ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ PLESIADAPIFORMES TARSIIFORMES PLATYRRHINI CATARRHINI Δρ Σωκράτης Ρουσιάκης Επίκουρος Καθηγητής

2 Ένας γορίλας (το μεγαλύτερο αρτίγονο πρωτεύον) κρατάει το μικρότερο γνωστό πρωτεύον, το λεμουροειδές Microcebus. Κατά Fleagle (1998).

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ Τα πρωτεύοντα δεν χαρακτηρίζονται από μοναδικά (αυταπόμορφα) χαρακτηριστικά που να τα διακρίνουν από άλλα θηλαστικά. Αντιθέτως, παρουσιάζουν πολλά χαρακτηριστικά και εξελικτικές τάσεις η κοινή παρουσία των οποίων στα πρωτεύοντα θεωρείται ως διαγνωστικής σημασίας. 1) Διατήρηση γενικά πρωτόγονου σκελετού (π.χ. διατήρηση πενταδακτυλίας, διατήρηση κλείδας, γενικά μη εξειδικευμένους παρειακούς οδόντες) 2) Ευκινησία και δεξιότητα δακτύλων και αντιτακτά δάκτυλα με συλληπτήριες ικανότητες. 3) Σταδιακή αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου. 4) Ανεπτυγμένη όραση, μείωση της σημασίας της όσφρησης. 5) Αυξημένη γονική φροντίδα στα νεογέννητα. 6) Τάση εξέλιξης ημιόρθιας ή όρθιας βάδισης. 7) Ανεπτυγμένη στερεοσκοπική όραση και αντίληψη χρωμάτων.

4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ Γενικά ο σκελετός των πρωτευόντων διατηρεί πολλά πρωτόγονα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα τα δάκτυλα είναι πέντε (ο μέγιστος αριθμός δακτύλων στα θηλαστικά) και δεν παρατηρείται τάση μείωσης του αριθμού τους όπως σε άλλα θηλαστικά. Τα δάκτυλα γενικά φέρουν όνυχες και όχι γαμψόνυχες. Τα δάκτυλα και ειδικότερα το πρώτο δάκτυλο είναι αντιτακτά (με εξαίρεση το πρώτο δάκτυλο του κάτω άκρου στον άνθρωπο). Αυτό προσδίδει δεξιότητα και την δυνατότητα πραγματοποίησης διαφόρων τύπων λαβής. Ο εγκέφαλος είναι αναλογικά με τη μάζα του σώματος μεγάλου μεγέθους. Τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένα σε αντίθεση με τα κέντρα που σχετίζονται με την όσφρηση. Έτσι, σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει στα πρωτεύοντα η όραση και όχι η οσμή.

5

6 Εγκέφαλοι ενός λεμούριου (Lemur), ενός τάρσιου (Tarsius), ενός χιμπατζή (Pan), και του ανθρώπου (Homo sapiens). Εκτός των διαφορών στον όγκο, παρατηρείστε επίσης τη μείωση του οσφρητικού λοβού και την αύξηση της πολυπλοκότητας των ελικώσεων στα ανώτερα πρωτεύοντα. Κατά Fleagle (1998).

7 ΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Τα πρωτεύοντα έχουν εξελίξει ποικίλους τρόπους μετακίνησης οι βασικότεροι των οποίων φαίνονται στο σχήμα. Κάθε τρόπος μετακίνησης απαιτεί ιδιαίτερες σκελετικές προσαρμογές. Παραδείγματα τρόπου μετακίνησης στα πρωτεύοντα. Κατά Fleagle (1998).

8 Οι χιμπατζήδες και οι γορίλες χαρακτηρίζονται από έναν ειδικό τύπο τετράποδης μετακίνησης που αποκαλείται «knuckle-walking».

9 Μετακίνηση και σωματικό μέγεθος στα πρωτεύοντα. Κατά Fleagle (1998).

10

11

12 Διατροφικές συνήθειες και μέγεθος στα πρωτεύοντα. Κατά Fleagle (1998).

13 Τρόποι στάσης κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κατά Fleagle (1998).

14

15 Τα πρωτεύοντα γενικά γενούν λιγότερους απογόνους από άλλα θηλαστικά. Επίσης, στα πρωτεύοντα παρατηρείται τάση αύξησης του χρόνου κύησης αλλά και παροχής γονικής φροντίδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιβιωσιμότητας.

16 Ρυθμός ανάπτυξης στον άνθρωπο σε σχέση με άλλα θηλαστικά (μη πρωτεύοντα)

17 Η ποικιλία των βιοτόπων στους οποίους διαβιούν σήμερα τα πρωτεύοντα. Κατά Fleagle (1998).

18 Γεωγραφική κατανομή των αρτίγονων πρωτευόντων (εκτός του ανθρώπου).

19 ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το σωματικό μέγεθος των πρωτευόντων (και κάθε θηλαστικού) έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Σχετίζεται με ευκαιρίες και δυσχέρειες στην αξιοποίηση οικολογικών πόρων. Πολλές από τις παρατηρούμενες διαφορές στη μορφολογία, φυσιολογία και οικολογία σχετίζονται με το σωματικό μέγεθος, και εξηγούνται απλά με μαθηματικό τρόπο.

20

21 ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Bermann s rule Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο (πρωτοδιατυπώθηκε το 1847), σε είδη με ευρεία γεωγραφική εξάπλωση οι πληθυσμοί των θερμότερων περιοχών έχουν μικρότερο σωματικό μέγεθος από εκείνους των πιο ψυχρών περιοχών. Allen s rule Πρωτοδιατυπώθηκε το Σύμφωνα με αυτόν, οι πληθυσμοί ενός είδους ευρείας γεωγραφικής εξάπλωσης που ζουν σε θερμότερες περιοχές έχουν αναλογικά μεγαλύτερα άκρα (χέρια και πόδια) από εκείνους που ζουν σε ψυχρότερες περιοχές.

22 Γεωμετρικές συνέπειες των νόμων του Bergmann και του Allen. α) Σύμφωνα με το νόμο του Bergmann αύξηση του μεγέθους συνοδεύεται από ελάττωση στην αναλογία επιφανειακής έκτασης προς τον όγκο. Τέτοιες διαφορές αντανακλώνται στον άνθρωπο στο πλάτος του κορμού. β) Σύμφωνα με το νόμο του Allen ένα επίμηκες σχήμα αυξάνει την αναλογία της επιφάνειας προς τον όγκο. Στους ανθρώπους αυτό αντανακλάται στο σχετικό μήκος των άκρων.

23

24 ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η σχέση μεταξύ ανατομίας και κλίματος σχετίζεται με τη θερμορύθμιση, την ισορροπία μεταξύ της θερμότητας που παράγεται και αποβάλλεται. Στα θερμά κλίματα υψηλός λόγος επιφάνειας/σωματικής μάζας διευκολύνει την απώλεια θερμότητας. Στα ψυχρά κλίματα χαμηλός λόγος διευκολύνει τη διατήρηση της θερμοκρασίας. Αυτό υποδηλώνει ότι άνθρωποι που ζουν σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη αναμένουμε να έχουν ευρύτερο κορμό, ενώ αυτοί των χαμηλών πλατών πιο στενό. Εδώ εφαρμόζεται ο νόμος του Allen, και πράγματι άνθρωποι των τροπικών έχουν επιμήκη και λεπτά άκρα. Άνθρωποι που ζουν σε παρόμοια κλίματα θα έχουν παρόμοιο εύρος κορμού ανεξαρτήτως ύψους και παρόμοιο λόγο επιφάνειας/σωματικής μάζας. Αυτό σχετίζεται με την ικανότητα αποβολής της θερμότητας η οποία σχετίζεται με την εφίδρωση. Οι Nilotics ζουν σε ανοικτό περιβάλλον όπου η εφίδρωση είναι αποτελεσματική. Οι πυγμαίοι αντίθετα ζουν σε υγρά δασώδη περιβάλλοντα όπου η εφίδρωση δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Η καλύτερη στρατηγική σε αυτήν την περίπτωση είναι να μειωθεί η παραγόμενη θερμότητα και αυτό γίνεται μέσω μειώνοντας τον όγκο του κυλίνδρου. Μένωντας η διάμετρος του κυλίνδρου σταθερή αυτό επιτυγχάνεται με μείωση του ύψους.

25

26

27

28

29

30

31 ΤΑΞH PRIMATES (ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ) Παλαιόκαινο έως σήμερα Αρτίγονα μέλη της τάξης Primates (πρωτεύοντα) είναι τα λεμουροειδή και τα λορισοειδή, οι τάρσιοι, οι μαϊμούδες του Παλαιού και Νέου Κόσμου (κερκοπιθηκοειδή, ατελοειδή), οι πίθηκοι (ουραγκοτάγκοι, γορίλες, χιμπατζήδες), ο άνθρωπος, και συγγενικά τάξα του παρελθόντος. Δεν υπάρχει ευρύτερα αποδεκτό ταξινομικό σχήμα των πρωτευόντων. Κατά το παρελθόν τα πρωτεύοντα διακρίνονταν σε δύο μεγάλες ομάδες, αυτή των Prosimii (προσίμιοι) στην οποία εντάσσονταν τα λεμουροειδή και τα λορισοειδή, και αυτή των Anthropoidea (ανθρωποειδή) στην οποία εντάσσονταν οι μαϊμούδες, οι πίθηκοι και η άνθρωποι. Τα πρωτεύοντα που συνιστούσαν τους προσίμιους αναφέρονταν και αναφέρονται ακόμη ως «κατώτερα πρωτεύοντα», ενώ τα ανθρωποειδή αποτελούν τα επονομαζόμενα «ανώτερα πρωτεύοντα». Η θέση των τάρσιων ήταν και είναι ακόμη αμφιλεγόμενη. Πότε θεωρούνται στενοί συγγενείς με τα κατώτερα πρωτεύοντα και πότε με τα ανώτερα, αν και τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότεροι ταξινόμοι θεωρούν τους τάρσιους πλησιέστερους συγγενείς των ανθρωποειδών παρά των κατωτέρων πρωτευόντων. Η διάκριση σε προσίμιους και ανθρωποειδείς είναι διάκριση βαθμίδων. Δεν παρέχει καμία πληροφορία για την ομάδα προσίμιων που είναι πλησίον της εξέλιξης των ανθρωποειδών. Υποδηλώνει μόνο ότι οι προσίμιοι είναι ανατομικά πιο πρωτόγονοι συγκριτικά με τα ανθρωποειδή. Εναλλακτικά, υπάρχει και ακολουθείται από όλο και περισσότερους ταξινόμους η φυλογενετική διάκριση των πρωτευόντων στις ταξινομικές ομάδες Strepsirrhini (στρεψίρρινοι) και Haplorhini (απλόρρινοι). Στους στρεψίρρινους εντάσσονται τα λεμουροειδή και τα λορισοειδή, ενώ οι τάρσιοι και τα ανθρωποειδή εντάσσονται στους απλόρρινους. Η ταξινόμηση αυτή είναι εξελικτικά ορθότερη και υποδηλώνει ότι τα ανθρωποειδή προήρθαν από τους τάρσιους ή κάποια στενά συγγενική τους μορφή.

32 Στρεψίρρινοι Απλόρρινοι μαϊμούδες πίθηκοι άνθρωπος ανθρωποειδή λεμουροειδή λορισοειδή τάρσιοι προσίμιοι Σχηματική απεικόνιση που δείχνει τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά στην ταξινόμηση των πρωτευόντων. Αυτήν που διακρίνει τα πρωτεύοντα σε προσίμιους και ανθρωποειδή, και αυτήν που τα διακρίνει σε στρεψίρρινους και απλόρρινους. Κατά Fleagle (1998).

33 Αρτίγονοι εκπρόσωποι ομάδων θηλαστικών που έχουν θεωρηθεί συγγενικές των πρωτευόντων Tupaia, ένα από τα αρτίγονα μέλη των Scandentia (δενδρομυγαλών) Cynocephalus, ένα από τα αρτίγονα μέλη των Dermoptera (δερμοπτέρων) Antrozous, ένα από τα αρτίγονα μέλη των Chiroptera (χειροπτέρων)

34 Υποθέσεις αναφορικά με τις φυλογενετικές σχέσεις των πρωτευόντων (Primates) Scandentia Primates Chiroptera Dermoptera Scandentia Chiroptera Primates Dermoptera Άποψη υποστηριζόμενη από τους Novacek (1992), Szalay (1977), Wible & Covert (1987), Wible & Novacek (1988) Άποψη υποστηριζόμενη από τον Beard (1993) Scandentia Primates Chiroptera Dermoptera Primates Scandentia Dermoptera Άποψη υποστηριζόμενη από τους Shoshani & McKenna (1998) Scandentia Primates Dermoptera Άποψη υποστηριζόμενη από τους Liu & Miyamoto (1999), Liu et al. (2001), Murphy et al. (2001a,b), Sargis (2007) Primates Scandentia Chiroptera Dermoptera Άποψη υποστηριζόμενη από τους Waddell et al. (1999) Άποψη υποστηριζόμενη από τους Silcox (2001, 2002), και Sargis (2007),

35 Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Η εμφάνιση μιας νέας κατηγορίας θηλαστικών στο αρχείο απολιθωμάτων γενικά θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την επιτυχή προσαρμογή ενός ζώου σε κάποιο ενδιαίτημα μη αξιοποιημένο προηγουμένως. Αυτή η προσαρμογή αντανακλάται στη μορφολογία. Συχνά η μορφολογία μπορεί να υποδηλώνει και την ηθολογία. Για την προέλευση των πρωτευόντων έχουν διατυπωθεί τρεις βασικές θεωρίες. Θεωρία της δενδρόβιας διαβίωσης Θεωρία της βασισμένης στην όραση θήρευσης Θεωρία της εξάπλωσης των αγγειοσπέρμων

36 Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Θεωρία της δενδρόβιας διαβίωσης Πρωτοδιατυπώθηκε το 1912 και Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία τα αρχέγονα πρωτεύοντα ήταν δενδρόβια. Σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της θεωρίας η δενδρόβια διαβίωση απαιτούσε οξεία όραση και μετατόπιση προς τα εμπρός των οφθαλμών και την ιδιαίτερη ανάπτυξη στερεοσκοπικής όρασης αλλά ελάττωση των κέντρων του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όσφρηση. Ως προσαρμογές στη δενδρόβια διαβίωση θεωρούνται και η παρουσία συλληπτήριων δακτύλων και ονύχων αντί γαμψωνύχων. Προβλήματα Υπάρχουν αρκετές ομάδες δενδρόβιων θηλαστικών (μη πρωτευόντων) που όμως δεν παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά των πρωτευόντων. Επίσης, μελέτες σε άλλα δενδρόβια θηλαστικά δείχνουν ότι η όσφρηση έχει ιδιαίτερη σημασία (σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα) γιατί βοηθάει στη διατήρηση της κοινωνικής οργάνωσης και στην αναπαραγωγική συμπεριφορά.

37 Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Θεωρία της βασισμένης στην όραση θήρευση Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία τα κοντά μεταξύ τους μάτια, τα άκρα με συλληπτήρια ικανότητα και η κυριαρχία των ονύχων αντί γαμψωνύχων είναι χαρακτήρες που παρατηρούνται σε μικρά δενδρόβια μαρσιποφόρα. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία η μικρή απόσταση μεταξύ των οφθαλμών και σχετικές νευρολογικές προσαρμογές του εγκεφάλου ήταν αρχικά προσαρμογές για θήρευση σε δασώδες περιβάλλον. Τέτοιου τύπου προσαρμογές παρατηρούνται και σε άλλα σπονδυλωτά όπως την κουκουβάγια και σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας ήταν προσαρμογές του θηρευτή ώστε να μπορεί να μπορεί να εντοπίζει επακριβώς τη θέση του θηράματος. Η ελάττωση των οσφρητικών λοβών του εγκεφάλου σχετίζεται με αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου λόγω της κοντινής θέσεις των οφθαλμών. Προβλήματα Υπάρχουν ενδείξεις για αυτήν τη θεωρία στο αρχείο των απολιθωμάτων; Αρκετές οικογένειες πρωτευόντων του Κατωτέρου Καινοζωικού φαίνεται πως ήταν θηρευτές και τρέφονταν με έντομα, με οδοντοστοιχία παρόμοια με των εντομοφάγων τάρσιων.

38 Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Θεωρία της εξάπλωσης των αγγειοσπέρμων Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία η εξέλιξη των πρώτων πρωτευόντων ταυτίζεται με την εξάπλωση των αγγειοσπέρμων η οποία που προσέφερε πολλές πριν μη διαθέσιμες πηγές όπως άνθη, φρούτα, νέκταρ και βέβαια τα έντομα που τρεφόντουσαν με αυτές τις πηγές. Η προσαρμογές που σχετίζονται με την όραση συνδέονται με την ανάγκη για αυξημένη οπτική οξύτητα στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού στα δάση κατά τη νύκτα. Προβλήματα Τα αγγειόσπερμα εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο Κρητιδικό, πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση των πρωτευόντων. Επίσης τα πρώτα πρωτεύοντα των πρωτευόντων δεν έχουν ιδιαίτερες προσαρμογές που να υποδηλώνουν οξεία όραση.

39 Υπόταξη Plesiadapiformes (Πλησιαδαπιόμορφοι) Η υπόταξη αυτή περιλαμβάνει αρχέγονα, μικρόσωμα, δενδρόβια πρωτεύοντα του Παλαιοκαίνου έως Μέσου Ηωκαίνου της Ευρασίας και Β. Αμερικής Διαθέτουν πολλούς πρωτόγονους χαρακτήρες: επίμηκες ρύγχος, μικρό εγκεφαλικό κύτος, και οφθαλμούς σε πλάγια θέση σε σχέση με το κρανίο. Τα δάκτυλα φέρουν γαμψώνυχες. Το πρώτο δάκτυλο αποκλίνει αλλά δεν είναι αντιτακτό όπως σε πιο εξελιγμένα πρωτεύοντα. Σε αντίθεση με πιο εξελιγμένα πρωτεύοντα (ευπρωτεύοντα) δεν υπάρχει οπισθοφθαλμική δοκός Οι φυλογενετικές τους σχέσεις είναι αβέβαιες. Δεν θεωρούνται πρόγονοι των υπόλοιπων πρωτευόντων (ευπρωτευόντων) αλλά θεωρείται ότι έχουν με αυτά κοινή καταγωγή. Ορισμένοι ταξινόμοι δεν εντάσσουν τα πλησιαδαπιόμορφα στα πρωτεύοντα αλλά τα θεωρούν διακριτή τάξη στενά συγγενική με τα πρωτεύοντα ή τα εντάσσουν στα δερμόπτερα. Χρησιμοποιούνται στη βιοστρωματογραφία του Παλαιοκαίνου της Ευρώπης και της Β. Αμερικής

40 Οι ήπειροι κατά το Κατώτερο Παλαιόκαινο με θέσεις εύρεσης παλαιοκαινικών και ηωκαινικών Plesiadapiformes.

41 Κρανίο (μήκος περίπου 11 cm) και σκελετική ανασύνθεση του Plesiadapis, ενός μέλους των Plesiadapiformes

42 Υπόταξη Euprimates (Ευπρωτεύοντα) Ανθυπόταξη Haplorrhini (Απλόρρινοι) Η ανθυπόταξη των απλόρρινων περιλαμβάνει τους αρτίγονους ταρσιόμορφους (Tarsiiformes) και συγγενικά είδη του παρελθόντος, καθώς και τα επονομαζόμενα «ανώτερα πρωτεύοντα» ή ανθρωποειδή (Anthropoidea) δηλαδή τις μαϊμούδες, τους πιθήκους, τον άνθρωπο και συγγενικές μορφές. Χαρακτήρες Βραχύ ρύγχος Αναλογικά μεγάλος κροταφικός λοβός στον εγκέφαλο Απουσία φωτεινής στοιβάδας πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα Παρουσία ωχρής κηλίδας (Η παρουσία ωχρής κηλίδας παρέχει στους απλόρρινους εξαιρετική οπτική οξύτητα. Η απουσία φωτεινής στοιβάδας στους απλόρρινους θεωρείται προσαρμογή για ημερόβια διαβίωση. Οι εξαιρετικά μεγάλοι οφθαλμοί ορισμένων νυκτόβιων απλόρρινων θεωρείται πιθανό αντιστάθμισμα στην απουσία φωτεινής στοιβάδας.

43 Η μικρόταξη αυτή είναι γνωστή από το Ηώκαινο. Οι σημερινοί της εκπρόσωποι είναι οι τάρσιοι (Tarsius) που ζουν στη νησιωτική Ασία. Κατά το παρελθόν εκπρόσωποι των Tarsiiformes ζούσαν στην Ασία, Ευρώπη και Β. Αμερική. ΜΙΚΡΟΤΑΞΗ Tarsiiformes Γεωγραφική κατανομή των αρτίγονων τάρσιων

44 Αρτίγονοι τάρσιοι (Οικογ. Tarsiidae) Εντάσσονται όλοι στο ίδιο γένος, το Tarsius με 5-7 είδη. Είναι μεταξύ των πιο μικρόσωμων αρτίγονων πρωτευόντων με πολλές ανατομικές ιδιορρυθμίες. Χαρακτήρες Εξαιρετικά μεγάλοι οφθαλμοί (4,5% του σωματικού βάρους), οφθαλμικοί βόθροι που επικοινωνούν μερικώς με τους κροταφικούς, μη συνοστεομένη σύμφυση κάτω γνάθου, γαμψώνυχες σε κάποια δάκτυλα. Άκρα με προσαρμογές για αναρρίχηση και άλματα (μεγάλα δάκτυλα, εξαιρετικά επιμήκη οπίσθια άκρα σχεδόν διπλάσια σε μήκος από τα εμπρόσθια, συνοστεομένη κνήμη και περόνη, εξαιρετικά επιμήκη ταρσικά οστά). Οδοντικός τύπος: μοναδικός μεταξύ των πρωτευόντων / Οι κεντρικοί κοπτήρες είναι μεγαλύτεροι των πλευρικών όπως και σε ανώτερα πρωτεύοντα. Τρόπος ζωής, εξάπλωση Ζουν σε δάση της νοτιανατολικής νησιωτικής Ασίας (Φιλιππίνες, Βόρνεο, Σουμάτρα), είναι νυκτόβιοι και ικανοί να μετακινούνται με άλματα μήκους 3 m και να αναρριχώνται κατακόρυφα. Είναι τα μόνα αρτίγονα πρωτεύοντα που τρέφονται αποκλειστικά με πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης (έντομα και μικρά σπονδυλωτά όπως σαύρες και φίδια).

45 εξαιρετικά μεγάλοι οφθαλμοί επιμήκη δάκτυλα επικοινωνία οφθαλμικού και κροταφικού βόθρου οδοντικός τύπος / μη συνοστεομένη σύμφυση επιμήκη ταρσικά οστά επιμήκη οπίσθια άκρα Γενικά χαρακτηριστικά του Tarsius

46

47 Αρτίγονα είδη του Tarsius

48 Είδη αρτίγονων τάρσιων

49 Τρεις απόψεις για τις εξελικτικές σχέσεις των πρωτευόντων. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα το σχήμα (α) θεωρείται το πλέον πιθανό.

50 Μικρόταξη Anthropoidea (Ανθρωποειδή) Αυτή η ταξινομική ομάδα περιλαμβάνει τα επονομαζόμενα «ανώτερα πρωτεύοντα» δηλαδή τις μαϊμούδες, τους πιθήκους, τον άνθρωπο και συγγενικές τους μορφές. Βραχύ ρύγχος (δευτερογενώς επιμηκυσμένο σε κάποια ανθρωποειδή όπως οι βαβουίνοι) και σχετικά επίπεδη προσωπική περιοχή. Ο εγκέφαλος είναι αναλογικά μεγάλος. Η μεσομετωπιαία ραφή δεν είναι ορατή (συνοστεώνεται σε πρώιμο οντογενετικό στάδιο). Το μείζον τρήμα τείνει να μετατοπιστεί μπροστά, κάτω από το εγκεφαλικό κύτος. Οι οφθαλμοί γενικά είναι μικροί και κοιτάνε προς τα εμπρός. Είναι τα μόνα θηλαστικά που έχουν εξελίξει ένα οστέινο οπισθοφθαλμικό διάφραγμα που διαχωρίζει την οφθαλμική από την κροταφική περιοχή. Η όσφρηση δεν διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στον τρόπο ζωής των ανθρωποειδών. Κατά συνέπεια σχετικές δομές της ρινικής περιοχής και οι οσφρητικοί λοβοί του εγκεφάλου είναι ελαττωμένοι σε μέγεθος. Η σύμφυση της κάτω γνάθου είναι πλήρως συνοστεωμένη. Εντός των ανθρωποειδών διακρίνονται ποικίλες οικογένειες. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία από τους ταξινόμους, γενικά τα Anthropoidea διακρίνονται στις ομάδες Platyrrhini (πλατύρρινοι) και Catarrhini (κατάρρινοι).

51 Platyrrhini (Πλατύρρινοι) Αυτή η ταξινομική ομάδα περιλαμβάνει ανθρωποειδή των τροπικών περιοχών της Κεντρικής και Ν. Αμερικής («μαϊμούδες του Νέου Κόσμου») και συγγενικές μορφές του παρελθόντος. Οι αρχαιότεροι πλατύρρινοι είναι γνωστοί από το Ανώτερο Ολιγόκαινο της Β. Αμερικής. Τυπικά αρτίγονα γένη είναι τα Ateles, Aotus, Cebus, Saimiri, και Alouatta. Τα αρτίγονα είδη είναι μικρού μεγέθους (10 g έως 10 kg). Διαθέτουν τρεις προγόμφιους (οδοντικός τύπος / με εξαίρεση κάποια είδη). Το μετωπιαίο οστό δεν έρχεται σε επαφή με το σφηνοειδές. Ο εξωτερικός ακουστικός πόρος είναι απλός, χωρίς να σχηματίζεται σωληνοειδής αγωγός. Το οπίσθια άκρα δεν είναι ιδιαιτέρως μακρύτερα από τα εμπρόσθια. Υπάρχει πάντα ουρά, ορισμένες φορές με συλληπτήριες ικανότητες.

52 Γεωγραφική κατανομή των αρτίγονων και εξαφανισμένων πλατύρρινων. Κατά Fleagle (1998).

53 Οι προσαρμογές των αρτίγονων πλατύρρινων. Κατά Fleagle (1998).

54 Catarrhini (Κατάρρινοι) Αυτή η ταξινομική ομάδα περιλαμβάνει ανθρωποειδή του Παλαιού Κόσμου και συγγενικές μορφές του παρελθόντος. Διακρίνονται δύο υπεροικογένειες: αυτή των Cercopithecoidea («μαϊμούδες του Παλαιού Κόσμου») και αυτή των Hominoidea. Οι αρχαιότεροι πλατύρρινοι είναι γνωστοί από το Ηώκαινο της Αιγύπτου. Διαθέτουν δύο προγόμφιους (οδοντικός τύπος / ), δηλαδή υπάρχει ένας λιγότερο προγόμφιος σε σύγκριση με τους πλατύρρινους. Το μετωπιαίο οστό έρχεται σε επαφή με το σφηνοειδές. Ο εξωτερικός ακουστικός πόρος είναι σωληνοειδής. Γενικά, οι αρτίγονοι κατάρρινοι είναι μεγαλύτερου μεγέθους από τους απλόρρινους και περισσότερο εδαφόβιοι και φυλλοφάγοι.

55 ζυγωματικό μετωπιαίο βρεγματικό λεπιδοειδές ζυγωματικό μετωπιαίο βρεγματικό λεπιδοειδές τρεις προγόμφιοι σφηνοειδές απλός εξωτερικός ακουστικός πόρος δύο προγόμφιοι σφηνοειδές σωληνοειδής εξωτερικός ακουστικός πόρος Platyrrhini Catarrhini Σχηματικές απεικονίσεις όπου επισημαίνονται οι κύριες διαφορές μεταξύ πλατύρρινων και κατάρρινων. Κατά Fleagle (1998).

56 Cercopithecoidea (Κερκοπιθηκοειδή) Η υπεροικογένεια αυτή (οι πλέον ποικιλόμορφοι κατάρρινοι του Παλαιού Κόσμου) διακρίνεται σε δύο υποοικογένειες, αυτή των Cercopithecinae και αυτή των Colobinae. Cercopithecinae ζουν σήμερα σχεδόν αποκλειστικά στην Αφρική (και στην Ευρώπη στο Γιβραλτάρ). Τα μικρόσωμα είδη συνήθως είναι δενδρόβια, τα μεγαλόσωμα εδαφόβια. Έχουν επίμηκες ρύγχος, στενή μεσοφθάλμια περιοχή, και τα άκρα έχουν παρόμοιο μήκος. Οι γομφίοι έχουν αναλογικά υψηλότερη στεφάνη και χαμηλά φύματα. Τρέφονται κυρίως με φρούτα. Χαρακτηριστικά αρτίγονα γένη είναι τα Macaca, Cercopithecus, Papio, Theropithecus, Mandrillus. Τα αρχαιότερα απολιθώματα είναι γνωστά από το Ανώτερο Μειόκαινο. Colobinae ζουν σήμερα στην Αφρική και την Ασία. Έχουν βραχύτερο ρύγχος, ευρύτερη μεσοφθάλμια περιοχή, και υψηλότερο κλάδο κάτω γνάθου. Τα οπίσθια άκρα είναι μεγαλύτερα των εμπρόσθιων. Η ουρά είναι μεγάλη. Τρέφονται κυρίως με φύλλα. Αντιπροσωπευτικά αρτίγονα γένη είναι τα Colobus, Semnopithecus. Απολιθώματα Colobinae είναι γνωστά από το Ανώτερο Μειόκαινο.

57 Γεωγραφική κατανομή των αρτίγονων Cercopithecoidea. Κατά Fleagle (1998).

58 ευρεία μεσοφθάλμια περιοχή στενή μεσοφθάλμια περιοχή στενοί κοπτήρες ευρείς κοπτήρες βραχύ ρύγχος επίμηκες ρύγχος υψηλός κλάδος χαμηλός κλάδος υψηλά φύματα χαμηλά φύματα περίπλοκο στομάχι παρειακοί σάκοι επιμήκη οπίσθια άκρα Colobinae βραχύς αντίχειρας εμπρόσθια και οπίσθια άκρα παρόμοιου μήκους Cercopithecinae Σχηματικές απεικονίσεις όπου επισημαίνονται οι κύριες διαφορές μεταξύ των Colobinae και των Cercopithecinae. Κατά Fleagle (1998).

59 Σχήματα κρανίων τριών Cercopithecinae (πάνω) και τριών Colobinae (κάτω). Κατά Fleagle (1998).

60 Οι προσαρμογές των αρτίγονων Cercopithecoidea. Κατά Fleagle (1998).

61 Σκελετός βαβουίνου (Papio). Κατά Fleagle (1998).

62 Γεωγραφική κατανομή των αρτίγονων Colobinae.

63 Αντιπροσωπευτικά γένη Colobinae Nasalis Pygathrix Colobus

64 Γεωγραφική κατανομή των αρτίγονων Cercopithecinae.

65 Αντιπροσωπευτικά γένη Cercopithecinae Papio (βαβουίνος) Papio (βαβουίνος) Theropithecus (γελάδας) Cercopithecus (κερκοπίθηκος) Mandrillus (μανδρίλλος)

66 Απολιθώματα Cercopithecoidea στην Ελλάδα Cercopithecidae Ανώτερο Μειόκαινο Mesopithecus pentelicus, Πικέρμι, Κοιλάδα Αξιού, Περιβολάκι Θεσσαλίας, Χαλκιδική Πλειόκαινο Dolichopithecus Μεγάλο Έμβολο (Θεσσαλονίκη), Πτολεμαΐδα Paradolichipothecus arvernensis Βατερά (Λέσβος) Πλειστόκαινο Macaca florentina, Τουρκοβούνια

67 Κρανίο και σκελετική ανασύσταση του Mesopithecus pentelicus

68 Αναπαράσταση του Mesopithecus pentelicus στο περιβάλλον του

69 Υπεροικογένεια Hominoidea Η υπεροικογένεια αυτή περιλαμβάνει τους πιθήκους, τον άνθρωπο και συγγενικά είδη του παρελθόντος. Οι αρτίγονοι πίθηκοι διακρίνονται επιμέρους στους γίβονες (οικογ. Hylobatidae), τους μεγάλους πιθήκους («great apes», ουρακοτάγκους, γορίλες, χιμπατζήδες) οι οποίοι μαζί με τον άνθρωπο ανήκουν στην οικογένεια Hominidae. Οι κοπτήρες είναι ευρείς, η ρινική περιοχή είναι ευρεία, ο εγκέφαλος αναλογικά μεγάλος. Δεν υπάρχει ουρά. Σήμερα τα Hominoidea περιορίζονται στην Αφρική και την Ασία (με εξαίρεση τον κοσμοπολίτικο άνθρωπο). Κατά το παρελθόν είχαν μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση και υπήρχαν και στην Ευρώπη. Γεωγραφικός χώρος προέλευσης των Hominoidea θεωρείται η Αφρική.

70 Γεωγραφική κατανομή των αρτίγονων Hominoidea (εκτός του ανθρώπου). Κατά Fleagle (1998).

71 Οικογένεια Proconsulidae Proconsul Από τα αρχαιότερα γένη Hominoidea. Γνωστό από το Κατώτερο και Ανώτερο Μειόκαινο της Αφρικής, ηλικίας 22,5-14,5 εκατ. ετών. Είχε ικανότητες αναρρίχησης και βάδιζε με τα τέσσερα στα κλαδιά. Τρεφόταν κυρίως με φρούτα. Σκελετική ανασύσταση του Proconsul

72 Οικογένεια Hylobatidae Αρτίγονες υλοβατίδες είναι οι γίβονες που ζουν σήμερα σε δάση της νοτιανατολικής Ασίας. Διαθέτουν εξαιρετικά επιμήκη εμπρόσθια άκρα. Δεν υπάρχει ουρά. Τρέφονται κυρίως με φρούτα, αλλά και φύλλα, τερμίτες και αραχνίδες. Έχουν εξαιρετικές αναρριχητικές ικανότητες. Μετακινούνται στα δέντρα ιδιαίτερα μέσω έκτασης των εμπρόσθιων άκρων ή στηριζόμενες στα οπίσθια άκρα τους. Το αρχείο απολιθωμάτων τους είναι εξαιρετικά πτωχό.

73 Γεωγραφική κατανομή των αρτίγονων Hylobatidae.

74 Αναπαράσταση γίβονα Διαφορετικά είδη γιβόνων όπου φαίνεται και ο ποικίλος τρόπος στήριξης και μετακίνησης

75 Γεωγραφική κατανομή των αρτίγονων Hominoidea (εκτός του ανθρώπου). Κατά Fleagle (1998).

76 Προσαρμογές των αρτίγονων Homininoidea. Κατά Fleagle (1998).

77 Ερωτήματα 1) Αναφέρατε ονομαστικά τις εξελικτικές τάσεις που θεωρείται ότι έχουν διαγνωστική σημασία για την τάξη των πρωτευόντων. 2) Ποια ή ποιες από τις ακόλουθες περιγραφές ταιριάζει στα πρωτεύοντα. α) Τα πρωτεύοντα γενικά γεννούν πολλούς απογόνους σε σχέση με άλλα θηλαστικά. β) Τα πρωτεύοντα γενικά γεννούν λιγότερους απογόνους από άλλα θηλαστικά. γ) Τα πρωτεύοντα γενικά παρέχουν μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας φροντίδα στα νεογέννητά τους από άλλα θηλαστικά. δ) Τα πρωτεύοντα γενικά γεννούν πολλούς απογόνους που τους παρέχουν χρονικά ελάχιστη γονική φροντίδα. ε) Τα πρωτεύοντα γενικά έχουν μεγαλύτερο χρόνο κύησης από άλλα θηλαστικά. 3) Αναφέρατε ονομαστικά τις βασικές θεωρίες προέλευσης των πρωτευόντων. 4) Ποια είναι η βασική διαφορά στην οδοντοστοιχία μεταξύ πιθήκων του Νέου Κόσμου (Platyrrhini) και πιθήκων του Παλαιού Κόσμου (Catarrhini);

ΤΑΞΕΙΣ CHIROPTERA (ΧΕΙΡΟΠΤΕΡΑ), SCANDENTIA (ΔΕΝΔΡΟΜΥΓΑΛΕΣ), DERMOPTERA (ΔΕΡΜΟΠΤΕΡΑ), PRIMATES (ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ)

ΤΑΞΕΙΣ CHIROPTERA (ΧΕΙΡΟΠΤΕΡΑ), SCANDENTIA (ΔΕΝΔΡΟΜΥΓΑΛΕΣ), DERMOPTERA (ΔΕΡΜΟΠΤΕΡΑ), PRIMATES (ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ) ΤΑΞΕΙΣ CHIROPTERA (ΧΕΙΡΟΠΤΕΡΑ), SCANDENTIA (ΔΕΝΔΡΟΜΥΓΑΛΕΣ), DERMOPTERA (ΔΕΡΜΟΠΤΕΡΑ), PRIMATES (ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ) Οι τάξεις Chiroptera (χειρόπτερα), Scandentia (δενδρομυγαλές), Dermoptera (δερμόπτερα) και Primates

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΠΙΘΗΚΟΙ Δρ Σωκράτης Ρουσιάκης Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη των πρωτευόντων

Εξέλιξη των πρωτευόντων Π. Πάσχου Εξέλιξη των πρωτευόντων Η ιστορία των σπονδυλωτών στη γη διαιρείται σε τρεις εποχές (αιώνες) -Παλαιοζωικό η εποχή της αρχαίας ζωής µε ψάρια, αµφίβια και πρωτόγονα ερπετά -Μεσοζωικό ενδιάµεση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ Ι Συστηματική Πρωτευόντων Συστηματική Πρωτευόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ Μάθημα 9ο: η εξέλιξη του Ανθρώπου Η προέλευση των πρωτευόντων Πρωτεύοντα Κατάρρινοι και Μειοκαινικοί Πίθηκοι Ο Ουρανοπίθηκος και η σημασία του Από το Σαχελάνθρωπο στον Σοφό Ανθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ Μάθημα 9ο: η εξέλιξη του Ανθρώπου Η προέλευση των πρωτευόντων Πρωτεύοντα Κατάρρινοι και Μειοκαινικοί Πίθηκοι Ο Ουρανοπίθηκος και η σημασία του Από το Σαχελάνθρωπο στο Σοφό Ανθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΟΛΙΓΟΚΑΙΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΙΟΚΑΙΝΙΚΟΙ ΚΑΤΑΡΡΙΝΟΙ ΔΙΠΟΔΗ ΒΑΔΙΣΗ ΠΡΩΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη και η ποικιλομορφία του ανθρώπινου σκελετού Η ιστορία των ανθρωπογονικών

Η εξέλιξη και η ποικιλομορφία του ανθρώπινου σκελετού Η ιστορία των ανθρωπογονικών Διάλεξη 36η, 21-12-2016 Μαρία-Ελένη Χοβαλοπούλου Η εξέλιξη και η ποικιλομορφία του ανθρώπινου σκελετού Η ιστορία των ανθρωπογονικών Δρ. Μαρία Ελένη Χοβαλοπούλου Οι βιολόγοι βρίσκονται αντιμέτωποι: εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Περί της Φύσης του Ανθρώπου. Ιωάννης Μαχαίρας Δρ. Ανθρωπολογίας - Βιολόγος

Περί της Φύσης του Ανθρώπου. Ιωάννης Μαχαίρας Δρ. Ανθρωπολογίας - Βιολόγος Περί της Φύσης του Ανθρώπου Ιωάννης Μαχαίρας Δρ. Ανθρωπολογίας - Βιολόγος Έχει νόημα, αφού κανείς παρακάμψει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που προσδιορίζουν τα κοινωνικά φαινόμενα, να διερευνήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Στοιχεία της ανθρώπινης Βιολογίας

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Στοιχεία της ανθρώπινης Βιολογίας ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Διαλέξη:7η 14/10/2015 Ε. Δ. Βαλάκος Στοιχεία της ανθρώπινης Βιολογίας Ταξινόµηση των ειδών Η θέση των ανθρώπων στη φύση Μέθοδοι ταξινόµησης Ταξινοµικές προσεγγίσεις Βιβλιογραφία Ταξινομηση

Διαβάστε περισσότερα

(Μερος 2 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

(Μερος 2 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομικοί χαρακτήρες και Φυλογενετική ανασύσταση. Σχολές ταξινόμησης. Θεωρίες για την Ταξινομική. Φυλογενετική ανάλυση: Μοριακή συστηματική. Οι κύριες διαιρέσεις της Ζωής. (Μερος 2 ο ) Εισηγητής: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Εργαστηριακή άσκηση Η Εξέλιξη των Πρωτευόντων με έμφαση στον άνθρωπο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Εργαστηριακή άσκηση Η Εξέλιξη των Πρωτευόντων με έμφαση στον άνθρωπο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Εργαστηριακή άσκηση Η Εξέλιξη των Πρωτευόντων με έμφαση στον άνθρωπο Ηράκλειο 2013 Επιμέλεια Πουλακάκης Νίκος Συστηματική Πρωτευόντων Πρωτεύον ονομάζεται κάθε μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου)

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) 01/35 Το Ερειστικό Σύστημα αποτελείται από: 1. Τα Οστά 2. Τις Αρθρώσεις 3. Τους Συνδέσμους 02/35 ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ Σύνολο: 285 οστά

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία και μορφολογία πτηνού

Ανατομία και μορφολογία πτηνού Ανατομία και μορφολογία πτηνού Τα πτηνά είναι ομοιόθερμα σπονδυλωτά που φυλογενετικά σχετίζονται με τους Δεινοσαύρους Τα αρτίγονα πουλιά (Νεόρνιθες) διαιρούνται σε δύο ομάδες: (1) Παλαιόγναθα (κίβι, έμου,

Διαβάστε περισσότερα

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης

(Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ταξινομικοί χαρακτήρες και Φυλογενετική ανασύσταση. Σχολές ταξινόμησης. Θεωρίες για την Ταξινομική. Φυλογενετική ανάλυση: Μοριακή συστηματική. Οι κύριες διαιρέσεις της Ζωής. (Μέρος 1 ο ) Εισηγητής: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Η Εξέλιξη των Πρωτευόντων με έμφαση στον άνθρωπο. Επικ. Καθ. Πουλακάκης Νίκος

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Η Εξέλιξη των Πρωτευόντων με έμφαση στον άνθρωπο. Επικ. Καθ. Πουλακάκης Νίκος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Η Εξέλιξη των Πρωτευόντων με έμφαση στον άνθρωπο Επικ. Καθ. Πουλακάκης Νίκος Συστηματική Πρωτευόντων Πρωτεύον ονομάζεται κάθε μέλος της τάξης των Θηλαστικών Πρωτεύοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΛΟΓΕΝΕΣΗ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΦΥΛΟΓΕΝΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

1 Bιολογική ανθρωπολογία και εξέλιξη 3

1 Bιολογική ανθρωπολογία και εξέλιξη 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Bιολογική ανθρωπολογία και εξέλιξη vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος xvii Πρόλογος Πέμπτης Ελληνικής Έκδοσης xxiii Πρόλογος Έβδομης Ελληνικής Έκδοσης xxv Οδηγός xxvii ΜΕΡΟΣ I Εξελικτικό υπόβαθρο 1 1

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος:

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Βιολογία A λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: 2013-2014 Ένα αισθητικό σύστημα στα σπονδυλωτά αποτελείται από τρία βασικά μέρη: 1. Τους αισθητικούς υποδοχείς,

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Περιεχομένων

Περίληψη Περιεχομένων Περίληψη Περιεχομένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στη Φυσική Ανθρωπολογία 3 Κληρονομικότητα και εξέλιξη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η διαμόρφωση της εξελικτικής θεωρίας 25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Η βιολογική βάση της ζωής 49 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κληρονομικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ (συγκεντρωμένοι ή διάσπαρτοι) ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΛΟΙΟΣ Ειδικά κύτταρα - υποδοχείς, ευαίσθητα στις αλλαγές αυτές, είναι τα κύρια μέσα συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

1. Πατήστε στο ανθρωπάκι, πάνω αριστερά στο παράθυρο και επιλέξτε «ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» - ΜΥΪΚΟ

1. Πατήστε στο ανθρωπάκι, πάνω αριστερά στο παράθυρο και επιλέξτε «ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» - ΜΥΪΚΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (1) ΤΑΞΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΕΡΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΑ ΒΙΟΛΟΓΟΣ 10ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ SOFTWARE: «Εγκυκλοπαίδεια του ανθρώπινου Σώµατος». Μπαίνουµε στο πρόγραµµα και επιλέγουµε

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινος Σκελετός. ñ Ανθεκτικότητα στην αποικοδόµηση. ñ Ιδανική πηγή πληροφοριών: προϊστορικά, ιστορικά, σύγχρονα

Ανθρώπινος Σκελετός. ñ Ανθεκτικότητα στην αποικοδόµηση. ñ Ιδανική πηγή πληροφοριών: προϊστορικά, ιστορικά, σύγχρονα Ανθρώπινος Σκελετός ñ Ανθεκτικότητα στην αποικοδόµηση ñ Ιδανική πηγή πληροφοριών: προϊστορικά, ιστορικά, σύγχρονα ñ Σκελετική ανατοµία: γονίδια + περιβάλλον ñ Ποικιλοµορφία: οντογένεση, φύλο, πληθυσµός,

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 1.1. Ρομπογιαννάκη Αγγελική Α3 Καλαϊτζάκη Χρύσα Α2 Ρίζου Μαρία Α3 Μακρυδάκη Κωνσταντίνα Α2 Κεφαλάκη Γιώτα Α2 Μπελιπασάκης Παύλος Α3

Εικόνα 1.1. Ρομπογιαννάκη Αγγελική Α3 Καλαϊτζάκη Χρύσα Α2 Ρίζου Μαρία Α3 Μακρυδάκη Κωνσταντίνα Α2 Κεφαλάκη Γιώτα Α2 Μπελιπασάκης Παύλος Α3 «ΟΙ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ» Εικόνα 1.1 Ρομπογιαννάκη Αγγελική Α3 Καλαϊτζάκη Χρύσα Α2 Ρίζου Μαρία Α3 Μακρυδάκη Κωνσταντίνα Α2 Κεφαλάκη Γιώτα Α2 Μπελιπασάκης Παύλος Α3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εξέλιξη του ανθρώπου έχει περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρωτεύοντα. Plesiadapis (55-58εκ. χρ)

Τα πρωτεύοντα. Plesiadapis (55-58εκ. χρ) Ανθρώπινη εξέλιξη Τα πρωτεύοντα Plesiadapis (55-58εκ. χρ) Τα θηλαστικά αναπτύσσονται από τα ερπετά κατά τη διάρκεια της Τριασικής περιόδου, περίπου 200-245 εκατομμύρια έτη πριν. Μετά από την τελική κρητιδική

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας

Βιολογία Γενικής Παιδείας Βιολογία Γενικής Παιδείας ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Το πρώτο είδος ανθρώπων είναι ο: Α. Αυστραλοπίθηκος Homo sapiens Homo habilis Άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10: Ιδού ο Άνθρωπος

Κεφάλαιο 10: Ιδού ο Άνθρωπος Κεφάλαιο 10: Ιδού ο Άνθρωπος Σύνοψη Καταγωγή, βασική φυλογένεση και κύρια μορφολογικά χαρακτηριστικά των Πρωτευόντων. Χαρακτηριστικά απολιθώματα πρώιμων Πρωτευόντων. Πλατύρρινοι και Κατάρρινοι πίθηκοι.

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας

Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ ΓΕΛ 12/ 04 / 2018 Βιολογία Γενικής Παιδείας ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Το πρώτο είδος ανθρώπων είναι ο: Α. Αυστραλοπίθηκος Β. Homo sapiens

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΑΝΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΑΝΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ - ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ι. ΦΕΖΟΥΛΙΔΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΑΝΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ Απλή Ακτινογραφία Αξονική Τοµογραφία Βρεγµατικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Διαλέξεις:1η-2η 30/9 &5/10/2015. Ε. Δ. Βαλάκος

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Διαλέξεις:1η-2η 30/9 &5/10/2015. Ε. Δ. Βαλάκος ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Διαλέξεις:1η-2η 30/9 &5/10/2015 Ε. Δ. Βαλάκος Η επιστήµη της Ανθρωπολογίας Ονοµατολογία και ορολογία; Ανθρώπινη Ποικιλοµορφία Εξέλιξη -Προσαρµογή Η διαίρεση της Ανθρωπολογίας Η επιστήµη

Διαβάστε περισσότερα

Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο. Φυλογενετικό δέντρο

Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο. Φυλογενετικό δέντρο Σχολές Συστηματικής Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο Φυλογενετικό δέντρο Σκορπιός Χειλόποδο Διπλόποδο Ορθόπτερο Ημίπτερο Υμενόπτερο Κολεόπτερο 14 12 11 7 Φαινόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ Μάθημα 8ο: Τα Θηλαστικά Η Γη στον Καινοζωϊκό Αιώνα Παλαιοκαινικά θηλαστικά : Κονδύλαρθρα Λαυρασιθήρια Αφροθήρια Ευαρχοντογλίρες και η προέλευση των πρωτευόντων 2.56 Η Γη στον

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόλογος: Η θεωρία της Εξέλιξης, είναι µια επιστήµη που οι προβλέψεις της αποδεικνύονται από τις διαρκείς ανακαλύψεις καθηµερινά. Η πρακτική επιβεβαίωση των προβλέψεων, είναι χαρακτηριστικό για κάθε πραγµατική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αυχενικοί σπόνδυλοι 7 Θωρακικοί σπόνδυλοι 12 Οσφυϊκοί σπόνδυλοι 5 Ιερό οστό 5 συνοστεομένοι σπόνδυλοι Κόκκυγας Φυσιολογικά Κυρτώματα Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλασιασμός των ειδών - Ειδογένεση. Αλλοπάτρια, παραπάτρια και συμπάτρια ειδογένεση. Μηχανισμοί αναπαραγωγικής απομόνωσης.

Πολλαπλασιασμός των ειδών - Ειδογένεση. Αλλοπάτρια, παραπάτρια και συμπάτρια ειδογένεση. Μηχανισμοί αναπαραγωγικής απομόνωσης. Πολλαπλασιασμός των ειδών - Ειδογένεση. Αλλοπάτρια, παραπάτρια και συμπάτρια ειδογένεση. Μηχανισμοί αναπαραγωγικής απομόνωσης. Εισηγητής: Ν. Πουλακάκης Ειδογένεση H ειδογένεση αναφέρεται στο σχηματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. «Τίποτε δεν έχει νόημα στη Βιολογία παρά μόνο υπό το φως της εξέλιξης» Θεοδόσιος Ντομπζάνσκυ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. «Τίποτε δεν έχει νόημα στη Βιολογία παρά μόνο υπό το φως της εξέλιξης» Θεοδόσιος Ντομπζάνσκυ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ «Τίποτε δεν έχει νόημα στη Βιολογία παρά μόνο υπό το φως της εξέλιξης» Θεοδόσιος Ντομπζάνσκυ Η σημασία της θεωρίας της εξέλιξης για τη Βιολογία Η θεωρία της εξέλιξης δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων 01/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ 02/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ Οστά της Ζώνης του Ώμου 1. Ωμοπλάτη (scapula) _Τριγωνικό οστό _Συνδέεται με την κλείδα με το ακρώμιο. 2. Κλείδα (clavicle) _Με το ένα άκρο της

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση μεταξύ της Φυσικής Επιλογής και της Εξέλιξης * Φυσική επιλογή είναι ο μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει η Εξέλιξη.

Σχέση μεταξύ της Φυσικής Επιλογής και της Εξέλιξης * Φυσική επιλογή είναι ο μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει η Εξέλιξη. 3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Λόγοι για τους οποίους άργησε να γίνει αποδεκτή η θεωρία της εξέλιξης των ειδών που διατυπώθηκε από τον Κάρολο Δαρβίνο; A. στην κοινή γνώμη 1) Ο «κοινός νους» είναι δύσκολο να αποδεχτεί πολλές

Διαβάστε περισσότερα

OΥΡΑΝΟΠΙΘΗΚΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

OΥΡΑΝΟΠΙΘΗΚΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 1 OΥΡΑΝΟΠΙΘΗΚΟΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ (Ouranopithecus macedoniensis) ΓEΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΟΥΦΟΣ Καθηγητής Παλαιοντολογίας, Α.Π.Θ. Ιστορικό Η παρουσία απολιθωμένων θηλαστικών ζώων στην ευρύτερη κοιλάδα του Αξιού ποταμού

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σκελετός της Πυέλου

Ο Σκελετός της Πυέλου Ο Σκελετός της Πυέλου E Johnson Αν. Καθηγήτρια Εργαστήριο Ανατοµίας Η Πύελος το κατώτερο σηµείο του κορµού προς τα κάτω συνέχεια της κοιλιάς η πυελική κοιλότητα = κατώτερο τµήµα της κοιλιακής χώρας εντοπίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας:

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας: «ΘΑΛΗΣ: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΥΦΥΟΥΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΥΦΥΟΥΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΥΦΥΟΥΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Δρ. ΚΩΝ/ΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: επιλέξτε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή συνέχεια της πρότασης. 1. Η θεμελιώδης μονάδα ταξινόμησης των οργανισμών είναι: α. ο πληθυσμός. β. το είδος.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Η ιστορία της εξελικτικής βιολογίας: Εξέλιξη και Γενετική 2 Η Προέλευση της Μοριακής Βιολογίας 3 Αποδείξεις για την εξέλιξη 89

Περιεχόμενα. 1 Η ιστορία της εξελικτικής βιολογίας: Εξέλιξη και Γενετική 2 Η Προέλευση της Μοριακής Βιολογίας 3 Αποδείξεις για την εξέλιξη 89 Περιεχόμενα Οι Συγγραφείς Πρόλογος της Ελληνικής Έκδοσης Πρόλογος της Αμερικανικής Έκδοσης Σκοπός και Αντικείμενο του Βιβλίου ΜΕΡΟΣ Ι ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 1 Η ιστορία της εξελικτικής

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας Κεφάλαιο Εξέλιξη 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανάλυση θεωρίας Πολλές από τις επιστημονικές απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές, διότι αντιβαίνουν την αντίληψη που οι άνθρωποι διαμορφώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ. Μάθημα 3ο: Η ταξινόμηση των όντων Λινναία Ταξινόμηση Συστηματική

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ. Μάθημα 3ο: Η ταξινόμηση των όντων Λινναία Ταξινόμηση Συστηματική ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ Μάθημα 3ο: Η ταξινόμηση των όντων Λινναία Ταξινόμηση Συστηματική Γιατί και πώς κατατάσσουμε τα είδη? Κάθε κατάταξη εμπεριέχει την παραδοχή ότι σχηματοποιεί μία γενική αλήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Γεωλογικός χρόνος Στρωµατογραφική κλίµακα

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Γεωλογικός χρόνος Στρωµατογραφική κλίµακα ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Γεωλογικός χρόνος Στρωµατογραφική κλίµακα ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωλογικός χρόνος Ηλικία της γης Ηλικία της γης ονοµάζεται το χρονικό διάστηµα που πέρασε από τη στιγµή που η γη αποσπάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ Ι. ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ Α. Οστά = στερεά µορφή συνδετικού ιστού 1. αποτελούν τον κύριο στηρικτικό ιστό του σώµατος 2. το σκελετικό σύστηµα περιλαµβάνει 205 οστά Β. Το σκελετικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 10 o ΜΕΡΟΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚA Perissodactyla (Περισσοδάκτυλα)

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 10 o ΜΕΡΟΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚA Perissodactyla (Περισσοδάκτυλα) ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 10 o ΜΕΡΟΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚA Perissodactyla (Περισσοδάκτυλα)

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Προέλευση & Εξέλιξη Των Οργανισμών

Προέλευση & Εξέλιξη Των Οργανισμών Προέλευση & Εξέλιξη Των Οργανισμών Εισαγωγή Στην εργασία μας, θα μιλήσουμε για την προέλευση και την εξέλιξη των οργανισμών. Δηλαδή θα εξηγήσουμε το φαινόμενο της δημιουργίας του κόσμου, αλληλένδετα και

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική των κινήσεων σε ξηρά, νερό και αέρα

Μηχανική των κινήσεων σε ξηρά, νερό και αέρα Σκοπός Μηχανική των κινήσεων σε ξηρά, νερό και αέρα Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι η εξοικείωση με τιςβασικέςέννοιεςκαιτιςεφαρμογέςτης μηχανικής για τις κινήσεις σε ξηρά, νερό και αέρα. Νίκος Αγγελούσης

Διαβάστε περισσότερα

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική Μύες Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική κινητικότητα, την σπλαχνική κινητικότητα και τη κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ Μάθημα 8ο: Τα Θηλαστικά Η Γη στον Καινοζωϊκό Αιώνα Παλαιοκαινικά θηλαστικά : Κονδύλαρθρα Λαυρασιθήρια Αφροθήρια Ευαρχοντογλίρες και η προέλευση των πρωτευόντων 2.56 Η Γη στον

Διαβάστε περισσότερα

έ ό ή ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

έ ό ή ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Η βιοποικιλότητα είναι γύρω μας, παντού. «Όλα τα είδη προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο. Κάποια αποκλίνουν και δημιουργούν νέα είδη. Οι αποκλίσεις γίνονται μέσω τηςδιεργασίαςτηςφυσικήςεπιλογήςσύμφωναμετηνοποίαένας

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία της βιοποικιλότητας στο χρόνο

Η πορεία της βιοποικιλότητας στο χρόνο Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων / ΔΠΘ Η πορεία της βιοποικιλότητας στο χρόνο ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Ιδανικός πλανήτης για τη ζωή Θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

2. Να ονομάσετε τους διαφορετικούς τύπους υποδοχέων που συναντάμε στο ανθρώπινο σώμα και να καταγράψετε τις αλλαγές που ανιχνεύουν:

2. Να ονομάσετε τους διαφορετικούς τύπους υποδοχέων που συναντάμε στο ανθρώπινο σώμα και να καταγράψετε τις αλλαγές που ανιχνεύουν: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 10 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ» ΜΕΡΟΣ Α: ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ 1. Τι είναι οι υποδοχείς και ποιος είναι ο ρόλος τους; 2. Να ονομάσετε τους διαφορετικούς τύπους υποδοχέων που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων Φυλογένεση Η φυλογένεσης αφορά την ανεύρεση των συνδετικών εκείνων κρίκων που συνδέουν τα διάφορα είδη µεταξύ τους εξελικτικά, σε µονοφυλετικές

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Εισαγωγή. Δρ. Γεωργία Τοουλάκου

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Εισαγωγή. Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) 2018-2019 Εισαγωγή Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Η Συστηματική Βοτανική είναι κλάδος της Βοτανικής. δηλαδή της επιστήμης η οποία ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα προτιμούσατε; Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) 25/4/2012. Διάλεξη 5 Όραση και οπτική αντίληψη. Πέτρος Ρούσσος. Να περιγράψετε τι βλέπετε στην εικόνα;

Τι θα προτιμούσατε; Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) 25/4/2012. Διάλεξη 5 Όραση και οπτική αντίληψη. Πέτρος Ρούσσος. Να περιγράψετε τι βλέπετε στην εικόνα; Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 5 Όραση και οπτική αντίληψη Πέτρος Ρούσσος Να περιγράψετε τι βλέπετε στην εικόνα; Τι θα προτιμούσατε; Ή να αντιμετωπίσετε τον Γκάρι Κασπάροβ σε μια παρτίδα σκάκι; 1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΦΘΑΛΜΟΣ

ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ Δομή του οφθαλμού Οφθαλμικός κόγχος σχήμα τετράπλευρης πυραμίδας, με τη βάση, (κογχικό χείλος), προς τα εμπρός και την κορυφή προς τα πίσω Στα τοιχώματα του κόγχου βρίσκονται οι κόλποι των οστών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 6 o ΜΕΡΟΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ Α

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 6 o ΜΕΡΟΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ Α ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 6 o ΜΕΡΟΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ Α Γενικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το Μυοσκελετικό Σύστηµα Δρ. Ε. Τζόνσον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθήνα 2012 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Α. Τα µέρη και

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Οπτική και Διαταραχές της Διάθλασης. Σοφία Ανδρούδη Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας

Κλινική Οπτική και Διαταραχές της Διάθλασης. Σοφία Ανδρούδη Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Κλινική Οπτική και Διαταραχές της Διάθλασης Σοφία Ανδρούδη Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας ΟΡΑΣΗ Η όραση είναι ένας συνδυασμός: Ανατομικών Οπτικών Νευρικών μηχανισμών ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κερατοειδής Πρόσθιος

Διαβάστε περισσότερα

Αφού παρακολουθήσετε τα βίντεο με τα σαρκοφάγα φυτά και τις ναστίες συμπληρώστε την παραπάνω ερώτηση. Με ποιους τρόπους στηρίζονται τα φυτά;

Αφού παρακολουθήσετε τα βίντεο με τα σαρκοφάγα φυτά και τις ναστίες συμπληρώστε την παραπάνω ερώτηση. Με ποιους τρόπους στηρίζονται τα φυτά; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι ζωικοί οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια: SALICACEAE

Οικογένεια: SALICACEAE Οικογένεια: SALICACEAE Αριθμός γενών: 57 (4), (Στην Ελλάδα 2). Αριθμός ειδών: περίπου 650.( 350). Γεωγραφική εξάπλωση: Η οικογένεια είναι κοινή σε ολόκληρο τη Β Εύκρατη ζώνη, ενώ λίγα είδη εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΪΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΥΑΛΟΕΙΔΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ (ΣΥΕ) Ν. Λυγερός - Π. Πέτρου

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΪΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΥΑΛΟΕΙΔΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ (ΣΥΕ) Ν. Λυγερός - Π. Πέτρου ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΪΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΥΑΛΟΕΙΔΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ (ΣΥΕ) Ν. Λυγερός - Π. Πέτρου Στα πλαίσια της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, το υαλώδες σώμα, το οποίο υπό φυσιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό σενάριο: Η εξέλιξη του ανθρώπου. Διάρκεια 3 διδακτικές ώρες

Διδακτικό σενάριο: Η εξέλιξη του ανθρώπου. Διάρκεια 3 διδακτικές ώρες Διδακτικό σενάριο: Η εξέλιξη του ανθρώπου Διάρκεια 3 διδακτικές ώρες Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα Ο μαθητής να μπορεί: Να περιγράφει τα στάδια εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Να επιχειρηματολογεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ Η ΛΕΥΚΗ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Η λευκή ουσία συντίθεται από εμύελες νευρικές ίνες διαφόρων διαμέτρων και νευρογλοία Οι νευρικές ίνες κατατάσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Οπή Ωχράς Κηλίδας. Τι είναι οπή της ωχράς;

Οπή Ωχράς Κηλίδας. Τι είναι οπή της ωχράς; Οπή Ωχράς Κηλίδας Τι είναι οπή της ωχράς; Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το φωτοευαίσθητο στρώμα ιστού που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Μία ειδική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική οδός. Έξω γονατώδες σώµα. Οπτική ακτινοβολία

Οπτική οδός. Έξω γονατώδες σώµα. Οπτική ακτινοβολία Όραση Γ Όραση Οπτική οδός Έξω γονατώδες σώµα Οπτική ακτινοβολία Οπτικό χίασµα: Οι ίνες από το ρινικό ηµιµόριο περνούν στην αντίπλευρη οπτική οδό ενώ τα κροταφικά ηµιµόρια δεν χιάζονται. Εποµένως κάθε οπτική

Διαβάστε περισσότερα

5. Στήριξη και κίνηση

5. Στήριξη και κίνηση 5. Στήριξη και κίνηση 5.4 Το µυοσκελετικό σ ύ σ τ η µ α του ανθρώπου κεφαλή ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣYΣΤΗΜΑ (ΣΚΕΛΕΤΟΣ) ΤΟY ΑΝΘΡΩΠΟY άνω άκρα Ο σκελετός των άκρων κάτω άκρα Ο σκελετός του κορµού θώρακας σ π ο ν δ

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστοματικές τεχνικές τοπικής αναισθησίας

Εξωστοματικές τεχνικές τοπικής αναισθησίας Εξωστοματικές τεχνικές τοπικής αναισθησίας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Εργαστήριο 5 ου εξαμήνου Βασίλης Κ. Πετσίνης Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Άνω γναθικό νεύρο (στρογγύλο

Διαβάστε περισσότερα

ΌΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΑΡΒΙΝΟΣ

ΌΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΑΡΒΙΝΟΣ EΞΕΛΙΞΗ ΌΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΑΡΒΙΝΟΣ και πριν από αυτόν οι αρχαίοι Έλληνες (Ηράκλειτος, Θαλής ο Μιλήσιος, Αναξίμανδρος, Ξενοφάνης, Εμπεδοκλής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ Α. Λεγάκις Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστηµίου Αθηνών Η παρακολούθηση των ειδών της πανίδας µιας προστατευόµενης περιοχής είναι µια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία γιατί ο αριθµός

Διαβάστε περισσότερα

Οστεολογία Ι. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon

Οστεολογία Ι. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon Οστεολογία Ι Ioannis Lazarettos MD PhD Οστεολογία Οστά Τα οστά αποτελούνται από ένα οργανικό υπόστρωμα από ινώδη συνδετικό ιστό εμποτισμένο με μεταλλικά άλατα (σκληρότητα & ελαστικότητα) Δομή Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων)

Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων) Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων) Η κυριαρχία των Αγγειοσπέρμων αρχίζει από το Mέσο Kρητιδικό (πριν 100 εκ. χρόνια) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υπάρχουν περίπου 250.000 είδη Αγγειοσπέρμων.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Δρ. Φανή Χατζήνα Βιολόγος Ινστιτούτο Μελισσσοκομίας Χαλκιδικής ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Βιολογία Μέλισσας Μέλισσες: Εμφανίστηκαν στη γη πριν περίπου 80 εκ. χρόνια Κοινή μέλισσα: Apis mellifera

Διαβάστε περισσότερα

Pederpes-350. Tulerpeton. Ichthyostega-360. Acanthostega-365. Tiktaalik-375. Panderichthys-390 Osteolepiformes. Eusthenopteron

Pederpes-350. Tulerpeton. Ichthyostega-360. Acanthostega-365. Tiktaalik-375. Panderichthys-390 Osteolepiformes. Eusthenopteron Pederpes-350 Tulerpeton Acanthostega-365 Tiktaalik-375 Ichthyostega-360 Eusthenopteron Panderichthys-390 Osteolepiformes Eucritta melanolimnetes 345Ma ΕST KIRKTON Casineria B R Batrachomorpha Reptliomorpha

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ Μάθημα 7ο: Απ τα Συνάψιδα στα Θηλαστικά Συνάψιδα, κυρίαρχοι του Περμίου Θηριοδόντια και πρώτα θηλαστικόμορφα του Μεσοζωϊκού Εξελίσσοντας χαρακτήρες Θηλαστικών Πρώτα Θηλαστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 6ο ΜΕΡΟΣ Β ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ 6ο ΜΕΡΟΣ Β ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 6ο ΜΕΡΟΣ Β ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ Τα εγκεφαλικά ημισφαίρια διακρίνονται σε δεξιό και αριστερό Διαχωρίζονται μεταξύ τους με μια βαθιά σχισμή, την επιμήκη σχισμή Εντός

Διαβάστε περισσότερα

HOMO HABILIS HOMO GAUTENGENSIS HOMO RUDOLFENSIS

HOMO HABILIS HOMO GAUTENGENSIS HOMO RUDOLFENSIS HOMO HABILIS HOMO GAUTENGENSIS HOMO RUDOLFENSIS Αδαμοπούλου Μαρίνα Α1 Σαββοπούλου Ζέτα Α3 Χαρίδημος Τζαγκαράκης Α4 Λιονάκης Νεκτάριος Α2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο homo habilis, o homo rudolfensis και o homo gautengensis

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες ΜΥΟΛΟΓΙΑ Μυϊκός ιστός και Μυϊκό σύστηµα Ι. Γενικά Α. Μύες = όργανα µαλακά συσταλτά 1. οι συσπάσεις των µυϊκών ινών κινούν τα µέρη του σώµατος 2. προσδίδει το σχήµα του σώµατος 3. τρία είδη µυών α. Σκελετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά

Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά Είναι σπονδυλωτά που φέρουν σωματικά εξαρτήματα χειριδία (και όχι πτερύγια, όπως τα ψάρια) Μερικά έχουν χάσει ένα ή δυο ζεύγη εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι μεσογειακές περιοχές βρίσκονται μεταξύ 30 0 και

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας Ο πατέρας της Οστεοπαθητικής Dr A. T. Still, διατύπωσε την άποψη στις αρχές του 20ου αιώνα ότι

Διαβάστε περισσότερα

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3. Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: Α. Η μέλισσα είναι έντομο που: α. έχει σπονδυλική στήλη β. μπορεί να κολυμπάει γ. πετάει με τη βοήθεια μεμβρανωδών

Διαβάστε περισσότερα

Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού

Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού Ι. Γενικά Α. 3εις σηµαντικές ζώνες των κάτω άκρων 1. Μηριαίο τρίγωνο 2. Ο πόρος των προσαγωγών 3. Ο ιγνυακός βόθρος Β. Μηριαίο οστό 1. Είναι το επιµηκέστερο, το ισχυρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος. Συστηµατική κατάταξη

Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος. Συστηµατική κατάταξη 2 η ΑΣΚΗΣΗ Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος Συστηµατική κατάταξη Κλάση Τάξη Οστεϊχθύες Perciformes Οικογένεια Cichlidae Γένος Tilapia Γενικά : Η οικογένεια Cichlidae περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες. Μαγδαληνή Γκέιτς Α Τάξη Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα

Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες. Μαγδαληνή Γκέιτς Α Τάξη Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες O εγκέφαλος Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος μας και ελέγχει όλες τις ακούσιες και εκούσιες δραστηριότητες που γίνονται μέσα σε αυτό. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Ερευνητική Εργασία Β' Τετραμήνου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μ.Φρονίμου Στην επιστήμη της βιολογίας, με τον όρο εξέλιξη εννοείται η αλλαγή στις ιδιότητες ενός πληθυσμού οργανισμών στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία της εξέλιξης των ειδών: τι γνωρίζουν οι μαθητές; Ερευνητική εργασία β τετραμήνου

Θεωρία της εξέλιξης των ειδών: τι γνωρίζουν οι μαθητές; Ερευνητική εργασία β τετραμήνου Θεωρία της εξέλιξης των ειδών: τι γνωρίζουν οι μαθητές; Ερευνητική εργασία β τετραμήνου Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ (ΔΑΡΒΙΝΟΣ) Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, το «είδος» δεν είναι σταθερό και αναλλοίωτο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 11 o ΜΕΡΟΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ (CARNIVORA)

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 11 o ΜΕΡΟΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ (CARNIVORA) ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 11 o ΜΕΡΟΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ (CARNIVORA) Δρ Σωκράτης

Διαβάστε περισσότερα

Archosauria. Ornithodira. Crurotarsi. ARCHOSAURIA Περμιο. Scleromochlus Α. Τριαδικό

Archosauria. Ornithodira. Crurotarsi. ARCHOSAURIA Περμιο. Scleromochlus Α. Τριαδικό Archosauria Ornithodira Crurotarsi Scleromochlus Α. Τριαδικό ARCHOSAURIA Περμιο Τι χαρακτηρίζει ένα πουλί? Ικανότητα πτήσης Πτέρωμα Διακλαδιζόμενες νηματοειδείς δομές κερατίνης κολάρο K. Κρητιδικό Κίνας

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32)

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 6 Μηχανισμοί επεξεργασίας οπτικού σήματος Οι άλλες αισθήσεις Πέτρος Ρούσσος Η αντιληπτική πλάνη του πλέγματος Hermann 1 Πλάγια αναστολή Η πλάγια αναστολή (lateral inhibition)

Διαβάστε περισσότερα

Μύες του προσώπου και της κεφαλής

Μύες του προσώπου και της κεφαλής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ Μύες του προσώπου και της κεφαλής 38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΟΪΝΙΑΚΟΣ* Επικράνιος Κρανίο - πλάγια άποψη Ινιακή γαστέρα (ινιακός μ.) Από τα δύο έξω τριτημόρια της άνω αυχενικής γραμμής του ινιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση»

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα