Κατάτµηση σελίδας εγγράφου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κατάτµηση σελίδας εγγράφου"

Transcript

1 Μάθηµα 5 Κατάτµηση σελίδας εγγράφου 5.1 Το στάδιο της κατάτµησης της σελίδας του εγγράφου Το στάδιο της κατάτµησης της σελίδας των εγγράφων είναι από τα πιο σηµαντικά στάδια στην επεξεργασία και κατανόηση των εγγράφων. Αφορά την διαδικασία κατάτµησης της εικόνας του εγγράφου σε οµογενείς περιοχές, δηλαδή σε περιοχές που περιέχουν ένα είδος πληροφορίας όπως κείµενο, εικόνες, γραµµές, γραφικά κ.λ.π. Επιπροσθέτως, περιλαµβάνει την εξαγωγή πληροφοριών σχετικά µε την δοµή του εγγράφου. Πιο συγκεκριµένα, τα επιµέρους βήµατα της κατάτµησης της σελίδας του εγγράφου είναι τα ακόλουθα: Κατάτµηση της εικόνας σε επιµέρους οµογενή τµήµατα. Κατηγοριοποίηση των τµηµάτων ανάλογα µε τον τύπο τους (κείµενο, εικόνα, γραφικό, γραµµή κ.λ.π.). Ονοµατισµός των τµηµάτων ανάλογα µε τα ειδικά χαρακτηριστικά του εγγράφου (Τίτλος, υπότιτλος, λεζάντα, λογότυπο κ.λ.π.). Λογική οµαδοποίηση βάσει κανόνων που εξαρτώνται από την φύση του εγγράφου (π.χ. άρθρα). Ορισµός της σειράς ανάγνωσης (ροής κειµένου). Οι προσεγγίσεις για την κατάτµηση της σελίδας του εγγράφου χωρίζονται στις «από κάτω προς τα πάνω» (Bottom-up) και στις «από πάνω προς τα κάτω» (Top-down). Σύµφωνα µε τις «από κάτω προς τα πάνω» προσεγγίσεις, ξεκινώντας µε τα συνδεδεµένα συστατικά της εικόνας, τα ενώνουµε για να σχηµατίσουν χαρακτήρες, λέξεις, γραµµές κειµένου, παραγράφους κ.λ.π. Αντίθετα, σύµφωνα µε τις από «πάνω προς τα κάτω» προσεγγίσεις, µια σελίδα χωρίζεται σε στήλες, µια στήλη σε παραγράφους, µια παράγραφος σε γραµµές κειµένου κ.λ.π. Ένα παράδειγµα «από κάτω προς τα πάνω» προσέγγισης είναι η σταδιακή εξοµάλυνση της εικόνας ώστε να εντοπίσουµε διαδοχικά τις λέξεις, τις γραµµές και τέλος τα συνολικά τµήµατα του κειµένου (σχήµα 5.1). Αντίστοιχα, ένα παράδειγµα «από πάνω προς τα κάτω» προσέγγισης είναι η χρήση των προβολών για τον εντοπισµό των οριζόντιων τµηµάτων κειµένου, στην συνέχεια των στηλών, των παραγράφων κ.λ.π. (σχήµα 5.2). (γ) (δ) Σχήµα 5.1. Σταδιακή εξοµάλυνση της εικόνας ώστε να εντοπίσουµε διαδοχικά τις λέξεις, τις γραµµές (γ) και τέλος τα συνολικά τµήµατα του κειµένου (δ).

2 Σχήµα 5.2. Χρήση των προβολών για τον εντοπισµό των οριζόντιων τµηµάτων κειµένου, στην συνέχεια των στηλών κ.λ.π. Η ρύθµιση των παραµέτρων των αλγορίθµων κατάτµησης της εικόνας πρέπει να γίνεται έτσι ώστε η εφαρµογή των αλγορίθµων να είναι ανεξάρτητη από την ανάλυση της εικόνας και το µέγεθος των χαρακτήρων του εγγράφου. Για το λόγο αυτό υπολογίζουµε το επικρατέστερο ύψος του γράµµατος του εγγράφου. 5.2 Υπολογισµός του ύψους του γράµµατος Για τον υπολογισµό του επικρατέστερου ύψους του γράµµατος ενός εγγράφου, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τον παρακάτω αλγόριθµο ο οποίος βασίζεται στην ακολούθηση του περιγράµµατος τυχαίων συνδεδεµένων συστατικών της εικόνας: ΒΗΜΑ 1: Βρίσκω ένα τυχαίο σηµείο της εικόνας (x,y) το οποίο έχει ένα τουλάχιστον σηµείο υποβάθρου στην γειτονία των 4 pixels (σχήµα 5.3α). ΒΗΜΑ 2: Ξεκινώντας από το σηµείο (x,y) ακολουθώ το περίγραµµα του συνδεδεµένου συστατικού στο οποίο ανήκει το σηµείο (x,y) (σχήµα 5.3β). ΒΗΜΑ 3: Επαναλαµβάνω τα βήµατα 1& 2 και υπολογίζω το ιστόγραµµα Hist µε τα ύψη των ορθογωνίων παραλληλόγραµµων που περικλείουν τα συνδεδεµένα συστατικά στα οποία ανήκουν τα σηµεία (x,y) µέχρι να έχω MAX_SAMPLES δείγµατα: Hist ( y) = Hist( y) + 1 (5.1) όπου y είναι το ύψος του ορθογώνιου παραλληλόγραµµου που περικλείει το συνδεδεµένο συστατικό (σχήµα 5.3γ). ΒΗΜΑ 4: Βρίσκω την τιµή y που αντιστοιχεί στο µέγιστο του ιστογράµµατος που δηµιουργήθηκε. (γ) Σχήµα 5.3. Γειτονία των 4 Pixels. Ακολούθηση του περιγράµµατος ξεκινώντας από το σηµείο Α(x,y). (γ) Το ορθογώνιο παραλληλόγραµµο x x y που περικλείει το συνδεδεµένο συστατικό. Ο παραπάνω αλγόριθµος βελτιώνεται αν υπολογίζω το εξοµαλυσµένο ιστόγραµµα των υψών προσθέτοντας κάθε φορά:

3 Hist ( y 1) = Hist( y 1) + 1 Hist ( y) = Hist( y) + 2 (5.2) Hist ( y + 1) = Hist( y + 1) + 1 Αποτελέσµατα της παραπάνω µεθοδολογίας για τον υπολογισµό του επικρατέστερου ύψους γράµµατος δίδονται στο σχήµα 5.4. (γ) (δ) Σχήµα 5.4. Υπολογισµός του επικρατέστερου ύψους γράµµατος.,(γ) Εικόνες εγγράφου.,(δ) Εντοπισµένο επικρατέστερο ύψος γράµµατος.

4 5.3 Εξοµάλυνση εικόνας Οι τεχνικές εξοµάλυνσης της εικόνας σκοπεύουν στο γέµισµα περιοχών του υποβάθρου ώστε να ενωθούν τµήµατα της εικόνας που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Η πιο γνωστή τεχνική εξοµάλυνσης είναι ο RLSA (Run Length Smoothing Algorithm Αλγόριθµος εξοµάλυνσης διαδοχικών pixels) (Wahl 1982). Για τον ορισµό του RLSA χρειάζονται να οριστούν δύο βασικοί παράµετροι: το µέγιστο µήκος διαδοχικών pixels υποβάθρου T max και η διεύθυνση σάρωσης. Η εικόνα εξετάζεται ως προς την διεύθυνση σάρωσης που έχει οριστεί και τα διαδοχικά pixels υποβάθρου µε µήκος µικρότερο από το µέγιστο µήκος διαδοχικών pixels υποβάθρου T max µετατρέπονται σε σηµεία εικόνας. Το όριο αυτό υπολογίζεται από στατιστικές πληροφορίες της εικόνας (Papamarkos 1996) και ρυθµίζεται ανάλογα µε την εξοµάλυνση που θέλουµε να πετύχουµε. Για παράδειγµα, εάν έχουµε επιλέξει την οριζόντια κατεύθυνση και T max = 4, τότε η γραµµή: γίνεται: Ένα παράδειγµα εφαρµογής οριζόντιου RLSA σε ασπρόµαυρη εικόνα δίδεται στο σχήµα 5.5. (γ) Σχήµα 5.5. Εφαρµογή οριζόντιου RLSA µε T max = 5 σε ασπρόµαυρη εικόνα. Αρχική εικόνα. Υπολογισµός του µήκους των διαδοχικών pixels υποβάθρου. (γ) Μετατροπή όλων των σηµείων υποβάθρου µε µήκος µικρότερο από T max σε σηµεία εικόνας. Αναλυτικά όλες οι παράµετροι για το RLSA έχουν ως εξής: γίνεται: ιεύθυνση σάρωσης: Μπορεί να είναι οριζόντια, κάθετη ή διαγώνια. Ο ορισµός της διεύθυνσης είναι υποχρεωτικός για τον ορισµό του RLSA. Αν και έχει προταθεί και η χρήση της διαγώνιας διεύθυνσης (Waked 2001), συνήθως επιλέγουµε οριζόντια ή κάθετη διεύθυνση σάρωσης για την εξοµάλυνση των εικόνων εγγράφων. Όρια µήκους: Tο µέγιστο µήκος διαδοχικών pixels υποβάθρου T max και το ελάχιστο µήκος διαδοχικών pixels υποβάθρου T min. Η παράµετρος T max είναι υποχρεωτική για τον ορισµό του RLSA ενώ η παράµετρος T min µπορεί να παραλείπεται (τότε εννοείται T min = 0). Αν έχουµε υπολογίσει ότι το µήκος των διαδοχικών σηµείων υποβάθρου είναι L, τότε αυτά µετατρέπονται σε σηµεία εικόνας εάν ισχύει T min < L < T max. Για παράδειγµα, εάν έχουµε επιλέξει την οριζόντια διεύθυνση και T min = 2, T max = 4, τότε η γραµµή: Γειτνίαση µε το περιθώριο: Μπορούµε να επιλέξουµε εάν θα µετατρέψουµε σε σηµεία εικόνας τα διαδοχικά σηµεία υποβάθρου που πληρούν την συνθήκη για τα όρια του µήκους και ταυτόχρονα συνορεύουν µε τα όρια της εικόνας. Για παράδειγµα, εάν έχουµε επιλέξει την οριζόντια διεύθυνση µε T max = 4 και χωρίς γειτνίαση µε το περιθώριο της εικόνας, η γραµµή: γίνεται:

5 (γ) (δ) Σχήµα 5.6. Εξοµάλυνση εικόνας µε χρήση RLSA. Αρχική εικόνα. Εντοπισµός blocks κειµένου (Οριζόντιο RLSA µε T max = 24 και κάθετο RLSA µε T max = 24). (γ) Εντοπισµός γραµµών (Οριζόντιο RLSA µε T max = 24 και κάθετο RLSA µε T max = 6). (δ) Εντοπισµός λέξεων (Οριζόντιο RLSA µε T max = 6 και κάθετο RLSA µε T max = 6). Στο σχήµα 5.6 δίδεται ένα παράδειγµα διαδοχικής εφαρµογής οριζόντιου και κάθετου RLSA µε σκοπό τον εντοπισµό λέξεων, γραµµών και blocks κειµένου. Στο σχήµα 5.7 χρησιµοποιείται η διαδοχική εφαρµογή οριζόντιου και κάθετου RLSA για τον εντοπισµό των

6 διαφόρων περιοχών της εικόνας. Για τις εικόνας των σχηµάτων 5.6 και 5.7 το στατιστικά υπολογισµένο ύψος του γράµµατος είναι 12. (γ) (δ) Σχήµα 5.7. Εξοµάλυνση εικόνας για τον εντοπισµό των διαφόρων περιοχών µε χρήση RLSA. (α,γ) Αρχική εικόνα. (β,δ) Εντοπισµός διαφόρων περιοχών (Οριζόντιο RLSA µε T max = 24 και κάθετο RLSA µε T max = 24).

7 Για να οριοθετήσουµε τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί µε την χρήση της οριζόντιας και κάθετης εξοµάλυνσης χρησιµοποιούµε την τεχνική του ονοµατισµού των συνδεδεµένων συστατικών (connected component labelling) καθώς και της ακολούθησης του περιγράµµατος των αντικειµένων (contour following). Ονοµατισµός των συνδεδεµένων συστατικών Τα συνδεδεµένα συστατικά της ασπρόµαυρης εικόνας ορίζονται ως εξής: ύο pixels της εικόνας ανήκουν στο ίδιο συνδεδεµένο συστατικό αν υπάρχουν διαδοχικά pixels της εικόνας τα οποία να ορίζουν κάποια διαδροµή ώστε να πάµε από το ένα pixel στο άλλο. Τα διαδοχικά pixels της διαδροµής µπορεί να έχουν µεταξύ τους γειτονία 4 ή 8 pixels (σχήµα 5.8). Σκοπός του ονοµατισµού των συνδεδεµένων συστατικών (connected component labelling) είναι να οµαδοποιηθούν τα pixels που ανήκουν στο ίδιο συνδεδεµένο συστατικό. Η ασπρόµαυρη εικόνα µετατρέπεται έτσι ώστε η τιµή του κάθε pixel να αντιστοιχεί στην τιµή του συνδεδεµένου συστατικού στο οποίο ανήκει. Μια απλή υλοποίηση του ονοµατισµού των συνδεδεµένων συστατικών (Shapiro 2001) περιλαµβάνει δύο σαρώσεις της εικόνας και έχει ως εξής (λαµβάνοντας υπόψη την γειτονία των 8 pixels): BHMA 1: Η εικόνα σαρώνεται από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά. Για κάθε pixel εικόνας p i που συναντάµε εκτελούµε τα παρακάτω: Εξετάζουµε τα NW, N, NE, W γειτονικά pixels (σχήµα 5.8β). Αν και τα 4 αυτά pixels είναι pixels υποβάθρου, τότε δίνουµε στο p i νέα τιµή συνδεδεµένου συστατικού. Αν όσα από τα 4 αυτά pixels είναι pixel εικόνας, ανήκουν στο ίδιο συνδεδεµένο συστατικό τότε το p i παίρνει την τιµή του συνδεδεµένου συστατικού. Αν όσα από τα 4 αυτά pixels είναι pixel εικόνας, δεν ανήκουν στο ίδιο συνδεδεµένο συστατικό, τότε το p i παίρνει την τιµή του συνδεδεµένου συστατικού που έχει ένα από αυτά τα pixels και ταυτόχρονα όλες οι τιµές των συνδεδεµένων συστατικών των pixels αυτών σηµειώνονται ως ισοδύναµες. ΒΗΜΑ 2: Η εικόνα σαρώνεται και όλες οι τιµές των συνδεδεµένων συστατικών που έχουν σηµειωθεί ως ισοδύναµες αντικαθίστανται από µία. Στο σχήµα 5.9 δίδεται ένα παράδειγµα εφαρµογής του αλγορίθµου σε µία απλή εικόνα. Μετά την εφαρµογή του βήµατος 1 (σχήµα 5.9β), έχουν σηµειωθεί ως ισοδύναµα τα συνδεδεµένα συστατικά µε τιµές 2 και 3. Μετά την εφαρµογή του βήµατος 2 (σχήµα 5.9γ), οι τιµές 2 και 3 των συνδεδεµένων συστατικών αντικαθίστανται από την τιµή 2. Σχήµα 5.8. Γειτονία 4 pixels. Γειτονία 8 pixels.

8 (γ) Σχήµα 5.9. Ονοµατισµός των συνδεδεµένων συστατικών. Αρχική εικόνα. Αποτέλεσµα βήµατος 1. (γ) Τελικό αποτέλεσµα µετά την εφαρµογή του βήµατος 2. Ακολούθηση του περιγράµµατος Για την οριοθέτηση µιας περιοχής, εκτός από τον ονοµατισµό των συνδεδεµένων συστατικών, µπορούµε εναλλακτικά να ακολουθήσουµε το περίγραµµα των συνδεδεµένων συστατικών. Σύµφωνα µε τον (Pavlidis 1981), βασιζόµαστε στην γειτονία των 8 pixels όπως αυτή ορίζεται στο σχήµα 5.10 και διατρέχουµε το περίγραµµα του αντικειµένου διαλέγοντας κάθε φορά το καταλληλότερο διαθέσιµο γειτονικό pixel. Σχήµα Τιµές που δίδονται στα γειτονικά pixels για να οριστεί η σχετική τους θέση ως προς το pixel P. Το αρχικό pixel A µπορεί να εντοπιστεί κάνοντας µία από πάνω προς τα κάτω σάρωση της εικόνας. Ο αλγόριθµος τερµατίζει όταν το τρέχων pixel της ακολουθίας είναι το αρχικό pixel A. Αναλυτικά ο αλγόριθµος έχει ως εξής: BHMA 0: BHMA 1: BHMA 2: BHMA 3: BHMA 4: BHMA 5: BHMA 6: BHMA 7: BHMA 8: BHMA 9: BHMA 10: Επιλέγω το αρχικό pixel A το οποίο έχει ένα τουλάχιστον σηµείο υποβάθρου στην γειτονία των 4 pixels. Θέτω το τρέχων σηµείο C = A, την διεύθυνση διαδροµής S = 6, την µεταβλητή first = true. While C<>A ή first = true do βήµατα 3-10 Begin Θέτω την παράµετρο found=false. While found=false do βήµατα 5-9, το πολύ τρεις φορές Begin If το Β, ο S-1 γείτονας του C, ανήκει στην εικόνα, then Begin Θέτω C=B, S=S-2, found=true End. Else If το Β, ο S γείτονας του C, ανήκει στην εικόνα, then Θέτω C=B, found=true Else If το Β, ο S+1 γείτονας του C, ανήκει στην εικόνα, then Θέτω C=B, found=true Else S = S + 2 End. Θέτω first = false End.

9 Στον παραπάνω αλγόριθµο θεωρούµε κάθε φορά το S ως το υπόλοιπο της διαίρεσης του S µε το 8. Το αποτέλεσµα του αλγορίθµου για εξωτερικά περιγράµµατα είναι µε µία ακολουθία σηµείων αντι-ωρολογιακής φορά. Για την πλήρη περιγραφή των αντικειµένων πρέπει να βρεθούν και οι οπές τους οι οποίες περιγράφονται µε µια ακολουθία σηµείων ωρολογιακής φοράς. Στο σχήµα 5.11, δίδεται ένα παράδειγµα ακολούθησης του περιγράµµατος ενός απλού αντικειµένου. Σχήµα Παράδειγµα ακολούθησης του περιγράµµατος ενός απλού αντικειµένου. Οριοθέτηση περιοχών Για να οριοθετήσουµε τις περιοχές που έχουν βρεθεί µε χρήση του ονοµατισµού των συνδεδεµένων συστατικών ή της ακολούθησης του περιγράµµατος, στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να βρούµε το ορθογώνιο παραλληλόγραµµο που τις περικλείει (σχήµα 5.12). Σχήµα Οριοθέτηση περιοχών µε χρήση ορθογώνιων παραλληλόγραµµων. Η εικόνα του σχήµατος 5.3α µετά από εξοµάλυνση. Περιοχές που ορίζονται από ορθογώνια παραλληλόγραµµα.

10 Υπάρχουν όµως και περιπτώσεις όπου οι εντοπισµένες περιοχές δεν µπορούν να οριστούν µε ορθογώνια παραλληλόγραµµα. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως µικτά έγγραφα (αποτελούνται από κείµενα και εικόνες) µε περίπλοκη δοµή ή τµήµατα κειµένου σε µικρή απόσταση και µε µικρή κλίση (Σχήµα 5.13). Σε αυτές τις περιπτώσεις, για την οριοθέτηση των εντοπισµένων περιοχών µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ισοθετικά πολύγωνα, τα οποία είναι πολύγωνα τα οποία έχουν µόνο οριζόντιες και κάθετες πλευρές. Τα ισοθετικά πολύγωνα χρησιµοποιούνται γιατί είναι εύκολα στον χειρισµό (εύκολα γίνονται αλλαγές από τον χρήστη), δεν έχουν µεγάλο αποθηκευτικό κόστος, ενώ µπορούν να αναπαρασταθούν µε ευκολία στην οθόνη. Επιπλέον, τα ισοθετικά πολύγωνα ορίζουν περιοχές τις οποίες µπορούµε εύκολα να χειριστούµε σε άλλα στάδια επεξεργασίας της εικόνας (αναγνώριση, αυτόµατη αποτίµηση του αποτελέσµατος κ.λ.π.). Σχήµα Οριοθέτηση περιοχών µε χρήση ισοθετικών πολυγώνων. Μικτό έγγραφο µε περίπλοκη δοµή. Έγγραφο µε περιοχές κειµένου σε µικρή απόσταση και µε µικρή κλίση. Για τον ορισµό των βέλτιστων ισοθετικών πολυγώνων για την οριοθέτηση των εντοπισµένων περιοχών µπορούµε να ακολουθήσουµε την παρακάτω µεθοδολογία (Gatos 2000). Έστω µία δυαδική εικόνα I. Χρησιµοποιώντας την διαδικασία της εξοµάλυνσης εξάγουµε την εικόνα I s η οποία αποτελείται από τα συνδεδεµένα συστατικά A i (σχήµα 5.14). (γ) Σχήµα Αρχική εικόνα I. Εξοµαλυσµένη εικόνα I s. (γ) Συνδεδεµένα συστατικά A 1 και A 2 της εικόνας I s.

11 Επίσης ορίζουµε ως S(A i ) το παραλληλόγραµµο που περικλείει το συνδεδεµένο συστατικό A i (σχήµα 5.15) και N j (A i ) όλες τα συνδεδεµένα συστατικά τα οποία ανήκουν στο S(A i ) αλλά όχι στο A i, όπου j = 1 F(A i ) και F(A i ) είναι ο αριθµός των συνδεδεµένων συστατικών τα οποία ανήκουν στο S(A i ) αλλά όχι στο A i. Στο σχήµα 5.16 δίδεται ένα παράδειγµα του συνδεδεµένου συστατικού A i και των αντίστοιχων N 1 (A i ), N 2 (A i ) περιοχών. Σχήµα Το συνδεδεµένο συστατικό A i και το παραλληλόγραµµο που το περικλείει S(A i ). Σχήµα Το συνδεδεµένο συστατικό A i και οι αντίστοιχες περιοχές N 1 (A i ), N 2 (A i ) οι οποίες ανήκουν στο S(A i ) και όχι στο A i. Το ισοθετικό πολύγωνο P(A i ) το οποίο περιέχει µόνο το συνδεδεµένο συστατικό A i και όχι άλλα τµήµατα άλλων συνδεδεµένων συστατικών, δίδεται από τον αναδροµικό τύπο: P( A ) i F ( A U ) i = S( A ) - P( N ( A )) (5.3) i j= 1 j i Η περιοχή P(A i ) είναι ισοθετικό πολύγωνο γιατί προκύπτει από προσθαφαίρεση ορθογώνιων παραλληλογράµµων. Για τον υπολογισµό του P(A i ), χρησιµοποιούµε τον παραπάνω αναδροµικό τύπο. Το τέλος της αναδροµής είναι όταν η περιοχή S(A i ) περιλαµβάνει µόνο το A i και όχι άλλα τµήµατα συνδεδεµένων συστατικών. Τότε, ισχύει: P(A i )=S(A i ). Ένα παράδειγµα υπολογισµού του ισοθετικού πολυγώνου P(A i ) δίδεται στο σχήµα Στην περίπτωση αυτή ισχύει F(A i ) = 2, οπότε: P A ) = S( A ) - P( N ( A )) - P( N ( A )) (5.4) ( i i 1 i 2 i Εφόσον F(N 1 (A i )) = 1 και F(N 2 (A i )) = 0, τα ισοθετικά πολύγωνα P(N 1 (A i )), P(N 2 (A i )) υπολογίζονται ως εξής:

12 P ( N1( Ai )) = S( N1( Ai )) - P( N1( N1( Ai ))) P ( N 2 ( Ai )) = S( N2 ( Ai )) (5.5) P ( N1 ( N1(Ai ))) = S( N1( N1(Ai ))) και το τελικό ισοθετικό πολύγωνο P(A i ) γίνεται: P A ) = S( A ) - S( N ( A )) + S( N ( N ( A ))) - S( N ( A )) (5.6) ( i i 1 i 1 1 i 2 i (γ) Σχήµα Υπολογισµός του ισοθετικού πολυγώνου P(A i ) το οποίο περιέχει το συνδεδεµένο συστατικό A i. (δ)

13 Αν Β ν είναι όλα τα ορθογώνια παραλληλόγραµµα που πρέπει να υπολογιστούν προκειµένου να υπολογίσουµε το τελικό ισοθετικό πολύγωνο P(A i ) και R v οι φορές που θα χρειαστεί η P() να καλέσει τον εαυτό της για να υπολογιστεί το B v, τότε το P(A i ) µπορεί να οριστεί ως εξής: N Rv P( Ai ) = (4 2Rv + 1) Bv (5.7) 2 v= 0 όπου x είναι το ακέραιο µέρος του x. Η παράµετρος (4 R v 2 R v + 1) είναι ίση µε 1 αν το R v 2 είναι ζυγός και -1 αν είναι µονός. Για το παράδειγµα του σχήµατος 5.17, έχουµε: B 0 = S(A i ), R 0 = 0 (5.8) B 1 = S(N 1 (A i )), R 1 = 1 (5.9) B 2 = S(N 2 (A i )), R 2 = 1 (5.10) Το τελικό ισοθετικό πολύγωνο δίδεται από τον τύπο: B 3 = S(N 1 (N 1 (A i ))), R 3 = 2 (5.11) P(A i ) = B 0 - B 1 - B 2 + B 3 (5.12) 5.4 Χρήση προβολών Οι οριζόντιες και κάθετες προβολές χρησιµοποιούνται για την τµηµατοποίηση της εικόνας. Μία από τις πιο διαδεδοµένες µεθόδους είναι η επαναληπτική εφαρµογή των οριζόντιων και κάθετων προβολών (Recursive X-Y cuts) (Nagy 1984). Σύµφωνα µε αυτή την µέθοδο, υπολογίζονται οι προβολές (άθροισµα των pixels σε γραµµή ή στήλη της εικόνας του εγγράφου) σε οριζόντια και κάθετη διεύθυνση (σχήµα 5.18). Στη συνέχεια εντοπίζονται τα διαδοχικά µηδενικά των προβολών τα οποία θεωρούνται και όρια οριζόντιας ή κάθετης τµηµατοποίησης όταν είναι πάνω από ένα ελάχιστο µήκος. Για κάθε τέτοιο όριο, η εικόνα χωρίζεται σε δύο υπο-εικόνες. Για κάθε υπο-εικόνα, η ίδια διαδικασία επαναλαµβάνεται στην άλλη διεύθυνση (αν το πρώτο χώρισµα είναι κάθετο, το επόµενο είναι οριζόντιο) και η όλη διαδικασία επαναλαµβάνεται µέχρι να µην µπορεί να χωριστεί η εικόνα άλλο σε οριζόντια ή κάθετη διεύθυνση. Αν η εικόνα περιέχει θόρυβο, τότε αντι να αναζητούµε µηδενικά στις προβολές, µπορούµε να αναζητούµε µικρό αριθµό pixels, όµως τότε πέφτει η ακρίβεια της µεθόδου. Το αποτέλεσµα της επαναληπτικής εφαρµογής των οριζόντιων και κάθετων προβολών µπορεί να αναπαρασταθεί µε την µορφή δέντρων τα οποία ονοµάζονται X-Y δένδρα. Στο σχήµα 5.19 δίδεται ένα παράδειγµα επαναληπτικής εφαρµογής των οριζόντιων και κάθετων προβολών για την τµηµατοποίηση εικόνας εγγράφου. Στο παράδειγµα αυτό, οι γραµµές που ορίζουν τα όρια των διαφόρων περιοχών έχουν µεγαλύτερο πάχος όταν έχουν εντοπιστεί στις πρώτες επαναλήψεις της διαδικασίας. Στο σχήµα 5.20 δίδεται µία αναπαράσταση του αποτελέσµατος της επαναληπτική εφαρµογή των οριζόντιων και κάθετων προβολών µε χρήση του X-Y δένδρου.

14 Σχήµα Χρήση προβολών για την κατάτµηση της εικόνας. Οριζόντιες προβολές. Κάθετες προβολές. Σχήµα Επαναληπτική εφαρµογή των οριζόντιων και κάθετων προβολών για την τµηµατοποίηση της εικόνας. Αρχική εικόνα. Αποτέλεσµα τµηµατοποίησης.

15 Σχήµα Αναπαράσταση του αποτελέσµατος της επαναληπτική εφαρµογή των οριζόντιων και κάθετων προβολών µε χρήση του X-Y δένδρου. 5.5 Χρήση µετασχηµατισµού Hough Ο µετασχηµατισµός Hough χρησιµοποιείται για τον εντοπισµό των περιοχών κειµένου κυρίως σε σύνθετα έγγραφα όπου το κείµενο συνυπάρχει µε γραφικά, πίνακες κ.λ.π. (Kasturi 1990). Η χρήση του µετασχηµατισµού Hough είναι µία προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω» (bottom-up) γιατί βασίζεται στην οµαδοποίηση των συνδεδεµένων συστατικών της εικόνας ώστε να προκύψουν οι γραµµές του κειµένου. Συγκεκριµένα, αφού γίνει µία ανάλυση της εικόνας στα συνδεδεµένα συστατικά της, εντοπίζονται τα συστατικά που ανήκουν στο κείµενο (λόγω µεγέθους και γεωµετρίας) και στη συνέχεια εφαρµόζεται ο µετασχηµατισµός Hough (Duda 1972) για τα κέντρα τους. Στο παράδειγµα του σχήµατος 5.21 φαίνεται η ανάλυση ενός σύνθετου εγγράφου στα συνδεδεµένα συστατικά του. Τα συνδεδεµένα συστατικά που αντιστοιχούν στο κείµενο είναι µικρού µεγέθους και ορίζουν ευθείες που αντιστοιχούν στις γραµµές κειµένου του εγγράφου. Οι τιµές των (ρ,θ) που αντιστοιχούν στα τοπικά µέγιστα του πίνακα συσσώρευσης του µετασχηµατισµού Hough δίνουν τις γραµµές κειµένου της εικόνας. Τα πλεονεκτήµατα της µεθόδου αυτής είναι ότι οι γραµµές κειµένου µπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε γωνία και προσανατολισµό, εντός πινάκων ή σχηµάτων κ.λ.π. Τα προβλήµατα της µεθόδου είναι: η κατάλληλη επιλογή κβάντισης του πίνακα συσσώρευσης ως προς ρ και θ, ώστε να εντοπιστούν οι γραµµές του κειµένου. η µεγάλη καθυστέρηση που εισάγεται.

16 Σχήµα Εντοπισµός συνδεδεµένων συστατικών σε σύνθετη εικόνα. Αρχική εικόνα. Τα ορθογώνια παραλληλόγραµµα που περικλείουν όλα τα συνδεδεµένα συστατικά.

17 5.6 Φάσµα εγγράφου (Document Spectrum - DocStrum) Το φάσµα του εγγράφου (Document Spectrum DocStrum) είναι µια αναπαράσταση της σελίδας του εγγράφου η οποία περιγράφει τα καθολικά δοµικά χαρακτηριστικά της σελίδας και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την κατάτµησή της (Gorman 1993). Η χρήση του φάσµατος του εγγράφου είναι µία προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω» (bottom-up) που βασίζεται στην οµαδοποίηση των συνδεδεµένων συστατικών της εικόνας χρησιµοποιώντας του κ- κοντινότερους γείτονες (K nearest neighbor KNN) (Theodoridis 1997). Οι κ-κοντινότεροι γείτονες για κάθε συνδεδεµένο συστατικό i είναι τα κ πλησιέστερα συνδεδεµένα συστατικά. Η απόσταση που χρησιµοποιείται είναι η ευκλείδεια απόσταση µεταξύ των κέντρων των συνδεδεµένων συστατικών. Στο σχήµα 5.22 δίδεται ένα παράδειγµα εύρεσης των κ-κοντινότερων γειτόνων σε µία εικόνα χρησιµοποιώντας κ =5. Κάθε ζευγάρι {i,j} συνδεδεµένων συστατικών που ανήκει στους κ-κοντινότερους γείτονες περιγράφεται από τις τιµές {d,φ}, όπου d είναι η απόσταση και φ η γωνία µεταξύ των δύο κέντρων των συνδεδεµένων συστατικών. Για παράδειγµα, δύο γειτονικοί χαρακτήρες της ίδια λέξης σχηµατίζουν ένα ζευγάρι συνδεδεµένων συστατικών των οποίων η απόσταση d είναι σχετικά µικρή και η γωνία φ είναι κοντά στο 0. Χρησιµοποιώντας την τιµή k=5 (η τιµή που συνήθως χρησιµοποιείται) ένας χαρακτήρας συνήθως έχει δύο ή τρία ζευγάρια µέσα στην λέξη και σε γειτονικές λέξεις της ίδιας γραµµής και επίσης ζευγάρια µε χαρακτήρες της πάνω και κάτω γραµµής. Τα ζευγάρια αυτά των συνδεδεµένων συστατικών που βρίσκονται σε διαφορετικές γραµµές έχουν σχετικά µεγάλη απόσταση d και γωνία περίπου στις 90 µοίρες. Το φάσµα του εγγράφου είναι η γραφική παράσταση όλων των τιµών {d,φ} για όλα τα ζευγάρια συνδεδεµένων συστατικών που ανήκουν στους κ-κοντινότερους γείτονες της εικόνας (σχήµα 5.23). Είναι πολική παράσταση µε κέντρο το (0,0), ακτινική απόσταση d και αντι-ωρολογιακή γωνία από την οριζόντια διεύθυνση φ. Για καλύτερη οπτικοποίηση, για κάθε σηµείο εισάγουµε και το κατοπτρικό του ώστε η γωνία να είναι στο διάστηµα [0 0, ]. Ο προσανατολισµός του εγγράφου και η θέση των γραµµών κειµένου µπορούν να εξαχθούν άµεσα από τον εντοπισµό οµάδων σηµείων στο γράφηµα του φάσµατος του εγγράφου. Σχήµα Εύρεση των κ-κοντινότερων γειτόνων των συνδεδεµένων συστατικών εικόνας (κ=5). Αρχική εικόνα. Αναπαράσταση των κ-κοντινότερων γειτόνων.

18 Σχήµα Το φάσµα του εγγράφου. Αρχική εικόνα. Το γράφηµα του φάσµατος του εγγράφου. Αναλυτικά τα βήµατα που ακολουθούµε για την κατάτµηση της εικόνας µε χρήση του φάσµατος είναι τα ακόλουθα. ΒΗΜΑ 1: Εντοπισµός των συνδεδεµένων συστατικών της εικόνας. ΒΗΜΑ 2: Οµαδοποίηση συνδεδεµένων συστατικών οµοίου µεγέθους. Στις σελίδες που περιλαµβάνουν κείµενο µε χαρακτήρες διαφορετικού µεγέθους, για παράδειγµα χαρακτήρες µεγάλου µεγέθους που ανήκουν σε τίτλους και χαρακτήρες κανονικού µεγέθους που ανήκουν στο κυρίως κείµενο, το φάσµα του εγγράφου πρέπει να υπολογιστεί για κάθε κατηγορία χαρακτήρων ξεχωριστά. Ο λόγος είναι ότι η απόσταση και η γωνία µεταξύ των γειτονικών συνδεδεµένων συστατικών εξαρτάται από το µέγεθος των χαρακτήρων. Η ανάλυση του φάσµατος χαρακτήρων µε διαφορετικά µεγέθη µπορεί να καταλήξει σε εσφαλµένα αποτελέσµατα. Για τον εντοπισµό των διαφόρων κατηγοριών που ανήκουν οι χαρακτήρες, δηµιουργούµε ένα ιστόγραµµα από τα ύψη των ορθογώνιων παραλληλογράµµων που περικλείουν τα συνδεδεµένα συστατικά (σχήµα 5.24). Σχήµα Ιστόγραµµα µε τα ύψη των ορθογώνιων παραλληλογράµµων που περικλείουν τα συνδεδεµένα συστατικά.

19 Για ένα τυπικό έγγραφο, υπάρχει ένα µικρό µέγιστο που αντιστοιχεί σε θόρυβο, ένα µεγάλο µέγιστο σε µια πλατύτερη κατανοµή που αντιστοιχεί στο κυρίως κείµενο, και συνήθως ένα µικρότερο µέγιστο που αντιστοιχεί στους τίτλους. Ανάλογα µε τα εντοπισµένα τοπικά µέγιστα του ιστογράµµατος των υψών οµαδοποιούνται και τα συνδεδεµένα συστατικά της εικόνας. Θα πρέπει να τονίσουµε ότι ο διαχωρισµός αυτός είναι αναγκαίος µόνο για µεγάλες διαφορές στο ύψος των συνδεδεµένων συστατικών. Για παράδειγµα, τα κεφαλαία και τα µικρά γράµµατα καθώς και τα λίγο µικρότερα γράµµατα κάποιας εξίσωσης ανήκουν στην ίδια κατηγορία. ΒΗΜΑ 3: ηµιουργείται το φάσµα του εγγράφου για κάθε οµάδα συνδεδεµένων συστατικών. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας υπολογισµού των κ-κοντινότερων γειτόνων όλα τα συνδεδεµένα συστατικά ταξινοµούνται πρώτα ως προς την οριζόντια θέση τους. Από την ανάλυση του φάσµατος ενός τυπικού εγγράφου µπορεί να εξαχθεί ένα αριθµός χαρακτηριστικών ο οποίος να συσχετιστεί µε την πληροφορία της αρχικής εικόνας. Συνήθως, στο φάσµα του εγγράφου διακρίνονται τέσσερις ή έξι οµάδες σηµείων. Στις µηδέν µοίρες έχουµε δύο βασικές κατανοµές (για θετικό και αρνητικό x) και άλλες δύο πιθανές κατανοµές που αντιστοιχούν σε µεγαλύτερη απόσταση. Οι δύο πρώτες αντιστοιχούν σε αποστάσεις µεταξύ γειτονικών χαρακτήρων που ανήκουν στην ίδια λέξη ενώ οι άλλες δύο σε αποστάσεις µεταξύ γειτονικών χαρακτήρων που ανήκουν σε διαφορετικές λέξεις της ίδιας γραµµής. Στον y-άξονα έχω δύο βασικές κατανοµές που αντιστοιχούν στις αποστάσεις µεταξύ γειτονικών χαρακτήρων που ανήκουν σε διαφορετικές λέξεις διαφορετικής γραµµής. ΒΗΜΑ 4: Εντοπισµός προσανατολισµού του εγγράφου. ηµιουργούµε ένα ιστόγραµµα µε την κατανοµή των γωνιών του φάσµατος του εγγράφου (σχήµα 5.25α). Η µέγιστη κορυφή του ιστογράµµατος αντιστοιχεί στην διεύθυνση προσανατολισµού του εγγράφου. Σχήµα Ιστόγραµµα µε την κατανοµή των γωνιών φ του φάσµατος του εγγράφου. Ιστόγραµµα µε την κατανοµή των αποστάσεων d του φάσµατος του εγγράφου. ΒΗΜΑ 5: Εντοπισµός των αποστάσεων µεταξύ των χαρακτήρων. ηµιουργούµε δύο ιστογράµµατα µε την κατανοµή των αποστάσεων που αντιστοιχούν στο φάσµα του εγγράφου (σχήµα 5.25β). Ένα για τα σηµεία που αντιστοιχούν σε ένα εύρος γωνιών γύρω από την εντοπισµένη διεύθυνση προσανατολισµού του προηγούµενου βήµατος και ένα σε ένα εύρος γωνιών γύρω από γωνία κάθετη στην εντοπισµένη διεύθυνση προσανατολισµού. Το πρώτο µας δίνει πληροφορίες για τις αποστάσεις των συνδεδεµένων συστατικών εντός της γραµµής κειµένου και το δεύτερο ανάµεσα σε διαφορετικές γραµµές κειµένου. Το µέγιστο που προκύπτει από το πρώτο ιστόγραµµα αντιστοιχεί στην απόσταση µεταξύ διαδοχικών χαρακτήρων της ίδιας λέξης, ενώ το µέγιστο που προκύπτει από το δεύτερο ιστόγραµµα αντιστοιχεί στην απόσταση µεταξύ δύο διαδοχικών γραµµών.

20 ΒΗΜΑ 6: Εντοπισµός των γραµµών κειµένου και της κλίσης τους. Ενώνουµε τα γειτονικά συνδεδεµένα συστατικά που έχουν µεταξύ τους γωνίες κοντά στην διεύθυνση προσανατολισµού του εγγράφου. Για κάθε γραµµή κειµένου, τα κέντρα των συνδεδεµένων συστατικών προσεγγίζονται από ευθεία της οποίας µπορεί να εντοπιστεί η κλίση. Στο παράδειγµα του σχήµατος 5.26 φαίνονται οι ευθείες που έχουν προσεγγιστεί για κάθε γραµµή κειµένου. (γ) Σχήµα Παράδειγµα εντοπισµού των γραµµών του κειµένου. Αρχική εικόνα.,(γ) Οι εντοπισµένες ευθείες που αντιστοιχούν στις γραµµές του κειµένου. ΒΗΜΑ 7: Εντοπισµός των blocks κειµένου. Οι εντοπισµένες γραµµές κειµένου οµαδοποιούνται βάσει χωρικών και γεωµετρικών χαρακτηριστικών. Συγκεκριµένα, δύο γραµµές κειµένου ανήκουν στο ίδιο block κειµένου εάν ισχύουν οι παρακάτω συνθήκες: Είναι σχεδόν παράλληλες Η κατακόρυφη απόσταση τους είναι µικρότερη από κάποιο όριο βάσει της εντοπισµένης απόστασης µεταξύ διαδοχικών γραµµών σε προηγούµενο στάδιο. Υπάρχει κατακόρυφη επικάλυψη ή είναι σε µικρή κατακόρυφη απόσταση.

21 Στο σχήµα 5.27 δίδονται δύο παραδείγµατα εντοπισµού των blocks κειµένου µε χρήση της ανάλυσης του φάσµατος του εγγράφου. Τα βασικά πλεονεκτήµατα της µεθοδολογίας αυτής είναι: Οι παράµετροι εφαρµογής (όρια για τις αποστάσεις ανάµεσα σε γράµµατα και γραµµές κειµένου) δεν χρειάζεται να δοθούν από τον χρήστη αλλά εντοπίζονται από την µέθοδο. Είναι ανεξάρτητη από τον προσανατολισµό και την κλίση του εγγράφου. (γ) Σχήµα Παραδείγµατα εντοπισµού blocks κειµένου µε την µέθοδο της ανάλυσης του φάσµατος της εικόνας.,(γ) Αρχικές εικόνες.,(δ) Εντοπισµένα blocks κειµένου. (δ)

22 5.7 Ταξινόµηση περιοχών Τα στάδια που έχουν περιγραφεί µέχρι στιγµής αφορούν στην τµηµατοποίηση και οριοθέτηση των εντοπισµένων περιοχών. Η ταξινόµηση των περιοχών περιλαµβάνει την κατάταξη των εντοπισµένων περιοχών σε µία από τις παρακάτω βασικές κατηγορίες: Κείµενο, γραφικά, εικόνα, οριζόντια ή κάθετη γραµµή. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προκειµένου να προχωρήσουµε στα στάδια της αναγνώρισης και κατανόησης των εγγράφων. Οριζόντιες και κάθετες ευθείες Μία εντοπισµένη περιοχή η οποία οριοθετείται από ένα ορθογώνιο παραλληλόγραµµο διαστάσεων DX x Dy µπορεί να είναι οριζόντια γραµµή αν ο λόγος πλάτους προς ύψος DX/DY είναι πάνω από κάποιο µεγάλο όριο. Αν η οριζόντια γραµµή έχει ασυνέχειες, τότε ο λόγος DX/DY µπορεί να µην είναι τόσο µεγάλος, όµως το ύψος DY θα είναι µικρότερο από το αναµενόµενο ελάχιστο ύψος των γραµµάτων (Υin 2001). Άρα για να ταξινοµηθεί µία περιοχή ως οριζόντια ευθεία θα πρέπει: DX/DY>r 1 OR (DX/DY>r 2 AND DY<h 1 ) (5.13) όπου r 1 και r 2 είναι το µεγάλο και το µεσαίο όριο για το λόγο πλάτους προς ύψος και h 1 είναι το ελάχιστο αναµενόµενο ύψος γράµµατος. Οι παράµετροι αυτοί ορίζονται πειραµατικά. Αντίστοιχα, για να ταξινοµηθεί µία περιοχή ως κάθετη ευθεία θα πρέπει: DΥ/DΧ>r 3 OR (DΥ/DΧ>r 4 AND DΧ<h 2 ) (5.14) όπου r 3 και r 4 είναι το µεγάλο και το µεσαίο όριο για το λόγο ύψους προς πλάτος και h 2 είναι το ελάχιστο αναµενόµενο πλάτος γράµµατος. Η παραπάνω µεθοδολογία προϋποθέτει ότι κάθε οριζόντια ή κάθετη γραµµή είναι ανεξάρτητο συνδεδεµένο συστατικό της εικόνας. Αυτό όµως δεν συµβαίνει όταν έχουµε οριζόντιες και κάθετες γραµµές που εφάπτονται ή γραµµές που ορίζουν πίνακες κ.λ.π. Στην περίπτωση αυτή µπορούµε να ακολουθήσουµε την παρακάτω διαδικασία (Gatos 1999): ΒΗΜΑ 1: ειγµατοληψία της εικόνας διατηρώντας τα pixels εικόνας. Κάθε pixel της εικόνας προβάλλεται σε εικόνα χαµηλότερης διάστασης έτσι ώστε ακόµα και διακεκοµµένες γραµµές µετασχηµατίζονται σε συνεχόµενες. ΒΗΜΑ 2: Από την εικόνα που προκύπτει εξάγουµε δύο gray scale εικόνες ImV και ImH, επιστρέφοντας για κάθε pixel εικόνας το µήκος της κάθετης (για την ImV) ή οριζόντιας γραµµής (για την ImH) στην οποία ανήκει. ΒΗΜΑ 3: Οι γραµµές τις οποίες αναζητούµε χαρακτηρίζονται από ένα ελάχιστο µήκος και ένα µέγιστο πάχος. Από τις εικόνες του βήµατος 2 κρατάµε τα σηµεία τα οποία ανήκουν σε ευθείες των οποίων το µήκος και το πάχος είναι αντίστοιχα µεγαλύτερο και µικρότερο από δεδοµένο όριο. Με αυτό τον τρόπο εξάγουµε τις δυαδικές εικόνες LH και FV. ΒΗΜΑ 4: Οι οριζόντιες και κάθετες γραµµές προκύπτουν ακολουθώντας το περίγραµµα των αντικειµένων των εικόνων LH και FV. Η µέθοδος έχει ανοχή σε µικρή κλίση των ευθειών καθώς και σε διακεκοµµένες ή γραµµές µε ασυνέχειες. Παράδειγµα εφαρµογής της µεθόδου σε σελίδα εφηµερίδας δίδεται στο σχήµα 5.28.

23 Σχήµα Αρχική εικόνα. Εντοπισµένες οριζόντιες και κάθετες γραµµές. Περιοχές κειµένου/εικόνων/γραφικών Για τον εντοπισµό των περιοχών κειµένου, εικόνων και γραφικών υπολογίζουµε για κάθε περιοχή τις παρακάτω παραµέτρους (Sauvola 1995): α. Ποσοστό µαύρων pixels κανονικοποιηµένο από 0 µέχρι 1 : B = ABP/E (5.15) όπου ABP είναι το σύνολο των µαύρων pixels (ABP: Amount of Black Pixels) και Ε το σύνολο των pixels της περιοχής. β. ιασυσχέτιση του σήµατος (signal cross-correlation): Υπολογίζεται µία κανονικοποιηµένη διασυσχέτιση της πληροφορίας µεταξύ των οριζόντιων γραµµών σε απόσταση y και y+a από το πάνω όριο των περιοχών. M -1 2 C(a, y) = 1- ( I(k, y) XOR I(k, y + a) ) (5.16) M k = 0 όπου I(x,y) η ασπρόµαυρη εικόνα, Μ το πλάτος της περιοχής που εξετάζουµε, a η κατακόρυφη απόσταση µεταξύ των κατακόρυφων γραµµών των οποίων τις πληροφορίες συσχετίζουµε. Η διασυσχέτιση C(a,y) παίρνει τιµές από -1 (οι δύο οριζόντιες γραµµές είναι εντελώς διαφορετικές) µέχρι 1 (οι δύο οριζόντιες γραµµές είναι ίδιες). Η συνολική διασυσχέτιση προκύπτει από την µέση τιµή των τιµών C(a,y) για όλες τις οριζόντιες γραµµές της περιοχής. Στα σχήµατα δίδονται παραδείγµατα υπολογισµού του ποσοστού των µαύρων pixels κανονικοποιηµένο από 0 µέχρι 1 (Β) καθώς της διασυσχέτισης του σήµατος (C)για περιοχές µε κείµενα, εικόνες και γραφικά, χωρίς εξοµάλυνση, µε οριζόντια εξοµάλυνση και µε οριζόντια και κάθετη εξοµάλυνση. Παρατηρούµε ότι το Β παίρνει µικρές τιµές (< 0.3) για τις

24 περιοχές κειµένου και γραφικών. Επίσης το C παίρνει µικρές τιµές (< 0.4) µόνο για τις περιοχές κειµένου µετά από οριζόντια εξοµάλυνση. Οι δύο αυτές συνθήκες µας βοηθούν να ξεχωρίζουµε τις περιοχές κειµένου, εικόνων και γραφικών στις περισσότερες περιπτώσεις. Β=0.12 C=0.69 Β=0.15 C=0.58 Β=0.40 C=0.33 Β=0.41 C=0.32 Β=0.93 C=0.95 Β=0.96 C=0.96 Σχήµα Υπολογισµός ποσοστού µαύρων pixels κανονικοποιηµένο από 0 µέχρι 1 (Β) και διασυσχέτισης του σήµατος (C) για περιοχές µε κείµενο οι οποίες είναι: χωρίς εξοµάλυνση, µε οριζόντια εξοµάλυνση καθώς και µε οριζόντια και κάθετη εξοµάλυνση. Β=0.52 C=0.56 Β=0.54 C=0.63 Β=0.76 C=0.68 Β=0.68 C=0.85 Β=0.91 C=0.96 Β=0.74 C=0.98 Σχήµα Υπολογισµός ποσοστού µαύρων pixels κανονικοποιηµένο από 0 µέχρι 1 (Β) και διασυσχέτισης του σήµατος (C) για περιοχές µε εικόνες οι οποίες είναι: χωρίς εξοµάλυνση, µε οριζόντια εξοµάλυνση καθώς και µε οριζόντια και κάθετη εξοµάλυνση.

25 Β=0.13 C=0.73 Β=0.27 C=0.61 Β=0.23 C=0.67 Β=0.65 C=0.80 Β=0.34 C=0.85 Β=0.76 C=0.95 Σχήµα Υπολογισµός ποσοστού µαύρων pixels κανονικοποιηµένο από 0 µέχρι 1 (Β) και διασυσχέτισης του σήµατος (C) για περιοχές µε γραφικά οι οποίες είναι: χωρίς εξοµάλυνση, µε οριζόντια εξοµάλυνση καθώς και µε οριζόντια και κάθετη εξοµάλυνση. Μία διαφορετική προσέγγιση για τον εντοπισµό των περιοχών κειµένου βασίζεται στον υπολογισµό του Fast Fourier Transform (FFT) των οριζόντιων προβολών των µαύρων pixels των τµηµατοποιηµένων περιοχών (Gatos 1999). Οι οριζόντιες προβολές των περιοχών κειµένου παρουσιάζουν µία περιοδική δοµή λόγω της ύπαρξης των ισαπεχόντων γραµµών κειµένου. Μετασχηµατίζοντας αυτές τις προβολές στο πεδίο της συχνότητας χρησιµοποιώντας τον FFT µετασχηµατισµό παρατηρούµε ότι επικρατούν συγκεκριµένες µη µηδενικές συχνότητες. Από την άλλη πλευρά, οι οριζόντιες προβολές των εικόνων ή των σχηµάτων δεν παρουσιάζουν περιοδική δοµή και κατά συνέπεια ο µετασχηµατισµός τους στο πεδίο της συχνότητας δεν καταλήγει στην παρουσία συχνοτήτων που επικρατούν. Στο σχήµα 5.32 δίδεται ένα παράδειγµα του FFT για µία περιοχή κειµένου άλλα και για µια περιοχή εικόνας. Σχήµα Το FFT πεδίο για µια περιοχή κειµένου και µια περιοχή εικόνας. Στο η επικρατούσα συχνότητα ανιχνεύεται στα 30 Hz, ενώ στο δεν υπάρχουν υψηλές συχνότητες.

26 Βιβλιογραφία (Duda 1972) Duda, R.D, Hart, P.E: Use of the Hough transform to detect lines and curves in pictures. Commum. ACM 15 (1972) (Gatos 1999) Gatos, B., Mantzaris, S. L., Chandrinos, K. V., Tsigris, A., Perantonis, S. J.: Integrated Algorithms for Newspaper Page Decomposition and Article Tracking. Proc. of the Fifth International Conference on Document Analysis and Recognition (ICDAR'99), Bangalore, India (1999) (Gatos 2000) Gatos, B., Mantzaris, S. L.: A novel recursive algorithm for area location using isothetic polygons. Proc. of the 15th International Conference on Pattern Recognition (ICPR2000), Barcelona, Spain (2000) (Gorman 1993) O Gorman, L.: The Document Spectrum for Page Layout Analysis. IEEE Trans. On Patt. Anal. and Mach. Intell., Vol. 15, No. 11 (1993) (Nagy 1984) Nagy, G., Seth, S.: Hierarchical representation of optically scanned documents. Proc. 7 th Int. Conf. Patt. Recogn. (1984) (Kasturi 1990) Kasturi, R., Bow, S. T., El-Masri, W., Shah, J., Gattiker, J. R., Mokate, U.: A System for Interpretation of Line Drawings. IEEE Trans. On Pattern Analysis And Mach. Intell., Vol. 12, No. 10 (1990) (Papamarkos 1996) Papamarkos, N. Tzortzakis, J., Gatos, B.: Determination of Run-Length smoothing values for document segmentation, Proc. of the Third IEEE Int. Conf. On Electronics, Circuits and Systems, ICECS 96 (1996) (Pavlidis 1981) Pavlidis, T.: Algorithms for Graphics and Image Processing. Springer-Verlag (1981) (Sauvola 1995) Sauvola J., Pietikainen, M.: Page segmentation and classification using fast feature extraction and connectivity analysis. Proc. of the Third International Conference on Document Analysis and Recognition (ICDAR'95), (1995) (Shapiro 2001) Shapiro L., Stockman, G.: Computer Vision. Prentice Hall (2001) (Theodoridis 1997) Theodoridis, S., Koutroumbas K.: Pattern Recognition, Academic Press (1997) (Wahl 1982) Wahl, F.M., Wong, K.Y., Casey R.G.: Block Segmentation and Text Extraction in Mixed Text/Image Documents. Computer Graphics and Image Processing, 20 (1982) (Waked 2001) Waked, B.; Ching Y Suen; Bergler, S.: Segmenting document images using diagonal white runs and vertical edges. Sixth International Conference on Document Analysis and Recognition (2001) (Witten 1999) Witten, I. H., Moffat, A., Bell, T.C.: Managing Gigabytes, Second Edition (1999) Morgan Kaufmann Publishers (Υin 2001) Yin P. Y.: Skew detection and block classification of printed documents. Image and Vision Computing 19 (2001)

Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων

Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων Μάθηµα 2: υαδική Μετατροπή 1. Βελτιωµένη µέθοδος προσαρµοσµένης κατωφλίωσης βάσει του πλάτους των γραµµών των χαρακτήρων (Απαλλακτική

Διαβάστε περισσότερα

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 4.1 Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 4.1 Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων Μάθηµα 4 ιόρθωση στροφής 4. Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων Ένα από τα βασικά βήµατα της προεπεξεργασίας του εγγράφου είναι ο εντοπισµός και η διόρθωση της στροφής του (σχήµα 4.). Η στροφή αυτή συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Εντοπισµός χαρακτήρων

Εντοπισµός χαρακτήρων Μάθηµα 6 Εντοπισµός χαρακτήρων Το στάδιο του εντοπισµού των χαρακτήρων αφορά την επεξεργασία τµηµάτων κειµένου ώστε να αποµονωθούν οι χαρακτήρες που υπάρχουν σε αυτά. Το στάδιο αυτό επηρεάζει σηµαντικά

Διαβάστε περισσότερα

Εξαγωγή Χαρακτηριστικών

Εξαγωγή Χαρακτηριστικών Μάθηµα 7 Εξαγωγή Χαρακτηριστικών Το στάδιο της εξαγωγής χαρακτηριστικών αφορά το πρώτο βήµα για την αναγνώριση των χαρακτήρων και περιλαµβάνει την µετατροπή κάθε χαρακτήρα σε διάνυσµα χαρακτηριστικών µικρής

Διαβάστε περισσότερα

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 3.1 Προβλήµατα στην ποιότητα των δυαδικών εικόνων

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 3.1 Προβλήµατα στην ποιότητα των δυαδικών εικόνων Μάθηµα 3 Βελτίωση ποιότητας 3.1 Προβλήµατα στην ποιότητα των δυαδικών εικόνων Οι δυαδικές εικόνες των εγγράφων συνήθως χρειάζονται ένα στάδιο προεπεξεργασίας για την βελτίωση της ποιότητάς τους. Στο στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση ΤΨΣ 50 Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση Τµήµα ιδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστηµάτων Πανεπιστήµιο Πειραιώς Περιεχόµενα Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλοι Αλγόριθμοι: Ανάλυση Εικόνας και Υπολογιστική Γεωμετρία. Πέτρος Ποτίκας CoReLab 4/5/2006

Παράλληλοι Αλγόριθμοι: Ανάλυση Εικόνας και Υπολογιστική Γεωμετρία. Πέτρος Ποτίκας CoReLab 4/5/2006 Παράλληλοι Αλγόριθμοι: Ανάλυση Εικόνας και Υπολογιστική Γεωμετρία Πέτρος Ποτίκας CoReLab 4/5/2006 Επισκόπηση Ετικέτες σε συνιστώσες (Component labelling) Hough μετασχηματισμοί (transforms) Πλησιέστερος

Διαβάστε περισσότερα

DIP_05 Τµηµατοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_05 Τµηµατοποίηση εικόνας. ΤΕΙ Κρήτης DIP_05 Τµηµατοποίηση εικόνας ΤΕΙ Κρήτης ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ Τµηµατοποίηση εικόνας είναι η διαδικασία µε την οποία διαχωρίζεται µία εικόνα σε κατάλληλες περιοχές ή αντικείµενα. Για την τµηµατοποίηση εικόνας

Διαβάστε περισσότερα

References. Chapter 10 The Hough and Distance Transforms

References.   Chapter 10 The Hough and Distance Transforms References Chapter 10 The Hough and Distance Transforms An Introduction to Digital Image Processing with MATLAB https://en.wikipedia.org/wiki/circle_hough_transform Μετασχηματισμός HOUGH ΤΕΧΝΗΤΗ Kostas

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής Το πρόβληµα Το πρόβληµα που καλείται ο υποψήφιος διδάκτορας να επιλύσει είναι η εξαγωγή χαρακτηριστικών (feature extraction) από ένα 3 αντικείµενο,

Διαβάστε περισσότερα

Physics by Chris Simopoulos

Physics by Chris Simopoulos Στο παρακάτω σχήµα: ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ο α) Να ορίσετε τις θέσεις των σηµείων (Α), (Β) και (Γ). β) Να υπολογίσετε τη µετατόπιση (ΑΓ). γ) Να υπολογίσετε το διάστηµα (ΑΒΓ).

Διαβάστε περισσότερα

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικός ταξινοµητής είναι ένα σύστηµα ταξινόµησης που χρησιµοποιεί γραµµικές διακριτικές συναρτήσεις Οι ταξινοµητές αυτοί αναπαρίστανται συχνά µε οµάδες κόµβων εντός των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 2 Σεπτεµβρίου 2005 5:00-8:00 Σχεδιάστε έναν αισθητήρα ercetro

Διαβάστε περισσότερα

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1 8. ίκτυα Kohonen Το µοντέλο αυτό των δικτύων προτάθηκε το 1984 από τον Kοhonen, και αφορά διαδικασία εκµάθησης χωρίς επίβλεψη, δηλαδή δεν δίδεται καµία εξωτερική επέµβαση σχετικά µε τους στόχους που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18. 18 Μηχανική Μάθηση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18. 18 Μηχανική Μάθηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 18 Μηχανική Μάθηση Ένα φυσικό ή τεχνητό σύστηµα επεξεργασίας πληροφορίας συµπεριλαµβανοµένων εκείνων µε δυνατότητες αντίληψης, µάθησης, συλλογισµού, λήψης απόφασης, επικοινωνίας και δράσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 2: Ανάκτηση εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 1 / 43 Κεφ.5. Αριθµητικός Υπολογισµός Ιδιοτιµών και Ιδιοδιανυσµάτων ίνεται ένας πίνακας A C n n και Ϲητούνται να προσδιορισθούν οι

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΜΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΨΣ 50: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 005 006, Χειµερινό Εξάµηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Η εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Οι Θεµελιώδεις Αρχές των Ψηφιακών Εικόνων

Ενότητα 2: Οι Θεµελιώδεις Αρχές των Ψηφιακών Εικόνων Ενότητα 2: Οι Θεµελιώδεις Αρχές των Ψηφιακών Εικόνων Δειγµατοληψία και Κβαντισµός: Μια εικόνα (µπορεί να) είναι συνεχής τόσο ως προς τις συντεταγµένες x, y όσο και ως προς το πλάτος. Για να τη µετατρέψουµε

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιγραµµάτων

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιγραµµάτων KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιγραµµάτων Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Περιεχόµενα Βιβλιογραφία Περιεχόµενα Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Ακμές και περιγράμματα Ακμές και περιγράμματα Γενικά Μεγάλο τμήμα της πληροφορίας που γίνεται αντιληπτή

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικές Ασκήσεις, Φυλλάδιο 1

Προγραμματιστικές Ασκήσεις, Φυλλάδιο 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ C Προγραμματιστικές Ασκήσεις, Φυλλάδιο Εκφώνηση: 9/3/0 Παράδοση: 5/4/0,.59 Άσκηση 0 η : Το πρόβλημα της βελόνας του Buffon Θέμα της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΣ 03: Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. Κατάτµηση Εικόνων:

ΚΕΣ 03: Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας. Κατάτµηση Εικόνων: KEΣ 3 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών Τµήµα Επιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Περιεχόµενα Βιβλιογραφία Περιεχόµενα Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κατάτµηση εικόνας σε οµοιόµορφες περιοχές

Κατάτµηση εικόνας σε οµοιόµορφες περιοχές KEΣ 03 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Κατάτµηση εικόνας σε οµοιόµορφες περιοχές ΤµήµαΕπιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Εισαγωγή Κατάτµηση µε πολυκατωφλίωση Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κατασκευή µαθηµατικών fractals ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1. Η καµπύλη του Koch H καµπύλη του Κoch ή Νησί του Koch ή χιονονιφάδα του Koch περιγράφηκε για πρώτη φορά από το Σουηδό µαθηµατικό Helge

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 4.1: Εισαγωγή βρόγχου while-loop.

Σχήµα 4.1: Εισαγωγή βρόγχου while-loop. Ο βρόγχος While-loop 1. Ο βρόγχος while-loop εκτελείται έως ότου ικανοποιηθεί µία προκαθορισµένη συνθήκη. 2. Ο αριθµός των επαναλήψεων ενός βρόγχου while-loop δεν είναι εκ των προτέρων προκαθορισµένος,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμέσων & Γραφικών, Τ.Ε.Π Π.Μ, Μάθημα: Γραφικά με Η/Υ

Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμέσων & Γραφικών, Τ.Ε.Π Π.Μ, Μάθημα: Γραφικά με Η/Υ ΓΡΑΦΙΚΑ Γέμισμα ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΓΕΜΙΣΜΑΤΟΣ Για τις πλεγματικές οθόνες υπάρχουν: Αλγόριθμοι γεμίσματος:, που στηρίζονται στη συνάφεια των pixels του εσωτερικού ενός πολυγώνου Αλγόριθμοι σάρωσης: που στηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

α) Κύκλος από δύο δοσµένα σηµεία Α, Β. Το ένα από τα δύο σηµεία ορίζεται ως κέντρο αν το επιλέξουµε πρώτο. β) Κύκλος από δοσµένο σηµείο και δοσµένο ευ

α) Κύκλος από δύο δοσµένα σηµεία Α, Β. Το ένα από τα δύο σηµεία ορίζεται ως κέντρο αν το επιλέξουµε πρώτο. β) Κύκλος από δοσµένο σηµείο και δοσµένο ευ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ SKETCHPAD ΜΕΡΟΣ Α Μιλώντας για ένα λογισµικό δυναµικής γεωµετρίας καλό θα ήταν να διακρίνουµε αρχικά 3 οµάδες εργαλείων µε τα οποία µπορούµε να εργαστούµε µέσα στο συγκεκριµένο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας Φύλλο εργασίας Mπορείτε να βρείτε τη γωνία κάβων; ραστηριότητα Ένα δεξαµενόπλοιο που στο σχήµα είναι στο σηµείο Β, πλέει προς την είσοδο µιας διώρυγας µε την βοήθεια δύο ρυµουλκών που απεικονίζονται µε

Διαβάστε περισσότερα

11 Το ολοκλήρωµα Riemann

11 Το ολοκλήρωµα Riemann Το ολοκλήρωµα Riem Το πρόβληµα υπολογισµού του εµβαδού οποιασδήποτε επιφάνειας ( όπως κυκλικοί τοµείς, δακτύλιοι και δίσκοι, ελλειπτικοί δίσκοι, παραβολικά και υπερβολικά χωρία κτλ) είναι γνωστό από την

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολα. 1) Με αναγραφή των στοιχείων π.χ. 2) Με περιγραφή των στοιχείων π.χ.

Σύνολα. 1) Με αναγραφή των στοιχείων π.χ. 2) Με περιγραφή των στοιχείων π.χ. Σύνολα Ορισµός συνόλου (κατά Cantor): Σύνολο είναι κάθε συλλογή αντικειµένων, που προέρχεται από το µυαλό µας ή την εµπειρία µας, είναι καλά ορισµένο και τα αντικείµενα ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Ασκήσεις της Ενότητας 2 : Ζωγραφίζοντας με το ΒΥΟΒ -1- α. Η χρήση της πένας Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Υπάρχουν εντολές που μας επιτρέπουν να επιλέξουμε το χρώμα της πένας, καθώς και το

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθµοι και Πολυπλοκότητα

Αλγόριθµοι και Πολυπλοκότητα Αλγόριθµοι και Πολυπλοκότητα Ν. Μ. Μισυρλής Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήµιο Αθηνών Καθηγητής: Ν. Μ. Μισυρλής () Αλγόριθµοι και Πολυπλοκότητα Φεβρουαρίου 0 / ένδρα Ενα δένδρο είναι

Διαβάστε περισσότερα

5ο Μάθημα Αλγόριθμοι Σχεδίασης Βασικών Σχημάτων

5ο Μάθημα Αλγόριθμοι Σχεδίασης Βασικών Σχημάτων 5ο Μάθημα Αλγόριθμοι Σχεδίασης Βασικών Σχημάτων Γραφικα Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ακ Έτος 2016-17 Εισαγωγή Ευθεία Κύκλος Έλλειψη Σύνοψη του σημερινού μαθήματος 1 Εισαγωγή 2 Ευθεία 3 Κύκλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής Το πρόβληµα Το πρόβληµα που καλείται ο υποψήφιος διδάκτορας να επιλύσει είναι η εξαγωγή χαρακτηριστικών (feature extraction) από ένα 3 αντικείµενο,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε Κεφάλαιο Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε. Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων διαφορών είναι από τις παλαιότερες και πλέον συνηθισµένες και διαδεδοµένες υπολογιστικές τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιοχών

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιοχών KEΣ 3 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιοχών ΤµήµαΕπιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Εισαγωγή Χαρακτηριστικά χώρου Χαρακτηριστικά από µετασχηµατισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο (2.5 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2007 5:00-8:00 εδοµένου ότι η

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο M4. Κίνηση σε δύο διαστάσεις

Κεφάλαιο M4. Κίνηση σε δύο διαστάσεις Κεφάλαιο M4 Κίνηση σε δύο διαστάσεις Κινηµατική σε δύο διαστάσεις Θα περιγράψουµε τη διανυσµατική φύση της θέσης, της ταχύτητας, και της επιτάχυνσης µε περισσότερες λεπτοµέρειες. Θα µελετήσουµε την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας κατανοµής συχνοτήτων και αθροιστικών συχνοτήτων. Σχετ.

Πίνακας κατανοµής συχνοτήτων και αθροιστικών συχνοτήτων. Σχετ. Λυµένη Άσκηση στην οµαδοποιηµένη κατανοµή Στην Γ τάξη του Ενιαίου Λυκείου µιας περιοχής φοιτούν 4 µαθητές των οποίων τα ύψη τους σε εκατοστά φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα. 7 4 76 7 6 7 3 77 77 7 6 7 6

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών και παραβολικών διαφορικών εξισώσεων

Κεφάλαιο 6. Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών και παραβολικών διαφορικών εξισώσεων Κεφάλαιο 6 Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών παραβολικών διαφορικών εξισώσεων 6.1 Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων όγκων είναι µία ευρέως διαδεδοµένη υπολογιστική µέθοδος επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) Ενδεικτικές Λύσεις ΕΡΓΑΣΙΑ η Ηµεροµηνία Αποστολής στον Φοιτητή: Ιανουαρίου 6 Ηµεροµηνία Παράδοσης της Εργασίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΜΑ ο (.5 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις Πέµπτη 7 Ιανουαρίου 8 5:-8: Σχεδιάστε έναν αισθητήρα (perceptron)

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις 1 ης Σειράς Ασκήσεων (Αξιολόγηση της Αποτελεσµατικότητας της Ανάκτησης)

Λύσεις 1 ης Σειράς Ασκήσεων (Αξιολόγηση της Αποτελεσµατικότητας της Ανάκτησης) Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών ΗΥ-6 Συστήµατα Ανάκτησης Πληροφοριών 7-8 Εαρινό Εξάµηνο Άσκηση Λύσεις ης Σειράς Ασκήσεων (Αξιολόγηση της Αποτελεσµατικότητας της Ανάκτησης) Θεωρείστε µια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Συµπληρωµατικές Σηµειώσεις Προχωρηµένο Επίπεδο Επεξεργασίας Εικόνας Σύνθεση Οπτικού Μωσαϊκού ρ. Γ. Χ. Καρράς Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Τοµέας Μηχανολογικών

Διαβάστε περισσότερα

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14.1 Υπολογισµός εµβαδών µε την µέθοδο των παράλληλων διατοµών Θεωρούµε µια ϕραγµένη επίπεδη επιφάνεια A µε οµαλό σύνορο, δηλαδή που περιγράφεται από µια συνεχή συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΟΥΣΙΩ ΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΑΣ) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΟΥΣΙΩ ΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΑΣ) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΟΥΣΙΩ ΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΑΣ) Τµήµα από το µάθηµα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Η καλύτερη προσέγγιση της ύλης του µαθήµατος 1.R.C.

Διαβάστε περισσότερα

Δοµές Δεδοµένων. 18η Διάλεξη Ισορροπηµένα δέντρα. Ε. Μαρκάκης

Δοµές Δεδοµένων. 18η Διάλεξη Ισορροπηµένα δέντρα. Ε. Μαρκάκης Δοµές Δεδοµένων 18η Διάλεξη Ισορροπηµένα δέντρα Ε. Μαρκάκης Περίληψη Επανάληψη των Τυχαιοποιηµένων ΔΔΑ, Στρεβλών ΔΔΑ, Δέντρων 2-3-4 Δέντρα κόκκινου-µαύρου Λίστες Παράλειψης Χαρακτηριστικά επιδόσεων - συµπεράσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ο Κεφάλαιο: Στατιστική ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Πληθυσμός: Λέγεται ένα σύνολο στοιχείων που θέλουμε να εξετάσουμε με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Μεταβλητές X: Ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά με Η/Υ Αλγόριθμοι σχεδίασης βασικών 22D D σχημάτων (ευθεία

Γραφικά με Η/Υ Αλγόριθμοι σχεδίασης βασικών 22D D σχημάτων (ευθεία Γραφικά με Η/Υ Αλγόριθμοι σχεδίασης βασικών 2D σχημάτων (ευθεία) Σχεδίαση ευθείας θί με σάρωση (παρουσίαση προβλήματος) σχεδίαση ευθείας AB, με σάρωση, όπου A=(0,1) και B=(5,4) ποιο είναι το επόμενο pixel

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο:

Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 2010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική. Σχολείο: ΕΚΦΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ευρωπαϊκή Ολυµπιάδα Φυσικών Επιστηµών 010 Προκαταρκτικός διαγωνισµός στη Φυσική Σχολείο: Ονόµατα των µαθητών της οµάδας 1) ) 3) Οι στόχοι του πειράµατος 1. Η µέτρηση της επιτάχυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop.

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop. Η δοµή «Shift register» 1. Η δοµή «Shift register» εισάγεται στο βρόγχο for-loop αλλά και σε άλλους βρόγχους που θα δούµε στη συνέχεια, όπως ο βρόγχος «While loop». Ο τρόπος εισαγωγής και λειτουργίας της

Διαβάστε περισσότερα

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ =

sin ϕ = cos ϕ = tan ϕ = Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 1 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ MQN ΣΕ ΟΚΟ ιδάσκων: Αριστοτέλης Ε. Χαραλαµπάκης Εισαγωγή Με το παράδειγµα αυτό αναλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠροσδιορισµόςΒέλτιστης Λύσης στα Προβλήµατα Μεταφοράς Η µέθοδος Stepping Stone

ΠροσδιορισµόςΒέλτιστης Λύσης στα Προβλήµατα Μεταφοράς Η µέθοδος Stepping Stone ΠροσδιορισµόςΒέλτιστης Λύσης στα Προβλήµατα Μεταφοράς Η µέθοδος Stepping Stone Hµέθοδος Stepping Stoneείναι µία επαναληπτική διαδικασία για τον προσδιορισµό της βέλτιστης λύσης σε ένα πρόβληµα µεταφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά Υπολογιστών: Σχεδίαση γραμμών (Bresenham), Σχεδίασης Κύκλων, Γέμισμα Πολυγώνων

Γραφικά Υπολογιστών: Σχεδίαση γραμμών (Bresenham), Σχεδίασης Κύκλων, Γέμισμα Πολυγώνων 1 ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής Γραφικά Υπολογιστών: Σχεδίαση γραμμών (Bresenham), Σχεδίασης Κύκλων, Γέμισμα Πολυγώνων Πασχάλης Ράπτης http://aetos.it.teithe.gr/~praptis praptis@it.teithe.gr 2 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι Πληροφορική 2 Αλγόριθμοι 1 2 Τι είναι αλγόριθμος; Αλγόριθμος είναι ένα διατεταγμένο σύνολο από σαφή βήματα το οποίο παράγει κάποιο αποτέλεσμα και τερματίζεται σε πεπερασμένο χρόνο. Ο αλγόριθμος δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθµοι και Πολυπλοκότητα

Αλγόριθµοι και Πολυπλοκότητα Αλγόριθµοι και Πολυπλοκότητα Ν. Μ. Μισυρλής Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήµιο Αθηνών Καθηγητής: Ν. Μ. Μισυρλής () Αλγόριθµοι και Πολυπλοκότητα 28 Μαΐου 2015 1 / 45 Εισαγωγή Ο δυναµικός

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ

PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ Πολίτη Όλγα Α.Μ. 4528 Εξάµηνο 8ο Υπεύθυνος Καθηγητής Λυκοθανάσης

Διαβάστε περισσότερα

Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια

Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια Αριστοτελειο Πανεπιστηµιο Θεσσαλονικης Σχολη Θετικων Επιστηµων, Τµηµα Μαθηµατικων, Τοµεας Γεωµετριας Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια Πρώτη Εργασία, 2018-19 1 Προαπαιτούµενες γνώσεις και ϐασική προετοιµασία

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Σ. Φωτόπουλος ΨΕΕ Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ ΔΠΜΣ ΗΕΠ 1/46 Περιλαμβάνει: Βελτίωση (Enhancement) Ανακατασκευή (Restoration) Κωδικοποίηση (Coding) Ανάλυση, Κατανόηση Τμηματοποίηση (Segmentation)

Διαβάστε περισσότερα

Η γραφική απεικόνιση µιας κατανοµής συχνότητας µπορεί να γίνει µε δύο τρόπους, µε ιστόγραµµα και µε πολυγωνική γραµµή.

Η γραφική απεικόνιση µιας κατανοµής συχνότητας µπορεί να γίνει µε δύο τρόπους, µε ιστόγραµµα και µε πολυγωνική γραµµή. ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Χρησιµότητα των διαγραµµάτων Η παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων µπορεί να γίνει όχι µόνο µε πίνακες, αλλά και µε διαγράµµατα ή γραφικές απεικονίσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Fast Fourier Transform

Fast Fourier Transform Fast Fourier Transform Παναγιώτης Πατσιλινάκος ΕΜΕ 19 Οκτωβρίου 2017 Παναγιώτης Πατσιλινάκος (ΕΜΕ) Fast Fourier Transform 19 Οκτωβρίου 2017 1 / 20 1 Εισαγωγή Στόχος Προαπαιτούμενα 2 Η ιδέα Αντιστροφή -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΝΑΜΗΣ ΣΕ ΥΟ ΚΑΘΕΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΝΑΜΗΣ ΣΕ ΥΟ ΚΑΘΕΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΝΑΜΗΣ ΣΕ ΥΟ ΚΑΘΕΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ Στην σύνθεση δυνάµεων (δηλαδή πρόσθεση δυνάµεων), ενεργούµε µε τέτοιον τρόπο ώστε από πολλές δυνάµεις, οι οποίες ενεργούν σε ένα υλικό σηµείο ή σώµα,

Διαβάστε περισσότερα

2 + 0.5 2 + 0.25 + 1 + 0.5 2 + 0.25 + 1 + 0.5 2 + 0.25 2 + 0.5 0 0.125 + 1 + 0.5 1 0.125 + 1 + 0.75 1 0.125 1/5

2 + 0.5 2 + 0.25 + 1 + 0.5 2 + 0.25 + 1 + 0.5 2 + 0.25 2 + 0.5 0 0.125 + 1 + 0.5 1 0.125 + 1 + 0.75 1 0.125 1/5 IOYNIOΣ 23 Δίνονται τα εξής πρότυπα: x! = 2.5 Άσκηση η (3 µονάδες) Χρησιµοποιώντας το κριτήριο της οµοιότητας να απορριφθεί ένα χαρακτηριστικό µε βάση το συντελεστή συσχέτισης. Γράψτε εδώ το χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΙΟΤΙΜΩΝ. 4.1 Γραµµικοί µετασχηµατισµοί-ιδιοτιµές-ιδιοδιανύσµατα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΙΟΤΙΜΩΝ. 4.1 Γραµµικοί µετασχηµατισµοί-ιδιοτιµές-ιδιοδιανύσµατα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΙΟΤΙΜΩΝ 4. Γραµµικοί µετασχηµατισµοί-ιδιοτιµές-ιδιοδιανύσµατα Εστω R είναι ο γνωστός -διάστατος πραγµατικός διανυσµατικός χώρος. Μία απεικόνιση L :

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Σχεδίαση µε ελεύθερο χέρι (Σκαρίφηµα)

1.3 Σχεδίαση µε ελεύθερο χέρι (Σκαρίφηµα) 20 1.3 Σχεδίαση µε ελεύθερο χέρι (Σκαρίφηµα) 1.3.1 Ορισµός- Είδη - Χρήση Σκαρίφηµα καλείται η εικόνα ενός αντικειµένου ή εξαρτήµατος που µεταφέρεται σε χαρτί µε ελεύθερο χέρι (χωρίς όργανα σχεδίασης ή

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Κορίλη Αλγόριθµοι ροµολόγησης

Γ. Κορίλη Αλγόριθµοι ροµολόγησης - Γ. Κορίλη Αλγόριθµοι ροµολόγησης http://www.seas.upenn.edu/~tcom50/lectures/lecture.pdf ροµολόγηση σε ίκτυα εδοµένων Αναπαράσταση ικτύου µε Γράφο Μη Κατευθυνόµενοι Γράφοι Εκτεταµένα έντρα Κατευθυνόµενοι

Διαβάστε περισσότερα

( ) Κλίση και επιφάνειες στάθµης µιας συνάρτησης. x + y + z = κ ορίζει την επιφάνεια µιας σφαίρας κέντρου ( ) κ > τότε η

( ) Κλίση και επιφάνειες στάθµης µιας συνάρτησης. x + y + z = κ ορίζει την επιφάνεια µιας σφαίρας κέντρου ( ) κ > τότε η Έστω Κλίση και επιφάνειες στάθµης µιας συνάρτησης ανοικτό και σταθερά ( µε κ f ( ) ορίζει µια επιφάνεια S στον f : ) τότε η εξίσωση, ονοµάζεται συνήθως επιφάνεια στάθµης της f. εξίσωση, C συνάρτηση. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Προβληµάτων µε Greedy Αλγόριθµους

Επίλυση Προβληµάτων µε Greedy Αλγόριθµους Επίλυση Προβληµάτων µε Greedy Αλγόριθµους Περίληψη Επίλυση προβληµάτων χρησιµοποιώντας Greedy Αλγόριθµους Ελάχιστα Δέντρα Επικάλυψης Αλγόριθµος του Prim Αλγόριθµος του Kruskal Πρόβληµα Ελάχιστης Απόστασης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Εντολές Επανάληψης REPEAT UNTIL, FOR, WHILE

Η ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Εντολές Επανάληψης REPEAT UNTIL, FOR, WHILE ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7 Ο Η ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Εντολές Επανάληψης REPEAT UNTIL, FOR, WHILE Βασικές Έννοιες: Δομή Επανάληψης, Εντολές Επανάληψης (For, While do, Repeat until), Αλγόριθμος, Αθροιστής, Μετρητής, Παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

( ) Κλίση και επιφάνειες στάθµης µιας συνάρτησης. x + y + z = κ ορίζει την επιφάνεια µιας σφαίρας κέντρου ( ) κ > τότε η

( ) Κλίση και επιφάνειες στάθµης µιας συνάρτησης. x + y + z = κ ορίζει την επιφάνεια µιας σφαίρας κέντρου ( ) κ > τότε η Έστω Κλίση και επιφάνειες στάθµης µιας συνάρτησης ανοικτό και σταθερά ( µε κ f ( ) ορίζει µια επιφάνεια S στον f : ) τότε η εξίσωση, ονοµάζεται συνήθως επιφάνεια στάθµης της f. εξίσωση, C συνάρτηση. Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΟΜΑ Α ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΣΚΗΣΗ Στην εικόνα παρακάτω φαίνεται ένα νευρωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8 ο. Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1

Μάθημα 8 ο. Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Μάθημα 8 ο Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Εισαγωγή (1) Οι ακμές είναι βασικά χαρακτηριστικά της εικόνας. Ένας αποδεκτός ορισμός της ακμής είναι ο ακόλουθος: «Το σύνορο μεταξύ δύο ομοιογενών περιοχών με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής Το πρόβληµα Το πρόβληµα που καλείται ο υποψήφιος διδάκτορας να επιλύσει είναι η εξαγωγή χαρακτηριστικών (feature extraction) από ένα 3 αντικείµενο,

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµός διπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση

Υπολογισµός διπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση 8 Υπολογισµός διπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση Υπάρχουν δύο θεµελιώδη αποτελέσµατα που µας βοηθούν να υπολογίζουµε πολλαπλά ολοκληρώµατα. Το πρώτο αποτέλεσµα σχετίζεται µε τον υπολογισµό ενός

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8 ο. Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1

Μάθημα 8 ο. Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Μάθημα 8 ο Ανίχνευση Ακμών ΤΜΗΥΠ / ΕΕΣΤ 1 Εισαγωγή (1) Οι ακμές είναι βασικά χαρακτηριστικά της εικόνας Προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμα ένας ευρέως αποδεκτός ορισμός της ακμής. Εδώ θα θεωρούμε ως ακμή:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 7 Ιανουαρίου 2005 ιάρκεια εξέτασης: 5:00-8:00 Έστω ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 14. Κεφάλαιο: Στατιστική

Μάθηµα 14. Κεφάλαιο: Στατιστική Μάθηµα 4 Κεφάλαιο: Στατιστική Θεµατικές Ενότητες:. Μέτρα θέσης. Εισαγωγή. Για πιο σύντοµη, αποδοτική και συγκρίσιµη θεώρηση της κατανοµής συχνοτήτων µιας µεταβλητής, έχουµε ορίσει και χρησιµοποιούµε κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Επιλογή σημείου παραγωγής

Κεφάλαιο 4: Επιλογή σημείου παραγωγής Κ4.1 Μέθοδος ανάλυσης νεκρού σημείου για την επιλογή διαδικασίας παραγωγής ή σημείου παραγωγής Επιλογή διαδικασίας παραγωγής Η μέθοδος ανάλυσης νεκρού για την επιλογή διαδικασίας παραγωγής αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΑΖΑΣ ΘΕΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΖΑΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΑΖΑΣ ΘΕΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΖΑΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΑΖΑΣ ΘΕΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΖΑΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Α. Υπολογισμός της θέσης του κέντρου μάζας συστημάτων που αποτελούνται από απλά διακριτά μέρη. Τα απλά διακριτά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Επιλογή σημείου παραγωγής

Κεφάλαιο 4: Επιλογή σημείου παραγωγής Κεφάλαιο 4: Επιλογή σημείου παραγωγής Κ4.1 Μέθοδος ανάλυσης νεκρού σημείου για την επιλογή διαδικασίας παραγωγής ή σημείου παραγωγής Επιλογή διαδικασίας παραγωγής Η μέθοδος ανάλυσης νεκρού για την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

o AND o IF o SUMPRODUCT

o AND o IF o SUMPRODUCT Πληροφοριακά Εργαστήριο Management 1 Information Συστήματα Systems Διοίκησης ΤΕΙ Τμήμα Ελεγκτικής Ηπείρου Χρηματοοικονομικής (Παράρτημα Πρέβεζας) και Αντικείµενο: Μοντελοποίηση προβλήµατος Θέµατα που καλύπτονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ IV Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη

ΠΕΙΡΑΜΑ IV Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη ΠΕΙΡΑΜΑ IV Απλή κυκλική κίνηση. Κεντροµόλος Δύναµη Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα µελετήσουµε την κυκλική κίνηση µίας σηµειακής µάζας και ιδιαίτερα την εξάρτηση της κεντροµόλου δύναµης από τη µάζα,

Διαβάστε περισσότερα

Κατ οίκον Εργασία 5 Σκελετοί Λύσεων

Κατ οίκον Εργασία 5 Σκελετοί Λύσεων Κατ οίκον Εργασία 5 Σκελετοί Λύσεων Άσκηση 1 (α) Ο αλγόριθµος χρησιµοποιεί τη διαδικασία DFS(v) η οποία, ως γνωστό, επισκέπτεται όλους τους κόµβους που είναι συνδεδεµένοι µε τον κόµβο v. Για να µετρήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 0 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α. Αν οι συναρτήσεις f, g είναι παραγωγίσιµες στο, να αποδείξετε ότι (f() + g ()) f () + g (),. Μονάδες 7 Α. Σε ένα πείραµα µε ισοπίθανα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 33 η Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "Ο Αρχιμήδης" 27 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 33 η Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα Ο Αρχιμήδης 27 Φεβρουαρίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 4 6 79 ΑΘΗΝΑ Τηλ 665-67784 - Fax: 645 e-mail : ifo@hmsgr wwwhmsgr GREEK MATHEMATICAL SOCIETY 4 Paepistimiou (Εleftheriou Veielou) Street

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 33 η Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "Ο Αρχιμήδης" 27 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 33 η Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα Ο Αρχιμήδης 27 Φεβρουαρίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 4 6 79 ΑΘΗΝΑ Τηλ 665-67784 - Fax: 645 e-mail : info@hmsgr wwwhmsgr GREEK MATHEMATICAL SOCIETY 4 Panepistimiou (Εleftheriou Venizelou) Street

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην C. Μορφή Προγράµµατος σε γλώσσα C

Εισαγωγή στην C. Μορφή Προγράµµατος σε γλώσσα C Εισαγωγή στην C Μορφή Προγράµµατος σε γλώσσα C Τµήµα Α Με την εντολή include συµπεριλαµβάνω στο πρόγραµµα τα πρότυπα των συναρτήσεων εισόδου/εξόδου της C.Το αρχείο κεφαλίδας stdio.h είναι ένας κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ»

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» 2 ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Προβλήματα ελάχιστης συνεκτικότητας δικτύου Το πρόβλημα της ελάχιστης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γιώργος Πρέσβης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΥΘΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Φροντιστήρια Φροντιστήρια ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1η Κατηγορία : Εξίσωση Γραμμής 1.1 Να εξετάσετε

Διαβάστε περισσότερα

( ) = inf { (, Ρ) : Ρ διαµέριση του [, ]}

( ) = inf { (, Ρ) : Ρ διαµέριση του [, ]} 7 ΙΙΙ Ολοκληρωτικός Λογισµός πολλών µεταβλητών Βασικές έννοιες στη µια µεταβλητή Έστω f :[ ] φραγµένη συνάρτηση ( Ρ = { t = < < t = } είναι διαµέριση του [ ] 0 ( Ρ ) = Μ ( ) όπου sup f ( t) : t [ t t]

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΜΑ 1 ο (3 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Τελικές εξετάσεις Τρίτη 26 Ιουνίου 2007 ιάρκεια: 13:00-16:00 ίνεται ο

Διαβάστε περισσότερα

if(συνθήκη) {... // οµάδα εντολών } C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 5 ο Κεφάλαιο

if(συνθήκη) {... // οµάδα εντολών } C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή 5 ο Κεφάλαιο C: Από τη Θεωρία στην Εφαρµογή Κεφάλαιο 5 ο Έλεγχος Προγράµµατος Γ. Σ. Τσελίκης Ν. Δ. Τσελίκας Η εντολή if (Ι) Η εντολή if είναι µία από τις βασικότερες δοµές ελέγχου ροής στη C, αλλά και στις περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό Επίπεδο στο Modellus

Βασικό Επίπεδο στο Modellus Βασικό Επίπεδο στο Modellus Το λογισµικό Modellus επιτρέπει στον χρήστη να οικοδοµήσει µαθηµατικά µοντέλα και να τα εξερευνήσει µε προσοµοιώσεις, γραφήµατα, πίνακες τιµών. Ο χρήστης πρέπει να γράψει τις

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµός διπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση

Υπολογισµός διπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση 8 Υπολογισµός διπλών ολοκληρωµάτων µε διαδοχική ολοκλήρωση Υπάρχουν δύο θεµελιώδη αποτελέσµατα που µας βοηθούν να υπολογίζουµε πολλαπλά ολοκληρώµατα Το πρώτο αποτέλεσµα σχετίζεται µε τον υπολογισµό ενός

Διαβάστε περισσότερα

Στο Κεφάλαιο 5 µελετώντας την προβολή του τρισδιάστατου χώρου στο επίπεδο της κάµερας εξετάστηκε

Στο Κεφάλαιο 5 µελετώντας την προβολή του τρισδιάστατου χώρου στο επίπεδο της κάµερας εξετάστηκε Κεφάλαιο 6 Αποκοπή (clipping) Στο Κεφάλαιο 5 µελετώντας την προβολή του τρισδιάστατου χώρου στο επίπεδο της κάµερας εξετάστηκε η διαδικασία προβολής µεµονωµένων σηµείων και µόνο προς το τέλος του κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Συναρτήσεις δύο ή περισσοτέρων µεταβλητών

5.1 Συναρτήσεις δύο ή περισσοτέρων µεταβλητών Κεφάλαιο 5 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ 5.1 Συναρτήσεις δύο ή περισσοτέρων µεταβλητών Οταν ένα µεταβλητό µέγεθος εξαρτάται αποκλειστικά από τις µεταβολές ενός άλλου µεγέθους, τότε η σχέση που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα