ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ"

Transcript

1 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Χ. Τζελέπης - Δ. Βαγενά Αθήνα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εργασία που ακολουθεί ξεκίνησε με αφορμή τις διαλέξεις του μαθήματος «ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ». Η ιδέα μας, συνίσταται στο να εξετάσουμε αν υπάρχει ισχυρή σύνδεση, ανάμεσα στις παρακάτω δύο συνιστώσες:. τις πεποιθήσεις επάρκειας (self-efficasy) των Ελλήνων εκπαιδευτικών και. τη στάση τους απέναντι στην αξιολόγηση (όπως την ορίζει το Υ.Π.Ε.Π.Θ) Αυτό αποτέλεσε μια πρόκληση για μας. Ένα ερώτημα που όχι μόνο μας απασχολούσε, αλλά παράλληλα μας ενδιέφερε, να προσπαθήσουμε να το απαντήσουμε, ώστε να αποκρυπτογραφήσουμε (στο μέτρο του δυνατού), τα πιστεύω και τις σκέψεις των συναδέλφων μας. Οι πεποιθήσεις επάρκειας αποτελούν θέμα συζήτησης και έρευνας για πολλούς. Σε διάφορα δημοσιεύματα τονίζεται η σημασία της επάρκειας και αιτιολογείται το συμπέρασμα, ότι η παράμετρος αυτή,είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης της συμπεριφοράς του ατόμου στο στάδιο ανάληψης και εκτέλεσης ενός έργου (Bandura : Guskey & Passaro, : Hoy & Wooltolk, Pajares, a: Soodak & Podell, : Tschannen Monan, et al, ) Χαρακτηριστικά, ο Bandura () υποστηρίζει ότι «το επίπεδο κινήτρων των ανθρώπων, οι συναισθηματικές τους καταστάσεις και οι ενέργειές τους βασίζονται περισσότερο στα πιστεύω τους παρά στο αντικειμενικά αληθές. Κατά συνέπεια η έρευνα εστιάζεται στα πιστεύω

2 των ανθρώπων με αναφορά στις αιτιώδεις δυνατότητές τους (causal capabilities)» Τι εννοούμε όμως λέγοντας πεποιθήσεις επάρκειας ; «Η έννοια των πεποιθήσεων επάρκειας χαρακτηρίζεται από το επίπεδο, τη γενικότητα και τη δύναμη ή την έντασή της σε συγκεκριμένες ενέργειες και καταστάσεις. Το επίπεδο εξαρτάται από τη δυσκολία του έργου, η γενικότητα από τη δυνατότητα μεταφοράς της ικανότητας σε παρεμφερή έργα και η δύναμη της επάρκειας είναι το μέτρο βεβαιότητας του υποκειμένου ότι θα πετύχει το στόχο» (Γ. Φιλίπου Κ. Χρίστου, Συναισθηματικοί παράγοντες και μάθηση των Μαθηματικών) Επιπλέον, μιλώντας για αξιολόγηση, εννοούμε τη διαδικασία αποτίμησης της ποιότητας του περιεχομένου έργου και τους βαθμούς υλοποίησης, των σκοπών και των στόχων των εκπαιδευτικών, σύμφωνα πάντα με το Υ.Π.Ε.Π.Θ. Είναι γνωστό ότι στον ελληνικό χώρο, κάθε φορά που γίνεται λόγος για αξιολόγηση επικρατεί αναστάτωση. Ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα αναλώνεται σε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, και προγραμματισμό «αγωνιστικών κινητοποιήσεων» με στόχο την αποτροπή του «κινδύνου». Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι φοβόμαστε από την εφαρμογή της αξιολόγησης, και τι προσδοκούμε και απαιτούμε από αυτή; Ίσως η παρακάτω εργασία δώσει μια μικρή απάντηση, σε ένα μεγάλο, διαχρονικό δίλημμα της Ελληνικής εκπαίδευσης. Θέλουμε ή όχι να αξιολογούμαστε; νιώθουμε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

3 Μέθοδος Διαδικασία Η μελέτη μας πραγματοποιήθηκε σε σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) τόσο της Αθήνας όσο και επαρχιακών πόλεων. Δόθηκαν ερωτηματολόγια σε δασκάλους και καθηγητές που περιλαμβάνουν δηλώσεις. Αυτές χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: i. Οι δηλώσεις,,, αναφέρονται στην επάρκεια όσον αφορά τον έλεγχο των μαθητών ii. Οι δηλώσεις,,, αναφέρονται στην επάρκεια όσον αφορά Στρατηγικές Καθοδήγησης iii. Οι δηλώσεις,,, αναφέρονται στην επάρκεια όσον αφορά τη Διοίκηση της τάξης iv. Οι δηλώσεις,, αναφέρονται στη στάση απέναντι στην αξιολόγηση και v. Οι δηλώσεις, είναι ανοικτού τύπου και αποβλέπουν, στην επιχειρηματολογία των εκπαιδευτικών για την θετική ή αρνητική τους στάση απέναντι στην αξιολόγηση Οι δώδεκα πρώτες δηλώσεις είναι τύπου Likert με επιλογές (ελάχιστη μέχρι μέγιστη σημασία). Οι δηλώσεις,, χωρίζονται ως εξής: i. Οι, έχουν πέντε επιλογές (ελάχιστη μέχρι μέγιστη σημασία). ii. Η δήλωση ζητά από τους εκπαιδευτικούς να βαθμολογήσουν (να τοποθετήσουν σε σειρά) κάποιες προτάσεις όσον αφορά τον τρόπο αξιολόγησης. Το ερωτηματολόγιο που δόθηκε είναι η SHORT FORM των Tshannen Moran Ηoy () και μοιράστηκε σε καθηγητές και δασκάλους.

4 ΑΝΑΛΥΣΗ Περνάμε τα δεδομένα στο SPSS. Οι πρώτες ερωτήσεις αποτελούν τις μεταβλητές q q. Η η ερώτηση χωρίστηκε σε μεταβλητές qa qh. Οι ερωτήσεις και χωρίστηκαν στις μεταβλητές qa, qb, qc και qa, qb, qc αντίστοιχα. Τέλος, το φύλο, το σχολείο και τα έτη προϋπηρεσίας αποτελούν τις μεταβλητές sex, school και years Αρχικά εξετάστηκαν οι πρώτες ερωτήσεις σαν τρεις διαφορετικές ομάδες:

5 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Οι ερωτήσεις,,, αναφέρονται στις «Πεποιθήσεις Επάρκειας» (Π. Ε.) των εκπαιδευτικών όσον αφορά τον έλεγχο των μαθητών.. Τι μπορείς να κάνεις για να κινητοποιήσεις μαθητές που δείχνουν χαμηλό ενδιαφέρον στις σχολικές εργασίες;. Τι μπορείς να κάνεις ώστε οι μαθητές σου να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν στις σχολικές εργασίες;. Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τους μαθητές σου να αναγνωρίσουν την αξία της μάθησης;. Πόσο πολύ μπορείς να βοηθήσεις τις οικογένειες να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να πάνε καλύτερα στο σχολείο; Σε κάθε μια από αυτές τις ερωτήσεις δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις: Στα διαγράμματα αυτά, αναφέρονται τα ποσοστά των ατόμων που έδωσαν την κάθε απάντηση. Ερώτηση Πολύ λίγα Πολύ λίγα αρκετά Αρκετά Αρκετά Πολλά Πολλά εω ς πάρα Πάρα Παρατηρούμε ότι το % των καθηγητών θα προσπαθούσε να κινητοποιήσει τους μαθητές που δείχνουν χαμηλό ενδιαφέρον, ενώ μόνο το % από αυτούς είναι αδιάφορο απέναντι στους μαθητές. (εκ των οποίων το % θα έκανε κάτι δραστικό (είναι το ποσοστό εκείνων που απάντησαν με τα νούμερα, και ))

6 Ερώτηση Τίποτα Πολύ Λίγα Πολύ λίγα αρκετά Αρκετά Αρκετά Πολλά Πολλά πάρα Πάρα Εδώ, το % θα προσπαθούσε να ενθαρρύνει τους μαθητές ότι μπορούν να τα καταφέρουν στις σχολικές εργασίες (εκ των οποίων το % θα προσπαθούσε πολύ). Ερώτηση Τίποτα Πολύ Λίγα Πολύ λίγα αρκετά Αρκετά Πολλά πάρα Το % των καθηγητών θα έκανε κάτι για να αναγνωρίσουν οι μαθητές την αξία της μάθησης (εκ των οποίων το % θα έκανε ), ενώ το % είναι αδιάφορο.

7 Ερώτηση Τίποτα Πολύ Λίγα Πολύ λίγα αρκετά Αρκετά Πολλά πάρα Εδώ, το % θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες των μαθητών να βοηθήσουν αυτοί με τη σειρά τους τα παιδιά τους να πάνε καλύτερα στο σχολείο. Παρόλα αυτά μόνο το % πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ. Συσχέτιση μεταξύ των ερωτήσεων,, και Πίνακας συσχετίσεων Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση,,,, Ερώτηση,,,, Ερώτηση,,,, Ερώτηση,,,, Determinant =, Για να δούμε κατά πόσο συσχετίζονται οι απαντήσεις των ερωτήσεων,, και, παρατηρούμε τον παραπάνω πίνακα συσχετίσεων, Βλέπουμε ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στις ερωτήσεις, και σχετίζονται περισσότερο μεταξύ τους, ενώ η ερώτηση συσχετίζεται λιγότερο με τις υπόλοιπες. Για κάθε μια από τις ερωτήσεις,, και παίρνουμε την μέση επικρατούσα απάντηση εξετάζουμε τις απαντήσεις που δόθηκαν σε σχέση με το φύλο, το σχολείο και τα χρόνια προϋπηρεσίας.

8 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Επικρατο ύσα απάντηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση ma le female Ερώτηση Φύλο Βλέπουμε εδώ ότι οι καθηγήτριες προσπαθούν περισσότερο από τους καθηγητές να κινητοποιήσουν τους μαθητές που δείχνουν χαμηλό ενδιαφέρον και να τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν την αξία της μάθησης. ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Επικρατο ύσα απάντηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Δημοτικό Γυμ νάσιο Λύκ ειο Ερώτηση ΣΧΟ ΛΕΙΟ Βλέπουμε εδώ ότι ενώ το ενδιαφέρον των καθηγητών είναι υψηλό στο να κινητοποιήσουν τους μαθητές στο δημοτικό και το γυμνάσιο, το ενδιαφέρον αυτό μειώνεται στο λύκειο.

9 Οι καθηγητές γυμνασίου, δεν ενθαρρύνουν τόσο τους μαθητές όσο οι καθηγητές του Λυκείου και οι δάσκαλοι. Επίσης, μέτριο ενδιαφέρον έχουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές γυμνασίου στο να βοηθήσουν τους μαθητές να αναγνωρίσουν την αξία της μάθησης. Προσπαθούν περισσότερο οι καθηγητές των Λυκείων. Τέλος, βλέπουμε ότι οι δάσκαλοι έχουν περισσότερη επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών. Η επικοινωνία αυτή είναι μέτρια στο γυμνάσιο και μειώνεται αισθητά στο λύκειο. ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Επικρατο ύσα απάντηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Έτη προ ϋπηρε σίας Οι καθηγητές τα πρώτα χρόνια υπηρεσίας ενδιαφέρονται πολύ για τους αδύναμους μαθητές και λιγότερο μετά τα χρόνια προϋπηρεσίας. Οι νέοι καθηγητές ενθαρρύνουν πάρα πολύ τους μαθητές, ενώ οι παλαιότεροι πολύ. Οι καθηγητές που έχουν περισσότερα από χρόνια προϋπηρεσίας ενδιαφέρονται πολύ για να αναγνωρίσουν ο μαθητές την αξία της μάθησης Οι νέοι καθηγητές ενδιαφέρονται πολύ να επικοινωνούν με τους γονείς των μαθητών και πολύ λίγο εκείνοι που έχουν - χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ οι μέτριο ενδιαφέρον έχουν εκείνοι με και από + χρόνια.

10 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ Το σύνολο αυτό αποτελείται από τις ερωτήσεις:. Σε ποιο βαθμό έχεις την ικανότητα να φτιάχνεις καλές ερωτήσεις για τους μαθητές σου;. Πόσο πολύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ποικιλία στρατηγικών αξιολόγησης των μαθητών σου;. Σε ποιο βαθμό μπορείς να παρέχεις μια εναλλακτική εξήγηση ή παράδειγμα όταν οι μαθητές σου είναι μπερδεμένοι;. Πόσο καλά μπορείς να χειριστείς εναλλακτικές στρατηγικές στην τάξη; Ακολουθούν οι πίνακες συχνοτήτων (ο άξονας των y αντιστοιχεί στα ποσοστά των ατόμων που έδωσαν τη συγκεκριμένη απάντηση): Ερώτηση Πολύ Λίγα Πολύ λίγα αρκετά Αρκετά Αρκετά Πολλά Πολλά πάρα Πάρα

11 Ερώτηση Πολύ λίγα Πολύ λίγα αρκετά Αρκετά Αρκετά Πολλά Πολλά πάρα Πάρα Ερώτηση Πολύ λίγα εω ς αρκετά Πολύ λίγα εω ς αρκετά Αρκετά Αρκετά εω ς Πολλά Πολλά εω ς πάρα Πάρα

12 Ερώτηση Πολύ λίγα Αρκετά Πολλά Πάρα Ο τρόπος ερμηνείας είναι ο ίδιος με την κατηγορία Α. Θα δούμε τον πίνακα συσχέτισης για να δούμε πόσο στενά συνδέονται μεταξύ τους οι μεταβλητές. Πίνακας συσχέτισης Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση,,,, Ερώτηση,,,, Ερώτηση,,,, Ερώτηση,,,, Παρατηρούμε ότι όλες οι μεταβλητές συσχετίζονται μεταξύ τους. Θα δούμε πως χωρίζονται οι ερωτήσεις αυτές με βάση το φύλο, το σχολείο και τα έτη προϋπηρεσίας.

13 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ Επικρατο ύσα απάντηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση male female Ερώτηση Φύ λο ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ Επικρατο ύσα άποψη Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ερώτηση ΣΧΟ ΛΕΙΟ

14 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ Επικρατο ύσα άποψη Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Έτη προ ϋπηρε σίας

15 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ερωτήσεις:. Τι μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις μια αγενή συμπεριφορά στην τάξη;. Τι μπορείς να κάνεις για να πείσεις τους μαθητές σου να ακολουθούν τους κανονισμούς της τάξης;. Τι μπορείς να κάνεις για να ηρεμήσεις έναν αγενή ή θορυβοποιό μαθητή;. Πόσο καλά μπορείς να προσαρμόσεις ένα σύστημα διοίκησης της τάξης σε κάθε ομάδα μαθητών; Αναλυτικά, σε κάθε ερώτηση δόθηκαν οι απαντήσεις: Ερώτηση Τίποτα Πολύ λίγα αρκετά Αρκετά Πολλά Πάρα

16 Πολύ λίγα αρκετά Πολύ λίγα αρκετά Αρκετά Αρκετά Πολλά Πολλά πάρα Πάρα Ερώτηση Τίποτα Πολύ λίγα Πολύ λίγα αρκετά Αρκετά Πολλά πάρα Ερώτηση

17 Ερώτηση Τίποτα εω ς Πολύ λίγα Πολύ λίγα εω ς αρκετά Αρκετά εω ς Πολλά εω ς πάρα Σχετικά με το φύλο, το σχολείο και τα έτη προϋπηρεσίας έχουμε τους πίνακες: ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Επικρατέστερη απάντηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση male female Ερώτηση ΦΥΛΟ

18 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Επικρατέστερη απάντηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ερώτηση ΣΧΟ ΛΕΙΟ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Επικρατέστερη απάντηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Έτη προ ϋπηρε σίας

19 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Κάνουμε παραγοντική ανάλυση και παίρνουμε τα εξής δεδομένα: KMO and Bartlett's Test Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy., Bartlett's Test of Sphericity Approx. Chi-Square df Sig.,, Δύο βασικοί έλεγχοι γίνονται για να εξακριβωθεί αν η ανάλυση που θα ακολουθήσει θα δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα. Η τιμή του ΚΜΟ κυμαίνεται από ως. Τιμές μεγαλύτερες από. δείχνουν ότι η ανάλυση που θα ακολουθήσει είναι πολύ καλή. Εδώ, η τιμή του ΚΜΟ είναι., που σημαίνει ότι θα δοθούν αξιόπιστα αποτελέσματα. Η τιμή του Bartlett s test of sphericity θέλουμε να είναι μικρότερη από., για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα αφαιρεθεί κάποια ερώτηση από την ανάλυση λόγω ότι επιδρά αρνητικά στο μοντέλο που αναλύουμε. Εδώ, έχουμε τιμή. <. που σημαίνει ότι όλες οι μεταβλητές (q q) συμμετέχουν στην ανάλυση. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ανάλυση που ακολουθεί θα περιλαμβάνει όλες τις ερωτήσεις της κατηγορίας «ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ» και θα δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα. Μετά την ανάλυση που έγινε, είδαμε ότι οι ερωτήσεις (q q) χωρίστηκαν σε παράγοντες:

20 Τι μπορείς να κάνεις για να ηρεμήσεις έναν αγενή ή θορυβοποιό μαθητή; Τι μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις μια αγενή συμπεριφορά στην τάξη; Τι μπορείς να κάνεις για να πείσεις τους μαθητές σου να ακολουθούν τους κανονισμούς της τάξης; Πόσο καλά μπορείς να προσαρμόσεις ένα σύστημα διοίκησης της τάξης σε κάθε ομάδα μαθητών; ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΣ Πόσο καλά μπορείς να χειριστείς εναλλακτικές στρατηγικές στην τάξη; q q q q q q Τι μπορείς να κάνεις για να κινητοποιήσεις μαθητές που δείχνουν χαμηλό ενδιαφέρον στις σχολικές εργασίες;

21 Το κοινό στοιχείο σε αυτές τις ερωτήσεις είναι η «ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ» και αυτός θα είναι ο τίτλος που θα δώσουμε στον πρώτο παράγοντα.

22 Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι καθηγητές επιθυμούν σε μεγάλο βαθμό να επιβληθούν στους άτακτους μαθητές και τους κάνουν να ακολουθούν τους κανονισμούς της τάξης, είτε χρησιμοποιώντας εναλλακτικές στρατηγικές είτε προκαλώντας τους το ενδιαφέρον. Τα αντίστοιχα διαγράμματα για το φύλο, το σχολείο και τα έτη προϋπηρεσίας είναι: ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Επικρατέστερη απάντηση male ΦΥΛΟ female Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Παρατηρούμε ότι οι γυναίκες επιθυμούν αρκετά να επιβάλουν την τάξη στους άτακτους μαθητές ενώ οι άντρες το επιθυμούν πολύ. Επίσης, τις ενδιαφέρει πολύ να κινητοποιούν τους μαθητές μέσα από εργασίες (ενώ τους άντρες τους ενδιαφέρει απλά «αρκετά»).

23 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Επικρατέστερη απάντηση Δημοτικό Γυμνάσιο ΣΧΟΛΕΙΟ Λύκειο Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Και εδώ μπορούμε να δούμε πως διαφοροποιούνται οι απαντήσεις ανάλογα με το σχολείο.

24 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Επικρατέστερη απάντηση Έτη προϋπηρεσίας - Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Συνεχίζουμε στον δεύτερο παράγοντα ο οποίος έχει τις ερωτήσεις:

25 Πόσο πολύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ποικιλία στρατηγικών αξιολόγησης των μαθητών σου; Σε ποιο βαθμό μπορείς να παρέχεις μια εναλλακτική εξήγηση ή παράδειγμα όταν οι μαθητές σου είναι μπερδεμένοι; Σε ποιο βαθμό έχεις την ικανότητα να φτιάχνεις καλές ερωτήσεις για τους μαθητές σου; ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ q q q q Πόσο καλά μπορείς να χειριστείς εναλλακτικές στρατηγικές στην τάξη; Το κοινό στοιχείο εδώ είναι το «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ» καθώς και η ευελιξία του καθηγητή προκειμένου να βοηθήσει τον μαθητή να κατανοήσει το μάθημα. Ακολουθούν τα διαγράμματα:

26 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ Επικρατέστερη απάντηση ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ male female Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση ΦΥΛΟ Επικρατέστερη απάντηση ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Δημοτικό Γυμνάσιο ΣΧΟΛΕΙΟ Λύκειο Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση

27 Επικρατέστερη απάντηση ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Έτη προϋπηρεσίας - Ερώ τηση Ερώ τηση Ερώ τηση Ερώ τηση

28 Τέλος, έχουμε τον τρίτο παράγοντα που περιλαμβάνει τις ερωτήσεις: Τι μπορείς να κάνεις ώστε οι μαθητές σου να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν στις σχολικές εργασίες; Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τους μαθητές σου να αναγνωρίσουν την αξία της μάθησης; ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΡΙΤΟΣ Τι μπορείς να κάνεις για να κινητοποιήσεις μαθητές που δείχνουν χαμηλό ενδιαφέρον στις σχολικές εργασίες; q q q q Πόσο πολύ μπορείς να βοηθήσεις τις οικογένειες να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να πάνε καλύτερα στο σχολείο; Τον παράγοντα αυτόν, θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ». Ακολουθούν τα διαγράμματα:

29 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Επικρατέστερη απάντηση male female Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση ΦΥΛΟ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΡΙΤΟΣ Επικρατέστερη απάντηση ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Δημοτικό Γυμνάσιο ΣΧΟΛΕΙΟ Λύκειο Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση

30 ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Επικρατέστερη απάντηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Έτη προϋπηρεσίας

31 Percent ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α, Α, Α ΚΑΙ Α Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα ποσοστά των ατόμων που απάντησαν στην ερώτηση : Ποια είναι η στάση σας απέναντι στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού; (που σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ είναι η διαδικασία αποτίμησης της ποιότητας του παρεχόμενου έργου και του βαθμού υλοποίησης των σκοπών και των στόχων του). Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού n= % n= % n= n= n= % % Αρνητική Ουδέτρη Αξιολόγηση Θετική Οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με το φύλο, το σχολείο και τα έτη προϋπηρεσίας δίνονται παρακάτω:

32 Στάση καθηγητών απέναντι στην Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού Ανάλογα με το φύλο Percent Αξιολόγηση Αρνητική Ουδέτερη male female Θετική ΦΥΛΟ Στάση καθηγητών απέναντι στην Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού Ανάλογα με το σχολείο Percent Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Αξιολόγηση Αρνητική Ουδέτερη Θετική ΣΧΟΛΕΙΟ

33 Στάση καθηγητών απέναντι στην Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού Ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας Percent Αξιολόγηση Αρνητική Ουδέτερη Θετική Έτη προϋπηρεσίας

34 Κάνουμε παραγοντική ανάλυση και καταλήγουμε στον παρακάτω πίνακα που δίνει ποιες μεταβλητές (ερωτήσεις) ανήκουν στον κάθε παράγοντα. Βλέπουμε λοιπόν ότι η «Αξιολόγηση» σχετίζεται λίγο μόνο με την ερώτηση (γιατί η τιμή. είναι οριακή αν ήταν κάτω από., δεν θα άνηκε στον παράγοντα) Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Ερώτηση Αξιολόγηση Rotated Component Matrix a ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ,,,,,,,,,,,,, Extraction Method: Principal Component Analysis. Rotation Method: Varimax with Kaiser Normalization. a. Rotation converged in iterations.,,, Επίσης, οι επιμέρους αναλύσεις που έγιναν για κάθε κατηγορία έδειξε πως υπάρχει μια μικρή συσχέτιση μόνο με την πρώτη κατηγορία «έλεγχος των μαθητών»

35 «ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ» Θέλουμε να δούμε πως σχετίζεται η ερώτηση αυτή με την κατηγορία «έλεγχος μαθητών». Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει σε κάθε απάντηση των καθηγητών σχετικά με την αξιολόγηση, τις πεποιθήσεις τους για τον έλεγχο των μαθητών. (π.χ. άτομα που έχουν μάλλον αρνητική στάση απέναντι στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, μπορούν να κάνουν λίγα για να ελέγξουν τους μαθητές. Αυτό αντιστοιχεί στο,% των καθηγητών.) Αξιολόγηση * Έλεγχος μαθητών Crosstabulation Αξιολόγηση Total Αρνητική Μάλλον αρνητική Ουδέτρη Μάλλον Θετική Θετική Count % of Total Count % of Total Count % of Total Count % of Total Count % of Total Count % of Total Έλεγχος μαθητών Λίγα Αρκετά Πολλά Total,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,%,% Στον πίνακα που ακολουθεί μας ενδιαφέρει η τιμή που είναι με κόκκινο χρώμα. Αν η τιμή αυτή είναι μικρότερη από., τότε υπάρχει σχέση μεταξύ της ερώτησης και της κατηγορίας Α. Αν η τιμή είναι μεγαλύτερη, τότε οι ερωτήσεις δεν σχετίζονται. Εδώ, η τιμή είναι. <., που σημαίνει ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στην αξιολόγηση σχετίζονται με τις απαντήσεις που δόθηκαν στην κατηγορία Α. Το πόσο συσχετίζονται φαίνεται από τον πίνακα Symmetric measures και είναι η τιμή του Phi που ισούται με.. Όσο πιο κοντά είναι αυτή η τιμή στη μονάδα, τόσο πιο μεγάλη είναι η συσχέτιση. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει μια μέτρια συσχέτιση. (Στον ίδιο πίνακα η τιμή Approx. sig. μας ενδιαφέρει και θέλουμε να είναι μικρότερη από. γιατί δηλώνει ότι υπάρχει συσχέτιση είναι κάτι ανάλογο με τον έλεγχο του Pearson chi-square test)

36 Pearson Chi-Square Likelihood Ratio Linear-by-Linear Association N of Valid Cases Chi-Square Tests Asymp. Sig. Value df (-sided), a,,,,, a. cells (,%) have expected count less than. The minimum expected count is,. Symmetric Measures Nominal by Nominal N of Valid Cases Phi Cramer's V a. Not assuming the null hypothesis. Value Approx. Sig.,,,, b. Using the asymptotic standard error assuming the null hypothesis.

37 Ερώτηση Ποια είναι η στάση σας απέναντι στο ενδεχόμενο η αξιολόγηση να έχει σημαντική επίδραση στην επαγγελματική σας εξέλιξη; Δόθηκαν οι απαντήσεις: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ n= % n= n= n= Percen t % % n= % % Αρνητική Ουδέτρη Ερώ τηση Θετική Παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των δύο ερωτήσεων αφού. <.. (Το πόσο μεγάλη είναι αυτή η συσχέτιση καθορίζεται από το., το οποίο θεωρείται σχετικά υψηλό)

38 Spearman's rho Αξιολόγηση Ερώτηση Correlations **. Correlation is significant at the. level (-tailed). Αξιολόγηση Ερώτηση Correlation Coefficient,,** Sig. (-tailed),, N Correlation Coefficient,**, Sig. (-tailed),, N Ανάλυση της ερώτησης : Μια κατάταξη που θα μπορούσαμε να δώσουμε στους παρακάτω τρόπους αξιολόγησης σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν ξεκινώντας από τον λιγότερο αποδεκτό και καταλήγοντας στον περισσότερο αποδεκτό, είναι: Αξιολόγηση από ειδικό «σώμα αξιολογητών» Εξετάσεις Αξιολόγηση από το σύλλογο γονέων και μαθητών Επίδοση των μαθητών Αξιολόγηση από τον διευθυντή του σχολείου Αξιολόγηση από τον σχολικό σύμβουλο Παρακολούθηση του μαθήματός τους στην τάξη Αυτοαξιολόγηση Τρόποι αξιολόγησης Μεγαλύτε ρη συχνό τητα Ερώτηση α Ερώτηση γ Ερώτηση ε Ερώτηση ζ Ερώτηση β Ερώτηση δ Ερώτηση στ Ερώτηση η

39 Παρακάτω δίνεται ο πίνακας με τις προτιμήσεις ανά ερώτηση: Ερώτηση α Ερώτηση β Ερώτηση γ Ερώτηση δ Ερώτηση ε Ερώτηση στ Ερώτηση ζ Ερώτηση η Παρατηρούμε επίσης ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτή την ερώτηση είναι ανεξάρτητες από τη στάση τους απέναντι στην αξιολόγηση

40 Ε ρώ τηση γ Ε ρώ τηση δ Ε ρώ τηση ε Ε ρώ τηση στ Ε ρώ τηση ζ Ε ρώ τηση η C o rre la tio n M a trix Ε ρώ τηση Α ξιολόγησηε ρώ τηση αε ρώ τηση βε ρώ τηση γε ρώ τηση δε ρώ τηση ε στ Ε ρώ τηση ζε ρώ τηση η C orrelation Α ξιολόγηση,, -, -,,,,, -, Ε ρώ τηση α,,, -,, -, -, -, -, Ε ρώ τηση β -,,,, -, -, -, -, -, -, -,,,, -, -, -, -,,, -,,, -, -, -, -,, -, -, -, -,,, -,,, -, -, -, -,,, -,,, -, -, -, -, -, -,,, -, -, -, -, -,,,,, Βλέπουμε ότι η τιμή εδώ είναι μεγαλύτερη από., που δηλώνει ότι οι ερωτήσεις είναι ασυσχέτιστες. Pearson Chi-Square Likelihood Ratio Linear-by-Linear Association N of Valid Cases Chi-Square Tests Asymp. Sig. Value df (-sided), a,,,,, a. cells (,%) have expected count less than. The minimum expected count is,. Nominal by Nominal N of Valid Cases Symmetric Measures Phi Cramer's V a. Not assuming the null hypothesis. Value Approx. Sig.,,,, b. Using the asymptotic standard error assuming the null hypothesis.

41 Ανάλυση της ερώτησης : Πήραμε τα αποτελέσματα από αυτή την ερώτηση: Γράψετε ένα μέχρι τρία επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της υιοθέτησης ενός συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Ερώτηση : Λ όγ οι υπέρ της αξιολ όγ ησης του εκπαιδευτικο % % % % % Βελτίω ση του εκπαιδευτικού έργου Κίνητρο βελτίω σης του εκπαιδευτικού έργου Βελτίω ση του κύρους του εκπαιδευτικού Αξιοκρατία στην επαγγελματική εκπαίδευση Καταπολέμιση της αδράνειας και του εφ ησυχασμού Βλέπουμε από τους πίνακες συσχέτισης, ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν υπέρ της αξιολόγησης δεν συσχετίζονται με τη στάση τους απέναντι σε αυτή. ( Το κριτήριο για αυτό το συμπέρασμα είναι η τιμή. του sig. είναι μεγαλύτερη από. αν ήταν μικρότερη θα λέγαμε ότι υπάρχει συσχέτιση) Correlations Spearman's rho Αξιολόγηση Ερώτηση Correlation Coefficient Sig. (-tailed) N Correlation Coefficient Sig. (-tailed) N Αξιολόγηση Ερώτηση,,,,,,,,

42 ΕΡΩΤΗΣΗ : Γράψετε ένα μέχρι τρία επιχειρήματα που κατά τη γνώμη συνηγορούν εναντίον της υιοθέτησης οποιουδήποτε συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Δόθηκαν οι απαντήσεις: Ερώτηση : Λόγοι κατά του συστήματος αξιολόγησης % % % % % Προσωπικά - κομματικά κριτήρια Χειραγώγηση του εκπαιδευτικού Δημιουργία αυταρχικού συστήματος διοίκησης Δημιουργία πελατειακών σχέσεων Υποκειμενικότητα του συστήματος αξιολόγησης Το ίδιο συμβαίνει και με τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν κατά της αξιολόγησης, αφού οι φαίνεται να είναι ανεξάρτητες οι δύο αυτές ερωτήσεις. Correlations Spearman's rho Αξιολόγηση Ερώτηση Correlation Coefficient Sig. (-tailed) N Correlation Coefficient Sig. (-tailed) N Αξιολόγηση Ερώτηση, -,,, -,,,, (αφού. >. καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι ασυσχέτιστες)

43 και πάλι τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ συνοπτικά -Ανάλυση Ερωτηματολογίων- Περάσαμε τα δεδομένα μας στο SPSS. Οι πρώτες ερωτήσεις αποτελούν τις μεταβλητές q-q. Η η ερώτηση χωρίστηκε σε μεταβλητές qa-qh. Οι ερωτήσεις και χωρίστηκαν στις μεταβλητές qa, qb, qc και qa, qb, qc αντίστοιχα. Τέλος το φύλο, το σχολείο και τα έτη προϋπηρεσίας αποτελούν τις μεταβλητές sex, school και years. Πεποιθήσεις επάρκειας: Οι (ερωτήσεις,,,) αναφέρονται στις «πεποιθήσεις Επάρκειας» (Π.Ε) των εκπαιδευτικών όσον αφορά έλεγχο των μαθητών Από την παραγοντική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώσαμε ότι ενώ το ενδιαφέρον των καθηγητών είναι υψηλό στο να κινητοποιήσουν τους μαθητές στο δημοτικό και το γυμνάσιο, το ενδιαφέρον αυτό μειώνεται στο λύκειο. Οι καθηγητές του λυκείου δεν ενθαρρύνουν τόσο τους μαθητές όσο οι καθηγητές του γυμνασίου και οι δάσκαλοι. Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι καθηγητές του λυκείου προσπαθούν τους μαθητές να αναγνωρίσουν την αξία της μάθησης, από ότι οι καθηγητές των γυμνασίων και των δημοτικών. Ακόμα, οι καθηγήτριες προσπαθούν περισσότερο από τους καθηγητές να κινητοποιήσουν τους μαθητές που δείχνουν χαμηλό ενδιαφέρον και να τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν την αξία της μάθησης. Παράλληλα, φάνηκε ότι οι δάσκαλοι έχουν περισσότερη επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών. Η επικοινωνία αυτή, μειώνεται στο γυμνάσιο (είναι μέτρια) και μειώνεται αισθητά στο λύκειο. Επιπλέον, υπήρξαν συμπεράσματα για το ενδιαφέρον των καθηγητών για τους αδύναμους μαθητές

44 σε συνάρτηση με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Οι καθηγητές τα πρώτα χρόνια υπηρεσίας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αδύναμους μαθητές, ενώ το ενδιαφέρον αυτό είναι λιγότερο μετά από χρόνια προϋπηρεσίας. Οι νέοι καθηγητές ενθαρρύνουν πάρα πολύ τους μαθητές, ενώ οι παλαιότεροι πολύ. Ωστόσο οι καθηγητές που έχουν περισσότερα από χρόνια προϋπηρεσίας ενδιαφέρονται πολύ για να αναγνωρίσουν οι μαθητές την αξία της μάθησης. Οι νέοι καθηγητές ενδιαφέρονται πολύ για την επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών και πολύ λίγο εκείνοι που έχουν - χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ μέτριο ενδιαφέρον έχουν εκείνοι με - και από + χρόνια. Στρατηγικές καθοδήγησης: Το σύνολο αυτό αποτελείτε από τις ερωτήσεις,,,. Μετά την ανάλυση παρατηρήσαμε ότι όλες οι μεταβλητές σχετίζονται μεταξύ τους. Διοίκηση της τάξης: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ερωτήσεις,,,. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το,% έδωσε απαντήσεις από τίποτα έως αρκετά. Συσχέτιση της ερώτησης με τις κατηγορίες Α, Α, Α και Α: Κάνοντας παραγοντική ανάλυση διαπιστώσαμε ότι η «Αξιολόγηση» σχετίζεται λίγο μόνο με την ερώτηση (γιατί η τιμή, είναι οριακή αν ήταν κάτω από, δε θα άνηκε στον παράγοντα) Επίσης, οι επιμέρους αναλύσεις που έγιναν για κάθε κατηγορία έδειξαν πως υπάρχει μια μικρή συσχέτιση μόνο με την πρώτη κατηγορία «έλεγχος των μαθητών. (υπάρχει μία μέτρια συσχέτιση). Η συσχέτιση της ερώτησης με παρατηρήθηκε ότι είναι μεγάλη (αφού,<,)

45 Ανάλυση της ερώτησης : Μια κατάταξη που θα μπορούσαμε να δώσουμε στους παρακάτω τρόπους αξιολόγησης σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν ξεκινώντας από τον λιγότερο αποδεκτό και καταλήγοντας στον περισσότερο αποδεκτό, είναι:. -Αξιολόγηση από ειδικό «σώμα αξιολογητών».. -Εξετάσεις.. -Αξιολόγηση από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. -Αξιολόγηση από το διευθυντή του σχολείου.. -Αξιολόγηση από τον σχολικό σύμβουλο. -Παρακολούθηση του μαθήματός τους στην τάξη.. -Αυτοαξιολόγηση. Ανάλυση της ερώτησης : Πήραμε τα αποτελέσματα την απάντηση από αυτή την ερώτηση I. Βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου % II. Κίνητρο βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου % III. Βελτίωση του κύρους του εκπαιδευτικού % IV. Αξιοκρατία στην επαγγελματική εκπαίδευση % V. Καταπολέμιση της αδράνειας και του εφησυχασμού % Από τους πίνακες συσχέτισης φαίνεται ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν υπέρ της αξιολόγησης δεν συσχετίζονται με τη στάση τους απέναντι σ αυτή.

46 Ανάλυση της ερώτησης : Δόθηκαν οι απαντήσεις: I. Προσωπικά κομματικά κριτήρια % II. Χειραγώγηση του εκπαιδευτικού % III. Δημιουργία αυταρχικού συστήματος διοίκησης % IV. Δημιουργία πελατειακών σχέσεων % V. Υποκειμενικότητα του συστήματος αξιολόγησης %

47 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Γ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ Κ. ΧΡΙΣΤΟΥ Συναισθηματικοί παράγοντες και μάθηση των Μαθηματικών, Ατραπός. L. COHEN-. MANION Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας, Μεταίχμιο.. MOULY, GJ Education Research: The Art and Science of Investigation, Allynand Bacon, Boston.

Μεθοδολογία της Έρευνας και Εφαρμοσμένη Στατιστική

Μεθοδολογία της Έρευνας και Εφαρμοσμένη Στατιστική Μεθοδολογία της Έρευνας και Εφαρμοσμένη Στατιστική Μη παραμετρικοί στατιστικοί έλεγχοι Καθηγητής ΔΠΘ Κων/νος Τσαγκαράκης Δευτέρα 6 Μαρτίου 13:00-16:00 Ώρα για εξ αποστάσεως συνεργασία Τρίτη 7 Μαρτίου 12:00-14:00

Διαβάστε περισσότερα

«ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

«ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο 3ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο E-LIFE 2013 Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ - Αθήνα, 1-2 Νοεμβρίου 2013 «ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16. Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: το στατιστικό κριτήριο χ 2. Προϋποθέσεις για τη χρήση του τεστ. ιαφορές ή συσχέτιση.

Κεφάλαιο 16. Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: το στατιστικό κριτήριο χ 2. Προϋποθέσεις για τη χρήση του τεστ. ιαφορές ή συσχέτιση. Κεφάλαιο 16 Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: το στατιστικό κριτήριο χ 1 Προϋποθέσεις για τη χρήση του τεστ ιαφορές ή συσχέτιση Κλίµακα µέτρησης Σχεδιασµός Σηµείωση ιαφορές Κατηγορική Ανεξάρτητα δείγµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Τσαούσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας

Ιωάννης Τσαούσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Η Ανάλυση Παραγόντων (Factor Analysis) Τι είναι η ανάλυση παραγόντων Σκοπός της ανάλυσης παραγόντων (ΑΠ) είναι να συνοψίσει τις σχέσεις ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό μεταβλητών με έναν περιεκτικό και ακριβή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Μεγγίσογλου Ευθυμία Ξενογιώργη Αικατερίνη Σβολιανίτη Χριστίνα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Μεγγίσογλου Ευθυμία Ξενογιώργη Αικατερίνη Σβολιανίτη Χριστίνα ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Σπουδάστριες Γιαννιού Λαμπρινή Μεγγίσογλου Ευθυμία Ξενογιώργη Αικατερίνη Σβολιανίτη Χριστίνα Εισηγητής Ταφιάδης Χρ.Διονύσης «Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Α εξάμηνο 2011-2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Ποιοτικές και Ποσοτικές Μέθοδοι και Προσεγγίσεις για την Επιστημονική Έρευνα ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A εξάμηνο 2009-2010 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μεθοδολογία Έρευνας και Στατιστική ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Ποιοτικές και Ποσοτικές

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδαστές Γιαννουλάκης Αντρέας Α.Μ. 11796 Τσουρουνάκης 'Αγγελος Α.Μ. 12133 Μουτουσίδου Πόπη Α.Μ. 12279 Εισηγητής: Ταφιάδης Χρ.

Σπουδαστές Γιαννουλάκης Αντρέας Α.Μ. 11796 Τσουρουνάκης 'Αγγελος Α.Μ. 12133 Μουτουσίδου Πόπη Α.Μ. 12279 Εισηγητής: Ταφιάδης Χρ. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Σπουδαστές Γιαννουλάκης Αντρέας Α.Μ. 11796 Τσουρουνάκης 'Αγγελος Α.Μ. 12133 Μουτουσίδου Πόπη Α.Μ. 12279 Εισηγητής: Ταφιάδης Χρ. Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6 η :Επαγωγική Στατιστική Ι. Ανάλυση δύο μεταβλητών. Δημήτριος Σταμοβλάσης Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ενότητα 6 η :Επαγωγική Στατιστική Ι. Ανάλυση δύο μεταβλητών. Δημήτριος Σταμοβλάσης Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ανάλυση Ερευνητικών Δεδομένων στις Κοινωνικές Επιστήμες Με χρήση των λογισμικών IBM/SPSS και LISREL Ενότητα 6 η :Επαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ και ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ και ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ και ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Εισήγηση 5Α: ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΟ Χ 2 Διδάσκων: Δαφέρμος Βασίλειος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Εξετάσεων. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη. Διοίκηση των Επιχειρήσεων

Ασκήσεις Εξετάσεων. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη. Διοίκηση των Επιχειρήσεων Ασκήσεις Εξετάσεων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων ΑΣΚΗΣΗ 1: Έλεγχος για τη μέση τιμή ενός πληθυσμού Η αντικαπνιστική νομοθεσία υποχρεώνει τους καπνιστές που εργάζονται σε

Διαβάστε περισσότερα

Οι νέοι και το περιβάλλον: Περιβαλλοντικές στάσεις και συµπεριφορά µαθητών Λυκείων και ΤΕΕ του Ν. Ροδόπης

Οι νέοι και το περιβάλλον: Περιβαλλοντικές στάσεις και συµπεριφορά µαθητών Λυκείων και ΤΕΕ του Ν. Ροδόπης Οι νέοι και το περιβάλλον: Περιβαλλοντικές στάσεις και συµπεριφορά µαθητών Λυκείων και ΤΕΕ του Ν. Ροδόπης Ευρ. Παπαδηµητρίου, Λέκτορας Κοινωνιολογίας Τµήµα Κοινωνικής ιοίκησης, ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος ανεξαρτησίας μεταξύ δύο ποιοτικών μεταβλητών (Crosstabs - Chi-Square Tests)

Έλεγχος ανεξαρτησίας μεταξύ δύο ποιοτικών μεταβλητών (Crosstabs - Chi-Square Tests) Έλεγχος ανεξαρτησίας μεταξύ δύο ποιοτικών μεταβλητών (Crosstabs - Chi-Square Tests) Σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται να ελεγχθεί αν η συχνότητα εμφάνισης κάποιων συγκεκριμένων τιμών (κατηγοριών) μιας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Συσχέτιση

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Συσχέτιση Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Συσχέτιση Οι επιδόσεις δέκα μαθητών σε τέσσερα μαθήματα Μαθητής Άλγεβρα Φυσική Νέα Ελληνικά Μουσική Α 65 63 35 61 Β 60 58 38 35 Γ 60 60 40 46

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική και Θεωρία Πιθανοτήτων (ΓΓ04) ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Εαρινό Εξάμηνο

Στατιστική και Θεωρία Πιθανοτήτων (ΓΓ04) ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Εαρινό Εξάμηνο Εαρινό εξάμηνο 2009-2010 Στατιστική και Θεωρία Πιθανοτήτων (ΓΓ04) ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Εαρινό Εξάμηνο 2009-2010 Στατιστική και Θεωρία Πιθανοτήτων users.att.sch.gr/abouras abouras@sch.gr sch.gr abouras@uth.gr

Διαβάστε περισσότερα

τατιστική στην Εκπαίδευση II

τατιστική στην Εκπαίδευση II ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΚΡΗΣΗ τατιστική στην Εκπαίδευση II Λφση επαναληπτικής άσκησης Διδάσκων: Μιχάλης Λιναρδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία των επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ι

Μεθοδολογία των επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ι Μεθοδολογία των επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ι Εργαστήριο 9 1. Να χρησιμοποιηθεί το αρχείο data_kids. Τα δεδομένα του προέρχονται από την έρευνα των Chase και Dummer (1992), μελέτησαν τον ρόλο των

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4 η : Ανάλυση ερευνητικών δεδομένων. Δημήτριος Σταμοβλάσης Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ενότητα 4 η : Ανάλυση ερευνητικών δεδομένων. Δημήτριος Σταμοβλάσης Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ανάλυση Ερευνητικών Δεδομένων στις Κοινωνικές Επιστήμες Με χρήση των λογισμικών IBM/SPSS και LISREL Ενότητα 4 η : Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική & Ποιοτική Ανάλυση εδομένων Συσχέτιση. Παιδαγωγικό Τμήμα ημοτικής Εκπαίδευσης ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Αλεξανδρούπολη,

Ποσοτική & Ποιοτική Ανάλυση εδομένων Συσχέτιση. Παιδαγωγικό Τμήμα ημοτικής Εκπαίδευσης ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Αλεξανδρούπολη, Ποσοτική & Ποιοτική Ανάλυση εδομένων Συσχέτιση Παιδαγωγικό Τμήμα ημοτικής Εκπαίδευσης ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Αλεξανδρούπολη, 2013-2014 Οι επιδόσεις δέκα μαθητών σε τέσσερα μαθήματα Μαθητής Άλγεβρα

Διαβάστε περισσότερα

Media Monitoring. Ενότητα 7: Εισαγωγή & Ανάλυση δεδομένων με το SPSS. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ

Media Monitoring. Ενότητα 7: Εισαγωγή & Ανάλυση δεδομένων με το SPSS. Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Media Monitoring Ενότητα 7: Εισαγωγή & Ανάλυση δεδομένων με το SPSS Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Output Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα αποτελέσματα από αναλύσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Μαντζούνη, Πιπερίγκου, Χατζή. ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Εργαστήριο 5 ο

Μαντζούνη, Πιπερίγκου, Χατζή. ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Εργαστήριο 5 ο Κατανομές Στατιστικών Συναρτήσεων Δύο δείγματα από κανονική κατανομή Έστω Χ= ( Χ, Χ,..., Χ ) τ.δ. από Ν( µ, σ ) μεγέθους n και 1 n 1 1 Y = (Y, Y,...,Y ) τ.δ. από Ν( µ, σ ) 1 n 1 Χ Y ( µ µ ) S σ Τ ( Χ,Y)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑ: Ανάλυση Πολυδιάστατων (Πολυμεταβλητών) Δεδομένων και Συστήματα Εξόρυξης Δεδομένων (Multivariate Data

Διαβάστε περισσότερα

Για να ελέγξουµε αν η κατανοµή µιας µεταβλητής είναι συµβατή µε την κανονική εφαρµόζουµε το test Kolmogorov-Smirnov.

Για να ελέγξουµε αν η κατανοµή µιας µεταβλητής είναι συµβατή µε την κανονική εφαρµόζουµε το test Kolmogorov-Smirnov. A. ΈΛΕΓΧΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ A 1. Έλεγχος κανονικότητας Kolmogorov-Smirnov. Για να ελέγξουµε αν η κατανοµή µιας µεταβλητής είναι συµβατή µε την κανονική εφαρµόζουµε το test Kolmogorov-Smirnov. Μηδενική υπόθεση:

Διαβάστε περισσότερα

!# # v "6c. ,ι ιι ι "ι ηι ιι ιι. # ι α αα+ 0+!α/,. * η ι ι ιη ηι ι η ι η ι ιι ι ι ι ι η ιη ι ι ιι ηι.

!# # v 6c. ,ι ιι ι ι ηι ιι ιι. # ι α αα+ 0+!α/,. * η ι ι ιη ηι ι η ι η ι ιι ι ι ι ι η ιη ι ι ιι ηι. !# # v "6c #,ι ιι ι "ι ηι ιι ιι. # ι α αα+ 0+!α/,. * η ι ι ιη ηι ι η ι η ι ιι ι ι ι ι η ιη ι ι ιι ηι. $ι ιι η ι ι ι η ηι ι ιι ιι chi-square ι 0 2 ι ι ι! α (measures of association. ο,,,--,ο& 632ε/+ ιι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Υπολογισµός του είκτη Συσχέτισης. Ο Υπολογισµός του είκτη Συσχέτισης

Κεφάλαιο 9. Υπολογισµός του είκτη Συσχέτισης. Ο Υπολογισµός του είκτη Συσχέτισης Κεφάλαιο Υπολογισµός του είκτη Συσχέτισης Ο Υπολογισµός του είκτη Συσχέτισης Οι δύο σηµαντικότεροι και πιο συχνά χρησιµοποιούµενοι δείκτες συσχέτισης είναι: είκτης Pearson r είκτης Spearman rho Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

τατιστική στην Εκπαίδευση II

τατιστική στην Εκπαίδευση II ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΚΡΗΣΗ τατιστική στην Εκπαίδευση II Επαναληπτικζς ασκήσεις Διδάσκων: Μιχάλης Λιναρδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Κλαδικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΟΙΕΛΕ (2004) Έρευνα - Επεξεργασία:

Κλαδικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΟΙΕΛΕ (2004) Έρευνα - Επεξεργασία: Έρευνα - Επεξεργασία: Κλαδικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΟΙΕΛΕ (2004) Έργο : ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πηγή : Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Η Σχέση Της Επιχειρηματικής Στρατηγικής Και Της Καινοτομικής Επίδοσης: Μια Εμπειρική Διερεύνηση Σε 2000 Ελληνικές Επιχειρήσεις

Η Σχέση Της Επιχειρηματικής Στρατηγικής Και Της Καινοτομικής Επίδοσης: Μια Εμπειρική Διερεύνηση Σε 2000 Ελληνικές Επιχειρήσεις Η Σχέση Της Επιχειρηματικής Στρατηγικής Και Της Καινοτομικής Επίδοσης: Μια Εμπειρική Διερεύνηση Σε 2000 Ελληνικές Επιχειρήσεις Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Γεώργιος Σιώκας, Υποψήφιος Διδάκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Μενύχτα, Πιπερίγκου, Σαββάτης. ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Εργαστήριο 5 ο

Μενύχτα, Πιπερίγκου, Σαββάτης. ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Εργαστήριο 5 ο Κατανομές Στατιστικών Συναρτήσεων Δύο ανεξάρτητα δείγματα από κανονική κατανομή Έστω Χ= ( Χ, Χ,..., Χ ) τ.δ. από Ν( µ, σ ) μεγέθους n και 1 n 1 1 Y = (Y, Y,..., Y ) τ.δ. από Ν( µ, σ ) 1 n 1 Χ Y ( µ µ )

Διαβάστε περισσότερα

Σπύρος Φερεντίνος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Γ Αθήνας Κατερίνα Κασιμάτη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ

Σπύρος Φερεντίνος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Γ Αθήνας Κατερίνα Κασιμάτη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ Σπύρος Φερεντίνος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Γ Αθήνας Κατερίνα Κασιμάτη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 1. ΜΕΡΟΣ Α - ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΠΕΔΙΟΥ 2. ΜΕΡΟΣ Β ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 3. ΜΕΡΟΣ Γ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 1. ΜΕΡΟΣ Α - ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΠΕΔΙΟΥ 2. ΜΕΡΟΣ Β ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 3. ΜΕΡΟΣ Γ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 1. ΜΕΡΟΣ Α - ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΠΕΔΙΟΥ 2. ΜΕΡΟΣ Β ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 3. ΜΕΡΟΣ Γ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Πληροφορικής ΠΕ19 1 ΜΕΡΟΣ Α Η φύση της έρευνας Η αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ FACTOR ANALYSIS

ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ FACTOR ANALYSIS ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΧΟΣ FACTOR ANALYSIS ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ. ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ. ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ SPSS ΕΡΜΗΝΕΙΑ 1 ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ+ΠΑΤΡΩΝ+ Τμήμα+Διοίκησης+Επιχειρήσεων+

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ+ΠΑΤΡΩΝ+ Τμήμα+Διοίκησης+Επιχειρήσεων+ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ+ΠΑΤΡΩΝ+ Τμήμα+Διοίκησης+Επιχειρήσεων+ «Η# δράση# των# επιχειρήσεων# στα# κοινωνικά# δίκτυα# (social# media)# στο# διαδίκτυο# και# η# επίδραση#στην#απόδοση#των#επιχειρήσεων)#»# Δρ.#Δέσποινα#Καραγιάννη,#Αθηνά#Ντάβαρη#(ΜΒΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Viola adorata X ± 2s 1 344 320 2 348 316 3 224 232 4 372 364 5 336 308 6 372 328 7 292 296 8 316 264 AT1 AT2 1 344 320 342.25 272.25 2 348 316 506.25 156.25 3 224 232 10302.25 5112.25 4 372 364

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Α εξάμηνο 2010-2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Ποιοτικές και Ποσοτικές μέθοδοι και προσεγγίσεις για την επιστημονική έρευνα users.sch.gr/abouras

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2009-2010 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Έρευνα που έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης γάλακτος και γαλακτοκομικών

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Παραδείγματα στο Amos Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Ανάλυση Δεδομένων (Εργαστήριο) Διαφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Μη Παραμετρικοί Έλεγχοι & Η Δοκιμασία Χ 2

Μη Παραμετρικοί Έλεγχοι & Η Δοκιμασία Χ 2 Μη Παραμετρικοί Έλεγχοι & Η Δοκιμασία Χ 2. Μη Παραμετρικοί Έλεγχοι Παραμετρικοί είναι οι κλασικοί έλεγχοι υποθέσεων της Στατιστικής οι οποίοι διεξάγονται κάτω από κάποιες προϋποθέσεις για τις παραμέτρους

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Τομέας Οικονομικών της Υγείας ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΡΟΣ 3 Ο ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Σχεδίαση, ανάπτυξη και στατιστική επεξεργασία ερωτηματολογίων. Εφαρμογές στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας στην Εκπαίδευση»

«Σχεδίαση, ανάπτυξη και στατιστική επεξεργασία ερωτηματολογίων. Εφαρμογές στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας στην Εκπαίδευση» «Σχεδίαση, ανάπτυξη και στατιστική επεξεργασία ερωτηματολογίων. Εφαρμογές στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας στην Εκπαίδευση» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σταύρος Κιούπης Επιβλέπων καθηγητής Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ανάλυσης Αξιοπιστίας και Εγκυρότητας Ψυχομετρικών Κλιμάκων με το SPSS

Οδηγός Ανάλυσης Αξιοπιστίας και Εγκυρότητας Ψυχομετρικών Κλιμάκων με το SPSS Οδηγός Ανάλυσης Αξιοπιστίας και Εγκυρότητας Ψυχομετρικών Κλιμάκων με το SPSS Άγγελος Μάρκος Λέκτορας ΠΤΔΕ, ΔΠΘ Αλεξανδρούπολη 2012 1. Εισαγωγή Η μέτρηση στις επιστήμες της συμπεριφοράς συχνά στοχεύει στην

Διαβάστε περισσότερα

«Η Γενιά Χ και οι στάσεις της απέναντι στην αξιολόγηση της εργασίας»

«Η Γενιά Χ και οι στάσεις της απέναντι στην αξιολόγηση της εργασίας» «Η Γενιά Χ και οι στάσεις της απέναντι στην αξιολόγηση της εργασίας» Ονοματεπώνυμο: Παππάς Ορέστης-Σταύρος Σειρά: 9 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Ο. Κυριακίδου Δεκέμβριος 2013 η Υπόθεσ Η1 Η2 Η3 Η4 Η5 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ονοματεπώνυμα Σπουδαστριών: Μποτονάκη Ειρήνη (5422), Καραλή Μαρία (5601) Μάθημα: Β06Σ03 Στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση της Αξιοπιστίας και της Εγκυρότητας Ψυχομετρικής Κλίμακας με το λογισμικό SPSS

Διερεύνηση της Αξιοπιστίας και της Εγκυρότητας Ψυχομετρικής Κλίμακας με το λογισμικό SPSS Διερεύνηση της Αξιοπιστίας και της Εγκυρότητας Ψυχομετρικής Κλίμακας με το λογισμικό SPSS 1. Εισαγωγή Άγγελος Μάρκος Αλεξανδρούπολη, 04.04.2013 Η μέτρηση στις επιστήμες της συμπεριφοράς συχνά στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (SPSS)

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (SPSS) ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (SPSS) Έλεγχος Υποθέσεων για τους Μέσους - Εξαρτημένα Δείγματα (Paired samples t-test) Το κριτήριο Paired samples t-test χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να συγκρίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ο Σ Σ Α Κ Ο Ν Ι Δ Η Σ, Δ Π Θ Μ Α Ρ Ι Α Ν Ν Α Τ Ζ Ε Κ Α Κ Η, Α Π Θ Α. Μ Α Ρ Κ Ο Υ, Δ Π Θ Α Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο 2 0 17-2018 2 ο παραδοτέο 8/12/2016

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Μια βιωματική δραστηριότητα. 3 ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Καλοχωρίου) Γ τάξη 2014

Μια βιωματική δραστηριότητα. 3 ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Καλοχωρίου) Γ τάξη 2014 Μια βιωματική δραστηριότητα 3 ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Καλοχωρίου) Γ τάξη 2014 Πρόκειται για μια έρευνα που κάναμε την προηγούμενη χρονιά με τη Μαθηματικό μας, κα Αγγελίδου, στο πλαίσιο ενός Πολιτιστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ: - κατά τη διάρκεια της ζωής - στο χώρο της εκπαίδευσης Ν----» Δ. Διαχείριση των προβλημάτων 2. Άμεσα εμπλεκόμενοι

ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ: - κατά τη διάρκεια της ζωής - στο χώρο της εκπαίδευσης Ν----» Δ. Διαχείριση των προβλημάτων 2. Άμεσα εμπλεκόμενοι ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ: - κατά τη διάρκεια της ζωής - στο χώρο της εκπαίδευσης Ν----» Δ Διαχείριση των προβλημάτων 2 1 Άμεσα εμπλεκόμενοι Ελλάδα, από τη 10ετία του 1990 ----» ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ των δασκάλων και νηπιαγωγών

Διαβάστε περισσότερα

Συνάφεια μεταξύ ποιοτικών μεταβλητών. Εκδ. #3,

Συνάφεια μεταξύ ποιοτικών μεταβλητών. Εκδ. #3, Συνάφεια μεταξύ ποιοτικών μεταβλητών Εκδ. #3, 19.03.2016 Ο έλεγχος ανεξαρτησίας χ 2 Ο έλεγχος ανεξαρτησίας χ 2 εφαρμόζεται για να εξετάσουμε τη συνάφεια μεταξύ δύο ποιοτικών μεταβλητών με την έννοια της

Διαβάστε περισσότερα

των Αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης στην Αγορά Εργασίας

των Αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης στην Αγορά Εργασίας 2015 Η απορρόφηση των Αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης στην Αγορά Εργασίας (Απόφοιτοι 2010-2013) Γραφείο Διασύνδεσης ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Ομάδα υλοποίησης μελέτης: Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Παπαδουράκης, PhD, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Η βιτρίνα των καταστημάτων ως εργαλείο δημοσίων σχέσεων. Ονοματεπώνυμο: Ειρήνη Πορτάλιου Σειρά: 8 η Επιβλέπουσα: Αν. Καθηγήτρια : Βεντούρα Ζωή

Η βιτρίνα των καταστημάτων ως εργαλείο δημοσίων σχέσεων. Ονοματεπώνυμο: Ειρήνη Πορτάλιου Σειρά: 8 η Επιβλέπουσα: Αν. Καθηγήτρια : Βεντούρα Ζωή Η βιτρίνα των καταστημάτων ως εργαλείο δημοσίων σχέσεων Ονοματεπώνυμο: Ειρήνη Πορτάλιου Σειρά: 8 η Επιβλέπουσα: Αν. Καθηγήτρια : Βεντούρα Ζωή Δεκέμβριος 2011 Στόχος Έρευνας H βιτρίνα των καταστημάτων αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερη Έκφραση Απόψεων: Εμπειρική μελέτη σε εργαζόμενους σε οργανισμούς πληροφόρησης

Ελεύθερη Έκφραση Απόψεων: Εμπειρική μελέτη σε εργαζόμενους σε οργανισμούς πληροφόρησης Ελεύθερη Έκφραση Απόψεων: Εμπειρική μελέτη σε εργαζόμενους σε οργανισμούς πληροφόρησης Πτυχιακή Εργασία Λαγογιάννη Ευσταθία (Α.Μ. 11005) Επιβλέπουσα: Δρ Ευτυχία Βραϊμάκη Μάιος, 2017 Κίνητρο& Σκοπός Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) Διάλεξη 6 Σχέσεις μεταξύ μεταβλητών

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) Διάλεξη 6 Σχέσεις μεταξύ μεταβλητών (ΨΥΧ-1202) Λεωνίδας Α. Ζαμπετάκης Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng., D.Eng. Εmail: statisticsuoc@gmail.com Διαλέξεις: ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/zampetakis/ Διάλεξη 6 Σχέσεις μεταξύ μεταβλητών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Βασίλειος Εφόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Η συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TIMSS 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS Τι είναι η Έρευνα TIMSS; Η Έρευνα Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) του Διεθνούς Οργανισμού για την Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15. Παραγοντική ανάλυση διακύµανσης. Παραγοντική

Κεφάλαιο 15. Παραγοντική ανάλυση διακύµανσης. Παραγοντική Κεφάλαιο 15 Παραγοντική ανάλυση διακύµανσης 1 Παραγοντική ανάλυση διακύµανσης Παραµετρικό στατιστικό κριτήριο για τη µελέτη των επιδράσεων περισσότερων από µια ανεξάρτητων µεταβλητών στην εξαρτηµένη καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5 η : Επαγωγική Στατιστική ΙΙ Ανάλυση ποσοτικών δεδομένων. Δημήτριος Σταμοβλάσης Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής

Ενότητα 5 η : Επαγωγική Στατιστική ΙΙ Ανάλυση ποσοτικών δεδομένων. Δημήτριος Σταμοβλάσης Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ανάλυση Ερευνητικών Δεδομένων στις Κοινωνικές Επιστήμες Με χρήση των λογισμικών IBM/SPSS και LISREL Ενότητα 5 η : Επαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΩΣ ΤΟ 2013.

ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΩΣ ΤΟ 2013. ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΩΣ ΤΟ 2013. Πρακτικές και καινοτομίες στην εκπαίδευση και την έρευνα. Άγγελος Μπέλλος Καθηγητής Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Άσκηση 1 η Ένας παραγωγός σταφυλιών ισχυρίζεται ότι τα κιβώτια σταφυλιών που συσκευάζει

Διαβάστε περισσότερα

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση Ενότητα 8: Οι Τ.Π.Ε. και οι νέες απαιτήσεις από το ρόλο του

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ (PEARSON s r)

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ (PEARSON s r) 5 H ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ (PEARSON s r) Περίληψη Σκοπός του κεφαλαίου είναι η εφαρμογή της ανάλυσης συσχέτισης (Pearson r) μέσω του PASW. H ανάλυση συσχέτισης Pearson r χρησιμοποιείται για να εξεταστεί η

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΑΚΟΝΙΔΗΣ, ΔΠΘ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ, ΑΠΘ Α ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 201 6-2017 2 ο παραδοτέο Περιεχόμενο 1. Εισαγωγή: το θέμα και η σημασία του, η σημασία διερεύνησης του

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής. Εκτίμηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΕΑΕΠ Αττικής για την πορεία του ΕΑΕΠ το σχολικό έτος

Περιφερειακή Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής. Εκτίμηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΕΑΕΠ Αττικής για την πορεία του ΕΑΕΠ το σχολικό έτος Περιφερειακή Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής Τμήμα Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εκτίμηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΕΑΕΠ Αττικής για την πορεία του ΕΑΕΠ το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας

Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας Έρευνα Αγοράς Μέρος 2 ο - Έλεγχοι Συσχέτισης και Πολυμεταβλητή Στατιστική 1 Περιεχόμενα 1. Έλεγχοι Συσχετίσεων Δύο Μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (ΑΔΜΕ) ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Σ. Παπαϊωάννου, Α. Μουζάκη Γ. Σιδερίδης & Π. Σίμος

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (ΑΔΜΕ) ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Σ. Παπαϊωάννου, Α. Μουζάκη Γ. Σιδερίδης & Π. Σίμος ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (ΑΔΜΕ) ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σ. Παπαϊωάννου, Α. Μουζάκη Γ. Σιδερίδης & Π. Σίμος ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας Βασικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή

Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή 2016-2017 Βαβαρούτα Κατερίνα Σπυρόπουλος Βασίλης Ψηλοπαναγιώτη Άννα Ψυχομάνη Γεωργία Ριόλος 2016-17 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ετήσιο Διαδικτυακό Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο 2011-2012 Στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης και τη Διαπολιτισμική Πραγματικότητα ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ονοματεπώνυμο: Μπούτσκου Λεμονιά ΠΕ03

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 1 η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΛΛΗΛΟ-)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-2013. Διοργάνωση: Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Β. Καλοκύρη Παρασκευή 14 - Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων. Ταυτότητα της Έρευνας Το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων και Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών προσφέρεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ. 3. Στατιστική Συµπερασµατολογία για ποιοτικές µεταβλητές

ΑΝΑΛΥΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ. 3. Στατιστική Συµπερασµατολογία για ποιοτικές µεταβλητές ΑΝΑΛΥΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ 3. Στατιστική Συµπερασµατολογία για ποιοτικές µεταβλητές Η έννοια της Στατιστικής Συµπερασµατολογίας (Statistical Inference) Συµπερασµατολογία (Inference): εξαγωγή συµπεράσµατος µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχ. Δρ. Γεωγραφίας Καθηγήτρια Τμ. Τοπογραφίας ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ piliop@teiath.gr

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχ. Δρ. Γεωγραφίας Καθηγήτρια Τμ. Τοπογραφίας ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ piliop@teiath.gr ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχ. Δρ. Γεωγραφίας Καθηγήτρια Τμ. Τοπογραφίας ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ piliop@teiath.gr ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Η Χωρική Ανάλυση άυση(spatiala Analysis)

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) Διάλεξη 7. Στατιστικός έλεγχος υποθέσεων

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) Διάλεξη 7. Στατιστικός έλεγχος υποθέσεων (ΨΥΧ-1202) Λεωνίδας Α. Ζαμπετάκης Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng., D.Eng. Εmail: statisticsuoc@gmail.com Διαλέξεις: ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/zampetakis/ Διάλεξη 7 Στατιστικός έλεγχος υποθέσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:Στατιστική περιγραφική εφαρμοσμένη στην ψυχοπαιδαγωγική Πούλιου Χριστίνα(5543) Κορρέ Πελαγία(5480) Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:Στατιστική περιγραφική εφαρμοσμένη στην ψυχοπαιδαγωγική Πούλιου Χριστίνα(5543) Κορρέ Πελαγία(5480) Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:Στατιστική περιγραφική εφαρμοσμένη στην ψυχοπαιδαγωγική Πούλιου Χριστίνα(55) Κορρέ Πελαγία(580) Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εαρινό εξάμηνο 0 Ρέθυμνο, 5/6/0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:. Εισαγωγή.

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος στατιστικής ανάλυσης (πολλά κεφάλαια λείπουν) Ανάλυση αξιοπιστίας της κλίµακας PCRS

Μέρος στατιστικής ανάλυσης (πολλά κεφάλαια λείπουν) Ανάλυση αξιοπιστίας της κλίµακας PCRS Μέρος στατιστικής ανάλυσης (πολλά κεφάλαια λείπουν) 6.2.2 Ανάλυση αξιοπιστίας της κλίµακας PCRS Πίνακας 16: Reliability Statistics Cronbach's Alpha N of Items,963 8 Ο Cronbach a είναι κοντά στο 1 για αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τις απόψεις των μαθητών σε σχέση με το μικρόκλιμα μιας περιοχής Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής:

Έρευνα για τις απόψεις των μαθητών σε σχέση με το μικρόκλιμα μιας περιοχής Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: 1 Έρευνα για τις απόψεις των μαθητών σε σχέση με το μικρόκλιμα μιας περιοχής Ομάδα Μαθητών: Παναρέτου Κατερίνα, Παρεκκλησίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο Αγίου

Διαβάστε περισσότερα

Η οικολογία μάθησης για τους υπολογιστές ΙII: Η δική σας οικολογία μάθησης

Η οικολογία μάθησης για τους υπολογιστές ΙII: Η δική σας οικολογία μάθησης Η οικολογία μάθησης για τους υπολογιστές ΙII: Η δική σας οικολογία μάθησης Παλαιγεωργίου Γιώργος Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ιανουάριος 2011 Ψυχομετρία Η κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης, ΕΔΕ Εργαστήριο 1: «Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2016-2017 Ονοματεπώνυμο: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΣΙΑ Τίτλος Εργασίας Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Σχολείο του πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Υποθέσεις

Στατιστικές Υποθέσεις Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 1 Στατιστικές Υποθέσεις Δρ. Αγγελίδης Π. Βασίλειος 2 Εισαγωγή Ίσως το σπουδαιότερο μέρος της Στατιστικής επιστήμης. Εξαγωγή συμπερασμάτων για τις τιμές των παραμέτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14 Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος Περιγραφή Πλαισίου Σχολείο: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: Β 3 Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Διαμαντίδης Συνοδός: Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Διαβάστε περισσότερα

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Ενότητα 10: Φύλο και στάσεις απέναντι στις ΤΠΕ.

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Ενότητα 10: Φύλο και στάσεις απέναντι στις ΤΠΕ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση Ενότητα 10: Φύλο και στάσεις απέναντι στις ΤΠΕ. Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον Εκπαίδευση για το περιβάλλον Εκπαίδευση στο περιβάλλον

Εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον Εκπαίδευση για το περιβάλλον Εκπαίδευση στο περιβάλλον Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ) ονομάζεται η διδασκαλία του τρόπου λειτουργίας του οικοσυστήματος και στόχος της είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων προς μια αειφορική κατεύθυνση Εκπαίδευση σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Mobile Marketing: Οι Παράγοντες Αποδοχής του SMS των Ελλήνων Καταναλωτών

Mobile Marketing: Οι Παράγοντες Αποδοχής του SMS των Ελλήνων Καταναλωτών Mobile Marketing: Οι Παράγοντες Αποδοχής του SMS των Ελλήνων Καταναλωτών Ονοματεπώνυμο: Πατεράκη Σοφία Σειρά: 8 η Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: κα. Άννα Ζαρκάδα Δεκέμβριος 2011 Περιεχόμενα Βιβλιογραφία Μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

Το υπουργείο μας. Ατυχήματα - πρώτες βοήθειες στο σχολείο

Το υπουργείο μας. Ατυχήματα - πρώτες βοήθειες στο σχολείο Αθήνα 29 Το υπουργείο μας Ατυχήματα - πρώτες βοήθειες στο σχολείο Χρήστος Τριπόδης Αναστάσιος Χριστάκης Παναγιώτα Γ. Ψυχογιού Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 29 Ατυχήματα - πρώτες βοήθειες στο σχολείο Συγγραφείς:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΧΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Τομέας Οικονομικών της Υγείας ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΡΟΣ 2 Ο ΧΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αυτοαξιολόγησης σχολείου

Έρευνα αυτοαξιολόγησης σχολείου 1 Έρευνα αυτοαξιολόγησης σχολείου Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας, έχει σαν στόχο να βελτιώνει κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο, τις υπηρεσίες που προσφέρει στους εκπαιδευόμενους και των δύο κύκλων.

Διαβάστε περισσότερα

«Ερευνώ, Βελτιώνομαι και Προχωρώ»

«Ερευνώ, Βελτιώνομαι και Προχωρώ» «Ερευνώ, Βελτιώνομαι και Προχωρώ» ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 1 Ερευνώ Απόψεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων Πραγματικές ανάγκες Σχέδια δράσης Βελτιώνομαι Επιμορφωτικές δράσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 5.4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΡΗΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 5.4.1. Αποτελέσματα από το πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης δασκάλων και πειραματικής εφαρμογής των νοερών

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων

Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων 1 Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Παραμετρικό στατιστικό κριτήριο για τη μελέτη της επίδρασης μιας ανεξάρτητης μεταβλητής στην εξαρτημένη Λογική

Διαβάστε περισσότερα

Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λάρνακα 2012-2013. Θέµα: ράσεις σχετικές µε το θέµα «Ισότητα των φύλων»

Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λάρνακα 2012-2013. Θέµα: ράσεις σχετικές µε το θέµα «Ισότητα των φύλων» Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λάρνακα 2012-2013 Θέµα: ράσεις σχετικές µε το θέµα «Ισότητα των φύλων» Αναφορικά µε το πιο πάνω θέµα, σας ενηµερώνουµε ότι το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας οργανώνει τις εξής δράσεις:

Διαβάστε περισσότερα