Εξυπηρέτηση Πελατών. Δρ. Γ. Μαλινδρέτος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξυπηρέτηση Πελατών. Δρ. Γ. Μαλινδρέτος"

Transcript

1 Εξυπηρέτηση Πελατών

2 O ρόλος του πελάτη και της εξυπηρέτησής του o Ο πελάτης δεν εξαρτάται από εμάς. αλλά εμείς από αυτόν. Δεν κάνουμε χάρη στον πελάτη με το να τον εξυπηρετούμε αυτός μας κάνει χάρη που μας δίνει την ευκαιρία να τον εξυπηρετήσουμε.

3 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ : σημασία Bill Gates : "Η Εξυπηρέτηση του πελάτη θα αποτελέσει την κυριότερη λειτουργία σε κάθε επιχείρηση. Οι άνθρωποι στην εξυπηρέτηση πελατών θα οδηγηθούν από την ρουτίνα της καθημερινότητας στην παροχή συμβουλών προς τον πελάτη για σημαντικά θέματα ή προβλήματα που τον απασχολούν" Οι επιχειρήσεις δεν κάνουν χάρη στον πελάτη όταν τον εξυπηρετούν!!! Πρέπει να θεωρούν τις ίδιες τυχερές που ο πελάτης τους δίνει την ευκαιρία να τον εξυπηρετήσουν!!!

4 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ : έννοιες Σύμφωνα με τον Κ. Σιφνιώτη (1997) στους περισσότερους οργανισμούς η εξυπηρέτηση πελατών προσδιορίζεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους: σαν μια δραστηριότητα που πρέπει να οργανωθεί, όπως οι διαδικασίες παραγγελιοληψίας, τιμολόγησης, ή χειρισμού παραπόνων των πελατών, σαν μέτρηση απόδοσης, όπως για παράδειγμα δυνατότητα παράδοσης του 95% των λαμβανόμενων παραγγελιών μέσα σε 48 ώρες σαν ένα στοιχείο της γενικής φιλοσοφίας λειτουργίας της επιχείρησης και όχι σαν μεμονωμένη δραστηριότητα ή σαν μονάδα μέτρησης απόδοσης.

5 Εξυπηρέτηση πελατών Είναι η πλήρης ικανοποίηση των απαιτήσεων του πελάτη μέσα σε ορισμένα και ρητά όρια. Οι απαιτήσεις αυτές είναι πλέον της απόδοσης και της τιμής του προϊόντος (σχέσης ποιότητας-τιμής) Η εξυπηρέτηση ουσιαστικά προσθέτει αξία στον πελάτη. Απαιτήσεις είναι οι προσδοκίες. Ικανοποίηση προσδοκιών = εξυπηρέτηση. Ικανοποίηση = Αποτέλεσμα Προσδοκίες Ο βαθμός ικανοποίησης προκύπτει από τη σύγκριση προσδοκιών και αποτελέσματος.

6 Γέννηση προσδοκιών : πώς διαμορφώνονται? o o o ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ από παρελθόν από την ικανοποίηση παρόμοιων αναγκών από εμάς ή από άλλους ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΡΟΪOΝΤΑ Φήμη Δημόσιες σχέσεις Διαφήμιση (προσπάθειες από επιχειρήσεις για να ενίσχυση ελκυστικότητας) Πληροφορίες απόδοσης/ ποιότητας εκτός διαφήμισης (π.χ. στη συσκευασία του προϊόντος) Υποσχέσεις από επιχειρήσεις εκτός διαφήμισης (π.χ. από το προσωπικό)

7 Διαθεσιμότητα των αποθεμάτων (δεν υπάρχει καμία αξία σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία εάν δεν φτάσει στα χέρια του πελάτη) --- BAΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ (LOGISTICS) --- ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Όροι πληρωμής (από τους σημαντικότερους παράγοντες σε περιόδους οικονομικής κρίσης) π.χ. διευκολύνσεις Ταχύτητα εξυπηρέτησης Χρόνος εκτέλεσης των παραγγελιών Διαδικασίες παραπόνων : τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται Εναλλακτικές δυνατότητες παραγγελιών (π.χ. ηλεκτρονικά) Εναλλακτικές δυνατότητες παραδόσεων (π.χ. στο σπίτι)

8 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Περιβάλλον, ατμόσφαιρα Συμπεριφορά και γνώσεις πωλητών (ενδιαφέρον, ευγένεια, εναλλακτικές, κτλ.) Αξιοπιστία παραδόσεων σε όρους χρόνου και ακρίβειας και ποσότητας και γενικότερα ΣΥΝΕΠΕΙΑ Περιορισμοί μεγέθους παραγγελιών (δρα συχνά ανασταλτικά)

9 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ = ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η ικανοποίηση δεν σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά που έχει ένα προϊόν. Είναι το αποτέλεσμα μιας ψυχολογικής διαδικασίας συγκρίσεων, η οποία ολοκληρώνεται μετά την ολοκλήρωση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να αφορά περιπτώσεις που σχετίζονται με μια «στιγμιαία» αγοραστική απόφαση και κατανάλωση (π.χ. η αγορά και κατανάλωση ενός παγωτού) αλλά και με περιπτώσεις κατά τις οποίες η αγοραστική απόφαση και η κατανάλωση εκτείνονται σε μια μεγαλύτερη χρονική διάρκεια (π.χ. η απόφαση για αγορά και «κατανάλωση» ενός αυτοκινήτου). Κατά συνέπεια η ικανοποίηση αφορά μια σύνθετη έννοια η οποία αποτελείται από περιπτωσιακές-ενδιάμεσες αξιολογήσεις προσδοκιών και αποτελέσματος

10 Ικανοποίηση του πελάτη & πίστη των πελατών Παροχή Άμεσος στόχος Μακροπρόθεσμος στόχος Υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης Ικανοποίηση Πίστη πελάτη πελάτη πελάτη Ο πιστός πελάτης αποτελεί την πιο αποτελεσματική διαφήμιση για την επιχείρηση (αξιόπιστη και χωρίς κόστος).

11 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ = ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 1 Η ικανοποίηση από μόνη της αποτελεί ένα ευχάριστο συναίσθημα για τον καταναλωτή. 2 Κέρδος χρόνου! Επιτρέπει στον καταναλωτή να αποφύγει την ανάγκη να προβεί σε «διορθωτικές» ενέργειες (π.χ. αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών της υπηρεσίας) ή να υποστεί τις συνέπειες μιας κακής επιλογής. Eπίσης εξοικονόμηση χρόνου και στην επανάληψη της ζήτησης 3 Επιβεβαιώνει στον ίδιο τον καταναλωτή την ορθότητα της των κριτηρίων επιλογής του και ότι μπορεί να κάνει σωστές αγοραστικές επιλογές που τον «δικαιώνουν»

12 Βασικά στοιχεία επιχείρησης για ικανοποίηση των προσδοκιών ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ Ικανοποίηση Προσδοκιών

13 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ : διατήρηση συνέπειας στον χρονικό κύκλο παραγγελίας, παραδόσεις χωρίς καθυστέρηση, πληρότητα παραγγελιών, συνέπεια των υπαλλήλων της επιχείρησης που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, ευκολία εισαγωγής παραγγελίας και άριστη κατάσταση των προϊόντων κατά την παράδοσή τους στον πελάτη.

14 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ : η ικανότητα της ανταπόκρισης στις αποτυχίες των συστημάτων εξυπηρέτησης των πελατών. Για την απόκτηση ευελιξίας μια επιχείρηση πρέπει να παρέχει ενημέρωση για την κατάσταση της παραγγελίας τους, να ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις/παράπονα των πελατών, να διαχειρίζεται αποτελεσματικά επείγουσες παραγγελίες και να διαθέτει ευέλικτο σύστημα ανάκλησης/επιστροφής προϊόντων.

15 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ή ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ : Δημιουργικότητα σημαίνει ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες, όπως καινοτομίες στη συσκευασία, παράδοση στο σημείο που επιθυμεί ο πελάτης, ιδιαίτερες προσφορές σε στρατηγικούς πελάτες). Το επίπεδο αυτό ουσιαστικά συμβάλει στην απρόσμενη προσθήκη αξίας, πέραν των βασικών προσδοκιών του πελάτη ( beyond expectations )

16 Εξυπηρέτηση πελατών Επιτυχής Εξυπηρέτηση προϋποθέτει λοιπόν : διάγνωση του συνόλου των προσδοκιών των πελατών + ικανοποίηση τους Προϊόν/Υπηρεσία κρίνεται ως..... Προσδοκίες Μη ικανοποιητική Δεν Ικανοποιούνται Μη ικανοποίηση Ικανοποιητική Ικανοποιούνται : Περισσότερο από ικανοποιητική Βασικές προσδοκίες (Επιλογή για ικανοποίηση περαιτέρω) Πέραν της ικανοποίησης Βασικές προσδοκίες Απρόσμενα στοιχεία προσθήκης αξίας Τα 3 επίπεδα των προσδοκιών

17 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ : το αποτελεσματικότερο marketing Ικανοποίηση πελατών Διάδοση από «στόμα σε στόμα» Αφοσίωση πελατών (Customer Loyalty) Nέοι πελάτες Αύξηση πωλήσεων

18 Η προσέλκυση ενός νέου πελάτη μπορεί να κοστίσει μέχρι και 5 φορές περισσότερο από την ικανοποίηση υφιστάμενου πελάτη Και για να γίνει ένας νέος πελάτης εξίσου κερδοφόρος με έναν πελάτη που έχει χαθεί μπορεί να κοστίσει 16 φορές περισσότερο! Συμπέρασμα : Η διατήρηση των πελατών είναι πολύ σημαντική σημαντικότερη από την προσέλκυση νέων πελατών!.σίγουρα είναι οικονομικότερη!!... ιδιαίτερη και ίσως στροφή ενδιαφέροντος από το μάρκετινγκ στην εξυπηρέτηση των πελατών και του

19 ΒΑΣΙΚO ΔΙΛΛΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ? Eκτός του ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες προτιμήσεις (ανάγκες), όσον αφορά την εξυπηρέτησή τους, πιθανά κριτήρια διαφοροποίησης μπορεί να είναι.. οι μεγάλοι πελάτες (που αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες και συχνότερα) οι πελάτες που παρουσιάζουν δυναμική αύξηση των πωλήσεων αυτοί που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους oι πιο γρήγοροι πελάτες (first come first served) πιθανόν να αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με τους μικρότερους (σε όρους ταχύτητας, διευκολύνσεων, κτλ.)

20 Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ Έτος Ρυθμός αύξησης (μείωσης) Πελάτης Μ.Ο. Α % -27% -26% Β % 120% 93%

21 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ : Σύνολο κανόνων για την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών πριν, κατά και μετά τη συναλλαγή H έννοια της ποιότητας είναι σχετική. Επομένως αναφερόμαστε σε ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών = ποιοτική εξυπηρέτηση ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ. διότι Διαμορφώνεται εικόνα σοβαρότητας αντιμετώπισης των αναγκών με συγκεκριμένο τρόπο και όχι τυχαιότητα και ανοργανωσιά Δημιουργείται ένα «υπόδειγμα» αντιμετώπισης (pattern), κοινές πρακτικές για όλο το προσωπικό ευκολότερη και παραγωγικότερη εργασία, αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν με ταχύτητα και συνέπεια και επαναληπτικότητα Δυνατότητα αξιολόγησης της ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρεις (στόχοι, μετρήσεις, αξιολόγηση)

22 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Κανόνες σε σχέση με τις πιστώσεις Καθορίζονται πριν τη λήψη της παραγγελίας? Ανώτατα Πιστωτικά Όρια? Σε περιπτώσεις υπέρβασης? Κανόνες αποδοχής (λήψης) παραγγελίας Τρόπος τοποθέτησης παραγγελίας (στους πωλητές, fax, , κτλ.) Πληροφορίες που πρέπει να γνωστοποιούνται (τιμή, χρόνος παράδοσης, κτλ.)

23 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Περιπτώσεις μη διαθεσιμότητας* (Ελλείψεις) First come first served Mεγάλοι μικροί πελάτες Διαχείριση Παραγγελιών σε σχέση με το μοίρασμα των διαθεσίμων * Λόγω συνήθως των χαμηλών αποθεμάτων Ελάχιστα μεγέθη παραγγελιών Min παραγγελία σε τεμάχια ή αξία Τυποποιημένος αριθμός σε συσκευασία ; Μήπως αποθαρρύνονται οι πελάτες?

24 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Χρόνος Eξυπηρέτησης Xρόνος ανταπόκρισης παραγγελιών Χρόνος αναμονής σε καταστήματα π.χ. ταμείο Ανάλογα με την περιοχή δρομολογίων? ή σταθερός ; Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα Συγκεκριμένες ημέρες παράδοσης μέσα στην εβδομάδα ; Έκτακτες άμεσες παραγγελίες Χρόνος μικρότερος, αλλά με τι τιμή?

25 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Αντιμετώπιση Παραπόνων (η σωστή αντιμετώπιση των παραπόνων = πολύ καλή φήμη για την επιχείρηση!) Πρέπει να είναι ξεκάθαρη : δραστηριότητες αντιμετώπισης αποθήκευση στοιχείων Αποζημίωση Αντικατάσταση, πότε και πώς οι Επιστροφές? Ενημέρωση για την τύχη του παραπόνου Το παράπονο αντί να θεωρείται αναγκαίο κακό και να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα, πρέπει να θεωρείται ακόμα ως πηγή προσθήκης αξίας!!! Η σωστή αντιμετώπιση του μπορεί να ενισχύσει τη θετική στάση του πελάτη προς την επιχείρηση! Με άλλα λόγια από κάτι αρνητικό να προκύψει αξία!

26 Ενέργειες δημοσιοποίησης Παράπονο στην επιχείρηση Μη ικανοποίηση Παράπονο σε φορέα καταναλωτών Ατομικές ενέργειες Δυσφήμηση Αλλαγή επιχείρησης Kαμία ενέργεια

27 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ

28 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Οργάνωση τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών Τμήμα στο Οργανόγραμμα? Υπεύθυνος? Καλό είναι να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος ο οποίος να ασχολείται με την παρακολούθηση της εξυπηρέτησης των πελατών, με σκοπό να κρατήσουν τους πελάτες σε βάθος χρόνου. Αυτός μπορεί να είναι διαφορετικός από τον υπεύθυνο πωλήσεων, διότι έχει σχέση μεν με τις πωλήσεις αλλά και βασικά με την ικανοποίηση της ζήτησης, που αφορά σε θέματα πρακτικά, θέματα Εφοδιαστικής. Oι πωλήσεις και marketing δημιουργούν τη ζήτηση, η Εφοδιαστική (Logistics) την ικανοποιούν Σύστημα πληροφόρησης και επικοινωνίας με αποθήκη πωλητές Πρόγραμμα επισκέψεων στους πελάτες, δρομολογίων μεταφορών?

29 Μετά τη Συναλλαγή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ σε σχέση με ΑFTER SALES SERVICE (υπηρεσίες μετά την πώληση) Υποστήριξη : Μεταφορά - Τοποθέτηση - Eγκατάσταση Επιδιόρθωση/ Συντήρηση Αντικατάσταση (διαθεσιμότητα ανταλλακτικών) Τεχνολογική Αναβάθμιση (Upgrade) Πληροφόρηση για νέα προϊόντα

30 Μετά τη Συναλλαγή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ σε σχέση με ΑFTER SALES SERVICE (υπηρεσίες μετά την πώληση) Ιχνηλασιμότητα : Δυνατότητα εντοπισμού σε έκτακτες περιπτώσεις (recall) Aντικατάσταση : Προσωρινή αντικατάσταση προϊόντος κατά τη διάρκεια επισκευής

31 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ : ΑΦΕΤΗΡΙΑ, ΘΕΜΕΛΙΟ H ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ «ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ» ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ! ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ!!! Σε ποια στοιχεία δίνουν ιδιαίτερη σημασία (βαρύτητα, «αξία») εκτός από την τιμή του προϊόντος

32 Αναγνώριση αναγκών και η αξιολόγηση των πελατών Μάθε για τον πελάτη σου Προ-συναλλαγής Εξυπηρέτηση βάσει κανόνων (Πολιτική) Συναλλαγή Μάθε από τον πελάτη σου! Μετα-συναλλαγής o Μέσω αξιολόγησης της υπηρεσίας/προϊόντος από αυτούς o Μέσω των παραπόνων τους o Μέσω κινήτρων για νέες ιδέες

33 ΕΙΣΡΟΕΣ

34

35 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΚΡΟΗ

36 ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

37 ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ πελατών Επίπεδο Εξυπηρέτησης = βαθμός πλήρους ικανοποίησης των πελατών Πλήρης ικανοποίηση όσον αφορά βασικά Διαθεσιμότητα (υπήρχε αυτό που ήθελε ο πελάτης) Ταχύτητα (εξυπηρετήθηκε γρήγορα ο πελάτης) Ακρίβεια (χωρίς λάθη η εξυπηρέτηση) Βαθμός = % επί των συνολικών παραγγελιών Παράδειγμα 100 πελάτες (100 παραγγελίες), ικανοποιήθηκαν πλήρως οι 95 επίπεδο εξυπηρέτησης = 95% Οι συνήθεις στόχοι των επιχειρήσεων κυμαίνονται από %!!!

38 ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ πελατών Ζύγισμα κόστους επιπέδου εξυπηρέτησης : τα υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης πελετών προϋποθέτουν ουσιαστικά επενδύσεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα, συστήματα γρήγορης επικοινωνίας με τους πελάτες, κτλ. Όσο μεγαλύτερος ανταγωνισμός τόσο μεγαλύτερη η σημασία του Customer Service στην παροχή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Η πολιτική εξυπηρέτησης πρέπει να συμβαδίζει με τις προσδοκίες των πελατών αλλά και με τις δυνατότητες της επιχείρησης, δηλαδή οι κανόνες αλλά και οι στόχοι που τίθονται πρέπει να είναι ρεαλιστικοί : 1. να ικανοποιούν τους πελάτες και τους τρόπους εξυπηρέτησης που αυτοί επιθυμούν 2. να είναι εφικτοί : να μπορεί η επιχείρηση να τους πετύχει (π.χ. συχνά λόγω μικρού αριθμού στο προσωπικό δεν μπορεί η επιχείρηση να ανταποκριθεί σε θέματα ταχύτητας) 3. να λαμβάνουν υπόψη τον ανταγωνισμό

39 ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ πελατών Tα θέματα ουσιαστικά που καθορίζουν το επίπεδο Εξ. Πελατών : 1. ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ Για να είμαι κοντά στη ζήτηση (σωστές εκτιμήσεις) Όχι υπεραπόθεμα Όχι ελλείψεις (διαθεσιμότητα) 3. ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠ 2. ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ Από πού θα πάρω τα προϊόντα στις ποσότητες που υπολογίστηκαν? Έρευνα αγοράς Επιλογή σωστών προμηθευτών Συνεχής Αξιολόγησή τους Πώς αντιμετωπίζω τις ανάγκες των πελατών Δημιουργία Κανόνων Πολιτικής ΕΠ Συνέπεια στην εφαρμογή τους με καλή οργάνωση

40 ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ πελατών 1. ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ εσωτερικό θέμα (αλυσίδα αξίας) 2. ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ εξωτερικό θέμα (σύστημα αξίας) 3. ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠ εσωτερικό θέμα (αλυσίδα αξίας) ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΣΟΥ (ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΑΣ VALUE CHAIN) ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (ΩΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ) ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΌ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ

41 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

42 Αξιολόγηση Επιπέδου Εξυπηρέτησης ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1. ΣΤΟΧΟΘΕΤΗΣΗ 2. ΜΕΤΡΗΣΗ 3. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ 4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

43 Αξιολόγηση Επιπέδου Εξυπηρέτησης If you don t measure,, then it is just practice Στόχος : Προσφορά ίσου ή κατά προτίμηση μεγαλύτερου από τον ανταγωνιστή Το ότι υπάρχουν στόχοι δεν σημαίνει ότι τους πιάνουμε, το ότι υπάρχουν κανόνες δεν σημαίνει ότι τηρούνται Oι επιχειρήσεις ελέγχουν το Επίπεδο ΕΠ μόνο αν το μετρούν. Η μέτρηση και αξιολόγηση γίνεται μέσω των δεικτών. Οι δείκτες συγκρίνονται με τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί.

44 Αξιολόγηση επιδόσεων Δείκτες Μέτρησης / Επιδόσεων Στην πραγματικότητα, η οργάνωση μίας επιχείρησης όσον αφορά το σύνολο των λειτουργιών (διαδικασιών) της αξιολογείται ως αποτελεσματική, αντλώντας πληροφόρηση από ένα μηχανισμό ανατροφοδότησης που παράγει αναφορές με τους λεγόμενους δείκτες παραγωγικότητας ή επιδόσεων. Οι δείκτες αυτοί μετρήσεων αντιπαραθέτουν το πραγματικό αποτέλεσμα με τη δυναμικότητα (μέγιστη δυνατή απόδοση) στόχους που έχουν τεθεί. και τους Οι σημαντικότεροι από τους δείκτες αυτούς ονομάζονται Key Performance Indicators (Δείκτες Επιδόσεων «κλειδιά») ή KPIs.

45 Αξιολόγηση επιδόσεων Δείκτες Μέτρησης / Επιδόσεων ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ KOΣΤΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΡΗΣΗ ΧΩΡΩΝ +ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΕΛΑΤΕΣ

46 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Δ1 = ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 1 (Διαθεσιμότητας 1) Ο αριθμός των τιμολογηθέντων γραμμών προς τις συνολικές γραμμές που παραγγέλθηκαν. Δ2 = ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 2 (Διαθεσιμότητας 2) Ο αριθμός των τιμολογηθέντων κιβωτίων προς τον συνολικό αριθμό των κιβωτίων που παραγγέλθηκαν. Δ3 = ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 3 Ο συνολικός τζίρος που τιμολογήθηκε προς τον τζίρο που παραγγέλθηκε. Δ4 = ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 4 Το ποσοστό των παραγγελιών που ικανοποιήθηκαν πλήρως (ΟΤIF).

47 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Δ5= ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ Ποσοστό επιστροφών σε κιβώτια (ή τεμάχια) από πελάτες λόγω λανθασμένης εκτέλεσης παραγγελίας. Δ6= ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΧΡΟΝΟΥ Συνέπειας χρόνου = Αριθμός παραγγελιών in time (στο χρόνο που έχει υποσχεθεί) Δ7= ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Ακρίβειας : Αριθμός παραγγελιών χωρίς λάθη

48 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Δ8= ΔΕΙΚΤΗΣ CUSTOMER SERVICE LEVEL 1 Το γινόμενο του δείκτη Δ1 επί τον δείκτη Δ2. Δ9= ΔΕΙΚΤΗΣ CUSTOMER SERVICE LEVEL 2 Το γινόμενο του δείκτη Δ1επί τον δείκτη Δ2 επί τον δείκτη Δ7.

49 Παραδείγματα ενδεικτικών δεικτών

50 Αξιολόγηση Επιπέδου Εξυπηρέτησης Δ1 : Διαθεσιμότητας 1 = ποσοστό διαθέσιμων μονάδων σε σχέση με τα ζητούμενα (από τις παραγγελίες ) Έστω : Ενδεικτικοί Δείκτες Εξυπηρέτησης Στόχος δείκτη διαθεσιμότητας = 98% Μέτρηση πραγματικότητας = 92% (μικρότερο από το 98%) Συμπέρασμα : απόκλιση από το στόχο ΠΙΘΑΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Καθυστερήσεις προμηθευτών Αναξιόπιστοι προμηθευτές Ανεπαρκής προβλέψεις Χαμηλό απόθεμα ασφαλείας ΕΝΕΡΓΕΙΑ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Επιτάχυνση προμηθειών από τους προμηθευτές Αλλαγή προμηθευτών Βελτίωση εργαλείων πρόβλεψης Αύξηση του αποθέματος ασφαλείας

51 Αξιολόγηση Επιπέδου Εξυπηρέτησης Ενδεικτικοί Δείκτες Εξυπηρέτησης Δ6 : Συνέπειας χρόνου = Αριθμός παραγγελιών in time (στο χρόνο που έχει υποσχεθεί) Έστω : Στόχος συνέπειας στο χρόνο στο 95% των παραγγελιών των πελατών Μέτρηση πραγματικότητας = 85% (μικρότερο από το 95%) Συμπέρασμα : απόκλιση από το στόχο ΠΙΘΑΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ελλιπές προσωπικό (Καθυστερήσεις Αύξηση προσωπικού στην αποθήκη στην εκτέλεση παραγγελιών) Καθυστερήσεις από τους μεταφορείς Αλλαγή μεταφορέα Ακατάστατη αποθήκη Βελτίωση χωροταξίας αποθήκης (Καθυστερήσεις στην εκτέλεση παραγγελιών) Καθυστερήσεις προμηθευτών Αλλαγή προμηθευτών Ανεπαρκής προγραμματισμός Ταχύτερη τοποθέτηση παραγγελιών από την επιχείρηση

52 Αξιολόγηση Επιπέδου Εξυπηρέτησης Ενδεικτικοί Δείκτες Εξυπηρέτησης Δ7: Ακρίβειας : Αριθμός παραγγελιών χωρίς λάθη Έστω : Στόχος 99% ακρίβεια στις παραγγελίες Μέτρηση πραγματικότητας = 90% (μικρότερο από το 99%) ΠΙΘΑΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Λάθη στην εκτέλεση των παραγγελιών Μη «ξεκάθαρη " επικοινωνία πελάτη-προμηθευτή ΕΝΕΡΓΕΙΑ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Έλεγχος πριν φορτωθούν στα μέσα μεταφοράς / Εισαγωγή/αύξηση σαρωτών (scanners) στις διαδικασίες αποθήκευσης Ηλεκτρονικοί κατάλογοι προϊόντων (ηλεκτρονικοποίηση διαδικασίας παραγγελίας)

53 Αξιολόγηση Επιπέδου Εξυπηρέτησης Ενδεικτικοί Δείκτες Εξυπηρέτησης Δ9 : ΔΕΙΚΤΗΣ Customer Service (2) ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ = (% χρονική ακρίβεια στην παράδοση) x (% πληρότητας) x (% χωρίς λάθη) Παράδειγμα Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών η πραγματική απόδοση της εξυπηρέτησης πελατών: 90% χρονική συνέπεια στην παράδοση 80% πληρότητας (διαθέσιμα) 100% χωρίς λάθη (ακρίβεια) Αποτέλεσμα: 90% x 80% x 100% = 72 %

54 Αξιολόγηση Επιπέδου Εξυπηρέτησης Ενδεικτικοί Δείκτες Εξυπηρέτησης Δ4 = ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 4 Το ποσοστό των παραγγελιών που ικανοποιήθηκαν πλήρως (ΟΤIF). ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (IN FULL) & ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΧΡΟΝΟΥ (ON TIME) OTIF ON TIME IN FULL

55 ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ CUSTOMER SERVICE ΤΡΟΠΟΣ Συλλεχθέντα Στοιχεία Τεχνικές παρουσίασης Μηχανογράφηση-Reporting ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ Καθημερινή Εβδομαδιαία Μηνιαία Κτλ. Η παρακολούθηση αναγκαία αξιολόγηση Αλλά κόστος, επομένως πρέπει να προγραμματίσουμε τον τρόπο, τη συχνότητα συλλογής στοιχείων και να γνωρίζουμε ακριβώς τη χρησιμότητα τους ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στόχοι Αξιολόγηση Σύγκριση Πρωτοβουλίες

56 ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ CUSTOMER SERVICE Το πραγματικό αποτέλεσμα το συγκρίνουμε με το επιθυμητό (στόχος) και αν δεν επιτυγχάνουμε τον στόχο τότε είτε : Γίνεται προσπάθεια για εντοπισμό των λόγων για τους οποίους δεν επιτεύχθηκαν εφαρμογή βελτιωτικών ενεργειών είτε. Αναθεωρούνται οι στόχοι (δεν είναι ρεαλιστικοί). Σημειώνεται πως οι στόχοι πρέπει να τίθενται συνειδητοποιημένα κατόπιν έρευνας αγοράς, καλής γνώσης των δυνατοτήτων των υποδομών και σε συνέπεια με άλλους στόχους που έχουν τεθεί.

57 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ Σύγκριση με τον ανταγωνισμό

58 BENCHMARKING : ο εντοπισμός των καλύτερων Υποβοηθάει τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των καλύτερων στρατηγικών, πρακτικών και διαδικασιών που είναι διαθέσιμες. Δεν είναι πανάκεια μπορεί να μην είναι δυνατή η αντιγραφή (ικανότητες που έχουν διαμορφωθεί μετά από πολλά χρόνια-εμπειρία), λόγω διαφορετικών πόρων που διαθέτει η κάθε επιχείρηση αλλά και ικανοτήτων Απαιτείται χρόνος μπορεί να αργήσεις να φτάσεις εκεί που έφτασε ο ανταγωνιστής πριν από καιρό («συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις»)..better proactive rather than reactive Τέλος, η άμεση αντιγραφή του καλύτερου από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις (φαινόμενο herding = κοπαδοποίηση) δεν διαφοροποιεί τους ανταγωνιστές ανάγκη ενίσχυσης των δαπανών διαφήμισης μείωση κερδών για τις επιχειρήσεις

59 EIΔΗ BENCHMARKING Στρατηγικό Benchmarking Ο τύπος αυτός αφορά κυρίως στην αναζήτηση καλών πρακτικών που επέτρεψαν στους έχοντες υψηλές επιδόσεις να είναι επιτυχημένοι στις αγορές τους. Επηρεάζει κυρίως τη στρατηγική της επιχείρησης και όχι θέματα διαχειριστικά (διαδικασιών). Benchmarking κύριων και υποστηρικτικών Λειτουργιών Ο τύπος αυτός επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες διαδικασίες, π.χ. Διαδικασία Εξυπηρέτησης Πελατών και στοχεύει στο να προσδιορίσει τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές από άλλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν παρόμοια δραστηριότητα ή παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες. Εσωτερικό Benchmarking Aφορά στην αναζήτηση καλών πρακτικών στο εσωτερικό της επιχείρησης και την προσπάθεια εγκαθίδρυσης τους σε σταθερή βάση σε ολόκληρη την επιχείρηση. Κυρίως αναφέρεται στις διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού (human resource management practices) και στους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει πιο παραγωγικό (κίνητρα, κατάρτιση, κτλ.)

60 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ CRM

61 Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων (CRM) Η Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων (CRM) είναι μία ευρέως εφαρμοσμένη στρατηγική για την διαχείριση των αλληλεπιδράσεων μιας επιχείρησης με πελάτες και τις προοπτικές πωλήσεων. Αυτό περιλαμβάνει χρήση τεχνολογίας για να οργανώσει, αυτοματοποιήσει και συγχρονίσει διεργασίες κυρίως δραστηριότητες πωλήσεων, αλλά και αυτές που αφορούν το μάρκετινγκ, την εξυπηρέτηση πελατών και την τεχνική υποστήριξη. Οι γενικοί στόχοι είναι να βρει, να ελκύσει και να κερδίσει νέους πελάτες, να διατηρήσει αυτούς που η επιχείρηση ήδη έχει, να δελεάσει πρώην πελάτες να έρθουν πίσω, και να μειώσει το κόστος του μάρκετινγκ και της εξυπηρέτησης πελατών.

62 Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων (CRM)

63 CRM οφέλη... Βοηθάει το τμήμα marketing να αναγνωρίσει τους καλύτερους πελάτες και τους πιθανούς πελάτες και να διαχειριστεί καλύτερα τις προωθητικές ενέργειες στοχευμένα Βοηθάει στον σχεδιασμό της καλύτερης εξυπηρέτησης από το προσωπικό, λόγω και της καλύτερης κατανόησης των αναγκών των πελατών Βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση ομάδων πελατών με διαφορετικά χαρακτηριστικά Κρατάει στοιχεία επικοινωνίας (πότε,πως) πελάτη και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των παραπόνων τυποποίηση των «καλών πρακτικών»

64 CRM οφέλη - πληροφόρηση Πωλήσεις : Αυτοματοποιεί την επικοινωνία μεταξύ επιχείρησης και πελατών αποθηκεύοντας τα σχετικά στοιχεία (follow up) και έτσι αποφεύγονται ενέργειες που είχαν γίνει. Marketing : Συνδέει τις πωλήσεις των διαφόρων πελατών και τις αλλαγές των πωλήσεων στο χρόνο, με διάφορες προτεινόμενες ενέργειες Marketing (σύνδεση ακόμα και με τη θέση του πελάτη) Μarketing : διαχείριση, παρακολούθηση προωθητικών ενεργειών (budget, ενέργειες, feedback) Βοηθάει τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών (Customer Service Center) π.χ αποθηκεύοντας τις διάφορες επικοινωνίες (ιστορικό)

To σύνολο των εργαλείων που χρησιμοποιoύνται κατά την επιδίωξη των στόχων του marketing στις αγορές στόχους.

To σύνολο των εργαλείων που χρησιμοποιoύνται κατά την επιδίωξη των στόχων του marketing στις αγορές στόχους. ΤΑ 4P ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝG To σύνολο των εργαλείων που χρησιμοποιoύνται κατά την επιδίωξη των στόχων του marketing στις αγορές στόχους. Ταξινόμηση σε 4 ομάδες : τα 4 P Product : ποικιλία, ποιότητα, συσκευασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ DEMING και σχέση με τον έλεγχο και την αξιολόγηση

ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ DEMING και σχέση με τον έλεγχο και την αξιολόγηση ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ DEMING και σχέση με τον έλεγχο και την αξιολόγηση PLAN DO CHECK ΣΥΝΕΧΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ACT (ή adjust) ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ DEMING και σχέση με τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Plan: Σχεδιασμός / οργάνωση προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 1 η Διάλεξη: Βασικές Έννοιες στην Εφοδιαστική Αλυσίδα - Εξυπηρέτηση Πελατών 2015 Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Ατζέντα Εισαγωγή στη Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εφοδιαστική Αλυσίδα Εισαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Για δηλώσεις συμμετοχής και Πληροφορίες: Τηλ.: ,

Για δηλώσεις συμμετοχής και Πληροφορίες: Τηλ.: , Η Εκπαίδευση του Φαρμακοποιού και της Ομάδας του σε δύσκολους καιρούς Η αγορά του φαρμακείου αλλάζει δραματικά. Είναι κοινή συνείδηση ότι οι φαρμακοποιοί, βρίσκονται αφενός προ μέτρων που θα μειώσουν αισθητά

Διαβάστε περισσότερα

Το S&OP Sales and Operations Planning

Το S&OP Sales and Operations Planning Γ. Γιαννόπουλος Διευθυντής Κεντρικού Προγραμματισμού και S&OP Coordinator Το S&OP Sales and Operations Planning Ως εργαλείο μετασχηματισμού των επιχειρήσεων BUSINESS TRANSFORMATION Η Kodak εφηύρε την ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2009) Customer Relationship Management - CRM. Πάτρα

Τσικολάτας Α. (2009) Customer Relationship Management - CRM. Πάτρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧ/ΕΩΝ Μεταπτυχιακή Εργασία για το Customer Relationship Management Εργασία Μεταπτυχιακών Φοιτητών: Κάρλος

Διαβάστε περισσότερα

CRM. Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης. Customer Relationship Management

CRM. Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης. Customer Relationship Management CRM Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης Customer Relationship Management Το Customer Relationship Management ή Marketing είναι µια συνολική πελατοκεντρική προσέγγιση που επιτρέπει τον εντοπισµό,

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι Μάρκετινγκ? ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Τι είναι Μάρκετινγκ? Ορισμός - Τι είναι Μάρκετινγκ? 10/11/2011

Τι είναι Μάρκετινγκ? ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Τι είναι Μάρκετινγκ? Ορισμός - Τι είναι Μάρκετινγκ? 10/11/2011 Τι είναι Μάρκετινγκ? ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΡΟΔΟΥΛΑ ΤΣΙΟΤΣΟΥ (Ph.D.) Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Η διαχείριση κερδοφόρων πελατειακών σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 2: Μάρκετινγκ Στόχοι Αποφάσεις Ιδεολογία Ανάλυση Στρατηγικής Βλαχοπούλου Μάρω Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλκυση πελατών. Marketing Προώθηση πωλήσεων. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ

Προσέλκυση πελατών. Marketing Προώθηση πωλήσεων. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Προσέλκυση πελατών Marketing Προώθηση πωλήσεων Εισηγητής: Μανώλης Τσαντάκης, Οικονοµολόγος, TEAM EUROPE Ελλάδα Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Βλάχβεη Ασπασία, Αναπ. Καθ. Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου. marketing. Κυριότερες έννοιες

Δρ. Βλάχβεη Ασπασία, Αναπ. Καθ. Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου. marketing. Κυριότερες έννοιες Δρ. Βλάχβεη Ασπασία, Αναπ. Καθ. Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου marketing Κυριότερες έννοιες Η φιλοσοφία του μάρκετινγκ Μάρκετινγκ με επίκεντρο την παραγωγή:στόχος να αυξηθεί η παραγωγή ώστε να μειωθεί το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Marketing στη ιεθνή Οικονομία. Νικόλαος Α. Παναγιώτου Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Ο ρόλος του Marketing στη ιεθνή Οικονομία. Νικόλαος Α. Παναγιώτου Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Ο ρόλος του Marketing στη ιεθνή Οικονομία Νικόλαος Α. Παναγιώτου Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών 1 @ Ιούνιος 2003 Περιεχόμενα & Επεξηγήσεις Marketing 2

Διαβάστε περισσότερα

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Πελάτες και εταιρεία ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ - ΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ, ΣΙΩΜΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΥ Ο εσωτερικός πελάτης και η «αλυσίδα αξίας» Ένας εγγυημένος τρόπος επίτευξης ικανοποίησης του πελάτη είναι αναμφίβολα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 3 ΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 3 ΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών : Θεματική Ενότητα : Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων & Οργανισμών Ακαδ. Έτος: 2007-08 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Διαχείριση του Χρόνου Ανοχής

Κεφάλαιο 5 Διαχείριση του Χρόνου Ανοχής Κεφάλαιο 5 Διαχείριση του Χρόνου Ανοχής ΣΤΟΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ προσδιορισμός ορισμών και εννοιών σχετικών με τον ανταγωνισμό που βασίζεται στο χρόνο ανάδειξη τρόπου διαχείρισης χρόνου ανοχής με σκοπό την εξυπηρέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Το ERP είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Διαχειρίζεται και συντονίζει όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδας. ΤΕΙ Κρήτης / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδας. ΤΕΙ Κρήτης / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδας ΤΕΙ Κρήτης / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Εισαγωγικές Έννοιες Δρ. Ρομπογιαννάκης Ιωάννης 1 Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Ορισμοί - 1 - Εφοδιαστική/ Logistics: Η ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 3: Ποιες από τις παρακάτω αρμοδιότητες πιστεύετε ότι πρέπει να περιλαμβάνει ένα τμήμα Customer Service (επιτρέπονται μέχρι 4 απαντήσεις)

Ερώτηση 3: Ποιες από τις παρακάτω αρμοδιότητες πιστεύετε ότι πρέπει να περιλαμβάνει ένα τμήμα Customer Service (επιτρέπονται μέχρι 4 απαντήσεις) Ερώτηση 1: Ποιος από τους παρακάτω 9 θεματικούς άξονες του νέου ΕΣΠΑ πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας (επιτρέπονται μέχρι 4 απαντήσεις) 1. Αγροδιατροφή

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Διδάσκων: Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου xgr@otenet.gr 3 η εβδομάδα μαθημάτων 1 Το περιεχόμενο της σημερινής ημέρας Συστήµατα προγραµµατισµού, ελέγχου και διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ Το τι θα μετρήσουμε και πως θα το μετρήσουμε σχετίζεται άμεσα με τους στρατηγικούς στόχους, δηλαδή το περιεχόμενο της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία των Logistics σε περίοδο οικονομικής κρίσης: Μαθήματα από τη Βόρεια Ελλάδα

Η σημασία των Logistics σε περίοδο οικονομικής κρίσης: Μαθήματα από τη Βόρεια Ελλάδα 1 Η σημασία των Logistics σε περίοδο οικονομικής κρίσης: Μαθήματα από τη Βόρεια Ελλάδα Δρ. Φωλίνας Δημήτρης dfolinas@gmail.com Θεσσαλονίκη, 9 Μαΐου 2018 Αντί εισαγωγής 2 Τα Logistics στα χρόνια της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγρίνιο, 17-18 Ιανουαρίου 2004 1 Ερευνητικές Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Logistics και Συστήματα JIT. Επιβλέπων Καθηγητής :Ιωάννης Κωνσταντάρας Σπουδάστρια :Κοντάρα Δέσποινα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Logistics και Συστήματα JIT. Επιβλέπων Καθηγητής :Ιωάννης Κωνσταντάρας Σπουδάστρια :Κοντάρα Δέσποινα ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Logistics και Συστήματα JIT Επιβλέπων Καθηγητής :Ιωάννης Κωνσταντάρας Σπουδάστρια :Κοντάρα Δέσποινα Κεφάλαιο 1ο: Logistics Κεφάλαιο 2ο: Συστήματα J.I.T. Logistics Ορισμος των Logistics

Διαβάστε περισσότερα

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Τι είναι Μάρκετινγκ; Ηδιαδικασία σχεδιασµού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ. Δείκτες Μέτρησης της Απόδοσης και της Παραγωγικότητας Εργαζομένων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ. Δείκτες Μέτρησης της Απόδοσης και της Παραγωγικότητας Εργαζομένων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2013 Δείκτες Μέτρησης της Απόδοσης και της Παραγωγικότητας Εργαζομένων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα Οκτώβριος 2013 Γιατί να μετρήσουμε. Ελέγχω

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση κερδών μέσω της μετάβασης σε πελατοκεντρικό μοντέλο επιχείρησης

Αύξηση κερδών μέσω της μετάβασης σε πελατοκεντρικό μοντέλο επιχείρησης Αύξηση κερδών μέσω της μετάβασης σε πελατοκεντρικό μοντέλο επιχείρησης Παρουσίαση του CRM Customer Relationship Management Ιανουάριος 2005 Αντζέντα... Βελτίωση εταιρικής εικόνας Απόκτηση πολύτιμης γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων (στη γεωργία) Φίλιππος Ι. Καρυπίδης, Καθηγητής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Αγροτικής Οικονομίας

Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων (στη γεωργία) Φίλιππος Ι. Καρυπίδης, Καθηγητής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Αγροτικής Οικονομίας Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων (στη γεωργία) Διδάσκων: Φίλιππος Ι. Καρυπίδης, Καθηγητής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Αγροτικής Οικονομίας Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων -Φ. Καρυπίδης 1 Εφοδιαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ Tασιάς Κωνσταντίνος E-mail: ktasias@uowm.gr It is not the strongest of the species that survives, nor the most

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα. Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης

Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα. Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας

Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας Γνωρίστε καλύτερα τους πελάτες σας Οι πελάτες στο κέντρο της προσοχής Η αποτελεσματική διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε λειτουργίας της επιχείρησης σας, ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ : Έκρηξη πληροφορικής τεχνολογίας - Χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων προσθήκη νέων ανταγωνιστών ηλεκτρονικών παροχών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ : Έκρηξη πληροφορικής τεχνολογίας - Χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων προσθήκη νέων ανταγωνιστών ηλεκτρονικών παροχών ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝOIEΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ MARKETING ΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ IKANOΠΟΙΗΣΗ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ KYKΛΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ MARKETING ΜΑΡΚΕΤΙΝG ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ - TARGET GROUPS ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τμηματοποίηση αγοράς. Έννοια, κριτήρια, είδη

Τμηματοποίηση αγοράς. Έννοια, κριτήρια, είδη Τμηματοποίηση αγοράς Έννοια, κριτήρια, είδη Τμηματοποίηση της αγοράς Η κατάτμηση της συνολικής ανομοιογενούς αγοράς ενός προϊόντος σε επιμέρους ομοιογενή τμήματα και η εξυπηρέτηση κάθε τμήματος μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

19_05_2016. Ειρήνη Χάδιαρη-Γκιάλα. End to End value added services for your Customer. Εξυπηρετώντας πολλαπλά σημεία λιανικής σε αστικό περιβάλλον

19_05_2016. Ειρήνη Χάδιαρη-Γκιάλα. End to End value added services for your Customer. Εξυπηρετώντας πολλαπλά σημεία λιανικής σε αστικό περιβάλλον End to End value added services for your Customer Εξυπηρετώντας πολλαπλά σημεία λιανικής σε αστικό περιβάλλον Ειρήνη Χάδιαρη-Γκιάλα Managing Partner 19_05_2016 Αποστολή Να προσφέρει στους πελάτες το ανταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Εσωτερικού Περιβάλλοντος ΙΙ

Ανάλυση Εσωτερικού Περιβάλλοντος ΙΙ Ανάλυση Εσωτερικού Περιβάλλοντος ΙΙ Αλυσίδα Αξίας Αστερισμός Αξίας Outsourcing 5η εβδομάδα Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Η επιχείρηση ως αλυσίδα αξίας Κατανομή-ταξιομήση πόρων και ικανοτήτων ανα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔΙΑΝΟΜΗ (distribution channels) Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΗΔΙΑΝΟΜΗ (distribution channels) Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΗΔΙΑΝΟΜΗ (distribution channels) Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Λειτουργίες ΜΚΤ και Διανομή Η διανομή αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν για να μεταβιβασθεί το προϊόν από τον αρχικό πωλητή (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Export Marketing Plan

Export Marketing Plan 1 2 Export Marketing Plan απλό & εύκολα κατανοητό έγγραφο της εταιρείας σαφής κατεύθυνση προσπαθειών marketing για επόμενο χρόνο διεισδυτική ματιά στην εταιρεία Περιεχόμενα 3 4 Περιεχόμενα 1. Παρούσα κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1

Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1 Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1 Επιμέλεια: Γεώργιος Λελεδάκης (Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) Συγγραφή: Ευθύμιος Ζιγκιρίδης ΠΡΟΛΟΓΟΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Άρης Κουμπαρέλης Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

1 η Ερώτηση: Ποια πτώση / αύξηση τζίρου αναμένετε το β εξάμηνο 2015 σε σχέση με το β εξάμηνο 2014; Επιτρέπεται μόνο μια απάντηση.

1 η Ερώτηση: Ποια πτώση / αύξηση τζίρου αναμένετε το β εξάμηνο 2015 σε σχέση με το β εξάμηνο 2014; Επιτρέπεται μόνο μια απάντηση. 1 η Ερώτηση: Ποια πτώση / αύξηση τζίρου αναμένετε το β εξάμηνο 2015 σε σχέση με το β εξάμηνο 2014; Επιτρέπεται μόνο μια απάντηση. 1. Αύξηση πάνω από 20% 2. Αύξηση 10% έως και 20% 3. Αύξηση έως και 10%

Διαβάστε περισσότερα

Pharmacists on Pharmaceutical Companies (PoPC 2008 Survey)

Pharmacists on Pharmaceutical Companies (PoPC 2008 Survey) Pharmacists n Pharmaceutical Cmpanies (PPC 2008 Survey) Έρευνα για τις σχέσεις των φαρμακοποιών με τις φαρμακευτικές εταιρίες & τις φαρμακαποθήκες ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. Business Processes

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής. Business Processes Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Δ.Ο., Τμήμα Λογιστικής Business Processes Οι οργανισμοί-επιχειρήσεις υπάρχουν για να εξυπηρετούν κάποιο εμπορικό σκοπό ή να προσφέρουν κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες. Διαφέρουν είτε στον

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Δημήτριος Καρδαράς

Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Δημήτριος Καρδαράς «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ CRM ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ή ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» Ονοματεπώνυμο: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Δημήτριος Καρδαράς ΜΑΙΟΣ 2015 Η έννοια και οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Marketing υπηρεσιών. Δρ. Ευάγγελος Λιούτας Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Α.Π.Θ. 12/7/2017. Ποιότητα υπηρεσιών. Διαφοροποίηση υπηρεσιών

Marketing υπηρεσιών. Δρ. Ευάγγελος Λιούτας Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Α.Π.Θ. 12/7/2017. Ποιότητα υπηρεσιών. Διαφοροποίηση υπηρεσιών Marketing υπηρεσιών Δρ. Ευάγγελος Λιούτας Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Α.Π.Θ. evagelos@auth.gr Διαφοροποίηση υπηρεσιών Ποιότητα υπηρεσιών Στόχοι ποιότητας υπηρεσιών Παραδείγματα 1 Διαφοροποίηση υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση Πρόλογος των Συγγραφέων... 21 Α ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα 1.1 Εισαγωγή... 29 1.2 Σύστημα... 29 1.3 Πληροφοριακά Συστήματα... 31 1.3.1 Ορισμός του Πληροφοριακού Συστήματος... 31 1.3.2 Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» Σεπτέμβριος 2005 1 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ o Ανάπτυξη, προώθηση καινοτομίας, o Αξιοποίηση εμπειρίας, o Διάχυση βέλτιστων πρακτικών,

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών

Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Παράδοση την Στιγμή που Χρειάζεται (Just-in-Time) και Ευέλικτη Αλυσίδα Εφοδιασμού

Κεφάλαιο 7 Παράδοση την Στιγμή που Χρειάζεται (Just-in-Time) και Ευέλικτη Αλυσίδα Εφοδιασμού Κεφάλαιο 7 Παράδοση την Στιγμή που Χρειάζεται (Just-in-Time) και Ευέλικτη Αλυσίδα Εφοδιασμού ΣΤΟΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ανάπτυξη τρόπου χρησιμοποίησης φιλοσοφίας του Just-in-time εισαγωγή έννοιας της ευέλικτης αλυσίδας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη μεθοδολογίας μέτρησης της αποτελεσματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων

Ανάπτυξη μεθοδολογίας μέτρησης της αποτελεσματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων Ανάπτυξη μεθοδολογίας μέτρησης της αποτελεσματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αποτελεσματικότητα Βαθμός επίτευξής των στόχων της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Σχεδιασμός και Έλεγχος της Αλυσίδας Εφοδιασμού

Κεφάλαιο 6 Σχεδιασμός και Έλεγχος της Αλυσίδας Εφοδιασμού Κεφάλαιο 6 Σχεδιασμός και Έλεγχος της Αλυσίδας Εφοδιασμού ΣΤΟΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ αποσαφήνιση διαδικασιών σχεδιασμού και υλοποίησης ροής υλικών μέσα σε μία κεντρική επιχείρηση και ανάμεσα σε εταίρους μιας αλυσίδας

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία

Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΦΕΣΗΣ Ο Δεκάλογος των Προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Φαρμακείο 1. Μεγάλος αριθμός φαρμακείων 3. Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ασφαλιστικά ταμεία 2. 4. 5. 6. 7. 8.

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Logistics

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Logistics ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Logistics Ενότητα # 7: Παράδοση τη Στιγμή που χρειάζεται (Just-in-Time) & Ευέλικτη Αλυσίδα Εφοδιασμού Διονύσης Γιαννακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

E-SHOP.GR Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

E-SHOP.GR Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ E-SHOP.GR Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Ιανουάριος 2006-1 - AGENDA E-shop.gr με μια ματιά Πληροφορική:μια κλασσική αγορά Καινοτομία στην e-shop.gr Αποτελέσματα/Συμπεράσματα - 2

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εφοδιαστική Αλυσίδα (ΕΡΓ.)

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Ηγεσία Κόστους Διαφοροποίηση Εστίαση 7η-8η εβδομάδα Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Η έννοια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Στόχος της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία ΔΕΟ 11. www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr

Εργασία ΔΕΟ 11. www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr Εργασία ΔΕΟ 11 1.1 Προγραμματισμός είναι η λειτουργία του προσδιορισμού των αντικειμενικών στόχων ενός οικονομικού οργανισμού και των μέσων που απαιτούνται για την υλοποίησή τους. Ενώ ο σχεδιασμός αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Ανάλυση Ανταγωνισμού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης. Ανάλυση Ανταγωνισμού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Ανάλυση Ανταγωνισμού Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Επιχειρηματικός Ανταγωνισμός Ο αγώνας στον οποίο, κάθε επιχείρηση προσπαθεί να αποκομίσει αυτό που την ίδια στιγμή αποκομίζουν οι άλλες επιχειρήσεις προσφέροντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 5ου εξαμήνου. Γεωργίου Μαλινδρέτου, Επίκ. Καθηγητή ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2014

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 5ου εξαμήνου. Γεωργίου Μαλινδρέτου, Επίκ. Καθηγητή ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2014 10 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 5ου εξαμήνου Γεωργίου Μαλινδρέτου, Επίκ. Καθηγητή ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2014 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 1. Eισαγωγή στην Εφοδιαστική (Logistics) 3 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ KEΦ. 4 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ Μάθημα: Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τμήμα ΔΕΤ, 6ο Εξάμηνο Σπουδών 1 ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΦΙΞΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υποσυστήματα Πωλήσεων και Μάρκετινγκ

Υποσυστήματα Πωλήσεων και Μάρκετινγκ Υποσυστήματα Πωλήσεων και Μάρκετινγκ Εξέταση των υποσυστημάτων που σχετίζονται με πωλήσεις και μάρκετινγκ Κατανόηση των διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρηματικών διαδικασιών στα υποσυστήματα αυτά Μελέτη Περίπτωσης:

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Μέτρησης Ανθρώπινου Δυναµικού. Δρ. Κωνσταντίνος Τασούλης Καθηγητής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναµικού Deree The American College of Greece

Δείκτες Μέτρησης Ανθρώπινου Δυναµικού. Δρ. Κωνσταντίνος Τασούλης Καθηγητής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναµικού Deree The American College of Greece + Δείκτες Μέτρησης Ανθρώπινου Δυναµικού Δρ. Κωνσταντίνος Τασούλης Καθηγητής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναµικού Deree The American College of Greece Πρόγραµµα σεµιναρίου ü Συγκριτική αξιολόγηση (Benchmarking)

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 4: Σχεδιασμός και έρευνα μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1. μέχρι και Α.5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα του την

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η ( ) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες

Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η ( ) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η (2017-18) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/dsη141

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η ( ) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες

Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η ( ) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 5η (2016-17) Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στις Υπηρεσίες Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/dsη141

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Αυτό το ερωτηματολόγιο έχει σκοπό να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και διευθυντές εταιριών να κατανοήσουν καλύτερα της διάφορες περιοχές κλειδιά της επιχείρησής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Logistics. Ενότητα # 5: Διαχείριση του χρόνου ανοχής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Logistics. Ενότητα # 5: Διαχείριση του χρόνου ανοχής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Logistics Ενότητα # 5: Διαχείριση του χρόνου ανοχής Διονύσης Γιαννακόπουλος Καθηγητής Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί να επενδύσεις στα express market;

Γιατί να επενδύσεις στα express market; Το δίκτυο που σε ενώνει με την επιτυχία To πρώτο βήμα προς την επιτυχία είναι η σωστή επιλογή δικτύου. Και το βασικό συστατικό μιας δυνατής σχέσης είναι η εμπιστοσύνη. Γιατί να επενδύσεις στα express market;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών πολυκαταστημάτων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών πολυκαταστημάτων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών πολυκαταστημάτων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ Είναι επιτακτική η ανάγκη για την κάθε επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

VII. Μετα-αγοραστική Καταναλωτική Συμπεριφορά Εισαγωγή

VII. Μετα-αγοραστική Καταναλωτική Συμπεριφορά Εισαγωγή Εισαγωγή 172 Μετα-αγοραστική Συμπεριφορά(post purchase behaviour) Η μελέτη της μετααγοραστικής συμπεριφοράς αφορά την ανάλυση της χρήσης/ κατανάλωσης ενός προϊόντος, καθώς και την μέτρηση της ικανοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Εισαγωγή στη διοικητική λογιστική Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι η διοικητική λογιστική Ο ρόλος του διοικητικού ού λογιστή Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Dynamics NAV & Verticals

Microsoft Dynamics NAV & Verticals Microsoft Dynamics NAV & Verticals 1 Cosmos Business Systems SA Cosmos Consulting SA Software Solutions Microsoft Dynamics NAV ERP Τι είναι; Το Enterprise Resource Planning (ERP) είναι μια λύση λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Εισαγωγή. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Εισαγωγή Στόχοι του μαθήματος Πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί στα μαθήματα της ροής Γνωριμία με εργαλεία στρατηγικής και λήψης αποφάσεων Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συνδυάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο συστήματος διαχείρισης της ποιότητας

Μοντέλο συστήματος διαχείρισης της ποιότητας Μοντέλο συστήματος διαχείρισης της ποιότητας Διαρκής βελτίωση του Συστήματος Διαχείρισης της Ποιότητας Ευθύνη της Διοίκησης Πελάτες Πελάτες Διαχείριση Πόρων Μέτρηση, ανάλυση και βελτίωση Ικανοποίηση Απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ KAI ΛΙΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ/JIT Ι. Γιαννατσής ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΟΗ Ροή Για τη διαχείριση ενός συστήματος παραγωγής και τη βελτίωσή

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις

Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις Το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται πιο πολύπλοκο & υψηλού ρίσκου Παγκοσμιοποίηση, Διαδίκτυο, Social Media είναι καταλύτες εξελίξεων Κλειδί της επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η-επιχειρείν και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο

Η-επιχειρείν και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο Κεφάλαιο 2 Η-επιχειρείν και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο 2.1 ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης που είναι σημαντικά για την κατανόηση του ρόλου των πληροφοριακών

Διαβάστε περισσότερα

Lets talk about CEX Customer experience

Lets talk about CEX Customer experience Lets talk about CEX Customer experience Μήπως η τελική εμπειρία του πελάτη έχει πολύ μεγάλο ρόλο στην επόμενη επιλογή του. Ποιοι είναι οι καθημερινοί παράγοντες που επηρεάζουν τον πελάτη άρα και τις πωλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα ξεκινήσω τις Εξαγωγές?

Πως θα ξεκινήσω τις Εξαγωγές? Πως θα ξεκινήσω τις Εξαγωγές? Εξαγωγική Ετοιμότητα και Στρατηγική Επιλογή των Καλύτερων Αγορών για Εξαγωγές Επιλογή μεθόδου Εισόδου στην Αγορά Αναγκαιότητα της έρευνας διεθνών αγορών Είδη και χρησιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 1 η Διάλεξη: Βασικές Έννοιες στην Εφοδιαστική Αλυσίδα - Εξυπηρέτηση Πελατών 2015 Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Ατζέντα Εισαγωγή στη Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ CONSUMER BEHAVIOUR Καταναλωτική Συμπεριφορά : Διεπιστημονικό Πεδίο Βασικά περιλαμβάνεται στο επιστημονικό πεδίο του MARKETING! Βασική επιδίωξη του Marketing είναι η αύξηση της ζήτησης,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Μέρος 1ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ LOGISTICS

Πίνακας περιεχομένων. Μέρος 1ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ LOGISTICS Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγικό Σημείωμα Ελληνικής Έκδοσης..............................................17 Εισαγωγικό σημείωμα................................................................ 19 Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά συστήματα στην επιχείρηση

Πληροφοριακά συστήματα στην επιχείρηση Πληροφοριακά συστήματα στην επιχείρηση Βασικές κατηγορίες πληροφοριακών συστημάτων Οι τέσσερις βασικοί τύποι πληροφοριακών συστημάτων Βασικοί τύποι πληροφοριακών συστημάτων Βασικοί τύποι πληροφοριακών

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος

Πηγές Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος Θεματική Ενότητα 5 Αντώνης Λιβιεράτος Επιχειρησιακή Πολιτική και Στρατηγική Παν/μιο Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Χειμερινό Εξάμηνο 2013 2014 Όμοια Προϊόντα Χαμηλότερο Κόστος Πλεονέκτημα Κόστους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Πελατολόγιο... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Υπηρεσίες Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017 Πωλήσεις Μπίτης Αθανάσιος 2017 Τι είναι πώληση; Πώληση είναι η μεταξύ δύο προσώπων σύμβαση με την οποία ο ένας (πωλητής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει, αντί συμφωνημένου

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Μεταποίηση. ΝτουµήΠ. Α.

Επεξεργασία Μεταποίηση. ΝτουµήΠ. Α. Επεξεργασία Μεταποίηση ΝτουµήΠ. Α. 1 Επεξεργασία Μεταποίηση Ως επεξεργασία ή µεταποίηση ενός πρωτογενούς γεωργικού προϊόντος χαρακτηρίζεται το σύνολο των χειρισµών και επεµβάσεων µετά τη συγκοµιδή του,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κώστας Κιτσάκης Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ MSc Διασφάλιση ποιότητας Επιστημονικός Συνεργάτης Οργάνωση Ανάπτυξης Ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Πελατών 2015

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Πελατών 2015 Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Πελατών 2015 Οι απαντήσεις σας είναι πολύ σημαντικές για εμάς, καθώς μας βοηθούν να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας και τη δική σας εξυπηρέτηση. Όλες τις πληροφορίες που μας παραχωρείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ... 19 Τι μπορεί να κάνει η Διοίκηση για τη μείωση του κόστους... 19 Ο συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

Αρχές Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αρχές Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Ενότητα 1: H Φιλοσοφία του Μάρκετινγκ Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων &

Διαβάστε περισσότερα

«Marketing Management»

«Marketing Management» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ «Marketing Management» Δρ. Δημήτρης Πανόπουλος Καθ. Δημήτρης Ασκούνης Παίγνια Αποφάσεων 2016-2017 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα