ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΑΓΕΝΤΟΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΟΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΑΓΕΝΤΟΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΟΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ"

Transcript

1 ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΑΓΕΝΤΟΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΟΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,ΠΛΙΑΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ε Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ, ΓΝΘ Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη

2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Άνδρας 81 χρονών Προσήλθε στο Τ.Ε.Π στις 27/05/18 αιτιώμενος εμμένων άλγος στην κοιλιακή χώρα με αντανάκλαση στην οσφύ από 2ωρου και συνοδό έντονη δύσπνοια.(ώρα προσέλευσης 16:10) ΑΤΟΜΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ :Χ.Α.Π(πρώην καπνιστής)

3 ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ: ΑΠ: 65/39 mmhg, ΣΦΥΞΕΙΣ: 85/min spo2: 66%. Ετέθη σε talgan,demoren εισπνεόμενα,i.v παρακεταμόλη και μάσκα επανασπνοής από παθολόγους και μετέπειτα spo2: 88% ΨΗΛΑΦΗΣΗ: ΚΟΙΛΙΑ με έντονη, διάχυτη ευαισθησία ιδίως στην εν τω βάθει ψηλάφηση.ψηλαφητή σφίζουσα μάζα. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ: ταχύπνοια(44 αναπνοές) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ: S1,S2 ρυθμικοί-ευκρινείς ΗΚΓ:Φλεβοκομβική ταχυκαρδία ΨΗΛΑΦΗΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΕΣ ΣΦΥΞΕΙΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ status :συγχυτικός.

4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Φ.Τ. 27/5/2018 WBC 3,8-10,5 K/μL 12,1 Hb g/dl 12,1 Hct ,8 INR 0,85-1,15 1,11 FIB mg/dl 307 AST U/L 17 ALT U/L 23 Ουρία mg/dl 58 Κρεατινίνη ορού 0,84-1,25 mg/dl 1,81 Κάλιο ορού 3,5-5,1 mmol/l 4,6 LDH <

5 ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ CTA (ώρα διενέργειας 16:50) ΡΑΓΕΝ ΑΚΑ μέγιστης δ:9cm,μήκους 14,6 cm εως τον διχασμό. Αυχένας δ=25mm, μήκος 3 cm,με μεγάλη γωνίωση Ελίκωση λαγονίων με μικρή δ ιδίως δεξιά.

6 Τοπική Αναισθήσία ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΔΟΑΥΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ(ώρα 17:30) Παρασκευή κοινής μηριαίας αρτηρίας ΑΡ και ΔΕ Σκιαγράφηση νεφρικών αρτηριών AΠΟ ΔΕΞΙΑ 1. Ενδοαυλικό διχαλωτό μόσχευμα ΕNDURANT (32x16x166mm) κάτωθεν νεφρικών 2. Λαγόνια προέκταση 16x 16x Στεντ αυτοεκπτυσσὀμενο 8x80 λὀγω μικρής διαμέτρου και στένωσης της λαγονίου 4. Μπαλὀνι αγγειοπλαστικἠς 9 x 40 ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1. Ετερὀπλευρο σκέλος ενδοαυλικού μοσχέυματος 16 x16 x Λαγόνια προέκταση 16x16x82

7 ΕΝΔΟΑΥΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΠΑΛΟΝΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

8 ΕΝΔΟΑΥΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΤΥΞΗ ΚΟΡΜΟΥ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΩΝΙΩΣΗΣ,ΧΡΗΣΗ RELIANT

9 ΕΝΔΟΑΥΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ,ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΤΥΞΗ ΕΤΕΡΟΠΛΕΥΡΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ

10 ΕΝΔΟΑΥΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ

11 ΕΝΔΟΑΥΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

12 ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Α/α ΟΜΣΣ F+P

13 ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ø Άμεσα μετεγχειρητικά :έλαβε 2 φιάλες RBC,4 φιάλες FFP,αιμοδυναμικά σταθερός,βελτίωση αναπνευστικής λειτουργίας.ενδοκοιλιακἠ πίεση:22cmh2o Ø 1 η μ.τ.χ ημέρα:έλαβε 1 φιάλη RBC.Απύρετος, αιμοδυναμικά σταθερός,με καλή διούρηση.λόγω αυξημένης Α.Π ετέθη σε αντυπερτασική αγωγή από υπερτασιολόγο.υπόθετα γλυκερίνης και χαμηλός υποκλισμός δεν απέδωσαν. Έντονο κοιλιακό άλγος κατά την ψηλάφηση.άραιοί εντερικοι ήχοι κατά την ακρὀαση.ενδοκοιλιακἠ πίεση:24cmh2o Ø 2 η μ.τ.χ ημέρα:παρουσίασε δύσπνοια.s1-s2:κ.φ,ταχείς.α.ψ:καθολικήμείωση,ήπια παράταση εκπνοής,υποτρίζοντες βάσεων.ακτινολογικός ἐλεγχος θώρακος με ευρήματα συμφόρησης.ζωτικά σημεία:α.π 130/85mmHg,σφύξεις 140.Η.Κ.Γ:SR ταχυκαρδία.spo2:98% σε μάσκα οξυγόνου στα 6lt.Ετέθη σε αγωγή από καρδιολόγο. Ενδοκοιλιακἠ πίεση:24cmh2o Ø 3 η μ.τ.χ ημέρα:έλαβε 1 φιάλη RBC.Απύρετος, αιμοδυναμικά σταθερός,με καλή διούρηση.το απὀγευμα παρουσίασε επεισόδιο δύσπνοιας σε έδαφος Χ.Α.Π.Ετέθη σε έκτατη χορήγηση εισπνεὀμενων βρογοδιασταλτικὠν και i.v κορτιζόνη με καλή ανταπόκριση.εδόθησαν οδηγίες από παθολόγο.διόρθωση υποκαλιαιμἰας και διακοπή φουροσεμίδης.echo καρδιας:συστολική ικανότητα Α.Κ φυσιολογική με E.F 55-60%,μικρού βαθμού ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας.υψηλὀς υποκλισμός απέδωσε. Ενδοκοιλιακἠ πίεση:23cmh2o Ø 4 η μ.τ.χ ημέρα: Απύρετος, αιμοδυναμικά σταθερός,με καλή διούρηση. Υψηλὀς υποκλισμός απέδωσε. Ενδοκοιλιακἠ πίεση: 19cmH2O.Κατα την κλινική εξέταση ευαισθησἰα στην εν τω βάθει ψηλἀφηση.εντερικοί ήχοι παρόντες.έναρξη σίτισης και κινητοποίηση. Ø 5 η μ.τ.χ ημέρα : Απύρετος, αιμοδυναμικά σταθερός,με καλή διούρηση. Υψηλὀς υποκλισμός απέδωσε. Ενδοκοιλιακἠ πίεση: 16cmH2O. Ø 6 η - 7 η μ.τ.χ ημέρα : Κλινικά βελτιωμένος.απύρετος, αιμοδυναμικά σταθερός,με καλή διούρηση.πλήρη κινητοποίηση και ελαφρά σίτιση. Ø 8 η μ.τ.χ ημέρα :Λαμβάνει εξιτήριο.

14 ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΧΡΟΝΟΣ ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΖΩΗ

15 Ευχαριστώ