδεικτικέσ Απαντήςεισ Θεμάτων

Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων. Εξεταζόμενο Μϊθημα: Νεοελληνική Γλώςςα, Ημ/νύα: 14 Μαύου 2010. Ενδεικτικέσ Απαντήςεισ Θεμάτων Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων Εξεταζόμενο Μϊθημα: Νεοελληνική Γλώςςα, Ημ/νύα: 14 Μαύου 2010 Ενδεικτικέσ Απαντήςεισ Θεμάτων Α1 Σε μια ανϊλυςη ςχετικϊ με την αυτομόρφωςη, η ςυγγραφϋασ πραγματεύεται

Διαβάστε περισσότερα

«Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο».

«Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο». «Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο». Επαγγελματικόσ Τομϋασ: Ιατρικό Συμμετϋχοντεσ: Χαώκϊλησ Δημότρησ Κεραμιδϊσ Δημότρησ Κατςικονούρησ Θανϊςησ Λαμπρόπουλοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Για την ενςωμϊτωςη τησ Οδηγύασ 2013/48/ΕΕ του Ευρωπαώκού Κοινοβουλύου και Συμβουλύου τησ 22ασ Οκτωβρύου 2013 ςχετικϊ με το δικαύωμα πρόςβαςησ ςε δικηγόρο ςτο πλαύςιο ποινικόσ διαδικαςύασ και

Διαβάστε περισσότερα

Ειςαγωγή ςτη Διαχείριςη Δικτύων

Ειςαγωγή ςτη Διαχείριςη Δικτύων Πανεπιςτήμιο Πελοποννήςου Τμήμα Επιςτήμησ και Τεχνολογίασ Τηλεπικοινωνιών Διαχείριςη και Αςφάλεια Δικτύων Ειςαγωγή ςτη Διαχείριςη Δικτύων Ανάγκη διαχείριςησ δικτύων Αναλογιςτεύτε το μϋγεθοσ και την πολυπλοκότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία του μαθήματος της Γλώσσας στο Γυμνάσιο

Η διδασκαλία του μαθήματος της Γλώσσας στο Γυμνάσιο Τπουργείο Παιδείασ και Πολιτιςμού Διεύθυνςη Μέςησ Εκπαίδευςησ Η διδασκαλία του μαθήματος της Γλώσσας στο Γυμνάσιο εμινάρια Υιλολόγων επτέμβριοσ 2014 Η Ομάδα Γλώςςασ: Γεωργία Κούμα, ΕΜΕ, Ειρήνη Ροδοςθένουσ,

Διαβάστε περισσότερα

ERIC DE CORTE & LIEVEN VERSCHAFFEL Katholieke Universiteit Leuven - Belgium

ERIC DE CORTE & LIEVEN VERSCHAFFEL Katholieke Universiteit Leuven - Belgium ERIC DE CORTE & LIEVEN VERSCHAFFEL Katholieke Universiteit Leuven - Belgium Ερευνητικό Πρόγραμμα Ανϊπτυξη δεξιοτότων Διαδικαςύεσ ΣΧΗΜΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Σ.Λ.Π ( +, - ) Σημαςιολογικών Σχζςεων (Heller & Greeno1978,

Διαβάστε περισσότερα

Άμεςη καθιϋρωςη τησ 2χρονησ υποχρεωτικόσ δημόςιασ προςχολικόσ αγωγόσ και εκπαύδευςησ. Μαζικού μόνιμοι διοριςμού τώρα!

Άμεςη καθιϋρωςη τησ 2χρονησ υποχρεωτικόσ δημόςιασ προςχολικόσ αγωγόσ και εκπαύδευςησ. Μαζικού μόνιμοι διοριςμού τώρα! Αρ. Πρωτ. 1369 Αθόνα 9/6/2017 Προσ Τουσ Συλλόγουσ Εκπαιδευτικών Π.Ε. Άμεςη καθιϋρωςη τησ 2χρονησ υποχρεωτικόσ δημόςιασ προςχολικόσ αγωγόσ και εκπαύδευςησ Μαζικού μόνιμοι διοριςμού τώρα! Η ςχολικό χρονιϊ

Διαβάστε περισσότερα

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων Δημότρησ Μιχελϊκησ Τμόμα Εφαρμοςμϋνησ Πληροφορικόσ και Πολυμϋςων Σχολό Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Αειφόρου Σχολείου και Χώρων Παιχνιδιοφ

Μονάδα Αειφόρου Σχολείου και Χώρων Παιχνιδιοφ ΣΕΓΣΣΔ / Σμ. Σετνολόγων Γεωπόνων / Καη. Ανθοκομίας Αρτιηεκηονικής Σοπίοσ Μονάδα Αειφόρου Σχολείου και Χώρων Παιχνιδιοφ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΣΟΛΗ / NEWSLETTER Newsletter 06, Ιανουάριοσ 2014 υντάκτεσ: Ανδριανού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ELITH

ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ELITH ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ELITH Η Κριτικό Επιτροπό του ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟΤ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΣΟΝ ΦΕΔΙΑΜΟ ΩΜΑΣΟ ΕΠΙΣΟΙΦΙΑ ΘΕΡΜΑΝΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤ αποτελούμενη από τουσ: 1. ΛΑΖΑΡΗ ΑΝΔΡΕΑ, Αρχιτϋκτων, Πρόεδροσ.Α.Ν.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νζο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριηόντια Πράξθ» MIS: 295450 Με ςυγχρηματοδότηςη τησ Ελλάδασ και τησ Ευρωπαϊκήσ Ένωςησ (Ε. Κ. Τ.) 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ [1] ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Η διδαςκαλύα των Μαθηματικών, ενταγμϋνη ςτουσ γενικότερουσ ςκοπούσ τησ Εκπαύδευςησ, ςτοχεύει ςτην ολοκλόρωςη του μαθητό ςε επύπεδο προςωπικότητασ και κοινωνικόσ του ϋνταξησ.

Διαβάστε περισσότερα

22/11/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Δεδομζνα απο Δευτερεφουςεσ πηγζσ. Αυτή την βδομάδα...

22/11/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Δεδομζνα απο Δευτερεφουςεσ πηγζσ. Αυτή την βδομάδα... Προηγοφμενη βδομάδα... Δεδομζνα απο Δευτερεφουςεσ πηγζσ Πρωτογενό δεδομϋνα Αρχϋσ και τεχνικϋσ που χρηςιμοποιούνται ςτην ςυλλογό γεωγραφικών δεδομϋνων Πωσ χρηςιμοποιούμε το GPS και την Τηλεπιςκόπηςη ςαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΟΜΝΗΜΑ. Επεξήγηςη Συντμήςεων: Α.Φ.= Αυτιςτικό Φάςμα - Π.Σ.= Παράλληλη Στήριξη

ΤΠΟΜΝΗΜΑ. Επεξήγηςη Συντμήςεων: Α.Φ.= Αυτιςτικό Φάςμα - Π.Σ.= Παράλληλη Στήριξη www.asperger.gr Κωνσταντινοσπόλεως 29 155.62 Χολαργός Τηλ. 210.6535666 info@asperger.gr Α.Π. 7331/7-7-2010 Χολαργόσ, 28 Ιουνύου 2010 ΤΠΟΜΝΗΜΑ Θέμα: «Κατάργηςη τησ παράνομησ και αντιςυνταγματικήσ εγκυκλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ

ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ το Περιςτϋρι ςόμερα, την... μεταξύ των κϊτωθι ςυμβαλλομϋνων... ςυμφωνόθηκαν, ςυνομολογόθηκαν και ϋγιναν αμοιβαύα αποδεκτϊ τα εξόσ: ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Διεύθυνςη

Διαβάστε περισσότερα

A1. Να γρϊψετε την περύληψη του κειμϋνου που ςασ δόθηκε (100-120 λϋξεισ). Μονάδεσ 25

A1. Να γρϊψετε την περύληψη του κειμϋνου που ςασ δόθηκε (100-120 λϋξεισ). Μονάδεσ 25 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕ ΕΞΕΣΑΕΙ Γ ΣΑΞΗ ΗΜΕΡΗΙΟΤ ΚΑΙ Δ ΣΑΞΗ ΕΠΕΡΙΝΟΤ ΓΕΝΙΚΟΤ ΛΤΚΕΙΟΤ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΤΣΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΤ 2015 ΕΞΕΣΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Εμείσ και οι αρχαίοι χώροι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΑΠΟ ΣΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΣΟ ΓΤΜΝΑΙΟ 4 Διϊγνωςη των γνώςεων και ικανοτότων των παιδιών που ϋρχονται από το Δημοτικό ςτο Γυμνϊςιο. Ο καθηγητόσ με διαγνωςτικϊ

Διαβάστε περισσότερα

Στο λογιςμικό (software) περιλαμβϊνονται όλα τα προγράμματα του υπολογιςτό. Το Λογιςμικό χωρύζετε ςε δύο μεγϊλεσ κατηγορύεσ:

Στο λογιςμικό (software) περιλαμβϊνονται όλα τα προγράμματα του υπολογιςτό. Το Λογιςμικό χωρύζετε ςε δύο μεγϊλεσ κατηγορύεσ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο Στο λογιςμικό (software) περιλαμβϊνονται όλα τα προγράμματα του υπολογιςτό. Το Λογιςμικό χωρύζετε ςε δύο μεγϊλεσ κατηγορύεσ: ςτο Λογιςμικό Συςτήματοσ (System Software), ςτο Λογιςμικό Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ Πϊτρασ Σεχνικόσ Σουριςτικών Μονϊδων και Επιχειρόςεων Υιλοξενύασ & Διούκηςη Επιχειρόςεων

ΙΕΚ Πϊτρασ Σεχνικόσ Σουριςτικών Μονϊδων και Επιχειρόςεων Υιλοξενύασ & Διούκηςη Επιχειρόςεων ΙΕΚ Πϊτρασ Σεχνικόσ Σουριςτικών Μονϊδων και Επιχειρόςεων Υιλοξενύασ & Διούκηςη Επιχειρόςεων Διούκηςη Επιχειρόςεων Ι Α Εξϊμηνο 1 Ειςαγωγικϋσ Έννοιεσ Έννοια τησ Οργϊνωςησ Οργϊνωςη εύναι μια διακριτό κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη

Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014 Εύναι ιδιαύτερη χαρϊ και τιμό για μϋνα να παρουςιϊςω ςτο πλαύςιο τησ εκδόλωςησ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Νηπιαγωγόσ ςτο 2/ι Νηπιαγωγείο Ν.Ποτίδαιασ Χαλκιδικθσ. ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ Τίτλος: «Βιβλίο, ένασ παντοτινόσ φίλοσ» ΓΝΩΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Κοινωνία. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΈΡΕΤΝΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΣΑ Διδϊςκοντεσ: Χρ. Σςουραμϊνησ Ι. Γουςϋτη Ακαδ.

Η Ελληνική Κοινωνία. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΈΡΕΤΝΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΣΑ Διδϊςκοντεσ: Χρ. Σςουραμϊνησ Ι. Γουςϋτη Ακαδ. Η Ελληνική Κοινωνία ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΈΡΕΤΝΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΣΑ Διδϊςκοντεσ: Χρ. Σςουραμϊνησ Ι. Γουςϋτη Ακαδ. Έτοσ: 2010-2011 «Προώποθέςεισ» μιασ επαρκούσ εξέταςησ ενόσ ή περιςςοτέρων κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Σων μαθητών τησ Β Λυκεύου του τμόματοσ Β₂ του 1 ου ΓΕ.Λ. Γλυφϊδασ για το 1 ο Σετρϊμηνο του 2012

Σων μαθητών τησ Β Λυκεύου του τμόματοσ Β₂ του 1 ου ΓΕ.Λ. Γλυφϊδασ για το 1 ο Σετρϊμηνο του 2012 Σων μαθητών τησ Β Λυκεύου του τμόματοσ Β₂ του 1 ου ΓΕ.Λ. Γλυφϊδασ για το 1 ο Σετρϊμηνο του 2012 Στόχοσ τησ Εργαςίασ μασ Η κατανόηςη του φαινομϋνου από τουσ μαθητϋσ/τριεσ. Η ανϊδειξη των αιτιών που ωθούν

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαύρεςη 134:5. Η Διαύρεςη 134:5. Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ

Η Διαύρεςη 134:5. Η Διαύρεςη 134:5. Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 4 ο Η διαίρεςη (ςυνέχεια) Είδη ερωτήςεων Η Διαύρεςη 134:5 Μεριςμού Θϋλω να μοιρϊςω 134 ςε 5 Μέτρηςησ Θϋλω να βρω πόςεσ ομϊδεσ των 5 υπϊρχουν ςτο 134 Αντίςτροφη του πολλαπλαςιαςμού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2 Σο εςωτερικό του υπολογιςτό

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2 Σο εςωτερικό του υπολογιςτό ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2 Σο εςωτερικό του υπολογιςτό Οι υπολογιςτϋσ αποτελούνται από πολλϊ ηλεκτρονικϊ εξαρτόματα. Σο κϊθε ϋνα από αυτϊ ϋχει ειδικό ρόλο ςτη λειτουργύα του. Έχουν ςχεδιαςτεύ ϋτςι ώςτε να ςυνεργϊζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΤΝΑΣΟΣΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ ΣΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΩΝ

ΔΤΝΑΣΟΣΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ ΣΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΩΝ ΔΤΝΑΣΟΣΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ ΣΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΩΝ Ιατρική και νζεσ προοπτικζσ Ιατρικό : ϋνα από τα πιο δημοφιλό και αγαπητϊ επαγγϋλματα ςτη χώρα μασ Η εικόνα του γιατρού όμωσ ϋχει αλλϊξει από αυτόν Σε αυτήν τα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο 1 Οριςμοί Ζννοια τησ Λογιςτικήσ Εύναι μϋςο παροχόσ οικονομικών πληροφοριών προσ διϊφορεσ ομϊδεσ ενδιαφερομϋνων για την πορεύα μιασ επιχεύρηςησ που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : Σιώπη Ευαγγελύα Καβϊλα Οκτώβριοσ 2018 Θεωρία χαρτοφυλακίου Η θεωρύα

Διαβάστε περισσότερα

1.ΕΘΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΕ ΠΑΡΑΔΟΕΙ ΓΙΑ ΣΟΝ ΣΟΚΕΣΟ

1.ΕΘΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΕ ΠΑΡΑΔΟΕΙ ΓΙΑ ΣΟΝ ΣΟΚΕΣΟ 1.ΕΘΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΕ ΠΑΡΑΔΟΕΙ ΓΙΑ ΣΟΝ ΣΟΚΕΣΟ Ο τοκετόσ εύναι ϋνα ςημαντικό κοινωνικό και ςυναιςθηματικό γεγονόσ όχι μόνο για τη γυναύκα, αλλϊ και για την οικογϋνειϊ τησ και ύςωσ και για ολόκληρη την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΟΛΙΣΙΜΙΚΗ ΦΡΟΝΣΙΔΑ ΤΓΕΙΑ

ΔΙΑΠΟΛΙΣΙΜΙΚΗ ΦΡΟΝΣΙΔΑ ΤΓΕΙΑ ΔΙΑΠΟΛΙΣΙΜΙΚΗ ΦΡΟΝΣΙΔΑ ΤΓΕΙΑ Δρ Βαςιλικό Ρόκα καφιδϊκη Αντιπλούαρχοσ (ΥΝ) ΠΝ Τμ/χησ Δ/νςησ Εκπαύδευςησ & Έρευνασ ΝΝΑ Επιςτημονικϐσ Συνεργϊτησ τμ. Νοςηλευτικόσ ΕΚΠΑ Globalization :Princes Diana s death

Διαβάστε περισσότερα

Χωπικέρ Ανιζόηηηερ Ειζοδήμαηορ, Ανάπηςξηρ και Φηώσειαρ ζηην Ελλάδα

Χωπικέρ Ανιζόηηηερ Ειζοδήμαηορ, Ανάπηςξηρ και Φηώσειαρ ζηην Ελλάδα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΗΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΣΩΝ 2011 Χωπικέρ Ανιζόηηηερ Ειζοδήμαηορ, Ανάπηςξηρ και Φηώσειαρ ζηην Ελλάδα Επιζηημονικά Τπεύθσνος Σηαμάηηρ Καλογήπος Λέκηορας, Υαροκόπειο Πανεπιζηήμιο Μέλη Ερεσνηηικής Ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικϋσ Δυνατότητεσ

Επαγγελματικϋσ Δυνατότητεσ Επαγγελματικϋσ Δυνατότητεσ Σχολή Θεηικών Επιζηημών Απόθοιηοι Τμήμαηος Μηχανικών Η/Υ και Πληροθορικής πουδϊζοντασ ςτο Σμόμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Τπολογιςτών & Πληροφορικόσ οι φοιτητϋσ αποκτούν γνώςεισ

Διαβάστε περισσότερα

&

& ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ Πλ. Άγιων Θεοδώρων 3 Αθήνα, 10561, Τ.Θ. 4239 E-mail: seksociology@gmail.com & ltsapatsari1@gmail.com http://www.sek-sociology.gr Τηλ. επικοινωνίας: 2114037963 Αριθ. Πρωη.

Διαβάστε περισσότερα

Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα. Σϊββατο 6 Οκτωβρύου π.μ μ.μ. ImpactHub Athens. Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med

Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα. Σϊββατο 6 Οκτωβρύου π.μ μ.μ. ImpactHub Athens. Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα Σϊββατο 6 Οκτωβρύου 2018 10.00 π.μ. 13.00 μ.μ. ImpactHub Athens Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med «όταν ςε γνωρύςουν καλύτερα, δε θα τουσ ενδιαφϋρεισ πώσ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ

Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ Σχεδιαςμόσ & Εκπόνηςη Εκπαιδευτικήσ Έρευνασ Μάθημα 6 ο : Επιςκόπηςη- Πειραματική Έρευνα Νίκη Σιςςαμπέρη-Δημήτρησ Κολιόπουλοσ Σχολή Ανθρωπιςτικών & Κοινωνικών Επιςτημών Τμήμα Επιςτημών τησ Εκπαίδευςησ &

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4 Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 1 Περιεχόμενα Προτϊςεισ επανϊληψησ Προτϊςεισ Διακλϊδωςησ Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 2 Προτάςεισ επανάληψησ Οι προτϊςεισ επανϊληψησ (iterative ό loop

Διαβάστε περισσότερα

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην 1 Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην ςύγχρονη κοινωνύα μασ ςτοιχεύο τησ καθημερινόσ ζωόσ πολλών

Διαβάστε περισσότερα

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ράλια Θωμά, ΠΕ 70 ΣΧΟΛΕΙΟ Γημοηικό σολείο Βαζιλικών αλαμίναρ Σαλαμίνα, 20 Απριλίοσ 2015 1. ςνοπηική πεπιγπαθή ηηρ ανοισηήρ εκπαιδεςηικήρ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποιημϋνη διδαςκαλύα

Διαφοροποιημϋνη διδαςκαλύα Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 8 ο Διαφοροποιημένη διδαςκαλία Διαφοροποιημϋνη διδαςκαλύα βαςύζεται ςτην (προ)υπόθεςη ότι οι δϊςκαλοι πρϋπει να προςαρμόςουν την διδαςκαλύα τουσ ςτη διαφορετικότητα των

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Κρεκούκιασ Στοιχεύα τησ υποκειμενικόσ και κλινικόσ αξιολόγηςησ Επεξόγηςη και αναζότηςη του τελικού αιςθόματοσ Αξιολόγηςη ενεργητικού και παθητικού εύρουσ τροχιϊσ Γωνιομϋτρηςη Από τη φόρμα υποκειμενικόσ

Διαβάστε περισσότερα

Κωνςταντινίδου Ξανθή, Ph.D. Σχολική Σύμβουλοσ Φυςικήσ Αγωγήσ

Κωνςταντινίδου Ξανθή, Ph.D. Σχολική Σύμβουλοσ Φυςικήσ Αγωγήσ Οι δοκιμαςίεσ του ΕΥΖΗΝ: Διαδικαςίεσ μέτρηςησ Φεβρουάριοσ 2014 Κωνςταντινίδου Ξανθή, Ph.D. Σχολική Σύμβουλοσ Φυςικήσ Αγωγήσ Σο Πρόγραμμα Εθνικό Δρϊςη Υγεύασ για τη ΖωΗ των Νϋων (ΕΤΖΗΝ) Αρ.Πρ. 29280/Γ4/01-03-2013/ΤΠΑΙΘΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ

ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ υνεργϊτησ :ιώπη Ευαγγελύα Κίνδυνοσ Ωσ κύνδυνο θα µπορούςαµε

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ. Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη

Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ. Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη Αιτίεσ Η αιτύα δημιουργύασ του φαινομϋνου εύναι η εκπομπό χημικών ενώςεων ςτην ατμόςφαιρα όπωσ για παρϊδειγμα οι χλωροφθοράνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ

Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ ΟΜΑΔΑ : γιατί χρειάηεται; ΠΛΗΡΟΥΟΡΗΗ Γενικϊ θϋματα τησ Τ.Α. Ειδικϊ θϋματα (δανεικϊ ωϊρια,απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ:

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ: Σελίδα1 ΚΑΝΕΛΛΑΣΟΤ ΒΙΒΗ Γ., 2009, «Η ςύγχρονη μουςικό παιδεύα ςτη δευτεροβϊθμια εκπαύδευςη, η περύπτωςη των μουςικών ςχολεύων», Πρακτικά 2 ου επιςτημονικού ςυνεδρίου «Μουςική Παιδεία & Μουςικά Σχολεία:

Διαβάστε περισσότερα