ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ"

Transcript

1 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

2 Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Ερευνητική εργασία στο πλαίσιο του project Η αναζήτηση της Μαθηματικής Αλήθειας Α Λυκείου Σχολικό έτος

3 Οι Ομάδες Εργασίας Ο Τόλης και τα Πειραματόζωα ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΘΕΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Mathematica ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΓΑΒΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ Οι Πιγκουίνοι ΜΥΡΩΔΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΔΕΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Οι Μούσες των Μαθηματικών ΠΟΥΛΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΣ ΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΕΛΕΠΗ ΣΟΥΣΑΝΝΑ ΤΣΑΛΚΙΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΦΟΛΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Σχεδιασμός γραφικών ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ Υπ. Καθηγητής ΝΙΚΟΣ ΤΕΡΨΙΑΔΗΣ Μαθηματικός

4 Η ερευνητική εργασία Στο πλαίσιο του project με θέμα την Αναζήτηση της μαθηματικής αλήθειας που πραγματοποιήθηκε στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τη σχολική χρονιά , κάναμε μία προσπάθεια να διερευνήσουμε ερωτήματα που σχετίζονται με τη φύση της μαθηματικής αλήθειας και την εγκυρότητα των μαθηματικών προτάσεων. Τα μαθηματικά αντικείμενα, υπάρχουν σε έναν δικό τους κόσμο ιδεών, έξω από τον άνθρωπο ή είναι επινοήσεις και κατασκευές του ανθρώπινου πολιτισμού; Οι μαθηματικές ιδέες ανακαλύπτονται ή επινοούνται; Η μαθηματική επιστήμη είναι κατοχυρωμένη στην κοινή συνείδηση ως μία επιστήμη απόλυτη που τα συμπεράσματά της αποτελούν αλήθειες αιώνιες, οριστικές, αδιάψευστες και κατά συνέπεια στατικές. Η ιδεαλιστική άποψη του Πλάτωνα, ότι τα μαθηματικά αντικείμενα ζουν σε έναν δικό τους τέλειο κόσμο και ότι τα αντικείμενα του πραγματικού κόσμου δεν είναι παρά ατελείς προσεγγίσεις τους, είναι ιδιαίτερα ελκυστική και πολύ διαδεδομένη ακόμη και σήμερα. Αυτή η γνώμη για τη φύση των μαθηματικών, επιβάλλει και μία αντίστοιχη ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο άνθρωπος να προσεγγίσει τη γνώση. Αυτή η φύση των μαθηματικών αντικειμένων συνεπάγεται ότι οι μαθηματικές ιδέες είναι έμφυτες στον ανθρώπινο νου και ο άνθρωπος μπορεί να προσεγγίσει τη γνώση μέσα από μία διαδικασία ανακάλυψης των ιδεατών μαθηματικών οντοτήτων. Όμως, η εξέλιξη της επιστήμης έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την εγκυρότητα της παραπάνω άποψης και έχει πυροδοτήσει νέες οπτικές για να γίνει δυνατό να εξηγηθούν οι αντιφάσεις που δημιουργούνται μεταξύ των κατεστημένων φιλοσοφικών ιδεών και των νέων επιστημονικών εξελίξεων. Υπάρχουν επιστήμονες και φιλόσοφοι που αντιμετωπίζουν με μία άλλη ματιά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται η επιστημονική γνώση. Υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι μαθηματικές αλήθειες δεν είναι οριστικές ούτε απόλυτες, είναι διαψεύσιμες και σχετικές και κατά συνέπεια είναι δυναμικές, καταρρίπτονται και αντικαθίστανται από νέες. Υπάρχουν μαθηματικές ιδέες που διδασκόμαστε στη σχολική ύλη, οι οποίες φαντάζουν τόσο αυτονόητες που κανείς δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να διερωτηθεί για την εγκυρότητά τους. Μαθηματικές προτάσεις που διατυπώθηκαν από τον Ευκλείδη, όπως οι παρακάτω: Μία ευθεία μπορεί να προεκταθεί απεριόριστα προς τις δύο κατευθύνσεις της. Από ένα σημείο εκτός ευθείας διέρχεται μοναδική παράλληλη στην ευθεία. Το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου είναι ίσο με δύο ορθές ή 180 μοίρες. θα τις θεωρούσαμε αδιαμφισβήτητα ορθές γιατί συμφωνούν με την εμπειρία μας.

5 Η αντίληψη ότι ο χώρος επεκτείνεται ευθύγραμμα, ομοιόμορφα και απεριόριστα προς όλες τις κατευθύνσεις, που κρύβεται στο υπόβαθρο της γεωμετρίας του Ευκλείδη, είναι τόσο ισχυρή, ώστε πολλούς αιώνες αργότερα, ο Γερμανός φιλόσοφος Immanuel Kant θεώρησε θεμελιώδες ότι ο χώρος είναι a-priori ευκλείδειος. Ευκλείδεια και σφαιρική γεωμετρία Εμείς, λοιπόν, πειραματιστήκαμε στην επιφάνεια της σφαίρας για να διερευνήσουμε την απόλυτη ισχύ προφανών προτάσεων όπως οι παραπάνω. Η γεωμετρία δύο διαστάσεων του Ευκλείδη πραγματοποιείται στο επίπεδο, το οποίο είναι μία επιφάνεια άπειρη και απεριόριστη, δηλαδή χωρίς όρια. Αντίστοιχα, η σφαιρική γεωμετρία δύο διαστάσεων υλοποιείται στην επιφάνεια της σφαίρας, μία επιφάνεια που είναι σαφώς πεπερασμένη και ταυτόχρονα απεριόριστη, αφού είναι γεγονός ότι δεν έχει όρια.

6 Ήδη παρατηρούμε ότι οι έννοιες άπειρη και απεριόριστη που εύκολα θα υποστηρίζαμε ότι είναι ταυτόσημες, δεν είναι ταυτόσημες όταν αναφερόμαστε στην επιφάνεια της σφαίρας. Είναι λοιπόν δυνατόν να υπάρχει μία επιφάνεια πεπερασμένη και ταυτόχρονα χωρίς όρια. Η έννοια του σημείου είναι ταυτόσημη στην επίπεδη και στη σφαιρική γεωμετρία, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την έννοια της ευθείας. Η ευθεία στην Ευκλείδεια γεωμετρία υλοποιεί την έννοια της συντομότερης διαδρομής ανάμεσα σε δύο σημεία Α και Β και όπως είδαμε παραπάνω, μπορεί να επεκταθεί απεριόριστα προς τις δύο κατευθύνσεις της. Για να αντιληφθούμε τι είναι η ευθεία στη σφαιρική γεωμετρία θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την έννοια της συντομότερης διαδρομής ανάμεσα σε δύο σημεία Α και Β στην επιφάνεια της σφαίρας. Όπως φαίνεται και στο σχήμα, τα δύο σημεία Α και Β είναι δυνατόν να ενωθούν με τόξα διάφορων κύκλων. Παρατηρούμε ότι όσο μικρότερος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερο είναι το τόξο που ενώνει τα Α και Β. Το μικρότερο από όλα τα τόξα κύκλων που ενώνουν τα σημεία Α και Β είναι το τόξο που αντιστοιχεί στον μεγαλύτερο δυνατό κύκλο που μπορεί να γραφεί στην επιφάνεια της σφαίρας και για τον λόγο αυτό λέγεται μέγιστος κύκλος. Συνεπώς, το αντίστοιχο της ευθείας στην επιφάνεια της σφαίρας είναι ο μέγιστος κύκλος που έχει την ιδιότητα να χωρίζει τη σφαίρα σε δύο ίσα ημισφαίρια. Η ευθεία, λοιπόν, της σφαιρικής γεωμετρίας, είναι και αυτή πεπερασμένη αλλά ταυτόχρονα απεριόριστη, εφόσον δεν έχει όρια.

7 Ισχύουν τα αξιώματα της Ευκλείδειας στη σφαιρική γεωμετρία; Ας δούμε λοιπόν αν ισχύουν τα αξιώματα της ευκλείδειας γεωμετρίας στη σφαιρική γεωμετρία. 1 ο αξίωμα Ευκλείδεια γεωμετρία: Από κάθε σημείο μπορούμε να φέρουμε μία ευθεία που να το συνδέει με οποιοδήποτε σημείο. Δηλαδή από δύο σημεία περνάει μία μοναδική ευθεία. Σφαιρική γεωμετρία: Από δύο σημεία περνάει μία ευθεία (μέγιστος κύκλος), εκτός αν τα σημεία είναι αντίποδες, οπότε από αυτά τα σημεία διέρχονται άπειρες ευθείες (μέγιστοι κύκλοι). 2 ο αξίωμα Ευκλείδεια γεωμετρία: Κάθε πεπερασμένη ευθεία (τμήμα) μπορεί να επεκτείνεται συνεχώς και ευθυγράμμως.

8 Σφαιρική γεωμετρία: Κάθε τμήμα (τόξο μέγιστου κύκλου) μπορεί να επεκταθεί μέχρι να γίνει μέγιστος κύκλος, άρα δεν μπορεί να επεκταθεί απεριόριστα. 3 ο αξίωμα Ευκλείδεια γεωμετρία: Με κάθε κέντρο και κάθε ακτίνα μπορεί να γραφεί κύκλος. Σφαιρική γεωμετρία: Με κάθε κέντρο και ακτίνα μικρότερη του μισού του μέγιστου κύκλου μπορεί να γραφεί κύκλος.

9 4 ο αξίωμα Ευκλείδεια γεωμετρία: Όλες οι ορθές γωνίες είναι ίσες μεταξύ τους. Σφαιρική γεωμετρία: Όλες οι ορθές γωνίες είναι ίσες μεταξύ τους. 5 ο αξίωμα Ευκλείδεια γεωμετρία: Αν ευθεία που τέμνει δύο άλλες ευθείες και σχηματίζει τις εντός και επί τα αυτά γωνίες μικρότερες των δύο ορθών, τότε αν οι δύο ευθεί-ες προεκταθούν απεριόρι-στα θα συμπέσουν προς το μέρος που βρίσκονται οι μικρότερες των δύο ορθών.

10 Ισοδύναμο 5 ου αξιώματος Ευκλείδεια γεωμετρία: Από σημείο εκτός ευθείας διέρχεται μοναδική παράλληλη προς την ευθεία. Σφαιρική γεωμετρία: Από σημείο εκτός ευθείας (μέγιστου κύκλου) δεν διέρχεται καμία παράλληλη. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι δεν υπάρχουν παράλληλες ευθείες στη σφαιρική γεωμετρία.

11 Σύγκριση προτάσεων στην Ευκλείδεια και στη σφαιρική γεωμετρία Μήκος κύκλου Η μέτρηση του κύκλου αποτελεί ένα κεντρικό θέμα της γεωμετρίας από την αρχαιότητα και συνδέεται με την ιστορική εξέλιξη του αριθμού π. Υπάρχουν αναφορές στα βαβυλωνιακά και στα αιγυπτιακά μαθηματικά. Πολλοί σημαντικοί αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί, από τον Θαλή μέχρι τον Αρχιμήδη, ασχολήθηκαν με τη μέτρηση του κύκλου. Στην Ευκλείδεια γεωμετρία, ισχύει η πρόταση η περίμετρος ενός κύκλου είναι ίση με 2π επί την ακτίνα του. Θα εξετάσουμε αν η πρόταση αυτή ισχύει και στη σφαιρική γεωμετρία. Η διαφορά του σφαιρικού κύκλου από τον επίπεδο κύκλο της ευκλείδειας γεωμετρία, είναι η ακτίνα του. Στον επίπεδο κύκλο, η ακτίνα είναι ευθύγραμμο τμήμα. Στον σφαιρικό κύκλο, η ακτίνα είναι τόξο. Το σχήμα του κύκλου, όμως, δεν αλλοιώνεται στη σφαιρική γεωμετρία, όπως συμβαίνει με τις ευθείες, τα ευθύγραμμα τμήματα και τα τρίγωνα. Στο παραπάνω σχήμα, ο κύκλος θα μπορούσε να θεωρηθεί κύκλος της επίπεδης Ευκλείδειας γεωμετρίας και κύκλος της σφαιρικής γεωμετρίας. Ως κύκλος της επίπεδης Ευκλείδειας γεωμετρίας, έχει κέντρο το σημείο Κ και ακτίνα το τμήμα ΚΜ. Ως κύκλος της σφαιρικής γεωμετρίας, έχει κέντρο το σημείο Λ και ακτίνα το τόξο ΛΜ. Ως κύκλος της επίπεδης Ευκλείδειας γεωμετρίας θα έχει περίμετρο ίση με 2π επί την ακτίνα του ΚΜ. Δηλαδή, θα είναι: Περίμετρος = 2π ΚΜ Το ερώτημα προς διερεύνηση είναι αν η περίμετρος του σφαιρικού κύκλου είναι ίση με 2π επί την ακτίνα του, που είναι το τόξο ΑΜ, δηλαδή αν θα ισχύει: Περίμετρος? 2π τόξο(λμ) =

12 Κάθε χορδή είναι μικρότερη από το αντίστοιχο τόξο της, άρα: ΛΜ < τόξο(λμ) Επίσης, το κάθετο τμήμα από ένα σημείο προς ευθεία είναι μικρότερο από κάθε πλάγιο τμήμα από το σημείο προς την ευθεία, άρα: Οπότε, θα ισχύει ότι: ΚΜ < ΛΜ ΚΜ < τόξο(λμ) 2π ΚΜ < 2π τόξο(λμ) Περίμετρος < 2π τόξο(λμ) Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η Περίμετρος ενός σφαιρικού κύκλου δεν είναι ίση αλλά μικρότερη από 2π επί την ακτίνα του. Συνεπώς, η πρόταση της Ευκλείδειας γεωμετρίας η περίμετρος ενός κύκλου είναι ίση με 2π επί την ακτίνα του, δεν ισχύει στη σφαιρική γεωμετρία. Η άτρακτος και το σφαιρικό τρίγωνο Πως φτιάχνουμε, όμως, άλλα σχήματα εκτός του κύκλου στη σφαιρική γεωμετρία; Για παράδειγμα, πως κατασκευάζουμε πολύγωνα; Ας ξεκινήσουμε με την πιο απλή μορφή πολυγώνου, που είναι το τρίγωνο. Ένα σφαιρικό τρίγωνο δημιουργείται με την ίδια λογική που δημιουργείται και ένα τρίγωνο στην Ευκλείδεια γεωμετρία, δηλαδή ενώνοντας τρία σημεία Α, Β και Γ μέσω της συντομότερης διαδρομής, δηλαδή με ευθείες γραμμές. Αφού στη σφαιρική γεωμετρία, οι ευθείες γραμμές είναι μέγιστοι κύκλοι, θα πρέπει να ενώσουμε τα σημεία Α, Β και Γ με μέγιστους κύκλους. Ενώνουμε, κατ αρχήν, τα σημεία Α και Β με έναν μέγιστο κύκλο και τα σημεία Α και Γ με έναν μέγιστο κύκλο. Οι δύο μέγιστοι κύκλοι έχουν κοινό, εκτός από το σημείο Α, και ένα σημείο Α, που είναι ο αντίποδας του Α. Το καμπυλόγραμμο σχήμα που σχηματίζεται με κορυφές τα Α και Α, λέγεται άτρακτος. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σχήμα, γιατί ανατρέπει ένα γεγονός της Ευκλείδειας γεωμετρίας, ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις γραμμές για να δημιουργηθεί ένα κλειστό σχήμα. Στη σφαιρική γεωμετρία, είναι δυνατόν

13 να δημιουργηθεί ένα κλειστό σχήμα με δύο μόνον γραμμές. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι δύο αναγκαστικά τεμνόμενοι (σύμφωνα με το 5 ο αξίωμα) μέγιστοι κύκλοι, χωρίζουν την επιφάνεια της σφαίρας σε τέσσερις ατράκτους, οι οποίες είναι ανά δύο ίσες. Για να ολοκληρωθεί το σφαιρικό τρίγωνο, πρέπει να ενώσουμε και τα σημεία Β και Γ με έναν μέγιστο κύκλο. Ο τρίτος μέγιστος κύκλος χωρίζει κάθε μία από τις τέσσερις ατράκτους σε δύο σφαιρικά τρίγωνα, οπότε, με αυτό τον τρόπο η επιφάνεια της σφαίρας έχει χωριστεί σε οκτώ σφαιρικά τρίγωνα, τα οποία, μάλιστα, είναι ανά δύο ίσα. Το άθροισμα των γωνιών του τριγώνου Μία από τις βασικές προτάσεις της Ευκλείδειας γεωμετρίας, είναι ότι το άθροισμα των γωνιών οποιουδήποτε τριγώνου είναι ίσο με π ακτίνια, ή 180 μοίρες. Εύλογα αναδύεται το ερώτημα αν ισχύει το ίδιο και στη σφαιρική γεωμετρία. Προκειμένου να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, κατασκευάζουμε ένα σφαιρικό τρίγωνο ως εξής. Παίρνουμε δύο τεμνόμενους μέγιστους κύκλους, τους οποίους θεωρούμε όπως τους μεσημβρινούς της γης. Τα σημεία Α και Α, στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι, τα θεωρούμε όπως τους πόλους της γης. Ένα τρίτος μέγιστος κύκλος, στη θέση του ισημερινού της γης, τέμνει τους δύο άλλους κύκλους στα σημεία Β και Γ, δημιουργώντας το σφαιρικό τρίγωνο ΑΒΓ. Επειδή οι μεσημβρινοί της γης είναι κάθετοι στον ισημερινό, το σφαιρικό τρίγωνο ΑΒΓ θα έχει δύο ορθές γωνίες, τις Β και Γ, οπότε το άθροισμα των γωνιών του θα είναι μεγαλύτερο του π ή των 180 μοιρών. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι στη σφαιρική γεωμετρία υπάρχει τρίγωνο που το άθροισμα των γωνιών του υπερβαίνει τις 180 μοίρες. Μάλιστα, μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι το άθροισμα των γωνιών ενός σφαιρικού τριγώνου δεν είναι ίσο με κάτι σταθερό (όπως στην Ευκλείδεια γεωμετρία), γιατί καθώς το σημείο Γ κινείται πάνω στον ισημερινό της σφαίρας και απομακρύνεται από το σημείο Β, η γωνία Α μεγαλώνει, οπότε και το άθροισμα των γωνιών του σφαιρικού τριγώνου ΑΒΓ μεγαλώνει αντίστοιχα.

14 Εύλογα όμως τώρα θα αναρωτηθούμε, αν το συμπέρασμα ότι το άθροισμα των γωνιών του σφαιρικού τριγώνου είναι μεγαλύτερο του π ή των 180 μοιρών, ισχύει για όλα τα σφαιρικά τρίγωνα ή αν υπάρχουν τρίγωνα για τα οποία δεν ισχύει. Για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να βρούμε έναν τύπο που να δίνει το άθροισμα των γωνιών ενός σφαιρικού τριγώνου. Αυτό το συμπέρασμα, προκύπτει σχετικά αναπάντεχα, μέσα από την προσπάθεια υπολογισμού του εμβαδού του σφαιρικού τριγώνου. Το θεώρημα του Girard Υπολογισμός του εμβαδού της ατράκτου Θα υπολογίσουμε το εμβαδό μιας ατράκτου αναλογικά προς το εμβαδό της σφαίρας. Γνωρίζουμε ότι το εμβαδό της σφαίρας είναι ίσο με 4πR 2 οπότε το εμβαδό του ημισφαιρίου θα είναι ίσο με το μισό του εμβαδού της σφαίρας, δηλαδή 2πR 2. Το εμβαδό μιας ατράκτου είναι τόσο μεγαλύτερο όσο μεγαλύτερη είναι η γωνία που σχηματίζουν μεταξύ τους οι δύο μέγιστοι κύκλοι που δημιουργούν την άτρακτο. Για να βρούμε το εμβαδό μιας ατράκτου, σκεπτόμαστε αναλογικά. Αν χωρίσουμε το ημισφαίριο σε κ ίσες ατράκτους, τότε το εμβαδό κάθε μιας από αυτές θα είναι ίσο με 2πR2 κ. Οπότε, αν πάρουμε λ τέτοιες στοιχειώδεις ατράκτους, τότε το εμβαδό της ατράκτου που σχηματίζεται θα είναι ίσο με λ φορές το εμβαδό της στοιχειώδους ατράκτου, δηλαδή θα είναι Ε ατράκτου = λ 2πR2 κ = 2πλR2 κ Όμως, το πηλίκο πλ εκφράζει τη γωνία Α της ατράκτου, οπότε μπορούμε να πούμε ότι το κ εμβαδό της ατράκτου είναι ίσο με 2R 2 A: όπου Α είναι η γωνία της ατράκτου. Ε ατράκτου = 2R 2 A

15 Υπολογισμός του εμβαδού ενός σφαιρικού τριγώνου Οι τρεις μέγιστοι κύκλοι του σχήματος τέμνονται στα σημεία Α, Β και Γ καθώς και στους αντίποδες αυτών των σημείων Α, Β, Γ. Έτσι, σχηματίζον το σφαιρικό τρίγωνο ΑΒΓ καθώς και το Α Β Γ, που το ίσο με το ΑΒΓ και δημιουργείται ως τρίγωνο-αντίποδας του ΑΒΓ. Παρατηρούμε ότι το σφαιρικό τρίγωνο ΑΒΓ περιέχεται σε τρεις ατράκτους, μία άτρακτο με κορυφή το Α (ας την ονομάσουμε L Α), μία άτρακτο με κορυφή το Β (ας την ονομάσουμε L Β) και μία άτρακτο με κορυφή το Γ (ας την ονομάσουμε L Γ). Αντίστοιχα, το σφαιρικό τρίγωνο-αντίποδας Α Β Γ, περιέχεται στις άλλες τρεις ατράκτους, μία άτρακτο με κορυφή το Α (ας την ονομάσουμε L Α ), μία άτρακτο με κορυφή το Β (ας την ονομάσουμε L Β ) και μία άτρακτο με κορυφή το Γ (ας την ονομάσουμε L Γ ). Λαμβάνοντας υπόψιν τις τρεις παρακάτω παρατηρήσεις: Το σφαιρικό τρίγωνο ΑΒΓ περιέχεται στις ατράκτους L Α, L Β και L Γ και δεν περιέχεται στις ατράκτους L Α, L Β και L Γ. Το σφαιρικό τρίγωνο Α Β Γ περιέχεται στις ατράκτους L Α, L Β και L Γ και δεν περιέχεται στις ατράκτους L Α, L Β και L Γ. Κάθε σημείο της σφαίρας που δεν ανήκει στο σφαιρικό τρίγωνο ΑΒΓ ή στο σφαιρικό τρίγωνο Α Β Γ, ανήκει σε μία μόνο άτρακτο. μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι οι έξι άτρακτοι L Α, L Β, L Γ, L Α, L Β και L Γ καλύπτουν όλη την επιφάνεια της σφαίρας, έχοντας όμως καλύψει τις επιφάνειες των δύο σφαιρικών τριγώνων ΑΒΓ και Α Β Γ, τρεις φορές το καθένα. Άρα, το άθροισμα των εμβαδών των έξι ατράκτων L Α, L Β, L Γ, L Α, L Β και L Γ, θα είναι ίσο με την επιφάνεια της σφαίρας, συν δύο φορές τα εμβαδά των δύο σφαιρικών τριγώνων ΑΒΓ και Α Β Γ. Δηλαδή: L Α + L Β + L Γ + L Α + L Β + L Γ = Ε σφαίρας + 2(ΑΒΓ) + 2(Α Β Γ ) Όμως, οι άτρακτοι L Α και L Α είναι ίσες, οι άτρακτοι L Β και L Β είναι ίσες και οι άτρακτοι L Γ και L Γ είναι ίσες. Επίσης, και τα τρίγωνα ΑΒΓ και Α Β Γ είναι ίσα. Οπότε η παραπάνω σχέση μπορεί να γίνει: 2L A + 2L B + 2L G = Ε σφαίρας + 4(ΑΒΓ) Αν αντικαταστήσουμε τα εμβαδά των ατράκτων και το εμβαδό της σφαίρας, θα έχουμε: 2 2R 2 A + 2 2R 2 B + 2 2R 2 Γ = 4πR 2 + 4(ABΓ)

16 4R 2 A + 4R 2 B + 4R 2 Γ = 4πR 2 + 4(ABΓ) R 2 A + R 2 B + R 2 Γ = πr 2 + (ABΓ) Η σχέση αυτή μπορεί να λυθεί είτε ως προς το εμβαδό του τριγώνου ΑΒΓ, είτε ως προς το άθροισμα των γωνιών του σφαιρικού τριγώνου ΑΒΓ. Αν λύσουμε ως προς το εμβαδό του ΑΒΓ θα έχουμε: (ABΓ) = R 2 A + R 2 B + R 2 Γ πr 2 (ABΓ) = R 2 (A + B + Γ π) Η παρένθεση εκφράζει το ποσό κατά το οποίο το άθροισμα των γωνιών του σφαιρικού τριγώνου υπερβαίνει τα π ακτίνια (που είναι το άθροισμα των γωνιών ενός επίπεδου τριγώνου της Ευκλείδειας γεωμετρίας. Οπότε, αυτή η σχέση δείχνει ότι το εμβαδό ενός σφαιρικού τριγώνου εξαρτάται από το άθροισμα των γωνιών του. Όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των γωνιών του, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το εμβαδό του. Αν λύσουμε την παραπάνω σχέση ως προς το άθροισμα των γωνιών του σφαιρικού τριγώνου, θα έχουμε: R 2 A + R 2 B + R 2 Γ = πr 2 + (ABΓ) R 2 (A + B + Γ) = πr 2 + (ABΓ) A + B + Γ = π + 1 R 2 (ABΓ) Αυτή η σχέση δείχνει ότι το άθροισμα των γωνιών κάθε σφαιρικού τριγώνου υπερβαίνει τα π ακτίνια (δηλαδή τις 180 ο ). Το πόσο υπερβαίνει τις 180 ο εξαρτάται από το εμβαδό του. Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι στη σφαιρική γεωμετρία, το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου δεν είναι ίσο με 180 ο, όπως συμβαίνει στην Ευκλείδεια γεωμετρία. Είναι πάνω από 180 ο και μάλιστα δεν είναι σταθερό, αλλά γίνεται μεγαλύτερο καθώς αυξάνει το εμβαδό του. Ο Albert Girard Το παραπάνω θεώρημα είναι γνωστό ως θεώρημα του Girard. Δημοσιεύτηκε από τον Albert Girard το Ο Girard ήταν Γάλλος μαθηματικός και μουσικός. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές εφαρμογές των μαθηματικών, για τις οχυρώσεις και για τη μηχανική.

17 Γιατί σφαιρική γεωμετρία; Για ποιόν λόγο, όμως, να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε γεωμετρία πάνω στην επιφάνεια της σφαίρας, όταν έχουμε ως αποτέλεσμα μία θεωρία που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τα δεδομένα της εμπειρίας μας και με την κοινή λογική; Εμείς το ξεκινήσαμε σαν νοητικό πείραμα-παιχνίδι, αλλά η δημιουργία και η εξέλιξή της ιστορικά είχε συγκεκριμένα ερείσματα. Η πρώτη αφορμή φαίνεται να προέρχεται από την αστρονομία. Η παρατηρησιακή αστρονομία αναπτύχθηκε πολύ νωρίς. Ήδη από τους πολιτισμούς των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων δημιουργήθηκαν ανάγκες για την μέτρηση των εποχών και για δημιουργία ημερολογίου καθώς και για ταξίδια στην ξηρά και στη θάλασσα και η αστρονομία έδωσε λύσεις σε τέτοια θέματα. Η παρατηρησιακή αστρονομία από τότε έως και σήμερα, βασίζεται στην εντύπωση που δημιουργείται στον παρατηρητή που βρίσκεται πάνω στη γη, ότι τα ουράνια σώματα κινούνται πάνω στον ουράνιο θόλο ο οποίος έχει τη μορφή μιας σφαίρας (ή ενός ημισφαιρίου). Έτσι αναδύεται η ανάγκη δημιουργίας γεωμετρίας πάνω στη σφαίρα. Η ιδέα της ουράνιας σφαίρας υπήρχε πολύ πριν την ιδέα για τη σφαιρικότητα της γης. Την εποχή του Ομήρου (8 ος αιώνας π.χ.) που πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη, ήταν διαδεδομένη η ιδέα για την ουράνια σφαίρα. Η συνειδητοποίηση ότι η γη είναι σφαιρική, έδωσε επίσης ώθηση στην περαιτέρω μελέτη της γεωμετρίας πάνω στη σφαίρα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της χαρτογραφίας και της γεωδεσίας. Υπάρχουν αναφορές για τη σφαιρικότητα της γης ήδη από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Ο Πυθαγόρας υπέθεσε ότι εφόσον άλλα ουράνια σώματα, όπως ο ήλιος και η σελήνη, είναι σφαιρικά, θα έπρεπε και η γη να είναι σφαιρική. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε ότι η σκιά της γης πάνω στη σελήνη κατά την έκλειψη είναι κυκλική, άρα θα όφειλε η γη να είναι σφαιρική. Η γεωδεσία κατάγεται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου οι πλημμύρες του Νείλου επέβαλαν την ανάγκη προσδιορισμού γεωδετικών σημείων για να διασφαλίζονται τα όρια των

18 κτημάτων. Οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν χρήση της γεωδεσίας για τον προσδιορισμό σημαντικών σημείων για τη δημιουργία ιερών, βωμών και ναών. Χαρακτηριστικός είναι ο "ομφαλός της Γης" που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών που φέρει το αρχαιότερο ανάγλυφο γεωδαιτικό δίκτυο. Ιδρυτής και πατέρας, όμως, της γεωδεσίας θεωρείται ο Ερατοσθένης, ο οποίος τον τρίτο αιώνα π.χ. θεωρώντας δεδομένο ότι η γη είναι σφαιρική, μέτρησε με μία ευφυή μέθοδο την περιφέρειά της. Στον χάρτη του Ερατοσθένη που περιλαμβάνεται στο έργο του Γεωγραφικά υπάρχει ένας κάναβος επτά μεσημβρινών και επτά παραλλήλων, που αποτελεί την πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός συστήματος αναφοράς (συντεταγμένων). Σημαντική συνεισφορά στην αστρονομία και στη χαρτογραφία αποτελεί η εργασία του Πτολεμαίου. Στο έργο του Μαθηματική Σύνταξις ή Μεγίστη περιγράφει ένα γεωκεντρικό σύστημα θεωρώντας τη γη σφαιρική, προτείνοντας ένα μοντέλο ομόκεντρων σφαιρών για το σύμπαν, όπου ο ήλιος, η σελήνη και οι πλανήτες κινούνται στις δικές τους σφαίρες και όλοι οι υπόλοιποι απλανείς αστέρες σε μία εξωτερική σφαίρα. Στον χάρτη του φαίνεται ήδη η προσπάθεια αποτύπωσης της σφαιρικότητας της γης.

19 Μία από τις σημαντικές συνεισφορές του ελληνικού πολιτισμού στην ανάπτυξη της χαρτογραφίας θεωρείται ότι ήταν η μαθηματική οργάνωση της γήινης σφαιρικής επιφάνειας. Με δεδομένη τη γνώση της σφαιρικότητας της γης, οι ανάγκες για μακρινά ταξίδια, ιδιαίτερα στη θάλασσα κατά την εποχή των μεγάλων γεωγραφικών ανακαλύψεων, τον 15 ο αιώνα, συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της χαρτογραφίας και συνεπώς στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και μελέτης της γεωμετρίας της σφαίρας. Αυτή η τάση αποτυπώνεται με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια στους χάρτες από αυτή την εποχή και μετά. Για τις ανάγκες της ωκεανοπλοΐας χρησιμοποιείται η σφαιρική γεωμετρία συνδυαστικά με εφαρμογές της χαρτογραφίας και της αστρονομίας. Ένα παράδειγμα της ευρείας χρήσης της αποτελεί ο προσδιορισμός του τριγώνου θέσεως με τη βοήθεια της γεωγραφικής θέσης (γήινης προβολής) ουράνιου σώματος. Τις αρχές της σφαιρικής γεωμετρίας χρησιμοποιεί και η αεροπλοΐα. Αν ένα αεροπλάνο ξεκινήσει ατπό το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του Λονδίνου, το αεροπλάνο δεν θα ταξιδέψει νοτιοδυτικά, όπως θα ήταν εκ πρώτης όψεως αναμενόμενο. Θα ταξιδέψει πρώτα βορειοδυτικά και στη συνέχει νοτιοδυτικά προκειμένου να ακολουθήσει το τόξο ενός μέγιστου κύκλου, που είναι η συντομότερη διαδρομή πάνω στην επιφάνεια της σφαίρας.

20 Ανάδυση των γεωμετριών που διαφοροποιήθηκαν από την Ευκλείδεια Όμως, παρά τη μεγάλη διάδοση και τις σημαντικές πρακτικές εφαρμογές της γεωμετρίας στην επιφάνεια της σφαίρας, εξακολουθεί να μην είναι επιτακτική η ανάγκη θεώρησης μιας αμιγώς σφαιρικής γεωμετρίας με τα δικά της αξιώματα και τους δικούς της κανόνες, μιας και η αντίληψη για τη φύση και τη δομή του χώρου δεν χρειάζεται να αλλάξει, στο βαθμό που μέσα σε έναν ευκλείδειο χώρο τριών διαστάσεων είναι δυνατόν να μελετήσουμε τη συμπεριφορά μιας σφαιρικής γεωμετρίας δύο διαστάσεων. Για αυτό και η δημιουργία μιας μη ευκλείδειας σφαιρικής γεωμετρίας άργησε αρκετά. Η εμφάνιση των μη ευκλείδειων γεωμετριών δεν υποκινήθηκε από πρακτικές ανάγκες αλλά από την εσωτερική εξέλιξη της επιστήμης. Μετά από πολύχρονη προσπάθεια από πολλούς μαθηματικούς να αποδείξουν το 5 ο αξίωμα της ευκλείδειας γεωμετρίας ο Ρώσος μαθηματικός Nikolai Lobachevsky και ο Ούγγρος μαθηματικός János Bolyai οδηγήθηκαν στις αρχές του 19 ου αιώνα, στη διατύπωση μη ευκλείδειων γεωμετριών, στις οποίες δεν ισχύει το 5 ο αξίωμα της ευκλείδειας γεωμετρίας. Η υπερβολική γεωμετρία που διατύπωσαν, υλοποιείται πάνω σε μία υπερβολική επιφάνεια όπου από ένα σημείο εκτός ευθείας διέρχονται άπειρες παράλληλες στην ευθεία. Λίγο αργότερα, στα μέσα του 19 ου αιώνα, ο Γερμανός μαθηματικός Bernhard Riemann μετά από προτροπή του δασκάλου του Carl Friedrich Gauss, παρουσίασε μία εργασία στο πανεπιστήμιο Göttingen πάνω στα θεμέλια της γεωμετρίας. Η γεωμετρία του Riemann είναι μη ευκλείδεια ελλειπτική γεωμετρία που υλοποιείται σε μία ελλειπτική επιφάνεια όπου από ένα σημείο εκτός ευθείας δεν διέρχεται καμία παράλληλη στην ευθεία. Η σφαιρική γεωμετρία αποτελεί ειδική περίπτωση της ελλειπτικής γεωμετρίας. Nikolai Lobachevsky János Bolyai Bernhard Riemann Carl Friedrich Gauss

21 Αρκετά χρόνια αργότερα, στις αρχές του 20 ου αιώνα, ο Albert Einstein στηρίχθηκε στην ελλειπτική Γεωμετρία για να διατυπώσει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Στη θεωρία της σχετικότητας, η ύλη καθορίζει πως θα καμπυλωθεί ο χωροχρόνος, και η καμπύλωση του χωροχρόνου καθορίζει πως θα κινηθούν τα σώματα. Κατανοούμε τις καμπυλωμένες επιφάνειες, όπως την επιφάνεια μιας σφαίρας. Εδώ οι επιφάνειες είναι δισδιάστατες και η καμπυλότητα συμβαίνει κατά την τρίτη διάσταση. Έτσι εμείς που έχουμε την τρισδιάστατη εποπτεία, μπορούμε να τις αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας. Στην πραγματικότητα, όμως, των τεσσάρων διαστάσεων, ο τρισδιάστατος χώρος καμπυλώνεται κατά τη διάσταση του χρόνου και αυτή την καμπύλωση δεν είναι δυνατόν πια να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας. Εδώ είναι αναγκαία μία σφαιρική-ελλειπτική, μη ευκλείδεια γεωμετρία για να περιγράψει και να εξηγήσει τα φαινόμενα σε έναν καμπυλωμένο χωροχρόνο τεσσάρων διαστάσεων. Φαίνεται, λοιπόν, να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι μαθηματικές αλήθειες δεν είναι οριστικές, είναι διαψεύσιμες και δυναμικές και εξελίσσονται καθώς αναπτύσσεται η επιστήμη. Από πού, όμως, μπορούμε να αντλούμε τη βεβαιότητα για την εγκυρότητα μιας μαθηματικής πρότασης ή μιας θεωρίας γενικότερα; Ο Γάλλος μαθηματικός Henri Poincaré, στο έργο του Επιστήμη και υπόθεση του 1902, μας διαβεβαιώνει ότι δεν έχουμε ανάγκη αυτή τη βεβαιότητα. Το ερώτημα αν μια γεωμετρία είναι αληθής, δεν έχει νόημα. Μία γεωμετρία δεν μπορεί να είναι περισσότερο αληθής από μία άλλη. Μπορεί μόνον να είναι περισσότερο βολική.

1 ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης Μάρτιος 2017

1 ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης Μάρτιος 2017 1 ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης Μάρτιος 2017 Αναγνώστου Σαραφιανός, Γαβρίδης Δημήτριος, Μαραντίδου Χριστίνα Επιβλέπων καθηγητής: Νίκος Τερψιάδης Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟ. κάθετη στη χορδή ΑΒ. τη χορδή. του κέντρου Κ από. (βλέπε σχήμα).

ΚΥΚΛΟ. κάθετη στη χορδή ΑΒ. τη χορδή. του κέντρου Κ από. (βλέπε σχήμα). ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ 1. Να κατασκευάσετε έναν κύκλο και να πάρετε μια χορδή του ΑΒ. Από το κέντρο Κ του κύκλου να φέρετε κάθετη στη χορδή ΑΒ η οποία τέμνει τη χορδή στο σημείο Μ. Να διαπιστώσετε με μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής- Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Γεωμετρία Του Σύμπαντος Όταν αναφερόμαστε σε μια γεωμετρία, θεωρούμε ως αυτονόητη

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. 1. Να σχεδιάσετε ένα σκαληνό τρίγωνο με περίμετρο 10 cm. Πόσες λύσεις έχει το πρόβλημα;

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. 1. Να σχεδιάσετε ένα σκαληνό τρίγωνο με περίμετρο 10 cm. Πόσες λύσεις έχει το πρόβλημα; ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1. Να σχεδιάσετε ένα σκαληνό τρίγωνο με περίμετρο 10 cm. Πόσες λύσεις έχει το πρόβλημα; Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα τρίγωνο που τα μήκη των πλευρών του έχουν άθροισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ Χαρτογραφία Ι 1 Το σχήμα και το μέγεθος της Γης [Ι] Σφαιρική Γη Πυθαγόρεια & Αριστοτέλεια αντίληψη παρατηρήσεις φυσικών φαινομένων Ομαλότητα γεωμετρικού σχήματος (Διάμετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014 Εαρινό εξάμηνο 2014 20.03.14 Χ. Χαραλάμπους Είναι το 5 ο αίτημα όντως αίτημα και όχι πρόταση? Η πρώτη φορά που το αίτημα χρησιμοποιείται στα Στοιχεία είναι στην απόδειξη της Πρότασης 29. ( Η Πρόταση 29

Διαβάστε περισσότερα

Οι γωνίες και που ονομάζονται «εντός εναλλάξ γωνίες» και είναι ίσες. «εντός-εκτός και επί τα αυτά μέρη γωνίες» και είναι ίσες.

Οι γωνίες και που ονομάζονται «εντός εναλλάξ γωνίες» και είναι ίσες. «εντός-εκτός και επί τα αυτά μέρη γωνίες» και είναι ίσες. ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΘΑΛΗΣ» ΤΑΞΗ Α ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ 1. Μεσοκάθετος ενός ευθύγραμμου τμήματος ΑΒ ονομάζεται η ευθεία που είναι κάθετη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ του Υποπυραγού Αλέξανδρου Μαλούνη* Μέρος 2 ο - Χαρτογραφικοί μετασχηματισμοί Εισαγωγή Είδαμε λοιπόν ως τώρα, ότι η γη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και σφαιρική και αυτό μπορεί να γίνει εμφανές όταν την

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Σελίδα 1

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Σελίδα 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ 11.6 ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΟΛΥΓΩΝΑ 11.7 ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 11.8 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΥΚΛΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 1 (Εμβαδόν κυκλικού δίσκου) Θεωρούμε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 1: Εισαγωγικά. Σταματίνα Γ. Μαλικούτη Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 1: Εισαγωγικά. Σταματίνα Γ. Μαλικούτη Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Τεχνικό Σχέδιο Ενότητα 1: Εισαγωγικά Σταματίνα Γ. Μαλικούτη Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Γεωμετρικές έννοιες

Βασικές Γεωμετρικές έννοιες Βασικές Γεωμετρικές έννοιες Σημείο Με την άκρη του μολυβιού μου ακουμπώντας την σε ένα κομμάτι χαρτί αφήνω ένα σημάδι το οποίο το λέω σημείο. Το σημείο το δίνω όνομα γράφοντας πάνω απ αυτό ένα κεφαλαίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Τι είναι ένα ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ; Πώς ονομάζονται τα σημεία Α και Β; 1 ος ορισμός : Είναι η «ίσια» γραμμή που ενώνει τα δύο σημεία Α και Β. 2 ος ορισμός : Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Θεωρία Μαθηματικών Α Γυμνασίου

Συνοπτική Θεωρία Μαθηματικών Α Γυμνασίου Web page: www.ma8eno.gr e-mail: vrentzou@ma8eno.gr Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno.gr Συνοπτική Θεωρία Μαθηματικών Α Γυμνασίου Αριθμητική - Άλγεβρα Γεωμετρία Άρτιος λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Τα αξιώματα είναι προτάσεις που δεχόμαστε ως αληθείς, χωρίς απόδειξη: Από δύο σημεία διέρχεται μοναδική ευθεία. Για κάθε ευθεία υπάρχει τουλάχιστον ένα σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος )

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος ) ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ( α μέρος ) Ερωτήσεις Θεωρίας Να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του σχολικού σας βιβλίου το ζητούμενο της κάθε ερώτησης που δίνεται παρακάτω και να το γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία. 63. Σε περίπτωση που η αρχή, το σημείο Ο, βρίσκεται πάνω σε μια ευθεία χχ τότε η

Γεωμετρία. 63. Σε περίπτωση που η αρχή, το σημείο Ο, βρίσκεται πάνω σε μια ευθεία χχ τότε η Γεωμετρία Κεφάλαιο 1: Βασικές γεωμετρικές έννοιες Β.1.1 61.Η ευθεία είναι βασική έννοια της γεωμετρίας που την αντιλαμβανόμαστε ως την γραμμή που αφήνει ο κανόνας (χάρακας).συμβολίζεται με μικρά γράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ευκλείδεια Γεωμετρία

Ευκλείδεια Γεωμετρία Ευκλείδεια Γεωμετρία Γεωμετρία Γεω + μετρία Γη + μετρώ Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες γεωμετρικών γνώσεων ανάγονται στην τρίτη με δεύτερη χιλιετία π.χ. και προέρχονται από τους λαούς της αρχαίας Αιγύπτου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Υπολογισμός του π από τον Αρχιμήδη. Οι πιο σημαντικές συνεισφορές του Αρχιμήδη στα Μαθηματικά ανήκουν στον Ολοκληρωτικό Λογισμό.

Ο Υπολογισμός του π από τον Αρχιμήδη. Οι πιο σημαντικές συνεισφορές του Αρχιμήδη στα Μαθηματικά ανήκουν στον Ολοκληρωτικό Λογισμό. Αρχιμήδης ο Συρακούσιος Ο μεγαλύτερος μαθηματικός της αρχαιότητας και από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Λέγεται ότι υπήρξε μαθητής του Ευκλείδη, ότι ταξίδεψε στην Αίγυπτο, σπούδασε στην Αλεξάνδρεια

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 11 ο, Τμήμα Α. Γεωμετρία

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 11 ο, Τμήμα Α. Γεωμετρία Μαθηματικά: ριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 11 ο, Τμήμα Γεωμετρία Η γεωμετρία σε σχέση με την άλγεβρα ή την αριθμητική έχει την εξής ιδιαιτερότητα: πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς στην περιγραφή μας (σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει: τον γήινο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ερευνητικά ερωτήματα :

Εισαγωγή. Ερευνητικά ερωτήματα : Εισαγωγή Στα πλαίσια της ερευνητικής μου εργασίας στο μάθημα της αστροφυσικής το θέμα που επέλεξα δε θα μπορούσε να ναι άλλο από την έρευνα, τη μελέτη και τη λύση αποριών σε ότι αφορά το σύμπαν. Το σύμπαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ 1)Τι ονομάζεται διχοτόμος μιας γωνίας ; Διχοτόμος γωνίας ονομάζεται η ημιευθεία που έχει αρχή την κορυφή της γωνίας και τη χωρίζει σε δύο ίσες γωνίες. 2)Να

Διαβάστε περισσότερα

Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω. Μπρούβαλη Χρυσάνθη Περδικάτση Βάνα

Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω. Μπρούβαλη Χρυσάνθη Περδικάτση Βάνα Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω Μπρούβαλη Χρυσάνθη Περδικάτση Βάνα «Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω» Η φράση βρισκόταν στην είσοδο της ακαδημίας του Πλάτωνα. Σήμερα κοσμεί και άλλες εισόδους! Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 6: Γεωμετρικά σχήματα και μεγέθη δύο και τριών διαστάσεων Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΟΡΙΣΜΟΙ Ευθύγραμμο τμήμα είναι το κομμάτι της ευθείας που έχει αρχή και τέλος. Ημιευθεια Είναι το κομμάτι της ευθείας που έχει αρχή αλλά όχι

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Σφαιρικό Τρίγωνο Σφαιρικό τρίγωνο λέγεται το μέρος της σφαίρας, το οποίο περικλείεται μεταξύ των τόξων τριών μέγιστων κύκλων, με την προϋπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Γενικευμένη Γεωμετρία, που θα αναπτύξουμε στα παρακάτω κεφάλαια, είναι μία «Νέα Γεωμετρία», η οποία προέκυψε από την ανάγκη να γενικεύσει ορισμένα σημεία της Ευκλείδειας

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας»

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Εισαγωγή Επιστημονική μέθοδος Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Διατύπωση αξιωματική της αιτίας μια κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Το εγχειρίδιο αυτό, δεν είναι απλό τυπολόγιο αλλά μία εγκυκλοπαίδεια όλων των μαθηματικών του ενιαίου λυκείου.

Το εγχειρίδιο αυτό, δεν είναι απλό τυπολόγιο αλλά μία εγκυκλοπαίδεια όλων των μαθηματικών του ενιαίου λυκείου. Τυπολόγιο Μαθηματικών Πρόλογος Το εγχειρίδιο αυτό, δεν είναι απλό τυπολόγιο αλλά μία εγκυκλοπαίδεια όλων των μαθηματικών του ενιαίου λυκείου. Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Λυκείου Άλγεβρα 001 018 Γεωμετρία 019

Διαβάστε περισσότερα

Προσομοίωση προαγωγικών εξετάσεων Β Γυμνασίου ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Β ΓΥΜΑΝΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ Α.

Προσομοίωση προαγωγικών εξετάσεων Β Γυμνασίου ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Β ΓΥΜΑΝΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ Α. Προσομοίωση προαγωγικών εξετάσεων Β Γυμνασίου ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 014-015 ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Β ΓΥΜΑΝΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ Α. ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Τι είναι η φιλοσοφία; Φιλοσοφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με: ερωτήματα προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. 5 Συστήματα συντεταγμένων

Κεφάλαιο 5. 5 Συστήματα συντεταγμένων Κεφάλαιο 5 5 Συστήματα συντεταγμένων Στις Γεωεπιστήμες η μορφή της γήινης επιφάνειας προσομοιώνεται από μια επιφάνεια, που ονομάζεται γεωειδές. Το γεωειδές είναι μια ισοδυναμική επιφάνεια του βαρυτικού

Διαβάστε περισσότερα

(ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ)

(ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ) (ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ) 1. Να σχεδιάσετε ένα σκαληνό τρίγωνο με περίμετρο 10 cm. Περίμετρος ενός τριγώνου λέγεται το άθροισμα των μηκών των πλευρών του). Μια περίπτωση είναι οι πλευρές του να έχουν μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Βασικές Γεωμετρικές Έννοιες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Μια τεντωμένη κλωστή με άκρα δύο σημεία Α και Β μας δίνει μια εικόνα της έννοιας του.. Τα σημεία Α και Β λέγονται.. 2. Τι ονομάζεται ευθεία;..

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Από το βιβλίο «Ευκλείδεια Γεωμετρία Α και Β Ενιαίου Λυκείου» των Αργυρόπουλου Η., Βλάμου

Διαβάστε περισσότερα

: :

: : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 34 106 79 ΑΘΗΝΑ Τηλ. 361653-3617784 - Fax: 364105 e-mail : info@hms.gr www.hms.gr GREEK MATHEMATICAL SOCIETY 34, Panepistimiou (Εleftheriou

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Γεωμετρικές κατασκευές Στα αιτήματα του Ευκλείδη περιλαμβάνονται μόνο τρία που αναφέρονται στη δυνατότητα κατασκευής ενός σχήματος. Ηιτήσθω από παντός σημείου επί παν σημείον ευθείαν γραμμήν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο διδασκαλίας Στόχοι Παρατηρήσεις. υπολογίζουν το λόγο δύο λόγο δύο τμημάτων

Περιεχόμενο διδασκαλίας Στόχοι Παρατηρήσεις. υπολογίζουν το λόγο δύο λόγο δύο τμημάτων Νίκος Γ. Τόμπρος ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ενότητα : ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ (ΛΟΓΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ) Σκοποί: Η ανάπτυξη ενδιαφέροντος για το θέμα, η εξοικείωση με τη χρήση τεχνολογίας, η παρότρυνση για αναζήτηση πληροφοριών (εδώ σε

Διαβάστε περισσότερα

Β.1.8. Παραπληρωματικές και Συμπληρωματικές γωνίες Κατά κορυφήν γωνίες

Β.1.8. Παραπληρωματικές και Συμπληρωματικές γωνίες Κατά κορυφήν γωνίες Β.1.6. Είδη γωνιών Κάθετες ευθείες 1. Ορθή γωνία λέγεται η γωνία της οποίας το μέτρο είναι ίσο με 90 ο. 2. Οξεία γωνία λέγεται κάθε γωνία με μέτρο μικρότερο των 90 ο. 3. Αμβλεία γωνία λέγεται κάθε γωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ 11.3 ΕΓΓΡΑΦΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ 11.3 ΕΓΓΡΑΦΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ 113 ΕΓΓΡΑΦΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ Θα ασχοληθούμε με την εγγραφή μερικών βασικών κανονικών πολυγώνων σε κύκλο και θα υπολογίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια είναι τα κύρια στοιχεία ενός τριγώνου; 2. Ποια είναι τα δευτερεύοντα στοιχεία ενός τριγώνου;

1. Ποια είναι τα κύρια στοιχεία ενός τριγώνου; 2. Ποια είναι τα δευτερεύοντα στοιχεία ενός τριγώνου; ΜΕΡΟΣ Β : ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ -ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ 1.1 Ισότητα τριγώνων 1. Ποια είναι τα κύρια στοιχεία ενός τριγώνου; Κυρια στοιχεια του τριγωνου ειναι: οι πλευρες του ΑΒ,ΒΓ,ΓΑ οι γωνιες του Α,Β,Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο χώρος. 1.Μονοδιάστατη κίνηση

Ο χώρος. 1.Μονοδιάστατη κίνηση Ο χώρος Τα χελιδόνια έρχονται και ξανάρχονται. Κάθε χρόνο βρίσκουν μια γωνιά για να χτίσουν τη φωλιά, που θα γίνει το επίκεντρο του χώρου τους. Ο χώρος είναι ένας οργανικός χώρος, όπως εκείνος που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο. Βασικές γεωμετρικές έννοιες.

Κεφάλαιο 1 ο. Βασικές γεωμετρικές έννοιες. Μαθηματικά A Γυμνασίου Κεφάλαιο 1 ο. Βασικές γεωμετρικές έννοιες. 1. Τι λέμε σημείο; Η άκρη του μολυβιού μας, οι κορυφές ενός σχήματος, η μύτη μιας βελόνας, μας δίνουν την έννοια του σημείου. 2. Τι λέμε

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Η επιστήμη και η γνώση προχωρούν ρ μπροστά μόνο αν αμφισβητήσουμε τους μεγάλους» Χρονικά της Φυσικής 1905 (Annalen der Physik) Γενική Θεωρία της Σχετικότητας

Διαβάστε περισσότερα

4/11/2018 ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

4/11/2018 ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΙΙ ΓΈΠΑΛ 4/11/2018 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ I.

Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ I. Γεωμετρία Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ I. Εισαγωγή Η διδασκαλία της Γεωμετρίας στην Α Λυκείου εστιάζει στο πέρασμα από τον εμπειρικό στο θεωρητικό τρόπο σκέψης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μαθηματική απόδειξη. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμή. Σημείο. κεφαλαίο γράμμα. Κάθε γραμμή. αποτελείται. Ευθεία κι αν αρχή και χωρίς. τέλος! x x

Γραμμή. Σημείο. κεφαλαίο γράμμα. Κάθε γραμμή. αποτελείται. Ευθεία κι αν αρχή και χωρίς. τέλος! x x 1. Οι Πρωταρχικές Γεωμετρικές Έννοιες Σημείο Γραμμή Δεν έχει διαστάσεις!! Υπάρχει μόνο στο μυαλό μας. Συμβολίζεται με κεφαλαίο γράμμα. Κάθε γραμμή αποτελείται από άπειρα σημεία. Ευθεία Δεν είναι εύκολο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. 1.Τίτλος της έρευνας. 2.Παρουσίαση του προβλήµατος. 3.Παρουσίαση του σκοπού της έρευνας.

Πρόλογος. 1.Τίτλος της έρευνας. 2.Παρουσίαση του προβλήµατος. 3.Παρουσίαση του σκοπού της έρευνας. Πρόλογος 1.Τίτλος της έρευνας. 2.Παρουσίαση του προβλήµατος. 3.Παρουσίαση του σκοπού της έρευνας. 4.Παρουσίαση των κοινωνικών αναγκών που εξυπηρετεί η έρευνα. 5. ιαµωρφωση της υπόθεσης της έρευνας. 6.Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Συστήματα της Αρχαιότητας. Μηχανισμός των Αντικυθήρων Άβακας Κλαύδιος Πτολεμαίος Ήρωνας Αλεξανδρινός Το Κόσκινο του Ερατοσθένη

Υπολογιστικά Συστήματα της Αρχαιότητας. Μηχανισμός των Αντικυθήρων Άβακας Κλαύδιος Πτολεμαίος Ήρωνας Αλεξανδρινός Το Κόσκινο του Ερατοσθένη Υπολογιστικά Συστήματα της Αρχαιότητας Μηχανισμός των Αντικυθήρων Άβακας Κλαύδιος Πτολεμαίος Ήρωνας Αλεξανδρινός Το Κόσκινο του Ερατοσθένη Μηχανισμός των Αντικυθήρων Κατασκευή μηχανισμού : 2 ος 1 ος αιώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΦΑΚΑΙΟ 3 ο -ΤΡΙΓΩΝΑ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΦΑΚΑΙΟ 3 ο -ΤΡΙΓΩΝΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Α ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (ΘΕΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ) Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ - ΛΑΘΟΥΣ ΚΕΦΑΚΑΙΟ 3 ο -ΤΡΙΓΩΝΑ 1. Ένα τρίγωνο είναι οξυγώνιο όταν έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ Ι Μάθημα 1 0. Ι.Μ. Δόκας Επικ. Καθηγητής

ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ Ι Μάθημα 1 0. Ι.Μ. Δόκας Επικ. Καθηγητής ΓΕΩΔΑΙΣΙΑ Ι Μάθημα 1 0 Ι.Μ. Δόκας Επικ. Καθηγητής Γεωδαισία Μοιράζω τη γη (Γη + δαίομαι) Ακριβής Έννοια: Διαίρεση, διανομή /μέτρηση της Γής. Αντικείμενο της γεωδαισίας: Ο προσδιορισμός της μορφής, του

Διαβάστε περισσότερα

τ και τ' οι ημιπερίμετροι των βάσεων, Β και β τα εμβαδά των βάσεων, υ το ύψος και υ' το παράπλευρο ύψος της πυραμίδας.

τ και τ' οι ημιπερίμετροι των βάσεων, Β και β τα εμβαδά των βάσεων, υ το ύψος και υ' το παράπλευρο ύψος της πυραμίδας. ΣΤΕΡΕΑ ΜΑΘΗΜΑ 12 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ 1. Αν τυχαία πυραμίδα τμηθεί με επίπεδο παράλληλο στη βάση της, έχουμε: KA/KA' = KB/KB' = ΚΓ/ΚΓ' = ΚΗ/Κ'Η' = λ και ΑΒΓ Α'Β'Γ' με λόγο ομοιότητας λ. 2. Μέτρηση κανονικής πυραμίδας:

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή-Ανδριάννα Μαρούτσου Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Επιβλέπων καθηγητής: Νικόλαος Μεταξάς, Δρ. Μαθηματικών Θεματική Ενότητα:

Παρασκευή-Ανδριάννα Μαρούτσου Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Επιβλέπων καθηγητής: Νικόλαος Μεταξάς, Δρ. Μαθηματικών Θεματική Ενότητα: Παρασκευή-Ανδριάννα Μαρούτσου Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Επιβλέπων καθηγητής: Νικόλαος Μεταξάς, Δρ. Μαθηματικών Θεματική Ενότητα: Μαθηματικά Ο σκοπός της έρευνας είναι η αναζήτηση για

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία. I. Εισαγωγή

Γεωμετρία. I. Εισαγωγή I. Εισαγωγή Γεωμετρία Η διδασκαλία της Γεωμετρίας στην Α Λυκείου εστιάζει στο πέρασμα από τον εμπειρικό στο θεωρητικό τρόπο σκέψης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μαθηματική απόδειξη. Οι μαθητές έχουν έρθει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. Το σημείο το ονομάζουμε με ένα κεφαλαίο γράμμα. Λέμε: το σημείο Α.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. Το σημείο το ονομάζουμε με ένα κεφαλαίο γράμμα. Λέμε: το σημείο Α. ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Σημείο Το σημείο το ονομάζουμε με ένα κεφαλαίο γράμμα. Λέμε: το σημείο Α. Ευθύγραμμο τμήμα Το ευθύγραμμο τμήμα, το ονομάζουμε με δύο κεφαλαία γράμματα (των σημείων που

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Επιμέλεια: Μιχαηλίσιν Άννα- Μαρία, Τζιώτης Δημήτρης, Τσάτσα Κωνσταντίνα Η συμμετρία στο φυσικό κόσμο Η συμμετρία που κατεξοχήν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Τετραγωνική ρίζα θετικού αριθμού Τετραγωνική ρίζα ενός θετικού αριθμού α, λέγεται ο θετικός αριθμός, ο οποίος, όταν υψωθεί στο τετράγωνο, δίνει τον αριθμό α. Η τετραγωνική ρίζα του

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα.

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. (2) Ποιοι είναι οι άρτιοι και ποιοι οι περιττοί αριθμοί; Γράψε από τρία παραδείγματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΑΝΔΡΕΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΑΝΔΡΕΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ.1.1. Σημείο - Ευθύγραμμο τμήμα - Ευθεία - Ημιευθεία - Επίπεδο - Ημιεπίπεδο. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ / / 1. Σχεδιάστε το ευθύγραμμο τμήμα Α και το ευθύγραμμο τμήμα ΓΔ A B Γ Δ 2.

Διαβάστε περισσότερα

Τα όργανα του Πτολεμαίου

Τα όργανα του Πτολεμαίου Ο Πτολεμαίος και η Αστρονομία. Ο Πτολεμαίος παρατηρεί με το τεταρτοκύκλιο το ύψος της σελήνης. Πρόκειται για μεταγενέστερη μορφή του οργάνου. Στο έδαφος και ο σφαιρικός αστρολάβος. Τα όργανα του Πτολεμαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Πέτρου Αναστασία. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αργύρη Παναγιώτα

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. Πέτρου Αναστασία. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αργύρη Παναγιώτα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Πέτρου Αναστασία Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αργύρη Παναγιώτα ΑΘΗΝΑ 2013 Ο Πυθαγόρας (586 500 π.χ.) του Μνησάρχου και της «ωραίας υπέρ φύσιν» Πυθαϊδος γεννήθηκε στη Σάμο. Μικρός επισκέφθηκε τους Δελφούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο.

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο. ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ Η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης δεν διαφέρει στα βασικά από την ιστιοπλοΐα τριγώνου η οποία γίνεται με μικρά σκάφη καi σε προκαθορισμένο στίβο. Όταν όμως αφήνουμε την ακτή και ανοιγόμαστε στο

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Μηχανική-Θερμοδυναμική Βασικός Ηλεκτρομαγνητισμός 1ο εξάμηνο 4 ώρες/εβδομάδα ΣΥΓΧΡΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλες Ευθείες. Αθανασίου Δημήτριος (Μαθηματικός)

Παράλληλες Ευθείες. Αθανασίου Δημήτριος (Μαθηματικός) Παράλληλες Ευθείες Αθανασίου Δημήτριος (Μαθηματικός) asepfreedom@yahoo.gr 1 4.1 Εισαγωγή 2 ΟΡΙΣΜΟΣ Δυο ευθείες ε 1 και ε 2 που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και δεν έχουν κοινό σημείο λέγονται παράλληλες

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των Μαθηματικών

Ιστορία των Μαθηματικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Τα Μαθηματικά στην αρχαία Ελλάδα. Χαρά Χαραλάμπους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Ι. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟ, 2015 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΕΒΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.1. 1) Ποιοι φυσικοί αριθμοί λέγονται άρτιοι και ποιοι περιττοί; ( σ. 11 ) 2) Από τι καθορίζεται η αξία ενός ψηφίου σ έναν φυσικό αριθμό; ( σ. 11 ) 3) Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Η διαίρεση καλείται Ευκλείδεια και είναι τέλεια όταν το υπόλοιπο είναι μηδέν.

ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Η διαίρεση καλείται Ευκλείδεια και είναι τέλεια όταν το υπόλοιπο είναι μηδέν. ΑΛΓΕΒΡΑ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Τι είναι αριθμητική παράσταση; Με ποια σειρά εκτελούμε τις πράξεις σε μια αριθμητική παράσταση ώστε να βρούμε την τιμή της; Αριθμητική παράσταση λέγεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Ζάντζος Ιωάννης. Περιληπτικά το σενάριο διδασκαλίας (Β Γυμνασίου)

Ζάντζος Ιωάννης. Περιληπτικά το σενάριο διδασκαλίας (Β Γυμνασίου) Ζάντζος Ιωάννης Οι έννοιες του 'μήκους κύκλου' και της 'καμπυλότητας του κύκλου' μέσα από τη διαδικασία προσέγγισης του κύκλου με περιγεγραμμένα κανονικά πολύγωνα. Περιληπτικά το σενάριο διδασκαλίας (Β

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Αρχές των απεικονίσεων - προβολών Αναπτυκτές επιφάνειες και ο προσανατολισμός τους

Κεφάλαιο Αρχές των απεικονίσεων - προβολών Αναπτυκτές επιφάνειες και ο προσανατολισμός τους Κεφάλαιο 2 Σύνοψη Οι απεικονίσεις στη χαρτογραφία αναφέρονται στην προβολή ή απεικόνιση της επιφάνειας αναφοράς, δηλαδή, του ελλειψοειδούς εκ περιστροφής (ή της σφαίρας) στο επίπεδο στο επίπεδο του χάρτη.

Διαβάστε περισσότερα

Μη Ευκλείδεια Γεωμετρία

Μη Ευκλείδεια Γεωμετρία Μη Ευκλείδεια Γεωμετρία (Γεωμετρία του σύμπαντος) Μιχαηλίδη Κων/να - Κωνσταντοπούλου Ελισάβετ 2017 H μη-ευκλείδεια γεωμετρία συνιστάται από δύο γεωμετρίες βασισμένες σε αξιώματα στενά συνδεδεμένα με αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ;

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; Λόγω της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός, όταν μεταξύ μιας φωτεινής πηγής και ενός περάσματος παρεμβάλλεται ένα αδιαφανές σώμα, δημιουργείτε στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

66 Γεωμετρία Σχήμα 11.1: Το ΜΝ είναι κοινό μέτρο των και ΓΔ. τόσο ανατρεπτική που απαγόρευσαν να διαδοθεί αυτή η γνώση. Οταν μάλιστα ο *** παρέβει την

66 Γεωμετρία Σχήμα 11.1: Το ΜΝ είναι κοινό μέτρο των και ΓΔ. τόσο ανατρεπτική που απαγόρευσαν να διαδοθεί αυτή η γνώση. Οταν μάλιστα ο *** παρέβει την Κεφάλαιο 11 Αναλογίες, Ομοιότητα Η έννοια του λόγου ορίζεται στο πέμπτο βιβλίο των Στοιχείων του Ευκλείδη ως εξής: Λόγος εστί δύο μεγεθών ομογενών η κατά πηλικότητά ποια σχέσις Λόγον έχειν προς άλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Αϊνστάιν, το βαρυτικό πεδίο κάθε μάζας δημιουργεί μια καμπύλωση στον χώρο (μάλιστα στον χωροχρόνο),

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο +2 ο ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Διάνυσμα ορίζεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ένα ευθύγραμμο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο και στην Πυθαγόρεια παράδοση,ο πρώτος ορισμός που έχουμε για αυτήν ανήκει στον Ευκλείδη που την ορίζει ως διαίρεση ενός ευθύγραμμου τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κωνικές Τομές: Η Γεωμετρία των Σκιών. Κοινή εργασία με τους Σπύρο Στίγκα και Δημήτρη Θεοδωράκη

Κωνικές Τομές: Η Γεωμετρία των Σκιών. Κοινή εργασία με τους Σπύρο Στίγκα και Δημήτρη Θεοδωράκη Κωνικές Τομές: Η Γεωμετρία των Σκιών Κοινή εργασία με τους Σπύρο Στίγκα και Δημήτρη Θεοδωράκη Ιστορικά Η μεταφορά αντικειμένων του Χώρου των τριών διαστάσεων στο επίπεδο έχει τις ρίζες της στην προϊστορική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα Εργασίας για την Υλοποίηση του Πειράματος του Ερατοσθένη

Φύλλα Εργασίας για την Υλοποίηση του Πειράματος του Ερατοσθένη Φύλλα Εργασίας για την Υλοποίηση του Πειράματος του Ερατοσθένη Υπεύθυνοι Καθηγητές Παντελοπούλου Σταυρούλα (ΠΕ 19) Τζώρτζης Κωνσταντίνος (ΠΕ03) Πηγές: http://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes/experiment.html

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στο βαρυτικό πεδίο

Ασκήσεις στο βαρυτικό πεδίο Ασκήσεις στο βαρυτικό πεδίο Για το ΘΜΚΕ η μόνη δύναμη που δρα στη μάζα είναι η ελκτική βαρυτική δύναμη της Γης. Θα μπορούσαμε να εργαστούμε και με ΑΔΜΕ! Δοκιμάστε την Εδώ εργαζόμαστε μόνο με ΘΜΚΕ. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νος Χριστόπουλος Κων/νος Παράσογλου Γιάννης Παπαϊωάννου Μάριος Φλωράκης Χρήστος Σταματούλης

Κων/νος Χριστόπουλος Κων/νος Παράσογλου Γιάννης Παπαϊωάννου Μάριος Φλωράκης Χρήστος Σταματούλης Κων/νος Χριστόπουλος Κων/νος Παράσογλου Γιάννης Παπαϊωάννου Μάριος Φλωράκης Χρήστος Σταματούλης Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν τα μαθηματικά στην αστρονομία Κατέκτησαν σημαντικές γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1. 2( x 1) 3(2 x) 5( x 3) 2. 4x 2( x 3) 6 2x 3. 2x 3(4 x) x 5( x 1)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1. 2( x 1) 3(2 x) 5( x 3) 2. 4x 2( x 3) 6 2x 3. 2x 3(4 x) x 5( x 1) ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Να λυθούν οι παρακάτω εξισώσεις: 1. ( x 1) ( x) 5( x ). x ( x ) 6 x. x ( x) x 5( x 1) x 1 (1 x) x ( x) x x. 1 x 5. x 6 1 1 ( ) 1 1 6. x 1 x 7. 1 x

Διαβάστε περισσότερα

2 Β Βάσεις παραλληλογράµµου Βαρύκεντρο Γ Γεωµετρική κατασκευή Γεωµετρικός τόπος (ς) Γωνία Οι απέναντι πλευρές του. Κέντρο βάρους τριγώνου, δηλ. το σηµ

2 Β Βάσεις παραλληλογράµµου Βαρύκεντρο Γ Γεωµετρική κατασκευή Γεωµετρικός τόπος (ς) Γωνία Οι απέναντι πλευρές του. Κέντρο βάρους τριγώνου, δηλ. το σηµ 1 ΛΕΞΙΚΟ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Α Ακτίνιο Ακτίνα κύκλου Ακτίνα σφαίρας Άκρα ευθύγραµµου τµήµατος Αµβλεία γωνία Αµβλυγώνιο Ανάλογα ευθύγραµµα τµήµατα Αντιδιαµετρικό σηµείο Αντικείµενες ηµιευθείες Άξονας συµµετρίας

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο 3. Δράσεις με το λογισμικό The geometer s Sketchpad. Το περιβάλλον του λογισμικού αυτού είναι παρόμοιο μ εκείνο του Cabri II

Φύλλο 3. Δράσεις με το λογισμικό The geometer s Sketchpad. Το περιβάλλον του λογισμικού αυτού είναι παρόμοιο μ εκείνο του Cabri II Φύλλο 3 1 ράσεις με το λογισμικό The geometer s Sketchpad Το περιβάλλον του λογισμικού αυτού είναι παρόμοιο μ εκείνο του Cabri II όμως έχει τη δικιά του φιλοσοφία και το δικό του τρόπο συνεργασίας με το

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α Ο πυρήνας των μαθηματικών είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συλλογιζόμαστε στα μαθηματικά. Τρόποι απόδειξης Επαγωγικός συλλογισμός (inductive)

Διαβάστε περισσότερα

6 Γεωμετρικές κατασκευές

6 Γεωμετρικές κατασκευές 6 Γεωμετρικές κατασκευές 6.1 Γενικά Στα σχέδια εφαρμόζουμε γεωμετρικές κατασκευές, προκειμένου να επιλύσουμε προβλήματα που απαιτούν μεγάλη σχεδιαστική και κατασκευαστική ακρίβεια. Τα γεωμετρικά - σχεδιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τυπολόγιο Σφαιρικής Τριγωνομετρίας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τυπολόγιο Σφαιρικής Τριγωνομετρίας 81 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τυπολόγιο Σφαιρικής Τριγωνομετρίας Εισαγωγή Σε πολλά προβλήματα της Χαρτογραφίας, της Ανώτερης Γεωδαισίας, της Γεωδαιτικής Αστρονομίας και της Δορυφορικής Γεωδαισίας εμφανίζονται γεωμετρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τυπολόγιο Σφαιρικής Τριγωνομετρίας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τυπολόγιο Σφαιρικής Τριγωνομετρίας 81 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τυπολόγιο Σφαιρικής Τριγωνομετρίας Εισαγωγή Σε πολλά προβλήματα της Χαρτογραφίας, της Ανώτερης Γεωδαισίας, της Γεωδαιτικής Αστρονομίας και της Δορυφορικής Γεωδαισίας εμφανίζονται γεωμετρικά

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΝΛΗΨΗ ΕΩΜΕΤΡΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Σε τρίγωνο με > και ορθόκεντρο Η να δείξετε ότι: Δίνεται τρίγωνο στο οποίο ισχύει: α β γ βγ Να δείξετε ότι: A 10 Δίνεται τρίγωνο με πλευρές α, β, γ και διάμεσο μα ν ισχύει η

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ. 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ. 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ α. Τι είναι έξαρμα του πόλου υπέρ τον ορίζοντα και γιατί ενδιαφέρει τον ναυτιλλόμενο. β. Να ορίσετε τα είδη των αστέρων (αειφανείς, αφανείς και Αμφιφανείς)και να γράψετε τις συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 1. Τι λέμε δύναμη, πως συμβολίζεται και ποια η μονάδα μέτρησής της. Δύναμη είναι η αιτία που προκαλεί τη μεταβολή της κινητικής κατάστασης των σωμάτων ή την παραμόρφωσή

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb.

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb. Βασικές έννοιες Τα σώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν ηλεκτρικά. Ο Θαλής ο Μιλήσιος παρατήρησε πρώτος την έλξη μικρών αντικειμένων από ήλεκτρο, αφού πρώτα τριφτεί σε ξηρό ύφασμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΚΕ Φ ΑΛ ΑΙ Ο 2 : Περ ιγ ραφ ή της κ ίν ησ ης

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΚΕ Φ ΑΛ ΑΙ Ο 2 : Περ ιγ ραφ ή της κ ίν ησ ης 1 Σκοπός ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΚΕ Φ ΑΛ ΑΙ Ο 2 : Περ ιγ ραφ ή της κ ίν ησ ης Να αποκτήσουν οι μαθητές τη δυνατότητα να απαντούν σε ερωτήματα που εμφανίζονται στην καθημερινή μας ζωή και έχουν σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα