Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων"

Transcript

1 Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 6.0 Ευσταθή Ταιριάσματα Πρόβλημα Ευσταθούς Ταιριάσματος Σταύρος Δ. Νικολόπουλος Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Webpage:

2 Πρόβλημα Ευσταθούς Ταιριάσματος Ευσταθή Ταιριάσματα

3 Πρόβλημα Ευσταθούς Ταιριάσματος Ευσταθή Ταιριάσματα

4 Ευσταθή Ταιριάσματα Πρόβλημα Ευσταθούς Ταιριάσματος Gale-Shapley 1962

5 Ευσταθή Ταιριάσματα Ερώτημα Gale & Shapley Προέκυψε, εν μέρει, το 1962 όταν οι David Gale και Lioyd Shapley, δύο μαθηματικοί οικονομολόγοι, διατύπωσαν το εξής ερώτημα: Μπορεί να σχεδιάσει κάποιος μια διαδικασία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο ή μια διαδικασία προσλήψεων, η οποία να είναι αυτοεπιβαλλόμενη (self-enforcing) ; Ερώτημα Τι εννοούσαν με τον όρο αυτοεπιβαλλόμενη (self-enforcing) ;??????

6 Ευσταθή Ταιριάσματα Ένα Πραγματικό Σενάριο Μία ομάδα φίλων, τελειόφοιτοι του Τμήματός μας, κάνουν αιτήματα σε εταιρείες πληροφορικής για καλοκαιρινή απασχόληση!!! Κάθε αιτών έχει μια σειρά προτιμήσεων για τις εταιρείες!!! Κάθε εταιρεία σχηματίζει από την στιγμή που θα φθάσουν τα αιτήματα μια σειρά προτιμήσεων για τους αιτούντες φοιτητές μας!!! φοιτητές (αιτούντες) εταιρείες (εργοδότες) Διαδικασία: Με βάσει τις προτιμήσεις των φοιτητών, οι εταιρείες κάνουν προσφορές σε αιτούντες φοιτητές και οι φοιτητές επιλέγουν ποια προσφορά θα δεχθούν!!!

7 Ευσταθή Ταιριάσματα Ένα Πραγματικό Σενάριο Διαδικασία: Με βάσει τις προτιμήσεις των φοιτητών, οι εταιρείες κάνουν προσφορές σε αιτούντες φοιτητές και οι φοιτητές επιλέγουν ποια προσφορά θα δεχθούν!!! Τι θα μπορούσε να πάει «στραβά» σε αυτή την διαδικασία ; Φοιτητές Εταιρείες Προσφορές Αποδοχές & Απορρίψεις

8 Ευσταθή Ταιριάσματα Ένα Πραγματικό Σενάριο Διαδικασία: Με βάσει τις προτιμήσεις των φοιτητών, οι εταιρείες κάνουν προσφορές σε αιτούντες φοιτητές και οι φοιτητές επιλέγουν ποια προσφορά θα δεχθούν!!! Θα μπορούσε να συμβεί η εξής κατάσταση: Ο Νίκος αποδέχθηκε σήμερα την προσφορά της εταιρείας Access. Λίγες μέρες αργότερα, η εταιρεία Bull καλεί τον Νίκο και του προσφέρει καλοκαιρινή εργασία. Ο Νίκος προτιμά την Bull από την Access και έτσι παραιτείτε από την προσφορά της Access και αποδέχεται αυτή της Bull. Επειδή η Access έμεινε με ένα λιγότερο φοιτητή, προσφέρει εργασία σε κάποιον φοιτητή που βρίσκεται σε αναμονή, ο οποίος με προθυμία παραιτείτε από την προσφορά της Comet για να πάει στην Access, και η κατάσταση παίρνει μορφή χιονοστιβάδας που βγαίνει εκτός ελέγχου!!!

9 Ευσταθή Ταιριάσματα Ένα Πραγματικό Σενάριο Διαδικασία: Με βάσει τις προτιμήσεις των φοιτητών, οι εταιρείες κάνουν προσφορές σε αιτούντες φοιτητές και οι φοιτητές επιλέγουν ποια προσφορά θα δεχθούν!!! Τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα και από την άλλη πλευρά : Η, φίλη του Νίκου, που σκόπευε να πάει στην Comet, έχοντας ακούσει την ιστορία του Νίκου, καλεί την Bull και τους λέει: «Θα προτιμούσα να εργαστώ το καλοκαίρι σε εσάς και όχι στην Comet»!!! Η Bull πιστεύει την και, εξετάζοντας το βιογραφικό της, συνειδητοποιεί ότι θα προτιμούσε να είχε προσλάβει την στη θέση κάποιου άλλου φοιτητή που έχει ήδη δεχθεί να εργαστεί το καλοκαίρι στην Bull. Εάν η Bull ήταν εταιρεία με λιγότερους ηθικούς ενδοιασμούς, θα μπορούσε να βρει ένα τρόπο να αποσύρει την προσφορά από τον άλλο φοιτητή και να προσλάβει την. Η κατάσταση επέφερε «χάος» με όλους τους εμπλεκόμενους «δυσαρεστημένους»!!!

10 Ευσταθή Ταιριάσματα Ένα Πραγματικό Σενάριο Διαδικασία: Με βάσει τις προτιμήσεις των φοιτητών, οι εταιρείες κάνουν προσφορές σε αιτούντες φοιτητές και οι φοιτητές επιλέγουν ποια προσφορά θα δεχθούν!!! Τι πήγε «στραβά» ; Οι Gale και Shapley εξέτασαν γιατί μια τέτοια διαδικασία μπορεί να πάει «στραβά»!!! Από την διαδικασία απουσίαζε κάποιος μηχανισμός επιβολής μιας «τάξης»!!!

11 Ευσταθή Ταιριάσματα Ένα Πραγματικό Σενάριο Διαδικασία: Με βάσει τις προτιμήσεις των φοιτητών, οι εταιρείες κάνουν προσφορές σε αιτούντες φοιτητές και οι φοιτητές επιλέγουν ποια προσφορά θα δεχθούν!!! Τι πήγε «στραβά» ; Οι Gale και Shapley εξέτασαν γιατί μια τέτοια διαδικασία μπορεί να πάει «στραβά»!!! Η διαδικασία δεν είναι αυτοεπιβαλλόμενη!!! Θέλουμε μια ευσταθή διαδικασία στην οποία το ίδιο το προσωπικό συμφέρον εμποδίζει την απόσυρση και την ανακατεύθυνση προσφορών!!!

12 Ευσταθή Ταιριάσματα Ερώτημα Gale & Shapley Μπορεί να σχεδιαστεί μια διαδικασία προσλήψεων η οποία να είναι αυτοεπιβαλλόμενη να είναι ευσταθής (stable) ; Οι Gale & Shapley όρισαν το ευσταθές ταίριασμα!!! Ένα ταίριασμα «αιτούντων-εργοδοτών» είναι ευσταθές εάν για κάθε εργοδότη Ε και κάθε αιτούντα Α που δεν προορίζεται να εργαστεί για τον Ε, ισχύει ένα από τα ακόλουθα : (1) ο εργοδότης Ε προτιμά καθέναν από τους αιτούντες που έχει αποδεχθεί αντί του Α, ή (2) ο αιτών Α προτιμά τον τρέχοντα εργοδότη του από τον εργοδότη Ε.

13 Ευσταθή Ταιριάσματα Ερώτημα Gale & Shapley Μπορεί να σχεδιαστεί μια διαδικασία προσλήψεων η οποία να είναι αυτοεπιβαλλόμενη να είναι ευσταθής (stable) ; Οι Gale & Shapley όρισαν το ευσταθές ταίριασμα!!! Ευσταθές ταίριασμα = ταίριασμα χωρίς ασταθή ζεύγη!!! Ένα ταίριασμα «αιτούντων-εργοδοτών» είναι ευσταθές εάν είναι ταίριασμα χωρίς ασταθή ζευγάρια!!! Ασταθές Ζευγάρι (x, y): O αιτών x και o εργοδότης y είναι ασταθές ζευγάρι εάν: ο αιτών x προτιμά τον εργοδότη y από τον τρέχοντα εργοδότη του, και ο εργοδότης y προτιμά τον αιτούντα x από κάποιον που έχει προσλάβει.

14 Ευσταθή Ταιριάσματα Ερώτημα Gale & Shapley Μπορεί να σχεδιαστεί μια διαδικασία προσλήψεων η οποία να είναι αυτοεπιβαλλόμενη να είναι ευσταθής (stable) ; Οι Gale & Shapley όρισαν το ευσταθές ταίριασμα!!! Ευσταθές ταίριασμα = ταίριασμα χωρίς ασταθή ζεύγη!!! Το 1962 οι Gale & Shapley ανέπτυξαν μια εντυπωσιακή αλγοριθμική λύση για το πρόβλημα του ευσταθούς ταιριάσματος!!! Αλγόριθμος απλός, γρήγορος, πολλές εφαρμογές!!! Λύση του προβλήματος των «ευσταθών γάμων» γνωστό ως stable marriage problem

15 Ευσταθή Ταιριάσματα Λύση Gale & Shapley Σχεδίαση διαδικασίας προσλήψεων η οποία είναι ευσταθής (ευσταθές ταίριασμα - ταίριασμα χωρίς ασταθή ζευγάρια), 1962!!! Lloyd S. Shapley και Alvin E. Roth, Νόμπελ Οικονομίας 2012 "for the theory of stable allocations and the practice of market design" για τη θεωρία των ευσταθών κατανομών και την πρακτική του σχεδιασμού αγορών. Υποδειγματικός συνδυασμός θεωρητικής έρευνας (ο Lloyd Shapley, σε συνεργασία με τον David Gale, έλυσε το πρόβλημα των «σταθερών γάμων») και εφαρμοσμένης έρευνας (συνεισφορά του Roth και των συνεργατών του) που οδήγησε σε πολύ χρήσιμες εφαρμογές!!!

16 Ευσταθή Ταιριάσματα Πριν την Λύση Gale & Shapley NRMP Μια 10ετία πριν τον αλγόριθμο των Gale & Shapley, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν, η υπηρεσία National Resident Matching Program των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε μια ανάλογη διαδικασία, με το ίδιο κίνητρο, για να αναθέσει Ειδικευόμενους Γιατρούς σε Νοσοκομεία!!! Διαδικασία αυτοεπιβαλλόμενη (ευσταθής, ανάθεση χωρίς ασταθή ζευγάρια) Ειδικευόμενοι Γιατροί - Νοσοκομεία Φοιτητές Εταιρείες Αιτούντες - Εργοδότες

17 Ευσταθή Ταιριάσματα Υπηρεσία National Resident Matching Program NRMP Δεδομένου ενός συνόλου προτιμήσεων μεταξύ Ειδικευόμενων Ιατρών και Νοσοκομείων, εφαρμογή μιας ευσταθούς διαδικασίας αναθέσεων (ανάθεση χωρίς ασταθή ζευγάρια). Ασταθές Ζευγάρι (x, y): O ειδ. ιατρός x και το νοσοκομείο y είναι ασταθές ζευγάρι εάν: ο ειδ. ιατρός x προτιμά το νοσοκομείο y από κάποιο το οποίο του έχει ανατεθεί. το νοσοκομείο y προτιμά τον ειδ. ιατρό x από κάποιον ειδικευόμενο που έχει αποδεχθεί. Αρχική χρήση της υπηρεσίας NRMP αμέσως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο!!! Στοιχεία Μαρτίου 2005: περισσότεροι από ειδικευόμενοι!!! H NRMP εφαρμόζει, με σχετικά μικρές αλλαγές, μέχρι και σήμερα την ίδια διαδικασία!!!

18 Ευσταθή Ταιριάσματα Απλοποίηση του Προβλήματος των Προσλήψεων Δεδομένου ενός συνόλου προτιμήσεων μεταξύ Αιτούντων και Εργοδοτών, σχεδίασε μια ευσταθή διαδικασία προσλήψεων. Αιτούντες Εργοδότες Ο κόσμος των Αιτούντων και των Εργοδοτών έχει κάποιες ασυμμετρίες που δεν μας βοηθούν... τουλάχιστον τώρα στην αρχή της μελέτης του προβλήματος!!! Κάθε υποψήφιος αναζητά μια μοναδική εταιρεία, ενώ κάθε εταιρεία αναζητά πολλούς υποψηφίους!!! Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι αιτούντες από τις διαθέσιμες θέσεις μιας εταιρείας!!! Ο κάθε υποψήφιος συνήθως δεν κάνει αίτηση σε όλες τις εταιρείες!!!

19 Ευσταθή Ταιριάσματα Απλοποίηση του Προβλήματος των Προσλήψεων Δεδομένου ενός συνόλου προτιμήσεων μεταξύ Αιτούντων και Εργοδοτών, σχεδίασε μια ευσταθή διαδικασία προσλήψεων. Αιτούντες Εργοδότες Εξαλείφουμε, τουλάχιστον τώρα στην αρχή, αυτές της περιπλοκές και παίρνουμε μια πιο «απλή» εκδοχή του προβλήματος: Καθένας από τους n Υποψήφιους κάνει αίτηση σε n Εταιρείες, και κάθε Εταιρεία θέλει να προσλάβει μόνο ένα Υποψήφιο!!! Κάθε υποψήφιος κατατάσσει τις εταιρείες σε μια σειρά προτίμησης και κάθε εταιρεία κατατάσσει τους υποψηφίους σε μια δική της σειρά προτίμησης!!!

20 Ευσταθή Ταιριάσματα Απλοποίηση του Προβλήματος των Προσλήψεων Δεδομένου ενός συνόλου προτιμήσεων μεταξύ Αιτούντων και Εργοδοτών, σχεδίασε μια ευσταθή διαδικασία προσλήψεων. Άνδρες Γυναίκες Οι Gale & Shapley παρατήρησαν ότι η εκδοχή αυτή του προβλήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την σχεδίαση ενός συστήματος με βάσει το οποίο : n άνδρες και n γυναίκες καταλήγουν σε γάμο!!! Κάθε άνδρας κατατάσσει τις γυναίκες σε μια σειρά προτίμησης και κάθε γυναίκα κατατάσσει τους άνδρες σε μια δική της σειρά προτίμησης!!!

21 Ευσταθή Ταιριάσματα Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Δεδομένου ενός συνόλου προτιμήσεων μεταξύ n Ανδρών και n Γυναικών, σχεδίασε μια ευσταθή διαδικασία γάμου (ταίριασμα «ανδρών-γυναικών» χωρίς ασταθή ζευγάρια). Θέλουμε n άνδρες και n γυναίκες να καταλήξουν σε γάμο!!!

22 Ευσταθή Ταιριάσματα Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Δεδομένου ενός συνόλου προτιμήσεων μεταξύ n Ανδρών και n Γυναικών, σχεδίασε μια ευσταθή διαδικασία γάμου (ταίριασμα «ανδρών-γυναικών» χωρίς ασταθή ζευγάρια). Διαδικασία αυτοεπιβαλλόμενη (ευσταθής, ανάθεση χωρίς ασταθή ζευγάρια) Άνδρες - Γυναίκες Ειδικευόμενοι Γιατροί - Νοσοκομεία Φοιτητές Εταιρείες Αιτούντες - Εργοδότες Θέλουμε n άνδρες και n γυναίκες να καταλήξουν σε γάμο!!!

23 Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Τυπική Διατύπωση του Προβλήματος Δύο σύνολα : M = {m1, m2,, mn} από n άνδρες και W = {w1, w2,, wn} από n γυναίκες. M x W : Το σύνολο όλων των διατεταγμένων ζευγών (m, n), όπου m M και w W. M W

24 Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Τυπική Διατύπωση του Προβλήματος Δύο σύνολα : M = {m1, m2,, mn} από n άνδρες και W = {w1, w2,, wn} από n γυναίκες. M x W : Το σύνολο όλων των διατεταγμένων ζευγών (m, n), όπου m M και w W. Ταίριασμα (matching) S : Σύνολο διατεταγμένων ζευγών (m, n) M x W με την ιδιότητα κάθε m M και κάθε w W εμφανίζεται το πολύ σε ένα ζεύγος του S. M W

25 Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Τυπική Διατύπωση του Προβλήματος Δύο σύνολα : M = {m1, m2,, mn} από n άνδρες και W = {w1, w2,, wn} από n γυναίκες. M x W : Το σύνολο όλων των διατεταγμένων ζευγών (m, n), όπου m M και w W. Ταίριασμα (matching) S : Σύνολο διατεταγμένων ζευγών (m, n) M x W με την ιδιότητα κάθε m M και κάθε w W εμφανίζεται το πολύ σε ένα ζεύγος του S. M Ναι W

26 Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Τυπική Διατύπωση του Προβλήματος Δύο σύνολα : M = {m1, m2,, mn} από n άνδρες και W = {w1, w2,, wn} από n γυναίκες. M x W : Το σύνολο όλων των διατεταγμένων ζευγών (m, n), όπου m M και w W. Ταίριασμα (matching) S : Σύνολο διατεταγμένων ζευγών (m, n) M x W με την ιδιότητα κάθε m M και κάθε w W εμφανίζεται το πολύ σε ένα ζεύγος του S. M Όχι W

27 Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Τυπική Διατύπωση του Προβλήματος Δύο σύνολα : M = {m1, m2,, mn} από n άνδρες και W = {w1, w2,, wn} από n γυναίκες. M x W : Το σύνολο όλων των διατεταγμένων ζευγών (m, n), όπου m M και w W. Ταίριασμα (matching) S : Σύνολο διατεταγμένων ζευγών (m, n) M x W με την ιδιότητα κάθε m M και κάθε w W εμφανίζεται το πολύ σε ένα ζεύγος του S. Τέλειο Ταίριασμα (perfect matching) S* : Ταίριασμα με την ιδιότητα κάθε m M και κάθε w W εμφανίζεται σε ακριβώς ένα ζεύγος του S*. M W

28 Πρόβλημα Ευσταθούς Ταιριάσματος Τυπική Διατύπωση του Προβλήματος Δύο σύνολα : M = {m1, m2,, mn} από n άνδρες και W = {w1, w2,, wn} από n γυναίκες. Βαθμός Προτίμησης Pr(m, w): Για κάθε m M και κάθε w W ορίζουμε τον βαθμό προτίμησης Pr(m, w) του m για το w να είναι ένας ακέραιος στο διάστημα [1, n]. Αντίστοιχα, ορίζουμε τον βαθμό προτίμησης Pr(w, m) του w για το m. Ασταθές Ταίριασμα : Ένα ταίριασμα S είναι ασταθές εάν υπάρχουν δύο στοιχεία (m, w) και (m, w ) του S τέτοια ώστε: m w m w Ταίριασμα S Pr(m, w ) > Pr(m, w) και Pr(w, m) > Pr(w, m ) Το ζεύγος στοιχείων (m, w ) S ονομάζεται ασταθές ζεύγος για το S.

29 Πρόβλημα Ευσταθούς Ταιριάσματος Τυπική Διατύπωση του Προβλήματος Ευστάθεια: Δεν υπάρχει κίνητρο για κάποιο ζευγάρι συμμετεχόντων να υπονομεύσουν από κοινού την ανάθεση. Έστω ένα ασταθές ζευγάρι m-w σε ένα ταίριασμα S. Το ασταθές ζευγάρι m-w θα μπορούσε να «καλυτερεύσει την κατάσταση του ταιριάσματος» εάν απαιτούσε (m, w ) S!!! Τότε, (m, w) S και (m, w ) S Ευσταθές Ταίριασμα: Τέλειο ταίριασμα χωρίς ασταθή ζευγάρια!!! m w m w Ταίριασμα S M W

30 Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Τυπική Διατύπωση του Προβλήματος Τέλειο Ταίριασμα «Άνδρες-Γυναίκες» : 1 άνδρας 1 γυναίκα!!! Θέλουμε η διαδικασία να καταλήγει σε τέλειο ταίριασμα (κάθε άνδρας να έχει μια γυναίκα και κάθε γυναίκα να έχει έναν άνδρα)!!!

31 Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Τυπική Διατύπωση του Προβλήματος Ασταθές Ζευγάρι (x, y): Ο άνδρας x και η γυναίκα y προτιμούν ο ένας τον άλλον από τους τωρινούς συντρόφους τους!!! Θέλουμε η διαδικασία να καταλήγει σε τέλειο ταίριασμα χωρίς ασταθή ζευγάρια!!!

32 Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Πρόβλημα Ευσταθών Γάμων Δεδομένου ενός συνόλου προτιμήσεων μεταξύ n Ανδρών και n Γυναικών, βρείτε ένα ευσταθές ταίριασμα «ανδρών-γυναικών» εάν υπάρχει. Ευσταθές ταίριασμα = τέλειο ταίριασμα χωρίς ασταθή ζευγάρια!!!

33 Αλγόριθμος Gale & Shapley Αλγόριθμος Ευσταθών Γάμων n άνδρες n γυναίκες Από n άντρες και n γυναίκες, βρείτε το «κατάλληλο ταίρι» για κάθε άνδρα και για κάθε γυναίκα!!! Στόχος!!!... Τέλειο Ταίριασμα χωρίς Ασταθή Ζευγάρια

34 Αλγόριθμος Gale & Shapley Αλγόριθμος Ευσταθών Γάμων Οι συμμετέχοντες άνδρες και γυναίκες βαθμολογούν μέλη του αντίθετου φύλου. Κάθε άνδρας κατατάσσει τις γυναίκες με σειρά προτίμησης από την καλύτερη στη χειρότερη!!! Κάθε γυναίκα κατατάσσει τους άνδρες με σειρά προτίμησης από τον καλύτερο στο χειρότερο!!! προτιμώμενη ελάχιστα προτιμώμενη 1η 2η 3η Κώστας Μαρία Ελένη Νίκος Μαρία Πέτρος Μαρία προτιμώμενος ελάχιστα προτιμώμενος 1ος 2ος 3ος Νίκος Κώστας Πέτρος Ελένη Μαρία Κώστας Νίκος Πέτρος Ελένη Ελένη Κώστας Νίκος Πέτρος Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

35 Αλγόριθμος Gale & Shapley Παραδείγματα : Α Ερώτηση: Είναι η ανάθεση Κ-Ε, Ν-Μ, Π-A ευσταθής? προτιμώμενη ελάχιστα προτιμώμενη 1η 2η 3η Κώστας Μαρία Ελένη Νίκος Μαρία Πέτρος Μαρία προτιμώμενος ελάχιστα προτιμώμενος 1ος 2ος 3ος Νίκος Κώστας Πέτρος Ελένη Μαρία Κώστας Νίκος Πέτρος Ελένη Ελένη Κώστας Νίκος Πέτρος Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

36 Αλγόριθμος Gale & Shapley Παραδείγματα : Α Ερώτηση: Είναι η ανάθεση Κ-Ε, Ν-Μ, Π-A ευσταθής? Απάντηση: Όχι δεν είναι, η Μαρία ο Κώστας θα γίνουν ζευγάρι απατώντας τους συντρόφους της τωρινής ανάθεσης!!! 1η 2η 3η 1ος 2ος 3ος Κώστας Μαρία Ελένη Νίκος Κώστας Πέτρος Νίκος Μαρία Ελένη Μαρία Κώστας Νίκος Πέτρος Πέτρος Μαρία Ελένη Ελένη Κώστας Νίκος Πέτρος Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

37 Αλγόριθμος Gale & Shapley Παραδείγματα : Α Ερώτηση: Είναι η ανάθεση Κ-Α, Ν-Μ, Π-Ε ευσταθής? Απάντηση: Ναι. 1η 2η 3η 1ος 2ος 3ος Κώστας Μαρία Ελένη Νίκος Κώστας Πέτρος Νίκος Μαρία Ελένη Μαρία Κώστας Νίκος Πέτρος Πέτρος Μαρία Ελένη Ελένη Κώστας Νίκος Πέτρος Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

38 Αλγόριθμος Gale & Shapley Παραδείγματα : 1 Τέλεια Ταιριάσματα: (Κώστας-, Νίκος-Μαρία) (Κώστας-Μαρία, Νίκος - ) 1η 2η Κώστας Μαρία Νίκος Μαρία Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών 1ος 2ος Κώστας Νίκος Μαρία Κώστας Νίκος Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

39 Αλγόριθμος Gale & Shapley Παραδείγματα : 1 Τέλεια Ταιριάσματα: (Κώστας-, Νίκος-Μαρία) (Κώστας-Μαρία, Νίκος - ) Το ταίριασμα (Κώστας-, Νίκος-Μαρία) είναι ευσταθές!!! 1η 2η Κώστας Μαρία Νίκος Μαρία Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών 1ος 2ος Κώστας Νίκος Μαρία Κώστας Νίκος Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

40 Αλγόριθμος Gale & Shapley Παραδείγματα : 1 Τέλεια Ταιριάσματα: (Κώστας-, Νίκος-Μαρία) (Κώστας-Μαρία, Νίκος - ) Το ταίριασμα (Κώστας-Μαρία, Νίκος - ) δεν είναι ευσταθές (Κ-Α)!!! 1η 2η Κώστας Μαρία Νίκος Μαρία Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών 1ος 2ος Κώστας Νίκος Μαρία Κώστας Νίκος Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

41 Αλγόριθμος Gale & Shapley Παραδείγματα : 2 Τέλεια Ταιριάσματα: (Κώστας-, Νίκος-Μαρία) (Κώστας-Μαρία, Νίκος - ) 1η 2η Κώστας Μαρία Νίκος Μαρία Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών 1ος 2ος Νίκος Κώστας Μαρία Κώστας Νίκος Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

42 Αλγόριθμος Gale & Shapley Παραδείγματα : 2 Τέλεια Ταιριάσματα: (Κώστας-, Νίκος-Μαρία) (Κώστας-Μαρία, Νίκος - ) Το ταίριασμα (Κώστας-, Νίκος-Μαρία) είναι ευσταθές, άντρες!!! 1η 2η Κώστας Μαρία Νίκος Μαρία Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών 1ος 2ος Νίκος Κώστας Μαρία Κώστας Νίκος Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

43 Αλγόριθμος Gale & Shapley Παραδείγματα : 2 Τέλεια Ταιριάσματα: (Κώστας-, Νίκος-Μαρία) (Κώστας-Μαρία, Νίκος - ) Το ταίριασμα (Κώστας-Μαρία, Νίκος-) είναι ευσταθές, γυναίκες!!! 1η 2η Κώστας Μαρία Νίκος Μαρία Προφίλ Προτιμήσεων Ανδρών 1ος 2ος Νίκος Κώστας Μαρία Κώστας Νίκος Προφίλ Προτιμήσεων Γυναικών

44 Αλγόριθμος Πρότασης-και-Απόρριψης Αλγόριθμος Πρότασης-και-Απόρριψης (Propose-and-Reject algorithm) των Gale-Shapley, Διαισθητική μέθοδος που μας εγγυάται την εύρεση ενός ευσταθούς ταιριάσματος.

45 Αλγόριθμος Πρότασης-και-Απόρριψης Gale-Shapley 1962 Αρχικά κάθε άτομο είναι ελεύθερο while (κάποιος άνδρας είναι ελεύθερος και δεν έχει κάνει πρόταση σε κάθε γυναίκα) Διάλεξε έναν τέτοιον άνδρα m w = 1 η γυναίκα της λίστας του m στην οποία δεν έχει κάνει ακόμα πρόταση if (w είναι ελεύθερη) m και w δεσμεύονται else if (w προτιμά τον m από τον τωρινό σύντροφο m') else end-while m και w δεσμεύονται, και ο m' γίνεται ελεύθερος η w απορρίπτει τον m

46 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος

47 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

48 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η δέχεται γιατί δεν έχει ταίρι.

49 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

50 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η δέχεται γιατί δεν έχει ταίρι

51 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

52 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η αφήνει τον και δέχεται τον Γιάννη

53 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

54 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η δέχεται γιατί δεν έχει ταίρι

55 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

56 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η τον απορρίπτει γιατί προτιμάει τον

57 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

58 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η αφήνει τον Βάιο και δέχεται τον Δήμο

59 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

60 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η τον απορρίπτει γιατί προτιμάει τον Γιάννη

61 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

62 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η τον απορρίπτει γιατί προτιμάει τον

63 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

64 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η δέχεται γιατί δεν έχει ταίρι

65 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

66 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η τον απορρίπτει γιατί προτιμάει τον Γιάννη

67 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

68 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η αφήνει τον Δήμο και δέχεται τον Έκτορα

69 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

70 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η τον απορρίπτει γιατί προτιμάει τον Βάιο

71 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

72 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η τον απορρίπτει γιατί προτιμάει τον Γιάννη

73 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην

74 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Ο κάνει πρόταση στην - Η δέχεται γιατί δεν έχει ταίρι

75 Παράδειγμα Αλγορίθμου Πρότασης-και-Απόρριψης Λίστα Προτίμησης Ανδρών 1η 2η 3η 4η 5η Λίστα Προτίμησης Γυναικών 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ - Όλοι βρήκαν ταίρι - Είναι ευσταθές ταίριασμα!!!

76 Αλγόριθμος Πρότασης-και-Απόρριψης Gale-Shapley 1962 Αρχικά κάθε άτομο είναι ελεύθερο while (κάποιος άνδρας είναι ελεύθερος και δεν έχει κάνει πρόταση σε κάθε γυναίκα) Διάλεξε έναν τέτοιον άνδρα m w = 1 η γυναίκα της λίστας του m στην οποία δεν έχει κάνει ακόμα πρόταση if (w είναι ελεύθερη) m και w δεσμεύονται else if (w προτιμά τον m από τον τωρινό σύντροφο m') else end-while m και w δεσμεύονται, και ο m' γίνεται ελεύθερος η w απορρίπτει τον m

77 Απόδειξη Ορθότητας: Τερματισμός Ισχυρισμός. Ο αλγόριθμος τερματίζει μετά από O(n2) επαναλήψεις του βρόχου while. Παρατήρηση 1. Οι άντρες κάνουν πρόταση στις γυναίκες σε φθίνουσα σειρά προτίμησης. Παρατήρηση 2. Όταν μια γυναίκα ταιριάζεται, δεν ξαναμένει ποτέ μόνη της. Μόνο ανταλλάσει(σεται) με καλύτερους συντρόφους! Απόδειξη: Σε κάθε επανάληψη ένας άντρας κάνει πρόταση σε μια νέα γυναίκα. Υπάρχουν μόνο n2 δυνατές προτάσεις. 1η 2η 3η 4η 5η 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος A B Γ Δ E Β Γ Δ Ε Α B Γ Δ A E Γ Δ Ε Α Β Γ Δ A B E Δ Ε Α Β Γ Δ A B Γ E Ε Α Β Γ Δ A B Γ Δ E Α Β Γ Δ Z Απαιτούνται n(n-1)+1 προτάσεις (στο χειρότερο στιγμιότυπο)

78 Απόδειξη Ορθότητας: Τελειότητα Ισχυρισμός. Όλοι οι άνδρες και όλες οι γυναίκες ταιριάζονται. Απόδειξη. (άτοπο) Έστω ότι ένας άνδρας m (π.χ. ο ) δεν έχει ταιριάξει μέχρι το τέλος του αλγορίθμου. Έκανε πρόταση σε όλες τις γυναίκες αλλά δεν απέδωσε. Τότε κάποια γυναίκα w (έστω η ), δεν έχει ταιριάξει επίσης μετά τον τερματισμό του αλγορίθμου. (n-1) άντρες έχουν ταιριάξει με (n-1) γυναίκες. Από την Παρατήρηση 2, στην γυναίκα w (στην ) δεν έγινε ποτέ πρόταση. Άτοπο διότι ο άνδρας w (ο ) έχει κάνει πρόταση σε όλες τις γυναίκες αφού καταλήγει χωρίς ταίρι.

79 Απόδειξη Ορθότητας: Ευστάθεια Ισχυρισμός. Δεν υπάρχουν ασταθή ζευγάρια. Απόδειξη. (άτοπο) Ταίριασμα S Έστω ένα ασταθές ζευγάρι m-w (-) : κάθε ένας προτιμά τον άλλο από τον τωρινό του σύντροφο στο ταίριασμα S κατά Gale-Shapley. - Βάϊος - Περίπτωση 1: Ο άνδρας m (Ε) δεν έκανε πρόταση ποτέ στην w (Α). ο άνδρας m (Ε) προτιμά την σύντροφό του από την w (Α). το ζευγάρι m-w (Ε-Α) είναι ευσταθές. Περίπτωση 2: Ο άνδρας m (Ε) έκανε πρόταση στην w (Α). η w (Α) απέρριψε τον m (Ε) (εκείνη την στιγμή ή αργότερα). η w (Α) προτιμά τον τωρινό σύντροφό της από τον m (Ε). το ζευγάρι w-m (Α-Ε) είναι ευσταθές. Σε κάθε περίπτωση το ζευγάρι m-w (Ε-Α) είναι ευσταθές, άτοπο.... (1) οι άντρες κάνουν πρόταση σε φθίνουσα σειρά προτίμησης (2) οι γυναίκες μόνο ανταλλάσουν

80 Σύνοψη Ευσταθούς Ταιριάσματος Πρόβλημα Ευσταθούς Ταιριάσματος Δεδομένων n ανδρών και n γυναικών, και των προτιμήσεών τους, βρες ένα ευσταθές ταίριασμα αν υπάρχει!!! Ο Αλγόριθμος Gale-Shapley βρίσκει ένα ευσταθές ταίριασμα σε χρόνο O(n2). Εγγυάται την εύρεση ενός ευσταθούς ταιριάσματος για οποιοδήποτε στιγμιότυπο του προβλήματος. Βέλτιστη ως προς τους άνδρες. Στον αλγόριθμο GS όπου οι άντρες προτείνουν, κάθε άντρας επιλέγει την καλύτερη έγκυρη σύντροφο. Ερώτηση. Εάν υπάρχουν πολλά ευσταθή ταιριάσματα, κάθε εκτέλεση του αλγορίθμου Gale-Shapley δίνει το ίδιο ευσταθές ταίριασμα; Ερώτηση. Η αντρική βελτιστότητα εμφανίζεται σε βάρος της γυναικείας βελτιστότητας; Ερώτηση. Πώς θα υλοποιηθεί ο αλγόριθμος GS αποδοτικά;

81 Χαρακτηρισμός της Λύσης Ερώτηση 1 Για ένα δεδομένο στιγμιότυπο, μπορεί να υπάρχουν πολλά ευσταθή ταιριάσματα. Κάθε εκτέλεση του αλγορίθμου Gale-Shapley δίνει το ίδιο ευσταθές ταίριασμα; Εάν ναι, ποιο επιλέγει πάντα; Στιγμιότυπο με δύο ευσταθή ταιριάσματα : -X, -Y, -Z. -Y, -X, -Z. 1 η 2 η 3 η 1 ος 2 ος 3 ος X A B Γ Y X Z Y B A Γ X Y Z Z A B Γ X Y Z

82 Χαρακτηρισμός της Λύσης Ισχυρισμός Κάθε εκτέλεση του GS παράγει βέλτιστη ανάθεση για τους άνδρες, η οποία είναι ένα ευσταθές ταίριασμα! Δεν υπάρχει κανένας λόγος, εκ των προτέρων, να πιστέψουμε ότι μια βέλτιστη ανάθεση για τους άνδρες είναι τέλεια, πόσο μάλιστα ευσταθής. Ταυτόχρονα βέλτιστη για κάθε έναν και για όλους τους άνδρες. Ορισμός 1 Ο άνδρας m είναι ένας έγκυρος σύντροφος της γυναίκας w αν υπάρχει κάποιο ευσταθές ταίριασμα στο οποίο δεσμεύονται. Ορισμός 2 Ανδρική-βέλτιστη ανάθεση. Κάθε άνδρας επιλέγει την καλύτερη έγκυρη σύντροφο. Ορισμός 3 Γυναικεία-πεσιμιστική ανάθεση: Κάθε γυναίκα επιλέγει τον χειρότερο έγκυρο σύντροφο. Ερώτηση 1 Η αντρική βελτιστότητα εμφανίζεται σε βάρος της γυναικείας βελτιστότητας;

83 Βελτιστότητα ως προς τους Άνδρες Ισχυρισμός Ένα GS ταίριασμα S είναι βέλτιστο για τους άνδρες. Απόδειξη. (άτοπο) Έστω ότι κάποιος άνδρας ταιριάζετε με διαφορετική από την καλύτερη σύντροφο. Οι άνδρες προτείνουν σε φθίνουσα τάξη ως προς τις προτιμήσεις τους κάποιος άνδρας απορρίπτεται από έγκυρη σύντροφο. S Δ: ο πρώτος τέτοιος άνδρας, και A: η πρώτη έγκυρη γυναίκα που τον απορρίπτει. -Δημήτρης S: ένα ευσταθές ταίριασμα όπου A-Δ δεσμεύονται. -Γιώργος Όταν ο Δ απορρίπτεται, η A δεσμεύεται με έναν άντρα, έστω Γ, τον οποίο προτιμάει από τον Δ. Έστω B: το ταίρι του Γ στο S. Ο Γ δεν έχει απορριφθεί από καμία έγκυρη σύντροφο μέχρι το σημείο που ο Δ απορρίφθηκε από την A. Ο Γ προτιμάει την A από την B. Αλλά η A προτιμάει τον Γ από τον Δ. Επομένως A-Γ είναι ασταθές ζευγάρι στο ταίριασμα S.... καθώς ο Δ είχε την πρώτη απόρριψη από μια έγκυρη σύντροφο

84 Γυναικείος Πεσιμισμός Ισχυρισμός Ο Αλγόριθμος GS βρίσκει ένα γυναικείο-πεσιμιστικό ευσταθές ταίριασμα S*. Απόδειξη. Έστω A-Γ ταίρι στο S*, αλλά ο Γ δεν είναι η χειρότερη επιλογή για την A. Υπάρχει ένα ευσταθές ταίριασμα S στο οποίο η A ταιριάζεται με κάποιον, έστω Δ, που τον προτιμάει λιγότερο από τον Γ. Έστω B το ταίρι του Γ στο ταίριασμα S. Ο Γ προτιμάει την Α από την B στο S*. Επομένως, A-Γ είναι ασταθές ζευγάρι στο S. Βέλτιστη ως προς τους άντρες S* S -Γιώργος -Δημήτρης - -Γιώργος Δημήτρης

85 Επεκτάσεις Πρόβλημα: Ταιριάζοντας Ειδικευόμενους Ιατρούς σε Νοσοκομεία Αντιστοιχία: Άντρες νοσοκομεία, Γυναίκες ειδικευόμενοι ιατροί. Παραλλαγή 1. Ορισμένοι συμμετέχοντες δηλώνουν άλλους ως μη-αποδεκτούς. Παραλλαγή 2. Πλήθος αντρών και γυναικών διαφέρει Παραλλαγή 3. Περιορισμένη πολυγαμία. Ο ιατρός A δεν θέλει να δουλέψει στην Αθήνα Οι ιατροίείναι περισσότεροι από τα νοσοκομεία Το νοσοκομείο X θέλει να προσλάβει 3 ειδικευόμενους ιατρούς

86 Επεκτάσεις Πρόβλημα: Καλοί-Κακοί Έστω n άνδρες και n γυναίκες με λίστες προτιμήσεων. Υπάρχει k (1 k n-1): τέτοιος ώστε k καλοί άνδρες και k καλές γυναίκες (n-k κακοί άνδρες, n-k κακές γυναίκες). Όλοι θέλουν καλούς αντί για κακούς (καλοί πάντα προηγούνται στη λίστα προτίμησης). Δείξτε ότι σε κάθε ευσταθές ταίριασμα κάθε καλός άνδρας παντρεύεται μια καλή γυναίκα. S m-w Λύση (άτοπο): m - w o Έστω ότι υπάρχει ευσταθές ταίριασμα S: καλός m κακή w... o k-1 καλοί άνδρες: υπάρχει καλή γυναίκα w κακό άνδρα m o Αστάθεια στο S: m-w : και οι δυο καλοί, άρα προτιμούνται μεταξύ τους από τους τωρινούς συντρόφους τους.

87 Αποδοτική Υλοποίηση Αποδοτική υλοποίηση σε χρόνο O(n2) Αναπαράσταση ανδρών και γυναικών Σύνολα ανδρών και γυναικών {1,, n} Λίστες προτιμήσεων χώρος O(n2) Κάθε άνδρας m διατηρεί λίστα προτιμήσεων για τις γυναίκες ManPref[m,i] Κάθε γυναίκα w διατηρεί λίστα προτιμήσεων για τους άνδρες WomanPref[w,i] Ζητήματα υλοποίησης σε Ο(1) χρόνο. Αναγνώριση ελεύθερου άνδρα Για έναν άνδρα m: εύρεση της γυναίκας με την υψηλότερη κατάταξη στη λίστα του στην οποία δεν έχει κάνει ακόμη πρόταση Για μια γυναίκα w: έλεγχος δέσμευσης της και αν ναι τότε προσδιορισμός του συντρόφου της w. Για μια γυναίκα w και δύο άνδρες m, m : ποιον από τους m και m προτιμά η w S m-w m - w...

88 Αποδοτική Υλοποίηση Αποδοτική υλοποίηση σε χρόνο O(n2) Αναγνώριση ελεύθερου άνδρα Λίστα ελεύθερων ανδρών: επιλογή από αρχή λίστας, διαγραφή αν δεσμευθεί, ένθεση αποδεσμευμένου άνδρα στο τέλος (ή αρχή) της λίστας FIFO ουρά ή στοίβα Για έναν άνδρα m: εύρεση της γυναίκας με την υψηλότερη κατάταξη στη λίστα του στην οποία δεν έχει κάνει ακόμη πρόταση Για μια γυναίκα w: έλεγχος δέσμευσης της και αν ναι τότε προσδιορισμός του συντρόφου της w. Επιπλέον πίνακας Current. Αρχικά, Current[w]=null (αδέσμευτη) Current[w] = τρέχων σύντροφος της w. στοίβα delete o Επιπλέον πίνακας Next. Αρχικά, Next[m]=1. o Next[m] = θέση επόμενης γυναίκας που θα κάνει πρόταση o O m κάνει πρόταση στην w : ManPref[m,Next[m]] και μετά θέτει Next[m]=Next[m]+1 Pop Push insert FIFO ουρά

89 Αποδοτική Υλοποίηση Αποδοτική υλοποίηση σε χρόνο O(n2) Για μια γυναίκα w και δύο άνδρες m, m : ποιον από τους m, m προτιμά η w. Για κάθε γυναίκα, δημιουργούμε την αντίστροφη (inverse) της λίστας προτίμησής της επιπλέον πίνακας inverse Σταθερός χρόνος για κάθε ερώτηση απόφασης μετά από Ο(n) προεργασία για μια γυναίκα Ο(n2) προεργασία για όλες 1ος 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος WomanPref Inverse 4ος 8ος 2ος 5ος 6ος 7ος 3ος 1ος for i = 1 to n inverse[w, WomanPref[w,i]] = i Η προτιμά τον 3 από τον 6 καθώς inverse[α,3] = 2 < inverse[α,6] = 7

90 Σύνοψη Ισχυρές Ιδέες και Τεχνικές Απομόνωση της δομής του προβλήματος. Σχεδίαση χρήσιμων και αποτελεσματικών αλγορίθμων. Δυνητικά βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις (legal disclaimer) Ιστορικά, οι άνδρες προτείνουν στις γυναίκες γιατί όχι το αντίστροφο; Άνδρες: να προτείνουν νωρίς και συχνά. Άνδρες: να είναι πιο ειλικρινείς. Γυναίκες: να προτείνουν στους άνδρες. Η θεωρία μπορεί να σας καλυτερεύσει κοινωνικά και συγχρόνως να είναι διασκεδαστική! Όσοι κατανοήσετε το μάθημα, στο τέλος θα αποκτήσετε τον καλύτερο ή την καλύτερη σύντροφο!

91 Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή σας!!! Σταύρος Δ. Νικολόπουλος Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Webpage:

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 4η Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Ευσταθές Ταίριασμα Πρόβλημα Ευσταθούς Ταιριάσματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 4η

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 4η Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 4η Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή: Ευσταθές Ταίριασμα και άλλα Αντιπροσωπευτικά Προβλήματα. Έκδοση 1.5, 30/10/2014

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή: Ευσταθές Ταίριασμα και άλλα Αντιπροσωπευτικά Προβλήματα. Έκδοση 1.5, 30/10/2014 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή: Ευσταθές Ταίριασμα και άλλα Αντιπροσωπευτικά Προβλήματα Έκδοση 1.5, 30/10/2014 Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. 1 1.1 Ένα πρώτο πρόβλημα: Ευσταθές

Διαβάστε περισσότερα

Ευσταθές ταίριασμα. (υλικό βασισμένο στο βιβλίο. Slides by Kevin Wayne. Copyright 2005 Pearson-Addison Wesley. All rights reserved.

Ευσταθές ταίριασμα. (υλικό βασισμένο στο βιβλίο. Slides by Kevin Wayne. Copyright 2005 Pearson-Addison Wesley. All rights reserved. Ευσταθές ταίριασμα (υλικό βασισμένο στο βιβλίο των Kleinberg Tardos) Slides by Kevin Wayne. Copyright 2005 Pearson-Addison Wesley. All rights reserved. 1 Ανάθεση Ειδικευόμενων Ιατρών σε Νοσοκομεία Πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Ένα πρώτο πρόβληµα: Ευσταθές Ταίριασµα

1.1 Ένα πρώτο πρόβληµα: Ευσταθές Ταίριασµα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή: Κάποια Αντιπροσωπευτικά Προβλήµατα Βασισµένο στις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. Copyright 2005 Pearson-Addison Wesley. All rights reserved. 1 1.1 Ένα πρώτο πρόβληµα: Ευσταθές

Διαβάστε περισσότερα

Stable Matching. Παύλος Εφραιμίδης, Λέκτορας

Stable Matching. Παύλος Εφραιμίδης, Λέκτορας Stable Matching Παύλος Εφραιμίδης, Λέκτορας http://pericles.ee.duth.gr 1 Ιστορία... Το 1962 οι Gale και Shapley δύο οικονομολόγοι μαθηματικοί (mathematical economists) έθεσαν το ερώτημα: Μπορούμε να σχεδιάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόβλημα του σταθερού γάμου

Το πρόβλημα του σταθερού γάμου Το πρόβλημα του σταθερού γάμου Γάμος και Θεωρία Γραφημάτων Γάμος πρόβλημα ταιριάσματος Θα δούμε έναν αλγόριθμο ταιριάσματος (matching algorithm) που χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές Γνωριμίες (γραφεία,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή: Κάποια Αντιπροσωπευτικά Προβλήµατα. Έκδοση 1.3, 29/02/2012. Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne.

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή: Κάποια Αντιπροσωπευτικά Προβλήµατα. Έκδοση 1.3, 29/02/2012. Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή: Κάποια Αντιπροσωπευτικά Προβλήµατα Έκδοση 1.3, 29/02/2012 Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. 1 1.1 Ένα πρώτο πρόβληµα: Ευσταθές Ταίριασµα Ταίριασµα

Διαβάστε περισσότερα

Great Theoretical Ideas In Computer Science

Great Theoretical Ideas In Computer Science Steven Rudich Lecture 17 Great Theoretical Ideas In Computer Science Mar 14, 2003 CS 15-251 Spring 2003 Carnegie Mellon University Tα Μαθηματικά των Γνωριμιών του 1950: ποιος κερδίζει στη μάχη των φύλων;

Διαβάστε περισσότερα

Λίστα Λσ Προτίμησης Ανδρών. Έκτορας Βάσω Δήμητρα Άννα Ελένη Γεωργία. Βασίλης Δήμητρα Βάσω Άννα Γεωργία Ελένη Γιάννης Βάσω Ελένη Γεωργία Δήμητρα Άννα

Λίστα Λσ Προτίμησης Ανδρών. Έκτορας Βάσω Δήμητρα Άννα Ελένη Γεωργία. Βασίλης Δήμητρα Βάσω Άννα Γεωργία Ελένη Γιάννης Βάσω Ελένη Γεωργία Δήμητρα Άννα Βασίλης Βασίλης Γά Βασίλης Ανδρέας Βασίλης Βασίλης Βασίλης Ανδρέας Βασίλης Ο Ανδρέας κάνει πρόταση στην. Βασίλης Γά Βασίλης Ανδρέας Βασίλης Βασίλης Βασίλης Ανδρέας Βασίλης Βασίλης Γά Βασίλης Ανδρέας Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 4.0 Επιλογή Αλγόριθμοι Επιλογής Select και Quick-Select Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2016-17 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Webpage: www.cs.uoi.gr/~stavros

Διαβάστε περισσότερα

Initialize each person to be free. while (some man is free and hasn't proposed to every woman) { Choose such a man m w = 1 st woman on m's list to

Initialize each person to be free. while (some man is free and hasn't proposed to every woman) { Choose such a man m w = 1 st woman on m's list to Κεφάλαιο 2 Δοµές Δεδοµένων Ι Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. 1 Δοµές Δεδοµένων Ι Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουµε ορισµένες Δοµές Δεδοµένων και θα τις χρησιµοποιήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Δοµών Δεδοµένων

Βασικές Έννοιες Δοµών Δεδοµένων Δοµές Δεδοµένων Δοµές Δεδοµένων Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουµε ορισµένες Δοµές Δεδοµένων και θα τις χρησιµοποιήσουµε για την αποδοτική επίλυση του προβλήµατος του ευσταθούς ταιριάσµατος Βασικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής. Διπλωματική εργασία. «Υλοποίηση αλγορίθμων βελτιστοποίησης ευσταθούς κατανομής»

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής. Διπλωματική εργασία. «Υλοποίηση αλγορίθμων βελτιστοποίησης ευσταθούς κατανομής» Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Διπλωματική εργασία «Υλοποίηση αλγορίθμων βελτιστοποίησης ευσταθούς κατανομής» Ευαγγελία Γιαννούση, itp13103 Επιβλέπων καθηγητής: Δρ. Παύλος Ειρηνάκης

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας October 11, 2011 Στο μάθημα Αλγοριθμική και Δομές Δεδομένων θα ασχοληθούμε με ένα μέρος της διαδικασίας επίλυσης υπολογιστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα δούμε τι

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθµοι Οπισθοδρόµησης

Αλγόριθµοι Οπισθοδρόµησης Αλγόριθµοι Οπισθοδρόµησης Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Η οπισθοδρόµηση στο σχεδιασµό αλγορίθµων Το πρόβληµα των σταθερών γάµων και ο αλγόριθµος των Gale-Shapley Το πρόβληµα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων

Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 3 Αλγόριθμοι Επιλογής Σταύρος Δ. Νικολόπουλος Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Webpage: www.cs.uoi.gr/~stavros Αλγόριθμοι Επιλογής Γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων

Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων Απαιτήσεις Μαθήματος Εργαστηρίου Σκιαγράφηση Μαθήματος μια Πρώτη Εισαγωγή Σταύρος Δ. Νικολόπουλος Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Webpage: www.cs.uoi.gr/~stavros

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Ενότητα 10

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Ενότητα 10 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Ενότητα 10: Επαναληπτική Βελτίωση Ιωάννης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Αναστάσιος Γούναρης, Επίκουρος Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα.0 Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 06-7 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Webpage: www.cs.uoi.gr/~stavros Ταξινόμηση Selection-Sort Bubble-Sort και

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι. Μάρθα Σιδέρη. ιαδικαστικά: ύο πρόοδοι 31 Μαρτίου, 18 Μαΐου 7-9μμ 20% η μία, ύο Προγραμματιστικές 1 προσθετικό βαθμό η μία.

Αλγόριθμοι. Μάρθα Σιδέρη. ιαδικαστικά: ύο πρόοδοι 31 Μαρτίου, 18 Μαΐου 7-9μμ 20% η μία, ύο Προγραμματιστικές 1 προσθετικό βαθμό η μία. Αλγόριθμοι Μάρθα Σιδέρη epl333 lect 011 1 ιαδικαστικά: ύο πρόοδοι 31 Μαρτίου, 18 Μαΐου 7-9μμ 0% η μία, ύο Προγραμματιστικές 1 προσθετικό βαθμό η μία. Οι πρόοδοι είναι προαιρετικές και το ποσοστό μετράει

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές λειτουργίες (ή πράξεις) που γίνονται σε μια δομή δεδομένων είναι:

Οι βασικές λειτουργίες (ή πράξεις) που γίνονται σε μια δομή δεδομένων είναι: ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Μια δομή δεδομένων στην πληροφορική, συχνά αναπαριστά οντότητες του φυσικού κόσμου στον υπολογιστή. Για την αναπαράσταση αυτή, δημιουργούμε πρώτα ένα αφηρημένο μοντέλο στο οποίο προσδιορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ταιριάσματα. Γράφημα. Ταίριασμα (matching) τέτοιο ώστε κάθε κορυφή να εμφανίζεται σε το πολύ μια ακμή του

Ταιριάσματα. Γράφημα. Ταίριασμα (matching) τέτοιο ώστε κάθε κορυφή να εμφανίζεται σε το πολύ μια ακμή του Ταιριάσματα Γράφημα Ταίριασμα (matching) Σύνολο ακμών τέτοιο ώστε κάθε κορυφή να εμφανίζεται σε το πολύ μια ακμή του Θέλουμε να βρούμε ένα μέγιστο ταίριασμα (δηλαδή με μέγιστο αριθμό ακμών) Ταιριάσματα

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Ροή Δικτύου Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μοντελοποίηση Δικτύων Μεταφοράς Τα γραφήματα χρησιμοποιούνται συχνά για την μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι. Μάρθα Σιδέρη. epl333 lect

Αλγόριθμοι. Μάρθα Σιδέρη. epl333 lect Αλγόριθμοι Μάρθα Σιδέρη epl333 lect1 2011 1 1 Τι είναι αλγόριθμος?? ιαδικασία για να λύνουμε υπολογιστικά προβλήματα. Βήμα βήμα σαφής διαδικασία επίλυσης προβλήματος (μετασχηματισμού της εισόδου στην επιθυμητή

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων

Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 1 Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Σταύρος Δ. Νικολόπουλος Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Webpage: www.cs.uoi.gr/~stavros Εισαγωγή Ας ξεκινήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Απλές Δοµές Δεδοµένων Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουµε ορισµένες απλές Δοµές Δεδοµένων και θα τις χρησιµοποιήσουµε για την αποδοτική επίλυση του προβλή

Απλές Δοµές Δεδοµένων Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουµε ορισµένες απλές Δοµές Δεδοµένων και θα τις χρησιµοποιήσουµε για την αποδοτική επίλυση του προβλή Απλές Δοµές Δεδοµένων Απλές Δοµές Δεδοµένων Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσουµε ορισµένες απλές Δοµές Δεδοµένων και θα τις χρησιµοποιήσουµε για την αποδοτική επίλυση του προβλήµατος του ευσταθούς ταιριάσµατος

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 17: Δυαδικά Δέντρα. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διάλεξη 17: Δυαδικά Δέντρα. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ Διάλεξη 7: Δυαδικά Δέντρα Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Δυαδικά Δένδρα Δυαδικά Δένδρα Αναζήτησης Πράξεις Εισαγωγής, Εύρεσης Στοιχείου, Διαγραφής Μικρότερου Στοιχείου Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2015 16 Ιουνίου 2015 Διάρκεια εξέτασης: 2,5 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικό Μέρος. int rec(int n) { int n1, n2; if (n <= 5) then return n; else { n1 = rec(n-5); n2 = rec(n-3); return (n1+n2); } }

Θεωρητικό Μέρος. int rec(int n) { int n1, n2; if (n <= 5) then return n; else { n1 = rec(n-5); n2 = rec(n-3); return (n1+n2); } } Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, Τµήµα Πληροφορικής 2 Νοεµβρίου 2005 Η/Υ 432: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκού Έτους 2005-2006 Παναγιώτα Φατούρου Ηµεροµηνία Παράδοσης 1 ο Σετ Ασκήσεων Θεωρητικό Μέρος:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μ. Γρηγοριάδου Ρ. Γόγουλου Ενότητα: Η Διδασκαλία του Προγραμματισμού Περιεχόμενα Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 2:Στοιχεία Μαθηματικής Λογικής Στεφανίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 4

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 4 Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 4 Μανόλης Κουμπαράκης Δομές Δεδομένων και Τεχνικές 1 Μέθοδοι Ταξινόμησης Βασισμένοι σε Συγκρίσεις Κλειδιών Οι αλγόριθμοι ταξινόμησης που είδαμε μέχρι τώρα αποφασίζουν πώς να

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού Άρτιοι ΑΜ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος. eclass.di.uoa.gr. Περιγραφή μαθήματος

Θεωρία Υπολογισμού Άρτιοι ΑΜ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος. eclass.di.uoa.gr. Περιγραφή μαθήματος Περιγραφή μαθήματος Θεωρία Υπολογισμού Άρτιοι ΑΜ Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη Θεωρία Υπολογισμού και στη Θεωρία Υπολογιστικής Πολυπλοκότητας (Θεωρία Αλγορίθμων). Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού Αρτιοι ΑΜ Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος eclass.di.uoa.gr

Θεωρία Υπολογισμού Αρτιοι ΑΜ Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος eclass.di.uoa.gr Θεωρία Υπολογισμού Άρτιοι ΑΜ Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος eclass.di.uoa.gr Περιγραφή μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη Θεωρία Υπολογισμού και στη Θεωρία Υπολογιστικής Πολυπλοκότητας

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 7: Άλλες παραλλαγές Συνδεδεμένων Λιστών-Παράσταση Αραιού Πολυωνύμου με Συνδεδεμένη Λίστα. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 7: Άλλες παραλλαγές Συνδεδεμένων Λιστών-Παράσταση Αραιού Πολυωνύμου με Συνδεδεμένη Λίστα. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Ενότητα 7: Άλλες παραλλαγές Συνδεδεμένων Λιστών-Παράσταση Αραιού Πολυωνύμου με Συνδεδεμένη Λίστα Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Τομές Γραφήματος. Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών. Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα

Τομές Γραφήματος. Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών. Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα Τομές Γραφήματος Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα και 12 26 20 10 9 7 17 14 4 Τομές Γραφήματος Γράφημα (μη κατευθυνόμενο)

Διαβάστε περισσότερα

1 Εισαγωγή στις Συνδυαστικές Δημοπρασίες - Combinatorial Auctions

1 Εισαγωγή στις Συνδυαστικές Δημοπρασίες - Combinatorial Auctions ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον μηχανισμό VCG 1 Εισαγωγή στις Συνδυαστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 Λύσεις 2η σειράς ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης: 18 Μαίου 2015 Πρόβλημα 1. (14

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-2016 Θέμα Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις προτάσεις 1-4 και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία και Αλγόριθμοι Γράφων

Θεωρία και Αλγόριθμοι Γράφων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα # 12: Αντιστοιχίσεις και καλύμματα Ιωάννης Μανωλόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 1

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 1 Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 1 Μανόλης Κουμπαράκης 1 Το Πρόβλημα της Ταξινόμησης Το πρόβλημα της ταξινόμησης (sorting) μιας ακολουθίας στοιχείων με κλειδιά ενός γνωστού τύπου (π.χ., τους ακέραιους ή τις

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Άσκηση 1 α) Η δομή σταθμισμένης ένωσης με συμπίεση διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί πολύ εύκολα ώστε να υποστηρίζει τις

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 1 - Εισαγωγή. Χρήστος Γκουμόπουλος. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 1 - Εισαγωγή. Χρήστος Γκουμόπουλος. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Δομές Δεδομένων Ενότητα 1 - Εισαγωγή Χρήστος Γκουμόπουλος Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αντικείμενο μαθήματος Δομές Δεδομένων (ΔΔ): Στην επιστήμη υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 1: Εισαγωγή- Χαρακτηριστικά Παραδείγματα Αλγορίθμων Στεφανίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Πέντε Αντιπροσωπευτικά Προβλήματα. Έκδοση 1.4, 30/10/2014. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne.

Κεφάλαιο 1. Πέντε Αντιπροσωπευτικά Προβλήματα. Έκδοση 1.4, 30/10/2014. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. Κεφάλαιο 1 Πέντε Αντιπροσωπευτικά Προβλήματα Έκδοση 1.4, 30/10/2014 Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. 1 1.2 Πέντε Αντιπροσωπευτικά Προβλήματα 1. Χρονοπρογραμματισμός Διαστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 4 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 4 Λύσεις Άσκηση 1 Σειρά Προβλημάτων 4 Λύσεις (α) Να διατυπώσετε την τυπική περιγραφή μιας μηχανής Turing (αυθεντικός ορισμός) η οποία να διαγιγνώσκει τη γλώσσα { ww w {a,b}* }. (β) Να διατυπώσετε την τυπική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Εισαγωγή Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Βιβλιογραφία Jon Kleinberg και Éva Tardos, Σχεδιασμός αλγορίθμων, Εκδόσεις Κλειδάριθμος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. β. Οι πληροφορίες είναι δεδομένα τα οποία δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. β. Οι πληροφορίες είναι δεδομένα τα οποία δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α ΚΥΡΙΑΚΗ 16/04/2014- ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΝΝΕΑ (9) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Συναίνεση χωρίς την παρουσία σφαλμάτων Κατανεμημένα Συστήματα Ι 4η Διάλεξη 27 Οκτωβρίου 2016 Παναγιώτα Παναγοπούλου Κατανεμημένα Συστήματα Ι 4η Διάλεξη 1 Συναίνεση χωρίς την παρουσία σφαλμάτων Προηγούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ Εισαγωγή. Οι σχηματισμοί που προκύπτουν με την επιλογή ενός συγκεκριμένου αριθμού στοιχείων από το ίδιο σύνολο καλούνται διατάξεις αν μας ενδιαφέρει η σειρά καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 22: Δυαδικά Δέντρα. Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διάλεξη 22: Δυαδικά Δέντρα. Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 22: Δυαδικά Δέντρα Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Δυαδικά Δένδρα - Δυαδικά Δένδρα Αναζήτησης - Πράξεις Εισαγωγής, Εύρεσης Στοιχείου, Διαγραφής Μικρότερου Στοιχείου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων

Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων Περιεχόμενα 11.1 Εισαγωγή... 227 11.2 Εφαρμογή στο Πρόβλημα της Συνεκτικότητας... 228 11.3 Δομή Ξένων Συνόλων με Συνδεδεμένες Λίστες... 229 11.4 Δομή Ξένων Συνόλων με Ανοδικά

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση του Αλγορίθμου Gale-Shapley για το πρόβλημα σταθερού γάμου 1 / 10

Επισκόπηση του Αλγορίθμου Gale-Shapley για το πρόβλημα σταθερού γάμου 1 / 10 1 / 10 Λ3 - Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Ι Διδάσκων: Η. Κουτσουπιάς Καραγεώργος Βασίλειος Επισκόπηση του Αλγορίθμου Gale-Shapley για το πρόβλημα σταθερού γάμου Εισαγωγή Το 1962, οι David Gale και Lloyd

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 6 η Βρόχοι Επανάληψης Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Λογική και Λογικός Προγραμματισμός

Μαθηματική Λογική και Λογικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων- Σημειώσεις έτους 2007-2008 Καθηγητής Γεώργιος Βούρος Μαθηματική Λογική και Λογικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση (συν.) Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση. #8.. Ειδικά Θέματα Αλγορίθμων

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση (συν.) Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση. #8.. Ειδικά Θέματα Αλγορίθμων Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση #8.. Ειδικά Θέματα Αλγορίθμων Προβλήματα Αναζήτησης Γραμμική Αναζήτηση (Linear Search) Ενημέρωση Μέτρηση Δυαδική Αναζήτηση (Binary Search) Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

3η Σειρά Γραπτών Ασκήσεων

3η Σειρά Γραπτών Ασκήσεων 1/48 3η Σειρά Γραπτών Ασκήσεων Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα ΣΗΜΜΥ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 2/48 1 Άσκηση 1: Πομποί και Δέκτες 2 Άσκηση 2: Διακοπές στην Ικαρία 3 Άσκηση 3: Επιστροφή στη Γη 4 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S.

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S. Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος & Σ. Κ. Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο. Πίνακες. Επικοινωνία:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο. Πίνακες. Επικοινωνία: Πίνακες Επικοινωνία: spzygouris@gmail.com Να δοθεί ο ορισμός του όρου «δεδομένα». Δεδομένα αποτελούν οποιαδήποτε στοιχεία μπορούν να εξαχθούν από τη διατύπωση του προβλήματος και η επιλογή τους εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 2: Έννοιες λύσεων σε παίγνια κανονικής μορφής. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 2: Έννοιες λύσεων σε παίγνια κανονικής μορφής. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Ενότητα 2: Έννοιες λύσεων σε παίγνια κανονικής μορφής Ε. Μαρκάκης Επικ. Καθηγητής Λύσεις παιγνίων 2 Επιλέγοντας στρατηγική... Δεδομένου ενός παιγνίου, τι στρατηγική πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων

Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 4.2 Διαδρομές σε Γραφήματα Σταύρος Δ. Νικολόπουλος Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Webpage: www.cs.uoi.gr/~stavros Πρόβλημα Οδικό Δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 16: Αναγωγές

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 16: Αναγωγές ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας Διάλεξη 16: Αναγωγές Τι θα κάνουμε σήμερα Το Πρόβλημα του Τερματισμού (4.2) Εισαγωγή στις Αναγωγές Ανεπίλυτα Προβλήματα από την Θεωρία των Γλωσσών (5.1) Απεικονιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 5 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 5 Λύσεις Άσκηση 1 Σειρά Προβλημάτων 5 Λύσεις Να δείξετε ότι οι πιο κάτω γλώσσες είναι διαγνώσιμες. (α) { R η R είναι μια κανονική έκφραση η οποία παράγει μια μη πεπερασμένη γλώσσα} (β) { G η G είναι μια CFG η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις (2) Άσκηση 1

Ασκήσεις (2) Άσκηση 1 Άσκηση 1 Ασκήσεις () Εισαγωγή στην Ανάλυση Αλγορίθμων Υποθέστε ότι συγκρίνουμε την υλοποίηση της ταξινόμησης με εισαγωγή και της ταξινόμησης με συγχώνευση στον ίδιο υπολογιστή. Για εισόδους μεγέθους n,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δοµές Δεδοµένων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δοµές Δεδοµένων ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ AM: Δοµές Δεδοµένων Πτυχιακή Εξεταστική Ιούλιος 2014 Διδάσκων : Ευάγγελος Μαρκάκης 09.07.2014 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΟΠΤΗ: Διάρκεια εξέτασης : 2 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ Διάλεξη 6: Διαχείριση Μνήμης & Δυναμικές Δομές Δεδομένων Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Δυναμικές Δομές Δεδομένων Γενικά Δυναμική Δέσμευση/Αποδέσμευση Μνήμης Δομή τύπου structure

Διαβάστε περισσότερα

Agile Προσέγγιση στη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

Agile Προσέγγιση στη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Agile Προσέγγιση στη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 2- Οι αρχές της agile προσέγγισης Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Τι καλείται ψευδοκώδικας; 2. Τι καλείται λογικό διάγραμμα; 3. Για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η τυποποίηση του αλγόριθμου; 4. Ποιες είναι οι βασικές αλγοριθμικές δομές; 5. Να περιγράψετε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας Κεφάλαιο 1 1. Τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες όταν υποβάλλονται σε 2. Το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών μιας επιχείρησης είναι πρόβλημα 3. Για την επίλυση ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 9η

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 9η Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 9η Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Ελάχιστα Γεννητικά Δένδρα Ελάχιστο Γεννητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΞΗ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ημερομηνία: Σάββατο 20 Απριλίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι Πληροφορική 2 Αλγόριθμοι 1 2 Τι είναι αλγόριθμος; Αλγόριθμος είναι ένα διατεταγμένο σύνολο από σαφή βήματα το οποίο παράγει κάποιο αποτέλεσμα και τερματίζεται σε πεπερασμένο χρόνο. Ο αλγόριθμος δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

HY380 Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα Hard Problems

HY380 Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα Hard Problems HY380 Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα Hard Problems Ημερομηνία Παράδοσης: 0/1/017 την ώρα του μαθήματος ή με email: mkarabin@csd.uoc.gr Γενικές Οδηγίες α) Επιτρέπεται η αναζήτηση στο Internet και στην βιβλιοθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 13: Παραλλαγές Μηχανών Turing και Περιγραφή Αλγορίθμων

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 13: Παραλλαγές Μηχανών Turing και Περιγραφή Αλγορίθμων ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας Διάλεξη 13: Παραλλαγές Μηχανών Turing και Περιγραφή Αλγορίθμων Τι θα κάνουμε σήμερα Εισαγωγή Πολυταινιακές Μηχανές Turing (3.2.1) Μη Ντετερμινιστικές Μηχανές

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 (ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 24 Απριλίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα).

Άσκηση 1 (ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 24 Απριλίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα). Κ08 Δομές Δεδομένων και Τεχνικές Προγραμματισμού Διδάσκων: Μανόλης Κουμπαράκης Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017. Άσκηση 1 (ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 24 Απριλίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα).

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Σχεσιακό Μοντέλο Μετατροπή Διαγράμματος Οντοτήτων Συσχετίσεων (E-R) σε σχεσιακό. Φροντιστήριο 3 ο

Βάσεις Δεδομένων. Σχεσιακό Μοντέλο Μετατροπή Διαγράμματος Οντοτήτων Συσχετίσεων (E-R) σε σχεσιακό. Φροντιστήριο 3 ο Βάσεις Δεδομένων Σχεσιακό Μοντέλο Μετατροπή Διαγράμματος Οντοτήτων Συσχετίσεων (E-R) σε σχεσιακό Φροντιστήριο 3 ο 22-10-2008 Σχεσιακό Μοντέλο Σχεσιακό Μοντέλο-Έννοιες Το σχεσιακό μοντέλο παριστάνει τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 5-10-13 Μ. Παπαδημητράκης. 1 Τώρα θα μιλήσουμε για την έννοια της περιοχής, η οποία έχει κεντρικό ρόλο στη μελέτη της έννοιας του ορίου (ακολουθίας και συνάρτησης). Αν > 0, ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Οι δυναμικές δομές δεδομένων στην ΑΕΠΠ

Οι δυναμικές δομές δεδομένων στην ΑΕΠΠ Καθηγητής Πληροφορικής Απαγορεύεται η αναπαραγωγή των σημειώσεων χωρίς αναφορά στην πηγή Οι σημειώσεις, αν και βασίζονται στο διδακτικό πακέτο, αποτελούν προσωπική θεώρηση της σχετικής ύλης και όχι επίσημο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ερευνητικής Εργασίας: «Ο ρόλος της μουσικής στη ζωή των νέων συγκρίνοντας απόψεις των μαθητών του 50 ου ΓΕΛ Αθηνών και του 2 ου ΓΕΛ Κηφισιάς»

Τίτλος Ερευνητικής Εργασίας: «Ο ρόλος της μουσικής στη ζωή των νέων συγκρίνοντας απόψεις των μαθητών του 50 ου ΓΕΛ Αθηνών και του 2 ου ΓΕΛ Κηφισιάς» Σχολείο: 50 Ο ΓΕΛ Αθηνών Τμήμα: Β 1 Σχολικό Έτος: 2015-2016 «Ερευνητική Εργασία» Τίτλος Ερευνητικής Εργασίας: «Ο ρόλος της μουσικής στη ζωή των νέων συγκρίνοντας απόψεις των μαθητών του 50 ου ΓΕΛ Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1) Τι είναι πρόβλημα (σελ. 3) 2) Τι είναι δεδομένο, πληροφορία, επεξεργασία δεδομένων (σελ. 8) 3) Τι είναι δομή ενός προβλήματος (σελ. 8)

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Προηγούμενου. Λίστες (Lists) Συνδεδεμένες Λίστες: Εισαγωγή (1/2) Συνδεδεμένες Λίστες. Ορέστης Τελέλης

Σύνοψη Προηγούμενου. Λίστες (Lists) Συνδεδεμένες Λίστες: Εισαγωγή (1/2) Συνδεδεμένες Λίστες. Ορέστης Τελέλης Σύνοψη Προηγούμενου Λίστες (Lists) Ορέστης Τελέλης telelis@unipi.gr Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Στοίβες (Stacks) : στην κορυφή της στοίβας ( ) από την κορυφή της στοίβας ( ) Ουρές

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος - "Ευθεία Απόδειξη"

Σχέδιο Μαθήματος - Ευθεία Απόδειξη Σχέδιο Μαθήματος - "Ευθεία Απόδειξη" ΤΑΞΗ: Α Λυκείου Μάθημα: Άλγεβρα Τίτλος Ενότητας: Μέθοδοι Απόδειξης - Ευθεία απόδειξη Ώρες Διδασκαλίας: 1. Σκοποί Να κατανοήσουν οι μαθητές την διαδικασία της ευθείας

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές Ερωτήσεις Θεωρίας

Ενδεικτικές Ερωτήσεις Θεωρίας Ενδεικτικές Ερωτήσεις Θεωρίας Κεφάλαιο 2 1. Τι καλούμε αλγόριθμο; 2. Ποια κριτήρια πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιεί ένας αλγόριθμος; 3. Πώς ονομάζεται μια διαδικασία που δεν περατώνεται μετά από συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ

3 ο ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Ακαδ. έτος 2016-2017 Τομέας Συστημάτων Παραγωγής Εξάμηνο A Αναπληρωτής Καθηγητής Στέφανος Δ. Κατσαβούνης 23 ΝΟΕ 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ Η/Υ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ Η/Υ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ Η/Υ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ Η/Υ Ιστότοπος Βιβλίου http://www.iep.edu.gr/ και «Νέα Βιβλία ΙΕΠ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ» 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 4 ο ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Οι ασκήσεις αυτού του φυλλαδίου καλύπτουν τα παρακάτω θέματα: Δείκτες Δομές Το τέταρτο σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από Το στέκι των πληροφορικών

Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από Το στέκι των πληροφορικών ΑΡΧΗ 1 ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 3 & 9 (ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΕΣ) Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από Το στέκι των πληροφορικών Θέμα 1

Διαβάστε περισσότερα

Α Ν Α Λ Τ Η Α Λ Γ Ο Ρ Ι Θ Μ Ω Ν Κ Ε Υ Α Λ Α Ι Ο 5. Πως υπολογίζεται ο χρόνος εκτέλεσης ενός αλγορίθμου;

Α Ν Α Λ Τ Η Α Λ Γ Ο Ρ Ι Θ Μ Ω Ν Κ Ε Υ Α Λ Α Ι Ο 5. Πως υπολογίζεται ο χρόνος εκτέλεσης ενός αλγορίθμου; 5.1 Επίδοση αλγορίθμων Μέχρι τώρα έχουμε γνωρίσει διάφορους αλγόριθμους (αναζήτησης, ταξινόμησης, κ.α.). Στο σημείο αυτό θα παρουσιάσουμε ένα τρόπο εκτίμησης της επίδοσης (performance) η της αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Για παράδειγμα η αρχική και η τελική κατάσταση αναπαριστώνται ως εξής: (ένα λίτρο)

Για παράδειγμα η αρχική και η τελική κατάσταση αναπαριστώνται ως εξής: (ένα λίτρο) 8 1 η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Απάντηση 1ης άσκησης Κατάσταση (κόμβοι): Αναπαριστούμε μια κατάσταση του προβλήματος με ένα διατεταγμένο ζεύγος (X,Y) όπου X είναι τα λίτρα στο βάζο Α (χωρητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος Ε. Μαρκάκης Επικ. Καθηγητής Περίληψη Παίγνια μηδενικού αθροίσματος PessimisIc play Αμιγείς max-min και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ 1 ο (2,5 μονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 16:30-19:30 Υποθέστε ότι θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 7-8: Ανάλυση και σύνθεση συνδυαστικών λογικών κυκλωμάτων

K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 7-8: Ανάλυση και σύνθεση συνδυαστικών λογικών κυκλωμάτων K15 Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση 7-8: Ανάλυση και σύνθεση συνδυαστικών λογικών κυκλωμάτων Γιάννης Λιαπέρδος TEI Πελοποννήσου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Η έννοια του συνδυαστικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ Β ΓΕΛ και Β ΕΠΑΛ

Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ Β ΓΕΛ και Β ΕΠΑΛ Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ Β ΓΕΛ και Β ΕΠΑΛ Διαδικτυακό σεμινάριο του Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Βασίλη Εφόπουλου με χρήση (?) της πλατφόρμας Bigmarker https://www.bigmarker.com/vassilis-efopoulos/computer-science

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης

Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης Θεωρία Παιγνίων Δρ. Τασσόπουλος Ιωάννης 1 η Διάλεξη Ορισμός Θεωρίας Παιγνίων και Παιγνίου Κατηγοριοποίηση παιγνίων Επίλυση παιγνίου Αξία (τιμή) παιγνίου Δίκαιο παίγνιο Αναπαράσταση Παιγνίου Με πίνακα Με

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ

1 ο ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Δ.Π.Θ. - Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Ακαδ. έτος 2017-2018 Τομέας Συστημάτων Παραγωγής Εξάμηνο A Αναπληρωτής Καθηγητής Στέφανος Δ. Κατσαβούνης 03 ΟΚΤ 2017 ΜΑΘΗΜΑ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ακρότατα πίνακα, χωρίς min, max, μόνο με pos

Ακρότατα πίνακα, χωρίς min, max, μόνο με pos Ακρότατα πίνακα, χωρίς min, max, μόνο με pos Θέμα εξετάσεων / 2010 Θέμα εξετάσεων / 2011 Θέμα εξετάσεων / 2013 Θέμα εξετάσεων / 2014 Θέμα εξετάσεων / 2014 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα