g, την δύναµη F! από το παραµορφωµένο ελατήριο και την πλάγια αντίδραση A από το οριζόντιο έδαφος, η οποία αναλύεται στην στατική τριβή T!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "g, την δύναµη F! από το παραµορφωµένο ελατήριο και την πλάγια αντίδραση A από το οριζόντιο έδαφος, η οποία αναλύεται στην στατική τριβή T!"

Transcript

1 Στις άκρες ελατηρίου, σταθεράς k, είναι στερεω µένα τα σώµατα Σ και Σ µε αντίστοιχες µάζες m και m το δε σύστηµα ισορρροπεί πάνω σε οριζόντιο επίπεδο. Aνάµεσα στο σώµα Σ και το οριζόντιο επίπεδο η τριβή είναι αµελητέα, ενώ µεταξύ του σώµατος Σ και του επιπέδου υπάρχει τριβή µε συντελεστή οριακής τριβής n. Ένα βλήµα µάζας m, σφήνωνεται στο σώµα Σ µε οριζόντια ταχύτητα, της οποίας ο φορέας συµπίπτει µε τον άξονα του ελατηρίου. i) Nα υπολογιστεί η µέγιστη τιµή του µέτρου της ταχύτητας του βλή µατος, ώστε το συσσωµάτωµα να εκτελέσει πάνω στο οριζόντιο επίπε δο αρµονική ταλάντωση, χωρίς όµως το σώµα Σ να ολισθαίνει πάνω στο επίπεδο. ii) Nα σχεδιάσετε την γραφική παράσταση του ρυθµού µεταβολής της ορµής του συσσωµατώµατος, σε συνάρτηση µε τον χρόνο καθώς και την αλγεβρική τιµή της τριβής που δέχεται το σώµα Σ σε συνάρτηση µε την αποµάκρυνση του Σ, λαµβάνοντας ως θετική φορά την φορά κινήσεως του βλήµατος Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας. ΛYΣH: i) Yποθέτουµε ότι µετά την πλαστική κρούση του βλήµατος µε το σώµα Σ, το συσσωµάτωµα εκτελεί πάνω στο οριζόντιο επίπεδο αρµονική ταλάν τωση χωρίς το σώµα Σ να ολισθαίνει επί του επιπέδου. Tότε θα πρέπει για κάθε θέση του σώµατος Σ, το Σ να ισορροπεί, δηλαδή θα πρέπει κάθε στιγµή η συνισταµένη των δυνάµεων που ενεργούν στο Σ να είναι µηδενική. Όµως το σώµα Σ δέχεται το βάρος του m g, την δύναµη F από το παραµορφωµένο Σχήµα ελατήριο και την πλάγια αντίδραση A από το οριζόντιο έδαφος, η οποία αναλύεται στην στατική τριβή T και στην κάθετη αντίδραση N. Πρέπει εποµέ νως να ισχύουν οι σχέσεις:

2 N = m g και T = F () Όµως η F είναι κάθε στιγµή αντίθετη της δύναµης F που δέχεται το συσσω µάτωµα των µαζών m και m από το παραµορφωµένο ελατήριο, η οποία δύναµη F αποτελεί την δύναµη επαναφοράς του ταλαντευόµενου συσσωµατώµατος στην θέση ισορροπίας του. Έτσι, αν το συσσωµάτωµα βρίσκεται σε µια τυχαία θέση, όπου η αποµάκρυνσή του από την θέση ισορροπίας του είναι x, θα έχουµε για τα µέτρα των δυνάµεων F, F τις σχέσεις: F = F = k x () T = k x () Όταν το συσσωµάτωµα βρίσκεται στις ακραίες θέσεις του, τότε ισχύει x =x, όπου x το πλάτος της ταλάντωσής του, οπότε σύµφωνα µε την () το µέτρο της στατικής τριβής αποκτά την µεγαλύτερη τιµή του: T max = kx (3) Όµως για να µη ολισθαίνει το σώµα Σ πάνω σε οριζόντιο επίπεδο πρέπει η T max να µη υπερβαίνει την οριακή τριβή, δηλαδή πρέπει να ισχύει: T max nn (),(4) kx nm g x nm g/k (4) Eξάλλου, εάν v είναι η ταχύτητα του συσσωµατώµατος αµέσως µετά την πλα στική κρούση του βλήµατος µε το σώµα Σ και v η ταχύτητα πρόσκρουσης του βλήµατος, σύµφωνα µε την αρχή διατήρησης της ορµής κατά την πλαστική αυτή κρούση, θα ισχύει η σχέση: mv β + = (m + m )v v = mv β /(m + m ) (5) Όµως η ταχύτητα v αποτελεί την ταχύτητα του συσσωµατώµατος στην θέση ισορροπίας του, δηλαδή την µέγιστη ταχύτητά του, οπότε ισχύει η σχέση: (5) mv v = ωx k = x x = m + m m + m mv k(m + m ) (6) όπου ω η γωνιακή συχνότητα ταλάντωσης του συσσωµατώµατος. Συνδυά ζοντας τις σχέσεις (4) και (6) παίρνουµε: mv k(m + m ) nm g k v nm g k(m + m ) mk v (max) = nm g k(m + m ) mk (7) ii) Σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Nεύτωνα ο ρυθµός µεταβολής της ορµής του συσσωµατώµατος είναι κάθε στιγµή ίσος µε την δύναµη επανα

3 φοράς που εξασφαλίζει την αρµονική του ταλάντωση, δηλαδή κάθε χρονική στιγµή t ισχύει για τις αλγεβρικές τιµές των µεγεθών αυτών η σχέση: dp/dt = - kx (8) Aν θεωρήσουµε ως αρχή µέτρησης του χρόνου την στιγµή αµέσως µετά την κρούση του βλήµατος µε το σώµα Σ και ως θετική φορά πάνω στην οριζόντια διεύθυνση ταλάντωσης την φορά κίνησης του βλήµατος, τότε η εξίσωση της αποµάκρυνσης x του συσσωµατώµατος µε τον χρόνο t θα είναι της µορφής: x = x µt = x µ ( k /(m + m )t) (9) Συνδυάζοντας τις σχέσεις (8) και (9) έχουµε: dp/dt = -kx µ ( k /(m + m )t) / t () Σχήµα Σχήµα 3 Εξάλλου η τριβή T που δέχεται το Σ είναι κάθε στιγµή αντίθετη της δύναµης F, δηλαδή ίση µε την F, που σηµαίνει ότι η αλγεβρική τιµή της τριβής είναι ίση µε -kx, δηλαδή ισχύει: T = -kx / - x x +x () Oι γραφικές παραστάσεις των () και () φαίνονται στα σχήµατα () και (3) αντιστοίχως. P.M. fysikos Στην διάταξη του σχήµατος (4) τα σώµατα Σ, Σ έχουν αντίστοιχες µάζες m, m µε m >m και συνδέονται µεταξύ τους µε ιδανικό ελατήριο σταθεράς k. Τα σώµατα ισορροπούν πάνω σε ορι ζόντιο δάπεδο µε το οποίο παρουσιάζουν συνελεστή οριακής τριβής n, το δε ελατήριο είναι οριζόντιο και βρίσκεται στην φυσική του κατα σταση.

4 i) Nα βρεθεί η µέγιστη οριζόντια δύναµη που επιτρέπεται να ενεργεί στο σώµα Σ, ώστε κατά την συµπίεση του ελατηρίου το σώµα Σ να µη τεθεί σε κίνηση. ii) Eάν την στιγµή της µέγιστης συσπείρωσης του ελατηρίου καταργη θεί η δύναµη, να βρεθεί η µέγιστη ταχύτητα που θα αποκτήσει το σώ µα Σ. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας. ΛΥΣΗ: i) Υποθέτουµε ότι κατα τον χρόνο που το σώµα Σ κινείται πάνω στο οριζόντιο δάπεδο το σώµα Σ ισορροπεί. Στο κινούµενο σώµα Σ ενεργεί η ορι ζόντια δύναµη F, το βάρος του m g, η αντίδραση του δαπέδου που αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T και στην κάθετη αντίδραση N και τέλος η δύναµη F από το συµπιεσµένο ελατήριο. Για να µη τεθεί το σώµα Σ σε κίνηση καθώς το ελατήριο συµπιέζεται πρέπει την στιγµή της µέγιστης συµπίεσης η ταχύτητα του Σ να µηδενίζεται και επιπλέον να επίκειται η ολίσθηση του Σ. Σχήµα 4 Εφαρµόζοντας για το Σ το θεώρηµα κινητικής ενέργειας-έργου από την στιγ µή της εκκίνησής του µέχρι την στιγµή της µέγιστης συµπίεσης x του ελατη ρίου, παίρνουµε την σχέση: K - K % = W F + W T + W F - = Fx - Tx - kx / Fx = nm gx - kx / F = nm g + kx / x = (F - nm g)/k () Εξάλλου το σώµα Σ ισορροπεί υπό την επίδραση του βάρους m g, της δύναµης F από το συµπιεσµένο ελατήριο που είναι αντίθετη της F αφου το ελατήριο είναι ιδανικό και της αντίδρασης του εδάφους που αναλύεται στην στατική τρι βή T και στην κάθετη αντίδραση N. Λόγω της ισορροπίας του Σ θα έχουµε: () F = T F = T kx = T Επειδή η T είναι στατική τριβή ισχύει: T = (F - nm g) () () T nn T nm g (F - nm g) nm g F ng(m + m ) F max = ng(m + m / ) (3)

5 ii) Αµέσως µετά την κατάργηση της δύναµης F το σώµα τείνει υπό την επίδραση της F να κινηθεί προς την αρχική του θέση µε αποτέλεσµα η τριβή T να αλλάξει φορά (σχ. 5). Για το µέτρο της F ισχύει: () F = kx (3) F = (F max - nm g) F = ng(m + m ) - nm g F = m ng > T δηλαδή το σώµα θα τεθεί σε επιταχυνόµενη κίνηση εκ της ηρεµίας και η µεν τριβή T θα µένει σταθερή ενώ η F θα µειώνεται. Όταν συµβεί F =T θα µηδενι Σχήµα 5 στεί η επιτάχυνση του σώµατος και την στιγµή αυτή θα αποκτήσει την µέ γιστη ταχύτητά του v max. Εφαρµόζοντας για το σύστηµα ελατήριο-σωµα Σ το θεώρηµα µεταβολής της µηχανικής ενέργειας από την στιγµή που καταργείται η F µέχρις ότου το σώµα αποκτήσει την µέγιστη ταχύτητά του, παίρνουµε: m v max m v max + kx * - - kx = W T = k x ( - x * ) = -nm g( x - x * ) v max = k x m - x * ( ) - ng( x - x * ) (4) όπου x * η συµπίεση του ελατηρίου από την φυσική του κατάσταση την στιγµή που το Σ αποκτά την µέγιστη ταχύτητα. Όµως την στιγµή αυτή ισχύει: kx * = nm g x * = nm g/k οπότε η (4) και λόγω της () γράφεται: v max ( ) = k 4 F max - nm g m k ( ) - nm g k ( ) - ng F max- nm g k % - nm g k % (3) v max = k 4n m g - n m m 4k k g - ng nm g % k - nm g k %

6 ( ) - n g v max = n g m km - m v max = n g k v max = n g m km - m k ( m - m ) m - m m - m + m = n g m % km + m - m m ( ) v max = ng ( m - m ) km ( ) P.M. fysikos Tα σφαιρίδια Σ και Σ του σχήµατος (6) είναι απολύτως ελαστικά και ισορροπούν πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο, στερεωµένα στις άκρες δύο οριζόντιων ιδανικών ελατηρίων που έχουν διαφορετικές σταθερές, οι δε άλλες άκρες τους είναι ακλόνη τες. Αρχικώς τα σφαιρίδια εφάπτονται και τα ελατήρια βρίσκονται στην φυσική τους κατάσταση. Εκτρέπουµε οριζοντίως τα σφαιρίδια Σ και Σ εκατέρωθεν της αρχικής τους θέσεως κατά Α και Α αντιστοί χως. i) Nα βρεθεί ο λόγος των µαζών των σφαιριδίων, ώστε αυτά περιοδι κώς να συγκρούονται στην αρχική τους θέση. ii) Να δώσετε την γραφική παράσταση της αποµάκρυνσης και της ταχύτητας του σφαιριδίου Σ σε συνάρτηση µε τον χρόνο, λαµβάνον τας ως θετική φορά πάνω στον άξονα κίνησής του x x την προς τα δεξιά και ως αρχή µέτρησης του χρόνου την στιγµή της πρώτης κρού σεως των σφαιριδίων. ΛΥΣΗ: i) Για να συγκρούονται περιοδικώς τα δύο σφαιρίδια στην αρχική τους θέση Ο, πρέπει οι περίοδοι Τ, Τ των α.α.τ. που θα εκτελέσουν όταν αφεθούν ελεύθερα να είναι ίσες. Συγκεκριµένα η πρώτη κρούση θα γίνει µετά από χρόνο Τ /4 ή Τ /4 αφότου αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ οι επόµενες κρούσεις τους θα παρουσιάζουν περιοδικότητα µε περίοδο T / ή Τ /. Όµως για τις δύο περιό δους ισχύουν οι σχέσεις: T = m /k T = m /k % m k = m k m m = k k () όπου m, m οι µάζες των σφαιριδίων και k, k οι σταθερές των αντίστοιχων ελατηρίων µε τα οποία συνδέονται. Εξάλλου τα δύο σφαιρίδια µετά από κάθε κρούση πρέπει να επιστέφουν στις αρχικές τους θέσεις, που σηµαίνει ότι σε κάθε κρούση οι ταχύτητες τους αντιστρέφονται. Έτσι αν v,, v, είναι οι ταχύτητες των σφαιριδίων λιγο πριν την κρούση τους και V,, V, οι αντίστοι χες ταχύτητες τους αµέσως µετά την κρούση, θά πρέπει να ισχύουν οι σχέσεις:

7 V, = - v, και V, = - v, () Σε κάθε όµως κρούση ισχύει η αρχή διατήρησης της ορµής, οπότε µπορούµε να γράψουµε την σχέση: Σχήµα 6 () m v, +m v, =m V, +m V, m v, +m v, =- m v, -m v, m v, = -m v, m v, = m v, m / m = v, / v, (3) Eπειδή η κρούση των δύο σφαιριδίων είναι τελείως ελαστική και οι ταχύτητες τους σε κάθε κρούση αντιστρέφονται, η ολική ενέργεια ταλάντωσης κάθε σφαιριδίου διατηρείται, οπότε εφαρµόζοντας για την ταλάντωση των σφαιριδί ων το θεώρηµα διατήρησης της ολικής τους ενέργειας παίρνουµε τις σχέσεις: m v, / = k A / m v, / = k A / (:) m v, = k A m v, k A (),(3) m m m m = m A m A m = A (4) m A ii) Aµέσως µετά την πρώτη κρούση το σφαιρίδιο Σ εκτελεί α.α.τ. µε µηδε νική αρχική φάση και περίοδο Τ=Τ και µέχρις ότου συµβεί η επόµενη κρούση η αποµάκρυνσή του x παίρνει θετικές µόνο τιµές, αφου λόγω της κρούσεως του µε το σφαιρίδιο Σ δεν µπορεί να βρεθεί στις θέσεις x <. Έτσι στο χρονικό διάστηµα [, T /] η αποµάκρυνση x µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση: x = A µ (t /T ), t T / Εξάλλου η ταχύτητα v (αλγεβρική τιµή) του σφαιριδίου στο ίδιο χρονικό διάστηµα [, T /] µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, συµφωνα µε την σχέση: v = v, (t /T ), t T /

8 Σχήµα 7 Oι περιοδικές επεκτάσεις των συναρτήσεων αυτών, ώστε να καλύπτεται όλο το χρονικό διάστηµα εξέλιξης του φαινοµένου της περιοδικής κρούσεως των σφαι ρίδιων ( t<) έχουν γραφικές παραστάσεις, που φαίνονται στο σχήµα (7). P.M. fysikos Oµογενές σώµα Σ µάζας m, σχήµατος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου ύψους h και τετραγωνικής βάσεως πλευράς h, ισορροπεί εφαπτόµενο µε την µία βάση του σε τραχύ οριζόντιο δάπεδο. Tο σώµα συνδέεται µέσω αβαρούς και µη εκτατού νήµατος µε άλλο σώµα Σ µάζας m, το δε νήµα διέρχεται από το αυλάκι µιας µικρής σταθερής τροχαλίας, όπως φαίνεται στο σχήµα (8). Το νήµα είναι οριζόντιο και βρίσκεται στο µεσοπαράλληλο επίπεδο δύο απέναντι κατακόρυφων εδρών του σώµατος Σ και σε απόσταση y από το δάπεδο. Nα βρείτε για ποιες τιµές της απόστασης y το σώµα Σ ολισθαίνει χωρίς να ανατρέπεται, όταν το σώµα Σ αφεθεί ελεύθερο να κινηθεί. ΛΥΣΗ: Yποθέτουµε ότι το σώµα ολισθαίνει πάνω στο οριζόντιο δάπεδο χωρίς να ανατρέπεται. Οι δυνάµεις που δέχεται είναι το βάρος του w, η τάση Q του οριζόντιου νήµατος και η δύναµη επαφής από το οριζόντιο δάπεδο, η οποία αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T και στην κάθετη αντίδραση N της οποίας ο φορέας είναι κατακόρυφος και έστω ότι απέχει απόσταση x από την αριστερή έδρα του σώµατος (σχ. 8). Για να µην ανατρέπεται το σώµα πρέπει να αποκλεισθεί η περιστροφή του περί το κέντρο µάζας του C και αυτό εξασ φαλίζεται αν το αλγεβρικό άθροισµα των ροπών των ασκούµενων στο σώµα δυνάµεων, περι το C, είναι µηδέν, δηλαδή πρέπει να ισχύει: Q( y - h) + Th - N( x - h/) = Q( y - h) + nnh - N( x - h/) =

9 Q( y - h) + nmgh - mg( x - h/) = () όπου y η απόσταση του φορέα της Q από το δάπεδο. Εξάλλου το σώµα Σ δέχε ται το βάρος του w και την τάση Q ' του κατακόρυφου νήµατος, της οποίας το µέτρο είναι ίσο µε το µέτρο της Q, διότι η τροχαλία θεωρήθηκε µε ασήµαντη µάζα. Σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νευτωνα θα ισχύει για το σώµα Σ η σχέση: mg - Q'= ma mg - Q = ma () Σχήµα 8 όπου a η επιτάχυνση του σώµατος και g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Όµως και η επιτάχυνση του Σ έχει µέτρο a, οπότε σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νεύτωνα για το σώµα αυτό θα έχουµε: Q - T = ma Q - nn = ma Q = nmg + ma οπότε η () γράφεται: mg - nmg - ma = ma mg( - n) = 3ma a = g ( - n) /3 (3) H (3) είναι αποδεκτή εφ όσον ισχύει -n> ή n<. Εξάλλου η () λόγω της (3) γράφεται: Q = nmg + mg ( - n) /3 = mg ( + n) /3 (4) Έτσι η σχέση () µε βάση την (4) δίνει: ( )( y - h) mg + n ( + n) nmgh - mg x - h = % ( y - h) + nh - x + h =

10 x = ( + n ) 3 ( y - h) + h ( n + ) (5) Όµως η µη ανατροπή του σώµατος συνοδεύεται για την µεταβλητή x µε τον περιορισµό < x < h, οπότε λόγω και της (5) θα έχουµε: < ( + n ) 3 ( y - h) + h ( n + ) < h < 4 ( + n) ( y - h) + 3h( n + ) < 6h 4 ( + n)h - 3h( n + ) < 4 ( + n)y < 6h + 4 ( + n)h - 3h( n + ) ( - n)h < 4 ( + n)y < ( 7 - n)h ( ) - n h + n % 4 < y < 7 - n + n h 4 (6) H (6) είναι αποδεκτή εφ όσον οι τιµές y =(-n)h/4(n+) και y =(7-n)h/4(n+) ικανοποιούν τις σχέσεις: < ( - n)h/4( + n) < h < (7 - n)h/4( + n) < h < - n < 8( + n) < 7 - n < 8( + n) -7/ < n < / -/ < n < 7/ (7) Οι σχέσεις (7), σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι ο συντελεστής οριακής τριβής n είναι µη αρνητικός αλλά και µικρότερος του όπως απαιτεί η σχέση (3), συνα ληθεύουν για n</. Eξάλλου όταν η απόσταση y τείνει στην τιµή y επίκειται η ανατροπή του σώµατος περι την αριστερή ακµή του Α, ενώ όταν τείνει στην τιµή y επίκειται η ανατροπή του περι την δεξιά ακµή Β. P.M. fysikos Oµογενές σώµα σχήµατος ορθογωνίου παραλληλε πιπέδου, ύψους h και τετραγωνικής βάσεως πλευράς α, ισορροπεί εφαπτόµενο µε µια βάση του πάνω σε τραχύ οριζόντιο δάπεδο. Στο σώµα ενεργεί οριζόντια δύναµη, της οποίας ο φορέας βρίσκεται στο µεσοπαράλληλο επίπεδο δύο απέναντι κατακόρυφων εδρών του σώµα τος και σε απόσταση h/ από το δάπεδο (σχ. 9). Nα δείξετε τα εξής: i) δεν υπάρχει τιµή της δύναµης για την οποία επίκειται η ανατροπή του σώµατος περί την ακµή του Α, πριν αυτό ολισθήσει και ii) υπό κατάλληλο συντελεστή οριακής τριβής µεταξύ σώµατος και δαπέδου υπάρχει τιµή της δύναµης για την οποία επίκειται η ανατ ροπή του περί την ακµή Β πριν την ολίσθησή του και να βρεθεί η τιµή αυτή. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας.

11 ΛΥΣΗ: i) Yποθέτουµε ότι το σώµα δεν ολισθαίνει πάνω στο οριζόντιο δάπεδο, αλλά ότι επίκειται η ανατροπή του περί την ακµή Α. Οι δυνάµεις που δέχεται είναι το βάρος του w, η δύναµη F και η πλάγια αντίδραση του εδάφους που αναλύεται στην στατική τριβή T και στην κάθετη αντίδραση N, της οποίας ο φορέας σχεδόν διέρχεται από την ακµή Α (σχ. 9). Εφ όσον το σώµα δεν ολισθαί νει ισχύει: F = T () Σχήµα 9 Εξάλλου η οριακή ανατροπή του σώµατος αποκλείει την περιστροφή του περί το κέντρο µάζας του C και αυτό εξασφαλίζεται αν το αλγεβρικό άθροισµα των ροπών των ασκούµενων δυνάµεων περι το C, είναι µηδέν, δηλαδή πρέπει να ισ χύει: () -F( h - h/) + Th + N = -Fh/ + Fh + mg = Fh/ + mg = () Η σχέση () αποτελεί άτοπο, που σηµαίνει ότι δεν υπάρχει οριζόντια δύναµη F µε τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τα δεδοµένα του προβλήµατος, η οποία να προκαλεί οριακή ανατροπή του σώµατος περί την ακµή του Α χωρίς αυτό να ολισθαίνει. Σχήµα ii) Aς δεχθούµε ότι επίκειται η ανατροπή του σώµατος περί την ακµή του Α χωρίς να ολισθαίνει πάνω στο οριζόντιο δάπεδο. Τότε ο φορέας της κάθετης αντίδρασης N θα διέρχεται από την ακµή Β (σχ. ), η σχέση () θα εξακολου

12 θεί να ισχύει, το δε αλγεβρικό άθροισµα των ροπών των ασκούµενων δυνάµε ων περί το C θα είναι σχεδόν µηδέν, δηλαδή θα ισχύει: () -F( h - h/) + Th - N = -Fh/ + Fh - mg = Fh/ = mg F= mg / h (3) Eπειδή πρέπει F=T, η σχέση (3) είναι αποδεκτή εφ όσον F nmg, δηλαδή πρέπει: mg / h nmg n / h P.M. fysikos Μια οµογενής σφαίρα µάζας Μ και ακτίνας R, ισορροπεί πάνω σε οριζόντιο επίπεδο µε το οποίο παρουσιάζει συντε λεστή οριακής τριβής n. Ένα βλήµα µάζας m<<m κινούµενο οριζον τίως µε ταχύτητα v, της οποίας ο φορέας βρίσκεται κάτω από το κέντρο C της σφαίρας σε απόσταση R/ από αυτό, σφηνώνεται στην σφαίρα. i) Να βρεθεί η ταχύτητα του ανώτατου σηµείου Β της σφαίρας αµέ σως µετά την πλαστική της κρούση µε το βλήµα. ii) Nα εξετασθεί η κίνηση της σφαίρας µετά την κρούση και να δεί ξετε ότι υπάρχει χρονική στιγµή που αναστρέφεται η περιστροφή της. Ποια µορφή έχει η τελική κίνηση της σφαίρας; Δίνεται ότι, η ροπή αδράνειας της σφαίρας ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο της είναι Ι C =mr /5 και ότι ο φορέας της v βρίσκεται στο κατακόρυφο επίπεδο που διέρχεται από το κέντρο της σφαίρας. ΛΥΣΗ: i) Kατά τον πολύ µικρό χρόνο Δt (Δt ) που διαρκεί η εισχώρηση του βλήµατος στην σφαίρα η ορµή του συστήµατος βλήµα-σφαίρα διατηρείται, ενώ λόγω της συνθήκης M>>m το κέντρο µάζας του συστήµατος αµέσως µετά την κρούση είναι µε καλή προσέγγιση το κέντρο C της σφαίρας. Έτσι µπορούµε να γράψουµε την σχέση: mv + = (M + m)v C() v C() = mv /(M + m) mv /M () όπου v C() η ταχύτητα του κέντρου C αµέσως µετά την κρούση. Όµως και η στροφορµή του συστήµατος περί το κέντρο C διατηρείται κατά τον χρόνο Δt, οπότε ισχύει η σχέση: mv R/ + = I C mv R/ = MR / 5 = 5mv / 4MR ()

13 όπου η γωνιακή ταχύτητα της σφαίρας αµέσως µετά την κρούση. Το ανώτατο σηµείο Β της σφαίρας έχει στο τέλος του χρόνου Δt µεταφορική ταχύ Σχήµα τητα v (µ ) B ίση µε v C() και περιστροφική ταχύτητα v ( ) B αντίρροπη της v C() µε µέτρο ω R. Όµως από τις σχέσεις () και () προκύπτει ότι ω R>v C() που σηµαίνει ότι η ταχύτητα v B του Β αµέσως µετά την κρούση είναι αντίρροπη της v C() το δε µέτρο της είναι: (),() ( v B = v ) (µ B - v ) B = R - v C() v B = 5mv / 4M - mv / M= mv / 4M (3) ii) Αµέσως µετά την κρούση το σηµείο επαφής A της σφαίρας µε το οριζόντιο επίπεδο έχει ταχύτητα v A οµόρροπη της v, οπότε η τριβή T που δέχε ται η σφαίρα είναι τριβή ολισθήσεως αντίρροπη της v µε µέτρο: T= nn = n(m + m)g nmg (4) Η T επιβραδύνει και την µεταφορική και την περιστροφική κίνηση της σφαί ρας, σύµφωνα δε µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νευτωνα για την µεταφο ρική κίνηση και τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κίνησης για την περιστρο φική κίνηση θα έχουµε τις σχέσεις: T = Ma C TR = I C ' (4) Mng = Ma C nmgr = MR '/5 a C = ng '= 5ng/R όπου a C η σταθερή επιβράδυνση του κέντρου της σφαίρας και ' η σταθερή γωνιακή επιβράδυνση της περιστροφικής της κίνησης. Εάν t µ, t π είναι οι χρόνοι µηδενισµού της ταχύτητας του κέντρου C και της γωνιακής ταχύτητας αντι στοίχως της σφαίρας, θα έχουµε τις σχέσεις: (5) t µ t = v C() / a C = /' % (5) t µ = v C() / ng t = R /5ng % (),()

14 t µ t = mv / nmg = mv /nmg t µ > t δηλαδή την χρονική στιγµή t π θα µηδενιστεί η γωνιακή ταχύτητα της σφαίρας µε αποτέλεσµα το σηµείο Α να έχει την στιγµή αυτή ταχύτητα οµόρροπη της v, που σηµαίνει ότι η τριβή εξακολουθεί να είναι τριβή ολίσθησης και να διατη ρεί την φορά της, αλλά τώρα θα αναστρέψει την φορά περιστροφής της σφαίρας ενώ θα εξακολουθήσει να επιβραδύνει την µεταφορική της κίνηση. Κάποια στιγµή η κίνηση αυτή της σφαίρας θα προκαλέσει µηδενισµό της ταχύτητας του σηµείου επαφής της Α και η σφαίρα θα κυλίεται πλέον ισοταχώς και χωρίς ολίσθηση πάνω στο οριζόντιο επίπεδο προς την κατεύθυνση της ταχύτητας v. P.M. fysikos Kύλινδρος µάζας M και ακτίνας R, βρίσκεται ακίνητος πάνω σε οριζόντιο δάπεδο µε το οποίο παρουσιάζει συντελε στή τριβής ολίσθησης n. Ένα µικρο τεµάχιο εκρηκτικής ύλης µάζας m είναι κολληµένο στην περάπλευρη επιφάνεια του κυλίνδρου η δε ευθεία που το συνδέει µε το κέντρο του κυλίνδρου είναι οριζόντια. Κάποια στιγµή ενεργοποιείται η εκρηκτική ύλη και η µάζα m εκσφεν δονίζεται κάθετα προς τον γεωµετρικό του άξονα του κυλίνδρου µε ταχύτητα v, αποµακρυνόµενη προς το εξωτερικό του µέρος. i) Να µελετηθεί η κίνηση του κυλίνδρου πάνω στο οριζόντιο δάπεδο. ii) Να βρεθεί ποιο κλάσµα της ενέργειας που ελευθερώνεται κατά την έκρηξη µετασχηµατίζεται σε θερµότητα στην διάρκεια που ο κύλίνδ ρος κινείται στο οριζόντιο δάπεδο. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύ τητας και η ροπή αδράνειας I C =MR / του κυλίνδρου ως προς τον γεωµετρικό του άξονα. ΛYΣH: i) Kατά τον πολύ µικρό χρόνο Δt (Δt ) της έκρηξης η ορµή του συστήµατος κύλινδρος-τεµάχιο εκρηκτικής ύλης δεν µεταβάλλεται, δηλαδή ισχύει η σχέση: = MV - mv V = mv / M () όπου V η ταχύτητα του κέντρου µάζας του κυλίνδρου αµέσως µετά την έκρη ξη. Εξάλλου κατά τον χρόνο Δt ο κύλινδρος δεν αποκτά περιστροφική κίνηση, διότι η στροφορµή του συστήµατος περί τον γεωµετρικό άξονα είναι πριν την έκρηξη µηδέν και παραµένει µηδέν αµέσως µετά την έκρηξη, αφού ο φορέας της ταχύτητας v διέρχεται από το κέντρο µάζας. Έτσι αµέσως µετά την έκρηξη τα σηµεία επαφής Α του κυλίνδρου µε το οριζόντιο δάπεδο έχουν ως προς αυτό ταχύτητα V, µε αποτέλεσµα να εµφανίζεται επί του κυλίνδρου τριβή ολισθήσεως T αντίρροπη της V, η οποία επιβραδύνει την µεταφορική του κίνηση. Εφαρµόζοντας για την κίνηση του κέντρου µάζας του κυλινδρου τον δεύτερου νόµο του Νεύτωνα παίρνουµε την σχέση:

15 T = Ma C nn = Ma C nmg = Ma C a C = ng () όπου a C η επιβράδυνση του κέντρου µάζας και N η κάθετη αντίδραση του δα πέδου που είναι αντίθετη προς το βάρος M g του κυλίνδρου. Επειδή η a C είναι σταθερή η µεταφορική κίνηση του κυλίνδρου είναι οµαλά επιβραδυνόµενη, Σχήµα οπότε το µέτρο της ταχύτητάς του V C ύστερα από χρόνο t µετά την έκρηξη, θα δίνεται από την σχέση: () V C = V - a C t V C = V - ngt (3) Εξάλλου η ροπή της τριβής T περί τον άξονα του κυλίνδρου προκαλεί αριστε ρόστροφη περιστροφή µε γωνιακή επιτάχυνση ' και σύµφωνα µε τον θεµελιώ δη νόµο της στροφικής κίνησης θα έχουµε την σχέση: TR = I C ' nmgr = MR '/ '= ng/r (4) Από την (4) προκύπτει ότι η ' είναι σταθερή, δηλαδή η περισροφική κίνηση του κυλίνδρου είναι οµαλά επιταχυνόµενη, οπότε το µέτρο της γωνιακής του ταχύτητας την χρονική στιγµή t θα δίνεται από την σχέση: (4) = 't = ngt/r R = ngt (5) Από τις σχέσεις (3) και (4) παρατηρούµε ότι η µεν ποσότητα V C µειώνεται χρονικά η δε ποσότητα ωr αυξάνεται, οπότε κάποια στιγµή t * οι δύο ποσότητες θα εξισωθούν που σηµαίνει ότι την στιγµή αυτή τα σηµεία επαφής Α του κυλίν δρου µε το δάπεδο θα αποκτήσουν µηδενική ταχύτητα ως προς αυτό, δηλαδή o κύλινδρος θα αρχίσει να κυλίεται χωρίς ολίσθηση πάνω στο δάπεδο µε σταθερή ταχύτητα V * και θα ισχύει: () V - ngt * = ngt * t * = V /3ng Έτσι το µέτρο της V * θα είναι: t * = mv /3nMg (6) () V * = V - ngt * (6) V * = mv /M - ngt * V * = mv M - ngmv 3nMg = mv 3M (7)

16 ii) Η ενέργεια W εκρ που ελευθερώνεται κατά την έκρηξη εµφανίζεται ως κινη τική ενέργεια του κυκίνδρου και της µάζας m της εκρηκτικής ύλης, δηλαδή µπορούµε να γράψουµε την σχέση: W = MV + mv () W = Mm v + mv M = mv + m ' ) (8) % M( Εξάλλου η θερµότητα Q που ελευθερώνεται στο περιβάλλον κατά τον χρόνο t * λόγω της τριβής ολίσθησης έναι ίση µε την αντίστοιχη ελλάτωση της κινητικής ενέργειας του κυλίνδρου, δηλαδή ισχύει: Q = MV - MV * + I % C * ' = MV - MV * + MR 4 V * R % ' Q = MV - 3MV * 4 (),(7) Q = Mm v M - 3M 4 mv 3M % Q = m v M - m v 3M = m v 6M (9) Διαιρώντας κατά µέλη την (8) µε την (9) παίρνουµε το ζητούµενο κλάσµα x, δηλαδή θα έχουµε: x = Q = m v W 6M : mv + m ' ) = % M( m ( ) 3M + m/m x = m ( ) 3 M + m P.M. fysikos Λεπτή οµογενής ράβδος ΑΒ µήκους L και βάρους w, ισορροπεί εφαπτόµενη δια του άκρου της Α επί κοιλης ηµισφαιρι κής επιφάνει ας ακτίνας R, ενώ έχει και έχει επαφή µε το άκρο Ν της επιφάνειας αυτής, όπως φαίνεται στο σχήµα (3). i) Εάν στα σηµεία στηρίξεως της ράβδου οι τριβές είναι ασήµαντες, να βρεθεί η γωνία κλίσεως φ της ράβδου µε την οριζόντια διεύθυνση και η δύναµη που ασκεί η κοίλη επιφάνεια στο άκρο Α της ράβδου. ii) Aν η ράβδος µε εξωτερική επέµβαση τεθεί σε κίνηση σε κατακόρυ φο επίπεδο, ώστε η γωνία κλίσεως φ µε την οριζόντια διεύθυνση να αυξάνεται χωρίς όµως το άκρο της Α να χάνει επαφή µε την κοίλη επιφάνεια και η ράβδος να εξακολουθεί να εφάπτεται στο άκρο Ν της επιφάνειας, να βρείτε το µέτρο της ταχύτητας του άκρου Β της ράβ δου σε συνάρτηση µε την ταχύτητα v Α του άκρου Α και την γωνία

17 κλίσεως φ της ράβδου. Η κοίλη επιφάνεια είναι ακλόνητη και ο άξονας συµµετρίας της κατακόρυφος. ΛΥΣΗ i) H ράβδος ΑΒ δέχεται το βάρος της w, την δύναµη επαφής F A στο άκρο της Α η οποία κατευθύνεται προς το κέντρο Κ της κοίλης ηµισφαιρικής επιφάνειας και τέλος την δύναµη επαφής F N, της οποίας ο φορέας είναι κάθετος στην ράβδο στο σηµείο επαφής της µε το άκρο Ν της επιφάνειας. Λόγω της ισορροπίας της ράβδου οι φορείς των τριών δυνάµεων διέρχονται από το ίδιο σηµείο Ο (σχ. 3). Εφαρµόζοντας στο τρίγωνο ΑΟΝ το θεώρηµα των ηµιτό νων παίρνουµε την σχέση: OC = AC µ µ Σχήµα 3 Όµως ισχύουν ΑC=L και θ+φ =π/, οπότε η προηγούµενη σχέση γράφεται: OC µ = L µ ( / - ) OC µ = L % OC = Lµ % () Eξάλλου τα τρίγωνα ΜΚΑ και ΚΟΝ είναι ίσα διότι ΜΚ=ΚΝ=R, οι δε γωνίες που πρόσκεινται στις ίσες πλευρές ΜΚ και ΝΚ είναι ίσες µία προς µία, οπότε θα έχουµε ΑΚ=ΚΟ=R. Aκόµη από το ορθογώνιο τρίγωνο ΟCN προκύπτει η σχέση: OC = OM = R%µ {) Συνδυάζοντας τις σχέσεις () και () παίρνουµε: Lµ % = Rµ % L = R % L = R( - ) % 4R - L - R = (3)

18 H (3) είναι εξίσωση δεύτερου βαθµου ως προς συνφ µε ρίζες: = L ± L + 3R 8R (4) Eπειδή η γωνία φ είναι οξεία, δεκτή είναι η θετική ρίζα. Έτσι και λόγω της συνφ < θα πρέπει: L + L + 3R < 8R L + 3R < ( 8R - L) L + 3R < 64R - 6RL + L L < R (5) που αποτελεί και την συνθήκη για να έχει λύση το πρόβληµα. Για τον υπολο γισµό της δύναµης χρησιµοποιούµε την σχέση που χαρακτηρίζει την ισορροπία στερεού σώµατος όταν σ αυτό ενεργούν τρείς δυνάµεις που στην περίπτωσή µας είναι: w ( ) = F A µ ( - ) % w µ ( / - ) = F A µ + µ % F A = w %µ = w - µ = L + L + 3R 8R Παρατήρηση: Μπορούµε να καταλήξουµε στην δευτεροβάθµια εξίσωση (3) χρησιµοποιώντας τις κλασσικές σχέσεις ισορροπίας της ράβδου, οι οποίες έχουν την µορφή: F (x) = % F (y) = (A ) = % ' F A - w%µ = ( F N + F A %µ - w = ' wl - F N R = ( ) * F A = wµ /% F N + F A µ = w% F N = wl/r ( ' ( ) (6) Απαλλοίφοντας ανάµεσα στις σχέσεις (6) τις δυνάµεις F A και F N παίρνουµε: wl R + wµ % = w% L R + µ % = % L + R%µ = R L + R(%µ - ) = L + R( - ) = % 4R - L - R =

19 ii) Όταν η ράβδος κινείται σε κατακόρυφο επίπεδο, ώστε το άκρο της Α να εί ναι σε επαφή µε την κοίλη σφαιρική επιφάνεια και επιπλέον σε επαφή µε το ακ ρο Ν αυτής, η κίνησή της µπορεί να θεωρηθεί ως καθαρή περιστροφική κίνηση Σχήµα 4 περί στιγµιαίο άξονα ο οποίος είναι κάθετος στο επίπεδο κίνησης της ράβδου και διέρχεται από το εκάστοτε στιγµιαίο κέντρο περιστροφής Q της ράβδου. Το στιγµιαίο αυτό κέντρο προκύπτει ως τοµή των καθέτων ευθειών ΑQ και ΝQ στα διανύσµατα των ταχυτήτων v A, v N αντιστοίχως των σηµείων Α και Ν της ράβδου (σχ. 4), όπου η µεν ταχύτητα v A εφάπτεται του ηµικυκλικού τόξου ΜΑΝ, ενώ η ταχύτητα, v N εφάπτεται της ράβδου, αφού το σηµείο Ν αυτής δεν έχει κίνηση κάθετα προς την ράβδο. Εάν είναι η γωνιακή της ράβδου κατα την χρονική στιγµή που εξετάζουµε την ράβδο, τότε για τα µέτρα των ταχυ τήτων v A, v B θα έχουµε τις σχέσεις: v A = (AQ) v B = (BQ) (:) % v A v B = AQ BQ % v = v BQ) B A( + ' AQ* (7) Εφαρµόζοντας στο τρίγωνο ΑQB το θεώρηµα του συνηµιτόνου παίρνουµε την σχέση: BQ= (QA) +(AB) - (QA)(AB) = (QA) +4L -4(QA)L (8) Eξάλλου τα τρίγωνα ΜΚΑ και NQΟ είναι ίσα διότι ΜΚ=ΚΝ=R, οι δε γωνίες που πρόσκεινται στις ίσες πλευρές ΜΚ και ΝΚ είναι ίσες µία προς µία, οπότε θα έχουµε ΑK=ΚQ=R, δηλαδή ΑQ=R και η (7) γράφεται: v B = v A R 4R +4L -8RL P.M. fysikos Οµογενής σφαίρα βάρους w και ακτίνας R, υποβα στάζεται από δύο επίσης οµογενή ηµισφαιρικά σώµατα βάρους w/ και ακτίνας R, όπως φαίνεται στο σχήµα (5). Η τριβή µεταξύ των

20 ηµισφαιρικών σωµάτων και της σφαίρας θεωρείται ασήµαντη, ενώ µεταξύ του οριζόντιου εδάφους και των ηµισφαιρικών σωµάτων υπάρ χει τριβή µε συντελεστή οριακής τριβής n=/. Nα βρεθεί η µέγιστη απόσταση των κέντρων των ηµισφαιρικών σωµάτων, για την οποία το σύστηµα ισορροπεί. ΛΥΣΗ: Εξετάζοντας το αριστερό ηµισφαιρικό σώµα παρατηρούµε ότι δέχεται το βάρους του w / που ο φορέας του διέρχεται από το γεωµετρικό κέντρο κ του σώµατος που βρίσκεται στην ίδια κατακόρυφη µε το κέντρο µάζας του C, την δύναµη επαφής f από την σφαίρα, η οποία έχει ακτινική διεύθυνση διότι η επαφή είναι λεία και τέλος την αντίδραση του εδάφους, που ο φορέας της επίσης διέρχεται από το κ αφού το σώµα ισορροπεί, αναλύεται δε στην κάθετη αντίδραση N και στην στατική τριβή T. Ανάλογες δυνάµεις δέχεται και το δεξί ηµισφαιρικό σώµα. Εξάλλου η σφαίρα ισορροπεί υπό την επίδραση του βά Σχήµα 5 ρους της w και των δυνάµεων επαφής f ', f ' από τα ηµισφαίρια, οι οποίες σύµφωνα µε το αξίωµα της ισότητας δράσης-αντίδρασης είναι αντίθετες προς τις αντίστοιχες δυνάµεις f, f. Λόγω της ισορροπίας της σφαίρας οι κατακόρυ Σχήµα 6 φες και οι οριζόντιες δυνάµεις που δέχεται έχουν µηδενική συνισταµένη, δηλα δή µπορούµε να γράψουµε τις σχέσεις: f' y + f' y - w = f' x - f' x = f' µ+ f' µ = w ' f' % - f' % = ( f' + f' = w/µ f' = f' % f' = w/µ f = w/µ () Λόγω της ισορροπίας του αριστερού ηµισφαιρικού σώµατος θα έχουµε:

21 T - f x = N - f y - w/ = T = f N = f %µ + w/ ' ( () T = f N = w/ + w/ = w Eπειδή η τριβή T είναι στατική ισχύει η σχέση: % ' () () T nn () f % nw w / %µ nw / n n (3) διότι n=/. Εάν x είναι η απόσταση των κέντρων κ, κ των δύο ηµισφαιρικών σωµάτων, θα έχουµε από το ορθογώνιο τρίγωνο κκ Μ την σχέση: = ( M) (M) = x / (R) - (x/) = x 6R - x η οποία συνδυαζόµενη µε την (3) δίνει: x 6R - x x 6R - x x 8R x 8R x max = 8R P.M. fysikos Οµογενής σφαίρα µάζας m και ακτίνας R, κυλίε ται χωρίς ολίσθηση µε σταθερή ταχύτητα v πάνω σε τραχύ οριζόντιο έδαφος, κατευθυνόµενη προς κατακόρυφο τοίχο µε τον οποίο κάποια στιγµή συγκρούεται µετωπικά. Μετά την κρούση η σφαίρα συνεχίζει την κίνησή της στο οριζόντιο έδαφος και τελικά κυλίεται πάλι χωρίς ολίσθηση µε σταθερή ταχύτητα - v /3/. i) Να δείξετε ότι η κρούση της σφαίρας µε τον τοίχο είναι µη ελαστι κή. ii) Nα βρεθεί η συνολική απώλεια µηχανικής ενέργειας της σφαίρας. Δίνεται ότι, η ροπή αδράνειας της σφαίρας ως προς άξονα που διέρχε ται από το κέντρο της C είναι Ι C =mr /5. ΛΥΣΗ: i) Ας δεχθούµε ότι η µετωπική κρούση της σφαίρας µε τον τοίχο είναι ελαστική. Τότε η ταχύτητα του κέντρου C της σφαίρας αµέσως µετά την κρούση θα είναι - v η δε γωνιακή της ταχύτητα θα είναι -, διότι η δύναµη κρούσεως από τον τοίχο έχει µηδενική ροπή περί το κέντρο C και εποµένως δεν µεταβάλλει την ιδιοστροφορµή της σφαίρας, άρα και την γωνιακή της ταχύ

22 τητα. Τα παραπάνω σηµαίνουν ότι σε πρώτο στάδιο το σηµείο επαφής Α της σφαίρας µε το έδαφος θα έχει ως προς αυτό ταχύτητα αντίρροπη της v µε Σχήµα 7 αποτέλεσµα η σφαίρα να δέχεται τριβή ολίσθησης T µε κατευθυνση προς τον τοίχο (σχ. 7). Η τριβή επιβραδύνει την µεταφορική κίνηση της σφαίρας και σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νεύτωνα η επιβράδυνση a C του κέντρου της σφαίρας θα έχει µέτρο, που ικανοποιεί την σχέση: T = ma C nn = ma C nng = ma C a C = ng όπου N η κάθετη αντίδραση του εδάφους επί της σφαίρας. Από την () προ κύπτει ότι η επιβράδυνση a C είναι σταθερή, δηλαδή η µεταφορική κίνηση της σφαίρας είναι οµαλά επιβραδυνόµενη, οπότε το µέτρο της ταχύτητας του κέν τρου της ύστερα από χρόνο t αφότου αποχωρίστηκε από τον τοίχο δίνεται από την σχέση: () () v C = v - a C t v C = v - ngt () Eξάλλου η ροπή της τριβής περί το C επιβραδύνει την περιστροφική κίνηση της σφαίρας και σύµφωνα µε τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κίνησης το µέτρο της γωνιακής επιβράδυνσης ' της σφαίρας θα ικανοποιεί την σχέση: TR = I C ' nmgr = mr '/5 '= 5ng / R (3) Από την (3) προκύπτει ότι η ' είναι σταθερή, δηλαδή η περιστροφική κίνηση της σφαίρας είναι οµαλά επιβραδυνόµενη, οπότε το µέτρο της γωνιακής της ταχύτητας την χρονική στιγµή t δίνεται από την σχέση: (3) = - 't = - 5ngt/R = v /R - 5ngt/R (4) Εάν t, t είναι οι χρόνοι µηδενισµού των v C και αντιστοίχως, θα έχουµε: = v - ngt = v /R - 5ngt / R = v /5ng t = v /ng t t > t

23 δηλαδή την χρονική στιγµή t το κέντρο µάζας θα έχει µη µηδενική ταχύτητα v * µε µέτρο που δίνεται από την σχέση: v * = v - ngt = v - ngv /5ng = 3v / 5 (5) ενώ την ίδια στιγµή η γωνιακή ταχύτητα της σφαίρας θα είναι µηδενική. Αυτό σηµαίνει ότι την στιγµή t το σηµείο επαφής Α θά έχει ταχύτητα v * και επο µένως η τριβή επί της σφαίρας θα εξακολουθεί να είναι τριβή ολίσθησης και θα συνεχίζει να επιβραδύνει την µεταφορική της κίνηση µε επιβραδυνση a C όπως και προηγουµένως, ενώ τώρα η ροπή της τριβής περι το C θα προκαλεί οµαλά επιταχυνόµενη περιστροφική κίνηση της σφαίρας µε φορά αντίθετη της προηγούµενης µε γωνιακή επιτάχυνση '. Έτσι το σηµείο επαφής Α κατά το στάδιο αυτό θα έχει λόγω περιστροφής της σφαίρας ταχύτητα v A( ) αντίρροπη της ταχύτητας v A(µ ) λόγω µεταφορικής κίνησης τα δε µέτρα τους µε αρχή των χρόνων την στιγµή t θα ικανοποιούν τις σχέσεις: v A(µ ) = v * - a C t v A( ) = R't % v A(µ ) = 3v / 5 - ngt v A( ) = 5ngt/ (6) Aπό τις σχέσεις (6) παρατηρούµε ότι υπάρχει χρονική στιγµή t * για την οποία ισχύει: v A(µ ) = v A( ) 3v / 5 - ngt * = 5ngt * / t * = 6v /35ng (7) Tην χρονική αυτή στιγµή µηδενίζεται η ταχύτητα του σηµείου επαφής Α και η σφαίρα στην συνέχεια θα κυλίεται επί του εδάφους χωρίς ολίσθηση µε σταθερή µεταφορική ταχύτητα v τελ της οποίας το µέτρο είναι: (7) v = 3v / 5 - ngt * v = 3v / 5-6ngv /35ng v = 3v / 5-6v /35 = 3v / 7 v > v / 3 δηλαδή η τελική µεταφορική ταχύτητα της σφαίρας, αν η κρούση της µε τον τοίχο ήταν ελαστική, είναι µεγαλύτερη της αντίστοιχης πραγµατικής ταχύ τητας v /3. Άρα η αρχική µας υποθεση δεν είναι αποδεκτή, που σηµαίνει ότι η κρούση µε τον τοίχο είναι µη ελαστική. ii) Η ελάττωση ΔΕ µηχ της µηχανικής ενέργειας της σφαίρας από την στιγµή της επαφής της µε τον τοίχο µέχρις ότου φθάσει σε κατάσταση κύλισης χωρίς ολίσ θηση, οφείλεται στην µη ελαστική κρούση και στην τριβή ολίσθησης T είναι δε ίση µε την αρχική µηχανική ενέργεια της σφαίρας µείον την τελική της µηχανι κή ενέργεια, δηλαδή θα έχουµε: µ = % - '() = mv + I * C - mv '() - I * C '() + µ = mv + mr % - mv '( - mr % '( )

24 µ = mv + mv - mv %' - mv %' ( µ = 7mv - 7mv %' = 7mv - 7mv 9 = 9mv 5 P.M. Fysikos

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και Ένα καροτσάκι που περιέχει άµµο, συνολικής µάζας M, εκτελεί οριζόντια αρµονική ταλάντωση σε λείο επίπεδο, µε τη βοήθεια ιδανικού οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς k. Ένα σφαιρίδιο µάζας m

Διαβάστε περισσότερα

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4.

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4. Οριζόντιος δίσκος µάζας Μ ισορροπεί στηριζόµε νος στο πάνω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k, του οποίου το άλλο άκρο στηρίζεται στο έδαφος (σχήµα 1). Ένα µικρό σφαιρίδιο µάζας m, προσκρούει

Διαβάστε περισσότερα

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N!

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N! Οµογενής συµπαγής κύβος ακµής α και µάζας m, ισορροπεί ακουµπώντας µε µια ακµή του σε κατακόρυφο τοίχο και µε µια του έδρα σε κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, όπως φαίνεται στο

Διαβάστε περισσότερα

διέρχεται από το σηµείο τοµής Ο των φορέων του βάρους w! της ράβδου και της οριζόντιας αντίδρασης A!

διέρχεται από το σηµείο τοµής Ο των φορέων του βάρους w! της ράβδου και της οριζόντιας αντίδρασης A! Η οµογενής ράβδος ΑΒ του σχήµατος έχει βά ρος w και στηρίζεται διά του άκρου της Α σε τραχύ κεκλιµένο επί πεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, ενώ το άλλο της άκρο Β ακουµπάει σε λείο κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

όπου Α το πλάτος της ταλάντωσης, φ η αρχική της φάση και ω η γωνιακή της συχνότητα. Οι σχέσεις (2) εφαρµοζόµενες τη χρονική στιγµή t=0 δίνουν:

όπου Α το πλάτος της ταλάντωσης, φ η αρχική της φάση και ω η γωνιακή της συχνότητα. Οι σχέσεις (2) εφαρµοζόµενες τη χρονική στιγµή t=0 δίνουν: Tο ένα άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου είναι στερεωµένο στο οριζόντιο έδαφος, ενώ το άλλο του άκρο είναι ελεύθερο. Mικρό σφαιρίδιο, µάζας m, αφήνεται σε ύψος h από το άκρο Β. Το σφαιρίδιο πέφτοντας

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες.

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες. Δύο πιθηκάκια της ίδιας µάζας αναρριχώνται εκ της ηρεµίας κατά µήκος των τµηµάτων του αβαρούς σχοινιού, που διέρχεται από τον λαιµό µιας σταθερής τροχαλίας (σχ. ). H τροχαλία έχει αµελητέα µάζα και µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

i) Να δείξετε ότι: F max = (m 1 + m 2 όπου! g η επιτάχυνση της βαρύτητας.

i) Να δείξετε ότι: F max = (m 1 + m 2 όπου! g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Δύο σώµατα Σ και Σ µε αντίστοιχες µάζες m και m, είναι στερεωµένα στις άκρες ενός κατακόρυφου αβαρούς ελατηρίου, όπως φαίνεται στο σχήµα. Εξασκούµε στο σώµα Σ κατακόρυφη δύναµη µε φορά προς τα κάτω, της

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F Ένα ιδανικό ελατήριο σταθεράς k κόβεται σε δύο τµήµατα µε µήκη L και L. Η µία άκρη κάθε τµήµατος συνδέεται στέρεα µε µικρό σφαιρίδιο µάζας m και οι ελέυθερες άκρες τους στερεώνονται σε ακλόνητα σηµεία

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα υπολογιστεί η κινητική ενέργεια του συστήµατος σε συνάρτηση µε τον χρόνο. Δίνεται η επιτάχυνση! g της βαρύτητας.

ii) Nα υπολογιστεί η κινητική ενέργεια του συστήµατος σε συνάρτηση µε τον χρόνο. Δίνεται η επιτάχυνση! g της βαρύτητας. Στην διάταξη του σχήµατος () η ράβδος ΑΒ είναι οµογενής, έχει µήκος L και µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξο να, που διέρχεται από σηµείο Ο ευρισκόµενο σε απόσταση 3L/4 από το άκρο της Α. Η τροχαλία

Διαβάστε περισσότερα

Οµογενής σφαίρα µάζας m και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση!!

Οµογενής σφαίρα µάζας m και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση!! Οµογενής σφαίρα µάζας και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση βραχείας διάρκειας, της οποίας ο φορέας βρίσκε ται άνωθεν του κέντρου της

Διαβάστε περισσότερα

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και Δύο αβαρή και µη εκτατά νήµατα του ίδιου µή κους είναι στερεωµένα στο ίδιο σηµείο Ο, ενώ στις ελεύθερες άκρες των νηµάτων είναι δεµένα δύο σφαιρίδια, µε µάζες 1 και. Eκτρέ πουµε τα σφαιρίδια από την θέση

Διαβάστε περισσότερα

i) την ενέργεια που πρέπει να προσφερθεί στο σφαιρίδιο,

i) την ενέργεια που πρέπει να προσφερθεί στο σφαιρίδιο, Tο σφαιρίδιο του σχήµατος ισορροπεί πάνω στο λείο οριζόντιο δαπεδο, ενώ τα οριζόντια ελατήρια είναι τεντωµένα. H απόσταση των σηµείων στήριξης των δύο ελατηρίων είναι 3α, ενώ τα ελατήρια έχουν το ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10.

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας της εφαρµόζεται

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα αποδείξετε ότι το σώµα τελικά θα ηρεµήσει ως προς το δοκάρι και να βρείτε την κοινή τους ταχύτητα στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους.

i) Nα αποδείξετε ότι το σώµα τελικά θα ηρεµήσει ως προς το δοκάρι και να βρείτε την κοινή τους ταχύτητα στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους. Ένα δοκάρι µεγάλου µήκους και µάζας M, είναι ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος. Στο ένα άκρο του δοκαριού βρίσκεται ξύλινο σώµα µάζας m, το οποίο παρουσιάζει µε την επιφά νεια του δοκαριού συντελεστή

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή ταχύτητα µέτρου V 0 πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος κατευθυνόµενο προς κατακόρυφο τοίχο. Το σώµα κάποια στιγµή συγκρούεται ελα στικά και µετωπικά µε µια µπάλα

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος.

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος. H τροχαλία του σχήµατος () µάζας m και ακτίνας R, ισορροπεί εξαρτηµένη από τα νήµατα ΑΒ και ΓΔ τα οποία είναι ισο κεκλιµένα ως προς την οριζόντια διεύθυνση κατα γωνία φ. Κάποια στιγµή κόβουµε το νήµα ΑΒ

Διαβάστε περισσότερα

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση:

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση: Στην κορυφή της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας σφήνας µάζας M, η οποία ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικ ρός κύβος µάζας m. Nα δείξετε ότι η σφήνα κινείται στο σύστη µα αναφοράς του

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρείτε την επιτάχυνση του κέντρου της τροχαλίας τ 1.

i) Nα βρείτε την επιτάχυνση του κέντρου της τροχαλίας τ 1. Στην διάταξη του σχήµατος 1) οι τροχαλίες τ 1 και τ έχουν την ίδια µάζα Μ που θεωρείται συγκεντρωµένη στην περι φέρειά τους και την ίδια ακτίνα R. Στο αυλάκι της σταθερής τροχα λίας τ έχει περιτυλιχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο.

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο. Το σύστηµα του σχήµατος αποτελείται από δύο όµοια ελατήρια στα θεράς και φυσικού µήκους α, των οποίων οι άξονες βρίσκονται πάνω στην ευθεία ΑΒ, όπου Α, Β είναι δύο ακλόνητα σηµεία του επιπέδου. Εκτρέπουµε

Διαβάστε περισσότερα

(σχ. 1). Εφαρ µόζοντας για την µεταφορική συνιστώσα της κύλισης του δίσκου τον

(σχ. 1). Εφαρ µόζοντας για την µεταφορική συνιστώσα της κύλισης του δίσκου τον Oµογενής λεπτός δίσκος ακτίνας R και µάζας m, ακινητεί επί οριζόντιου εδάφους µε το οποίο παρουσιάζει συντελεστή οριακής τριβής µ το δε επιπεδό του είναι κατακόρυφο,. Κάποια στιγµή εφαρµόζεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ.

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Eάν L 1, L 2 είναι τα αντίστοιχα φυσικά µήκη των ελατηρίων ε 1 και ε 2 τότε για την απόσταση ΑΒ των σηµείων στήριξης των ελατηρίων θα έχουµε:

Eάν L 1, L 2 είναι τα αντίστοιχα φυσικά µήκη των ελατηρίων ε 1 και ε 2 τότε για την απόσταση ΑΒ των σηµείων στήριξης των ελατηρίων θα έχουµε: Tο µικρό σώµα του σχήµατος (1) έχει µάζα m και συγκρατείται στο λείο οριζόντιο έδαφος σε τέτοια θέση, ώστε τα ελατήρια ε 1 και ε να είναι τεντωµένα κατά α απο την φυσική τους κατάσταση. i) Eάν k, k είναι

Διαβάστε περισσότερα

, σταθερής κατεύθυνσης, της οποίας το µέτρο µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση:

, σταθερής κατεύθυνσης, της οποίας το µέτρο µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση: Σώµα µάζας m σχήµατος ορθογώνιου κιβωτίου, ισορροπεί πάνω σε τραχύ οριζόντιο επίπεδο και στην άνω επιφάνειά του έχει τοποθετηθεί σώµα µάζας m/. Κάποια στιγµή που λαµβάνε ται ως αρχή µέτρησης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις - Γ έκδοση

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις - Γ έκδοση ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις - Γ έκδοση Α.1. Κατά την πλαστική κρούση δύο σωµάτων ισχύει ότι : (δ) η ορµή του συστήµατος των δύο σωµάτων παραµένει

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση ΙΙ - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση ΙΙ - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση ΙΙ - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Η απλή αρµονική ταλάντωση είναι κίνηση : (δ) ευθύγραµµη περιοδική Α.2. Σώµα εκτελεί απλή αρµονική

Διαβάστε περισσότερα

7. Ένα σώμα εκτελεί Α.Α.Τ. Η σταθερά επαναφοράς συστήματος είναι.

7. Ένα σώμα εκτελεί Α.Α.Τ. Η σταθερά επαναφοράς συστήματος είναι. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2: ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) 6α. Σφαίρα μάζας ισορροπεί δεμένη στο πάνω άκρο κατακόρυφου

Διαβάστε περισσότερα

(τρίτος νόµος του Νεύτωνα) και την πλάγια αντίδραση του οριζόντιου εδάφους, η οποία αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T!

(τρίτος νόµος του Νεύτωνα) και την πλάγια αντίδραση του οριζόντιου εδάφους, η οποία αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T! Επί της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας και ισοσκελούς σφήνας µάζας m, η οποία ισορροπεί πάνω σε οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικρός κύβος µάζας m. Μεταξύ του κύβου και της σφήνας δεν υπάρχει τριβή, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T!"

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T! Λεπτή κυκλική στεφάνη ακτίνας R και µάζας m, ισορρο πεί εφαπτόµενη σε δύο υποστηρίγµατα A και Γ, όπως φαίνεται στο σχήµα (1. Eάν ο συντελεστής οριακής τριβής µεταξύ της στεφάνης και των υποστη ριγµάτων

Διαβάστε περισσότερα

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί.

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί. 1. Ο ομογενής και ισοπαχής δίσκος του σχήματος έχει ακτίνα και μάζα, είναι οριζόντιος και μπορεί να περιστρέφεται, χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του. Ο δίσκος

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και Δύο αβαρή και µη εκτατά νήµατα του ίδιου µή κους είναι στερεωµένα στο ίδιο σηµείο Ο, ενώ στις ελεύθερες άκρες των νηµάτων είναι δεµένα δύο σφαιρίδια, µε µάζες 1 και. Eκτρέ πουµε τα σφαιρίδια από την θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεπτή, ομογενής ράβδος ΟΑ του σχήματος έχει μήκος, μάζα και μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο ακλόνητο άξονα (άρθρωση) που διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Q του νήµατος που το συγκρατεί, συµφωνα δε µε τον δεύτερο νό µο κίνησης του Νεύτωνα θα ισχύει η σχέση: της τάσεως!

Q του νήµατος που το συγκρατεί, συµφωνα δε µε τον δεύτερο νό µο κίνησης του Νεύτωνα θα ισχύει η σχέση: της τάσεως! Αβαρής ράβδος αποτελείται από δύο συνεχόµενα τµήµατα ΟΑ και ΑΒ που είναι ορθογώνια µεταξύ τους. Το άκρο Ο της ράβδου είναι αρθρωµένο σε οριζόντιο έδαφος το δε τµήµα της ΟΑ είναι κατακόρυφο και εφάπτεται

Διαβάστε περισσότερα

Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V!

Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V! Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V 0. O πιλότος του θέλει ν αλλάξει τη διεύθυνση κίνησης του διαστηµόπλοιου, ώστε η νέα διεύθυνση να γίνει κάθετη προς την αρχική. Για

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση.

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. i) Εάν Κ είναι το στιγµιαίο κέντρο περιστροφής του στερεού κάποια στιγµή και C η αντίστοιχη θέση του κέντρου µάζας

Διαβάστε περισσότερα

Οµογενής ράβδος µάζας m και µήκους L, κρατεί ται οριζόντια ακουµπώντας σε σταθερή ακίδα που απέχει απόσταση x από το κέντρο µάζας C της ράβδου.

Οµογενής ράβδος µάζας m και µήκους L, κρατεί ται οριζόντια ακουµπώντας σε σταθερή ακίδα που απέχει απόσταση x από το κέντρο µάζας C της ράβδου. Οµογενής ράβδος µάζας m και µήκους L, κρατεί ται οριζόντια ακουµπώντας σε σταθερή ακίδα που απέχει απόσταση x από το κέντρο µάζας C της ράβδου. i) Να βρεθεί η απόσταση x, ώστε την στιγµή που η ράβδος αφήνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1. ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1. ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση Α.1 Το στερεό του σχήματος δέχεται αντίρροπες δυνάμεις F 1 kαι F 2 που έχουν ίσα μέτρα. Το μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 30/9/08 ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

από την άρθρωση και της δύναµης επαφής από τον τοίχο που αναλύεται στην στατική τριβη T!

από την άρθρωση και της δύναµης επαφής από τον τοίχο που αναλύεται στην στατική τριβη T! Tο ένα άκρο A οµογενούς ράβδου AB αρθρώνεται σε οριζόντιο επίπεδο, ενώ το άλλο της άκρο Β εφάπτεται κατακόρυ φου τοίχου, µε τον οποίο η ράβδος παρουσιάζει συντελεστή οριακής τριβής µ. H άρθρωση της ράβδου

Διαβάστε περισσότερα

ii) ii) Nα καθορίσετε το είδος της ισορροπίας της ράβδου.

ii) ii) Nα καθορίσετε το είδος της ισορροπίας της ράβδου. Oµογενής ράβδος Γ, βάρους w και µήκους L, είναι αρθρωµένη στο ένα άκρο της όπως φαίνεται στο σχήµα (), ενώ το άλλο άκρο της είναι δεµένο σε νήµα που διέρχεται από µικρή ακίνητη τροχαλία O, η οποία βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.. Κατά την πλαστική κρούση δύο σωµάτων ισχύει ότι : (δ) η ορµή του συστήµατος των δύο σωµάτων παραµένει

Διαβάστε περισσότερα

i) Το επίπεδο της τροχαλίας είναι οριζόντιο και το έδαφος λείο.

i) Το επίπεδο της τροχαλίας είναι οριζόντιο και το έδαφος λείο. Πάνω σε οριζόντιο έδαφος ηρεµεί µια τροχαλία µάζας m και ακτίνας R. Στο αυλάκι της τροχαλίας έχει περιτυλιχ θεί αβαρές νήµα στο ελεύθερο άκρο Α του οποίου εξασκείται σταθε ρή οριζόνια δύναµη F. Eάν µέχρις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ)

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) 30/9/208 ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 5. Σε μια ελαστική κρούση δεν διατηρείται α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος.

Κρούσεις. 5. Σε μια ελαστική κρούση δεν διατηρείται α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Σε κάθε κρούση ισχύει α η

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Β έκδοση Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Β έκδοση Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Β έκδοση Θέµα Α Α.1. Κατά την πλαστική κρούση δύο σωµάτων ισχύει ότι : (δ) η ορµή του συστήµατος των δύο σωµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 24/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ (15) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας

Διαβάστε περισσότερα

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L!

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L! Είναι γνωστό ότι, όταν ένα σώµα κινείται µέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης υπό την επίδραση µόνο της Νευτώνειας έλξεως, η τροχιά που διαγράφει το κέντρο µάζας του είναι επίπεδη και µάλιστα το επίπεδό της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/09/16 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/09/16 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/09/6 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

προς ένα ακίνητο σωμάτιο α (πυρήνας Ηe), το οποίο είναι ελεύθερο να κινηθεί,

προς ένα ακίνητο σωμάτιο α (πυρήνας Ηe), το οποίο είναι ελεύθερο να κινηθεί, ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1. Σφαίρα Α μάζας 3m κινείται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο κατά τη θετική φορά και συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με άλλη σφαίρα Β μάζας m που κινείται κατά την

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρείτε την ταχύτητα του κέντρου της στεφάνης αµέσως µετά την κρού ση, η οποία θεωρείται βραχείας διάρκειας.

i) Nα βρείτε την ταχύτητα του κέντρου της στεφάνης αµέσως µετά την κρού ση, η οποία θεωρείται βραχείας διάρκειας. Mια κυκλική στεφάνη ακτίνας R, της οποίας η µάζα θεωρείται συγκεντρωµένη στην περιφέρεια της, κυλίεται ισοταχώς πάνω σε οριζόντιο επίπεδο το δε κέντρο της έχει ταχύτητα v. Kάποια στιγµή η στε φάνη προσκρούει

Διαβάστε περισσότερα

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,!

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,! Θεωρούµε µια βαρειά σφαίρα, η οποία ισορροπεί επί σχετικά µαλακού εδάφους, ώστε να προκαλεί σ αυτό µια µικρή παραµόρφωση. Λόγω της συµµετρίας που παρουσιάζει η παραµόρφωση αυτή, ως προς την κατακόρυφη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 6 24

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 6 24 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 6 24 Εκφώνηση άσκησης 6. Ένα σώμα, μάζας m, εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση έχοντας ολική ενέργεια Ε. Χωρίς να αλλάξουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του συστήματος, προσφέρουμε στο σώμα

Διαβάστε περισσότερα

% ] Βαγγέλης Δημητριάδης 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου

% ] Βαγγέλης Δημητριάδης 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου 1. Ομογενής και ισοπαχής ράβδος μήκους L= 4 m και μάζας M= 2 kg ισορροπεί οριζόντια. Το άκρο Α της ράβδου συνδέεται με άρθρωση σε κατακόρυφο τοίχο. Σε σημείο Κ της ράβδου έχει προσδεθεί το ένα άκρο κατακόρυφου

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. Φυσική Γ Θετ. και Τεχν/κης Κατ/σης. Θέματα εξετάσεων

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. Φυσική Γ Θετ. και Τεχν/κης Κατ/σης. Θέματα εξετάσεων ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( ) 2 1 K = K = m 2. ! = v 2 + v 1 R + r (3) H (1) λόγω της (3) γράφεται: R - v 2. + v 1. v 2. r > 0 (4) ! v K. + v 1 )R - v 2. = v 2. - v.

( ) ( ) 2 1 K = K = m 2. ! = v 2 + v 1 R + r (3) H (1) λόγω της (3) γράφεται: R - v 2. + v 1. v 2. r > 0 (4) ! v K. + v 1 )R - v 2. = v 2. - v. Το καρούλι του σχήµατος κυλίεται χωρίς ολίσ θηση πάνω σε οριζόντιο δοκάρι, που ολισθαίνει επί οριζοντίου έδα φους µε ταχύτητα v η οποία έχει την κατεύθυνση του δοκαριού. Η κύλιση του καρουλιού επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Θέμα 1ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ o ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Θέμα ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. ) Σώμα εκτελεί ταυτόχρονα δύο απλές

Διαβάστε περισσότερα

i) Να δείξετε ότι η κίνηση του συστήµατος των δύο σφαιριδίων είναι περιοδική και να υπολογίσετε την περίοδο της.

i) Να δείξετε ότι η κίνηση του συστήµατος των δύο σφαιριδίων είναι περιοδική και να υπολογίσετε την περίοδο της. Ένα σφαιρίδιο Σ 1 µάζας m, είναι στερεωµένο στο άκρο ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k, του οποίου το άλλο άκρο είναι ακλόνητο όπως φαίνεται στο σχήµα (α). Το σφαιρίδιο µπορεί να κινείται χωρίς τριβή πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισµα Ταλαντώσεις Στερεό σώµα

Επαναληπτικό διαγώνισµα Ταλαντώσεις Στερεό σώµα Επαναληπτικό διαγώνισµα Ταλαντώσεις Στερεό σώµα Θέµα ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ένα σηµειακό

Διαβάστε περισσότερα

ιονύσης Μητρόπουλος Ζ Ο

ιονύσης Μητρόπουλος Ζ Ο Πρισµατικό σώµα και κύλινδρος (ΙΙ) Κίνηση σε οριζόντιο επίπεδο (Σ 2 ) (Σ 1 ) A F εξ Ζ Ο Πρισµατικό σώµα (Σ 2 ) µάζας m = 4kg και κύλινδρος (Σ 1 ) ίσης µάζας m και ακτίνας R = 0,2m βρίσκονται πάνω σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση ΙΙ - Κρούσεις

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση ΙΙ - Κρούσεις ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση ΙΙ - Κρούσεις Σύνολο Σελίδων: επτά (7) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Σάββατο 24 Σεπτέµβρη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση Ι - Κρούσεις

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση Ι - Κρούσεις ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση Ι - Κρούσεις Σύνολο Σελίδων: οχτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος. και Α 2

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος. και Α 2 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος 1. Ένα σύστημα ελατηρίου σταθεράς = 0 π N/ και μάζας = 0, g τίθεται σε εξαναγκασμένη ταλάντωση. Αν είναι Α 1 και Α τα πλάτη της ταλάντωσης

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα βρεθεί η κινητική ενέργεια της σφαίρας, όταν το δοκάρι έχει µετατοπιστεί κατά S ως προς το έδαφος.

ii) Nα βρεθεί η κινητική ενέργεια της σφαίρας, όταν το δοκάρι έχει µετατοπιστεί κατά S ως προς το έδαφος. Στην διάταξη του σχήµατος () το δοκάρι Δ έχει µάζα Μ και µπορεί να ολισθαίνει πάνω σε λείο κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα. Κάποια στιγµή που λαµβά νεται ως αρχή µέτρησης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

Σ Α Β Β Α Ϊ Η Μ Α Ν Ω Λ Α Ρ Α Κ Η

Σ Α Β Β Α Ϊ Η Μ Α Ν Ω Λ Α Ρ Α Κ Η 43 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Σ Α Β Β Α Ϊ Η Μ Α Ν Ω Λ Α Ρ Α Κ Η ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Χρ. Σµύρνης 3, Πλ. Νέου Παγκρατίου h:0/76.0.470 0/76.00.79 ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ) Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α) Για ένα ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

, που είναι στατική τριβή µε κατεύθυνση αντίθετη της ταχύτητας του κέντρου µάζας C 1 της σφαίρας (σχήµα 1) και η δύναµη επαφής!

, που είναι στατική τριβή µε κατεύθυνση αντίθετη της ταχύτητας του κέντρου µάζας C 1 της σφαίρας (σχήµα 1) και η δύναµη επαφής! Δύο οµογενείς σφαίρες Α και Β, της ίδιας ακτίνας R µε αντίστοιχες µάζες m και m είναι ακίνητες επί οριζοντίου εδάφους και εφάπ τονται µεταξύ τους. Κάποια στιγµή που λαµβάνεται ως αρχή µέτρη σης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

[ Απ. α) , β) µατος. Εκτρέπουµε το σύστηµα προς τα κάτω κατά x=0,5 m και το αφήνουµε ελεύθερο.

[ Απ. α) , β) µατος. Εκτρέπουµε το σύστηµα προς τα κάτω κατά x=0,5 m και το αφήνουµε ελεύθερο. 47. Σώµα (Σ 1 ) είναι τοποθετηµένο πάνω σε σώµα (Σ ) και το σύστηµα εκτελεί Α.Α.Τ. κατακόρυφα µε περίοδο Τ. α) Να εκφράσετε τη δύναµη αντίδρασης F του σώµατος (Σ ) στο σώµα (Σ 1 ), σε συνάρτηση µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Γ, Δ. γ. 0,3 m δ. 112,5 rad] 3. Η ράβδος του σχήματος περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή

ΘΕΜΑ Γ, Δ. γ. 0,3 m δ. 112,5 rad] 3. Η ράβδος του σχήματος περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή ΘΕΜΑ Γ, Δ 1. Μια ευθύγραμμη ράβδος ΑΒ αρχίζει από την ηρεμία να περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή επιτάχυνση 4 rad/s. Η ράβδος έχει μήκος l 1 m. 0 άξονας περιστροφής της ράβδου είναι κάθετος στη ράβδο και

Διαβάστε περισσότερα

# $ + L " = ml " ml! = ML " $ + ml " $ L " = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του

# $ + L  = ml  ml! = ML  $ + ml  $ L  = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του Mία σανίδα, µήκους L καί µάζας M, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Στο ένα άκρο της σανίδας πατάει άνθ ρωπος µάζας m και αρχίζει να κινείται προς το άλλο άκρο της. Kατά πόσο θα µετατοπιστεί η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΤΣΑΝΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 1

ΣΙΤΣΑΝΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 1 1. Ένα βλήμα μάζας 0,1 kg που κινείται οριζόντια με ταχύτητα 100 m/s σφηνώνεται σε ακίνητο ξύλο μάζας 1,9 kg. Να βρεθεί η απώλεια ενέργειας που οφείλεται στην κρούση, όταν το ξύλο είναι: α. πακτωμένο στο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΘΕΜΑ B B1. Σωστή απάντηση είναι η

Διαβάστε περισσότερα

διέρχεται από το σηµείο Ο της ράβδου, υπό την επίδραση των βαρών m 1 από τον άξονα περιστροφής, που αναλύεται στην οριζόντια συνιστώσα!

διέρχεται από το σηµείο Ο της ράβδου, υπό την επίδραση των βαρών m 1 από τον άξονα περιστροφής, που αναλύεται στην οριζόντια συνιστώσα! Θεωρήστε οριζόντια ράβδο αµελητέας µάζας, η οποία µπορεί να περιστρέφεται περί σταθερό οριζόντιο άξονα κάθετο στη ράβδο. Στα άκρα της υπάρχουν δυο διαφορετικές σηµειακές µάζες m, m, που οι αντίστοιχες

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Σύνολο Σελίδων: επτά (7) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Τρίτη 1 Αυγούστου 2017 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Γ έκδοση Στις ηµιτελείς

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Σύνολο Σελίδων: επτά (7) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Τρίτη 1 Αυγούστου 2017 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

. Εάν η σφαίρα κυλίεται πάνω στο δοκάρι να βρείτε: i) την επιτάχυνση του δοκαριού και του κέντρου της σφαίρας, στο σύστηµα αναφοράς του δαπέδου και

. Εάν η σφαίρα κυλίεται πάνω στο δοκάρι να βρείτε: i) την επιτάχυνση του δοκαριού και του κέντρου της σφαίρας, στο σύστηµα αναφοράς του δαπέδου και Οµογενής σφαίρα µάζας m και ακτίνας R είναι ακίνητη πάνω σε οριζόντιο δοκάρι µάζας Μ και µήκους L, που µπορεί να ολισθαίνει χωρίς τριβή επί οριζοντίου δαπέδου. Η σφαίρα εφάπτεται στο δεξιό άκρο Β του δοκαριού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1 4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1 4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση ΜΑΘΗΜΑ - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2018 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1 4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση Α1 Περιπολικό ακολουθεί αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΕΛΑΤΗΡΙΟ-ΚΡΟΥΣΗ. Σε όσες ασκήσεις απαιτείται δίνεται επιτάχυνση βαρύτητας g=10 m/s 2.

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΕΛΑΤΗΡΙΟ-ΚΡΟΥΣΗ. Σε όσες ασκήσεις απαιτείται δίνεται επιτάχυνση βαρύτητας g=10 m/s 2. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΕΛΑΤΗΡΙΟ-ΚΡΟΥΣΗ Σε όσες ασκήσεις απαιτείται δίνεται επιτάχυνση βαρύτητας g=10 m/s 2. ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Η δύναμη επαναφοράς που ασκείται σε ένα σώμα μάζας m που εκτελεί απλή αρμονική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση

ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού Σχ. έτος ο Διαγώνισμα Κρούσεις - Ταλαντώσεις Θέμα 1ο

Φυσική Γ Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού Σχ. έτος ο Διαγώνισμα Κρούσεις - Ταλαντώσεις Θέμα 1ο 1ο Διαγώνισμα Κρούσεις - Ταλαντώσεις Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη ϕράση που τη συμπληρώνει σωστά.

Διαβάστε περισσότερα

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI).

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). 1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). Να βρείτε: α. το πλάτος της απομάκρυνσης, της ταχύτητας και της επιτάχυνσης. β.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 6 Ιανουαρίου, Προτεινόμενες Λύσεις Πρόβλημα - ( μονάδες) Ένα όχημα, μαζί με ένα κανόνι που είναι ακλόνητο πάνω σε αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 12. Ένας οριζόντιος ομογενής δίσκος ακτίνας μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

! =A'B=C!! C! = R" (1)

! =A'B=C!! C! = R (1) Οµογενής κύβος ακµής α ισορροπεί επί ακλό νητης σφαιρικής επιφάνειας ακτίνας R, µε το κέντρο µάζας του ακριβώς πάνω από την κορυφή Α της επιφάνειας. Εάν µεταξύ του κύβου και της σφαιρικής επιφάνειας υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 24/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΔΕΚΑΕΞΙ (16) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/09/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/09/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ ΕΤΟΥΣ 017-018 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΟΠ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/09/017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

των δύο σφαιρών είναι. γ.

των δύο σφαιρών είναι. γ. ΘΕΜΑ B Σφαίρα µάζας κινούµενη µε ταχύτητα µέτρου υ συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά µε ακίνητη σφαίρα ίσης µάζας Να βρείτε τις σχέσεις που δίνουν τις ταχύτητες των δύο σφαιρών, µετά την κρούση, µε εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα εκφράσετε σε συνάρτηση µε τον χρόνο την γωνιακή ταχύτητα της τροχαλίας.

i) Nα εκφράσετε σε συνάρτηση µε τον χρόνο την γωνιακή ταχύτητα της τροχαλίας. Στην διάταξη του σχήµατος ) οι δύο κυκλικοί δίσκοι Δ, Δ έχουν την ιδια ακτίνα R και αντίστοιχες µάζες m, m µπορούν δε να κυλίωνται χωρίς ολίσθηση κατά µήκος δύο κεκλιµέ νων επιπέδων που είναι µεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων ΜΕΡΟΣ Γ η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων Στις άκρες αβαρούς και λεπτής ράβδου µηκούς L, έχουν στερεωθεί δύο όµοιες σφαίρες, µάζας m και ακτίνας R, το δε σύστηµα στρέφεται µε σταθερή γωνιακή ταχύτητα περί

Διαβάστε περισσότερα

. Εάν η κρούση της ράβ δου µε το οριζόντιο έδαφος είναι τελείως ελαστική, να βρείτε:

. Εάν η κρούση της ράβ δου µε το οριζόντιο έδαφος είναι τελείως ελαστική, να βρείτε: Μια λεπτή λαστιχένια ράβδος ΑΒ µήκους L και µάζας m, εκτελεί ελεύθερη πτώση χώρίς να περιστρέφεται και κάποια στιγµή το άκρο της Α συναντά λείο οριζόντιο έδαφος. Την στιγµή αυτή η ράβδος έχει κλίση φ ως

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα δείξετε ότι αν το σύστηµα αφεθεί ελεύθερο η τροχαλία τ 1 δεν µπορεί να κυλίεται, άλλά µόνο να ισσρροπεί ή να ολισθαίνει.

i) Nα δείξετε ότι αν το σύστηµα αφεθεί ελεύθερο η τροχαλία τ 1 δεν µπορεί να κυλίεται, άλλά µόνο να ισσρροπεί ή να ολισθαίνει. Στην διάταξη του σχήµατος η τροχαλία τ 1 έχει µάζα m 1 και ακτίνα R και στο αυλάκι της έχει περιτυλιχθεί αβαρές νήµα, το οποίο διέρ χεται από τον λαιµό της µικρής τροχαλίας τ στο δε άκρο του έχει δε θεί

Διαβάστε περισσότερα

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F!

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F! Οµογενής κυκλικός δίσκος µάζας m και ακτίνας, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος µε τον άξονα συµµετρίας του κατα κόρυφο. Εάν σ ένα σηµείο της περιφέρειας του δίσκου εξασκείται συνεχώς µια σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2: ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2: ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Ερώτηση Ένα σώμα εκτελεί απλή

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Η γωνιακή επιτάχυνση ενός ομογενούς δίσκου που

Διαβάστε περισσότερα

θα επιβρα δύνεται. Επειδή η F! /Μ και θα ισχύει η σχέση: /t!

θα επιβρα δύνεται. Επειδή η F! /Μ και θα ισχύει η σχέση: /t! Ξύλινο κιβώτιο µάζας M κινείται πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο µε ταχύτητα µέτρου v 0. Ένα βλήµα µάζας m, κινούµενο αντίρροπα προς το κιβώτιο προσπίπτει σ αυτό µε ταχύ τητα µέτρου v 0 και εξέρχεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Μία ηχητική πηγή που εκπέμπει ήχο συχνότητας κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας ακίνητο παρατηρητή, ενώ απομακρύνεται από άλλο ακίνητο παρατηρητή.

Διαβάστε περισσότερα