ΕΝΟΣΗΣΑ 7: ΕΣΕΡΟΣΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΣΡΟΦΗ 7.2 ΣΟ ΠΕΠΣΙΚΟ ΤΣΗΜΑ ΣΟΤ ΑΝΘΡΩΠΟΤ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΟΣΗΣΑ 7: ΕΣΕΡΟΣΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΣΡΟΦΗ 7.2 ΣΟ ΠΕΠΣΙΚΟ ΤΣΗΜΑ ΣΟΤ ΑΝΘΡΩΠΟΤ"

Transcript

1 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 7: ΕΣΕΡΟΣΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΣΡΟΦΗ 7.2 ΣΟ ΠΕΠΣΙΚΟ ΤΣΗΜΑ ΣΟΤ ΑΝΘΡΩΠΟΤ Όπωσ είδαμε ςτο προθγοφμενο κεφάλαιο τα φυτά χρθςιμοποιοφν τθν διαδικαςία τθσ φωτοςφνκεςθσ για να παράξουν τροφι. Ζτςι όλοι οι οργανιςμοί άμεςα ι εμμεςα τρζφονται από αυτα. Ο άνκρωποσ φυςικά δεν αποτελεί εξαίρεςθ. Στο πεπτικό ςφςτθμα του ανκρϊπου γίνεται επεξεργαςία των τροφϊν κακϊσ και θ διάςπαςθ τουσ ςε απλοφςτερεσ ουςίεσ. Για παράδειγμα το άμυλο κατα τθν πζψθ κα μετατραπεί ςε γλυκόηθ, οι πρωτεϊνεσ κα γίνουν αμινοξζα και πάει λζγοντασ. Η λειτουργία του πεπτικοφ ςυςτιματοσ μπορεί να ςυνοψιςτεί ςε τρεισ λζξεισ: (α) πζψθ, (β) απορρόφθςθ και (γ) αφομοίωςθ των κρεπτικϊν ουςιϊν. Πζψθ είναι ο διαχωριςμόσ των ςυςτατικϊν τθσ τροφισ ςε χριςιμα και άχρθςτα ςυςτατικά. Χωρίηεται ςε μθχανικι και χθμικι. Μθχανικι πζψθ είναι όταν τα όργανα κάνουν κινιςεισ που βοθκοφν τθν πζψθ (π.χ. δόντια) ενϊ χθμικι πζψθ είναι όταν ςυμβάλλουν χθμικζσ ουςίεσ (π.χ. ζνηυμα). Η πζψθ ςτον άνκρωπο και γενικά ςε όλα τα ηϊα ςυντελείται ςε ζνα ειδικό ςωλινα που ονομάηεται γαςτρεντερικόσ ςωλινασ. Η τροφι κινείται μόνο προσ μια κατεφκυνςθ και ο γαςτρεντερικόσ ςωλινασ αποτελείται από διάφορα εξιδικευμζνα τμιματα όπου γίνεται θ πζψθ. Εγκάρςια τομι του γαςτρεντερικοφ ςωλινα δείχνει να αποτελείται από 4 είδθ ιςτϊν: βλεννογόνοσ, υποβλεννογόνοσ, μυικόσ, ορογόνοσ. Οι μφεισ με περιςταλτικζσ κινιςεισ προωκοφν τθν τροφι κατα μικοσ του ςωλινα (μθχανικι πζψθ). Η διαδικαςία τθσ πζψθ είναι πολφ περίπλοκθ και πολφ ςθμαντικι. Χωρίσ τθν πζψθ δεν κα μποροφςαμε να πάρουμε ενζργεια από τισ τροφζσ μασ. Το πεπτικό ςφςτθμα ςυμπεριλαμβάνει πολλά όργανα, δφο προςαρτθςμζνουσ αδζνεσ, πολλζσ ορμόνεσ, διάφορα ζνηυμα και άλλεσ χθμικζσ ουςίεσ. Εμείσ κα μιλιςουμε για όλα αναλυτικά. Το κεφάλαιο τθσ πζψθσ είναι αρκζτα εφκολο όμωσ περιζχει πολλζσ πλθροφορίεσ. Πάμε τϊρα να δοφμε όλα όςα ςυμμετζχουν ςτο πεπτικό μασ ςφςτθμα αναλυτικά ξεκινϊντασ φυςικά από το ςτόμα όπου ειςζρχεται θ τροφι.

2 2 Στοματικι κοιλότθτα Φυςικά θ τροφι ειςζρχεται πρϊτα από το ςτόμα. Στο ςτόμα υπάρχουν 3 ςυντελεςτζσ που βοθκοφν ςτθν πζψθ: τα δόντια, το ςάλιο και θ γλϊςςα. Ολά αυτα ξεχωριςτά ζχουν τον δικό τουσ ρόλο και όλα μαηί ζχουν ωσ αποτζλεςμα τθν αρχι τθσ διαδικαςίασ τθσ πζψθσ. Το διπλανό ςχιμα δείχνει τα διάφορα μζρθ του ςτόματοσ. Θα πρζπει να είςαςτε ςε κζςθ να τα ονομάςετε όλα εαν ςασ ηθτθκεί. Πάμε να δοφμε τα δόντια. Τα μόνιμα δόντια ςτουσ ενιλικεσ είναι 32 και ςυμπλθρϊνονται ςυνικωσ ςτο 17 ο -21 ο ζτοσ τθσ θλικίασ τουσ. Πριν από τα μόνιμα δόντια υπάρχουν τα νεογιλά δόντια που είναι 20 και ξεκινοφν περίπου ςτον 6 ο μινα και ςυμπλθρϊνονται μζχρι και το 3 ο ζτοσ. Τα νεογιλά δόντια ξεκινοφν να αλλάηουν περίπου ςτον 6 ο χρόνο τθσ θλικίασ τουσ. Υπάρχουν 4 είδθ δοντιϊν: οι τομζισ (κόβουν τθν τροφι), οι κυνόδοντεσ (ςχίηουν τθν τροφι), οι προγόμφιοι και οι γόμφιοι (οι προγόμφιοι και οι γόμφιοι αλζκουν τθν τροφι). Τα μόνιμα δόντια είναι 32 όπωσ είπαμε και ζχουν ωσ εξισ: 8 τομείσ, 4 κυνόδοντεσ, 8 προγόμφιουσ και 12 γόμφιουσ χωριςμζνα ςτθν κάτω και πάνω οδοντοςτοιχία. Το κάκε δόντι αποτελείται από 4 μζρθ: τθν μφλθ, τον αυχζνα, τθν ρίηα και τθν πολφικι κοιλότθτα. Επίςθσ όλα τα δόντια απαρτίηονται από τα ίδια ςυςτατικά: αδαμαντίνθ, οδοντίνθ, οςτεϊνθ και πολφόσ. Στισ πιο κατϊ εικόνεσ φαίνονται όλα όςα είπαμε για τα δόντια. Υπολλείματα τροφϊν που απομζνουν ςτα δόντια προςκαλλοφν διάφορα βακτιρια. Αυτα τρζφονται και παράγουν τοξίνεσ που καταςτρζφουν τθν αδαμαντίνθ και οδοντίνθ προκαλϊντασ τερθδόνα. Η ουλίτιδα προκαλείται από βακτιρια μεταξφ οφλων και δοντιϊν.

3 3 Το ςάλιο παράγεται από τουσ ςιελογόνουσ αδζνεσ. Υπάρχουν 3 ηεφγθ ςιελογόνων αδζνων: οι παρωτιδικοί (εκβάλουν ςτο προςτόμιο απζναντι από τουσ άνωγομφίουσ), οι υπογνάκιοι (εκβάλουν ςτθ ςτοματικι κοιλότθτα) και οι υπογλϊςςιοι (εκβάλουν ςτθ ςτοματικι κοιλότθτα). Αυτοι λοιπόν οι ςιελογόνοι αδζνεσ παράγουν διάφορεσ ουςίεσ που όλεσ μαηί ονομάηονται ςάλιο. Πάμε τϊρα να δοφμε τί ακριβϊσ περιζχει το ςάλιο. Το ςάλιο περιζχει: (α) τθ γλυκοπρωτεΐνθ μουκίνθ θ οποία προςτατεφει τισ εςωτερικζσ μεμβράνεσ τθσ ςτοματικισ κοιλότθτασ και λιπαίνει τθν τροφι για διευκόλυνςθ τθσ κατάποςθσ, (β) ρυκμιςτικζσ ουςίεσ που εμποδίηουν τθν αποςφνκεςθ τθσ τροφισ που κα επιςυνζβαινε ςτθν παρουςία όξινου περιβάλλοντοσ, (γ) το αντιβακτθριακό ζνηυμο λυςοηφμθ που εξοντϊνει τα περιςςότερα βακτιρια που ειςζρχονται μαηί με τθν τροφι, (δ) το πεπτικό ζνηυμο α-αμυλάςθ το οποίο παράγεται από τουσ παρωτιδικοφσ αδζνεσ και βοθκά ςτθ διάςπαςθ του αμφλου ςε γλυκόηθ. Η γλϊςςα είναι ζνα μυϊδθσ όργανο, ευκίνθτο που βοθκά ςτθ δθμιουργία βλωμοφ, ςτθν κατάποςθ και ςτθν μάςθςθ τθσ τροφισ. Επίςθσ θ γλϊςςα μασ δίνει και τθν γεφςθ, αλλά αυτθ τθσ θ ιδιότθτα δεν ςυμπεριλαμβάνεται ςτο πεπτικό ςφςτθμα. Ο Φάρυγγασ Ζχει μικοσ 15cm. Η τροφι μετά τθν κατάποςθ περνά ςτον φάρυγγα. Κατα τθν κατάποςθ ο λαιμόσ μασ κάνει μια κίνθςθ προσ τα πάνω. Κατα τθν διάρκεια αυτθσ τθσ κίνθςθσ μια χονδρικι βαλβίδα που ονομάηεται επιγλωτίδα κλείνει τθν είςοδο τθσ τροφισ προσ το λάρυγγα και ζτςι αυτθ περνά ςτον οιςοφάγο. Ο Οιςοφάγοσ Ζχει μικοσ 25cm. Είναι ζνασ μυϊδθσ ςωλινασ. Η τροφι μετά τον οιςοφάγο καταλιγει ςτο ςτομάχι. Ο οιςοφάγοσ μπορεί να εκτελεί περιςταλτικζσ κινιςεισ για να ςπρϊχνει τθν τροφι προσ το ςτομάχι. Η δράςθ τθσ α-αμυλάςθσ που ξεκίνθςε ςτο ςτόμα ςυνεχίηεται και ςτον οιςοφάγο.

4 4 Το Στομάχι Είναι ζνα μυϊδθσ ςάκοσ. Το μεγάλο μζγεκοσ του ςτομαχιοφ επιτρζπει τθν αποκικευςθ μεγάλθσ ποςότθτασ τροφισ ζτςι ϊςτε να μθν χρειάηεται να καταναλϊνουμε τροφζσ ςυνζχεια. Τα επικθλιακά κφτταρα που επενδφουν το εςωτερικό του ςτομάχου, παράγουν και εκκρίνουν το γαςτρικό υγρό. Το γαςτρικό υγρό περιζχει υδροχλωρικό οξφ - HCl (ph~2), τον ενδογενι παράγοντα και τθν πεψίνθ. Η οξφτθτα του HCl χρθςιμεφει ςτθν εξόντωςθ βακτθρίων και άλλων επικφνδυνων μικροοργανιςμϊν που ειςζρχονται με τθν τροφι. Ο ενδογενισ παράγοντασ βοθκά ςτθν απορρόφθςθ τθσ βιταμίνθσ Β12 που θ ζλλειψθ τθσ μπορεί να προκαλζςει αναιμία. Η πεψίνθ είναι ζνηυμο που βοθκά ςτθν υδρόλυςθ των πρωτεϊνϊν. Οι πρωτεϊνεσ μετατρζπονται ςε μικρά πολυπεπτίδια. Η πεψίνθ παράγεται πρϊτα από το ςτομάχι ςε ανανεργι μορφι ωσ πεψινογόνο (παράγεται από τα πεπτιδικά κφτταρα του ςτομάχου). Όταν το πεψινογόνο ζρκει ςε επαφι με το HCl τότε μετατρζπεται ςε πεψίνθ και ενεργοποιείται. Η πεψίνθ είναι από τα λίγα ζνηυμα που επιβιϊνουν ςε όξινο περιβάλλον. Για παράδειγμα θ α-αμυλαςθ που παράγεται από τουσ ςιελογόνουσ αδζνεσ και ειςζρχεται ςτο ςτομάχι μετά τθν κατάποςθ μετουςιϊνεται λόγω του χαμθλοφ ph. Όπωσ ζιπαμε το χαμθλό ph δθμιουργείται από τθν παρουςία του HCl. Το όξινο περιβάλλον του ςτομάχου κάποιεσ φορζσ προκαλεί ηθμιζσ και ςτο ίδιο το ςτομάχι. Στο ςτομάχι υπάρχει βλζννα θ οποία προςτατεφει τα κφτταρου του ςτομάχουν γφρω γφρω. Αυτο όμωσ δεν είναι πάντα αρκετό και καταςτρζφει τα κφτταρα. Αυτα τα κφτταρα αναπλθρϊνονται με κυτταρικζσ διαιρζςεισ. Οι πλθγζσ που ενίοτε εμφανίηονται ονομάηονται γαςτρικά ζλκθ.

5 5 Από τον οιςοφάγο θ τροφι ειςζρχεται ςτο ςτομάχι μζςω του καρδιακοφ ςτομίου και εξζρχεται μζςω του πυλωρικοφ ςτομίου. Από το πυλωρικό ςτόμιο θ τροφι κα πάει ςτο λεπτό ζντερο. Το ςτομάχι μπορεί να κρατιςθ τθν τροφι μζχρι και 6 ϊρεσ. Ο λόγοσ που μζνει θ τροφι ακρετζσ ϊρεσ είναι για να γίνει καλφτερθ πζψθ και να μετατραπεί το φαγθτό ςε χυμό. Η ζνωςθ τθσ τροφισ με όλα τα ζνηυμα και χθμικζσ ουςίεσ που υπάρχουν ςτο ςτομάχι βοθκοφν αυτθ τθν μετατροπι. Η ζκκριςθ του γαςτρικοφ υγροφ ςτο ςτομάχι δεν είναι ςυνεχισ. Πρζπει με κάποιο τρόπο το ςτομάχι μασ να καταλάβει οτι κα ειςζλκει τροφι. Υπάρχει μια ορμόνθ που ονομάηεται γαςτρίνθ θ οποία ελζγχει τθν ζκκριςθ του γαςτρικοφ υγροφ. Όςο περιςςότερθ γαςτρίνθ υπάρχει τόςο περιςςότερο γαςτρικό υγρό εκκρίνεται. Η γαςτρίνθ παράγεται από τον εγκζφαλο, μπαίνει ςτο αίμα και μεταφζρεται ςτο ςτομάχι. Τι όμωσ κάνει τον εγκζφαλο να παράγει γαςτρίνθ; Η οπτικι επαφι, θ όςφρθςθ, ακόμα και θ ςκζψθ τροφισ προκαλεί ζκκριςθ γαςτρίνθσ. Επίςθσ θ είςοδοσ τθσ τροφισ ςτο ςτόμα προκαλεί το ίδιο αποτζλεςμα. Συγκεκριμζνα προϊόντα όπωσ καφζσ και αλκοόλ προκαλοφν ζκκριςθ μεγάλθσ ποςότθτασ γαςτρίνθσ. Το Λεπτό ζντερο Είναι ζνασ επιμθκισ ςωλινασ περίπου 6 μζτρα. Αποτελείται από το δωδεκαδάκτυλο, τθν νθςτίδα και τον ειλεό. Στο λεπτό ζντερο γίνεται το μεγαλφτερο ποςοςτό πζψθσ και θ απορρόφθςθ. Όταν λεμε απορρόφθςθ εννοοφμε οτι όλα τα κρεπτικά ςυςτατικά τα οποία χρειάηεται ο οργανιςμόσ μασ απορροφοφνται από το λεπτό ζντερο και ειςζρχονται ςτθν κυκλοφορία του αίματοσ. Με το αίμα οι κρεπτικζσ ουςίεσ κα πάνε ςε όλο μασ το ςϊμα. Οι τροφζσ οι οποίεσ δεν απορροφοφνται προωκοφνται ςτο παχφ ζντερο. Το λεπτό επικοινωνεί με το παχφ ζντερο μζςω τθσ ειλεοκολικισ βαλβίδασ. Για να μπορεί το λεπτό ζντερο να κάνει απορρόφθςθ ζχει αναπτφξει μεγάλθ επιφάνεια επαφισ με τον εντερικό χυμό. Αυτο επιτυγχάνετε καλφτερα με τθν παρουςία πολλϊν πτυχϊν που περιζχουν πολλζσ λάχνεσ οι οποίεσ περιζχουν πολλζσ μικρολάχνεσ. Αυτθ θ διαρρφκμιςθ δίνει τθν μεγάλθ απορροφθτικι ικανότθτα του λεπτοφ εντζρου. Μόνο δφο ςτρϊςεισ επικθλιακϊν κυττάρων χωρίηουν το αίμα από το λεπτό ζντερο. Αυτο βοθκά ζτςι ϊςτε θ απόςταςθ που ζχουν να διανφςουν τα κρεπτικά ςυςτατικά να είναι μικρι άρα γίνεται και πιο γριγορα. Η απορρόφθςθ μπορεί να γίνεται πακθτικά ι ενεργθτικά αναλόγωσ του μορίου.

6 6 Η φρουκτόηθ για πράδειγμα μεταφζρεται πακθτικά. Αυτοσ ο μονοςακχαρίτθσ απορροφάται πρϊτα από τα επικθλιακά κφτταρα και μετά ςτα τριχοειδι αγγεία. Ενεργθτικά μεταφζρονται άλλεσ ουςίεσ όπωσ τα αμινοξζα, μικρά πεπτίδια, βιταμίνεσ και γλυκόηθ. Μετά τθν είςοδο ςτα τροχοειδι αγγεία οι κρεπτικζσ ουςίεσ μπαίνουν ςτθν κυκλοφορία του αίματοσ. Τα λιπαρά οξζα, τα μονογλυκερίδια και θ γλυκερόλθ απορροφοφνται πακθτικά και επαναενϊνονται ςτα επικθλιακά κφτταρα για να ςχθματίςουν λίπθ. Τα λίπθ αναμειγνφονται με χολθςτερόλθ και επενδφονται με ειδικζσ πρωτεϊνεσ ςχθματίηοντασ μικρά ςφαιρίδια που ονομάηονται χυλομικρά. Με εξωκυττάρωςθ τα χυλομικρά μεταφζρονται ςτα λεμγαγγεία και ςτθ ςυνζχεια ςτο αίμα. Όλα όςα απορροφοφνται καταλιγουν ςτθν πφλαια φλζβα (κεφάλαιο 9)που οδθγεί ςτο ςυκϊτι. Το ςυκϊτι επεξεργάηεται και αποκθκεφει προςωρινά τισ κρεπτικζσ ουςίεσ. Η καρδία και το αίμα (κεφάλαιο 9) μεταφζρουν τισ κρεπτικζσ ουςίεσ ςε όλο το ςϊμα. Τα κφτταρα αφομοιϊνουν (κρζψθ) τισ κρεπτικζσ ουςίεσ με περίπλοκεσ βιοχθμικζσ αντιδράςεισ για να ςυνκζςουν δικά τουσ προϊόντα ι για να παράξουν ενζργεια (κεφάλαιο 8).

7 7

8 8 Το Παχφ ζντερο Ζχει μικοσ 1,5 μζτρα ξεκινά από τθν ειλεοκολικι βαλβίδα και τελειϊνει ςτον πρωκτό όπου οι άχρθςτεσ ουςίεσ αποβάλλονται ωσ κόπρανα. Αποτελείται από το τυφλό, το κόλον και το ορκό. Το κόλον αποτελείται από το ανιόν, το εγκάρςιο και το κατιόν κόλον. Πάνω ςτο τυφλό βρίςκεται και θ ςκωλθκοειδισ απόφυςθ που ςτον άνκρωπο είναι υποτυπϊδεσ όργανο. Η ςθμαντικότερθ λειτουργία του παχζοσ εντζρου είναι θ επανναρόφθςθ νεροφ και ο ςχθματιςμοσ κοπράνων. Κακϊσ τα κόπρανα κινοφνται κατα μικοσ του παχζωσ εντζρου γίνονται πιο ςτερεά λόγω απομάκρυνςθσ του νεροφ. Σε περιπτϊςεισ που δεν απορροφάται το νερό τότε προκαλείται διάρροια. Στο παχφ ζντερο ηουν διάφορα αβλαβι βακτιρια που τρζφονται από ουςίεσ που ο οργανιςμόσ κα αποβάλλει. Κατα τθν τροφι τουσ παράγουν αζρια όπωσ μεκάνιο και υδρόκειο που βοθκά ςτθν ομαλι κίνθςθ των κοπράνων. Τα βακτιρια επίςθσ παράγουν βιταμίνθ Κ τθν οποία αφομοιϊνει ο άνκρωποσ και χρθςιμοποιεί για δικι του χριςθ. Τα κόπρανα όπωσ είπαμε και ςτο κεφάλιο 2 περιζχουν κυτταρίνθ, θ οποία προκαλεί αφόδευςθ.

9 9 Προςαρτθςμζνοι αδζνεσ του πεπτικοφ ςυςτιματοσ Τα όργανα που περιγράψαμε πιο πάνω είναι τα όργανα τα οποία ζχουν άμεςθ επαφι με τθν τροφι. Υπάρχουν όμωσ όργανα τα οποία δεν περνά θ τροφι από μεςα τουσ αλλά ζχουν ςθμαντικό ρόλο ςτθν πζψθ. Τα δφο αυτα όργανα ονομάηονται αδζνεσ και είναι το ςυκϊτι και το πάγκρεασ. Οι δφο αδζνεσ εκκρίνουν ορμόνεσ και διάφορεσ χθμικζσ ουςίεσ που βθκοφν τθν πζψθ. Πάμε πρϊτα να ποφμε λίγα λόγια για το κακζνα και μετά να δοφμε αναλυτικά το πϊσ βοθκοφν ςτθν πζψθ. Το Πάγκρεασ Είναι μεικτόσ αδζνασ (ενδοκρινισ και εξωκρινισ) ςε ςχιμα ςφφρασ που βρίςκεται πίςω από το ςτομάχι. Η ενδοκρινισ μοίρα του παράγει ορμόνεσ ςαν τθν ινςουλίνθ και θ γλυκαγόνθ, που ρυκμίηουν τα επίπεδα ςακχάρου ςτο αίμα. Η εξωκρινισ μοίρα του παράγει το παγκρεατικό υγρό που καταλιγει ςτο δωδεκαδάκτυλο μζςω του φφματοσ Vater. Το παγκρεατικό υγρό περιζχει τα περιςςότερα ζνηυμα που ςυμμετζχουν ςτθν πζψθ(υδρολυτικά). Επίςθσ, περιζχει όξινα ανκρακικά άλατα (όπωσ το NaHCO3) που δρουν ρυκμιςτικά ϊςτε να εξουδετερϊνουν τον όξινο χυμό που ζρχεται από το ςτομάχι ςτο λεπτό ζντερο. Η ζκκριςθ του παγκρεατικοφ υγροφ ρυκμίηεται από νευρικά ερεκίςματα κακϊσ και από ορμόνεσ του λεπτοφ εντζρου(ςεκρετίνθ, χολοκυςτοκινίνθ). Το Συκϊτι Είναι ο μεγαλφτεροσ αδζνασ του ςϊματοσ. Βρίςκεται ςτθν άνω κοιλιά, αποτελείται από ιπατικά κφτταρα και παράγει ςυνεχϊσ χολι. Η χολι είναι υγρό με αλκαλικι αντίδραςθ (ph 7,8) που αποτελείται από νερό, χολικά και ανόργανα άλατα και χολοχρωςτικζσ όπωσ θ χολερυκρίνθ, χολθςτερόλθ κ.α. Η χολθδόχοσ κφςτθ όπου φυλάγεται θ χολι, είναι προςαρτθμζνθ ςτθν κάτω επιφάνεια του ιπατοσ. Η χολερυκρίνθ είναι προϊόν διάςπαςθσ τθσ αιμοςφαιρίνθσ. Αφξθςθ τθσ χολερυκρίνθσ ςτο αίμα πάνω από το κανονικό προκαλεί ίκτερο. Το ερζκιςμα για τθν ζκκριςθ χολισ από τθν κφςτθ προσ το δωδεκαδάκτυλο δίνεται από τθν παρουςία λίπουσ ς αυτό. Το λίποσ διεγείρει τθν ζκκριςθ τθσ ορμόνθσ χολοκυςτοκινίνθσ,θ οποία προκαλεί ςφςπαςθ τθσ χολθδόχου κφςτθσ. Το ςυκϊτι γενικά ζχει πολλζσ λειτουργίεσ: 1. Παράγει τθ χολι 2. Ελζγχει το μεταβολιςμό των υδατανκράκων και αποκθκεφει ςάκχαρα με τθ μορφι γλυκογόνου (γλυκογονογζνεςθ) 3. Παράγει γλυκόηθ από μθ υδατανκρακικζσ ενϊςεισ π.χ. από αμινοξζα (γλυκονεογζνεςθ) 4. Συνκζτει πολλζσ από τισ πρωτεΐνεσ του πλάςματοσ του αίματοσ (ινωδογόνο, προκρομβίνθ, λευκωματίνεσ) 5. Αποτοξινϊνει τον οργανιςμό από φάρμακα, αλκοόλ, τοξικζσ ουςίεσ 6. Σχθματίηει ουρία δεςμεφοντασ τθν αμμωνία, θ οποία είναι δθλθτιριο για τα κφτταρα 7. Καταςτρζφει νεκρά και γεραςμζνα ερυκρά αιμοςφαίρια 8. Λειτουργεί ωσ αιμοποιθτικό όργανο κατά τθν εμβρυϊκι θλικία. 9. Αποκθκεφει ςίδθρο, βιταμίνθ Α κ.ά.

10 10 Η πζψθ Όπωσ είπαμε πιο πριν ςτο λεπτό ζντερο γίνεται το μεγαλφτερο ποςοςτό πζψθσ. Συγκεκριμζνα γίνεται ςτο δωδεκαδάκτυλο του λεπτοφ εντζρου. Πϊσ όμωσ γίνεται θ πζψθ κα το ποφμε τϊρα. Το δωδεκαδάκτυλο για τθν πζψθ τθσ τροφισ παίρνει βοικεια από το παγκρεασ (παγκρεατικό υγρό) και το ςυκϊτι (χολι). Το παγκρεατικό υγρό περιζχει πολλά υδρολυτικά ζνηυμα ενϊ θ χολι δεν ζχει ζνηυμα αλλά βοθκά ςτθν πζψθ και απορρόφθςθ των λιπιδίων. Το ςυκϊτι είναι ενϊνεται με το δωδεκαδάκτυλο με μια ςωλινα που ονομάηεται χολθδόχοσ πόροσ. Το πάγκρεασ ενϊνεται με το δωδεκαδάκτυλο με μια ςωλινα που ονομάηεται πακρεατικόσ πόροσ. Και οι δφο ςωλινεσ ενϊνονται με το δωδεκαδάκτυλο ςτο ίδιο ςθμείο. Εκείνο το ςθμείο ονομάηαται φυμα του Vater όπωσ φαίνεται ςτθν πιο κάτω εικόνα. Πιο πριν αναφερκικαμε για ορμόνεσ που παίηουν ρόλο ςτο πεπτικό ςφςτθμα. Είδαμε και μιλιςαμε για τθν γαςτρίνθ θ οποία βοθκά ςτθν ζκκριςθ γαςτρικοφ υγροφ ςτο ςτομάχι. Υπάρχουν πάρα πολλζσ ορμόνεσ αλλά εμείσ κα μάκουμε για ακόμα 3. Το ςτομάχι περιζχει όξινο χυμό. Όταν ο χυμοσ αυτοσ ειςζλκει ςτο δωδεκαδάκτυλο μπορεί να το τραυματίςει, γι αυτο το λόγο πρζπει θ οξφτθτα αυτθ να εξουδετερωκεί. Η ςεκρετίνθ (ορμόνθ) εκκρίνεται από το δωδεκαδάκτυλο ςτθν παρουςία όξινου χυμοφ. Η ςεκρετίνθ διεγείρει το πάγκρεασ για να ςτείλει το παγκρεατικό υγρό ςτο δωδεκαδάκτυλο. Όπωσ είπαμε το παγκρεατικό υγρό περιζχει όξινο ανκρακικό νάτριο που εξουδετερϊνει τον όξινο χυμό. Μια άλλθ ορμόνθ είναι θ χολοκυςτοκινίνθ. Παράγεται από το δωδεκαδάκτυλο ςτθν παρουςία λιπιδίων. Προκαλεί ςφςπαςθ τθσ χολθδόχου κφςτθσ για να ςτείλει τθν χολι ςτο δωδεκαδάκτυλο. Επίςθσ διεγείρει το πάγκρεασ για παραγωγι ενηφμων που κα βοθκιςουν ςτθν πζψθ των λιπιδίων. Η τελευταία ορμόνθ είναι θ εντερογαςτρίνθ. Εκκρίνεται από το δωδεκαδάκτυλο και αναςτζλλει προςωρινά τισ περιςταλτικζσ κινιςεισ του ςτομάχου. Σε περίπτωςθ που υπάρχει μεγάλθ ποςότθτα τροφισ ςτο δωδεκαδάκτυλο θ εντερογαςτρίνθ κακυςτερεί ςτο να ζρκει νζα τροφι ζτςι ϊςτε να υπάρχει χρόνοσ να γίνεται θ πζψθ.

11 11 Μζχρι ςτιγμισ είδαμε πωσ επικοινωνοφν μεταξφ τουσ το ςυκϊτι, το πάγκρεασ και το δωδεκαδάκτυλο. Είδαμε επίςθσ ποιεσ ορμόνεσ και πϊσ βοθκοφν ςτθν ρφκμιςθ και ζλεγχο τθσ διαδικαςίασ τθσ πζψθσ. Τϊρα κα δοφμε ςυγκεκριμζνα πϊσ γίνεται θ πζψθ των υδατανκράκων, πρωτεϊνϊν, λιπιδίων και νουκλεϊνικϊν οξζων. Θα μάκουμε δθλαδι ποιά ζνηυμα ςυμμετζχουν και πϊσ γίνεται θ διαδικαςία αυτθ. 1. Πζψθ υδατανκράκων Η πζψθ του γλυκογόνου και του αμφλου ξεκινά ςτο ςτόμα με τθν α-αμυλάςθ. Η δράςθ τθσ α- αμυλάςθσ όμωσ ςταματά ςτο ςτομάχι λόγω όξινου περιβάλλοντοσ. Η πεψθ των υδατανκράκων ξαναξεκινά ςτο λεπτό ζντερο. Το πακρεατικό υγρό περιζχει τθν παγκρεατικι α-αμυλάςθ που ςυνεχίηει τθν διάςπαςθ του αμφλου και γλυκογόνου. Το λεπτό ζντερο επίςθσ, παράγει τα δικά του ζνηυμα. Παράγει τθν μαλτάςθ (διαςπά τθ μαλτόηθ), τθν λακτάςθ (διαςπά τθν λακτόηθ) και τθν ςακχαράςθ (διαςπά τθν ςακχαρόηθ). Υπάρχουν και άλλα παρόμοια ζνηυμα που διαςποφν διςακχαρίτεσ ςε μονοςακχαρίτεσ. Αφοφ γίνει αυτθ θ διάςπαςθ τότε οι μονοςακχαρίτεσ απορροφοφνται και ειςζρχονται ςτθν κυκλοφορία του αίματοσ. Τθν κυτταρίνθ όπωσ ζιπαμε δεν μποροφμε να τθν διαςπάςουμε γιατί δεν ζχουμε το ζνηυμο κυτταρινάςθ. 2. Πζψθ πρωτεϊνϊν Το πρϊτο ζνηυμο που ςυναντοφμε το οποίο διαςπά πρωτεϊνεσ είναι θ πεψίνθ που βρίςκεται ςτο ςτομάχι για τθν οποία ζχουμε μιλιςει. Στο λεπτό ζντρο υπάρχουν πολλά ζνηυμα που διαςποφν πρωτεϊνεσ. Η κρυψίνθ, θ χυμοκρυψίνθ και θ καρβοξυπεπτιδάςθ που προζρχονται από το παγκρεατικό υγρό και θ αμινοπεπτιδάςθ και οι δίπεπτιδάςεσ που παράγονται ςτο λεπτό ζντερο. Η κρυψίνθ και θ χφμοκριψίνθ διαςποφν μεγάλεσ πολυπεπτιδικζσ αλυςίδεσ ςε μικρζσ. Η καρβοξυπεπτιδάςθ κόβει αμινοξζα από τθν καρβοξυλικι ομάδα ενϊ θ αμινοπεπτιδάςθ κόβει αμινοξζα από τθν αμινομάδα. Οι διπεπτιδάςεσ διαςποφν μικρζσ αλυςίδεσ ςε αμινοξζα. Τα τρια ζνηυμα που προζρχονται από το παγκρεασ είναι ανενεργά μζχρι να ζρκουν ςε επαφι με τθν εντεροκινάςθ που τα ενεργοποιεί. Η εντεροκινάςθ εκκρίνεται από το λεπτό ζντερο. Η πζψθ των πρωτεϊνϊν είναι μεγάλθσ ςθμαςίασ αφοφ ο οργανιςμόσ μασ παίρνει τα απαραίτθτα αμινοξζα, αμινοξζα δθλαδι που δεν μπορεί να ςυνκζςει αλλά τα παίρνει μόνο μζςω τθσ διατροφισ μασ. 3. Πζψθ νουκλεϊνικϊν οξζων Το ζνηυμο νουκλεάςθ διαςπά τα νουκλεϊνικά οξζα ςε νουκλεοτίδια. Τα νουκλεοτίδια διαςποφνται περετζρω ςε αηωτοφχεσ βάςεισ, ςάκχαρα και φωςφορικζσ ομάδεσ.

12 12 4. Πζψθ λιπιδίων Τα λίπθ ειςζρχονται ςτο λεπτό ζντερο ςχεδόν ανζπαφα. Η υδρόλυςι τουσ αποτελεί ειδικό πρόβλθμα μιασ και τα λίπθ είναι δυςδιάλυτα ςτο νερό. Τα χολικά άλατα που εκκρίνονται με τθ χολι ςτο δωδεκαδάκτυλο προκαλοφν γαλακτοματοποίθςθ των λιπϊν, δθλαδι, τα μετατρζπουν ςε μικρά ςφαιρίδια που αδυνατοφν να ςυνενωκοφν, προκαλϊντασ με αυτό τον τρόπο αφξθςθ τθσ επιφάνειασ του λίπουσ που εκτίκεται ςτο ζνηυμο παγκρεατικι λιπάςθ. Το ζνηυμο αυτο ζρχεται με το παγκρεατικό υγρό και υδρολφει τα λίπθ ςε μονογλυκερίδια, λιπαρά οξζα και γλυκερόλθ.

13 13

14 14 Οι βιταμίνεσ Οι βιταμίνεσ είναι οργανικζσ ουςίεσ που χρειάηονται ςε μικρζσ ποςότθτεσ. Οι τροφζσ είναι θ βαςικι πθγι βιταμινϊν. Διακρίνονται ςε λιποδιαλυτεσ (D, E, K, A) και υδατοδιαλυτζσ (B, C). Οι λιποδιαλυτζσ φυλάςςονται ςτο ςυκϊτι γι αυτο δεν πρζπει να προςλαμβάνονται ςυνζχεια ενϊ οι υδατοδιαλυτζσ αποβάλλονται με τα οφρα και θ ςυνεχισ πρόςλθψθ τουσ είναι απαραίτθτθ. Αποβιταμίνωςθ είναι όταν υπάρχει μικρι ποςότθτα βιταμινϊν ςτον οργανιςμό μασ ενϊ υπερβιταμίνωςθ όταν υπάρχει μεγάλθ ποςοτθτα.

3. Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει τομή ανθρώπινου πεπτικού συστήματος.

3. Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει τομή ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. ΠΕΠΤΙΚΟ 1. Α. Να γράψετε τα είδη των δοντιών Α, Β, Γ, Δ και τα μέρη του δοντιού Ε Μ. Β. Πόσα δόντια έχει ένα παιδί 3 χρόνων; Γ. Ποιοι αδένες αφήνουν το έκκριμά τους στη στοματική κοιλότητα και ποιο το

Διαβάστε περισσότερα

1 Αρχιτεκτονική του κυττάρου-μεταβολισμός. Χ. Κ. Φ Ι Ρ Φ Ι Ρ Η - Φ Ρ Ο Ν Σ Ι Σ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Σ Ι Κ Η - Π Α Π Α Ν Α Σ Α Ι Ο Τ 1 0 1 ελίδα 1

1 Αρχιτεκτονική του κυττάρου-μεταβολισμός. Χ. Κ. Φ Ι Ρ Φ Ι Ρ Η - Φ Ρ Ο Ν Σ Ι Σ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Σ Ι Κ Η - Π Α Π Α Ν Α Σ Α Ι Ο Τ 1 0 1 ελίδα 1 1 Αρχιτεκτονική του κυττάρου-μεταβολισμός Γενικά : Οποιοδιποτε κφτταρο αποτελείται από χθμικζσ ενϊςεισ του άνκρακα που ονομάηονται οργανικζσ ενϊςεισ. Οι ενϊςεισ που αποτελοφν ςυςτατικά του κφτταρου χωρίηονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΟ Ι. Η θεμελιώδησ δομική και λειτουργική μονάδα όλων των οργανιςμών

ΚΥΤΤΑΟ Ι. Η θεμελιώδησ δομική και λειτουργική μονάδα όλων των οργανιςμών ΚΥΤΤΑΟ Ι Η θεμελιώδησ δομική και λειτουργική μονάδα όλων των οργανιςμών Είναι θ μικρότερθ δομι ςτθ φφςθ όπου εμφανίηεται το φαινόμενο τθσ ηωισ ΚΤΣΣΑΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 1. Πλοι οι οργανιςμοί αποτελοφνται από κφτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Δομι. Στρϊμα λιπιδικϊν μορίων πάχουσ 5 nm που λειτουργεί ωσ φραγμόσ Εξειδικευμζνεσ δίοδοι και αντλίεσ (πρωτεΐνεσ) ελζγχουν τι μπαίνει και τι βγαίνει

Δομι. Στρϊμα λιπιδικϊν μορίων πάχουσ 5 nm που λειτουργεί ωσ φραγμόσ Εξειδικευμζνεσ δίοδοι και αντλίεσ (πρωτεΐνεσ) ελζγχουν τι μπαίνει και τι βγαίνει Δομι των μεμβρανϊν Δομι Στρϊμα λιπιδικϊν μορίων πάχουσ 5 nm που λειτουργεί ωσ φραγμόσ Εξειδικευμζνεσ δίοδοι και αντλίεσ (πρωτεΐνεσ) ελζγχουν τι μπαίνει και τι βγαίνει Διπλοςτοιβάδα λιπιδίων Η λιπιδικι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ. Κυτταρόπλαςμα. Οργανίδια. Πυρήνασ. Κυτταρικό τοίχωμα. = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα.

ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ. Κυτταρόπλαςμα. Οργανίδια. Πυρήνασ. Κυτταρικό τοίχωμα. = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα. ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ Πρωτόπλαςμα Κυτταρόπλαςμα Κυτταρόπλαςμα = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα. Οργανίδια = Δομζσ που επιτελοφν ςυγκεκριμζνθ λειτουργία Πυρήνασ Κυτταρικό τοίχωμα = Σο κζντρο ελζγχου του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕ δομι λειτουργία ςυςχετιςμό του καρδιακοφ παλμοφ θλικία φφλο φυσική δραστηριότητα

ΟΔΗΓΙΕ δομι λειτουργία ςυςχετιςμό του καρδιακοφ παλμοφ θλικία φφλο φυσική δραστηριότητα ΚΤΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΤΣΗΜΑ ΟΔΗΓΙΕ Προτείνεται να δοκεί ζμφαςθ ςτθ δομι και λειτουργία τθσ καρδιάσ κακώσ και ςτο ςυςχετιςμό του καρδιακοφ παλμοφ με τθν θλικία, το φφλο και τθ φυσική δραστηριότητα. ΡΟΛΟ ΚΤΚΛΟΦΟΡΙΚΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΟΦΘ ΥΓΕΙΑ ΤΟΡΟΣ ΗΩΘΣ

ΔΙΑΤΟΦΘ ΥΓΕΙΑ ΤΟΡΟΣ ΗΩΘΣ Ειςαγωγι Θ υγεία του ανκρϊπου εξαρτάται από τζςςερισ παράγοντεσ. Συγκεκριμζνα οι παράγοντεσ αυτοί είναι θ διατροφι, ο τρόποσ ηωισ με βάςθ τον οποίο ηοφμε, το περιβάλλον ςτο οποίο δραςτθριοποιοφμαςτε και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΑΓΩΓΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΙΜΟΣΗΣΑ ΜΕΣΑΛΛΩΝ. Τα μζταλλα ζχουν τριπλό ρόλο : Δομικό, λειτουργικό και ρυκμιςτικό.

ΕΙΑΓΩΓΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΧΡΗΙΜΟΣΗΣΑ ΜΕΣΑΛΛΩΝ. Τα μζταλλα ζχουν τριπλό ρόλο : Δομικό, λειτουργικό και ρυκμιςτικό. ΕΙΑΓΩΓΙΚΑ ΣΟΙΧΕΙΑ Η λιψθ επαρκοφσ ποςότθτασ μετάλλων από τισ τροφζσ, βοθκά ςτθν ρφκμιςθ του οργανικοφ ιςοηυγίου ςε νερό, ςτθν ομαλότερθ διακίνθςθ των κρεπτικϊν ςυςτατικϊν, ςτθν διατιρθςθ τθσ φυςιολογικισ

Διαβάστε περισσότερα

Λζγεται, ότι το εντερικό ςφςτθμα είναι ο δεφτεροσ μασ, εγκζφαλοσ!!! Είναι το μόνο όργανο που διακζτει αυτόνομο, ανεξάρτθτο νευρικό ςφςτθμα.

Λζγεται, ότι το εντερικό ςφςτθμα είναι ο δεφτεροσ μασ, εγκζφαλοσ!!! Είναι το μόνο όργανο που διακζτει αυτόνομο, ανεξάρτθτο νευρικό ςφςτθμα. Εάν εξωγιινοι μποροφςαν να ορμιςουν από εξωτερικό χϊρο και να αποςπάςουν ζναν άνκρωπο για να δουν από τι είμαςτε φτιαγμζνοι, κα κατζλθγαν ςτο ςυμπζραςμα, ότι κφτταρο για κφτταρο, είμαςτε κυρίωσ βακτιρια.

Διαβάστε περισσότερα

NH 2 R COOH. Σο R είναι το τμιμα του αμινοξζοσ που διαφζρει από αμινοξφ ςε αμινοξφ. 1 Πρωτεΐνες

NH 2 R COOH. Σο R είναι το τμιμα του αμινοξζοσ που διαφζρει από αμινοξφ ςε αμινοξφ. 1 Πρωτεΐνες 1 Πρωτεΐνες Πρωτεΐνεσ : Οι πρωτεΐνεσ είναι ουςίεσ «πρώτθσ» γραμμισ για τουσ οργανιςμοφσ (άρα και για τον άνκρωπο). Σα κφτταρα και οι ιςτοί αποτελοφνται κατά κφριο λόγο από πρωτεΐνεσ. Ο ςθμαντικότεροσ όμωσ

Διαβάστε περισσότερα

ANIMONDA Η ΠΡΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΣΗ ΓΑΣΑ Α

ANIMONDA Η ΠΡΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΣΗ ΓΑΣΑ Α ANIMONDA Η ΠΡΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΣΗ ΓΑΣΑ Α Η ANIMONDA όλα αυτά τα χρόνια μζςα από τθν πείρα τθσ, τθν επιςτθμονικι τθσ εξειδίκευςθ και με γνϊμονα τισ ιδιαιτερότθτεσ τθσ γάτασ ςτθ διατροφι τθσ,ζχει δθμιουργιςει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2016 2 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Πέψη Μηχανική πέψη Χημική πέψη Απορρόφηση Γαστρεντερικός σωλήνας Όργανα του πεπτικού συστήματος: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Τέσσερα είδη ιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ ΛΙΠΗ ΕΙΑΓΩΓΗ. (1 γραμμάριο λίπουσ αποδίδει 9-9,3 kcal ι περίπου 38 joule). ΕΙΔΗ ΛΙΠΩΝ. Tα λίπθ είναι τριϊν ειδϊν: τα κορεςμζνα λιπαρά οξζα,

ΣΑ ΛΙΠΗ ΕΙΑΓΩΓΗ. (1 γραμμάριο λίπουσ αποδίδει 9-9,3 kcal ι περίπου 38 joule). ΕΙΔΗ ΛΙΠΩΝ. Tα λίπθ είναι τριϊν ειδϊν: τα κορεςμζνα λιπαρά οξζα, ΣΑ ΛΙΠΗ ΕΙΑΓΩΓΗ Τα λίπθ αποτελοφν μία μεγάλθ ανομοιογενι ομάδα κρεπτικϊν ουςιϊν που ζχουν κοινά χαρακτθριςτικά όπωσ ότι είναι ουςίεσ αδιάλυτεσ ςτο νερό κι αναλφονται ςε οργανικά διαλφματα. Από άποψθ κρεπτικισ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2018

ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘ.:... / 25 ΒΑΘ.:../ 20 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΟΛΟΓΡ.:... ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/2018 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Το πεπτικό σύστημα στον άνθρωπο αποτελείται από: Τον Πεπτικό ή γαστρεντερικό σωλήνα στον οποίο υπάρχουν : Η στοματική κοιλότητα Ο φάρυγγας Ο οισοφάγος Το στομάχι Το λεπτό έντερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Αυτόνομοι Πράκτορες Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Jaohar Osman Η πρόταςθ εργαςίασ που ζκανα είναι το παρακάτω κείμενο : - ξ Aibo αγαπάει πάρα πξλύ ρα κόκαλα και πάμρα ρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΩΣΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΜΟΙ. Θζλω ςε αυτό το κομμάτι, να μιλιςουμε λίγο για τουσ φυςικοφσ νόμουσ που υπάρχουν ςτο ςϊμα μασ και πϊσ το επθρεάηουν

ΕΩΣΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΜΟΙ. Θζλω ςε αυτό το κομμάτι, να μιλιςουμε λίγο για τουσ φυςικοφσ νόμουσ που υπάρχουν ςτο ςϊμα μασ και πϊσ το επθρεάηουν ΕΩΣΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΜΟΙ Όςο κι αν με «τάραηε» το μάκθμα τθσ «φυςικισ» ςτο ςχολείο, όπου κι αν το ςυνάντθςα αυτό, (γυμνάςιο, λφκειο, ςχολι, διαιτολογία κλπ), το ίδιο και θ «βιολογία-βιοχθμεία», τόςο τα εκτίμθςα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

Δομι και λειτουργία των πρωτεϊνϊν

Δομι και λειτουργία των πρωτεϊνϊν Δομι και λειτουργία των πρωτεϊνϊν Τισ πρωτεΐνεσ κατατάςςουμε ςε: Δομικέσ: αποτελοφν βαςικό υλικό για τθν δόμθςθ του κυτταρικοφ τοιχϊματοσ, των μεμβρανϊν, κ.λ.π. π.χ. το κoλλαγόνο, θ ελαςτίνθ και οι γλυκοπρωτείνεσ.

Διαβάστε περισσότερα

www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ 2013 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Σ πεπτικό σύστημα γίνεται η επεξεργασία των τροφών καθώς η μετατροπή ς σε απλούστερες. Η λειργία πεπτικού συστήμας μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: (α) πέψη,

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Γενικό Χθμείο του Κράτουσ Διεφκυνςθ Περιβάλλοντοσ Δρ. Διμθτρα Δανιιλ Χθμικά προϊόντα Οι χθμικζσ ουςίεσ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ

ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ Θζμα Α Α1: γ, Α2: β, Α3: α, Α4: β, A5: β Θζμα Β Β1: Σ ι Λ (ελλιπισ διατφπωςθ), Λ, Σ, Σ, Σ Β2: α) Οι διαφορζσ μεταξφ ς και π δεςμοφ είναι: α. Στον ς

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου;

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου; ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΡΩΝΥMΟ: ΗΜΕΟΜΗΝΙΑ: 1/3/2015 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΕΕΟ ΣΩΜΑ ΘΕΜΑ Α Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε)

Διαβάστε περισσότερα

NanoTech micro. Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια!

NanoTech micro. Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια! NanoTech micro Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια! Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια 2 Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια Η καταπολζμθςθ των Βακτθρίων αποτελεί πρωταρχικό ςτόχο Οι χϊροι των

Διαβάστε περισσότερα

www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ 2011 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Στο πεπτικό σύστημα γίνεται η επεξεργασία των τροφών καθώς η μετατροπή ς σε απλούστερες. Η λειργία πεπτικού συστήματος μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: (α) πέψη,

Διαβάστε περισσότερα

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 Λόγοι για τουσ οποίουσ αναγκαςτικαμε να δθμιουργιςουμε τθ cdna βιβλιοκικθ Σα γονίδια των ευκαρυωτικών είναι αςυνεχι. Οι περιοριςτικζσ ενδονουκλεάςεισ δεν κόβουν ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Ο Μακθτισ/τρια πρζπει.

ΑΙΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Ο Μακθτισ/τρια πρζπει. ΑΙΜΑ ΟΔΘΓΙΕ Προτείνεται να δοθεί ζμφαςη ςτισ κυτταρικζσ δομζσ του αίματοσ αλλά και ςτα υπόλοιπα ςυςτατικά του πλάςματοσ. Να δοθεί ζμφαςη ςτισ διαφορζσ μεταξφ των αναιμιών και ςτισ αιτίεσ που τισ προκαλοφν

Διαβάστε περισσότερα

Ποιά ςυμπλθρϊματα και ειδικά προϊόντα διατροφισ προςφζρουν ουςιαςτικι βοικεια ςτο αδυνάτιςμα;

Ποιά ςυμπλθρϊματα και ειδικά προϊόντα διατροφισ προςφζρουν ουςιαςτικι βοικεια ςτο αδυνάτιςμα; Ποιά ςυμπλθρϊματα και ειδικά προϊόντα διατροφισ προςφζρουν ουςιαςτικι βοικεια ςτο αδυνάτιςμα; Ποιά ςκευάςματα μποροφν να ενιςχφςουν τα αποτελζςματα τθσ δίαιτασ ςτθ μείωςθ του ςωματικοφ λίπουσ; Όλεσ οι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Βαθμός:.. Ολογράφως: Υπογραφή:... ΧΡΟΝΟΣ: 45 λεπτά ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ.. ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά Τα νύλιμα! ΧΟΡΗΓΟΣ Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά τα ξφλινα! 1. Γιατί τα λζμε ξφλινα πνευςτά; Πνευςτά ονομάηονται τα όργανα ςτα οποία ο ιχοσ παράγεται μζςα ςε ζνα ςωλινα απ όπου περνάει ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι Τλικό υπολογιςτι (Hardware), Προςωπικόσ Τπολογιςτισ (ΡC), υςκευι ειςόδου, υςκευι εξόδου, Οκόνθ (Screen), Εκτυπωτισ (Printer), αρωτισ

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

Οι βιταμίνεσ, που βρίςκονται ςε μικρζσ ποςότθτεσ ςτισ περιςςότερεσ τροωζσ, βοθκοφν ςτον ζλεγχο ηωτικϊν ςωματικϊν λειτουργιϊν.

Οι βιταμίνεσ, που βρίςκονται ςε μικρζσ ποςότθτεσ ςτισ περιςςότερεσ τροωζσ, βοθκοφν ςτον ζλεγχο ηωτικϊν ςωματικϊν λειτουργιϊν. Μία ἀπὸ τισ βαςικζσ λειτουργίεσ των βιταμινϊν είναι θ ςυμμετοχι τουσ ςε εκείνεσ τισ χθμικζσ αντιδράςεισ του οργανιςμοφ που μετατρζπουν τα ςυςτατικά των τροφϊν (πρωτεϊνεσ, υδατάνκρακεσ, λίπθ) ςε ενζργεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι Παράςταςη κινητήσ υποδιαςτολήσ ςφμφωνα με το πρότυπο ΙΕΕΕ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης το πρότυπο ΙΕΕΕ 754 ζχει χρθςιμοποιθκεί ευρζωσ ςε πραγματικοφσ υπολογιςτζσ. Το πρότυπο αυτό κακορίηει δφο βαςικζσ μορφζσ κινθτισ

Διαβάστε περισσότερα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα Σο θλεκτρικό κφκλωμα Για να είναι δυνατι θ ροι των ελεφκερων θλεκτρονίων, για να ζχουμε θλεκτρικό ρεφμα, απαραίτθτθ προχπόκεςθ είναι θ φπαρξθ ενόσ κλειςτοφ θλεκτρικοφ κυκλϊματοσ. Είδθ κυκλωμάτων Σα κυκλϊματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Να προσλαμβάνουν με την τροφή τους ένα μικρό θερμιδικό πλεόνασμα, δηλαδή λίγο περισσότερες θερμίδες από αυτές που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση του σωματικού τους βάρους. Να προτιμούν τα φυτικά (ακόρεστα)

Διαβάστε περισσότερα

4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Γ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00

4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Γ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Γ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 Οδηγίερ: 1) Το εξεηαζηικό δοκίμιο αποηελείηαι από 6 ζελίδερ και πεπιλαμβάνει 25 θέμαηα. 2)

Διαβάστε περισσότερα

CH CH C ιςοπροπυλομαγνθςιοβρωμίδιο.

CH CH C ιςοπροπυλομαγνθςιοβρωμίδιο. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕ ΕΞΕΣΑΕΙ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ (ΚΤΚΛΟ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ) Θζμα Α Α1: γ, Α2: δ, Α3: Λ Λ Α4: α. Παραςκευι κορεςμζνου μονοκαρβονικοφ οξζοσ, με υδρόλυςθ νιτριλίων ςε όξινο

Διαβάστε περισσότερα

Λουκάς Νικολάου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Λουκάς Νικολάου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2007 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Στο πεπτικό σύστηµα γίνεται η επεξεργασία των τροφών καθώς και η µετατροπή τους σε απλούστερες. Η λειτουργία του πεπτικού

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2017

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2017 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΑΘΜΟΣ: ΤΑΞΗ: Β ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26-05-2017 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΟΝΟΣ: 1ώρα 30

Διαβάστε περισσότερα

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Οδθγίεσ Προτείνεται να γίνει ςαφισ ο ρόλοσ κάκε τμιματοσ του ΚΝΣ και να αναδειχκεί θ ςχζςθ που ζχουν τα μζρθ αυτά με τισ ανϊτερεσ πνευματικζσ

Διαβάστε περισσότερα

1. Να αν τιστοιχίσετε τους όρους της στήλης Ι με τις προτάσεις της στήλης ΙΙ:

1. Να αν τιστοιχίσετε τους όρους της στήλης Ι με τις προτάσεις της στήλης ΙΙ: Ερωτήσεις Προβλήματα Δραστηριότητες 1. Να αν τιστοιχίσετε τους όρους της στήλης Ι με τις προτάσεις της στήλης ΙΙ: Ι Βιταμίνες Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπη Βοηθούν κυρίως στη δόμηση νέων κυττάρων. Προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Ιοφνιοσ 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 3 1.Εθνικό Τυπογραφείο... 3 1.1. Είςοδοσ... 3 1.2. Αρχική Οθόνη... 4 1.3. Διεκπεραίωςη αίτηςησ...

Διαβάστε περισσότερα

=... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ «ΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΑΣΗ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘΜΟΣ: 25 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

=... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ «ΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΑΣΗ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘΜΟΣ: 25 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ «ΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΑΣΗ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘΜΟΣ: 25 = 20 =... ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29/05/2018 ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική νευροανατομία Νευρικά κφτταρα. Αλεξάνδρα Οικονόμου

Λειτουργική νευροανατομία Νευρικά κφτταρα. Αλεξάνδρα Οικονόμου Λειτουργική νευροανατομία Νευρικά κφτταρα Αλεξάνδρα Οικονόμου Τα είδη κυττάρων Νευρϊνεσ 100 δις. μεταφζρουν πλθροφορίεσ θλεκτροχθμικι μετάδοςθ Νευρογλοία 10 φορζσ μικρότερα από τουσ νευρϊνεσ 10 φορζσ περιςςότερα

Διαβάστε περισσότερα

Καρβέλης Φώτης ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Καρβέλης Φώτης ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Λόγοι για τουσ οποίουσ κάνουμε γονιδιωματικι βιβλιοκικθ Για οργανιςμοφσ που κινδυνεφουν να εξαφανιςτοφν. Για εκπαιδευτικοφσ λόγουσ. Για να κάνουμε μελζτθ ςτθν εξελικτικι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ IMC (Key Stage II) 9 Μαρτίου 2016 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ Λύςεισ : Πρόβλημα 1 (α) Να βρείτε τθν τιμι του για να ιςχφει θ πιο κάτω ςχζςθ: (β) Ο Ανδρζασ τελειϊνει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ

ΤΙΤΛΟΣ: SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ www.dimitrazervaki.com Περιεχόμενα ΣΡΕΙ ΑΝΑΠΑΝΣΕΧΕ ΔΙΑΠΙΣΩΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! Το πλαςτικό ζχει γίνει αναπόςπαςτο κομμάτι τθσ κακθμερινισ μασ ηωισ, πλαςτικά μπουκάλια, πλαςτικά παιχνίδια, πλαςτικά ποτιρια, πλαςτικζσ ςακοφλεσ. Πλαςτικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ

Διαχείριςθ του φακζλου public_html ςτο ΠΣΔ Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ Οι παρακάτω οδθγίεσ αφοροφν το χριςτθ webdipe. Για διαφορετικό λογαριαςμό χρθςιμοποιιςτε κάκε φορά το αντίςτοιχο όνομα χριςτθ. = πατάμε αριςτερό κλικ ςτο Επιςκεφκείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΘΣΑ 3: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΒΟΛΙΜΟ

ΕΝΟΣΘΣΑ 3: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΒΟΛΙΜΟ 1 ΕΝΟΣΘΣΑ 3: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΒΟΛΙΜΟ Όλοι οι ηωντανοί οργανιςμοί χρειάηονται ενζργεια για να εκτελζςουν τισ λειτουργίεσ τουσ. Η ενζργεια χρθςιμοποιείται από τα κφτταρα, τουσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΕΝΟTHTA 7: Ετεροτροφική διατροφή. Σελ. 135-151 (Οι σελ. 135-136 απλή αναφορά)

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΕΝΟTHTA 7: Ετεροτροφική διατροφή. Σελ. 135-151 (Οι σελ. 135-136 απλή αναφορά) Ετεροτροφική Διατροφή ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΕΝΟTHTA 7: Ετεροτροφική διατροφή. Σελ. 135-151 (Οι σελ. 135-136 απλή αναφορά) Τρεις κατηγορίες οργανικών ενώσεων με θρεπτική αξία: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες.

Διαβάστε περισσότερα

Ενζργεια, κατάλυςθ και βιοςφνκεςθ

Ενζργεια, κατάλυςθ και βιοςφνκεςθ Ενζργεια, κατάλυςθ και βιοςφνκεςθ Σο κφτταρο: ζνα χθμικό εργοςτάςιο Ενηυμικζσ αντιδράςεισ μετατρζπουν κρεπτικζσ ουςίεσ ςε πρόδρομεσ ενϊςεισ για βιοςφνκεςθ, παίρνοντασ ταυτόχρονα ενζργεια Σο ςφνολο των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016/2017 ΒΑΘΜΟΣ: /25 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΟΛΟΓΡ.:. ΥΠΟΓΡ. :. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:26/5/2017

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Πάτρα, 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 4 1. Επιμελητήριο... Error! Bookmark not defined. 1.1 Διαχειριςτήσ Αιτήςεων Επιμελητηρίου...

Διαβάστε περισσότερα

Μια νόςτιμη τράπεζα μικροβίων

Μια νόςτιμη τράπεζα μικροβίων Μια νόςτιμη τράπεζα μικροβίων Σε μια ιςορροπθμζνθ διατροφι οι διάφορεσ τροφζσ, περιζχουν φυςικά κρεπτικά ςυςτατικά που χρειάηεται το ςϊμα μασ, υπάρχουν όμωσ και τα λειτουργικά τρόφιμα, (functional foods),

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ Α. ΤΟ ΚΕΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Η κατεφκυνςθ με τθν οποία θ γενετικι πλθροφορία ρζει προσ τισ πρωτεΐνεσ

ΜΟΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ Α. ΤΟ ΚΕΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Η κατεφκυνςθ με τθν οποία θ γενετικι πλθροφορία ρζει προσ τισ πρωτεΐνεσ ΜΟΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ Α. ΤΟ ΚΕΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Η κατεφκυνςθ με τθν οποία θ γενετικι πλθροφορία ρζει προσ τισ πρωτεΐνεσ Ονομάςτθκε ΚΕΝΣΡΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ά DN RN ή ί ή ί 1 Κάκε κφτταρο και κάκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.2 ΟΡΑΣΟ ΦΩ ΚΑΙ ΦΩΣΟΤΝΘΕΣΙΚΕ ΧΡΩΣΙΚΕ

ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.2 ΟΡΑΣΟ ΦΩ ΚΑΙ ΦΩΣΟΤΝΘΕΣΙΚΕ ΧΡΩΣΙΚΕ 1 ΕΝΟΣΘΣΑ 6: ΑΤΣΟΣΡΟΦΙΚΘ ΔΙΑΣΡΟΦΘ 6.2 ΟΡΑΣΟ ΦΩ ΚΑΙ ΦΩΣΟΤΝΘΕΣΙΚΕ ΧΡΩΣΙΚΕ Τπάρχουν αρκετζσ χρωςτικζσ ουςίεσ που ςυμμετζχουν ςε βιολογικζσ αντιδράςεισ. Οι χρωςτικζσ που ζχουν ςχζςθ με τθν φωτοςφνκεςθ ονομάηονται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ελιδοποίθςθ (1/10) Σόςο θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων ςτακεροφ μεγζκουσ όςο και θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων μεταβλθτοφ και άνιςου μεγζκουσ δεν κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Σκελετικό σύστημα. Λειτουργίες: 1. Στηρικτικό πλαίσιο του σώματος των ζώων 2. Κινητική ποικιλομορφία. 2. Σκληροί σκελετοί

Σκελετικό σύστημα. Λειτουργίες: 1. Στηρικτικό πλαίσιο του σώματος των ζώων 2. Κινητική ποικιλομορφία. 2. Σκληροί σκελετοί Σκελετικό σύστημα Λειτουργίες: 1. Στηρικτικό πλαίσιο του σώματος των ζώων 2. Κινητική ποικιλομορφία Τύποι: 1. Υδροστατικοί σκελετοί 2. Σκληροί σκελετοί Ενδοσκελετός Εξωσκελετός Σκελετικό σύστημα υδροστατικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ Οριςμόσ: Με τον όρο αδράνεια ςτθ Φυςικι ονομάηεται θ χαρακτθριςτικι ιδιότθτα των ςωμάτων να αντιςτζκονται

Διαβάστε περισσότερα

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων κεφάλαιο 7 Α ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων αςικζσ ζννοιεσ Γραμμικά, λζγονται τα ςυςτιματα εξιςϊςεων ςτα οποία οι άγνωςτοι εμφανίηονται ςτθν πρϊτθ δφναμθ. Σα γραμμικά ςυςτιματα με δφο εξιςϊςεισ και δφο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗ ΔΕΠΟΙΝΑ Αϋ2 ΕΙΑΓΩΓΗ

ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗ ΔΕΠΟΙΝΑ Αϋ2 ΕΙΑΓΩΓΗ ΕΙΑΓΩΓΗ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗ ΔΕΠΟΙΝΑ Αϋ2 τθν παρακάτω εργαςία κα προςπακιςουμε μεταξφ άλλων να δϊςουμε απαντιςεισ ςτα παρακάτω ερωτιματα: 1. Σί είναι οι πρωτεΐνεσ και ποιόσ ο ρόλοσ τουσ ςτο ςϊμα μασ; 2. Σί είναι

Διαβάστε περισσότερα

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Διαδίκτυο: μια πόρτα ςτον κόςμο Πϊσ μπορεί κανείσ ςε λίγα λεπτά να μάκει ποιεσ ταινίεσ παίηονται ςτουσ κινθματογράφουσ, να ςτείλει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β 4 o ΔΙΓΩΝΙΜ ΠΡΙΛΙΟ 04: ΔΝΔΔΙΚΣΙΚΔ ΠΝΣΗΔΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΔΥΘΥΝΣΗΣ 4 ο ΔΙΓΩΝΙΣΜ ΔΝΔΔΙΚΤΙΚΔΣ ΠΝΤΗΣΔΙΣ ΘΔΜ. β. β 3. α 4. γ 5. α.σ β.σ γ.λ δ.σ ε.λ. ΘΔΜ Β Σωςτι είναι θ απάντθςθ γ. Έχουμε ελαςτικι

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν:

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν: Μζθοδος Simplex Η πλζον γνωςτι και περιςςότερο χρθςιμοποιουμζνθ μζκοδοσ για τθν επίλυςθ ενόσ γενικοφ προβλιματοσ γραμμικοφ προγραμματιςμοφ, είναι θ μζκοδοσ Simplex θ οποία αναπτφχκθκε από τον George Dantzig.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΛΟ ΣΩΝ ΜΙΣΟΧΟΝΔΡΙΩΝ

ΡΟΛΟ ΣΩΝ ΜΙΣΟΧΟΝΔΡΙΩΝ ΜΙΣΟΧΟΝΔΡΙΑ Τα μιτοχόνδρια είναι μικροί ςχθματιςμοί μζςα ςτο κυτταρόπλαςμα του κυττάρου. Θ μορφι και το μζγεκόσ τουσ δείχνουν εικόνα όμοια των βακτθρίων. Διακζτουν μια τζλεια οργάνωςθ με διπλι εξωτερικι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαια: (μέχρι ενότητα 8) Ονοματεπϊνυμο:... Ημ/νία:... Τάξθ:...Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ:

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαια: (μέχρι ενότητα 8) Ονοματεπϊνυμο:... Ημ/νία:... Τάξθ:...Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαια:1-2-3-4-5(μέχρι ενότητα 8) Ονοματεπϊνυμο:... Ημ/νία:... Τάξθ:...Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Για τισ προτάςεισ Α1 ζωσ Α5 να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αρικμό τθσ πρόταςθσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ Ειρινθ Φιλιοποφλου Ειςαγωγι Ο Παγκόςμιοσ Ιςτόσ (World Wide Web - WWW) ι πιο απλά Ιςτόσ (Web) είναι μία αρχιτεκτονικι για τθν προςπζλαςθ διαςυνδεδεμζνων εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία Slide 1 Εισαγωγή στη ψυχρομετρία 1 Slide 2 Σφντομη ειςαγωγή ςτη ψυχρομετρία. Διάγραμμα Mollier (πίεςησ-ενθαλπίασ P-H) Σο διάγραμμα Mollier είναι μία γραφικι παράςταςθ ςε ζναν άξονα ςυντεταγμζνων γραμμϊν

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria Ενεργειακά Τηάκια Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.facebook.com/energeiaka.ktiria Σελ. 2 Η ΕΣΑΙΡΕΙΑ Η εταιρεία Ενεργειακά Κτίρια δραςτθριοποιείται ςτθν παροχι ολοκλθρωμζνων υπθρεςιϊν και ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Αρχεία - Φάκελοι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Αρχεία - Φάκελοι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Αρχείο (File) Φάκελοσ (Folder) Διαχειριςτισ Αρχείων (File Manager) Τφποι Αρχείων Σε τι εξυπθρετεί θ οργάνωςθ των εργαςιϊν μασ ςτουσ υπολογιςτζσ; Πϊσ κα οργανϊςουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές χαλάρωσης στο άγχος. Κοσρνέτας Παύλος,Φσσικοθεραπεστής Κωνσταντάκη Φρόσω,Βιολόγος

Τεχνικές χαλάρωσης στο άγχος. Κοσρνέτας Παύλος,Φσσικοθεραπεστής Κωνσταντάκη Φρόσω,Βιολόγος Τεχνικές χαλάρωσης στο άγχος Κοσρνέτας Παύλος,Φσσικοθεραπεστής Κωνσταντάκη Φρόσω,Βιολόγος ΑΝΣΙΜΕΣΩΠΙΘ Άγχοσ - τρεσ τθσ κακθμερινότθτασ ζχει επιπτϊςεισ ςτθν υγεία και ποιότθτα τθσ ηωισ μασ Διακρίνεται :Οξφ-χρόνιο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ο ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ 1

Κεφάλαιο 5 ο ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ 1 Κεφάλαιο 5 ο ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ 1 Το πεπτικό σύστημα αποτελείται Από όργανα (Γαστρεντερικός σωλήνας) Αρχίζει από το σώμα και καταλήγει στον πρωκτό Χωρίζεται σε: Στοματική

Διαβάστε περισσότερα

: Α ΚΗ ΕΙ ΣΕΧΝΙΚΟΣΑΚΣΙΚΗ Α ΚΗ Η ΠΑ Α

: Α ΚΗ ΕΙ ΣΕΧΝΙΚΟΣΑΚΣΙΚΗ Α ΚΗ Η ΠΑ Α Craig Brown, Former National Coach Team "A" Scotland The Development of the 4-4-2 System Presented at the NSCAA Convention, St. Louis / USA, January 2009 Craig Brown : ΑΚΗΕΙ ΣΕΧΝΙΚΟΣΑΚΣΙΚΗ ΑΚΗΗ ΠΑΑ Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MAIOY 2018 ΒΑΘ.:... / 25 ΟΛΟΓΡ.:... ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29/05/18 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΦΥΣΙΚΗ - ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1) Τίτλοσ τθσ ζρευνασ: «Ποια είναι θ επίδραςθ τθσ κερμοκραςίασ ςτθ διαλυτότθτα των ςτερεϊν ςτο νερό;» 2) Περιγραφι του ςκοποφ τθσ ζρευνασ: Η ζρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε)

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε) ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε) Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίασ Περιβάλλον Εντολϊν Γραμμισ (Graphical User Interface/GUI), (Command Line Interface),

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Να προσέξετε την εμφάνιση του γραπτού σας και να γράψετε με μελάνι μπλε ή μαύρο.

ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Να προσέξετε την εμφάνιση του γραπτού σας και να γράψετε με μελάνι μπλε ή μαύρο. Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΒΑΘΜΟΣ:.... /100 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ:... ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01.06.2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Η ομάδα μασ φζτοσ κα αςχολθκεί με το κζμα των εξαρτιςεων το οποίο είναι πολφ διευρυμζνο ςτισ μζρεσ μασ. Θα ςασ αναφζρουμε πολλζσ πλθροφορίεσ για τισ εξαρτιςεισ. Επίςθσ κα κζλαμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΝΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΡΕ12.04

ΚΟΝΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΡΕ12.04 1 ψυχρό ψυκτικό ρευςτό υγρό ψυκτικό ρευςτό Q Ψφχεται. Συμπυκνϊνεται. Q θερμό ψυκτικό ρευςτό αζριο ψυκτικό ρευςτό από ςυμπιεςτι Από ποφ προζρχεται αυτι θ κερμότθτα;;; 2 Τπόψυκτο υγρό 3 ςτάδια μετατροπήσ:

Διαβάστε περισσότερα

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Δρ. Χρήζηος Ηλιούδης Μθ Προςθμαςμζνοι Ακζραιοι Εφαρμογζσ (ςε οποιαδιποτε περίπτωςθ δεν χρειάηονται αρνθτικοί αρικμοί) Καταμζτρθςθ. Διευκυνςιοδότθςθ.

Διαβάστε περισσότερα

Τπάρχει μεγάλθ διαφορά ανάμεςα ςτο χάςιμο βάρουσ και ςτο χάςιμο λίπουσ. Όταν παχαίνω, δεν κάνω τίποτε άλλο, από το αυξάνω το ςωματικό μου λίποσ!

Τπάρχει μεγάλθ διαφορά ανάμεςα ςτο χάςιμο βάρουσ και ςτο χάςιμο λίπουσ. Όταν παχαίνω, δεν κάνω τίποτε άλλο, από το αυξάνω το ςωματικό μου λίποσ! Τπάρχει μεγάλθ διαφορά ανάμεςα ςτο χάςιμο βάρουσ και ςτο χάςιμο λίπουσ. Όταν παχαίνω, δεν κάνω τίποτε άλλο, από το αυξάνω το ςωματικό μου λίποσ! Το αδυνάτιςμα, δεν είναι απλά κζμα απϊλειασ βάρουσ, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Οι μορφζσ τησ ενζργειασ είναι:

Οι μορφζσ τησ ενζργειασ είναι: ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΙΧΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Κάκε φυςικό ςφςτθμα περιζχει (ι εναλλακτικά αποκθκεφει) μία ποςότθτα που ονομάηεται ενζργεια. Ενζργεια, ςυνεπώσ, είναι θ ικανότθτα ενόσ ςώματοσ ι ςυςτιματοσ να παραγάγει ζργο. Η ενζργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ 8. Σημειώστε με ποιους από τους παρακάτω τρόπους δρα το σάλιο: α. συμβάλλει στην πέψη των πρωτεϊνών β. συμμετέχει στη δημιουργία βλωμού (μπουκιάς) γ. συμβάλλει στην καθαριότητα των δοντιών δ. λειαίνει

Διαβάστε περισσότερα

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και 25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και Γ) Τα ψυκτικά φορτία από είςοδο εξωτερικοφ αζρα. 26. Ποιζσ είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΩΝ: ΕΡΙΛΕΞΤΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΘΕΤΕ ΣΕ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ 8-10 ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΩΝ: ΕΡΙΛΕΞΤΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΘΕΤΕ ΣΕ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ 8-10 ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΙΣ (ΔΕΙΤΕ ΡΩΤΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΡΟΥ ΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΙΒΩΣ ΑΡΟ ΚΑΤΩ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ -ΚΑΤΩ ΑΡΟ ΤΟΥΣ ΡΙΝΑΚΕΣ, ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΤΟΡΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΑΡΟ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΧΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! Χωρίσ νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανκρϊπινθ ηωι! Ζνασ μζςοσ άνκρωποσ μπορεί να αντζξει χωρίσ τροφι 2 μινεσ, ενϊ χωρίσ νερό μόνο 2-3 μζρεσ. Αν ο ανκρϊπινοσ οργανιςμόσ χάςει μεγάλθ ποςότθτα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά Τάξη Β Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά k 2 9 9 10 Nm 2 1. Δφο ακίνθτα ςθμειακά θλεκτρικά φορτία q 1 = - 2 μq και q 2 = + 3 μq, βρίςκονται

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη ςιου και Δ Τα ξησ Εςπερινου Γενικου Λυκει ου

Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη ςιου και Δ Τα ξησ Εςπερινου Γενικου Λυκει ου Ζνωςθ Ελλινων Χθμικϊν Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη ςιου και Δ Τα ξησ Εςπερινου Γενικου Λυκει ου Χημεία 03/07/2017 Τμιμα Παιδείασ και Χθμικισ Εκπαίδευςθσ 0 Πανελλαδικε σ Εξετα ςεισ Γ Τα ξησ Ημερη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ XHMEIAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ XHMEIAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ XHMEIAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 1-2-3-4-5 Ονοματεπϊνυμο:..... Ημ/νία:.. Σάξθ: Χρονικι Διάρκεια:... Βακμόσ: ΘΕΜΑ Α Για τισ προτάςεισ Α1 ζωσ Α5 να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αρικμό τθσ πρόταςθσ

Διαβάστε περισσότερα

Ζπειτα κάναμε μια ςυηιτθςθ και εκφράςαμε τισ απορίεσ που είχαμε. Όλεσ οι ερωτιςεισ που κάναμε ςτον κ. Γιάννθ είναι: Επ : Πωρ μοξπώ μα

Ζπειτα κάναμε μια ςυηιτθςθ και εκφράςαμε τισ απορίεσ που είχαμε. Όλεσ οι ερωτιςεισ που κάναμε ςτον κ. Γιάννθ είναι: Επ : Πωρ μοξπώ μα Στα πλαίςια του προγράμματοσ Κυκλοφοριακισ Αγωγισ : «Ασ μάκουμε τα ςιματα, μθν πάκουμε ατυχιματα» που υλοποιεί θ τάξθ μασ κατά τθ φετινι ςχολικι χρονιά, τθν Τρίτθ 17 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιιςαμε επίςκεψθ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 6 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Β

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 6 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Β ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ 6 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Β Δυναμικι Κατάτμθςθ (1/8) Η δυναμικι κατάτμθςθ αναπτφχκθκε με ςτόχο να ξεπεραςτοφν οριςμζνεσ από τισ βαςικζσ δυςκολίεσ τθσ κατάτμθςθσ ςτακεροφ

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση ΘΕΜΑ1 ΘΕΜΑ2. t=t 1 +T/2. t=t 1 +3T/4. t=t 1 +T ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΚΥΜΑΤΑ 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ).

Απάντηση ΘΕΜΑ1 ΘΕΜΑ2. t=t 1 +T/2. t=t 1 +3T/4. t=t 1 +T ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΚΥΜΑΤΑ 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ). Απάντηση ΘΕΜΑ1 1) (Β), 2. (Γ), 3. (Γ), 4. (Γ), 5. (Δ). ΘΕΜΑ2 Α)Ανάκλαςθ ςε ακίνθτο άκρο. Το προςπίπτον κφμα ςε χρόνο Τ/2 κα ζχει μετακινθκεί προσ τα δεξιά κατά 2 τετράγωνα όπωσ φαίνεται ςτο ςχιμα. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ 1

ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ 1 Η νήστιδα Ξεκινά από την νηστιδοδωδεκαδακτυλική καμπή Στο εσωτερικό της παρουσιάζει : κυκλικές πτυχές λεπτές προσεκβολές του βλεννογόνου - τις λάχνες Λεμφοζίδια (αθροίσματα λεμφοκυττάρων) και Πλάκες Payer,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO Το Micro Worlds Pro είναι ζνα ολοκλθρωμζνο περιβάλλον προγραμματιςμοφ. Χρθςιμοποιεί τθ γλϊςςα προγραμματιςμοφ Logo (εξελλθνιςμζνθ) Το Micro Worlds Pro περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ 1 ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ 2 ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙ ΜΠΑΛΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κάκε δικαίωμα ςυνδζεται με τα άλλα και είναι όλα το ίδιο ςθμαντκά.

Κάκε δικαίωμα ςυνδζεται με τα άλλα και είναι όλα το ίδιο ςθμαντκά. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΙΑ ΤΑ ΔΙΙΚΑΙΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΙΔΙΙΟΥ Σε εύκολη γλώσσα «Δικαιϊματα» είναι κάτι που όλοι ζχουμε και πρζπει να μποροφμε να τα εφαρμόηουμε. Όλοι ζχουμε τα ίδια δικαιϊματα.

Διαβάστε περισσότερα