Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access 2000 1"

Transcript

1 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΒΑΣΗΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ (NEW DATABASE) Για να δηµιουργήσουµε µια νέα βάση δεδοµένων ξεκινούµε τη Microsoft Access 2000 από το Start Menu ή τη Γραµµή Συντοµεύσεων του Microsoft Office και στη συνέχεια από το διπλανό πλαίσιο διαλόγου, επιλέγουµε την κενή βάση δεδοµένων. Στην περίπτωση αυτή έχουµε τη δυνατότητα να ορίσουµε από µόνοι µας τη δοµή αυτής της βάσης, δηλαδή το πλήθος και το είδος των πινάκων καθώς και των πεδίων που περιλαµβάνονται σε αυτούς. Η δεύτερη επιλογή µας επιτρέπει να ορίσουµε τη δοµή της βάσης δια της χρήσης υποδειγµατικών βάσεων δεδοµένων που συνοδεύουν τη διανοµή της Microsoft Access 2000, ενώ εναλλακτικά µπορούµε να εργασθούµε µε µία υπάρχουσα βάση δεδο- µένων που έχει κατασκευαστεί σε προηγούµενο στάδιο της διαδικασίας, χρησιµοποιώντας την επιλογή «Άνοιγµα Υπάρχοντος Αρχείου» και επιλέγοντας το όνοµα της βάσης, από τη λίστα που εµφανίζεται στο κάτω µέρος του παραθύρου. Η διαδικασία επιλογής της τρέχουσας βάσης ολοκληρώνεται πατώντας το πλήκτρο OK. Εφόσον επιλέξουµε να κατασκευάσουµε µία νέα βάση δεδοµένων, θα πρέπει να καθορίσουµε το όνοµά της, κάτι που γίνεται χρησιµοποιώντας το πλαίσιο διαλόγου του επόµενου σχήµατος. Από το παραπάνω παράδειγµα διαπιστώνουµε πως σε αντίθεση µε τις υπόλοιπες εφαρµογές του Microsoft Office, όπου µπορούµε να εργασθούµε µε ένα έγγραφο και να καθορίσουµε το όνοµά του στο τέλος της διαδικασίας, στη Microsoft Access, απαιτείται ο καθορισµός του ονόµατος της νέας βάσης δεδοµένων, πριν τον καθορισµό της δο- µής της και τη δηµιουργία των πινάκων που περιλαµβάνονται σε αυτή. Στο παράδειγµα του παραπάνω σχήµατος, η νέα βάση δεδοµένων φέρει το όνοµα customers.mdb.

2 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access Μετά τον καθορισµό του ονόµατος της βάσης εµφανίζεται το κεντρικό παράθυρο διαχείρισης της βάσης δεδοµένων που απεικονίζεται στο διπλανό σχήµα. Χρησιµοποιώντας το παράθυρο αυτό µπορούµε να δηµιουργήσουµε και να επεξεργασθούµε τα διάφορα αντικείµενα της βάσης όπως είναι οι πίνακες, οι φόρµες, τα ερωτή- µατα, οι αναφορές, οι µακροεντολές και οι λειτουργικές µονάδες. Στις επόµενες ενότητες θα δώσουµε συνοπτικά παραδείγ- µατα δηµιουργίας τέτοιων αντικειµένων, ενώ η αναλυτική παρουσίαση αυτών των διαδικασιών µπορεί να βρεθεί στις ση- µειώσεις του µαθήµατος και στη διεύθυνση ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Έστω ότι µετά τη σχεδίαση της δοµής της βάσης, ο πίνακας που θα χρησιµοποιηθεί για την καταχώρηση των στοιχείων των πελατών έχει την ακόλουθη δοµή: Όνοµα Πεδίου Κωδικός Όνοµα Επώνυµο Ηλικία Ηµ. Γέννησης Τύπος εδοµένων Μετρητής Κείµενο Κείµενο Αριθµός Ηµεροµηνία όπου ο τύπος του µετρητή αναφέρεται σε ένα πεδίο η τιµή του οποίου αυξάνεται αυτόµατα από την εφαρµογή. Στην περίπτωση αυτή η δηµιουργία του πίνακα στη Microsoft Access θα οδηγήσει στο αποτέλεσµα που παρουσιάζεται στο διπλανό πλαίσιο διαλόγου: Ο πλήρης καθορισµός της δοµής του πίνακα απαιτεί το χαρακτηρισµό κάποιου από τα πεδία ως το πρωτεύον κλειδί (primary key) του πίνακα και την αποθήκευση του εν λόγω πίνακα µε κάποιο όνοµα. Στην προκειµένη περίπτωση ο νέος πίνακας φέρει το όνοµα CUSTOMERS το οποίο αναγράφεται στον τίτλο του πλαισίου διαλόγου που τον περιέχει.

3 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΑΛΛΗΛΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ Για κάθε πεδίο του νέου πίνακα θα πρέπει να αποδώσουµε τις κατάλληλες σε κάθε περίπτωση τι- µές, στις ιδιότητες που περιλαµβάνονται στο παραπάνω σχήµα. Στο κάτω δεξί µέρος του πίνακα εµφανίζεται το κατάλληλο σε κάθε περίπτωση βοηθητικό κεί- µενο που για κάθε ιδιότητα περιγράφει το ρόλο της στη γενικότερη διαδικασία σχεδίασης του πίνακα.

4 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΦΥΛΛΟΥ Ε ΟΜΕΝΩΝ Η αλληλεπίδραση του χρήστη µε ένα πίνακα σε προβολή φύλλου δεδοµένων λαµβάνει χώρα δια της χρήσης των πλαισίων ελέγχου και των αναδυόµενων menu επιλογών που παρουσιάζονται στα δύο προηγούµενα σχήµατα.

5 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Ο ορθογραφικός και γραµµατικός έλεγχος του περιεχοµένου ενός πίνακα σε προβολή φύλλου δεδοµένων, λαµβάνει χώρα δια της χρήσης του κουµπιού της κεντρικής γραµµής εργαλείων. Εάν µία λέξη δεν είναι γνωστή στην εφαρµογή, ο χρήστης µπορεί να προσθέσει αυτή τη λέξη στο λεξικό της, χρησιµοποιώντας το πλαίσιο διαλόγου του διπλανού σχήµατος. ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Η εύρεση και η αντικατάσταση κειµένου που βρίσκεται αποθηκευµένο σε πίνακα ο οποίος υφίσταται προεπισκόπηση σε προβολή φύλλου δεδοµένων, γίνεται για της χρήσης του πλαισίου διαλόγου του διπλανού σχήµατος που εµφανίζεται χρησιµοποιώντας το κουµπί της κεντρικής γραµµής εργαλείων. Στο συγκεκριµένο παράδειγµα, λαµβάνει χώρα εύρεση όλων των στιγµιότυπων της συµβολοσειράς «Database» και αντικατάστασή τους µε τη συµβολοσειρά «Βάση εδοµένων». Από τα παραπάνω παραδείγµατα διαπιστώνουµε πως η αλληλεπίδραση του χρήστη µε τους πίνακες της βάσης σε προβολή φύλλου δεδοµένων (datasheet), γίνεται µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε τον οποίο λαµβάνει χώρα η χρήση ενός φύλλου δεδοµένων (spreadsheet) του Microsoft Excel. Εκτός από τις παραπάνω λειτουργίες, η Microsoft Access προσφέρει στο χρήστη και πολλές άλλες χρήσιµες και ενδιαφέρουσες δυνατότητες όπως είναι η αύξουσα και η φθίνουσα ταξινόµηση δεδοµένων ως προς κάποια στήλη, και η εφαρµογή φίλτρου στις εγγραφές του πίνακα. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η εµφάνιση µόνο εκείνων των εγγραφών, των οποίων οι τιµές πληρούν κάποια συγκεκριµένη ιδιότητα.

6 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Ο ΗΓΟΥ ΒΗΜΑ 1 ο : Καθορισµός των πινάκων και των πεδίων που θα χρησιµοποιηθούν για την κατασκευή της νέας φόρµας. ΒΗΜΑ 2 ο : Καθορισµός του είδους της διάταξης των πεδίων στην επιφάνεια της φόρµας (διάταξη στήλης, πίνακα, κ.λ.π.) ΒΗΜΑ 3 ο : Καθορισµός του style εµφάνισης της φόρµας από ένα κατάλογο προκαθορισµένων styles. ΒΗΜΑ 4 ο : Καθορισµός του ονόµατος της νέας φόρµας και του είδους της αλληλεπίδρασης του χρήστη µε αυτή. Η δηµιουργία νέας φόρµας µε τη χρήση οδηγού λαµβάνει χώρα δια της µετάβασης του χρήστη στη σελίδα «Φόρµες» του κεντρικού παραθύρου της βάσης δεδοµένων και της χρήσης της οµώνυµης επιλογής. Στο παραπάνω παράδειγµα παρουσιάζεται η διαδικασία δηµιουργίας µιας φόρµας µε τη βοήθεια του πίνακα BOOK που περιέχει στοιχεία βιβλίων.

7 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΦΟΡΜΑΣ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ Η προεπισκόπηση µιας φόρ- µας σε προβολή σχεδίασης, εµφανίζει µέσα σε κάθε πεδίο της το πεδίο του πίνακα από το οποίο το εν λόγω πεδίο λαµβάνει τα δεδοµένα που εµφανίζονται σε αυτό (data source). Εάν δεν έχει ορισθεί αυτή η πληροφορία, τότε το πεδίο αυτό της φόρµας χαρακτηρίζεται ως µη δεσµευ- µένο στην περίπτωση αυτή τα δεδοµένα που εµφανίζονται σε αυτό το πεδίο ανακτώνται µε άλλο τρόπο π.χ. µέσω κάποιου ερωτήµατος (query). Στο διπλανό σχήµα εµφανίζονται ακόµη οι τρεις πιο σηµαντικές περιοχές της φόρµας που φέρουν τα ονό- µατα Κεφαλίδα (Header), Λεπτοµέρεια (Detail) και Υποσέλιδο (Footer). Στο παράδειγµα του διπλανού σχή- µατος η Λεπτοµέρεια περιέχει το σύνολο των πεδίων της φόρµας, ενώ η Κεφαλίδα και το Υποσέλιδο παραµένουν κενές. Η επεξεργασία των πλαισίων ελέγχου που βρίσκονται στις διάφορες περιοχές της φόρµας, µπορεί να πραγµατοποιηθεί τόσο µε το πληκτρολόγιο όσο και µε το ποντίκι. Συνήθως το ποντίκι χρησιµοποιείται για την επιλογή ενός ή περισσοτέρων πεδίων τα οποία στη συνέχεια µπορούν να µεταφερθούν σε κάποια άλλη περιοχή της φόρµας, να τοποθετηθούν στη σωστή στοίχιση το ένα κάτω από το άλλο, και να διαµορφωθούν κατάλληλα, ορίζοντας τις ιδιότητές τους. Εάν επιλέξουµε κάποιο από τα πεδία της φόρµας χρησιµοποιώντας το ποντίκι, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουµε πως µαζί µε αυτό επιλέγεται και η ετικέτα που το συνοδεύει έτσι ώστε σε ενδεχόµενη διαδικασία µετακίνησης να διατηρηθεί η µεταξύ τους θέση και απόσταση. Η µετακίνηση του επιλεγµένου πεδίου πραγµατοποιείται µέσω µιας διαδικασίας drag and drop κατά την οποία ορίζουµε την αρχική και την τελική θέση του πεδίου. εν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πως αυτή η µετακίνηση εφαρµόζεται τόσο πάνω στο πεδίο όσο και στην ετικέτα από την οποία αυτό συνοδεύεται. Εάν επιθυµούµε να µετακινήσουµε µόνο την ετικέτα ή µόνο το πεδίο, θα πρέπει να εφαρµόσουµε τη διαδικασία drag and drop επιλέγοντας πρώτα το µεγάλο µαύρο τετράγωνο που βρίσκεται στο πάνω αριστερό µέρος αυτών των πεδίων. Η διαδικασία µετακίνησης των επιλεγµένων πεδίων µπορεί να γίνει και από το πληκτρολόγιο κρατώντας πατηµένο το Ctrl και χρησιµοποιώντας τα πλήκτρα κίνησης του δρο- µέα. Η προσθήκη νέων πεδίων στην επιφάνεια της φόρµας µπορεί να πραγ- µατοποιηθεί χρησιµοποιώντας την εργαλειοθήκη (toolbox) που απεικονίζεται στο επόµενο σχήµα.

8 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access

9 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΟΡΜΑΣ Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες µια από τις εγγραφές ενός πίνακα συσχετίζεται µε µία ή περισσότερες εγγραφές κάποιων άλλων πινάκων, µπορούµε να κατασκευάσουµε ένα ειδικό τύπο φόρµας, η οποία εκτός των απλών πεδίων, περιέχει και µία θυγατρική φόρµα ή υποφόρµα (subform). Καθώς ο χρήστης µετακινείται ανάµεσα στις εγγραφές της αρχικής ή κύριας φόρµας, η υποφόρµα εµφανίζει το σύνολο των εγγραφών των άλλων πινάκων που συσχετίζονται µε την τρέχουσα εγγραφή της κύριας φόρµας. Στο παράδειγµα που ακολουθεί θα κατασκευάσουµε µε τη βοήθεια του οδηγού της Access, ένα ζεύγος φόρµας υποφόρµας, που θα εµφανίζει πληροφορίες σχετικά µε τα στοιχεία των βιβλίων µιας βιβλιοθήκης. Κάθε φορά που ο χρήστης θα επιλέγει το ονοµατεπώνυµο ενός συγγραφέα από την κύρια φόρµα, το περιεχόµενο της υποφόρµας θα ανανεώνεται, έτσι ώστε να εµφανίζονται σε αυτή τα στοιχεία των βιβλίων που έχει γράψει ο τρέχων συγγραφέας. Επειδή αυτή η διαδικασία είναι πλήρως ανάλογη µε τη διαδικασία δηµιουργίας µιας φόρµας µε τη χρήση οδηγού, παρατίθενται απλά τα διαδοχικά πλαίσια διαλόγου του οδηγού χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Το τελικό αποτέλεσµα της διαδικασίας παρουσιάζεται στην τελευταία (κάτω δεξιά) εικόνα του πίνακα.

10 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ (CONTROL WIZARD) Στο παράδειγµα που ακολουθεί θα χρησιµοποιήσουµε τον οδηγό της Microsoft Access (control wizard) για την κατασκευή ενός πλαισίου λίστας (list box) το οποίο θα εµφανίζει την επωνυµία ενός συνόλου εκδοτικών οίκων. Μόλις ο χρήστης επιλέξει κάποιο από τα ονόµατα της λίστας, θα λάβει χώρα επιστροφή του κωδικού (EditorId) που αντιστοιχεί στο επιλεγµένο όνοµα, ο οποίος στη συνέχεια θα καταχωρηθεί στο οµώνυµο πεδίο του πίνακα BOOK. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η εύκολη και γρήγορη καταχώρηση δεδοµένων, δια της χρήσης των φορµών της εφαρµογής. Παρό- µοια διαδικασία χαρακτηρίζει και τη δηµιουργία ενός σύνθετου πλαισίου (combo box). ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Εφ όσον η λειτουργία του πλαισίου λίστας περιλαµβάνει τη χρήση δύο πεδίων εκ των οποίων το EditorName επιλέγεται από το χρήστη ενώ το αντίστοιχο EditorId επιστρέφεται και καταχωρείται στον πίνακα BOOK, είναι προφανές πως κατά τη σχεδίαση του πλαισίου λίστας µε τον τρόπο που προαναφέραµε, θα πρέπει να χρησιµοποιήσουµε και τα δύο αυτά πεδία.

11 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΜΠΙΟΥ ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ (CONTROL WIZARD) Στο παράδειγµα που ακολουθεί θα χρησιµοποιήσουµε τον οδηγό της Microsoft Access (control wizard) για την κατασκευή ενός κουµπιού εντολής (push button) το οποίο ο χρήστης µπορεί να χρησιµοποιήσει για την πραγµατοποίηση ενός συνόλου διαδικασιών όπως το άνοιγµα και το κλείσιµο µιας φόρµας, η εκτέλεση ενός ερωτήµατος ή µιας µακροεντολής, ή η εκτύπωση µιας έκθεσης. Το κουµπί εντολής που θα κατασκευάσουµε στο παράδειγµά µας, επιτρέπει το άνοιγµα µιας φόρµας η οποία εµφανίζει εγγραφές σχετικές µε εκείνες που βρίσκονται επιλεγµένες σε µία άλλη φόρµα. Πιο συγκεκριµένα, ο χρήστης θα επιλέγει κάποιο βιβλίο από ένα κατάλογο βιβλίων που βρίσκονται αποθηκευµένα σε µία βιβλιοθήκη, και πατώντας αυτό το κουµπί, θα εµφανίζεται η φόρµα που περιέχει τα στοιχεία του συγκεκριµένου βιβλίου. Το τελευταίο πλαίσιο διαλόγου που δεν εµφανίζεται εδώ, απαιτεί τον καθορισµό ενός ονόµατος για το κουµπί εντολής, µε το οποίο αυτό θα είναι γνωστό στη βάση δεδοµένων. Είναι δε προφανές, πως η πραγµατοποίηση της παραπάνω διαδικασίας, απαιτεί την ύπαρξη ενός κοινού πεδίου στις δύο φόρµες που χρησιµοποιούνται έτσι ώστε να είναι δυνατή η συσχέτιση ανάµεσά τους.

12 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΩΝ (RELATIONSHIPS) ΣΤΗ MICROSOFT ACCESS Αµέσως µετά τη δηµιουργία των πινάκων της βάσης δεδοµένων, θα πρέπει να λάβει χώρα και ο καθορισµός των συσχετίσεων που υφίστανται ανάµεσά τους, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνδυασµένη ανάκτηση πληροφορίας από πολλούς πίνακες ταυτόχρονα. Προκειµένου να λάβει χώρα αυτός ο καθορισµός, θα πρέπει να µεταφερθούµε στο κεντρικό menu επιλογών της Microsoft Access, και από το submenu «Εργαλεία», να ενεργοποιήσουµε την επιλογή «Σχέσεις». Η διαδικασία αυτή παρουσιάζεται συνοπτικά στο επόµενο σχήµα. Η χρήση αυτής της επιλογής, έχει ως αποτέλεσµα την εµφάνιση ενός παραθύρου που φέρει τον τίτλο «Σχέσεις». Το παράθυρο αυτό αρχικά είναι κενό, αλλά µπορούµε να προσθέσουµε πίνακες σε αυτό, εάν από το menu που εµφανίζεται χρησιµοποιώντας το δεξί πλήκτρο του ποντικιού, επιλέξουµε «Εµφάνιση Πίνακα». Σύµφωνα µε τις θεµελιώδεις αρχές του σχεσιακού µοντέλου, η δη- µιουργία συσχετίσεων ανάµεσα στους πίνακες της βάσης προϋποθέτει την προγενέστερη τοποθέτηση σε αυτούς, των ξένων κλειδιών, έτσι όπως αυτή υπαγορεύεται από τους κανόνες αναγωγής του µοντέλου οντοτήτων συσχετίσεων, στο σχεσιακό µοντέλο. Με τον τρόπο αυτό οι πίνακες προς συσχέτιση θα χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη κοινών πεδίων, προϋπόθεση που είναι αναγκαία για την πραγµατοποίηση της πράξης της σύζευξης ανάµεσά τους. Η προσθήκη λοιπόν των ξένων κλειδιών στους πίνακες, και γενικότερα η διαµόρφωση της δοµής τους σύµφωνα µε τη θεωρία, θα πρέπει να πραγµατοποιηθεί πριν τον ορισµό των συσχετίσεων µε τον τρόπο που θα παρουσιάσουµε στις ενότητες που ακολουθούν. Το παράθυρο «Εµφάνιση Πίνακα» εµφανίζει µία λίστα µε τους πίνακες και τα ερωτήµατα της βάσης. Για να χρησιµοποιήσουµε ένα πίνακα ή κάποιο ερώτηµα, τον επιλέγουµε µε το ποντίκι και πατάµε το κουµπί που φέρει τον τίτλο «Προσθήκη». Στην περίπτωση αυτή ο πίνακας που επιλέξαµε εµφανίζεται στο παράθυρο «Σχέσεις» που βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Επαναλαµβάνοντας την ίδια διαδικασία, εµφανίζουµε όλους τους πίνακες που θέλουµε να χρησιµοποιήσουµε. Στο παράδειγµα του παραπάνω σχήµατος, χρησιµοποιώντας αυτή τη διαδικασία, εµφανίσαµε στο παράθυρο των συσχετίσεων τους πίνακες EDITOR και BOOK οι οποίοι έχουν το κοινό πεδίο Editor και εποµένως είναι δυνατό να συσχετιστούν µεταξύ τους.

13 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access Η ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ ΠΙΝΑΚΩΝ ΣΤΗ MICROSOFT ACCESS Μετά την εµφάνιση των πινάκων που επιθυµούµε να συσχετίσουµε και την ταυτοποίηση του κοινού πεδίου επί του οποίου θα λάβει χώρα η πράξη της σύζευξης, µπορούµε να προχωρήσουµε άµεσα στη συσχέτιση αυτών των πινάκων. Για να το κάνουµε αυτό, εφαρµόζουµε µια διαδικασία τριών βηµάτων: (α) επιλέγουµε µε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού το πρωτεύον κλειδί του ενός πίνακα (β) χρησιµοποιώντας µια διαδικασία drag and drop, µεταφέρουµε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το ξένο κλειδί του άλλου πίνακα (γ) διατηρώντας το δείκτη του ποντικιού στη νέα αυτή θέση, απελευθερώνουµε το αριστερό πλήκτρο, που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας drag and drop κρατούσαµε πατηµένο. Στην περίπτωση αυτή η Microsoft Access θα εµφανίσει ένα πλαίσιο διαλόγου που θα µελετηθεί στη συνέχεια και κατόπιν θα σχεδιάσει µια µαύρη γραµµή από το ένα πεδίο προς το άλλο, η οποία αναπαριστά τη συσχέτιση που πλέον υφίσταται ανά- µεσά τους. Στο παράδειγµα του προηγούµενου σχήµατος, η διαδικασία drag and drop θα πραγµατοποιηθεί από το πεδίο EditorId του πίνακα EDITOR προς το οµώνυµο πεδίο του πίνακα BOOK. Αξίζει να αναφερθεί στο σηµείο αυτό πως τα συσχετιζόµενα πεδία δεν είναι υποχρεωτικό να φέρουν το ίδιο όνοµα, θα πρέπει όµως να ανήκουν στον ίδιο τύπο δεδοµένων. Στο παραπάνω σχήµα, τα σύµβολα «1» και παραπέµπουν σε συσχέτιση µε πολλαπλότητα «ένα προς πολλά» ή εν συντοµία «1:Ν» - αυτή η τιµή είναι η προεπιλεγ- µένη τιµή πολλαπλότητας για τις συσχετίσεις που δηµιουργούνται στη Microsoft Access. Στο συγκεκριµένο παράδειγµα η επιλογή αυτής της τιµής για την πολλαπλότητα της συγκεκριµένης συσχέτισης, υπαγορεύεται µε µοναδικό τρόπο από τις απαιτήσεις του προβλήµατος, καθώς, σύµφωνα µε αυτές, ένα βιβλίο εκδίδεται από ένα µόνο εκδοτικό οίκο, αλλά ο ίδιος εκδοτικός οίκος εκδίδει περισσότερα από ένα βιβλία. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα υλοποίησης συσχετίσεων µε πολλαπλότητες «ένα προς ένα (1:1)» και «πολλά προς πολλά (Μ:Ν)», οι οποίες σε γενικές γραµµές υλοποιούνται µε τον εξής τρόπο (συνέχεια στο κείµενο της δεξιάς στήλης): (α) Συσχετίσεις µε πολλαπλότητα «ένα προς ένα»: για να δηµιουργήσουµε µία συσχέτιση µε πολλαπλότητα «ένα προς ένα» θα πρέπει να ανοίξουµε τους δύο πίνακες σε προβολή σχεδίασης, και για κάθε ένα από τα δύο πεδία που επιθυ- µούµε να συσχετίσουµε, να αποδώσουµε στην ιδιότητα «Με ευρετήριο», την τιµή «Ναι ( εν επιτρέπονται διπλότυπα)». Εάν λάβει χώρα η πραγµατοποίηση αυτής της διαδικασίας, τότε η συσχέτιση που θα δηµιουργηθεί µε τον τρόπο που περιγράψαµε παραπάνω, θα χαρακτηρίζεται από πολλαπλότητα «ένα προς ένα». (β) Συσχετίσεις µε πολλαπλότητα «πολλά προς πολλά»: για να κατασκευάσουµε µια συσχέτιση µε πολλαπλότητα πολλά προς πολλά, θα πρέπει εκτός από τους δύο πίνακες να χρησιµοποιήσουµε και ένα τρίτο ενδιάµεσο πίνακα που θα περιέχει ως πεδία τα πρωτεύοντα κλειδιά των δύο αυτών πινάκων:

14 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ Ι ΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η διαδικασία δηµιουργίας µιας συσχέτισης, περιλαµβάνει την ταυτοποίηση των πεδίων των δύο πινάκων που θα συµµετάσχουν σε αυτή, η οποία πραγµατοποιείται µέσω µιας διαδικασίας drag and drop από το ένα πεδίο προς το άλλο. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, και πριν τη σχεδίαση της νέας συσχέτισης στην οθόνη του υπολογιστή µας, λαµβάνει χώρα η εµφάνιση του πλαισίου διαλόγου του επόµενου σχήµατος, δια της χρήσης του οποίου δύνανται να καθορισθούν τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες της νέας συσχέτισης. Οι πληροφορίες που απεικονίζονται σε αυτό το πλαίσιο διαλόγου, περιλαµβάνουν τα δύο πεδία δια της χρήσης των οποίων λαµβάνει χώρα η συσχέτιση των δύο πινάκων, την πολλαπλότητα της συσχέτισης η οποία καθορίζεται µε µοναδικό τρόπο από τις ιδιότητες των συσχετιζόµενων πεδίων και για το λόγο αυτό δεν δύναται να µεταβληθεί από το παραπάνω πλαίσιο καθώς και τη δυνατότητα ενεργοποίησης του µηχανισµού ακεραιότητας αναφορών (referential integrity). Η επιλογή της χρήσης αυτού του µηχανισµού έχει ως αποτέλεσµα την ενεργοποίηση των δύο check boxes, τα οποία, εάν επιλεγούν, επιτρέπουν τη διαδοχική ενηµέρωση ή διαγραφή των σχετικών εγγραφών, εάν η τρέχουσα εγγραφή του πίνακα τροποποιηθεί ή διαγραφεί από τη βάση δεδοµένων της εφαρµογής. Πιο συγκεκριµένα εάν λάβει χώρα τροποποίηση της τιµής κάποιου πεδίου εγγραφής του πίνακα, η Microsoft Access θα µεταβάλλει αυτή την τιµή και σε όλες τις εγγραφές των άλλων πινάκων που αναφέρονται σε αυτή. Με εντελώς ανάλογο τρόπο, εάν λάβει χώρα διαγραφή κάποιας εγγραφής πίνακα στην οποία αναφέρονται εγγραφές άλλων πινάκων, αυτές οι εγγραφές θα αποµακρυνθούν αυτόµατα από τη βάση δεδοµένων, έτσι ώστε το χαρακτηριστικό της ακεραιότητας αναφορών που χαρακτηρίζει µια σωστά σχεδιασµένη σχεσιακή βάση δεδοµένων, να εξακολουθήσει να υφίσταται. Σύµφωνα µε τη βασική θεωρία του σχεσιακού µοντέλου, η ακεραιότητα αναφορών υφίσταται ως χαρακτηριστικό της βάσης όταν οι εγγραφές των πινάκων της βάσης στις οποίες παραπέµπουν κάποιες εγγραφές άλλων πινάκων, είναι υπάρχουσες εγγραφές (referential integrity constraint). Η επεξεργασία µιας υπάρχουσας συσχέτισης λαµβάνει χώρα δια της εµφάνισης του ανωτέρω πλαισίου διαλόγου που πραγµατοποιείται εάν κάνουµε double click µε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πάνω στη γραµµή που αναπαριστά τη συσχέτιση, ή εναλλακτικά εάν χρησιµοποιήσουµε την επιλογή «Επεξεργασία Σχέσης» από το menu επιλογών που εµφανίζεται επιλέγοντας τη σχέση µε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, και στη συνέχεια πατώντας το δεξί πλήκτρο του. Η επιλογή της ενέργειας «ιαγραφή» από το ίδιο menu έχει ως αποτέλεσµα τη διαγραφή της συσχέτισης από τη βάση δεδοµένων, η οποία εν τούτοις πραγµατοποιείται µόνο όταν ο χρήστης δώσει καταφατική απάντηση στο κατάλληλο µήνυµα ερωτήµατος που εµφανίζεται στην οθόνη του. Η χρήση του κουµπιού που φέρει τον τίτλο «Τύπος Συνδέσµου» του πλαισίου διαλόγου «Επεξεργασία Σχέσεων», έχει ως αποτέλεσµα την εµφάνιση του παραπάνω πλαισίου από το οποίο καθορίζουµε εάν η συσχέτιση στηρίζεται στη χρήση εσωτερικής σύζευξης (επιλογή 1), αριστερής εξωτερικής σύζευξης (επιλογή 2), ή δεξιάς εξωτερικής σύζευξης (επιλογή 3).

15 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ Όπως είναι γνωστό από τη θεµελιώδη θεωρία των βάσεων δεδοµένων, τα ερωτήµατα (queries) επιτρέπουν την επιλεκτική ανάκτηση εγγραφών από τη βάση µε τη βοήθεια κάποιων κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν τα δεδοµένα που περιλαµβάνονται σε αυτές. Η Microsoft Access 2000 διαθέτει ένα προηγµένο σύστηµα δη- µιουργίας και διαχείρισης ερωτηµάτων που επιτρέπει στο χρήστη να σχεδιάσει το ερώτηµα µε ένα απλό και γρήγορο τρόπο, και στη συνέχεια η ίδια η εφαρµογή αναλαµβάνει να γράψει τον κώδικα SQL που αντιστοιχεί στη δοµή του νέου ερωτήµατος. Η κατασκευή ενός ερωτήµατος σε προβολή σχεδίασης µπορεί να πραγµατοποιηθεί εάν µεταφερθούµε στο κεντρικό παράθυρο διαχείρισης της βάσης δεδοµένων, και από τη σελίδα των ερωτηµάτων επιλέξουµε την οµώνυµη επιλογή. Στο πρώτο βήµα της διαδικασίας θα πρέπει να επιλέξουµε τους πίνακες ή τα ερωτήµατα που θα συµµετάσχουν στην κατασκευή του νέου ερωτήµατος, κάτι που γίνεται χρησιµοποιώντας το επόµενο πλαίσιο διαλόγου (το ίδιο µε εκείνο που χρησιµοποιείται για τη δηµιουργία συσχετίσεων). Η δηµιουργία ενός ερωτήµατος µπορεί να πραγµατοποιηθεί τόσο σε προβολή σχεδίασης όσο και χρησιµοποιώντας τον κατάλληλο σε κάθε περίπτωση οδηγό. Τυπικά παραδείγµατα δηµιουργίας και επεξεργασίας ερωτηµάτων παρουσιάζονται συνοπτικά στις επό- µενες σελίδες. Στο παράδειγµα που ακολουθεί θα κατασκευάσουµε ένα ερώτηµα που θα επιστρέφει τον τίτλο, τον αριθµό σελίδων, το έτος έκδοσης και τον κωδικό ISBN για όλα τα βιβλία του συγγραφέα Tanenbaum που έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Prentice Hall. Η προεπισκόπηση αυτού του ερωτήµατος σε προβολή σχεδίασης, παρουσιάζεται στο επόµενο σχήµα, ενώ ο τρόπος κατασκευής του σε γενικές γραµµές περιλαµβάνει τα επόµενα βήµατα:

16 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access (α) Αρχικά ταυτοποιούµε τα πεδία που θα χρησιµοποιήσουµε στο νέο ερώτηµα και τους πίνακες στους οποίους ανήκουν αυτά τα πεδία. Στο συγκεκριµένο παράδειγµα, θα χρειαστούµε τα πεδία Title, PageNumber, EditionYear και ISBNCode του πίνακα BOOK, το πεδίο AuthorLName του πίνακα AU- THOR και το πεδίο EditorName του πίνακα EDI- TOR. Από αυτά τα πεδία, τα τέσσερα πρώτα θα εµφανιστούν στο αποτέλεσµα του ερωτήµατος, ενώ τα δύο τελευταία χρησιµοποιούνται για τον καθορισµό των ιδιοτήτων που θα πρέπει να πληρούν τα δεδοµένα προς επιστροφή. (β) Χρησιµοποιώντας το παράθυρο «Εµφάνιση Πίνακα» που παρουσιάζεται στην προηγούµενη σελίδα, εµφανίζουµε στο κεντρικό παράθυρο του ερωτήµατος που βρίσκεται ακριβώς από πίσω, τους πίνακες που θα χρησιµοποιήσουµε στο ερώτηµα, δηλαδή, στο συγκεκριµένο παράδειγµα, τους πίνακες BOOK, AUTHOR και EDITOR. (γ) Εφ όσον σε προηγούµενο βήµα της διαδικασίας έχουµε ορίσει τις συσχετίσεις ανάµεσα στους πίνακες, αυτές θα εµφανιστούν αυτόµατα µαζί µε τους πίνακες που συµµετέχουν σε αυτές. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να τις κατασκευάσουµε µόνοι µας, εφαρµόζοντας τη διαδικασία που παρουσιάσαµε στις προηγούµενες σελίδες. (δ) Στο επόµενο βήµα της διαδικασίας καθορίζουµε τα πεδία που θα συµµετέχουν στο ερώτηµα, µεταφέροντάς τα µε µια διαδικασία drag and drop στο κάτω µέρος του κεντρικού παραθύρου σχεδίασης ερωτηµάτων, που παρουσιάζεται στην προηγούµενη σελίδα και έχει τη µορφή φύλλου δεδοµένων. Τα πεδία τοποθετούνται σε ξεχωριστές στήλες το καθένα ενώ η σειρά µε την οποία λαµβάνει χώρα η τοποθέτησή τους, δεν είναι σηµαντική, καθορίζει ωστόσο τη σειρά µε την οποία θα εµφανιστούν οι στήλες των δεδοµένων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του ερωτήµατος. Εκτός από αυτή τη διαδικασία, ο καθορισµός των πεδίων µπορεί να πραγ- µατοποιηθεί και από το φύλλο δεδοµένων και από τις γραµµές «Πεδίο» και «Πίνακας». (ε) Εάν τα αποτελέσµατα του ερωτήµατος θέλουµε να εµφανίζονται ταξινοµηµένα ως προς κάποια στήλη, ορίζουµε για το πεδίο αυτό της στήλης αύξουσα ή φθίνουσα ταξινόµηση. Στην αµέσως επόµενη γραµµή υπάρχει ένα check box που καθορίζει την εµφάνιση ή όχι της κάθε στήλης στο τελικό αποτέλεσµα. Στο παράδειγµά µας θα επιλέξουµε αυτό το check box για τις στήλες που αφορούν τα πεδία του πίνακα BOOK, αφού αυτά θέλουµε να εµφανιστούν στο τελικό αποτέλεσµα. Αντίθετα, τα πεδία AuthorLName και EditorName, χρησιµοποιούνται µόνο για τον καθορισµό των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι επιστρεφόµενες εγγραφές, αλλά δεν επιθυµούµε να εµφανιστούν στο τελικό αποτέλεσµα. Για το λόγο αυτό τα check boxes της γραµµής «Εµφάνιση» που αντιστοιχούν σε αυτά τα πεδία, δεν θα πρέπει να είναι επιλεγµένα. (στ) Στο τελευταίο βήµα της διαδικασίας, θα πρέπει να καθορίσουµε τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα δεδο- µένα που επιστρέφονται από το ερώτηµα. Στο συγκεκριµένο παράδειγµα ζητούµε τον τίτλο, τον αριθµό σελίδων, το έτος έκδοσης και τον κώδικα ISBN για τα βιβλία του συγγραφέα Tanenbaum, που έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Prentice Hall. Προκειµένου να καθορίσουµε αυτή την πληροφορία, θα πρέπει να µεταφερθούµε στη γραµµή «Κριτήρια», και να καταχωρήσουµε την τιµή «Tanenbaum» για το πεδίο AuthorLName και την τιµή «Prentice Hall» για το πεδίο EditorName. Εάν για κάποιο πεδίο επιθυµούµε να καθορίσουµε περισσότερα από ένα κριτήρια, µπορούµε να τα τοποθετήσουµε το ένα κάτω από το άλλο, δηµιουργώντας έτσι ένα ερώτηµα, όσο πολύπλοκο και εάν είναι. Μετά την ολοκλήρωση της σχεδίασης του νέου ερωτήµατος, µπορούµε να προχωρήσουµε στην εκτέλεσή του, και στην προεπισκόπηση των αποτελεσµάτων που επιστρέφονται από αυτό. Η µεταφορά του χρήση από την προβολή σχεδίασης σε προβολή φύλλου δεδοµένων για το συγκεκριµένο ερώτηµα, γίνεται από το οµώνυµο menu της γραµµής εργαλείων και έχει ως αποτέλεσµα τις εγγραφές που παρουσιάζονται στο επόµενο σχήµα:

17 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access Το τελευταίο είδος προβολής για τα ερωτήµατα της βάσης δεδοµένων, είναι η προβολή SQL (SQL View) η οποία επιτρέπει την προεπισκόπηση του κώδικα SQL που αντιστοιχεί στο τρέχον ερώτηµα, και ο οποίος δηµιουργείται αυτόµατα από την Access κατά τη διάρκεια της σχεδίασης του ερωτήµατος. Τυπικό παράδειγµα κώδικα SQL για το ερώτηµα που αντιστοιχεί στο παράδειγµα των προηγούµενων σελίδων, παρουσιάζεται στο επόµενο σχήµα: ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ Η εναλλαγή των προβολών ενός ερωτή- µατος στη Microsoft Access λαµβάνει χώρα εάν από την κεντρική γραµµή εργαλείων ενεργοποιήσουµε το πρώτο από αριστερά κουµπί εντολών, και από το menu που εµφανιστεί, επιλέξουµε την προβολή του ερωτήµατος στην οποία επιθυµούµε να µεταβούµε (προβολή σχεδίασης, προβολή φύλλου δεδοµένων ή προβολή SQL). Η ίδια διαδικασία µπορεί να πραγµατοποιηθεί από το κεντρικό menu επιλογών της εφαρµογής, και από την οµάδα εντολών που φέρει το όνοµα «Προβολή». ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Το σύνολο των ερωτηµάτων που παρουσιάσαµε στις προηγούµενες σελίδες, είναι γνωστά ως ερωτήµατα επιλογής (select queries) διότι επιτρέπουν την ανάκτηση δεδοµένων από τη βάση, χωρίς όµως να προχωρούν στην τροποποίηση της δοµής των πινάκων και των δεδοµένων που περιλαµβάνονται σε αυτούς. Αυτές οι τελευταίες διαδικασίες πραγµατοποιούνται από µία άλλη κατηγορία ερωτηµάτων που είναι γνωστά ως ερωτήµατα ενέργειας (action queries) και χρησιµοποιούνται για την εισαγωγή, διαγραφή και τροποποίηση τόσο πινάκων (µεταβολή της δοµής της βάσης) όσο και εγγραφών (µεταβολή του περιεχοµένου της βάσης). Σε µια πιο λεπτοµερή περιγραφή, αυτή η ειδική κατηγορία ερωτηµάτων, επιτρέπει την πραγµατοποίηση των παρακάτω διαδικασιών: Insert Delete Create Update Επιτρέπει την εισαγωγή µιας νέας εγγραφής αµέσως µετά την τελευταία εγγραφή κάποιου πίνακα. Επιτρέπει τη διαγραφή µιας ή περισσότερων εγγραφών από κάποιο πίνακα της βάσης δεδοµένων. Επιτρέπει τη δηµιουργία ενός νέου πίνακα στην τρέχουσα βάση δεδοµένων. Επιτρέπει την ενηµέρωση των πεδίων µιας εγγραφής αντικαθιστώντας παλαιές µε νέες τιµές των πεδίων. Η δηµιουργία ενός ερωτήµατος ενέργειας µπορεί να πραγµατοποιηθεί τόσο από το περιβάλλον διαχείρισης ερωτηµάτων όσο και δια της χρήσης µακροεντολών ή της δηµιουργίας λειτουργικών µονάδων.

18 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Στα παραδείγµατα που ακολουθούν παρουσιάζουµε τυπικά ερωτήµατα ενέργειας µαζί µε τον κώδικα SQL που υλοποιεί αυτά τα ερωτήµατα. Αν και όπως έχουµε ήδη αναφέρει υπάρχει η δυνατότητα δηµιουργίας τέτοιων ερωτηµάτων µέσα από το περιβάλλον διαχείρισης ερωτηµάτων της Microsoft Access, εν τούτοις τα ερωτήµατα αυτά συνήθως υλοποιούνται µέσα από µακροεντολές ή λειτουργικές µονάδες και καλούνται κάθε φορά που ο χρήστης χρησιµοποιεί κάποιο πλήκτρο του πληκτρολογίου ή κάποιο κουµπί εντολής της επιφάνειας µιας φόρµας. ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩ ΙΚΑΣ SQL ΠΟΥ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΕΊ Να δηµιουργηθεί νέος πίνακας µε όνοµα EMPLOYEE που να περιλαµβάνει τα πεδία FNAME, MINIT, LNAME, SSN, BDATE, ADDRESS, SEX, SALARY, SUPERSSN, DNO, µε κατάλληλα επιλεγµένους τύπους δεδοµένων. Επιπλέον, τα πεδία FNAME, LNAME και SSN δεν θα πρέπει να λαµβάνουν τιµές NULL. CREATE TABLE EMPLOYEE ( FNAME VARCHAR (15) NOT NULL, MINIT CHAR (1), LNAME VARCHAR (15) NOT NULL, SSN CHAR (9) NOT NULL, BDATE DATE, ADDRESS VARCHAR (30), SEX VARCHAR (30), SALARY INTEGER, SUPERSSN CHAR (9), DNO INTEGER ); Να καταχωρηθεί στον πίνακα EMPLOYEE η εγγραφή ( Richard, K, Marini, , 30-Dec-52, 98 Oak Forest, Katy, TX, M, 37000, , 4) INSERT INTO EMPLOYEE VALUES ( Richard, K, Marini, , 30-Dec-52, 98 Oak Forest, Katy, TX, M, 37000, , 4) Να διαγραφεί από τον πίνακα EMPLOYEE η εγγραφή µε κωδικό SNN = DELETE FROM EMPLOYEE WHERE SSN = Για την εγγραφή του πίνακα EMPLOYEE µε κωδικό SSN = να λάβει χώρα αντικατάσταση της τρέχουσας τιµής του πεδίου SALARY µε την τιµή UPDATE EMPLOYEE SET SALARY = WHERE SSN = ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ MICROSOFT ACCESS Εκτός από τα ερωτήµατα επιλογής και τα ερωτήµατα ενέργειας η Microsoft Access επιτρέπει τη δηµιουργία και άλλων τύπων ερωτηµάτων οι οποίοι δεν δύνανται να παρουσιαστούν αναλυτικά και αναφέρονται απλώς για λόγους πληρότητας και ενηµέρωσης του αναγνώστη. Ερώτηµα παραµέτρων: το ερώτηµα αυτό κατά την εκτέλεσή του, εµφανίζει ένα δικό του παράθυρο διαλόγου που ζητάει πληροφορίες από το χρήστη, όπως κριτήρια για την ανάκτηση εγγραφών ή µια τιµή που θα εισαχθεί σε κάποιο πεδίο. Ερώτηµα διασταύρωσης: το ερώτηµα αυτό χρησιµοποιείται για τον υπολογισµό συγκεντρωτικών τιµών (όπως αθροίσµατα, καταµετρήσεις και µέσους όρους) από ένα πεδίο σε πίνακα οι οποίες εµφανίζονται οµαδοποιηµένες. Ερώτηµα SQL: το ερώτηµα αυτό δηµιουργείται χρησιµοποιώντας µια πρόταση SQL. Παραδείγµατα ερωτηµάτων SQL είναι το ερώτηµα συνένωσης, το ερώτηµα διαβίβασης, το ερώτηµα ορισµού δεδοµένων και το δευτερεύον ερώτηµα

19 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ Όπως είναι γνωστό από τη βασική θεωρία, ο ρόλος των εκθέσεων ή αναφορών σε µία βάση δεδοµένων της Microsoft Access, είναι η προεπισκόπηση και η εκτύπωση των δεδοµένων της βάσης, τα οποία µπορεί να ανήκουν σε κάποιον από τους πίνακες που περιλαµβάνονται σε αυτή, ή να επιστρέφονται από κάποιο ερώτηµα περίπτωση που είναι και η πιο συνηθισµένη. Ο τρόπος µε τον οποίο δη- µιουργούµε και επεξεργαζόµαστε µία έκθεση είναι ο ίδιος µε εκείνον που χρησιµοποιούµε στην περίπτωση των φορµών, και για το λόγο αυτό η αναφορά µας στις εκθέσεις θα είναι συνοπτική. Μία έκθεση µπορεί να δηµιουργηθεί τόσο σε προβολή σχεδίασης, όσο και χρησιµοποιώντας τον οδηγό της Microsoft Access. Η προεπισκόπηση µιας έκθεσης σε προβολή σχεδίασης, αναδεικνύει τις ίδιες περιοχές µε εκείνες που χαρακτηρίζουν τη δοµή µιας φόρµας, όπως είναι η κεφαλίδα, η λεπτοµέρεια και το υποσέλιδο. Η επεξεργασία µιας έκθεσης σε προβολή σχεδίασης ακολουθεί τους ίδιους κανόνες που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία επεξεργασίας µιας φόρµας. Η προεπισκόπηση µιας αναφοράς σε προβολή εκτύπωσης µπορεί να πραγµατοποιηθεί είτε χρησιµοποιώντας το menu Προβολή και διαλέγοντας την προβολή που επιθυµούµε ή από το πρώτο αριστερά κουµπί της κεντρικής γραµµής εργαλείων που συσχετίζεται µε τη διαχείριση των αναφορών. Τυπικό παράδειγµα αναφοράς σε προεπισκόπηση εκτύπωσης, παρουσιάζεται στο επόµενο σχήµα.

20 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ (REPORT WIZARD) Στο παράδειγµα που ακολουθεί θα χρησιµοποιήσουµε τον οδηγό της Microsoft Access για τη δηµιουργία µιας έκθεσης η οποία θα εµφανίζει στοιχεία βιβλίων, συγγραφέων και εκδοτών, οµαδοποιηµένα πρώτα ως προς το όνοµα του συγγραφέα, και κατόπιν ως προς το όνοµα του εκδότη. Όσον αφορά τις εγγραφές των βιβλίων για την κάθε οµάδα, αυτές θα εµφανίζονται ταξινοµηµένες ως προς τον τίτλο, τον κωδικό ISBN το χρόνο έκδοσης, και το πλήθος των σελίδων που περιλαµβάνονται σε αυτά (µε άλλα λόγια θα χρησιµοποιήσουµε τέσσερα επίπεδα ταξινόµησης). Λόγω της ύπαρξης αρκετών επεξηγήσεων στην επιφάνεια του κάθε πλαισίου διαλόγου, η τεκµηρίωση που περιλαµβάνεται στον οδηγό δη- µιουργίας αναφορών κρίνεται επαρκής, έτσι ώστε να µην κρίνεται αναγκαία η προσθήκη και άλλης πληροφορίας. Το τελευταίο πλαίσιο διαλόγου που δεν εµφανίζεται εδώ, απαιτεί τον καθορισµό ενός ονόµατος για τη νέα αναφορά µε τo οποίo αυτή θα είναι γνωστή στη βάση δεδοµένων. Στη συνέχεια, µπορούµε να καθορίσουµε εάν επιθυµούµε να χρησιµοποιήσουµε άµεσα τη νέα αναφορά ή εάν θα προχωρήσουµε στην τροποποίηση της δοµής της, εφ όσον υπάρχουν χαρακτηριστικά που δεν µπόρεσαν να καθορισθούν δια της χρήσης του οδηγού αναφορών της Microsoft Access.

21 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΚΡΟΕΝΤΟΛΩΝ ΣΤΗ MICROSOFT ACCESS 2000 Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούµενες ενότητες, ο ρόλος των µακροεντολών σε µία βάση δεδοµένων της Microsoft Access, είναι η αυτο- µατοποίηση συγκεκριµένων τύπων διαδικασιών οι οποίες καλούνται µε αρκετά µεγάλη συχνότητα, όπως είναι το άνοιγµα και το κλείσιµο µιας φόρµας, η εκτέλεση ενός ερωτήµατος ή η εκτύπωση µιας αναφοράς. Με άλλα λόγια µια µακροεντολή ορίζεται ως µία οµάδα απλών εντολών οι οποίες εκτελούνται διαδοχικά η µία µετά την άλλη σε ένα και µόνο βήµα, σαν να πρόκειται για µια απλή εντολή. Το σύνολο των µακροεντολών που µπορούν να χρησιµοποιηθούν µέσα από το περιβάλλον της Microsoft Access παρουσιάζεται στο διπλανό σχήµα. ΟΜΗ ΜΑΚΡΟΕΝΤΟΛΗΣ Το επόµενο σχήµα παρουσιάζει την τυπική δοµή µιας µακροεντολής στη Microsoft Access. Για κάθε ενέργεια που περιλαµβάνεται στην κάθε µακροεντολή µπορούµε προαιρετικά να καταχωρήσουµε κάποιο σχόλιο όσον αφορά το ρόλο της ενέργειας στη µακροεντολή, καθώς και µια σειρά από ορίσµατα που καθορίζουν µε µοναδικό τρόπο τον τρόπο λειτουργίας της. Από τα ορίσµατα αυτά, κάποια είναι υποχρεωτικά ενώ κάποια άλλα είναι προαιρετικά. Στο παράδειγµα του επόµενου σχήµατος, παρουσιάζουµε τα ορίσµατα της ενέργειας της εκτύπωσης που εκτυπώνει τα περιεχόµενα του επιλεγµένου αντικειµένου στον προεπιλεγµένο εκτυπωτή του συστήµατος.

22 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ (MODULES) Οι λειτουργικές µονάδες (modules) επιτρέπουν την ανάπτυξη κώδικα σε γλώσσα VBA (Visual Basic for Applications) δια της χρήσης του οποίου µπορούµε να υλοποιήσουµε µια διαδικασία όσο πολύπλοκη και αν είναι. Ένα κλασσικό παράδειγµα χρήσης των λειτουργικών µονάδων είναι η υλοποίηση διαδικασιών οι οποίες δεν µπορούν να υλοποιηθούν χρησι- µοποιώντας τις µακροεντολές. Η τυπική δοµή µιας λειτουργικής µονάδας της Microsoft Access παρουσιάζεται στο επόµενο σχήµα. Η λειτουργική µονάδα ορίζεται ως µια συλλογή δηλώσεων και διαδικασιών της γλώσσας VBA που είναι αποθηκευµένες ως µία ενιαία µονάδα. Υπάρχουν δύο είδη λειτουργικών µονάδων, εκ των οποίων οι λειτουργικές µονάδες κλάσης (class modules) συσχετίζονται µε τις φόρµες και τις εκθέσεις της βάσης, ενώ οι βασικές λειτουργικές µονάδες (standard modules) περιλαµβάνουν γενικές διαδικασίες που δεν συσχετίζονται µε κάποιο συγκεκριµένο αντικείµενο της βάσης δεδοµένων. ΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑ ΑΣ Σε πλήρη αναλογία µε τις παραδοσιακές γλώσσες προγραµµατισµού, η δοµή ενός προγράµµατος σε γλώσσα VBA αποτελείται από διαδικασίες, δηλώσεις, µεθόδους, σταθερές και µεταβλητές οι οποίες σε γενικές γραµµές ορίζονται µε τον ακόλουθο τρόπο: ιαδικασία (procedure): η διαδικασία ορίζεται ως µία µονάδα κώδικα της γλώσσας Visual Basic, και περιλαµβάνει µία σειρά από δηλώσεις και µεθόδους που εκτελούν µια λειτουργία ή υπολογίζουν µια τιµή. Υπάρχουν δύο τύποι διαδικασιών, οι διαδικασίες Sub οι οποίες εκτελούν µια λειτουργία ή σειρά λειτουργιών χωρίς ωστόσο να επιστρέφουν κάποια τιµή, και οι διαδικασίες Function (ή απλά συναρτήσεις) οι οποίες επιστρέφουν κάποια τιµή στο πρόγραµµα µέσα από το οποίο καλούνται. ήλωση ή Πρόταση (declaration): η δήλωση ή πρόταση ορίζεται ως µια συντακτικά πλήρης µονάδα που εκφράζει ένα συγκεκριµένο είδος λειτουργίας, όπως ο ορισµός των µεταβλητών του προγράµµατος. Μέθοδος (Method): η µέθοδος ορίζεται ως µια διαδικασία παρόµοια µε πρόταση ή συνάρτηση που εφαρµόζεται πάνω σε συγκεκριµένα αντικείµενα της βάσης δεδοµένων. Σταθερές (Constants) και µεταβλητές (variables): οι σταθερές ορίζονται ως δοµικές µονάδες οι οποίες περιγράφονται από κάποιο όνοµα και φέρουν κάποια τιµή η οποία παραµένει αµετάβλητη κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράµµατος. Σε αντίθεση µε την τιµή µιας σταθεράς, οι τιµές των µεταβλητών δεν διατηρούνται σταθερές αλλά µεταβάλλονται. Μια µεταβλητή χαρακτηρίζεται από τον τύπο δεδοµένων στον οποίο ανήκει, και ο οποίος καθορίζει µε µοναδικό τρόπο την ποσότητα της µνήµης που απαιτείται για την αποθήκευση της τιµής της.

23 Εγχειρίδιο Χρήσης της Microsoft Access ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ VBA ΤΥΠΟΙ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑ- ΒΛΗΤΩΝ ΤΥΠΟΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΕ BYTES Byte 01 Boolean 02 Integer 02 Long 04 Single 04 Double 08 Currency 08 Decimal 14 Date 08 ΟΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ VISUAL BASIC (VISUAL BASIC OPERATORS) ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ (+), (-), (*), (/), (^), (\), mod ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ (<), (>), (<=), (>=), (=), (<>) ΛΟΓΙΚΟΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ AND, OR, NOT, XOR, EQV ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ, ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΩΝ ΗΛΩΣΗ ΣΤΑΘΕΡΑΣ Const Age AS Integer = 18 ΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ Dim Color AS Integer ΗΛΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ Dim Points (50) As Integer Η τελευταία δήλωση ορίζει ένα πίνακα ακεραίων 50 θέσεων (cells) TO ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ DOCMD Η χρήση του αντικειµένου DoCmd επιτρέπει την εκτέλεση ενεργειών µακροεντολών (actions) µέσα από κώδικα της γλώσσας VBA. Η κλήση του χαρακτηρίζεται από µία σύνταξη της µορφής DoCmd.method [arg1, arg2,..] όπου method είναι το όνοµα της µεθόδου του αντικειµένου DoCmd που θέλουµε να χρησιµοποιήσουµε και [arg1, arg2,..], η λίστα ορισµάτων αυτής της µεθόδου. Η λίστα των µεθόδων του αντικειµένου DoCmd παρουσιάζεται στο επόµενο σχήµα. Οι πιο σηµαντικές από τις µεθόδους του αντικειµένου DoCmd που χρησιµοποιούνται πάρα πολύ συχνά στη γενικότερη διαδικασία σχεδίασης του περιβάλλοντος αλληλεπίδρασης του χρήστη µε µία βάση δεδοµένων, είναι η OpenForm που επιτρέπει το άνοιγµα µιας φόρµας, η RunSQL που επιτρέπει την εκτέλεση ενός ερωτήµατος, η SelectObject που επιτρέπει την επιλογή κάποιου αντικειµένου της βάσης δεδοµένων, και η FindRecord που αναζητά µία εγγραφή σε µία φόρµα ή σε ένα πίνακα, µε τη βοήθεια των κατάλληλων κριτηρίων αναζήτησης. Η κάθε µία από αυτές τις µεθόδους συνοδεύεται από τον κατάλληλο σε κάθε περίπτωση αριθµό ορισµάτων αν και υπάρχουν µέθοδοι που καλούνται χωρίς ορίσµατα όπως είναι η µέθοδος Close που κλείνει το τρέχον αντικείµενο της βάσης, Ορισµένά από τα ορίσµατα αυτά είναι υποχρεωτικά, ενώ κάποια άλλα χρησιµοποιούνται κατά βούληση και µόνο όταν οι προεπιλεγµένες τιµές για αυτά τα ορίσµατα δεν καλύπτουν τις ανάγκες µας.

Microsoft Access 2000 Η Microsoft Access έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού συστήµατος διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδοµένων (RDBMS). εν είναι

Microsoft Access 2000 Η Microsoft Access έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού συστήµατος διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδοµένων (RDBMS). εν είναι ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Σ Ο ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009-2010 Η/Υ ΙΙΙ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ (Θεωρία) ΜΑΘΗΜΑ 5ο Microsoft Access 2000. Αθανασίου Ειρήνη, MSc 1 Microsoft Access 2000 Η Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Εισαγωγή στη Microsoft Access

Κεφάλαιο 7 Εισαγωγή στη Microsoft Access Κεφάλαιο 7 Εισαγωγή στη Microsoft Access Το κεφάλαιο αυτό περιλαµβάνει µια συνοπτική εισαγωγή στην Microsoft Access 2000, που είναι και το σχεσιακό σύστηµα διαχείρισης βάσεων δεδοµένων µε το οποίο θα ασχοληθούµε.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 Συσχετίσεις

Κεφάλαιο 9 Συσχετίσεις Κεφάλαιο 9 Συσχετίσεις Το κεφάλαιο αυτό διαπραγµατεύεται τη δηµιουργία και διαχείριση των συσχετίσεων που υφίστανται ανάµεσα στους πίνακες µιας σχεσιακής βάσης δεδοµένων. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

τουργικών χαρακτηριστικών πού έχουν µετατρέψει την αλληλεπίδραση του χρήση µε την εφαρµογή σε µια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία.

τουργικών χαρακτηριστικών πού έχουν µετατρέψει την αλληλεπίδραση του χρήση µε την εφαρµογή σε µια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία. Κεφάλαιο 10 Φόρµες Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται ο τρόπος µε τον οποίο είναι δυνατή η δηµιουργία διαλόγων αλληλεπίδρασης µε το χρήση και η διαχείριση των δεδοµένων της εφαρµογής µέσα από ένα εύχρηστο

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Ερωτήµατα

Κεφάλαιο 11 Ερωτήµατα Κεφάλαιο 11 Ερωτήµατα Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται ο τρόπος δηµιουργίας και διαχείρισης ερωτηµάτων µέσα από το περιβάλλον της Microsoft Access. Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούµενο κεφάλαιο, ένας από

Διαβάστε περισσότερα

Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται η τρόπος δηµιουργίας και διαχείρισης πινάκων µέσα από το περιβάλλον της Microsoft

Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται η τρόπος δηµιουργίας και διαχείρισης πινάκων µέσα από το περιβάλλον της Microsoft Κεφάλαιο 8 Πίνακες Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται η τρόπος δηµιουργίας και διαχείρισης πινάκων µέσα από το περιβάλλον της Microsoft Access. Η δηµιουργία ενός πίνακα (table) µέσα από τη Microsoft Access,

Διαβάστε περισσότερα

M:N, είναι προφανές, πως οι βαθµοί των µαθητών του σχολείου θα καταχωρηθούν σε ένα ενδιάµεσο πίνακα (ας τον ονοµάσουµε ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ) που θα περιέχει

M:N, είναι προφανές, πως οι βαθµοί των µαθητών του σχολείου θα καταχωρηθούν σε ένα ενδιάµεσο πίνακα (ας τον ονοµάσουµε ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ) που θα περιέχει Κεφάλαιο 12 Αναφορές Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται η διαδικασία δηµιουργίας αναφορών οι οποίες εµφανίζουν τα δεδοµένα των πινάκων της βάσης ή τα αποτελέσµατα των ερωτηµάτων της εφαρµογής, σε µορφή κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση προβλήματος με Access

Επίλυση προβλήματος με Access Δ.1. Το προς επίλυση πρόβλημα Ζητείται να κατασκευάσετε τα αρχεία και τα προγράμματα μιας εφαρμογής καταχώρησης Δαπανών μελών ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) για την παρακολούθηση του απολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Tο βιβλίο "µε µια µατιά" Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριµία µε τις βάσεις δεδοµένων της Access...

Περιεχόµενα. 1 Tο βιβλίο µε µια µατιά Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριµία µε τις βάσεις δεδοµένων της Access... Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 11 1 Tο βιβλίο "µε µια µατιά"...13 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 13 Σύντοµη παρουσίαση... 14 Μερικές συµβάσεις... 16 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)... 16 2 Εισαγωγή στη Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Key CERT: ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Key CERT: ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Key CERT: ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ Έκδοση 1.0 Σελίδα 1 από 5 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ Τα ακόλουθα αποτελούν την εξεταστέα ύλη για την ενότητα Βάσεις εδοµένων και θεωρούνται η βάση του

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Στασινός. ουλεύοντας με τη. Microsoft Access ΑΘΗΝΑ

Χρήστος Στασινός. ουλεύοντας με τη. Microsoft Access ΑΘΗΝΑ Χρήστος Στασινός ουλεύοντας με τη Microsoft Access ΑΘΗΝΑ Κάθε γνήσιο αντίγραφο έχει την υπογραφή του συγγραφέα Έκδοση 1η, Copyright 1998 Έκδοση 2η, Copyright 2007 ISBN: 978-960-8105-97-3 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Κεφάλαιο 1: Εγκατάσταση της Access Κεφάλαιο 2: Βάσεις δεδομένων και δομικά στοιχεία της Access

Εισαγωγή Κεφάλαιο 1: Εγκατάσταση της Access Κεφάλαιο 2: Βάσεις δεδομένων και δομικά στοιχεία της Access ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...15 Κεφάλαιο 1: Εγκατάσταση της Access 2002...17 Τι είναι το Office XP;...17 Τεχνικές απαιτήσεις του Office XP...17 Πρόσθετα απαιτούμενα για την αξιοποίηση εξειδικευμένων χαρακτηριστικών...18

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και δημιουργία πίνακα...9 Κεφάλαιο 2: Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα...41 Κεφάλαιο 3: Σχέσεις...84 Κεφάλαιο 4: Ερωτήματα...105

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 5 Χρήση Βάσεων εδοµένων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 5 Χρήση Βάσεων εδοµένων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 5 Χρήση Βάσεων εδοµένων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 5 Using Databases) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 10-16 (δέκα έως δεκαέξι) ώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Κωδικός Πακέτου ACTA CCU/2-012 Τίτλος Πακέτου Εκπαιδευτικές Ενότητες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Χρήση Η/Υ και ιαχείριση Αρχείων - Windows Περιβάλλον Η/Υ - Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 1.1. Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις 1.1.1 Εκκίνηση, Τερµατισµός, Επανεκκίνηση του Η/Υ ακολουθώντας τις κατάλληλες διαδικασίες 1.1.2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS Μια βάση δεδομένων είναι μια οργανωμένη συλλογή πληροφοριών, οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο (π.χ σκληρό δίσκο). Οι πληροφορίες τις οποίες καταχωρούμε και

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Αικατερίνη Καμπάση, PhD Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 5 1.1 Βάσεις Δεδομένων 7 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης ιστοσελίδας VOLVO

Οδηγίες χρήσης ιστοσελίδας VOLVO Οδηγίες χρήσης ιστοσελίδας VOLVO Ρύποι & Τέλη - Προσφορές Η ιστοσελίδα (http://www.volvocalcprices.gr) δηµιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2010 ως εργαλείο για την εύρεση της τελικής προτεινόµενης Λιανικής τιµής

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 18 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 21 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 22 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL

Ορισµοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Ορισµοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Βάσεις εδοµένων 2011-2012 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Εισαγωγή Μοντελοποίηση Στα προηγούµενα µαθήµατα: Εννοιολογικός Σχεδιασµός Βάσεων Δεδοµένων (µε

Διαβάστε περισσότερα

8. Σηµειώσεις Access. Κατηγορίες φόρµας ως προς τον τρόπο προβολής των δεδοµένων

8. Σηµειώσεις Access. Κατηγορίες φόρµας ως προς τον τρόπο προβολής των δεδοµένων Μάθηµα 8 ηµιουργία φορµών Μέσω των φορµών µπορούµε να εµφανίσουµε και να τροποποιήσουµε δεδοµένα από πίνακες και ερωτήµατα ή να εισαγάγουµε δεδοµένα σε πίνακες. Επίσης έχουµε τη δυνατότητα να καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5 Βάσεις Δεδομένων

Ενότητα 5 Βάσεις Δεδομένων Ενότητα 5 Βάσεις Δεδομένων Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 4.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2003 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.com) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Access 2. Φτιάχνοντας μια DB, πίνακες και εισαγωγή εξωτερικών δεδομένων

Access 2. Φτιάχνοντας μια DB, πίνακες και εισαγωγή εξωτερικών δεδομένων Access 2 Φτιάχνοντας μια DB, πίνακες και εισαγωγή εξωτερικών δεδομένων Στόχοι Σχεδιασμός βάσεων δεδομένων και τη ρύθμιση ιδιοτήτων πεδίων Προβάλετε και τροποποιήστε τους τύπους δεδομένων πεδίων και τη

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Επιταγών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Επιταγών στην εφαρμογή Λογιστική Διαχείριση της σειράς HyperΛογιστική. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 4 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα Υλοποίηση Βάσεως Δεδομένων Εκτέλεση ερωτημάτων SQL στην Βάση Δεδομένων BHMA 1. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft ACCESS ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Κατανόηση Βάσεων. 2 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft ACCESS ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Κατανόηση Βάσεων. 2 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft ACCESS Περιεχόμενα ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 Κατανόηση Βάσεων Δεδομένων 2 Χρήση της Εφαρμογής 3 Πίνακες 4 Ανάκτηση Πληροφοριών 5 Αντικείμενα 6 Αποτελέσματα Κατανόηση τι είναι μια βάση δεδομένων, πως είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ Triggers, Stored procedures Γιώργος Μαρκοµανώλης Περιεχόµενα Triggers-Ενηµέρωση δεδοµένων άλλων πινάκων... 1 Ασφάλεια...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Οδηγιών. BrainStorm. Διαχείριση Πινάκων. Εισαγωγή, Μεταβολή, Διαγραφή Κατάταξη, Εντοπισμός Εγγραφών

Εγχειρίδιο Οδηγιών. BrainStorm. Διαχείριση Πινάκων. Εισαγωγή, Μεταβολή, Διαγραφή Κατάταξη, Εντοπισμός Εγγραφών Εγχειρίδιο Οδηγιών BrainStorm Διαχείριση Πινάκων Εισαγωγή, Μεταβολή, Διαγραφή Κατάταξη, Εντοπισμός Εγγραφών Στο κείμενο που ακολουθεί δίδονται οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο ο χειριστής δύναται : Να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Μία από τις πιο σηµαντικές υπηρεσίες που προσφέρει το διαδίκτυο στην επιστηµονική κοινότητα είναι η αποµακρυσµένη πρόσβαση των χρηστών σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access... 9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 22 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 24 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 25 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... xiii ΜΕΡΟΣ 1 1 Εισαγωγή στο Excel Βασικές λειτουργίες του Excel... 21

Πρόλογος... xiii ΜΕΡΟΣ 1 1 Εισαγωγή στο Excel Βασικές λειτουργίες του Excel... 21 Πρόλογος... xiii ΜΕΡΟΣ 1 1 Εισαγωγή στο Excel...3 1.1 Τι νέο υπάρχει στο Excel 2016...4 1.1.1 Νέες λειτουργίες του Excel 2016...4 1.2 Διάφοροι τρόποι εκκίνησης του Excel...6 1.3 Εξοικείωση με το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αξιόγραφων

Διαχείριση Αξιόγραφων Διαχείριση Αξιόγραφων 1 Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Διαχείρισης Αξιόγραφων στην εφαρμογή extra Λογιστική Διαχείριση. Παρακάτω προτείνεται μια

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πακέτου Certified Computer Expert-ACTA

Τίτλος Πακέτου Certified Computer Expert-ACTA Κωδικός Πακέτου ACTA - CCE - 002 Τίτλος Πακέτου Certified Computer Expert-ACTA Εκπαιδευτικές Ενότητες Επεξεργασία Κειμένου - Word Δημιουργία Εγγράφου Προχωρημένες τεχνικές επεξεργασίας κειμένου & αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές Ασκήσεις Σελίδα 1

Εργαστηριακές Ασκήσεις Σελίδα 1 Άσκηση 3 η : Δημιουργία ΒΔ που αποτελείται από δυο πίνακες με υλοποίηση συσχέτισης τύπου «1 προς Ν» και σχεδίαση διάταξης φόρμας-υποφόρμας προβολής και καταχώρησης δεδομένων. 1. χεδίαση και δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή Βusiness. ιαδικασίες Μετασχηµατισµών Παραστατικών

Εφαρµογή Βusiness. ιαδικασίες Μετασχηµατισµών Παραστατικών Εφαρµογή Βusiness ιαδικασίες Μετασχηµατισµών Παραστατικών ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Μετασχηµατισµοί Παραστατικών... 4 1.1 Συνδεόµενα Παραστατικά (Έµµεση Οθόνη)...4 1.2 Μαζικοί Μετασχηµατισµοί...7 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Σύβακας Σταύρος ΠΕ19,MSc. IT ΣΥΒΑΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Σύβακας Σταύρος ΠΕ19,MSc. IT ΣΥΒΑΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Σύβακας Σταύρος ΠΕ19,MSc. IT Εισαγωγή Τα ερωτήματα (queries) είναι μία από τις πιο σημαντικές δυνατότητες που προφέρει ένα Σ%Β% αφού επιτρέπουν: Ανάκτηση και ανάλυση των δεδομένων στην επιθυμητή μορφή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 2 3 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Για τις οικοδοµικές εταιρίες στις οποίες τηρούµε βιβλίο Κοστολογίου θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα: 1. Από το menu Παράµετροι &

Διαβάστε περισσότερα

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Άξονας Προτεραιότητας 2, Μέτρο 2.1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήµατος ιαχείρισης (MIS)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-200, Βουρλάκος Μιχαήλ Εργαστηριακός Οδηγός για το μάθημα Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ σε περιβάλλον Microsoft Access Υπεύθυνος Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Τελεστές σύγκρισης. Τελεστής Παράδειγµα Η τιµή που παίρνει το πεδίο. Λογικοί τελεστές. And <10 And >20 Μικρότερη από 10 και µεγαλύτερη από 20

Τελεστές σύγκρισης. Τελεστής Παράδειγµα Η τιµή που παίρνει το πεδίο. Λογικοί τελεστές. And <10 And >20 Μικρότερη από 10 και µεγαλύτερη από 20 Τελεστές σύγκρισης Τελεστής Παράδειγµα Η τιµή που παίρνει το πεδίο Between IN Between 10 And 45 Between 1/1/2005 And 31/09/2006 IN (Αθήνα, Βόλος, Κώς) Μεταξύ 10 και 45, συµπεριλαµβανοµένων και των τιµών

Διαβάστε περισσότερα

Certified Computer Expert (CCE)

Certified Computer Expert (CCE) Certified Computer Expert (CCE) Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Οδηγιών Αυτόματου Κλεισίματος Ισολογισμού στην εφαρμογή extra Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1.1. Ορισµός εγγράφου, προτύπου, πρωτεύοντος και δευτερεύοντος εγγράφου 1.2. Πρότυπα 1.2.1. Δηµιουργία, µεταβολή, χρήση και διαγραφή προτύπων εγγράφων 1.2.2.

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες Το βιβλίο "µε µία µατιά" Τι νέο υπάρχει στην Access Εισαγωγή στη Microsoft Access

Ευχαριστίες Το βιβλίο µε µία µατιά Τι νέο υπάρχει στην Access Εισαγωγή στη Microsoft Access Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 13 1 Το βιβλίο "µε µία µατιά"... 15 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 15 Σύντοµη παρουσίαση... 16 Μερικές συµβάσεις... 18 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)... 18 2 Τι νέο υπάρχει στην Access

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Mια από τις βασικές λειτουργίες ενός σχεσιακού συστήµατος διαχείρισης βάσεων δεδοµένων είναι η διαχείριση του πληροφοριακού περιεχοµένου που

Εισαγωγή Mια από τις βασικές λειτουργίες ενός σχεσιακού συστήµατος διαχείρισης βάσεων δεδοµένων είναι η διαχείριση του πληροφοριακού περιεχοµένου που ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Σ Ο ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009-2010 Η/Υ ΙΙΙ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ (Θεωρία) ΜΑΘΗΜΑ 4ο Η γλώσσα βάσεων δεδοµένων SQL, η γλώσσα QBE. Αθανασίου Ειρήνη, MSc 1 Εισαγωγή Mια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) MASTER IN OFFICE microsoft access ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) MASTER IN OFFICE microsoft access ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) MASTER IN OFFICE microsoft access ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MASTER IN OFFICE Το Master in Office είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν κάποια εμπειρία στο Office (πχ. κάτοχοι πτυχίου

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE...2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)...5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...6 Κεντρικό μενού

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Χρήση Βάσεων Δεδομένων Microsoft Access Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Χρήση Βάσεων Δεδομένων Microsoft Access Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων Δημιουργία -

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Προσαρτήματος

Οδηγίες Προσαρτήματος Οδηγίες Προσαρτήματος Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας εκτύπωσης Προσαρτήματος στην εφαρμογή Γενική Λογιστική Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ 1. Πρόλογος... xiii. 1 Εισαγωγή στο Excel Βασικές λειτουργίες του Excel... 23

Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ 1. Πρόλογος... xiii. 1 Εισαγωγή στο Excel Βασικές λειτουργίες του Excel... 23 Περιεχόμενα Πρόλογος... xiii ΜΕΡΟΣ 1 1 Εισαγωγή στο Excel...3 1.1 Τι νέο υπάρχει στο Excel 2016...4 1.1.1 Νέες λειτουργίες του Excel 2016...4 1.2 Διάφοροι τρόποι εκκίνησης του Excel...6 1.3 Εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη Μάθηµα 5 Ορισµός σχέσεων - Σύνδεση πινάκων

ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη Μάθηµα 5 Ορισµός σχέσεων - Σύνδεση πινάκων Μάθηµα 5 ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη - Ορισµός σχέσεων - Σύνδεση πινάκων ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη Η ανειστική Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει ένα απλό, αλλά ολοκληρωµένο παράδειγµα δηµιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Access 2007

Microsoft Access 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft Access 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Πνευµατικά ικαιώµατα 2002 Ίδρυµα ECDL 1

Πνευµατικά ικαιώµατα 2002 Ίδρυµα ECDL 1 EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENCE Ενότητα ΑΜ5, Βάσεις εδοµένων, Προχωρηµένο Επίπεδο Πνευµατικά ικαιώµατα 2002 Ίδρυµα ECDL 1 Όλα τα δικαιώµατα είναι κατοχυρωµένα. Κανένα µέρος αυτού του εγγράφου δεν µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Φορολογικής Αναμόρφωσης

Υπολογισμός Φορολογικής Αναμόρφωσης Υπολογισμός Φορολογικής Αναμόρφωσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Υπολογισμού Φορολογικής Αναμόρφωσης στην εφαρμογή Λογιστική Διαχείριση. Παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Η αναλυτική περιγραφή της γλώσσας SQL αποτελεί αντικείµενο των σελίδων που ακολουθούν. Η ΓΛΩΣΣΑ ΟΡΙΣΜΟΥ Ε ΟΜΕΝΩΝ

Η αναλυτική περιγραφή της γλώσσας SQL αποτελεί αντικείµενο των σελίδων που ακολουθούν. Η ΓΛΩΣΣΑ ΟΡΙΣΜΟΥ Ε ΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 6 SQL Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η δοµηµένη γλώσσα ερωτοαποκρίσεων (Structured Query Language, SQL) που χρησιµοποιείται για τη διαχείριση των δεδοµένων της βάσης. Η διαχείριση αυτή περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό (Hardware) - Λογισµικό (Software) 23 Ιστορική Εξέλιξη

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό (Hardware) - Λογισµικό (Software) 23 Ιστορική Εξέλιξη Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Μαθαίνετε Εύκολα Microsoft Office 2003 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό (Hardware) - Λογισµικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ-360 Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Δ. Πλεξουσάκης. Φροντιστήριο SQL Examples Ξένου Ρουμπίνη

ΗΥ-360 Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Δ. Πλεξουσάκης. Φροντιστήριο SQL Examples Ξένου Ρουμπίνη ΗΥ-360 Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Δ. Πλεξουσάκης Φροντιστήριο SQL Examples Ξένου Ρουμπίνη 1 SQL-DDL Data Definition/Description Language (DDL): προσδιορίζουν τη δομή ή το σχήμα των δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα

Tech village School. Ακολουθούν δομές και σχέδια του εκπαιδευτικού προγράμματος: Σελίδα 1 από 7

Tech village School. Ακολουθούν δομές και σχέδια του εκπαιδευτικού προγράμματος: Σελίδα 1 από 7 Tech Village School Κωδικός Πακέτου: Access Εκπαιδευτική Ενότητα: Βάσεις δεδομένων Είδος προγράμματος: Βασικές γνώσεις πληροφορικής Μέθοδος διδασκαλίας: Με διαλέξεις-εργαστήρια Περιγραφή Μεθόδου Διδασκαλίας:

Διαβάστε περισσότερα

eλογιστής Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής

eλογιστής Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής eλογιστής Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Εφαρµογή ιαχείρισης Λογιστικού Γραφείου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Γενικά Ταξινόµηση Εναλλαγή µεταξύ των ανοικτών παραθύρων Εξαγωγή εδοµένων Συνηµµένα Αρχεία Εµφανιζόµενες Στήλες

Διαβάστε περισσότερα

Web Forms. Το Web Forms βρίσκεται στο µενού Οργάνωση λειτουργίας -> Βοηθητικές εργασίες -> Web Forms.

Web Forms. Το Web Forms βρίσκεται στο µενού Οργάνωση λειτουργίας -> Βοηθητικές εργασίες -> Web Forms. Web Forms Το module Web Forms του Atlantis δίνει την δυνατότητα σχεδιασµού εφαρµογών που µπορούν να λειτουργήσουν µέσω ενός web browser. Η επικοινωνία µε το Atlantis γίνεται µέσω του RWS (Roads Web Service).

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Για να κλείσουµε µία χρήση στο InnovEra ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Από το κεντρικό µενού επιλέγουµε διαδοχικά «Οικονοµική ιαχείριση», «Γενική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Relational Model. SQL Μαθ. #11

ΣΧΕΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Relational Model. SQL Μαθ. #11 ΣΧΕΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Relational Model SQL Μαθ. #11 Ε-R Model for a COMPANY database The COMPANY relational database schema A relational database instance of the COMPANY schema SQL Μια γλώσσα σχεσιακής βάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) Ενότητα Advanced Βάσεις Δεδομένων, Προχωρημένο Επίπεδο. Copyright 2013 ECDL Foundation Ref: SL_AM3_Syl2.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) Ενότητα Advanced Βάσεις Δεδομένων, Προχωρημένο Επίπεδο. Copyright 2013 ECDL Foundation Ref: SL_AM3_Syl2. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) Ενότητα Advanced Βάσεις Δεδομένων, Προχωρημένο Επίπεδο Copyright 2013 ECDL Foundation Ref: SL_AM3_Syl2.0_v1 Page 17 of 29 Βάσεις Δεδομένων, Προχωρημένο Επίπεδο Ακολουθεί η Εξεταστέα

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENCE

EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENCE EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENCE Ενότητα ΑΜ5 - Βάσεις εδοµένων, Προχωρηµένο Επίπεδο Πνευµατικά ικαιώµατα 2002 Ίδρυµα ECDL 1 Όλα τα δικαιώµατα είναι κατοχυρωµένα. Κανένα µέρος αυτού του εγγράφου δεν µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Version X. Οδηγίες χρήσης

Version X. Οδηγίες χρήσης Version 1.0.1.X Οδηγίες χρήσης Πρόλογος Η εφαρµογή CallReceiver σχεδιάστηκε για την υποστήριξη ξενοδοχείων ή επιχειρήσεων, όσον αφορά στις τηλεφωνικές κλήσεις που διαχειρίζεται το τηλεφωνικό κέντρο (Τ/Κ).

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙI. Βάσεις Δεδομένων. Ακαδημαϊκό Έτος Εργαστήριο 2. Διαφάνεια 1. Κάπαρης Αναστάσιος

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙI. Βάσεις Δεδομένων. Ακαδημαϊκό Έτος Εργαστήριο 2. Διαφάνεια 1. Κάπαρης Αναστάσιος Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο 2 Διαφάνεια 1 Πώς να δημιουργήσω μια συσχέτιση ένα προς πολλά στην ACCESS; Η απάντηση στο παραπάνω θέμα, θα δοθεί μέσα από ένα παράδειγμα μιας μικρής βάσης δεδομένων. Το μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER 4.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την "Επίλυση", µπορείτε να βρείτε τη βέλτιστη τιµή για τον τύπο ενός κελιού το οποίο ονοµάζεται κελί προορισµού σε ένα φύλλο εργασίας. Η "Επίλυση" λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας των αριθμοδεικτών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας των αριθμοδεικτών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία Αριθμοδείκτες Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας των αριθμοδεικτών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Εισαγωγή Μοντελοποίηση Στα προηγούμενα μαθήματα: Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Εννοιολογικός Σχεδιασμός Βάσεων εδομένων (με χρήση του Μοντέλου Οντοτήτων/Συσχετίσεων) Λογικός

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Παραστατικών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Παραστατικών στην εφαρμογή της Extra. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την

Διαβάστε περισσότερα

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1 Βάση Δεδομένων: Με το όρο Βάση Δεδομένων εννοούμε ένα σύνολο δεδομένων που είναι οργανωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα... - 1 - Εισαγωγή... - 2 - Σηµείο πρόσβασης και αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

AM5 Βάσεις Δεδομένων Προχωρημένο Επίπεδο. Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Εκδοση 1.0

AM5 Βάσεις Δεδομένων Προχωρημένο Επίπεδο. Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Εκδοση 1.0 AM5 Βάσεις Δεδομένων Προχωρημένο Επίπεδο Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Εκδοση 1.0 ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ Παρ όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Ίδρυμα ECDL για την προετοιμασία αυτής της έκδοσης, καμία εγγύηση δεν παρέχεται

Διαβάστε περισσότερα

H SQL είναι η γλώσσα για όλα τα εμπορικά σχεσιακά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων

H SQL είναι η γλώσσα για όλα τα εμπορικά σχεσιακά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων Η γλώσσα SQL H SQL είναι η γλώσσα για όλα τα εμπορικά σχεσιακά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων H SQL έχει διάφορα τμήματα: Γλώσσα Ορισμού Δεδομένων (ΓΟΔ) Γλώσσα Χειρισμού Δεδομένων (ΓΧΔ) Ενσωματωμένη

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Δημιουργία - Άνοιγμα ΒΔ

1.1 Δημιουργία - Άνοιγμα ΒΔ Εργαστήριο 1 Ξεκινώντας με την Access Το εργαστήριο περιλαμβάνει μία πρώτη περιήγηση στο γραφικό περιβάλλον και τα βασικά αντικείμενα της Access καθώς και στοιχειώδεις οδηγίες για να μπορεί ο χρήστης να

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού

Διαδικασία Διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού Διαδικασία Διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού 1 Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Παγίου Ενεργητικού. Η διαδικασία περιλαμβάνει αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου

Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Εκτύπωσης Γενικού Ημερολογίου. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική Εξέλιξη των Η/Υ 23 Γενιές

1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική Εξέλιξη των Η/Υ 23 Γενιές Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Μαθαίνετε Εύκολα MS OFFICE 2007 1 Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Εισαγωγή 21 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 22 Υλικό - Λογισµικό 23 Ιστορική Εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML.

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML. Κεφάλαιο 5 Η γλώσσα SQL 5.1 Εισαγωγή Η γλώσσα SQL (Structured Query Language) είναι η πιο διαδεδομένη διαλογική γλώσσα ερωταπαντήσεων που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία του χρήστη με σχεσιακές ΒΔ.

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.ΕΣ. -.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ

ΥΠ.ΕΣ. -.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ ΥΠ.ΕΣ. -.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.3 εκέµβριος 2012 Πίνακας Περιεχοµένων 1. Εισαγωγή.. σελ. 3 2. Σύνδεση για πρώτη φορά µε την εφαρµογή 4 3. Είσοδος στην εφαρµογή 9 4. Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΗγλώσσαSQL (Structured Query Language)

Βάσεις Δεδομένων ΗγλώσσαSQL (Structured Query Language) Βάσεις Δεδομένων ΗγλώσσαSQL (Structured Query Language) Παύλος Εφραιμίδης Βάσεις Δεδομένων Η Γλώσσα SQL - Μέρος Πρώτο 1 SQL - Structured Query Language (1) Ένας από τους βασικούς λόγους της απόλυτης επικράτησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής ΦΠΑ

Οδηγίες Συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής ΦΠΑ Οδηγίες Συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής ΦΠΑ Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας οδηγιών συμπλήρωσης και αυτόματης αποστολής εντύπου Φ1. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα