Ενεργητική Μάθηση Με Χρήση Μηχανών ιανυσµάτων Υποστήριξης. Ανδρέας Βλάχος Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενεργητική Μάθηση Με Χρήση Μηχανών ιανυσµάτων Υποστήριξης. Ανδρέας Βλάχος Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου"

Transcript

1 Ενεργητική Μάθηση Με Χρήση Μηχανών ιανυσµάτων Υποστήριξης Ανδρέας Βλάχος Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου

2 Εισαγωγή Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν παρουσιασθεί διάφοροι αλγόριθµοι επιβλεπόµενης µηχανικής µάθησης (supervised machine learning), π.χ. µέγιστη εντροπία (maximum entropy), πλησιέστερου γείτονα (nearest neighbor) κ.ά. Κοινή απαίτηση τους: σύνολο εκπαίδευσης (training set). Η κατασκευή του συνόλου εκπαίδευσης είναι χρονοβόρα και ακριβή. Κοινή διαπίστωση: µεγαλύτερο σύνολο εκπαίδευσης συνεπάγεται καλύτερη απόδοση.

3 Εισαγωγή (συνέχεια) Η επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (natural language processing) είναι ένα συνηθισµένο πεδίο εφαρµογής αλγορίθµων µηχανικής µάθησης. Ενδεικτικές εφαρµογές: ανίχνευση τέλους περιόδου (end-of-sentence detection), αναγνώριση ονοµαστικών οντοτήτων (named entity recognition), επιφανειακή συντακτική ανάλυση (shallow parsing) κ.ά. Υπάρχει τεράστιος όγκος γλωσσικών δεδοµένων διαθέσιµος, στην πλειοψηφία του όµως ακατέργαστος (raw data).

4 Εισαγωγή (συνέχεια) Η τυπική προσέγγιση στη χρήση µηχανικής µάθησης: 1. Κατασκευή ενός επισηµειωµένου σώµατος εκπαίδευσης επιλέγοντας τυχαία παραδείγµατα (random sampling). 2. Εκπαίδευση του αλγορίθµου µηχανικής µάθησης. 3. Βελτίωση της απόδοσης του µοντέλου µε διερεύνηση των διαφόρων παραµέτρων του.

5 Εισαγωγή (συνέχεια) Η γλώσσα είναι άπειρη. Ακόµα και µε σώµατα εκπαίδευσης µεγέθους δισεκατοµµυρίων λέξεων η προσθήκη επιπλέον παραδειγµάτων βελτιώνει την απόδοση (Banko and Brill, 2001). Η γλώσσα και τα σχετικά µε αυτή φαινόµενα ακολουθούν κατανοµή Zipf µε συνέπεια: Μεγάλος αριθµός περιπτώσεων να λείπουν από το σώµα εκπαίδευσης. Οι συνηθισµένες περιπτώσεις να επαναλλαµβάνονται χωρίς να βελτιώνουν την απόδοση.

6 Ενεργητική Μάθηση (Active Learning) Η κεντρική ιδέα στην ενεργητική µάθηση είναι ότι ο αλγόριθµος µηχανικής µάθησης επιλέγει τα παραδείγµατα στα οποία θα εκπαιδευθεί. Η επιλογή γίνεται µε κριτήριο την χρησιµότητα των παραδειγµάτων στον αλγόριθµο µηχανικής µάθησης. Τα οφέλη από την ενεργητκή µάθηση σε σχέση µε την τυπική προσέγγιση (τυχαία δειγµατοληψία) µετρώνται µε δύο τρόπους: Η µείωση του απαιτούµενου σώµατος εκπαίδευσης διατηρώντας την απόδοση του αλγορίθµου σταθερή. Η βελτίωση της απόδοσης του αλγοριθµού διατηρώντας σταθερό το µέγεθος του σώµατος εκπαίδευσης.

7 Ενεργητική Μάθηση (συνέχεια) Active_learning(annotated_corpus, raw_data, n): 1. Επιλογή ενός τυχαίου, κατά κανόνα µικρού και επισηµειωµένου σώµατος εκπαίδευσης (annotated corpus). 2. Εκπαίδευση του αλγορίθµου µηχανικής µάθησης στο επισηµειωµένο σώµα εκπαίδευσης. 3. Ο αλγόριθµος αποφαίνεται για την χρησιµότητα των ακατέργαστων δεδοµένων (raw data). 4. Τα n πιο χρήσιµα παραδείγµατα αφαιρούνται από τα ακατέργαστα δεδοµένα, επισηµειώνονται και προστίθενται στο επισηµειωµένο σώµα εκπαίδευσης. 5. Αν δεν έχουν εξαντληθεί οι διαθέσιµοι πόροι ή δεν έχει επιτευχθεί η επιθυµητή απόδοση, επιστροφή στο βήµα 2.

8 Μέθοδοι Ενεργητικής Μάθησης ειγµατοληψία βάσιζόµενη στην αβεβαιότητα (uncertainty based sampling, Lewis and Gale (1994), Cohn et al. (1995)): Απαιτείται ένας πιθανολογικός αλγόριθµος µηχανικής µάθησης. Επιλέγονται τα παραδείγµατα στα οποία ο αλγόριθµος παρουσιάζει τη µέγιστη αβεβαιότητα.

9 Μέθοδοι Ενεργητικής Μάθησης (συνέχεια) Ερώτηση από επιτροπή (query by committee, Seung et al. (1992)): Απαιτείται ένα σύνολο αλγορίθµων µηχανικής µάθησης οι οποίοι χρησιµοποιούνται παράλληλα. Επιλέγονται τα παραδείγµατα στα οποία παρουσιάζεται η µέγιστη ασυµφωνία µεταξύ τους.

10 Μηχανές ιανυσµάτων Υποστήριξης (Support Vector Machines) Οι Μηχανές ιανυσµάτων Υποστήριξης (Μ Υ, Vapnik (1998)) είναι µια µέθοδος µηχανικής µάθησης για δυαδικά προβλήµατα ταξινόµησης. Προβάλλουν τα σηµεία του συνόλου εκπαίδευσης σε έναν χώρο περισσοτέρων διαστάσεων και βρίσκουν το υπερεπίπεδο το οποίο διαχωρίζει βέλτιστα τα σηµεία των δύο τάξεων. Τα άγνωστα σηµεία ταξινοµούνται σύµφωνα µε την πλευρά του υπερεπίπεδου στην οποία βρίσκονται. Τα διανύσµατα τα οποία ορίζουν το υπερεπίπεδο το οποίο χωρίζει τις δύο τάξεις ονοµάζονται διανύσµατα υποστήριξης (support vectors).

11 Μηχανές ιανυσµάτων Υποστήριξης (Support Vector Machines)

12 Μηχανές ιανυσµάτων Υποστήριξης (συνέχεια) Η φάση της εκπαίδευσης είναι χρονοβόρα (Ω(n 2 )). Η συνάρτηση προβολής των σηµείων στο χώρο περισσοτέρων διαστάσεων ονοµάζεται συνάρτηση πυρήνας (kernel function) ή πυρήνας. Συνηθισµένοι πυρήνες: γραµµικός, πολυωνυµικός, συναρτήσεις ακτινωτής βάσης (radial basis functions). Ο πυρήνας καθορίζει τη µορφή του διαχωρίζοντος υπερεπίπεδου και συνεπώς επηρεάζει την απόδοση.

13 Μηχανές ιανυσµάτων Υποστήριξης (συνέχεια) Για κάθε σηµείο επιστρέφουν µια τιµή απόφασης (decision value) η οποία ανήκει στους πραγµατικούς αριθµούς. Το πρόσηµο της καθορίζει την τάξη στην οποία ανήκει και η απόλυτη τιµή την απόστασή του από το διαχωρίζον υπερεπίπεδο. Οι τιµές απόφασης που προκύπτουν εκαπιδεύοντας Μ Υ µε διαφορετικές παραµέτρους ή/και σώµα εκπαίδευσης δεν είναι συγκρίσιµες. Η τιµή απόφασης δεν εκφράζει πιθανότητα, αν και µε χρήση σιγµοειδών συναρτήσεων µπορεί να µετατραπεί (Platt (2000)).

14 Μηχανές ιανυσµάτων Υποστήριξης (συνέχεια) Προκειµένου να χρησιµοποιηθούν οι Μ Υ σε προβλήµατα ταξινόµησης µε περισσότερες από δύο τάξεις έχουν προταθεί δυο κατηγορίες προσεγγίσεων: Άµεσες: Εύρεση των διαχωριζόντων υπερεπιπέδων σε ένα βήµα (Vapnik (1998), Crammer and Singer (2000)). Έµµεσες: Συνδυασµός των αποτελεσµάτων ενός συνόλου δυαδικών Μ Υ: ένας-εναντίον-ενός, ένας-εναντίον-όλων (Kreßel (1999), Vapnik (1998)). Οι έµµεσες προσεγγίσεις είναι απλούστερες και υλοποιούνται ευκολότερα. Καµία από τις προσεγγίσεις δεν επιστρέφει πιθανότητες.

15 Ενεργητική µάθηση µε χρήση Μηχανών ιανυσµάτων Υποστήριξης Οι Μ Υ έχουν επιδείξει εντυπωσιακή απόδοση: Κατηγοριοποίηση κειµένων της Reuters (Joachims, (1998)). Αναγνώριση χειρόγραφων ψηφίων (Liu et al. (2002)). Τα οφέλη από την εφαρµογή ενεργητικής µάθησης εξαρτώνται από την αποδοση του αλγορίθµου µηχανικής µάθησης (Tong and Koller, (2000)). Οι Μ Υ σε συνδυασµό µε τη µέθοδο δειγµατοληψίας βάσιζόµενης στην αβεβαιότητα είναι ελκυστικός συνδυασµός. Εµπόδια: εν επιστρέφουν πιθανότητες και έχουν χρονοβόρα εκπαίδευση.

16 Ενεργητική µάθηση µε χρήση Μηχανών ιανυσµάτων Υποστήριξης Η µέθοδος δειγµατοληψίας βασιζόµενης στην αβεβαιότητα επιλέγει τα παραδείγµατα για τα οποία ο αλγόριθµος παρουσιάζει τη µέγιστη αβεβαιότητα. Οι Μ Υ δεν επιστρέφουν πιθανότητες. Οι τιµές απόφασης µπορούν να µετατραπούν σε πιθανότητες αλλά µε κόστος σε χρόνο. Μπορούν να χρησιµοποιηθούν ως µέτρο βεβαιότητας. ιαισθητικά, όσο πιο κοντά βρίσκεται το υπο εξέταση σηµείο στο διαχωρίζον υπερεπίπεδο, τόσο πιο αβέβαιη είναι η ταξινόµηση.

17 Αποτελέσµατα στη δυαδική ταξινόµηση Η προσέγγιση δοκιµάστηκε στο πρόβληµα της Αναγνώρισης Ονοµαστικών Οντοτήτων (Named Entity Recognition). Ταξινόµηση των λέξεων σε 4 κατηγορίες ονοµάτων και σε µη ονοµαστικές οντότητες. Επειδή οι Μ Υ είναι κατάλληλες για δυαδική ταξινόµηση, απλοποιήσαµε το πρόβληµα σε διάκριση µεταξύ ονοµαστικών οντοτήτων και µη. Τα δεδοµένα που χρησιµοποιήθηκαν είναι το αγγλικό σώµα κειµένων από το CoNLL Τα χαρακτηριστικά που χρησιµοποιήθηκαν για κάθε λέξη εξάγονται από ένα παράθυρο 5 λέξεων. Η απόδοση αξιολογείται µε το µέτρο F που υπολογίζεται µε το πρόγραµµα αξιολόγησης που παρέχεται από το CoNLL-2003.

18 Αποτελέσµατα στη δυαδική ταξινόµηση Χρησιµοποιήθηκαν διαφορετικοί πυρήνες και κοκκοποιήσεις (granularity). Απαιτούνται ως και 95% λιγότερα δεδοµένα σε σχέση µε την τυχαία δειγµατοληψία προκειµένου να επιτευχθεί ίδια απόδοση.

19 Αποτελέσµατα στη δυαδική ταξινόµηση Έγιναν πειράµατα προκειµένου να διερευνηθεί κατά πόσον οι επιλογές από Μ Υ µε διαφορετικούς πυρήνες είναι επαναχρησιµοποιήσιµες (reusability, Baldridge and Osborne (2004)).

20 Επέκταση στην ταξινόµηση σε περισσότερες από δύο τάξεις Η ενεργητική µάθηση µε συνδυασµό των Μ Υ και της δειγµατοληψίας βασιζόµενης στην αβεβαιότητα απέδωσε σηµαντικά οφέλη σε προβλήµατα δυαδικής ταξινόµησης. Εφαρµογή στην ταξινόµηση µε περισσότερες από δύο τάξεις. Όπως και στην περίπτωση της δυαδικής ταξινόµησης, η µετατροπή της εξόδου των Μ Υ σε πιθανότητες είναι εφικτή (Hastie and Tibshirani (1998) and Wu et al. (2004)), αλλά χρονοβόρα. Βασιστήκαµε στην προσέγγιση ένας-εναντίων-όλων. Για κάθε τάξη εκπαιδεύεται ένας ταξινοµητής Μ Υ ο οποίος διακρίνει την τάξη αυτή έναντι των υπολοίπων. Τα άγνωστα παραδείγµατα ταξινοµούνται στην τάξη µε τη µεγαλύτερη (θετική) τιµή απόφασης.

21 Επέκταση στην ταξινόµηση σε περισσότερες από δύο τάξεις Εξετάστηκαν διάφοροι συνδυασµοί των τιµών αποφάσεων προκειµένου να εκτιµηθεί η βεβαιότητα του ταξινοµητή για τις αποφάσεις του. Η προσέγγιση δοκιµάστηκε σε δύο προβλήµατα: Αναγνώριση Ονοµαστικών Οντοτήτων (5 τάξεις). Ρηχή συντακτική ανάλυση (shallow parsing) (22 τάξεις), δηλ. Ο χωρισµός του κειµένου σε συντακτικά σχετιζόµενες µη επικαλυπτόµενες οµάδες λέξεων. Τα δεδοµένα είναι από τα CoNLL-2000 και Και στα δύο προβλήµατα κάθε παράδειγµα ανήκει ακριβώς σε µία τάξη.

22 Αποτελέσµατα σε προβλήµατα µε περισσότερες από δύο τάξεις

23 Αποτελέσµατα σε προβλήµατα µε περισσότερες από δύο τάξεις Στην αναγνώριση ονοµαστικών οντοτήτων επιτυγχάνεται ως 85% εξοικονόµηση δεδοµένων και στη ρηχή συντακτική ανάλυση 80%. Ο µεγάλος αριθµός τάξεων είναι η αιτία που η απόδοση αρκετών τρόπων υπολογισµού της αβεβαιότητας ήταν αρκετά χειρότερη στη ρηχή συντακτική ανάλυση. Οι πιο σταθεροί και αποδοτικοί τρόποι υπολογισµού της βεβαιότητας του ταξινοµητή ήταν: Ίση µε την απόλυτη τιµή απόφασης του λιγότερο βέβαιου δυαδικού ταξινοµητή. Ίση µε τη διαφορά των τιµών αποφάσης των δυο πιο βέβαιων ταξινοµητών.

24 Κριτήριο τερµατισµού της ενεργητικής µάθησης Η απόδοση της ενεργητικής µάθησης υπολογίζεται µέσω προσοµοιώσεων. Τα δεδοµένα είναι όλα επισηµειωµένα και η µέγιστη απόδοση γνωστή εκ των προτέρων. Σε ρεαλιστικές συνθήκες τα παραπάνω είναι άγνωστα. Η καµπύλη της απόδοσης είναι κατά κανόνα ανοδική και κατά συνέπεια δεν αποτελεί κριτήριο τερµατισµού. Επίσης, συνήθως είναι ασύµφορο να επιδιώκεται η µέγιστη απόδοση διότι κοστίζει δυσανάλογα περισσότερο σε σχέση µε τα oφέλη.

25 1ο κριτήριο: Κατανοµή τάξεων Στην ενεργητικής µάθησης παρατηρήθηκε ότι η κατανοµή των κατηγοριών στις οποίες ανήκαν τα επιλεγόµενα παραδείγµατα άλλαζε αφού είχε προσεγγιστεί η µέγιστη απόδοση. ιατύπωση: Όταν ο ταξινοµητής αρχίζει να επιλέγει συστηµατικά περισσότερα παραδείγµατα από την πλειοψηφούσα τάξη η διαδικασία πρέπει να τερµατιστεί.

26 2ο κριτήριο: Καµπύλη βεβαιότητας Το κριτήριο τερµατισµού µε την κατανοµή των τάξεων δεν µπορεί να εφαρµοστεί σε προβλήµατα όπου δεν υπάρχει πλειοψηφούσα τάξη, όπως ρηχή συντακτική ανάλυση. Σε κάθε κύκλο ενεργητικής µάθησης παρακολουθήθηκε η βεβαιότητα µε την οποία ο ταξινοµητής Μ Υ ταξινοµούσε τα παραδείγµατα του επισηµειωµένου σώµατος και των ακατέργαστων δεδοµένων. Ως µέτρα της βεβαιότητας χρησιµοποιήθηκαν οι τιµές απόφασης, όπως και για την ενεργητική µάθηση.

27 2ο κριτήριο: Καµπύλη βεβαιότητας (συνέχεια) Κατά την ενεργητική µάθηση η βεβαιότητα του ταξινοµητή κορυφώνεται όταν η η καµπύλη της απόδοσης παύει να είναι απότοµη και στη συνέχεια µειώνται. Κατά την τυχαία δειγµατοληψία η καµπύλη της βεβαιότητας ακολουθεί είναι σταθερά ανοδική, όπως και η απόδοση.

28 2ο κριτήριο : Καµπύλη βεβαιότητας (συνέχεια) Η µείωση της βεβαιότητας του ταξινοµητή Μ Υ φαίνεται παράδοξη. Κατά την ενεργητική µάθηση αρχικά επιλέγονται τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγµατα. Όταν η µέγιστη απόδοση προσεγγίζεται, τα παραδείγµατα που προστίθενται δεν αλλάζουν τις αποφάσεις του ταξινοµητή, αλλά επηρεάζουν τις τιµές απόφασης. Οι τιµές απόφασεις µειώνονται επειδή τα νέα παραδείγµατα δεν είναι τόσο χαρακτηριστικά και λειτουργούν ως «θόρυβος». Στην τυχαία δειγµατοληψία αυτό δε συµβαίνει επειδή τα χαρακτηριστικά παραδείγµατα επιλέγονται µε σταθερή συχνότητα.

29 2ο κριτήριο : Καµπύλη βεβαιότητας (συνέχεια) Οι παρατηρήσεις για τις καµπύλες βεβαιότητες ισχύουν και στην ταξινόµηση σε περισσότερες από δύο τάξεις. Η αύξηση και η µείωση της βεβαιότητας δεν είναι πάντα µονότονη, υπάρχουν διακυµάνσεις οι οποίες δεν επηρέαζουν το µορφή της καµπύλης. Εµποδίζουν όµως τον ποσοτικό ορισµό του κριτηρίου τερµατισµού της ενεργητικής µάθησης. Ποιοτική διατύπωση: Η ενεργητική µάθηση δεν πρέπει να συνεχιστεί αφού παρατηρηθεί µια χαρακτηριστική πτώση της βεβαιότητας του ταξινοµητή.

30 2ο κριτήριο : Καµπύλη βεβαιότητας (συνέχεια) Πρακτικά, όταν το κριτήριο τερµατισµού ικανοποιείται προτείνεται η ανανέωση των ακατέργαστων δεδοµένων διότι η περαιτέρω επισηµείωσή των τρέχοντων είναι ασύµφορη. Σε ρεαλιστικές συνθήκες, παρακολουθώντας τις καµπύλες κατά τη διάρκεια της ενεργητικής µάθησης µπορεί να εφαρµόσει το κριτήριο τερµατισµού.

31 Σχετική έρευνα Ενεργητική µάθηση µε χρήση Μ Υ σε δυαδικά προβλήµατα ταξινόµσης έχει εξετασθεί από τους Tong and Koller (2000), Schohn and Cohn (2000) και Campbell et al. (2000). Η γεωµετρική δικαιολόγηση των δύο πρώτων δεν είναι εφαρµόσιµη σε µη γραµµικούς πυρήνες. Η απλότητα της δικαιολόγησης στην παρούσα εργασία επιτρέπει την επέκταση σε µη γραµµικούς πυρήνες και προβλήµατα ταξινόµησης περισσοτέρων τάξεων.

32 Σχετική έρευνα (συνέχεια) Οι Schohn and Cohn (2000) και Campbell et al. (2000) προτείνουν και ένα διαφορετικό κριτήριο τερµατισµού της ενεργητικής µάθησης. Το κριτήριο είναι προσανατολισµένο στην επίτευξη της µέγιστης απόδοσης παρά την εξοικονόµηση επισηµειώσεων.

33 Μελλοντική έρευνα ιερεύνηση διαφορετικών προσεγγίσεων στην επέκταση των Μ Υ σε προβλήµατα ταξινόµησης µε περισσότερων τάξεων. Χρησιµοποίηση εξειδικευµένων πυρήνων για προβλήµατα φυσικής γλώσσας, όπως οι συνεστραµµένοι πυρήνες (convolution kernels, Collins and Duffy (2001)). Χρήση των αυξητικών µηχανών διανυσµάτων υποστήριξης (incremental SVMs, Cauwenberghs and Poggio (2000), Ruping (2002)) για να επιταχυνθεί η διαδικασία ενεργητικής µάθησης.

34 Μελλοντική έρευνα (συνέχεια) Μαθηµατική εξήγηση των καµπύλων βεβαιότητας. Εφαρµοσιµότητα του κριτηρίου τερµατισµού: Πειράµατα µε δεδοµένα από προβληµατα των οποίων τα χαρακτηριστικά έχουν πραγµατικές τιµές, π.χ. κατηγοριοποίηση κειµένων µε βάρη TF-IDF. Πειράµατα µε διαφορετικές µεθόδους µηχανικής µάθησης. Πειράµατα σε πραγµατικές συνθήκες προκειµένου να επαληθευθούν οι υποθέσεις και τα αποτελέσµατα των προσοµοιώσεων.

35 Ερωτήσεις

36 Σχετικές Ιστιοσελίδες Πειραµατικά δεδοµένα: NER: Chunking: Λογισµικό: SVMlight: LIBSVM: Γενικού περιεχοµένου:

37 Βιβλιογραφία Baldridge, J. and Osborne, M. (2004). Active learning and the total cost of annotation. In Proceedings of EMNLP04. Banko, M. and Brill, E. (2001). Scaling to very very large corpora for natural language disambiguation. In Meeting of the Association for Computational Linguistics, pages Campbell, C., Cristianini, N., and Smola, A. (2000). Query learning with large margin classifiers. Proceedings of ICML2000 (Stanford, CA, 2000), page 8. Cauwenberghs, G. and Poggio, T. (2000). Incremental and decremental support vector machine learning. In NIPS, pages Cohn, D. A., Ghahramani, Z., and Jordan, M. I. (1995). Active learning with statistical methods. In Tesauro, G., d. Touretzky, and Leen, T., editors, Advances in Neural Information Processing, volume 7, pages The MIT Press.

38 Βιβλιογραφία Collins, M. and Duffy, N. (2001). Convolution kernels for natural language. Advances in Neural Information Processing Systems. Crammer, K. and Singer, Y. (2001). On the algorithmic implementation of multiclass kernel based methods. Journal of Machine Learning Research, 2: Hastie, T. and Tibshirani, R. (1998). Classification by pairwise coupling. In Jordan, M. I., Kearns, M. J., and Solla, S. A., editors, Advances in Neural Information Processing Systems, volume 10. The MIT Press. Joachims, T. (1998b). Text categorization with support vector machines: learning with many relevant features. In N edellec, C. and Rouveirol, C., editors, Proceedings of ECML-98, 10th European Conference on Machine Learning, number 1398, pages , Chemnitz, DE. Springer Verlag, Heidelberg, DE.

39 Βιβλιογραφία Kreßel, U. (1999). Pairwise classification and support vector machines. In Sch olkopf, B., Burges, C. J. C., and Smola, A. J., editors, Advances in Kernel Methods Support Vector Learning, pages , Cambridge, MA. MIT Press. Liu, C., Nakashima, K., Sako, H., and Fujisawa, H. (2002). Handwritten digit recognition using state-of-the-art techniques. In FHR02, pages Lewis, D. D. and Gale, W. A. (1994). A sequential algorithm for training text classifiers. In Croft, W. B. and van Rijsbergen, C. J., editors, Proceedings of SIGIR-94, 17th ACM International Conference on Research and Development in Information Retrieval, pages 3 12, Dublin, IE. Springer Verlag, Heidelberg, DE. Platt, J. (2000). Probabilistic outputs for support vector machines and comparison to regularized likelihood methods. Ruping, S. (2002). Incremental learning with support vector machines.

40 Βιβλιογραφία Schohn, G. and Cohn, D. (2000). Less is more: Active learning with support vector machines. In Proc. 17th International Conf. on Machine Learning, pages Morgan Kaufmann, San Francisco, CA. Seung, H. S., Opper, M., and Sompolinsky, H. (1992). Query by committee. In Computational learning theory, pages Tong, S. and Koller, D. (2000). Support vector machine active learning with applications to text classification. In Langley, P., editor, Proceedings of ICML-00, 17th International Conference on Machine Learning, pages , Stanford, US. Morgan Kaufmann Publishers, San Francisco, US. Vapnik, V. N. (1998). Statistical Learning Theory. Wiley. Wu, T.-F., Lin, C.-J., and Weng, R. C. (2004). Probability estimates for multi-class classification by pairwise coupling. In Thrun, S., Saul, L., and Scholkopf, B., editors, Advances in Neural Information Processing Systems 16. MIT Press, Cambridge, MA.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Data Mining - Classification

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Data Mining - Classification ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Data Mining - Classification Data Mining Ανακάλυψη προτύπων σε μεγάλο όγκο δεδομένων. Σαν πεδίο περιλαμβάνει κλάσεις εργασιών: Anomaly Detection:

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Μηχανών Μάθησης για Ευφυή Αναγνώριση και ιάγνωση Ιατρικών εδοµένων

Μέθοδοι Μηχανών Μάθησης για Ευφυή Αναγνώριση και ιάγνωση Ιατρικών εδοµένων Μέθοδοι Μηχανών Μάθησης για Ευφυή Αναγνώριση και ιάγνωση Ιατρικών εδοµένων Εισηγητής: ρ Ηλίας Ζαφειρόπουλος Εισαγωγή Ιατρικά δεδοµένα: Συλλογή Οργάνωση Αξιοποίηση Data Mining ιαχείριση εδοµένων Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

: Active Learning 2017/11/12

: Active Learning 2017/11/12 : Active Learning 2017/11/12 Contents 0.1 Introduction............................................ 2 0.2..................................... 2 0.2.1 Membership Query Synthesis..............................

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή

Πανεπιστήµιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήµιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΗΜΜΥ 795: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2010-11 Χειµερινό Εξάµηνο Τελική εξέταση Τρίτη, 21 εκεµβρίου 2010,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη. 18η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος.

Τεχνητή Νοημοσύνη. 18η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος. Τεχνητή Νοημοσύνη 18η διάλεξη (2016-17) Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Οι διαφάνειες αυτής της διάλεξης βασίζονται: στο βιβλίο Machine Learning του T. Mitchell, McGraw- Hill, 1997,

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διδάσκων: Γεώργιος Μήτσης, Λέκτορας, Τμήμα ΗΜΜΥ Γραφείο: GP401 Ώρες γραφείου: Οποτεδήποτε (κατόπιν επικοινωνίας) Τηλ: 22892239 Ηλ. Ταχ.: gmitsis@ucy.ac.cy Βιβλιογραφία C. M.

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Τρεις αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης ΠΜΣ Λογιστική Χρηματοοικονομική και Διοικητική Επιστήμη ΤΕΙ Ηπείρου @ 2018 Μηχανική μάθηση αναγνώριση προτύπων Η αναγνώριση προτύπων

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτικές Συναρτήσεις

Διακριτικές Συναρτήσεις Διακριτικές Συναρτήσεις Δρ. Δηµήτριος Τσέλιος Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Θερµικός χάρτης των XYZ ξενοδοχείων σε σχέση µε τη γεωγραφική περιοχή τους P. Adamopoulos New

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διδάσκων: HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Γεώργιος Μήτσης Γραφείο: GP401 Ωρες γραφείου: Οποτεδήποτε (κατόπιν επικοινωνίας) Τηλ: 22892239 Ηλ. Ταχ.: gmitsis@ucy.ac.cy Βιβλιογραφία C. M. Bishop Pa#ern Recogni-on

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διάλεξη 5 Κατανομές πιθανότητας και εκτίμηση παραμέτρων Κατανομές πιθανότητας και εκτίμηση παραμέτρων δυαδικές τυχαίες μεταβλητές Διαχωριστικές συναρτήσεις Ταξινόμηση κανονικών

Διαβάστε περισσότερα

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2 Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας Verson ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΤΩΝ Ταξινομητές Ταξινομητές συναρτ. διάκρισης Ταξινομητές επιφανειών απόφ. Παραμετρικοί ταξινομητές Μη παραμετρικοί

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι εκμάθησης ταξινομητών από θετικά παραδείγματα με αριθμητικά χαρακτηριστικά. Νικόλαος Α. Τρογκάνης Διπλωματική Εργασία

Μέθοδοι εκμάθησης ταξινομητών από θετικά παραδείγματα με αριθμητικά χαρακτηριστικά. Νικόλαος Α. Τρογκάνης Διπλωματική Εργασία Μέθοδοι εκμάθησης ταξινομητών από θετικά παραδείγματα με αριθμητικά χαρακτηριστικά Νικόλαος Α. Τρογκάνης Διπλωματική Εργασία Αντικείμενο Μελέτη και ανάπτυξη μεθόδων από τον χώρο της μηχανικής μάθησης για

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογίες παρεµβολής σε DTM.

Μεθοδολογίες παρεµβολής σε DTM. Μάθηµα : Αλγοριθµικές Βάσεις στη Γεωπληροφορική ιδάσκων : Συµεών Κατσουγιαννόπουλος Μεθοδολογίες παρεµβολής σε DTM.. Μέθοδοι παρεµβολής. Η παρεµβολή σε ψηφιακό µοντέλο εδάφους (DTM) είναι η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικός ταξινοµητής είναι ένα σύστηµα ταξινόµησης που χρησιµοποιεί γραµµικές διακριτικές συναρτήσεις Οι ταξινοµητές αυτοί αναπαρίστανται συχνά µε οµάδες κόµβων εντός των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

1530 ( ) 2014,54(12),, E (, 1, X ) [4],,, α, T α, β,, T β, c, P(T β 1 T α,α, β,c) 1 1,,X X F, X E F X E X F X F E X E 1 [1-2] , 2 : X X 1 X 2 ;

1530 ( ) 2014,54(12),, E (, 1, X ) [4],,, α, T α, β,, T β, c, P(T β 1 T α,α, β,c) 1 1,,X X F, X E F X E X F X F E X E 1 [1-2] , 2 : X X 1 X 2 ; ISSN1000-0054 CN11-2223/N ( ) 2014 54 12 JTsinghuaUniv(Sci& Technol), 2014,Vol.54, No.12 4/20 1529-1533,, (,, (), 100084) [1-2] :,,,,,,,, :, 0.3~ [3] 0.8BLEU,, : ; ; [4], ; :TP391.2 :A, :1000-0054(2014)12-1529-05,

Διαβάστε περισσότερα

«Τεχνογλωσσία VIII» Εξαγωγή πληροφοριών από κείμενα

«Τεχνογλωσσία VIII» Εξαγωγή πληροφοριών από κείμενα «Τεχνογλωσσία VIII» Εξαγωγή πληροφοριών από κείμενα Σεμινάριο 8: Χρήση Μηχανικής Μάθησης στην Εξαγωγή Πληροφορίας Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Γεώργιος Πετάσης Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού, Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση Πληροφορίας

Ανάκτηση Πληροφορίας Το Πιθανοκρατικό Μοντέλο Κλασικά Μοντέλα Ανάκτησης Τρία είναι τα, λεγόμενα, κλασικά μοντέλα ανάκτησης: Λογικό (Boolean) που βασίζεται στη Θεωρία Συνόλων Διανυσματικό (Vector) που βασίζεται στη Γραμμική

Διαβάστε περισσότερα

Ζωντανό Εργαστήριο Thessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab Παρακολούθηση ατόμων στο σπίτι σε πραγματικό χρόνο

Ζωντανό Εργαστήριο Thessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab Παρακολούθηση ατόμων στο σπίτι σε πραγματικό χρόνο 1 Ζωντανό Εργαστήριο Thessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab Παρακολούθηση ατόμων στο σπίτι σε πραγματικό χρόνο Συλλογή δεδομένων Μελέτη κινησιολογικών και συμπεριφορικών συνηθειών Πρόβλεψη ψυχικών

Διαβάστε περισσότερα

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2 Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας Version 2 1 ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΤΕΣ ΔΕΝΔΡΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Πρόκειται για μια οικογένεια μη γραμμικών ταξινομητών Είναι συστήματα απόφασης πολλών σταδίων (multistage),

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διάλεξη 5 Κατανομές πιθανότητας και εκτίμηση παραμέτρων δυαδικές τυχαίες μεταβλητές Bayesian decision Minimum misclassificaxon rate decision: διαλέγουμε την κατηγορία Ck για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Μη γραμμικός προγραμματισμός: βελτιστοποίηση χωρίς περιορισμούς Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών ΤμήμαΠληροφορικής Διάλεξη 7-8 η /2017 Τι παρουσιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Τεχνικές NLP Σχεδιαστικά Θέματα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Τεχνικές NLP Σχεδιαστικά Θέματα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Τεχνικές NLP Σχεδιαστικά Θέματα Natural Language Processing Επεξεργασία δεδομένων σε φυσική γλώσσα Κατανόηση φυσικής γλώσσας από τη μηχανή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥO RBF. "Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα" (Διαφάνειες), Α. Λύκας, Παν. Ιωαννίνων

ΔΙΚΤΥO RBF. Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (Διαφάνειες), Α. Λύκας, Παν. Ιωαννίνων ΔΙΚΤΥO RBF Αρχιτεκτονική δικτύου RBF Δίκτυα RBF: δίκτυα συναρτήσεων πυρήνα (radial basis function networks). Πρόσθιας τροφοδότησης (feedforward) για προβλήματα μάθησης με επίβλεψη. Εναλλακτικό του MLP.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη. 15η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος.

Τεχνητή Νοημοσύνη. 15η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος. Τεχνητή Νοημοσύνη 15η διάλεξη (2016-17) Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Οι διαφάνειες αυτής της διάλεξης βασίζονται σε ύλη του βιβλίου Artificial Intelligence A Modern Approach των

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικοί Ταξινοµητές

Γραµµικοί Ταξινοµητές ΚΕΣ 3: Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας KEΣ 3 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Γραµµικοί Ταξινοµητές ΤµήµαΕπιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου 7 Ncolas sapatsouls

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διαλέξεις 7-8 Μπεϋζιανή εκτίμηση - συνέχεια Μη παραμετρικές μέθοδοι εκτίμησης πυκνότητας Δυαδικές τ.μ. κατανομή Bernoulli : Εκτίμηση ML: Εκτίμηση Bayes για εκ των προτέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΈΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (Variable Neighborhood Search - VNS) VNS) (Variable Neighborhood Search -

ΈΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (Variable Neighborhood Search - VNS) VNS) (Variable Neighborhood Search - ΈΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (Variable Neighborhood Search - VNS) ΈΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (Variable Neighborhood Search - VNS) Department of & Technology, 1 ΈΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ (Variable Neighborhood

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Tel.: +30 2310998051, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής 541 24 Θεσσαλονίκη Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου Ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/theodoru ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία στην Ερευνα. Ετος

Δειγματοληψία στην Ερευνα. Ετος ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής και Κοινωνιολογικής Ερευνας Δειγματοληψία στην Έρευνα (Μέθοδοι Δειγματοληψίας - Τρόποι Επιλογής Τυχαίου Δείγματος)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Αναγνώριση και Κατάταξη Ονοµάτων Προσώπων, Οργανισµών και Τοποθεσιών σε Ελληνικά Κείµενα µε Χρήση Μηχανών ιανυσµάτων Υποστήριξης» Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2 Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας Verson 2 1 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΤΩΝ Ταξινομητές Ταξινομητές συναρτ. διάκρισης Ταξινομητές επιφανειών απόφ. Παραμετρικοί ταξινομητές Μη παραμετρικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής Το πρόβληµα Το πρόβληµα που καλείται ο υποψήφιος διδάκτορας να επιλύσει είναι η εξαγωγή χαρακτηριστικών (feature extraction) από ένα 3 αντικείµενο,

Διαβάστε περισσότερα

{takasu, Conditional Random Field

{takasu, Conditional Random Field DEIM Forum 2016 C8-6 CRF 700 8530 3 1 1 700 8530 3 1 1 101 8430 2-1-2 E-mail: pobp52cw@s.okayama-u.ac.jp, ohta@de.cs.okayama-u.ac.jp, {takasu, adachi}@nii.ac.jp Conditional Random Field 1. Conditional

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Information Extraction

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Information Extraction ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Information Extraction Information Extraction Μορφή της πληροφορίας Δομημένα δεδομένα Relational Databases (SQL) XML markup Μη-δομημένα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής Το πρόβληµα Το πρόβληµα που καλείται ο υποψήφιος διδάκτορας να επιλύσει είναι η εξαγωγή χαρακτηριστικών (feature extraction) από ένα 3 αντικείµενο,

Διαβάστε περισσότερα

«Αναγνώριση και Κατάταξη Ονομάτων Οντοτήτων σε Ελληνικά Κείμενα με Χρήση Μηχανών ιανυσμάτων Υποστήριξης»

«Αναγνώριση και Κατάταξη Ονομάτων Οντοτήτων σε Ελληνικά Κείμενα με Χρήση Μηχανών ιανυσμάτων Υποστήριξης» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ θέμα: «Αναγνώριση και Κατάταξη Ονομάτων Οντοτήτων σε Ελληνικά Κείμενα με Χρήση Μηχανών ιανυσμάτων Υποστήριξης» Βασιλάκος Ξενοφών Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη συστήματος ερωταποκρίσεων για αρχεία ελληνικών εφημερίδων

Ανάπτυξη συστήματος ερωταποκρίσεων για αρχεία ελληνικών εφημερίδων Ανάπτυξη συστήματος ερωταποκρίσεων για αρχεία ελληνικών εφημερίδων Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη των Υπολογιστών» Διπλωματική Εργασία Μαρία-Ελένη Κολλιάρου 2

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές ταξινόµησης αποτελεσµάτων µηχανών αναζήτησης µε βάση την ιστορία του χρήστη

Τεχνικές ταξινόµησης αποτελεσµάτων µηχανών αναζήτησης µε βάση την ιστορία του χρήστη Τεχνικές ταξινόµησης αποτελεσµάτων µηχανών αναζήτησης µε βάση την ιστορία του χρήστη Όνοµα: Νικολαΐδης Αντώνιος Επιβλέπων: Τ. Σελλής Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας Συνεπιβλέποντες: Θ. αλαµάγκας, Γ. Γιαννόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διαλέξεις 9 20 Kernel methods Support vector machines Εκπαίδευση νευρωνικών δικτύων backpropagation:. Υπολογισμός μεταβλητών δικτύου «τρέχον» w () () (2) (2) aj = wji xi ak

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση Πληροφορίας

Ανάκτηση Πληροφορίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Ανάκτηση Πληροφορίας Διδάσκων: Φοίβος Μυλωνάς fmylonas@ionio.gr Διάλεξη #06 Πιθανοτικό Μοντέλο 1 Άδεια χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

HTML Utilizing Similarities of HTML Structures in Splog Detection by Machine Learning

HTML Utilizing Similarities of HTML Structures in Splog Detection by Machine Learning 2009 Technical Report on Information-Based Induction Sciences 2009 (IBIS2009) HTML Utilizing Similarities of HTML Structures in Splog Detection by Machine Learning Taichi Katayama Takayuki Yoshinaka Takehito

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2015-2016 Τεχνητή Νοημοσύνη Νευρώνας Perceptron Διδάσκων: Τσίπουρας Μάρκος Εκπαιδευτικό Υλικό: Τσίπουρας Μάρκος Τζώρτζης Γρηγόρης Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Gemini, FastMap, Applications. Εαρινό Εξάμηνο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροϕορικής Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών

Gemini, FastMap, Applications. Εαρινό Εξάμηνο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροϕορικής Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών Gemini,, Applications Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροϕορικής Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 Table of contents 1 Table of contents 1 2 Table of contents 1 2 3 Table of contents

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων Ι

Αναγνώριση Προτύπων Ι Αναγνώριση Προτύπων Ι Ενότητα 3: Στοχαστικά Συστήματα Αν. Καθηγητής Δερματάς Ευάγγελος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Με τον όρο μη γραμμικές εξισώσεις εννοούμε εξισώσεις της μορφής: f( ) 0 που προέρχονται από συναρτήσεις f () που είναι μη γραμμικές ως προς. Περιέχουν δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγοριοποίηση βάσει διανύσματος χαρακτηριστικών

Κατηγοριοποίηση βάσει διανύσματος χαρακτηριστικών Κατηγοριοποίηση βάσει διανύσματος χαρακτηριστικών Αναπαράσταση των δεδομένων ως διανύσματα χαρακτηριστικών (feature vectors): Επιλογή ενός

Διαβάστε περισσότερα

Επαγωγικές Μηχανές Διανυσμάτων Στήριξης και εφαρμογή σε προβλήματα ταξινόμησης

Επαγωγικές Μηχανές Διανυσμάτων Στήριξης και εφαρμογή σε προβλήματα ταξινόμησης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επαγωγικές Μηχανές Διανυσμάτων Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

στατιστική θεωρεία της δειγµατοληψίας

στατιστική θεωρεία της δειγµατοληψίας στατιστική θεωρεία της δειγµατοληψίας ΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ : Εισαγωγή δειγµατοληψία Τα στοιχεία που απαιτούνται τόσο για την ανάλυση των µεταφορικών συστηµάτων και όσο και για την ανάπτυξη των συγκοινωνιακών µοντέλων

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διαλέξεις 7 8 Μπεϋζιανή εκτίμηση συνέχεια Μη παραμετρικές μέθοδοι εκτίμησης πυκνότητας Εκτίμηση ML για την κανονική κατανομή Μπεϋζιανή εκτίμηση για την κανονική κατανομή Γνωστή

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση εγγράφων. Αποθήκες και Εξόρυξη Δεδομένων Διδάσκων: Μ. Χαλκίδη

Διαχείριση εγγράφων. Αποθήκες και Εξόρυξη Δεδομένων Διδάσκων: Μ. Χαλκίδη Διαχείριση εγγράφων Αποθήκες και Εξόρυξη Δεδομένων Διδάσκων: Μ. Χαλκίδη Απεικόνιση κειμένων για Information Retrieval Δεδομένου ενός κειμένου αναζητούμε μια μεθοδολογία απεικόνισης του γραμματικού χώρου

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διάλεξη 3 Επιλογή μοντέλου Επιλογή μοντέλου Θεωρία αποφάσεων Επιλογή μοντέλου δεδομένα επικύρωσης Η επιλογή του είδους του μοντέλου που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόβλημα (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Χαλκίδης Νέστωρας, Τσαγιοπούλου Μαρία, Παπακωνσταντίνου Νίκος, Μωυσιάδης Θεόδωρος. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2016

Χαλκίδης Νέστωρας, Τσαγιοπούλου Μαρία, Παπακωνσταντίνου Νίκος, Μωυσιάδης Θεόδωρος. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2016 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2016 Χαλκίδης Νέστωρας, Τσαγιοπούλου Μαρία, Παπακωνσταντίνου Νίκος, Μωυσιάδης Θεόδωρος Η παρούσα εργασία έγινε στα πλαίσια της εκπόνησης της διπλωματικής διατριβής

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.

Μέρος Β /Στατιστική. Μέρος Β. Στατιστική. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua. Μέρος Β /Στατιστική Μέρος Β Στατιστική Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μαθηματικών&Στατιστικής/Γ. Παπαδόπουλος (www.aua.gr/gpapadopoulos) Από τις Πιθανότητες στη Στατιστική Στα προηγούμενα, στο

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων. Διάλεξη 2

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων. Διάλεξη 2 HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διάλεξη 2 Επισκόπηση θεωρίας πιθανοτήτων Θεωρία πιθανοτήτων Τυχαία μεταβλητή: Μεταβλητή της οποίας δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα την τιμή (αντίθετα με τις ντετερμινιστικές μεταβλητές)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΔΙΚΤΥA LVQ και SOM. "Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα" (Διαφάνειες), Α. Λύκας, Παν. Ιωαννίνων

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΔΙΚΤΥA LVQ και SOM. Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (Διαφάνειες), Α. Λύκας, Παν. Ιωαννίνων ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΔΙΚΤΥA LVQ και SOM Μάθηση χωρίς επίβλεψη (unsupervised learning) Σύνολο εκπαίδευσης D={(x n )}, n=1,,n. x n =(x n1,, x nd ) T, δεν υπάρχουν τιμές-στόχοι t n. Προβλήματα μάθησης χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων Ι

Αναγνώριση Προτύπων Ι Αναγνώριση Προτύπων Ι Ενότητα 1: Μέθοδοι Αναγνώρισης Προτύπων Αν. Καθηγητής Δερματάς Ευάγγελος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΑΝΟΠΤΗΣΗΣ: Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΤΩΦΛΙΟΥ (THRESHOLD ACCEPTING)

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΑΝΟΠΤΗΣΗΣ: Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΤΩΦΛΙΟΥ (THRESHOLD ACCEPTING) ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΑΝΟΠΤΗΣΗΣ: Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΤΩΦΛΙΟΥ (THRESHOLD ACCEPTING) ΧΡΗΣΤΟΣ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΕΥΡΕΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Κλασικοί Ευρετικοί Classical Heuristics Κατασκευαστικοί Ευρετικοί Αλγόριθµοι

Διαβάστε περισσότερα

Twitter 6. DEIM Forum 2014 A Twitter,,, Wikipedia, Explicit Semantic Analysis,

Twitter 6.   DEIM Forum 2014 A Twitter,,, Wikipedia, Explicit Semantic Analysis, DEIM Forum 2014 A5-2 Twitter 565 0871 1 5 E-mail: {shirakawa.masumi,hara,nishio}@ist.osaka-u.ac.p 9 24 Twitter,,, Wikipedia, Explicit Semantic Analysis, 1. political leaning Twitter Cision 2013 1 90% 9

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Επιστηµονικές Εργασίες

Ειδικές Επιστηµονικές Εργασίες Ειδικές Επιστηµονικές Εργασίες 2005-2006 1. Ανίχνευση προσώπων από ακολουθίες video και παρακολούθηση (face detection & tracking) Η ανίχνευση προσώπου (face detection) αποτελεί το 1 ο βήµα σε ένα αυτόµατο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Western Macedonia University of Applied Sciences Κοίλα Κοζάνης Kozani GR 50100

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Western Macedonia University of Applied Sciences Κοίλα Κοζάνης Kozani GR 50100 Ποσοτικές Μέθοδοι Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Western Macedonia University of Applied Sciences Κοίλα Κοζάνης 50100 Kozani GR 50100 Απλή Παλινδρόμηση Η διερεύνηση του τρόπου συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Gaussian Processes Classification Combined with Semi-supervised Kernels

Gaussian Processes Classification Combined with Semi-supervised Kernels 35 7 Vol. 35, No. 7 2009 7 ACTA AUTOMATICA SINICA July, 2009 1 1 1 2. : 1) ; 2) ; 3),. :,.,.,,, TP391 Gaussian Processes Classification Combined with Semi-supervised Kernels LI Hong-Wei 1 LIU Yang 1 LU

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές εκπαίδευσης ΤΝΔ: το perceptron. "Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα" (Διαφάνειες), Α. Λύκας, Παν. Ιωαννίνων

Βασικές αρχές εκπαίδευσης ΤΝΔ: το perceptron. Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (Διαφάνειες), Α. Λύκας, Παν. Ιωαννίνων Βασικές αρχές εκπαίδευσης ΤΝΔ: το perceptron Βιολογικός Νευρώνας Δενδρίτες, που αποτελούν τις γραμμές εισόδου των ερεθισμάτων (βιολογικών σημάτων) Σώμα, στο οποίο γίνεται η συσσώρευση των ερεθισμάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο (2.5 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 26 Ιανουαρίου 2004 ιάρκεια: 2 ώρες (9:00-:00) Στην παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική Αναζήτηση. Ιεραρχία Μνήμης Υπολογιστή. Εξωτερική Μνήμη. Εσωτερική Μνήμη. Κρυφή Μνήμη (Cache) Καταχωρητές (Registers) μεγαλύτερη ταχύτητα

Εξωτερική Αναζήτηση. Ιεραρχία Μνήμης Υπολογιστή. Εξωτερική Μνήμη. Εσωτερική Μνήμη. Κρυφή Μνήμη (Cache) Καταχωρητές (Registers) μεγαλύτερη ταχύτητα Ιεραρχία Μνήμης Υπολογιστή Εξωτερική Μνήμη Εσωτερική Μνήμη Κρυφή Μνήμη (Cache) μεγαλύτερη χωρητικότητα Καταχωρητές (Registers) Κεντρική Μονάδα (CPU) μεγαλύτερη ταχύτητα Πολλές σημαντικές εφαρμογές διαχειρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ. Κατηγοριοποίηση. Αριστείδης Γ. Βραχάτης, Dipl-Ing, M.Sc, PhD

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ. Κατηγοριοποίηση. Αριστείδης Γ. Βραχάτης, Dipl-Ing, M.Sc, PhD Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Σχολή Θετικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ Κατηγοριοποίηση Αριστείδης Γ. Βραχάτης, Dipl-Ing, M.Sc, PhD Κατηγοριοποιητής K πλησιέστερων

Διαβάστε περισσότερα

Ευφυές Σύστημα Ανάλυσης Εικόνων Μικροσκοπίου για την Ανίχνευση Παθολογικών Κυττάρων σε Εικόνες Τεστ ΠΑΠ

Ευφυές Σύστημα Ανάλυσης Εικόνων Μικροσκοπίου για την Ανίχνευση Παθολογικών Κυττάρων σε Εικόνες Τεστ ΠΑΠ Ευφυές Σύστημα Ανάλυσης Εικόνων Μικροσκοπίου για την Ανίχνευση Παθολογικών Κυττάρων σε Εικόνες Τεστ ΠΑΠ ΚΩΔΙΚΟΣ MIS: 346961 Φορέας Υποβολής: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Τμήμα Πληροφορικής Φορέας Χρήστης:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση Λανθανόντων Μοντέλων με Μερικώς Επισημειωμένα Δεδομένα (Learning Aspect Models with Partially Labeled Data) Αναστασία Κριθαρά.

Μάθηση Λανθανόντων Μοντέλων με Μερικώς Επισημειωμένα Δεδομένα (Learning Aspect Models with Partially Labeled Data) Αναστασία Κριθαρά. Μάθηση Λανθανόντων Μοντέλων με Μερικώς Επισημειωμένα Δεδομένα (Learning Aspect Models with Partially Labeled Data) Αναστασία Κριθαρά Xerox Research Centre Europe LIP6 - Université Pierre et Marie Curie

Διαβάστε περισσότερα

Ε..Ε. ΙI ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΕΡΕΥΝΑ TABU SEARCH ΧΡΗΣΤΟΣ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ MANAGEMENT SCIENCE IN PRACTICE II

Ε..Ε. ΙI ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΕΡΕΥΝΑ TABU SEARCH ΧΡΗΣΤΟΣ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ MANAGEMENT SCIENCE IN PRACTICE II ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΕΡΕΥΝΑ TABU SEARCH ΧΡΗΣΤΟΣ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ TABU SEARCH ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ: Όταν ο άνθρωπος επιχειρεί να λύσει προβλήµατα, χρησιµοποιεί την εµπειρία του και τη µνήµη

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμός Ταξινομητών χρησιμοποιώντας Μήτρες Αποφάσεων (Decision Templates) με εφαρμογή στην Ταξινόμηση Καρκινικών Δεδομένων ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Συνδυασμός Ταξινομητών χρησιμοποιώντας Μήτρες Αποφάσεων (Decision Templates) με εφαρμογή στην Ταξινόμηση Καρκινικών Δεδομένων ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τομέας Τηλεπικοινωνιών Συνδυασμός Ταξινομητών χρησιμοποιώντας Μήτρες Αποφάσεων (Decision Templates) με εφαρμογή στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο )

Ενότητα 1: Εισαγωγή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Προπτυχιακό Πρόγραμμα. Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Προπτυχιακό Πρόγραμμα Μάθημα: Βιοστατιστική-Οικονομία της υγείας Εξάμηνο: Ε (5 ο ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Χρήστος Γενιτσαρόπουλος Λαμία, 2017 1.1. Σκοπός και

Διαβάστε περισσότερα

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2 Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας Verson 2 B MH ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΟΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΤΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ Η Bayesan περίπτωση - Διαθέσιμα δεδομένα: XX X 2 X M. Κάθε X αντιστοιχεί στην κλάση

Διαβάστε περισσότερα

Αβεβαιότητα που εισάγεται στη μέτρηση ραδιενέργειας εδάφους από τα σφάλματα ορισμού δειγματοληψίας

Αβεβαιότητα που εισάγεται στη μέτρηση ραδιενέργειας εδάφους από τα σφάλματα ορισμού δειγματοληψίας Αβεβαιότητα που εισάγεται στη μέτρηση ραδιενέργειας εδάφους από τα σφάλματα ορισμού δειγματοληψίας Γ.Ν. Παπαδάκος, Δ.Ι. Καράγγελος, Ν.Π. Πετρόπουλος, Μ.Ι. Αναγνωστάκης, Ε.Π. Χίνης, Σ.Ε. Σιμόπουλος Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων. Μη παραμετρικές τεχνικές Αριθμητικά. (Non Parametric Techniques)

Αναγνώριση Προτύπων. Μη παραμετρικές τεχνικές Αριθμητικά. (Non Parametric Techniques) Αναγνώριση Προτύπων Μη παραμετρικές τεχνικές Αριθμητικά Παραδείγματα (Non Parametric Techniques) Καθηγητής Χριστόδουλος Χαμζάς Τα περιεχόμενο της παρουσίασης βασίζεται στο βιβλίο: Introduction to Pattern

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 10. Εισαγωγή στην εκτιμητική

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 10. Εισαγωγή στην εκτιμητική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Λήψης Αποφάσεων & Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Καθηγητής Ι. Μητρόπουλος ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΙΝΑ ΜΑΣΣΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΙΝΑ ΜΑΣΣΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΙΝΑ ΜΑΣΣΟΥ Δ.Π.Μ.Σ: «Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες» 2008

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Μη γραμμικός προγραμματισμός: μέθοδοι μονοδιάστατης ελαχιστοποίησης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών ΤμήμαΠληροφορικής Διάλεξη 6 η /2017 Τι παρουσιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΟΜΑ Α ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΣΚΗΣΗ Στην εικόνα παρακάτω φαίνεται ένα νευρωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Anomaly Detection with Neighborhood Preservation Principle

Anomaly Detection with Neighborhood Preservation Principle 27 27 Workshop on Information-Based Induction Sciences (IBIS27) Tokyo, Japan, November 5-7, 27. Anomaly Detection with Neighborhood Preservation Principle Tsuyoshi Idé Abstract: We consider a task of anomaly

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτόµατη Κατάταξη Ερωτήσεων Φυσικής Γλώσσας σε Κατηγορίες. ηµήτριος Μαυροειδής Α.Μ. 3970050

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτόµατη Κατάταξη Ερωτήσεων Φυσικής Γλώσσας σε Κατηγορίες. ηµήτριος Μαυροειδής Α.Μ. 3970050 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αυτόµατη Κατάταξη Ερωτήσεων Φυσικής Γλώσσας σε Κατηγορίες ηµήτριος Μαυροειδής Α.Μ. 3970050 Επιβλέπων Καθηγητής : Ίων Ανδρουτσόπουλος ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

MBR Ελάχιστο Περιβάλλον Ορθογώνιο (Minimum Bounding Rectangle) Το µικρότερο ορθογώνιο που περιβάλλει πλήρως το αντικείµενο 7 Παραδείγµατα MBR 8 6.

MBR Ελάχιστο Περιβάλλον Ορθογώνιο (Minimum Bounding Rectangle) Το µικρότερο ορθογώνιο που περιβάλλει πλήρως το αντικείµενο 7 Παραδείγµατα MBR 8 6. Πανεπιστήµιο Πειραιώς - Τµήµα Πληροφορικής Εξόρυξη Γνώσης από εδοµένα (Data Mining) Εξόρυξη Γνώσης από χωρικά δεδοµένα (κεφ. 8) Γιάννης Θεοδωρίδης Νίκος Πελέκης http://isl.cs.unipi.gr/db/courses/dwdm Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση Πληροφορίας

Ανάκτηση Πληροφορίας Ανάκτηση Πληροφορίας Το μοντέλο Boolean Το μοντέλο Vector Ταξινόμηση Μοντέλων IR Ανάκτηση Περιήγηση Κλασικά Μοντέλα Boolean Vector Probabilistic Δομικά Μοντέλα Non-Overlapping Lists Proximal Nodes Browsing

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Μεταβλητών. κλίµακα µέτρησης

Είδη Μεταβλητών. κλίµακα µέτρησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 Εισαγωγικές Έννοιες 19 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Η Μεταβλητότητα Η Στατιστική Ανάλυση Η Στατιστική και οι Εφαρµοσµένες Επιστήµες Στατιστικός Πληθυσµός και Δείγµα Το στατιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση ταξινοµητών κειµένου για το χαρακτηρισµό άποψης. Ειρήνη Καλδέλη ιπλωµατική Εργασία. Περίληψη

Εκπαίδευση ταξινοµητών κειµένου για το χαρακτηρισµό άποψης. Ειρήνη Καλδέλη ιπλωµατική Εργασία. Περίληψη Εκπαίδευση ταξινοµητών κειµένου για το χαρακτηρισµό άποψης Ειρήνη Καλδέλη ιπλωµατική Εργασία Περίληψη Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια η αλµατώδης ανάπτυξη της πληροφορικής έχει διευρύνει σε σηµαντικό βαθµό

Διαβάστε περισσότερα

3: A convolution-pooling layer in PS-CNN 1: Partially Shared Deep Neural Network 2.2 Partially Shared Convolutional Neural Network 2: A hidden layer o

3: A convolution-pooling layer in PS-CNN 1: Partially Shared Deep Neural Network 2.2 Partially Shared Convolutional Neural Network 2: A hidden layer o Sound Source Identification based on Deep Learning with Partially-Shared Architecture 1 2 1 1,3 Takayuki MORITO 1, Osamu SUGIYAMA 2, Ryosuke KOJIMA 1, Kazuhiro NAKADAI 1,3 1 2 ( ) 3 Tokyo Institute of

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ NAIADE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Υπεύθυνη Μαθήματος Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π.

ΜΕΘΟΔΟΣ NAIADE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Υπεύθυνη Μαθήματος Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΘΟΔΟΣ NAIADE Υπεύθυνη Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2 Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας Version 2 1 ΔΕΔΟΜΕΝΑ Δεδομένα μπορούν να αποκτηθούν στα πλαίσια διαφόρων εφαρμογών, χρησιμοποιώντας, όπου είναι απαραίτητο, κατάλληλο εξοπλισμό. Μερικά παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

2016 IEEE/ACM International Conference on Mobile Software Engineering and Systems

2016 IEEE/ACM International Conference on Mobile Software Engineering and Systems 2016 IEEE/ACM International Conference on Mobile Software Engineering and Systems Multiple User Interfaces MobileSoft'16, Multi-User Experience (MUX) S1: Insourcing S2: Outsourcing S3: Responsive design

Διαβάστε περισσότερα

Πιθανοκρατικό μοντέλο

Πιθανοκρατικό μοντέλο Πιθανοκρατικό μοντέλο Το μοντέλο MAP Αλέξανδρος Γκιμπερίτης Βασίλης Μπούργος Δημήτρης Σουραβλιάς 1 Εισαγωγικές έννοιες Κάθε έγγραφο d της συλλογής παριστάνεται από το δυαδικό διάνυσμα x = (x 1, x 2,...,

Διαβάστε περισσότερα

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2

Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας. Version 2 Σέργιος Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος Κουτρούμπας Verson 2 B MH ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΟΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΤΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ Η Bayesan περίπτωση - Διαθέσιμα δεδομένα: X=X X 2 X M. Κάθε X αντιστοιχεί στην κλάση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή

Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΗΜΜΥ 795: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2010-11 Χειμερινό Εξάμηνο Practice final exam 1. Έστω ότι για

Διαβάστε περισσότερα

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων.

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η τεχνική αυτή έκθεση περιλαµβάνει αναλυτική περιγραφή των εναλλακτικών µεθόδων πολυκριτηριακής ανάλυσης που εξετάσθηκαν µε στόχο να επιλεγεί η µέθοδος εκείνη η οποία είναι η πιο κατάλληλη για

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ H O G feature descriptor global feature the most common algorithm associated with person detection Με τα Ιστογράμματα της Βάθμωσης (Gradient) μετράμε τον προσανατολισμό και την ένταση της βάθμωσης σε μία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Αναλυτική Μέθοδος- Αναλυτικό Πρόβλημα. Ανάλυση, Προσδιορισμός και Μέτρηση. Πρωτόκολλο. Ευαισθησία Μεθόδου. Εκλεκτικότητα. Όριο ανίχνευσης (limit of detection, LOD).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 5 ο εξάμηνο

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 5 ο εξάμηνο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 5 ο εξάμηνο Επιλέξτε μία σωστή απάντηση σε κάθε ένα από τα παρακάτω ερωτήματα. 1) Η χρήση απόλυτων δεσμεύσεων για τη συνόρθωση ενός τοπογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος xi 1 Αντικείμενα των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής 1 1.1 Πιθανοτικά Πρότυπα και Αντικείμενο των Πιθανοτήτων, 1 1.2 Αντικείμενο της Στατιστικής, 3 1.3 Ο Ρόλος των Πιθανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

«Αναγνώριση και κατάταξη ονοµάτων οντοτήτων σε ελληνικά κείµενα»

«Αναγνώριση και κατάταξη ονοµάτων οντοτήτων σε ελληνικά κείµενα» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ιπλωµατική Εργασία Μεταπτυχιακού ιπλώµατος Ειδίκευσης «Αναγνώριση και κατάταξη ονοµάτων οντοτήτων σε ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη κατηγοριοποίησης δεδομένων με Μηχανές Διανυσμάτων Υποστήριξης (Support Vector Machines) και υλοποίηση εφαρμογής.

Μελέτη κατηγοριοποίησης δεδομένων με Μηχανές Διανυσμάτων Υποστήριξης (Support Vector Machines) και υλοποίηση εφαρμογής. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Μελέτη κατηγοριοποίησης δεδομένων με Μηχανές Διανυσμάτων Υποστήριξης (Support Vector Machines) και

Διαβάστε περισσότερα

Θεματολογία. Δεδομένα και αβεβαιότητα. Αντικείμενο της Στατιστικής. Βασικές έννοιες. Δεδομένα και αβεβαιότητα. Στατιστική Ι

Θεματολογία. Δεδομένα και αβεβαιότητα. Αντικείμενο της Στατιστικής. Βασικές έννοιες. Δεδομένα και αβεβαιότητα. Στατιστική Ι Ενότητα η : Εισαγωγή στη Στατιστική Θεματολογία Στατιστική Ι Ενότητα : Εισαγωγή Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης Επίκουρος Καθηγητής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντικείμενο της Στατιστικής : μεταβλητές,πληθυσμός,

Διαβάστε περισσότερα