12 Πολλαπλά ολοκληρώματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "12 Πολλαπλά ολοκληρώματα"

Transcript

1 Πολλαπλά ολοκληρώματα ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Tα προβλήματα που επιλύονται με την ολοκλήρωση συναρτήσεων δύο και τριών μεταβλητών αποτελούν γενικεύσεις παρόμοιων προβλημάτων που επιλύονται με την ολοκλήρωση συναρτήσεων μίας μεταβλητής. Για τους σχετικούς υπολογισμούς, θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας από τις συναρτήσεις αυτές.. Διπλά ολοκληρώματα Διπλά ολοκληρώματα ορισμένα σε ορθογώνια χωρία Iδιότητες διπλών ολοκληρωμάτων Διπλά ολοκληρώματα για τον υπολογισμό όγκων Tο Θεώρημα του Fubini για τον υπολογισμό διπλών ολοκληρωμάτων Διπλά ολοκληρώματα ορισμένα σε φραγμένα μη ορθογώνια χωρία Eύρεση ορίων ολοκλήρωσης Θα δείξουμε τώρα πώς ολοκληρώνουμε μια συνεχή συνάρτηση f(, ) σε ένα φραγμένο χωρίο του επιπέδου. Yπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των «διπλών» ολοκληρωμάτων που θα ορίσουμε εδώ και των «απλών» ολοκληρωμάτων που είδαμε στο Kεφάλαιο 4. Ένα διπλό ολοκλήρωμα μπορεί να υπολογιστεί σταδιακά, κάνοντας χρήση των μεθόδων ολοκλήρωσης συναρτήσεων μίας μεταβλητής. d c O a A k k ( k, k ) k ΣΧΗΜΑ. Tο ορθογώνιο πλέγμα διαχωρίζει την περιοχή σε μικρά ορθογώνια εμβαδού A k k k. b Διπλά ολοκληρώματα ορισμένα σε ορθογώνια χωρία Έστω ότι η f(, ) είναι ορισμένη σε ένα ορθογώνιο χωρίο που δίνεται από τις σχέσεις : a b, c d. Aς φανταστούμε ότι το σαρώνεται από ένα πλέγμα ευθειών παράλληλων στους άξονες και (Σχήμα.). Oι ευθείες αυτές διαμερίζουν το σε μικρά ορθογώνια υποχωρία εμβαδού A, τα οποία ονομάζουμε A, A,..., A n. Σε κάθε A k επιλέγουμε ένα σημείο ( k, k ) και σχηματίζουμε το άθροισμα S n f( k, k ) A k. () Aν η f είναι συνεχής σε κάθε σημείο του, τότε καθώς «πυκνώνουμε» το πλέγμα ώστε τα και να τείνουν στο μηδέν, τα αθροίσματα της Eξίσωσης () τείνουν σε όριο που καλούμε διπλό ολοκλήρωμα της f στο. Συμβολίζουμε το ολοκλήρωμα αυτό ως εξής: Έτσι, n k f(, ) da ή και f(, ) d d. 943

2 944 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα f(, ) da lim n f( k, k ) A k. Al k Όπως ίσχυε για απλά ολοκληρώματα, έτσι και εδώ, τα αθροίσματα τείνουν στο παραπάνω όριο ανεξάρτητα του τρόπου διαμέρισης των διαστημάτων [a, b] και [c, d] που ορίζουν το χωρίο, αρκεί οι λεπτότητες των διαμερίσεων να τείνουν στο μηδέν. Eπίσης, το όριο της Eξίσωσης () είναι ανεξάρτητο της σειράς με την οποία αριθμούμε τα εμβαδά A k, καθώς και της επιλογής του σημείου ( k, k ) σε κάθε A k. Oι τιμές των επιμέρους προσεγγιστικών αθροισμάτων S n εξαρτώνται από τις παραπάνω επιλογές, αλλά εν τέλει τα αθροίσματα τείνουν στο ίδιο όριο. H απόδειξη της ύπαρξης και μοναδικότητας του ορίου αυτού για μια συνεχή συνάρτηση f μπορεί να αναζητηθεί σε πιο προχωρημένα συγγράμματα. H συνέχεια της f είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη του διπλού ολοκληρώματος. Tο όριο υπάρχει και σε περιπτώσεις στις οποίες η συνάρτηση είναι ασυνεχής. Iδιότητες διπλών ολοκληρωμάτων Kατ αντιστοιχία με τα απλά ολοκληρώματα, έτσι και τα διπλά ολοκληρώματα συνεχών συναρτήσεων παρουσιάζουν αλγεβρικές ιδιότητες που χρησιμεύουν σε διάφορους υπολογισμούς και εφαρμογές. () f(, ) da f(, ) da f(, ) da ΣΧΗΜΑ. H ιδιότητα 4 ισχύει τόσο για απλά όσο και για διπλά ολοκληρώματα. b a ( k, k ) f(, ) f( k, k ) ΔA k ΣΧΗΜΑ.3 H προσέγγιση στερεών με ορθογώνια παραλληλεπίπεδα οδηγεί στον ορισμό όγκων μέσω διπλών ολοκληρωμάτων. O όγκος του πρίσματος του σχήματος ισούται με το διπλό ολοκλήρωμα της f(, ) ορισμένο στο χωρίο της βάσης του στερεού. d Iδιότητες διπλών ολοκληρωμάτων. Σταθερό πολλαπλάσιο: kf(, ) da k f(, ) da (τυχών k). Άθροισμα και διαφορά: 3. (f(, ) g(, )) da f(, ) da g(, ) da (α) f(, ) da αν f(, ) στο (β) f(, ) da g(, ) da αν f(, ) g(, ) στο 4. f(, ) da f(, ) da f(, ) da όπου είναι η ένωση των δύο μη αλληλεπικαλυπτόμενων ορθογώνιων χωρίων και (Σχήμα.). Διπλά ολοκληρώματα για τον υπολογισμό όγκων Για θετική συνάρτηση f(, ), μπορούμε να ερμηνεύσουμε το διπλό ολοκλήρωμα της f ορισμένο στο ορθογώνιο χωρίο ως τον όγκο στερεού πρίσματος που είναι κάτω φραγμένο από το και άνω φραγμένο από την επιφάνεια f(, ) (Σχήμα.3). Kάθε όρος f( k, k ) A k του αθροίσματος S n f( k, k ) A k ισούται με τον όγκο ενός κατακόρυφου ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου που προσεγγίζει τον

3 .. Διπλά ολοκληρώματα 945 όγκο του τμήματος εκείνου του στερεού που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη βάση A k. Έτσι το άθροισμα S n προσεγγίζει τον συνολικό όγκο του στερεού. Oρίζουμε λοιπόν τον όγκο αυτόν ως Όγκος lim S n f(, ) da. (3) Όπως θα περίμενε κανείς, η γενική αυτή μέθοδος υπολογισμού όγκου συμφωνεί με τις μεθόδους του Kεφαλαίου 5, πράγμα που όμως δεν θα αποδείξουμε εδώ. 4 4 Tο Θεώρημα του Fubini για τον υπολογισμό διπλών ολοκληρωμάτων Έστω ότι θέλουμε να υπολογίσουμε τον όγκο μεταξύ του επιπέδου 4 και του ορθογώνιου χωρίου :, του επιπέδου. Aν εφαρμόσουμε τη μέθοδο διατμήσεων της Eνότητας 5., με διατμήσεις κάθετες στον άξονα (Σχήμα.4), τότε ο όγκος είναι A() d, (4) A() (4 ) d ΣΧΗΜΑ.4 Tο εμβαδόν διατομής A() υπολογίζεται αν διατηρήσουμε σταθερό το και ολοκληρώσουμε ως προς. 4 4 A() (4 ) d όπου A() είναι το εμβαδόν διατομής στο. Για κάθε τιμή του, μπορούμε να υπολογίσουμε το A() ως το ολοκλήρωμα A() (4 ) d, (5) που ισούται με το εμβαδόν της επιφάνειας κάτω από την καμπύλη 4 στο επίπεδο που ορίζει η διατομή στο. Kατά τον υπολογισμό του A(), το παραμένει σταθερό και η ολοκλήρωση λαμβάνει χώρα ως προς. Συνδυάζοντας τις Eξισώσεις (4) και (5), βλέπουμε ότι ο όγκος του στερεού ισούται με Όγκος A() d κυβικές μονάδες. Θα μπορούσαμε λοιπόν να γράψουμε Όγκος (4 ) d d d (4 ) d d. H έκφραση στο δεξιό μέλος μας λέει ότι ο όγκος υπολογίζεται αν ολοκληρώσουμε την ποσότητα 4 πρώτα ως προς από έως, με σταθερό το, και κατόπιν ολοκληρώσουμε το αποτέλεσμα που βρήκαμε ως προς από έως. Tι θα είχε συμβεί αν υπολογίζαμε τον όγκο με διατμήσεις κάθετες στον άξονα (Σχήμα.5); Tο εμβαδόν μιας διατομής θα γινόταν τώρα συνάρτηση του, 7 d (6) ΣΧΗΜΑ.5 Tο εμβαδόν διατομής A() υπολογίζεται αν διατηρήσουμε σταθερό το και ολοκληρώσουμε ως προς. A() (4 ) d 4 6. O όγκος του στερεού ισούται λοιπόν με (7)

4 946 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα C-OM Δικτυότοπος Bιογραφικά στοιχεία Guido Fubini ( ) Όγκος A() d (6 ) d 6 5, που συμφωνεί με τον υπολογισμό που κάναμε πρωτύτερα. Όπως και πριν, έτσι και τώρα μπορούμε να εκφράσουμε τον όγκο με το ολοκλήρωμα Όγκος (4 ) d d. H έκφραση στο δεξιό μέλος σημαίνει ότι μπορούμε να βρούμε τον όγκο αν ολοκληρώσουμε την 4 ως προς από έως όπως στην Eξίσωση (7), και κατόπιν ολοκληρώσουμε ως προς από έως. H σειρά ολοκλήρωσης εδώ είναι πρώτα ως προς και έπειτα ως προς, αντίθετη δηλαδή από τη σειρά ολοκλήρωσης στην Eξίσωση (6). Ποια σχέση έχουν οι δύο παραπάνω υπολογισμοί ολοκληρωμάτων με το διπλό ολοκλήρωμα (4 ) da ορισμένο στο ορθογώνιο χωρίο :, ; H απάντηση είναι ότι αμφότεροι μας δίνουν την τιμή του διπλού ολοκληρώματος. Ένα θεώρημα που δημοσίευσε το 97 ο Guido Fubini λέει ότι το διπλό ολοκλήρωμα τυχούσας συνεχούς συναρτήσεως σε ορθογώνιο χωρίο μπορεί να υπολογιστεί με όποια σειρά ολοκλήρωσης επιθυμούμε. (O Fubini απέδειξε το θεώρημα σε γενικότερη μορφή, αλλά η διατύπωση αυτή μας αρκεί.) Θεώρημα Tο Θεώρημα του Fubini (πρώτη μορφή) Aν η f(, ) είναι συνεχής παντού στο ορθογώνιο χωρίο : a b, c d, τότε f(, ) da c d b f(, ) d d b a a d c f(, ) d d. Tο θεώρημα του Fubini λέει ότι διπλά ολοκληρώματα ορισμένα σε ορθογώνια χωρία μπορούν να υπολογιστούν με διαδοχική ολοκλήρωση ως προς τις εκάστοτε μεταβλητές. Eπίσης, το θεώρημα του Fubini λέει ότι δεν έχει σημασία η σειρά με την οποία εκτελούμε την ολοκλήρωση, πράγμα που διευκολύνει τους υπολογισμούς μας, όπως θα δούμε στο Παράδειγμα 3. Eιδικότερα, όταν υπολογίζουμε ολοκληρώματα με τη μέθοδο διατμήσεων, μπορούμε να τέμνουμε είτε κάθετα στον άξονα είτε κάθετα στον άξονα, ό,τι από τα δύο μας εξυπηρετεί περισσότερο. Παράδειγμα Yπολογισμός διπλού ολοκληρώματος Yπολογίστε το f(, ) da για τη συνάρτηση f(, ) 6 και το χωρίο :,. Λύση Bάσει του θεωρήματος του Fubini, f(, ) da ( 6 ) d d 3 d ( 6) d 8 4 κυβικές μονάδες.

5 .. Διπλά ολοκληρώματα 947 Aντιστρέφοντας τη σειρά ολοκλήρωσης παίρνουμε το ίδιο αποτέλεσμα: ( 6 ) d d 3 d [( 3 ) ( 3 )] d d 4 κυβικές μονάδες. YΠOΛOΓIΣTIKH EΦAPMOΓH Πολλαπλή ολοκλήρωση Tα περισσότερα συστήματα υπολογιστικής άλγεβρας μπορούν να υπολογίζουν πολλαπλά ολοκληρώματα εκτελώντας διαδοχικές ολοκληρώσεις. H τυπική διαδικασία που ακολουθεί ένα τέτοιο σύστημα είναι να εκτελεί την ολοκλήρωση με τη σειρά που έχουμε δηλώσει ότι επιθυμούμε. Oλοκλήρωμα d d p / 4 p / 3 cos d d Tυπική διατύπωση σε υπολ. σύστημα int(int( *, ), )Ø int(int(* cos( ),.. ), Pi/ 3.. Pi/4)Ø Aν ένα σύστημα υπολογιστικής άλγεβρας δεν μπορεί να βρει την ακριβή τιμή ενός ορισμένου ολοκληρώματος, μπορεί συνήθως να την προσεγγίσει αριθμητικά. A k k ( k, k ) k ΣΧΗΜΑ.6 Tο ορθογώνιο πλέγμα του σχήματος διαμερίζει ένα φραγμένο μη ορθογώνιο χωρίο σε κυψελίδες. Διπλά ολοκληρώματα ορισμένα σε φραγμένα μη ορθογώνια χωρία Προκειμένου να ορίσουμε το διπλό ολοκλήρωμα μιας συνάρτησης f(, ) σε φραγμένο μη ορθογώνιο χωρίο, όπως αυτό του Σχήματος.6, θεωρούμε ότι το καλύπτεται από ένα ορθογώνιο πλέγμα, αλλά στο μερικό άθροισμα κρατάμε μόνο τις κυψελίδες εμβαδού A οι οποίες κείνται εξ ολοκλήρου μέσα στο χωρίο (γραμμοσκιασμένη περιοχή του σχήματος). Aριθμούμε τις κυψελίδες με κάποιον τρόπο, επιλέγουμε ένα αυθαίρετο σημείο ( k, k ) σε κάθε A k, και σχηματίζουμε το άθροισμα S n n f( k, k ) A k. k Tο άθροισμα αυτό διαφέρει από το άθροισμα της Eξίσωσης () που ίσχυε για ορθογώνια χωρία ως προς το ότι τώρα τα εμβαδά A k δεν καλύπτουν πλήρως το χωρίο. Kαθώς όμως το πλέγμα γίνεται ολοένα και πυκνότερο, και το πλήθος όρων στο άθροισμα S n αυξάνεται, όλο και μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από τις ορθογώνιες κυψελίδες. Έστω τώρα ότι η f είναι συνεχής και ότι το σύνορο του αποτελείται από καμπύλες που αποτελούν γραφήματα πεπερασμένου πλήθους συνεχών συναρτήσεων των και, τις οποίες (καμπύλες) έχουμε συνδέσει στα άκρα τους. Στην περίπτωση αυτή, τα αθροίσματα S n θα τείνουν σε κάποιο όριο καθώς οι λεπτότητες των διαμερίσεων που ορίζουν το ορθογώνιο πλέγμα τείνουν στο μηδέν χωριστά για κάθε άξονα. Kαλούμε το όριο αυτό διπλό ολοκλήρωμα της f στο : f(, ) da lim f( k, k ) A k. Al

6 948 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα O = f(, ) da f(, ) da f(, ) da ΣΧΗΜΑ.7 H ιδιότητα 4 ισχύει επίσης για χωρία που φράσσονται από συνεχείς καμπύλες. O f(, ) Ύψος f( k, k ) Tο όριο αυτό μπορεί να υπάρχει και υπό λιγότερο «περιοριστικούς» όρους. Tα διπλά ολοκληρώματα συνεχών συναρτήσεων σε μη ορθογώνια χωρία έχουν τις ίδιες αλγεβρικές ιδιότητες με ολοκληρώματα ορισμένα σε ορθογώνια χωρία. H ιδιότητα 4 λέει ότι αν το «αποσυντεθεί» σε μη αλληλεπικαλυπτόμενα χωρία και των οποίων τα σύνορα αποτελούνται από πεπερασμένο πλήθος ευθύγραμμων τμημάτων είτε λείων καμπυλών (δείτε για παράδειγμα το Σχήμα.7), τότε f(, ) da f(, ) da f(, ) da. Aν η f(, ) είναι θετική και συνεχής στο ορίζουμε τον όγκο του στερεού μεταξύ του και της επιφάνειας f(, ) ως f(, ) da, όπως και πριν (Σχήμα.8). Aν είναι χωρίο όπως αυτό του επιπέδου στο Σχήμα.9, που φράσσεται άνω και κάτω από τις καμπύλες g () και g () αντίστοιχα, ενώ από δεξιά και αριστερά φράσσεται από τις ευθείες a, b, τότε μπορούμε και πάλι να υπολογίσουμε τον όγκο με διατμήσεις. Yπολογίζουμε πρώτα το εμβαδόν διατομής A() g () f(, ) d g () και έπειτα ολοκληρώνουμε το A() από a έως b, δηλαδή βρίσκουμε τον όγκο με διαδοχική ολοκλήρωση: V b A() d b a a g() g () f(, ) d d. (8) ( k, k ) A k Όγκος lim f( k, k ) A k f(, ) da ΣΧΗΜΑ.8 Oι όγκοι στερεών που έχουν καμπυλόγραμμες βάσεις ορίζονται με τον ίδιο τρόπο που ορίζονται και οι όγκοι στερεών με ορθογώνιες βάσεις. f(, ) h () c h () A() f(, ) d h () d h () ΣΧΗΜΑ. O όγκος του στερεού του σχήματος είναι d A() d d c c h() f(, ) d d. h () b g () a f(, ) O A() g () Oμοίως, αν είναι το χωρίο του Σχήματος., που φράσσεται από τις καμπύλες h ( ) και h ( ) και από τις ευθείες c και d, τότε η μέθοδος διατμήσεων για τον υπολογισμό όγκου καταλήγει στο ολοκλήρωμα c h() h () Όγκος d f(, ) d d. (9) Tο ότι τα ολοκληρώματα των Eξισώσεων (8) και (9) δίνουν τον όγκο που ορίσαμε ως το διπλό ολοκλήρωμα της f στο, αποτελεί συνέπεια της ακόλουθης ισχυρής μορφής του θεωρήματος του Fubini. ΣΧΗΜΑ.9 Tο εμβαδόν της κατακόρυφης τομής που φαίνεται εδώ είναι A() g () f(, ) d. g () Για να βρούμε τον όγκο του στερεού, ολοκληρώνουμε το εμβαδόν αυτό από a έως b.

7 .. Διπλά ολοκληρώματα 949 ΣΧΗΜΑ. (α) Πρίσμα με τριγωνική βάση στο επίπεδο. O όγκος του πρίσματος ορίζεται ως διπλό ολοκλήρωμα στο. Για να το υπολογίσουμε, μπορούμε να ολοκληρώσουμε πρώτα ως προς και κατόπιν ως προς, ή αντιστρόφως (Παράδειγμα ). (β) Tα όρια ολοκλήρωσης είναι Aν εκτελέσουμε πρώτα την ολοκλήρωση ως προς, ολοκληρώνουμε κατά μήκος κατακόρυφης ευθείας και κατόπιν ολοκληρώνουμε από αριστερά προς τα δεξιά ώστε να συμπεριλάβουμε όλες τις κατακόρυφες ευθείες στο. (γ) Tα όρια ολοκλήρωσης είναι f(, ) d d. f(, ) d d. Aν εκτελέσουμε πρώτα την ολοκλήρωση ως προς, ολοκληρώνουμε κατά μήκος οριζόντιας ευθείας και κατόπιν ολοκληρώνουμε από κάτω προς τα πάνω ώστε να συμπεριλάβουμε όλες τις οριζόντιες ευθείες στο. (3,, ) Θεώρημα Θεώρημα του Fubini (ισχυρή μορφή) Έστω f(, ) συνεχής σε χωρίο.. Aν το ορίζεται από τις σχέσεις a b, g () g (), και οι g και g είναι συνεχείς στο [a, b], τότε. Aν το ορίζεται από τις σχέσεις c d, h ( ) h ( ), και οι h και h είναι συνεχείς στο [c, d], τότε Παράδειγμα Eύρεση όγκου Bρείτε τον όγκο του πρίσματος του οποίου η βάση είναι το τριγωνικό χωρίο στο επίπεδο που φράσσεται από τον άξονα και από τις ευθείες και, και του οποίου η άνω πλευρά ανήκει στο επίπεδο f(, ) 3. Λύση Δείτε το Σχήμα.. Για κάθε μεταξύ και, το μπορεί να μεταβάλλεται από έως (Σχήμα.β). Έτσι, κυβική μονάδα. Aν αντιστρέψουμε τη σειρά ολοκλήρωσης (Σχήμα.γ), το ολοκλήρωμα του όγκου γίνεται V V 3 3 d 3 3 f(, ) da b f(, ) da d (3 ) d d a g() g () c h() h () (3 ) d d 3 f(, ) d d. f(, ) d d. 3 d d (,, ) f(, ) d d 5 3 Tα δύο ολοκληρώματα είναι ίσα, ως όφειλαν. κυβική μονάδα. (,, ) (,, ) (α) (,, ) (β) (γ)

8 95 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα Παρ όλο που το θεώρημα του Fubini μας εξασφαλίζει ότι ένα διπλό ολοκλήρωμα μπορεί να υπολογιστεί με διαδοχική ολοκλήρωση με όποια σειρά ολοκλήρωσης θέλουμε, η επιλογή της μίας σειράς ολοκλήρωσης έναντι της άλλης μπορεί να επιβάλλεται από τη διευκόλυνση των υπολογισμών. Δείτε το ακόλουθο παράδειγμα. Διαδικασία εύρεσης ορίων ολοκλήρωσης A. Για τον υπολογισμό του f(, ) da σε χωρίο, με ολοκλήρωση πρώτα ως προς και κατόπιν ως προς, ακολουθούμε τα εξής βήματα. Έξοδος για Eίσοδος για Έξοδος για Eίσοδος για L L Eλάχιστο είναι το Mέγιστο είναι το Bήμα : Σχήμα. Σχεδιάζουμε το χωρίο ολοκλήρωσης και ονομάζουμε τις καμπύλες που το περικλείουν. Bήμα : Όρια ολοκλήρωσης στον άξονα. Θεωρούμε κατακόρυφη ευθεία L που τέμνει το στην κατεύθυνση αύξησης του. Σημειώνουμε τις τιμές που αντιστοιχούν στα τυπικά σημεία εισόδου και εξόδου της L από το χωρίο. Oι τιμές αυτές είναι τα όρια ολοκλήρωσης ως προς και συνήθως είναι συναρτήσεις του (και όχι σταθερές). Bήμα 3: Όρια ολοκλήρωσης στον άξονα. Eπιλέγουμε όρια ολοκλήρωσης ως προς που περιέχουν όλες τις κατακόρυφες ευθείες που διέρχονται από το. Tο ολοκλήρωμα είναι f(, ) da f(, ) d d. B. Για να υπολογίσουμε το ίδιο ολοκλήρωμα με αντίστροφη σειρά ολοκλήρωσης, χρησιμοποιούμε οριζόντιες ευθείες αντί για κατακόρυφες. Tο ολοκλήρωμα είναι f(, ) da f(, ) d d. Mέγιστο είναι το Eλάχιστο είναι το Eίσοδος για Έξοδος για Παράδειγμα 3 Yπολογισμός διπλού ολοκληρώματος Yπολογίστε το sin da, όπου είναι το τρίγωνο του επιπέδου που φράσσεται από τον άξονα, την ευθεία, και την ευθεία. ΣΧΗΜΑ. Tο χωρίο ολοκλήρωσης του Παραδείγματος 3. Λύση Tο χωρίο ολοκλήρωσης φαίνεται στο Σχήμα.. Aν ολοκληρώσουμε πρώτα ως προς και κατόπιν ως προς, βρίσκουμε sin d d sin d sin d cos (),46 κυβικές μονάδες.

9 .. Διπλά ολοκληρώματα 95 Aν αντιστρέψουμε τη σειρά ολοκλήρωσης και αποπειραθούμε να υπολογίσουμε το τότε αδυνατούμε να προχωρήσουμε στον υπολογισμό, δεδομένου ότι το ((sin ) / ) d δεν μπορεί να εκφραστεί μέσω στοιχειωδών συναρτήσεων. Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που να μας λέει ως προς ποια μεταβλητή θα πρέπει να ολοκληρώσουμε πρώτα, οπότε μην πονοκεφαλιάζετε για τη σειρά ολοκλήρωσης που θα επιλέξετε. Aπλώς ξεκινήστε την ολοκλήρωση και αν στην πορεία δείτε ότι η σειρά ολοκλήρωσης που επιλέξατε δεν οδηγεί πουθενά, αντιστρέψτε την. Eύρεση ορίων ολοκλήρωσης Συχνά, το δυσκολότερο μέρος στον υπολογισμό ενός διπλού ολοκληρώματος είναι η εύρεση των ορίων ολοκλήρωσης. Για καλή μας τύχη, υπάρχει μια μέθοδος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Παράδειγμα 4 sin d d, Aντιστρέφοντας τη σειρά ολοκλήρωσης Σχεδιάστε το χωρίο ολοκλήρωσης του (4 ) d d και γράψτε ένα ισοδύναμο ολοκλήρωμα με τη σειρά ολοκλήρωσης αντεστραμμένη. Λύση Tο χωρίο ολοκλήρωσης δίνεται από τις ανισότητες και. Πρόκειται λοιπόν για το χωρίο που φράσσεται από τις καμπύλες και από έως (Σχήμα.3α). 4 (, 4) 4 (, 4) (α) (β) ΣΧΗΜΑ.3 To σχήμα αναφέρεται στο Παράδειγμα 4. Για να βρούμε τα όρια ολοκλήρωσης όταν αντιστρέφουμε τη σειρά ολοκλήρωσης, θεωρούμε μια οριζόντια ευθεία που τέμνει το χωρίο από τα αριστερά προς τα δεξιά. H ευθεία εισέρχεται στο χωρίο για / και εξέρχεται για. Για να συμπεριλάβουμε όλες τις ευθείες τέτοιου τύπου στον υπολογισμό μας, δίνουμε στο τιμές από έως 4 (Σχήμα.3β). Tο ολοκλήρωμα είναι 4 / (4 ) d d. Kαι τα δύο ολοκληρώματα έχουν την τιμή 8.

10 95 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Eύρεση χωρίου ολοκλήρωσης και διπλά ολοκληρώματα Aφού σχεδιάσετε το χωρίο ολοκλήρωσης, υπολογίστε το ολοκλήρωμα σε καθεμία από τις Aσκήσεις -.. (4 ) d d. 3. ( ) d d 4. 3 p p p p ln 8 ln 5. sin d d e d d e d d. Στις Aσκήσεις -6, ολοκληρώστε την f στο χωρίο που δίνεται.. Tετράπλευρο f(, ) στο / χωρίο του πρώτου τεταρτημορίου που φράσσεται από τις ευθείες,,,.. Tετράγωνο f(, ) () / στο τετράγωνο,. 3. Tρίγωνο f(, ) στην τριγωνική περιοχή με κορυφές (, ), (, ), και (, ). 4. Oρθογώνιο παραλληλόγραμμο f(, ) cos στο χωρίο,. 5. Tρίγωνο f(u, v) v u στην τριγωνική περιοχή που αποκόπτει από το πρώτο τεταρτημόριο του επιπέδου uv η ευθεία u v. 6. Kαμπύλη περιοχή f(s, t) e s ln t στην περιοχή του πρώτου τεταρτημορίου του επιπέδου st που κείται πάνω από την καμπύλη s ln t και εκτείνεται από t έως t. Σε καθεμία των Aσκήσεων 7- δίνεται ένα ολοκλήρωμα ορισμένο σε μια περιοχή του καρτεσιανού επιπέδου. Σχεδιάστε την περιοχή αυτή και υπολογίστε το ολοκλήρωμα. v v s p / 3 p / 3 sec t 3 4u v ( sin cos ) d d 7. dp dv (επίπεδο pv) 8. 8t dt ds (επίπεδο st) p sin cos t du dt (επίπεδο tu) 4 u. dv du (επίπεδο uv) 3 ( ) d d d d d d e / d d Aντιστρέφοντας τη σειρά ολοκλήρωσης Στις Aσκήσεις -3, σχεδιάστε την περιοχή ολοκλήρωσης και γράψτε ένα ισοδύναμο διπλό ολοκλήρωμα με τη σειρά ολοκλήρωσης αντεστραμμένη. 4 e 3 / 94. d d. d d 3. d d 4. d d 5. d d 6. d d 7. 6 d d 8. d d 9. 3 d d 3. 6 d d Yπολογισμός διπλών ολοκληρωμάτων Στις Aσκήσεις 3-4, σχεδιάστε την περιοχή ολοκλήρωσης, αντιστρέψτε τη σειρά ολοκλήρωσης, και υπολογίστε το ολοκλήρωμα. 3. p sin 3. d d sin d d p ln 3 ln 3 / / 6 / / e d d 34. d d d d 36. d d 37. cos (6 5 ) d d Tετραγωνική περιοχή ( ) da όπου είναι το χωρίο που φράσσεται από το τετράγωνο. 4. Tριγωνική περιοχή da όπου είναι το χωρίο που φράσσεται από τις ευθείες,, και. e ln e e 3 e 3 / d d 4 Όγκος κάτω από την επιφάνεια f(, ) 4. Bρείτε τον όγκο του χωρίου που φράσσεται από το παραβολοειδές και βρίσκεται κάτω από το τρίγωνο που ορίζουν οι ευθείες,, και του επιπέδου. 4. Bρείτε τον όγκο του στερεού που είναι άνω φραγμένο από τον κύλινδρο και κάτω φραγμένο από το χωρίο που ορίζουν η παραβολή και η ευθεία του επιπέδου. 43. Bρείτε τον όγκο του στερεού που έχει βάση το χωρίο του επιπέδου που φράσσεται από την παραβολή 4 και την ευθεία 3, ενώ η άνω πλευρά του στερεού φράσσεται από το επίπεδο Bρείτε τον όγκο του στερεού του πρώτου οκτημορίου που φράσσεται από τα επίπεδα των αξόνων συντεταγμένων, από τον κύλινδρο 4, και από το επίπεδο 3. C-OM Δικτυότοπος

11 .. Διπλά ολοκληρώματα Bρείτε τον όγκο του στερεού του πρώτου οκτημορίου που φράσσεται από τα επίπεδα των αξόνων συντεταγμένων, από το επίπεδο 3, και από τον παραβολικό κύλινδρο Bρείτε τον όγκο του στερεού το οποίο αποκόπτει από το πρώτο οκτημόριο η επιφάνεια Bρείτε τον όγκο της σφηνοειδούς βαθμίδας που αποκόπτουν από το πρώτο οκτημόριο ο κύλινδρος 3 και το επίπεδο. 48. Bρείτε τον όγκο του στερεού που αποκόπτουν από τη στερεά «στήλη» τα επίπεδα και Bρείτε τον όγκο του στερεού που φράσσεται μπροστά και πίσω από τα επίπεδα και, δεξιά και αριστερά από τους κυλίνδρους /, και πάνω και κάτω από τα επίπεδα και. 5. Bρείτε τον όγκο του στερεού που φράσσεται μπροστά και πίσω από τα επίπεδα / 3, δεξιά και αριστερά από τους κυλίνδρους sec, πάνω από τον κύλινδρο, και κάτω από το επίπεδο. Oλοκληρώματα ορισμένα σε μη φραγμένες περιοχές Yπολογίστε τα γενικευμένα ολοκληρώματα που δίνονται στις Aσκήσεις 5-54 εκτελώντας διαδοχικά τις ολοκληρώσεις ( ) d d / d d e ( )( ) d d 54. e () d d Προσεγγίζοντας διπλά ολοκληρώματα Στις Aσκήσεις 55 και 56, προσεγγίστε το διπλό ολοκλήρωμα της f(, ) στο χωρίο που διαμερίζεται από τις δοθείσες κατακόρυφες ευθείες a και οριζόντιες ευθείες c. Σε κάθε ορθογώνιο υποχωρίο, χρησιμοποιήστε το ( k, k ) που σας δίνει η προσέγγισή σας. f(, ) da n f( k, k ) A k k 55. f(, ) στο χωρίο που είναι άνω φραγμένο από το ημικύκλιο και κάτω φραγμένο από τον άξονα. Xρησιμοποιήστε τη διαμέριση, /,, / 4, /, και, /, και θεωρήστε το ( k, k ) στην κάτω αριστερή γωνία του k-στού υποχωρίου (αρκεί το υποχωρίο να ανήκει στο ). 56. f(, ) στο χωρίο εντός του κύκλου ( ) ( 3). Xρησιμοποιήστε τη διαμέριση, 3/,, 5/, 3 και, 5/, 3, 7/, 4 και θεωρήστε το ( k, k ) ως το κέντρο (κεντροειδές) του k-στού υποχωρίου (αρκεί το υποχωρίο να ανήκει στο ). Θεωρία και παραδείγματα 57. Kυκλικός τομέας Oλοκληρώστε την f(, ) 4 στον μικρό κυκλικό τομέα που αποκόπτουν από τον κυκλικό δίσκο 4 οι ημιευθείες u / 6 και u /. 58. Mη φραγμένη περιοχή Oλοκληρώστε την f(, ) [( / )( ) /3 ] στο άπειρο ορθογώνιο,. 59. Mη κυκλικός κύλινδρος Ένας στερεός ορθός (μη κυκλικός) κύλινδρος έχει τη βάση του στο επίπεδο και η άνω πλευρά του φράσσεται από το παραβολοειδές. O όγκος του κυλίνδρου είναι V ( ) d d Σχεδιάστε τη βάση και εκφράστε τον όγκο του κυλίνδρου ως ένα και μόνο ολοκλήρωμα με τη σειρά ολοκλήρωσης αντεστραμμένη. Yπολογίστε το ολοκλήρωμα αυτό για να βρείτε τον όγκο. 6. Mετατροπή σε διπλό ολοκλήρωμα Yπολογίστε το ολοκλήρωμα (tan tan ) d. (Yπόδειξη: Γράψτε την ολοκληρωτέα ποσότητα ως ολοκλήρωμα.) 6. Mεγιστοποίηση διπλού ολοκληρώματος Για ποια περιοχή του επιπέδου μεγιστοποιείται η τιμή του (4 ) da; Aιτιολογήστε την απάντησή σας. 6. Eλαχιστοποίηση διπλού ολοκληρώματος Για ποια περιοχή του επιπέδου ελαχιστοποιείται η τιμή του ( 9) da; Aιτιολογήστε την απάντησή σας. 63. Mάθετε γράφοντας Eίναι δυνατόν να υπολογίσουμε το ολοκλήρωμα συνεχούς συνάρτησης f(, ) σε μια ορθογώνια περιοχή του επιπέδου και να πάρουμε διαφορετικά αποτελέσματα αναλόγως της σειράς ολοκλήρωσης; Aιτιολογήστε την απάντησή σας. 64. Mάθετε γράφοντας Πώς θα υπολογίζατε το διπλό ολοκλήρωμα μιας συνεχούς συνάρτησης f(, ) στην περιοχή του επιπέδου που περικλείεται από το τρίγωνο με κορυφές τα σημεία (, ), (, ), και (, ); Aιτιολογήστε την απάντησή σας. 65. Mη φραγμένη περιοχή Δείξτε ότι e d d lim bl b b b e d d b 66. Γενικευμένο διπλό ολοκλήρωμα Yπολογίστε το γενικευμένο ολοκλήρωμα 3 4 ( ) / 3 d d. ( ) d d. e d.

12 954 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ 7. 3 d d Aριθμητικός υπολογισμός διπλών ολοκληρωμάτων Xρησιμοποιήστε ένα σύστημα υπολογιστικής άλγεβρας προκειμένου να εκτιμήσετε τις τιμές των ολοκληρωμάτων των Aσκήσεων d d e ( ) d d tan d d Xρησιμοποιήστε ένα σύστημα υπολογιστικής άλγεβρας προκειμένου να υπολογίσετε τα ολοκληρώματα των Aσκήσεων Kατόπιν, αντιστρέψτε τη σειρά ολοκλήρωσης και υπολογίστε πάλι κάθε ολοκλήρωμα e d d d d d d cos ( ) d d d d 3 e d d. Eμβαδά, ροπές και κέντρα μάζας* Eμβαδά φραγμένων χωρίων στο επίπεδο Mέση τιμή Pοπές και κέντρα μάζας Mάζες κατανεμημένες σε επίπεδο χωρίο Λεπτά και επίπεδα στρώματα με συνεχή κατανομή μάζας Pοπές αδρανείας Kεντροειδή γεωμετρικών σχημάτων Στην ενότητα αυτή θα δείξουμε πώς χρησιμοποιούμε διπλά ολοκληρώματα για τον υπολογισμό εμβαδών φραγμένων χωρίων του επιπέδου και για την εύρεση της μέσης τιμής μιας συνάρτησης δύο μεταβλητών. Στη συνέχεια θα μελετήσουμε το φυσικό πρόβλημα εύρεσης του κέντρου μάζας ενός λεπτού στρώματος που καλύπτει ένα χωρίο του επιπέδου. A k k ( k, k ) k ΣΧΗΜΑ.4 Tο πρώτο βήμα στον ορισμό του εμβαδού ενός χωρίου είναι να διαμερίσουμε το εσωτερικό του χωρίου σε κυψελίδες. Eμβαδά φραγμένων χωρίων στο επίπεδο Aν στον ορισμό του διπλού ολοκληρώματος σε ένα χωρίο, που είδαμε στην προηγούμενη ενότητα, θέσουμε f(, ), τότε τα μερικά αθροίσματα παίρνουν τη μορφή S n n k f( k, k ) A k n H έκφραση αυτή προσεγγίζει εκείνο που θα θέλαμε να ονομάζουμε εμβαδόν της περιοχής. Kαθώς τα και τείνουν στο μηδέν, τα A k καλύπτουν το χωρίο ολοένα και περισσότερο (Σχήμα.4), οπότε ορίζουμε ως εμβαδόν του το όριο Eμβαδόν lim nl n k k A k. A k da. Oρισμός Eμβαδόν Tο εμβαδόν ενός κλειστού, φραγμένου χωρίου στο επίπεδο είναι A da. *H συζήτηση περί μαζών και ροπών της ενότητας αυτής είναι αυτόνομη και δεν προαπαιτεί μελέτη του Kεφαλαίου 5. Όλες οι ουσιώδεις έννοιες παρατίθενται εδώ εκ νέου, επαναλαμβάνοντας εν μέρει όσα ειπώθηκαν περί ροπών στο Kεφάλαιο 5.

13 .. Eμβαδά, ροπές, και κέντρα μάζας 955 O ορισμός αυτός ισχύει για πολύ μεγαλύτερη ποικιλία χωρίων απ ό,τι ο ορισμός μέσω ολοκληρώματος μίας μεταβλητής που είδαμε πρωτύτερα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν και οι δύο ορισμοί, αυτοί συμφωνούν μεταξύ τους. Yπολογίζουμε το εμβαδόν ολοκληρώνοντας τη σταθερή συνάρτηση f(, ) στην περιοχή. Παράδειγμα Eύρεση εμβαδού Bρείτε το εμβαδόν του χωρίου που φράσσεται από τις «καμπύλες» και στο πρώτο τεταρτημόριο. (, ) ΣΧΗΜΑ.5 Tο χωρίο του Παραδείγματος. Λύση Σχεδιάζουμε το χωρίο (Σχήμα.5) και υπολογίζουμε το εμβαδόν του ως εξής A ( ) d d d d τετραγωνικές μονάδες. Σημειώστε ότι το απλό ολοκλήρωμα ( ) d, που προκύπτει μετά τον υπολογισμό του εσωτερικού ολοκληρώματος, δεν είναι παρά το ολοκλήρωμα του εμβαδού μεταξύ των δύο καμπυλών που θα παίρναμε εφαρμόζοντας τη μέθοδο της Eνότητας 4.6. Παράδειγμα Eύρεση εμβαδού Bρείτε το εμβαδόν του χωρίου που περικλείεται από την παραβολή και την ευθεία. Λύση Aν διαιρέσουμε το στα χωρία και του Σχήματος.6α, μπορούμε να υπολογίσουμε το εμβαδόν ως εξής A da da Aπό την άλλη, αν αντιστρέψουμε τη σειρά ολοκλήρωσης (Σχήμα.6β), παίρνουμε A d d. d d 4 d d. (, 4) (, 4) 4 d d (, ) (α) d d (, ) (β) d d ΣΧΗΜΑ.6 O υπολογισμός του εμβαδού αυτού περιλαμβάνει (α) δύο διπλά ολοκληρώματα, αν ολοκληρώσουμε πρώτα ως προς, αλλά (β) μόνο ένα διπλό ολοκλήρωμα, αν ολοκληρώσουμε πρώτα ως προς. (Παράδειγμα )

14 956 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα Tο αποτέλεσμα αυτό είναι απλούστερο και συνεπώς το προτιμούμε. Tο εμβαδόν είναι A = [] + d = ( + ) d = [ ] = 9 τετραγωνικές μονάδες. Mέση τιμή H μέση τιμή μιας ολοκληρώσιμης συνάρτησης μίας μεταβλητής σε κλειστό διάστημα ισούται με το πηλίκο του ολοκληρώματος της συνάρτησης στο διάστημα, διά το μήκος του διαστήματος. Για μια ολοκληρώσιμη συνάρτηση δύο μεταβλητών που ορίζεται σε κλειστό και φραγμένο χωρίο του οποίου το εμβαδόν μπορεί να μετρηθεί, η μέση τιμή ισούται με το πηλίκο του ολοκληρώματος της συνάρτησης στο χωρίο, διά το εμβαδόν του χωρίου. Aν f είναι η συνάρτηση και είναι το χωρίο, τότε Mέση τιμή της f στο = f da. () εμβαδόν του Aν f είναι η επιφανειακή πυκνότητα ενός λεπτού στρώματος που καλύπτει το, τότε το διπλό ολοκλήρωμα της f στο διά το εμβαδόν του είναι η μέση πυκνότητα του στρώματος, σε μονάδες μάζας ανά μονάδα εμβαδού. Aν f(, ) είναι η απόσταση του σημείου (, ) από το σταθερό σημείο P, τότε η μέση τιμή της f στο είναι η μέση απόσταση των σημείων του από το P. Παράδειγμα 3 Eύρεση μέσης τιμής Bρείτε τη μέση τιμή της f(, ) cos στο ορθογώνιο χωρίο :,. Λύση Tο ολοκλήρωμα της f στο ισούται με p cos d d p p (sin ) d cos p. sin d Tο εμβαδόν του ισούται με p. H μέση τιμή της f στο είναι / p. Mάζα έναντι βάρους Bάρος είναι η δύναμη που ασκείται σε μια μάζα λόγω βαρύτητας. Aν στο σημείο όπου βρίσκεται ένα σώμα μάζας m η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι g, το βάρος του σώματος στο σημείο αυτό είναι F mg (βάσει του δεύτερου νόμου του Nεύτωνα). Pοπές και κέντρα μάζας Πολλές μηχανικές δομές και συστήματα συμπεριφέρονται σαν να ήταν συγκεντρωμένη η μάζα τους σε ένα και μόνο σημείο, το οποίο καλούμε κέντρο μάζας. Έχει σημασία να γνωρίζουμε πώς να εντοπίζουμε το σημείο αυτό, πράγμα που ουσιαστικά είναι ένα μαθηματικό εγχείρημα. Θα αναπτύξουμε το μαθηματικό μας μοντέλο σε στάδια. Tο πρώτο στάδιο είναι να θεωρήσουμε ότι οι μάζες m, m, και m 3 προσδένονται σε άκαμπτο άξονα ο οποίος στηρίζεται σε υπομόχλιο τοποθετημένο στην αρχή των αξόνων. O 3 m m m 3 Yπομόχλιο στην αρχή Tο σύστημα μπορεί να ισορροπεί, ή όχι. Aυτό εξαρτάται από το μέγεθος των μαζών και τον τρόπο διάταξής τους πάνω στον άξονα.

15 .. Eμβαδά, ροπές, και κέντρα μάζας 957 C-OM Δικτυότοπος Bιογραφικά στοιχεία Christian Feli Klein (849-95) C-OM Δικτυότοπος Σ.τ.M.: Στο σημείο αυτό, δυστυχώς, η ελληνική ορολογία δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην ποικιλία της αντίστοιχης αγγλικής. Έτσι, αναγκαζόμαστε να αποδώσουμε δύο διαφορετικούς αγγλικούς όρους (torque και moment) με την ίδια λέξη: «ροπή». Aυτό μας αναγκάζει να προσθέσουμε ένα δεύτερο συνθετικό, κάνοντας λόγο για ροπή δύναμης (εδώ, βαρύτητας) στην πρώτη περίπτωση, και για πρώτη ροπή στη δεύτερη. Kάθε μάζα m k ασκεί μια δύναμη m k g προς τα κάτω, ίση κατά μέτρο με το γινόμενο της μάζας επί την επιτάχυνση της βαρύτητας. Kαθεμία από τις δυνάμεις αυτές έχει την τάση να στρέψει τον άξονα ως προς την αρχή, όπως συμβαίνει σε μια τραμπάλα. Aυτή η επίδραση καλείται ροπή βαρύτητας, και υπολογίζεται αν πολλαπλασιάσουμε τη βαρυτική δύναμη m k g με την προσημασμένη απόσταση k του σημείου εφαρμογής της από την αρχή των αξόνων. Όσες μάζες βρίσκονται στα αριστερά της αρχής ασκούν αρνητική (αριστερόστροφη) ροπή βαρύτητας. Oι μάζες στα δεξιά της αρχής ασκούν θετική (δεξιόστροφη) ροπή βαρύτητας. Tο άθροισμα των ροπών βαρύτητας δείχνει την τάση που έχει ένα σύστημα για περιστροφή ως προς την αρχή, και καλείται ροπή βαρύτητας του συστήματος. Pοπή βαρύτητας του συστήματος = m kg k () Tο σύστημα θα ισορροπεί σε βαρυτικά πεδία αν και μόνο αν η ροπή βαρύτητάς του μηδενίζεται. Aν βγάλουμε κοινό παράγοντα το g από την Eξίσωση (), βλέπουμε ότι η ροπή βαρύτητας του συστήματος ισούται με Xαρακτηρίζει το περιβάλλον g m k k Δηλαδή, η ροπή βαρύτητας είναι το γινόμενο της επιτάχυνσης της βαρύτητας g, που χαρακτηρίζει το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το σύστημα, επί την ποσότητα m k k, που χαρακτηρίζει το ίδιο το σύστημα και μένει σταθερή όπου και αν το τοποθετήσουμε. H σταθερά αυτή καλείται πρώτη ροπή του συστήματος ως προς την αρχή. Πρώτη ροπή συστήματος ως προς την αρχή m k k (3) Συνήθως, μας ενδιαφέρει να μάθουμε σε ποια θέση πρέπει να τοποθετήσουμε το υπομόχλιο ώστε να ισορροπήσει το σώμα, δηλαδή ζητούμε το σημείο στο οποίο, αν τοποθετήσουμε το υπομόχλιο, θα μηδενιστεί η ροπή. O 3 m m m 3 Eιδική θέση ισορροπίας H ροπή βαρύτητας κάθε μάζας ως προς το υπομόχλιο στην ειδική αυτή θέση είναι ( προσημασμένη )( Pοπή βαρύτητας της m ως προς = δύναμη προς ) k απόσταση της m k τα κάτω από το Aν γράψουμε τώρα την εξίσωση που μας λέει ότι το άθροισμα των ροπών αυτών μηδενίζεται, παίρνουμε μια εξίσωση που λύνουμε ως προς : ( k )m k g g ( k )m k (m k k m k ) m k k m k m k k m k m k k m. k Xαρακτηρίζει το σύστημα =( k )m k g. Tο άθροισμα των ροπών είναι μηδέν Άθροισμα σταθερών πολλαπλασίων Διαιρούμε με g, επιμεριστικός κανόνας πολλαπλασιασμού για το m k Άθροισμα διαφορών Aναδιατάσσουμε, άθροισμα σταθερών πολλαπλασίων και πάλι Λύνουμε ως προς

16 958 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα H τελευταία εξίσωση μας λέει ότι το βρίσκεται αν διαιρέσουμε την πρώτη ροπή του συστήματος ως προς την αρχή, με την ολική μάζα του συστήματος: km k m k πρώτη ροπή συστήματος ως προς την αρχή. μάζα συστήματος Tο σημείο καλείται κέντρο μάζας του συστήματος. Mάζες κατανεμημένες σε επίπεδο χωρίο Θεωρήστε ένα πεπερασμένο πλήθος μαζών στο επίπεδο, με τη μάζα m k στο σημείο ( k, k ) (δείτε το Σχήμα.7). H μάζα του συστήματος είναι Mάζα συστήματος: M m k. k k m k(k, k ) O k k ΣΧΗΜΑ.7 Kάθε μάζα m k έχει πρώτη ροπή ως προς κάθε άξονα. Kάθε μάζα m k διαθέτει μια πρώτη ροπή ως προς κάθε άξονα. H πρώτη ροπή της μάζας ως προς τον άξονα είναι m k k, ενώ ως προς τον άξονα είναι m k k. Oι πρώτες ροπές του συστήματος ως προς τους δύο άξονες είναι Πρώτη ροπή ως προς τον άξονα : M m k k, Πρώτη ροπή ως προς τον άξονα : M m k k. H συντεταγμένη του κέντρου μάζας του συστήματος ορίζεται ως O K.M. Zυγός ισορροπίας Zυγός ισορροπίας ΣΧΗΜΑ.8 Mια διάταξη μαζών σε δύο διαστάσεις ισορροπεί στο κέντρο μάζας της. M (4) M m k k m. k Όπως και στη μονοδιάστατη περίπτωση, το σύστημα ισορροπεί ως προς την ευθεία (Σχήμα.8). H συντεταγμένη του κέντρου μάζας του συστήματος ορίζεται ως M (5) M m k k m. k Tο σύστημα ισορροπεί και ως προς την ευθεία. Oι ροπές βαρύτητας τις οποίες ασκούν οι μάζες ως προς την ευθεία αλληλοαναιρούνται. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά την ισορροπία, το σύστημα συμπεριφέρεται σαν όλη η μάζα του να ήταν συγκεντρωμένη στο σημείο (, ). Tο σημείο αυτό καλείται κέντρο μάζας του συστήματος. Λεπτά και επίπεδα στρώματα με συνεχή κατανομή μάζας Σε αρκετές εφαρμογές μάς ενδιαφέρει να βρούμε το κέντρο μάζας ενός λεπτού, επίπεδου στρώματος, π.χ. ενός δίσκου από αλουμίνιο, ή ενός ατσάλινου τριγωνικού πλακιδίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θεωρούμε ότι η κατανομή μάζας είναι συνεχής, και συνεπώς οι τύποι που χρησιμοποιούμε για τον υπολογισμό των και περιέχουν ολοκληρώματα αντί για πεπερασμένα αθροίσματα. Tα ολοκληρώματα προκύπτουν ως ακολούθως. Θεωρήστε ότι το στρώμα καλύπτει μια περιοχή του επιπέδου,

17 .. Eμβαδά, ροπές, και κέντρα μάζας 959 Πυκνότητα H πυκνότητα σώματος είναι η μάζα του ανά μονάδα όγκου. Στην πράξη, ωστόσο, χρησιμοποιούμε μονάδες που μπορούμε εύκολα να μετρήσουμε. Έτσι, όταν έχουμε να κάνουμε με σύρματα, ράβδους, και λεπτές λωρίδες, κάνουμε λόγο για μάζα ανά μονάδα μήκους (γραμμική πυκνότητα). Για λεπτά στρώματα, πάλι, χρησιμοποιούμε μάζα ανά μονάδα επιφάνειας (επιφανειακή πυκνότητα). Λωρίδα μάζας m Λωρίδα του K.M. ~ ~ ( ~, ~ ) ~ την οποία «κόβουμε» σε λεπτές λωρίδες παράλληλες προς έναν από τους δύο άξονες (στο Σχήμα.9, στον άξονα ). Tο κέντρο μαζας μιας τυπικής λωρίδας είναι (, ỹ). Θεωρούμε ότι η μάζα m της λωρίδας αυτής βρίσκεται συγκεντρωμένη στο (, ỹ). H ροπή της λωρίδας ως προς τον άξονα θα είναι m. H ροπή της λωρίδας ως προς τον άξονα θα είναι ỹ m. Oι Eξισώσεις (4) και (5) παίρνουν λοιπόν τη μορφή M m M m, M ỹ m M m. Tα αθροίσματα που εμφανίζονται στις εξισώσεις αυτές είναι τύπου iemann και τείνουν στα αντίστοιχα ολοκληρώματα, καθώς οι λωρίδες γίνονται ολοένα και στενότερες. Γράφοντάς τα σε μορφή διπλών ολοκληρωμάτων μπορούμε να περιγράψουμε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων και πυκνοτήτων του φύλλου που εξετάζουμε. H μάζα είναι το ολοκλήρωμα μιας συνεχούς συνάρτησης πυκνότητας, που συμβολίζουμε εδώ ως (, ). (Oι φυσικοί συμβολίζουν συχνά την πυκνότητα ως (, ).) Oι τύποι της μάζας, των πρώτων ροπών, και του κέντρου μάζας δίνονται στον Πίνακα.. Πίνακας. Tύποι μάζας και πρώτων ροπών για λεπτά στρώματα που καλύπτουν περιοχές του επιπέδου O ΣΧΗΜΑ.9 Ένα λεπτό στρώμα που «κόβουμε» σε λωρίδες παράλληλες στον άξονα. H πρώτη ροπή μιας τυπικής λωρίδας ως προς κάθε άξονα ισούται με τη ροπή που θα εξασκούσε η μάζα της λωρίδας m αν ήταν συγκεντρωμένη στο κέντρο μάζας της λωρίδας ( ~, ~ ). ~ (, ) C-OM Δικτυότοπος ΣΧΗΜΑ. H τριγωνική περιοχή την οποία καλύπτει το λεπτό στρώμα του Παραδείγματος 4. Πυκνότητα: d(, ) Mάζα: M d(, ) da Πρώτες ροπές: Kέντρο μάζας: Παράδειγμα 4 Eύρεση του κέντρου μάζας λεπτού στρώματος μεταβλητής πυκνότητας Έστω λεπτό στρώμα που καλύπτει την τριγωνική περιοχή που φράσσεται από τον άξονα και από τις ευθείες και στο πρώτο τεταρτημόριο. H πυκνότητα του στρώματος στο σημείο (, ) είναι (, ) Bρείτε τη μάζα του στρώματος, τις πρώτες ροπές του ως προς τους άξονες συντεταγμένων, και το κέντρο μάζας του. Λύση Σχεδιάζουμε το στρώμα με ικανή λεπτομέρεια, ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε τα όρια ολοκλήρωσης των ολοκληρωμάτων που θα χρειαστούμε (Σχήμα.). H μάζα του στρώματος είναι M M M M, d(, ) da, M M d(, ) d d d M (6 6 6) d d (4 ) d d(, ) da

18 96 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα Σημειώστε ότι ολοκληρώνουμε το γινόμενο επί τη συνάρτηση πυκνότητας για να βρούμε το M, και αντίστοιχα, ολοκληρώνουμε το γινόμενο επί την πυκνότητα για να βρούμε το M. H πρώτη ροπή ως προς τον άξονα είναι M d(, ) d d (6 6 6) d d d (8 3 ) d Mε παρόμοιο υπολογισμό βρίσκουμε τη ροπή ως προς τον άξονα : M d(, ) d d. Oι συντεταγμένες του κέντρου μάζας είναι συνεπώς M M 4 5 7, M M 4. Σ.τ.M.: Για να ακριβολογούμε: οι πρώτες ροπές (όπως τις έχουν ορίσει οι συγγραφείς) αναφέρονται στην ισορροπία, και στην τάση για περιστροφή λόγω της βαρύτητας, συστημάτων με οριζόντια κατανομή μάζας τα οποία υπόκεινται σε ομοιόμορφο κατακόρυφο βαρυτικό πεδίο. Pοπές αδρανείας Oι πρώτες ροπές ενός σώματος (Πίνακας.) μας πληροφορούν για την ισορροπία, και την τάση για περιστροφή ως προς διάφορους άξονες, ενός σώματος σε βαρυτικό πεδίο. Aν όμως το σώμα είναι ένας περιστρεφόμενος μηχανικός άξονας, για παράδειγμα, τότε είναι πιθανότερο να μας ενδιαφέρει πόση ενέργεια έχει αποθηκευτεί στον άξονα ή πόση ενέργεια απαιτείται για να τον περιστρέψουμε με δεδομένη γωνιακή ταχύτητα. Kαι εδώ είναι που κάνει την εμφάνισή της η δεύτερη ροπή, ή αλλιώς ροπή αδρανείας. Θεωρήστε ότι διαμερίζουμε τον άξονα σε μικρά στοιχεία μάζας m k και ότι το r k συμβολίζει την απόσταση του κέντρου μάζας του k- στού στοιχείου από τον άξονα περιστροφής (Σχήμα.). Aν ο μηχανικός άξονας περιστρέφεται με γωνιακή ταχύτητα d/ dt ακτίνια το δευτερόλεπτο, τότε το κέντρο μάζας του στοιχείου θα διαγράφει την τροχιά του με γραμμική ταχύτητα μέτρου v k d dt (r ku) r k du dt r kv. v k Δm k r k θ r k θ Άξονας περιστροφής ΣΧΗΜΑ. Για να βρούμε το ολοκλήρωμα της ποσότητας της ενέργειας που αποθηκεύεται σε περιστρεφόμενο άξονα, θεωρούμε ότι ο άξονας διαμερίζεται σε πολλά μικρά τεμάχια. Kάθε τεμάχιο έχει τη δική του κινητική ενέργεια. Προσθέτουμε τις συνεισφορές από όλα τα επιμέρους τεμάχια για να βρούμε την κινητική ενέργεια όλου του άξονα.

19 .. Eμβαδά, ροπές, και κέντρα μάζας 96 H κινητική ενέργεια του στοιχείου μάζας θα ισούται περίπου με Έτσι η κινητική ενέργεια του μηχανικού άξονα θα ισούται περίπου με Tο ολοκλήρωμα στο οποίο τείνουν τα μερικά αυτά αθροίσματα καθώς διαμερίζουμε τον μηχανικό άξονα σε ολοένα και μικρότερα στοιχεία, μας δίνει την κινητική ενέργεια του άξονα: O παράγοντας m kv k m k(r k v) v r k m k. v r k m k. v r dm v r dm. KE άξονα (6) I r dm (7) Δοκός A Δοκός B Άξονας Άξονας ΣΧΗΜΑ. Όσο μεγαλύτερη είναι η ροπή αδρανείας της διατομής της δοκού ως προς τον επιμήκη άξονά της, τόσο πιο δύσκαμπτη είναι η δοκός. Oι δοκοί A και B έχουν το ίδιο εμβαδόν διατομής, αλλά η A είναι πιο δύσκαμπτη. είναι η ροπή αδρανείας του μηχανικού άξονα ως προς τον άξονα περιστροφής του, οπότε από την Eξίσωση (6) βλέπουμε ότι η κινητική ενέργεια του μηχανικού άξονα θα είναι KE άξονα (8) Iv. Για να περιστρέψουμε με γωνιακή ταχύτητα έναν μηχανικό άξονα του οποίου η ροπή αδρανείας είναι I, χρειάζεται να του δώσουμε κινητική ενέργεια KE (/ )I. Oμοίως, για να σταματήσουμε την περιστροφή, χρειάζεται να αφαιρέσουμε το ίδιο ποσό ενέργειας από τον άξονα. Για να κινήσουμε ένα όχημα μάζας m με γραμμική ταχύτητα v, χρειάζεται να του δώσουμε κινητική ενέργεια KE (/)mv. Για να το σταματήσουμε, πρέπει να αφαιρέσουμε από το όχημα το ίδιο ποσό ενέργειας. H ροπή αδρανείας του μηχανικού άξονα είναι λοιπόν το «περιστροφικό ανάλογο» της μάζας του οχήματος. H ροπή αδρανείας είναι η αιτία της καταβολής προσπάθειας για την έναρξη και τον τερματισμό της περιστροφής του μηχανικού άξονα. Όπως βλέπουμε και από την Eξίσωση (7), η ροπή αδρανείας εμπεριέχει την πληροφορία όχι μόνο της μάζας του περιστρεφόμενου σώματος, αλλά και του τρόπου κατανομής της. H ροπή αδρανείας παίζει επίσης ρόλο στον καθορισμό του πόσο θα καμφθεί μια οριζόντια δοκός πάνω στην οποία έχουμε κατανείμει φορτίο. H σκληρότητα της δοκού ισούται με μια σταθερά επί τη ροπή αδρανείας I (ως προς τον επιμήκη άξονα της δοκού) μιας τυπικής εγκάρσιας διατομής. Όσο μεγαλύτερο είναι το I, τόσο πιο δύσκαμπτη (σκληρή) είναι η δοκός, και άρα τόσο λιγότερο θα κάμπτεται υπό δεδομένο φορτίο. Γι αυτό και χρησιμοποιούμε δοκούς με διατομές σχήματος I αντί για δοκούς με τετράγωνες διατομές. Tα «πέλματα» στο πάνω και κάτω μέρος της δοκού κρατούν το μεγαλύτερο μέρος της μάζας μακριά από τον επιμήκη άξονα της δοκού, μεγιστοποιώντας έτσι την τιμή του I (Σχήμα.). Aν θέλετε μια «απτή» αίσθηση της ροπής αδρανείας, δοκιμάστε το ακόλουθο πείραμα. Kολλήστε με σελοτέιπ δύο κέρματα στα άκρα ενός μολυβιού και περιστρέψτε το μολύβι ως προς το κέντρο μάζας του. H ροπή αδρανείας ευθύνεται για την αντίσταση που νιώθετε κάθε φορά που μεταβάλλετε τη φορά κίνησης. Tώρα μετατοπίστε τα κέρματα κατά ίση απόσταση προς το κέντρο μάζας και περιστρέψτε πάλι το μολύβι. Tο σύστημα έχει την ίδια μάζα και το ίδιο κέντρο μάζας με πριν, αλλά τώρα αντιτίθεται λιγότερο σε μεταβολές της κίνησης. H ροπή αδρανείας έχει μειωθεί. H αίσθηση που έχουμε όταν κρατάμε ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ, ή ένα μπαστούνι του γκολφ, ή μια ρακέτα του τέ-

20 96 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα νις, οφείλεται στη ροπή αδρανείας. Δύο ρακέτες του τένις με το ίδιο βάρος, το ίδιο σχήμα, και το ίδιο κέντρο μάζας θα δημιουργούν διαφορετική αίσθηση στο χέρι μας και θα έχουν διαφορετική συμπεριφορά αν οι μάζες τους είναι κατανεμημένες με διαφορετικό τρόπο. O Πίνακας. δίνει τους τύπους των ροπών αδρανείας (που καλούνται και δεύτερες ροπές) και των ακτίνων αδρανείας. Πίνακας. Tύποι δεύτερων ροπών για λεπτά στρώματα που βρίσκονται στο επίπεδο Pοπές αδρανείας (δεύτερες ροπές): Ως προς τον άξονα : I d(, ) da Ως προς την αρχή (πολική ροπή): I ( )d(, ) da I I Ως προς τον άξονα : I d(, ) da Ως προς την ευθεία L: I L r (, )d(, ) da, όπου r(, ) = απόσταση του (, ) από την L Aκτίνες αδρανείας: Ως προς τον άξονα : Ως προς τον άξονα : Ως προς την αρχή: I / M I / M I / M Σ.τ.M.: Xρησιμοποιούμε τον όρο «ακτίνα αδρανείας» για να αποδώσουμε το «radius of gration». Στα ελληνικά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ο όρος «ακτίνα περιστροφής», που πιστεύουμε όμως ότι είναι ατυχής, αφού αδυνατεί να απομονώσει από όλες τις δυνατές ακτίνες περιστροφής εκείνη που αντιστοιχεί στη ροπή αδρανείας ως προς τον εκάστοτε άξονα ή σημείο. Ως εναλλακτικός όρος έχει επίσης προταθεί το «ακτίνα γυροβολής» (απόδοση κατά λέξη από το gration), που όμως πιστεύουμε ότι είναι εξεζητημένος. Kαταλήγουμε έτσι, εδώ, να προτείνουμε τον όρο «ακτίνα αδρανείας» και να παρακολουθήσουμε εν συνεχεία την αποδοχή ή την απόρριψή του από την επιστημονική κοινότητα. H μαθηματική διαφορά μεταξύ των πρώτων ροπών M και M και των ροπών αδρανείας, ή δεύτερων ροπών, I και I, είναι ότι οι δεύτερες ροπές περιλαμβάνουν τα τετράγωνα των «μοχλοβραχιόνων» και. H ροπή I καλείται και πολική ροπή αδρανείας (εφόσον υπολογίζεται ως προς την αρχή). O υπολογισμός της γίνεται αν ολοκληρώσουμε το γινόμενο της πυκνότητας (, ) (μάζα ανά μονάδα εμβαδού) επί την ποσότητα r, που είναι το τετράγωνο της απόστασης του σημείου (, ) από την αρχή. Σημειώστε ότι I I I Ø έτσι, μόλις βρούμε δύο από τις ροπές αυτές, αυτομάτως ξέρουμε και την τρίτη. (H ροπή I συμβολίζεται ενίοτε και ως I, δηλ. η ροπή αδρανείας ως προς τον άξονα. H ταυτότητα I I I καλείται και θεώρημα κάθετων αξόνων.) H ακτίνα αδρανείας ορίζεται από την εξίσωση I M. H ποσότητα αυτή μας λέει σε πόση απόσταση από τον άξονα θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε συγκεντρωμένη όλη τη μάζα του φύλλου, ώστε να πάρουμε το ίδιο I. H ακτίνα αδρανείας μας δίνει έναν ευχερή τρόπο έκφρασης της ροπής αδρανείας ως γινόμενο μάζας επί μήκος στο τετράγωνο. Oι ακτίνες και ορίζονται παρομοίως, δηλαδή I M και I M. Παίρνοντας τις τετραγωνικές ρίζες των ποσοτήτων αυτών βρίσκουμε τους τύπους του Πίνακα.. Παράδειγμα 5 Eύρεση ροπών αδρανείας και ακτίνων αδρανείας Για το λεπτό στρώμα του Παραδείγματος 4 (Σχήμα.), βρείτε τις ροπές αδρανείας και τις ακτίνες αδρανείας ως προς τους άξονες συντεταγμένων και ως προς την αρχή.

21 .. Eμβαδά, ροπές, και κέντρα μάζας 963 Σημειώστε ότι για τον υπολογισμό του I ολοκληρώνουμε το γινόμενο του επί την πυκνότητα, ενώ για τον υπολογισμό του I ολοκληρώνουμε το γινόμενο του επί την πυκνότητα. Λύση Aν χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση πυκνότητας (, ) από το Παράδειγμα 4, η ροπή αδρανείας ως προς τον άξονα είναι I d(, ) d d ( ) d d d ( ) d Oμοίως, η ροπή αδρανείας ως προς τον άξονα είναι Γνωρίζοντας τα I και I, δεν χρειάζεται να ολοκληρώσουμε για να βρούμε το I Ø μπορούμε απλώς να χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση I I I : Oι τρεις ακτίνες αδρανείας είναι Kεντροειδή γεωμετρικών σχημάτων Όταν η πυκνότητα ενός σώματος είναι σταθερή, απαλείφεται από τον αριθμητή και τον παρονομαστή στους τύπους των και. Δηλαδή, όσον αφορά τα και, το θα μπορούσε και να ισούται με. Mε άλλα λόγια, όταν το είναι σταθερό, η θέση του κέντρου μάζας γίνεται χαρακτηριστικό του σχήματος του σώματος και όχι του υλικού από το οποίο αυτό είναι φτιαγμένο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι μηχανικοί αποκαλούν συχνά το κέντρο μάζας ως το κεντροειδές του δεδομένου σχήματος. Για να βρούμε το κεντροειδές, θέτουμε το ίσο με και υπολογίζουμε εν συνεχεία τα και όπως και πριν, διαιρώντας τις πρώτες ροπές με τις μάζες. Παράδειγμα 6 I I 39 5 d(, ) d d I / M / 4 6 / 7,93 I / M 39 / 4 39 / 7,75 5 I / M 99 / 4 99 / 7,9. 5 Eύρεση κεντροειδούς ενός χωρίου Bρείτε το κεντροειδές του χωρίου στο πρώτο τεταρτημόριο που είναι άνω φραγμένο από την ευθεία και κάτω φραγμένο από την παραβολή. (, ) ΣΧΗΜΑ.3 Στο Παράδειγμα 6 υπολογίζουμε τη θέση του κεντροειδούς του χωρίου του σχήματος. Λύση Σχεδιάζουμε το χωρίο και περιλαμβάνουμε ικανή λεπτομέρεια στο σχήμα μας ώστε να μπορούμε από αυτό να προσδιορίσουμε

22 964 Κεφάλαιο. Πολλαπλά ολοκληρώματα τα όρια ολοκλήρωσης (Σχήμα.3). Kατόπιν θέτουμε το ίσο με και υπολογίζουμε τις ποσότητες του Πίνακα.: M M d d 4 d d d Aπό τις τιμές αυτές των M, M, και M, βρίσκουμε M M / / 6 d [] d ( 3 ) d 3 3 και M M / 5 / 6 5. Tο κεντροειδές λοιπόν είναι το σημείο (/, / 5) ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Yπολογισμός εμβαδού με διπλή ολοκλήρωση Στις Aσκήσεις -8, σχεδιάστε την περιοχή που φράσσεται από τις ευθείες και τις καμπύλες που δίνονται. Kατόπιν, εκφράστε το εμβαδόν της περιοχής ως διπλό ολοκλήρωμα, και υπολογίστε το.. Oι άξονες συντεταγμένων και η ευθεία. Oι ευθείες,, και 4 3. H παραβολή και η ευθεία 4. H παραβολή και η ευθεία 5. H καμπύλη e και οι ευθείες,, και ln 6. Oι καμπύλες ln και ln και η ευθεία e, στο πρώτο τεταρτημόριο 7. Oι παραβολές και 8. Oι παραβολές και Περιοχή ολοκλήρωσης Tα ολοκληρώματα και τα αθροίσματα ολοκληρωμάτων των Aσκήσεων 9-4 εκφράζουν τα εμβαδά περιοχών του επιπέδου. Σχεδιάστε κάθε περιοχή, ονομάστε κάθε συνοριακή καμπύλη της περιοχής με την εξίσωσή της, και βρείτε τις συντεταγμένες των σημείων τομής των καμπυλών. Στη συνέχεια, βρείτε το εμβαδόν κάθε περιοχής. 9. d d.. d d / 3 p / 4 cos sin d d / d d 4 4 d d d d 3 () d d d d Mέσες τιμές 5. Bρείτε τη μέση τιμή της f(, ) sin( ) στο (α) ορθογώνιο χωρίο, (β) ορθογώνιο χωρίο, / 6. Ποια από τις δύο ποσότητες πιστεύετε ότι είναι μεγαλύτερη, η μέση τιμή της f(, ) στο τετραγωνικό χωρίο,, ή η μέση τιμή της f στο τεταρτοκύκλιο του πρώτου τεταρτημορίου; Yπολογίστε και τις δύο για να το μάθετε. 7. Bρείτε το μέσο ύψος του παραβολοειδούς στο τετραγωνικό χωρίο,. 8. Bρείτε τη μέση τιμή της f(, ) () / στο τετραγωνικό χωρίο ln ln, ln ln. Σταθερή πυκνότητα 9. Eύρεση κέντρου μάζας Bρείτε το κέντρο μάζας ενός λεπτού στρώματος πυκνότητας 3 που φράσσεται από τις ευθείες,, και από την παραβολή στο πρώτο τεταρτημόριο.. Eύρεση ροπών αδρανείας και ακτίνων αδρανείας Bρείτε τις ροπές αδρανείας και τις ακτίνες αδρανείας ως προς τους άξονες συντεταγμένων ενός λεπτού ορθογώνιου στρώματος σταθερής πυκνότητας που φράσσεται από τις ευθείες 3 και 3 στο πρώτο τεταρτημόριο.. Eύρεση κεντροειδούς Bρείτε το κεντροειδές της περιοχής στο πρώτο τεταρτημόριο που φράσσεται από τον άξονα, από την παραβολή, και από την ευθεία 4.. Eύρεση κεντροειδούς Bρείτε το κεντροειδές της τριγωνικής περιοχής την οποία αποκόπτει από το πρώτο τεταρτημόριο η ευθεία Eύρεση κεντροειδούς Bρείτε το κεντροειδές της ημικυκλικής περιοχής που φράσσεται από τον άξονα και από την καμπύλη.

23 .. Eμβαδά, ροπές, και κέντρα μάζας Eύρεση κεντροειδούς Tο εμβαδόν της περιοχής του πρώτου τεταρτημορίου που φράσσεται από την παραβολή 6 και από την ευθεία είναι 5/ 6 τετραγωνικές μονάδες. Bρείτε το κεντροειδές. 5. Eύρεση κεντροειδούς Bρείτε το κεντροειδές της περιοχής την οποία αποκόπτει από το πρώτο τεταρτημόριο ο κύκλος a. 6. Eύρεση κεντροειδούς Bρείτε το κεντροειδές της περιοχής που περικλείεται μεταξύ του άξονα και της καμπύλης sin,. 7. Eύρεση ροπών αδρανείας Bρείτε τη ροπή αδρανείας ως προς τον άξονα του λεπτού στρώματος πυκνότητας που φράσσεται από τον κύκλο 4. Eν συνεχεία χρησιμοποιήστε το αποτέλεσμά σας για να βρείτε τα I και I. 8. Eύρεση ροπής αδρανείας Bρείτε τη ροπή αδρανείας ως προς τον άξονα του λεπτού στρώματος σταθερής πυκνότητας που φράσσεται από την καμπύλη (sin ) / και από το διάστημα στον άξονα. 9. Kεντροειδές άπειρης περιοχής Bρείτε το κεντροειδές της άπειρης περιοχής του πρώτου τεταρτημορίου που περικλείεται από τους άξονες συντεταγμένων και από την καμπύλη e. (Xρησιμοποιήστε γενικευμένα ολοκληρώματα στους τύπους μάζας και πρώτης ροπής.) 3. Πρώτη ροπή άπειρου στρώματος Bρείτε τη ροπή αδρανείας ως προς τον άξονα του λεπτού στρώματος πυκνότητας (, ) που καλύπτει την άπειρη περιοχή κάτω από την καμπύλη στο πρώτο τεταρτημόριο. e / Mεταβαλλόμενη πυκνότητα 3. Eύρεση ροπής αδρανείας και ακτίνας αδρανείας Bρείτε τη ροπή αδρανείας και την ακτίνα αδρανείας ως προς τον άξονα ενός λεπτού στρώματος που φράσσεται από την παραβολή και την ευθεία, αν (, ). 3. Eύρεση μάζας Bρείτε τη μάζα ενός λεπτού στρώματος που καλύπτει τη μικρότερη περιοχή την οποία αποκόπτει από την έλλειψη 4 η παραβολή 4, αν (, ) Eύρεση κέντρου μάζας Bρείτε το κέντρο μάζας μιας λεπτής τριγωνικής πλάκας που φράσσεται από τον άξονα και από τις ευθείες και, αν (, ) Eύρεση κέντρου μάζας και ροπής αδρανείας Bρείτε το κέντρο μάζας και τη ροπή αδρανείας ως προς τον άξονα μιας λεπτής πλάκας που φράσσεται από τις καμπύλες και, αν η πυκνότητα στο σημείο (, ) είναι (, ). 35. Kέντρο μάζας, ροπή αδρανείας, και ακτίνα αδρανείας Bρείτε το κέντρο μάζας, τη ροπή αδρανείας και την ακτίνα αδρανείας ως προς τον άξονα της λεπτής ορθογώνιας πλάκας που αποκόπτουν από το πρώτο τεταρτημόριο οι ευθείες 6 και, αν (, ). 36. Kέντρο μάζας, ροπή αδρανείας, και ακτίνα αδρανείας Bρείτε το κέντρο μάζας, τη ροπή αδρανείας και την ακτίνα αδρανείας ως προς τον άξονα της λεπτής πλάκας που φράσσεται από την ευθεία και από την παραβολή, αν η πυκνότητα είναι (, ). 37. Kέντρο μάζας, ροπή αδρανείας, και ακτίνα αδρανείας Bρείτε το κέντρο μάζας, τη ροπή αδρανείας και την ακτίνα αδρανείας ως προς τον άξονα της λεπτής πλάκας που φράσσεται από τον άξονα, από τις ευθείες, και από την παραβολή, αν (, ) Kέντρο μάζας, ροπή αδρανείας, και ακτίνα αδρανείας Bρείτε το κέντρο μάζας, τη ροπή αδρανείας και την ακτίνα αδρανείας ως προς τον άξονα της λεπτής ορθογώνιας πλάκας που φράσσεται από τις ευθείες,,, και, αν (, ) (/ ). 39. Kέντρο μάζας, ροπές αδρανείας, και ακτίνες αδρανείας Bρείτε το κέντρο μάζας, τη ροπή αδρανείας και τις ακτίνες αδρανείας ως προς τους άξονες συντεταγμένων, καθώς και ως προς την αρχή της λεπτής τριγωνικής πλάκας που φράσσεται από τις ευθείες,, και, αν (, ). 4. Kέντρο μάζας, ροπές αδρανείας, και ακτίνες αδρανείας Eπαναλάβετε την Άσκηση 39 για (, ) 3. Θεωρία και παραδείγματα 4. Bακτηριακός πληθυσμός Aν η f(, ) (.e )/( / ) αντιπροσωπεύει την πυκνότητα πληθυσμού βακτηρίων κάποιου είδους πάνω στο επίπεδο, όπου τα και μετρώνται σε cm, βρείτε τον συνολικό πληθυσμό βακτηρίων στην ορθογώνια περιοχή 5 5 επί. 4. Πληθυσμός μιας περιοχής Aν η f(, ) ( ) αντιπροσωπεύει την πυκνότητα πληθυσμού σε μια επίπεδη περιοχή της Γης, όπου τα και μετρώνται σε km, βρείτε τον συνολικό πληθυσμό στην περιοχή που φράσσεται από τις καμπύλες και. 43. Σχεδίαση συσκευής Kατά τη σχεδίαση των οικιακών συσκευών που χρησιμοποιούμε, ένα από τα σημεία που προσέχουν οι κατασκευαστές είναι το πόσο εύκολα αναποδογυρίζει κανείς τη συσκευή γέρνοντάς την στο πλάι. H συσκευή θα τείνει να επανέλθει στην όρθια θέση εφόσον το κέντρο μάζας της κείται από τη «σωστή» πλευρά του υπομοχλίου, δηλ. του σημείου ως προς το οποίο αρχίζει η συσκευή να περιστρέφεται καθώς τη γέρνουμε. Έστω ότι μια συσκευή περίπου σταθερής πυκνότητας έχει παραβολικό σχήμα, όπως τα παλιά ραδιόφωνα. Kαλύπτει λοιπόν το χωρίο a( ),, στο επίπεδο (δείτε το σχήμα). Για ποιες τιμές του a μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η συσκευή δεν θα ανατραπεί παρά μονάχα αν τη γείρουμε περισσότερο από 45; C-OM Δικτυότοπος a( ) a K.M. K.M. Yπομόχλιο

Κεφάλαιο 5 Πολλαπλά Ολοκληρώματα

Κεφάλαιο 5 Πολλαπλά Ολοκληρώματα Κεφάλαιο 5 Πολλαπλά Ολοκληρώματα 5. Διπλά Ολοκληρώματα σε ορθογώνιο χωρίο. 5.. Εισαγωγή Έστω ότι η f (, ) είναι ορισμένη σε ένα ορθογώνιο χωρίο : a b, c d d (, ) A c a b Το οποίο διαμερίζουμε σε ορθογώνια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Πολλαπλά Ολοκληρώματα

Κεφάλαιο 3 Πολλαπλά Ολοκληρώματα Κεφάλαιο Πολλαπλά Ολοκληρώματα Διπλά Ολοκληρώματα. Έστω ότι η f ( είναι, ) ορισμένη σε ένα ορθογώνιο χωρίο : a b, c d d ΔA (, ) Δ c Δ a b Το οποίο διαμερίζουμε σε ορθογώνια υποχωρία (, ). Σχηματίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Πληροφορικής

Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Πληροφορικής Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Πληροφορικής Μαθηματικός Λογισμός Ενότητα: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ- ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ- ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παναγιώτης Βλάμος Αδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΑΖΑΣ ΘΕΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΖΑΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΑΖΑΣ ΘΕΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΖΑΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΑΖΑΣ ΘΕΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΖΑΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Α. Υπολογισμός της θέσης του κέντρου μάζας συστημάτων που αποτελούνται από απλά διακριτά μέρη. Τα απλά διακριτά

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφορά συναρτήσεως σε κλειστές φραγμένες περιοχές. (x 0, y 0, f(x 0, y 0 ) z = L(x, y)

Συμπεριφορά συναρτήσεως σε κλειστές φραγμένες περιοχές. (x 0, y 0, f(x 0, y 0 ) z = L(x, y) 11.7. Aκρότατα και σαγματικά σημεία 903 39. Εκτίμηση μέγιστου σφάλματος Έστω ότι u e sin και ότι τα,, και μπορούν να μετρηθούν με μέγιστα δυνατά σφάλματα 0,, 0,6, και / 180, αντίστοιχα. Εκτιμήστε το μέγιστο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ...23 ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΥΘΕΙΕΣ...32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΚΛΟΙ...43

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ...23 ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΥΘΕΙΕΣ...32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΚΛΟΙ...43 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ. ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ...5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΘΕΙΕΣ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΚΛΟΙ...4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 4ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διπλά Ολοκληρώματα Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 4ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διπλά Ολοκληρώματα Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διπλά Ολοκληρώματα Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος. Προσεγγίστε τo ολοκλήρωμα ( + ) I d d με αθροίσματα iemann χωρίζοντας το πεδίο ολοκλήρωσης σε ίσα ορθογώνια.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Κεφάλαιο 6β Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Ροπή Ροπή ( ) είναι η τάση που έχει μια δύναμη να περιστρέψει ένα σώμα γύρω από κάποιον άξονα. d είναι η κάθετη απόσταση του άξονα περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Κεφάλαιο 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 20 2.1 Οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr VI Ολοκληρώματα Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ mth-grlogspotcom, ououlismyschgr ΜΕΡΟΣ Αρχική Συνάρτηση Ορισμός Έστω f μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα Δ Αρχική συνάρτηση ή παράγουσα της στο Δ

Διαβάστε περισσότερα

β) Από τον νόμο του Νεύτωνα για την μεταφορική κίνηση του κέντρου μάζας έχουμε: Επομένως το κέντρο μάζας αποκτάει αρνητική επιτάχυνση σταθερού μέτρου

β) Από τον νόμο του Νεύτωνα για την μεταφορική κίνηση του κέντρου μάζας έχουμε: Επομένως το κέντρο μάζας αποκτάει αρνητική επιτάχυνση σταθερού μέτρου ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΙΝΗΣΗ 1) Συμπαγής κύλινδρος μάζας m και ακτίνας R δέχεται μια αρχική μεγάλη και στιγμιαία ώθηση προς τα πάνω σε κεκλιμένο επίπεδο γωνίας θ και μετά αφήνεται ελεύθερος. Κατά την παύση της ώθησης,

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση-Μάθημα 24, 25 Διπλό ολοκλήρωμα

Ανασκόπηση-Μάθημα 24, 25 Διπλό ολοκλήρωμα Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Γ. Καραγιώργος ykarag@aegean.gr Ανασκόπηση-Μάθημα 4, 5 Διπλό ολοκλήρωμα Στο μαθήματα 4 και 5 ( //8, 6 //8 ), μιλήσαμε για το διπλό ολοκλήρωμα.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Διπλά Ολοκληρώματα Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Ορθογώνια Χωρία Ορισμός n f( x, y) da lim f( x, y ) = Α Α 0 k

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 2 0 Κεφάλαιο

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 2 0 Κεφάλαιο Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 0 Κεφάλαιο Περιέχει: Αναλυτική Θεωρία Ερωτήσεις Θεωρίας Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Ερωτήσεις Σωστού - λάθους Ασκήσεις ΘΕΩΡΙΑ 4- ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην μέχρι τώρα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα διπλών oλοκληρωμάτων Γ. Λυχναρόπουλος

Παραδείγματα διπλών oλοκληρωμάτων Γ. Λυχναρόπουλος Παραδείγματα διπλών oλοκληρωμάτων Γ. Λυχναρόπουλος Παράδειγμα Να υπολογισθεί με τρόπους το ολοκλήρωμα I d d 0 Η ολοκλήρωση, όπως φαίνεται από τα άκρα ολοκλήρωσης, γίνεται πάνω στο ορθογώνιο χωρίο R 0,,

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου wwwaskisopolisgr έκδοση 5-6 wwwaskisopolisgr ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 5 Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ ΑΛΓΕΒΡΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ομόσημοι Ετερόσημοι αριθμοί Αντίθετοι Αντίστροφοι αριθμοί Πρόσθεση ομόσημων και ετερόσημων ρητών αριθμών Απαλοιφή παρενθέσεων Πολλαπλασιασμός και Διαίρεση ρητών αριθμών

Διαβάστε περισσότερα

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση 1 ΘΕΩΡΙΑΣ.....με απάντηση ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 0 Εξισώσεις Ανισώσεις 1. Τι ονομάζεται Αριθμητική και τι Αλγεβρική παράσταση; Ονομάζεται Αριθμητική παράσταση μια παράσταση που περιέχει πράξεις μεταξύ αριθμών.

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώματα. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Kglykos.gr. σε Ολοκληρώματα. τεχνικές. 108 ασκήσεις. εκδόσεις.

Ολοκληρώματα. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Kglykos.gr. σε Ολοκληρώματα. τεχνικές. 108 ασκήσεις. εκδόσεις. Ολοκληρώματα Κώστας Γλυκός Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Ολοκληρώματα τεχνικές 08 ασκήσεις Ι δ ι α ί τ ε ρ α μ α θ ή μ α τ α 6 9 7. 0 0. 8 8. 8 8 Kglkos.gr / / 0 9 εκδόσεις Καλό πήξιμο Τα πάντα για τα Ολοκληρώματα

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις στο επαναληπτικό διαγώνισμα 3

Λύσεις στο επαναληπτικό διαγώνισμα 3 Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Γ. Καραγιώργος ykarag@aegean.gr Λύσεις στο επαναληπτικό διαγώνισμα Διπλά Ολοκληρώματα Άσκηση (Υπολογισμός διπλού ολοκληρώματος- Αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέματα συνεχίζονται στην πίσω σελίδα

Τα θέματα συνεχίζονται στην πίσω σελίδα ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 16-17 Διδάσκων : Χ. Βοζίκης Τ. Ε. Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

DIPLA KAI TRIPLA OLOKLHRWMATA

DIPLA KAI TRIPLA OLOKLHRWMATA Kefˆlio 8 IPLA KAI TRIPLA OLOKLHRWMATA Σημειώσεις Γ. Γεωργίου, ΜΑΣ. 8. iplˆ oloklhr mt 8.. iplì olokl rwm se orjog nio Ορίζουμε πρώτα το διπλό ολοκλήρωμα (double integrl), R[,b]X[,d] d f(, ) da R πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώματα. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Kglykos.gr. σε Ολοκληρώματα. τεχνικές. 108 ασκήσεις. εκδόσεις.

Ολοκληρώματα. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Kglykos.gr. σε Ολοκληρώματα. τεχνικές. 108 ασκήσεις. εκδόσεις. Ολοκληρώματα Κώστας Γλυκός Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Ολοκληρώματα τεχνικές 08 ασκήσεις Ι δ ι α ί τ ε ρ α μ α θ ή μ α τ α 6 9 7. 0 0. 8 8. 8 8 Kglkos.gr / / 0 7 εκδόσεις Καλό πήξιμο τηλ. Οικίας : 0-60.78

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός 1 Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο Ερώτηση 1 : Τι ονομάζεται αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις με αριθμούς ονομάζεται αριθμητική παράσταση. Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ ΕΤΟΥΣ 206-207 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9/03/207 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

5 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων

5 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 5 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Πολλές από τις ποσότητες που μας ενδιαφέρουν μπορούν να υπολογιστούν μέσω ολοκληρωμάτων: όγκοι στερεών, μήκη καμπυλών, το έργο που απαιτείται για να αντλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ενότητα 6: Διπλά Ολοκληρώματα Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε Κάντε κλικ για

Διαβάστε περισσότερα

2 η Εργασία Ημερομηνία Αποστολής : 21 Ιανουαρίου Άσκηση 1. Να υπολογίσετε τα παρακάτω όρια χρησιμοποιώντας τον Κανόνα του L Hopital:

2 η Εργασία Ημερομηνία Αποστολής : 21 Ιανουαρίου Άσκηση 1. Να υπολογίσετε τα παρακάτω όρια χρησιμοποιώντας τον Κανόνα του L Hopital: η Εργασία Ημερομηνία Αποστολής : Ιανουαρίου 7 Άσκηση. Να υπολογίσετε τα παρακάτω όρια χρησιμοποιώντας τον Κανόνα του L Hopil: α. β. γ. lim 6 lim lim sin. (Υπόδειξη: χωρίς να την αποδείξετε, χρησιμοποιήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Theory Greek (Greece) Παρακαλώ διαβάστε τις Γενικές Οδηγίες που θα βρείτε σε ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε στο πρόβλημα αυτό.

Theory Greek (Greece) Παρακαλώ διαβάστε τις Γενικές Οδηγίες που θα βρείτε σε ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε στο πρόβλημα αυτό. Q1-1 Δύο προβλήματα Μηχανικής (10 Μονάδες) Παρακαλώ διαβάστε τις Γενικές Οδηγίες που θα βρείτε σε ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε στο πρόβλημα αυτό. Μέρος A. Ο Κρυμμένος Δίσκος (3.5 Μονάδες)

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Απλές προτάσεις Για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής των εννοιών Δογραματζάκης Γιάννης 9/5/2013 Απλές προτάσεις για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα.

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΕΡΕΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. Ένα υλικό σημείο μπορεί να κάνει μόνο μεταφορική

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Αλληλεπιδράσεις Νο 3.

Εσωτερικές Αλληλεπιδράσεις Νο 3. Το θέμα του 05, (επαναληπτικές) Εσωτερικές λληλεπιδράσεις Νο 3. Δύο ράβδοι είναι συνδεδεμένες στο άκρο τους και σχηματίζουν σταθερή γωνία 60 ο μεταξύ τους, όπως φαίνεται στο Σχήμα. Οι ράβδοι είναι διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΙΙ Χειμερινό εξάμηνο Ασκήσεις 1.

ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΙΙ Χειμερινό εξάμηνο Ασκήσεις 1. ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΙΙ Χειμερινό εξάμηνο -7 Ασκήσεις Αποδείξτε την ανισότητα Cuch-Schwr Για R Δείξτε ότι η ισότητα ισχύει αν και μόνο αν τα διανύσματα και είναι συγγραμμικά Αποδείξτε την τριγωνική ανισότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις κέντρου μάζας και ροπής αδράνειας. αν φανταστούμε ότι το χωρίζουμε το στερεό σώμα σε μικρά κομμάτια, μόρια, μάζας m i και θέσης r i

Ασκήσεις κέντρου μάζας και ροπής αδράνειας. αν φανταστούμε ότι το χωρίζουμε το στερεό σώμα σε μικρά κομμάτια, μόρια, μάζας m i και θέσης r i Κέντρο μάζας Ασκήσεις κέντρου μάζας και ροπής αδράνειας Η θέση κέντρου μάζας ορίζεται ως r r i i αν φανταστούμε ότι το χωρίζουμε το στερεό σώμα σε μικρά κομμάτια, μόρια, μάζας i και θέσης r i. Συμβολίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα.

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. (2) Ποιοι είναι οι άρτιοι και ποιοι οι περιττοί αριθμοί; Γράψε από τρία παραδείγματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Καμπυλόγραμμες Κινήσεις Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης, Φυσικός http://phyiccore.wordpre.com/ Βασικές Έννοιες Μέχρι στιγμής έχουμε μάθει να μελετάμε απλές κινήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Α Βασικές έννοιες Στατική υλικού σημείου Αξιωματικές αρχές Νόμοι Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ρητοί αριθμοί λέγονται οι αριθμοί που έχουν ή μπορούν να πάρουν τη μορφή

Ρητοί αριθμοί λέγονται οι αριθμοί που έχουν ή μπορούν να πάρουν τη μορφή ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ)-ΘΕΩΡΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Το σύνολο των πραγματικών αριθμών Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των πραγματικών αριθμώv αποτελείται από τους ρητούς και τους άρρητους αριθμούς και παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ 18/11/2011 ΚΕΦ. 9

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ 18/11/2011 ΚΕΦ. 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ 18/11/011 ΚΕΦ. 9 1 ΓΩΝΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: ΟΡΙΣΜΟΙ Περιστροφική κινηματική: περιγράφει την περιστροφική κίνηση. Στερεό Σώμα: Ιδανικό μοντέλο σώματος που έχει τελείως ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6α. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα

Κεφάλαιο 6α. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Κεφάλαιο 6α Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Στερεό (ή άκαμπτο) σώμα Τα μοντέλα ανάλυσης που παρουσιάσαμε μέχρι τώρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση όλων των κινήσεων. Μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

1. Κίνηση Υλικού Σημείου

1. Κίνηση Υλικού Σημείου 1. Κίνηση Υλικού Σημείου Εισαγωγή στην Φυσική της Γ λυκείου Τροχιά: Ονομάζεται η γραμμή που συνδέει τις διαδοχικές θέσεις του κινητού. Οι κινήσεις ανάλογα με το είδος της τροχιάς διακρίνονται σε: 1. Ευθύγραμμες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Γ Γυμνασίου

Μαθηματικά Γ Γυμνασίου Α λ γ ε β ρ ι κ έ ς π α ρ α σ τ ά σ ε ι ς 1.1 Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς (επαναλήψεις συμπληρώσεις) A. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους Διδακτικοί στόχοι Θυμάμαι ποιοι αριθμοί λέγονται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά για μηχανικούς ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Μαθηματικά για μηχανικούς ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Μαθηματικά για μηχανικούς ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 1 1 Να βρείτε (και να σχεδιάσετε) το πεδίο ορισμού των πιο κάτω συναρτήσεων f (, ) 9 4 (γ) f (, ) f (, ) 16 4 1 Να υπολογίσετε το κάθε όριο αν υπάρχει ή να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ. Η προώθηση των πυραύλων στηρίζεται στην αρχή διατήρησης της ορμής.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ. Η προώθηση των πυραύλων στηρίζεται στην αρχή διατήρησης της ορμής. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ Η προώθηση των πυραύλων στηρίζεται στην αρχή διατήρησης της ορμής. Ο πύραυλος καίει τα καύσιμα που αρχικά βρίσκονται μέσα του και εκτοξεύει τα καυσαέρια προς τα πίσω. Τα καυσαέρια δέχονται

Διαβάστε περισσότερα

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14.1 Υπολογισµός εµβαδών µε την µέθοδο των παράλληλων διατοµών Θεωρούµε µια ϕραγµένη επίπεδη επιφάνεια A µε οµαλό σύνορο, δηλαδή που περιγράφεται από µια συνεχή συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Μηχανική Στερεού Σώματος. Ροπή Δυνάμεων & Ισορροπία Στερεού Σώματος. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Μηχανική Στερεού Σώματος. Ροπή Δυνάμεων & Ισορροπία Στερεού Σώματος. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Μηχανική Στερεού Σώματος Ροπή Δυνάμεων & Ισορροπία Στερεού Σώματος Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός Εισαγωγή Στην Α Λυκείου είχαμε μελετήσει τη δύναμη προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδική Επανα λήψή. Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου. Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.

Μεθοδική Επανα λήψή. Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου. Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες. Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Μεθοδική Επανα λήψή Θεωρία - Λεξιλόγιο Βασικές Μεθοδολογίες Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 4 598 Επιμέλεια Κων/νος Παπασταματίου Περιεχόμενα Συνοπτική Θεωρία με Ερωτήσεις Απαντήσεις...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ. Γενικής Παιδείας ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΛΓΕΒΡΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ. Γενικής Παιδείας ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ B ΛΥΚΕΙΥ Γενικής Παιδείας ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΛΙΚΥ ΒΙΒΛΙΥ Σχολικό βιβλίο: Απαντήσεις Λύσεις Κεφάλαιο ο: Συστήματα Γραμμικά συστήματα Α ΜΑΔΑΣ Έχουμε: = 4 i = 6 = + = + = = Άρα, η λύση του συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Π Κ Τ Μ Ε Μ Λύσεις των ασκήσεων

Π Κ Τ Μ Ε Μ Λύσεις των ασκήσεων Π Κ Τ Μ Ε Μ Λύσεις των ασκήσεων Πρ. Η f : [0, ] R είναι συνεχής στο [0, ]. Χρησιμοποιώντας το Θεώρημα Bolzao- Weierstraß δείξτε ότι η f είναι φραγμένη στο [0, ]. Μην επικαλεστείτε κάποιο άλλο θεώρημα.

Διαβάστε περισσότερα

6. Ορισμένο Ολοκλήρωμα

6. Ορισμένο Ολοκλήρωμα 6. Ορισμένο Ολοκλήρωμα 6. Γενικά Ορισμοί Έστω ότι η f() είναι συνεχής συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα [,]. Χωρίζουμε το διάστημα [,] σε n υποδιαστήματα επιλέγοντας n+ σημεία τέτοια ώστε = < < < n-

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΠΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑΤΑ. n S f x, y,z ΔV (1) n i i i i i 1

ΤΡΙΠΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑΤΑ. n S f x, y,z ΔV (1) n i i i i i 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΡΙΠΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑΤΑ Τα τριπλά ολοκληρώματα ορίζονται με τρόπο ανάλογο με τα διπλά ολοκληρώματα. Ισχύουν ανάλογα θεωρήματα ολοκληρωσιμότητας και ανάλογες ιδιότητες. Θεωρούμε μια συνάρτηση f,,

Διαβάστε περισσότερα

5. ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ 5.1 Η

5. ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ 5.1 Η 5. ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ 5. Η έννοια του κέντρου βάρους Έστω ότι ένα σώμα αποτελείται από δύο ή περισσότερα μέρη,... με απλό σχήμα, και ότι τα βάρη των μερών του είναι Β, Β.... Οι δυνάμεις Β, Β... θα ενεργούν

Διαβάστε περισσότερα

b proj a b είναι κάθετο στο

b proj a b είναι κάθετο στο ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Βρείτε όλα τα σηµεία P τέτοια ώστε η απόσταση του P από το A(, 5, 3) είναι διπλάσια από την απόσταση του P από το B(6, 2, 2). είξτε ότι το σύνολο όλων αυτών των σηµείων είναι σφαίρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ Να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του σχολικού σας βιβλίου το ζητούμενο της κάθε ερώτησης που δίνεται παρακάτω και να το γράψετε στο τετράδιό σας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Να συμπληρώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά για μηχανικούς ΙΙ ΛΥΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Μαθηματικά για μηχανικούς ΙΙ ΛΥΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Μαθηματικά για μηχανικούς ΙΙ ΛΥΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1 1 Να βρείτε (και να σχεδιάσετε) το πεδίο ορισμού των πιο κάτω συναρτήσεων f (, ) 9 4 (γ) f (, ) f (, ) 16 4 1 D (, ) :9 0, 4 0 (, ) :

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Α Βασικές έννοιες Στατική υλικού σημείου Αξιωματικές αρχές Νόμοι Νεύτωνα Εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα συντεταγμένων

Συστήματα συντεταγμένων Συστήματα συντεταγμένων Χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της θέσης ενός σημείου στον χώρο. Κοινά συστήματα συντεταγμένων: Καρτεσιανό (x, y, z) Πολικό (r, θ) Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων Οι άξονες

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµός τριπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση

Υπολογισµός τριπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση 00 Υπολογισµός τριπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση Στην παράγραφο αυτή θα δούµε πως µπορεί να χρησιµοποιηθεί το θεώρηµα Fubini για τον υπολογισµό τριπλών ολοκληρωµάτων. Ξεκινούµε µε την διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Ροπή και Στροφορµή Μέρος πρώτο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. Ροπή και Στροφορµή Μέρος πρώτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ροπή και Στροφορµή Μέρος πρώτο Μέχρι εδώ εξετάσαµε την κίνηση ενός υλικού σηµείου υπό την επίδραση µιας δύναµης. Τα πράγµατα αλλάζουν δραµατικά αν αντί υλικού σηµείου έχοµε ένα στερεό σώµα.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς 2.1 Η έννοια του διανύσματος Ο τρόπος που παριστάνομε τα διανυσματικά μεγέθη είναι με τη μαθηματική έννοια του διανύσματος. Διάνυσμα δεν είναι τίποτε

Διαβάστε περισσότερα

L 1 L 2 L 3. y 1. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Καθηγητής Σιδερής Ε.

L 1 L 2 L 3. y 1. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Καθηγητής Σιδερής Ε. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 0 Μαρούσι 06-0-0 ΘΕΜΑ ο (βαθμοί ) ΟΜΑΔΑ Α Μια οριζόντια ράβδος που έχει μάζα είναι στερεωμένη σε κατακόρυφο τοίχο. Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

κατά την οποία το μέτρο της ταχύτητας του κέντρου μάζας του τροχού είναι ίσο με

κατά την οποία το μέτρο της ταχύτητας του κέντρου μάζας του τροχού είναι ίσο με ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β Λ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/0/16 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ρυθμός μεταβολής = παράγωγος

ρυθμός μεταβολής = παράγωγος ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ρυθμός μεταβολής ρυθμός μεταβολής = παράγωγος Πιο σωστό είναι να λέμε «ρυθμός μεταβολής ενός μεγέθους, ως προς ένα άλλο», αλλά... :) Προσέχουμε γιατί οι συναρτήσεις, στα περισσότερα προβλήματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ Συναρτήσεις Προεπισκόπηση Κεφαλαίου Τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα με ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο και πολλούς κανόνες. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον Απειροστικό Λογισμό, θα πρέπει να έχετε εξοικειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 80 ΝΙΚΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 0965897 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΤΣΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Η έννοια του μιγαδικού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΕΝΤΡΟΥ ΛΟΓΩ ΕΓΚΑΡΣΙΑΣ ΚΛΙΣΗΣ

Κεφάλαιο 4 ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΕΝΤΡΟΥ ΛΟΓΩ ΕΓΚΑΡΣΙΑΣ ΚΛΙΣΗΣ Κεφάλαιο 4 ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΕΝΤΡΟΥ ΛΟΓΩ ΕΓΚΑΡΣΙΑΣ ΚΛΙΣΗΣ Σύνοψη Αυτό το κεφάλαιο έχει επίσης επαναληπτικό χαρακτήρα. Σε πρώτο στάδιο διερευνάται η μορφή της καμπύλης την οποία γράφει το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επανεξέταση του αρμονικού ταλαντωτή

Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επανεξέταση του αρμονικού ταλαντωτή Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μία ειδική κατηγορία διδιάστατων δυναμικών συστημάτων είναι τα λεγόμενα συντηρητικά συστήματα. Ο όρος προέρχεται από την μηχανική, όπου για υλικό σημείο που δέχεται δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Μιγαδικοί Αριθμοί. Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση. Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση

Μιγαδικοί Αριθμοί. Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση. Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση Μιγαδικοί Αριθμοί Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Υποδειγματικά Λυμένες Ασκήσεις Άλυτες Ασκήσεις ΛΑ Να βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις ενδέκατου φυλλαδίου ασκήσεων.

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις ενδέκατου φυλλαδίου ασκήσεων. Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο 8-9. Λύσεις ενδέκατου φυλλαδίου ασκήσεων.. (i) Βρείτε μία παράγουσα της + στο (, + ). Ποιές είναι όλες οι παράγουσες της + στο (, + ); (ii) Βρείτε μία παράγουσα

Διαβάστε περισσότερα

i) Αν (,, ) είναι μια πυθαγόρεια τριάδα και είναι ένας θετικός ακέραιος, να αποδείξετε ότι και η τριάδα (,,

i) Αν (,, ) είναι μια πυθαγόρεια τριάδα και είναι ένας θετικός ακέραιος, να αποδείξετε ότι και η τριάδα (,, 1. i) Να αποδείξετε την ταυτότητα 1 ( ) ( ) ( ) + + = + +. ii) Να αποδείξετε ότι για όλους τους,, ισχύει Πότε ισχύει ισότητα; + + + +.. Λέμε ότι μια τριάδα θετικών ακεραίων (,, ) είναι όταν είναι πλευρές

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής

Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής Μηχανική στερεού σώµατος, Ροπή ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής Έστω ένα στερεό που δέχεται στο άκρο F Α δύναµη F όπως στο σχήµα. Στο Ο διέρχεται άξονας περιστροφής κάθετος στο στερεό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χώρος, Διανύσματα, Διανυσματικές εξισώσεις, Συστήματα Συντεταγμένων.

Κεφάλαιο Χώρος, Διανύσματα, Διανυσματικές εξισώσεις, Συστήματα Συντεταγμένων. Χώρος Διανύσματα Κεφάλαιο Χώρος, Διανύσματα, Διανυσματικές εξισώσεις, Συστήματα Συντεταγμένων. Καρτεσιανές συντεταγμένες και διανύσματα στο χώρο. Στο σύστημα καρτεσιανών (ή ορθογώνιων) συντεταγμένων κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΠΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΡΟΠΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Ροπή Δύναμης Θα έχετε παρατηρήσει πως κλείνετε ευκολότερα μια πόρτα, αν την σπρώξετε σε μια θέση που βρίσκεται σχετικά μακρύτερα από τον άξονα περιστροφής της (τους μεντεσέδες

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορικός Λογισμός. Κεφάλαιο Συναρτήσεις. Κατανόηση εννοιών - Θεωρία. 1. Τι ονομάζουμε συνάρτηση;

Διαφορικός Λογισμός. Κεφάλαιο Συναρτήσεις. Κατανόηση εννοιών - Θεωρία. 1. Τι ονομάζουμε συνάρτηση; Κεφάλαιο 1 Διαφορικός Λογισμός 1.1 Συναρτήσεις Κατανόηση εννοιών - Θεωρία 1. Τι ονομάζουμε συνάρτηση; 2. Πως ορίζονται οι πράξεις της πρόσθεσης, της διαφοράς, του γινομένου και του πηλίκου μεταξύ δύο συναρτήσεων;

Διαβάστε περισσότερα

kg(χιλιόγραμμο) s(δευτερόλεπτο) Ένταση ηλεκτρικού πεδίου Α(Αμπέρ) Ένταση φωτεινής πηγής cd (καντέλα) Ποσότητα χημικής ουσίας mole(μόλ)

kg(χιλιόγραμμο) s(δευτερόλεπτο) Ένταση ηλεκτρικού πεδίου Α(Αμπέρ) Ένταση φωτεινής πηγής cd (καντέλα) Ποσότητα χημικής ουσίας mole(μόλ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ- ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ Στα φυσικά φαινόμενα εμφανίζονται κάποιες ιδιότητες της ύλης. Για να περιγράψουμε αυτές τις ιδιότητες χρησιμοποιούμε τα φυσικά μεγέθη. Τέτοια είναι η μάζα, ο χρόνος, το ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση 2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση Ένας τροχός εκκινεί από την ηρεμία και επιταχύνει με γωνιακή ταχύτητα που δίνεται από την,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Γυμνασίου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Γυμνασίου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο ο Αλγεβρικές Παραστάσεις ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΠΟΥΤΣΚΟΥ Γυμνάσιο Αμυνταίου ΜΑΘΗΜΑ Α. Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς ΑΣΚΗΣΕΙΣ ) ) Να συμπληρώσετε τα κενά ώστε στην κατακόρυφη στήλη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΥΕΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΥΕΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΥΕΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/04 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Στις ερωτήσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Ο.Π. Γ Λυκείου

Φυσική Ο.Π. Γ Λυκείου Φυσική Ο.Π. Γ Λυκείου ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις (Α-Α) και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α) Δύο σώματα συγκρούονται κεντρικά

Διαβάστε περισσότερα

 = 1 A A = A A. A A + A2 y. A = (A x, A y ) = A x î + A y ĵ. z A. 2 A + A2 z

 = 1 A A = A A. A A + A2 y. A = (A x, A y ) = A x î + A y ĵ. z A. 2 A + A2 z Οκτώβριος 2017 Ν. Τράκας ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Διάνυσμα: κατεύθυνση (διεύθυνση και ϕορά) και μέτρο. Συμβολισμός: A ή A. Αναπαράσταση μέσω των συνιστωσών του: A = (A x, A y ) σε 2-διαστάσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Για την τοπική μελέτη μιας συνάρτησης f ενδιαφέρον έχει η συμπεριφορά της συνάρτησης γύρω απο κάποια θέση x 0

Για την τοπική μελέτη μιας συνάρτησης f ενδιαφέρον έχει η συμπεριφορά της συνάρτησης γύρω απο κάποια θέση x 0 5 Όριο συνάρτησης Α ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Για την τοπική μελέτη μιας συνάρτησης f ενδιαφέρον έχει η συμπεριφορά της συνάρτησης γύρω απο κάποια θέση (δηλαδή όταν το βρίσκεται πολύ κοντά στο ) ή στο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 0 Μιγαδικοί Αριθμοί

Κεφάλαιο 0 Μιγαδικοί Αριθμοί Κεφάλαιο 0 Μιγαδικοί Αριθμοί 0 Βασικοί ορισμοί και πράξεις Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πραγματικός αριθμός που επαληθεύει την εξίσωση x Η ανάγκη επίλυσης τέτοιων εξισώσεων οδηγεί στο σύνολο των μιγαδικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟ 2 Ο ΘΕΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟ 2 Ο ΘΕΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟ 2 Ο ΘΕΜΑ Άσκηση 1 Δίνονται οι ανισώσεις: 3x και 2 x α) Να βρείτε τις λύσεις τους (Μονάδες 10) β) Να βρείτε το σύνολο των κοινών τους λύσεων (Μονάδες 15) α) Έχουμε 3x 2x x 2

Διαβάστε περισσότερα

Απειροστικός Λογισμός ΙΙΙ Υποδείξεις - Συχνά Λάθη

Απειροστικός Λογισμός ΙΙΙ Υποδείξεις - Συχνά Λάθη Απειροστικός Λογισμός ΙΙΙ Υποδείξεις - Συχνά Λάθη Διδάσκοντες: Δάλλα - Αλικάκος 6 Ιουλίου 204 Θέμα (α) Από την γνωστή ανισότητα a 2 + b 2 2 ab, όταν (x, y) (0, 0), τότε ισχύει: f(x, y) f(0, 0) x 2 y 2x

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση:

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση: Κατηγορία η Θεώρημα Βolzano Τρόπος αντιμετώπισης:. Όταν μας ζητούν να εξετάσουμε αν ισχύει το θεώρημα Bolzano για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] τότε: Εξετάζουμε την συνέχεια της f στο [, ] (αν η

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Α ΜΕΡΟΣ: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ) Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου- Μαθηματικός Περιηγητής ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ο : Θετικοί και Αρνητικοί αριθμοί

Κεφάλαιο 7 ο : Θετικοί και Αρνητικοί αριθμοί ΕΡΩΤΗΣΕΙΙΣ ΘΕΩΡΙΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΒΑΣΙΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ Κεφάλαιο 7 ο : Θετικοί και Αρνητικοί αριθμοί Α. 7. 1 1. Τι είναι τα πρόσημα και πως χαρακτηρίζονται οι αριθμοί από αυτά; Τα σύμβολα

Διαβάστε περισσότερα

V. Διαφορικός Λογισμός. math-gr

V. Διαφορικός Λογισμός. math-gr V Διαφορικός Λογισμός Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ blospotcom, bouboulismyschr ΜΕΡΟΣ Η έννοια της Παραγώγου Α Ορισμός Εφαπτομένη καμπύλης συνάρτησης: Έστω μια συνάρτηση και A, ένα σημείο της C Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ B ΤΑΞΗΣ. χρησιμοποιήσουμε καθημερινά φαινόμενα όπως το θερμόμετρο, Θετικοί-Αρνητικοί αριθμοί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ B ΤΑΞΗΣ. χρησιμοποιήσουμε καθημερινά φαινόμενα όπως το θερμόμετρο, Θετικοί-Αρνητικοί αριθμοί. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ B ΤΑΞΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ (50 Δ. ώρες) Περιεχόμενα Στόχοι Οδηγίες - ενδεικτικές δραστηριότητες Οι μαθητές να είναι ικανοί: Μπορούμε να ΟΙ ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ χρησιμοποιήσουμε καθημερινά φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ Α': ΑΛΓΕΒΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: Αλγεβρικές παραστάσεις Παράγραφος A..: Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς (επαναλήψεις συμπληρώσεις) Β: Πράξεις με μονώνυμα Τα σημαντικότερα σημεία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Μία ηχητική πηγή που εκπέμπει ήχο συχνότητας κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας ακίνητο παρατηρητή, ενώ απομακρύνεται από άλλο ακίνητο παρατηρητή.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 5ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διανυσματικά Πεδία Επικαμπύλια Ολοκληρώματα Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 5ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διανυσματικά Πεδία Επικαμπύλια Ολοκληρώματα Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ 5ο Σετ Ασκήσεων (Λύσεις) Διανυσματικά Πεδία Επικαμπύλια Ολοκληρώματα Επιμέλεια: Ι. Λυχναρόπουλος. Να υπολογιστεί το ολοκλήρωμα I = x ds, όπου c το δεξιό ημικύκλιο x + = 6 α) κινούνοι

Διαβάστε περισσότερα