Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΧΡΙ 14 ΕΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΧΡΙ 14 ΕΤΩΝ"

Transcript

1 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΧΡΙ 14 ΕΤΩΝ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗ; ΟΡΙΣΜΟΙ Τακτική ονομάζουμε το σύνολο των σχεδιασμένων και προγραμματισμένων ενεργειών και κινήσεων (ατομικών, υποομαδικών και ομαδικών) που γίνονται σε άμυνα και επίθεση χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνικά στοιχεία για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος. Είναι η αγωνιστική λύση που δίνει ένας παίκτης ή μια ομάδα παικτών σε κάθε κατάσταση που δημιουργείται κατά την διάρκεια του αγώνα.

3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟ ΟΜΑΔΙΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ

4 ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

5 ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Μετωπικό 1 εναντίον 1 1 εναντίον 1 στην πλάτη του επιθετικού 1εναντίον2 Στα πλάγια Μικρή απόσταση Μεγαλύτερη απόσταση Κεντρικά Μικρή απόσταση Μεγαλύτερη απόσταση Στα πλάγια Επιθετικός κάτοχος της μπάλας Επιθετικός χωρίς την μπάλα Κεντρικά Επιθετικός κάτοχος της μπάλας Επιθετικός χωρίς την μπάλα Πάσα από το κέντρο του γηπέδου Πάσα από την πλευρά του γηπέδου

6 Μετωπικό 1 εναντίον 1 στα πλάγια (από μικρή απόσταση) Οδηγίες για τον αμυντικό Κλείνει την «εσωτερική» (τον απ ευθείας διάδρομο προς την εστία) και ανοίγει την «εξωτερική», για μπάσιμο. Τοποθετείται πλευρικά και σε μικρή απόσταση (2m) από τον επιθετικό. Στέκεται στις μύτες των ποδιών, ώστε να μπορεί να ξεκινά εκρηκτικά. Συγκεντρώνεται στην μπάλα. Χρησιμοποιεί αμυντικά τεχνάσματα. Παρακολουθεί τις ιδιαιτερότητες του αντιπάλου (δεξιόποδος ή αριστερόποδος). Αρχικά, οπισθοχωρεί και διατηρεί την απόσταση από την μπάλα. Όταν ο επιθετικός επιχειρεί να κάνει μπάσιμο, τον πλησιάζει, τον κατευθύνει προς τα πλάγια και, αν μπορεί, σταυρώνει το δρόμο με τον επιθετικό, για να κλέψει την μπάλα.

7 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ Μετωπική τοποθέτηση προς τον επιθετικό. Έτσι, δυσκολεύεται ο αμυντικός να ακολουθήσει την κατεύθυνση και την ταχύτητα του αντιπάλου. Δεν κλείνει ο αμυντικός την «εσωτερική». Δεν υπάρχει σωστή απόσταση μεταξύ του αμυντικού και του επιθετικού. Νευρικό μαρκάρισμα χωρίς φρένο και, συνεπώς, με μια προσποίηση ξεπερνάει ο επιθετικός τον αμυντικό.

8 Δε γυρίζω ποτέ την πλάτη στον επιθετικό Αν ο αμυντικός προσφέρει την αριστερή πλευρά στον επιθετικό, τότε δεν του επιτρέπει ποτέ να περάσει από δεξιά. Αν όμως ο επιθετικός καταφέρει να περάσει από δεξιά, τότε ο αμυντικός δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη προς αυτόν, γιατί, έτσι, δεν ελέγχει τις κινήσεις του επιθετικού. Ο αμυντικός μπορεί να τοποθετηθεί και πάλι σωστά, μόνον όταν το επιτρέψει ο επιθετικός, δηλαδή όταν αυτός δεν εκμεταλλεύεται την έλλειψη προσανατολισμού του αμυντικού.

9 Μετωπικό 1 εναντίον 1 στα πλάγια (από μεγαλύτερη απόσταση) Οδηγίες για τον αμυντικό Ο αμυντικός τρέχει προς τον επιθετικό, για να μειώσει την απόσταση από αυτόν. Σε απόσταση 5-8m πριν από τον επιθετικό (παρατηρώντας την ταχύτητά του), παίρνει πλάγια θέση και σε κάθε ευκαιρία εφαρμόζει αμυντική προσποίηση. Ακολουθεί την ταχύτητα και την κατεύθυνση του επιθετικού (η απόσταση από την μπάλα διατηρείται) και επιτίθεται στο σωστό χρόνο από τα πλάγια (π.χ. όταν ανοίξει ο επιθετικός πολύ την μπάλα).

10 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ Δεν τρέχει ο αμυντικός προς τον επιθετικό. Ο αμυντικός δεν πλησιάζει τον επιθετικό από τα πλάγια. Έτσι, δεν κλείνει την «εσωτερική». Ο αμυντικός δεν οπισθοχωρεί και δεν προσαρμόζεται στις κινήσεις του επιθετικού.

11 Μετωπικό 1 εναντίον 1 στον κεντρικό άξονα (από μικρή απόσταση) Οδηγίες για τον αμυντικό Πλάγια θέση προς τον επιθετικό και τη μία πλευρά ανοικτή για τον επιθετικό (τη δική του «δυνατή» ή την «αδύνατη» του αντιπάλου). Οπισθοχωρεί και, σε κάθε ευκαιρία, χρησιμοποιεί αμυντική προσποίηση. Συγκεντρώνεται στην μπάλα και δεν παρασύρεται από τις σωματικές προσποιήσεις του αντιπάλου. Αρχικά, κρατάει απόσταση απέναντι στην μπάλα και περιμένει την κατάλληλη στιγμή, για να επιτεθεί από τα πλάγια. Πλησιάζει, τοποθετεί το σώμα του ανάμεσα στην μπάλα και τον αντίπαλο και κλέβει την μπάλα.

12 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ Ο αμυντικός δεν οπισθοχωρεί και ξεπερνιέται άνετα. Ο αμυντικός γυρίζει την πλάτη στον επιθετικό, όταν αυτός αλλάζει κατεύθυνση.

13 Μετωπικό 1 εναντίον 1 στον κεντρικό άξονα (από μεγαλύτερη απόσταση) Οδηγίες για τον αμυντικό Κινείται προς τον επιθετικό και, σε απόσταση 5-8 m από αυτόν, τοποθετείται πλευρικά. Παρατηρεί τη «δυνατή» πλευρά του επιθετικού (πόδι προώθησης της μπάλας) και την κλείνει. Αρχικά, υποχωρεί και προσπαθεί, με πλευρική θέση, να πιέσει τον αντίπαλο. Προσοχή Λόγω της μεγάλης ταχύτητας του επιθετικού, ο αμυντικός συναντά ένα μεγάλο πρόβλημα: Δεν μπορεί να κατακτά πάντα την μπάλα. Στόχος: Να κατευθυνθεί ο αντίπαλος στην «αδύνατη» πλευρά του, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καλής τελικής προσπάθειας (πόδι αδύναμο).

14 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ Ο αμυντικός ενεργεί νευρικά και προσπερνιέται εύκολα. Αυτός έχει μέτωπο στον επιθετικό και, έτσι, δεν τον υποχρεώνει να κινηθεί στην «αδύνατη» πλευρά.

15 1 εναντίον 1 στον κεντρικό άξονα και στην πλάτη του κατόχου της μπάλας επιθετικού Οδηγίες για τον αμυντικό Να επιλέγει τη σωστή απόσταση από τον επιθετικό. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία, να τοποθετείται κοντά στον επιθετικό, ώστε να μπορεί, όταν χρειαστεί, να επέμβει. Από την άλλη, να μην έχει σωματική επαφή με τον επιθετικό, ώστε να μην μπορεί αυτός να «τυλιχθεί» γύρω από το σώμα του αμυντικού. Να μην επιτίθεται - επεμβαίνει αμέσως. Να βλέπει συνεχώς την μπάλα και να μην παρασύρεται από τις προσποιήσεις. Να μην επιτρέπει στον επιθετικό να γυρίσει. Όταν ο επιθετικός προσπαθεί να γυρίσει μετωπικά, υπάρχει, συνήθως, κάποια στιγμή για επέμβαση στην μπάλα.

16 1 2 Μαρκάρει στενά χωρίς σωματική επαφή και περιμένει την ευκαιρία, για να επέμβει. 3 4 τοποθετεί το σώμα του μεταξύ της μπάλας και του αντιπάλου Τη στιγμή που θα γυρίσει ο επιθετικός προς την εστία και κλέβει την μπάλα.

17 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ O αμυντικός πιέζει πολύ κοντά στον επιθετικό και, έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να «τυλιχθεί» ο επιθετικός γύρω από τον αμυντικό. Ο αμυντικός έχει μεγάλη απόσταση από τον επιθετικό και, έτσι, αυτός μπορεί να γυρίσει και να παίζει κατά μέτωπο.

18 1:1 στον κεντρικό άξονα και στην πλάτη του επιθετικού (ο επιθετικός δεν κατέχει την μπάλα - κόψιμο της πάσας) Οδηγίες για τον αμυντικό Να τοποθετείται πίσω και πλάγια από τον επιθετικό (πιο κοντά στην εστία), για να υπάρχει όραση και άδειος διάδρομος προς την μπάλα. Να παρακολουθεί την μπάλα και τον αντίπαλο και να περιμένει σε θέση ετοιμότητας για πιθανή πάσα. Σε περίπτωση πάσας, να τρέχει προς την μπάλα και να προσπαθεί να την κερδίσει. Η διαρκής συγκέντρωση είναι απαραίτητος όρος, ώστε να διαγνώσει πιο γρήγορα μια πιθανή πάσα προς τον επιθετικό και να αποκτήσει πλεονέκτημα κίνησης. Αν καταλάβει ότι ο επιθετικός θα φτάσει πρώτος στην μπάλα, να μην βγαίνει μπροστά από τον επιθετικό, αλλά να τοποθετείται σε θέση ετοιμότητας πιέζοντας και πάλι. Ιδανική περίπτωση

19 1 2 Αντιλαμβάνεται την πάσα και τρέχει γρήγορα προς την μπάλα. 3 4 τοποθετεί το σώμα του μεταξύ της μπάλας και του αντιπάλου. Προσπερνάει τον αντίπαλο και 5 Κατακτάει την μπάλα και ξεκινάει αμέσως αντεπίθεση.

20 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ Ο αμυντικός τοποθετείται πίσω από τον επιθετικό και, έτσι, δεν βλέπει έγκαιρα την πάσα. Ο αμυντικός δεν είναι συγκεντρωμένος και περιοδικά χάνει τον έλεγχο του επιθετικού. Έτσι, ο επιθετικός μπορεί να υποδεχθεί την μπάλα και να πάρει μετωπική θέση προς εστία και τον αμυντικό. Ο αμυντικός δεν καταλαβαίνει έγκαιρα ότι δεν μπορεί να φθάσει πρώτος στην μπάλα και ότι ο επιθετικός θα γίνει πρώτος κάτοχος της μπάλας. Ο επιθετικός καλύπτει σωστά την μπάλα με το σώμα του και γυρίζει προς την εστία.

21 1:1 στον κεντρικό άξονα και στην πλάτη του επιθετικού (ο επιθετικός δεν κατέχει ακόμη τη μπάλα) 1 2 Ο αμυντικός καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κόψει την πάσα και 4 3 περιμένει (στενά πίσω από τον αμυντικό) την ευκαιρία για επέμβαση στην μπάλα. 5 πλησιάζει, Τη στιγμή, που ο επιθετικός γυρίζει προς την εστία 6 τοποθετεί το σώμα του ανάμεσα στην μπάλα και τον αντίπαλο και κερδίζει την μπάλα.

22 1:1 στα πλάγια και στην πλάτη του επιθετικού (ο επιθετικός δεν κατέχει ακόμη τη μπάλα) Οδηγίες για τον αμυντικό Κλείνει την «εσωτερική» πλευρά προς την εστία. Τοποθετείται πίσω και πλάγια από τον επιθετικό. Παρακολουθεί συνεχώς τον κάτοχο της μπάλας και τον επιθετικό χωρίς την μπάλα. Κοντά στην μπάλα μαρκάρει στενά. Όταν, όμως, η μπάλα βρίσκεται στην άλλη πλευρά του γηπέδου, κινείται προς το κέντρο και εφαρμόζει πιο «χαλαρή» άμυνα. Όταν διαισθάνεται κάποια πάσα, την κόβει και αποτρέπει, έτσι, την κατοχή της μπάλας από τον επιθετικό. Όταν ο επιθετικός έχει πιο καλή θέση προς την μπάλα,δεν προσπαθεί να ανακόψει την πάσα, αλλά περιμένει κοντά στον επιθετικό μια καλύτερη ευκαιρία, για να επέμβει στην μπάλα.

23 Με την πλάγια και στην εσωτερική πλευρά τοποθέτηση, ο αμυντικός έχει τις εξής δυνατότητες: Να παρακολουθεί τον επιθετικό και τον πασαδόρο. Να ενεργεί αποφασιστικά και εκρηκτικά, για να ανακόψει την πάσα.

24 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ Ο αμυντικός βρίσκεται στην πλάτη του επιθετικού. Έτσι: δεν κλείνει την «εσωτερική», δεν βλέπει έγκαιρα τυχόν πάσα και, συνεπώς, δεν μπορεί να την ανακόψει. Ο αμυντικός αναγνωρίζει αργά ότι ο επιθετικός θα πάρει πρώτος την μπάλα. Έτσι: ο επιθετικός καλύπτει σωστά την μπάλα και γυρίζει προς την εστία. ΣΩΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Κοντά στην μπάλα, να μαρκάρει στενά. Όταν η μπάλα βρίσκεται στην άλλη πλευρά, να κατευθύνεται προς το κέντρο και να «χαλαρώνει» την αμυντική του συμπεριφορά.

25 1 εναντίον 1 στον κεντρικό άξονα και στην πλάτη του επιθετικού (η πάσα από τα πλάγια) Οδηγίες για τον αμυντικό Ασφαλίζει την «εσωτερική» πλευρά προς την εστία. Τοποθετείται πίσω και πλάγια από τον αμυντικό. Παρακολουθεί και τον πασαδόρο και τον επιθετικό. Όταν διαισθανθεί κάποια πάσα, αποτρέπει την κατοχή της μπάλας από τον επιθετικό. Όταν ο επιθετικός έχει πιο καλή θέση προς τη μπάλα, διακόπτει την προσπάθεια για ανακοπή της πάσας και περιμένει την ευκαιρία, για να αποκτήσει την μπάλα.

26 Ο επιθετικός στο «μακρινό» δοκάρι Όταν ο επιθετικός βρίσκεται μεταξύ του δεύτερου δοκαριού και του κέντρου της εστίας, τότε ο αμυντικός πρέπει να τοποθετηθεί αριστερά από τον επιθετικό (σε σχέση με τον παίκτη, που πασάρει). Ο επιθετικός στο «κοντινό» δοκάρι Αν ο επιθετικός τρέξει πέρα από το πρώτο δοκάρι προς τα έξω, τότε ο αμυντικός αλλάζει την πλευρά μαρκαρίσματος, για να κλείσει την «εσωτερική».

27 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ Ο αμυντικός βρίσκεται στην πλάτη του επιθετικού. Έτσι: δεν κλείνει την «εσωτερική», δε βλέπει έγκαιρα τυχόν πάσα και, συνεπώς, δεν μπορεί να την ανακόψει. Ο αμυντικός αναγνωρίζει αργά ότι ο επιθετικός θα πάρει πρώτος την μπάλα. Έτσι: ο επιθετικός καλύπτει σωστά την μπάλα και γυρίζει προς την εστία. Ο αμυντικός αλλάζει αργά την πλευρά και, για μια στιγμή εδώ, δεν κλείνει την «εσωτερική». Αν γίνει αυτή τη στιγμή πάσα προς τον επιθετικό, ο αμυντικός μπλοκάρεται και ο επιθετικός μπορεί να κινηθεί άμεσα προς την εστία.

28 1 εναντίον 1 στον κεντρικό άξονα και στην πλάτη του επιθετικού (η πάσα από τα πλάγια) ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ Παρακολουθεί πως τοποθετείται ο αμυντικός, όταν ο επιθετικός τρέχει προς τα πλάγια. Για να κατέχει ο αμυντικός τον πιο μικρό δρόμο προς την εστία από τον επιθετικό, πρέπει να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στον επιθετικό και στην εστία. Για να το κατορθώσει αυτό αλλάζει την πλευρά (στο ύψος του πασαδόρου), για να τοποθετηθεί πάλι πίσω και πλάγια από τον επιθετικό. Όραση και χώρος είναι ελεύθερα και καρτερεί την πάσα.

29 1 αμυντικός εναντίον 2 επιθετικών Οδηγίες για τον αμυντικό Αρχικά,θα πρέπει να «καθυστερεί» τους 2 επιθετικούς, για να κερδίσει χρόνο. Έτσι, οι συμπαίκτες έχουν την ευκαιρία να οπισθοχωρήσουν και να βοηθήσουν. Να τοποθετείται έτσι, ώστε να επιτρέπει, αν είναι δυνατόν, μόνο τις παράλληλες πάσες και πιο συγκεκριμένα: Να επιτρέπει την πάσα (1), γιατί είναι ακίνδυνη και παρέχει χρόνο. Οπωσδήποτε να κλείνει την πάσα (2), γιατί ο δεύτερος επιθετικός μπορεί να κατευθυνθεί προς την εστία ανενόχλητος. Την πάσα (3), θα πρέπει να την κόψει ο τερματοφύλακας, ο οποίος οφείλει να κινείται αρκετά μπροστά από την εστία του.

30 1 αμυντικός εναντίον 2 επιθετικών Ιδανική περίπτωση Ο αμυντικός προσπαθεί να μετατρέψει το αριθμητικό μειονέκτημα σε ισαριθμία ως εξής: Οπισθοχωρεί και προκαλεί τον κάτοχο της μπάλας να ενεργήσει μόνος του με κατεύθυνση προς τα πλάγια, για να του κλέψει, στη συνέχεια, την μπάλα.

31 1 αμυντικός εναντίον 2 επιθετικών ιδανική περίπτωση Προκαλεί τον κάτοχο της μπάλας σε ατομική ενέργεια ως εξής: 1 Αρχικά, οπισθοχωρεί και κρατάει απόσταση. Κλείνει την πάσα προς τον δεύτερο επιθετικό και, από πλευρική θέση, αναγκάζει τον κάτοχο της μπάλας να προβεί σε ατομική ενέργεια.

32 2 3 Έπειτα, πλησιάζει τον κάτοχο της μπάλας και... τον κατευθύνει προς τα πλάγια.

33 1 αμυντικός εναντίον 2 επιθετικών Όταν ο ένας επιθετικός εκτελεί overlapping Α Γ Α1 Γ1 Β Ο αμυντικός Α οπισθοχωρεί, κρατεί απόσταση από τον Β και κλείνει την πάσα προς τον Γ, που εκτελεί overlapping. Έτσι, με πλευρική τοποθέτηση, προκαλεί τον Β να ενεργήσει ατομικά και στη συνέχει να τον μαρκάρει.

34 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ O αμυντικός είναι νευρικός αντί να καθυστερήσει. Δεν κλείνει το διάδρομο πάσας προς τον παίκτη, που εκτελεί overlapping Δεν οπισθοχωρεί και ξεπερνιέται εύκολα, όταν κλείνει το διάδρομο πάσας προς τον παίκτη που εκτελεί overlapping.

35

36 ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες επιθετικές ενέργειες ενός παίκτη, τις οποίες εκτελεί σε κάθε αγωνιστική φάση κατά τη διάρκεια του αγώνα, με στόχο να λύνει με επιτυχία τα διάφορα επιθετικά προβλήματα.

37 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΕΣ Γενική ατομική επιθετική τακτική Ειδική ατομική επιθετική τακτική

38 Α. Γενική ατομική επιθετική τακτική Περιλαμβάνει όλες τις επιθετικές ενέργειες (τεχνικές δεξιότητες), τις οποίες εκτελεί ο κάθε παίκτης, ανεξάρτητα από τη θέση που αγωνίζεται.

39 Β. Ειδική ατομική επιθετική τακτική Περιλαμβάνει όλες τις επιθετικές ενέργειες (τεχνικές δεξιότητες), τις οποίες εκτελεί ο κάθε παίκτης, στις διάφορες θέσεις που αγωνίζεται (παιχνίδι θέσεωντερματοφύλακας, αμυντικός, μέσος, επιθετικός).

40 Κάθε παίκτης πρέπει να είναι άριστος γνώστης τόσο της γενικής και όσο και της ειδικής ατομικής επιθετικής τακτικής για να ενεργεί σωστά στον αγώνα και να λύνει με επιτυχία διάφορα επιθετικά προβλήματα.

41 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές επιδεξιότητες, τις οποίες εκτελεί ένας παίκτης, όταν επιτίθεται με ή χωρίς την μπάλα: ΠΡΟΣΦΟΡΑ-ΞΕΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΟΔΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΕΝΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΣΟΥΤ ΚΕΦΑΛΙΑ

42 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ-ΞΕΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ: ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ Απαιτείται: Σωστή σκέψη (Αντίληψη και αξιολόγηση της αγωνιστικής φάσης) Κινήσεις Προσποίησης Φυσική κατάσταση

43 Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στα παρακάτω: Χρόνο ξεμαρκαρίσματος Τρόπος ξεμαρκαρίσματος Γωνία υποστήριξης Απόσταση υποστήριξης Τρόπος υποστήριξης

44 Παράγοντες που καθορίζουν το ξεμαρκάρισμα ΠΟΤΕ; Ο καταλληλότερος χρόνος επιλογής του ξεμαρκαρίσματος είναι η στιγμή κατά την οποία ο συμπαίκτης που έχει την μπάλα είναι σε θέση να τη μεταβιβάσει. Η οπτική επαφή επομένως και συνεργασία μεταξύ των παικτών μιας ομάδας είναι αναγκαία.

45 Παράγοντες που καθορίζουν το ξεμαρκάρισμα ΠΩΣ; Στο ξεμαρκάρισμα ο παίκτης κάνει κάποια βήματα ή μια προσποίηση σε μια κατεύθυνση και ξαφνικά κινείται στην αντίθεση κατεύθυνση. Εδώ θα πρέπει ο ποδοσφαιριστής να προσέξει ιδιαίτερα και να έχει υπόψη του, ότι μια προσποίηση είναι αρκετή, γιατί περισσότερες προσποιήσεις είναι δυνατό να ξεγελάσουν και να παρασύρουν το συμπαίκτη που έχει την μπάλα.

46 Παράγοντες που καθορίζουν το ξεμαρκάρισμα ΠΟΥ; Στην αντίπαλη περιοχή, Πολλές φορές επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους από αυτήν με στόχο το ξεμαρκάρισμα, παρασύροντας έτσι τους αντιπάλους τους και δημιουργώντας διάδρομο στους συμπαίκτες τους. Στη δική του περιοχή ο παίκτης ξεμαρκάρεται προς την πλάγια γραμμή, ενώ στην αντίπαλη περιοχή διαγώνια ή παράλληλα προς την εστία.

47 Ξεμαρκάρισμα στον κεντρικό άξονα Στόχοι στο ξεμαρκάρισμα Μεγαλώνουμε την απόσταση από τον αντίπαλο Συνεχώς βλέπουμε και παρακολουθούμε μπάλα και αντίπαλο για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε στις ενέργειές του Μετά την παραλαβή της μπάλας παίρνουμε γρήγορα μέτωπο στον κάθετο άξονα προς την αντίπαλη εστία, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέρματος.

48 Ξεμαρκάρισμα στον κεντρικό άξονα(1) Πάω και έρχομαι Ο Β παίρνει μια πλευρική θέση σε σχέση με τον C Προσποίηση:Ο Β τρέχει με μεγάλη ταχύτητα λίγα μέτρα προς την τελική γραμμή (πάω) και ξαφνικά αλλάζει κατεύθυνση τρέχοντας προς τον Α για να δεχτεί την μπάλα.(έρχομαι) Εάν ο Β με αυτή του την ενέργεια κατορθώσει να μεγαλώσει την απόσταση από τον C, πρέπει με την παραλαβή της μπάλας να πάρει μέτωπο προς την αντίπαλη εστία.εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε πρέπει να καλύψει την μπάλα με το σώμα του και ενδεχομένως να κάνει πάσα προς τα πίσω

49 Ξεμαρκάρισμα στον κεντρικό άξονα(2) Ξεμαρκάρισμα προς το «δυνατό» πόδι. Ο Β τρέχει στη πλευρά του δυνατού του ποδιού τραβώντας μαζί του και τον αντίπαλο. Ξαφνικά σταματά και αλλάζοντας κατεύθυνση τρέχει γρήγορα διαγώνια προς την εστία στον κενό χώρο. Ακριβώς αυτή την χρονική στιγμή στιγμή, πρέπει ο Α να μεταβιβάσει την μπάλα προς την κατεύθυνση του Β, έτσι ώστε ο Β να εκμεταλλευτεί αυτό το προβάδισμα και να μπορέσει να σουτάρει κατευθείαν με το δυνατό του πόδι.

50 Ξεμαρκάρισμα στον κεντρικό άξονα(3) Εάν ο Β μαρκάρεται στενά από τον C, μπορεί να σπρώξει λίγο με τα χέρια του τον αντίπαλο χωρίς φάουλ(πάω) και στην συνέχεια τρέχει ελαφρά πλευρικά προς τον Α. (έρχομαι) Εάν ο Β με αυτή του την ενέργεια κατορθώσει να μεγαλώσει την απόσταση από τον C, πρέπει με την παραλαβή της μπάλας να πάρει αμέσως μέτωπο προς την αντίπαλη εστία. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε πρέπει να καλύψει την μπάλα με το σώμα του (κρατάει με τον ώμο του τον αντίπαλο μακριά) και ενδεχομένως να κάνει πάσα προς τα πίσω

51 Ξεμαρκάρισμα στα πλάγια Ο παίκτης Β πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί την μπάλα και να εξασφαλίσει μια ιδανική θέση για την επερχόμενη σχέση 1:1 Η απόσταση από τον αμυντικό πρέπει να μεγαλώσει. Συνεχώς βλέπουμε και παρακολουθούμε μπάλα και αντίπαλο για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε στις ενέργειές του Μετά την παραλαβή της μπάλας παίρνουμε γρήγορα μέτωπο στον κάθετο άξονα προς την αντίπαλη εστία, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέρματος.

52 Ξεμαρκάρισμα στα πλάγια (1) Πάω και έρχομαι Ο Β παίρνει μια πλευρική θέση σε σχέση με τον C,ώστε να βλέπει μπάλα και αντίπαλο. Προσποίηση: Ο Β τρέχει με μεγάλη ταχύτητα λίγα μέτρα προς την τελική γραμμή (πάω) και ξαφνικά αλλάζει κατεύθυνση τρέχοντας προς τον Α για να δεχτεί την μπάλα.(έρχομαι) Ακριβώς αυτή την χρονική στιγμή στιγμή, πρέπει ο Α να μεταβιβάσει την μπάλα προς την κατεύθυνση του Β, έτσι ώστε ο Β με την πρώτη επαφή να κάνει παραλαβή και κίνηση προς τα μέσα παίζοντας 1 εναντίον 1.

53 Ξεμαρκάρισμα στα πλάγια (2) Ο Β παίρνει μια πλευρική θέση σε σχέση με τον C,ώστε να βλέπει μπάλα και αντίπαλο. Ο Β τρέχει με το βλέμμα στη μπάλα αλλά και στον αντίπαλο παράλληλα προς την πλάγια γραμμή και προς την κατεύθυνση του Α. (έρχομαι) Ξαφνικά αλλάζει κατεύθυνση και τρέχει με ταχύτητα στον κενό χώρο, με κατεύθυνση την εστία κίτρινο ημικύκλιο (πάω). Ακριβώς αυτή την χρονική στιγμή, πρέπει ο Α να μεταβιβάσει την μπάλα στον Β ώστε να μη βγει σε θέση οφσάιντ και έχοντας το πλεονέκτημα έναντι του Β να κινηθεί προς την αντίπαλη εστία.

54 Οδήγημα της μπάλας Σημεία προσοχής: Παρατήρηση του αγωνιστικού χώρου με το κεφάλι ψηλά (περιφερική ορατότητα) Οδήγημα της μπάλας με αλλαγές στην κατεύθυνση και το ρυθμό Οδήγημα της μπάλας στον ελεύθερο χώρο, όταν δεν υπάρχουν επιλογές για μεταβίβαση (κέρδος χρόνου)

55 Οδήγημα της μπάλας Οδήγημα της μπάλας γρήγορα εμπρός, όταν υπάρχει ελεύθερος χώρος και δεν υπάρχουν επιλογές για μεταβίβαση (κέρδος χώρου) Οδήγημα της μπάλας σίγουρα στα πόδια του συμπαίκτη του για Παράδοση Παραλαβή της μπάλας Οδήγημα της μπάλας προς τον αντίπαλο για Overlapping Συνδυασμός του οδηγήματος της μπάλας με μια τελική ενέργεια (μεταβίβαση, σέντρα, σουτ κλπ.) Οδήγημα της μπάλας με το πόδι που βρίσκεται μακριά από τον αντίπαλό του

56 ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ Τέσσερα στοιχεία χρειάζονται για μια σωστή μεταβίβαση: Ποιότητα της τεχνικής (ακρίβεια) Εύρος της τεχνικής (είδη μεταβίβασης) Επιλογή της τεχνικής (ποιότητα απόφασης) Πασάρισμα (εκτέλεση της μεταβίβασης)

57 Εκτέλεση της μεταβίβασης Στην ποιότητα εκτέλεσης της σωστής μεταβίβασης συμβάλουν, εκτός της τεχνικής, οι παρακάτω τρείς παράγοντες: Η προσποίηση Εκλογή του κατάλληλου χρόνου (timing) Ταχύτητα και δύναμη της πάσας

58 Ποιες μεταβιβάσεις πρέπει να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν κινδύνους: Στην περιοχή μπροστά στην εστία Οι οριζόντιες μεταβιβάσεις Όταν εκτελούνται άσκοπα από φόβο ευθύνης Όταν εκτελούνται προς τα πίσω Όταν παρεμποδίζονται από τον αντίπαλο

59 ΥΠΟΔΟΧΗ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ Ο παίκτης πρέπει: Να υποδέχεται την μπάλα, με κίνηση προς την πορεία της και χρήση του ανάλογου μέρους του σώματός του, ώστε να απορροφάται η ενδεχόμενη ορμή της. Να ελέγχει την μπάλα και να τη μεταφέρει προς μια άλλη κατεύθυνση, ώστε να διατηρείται ο ρυθμός του παιχνιδιού Να υποδέχεται με ασφάλεια την μπάλα κάτω από την πίεση των αντιπάλων

60 ΥΠΟΔΟΧΗ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ Να έχει σαφή αντίληψη της αγωνιστικής κατάστασης (Γρήγορη και προσεκτική ματιά για έλεγχο των αντιπάλων). Να τοποθετεί το σώμα του μεταξύ του αντιπάλου και της μπάλας Να εκτελεί προσποίηση πριν την υποδοχή της μπάλας Να αποφασίζει γρήγορα για την τεχνική της υποδοχής Γρήγορη σκέψη και ενέργεια για την επόμενη κίνηση (οδήγημα, πάσα, ντρίπλα;)

61 ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ & ΝΤΡΙΠΛΑ Για την εκτέλεση της ντρίπλας πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω βασικά σημεία: 1. Ο κοντινός έλεγχος και το σίγουρο οδήγημα της μπάλας πριν τη ντρίπλα 2. Παρατήρηση του γύρω χώρου (παρατηρητικότητα)

62 3. Προσποίηση και ανατροπή της ισορροπίας του αντιπάλου (ποικιλία προσποιήσεων με στόχο το ξεπέρασμα και από τις δύο πλευρές του αντιπάλου) 4. Αλλαγή κατεύθυνσης 5. Αλλαγή ρυθμού 6. Η εκτέλεση της ντρίπλας να συνδυάζεται με μεταβίβαση, σέντρα, σουτ 7. Να παρατηρεί τις αμυντικές ενέργειες του εκάστοτε αντιπάλου και να χρησιμοποιεί διάφορες προσποιήσεις, ώστε να τον ξεπερνά εύκολα και αποτελεσματικά.

63 Ο παίκτης να μπορεί να εκτελεί διάφορα είδη προσποιήσεων και ντρίπλας Όταν αντιμετωπίζει πιεστικές καταστάσεις (έναν ή περισσότερους αντιπάλους) και δεν μπορεί να μεταβιβάσει την μπάλα με ευχέρεια σε συμπαίκτες. Όταν, μετά την ντρίμπλα, έρχεται σε πιο πλεονεκτική θέση για μεταβίβαση, σέντρα ή σουτ. Όταν η αντίπαλη ομάδα εφαρμόζει το τεχνητό οφσάιντ Όταν δεν υπάρχουν ελεύθεροι συμπαίκτες για μεταβίβαση

64 ΣΟΥΤ Το σουτ να εκτελείται με ακρίβεια, δύναμη, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση Ο παίκτης να αντιλαμβάνεται γρήγορα τις υπάρχουσες πιθανότητες για σουτ και αμέσως μετά να ενεργεί ανάλογα. Να δημιουργεί προοπτικές για σουτ και, συγχρόνως, να αξιοποιεί την κάθε εμφανιζόμενη ευκαιρία για σουτ.

65 ΣΕΝΤΡΑ Ο κάτοχος της μπάλας πρέπει: Να μπορεί να εκτελεί τη σέντρα υπό πίεση αντιπάλου Να εκτελεί σέντρα έξω από την ακτίνα δράσης του τερματοφύλακα Να παρατηρεί τις κινήσεις των συμπαικτών του

66 ΚΕΦΑΛΙΑ Ο κάθε παίκτης θα πρέπει: Να ρυθμίζει την κίνησή του προς την μπάλα έτσι, ώστε: Να τη βρίσκει με το κεφάλι στο σωστό χρόνο και να τη στέλνει προς την επιθυμητή κατεύθυνση με ανάλογη δύναμη και ακρίβεια. Να συναντά την μπάλα στο υψηλότερο σημείο του άλματος και να τη στέλνει προς την επιθυμητή κατεύθυνση (Να χρησιμοποιεί στις εναέριες μονομαχίες, το άλμα με το ένα πόδι).

67 ΕΙΔΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

68 Στον τομέα της ειδικής ατομικής επίθεσης: Οι διάφοροι παίκτες (τερματοφύλακας, αμυντικοί, μέσοι, επιθετικοί) πρέπει να γνωρίζουν τις ενέργειες που οφείλουν να εκτελούν, ο καθένας, στους χώρους της άμυνας, του κέντρου και της επίθεσης (παιχνίδι των θέσεων).

69 Ο αμυντικός παίκτης πρέπει: Να προσφέρεται και να ξεμαρκάρεται συνεχώς Να υποστηρίζει τους μέσους και τους επιθετικούς Να προωθείται χωρίς την μπάλα Να ελέγχει σίγουρα την μπάλα και να τη μεταφέρει σίγουρα ή να τη μεταβιβάζει με ακρίβεια ή σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, να «καθαρίζει» τη φάση Όταν έχει ελεύθερο χώρο, να οδηγεί γρήγορα την μπάλα και στη συνέχεια να τελειώνει την ενέργειά του(πάσα, σουτ, σέντρα) Όταν πιέζεται και δεν μπορεί να προωθήσει την μπάλα, τότε να τη μεταβιβάζει σε πίσω συμπαίκτες του και να προσφέρεται ή να ξεμαρκάρεται αμέσως.

70 Ο παίκτης του κέντρου Να προσφέρεται ή να ξεμαρκάρεται κατάλληλα προς όλες τις κατευθύνσεις, Να δέχεται με ασφάλεια την μπάλα ή να δημιουργεί κενό χώρο σε συμπαίκτες Να ελέγχει και να μεταφέρει την μπάλα στο χώρο της αντίπαλης άμυνας Να κερδίζει χώρο και στη συνέχεια να εκτελεί μεταβίβαση, σέντρα ή σουτ Να οργανώνει το παιχνίδι από το χώρο του

71 Να τροφοδοτεί τους επιθετικούς με αποτελεσματικές μεταβιβάσεις. Να μεταβιβάζει την μπάλα σε πίσω συμπαίκτες, όταν βρίσκεται με την πλάτη προς την αντίπαλη εστία και μαρκάρεται στενά. Να μπορεί να εκτελεί σουτ από μεγάλες αποστάσεις. Να προωθείται κατάλληλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, όταν ένας συμπαίκτης εκτελεί σέντρα.

72 Ο επιθετικός Να προσφέρεται ή να ξεμαρκάρεται κατάλληλα Να εκτελεί πολυσύνθετη ντρίμπλα Να μεταβιβάζει την μπάλα έτσι, ώστε να δημιουργεί στους συμπαίκτες του προοπτικές για σέντρες ή σουτ Να εκμεταλλεύεται την κάθε ευκαιρία για σουτ. Ανάλογα με την αγωνιστική κατάσταση, να επιλέγει, αν θα κάνει σουτ ή μεταβίβαση Να εκτελεί σέντρα μεταβίβαση σε πίσω χώρους, όταν φθάνει από τα άκρα του γηπέδου λίγο πριν την τελική γραμμή Να εκμεταλλεύεται κατάλληλα τις σέντρες.

73 ΥΠΟΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

74 ΥΠΟΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Με 2 αμυντικούς Με 3 αμυντικούς Με 4 αμυντικούς Σε υπαριθμία Σε ισαριθμία Σε υπεραριθμία 3 εναντίον 2 4 εναντίον 3 5 εναντίον 4 2 εναντίον 2 3 εναντίον 3 4 εναντίον 4 1 εναντίον 2 2 εναντίον 3 3 εναντίον 4

75 ΥΠΟΑΡΙΘΜΙΑ Η υποαριθμία δημιουργείται συχνά, όταν μια ομάδα προωθείται υπερβολικά ή χάνοντας την μπάλα, δεν έχει γρήγορες επιστροφές, για να προστατέψει την εστία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αμυντική διάταξη προσπαθεί με οπισθοχώρηση να καθυστερήσει την αντίπαλη επίθεση, να κόψει την κάθετη πάσα και να αναγκάσει την αντίπαλη ομάδα να κάνει παράλληλες πάσες. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε συμπαίκτες (αμυντικούς) να επιστρέψουν και να βοηθήσουν στην άμυνα.

76 ΙΣΑΡΙΘΜΙΑ - ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΑ Οι ικανοί αμυντικοί παίκτες κατέχουν την τέχνη, με σωστές τοποθετήσεις και κατευθύνσεις, να ανατρέπουν την υποαριθμία και να την μετατρέπουν σε ισαριθμία.

77 4 εναντίον 4 (χωρίς επιθετικό) Ενωμένη, προσανατολισμένη στην μπάλα μετατόπιση των αμυντικών, ώστε να δημιουργήσουν υπεραριθμία κοντά στην μπάλα. Δε σταυρώνουν οι δρόμοι των αμυντικών. Η επικοινωνία είναι υποχρεωτική. Όταν η μπάλα είναι πλάγια, ο προπονητής ορίζει αν ο εξωτερικός αμυντικός κατευθύνει τον κάτοχο της μπάλας προς τα έξω ή μέσα. ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ Σταυρώνουν οι δρόμοι των αμυντικών. Οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι πολύ μικρές ή μεγάλες.

78 Η μπάλα στα πλάγια 1 Β Γ Η μπάλα στα πλάγια 2 Δ Α Β Γ Δ Α Ο Α προωθείται και προσπαθεί να κατευθύνει τον κάτοχο της μπάλας προς τα έξω. Οι άλλοι στηρίζουν, κρατώντας βάθος και σωστές αποστάσεις. Ο Γ και ο Δ βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Διάταξη σε «μισοφέγγαρο». Ο Α προωθείται και κατευθύνει τον κάτοχο της μπάλας προς τα έσω και στον Β (2 εναντίον 1 =ζευγάρωμα). Ο Γ και ο Δ στο ίδιο ύψος στηρίζουν, κρατώντας το βάθος.

79 Η μπάλα στον κεντρικό άξονα Α Γ Δ Β Ο Β τρέχει (είναι ο πιο κοντινός προς τη μπάλα) και κλείνει την καλή πλευρά του επιθετικού. Ο Α και ο Γ κλείνουν και στηρίζουν τον Β (αμυντικό τρίγωνο). Ο Δ κλείνει και βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τον Α και τον Γ.

80 ΙΣΑΡΙΘΜΙΑ - ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΑ Με σωστές κινήσεις μπορεί η άμυνα να μετατρέψει την ισαριθμία σε υπεραριθμία. Έτσι, αυξάνεται και η πίεση στον αντίπαλο και είναι πιο εφικτή η κατάκτηση της μπάλας.

81 ΙΣΑΡΙΘΜΙΑ - ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΑ Πρώτο μέλημα στην υπεραριθμία είναι η κατάκτηση της μπάλας. Εδώ, έχουμε «επιθετική άμυνα», όπου 2 παίκτες μαρκάρουν τον κάτοχο της μπάλας (double team). Οι άλλοι αμυντικοί προσπαθούν να κλείσουν τους διαδρόμους μιας πιθανής πάσας του επιθετικού προς τους συμπαίκτες του.

82 ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ: ΥΠΟΑΡΙΘΜΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Παρενόχληση του επιθετικού παιχνιδιού εκεί που βρίσκεται η μπάλα: ελεγχόμενη επίθεση στον παίκτη με μπάλα, επέμβαση τη στιγμή που δεν έχει ο κάτοχος της μπάλας επαφή με την μπάλα με συνειδητή οπισθοχώρηση για τη μείωση του ρυθμού παιχνιδιού των αντιπάλων. Αμυνόμενοι που βρίσκονται μακριά από την μπάλα προσανατολίζονται προς το σημείο της μπάλας και μαρκάρουν τους αντιπάλους συνειδητά από σχετικά μεγαλύτερη απόσταση. Επίτευξη μιας ευέλικτης και σίγουρης αμυντικής συμπεριφοράς με σωστή διάταξη.

83 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Οι επιθετικοί καθυστερούν το επιθετικό παιχνίδι του αντιπάλου με γρήγορο αμυντικό προσανατολισμό προς το σημείο της μπάλας : οι επιθετικοί κινούνται συνεχώς μεταξύ του κατόχου της μπάλας και των συμπαικτών του. Παίκτες της μεσαίας γραμμής σε υποαριθμία μαρκάρουν τον κάτοχο της μπάλας από κοντά, ελέγχουν συνειδητά τους αντίπαλους παίκτες που κινούνται κοντά στην μπάλα από σχετική, αλλά ελεγχόμενη απόσταση. Επιθετικοί που βρίσκονται μακριά από την μπάλα μαρκάρονται από μεγαλύτερη απόσταση. Ένας αμυντικός μαρκάρει τον κάτοχο της μπάλας στενά και τον αντιμετωπίζει στο 1:1, οι υπόλοιποι παίκτες διατάσσονται έτσι, ώστε να ελέγχουν τους αντιπάλους και επικίνδυνους χώρους. Μεταβιβάζεται η μπάλα σε έναν άλλο επιθετικό παίκτη, αυτός αντιμετωπίζεται ενεργητικά και άμεσα από τον πλησιέστερο αμυνόμενο.

84 ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ: ΙΣΑΡΙΘΜΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Κάθε αμυντικός είναι υπεύθυνος για τον πλησιέστερο αντίπαλο παίκτη. Οι αμυντικοί παίκτες κινούνται πίσω και πλάγια από τον αντίπαλο επιθετικό παίκτη. Δεν επιτρέπουμε κανέναν αντίπαλο να κινηθεί και να περάσει πίσω από τα νώτα μας. Όταν ένας αμυντικός έχει υπερνικηθεί από τον αντίπαλό του, πρέπει ο πλησιέστερος συμπαίκτης να αντιμετωπίσει δραστικά και άμεσα τον κάτοχο της μπάλας. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Κάθε παίκτης διατάσσεται σε έναν αντίπαλο. Οι παίκτες κοντά στην μπάλα μαρκάρουν τους αντίστοιχους αντιπάλους στενά. Αλλάζουν οι επιθετικοί τις θέσεις τους χωρίς μπάλα, παραλαμβάνουν οι πλησιέστεροι αμυντικοί τον εκάστοτε αντίπαλο, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα για σουτ στην εστία. Υπάρχει κίνδυνος για την εστία μας, παραμένουν οι αμυντικοί στον αντίστοιχο αντίπαλό τους μέχρι να φύγει ο άμεσος κίνδυνος για την εστία μας.

85 ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ: ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Όλοι οι επιθετικοί μαρκάρονται στενά. Ο ελεύθερος αμυντικός προσανατολίζεται στον κάτοχο της μπάλας. Ο παίκτης με την μπάλα αντιμετωπίζεται από δύο αμυντικούς, που προσπαθούν να μειώσουν τη δράση του και να δημιουργήσουν πιεστικές καταστάσεις, όσον αφορά στο χρόνο και το χώρο του κατόχου της μπάλας. Αν, παρόλα αυτά, μπορεί ο παίκτης να μεταβιβάσει την μπάλα, τότε ο νέος κάτοχος της μπάλας αντιμετωπίζεται πάλι δραστικά και άμεσα από δύο αμυντικούς. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ένας αμυντικός παίζει πίσω από μια αμυντική γραμμή (λίμπερο) και επεμβαίνει εκεί που υπάρχει κίνδυνος. Οι υπόλοιποι αμυντικοί παίζουν σε ένα ύψος και μετακινούνται πλάγια και κάθε φορά προς την κατεύθυνση της μπάλας.

86 ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

87 ΟΡΙΣΜΟΣ Επιθετική Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις διάφορες επιθετικές καταστάσεις του αγώνα. Συνεργασία δύο ή περισσοτέρων παικτών, όταν επιτίθενται εναντίον αντιπάλων με ίδια ή διαφορετική αριθμητική αναλογία (π.χ. 2:2, 3:3, 2:3, 3:2, 4:4, 3:4, 4:3 κ.ο.κ.).

88 ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΜΟΡΦΕΣ Α Γενική επιθετική τακτική Β Ειδική επιθετική τακτική

89 Γενική επιθετική τακτική των υποομάδων Είναι οι συντονισμένες επιθετικές ενέργειες, τις οποίες εκτελούν όλοι οι παίκτες, ανεξάρτητα από τη θέση τους, μέσα σε μικρές ομάδες παιχνιδιού (2:2, 2:3, 3:2, 3:3, 4:4, 4:5, 5:4 κ.λ.π.), όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του «ένα-δύο», του overlapping κ.λ.π.

90 Ειδική επιθετική τακτική των υποομάδων Είναι η επιθετική συνεργασία τόσο από τους παίκτες της κάθε υποομάδας χωριστά (αμυντική, κεντρική, επιθετική), όσο και τους παίκτες διαφορετικών υποομάδων (συνεργασία χαφ και επιθετικών)

91 Ποιές μορφές συνεργασίας έχουμε στην επιθετική τακτική των υποομάδων Την απλή συνεργασία των παικτών Ξεμαρκάρισμα Προσφορά (κενός χώρος) Το «1-2» Την παράδοση παραλαβή της μπάλας Το OVERLAPPING Τη διπλή πάσα.

92 Απλή συνεργασία των παικτών: Δημιουργία χώρου Στόχος : Η διατήρηση της κατοχής της μπάλας Η ανάπτυξη του παιχνιδιού προς την αντίπαλη εστία Η δημιουργία ανάλογων ευκαιριών με τελικό αποτέλεσμα το σουτ στην εστία

93 Συνεργασία δυο παικτών (προσφορά και μεταβίβαση) Ο ΠΑΙΚΤΗΣ Χ2 (ΣΤΗΡΙΓΜΑ) ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ Χ1 ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣΑΡΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΣΑΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣΑΡΕΙ ΝΟ Ε Κ x1 Ο Σ Ο ΩΡ Χ Σ x2 ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΚΕΨΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΕ ΝΟ ΣΧ ΩΡ Ο x2 Σ x2

94 Προσέχουμε Χρόνος υποστήριξης Γωνία υποστήριξης Απόσταση υποστήριξης Τρόπος υποστήριξης

95 Παραπλανητική κίνηση για δημιουργία και εκμετάλευση του κενού χώρου (χιαστί κίνηση)

96 Μεταβίβαση στον κενό χώρο (συνεργασία τριών παικτών)

97 Ξεμαρκάρισμα με διαγώνιες κινήσεις

98 Κινήσεις σε διαφορετικούς χώρους για υποδοχή της μπάλας

99 «1-2» Υπερνίκηση ενός ή περισσότερων αντιπάλων με τη συνεργασία δύο παικτών και με τη βοήθεια δύο άμεσων μεταβιβάσεων

100 Τι πρέπει να προσέχουμε για την εκπαίδευση του 1-2 Για τον κάτοχο της μπάλας (παίκτης Α) Κατεύθυνση (προς τον αντίπαλο) Ρυθμός Απόσταση πασαρίσματος Ακρίβεια πάσας Σπριντ μετά τη μεταβίβαση

101 Τι πρέπει να προσέχουμε για την εκπαίδευση του 1-2 Για τον παίκτη «τοίχο» Ξεμαρκάρισμα και Προσφορά (στήριγμα) Τοποθέτηση Ακρίβεια πάσας Κίνηση για προσφορά

102 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ «1-2» «1-2» ΜΕ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΚΤΗ Ο παίκτης Α οδηγεί και πασάρει στον παίκτη «τοίχο». Ο παίκτης «τοίχος» ξεμαρκάρεται και προσφέρεται. Πασάρει στον τρίτο παίκτη που τον υποστηρίζει. Ο τρίτος παίκτης πασάρει στον παίκτη Α. Οι παίκτες Β και Γ υποστηρίζουν σε νέες θέσεις.

103 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ «1-2» 1Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ο κάτοχος της μπάλας προσποιείται για πάσα και οδηγεί προσπερνώντας τον αμυνόμενο 2Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Ο παίκτης «τοίχος» προσποιείται για πάσα και οδηγεί ο ίδιος.

104 OVERLAPPING Υπερνίκηση των αντιπάλων με τη συνεργασία δύο παικτών Κίνηση του παίκτη πίσω από τον κάτοχο της μπάλας

105 Ο παίκτης με τη μπάλα (Α) Οδηγεί την μπάλα προς τον αντίπαλο Δημιουργεί χώρο Μεταβιβάζει στον κατάλληλο χώρο και χρόνο Υποστηρίζει εκ νέου

106 Ο παίκτης χωρίς την μπάλα (Β) Αρχικά κίνηση προς τον συμπαίκτη για υποστήριξη Τρέξιμο (σπριντ) πίσω από τον κάτοχο της μπάλας στον δημιουργηθέντα κενό χώρο Προσοχή στο Οφσαιντ

107 ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ OVERLAPPING OVERLAPPING ΜΕ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΚΤΗ Οι παίκτες Α και Β εκτελούν τις ίδιες κινήσεις. Ο παίκτης Β πασάρει στον τρίτο παίκτη που ξεμαρκάρεται και προσφέρεται και αυτός πασάρει στον παίκτη Α.

108 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΜΠΑΛΑΣ Συνεργασία δύο παικτών με στόχο το ξεπέρασμα των αμυνομένων Κυρίως εκτελείται όταν υπάρχει μαρκάρισμα των δύο παικτών

109 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΜΠΑΛΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ Α 1. Οδήγημα της μπάλας προς τον συμπαίκτη με κάλυψη μπάλας και παράδοση στα πόδια του (ΌΧΙ ΠΑΣΑ). 2. Σκρινάρισμα με τον ώμο για παρεμπόδιση του αντιπάλου 3. Υποστήριξη

110 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΜΠΑΛΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ Β 1. Παραλαμβάνει τη μπάλα με το ίδιο πόδι που οδηγεί ο συμπαίκτης του (Β1) 2. Ταχύτατη κίνηση (οδήγημα) στην πλάτη των αμυνομένων

111 ΔΙΠΛΗ ΠΑΣΑ Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ομάδων υψηλού επιπέδου (Barcelona, Arsenal, Bayern, Dortmund, ) Συνεργασία δύο παικτών (ανταλλαγή μεταβιβάσεων) σε μικρό χώρο με σκοπό τη διατάραξη της ισορροπίας της αμυντικής συμπεριφοράς του αντιπάλου ώστε να δημιουργηθούν χώροι προς εκμετάλλευση από τους ίδιους ή από τρίτο παίκτη.

112 ΔΙΠΛΗ ΠΑΣΑ ΠΑΙΚΤΗΣ Α 1. Πασάρει στο πόδι του παίκτη Β 2. Υποστηρίζει με κατάλληλη γωνία και απόσταση 3. Πασάρει στον χώρο στην πορεία του παίκτη Β

113 ΔΙΠΛΗ ΠΑΣΑ ΠΑΙΚΤΗΣ Β 1. Υποστηρίζει με χαλαρό ρυθμό τον παίκτη Α 2. Υποδέχεται και επιστρέφει την μπάλα στη νέα θέση του συμπαίκτη του Α 3. Με γρήγορη κίνηση προς τον ελεύθερο χώρο υποδέχεται την μπάλα

114 ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΠΑΣΑΣ ΔΙΠΛΗ ΠΑΣΑ ΣΕ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΚΤΗ 1. Οι κινήσεις των δύο παικτών (A & B) είναι ίδιες αρχικά 2. Ο παίκτης Α πασάρει στην πορεία του παίκτη Γ που εκμεταλλεύεται το χώρο που δημιουργήθηκε 3. Παίκτες A και Β υποστηρίζουν

115 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ -U ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΥΠΟ ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ + ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 11:11 ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

116 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Τα παιδιά, γενικά, δεν είναι ικανά να διαπιστώσουν και να καταλάβουν σύνθετες τακτικές σχέσεις. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών αντιλαμβάνονται την σχέση που έχουν αυτά με την μπάλα. Από την ηλικία των 8 ετών μέχρι τα 10 έτη, είναι ικανά να αντιληφθούν ικανοποιητικά, το ξεμαρκάρισμα και την προσφορά για πάσα, ώστε να επιτύχουν το συνδυαστικό παιχνίδι. Από τα 10 χρόνια και μετά αρχίζει μια καλύτερη τακτική συμπεριφορά, που περιλαμβάνει εκτός της ατομικής τακτικής, την υποομαδική τακτική και την βελτίωση της συνεργασίας.

117 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 7-8 ΕΤΩΝ Τα παιδιά έχουν μειωμένη προσοχή και χρειάζονται μια ποικιλία ασκήσεων για να διατηρούν πάντα το ενδιαφέρον τους. Έντονο «εγώ». Φαντασία και περιέργεια. Δράκοι, μάγισσες, κοπάδια ζώων, ελεφαντίνα,.

118 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 7-8 ΕΤΩΝ Η σχέση 1:1 με παιχνιώδεις ασκήσεις και ασκήσεις συναγωνισμού: εξάσκηση της τεχνικής βάση ατομικής τακτικής χρήσιμη στο παιχνίδι, κυρίως όσον αφορά την τακτική του ξεπεράσματος του αντιπάλου.

119 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 7-8 ΕΤΩΝ Το συνδυαστικό παιχνίδι παίρνει μορφή μέσα από απλές ασκήσεις συνεργασίας κυρίως 2-3 παικτών. Παιχνίδια υπεραριθμίας. Παιχνίδια ισαριθμίας μέχρι 4:4 προωθούν την συνεργασία των παικτών. Γενικά, η εξοικείωση με όλους τους επιθετικούς και αμυντικούς ρόλους είναι αναγκαία και απαραίτητη.

120 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 9-10 ΕΤΩΝ Συνεχίζει η επαφή με τακτικά στοιχεία μέσω παιχνιδιών και όχι εξειδικευμένα. Σχέσεις 1ν1 (ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ 1ν1: με μέτωπο,ώμο με ώμο, με τον αμυντικό στην πλάτη). Το συνδυαστικό παιχνίδι Το ξεμαρκάρισμα και η προσφορά Η εξοικείωση με επιθετικούς και αμυντικούς ρόλους σε ζευγάρια ή μικρά γκρουπ (3ν2,5ν5, ) Η προσέγγιση του προσανατολισμένου στην μπάλα παιχνιδιού μέσω του παιχνιδιού 4ν4

121 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 9-10 ΕΤΩΝ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Το ποδόσφαιρο για τα παιδιά μέχρι τα 10 έτη είναι «σουτ» και «μπλοκάρισμα του σουτ». Η διδασκαλία των βασικών τεχνικών στοιχείων αποτελούν και τις βάσεις στις οποίες θα χτιστεί το συνδυαστικό παιχνίδι.

122 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ «ΧΡΥΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ» Τα βασικά στοιχεία διδασκαλίας της ατομικής τακτικής είναι: 1ν1 (ατομική τακτική σε όλες τις περιπτώσεις),1ν2 ή 2ν1 Στο τέλος της ηλικίας των 12 ετών αρχίζει η διδασκαλία της υποομαδικής τακτικής («1-2», overlapping, παραλαβή-παράδοση).

123 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ 1) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΉΣ 2) ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΥΠΟΟΜΑΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΉΣ Στην αμυντική υποομαδική τακτική σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκάλυψης. Υποομαδική επιθετική τακτική («1-2», overlapping, παραλαβή-παράδοση) Υποομαδική αμυντική και επιθετική τακτική (σχέσεις 2:1,2:2,3:2 κ.ο.κ) σε όλες τις γραμμές. Υποομαδική αμυντική και επιθετική τακτική γραμμών (π.χ 3ν3 στο χώρο του κέντρου).

124 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ 1. Θεωρητική ανάλυση του θέματος 2. Εξάσκηση σε απλή παθητική μορφή 3. Εξάσκηση με ενεργητική αντίσταση αντιπάλου 4. Αγωνιστικό παιχνίδι 5. Τελικό παιχνίδι

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 2 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1:1 ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Επιθετική Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις διάφορες επιθετικές καταστάσεις του αγώνα. Συνεργασία δύο ή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις διάφορες αμυντικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 1. Tι εννοούμε με τον όρο Πίεση και τι με τον όρο Pressing; Ποιος είναι ο βασικός στόχος της πίεσης και του Pressing; Ποιοι είναι οι λόγοι για την εφαρμογή του Pressing; 2. Τι εννοούμε με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από: τη συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA Ποια η διαφορά ειδικής και γενικής τακτικής ; Γενική Τακτική Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23 Περιεχόμενα Η πορεία της Εθνικής Ισπανίας το 2008 & το 2012...12 ΤΕΛΙΚΉ ΦΆΣΗ UEFA EURO 2008...14 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010...16 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2010...17 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2012...19 ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ EURO

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ UEFA A Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο χρόνος είναι καλός σύμβουλος ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 3-1 (2018) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) 90 Ο πλάγιος επιθετικός κατεβαίνει χαμηλά και είναι υπό στενό μαρκάρισμα, κάτι που δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΘΕΣΗ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2 Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα Κινήσεις του επιθετικού: Δημιουργία χώρου στον άξονα...73 Τακτική ανάλυση: Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα...75 Προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...9 Ο JURGEN KLOPP ΚΑΙ Η BORUSSIA DORTMUND...10 O ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BORUSSIA DORTMUND...11 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...12

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ 155 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

2019, Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A. 2019,

2019,   Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A. 2019, 2019, www.ptokpasidis.gr Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A 2019, www.ptokpasidis.gr Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A 2019, www.ptokpasidis.gr ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ του ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Editorial 3. Dietmar Molthahn. 1 Ασκήσεις προθέρμανσης με αμυντικές κινήσεις Εξάσκηση ατομικών αμυντικών ικανοτήτων χωρίς σουτ 6-9

Editorial 3. Dietmar Molthahn. 1 Ασκήσεις προθέρμανσης με αμυντικές κινήσεις Εξάσκηση ατομικών αμυντικών ικανοτήτων χωρίς σουτ 6-9 Editorial 3 Η προπόνηση άμυνας ως κεντρικός στόχος της προπόνησης Αυτό το εγχειρίδιο θα σας βοηθήσει να σχεδιάζεται την προπόνηση σας, όταν ο κεντρικός στόχος της είναι η εξάσκηση της αμυντικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 28-29/07/2014 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΆΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ 1 Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

Νίκη ή ήττα. το επίπεδο ικανότητας συνεργασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο

Νίκη ή ήττα. το επίπεδο ικανότητας συνεργασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο 2 Νίκη ή ήττα το επίπεδο ικανότητας συνεργασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο Η χρησιμοποίηση των βασικών παιχνιδιών / τακτική τμήματος βοηθά στην εξάσκηση των γενικών αρχών της συνεργασίας στην άμυνα και στην

Διαβάστε περισσότερα

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43 ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγικό μέρος Πρόλογος... 11 Πρόλογος της Αμερικάνικης Έκδοσης... 12 Κλιμάκωση των Βημάτων για Επιτυχία... 14 Το Παιχνίδι της Χειροσφαίρισης (HANDBALL)... 16 Γήπεδο και εξοπλισμός... 19

Διαβάστε περισσότερα

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12 Β μέρος Σειρά εικόνων 12 Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή Με τον αμυντικό στην πλάτη του, ο επιθετικός (άσπρος) αποφασίζει μετά την υποδοχή της σκαστής πάσας για μια διείσδυση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. HFF Coach Educators

COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. HFF Coach Educators ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται όχι μόνο τα ταλέντα και οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΝΙΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ορισμός Τεχνική στο ποδόσφαιρο είναι οι διάφορες κινήσεις με ή χωρίς μπάλα που εκτελεί ο παίκτης χωρίς την πίεση αντιπάλου. Με την προπόνηση τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ. Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ. Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ Μετάφραση: Θανάσης Καρακεχαγιάς Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) Επιμέλεια: Ηλίας Ζαπαρτίδης ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ Στερεά,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται όχι μόνο τα ταλέντα και οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Επίπεδα εκπαίδευσης. Μεθοδολογική προσέγγιση στην προπόνηση

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Επίπεδα εκπαίδευσης. Μεθοδολογική προσέγγιση στην προπόνηση ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Επίπεδα εκπαίδευσης Μεθοδολογική προσέγγιση στην προπόνηση Επίπεδα εκπαίδευσης Καθοδήγηση Προπόνηση Εκπαίδευση Διδασκαλία ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παράγοντες της αθλητικής απόδοσης Τεχνική Κινήσεις με μπάλα Κινήσεις χωρίς μπάλα Φυσική Κατάσταση Αντοχή Ταχύτητα Δύναμη Ευκινησία, Ευλυγισία Συναρμογή (Επιδεξιότητα)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η BORUSSIA DORTMUND ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Η φάση της άμυνας...14 Το pressing...14

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η BORUSSIA DORTMUND ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Η φάση της άμυνας...14 Το pressing...14 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...9 Ο JURGEN KLOPP ΚΑΙ Η BORUSSIA DORTMUND...10 O ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BORUSSIA DORTMUND...11 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...12

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού...

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού... Περιεχόμενα Πρόλογος... 13 1 Μορφές παιχνιδιού... 15 1.1 Παιχνίδι με πάσες... 1.1.1 5 εναντίον 3 (σε μικρές εστίες)... 1.1.2 4 εναντίον 4 συν 4 (σε μικρές εστίες)... 1.1.3 4 εναντίον 4 (σε εστίες πάσας)...

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ Όσο περισσότερο εξειδικευμένοι είναι οι προπονητές τόσο περισσότερο αξιοποιούνται και εξελίσσονται τα

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών

Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών AMYNA - ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5 Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών...95 Τακτική ανάλυση: Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-5-2015 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ : ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-5-2015 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ : ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-5-2015 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ : ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.Φ.Α - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΤΩΧΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ UEFA PRO ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παράγοντες της αθλητικής απόδοσης Τεχνική Κινήσεις με μπάλα Κινήσεις χωρίς μπάλα Φυσική Κατάσταση Αντοχή Ταχύτητα Δύναμη Ευκινησία, Ευλυγισία Συναρμογή (Επιδεξιότητα)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΟΡΙΣΜΟΣ Με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ Μοντέλο σχεδιασμού της προπόνησης Έλεγχος / Διάγνωση της παρούσας προπονητικής και αγωνιστικής κατάστασης Καθορισμός στόχων προπόνησης Πλάνο προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική βελτίωση σε ποδοσφαιριστές Κ-15 ως Κ εξάσκηση στην 3 η επιθετική ζώνη - ασκήσεις κατ άτομο \ ασκήσεις σε γκρουπ

Ατομική βελτίωση σε ποδοσφαιριστές Κ-15 ως Κ εξάσκηση στην 3 η επιθετική ζώνη - ασκήσεις κατ άτομο \ ασκήσεις σε γκρουπ Ατομική βελτίωση σε ποδοσφαιριστές Κ-15 ως Κ-17 - εξάσκηση στην 3 η επιθετική ζώνη - ασκήσεις κατ άτομο \ ασκήσεις σε γκρουπ Ατομική βελτίωση σε ποδοσφαιριστές: Ανάγκη ή πολυτέλεια; Η ατομική βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΙΝ Ποδόσφαιρο αλάνας: Ένας κόσμος ελεύθερου παιχνιδιού Τα κύρια χαρακτηριστικά του

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση 22 αγωνιστική

Ανάλυση 22 αγωνιστική Ανάλυση 22 αγωνιστική VIDEO VIDEO ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 ΠΑΙΧΝΙΔΙ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ 15 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΑΝΟΥΔΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΑΝΟΥΔΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Αλληλεπίδραση μεταξύ Τεχνικής, Φυσικής κατάστασης και Τακτικής Οι διάφορες κινήσεις τεχνικής, οι φυσικές ικανότητες και οι τακτικές ενέργειες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 12-16 ΕΤΩΝ JF CILLARD Για την ΕΑΠ/ΟΧΕ Μετάφραση και Επιμέλεια: Aθανάσιος Καρακεχαγιάς, Ηλίας Ζαπαρτίδης 1 ΘΕΜΑ N 1 : μεταφορά της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Το παρελθόν και το παρόν του παιδικού ποδοσφαίρου Πώς ήταν το παιδικό ποδόσφαιρο στο παρελθόν; Ποιες προπονητικές μέθοδοι χρησιμοποιούνταν; Σε ποια ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η σύνθεση της ομάδας αναφέρεται στον αριθμό των επιθετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Ειδικά θέματα ποδοσφαίρου ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S. Ν415 8 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ Ενότητα 21. Επίθεση Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 5. Κινήσεις με μπάλα: Πάσα Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ

ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ 1. ΠΡΟΛΟΓΟ Α) τι είναι προπονητής Β) ποιος είναι ο Έλληνας προπονητής 2. ΚΤΡΙΩ ΘΕΜΑ: ΑΜΤΝΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Gerards Papadakis Soccer Academy

Gerards Papadakis Soccer Academy Παιδί Τεχνική Στόχος Gerards Papadakis Soccer Academy ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του κάτω από την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-14 ΕΤΩΝ Το παρελθόν και το παρόν του παιδικού ποδοσφαίρου Πώς ήταν το παιδικό ποδόσφαιρο στο παρελθόν; Ποιες προπονητικές μέθοδοι χρησιμοποιούνταν; Σε ποια ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL Πως μπορείς να μιλάς για «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» εάν οι παίκτες σου δεν κατανοούν το παιχνίδι από κάθε άποψη; Κάθε μεταβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / χρ.

ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ / χρ. Ένα άρθρο του Klaus Feldmann, για την ηλικιακή κατηγορία 11/12 & κυρίως για την 13/14 χρ. Μετάφραση και Επιστημονική Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών

ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών Αμυνόμαστε προωθημένα! Οι κατευθυντήριες γραμμές ταυ προπονητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ Εμμανουήλ Ζαχαράκης Επίκ. Καθηγητής Νικόλαος Κωστόπουλος Επίκ. Καθηγητής ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Συνεργασία Οπτικός έλεγχος Αμυντικές ζώνες Γραμμή της μπάλας Κίνηση με τη μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΙΙ Ενότητα 16. Ατομική άμυνα Man to Man Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS)

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2020 Γενικοί κανόνες Πριν αναλυθούν οι κανόνες λειτουργίας για τα πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζοντας τον συγγραφέα...8. Εισαγωγή...9. H τακτική του Arsene Wenger Η τακτική του Jurgen Klopp Η τακτική του Diego Simeone...

Γνωρίζοντας τον συγγραφέα...8. Εισαγωγή...9. H τακτική του Arsene Wenger Η τακτική του Jurgen Klopp Η τακτική του Diego Simeone... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γνωρίζοντας τον συγγραφέα...8 Εισαγωγή...9 H τακτική του Arsene Wenger...10 Η τακτική του Jurgen Klopp...11 Η τακτική του Diego Simeone...12 Η τακτική του Massimiliano Allegri...13 Η τακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ Γνωρίστε τον συγγραφέα... 8 Προπονητικές μορφές... 9

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ Γνωρίστε τον συγγραφέα... 8 Προπονητικές μορφές... 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γνωρίστε τον συγγραφέα... 8 Προπονητικές μορφές......................................................................................... 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ....10 Οι φάσεις μετάβασης...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ. Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση 15-20 με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.) Σπριντ από διαφορετικές θέσεις εκκίνησης. 20 Ειδική Τακτική: (Κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games]

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games] ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ [Passing Games] ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ Άσκηση με τον συνδυασμό takeover. Οι παίκτες σε ομάδες των 4 παικτών εκτελούν τον συνδυασμό takeover και ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ Εθνικής Ομάδας και παικτών καθώς επίσης και με τις ομάδες τους

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ Εθνικής Ομάδας και παικτών καθώς επίσης και με τις ομάδες τους ΕΘΝΙΚΗ U21 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ Εθνικής Ομάδας και παικτών καθώς επίσης και με τις ομάδες τους Υπεύθυνος μαζί με τον προπονητή για τον προγραμματισμό της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο ποδόσφαιρο παραδοσιακή προσέγγιση προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε Κανονισμοί Παιδιάς Αναπτυξιακών Ηλικιών 2016-17 Αλλάζει η μορφή του παιχνιδιού! Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ΟΧΕ (ΚΕΔ/ΟΧΕ) Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Οκτ - Νοε 16 1 Θέματα Εισαγωγή Οι ρόλοι στις αναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 10. Κινήσεις με μπάλα: Διεκδίκηση της μπάλας (rebound) Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα