Ποιεσ νόςοι ονομάηονται νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ποιεσ νόςοι ονομάηονται νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ;"

Transcript

1 ΝΕΑΝΙΚΕ ΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΕ Οι νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ αποτελοφν μία ομάδα που χαρακτθρίηονται από χρόνια φλεγμονι των αρκρϊςεων (αρκρίτιδα) και των περιαρκρικϊν μορίων που προςφφονται ςτα οςτά τθσ άρκρωςθσ (ενκεςίτιδα). Προςβάλλονται κατά κφριο λόγο τα κάτω άκρα και ςε μερικζσ περιπτϊςεισ οι αρκρϊςεισ τθσ λεκάνθσ και τθσ ςπονδυλικισ ςτιλθσ (ιερολαγονίτιδα-πόνοσ ςτουσ γλουτοφσ και ςπονδυλίτιδα-πόνοσ ςυνικωσ ςτον αυχζνα ι και ςτθν οςφφ/μζςθ). Σε μερικζσ περιπτϊςεισ, θ ζναρξθ των ςυμπτωμάτων πυροδοτείται από μικροβιακζσ λοιμϊξεισ του γαςτρεντερικοφ ι ουροποιογεννθτιοφ ςυςτιματοσ (αντιδραςτικι αρκρίτιδα). Οι νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ είναι πολφ πιο ςυχνζσ ςε άτομα που φζρουν τον HLA-B27, ζνα γενετικό δείκτθ που δθμιουργεί προδιάκεςθ των ατόμων ςτθ νόςο διαμζςου άγνωςτων ακόμθ μθχανιςμϊν. Η ςυχνότθτα οριςμζνων κλινικϊν χαρακτθριςτικϊν κατά τθν ζναρξθ τθσ νόςου και θ βαρφτθτα τθσ πορείασ τθσ μπορεί να διαφζρουν ςτα παιδιά απ ότι ςτουσ ενιλικεσ. Παρόλα αυτά οι νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ μπορεί να ζχουν ομοιότθτεσ μ αυτζσ των ενθλίκων. Οι αςκενείσ με νεανικι ιδιοπακι αρκρίτιδα που κατατάςςεται ςτθν αρκρίτιδα που ςχετίηεται με ενκεςίτιδα (βλζπε το κεφάλαιο «Νεανικι Ιδιοπακισ Αρκρίτιδα») περιλαμβάνονται ςτθν ομάδα των νεανικϊν ςπονδυλοαρκροπακειϊν. Ποιεσ νόςοι ονομάηονται νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ; Παρά τισ κάποιεσ διαφωνίεσ, οι νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ περιλαμβάνουν τισ ίδιεσ νόςουσ που ανικουν και ςτθν ομάδα των ςπονδυλοαρκροπακειϊν των ενθλίκων, δθλαδι τθν αγκυλοποιθτικι ςπονδυλίτιδα, τθν αντιδραςτικι αρκρίτιδα (και το ςφνδρομο Reiter), τθν ψωριαςικι αρκρίτιδα (του τφπου τθσ ςπονδυλοαρκροπάκειασ), και

2 τθν αρκρίτιδα που ςχετίηεται με τθ φλεγμονϊδθ νόςο του εντζρου (του τφπου τθσ ςπονδυλοαρκροπάκειασ). Μερικά παιδιά, που δεν πλθροφν τα διαγνωςτικά για τθ νόςο κριτιρια που αναφζρκθκαν παραπάνω, μπορεί να πάςχουν από τθ λεγόμενθ μθ διαφοροποιθμζνθ (μθ ειδικι) ςπονδυλοαρκροπάκεια. Άλλεσ καταςτάςεισ, ειδικά το ςφνδρομο τθσ οροαρνθτικισ ενκεςίτιδασ και αρκροπάκειασ (SΕΑ) και θ ενκεςίτιδα που ςχετίηεται με αρκρίτιδα αναφζρονται επίςθσ ωσ νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ. Συχνότθτα Οι ςπονδυλοαρκροπάκειεσ είναι μία από τισ πιο κοινζσ μορφζσ χρόνιασ αρκρίτιδασ ςτθν παιδικι θλικία. Καλφπτουν περίπου το 30% των παιδιϊν με χρόνια αρκρίτιδα. Οι ςπονδυλοαρκροπάκειεσ ςυναντϊνται πιο πολφ ςε αγόρια, με ζναρξθ τθσ νόςου κυρίωσ ςτθν θλικία μεταξφ 10 και 15 ετϊν. Επειδι ζνα μεγάλο μζροσ των αςκενϊν φζρουν ζνα γενετικό προδιακεςικό παράγοντα, το αντιγόνο ιςτοςυμβατότθτασ Β27 (HLA-B27), θ ςυχνότθτα των νεανικϊν ςπονδυλοαρκροπακειϊν και των ςπονδυλοαρκροπακειϊν των ενθλίκων ςτο γενικό πλθκυςμό, ακόμθ και ςε μερικζσ οικογζνειεσ (κετικό οικογενειακό ιςτορικό), εξαρτάται από τθ ςυχνότθτα αυτοφ του δείκτθ ςτο φυςιολογικό πλθκυςμό. Αίτια τθσ νόςου Η αιτία και οι ακριβείσ μθχανιςμοί που προκαλοφν τισ νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ δεν είναι γνωςτοί. Όπωσ και ςε άλλεσ μορφζσ χρόνιασ αρκρίτιδασ ςτθν παιδικι θλικία, οι μθχανιςμοί που μπορεί να ευκφνονται για τθ νόςο ζχουν κατά μεγάλο μζροσ ςχζςθ με το ανοςιακό ςφςτθμα. Οι ςπονδυλοαρκροπάκειεσ ςυνδζονται με άλλα είδθ χρόνιασ φλεγμονισ, όπωσ για παράδειγμα του εντζρου, τθσ ουρογενετικισ οδοφ ι του δζρματοσ. Οι λοιμϊξεισ από κάποιουσ μικροοργανιςμοφσ (π.χ. ςαλμονζλα, ςιγκζλλα, γερςίνια, καμπυλοβακτθρίδιο και χλαμφδια) μπορεί να παίηουν κάποιο ρόλο ςτθν πρόκλθςθ τθσ αρκρίτιδασ ςε μερικά παιδιά (π.χ. ςτθν περίπτωςθ τθσ αντιδραςτικισ αρκρίτιδασ).

3 Κλθρονομικότθτα Ζνα μεγάλο μζροσ των αςκενϊν με νεανικι ςπονδυλοαρκροπάκεια φζρει το γενετικό δείκτθ HLA-B27. Αυτό δε ςθμαίνει ότι κάκε άτομο που φζρει αυτό το γενετικό δείκτθ κα ζχει ςπονδυλοαρκροπάκεια. Για παράδειγμα, αν θ ςυχνότθτα του HLA-B27 ςτον πλθκυςμό είναι 10%, μόνο το 1% αυτοφ του πλθκυςμοφ κα πάςχει από τθ νόςο. Εάν κάποιοσ άλλοσ από τουσ πιο κοντινοφσ ςυγγενείσ ζχει προςβλθκεί από ςπονδυλοαρκροπάκεια, θ παρουςία του HLA-B27 αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξθσ ςπονδυλοαρκροπάκειασ ςε 25% περίπου για ζνα άτομο αυτισ τθσ οικογζνειασ. Στθν πραγματικότθτα, οι ςπονδυλοαρκροπάκειεσ ανευρίςκονται ςε μεγαλφτερθ ςυχνότθτα ςε μζλθ τθσ οικογζνειασ του παιδιοφ που ζχει προςβλθκεί, ςυγκριτικά με τισ οικογζνειεσ μθ προςβεβλθμζνων παιδιϊν. Επομζνωσ οι γενετικοί παράγοντεσ και ιδιαίτερα ο HLA-B27, αφοροφν τθν ευπάκεια ςτθ νόςο. Δεν είναι όμωσ επαρκείσ μόνον αυτοί για τθν εκδιλωςθ τθσ νόςου. Η άποψθ τθσ επιςτθμονικισ κοινότθτασ είναι ότι αυτζσ οι νόςοι είναι πολυπαραγοντικζσ, που ςθμαίνει ότι είναι το αποτζλεςμα ςυνδυαςμοφ γενετικισ προδιάκεςθσ και ζκκεςθσ ςε περιβαλλοντικοφσ παράγοντεσ (πικανϊσ λοιμϊξεισ) που είναι ακόμα άγνωςτοι. Πρόλθψθ Η πρόλθψθ δεν είναι δυνατι, αφοφ τα αίτια τθσ νόςου είναι άγνωςτα. Δεν ωφελεί να εξετάςουμε άλλα αδζρφια για τον παράγοντα HLA-B27, αν δεν ζχουν κακόλου ςυμπτϊματα, που μποροφν να ςυςχετιςτοφν με μία ςπονδυλοαρκροπάκεια. Μεταδοτικότθτα Οι ςπονδυλοαρκροπάκειεσ δεν είναι μεταδοτικζσ νόςοι.

4 Κφρια Συμπτϊματα Οι νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ ζχουν κοινά κλινικά χαρακτθριςτικά: Αρκρίτιδα: 1) Τα ςυμπτϊματα περιλαμβάνουν αρκρικό πόνο, διόγκωςθ και περιοριςμζνθ κινθτικότθτα των αρκρϊςεων. 2) Πολλά παιδιά ζχουν ολιγοαρκρίτιδα των κάτω άκρων. Ολιγοαρκρίτιδα ςθμαίνει ότι θ νόςοσ προςβάλλει 4 ι λιγότερεσ αρκρϊςεισ. Αυτά που αναπτφςςουν χρόνια νόςο μπορεί να πάςχουν από πολυαρκρίτιδα. Πολυαρκρίτιδα ςθμαίνει ότι θ αρκρικι προςβολι είναι πιο εκτεταμζνθ και προςβάλλει 5 ι περιςςότερεσ αρκρϊςεισ. 3) Η αρκρίτιδα προςβάλλει κυρίωσ τισ αρκρϊςεισ των κάτω άκρων: το γόνατο, τον αςτράγαλο, τα μετατάρςια (ραχιαία επιφάνεια του ποδιοφ) και τα ιςχία. Πιο ςπάνια θ αρκρίτιδα προςβάλλει τισ μικρζσ αρκρϊςεισ του ποδιοφ. 4) Κάποια παιδιά μπορεί να ζχουν αρκρίτιδα ςε οποιαδιποτε άρκρωςθ των άνω άκρων, ιδιαίτερα ςτουσ ϊμουσ. Ενκεςίτιδα: Η ενκεςίτιδα, θ φλεγμονι τθσ ζνκεςθσ (θ περιοχι όπου ζνασ τζνοντασ ι ζνασ ςφνδεςμοσ προςφφεται ςτα οςτά τθσ άρκρωςθσ) είναι πολφ ςυχνι ςε παιδιά με ςπονδυλοαρκροπάκειεσ. Οι ενκζςεισ που προςβάλλονται ςυνικωσ εντοπίηονται ςτθ φτζρνα, ςτα μετατάρςια και γφρω από τθν επιγονατίδα. Τα πιο κοινά ςυμπτϊματα είναι πόνοσ ςτθ φτζρνα, διόγκωςθ και πόνοσ ςτα μετατάρςια και πόνοσ ςτθν επιγονατίδα. Η χρόνια φλεγμονι τθσ ζνκεςθσ μπορεί να προκαλζςει εξογκϊματα ςτα οςτά (υπερτροφία τθσ ζνκεςθσ). Αυτά τα εξογκϊματα ςυναντϊνται ιδιαίτερα ςτθ φτζρνα και είναι επϊδυνα. Ιερολαγονίτιδα:

5 Είναι θ φλεγμονι τθσ ιερολαγόνιασ άρκρωςθσ που βρίςκεται ςτθν πίςω πλευρά τθσ λεκάνθσ. Είναι ςπάνια ςτθν ζναρξθ τθσ νόςου. Συνικωσ εμφανίηεται 5 με 10 χρόνια μετά τθν εμφάνιςθ τθσ νόςου. Τα πιο ςυχνά ςυμπτϊματα περιλαμβάνουν εναλλαςςόμενο πόνο ςτουσ γλουτοφσ. Οςφυικόσ πόνοσ- ςπονδυλίτιδα: Η προςβολι τθσ ςπονδυλικισ ςτιλθσ, είναι πολφ ςπάνια ςτθν ζναρξθ τθσ νόςου, αλλά μπορεί να ςυμβεί ςτθ μετζπειτα πορεία ςε μία υποκατθγορία παιδιϊν. Τα πιο ςυχνά ςυμπτϊματα είναι πόνοσ ςτθ μζςθ, πρωινι δυςκαμψία και μειωμζνθ κινθτικότθτα. Ο πόνοσ χαμθλά ςτθ μζςθ ςυνοδεφεται ςυχνά από πόνο ςτον αυχζνα ι και ςτο κϊρακα. Η μακροχρόνια νόςοσ μπορεί να προκαλζςει ςτθ ςπονδυλικι ςτιλθ το ςχθματιςμό γεφυρϊν ανάμεςα ςτουσ ςπονδφλουσ («ςπονδυλικι ςτιλθ ςαν το ξφλο μπαμποφ»). Ωςτόςο, αυτό ςυμβαίνει μόνο ςε λίγουσ αςκενείσ και πολλά χρόνια μετά τθν ζναρξθ τθσ νόςου. Επομζνωσ δεν παρατθρείται ςχεδόν ποτζ ςε παιδιά. Προςβολι του οφκαλμοφ: Η οξεία πρόςκια ραγοειδίτιδα είναι μία φλεγμονι τθσ ίριδασ του οφκαλμοφ. Δεν είναι ςυχνι. Το μάτι είναι ζντονα κόκκινο και πονάει. Είναι απαραίτθτοσ ο άμεςοσ ζλεγχοσ από τον οφκαλμίατρο. Προςβολι του δζρματοσ: Μια μικρι υποκατθγορία παιδιϊν με ςπονδυλοαρκροπάκεια μπορεί να ζχει ψωρίαςθ. Η ψωρίαςθ είναι μια χρόνια δερματικι νόςοσ με κατά τόπουσ απολζπιςθ του δζρματοσ που εντοπίηεται κυρίωσ ςτουσ αγκϊνεσ και ςτα γόνατα. Η δερματικι νόςοσ μπορεί να προθγείται τθσ αρκρίτιδασ κατά πολλά χρόνια. Σε άλλουσ αςκενείσ θ αρκρίτιδα μπορεί να υπάρχει ιδθ αρκετά χρόνια πριν εμφανιςκεί το πρϊτο ςθμάδι ψωρίαςθσ. Προςβολι του εντζρου: Κάποια παιδιά με φλεγμονϊδθ νόςο του εντζρου (Βλζπε και κεφάλαιο «Νεανικι Ιδιοπακισ Αρκρίτιδα») μπορεί να αναπτφξουν ςπονδυλοαρκροπάκεια.

6 Ωσ φλεγμονϊδθ νόςο του εντζρου (ΦΝΕ): ορίηεται θ χρόνια φλεγμονι του εντζρου που είναι άγνωςτθσ αιτίασ. Στθ ΦΝΕ ανικουν θ «Νόςοσ του Crohn» και θ «ελκϊδθσ κολίτιδα». Είναι θ νόςοσ θ ίδια ςε κάκε παιδί; Η κλινικι ζκφραςθ τθσ νόςου ποικίλλει. Κάποια παιδιά εμφανίηουν ιπια και βραχυχρόνια νόςο, ενϊ άλλα εμφανίηουν ςοβαρι και μακροχρόνια νόςο με αγκυλϊςεισ ςτθ ςπονδυλικι ςτιλθ που τα κακθλϊνει. Η νόςοσ είναι διαφορετικι ςτα παιδιά από ότι ςτουσ ενιλικεσ; Οι νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ διαφζρουν από τισ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ των ενθλίκων ςε κάποια ςθμεία: 1) Οι περιφερικζσ αρκρϊςεισ (των άκρων) προςβάλλονται πολφ πιο ςυχνά από τθ ςπονδυλικι ςτιλθ ςτθν ζναρξθ τθσ νόςου, ενϊ αντίκετα ςτουσ ενιλικεσ ζχουμε πιο ςυχνι προςβολι τθσ ςπονδυλικισ ςτιλθσ κατά τθν ζναρξθ. 2) Στα παιδιά το ιςχίο προςβάλλεται πιο ςυχνά. Διάγνωςθ Οι γιατροί λζνε ότι πρόκειται για νεανικι ςπονδυλοαρκρίτιδα, όταν θ νόςοσ εμφανίηεται πριν τθν θλικία των 16 ετϊν, θ αρκρίτιδα διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδεσ και εάν τα χαρακτθριςτικά ταιριάηουν με τθν κλινικι εικόνα που περιγράφθκε παραπάνω (βλζπε οριςμό και ςυμπτϊματα). Η διάγνωςθ ειδικϊν ςπονδυλοαρκροπακειϊν (π.χ..αγκυλοποιθτικι ςπονδυλίτιδα, αντιδραςτικι αρκρίτιδα, κ.λ.π.) βαςίηεται ςε ςυγκεκριμζνα κλινικά και εργαςτθριακά/ακτινογραφικά χαρακτθριςτικά.

7 Είναι ςαφζσ ότι αυτοί οι αςκενείσ πρζπει να παρακολουκοφνται και να κεραπεφονται από ζναν Παιδορευματολόγο. Σθμαςία των εξετάςεων Ο κυτταρικόσ δείκτθσ HLA-B27 που είναι κετικόσ ςε πάνω από 80 85% των αςκενϊν με νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ, είναι χριςιμοσ ςτον προςανατολιςμό τθσ διάγνωςθσ. Η ςυχνότθτά του ςτο γενικό υγιι πλθκυςμό είναι πολφ μικρότερθ (5 12% ανάλογα με τθν περιοχι). Επομζνωσ, αυτό που ζχει ςχζςθ δεν είναι θ παρουςία του HLA-B27 αλλά ο ςυνδυαςμόσ του με τα χαρακτθριςτικά ευριματα και ςυμπτϊματα των ςπονδυλοαρκροπακειϊν. Οι εξετάςεισ, όπωσ θ ταχφτθτα κακίηθςθσ ερυκρϊν (ΤΚΕ) ι θ C αντιδρϊςα πρωτεΐνθ (CRP), δίνουν πλθροφορίεσ ςχετικά με το βακμό τθσ φλεγμονισ γενικά και επομζνωσ ζμμεςα για τθν ενεργότθτα τθσ νόςου. Είναι χριςιμεσ ςτθν αντιμετϊπιςθ τθσ νόςου, που παρόλα αυτά βαςίηεται πολφ περιςςότερο ςτθν κλινικι εκτίμθςθ απ ότι ςτισ εργαςτθριακζσ εξετάςεισ. Οι εργαςτθριακζσ εξετάςεισ χρθςιμοποιοφνται επίςθσ για να παρακολουκοφνται οι πικανζσ ανεπικφμθτεσ ενζργειεσ τθσ φαρμακευτικισ κεραπείασ (εξζταςθ αίματοσ, θπατικι και νεφρικι λειτουργία). Οι ακτινογραφίεσ είναι χριςιμεσ ςτο να παρακολουκοφμε τθν εξζλιξθ τθσ νόςου και να αξιολογοφμε τθν αρκρικι βλάβθ που ζχει προκλθκεί από τθ νόςο. Η αξονικι τομογραφία (εξζταςθ CT) και θ μαγνθτικι τομογραφία (MRI) μπορεί να είναι χριςιμεσ, ειδικά ςε παιδιά, για τθν αξιολόγθςθ τθσ προςβολισ των ιερολαγόνιων αρκρϊςεων. Θεραπεία Δεν υπάρχει ειδικι κεραπευτικι αγωγι, αφοφ τα αίτια των ςπονδυλοαρκροπακειϊν είναι άγνωςτα. Ωςτόςο, τα φάρμακα και θ φυςιοκεραπεία μπορεί να είναι πολφ χριςιμα για τον ζλεγχο τθσ νόςου και τθν πρόλθψθ τθσ βλάβθσ.

8 Θεραπείεσ Η κεραπεία βαςίηεται κυρίωσ ςτθ χριςθ φαρμάκων ςε ςυνδυαςμό με φυςιοκεραπεία και/ι διαδικαςίεσ αποκατάςταςθσ που διατθροφν τθ λειτουργικότθτα των αρκρϊςεων και ςυμβάλλουν ςτθν πρόλθψθ των παραμορφϊςεων. 1) Μθ ςτεροειδι αντιφλεγμονϊδθ φάρμακα (ΜΣΑΦ). Είναι ςυμπτωματικά αντιφλεγμονϊδθ και αντιπυρετικά φάρμακα. Συμπτωματικά ςθμαίνει ότι χρθςιμεφουν για να ελζγχουν τα ςυμπτϊματα που οφείλονται ςε φλεγμονι. Αυτά που χρθςιμοποιοφνται πιο ςυχνά ςτα παιδιά είναι θ ναπροξζνθ και θ ιμπουπροφζνθ. Η αςπιρίνθ, παρόλο που είναι αποτελεςματικι και φκθνι, χρθςιμοποιείται πολφ λιγότερο ςτισ μζρεσ μασ κυρίωσ λόγω των ςοβαρϊν ανεπικφμθτων ενεργειϊν (τοξικότθτα, ςφνδρομο Reye). Συνικωσ είναι καλά ανεκτά και θ γαςτρικι δυςφορία, που είναι θ πιο ςυνθκιςμζνθ ανεπικφμθτθ ενζργεια είναι ςπάνια. Ο ςυνδυαςμόσ διαφόρων ΜΣΑΦ δεν ενδείκνυται, αλλά μερικζσ φορζσ ζνα ΜΣΑΦ μπορεί να είναι αποτελεςματικό εκεί όπου ζνα άλλο απζτυχε. 2) Αρκρικζσ εγχφςεισ. Χρθςιμοποιοφνται όταν προςβάλλονται μία ι πολφ λίγεσ αρκρϊςεισ και όταν θ παραμονι τθσ αρκρικισ ςφςπαςθσ μπορεί να προκαλζςει δυςμορφία. Το φάρμακο που χορθγείται είναι ζνα ςτεροειδζσ παραςκεφαςμα μακράσ ενζργειασ. 3) Η ςουλφαςαλαηίνθ ενδείκνυται ςε παιδιά με χρόνια πορεία τθσ νόςου παρά τθν επαρκι κεραπεία με ΜΣΑΦ και/ι ςτεροειδι. Προςτίκεται ςτθ κεραπεία με ΜΣΑΦ (που πρζπει επομζνωσ να ςυνεχιςτεί) και το αποτζλεςμά τθσ γίνεται εμφανζσ μόνο μετά από αρκετζσ εβδομάδεσ ι μινεσ κεραπείασ. Η εμπειρία με άλλα φάρμακα ςυμπεριλαμβανομζνθσ τθσ μεκοτρεξάτθσ είναι περιοριςμζνθ. Τα τελευταία χρόνια ζχουν ανοιχκεί νζεσ προοπτικζσ με τθν ειςαγωγι των λεγόμενων αντι-tnf ςκευαςμάτων (βιολογικοί παράγοντεσ), που δεςμεφουν εκλεκτικά τον παράγοντα νζκρωςθσ όγκων (TNF). Σε

9 αςκενείσ με νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ, δεν υπάρχουν ακόμα μελζτεσ που να εκτιμοφν το αποτζλεςμα και/ι τουσ κινδφνουσ τθσ κεραπείασ αυτοφ του είδουσ. 4) Τα κορτικοςτεροειδι παίηουν ζνα ρόλο ςτθν βραχυχρόνια κεραπεία των αςκενϊν που είναι πιο βαριά άρρωςτοι. Τοπικά ςτεροειδι (οφκαλμικζσ ςταγόνεσ) χρθςιμοποιοφνται για τθ κεραπεία τθσ οξείασ πρόςκιασ ραγοειδίτιδασ. Σε πιο βαριζσ περιπτϊςεισ μπορεί να χρειαςκοφν περιβολβικζσ εγχφςεισ με ςτεροειδι ι ςυςτθματικι χοριγθςθ ςτεροειδϊν. 5) Ορκοπεδικι χειρουργικι. Η κυριότερθ ζνδειξι τθσ είναι θ προςκετικι αντικατάςταςθ τθσ άρκρωςθσ ςε περίπτωςθ ςοβαρισ αρκρικισ βλάβθσ, ιδίωσ ςτο ιςχίο. 6) Η φυςιοκεραπεία είναι ζνα βαςικό ςυςτατικό τθσ κεραπείασ. Πρζπει να αρχίςει νωρίσ και να εκτελείται τακτικά για να διατθριςουμε το εφροσ τθσ κινθτικότθτασ τθσ άρκρωςθσ και τθν καλι κατάςταςθ των μυϊν, ϊςτε να προλάβουμε, να περιορίςουμε ι να διορκϊςουμε αρκρικζσ παραμορφϊςεισ. Επιπλζον, αν θ προςβολι του άξονα (ςπονδυλικισ ςτιλθσ) είναι επίμονθ, θ ςπονδυλικι ςτιλθ πρζπει να κινθτοποιθκεί και να εκτελοφνται αςκιςεισ αναπνοισ. Ανεπικφμθτεσ ενζργειεσ τθσ φαρμακευτικισ αγωγισ Τα φάρμακα που χρθςιμοποιοφνται για τθν κεραπεία των νεανικϊν ςπονδυλοαρκροπακειϊν είναι ςυνικωσ καλά ανεκτά. Η γαςτρικι δυςανοχι, θ πιο ςυνικθσ ανεπικφμθτθ ενζργεια των ΜΣΑΦ (που κα πρζπει για το λόγο αυτό να λαμβάνονται με κάποια τροφι), είναι λιγότερο ςυνικθσ ςε παιδιά από ότι ςε ενιλικεσ. Τα ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλζςουν αφξθςθ των επιπζδων των θπατικϊν ενηφμων ςτο αίμα, αλλά αυτό δεν είναι τόςο ςυχνό γεγονόσ με εξαίρεςθ τθν αςπιρίνθ. Η ςουλφαςαλαηίνθ είναι κατά κανόνα καλά ανεκτι. Οι πιο ςυχνζσ ανεπικφμθτεσ ενζργειεσ είναι γαςτρενετερικζσ διαταραχζσ, αυξθμζνα θπατικά ζνηυμα, χαμθλόσ αρικμόσ λευκϊν αιμοςφαιρίων και δερματικό

10 εξάνκθμα. Απαιτοφνται περιοδικζσ εργαςτθριακζσ εξετάςεισ για να παρακολουκείται θ τοξικότθτα. Η μεκοτρεξάτθ είναι επίςθσ καλά ανεκτι. Γαςτρεντερικζσ ανεπικφμθτεσ ενζργειεσ, όπωσ ναυτία και ζμετοι, είναι ςυνικεισ. Η χοριγθςθ φολινικοφ ι φολικοφ οξζοσ είναι αποτελεςματικι ςτθ μείωςθ τθσ ςυχνότθτασ τθσ θπατικισ τοξικότθτασ. Αντιδράςεισ υπερευαιςκθςίασ ςτθ μεκοτρεξάτθ μπορεί να ςυμβοφν, αλλά είναι ςπάνιεσ. Για να παρακολουκείται θ τοξικότθτα είναι απαραίτθτεσ οι περιοδικζσ εργαςτθριακζσ εξετάςεισ. Η μακροχρόνια χριςθ ςτεροειδϊν ςε κανονικι δόςθ ςχετίηεται με οριςμζνεσ ςοβαρζσ ανεπικφμθτεσ ενζργειεσ. Αυτζσ περιλαμβάνουν τον ελαττωμζνο ρυκμό ανάπτυξθσ και τθν οςτεοπόρωςθ. Τα ςτεροειδι ςε μεγάλεσ δόςεισ προκαλοφν μεγάλθ αφξθςθ ςτθν όρεξθ, και αυτό οδθγεί ςτθν παχυςαρκία. Επομζνωσ είναι ςθμαντικό να κακοδθγοφμε τα παιδιά ςτο να τρϊνε τροφζσ που ικανοποιοφν τθν όρεξθ χωρίσ να αυξάνουν τθ κερμιδικι πρόςλθψθ. Διάρκεια Θεραπείασ Πρζπει να διαρκεί όςο παραμζνουν τα ςυμπτϊματα και θ ενεργότθτα τθσ νόςου. Η διάρκεια τθσ νόςου είναι απρόβλεπτθ. Σε μερικοφσ αςκενείσ θ αρκρίτιδα απαντά πολφ καλά ςτα ΜΣΑΦ. Σε αυτοφσ τουσ αςκενείσ θ κεραπεία μπορεί να ςταματιςει γριγορα, μζςα ςε κάποιουσ μινεσ. Σε άλλουσ αςκενείσ με πιο παρατεταμζνθ ι βαριά πορεία τθσ νόςου, θ ςουλφαςαλαηίνθ και φάρμακα άλλου τφπου απαιτοφνται για χρόνια. Πλιρθσ κατάργθςθ τθσ κεραπείασ προβλζπεται μόνο μετά από παρατεταμζνθ και πλιρθ υποχϊρθςθ τθσ νόςου. Μθ ςυμβατικζσ/ςυμπλθρωματικζσ κεραπείεσ Δεν υπάρχει καμία απόδειξθ πωσ κάποια μθ ςυμβατικι κεραπεία είναι αποτελεςματικι ςτισ νεανικζσ ςπονδυλοαρκροπάκειεσ.

11 Διάρκεια τθσ νόςου- Μακροχρόνια εξζλιξθ (πρόγνωςθ) τθσ νόςου Η πορεία τθσ νόςου μπορεί να διαφζρει από αςκενι ςε αςκενι. Σε μερικοφσ αςκενείσ θ αρκρίτιδα εξαφανίηεται γριγορα μετά από ςχετικά ςφντομθ κεραπεία (λίγων μθνϊν). Σε άλλουσ χαρακτθρίηεται από περιοδικζσ υφζςεισ και εξάρςεισ. Τζλοσ, ςε άλλουσ αςκενείσ θ αρκρίτιδα μπορεί να ζχει επίμονθ πορεία. Στθ μεγάλθ πλειοψθφία των αςκενϊν κατά τθν ζναρξθ τθσ νόςου τα ςυμπτϊματα περιορίηονται ςτισ περιφερικζσ αρκρϊςεισ και ςτα ςθμεία πρόςφυςθσ των τενόντων ςτα οςτά. Με τθν εξζλιξθ τθσ νόςου ςε κάποιουσ από αυτοφσ μπορεί να προςβλθκοφν οι ιερολαγόνιεσ αρκρϊςεισ και θ ςπονδυλικι ςτιλθ. Αυτοί οι τελευταίοι αςκενείσ και αυτοί με επίμονθ περιφερικι αρκρίτιδα διατρζχουν τον υψθλότερο κίνδυνο ανάπτυξθσ αρκρικισ βλάβθσ ςτθν ενιλικθ ηωι. Κατά τθν ζναρξθ τθσ νόςου είναι αδφνατο να προβλζψουμε τθν μακροχρόνια ζκβαςι τθσ. Κακθμερινι ηωι Κατά τισ περιόδουσ ενεργοφ αρκρίτιδασ ςχεδόν κάκε παιδί κα βιϊνει περιοριςμοφσ, ωσ ζνα βακμό, ςτθν κακθμερινι ηωι του. Επειδι προςβάλλονται κυρίωσ τα κάτω άκρα, οι περιοριςμοί κα είναι πιο ζντονοι, ςτο περπάτθμα και ςτα ακλιματα. Γι αυτό κα πρζπει να προςζξουμε πολφ τον ψυχολογικό αντίκτυπο τθσ νόςου ςτο παιδί και ςτθν οικογζνειά του. Μία χρόνια νόςοσ είναι μια δφςκολθ πρόκλθςθ για ολόκλθρθ τθν οικογζνεια και, φυςικά, όςο πιο ςοβαρι είναι, τόςο πιο δφςκολα αντιμετωπίηεται. Το παιδί πρζπει να ενιςχφεται από τουσ γονείσ του να αποδεχκεί τθ νόςο και να τθν αντιμετωπίςει. Οι γονείσ ςτθν προςπάκειά τουσ να αποτρζψουν επιπλζον προβλιματα ςτο παιδί γίνονται υπερπροςτατευτικοί. Αυτό μπορεί να δθμιουργιςει ςτο παιδί ζνα αίςκθμα ανεπάρκειασ που μπορεί να βλάψει τθν αναπτυςςόμενθ προςωπικότθτά του, γεγονόσ

12 που είναι ακόμα χειρότερο από τθν ίδια τθ νόςο. Μια κετικι ςυμπεριφορά των γονζων που υποςτθρίηουν και ενκαρρφνουν το παιδί να είναι όςο το δυνατόν πιο ανεξάρτθτο, παρά τθν αςκζνειά του, κα είναι εξαιρετικά πολφτιμθ βοικεια, για να ξεπερνάει το παιδί τισ δυςκολίεσ που ςχετίηονται με τθ νόςο, να αντιμετωπίηει επιτυχϊσ τουσ ςυνομθλίκουσ του και να αναπτφξει μια ανεξάρτθτθ, ιςορροπθμζνθ προςωπικότθτα. Αν θ οικογζνεια δε μπορεί να αντιμετωπίςει το βάροσ τθσ νόςου, απαιτείται ψυχολογικι υποςτιριξθ. Σχολείο Είναι ιδιαίτερα ςθμαντικό το παιδί να πθγαίνει κανονικά ςτο ςχολείο. Υπάρχουν κάποιεσ δυςκολίεσ όπωσ δυςκολία ςτο περπάτθμα, ελάχιςτθ αντοχι ςτθν κοφραςθ, πόνοσ ι δυςκαμψία των αρκρϊςεων. Επομζνωσ, είναι απαραίτθτο να εξθγιςουμε ςτουσ κακθγθτζσ τισ πικανζσ ανάγκεσ του παιδιοφ: Κατάλλθλα κρανία, τακτικζσ κινιςεισ κατά τισ ϊρεσ τθσ παρακολοφκθςθσ για να αποφευχκεί θ αρκρικι δυςκαμψία. Οι αςκενείσ πρζπει να ςυμμετζχουν όποτε είναι δυνατό ςτα μακιματα γυμναςτικισ. Στθν περίπτωςθ αυτιν οι ίδιεσ απόψεισ που διατυπϊνονται παρακάτω ςχετικά με το κζμα των ακλθμάτων πρζπει να λαμβάνονται υπόψθ. Το ςχολείο για το παιδί είναι ότι και θ δουλειά για τον ενιλικα, ζνα μζροσ όπου μακαίνει πϊσ να γίνει αυτόνομο, παραγωγικό και ανεξάρτθτο άτομο. Οι γονείσ και οι κακθγθτζσ πρζπει να κάνουν ότι μποροφν για να ενκαρρφνουν τα άρρωςτα παιδιά να ςυμμετζχουν ςτισ ςχολικζσ δραςτθριότθτεσ φυςιολογικά, να ζχουν επιτυχία ςτθν εκπαίδευςθ, όπωσ επίςθσ και καλι ικανότθτα επικοινωνίασ με τουσ ςυνομθλίκουσ τουσ και τουσ ενιλικεσ, για να γίνονται αποδεκτά και να χαίρουν εκτίμθςθσ από τουσ φίλουσ τουσ. Ακλθτιςμόσ Η άκλθςθ είναι ζνα βαςικό ςτοιχείο τθσ κακθμερινισ ηωισ ενόσ φυςιολογικοφ παιδιοφ. Επομζνωσ, θ γενικι τάςθ είναι να αφινουμε

13 τουσ αςκενείσ να ακλοφνται και να τουσ εμπιςτευκοφμε ότι κα ςταματιςουν τθν άκλθςθ όταν πονζςουν. Παρόλο που θ μθχανικι καταπόνθςθ δεν είναι ωφζλιμθ ςε μια άρκρωςθ με φλεγμονι, κεωρείται πωσ θ μικρι βλάβθ που μπορεί να προκφψει είναι πολφ λιγότερθ από το ψυχολογικό τραφμα που κα δθμιουργθκεί από τθν απαγόρευςθ ςτο παιδί να ακλείται με τουσ φίλουσ του, εξαιτίασ τθσ νόςου. Αυτι θ επιλογι είναι μζροσ μιασ πιο γενικισ ςυμπεριφοράσ που τείνει να ενκαρρφνει ψυχολογικά το παιδί να είναι αυτόνομο και να μπορεί να τα βγάηει πζρα μόνο του, ςφμφωνα με τα όρια που του επιβάλλει θ νόςοσ. Πζρα από αυτζσ τισ απόψεισ είναι καλφτερα να προτιμϊνται ακλιματα ςτα οποία δεν υπάρχει κακόλου ι είναι ελάχιςτθ θ μθχανικι καταπόνθςθ ςτισ αρκρϊςεισ, όπωσ θ κολφμβθςθ ι /και θ ποδθλαςία. Διατροφι Δεν υπάρχουν ενδείξεισ ότι θ διατροφι μπορεί να επθρεάςει τθ νόςο. Γενικά, το παιδί πρζπει να ακολουκεί ζνα ιςορροπθμζνο, φυςιολογικό για τθν θλικία του διαιτολόγιο. Οι αςκενείσ που παίρνουν ςτεροειδι πρζπει να αποφεφγουν να τρϊνε παραπάνω από το κανονικό, επειδι τα ςτεροειδι αυξάνουν τθν όρεξθ. Κλιματικζσ ςυνκικεσ Δεν υπάρχει ζνδειξθ ότι το κλίμα μπορεί να επθρεάςει τισ εκδθλϊςεισ τθσ νόςου. Εμβόλια Επειδι οι περιςςότεροι αςκενείσ ακολουκοφν αγωγι είτε με ΜΣΑΦ είτε με ςουλφαςαλαηίνθ, μπορεί να τουσ ςυςτακεί ζνα κανονικό ςχιμα εμβολιαςμοφ. Εάν ζνασ αςκενισ βρίςκεται υπό κεραπεία με ανοςοκαταςταλτικά (ςτεροειδι, μεκοτρεξάτθ, αντι-tnf κλπ), οι

14 εμβολιαςμοί με ηωντανοφσ, εξαςκενθμζνουσ ιοφσ (όπωσ τθσ ερυκράσ, τθσ ιλαράσ, τθσ παρωτίτιδασ, τθσ πολιομυελίτιδασ Sabin) πρζπει να αναβλθκοφν λόγω του πικανοφ κινδφνου ανάπτυξθσ τθσ νόςου, εξαιτίασ τθσ μειωμζνθσ ανοςιακισ κατάςταςθσ του παιδιοφ. Εμβόλια που δεν περιζχουν ηωντανοφσ ιοφσ, αλλά μόνο πρωτεΐνεσ (ζναντι του τετάνου, τθσ διφκερίτιδασ, τθσ πολιομυελίτιδασ Salk, τθσ θπατίτιδασ Β, του κοκκφτθ, του πνευμονιόκοκκου, του αιμόφιλου, του μθνιγγόκοκκου) μποροφν να χορθγθκοφν, ζχοντασ ωσ μόνο κεωρθτικό κίνδυνο τθν αποτυχία του εμβολιαςμοφ εξαιτίασ τθσ καταςτολισ του ανοςιακοφ ςυςτιματοσ. Σεξουαλικι ηωι-εγκυμοςφνθ - Αντιςφλλθψθ Δεν υπάρχουν περιοριςμοί εξαιτίασ τθσ νόςου ςτο να ζχει ο αςκενισ φυςιολογικι ςεξουαλικι ηωι ι εγκυμοςφνθ. Ωςτόςο, ςε αςκενισ που παίρνουν φάρμακα, κα πρζπει κανείσ να είναι πάντα πολφ προςεκτικόσ ςχετικά με τισ πικανζσ τοξικζσ ανεπικφμθτεσ ενζργειεσ αυτϊν των φαρμάκων ςτο ζμβρυο. Δεν υπάρχει λόγοσ να μθν κάνουν παιδιά. Η νόςοσ δεν είναι κανατθφόρα και παρόλο που υπάρχει γενετικι προδιάκεςθ, τα αδζρφια ζχουν πολφ περιςςότερεσ πικανότθτεσ να μθν αναπτφξουν κάποια μορφι ςπονδυλοαρκροπάκειασ από το να αναπτφξουν. Φυςιολογικι ηωι Αυτόσ είναι ζνασ από τουσ κυριότερουσ ςτόχουσ τθσ κεραπείασ και μπορεί να επιτευχκεί ςτθν πλειοψθφία των περιπτϊςεων. Η κεραπεία των νόςων αυτοφ του είδουσ τθσ παιδικισ θλικίασ ζχει βελτιωκεί κεαματικά τα τελευταία δζκα χρόνια. Η ςυνδυαςμζνθ χριςθ φαρμακευτικισ κεραπείασ και φυςιοκεραπείασ/αποκατάςταςθσ μπορεί ςτισ μζρεσ μασ να προλάβει τθ μόνιμθ αρκρικι βλάβθ ςτθν πλειοψθφία των αςκενϊν. Παρόλα αυτά, οριςμζνοι αςκενείσ μπορεί να ζχουν ςθμαντικό περιοριςμό ςτισ κακθμερινζσ δραςτθριότθτεσ και τισ επαγγελματικζσ φιλοδοξίεσ τουσ.

Δεν υπάρχει εκνικι ι γεωγραφικι προτίμθςθ τθσ νόςου.

Δεν υπάρχει εκνικι ι γεωγραφικι προτίμθςθ τθσ νόςου. ΠΟΡΦΥΡΑ HENOCH-SCHOENLEIN Η Πορφφρα Henoch-Schoenlein (HSP) είναι μία κατάςταςθ κατά τθν οποία υπάρχει φλεγμονι ςτα μικρά αγγεία του αίματοσ (τριχοειδι αγγεία). Η φλεγμονι αυτι ονομάηεται αγγειίτιδα και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ BEHÇET. Συχνότθτα

ΝΟΣΟΣ BEHÇET. Συχνότθτα ΝΟΣΟΣ BEHÇET Το ςφνδρομο Behçet ι θ νόςοσ Behçet (ΝΒ) είναι μία ςυςτθματικι αγγειίτιδα (φλεγμονι των αγγείων) άγνωςτθσ αιτιολογίασ, που χαρακτθρίηεται από υποτροπιάηοντα ζλκθ του ςτόματοσ ( άφκεσ ) ι των

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ KAWASAKI. Πόςο ςυνθκιςμζνθ είναι;

ΝΟΣΟΣ KAWASAKI. Πόςο ςυνθκιςμζνθ είναι; ΝΟΣΟΣ KAWASAKI Αυτι θ νόςοσ περιγράφτθκε το 1967 από ζναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Αναγνϊριςε μία ομάδα παιδιϊν με πυρετό, δερματικό εξάνκθμα, επιπεφυκίτιδα, ενάνκθμα, δθλαδι ερυκρότθτα

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτική. Η υγεία ςασ το αξίηει

Ρομποτική. Η υγεία ςασ το αξίηει Ρομποτική Μάκετε γριγορά και εφκολα ό τι χρειάηεται να ξζρετε για τισ λαπαροςκοπικζσ μεκόδουσ αντιμετϊπιςθσ γυναικολογικϊν πακιςεων Ενθμερωκείτε ςωςτά και υπεφκυνα Η υγεία ςασ το αξίηει Μζκοδοσ και πλεονεκτιματα

Διαβάστε περισσότερα

Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων.

Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων. Σί είναι η ακράτεια οφρων; Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων. Ποιά είναι η επίπτωςή τησ ςτο γυναικείο πληθυςμό; Γενικά 27% των γυναικών κα παρουςιάςουν κάποιο τφπο ακράτειασ

Διαβάστε περισσότερα

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ammon Ovis_Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν_ Ραδιοςτακμόσ Flash 96 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Σο δείγμα περιλαμβάνει 332 τουρίςτεσ από 5 διαφορετικζσ θπείρουσ. Οι περιςςότεροι εξ αυτϊν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΙΜΕ ΕΠΙΠΣΩΕΙ ΣΗ ΠΑΧΤΑΡΚΙΑ ΣΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΤΣΗΜΑ ΣΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΠΡΩΙΜΕ ΕΠΙΠΣΩΕΙ ΣΗ ΠΑΧΤΑΡΚΙΑ ΣΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΤΣΗΜΑ ΣΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΙΜΕ ΕΠΙΠΣΩΕΙ ΣΗ ΠΑΧΤΑΡΚΙΑ ΣΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΤΣΗΜΑ ΣΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Κυριακή Παπαδοποφλου-Λεγμπζλου Λζκτορας Παιδιατρικής-Παιδοκαρδιολογίας ΑΠΘ ΔϋΠαιδιατρικι Κλινικι Νοςοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεςςαλονίκθ Η

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era)

Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era) www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era) Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ/ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΣΠΟΝ ΥΛΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΕΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΣΠΟΝ ΥΛΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΕΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΣΠΟΝ ΥΛΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΕΣ Τι είναι; Οι νεανικές σπονδυλοαρθροπάθειες αποτελούν µία οµάδα που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγµονή των αρθρώσεων (αρθρίτιδα) και

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Βλαχογιαννάκοσ, Γ. Β. Παπακεοδωρίδθσ, Γ.Ν. Νταλζκοσ, Α. Αλεξοποφλου, Χ. Τριάντοσ, Ε. Χολόγκιτασ, Ι. Κοςκίνασ

Ι. Βλαχογιαννάκοσ, Γ. Β. Παπακεοδωρίδθσ, Γ.Ν. Νταλζκοσ, Α. Αλεξοποφλου, Χ. Τριάντοσ, Ε. Χολόγκιτασ, Ι. Κοςκίνασ ΚΑΣΕΤΘΤΝΣΗΡΙΕ ΟΔΗΓΙΕ ΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΣΗ ΗΠΑΣΟ (ΕΕΜΗ) ΓΙΑ ΣΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΗ ΣΟΤ ΙΟΤ ΣΗ ΗΠΑΣΙΣΙΔΑ Β ΚΑΣΑ ΣΗ ΧΟΡΗΓΗΗ ΑΝΟΟΚΑΣΑΣΑΛΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Βλαχογιαννάκοσ, Γ. Β. Παπακεοδωρίδθσ,

Διαβάστε περισσότερα

Είναι εφικτι θ ςυναπόφαςθ του αςκενι ςτθ κεραπεία ; Κατερίνα Κουτςογιάννθ φλλογοσ Ρευματοπακϊν Κριτθσ

Είναι εφικτι θ ςυναπόφαςθ του αςκενι ςτθ κεραπεία ; Κατερίνα Κουτςογιάννθ φλλογοσ Ρευματοπακϊν Κριτθσ Είναι εφικτι θ ςυναπόφαςθ του αςκενι ςτθ κεραπεία ; Κατερίνα Κουτςογιάννθ φλλογοσ Ρευματοπακϊν Κριτθσ Κοινόσ κεραπευτικόσ ςτόχοσ Ο πρωταρχικόσ ςτόχοσ τθσ κεραπείασ είναι θ μακροχρόνια βελτίωςη τησ ποιότητασ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑ. Συχνότθτα

ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑ. Συχνότθτα ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑ Ο όροσ «ςκλθρόδερμα» είναι ςφνκετθ λζξθ που ςχθματίηεται από το «ςκλθρόσ» και «δζρμα». Το δζρμα γίνεται ςκλθρό, τεντωμζνο και γυαλιςτερό. Υπάρχει μια ποικιλία πακολογικϊν καταςτάςεων, ςτισ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

Επιμζλεια. Δρ. Ιωάννησ. Δετοράκησ

Επιμζλεια. Δρ. Ιωάννησ. Δετοράκησ HIV / AIDS Επιμζλεια. Δρ. Ιωάννησ. Δετοράκησ 2011 Σελίδα 0 από 12 HIV / AIDS Το AIDS είναι ζνα ςεξουαλικό μεταδοτικό νόςθμα και δεν αποτελεί πλζον μια κανατθφόρα αςκζνεια, αλλά μία χρόνια νόςο, για τθν

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηςη τησ Εμφάνιςησ τησ Νόςου Νοςηρότητα : Επίπτωςη, Επιπολαςμόσ. Δρ. Ιωάννθσ Δετοράκθσ

Μέτρηςη τησ Εμφάνιςησ τησ Νόςου Νοςηρότητα : Επίπτωςη, Επιπολαςμόσ. Δρ. Ιωάννθσ Δετοράκθσ Μέτρηςη τησ Εμφάνιςησ τησ Νόςου Νοςηρότητα : Επίπτωςη, Επιπολαςμόσ Δρ. Ιωάννθσ Δετοράκθσ Πληθυςμόσ : Η εξζλιξη τησ νόςου από υγιζσ άτομα ςε άτομα με βαθμό ςοβαρότητασ τησ νόςου που είναι μεταβαλλόμενοσ

Διαβάστε περισσότερα

Κάκε δικαίωμα ςυνδζεται με τα άλλα και είναι όλα το ίδιο ςθμαντκά.

Κάκε δικαίωμα ςυνδζεται με τα άλλα και είναι όλα το ίδιο ςθμαντκά. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΙΑ ΤΑ ΔΙΙΚΑΙΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΙΔΙΙΟΥ Σε εύκολη γλώσσα «Δικαιϊματα» είναι κάτι που όλοι ζχουμε και πρζπει να μποροφμε να τα εφαρμόηουμε. Όλοι ζχουμε τα ίδια δικαιϊματα.

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια μελζτθ αςκενι-μάρτυρα (case-control). Όςοι ςυμμετζχουν ςτθν μελζτθ ζχουν επιλεγεί με βάςθ τθν ζκβαςθ.

Είναι μια μελζτθ αςκενι-μάρτυρα (case-control). Όςοι ςυμμετζχουν ςτθν μελζτθ ζχουν επιλεγεί με βάςθ τθν ζκβαςθ. Ερϊτθςθ 1 Μια μελζτθ πραγματοποιείται για να εξετάςει αν θ μετεμμθνοπαυςιακι ορμονικι κεραπεία ζχει προςτατευτικό ρόλο για τθν πρόλθψθ εμφράγματοσ του μυοκαρδίου. 1013 γυναίκεσ με οξφ ζμφραγμα του μυοκαρδίου

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Η ομάδα μασ φζτοσ κα αςχολθκεί με το κζμα των εξαρτιςεων το οποίο είναι πολφ διευρυμζνο ςτισ μζρεσ μασ. Θα ςασ αναφζρουμε πολλζσ πλθροφορίεσ για τισ εξαρτιςεισ. Επίςθσ κα κζλαμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΣΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΣΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΣΗΛΕΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ ο ΤΜΠΟΙΟ ΕΛΟΤΝΣΑ ΚΡΗΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΗ ΡΕΤΜΑΣΟΛΟΓΟ

ΚΡΙΣΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΣΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΣΗΛΕΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ ο ΤΜΠΟΙΟ ΕΛΟΤΝΣΑ ΚΡΗΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΗ ΡΕΤΜΑΣΟΛΟΓΟ ΚΡΙΣΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΣΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΣΗΛΕΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ 2010 2 ο ΤΜΠΟΙΟ ΕΛΟΤΝΣΑ ΚΡΗΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΗ ΡΕΤΜΑΣΟΛΟΓΟ Ερωτιματα προσ τουσ ςυνζδρουσ Ποιά τα κριτιρια επιλογισ 1 ου βιολογικοφ παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

Σε ςπάνιεσ περιπτϊςεισ, οι ακεράπευτεσ περιπτϊςεισ τισ αρκρίτιδασ του Lyme μπορεί να εξελιχκοφν ςε προςβολι του κεντρικοφ νευρικοφ ςυςτιματοσ.

Σε ςπάνιεσ περιπτϊςεισ, οι ακεράπευτεσ περιπτϊςεισ τισ αρκρίτιδασ του Lyme μπορεί να εξελιχκοφν ςε προςβολι του κεντρικοφ νευρικοφ ςυςτιματοσ. ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ LYME Θ αρκρίτιδα του Lyme είναι μία από τισ νόςουσ που προκαλοφνται από το μικρόβιο Βorrelia burgdorferi (νόςοσ του Lyme ι Μπορρελίωςθ) που μεταδίδεται με το τςίμπθμα των τςιμπουριϊν (κροτϊνων),

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ

ΤΙΤΛΟΣ: SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ www.dimitrazervaki.com Περιεχόμενα ΣΡΕΙ ΑΝΑΠΑΝΣΕΧΕ ΔΙΑΠΙΣΩΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δυςκολίεσ ςτθν προςζγγιςθ αςκενϊν με θπατικζσ νόςουσ. Γαρυφαλιά Ν. Βλάχου Πνευμονολόγος Επιμελήτρια Β Γ.Π. Ν. Τρίπολης

Δυςκολίεσ ςτθν προςζγγιςθ αςκενϊν με θπατικζσ νόςουσ. Γαρυφαλιά Ν. Βλάχου Πνευμονολόγος Επιμελήτρια Β Γ.Π. Ν. Τρίπολης Δυςκολίεσ ςτθν προςζγγιςθ αςκενϊν με θπατικζσ νόςουσ Γαρυφαλιά Ν. Βλάχου Πνευμονολόγος Επιμελήτρια Β Γ.Π. Ν. Τρίπολης Θ πνευμονικι φυματίωςθ μπορεί να ςυνυπάρχει με άλλα νοςιματα Πνευμονικά Εξωπνευμονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΝΔΡΟΜΟ RETT. Πθγζσ: Rett Syndrome Research Trust (reverserett.org) Rett Syndrome Association of Australia (RSAA) Army of Us (armyofus.

ΤΝΔΡΟΜΟ RETT. Πθγζσ: Rett Syndrome Research Trust (reverserett.org) Rett Syndrome Association of Australia (RSAA) Army of Us (armyofus. ΤΝΔΡΟΜΟ RETT Πθγζσ: Rett Syndrome Research Trust (reverserett.org) Rett Syndrome Association of Australia (RSAA) Army of Us (armyofus.org) Σι είναι το φνδρομο Rett; Σο φνδρομο Rett είναι μια βαριά και

Διαβάστε περισσότερα

Division of Pediatric-Adolescent Gynecology. Chairman: Prof. G. Creatsas

Division of Pediatric-Adolescent Gynecology. Chairman: Prof. G. Creatsas Division of Pediatric-Adolescent Gynecology 2 & nd Reconstructive Department of Surgery Obstetrics & Gynecology University 2 nd Department of Athens, of Obstetrics Medical School, & Gynecology, Aretaieion

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις επανάληψης. Ενδοκρινείς αδένες. Τμήμα Ιαηρικής Πανεπιζηήμιο Παηρών

Ερωτήσεις επανάληψης. Ενδοκρινείς αδένες. Τμήμα Ιαηρικής Πανεπιζηήμιο Παηρών Ερωτήσεις επανάληψης Ενδοκρινείς αδένες Τμήμα Ιαηρικής Πανεπιζηήμιο Παηρών Υπόφυςη Ποια είδθ ορμονϊν γνωρίηετε με βάςθ τον τρόπο δράςθσ τουσ; Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι μετάδοςθσ του ςιματοσ εντόσ

Διαβάστε περισσότερα

ANA, anti-dna, anti-ena

ANA, anti-dna, anti-ena ANA, anti-dna, anti-ena Κλινικι και Προγνωςτικι Αξιολόγθςθ ΣΑΜΑΣΗ-ΝΙΚΟ ΛΙΟΗ Αναπλθρωτισ Κακθγθτισ Δ/ντισ: Ρευματολογικό Σμιμα Πανεπιςτθμιακι Πακολογικι Κλινικι Ιατρικι χολι Παν/μίου Πατρών ΑΝΑ Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! Το πλαςτικό ζχει γίνει αναπόςπαςτο κομμάτι τθσ κακθμερινισ μασ ηωισ, πλαςτικά μπουκάλια, πλαςτικά παιχνίδια, πλαςτικά ποτιρια, πλαςτικζσ ςακοφλεσ. Πλαςτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΟΔΙΟ (ΑΕΕ)

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΟΔΙΟ (ΑΕΕ) ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΟΔΙΟ (ΑΕΕ) Σα ΑΕΕ είναι θ ςυχνότερθ αιτία πρόκλθςθσ αναπθρίασ και θ τζταρτθ αιτία κανάτου 82-92% των ΑΕΕ είναι ιςχαιμικά και το 18-8% είναι αιμορραγικά. φμφωνα με τθν Παγκόςμια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι Τλικό υπολογιςτι (Hardware), Προςωπικόσ Τπολογιςτισ (ΡC), υςκευι ειςόδου, υςκευι εξόδου, Οκόνθ (Screen), Εκτυπωτισ (Printer), αρωτισ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΣΑΦ: Μθ Στεροειδι Αντιφλεγμονϊδθ Φάρμακα

ΜΣΑΦ: Μθ Στεροειδι Αντιφλεγμονϊδθ Φάρμακα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΣΑΦ: Μθ Στεροειδι Αντιφλεγμονϊδθ Φάρμακα Είναι ςυμπτωματικά, αντιφλεγμονϊδθ, αντιπυρετικά και αναλγθτικά φάρμακα. Συμπτωματικά ςθμαίνει ότι δεν επθρεάηουν τθν πορεία τθσ νόςου, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Ο Μακθτισ/τρια πρζπει.

ΑΙΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Ο Μακθτισ/τρια πρζπει. ΑΙΜΑ ΟΔΘΓΙΕ Προτείνεται να δοθεί ζμφαςη ςτισ κυτταρικζσ δομζσ του αίματοσ αλλά και ςτα υπόλοιπα ςυςτατικά του πλάςματοσ. Να δοθεί ζμφαςη ςτισ διαφορζσ μεταξφ των αναιμιών και ςτισ αιτίεσ που τισ προκαλοφν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ Η νεανικι δερματομυοςίτιδα (ΝΔΜ) ανικει ςτθν ομάδα των λεγόμενων αυτοάνοςων νόςων. Στισ αυτοάνοςεσ νόςουσ μία μθ φυςιολογικι αντίδραςθ του ανοςιακοφ ςυςτιματοσ προκαλεί φλεγμονι

Διαβάστε περισσότερα

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων κεφάλαιο 7 Α ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων αςικζσ ζννοιεσ Γραμμικά, λζγονται τα ςυςτιματα εξιςϊςεων ςτα οποία οι άγνωςτοι εμφανίηονται ςτθν πρϊτθ δφναμθ. Σα γραμμικά ςυςτιματα με δφο εξιςϊςεισ και δφο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓIΑ. Επιμέλεια : Δρ. Ι. Δετοράκης

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓIΑ. Επιμέλεια : Δρ. Ι. Δετοράκης ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓIΑ Επιμέλεια : Δρ. Ι. Δετοράκης ΣΙ ΕIΝΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓIΑ Επιδθμιολογία είναι θ μελζτθ τθσ κατανομισ μιασ νόςου ςτον πλθκυςμό και οι παράγοντεσ που επθρεάηουν ι προςδιορίηουν αυτι τθν κατανομι.

Διαβάστε περισσότερα

Δια-γενεακι κινθτικότθτα

Δια-γενεακι κινθτικότθτα Δια-γενεακι κινθτικότθτα Κατά κανόνα οι τρζχουςεσ επιλογζσ των ατόμων ζχουν ςυνζπειεσ ςτο μζλλον (δυναμικι ςχζςθ). Σε ότι αφορά τισ επιλογζσ των ατόμων ςε ςχζςθ με τθν εκπαίδευςθ γνωρίηουμε ότι τα άτομα

Διαβάστε περισσότερα

«Χάρβεϊ» *Art therapy* Αριάδνθ Λεγάκθ

«Χάρβεϊ» *Art therapy* Αριάδνθ Λεγάκθ «Χάρβεϊ» *Art therapy* Αριάδνθ Λεγάκθ *Art therapy* H Art therapy, ι αλλιϊσ θεραπεία τέχνησ, είναι μια μορφι κεραπείασ που χρθςιμοποιεί τθ δθμιουργικι διαδικαςία μζςω τθσ τζχνθσ, για να βελτιϊςει τθ φυςικι

Διαβάστε περισσότερα

PERSONAL TRAINING 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ PERSONAL TRAINER

PERSONAL TRAINING 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ PERSONAL TRAINER PERSONAL TRAINING 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ PERSONAL TRAINER 1. Σου δίνει 80% καλφτερα αποτελζςματα, 3 φορζσ γρθγορότερα 2. Σχεδιάηει και εξελίςςει ζνα ειδικό πρόγραμμα αποκλειςτικά για ςζνα, τισ προςωπικζσ ςου

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i Statisticum collegium V Στατιςτική Συμπεραςματολογία Ι Σημειακζσ Εκτιμήςεισ Διαςτήματα Εμπιςτοςφνησ Στατιςτική Συμπεραςματολογία (Statistical Inference) Το πεδίο τθσ Στατιςτικισ Συμπεραςματολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Clinical trials have gone global: Is this a good thing? Επιλεγόμενο μάκθμα «Λευχαιμίεσ» Σταυροφλα Μπεροποφλθ Κωνςταντίνοσ Φωτιάδθσ

Clinical trials have gone global: Is this a good thing? Επιλεγόμενο μάκθμα «Λευχαιμίεσ» Σταυροφλα Μπεροποφλθ Κωνςταντίνοσ Φωτιάδθσ Clinical trials have gone global: Is this a good thing? Επιλεγόμενο μάκθμα «Λευχαιμίεσ» Σταυροφλα Μπεροποφλθ Κωνςταντίνοσ Φωτιάδθσ Τι είναι θ κλινικι δοκιμι; Σφμφωνα με το WHO Κάκε ερευνθτικι μελζτθ, θ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΗ ΜΕΟΓΕΙΑΚΟ ΠΤΡΕΣΟ (ΟΜΠ)

ΟΙΚΟΓΕΝΗ ΜΕΟΓΕΙΑΚΟ ΠΤΡΕΣΟ (ΟΜΠ) ΟΙΚΟΓΕΝΗ ΜΕΟΓΕΙΑΚΟ ΠΤΡΕΣΟ (ΟΜΠ) Ο Οικογενισ Μεςογειακόσ Πυρετόσ (ΟΜΠ) είναι μία γενετικι νόςοσ που χαρακτθρίηεται από υποτροπιάηουςεσ προςβολζσ πυρετοφ, που ςυνοδεφονται από πόνο ςτθν κοιλιά και/ι πόνο

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era)

Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era) www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era) Έκδοση από 2016 2. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 2.1 Πως γίνεται η διάγνωση; Οι γιατροί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ Οριςμόσ: Με τον όρο αδράνεια ςτθ Φυςικι ονομάηεται θ χαρακτθριςτικι ιδιότθτα των ςωμάτων να αντιςτζκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΣΙΜΗΗ ΣΗ ΔΙΑΣΟΛΙΚΗ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ ΣΗ ΑΡΙΣΕΡΗ ΚΟΙΛΙΑ. Dr Αλεξία ταυράτθ, Διευκφντρια ΠΕ, Καρδιολογικό Σμιμα, Νος. Γ.Παπανικολάου

ΕΚΣΙΜΗΗ ΣΗ ΔΙΑΣΟΛΙΚΗ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ ΣΗ ΑΡΙΣΕΡΗ ΚΟΙΛΙΑ. Dr Αλεξία ταυράτθ, Διευκφντρια ΠΕ, Καρδιολογικό Σμιμα, Νος. Γ.Παπανικολάου ΕΚΣΙΜΗΗ ΣΗ ΔΙΑΣΟΛΙΚΗ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΑ ΣΗ ΑΡΙΣΕΡΗ ΚΟΙΛΙΑ Dr Αλεξία ταυράτθ, Διευκφντρια ΠΕ, Καρδιολογικό Σμιμα, Νος. Γ.Παπανικολάου Ειςαγωγι Η εκτίμθςθ τθσ διαςτολικισ λειτουργίασ είναι απαραίτθτθ ςε κάκε θχωκαρδιογραφικι

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2010

ΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2010 ΘΕΜΑ Α Α1 δ Α2 β Α3 α Α4 β Α5 γ ΘΕΜΑ Β Β1. Σελ.17 Τα κφτταρα διπλοειδι Β2. Σελ.14 Το DNA φωςφοδιεςτερικόσ δεςμόσ Β3. Σελ.37,38 Σθμειϊνεται.αντίγραφα ενόσ γονιδίου

Διαβάστε περισσότερα

Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel tel

Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel tel Erasmus+ Programme Strategic Partnership Project Title: One Minute May Save A Life No. project: 2015-1-RO01-KA202-014982 Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel

Διαβάστε περισσότερα

Φυςικι δραςτθριότθτα παιδιών και εφιβων ςτθ χώρα μασ: ςυμβολι ςτθν υγεία και παράγοντεσ που επθρεάηουν τθ ςυμμετοχι ςτθν άςκθςθ

Φυςικι δραςτθριότθτα παιδιών και εφιβων ςτθ χώρα μασ: ςυμβολι ςτθν υγεία και παράγοντεσ που επθρεάηουν τθ ςυμμετοχι ςτθν άςκθςθ Φυςικι δραςτθριότθτα παιδιών και εφιβων ςτθ χώρα μασ: ςυμβολι ςτθν υγεία και παράγοντεσ που επθρεάηουν τθ ςυμμετοχι ςτθν άςκθςθ Γρθγόρθσ Μπογδάνθσ, PhD, Επίκουροσ Κακθγθτισ ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ Παιδικι Παχυςαρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

6-PACK ΚΟΙΛΙΑΚΫΝ, ΣΨΙΩΤΟΙ ΓΛΟΥΤΟΙ, ΑΡΑΩΟ ΣΫΜΑ, ΕΥΕΞΙΑ, ΩΑΑ, ΥΓΕΙΑ. Αυτι είναι θ εικόνα του τομζα τθσ φυςικισ κατάςταςθσ που προβάλλεται και

6-PACK ΚΟΙΛΙΑΚΫΝ, ΣΨΙΩΤΟΙ ΓΛΟΥΤΟΙ, ΑΡΑΩΟ ΣΫΜΑ, ΕΥΕΞΙΑ, ΩΑΑ, ΥΓΕΙΑ. Αυτι είναι θ εικόνα του τομζα τθσ φυςικισ κατάςταςθσ που προβάλλεται και 6-PACK ΚΟΙΛΙΑΚΫΝ, ΣΨΙΩΤΟΙ ΓΛΟΥΤΟΙ, ΑΡΑΩΟ ΣΫΜΑ, ΕΥΕΞΙΑ, ΩΑΑ, ΥΓΕΙΑ. Αυτι είναι θ εικόνα του τομζα τθσ φυςικισ κατάςταςθσ που προβάλλεται και προωκείται από τθ βιομθχανία fitness ςιμερα Αλλά ζχετε ποτζ αναρωτθκεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΣΙΚΟΝ» ΕΚΘΕΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΙΑ ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΕΝΩΝ ΣΩΝ ΕΞΩΣΕΡΙΚΩΝ ΙΑΣΡΕΙΩΝ ΦΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2012

ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΣΙΚΟΝ» ΕΚΘΕΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΙΑ ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΕΝΩΝ ΣΩΝ ΕΞΩΣΕΡΙΚΩΝ ΙΑΣΡΕΙΩΝ ΦΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΣΙΚΟΝ» ΕΚΘΕΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΙΑ ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΕΝΩΝ ΣΩΝ ΕΞΩΣΕΡΙΚΩΝ ΙΑΣΡΕΙΩΝ ΦΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2012 ελίδα 1 από 24 ΤΝΟΨΗ ΤΜΠΕΡΑΜΑΣΩΝ 26% κακζσ εντυπϊςεισ από τθν τθλεφωνικι εξυπθρζτθςθ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ Φιλιοποφλου Ειρινθ Προςθήκη νζων πεδίων Ασ υποκζςουμε ότι μετά τθ δθμιουργία του πίνακα αντιλαμβανόμαςτε ότι ζχουμε ξεχάςει κάποια πεδία. Είναι ζνα πρόβλθμα το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτεσ Διαχείριςθ Μνιμθσ. Βαγγζλθσ Οικονόμου Διάλεξθ 8

Δείκτεσ Διαχείριςθ Μνιμθσ. Βαγγζλθσ Οικονόμου Διάλεξθ 8 Δείκτεσ Διαχείριςθ Μνιμθσ Βαγγζλθσ Οικονόμου Διάλεξθ 8 Δείκτεσ Κάκε μεταβλθτι ςχετίηεται με μία κζςθ ςτθν κφρια μνιμθ του υπολογιςτι. Κάκε κζςθ ςτθ μνιμθ ζχει τθ δικι τθσ ξεχωριςτι διεφκυνςθ. Με άμεςθ

Διαβάστε περισσότερα

Συν-νοσηρότητες στον Καρδιολογικό Ασθενή: Τι νεώτερο ςτη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αικατερίνθ Αυγεροποφλου Διευκφντρια ΕΤ

Συν-νοσηρότητες στον Καρδιολογικό Ασθενή: Τι νεώτερο ςτη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αικατερίνθ Αυγεροποφλου Διευκφντρια ΕΤ Συν-νοσηρότητες στον Καρδιολογικό Ασθενή: Τι νεώτερο ςτη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια Αικατερίνθ Αυγεροποφλου Διευκφντρια ΕΤ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Οι αςκενείσ με καρδιακι ανεπάρκεια λόγω τθσ ςφγχρονθσ

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66)

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Διάλεξη 7 Σεχνικζσ για τθν επίτευξθ ςτακερότθτασ Πζτροσ Ροφςςοσ Μζθοδοι για την επίτευξη του ελζγχου Μζςω του κατάλλθλου ςχεδιαςμοφ του πειράματοσ (ςτόχοσ είναι θ εξάλειψθ

Διαβάστε περισσότερα

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Οδθγίεσ Προτείνεται να γίνει ςαφισ ο ρόλοσ κάκε τμιματοσ του ΚΝΣ και να αναδειχκεί θ ςχζςθ που ζχουν τα μζρθ αυτά με τισ ανϊτερεσ πνευματικζσ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν:

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν: Μζθοδος Simplex Η πλζον γνωςτι και περιςςότερο χρθςιμοποιουμζνθ μζκοδοσ για τθν επίλυςθ ενόσ γενικοφ προβλιματοσ γραμμικοφ προγραμματιςμοφ, είναι θ μζκοδοσ Simplex θ οποία αναπτφχκθκε από τον George Dantzig.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΡΟΝΣΙΣΗΡΙΟ ΜΕΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Ο Μ Η Ρ Ο Σ

ΥΡΟΝΣΙΣΗΡΙΟ ΜΕΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Ο Μ Η Ρ Ο Σ ΠΑΝΕΛΛΗΝΕ ΕΞΕΣΑΕ Γϋ ΣΑΞΗ ΗΜΕΡΗΟΤ ΓΕΝΚΟΤ ΛΤΚΕΟΤ ΣΕΣΑΡΣΗ 4 ΟΤΝΟΤ 2 0 1 4 ΒΟΛΟΓΑ ΘΕΣΚΗ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΘΕΜΑ Α: Α 1 - δ Α 2 -γ Α 3 -β Α 4 -γ Α 5 -β ΘΕΜΑ Β : Β1: 4 2 1 6 3 5 Β2: Α)DNA Πολυμεράςθ Β) Πριμόςωμα

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριςτοδοφλου Ψυχολόγοσ Μτπχ.Συμβουλευτικήσ Ψυχολογίασ

Κατερίνα Χριςτοδοφλου Ψυχολόγοσ Μτπχ.Συμβουλευτικήσ Ψυχολογίασ Κατερίνα Χριςτοδοφλου Ψυχολόγοσ Μτπχ.Συμβουλευτικήσ Ψυχολογίασ Περίοδοσ εξετάςεων Προςδοκία για αποτζλεςμα ανάλογο των προςπακειϊν μασ και του χρόνου που αφιερϊκθκε Τι είναι ο φόβοσ των εξετάςεων; Ο φόβοσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι ΣΟΜΕΑ 1: ΜΕΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ αναφζρεται ςτον βακμό που οι υπάρχοντεσ

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότθτα Ζρευνασ. H Ζρευνα διενεργείται για 3 θ χρονιά. Φζτοσ ςυμμετείχαν άτομα, πζρυςι 853

Ταυτότθτα Ζρευνασ. H Ζρευνα διενεργείται για 3 θ χρονιά. Φζτοσ ςυμμετείχαν άτομα, πζρυςι 853 Ταυτότθτα Ζρευνασ H Ζρευνα διενεργείται για 3 θ χρονιά Φζτοσ ςυμμετείχαν 1.268 άτομα, πζρυςι 853 Προςτζκθκαν δυο ερωτιςεισ που απθχοφν ςυμπεριφορζσ- αιςκιματα Χϊρεσ προτίμθςθσ & Φφλο όςων μετακινικθκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ Ο ςυςτθματικόσ ερυκθματϊδθσ λφκοσ (ΕΛ) είναι μια χρόνια αυτοάνοςθ νόςοσ που μπορεί να προςβάλλει διάφορα όργανα του ςϊματοσ, κυρίωσ το δζρμα, τισ αρκρϊςεισ, το αίμα και

Διαβάστε περισσότερα

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και 25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και Γ) Τα ψυκτικά φορτία από είςοδο εξωτερικοφ αζρα. 26. Ποιζσ είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ Θέμα: Δυνατότθτεσ και προοπτικζσ του επαγγζλματοσ που κζλω να ακολουκιςω ι των επαγγελμάτων των γονιϊν μου μζςα από το διαδίκτυο ΧΟΛΕΙΟ: ΓΤΜΝΑΙΟ ΕΤΗΝΟΧΩΡΙΟΤ ΜΑΘΗΣΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ Θζμα: Δυνατότθτεσ και προοπτικζσ του επαγγζλματοσ που κζλω να ακολουκιςω ι των επαγγελμάτων των γονιών μου μζςα από το διαδίκτυο ΧΟΛΕΙΟ: ΓΤΜΝΑΙΟ ΕΤΗΝΟΧΩΡΙΟΤ ΜΑΘΗΣΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ιςοηυγιςμζνα δζντρα και Β- δζντρα. Δομζσ Δεδομζνων

Ιςοηυγιςμζνα δζντρα και Β- δζντρα. Δομζσ Δεδομζνων Ιςοηυγιςμζνα δζντρα και Β- δζντρα Δομζσ Δεδομζνων Περιεχόμενα Ιςοηυγιςμζνα δζντρα Μζκοδοι ιςοηφγιςθσ δζντρων Μονι Περιςτροφι Διπλι Περιςτροφι Β - δζντρα Ιςοηυγιςμζνα δζντρα Η μορφι ενόσ δυαδικοφ δζντρου

Διαβάστε περισσότερα

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Διαδίκτυο: μια πόρτα ςτον κόςμο Πϊσ μπορεί κανείσ ςε λίγα λεπτά να μάκει ποιεσ ταινίεσ παίηονται ςτουσ κινθματογράφουσ, να ςτείλει

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για δασκάλους, κοινωνικοφς λειτουργοφς και ομάδες νζων

Πληροφορίες για δασκάλους, κοινωνικοφς λειτουργοφς και ομάδες νζων Πληροφορίες για δασκάλους, κοινωνικοφς λειτουργοφς και ομάδες νζων Μετάφραςθ: Φανι Καραμανϊλθ Ειςαγωγι Αυτό το φυλλάδιο ζχει ςυγγραφεί από τον Down s Syndrome Association και απευκφνεται ςε δαςκάλουσ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Ειςαγωγή Τπάρχουν τρία επίπεδα ςτα οποία καλείςτε να αξιολογιςετε το εργαςτιριο D-ID: Νζα κζματα Σεχνολογία Διδακτικι Νέα θέματα Σο εργαςτιριο κα ειςαγάγουν τουσ ςυμμετζχοντεσ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) Γενικοφ ΔΤΚ. Εκπαίδευςη Αλκοολοφχα ποτά & Καπνό Χρηςιμοποιήςαμε τα λογιςμικά Excel, PowerPoint & Piktochart.

Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) Γενικοφ ΔΤΚ. Εκπαίδευςη Αλκοολοφχα ποτά & Καπνό Χρηςιμοποιήςαμε τα λογιςμικά Excel, PowerPoint & Piktochart. Τι είναι ο Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ); Ροιεσ από τισ ομάδεσ που μελετά ο δείκτθσ εμφανίηουν τουσ υψθλότερουσ, ποιεσ τουσ χαμθλότερουσ μζςουσ ετιςιουσ υποδείκτεσ τθν περίοδο 2008-2018; Οι υποδείκτεσ

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ Πόπη Σουρμαΐδου Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Σφνοψη Τι είναι το Marketing (βαςικι ειςαγωγι, swot ανάλυςθ, τα παλιά 4P) Τι είναι το Marketing Plan

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΟΣΡΟΠΙΑΗΟΝΣΕ ΠΤΡΕΣΟΙ ΠΟΤ ΧΕΣΙΗΟΝΣΑΙ ΜΕ ΓΕΝΕΣΙΚΘ

ΤΠΟΣΡΟΠΙΑΗΟΝΣΕ ΠΤΡΕΣΟΙ ΠΟΤ ΧΕΣΙΗΟΝΣΑΙ ΜΕ ΓΕΝΕΣΙΚΘ ΤΠΟΣΡΟΠΙΑΗΟΝΣΕ ΠΤΡΕΣΟΙ ΠΟΤ ΧΕΣΙΗΟΝΣΑΙ ΜΕ ΓΕΝΕΣΙΚΘ ΔΙΑΣΑΡΑΧΘ Γενικι ειςαγωγι Οι πρόςφατεσ εξελίξεισ ςτθν ζρευνα ζχουν αποδείξει ξεκάκαρα ότι κάποιεσ ςπάνιεσ εμπφρετεσ νόςοι προκαλοφνται από γενετικι βλάβθ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Ιοφνιοσ 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 3 1.Εθνικό Τυπογραφείο... 3 1.1. Είςοδοσ... 3 1.2. Αρχική Οθόνη... 4 1.3. Διεκπεραίωςη αίτηςησ...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015

ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015 ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΜΑ Α ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015 Α1. - γ. ςφφιλθ Α2. - α. ερυκρόσ μυελόσ των οςτών Α3. - β. εντομοκτόνο Α4. - β. καταναλωτζσ 1θσ τάξθσ Α5. - δ. μία οικογζνεια ΘΕΜΑ Β Β1. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότθτεσ πεδίων Γενικζσ.

Ιδιότθτεσ πεδίων Γενικζσ. Οι ιδιότθτεσ των πεδίων διαφζρουν ανάλογα με τον τφπο δεδομζνων που επιλζγουμε. Ορίηονται ςτο κάτω μζροσ του παρακφρου ςχεδίαςθσ του πίνακα, ςτθν καρτζλα Γενικζσ. Ιδιότθτα: Μζγεκοσ πεδίου (Field size)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΛΑΝΣΙΚΗ ΕΝΩΗ ΠΑΝΕΤΡΩΠΑΪΚΟ STRESS TEST ΑΦΑΛΙΣΙΚΩΝ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ 2014

ΑΣΛΑΝΣΙΚΗ ΕΝΩΗ ΠΑΝΕΤΡΩΠΑΪΚΟ STRESS TEST ΑΦΑΛΙΣΙΚΩΝ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ 2014 ΑΣΛΑΝΣΙΚΗ ΕΝΩΗ ΠΑΝΕΤΡΩΠΑΪΚΟ STRESS TEST ΑΦΑΛΙΣΙΚΩΝ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ 2014 τθ διάρκεια του τρζχοντοσ ζτουσ εξελίχκθκε θ ευρωπαϊκι άςκθςθ προςομοίωςθσ ακραίων καταςτάςεων για τισ Αςφαλιςτικζσ Εταιρίεσ

Διαβάστε περισσότερα

Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων

Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων Μοντζλα Αςφάλειασ Σςιρόπουλοσ Γεϊργιοσ ΣΙΡΟΠΟΤΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ 1 Μοντζλα Αςφάλειασ Οι μθχανιςμοί που είναι απαραίτθτοι για τθν επιβολι μιασ πολιτικισ αςφάλειασ ςυμμορφϊνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΣΙΚΕ ΔΡΑΕΙ Βϋ ΓΤΜΝΑΙΟΤ

ΒΙΩΜΑΣΙΚΕ ΔΡΑΕΙ Βϋ ΓΤΜΝΑΙΟΤ ΒΙΩΜΑΣΙΚΕ ΔΡΑΕΙ Βϋ ΓΤΜΝΑΙΟΤ ΘΕΜΑ: ΝΑΙ ΣΘΝ ΑΚΘΘ, ΟΧΙ ΣΟ ΚΑΠΝΙΜΑ ΤΠΕΤΘΤΝΘ ΚΑΘΘΓΘΣΡΙΑ: ΣΙΑΚΑΡΑ ΕΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ 01 Ομάδα PROJECT X Όλγα Κωςτοποφλου Νάςοσ Κοτρώτςιοσ Κωνςταντίνοσ Παναγιωτόπουλοσ Γιοχάννα Χάιηε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίεσ υποβολήσ Ηλεκτρονικήσ Αίτηςησ για υμμετοχή ςτην Προςκοπική Εκπαίδευςη

Οδηγίεσ υποβολήσ Ηλεκτρονικήσ Αίτηςησ για υμμετοχή ςτην Προςκοπική Εκπαίδευςη Οδηγίεσ υποβολήσ Ηλεκτρονικήσ Αίτηςησ για υμμετοχή ςτην Προςκοπική Εκπαίδευςη Ειςαγωγή Σο παρόν κείμενο ζχει ςκοπό να εξθγιςει με απλό τρόπο, τθ χριςθ του προγράμματοσ e-εκπαίδευςθ, από τον Αρχθγό υςτιματοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ Θζμα: Δυνατότητεσ και προοπτικζσ του επαγγζλματοσ που θζλω να ακολουθήςω ή των επαγγελμάτων των γονιϊν μου μζςα από το διαδίκτυο ΧΟΛΕΙΟ: ΓΤΜΝΑΙΟ ΕΤΗΝΟΧΩΡΙΟΤ ΜΑΘΗΣΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Κατανομι των HPV-υπότυπων ςε Χανιά και Ρζκυμνο Κριτθσ

Κατανομι των HPV-υπότυπων ςε Χανιά και Ρζκυμνο Κριτθσ Κατανομι των HPV-υπότυπων ςε Χανιά και Ρζκυμνο Κριτθσ Μπατάκθσ Εμμανουιλ Χθμικόσ, MSc Κλινικισ Χθμείασ του Καποδιςτριακοφ Πανεπιςτθμίου Ακθνών. Tμιματοσ Χθμείασ του Εκνικοφ και Μπαλαντίνου Ειρινθ Βιολόγοσ,

Διαβάστε περισσότερα

Η οπτικι επεξεργαςία ςτθν Κακαρι Αλεξία: Μελζτθ περίπτωςθσ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η οπτικι επεξεργαςία ςτθν Κακαρι Αλεξία: Μελζτθ περίπτωςθσ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Η οπτικι επεξεργαςία ςτθν Κακαρι Αλεξία: Μελζτθ περίπτωςθσ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Visual processing in pure alexia: a case study Τι είναι θ κακαρι αλεξία; (αλεξία χωρίσ αγραφία) Μια επίκτθτθ διαταραχι τθσ

Διαβάστε περισσότερα

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 Λόγοι για τουσ οποίουσ αναγκαςτικαμε να δθμιουργιςουμε τθ cdna βιβλιοκικθ Σα γονίδια των ευκαρυωτικών είναι αςυνεχι. Οι περιοριςτικζσ ενδονουκλεάςεισ δεν κόβουν ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ

ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ ΡΑΝΕΛΛΘΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΘΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΘΣ Θζμα Α Α1: γ, Α2: β, Α3: α, Α4: β, A5: β Θζμα Β Β1: Σ ι Λ (ελλιπισ διατφπωςθ), Λ, Σ, Σ, Σ Β2: α) Οι διαφορζσ μεταξφ ς και π δεςμοφ είναι: α. Στον ς

Διαβάστε περισσότερα

Το ςχολείο ςταματά αλλά θ δθμιουργικότθτα των παιδιϊν ςυνεχίηει να αναπτφςςεται! Ζλα κι εςφ ςτθν παρζα μασ!

Το ςχολείο ςταματά αλλά θ δθμιουργικότθτα των παιδιϊν ςυνεχίηει να αναπτφςςεται! Ζλα κι εςφ ςτθν παρζα μασ! Summer Cαmp 2016 ςτα Εκπαιδευτιρια Σακκά (νζο) Το ςχολείο ςταματά αλλά θ δθμιουργικότθτα των παιδιϊν ςυνεχίηει να αναπτφςςεται! Ζλα κι εςφ ςτθν παρζα μασ! Το κερινό πρόγραμμα δθμιουργικισ απαςχόλθςθσ και

Διαβάστε περισσότερα

Διδάςκων: Κακθγθτισ Αλζξανδροσ Ριγασ υνεπικουρία: πφρογλου Ιωάννθσ

Διδάςκων: Κακθγθτισ Αλζξανδροσ Ριγασ υνεπικουρία: πφρογλου Ιωάννθσ ΔΗΜΟΚΡΙΣΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗ ΣΜΗΜΑ ΗΛΕΚΣΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΩΝ ΣΟΜΕΑ ΣΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΙΚΗ Βιοϊατρική Σεχνολογία 9 ο Εξάμηνο Διδάςκων: Κακθγθτισ Αλζξανδροσ Ριγασ υνεπικουρία:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Πάτρα, 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 4 1. Επιμελητήριο... Error! Bookmark not defined. 1.1 Διαχειριςτήσ Αιτήςεων Επιμελητηρίου...

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Γενικό Χθμείο του Κράτουσ Διεφκυνςθ Περιβάλλοντοσ Δρ. Διμθτρα Δανιιλ Χθμικά προϊόντα Οι χθμικζσ ουςίεσ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Τ Π Ο Σ Ρ Ο Π Ι Α Η Ο Ν Ε Λ Κ Ο :

Τ Π Ο Σ Ρ Ο Π Ι Α Η Ο Ν Ε Λ Κ Ο : Τ Π Ο Σ Ρ Ο Π Ι Α Η Ο Ν Ε Λ Κ Ο : Συντθρθτικι κεραπεία. Γ. Μαρακομιχελάκθσ Παθολόγοσ - Αγγειολόγοσ ΤΠΕΤΘΤΝΟ ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΤ ΙΑΣΡΕIΟΤ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚOΤ ΣΜHΜΑΣΟσ ΓΝΑ «Ο ΕΤΑΓΓΕΛΙΜO» ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΑ ΜΟΝΣΕΛΑ ΕΠΟΤΛΩΗσ

Διαβάστε περισσότερα

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Για τθν ανάδειξθ του κζματοσ κα λφνουμε κάποια προβλιματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ Μείωςθ 1,9% ςε ςχζςθ με το 2009, παρουςίαςε θ αγορά των αλυςίδων λιανικοφ εμπορίου των οκτϊ εξεταηόμενων κατθγοριϊν το 2010

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία, ομιλία και γλώςςα: Πωσ μπορώ να βοηθήςω;

Επικοινωνία, ομιλία και γλώςςα: Πωσ μπορώ να βοηθήςω; Επικοινωνία, ομιλία και γλώςςα: Πωσ μπορώ να βοηθήςω; Μετάφραςθ: Φανι Καραμανϊλθ Εάν ζχετε ζνα μωρό με ςφνδρομο Down ίςωσ θ μζρα που κα μπορεί να μιλιςει να ςασ φαίνεται πολφ μακρινι. Στα πρϊτα ςτάδια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΕΙΣΗ ΝΟΗΛΕΙΑ Ε ΚΕΝΣΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΑΠΟΚΑΣΑΣΑΗ

ΚΛΕΙΣΗ ΝΟΗΛΕΙΑ Ε ΚΕΝΣΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΑΠΟΚΑΣΑΣΑΗ ΚΛΕΙΣΗ Ε ΚΕΝΣΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΑΠΟΚΑΣΑΣΑΗ φμφωνα με τθν ιςχφουςα νομοκεςία του Τπουργείου Τγείασ για τα Κζντρα Αποκεραπείασ και Αποκατάςταςθσ (Κ.Α.Α) και βάςει του Ενιαίου Κανονιςμοφ Παροχϊν Τγείασ (Ε.Κ.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Young Talented Greeks working abroad

Young Talented Greeks working abroad Young Talented Greeks working abroad - 2016 Το brain drain είναι μία από ηις τειρόηερες μορθές «θορολογίας» ποσ αναγκάζεηαι να πληρώζει ο λαός καηά ηη διάρκεια μιας κρίζης 2 θ Ζρευνα για το φαινόμενο του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ ΛΙΠΗ ΕΙΑΓΩΓΗ. (1 γραμμάριο λίπουσ αποδίδει 9-9,3 kcal ι περίπου 38 joule). ΕΙΔΗ ΛΙΠΩΝ. Tα λίπθ είναι τριϊν ειδϊν: τα κορεςμζνα λιπαρά οξζα,

ΣΑ ΛΙΠΗ ΕΙΑΓΩΓΗ. (1 γραμμάριο λίπουσ αποδίδει 9-9,3 kcal ι περίπου 38 joule). ΕΙΔΗ ΛΙΠΩΝ. Tα λίπθ είναι τριϊν ειδϊν: τα κορεςμζνα λιπαρά οξζα, ΣΑ ΛΙΠΗ ΕΙΑΓΩΓΗ Τα λίπθ αποτελοφν μία μεγάλθ ανομοιογενι ομάδα κρεπτικϊν ουςιϊν που ζχουν κοινά χαρακτθριςτικά όπωσ ότι είναι ουςίεσ αδιάλυτεσ ςτο νερό κι αναλφονται ςε οργανικά διαλφματα. Από άποψθ κρεπτικισ

Διαβάστε περισσότερα

Αςφυξία και πνιγμονθ

Αςφυξία και πνιγμονθ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ηλικιακθ ωριμότητα 0-3 ετϊν: τα περιςςότερα παιδιά κάτω των τριϊν ετϊν δεν μποροφν να αντιλθφκοφν τθν επικινδυνότθτα μιασ πράξθσ ι να κυμθκοφν μια ςυμβουλι για πρόλθψθ ατυχιματοσ. Γι

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντεσ υμμετοχήσ Ενηλίκων ςτην Εκπαίδευςη: Ζητήματα Κινητοποίηςησ και Πρόςβαςησ ςε Οργανωμζνεσ Εκπαιδευτικζσ Δραςτηριότητεσ

Παράγοντεσ υμμετοχήσ Ενηλίκων ςτην Εκπαίδευςη: Ζητήματα Κινητοποίηςησ και Πρόςβαςησ ςε Οργανωμζνεσ Εκπαιδευτικζσ Δραςτηριότητεσ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ Παράγοντεσ υμμετοχήσ Ενηλίκων ςτην Εκπαίδευςη: Ζητήματα Κινητοποίηςησ και Πρόςβαςησ ςε Οργανωμζνεσ Εκπαιδευτικζσ Δραςτηριότητεσ Ενότητα 7:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΙΚΑ ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΑ ΜΤΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ/ΚΑΡΔΙΟΣΟΞΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΔΙΑΓΝΩΣΙΚΑ ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΑ ΜΤΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ/ΚΑΡΔΙΟΣΟΞΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 1 ΔΙΑΓΝΩΣΙΚΑ ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΑ ΜΤΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ/ΚΑΡΔΙΟΣΟΞΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΠΕΡΣΡΟΦΙΚΗ ΜΤΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ (ΤΜΚ) Α. Αρχική διάγνωση: 2. Διακωρακικό yπερθχοκαρδιογράφθμα (ΤΤΕ) 3. 24ωρο ι 48ωρο Holter 4. Μαγνθτικι τομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Γίνετε μζλοσ τθσ ομάδασ Panoramio του

Γίνετε μζλοσ τθσ ομάδασ Panoramio του Γίνετε μζλοσ τθσ ομάδασ Panoramio του generations@school Ρροςκζςτε τισ φωτογραφίεσ ςασ ςτο generations@school Επειδι κζλουμε να μπορζςουν όλοι να δουν τα όςα ςπουδαία ςυνζβθςαν κατά τθ διάρκεια τθσ εκδιλωςθσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή ςχεδίων δράςησ για τη βελτίωςη του εκπαιδευτικοφ ζργου

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή ςχεδίων δράςησ για τη βελτίωςη του εκπαιδευτικοφ ζργου Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή ςχεδίων δράςησ για τη βελτίωςη του εκπαιδευτικοφ ζργου ΣΟΜΕΑ 5: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΕΙ ΚΑΙ ΔΡΑΕΙ ΒΕΛΣΙΩΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΕ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο δείκτθσ αυτόσ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι Παράςταςη κινητήσ υποδιαςτολήσ ςφμφωνα με το πρότυπο ΙΕΕΕ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης το πρότυπο ΙΕΕΕ 754 ζχει χρθςιμοποιθκεί ευρζωσ ςε πραγματικοφσ υπολογιςτζσ. Το πρότυπο αυτό κακορίηει δφο βαςικζσ μορφζσ κινθτισ

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era)

Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era) www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική σπονδυλοαρθρίτιδα/αρθρίτιδα που σχετίζεται με ενθεσίτιδα (jspa/era) Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ/ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα