Κεφάλαιο Γραφικές απεικονίσεις. 4.1 Γραφικά στις δύο διαστάσεις Σχεδιάζοντας συμβολικές εκφράσεις και συναρτήσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο Γραφικές απεικονίσεις. 4.1 Γραφικά στις δύο διαστάσεις Σχεδιάζοντας συμβολικές εκφράσεις και συναρτήσεις"

Transcript

1 Κεφάλαιο 4 4. Γραφικές απεικονίσεις Η γραφική απεικόνιση ενός μαθηματικού αντικειμένου είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία ενός ΣΣΥ. Τα περισσότερα ΣΣΥ έχουν ένα δικό τους σύστημα γραφικών για να σχεδιάζουν καμπύλες ή/και επιφάνειες. Αυτές οι ρουτίνες γραφικών είναι γραμμένες ειδικά για το κάθε ΣΣΥ. Όμως στην κοινότητα των ΣΣΥ έχουν αναπτυχθεί ορισμένα εξειδικευμένα συστήματα γραφικών που δεν συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο ΣΣΥ. Γενικότερα, είναι δυνατόν να συνδέσουμε οποιοδήποτε εξειδικευμένο σύστημα γραφικών με ένα οποιοδήποτε ΣΣΥ ορίζοντας συναρτήσεις που υπολογίζουν ένα σύνολο σημείων από μια λίστα εξισώσεων και τιμών, και να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύνολο ως είσοδο στο σύστημα γραφικών για την γραφική αναπαράσταση των αποτελεσμάτων μας. Στα αρχικά στάδια των ΣΣΥ αυτή μάλιστα ήταν η μέθοδος για να πάρει κανείς μια γραφική αναπαράσταση των δεδομένων του ή της λύσης ενός μαθηματικού προβλήματος. Στο πέρασμα του χρόνου όμως, κι επειδή τα ΣΣΥ χρησιμοποιούνται πλέον και ως εκπαιδευτικά εργαλεία, όλα τα ΣΣΥ έχουν ένα δικό τους, έμφυτο, σύστημα γραφικών. Το Sage χρησιμοποιεί ως κύρια συστήματα γραφικών τα: matplotlib, ένα πανίσχυρο σύστημα γραφικών για την Python, openmath, μια γλώσσα αποτίμησης που προσδιορίζει ένα μαθηματικό αντικείμενο σε σημαντικό επίπεδο, gnuplot, ένα εξειδικευμένο σύστημα γραφικών που δεν είναι συνδεδεμένο με κάποιο συγκεκριμένο ΣΣΥ. Για παράδειγμα, καλείται από το Maxima (απόγονος του MACSYMA) για να απεικονίσει γραφικά τα αριθμητικά αποτελέσματα της επίλυσης συστημάτων διαφορικών εξισώσεων, surf, την βιβλιοθήκη γραφικών του Singular (ενός εξειδικευμένου ΣΣΥ για την αλγεβρική γεωμετρία), με την βοήθεια της οποίας σχεδιάζονται επίπεδες καμπύλες και τρισδιάστατες επιφάνειες. 4.1 Γραφικά στις δύο διαστάσεις Σχεδιάζοντας συμβολικές εκφράσεις και συναρτήσεις Στο Sage δεν υπάρχει διαφορά στην σύνταξη των εντολών που παράγουν ένα γραφικό ανάμεσα σε εκφράσεις και συναρτήσεις. Για παράδειγμα, η γραφική παράσταση μιας συμβολικής έκφρασης είναι

2 In [1]: var('x') ekf = exp(-x^2) plotexp = plot(ekf, -4, 4,thickness=2) plotexp.show(figsize=3) Ας πολλαπλασιάσουμε την έκφραση με μια συνάρτηση, και το αποτέλεσμα ας το δηλώσουμε σε μια συνάρτηση f(x), και τέλος ας δούμε την γραφική παράσταση της f(x) ως συνάρτηση In [2]: f(x) = ekf*sin(x^3) plotfun = plot(f, -4, 4,thickness=2,color='green') plotfun.show(figsize=4) Μπορούμε να δούμε την γραφική παράσταση και των δυο προηγούμενων εκφράσεων παρέα, στο ίδιο γραφικό, απλά με μια υπέρθεση των γραφικών αντικειμένων με το σύμβολο της πρόσθεσης + In [3]: (plotexp+plotfun).show(figsize=4)

3 Στην περίπτωση που η συνάρτηση έχει ανωμαλίες, όπως για παράδειγμα πόλους, το Sage έχει την δυνατότητα τόσο για να εντοπίζει τους πόλους, όσο και να παραγάγει μια αξιοπρεπή γραφική παράσταση της συνάρτησης. Ας δούμε την γραφική παράσταση της υπερβολής y x = 1. In [4]: yper = plot(1/x, -2, +2, ymin = -4, ymax = 4, thickness=2); yper.show(figsize=4) Στο παραπάνω γραφικό περιορίσαμε την μεταβλητή y να παίρνει ελάχιστες τιμές (ymin) και μέγιστες τιμές (ymax), γιατί η ύπαρξη του x στον παρανομαστή y = 1 δίνει στην y πάρα πολύ μεγάλες θετικές και αρνητικές x τιμές, καθώς το x παίρνει τιμές κοντά στο 0 από δεξιά και αριστερά, αντίστοιχα. Επιπλέον, παρατηρήστε ότι το Sage προεπιλεγμένα μας σχεδιάζει και την ασύμπτωτο, δηλαδή τον y άξονα (x=0). Για να μην μας εμφανίζει την ασύμπτωτο το Sage, δίνουμε μέσα στο όρισμα της εντολής plot την επιλογή detect_poles=true. Η αντίθετη επιλογή είναι detect_poles=false. Τις ίδιες επιλογές μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να σχεδιάζουμε την γραφική παράσταση συναρτήσεων που ορίζονται κατά διαστήματα όπως, για παράδειγμα, την συνάρτηση εφαπτομένης y = tan x, η οποία ορίζεται στην ένωση των ανοικτών π π διαστημάτων της μορφής ( + k π, + k π), με k Z. 2 2 In [5]: ef = plot(tan, -3*pi+pi/2, +3*pi-pi/2, ymin=-12, ymax=12, detect_poles = True,thickness=2); ef.show(figsize=4)

4 4.1.2 Επίπεδες αλγεβρικές καμπύλες Μια ελλειπτική καμπύλη είναι μια επίπεδη αλγεβρική καμπύλη που ορίζεται από μια εξίσωση της μορφής f(x, y) = y 2 + x 3 + a x + b = 0, και η οποία δεν έχει ιδιομορφίες. Δηλαδή, δεν υπάρχει σημείο p = (x, y) της καμπύλης με f(p) = 0 και f f f p = (, ) = 0. x y p Γεωμετρικά αυτό σημαίνει ότι μια ελλειπτική καμπύλη δεν έχει κορυφές (cusps), ή κόμβους (nodes), δηλαδή σημεία που τέμνεται με τον εαυτό της. Με το Sage μπορούμε να πάρουμε την γραφική παράσταση τριών αντιπροσωπευτικών μελών της παραπάνω οικογένειας ελλειπτικών καμπυλών με την εντολή implicit_plot. In [6]: var('x, y') ell1 = y^2 - x^3 + x ell2 = y^2 - x^3 + x - 1 ell3 = y^2 - x^3 + x + 1 p1 = implicit_plot(ell1, (x, -3, 3), (y, -3, 3),color='blue') p2 = implicit_plot(ell2, (x, -3, 3), (y, -3, 3),color='red' ) p3 = implicit_plot(ell3, (x, -3, 3), (y, -3, 3),color='violet') Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιώντας τις περιεκτικές λίστες της Python, μπορούμε να σχεδιάσουμε κάποια αντιπροσωπευτικά μέλη της οικογένειας των ελλειπτικές καμπυλών y 2 = x 3 x + b, στο ίδιο γραφικό, επιβάλλοντας στην παράμετρο b να διατρέξει τις τιμές σε μια λίστα της αρεσκείας μας. In [7]: pp = sum([implicit_plot(y^2 - x^3 + x - n, (x, -3, 3), (y, -3, 3), color=rainbow(9)[-n+4],linewidth=0.8) for n in [-4..4]]) Επιπλέον, μπορούμε να θέσουμε τα δυο γραφικά μας να αποτελούν τις συνιστώσες ενός διανύσματος γραφικών με την εντολή graphics_array, ή γενικότερα ενός πίνακα, και να τα προβάλλουμε το ένα δίπλα στο άλλο, όπως παρακάτω In [8]: mygraphicsarray = graphics_array([p1+p2+p3,pp]) mygraphicsarray.show(figsize=6,ticks=[[],[]],axes=false)

5 Παρατηρήστε ότι η ελλειπτική καμπύλη y 2 = x 3 x αποτελείται από την ένωση μιας κλειστής και μιας ανοικτής καμπύλης (σημειώνονται με μπλε χρώμα στο αριστερό γραφικό και με τυρκουάζ στο δεξί). Επίσης, στο δεξί γραφικό κάθε μια ελλειπτική καμπύλη έχει το δικό της χρώμα, το οποίο διαλέξαμε κατάλληλα με την επιλογή color, δίνοντας τιμές που αντιστοιχούν σε όλα χρώματα του ουράνιου τόξου, από το ερυθρό μέχρι το ιώδες Γραφική απεικόνιση πινάκων Στο Sage μπορούμε να απεικονίσουμε μεγάλους πίνακες σε ένα γραφικό. Για παράδειγμα, ας παραγάγουμε έναν τυχαίο τετραγωνικό 50x50 πίνακα με στοιχεία που είναι 0 ή 1. Με την εντολή matrix_plot το Sage απεικονίζει τα στοιχεία του πίνακα με μαύρο ή λευκό, ανάλογα αν το στοιχείο είναι 1 ή 0, αντίστοιχα. In [9]: dim = 50 rm = Matrix(dim, dim, [GF(2).random_element() for k in range(dim*dim)]) plotrm = matrix_plot(rm,figsize=3); plotrm.show() Τέτοιες απεικονίσεις μεγάλων σε μέγεθος πινάκων έχουν μεγάλες εφαρμογές στην Γενετική. Για παράδειγμα, βοηθούν στην αναπαράσταση γενετικών αλληλεπιδράσεων και σε ποιο βαθμό η παρουσία μιας μετάλλαξης διαμορφώνει τον φαινότυπο μιας δεύτερης μετάλλαξης. Σε μια τέτοια διαδικασία οι γραμμές κι οι στήλες του πίνακα αναφέρονται στις πρωτεΐνες και τα στοιχεία του πίνακα αν άλλαξε, ή όχι, η αλληλουχία των αμινοξέων τους Καμπύλες σε παραμετρική και πολική μορφή Στο Sage, μπορούμε να απεικονίσουμε δισδιάστατες καμπύλες που δίνονται σε παραμετρική μορφή με την εντολή parametric_plot, όπου οι συνιστώσες της δηλώνονται σε μορφή λίστας, δηλαδή σε αγκύλες In [10]: var('t') par = parametric_plot([cos(t) + 3 * cos(t/9), sin(t) - 3 * sin(t/9)], (t, 0,18*pi), fill = True, aspect_ratio=1); par.show(figsize=3.5)

6 Επίσης, με την εντολή polar_plot μπορούμε να απεικονίζουμε στο xy-επίπεδο δισδιάστατες καμπύλες που μας δίνονται σε πολική μορφή, δηλαδή r = f(θ). Για παράδειγμα, η σπείρα του Fermat δίνεται από την σχέση r = ± θ. Στο Sage μπορούμε να αναπαραστήσουμε γραφικά την καμπύλη αυτή δίνοντας In [11]: fer1 = polar_plot(sqrt(t), (t, 0, 4*pi), color='black', thickness=2,plot_points=450); fer1.show(figsize=3.5) Επιπλέον μπορούμε να απεικονίσουμε στο ίδιο γραφικό και τους δυο κλάδους της καμπύλης, θέτοντας τους να αποτελούν στοιχεία μιας λίστας, και σημειώνοντας τις δυο καμπύλες με διαφορετικό χρώμα, αντίστοιχα. In [12]: fer2 = polar_plot([sqrt(t),-sqrt(t)], (t, 0, 4*pi), color=['red','green'], thickness=2,plot_points=450); fer2.show(figsize=3.5) Απεικόνιση σημείων από δεδομένα Ορισμένες φορές επιθυμούμε να σχεδιάσουμε μόνο ορισμένα σημεία που αντιστοιχούν σε κάποια δεδομένα που βρήκαμε από την επίλυση ενός προβλήματος. Έχοντας αφετηρία την ακολουθία αριθμών του Fibonacci ας δούμε διάφορους τρόπους που μπορούμε να απεικονίσουμε σημεία με το Sage. Η ακολουθία Fibonacci προσεγγίζεται αρκετά καλά (για n 5) από την ακολουθία πραγματικών αριθμών 1 F n =. 5 ( n 2 ) Στο Sage, συμβολικά άρα και ακριβώς, η ακολουθία Fibonacci είναι καταχωρημένη στην ακολουθία fibonacci_sequence

7 In [13]: print fibonacci_sequence(6); print list(fibonacci_sequence(6)) print list(enumerate(fibonacci_sequence(6))) <generator object fibonacci_sequence at 0x7fbbf1d8a780> [0, 1, 1, 2, 3, 5] [(0, 0), (1, 1), (2, 1), (3, 2), (4, 3), (5, 5)] Ας ορίσουμε λοιπόν μια λίστα από ζευγάρια της μορφής (n, f(n)), όπου f(n) η παραπάνω προσεγγιστική τιμή F n της ακολουθίας Fibonacci που αντιστοιχεί στο n, την οποία την καταχωρούμε στην λίστα asymptotic, ενώ τους ακριβείς όρους της ακολουθίας Fibonacci τους καταχωρούμε στην λίστα fib In [14]: fib = list(enumerate(fibonacci_sequence(6))) f(n)=(1/sqrt(5))*((1+sqrt(5))/2)^n asymptotic = [(i, f(i)) for i in range(6)] print fib; print asymptotic [(0, 0), (1, 1), (2, 1), (3, 2), (4, 3), (5, 5)] [(0, 1/5*sqrt(5)), (1, 1/10*sqrt(5)*(sqrt(5) + 1)), (2, 1/20*sqrt(5)*(sqrt(5) + 1)^2), (3, 1/40 *sqrt(5)*(sqrt(5) + 1)^3), (4, 1/80*sqrt(5)*(sqrt(5) + 1)^4), (5, 1/160*sqrt(5)*(sqrt(5) + 1)^5 )] Στο παρακάτω δεν απεικονίζουμε γραφικά μόνο τις δυο λίστες σημείων, αλλά χρησιμοποιούμε και διάφορες επιλογές που είναι διαθέσιμες στο Sage και βοηθούν στην καλύτερη εποπτεία του γραφικού, όπως για παράδειγμα σημειώνουμε με διαφορετικά σημαδάκια τα σημεία από κάθε λίστα In [15]: fib_plot=scatter_plot(fib, facecolor='red',marker='o',markersize=40) asy_plot = line(asymptotic, marker='d',color='black',thickness=2) show(fib_plot+asy_plot, aspect_ratio=1,figsize=4)

8 4.1.6 Ισοσταθμικές καμπύλες και διαγράμματα πυκνότητας Οι ισοσταθμικές καμπύλες είναι πολύ χρήσιμες στην μοντελοποίηση και για να απεικονίζουμε επιφάνειες στις δυο διαστάσεις. Για παράδειγμα, ας απεικονίσουμε την συνάρτηση με την εντολή contout_plot του Sage f(x, y) = y 2 x 3 x + 1, In [16]: f(x,y)=y^2-x^3-x+1 cf = contour_plot(f, (x,-pi,pi), (y,-pi,pi),figsize=4); cf.show(figsize=3.5) Το αποτέλεσμα είναι ένα γραφικό με διάφορες αποχρώσεις του γκρι που δηλώνουν τον τρόπο που η συνάρτηση f(x, y) αλλάζει τιμές από αρνητικές (σκούρο χρώμα) προς θετικές (ανοικτό χρώμα), καθώς τα σημεία (x, y) διατρέχουν το τετράγωγο [ π, π] [ π, π]. Μπορούμε να αλλάζουμε χρώματα, να δηλώνουμε περιγράμματα, τις ισοσταθμικές καμπύλες, καθώς και πολλά άλλα ακόμη. Όταν το γραφικό είναι αρκετά περίπλοκο μια χρήσιμη επιλογή που μας διαθέτει το Sage είναι δίπλα στο γραφικό να έχουμε και μια στήλη που αναγράφει τις τιμές της f(x, y), οι οποίες αντιστοιχούν οι διάφορες αποχρώσεις. In [17]: cfbar = contour_plot(f, (x,-pi,pi), (y,-pi,pi),colorbar=true,labels=true); cfbar.show(figsize=3.5) Το παρακάτω γραφικό, χωρίς επιπλέον επεξηγήσεις, δείχνει διάφορες άλλες επιλογές που μας δίνει το Sage για να διαμορφώσουμε ένα δικό μας γραφικό με την εντολή contout_plot

9 In [18]: cf3 = contour_plot(f, (x,-pi,pi), (y,-pi,pi), contours=[-4,0,4], fill=false,cmap='cool', labels=true, label_inline=true, label_fmt={-4:"low", 0:"medium", 4: "hi"}, label_colors='black') cf3.show(figsize=3.5) Τα διαγράμματα πυκνότητας είνα παρόμοια με τα διαγράμματα των ισοσταθμικών καμπυλών με την διαφορά ότι τους λείπουν τα διακριτά χωρία των διαφορετικών αποχρώσεων. Υλοποιούνται με την εντολή density_plot. Στο παρακάτω σχεδιάζουμε την ίδια f(x, y) με την τελευταία εντολή In [19]: x,y = var('x,y') denf = density_plot(f, (x, -pi, pi), (y, -pi, pi)); denf.show(figsize=3,ticks=[[],[]],axes=false) Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά μεταξύ της contour_plot και της density_plot με τις παρακάτω εντολές σχεδιάζουμε στο ίδιο γραφικό, μόνο τις ισοσταθμικές καμπύλες με την contour_plot και υπερθέτουμε το γραφικό που δημιουργήσαμε με την εντολή density_plot. In [20]: conf_nofill = contour_plot(f,(x,-pi,pi),(y,-pi,pi), fill=false,labels=true,label_inline=true,cmap='jet') (conf_nofill + denf).show(figsize=3.5)

10 Μπορούμε να δούμε τις διάφορες επιλογές που μας δίνουν οι εντολές γραφικών και αν θέλουμε να αλλάξουμε τις προεπιλεγμένες επιλογές του Sage, όπως παρακάτω In [21]: print contour_plot.options {'labels': False, 'linestyles': None, 'region': None, 'axes': False, 'plot_points': 100, 'linew idths': None, 'colorbar': False, 'contours': None, 'aspect_ratio': 1, 'legend_label': None, 'fr ame': True, 'fill': True} In [22]: contour_plot.options["fill"]=false In [23]: print contour_plot.options {'labels': False, 'linestyles': None, 'region': None, 'axes': False, 'plot_points': 100, 'linew idths': None, 'colorbar': False, 'contours': None, 'aspect_ratio': 1, 'legend_label': None, 'fr ame': True, 'fill': False} In [24]: con_mine = contour_plot(f,(x,-2,2),(y,-2,2)); con_mine.show(figsize=3.5) Επαναφέρουμε όλες τις δικές μας επιλογές στις προκαθορισμένες επιλογές του Sage με την εντολή In [25]: contour_plot.reset(); print contour_plot.options {'labels': False, 'linestyles': None, 'region': None, 'axes': False, 'plot_points': 100, 'linew idths': None, 'colorbar': False, 'contours': None, 'aspect_ratio': 1, 'legend_label': None, 'fr ame': True, 'fill': False} 4.2 Διανυσματικά πεδία, πεδία διευθύνσεων και ροές Ένα από τα κυριότερα εργαλεία που μας παρέχει το Sage για την ποιοτική μελέτη των διαφορικών εξισώσεων και των δυναμικών συστημάτων, είναι η γραφική απεικόνιση διανυσματικών πεδίων στις δυο και τρεις διαστάσεις. Επιπλέον, μας παρέχει γραφική απεικόνιση των πεδίων διευθύνσεων στο επίπεδο, και την ροή του διανυσματικού πεδίου, δηλαδή τις καμπύλες στις οποίες τα διανυσματικά πεδία είναι εφαπτόμενα σε κάθε σημείο τους. Για παράδειγμα ας θεωρήσουμε το διανυσματικό πεδίο v = ( y, x).

11 Η ροή, ή οι ολοκληρωτικές καμπύλες του v βρίσκονται ολοκληρώνοντας το σύστημα των συνήθων διαφορικών εξισώσεων (ΣΔΕ) dx dt dy = y, = x, ( ) dt όπου t η παράμετρος της καμπύλης. Πολλαπλασιάζοντας την πρώτη ΣΔΕ με x(t), και την δεύτερη με y(t) και προσθέτοντας κατά μέλη παίρνουμε dx dy 1 d x + y = 0 ( + ) = 0 ( + ) = 0 + =. dt dt 2 dt x2 y 2 d dt x2 y 2 x 2 y 2 c 2 όπου c R, η σταθερή ολοκλήρωσης. Δηλαδή, οι ολοκληρωτικές καμπύλες του v είναι μια οικογένεια ομόκεντρων κύκλων με κέντρο το σημείο (0, 0) και ακτίνα c. Για να δούμε στο Sage το διανυσματικό πεδίο σε διάφορα σημεία του xy-επιπέδου χρησιμοποιούμε την εντολή plot_vector_field In [26]: var('x,y') vf = plot_vector_field((-y,x),(x,-1,1),(y,-1,1),aspect_ratio=1); Με την εντολή polar_plot σχεδιάζουμε διάφορα μέλη της μονοπαραμετρικής οικογένειας των ολοκληρωτικών καμπυλών (κύκλων) In [27]: var('theta') int_curv = sum([polar_plot( c, (theta,0, 2*pi),plot_points=270) \ for c in [0..1,step=sqrt(0.02)]]) και προβάλλουμε τα δυο γραφικά το ένα δίπλα στο άλλο θέτοντάς τα σε ένα διάνυσμα γραφικών και στο τέλος μαζί το ένα πάνω στο άλλο In [28]: vec_array = graphics_array([vf,int_curv,int_curv+vf]) vec_array.show(figsize=7,ticks=[[],[]]) Διαιρώντας το σύστημα των ΣΔΕ ( ) κατά μέλη παίρνουμε την ΣΔΕ dy x =. dx y Το Sage μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε το πεδίο διευθύνσεων της παραπάνω ΣΔΕ σε διάφορα σημεία του επιπέδου. Για παράδειγμα

12 In [29]: df = plot_slope_field(-x/y, (x,-1,1),(y,-1,1),aspect_ratio=1) vec_array = graphics_array([df,int_curv,int_curv+df]) vec_array.show(figsize=7,ticks=[[],[]]) Δεν είναι πάντα εφικτό να βρούμε τις ολοκληρωτικές καμπύλες ενός δοσμένου διανυσματικού πεδίου, ή ισοδύναμα ενός συστήματος ΣΔΕ ή μιας διαφορικής εξίσωσης, σε κλειστή μορφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Sage μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια γραφική απεικόνιση των ολοκληρωτικών καμπυλών μέσω της εντολής streamline_plot. Για παράδειγμα ας θεωρήσουμε το διανυσματικό πεδίο v = ( 1 x 2 + y, 1 + x y 2 ). Για να βρούμε τις ολοκληρωτικές καμπύλες του v, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το παρακάτω σύστημα ΣΔΕ x = 1 x 2 + y, y = 1 + x y 2 d, =, d t ή ισοδύναμα να λύσουμε την ΣΔΕ dy 1 + x y = 2. dx 1 x 2 + y Με μια πρώτη ματιά δεν είναι καθόλου προφανές πως θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την παραπάνω ΣΔΕ. Το Sage όμως μας επιτρέπει να έχουμε μια γρήγορη ποιοτική εικόνα του πεδίου διευθύνσεων, καθώς και της ροής του v, όπως δείχνουν τα ακόλουθα σχήματα In [30]: x, y = var('x y') str = streamline_plot((-1-x^2+y, 1+x-y^2), (x,-3,3), (y,-3,3), aspect_ratio=1,density=1,plot_points=20) vp1 = plot_slope_field((1+x-y^2)/(-1-x^2+y), (x,-3,3), (y,-3,3),aspect_ratio=1) vec_array_2 = graphics_array([vp1,str,vp1+str]) vec_array_2.show(figsize=7,ticks=[[],[]])

13 4.3 Άλλα δισδιάστατα γραφικά Το Sage μας δίνει μια πληθώρα άλλων γραφικών απεικονίσεων που οι σημειώσεις αυτές όλες μαζί δεν φτάνουν για να τις περιγράψουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές: Aπεικονίσεις μιγαδικών αριθμών, μέσω της εντολής complex_plot. Απεικονίσεις χωρίων, που είναι χρήσιμες όταν θέλουμε να βρούμε τα χωρία στα οποία ισχύουν ή όχι ανισώσεις. Τα γραφικά αυτά υλοποιούνται με την εντολή region_plot. Γεωμετρικών σχημάτων, όπως σημείων, ευθειών, διανυσμάτων, κύκλων, δίσκων, τομέων δίσκων, πολυγώνων και πολλά άλλα γεωμετρικά σχήματα. Σας προτρέπω να ρίξετε μια ματιά στην αντίστοιχη ιστοσελίδα των διδιάστατων γραφικών του Sage (εδώ ( όπου θα βρείτε πάρα πολλά παραδείγματα κι εφαρμογές. Αν δεν μπορείτε να υλοποιήσετε αυτό που θέλετε με τις εντολές του Sage, ή για κάποιον λόγο δεν σας αφήνει ικανοποιημένους το Sage με το γραφικό που θέλετε να απεικονίσετε, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το Sage σε συνδυασμό με την ολοκαίνουρια έκδοση (Ιανουάριος 2017) της πανίσχυρης βιβλιοθήκης γραφικών matplotlib, εδώ ( 4.4 Γραφικά σε τρεις και περισσότερες διαστάσεις Το Sage διαθέτει τρισδιάστατες εκδόσεις όλων των βασικών εντολών γραφικών απεικονίσεων στις δυο διαστάσεις για την γραφική απεικόνιση καμπυλών, επιφανειών, γεωμετρικών σχημάτων κ.α. στις τρεις διαστάσεις. Σας παραπέμπω στην αντίστοιχη σελίδα βοήθειας του Sage (εδώ ( Ενδεικτικά μόνο ας δούμε μια τέτοια επιφάνεια In [31]: var('x y z') T = RDF(golden_ratio) F = 2 - (cos(x+t*y) + cos(x-t*y) + cos(y+t*z) + cos(y-t*z) + cos(z-t*x) + cos(z+t*x)) r = 4.77 plt3d = implicit_plot3d(f, (x,-r,r), (y,-r,r), (z,-r,r), plot_points=40, color='darkkhaki'); plt3d.show(viewer='tachyon',figsize=4)

14 Αξίζει να αναφερθεί ότι το Sage υλοποιεί όλους τους βασικούς μετασχηματισμούς στις τρεις διαστάσεις, οι οποίοι χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην ανάλυση επιφανειών, όπως οι κυλινδρικές κι οι σφαιρικές συντεταγμένες. Εδώ θα επικεντρωθούμε σε μια άλλη ενδιαφέρουσα εφαρμογή του Sage και ειδικότερα, στον τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρωματισμό για να έχουμε εποπτεία σε περισσότερες διαστάσεις. Οι διάφοροι χρωματισμοί δίνονται με την εντολή color_maps. Γι' αρχή ας πάρουμε την λωρίδα του Möbius, κι ας την σχεδιάσουμε χωρίς χρωματισμό In [32]: from sage.plot.plot3d.parametric_surface import MoebiusStrip ms = MoebiusStrip(3,1,plot_points=250,color='brown') Αν τρέξετε την παραπάνω εντολή το αποτέλεσμα δεν είναι και πολύ διαφωτιστικό. Ας εφαρμόσουμε τώρα χρωματισμό στην λωρίδα με την μέθοδο color_maps από την οικογένεια χρωμάτων PiYG, κι ας αλλάξουμε λίγο την οπτική γωνία που βλέπουμε την λωρίδα, με την μέθοδο rotatex, rotaty, rotatez. In [33]: cm = colormaps.piyg def c(x,y): return abs(cos(x*y)**2) mob = MoebiusStrip(3,1,plot_points=200,\ color=(c,cm)).rotatex(-pi/15).rotatey(pi/10).rotatez(-pi/20) Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο διαφωτιστικό, κι αξίζει να σώσουμε το γραφικό σε ένα αρχείο για μελλοντική χρήση. In [34]: mob.save('mob.png', figsize=6, frame=false, viewer='tachyon') Κλείνουμε το κεφάλαιο αυτό με μια γραφική απεικόνιση λίγο διαφορετική από αυτές που έχουμε δει μέχρι τώρα. Θα απεικονίσουμε σε ένα "τετραδιάστατο" γραφικό, την τετραγωνική ρίζα ενός μιγαδικού αριθμού. Ας θεωρήσουμε το ζευγάρι των μιγαδικών αριθμών (z, w) C C, και μια εξίσωση που συνδέει τα z, w μεταξύ τους, για παράδειγμα την Η εξίσωση αυτή ορίζει την τετραγωνική ρίζα του z = x + iy. Δηλαδή, ορίζουμε την τετραγωνική ρίζα του z, να είναι το σύνολο των μιγαδικών αριθμών w = u + i v, έτσι ώστε w 2 = z. Στόχος μας είναι να απεικονίσουμε γραφικά τους πραγματικούς αριθμούς (u, v) σε συνάρτηση των (x, y). Αλλά πως να απεικονίσουμε γραφικά ένα αντικείμενο, ας το ονομάσουμε R, στον R 4 ; Η ιδέα είναι λοιπόν τρεις από τις τέσσερις πραγματικές μεταβλητές να διατρέχουν τον συνηθισμένο R 3, ενώ η τέταρτη μεταβλητή να απεικονίζεται στην επιφάνεια R, με χρώμα! z = w 2. Κατ'αρχήν ας βρούμε τις εξισώσεις που συνδέουν τα (x, y) και (u, v), μεταξύ τους. Χωρίζουμε την εξίσωση z = w 2 σε φανταστικό και πραγματικό μέρος

15 In [35]: u, v = var('u,v') w = u + I*v z = w^2 x = real_part(z) y = imag_part(z) Επειδή το Sage δεν ξέρει αν οι u, v είναι πραγματικοί αριθμοί, το βοηθάμε εμείς In [36]: D = {real_part(u):u, imag_part(u):0, real_part(v):v, imag_part(v):0} xx = x.subs(d) yy = y.subs(d) print xx print yy u^2 - v^2 2*u*v Επιλέγουμε το ύψος της επιφάνειας R να περιγράφεται από το πραγματικό μέρος του μιγαδικού w, οπότε η R περιγράφεται σε παραμετρική μορφή, από τα (x, y, u). Το φανταστικό μέρος του w, δηλαδή το v, θα το απεικονίσουμε πάνω στην R, χρωματίζοντάς την κατάλληλα. Επιπλόν, μετασχηματίζουμε τα (u, v) σε πολικές συντεταγμένες (r, θ) για να πάρουμε ένα πιο εποπτικό γραφικό. In [37]: r, theta = var('r,theta') polikes = {u:r*cos(theta), v:r*sin(theta)} Rx = xx.subs(polikes).trig_reduce() Ry = yy.subs(polikes).trig_reduce() print Rx; print Ry r^2*cos(2*theta) r^2*sin(2*theta) Τέλος απεικονίζουμε γραφικά την επιφάνεια R με την εντολή του Sage parametric_plot3d, In [38]: R = parametric_plot3d((rx, Ry, r*cos(theta)), (r, 0, 1), (theta, 0, 2*pi),\ adaptive=true).rotatex(pi/10).rotatey(-pi/10).rotatez(pi); R.show(zoom=1.2, figsize=4, viewer='tachyon')

16 Η διαφορά του χρωματισμού στην μεταβλητή v, μπορεί να υλοποιηθεί θέτοντας την συνάρτηση v = r sin θ, ως όρισμα στην επιλογή color. Αν επιλέξετε ως viewer στην εντολή show τον jsmol, δηλαδή τρέξετε Rcol.show(zoom=1, figsize=5, viewer='jsmol') έχετε την δυνατότητα να περιστρέψετε την επιφάνεια R και να την περιεργαστείτε. Θα διαπιστώσετε, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, ότι η επιφάνεια R αποτελείται από δυο φύλλα, και περνάμε από το ένα φύλλο στο άλλο κατά μήκος μιας τομής (ευθείας). Μια τέτοια επιφάνεια ονομάζεται επιφάνεια Riemann. In [39]: cm = colormaps.coolwarm def c(r,theta): return r*sin(theta) Rcol = parametric_plot3d((rx, Ry, r*cos(theta)), (r, 0, 1), (theta, 0, 2*pi),\ adaptive=true,color=(c,cm))

2.3 Επιπλέον συναρτήσεις για δισδιάστατα γραφικά

2.3 Επιπλέον συναρτήσεις για δισδιάστατα γραφικά 2.3 Επιπλέον συναρτήσεις για δισδιάστατα γραφικά 2.3.1 Γραφική παράσταση καμπύλης που ορίζεται με παραμετρικές εξισώσεις Μερικές φορές, οι καμπύλες ορίζονται παραμετρικά, για παράδειγμα μπορεί οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

3. Τρισδιάστατα γραφικά

3. Τρισδιάστατα γραφικά 3. Τρισδιάστατα γραφικά 3.1 Τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων δύο μεταβλητών. Μία συνάρτηση δύο μεταβλητών μπορεί να θεωρηθεί ως μία τρισδιάστατη επιφάνεια. Η βασική εντολή σχεδίασης, του

Διαβάστε περισσότερα

2. Δισδιάστατα γραφικά

2. Δισδιάστατα γραφικά 2. Δισδιάστατα γραφικά 2.1 Δισδιάστατες γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων μίας μεταβλητής. Η βασική εντολή σχεδίασης, του Sage, μιας γραφικής παράστασης μίας συνάρτησης μίας μεταβλητής είναι η συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 09/11/2017. Άσκηση 1. Να βρεθεί η γενική λύση της διαφορικής εξίσωσης. dy dx = 2y + x 2 y 2 2x

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 09/11/2017. Άσκηση 1. Να βρεθεί η γενική λύση της διαφορικής εξίσωσης. dy dx = 2y + x 2 y 2 2x Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 09/11/017 Άσκηση 1. Να βρεθεί η γενική λύση της διαφορικής εξίσωσης dx y + x y. x Παρατηρούμε ότι η δ.ε. είναι ομογενής. Πράγματι, dx y x + 1 x y x y x + 1 (

Διαβάστε περισσότερα

b proj a b είναι κάθετο στο

b proj a b είναι κάθετο στο ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Βρείτε όλα τα σηµεία P τέτοια ώστε η απόσταση του P από το A(, 5, 3) είναι διπλάσια από την απόσταση του P από το B(6, 2, 2). είξτε ότι το σύνολο όλων αυτών των σηµείων είναι σφαίρα.

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση-Μάθημα 12 Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών-καμπύλες-πολικές συντεταγμένες

Ανασκόπηση-Μάθημα 12 Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών-καμπύλες-πολικές συντεταγμένες Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Γ. Καραγιώργος ykarag@aegean.gr Ανασκόπηση-Μάθημα 12 Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών-καμπύλες-πολικές συντεταγμένες Στο δωδέκατο μάθημα (24/10/2018)

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία 2. Παράδοση 20/1/08 Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες

Εργασία 2. Παράδοση 20/1/08 Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες Εργασία Παράδοση 0/1/08 Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες 1. Υπολογίστε τα παρακάτω όρια: Α. Β. Γ. όπου x> 0, y > 0 Δ. όπου Κάνετε απευθείας τις πράξεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε παραγώγους. Επιβεβαιώστε

Διαβάστε περισσότερα

α) f(x(t), y(t)) = 0,

α) f(x(t), y(t)) = 0, Ρητές καμπύλες Μια επίπεδη αλγεβρική καμπύλη V (f) είναι το σύνολο όλων των σημείων του επιπέδου K 2 που μηδενίζουν κάποιο συγκεκριμένο ανάγωγο πολυώνυμο f K[x, y], δηλαδή V (f) = {(x 0, y 0 ) K 2 f(x

Διαβάστε περισσότερα

3) το παράθυρο Πίνακας τιμών όπου εμφανίζονται οι τιμές που παίρνουν οι παράμετροι

3) το παράθυρο Πίνακας τιμών όπου εμφανίζονται οι τιμές που παίρνουν οι παράμετροι Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Τ Ο M O D E L L U S 0.0 4. 0 5 Για να κατεβάσουμε το πρόγραμμα Επιλέγουμε Download στη διεύθυνση: http://modellus.co/index.php/en/download. Στη συνέχεια εκτελούμε το ModellusX_windows_0_4_05.exe

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας Η πρώτη οθόνη μετά την εκτέλεση του προγράμματος διαφέρει κάπως από τα προηγούμενα λογισμικά, αν και έχει αρκετά κοινά στοιχεία. Αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις

Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Μαθηματικών Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις Χειμερινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 24-25, Διδάσκων: Α.Τόγκας ο φύλλο προβλημάτων Ονοματεπώνυμο - ΑΜ: ΜΔΕ ο φύλλο προβλημάτων Α. Τόγκας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ 1. Τι καλείται μεταβλητή; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ Μεταβλητή είναι ένα γράμμα (π.χ., y, t, ) που το χρησιμοποιούμε για να παραστήσουμε ένα οποιοδήποτε στοιχείο ενός συνόλου..

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 1/2012

ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 1/2012 ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ /0 Στον Ευκλείδειο χώρο ορίζουμε τις νόρμες: : : : ma 3 για κάθε Να αποδείξετε ότι για κάθε ισχύει: 3 3 Τι συμπεραίνετε για τις παραπάνω νόρμες του Αν θεωρήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

14 η εβδομάδα (26/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 28, 29 και 30. Έγινε επανάληψη στη Θεωρία Καμπυλών και στη Θεωρία Επιφανειών.

14 η εβδομάδα (26/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 28, 29 και 30. Έγινε επανάληψη στη Θεωρία Καμπυλών και στη Θεωρία Επιφανειών. 14 η εβδομάδα (26/01/2017) Έγιναν οι ασκήσεις 28, 29 και 30. Έγινε επανάληψη στη Θεωρία Καμπυλών και στη Θεωρία Επιφανειών. 13 η εβδομάδα (16/01/2017 & 19/01/2017) Ασυμπτωτική διεύθυνση και ασυμπτωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΑ( FUNCTIONS,TRIGONOMETRY)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΑ( FUNCTIONS,TRIGONOMETRY) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΑ( FUNCTIONS,TRIGONOMETRY) 3.1 ΘΕΩΡΙΑ-ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Συνάρτηση, ή απεικόνιση όπως ονομάζεται διαφορετικά, είναι μια αντιστοίχιση μεταξύ δύο συνόλων,

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 19/10/2017. Ακριβείς Διαφορικές Εξισώσεις-Ολοκληρωτικοί Παράγοντες. Η πρώτης τάξης διαφορική εξίσωση

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 19/10/2017. Ακριβείς Διαφορικές Εξισώσεις-Ολοκληρωτικοί Παράγοντες. Η πρώτης τάξης διαφορική εξίσωση Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 19/10/2017 Ακριβείς Διαφορικές Εξισώσεις-Ολοκληρωτικοί Παράγοντες Η πρώτης τάξης διαφορική εξίσωση M(x, y) + (x, y)y = 0 ή ισοδύναμα, γραμμένη στην μορφή M(x,

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις

Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις ẋ 1 f 1 (x 1 x 2 ) ẋ 2 f 2 (x 1 x 2 ) (501) Το σύστημα αυτό γράφεται σε διανυσματική

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά ΙΙ

Γενικά Μαθηματικά ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3 η : Εισαγωγικές Ένvοιες ΙI Λουκάς Βλάχος Καθηγητής Αστροφυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ Συναρτήσεις Προεπισκόπηση Κεφαλαίου Τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα με ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο και πολλούς κανόνες. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον Απειροστικό Λογισμό, θα πρέπει να έχετε εξοικειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΥΕ10 (Γενικά Μαθηματικά Ι) ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Maxima

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Maxima Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Maxima Το Maxima είναι ένα πρόγραμμα για την εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών, συμβολικών μαθηματικών χειρισμών, αριθμητικών υπολογισμών και γραφικών παραστάσεων. Το Maxima λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικός Ορισμός Διδιάστατου Χώρου (R 2 )

Μαθηματικός Ορισμός Διδιάστατου Χώρου (R 2 ) Μαθηματικός Ορισμός Διδιάστατου Χώρου (R 2 ) Είναι ένα σύνολο σημείων με συντεταγμένες (x,y) Τα x και y έχουν τις εξής ιδιότητες: Το καθένα από αυτά διατρέχει το σύνολο των πραγματικών αριθμών Είναι ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ 6. a2 x 2 y 2. = y

ΛΥΣΕΙΣ 6. a2 x 2 y 2. = y ΛΥΣΕΙΣ 6. Οι ασκήσεις από το βιβλίο των Marsden - romba. 7.5. Θεωρούμε την παραμετρικοποίηση rx, y = x, y, a 2 x 2 y 2, όπου το x, y διατρέχει τον δίσκο στο xy-επίπεδο που ορίζεται από την x 2 +y 2 a 2.

Διαβάστε περισσότερα

Η συνάρτηση y = αχ 2. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd

Η συνάρτηση y = αχ 2. Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Η συνάρτηση y = αχ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd 1 Η συνάρτηση y = αχ με α 0 Μια συνάρτηση της μορφής y = α + β + γ με α 0 ονομάζεται τετραγωνική συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ιδάσκων : Ε. Στεφανόπουλος 12 ιουνιου 2017

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ιδάσκων : Ε. Στεφανόπουλος 12 ιουνιου 2017 Πανεπιστηµιο Πατρων Πολυτεχνικη Σχολη Τµηµα Μηχανικων Η/Υ & Πληροφορικης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ιδάσκων : Ε. Στεφανόπουλος 12 ιουνιου 217 Θ1. Θεωρούµε την συνάρτηση f(x, y, z) = 1 + x 2 + 2y 2 z. (αʹ) Να ϐρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές 3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές Μια μεταβλητή έχει ένα όνομα και ουσιαστικά είναι ένας δείκτης σε μια συγκεκριμένη θέση στη μνήμη του υπολογιστή. Στη θέση μνήμης στην οποία δείχνει μια μεταβλητή αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο 3.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η. (Σ) όπου α, β, α, β, είναι οι

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο 3.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η. (Σ) όπου α, β, α, β, είναι οι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ 3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ. Ποια είναι η μορφή ενός συστήματος δύο γραμμικών εξισώσεων, δύο αγνώστων; Να δοθεί παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου

Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου Βασικές Γνώσεις Μαθηματικών Α - Β Λυκείου Αριθμοί 1. ΑΡΙΘΜΟΙ Σύνολο Φυσικών αριθμών: Σύνολο Ακέραιων αριθμών: Σύνολο Ρητών αριθμών: ακέραιοι με Άρρητοι αριθμοί: είναι οι μη ρητοί π.χ. Το σύνολο Πραγματικών

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Διαφορική Εξίσωση και λύση αυτής

1.1. Διαφορική Εξίσωση και λύση αυτής Εισαγωγή στις συνήθεις διαφορικές εξισώσεις 9 Διαφορική Εξίσωση και λύση αυτής Σε ότι ακολουθεί με τον όρο συνάρτηση θα εννοούμε μια πραγματική συνάρτηση μιας πραγματικής μεταβλητής, ορισμένη σε ένα διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

2.2.7 Τίτλος στη γραφική παράσταση

2.2.7 Τίτλος στη γραφική παράσταση 2.2.7 Τίτλος στη γραφική παράσταση Η επιλογή title τοποθετεί μία επικεφαλίδα (τίτλο) στη γραφική παράσταση. title = None (προεπιλογή) title = επικεφαλίδα δεν θέτει καμία επικεφαλίδα θέτει ως επικεφαλίδα

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 1/ Στον Ευκλείδειο χώρο ορίζουμε τις νόρμες: 0 2 xx, που ισχύει.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 1/ Στον Ευκλείδειο χώρο ορίζουμε τις νόρμες: 0 2 xx, που ισχύει. ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ /0 Στον Ευκλείδειο χώρο ορίζουμε τις νόρμες: Ν : = + + + Ν : = + + + Ν : = ma 3 για κάθε = ( ) Να αποδείξετε ότι για κάθε = ( ) ισχύει: Ν ( ) Ν ( ) Ν ( ) Ν (

Διαβάστε περισσότερα

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις πρώτου φυλλαδίου ασκήσεων.

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις πρώτου φυλλαδίου ασκήσεων. Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο 208-9.. Για καθεμία από τις ανισότητες Λύσεις πρώτου φυλλαδίου ασκήσεων. x + > 2, x x +, x x+2 > x+3 3x+, (x )(x 3) (x 2) 2 0 γράψτε ως διάστημα ή ως ένωση διαστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις στο Επαναληπτικό Διαγώνισμα 2

Λύσεις στο Επαναληπτικό Διαγώνισμα 2 Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Γ. Καραγιώργος ykarag@aegean.gr Λύσεις στο Επαναληπτικό Διαγώνισμα 2 Για τυχόν παρατηρήσεις, απορίες ή λάθη που θα βρείτε, στείλτε μου

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις στο επαναληπτικό διαγώνισμα 3

Λύσεις στο επαναληπτικό διαγώνισμα 3 Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Γ. Καραγιώργος ykarag@aegean.gr Λύσεις στο επαναληπτικό διαγώνισμα Διπλά Ολοκληρώματα Άσκηση (Υπολογισμός διπλού ολοκληρώματος- Αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση 1 ΘΕΩΡΙΑΣ.....με απάντηση ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 0 Εξισώσεις Ανισώσεις 1. Τι ονομάζεται Αριθμητική και τι Αλγεβρική παράσταση; Ονομάζεται Αριθμητική παράσταση μια παράσταση που περιέχει πράξεις μεταξύ αριθμών.

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι ΣΔΕ Bernoulli, Riccati, Ομογενείς. Διαφορικές Εξισώσεις Bernoulli, Riccati και Ομογενείς

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι ΣΔΕ Bernoulli, Riccati, Ομογενείς. Διαφορικές Εξισώσεις Bernoulli, Riccati και Ομογενείς Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι ΣΔΕ Bernoulli, Riccati, Ομογενείς Διαφορικές Εξισώσεις Bernoulli, Riccati και Ομογενείς Οι εξισώσεις Bernoulli αποτελούν την κλάση των μη γραμμικών διαφορικών εξισώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΟΣ Α : Συμβολικός Προγραμματισμός

ΤΟΜΟΣ Α : Συμβολικός Προγραμματισμός 2 ΤΟΜΟΣ Α : Συμβολικός Προγραμματισμός 3 ΟΔΗΓΟΣ στη ΧΡΗΣΗ του ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 4 ΤΟΜΟΣ Α : Συμβολικός Προγραμματισμός 5 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Καθηγητής Α.Π.Θ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Μαθηματικός ΟΔΗΓΟΣ στη ΧΡΗΣΗ του ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά και Φυσική με Υπολογιστές

Μαθηματικά και Φυσική με Υπολογιστές ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθηματικά και Φυσική με Υπολογιστές Γραφικά Διδάσκων: Καθηγητής Ι. Ρίζος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ισδιάστατοι μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί

ισδιάστατοι μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί Πολλά προβλήματα λύνονται μέσω δισδιάστατων απεικονίσεων ενός μοντέλου. Μεταξύ αυτών και τα προβλήματα κίνησης, όπως η κίνηση ενός συρόμενου μηχανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. 2x 1. είναι Τότε έχουμε: » τον χρησιμοποιούμε κυρίως σε θεωρητικές ασκήσεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. 2x 1. είναι Τότε έχουμε: » τον χρησιμοποιούμε κυρίως σε θεωρητικές ασκήσεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ [Υποκεφάλαιο. Μονότονες συναρτήσεις Αντίστροφη συνάρτηση του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ενότητα 6: Διπλά Ολοκληρώματα Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε Κάντε κλικ για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΔΙΟ ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΔΙΟ ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΔΙΟ ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ερώτηση θεωρίας 1 ΘΕΜΑ Α Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑΤΙΚΑ. κριτήρια αξιολόγησης B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Πέτρος Μάρκος

MAΘΗΜΑΤΙΚΑ. κριτήρια αξιολόγησης B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Πέτρος Μάρκος B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Πέτρος Μάρκος κριτήρια αξιολόγησης MAΘΗΜΑΤΙΚΑ Διαγωνίσματα σε κάθε μάθημα και επαναληπτικά σε κάθε κεφάλαιο Διαγωνίσματα σε όλη την ύλη για τις τελικές εξετάσεις Αναλυτικές απαντήσεις σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ. Μαθηματικά 2. Σταύρος Παπαϊωάννου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ. Μαθηματικά 2. Σταύρος Παπαϊωάννου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ Μαθηματικά Σταύρος Παπαϊωάννου Ιούνιος 015 Τίτλος Μαθήματος Περιεχόμενα Χρηματοδότηση... Error! Bookmark not defined. Σκοποί Μαθήματος (Επικεφαλίδα

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Μαθηματική Μοντελοποίηση Αναγνώριση Συστημάτων Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 6 Μαρτίου 2017 1 Εισαγωγή Κάθε φυσικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Πράξεις με Πολυωνυμικές Εκφράσεις... 66

4.1 Πράξεις με Πολυωνυμικές Εκφράσεις... 66 Περιεχόμενα Ευρετήριο Πινάκων... 7 Ευρετήριο Εικόνων... 8 Εισαγωγή... 9 Κεφάλαιο 1-Περιβάλλον Εργασίας - Στοιχεία Εντολών... 13 1.1 Το Πρόγραμμα... 14 1.2.1 Εισαγωγή Εντολών... 22 1.2.2 Εισαγωγή Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Επίλυση Συνήθων Διαφορίκών Εξισώσεων 3ο Εργαστήριο 27/03/2015 1

Αριθμητική Επίλυση Συνήθων Διαφορίκών Εξισώσεων 3ο Εργαστήριο 27/03/2015 1 Αριθμητική Επίλυση Συνήθων Διαφορίκών Εξισώσεων 3ο Εργαστήριο 7/3/5 Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να δούμε πως μπορούμε να επιλύσουμε συστήματα διαφορικών εξισώσεων, με την χρήση του Matlab. Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορικές Εξισώσεις.

Διαφορικές Εξισώσεις. Διαφορικές Εξισώσεις. Εαρινό εξάμηνο 05-6. Λύσεις δεύτερου φυλλαδίου ασκήσεων.. Βρείτε όλες τις λύσεις της εξίσωσης Bernoulli x y = xy + y 3 καθορίζοντας προσεκτικά το διάστημα στο οποίο ορίζεται καθεμιά

Διαβάστε περισσότερα

Σημειωματάριο Δευτέρας, 6 Νοε. 2017

Σημειωματάριο Δευτέρας, 6 Νοε. 2017 Σημειωματάριο Δευτέρας, 6 Νοε. 2017 Ένα πρόγραμμα για επίλυση ενός 2x2 γραμμικού συστήματος Παρακάτω γράφουμε μια συνάρτηση solve η οποία βρίσκει τις λύσεις του γραμμικού συστήματος για τους αγνώστους.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Η ανάλυση προβλημάτων δύο διαστάσεων με τη μέθοδο των Πεπερασμένων Στοιχείων περιλαμβάνει τα ίδια βήματα όπως και στα προβλήματα μιας διάστασης. Η ανάλυση γίνεται λίγο πιο πολύπλοκη

Διαβάστε περισσότερα

Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια

Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια Αριστοτελειο Πανεπιστηµιο Θεσσαλονικης Σχολη Θετικων Επιστηµων, Τµηµα Μαθηµατικων, Τοµεας Γεωµετριας Κλασικη ιαφορικη Γεωµετρια Πρώτη Εργασία, 2018-19 1 Προαπαιτούµενες γνώσεις και ϐασική προετοιµασία

Διαβάστε περισσότερα

x 2 + y 2 + z 2 = R 2.

x 2 + y 2 + z 2 = R 2. Σημειώσεις μαθήματος Μ2324 Γεωμετρική Τοπολογία Χρήστος Κουρουνιώτης ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2011 Εισαγωγή Η Γεωμετρική Τοπολογία είναι ο κλάδος των μαθηματικών που μελετάει τα ολικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορικός Λογισμός πολλών μεταβλητών

Διαφορικός Λογισμός πολλών μεταβλητών Διαφορικός Λογισμός πολλών μεταβλητών Πρόχειρες σημειώσεις Μιχάλης Παπαδημητράκης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης 1η εβδομάδα. Τα στοιχεία του R n είναι όλα τα n-διάστατα διανύσματα ή, ισοδύναμα,

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο μαθήματος

Ημερολόγιο μαθήματος ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Α.Π.Θ. ΜΑΘΗΜΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤPΙΑ Ι ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018 19 Τμήμα Α Διδάσκων: Kαθηγητής Στυλιανός Σταματάκης Website URL: http://stamata.webpages.auth.gr/geometry/ Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

,, δηλαδή στο σημείο αυτό παρουσιάζει τη μέγιστη τιμή της αν α < 0 2α 4α και την ελάχιστη τιμή της αν α > 0. β Στο διάστημα,

,, δηλαδή στο σημείο αυτό παρουσιάζει τη μέγιστη τιμή της αν α < 0 2α 4α και την ελάχιστη τιμή της αν α > 0. β Στο διάστημα, Γενικής Παιδείας 1.4 Εφαρμογές των παραγώγων Το κριτήριο της πρώτης παραγώγου Στην Άλγεβρα της Α Λυκείου μελετήσαμε τη συνάρτηση f(x) = αx + βx + γ, α 0 και είδαμε ότι η γραφική της παράσταση είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επανεξέταση του αρμονικού ταλαντωτή

Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επανεξέταση του αρμονικού ταλαντωτή Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μία ειδική κατηγορία διδιάστατων δυναμικών συστημάτων είναι τα λεγόμενα συντηρητικά συστήματα. Ο όρος προέρχεται από την μηχανική, όπου για υλικό σημείο που δέχεται δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γράφημα μιας πραγματικής συνάρτησης : ή ( )/ σύνολο: f Οι θέσεις του κινητού σημείου G ( x, y)/ y f( x), xa. f A y f x A είναι το M x, y, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

y 1 (x) f(x) W (y 1, y 2 )(x) dx,

y 1 (x) f(x) W (y 1, y 2 )(x) dx, Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 07/1/017 Μέρος 1ο: Μη Ομογενείς Γραμμικές Διαφορικές Εξισώσεις Δεύτερης Τάξης Θεωρούμε τη γραμμική μή-ομογενή διαφορική εξίσωση y + p(x) y + q(x) y = f(x), x

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς Καστοριά, Ιούλιος 14 A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ...23 ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΥΘΕΙΕΣ...32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΚΛΟΙ...43

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ...23 ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΥΘΕΙΕΣ...32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΚΛΟΙ...43 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ. ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ...5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΘΕΙΕΣ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΚΛΟΙ...4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός 1 Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο Ερώτηση 1 : Τι ονομάζεται αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις με αριθμούς ονομάζεται αριθμητική παράσταση. Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Κεφάλαιο 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 20 2.1 Οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

από t 1 (x) = A 1 x A 1 b.

από t 1 (x) = A 1 x A 1 b. Σύνοψη Κεφαλαίου 2: Ομοπαραλληλική Γεωμετρία Γεωμετρία και μετασχηματισμοί 1. Μία ισομετρία του R 2 είναι μία απεικόνιση από το R 2 στο R 2 που διατηρεί αποστάσεις. Κάθε ισομετρία του R 2 έχει μία από

Διαβάστε περισσότερα

δίου ορισμού, μέσου του τύπου εξαρτημένης μεταβλητής του πεδίου τιμών που λέγεται εικόνα της f για x α f α.

δίου ορισμού, μέσου του τύπου εξαρτημένης μεταβλητής του πεδίου τιμών που λέγεται εικόνα της f για x α f α. 3.1 Η έννοια της συνάρτησης Ορισμοί Συνάρτηση f από ένα συνόλου Α σε ένα σύνολο Β είναι μια αντιστοιχία των στοιχείων του Α στα στοιχεία του Β, κατά την οποία κάθε στοιχείο του Α αντιστοιχεί σε ένα μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι βαθμωτό μέγεθος? Ένα μέγεθος που περιγράφεται μόνο με έναν αριθμό (π.χ. πίεση)

Τι είναι βαθμωτό μέγεθος? Ένα μέγεθος που περιγράφεται μόνο με έναν αριθμό (π.χ. πίεση) TETY Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Ενότητα ΙΙ: Γραμμική Άλγεβρα Ύλη: Διανυσματικοί χώροι και διανύσματα, μετασχηματισμοί διανυσμάτων, τελεστές και πίνακες, ιδιοδιανύσματα και ιδιοτιμές πινάκων, επίλυση γραμμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ. Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη μελέτη αυτού του κεφαλαίου, θα πρέπει να μπορείτε: Να κάνετε πράξεις με συναρτήσεις.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ. Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη μελέτη αυτού του κεφαλαίου, θα πρέπει να μπορείτε: Να κάνετε πράξεις με συναρτήσεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Σκοπός: Σκοπός του κεφαλαίου είναι αρχικά η υπενθύμιση βασικών εννοιών που αφορούν τον ορισμό, τις πράξεις και τη γραφική παράσταση της συνάρτησης αφ ενός και η μελέτη της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Η έννοια του ορίου στο x ο Υπάρχουν συναρτήσεις οι τιμές των οποίων πλησιάζουν ένα πραγματικό αριθμό L, όταν η ανεξάρτητη μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση

2 η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση --8 Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες Άσκηση η Υπολογίστε τα κάτωθι όρια: cos α) β) γ) δ) ε) sin 5 α) Εφαρμόζουμε τον κανόνα L Hospital μια φορά (απροσδιοριστία της μορφής /)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η ιδέα του συμπτωτικού πολυωνύμου, του πολυωνύμου, δηλαδή, που είναι του μικρότερου δυνατού βαθμού και που, για συγκεκριμένες,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών 7. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης) 7. Μέθοδος Euler 7.3

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα συντεταγμένων

Συστήματα συντεταγμένων Συστήματα συντεταγμένων Χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της θέσης ενός σημείου στον χώρο. Κοινά συστήματα συντεταγμένων: Καρτεσιανό (x, y, z) Πολικό (r, θ) Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων Οι άξονες

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Γ. Ο υπολογιστής ως επιστημονικό εργαλείο

Ομάδα Γ. Ο υπολογιστής ως επιστημονικό εργαλείο Ομάδα Γ. Ο υπολογιστής ως επιστημονικό εργαλείο Λίστες - Πίνακες Η λίστα στη Mathematica είναι ισοδύναμη με ένα μαθηματικό πίνακα. Για να ορίσουμε τη λίστα χρησιμοποιούμε άγκιστρα {}, μέσα στα οποία βάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Λύση: Η δύναμη σε ρευματοφόρο αγωγό δίνεται από την

Λύση: Η δύναμη σε ρευματοφόρο αγωγό δίνεται από την 1) Στο παρακάτω σχήμα το τμήμα της καμπύλης ΚΛ μεταξύ x = 1 και x = 3.5 αντιστοιχεί σε ένα αγωγό που διαρρέεται από ρεύμα Ι = 1.5 Α με τη φορά που δείχνεται. Η καμπύλη είναι δευτεροβάθμια ως προς x με

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας Διανύσματα Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες ( ) Ονοματεπώνυμο Τμήμα ΘΕΜΑ 1. x x. x x x ( ) + ( 20) + ( + 4) = ( + ) + ( 10 + ) + ( )

Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες ( ) Ονοματεπώνυμο Τμήμα ΘΕΜΑ 1. x x. x x x ( ) + ( 20) + ( + 4) = ( + ) + ( 10 + ) + ( ) Ονοματεπώνυμο Τμήμα ο Ερώτημα Να υπολογιστούν τα αόριστα ολοκληρώματα α) ( + + ) e d β) + ( + 4)( 5) 5 89 ΘΕΜΑ d Απάντηση α) θέτω u = + +και υ = e, επομένως dυ = e και du = ( + ) d. ( + + ) e d= u dυ =

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 o Εξισώσεις - Ανισώσεις

Κεφάλαιο 1 o Εξισώσεις - Ανισώσεις 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΙΣ ΘΕΩΡΙΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΜΕΡΟΣ Α -- ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 o Εξισώσεις - Ανισώσεις Α. 1 1 1. Τι ονομάζεται Αριθμητική και τι Αλγεβρική παράσταση; Ονομάζεται Αριθμητική παράσταση μια παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ ΑΛΓΕΒΡΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ομόσημοι Ετερόσημοι αριθμοί Αντίθετοι Αντίστροφοι αριθμοί Πρόσθεση ομόσημων και ετερόσημων ρητών αριθμών Απαλοιφή παρενθέσεων Πολλαπλασιασμός και Διαίρεση ρητών αριθμών

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Ανάλυση ΙI

Μαθηματική Ανάλυση ΙI Π Δ Μ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Μαθηματική Ανάλυση ΙI Δρ. Θεόδωρος Ζυγκιρίδης 25 Μαΐου 211 2 Περιεχόμενα 1 Ο χώρος R n 1 1.1 Ο Ευκλείδιος n-χώρος..................................

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Mathematica

Παρουσίαση του Mathematica Παρουσίαση του Mathematica Εργαστήριο Σκυλίτσης Θεοχάρης Καλαματιανός Ρωμανός Καπλάνης Αθανάσιος Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.ionio.gr)( Εισαγωγή Σύμβολα πράξεων ή συναρτήσεων: Πρόσθεση + Αφαίρεση - Πολλαπλασιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Η Γεωμετρία της Αντιστροφής Η βασική θεωρία. Αντιστροφή

Η Γεωμετρία της Αντιστροφής Η βασική θεωρία. Αντιστροφή Αντιστροφή Υποθέτουμε ότι υπάρχει ένας κανόνας ο οποίος επιτρέπει την μετάβαση από ένα σχήμα σε ένα άλλο, με τέτοιο τρόπο ώστε το δεύτερο σχήμα να είναι τελείως ορισμένο όταν το πρώτο είναι δοσμένο και

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Ενότητα: Πραγματικές Συναρτήσεις Πολλών Μεταβλητών (μέρος 1) Ανδριανός Ε Τσεκρέκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα «Ημίτονο και ζωγραφική!»: Έχει δει στα μαθηματικά τη γραφική παράσταση της συνάρτησης του ημιτόνου; Σας θυμίζει κάτι η παρακάτω εικόνα;

Παράδειγμα «Ημίτονο και ζωγραφική!»: Έχει δει στα μαθηματικά τη γραφική παράσταση της συνάρτησης του ημιτόνου; Σας θυμίζει κάτι η παρακάτω εικόνα; Τελεστές, συνθήκες και άλλα! Όπως έχει διαφανεί από όλα τα προηγούμενα παραδείγματα, η κατασκευή κατάλληλων συνθηκών στις εντολές εάν, εάν αλλιώς, για πάντα εάν, περίμενε ώσπου, επανέλαβε ώσπου, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Παράθυρα των εγγράφων Επιφάνεια του σχεδίου. Σχεδιάστε εδώ νέα αντικείμενα με τα εργαλεία σημείων, διαβήτη, σχεδίασης ευθύγραμμων αντικειμένων και κειμένου.

Διαβάστε περισσότερα

(a) = lim. f y (a, b) = lim. (b) = lim. f y (x, y) = lim. g g(a + h) g(a) h g(b + h) g(b)

(a) = lim. f y (a, b) = lim. (b) = lim. f y (x, y) = lim. g g(a + h) g(a) h g(b + h) g(b) 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ Μερική Παράγωγος Μερικές Παράγωγοι Ορισμός 1: a) Εστω f(x y) : U R R μία συνάρτηση δύο μεταβλητών και (a b) ένα σημείο του U. Θεωρούμε ότι μεταβάλλεται μόνο το x ένω το y παραμένει σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Μιγαδική ανάλυση Μέρος Α Πρόχειρες σημειώσεις 1. Μιγαδικοί αριθμοί. ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μιγαδική Ανάλυση Α 1

Μιγαδική ανάλυση Μέρος Α Πρόχειρες σημειώσεις 1. Μιγαδικοί αριθμοί. ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μιγαδική Ανάλυση Α 1 ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μιγαδική Ανάλυση Α 1 Μιγαδική ανάλυση Μέρος Α Πρόχειρες σημειώσεις 1 Μιγαδικοί αριθμοί Τι είναι και πώς τους αναπαριστούμε Οι μιγαδικοί αριθμοί είναι μια επέκταση του συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορικές Εξισώσεις.

Διαφορικές Εξισώσεις. Διαφορικές Εξισώσεις. Εαρινό εξάμηνο 2015-16. Λύσεις του τρίτου φυλλαδίου ασκήσεων. 1. Λύστε τις παρακάτω διαφορικές εξισώσεις. Αν προκύψει αλγεβρική σχέση ανάμεσα στις μεταβλητές x, y η οποία δεν λύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης). Μέθοδος Euler 3. Μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

5ο Μάθημα Αλγόριθμοι Σχεδίασης Βασικών Σχημάτων

5ο Μάθημα Αλγόριθμοι Σχεδίασης Βασικών Σχημάτων 5ο Μάθημα Αλγόριθμοι Σχεδίασης Βασικών Σχημάτων Γραφικα Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ακ Έτος 2016-17 Εισαγωγή Ευθεία Κύκλος Έλλειψη Σύνοψη του σημερινού μαθήματος 1 Εισαγωγή 2 Ευθεία 3 Κύκλος

Διαβάστε περισσότερα

n xt ( ) ( x( t),..., x( t)) U n, , i 1,..., n. Έτσι, η εξέλιξη του συστήματος των χημικών ουσιών διέπεται από το σύστημα των διαφορικών εξισώσεων:

n xt ( ) ( x( t),..., x( t)) U n, , i 1,..., n. Έτσι, η εξέλιξη του συστήματος των χημικών ουσιών διέπεται από το σύστημα των διαφορικών εξισώσεων: ΜΑΘΗΜΑ 1: ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Ας θεωρήσουμε ως παράδειγμα ένα σύστημα χημικών ουσιών που υπεισέρχονται σε μια χημική αντίδραση. Η στιγμιαία κατάσταση κάθε ουσίας χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Καρτεσιανές συντεταγμένες Γραφική παράσταση συνάρτησης

Καρτεσιανές συντεταγμένες Γραφική παράσταση συνάρτησης Καρτεσιανές συντεταγμένες Γραφική παράσταση συνάρτησης Ορθοκανονικό σύστημα αξόνων ονομάζεται ένα σύστημα από δύο κάθετους άξονες με κοινή αρχή στους οποίους οι μονάδες έχουν το ίδιο μήκος. Υπάρχουν περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4. [ ] z, w. 3 f x, x 1,3 όπου 3 μιγαδικοί των οποίων οι εικόνες

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4. [ ] z, w. 3 f x, x 1,3 όπου 3 μιγαδικοί των οποίων οι εικόνες ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 1. i) Να δείξετε ότι υπάρχει μοναδικό 3 3 0 1, ώστε: 3 e, 1 ln 0 + 0 = 0 ii) Δίνεται ο μιγαδικός 3 z = ln + i, > 0 a) Να βρείτε την ελάχιστη απόσταση k της εικόνας του z από την αρχή

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Βασικές Έννοιες των Διαφορικών Εξισώσεων

1.1 Βασικές Έννοιες των Διαφορικών Εξισώσεων Κεφάλαιο 1 Εισαγωγικά Στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιάσουμε τις βασικές έννοιες και ορισμούς των Διαφορικών Εξισώσεων. Στο εδάφιο 1.1 παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες και ορισμοί των διαφορικών εξισώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση-Μάθημα 32 Εύρεση Εμβαδού μέσω του Θεωρήματος Green- -Κυκλοφορία και εξερχόμενη ροή διανυσματικού πεδίου

Ανασκόπηση-Μάθημα 32 Εύρεση Εμβαδού μέσω του Θεωρήματος Green- -Κυκλοφορία και εξερχόμενη ροή διανυσματικού πεδίου Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Γ. Καραγιώργος ykarag@aegean.gr Ανασκόπηση-Μάθημα 3 Εύρεση Εμβαδού μέσω του Θεωρήματος Green- -Κυκλοφορία και εξερχόμενη ροή διανυσματικού

Διαβάστε περισσότερα

II.6 ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΚΕΣ. 1. Γραφήματα-Επιφάνειες: z= 2. Γραμμική προσέγγιση-εφαπτόμενο επίπεδο. 3. Ισοσταθμικές: f(x, y) = c

II.6 ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΚΕΣ. 1. Γραφήματα-Επιφάνειες: z= 2. Γραμμική προσέγγιση-εφαπτόμενο επίπεδο. 3. Ισοσταθμικές: f(x, y) = c II.6 ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΚΕΣ.Γραφήματα-Επιφάνειες.Γραμμική προσέγγιση-εφαπτόμενο επίπεδο 3.Ισοσταθμικές 4.Κλίση ισοσταθμικών 5.Διανυσματική ή Ιακωβιανή παράγωγος 6.Ιδιότητες των ισοσταθμικών 7.κυρτότητα των ισοσταθμικών

Διαβάστε περισσότερα

Θέση και Προσανατολισμός

Θέση και Προσανατολισμός Κεφάλαιο 2 Θέση και Προσανατολισμός 2-1 Εισαγωγή Προκειμένου να μπορεί ένα ρομπότ να εκτελέσει κάποιο έργο, πρέπει να διαθέτει τρόπο να περιγράφει τα εξής: Τη θέση και προσανατολισμό του τελικού στοιχείου

Διαβάστε περισσότερα

v y = 12x 2 y + 4y v(x, y) = 6x 2 y 2 + y 4 + y + c(x). f(z) = u(z, 0) + iv(z, 0) = z + i(z 4 + c), f(z) = iz 4 + z i.

v y = 12x 2 y + 4y v(x, y) = 6x 2 y 2 + y 4 + y + c(x). f(z) = u(z, 0) + iv(z, 0) = z + i(z 4 + c), f(z) = iz 4 + z i. ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Εξετάσεις στη Μιγαδική Ανάλυση ΟΜΑΔΑ: Α 0 Ιουλίου, 0 Θέμα. (αʹ) Να βρεθεί η τιμή του a R για την οποία η συνάρτηση u(x, y) ax 3 y +4xy

Διαβάστε περισσότερα