Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος"

Transcript

1 Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Κυκλικό Πιάσιμο Πιάσιμο μιας μπάλας που έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα, γωνίες και διαφορετικές ταχύτητες, πασάρισμα και πέταμα. Μία ποικιλία μικρών και μεγάλων μπαλών. Κάθε γκρουπ έξι-επτά, με μία μπάλα, στέκεται σε έναν κύκλο σε γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. 1: Πέταμα και πιάσιμο Ο Παίκτης με τη μπάλα την πετάει σε οποιονδήποτε μέσα στον κύκλο εκτός από έναν διπλανό του. Ο ρίπτης μετά τρέχει γύρω απ τον κύκλο προς τη θέση του υποδοχέα ενώ ο υποδοχέας πετάει τη μπάλα και τρέχει. 2: Υποδοχείς εναντίον δρομέων Το παιδί με τη μπάλα την πετάει σε έναν από τους διπλανούς Παίκτες, μετά τρέχει γύρω από τον κύκλο πίσω στη θέση του. Οι υπόλοιποι Παίκτες πασάρουν τη μπάλα γύρω στον κύκλο για να δουν πόσα πολλά πιασίματα μπορούν να κάνουν πριν ο δρομέας επιστρέψει στη θέση του. Αν η πρώτη πάσα πέσει κάτω, ο δρομέας ξεκινάει ξανά. 3: Η μπάλα σου Ο ρίπτης με τη μπάλα στέκεται στο μέσο του κύκλου και πετάει τη μπάλα ψηλά φωνάζοντας το όνομα ενός Παίκτη. Αυτός ο Παίκτης μετακινείται μέσα στον κύκλο και ο ρίπτης παίρνει τη θέση του Παίκτη έξω στον κύκλο. Ο Παίκτης που φωνάχτηκε πιάνει τη μπάλα, μετά την πετάει πάνω φωνάζοντας το όνομα ενός άλλου Παίκτη για να πιάσει τη μπάλα, και το παιχνίδι συνεχίζεται. μάτια πάνω στη μπάλα πιάσιμο με απαλά δάχτυλα δάχτυλα να δείχνουν προς τα πάνω για μια μπάλα πάνω απ τη μέση, και να δείχνουν προς τα κάτω για μια μπάλα κάτω από το ύψος της μέσης να έρχεσαι κάτω από τη μπάλα για να την πιάσεις Πώς θα έχεις τα χέρια σου για να πιάσεις μια ψηλή μπάλα; Μερικές φορές η μπάλα πετάγεται έξω από τα χέρια σου. Πώς μπορείς να διατηρήσεις τη μπάλα μέσα στα χέρια σου; Πού θα έπρεπε να τοποθετείς το σώμα σου για να υποδεχτείς ένα πιάσιμο;

2 Δέκα Κορύνες Ρολάρισμα μιας μπάλας σε ένα στατικό στόχο, ακρίβεια. Σετ των 10 κορυνών (κουτιά γάλατος γεμισμένα με άμμο, δοχεία ποτών) και μικρές μπάλες. Οι κορύνες διατάσσονται σε μία διάταξη δέκα καρφιών πάνω σε μια ομαλή σκληρή επιφάνεια. Κάθε ζευγάρι ή γκρουπ τεσσάρων έχει ένα σετ κορύνων και μία μπάλα. Τα παιδιά βιώνουν την πρόκληση; : Ένας παίκτης ρολάρει στις κορύνες, ενώ ένας άλλος τις ξανατοποθετεί καθώς πέφτουν και ανακοινώνει το σκορ. μάτια πάνω στο στόχο βηματισμό κατά το ρολάρισμα χαμηλή απελευθέρωση ακολούθημα της κίνησης Πού στόχευες όταν όλοι οι στόχοι σου ήταν σταθεροποιημένοι; Είχες ποικιλία στην ταχύτητα του ρολαρίσματος για να ρίξεις τους στόχους; Ποίκιλε τον αριθμό: Ελάττωσε ή αύξησε τον αριθμό των κορύνων. Ποίκιλε την απόσταση: Ελάττωσε ή αύξησε την απόσταση από τον παίκτη.

3 Μπάλα Αράχνη Ρολάρισμα μιας μπάλας σε ένα στόχο, επίγνωση χώρου και σχέσεις (με άλλους). Μπάλες. Ομαλή επιφάνεια. Κάθε γκρουπ έξι ή οκτώ παικτών στέκεται σε έναν κύκλο διαμέτρου περίπου τεσσάρων (4) μέτρων. Οι αντίθετοι παίκτες αποτελούν ένα ζευγάρι: έχουν τον ίδιο αριθμό και μία μπάλα ανάμεσά τους. : Ο παίκτης με τη μπάλα τη ρολάρει εγκάρσια στον κύκλο προς τον παρτενέρ του, και στη συνέχεια τα άλλα ζευγάρια παικτών κάνουν το ίδιο σε γρήγορη ακολουθία. Δες πόσο γρήγορα μπορούν να εκπληρώσουν το καθήκον. μάτια μέσα στα δάχτυλα βηματισμό και ρολάρισμα ακολούθημα της κίνησης Τι κάνεις για να κάνεις την πάσα να πάει γρήγορα, ομαλά και κατευθείαν στον παρτενέρ; Άλλαξε τη σειρά των ρολαρισμάτων: Η ακολουθία πάει από το ζευγάρι με τον υψηλότερο αριθμό στο ζευγάρι με το χαμηλότερο αριθμό. Ή από τους μονούς στους ζυγούς, ή σε μια τυχαία σειρά. Αύξησε τον αριθμό των μπαλών: Κάθε παίκτης έχει μία μπάλα, με τους παρτενέρ να ρολάρουν ο ένας στον άλλον την ίδια στιγμή. Ποίκιλε τον εξοπλισμό και τις δεξιότητες: Για παράδειγμα, στο ποδόσφαιρο, κλότσησε πάσα κάνε μία πάσα χόκεϊ σπρωξίματος/ χτυπήματος.

4 Οι Από Κάτω Ρίψη από κάτω για ακρίβεια. Μικρές μπάλες, στόχοι τοίχου κάδοι/δοχεία/κουτιά, στόχοι δαπέδου όπως στεφάνια, κύκλοι από σκοινιά, βάσεις, δίσκοι, σημαδούρες σαν ταφ. Ομαλή επιφάνεια. Κάθε γκρουπ έξι ή οκτώ παικτών στέκεται σε έναν κύκλο διαμέτρου περίπου τεσσάρων (4) μέτρων. Οι αντίθετοι παίκτες αποτελούν ένα ζευγάρι: έχουν τον ίδιο αριθμό και μία μπάλα ανάμεσά τους. Τα παιδιά σκέφτονται σχετικά μ αυτό που κάνουν; 1: Βάτραχοι Κάθε γκρουπ των δύο τριών, με μία μπάλα, τοποθετείται γύρω από έναν κάδο. Οι παίκτες με τη σειρά ρίχνουν τη μπάλα μέσα στον κάδο. Πόσες φορές μπορείς να ρίξεις τη μπάλα μέσα στον κάδο; 2: Νταρτ κάτω απ το βραχίονα Σε ένα γκρουπ των δύο τριών, κάθε παίκτης έχει μία μπάλα και στέκεται μπροστά από έναν στόχο τοίχου (αριθμοί μέσα σε ένα τετράγωνο, ή ένας κύκλος με αρκετά δαχτυλίδια, σαν ένας πίνακας dart). Ρίξε κάτω από το βραχίονα πέντε φορές και μέτρα το σκορ σου. 3: Γκολφ κάτω απ το βραχίονα Στόχοι εδάφους (τρύπες) τοποθετούνται σαν σε ένα γήπεδο γκολφ, σε ποικίλες αποστάσεις μεταξύ τους και με μία σημαδούρα (ταφ) κοντά σε κάθε μία. Οι παίκτες ρίχνουν από το ταφ ξεκινήματος μέχρι να μπορέσουν να προσγειώσουν τη μπάλα πάνω στον πρώτο στόχο. Συνεχίζουν μ αυτόν τον τρόπο στους υπόλοιπους της σειράς, ακολοθώντας τη σωστή σειρά. μάτια πάνω στο στόχο αιώρηση του μακρού βραχίονα βηματισμό προς το στόχο ακολούθημα της κίνησης Αν αυξήσεις την απόσταση από το στόχο, τι συμβαίνει στο βραχίονά σου αιώρησης; Για να χτυπάς το στόχο σταθερά, σε τι χρειάζεται να εστιάζεσαι; Αύξηση της δυσκολίας: Αύξησε την απόσταση μεταξύ του ταφ και του στόχου.

5 Παίξε με έναν παρτενέρ: Κάνε ένα συναγωνισμό για να δεις ποιος μπορεί να σκοράρει τους περισσότερους πόντους με έναν περιορισμένο αριθμό ρίψεων. Φύλακας του Τοίχου Πιάσιμο μιας ψηλής μπάλας, ρίψη μιας ψηλοκρεμαστής/ ψηλής μπαλιάς, τρέξιμο και αποφυγή. Μικρές/ μεγάλες μπάλες. Μία ζώνη τοίχου σημαδεύεται στο κέντρο μιας καθορισμένης περιοχής από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Γκρουπ των πέντε-επτά: ένας φρουρός στέκεται στη ζώνη τοίχου και οι άλλοι παίκτες βρίσκονται σε μία άκρη με μία μπάλα ο καθένας. Τα παιδιά γεύονται επιτυχία; : Οι παίκτες πρέπει να ρίξουν τη μπάλ πάνω από τη ζώνη τοίχου και να τρέξουν κατά μήκος και να την πιάσουν οι ίδιοι χωρίς να ακουμηστούν από το φρουρό. Πόσες φορές μπορείς να πιάσεις τη μπάλα πλήρως χωρίς να ακουμπηστείς; μάτια πάνω στο στόχο, περιφερειακή όραση γρήγορη μετακίνηση κάτω από τη μπάλα χαλαρωμένα δάκτυλα, προς τα έξω και πάνω μαλακό πιάσιμο Πώς θα πετάξεις τη μπάλα έτσι που να μπορέσεις να την πιάσεις ξανά; Ενώ η μπάλα βρίσκεται στον αέρα, που θα μετακινηθείς; Πώς θα τοποθετηθείς για να πιάσεις τη μπάλα; Άλλαξε την ισορροπία παικτών: Αύξησε τον αριθμό των φρουρών. Ποίκιλε την περιοχή: Άλλαξε το πλάτος του τοίχου. Ελάττωσε τη δυσκολία: Επέτρεψε πιασίματα στην πρώτη αναπήδηση. Ποίκιλε τον εξοπλισμό: Χρησιμοποίησε άλλους τύπους μπαλών.

6 Πασάρισμα Τοίχου Πασάρισμα σε έναν στατικό στόχο, πασάρισμα και πιάσιμο μιας μπάλας πάνω στην αναπήδηση, εκτίμηση της πτητικής πορείας της μπάλας. Μεγάλες ή μικρές στρόγγυλες μπάλες. Ανοιχτός χώρος δίπλα από έναν τοίχο που είναι σημαδεμένος με έναν στόχο. Ζευγάρια ή γκρουπ των τριών. : Σε γρουπ των τριών Ο Παίκτης 1 στέκεται ανάμεσα στους άλλους δύο παίκτες, οι οποίοι έχουν μία μπάλα ο καθένας. Ο Παίκτης 2 πασάρει τη μπάλα στον Παίκτη 1, ο οποίος γυρνάει και πασάρει στο στόχο (ο Παίκτης 2 μαζεύει τη μπάλα). Ο Παίκτης 3 πασάρει στον παίκτη 1, ο οποίος γυρνάει και πασάρει στο στόχο (ο Παίκτης 3 μαζεύει τη μπάλα). Άλλαξε τον παίκτη στο κέντρο μετά από περίπου 5 επαναλλήψεις. Σε ζευγάρια Οι Παίκτες στέκονται 1 2 μέτρα από τον τοίχο. Ο Παίκτης 1 πασάρει απέναντι στον τοίχο, ο Παίκτης 2 πιάνει τη μπάλα και την πασάρει πίσω όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό. τα δάχτυλα χαλαρωμένα πίσω από τη μπάλα ισορροπημένη θέση τα μάτια πάνω στη μπάλα Τι μπορείς να κάνεις για να πασάρεις όσο πιο γρήγορα μπορείς; Πώς θα έχεις τα χέρια σου για να πιάσεις τη μπάλα; Ποίκιλε την απόσταση: Οι παίκτες στέκονται πιο κοντά ή πιο μακριά από τον τοίχο.

7 Σβέλτη Γωνία Γρήγορο πασάρισμα, τρέξιμο και χρόνος αντίδρασης, σχέσεις (με άλλους). Μπάλες μεγάλης περιφέρειας. Επιφάνεια από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Γκρουπ των τεσσάρων, με μία μπάλα ανά γκρουπ: τρεις Παίκτες στέκονται σε μία γραμμή δίπλα δίπλα έχοντας μπροστά τους τον Παίκτη 1, ο οποίος είναι 2 3 μέτρα μπροστά τους και κρατάει τη μπάλα. Ο Παίκτης 1 πασάρει τη μπάλα σε κάθε άλλον με τη σειρά. Όταν ο Παίκτης 4 υποδεχτεί την πάσα, μεταφέρει τη μπάλα από πίσω κάνοντας το γύρο της ομάδας και παίρνει τη θέση του Παίκτη 1 μπροστά. Την ίδια στιγμή, ο Παίκτης 1 κυνηγάει τον Παίκτη 4 κάνοντας το γύρο από πίσω αλλά σταματάει εκεί που ήταν η θέση του Παίκτη 2, έτοιμος να πάρει την πρώτη πάσα από τον Παίκτη 4. Οι Παίκτες 2 και 3 γίνονται Παίκτες 3 και 4 αντίστοιχα. Μπορείς να δεις ; μάτια πάνω στη μπάλα δάκτυλα απλωμένα γρήγορο πιάσιμο και πασάρισμα Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δάχτυλά σου για να κάνεις γρήγορες πάσες; Ποίκιλε την απόσταση πάσας: Ο Παίκτης 1 στέκεται πιο κοντά ή πιο μακριά. Ποίκιλε το είδος πάσας: Για παράδειγμα, οι Παίκτες χτυπούν ελαφρά ή σκάνε τη μπάλα.

8 Παλίνδρομες Πάσες Πασάρισμα και πιάσιμο, μεταφορά μιας μπάλας, ρίψη και σχέσεις (με άλλους). Μεγάλες στρογγυλές ή οβάλ μπάλες, κώνοι ή σημαδούρες. Αίθουσα (απαλές μπάλες), ή γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια σε εξωτερικό χώρο. Γκρουπ των 3, με μία μπάλα ανά γκρουπ. Τα παιδιά τροποποιούν τη δραστηριότητα για να αυξάνουν την πρόκληση 1: Πάσα και ακολούθημα Ο Παίκτης 1 ρίχνει τη μπάλα στον Παίκτη 2, μετά ακολουθεί τη μπάλα και τρέχει πίσω από τον Παίκτη 2. Ο Παίκτης 2 ρίχνει στον Παίκτη 3 και τρέχει πίσω απ τον Παίκτη 3. Ο Παίκτης 3 ρίχνει στον Παίκτη 1 και τρέχει πίσω απ τον Παίκτη 1. Επανέλαβε την ακολουθία αρκετές φορές. 2: Μετέφερε και μετά ρίξε Οι τρεις παίκτες στέκονται σε μία γραμμή στην αρχική γραμμή, έχοντας απέναντι μία περιοριστική γραμμή. Ο Παίκτης 1 στέκεται μπροστά με τη μπάλα. Ο Παίκτης 1 τρέχει με τη μπάλα στην περιοριστική γραμμή, γυρίζει και ρίχνει στον Παίκτη 2, στη συνέχεια τρέχει στο πίσω της γραμμής των παικτών. τα δάχτυλα απλωμένα στην πάσα βηματισμό στο πασάρισμα πασάρισμα από τη σημείο πιασίματος μεταφορά της μπάλας στα δύο χέρια Για να πασάρεις για απόσταση αντί να κάνεις μια γρήγορη κοντινή πάσα, ποιες προσαρμογές κάνεις στην τεχνική ρίψης; Ποίκιλε την απόσταση και το είδος πάσας: Για παράδειγμα, πάσαρε την μπάλα πάνω από το βραχίονα. Ποίκιλε τη μπάλα: Χρησιμοποίησε μία μικρή μπάλα ή μία μπάλα ράγκμπι.

9 Χτυπηματάκι και Πασάρισμα Πασάρισμα σε έναν μετακινούμενο στόχο, υποδοχή μιας πάσας κατά τη μετακίνηση. Μπάλες Ράγκμπι. Γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Γκρουπ των τεσσάρων: τρεις στέκονται σε μια γραμμή, ενώ ο Παίκτης 1 στέκεται μπροστά και στο ένα πλάι με τη μπάλα όλοι βλέπουν προς τη μία κατεύθυνση. : Όταν ο Παίκτης 1 χτυπάει τη μπάλα πάνω στο δάπεδο, ο Παίκτης 2 τρέχει, παίρνει την πάσα από τον Παίκτη 1, τρέχει για λίγες πάσες και επιστρέφει την πάσα. Ο Παίκτης 1 μετά χτυπάει για τον Παίκτη 3 για να τρέξει, ενώ ο Παίκτης 2 συνεχίζει για να ξανα επανασυνδεθεί στη γραμμή στο πίσω μέρος της. πασάρισμα μπροστά από το δρομέα χαλαρωμένα χέρια τρέξιμο πάνω στη μπάλα Πού στοχεύεις να πασάρεις μία πάσα στο δρομέα; Αύξηση της δυσκολίας: Οι παίκτες πασάρουν για μία μεγαλύτερη απόσταση. Ποίκιλε εξοπλισμό και δεξιότητες: Χρησιμοποίησε διαφορετικό τύπο μπάλας και πάσας.

10 Πασάρισμα σε Κύκλους Πασάρισμα σε έναν μετακινούμενο στόχο, υποδοχή μιας πάσας καθώς μετακινείσαι. Μεγάλες στρόγγυλες ή οβάλ μπάλες. Γκρουπ των τεσσάρων επτά, με μία μπάλα ανά γκρουπ: σχηματίζουν έναν κύκλο σε γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. 1: Τρέξιμο με κυκλική πάσα Ο Παίκτης 1, που στέκεται στο κέντρο με μία μπάλα, την πετάει σε στους τρεις ή πέντε άλλους Παίκτες καθώς αυτοί περπατούν ή τρέχουν ελαφρά γύρω γύρω, και κάθε Παίκτης επιστρέφει την πάσα. Ο Παίκτης 1 μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση του τρεξίματος ή να πετάει τη μπάλα με οποιαδήποτε σειρά. 2: Κυκλική πάσα στο κενό Ο Παίκτης 1 στέκεται μέσα στο κέντρο με μία μπάλα, με τους άλλους πέντε ή έξι Παίκτες να σχηματίζουν έναν κύκλο. Ο Παίκτης 7 τρέχει γύρω από το εξωτερικό του κύκλου, υποδεχόμενος από τον Παίκτη 1 και πασάροντας πίσω στον Παίκτη 1 σε κάθε κενό ανάμεσα στους δύο Παίκτες. Άλλαζε τους Παίκτες 1 και 7 τακτικά. 3: Μέσα και έξω Ο Παίκτης 2 στέκεται μέσα στο κέντρο, με πέντε έξι Παίκτες σε έναν σε έναν περιβάλλοντα κύκλο. Ο Παίκτης 1, ξεκινά με τη μπάλα, πασάρει στον Παίκτη 2 και μετά τρέχει στο κέντρο. Ο Παίκτης 2 πασάρει στον Παίκτη 3, μετά ακολουθεί πηγαίνοντας στη θέση του Παίκτη 3. Ο Παίκτης 3 πασάρει στον Παίκτη 1 και μετά πάει στο κέντρο. Ο Παίκτης 1 πασάρει στον Παίκτη 4 και μετά πάει στη θέση του Παίκτη 2, κ.ο.κ. Μπορείς να δεις ; η μπάλα να πασάρεται μπροστά από τον δρομέα τα δάχτυλα να είναι απλωμένα να συνεχίζεται η κίνηση ρίψης Που στοχεύεις να στείλεις την μπάλα όταν πασάρεις; Ποίκιλε τον εξοπλισμό: Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε μπάλες ποδοσφαίρου και κλότσημα, χόκεϊ μπαστούνια και πάσα σπρωξίματος. Ποίκιλε τις δεξιότητες : Αύξησε το μέγεθος του κύκλου.

11 Διαγώνιο Τρέξιμο και Πασάρισμα Τρέξιμο με τη μπάλα, πασάρισμα και τρέξιμο μέσα στο χώρο. Μεγάλες μπάλες και σημαδούρες. Γκρουπ των οκτώ: δύο παίκτες στέκονται σε κάθε γωνία ενός σημαδεμένου τετραγώνου ο πρώτος παίκτης σε δύο γωνίες (ένας απ το κάθε διαγώνιο ζευγάρια) έχει μία μπάλα. Τα παιδιά δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό : Ο πρώτος παίκτης σε κάθε ζυγάρι με τη μπάλα τρέχει διαγώνια στο τετράγωνο ενώ πασάρει τη μπάλα στον πρώτο παίκτη του απέναντι ζευγαριού, ο οποίος στη συνέχεια τρέχει με τη μπάλα διαγώνια πίσω ενώ πασάρει στο δεύτερο παίκτη του ζευγαριού που ξεκίνησε. μεταφορά της μπάλας με τα δύο χέρια τα μάτια πάνω στη μπάλα, περιφερειακή όραση ασφάλεια κατά τη διασταύρωση του τετραγώνου Γιατί είναι σημαντικό να κρατάς τη μπάλα στα δύο χέρια όταν τρέχεις; Ποικιλία πάσας: Πάσαρε τη μπάλα σε διαφορετικά ύψη (ψηλά/ χαμηλά) και ταχύτητες. Αύξησε τον αριθμό των μπαλών: Παίξε με μία μπάλα σε κάθε γωνία. Βάλε τη μπάλα κάτω και σήκωσε τη μπάλα του παρτενέρ όταν τρέχεις διαγώνια στο τετράγωνο.

12 Πίεση προς τα Πίσω Ρίξιμο πάνω από το βραχίονα για απόσταση, και πιάσιμο. Μικρές μπάλες. Ζευγάρια με παρόμοιο επίπεδο δεξιότητας, με μία μπάλα ανά ζευγάρι. Κάθε παρτενέρ έχει απέναντί του τον άλλο σε μία ίση απόσταση από μία κεντρική γραμμή σε έναν μεγάλο χώρο από γρασίδι. : Ένας παρτενέρ ρίχνει τη μπάλα όσο πιο μακριά μπορεί προς τον άλλον. Ο «κυνηγός» πιάνει ή σταματάει τη μπάλα και επιστρέφει τη ρίψη από εκείνο το σημείο. Αυτό συνεχίζεται μέχρι ο δυνατότερος ρίπτης να έχει σπρώξει τον άλλον πίσω στο τέλος του διαθέσιμουχώρου. λαβή με τα δάχτυλα πλάγια θέση κατά τη ρίψη οδήγημα μέσω ισχίου, ώμου, βραχίονα, αγκώνα, καρπού, δακτύλων ακολούθημα της κίνησης Πώς θα πετύχεις μέγιστη απόσταση όταν ρίχνεις τη μπάλα; Πώς θα έρθεις σε θέση να πιάσεις ή να σταματήσεις τη μπάλα; Ποίκιλε εξοπλισμό και δεξιότητες: Χρησιμοποίησε μία μπάλα ράγκμπι και κάνε ντεμί βολέ, ή μία μπάλα ποδοσφαίρου και κλότσα την.

13 Όλοι Εναντίον Ενός Ρίξιμο μιας μπάλας σε έναν μετακινούμενο στόχο, πασάρισμα, αποφυγή, διαφυγή, και επίγνωση χώρου. Μεγάλες αφρώδεις μπάλες. Κάθε γκρουπ τεσσάρων ή πέντε ατόμων έχει μία μπάλα σε ένα σημαδεμένο χώρο από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Ο ένας παίκτης είναι αυτός που αποφεύγει το χτύπημα, οι άλλοι είναι οι ρίπτες. Οι ρίπτες προσπαθούν να χτυπήσουν με τη μπάλα τον παίκτη που αποφεύγει τη μπάλα κάτω από τα γόνατα. Αυτοί μπορούν να κινούνται ελεύθερα εκτός απ όταν έχουν την κατοχή της μπάλας. Όταν ο μέσα παίκτης χτυπηθεί, ονόμασε έναν καινούριο παίκτη αποφυγής. γρήγορο πασάρισμα μετακίνηση για υποδοχή μιας πάσας κοντά στον παίκτη αποφυγής εξισορρόπηση του μεγέθους του χώρο με τη δεξιότητα των παικτών Ρίπτες: Πώς θα δουλέψετε σαν ομάδα για να πάρετε την κατοχή για να χτυπήσετε των παίκτη αποφυγής με τη μπάλα; Παίκτης αποφυγής: Ποιες στρατηγικές θα χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις τους ρίπτες; Ποίκιλε τον τύπο ρίψης της μπάλας: Χρησιμοποίησε μία ρίψη από κάτω/ από πάνω απ το βραχίονα και μία μικρή απαλή μπάλα. Αλλαγή κανονισμών: Επιπλέον με τη μη μετακίνηση με τη μπάλα, οι ρίπτες μπορούν να κρατούν τη μπάλα μόνο για 3 δευτερόλεπτα.

14 Μπάλα σε Τρία Γήπεδα Ρίξιμο μίας μπάλας για ακρίβεια και απόσταση και υποδοχή μιας ριγμένης μπάλας. Μπάλες τένις. Δύο ίσες ομάδες των έξι οκτώ ατόμων, με τρεις μπάλες μεταξύ τους: κάθε ομάδα καταλαμβάνει το ένα τρίτο ενός γηπέδου νέτμπολ ή έναν παρόμοιο χώρο. Ένας παίκτης από τη μία ομάδα επιχειρεί να σκάσει τη μπάλα στο κεντρικό τρίτο και να την κάνει να διασχίσει των γραμμή τέρματος των αντιπάλων για να σκοράρει έναν πόντο. Οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την ανακόψουν και να την σκάσουν προς τα πίσω. Οι ρίπτες μπορούν να μετακινούνται μέχρι τη γραμμή για να ρίξουν τη μπάλα αλλά δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα στο κεντρικό γήπεδο. Μετά από κάποιο χρόνο, εισήγαγε μία δεύτερη και μετά μία τρίτη μπάλα. Βηματισμό, ρίξιμο, ακολούθημα της κίνησης Τίναγμα καρπού και δακτύλων Κάλυψη χώρου Τι σε βοηθάει να πάρεις περισσότερη δύναμη πίσω από τη ρίψη; Πώς θα μπορούσατε να δουλέψετε σαν ομάδα για να σταματήσετε τη μπάλα πριν περάσει την γραμμή τέρματος; Ποίκιλε τις δεξιότητες: Ρόλαρε τη μπάλα αντί να την σκάζεις στο έδαφος.

15 Μακρινή Κυνηγητόμπαλα Κινητικές Δεξιότητες/ έννοιες Πάσα και υποδοχή, τρέξιμο και ελιγμός για αποφυγή μίας ρίψης. Μεγάλες απαλές μπάλες. Δύο ομάδες σε έναν σημαδεμένο χώρο: Η ομάδα των δρομέων διατάσσεται σε ζευγάρια πίσω από τη μία τελική γραμμή, το μπροστά ζευγάρι με τη μπάλα. Το μπροστά ζευγάρι των δρομέων πετάει τη μπάλα μέσα στο χώρο, και επιχειρεί να τρέξει στην τελική γραμμή και επιστρέψει πίσω χωρίς να χτυπηθεί στα πόδια με τη μπάλα. Οι παίκτες γηπέδου μετακινούνται ελεύθερα χωρίς τη μπάλα αλλά πρέπει να κρατούν το ένα πόδι ακίνητο όταν έχουν την κατοχή. Οι δρομείς που πηγαίνουν μπρος-πίσω χωρίς να χτυπηθούν στα πόδια τους σκοράρουν ένα (1) πόντο για την ομάδα τους. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας Μπορείς να δεις...; γρήγορο πασάρισμα μετακίνηση για υποδοχή μιας πάσας πασάρισμα σε έναν παίκτη γηπέδου μπροστά από τον δρομέα Θα μπορούσες να ρωτήσεις... Παίκτες Γηπέδου: Πώς θα δουλέψετε μαζί για να ακουμπήσετε τους δρομείς; Δρομείς: Πώς θα δουλέψετε μαζί για να αποφύγετε τους παίκτες γηπέδου; Τροποποίηση κανονισμών: Να γίνεται ένα ακούμπημα αντί για ρίψη προς τους δρομείς. Άφησε το επόμενο ζευγάρι να ξεκινήσει τρέξιμο μόλις το πρώτο ζευγάρι έχει σκοράρει (και οι δύο), έχει ακουμπηστεί, ή ο ένας έχει ακουμπηστεί και ο ένας έχει σκοράρει.

16 Σταθεροποίηση του Ριξίματος Πιασίματος Πιάσε την Δεξιότητες / έννοιες Μετακίνησης Πιάσιμο μιας μπάλας που προσεγγίζει με διαφορετικές γωνίες, επίπεδα και ταχύτητες και ρίξιμο μιας ψηλής μπαλιάς. Μικρές μπάλες. Δύο ομάδες των τριών ατόμων η κάθε μία, η μία ομάδα με τη μπάλα. Οι ομάδες στέκονται μέσα στις καθορισμένες ζώνες (10 μέτρα ή περισσότερο μεταξύ τους) σε επιφάνεια από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Ένας παίκτης σε μία ομάδα ρίχνει τη μπάλα σε μια προσπάθεια να χτυπήσει το έδαφος στη ζώνη των αντιπάλων και να σκοράρει έναν πόντο. Αν ένας αντίπαλος παίκτης πιάσει την μπάλα εξ ολοκλήρου, τότε η ομάδα του σκοράρει έναν πόντο. φώναγμα: «δικιά μου» στην προσπάθεια κίνησης για πιάσιμο της μπάλας κάλυψη ενός χώρου (ζώνης) τοποθέτηση κάτω από τη μπάλα σωστή θέση χεριού Πώς η ομάδα σου θα δουλέψει μαζί για να έρθει σε θέση να πιάσει τη μπάλα; Πού θα στοχεύσεις να ρίξεις τη μπάλα για να χτυπήσεις το έδαφος; Ποίκιλε τον τύπο της μπάλας και ριξίματος: Για παράδειγμα, χρησιμοποίηση μιας μπάλας ποδοσφαίρου και κλότσημα. Αύξησε τον αριθμό των μπαλών: Εισήγαγε μία δεύτερη μπάλα. Ποίκιλε το επίπεδο δυσκολίας: Αύξησε ή ελάττωσε το μέγεθος και την απόσταση των ζωνών για να ταιριάζουν με το επίπεδο του γκρουπ.

17 Πέντε Πιασίματα Ρίψη και πιάσιμο, υποδοχή μιας μπάλας στο χώρο και τρέξιμο. Μπάλα, σημαδούρα, στεφάνη. Δύο ομάδες των έξι παικτών η καθεμία: η ομάδα πετάματος στέκεται κατά μήκος μιας γραμμής βάσης. Η ομάδα γηπέδου (που αμύνεται) απλώνεται μέσα στο χώρο (γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια). Μία σημαδούρα τοποθετείται 5 10 μέτρα από μία βάση ρίψης (στεφάνη). Το πρώτο άτομο στην ομάδα πετάματος ρίχνει τη μπάλα μπροστά απ τη γραμμή βάσης και τρέχει γύρω από τη σημαδούρα και πίσω στη βάση. Αυτοί συνεχίζουν το τρέξιμο, μετρώντας κάθε κύκλο σαν ένα τρέξιμο, μέχρι η ομάδα γηπέδου να φωνάξει Στοπ. Ο Παίκτης (αμυντικός) που πιάνει τη μπάλα μέσα στο χώρο την πετάει σε ένα άλλο μέλος της ομάδας, και μετά κάθεται κάτω. Η μπάλα συνεχίζει να πετιέται μεταξύ των παικτών της ομάδας μ αυτόν τον τρόπο μέχρι όλοι να έχουν κάνει ένα πετυχημένο πιάσιμο (π.χ., πέντε πιασίματα συνολικά). Ο τελευταίος αμυντικός που υποδέχεται τη μπάλα φωνάζει Στοπ. Στη συνέχεια ο επόμενος ρίπτης ξεκινά πετώντας τη μπάλα. καλή θέση χεριών μετακίνηση για πιάσιμο Αμυντικοί: Πώς θα τοποθετηθείτε στο γήπεδο για να πιάσετε τη μπάλα γρήγορα; Πώς θα επιταχύνετε την ακολουθία πέταμα πιάσιμο; Ρίπτες: Πού θα ρίξετε τη μπάλα για να κερδίσετε περισσότερο χρόνο για να πετύχετε τρεξίματα; Ποίκιλε τον τύπο μπάλας και πάσας: Χρησιμοποιείστε μία μπάλα ράγκμπι και ένα βολέ τερματοφύλακα.

18 Μετακινούμενος Στόχος Ρίψη σε έναν μετακινούμενο στόχο. Τέσσερις ομάδες περίπου τεσσάρων-πέντε ατόμων η κάθε μία: κάθε ομάδα στέκεται πάνω σε μία πλευρά ενός μεγάλου σημαδεμένου τετραγώνου σε μία σκληρή επίπεδη επιφάνεια, με τρεις ή τέσσερις μικρές μπάλες ανά ομάδα και μία μεγάλη μπάλα στο κέντρο του τετραγώνου. Συμπεριλαμβάνεται ο καθένας; Κάθε ομάδα ρίχνει μπάλες πάνω στη μεγάλη μπάλα και προσπαθεί να την κάνει να περάσει τη γραμμή μιας άλλης ομάδας. Οι ρίπτες πρέπει να μένουν πίσω απ τη γραμμή τους όταν ρίχνουν. Μπορούν όμως να μπαίνουν μέσα στο τετράγωνο για να ανακτήσουν μία μπάλα. δείξιμο του στόχου με το χέρι που δεν ρίχνει πλήρη ενέργεια του βραχίονα ακολούθημα της κίνησης Ποιο είδος ρίψης θα χρησιμοποιήσεις για να χτυπήσεις τη μπάλα; Πώς θα δουλέψετε ως ομάδα για να μετακινήσετε τη μπάλα πέρα από τη γραμμή τέρματος ενός αντιπάλου; Ποιες στρατηγικές θα χρησιμοποιήσεις για να υπερασπιστείς τη δική σου γραμμή τέρματος; Άλλαξε τη διάταξη: Αντί σε ένα τετράγωνο, παίξτε δύο ομάδες πίσω από παράλληλες γραμμές.

19 Ρολάρισμα Περικυκλώματος Ρολάρισμα μιας μπάλας στο χώρο, τρέξιμο σαν μια ομάδα και πιάσιμο μιας γειωμένης μπάλας. Μία μπάλα, τρεις σημαδούρες και μία βάση. Πάνω σε ένα χώρο λείας επιφάνειας, δύο σημαδούρες (Α και Β) τοποθετούνται πάνω σε μία γραμμή, μία τρίτη σημαδούρα (Γ) σχηματίζει ένα τρίγωνο απ έξω είναι μία βάση (Δ). Δύο ομάδες των έξι οκτώ παικτών η καθεμία: η ομάδα που ρολάρει διατάσσεται ανάμεσα στις σημαδούρες Α και Β η ομάδα που πιάνει [αμύνεται] σκορπίζεται μπροστά προς τα έξω, με έναν παίκτη να είναι στη σημαδούρα Δ. Ο πρώτος παίκτης της ομάδας που ρολάρει, ρολάρει τη μπάλα οπουδήποτε μπροστά από τη γραμμή, στη συνέχεια οδηγεί την ομάδα, τρέχοντας μα σκοπό να περάσουν έξω από της βάσεις Α, Γ, και Β μέχρι η ομάδα που αμύνεται να φωνάξει «Στοπ». Οι αμυντικοί πιάνουν τη μπάλα και τη ρολάρουν στον παίκτη στη βάση Δ ο οποίος φωνάζει «Στοπ» όταν κρατάει τη μπάλα με ένα πόδι πάνω στη βάση. Ένας πόντος πετυχαίνεται για κάθε μέλος της ομάδας που ρολάρει που περνάει τη βάση Β πριν ακουστεί «Στοπ». Ο επόμενος παίκτης ρολάρει στη συνέχεια. Ένας πόντος πετυχαίνεται για κάθε μέλος της ομάδας που ρολάρει, το οποίο περνάει τη βάση Β πριν ακουστεί το «Στοπ». Στη συνέχεια ρολάρει ο επόμενος παίκτης. Κανονισμοί οι αμυντικοί δε μπορούν να μετακινηθούν με τη μπάλα η μπάλα πρέπει κάθε φορά να ρολάρεται οι ομάδες αλλάζουν ρόλους όταν όλοι της ομάδας που ρολάρει έχουν κάνει μία προσπάθεια ρολάρισμα μέσα στο χώρο κάλυψη του γηπέδου Ρολάροντες: Πού θα στοχεύεις να ρολάρεις τη μπάλα για να έχεις χρόνο να περάσεις από τις βάσεις; Αμυντικοί: Πώς θα πάρεις τη μπάλα γρήγορα στη βάση; Ποίκιλε το επίπεδο δυσκολίας: Άλλαξε το μέγεθος του τριγώνου για να προσαρμοστείς με το επίπεδο δεξιότητας των παικτών. Ποίκιλε μπάλα, πάσα και δεξιότητα: Για παράδειγμα, παίξε με κλότσημα ποδοσφαίρου, χτύπημα χόκεϊ, ή πρώτη ρίψη σόφτομπολ και ρίψη προς τα πίσω κάτω απ το βραχίονα.

20 Μηδενικά και Σταυρώματα Ρίψη κάτω από το βραχίονα σε έναν στόχο, υπολογισμός της απόστασης και στρατηγική. Τετράγωνα σχεδιάζονται πάνω σε σκληρή επιφάνεια ή τοίχο, δύο μικρές αφρολέξ μπάλες/ σακουλάκια από φασόλια ανά τετράγωνο πέντε σημαδούρες χι (Χ) και πέντε σημαδούρες μηδέν (0). Δύο ομάδες των δύο-τριών η κάθε μία: μία είναι το μηδέν, οι άλλοι είναι οι χι μία ομάδα στέκεται σε κάθε πλευρά του τετραγώνου, ή και οι δύο ομάδες έχουν απέναντι τον τοίχο. Τα παιδιά προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα; Ομάδες παίρνουν σειρά για να ρίξουν μία μπάλα, στοχεύοντας να χτυπήσουν ένα από τα τετράγωνα πάνω στο πλήρες τετράγωνο. Όταν ένα τετράγωνο χτυπηθεί πάνω στο μεγάλο τετράγωνο, η ομάδα που έριξε τοποθετεί ένα από τα σημάδια της πάνω σ αυτό. Ο σκοπός είναι να σημαδέψεις τρία τετράγωνα κατά μήκος, κατά πλάτος ή διαγώνια. βηματισμό προς το στόχο τα μάτια πάνω στο στόχο αιώρηση του μακρού βραχίονα ακολούθημα της κίνησης Πώς θα αποφασίσεις σε ποιο τετράγωνο θα στοχεύσεις; Τι μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις ότι προσγειώνεις στο τετράγωνο που θέλεις;

21 Μπάλα Γωνίας Ρίψη σε έναν στατικό στόχο, πασάρισμα και υποδοχή κατά τη μετακίνηση, τρέξιμο, ελιγμός, μετακίνηση στο χώρο. Μεγάλη μπάλα, στεφάνη, λωρίδες για τις ομάδες/ διακριτικά. Μία σημαδεμένη σκληρή επιφάνεια (ένα τρίτο ενός γηπέδου νέτμπολ) με μία γραμμή ρίψης και ένα στόχο (στεφάνη). Δύο ομάδες έξι-οκτώ ατόμων η καθεμία. Ομαδική Δουλειά Για να αρχίσει το παιχνίδι, ο ρίπτης επιχειρεί να προσγειώσει τη μπάλα στη στεφάνη στόχο. Αν πετύχει, αυτής της ομάδας ο τελευταίος πίσω παίρνει την κατοχή. Αν δεν πετύχει, η κατοχή πάει στον τελευταίο πίςω των αντιπάλων. Οι ομάδες στη συνέχεια μετακινούνται πάνω στο γήπεδο και η ομάδα με την κατοχή επιχειρεί να ακουμπήσει (με τη μπάλα) ένα μέλος της άλλης ομάδας. Ο παίκτης με την κατοχή μπορεί να στρίψει [πίβοτ], να κάνει ένα βήμα και να κρατήσει τη μπάλα όχι περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα. Οι παίκτες που δεν κρατούν τη μπάλα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα αλλά δεν μπορούν να βγουν έξω από το χώρο παιχνιδιού στη διάρκεια του παιχνιδιού. Αν η επιθετική ομάδα παραβιάσει οποιονδήποτε από αυτούς τους κανονισμούς ή αν η μπάλα ακουμπήσει το έδαφος, η διαιτητής φωνάζει Αλλαγή και η κατοχή δίνεται στην άλλη ομάδα. Η μπάλα να κρατιέται όταν γίνεται το ακούμπημα. Η ομάδα που δεν σκοράρει ξαναρχίζει το παιχνίδι με μία ρίψη μέσα στη στεφάνη. ακριβές, γρήγορο πασάρισμα τοποθέτηση για υποδοχή μιας πάσας Επιθετική ομάδα: Πώς θα δουλέψετε μαζί για να ακουμπήσετε έναν παίκτη; Αμυνόμενη ομάδα: Πώς μπορείτε να αποφύγετε να σας ακουμπήσουν με τη μπάλα; Ποίκιλε το όργανο και τη δεξιότητα: Χρησιμοποίησε μπάλα και πασάρισμα ποδοσφαίρου, ράβδο και πάσα χόκεϊ, ρίψη κάτω απ το βραχίονα/ πάνω απ το βραχίονα και μικρή μπάλα.

22 Σκόρπισμα Μπαλών Ρίψεις πάνω απ το βραχίονα, άμυνα και πιάσιμο μιας μικρής μπάλας και τρέξιμο. Τρεις μικρές μπάλες, σημαδούρες, δύο βάσεις (στεφάνια). Σημαδούρες κατά μήκος μιας γραμμής 20 μέτρα μεταξύ τους, με μία home base μεταξύ τους και μία βάση ενός αμυντικού μπροστά. Δύο ομάδες μία αμυντική ομάδα απλωμένη με έναν παίκτη στη βάση του αμυντικού. Μία ομάδα ρίψης πίσω από τη γραμμή με τρεις μπάλες. Ο πρώτος ρίπτης πετάει τις τρεις μπάλες τη μία μετά την άλλη, μετά τρέχει γύρω απ τη σημαδούρα πίσω στην home base μέχρι να ακουστεί το «Στοπ». Κάθε φορά που επιστρέφει από μία σημαδούρα είναι ένα «run». Οι αμυντικοί επιστρέφουν τη μπάλα στον αμυντικό βάσης, ο οποίος της βάζει μέσα στη βάση του αμυντικού και φωνάζει «Στοπ» όταν έχουν επιστρέψει όλες οι μπάλες. Μία μπάλα πιασμένη στον αέρα μπορεί να μεταφερθεί στον αμυντικό βάσης, διαφορετικά πρέπει να ριχτεί. λαβή με τα δάχτυλα ρίψη στο χώρο ακρίβεια από τους αμυντικούς Ρίπτες: Που θα ρίξεις τη μπάλα για να δώσεις στον εαυτό σου περισσότερο χρόνο για να σκοράρει τρεξίματα (runs); Αμυντικοί: Πού θα σταθείτε στην άμυνα; Γιατί; Ποίκιλε τον εξοπλισμό και τις δεξιότητες: Χρησιμοποίησε μία μπάλα ποδοσφαίρου και κλωτσιά μία μπάλα σόφτμπολ, μπάλα γκολφ και χτύπημα, ή μία ράβδο χόκεϊ και μπάλα.

23 Δύο Εναντίον Δύο Πασάρισμα μιας μεγάλης μπάλας σε έναν μετακινούμενο στόχο, πασάρισμα στο χώρο, άμυνα σε μία πάσα, αποφυγή, κόψιμο και σχέσεις (με άλλους). Μεγάλες μπάλες. Δύο ομάδες των δύο ατόμων η κάθε μία σε έναν καθορισμένο χώρο από γρασίδι ή σκληρό έδαφος. Τα παιδιά σκέφτονται ενώ παίζουν; Οι Παίκτες 1 και 2 πασάρουν ο ένας στον άλλον, βλέποντας πόσες πάσες μπορούν να κάνουν πριν οι Παίκτες 3 και 4 τους ανακόψουν. Οι Παίκτες 3 και 4 στη συνέχεια βλέπουν πόσες πάσες μπορούν να κάνουν. Ένας παίκτης πρέπει να κρατάει το ένα πόδι στο έδαφος όταν έχει την κατοχή. Οι παίκτες μπορούν να κρατούν τη μπάλα για ένα περιορισμένο χρόνο (3 5 δευτερόλεπτα προσάρμοσε το χρόνο στην ικανότητα των παικτών). μια γρήγορη αλλαγή θέσης για να πάρεις μία πάσα πασάρισμα στο χώρο μία ποικιλία πασών αναπήδησης, ψηλοκρεμαστή, κλπ. Πώς θα απομακρυνθείς από τον αμυντικό σου; Πώς μπορείς να δυσκολέψεις τον αντίπαλό σου να κάνει μία πάσα; Αύξησε τον αριθμό των παικτών: Παίξε τρεις εναντίον τρεις. Εισήγαγε τελική ζώνη: Ξεκινώντας από το ένα άκρο ενός χώρου, η ομάδα προσπαθεί να φέρει τη μπάλα στο άλλο άκρο χωρίς η άλλη ομάδα να την ανακόψει. Αν το πετύχουν ή η μπάλα ανακόπτεται, η άλλη ομάδα ξεκινά απ την αντίθετη πλευρά.

24 Μπάλα με Κορύνες Πασάρισμα μιας μεγάλης μπάλας, μετακίνηση στο χώρο, άμυνα, αποφυγή και σχέσεις (με άλλους). Μεγάλες μπάλες, κορύνες, διακριτικά ομάδων. Μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια με έναν κύκλο 3-5 μέτρα σε κάθε πλευρά και μία κορύνη στο κέντρο του κύκλου. Δύο ομάδες των 6 8 ατόμων η κάθε μία: ένας παίκτης σε κάθε ομάδα είναι ο φρουρός και οι άλλοι οι περιπλανώμενοι. Από ένα ρίξιμο της μπάλας προς τα πάνω στο κέντρο, η ομάδα με την κατοχή πασάρει τη μπάλα και προσπαθεί να χτυπήσει (ρίξει κάτω) την κορύνα των αντιπάλων. Χρησιμοποίησε κανονισμούς του νέτμπολ και του μπάσκετμπολ για το βηματισμό, το κράτημα της μπάλας, την επαφή και την παρεμπόδιση. Μία ελεύθερη πάσα δίνεται σε παραβιάσεις. Οι περιπλανώμενοι δεν μπορούν να μπουν μέσα στον κύκλο. χρησιμοποίηση του χώρου όχι συνωστισμό η σωστή πάσα ανά περίσταση, π.χ., πάσα αναπήδησης, ψηλοκρεμαστή τίμιο παιχνίδι Πότε θα πασάρεις την μπάλα; Πώς μπορείς να σταματήσεις τους αντιπάλους απ το να υποδεχτούν τη μπάλα; Αλλαγή ς: Βάλε μία κεντρική γραμμή και περιόρισε τους παίκτες στο μισό γήπεδο. Αύξησε τον αριθμό των μπαλών: Εισήγαγε μία δεύτερη μπάλα.

25 Διπλό Ακούμπημα Πασάρισμα και πιάσιμο, μετακίνηση στο χώρο, άμυνα, πασάρισμα για ακρίβεια. Μεγάλη μπάλα. Γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια περίπου στο μέγεθος του γηπέδου του νέτμπολ. Δύο ομάδες των οκτώ ατόμων περίπου: ένας γκολτζής από τη μία ομάδα και ένας αμυνόμενος απ την άλλη ομάδα στέκονται στα αντίθετα άκρα πίσω απ τη γραμμή τέρματος. Με το σύνθημα, η μία ομάδα πασάρει από τη γραμμή του κέντρου και επιχειρεί να σκοράρει κάνοντας μία καθαρή πάσα στον γκολτζή. Οι παίκτες μπορούν να τρέξουν οπουδήποτε μέσα στο γήπεδο με ή χωρίς τη μπάλα αλλά δίνεται μία πάσα ποινής στον αντίπαλο αν ακουμπηστούν με τα δύο χέρια ενώ κρατάνε τη μπάλα. Μετά από ένα ακούμπημα, όλοι οι παίκτες πάνε 3 μέτρα πίσω από τον παίκτη που κάνει την πάσα ποινής. Ένας παίκτης πρέπει να βγει απ την πλάγια γραμμή μέχρι να επιτευχθεί ένα τέρμα αν η μπάλα κλοτσηθεί ή ένας αντίπαλος αγγιχτεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από το ελαφρό άγγιγμα με τα δύο χέρια. Αν η μπάλα ριχτεί ή μεταφερθεί πέρα απ την πλάγια γραμμή, οι αντίπαλοι την ρίχνουν μέσα. Ο γκολτζής και ο αμυνόμενος δεν μπορούν να μπουν μέσα στο χώρο παιχνιδιού. Αν από έναν γκολτζή πέσει μία πάσα, δεν μετράει το τέρμα και μία ελεύθερη πάσα δίνεται στον αμυνόμενο. Ένα τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθεί κατευθείαν από μία πάσα πέναλτι. Όταν επιτευχθεί ένας πόντος, το παιχνίδι επαναρχίζει από το κέντρο. γρήγορο πασάρισμα πάσα και μετακίνηση στο χώρο υπεράσπιση της μπάλας υπεράσπιση ενός παίκτη χωρίς μπάλα απελευθέρωση για να δεχτείς τη μπάλα Πώς απομακρύνεσαι από τον αμυντικό σου; Πώς μπορείς να δυσκολέψεις την άλλη ομάδα να κάνει μία πάσα (επαφή δεν επιτρέπεται); Πώς μπορείτε να δουλέψετε μαζί για να σταματήσετε την επίτευξη ενός τέρματος; Τι μπορείς να κάνεις αν μετακινείσαι στο χώρο πριν ένας παίκτης σου είναι έτοιμος να πασάρει; Ποίκιλε των εξοπλισμό και τις δεξιότητες: Χρησιμοποίησε ένα ραβδί χόκεϊ και μία μικρή μπάλα, μία μπάλα ποδοσφαίρου και πάσα σπρωξίματος, χτύπημα με το χέρι.

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Δεξιότητες Χειρισμού Περιεχόμενα Ρίψη και Πιάσιμο Χτύπημα με τα Χέρια Κλότσημα με τα Πόδια Χτύπημα με Αντικείμενο Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Βιβλιογραφία Ιστοσελίδες Περιγραφή Ρίψη και Πιάσιμο Η ρίψη

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Εξοικείωση Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Οι δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο παιχνιδιών περιλαμβάνουν: Μετακίνηση χωρίς μπάλα Έλεγχο μιας μπάλας, οδήγημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιγραφή Χτύπημα με τα Πόδια Το κλότσημα, το ντριμπλάρισμα με το πόδι, το παγίδευμα της μπάλας και το κλότσημα τερματοφύλακα είναι παραδείγματα δεξιοτήτων κλοτσήματος που χρησιμοποιούνται με τα πόδια.

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Αυτά τα επιπρόσθετα παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τις κινητικές και μια ποικιλία άλλων θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης

Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης Αποφυγή με ελιγμό Περιγραφή Η αποφυγή περιλαµβάνει γρήγορες, παραπλανητικές αλλαγές κατεύθυνσης προς την κατεύθυνση αποφυγής, αποµάκρυνση ή φυγή από έναν αντίπαλο. Όταν αποφεύγεις, τα γόνατα είναι λυγισµένα

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Κατηγορία παιχνιδιού Στόχου Φιλέ/ Τοίχου Χτυπήματος/ Πεδίου Χώρου/ Εισβολής (Tim Hopper @ U of Vic) Βασικός Κανονισμός/ Σκοπός Σκοράρισμα με το να έρθει το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Αυτά τα επιπλέον παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τη σταθερότητα και μία ποικιλία άλλων θεμελιωδών δεξιοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Μαγικό χαλί Συγκρουόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ Προθέρµανση. Βήµα 1 ο : Εγώ και η Μπάλα 1. Μέρα και νύχτα ύο οµάδες στέκονται αντιµέτωπες εκατέρωθεν µιας γραµµής.

Διαβάστε περισσότερα

Χοροπήδημα. Περιγραφή

Χοροπήδημα. Περιγραφή Χοροπήδημα Περιγραφή Το χοροπήδημα είναι ένας συνδυασμός ενός μεγάλου βήματος και ενός πηδήματος στο ένα πόδι (βήμα πήδημα), πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο, και έχει ένα άνισο ρυθμό. Το χοροπήδημα

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερότητα Ευστάθεια

Σταθερότητα Ευστάθεια Σταθερότητα Ευστάθεια Περιεχόµενα Ισορροπία Περιστροφή Επιπλέον ραστηριότητες Ισορροπίας Περιγραφή Η ασφάλεια κατά την προσγείωση είναι μία σημαντική δεξιότητα για να τη μάθουν όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Oμάδα Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο ποδόσφαιρο παραδοσιακή προσέγγιση προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης Άλμα Πήδημα Περιγραφή Το πήδημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα ή και τα δύο πόδια στα δύο πόδια. Ένα άλμα μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις: απογείωση, αιώρηση και προσγείωση. Η προσγείωση με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης Περιγραφή Περπάτημα Το περπάτημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο κατά τη μετακίνηση προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Το ένα πόδι είναι πάντοτε σε επαφή με το έδαφος, και οι βραχίονες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ ΕΑΠ - ΟΧΕ Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ Η µεθοδική διδασκαλία του mini handball στο δηµοτικό σχολείο, περιλαµβάνει 3 διδακτικά προπονητικά στάδια Σε κάθε διδακτικό προπονητικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές προπονητικές

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών Στρατηγικές παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Κριτήρια επιλογής παιχνιδιών Τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών Είδη ψυχοκινητικών παιχνιδιών Μορφές τροποποίησης των παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από: τη συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 10. Κινήσεις με μπάλα: Διεκδίκηση της μπάλας (rebound) Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιστροφή Περιγραφή Η περιστροφή περιλαμβάνει μία ποικιλία κινητικών προτύπων που απαιτούν το σώμα να μετακινείται μέσω του χώρου και γύρω από τον άξονά του. Περιλαμβάνει κινήσεις όπως λύγισμα, ρολάρισμα,

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Σχεδιασμός Προγραμμάτων Παιχνιδιών Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστα μέρη της ποιότητας του προγράμματος παιχνιδιών Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος Ζακόκ Ένα παιχνίδι που έπαιζε η γιαγιά µου όταν ήταν µικρή είναι το ζακόκ. Το ζακόκ είναι παρόµοιο µε το κυνηγητό που παίζουµε τώρα. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να χωριστούν σε 2 οµάδες.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΘΕΣΗ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2 Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα Κινήσεις του επιθετικού: Δημιουργία χώρου στον άξονα...73 Τακτική ανάλυση: Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα...75 Προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ. Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ. Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ Μετάφραση: Θανάσης Καρακεχαγιάς Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) Επιμέλεια: Ηλίας Ζαπαρτίδης ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ Στερεά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές [Α ΤΑΞΗΣ] Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές δεξιότητες μετακίνησης Σε ώριμο στάδιο: Περπάτημα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες.

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες. Ισορροπία Περιγραφή Η ισορροπία πετυχαίνεται όταν το κέντρο βάρους είναι πάνω από τη βάση στήριξης. Υπάρχουν δύο τύποι ισορροπίας: 1. η στατική ισορροπία περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας επιθυμητής μορφής

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Υπ. Μαθήματος: Φατούρος Γ. Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Υπ. Μαθήματος: Φατούρος Γ. Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Υπ. Μαθήματος: Φατούρος Γ. Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής Τίτλος 13 ου μαθήματος «Η προπόνηση των μεταβολικών

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο Εισαγωγή Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού και όχι ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο www.handball.org.gr ΕΑΠ//Ο.Χ.Ε Άσκηση και εκπαίδευση Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο ένα γενικό μοντέλο που βασίζεται στην επαφή και εξάσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Εγχειρίδιο για το Μάθηµα της Φυσικής Αγωγής στο ηµοτικό Σχολείο Μετάφραση-Επιµέλεια: Πέτρος Α. Νάτσης PhD., MSc. Εισαγωγή Η Ανάπτυξη Θεµελιωδών εξιοτήτων Κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Μάθησης των Παιχνιδιών. Διάλεξη 7η

Στάδια Μάθησης των Παιχνιδιών. Διάλεξη 7η Στάδια Μάθησης των Παιχνιδιών Διάλεξη 7η Σκοποί της παρουσίασης Επεξήγηση βασικών όρων Παρουσίαση των σταδίων μάθησης των παιχνιδιών Παρουσίαση των Στόχων για τη φυσ. αγωγή μέσα από τη διδασκαλία παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 1 τάξης

Από τα παιδιά της Α 1 τάξης Από τα παιδιά της Α 1 τάξης Μαύρο-Άσπρο Τα παιδιά αφού χωρίσουν το γήπεδο στη μέση με μια άσπρη γραμμή, χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ένα παιδί κάνει το διαιτητή. Αυτό το παιδί παίρνει μια πέτρα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Ανάρτηση στην

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις διάφορες αμυντικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 2 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1:1 ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ

ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ ΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΝΔΕΜΟΤ ΠΡΟΠΟΝΗΣΩΝ ΦΑΝΙΩΝ «ΠΑΓΚΡΗΣΙΟ» (30-31/5/2009) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΕΝΟΣΗΣΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΤΡΟΤ ΔΙΑΜΑΝΣΟΠΟΤΛΟΤ 1. ΠΡΟΛΟΓΟ Α) τι είναι προπονητής Β) ποιος είναι ο Έλληνας προπονητής 2. ΚΤΡΙΩ ΘΕΜΑ: ΑΜΤΝΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ 1. Ποια από τις ακόλουθες ομάδες Δυσκολιών Σώματος που παρουσιάζονται σε ένα ατομικό πρόγραμμα δεν είναι σωστή;

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών

Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών AMYNA - ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5 Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών Εφαρμογή πίεσης στους μέσους που είναι τοποθετημένοι μεταξύ των γραμμών...95 Τακτική ανάλυση: Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 11. Η Γυμναστική στο ημερήσιο μάθημα Φυσικής Αγωγής: Δείγμα ημερήσιου μαθήματος Φ.Α στο Δημοτικό Μπαρκούκης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-5-2015 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ : ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-5-2015 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ : ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-5-2015 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠOΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΜΑ : ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.Φ.Α - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΤΩΧΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ UEFA PRO ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία των Παιχνιδιών για Κατανόηση. «Ποια προσέγγιση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να παρουσιάσουμε τα παιχνίδια στους μαθητές;»

Διδασκαλία των Παιχνιδιών για Κατανόηση. «Ποια προσέγγιση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να παρουσιάσουμε τα παιχνίδια στους μαθητές;» Διδασκαλία των Παιχνιδιών για Κατανόηση «Ποια προσέγγιση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να παρουσιάσουμε τα παιχνίδια στους μαθητές;» Η πιο συχνή προσέγγιση: η διδασκαλία ενός ενιαίου τύπου τυποποιημένου

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας 2015 1 1. Περιγραφή δοκιμασίας Το φετινό όνομα της δοκιμασίας του διαγωνισμού στην κατηγορία του Πανεπιστημίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ. Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση 15-20 με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.) Σπριντ από διαφορετικές θέσεις εκκίνησης. 20 Ειδική Τακτική: (Κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα