Εργαστήριο Εισαγωγή στο Σχεδιασμό Τεχνολογικών Συστημάτων Τομές & Διαστάσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εργαστήριο Εισαγωγή στο Σχεδιασμό Τεχνολογικών Συστημάτων Τομές & Διαστάσεις"

Transcript

1 Εργαστήριο Εισαγωγή στο Σχεδιασμό Τεχνολογικών Συστημάτων Τομές & Διαστάσεις

2 Τομές Οι τομές είναι όψεις στις οποίες έχει γίνει μια νοερή τομή σε ένα επίπεδο κάθετο στο επίπεδο σχεδίασης. Το τμήμα του αντικειμένου από το επίπεδο τομής μέχρι το σχεδιαστή απομακρύνεται και ο σχεδιαστής βλέπει το υπόλοιπο τεμάχιο το οποίο σχεδιάζει κανονικά λαμβάνοντας υπόψη του συγκεκριμένους κανόνες. Η σχεδίαση σε τομή είναι απαραίτητη όταν θέλουμε να αποδώσουμε το εσωτερικό ενός αντικειμένου ή ενός μηχανήματος. Η σχεδίαση σε τομή απλοποιεί και λύνει το θέμα της παρουσίασης ενός αντικειμένου που είναι κοίλο ή/και με πολύπλοκη εσωτερική διαμόρφωση.

3 Διαδικασία Αποτύπωσης της Τομής Τέμνουμε φανταστικά το τεμάχιο με ένα επίπεδο παράλληλο προς το προβολικό επίπεδο. Σε πολύπλοκα κομμάτια γίνονται τομές σε περισσότερα και διαφορετικά επίπεδα. Θεωρούμε αποκρινόμενο το τμήμα που βρίσκεται προς το μέρος του παρατηρητή και σχεδιάζουμε την όψη του υπολοίπου. Διαγραμμίζουμε το σημείο της τομής.

4 Επίπεδα τομών Επιβάλλεται προσοχή στην επιλογή του επιπέδου κατά την οποία θα γίνει η τομή. Το τμήμα που θα απομείνει για σχεδίαση να αποδίδει όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν το αντικείμενο έχει επίπεδο συμμετρίας, η τομή προτιμάται να γίνει στο επίπεδο αυτό. Οι ακμές σχεδιάζονται με παχιά συνεχή γραμμή.

5 Επίπεδα τομών Πηγή: Νικόλαος Χ. Ράκας, Τεχνικό Σχέδιο, Εκδόσεις ΖΗΤΑ, 2012

6 Ένδειξη του Επιπέδου Τομής Δύο τμήματα αξονικής γραμμής και δύο ζωηρά βέλη με κεφαλαία γράμματα ή λατινικούς αριθμούς δείχνουν τη θέση του επιπέδου τομής και την κατεύθυνση προβολής του κομματιού. Στο σχέδιο της τομής αναγράφεται η ένδειξη (π.χ. ΤΟΜΗ Α-Α).

7 Διαγράμμιση Τομών Οι επιφάνειες της τομής πάντα διαγραμμίζονται. Οπές ή άλλες λεπτομέρειες που βρίσκονται αμέσως πίσω από το επίπεδο τομής δεν διαγραμμίζονται. Διαγράμμιση με λεπτή συνεχή γραμμή, με κλίση 45 μοιρών. Οι γραμμές της διαγράμμισης ισαπέχουν και η απόστασή τους είναι ανάλογη με το μέγεθος της επιφάνειας του σχεδίου.

8 Διαγράμμιση Τομών Αν οι κύριες γραμμές του σχεδίου είναι υπό κλίση, τότε η διαγράμμιση γίνεται με διαφορετική κλίση των 45 μοιρών και ποτέ κάθετα προς τις πλευρές του σχεδίου. Όταν βασικές ακμές της τομής έχουν και αυτές κλίση 45 0, επιλέγεται διαφορετική κλίση (π.χ ή 90 0 ).

9 Παράδειγμα Κάτοψης σε Τομή

10 Παράδειγμα Τομής Ορθογωνικού Τεμαχίου

11 Διαγράμμιση Τομών Σε πολύ μεγάλες επιφάνειες γίνεται κοντή διαγράμμιση που τονίζει το περίγραμμα της τομής.

12 Διαγράμμιση Τομών Όλες οι επιφάνειες τομών καθώς και οι τοπικές τομές στην ίδια ή σε διαφορετικές όψεις πρέπει να έχουν την ίδια διαγράμμιση.

13 Διαγράμμιση Τομών Όταν είναι αναπόφευκτο μέσα στην ίδια επιφάνεια τομής να υπάρχει διάσταση με αριθμό, τότε διακόπτεται η διαγράμμιση γύρω από τον αριθμό.

14 Διαγράμμιση Τομών Σε περίπτωση τομής δύο ή περισσοτέρων κομματιών που βρίσκονται σε επαφή, οι διαγραμμίσεις έχουν αντίθετες κλίσεις. Σε περίπτωση τριών κομματιών που βρίσκονται σε επαφή, για να αποφεύγεται η σύγχυση γίνεται η διαγράμμιση του ενός από αυτά πυκνότερη.

15 Είδη Τομών Η Πλήρης τομή: Το αντικείμενο κόβεται από το επίπεδο τομής σε όλο το μήκος του, κατά το μήκος του άξονα του. Το επίπεδο τομής χωρίζει το εξάρτημα σε δύο μέρη, από τα οποία απομακρύνουμε αυτό που είναι μεταξύ μας και του νοητού επιπέδου τομής. Το κομμάτι που μένει το σχεδιάσουμε σα να είναι σε όψη, με τη διαφορά ότι διαγραμμίζουμε το μέρος εκείνο που το επίπεδο τομής συναντά το υλικό.

16 Είδη Τομών Παρουσιάζεται η πρόοψη, η κάτοψη και η τομή μιας φλάντζας.

17 Είδη Τομών Η Ημιτομή: Γίνεται όταν θέλουμε να δείξουμε σε μια όψη και την εσωτερική και την εξωτερική διαμόρφωση του αντικειμένου, όπως φαίνεται στο σχήμα. Σε αυτό το είδος τομής έχουμε δύο επίπεδα τομής που σχηματίζουν μεταξύ τους ορθή γωνία. Στην ουσία το επίπεδο τομής απομακρύνει μόνο το ένα τέταρτο της γεωμετρίας του τεμαχίου. Η αξονική γραμμή χρησιμοποιείται όχι μόνο για να δηλώσει τη συμμετρία, αλλά και για να διαχωρίσει την τομή από την όψη. Πρέπει να τονιστεί ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται η αποτύπωση κρυμμένων γραμμών.

18 Είδη Τομών Ημιτομή

19 Για τη σχεδίαση ημιτομής ισχύουν: Είδη Τομών Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο τμήμα σε τομή και στο αντίστοιχο σε όψη γίνεται με αξονική γραμμή. Κατά προτίμηση το τμήμα του αντικειμένου σε τομή παρίσταται στο δεξί ή στο κάτω μέρος ενώ το τμήμα σε όψη στο αριστερό ή πάνω μέρος αντίστοιχα.

20 Είδη Τομών Τομή θραύσης (μερική ή τοπική τομή): Στόχος η σαφής ένδειξη τοπικών λεπτομερειών.

21 Είδη Τομών Σύνθετη τομή ή τομή σε πολλά επίπεδα Πηγή: Νικόλαος Χ. Ράκας, Τεχνικό Σχέδιο, Εκδόσεις ΖΗΤΑ, 2012

22 Είδη Τομών Σύντμηση σε επιμήκη τεμάχια (σπάσιμο)

23 Ειδικές Περιπτώσεις Τομών Περιστροφή του επιπέδου τομής. Είναι απαραίτητο να σημειώνεται με παχιά αξονική γραμμή η πορεία της τομής και η κατεύθυνση της περιστροφής και της όψης.

24 Ειδικές Περιπτώσεις Τομών Τομή σε λεπτά κομμάτια και διατομές. Αντικείμενα μικρούς πάχους δεν διαγραμμίζονται. Αρμός φωτός.

25 Πότε δεν Επιτρέπεται Τομή Τα τυποποιημένα τεμάχια δεν διαγραμμίζονται σε τομή (άξονες, κοχλίες, σφαίρες εδράνων κύλισης, ασφάλειες, σφήνες, ροδέλες, γκρόβερ, κλπ.).

26 Πότε δεν Επιτρέπεται Τομή Οι ενισχυτικές νευρώσεις (νεύρα) σε τομή κατά το επίπεδό τους. Τα νεύρα είναι διαμορφώσεις ενίσχυσης σε ένα εξάρτημα με σκοπό τη μεγαλύτερη αντοχή του σε συνθήκες λειτουργίας.

27 Πότε δεν Επιτρέπεται Τομή Οι ακτίνες ή βραχίονες των τροχαλιών και των τροχών κατά την έννοια του μήκους τους.

28 Σύνοψη Οι τομές είναι ειδικές όψεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για να φανεί το εσωτερικό ενός αντικειμένου. Σχεδιάζονται ακριβώς όπως οι όψεις, με τη διαφορά ότι θεωρείται ότι τα προς σχεδίαση αντικείμενα έχουν τμηθεί με ένα επίπεδο κάθετο στην κατεύθυνση της θέασης. Το τμήμα του αντικειμένου που κόβεται, στη σχεδίαση της τομής, διαγραμμίζεται με λεπτή συνεχή γραμμή. Στις περιπτώσεις που μια τομή κόβει περισσότερα του ενός αντικείμενα, τότε αυτά διαγραμμίζονται με αντίθετη κλίση, ενώ στις περιπτώσεις περισσοτέρων των δύο αντικειμένων μπορεί να διαφοροποιηθεί και η απόσταση ανάμεσα στις γραμμές διαγράμμισης. Τα τυποποιημένα τεμάχια, όπως είναι ο κοχλίας, ο ήλος, η σφήνα κ.λπ., δε διαγραμμίζονται. Επίσης δε διαγραμμίζονται τα νεύρα στα διάφορα εξαρτήματα καθώς και γενικά τα κυλινδρικά και επίπεδα τεμάχια που έχουν μεγάλη επιφάνεια παρά μόνο σε τομές που γίνονται εγκάρσια σε αυτά. Οι τομές χρησιμοποιούνται και για απλοποιημένες παραστάσεις όπως για παράδειγμα στις φλάντζες. Τομές μπορούν να πραγματοποιούνται σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πορεία της τομής ορίζεται με την παχιά αξονική γραμμή, ενώ ονομάζονται με κεφαλαία γράμματα σε αλφαβητική σειρά, η αρχή, το τέλος και οι αλλαγές κατεύθυνσης της πορείας τομής. Τομές συμμετρικών τεμαχίων, ιδιαίτερα των εκ περιστροφής αντικειμένων, μπορούν να σχεδιαστούν κατά το μισό σαν όψη και το άλλο μισό σαν τομή, ώστε να παρέχονται με μία όψη όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Με την παράσταση αυτή, που λέγεται ημιτομή, παρουσιάζονται οι εσωτερικές διαμορφώσεις αλλά και η εξωτερική όψη του τεμαχίου. Πηγή: Αντωνιάδης Α. Θ., Μηχανολογικό Σχέδιο, Εκδόσεις Τζιόλα, 2 η Έκδοση, 2014

29 Παράδειγμα 1 Δίνεται το εξάρτημα. Ζητούνται: Να σχεδιαστούν η πρόοψη, (κατά τη διεύθυνση του βέλους Χ), η κάτοψη, η πλάγια όψη από τα αριστερά. Να τοποθετηθούν οι διαστάσεις (κλίμακα 1:1) Πορεία Εργασίας 1)Επιλέγουμε χαρτί σχεδίασης Α3 (297 Χ 420) και σχεδιάζουμε περιθώριο και υπόμνημα. 2)Μετρούμε και χαράζουμε τις βασικές διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος) στην πρόοψη κάτοψη και πλάγια. Τοποθετούμε τις αξονικές. 3)Ολοκληρώνουμε την σχεδίαση των όψεων. 4)Σβήνουμε τις βοηθητικές γραμμές και καθαρίζουμε το σχέδιο. 5)Τοποθετούμε τις διαστάσεις προσέχοντας τα πάχη των γραμμών.

30 Παράδειγμα 2 Δίνεται το μηχανολογικό εξάρτημα. Ζητούνται να σχεδιαστούν α) η πρόοψη κατά το βέλος Χ σε τομή ΑΑ, β) η κάτοψη, γ) η πλάγια όψη από τα αριστερά σε τομή ΒΒ. Κλίμακα 1:1 Πορεία Εργασίας 1) Επιλέγουμε χαρτί σχεδίασης και σχεδιάζουμε περιθώριο και υπόμνημα. 2) Σχεδιάζουμε πρώτα την κάτοψη επειδή είναι η μόνη όψη η οποία δεν μας ζητείται σε τομή. 3) Για τον σχεδιασμό της πρόοψης αποκόπτουμε νοητά το έμπροσθεν ήμισυ τμήμα του εξαρτήματος και αποτυπώνουμε το όπισθεν ήμισυ. 4) Στα μέρη της τομής που υπάρχει υλικό διαγραμμίζουμε (με κλίση 45º και λεπτή γραμμή). 5) Όμοια χαράσσουμε και την πλάγια όψη. 6) Τοποθετούμε διαστάσεις. 7) Τοποθετούμε γράμματα στις αξονικές των τομών και τις λέξεις ΤΟΜΗ ΑΑ ΤΟΜΗ ΒΒ.

31 Παράδειγμα 3 Δίνεται το μηχανολογικό εξάρτημα. Ζητούνται να σχεδιαστούν η πρόοψη κατά το βέλος Χ, η κάτοψη και η πλάγια όψη από τα αριστερά σε τομή κατά τον άξονα συμμετρίας. Κλίμακα 1:1 Πορεία Εργασίας 1) Επιλέγουμε χαρτί σχεδίασης και σχεδιάζουμε περιθώριο και υπόμνημα. 2) Σχεδιάζουμε την πρόοψη και την κάτοψη. 3) Για τον σχεδιασμό της πλάγια όψης αποκόπτουμε νοητά το αριστερό ήμισυ τμήμα του εξαρτήματός μας και αποτυπώνουμε το δεξί ήμισυ τμήμα. 4) Διαγράμμιση όπου υπάρχει υλικό. 5) Τοποθετούμε διαστάσεις και την λέξη ΤΟΜΗ ΑΑ.

32 Παράδειγμα Σχεδίασης Τομής Πηγή: Νικόλαος Χ. Ράκας, Τεχνικό Σχέδιο, Εκδόσεις ΖΗΤΑ, 2012

33 Διαστασιολόγηση Μια από τις σημαντικότερες εργασίες του σχεδιαστή, αλλά και η πιο δύσκολη και υπεύθυνη, είναι η σωστή τοποθέτηση διαστάσεων στο σχέδιο. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε σχεδίου, και συνήθως αποτελεί το τελευταίο βήμα. Οι διαστάσεις που τοποθετούμε πρέπει να είναι εκείνες που χρειάζονται για την κατασκευή και την επεξεργασία του αντικειμένου που παριστάνει, χωρίς να χρειάζεται να δοθεί καμία άλλη πληροφορία. Είναι λοιπόν αναγκαίο, προτού να τοποθετηθούν οι διαστάσεις, να μελετηθεί ποιες είναι απαραίτητες για την κατασκευή και την λειτουργία του αντικειμένου που σχεδιάζουμε. Κατά την τοποθέτηση των διαστάσεων γεννιούνται τα εξής τρία ερωτήματα: 1. Πόσες διαστάσεις πρέπει να τοποθετήσω; 2. Που θα τις τοποθετήσω; 3. Πως θα τις τοποθετήσω; Γενική επιδίωξη σ ενα σχέδιο είναι ότι οι διαστάσεις που θα καταχωρηθούν πρέπει να εξυπηρετούν τις παρακάτω τρεις βασικές ανάγκες: Τη λειτουργικότητα. Δηλαδή να υλοποιούν τα κύρια σημεία, του βασικού σκοπού για τον οποίο το κομμάτι κατασκευάζεται (π.χ. στο έδρανο η διάμετρος της οπής Φ40 για τον άξονα και το ύψος του άξονα 50mm από την επιφάνεια έδρασης). Την κατασκευαστική του διαμόρφωση και κατεργασία του στις εργαλειομηχανές συμπεριλαμβανομένων και των λεπτομερειών. Τον ποιοτικό έλεγχο κατά ή και στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας.

34 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Κάθε διάσταση στο μηχανολογικό σχέδιο αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά στοιχεία όπως προβλέπονται από τον ισχύοντα πλέον κανονισμό ISO του 2004: Βοηθητική γραμμή διάστασης: Σχεδιάζεται με λεπτή συνεχή γραμμή (ISO ). Ξεκινά από το περίγραμμα και προεκτείνεται 2mm πέρα από τις γραμμές διάστασης. Κατά κανόνα οι βοηθητικές γραμμές είναι παράλληλες μεταξύ τους και κάθετες στις γραμμές διάστασης. Γραμμή διάστασης: Σχεδιάζεται με λεπτή συνεχή γραμμή (ISO ) ανάμεσα σε δύο βοηθητικές γραμμές διάστασης. Απέχει αρχικά 10mm από το περίγραμμα ενώ επόμενες παράλληλες γραμμές διάστασης απέχουν μεταξύ τους 7mm. Η γραμμή διάστασης μπορεί να σχεδιαστεί και ανάμεσα στα περιγράμματα του αντικειμένου ενώ, εκτός από ευθεία γραμμή, μπορεί να είναι τόξο για την καταχώρηση γωνίας ή μήκους τόξου. Αριθμοί Διατάσεων: Τοποθετούνται στη μέση και λίγο πάνω από τη γραμμή διάστασης και προτείνεται να ανήκουν στην κάθετη γραφή (ISO ). Το ύψος γραφής εξαρτάται από την ομάδα γραμμών και τον τύπο γραφής. Π.χ., για την ομάδα γραμμών 0.5, το πάχος γραφής είναι 0.25mm και άρα το ύψος του γράμματος είναι 2.5mm. Οι αριθμοί διαστάσεων στα μηχανολογικά σχέδια τοποθετούνται έτσι ώστε να ταιριάζουν με την ανάγνωση του υπομνήματος. Βάσει του κανόνα αυτού, όλες οι διαστάσεις και τα υπόλοιπα τυχόν σύμβολα ή κείμενα πρέπει να καταχωρούνται ώστε να διαβάζονται από αριστερά προς τα δεξιά και από κάτω προς τα πάνω, χωρίς να χρειάζεται να περιστραφεί το σχέδιο.

35 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων

36 Παραδείγματα Τοποθέτησης Διαστάσεων Πηγή: Νικόλαος Χ. Ράκας, Τεχνικό Σχέδιο, Εκδόσεις ΖΗΤΑ, 2012

37 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Όριο διάστασης: Το όριο διάστασης είναι ένα βέλος. Βάσει του νέου κανονισμού ISO του 2004 το βέλος έχει μήκος όσο το ύψος γραφής και γωνία αιχμής Παραδείγματα τοποθέτησης ορίων σχεδίασης

38 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων

39 Σειρά Σχεδίασης & Τρόπος Τοποθέτησης Διαστάσεων Σειρά σχεδίασης διαστάσεων: Τρόποι τοποθέτησης διαστάσεων:

40 Τοποθέτηση & Φορά Αριθμών Ο αριθμός μπαίνει πάνω από τη γραμμή (σε απόσταση 1mm) και όσον το δυνατόν στο μέσο της. Δεν κόβει τη γραμμή. Ο αριθμός έχει πάντα τη διεύθυνση της γραμμής. Αν η γραμμή είναι κατακόρυφη ή διαγώνια ο αριθμός γράφεται επίσης κατακόρυφα ή διαγώνια. Η φορά του αριθμού όταν γράφεται κατακόρυφα (ή διαγώνια) είναι από κάτω προς τα πάνω. Όλες οι διαστάσεις πρέπει να μπορούν να διαβαστούν χωρίς να χρειαστεί να περιστρέψουμε το χαρτί.

41 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η χάραξη γραμμών διαστάσεων μέσα στο περίγραμμα του αντικειμένου. Η διάσταση παραπέμπεται προς τα έξω με βοηθητικές γραμμές διάστασης.

42 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Δεν χρησιμοποιούμε τις ακμές του αντικειμένου σαν βοηθητικές γραμμές.

43 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Καμία γραμμή δεν πρέπει να τέμνεται με άλλη.

44 Τρόπος Τοποθέτησης Διαστάσεων Απαγόρευση τμήσης γραμμών διάστασης με βοηθητικές γραμμές διάστασης: Διακοπή βοηθητικών γραμμών διάστασης και άξονα συμμετρίας:

45 Τρόπος Τοποθέτησης Διαστάσεων Διακοπή αξονικών γραμμών για τοποθέτηση διαστάσεων.

46 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Η τοποθέτηση αλυσιδωτών διαστάσεων, η μια δίπλα στην άλλη εν σειρά, δεν ενδείκνυται διότι και πρόσθετοι υπολογισμοί από τον τεχνίτη κατασκευαστή απαιτούνται και υπάρχει κίνδυνος πολλαπλασιασμού ενός σφάλματος.

47 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Πηγή: Νικόλαος Χ. Ράκας, Τεχνικό Σχέδιο, Εκδόσεις ΖΗΤΑ, 2012

48 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Απαγορεύεται η αναγραφή διαστάσεων μέσα σε διαγραμμισμένο, λόγω τομής, τμήμα της όψης. Στην ανάγκη σβήνεται ένα μέρος της διαγραμμισμένης επιφάνειας για να γραφεί η διάσταση. Πηγή: Νικόλαος Χ. Ράκας, Τεχνικό Σχέδιο, Εκδόσεις ΖΗΤΑ, 2012

49 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Σε μη ορατές ακμές δεν επιτρέπεται η αναγραφή διαστάσεων.

50 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Το σύμβολο φ χρησιμοποιείται για να δείξουμε ότι η διάσταση αναφέρεται σε διάμετρο. Το σύμβολο αυτό μπορεί να αποφεύγεται όταν η όψη του αντικειμένου καθιστά σαφές ότι πρόκειται περί κυκλικής διατομής. Για τους κύκλους η ουσιαστικότερη διάσταση είναι η διάμετρος (φ20) και όχι η ακτίνα (R10), καθ' όσον ο κατασκευαστής θα χρησιμοποιήσει την διάμετρο, είτε για να κατασκευάσει έναν κύκλο στον τόρνο είτε μια οπή στο τρυπάνι.

51 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Λανθασμένη και ορθή γραφή διαμέτρου κύκλου Πηγή: Νικόλαος Χ. Ράκας, Τεχνικό Σχέδιο, Εκδόσεις ΖΗΤΑ, 2012

52 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Οι ακτίνες χρησιμεύουν για τον καθορισμό ενός στρογγυλεύματος, το οποίο ορίζεται από ένα τόξο περιφέρειας. Μπροστά από κάθε αριθμό που χαρακτηρίζει ακτίνα τίθεται πάντοτε το γράμμα R. Οι γραμμές διάστασης για ακτίνες έχουν μόνο ένα βέλος που καταλήγει στο τόξο. Το βέλος τοποθετείται εξωτερικά, όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος. Σε κάθε περίπτωση η γραμμή διάστασης κατευθύνεται προς το κέντρο του τόξου. Το κέντρο αυτό επισημαίνεται με την τομή δύο καθέτων αξονικών γραμμών όταν κρίνεται απαραίτητη η επισήμανση του.

53 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Σε περιπτώσεις ημιτομών υπάρχει μόνο ένα βέλος και γραμμή διάστασης προεκτείνεται λίγο πιο πέρα από την αξονική. Οι διαστάσεις σφαιρικών μορφών τοποθετούνται με τη χρήση του συμβόλου SΦ εάν πρόκειται για διάμετρο ή το σύμβολο SR εάν πρόκειται για διάσταση ακτίνας.

54 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις επιτρέπεται να είναι η βοηθητικές γραμμές διάστασης σε γωνία περίπου 60 προς την κύρια γραμμή διάστασης. Αν μια διατομή είναι τετραγωνική και από την εικόνα δεν φαίνεται αυτό, τότε βάζουμε το σύμβολο μπροστά από τον αριθμό. Το μέγεθος του είναι ίδιο με τα μικρά γράμματα. Προτιμότερο είναι να δίνονται οι διαστάσεις.

55 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Διαστάσεις για ιδιαίτερες μορφές μπορούν να τοποθετηθούν όπως στο σχήμα. Για μήκος τόξου ή γωνία, η γραμμή διάστασης είναι ομόκεντρο τόξο. Διάσταση μήκους χορδής

56 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Παραδείγματα τοποθέτησης διαστάσεων γωνιών

57 Στοιχεία & Τρόπος Αναγραφής Διαστάσεων Γραμμές παραπομπής: οι γραμμές παραπομπής πρέπει να γράφονται έξω από το περίγραμμα της όψης με κεκλιμένη γραμμή με κλίση 60 0 ως προς την κύρια γραμμή διάστασης. Η γραμμή παραπομπής τελειώνει: Σε βέλος, αν αναφέρεται σε ακμή σχεδίου. Σε τελεία, να αναφέρεται σε επιφάνεια Χωρίς σύμβολο, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

58 Συνήθη Λάθη στην Τοποθέτηση Διαστάσεων

59 Συνήθη Λάθη στην Τοποθέτηση Διαστάσεων

60 Κλίση Κλίση μιας ευθείας γραμμής είναι ο λόγος της διαφοράς των καθέτων δύο σημείων της γραμμής από μια γραμμή βάσης ως προς την απόσταση τους. Γράφεται πάνω από την κεκλιμένη πλευρά και συνοδεύεται από την ένδειξη 1:y = ή την αντίστοιχη τιμή α%. Στο μηχανολογικό σχέδιο η κλίση μιας επιφάνειας μπορεί να δοθεί με τρεις τρόπους: ως λόγος, ως ποσοστό ή ως γωνία κλίσης. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως σύμβολο της κλίσης ένα μικρό ορθογώνιο τρίγωνο στα αριστερά της διάστασης. Το τρίγωνο έχει κατεύθυνση αντίστοιχη με την κλίση της επιφάνειας και συνοδεύεται από τον αντίστοιχο αριθμό διάστασης. Στην 3 η περίπτωση, η κλίση δίνεται απλά με τη διάσταση της γωνίας. Και στις τρεις περιπτώσεις δίνονται προαιρετικά βοηθητικές διαστάσεις μέσα σε παρένθεση ώστε να είναι πιο εύκολη η κατεργασία του αντικειμένου.

61 Γενικές Οδηγίες για την Τοποθέτηση των Διαστάσεων Οι διαστάσεις πρέπει να τοποθετούνται σε εκείνη την όψη ή όψη σε τομή, όπου το χαρακτηριστικό (μήκος, γωνία, ακτίνα, κ.λπ.) στο οποίο αναφέρονται, εμφανίζεται πιο καθαρά. Δεν δίνω διαστάσεις σε μη ορατές ακμές. Κάθε διάσταση να τοποθετείται μια μόνο φορά στο σχέδιο. Η τοποθέτηση της ίδιας διάστασης δεύτερη ή και περισσότερες φορές αποτελεί σοβαρό σχεδιαστικό λάθος μια και δημιουργεί κίνδυνο, είτε λάθους αναγραφής της, είτε παρανόησης από τον κατασκευαστή. Πλεονάζουσες διαστάσεις, δηλαδή διαστάσεις που προκύπτουν από άλλες διαστάσεις, δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται γιατί μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας όσον αφορά την προτίμηση της όψης την οποία πρέπει να τοποθετηθεί κάποια διάσταση, εφόσον το χαρακτηριστικό για το οποίο τοποθετείται η διάσταση εμφανίζεται καθαρά σε περισσότερες από μια όψεις. Σε αυτήν την περίπτωση, μοναδικό κριτήριο αποτελεί η γενικά ισορροπημένη παρουσία του σχεδίου, με τις διαστάσεις κατανεμημένες στις όψεις και όχι όλες τις διαστάσεις σε μια όψη. Όταν δεν απαγορεύεται από άλλον κανόνα, θα πρέπει να τοποθετούνται οι βασικές διαστάσεις ενός εξαρτήματος, δηλαδή θα πρέπει να φαίνεται καθαρά στο σχέδιο το μήκος, το πλάτος και το ύψος του σχεδιαζόμενου εξαρτήματος, ώστε με μια ματιά ο κατασκευαστής να εκτιμά τις διαστάσεις του αρχικού τεμαχίου από το οποίο θα κατασκευάσει το εξάρτημα. Οι διαστάσεις θα πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί ο αναγνώστης του σχεδίου να τις διαβάζει χωρίς να χρειάζεται να περιστρέψει το σχέδιο. Καμία γραμμή, από τις κύριες γραμμές των όψεων του σχεδίου ή αξονική γραμμή, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια γραμμή διάστασης. Οι διαστάσεις στο Μηχανολογικό Σχέδιο δίνονται σχεδόν πάντα σε χιλιοστά (mm). Σε περίπτωση που επιλέγεται μια διαφορετική μονάδα μέτρησης, το σύμβολο της (cm, m, κ.λπ.) τοποθετείται δίπλα στον αριθμό της διάστασης. Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση που το αντικείμενο έχει σχεδιαστεί υπό κλίμακα, οι διαστάσεις που αναγράφονται στο σχέδιο είναι οι πραγματικές. Πηγή: Αντωνιάδης Πολυτεχνική Α. Θ., Μηχανολογικό Σχολή Σχέδιο, Εκδόσεις Τζίολα, 2 η Έκδοση, 2014

62 Παράδειγμα Δίνεται το εξάρτημα. Ζητούνται: Να σχεδιαστούν η πρόοψη, η κάτοψη, η πλάγια όψη από τα αριστερά. Να τοποθετηθούν οι διαστάσεις (κλίμακα 1:1) Πορεία Εργασίας 1)Επιλέγουμε χαρτί σχεδίασης Α3 (297 Χ 420) και σχεδιάζουμε περιθώριο και υπόμνημα. 2)Μετρούμε και χαράζουμε τις βασικές διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος) στην πρόοψη κάτοψη και πλάγια. Τοποθετούμε τις μη ορατές ακμές, τις αξονικές γραμμές. 3)Ολοκληρώνουμε την σχεδίαση των όψεων. 4)Σβήνουμε τις βοηθητικές γραμμές και καθαρίζουμε το σχέδιο. 5)Τοποθετούμε τις διαστάσεις προσέχοντας τα πάχη των γραμμών.

63 Ανοχές Ανοχή διάστασης είναι η διαφορά ανάμεσα στη μέγιστη και την ελάχιστη επιτρεπόμενη διάσταση κατά την κατασκευή ενός εξαρτήματος και παίρνει τιμές μερικών μικρών (μ). Πηγή: Αριστομένης Θ. Αντωνιάδης, Μηχανολογικό Σχέδιο, 2 η Έκδοση 2014

64 Αναγραφή Ανοχών Διάστασης Βασικοί κανόνες τοποθέτησης ανοχών σε διαστάσεις (όπως προβλέπεται στο ISO 406 του 1987): Γενικά μια διάσταση που περιλαμβάνει ανοχή πρέπει να καταχωρείται με κατάλληλη σειρά, πρώτα η βασική διάσταση ακολουθούμενη από το σύμβολο της ανοχής (περίπτωση 1) ή πρώτα η βασική διάσταση ακολουθούμενη από τις οριακές τιμές της ανοχής (περίπτωση 4). Εάν, συμπληρωματικά με το σύμβολο της ανοχής είναι απαραίτητο να δοθούν και οι οριακές τιμές της, τότε αυτές τοποθετούνται μέσα σε παρένθεση (περίπτωση 2). Το ίδιο συμβαίνει εάν αντί των οριακών τιμών της ανοχής χρειάζεται να δοθούν οι οριακές τιμές της διάστασης (περίπτωση 3). Στην περίπτωση που ένα από τα δύο όρια είναι ίσιο με το μηδέν, στην κατάλληλη θέση τοποθετείται το ψηφίο 0 (περίπτωση 5). Όταν η ανοχή είναι συμμετρική γύρω από τη βασική διάσταση, τότε οι οριακές τιμές της ανοχής μπορούν να τοποθετηθούν σε μια σειρά με τη χρήση του συμβόλου ακολουθούμενο από την τιμή του ορίου (περίπτωση 6). Αντί της βασικής διάστασης μπορεί να τοποθετηθούν το κάτω και το πάνω όριο της διάστασης, όπως στην περίπτωση 7 του σχήματος. Αν η διάσταση πρέπει να περιοριστεί σε μία κατεύθυνση αυτό μπορεί να καταχωρηθεί με τη χρήση του συμβόλου «min» ή «max» (περίπτωση 8). Πηγή: Αριστομένης Θ. Αντωνιάδης, Μηχανολογικό Σχέδιο, 2 η Έκδοση 2014

65 Αναγραφή Ανοχών Διάστασης Βασική κανόνες καταχώρησης ανοχών σε συναρμολογημένα εξαρτήματα: Το σύμβολο ανοχής για την οπή τοποθετείται πριν από το αντίστοιχο σύμβολο του άξονα (περίπτωση 1) ή από πάνω του (περίπτωση 2). Εάν, συμπληρωματικά με το συμβολισμό της ανοχής είναι απαραίτητο να δοθούν και οι οριακές τιμές της, τότε αυτές τοποθετούνται μέσα σε παρένθεση (περίπτωση 3). Πριν από τη διάσταση μπορεί να τοποθετείται η ονομασία (περίπτωση 4) ή ο χαρακτηριστικός αριθμός (περίπτωση 5) του αντικειμένου για το οποίο καταχωρείται η ανοχή. Πηγή: Αριστομένης Θ. Αντωνιάδης, Μηχανολογικό Σχέδιο, 2 η Έκδοση 2014

66 Αναγραφή Ανοχών Διάστασης Οι κανόνες που αναφέρθηκαν για την καταχώρηση των γραμμικών διαστάσεων ισχύουν και για διαστάσεις γωνιών με μόνη διαφορά ότι θα πρέπει σε αυτές να αναφέρονται οι μονάδες μέτρησης των γωνιών αυτών. Πηγή: Αριστομένης Θ. Αντωνιάδης, Μηχανολογικό Σχέδιο, 2 η Έκδοση 2014

67 Ανοχές Μορφής και Θέσης Ανοχές μορφής: Οι ανοχές μορφής καθορίζουν την ακρίβεια κατασκευής μιας συγκεκριμένης γεωμετρικής μορφής, ορίζονται οριακή τιμή ελέγχου σύμφωνα με την οποία το εξάρτημα το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη γεωμετρική μορφή γίνεται αποδεκτό ή όχι. Ουσιαστικά οι ανοχές μορφής ορίζουν τις επιτρεπόμενες αποκλίσεις μιας διαμόρφωσης από την τέλεια γεωμετρική της μορφή. Είδη ανοχών μορφής: Πηγή: Αριστομένης Θ. Αντωνιάδης, Μηχανολογικό Σχέδιο, 2 η Έκδοση 2014

68 Ανοχές Μορφής και Θέσης Ανοχές θέσης: καθορίζουν την ακρίβεια κατασκευής σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αποκλίνει μια γεωμετρική θέση από μια τιμή ελέγχου. Αφορά πάντα δύο γεωμετρικά στοιχεία που μπορεί να είναι γραμμές, άξονες συμμετρίας ή επιφάνειες, για τα οποία η προκαθορισμένη σχετική τους θέση δεν πρέπει να αποκλίνει πολύ από την προβλεπόμενη ιδανική γεωμετρική θέση. Έτσι, στην περίπτωση των ανοχών αυτών, το ένα από τα δύο γεωμετρικά στοιχεία είναι το στοιχείο αναφοράς σύμφωνα με το οποίο προσδιορίζεται η προαναφερόμενη ιδανική γεωμετρική θέση. Είδη Ανοχών Θέσης Πηγή: Αριστομένης Θ. Αντωνιάδης, Μηχανολογικό Σχέδιο, 2 η Έκδοση 2014

69 Καταχώρηση ανοχών μορφής και θέσης Ανοχές Μορφής και Θέσης Περιεχόμενα συμβόλων καταχώρησης ανοχών μορφής και θέσης Διαστάσεις συμβόλου ανοχής μορφής και θέσης Πηγή: Αριστομένης Θ. Αντωνιάδης, Μηχανολογικό Σχέδιο, 2 η Έκδοση 2014

70 Παράδειγμα Ανοχών Παράδειγμα σχεδίου με τοποθετημένες ανοχές διαστάσεων καθώς και ανοχές μορφής και θέσης Πηγή: Αριστομένης Θ. Αντωνιάδης, Μηχανολογικό Σχέδιο, 2 η Έκδοση 2014

71 Βιβλιογραφία 1. Παπαδανιήλ, Ε.Δ. και Σφαντζικόπουλος, Μ.Μ., Μηχανολογικό Σχέδιο, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ, Παρίκου, Γ.Ι., Παρίκου, Ν. Ι., Μηχανολογικό Σχέδιο, Θεωρία & Ασκήσεις, 6 η Έκδοση, Εκδόσεις ΙΩΝ, Ζωγόπουλος, Ευστάθιος ΑΘ., Μηχανολογικό Σχέδιο, Ασκήσεις & Εφαρμογές, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Βούλγαρης, Μελέτιος Δ., Μηχανολογικό Σχέδιο, Εκδόσεις Σύγχρονη Εκδοτική Ε.Π.Ε., Αντωνιάδης Α. Θ., Μηχανολογικό Σχέδιο, 2 η έκδοση, Ράκας Ν. Χ., Τεχνικό Σχέδιο, Εκδόσεις ΖΗΤΑ, 2012.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΣ - ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΣ - ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΣ - ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Τομές Η σχεδίαση σε τομή είναι απαραίτητη όταν θέλουμε να αποδώσουμε το εσωτερικό ενός αντικειμένου ή ενός μηχανήματος. Η σχεδίαση σε τομή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΤΟΜΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΤΟΜΕΣ Διαστασιολόγηση Μια από τις σημαντικότερες εργασίες του σχεδιαστή, αλλά και η πιο δύσκολη και υπεύθυνη, είναι η σωστή τοποθέτηση διαστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση τομών Συνήθη σφάλματα και Παραδείγματα. Πότε;

Σχεδίαση τομών Συνήθη σφάλματα και Παραδείγματα. Πότε; Σχεδίαση τομών... Πότε;...Συνήθη σφάλματα και Παραδείγματα Οταν 5 η Διάλεξη οι οψεις Τομές δημιουργουν συγχυση και δεν εμφανιζουν αμεσα το εσωτερικο των αντικειμένων Ι.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Διαστάσεις σε κύκλους, τόξα, γωνίες κώνους Μέθοδοι τοποθέτησης διαστάσεων

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Διαστάσεις σε κύκλους, τόξα, γωνίες κώνους Μέθοδοι τοποθέτησης διαστάσεων ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Διαστάσεις σε κύκλους, τόξα, γωνίες κώνους Μέθοδοι τοποθέτησης διαστάσεων Η Σωστή τοποθετηση Διαστασεων στο Μηχανολογικο Σχεδιο ειναι απαραιτητη για τη Σωστή Κατασκευή Εχετε κατι να παρατηρησετε;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων. 29/10/2015 Πολύζος Θωμάς

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων. 29/10/2015 Πολύζος Θωμάς Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων 29/10/2015 Πολύζος Θωμάς 1 Αναγκαιότητα τοποθέτησης διαστάσεων Σφάλμα μέτρησης που οφείλεται: Σε υποκειμενικό λάθος εκείνου που κάνει την μέτρηση. Σε σφάλμα του οργάνου

Διαβάστε περισσότερα

289 Κεφάλαιο 6 Τομές 289

289 Κεφάλαιο 6 Τομές 289 Κεφάλαιο 6 Τομές Mark Manders, Ολλανδός καλλιτέχνης Μικρή άψητη πήλινη μορφή Συμμετοχή με ένα γλυπτό του στην 1 η Μπιενάλε της Αθήνας 2007 Destroy Athens 6.1 Τι είναι τομή στο σχέδιο; Πολλές φορές στο

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Κλίµακες σχεδίασης και κανόνες τοποθέτησης διαστάσεων

1.4 Κλίµακες σχεδίασης και κανόνες τοποθέτησης διαστάσεων 1.4 Κλίµακες σχεδίασης και κανόνες τοποθέτησης διαστάσεων 1.4.1 Κλίµακες σχεδίασης Στο µηχανολογικό σχέδιο είναι επιθυµητό να σχεδιάζεται ένα αντικείµενο σε φυσικό µέγεθος, γιατί έτσι παρουσιάζεται η αληθινή

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Στοιχεία Μηχανολογικού Σχεδίου

1.2 Στοιχεία Μηχανολογικού Σχεδίου 1.2 Στοιχεία Μηχανολογικού Σχεδίου Τα µηχανολογικά σχέδια, ανάλογα µε τον τρόπο σχεδίασης διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες: Σκαριφήµατα Κανονικά µηχανολογικά σχέδια Προοπτικά σχέδια Σχηµατικές παραστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ιαστασιολόγηση Περιεχόμενα Ορισμός Μηχανολογικός Σχεδιασμός Εισαγωγή Στοιχεία διαστασιολόγησης ιαστασιολόγηση χαρακτηριστικών αντικειμένων

ιαστασιολόγηση Περιεχόμενα Ορισμός Μηχανολογικός Σχεδιασμός Εισαγωγή Στοιχεία διαστασιολόγησης ιαστασιολόγηση χαρακτηριστικών αντικειμένων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Περιεχόμενα Εισαγωγή ιαστασιολόγηση η Στοιχεία διαστασιολόγησης ιαστασιολόγηση χαρακτηριστικών αντικειμένων Πρακτική διαστασιολόγησης Μηχανολογικός

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 4: Μηχανολογικό Σχέδιο - Διαστάσεις

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 4: Μηχανολογικό Σχέδιο - Διαστάσεις Τεχνικό Σχέδιο Ενότητα 4: Μηχανολογικό Σχέδιο - Διαστάσεις Διάλεξη 4η Παναγής Βοβός Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Μηχανολογικό Σχέδιο

Εισαγωγή. Μηχανολογικό Σχέδιο Εισαγωγή Σχέδιο: Γραφική παράσταση αντικειμένου. Η φωτογραφία είναι ανεπαρκής γιατί αποτελεί την προοπτική αναπαράσταση των αντικειμένων, δηλαδή δεν έχει πραγματικές διαστάσεις και γιατί δεν αποκαλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Μ ά θ η μ α «Εισαγωγή στο Σχέδιο και τα Ηλεκτροτεχνικά Υλικά»

Μ ά θ η μ α «Εισαγωγή στο Σχέδιο και τα Ηλεκτροτεχνικά Υλικά» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Μ ά θ η μ α «Εισαγωγή στο Σχέδιο και τα Ηλεκτροτεχνικά Υλικά» Γεώργιος Περαντζάκης Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Μια Υποσημείωση.

Μια Υποσημείωση. Μια Υποσημείωση http://technicaldrawing.mouroutsos.net/designs/mechanical/%cf%8c%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82/ Και άλλες Όψεις (είδικες όψεις) Μερικές όψεις Βοηθητικές όψεις Σκοπό εχουν να την οικονομία στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΑ - ΚΟΧΛΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΑ - ΚΟΧΛΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΑ - ΚΟΧΛΙΕΣ Διαμόρφωση Σπειρώματος Το σπείρωμα δημιουργείται από την κίνηση ενός παράγοντος σχήματος (τρίγωνο, ορθογώνιο κλπ) πάνω σε έλικα που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ενότητας αυτής ο/η μαθητής/τρια πρέπει:

ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ενότητας αυτής ο/η μαθητής/τρια πρέπει: ΤΟΜΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ενότητας αυτής ο/η μαθητής/τρια πρέπει: 1. Να αναγνωρίζει τη σημασία της τομής. 2. Να επιλέγει τη θέση των επιπέδων τομής. 3. Να σχεδιάζει και να συμβολίζει τα επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 3: Μηχανολογικό Σχέδιο Τομή, Ημιτομή

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 3: Μηχανολογικό Σχέδιο Τομή, Ημιτομή Τεχνικό Σχέδιο Ενότητα 3: Μηχανολογικό Σχέδιο Τομή, Ημιτομή Διάλεξη 3η Παναγής Βοβός Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΟΜΩΝ Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο

Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο Γ. Καριώτου ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Λόγος δημιουργίας τομών

Λόγος δημιουργίας τομών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Θέματα Τομές στο Μηχανολογικό Σχέδιο Εισαγωγή Ορολογία και συνήθης πρακτική Είδη τομών Διαστασιολόγηση Επικοινωνία μέσω του μηχανολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1: Σχέδια από την οικοδομική άδεια ενός κτηνοτροφικού κτηρίου

Εργαστήριο 1: Σχέδια από την οικοδομική άδεια ενός κτηνοτροφικού κτηρίου Εργαστήριο 1: Σχέδια από την οικοδομική άδεια ενός κτηνοτροφικού κτηρίου Περιεχόμενα 1. Στόχος του εργαστηρίου... 3 2. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ... 3 2.1 Εξοπλισμός σχεδίασης... 3 2.1.1 Μολύβια... 3 2.1.2. Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι Άτρακτος: περιστρεφόμενο στοιχείο κυκλικής (συνήθως) διατομής (πλήρους ή σωληνωτής) που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει ισχύ ή κίνηση Άξονας: μη περιστρεφόμενο στοιχείο που δεν μεταφέρει ροπή και χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμές. 4.1 Γενικά. 4.2 Είδη και πάχη γραμμών

Γραμμές. 4.1 Γενικά. 4.2 Είδη και πάχη γραμμών 4 Γραμμές 4.1 Γενικά Στα σχέδια, προκειμένου να απεικονίσουμε με σαφή και κατανοητό τρόπο το σχεδιαστικό μας αντικείμενο, χρησιμοποιούμε ποικίλες γραμμές, που καθεμιά έχει διαφορετική σημασία και διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ 2 Σ.Φ ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 28/9/2008 12:48 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ.

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ 2 Σ.Φ ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 28/9/2008 12:48 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. ΘΕΜΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ 2 Σ.Φ ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους 28/9/2008 12:48 καθ. Τεχνολογίας 28/9/2008 12:57 Προοπτικό σχέδιο με 2 Σημεία Φυγής Σημείο φυγής 1 Σημείο φυγής 2 Γωνία κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 2: Μηχανολογικό Σχέδιο - Σχεδίαση όψεων

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 2: Μηχανολογικό Σχέδιο - Σχεδίαση όψεων Τεχνικό Σχέδιο Ενότητα 2: Μηχανολογικό Σχέδιο - Σχεδίαση όψεων Διάλεξη 2η Παναγής Βοβός Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Λεμονιά Αμυγδάλου, Ε.Τ.Ε.Π. ΤΜΟΔ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) email αποστολής εργασιών: idaegean@gmail.com ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή στην Τεχνική Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. (Μέρος πρώτο)

ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. (Μέρος πρώτο) ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - Παράρτημα Καρδίτσας ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΙΙ (Μέρος πρώτο) - ΠΛΑΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ - ΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ - ΑΝΟΧΕΣ - ΣΥΝΑΡΜΟΓΕΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ I CAD

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ I CAD ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ I CAD ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΧΕΔΙΟΥ Κώστας Κονταξάκης - Θωμάς Πολύζος - Γιώργος Κοζυράκης Page 1 of 29 Page 2 of 29 Θεωρία Εισαγωγή στη Μηχανολογική σχεδίαση Τρισδιάστατη αντίληψη δισδιάστατη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων

Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων 4. Σχεδιασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ Σαμίρ Μπαγιούκ Για να κάνουμε αντιληπτό ένα αντικείμενο στον χώρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φωτογράφιση με πολλαπλές λήψεις από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ Τα προϊόντα θα πρέπει να έχουν διαστατική ακρίβεια ακρίβεια μορφής αυτό οδηγεί σε καθορισμό του βαθμού τραχύτητας επιφάνειας για κάθε εφαρμογή ποιότητα επιφάνειας που καταχωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Λεμονιά Αμυγδάλου, Ε.Τ.Ε.Π. ΤΜΟΔ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) (e-mail: lamygdalou@fme.aegean.gr) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή στην Τεχνική Σχεδίαση Όψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 6: Μηχανολογικά Σχέδια & Συναρμολογήματα Δρ. Βαρύτης Δ. Εμμανουήλ. Δρ.Βαρύτη ηςδ. Εμμανο ουήλ

ΜΑΘΗΜΑ 6: Μηχανολογικά Σχέδια & Συναρμολογήματα Δρ. Βαρύτης Δ. Εμμανουήλ. Δρ.Βαρύτη ηςδ. Εμμανο ουήλ Τ. Ε. Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΝΙΑΣ ΣΧΛΗ ΤΕΧΝΛΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΓΙΑΣ Εργαστήριο Μηχανουργικών Κατεργασιών & CAD ΛΓΙΚ ΔΙ ΙΙ Δρ.Βαρύτη ηςδ. Εμμανο ουήλ Επιστημον νικός Συνεργ γάτης ΛΓΙΚ ΔΙ ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ 6: Μηχανολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΙ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΙ 1 Τ. Ε. Ι. ΔΥ Τ Ι Κ Η Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τ Μ Η Μ Α Μ Η Χ Α Ν ΟΛΟ Γ Ι Α Σ Εργαστήριο Μηχανουργικών Κατεργασιών & CAD ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ 1: Ανοχές Δρ. Βαρύτης Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση της ενότητας αυτής ο/η μαθητής/τρια πρέπει: 1. Να σχεδιάζει γεωμετρικές καμπύλες (ελλειψοειδή, ωοειδή, παραβολή, υπερβολή, έλικα, σπείρα) εφαρμόζοντας τους

Διαβάστε περισσότερα

Γράμματα και αριθμοί

Γράμματα και αριθμοί 5 Γράμματα και αριθμοί 5.1 Γενικά Στα τεχνικά σχέδια χρησιμοποιούμε γράμματα και αριθμούς, όταν θέλουμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, όπως να χαρακτηρίσουμε χώρους ή υλικά, να δείξουμε την πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΑ - ΚΟΧΛΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΑ - ΚΟΧΛΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΑ - ΚΟΧΛΙΕΣ Διαμόρφωση Σπειρώματος Το σπείρωμα δημιουργείται από την κίνηση ενός παράγοντος σχήματος (τρίγωνο, ορθογώνιο κλπ) πάνω σε έλικα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Λεμονιά Αμυγδάλου, Ε.Τ.Ε.Π. ΤΜΟΔ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) email αποστολής εργασιών: idaegean@gmail.com ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή στην Τεχνική Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

με τόξο ακτίνας R 43 1.2.14 Σύνδεση ευθείας τ με δύο τόξα ακτίνας R και R 1

με τόξο ακτίνας R 43 1.2.14 Σύνδεση ευθείας τ με δύο τόξα ακτίνας R και R 1 Πρόλογος 19 1 1.1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΟΥ 21 1.1.1 Χαρτί σχεδίου 21 1.1.2 Κανονισμοί στο σχέδιο 21 1.1.3 Τοποθέτηση του χαρτιού 23 1.1.4 Αναδίπλωση 23 1.1.5 Υπόμνημα 24 1.1.6 Κλίμακα 25 1.1.7

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟ. κάθετη στη χορδή ΑΒ. τη χορδή. του κέντρου Κ από. (βλέπε σχήμα).

ΚΥΚΛΟ. κάθετη στη χορδή ΑΒ. τη χορδή. του κέντρου Κ από. (βλέπε σχήμα). ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ 1. Να κατασκευάσετε έναν κύκλο και να πάρετε μια χορδή του ΑΒ. Από το κέντρο Κ του κύκλου να φέρετε κάθετη στη χορδή ΑΒ η οποία τέμνει τη χορδή στο σημείο Μ. Να διαπιστώσετε με μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στο πρώτο μέρος του βιβλίου δόθηκαν στοιχεία σχετικά με τον ορισμό και τα είδη του Μηχανολογικού Σχεδίου καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Λεμονιά Αμυγδάλου, Ε.Τ.Ε.Π. ΤΜΟΔ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) email αποστολής εργασιών: idaegean@gmail.com ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή στην Τεχνική Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εισαγωγή στο Σχεδιασμό Τεχνολογικών Συστημάτων Εισαγωγή στην Τεχνική Σχεδίαση

Εργαστήριο Εισαγωγή στο Σχεδιασμό Τεχνολογικών Συστημάτων Εισαγωγή στην Τεχνική Σχεδίαση Εργαστήριο Εισαγωγή στο Σχεδιασμό Τεχνολογικών Συστημάτων Εισαγωγή στην Τεχνική Σχεδίαση Λεμονιά Αμυγδάλου, Ε.Τ.Ε.Π. ΤΜΟΔ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) email αποστολής εργασιών: idaegean@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Γεωμετρικές έννοιες

Βασικές Γεωμετρικές έννοιες Βασικές Γεωμετρικές έννοιες Σημείο Με την άκρη του μολυβιού μου ακουμπώντας την σε ένα κομμάτι χαρτί αφήνω ένα σημάδι το οποίο το λέω σημείο. Το σημείο το δίνω όνομα γράφοντας πάνω απ αυτό ένα κεφαλαίο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Η διαίρεση καλείται Ευκλείδεια και είναι τέλεια όταν το υπόλοιπο είναι μηδέν.

ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Η διαίρεση καλείται Ευκλείδεια και είναι τέλεια όταν το υπόλοιπο είναι μηδέν. ΑΛΓΕΒΡΑ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΩΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Τι είναι αριθμητική παράσταση; Με ποια σειρά εκτελούμε τις πράξεις σε μια αριθμητική παράσταση ώστε να βρούμε την τιμή της; Αριθμητική παράσταση λέγεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

6 Γεωμετρικές κατασκευές

6 Γεωμετρικές κατασκευές 6 Γεωμετρικές κατασκευές 6.1 Γενικά Στα σχέδια εφαρμόζουμε γεωμετρικές κατασκευές, προκειμένου να επιλύσουμε προβλήματα που απαιτούν μεγάλη σχεδιαστική και κατασκευαστική ακρίβεια. Τα γεωμετρικά - σχεδιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

β. Πιο κάτω από τη βάση τοποθετούμε το εστιακό σημείο του παρατηρητή, σε κάτοψη.

β. Πιο κάτω από τη βάση τοποθετούμε το εστιακό σημείο του παρατηρητή, σε κάτοψη. Προβολές σε άλλα επίπεδα - Προοπτικές απεικονίσεις Μπορεί να γίνει προβολή ως προς σημείο το οποίο μπορεί να είναι το ανθρώπινο μάτι, ή ακριβέστερα το εστιακό σημείο του ανθρώπινου ματιού: Η απεικόνιση

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα.

Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. Μαθηματικά Α' Γυμ. - Ερωτήσεις Θεωρίας 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (1) Ποιοι είναι οι φυσικοί αριθμοί; Γράψε τέσσερα παραδείγματα. (2) Ποιοι είναι οι άρτιοι και ποιοι οι περιττοί αριθμοί; Γράψε από τρία παραδείγματα.

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός Τετραγωνική ονομάζεται κάθε συνάρτηση της μορφής y = αx 2 + βx + γ με α 0.

Ορισμός Τετραγωνική ονομάζεται κάθε συνάρτηση της μορφής y = αx 2 + βx + γ με α 0. ΜΕΡΟΣ Α. Η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ =α +β+γ,α 0 337. Η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ =α +β+γ ME α 0 Ορισμός Τετραγωνική ονομάζεται κάθε συνάρτηση της μορφής = α + β + γ με α 0. Η συνάρτηση = α +β+γ με α > 0 Η γραφική παράσταση της συνάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Κόνιαρης Γεώργιος. Σχέδιο Ειδικότητας ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Κόνιαρης Γεώργιος. Σχέδιο Ειδικότητας ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Κόνιαρης Γεώργιος Σχέδιο Ειδικότητας ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ Β Τάξη 1 ου Κύκλου Ειδικότητα: Αµαξωµάτων ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός της εστιακής απόστασης f λεπτού συμμετρικού συγκλίνοντος φακού απο τη γραμμική μεγέθυνση Μ

Υπολογισμός της εστιακής απόστασης f λεπτού συμμετρικού συγκλίνοντος φακού απο τη γραμμική μεγέθυνση Μ ΟΜΑΔΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)... 2)... 3)... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : Υπολογισμός της εστιακής απόστασης f λεπτού συμμετρικού συγκλίνοντος φακού απο τη γραμμική μεγέθυνση Μ Με το πείραµα αυτό θα προσδιορίσουµε: Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Γεωμετρικές Κατασκευές

Κεφάλαιο 7 Γεωμετρικές Κατασκευές Κεφάλαιο 7 Γεωμετρικές Κατασκευές Συντομεύσεις Ακρωνύμια... 2 Σύνοψη... 3 Προαπαιτούμενη γνώση... 3 7.1. Κατασκευή ευθύγραμμων τμημάτων... 3 7.2. Κατασκευή γωνιών... 8 7.3. Κατασκευή πολυγώνων... 11 7.4.

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Σχεδίαση µε ελεύθερο χέρι (Σκαρίφηµα)

1.3 Σχεδίαση µε ελεύθερο χέρι (Σκαρίφηµα) 20 1.3 Σχεδίαση µε ελεύθερο χέρι (Σκαρίφηµα) 1.3.1 Ορισµός- Είδη - Χρήση Σκαρίφηµα καλείται η εικόνα ενός αντικειµένου ή εξαρτήµατος που µεταφέρεται σε χαρτί µε ελεύθερο χέρι (χωρίς όργανα σχεδίασης ή

Διαβάστε περισσότερα

1.1. ΓΕΙΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΙ Με ποιο τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε έναν τρισδιάστατο χώρο ή αντικείμενο, πάνω σ ένα χαρτί δύο διαστάσεων?

1.1. ΓΕΙΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΙ Με ποιο τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε έναν τρισδιάστατο χώρο ή αντικείμενο, πάνω σ ένα χαρτί δύο διαστάσεων? ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ - Εξεταστέα ύλη Β εξαμήνου 2011 1.1. ΓΕΙΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΙ Με ποιο τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε έναν τρισδιάστατο χώρο ή αντικείμενο, πάνω σ ένα χαρτί δύο διαστάσεων? Τρεις μέθοδοι προβολών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΒΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΒΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗ ΒΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ Η παρούσα µελέτη γίνεται για το σκάφος του οποίου έχουν δοθεί τα σχέδια της Γενική διάταξης και του σχεδίου Ναυπηγικών γραµµών στα πλαίσια του µαθήµατος της Τεχνικής Νοµοθεσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Η κατασκευή με τις δύο πινέζες και το νήμα

Η κατασκευή με τις δύο πινέζες και το νήμα Η κατασκευή με τις δύο πινέζες και το νήμα Στη δραστηριότητα αυτή θα εξερευνήσετε ίσως την πλέον κοινή μέθοδο κατασκευής μιας έλλειψης. Προκειμένου να θέσετε το πλαίσιο για την κατασκευή αυτή, πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Σπειρώματα. Περιεχόμενα. Είδη σύνδεσης. Τύποι σύνδεσης. 1. Μόνιμες συνδέσεις. 2. Λυόμενες συνδέσεις. Εισαγωγή. Σπειρώματα - ονοματολογία

Σπειρώματα. Περιεχόμενα. Είδη σύνδεσης. Τύποι σύνδεσης. 1. Μόνιμες συνδέσεις. 2. Λυόμενες συνδέσεις. Εισαγωγή. Σπειρώματα - ονοματολογία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Περιεχόμενα Εισαγωγή Σπειρώματα Κοχλίες Σχεδίαση και διαστασιολόγηση σπειρωμάτων Κοχλίες Τύποι σύνδεσης 1. Μόνιμες συνδέσεις Συγκόλληση

Διαβάστε περισσότερα

1] Σχεδιασμός Τεχνικογεωλογικής Μηκοτομής.

1] Σχεδιασμός Τεχνικογεωλογικής Μηκοτομής. Το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας στην προσπάθεια να βοηθήσει τους αποτυχόντες φοιτητές του εργαστηριακού μέρους αποφάσισε επανεξέταση με διευρυμένη ύλη του εργαστηρίου ώστε να μην αδικηθούν οι επιτυχόντες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-15 1. Εισαγωγή ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Οι γραφικές παραστάσεις (ή διαγράμματα) χρησιμεύουν για την απεικόνιση της εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι:

Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι: ΗΛΙΑΚΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ Υπάρχουν πολλά είδη Ηλιακών Ρολογιών. Τα σημαντικότερα και συχνότερα απαντόμενα είναι: Οριζόντια Κατακόρυφα Ισημερινά Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας αλλά και κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Σχεδίαση με τη χρήση Η/Υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Διαδικασία κατασκευής ορθογωνίου με χρήση προοπτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι

2. τα ρωμαϊκά, που το λούκι έχει μετασχηματιστεί σε επίπεδο και έχει ενσωματωθεί στο καπάκι Οι αριθμοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσουμε τον τρόπο που σημειώνονται οι αριθμοί που αποδίδουν στα σχέδια τις διαστάσεις του αντικειμένου. Οι γραμμές διαστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Βασικά στοιχεία τεχνικού κατασκευαστικού σχεδίου

Κεφάλαιο 2. Βασικά στοιχεία τεχνικού κατασκευαστικού σχεδίου Κεφάλαιο 2. Βασικά στοιχεία τεχνικού κατασκευαστικού σχεδίου Σύνοψη Τα τεχνικά κατασκευαστικά σχέδια αποτελούν βασικό προϊόν των συστημάτων CAD και την παραδοσιακή και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα # 4: Τομές ΙΙ Όνομα Καθηγητή: Γιώργος Ανδρεάδης Τμήμα: Μηχανολόγων Μηχ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμή. Σημείο. κεφαλαίο γράμμα. Κάθε γραμμή. αποτελείται. Ευθεία κι αν αρχή και χωρίς. τέλος! x x

Γραμμή. Σημείο. κεφαλαίο γράμμα. Κάθε γραμμή. αποτελείται. Ευθεία κι αν αρχή και χωρίς. τέλος! x x 1. Οι Πρωταρχικές Γεωμετρικές Έννοιες Σημείο Γραμμή Δεν έχει διαστάσεις!! Υπάρχει μόνο στο μυαλό μας. Συμβολίζεται με κεφαλαίο γράμμα. Κάθε γραμμή αποτελείται από άπειρα σημεία. Ευθεία Δεν είναι εύκολο

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα (4) αντικείμενα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα (4) αντικείμενα AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα (4)

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΔΥΟ (2)

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΔΥΟ (2) AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΔΥΟ (2) ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ:

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ KAI ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Ειδικότητας Αµαξωµάτων

Σχέδιο Ειδικότητας Αµαξωµάτων 65 ιδακτικοί στόχοι: Στο τέλος αυτής της διδακτικής ενότητας θα είσαι σε θέση: Να γνωρίζεις τα µέρη του αµαξώµατος και την ονοµατολογία τους. Να µπορείς να διαβάζεις, από τα διαγραµµατικά σχέδια των αµαξωµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο 3. Δράσεις με το λογισμικό The geometer s Sketchpad. Το περιβάλλον του λογισμικού αυτού είναι παρόμοιο μ εκείνο του Cabri II

Φύλλο 3. Δράσεις με το λογισμικό The geometer s Sketchpad. Το περιβάλλον του λογισμικού αυτού είναι παρόμοιο μ εκείνο του Cabri II Φύλλο 3 1 ράσεις με το λογισμικό The geometer s Sketchpad Το περιβάλλον του λογισμικού αυτού είναι παρόμοιο μ εκείνο του Cabri II όμως έχει τη δικιά του φιλοσοφία και το δικό του τρόπο συνεργασίας με το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕ 2 ΕΠΙΠΕΔΑ (εκδοχή Σεπτεμβρίου 2014) Ε.Μ.Π.

ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕ 2 ΕΠΙΠΕΔΑ (εκδοχή Σεπτεμβρίου 2014) Ε.Μ.Π. ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ (εκδοχή Σεπτεμβρίου 04) Ε.Μ.Π. (παρατηρήσεις για τη βελτίωση των σημειώσεων ευπρόσδεκτες) Παράσταση σημείου. Σχήμα Σχήμα

Διαβάστε περισσότερα

Η συνάρτηση y = αχ 2. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd

Η συνάρτηση y = αχ 2. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Η συνάρτηση y = αχ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd 1 Η συνάρτηση y = αχ με α 0 Μια συνάρτηση της μορφής y = α + β + γ με α 0 ονομάζεται τετραγωνική συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα

Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα ISBN 978-960-456-321-0 Copyright: N. X. Ράκας, Eκδόσεις ZHTH, Θεσσαλονίκη, 2012 Tο παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ http://www.ikastiko.gr/ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο 2. Δράσεις με το λογισμικό Cabri-geometry 3D

Φύλλο 2. Δράσεις με το λογισμικό Cabri-geometry 3D 1 Φύλλο 2 Δράσεις με το λογισμικό Cabri-geometry 3D Το περιβάλλον του λογισμικού αυτού είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο λογισμικό του Cabri II. Περιέχει γενικές εντολές και εικονίδια που συμπεριλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Ένας φίλος σας βρήκε ένα μικρό, πολύ όμορφο τεμάχιο διαφανούς στερεού και ζητά τη γνώμη

Διαβάστε περισσότερα

1ο τεταρτημόριο x>0,y>0 Ν Β

1ο τεταρτημόριο x>0,y>0 Ν Β ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ( 6.2 ) Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων ονομάζεται ένα επίπεδο εφοδιασμένο με δύο κάθετους άξονες οι οποίοι έχουν κοινή αρχή Ο και είναι αριθμημένοι με τις ίδιες μονάδες μήκους.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του στόχου αυτού θα μπορείτε να: Σχεδιάζετε τρίγωνα, τετράπλευρα και πολύγωνα.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του στόχου αυτού θα μπορείτε να: Σχεδιάζετε τρίγωνα, τετράπλευρα και πολύγωνα. ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: Με τη συμπλήρωση του στόχου αυτού θα μπορείτε να: Σχεδιάζετε τρίγωνα, τετράπλευρα και πολύγωνα. ΓΕΝΙΚΑ: Οι γεωμετρικές κατασκευές εφαρμόζονται στην επίλυση σχεδιαστικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 2.1α. Πτυσσόμενη και περιελισσόμενη μετρητική ταινία

Σχήμα 2.1α. Πτυσσόμενη και περιελισσόμενη μετρητική ταινία 2. ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΑΡΑΞΗΣ 2.1 Μετρητικές ταινίες Οι μετρητικές ταινίες, πτυσσόμενες (αρθρωτές) ή περιελισσόμενες σε θήκη, είναι κατασκευασμένες από χάλυβα ή άλλο ελαφρύ κράμα και έχουν χαραγμένες υποδιαιρέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία. 63. Σε περίπτωση που η αρχή, το σημείο Ο, βρίσκεται πάνω σε μια ευθεία χχ τότε η

Γεωμετρία. 63. Σε περίπτωση που η αρχή, το σημείο Ο, βρίσκεται πάνω σε μια ευθεία χχ τότε η Γεωμετρία Κεφάλαιο 1: Βασικές γεωμετρικές έννοιες Β.1.1 61.Η ευθεία είναι βασική έννοια της γεωμετρίας που την αντιλαμβανόμαστε ως την γραμμή που αφήνει ο κανόνας (χάρακας).συμβολίζεται με μικρά γράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα # 3: Τομές Ι Όνομα Καθηγητή: Γιώργος Ανδρεάδης Τμήμα: Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ. Θέματα: - Έννοιες χώρου και καρτεσιανές συντεταγμένες - ισδιάστατη γεωμετρία - Γωνίες - Στερεομετρία - Συμμετρία/ μετασχηματισμοί

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ. Θέματα: - Έννοιες χώρου και καρτεσιανές συντεταγμένες - ισδιάστατη γεωμετρία - Γωνίες - Στερεομετρία - Συμμετρία/ μετασχηματισμοί ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Θέματα: - Έννοιες χώρου και καρτεσιανές συντεταγμένες - ισδιάστατη γεωμετρία - Γωνίες - Στερεομετρία - Συμμετρία/ μετασχηματισμοί 1 Έννοιες χώρου και καρτεσιανές συντεταγμένες 1. Ο χάρτης δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

Καρτεσιανές συντεταγμένες Γραφική παράσταση συνάρτησης

Καρτεσιανές συντεταγμένες Γραφική παράσταση συνάρτησης Καρτεσιανές συντεταγμένες Γραφική παράσταση συνάρτησης Ορθοκανονικό σύστημα αξόνων ονομάζεται ένα σύστημα από δύο κάθετους άξονες με κοινή αρχή στους οποίους οι μονάδες έχουν το ίδιο μήκος. Υπάρχουν περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Για την άρτια εκτέλεση του θέματος θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

Για την άρτια εκτέλεση του θέματος θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω εργασίες: Το αντικείμενο του θέματος είναι η ταχυμετρική αποτύπωση σε κλίμακα 1:200 της περιοχής που ορίζεται από τo Σκαρίφημα Λιμνίου με Συντεταγμένες Σημείων το οποίο παραδόθηκε στο μάθημα και βρίσκεται στο eclass.

Διαβάστε περισσότερα

2 Β Βάσεις παραλληλογράµµου Βαρύκεντρο Γ Γεωµετρική κατασκευή Γεωµετρικός τόπος (ς) Γωνία Οι απέναντι πλευρές του. Κέντρο βάρους τριγώνου, δηλ. το σηµ

2 Β Βάσεις παραλληλογράµµου Βαρύκεντρο Γ Γεωµετρική κατασκευή Γεωµετρικός τόπος (ς) Γωνία Οι απέναντι πλευρές του. Κέντρο βάρους τριγώνου, δηλ. το σηµ 1 ΛΕΞΙΚΟ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Α Ακτίνιο Ακτίνα κύκλου Ακτίνα σφαίρας Άκρα ευθύγραµµου τµήµατος Αµβλεία γωνία Αµβλυγώνιο Ανάλογα ευθύγραµµα τµήµατα Αντιδιαµετρικό σηµείο Αντικείµενες ηµιευθείες Άξονας συµµετρίας

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Συναρτήσεων. 1. Να βρεθεί το πεδίο ορισμού των παρακάτω συναρτήσεων: στ. x 1

Στοιχεία Συναρτήσεων. 1. Να βρεθεί το πεδίο ορισμού των παρακάτω συναρτήσεων: στ. x 1 Στοιχεία Συναρτήσεων 1. Να βρεθεί το πεδίο ορισμού των παρακάτω συναρτήσεων: 1 α. f() β. f() 3 6 8 3 1 γ. g() δ. g() ( 6)( 5) 4 ε. h() 4 στ. h() 4 ζ. ε. στ. 1 φ() η. 1 1 1 r() 5 6 1 r() 1 5 6 φ() 5. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Α Γυμνασίου, Μέρο Β, Γεωμετρία, Κεφάλαιο 2, Συμμετρία

Α Γυμνασίου, Μέρο Β, Γεωμετρία, Κεφάλαιο 2, Συμμετρία Α Γυμνασίου, Μέρο Β, Γεωμετρία, Κεφάλαιο 2, Συμμετρία Περιοδική Έκδοση για τα Μαθηματικά Γυμνασίου Μαθηματικά Α Γυμνασίου Μέρο Β - Κεφάλαιο 2, Β. 2.2. Άξονα συμμετρία σχήματο ονομάζεται η ευθεία που χωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιδιότητες φακών. 1 Λεπτοί φακοί. 2 Απριλίου Βασικές έννοιες

1. Ιδιότητες φακών. 1 Λεπτοί φακοί. 2 Απριλίου Βασικές έννοιες . Ιδιότητες φακών 2 Απριλίου 203 Λεπτοί φακοί. Βασικές έννοιες Φακός είναι ένα οπτικό σύστημα με δύο διαθλαστικές επιφάνειες. Ο απλούστερος φακός έχει δύο σφαιρικές επιφάνειες αρκετά κοντά η μία με την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών

Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών Μ7 Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών 1. Σκοπός Τα διαστημόμετρα, τα μικρόμετρα και τα σφαιρόμετρα είναι όργανα που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της διάστασης του μήκους, του

Διαβάστε περισσότερα

Σε όσους αγαπώ και με αγαπάνε.

Σε όσους αγαπώ και με αγαπάνε. 1 Σε όσους αγαπώ και με αγαπάνε. 2 Ευχαριστώ Τους γονείς μου και την αδελφή μου, που με υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρονιά. Τους φίλους μου που κάνουν τον χρόνο να περνά πολύ πιο εύκολα και ευχάριστα. Όλους

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα στη ροπή αδράνειας του στερεού.

Ειδικά θέματα στη ροπή αδράνειας του στερεού. Ειδικά θέματα στη ροπή αδράνειας του στερεού Η συνική ροπή αδράνειας ως άθροισμα επί μέρους ροπών αδράνειας Έστω το τυχαίο στερεό του σχήματος που αποτελείται από επιμέρους τμήματα Α,Β,Γ,Δ Η ροπή αδράνειας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ. ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ XLS ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΧΕΣ - ΣΥΝΑΡΜΟΓΕΣ. Η διαφορά µεταξύ ονοµαστικής και πραγµατικής διαστάσεως ονοµάζεται, ΑΠΟΚΛΙΣΗ ή ΣΦΑΛΜΑ.

ΑΝΟΧΕΣ - ΣΥΝΑΡΜΟΓΕΣ. Η διαφορά µεταξύ ονοµαστικής και πραγµατικής διαστάσεως ονοµάζεται, ΑΠΟΚΛΙΣΗ ή ΣΦΑΛΜΑ. ΑΝΟΧΕΣ - ΣΥΝΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΟΧΕΣ. Παρά την τελειοποίηση των µέσων κατεργασίας και των οργάνων µετρήσεως και ελέγχου, η κατασκευή ενός εξαρτήµατος µε απόλυτη ακρίβεια είναι αδύνατον να επιτευχθεί, γιατί, απλούστατα,

Διαβάστε περισσότερα