Απόδοση/ Κίνδυνος (Είδη κινδύνου, σχέση κινδύνου- απόδοσης)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Απόδοση/ Κίνδυνος (Είδη κινδύνου, σχέση κινδύνου- απόδοσης)"

Transcript

1 Απόδοση/ Κίνδυνος (Είδη κινδύνου, σχέση κινδύνου- απόδοσης) 1. Το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) μιας μετοχής: 1) Είναι η διαφορά μεταξύ κεφαλαιακού κέρδους της μετοχής και μερισματικής απόδοσης της μετοχής. 2) Είναι το άθροισμα κεφαλαιακού κέρδους της μετοχής και μερισματικής απόδοσης της μετοχής. 3) Είναι η διαφορά μεταξύ απαιτούμενης απόδοσης της μετοχής και της απόδοσης ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. 4) Είναι η διαφορά μεταξύ απαιτούμενης απόδοσης της μετοχής και της απόδοσης στοιχείου χωρίς κίνδυνο. 2. Το χωρίς κίνδυνο επιτόκιο σε μια οικονομία εξαρτάται από: 1) Τις προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό. 2) Τις προσδοκίες των επενδυτών για τα μελλοντικά επιτόκια. 3) Τις προσδοκίες των επενδυτών τις συνθήκες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. 4) Όλα τα παραπάνω. 3. Ποιο από τα παρακάτω είναι ορθό; I. Το ασφάλιστρο κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές είναι ανάλογο του κινδύνου που αναλαμβάνουν. II. Το ασφάλιστρο κινδύνου μπορεί να είναι και μηδενικό. III. Το ασφάλιστρο κινδύνου είναι μεγαλύτερο όταν η επένδυση είναι σε ξένο IV. 1) I και ΙΙ μόνο. 2) Ι, ΙΙ και ΙΙΙ μόνο. 3) Ι και ΙΙΙ μόνο. 4) Ι, ΙΙΙ και ΙV μόνο. νόμισμα. Το ασφάλιστρο κινδύνου εξαρτάται από το βαθμό εσωτερικής απόδοσης της επένδυσης. 4. Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι ορθό; 1) Το ασφάλιστρο κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές είναι ανάλογο του κινδύνου που αναλαμβάνουν. 2) Το ασφάλιστρο κινδύνου μπορεί να είναι και μηδενικό. 3) Το ασφάλιστρο κινδύνου είναι μεγαλύτερο όταν η επένδυση είναι σε ξένο νόμισμα. 4) Το ασφάλιστρο κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές δεν είναι ανάλογο της απόδοσης της επένδυσης. 5. Ποια από τις κάτωθι επιλογές είναι στην σωστή σειρά με βάση το ύψος της αναμενόμενης απόδοσης αντίστοιχα για: Κοινή μετοχή, 10 ετές ομόλογο, 3μηνο έντοκο, προνομιούχο μετοχή (για εκδότες της ίδιας διαβάθμισης κινδύνου); 1) 2%, 6%, 4%, 8% 2) 8%, 4%, 2%, 6% 3) 4%, 2%, 8%, 6% 4) 8%, 6%, 4%, 2% 6. Επενδυτής επιθυμεί την αποταμίευση κεφαλαίου 1000 ευρώ και απευθύνεται σε τρεις τράπεζες που προσφέρουν διαφορετικούς τρόπους ανατοκισμού του κατατιθέμενου κεφαλαίου. Προκειμένου να μεγιστοποιήσει την κεφαλαιακή του απόδοση, ο επενδυτής θα επιλέξει την τράπεζα: 1) Που προσφέρει 3-μηνιαίο ανατοκισμό.

2 2) Που προσφέρει 6-μηνιαίο ανατοκισμό. 3) Που προσφέρει 12-μηνιαίο ανατοκισμό. 4) Ανάλογα με το προσφερόμενο επιτόκιο. 7. Να υπολογιστεί ο συντελεστής μεταβλητότητας μιας επένδυσης που έχει αναμενόμενη απόδοση 5% και η τυπική απόκλιση των ιστορικών αποδόσεων είναι 4%. 1) 1 2) 1,25 3) 0,8 4) χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα. 8. Εξετάστε δυο επενδυτικές επιλογές: (α) ένα χαρτοφυλάκιο κινδύνου που πληρώνει απόδοση 15% με πιθανότητα 60% ή απόδοση 5% με πιθανότητα 40%, και (β) ένα Έντοκο Γραμμάτιο που πληρώνει απόδοση 6%. Με βάση τα παραπάνω, το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) είναι: 1) 11%. 2) 1%. 3) 9%. 4) 5%. 9. Το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) είναι: 1) Η επιπλέον απόδοση ενός χρηματοπιστωτικού μέσου μη μηδενικού κινδύνου. 2) Το ποσό που καταβάλει ο αγοραστής για να αγοράσει ένα χρηματοπιστωτικό μέσο μη μηδενικού κινδύνου. 3) Η διαχρονική μεταβολή του κινδύνου που υφίσταται ο επενδυτής. 4) Όλα τα παραπάνω. 10. Το ασφάλιστρο κινδύνου είναι: 1) Η διαφορά μεταξύ της πραγματοποιηθείσας απόδοσης και της απόδοσης μηδενικού κινδύνου. 2) Σταθερό και εξαρτάται από τον κίνδυνο της κάθε επένδυσης. 3) Δεν είναι σταθερό. 4) Τα 1 και 2 είναι σωστά. 11. Εξετάστε δυο επενδυτικές επιλογές: (α) ένα Έντοκο Γραμμάτιο που πληρώνει απόδοση 4%, και (β) ένα ριψοκίνδυνο χαρτοφυλάκιο που πληρώνει απόδοση 20% με πιθανότητα 60% ή απόδοση -5% με πιθανότητα 40% Με βάση τα παραπάνω, το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) είναι: 1) 11%. 2) 0,6%. 3) 10%. 4) 6%. 12. Οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι: 1) Πάντα θετικές. 2) Πάντα μεγαλύτερες του επιτοκίου χωρίς κίνδυνο. 3) Πάντα ίδιες με τις πραγματοποιηθείσες. 4) Εγγενώς μη-παρατηρήσιμες. 13. Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μειώνει:

3 1) Τον κίνδυνο επιτοκίου. 2) Τον κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου. 3) Το συστηματικό κίνδυνο. 4) Τον ειδικό ή μη συστηματικό κίνδυνο. 14. Ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου αναφέρεται: 1) Στον καθυστερημένο διακανονισμό της συναλλαγής. 2) Στην κακή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών. 3) Στη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του αγοραστή ή του πωλητή σε μία συναλλαγή. 4) Σε όλα τα παραπάνω. 15. Ο επιχειρηματικός κίνδυνος είναι μορφή: 1) Συστηματικού κινδύνου. 2) Μη συστηματικού κινδύνου. 3) Συστημικού κινδύνου. 4) Γενικού κινδύνου. 16. Η απόδοση μίας επένδυσης εκφράζεται με τη μορφή: 1) Τόκου. 2) Υπεραξίας. 3) Μερίσματος. 4) Όλων των παραπάνω. 17. Χαρτοφυλάκιο αποτελείται από ποσοστό 90% από μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και σε ποσοστό 10% από κρατικά ομόλογα. Το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι περισσότερο ευαίσθητο: 1) Στο μη-συστηματικό κίνδυνο. 2) Στον κίνδυνο επιτοκίου. 3) Στο συστηματικό κίνδυνο. 4) Στον κίνδυνο επανεπένδυσης. 18. Τα υψηλά περιθώρια (spreads) των ελληνικών κρατικών ομολόγων αντανακλούν: 1) Υψηλό πιστωτικό κίνδυνο. 2) Υψηλό κίνδυνο επιτοκίων. 3) Υψηλό λειτουργικό κίνδυνο. 4) Υψηλό κίνδυνο διακανονισμού/παράδοσης. 19. Επενδυτής αγοράζει μία μετοχή για 50 ευρώ με πίστωση και την πουλάει 60 ευρώ χωρίς να έχει λάβει ενδιάμεσα οποιοδήποτε μέρισμα. Αν το αρχικό περιθώριο είναι 40%, ποια η απόδοση του επενδυτή; 1) 25% 2) 41,5% 3) 50% 4) κανένα από τα παραπάνω. 20. Ένας επενδυτής αγοράζει μέσω της Χρηματιστηριακής του εταιρείας μετοχές της εισηγμένης εταιρείας ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή. Ποιον από τους παρακάτω κινδύνους δε διατρέχει ο επενδυτής; 1) Αντισυμβαλλομένου. 2) Διακανονισμού. 3) Αγοράς. 4) Συστημικό.

4 21. Ποια από τις κάτωθι προτάσεις δεν ισχύει; 1) Τα εταιρικά ομόλογα υπόκεινται σε επιτοκιακό κίνδυνο. 2) Τα εταιρικά ομόλογα υπόκεινται σε συστηματικό κίνδυνο. 3) Τα κρατικά ομόλογα σταθερού επιτοκίου έχουν μηδενικό επιτοκιακό κίνδυνο. 4) Τα κρατικά ομόλογα σταθερού επιτοκίου υπόκεινται σε κίνδυνο πληθωρισμού. 22. Ποιος από τους παρακάτω κινδύνους αφορά κυρίως σε ομόλογα; 1) Ο συναλλαγματικός κίνδυνος. 2) Ο επιτοκιακός κίνδυνος. 3) Ο κίνδυνος διακανονισμού. 4) Ο συστηματικός κίνδυνος. 23. Μεταξύ δύο χαρτοφυλακίων με ίδια απόδοση και διαφορετικό κίνδυνο, ένας ορθολογικός επενδυτής: 1) Επιλέγει το χαρτοφυλάκιο με το μικρότερο κίνδυνο. 2) Επιλέγει το χαρτοφυλάκιο με το μεγαλύτερο κίνδυνο. 3) Είναι αδιάφορος για το πιο χαρτοφυλάκιο θα επιλέξει. 4) Επιλέγει το χαρτοφυλάκιο με το μικρότερο συντελεστή μεταβλητότητας. 24. Η μεταβλητότητα της τιμής ενός ευρέως διαφοροποιημένου δείκτη μετοχών αποτελεί: 1) Γενικό κίνδυνο αγοράς. 2) Μέτρο θέσης. 3) Κίνδυνο ρευστότητας. 25. Επενδυτής διαθέτει ένα πλήρως διαφοροποιημένο μετοχικό χαρτοφυλάκιο. Ποιον κίνδυνο αντιπροσωπεύει το ασφάλιστρο κινδύνου που πληρώνει; 1) Τον ειδικό κίνδυνο. 2) Τον κίνδυνο χαρτοφυλακίου. 3) Το συστηματικό κίνδυνο. 4) Το μη συστηματικό κίνδυνο. 26. Επενδυτής έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 2 χαρτοφυλάκια ή συνδυασμό αυτών. Το Α έχει αναμενόμενη απόδοση 5% με κίνδυνο 12% και το Β έχει αναμενόμενη απόδοση 4,5% και κίνδυνο 12%. Με βάση αυτές τις πληροφορίες και μόνο, ένας επενδυτής που αποστρέφεται τον κίνδυνο: 1) Θα επιλέξει τον συνδυασμό 50% στο Α και 50% στο Β. 2) Θα επιλέξει το Β. 3) Θα επιλέξει το Α. 4) Είναι αδιάφορος μεταξύ των δύο. 27. Ποια από τις παρακάτω επενδύσεις θα επέλεγε ορθολογικός επενδυτής με αποστροφή στον κίνδυνο; 1) Μετοχή Α με αναμενόμενη απόδοση 20% και τυπική απόκλιση 6%. 2) Μετοχή Β με αναμενόμενη απόδοση 10% και κίνδυνο 6%. 3) Μετοχή Γ με αναμενόμενη απόδοση 10% και κίνδυνο 7%. 4) Μετοχή Δ με αναμενόμενη απόδοση 20% και κίνδυνο 5%. 28. Ο ιδιοσυγκρατικός κίνδυνος είναι: 1. Ο μη-συστηματικός κίνδυνος. 2. Ο κίνδυνος αγοράς. 3. Ο κίνδυνος διακανονισμού.

5 4. Κανένα από τα παραπάνω. 29. Ανάμεσα στις μετοχές Χ, Υ, και Ζ με τα εξής χαρακτηριστικά (ετήσιας) απόδοσης και κινδύνου, ποια θα επιλέγατε; Μετοχή Αναμενόμενη Απόδοση Κίνδυνος (Τυπική Απόκλιση) Χ 12% 12% Υ 16% 16% Ζ 8% 8% 1) Χ 2) Υ 3) Χρειάζομαι άλλο κριτήριο ή είμαι αδιάφορος. 4) Ζ 30. Ποιο από τα παρακάτω είναι αληθές για επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο: 1) Ενδιαφέρονται μόνο για την απόδοση. 2) Δεν συμμετέχουν σε «δίκαια» παιχνίδια. 3) Δεν θέλουν να ανταμείβονται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν. 31. Μεταξύ δύο χαρτοφυλακίων με ίδια απόδοση και διαφορετικό κίνδυνο, ένας επενδυτής που αποστρέφεται τον κίνδυνο 1) Επιλέγει το χαρτοφυλάκιο με το μικρότερο συντελεστή μεταβλητότητας. 2) Επιλέγει το χαρτοφυλάκιο με το μεγαλύτερο κίνδυνο. 3) Είναι αδιάφορος για το ποιο χαρτοφυλάκιο θα επιλέξει. 4) Επιλέγει το χαρτοφυλάκιο με το μεγαλύτερο συντελεστή μεταβλητότητας. 32. Ο επενδυτής Β. έχει ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών με την εξής σύνθεση: Μετοχή Κ: 20% Μετοχή Λ: 10% Μετοχή Μ: 70%. Εάν η απόδοση των μετοχών Κ, Λ και Μ ήταν αντιστοίχως: 4,5%, -2% και 3%, η συνολική απόδοση του χαρτοφυλακίου του επενδυτή Β. θα είναι: 1) 1% 2) 1,25% 3) 2,80% 4) 4% 33. Ποιος από τους παρακάτω κινδύνους δεν αφορά αποκλειστικά χρεωστικούς τίτλους; 1) Κίνδυνος επιτοκίων. 2) Κίνδυνος επανεπένδυσης. 3) Συστηματικός κίνδυνος. 4) Κίνδυνος ανάκλησης. 34. Ποιος από τους παρακάτω τίτλους που διακινούνται στην αγορά χρήματος έχουν την εγγύηση του κράτους; 1) Το πιστοποιητικό καταθέσεων. 2) Η επιταγή αποδοχής καταθέσεων (Bankers acceptance). 3) Το εμπορικό ομόλογο. 35. Ο κίνδυνος βάσης στα επιτόκια είναι τμήμα του: 1) Μη συστηματικού κινδύνου.

6 2) Συστημικού κινδύνου. 3) Συστηματικού κινδύνου. 4) Τίποτα από τα παραπάνω. 36. Ο Κώστας καταθέτει σήμερα στην Τράπεζα $ και σε ένα έτος από σήμερα θα εισπράξει από τόκους $200. Με τι επιτόκιο κατέθεσε στην Τράπεζα τα χρήματά του; 1) 0% 2) 8% 3) 10% 4) 15% 37. «Μετατρέψιμη ομολογία» καλείται ο τίτλος που δύναται να μετατραπεί σε: 1) Συγκεκριμένο αριθμό χρεογράφων. 2) Συγκεκριμένο αριθμό προνομιούχων μετοχών. 3) Συγκεκριμένο αριθμό κοινών μετοχών. 4) Εταιρικό ομόλογο. 38. Ποιο από τα κατωτέρω προϊόντα δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμη χρηματοοικονομική απαίτηση; 1) Εμπορικοί πιστωτικοί τίτλοι. 2) Συμφωνίες επαναγοράς. 3) Έντοκα γραμμάτια δημοσίου. 4) Προνομιούχες μετοχές. 39. Ποιο από τα παρακάτω χρηματοοικονομικά μέσα παρουσιάζει, κατά τεκμήριο, τον μικρότερο πιστωτικό κίνδυνο; 1) Μετοχή εταιρείας του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. 2) Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ΑΚ) που επενδύει σε δείκτη επί μετοχών (index fund). 3) Μετοχή εταιρείας του κλάδου της υγείας. 4) Μετοχή εταιρείας του τραπεζικού κλάδου. 40. Ποιος κίνδυνος έχει συνήθως την μεγαλύτερη επίδραση στην συμπεριφορά της τιμής των εταιρικών ομολόγων; 1) Ο συναλλαγματικός κίνδυνος. 2) Ο κίνδυνος αγοράς. 3) Ο λειτουργικός κίνδυνος. 4) Ο κίνδυνος επιτοκίου. 41. Ποιος από τους παρακάτω δεν είναι χρηματοοικονομικός κίνδυνος; 1) Κίνδυνος διακανονισμού/παράδοσης. 2) Πιστωτικός κίνδυνος. 3) Κίνδυνος αγοράς. 4) Κίνδυνος ρευστότητας. 42. Ποιος από τους παρακάτω δεν είναι χρηματοοικονομικός κίνδυνος; 1) Ο κίνδυνος ρευστότητας. 2) Ο κίνδυνος των συστημάτων πληρωμών. 3) Ο κίνδυνος αγοράς. 4) Ο πιστωτικός κίνδυνος. 41. Ποιος από τους παρακάτω ανήκει στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους ; 1) Κίνδυνος φήμης. 2) Κίνδυνος συστημάτων πληρωμών.

7 3) Λειτουργικός κίνδυνος. 4) Συναλλαγματικός κίνδυνος. 42. Ποιο από τα παρακάτω είναι ορθό για ένα επενδυτή με αποστροφή στον κίνδυνο; 1) Ενδιαφέρεται μόνο για την απόδοση. 2) Ενδιαφέρεται μόνο για τον κίνδυνο. 3) Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τόσο μεγαλύτερος είναι ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης. 4) Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση που απαιτεί. 43. Ένας επενδυτής θεωρείται ότι έχει συμπεριφορά αποστροφής κινδύνου εάν: 1) Επενδύει πάντα σε χρηματοοικονομικά μέσα με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο. 2) Επενδύει μόνο σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. 3) Για μεγαλύτερο κίνδυνο απαιτεί μεγαλύτερη απόδοση. 4) Αναζητά πάντα τη μέγιστη απόδοση. 44. Επενδυτής αγόρασε 100 μετοχές της ΧΧΧ στην τιμή των 15 ευρώ. Μετά από 3 μέρες αγόρασε άλλα 350 τεμάχια στην τιμή των 13 ευρώ και τέλος μετά από μία εβδομάδα άλλα 150 στην τιμή των 12 ευρώ. Ποιο είναι το κέρδος του επενδυτή αν πούλησε το σύνολο των μετοχών στα 18 ευρώ; 1) ευρώ. 2) ευρώ. 3) ευρώ. 4) ευρώ. 45. Ποιο από τα παρακάτω χρηματοπιστωτικά μέσα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο αγοράς; 1) Ένα τριακονταετές ομόλογο του γερμανικού δημοσίου. 2) Ένα εικοσαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. 3) Ένα Έντοκο Γραμμάτιο Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ). 4) Μια τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση. 46. Ποιο από τα παρακάτω έχει μεγαλύτερο κίνδυνο ρευστότητας; 1) Μετοχή του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). 2) Έντοκο Γραμμάτιο Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ). 3) Ομόλογο Γερμανικού Δημοσίου. 4) Μετοχή μη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). 47. Ποιο από τα παρακάτω είναι περισσότερο συμφέρον για ένα πελάτη με προθεσμιακή κατάθεση ετήσιας διάρκειας; 1) Η κατάθεση να τοκίζεται 1 φορά το χρόνο, στη λήξη της. 2) Η κατάθεση να τοκίζεται κάθε εξάμηνο. 3) Η κατάθεση να τοκίζεται κάθε τρίμηνο. 4) Η κατάθεση να τοκίζεται κάθε μήνα. 48. Ποιο από τα παρακάτω χρηματοοικονομικά μέσα παρουσιάζει, κατά τεκμήριο, το μεγαλύτερο κίνδυνο αγοράς; 1) 3-ετές ομόλογο του γερμανικού δημοσίου. 2) 3-ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. 3) Προθεσμιακή κατάθεση. 4) 10-ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. 49. Για μια κατάθεση 100 ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 12% και τριμηνιαίο ανατοκισμό, η ετήσια πραγματική απόδοση είναι: 1) 12,05%

8 2) 12,55% 3) 13,02% 50. Ο Γιάννης αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα σχετικά με δύο επενδύσεις, είτε την Α με απόδοση 15% και τυπική απόκλιση 10, είτε την Β με απόδοση 15% και τυπική απόκλιση 12. Τελικά, ο Γιάννης αποφασίζει να πραγματοποιήσει την επένδυση Α. Τι είδους επενδυτής είναι ο Γιάννης; 1) Ουδέτερος απέναντι στον κίνδυνο. 2) Αποστρέφεται τον κίνδυνο. 3) Αγαπάει τον κίνδυνο. 4) Τίποτα από τα παραπάνω. 51. Αν οι επενδυτές μπορούν να δημιουργήσουν πλήρως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια τότε: 1) Πρέπει να ανταμείβονται για το μη-συστηματικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν γιατί μόνο αυτός διαφοροποιείται. 2) Πρέπει να ανταμείβονται για το συστηματικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν. 3) Πρέπει να ανταμείβονται για το συνολικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν. 4) Πρέπει να ανταμείβονται για το μη-συστηματικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν. 52. Ο συστηματικός κίνδυνος μετοχών αναφέρεται σε: 1) Πιθανή αθέτηση υποχρεώσεων του εκδότη. 2) Πιθανή ζημία λόγω πτώσης του χρηματιστηρίου. 3) Σε αδυναμία παρακολούθησης της τιμής της μετοχής. 53. Ο μη-συστηματικός (ειδικός) κίνδυνος μετοχών αναφέρεται σε: 1) Πιθανή αθέτηση υποχρεώσεων του εκδότη. 2) Πιθανή ζημία λόγω πτώσης του χρηματιστηρίου. 3) Σε αδυναμία ρευστοποίησης της μετοχής. 54. Ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου είναι ουσιαστικά μηδενικός σε περίπτωση: 1) Αγοράς και πώλησης μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). 2) Αγοράς και πώλησης ομολόγων από την Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). 3) Εξωχρηματιστηριακής αγοράς και πώλησης παραγώγων προϊόντων. 4) Ισχύουν τα 1 και Ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου είναι σημαντικότερος στην περίπτωση: 1) Αγοράς και πώλησης μετοχών σε οργανωμένη αγορά. 2) Αγοράς και πώλησης ομολόγων στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). 3) Εξωχρηματιστηριακής αγοράς και πώλησης παραγώγων προϊόντων. 4) Όλα τα παραπάνω. 56. Μια τράπεζα αποφασίζει τη διενέργεια ορισμένων δραστηριοτήτων της με εξωτερική ανάθεση σε τρίτους (outsourcing). Ποιος είναι ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει: 1) Λειτουργικός κίνδυνος. 2) Συστημικός κίνδυνος. 3) Συστηματικός κίνδυνος. 4) Κίνδυνος αντισυμβαλλομένου. 57. Η διακοπή λειτουργίας του μηχανογραφικού κέντρου μιας τράπεζας για ένα χρονικό διάστημα είναι: 1) Κίνδυνος αγοράς. 2) Λειτουργικός κίνδυνος. 3) Πολιτικός κίνδυνος.

9 4) Πιστωτικός κίνδυνος. 58. Η αποτυχία εισαγωγής ενός νέου προϊόντος μιας εταιρίας στην αγορά είναι παράδειγμα: 1) Λειτουργικού κινδύνου. 2) Συστηματικού κινδύνου (γενικού). 3) Κινδύνου αγοράς. 4) Μη συστηματικού (ειδικού) κινδύνου. 59. Η έννοια του επενδυτικού κινδύνου αναφέρεται κυρίως στη πιθανότητα πραγματοποίησης: 1) Γεγονότος με απροσδιόριστη επίπτωση στις τιμές. 2) Μη υποκείμενου σε έλεγχο γεγονότος. 3) Μη προσδοκώμενου γεγονότος. 4) Ανεπιθύμητου γεγονότος. 60. Ο κίνδυνος βάσης συνδέεται με χρεωστικούς τίτλους 1) Κυμαινόμενου επιτοκίου. 2) Σταθερού επιτοκίου. 3) Μηδενικού τοκομεριδίου. 61. Μια Τράπεζα έχει θυγατρική στα Βαλκάνια. Τι κίνδυνο αναλαμβάνει ; 1) Συναλλαγματικό κίνδυνο. 2) Πολιτικό κίνδυνο. 3) Κίνδυνο χώρας. 4) Τίποτε από τα παραπάνω. 62. Τι κίνδυνο αποτελεί η άνοδος του euribor με το οποίο δανείζεται το ελληνικό δημόσιο; 1) Νομικό. 2) Επιτοκιακό. 3) Πιστωτικό. 4) Διακανονισμού. 63. Ο...αναφέρεται στην πιθανότητα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων, στις αλλαγές στη φορολογική πολιτική και στους περιορισμούς στις εξωτερικές συναλλαγές. Να συμπληρωθεί το κενό με την κατάλληλη συνθήκη. 1) Κίνδυνος χρεοκοπίας. 2) Συναλλαγματικός κίνδυνος. 3) Κίνδυνος αγοράς. 4) Πολιτικός κίνδυνος είναι η... πιθανότητα αρνητικού για το... ενδεχομένου να υποστεί απώλεια απόδοσης ή/και κεφαλαίου. Συμπληρώστε τα κενά με τις κατάλληλες συνθήκες. 1) Κίνδυνος, άγνωστη, χρηματοδότη 2) Κίνδυνος, γνωστή, χρηματοδοτούμενο 3) Αβεβαιότητα, γνωστή, χρηματοδότη 4) Αβεβαιότητα, άγνωστη, χρηματοδότη

10 65. Ο. χαρτοφυλακίου είναι ο κίνδυνος που αναφέρεται στις μεταβολές της οικονομικής πολιτικής, όπως η υποτίμηση του νομίσματος, η αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου κλπ. Συμπληρώστε το κενό με την κατάλληλη συνθήκη. 1) Πολιτικός κίνδυνος 2) Κίνδυνος Ρευστότητας 3) Κίνδυνος αγοράς 4) Συστημικός κίνδυνος 66. Τα δύο βασικά συστατικά του κινδύνου μετοχικού χαρτοφυλακίου είναι: 1) Ο κίνδυνος ρευστότητας και ο κίνδυνος επιτοκίου. 2) Ο πιστοληπτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος φερεγγυότητας. 3) Ο συστημικός κίνδυνος και ο κίνδυνος ρευστότητας. 4) Ο συστηματικός κίνδυνος και ο μη συστηματικός κίνδυνος. 67. Ο κίνδυνος ρευστότητας σχετίζεται με: 1) Την αδυναμία εύρεσης εύλογης τιμής στη προσπάθεια πώλησης ενός αξιόγραφου. 2) Την αδυναμία εύρεσης ρευστού από ένα δανειζόμενο για την κάλυψη των υποχρεώσεών του. 3) Την υπερβολική αύξηση των τιμών λόγω μεγάλης ρευστότητας στην αγορά. 68. Κίνδυνος ρευστότητας ονομάζεται ο κίνδυνος: 1) Που αντιμετωπίζει η τράπεζα όταν δεν μπορεί να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια είτε μέσω αύξησης κάποιων στοιχείων του παθητικού της είτε μέσω ρευστοποίησης κάποιων στοιχείων του ενεργητικού της. 2) Που αναφέρεται στις απώλειες που μπορεί να προκύψουν λόγω της ανεπάρκειας των συστημάτων και των εσωτερικών ελέγχων. 3) Που αναφέρεται στην πιθανότητα ο ένας από τους δύο αντισυμβαλλόμενους να αθετήσει τη συμφωνία. 4) Που σχετίζεται με τη μεταβλητότητα της αξίας του χαρτοφυλακίου λόγω μεταβολής των αγοραίων τιμών των στοιχείων του ενεργητικού. 69. Ο συστημικός κίνδυνος αναφέρεται: 1) Στη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού. 2) Στη ριζική θεσμική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. 3) Στη πολύ μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών μετά από μια παρατεταμένη άνοδο. 4) Στη χρεοκοπία μεγάλου αριθμού τραπεζών και μετάδοση της κρίσης στον πραγματικό τομέα της οικονομίας. 70. Ο κίνδυνος πτώχευσης χρηματοπιστωτικού ιδρύματος έχει αρνητικές συνέπειες σε άλλα ιδρύματα (domino effect) επειδή τα ιδρύματα αυτά δανείζονται και δανείζουν χρήματα μεταξύ τους. Ο κίνδυνος αυτός είναι: 1) Λειτουργικός κίνδυνος. 2) Κίνδυνος αγοράς. 3) Συστημικός κίνδυνος. 4) Νομικός κίνδυνος. 71. Η υπερχρέωση της ελληνικής οικονομίας τί κίνδυνο ενέχει; 1) Συστημικό. 2) Ειδικό. 3) Επιτοκίου. 4) Λειτουργικό. 72. Η πτώχευση μιας τράπεζας είναι: 1) Πιστωτικός κίνδυνος. 2) Νομικός κίνδυνος. 3) Συστημικός κίνδυνος.

11 4) Κίνδυνος Αγοράς. 73. Ο μη-συστηματικός (ειδικός) κίνδυνος μετοχών αναφέρεται σε: 1) Πιθανή χρεοκοπία του εκδότη. 2) Πιθανή ζημία λόγω πτώσης του χρηματιστηρίου. 3) Σε αδυναμία ρευστοποίησης της μετοχής. 74. Ο συστημικός κίνδυνος αφορά: 1) Το σύνολο των συμμετεχόντων του χρηματοπιστωτικού τομέα. 2) Ένα συγκεκριμένο τίτλο ενός συγκεκριμένου εκδότη. 3) Μια κατηγόρια επενδυτικών προϊόντων. 4) Τον κίνδυνο της χρηματιστηριακής αγοράς. 75. Ο συστηματικός κίνδυνος είναι: 1) Κίνδυνος αγοράς. 2) Κίνδυνος εκδότη. 3) Ο κίνδυνος των πρωτογενών χρηματοπιστωτικών μέσων. 4) Επακόλουθο του συστημικού κινδύνου. 76. Ένας επενδυτής επιθυμεί να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του χρηματοοικονομικά προϊόντα επί εμπορευμάτων (π.χ πετρέλαιο ή αγροτικά προϊόντα). Ποιος είναι ο επιπλέον κίνδυνος που υφίσταται; 1) Ο πιστωτικός κίνδυνος. 2) Ο πολιτικός κίνδυνος. 3) Ο κίνδυνος ρευστότητας. 4) Ο κίνδυνος αγοράς. 77. Ο κίνδυνος αγοράς χωρίζεται σε: 1) Κίνδυνο επιτοκίων, κίνδυνο πληθωρισμού και πιστωτικό κίνδυνο. 2) Κίνδυνο επιτοκίων, πιστωτικό κίνδυνο και συστημικό κίνδυνο. 3) Κίνδυνο επιτοκίων, κίνδυνο μετοχών και κίνδυνο συναλλάγματος. 4) Κίνδυνο επιτοκίων, κίνδυνο μετοχών και πιστωτικό κίνδυνο. 78. Κίνδυνος επένδυσης ονομάζεται: 1) Η γνωστή πιθανότητα αρνητικού για το χρηματοδότη ενδεχομένου να υποστεί απώλεια απόδοσης ή/και κεφαλαίου. 2) Η όχι εκ των προτέρων γνωστή πιθανότητα αρνητικού για το χρηματοδότη ενδεχομένου να υποστεί απώλεια απόδοσης ή/και κεφαλαίου. 3) Η γνωστή πιθανότητα αρνητικού για το χρηματοδοτούμενο ενδεχομένου να μην επιτύχει το επιχειρηματικό του σχέδιο. 4) Η όχι εκ των προτέρων γνωστή πιθανότητα αρνητικού για το χρηματοδοτούμενο ενδεχομένου να μην επιτύχει το επιχειρηματικό του σχέδιο. 79. Πιστωτικός κίνδυνος ονομάζεται ο κίνδυνος: 1) Που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία της επιχείρησής του. 2) Που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας όταν δεν μπορεί να εισπράξει τα πιστωτικά υπόλοιπα των πελατών του. 3) Που αντιμετωπίζει ο χρηματοδότης επειδή ο χρηματοδοτούμενος δεν είναι σε θέση να πληρώσει τόκους ή/ και κεφάλαιο στο χρηματοδότη. 4) Που αντιμετωπίζει ο επενδυτής λόγω γενικής αρνητικής μεταβολής των τιμών των αξιών στην αγορά.

12 80. Ποιο κίνδυνο συνιστά η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ένα ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ΑΚ); 1) Πιστωτικό κίνδυνο. 2) Κίνδυνο ρευστότητας. 3) Κίνδυνο αγοράς. 4) Λειτουργικό κίνδυνο. 81. Ο κίνδυνος από την υπερτιμολόγηση (φούσκα) στην αγορά ακινήτων αποτελεί: 1) Επιχειρηματικό κίνδυνο. 2) Νομικό κίνδυνο. 3) Κίνδυνο αγοράς. 4) Κίνδυνο φήμης. 82. Ο κίνδυνος μεγάλης εκροής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα είναι: 1) Κίνδυνος ρευστότητας. 2) Κίνδυνος αγοράς. 3) Κίνδυνος επιτοκίου. 4) Πιστωτικό κίνδυνος. 83. Αγοράσατε μια μετοχή στην τιμή των 20 ευρώ και μετά παρέλευση τριμήνου την πωλήσατε προς 21,40 ευρώ. Ποια είναι η ετησιοποιημένη απόδοσή σας (το έτος 360 ημέρες και ο μήνας 30 ημέρες); 1) 31,08% 2) 1,71% 3) 14,49% 4) 7,00% 84. Η παρούσα αξία μιας διηνεκούς ράντας 100 ευρώ με επιτόκιο 5% είναι: 1) ευρώ. 2) ευρώ. 3) Μικρότερη από την παρούσα αξία μιας σταθερής ράντας 100 ευρώ δέκα περιόδων με επιτόκιο 5%. 4) Μεγαλύτερη από την παρούσα μιας σταθερής ράντας 100 ευρώ δέκα περιόδων με επιτόκιο 5%. 85. Η παρούσα αξία μιας προνομιούχου μετοχής (perpetuity) που προσφέρει ετησίως 200 ευρώ με επιτόκιο προεξόφλησης 10% είναι: 1) 20 ευρώ. 2) 200 ευρώ. 3) ευρώ. 4) ευρώ. 86. Αγοράσατε μια μετοχή στην τιμή των 25 ευρώ και μετά παρέλευση εξαμήνου την πουλήσατε προς 28 ευρώ. Στην περίοδο αυτή εισπράξατε μέρισμα 1 ευρώ. Ποια είναι η ετησιοποιημένη απόδοσή σας (το έτος 360 ημέρες και ο μήνας 30 ημέρες); 1) 34,56%. 2) 35,46%. 3) 16%. 4) 32,5%. 87. Αγοράσατε μια μετοχή στην τιμή των 3 ευρώ και μετά παρέλευση εξαμήνου την πωλήσατε προς 2,8 ευρώ. Στην περίοδο αυτή εισπράξατε μέρισμα εξαμήνου 0,5 ευρώ. Ποια είναι η ετησιοποιημένη απόδοση σας; 1) 9,90% 2) 21% 3) 6,71% 4) 6,65%

13 88. Μια επένδυση έχει 10% πιθανότητα να πραγματοποιήσει 18% απόδοση, 50% πιθανότητα να πραγματοποιήσει 14% απόδοση, 30% πιθανότητα να πραγματοποιήσει 7% απόδοση και 10% πιθανότητα να επιτύχει απόδοση -3%. Ποια είναι η αναμενόμενη απόδοση της επένδυσης; 1) 10,6%. 2) 9%. 3) 11%. 4) 13%. 89. Η πιθανότητα μείωσης της τιμής ενός χρηματοπιστωτικού μέσου ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων καλείται: 1) Πιστωτικός κίνδυνος. 2) Κίνδυνος ρευστότητας. 3) Κίνδυνος αγοράς. 4) Κίνδυνος φήμης. 90. Επενδυτής έχει αγοράσει μετοχές της εταιρείας Α για ευρώ και μετοχές της εταιρείας Β για ευρώ. Αναμένει απόδοση 18% από τη μετοχή Α και απόδοση 10% από τη μετοχή Β. Η αναμενόμενη απόδοση του χαρτοφυλακίου του είναι: 1) 18 % 2) 15,6 % 3) 28 % 4) 16,2 % 91. Η απαιτούμενη απόδοση μιας επένδυσης είναι: 1) Η ελάχιστη απόδοση την οποία οι επενδυτές απαιτούν να έχει μια επένδυση για να την αναλάβουν. 2) Η απόδοση της επένδυσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 3) Η απόδοση την οποία οι επενδυτές προβλέπουν να αποκομίσουν στο μέλλον από μια επένδυση. 92. Έστω ότι ο Α επενδύει σε ένα χαρτοφυλάκιο αρχικής αξίας 250 χιλ. ευρώ. Στο τέλος του 2ου έτους η αξία του χαρτοφυλακίου του ανέρχεται σε 270 χιλ. ευρώ. Ποια είναι η ετησιοποιημένη απόδοση του χαρτοφυλακίου αν ο ανατοκισμός γίνεται ετησίως; 1) 8% 2) 5,22% 3) 3,92% 4) 4,35% 93. Η μελλοντική αξία μιας κατάθεσης σε δέκα έτη από σήμερα θα είναι μικρότερη αν: 1) Ο ανατοκισμός γίνεται σε ετήσια βάση. 2) Ο ανατοκισμός γίνεται σε τριμηνιαία βάση. 3) Ο ανατοκισμός γίνεται σε μηνιαία βάση. 4) Ο ανατοκισμός γίνεται σε εξαμηνιαία βάση. 94. Ποια η μελλοντική αξία ποσού 100 ευρώ που επενδύεται για 80 μέρες με ετήσιο επιτόκιο 5%; (βάση 365). 1) 101,096 ευρώ. 2) 105,250 ευρώ. 3) 100 ευρώ. 4) 101,111 ευρώ.

14 95. Επενδύει κάποιος ευρώ σε ένα κλειστό λογαριασμό με ετήσια απόδοση 3,25%. Τα χρήματα τα καταθέτει στις 4 Νοεμβρίου του 2011 και στις 24 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους τα αποσύρει. Πόσους τόκους θα εισπράξει υπολογίζοντας το έτος με 360 ημερες και το μήνα με 30 ημέρες; 1) 45,14 ευρώ. 2) 6,04 ευρώ. 3) 44,52 ευρώ. 4) 45,41 ευρώ. 96. Επενδυτής τοποθετεί ευρώ σε λογαριασμό με ετήσιο επιτόκιο 3,75%. Υπολογίστε τον τόκο που θα εισπράξει ο επενδυτής αν αποσύρει τα χρήματα του από τον λογαριασμό μετά από τρεις μήνες (χρησιμοποιήστε 360 ημέρες τον χρόνο και 30 ημέρες τον μήνα): 1) 937,5 ευρώ. 2) 865,2 ευρώ. 3) 821,3 ευρώ. 4) 601,5 ευρώ. 97. Μια επένδυση των ευρώ θα έχει αξία ευρώ σε πέντε χρόνια. Η ετήσια απόδοση θα είναι περίπου: 1) 47% 2) 8% 3) 6% 4) 10% 98. Αν τα επιτόκια είναι θετικά, ποια από τις παρακάτω σειρές χρηματικών ροών θα προτιμούσατε για τα 3 επόμενα έτη: 1) ευρώ ευρώ ευρώ 2) ευρώ ευρώ ευρώ 3) 800 ευρώ ευρώ ευρώ 4) Οποιαδήποτε από τις παραπάνω αφού είναι ισοδύναμες. 99. Η τιμή ενός χρηματοπιστωτικού μέσου είναι ίση με: 1) Την παρούσα αξία των χρηματικών ροών. 2) Το άθροισμα των παρουσών αξιών των χρηματικών ροών. 3) Την απόδοση στην λήξη. 4) Τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης Σε περίπτωση πτώσης του πληθωρισμού, η απόδοση επένδυσης σταθερού εισοδήματος: 1) Θα αυξηθεί. 2) Δεν θα επηρεαστεί. 3) Θα μειωθεί. 4) Θα έχει απότομες και διαδοχικές ανοδικές και καθοδικές διακυμάνσεις Ανάμεσα στις μετοχές Α και Β με τα εξής χαρακτηριστικά απόδοσης και κινδύνου, ποια θα επιλέγατε με την χρήση του συντελεστή μεταβλητότητας; Μετοχή Αναμενόμενη Απόδοση Α 20% 30% Β 30% 40% 1) Α. 2) Β. 3) Και τις δύο. 4) Δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Κίνδυνος (τυπική απόκλιση)

15 102. Αν η επένδυση Α έχει αναμενόμενη απόδοση 10% και τυπική απόκλιση 0,06 ενώ η επένδυση Β έχει αναμενόμενη απόδοση 15% και τυπική απόκλιση 0,08, τότε (με βάση τον συντελεστή μεταβλητότητας): 1) Η επένδυση Α ενέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο. 2) Η επένδυση Β ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. 3) Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος και για τις δύο επενδύσεις. 4) Δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπέρασμα με βάση τα δεδομένα που μας δίνονται Ο δείκτης «απόδοση της περιόδου διακράτησης» είναι καλύτερος δείκτη από το δείκτη «τρέχουσα απόδοση» γιατί λαμβάνει υπόψη: 1) Τη χρονική αξία του χρήματος. 2) Την είσπραξη τόκων. 3) Τα κεφαλαιακά κέρδη ή ζημιές της επένδυσης. 4) Την απόδοση των μακροχρόνιων σε σχέση με βραχυχρόνιες επενδύσεις Πώς ορίζεται η απόδοση περιόδου διακράτησης για μια μετοχή; 1) Είναι το άθροισμα των κεφαλαιακών κερδών και της μερισματικής απόδοσης. 2) Είναι το άθροισμα της απαιτούμενης απόδοσης και του επιτοκίου χωρίς κίνδυνο. 3) Είναι το άθροισμα της απαιτούμενης απόδοσης και του ασφαλίστρου κινδύνου. 4) Είναι η διαφορά τιμής πώλησης και τιμής αγοράς της μετοχής Τα κεφαλαιακά κέρδη μιας μετοχής ορίζονται ως: 1) Η διαφορά της τιμής πώλησης και της τιμής αγοράς προς την τιμή αγοράς. 2) Η διαφορά απαιτούμενης απόδοσης και μερισματικής απόδοσης. 3) Το άθροισμα απαιτούμενης απόδοσης και μερισματικής απόδοσης. 4) Το άθροισμα αναμενόμενης απόδοσης και απόδοσης περιόδου διακράτησης Η τρέχουσα απόδοση μιας επένδυσης: 1) Είναι ίση με την μερισματική απόδοση για της ομολογίες. 2) Είναι ίση με την μερισματική απόδοση για τις μετοχές. 3) Είναι πάντοτε μεγαλύτερη από την απόδοση περιόδου διακράτησης. 4) Είναι ίση με τον συντελεστή εσωτερικής απόδοσης Ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μια ή περισσότερες από τις τέσσερις προσφερόμενες επενδύσεις. Η προσδοκώμενη απόδοση και η τυπική απόκλιση κάθε μιας παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα: Επένδυση Α Β Γ Δ Προσδοκώμενη απόδοση 9% 12% 11% 12% Τυπική απόκλιση απόδοσης 4% 4% 8% 10% Με ποια από τις τέσσερις επενδύσεις ο επενδυτής θα επιτύχει τη μέγιστη ωφέλεια; 1) Επένδυση Β. 2) Επένδυση Δ. 3) Επένδυση Γ. 4) Επένδυση Α Επενδυτής έχει αγοράσει μετοχές της εταιρείας Α για ευρώ και μετοχές της εταιρείας Β για ευρώ. Αναμένει απόδοση 12% από τη μετοχή Α και απόδοση 10% από τη μετοχή Β. Η προσδοκώμενη απόδοση του χαρτοφυλακίου του είναι: 1) 15,6% 2) 18% 3) 16,2% 4) 11,4%

16 109. Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού τριμήνου εντόκου γραμματίου και ενός γερμανικού τριμήνου εντόκου γραμματίου οφείλεται: 1) Στον συστηματικό κίνδυνο. 2) Στον λειτουργικό κίνδυνο. 3) Στον κίνδυνο πληθωρισμού. 4) Στον πιστωτικό κίνδυνο Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού τριμήνου εντόκου γραμματίου και ενός 10ετούς ελληνικού ομολόγου οφείλεται: 1) Στον μη συστηματικό κίνδυνο. 2) Στον λειτουργικό κίνδυνο. 3) Κυρίως στον κίνδυνο πληθωρισμού. 4) Σε όλα τα ανωτέρω Το κόστος ευκαιρίας μιας επένδυσης: Ι. Είναι η απόδοση που πληρώνει εναλλακτική επένδυση ισόποσου κινδύνου. ΙΙ. Επηρεάζεται από τον βαθμό του πληθωρισμού. ΙΙΙ. Εξαρτάται από τον βαθμό κινδύνου της εναλλακτικής επένδυσης. ΙV. Εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια της εναλλακτικής επένδυσης. 1) Ι, ΙΙ και ΙΙΙ μόνο. 2) ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV μόνο. 3) Ι, ΙΙΙ και IV μόνο. 4) Όλα τα παραπάνω Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή για ένα επενδυτή που αποστρέφεται τον κίνδυνο; 1) Ανάμεσα σε δύο μετοχές με τον ίδιο κίνδυνο επιλέγουμε αυτή με την μικρότερη απόδοση. 2) Ανάμεσα σε δύο μετοχές με την ίδια απόδοση επιλέγουμε αυτή με τον μικρότερο κίνδυνο. 3) Ανάμεσα σε δύο μετοχές, επιλέγουμε πάντα τη μετοχή με την μεγαλύτερη απόδοση. 4) Ανάμεσα σε δύο μετοχές, επιλέγουμε πάντα τη μετοχή με τον μικρότερο κίνδυνο Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ο συντηρητικός επενδυτής θα επένδυε καλύτερα σε: 1) Εταιρικά ομόλογα. 2) Ομόλογα σταθερού επιτοκίου. 3) Ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου. 4) Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να διαμορφώσουμε την καλύτερη επιλογή Τι είναι ο συντελεστής μεταβλητότητας; 1) Εκφράζει τον κίνδυνο ανά μονάδα μέσης απόδοσης μιας επένδυσης και χρησιμοποιείται για συγκρίσεις εναλλακτικών χαρτοφυλακίων. 2) Εκφράζει τη διακύμανση των αποδόσεων μεταξύ πολλών χαρτοφυλακίων. 3) Εκφράζει το συνολικό κίνδυνο μιας επένδυσης. 4) Εκφράζει το μέσο όρο των αποδόσεων της επένδυσης Πωλούνται short 100 μετοχές έναντι 60 ευρώ έκαστη. Η μέγιστη δυνητική ζημιά ανέρχεται σε: 1) 6000 ευρώ. 2) 600 ευρώ. 3) 60 ευρώ. 4) Απεριόριστη Σε μεγάλη Τράπεζα εμφανίζεται απάτη στην αγοραπωλησία παραγώγων προϊόντων. Τι μορφής κίνδυνος είναι; 1) Πιστωτικός κίνδυνος. 2) Κίνδυνος διακανονισμού. 3) Πολιτικός κίνδυνος.

17 4) Κίνδυνος φήμης Ένας επενδυτής επιθυµεί να ρευστοποιήσει οµόλογο, ονοµαστικής αξίας ευρώ, το οποίο έχει τοκοµερίδιο 4% και λήγει σε δύο έτη. Αν η απόδοση των διετών οµολόγων είναι 3%, η παρούσα αξία του οµολόγου είναι: 1) ευρώ. 2) ,16 ευρώ. 3) ,51 ευρώ. 4) ευρώ Αγοράσατε 300 µετοχές µε πίστωση έναντι 60 ευρώ έκαστη. Το αρχικό περιθώριο είναι 60% και η µετοχή δεν πληρώνει µέρισµα. Ποια θα ήταν η απόδοση αν πουλούσατε τη µετοχή προς 45 ευρώ εκάστη; 1) -42% 2) 44% 3) -33% 4) 25% 119. Ένας επενδυτής αναµένει ονοµαστική απόδοση 10% το επόµενο έτος. Το αναµενόµενο επίπεδο του πληθωρισµού για το επόµενο έτος είναι 6%. Η αναµενόµενη πραγµατική απόδοση της επένδυσης είναι: 1) 4% 2) 3,77% 3) 4,87% 4) 16% 120. Το επιτόκιο Euribor: 1) Ορίζεται κάθε µέρα από τη Τράπεζα της Ελλάδος. 2) Ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 3) Διαμορφώνεται στην διατραπεζική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 4) Διαμορφώνεται στην Ελληνική διατραπεζική αγορά Με βάση τα παρακάτω στοιχεία ποια επενδυτική επιλογή προκρίνεται; Επενδυτικά Α Β Γ Δ Προϊόντα Μέση Απόδοση 4% 16% 12% 3% Τυπική Απόκλιση 2% 7% 8% 5% 1) Α 2) Β 3) Γ 4) 122. Ποια θα είναι η µέλλουσα αξία 1,500 ευρώ που επενδύονται σήμερα για 2 έτη µε τόκο 5% ετησίως; 1) 1.675,2 ευρώ. 2) 1.680,5 ευρώ. 3) 1.650,25 ευρώ. 4) 1.653,75 ευρώ Επένδυση Α υπόσχεται 100 ευρώ σε ένα έτος από σήµερα, 200 ευρώ σε δύο έτη από σήµερα και 300 ευρώ σε τρία έτη από σήµερα. Αν το απαιτούµενο ποσοστό απόδοσης της επένδυσης είναι 14%, το οποίο κεφαλαιοποιείται ανά έτος, ποια είναι η αξία της επένδυσης σήµερα; 1) 404 ευρώ. 2) 444 ευρώ.

18 3) 462 ευρώ. 4) 516 ευρώ Κίνδυνος επιτοκίων ενέχεται στη περίπτωση: 1) Επένδυσης µε κυµαινόµενο επιτόκιο. 2) Επένδυσης µε σταθερό επιτόκιο. 3) ανεισµού µε σταθερό επιτόκιο. 4) Όλα τα παραπάνω Έστω ότι, το ονομαστικό ετήσιο επιτόκιο είναι 2% και ο αναµενόµενος πληθωρισµός είναι -1%. Τότε, το πραγματικό επιτόκιο είναι: 1) 1% 2) -1% 3) 3% 4) 2% 126. Ποια από τα παρακάτω είναι ορθά; I. Οι επενδυτές σε χρεόγραφα χαµηλής πιστωτικής κατάταξης απαιτούν και µεγαλύτερες αποδόσεις. II. Ο κίνδυνος επιτοκίου είναι µηδενικός στις οµολογίες µηδενικού τοκοµεριδίου. III. Πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ είναι επενδυτική κλάση. IV. Πιστοληπτική αξιολόγηση CCC είναι κερδοσκοπική κλάση. 1) I και II µόνο. 2) III και IV µόνο. 3) I, III και IV µόνο. 4) I µόνο Κατά τη διάρκεια οικονοµικής ύφεσης το περιθώριο µεταξύ των αποδόσεων των οµολόγων υψηλής διαβάθµισης και των αποδόσεων χαµηλής διαβάθµισης αναµένεται: 1) Να αυξηθεί. 2) Να παραµείνει το ίδιο. 3) Να μειωθεί. 4) Οι δύο αποδόσεις δεν συσχετίζονται Επενδυτής αγοράζει μια μετοχή για 50 ευρώ και την πουλάει 60 ευρώ χωρίς να έχει λάβει ενδιάμεσα οποιοδήποτε μέρισμα. Ποια η απόδοση του επενδυτή; 1) 10% 2) 16,6% 3) 20% 4) 18% 129. Ο κίνδυνος μιας επένδυσης ορίζεται ως: 1) Η απόκλιση της πραγματοποιούμενης απόδοσης από την αναμενόμενη. 2) Η απόκλιση της αναμενόμενης απόδοσης από την ιστορική απόδοση. 3) Η απόκλιση της διακύμανσης Το ύψος του κινδύνου σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων του αντισυμβαλλομένου σε προθεσμιακές συναλλαγές συνίσταται στη: 1) Διαφορά μεταξύ τρέχουσας τιμής και τιμής την προηγούμενη ημέρα. 2) Διαφορά μεταξύ τρέχουσας τιμής και προσυμφωνημένης τιμής. 3) Διαφορά μεταξύ τρέχουσας τιμής και τιμής δύο ημέρες πριν.

19 131. Τα ακίνητα ως επένδυση έχουν: 1) Μεγαλύτερο κίνδυνο αγοράς σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές επενδύσεων. 2) Μεγαλύτερο κίνδυνο επιτοκίων σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές επενδύσεων. 3) Μεγαλύτερο κίνδυνο ρευστότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές επενδύσεων. 4) Μικρότερο κίνδυνο επιτοκίων σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές επενδύσεων.

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις)

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1. Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι: 1) Συναλλάσσονται συνήθως υπέρ το άρτιο. 2) Καλύπτουν στον επενδυτή

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1. Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1 γ Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές).

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1. Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: 1) Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. 2) Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1 δ Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι:

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1 δ Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι: Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1 δ Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι: α Συναλλάσσονται συνήθως υπέρ το άρτιο. β Καλύπτουν στον επενδυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Α1)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Α1) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Α1) 1. Η τυπική απόκλιση της τιμής ενός χρηματοοικονομικού στοιχείου αποτελεί μέτρο: (α) Αποδοτικότητας (β) Ρευστότητας (γ) Κινδύνου (δ) Κανένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΕΙΔΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΕΙΔΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΕΙΔΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 1 Τι είναι ο κίνδυνος; Ως κίνδυνος εκλαμβάνεται η κατάσταση η οποία θέτει ένα ποσοστό απειλής για τη ζωή, την υγεία,την ιδιοκτησία ή το περιβάλλον Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τους

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 41 Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου. Ακαδημαϊκό έτος:

Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 41 Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου. Ακαδημαϊκό έτος: Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 41 Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου Ακαδημαϊκό έτος: 2017 2018 Ασκήσεις 3 ης ΟΣΣ Άσκηση 1 η. Έστω οι προσδοκώμενες αποδόσεις και ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Δ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (έκδοση )

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Δ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (έκδοση ) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Δ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (έκδοση 18.4.2016) 440. Για μια κατάθεση 100 με ετήσιο επιτόκιο 12% και τριμηνιαίο ανατοκισμό, η ετήσια πραγματική απόδοση είναι : α) 12,42%

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Εισαγωγή Ο σκοπός της διαχείρισης του ενεργητικού και παθητικού μιας τράπεζας είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων. Η επίτευξη αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά. 2. Ορισμοί

Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά. 2. Ορισμοί Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. (η «Τράπεζα») συμμορφούμενη με τις απαιτήσεις διακυβέρνησης προϊόντων (product governance) που αναφέρονται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ Εισαγωγή Αν μια τράπεζα θέλει να μειώσει τις διακυμάνσεις των κερδών που προέρχονται από τις μεταβολές των επιτοκίων θα πρέπει να έχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν στο παραπάνω ερώτημα, ο λογαριασμός ήταν σύνθετου τόκου με j(12)=3%, ποιό είναι το ποσό που θα έπρεπε να καταθέσει ;

β) Αν στο παραπάνω ερώτημα, ο λογαριασμός ήταν σύνθετου τόκου με j(12)=3%, ποιό είναι το ποσό που θα έπρεπε να καταθέσει ; Άσκηση 1 α) Κάνει κάποιος κατάθεση ποσού 5 χιλ. σε λογαριασμό απλού τόκου με ετήσιο επιτόκιο 4%. Μετά από 3 μήνες κάνει ανάληψη 3 χιλ. και μετά από άλλους 7 μήνες επιθυμεί να κάνει μία κατάθεση, έτσι ώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου)

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου) ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου Ορισμός: είναι το κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων που έχουν όλοι οι επενδυτές της εταιρείας (μέτοχοι και δανειστές) Κόστος ευκαιρίας: είναι η απόδοση της καλύτερης εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Μετοχές (Μετοχικοί Τίτλοι, βασικά χαρακτηριστικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις)

Μετοχές (Μετοχικοί Τίτλοι, βασικά χαρακτηριστικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις) Μετοχές (Μετοχικοί Τίτλοι, βασικά χαρακτηριστικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1. «Ανοικτές πωλήσεις» (short sales), έχουμε όταν: 1) Πουλάμε μετοχές, που δε βρίσκονται στην κυριότητά μας. 2) Πουλάμε μετοχές,

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας click στους αριθμούς μέσα σε κόκκινα ορθογώνια, μεταϕέρεστε απευθείας στη λύση ή την εκϕώνηση αντίστοιχα. Άσκηση 1

Κάνοντας click στους αριθμούς μέσα σε κόκκινα ορθογώνια, μεταϕέρεστε απευθείας στη λύση ή την εκϕώνηση αντίστοιχα. Άσκηση 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Κάνοντας click στους αριθμούς μέσα σε κόκκινα ορθογώνια, μεταϕέρεστε απευθείας στη λύση ή την εκϕώνηση αντίστοιχα. Άσκηση Θεωρείστε ένα αξιόγραϕο το οποίο υπόσχεται τις κάτωθι χρηματικές

Διαβάστε περισσότερα

MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS

MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS ΔΙΑΛΕΞΗ: «ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ» (Foreign Exchange Risk) Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Χρηματοοικονομικής Καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός Συναλλαγματικού

Διαβάστε περισσότερα

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα EIRO Περιεχόμενα Άρθρο 1. Ορισμοί... 3 Άρθρο 2. Συμβατική Σχέση... 3 Άρθρο 3. Καταχώρηση Πιστώσεων... 4 Άρθρο 4. Χρεωστικό Υπόλοιπο σε Χρήματα... 4 Άρθρο 5. Απλή Εκτέλεση...

Διαβάστε περισσότερα

5. Περιγραφή Χρηματοοικονομικών Μέσων και Σχετικών Κινδύνων

5. Περιγραφή Χρηματοοικονομικών Μέσων και Σχετικών Κινδύνων 5. Περιγραφή Χρηματοοικονομικών Μέσων και Σχετικών Κινδύνων 1. Περιγραφή Επενδυτικών Κινδύνων Προειδοποίηση Γενικών Κινδύνων Η κάθε επένδυση σε χρηματοοικονομικά μέσα ενέχει κινδύνους, ο βαθμός των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 11 η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ 11 η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 11 η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Σαν ιδιώτης επενδυτής έχετε το δικαίωμα να επενδύσετε σε ελληνικές και ξένες μετοχές. Η αγορά μετοχών δεν είναι δύσκολη

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Χρηματοοικονομικές έννοιες

Βασικές Χρηματοοικονομικές έννοιες Βασικές Χρηματοοικονομικές έννοιες 1 Περιεχόμενα Χρηματοπιστωτικό σύστημα Αγορές Χρήματος Χρηματοοικονομική Διοίκηση Μακροπρόθεσμο χρέος 2 Το χρηματοπιστωτικό σύστημα Οι μονάδες οι οποίες έχουν τρέχουσες

Διαβάστε περισσότερα

1 2,55 1.250 3,19 0,870 2,78 2 2,55 1.562 3,98 0,756 3,01 3 2,55 1.953 4,98 0,658 3,28

1 2,55 1.250 3,19 0,870 2,78 2 2,55 1.562 3,98 0,756 3,01 3 2,55 1.953 4,98 0,658 3,28 Άσκηση 1 Η κατασκευαστική εταιρία Κ εξετάζει την περίπτωση αγοράς μετοχών της εταιρίας «Ε» με πληρωμή σε μετρητά. Κατά τη διάρκεια της χρήσης που μόλις ολοκληρώθηκε, η «Ε» είχε κέρδη ανά μετοχή 4,25 και

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστάθμιση του Κινδύνου ενός Χαρτοφυλακίου μέσω των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων

Αντιστάθμιση του Κινδύνου ενός Χαρτοφυλακίου μέσω των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων Αντιστάθμιση του Κινδύνου ενός Χαρτοφυλακίου μέσω των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων Αντιστάθμιση του Κινδύνου ενός Χαρτοφυλακίου μέσω των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων Συστηματικός Κίνδυνος Συνολικός Κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Κεφάλαιο 1 Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Επιτόκιο: είναι η αμοιβή του κεφαλαίου για κάθε μονάδα χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

TRIPLE A EXPERTS ΑΕΠΕΥ

TRIPLE A EXPERTS ΑΕΠΕΥ TRIPLE A EXPERTS ΑΕΠΕΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 31/12/2011 1.Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Οι στόχοι και οι πολιτικές διαχείρισης κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της NEW MELLON ASSET AND WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαμβάνει καθώς και τη διαχείρισή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 31 www.frontistiria-eap.gr ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΟ 31 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 31 www.frontistiria-eap.gr ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΟ 31 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΟ 31 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 01 1 ΤΟΜΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΞΙΑ Η καθαρή Παρούσα Αξία ισούται με το άθροισμα προεξοφλημένων καθαρών ταμειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 Να βρεθεί η πραγματοποιηθείσα απόδοση της προηγούμενης άσκησης, υποθέτοντας ότι τα τοκομερίδια πληρώνονται δύο φορές το έτος.

Άσκηση 2 Να βρεθεί η πραγματοποιηθείσα απόδοση της προηγούμενης άσκησης, υποθέτοντας ότι τα τοκομερίδια πληρώνονται δύο φορές το έτος. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 4 Άσκηση 1 Η ομολογία Β εκδόθηκε στο παρελθόν και έχει διάρκεια ζωής τρία ακόμη έτη. Η ονομαστική της αξία είναι 1.000 ευρώ και το εκδοτικό της επιτόκιο είναι 8%. Τα τοκομερίδια πληρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ Εισαγωγή Η Alpha Finance, στα πλαίσια προσαρμογής της στις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο

για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο Το παρόν έγγραφο παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το επενδυτικό προϊόν. Δεν είναι υλικό εμπορικής προώθησης. Οι πληροφορίες απαιτούνται βάσει του νόμου για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη φύση,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Liquidity Risk, Swaps, Interest Rate Caps and Stress Testing

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Liquidity Risk, Swaps, Interest Rate Caps and Stress Testing ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Liquidity Risk, Swaps, Interest Rate Caps and Stress Testing Κίνδυνος Ρευστότητας: Εισαγωγή Κίνδυνοι Ρευστότητας είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν όταν ο επενδυτής χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΥΠΟΥ MULTIPLE CHOISE ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Μόνο μία απάντηση είναι σωστή Συντάκτης: Ρηγούτσος Παναγιώτης 1. Ποιο από τα ακόλουθα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ενοποιημένες

Διαβάστε περισσότερα

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του Χρήµα ιδακτικοί στόχοι Κατανόηση της λειτουργίας του χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήµατος σε µια οικονοµία. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ στην Αναλογιστική Επιστήμη και Διοικητική Κινδύνου. Πιστωτικός Κίνδυνος. Διάλεξη 5: Αντιστάθμιση πιστωτικού κινδύνου. Credit Default Swaps

ΠΜΣ στην Αναλογιστική Επιστήμη και Διοικητική Κινδύνου. Πιστωτικός Κίνδυνος. Διάλεξη 5: Αντιστάθμιση πιστωτικού κινδύνου. Credit Default Swaps ΠΜΣ στην Αναλογιστική Επιστήμη και Διοικητική Κινδύνου Πιστωτικός Κίνδυνος Διάλεξη 5: Αντιστάθμιση πιστωτικού κινδύνου Credit Default Swaps Μιχάλης Ανθρωπέλος anthropel@unipigr http://webxrhunipigr/faculty/anthropelos

Διαβάστε περισσότερα

Αμοιβαία Κεφάλαια/ Δείκτες (Τίτλοι ΟΣΕΚΑ, Τίτλοι οργανισμών συλλογικών επενδύσεων ΟΕΕ, Χρηματιστηριακοί Δείκτες- ΓΔ/ΧΑ, FTSE/ASE Large Cap, κλπ.

Αμοιβαία Κεφάλαια/ Δείκτες (Τίτλοι ΟΣΕΚΑ, Τίτλοι οργανισμών συλλογικών επενδύσεων ΟΕΕ, Χρηματιστηριακοί Δείκτες- ΓΔ/ΧΑ, FTSE/ASE Large Cap, κλπ. Αμοιβαία Κεφάλαια/ Δείκτες (Τίτλοι ΟΣΕΚΑ, Τίτλοι οργανισμών συλλογικών επενδύσεων ΟΕΕ, Χρηματιστηριακοί Δείκτες- ΓΔ/ΧΑ, FTSE/ASE Large Cap, κλπ.) 1 γ Ο δείκτης Dow Jones είναι: α Ο δείκτης των 40 μεγαλύτερων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN. 30 Σεπτεμβρίου 2006

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN. 30 Σεπτεμβρίου 2006 ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN 30 Σεπτεμβρίου 2006 Γενική Τράπεζα της Ελλάδος Μεσογείων 109 111 Αθήνα 115 26 AMAE 6073/06/B/86/12 www.geniki.gr Τηλ: +30 210

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Περιγραφές Αγοράς Στόχου Χρηματοπιστωτικών Μέσων

Γενικές Περιγραφές Αγοράς Στόχου Χρηματοπιστωτικών Μέσων Γενικές Περιγραφές Αγοράς Στόχου Χρηματοπιστωτικών Μέσων Αποποίηση ευθυνών: Οι περιγραφές της αγοράς στόχου που παρατίθενται στο παρόν έγγραφο αφορούν σε επίπεδο κατηγορίας χρηματοπιστωτικών μέσων, δεν

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς Κυριάκος Φιλίνης Οργανισμοί που δέχονται καταθέσεις Εμπορικές τράπεζες ΣυνεταιριστικέςτράπεζεςΣ έ ά ζ Πιστωτικές ενώσεις Οργανισμοί αποταμιεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ όταν καταθέτετε χρήματα σε μια τράπεζα, η τράπεζα δεν τοποθετεί τα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Χαρτοφυλακίου ΟΕΕ. Σεμινάριο

Διαχείριση Χαρτοφυλακίου ΟΕΕ. Σεμινάριο Διαχείριση Χαρτοφυλακίου ΟΕΕ Σεμινάριο 1 Ενότητες Διαχείριση Χαρτοφυλακίου ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ 2 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 Ένας

Διαβάστε περισσότερα

Credit Risk Διάλεξη 4

Credit Risk Διάλεξη 4 Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΠΜΣ στην «Αναλογιστική Επιστήμη και Διοικητική Κινδύνου» Credt Rsk Διάλεξη 4 Αντιστάθμιση πιστωτικού κινδύνου Μιχάλης Ανθρωπέλος anthropel@unp.gr http://web.xrh.unp.gr/faculty/anthropelos

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ο ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Ποιες είναι οι επενδύσεις και ποια τα διαθέσιμα Αποτίμηση επενδύσεων και διαθεσίμων Διαθέσιμα για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ενότητα 6: «ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ» ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα υπολογισμού κόστους, προμήθειας χρεώσεων: Συναλλαγές Ομολόγων / Παραγώγων / Δικαιωμάτων Προαίρεσης

Παραδείγματα υπολογισμού κόστους, προμήθειας χρεώσεων: Συναλλαγές Ομολόγων / Παραγώγων / Δικαιωμάτων Προαίρεσης Συναλλαγές Ομολόγων / Παραγώγων / Δικαιωμάτων Προαίρεσης Σύμφωνα με την MiFID II, η Τράπεζα οφείλει, για λόγους διαφάνειας, να πληροφορεί τον πελάτη, σχετικά με το κόστος και τις επιβαρύνσεις, πριν την

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009 Αποτελέσματα Εννεαμήνου Καθαρά κέρδη 111εκ. το Γ τρίμηνο, αυξημένα κατά 26,6% έναντι του Β τριμήνου Αύξηση προ προβλέψεων κερδών στο τρίμηνο κατά 6,4% σε 414εκ., ιστορικά τα υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθούν ενδεικτικές ασκήσεις που αφορούν τη δεύτερη εργασία της ενότητας ΔΕΟ31

Ακολουθούν ενδεικτικές ασκήσεις που αφορούν τη δεύτερη εργασία της ενότητας ΔΕΟ31 Άσκηση η 2 η Εργασία ΔEO3 Ακολουθούν ενδεικτικές ασκήσεις που αφορούν τη δεύτερη εργασία της ενότητας ΔΕΟ3 Η επιχείρηση Α εκδίδει σήμερα ομολογία ονομαστικής αξίας.000 με ετήσιο επιτόκιο έκδοσης 7%. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 03 ΠΡΩΪΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ (9 π.μ. π.μ.) .

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Μάθημα 7 Ζήτηση χρήματος Ζήτηση χρήματος! Όπως είδαμε στο προηγούμενο μάθημα η προσφορά χρήματος επηρεάζεται από την Κεντρική Τράπεζα και ως εκ τούτου είναι εξωγενώς δεδομένη!

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΙΟΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τελική ή μέλλουσα αξία (future value) ή τελικό κεφάλαιο

Τελική ή μέλλουσα αξία (future value) ή τελικό κεφάλαιο Όρος Τελική ή μέλλουσα αξία (future value) ή τελικό κεφάλαιο Απλός τόκος Έτος πολιτικό Έτος εμπορικό Έτος μικτό Τοκάριθμος Είδη καταθέσεων Συναλλαγματική Γραμμάτιο σε διαταγή Ονομαστική αξία Παρούσα αξία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 3 Επομένως τα μερίσματα για τα έτη 2015 και 2016 είναι 0, 08 0,104

ΘΕΜΑ 3 Επομένως τα μερίσματα για τα έτη 2015 και 2016 είναι 0, 08 0,104 ΘΕΜΑ 3 ΙΑ) Η οικονομική αξία της μετοχής BC θα υπολογιστεί από το συνδυασμό των υποδειγμάτων α) D D προεξόφλησης IV για τα πρώτα έτη 05 και 06 και β) σταθερής k k αύξησης μερισμάτων D IV (τυπολόγιο σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ Α: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Το θεωρητικό υπόβαθρο της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων και η χρονική αξία του χρήµατος Κεφάλαιο 2: Η καθαρή παρούσα αξία ως κριτήριο επενδυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές Συναλλάγματος (Foreign exchange markets) Συντάκτης :Σιώπη Ευαγγελία

Αγορές Συναλλάγματος (Foreign exchange markets) Συντάκτης :Σιώπη Ευαγγελία Αγορές Συναλλάγματος (Foreign exchange markets) Συντάκτης :Σιώπη Ευαγγελία Αγορά συναλλάγματος Αγορά συναλλάγματος είναι μια παγκόσμια αγορά η οποία περιλαμβάνει όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Στο κείµενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι βασικές κατηγορίες κινητών αξιών και άλλων χρηµατοπιστωτικών µέσων της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Βελτίωση δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου παρά τη δυσμενή συγκυρία Καθαρά κέρδη 105εκ. 1 το εννεάμηνο του 2010, μειωμένα κατά 62% έναντι της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 1 3. ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Ομολογίες σταθερής προσόδου: το επιτόκιο αυτών των χρεογράφων καθορίζονται κατά την έκδοσή τους και παραμένει σταθερό για όλη τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...13 ΜΕΡΟΣ Ι: ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;... 19 Το διευθυντικό στέλεχος ως αντιπρόσωπος...22 Ο κίνδυνος σε σχέση με τα κέρδη...24 Βασικές δεξιότητες της χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα ABC (Ισολογισμός σε εκ. Ευρώ) Ε: Καθαρή Θέση 200 A: Σύνολο Ενεργητικού 1200 L+E: Παθητικό +Καθαρή Θέση 1200

Τράπεζα ABC (Ισολογισμός σε εκ. Ευρώ) Ε: Καθαρή Θέση 200 A: Σύνολο Ενεργητικού 1200 L+E: Παθητικό +Καθαρή Θέση 1200 ΔΕΟ41 Λύση 4 ης γραπτής εργασίας 2015-16 ΑΣΚΗΣΗ 1 Ο αρχικός ισολογισμός της Τράπεζας δίνεται παρακάτω Τράπεζα ABC (Ισολογισμός σε εκ. Ευρώ) Eνεργητικό Παθητικό+Καθαρή Θέση Α1: Καταναλωτικά Δάνεια 200 L1:

Διαβάστε περισσότερα

ASSET ALLOCATION Μάιος 2016

ASSET ALLOCATION Μάιος 2016 ASSET ALLOCATION Μάιος 2016 Αύξηση ρευστότητας, μείωση θέσης σε ομόλογα υψηλής απόδοσης και μετοχές ΟΜΟΛΟΓΑ: Αύξηση ρευστότητας, μείωση θέσης σε ομόλογα υψηλής. απόδοσης σε EUR ΜΕΤΟΧΕΣ: Ουδέτερη θέση,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΙΟΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 2014 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΜΑΪΟΣ 2015 ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

Αμοιβαία Κεφάλαια/ Δείκτες (Τίτλοι ΟΣΕΚΑ, Τίτλοι οργανισμών συλλογικών επενδύσεων ΟΕΕ, Χρηματιστηριακοί Δείκτες- ΓΔ/ΧΑ, FTSE/ASE Large Cap, κλπ.

Αμοιβαία Κεφάλαια/ Δείκτες (Τίτλοι ΟΣΕΚΑ, Τίτλοι οργανισμών συλλογικών επενδύσεων ΟΕΕ, Χρηματιστηριακοί Δείκτες- ΓΔ/ΧΑ, FTSE/ASE Large Cap, κλπ. Αμοιβαία Κεφάλαια/ Δείκτες (Τίτλοι ΟΣΕΚΑ, Τίτλοι οργανισμών συλλογικών επενδύσεων ΟΕΕ, Χρηματιστηριακοί Δείκτες- ΓΔ/ΧΑ, FTSE/ASE Large Cap, κλπ.) 1. Ο δείκτης Dow Jones είναι: 1) Ο δείκτης των 40 μεγαλύτερων

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον, το ιοικητικό Συµβούλιο, ορίζει Υπεύθυνο ιαχείρισης Κινδύνων µε συγκεκριµένες αρµοδιότητες.

Επιπλέον, το ιοικητικό Συµβούλιο, ορίζει Υπεύθυνο ιαχείρισης Κινδύνων µε συγκεκριµένες αρµοδιότητες. ηµοσιοποίηση πληροφοριών εποπτικής φύσεως της ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., σε εφαρµογή της απόφασης 9/459/27.12.2007 του.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σύµφωνα µε το Άρθρο 3 της Απόφασης 9/459/27.12.2007

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-ΔΕΟ41-ΙΟΥΝΙΟΣ 2007

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-ΔΕΟ41-ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 1 Πειραιεύς, 23 Ιουνίου 20076 ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-ΔΕΟ41-ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 Απαντήστε σε 3 από τα 4 θέματα (Άριστα 100 μονάδες) Θέμα 1. Α) Υποθέσατε ότι το trading desk της Citibank ανακοινώνει τα ακόλουθα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΤΙΜΗ ΜΟΝ. ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΥΡΩ

Α. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΤΙΜΗ ΜΟΝ. ΑΞΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΤ ΕΛΤΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΦΕΚ Β 647/08.04.2009) ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 30η ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ 01.01.13-30.06.13) Αρθρ.77 & 11 Ν.4099/2012 (ΦΕΚ 250Α / 20.12.2012)

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Μαθηματικά

Οικονομικά Μαθηματικά Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 1: Κεφαλαιοποίηση Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Version 6_xx.0x.16_SII 1

Version 6_xx.0x.16_SII 1 1 δ Ποιες θεωρούνται οργανωμένες αγορές στην Ελλάδα; α Η αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. β Η αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. γ Η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων. 2 δ Εκδότες των

Διαβάστε περισσότερα

Asset & Liability Management Διάλεξη 2

Asset & Liability Management Διάλεξη 2 Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΠΜΣ στην «Αναλογιστική Επιστήμη και Διοικητική Κινδύνου» Asse & Liabiliy Managemen Διάλεξη 2 Η μέτρηση και η αντιμετώπιση του επιτοκιακού κινδύνου (συνέχεια) Μιχάλης Ανθρωπέλος anhropel@unipi.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΡΟΙ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΡΟΙ ΟΜΟΛΟΓΩΝ A Δεδουλευμένος τόκος Τοκοχρεωλυτικό ομόλογο Accrued interest Amortized or amortizing bond Ο οφειλόμενος από τον εκδότη αλλά μη απαιτητός ακόμα από τον επενδυτή (κάτοχο του ομολόγου) τόκος που έχει σωρευτεί

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Ομολογίες, Διάρκεια, Προθεσμιακά Επιτόκια, Ανταλλαγές Επιτοκίων

Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Ομολογίες, Διάρκεια, Προθεσμιακά Επιτόκια, Ανταλλαγές Επιτοκίων Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου Ομολογίες, Διάρκεια, Προθεσμιακά Επιτόκια, Ανταλλαγές Επιτοκίων 1 Η ομολογία είναι ένα εμπορικό έγγραφο, με το οποίο η εκδότρια εταιρεία αναγνωρίζει (ομολογεί) ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. MSc in Accounting & Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Μάθημα: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. MSc in Accounting & Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Μάθημα: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα MSc in Accounting & Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Μάθημα: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Τι είναι επένδυση; Επένδυση είναι η χρησιμοποίηση κεφαλαίων με σκοπό την απόδοση εισοδήματος ή κέρδους, και με τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Αποτίμηση αξιογράφων σταθερού εισοδήματος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Αποτίμηση αξιογράφων σταθερού εισοδήματος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Αποτίμηση αξιογράφων σταθερού εισοδήματος Στο προηγούμενο κεφάλαιο μάθατε τα βασικά χαρακτηριστικά των αξιο γράφων σταθερού εισοδήματος. Οι έννοιες αυτές είναι απαραίτητες για την αποτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και διαδικασίες για τη διαχείριση κινδύνων.

Στρατηγικές και διαδικασίες για τη διαχείριση κινδύνων. Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου της Εταιρίας THETIS CAPITAL Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαμβάνει καθώς και τη διαχείρισή τους, δημοσιοποιούμενες σε εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Κυριαζόπουλος Γεώργιος ΤΜΗΜΑ: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Περιεχόμενα. Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα 1.1 Ροή των χρηματικών πόρων...20 1.1.1 Άμεση χρηματοδότηση...20 1.1.2 Έμμεση χρηματοδότηση...22 1.2 Μορφές χρηματοοικονομικών οργανισμών...23 1.2.1 Οργανισμοί που

Διαβάστε περισσότερα

ASSET ALLOCATION. 11 Φεβρουαρίου 2016 ΑΠΟΥΣΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ, ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

ASSET ALLOCATION. 11 Φεβρουαρίου 2016 ΑΠΟΥΣΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ, ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ASSET ALLOCATION 11 Φεβρουαρίου 2016 ΑΠΟΥΣΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ, ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Απουσία ρευστότητας, διευρυμένα πιστωτικά περιθώρια Μείωση θέσης σε δολαριακούς τίτλους

Διαβάστε περισσότερα

1.Μια εταιρία αναμένεται να αποδώσει μέρισμα στο τέλος του έτους ίσο με D 1=2

1.Μια εταιρία αναμένεται να αποδώσει μέρισμα στο τέλος του έτους ίσο με D 1=2 ΔΕΟ31 - Επαναληπτικές Ερωτήσεις τόμου Δ 1.Μια εταιρία αναμένεται να αποδώσει μέρισμα στο τέλος του έτους ίσο με D 1= Καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα της επιχείρησης αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, το

Διαβάστε περισσότερα

www.onlineclassroom.gr

www.onlineclassroom.gr ΘΕΜΑ 4 Υποθέστε ότι είστε ο διαχειριστής του αµοιβαίου κεφαλαίου ΑΠΟΛΛΩΝ το οποίο εξειδικεύεται σε µετοχές µεγάλης κεφαλαιοποίησης εσωτερικού. Έπειτα από την πρόσφατη ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Mακροοικονομική Κεφάλαιο 7 Αγορά περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και τιμές

Mακροοικονομική Κεφάλαιο 7 Αγορά περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και τιμές 7.1 Τι είναι το χρήμα; Mακροοικονομική Κεφάλαιο 7 Αγορά περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και τιμές 1) Ένα μειονέκτημα του συστήματος του αντιπραγματισμού είναι ότι Α) δεν υπάρχει εμπόριο. Β) οι άνθρωποι πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Ομόλογο καλείται η μορφή επένδυσης μεταξύ δύο αντισυμβαλλομένων μελών όπου ο ένας «δανείζεται» χρήματα και καλείται εκδότης (πχ. κράτος ή εταιρίες) και ο άλλος «δανείζει» χρήματα και καλείται κάτοχος (πχ.

Διαβάστε περισσότερα

MetLife Alico Α.Ε.Δ.Α.Κ. ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "ALICO ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ" ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: 2/8/ ΦΕΚ: 205/B/30.03.

MetLife Alico Α.Ε.Δ.Α.Κ. ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ALICO ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: 2/8/ ΦΕΚ: 205/B/30.03. MetLife Alico Α.Ε.Δ.Α.Κ. ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "ALICO ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΟ" ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ: 2/8/21.02.1994 ΦΕΚ: 205/B/30.03.1994 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΗΝ 31.12.2012 (Άρθρα 11,77 Ν.4099/12)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 8/335/ του ιοικητικού Συµβουλίου. Θέµα : Απλοποιηµένο ενηµερωτικό δελτίο αµοιβαίων κεφαλαίων του ν. 3283/2004.

ΑΠΟΦΑΣΗ 8/335/ του ιοικητικού Συµβουλίου. Θέµα : Απλοποιηµένο ενηµερωτικό δελτίο αµοιβαίων κεφαλαίων του ν. 3283/2004. ΑΠΟΦΑΣΗ 8/335/6.4.2005 του ιοικητικού Συµβουλίου Θέµα : Απλοποιηµένο ενηµερωτικό δελτίο αµοιβαίων κεφαλαίων του ν. 3283/2004. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αφού έλαβε υπόψη: 1. Τα άρθρα 30 και 32 του ν. 3283/2004

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Τι είναι απαίτηση Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Πως διακρίνονται οι απαιτήσεις Πιστωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2008

Αποτελέσματα Έτους 2008 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2009 Αποτελέσματα Έτους 2008 Αύξηση Καταθέσεων Πελατών κατά 26,3% σε 45,7δισ. Αύξηση Χορηγήσεων κατά 22,4% σε 57,1δισ. - Ενίσχυση υπολοίπων δανείων προς ελληνικές επιχειρήσεις άνω των

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Δημήτριος Βασιλείου Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Νικόλαος Ηρειώτης Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 1 Χρηματοοικονομική Διοίκηση Θεωρία και Πρακτική Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

2 Συναλλαγµατικές ισοτιµίες, επιτόκια και προσδοκίες

2 Συναλλαγµατικές ισοτιµίες, επιτόκια και προσδοκίες 2 Συναλλαγµατικές ισοτιµίες, επιτόκια και προσδοκίες 2.1 Εισαγωγή Η ανάπτυξη της αγοράς των ευρωνοµισµάτων, η σταδιακή κατάργηση των περιορισµών της κίνησης κεφαλαίων και η εισαγωγή νέων χρηµατοπιστωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ CPB SMART CASH ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ CPB ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ CPB SMART CASH ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ CPB ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ CPB SMART CASH ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ CPB ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧ ΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔ ΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡ ΟΗΓ ΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛ ΟΝΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12. Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες Μυρτώ - Σμαρώ Γιαλαμά Α.Μ.: 1207 Μ 075 Διεθνής Πολιτική Οικονομία Μάθημα: Γεωπολιτική των Κεφαλαιαγορών Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες 1. Τι είναι η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος;

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. Γενική Εισαγωγή ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. 1. Γενική Εισαγωγή. 2. Λογιστική Απεικόνιση o Τοκοφόρες και μη Υποχρεώσεις ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. Γενική Εισαγωγή ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. 1. Γενική Εισαγωγή. 2. Λογιστική Απεικόνιση o Τοκοφόρες και μη Υποχρεώσεις ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ T.E.I Κρή, Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Λογιστική και στην Ελεγκτική Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 ΖΗΣΗΣ Β.,, Ph. D. ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ CPB SMART CASH ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ CPB ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ CPB SMART CASH ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ CPB ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ CPB SMART CASH ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ CPB ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧ ΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔ ΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡ ΟΗΓ ΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛ ΟΝΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική. Η ζήτηση χρήματος

Μακροοικονομική. Η ζήτηση χρήματος Μακροοικονομική Η ζήτηση χρήματος Θα εξετάσουμε τη ζήτηση χρήματος (ρευστού) μέσα στην οικονομία και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Βασικοί παράγοντες για τη διακράτηση ρευστών είναι για συναλλαγές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 0 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 0 ΠΡΩΪΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 9 π.μ. π.μ. .......

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα B Τριμήνου 2009

Αποτελέσματα B Τριμήνου 2009 Αποτελέσματα B Τριμήνου 2009 Αύξηση καθαρών κερδών σε 88εκ., 9% υψηλότερα σε σχέση με το Α τρίμηνο Διπλασιασμός οργανικών κερδών σε 61εκ. το Β τρίμηνο, από 33εκ. το Α τρίμηνο Αύξηση χορηγήσεων Ομίλου προς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 13: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα