Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών"

Transcript

1 Εξοικείωση Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών

2 Οι δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο παιχνιδιών περιλαμβάνουν: Μετακίνηση χωρίς μπάλα Έλεγχο μιας μπάλας, οδήγημα στη μετακίνηση με μπάλα Ρίξιμο και υποδοχή της μπάλας

3 Οι μαθητές σου θα έπρεπε να εισαχθούν σε όλες αυτές τις βασικές δεξιότητες, με άμεση επαφή και με χρησιμοποίηση οργάνων όπως ράβδοι ή ρόπαλα. Με την εκπλήρωση των ασκήσεων, οι μαθητές θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς οι μπάλες διαφορετικού τύπου αντιδρούν στη μεταχείριση και θα έπρεπε να είναι σε θέση να ελέγξουν και να εκμεταλλευτούν αυτή τη συμπεριφορά. Τα μαθήματα θα έπρεπε να δίνουν στους μαθητές ευκαιρίες: για ατομική εξάσκηση για εξάσκηση μαζί με άλλους για εξάσκηση ενάντια σε άλλους.

4 Παρέχουμε ευκαιρίες στα παιδιά να επινοήσουν τις δικές τους ασκήσεις και να τις εξασκήσουν, δουλεύοντας ανεξάρτητα και με συνεργατικές ομάδες. Θα έπρεπε να είσαι πάντοτε διαθέσιμος να πληροφορήσεις, να παρέχεις ανατροφοδότηση και να επιμελείσαι την ασφάλεια.

5 Εξοπλισμός Χρειάζεσαι ένα αριθμό από μπάλες με διαφορετικό μέγεθος, μορφή, βάρος, σύσταση και χαρακτηριστικά αναπήδησης. Στα πρώιμα στάδια τα ρόπαλα, ράβδοι και άλλα υλικά δεν θα έπρεπε να είναι πολύ μακριά και βαριά και θα έπρεπε να έχουν σχετικά μεγάλες επιφάνειες χτυπήματος.

6 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΛΑ Σκοπός: να αναπτύξουν οι μαθητές την ικανότητα να ξεκινoύν και να σταματούν κάτω από έλεγχο, να τρέχουν γρήγορα, να αλλάζουν ρυθμό, να μεταβάλλουν την εργασία των ποδιών και να στρίβουν.

7 Άσκηση 1 Ξεκίνημα και σταμάτημα Ξεκίνα με όλους τους μαθητές να στέκονται ακίνητοι. «Είστε έτοιμοι για τρέξιμο; Τρέξτε». «Στοπ»! Έχε τα παιδιά να σκέφτονται σχετικά μ αυτό που κάνουν. Για παράδειγμα: «Σου παίρνει περισσότερο να ξεκινήσεις ή να σταματήσεις;» «Πώς μπορείς να ξεκινήσεις πιο γρήγορα;» «Δείξε μου τρεις διαφορετικούς τρόπους σταματήματος». Για παράδειγμα: γύρισμα στο πλάι και προχώρημα με το ένα πόδι να οδηγεί. Πήδημα για σταμάτημα. Εκτέλεση πολλών μικρών βηματισμών.

8 Άσκηση 2 Εξόρμηση Επιστροφής Ξεκίνα με όλους τους μαθητές πίσω από ένα ζευγάρι παράλληλων γραμμών, όπως η πλάγια γραμμή του γηπέδου του μπάσκετ. «Τρέξε από αυτή τη γραμμή προς την απέναντι. Ακούμπα την και επέστρεψε». Άσκηση 3 Γρήγορα και αργά «Τρέξε ελεύθερα μέσα στο χώρο. Όταν σφυρίξω μία φορά, τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς. Όταν σφυρίξω δύο φορές, επιβράδυνε ξανά». Άσκηση 4 Ανίχνευσε τα βήματά σου «Τρέξε ελεύθερα στο χώρο. Όταν σφυρίξω, γύρνα πίσω και πήγαινε προς τα πίσω στην ίδια διαδρομή». Παραλλαγή: Όπως παραπάνω, αλλά τροποποίησε τις οδηγίες, π.χ., «τρέξε αριστερά, μετά δεξιά», «κάνε στροφή ενός τετάρτου» κλπ.

9 Άσκηση 5 Προς τα μπρος, προς τα πλάγια και προς τα πίσω Ξεκίνα με μία ομάδα παιδιών να έχει φάτσα προς τα εσένα. «Τρέξτε προς τα εκεί που δείχνω, αλλά διατηρήστε τις μύτες των ποδιών να βλέπουν στην αρχική κατεύθυνση».

10 ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ, ΟΔΗΓΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Σκοπός: Σ αυτή τη σειρά ασκήσεων, οι μαθητές μαθαίνουν να κρατούν, να κινούνται και να μετακινούνται με μια μπάλα, ενώ διατηρούν κάποιο βασικό έλεγχο. Οι δεξιότητες ευκινησίας της αποφυγής, της απότομης αλλαγής κατεύθυνσης, του πηδήματος και της υπερπήδησης θα γίνουν όλο και περισσότερο ορατές καθώς οι μαθητές μαθαίνουν να αντιδρούν σε μια κινούμενη μπάλα.

11 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ Γι αυτές τις ασκήσεις, χρησιμοποίησε πρώτα μια μεγάλη μπάλα και στη συνέχεια μικρότερη. Άσκηση 6 Ρολάρισμα «Προσπάθησε να ρολάρεις μια μπάλα γύρω από το σώμα σου. Μπορείς να βρεις διαφορετικές διαδρομές;» Άσκηση 12 Σχηματισμός του Οκτώ «Με τα πόδια ανοιχτά, πάσαρε τη μπάλα γύρω από τα σκέλη σου σε μια διαδρομή σχηματισμού του οκτώ. Επανέλαβε όσο γρήγορα μπορείς χωρίς να σου πέσει η μπάλα».

12 ΑΝΑΠΗΔΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ οι μαθητές σου δοκιμάζουν όλες τις παρακάτω ασκήσεις με τα δύο τους χέρια μαζί όπως επίσης και κάθε χέρι χωριστά. Αυτό θα τους είναι ευκολότερο με μια μεγάλη μπάλα που αναπηδά σε ένα άνετο ύψος. Αργότερα, άφησέ τους να προσπαθήσουν χρησιμοποιώντας μία μικρότερη μπάλα και εισήγαγε μία ελαφριά ράβδο με μικρή λαβή, και μεγάλη πρόσοψη. Ενθάρρυνε τα παιδιά να προσπαθούν να έχουν επαφή με τη μπάλα πριν αυτή φτάσει στο ψηλότερο σημείο της αναπήδησής της ποτέ να μην προσπαθούν να την χτυπήσουν όταν σκάζει στο έδαφος.

13 ΑΝΑΠΗΔΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Άσκηση 13 Αναπήδηση «Αναπήδησε τη μπάλα πάνω στο έδαφος συνεχόμενα, διατηρώντας έναν ομαλό ρυθμό». Άσκηση 20 Μετακίνηση «Μπορείς να μετακινείσαι ενώ αναπηδάς τη μπάλα;» Υπενθύμισε στα παιδιά να διατηρούν τη μπάλα μπροστά τους. Αν χρησιμοποιούν μία ράβδο ή ρακέτα η πρόσοψη χρειάζεται να είναι γυρισμένη προς την κατεύθυνση της μετακίνησης.

14 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Αυτές οι ασκήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ή ένα όργανο (ράβδο ή ρακέτα). Άσκηση 21 Κράτημα ψηλά «Χτύπησε τη μπάλα επαναλαμβανόμενα στον αέρα. Πόσο πολύ μπορείς να κρατήσεις τη μπάλα χωρίς να χτυπήσει στο έδαφος; Πάρε έναν παρτενέρ να σε χρονομετρά ή να μετρά τον αριθμό των χτυπημάτων της μπάλας. Αν χτυπήσει στο έδαφος, ξεκίνα απ το μηδέν. Ποιο είναι το υψηλότερό σου σκορ;» Άσε τους μαθητές να προσπαθήσουν τις παραλλαγές τις Άσκησης 21: χρησιμοποιώντας μόνο χέρια χρησιμοποιώντας χέρια και βραχίονες χρησιμοποιώντας μόνο πόδια χρησιμοποιώντας πόδια και σκέλη χρησιμοποιώντας πόδια και χέρια στη σειρά χρησιμοποιώντας το κεφάλι (μαλακή, ελαφριά μπάλα γι αυτό!) Στη συνέχεια χρησιμοποίησε οποιοδήποτε συνδυασμό από τα παρακάτω: ρακέτες ανοιχτού διχτιού και ράβδοι από ξύλο ή πλαστικό. σπογγώδεις μπάλες, μπάλες πιγκ-πογκ, μπάλες τένις, αερόμπαλες, φτερωτές σφαίρες του badminton. Άσκηση 23 Μπάλες και ρακέτες Όταν χρησιμοποιείται η έκφραση ρακέτα, μπορεί να θεωρούνται ποικίλοι τύποι ροπάλων ή ρακετών, συμπαγή και με χορδές. «Ισορρόπησε τη μπάλα πάνω στο πρόσωπο της ρακέτας. Προσπάθησε αυτό από μια ποικιλία θέσεων καθιστός, στα γόνατα, στο ένα πόδι και ενώ αλλάζεις θέση».

15 ΑΝΑΠΗΔΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΡΑΚΕΤΑ Άσκηση 28 Αναπήδηση «Μπορείς να κρατήσεις τη μπάλα να αναπηδάει για 20 δευτερόλεπτα χωρίς να πέσει; Μπορείς να κρατήσεις τη μπάλα σε αναπήδηση και να ποικίλεις το ύψος της αναπήδησης;» Άσκηση 30 Αναπήδηση και πάσα «Μπορείς να αναπηδήσεις τη μπάλα πάνω στη ρακέτα σου και να την πασάρεις στη ρακέτα του παρτενέρ σου; Μπορείς να την κρατήσεις σε αναπήδηση τέσσερις φορές πριν την πασάρεις;»

16 ΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΔΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ Άσκηση 33 Μετά την αναπήδηση «Κράτημα της μπάλας πάνω στη ρακέτα. Άσε την να πέσει από τη ρακέτα για να αναπηδήσει στο έδαφος και μετά: σταμάτα την ξανά πάνω στη ρακέτα χτύπησέ την προς τα μπρος ή χτύπησέ την προς τα πάνω». Άσκηση 36 Χτύπημα κάτω «Μπορείς να αφήσεις τη μπάλα να πέσει από τη ρακέτα να αναπηδήσει και μετά να τη χτυπήσεις κάτω στο έδαφος ξανά;»

17 ΤΡΕΞΙΜΟ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΠΑΛΑΣ Άσκηση 40 Ακούμπημα του εδάφους «Ελεύθερο τρέξιμο. Όταν σφυρίξω ακούμπησε τη μπάλα το έδαφος και συνέχισε το τρέξιμό σου». Άσκηση 42 Γραμμή τερματισμού Χρησιμοποίησε σημαδούρες σε διαφορετικά διαστήματα για να τοποθετήσεις μια πορεία προς μία γραμμή τερματισμού. «Τρέξε όσο γρηγορότερα μπορείς από την αρχή για να αγγίξεις τη μπάλα σου στο έδαφος στη γραμμή τερματισμού». Παραλλαγή: Σχεδίασε παράλληλες διαδρομές και προσκάλεσε του μαθητές να συναγωνιστούν μεταξύ τους.

18 ΣΠΡΩΞΙΜΟ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Οι μαθητές σου θα έπρεπε να δοκιμάζουν όλες αυτές τις ασκήσεις χρησιμοποιώντας τα πόδια τους και μετά χρησιμοποιώντας ένα όργανο όπως μία ράβδος του χόκεϊ. Αυτοί οι δύο τρόποι προώθησης της μπάλας αποτελούν πολύ διαφορετικές απαιτήσεις για τα παιδιά. Άσκηση 43 Πάσα στα δεξιά «Μετακινήσου κατά μήκος μιας γραμμής. Αν συναντήσεις κάποιον να έρχεται προς εσένα, πήγαινε στα δεξιά για να τον περάσεις, δηλαδή, πέρασε τον αριστερό σου ώμο απ τον αριστερό του ώμο». Αργότερα, άλλαξε την άσκηση περνώντας από τα αριστερά του επερχόμενου παίκτη. Άσκηση 47 Πόρτες Τοποθέτησε πολλές πόρτες σε όλο το χώρο, βαλμένες σε ζευγάρια σημαδούρων περίπου 2 μέτρα μεταξύ τους. «Από πόσες πόρτες μπορείς να περάσεις τη μπάλα σου μέσα σε ένα λεπτό; Συνέχισε να μετακινείσαι. Αν κάποιος άλλος μπλοκάρει μια πόρτα που έχεις επιλέξει, πήγαινε και βρες μια άλλη».

19 ΡΙΞΙΜΟ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ Σκοπός: για τους μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητα να στέλνουν μια μπάλα σε επιλεγμένους στόχους, χρησιμοποιώντας δεξιότητες πετάματος και χτυπήματος και την ικανότητα να υποδέχονται μια κινούμενη μπάλα. Ξεκίνα χρησιμοποιώντας μια αρκετά μικρή μπάλα.

20 ΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Άσκηση 51 Ρολάρισμα και πιάσιμο «Ρόλαρε μια μπάλα προς ένα σημάδι πάνω σε έναν τοίχο. Μάζεψε την αναπήδηση. Κάνε πολλές επαναλήψεις και δες πόσο μακριά μπορείς να είσαι και να συνεχίζεις να χτυπάς το στόχο». «Τώρα επανέλαβε την άσκηση, αλλά δες αν μπορείς να μαζέψεις την αναπήδηση χωρίς να πρέπει να μετακινηθείς εκεί από όπου ξεκίνησες». Άσκηση 53 Ρολάρισμα σε τέρμα Τοποθέτησε δύο τέρματα με πλάτος περίπου 3 μέτρα, έχοντας φάτσα το ένα με το άλλο και απόσταση 8 10 μέτρα μεταξύ τους. «Μπορείς να ρολάρεις τη μπάλα προς το τέρμα του παρτενέρ σου; Αν το κάνεις σκοράρεις έναν πόντο. Αν μαζέψεις τη μπάλα που ρολάρεται προς τα σένα καθαρά, σκοράρεις επίσης έναν πόντο. Ποιος θα έχει το μεγαλύτερο σκορ μετά από έξι ρολαρίσματα απ τον καθένα;»

21 ΡΙΞΙΜΟ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΡΑΚΕΤΑ Η ΡΟΠΑΛΟ Χρησιμοποίησε σπογγώδεις μπάλες όταν δουλεύεις σε έναν ελεύθερο χώρο. Άσκηση 56 Πέταμα και πιάσιμο Αυτή η άσκηση βοηθάει τους μαθητές να μάθουν να αυτότροφοδοτούνται χρησιμοποιώντας τα χέρια τους για να ρίξουν τη μπάλα. «Μπορείς να πετάξεις τη μπάλα πάνω απαλά με το ένα χέρι, να την αφήσεις να αναπηδήσει και να την πιάσεις πάνω στη ρακέτα;» «Μπορείς να πιάσεις τη μπάλα αμέσως μετά από την κορυφή της αναπήδησης; Μπορείς να την πιάσεις λίγο πριν χτυπήσει ξανά στο έδαφος; Άσκηση 57 Πέταμα, αναπήδηση, χτύπημα «Πέτα τη μπάλα πάνω μαλακά, άφησέ την να αναπηδήσει και αντί να την πιάσεις πάνω στη ρακέτα, προσπάθησε να τη χτυπήσεις προς τα μπρος». Αν κάποια παιδιά βρίσκουν ότι το χτύπημα μετά από μία αναπήδηση είναι πολύ δύσκολο, επέτρεψέ τα να αφήσουν τη μπάλα να αναπηδήσει περισσότερες από μία φορές.

22 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Άσκηση 59 Ρύθμιση της απόστασης Σημάδεψε το χώρο παιξίματος όπως φαίνεται στην εικόνα. «Μπορείς να χτυπήσεις τη μπάλα προς τα μπρος και να την περάσεις ανάμεσα στους κώνους;» «Μπορείς να χτυπήσεις τη μπάλα και να αναφέρεις τον αριθμό της περιοχής που θα αναπηδήσει;» Μετά από κάθε προσπάθεια, ο μαθητής θα έπρεπε να ξαναβρεί τη μπάλα και να τρέξει πίσω γύρω και έξω από την περιοχή για να προσπαθήσει και πάλι. Σιγούρεψε ότι οι μαθητές δοκιμάζουν σε κάθε μία από τις τρεις αποστάσεις και ότι κρατούν τη μπάλα μέσα στις σημαδούρες. Άσκηση 62 Στεφάνη «Πέτα τη μπάλα πάνω και χτύπα την προς τα μπρος και κάτω σε μια στεφάνη».

23 ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΙΧΟ Άσκηση 65 Ράλλυ αναπήδησης «Μπορείς να χτυπήσεις τη μπάλα απέναντι στον τοίχο, να την αφήσεις να αναπηδήσει και μετά να τη χτυπήσεις πίσω στον τοίχο; Μπορείς να το κάνεις αυτό 10 φορές;» Μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές στο συγχρονισμό τους το να λένε αναπήδηση και μετά χτύπημα καθώς η μπάλα αναπηδά και χτυπιέται. Επίσης, ενθάρρυνέ τους να γυρνάνε πλάγια καθώς χτυπάνε τη μπάλα. Άσκηση 68 Μέσα στο ορθογώνιο «Μπορείς να ελέγξεις την αναπήδηση έτσι που η μπάλα πάντα να προσγειώνεται μέσα στο σχεδιασμένο ορθογώνιο πάνω στο έδαφος; Μπορείς να κάνεις το ορθογώνιο μικρότερο και να συνεχίσεις να φέρνεις τη μπάλα να αναπηδά μέσα σ αυτό;»

24 ΠΑΡΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Άσκηση 72 Ράλλυ στον τοίχο Δύο μαθητές παίρνουν σειρά να χτυπήσουν τη μπάλα ενάντια σε έναν τοίχο, επιτρέποντας μόνο μια αναπήδηση κάθε φορά, μέχρι να αποτύχει το ράλλυ. Αν τοποθετήσεις έναν στόχο πάνω στον τοίχο θα βοηθήσεις τα παιδιά να μάθουν τον έλεγχο. Επίσης ενθάρρυνε τους μαθητές να μετακινούνται εκτός της πορείας της μπάλας για να αφήσουν τον παρτενέρ τους να έρθει στη μπάλα.

25 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ Καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν ένα εύρος δεξιοτήτων, μπορείς να τοποθετήσεις και να επιβλέψεις μια σειρά δραστηριοτήτων που παρέχουν μία ποικιλία προκλήσεων. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι με το να οργανώσεις σταθμούς-εργασίας, σε καθέναν απ τους οποίους θα υπάρχει διαφορετική άσκηση με ζευγάρια ή μικρές ομάδες μαθητών που θα δουλεύουν με τη σειρά. Έχε μια κάρτα επίδειξης σε κάθε σταθμό, περιγράφοντας την άσκηση και εξηγώντας τον τρόπο σκοραρίσματος. Δώσε στους μαθητές χρόνο να δοκιμάσουν πρώτα κάθε δραστηριότητα. Προσδιόρισε χρονικά τον κάθε σταθμό για ένα κατάλληλο διάστημα ας πούμε, ένα λεπτό. Άσε τους μαθητές να προσπαθήσουν από μόνοι τους απέναντι στο χρονόμετρο. Άφησέ τους να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους, ιδιαίτερα στους σταθμούς που τους δημιουργούν προβλήματα, πριν ξαναδοκιμάσουν με το χρονόμετρο. Όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών, προσπάθησε να παρέχεις περισσότερες από μία περιοχές εργασίας σε κάθε σταθμό.

26 Παραδείγματα κατάλληλων σταθμών εργασίας για δραστηριότητες με ρακέτα: Άσκηση 73 Σταθμός(1) Βολέ πάνω από ένα σκοινί Τέντωσε ένα σκοινί ανάμεσα σε δύο καρέκλες και σκέπασε το με ένα ύφασμα για να φτιάξεις ένα φιλέ. Οι μαθητές δουλεύουν σε ζευγάρια. «Στείλε τη μπάλα πάνω από το σκοινί από πίσω από τη γραμμή, χρησιμοποιώντας ένα βολέ. Αν η μπάλα χτυπήσει πρώτα το έδαφος ή αποτυχαίνει να περάσει πάνω από το σκοινί, ή αν τα πόδια σου περνάνε τη γραμμή, δεν μπορείς να μετρήσεις το χτύπημα. Ποιο είναι το καλύτερο σκορ συνεχόμενων χτυπημάτων που το ζευγάρι σου μπορεί να κάνει τη φορά;» Άσκηση 74 Σταθμός (2) Ράλλυ μονής αναπήδησης Τέντωσε ένα σκοινί ανάμεσα σε δύο καρέκλες και σκέπασε το με ένα ύφασμα όπως στο Σταθμό 73. «Παίξε ένα ράλλυ μονής αναπήδησης πάνω από το σκοινί και μέτρα ένα χτύπημα αν η μπαλιά σου αναπηδά στη μακρινή πλευρά το σκοινιού στο διαγραμμισμένο χώρο. Ποιο είναι το καλύτερό σου σκορ συνεχόμενων χτυπημάτων τη φορά;»

27 Υποδείξεις Το προηγούμενο σετ ασκήσεων απαιτεί από τους μαθητές να συνεργαστούν μεταξύ τους για να πετύχουν καλά σκοραρίσματα. Δώσε έμφαση στο να προσπαθεί ο κάθε μαθητής να κάνει καλύτερο από το προηγούμενο σκορ του. Επέτρεψε τους μαθητές να δουλέψουν με διαφορετικούς παρτενέρ. Όταν βλέπεις ότι οι ασκήσεις μπορεί να γίνονται πολύ εύκολα, σκέψου τρόπους για να τις κάνεις δυσκολότερες. Πάντα να προσπαθείς να χρησιμοποιείς την εφευρετικότητά σου για να διατηρείς τις ασκήσεις ενδιαφέρουσες και επαρκώς προκλητικές.

28 ΡΙΨΗ ΜΠΟΟΥΛΙΝΓΚ ΚΑΙ ΡΙΨΗ ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ Άσκηση 78 Στόχοι τοίχου Χρησιμοποίησε έναν τοίχο με αρκετούς στόχους διαφορετικού μεγέθους πάνω του. «Μπορείς να ρίξεις μια μπάλα με ρίψη κάτω από το βραχίονα για να χτυπήσει τον επιλεγμένο σου στόχο;» Ενθάρρυνε τα παιδιά να δοκιμάζουν προσπάθειες στους πιο δύσκολους στόχους και να μετακινούνται προς τα πίσω όσο αναπτύσσονται οι δεξιότητες και η ακρίβεια Άσκηση 79 Στόχος εδάφους Τοποθέτησε έναν στόχο πάνω στο έδαφος με μια σειρά γραμμών σε διαφορετικές αποστάσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν στεφάνια αντί για γραμμές. «Έχεις τέσσερις προσπάθειες για να φέρεις τη μπάλα σου μέσα στο στόχο. Μπορεί να επιλέξεις από ποια γραμμή θα αρχίσεις. Μετά από κάθε πετυχημένο πέταμα μετακινήσου σε μια γραμμή η στεφάνι που είναι μακρύτερα από το στόχο». Άφησε τα παιδιά να έχουν αρκετές προσπάθειες, προσπαθώντας πάντα να βελτιώσουν την προηγουμένη επίδοση.

29 ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ ΡΙΓΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ Σε όλα τα παραδείγματα με ασκήσεις σε ζευγάρια, σιγούρεψε ότι κάθε μαθητής έχει μια ίση ευκαιρία να ενεργήσει ως παίκτης που χτυπά και τροφοδότης. Η μάθηση του να τροφοδοτείς καλά είναι σημαντική. Η καλή τροφοδοσία εξασφαλίζει στους αρχάριους μία προβλέψιμη μπάλα για να τη χτυπήσουν στα πρώιμα στάδια στην προσπάθειά τους να μάθουν μια καινούρια τεχνική. Άσκηση 80 Αναπήδηση και επιστροφή «Χρησιμοποιώντας μία μαλακή ρίψη κάτω από το βραχίονα ρίξε τη μπάλα να αναπηδήσει σε μία περιοχή στόχου πάνω στο έδαφος. Ο παρτενέρ σου με τη ρακέτα στη συνέχεια χτυπάει τη μπάλα πίσω προς τα σένα». Τόνισε την προσοχή και τον έλεγχο.

30 ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΛΩΤΣΗΜΑΤΟΣ Τα παιδιά θα έπρεπε να χρησιμοποιούν και το δεξί και το αριστερό πόδι γι αυτές τις ασκήσεις. Κάθε παιδί θα προτιμήσει φυσικά να χρησιμοποιεί το κυρίαρχο πόδι, αλλά ενθάρρυνε τους μαθητές σου να κλωτσούν επίσης και με το άλλο πόδι. Επίσης, άφησέ τους να προσπαθήσουν να κλωτσήσουν τη μπάλα με διαφορετικά μέρη των ποδιών τους. Άσκηση 83 Πόρτες τερμάτων Χρησιμοποίησε σημαδούρες σε απόσταση περίπου 2 μέτρα μεταξύ τους και σκόρπισε πόρτες μέσα στο χώρο παιχνιδιού. «Μετακινήσου ελεύθερα μέσα στο χώρο και σκόραρε ένα τέρμα στέλνοντας τη μπάλα σου μέσω μιας πόρτας. Άφού σκοράρεις μέσα σε μια πόρτα, ψάξε για μια άλλη πόρτα και σκόραρε πάλι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια πόρτα δύο φορές. Πόσο μακριά μπορείς να είσαι και ακόμα να σκοράρεις;» πόσα πολλά τέρματα σκοράρετε σε ένα δεδομένο χρόνο π.χ., 20 sec. Άσκηση 85 Άφημα και κλώτσημα «Κράτα τη μπάλα στα χέρια σου, άφησέ την να πέσει και κλώστα την στο χώρο. Μπορείς να την κλωτσήσεις πριν αυτή χτυπήσει στο έδαφος (βολέ);» Και αφού χτυπήσει στο έδαφος (μισό βολέ); Μπορείς να την κλωτσήσεις ώστε να προσγειωθεί σε μία στοχευόμενη περιοχή;»

31 ΠΕΤΑΜΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΙΜΟ Σ όλη την ενότητα, θα έπρεπε να τονίζεται το ασφαλές πιάσιμο με τα δύο χέρια, αν και οι μαθητές θα έπρεπε να γίνονται επιδέξιοι στο πιάσιμο με κάθε χέρι ξεχωριστά, καθώς πολλά παιχνίδια απαιτούν αυτή τη δεξιότητα. Εκτός και αν οι τύποι μπάλας προσδιορίζονται όλοι οι μαθητές θα έπρεπε να εκτελούν αυτές τις ασκήσεις χρησιμοποιώντας και μεγάλες και μικρές μπάλες. Άσκηση 93 Πάνω απ το κεφάλι «Μπορείς να κάνεις τη μπάλα να πάει πάνω απ το κεφάλι σου πετώντας την με το ένα χέρι στο άλλο; Μπορείς να το κάνεις αυτό και προς τις δύο κατευθύνσεις;» Άσκηση 95 Πάσα στήθους Αυτή η άσκηση (για ζευγάρια) απαιτεί μια αρκετά μεγάλη και όχι βαριά μπάλα «Σε 5 μέτρα απόσταση μεταξύ σας, με τα δύο χέρια στο ύψος του στήθους, στείλτε επίπεδες πάσες μεταξύ σας πέντε φορές. Μετά κάνετε ένα βήμα πίσω Δείτε πόσο μακριά μεταξύ σας μπορείτε να πάτε».

32 ΠΕΤΑΜΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΙΜΟ (συνέχεια) Άσκηση 97 Πιάσε την αναπήδηση Δύο μαθητές στέκονται πίσω από μία γραμμή σε απόσταση 5 μέτρα από έναν τοίχο. «Πέτα τη μπάλα ενάντια στον τοίχο έτσι που ο παρτενέρ σου να μπορεί να πιάσει την αναπήδηση πριν αυτή χτυπήσει στο έδαφος και χωρίς να πρέπει να περάσει τη γραμμή. Αλλάξτε σειρά στο πέταμα και πιάσιμο. Πόσες φορές μπορεί το ζευγάρι σας να το κάνει αυτό χωρίς η μπάλα να πέσει ή να περαστεί η γραμμή;» Παραλλαγή: Ανάπτυξε αυτή την άσκηση ζητώντας από τους μαθητές να πετάν και σε ψηλές και σε χαμηλές περιοχές στόχου πάνω στον τοίχο. Αυτό θα τους κάνει να εξασκηθούν στο Άσκηση 100 Πασάρισμα πάνω στο τρέξιμο (σε ζευγάρια). Στο τέλος οι μαθητές σκοράρουν πόντους πετώντας τη μπάλα μέσα στο τέρμα. «Μετακινήσου με έναν παρτενέρ κατά μήκος του γηπέδου, πασάροντας τη μπάλα μεταξύ σας καθώς μετακινείστε. Πρέπει και οι δύο να πιάσετε τη μπάλα δύο φορές πριν οποιοσδήποτε από τους δύο σκοράρει. Μετακινηθείτε πάνω στην πορεία επιστροφής και επαναλάβετε. Συνεχίστε αυτόν τον κύκλο για μια δεδομένη χρονική περίοδο και κρατήστε μια καταμέτρηση του σκορ σας. Συνεχίστε να προσπαθείτε, και σκεφτείτε τρόπους να βελτιώσετε το σκορ σας».

33 ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Άσκηση 101 Μακριά η κοντά; Χρειάζονται δύο χώροι στόχου, και μία γραμμή σημειωμένη πάνω στο έδαφος. Ο Α, ξεκινάει ανάμεσα στους χώρουςστόχους και ο Β προσπαθεί να πετάξει μια μπάλα σε οποιονδήποτε από τους δύο μπροστά από τη γραμμή. Ο Α πρέπει να προσπαθήσει να πιάσει τη μπάλα πριν αυτή προσγειωθεί. Ο Α δεν μπορεί να μετακινηθεί έως ότου η μπάλα απελευθερωθεί, και πρέπει να προσπαθήσει να αντιληφθεί αν η μπάλα σταλεί μακριά ή κοντά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μέθοδο σκοραρίσματος στην οποία ο Β σκοράρει έναν πόντο για κάθε μπάλα που προσγειώνεται στο στόχο και ο Α σκοράρει έναν πόντο για κάθε μπάλα που πιάνεται. Άσκηση 102 Όρμημα για πιάσιμο Αυτή η άσκηση χρειάζεται δύο σημαδούρες πάνω σε μια γραμμή παράλληλη σε έναν τοίχο. Ο Α στέκεται δίπλα σε έναν από τις δύο σημαδούρες και ο Β πετά τη μπάλα ενάντια στον τοίχο από μια θέση ανάμεσα στις δύο σημαδούρες. Ο Α ορμάει να πιάσει την αναπήδηση. Ο Α ξεκινά διαδοχικά από τις σημαδούρες. Πέντε προσπάθειες και μετά αλλάζουν ρόλους. Ο ρίπτης πρέπει να περιμένει μέχρι ο παίκτης που πιάνει τη μπάλα να σταθεί δίπλα από μία σημαδούρα πριν πετάξει τη μπάλα στον τοίχο.

34 ΜΑΖΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ Άσκηση 103 Ρολάρισμα και καταδίωξη Τα παιδιά ρολάρουν μια μπάλα μακριά και πρέπει να την ανακτήσουν πριν αυτή σταματήσει. Μετά από μερικές προσπάθειες σε ένα μη σημαδεμένο χώρο, βάλε τα παιδιά να προσπαθήσουν να στείλουν τη μπάλα μέσα σε μια σημαδεμένη περιοχή και να την ανακτήσουν εκεί. Βάλε τα παιδιά να εκτελέσουν την άσκηση ρολάροντας τη μπάλα με το χέρι, κλωτσώντας την και με χτύπημά της με ένα όργανο όπως ένα μπαστούνι του χόκεϊ. Σύντομα θα μάθουν να υπολογίζουν πόσο δυνατά να στέλνουν τη μπάλα για να καλύψουν την απαιτούμενη απόσταση.

35 ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΩΝ-ΣΠΙΝ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ Άσκηση 104 Ελεύθερη άσκηση Ενθάρρυνε τους μαθητές να πειραματιστούν εφαρμόζοντας στροφές-σπιν στη μπάλα γυρνώντας την με τα χέρια τους καθώς την πετάνε. Θα έπρεπε να τη γυρνάνε προς το σώμα τους και αντίστροφα. Ζήτα από τα παιδιά να παρατηρήσουν πώς το σπινστροφές επηρεάζει μία αναπήδηση. Δες αν μπορούν να προβλέψουν σε ποια πορεία θα αναπηδήσει η μπάλα όταν εφαρμόζονται διαφορετικά σπιν. Άσκηση 105 Στροφές προς τα πίσω Backspin «Στείλε τη μπάλα μακριά σου, αλλά δίνοντάς της στροφές-σπιν προς τα εσένα. Μπορείς να την κάνεις να ρολάρει προς τα σένα χωρίς να την αγγίξεις ξανά;» Πρέπει να επιλέξεις μπάλες ενός τύπου και μεγέθους που να δίνουν καλά αποτελέσματα στην επιφάνεια και στους μαθητές που τις χρησιμοποιούν.

36 ΡΙΞΙΜΟ ΜΙΑΣ ΜΠΑΛΑΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΤΟΧΟ Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν με ρολάρισμα της μπάλας, με κλώτσημά της ή με ώθησή της με ένα όργανο. Άφησε τους μαθητές να πειραματιστούν σε όσους τρόπους είναι δυνατόν. Οι ασκήσεις γίνονται σε ζευγάρια. Άσκηση 106 Στενή πόρτα Χρησιμοποίησε δύο σημαδούρες για να κάνεις μια πόρτα πλάτους 2 μέτρων. «Στείλε τη μπάλα στον παρτενέρ σου μέσα από την πόρτα. Βαθμιαία, οι δύο παρτενέρ, μετακινηθείτε πιο μακριά και δείτε αν μπορείτε ακόμα να κατευθύνετε τη μπάλα με ακρίβεια». «Τώρα σταθείτε σε μια σταθερή απόσταση μεταξύ σας (περίπου 8 10 μέτρα) και μετακινείστε τις σημαδούρες πιο κοντά μετά από κάθε 10 χτυπήματα. Πόσο στενή μπορείτε να κάνετε την πόρτα και να συνεχίσετε ακόμα να περνάτε τη μπάλα μέσα απ αυτήν κάθε φορά;» Άσκηση 107 Γωνιασμένη πόρτα Χρησιμοποίησε την ίδια πόρτα όπως στην Άσκηση 106. «Μετακινηθείτε γύρω απ την πόρτα σας αφού χτυπήσετε κάθε φορά τη μπάλα. Προσπαθείστε να πάτε αντίθετα απ τη φορά του ρολογιού και μετά σύμφωνα με αυτή. Δείτε πώς η γωνία στην οποία περνάει η μπάλα μέσα από την πόρτα αλλάζει καθώς γυρίζετε γύρω απ αυτήν. Μπορείτε να στείλετε τη μπάλα μέσα από την πόρτα από μια πολύ στενή γωνία;»

37 Όλες αυτές οι εισαγωγικές ασκήσεις εξοικείωσης θα αρχίσουν να αναπτύσσουν την ατομική ικανότητα στους μαθητές σας. Καθώς οι δεξιότητες ελέγχου και η σταθερότητα αυξάνονται, μπορείς να εισάγεις κατάλληλα παιχνίδια για να δοκιμάσεις και προκαλέσεις τις αναπτυσσόμενες ικανότητές τους.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Δεξιότητες Χειρισμού Περιεχόμενα Ρίψη και Πιάσιμο Χτύπημα με τα Χέρια Κλότσημα με τα Πόδια Χτύπημα με Αντικείμενο Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Βιβλιογραφία Ιστοσελίδες Περιγραφή Ρίψη και Πιάσιμο Η ρίψη

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση του Μοντέλου των Τεσσάρων Σταδίων, για τη διδασκαλία παιχνιδιών Παρουσίαση των κριτηρίων για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Κυκλικό Πιάσιμο Πιάσιμο μιας μπάλας που έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα, γωνίες και διαφορετικές ταχύτητες, πασάρισμα και πέταμα. Μία ποικιλία μικρών και μεγάλων μπαλών.

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης Αναπηδήσεις Περιγραφή Η αναπήδηση είναι μία ενέργεια τινάγματος που περιλαμβάνει απογείωση από το ένα πόδι και προσγείωση στο ίδιο πόδι. Αυτήν περιλαμβάνει δυναμική ισορροπία, με την αντίθετη, του ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

Χοροπήδημα. Περιγραφή

Χοροπήδημα. Περιγραφή Χοροπήδημα Περιγραφή Το χοροπήδημα είναι ένας συνδυασμός ενός μεγάλου βήματος και ενός πηδήματος στο ένα πόδι (βήμα πήδημα), πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο, και έχει ένα άνισο ρυθμό. Το χοροπήδημα

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2 16-17 Αγαπητοί Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κρήτης, Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τένις σε όλη την Ελλάδα η Ελληνική Φίλαθλη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιγραφή Χτύπημα με τα Πόδια Το κλότσημα, το ντριμπλάρισμα με το πόδι, το παγίδευμα της μπάλας και το κλότσημα τερματοφύλακα είναι παραδείγματα δεξιοτήτων κλοτσήματος που χρησιμοποιούνται με τα πόδια.

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Κατηγορία παιχνιδιού Στόχου Φιλέ/ Τοίχου Χτυπήματος/ Πεδίου Χώρου/ Εισβολής (Tim Hopper @ U of Vic) Βασικός Κανονισμός/ Σκοπός Σκοράρισμα με το να έρθει το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερότητα Ευστάθεια

Σταθερότητα Ευστάθεια Σταθερότητα Ευστάθεια Περιεχόµενα Ισορροπία Περιστροφή Επιπλέον ραστηριότητες Ισορροπίας Περιγραφή Η ασφάλεια κατά την προσγείωση είναι μία σημαντική δεξιότητα για να τη μάθουν όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Αυτά τα επιπρόσθετα παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τις κινητικές και μια ποικιλία άλλων θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Εξοπλισμός-Υλικά Χρησιμοποίηση Χώρων. Προετοιμασία και Τελείωμα σε ένα μάθημα με παιχνίδια Διάλεξη 4η

Εξοπλισμός-Υλικά Χρησιμοποίηση Χώρων. Προετοιμασία και Τελείωμα σε ένα μάθημα με παιχνίδια Διάλεξη 4η Εξοπλισμός-Υλικά Χρησιμοποίηση Χώρων Προετοιμασία και Τελείωμα σε ένα μάθημα με παιχνίδια Διάλεξη 4η Σκοποί της παρουσίασης Κατανόηση της σημασίας του κατάλληλου εξοπλισμού για τη διεξαγωγή παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Μάθησης των Παιχνιδιών. Διάλεξη 7η

Στάδια Μάθησης των Παιχνιδιών. Διάλεξη 7η Στάδια Μάθησης των Παιχνιδιών Διάλεξη 7η Σκοποί της παρουσίασης Επεξήγηση βασικών όρων Παρουσίαση των σταδίων μάθησης των παιχνιδιών Παρουσίαση των Στόχων για τη φυσ. αγωγή μέσα από τη διδασκαλία παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Εγχειρίδιο για το Μάθηµα της Φυσικής Αγωγής στο ηµοτικό Σχολείο Μετάφραση-Επιµέλεια: Πέτρος Α. Νάτσης PhD., MSc. Εισαγωγή Η Ανάπτυξη Θεµελιωδών εξιοτήτων Κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 11. Η Γυμναστική στο ημερήσιο μάθημα Φυσικής Αγωγής: Δείγμα ημερήσιου μαθήματος Φ.Α στο Δημοτικό Μπαρκούκης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Σχεδιασμός Προγραμμάτων Παιχνιδιών Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστα μέρη της ποιότητας του προγράμματος παιχνιδιών Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 5. Κινήσεις με μπάλα: Πάσα Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών Στρατηγικές παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Κριτήρια επιλογής παιχνιδιών Τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών Είδη ψυχοκινητικών παιχνιδιών Μορφές τροποποίησης των παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Oμάδα Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης Περιγραφή Περπάτημα Το περπάτημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο κατά τη μετακίνηση προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Το ένα πόδι είναι πάντοτε σε επαφή με το έδαφος, και οι βραχίονες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Βημάτων - Μέρος 1 ο

Ανάλυση Βημάτων - Μέρος 1 ο νάλυση Βημάτων - Μέρος ο ρ χ ι κ ή θ έ σ η ρχική θέση: Προσοχή. ριστερό εξί Β ή μ α ο. Φέρνουμε το δεξί πόδι δεξιά προς την φορά του κύκλου. Β ή μ α ο. Φέρουμε το αριστερό πόδι μπροστά από το δεξί, προς

Διαβάστε περισσότερα

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43 ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγικό μέρος Πρόλογος... 11 Πρόλογος της Αμερικάνικης Έκδοσης... 12 Κλιμάκωση των Βημάτων για Επιτυχία... 14 Το Παιχνίδι της Χειροσφαίρισης (HANDBALL)... 16 Γήπεδο και εξοπλισμός... 19

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α.

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α - Β ΤΑΞΗ Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Editorial 3. Dietmar Molthahn. 1 Ασκήσεις προθέρμανσης με αμυντικές κινήσεις Εξάσκηση ατομικών αμυντικών ικανοτήτων χωρίς σουτ 6-9

Editorial 3. Dietmar Molthahn. 1 Ασκήσεις προθέρμανσης με αμυντικές κινήσεις Εξάσκηση ατομικών αμυντικών ικανοτήτων χωρίς σουτ 6-9 Editorial 3 Η προπόνηση άμυνας ως κεντρικός στόχος της προπόνησης Αυτό το εγχειρίδιο θα σας βοηθήσει να σχεδιάζεται την προπόνηση σας, όταν ο κεντρικός στόχος της είναι η εξάσκηση της αμυντικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Αυτά τα επιπλέον παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τη σταθερότητα και μία ποικιλία άλλων θεμελιωδών δεξιοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Μαγικό χαλί Συγκρουόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιστροφή Περιγραφή Η περιστροφή περιλαμβάνει μία ποικιλία κινητικών προτύπων που απαιτούν το σώμα να μετακινείται μέσω του χώρου και γύρω από τον άξονά του. Περιλαμβάνει κινήσεις όπως λύγισμα, ρολάρισμα,

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η.

Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η. -` Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η. 2 Editorial Συστηματική εξάσκηση των τεχνικών δεξιοτήτων Οι τεχνικές δεξιότητες είναι ένα εργαλείο των παικτών που τους βοηθά να δώσουν

Διαβάστε περισσότερα

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης Άλμα Πήδημα Περιγραφή Το πήδημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα ή και τα δύο πόδια στα δύο πόδια. Ένα άλμα μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις: απογείωση, αιώρηση και προσγείωση. Η προσγείωση με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Η Αντιπτέριση στο Δημοτικό Σχολείο & Η Αντιπτέριση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσημια εναλλακτική μορφή άσκησης ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑΚΟΥΒΑΚΗ (MSc) Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής - Ομοσπονδιακή

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών

ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών Αμυνόμαστε προωθημένα! Οι κατευθυντήριες γραμμές ταυ προπονητικού

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A Γιατί η προθέρμανση είναι σημαντική Μια πολύ καλή προθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από ) 1. Συνέχεια των 24 μετά από διακοπή του αγώνα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από ) 1. Συνέχεια των 24 μετά από διακοπή του αγώνα. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α. Βασικές αρχές ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από 01.10.2014) Για χάρη ευκολίας θεωρούμε ότι η ομάδα Α είχε αρχικά την κατοχή. 1. Συνέχεια των 24 μετά από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση

ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση 1 ο Επίπεδο (Προδημοτική Α τάξη) Θεματικές Ενότητες 1 ο Τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12 Β μέρος Σειρά εικόνων 12 Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή Με τον αμυντικό στην πλάτη του, ο επιθετικός (άσπρος) αποφασίζει μετά την υποδοχή της σκαστής πάσας για μια διείσδυση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΓΗΠΕ ΟΥ ΖΩΝΕΣ ΓΗΠΕ ΟΥ 1 2 3 1.ΖΩΝΗ ΠΙΣΩ ΓΗΠΕ ΟΥ 1.Service, χτυπήματα εδάφους, lomb. 2.Η κατάκτηση του πόντου είναι δυνατή

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας Αυγερινός Γ. Ανδρέας aavgerin@phyed.duth.gr Κεντρική έννοια είναι ότι Ο καθηγητής ΦΑ επιτυγχάνει τους διδακτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 6. Η κατανόηση αντίληψη του ρυθμού: Δείγμα μαθήματος Μπαρκούκης Βασίλειος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο ποδόσφαιρο παραδοσιακή προσέγγιση προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ HANDBALL ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΤΟ HANDBALL ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ HANDBALL ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Περίληψη Γενικά Παιγνιώδεις/αγωνιστικές καταστάσεις Παιχνίδια παρακίνησης/ενίσχυσης Αξιολόγηση S. Obholtz Un cycle clé en main pour le cycle 3 Μετάφραση και Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα