Σχήµα 7.1: Εισαγωγή της δοµής stacked sequence στο Block Diagram.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχήµα 7.1: Εισαγωγή της δοµής stacked sequence στο Block Diagram."

Transcript

1 Η δοµή Stacked Sequence 1. Η δοµή stacked sequence χρησιµοποιείται στο Block Diagram προκειµένου να οργανώσουµε τις διαδικασίες που εισάγουµε σε αυτό σε µία σειρά διαδοχικών καρέ, κάνοντας έτσι τη διαχείριση και την ανάγνωση του vi στο Block Diagram ευκολότερη. 2. Εισάγουµε τη δοµή stacked sequence στο Block Diagram µε δεξί κλικ και επιλογή της από το µενού Structures (σχήµα 7.1). Στη συνέχεια χαράσουµε ένα ορθογώνιο στις διαστάσεις που επιθυµούµε να έχει το stacked sequence. Σχήµα 7.1: Εισαγωγή της δοµής stacked sequence στο Block Diagram. 3. Η δοµή stacked sequence έχει τη µορφή ενός καρέ κινηµατογραφικού φιλµ, υποδηλώνοντας ακριβώς τη λειτουργία της. Μπορούµε να εισάγουµε πρόσθετα καρέ στη δοµή µε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε σηµείο του περιγράµµατος της stacked sequence και επιλογή από το αναδυόµενο µενού της εντολής «Add Frame After» ή «Add Frame Before». Με την επιλογή των εντολών αυτών θα εισαχθεί ένα επιπλέον καρέ (frame) στη δοµή sequence structure µετά ή πριν, αντίστοιχα, από το τρέχον καρέ (σχήµα 7.2) Με την εισαγωγή δύο ή περισσότερων καρέ στη δοµή stacked sequence στο κέντρο της άνω οριζόντιας πλευράς της δοµής εµφανίζονται δύο βελάκια, µε φορά προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, ενώ ενδιάµεσά τους εµφανίζεται ο αριθµός του τρέχοντος καρέ, καθώς και το σύνολο των καρέ σε παρένθεση. για παράδειγµα, στο σχήµα 7.3, µέσα στην παρένθεση υποδηλώνεται ότι η δοµή έχει συνολικά 5 καρέ, µε αρίθµηση 0, 1, 2, 3, 4, ενώ το εµφανιζόµενο καρέ στη δοµή είναι το καρέ µε υπ αριθµό 2 (το τρίτο στη σειρά). Γίνεται αντιληπτό ότι η αρίθµηση των καρέ σε µία stacked sequence ξεκινάει από το 0. Μπορούµε να µετακινηθούµε µεταξύ των καρέ σε µία stacked sequence µε τα βελάκια. Το αριστερό βελάκι οδηγεί στο προηγούµενο καρέ, ενώ το δεξί βελάκι οδηγεί στο επόµενο καρέ από το τρέχον εµφανιζόµενο.

2 Σχήµα 7.2: Εισαγωγή πρόσθετων καρέ στη δοµή stacked sequence. Σχήµα 7.3: Εναλλαγή µεταξύ των καρέ σε µία stacked sequence. 4. Σε κάθε καρέ της stacked sequence µπορούµε να εισάγουµε εργασίες, οι οποίες θα εκτελεσθούν κατά το τρέξιµο του vi διαδοχικά, µε βάση την ακολουθία των καρέ. 5. Κατά την εισαγωγή λειτουργιών στα καρέ µιας stacked sequence είναι πιθανό να χρειαστεί να µεταφερθούν δεδοµένα ή αποτελέσµατα από ένα καρέ, σε ένα επόµενο καρέ. Τούτο είναι δυνατό µε δύο τρόπους: i. Ο πρώτος τρόπος παρουσιάστηκε ήδη στο Μάθηµα 6. Πρόκειται για τη δηµιουργία ενός Property Node στην οντότητα την οποία θέλουµε να µεταφέρουµε σε κάποιο άλλο καρέ και απόδοση σε αυτόν τον Property Node της τιµής Value. Στη συνέχεια µεταφέρουµε και τοποθετούµε το Property Node Value στο καρέ που θέλουµε, ή σε περισσότερα καρέ δηµιουργώντας αντίγραφά του µε τη διαδικασία της αντιγραφής επικόλλησης. Αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας εισαγωγής Property Node και απόδοσης της τιµής Value µιας οντότητας στο LabVIEW είναι διαθέσιµη στο Μάθηµα 6. ii. Ο δεύτερος τρόπος είναι µε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε σηµείο του πλαισίου της stacked sequence και επιλογή από το αναδυόµενο µενού της εντολής «Add Sequence Local» (σχήµα 7.4). Με την επιλογή της εντολής αυτής θα δούµε ότι εισάγεται ένα κενό τετράγωνο στη θέση του πλαισίου της stacked sequence που κάναµε δεξί κλικ. Το τετράγωνο αυτό, που ονοµάζεται «Sequence Local» αποτελεί µία θύρα µεταφοράς δεδοµένων από το ένα καρέ στο άλλο.

3 Σχήµα 7.4: Εισαγωγή sequence local σε µία stacked sequence. Παρατηρούµε ότι όσο το sequence local παραµένει κενό, δηλαδή δεν έχουµε καλωδιώσει κάποια οντότητα σε αυτό, το vi είναι µη εκτέλεσιµο (σπασµένο βελάκι στη βασική γραµµή εργαλείων του LabVIEW). Συνεπώς δεν πρέπει να υπάρχουν µη καλωδιωµένα sequence locals σε µία stacked sequence. Καλωδιώνοντας ένα κενό sequence local σε µία stacked sequence αποδίδουµε σε αυτό µία οντότητα. Το sequence local εµφανίζεται ένα βελάκι προς τα αριστερά µε το χρώµα του τύπου των δεδοµένων που έχουµε καλωδιώσει. Για παράδειγµα, στο σχήµα 7.5 έχουµε καλωδιώσει τις τιµές του array «input» σε ένα sequence local. Το βελάκι εµφανίζεται προς τα αριστερά µε πορτοκαλί χρώµα, υποδηλώνοντας ότι µεταφέρει πραγµατικούς αριθµούς. Σχήµα 7.5: Απόδοση των τιµών του array «input» σε ένα sequence local µιας stacked sequence.

4 Σε όλα τα επόµενα καρέ από το τρέχον στο οποίο έγινε η απόδοση της τιµής στο sequence local, το συγκεκριµένο sequence local θα εµφανίζεται µε ένα βελάκι προς τα δεξιά, υποδηλώνοντας ότι οι τρέχουσες τιµές του array «input» είναι διαθέσιµες. Στα προηγούµενα καρέ από το τρέχον, το συγκεκριµένο sequence local θα εµφανίζεται µε µία διαγράµµιση στο χρώµα του τύπου των δεδοµένων που έχουν αποδοθεί, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατή η µεταφορά ή η απόδοση τιµής σε αυτό. Για παράδειγµα, στο σχήµα 7.5 αποδόθηκε η τιµή στο sequence local από το καρέ της stacked sequence µε αριθµό 1. Αν µετακινηθούµε στο επόµενο καρέ (καρέ 2) θα δούµε ότι το συγκεκριµένο sequence local εµφανίζεται µε βελάκι προς τα δεξιά, υποδηλώνοντας ότι οι τιµές που µεταφέρει είναι διαθέσιµες στο συγκεκριµένο καρέ. Αντίθετα αν µετακινηθούµε στο προηγούµενο καρέ (καρέ 0), το συγκεκριµένο sequence local θα έχει µία πορτοκαλί διαγράµµιση, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι διαθέσιµο ούτε για απόδοση, ούτε για µεταφορά δεδοµένων στο συγκεκριµένο καρέ (σχήµα 7.6). Σχήµα 7.6: Μορφή ενός sequence local σε µια stacked sequence σε καρέ µετά και πριν από το καρέ απόδοσης της τιµής στο sequence local. Από τα ανωτέρω επίσης συνάγεται ότι σε ένα sequence local µπορεί να αποδοθεί µόνο µία τιµή, δηλαδή θα εµφανίζεται µόνο σε ένα συγκεκριµένο καρέ µε βελάκι προς τα αριστερά. Σε όλα τα επόµενα καρέ από το καρέ απόδοσης τιµής το sequence local θα εµφανίζεται µε βελάκι προς τα δεξιά, υποδηλώνοντας ότι οι τιµές που του έχουν αποδοθεί είναι διαθέσιµες σε όλα τα επόµενα καρέ. Παίρνουµε τις τιµές από ένα sequence local απλά καλωδιώνοντας το µε ένα indicator ή µε µία συνάρτηση στο Block Diagram (σχήµα 7.7).

5 Σχήµα 7.7: Παραλαβή τιµής µε εναλλακτικούς τρόπους από ένα sequence local. Τα clusters 1. Τα clusters είναι οµάδες από controls ή indicators σε ένα vi. Ένα cluster µπορεί να περιέχει διαφορετικούς τύπους αντικειµένων, δηλαδή αριθµητικά αντικείµενα (numerics), arrays, διαγράµµατα, αντικείµενα κειµένου κλπ. Ο µόνος περιορισµός που επιβάλλεται είναι ότι όλα τα αντικείµενα σε ένα cluster µπορεί να είναι αποκλειστικά είτε control, είτε indicator. ηλαδή σε ένα cluster δεν µπορεί να περιέχονται ταυτόχρονα και controls και indicators. 2. Εισάγουµε ένα cluster στο Front Panel µε δεξί κλικ σε αυτό και επιλογή του αντικειµένου «Cluster» από το µενού «Array, Matrix & Cluster». Στη συνέχεια χαράσουµε ένα ορθογώνιο στο Front Panel µε τις διαστάσεις που θέλουµε να έχει το cluster που εισάγουµε (σχήµα 7.8). Σχήµα 7.8: Εισαγωγή cluster στο Front Panel.

6 3. Με την εισαγωγή του κενού cluster το βελάκι στην κεντρική γραµµή εργαλείων του LabVIEW σπάει, δηλώνοντας ότι το vi δεν είναι εκτελέσιµο. Ο λόγος είναι ότι το εισαχτέο cluster δεν περιέχει κανένα αντικείµενο µέσα του που να καθορίζει τον τύπο του, δηλαδή αν είναι cluster control ή cluster indicator. 4. Εισάγουµε αντικείµενα µέσα σε ένα cluster µε απλή µεταφορά και απόθεση (drag and drop), στην περίπτωση που αυτά ήδη υφίστανται στο vi έξω από το cluster. Εναλλακτικά, µπορούµε απευθείας να δηµιουργήσουµε νέα αντικείµενα (π.χ. numerics, arrays κλπ) και να τα τοποθετήσουµε απευθείας µε την εισαγωγή τους µέσα στο cluster. Με την εισαγωγή έστω και ενός αντικειµένου εντός του cluster το οποίο δηλώνει τον τύπο του, το vi γίνεται και πάλι εκτελέσιµο, προφανώς εφόσον δεν υπάρχουν άλλα συντακτικά σφάλµατα σε αυτό. 5. Στο σχήµα 7.9 παρουσιάζονται δύο παραδείγµατα clusters, ενός control (το «PSS Nominal Parameters») και ενός indicator (το «Nominal flows, proposed diameter»). Παρατηρείται η δοµή και η τάξη η οποία έχει διατηρηθεί στα δύο cluster, ώστε να διευκολύνεται η ανάγνωση και τη διαχείρισή τους. Σχήµα 7.9: Παράδειγµα ενός cluster control και ενός cluster indicator. 6. Ένα cluster διαχειρίζεται από το LabVIEW ως µία ενιαία οντότητα, που µεταφέρει τα αντικείµενα που περιέχει. Ένα cluster απεικονίζεται στο Block Diagram ενός vi µε ένα, µοναδικό εικονίδιο, ανεξάρτητα από το πόσα αντικείµενα περιέχει. Καλωδιώνοντας το εικονίδιο του LabVIEW, π.χ. στο sequence local µιας stacked sequence, µεταφέρονται µαζικά οι τιµές και οι ιδιότητες όλες των αντικειµένων που περιέχονται σε αυτό. Το ίδιο ακριβώς συµβαίνει αν καλωδιώσουµε ένα cluster µε έναν ακροδέκτη µιας υπορουτίνας σε ένα vi, κάτι που θα παρουσιαστεί παρακάτω. 7. Τα clusters και οι καλωδιώσεις τους απεικονίζονται στο Block Diagram µε καφέ χρώµα, αν περιέχουν µόνο numerics, και µε ροζ χρώµα αν περιέχουν arrays. 8. Μπορούµε να εκτελέσουµε σε ένα cluster όλες τις εργασίες που εκτελούµε σε ένα απλό numeric ή σε ένα array, όπως να το µετατρέψουµε από indicator σε control και αντίστροφα µε δεξί κλικ σε αυτό και επιλογή από το αναδυόµενο µενού της εντολής «Change to Indicator» ή «Change to Control» αντίστοιχα

7 (όλα τα αντικείµενα του cluster αλλάζουν ταυτόχρονα σε indicators ή controls), να αλλάξουµε και να µορφοποιήσουµε τον τίτλο του, να κάνουµε τις τρέχουσες τιµές όλων των αντικειµένων ταυτόχρονα ως προεπιλεγµένες τιµές, µε δεξί κλικ στο cluster και επιλογή από το αναδυόµενο µενού αρχικά του υποµενού «Data Operations» και στη συνέχεια της εντολής «Make Current Value Default», να δηµιουργήσουµε ένα Property Node και να αποδώσουµε σε αυτόν κάποια ιδιότητα του cluster κλπ. 9. Μπορούµε να πάρουµε τις τιµές των αντικειµένουν που περιέχονται σε ένα cluster µε δεξί κλικ στο Block Diagram και επιλογή της εντολής «Unbundle». Εισάγουµε την εντολή unbundle στο Block Diagram µε δεξί κλικ και επιλογή της εντολής «Unbundle» από το µενού «Cluster & Variant». Βάσει προεπιλογής, θα εισαχθεί στο Block Diagram η συνάρτηση unbundled µε δύο εξόδους (σχήµα 7.10). Σχήµα 7.10: Εισαγωγή συνάρτησης unbundled στο Block Diagram. 10. Καλωδιώνοντας ένα cluster µε την εντολή unbundle αυτόµατα ο αριθµός των εξόδων της unbundle αλλάζει και γίνεται ίσος µε τον αριθµό των περιεχόµενων αντικειµένων του cluster. Για παράδειγµα στο σχήµα 7.11 παρουσιάζεται η καλωδίωση του cluster «PSS Nominal Parameters» του σχήµατος 7.9, µε µία εντολή unbundle. Ο αριθµός των εξόδων της unbundle γίνεται 10, δηλαδή ίσος µε τον αριθµό των αντικειµένων του cluster. 11. Στο ίδιο σχήµα παρατηρούµε ότι τα στοιχεία από τη συνάρτηση unbundle µε την οποία έχουµε καλωδιώσει το cluster «PSS Nominal Parameters» τελικά οδηγούνται ως είσοδοι σε µία υπορουτίνα, µε το κείµενο «Flows» στον εικονίδιό της. Από την υπορουτίνα αυτή εξέρχεται µε καφέ καλωδίωση ένα άλλο cluster, το οποίο οδηγείται σε ένα sequence local της δοµής stacked sequence στην οποία είναι εισαγµένο και σε µία ακόµα συνάρτηση unbundle. Για τις υπορουτίνες θα γίνει εκτενής παρουσίαση παρακάτω.

8 Σχήµα 7.11: Καλωδίωση συνάρτησης unbundle µε cluster. 12. Μπορούµε επίσης να οµαδοποιήσουµε δεδοµένα στο Block Diagram και να τα εξάγουµε σε ένα cluster indicator. Η οµαδοποίηση των δεδοµένων γίνεται µε την αντίστροφη εντολή της unbundle, δηλαδή τη bundle. Εισάγουµε µία εντολή bundle στο Block Diagram µε δεξί κλικ και επιλογή της εντολής «Bundle» από το µενού «Cluster & Variant». Βάσει προεπιλογής θα εισαχθεί στο Block Diagram µία bundle µε δύο εισόδους. Μπορούµε να προσαρµόσουµε τον αριθµό των εισόδων της εντολής µε βάση τα αντικείµενα που θέλουµε να εισάγουµε σε αυτήν, µε τις λαβές που εµφανίζονται στην κορυφή και στη βάση του εικονιδίου της εντολής bundle (σχήµα 7.12). Σχήµα 7.12: Εισαγωγή συνάρτησης bundle και προσαρµογή των εισόδων της.

9 13. Σε µία συνάρτηση bundle θα πρέπει να καλωδιωθούν όλες οι είσοδοή της, διαφορετικά το vi θα είναι µη εκτελέσιµο (συντακτικό σφάλµα). 14. Στο σχήµα 7.14 παρουσιάζεται η καλωδίωση των εισόδων µίας συνάρτησης bundle και η απόδοσή της στο cluster «Nominal flows, proposed diameter». Στο ίδιο σχήµα παρουσιάζονται επίσης δύο συναρτήσεις unbundle οι οποίες δέχονται ως εισόδους ισάριθµα clusters. Σχήµα 7.13: Καλωδίωση εισόδων συνάρτησης bundle και απόδοσή της σε cluster. 15. Θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στη σειρά µε την οποία εµφανίζονται τα αντικείµενα σε ένα cluster. Γενικά στα αντικείµενα που περιέχονται εντός ενός cluster αποδίδεται µία αρίθµηση, µε βάση τη σειρά εισαγωγής τους στο cluster. Σε µία εντολή unbundle, στις εξόδους της θα αποδοθούν τα αντικείµενα της εντολής unbundle, µε βάση τη σειρά µε την οποία έχουν εισαχθεί στο cluster το οποίο καλωδιώνεται στην είσοδο της unbundle. Επίσης, όταν θέλουµε να εξάγουµε το αποτέλεσµα από µία συνάρτηση bundle σε ένα cluster, θα πρέπει να καλωδιώσουµε τις εισόδους της bundle µε την ίδια σειρά µε την οποία έχουµε εισάγει τα αντικείµενα στο cluster. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποδοθούν οι εισερχόµενες τιµές της bundle σε λάθος εισόδους του cluster, µε αποτέλεσµα την πρόκληση σύγχισης. 16. Μπορούµε να δούµε και να αναπροσαρµόσουµε την αρίθµηση των αντικειµένων σε ένα cluster µε δεξί κλικ σε αυτό και επιλογή από το αναδυόµενο µενού της εντολής «Reorder Controls In Cluster». Εµφανίζεται το cluster τονισµένο (highlighted) και µε την αρίθµηση των αντικειµένων του. Με το εµφανιζόµενο πεδίο στο πάνω αριστερό µέρος του παραθύρου του LabVIEW είναι δυνατή η αναπροσαρµογή της αρίθµησης των αντικειµένων του cluster.

10 Σχήµα 7.14: Εποπτεία και αλλαγή της σειράς αρίθµησης των αντικειµένων σε ένα cluster. 17. Για να είµαστε σίγουροι στην περίπτωση µιας συνάρτησης unbundle για το εξαγόµενο αντικείµενο από µία έξοδό της, αρκεί να πλησιάσουµε το ποντίκι στην έξοδο και να το αφήσουµε για λίγο εκεί. Θα εµφανιστεί ένα επεξηγηµατικό πεδίο κειµένου, στο οποίο θα εµφανίζεται ο τίτλος του αντικειµένου που είναι διαθέσιµο από τη συγκεκριµένη έξοδο. Για παράδειγµα, στο σχήµα 7.15 από την έξοδο στην οποία έχει εναποτεθεί το ποντίκι θα εξαχθεί το αντικείµενο µε τίτλο «Hydro Turbines Efficiency» Σχήµα 7.15: Επεξηµατικό πεδίο κειµένου για το αντικείµενο που εξάγεται από συγκεκριµένη έξοδο µιας συνάρτησης unbundle.. ηµιουργία και εισαγωγή υπορουτίνων 1. Οι υπορουτίνες (sub-vi) είναι ολοκληρωµένα vi τα οποία µπορούν να εισαχθούν ως συναρτήσεις στο Block Diagram και να εκτελέσουν τη λειτουργία για την οποία έχουν αναπτυχθεί.

11 2. Συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήµατα, όπως την εξοικονόµηση χώρου, τη συµβολή στην οργάνωση και στο ευανάγνωστο ενός Block Diagram, καθώς και τη δυνατότητα γρήγορης και εύκολης επανάληψης της διαδικασίας που εκτελούν µε απλή εισαγωγή τους σε διαφορετικά σηµεία σε ένα vi. 3. Για να δηµιουργήσουµε µία υπορουτίνα πρέπει πρώτα να την αναπτύξουµε ως ανεξάρτητο vi. Έτσι, αρχικά, επιλέγουµε από το µενού File του κεντρικού µενού του LabVIEW την εντολή «New VI» για να δηµιουργήσουµε ένα νέο κενό vi. Στη συνέχεια σε αυτό το vi αναπτύσσουµε τη λειτουργική δοµή της υπορουτίνας. 4. Για παράδειγµα, στο σχήµα 7.16 παρουσιάζεται το Block Diagram ενός vi το οποίο υπολογίζει τους οικονοµικούς δείκτες Return on Investment (R.O.I.) και Return on Equities (R.O.E.) µιας επένδυσης. Στη συνέχεια του παρόντος µαθήµατος θα χρησιµοποιηθεί το παράδειγµα αυτό για να επεξηγηθεί η διαδικασία δηµιουργίας µιας υπορουτίνας στο LabVIEW. Σχήµα 7.16: Το Block Diagram ενός vi το οποίο θέλουµε να το ορίσουµε ως υπορουτίνα. 5. Με βάση το παράδειγµα του σχήµατος 7.16, το συγκεκριµένο vi έχει πέντε αντικείµενα δεδοµένων και δύο αντικείµενα αποτελεσµάτων. Συγκεκριµένα, τα δεδοµένα του ανωτέρω vi είναι τα εξής: i. το numeric control «Life period (years)» ii. το array control «Annual revenues» iii. το array control «Annual expenses» iv. το numeric control «Discount rate» v. το cluster control «Set-up cost & Funding scheme». Επίσης, τα αποτελέσµατα του ανωτέρω vi, δηλαδή οι δύο οικονοµικοί δείκτες που αναφέρθηκαν προηγουµένως, αποδίδονται µε: i. το numeric indicator «R.O.I. (%)» ii. το numeric indicator «R.O.Ε. (%)». Από τα ανωτέρω παρατηρείται ότι όλες οι είσοδοι (δεδοµένα) του vi είναι controls, ενώ όλες οι έξοδοι του vi είναι indicators. 6. Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι για να λειτουργήσει το συγκεκριµένο vi απαιτείται η εισαγωγή πέντε δεδοµένων, ενώ αναµένεται η εξαγωγή δύο αποτελεσµάτων. Άρα, προκειµένου να δηµιουργηθεί µία αντίστοιχη υπορουτίνα, θα πρέπει αυτή να είναι σε θέση να δέχεται πέντε εισόδους ως δεδοµένα και να εξάγει σε δύο εξόδους ισάριθµα αποτελέσµατα.

12 7. Στο σχήµα 7.17 παρουσιάζεται το Front Panel του ανωτέρω vi. Βλέπουµε σε αυτό τα πέντε αντίκειµα δεδοµένων (δύο arrays, δύο numerics και ένα cluster, όλα controls) και τις δύο οντότητες αποτελεσµάτων (δύο numeric indicators) του συγκεκριµένου vi. Τα αντικείµενα αυτά θα πρέπει να αποδοθούν σε ισάριθµες εισόδους και εξόδους της υπορουτίνας. Σχήµα 7.17: Το Front Panel του vi που παρουσιάζεται στο σχήµα Η κάθε υπορουτίνα του LabVIEW έχει ένα εικονίδιο µε το οποίο αναπαρίσταται όταν εισαχθεί σε ένα άλλο vi. Το LabVIEW αποδίδει σε κάθε vi το ίδιο προκαθορισµένο εικονίδιο, το οποίο εµφανίζεται στην πάνω δεξιά γωνία του Front Panel ή του Block Diagram (σχήµα 7.18). 9. Με δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο του vi που θέλουµε να κατασκευάσουµε ως υπορουτίνα επιλέγουµε από το αναδυόµενο µενού την εντολή «Show Connector». Η εµφάνιση του εικονιδίου αλλάζει παίρνοντας τη µορφή ενός πλέγµατος τετραγώνων και ορθογωνίων (σχήµα 7.18). Αυτή η µορφή ονοµάζεται συνδετήρας (Connector). 10. Το κάθε τετράγωνο ή ορθογώνιο που εµφανίζεται σε ένα Connector είναι ένας ακροδέκτης (terminal), στον οποίο µπορούµε να καλωδιώσουµε αντικείµενα από το Front Panel ενός vi. Με βάση το σχήµα 7.18, η προκαθορισµένη µορφή ενός Connector περιέχει 12 ακροδέκτες. Μπορούµε να αλλάξουµε τη µορφή (pattern) ενός Connector µε δεξί κλικ πάνω σε αυτόν και επιλογή της επιθυµητής µορφή από το υποµενού «Patterns» του αναδυόµενου µενού (σχήµα 7.19). Όπως φαίνεται στο σχήµα 7.19, ένα Connector µπορεί να έχει από 1 έως 28 ακροδέκτες. Επιλέγουµε τον αριθµό των ακροδεκτών που θα έχει ένα Connector µε βάση το πλήθος των αντικειµένων που θέλουµε να συνδέσουµε σε αυτόν. Επίσης, από το αναδυόµενο µενού του σχήµατος 7.19 παρατηρούµε ότι είναι διαθέσιµες διάφορες επιλογές για τη διαµόρφωση ή τη

13 διασύνδεση του Connector, όπως «Add Terminal», «Remove Terminal», «Disconnect This Terminal», «Disconnect All Terminals» κλπ. Σχήµα 7.18: Η προκαθορισµένη µορφή του εικονιδίου ενός vi και η εµφάνιση του Connector. Σχήµα 7.19: Αλλαγή της µορφής και του αριθµού των ακροδεκτών σε ένα Connector. 11. Αντιστοιχούµε ακροδέκτες από ένα Connector µε τα αντικείµενα ενός vi στο Front Panel κάνοντας κλικ εναλλάξ πρώτα στον ακροδέκτη του Connector και έπειτα στο αντικείµενο που θέλουµε να αντιστοιχίσουµε µε το συγκεκριµένο ακροδέκτη. 12. εν µας ενοχλεί αν υπάρχουν κενοί ακροδέκτες σε ένα Connector, που δεν έχουν δηλαδή συνδεθεί µε κάποιο αντικείµενο. 13. Στο σχήµα 7.20 παρουσιάζεται το Connector για το vi που περιγράφηκε προηγουµένως, για τον υπολογισµό των οικονοµικών δεικτών R.O.I. και R.O.E. µιας επένδυσης. Κάθε ακροδέκτης έχει το χρώµα του τύπου δεδοµένων που περιέχονται στο αντικείµενο µε το οποίο έχει συνδεθεί. Στον ακροδέκτη του σχήµατος οι τέσσερις αριστεροί ακροδέκτες έχουν συνδεθεί µε

14 τα τέσσερα numeric και array controls του vi. Ο καφέ ακροδέκτης έχει συνδεθεί µε το cluster control και οι δύο ακροδέκτες στη δεξιά στήλη του Connector έχουν συνδεθεί µε τα δύο numeric indicators. Σχήµα 7.20: Παράδειγµα διασύνδεσης ακροδεκτών ενός Connector µε τα αντικείµενα στο Front Panel. 14. Μπορούµε να εντοπίσουµε ποιο αντικείµενο έχει διασυνδεθεί µε έναν συγκεκριµένο ακροδέκτη σε έναν Connector αν κάνουµε κλικ πάνω στον Connector αυτό. Ο Connector αλλάζει χρώµα, γίνεται καφέ, όπως δηλαδή το χρώµα που θα είχε αν είχε διασυνδεθεί σε αυτό ένα cluster, ενώ ταυτόχρονα το αντικείµενο το οποίο έχει διαδυνδεθεί µε το συγκεκριµένο Connector εµφανίζεται επιλεγµένο (highlighted) στο Front Panel. Για παράδειγµα, στο αριστερό παράθυρο του σχήµατος 7.21, ο τρίτος από πάνω ακροδέκτης της πρώτης στήλης του Connector έχει διαδυνδεθεί µε το array «Annual Incomes», ενώ στο δεξιό παράθυρο του ίδιου σχήµατος ο τελευταίος ακροδέκτης της δεξιάς στήλης του Connector έχει διασυνδεθεί µε το indicator «R.O.E. (%)». 15. Προκειµένου να είναι δυνατή η εύκολη ανίχνευση µιας υπορουτίνας στο Block Diagram ενός vi, δύναται η δυνατότητα να αλλάξουµε την προκαθορισµένη τιµή του εικονιδίου µε την οποία αυτή εµφανίζεται (σχήµα 7.18). Τούτο είναι εφικτό µέσω του πλαισίου διαλόγου «Icon Editor», ο οποίος εµφανίζεται µε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο ή στον Connector του vi και επιλογή από το αναδυόµενο µενού της εντολής «Edit Icon» (σχήµα 7.22). Ο Icon Editor περιέχει µια σειρά από βασικές λειτουργίες επεξεργασίας γραφικών, µε τις οποίες µπορούµε να δώσουµε στο εικονίδιο του vi µια

15 χαρακτηριστική και αναγνωρίσιµη εµφάνιση, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισµός του στο Block Diagram ενός άλλου vi, στο οποίο θα εισαχθεί ως υπορουτίνα. Σχήµα 7.22: Γραφική σχεδίαση του εικονιδίου ενός vi. 16. Αφού ολοκληρώσουµε µε όλες τις ανωτέρω εργασίες, αποθηκεύουµε κανονικά το vi σε ένα συγκεκριµένο φάκελο του σκληρού δίσκου. Το συγκεκριµένο vi είναι πλέον έτοιµο να εισαχθεί ως υπορουτίνα σε ένα άλλο vi. 17. Η εισαγωγή ενός vi στο Block Diagram ενός άλλου vi εκτελείται µε δεξί κλικ και επιλογή της τελευταίας εντολής από το αναδυόµενο µενού, µε τίτλο «Select a VI». Ανοίγει ένα πλαίσιο διαλόγου προτρέποντας να υποδείξουµε το vi που θέλουµε να εισάγουµε ως υπορουτίνα στο Block Diagram (σχήµα 7.23). 18. Εισάγοντας το vi που θέλουµε παρατηρούµε ότι τούτο εµφανίζεται µε τη µορφή του εικονιδίου που του έχουµε δώσει. Αν ανοίξουµε το παράθυρο βοήθειας (CTRL+H) και σύρουµε το ποντίκι πάνω από το εισαχτέο vi, θα δούµε ότι το παράθυρο βοήθειας θα εµφανίσει τους ακροδέκτες µε τους τίτλους των αντικειµένων µε τα οποία τούτοι έχουν συνδεθεί (σχήµα 7.24). Μπορούµε πλέον να συνδέσουµε τα δεδοµένα εισόδου και να πάρουµε τα αποτελέσµατα από τους αντίστοιχους ακροδέκτες του vi. 19. Τέλος µπορούµε να δούµε όλες τις υπορουτίνες που έχουµε εισάγει σε ένα vi καθώς και τη σχέση ιεραρχίας µεταξύ τους επιλέγοντας από το µενού «View» της κεντρικής γραµµής του LabVIEW την εντολή «VI Hierarchy» (σχήµα 7.25). 20. Μία υπορουτίνα µπορεί να εισάγεται όσες φορές θέλουµε σε ένα vi, ενώ µπορεί να περιέχει και η ίδια επιµέρους υπορουτίνες.

16 Σχήµα 7.23: Εισαγωγή ενός vi ως υπορουτίνα στο Block Diagram ενός άλλου vi. Σχήµα 7.24: ιασύνδεση της υπορουτίνας στο Block Diagram και µενού βοήθειας αυτής.

17 Σχήµα 7.25: Εµφάνιση όλων των υπορουτίνων που περιέχονται σε ένα vi και της µεταξύ τους ιεραρχίας µε την εντολή VI Hierarchy.

Σχήµα 2.1: Εισαγωγή array στο Front Panel.

Σχήµα 2.1: Εισαγωγή array στο Front Panel. Arrays (Πίνακες) 1. Στο LAbVIEW η εισαγωγή πινάκων γίνεται µε τα arrays. Για να εισάγουµε ένα array στο Front Panel κάνουµε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέγουµε την εντολή «Array» από το µενού «Array, Matrix

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 6.1: Εισαγωγή της εντολής Read From Spreadsheet File στο Block Diagram.

Σχήµα 6.1: Εισαγωγή της εντολής Read From Spreadsheet File στο Block Diagram. Εισαγωγή αρχείων δεδοµένων 1. Η εισαγωγή αρχείων δεδοµένων στο LaVIEW γίνεται στο Block Diagram µε την εντολή Read From Spreadsheet File. 2. Εισάγουµε την εντολή Read From Spreadsheet File στο Block Diagram

Διαβάστε περισσότερα

3. Στο Block Diagram αναπτύσουµε το υπολογιστικό µέρος του προγράµµατος. Σχήµα 1.1: Το Front Panel του LabVIEW.

3. Στο Block Diagram αναπτύσουµε το υπολογιστικό µέρος του προγράµµατος. Σχήµα 1.1: Το Front Panel του LabVIEW. Front Panel και Block Diagram 1. Το LAbVIEW αποτελείται από δύο καρτέλες. Το Front Panel και το Block Diagram. Εναλλασσόµαστε ανάµεσα στις δύο καρτέλες µε τη συντόµευση CTRL+E ή µε το µενού Windows / Show

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 4.1: Εισαγωγή βρόγχου while-loop.

Σχήµα 4.1: Εισαγωγή βρόγχου while-loop. Ο βρόγχος While-loop 1. Ο βρόγχος while-loop εκτελείται έως ότου ικανοποιηθεί µία προκαθορισµένη συνθήκη. 2. Ο αριθµός των επαναλήψεων ενός βρόγχου while-loop δεν είναι εκ των προτέρων προκαθορισµένος,

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 5.1: Εισαγωγή της δοµής formula node στο Block Diagram.

Σχήµα 5.1: Εισαγωγή της δοµής formula node στο Block Diagram. Η δοµή Formula Node 1. Η δοµή Formula Node επιτρέπει την εισαγωγή αναλυτικών σχέσεων στο Block Diagram µε πληκτρολόγηση, αποφεύγοντας έτσι την εισαγωγή των εικονίδιων συναρτήσεων απλών αλγεβρικών πράξεων

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop.

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop. Η δοµή «Shift register» 1. Η δοµή «Shift register» εισάγεται στο βρόγχο for-loop αλλά και σε άλλους βρόγχους που θα δούµε στη συνέχεια, όπως ο βρόγχος «While loop». Ο τρόπος εισαγωγής και λειτουργίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Α Κ Α Η Μ Α Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ 2 0 1 1-2 0 1 2 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΏΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAMBIT Ο συγκεκριµένος οδηγός για το πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιοχή Εργασίας του Flash

Η Περιοχή Εργασίας του Flash Η Περιοχή Εργασίας του Flash Η Λωρίδα Χρόνου και τα Επίπεδα Το Flash είναι εφαρμογή με την οποία φτιάχνουμε ταινίες όπως διαφημιστικά banners και διαδραστικές εφαρμογές οι οποίες περιέχουν κίνηση. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο:

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο: διαχείριση αρχείων Οι περισσότερες εφαρµογές των Windows είναι προγραµµατισµένες, από τον κατασκευαστή τους, να προτείνουν ως περιοχή αποθήκευσης των εργασιών το φάκελο «Τα έγγραφά µου», που δηµιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών Τύπων. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Έτος Ετήσιος ιακινηθέντα Μερίδιο Τζίρος Κεφάλαια Αγοράς

Έτος Ετήσιος ιακινηθέντα Μερίδιο Τζίρος Κεφάλαια Αγοράς Σ αυτό το εργαστήριο θα ασχοληθούµε µε την κατασκευή και µορφοποίηση ενός συγκεκριµένου διαγράµµατος που θα απεικονίζει γραφικά κάποια αριθµητικά δεδοµένα ενός φύλλου εργασίας. Κυρίως όµως θα περιγράψουµε

Διαβάστε περισσότερα

Version X. Οδηγίες χρήσης

Version X. Οδηγίες χρήσης Version 1.0.1.X Οδηγίες χρήσης Πρόλογος Η εφαρµογή CallReceiver σχεδιάστηκε για την υποστήριξη ξενοδοχείων ή επιχειρήσεων, όσον αφορά στις τηλεφωνικές κλήσεις που διαχειρίζεται το τηλεφωνικό κέντρο (Τ/Κ).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΝΑΜΕΩΝ ΚΟΠΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ LABVIEW

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΝΑΜΕΩΝ ΚΟΠΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ LABVIEW ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΝΑΜΕΩΝ ΚΟΠΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ LABVIEW Labview ονοµάζεται ο γραφικός προγραµµατισµός που µπορεί να εφαρµοστεί για την δηµιουργία προγραµµάτων σε Block

Διαβάστε περισσότερα

8. Σηµειώσεις Access. Κατηγορίες φόρµας ως προς τον τρόπο προβολής των δεδοµένων

8. Σηµειώσεις Access. Κατηγορίες φόρµας ως προς τον τρόπο προβολής των δεδοµένων Μάθηµα 8 ηµιουργία φορµών Μέσω των φορµών µπορούµε να εµφανίσουµε και να τροποποιήσουµε δεδοµένα από πίνακες και ερωτήµατα ή να εισαγάγουµε δεδοµένα σε πίνακες. Επίσης έχουµε τη δυνατότητα να καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.............................. 5 Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.............................. 6 Γ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ....................................

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Για να κλείσουµε µία χρήση στο InnovEra ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Από το κεντρικό µενού επιλέγουµε διαδοχικά «Οικονοµική ιαχείριση», «Γενική

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση Η µορφοποίηση των σελίδων ενός εγγράφου Πριν ξεκινήσετε να δηµιουργείτε ένα έγγραφο, είναι χρήσιµο να έχετε σχεδιάσει ή να έχετε κατά νου πώς περίπου θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ARIS

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ARIS ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ARIS 1. Εγκατάσταση Εισάγοντας το CD στον υπολογιστή σας, θα εκτελεστεί το auto - run και θα σας εµφανίσει ένα παράθυρο µε επιλογές εγκατάστασης. (εάν δεν εκτελεστεί το auto - run, εκτελέστε

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η Η σειριακή επικοινωνία ΙΙ 1.1 ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της άσκησης αυτής είναι η κατανόηση σε βάθος των λειτουργιών που παρέχονται από το περιβάλλον LabView για τον χειρισµό της σειριακής επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 5 η Εργαστηριακή άσκηση (WORD) ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 5 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης Άσκηση 5 Ανύψωση Σχηµάτων Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα δούµε πώς µπορούµε να ανυψώσουµε µία διατοµή κατά µήκος µίας καµπύλης spline, η οποία παίζει το ρόλο της διαδροµής, µε σκοπό να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL A. Περιβάλλον εργασίας ενός υπολογιστικού φύλλου. ιαµόρφωση φύλλου εργασίας. Προεπισκόπηση Εκτύπωση 1. Χαρακτηρίστε σαν Σωστό Λάθος τις παρακάτω προτάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας Φύλλο εργασίας Mπορείτε να βρείτε τη γωνία κάβων; ραστηριότητα Ένα δεξαµενόπλοιο που στο σχήµα είναι στο σηµείο Β, πλέει προς την είσοδο µιας διώρυγας µε την βοήθεια δύο ρυµουλκών που απεικονίζονται µε

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator 2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Οδηγίες χρήσης PDFCreator Ηράκλειο 2008 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σηµείωµα του συντάκτη... 2 Στοιχεία δηµιουργού του υλικού... 3 Εισαγωγή... 3 Τι είναι... 4 Που θα το βρείτε... 4 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf)

ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf) Εργαστήριο Ψηφιακών Συστηµάτων ΗΜΥ211 Εισαγωγή στο λογισµικό Quartus II v13 web edition 1 ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf) Με την εκκίνηση της εφαρµογής Quartus II v13.0 SP1 web edition, επιλέξτε File

Διαβάστε περισσότερα

Outlook Express-User Instructions.doc 1

Outlook Express-User Instructions.doc 1 Οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ήµου Θεσσαλονίκης για την διαχείριση της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας µε το Outlook Express (Ver 1.0 22-3-2011) (Για οποιοδήποτε πρόβληµα ή απορία επικοινωνήστε µε τον

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας Τομέας Συστημάτων και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Αναλογικού και Ψηφιακού Ελέγχου Ι

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας Τομέας Συστημάτων και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Αναλογικού και Ψηφιακού Ελέγχου Ι Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας Τομέας Συστημάτων και Αυτομάτου Ελέγχου Εργαστήριο Αναλογικού και Ψηφιακού Ελέγχου Ι 1 Το LabVIEW αποτελεί εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 1: Το Πρώτο µας Πρόγραµµα σε C. ηµήτρης Ψούνης

H ΓΛΩΣΣΑ C. Μάθηµα 1: Το Πρώτο µας Πρόγραµµα σε C. ηµήτρης Ψούνης H ΓΛΩΣΣΑ C Μάθηµα 1: Το Πρώτο µας Πρόγραµµα σε C ηµήτρης Ψούνης 2 Περιεχόµενα Μαθήµατος Α. Θεωρία 1. Κύκλος Ανάπτυξης Προγράµµατος 1. Συγγραφή και Μεταγλώττιση ενός προγράµµατος 2. Εκτέλεση του προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη Μάθηµα 5 Ορισµός σχέσεων - Σύνδεση πινάκων

ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη Μάθηµα 5 Ορισµός σχέσεων - Σύνδεση πινάκων Μάθηµα 5 ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη - Ορισµός σχέσεων - Σύνδεση πινάκων ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη Η ανειστική Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει ένα απλό, αλλά ολοκληρωµένο παράδειγµα δηµιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 6 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 6 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης Άσκηση 6 Ανύψωση Σχηµάτων Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα δούµε πως µπορούµε να ανυψώσουµε µία διατοµή κατά µήκος µίας καµπύλης spline, η οποία παίζει το ρόλο της διαδροµής, µε σκοπό να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE...2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)...5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...6 Κεντρικό μενού

Διαβάστε περισσότερα

η σύνθεση ενός υπολογιστή

η σύνθεση ενός υπολογιστή ιδακτικό υλικό µαθητή η σύνθεση ενός υπολογιστή Αν παρατηρήσουµε έναν υπολογιστή βλέπουµε ότι αποτελείται από τα ακόλουθα µέρη: Οθόνη Μονάδα συστήµατος Ποντίκι Πληκτρολόγιο τη µονάδα συστήµατος, όπου βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

Packet Tracer. ηµιουργία τοπολογίας Βήµα 1: Εκτελούµε το Packet Tracer

Packet Tracer. ηµιουργία τοπολογίας Βήµα 1: Εκτελούµε το Packet Tracer Packet Tracer Το Packet Tracer είναι ένα πρόγραµµα που προσοµοιώνει τη λειτουργία ενός δικτύου και των πρωτοκόλλων µε τα οποία λειτουργεί. Αναπτύχθηκε από τον Dennis Frezzo και την οµάδα του στη Cisco

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κ α τ α σ κ ε υ ή µ ο ν τ έ λ ο υ σ τ ο λ ο γ ι σ µ ι κ ό E c o t e c t

Κ α τ α σ κ ε υ ή µ ο ν τ έ λ ο υ σ τ ο λ ο γ ι σ µ ι κ ό E c o t e c t Ε. Μ. Π. Σ χ ο λ ή Α ρ χ ι τ ε κ τ ό ν ω ν Ο Ι Κ Ο Ο Μ Ι Κ Η 3 Σύνταξη φυλλαδίου οδηγιών: Π. Γκατσόπουλος, Φ. Μπουγιατιώτη 1 Κ α τ α σ κ ε υ ή µ ο ν τ έ λ ο υ σ τ ο λ ο γ ι σ µ ι κ ό E c o t e c t Το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο χρήστη µέσω υπολογιστή άνετα γρήγορα και φτηνά. Για να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τµήµα Μηχανολογίας

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τµήµα Μηχανολογίας ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τµήµα Μηχανολογίας Σχεδιασµός κατασκευών µε τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (CAD) ρ. Κωνσταντίνος Στεργίου Αναπληρωτής Καθηγητής 2006 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ AUTODESK INVENTOR Το INVENTOR είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Το κείµενο που ακολουθεί είναι ένας σύντοµος οδηγός στο περιβάλλον προγραµµατισµού της γλώσσας Fortran, για τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

ουλεύοντας µε το Finale (6η συνέχεια)

ουλεύοντας µε το Finale (6η συνέχεια) ουλεύοντας µε το Finale (6η συνέχεια) MIDI Tool: Για την τελειότερη ακρόαση της παρτιτούρας µας Εισαγωγικά: Το Finale όπως και κάθε πρόγραµµα γραφής παρτιτούρας παρουσιάζει ένα µειονέκτηµα κατά την ακρόαση

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία

Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Οδηγίες για το Βιβλίο Κοστολογίου στα Γ κατηγορίας βιβλία Για τις οικοδοµικές εταιρίες στις οποίες τηρούµε βιβλίο Κοστολογίου θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα: 1. Από το menu Παράµετροι &

Διαβάστε περισσότερα

ιαχειριστής Ελληνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ

ιαχειριστής Ελληνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ιαχειριστής Ελληνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΙΑΣΥΝ ΕΣΕΩΝ Συνοπτικό Εγχειρίδιο Χρήσης Νεα Σµύρνη, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 3D αντικειµένων. 'Εκδοση 7

Εισαγωγή 3D αντικειµένων. 'Εκδοση 7 Εισαγωγή 3D αντικειµένων 'Εκδοση 7 ιαδικασία εισαγωγής 3D αντικειµένου 3 1 ιαδικασία εισαγωγής 3D αντικειµένου 1.1 Εισαγωγή 3D αντικειµένου Το πρόγραµµα µπορεί να εισάγει τρισδιάστατα αντικείµενα τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Άνοιγµα υπάρχουσας εικόνας - Μενού Αρχείο επιλογή Άνοιγµα. Ανοίγει το παράθυρο «Άνοιγµα». - Από την αναδιπλούµενη λίστα «Αρχεία τύπου:» επιλέγουµε τι είδους

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραµµα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή του PowerPoint µπορεί να έχει ως στόχο να διδάξει, να εξηγήσει ή και να πείσει. Ό,τι φτιάχνουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Τεχνική Σχεδίαση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Τεχνική Σχεδίαση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Τεχνική Σχεδίαση Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΧΗΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ORCAD ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ Τμήμα Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Emfsigner - Algobox (driver για Graphic & Draft παραστατικά) 1. ηµιουργία εικονικού εκτυπωτή (ανίχνευσης)

Εγκατάσταση Emfsigner - Algobox (driver για Graphic & Draft παραστατικά) 1. ηµιουργία εικονικού εκτυπωτή (ανίχνευσης) Εγκατάσταση Emfsigner - Algobox (driver για Graphic & Draft παραστατικά) Η εγκατάσταση του driver απαιτεί την ολοκλήρωση των παρακάτω 3 βηµάτων: 1. ηµιουργία εικονικού εκτυπωτή. 2. Εγκατάσταση του Emfsigner.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες κλεισίµατος Ισολογισµού Οικονοµικές Αναφορές

Οδηγίες κλεισίµατος Ισολογισµού Οικονοµικές Αναφορές Οδηγίες κλεισίµατος Ισολογισµού Οικονοµικές Αναφορές Για να κάνουµε κλείσιµο ισολογισµού και να υπολογίσουµε τις έτοιµες Οικονοµικές Αναφορές, θα πρέπει να ακολουθήσουµε τα παρακάτω βήµατα. 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή απο-επιλέγουµε άξονες και άλγεβρα 2. Από το εργαλείο κατασκευής πολυγώνων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ. 1) Προβολή Γραμμές εργαλείων Σχεδίαση. ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ. 1) Προβολή Γραμμές εργαλείων Σχεδίαση. ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται η γραμμή εργαλείων της σχεδίασης. Τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε για να εμφανίσετε τη γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης Εργασία 7η 2 Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι σε θέση να χειρίζεται ί ά άνετα έ ένα πρόγραμμα ό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. α) pbrush β) brush γ) pbush δ) pbrus. α) ctrl + enter β) ctrl + esc γ) alt + ctrl δ) alt + enter

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. α) pbrush β) brush γ) pbush δ) pbrus. α) ctrl + enter β) ctrl + esc γ) alt + ctrl δ) alt + enter ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Με ποιο τρόπο µπορούµε να ενεργοποιήσουµε µια εφαρµογή σε εικονίδιο: α) ιπλό κλικ β) Απλό κλικ και Enter γ) Το α και β δ) Τίποτα από τα παραπάνω 2. Για να ενεργοποιήσω το πρόγραµµα της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Τεχνική Σχεδίαση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Τεχνική Σχεδίαση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Τεχνική Σχεδίαση Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 - ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ Ι ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΩΝ KIRCHOFF ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ Τμήμα Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου Μενού Προβολή Προβολές εγγράφου Το Word παρέχει πέντε διαφορετικού είδους προβολές στον χρήστη, οι οποίες και βρίσκονται στο μενού Προβολή (View). Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε το είδος προβολής που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΛΕ 2004 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ POWERPOINT - ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΛΕ 2004 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ POWERPOINT - ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ A. Να χωρίσετε την επιφάνεια εργασίας σε 2 ίσα µέρη µε Excel & Powerpoint. B. Να δηµιουργήσετε ένα ιάγραµµα Στηλών στο Excel και να το αποθηκεύσετε. Γ. Να ανοίξετε ένα αρχείο παρουσίασης στο Powerpoint

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE... 2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ... 3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)... 5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 6 Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Ανοίξτε το 3D Studio MAX ή επιλέξτε File Reset. ηµιουργήστε µια σφαίρα µε κέντρο την αρχή των αξόνων και ακτίνα 20 µονάδων.

1. Ανοίξτε το 3D Studio MAX ή επιλέξτε File Reset. ηµιουργήστε µια σφαίρα µε κέντρο την αρχή των αξόνων και ακτίνα 20 µονάδων. Άσκηση 5 η Κλωνοποίηση Αντικειµένων Στόχος της άσκησης Σην παρούσα άσκηση θα δούµε πως µπορούµε να επιτύχουµε την κλωνοποίηση αντικειµένων στο 3D Studio Max, δηλαδή να δηµιουργήσουµε πανοµοιότυπα αντίγραφα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. 2o Εργαστήριο Σ.Α.Ε. Ενότητα : Εισαγωγή στο Labview

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. 2o Εργαστήριο Σ.Α.Ε. Ενότητα : Εισαγωγή στο Labview ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα 2o Εργαστήριο Σ.Α.Ε Ενότητα : Εισαγωγή στο Labview Aναστασία Βελώνη Τμήμα Η.Υ.Σ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

BloodShed Dev C++ Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Πάρις Πολύζος)

BloodShed Dev C++ Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Πάρις Πολύζος) BloodShed Dev C++ Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Πάρις Πολύζος) Σκοπός του οδηγού αυτού είναι να σας εξοικειώσει µε το BloodShed Dev C++, ένα από τα περιβάλλοντα που µπορείτε να χρησιµοποιήσετε στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRAAT

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRAAT ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRAAT ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Praat είναι ένα εργαλείο για ανάλυση και επεξεργασία ηχητικών αρχείων, το οποίο διατίθεται δωρεάν. ηµιουργήθηκε από τους Paul Boersma (paul.boersma@uva.nl)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Τεχνική Σχεδίαση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Τεχνική Σχεδίαση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Τεχνική Σχεδίαση Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΥΚΛΏΜΑΤΟΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ORCAD CAPTURE ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ Τμήμα Μηχ. Αυτοματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου... EΝΟΤΗΤΑ 2 Η : ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...4 Αναίρεση και

Διαβάστε περισσότερα

Α)Εγκατάσταση του προγράµµατος

Α)Εγκατάσταση του προγράµµατος Α)Εγκατάσταση του προγράµµατος 1)Βασική προυπόθεση για την εγκατάσταση της εφαρµογής σε pda που έχουν λειτουργικό σύστηµα windows mobile είναι η εγκατάσταση στον τοπικό υπολογιστή µας του προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync Ρυθµίσεις Συγχρονισµού Pos Sync Η διαδικασία του συγχρονισµού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το BackOffice. Βασική προϋπόθεση για

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LINDO ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Το LINDO (Linear Interactive and Discrete Optimizer) είναι ένα πολύ γνωστό λογισµικό για την επίλυση προβληµάτων γραµµικού,

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

0 Οδηγίες σύνδεσης στο Π.Σ. - Λειτουργικό Σύστηµα Win XP 1 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή... 4 2. Σύνδεση του netmod µε τον Η/Υ... 5 3. Εγκατάσταση του netmod σε windows XP... 8 4 Οδηγίες σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Κλείσιµο ιαχείριση βιβλιοθηκών Έξοδος Νέο Εντολές στο µενού Ιδιότητα... 26

Κλείσιµο ιαχείριση βιβλιοθηκών Έξοδος Νέο Εντολές στο µενού Ιδιότητα... 26 Περιεχόμενα οµικά στοιχεία του ηµιουργού Μοντέλων: Οντότητα, Ιδιότητα, Σχέση, Μοντέλο... 3 Οντότητες: Ορισµοί... 3 Στατικές Οντότητες... 4 Απλές Οντότητες... 5 Ιδιότητες: Ορισµοί... 6 Παράδειγµα: απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Το σκηνικό μας είναι πλέον έτοιμο για εισάγουμε τα υπόλοιπα αντικείμενα του έργου μας.

Το σκηνικό μας είναι πλέον έτοιμο για εισάγουμε τα υπόλοιπα αντικείμενα του έργου μας. Εισαγωγή έτοιμου σκηνικού Όπως είδαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο, το Scratch παρέχει επίσης μία πληθώρα από έτοιμα σκηνικά. Για να εισάγουμε ένα έτοιμο σκηνικό, πηγαίνουμε στην καρτέλα Υπόβαθρα του σκηνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ο. Τροποποίηση (editing) δεδοµένων ΣΓΠ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ο. Τροποποίηση (editing) δεδοµένων ΣΓΠ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι I ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ο Τροποποίηση (editing) δεδοµένων ΣΓΠ 1. Εισαγωγή Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση µε τις ενέργειες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DIALUP NETWORKING ΣΕ MICROSOFT WINDOWS XP

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DIALUP NETWORKING ΣΕ MICROSOFT WINDOWS XP ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DIALUP NETWORKING ΣΕ MICROSOFT WINDOWS XP Ο Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

KiCad Create new project Eeschema Electronic schematic editor Eeschema Page settings grid Place component

KiCad Create new project Eeschema Electronic schematic editor Eeschema Page settings grid Place component KiCad Από το εικονίδιο του KiCad ανοίγουμε το πρόγραμμα. Στο παράθυρο του προγράμματος εμφανίζεται το δέντρο της εργασίας αριστερά, ο editor της εργασίας δεξιά, ένα μενού εργασιών και εικονίδια στο επάνω

Διαβάστε περισσότερα

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας)

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Γενικά CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Το cygwin είναι ένα περιβάλλον προσοµοίωσης του UNIX/Linux στα Windows. Παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να δηµιουργεί προγράµµατα κάνοντας χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 1 Συνάρτηση SUMIF() Περιγραφή Χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μια περιοχή οι οποίες πληρούν τα κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης.

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης. Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας σχεδίασης μισθοδοτικής κατάστασης. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

2. Κάντε κλικ στο παράθυρο όψης Top για να το ενεργοποιήσετε, ώστε να σχεδιάσετε το πάτωµα του δωµατίου.

2. Κάντε κλικ στο παράθυρο όψης Top για να το ενεργοποιήσετε, ώστε να σχεδιάσετε το πάτωµα του δωµατίου. Άσκηση 7 Σύνθετα Αντικείµενα Στόχος της άσκησης Στόχος της παρούσας άσκησης είναι η εξοικείωση µε τη δηµιουργία σύνθετων αντικειµένων που δηµιουργούνται από τον συνδυασµό δύο ή περισσότερων τρισδιάστατων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων. ηµιουργία Φορολογούµενου. ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου ΕΣΠ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων. ηµιουργία Φορολογούµενου. ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου ΕΣΠ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εικονίδια ιαχείρισης Φορολογικών ηλώσεων ηµιουργία Φορολογούµενου ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε1 ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε2 ηµιουργία και υπολογισµός του εντύπου Ε3

Διαβάστε περισσότερα

1. Ανοίξτε το 3D Studio MAX ή επιλέξτε File Reset. ηµιουργήστε µια σφαίρα µε κέντρο την αρχή των αξόνων και ακτίνα 20 µονάδων και χρώµα πράσινο.

1. Ανοίξτε το 3D Studio MAX ή επιλέξτε File Reset. ηµιουργήστε µια σφαίρα µε κέντρο την αρχή των αξόνων και ακτίνα 20 µονάδων και χρώµα πράσινο. Άσκηση 5 Κλωνοποίηση Αντικειµένων Στόχος της άσκησης Σην παρούσα άσκηση θα δούµε πως µπορούµε να επιτύχουµε την κλωνοποίηση αντικειµένων στο 3D Studio Max, δηλαδή να δηµιουργήσουµε πανοµοιότυπα αντίγραφα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Σχεδίασης Μισθοδοτικής Κατάστασης. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλειες Database Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής

Ασφάλειες Database Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Ασφάλειες Database Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Εφαρµογή ιαχείρισης Ασφαλιστικού Γραφείου-Πρακτορείου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Γενικά Ταξινόµηση Εναλλαγή µεταξύ των ανοικτών παραθύρων Εξαγωγή εδοµένων Συνηµµένα Αρχεία

Διαβάστε περισσότερα