Πρόσθετα στα τρόφιμα. Κωνσταντίνος Πεπονάκης. Γεωπόνος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόσθετα στα τρόφιμα. Κωνσταντίνος Πεπονάκης. Γεωπόνος"

Transcript

1 Πρόσθετα στα τρόφιμα Κωνσταντίνος Πεπονάκης Γεωπόνος

2 Βασισμένο σε μία εργασία μου στην Τεχνολογία Τροφίμων το Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση.

3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1.1 Ορισμός προσθέτου Ως πρόσθετα ορίζονται από τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών οι ουσίες ή μίγματα ουσιών, πλην των βασικών συστατικών των τροφίμων, που προστίθενται σε ένα τρόφιμο με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής, επεξεργασίας, της συντήρησης ή της εμφάνισης του. Ως πρόσθετα δεν νοούνται τα διάφορα καρυκεύματα, αρτυματικές ύλες, συμπληρώματα διαιτητικής αξίας, ουσίες που δρουν ενζυματικά στην παρασκευή ορισμένων τροφίμων, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, απορρυπαντικών, διαλυτών και άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή και βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων. (Γεώργιος Λ. Αργυράκος) Αντιθέτως στις Η.Π.Α. πρόσθετα θεωρούνται όλες οι ουσίες που προστιθέμενες στο τρόφιμο αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του. Υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ άμεσων και έμμεσων προσθέτων. Ως άμεσα νοούνται αυτά που έχουν σκοπίμως προστεθεί στο τρόφιμο, ενώ ως έμμεσα αυτά που έχουν προστεθεί τυχαία. (http2) 1.2 Σκοπός και αρχές χρήσης των προσθέτων Τα τρόφιμα αποτελούν ένα καλό θρεπτικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ζυμών. Η ανάπτυξη τους αλλοιώνει τις ιδιότητες του τροφίμου καθιστώντας ακόμη και ακατάλληλο προς βρώση, είτε διότι σε αυτό αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί, είτε διότι οι οργανισμοί που αναπτύσσονται σε αυτό παράγουν τοξίνες. Επίσης η επαφή λιπαρών ουσιών με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο μπορεί μέσα από μια αλυσίδα αντιδράσεων να οδηγήσει σε οξείδωση των πρώτων, κάτι το οποίο προσδίδει δυσάρεστες ιδιότητες στο τρόφιμο. Τα πρόσθετα επίσης βελτιώνουν κάποια τεχνολογικά χαρακτηριστικά επιτρέποντας την ευκολότερη επεξεργασία του τροφίμου, επιτρέπουν τη δημιουργία γαλακτωμάτων ή κάνουν τα τελικά προϊόντα πιο ελκυστικά. (Γεώργιος Λ. Αργυράκος, http1, http3) Η χρήση προσθέτων έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Αλάτι και ξύδι είναι τα πιο γνωστά από τα πρόσθετα που για αιώνες τώρα χρησιμοποιούνται. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν χρωστικές και αρωματικές ουσίες, ενώ οι Ρωμαίοι χρωστικές καθώς και νιτρικό νάτριο. (http1, http3) Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όμως, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ανάγκη για μείωση των απωλειών σε τρόφιμα οδήγησε στην εντατικοποίηση της χρήσης πρόσθετων. Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων μακριά από τις περιοχές κατανάλωσης του, καθώς και η απαίτηση για ελκυστικά, σταθερής ποιότητας προϊόντα καθ όλη τη διάρκεια του έτους δημιουργούν προβλήματα στην μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία του προϊόντος επιβάλλοντας την χρήση προσθέτων. Σε άλλες περιοχές, υπό ανάπτυξη, με ελλιπή υποδομή για ορθή μεταφορά και συντήρηση των τροφίμων

4 υπό ψύξη, ή με χρήση άλλων μη χημικών μεθόδων, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες επιβάλλουν τη χρήση προσθέτων προκειμένου να προστατευθεί ικανοποιητικά η αγροτική παραγωγή έως την κατανάλωση. (WHO, http3) Η χρήση προσθέτων θεωρείται δικαιολογημένη από τον FAO όταν αυτή γίνεται i) για τη διατήρηση της θρεπτικής αξίας του τροφίμου. ii) για τη συντήρηση και τη σταθερότητα του τροφίμου με στόχο την μείωση των απωλειών σε τρόφιμα. iii) για τη δημιουργία ελκυστικών στον καταναλωτή τροφίμων με τρόπο που να την τον εξαπατά. iv) για διευκόλυνση στην επεξεργασία του τροφίμου. Αντίθετα δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση προσθέτων στις παρακάτω περιπτώσεις i) για την κάλυψη λαθών στο χειρισμό και στην επεξεργασία του τροφίμου. ii) όταν εξαπατώνται οι καταναλωτές iii) όταν ως αποτέλεσμα τις χρήσεις τους έχουμε ουσιαστική μείωση της θρεπτικής αξίας του τροφίμου iv) όταν το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση καλύτερων τεχνικής χειρισμού και επεξεργασίας η οποίες να είναι οικονομικά εφικτό να εφαρμοστούν. Η ασφάλεια του καταναλωτή είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη. Αν και δεν είναι δυνατό να βεβαιωθεί πως κάποια ουσία είναι ασφαλείς κάτω από όλες τις συνθήκες για όλους τους ανθρώπους, μελέτες σε ζώα για τη φυσιολογική, φαρμακολογική και βιοχημική συμπεριφορά του υπό εξέταση προσθέτου μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για την εκτίμηση της ασφάλειας χρήσης του προσθέτου αυτού σε συγκεκριμένες δόσεις. Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση προσθέτων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη ειδικών επιστημόνων για την ασφάλεια της χρήσης, ενώ θα πρέπει να εξετάζεται και η σκοπιμότητα της χρήσης αυτής της ουσίας. Απαραίτητο επίσης θεωρείται να υπάρχει νομοθετικός έλεγχος με λίστα επιτρεπόμενων προσθέτων και αποτελεσματικό ελεγκτικό σώμα. (WHO, 1957) Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τα κριτήρια για τη χρήση των προσθέτων τροφίμων στο Παράρτημα ΙΙ, της Οδηγίας του Συμβουλίου της 21 ης Δεκεμβρίου 1988, 89/107/ΕΟΚ, τα οποία είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα πρόσθετα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, για τις χρωστικές, για τις γλυκαντικές και για τα λοιπά πρόσθετα. Ουσιαστικά υπάρχουν πολλές περισσότερες κατηγορίες προσθέτων. Αναλυτικότερα είναι οι:

5 Χρωστικό, Συντηρητικό, Αντιοξειδωτικά, Γαλακτωµατοποιητής, Γαλακτωµατοποιητικό άλας, Πυκνωτικό µέσο, Πηκτωµατοποιητής, Σταθεροποιητές, Ενισχυτικό γεύσης, Μέσο οξινισµού, ιορθωτικό οξύτητας, Αντισυσωµατωτικό, Τροποποιηµένο άµυλο, Γλυκαντικά, ιογκωτική σκόνη, Αντιαφριστικό, Υλικό επικάλυψης, Βελτιωτικό αλεύρων, Σκληρυντικό, Υγροσκοπικό µέσο, Συµπλοκοποιητής, Ενζυµο, ιογκωτικό, Προωστικό αέριο και αέριο συσκευασίας. (89/107/ΕΟΚ) Ο αριθμός με τον οποίο κωδικοποιείται κάθε πρόσθετο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, συνοδεύεται και από το γράμμα Ε το οποίο ακριβώς δηλώνει ότι είναι επιτρεπόμενο. Το πρώτο ψηφίο του αριθμού δείχνει την κατηγορία του προσθέτου. Οι χρωστικές έχουν νούμερα από , τα συντηρητικά και τα αντιοξειδωτικά από , γαλακτοποιητές, σταθεροποιητές και πηκτωματοποιητές από , οι παράγοντες επεξεργασίας (πυκνωτικά μέσα, μέσα οξίνισης, αντισυσσωματικά, υγροσκοπικά μέσα, διογκωτικά κ.ά.) από , τα ενισχυτικά γεύσης από , τα υλικά επικάλυψης από , τα βελτιωτικά αλεύρων από , τα αέρια συσκευασίας από , τα γλυκαντικά από , ενώ τα βελτιωτικά γεύσης δεν χαρακτηρίζονται από αριθμό Ε. Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται όλες οι εγκεκριμένες από την Ε.Ε. πρόσθετες ουσίες με τον αριθμό Ε που έχουν, την αγγλική και την ελληνική τους ονομασία, τον χημικό τους τύπο και την τιμή ADI. Στον Πίνακα 9 παρουσιάζονται οι στερεοχημικοί τύποι για όσες ενώσεις ο χημικός τύπος δεν δίνει αρκετές πληροφορίες για τη δομή τους. ADI (Acceptable Daily Intake) Ένα σημαντικό εργαλείο για τον νομοθέτη είναι το ADI (Acceptable Daily Intake) ή Αποδεκτή Ημερησία Λήψη. Η τιμή του ADI είναι η μέγιστη μέση ποσότητα ενός προσθέτου που θα καταναλώνει ημερησίως καθ όλη τη διάρκεια τη ζωής του ένας άνθρωπος δίχως να υποστεί βλάβες στην υγεία του από τη μακροχρόνιαα κατανάλωση του. Δηλαδή δεν μας δίνει το επίπεδο πέρα από το οποίο θα έχουμε πιθανόν οξύς ή χρόνιες τοξικές αντιδράσεις. Μάλιστα μπορεί κατά καιρούς το άτομο να υπερβαίνει αυτή τη δόση δίχως προβλήματα για την υγεία του, αρκεί στο σύνολο της ζωής του, ο μέσος όρος της ημερήσιας λήψης να μην υπερβαίνει το ADI (http1). Ο προσδιορισμός του γίνεται αφού πρώτα, μετά από μακροχρόνια πειράματα σε ζώα, καθοριστεί το No Effect Level (Επίπεδο μη Επίδρασης). Η τιμή αυτή είναι η δόση με την οποία ταΐστηκαν τα πειραματόζωα σε καθημερινή βάση δίχως να εκδηλώσουν κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια και η μονάδα της είναι σωματικού βάρους. Στη συνέχεια και προκειμένου να καλυφθούν οι ασθενείς και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, η τιμή αυτή διαιρείται με ένα παράγοντα ίσο με για να μας δώσει το ADI (Γεώργιος Λ. Αργυράκος)

6 Στους πίνακες όπου δεν έχει καθοριστέι τιμή ADI (not specified) είναι διότι οι συγκεκριμένες ουσίες κρίνονται γενικά ασφαλείς. Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένα από τα πρόσθετα δεν αφορούν τα μικρά παιδιά, όπου για αυτά τα πρόσθετα έχουν θεσπιστεί διαφορετικά όρια. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. http1: ELC - The Federation of European Food Additives and Food Enzymes Industries 2. http2: Mary Abgrall and Scottie Misner, Food Safety Tips, College of Agriculture, The University of Arizona, May http3: Food Additives and Ingredients Association (FAIA) 4. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Λ. ΑΡΓΥΡΑΚΟΥ, ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 5. WORLD HEALTH ORGANIZATION, GENERAL PRINCIPLES GOVERNING THE USE OF FOOD ADDITIVES, WORLD HEALTH ORGANIZATION TECHNICAL REPORT SERIES No. 129, Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης εκεµβρίου 1988 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε τα πρόσθετα που µπορούν να χρησιµοποιούνται στα τρόφιµα τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη διατροφή (89/107/ΕΟΚ) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ 1. Ο ΗΓΙΑ 2001/5/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Φεβρουαρίου 2001 για την τροποποίηση της οδηγίας 95/2/ΕΚ για τα πρόσθετα τροφίµων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών 2. Ο ΗΓΙΑ 94/35/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα (ΕΕ αριθ. L 237 της , σ. 3) 3. Ο ΗΓΙΑ 95/2/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Φεβρουαρίου 1995,για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών (ΕΕ αριθ. L 61 της , σ. 1) 4. ΟΔΗΓΙΑ 34/96/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα 5. ΟΔΗΓΙΑ 94/36/ΕΚ ΤΟΥ ΕΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα 6. ΕΦΕΤ (Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων)

7 7. Joint FAO/WHO Conference on Food Additives (JECFA) Food Additives (uses other than as flavouring agents) Database 8. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) Flavouring Agents Database 9. ELC - The Federation of European Food Additives and Food Enzymes Industries

8 ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΌ ΤΗΝ Ε.Ε. ΠΡΟΣΘΕΤΑ. ΑΡΙΘΜΟΣ Ε, ΟΝΟΜΑΣΙΑ (ΑΓΓΛΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ), ΧΗΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, ADI ADI ( Αριθμός Ε ΟΝΟΜΑΣΙΑ (ΑΓΓΛΙΚΑ) ΟΝΟΜΑΣΙΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ) ΧΗΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ βάρος σώματος) 100 Curcumin Κουρκουμίνη i) C 21 H 20 O 6 ii) C 20 H 18 O 5 iii) C 19 H 16 O 4 not specified 101 Riboflavins Ριβοφλαβίνες (i) Riboflavin (i) Ριβοφλαβίνη i) C 17 H 20 N 4 O 6 (ii) Riboflavin-5'-phosphate (ii) 5' φωσφορική ριβοφλαβίνη ii)c 17 H 20 N 4 NaO 9 P 2H 2 O not specified 102 Tartrazine Ταρτραζίνη C 16 H 9 N 4 Na 3 O 9 S Quinoline Yellow Κίτρινο της κινολίνης C 18 H 9 NNa 2 O 8 S 2 (κυρίως συστατικό) Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S Κίτρινο Sunset FCF; Κιτρινοπορτοκαλί S C 16 H 10 N 2 Na 2 O 7 S Cochineal, Carminic acid, Carmines Κοχεωίλη, Καρμινικό οξύ, Καρμίνες C 22 H 20 O Azorubin, Carmoisine Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη C 20 H 12 N 2 Na 2 O 7 S Amaranth Αμαράνθη C 20 H 11 N 2 Na 3 O 10 S Ponceau 4R, Cochineal Red A Πονσώ 4R, Ερυθρό της κοχελίνης A C 20 H 11 N 2 Na 3 O 10 S H 2 O Erythrosine Ερυθροσίνη C 20 H 6 I 4 Na 2 O 5 H 2 O Red 2G Ερυθρό 2G C 18 H 13 N 3 Na 2 O 8 S Allura red AC Ερυθρό-Allura AC C 18 H 14 N 2 Na 2 O 8 S i ) Άλας Ασβεστίου: C 27 H 31 N 2 O 7 S 2 ½Ca Patent Blue V Μπλέ πατεντέ V ii) Άλας Νατρίου: C 27 H 31 N 2 O 7 S 2 Na Indigotine, Indigo Carmine Ινδικοτίνη, Ινδικοκαρμίνη C 16 H 8 N 2 Na 2 O 8 S Brillant Blue FCF Λαμπρό Κυανό FCF C 37 H 34 N 2 Na 2 O 9 S Chlorophylls and chlorophyllins (i) chlorophylls (ii) chlorophyllins Χλωροφύλλες και χλωροφυλλίνες i) Phytyl (132R,17S,18S)-3-(8-ethyl-132-methoxycarbonyl- 2,7,12,18-tetramethyl-13'-oxo-3-vinyl ,18- tetrahydrocyclopenta [at]-prophylrin- 17-yl)propionate, (Pheophytin a), or as the magnesium complex (Χλωροφύλλη α). Phytyl (132R,17S,18S)-3-(8-ethyl-7-formyl-132-methoxycarbonyl- 2,12,18-trimethyl-13'-oxo-3-vinyl ,18-tetrahydrocyclopenta [at]-prophylrin-17-yl)propionate, (Pheophytin b), or as the magnesium complex (Χλωροφύλλη β). 141 Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins ii)3-(10-carboxylato-4-ethyl-1,3,5,8-tetramethyl-9-oxo-2- vinylphorbin-7-yl)propionate, copper complex (Copper chlorophyllin a) 3-(10-carboxylato-4-ethyl-3-formyl-1,5,8-trimethyl-9-oxo-2- (i) copper complexes of chlorophylls (ii) copper complexes of chlorophillins Σύμπλοκα των χλωροφυλλών και χλωροφυλλινών με χαλκό vinylphorbin-7-yl)propionate, copper complex (Copper chlorophyllin b) Green S Πράσινο S C 27 H 25 N 2 NaO 7 S not specified 150 α Caramel (Plain) Απλό καραμελόχρωμα not specified 150 β Caramel (Caustic sulphite) Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα γ Caramel (Ammonia) Εναμμώνιο καραμελόχρωμα 200.0

9 150 δ Caramel (Sulphite ammonia) Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα Brillant Black BN, Black BN Λαμπρό Μαύρο BN, Μαύρο BN C 28 H 17 N 5 Na 4 O 14 S Vegetable carbon Φυτικός άνθρακας C not specified i) C 12 H 11 N 4 NaO 3 S ii) C 13 H 13 N 4 NaO 3 S 154 iii) C 18 H 14 N 6 Na 2 O 6 S 2 Brown FK Καστανό FK iv) C 18 H 14 N 6 Na 2 O 6 S 2 v) C 19 H 16 N 6 Na 2 O6S 2 vi) C 24 H 17 N 8 Na 3 O 9 S Brown HT Καστανό HT C 27 H 18 N 4 Na 2 O 9 S α Carotenes Καροτένια (i) Mixed carotenes (i) Μίγματα καροτενίων (ii) Beta-carotene (ii) β-καροτένιο C 40 H 56 (ß-καροτίνη) ii)5 160 β Anatto, bixin, norbixin Αννάτο, μπιξίνη, νορμπιξίνη γ Capsaicin C 18 H 27 NO 3 Εκχύλισμα πάπρικας, καψανθίνη, Capsanthin C 40 H 56 O 3 Paprika extract, capsanthin, capsorubin καψορουμπίνη Capsorubin C 40 H 56 O δ Lycopene Λυκοπένιο not specified 160 ε Beta-apo-8'-carotenal (C 30) β-από-8'-καροτενάλη (C30) στ Ethyl ester of Beta-apo-8'-carotenic acid Αιθυλεστέρας του β-από-8' καροτενικού οξέως (C30) (C30) C 32 H 44 O β Lutein Λουτεϊνη C 40 H 56 O 2 not specified 161 ζ Canthaxanthin Κανθαξανθίνη C 40 H 52 O Ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, Beetroot Red, betanin βετανίνη C 24 H 26 N 2 O 13 not specified 163 Anthocyanins Ανθοκυάνες (Ανθοκυανίνες) not specified 170 Calcium carbonates Ανθρακικά άλατα ασβεστίου (i) Calcium carbonate i) Ανθρακικό ασβέστιο (ii) Calcium hydrogen carbonate ii) Όξινο ανθρακικό ασβέστιο CaCO 3 not specified 171 Titanium dioxide Διοξείδιο του τιτανίου TiO 2 not specified 172 Οξείδιο του σιδήρου κίτρινο: FeO(OH) xh 2 O Οξείδιο του σιδήρου κόκκινο: Fe 2 O 3 Iron oxides and hydroxides Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου Οξείδιο του σιδήρου μαύρο: FeO Fe 2 O 3 not specified 173 Aluminum Αργίλιο (αλουμίνιο) Al not specified 174 Silver Άργυρος not specified 175 Gold Χρυσός not specified 180 Litholrubine BK Λιθορουμπίνη ΒΚ C 18 H 12 CaN 2 O 6 S Sorbic acid Σορβικό οξύ C 6 H 8 O Potassium sorbate Σορβικό κάλιο C 6 H 7 KO Calcium sorbate Σορβικό ασβέστιο C 12 H 14 CaO Benzoic acid Βενζοϊκό οξύ C 7 H 6 O Sodium benzoate Βενζοϊκό νάτριο C 7 H 5 NaO Potassium benzoate Βενζοϊκό κάλιο C 7 H 5 KO 2 3H 2 O 5.0

10 213 Άνυδρο: C 14 H 10 CaO 4 Μονοένυδρο: C 14 H 10 CaO 4 H 2 O Calcium benzoate Βενζοϊκό ασβέστιο Τριένυδρο: C 14 H 10 CaO 4 3H 2 O Ethyl p-hydroxybenzoate p-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο C 9 H 10 O Sodium ethyl p-hydroxybenzoate p-υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου, άλας µε νάτριο Propyl p-hydroxybenzoate p-υδροξυβενζοϊκό προπύλιο C 10 H 12 O Sodium propyl p-hydroxybenzoate p-υδροξυβενζοϊκού προπυλίου, άλας µε νάτριο Methyl p-hydroxybenzoate p -Υδροξυβενζοϊκό µεθύλιο C 8 H 8 O Sodium methyl p-hydroxybenzoate p-υδροξυβενζοϊκού µεθυλίου, άλας µε νάτρ Sulphur dioxide Διοξείδιο του θείου SO Sodium sulphite Θειώδες νάτριο Na 2 SO Sodium hydrogen sulphite Όξινο θειώδες νάτριο NaHSO Sodium metabisulphite Πυροθειώδες νάτριο Na 2 S 2 O Potassium metabisulphite Πυροθειώδες κάλιο K 2 S 2 O Calcium sulphite Θειώδες ασβέστιο Calcium hydrogen sulphite Όξινο θειώδες ασβέστιο Potassium hydrogen sulphite Όξινο θειώδες κάλιο Biphenyl, diphenyl Διφαινύλιο not specified 231 Orthophenyl phenol Ορθοφαινυλο-φαινόλη not specified 232 Sodium orthophenyl phenol Ορθοφαινυλο-φαινολικό νάτριο not specified 233 Thiabendazole Thiabendazole 234 Nisin Νισίνη C 143 H 230 N 42 O 37 S Natamycin Ναταµυκίνη C 33 H 47 NO 13 not specified 239 Hexamethylene tetramine Εξαµεθυλενοτετραµίνη C 6 H 12 N 4 not specified 242 Dimethyl dicarbonate Πυροκαρβονικό διµεθύλιο C 4 H 6 O 5 not specified 249 Potassium nitrite Νιτρώδες κάλιο KNO Sodium nitrite Νιτρώδες νάτριο NaNO Sodium nitrate Νιτρικό κάλιο NaNO Potassium nitrate Νιτρικό νάτριο KNO Acetic acid Οξικό οξύ C 2 H 4 O 2 not specified 261 Potassium acetate Οξικό κάλιο CH 3 -COOK not specified Sodium acetates 262 (i) Sodium acetate Άλατα του οξικού οξέος µε νάτριο (ii) Sodium hydrogen acetate (sodium i) Οξικό νάτριο diacetate) ii) Όξινο οξικό νάτριο (διοξικό νάτριο) i) CH 3 COONa nh 2 O (n = 0 ή 3) not specified 263 Άνυδρο: C 4 H 6 CaO 4 Calcium acetate Οξικό ασβέστιο Ένυδρο: C 4 H 6 CaO 4 H 2 O, C 4 H 6 CaO 4 xh 2 O (x < 1) not specified 270 Lactic acid Γαλακτικό οξύ C 3 H 6 O 3 not specified 280 Propionic acid Προπιονικό οξύ C 3 H 6 O 2 not specified 281 Sodium propionate Προπιονικό νάτριο C 3 H 5 NaO 2 not specified

11 282 Calcium propionate Προπιονικό ασβέστιο C 6 H 10 CaO 4 not specified 283 Potassium propionate Προπιονικό κάλιο C 3 H 5 KO 2 not specified 284 Boric acid Βορικό οξύ not specified 285 Sodium tetraborate (borax) Βορικό νάτριο (βόραξ) not specified 290 Carbon dioxide Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 not specified 296 Malic acid Μηλικό οξύ C 4 H 6 O 5 not specified 297 Fumaric acid Φουµαρικό οξύ C 24 H 42 O Ascorbic acid Ασκορβικό οξύ C 6 H 8 O 6 not specified 301 Sodium ascorbate Ασκορβικό νάτριο C 6 H 7 O 6 Na not specified 302 Calcium ascorbate Ασκορβικό ασβέστιο C 12 H 14 O 12 Ca 2H 2 O not specified 304 Fatty acid esters of ascorbic acid Εστέρες λιπαρών οξέων µε ασκορβικό οξύ (i) Ascorbyl palmitate i) Παλµιτικό ασκορβύλιο (ii) Ascorbyl stearate ii) Στεατικό ασκορβύλιο i) C 22 H 38 O 7 ii)c 24 H 42 O 7 not specified 306 Tocopherol-rich extract Εκχύλισµα πλούσιο σε τοκοφερόλες not specified 307 Alpha - tocopherol α-τοκοφερόλη C 29 H 50 O 2 (Βιταμίνη Ε) not specified 308 Gamma - tocopherol γ-τοκοφερόλη not specified 309 Delta - tocopherol δ-τοκοφερόλη not specified 310 Propyl gallate Γαλλικός προπυλεστέρας C 10 H 12 O Octyl gallate Γαλλικός οκτυλεστέρας C 15 H 22 O Dodecyl gallate Γαλλικός δωδεκυλεστέρας C 19 H 30 O Erythorbic acid Ερυθορβικό οξύ C 6 H 8 O Sodium erythorbate Ερυθορβικό νάτριο C 6 H 7 O 6 Na H 2 O Butylated hydroxyanisole (BHA) Βουτυλική υδροξυανισόλη (BHA) C 11 H Butylated hydroxytoluene (BHT) Βουτυλικό υδροξυτολουόλιο (BHT) C 15 H 24 O Lecithins Λεκιθίνες not specified 325 Sodium lactate Γαλακτικό νάτριο C 3 H 5 NaO 3 not specified 326 Potassium lactate Γαλακτικό κάλιο C 3 H 5 KO 3 not specified 327 Calcium lactate Γαλακτικό ασβέστιο C 6 H 10 CaO 6 xh 2 O (x = 0 έως 5) not specified 330 Citric acid Κιτρικό οξύ C 6 H 8 O 7 (άνυδρο) - C 6 H 8 O 7 H 2 O (μονοένυδρο) not specified 331 Sodium citrates (i) Monosodium citrate (ii) Disodium citrate (iii) Trisodium citrate Άλατα του κιτρικού οξέος µε νάτριο i) Δισόξινο κιτρικό νάτριο ii) Όξινο κιτρικό νάτριο iii) Κιτρικό νάτριο iii) Άνυδρο: C 6 H 5 Na 3 O 7 Ένυδρο: C 6 H 5 Na 3 O 7 xh 2 O not specified 332 Potassium citrates (i) Monopotassium citrate (ii) Tripotassium citrate Άλατα του κιτρικού οξέος µε κάλιο i) Δισόξινο κιτρικό κάλιο ii) Κιτρικό κάλιο ii) C 6 H 5 K 3 O 7 H 2 O not specified 333 Calcium citrates (i) Monocalcium citrate (ii) Dicalcium citrate Άλατα του κιτρικού οξέος µε ασβέστιο i) Δισόξινο κιτρικό ασβέστιο ii) Όξινο κιτρικό ασβέστιο (iii) Tricalcium citrate iii) Κιτρικό ασβέστιο C 12 H 10 Ca 3 O 14 4H 2 O not specified 334 Tartaric acid (L(+)-) Τρυγικό οξύ L+- C 4 H 6 O

12 335 Sodium tartrates (i) Monosodium tartrate (ii) Disodium Tartrates Άλατα του τρυγικού οξέος µε νάτριο i) Όξινο τρυγικό νάτριο ii) Τρυγικό νάτριο C 4 H 4 Na 2 O 6 2H 2 O Potassium tartrates Άλατα του τρυγικού οξέος µε κάλιο (i) Monopotassium tartrate i) Όξινο τρυγικό κάλιο (ii) Dipotassium tartrate ii) Τρυγικό κάλιο Sodium potassium tartrate Τρυγικό καλιονάτριο Phosphoric acid Φωσφορικό οξύ H 3 PO Sodium phosphates (i) Monosodium phosphate (ii) Disodium phosphate iii) Trisodium phosphate Φωσφορικά άλατα νατρίου i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο iii) Φωσφορικό νάτριο Potassium phosphates (i) Monopotassium phosphate (ii) Dipotassium phosphate (ii) Dipotassium phosphate Φωσφορικά άλατα καλίου i) Δισόξινο φωσφορικό κάλιο ii) Όξινο φωσφορικό κάλιο iii) Φωσφορικό κάλιο Ετερογενές μείγμα αλάτων του φωσφόρου της γενικής μορφής H n+2 P n O 3n+1, n> Calcium phosphates (i) Monocalcium phosphate (ii) Dicalcium phosphate (iii) Tricalcium phosphate Φωσφορικά άλατα ασβεστίου i) Δισόξινο φωσφορικό ασβέστιο ii) Όξινο φωσφορικό ασβέστιο iii) Φωσφορικό ασβέστιο Μείγμα με γενικό τύπο H n+2 P n O n Magnesium phosphates (i) Monomagnesium phosphate (ii) Dimagnesium phosphate Φωσφορικά άλατα µαγνησίου i) Δισόξινο φωσφορικό µαγνήσιο ii) Όξινο φωσφορικό µαγνήσιο i) MgHPO4nH 2O (n = 0 έως 3) ii) Mg(H2PO4)2 nh2o (n = 0 έως 4) Sodium malates Άλατα του µηλικού οξέος µε νάτριο (i) Sodium malate i) Μηλικό νάτριο Ημιένυδρο: C 4 H 4 Na 2 O 5 1/2H 2 0 (ii) Sodium hydrogen malate ii) Όξινο µηλικό νάτριο Τριένυδρο: C 4 H 4 Na 2 O 5 3H 2 0 not specified 351 Potassium malate Μηλικό κάλιο C 4 H 4 K 2 O 5 not specified 352 Calcium malates Άλατα του µηλικού οξέος µε ασβέστιο (i) Calcium malate i) Μηλικό ασβέστιο (ii) Calcium hydrogen malate ii) Όξινο µηλικό ασβέστιο C 4 H 4 CaO 5 not specified 353 Metatartaric acid Μετατρυγικό οξύ not specified 354 Calcium tartrate Τρυγικό ασβέστιο Adipic acid Αδιπικό οξύ C 6 H 10 O Sodium adipate Αδιπικό νάτριο Potassium adipate Αδιπικό κάλιο Succinic acid Ηλεκτρικό οξύ C 4 H 6 O 4 not specified 380 Triammonium citrate Κιτρικό αµµώνιο C 6 H 17 N 3 O 7 not specified 385 Calcium disodium ethylene diamine tetraacetate Αιθυλενοδιαµινοτετραοξικό ασβεστιονάτριο (calcium disodium EDTA) (άλας του EDTA µε ασβεστιονάτριο) C 10 H 12 CaN 2 Na 2 O 8 2H 2 O Alginic acid Αλγινικό οξύ (C 6 H 8 O 6 ) n not specified 401 Sodium alginate Αλγινικό νάτριο (C 6 H 7 NaO 6 ) n not specified

13 402 Potassium alginate Αλγινικό κάλιο (C 6 H 7 KO 6 ) n not specified 403 Ammonium alginate Αλγινικό αµµώνιο (C 6 H 11 NO 6 ) n not specified 404 Calcium alginate Αλγινικό ασβέστιο (C 6 H 7 Ca 1/2 O 6 ) n not specified 405 Propane-1.2-diol alginate Αλγινική προπανοδιόλη-1, Agar Άγαρ -άγαρ not specified 407 α Processed eucheuma seaweed Τροποποιηµένα φύκη Eucheuma not specified 407 Carrageenan Καραγενάνη Locust bean gum Κόµµι χαρουπιών not specified 412 Guar gum Κόµµι γκουάρ not specified 413 Tragacanth Τραγακάνθινο κόµµ not specified 414 Acacia gum (gum arabic) Κόµµι ακακίας (αραβικό κόµµι) not specified 415 Xanthan gum Ξανθανικό κόµµι not specified 416 Karaya gum Κόμμι καράγια Tara gum Κόµµι τάρα not specified 418 Gellan gum Κόµµι τζελάν not specified 420 Sorbitol Σορβιτόλη (i) Sorbitol (i) σορβιτόλη (ii) Sorbitol syrup (ii) σιρόπι σορβιτόλης i) C 6 H 14 O 6 not specified 421 Mannitol Μαννιτόλη C 6 H 14 O 6 not specified 422 Glycerol Γλυκερίνη C 3 H 8 O 3 not specified 425 Konjac Konjac (i) Konjac gum i) Κόµµι konjac (ii) Konjac glucomannane ii) Γλυκοµανάνη konjac not specified 431 Polyoxyethylene (40) stearate Στεατικό πολυοξυαιθυλένιο (40) not specified 432 Polyoxyethylene sorbitan monolaurate (polysorbate 20) 433 Polyoxyethylene sorbitan monooleate (polysorbate 80) 434 Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate (polysorbate 40) 435 Polyoxyethylene sorbitan monostearate (polysorbate 60) 436 Polyoxyethylene sorbitan tristearate (polysorbate 65) Μονολαυρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 20) 10.0 Μονοελαϊκή πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 80) 10.0 Μονοπαλµιτική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 40) 10.0 Μονοστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 60) 10.0 Τριστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 65) Πηκτίνες i) Πηκτίνη Pectins(i) Pectin(ii) Amidated pectin ii) Αµιδούχος πηκτίνη not specified 442 Ammonium phosphatides Φωσφατίδια του αµµωνίου Sucrose acetate isobutyrate Ισοβουτυρική οξική σακχαρόζη C 40 H 62 O Glycerol esters of wood rosin Εστέρες γλυκερίνης µε κολοφώνιο ξύλου 12.5

14 450 Diphosphates (i) Disodium diphosphate (ii) Trisodium diphosphate (iii)tetrasodium diphosphate (v) Tetrapotassium diphosphate (vi) Dicalcium diphosphate (vii) Calcium dihydrogen diphosphate Άλατα του πυροσφωρικού οξέος i) Δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο ii) Όξινο πυροφωσφορικό κάλιο iii) Πυροφωσφορικό νάτριο iv) Πυροφωσφορικό κάλιο v) Πυροφωσφορικό ασβέστιο vii) Δισόξινο πυροφωσφορικό ασβέστιο Triphosphates (i) Pentasodium triphosphate (ii) Pentapotassium triphosphate Άλατα του τριφωσφορικού οξέος i) Τριφωσφορικό νάτριο ii) Τριφωσφορικό κάλιο i) Na 5 O 10 P 3 xh 2 O (x = 0 ή 6) ii) K 5 O 10 P Polyphosphates Πολυφωσφορικά άλατα 452 (i) Sodium polyphosphate i) Πολυφωσφορικό νάτριο (ii) Potassium polyphosphate ii) Πολυφωσφορικό κάλιο (iii) Sodium calcium polyphosphate (iv) Calcium polyphosphate iii) Πολυφωσφορικό ασβέστιο- νάτριο iv) Πολυφωσφορικά άλατα ασβεστίου iii) (NaPO 3 ) n CaO n συβήθως ίσο με Beta-Cyclodextrine β-κυκλοδεξτρίνη (C 6 H 10 O 5 ) 7 not specified 460 Cellulose (i) Microcrystalline cellulose (ii) Powdered cellulose Κυτταρίνη (µικροκρυσταλλική ή σε σκόνη) not specified 461 Methylcellulose Μεθυλοκυτταρίνη [C 6 H 7 O 2 (OH)x(OCH 3 )y]n όπου x = 1.00 to 1.55 y = 2.00 to 1.45 x+y = 3.00 (y = βαθμός υποκατάστασης) not specified 463 Hydroxypropyl cellulose Υδροξυπροπυλοκυτταρίνη [C 6 H 7 O 2 (OH)x(OCH 2 CHOHCH 3 )y(och 2 CH[Rw]CH 3 )z]n όπου x + y + z = 3 y + z (1+w) = όχι πάνω από 4.6 not specified [C 6 H 7 O 2 (OH)x(OCH 3 )y(och 2 CHOHCH 3 )z]n όπου 464 z = Hydroxypropyl methyl cellulose Υδροξυπροπυλοµεθυλοκυτταρίνη y = x = 3-(z + y): (z + y = βαθμός υποκατάστασης) not specified 465 Ethyl methyl cellulose Αιθυλοµεθυλοκυτταρίνη not specified 466 Carboxy methyl cellulose (sodium carboxy methyl cellulose) Καρβοξυµεθυλοκυτταρίνη Καρβοξυµεθυλοκυτταρινικό νάτριο [C 6 H 7 O 2 (OH)x(OCH 2 COONa)y]n όπου n βαθμός πολυμερισμού x = 1.50 to 2.80 y = 0.2 to 1.50 x + y = 3.0 not specified 468 Crosslinked sodium carboxy methyl cellulose Νάτριο της καρβοξυµεθυλο κυτταρίνης µε σταυροδεσµούς Πολυμερές: C 6 H 7 O 2 (OR 1 )(OR 2 )(OR 3 ) όπου R1-H, R2-CH 2 COONa, R3-CH 2 COOH not specified

15 469 Enzymatically hydrolxsed carboxy methyl cellulose Προϊόν ενζυµικής υδρόλυσης της καρβοξυµεθυλοκυτταρίνης [C6H7O2(OH)x(OCH2COONa)y]n x = 1,50 έως 2,80 y = 0,2 έως 1,50 x + y = 3,0 (y = βαθμός υποκατάστασης) not specified 470 α Fatty acids (Sodium, potassium and Άλατα λιπαρών οξέων µε νάτριο, κάλιο και calcium salts) ασβέστιο not specified 470 β Fatty acids (Magnesium salts) Άλατα λιπαρών οξέων µε µαγνήσιο not specified 471 Fatty acids (Mono and diglycerides) Μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων not specified 472 α Fatty acids (Acetic acid esters of mono and diglycerides) 472 β Fatty acids (Lactic acid esters of mono and diglycerides) 472 γ Fatty acids (Citric acid esters of mono and diglycerides) 472 δ Fatty acids (Tartraric acid esters of mono and diglycerides) Εστέρες του οξικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων not specified Εστέρες του γαλακτικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων not specified Εστέρες του κιτρικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων not specified Εστέρες του τρυγικού οξέος µε µονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων not specified 472 ε Fatty acids (Mono and diacetyl tartraric acid esters of mono and diglycerides) Εστέρες του µονο- και δι-ακετυλο-τρυγικού οξέος µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων στ Fatty acids (Mixed acetic and tartraric acid Μικτοί εστέρες του οξικού και τρυγικού οξέος esters of mono and diglycerides) µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων not specified 473 Fatty acids (Sucrose esters) Εστέρες λιπαρών οξέων µε σακχαρόζη Sucroglycerides Σακχαρογλυκερίδια 475 Fatty acids (Polyglycerol esters) Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων Polyglycerol polyricinoleate Πολυγλυκερίδια του πολυρυκινελαϊκού οξέος 7.5 Propan-1.2-diol esters of fatty acids Εστέρες λιπαρών οξέων µε προπανο- διόλη- 1, β Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono and diglicerides of fatty acids Θερµικώς οξειδωµένο σογιέλαιο που έχει αντιδράσει µε µονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων Sodium stearoyl-2-lactylate Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό νάτριο C 21 H 39 O 4 Na; C 19 H 35 O 4 Na (κύρια συστατικά) Calcium stearoyl-2-lactylate Στεατοϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο C 42 H 78 O 8 Ca, C 38 H 70 O 8 Ca Distearyl tartrate: C 40 H 78 O 6 Dipalmityl tartrate: C 36 H 70 O 6 Stearyl tartrate Τρυγικό στεατύλιο Stearylpalmityl tartrate: C 38 H 74 O Sorbitan monostearate Μονοστεατική σορβιτάνη Sorbitan tristearate Τριστεατική σορβιτάνη Sorbitan monolaureate Μονολαυρική σορβιτάνη 5.0

16 494 Sorbitan monooleate Μονοελαϊκή σορβιτάνη Sorbitan monopalmitate Μονοπαλµιτική σορβιτάνη Sodium carbonates (i) Sodium carbonate (ii) Sodium hydrogen carbonate (iii) Sodium sesquicarbonate Ανθρακικά άλατα νατρίου i) Ανθρακικό νάτριο ii) Όξινο ανθρακικό νάτριο iii) Σεσκιανθρακικό νάτριο Άνυδρο: Na 2 CO 3 Ένυδρο: Na 2 CO 3 xh 2 O not specified 501 Potassium carbonates (i) Potassium carbonate (ii) Potassium hydrogen carbonate Ανθρακικά άλατα καλίου i) Ανθρακικό κάλιο ii) Όξινο ανθρακικό κάλιο Άνυδρος : K 2 CO 3 Ένυδρος : K 2 CO 3 1½H 2 O not specified 503 Ammonium carbonates (i) Ammonium carbonate (ii) Ammonium hydrogen carbonate Ανθρακικά άλατα αµµωνίου i) Ανθρακικό αµµώνιο ii) Όξινο ανθρακικό αµµώνιο i) (NH 4 ) 2 HCO 3 ii) NH 4 HCO 3 not specified 504 Magnesium carbonates (i) Magnesium carbonate (ii) Magnesium hydroxide carbonate(syn: Ανθρακικά άλατα µαγνησίου i) Ανθρακικό µαγνήσιο ii) Ανθρακικό υδροξείδιο του µαγνησίου ( Όξινο Magnesium hydrogen carbonate) ανθρακικό µαγνήσιο) not specified 507 Hydrochloric acid Υδροχλωρικό οξύ HCl not specified 508 Potassium chloride Χλωριούχο κάλιο KCl not specified 509 Άνυδρο: CaCl 2 Διένυδρο: CaCl 2 2H 2 O Calcium chloride Χλωριούχο ασβέστιο Εξαένυδρο: CaCl 2 6H 2 O not specified 511 Magnesium chloride Χλωριούχο µαγνήσιο MgCl 2 6H 2 O not specified 512 Stannous chloride Χλωριούχος κασσίτερος SnCl 2 2H 2 O not specified 513 Sulphuric acid Θειικό οξύ H 2 SO 4 not specified 514 Sodium sulphates (i) Sodium sulphate (ii) Sodium hydrogen sulphate Άλατα του θειϊκού οξέος µε νάτριο i) Θειικό νάτριο ii) Όξινο θειικό νάτριο (i) NaHSO 3 (ii) Na 2 SO 4 xh 2O (x = 0 ή 10) not specified 515 Potassium sulphates (i) Potassium sulphate (ii) Potassium hydrogen sulphate Άλατα του θειικού οξέος µε κάλιο i) Θειικό κάλιο ii) Όξινο θειικό κάλιο i) K 2 SO 4 not specified 516 Άνυδρος: CaSO 4 Calcium sulphate Θειικό ασβέστιο Ένυδρος: CaSO 4 2H 2 O not specified 517 Ammonium sulphate Θειϊκό αµµώνιο (NH 4 ) 2 SO 4 not specified 520 Aluminium sulphate Θειϊκό αργίλιο Al 2 (SO 4 ) Aluminium sodium sulphate Θειϊκό αργιλιονάτριο AlNa(SO 4 ) 2 xh 2 O Aluminium potasssium sulphate Θειϊκό αργιλιοκάλιο AlK(SO 4 ) 2 xh 2 O (x = 0 ή 12) Aluminium ammonium sulphate Θειϊκό αργιλιοαµµώνιο AlNH 4 (SO 4 ) 2 12H 2 O Sodium hydroxide Υδροξείδιο του νατρίου NaOH not specified 525 Potassium hydroxide Υδροξείδιο του καλίου KOH not specified 526 Calcium hydroxide Υδροξείδιο του ασβεστίου Ca(OH) 2 not specified 527 Ammonium hydroxide Υδροξείδιο του αµµωνίου NH 4 OH not specified 528 Magnesium hydroxide Υδροξείδιο του µαγνησίου Mg(OH) 2 not specified

17 529 Calcium oxide Οξείδιο του ασβεστίου CaO not specified 530 Magnesium oxide Οξείδιο του µαγνησίου MgO not specified 535 Sodium ferrocyanide Σιδηροκυανιούχο νάτριο Na 4 Fe(CN) 6 10H 2 O Potassium ferrocyanide Σιδηροκυανιούχο κάλιο K 4 Fe(CN) 6 3H 2 O Calcium ferrocyanide Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο Ca 2 Fe(CN) 6 12H 2 O NaAl 3 H 14 (PO 4 ) 8 4H 2 O Sodium aluminium phosphate, acidic Φωσφορικό αργιλιονάτριο, όξινη ουσία Na 3 Al 2 H 15 (PO 4 ) Silicon dioxide Διοξείδιο του πυριτίου (SiO 2 ) x not specified 552 Calcium silicate Πυριτικό ασβέστιο not specified 553 α Magnesium silicates (i) Magnesium silicate i) Ορθοπυριτικό µαγνήσιο (ii) Magnesium trisilicate ii) Τριπυριτικό µαγνήσιο Λόγος MgO προς SiO 2 ίσος με 2:5 περίπου not specified 553 β Talc Τάλκης not specified 554 Sodium aluminium silicate Πυριτικό αργιλιονάτριο Potassium aluminium silicate Πυριτικό αργιλιοκάλιο Calcium aluminium silicate Πυριτικό αργιλιασβέστιο Bentonite Μπεντονίτης Aluminium silicate (Kaolin) Πυριτικό αργίλιο (καολίνης) Fatty acids Λιπαρά οξέα not specified 574 Gluconic acid Γλυκονικό οξύ C 6 H 12 O 7 not specified 575 Glucono-delta-lactone Γλυκονο-δ-λακτόνη C 6 H 10 O 6 not specified 576 Sodium gluconate Γλυκονικό νάτριο C 6 H 7 O 6 Na H 2 O not specified 577 Potassium gluconate Γλυκονικό κάλιο C 6 H 11 KO 7 not specified 578 Calcium gluconate Γλυκονικό ασβέστιο C 12 H 22 CaO 14 H 2 O not specified 579 Ferrous gluconate Γλυκονικός σίδηρος C 12 H 22 FeO 14 2H 2 O not specified 585 Ferrous lactate Γαλακτικός σίδηρος C 24 H 42 O 7 not specified 620 Glutamic acid Γλουταµινικό οξύ not specified 621 Monosodium glutamate Όξινο γλουταµινικό νάτριο C 5 H 8 NNaO 4 H 2 O not specified 622 Monopotassium glutamate Όξινο γλουταµινικό κάλιο C 5 H 8 KNO 4 H 2 O not specified 623 Calcium diglutamate Όξινο γλουταµινικό ασβέστιο C 10 H 16 CaN 2 O 8 xh 2 O (x = 0, 1, 2 ή 4) not specified 624 Monoammonium glutamate Όξινο γλουταµινικό αµµώνιο C 5 H 12 N 2 O 4 H 2 O not specified 625 Magnesium diglutamate Όξινο γλουταµινικό µαγνήσιο C 10 H 16 MgN H 2 0 not specified 626 Guanylic acid Γουανιλικό οξύ not specified 627 Disodium guanylate Γουανιλικό νάτριο C 10 H 12 N 5 Na 2 O 8 P xh 2 O (x = περίπου 7) not specified 628 Dipotassium guanylate Γουανιλικό κάλιο C 10 H 12 K 2 N 5 O 8 P not specified 629 Calcium guanylate Γουανιλικό ασβέστιο not specified 630 Inosinic acid Ινοσινικό οξύ not specified 631 Disodium inosinate Ινοσινικό νάτριο C 10 H 11 N 4 Na 2 O 8 P xh 2 O (x = περίπου 7) not specified 632 Dipotassium inosinate Ινοσινικό κάλιο C 10 H 11 K 2 N 4 O 8 P not specified 633 Calcium inosinate Ινοσινικό ασβέστιο not specified

18 634 C 10 H 11 CaN 4 O 8 P xh 2 O και Calcium 5'-ribonucleotides Άλατα µε ασβέστιο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων C 10 H 12 CaN 5 O 8 P xh 2 O not specified 635 C 10 H 11 N 4 Na 2 O 8 P xh 2 O και Disodium 5'-ribonucleotides Άλατα µε νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων C 10 H 12 N 5 Na 2 O8P xh 2 O not specified 640 Glycine and its sodium salt Γλυκίνη και το άλας της µε νάτριο C 2 H 5 NO 2, C 2 H 5 NO 2 Na not specified 650 Οξικός ψευδάργυρος not specified 900 Dimethyl polysiloxane Διµεθυλοπολυσιλοξάνιο (CH 3 ) 3 -Si-[O-Si(CH 3 )2]n-O-Si(CH 3 ) Bees wax, white and yellow Κηρός µελισσών, λευκός και κίτρινος not specified 902 Candelilla wax Κανδελιλλικός κηρός not specified 903 Carnauba wax Καρναουβικός κηρός not specified 904 Shellac Σελάκ not specified 905 Microcrystalline wax Μικροκρυσταλλικός κηρός not specified 912 Montan acid esters Εστέρες του µοντανικού οξέος not specified 914 Oxidized polyethylene wax Κηρός οξειδωµένων πολυαιθυλενίων not specified 920 L-Κυστεΐνη not specified 927 β Carbamide Καρβαµίδιο CH 4 N 2 O (Ουρία) not specified 938 Argon Αργό Ar not specified 939 Helium Ήλιο He not specified 941 Nitrogen Άζωτο N 2 not specified 942 Nitrous oxide Υποξείδιο του αζώτου N 2 O not specified 943 α Βουτάνιο not specified 943 β Iso-butane Ισοβουτάνιο not specified 944 Προπάνιο not specified 948 Oxygen Οξυγόνο O 2 not specified 949 Hydrogen Υδρογόνο H 2 not specified 950 Acesulfame-K Ακετοσουλφαμικό κάλι C 4 H 4 KNO 4 S Aspartame Ασπαρτάμη C 14 H 18 N 2 O Cyclamic acid and its Na and Ca salts Κυκλαμινικό οξύ, νάτριο και ασβέστιο Isomalt Ισομαλτιτόλη (Isomalt) 6-O-alpha-D-Glucopyranosyl-D-sorbitol: C 12 H 24 O 11 1-O-alpha-D-Glucopyranosyl-D-mannitol dihydrate: C 12 H 24 O 11 2H 2 O not specified 954 Saccharin and its Na, K and Ca salts Ζαχαρίνη, άλατα με Na, K και Ca C 7 H 5 NO 3 S Thaumatin Θαυματίνη not specified 959 Neohesperidine DC Νεοεσπεριδίνη DC Maltitol Μαλτιτόλη (i) Maltitol (i) μαλτιτόλη (ii) Maltitol syrup (ii) σιρόπι μαλτιτόλης i) C 12 H 24 O 11 not specified 966 Lactitol Λακτιτόλη C 12 H 24 O 11 not specified 967 Xylitol Ξυλιτόλη C 5 H 12 O 5 not specified 999 Quillaia extract Εκχύλισµα κιλάιας Invertase Ιµβερτάση not specified 1105 Lysozyme Λυσοζύμη not specified

19 1200 Polydextrose Πολυδεξτρόζη not specified 1201 Polyvinylpyrrolidone Πολυβινυλοπυρρολιδόνη (C 6 H 9 NO) n not specified 1202 Polyvinylpolypyrrolidone Πολυβινυλοπολυπυρρολιδόνη 1404 Oxydised starch Οξειδωµένο άµυλο not specified 1410 Monostarch phosphate Δισόξινο φωσφορικό άµυλο not specified 1412 Distarch phosphate Όξινο φωσφορικό άµυλο not specified 1413 Phosphated distarch phosphate Φωσφορυλιωµένο όξινο φωσφορικό άµυλο not specified 1414 Acetylated distarch phosphate Ακετυλιωµένο όξινο φωσφορικό άµυλο not specified 1420 Acetylated starch Ακετυλιωµένο άµυλο not specified 1422 Acetylated distarch adipate Ακετυλιωµένο όξινο αδιπικό άµυλο not specified 1440 Hydroxy propyl starch Υδροξυ προπυλ άµυλο not specified 1442 Hydroxy propyl distarch phosphate Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλ άµυλο not specified 1450 Starch sodium octenyl succinate Οκτενυλ ηλεκτρικόαµυλονάτριο not specified 1451 Acetylated oxidized starch Ακετυλιωµένο οξειδωµένο άµυλο not specified 1505 Triethyl citrate Κιτρικό τριαιθύλιο C 12 H 20 O Glyceryl triacetate (triacetin) Τριοξικό γλυκερύλιο (τριακετίνη) C 9 H 14 O 6 not specified 1520 Προπανο-1,2-διόλη (προπυλενογλυκόλη) not specified

20 Αριθ μός Ε ΠΙΝΑΚΑΣ 2. ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ (ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ε.Ε.) 1. Μη αλκοολούχα αρωματισμένα ποτά και ποτά από φρούτα 2. Σακχαρόπηκτα φρούτα και λαχανικά, Mostarda di Frutta 3. Γλυκά από κόκκινα φρούτα 4. Ζαχαρώδη παρασκευάσματα 5. Προϊόντα διακόσμησης και επικάλυψης στα τρόφιμα 6. Προϊόντα εκλεκτής αρτοποιΐας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ και γκοφρέτες) 7. Παγωτά 8. Αρωματισμένο λυωμένο τυρί 9. Επιδόρπια συμπεριλαμβανομένων των αρωματισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων 10. Σάλτσες, αρτύματα και καρυκεύματα (π.χ. σκόνη curry, Tandoori), τουρσιά, (ενδεχομένως ψιλοκομμένα), Chutney και Picalili 11. Μουστάρδα 12. Πολτός ψαριών και καρκινοειδών 13. Προμαγειρευμένα καρκινοειδή 14. Υποκατάστατα σολομού 15. Surimi 16. Αυγά ψαριών 17. Καπνιστό ψάρι "Σνακς": αρτυμένα και ξερά μεζεδάκια με βάση την πατάτα, τα σιτηρά ή το άμυλο 18. αρτυμένα μεζεδάκια παραγόμενα με εξώθηση ή διόγκωση 19. άλλα αρτυμένα μεζεδάκια και αρτυμένοι ξηροί καρποί με περίβλημα 20. Βρώσιμος φλοιός τυριού και βρώσιμα περιβλήματα 21. Πλήρη παρασκευάσματα για τον έλεγχο του σωματικού βάρους που προορίζονται να αντικαταστήσουν το σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης τροφής ή ένα επιμέρους γεύμα 22. Πλήρη παρασκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής για χρήση υπό ιατρικό έλεγχο 23. Υγρά διαιτητικά συμπληρώματα 24. Στερεά διαιτητικά συμπληρώματα 25. Σούπες 26. Υποκατάστατα κρέατος και ψαριού βασισμένα σε φυτικές πρωτεϊνες 27. Οινοπνευματώση ποτά (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων με κατ' όγκο περιεκτικότητα σε αλκοόλη κάτω του 15%) εκτός των αναφερόμενων στο παράρτημα ΙΙ ή στο παράρτημα ΙΙΙ της Οδηγίας 94/36/ΕΚ 28. Αρωματισμένοι οίνοι, αρωματισμέναποτά με βάση τον οίνο και αρωματισμένα κοκτέιλ αμπελοοινικών προϊόντων, όπως αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1601/91, εκτός αυτών που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ ή στο παράρτημα ΙΙΙ της Οδηγίας 94/36/ΕΚ 29. Οίνοι από φρούτα (αφρώδεις και μη) Μηλίτης (εκτός του Cidre bouche) και απίτης Αρωματισμένοι οίνοι από φρούτα, αρωματισμένος μηλίτης και απίτης Μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο mg/l όσον αρκεί mg/l mg/l mg/l mg/l όσον αρκεί 102 βλ. Ε βλ. Ε Μη αλκοολούχα αρωματισμένα ποτά και ποτά από φρούτα 2. Σακχαρόπηκτα φρούτα και λαχανικά, Mostarda di Frutta 3. Γλυκά από κόκκινα φρούτα 4. Ζαχαρώδη παρασκευάσματα 5. Προϊόντα διακόσμησης και επικάλυψης στα τρόφιμα 6. Προϊόντα εκλεκτής αρτοποιΐας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ και γκοφρέτες) 7. Παγωτά 8. Αρωματισμένο λυωμένο τυρί 9. Επιδόρπια συμπεριλαμβανομένων των αρωματισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων mg/l

E 553α Ε 352. Άγαρ -άγαρ Αδιπικό κάλιο Αδιπικό νάτριο. Αδιπικό οξύ Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη

E 553α Ε 352. Άγαρ -άγαρ Αδιπικό κάλιο Αδιπικό νάτριο. Αδιπικό οξύ Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη E101 E 586* E 553α Ε 425 Ε 920 Ε 214 Ε 216 Ε955 Ε 406 Ε 357 Ε 356 (i) Ριβοφλαβίνη (ii) 5 φωσφορική ριβοφλαβίνη 4-Εξυλορεσορκινόλη i) Ορθοπυριτικό µαγνήσιο ii) Τριπυριτικό µαγνήσιο Konjac ι) Κόμμι konjac

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο ΜΕΡΟΣ Γ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Ομάδα I Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο E 170 Ανθρακικό ασβέστιο E 260 Οξικό οξύ E 261 Οξικά κάλια E 262 Οξικά άλατα του νατρίου E 263 Οξικό ασβέστιο E 270 Γαλακτικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γλυκαντικά Ε 420 Ε 421 Ε 953 Ε 965 Ε 966 Ε 967 Ε 950 Ε 951 Ε 952 Ε 954 Ε 955 Ε 957 Ε 959 E 962 Ε 968* Σορβιτόλη (i) σορβιτόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Χρωστικές ουσίες Αριθ. Ε E 100 E 101 E 102 E 104 E 110 E 120 E 122 E 123 E 124 E 127 E 129 E 131 E 132 E 133 E 140 E 141 E 142 E 150a E 150b E 150c Όνομα Κουρκουμίνη Ριβοφλαβίνη

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l 01 Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα προϊόντα 01.1 Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου σε εξαιρετικά υψηλή

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια

Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια 09 Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα προϊόντα αλιείας 09.1.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια Ομάδα IV Πολυόλες μόνο κατεψυγμένα και βαθείας κατάψυξης, μη επεξεργασμένα ψάρια, για άλλους σκοπούς εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας ή mg/kg ανάλογα με την Υποσημειώσεις 04 Φρούτα και λαχανικά 04.1 Μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά 04.1.1 Ολόκληρα νωπά φρούτα και λαχανικά E 172 Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου 6 Μόνο ως ενισχυτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Τα υποδεικνυόμενα ανώτατα

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Δ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΜΕΡΟΣ Δ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΡΟΣ Δ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμός Όνομα 0. Όλες οι κατηγορίες τροφίμων 01. Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα 01.1 Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) L 295/178 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12.11.2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1130/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Νοεμβρίου 2011 για τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 13.1.1 Παρασκευάσματα για

Διαβάστε περισσότερα

περίοδος εφαρμογής: από την

περίοδος εφαρμογής: από την 12 Αλάτι, μπαχαρικά, σούπες, σάλτσες, σαλάτες και προϊόντα πρωτεϊνών 12.1 12.1.1 Αλάτι και τα υποκατάστατα αλατιού Αλάτι Αριθμός E Όνομα Ε 170 Ανθρακικό ασβέστιο quantum satis E 338 452 Φωσφορικό οξύ -

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες mg/kg ανάλογα με την Υποσημειώσεις 06 Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 30 (3) μόνο σάγο και κριθάρι

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 17/14 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/98 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιανουαρίου 2018 για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D051559/03 - ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D051559/03 - ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 14153/17 ADD 1 DENLEG 98 AGRI 614 SAN 406 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 8 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραôο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραôο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα --- I Το έγγραôο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥΚΑΙΤΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Φεβρουαρίου 1995 γιαταπρόσθετατροôίμων πλην των χρωστικών

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων

Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων 1. «Γλυκαντικά» χαρακτηρίζονται πρόσθετα τροφίμων, τα οποία χρησιμοποιούνται: για να προσδώσουν γλυκεία γεύση στα τρόφιμα, ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. 2. α) «Μόνον τα

Διαβάστε περισσότερα

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι 07 Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια Ομάδα I Πρόσθετα εκτός από προϊόντα που εμπίπτουν στις κατηγορίες 7.1.1 και 7.1.2 E 150a-d Καραμελοχρώματα quantum satis μόνο άρτος βύνης E 200 203 Σορβικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) Υποσημειώσεις περιορισμοί/εξαιρέσεις 11 Σάκχαρα, σιρόπια, μέλι και επιτραπέζια γλυκαντικά 11.1 Σάκχαρα και σιρόπια

Διαβάστε περισσότερα

Ε 334 Τρυγικό οξύ L+(-) Ε 414 Αραβικό κόμμι (κόμμι ακακίας) quantum satis ως υλικό για γλασάρισμα μόνο

Ε 334 Τρυγικό οξύ L+(-) Ε 414 Αραβικό κόμμι (κόμμι ακακίας) quantum satis ως υλικό για γλασάρισμα μόνο Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) Υποσημειώσεις περιορισμοί/εξαιρέσεις 05 Είδη ζαχαροπλαστικής 05.1 Προϊόντα κακάο και σοκολάτας όπως εμπίπτουν

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29. εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με. του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2003 όσον αφορά την

Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29. εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με. του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2003 όσον αφορά την Ε.Ε. Παρ. 111(1) Κ.Δ.Π. 493/2005 3857 Αρ. 4044, 27.10.2005 Αριθμός 493 Οι περί ΣΙ1μανσης, Παρουσίασης και ΔιαφΙ1μισης Τροφίμων (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2005, οι οποίοι εκδόθηκαν από το

Διαβάστε περισσότερα

(3) Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν τα πρόσθετα που. (4) Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 πρέπει να

(3) Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν τα πρόσθετα που. (4) Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 πρέπει να 25.5.2006 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 137/9 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 780/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Μαΐου 2006 για την τροποποίηση του παρατήματος VI του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων

Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων Άρθρο 68 (1) Γλυκαντικά Τροφίμων 1. «Γλυκαντικά» χαρακτηρίζονται πρόσθετα τροφίμων, τα οποία χρησιμοποιούνται: για να προσδώσουν γλυκεία γεύση στα τρόφιμα, ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. 2. α) «Μόνον τα

Διαβάστε περισσότερα

14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1

14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1 14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1 Νερό, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού μεταλλικού νερού όπως ορίζεται στην οδηγία 2009/54/ΕΚ και του νερού πηγής και όλων των λοιπών εμφιαλωμένων ή συσκευασμένων νερών

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραôο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραôο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα Το έγγραôο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα Ο ΗΓΙΑ 94/35/ΕΚΤΟΥΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥΚΑΙΤΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 γιαταγλυκαντικάπουπροορίζονταιναχρησιμοποιηθούνστατρόôιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 10 Απριλίου 2003 EP-PE_TC1-COD(2002)0152 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 10 Απριλίου 2003 εν όψει

Διαβάστε περισσότερα

12.11.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/205

12.11.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/205 EL 12.11.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/205 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1131/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Νοεμβρίου 2011 για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

L 129/28 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.5.2013

L 129/28 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.5.2013 EL L 129/28 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.5.2013 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 438/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13ης Μαΐου 2013 για την τροποποίηση και τη διόρθωση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

1994L0035 EL 15.08.2006 004.001 1

1994L0035 EL 15.08.2006 004.001 1 1994L0035 EL 15.08.2006 004.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ 94/35/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 25.4.2015 EL L 107/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/647 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Απριλίου 2015 για την τροποποίηση και τη διόρθωση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

L 119/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 119/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 119/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.5.2012 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 380/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 3ης Μαΐου 2012 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ EL 17.3.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 78/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 232/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Μαρτίου 2012 για την τροποποίηση του παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου.

Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου. Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου. 1. α) Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. β) Οι διατάξεις αυτού του άρθρου δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I. «Ε 235 Ναταμυκίνη 1 mg/dm2 επιφανείας (απου μόνο για εξωτερική επεξεργασία των ακατέργαστων σκληρών, ημίσκληρων και ημιμαλακών τυριών»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I. «Ε 235 Ναταμυκίνη 1 mg/dm2 επιφανείας (απου μόνο για εξωτερική επεξεργασία των ακατέργαστων σκληρών, ημίσκληρων και ημιμαλακών τυριών» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/ 2008 τροποποιείται ως εξής: I. Το μέρος Α τροποποιείται ως εξής: (1) Στο τμήμα 1, η πρώτη περίπτωση αντικαθίσταται από τα ακόλουθα: «η ονομασία

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρο 35 (1) ΜΕΡΟΣ Α (2) Χρωστικές ουσίες τροφίμων

Αρθρο 35 (1) ΜΕΡΟΣ Α (2) Χρωστικές ουσίες τροφίμων Αρθρο 35 (1) ΜΕΡΟΣ Α (2) Χρωστικές ουσίες τροφίμων 1. Ως «χρωστικές» νοούνται οι ουσίες που προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου και περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά τροφίμων και φυσικές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων Ε Δευτέρα, 28 Ιανουάριος :20

Επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων Ε Δευτέρα, 28 Ιανουάριος :20 Τρώμε καθημερινά πολλά... συνθετικά χρώματα, συντηρητικά και αρώματα. Όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, σνακ, σακχαρώδη, γλυκίσματα, ποτά, αναψυκτικά περιέχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων ουσιών, γνωστότερες ως

Διαβάστε περισσότερα

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ «Άρθρο 137» Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ. Δρ. Κ.Μπαρμπέρης, Δρ. Β.Αβραμοπούλου, Ν.Ηλιόπουλος (M.Sc.) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ. Δρ. Κ.Μπαρμπέρης, Δρ. Β.Αβραμοπούλου, Ν.Ηλιόπουλος (M.Sc.) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ Δρ. Κ.Μπαρμπέρης, Δρ. Β.Αβραμοπούλου, Ν.Ηλιόπουλος (M.Sc.) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ 1 Περιεχόμενα: 1. Πρόσθετα και άλλοι κίνδυνοι από δημητριακά

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D036822/04 - Παραρτήματα 1 έως 2.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D036822/04 - Παραρτήματα 1 έως 2. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2015 (OR. en) 6176/15 ADD 1 DENLEG 30 AGRI 59 SAN 46 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 11 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

1888 Κ.Δ.Π. 226/2005. Τία σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της ΕυρώπαϊκιΊς

1888 Κ.Δ.Π. 226/2005. Τία σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της ΕυρώπαϊκιΊς Ε.Ε. Παρ. ΗΙ(Ι) Αρ. 3988, 6.5.2005 1888 Κ.Δ.Π. 226/2005 226 Οι περί Γλυκαντικών Ουσιών στα Τρόφιμα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2005, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 33 (1) Πρόσθετα τροφίμων

Άρθρο 33 (1) Πρόσθετα τροφίμων Άρθρο 33 (1) Πρόσθετα τροφίμων 1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου νοούνται ως: α) «συντηρητικά», οι ουσίες που παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2013 (05.03) (OR. en) 6961/13 DENLEG 19 AGRI 132 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2013 (05.03) (OR. en) 6961/13 DENLEG 19 AGRI 132 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2013 (05.03) (OR. en) 6961/13 DENLEG 19 AGRI 132 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 27 Φεβρουαρίου 2013 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής D016141/04.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής D016141/04. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 8 Δεκεμβρίου 2011 (OR. en) 16705/2/11 REV 2 DENLEG 144 GRI 773 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 5 Δεκεμβρίου 2011 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2011R1129 EL 21.11.2013 001.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1129/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7

29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7 29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 817/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Αυγούστου 2013 για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 94/35/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιµοποιηθούν στα τρόφιµα

Ο ΗΓΙΑ 94/35/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιµοποιηθούν στα τρόφιµα 1994L0035 EL 20.11.2003 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ 94/35/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l 17 διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά 17.1 στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθετα τροφίµων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών ***I

Πρόσθετα τροφίµων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών ***I P5_TA(2003)0330 Πρόσθετα τροφίµων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών ***I Νοµοθετικό ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 143/6 EL 15.5.2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 497/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Μαΐου 2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝ ΙΚΕ ΤΑΤΟΪΟΥ 92 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΛ 2114049418, 2114117985 email: bio@bdlorganics.gr website : www.bdlorganics.gr ΒΑΦΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα II Χρωστικές quantum satis quantum satis (69) Περίοδος εφαρμογής: από την 1η Αυγούστου 2014

Ομάδα II Χρωστικές quantum satis quantum satis (69) Περίοδος εφαρμογής: από την 1η Αυγούστου 2014 17 17.1 Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 15L0002 EL 12.11.2010 007.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ 5/2/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Φεβρουαρίου 15 για

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 94/35/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιµοποιηθούν στα τρόφιµα

Ο ΗΓΙΑ 94/35/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιµοποιηθούν στα τρόφιµα 1994L0035 EL 29.01.2004 003.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ 94/35/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ; Είναι ουσίες που προστίθενται σε τροφές,σε ποτά και αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν ένα τεχνολογικό αποτέλεσμα, όπως συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κ.τ.λ.

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρo 137 (1) Παγωτά

Άρθρo 137 (1) Παγωτά Άρθρo 137 (1) Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2010/69/EE ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΔΗΓΙΑ 2010/69/EE ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 279/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23.10.2010 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2010/69/EE ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Οκτωβρίου 2010 για την τροποποίηση των παραρτημάτων της οδηγίας 95/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισµοί / εξαιρέσεις µόνο προϊόντα τύπου µεργκέζ, salsicha fresca, butifarra fresca, longaniza fresca και chorizo fresco

Περιορισµοί / εξαιρέσεις µόνο προϊόντα τύπου µεργκέζ, salsicha fresca, butifarra fresca, longaniza fresca και chorizo fresco Αριθµός Ε Όνοµα Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα µε την περίπτωση) Ε 100 Κουρκουµίνη 20 Ε 120 Κοχελίνη, καρµινικό οξύ, καρµίνες Υποσηµει ώσεις Περιορισµοί / εξαιρέσεις µόνο προϊόντα τύπου µεργκέζ,

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα μερικά ή ολικά αφυδατωμένα, διατηρημένα γάλατα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Διαγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 33 (1) Πρόσθετα τροφίμων

Άρθρο 33 (1) Πρόσθετα τροφίμων Άρθρο 33 (1) Πρόσθετα τροφίμων 1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου νοούνται ως: α) «συντηρητικά», οι ουσίες που παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ το super πρόσθετο στη τεχνολογία τροφίμων Επίδραση στην υγεία ; Ιατρικές θέσεις-

ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ το super πρόσθετο στη τεχνολογία τροφίμων Επίδραση στην υγεία ; Ιατρικές θέσεις- Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 1 ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ το super πρόσθετο στη τεχνολογία τροφίμων Επίδραση στην υγεία ; Ιατρικές θέσεις- Λέξεις κλειδιά : πρόσθετα τροφίμων, φωσφορικά άλατα, όρια προσθήκης, κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

500 (1) (4) μόνο μη φυσικά επιτραπέζια νερά

500 (1) (4) μόνο μη φυσικά επιτραπέζια νερά 14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1 Νερό, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού μεταλλικού νερού όπως ορίζεται στην οδηγία 2009/54/ΕΚ και του νερού πηγής και όλων των λοιπών εμφιαλωμένων ή συσκευασμένων νερών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 94/36/EK ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 30ής Ιουνίου 1994 για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα

ΟΔΗΓΙΑ 94/36/EK ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 30ής Ιουνίου 1994 για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα 10. 9. 94 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 237/ 13 ΟΔΗΓΙΑ 94/36/EK ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Ιουνίου 1994 για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή Εισηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης MSc. Πρόσθετα είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά

14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1 Νερό, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού μεταλλικού νερού όπως ορίζεται στην οδηγία 2009/54/ΕΚ και του νερού πηγής και όλων των λοιπών εμφιαλωμένων ή συσκευασμένων νερών

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες χηµικών προσθέτων Οξέα - Βάσεις - Άλατα Αντιοξειδωτικά Λευκαντικά και Βελτιωτικά Αλεύρων ιογκωτικά Συντηρητικά Γαλακτωµατοποιητές Χρωστικές

Κατηγορίες χηµικών προσθέτων Οξέα - Βάσεις - Άλατα Αντιοξειδωτικά Λευκαντικά και Βελτιωτικά Αλεύρων ιογκωτικά Συντηρητικά Γαλακτωµατοποιητές Χρωστικές ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ Κατηγορίες χηµικών προσθέτων Οξέα - Βάσεις - Άλατα Αντιοξειδωτικά Λευκαντικά και Βελτιωτικά Αλεύρων ιογκωτικά Συντηρητικά Γαλακτωµατοποιητές Χρωστικές ιαυγαστικά Ευχυµικές ουσίες Ενισχυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Πιο συγκεκριμένα, επιτρεπόμενα προς πώληση είδη στα σχολικά κυλικεία είναι: - Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα µε την εποχή (π.χ.

Πιο συγκεκριμένα, επιτρεπόμενα προς πώληση είδη στα σχολικά κυλικεία είναι: - Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα µε την εποχή (π.χ. Σε ισχύ τίθεται η νέα υπουργική απόφαση, η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό των ειδών που διατίθενται στα κυλικεία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 5.6.2014 EL L 166/11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 601/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Ιουνίου 2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΒΟΔΙΝΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ ΑΥΓΟ ΨΑΡΙΑ ΣΟΓΙΑ ΓΑΛΑ ΣΕΛΙΝΟ

ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΒΟΔΙΝΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ ΑΥΓΟ ΨΑΡΙΑ ΣΟΓΙΑ ΓΑΛΑ ΣΕΛΙΝΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΒΟΔΙΝΟ 1 600000 ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΗΤΟ Βοδινό κρέας 57%, Νερό, Κρασί κόκκινο (ΘΕΙΩΔΗ) 4%, Σογιέλαιο, Κρεμμύδι, Καρότο, ΣΕΛΙΝΟ, Σάλτσα Demi glace (Φοινικέκλαιο, Δεξτρόζη, Χρωστική:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Πρόσθετα Τροφίµων (Αριθµοί Ε)

Οδηγός για Πρόσθετα Τροφίµων (Αριθµοί Ε) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Οδηγός για Πρόσθετα Τροφίµων (Αριθµοί Ε) Λευκωσία Οκτώβριος 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Oδηγός για πρόσθετα τροφίµων (αριθµοί Ε) Έκδοση Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Οξέα Είναι οι χημικές ενώσεις οι οποίες όταν διαλυθούν στο νερό, ελευθερώνουν κατιόντα υδρογόνου (Η + ) Ιδιότητες Οξέων 1. Έχουν όξινη γεύση. 2. Επιδρούν με τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αποφάσεις του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με αριθ. 23/2011 και 24/ Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.

ΘΕΜΑ: Αποφάσεις του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με αριθ. 23/2011 και 24/ Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π. ΑΔΑ: 4ΑΘΞΗ-7Μ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ TMHMA A Ταχ. Διεύθυνση: Αν.

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/205

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/205 12.11.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/205 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1131/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Νοεμβρίου 2011 για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα Υπολιπιδαιμική Δίαιτα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, φρυγανιές, ρύζι Κρουασάν, τσουρέκι, ζαχαρωμένα δημητριακά ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι, ασπράδια αυγού,

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 328/79

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 328/79 EL 7.12.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 328/79 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1274/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Δεκεμβρίου 2013 για την τροποποίηση και τη διόρθωση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Χυµού Φρούτων Εισαγωγή Αναφερόµαστε κυρίως σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεµόνια, κίτρο), σε πυρηνόκαρπα (βερίκοκα, ροδάκινα, δαµάσκηνα, αχλάδια) και µήλα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Σεπτεμβρίου 2010 (06.09) (OR. en) 12854/10 DENLEG 77 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Σεπτεμβρίου 2010 (06.09) (OR. en) 12854/10 DENLEG 77 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Σεπτεμβρίου 2010 (06.09) (OR. en) 12854/10 DENLEG 77 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 10 Αυγούστου 2010 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Ε 120 Κοχενίλη, καρμινικό οξύ, καρμίνες 100 (66) μόνον breakfast sausages με ελάχιστη περιεκτικότητα σε

Ε 120 Κοχενίλη, καρμινικό οξύ, καρμίνες 100 (66) μόνον breakfast sausages με ελάχιστη περιεκτικότητα σε 08 Κρέας και προϊόντα κρέατος 08.1 Νωπό κρέας εξαιρουμένων των παρασκευασμάτων κρέατος όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004 E 129 Ερυθρό Allura AG quantum satis μόνο για σκοπούς υγειονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10043/13 DENLEG 49 AGRI 334 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10043/13 DENLEG 49 AGRI 334 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10043/13 DENLEG 49 AGRI 334 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία παραλαβής: 21 Μαΐου 2013 Αποδέκτης: Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος. L 314/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2009 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1170/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Νοεμβρίου 2009 για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 26.6.2015 L 161/9 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/1005 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 25ης Ιουνίου 2015 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα μολύβδου σε ορισμένα τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 11.3.2014 COM(2014) 166 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη μείωση ή την κατάργηση των τελωνειακών δασμών

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Προϊόντων. Dolano Food 1

Κατάλογος Προϊόντων. Dolano Food 1 dolano... και απολαμβάνω Κατάλογος Προϊόντων Dolano Food 1 d olano... και απολαμβάνω! Καλως Ήλθατε στη Dolano Food Ένα Κόσμο Γεύσης & Ποιότητας H DolanoFood ιδρύθηκε το 1991 από το δυναμικό επιχειρηματία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 1. Συμμετείχαν οι μαθητές 2. Γενικά 3. Τρόφιμα 4. Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής 5. Οφέλη για την υγεία 6. Πρόσθετα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση σχετικά με την οδηγία 2006/52/ΕΚ που αφορά σε τροποποίηση οδηγιών για τα πρόσθετα τροφίμων και τα γλυκαντικά»

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση σχετικά με την οδηγία 2006/52/ΕΚ που αφορά σε τροποποίηση οδηγιών για τα πρόσθετα τροφίμων και τα γλυκαντικά» Αθήνα, 25/ 11 / 2008 Αρ. Πρωτ. : 18467 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣ : Ταχ. Δ/νση : Λ. Κηφισίας 124 Πίνακας Αποδεκτών & Ιατρίδου 2 Ταχ. Κώδικας : 115 26 Αμπελόκηποι Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

κ. Uwe CORSEPIUS, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

κ. Uwe CORSEPIUS, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2014 (OR. en) 7748/14 DENLEG 67 AGRI 219 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: 13 Μαρτίου 2014 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 11.07.2002 COM(2002) 375 τελικό 2002/0152 (COD) Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε την τροποποίηση της οδηγίας 94/35/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Κωδικός ΣΟ Περιγραφή των εμπορευμάτων Περίοδος ποσόστωσης. Μηροί προβατοειδών, άλλα τεμάχια με. (εκτός από ολόκληρα ή μισά

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Κωδικός ΣΟ Περιγραφή των εμπορευμάτων Περίοδος ποσόστωσης. Μηροί προβατοειδών, άλλα τεμάχια με. (εκτός από ολόκληρα ή μισά ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Με την επιφύλαξη των κανόνων για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας, το κείμενο της περιγραφής των προϊόντων πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει μόνον ενδεικτική αξία, δεδομένου ότι το πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ.

Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ. Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ. Ο τομέας της διατροφής είναι φυσικό να επηρεάζεται και αυτός από την υπερκαταναλωτική εποχή μας και να δέχεται καθημερινά πολλές πιέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΤΑ ΑΛΕΥΡΙΑ, ΤΑ ΑΜΥΛΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ Ή ΤΟ ΓΑΛΑ. ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΤΑ ΑΛΕΥΡΙΑ, ΤΑ ΑΜΥΛΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ Ή ΤΟ ΓΑΛΑ. ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ L 285/146 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.10.2015 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΤΑ ΑΛΕΥΡΙΑ, ΤΑ ΑΜΥΛΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ Ή ΤΟ ΓΑΛΑ. ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ Σημειώσεις 1. Το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

10 Βιομηχανία τροφίμων Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος και παραγωγή προϊόντων 10.1

10 Βιομηχανία τροφίμων Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος και παραγωγή προϊόντων 10.1 10 Βιομηχανία τροφίμων Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος και παραγωγή προϊόντων 10.1 κρέατος 10.11 Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος βοοειδών, χοιροειδών, αιγοπροβατοειδών,

Διαβάστε περισσότερα

Ca +2 K + Mg +2 H + Al +3 Na + Zn +2 S -2 NO 3. ΑΣΚΗΣΗ 1-Συμπληρώστε κατάλληλα, τα κενά του πίνακα με τα ονόματα και τους χημικούς τύπους των ενώσεων.

Ca +2 K + Mg +2 H + Al +3 Na + Zn +2 S -2 NO 3. ΑΣΚΗΣΗ 1-Συμπληρώστε κατάλληλα, τα κενά του πίνακα με τα ονόματα και τους χημικούς τύπους των ενώσεων. Σελίδα: 1 Φ.Εργασίας Χημεία Α Λυκείου Κεφ. 2 ΤΟΛΟΓΙΑ / ΑΟ /ΧΗΜΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ / Mr - Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσομπόγερας Όνομα & Επώνυμο : Τάξη: Ημερομηνία: ΤΥΠΟΣ Cl -1 CaCl 2 ΑΣΚΗΣΗ 1-Συμπληρώστε κατάλληλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα του Προγράμματος, θα πρέπει να τηρούνται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίµων

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίµων MEMO/11/783 Βρυξέλλες, 14 Νοεµβρίου 2011 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πρόσθετα τροφίµων Τι είναι τα πρόσθετα τροφίµων; Τα πρόσθετα είναι ουσίες, οι οποίες χρησιµοποιούνται για διάφορους λόγους, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1. Ξεκινήστε τη μέρα σας τρώγοντας ένα καλό πρωινό (κατά προτίμηση στο σπίτι). 2.

Διαβάστε περισσότερα