ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Γεώργιος Σάπκας Επώδυνες καταστάσεις οφειλόμενες σε εκφυλιστική αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης με ριζική συνήθως κατανομή ή και αστάθεια απαντώνται συνήθως στην αυχενική και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (Ο.Μ.Σ.Σ.). Είναι το αποτέλεσμα οστικής υπερπλασίας της περιοχής (οστεόφυτα κλπ.) με αποτέλεσμα να προκαλούνται πιεστικά φαινόμενα, συνεχώς επιδεινούμενα που είναι δυνατόν αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα να οδηγήσουν σε νευρολoγικές διαταραχές. Στην περίπτωση αυτή η θεραπεία είναι η αποσυμπίεση και ενδεχομένως η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλοδεσία) με πολύ θετικά αποτελέσματα για τον πάσχοντα. Προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι παθολογοανατομικές βλάβες που προκαλούν οσφυαλγία και ισχιαλγία είναι αναγκαία η γνώση της ανατομίας του σπονδυλικού σωλήνα και του μεσοσπονδύλιου τμήματος. Σε κάθε επίπεδο υπάρχουν τρεις αρθρώσεις, ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος και δύο οπίσθιες διαρθρώσεις, που σχηματίζουν το ονομαζόμενο σύμπλεγμα των τριών αρθρώσεων. (Εικ 1) Μεσοσπονδύλιος δίσκος Πηκτοειδής πυρήνας Ινώδης δακτύλιος Σπονδυλικός σωλήνας Νωτιαίος μυελός Σπονδυλική διάρθρωση Ανάντης αρθρική απόφυση Κατάντης αρθρική απόφυση Εικόνα 1 Μεσοσπονδύλιος δίσκος και σπονδυλικές διορθώσεις, σπονδυλικός σωλήνας και νωτιαίος μυελός. Νεκτροτομικό δείγμα από σπονδυλική στήλη νεαρού ατόμου.

2 48 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Οι λειτουργίες αυτών των τριών αρθρώσεων είναι τόσο στενά συνδεδεμένες ώστε μεταβολές που συμβαίνουν στη μία επηρεάζουν τη λειτουργία των άλλων δύο και αντίστροφα. Έτσι τραυματισμοί ή εκφυλίσεις που επηρεάζουν τις οπίσθιες αρθρώσεις έχουν προφανώς επίδραση και επί του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Επίσης βλάβες που αφορούν το μεσοσπονδύλιο δίσκο επιδρούν και στις οπίσθιες αρθρώσεις. Συνήθως οι βλάβες ξεκινούν από μια άρθρωση (μεσοσπονδύλιο δίσκο ή οπισθία διάρθρωση). Αυτές οι εκφυλιστικές μεταβολές που συμβαίνουν στην οπισθία διάρθρωση ή στον δίσκο, μπορούν από μόνες τους να προκαλέσουν συμπτώματα, αλλά αργότερα η αλληλοεπίδραση των εκφυλιστικών αλλοιώσεων μεταξύ των τριών αρθρώσεων προκαλεί συνδυασμό εκφυλίσεως του συμπλέγματος των τριών αρθρώσεων που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους καθένας των οποίων έχει τη δική του κλινική έκφραση. Αργότερα, σαν αποτέλεσμα αυτών των εκφυλιστικών μεταβολών του συμπλέγματος των τριών (3) αρθρώσεων που συμβαίνουν σε ένα σπονδυλικό επίπεδο, επέρχονται μηχανικές μεταβολές που επηρεάζουν τα υπερκείμενα και υποκείμενα σπονδυλικά επίπεδα με συνέπεια να προκαλούνται ανάλογες αλλοιώσεις και σ εκείνα. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι η δημιουργία σπονδύλωσης σε πολλαπλά επίπεδα. Για καλλίτερη κατανόηση των συμβαινόντων θα περιγραφούν πρώτα οι εκφυλιστικές μεταβολές που συμβαίνουν χωριστά στις οπίσθιες αρθρώσεις και στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, κατόπιν οι μεταβολές του συμπλέγματος των τριών αρθρώσεων και τέλος οι μεταβολές των υπερκείμενων και υποκείμενων σπονδυλικών επιπέδων. ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ Οι οπίσθιες αρθρώσεις είναι δι-αρθρικές αρθρώσεις με αρθρικό χόνδρο, υμένα και θύλακο. Η αρχική αιτία προσβολής μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί και η ύπαρξη πρωταρχικής εκφυλιστικής κατάστασης απροσδιορίστου αιτιολογίας. Οπωσδήποτε όμως έχει διαπιστωθεί ότι πιο σημαντικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις συμβαίνουν σε χειρωνάκτες. Η πρωιμότερη μεταβολή που συμβαίνει είναι η υμενίτιδα. Αργότερα επέρχονται και καταστροφές του αρθρικού χόνδρου. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε ιστολογικά παθολογονατομικά παρασκευάσματα έχουν διαπιστωθεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις ποικίλλης σοβαρότητας ανάλογη με εκείνες που παρατηρούνται στη χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας. Έχουν παρατηρηθεί αλλοιώσεις του τύπου της ινιδοποίησης του αρθρικού χόνδρου, κατακερματισμός, ελεύθερα σώματα μέσα στην άρθρωση, μέχρι και πλήρη απώλεια του αρθρικού χόνδρου. Ο θύλακας της άρθρωσης γίνεται χαλαρός σαν αποτέλεσμα της λέπτυνσης του αρθρικού χόνδρου. Πιθανότατα, υποτροπιάζοντα οιδήματα της άρθρωσης προκαλούν περαιτέρω διάταση του θυλάκου. Αυτές οι μεταβολές προκαλούν αστάθεια με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υπεξάρθρημα των οπισθίων αρθρώσεων. (Εικ 2)

3 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 49 Μεσοσπονδύλιος δίσκος που προβάλλει οπισθίως Οπίσθια διάρθρωση Κατάντης αρθρική απόφυση Ανάντης αρθρική απόφυση Εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος Εικόνα 2 Νεκροτομικό δείγμα σπονδυλικής στήλης, ηλικιωμένου ατόμου. Παρατηρείται η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και η φθορά των αρθρικών επιφανειών της σπονδυλικής διάρθρωσης. Οι δύο οπίσθιες αρθρώσεις μπορεί να μην προσβληθούν στον ίδιο βαθμό, με συνέπεια να επηρεάζεται ο στροφικός παράγων ανισότιμα. Προφανώς οι προαναφερθείσες αλλοιώσεις, οδηγούν στη δημιουργία οστεόφυτων γύρω από τις αρθρικές επιφάνειες που αυξάνουν κατά συνέπεια σε μέγεθος. Τα οστεόφυτα της άνω αρθρικής απόφυσης μπορεί να προβάλλουν προς τα εμπρός και έσω και έτσι προκαλούν στένωση της πλάγιας περιοχής του σπονδυλικού σωλήνα. Τα οστεόφυτα της κάτω αρθρικής απόφυσης προβάλλουν προς τα μέσα και πάνω και στενεύουν τον σπονδυλικό σωλήνα και το μεσοσπονδύλιο τρήμα. (Εικ 3)

4 50 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Στένωση μεσοσπονδύλιου τρήματος Εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος Εξερχόμενη νευρική ρίζα Σπονδυλική διάρθρωση Υπερτροφία ανάντης αρθρικής απόφυσης Εικόνα 3 Νεκροτομικό δείγμα σπονδυλικής στήλης ηλικιωμένου ατόμου. Παρατηρείται η φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων, η υπερτροφία της ανάντης αρθρικής απόφυσης και η στένωση μεσοσπονδύλιου τρήματος. ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ Οι πρωιμότερες μεταβολές στο πηκτοειδή πυρήνα και ινώδη δακτύλιο (Εικ. 4) Πηκτοειδής πυρήνας Μεσοσπονδύλιος δίσκος Ινώδης δακτύλιος Τελική πλάκα Εικόνα 4 Νεκροτομικό δείγμα μεσοσπονδυλίου δίσκου, νέου ατόμου.

5 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ πιθανόν είναι βιοχημικές και μπορεί να αποτελούν μέρος της διαδικασίας γήρανσης του ανθρώπου. Τραυματισμοί που προστίθενται σ αυτές τις μεταβολές επιταχύνουν την εκφύλιση. Συμπιεστικές κακώσεις που προκαλούν κατάγματα των τελικών πλακών της άνω και κάτω επιφανείας του σπονδυλικού σώματος μειώνουν τη διατροφή του μεσοσπονδυλίου δίσκου και προδιαθέτουν το δίσκο σε μελλοντικές ρήξεις των ινωδών δεσμίδων του (Εικ 5 α-β). Ζελετινώδης και σπογγώδης πηκτοειδής πυρήνας Εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος. Παρατηρείται η συρροή των ρωγμών του ινώδους δακτυλίου προς την οπίσθιοπλάγια περιοχή και η προβολή του δίσκου Ινώδης δακτύλιος Εικόνα 5α Εικόνα 5β Νεκροτομικά δείγματα Δίσκου- διαρθρώσεων, νέου (5α) και ηλικιωμένου (5β) ατόμου. Όπως είναι γνωστό οι δεσμίδες του ινώδους δακτυλίου διατάσσονται κατ αλλεπάλληλα στρώματα, με αντίθετη-εναλλασσόμενη μεταξύ τους κατεύθυνση. (Εικ 6 α-β-γ-δ) Εικόνα 6α Μεσοσπονδύλιος δίσκος. Παρουσιάζονται με ευκρίνεια οι ίνες του ινώδους δακτυλίου και ο προσανατολισμός τους. 51

6 52 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Πυρήνας Εικόνα 6β Δεσμίδες ινώδους δακτυλίου Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα περιβαλλόμενο από τον ινώδη δακτύλιο ο οποίος αποτελείται από ομόκεντρες δεσμίδες δακτυλοειδών ινών. Οι ίνες των γειτονικών δεσμίδων είναι προσανατολισμένες κατά αντίθετο κατεύθυνση. Εικόνα 6γ Οι ίνες έχουν προσανατολισμό 30 περίπου μοιρών σε σχέση με το επίπεδο του δίσκου. Οπίσθιος επιμήκης σύνδεσμος Πυρήνας Ινώδης δακτύλιος Χόνδρινη τελική πλάκα Πρόσθιος επιμήκης σύνδεσμος Δεσμίδες ινώδους δακτυλίου

7 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 53 Επί εκφυλίσεως του δίσκου τα στρώματα του ινώδους δακτυλίου διαχωρίζονται και υφίστανται περιφερικές ρήξεις. Μερικές από αυτές τις περιφερικές ρήξεις μπορεί να συνυπάρχουν σε μια περιοχή του ινώδους δακτυλίου και έτσι προκαλείται μια ακτινωτή ρήξη του δακτυλίου. Διαμέσου αυτής της ακτινωτής ρήξης του ινώδους δακτυλίου, υλικό από τον πηκτοειδή πυρήνα μπορεί να περάσει προς τα πίσω και να προκαλέσει την τυπική κήλη ή προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου. (Εικ 7 α-β-γ-δ) Δεσμίδες ινώδους δακτυλίου Πυρήνας Νεύρο Εικόνα 7α Διάγραμμα εγκάρσιας διατομής σπονδυλικής στήλης στο επίπεδο του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πίεση νωτιαίας ρίζας από προβολή (κήκη) του μεσοσπονδύλιου δίσκου Εικόνα 7β Διάγραμμα οβελιαίας διατομής σπονδυλικής μονάδας. Πίεση νωτιαίας ρίζας από προβολή (κήκη) του μεσοσπονδύλιου δίσκου

8 54 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Οβελιαία διατομή Εικόνες 7 Γ 7 Δ Αξονική διατομή Μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Παρατηρείται η προβολή (κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου). Η διαφορά που υφίσταται σε εγκάρσια διατομή στο σχήμα της άνω και κάτω επιφάνειας του οσφυϊκού σπονδύλου και στον προσανατολισμό των σπονδυλικών διαρθρώσεων μπορεί να καθορίσει την πιο πιθανή θέση που θα συμβεί η ακτινωτή ρήξη του δακτυλίου που είναι συνήθως οπισθιοπλάγια για τα ανώτερα οσφυϊκά επίπεδα και κεντρική για τα κατώτερα. Ακόμη και αν δεν συμβεί κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, τα πολλαπλά ρήγματα του ινώδους δακτύλιου προκαλούν εξασθένηση, περιφερειακή προβολή του δακτύλιου και μείωση του ύψους του μεσοσπονδύλιου δίσκου. (Εικ 8 α β)

9 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 55 Εκτεταμένη εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου Οπισθοπλάγια προβολή Εικόνα 8 Α Εικόνα 8 Β Περαιτέρω στένωση του δίσκου επέρχεται από μεταβολές του πηκτοειδούς πυρήνα, ο οποίος γίνεται από ζελατινώδης που είναι στην παιδική ηλικία, σε ινώδους σύστασης μάζα στην ώριμη ηλικία. Ο όγκος του μειώνεται λόγω απώλειας ύδατος και βλεννοπολυσακχαρίδων. Η εξέλιξη της ηλικίας και οι επαναλαμβανόμενες κακώσεις δημιουργούν ρήγματα στον ινώδη δακτύλιο σε οριζόντιο επίπεδο. Αυτή η βλάβη είναι γνωστή σαν εσωτερική διάσπαση. Αν σ αυτή τη φάση γίνει δισκογράφημα θα δείξει ότι α) η ενδοδισκική πίεση είναι μειωμένη, β) ότι μπορεί να μπουν μέσα στο δίσκο 0.5 έως 2.0 κ. Εκ. Σκιαγραφικής ουσίας και γ) ότι η σκιαγραφική ουσία διαχέεται μέσα σ όλο το δίσκο και εξέρχεται απ αυτόν. (Εικ 9 α-β-γ)

10 56 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Εικόνες 9 Α-Β-Γ Δισκογραφήματα των μεσοσπονδυλίων δίσκων της κατώτερης οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε ενήλικα. Στο δισκογράφημα, η διαγνωστική αξία ευρίσκεται κυρίως όχι από το σχήμα που θα πάρει η σκιαγραφική ουσία μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, αλλά στην αναπαραγωγή του πόνου του πάσχοντος και ακόμη σημαντικότερο είναι η μείωση εξάλειψη του πόνου του με την ταυτόχρονη έγχυση τοπικού αναισθητικού. Οστεόφυτα δημιουργούνται περιφερικά στα σπονδυλικά σώματα στα σημεία επαφής του ινώδους δακτύλιου. Με τη στένωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου ο χαλαρός πλέον ινώδης δακτύλιος που διατηρεί ακόμη σ ένα βαθμό την ελαστικότητα του προβάλλει προς τα έξω σ ένα τμήμα ή και σ ολόκληρη την περιφέρειά του, όπως το λάστιχο του αυτοκινήτου όταν η σαμπρέλα του χάνει τον υπό πίεση αέρα της.καθώς ο ινώδης δακτύλιος προβάλει προς τα έξω αποσπά το περιόστεο με το οποίο συμφύετε από την περιφέρεια των παρακειμένων σπονδυλικών σωμάτων. Ο χώρος που δημιουργείται από την απόσπαση του περιοστέου γρήγορα οστεοποιείται και έτσι σχηματίζονται τα οστεόφυτα στην περιφέρεια των σπονδυλικών σωμάτων μεταξύ των οποίων προβάλλει ο ινώδης δακτύλιος. (Εικ 10) Πρόσθια οστεόφυτα Εικόνa 10 Πλάγια ακτινογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης ατόμου ηλικίας 81 χρονών. Παρατηρείτε η δημιουργία προσθίως οστεοφυτών.

11 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 57 Το οστούν του σπονδυλικού σώματος, εκατέρωθεν του δίσκου στη περιοχή της τελικής πλάκας του σπονδυλικού σώματος γίνεται σκληρωτικό. Τα σπονδυλικά σώματα μεγαλώνουν βραδέως περιφερικά με την εξέλιξη της ηλικίας και μόνο, όμως αυτή η διόγκωση γίνεται εντονότερη με τα δημιουργημένα οστεόφυτα. ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ Τα τρία τμήματα του συμπλέγματος των τριών αρθρώσεων είναι στενά συνδεδεμένα και αλληλοεπηρεαζόμενα. Βλάβη της μιας άρθρωσης οδηγεί σε βλάβες και των άλλων δύο αρθρώσεων. Μια αναλογία αυτών των βλαβών μπορεί να γίνει προς τις συνδεσμικές βλάβες του γόνατος. Στο γόνατο όταν θα συμβεί χαλάρωση ή ρήξη ενός σταθεροποιητικού παράγοντα, ενός συνδέσμου στην προκειμένη περίπτωση, θα προκληθεί προοδευτικά χαλάρωση και άλλων συνδεσμικών σταθεροποιητικών στοιχείων. Με το πέρασμα του χρόνου θα επέλθει αυξημένη ανώμαλη κίνηση η οποία αρχικά θα είναι ασυμπτωματική. Αργότερα όμως η βλάβη του αρθρικού χόνδρου η υμενίτιδα της άρθρωσης και η ρήξη του μηνίσκου θα προκαλέσουν συμπτώματα. Κατά παρόμοιο τρόπο η απώλεια του χόνδρου της οπίσθιας σπονδυλικής διάρθρωσης, ή μείωση του ύψους του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή και τα δύο προκαλούν σχετική χαλάρωση και των άλλων συνδεσμικών σταθεροποιητικών παραγόντων του συμπλέγματος των τριών αρθρώσεων. Οι πιο συχνά υφιστάμενες εκφυλιστικές βλάβες είναι οι δύο κατώτερες οσφυϊκές σπονδυλικές μονάδες. Η κυριότερη αιτία αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η περιοχή αυτή, δηλαδή η κατώτερη οσφυϊκή, αποτελεί μια μεταβατική ζώνη μεταξύ του άκαμπτου-συμπαγούς ιερού οστού και της κινητής οσφυϊκής μοίρας. (Εικ 11) Πέταλο Ωχρός σύνδεσμος Κάτω αρθρική απόφυση Οσφυολαγόνιος σύνδεσμος Ιερολαγόνιος σύνδεσμος Εικόνa 11 Aνατομία της οσφυοϊερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

12 58 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Επιπλέον οι οπίσθιες σπονδυλικές διαρθρώσεις αυτών επιπέδων, δηλαδή του 4ου και 5ου οσφυϊκού και του 1ου ιερού σπονδύλου εμφανίζουν μικρότερο οβελιαίο προσανατολισμό στο χώρο σε σχέση με τους υπερκείμενους σπονδύλους και έτσι υφίστανται περισσότερες στροφικές καταπονήσεις. (Εικ 12 α β γ) Σπονδυλικός σωλήνας Εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος προβάλλον οπισθίω Σπονδυλική διάρθρωση Ωχρός σύνδεσμος Εικόνα 12 Α Νεκροτομικό δείγμα από σπονδυλικής στήλης ενήλικας ατόμου παρατηρείτε ότι ο προσανατολισμός των σπονδυλικών διαρθρώσεων ως προς το οβελιαίο επίπεδο περί τις 30 ο αμφοτεροπλεύρως. Εικόνα 12 Β Μαγνητική τομογραφία, αξονική λήψη στο επίπεδο της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Παρατηρείται ότι ο προσανατολισμός των σπονδυλικών διαρθρώσεων ως προς το οβελιαίο επίπεδο ένας 25 ο αριστερά 17 ο δεξιά. Εικόνα 12 Γ Μαγνητική τομογραφία αξονική λήψη στο επίπεδο 05-I1 ο προσανατολισμός της (Ap)σπονδυλικής διάρθρωσης 05-I1 ως προς το οβελιαίο επίπεδο είναι 65 ο και της δεξιάς 30 ο.

13 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 59 Σε μερικά άτομα το σύμπλεγμα των τριών αρθρώσεων του επίπεδου μπορεί να προστατεύεται αρκετά καλά από κάκωση ή εκφύλιση επειδή η θέση του συμπλέγματος είναι αρκετά χαμηλά, συγκεκριμένα βρίσκεται κάτω από τη αμφιλαγόνιο γραμμή και έχει σχετικά μεγάλες εγκάρσιες αποφύσεις ο Ο5 σπόνδυλος. Οι ισχυροί σύνδεσμοι που συνδέουν τον Ο5 σπόνδυλο προς τις λαγόνιες ακρολοφίες προστατεύουν αρκετά την άρθρωση. (Εικ 13 α β-γ) Οπίσθιος επιμήκης σύνδεσμος Οσφυολαγόνιος σύνδεσμος Ωχρός σύνδεσμος Άνω αρθρική απόφυση Πέταλο Κάτω αρθρική απόφυση Εικόνα 13 Α Ανατομία της οσφυοιερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ιερολαγόνιος σύνδεσμος Μεσοσπονδύλιο τρήμα Σπονδυλική διάρθρωση Σπονδυλικός σωλήνας Ωχρός σύνδεσμος Στένωση του μεσοσπονδύλιου τρήματος Πάχυνση του αρθρικού θυλάκου Εκφύλιση χαλάρωση των δεσμίδων του ινώδους δεματίου Υπερτροφία του ωχρού συνδέσμου Εικόνες 13 Β - Γ Μαγνητική τομογραφία-αξονική λήψη-της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης στο επίπεδο Β. Παρατηρείται ότι το μεσοσπονδύλιο τμήμα έχει φυσιολογικές διαστάσεις, γεγονός που επιτρέπει άνετη δίοδο του αγγειονευρώδους δεματίου. Γ. Παρατηρείται πάχυνση του αρθρικού θυλάκου, του ωχρού συνδέσμου χαλάρωση του υψηλούς δακτυλίου και στένωση του μεσοσπονδύλιου τμήματος.

14 60 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ Αυτή είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού στένωσης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, εκφύλισης της οπίσθιας διάρθρωσης και υπερξαρθρήματος. Κατ αυτή την κατάσταση υπάρχει σημαντική απώλεια αρθρικού χόνδρου από τις οπίσθιες αρθρώσεις και εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου γεγονότα που επιτρέπουν στον υπερκείμενο σπόνδυλο να γλιστρά προς τα εμπρός και πλάγια επί του υποκείμενου σπονδύλου, καθώς ο μεσοσπονδύλιος δίσκος στενεύει και οι δύο γειτονικοί σπόνδυλοι συμπλησιάζουν. (Εικ 14 α - β) Στένωση μεσοσπονδύλιου τρήματος Οστεόφυτα Εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση Μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας Εικόνα 14 Α Οβελιαία τομή. Παρατηρείται σπονδυλολίσθηση στο επίπεδο λόγω εκφυλίσεως του μεσοσπονδύλιου δίσκου και στένωση του μεσοσπονδύλιου τρήματος. Εικόνα 14 Β Μετωπιαία στεφανιαία τομή. Παρατηρείται σημαντική εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων κυρίως στα επίπεδα και δημιουργία οστεοφύτων στο κοίλο μέρος του σκολιωτικός κυρτώματος και πλαγιολίσθηση του 3ου επί του 4ου οσφυϊκού σπονδύλου.

15 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 61 Ο κεντρικός σπονδυλικός σωλήνας, τα πλάγια τμήματα αυτού όπως και τα μεσοσπονδύλια τρήματα στενεύουν, ιδιαίτερα στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της κάτω αρθρικής απόφυσης του υπερκείμενου σπονδύλου και του πίσω μέρους του σώματος του υποκείμενου σπονδύλου. (Εικ 15 α β) Εικόνες 15 Α-Β Τρισδιάστατος (3-D) αξονική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης Α. Μετωπιαία- στεφανιαία λήψη. Παρατηρείται εκφύλιση των σπονδυλικών διαρθρώσεων του επίπεδου Β. Οβελιαία λήψη. Παρατηρείται ολίσθηση του 4ου επί του 5ου οσφυϊκού σπόνδυλου. Στο επίπεδο Ο4-Ο5 που είναι το συνηθέστερο επίπεδο για την πρόκληση εκφυλιστικής σπονδυλολίσθησης, συμπιέζεται το πέμπτο οσφυϊκό νεύρο μεταξύ της κάτω αρθρικής απόφασης του Ο4 σπονδύλου που έχει ολισθήση προς τα εμπρός και του πίσω μέρους του σώματος του Ο5 σπονδύλου. (Εικ 16) Εικόνα 16 Μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής Μ,Σ.Σ-οβελιαία τομή. Παρατηρείται πρόσθια μετατόπιση κατά 20% του 4ου επί του 5ου οσφυϊκού σπόνδυλου.

16 62 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία ΠΛΑΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ Στην πλάγια σπονδυλική στένωση, στενεύει το πλάγιο τμήμα του σπονδυλικού σωλήνα και προκαλείται κατ αυτό τον τρόπο συμπίεση του νεύρου και πρόκληση συμπτωμάτων. Στην αρχή τα παθολογοανατομικά ευρήματα συνίστανται σε υπεξάρθρημα των οπίσθιων σπονδυλικών διαρθρώσεων και σε στένωση του μεσοσπονδύλιου διαστήματος. Λόγω του λοξού προσανατολισμού των αρθρικών επιφανειών των οπίσθιων αρθρώσεων, οι άνω αρθρικές επιφάνειες παρεκτοπίζονται προς τα πάνω καθώς προκαλείται υπεξάρθρημα της άρθρωσης. Η έκταση και η στροφή της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω παρεκτόπιση των άνω αρθρικών αποφύσεων. (Εικ 17 α β) Εικόνα 17 Α Θέση του αρθρικού θυλάκου σε κάμψη. Εικόνα 17 Β Σε έκταση, η άνω αρθρική απόφυση του υποκείμενου σπονδύλου παρεκτοπίζει προς τα εμπρός τον αρθρικό θύλακο προκαλώντας στένωση του μεσοπσονδύλιου τρήματος. Η οποιαδήποτε παγίδευση του νωτιαίου νεύρου είναι διακοπτόμενη ή υποτροπιάζουσα γι αυτό και η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυναμική πλάγια σπονδυλική στένωση.

17 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 63 Αργότερα καθώς η εκφύλιση των οπίσθιων αρθρώσεων και του μεσοσπονδύλιου δίσκου εξελίσσεται, δημιουργούνται οστεόφυτα γύρω από τις αρθρικές αποφύσεις και το δίσκο, ο θύλακος των αρθρώσεων παχαίνει και οι αρθρικές αποφύσεις διογκώνονται. Η κίνηση περιορίζεται έτσι ώστε η οποιαδήποτε καθήλωση-παγίδευση νωτιαίου νεύρου δεν επηρεάζεται από τις κινήσεις της Σπονδυλικής Στήλης και τότε η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται εγκατεστημένη πλάγια σπονδυλική στένωση. (Εικ 18) Οστεόφυτα Μεγάλη στένωση μεσοσπονδύλιου τρήματος Αρθρική σπονδυλική διάρθρωση Εικόνα 18 Αξονική τομογραφία Ο.Μ.Σ.Σ- αξονική τομή. Παρατηρείται η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα και των μεσοσπονδυλίων τμημάτων συνέπεια της δημιουργίας οστεοαρθριτικών και εκφυλιστικών εξεργασιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δύο ζεύγη νωτιαίων νεύρων μπορεί να παγιδευτούν σε κάθε ένα επίπεδο. Το ζεύγος των νεύρων που εξέρχεται στο επίπεδο της βλάβης μπορεί να παγιδευτεί μεταξύ των κορυφών των άνω αρθρικών αποφύσεων και των μίσχων του νευρικού τόξου. Συχνότερα συμβαίνει το ζεύγος των νευρών που βγαίνει ένα επίπεδο πιο κάτω από εκείνο της βλάβης να παγιδεύεται στις πλάγιες περιοχές του σπονδυλικού σωλήνα και στα σύστοιχα μεσοσπονδύλια τρήματα από τα διογκωμένα οστεόφυτα στην έσω μεριά της συστοίχου άνω αρθρικής απόφυσης.

18 64 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ Η στένωση του κεντρικού σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να είναι: α) Αναπτυξιακή ή επίκτητη. γ) Ισθμικής σπονδυλολίσθησης. β) Συνέπεια σπονδυλολίσθησης εκφυλιστικής αιτιο- δ) Εκφυλιστικής σκολίωσης ενηλίκων. λογίας. ε) Συγγενούς αιτιολογίας. Εικόνες 19 Α -Β Στένωση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης συγγενούς αιτιολογίας Α. Η προσθιοπίσθια, η εγκάρσια και η διάμετρος του σπονδυλικού σωλήνα είναι εξαιρετικά περιορισμένες από κατασκευής. Β. Έγιναν ακόμη μικρότερες από την δημιουργία εξελεκτικών οστεοφύτων.

19 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 65 Στο παρόν κείμενο, θα γίνει αναφορά σ ένα τύπο της επίκτητης κεντρικής σπονδυλικής στένωσης και συγκεκριμένα στην εκφυλιστική κεντρική στένωση. (Εικ 20α β-γ) Οπίσθια προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου Αρθρική υπερτροφία της σπονδυλικής διάρθρωσης Φυσιολογικός σπόνδυλος Στενωμένος σπόνδυλος Εικόνα 20 Α Προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου Υπερτροφία της σπονδυλικής διάρθρωσης Υπερτροφία του ωχρού συνδέσμου. Εικόνα 20 Β Αξονική τομογραφία αξονική λήψη σπονδυλικής στένωσης συγγενούς αιτιολογίας. Εικόνα 20 Γ Αξονική τομογραφία αξονική λήψη επίκτητης σπονδυλικής στένωσης. Παρατηρείται ότι οι αρθριτικές βλάβες των διαρθρώσεων του σπονδυλικού σώματος καθώς και η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

20 66 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Η διόγκωση των οστεόφυτων των κάτω αρθρικών αποφύσεων και η αντιδραστική πάχυνση των πετάλων προκαλεί στένωση του σπονδυλικού σωλήνα από πίσω. Ο σχηματισμός οστεοφύτων στις γωνίες των σπονδυλικών σωμάτων και η αντιδραστική διόγκωση των σωμάτων, στενεύει τον σπονδυλικό σωλήνα από εμπρός. Το αποτέλεσμα αυτών των επεξεργασιών μπορεί να είναι η δημιουργία ενός εξαιρετικά στενού, τριφυλοειδούς σχήματος σπονδυλικού σωλήνα, μέσα στον οποίο υπάρχει ο νωτιαίος μυελός, τα νεύρα και πλουσιότατο αγγειακό δίκτυο. Στις ακραίες καταστάσεις το μυελογράφημα μπορεί να δείξει πλήρη διακοπή της πορείας της σκιαγραφικής ουσίας στον υπαραχνοειδή χώρο. Ανάλογα ευρήματα προκύπτουν στον έλεγχο με μαγνητική τομογραφία. (Εικ 21 α-β) Εικόνα 21 Α - Β Μυελογραφία της Ο.Μ.Σ.Σ κατά Α.το μετωπιαίο και Β. οβελιαίο επίπεδο. Παρατηρείται η μεγάλη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στο επίπεδο όπου υφίσταται και εκφυλιστικής αιτιολογίας σπονδυλολίσθηση περίπου 10%. ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕ ΣΠΟΝΔΥΛΩΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ Μέχρι τώρα εξετάσθηκαν οι παθολόγο-ανατομικές μεταβολές που συμβαίνουν σε ένα σπονδυλικό επίπεδο και αφορούν το σύμπλεγμα των τριών αρθρώσεων. Θα διερευνηθούν τώρα οι εργασίες που συμβαίνουν σε πιο γενικευμένες βλάβες.

21 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 67 Κλινικές και πειραματικές παρατηρήσεις έχουν αποκαλύψει ότι μεταβολές της κινηματικής σ ένα σπονδυλικό επίπεδο λόγω μειωμένης κινητικότητας ή αστάθειας (πιθανότατα λόγω μυικής συνέργειας για αντιμετώπιση του πόνου) μπορεί να διοχετεύσει ανώμαλες δυνάμεις-φορτίσεις σε παρακείμενα επίπεδα τα οποία στη συνέχεια θα υποστούν εκφύλιση. Είναι γνωστό ότι σπονδυλοδεσία σ ένα επίπεδο μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση του άνωθεν κινητού επιπέδου, λόγω μεταφοράς δυνάμεων-φορτίων σ αυτό το επίπεδο. (Εικ22 α-β) Αστάθεια στο επίπεδο Εικόνα 22 α β Α. η ασθενής Μ.Λ 69 χρονών υποβλήθηκε σε σπονδυλοδεσία των επιπέδων με σύστημα διαυχενικών κοχλιών και ράβδων. Β. Λόγω μεταφοράς φορτίων στο υπερκείμενο της σπονδυλοδεσίας επίπεδο, προηγήθηκε εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου στο επίπεδο Ο2 Ο3 με συνέπεια να προκληθεί αστάθεια. Όπως θα αναφερθεί παρακάτω η εκτεταμένη εκφύλιση του συμπλέγματος των τριών αρθρώσεων προκαλεί μειωμένη κινητικότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κατευθύνονται μεγαλύτερες δυνάμεις προς το υπερκείμενο σύμπλεγμα των τριών αρθρώσεων με αποτέλεσμα αυτό το νέο επίπεδο να υφίσταται εκφύλιση. Σε κάθε νέο σπονδυλικό επίπεδο προκαλείται η ίδια διαδικασία όπως αυτή που ήδη περιγράφτηκε. Κατά συνέπεια μπορεί να προκληθεί σπονδύλωση σε πολλαπλά επίπεδα καθώς και σπονδυλική στένωση, λόγω της προοδευτικής επέκτασης της εκφύλισης από ένα επίπεδο στο επόμενο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί σπονδύλωση σε πολλαπλά επίπεδα λόγω ταυτόχρονης κάκωσηςφθοράς αυτών των επιπέδων.(εικ. 23 α-β-γ)

22 68 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία Μεσοσπονδύλιο τρήμα Μεσοσπονδύλιο τρήμα Οστεόφυτα Μεσοσπονδύλιο τρήμα Εικόνες 23 Α-Β-Γ Οστικά νεκροτομικά παρασκευάσματα ατόμων διαφορετικών υλικών. Παρατηρείται η στένωση των μεσοσπονδύλιων τμημάτων. Το τελικό στάδιο αυτής της εξέλιξης είναι η δημιουργία σοβαρής εκφυλιστικής βλάβης σ όλο το μήκος της οσφυϊκής μοίρας με κεντρική και πλάγια σπονδυλική στένωση σε κάθε επίπεδο και παγίδευση των νεύρων σε μερικά επίπεδα. (Εικ 24 α β γ - δ) Εικόνα 24 Α Ακτινογραφία κατά το μετωπιαίο επίπεδο. Παρατηρείτε έντονες οστεοαρθριτικές εκφυλιστικές βλάβες στα επίπεδα της Ο.Μ.Σ.Σ δημιουργία μεγάλων οστεφυτικών γεφυρών στο κοίλο μέρος του κυρτώματος και πλήρης εκφύλιση των συστοίχων μεσοσπονδυλίων δίσκων. Εικόνα 24 Β-Γ-Δ Μαγνητική τομογραφία Ο.Μ.Σ.Σ. σε άτομο με βαρεία οσφυϊκή σπονδυλική στένωση Η κομβολοειδής απεικόνιση της σκιαγραφικής ουσίας του μυεγραφήματος είναι εκδεικτική της μεγάλης στένωσης που υπάρχει σ όλα σχεδόν τα οσφυϊκά σπονδυλικά επίπεδα.

23 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 69 Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΦΥΪΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Η γνώση της φυσικής εξέλιξης της εκφύλισης της οσφυϊκής Μ.Σ.Σ. θα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψη όταν πρόκειται να εφαρμοσθεί αγωγή κατά τα διάφορα στάδια εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης. Η γνώση των κατωτέρων αναφερόμενων σταδίων βοηθά στο να εφαρμόζεται η καταλληλότερη θεραπεία για ένα έκαστο άτομο συνυπολογίζοντας το στάδιο της εκφυλιστικής διαδικασίας που βρίσκεται η σπονδυλική στήλη και ιδιαίτερα του συμπλέγματος των τριών αρθρώσεων. Οι εκφυλιστικές μεταβολές του συμπλέγματος των τριών αρθρώσεων εξελίσσονται διαμέσου τριών κλινικών σταδίων, τα οποία και αναμειγνύονται μεταξύ τους. ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Στην αρχή αυτού του σταδίου υπάρχουν περιορισμένα παθολογοανατομικά ευρήματα. Η υφιστάμενη βλάβη είναι τόσο ήπια, ώστε δύσκολα μπορεί να αποκαλυφθεί με τα υπάρχοντα διαγνωστικά μέσα. (Εικ 25 α β) Εικόνες 24 Α-Β Μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης οβελιαία λήψη ακολουθίας Τ1 και Τ2. Παρατηρείτε εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και οστικές μεταβολές στους εκατέρωθεν σπονδύλους (03-04). Τα παράπονα του ασθενούς είναι μέτρια και όχι συνεχή. Τα αντικειμενικά κλινικά σημεία είναι ήπια ή και απουσιάζουν. Η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετά αποτελεσματική και δεν υπάρχει ένδειξη για χειρουργική επέμβαση σ αυτό το στάδιο. Η φυσιοθεραπεία, τα manipulations και οι ασκήσεις του σώματος που ενισχύουν το μυϊκό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιβοηθητικές. Καταστάσεις-παθήσεις που εμφανίζονται σ αυτό το στάδιο της δυσλειτουργίας, φέρονται σαν σύνδρομο των οπισθίων αρθρώσεων, Lumbago και στροφικά διαστρέμματα.

24 70 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ Το ουσιαστικό πρόβλημα σ αυτό το στάδιο είναι η ανώμαλη κινητικότητα του σπονδυλικού επιπέδου δηλαδή η αστάθεια. Η κινητικότητα μπορεί να είναι ανώμαλη ως προς την ποιότητα ή την ποσότητα ή και ως προς τα δύο. (Εικ 25 α β) Εικόνα 25 Α-Β Προγχειρητικές πλάγιες ακτινογραφίες της Ο.Μ.Σ.Σ σε έκταση και κάμψη Ο.Μ.Σ.Σ. Παρατηρούνται οι μεταβολές της γωνίας της παρακειμένων σπονδύλων. Τα παράπονα του ασθενούς είναι εντονότερα και συχνότερα. Εμφανίζονται αντικειμενικά κλινικά και ακτινολογικά ευρήματα. Η συντηρητική θεραπεία εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική αλλά η χειρουργική θεραπεία μπορεί τώρα να είναι αναγκαία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη φυσιοθεραπεία, τους κηδεμόνες-ζώνες και τις ασκήσεις ενδυναμώσεων των μυών. Η χειρουργική θεραπεία όταν αυτήν κρίνεται αναγκαία, θα πρέπει κατά την άποψη πολλών χειρουργών να περιλαμβάνει πλην της αποσυμπιέσεως του νωτιαίου μυελού-νεύρων και τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. (Εικ 26 α-β-γ-δ-ε-ζ) Καταστάσεις-παθήσεις που ανήκουν σ αυτό το στάδιο είναι Δυναμική Πλάγια Σπονδυλική Στένωση και η Εκφυλιστική Σπονδυλολίσθηση.

25 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 71 Εικόνα 26 Α Αξονική τομογραφία (αξονική λήψη) Ο.Μ.Σ.Σ. παρατηρείτε η στένωση του σπονδυλικών σωλήνα και του μεσοσπονδυλίων τμήματος συνέπεια οστεοαρθριτικών βλαβών υπερτοφία του αθρικού θυλάκου και του ωχρού συνδέσμου. Εικόνα 265 Β-Γ-Δ Β. Εγχειρητική φωτογραφία του ασθενούς Ν.Β. ο οποίος έπασχε από διαλείπουσα χωλότητα συνέπεια οσφυϊκής σπονδυλική στενώσης Γ-Δ. Μετωπιαία και οβελιαία μετεγχειρητική ακτινογραφία του ίδιου ασθενούς. Η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης έχει γίνει με σύστημα διαυχενικών κοχλιών και ράβδων. Εικόνα 26 Ε-Ζ Α. Μαγνητική τομογραφία- οβελιαία λήψη. Παρατηρείτε σημαντική στένωση του μεσοσπονδύλιων διαστήματος και εκφύλισης του σύστοιχου δίσκου. Β. Κατά τη γενομένη χειρουργική επέμβαση, μετά την αφαίρεση των οπισθίων σπονδυλικών στοιχείων (πετάλων) και του σύστοιχου μεσοσπονδυλίου δίσκου, εγένοντο: 1) υποκατάσταση του δίσκου με εκπτυσσόμενο μεταλλικός εμφύτευμα (Β-Twin) με αυτήν την τεχνική διευρύνθηκε ο χώρος του μεσοσπονδυλίου τμήματος με αποτέλεσμα να διέρχονται άνετα πλέον το νεύρο αγγειακά στοιχεία.

26 72 ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ Διάγνωση & Θεραπεία ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Σαν αποτέλεσμα των σημαντικών εκφυλιστικών μεταβολών των οπίσθιων σπονδυλικών αρθρώσεων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων καθώς και του σχηματισμού οστεόφυτων προκαλείται μείωση της κινητικότητας του προσβεβλημένου σπονδυλικού επιπέδου και καθήλωση του παγιδευμένου νωτιαίου νεύρου. (Εικ 27 α β) Πρόσθια οστεόφυτα που «γεφυροποιούν» τα σπονδυλικά σώματα Αυτόματη «γεφυροποίηση» της διάρθρωσης λόγω αρθρικών εξεργασιών Εικόνες 27 α β Α. Πλάγια ακτινογραφία Ο.Μ.Σ.Σ. και Β. αξονική τομογραφία-αξονική λήψη- του ίδιου ατόμου. Προοδευτικά έχει επέλθει σταθεροποίηση της Ο.Μ.Σ.Σ., λόγω της δημιουργίας οστεοφύτων που «γεφυρώνουν» τους σπονδύλους. Μερικοί ασθενείς διαπιστώνουν αυτόματη βελτίωση των συμπτωμάτων τους λόγω μείωσης του ερεθισμού που υφίστανται τα νεύρα κατά το στάδιο της αστάθειας. Στο στάδιο της σταθεροποίησης τα ακτινολογικά ευρήματα είναι σαφή και συνήθως εντυπωσιακά. Η χρήση κηδεμόνων-ζωνών είναι περιττή. Εάν υπάρχουν ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας, η αποσυμπίεση και μόνον του νωτιαίου σάκου-νεύρων είναι αρκετή. Σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης δεν είναι αναγκαίο να γίνει κατ αυτό το στάδιο. Καταστάσεις-παθήσεις που ανήκουν σ αυτό το στάδιο είναι η Σταθερή Πλάγια Σπονδυλική Στένωση και η Κεντρική Στένωση. (Εικ 28 α-β-γ) Πέταλο Νωτιαίος σάκος Νωτιαία ρίζα Πέταλο Εικόνα 28α Σχεδιάγραμμα που δείχνει το νωτιαίο σάκο και τις σύστοιχες ρίζες μετά την αφαίρεση των πετάλων.

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΑΜΣΣ)

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΑΜΣΣ) ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΑΜΣΣ) Εκφυλιστική νόσος της ΑΜΣΣ Η διαδικασία εκφύλισης με την πάροδο της ηλικίας είναι συνάρτηση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Μ Π Ι Ε Σ Τ Ι Κ Ε Σ Μ Υ Ε Λ Ο Π Α Θ Ε Ι Ε Σ

Σ Υ Μ Π Ι Ε Σ Τ Ι Κ Ε Σ Μ Υ Ε Λ Ο Π Α Θ Ε Ι Ε Σ Σ Υ Μ Π Ι Ε Σ Τ Ι Κ Ε Σ Μ Υ Ε Λ Ο Π Α Θ Ε Ι Ε Σ Α. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ των σωμάτων των σπονδύλων. Ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω παραθέτω για σύγκριση μια φυσιολογική (αριστερά) με μια ε κ φ υ λ ι σ μ έ ν η ( δ ε ξ ι ά ) Σ π ο ν δ υ λ ι κ ή Σ τ ή λ η

Παρακάτω παραθέτω για σύγκριση μια φυσιολογική (αριστερά) με μια ε κ φ υ λ ι σ μ έ ν η ( δ ε ξ ι ά ) Σ π ο ν δ υ λ ι κ ή Σ τ ή λ η Εκφυλιστικη Νοσος Οσφυικης Μοιρας ΓΕΝΙΚΑ: Η εκφυλιστική νόσος συνήθως παρουσιάζεται σε πιο προχωρημένες ηλικίες και αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικάσίας εκφύλισης/ γήρανσης του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

ΦΥΣΙΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΦΥΣΙΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Α1-Α7 ΑΜΣΣ Μοίρες της ΣΣ Θ1-Θ12 ΘΜΣΣ Ο1-Ο5 ΟΜΣΣ Κόκκυγας Ι1-Ι5 Ιερά μοίρα Υπερηχογράφημα κύησης: Σπονδυλική στήλη εμβρύου Ανατομία ΑΜΣΣ Α1 άτλας Εγκάρσιο τρήμα Α4 εκ των άνω Σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Γεώργιος Σάπκας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης των ενηλίκων συνοδεύεται από σημαντικές εμβιομηχανικές και βιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αυχενικοί σπόνδυλοι 7 Θωρακικοί σπόνδυλοι 12 Οσφυϊκοί σπόνδυλοι 5 Ιερό οστό 5 συνοστεομένοι σπόνδυλοι Κόκκυγας Φυσιολογικά Κυρτώματα Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

13 Επιστημονική Συνάντηση Ρευματολόγων Βορειοδυτικής 21 & 22 Ιανουαρίου 2011, Μέτσοβο. Ο ρόλος της µαγνητικής τοµογραφίας στις σπονδυλοαρθροπάθειες

13 Επιστημονική Συνάντηση Ρευματολόγων Βορειοδυτικής 21 & 22 Ιανουαρίου 2011, Μέτσοβο. Ο ρόλος της µαγνητικής τοµογραφίας στις σπονδυλοαρθροπάθειες 13 Επιστημονική Συνάντηση Ρευματολόγων Βορειοδυτικής Ελλάδος 21 & 22 Ιανουαρίου 2011, Μέτσοβο Ο ρόλος της µαγνητικής τοµογραφίας στις σπονδυλοαρθροπάθειες Σε ασθενείς µε οροαρνητική σπονδυλαρθροπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Α. Μουλοπούλου ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Α. Μουλοπούλου ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Α. Μουλοπούλου ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Το σήμα στην Μαγνητική Τομογραφία Τ1 ακολουθία: το λίπος έχει το νερό έχει Τ2 ακολουθία: το νερό έχει Τ1 Τ2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ Κύρια αιτία ανικανότητας σε άτομα ηλικίας < 45 Τρίτη αιτία ανικανότητας σε άτομα ηλικίας > 45 Στην Ελλάδα ο πόνος στην μέση και στον αυχένα αποτελούν την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μία από της σημαντικότερες παθήσεις που αλλοιώνουν την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, στην ώριμη ηλικία, είναι και η σπονδυλική

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ . Σπονδυλική στήλη-περιγραφή οστών θωρακικού κλωβού και

Διαβάστε περισσότερα

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου)

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) 01/35 Το Ερειστικό Σύστημα αποτελείται από: 1. Τα Οστά 2. Τις Αρθρώσεις 3. Τους Συνδέσμους 02/35 ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ Σύνολο: 285 οστά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ Γεώργιος Σάπκας

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ Γεώργιος Σάπκας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ Γεώργιος Σάπκας ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ Η σπονδυλική στένωση μπορεί να χωριστεί σε δυο μεγάλες κατηγορίες, συγγενής και επίκτητη. Η συγ γενής μορφή μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ισχίου Labral Tear

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ισχίου Labral Tear Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ισχίου Labral Tear Τι είναι ο επιχείλιος χόνδρος; Ο επιχείλιος χόνδρος είναι µία δοµή από ινώδη ιστό που περιβάλλει κυκλοτερώς την κοτύλη την κοίλη δηλαδή αρθρική επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Σπονδυλόλυση και Σπονδυλολίσθηση: Δυο παθήσεις τις σπονδυλικής στήλης

Σπονδυλόλυση και Σπονδυλολίσθηση: Δυο παθήσεις τις σπονδυλικής στήλης Σπονδυλόλυση και Σπονδυλολίσθηση: Δυο παθήσεις τις σπονδυλικής στήλης Ποια είναι τα αίτια και πώς γίνεται η διάγνωση της σπονδυλόλυσης και της σπονδυλολίσθησης; Τρόποι αντιμετώπισης. Γράφει ο Αθανασάκης

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ώμου και Βλάβες SLAP

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ώμου και Βλάβες SLAP Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ώμου και Βλάβες SLAP Τι είναι οι σύνδεσμοι και ο επιχείλιος χόνδρος στον ώμο; Η γληνοβραχιόνια άρθρωση του ώμου είναι μία σφαιροειδής ενάρθρωση που σχηματίζεται από την

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες)

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες) ΡΑΧΗ Ι. Γενικά Α. Η ράχη αποτελείται από την οπίσθια επιφάνεια του σώµατος 1. Αποτελεί µυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορµού 2. Οστικά στοιχεία α. Σπόνδυλοι β. Κεντρικά τµήµατα των πλευρών γ. Άνω επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Η οστεοτομία είναι μια επέμβαση με την οποία ο χειρουργός διαχωρίζει το οστό (προκαλεί δηλαδή, τεχνικά κάταγμα). Στη συνέχεια επανατοποθετεί τα κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση )

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιµετώπιση Γ. Στράντζαλης Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισµός ΓΕΝΙΚΑ Η οσφυo-ισχιαλγία ή ο «πόνος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του γόνατος; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από το μηριαίο οστό και από την κνήμη. Τα άκρα των οστών

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Τι είναι οι μηνίσκοι του γόνατος; Οι μηνίσκοι του γόνατος είναι ινοχόνδρινοι δίσκοι σχήματος C οι οποίοι παρεμβάλλονται μεταξύ του μηριαίου και της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η σταθερότητα της ΣΣ επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μιας σειράς από ανατομικές δομές οι οποίες έχουν έτσι εξελιχθεί ώστε να ανθίστανται σε όλες τις δυνάμεις οι οποίες μπορεί δυνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1

Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1 Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1 Φυσιολογική λόρδωση Μεγαλύτερα σπονδυλικά σώματα Προσανατολισμός οπισθίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κινησιολογία Ενότητα 4: Κορμός σπονδυλική στήλη Αθανάσιος Τσιόκανος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ Σ.Σ.

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ Σ.Σ. ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ Σ.Σ. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Η κλινική εκδήλωση της δισκοκήλης μπορεί να είναι οξεία (ιστορικό τραυματισμού, τροχαίου ατυχήματος, μετά ανύψωση ή και έλξη βαρέων αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού

Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού Αρθρώσεις Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού Ανάλογα με το είδος αυτού του ιστού και τον τρόπο συμμετοχής του, καθορίζεται η κινητικότητα των οστών που συνδέονται.

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία ΑΜΣΣ. Α4 εκ των άνω Σώμα. Α1 άτλας. Εγκάρσιο τρήμα. Εγκάρσιο τρήμα σπονδυλική αρτ. & φλέβα. Νωτιαίος μυελός

Ανατομία ΑΜΣΣ. Α4 εκ των άνω Σώμα. Α1 άτλας. Εγκάρσιο τρήμα. Εγκάρσιο τρήμα σπονδυλική αρτ. & φλέβα. Νωτιαίος μυελός Τραύμα της ΑΜΣΣ Ανατομία ΑΜΣΣ Α1 άτλας Εγκάρσιο τρήμα Α4 εκ των άνω Σώμα οδόντας Α2 άξονας Νωτιαίος μυελός Εγκάρσιο τρήμα σπονδυλική αρτ. & φλέβα Ινιακή ατλαντο - αξονική ένωση Gerlock AJ, Heller RM, Kaye

Διαβάστε περισσότερα

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία)

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Τα νεογέννητα μωρά διαφέρουν από τους ενήλικες, ή ακόμα από τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 0903 «Κινησιολογία» 4η Διάλεξη: «Κορμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ

ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ Σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι σπουδαστές τις αιτίες των συχνότερων παθήσεων, και πως μπορούν να λειτουργούν προληπτικά με την σωστή εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΠΥΕΛΟΣ 1. Πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα, 2. Ιερό οστό, 3. Πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα, 4. Ηβική σύμφυση, 5. Λαγόνιο οστό, 6. Κόκκυγας, 7. 5ος οσφυϊκός σπόνδυλος, 8. Ιερολαγόνια άρθρωση,

Διαβάστε περισσότερα

«διάστρεμμα» - «Ro ΠΔΚ F+Pr» ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ 30/11/2013 6/52

«διάστρεμμα» - «Ro ΠΔΚ F+Pr» ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ 30/11/2013 6/52 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ - ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 «διάστρεμμα» - «Ro ΠΔΚ F+Pr» ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ Δρ. Νικόλαος Γκουγκουλιάς Ορθοπαιδικός Χειρουργός Consultant

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Δρ. Π. Κωνσταντινίδης Η Μαγνητική Τοµογραφία της σπονδυλικής στήλης αποτελεί εδώ και χρόνια την κορυφαία µέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. Δ. Τσίντζας, Γ. Γερνάς, Π.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. Δ. Τσίντζας, Γ. Γερνάς, Π. Σχήμα 1: Η πορεία του Παρουσίαση Περιστατικού Εικ. 2: Πτερυγοειδής (ΑΡ) ωμοπλάτη Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής. Το παραπληρωματικό νεύρο, που είναι ένα κυρίως κινητικό νεύρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΠΔΚ ΠΔΚ ΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΥΠΑΣΤΡΑΓΑΛΙΚΗ ΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΕΣΩ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΠΔΚ ΠΔΚ ΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΥΠΑΣΤΡΑΓΑΛΙΚΗ ΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΕΣΩ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΠΔΚ ΠΔΚ ΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΗΛΙΚΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ BASKET BALL VOLLEY BALL ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΥΨΟΣ ΧΟΡΟΣ ΥΠΑΣΤΡΑΓΑΛΙΚΗ ΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΠΔΚ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΟΜΣΣ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΗΣΗ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ)

ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΟΜΣΣ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΗΣΗ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ) ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ, ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΟΜΣΣ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΗΣΗ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ) 10 Ευθύµιος Σαµολαδάς Α. ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ Α.1 Οσφυαλγία Είναι σύµπτωµα πολλών παθήσεων που περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

Όγκοι της Σπονδυλικής Στήλης Εισαγωγή Ανατομία

Όγκοι της Σπονδυλικής Στήλης Εισαγωγή Ανατομία Όγκοι της Σπονδυλικής Στήλης Εισαγωγή Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) αποτελούν παθολογικές νοσολογικές οντότητες με μη ελεγχόμενο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Μπορεί να είναι όγκοι βραδείας ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΩΝ Το κεντρικό τμήμα ευρίσκεται σε κάμψη απαγωγή έξω στροφή (λαγονοψοϊτης- απαγωγείς,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 58 Δ. Τσίντζας, Γ. Γερνάς, Π. Πλυτά Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Κ.Α.Φ.Κ.Α.) Αμφιλοχίας. Εισαγωγή Το παραπληρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ;

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από την ένωση δύο οστών, της κνήμης και μηριαίου ( βλέπε ανατομία γόνατος). Μεταξύ των δύο οστών υπάρχουν δύο στρογγυλοί δίσκοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Νικόλαος Σεκούρης, Ορθοπαιδικός - Χειρουργός

Γράφει: Νικόλαος Σεκούρης, Ορθοπαιδικός - Χειρουργός Γράφει: Νικόλαος Σεκούρης, Ορθοπαιδικός - Χειρουργός Η κήλη του δίσκου μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο στην μέση. Συχνά η κήλη μπορεί να πιέζει κάποιες νευρικές ρίζες και να προκαλεί πόνο και στα άκρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΓΕΝΙΚΑ: Αποτελούν τη μειονότητα των όγκων που απαντώνται στη σπονδυλική στήλη, καθότι οι περισσότεροι είναι αποτέλεσμα μεταστατικής νόσου ή συστηματικής παθήσεως (μυέλωμα,

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιοπαθογένεια & διαγνωστική προσέγγιση της οστεοαρθρίτιδας του σκύλου & της γάτας

Αιτιοπαθογένεια & διαγνωστική προσέγγιση της οστεοαρθρίτιδας του σκύλου & της γάτας Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος Παράρτημα Κρήτης 2007 Αιτιοπαθογένεια & διαγνωστική προσέγγιση της οστεοαρθρίτιδας του σκύλου & της γάτας Νικήτας Ν. Πράσινος Επίκουρος Καθηγητής Μονάδα Χειρουργικής &

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Ο.Μ.Σ.Σ. ΙΕΡΟ - ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Ο.Μ.Σ.Σ. ΙΕΡΟ - ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Ο.Μ.Σ.Σ. ΙΕΡΟ - ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ π - ο προβολή Ο.Μ.Σ.Σ. ύπτιος κάμψη γονάτων ισχίων οσφυϊκής λόρδωσης Π.Α.Λ.Α. ισαπέχουν από τραπέζι (όχι στροφή) προστασία γονάδων επικέντρωση:

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Ανατομική της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η ποδοκνημική άρθρωση είναι η άρθρωση που σχηματίζεται στη θέση σύνδεσης τριών οστών: του κάτω άκρου της περόνης προς τα έξω

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Το σύνδροµο του καρπιαίου σωλήνα είναι µία συνήθης αιτία πόνου και διαταραχής της αισθητικότητας στα χέρια. Οφείλεται σε πίεση του µέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του ώμου; Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την σύνδεση τριών οστών: του βραχιονίου, της ωμοπλάτης και της κλείδας.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ. Μηχανικού τύπου Φλεγμονώδους τύπου

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ. Μηχανικού τύπου Φλεγμονώδους τύπου ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ Μηχανικού τύπου Φλεγμονώδους τύπου Σπονδυλαρθρίτιδες Σπονδυλαθρίτιδες (SpA) οικογένεια διαταραχών που μοιράζονται κοινά κλινικά, ακτινολογικά και γεννετικά στοιχεία Ρευματολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ. Ασθενέστερο Επίπεδο. 08/Φεβ/2013 ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ. Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πολυκλινική Λευκωσίας ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ NAHEMSON

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ. Ασθενέστερο Επίπεδο. 08/Φεβ/2013 ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ. Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πολυκλινική Λευκωσίας ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ NAHEMSON ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πολυκλινική Λευκωσίας ΟΡΙΣΜΟΣ Πόνος στην οσφυϊκή χώρα οποιασδήποτε αιτιολογίας. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ Δεύτερη σε συχνότητα αιτία επίσκεψης στον γιατρό. Πρώτη αιτία αποχής από

Διαβάστε περισσότερα

1.1. ΙΑΦΟΡΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ Ψωριασική αρθρίτιδα, διαβρωτική οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα.

1.1. ΙΑΦΟΡΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ Ψωριασική αρθρίτιδα, διαβρωτική οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα. 1.1 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΛΙΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Άνδρας 37 ετών με οιδηματώδη δάκτυλα χεριών. ΕΙΚΟΝΑ 1.1 ΕΥΡΗΜΑΤΑ Οπισθιοπρόσθια (ΟΠ) ακτινογραφία άκρων χεριών. Στο αριστερό άκρο χέρι, η διόγκωση των μαλακών μορίων σαν

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα

Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα Εισαγωγή Σχηµατισµός Κλάδοι του Οσφυϊκού Πλέγµατος Μηριαίο Νεύρο (Ο2-Ο4) Εισαγωγή Η κινητικότητα και η γενική αισθητικότητα του κάτω άκρου εξυπηρετούνται από τους τελικούς κλάδους

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις & Αντιθέσεις στην Ιατρική. Παντελής Κρανιώτης Ακτινολόγος, Επ. Επιμελητής Β Κλινικό Εργαστήριο Ακτινολογίας ΠΓΝ Πατρών, Ρίο

Θέσεις & Αντιθέσεις στην Ιατρική. Παντελής Κρανιώτης Ακτινολόγος, Επ. Επιμελητής Β Κλινικό Εργαστήριο Ακτινολογίας ΠΓΝ Πατρών, Ρίο Θέσεις & Αντιθέσεις στην Ιατρική Παντελής Κρανιώτης Ακτινολόγος, Επ. Επιμελητής Β Κλινικό Εργαστήριο Ακτινολογίας ΠΓΝ Πατρών, Ρίο CT vs MRI Οξεία οσφυαλγία (με ή χωρίς ριζιτική συνδρομή)* Πολύ συχνό πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΣΤΑ (ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ ΙΕΡΟ) ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ Μεγαλύτεροι σε μέγεθος και όγκο, με κοντούς και παχείς αυχένες, ευρύτερες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Τι είναι ο υδροκέφαλος παθολογική αύξηση της ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός της κρανιακής κοιλότητας που αντανακλά σε αύξηση των διαστάσεων των κοιλιών του εγκεφάλου. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤIBΟΥ

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤIBΟΥ 25 KEΦΑΛΑΙΟ Γ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤIBΟΥ Π.Ι. ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΙΤΗΣ Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) στους αθλητές είναι η τρίτη σε συχνότητα αιτία κακώσεων της ΣΣ, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Τι είναι ο αρθρικός χόνδρος; Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας στιλπνός, ομαλός, λείος και ανάγγειος ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Οι περισσότεροι όγκοι όπως προαναφέθηκε είναι μεταστατικής αιτιολογίας. Οι στόχοι της θεραπείας εδώ είναι κυρίως η στήριξη, η ανακούφιση απο τον πόνο και η αποσυμπίεση

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στάσης. Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών

Αξιολόγηση στάσης. Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών Αξιολόγηση στάσης Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών Εικόνα 1. Τυπικές όρθιες στάσεις. Τέλια όρθια στάση (Α), κυφω-λορφωτική στάση (Β), στάση επίπεδης ράχης (C) & χαλαρή στάση (D). Τέλεια όρθια

Διαβάστε περισσότερα

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη βιολογική μηχανική Κεφάλαιο 2 Εκβιομηχανική των οστών Οι διαφάνειες που ακολουθούν Η ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Για να περιγράψουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

Βλάβες του Ανώτερου Τμήματος του Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβες SLAP)

Βλάβες του Ανώτερου Τμήματος του Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβες SLAP) Βλάβες του Ανώτερου Τμήματος του Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβες SLAP) Τι είναι η βλάβη SLAP; Η βλάβη SLAP συνίσταται σε ρήξη του ανώτερου τμήματος του επιχείλιου χόνδρου στην ωμογλήνη. Ο όρος SLAP σχηματίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Παθήσεις & παραµορφώσεις θωρακικής µοίρας σπονδυλικής στήλης Ευδ. Μπίλλη Υπεύθυνη Μαθήµατος Κλινική Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία ΙΙ

Παθήσεις & παραµορφώσεις θωρακικής µοίρας σπονδυλικής στήλης Ευδ. Μπίλλη Υπεύθυνη Μαθήµατος Κλινική Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία ΙΙ Παθήσεις & παραµορφώσειςθωρακικής µοίραςσπονδυλικήςστήλης Ευδ. Μπίλλη Υπεύθυνη Μαθήµατος Κλινική Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία ΙΙ Παθήσεις & παραµορφώσεις θωρακικήςµοίρας Σκολίωση Νόσο Scheuermann Αγκυλοποιητική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής. Λειτουργική ανατομική των κάτω άκρων - Ισχίο

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής. Λειτουργική ανατομική των κάτω άκρων - Ισχίο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής Λειτουργική ανατομική των κάτω άκρων - Ισχίο Ανώνυμα οστά (συνένωση των λαγόνιο, ισχιακού και του ηβικού οστού) Ιερό οστό Άνω λαγόνια άκανθα Κάτω λαγόνια

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας Ο πατέρας της Οστεοπαθητικής Dr A. T. Still, διατύπωσε την άποψη στις αρχές του 20ου αιώνα ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΥΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ 2. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

MRI ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ

MRI ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ MRI ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ Η παθολογία της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι αρκετά συχνή και αφορά ως επί των πλείστων κακώσεις που οδηγούν σε οξείες ή χρόνιες καταστάσεις. Απλά διαστρέμματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ Σε ποιούς ασθενείς µε τι µακροχρόνια αποτελέσµατα. Νικ. Λάγιος Χειρ. Ορθοπαιδικός Διευθυντής Α Ορθοπαιδικής Κλινικής Ι ΙΑΣΩ GENERAL ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΥΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ & ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ. Ανδρέας Παναγόπουλος Λέκτορας Ορθοπαιδικής Πανεπιστήμιο Πατρών

ΤΡΑΥΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ & ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ. Ανδρέας Παναγόπουλος Λέκτορας Ορθοπαιδικής Πανεπιστήμιο Πατρών ΤΡΑΥΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ & ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ Ανδρέας Παναγόπουλος Λέκτορας Ορθοπαιδικής Πανεπιστήμιο Πατρών Ανατομία ΑΜΣΣ Ανατομία ΘΜΣΣ Ανατομία ΟΜΣΣ Ανατομία ΣΣ Η αρχική κάκωση ειναι καθοριστική

Διαβάστε περισσότερα

11/6/2015 TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ. Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Εισαγωγικά στοιχεία

11/6/2015 TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ. Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Εισαγωγικά στοιχεία TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού Σπονδυλική στήλη: 7 αυχενικοί, 12 θωρακικοί, 5 οσφυϊκοί, 5 ιεροί και 4-5 κοκκυγικοί

Διαβάστε περισσότερα

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου 5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ H άρθρωση του ώμου Μαθητής Μ. Γεώργιος Ανατομία ώμου Τα κύρια οστά του ώμου είναι το βραχιόνιο και η ωμοπλάτη.η αρθρική κοιλότητα προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ Του Δρ. Κωνσταντίνου Δ. Στρατηγού Δ/ντού Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

US Αγκώνα: Πότε και γιατί πραγματοποιείται. Αθηνά Π. Πλάγου Ακτινοδιαγνώστρια

US Αγκώνα: Πότε και γιατί πραγματοποιείται. Αθηνά Π. Πλάγου Ακτινοδιαγνώστρια US Αγκώνα: Πότε και γιατί πραγματοποιείται Αθηνά Π. Πλάγου Ακτινοδιαγνώστρια Υπερηχογράφημα αγκώνα Πότε χρησιμοποιείται: Συλλογή υγρού στην άρθρωση και τους θυλάκους Βλάβες τενόντων Βλάβες συνδέσμων Ανωμαλίες

Διαβάστε περισσότερα

Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης Ινιακό οστό Σπονδυλικές & κρανιοσπονδυλικές διαρθρώσεις. Παρουσίαση: Πιάγκου Μάρα

Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης Ινιακό οστό Σπονδυλικές & κρανιοσπονδυλικές διαρθρώσεις. Παρουσίαση: Πιάγκου Μάρα Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης Ινιακό οστό Σπονδυλικές & κρανιοσπονδυλικές διαρθρώσεις Παρουσίαση: Πιάγκου Μάρα Άθροισμα βραχέων οστών - 33-34 σπόνδυλοι στο ραχιαίο τμήμα μέσου επιπέδου κορμού 24 κινητοί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Ο εγκέφαλος αρδεύεται από : 1. Τις δύο έσω καρωτίδες και τους κλάδους τους 2. Τις δύο σπονδυλικές αρτηρίες και τους κλάδους τους Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Σοφία Λαφογιάννη 1, Χαρίκλεια Λούπα 2.

Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Σοφία Λαφογιάννη 1, Χαρίκλεια Λούπα 2. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑΣ (Charcot) ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΝΣ) ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Είναι το πιο ουραίο τμήμα του Κ.Ν.Σ. Εκτείνεται από τη βάση του κρανίου μέχρι τον 1 ο οσφυϊκό

Διαβάστε περισσότερα

1. Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία

1. Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΟΣΤΕΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Παρατηρήσεις : 1) Για όλα τα εμφυτεύματα της σπονδυλικής στήλης είναι απαραίτητη η διάθεση των κατάλληλων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ 1. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΑΛΤΗΡΕΣ 2. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΧΗΛΟ 3. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΠΙΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ MD PhD FESC ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ MD PhD FESC ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ MD PhD FESC ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 DECLARATION OF INTEREST NONE (Not disclosures)

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ζωή με Οσφυαλγία μη Ειδικής Αιτιολογίας»

«Η Ζωή με Οσφυαλγία μη Ειδικής Αιτιολογίας» Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Τα γόνατα παίζουν σηµαντικό ρόλο στη στήριξη και στη βάδιση µας. Καθηµερινά επιβαρύνονται προκειµένου να ανταπεξέλθουν στις διάφορες καταπονήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηρόςβ βββ. Επιγο νατίδα. Έσω πλάγιος σύνδεσμος Έσω. Κνήμη βββββ

Μηρόςβ βββ. Επιγο νατίδα. Έσω πλάγιος σύνδεσμος Έσω. Κνήμη βββββ ΦΥΣΙΟ - ΓΟΝΑΤΟ Πρόσθιος χιαστός Έξω πλάγιος σύνδεσμος Έξω μηνίσκος Μηρόςβ βββ Επιγο νατίδα Οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος Αρθρικός χόνδρος Έσω πλάγιος σύνδεσμος Έσω μηνίσκος Κνήμη βββββ Περόνη ββββ Ανατομία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Η ανάπτυξη φλεγμονής στο διαβητικό άκρο πόδα αποτελεί μια από τις συχνότερες

Διαβάστε περισσότερα

Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες

Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες Τι είναι Πλατυποδία; Πλατυποδία είναι η απουσία καμάρας στο πέλμα του ποδιού που μπορεί να εμφανιστεί σε μικρά παιδιά και σε ενήλικες. Όταν το παιδί ή ο ενήλικας στέκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΒΛΑΙΣΟΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ. 06/Φεβ/2013 ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ ΒΛΑΙΣΟΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ I.

ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΒΛΑΙΣΟΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ. 06/Φεβ/2013 ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ ΒΛΑΙΣΟΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ I. ΒΛΑΙΣΟ ΔΡ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 1 2 ΒΛΑΙΣΟ I. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΒΛΑΙΣΟ II. ΜΕΡΟΣ ΑΛΛΟΥ ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Γενικευμένης Χαλάρωσης Συνδέσμων Νευρολογικής ή Μυϊκής Πάθησης Γενετικής

Διαβάστε περισσότερα

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων 01/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ 02/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ Οστά της Ζώνης του Ώμου 1. Ωμοπλάτη (scapula) _Τριγωνικό οστό _Συνδέεται με την κλείδα με το ακρώμιο. 2. Κλείδα (clavicle) _Με το ένα άκρο της

Διαβάστε περισσότερα

Bλάβες αρθρικού χόνδρου και σύγχρονες θεραπείες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 02 Ιούλιος :04

Bλάβες αρθρικού χόνδρου και σύγχρονες θεραπείες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 02 Ιούλιος :04 Γράφει: Δρ. Νικόλαος Πισκοπάκης MD, PhD, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Δ/ντής Ορθοπεδικής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Τι είναι ο αρθρικός

Διαβάστε περισσότερα

Απεικόνιση ΚΝΣ (ΙΙΙ) Α. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ agouliam@med.uoa.gr

Απεικόνιση ΚΝΣ (ΙΙΙ) Α. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ agouliam@med.uoa.gr Απεικόνιση ΚΝΣ (ΙΙΙ) Α. Δ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ agouliam@med.uoa.gr Σπονδυλική Στήλη (ΣΣ) και Νωτιαίος Μυελός (ΝΜ) ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΣΣ - ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ Απλές ακτινογραφίες Υπολογιστική τομογραφία Μαγνητική τομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Ρευματολογία. Ψωριασική Αρθρίτιδα. Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας

Ρευματολογία. Ψωριασική Αρθρίτιδα. Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας Ρευματολογία Ψωριασική Αρθρίτιδα Στέφανος Πατεράκης Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσ/πείας Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα; Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Οι επιπλοκές του διαβήτη στον άκρο πόδα αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες: νοσηρότητας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι Μάθημα 1ο ΘΩΡΑΚΑΣ ΚΟΙΛΙΑ ΠΥΕΛΟΣ-ΠΕΡΙΝΕΟ ΡΑΧΗ Ροβίθης Μιχαήλ 500 Π.Χ Εισαγωγή στην Ανατομία 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης Ανά----- τομή Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Temporomandibular Dysfunction: Considerations in the Surgical- Orthodontic Patient M. Tucker, W. Proffit. Παρουσίαση Αργυρώ Κεχαγιά

Temporomandibular Dysfunction: Considerations in the Surgical- Orthodontic Patient M. Tucker, W. Proffit. Παρουσίαση Αργυρώ Κεχαγιά Temporomandibular Dysfunction: Considerations in the Surgical- Orthodontic Patient M. Tucker, W. Proffit Παρουσίαση Αργυρώ Κεχαγιά Σκοπός Να μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στις συγκλεισιακές ανωμαλίες & στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θυρεοειδής χόνδρος Κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΤΡΑΧΕΙΑ Κρικοειδής χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΑΗΛΙΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΟΝΤΑΜΠΑΣΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΝΩΣΣΟΥ 236 -ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΤΗΛ 2810 327988 6937 363 880 Η αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΙΟ ΠΟΔΙ?

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΙΟ ΠΟΔΙ? ΕΙΔΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Υπάρχει λύση; Δρ. Νικόλαος Γκουγκουλιάς ΡΑΙΒΟΤΗΤΑ ΒΛΑΙΣΟΤΗΤΑ ΡΑΙΒΟΤΗΤΑ ΒΡΑΧΥΝΣΗ ΙΠΠΟΠΟΔΙΑ ΚΟΙΛΟΠΟΔΙΑ Ορθοπαιδικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Σκολίωση Ενηλίκων: Αξιολόγηση, Πρόγνωση και Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση

Σκολίωση Ενηλίκων: Αξιολόγηση, Πρόγνωση και Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση Σκολίωση Ενηλίκων: Αξιολόγηση, Πρόγνωση και Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση Νίκος Καραβίδας, PT, MSc Schroth BSPTS Instructor SEAS Therapist Schroth Best Practice Therapist McKenzie Therapist MSc Sports

Διαβάστε περισσότερα

Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης.

Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης. Πυρήνες οστέωσης παιδικου σκελετου. Χρόνοι εμφάνισης. Κωτούλα Αγορίτσα, Ιατρος ακτινολόγος, Επιμελήτρια Β Ακτινολογικό Εργαστήριο Νοσοκομείου Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, Θεσ/νίκης Τα οστά σχηματίζονται με δύο τρόπους:

Διαβάστε περισσότερα