Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης"

Transcript

1 Αποφυγή με ελιγμό Περιγραφή Η αποφυγή περιλαµβάνει γρήγορες, παραπλανητικές αλλαγές κατεύθυνσης προς την κατεύθυνση αποφυγής, αποµάκρυνση ή φυγή από έναν αντίπαλο. Όταν αποφεύγεις, τα γόνατα είναι λυγισµένα και το σώµα µετακινείται γρήγορα σε µία τα προς πλάγια κατεύθυνση. Όταν εφαρµόζεται στον αθλητισµό, η δεξιότητα της αποφυγής είναι εµφανής στην κίνηση των ώµων, του κεφαλιού των µατιών ή άλλων µερών του σώµατος για εξαπάτηση ή προσποίηση του αντιπάλου ως ένας τρόπος: να απελευθερωθείς για να υποδεχτείς µία πάσα (π.χ., στο ποδόσφαιρο), να έρθεις γύρω από τον αντίπαλό σου (π.χ., να σκοράρεις ένα καλάθι στην καλαθοσφαίριση), ή να αποφύγεις να ακουµπηστείς σε ένα παιχνίδι κυνηγητού. Εφαρµογή των αρχών κίνησης Ισορροπία: Το κέντρο βάρους είναι χαµηλά και κοντά στη βάση στήριξης. Αυτό πετυχαίνεται µε λύγισµα των γονάτων για καλύτερη ισορροπία. Η αποφυγή γίνεται καθώς το σώµα µεταφέρεται γρήγορα προς τη µία πλευρά. Εφαρµογή ύναµης: Για να επιτευχθεί µέγιστη δύναµη, τα γόνατα χρειάζεται να είναι λυγισµένα, µε µία χαµηλή θέση του σώµατος, έτσι που η έκταση των δυνατών µυών στα πόδια να µπορεί να κατευθύνει, µέσω του σώµατος, σε µία προς τα πλάγια κατεύθυνση. 46 Υποδείξεις µάθησης Αποφυγή κεφάλι ψηλά χαµηλή θέση σώµατος πάτα το ένα πόδι και άλλαξε γρήγορα κατεύθυνση (πάτα και φύγε) βηµάτισε/ κλίνε προς τη µία κατεύθυνση, φύγε προς την άλλη (προσποίηση) µετακινήσου γρήγορα λύγισε τα γόνατα για να σταµατήσεις. Κυνήγηµα Παρακολούθηµα των ισχίων του δροµέα µπροστά για να αντιληφθείς ποια θα είναι η επόµενη κίνηση Φάσεις µάθησης Φάση ανακάλυψης Οι δραστηριότητες σ αυτή τη φάση εστιάζουν στο να διασκεδάζουν τα παιδιά ανακαλύπτοντας την αποφυγή µέσω διαφορετικών διαδροµών, επιπέδων και ταχυτήτων και µαζί µε άλλους. Τα χαρακτηριστικά της αποφυγής στην φάση ανακάλυψης είναι: οι κινήσεις είναι δύσκαµπτες και τµηµατικές το λύγισµα των γονάτων είναι ελάχιστο και µόνο στο ένα πόδι τα πόδια συχνά διασταυρώνονται δεν φαίνεται να συµβαίνει εξαπάτηση ή προσποίηση. Φάση ανάπτυξης Τα παιδιά εξασκούν τις δεξιότητες αποφυγής και ξεγλιστρήµατος από έναν αντίπαλο σε απλά παιχνίδια κυνηγητού. Τα χαρακτηριστικά της αποφυγής στη φάση ανάπτυξης είναι: η κίνηση αυξητικά γίνεται πιο συντονισµένη και υπάρχει κάποια εξαπάτηση τα παιδιά τείνουν να αποφεύγουν προς µία ιδιαίτερη κατεύθυνση η όρθια στάση είναι λιγότερο συχνή και τα πόδια περιστασιακά σταυρώνουν υπάρχει ένα µικρό τίναγµα στο πάτα και φύγε. Φάση σταθεροποίησης Τα παιδιά σ αυτήν τη φάση εφαρµόζουν σταθερά δεξιότητες αποφυγής και άλλες θεµελιώδεις δεξιότητες σε µία ποικιλία περιβάλλοντος σε ένα µεταβαλλόµενο και δυναµικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται περιλαµβάνουν τη χρησιµοποίηση στρατηγικής για επίλυση προβληµάτων σε διαφορετικά σενάρια. Τα χαρακτηριστικά της αποφυγής σ αυτή τη φάση είναι: τα γόνατα είναι λυγισµένα και το σώµα λυγίζει προς τα µπρος οι κινήσεις είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και οµαλές, γρήγορες και συντονισµένες τα παιδιά προσποιούνται µε το κεφάλι και τους ώµους τους.

2 Επισκόπηση Φάση μάθησης Όνομα δραστηριότητας Κινητική δεξιότητα/έννοια Ανακάλυψη Εξερεύνηση της Αποφυγή, επίγνωση χώρου και Αποφυγής αλλαγή ταχύτητας. Πάρσιμο ρόλου Γρήγορο τρέξιμο, αλλαγή Αποφυγή και κατεύθυνσης και αλλαγή Κυνήγημα ταχύτητας. Συγκρουόμενα Αποφυγή, λοξοδρόμηση, ξεγλίστρημα, αλλαγή κατεύθυνσης και μετακίνηση σε γενικό χώρο. Ανάπτυξη Σκιά Παρτενέρ Κυνηγητό, αποφυγή, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας, μετακίνηση σε γενικό χώρο και σχέσεις (με άλλους). Χταπόδι Αποφυγή για να αποφύγεις στατικούς στόχους, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας. Πάγωμα και Κυνηγητό Μετρήματος Κυνηγητό Ταμακίρι Κυνηγητό με Μπάλα Αποφυγή και προσποίηση για να αποφύγεις έναν κυνηγό, επίγνωση του χώρου, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας. Κίνηση για να αποφύγεις έναν μετακινούμενο κυνηγό, επίγνωση του χώρου, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας. Κυνήγημα για ακούμπημα άλλων με μία μπάλα, κίνηση αποφυγής ενός κυνηγού. Σταθεροποίηση Αλεπού και Χήνες Αποφυγή, λοξοδρόμηση, ξεγλίστρημα και σχέσεις (με άλλους). Αποφυγή Παρτενέρ Αποφυγή και κυνηγητό, επίγνωση χώρου, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας, και σχέσεις (με άλλους). Είναι Γκολ! Αποφυγή ενός αμυντικού, μετακίνηση σε γενικό χώρο, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας. Ο Θησαυρός του Αποφυγή, υπεράσπιση, επίθεση Πειρατή και επίγνωση χώρου. Πάρσιμο της Κυνηγητό και φυγή και γρήγορη Κορίνας αλλαγή κατεύθυνσης Άρπαγμα της Ουράς Αποφυγή, κυνηγητό, ξεγλίστρημα και επίγνωση χώρου. Αποφυγή της Μπάλας σε Κύκλο Αποφυγή, λοξοδρόμηση, ξεγλίστρημα και ρίξιμο σε έναν μετακινούμενο στόχο Υποδεικνυόμενη Υποδεικνυόμενος Ομάδα Στόχου χώρος 1 Σκληρή επιφάνεια 1 Σκληρή επιφάνεια 4-5 Σκληρή επιφάνεια 4 Σκληρή επιφάνεια 5-10 Σκληρή επιφάνεια 6 Σκληρή επιφάνεια 8+ Σκληρή επιφάνεια 4 Σκληρή επιφάνεια 4-5 Σκληρή επιφάνεια 8+ Σκληρή επιφάνεια 2 Σκληρή επιφάνεια 5 Σκληρή επιφάνεια 2 Σκληρή επιφάνεια 6 Σκληρή επιφάνεια 6-7 Σκληρή επιφάνεια Σελίδα

3 Ανακάλυψη της Αποφυγής Εξερεύνηση της Αποφυγής Αποφυγή, επίγνωση χώρου και αλλαγή ταχύτητας. Τα παιδιά σκορπίζονται σε μια καθορισμένη σκληρή επιφάνεια. Ο έπαινος κυριαρχεί Ποιος μπορεί να αποφύγει ; (ή Μπορείς να αποφύγεις ;) από ένα υψηλό/χαμηλό επίπεδο, από υψηλό σε χαμηλό επίπεδο, από χαμηλό σε υψηλό επίπεδο σε διαφορετικές κατευθύνσεις, προς τα πλάγια, αριστερά/δεξιά, προς τα πίσω/προς τα μπρος όσο γρήγορα/αργά μπορείς, με εναλλασσόμενες γρήγορες και αργές αποφυγές ήπια/απότομα διατήρηση ενός μέτριου επιπέδου με μια μεγάλη δύναμη κεφάλι ψηλά για να βλέπεις που πηγαίνουν χαμηλή βάση στήριξης Ποιοι τρόποι αποφυγής ήταν εύκολοι; Τι τους έκανε εύκολους; Ποιοι τρόποι αποφυγής ήταν άχαροι; Τι τους έκανε άχαρους; Πρόσθεσε σινιάλα ξεκινήματος και σταματήματος: Με το σύνθημα Φύγε, τα παιδιά τρέχουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, όταν μία σφυρίχτρα (ή οποιαδήποτε άλλο σινιάλο) χρησιμοποιηθεί τα παιδιά σταματούν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Μετακινήσου γύρω από στατικά αντικείμενα: Περιλαμβάνονται αντικείμενα για αποφυγή (π.χ. κώνοι, καρέκλες, μπάλες, σκοινάκια, στεφάνες λάβε υπόψη σου την ασφάλεια στις επιλογές σου). Τα παιδιά μετακινούνται όσο γρήγορα μπορούν μέσω του γενικού χώρου ενώ αποφεύγουν τα αντικείμενα και τους άλλους. Μετακινήσου σε διαφορετικά μονοπάτια: Με το σύνθημα, τα παιδιά μετακινούνται μόνο μέσα σε ένα καμπυλωτό ή ευθύ μονοπάτι. Με ένα σφύριγμα (ή οποιοδήποτε άλλο σύνθημα), αλλάζουν σε ένα διαφορετικό μονοπάτι (π.χ., κύκλος, οχτάρι,, ζικ-ζακ).

4 Πάρσιμο ρόλου Αποφυγή και Κυνήγημα Γρήγορο τρέξιμο, αλλαγή κατεύθυνσης και αλλαγή ταχύτητας. Με το σύνθημα, τα παιδιά προσπαθούν να πιάσουν έναν παρτενέρ με ρόλο. Οι παρτενέρ μπορεί να είναι πολύ γρήγοροι έτσι που τα παιδιά να χρειαστεί να δουλέψουν σκληρά για να τους πιάσουν. Αυτή τη φορά, τα παιδιά παίρνουν το ρόλο του να περπατάν με ένα σκυλί και, ξαφνικά, το σκυλί απελευθερώνεται από το λουρί. Τα παιδιά τρέχουν όσο πιο γρήγορα μπορούν προσπαθώντας να πιάσουν το σκυλί. Έτοιμοι και δράση! Αυτή τη φορά, τα παιδιά παίρνουν το ρόλο ενός διάσημου σταρ της ποπ που περπατά σε έναν κεντρικό δρόμο μιας πόλης και ο παπαράτσι τους έχει μόλις εντοπίσει. Τα παιδιά τρέχουν μακριά τους. Έτοιμοι και δράση! κεφάλι ψηλά γρήγορους βραχίονες γρήγορα πόδια γρήγορες μετακινήσεις σταμάτημα και φεύγω Ποιο σενάριο ρόλου σε ευχαρίστησε περισσότερο; Τι έκανες για να κάνεις το σενάριο να φαίνεται αληθινό; Και άλλα σενάρια ρόλου: Για παράδειγμα, ένας σταρ αθλητής είναι έτοιμος να σκοράρει το νικητήριο τέρμα. Επιβράδυνση: Εκτέλεσε το σενάριο σε αργή κίνηση.

5 Συγκρουόμενα Αποφυγή, λοξοδρόμηση, ξεγλίστρημα, αλλαγή κατεύθυνσης και μετακίνηση σε γενικό χώρο. Μεγάλες μπάλες, κρίκοι, φρίσμπι. Κάθε γκρουπ των τεσσάρων-πέντε είναι μέσα σε ένα σημαδεμένο τετράγωνο (5 Χ 5 μέτρα) κάθε παίκτης έχει μία μπάλα/κρίκο/φρίσμπι. Τα παιδιά τροποποιούν τη δραστηριότητα για να αυξήσουν την πρόκληση Κάθε παίκτης κρατάει τη μπάλα/κρίκο/φρίσμπι μπροστά του, σαν ένας κατευθυνόμενος τροχός, και περπατάει τριγύρω χωρίς να ακουμπάει τους άλλους παίκτες (συγκρουόμενα) μέσα στο τετράγωνο. Αυτό συνεχίζεται για ένα λεπτό. Επανέλαβε τη δραστηριότητα αυξάνοντας την ταχύτητα αναπηδώντας, με τζόκινγκ και τρέξιμο. κεφάλι ψηλά γρήγορες μετακινήσεις ασφαλή οδήγηση σταμάτημα και φεύγω Πώς λοξοδρομεί το σώμα για να αποφύγει ένα άλλο συγκρουόμενο ; Γιατί είναι σημαντικό να έχεις το κεφάλι σου ψηλά; Πρόσθεσε εμπόδια: Περιέλαβε άλλα εμπόδια (π.χ., κώνους) για να παρακάμπτεις. Δημιούργησε μονοπάτια: Τοποθέτησε ένα μονοπάτι με κώνους για τα συγκρουόμενα για να μετακινούνται μέσα έξω και γύρω απ αυτό.

6 Ανάπτυξη της Αποφυγής Σκιά Παρτενέρ Κυνηγητό, αποφυγή, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας, μετακίνηση σε γενικό χώρο και σχέσεις (με άλλους). Βάσεις π.χ., βάσεις του σόφτμπολ ή χρωματιστοί δίσκοι. Μεγάλη, καθορισμένη σκληρή επιφάνεια με έναν αριθμό από βάσεις/δίσκους σκορπισμένους στο έδαφος. Τα παιδιά σε ζευγάρια, ο ένας οδηγός και ο άλλος η σκιά του, σκορπίζονται μέσα στο χώρο. Η σκιά ακολουθεί τον οδηγό και μιμείται όλες τις κινήσεις του, μένοντας όσο το δυνατό πιο κοντά σ αυτόν. Ο οδηγός προκαλεί τη σκιά του προσπαθώντας να απομακρυνθεί απ αυτή. Αλλαγή ρόλων και επανάληψη. Ξεκίνα πάλι με τον ίδιο τρόπο αλλά, σε ένα δεδομένο σινιάλο (π.χ., σφύριγμα), ο οδηγός προσπαθεί να έρθει σε μία από τις βάσεις/δίσκους πριν η σκιά τον ακουμπήσει. Αλλάζουν ρόλοι και η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται, αλλά αυτή τη φορά με λιγότερες βάσεις/δίσκους σκορπισμένους στο χώρο. γρήγορες μετακινήσεις σταμάτημα και φυγή προσποίηση σκιά με παρακολούθημα των ισχύων του οδηγού Οδηγοί: Τι μπορείς να κάνεις για να δυσκολέψεις τη σκιά σου να μείνει κοντά σου; Κυνηγοί: Τι μπορείς να κάνεις για να παραμείνεις κοντά στον οδηγό σου; Ποίκιλε την κινητική δεξιότητα: Ξεκίνα με περπάτημα, μετά μετακινήσου σε σκίπινγκ, γκάλοπινγκ, τζόκινγκ, χόπινγκ και τρέξιμο. Ποίκιλε τη διάταξη: Αύξησε ή ελάττωσε το μέγεθος της περιοχής ή τον αριθμό των βάσεων. Δίδυμο κυνηγητό: Οι παρτενέρ ενώνουν τους βραχίονες και παίζουν το παιχνίδι με ένα άλλο ζευγάρι. Το ένα ζευγάρι είναι ο οδηγός και το άλλο ζευγάρι είναι η σκιά.

7 Χταπόδι Κίνηση αποφυγής για αποφυγή στατικών ακουμπηστών, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας. Βάσεις ( π.χ., βάσεις του σόφτμπολ ή κυκλικοί δίσκοι). Καθορισμένη σκληρή επιφάνεια με μία γραμμή εκκίνησης και βάσεις/δίσκους σκορπισμένους σε απόσταση στο μέγεθος των βραχιόνων μεταξύ τους πάνω στο έδαφος. Δύο ομάδες περίπου πέντε δέκα ατόμων η καθεμία: οι κυνηγοί πρέπει να διατηρούν και τα δύο πόδια πάνω στη βάση. Συμπεριλαμβάνεται ο καθένας; Ο σκοπός είναι γι αυτούς που αποφεύγουν να διασχίσουν το χώρο χωρίς να ακουμπηστούν από οποιονδήποτε από τους ακουμπηστές. Οι ακουμπηστές πρέπει να διατηρούν και τα δύο τους πόδια πάνω στη βάση. Οι ρόλοι ανταλλάσσονται. γόνατα λυγισμένα, να μένουν χαμηλά σταμάτημα και φυγή κοίταγμα μπροστά προσποίηση γρήγορες μετακινήσεις Αποφευκτές: Πώς μπορείς να αποφύγεις το να ακουμπηστείς; Κυνηγοί: Τι μπορείς να κάνεις για να ακουμπήσεις τους δρομείς; Ποίκιλε την κινητική δεξιότητα: Περπάτημα, σκίπινγκ, γκάλοπινγκ, ή υπερπήδηση. Ακούμπημα νοσοκομείου: Όταν ένας δρομέας ακουμπηστεί, προσποιείται ότι τσιμπήθηκε και χάνει την ικανότητά του να χρησιμοποιεί αυτό το μέρος του σώματος. Για παράδειγμα, αν ακουμπηστεί στο πόδι, ο δρομέας προσπαθεί να διασχίσει το χώρο με κουτσό. Πρόκληση ακουμπηστή: Αντί να ακουμπάν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, οι ακουμπηστές πρέπει να ακουμπήσουν το αριστερό γόνατο των δρομέων με το δεξί τους χέρι.

8 Πάγωμα και Κυνηγητό Μετρήματος Αποφυγή και προσποίηση για να αποφύγεις έναν κυνηγό, επίγνωση του χώρου, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας. Ιμάντες/διακριτικά. Καθορισμένη σκληρή επιφάνεια, τετράγωνο με πλευρά περίπου 10 μέτρα. Γκρουπ έξι ατόμων: δύο κυνηγοί με έναν ιμάντα/διακριτικό ο καθένας, και τέσσερις δρομείς. Οι κυνηγοί έχουν 1 λεπτό για να πιάσουν όλους τους δρομείς. Αν ακουμπηστεί, ένας δρομέας πρέπει να παγώσει και να μετρήσει μέχρι το 10 δυνατά πριν αρχίσει να τρέχει ξανά. Ο σκοπός είναι για τους κυνηγούς να έχουν όλους τους δρομείς παγωμένους την ίδια στιγμή. Δρομείς: σταμάτημα και φυγή Κυνηγοί: παρακολουθούν τα ισχία Κυνηγοί : Πώς μπορείτε να δουλέψετε μαζί για να πιάσετε όλους τους δρομείς; Δρομείς: Τι χρειάζεται να κάνετε για να αποφύγετε να πιαστείτε; Ποίκιλε την κινητική δεξιότητα: Για παράδειγμα, παίξτε με περπάτημα, με πήδημα ή έρποντας Κυνηγητό φυσικής κατάστασης: Όταν ακουμπηστούν, αντί να παγώνουν, οι δρομείς κάνουν μία επιλεγμένη άσκηση (π.χ., πέντε κάμψεις ή κοιλιακούς).

9 Κυνηγητό Ταμακίρι Κίνηση για να αποφύγεις έναν μετακινούμενο κυνηγό, επίγνωση του χώρου, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας. Ιμάντες/διακριτικά. Τα παιδιά απλώνονται μέσα σε μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια. Δύο με τρία παιδιά είναι κυνηγοί (καθένας με έναν ιμάντα/διακριτικό), τα άλλα παιδιά είναι οι σαρκαστές κοροϊδευτές. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα παιδιά στη δραστηριότητα; Οι κυνηγοί τρέχουν μετά από αυτούς που κοροϊδεύουν. Αν ακουπηστεί, ένας κοροϊδευτής στέκεται και περιμένει κάποιον να τον ξελευθερώσει χτυπώντας του την παλάμη. Κανένας δεν μπορεί να ακουμπήσει έναν κοροϊδευτή τη στιγμή που δίνει την παλάμη σε κάποιον. γρήγορες μετακινήσεις σταμάτημα και φυγή παρακολούθημα των ισχύων Κυνηγοί : Πώς μπορείτε να δουλέψετε μαζί για να πιάσετε όλους τους κοροϊδευτές; Κοροϊδευτές: Τι χρειάζεται να κάνετε για να αποφύγετε να πιαστείτε; Ποίκιλε τον τρόπο παγώματος και ξεπαγώματος: Για παράδειγμα, οι κοροϊδευτές παγώνουν και ξεπαγώνουν αν ακουμπηστούν σε ένα καθορισμένο μέρος του σώματος (π.χ., το δεξιό ώμο).

10 Κυνηγητό με Μπάλα Κυνήγημα για ακούμπημα άλλων με μία μπάλα, αποφυγή και ξεγλίστρημα από έναν ακουμπηστή. Μικρές μπάλες ή σακουλάκια με φασόλια. Σχηματισμένα τετράγωνα 10Χ10 μέτρων, πάνω σε σκληρή επιφάνεια. Γκρουπ των τεσσάρων καταλαμβάνουν ένα τετράγωνο: ένας παίκτης έχει τη μπάλα, ενώ οι άλλοι είναι αυτοί που αποφεύγουν. Ο ακουμπηστής τρέχει να ακουμπήσει τους αποφευκτές με τη μπάλα. Μόλις ένας αποφευκτής ακουμπηστεί, αυτός ο παίκτης γίνεται ακουμπηστής με τη μπάλα. κεφάλι ψηλά, για κοίταγμα τριγύρω γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης ισορροπία Ακουμπηστή : Ποιες στρατηγικές θα χρησιμοποιήσεις για να ακουμπήσεις έναν αποφευκτή; Αποφευκτή: Πώς μπορείς να αποφύγεις να ακουμπηστείς; Ποίκιλε την κατεύθυνση: Με ένα φώναγμα, οι παίκτες αλλάζουν κατεύθυνση με πλάγια ή προς τα πίσω βήματα.

11 Σταθεροποίηση της Αποφυγής Αλεπού και Χήνες Αποφυγή, παρέκκλιση, ξεγλίστρημα και σχέσεις (με άλλους). Σκληρή επιφάνεια. Γκρουπ των τεσσάρων-πέντε: ο ένας είναι η αλεπού και οι άλλοι είναι οι χήνες που στέκονται σε μία γραμμή, με κάθε παίκτη να κρατάει τη μέση του παίκτη μπροστά του. Ευχαριστιούνται όλα τα παιδιά; Η αλεπού προσπαθεί να κυνηγήσει την τελευταία χήνα στη γραμμή. Οι χήνες μετακινούνται τριγύρω για να αποφύγουν την αλεπού και να κρατήσουν την τελευταία χήνα ασφαλή. Μία χήνα παίρνει τη θέση της αλεπούς αν: σπάσει τη γραμμή αφήνοντάς την να φύγει ακουμπηστεί σαν τελευταία χήνα στη γραμμή. να δουλεύουν σαν ομάδα Χήνες : Πώς μπορείτε να δουλέψετε μαζί για να προστατεύσετε τη χήνα στην ουρά; Αλεπού: Πώς θα έρθεις από γύρω για να ακουμπήσεις τη χήνα στο τέλος της γραμμής; Τροποποίηση για ένα μεγάλο γκρουπ: Δύο ή τρία παιδιά είναι αλεπούδες και οι υπόλοιποι στην τάξη σχηματίζουν γραμμές των τεσσάρων ή των πέντε η κάθε μία. Οι αλεπούδες μπορούν να μετακινούνται γύρω στο χώρο προσπαθώντας να αγγίξουν την τελευταία χήνα σε κάθε γραμμή.

12 Αποφυγή Παρτενέρ Αποφυγή και κυνήγημα, επίγνωση του χώρου αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητα και σχέσεις (με άλλους). Καθορισμένη επιφάνεια από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια με μία γραμμή ξεκινήματος. Δύο ομάδες, μία με ακουμπηστές και η άλλη με τους αποφευκτές: κάθε ακουμπηστής αντιστοιχεί σε έναν αποφευκτή στην άλλη ομάδα με παρόμοια ικανότητα. Οι ακουμπηστές σκορπίζονται μέσα στον καθορισμένο χώρο. Οι αποφευκτές διατάσσονται στη μία πλευρά του χώρου. Με το σύνθημα, οι αποφευκτές προσπαθούν να διασχίσουν τον καθορισμένο χώρο χωρίς να ακουμπηστούν από τν παρτενέρ τους. Οι αποφευκτές μπορούν να αγγιχτούν μόνο από τον παρτενέρ τους. Όταν οι αποφευκτές ακουμπηστούν ή αν πάνε στην άλλη πλευρά, επιστρέφουν στην αρχική γραμμή ερχόμενοι γύρω από τα εξωτερικά όρια, και μετά συνεχίζουν να μετακινούνται μέσα στο χώρο, αποφεύγοντας τον παρτενέρ τους, μέχρι να ακούσουν το σύνθημα στοπ. Αλλάζουν θέσεις με τους παρτενέρ τους και επαναλαμβάνουν. κεφάλι ψηλά γρήγορες κινήσεις σταματώ και φεύγω προσποίηση Αποφευκτές : Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους άλλους αποφευκτές για να αποφύγεις να ακουμπηστείς; Ακουμπηστές: Ποιες στρατηγικές μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πιάσεις τον παρτενέρ σου; Μείωσε το χώρο: Χρησιμοποίησε το μισό χώρο. Αυτό κάνει ευκολότερη τη δουλειά του ακουμπηστή ή του αποφευκτή; Πρόσθεσε κανονισμούς σκοραρίσματος: Για παράδειγμα, οι ακουμπηστές κερδίζουν έναν πόντο για κάθε ακούμπημα.

13 Είναι Γκολ! Αποφυγή ενός αμυντικού, μετακίνηση στο γενικό χώρο, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας. Μπάλες ή άλλο υλικό πετάματος, δοχείο, σημαδούρες. Μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια, τρεις γραμμές (βάση κέντρο και τελική) χαράζονται, σε απόσταση περίπου 5 μέτρων μεταξύ τους. Ένα δοχείο τοποθετείται πάνω στην τελική γραμμή. Τα παιδιά μπαίνουν σε ζευγάρια, ένας είναι ο δρομέας με τη μπάλα και ένας είναι αμυντικός, με μία μπάλα/όργανο ανά ζευγάρι. Άφησε τα παιδιά να παίζουν Ο δρομέας με τη μπάλα μπορεί να σκοράρει με το να τοποθετήσει τη μπάλα μέσα στο δοχείο χωρίς να ακουμπηστεί από τον αμυντικό του. Ο δρομέας με τη μπάλα ξεκινάει πάνω στη γραμμή βάσης και ο αμυντικός από την κεντρική γραμμή. Τα παιδιά αλλάζουν ρόλους και επαναλαμβάνουν. Δρομέας με τη μπάλα: γρήγορες κινήσεις, προσποίηση Αμυντικός: παρακολούθημα των ισχύων Δρομείς με τη μπάλα : Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλους παίκτες μέσα στο χώρο για να αποφύγετε να ακουμπηστείτε; Αμυντικοί: Σε ποιο μέρος του δρομέα θα έπρεπε να εστιάζεσαι για να αντιληφθείς την κατεύθυνση που θα κινηθεί; Ποικιλία εξοπλισμού και δεξιοτήτων: Για παράδειγμα, ντριμπλάρεις μία μπάλα ποδοσφαίρου για να σκοράρεις ένα τέρμα διασχίζοντας την τελική γραμμή. Ποικιλία της γραμμής απόστασης: Αύξησε/ ελάττωσε την απόσταση ανάμεσα στις γραμμές για να κάνεις ευκολότερη/ δυσκολότερη τη δουλειά για τον δρομέα/ αμυντικό. Ποικιλία της διάταξης του χώρου: Όρισε ένα χώρο μη ακουμπήματος γύρω από κάθε δοχείο.

14 Ο Θησαυρός του Πειρατή Αποφυγή, υπεράσπιση, επίθεση και επίγνωση του χώρου. Στεφάνες και σακουλάκια με φασόλια. Μία καθορισμένη επιφάνεια παιχνιδιού, περίπου 10 μέτρα τετράγωνο, που έχει μία στεφάνη στο κέντρο με ένα σακουλάκι με φασόλια (θησαυρό) μέσα. Γκρουπ των πέντε: ένας πειρατής και τέσσερις ναύτες. Το καθήκον του πειρατή είναι να προστατεύσει το θησαυρό του από τους ναύτες. Οι ναύτες έχουν 2 λεπτά για να κλέψουν το θησαυρό (σακουλάκι με φασόλια) και να τον πάρουν έξω από το τετράγωνο χωρίς να ακουμπηστούν από τον πειρατή. Αν ένας ναύτης ακουμπηστεί ενώ μεταφέρει το θησαυρό, αυτός ο ναύτης πρέπει να επιστρέψει έξω απ το τετράγωνο και να προσπαθήσει ξανά. Ο πειρατής δεν μπορεί να μπει μέσα στη στεφάνη. Αλλαγή ρόλων και επανάληψη. Πειρατής : παρακολούθημα των ισχίων Ναύτες: γρήγορες μετακινήσεις, προσποίηση, σταμάτημα και φυγή Ναύτες: Πώς μπορείτε να δουλέψετε μαζί για να κλέψετε το θησαυρό; Πειρατής: Υπάρχει μόνο ένας πειρατής και τέσσερις ναύτες. Ποιες στρατηγικές μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να διατηρείς τα μάτια σου πάνω στους ναύτες; Ποικιλία του αριθμού των πειρατών: Περιέλαβε έναν ακόμα πειρατή για προστατεύσει το θησαυρό. Περιέλαβε ακόμα μία θέση θησαυρού: Σε ένα γκρουπ των 8 ατόμων, δύο πειρατές υπερασπίζονται το θησαυρό τους σε δύο διαφορετικές στεφάνες.

15 Πάρσιμο της Κορίνας Κυνήγημα και φυγή, και γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης. Τα παιδιά γίνονται ζευγάρια, με δύο βάσεις/δίσκους και μία κορύνα του μπόουλινγκ ανά ζευγάρι. Τοποθέτησε την κορίνα ανάμεσα στις δύο βάσεις, περίπου 3 μέτρα από τον καθένα. Ο ένας του ζευγαριού στέκεται μέσα σε κάθε βάση. Είναι όλα τα παιδιά πετυχημένα; Κάθε παίκτης προσπαθεί να αρπάξει την κορίνα του μπόυλινγκ και να επιστρέψει στη βάση του χωρίς να ακουμπηστεί. Ο παίκτης που απράζει πρώτος την κορίνα είναι αρπαχτής και ο άλλος γίνεται ακουμπηστής. Αν ο αρπαχτής ακουμπηστεί προτού φτάσει στη βάση του τότε η κορίνα επιστρέφεται στο κέντρο. Ξεκίνημα με το σύνθημα. γρήγορες κινήσεις σταμάτημα και φυγή Τι μπορείς να κάνεις για να έχεις ένα γρήγορο ξεκίνημα; Αρπαχτής: Ποιοι είναι κάποιοι τρόποι για να ξεγλιστρήσεις από τον κυνηγό; Ποίκιλε την απόσταση: Αύξησε ή ελάττωσε την απόσταση ανάμεσα στην κορίνα και τις βάσεις.

16 Άρπαγμα της Ουράς Αποφυγή, κυνήγημα, ξεγλίστρημα και επίγνωση του χώρου. Σημαίες/λωρίδες/κασκόλ. Γκρουπ των έξι ατόμων: οι παίκτες έχουν ο καθένας μία σημαία λωρίδα/κασκόλ μπηγμένη στη μέση και απλώνονται σε μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια ή από γρασίδι. Το καθήκον είναι για τα παιδιά να πάρουν όσα περισσότερα σημαίες/ ιμάντες/ κασκόλ μπορούν από άλλους παίκτες ενώ προστατεύουν το δικό τους. Όταν μία σημαια/ ιμάντας/ κασκόλ αρπαχτεί, επισυνάπτεται στο σώμα. Ένας πόντος λαμβάνεται για κάθε σημαία που παρθεί πριν δοθεί το σύνθημα λήξης. προσποίηση σταμάτημα και φυγή γρήγορες κινήσεις παρακολούθημα των ισχύων Πώς μπορείς να προστατεύσεις τη σημαία σου; Ποιες στρατηγικές μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πάρεις τη σημαία άλλων παικτών; Ποίκιλε το αντικείμενο: Χρησιμοποίησε μανταλάκια για να συρράψεις το αντικείμενο. Ποίκιλε τον αριθμό και το χώρο: Αύξησε τον αριθμό των παιδιών που παίζουν και αύξησε το μέγεθος του χώρου.

17 Αποφυγή της Μπάλας ( Τα μήλα ) σε Κύκλο Αποφυγή, παρέκκλιση, ξεγλίστρημα και ρίξιμο σε έναν μετακινούμενο στόχο. Μεγάλες, μαλακές μπάλες. Γκρουπ των έξι επτά: ένας αποφευκτής στέκεται στο κέντρο ενός σημαδεμένου κύκλου, οι άλλοι είναι ρίπτες που στέκονται γύρω έξω από τον κύκλο μέσα σε έναν χώρο από γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Ο αποφευκτής προσπαθεί να κρατηθεί μακριά από τη μπάλα. Οι ρίπτες προσπαθούν να χτυπήσουν τον αποφευκτή κάτω από τα γόνατα. Μπορούν να πασάρουν οπουδήποτε για να πιάσουν τον αποφευκτή σε θέση μη φρούρησης. Κάθε άτομο γίνεται με τη σειρά αποφευκτής. Ρίπτες: πασάρισμα γρήγορα για κράτημα του αποφευκτή προσποίηση σε λοξοδρόμηση και σε στροφές Αποφευκτής: χρησιμοποίηση γρήγορων ποδιών με γρήγορες αντιδράσεις Αποφευκτής: Πώς μπορείς να αποφύγεις το να χτυπηθείς με τη μπάλα; Ρίπτες: Ποιο είδος ρίψης θα χρησιμοποιήσεις για να χτυπήσεις τον αποφευκτή κάτω απ τα πόδια; Αύξησε τον αριθμό των αποφευκτών: Περιέλαβε δύο ή τρεις αποφευκτές στο μέσο του κύκλου. Ποίκιλε το χώρο ή τον κύκλο: Αύξησε ή ελάττωσε το μέγεθος του κύκλου.

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης Αναπηδήσεις Περιγραφή Η αναπήδηση είναι μία ενέργεια τινάγματος που περιλαμβάνει απογείωση από το ένα πόδι και προσγείωση στο ίδιο πόδι. Αυτήν περιλαμβάνει δυναμική ισορροπία, με την αντίθετη, του ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

Χοροπήδημα. Περιγραφή

Χοροπήδημα. Περιγραφή Χοροπήδημα Περιγραφή Το χοροπήδημα είναι ένας συνδυασμός ενός μεγάλου βήματος και ενός πηδήματος στο ένα πόδι (βήμα πήδημα), πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο, και έχει ένα άνισο ρυθμό. Το χοροπήδημα

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Αυτά τα επιπρόσθετα παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τις κινητικές και μια ποικιλία άλλων θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Δεξιότητες Χειρισμού Περιεχόμενα Ρίψη και Πιάσιμο Χτύπημα με τα Χέρια Κλότσημα με τα Πόδια Χτύπημα με Αντικείμενο Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Βιβλιογραφία Ιστοσελίδες Περιγραφή Ρίψη και Πιάσιμο Η ρίψη

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης Περιγραφή Περπάτημα Το περπάτημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο κατά τη μετακίνηση προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Το ένα πόδι είναι πάντοτε σε επαφή με το έδαφος, και οι βραχίονες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Κυκλικό Πιάσιμο Πιάσιμο μιας μπάλας που έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα, γωνίες και διαφορετικές ταχύτητες, πασάρισμα και πέταμα. Μία ποικιλία μικρών και μεγάλων μπαλών.

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιγραφή Χτύπημα με τα Πόδια Το κλότσημα, το ντριμπλάρισμα με το πόδι, το παγίδευμα της μπάλας και το κλότσημα τερματοφύλακα είναι παραδείγματα δεξιοτήτων κλοτσήματος που χρησιμοποιούνται με τα πόδια.

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Αυτά τα επιπλέον παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τη σταθερότητα και μία ποικιλία άλλων θεμελιωδών δεξιοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Μαγικό χαλί Συγκρουόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Τρέξιμο. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης

Τρέξιμο. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης Τρέξιμο Περιγραφή Το τρέξιμο είναι όπως το περπάτημα εκτός από το ότι υπάρχει ένα διάστημα όπου και τα πόδια είναι πάνω από το έδαφος ταυτόχρονα. Η δεξιότητα του τρεξίματος περιλαμβάνει, το τζόκιγκ, το

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερότητα Ευστάθεια

Σταθερότητα Ευστάθεια Σταθερότητα Ευστάθεια Περιεχόµενα Ισορροπία Περιστροφή Επιπλέον ραστηριότητες Ισορροπίας Περιγραφή Η ασφάλεια κατά την προσγείωση είναι μία σημαντική δεξιότητα για να τη μάθουν όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Εξοικείωση Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Οι δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο παιχνιδιών περιλαμβάνουν: Μετακίνηση χωρίς μπάλα Έλεγχο μιας μπάλας, οδήγημα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση του Μοντέλου των Τεσσάρων Σταδίων, για τη διδασκαλία παιχνιδιών Παρουσίαση των κριτηρίων για

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης Άλμα Πήδημα Περιγραφή Το πήδημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα ή και τα δύο πόδια στα δύο πόδια. Ένα άλμα μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις: απογείωση, αιώρηση και προσγείωση. Η προσγείωση με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά Ονομασία Παιχνιδιού: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ Υλικά:1)Μαντήλια.2)πλαστικά ποτήρια,3)πλαστικά μπουκάλια, ή πιατάκια,4)καπάκια. Τάξεις: Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ, Οι μαθητές σχηματίζουν ζευγαράκια και χωρίζονται σε 2 ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Κατηγορία παιχνιδιού Στόχου Φιλέ/ Τοίχου Χτυπήματος/ Πεδίου Χώρου/ Εισβολής (Tim Hopper @ U of Vic) Βασικός Κανονισμός/ Σκοπός Σκοράρισμα με το να έρθει το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες.

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες. Ισορροπία Περιγραφή Η ισορροπία πετυχαίνεται όταν το κέντρο βάρους είναι πάνω από τη βάση στήριξης. Υπάρχουν δύο τύποι ισορροπίας: 1. η στατική ισορροπία περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας επιθυμητής μορφής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A Γιατί η προθέρμανση είναι σημαντική Μια πολύ καλή προθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Editorial 3. Dietmar Molthahn. 1 Ασκήσεις προθέρμανσης με αμυντικές κινήσεις Εξάσκηση ατομικών αμυντικών ικανοτήτων χωρίς σουτ 6-9

Editorial 3. Dietmar Molthahn. 1 Ασκήσεις προθέρμανσης με αμυντικές κινήσεις Εξάσκηση ατομικών αμυντικών ικανοτήτων χωρίς σουτ 6-9 Editorial 3 Η προπόνηση άμυνας ως κεντρικός στόχος της προπόνησης Αυτό το εγχειρίδιο θα σας βοηθήσει να σχεδιάζεται την προπόνηση σας, όταν ο κεντρικός στόχος της είναι η εξάσκηση της αμυντικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 12-16 ΕΤΩΝ JF CILLARD Για την ΕΑΠ/ΟΧΕ Μετάφραση και Επιμέλεια: Aθανάσιος Καρακεχαγιάς, Ηλίας Ζαπαρτίδης 1 ΘΕΜΑ N 1 : μεταφορά της

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Εγχειρίδιο για το Μάθηµα της Φυσικής Αγωγής στο ηµοτικό Σχολείο Μετάφραση-Επιµέλεια: Πέτρος Α. Νάτσης PhD., MSc. Εισαγωγή Η Ανάπτυξη Θεµελιωδών εξιοτήτων Κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ 155 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο ποδόσφαιρο παραδοσιακή προσέγγιση προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 2. Κινήσεις χωρίς μπάλα: Στάσεις - μετακινήσεις Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43 ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγικό μέρος Πρόλογος... 11 Πρόλογος της Αμερικάνικης Έκδοσης... 12 Κλιμάκωση των Βημάτων για Επιτυχία... 14 Το Παιχνίδι της Χειροσφαίρισης (HANDBALL)... 16 Γήπεδο και εξοπλισμός... 19

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών Στρατηγικές παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Κριτήρια επιλογής παιχνιδιών Τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών Είδη ψυχοκινητικών παιχνιδιών Μορφές τροποποίησης των παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ Προθέρµανση. Βήµα 1 ο : Εγώ και η Μπάλα 1. Μέρα και νύχτα ύο οµάδες στέκονται αντιµέτωπες εκατέρωθεν µιας γραµµής.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 5. Κινήσεις με μπάλα: Πάσα Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιστροφή Περιγραφή Η περιστροφή περιλαμβάνει μία ποικιλία κινητικών προτύπων που απαιτούν το σώμα να μετακινείται μέσω του χώρου και γύρω από τον άξονά του. Περιλαμβάνει κινήσεις όπως λύγισμα, ρολάρισμα,

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12 Β μέρος Σειρά εικόνων 12 Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή Με τον αμυντικό στην πλάτη του, ο επιθετικός (άσπρος) αποφασίζει μετά την υποδοχή της σκαστής πάσας για μια διείσδυση

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α.

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α - Β ΤΑΞΗ Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 11. Η Γυμναστική στο ημερήσιο μάθημα Φυσικής Αγωγής: Δείγμα ημερήσιου μαθήματος Φ.Α στο Δημοτικό Μπαρκούκης

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η.

Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η. -` Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η. 2 Editorial Συστηματική εξάσκηση των τεχνικών δεξιοτήτων Οι τεχνικές δεξιότητες είναι ένα εργαλείο των παικτών που τους βοηθά να δώσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2 16-17 Αγαπητοί Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κρήτης, Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τένις σε όλη την Ελλάδα η Ελληνική Φίλαθλη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Oμάδα Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο.

54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο. 54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο. 1) «Παιχνίδι γνωριμίας». Οι μαθητές έχουν σχηματίσει έναν κύκλο. Στο κέντρο του κύκλου βρίσκεται ένα παιδί που πετάει την μπάλα προς τα πάνω φωνάζοντας το όνομα ενός

Διαβάστε περισσότερα