1.ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ WINDOWS

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1.ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ WINDOWS"

Transcript

1 1 1.ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ WINDOWS 1.1 Εκκίνηση και άνοιγµα προγράµµατος Αρχική οθόνη Τα Windows 95 µας δίνουν τη δυνατότητα να τα διαµορφώσουµε όπως θέλουµε. Η αρχική οθόνη µπορεί να µην είναι ολόιδια µε την παρακάτω, αλλά σίγουρα διακρίνονται τα εικονίδια : ) «Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ», περιέχει λεπτοµέρειες σχετικά µε τη διαµόρφωση του υπολογιστή µας. 2) «ΚΑ ΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», που χρησιµοποιείται για να διαγράψουµε αρχεία. 3) «INBOX ή ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ», που είναι µέρος του προγράµµατος «Microsoft Exchange», το οποίο δεν περιέχεται στο πακέτο των Windows, αλλά µπορεί να αγοραστεί ξεχωριστά. 4) «ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΚΤΥΟΥ», που σηµαίνει ότι ο υπολογιστής είναι συνδεδεµένος σε δίκτυο. 5) «Ο ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥ», στον οποίο µπορούµε να αποθηκεύσουµε διάφορα αρχεία. 6) «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ MICROSOFT NETWORK», για το οποίο ισχύει ό,τι και για το εικονίδιο (3). 7) «ΕΝΑΡΞΗ»,που είναι το κουµπί διαταγής. Βρίσκεται στη γραµµή εργασιών και από αυτό ανοίγουµε ένα πρόγραµµα. 7

2 Κρύψιµο - Επανεµφάνιση, Μετακίνηση, Απόκρυψη της γραµµής Εργασιών α.Για να κρύψουµε τη γραµµή Εργασιών : 1.Τοποθετούµε το βέλος του ποντικιού πάνω στο περίγραµµα της γραµµής εργασιών. Μετατρέπεται σε βέλος διπλής κατεύθυνσης. 2.Κρατώντας πατηµένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, σέρνουµε το βέλος προς το κάτω µέρος της οθόνης. Ελευθερώνουµε το πλήκτρο και η γραµµή εργασιών δε φαίνεται β.Για επανεµφάνιση της γραµµής Εργασιών: 1.Μετακινούµε το βέλος του ποντικιού στο κάτω άκρο της οθόνης, µέχρι να γίνει βέλος διπλής κατεύθυνσης. 2.Κρατάµε πατηµένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σέρνουµε το βέλος προς τα πάνω στην οθόνη. Θα επανεµφανιστεί η γραµµή εργασιών. 3.Με τον ίδιο τρόπο µπορούµε να τη µεγαλώσουµε ή να τη µετακινήσουµε γ.Απόκρυψη της γραµµής Εργασιών: 1.Κλικ στις «Ρυθµίσεις». 2.Κλικ στη «Γραµµή εργασιών». Εµφανίζεται το πλαίσιο «Ιδιότητες:Γραµµή εργασιών». 3.Κλικ στο «Πάντα σε πρώτο πλάνο». 4.Κλικ στο «Αυτόµατη απόκρυψη» 5.Κλικ στο «Εφαρµογή». 6.Κλικ στο «Ο.Κ». Τώρα η «Γραµµή εργασιών» δε θα φαίνεται στην οθόνη µας, αλλά θα εµφανίζεται όποτε πλησιάζουµε το βέλος του ποντικιού στο σηµείο το οποίο βρίσκεται κρυµµένη.

3 1.1.3.Χρήση του κουµπιού «Έναρξη-Έλεγχος των Μενού» 3 Μετακινούµε το ποντίκι ώσπου το βέλος να βρεθεί πάνω στο κουµπί διαταγής «ΕΝΑΡΞΗ»και πιέζουµε το αριστερό πλήκτρο. Εµφανίζεται ένα µενού από επιλογές: Οι πρώτες τέσσερις επιλογές έχουν ένα βέλος στα δεξιά τους. Αυτό σηµαίνει ότι όταν επιλεγεί µία από αυτές, θα εµφανιστεί παράπλευρο µενού. Έστω ότι µετακινήσαµε το βέλος του ποντικιού στα Προγράµµατα. Παρατηρούµε ότι µετακινείται ταυτόχρονα µια έντονα φωτισµένη ράβδος. Αν µείνουµε στα προγράµµατα εµφανίζεται παραπλεύρως ένα άλλο µενού. Παρατηρούµε πως µερικές επιλογές του νέου µενού έχουν βέλος δεξιά τους. Μετακινώντας το βέλος σε αυτές τις επιλογές, εµφανίζονται επιπλέον µενού. Τα µενού µπορούν να ξεπηδούν συνέχεια σε όλο το χώρο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι περιορισµού και ελέγχου των «ΜΕΝΟΥ» 1) Πατώντας το πλήκτρο «Εsc» πηγαίνουµε πίσω κατά ένα µενού. 2) Μετακινώντας το βέλος του ποντικιού σε οποιοδήποτε καθαρό σηµείο της οθόνης και πατώντας το αριστερό πλήκτρο κλείνουν όλα τα ανοιχτά µενού και έχουµε µια καθαρή οθόνη.

4 1.1.4.Άνοιγµα προγράµµατος 4 1)Κάνουµε κλικ στο κουµπί «ΕΝΑΡΞΗ». 2)Μετακινούµε το βέλος προς τα πάνω και φωτίζουµε έντονα τα «Προγράµµατα». 3)Μετακινούµε το βέλος µέχρι τα βοηθήµατα. Εµφανίζεται και τρίτο µενού. 4)Μετακινούµε το βέλος προς τα κάτω ως το Word Pad. H επιλογή αυτή δεν έχει βέλος δεξιά. Γι αυτό όταν το φωτίσουµε έντονα δε θα συµβεί τίποτα µέχρι να πατήσουµε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Τότε ανοίγει το Word Pad. Η οθόνη που εµφανίζεται είναι η αρχική του Word Pad, ενός προγράµµατος επεξεργασίας κειµένου που περιέχεται στο πακέτο των Windows Αλλαγή µεγέθους - θέσης παράθυρου Μεγιστοποίηση- Επαναφορά Όταν χρειαζόµαστε ολόκληρη οθόνη για µια εργασία µας κάνουµε κλικ στο κουµπί Μεγιστοποίησης που βρίσκεται στο δεξί µέρος της γραµµής τίτλου του παράθυρού µας. Το παράθυρό µας καλύπτει ολόκληρη την οθόνη. Παράλληλα παρατηρούµε πως το κουµπί Μεγιστοποίησης άλλαξε σε κουµπί Επαναφοράς προηγούµενο µέγεθός του. Χειροκίνητη µεγέθυνση παραθύρου.κάνοντας κλικ επάνω του επαναφέρουµε το παράθυρο στο Τοποθετώντας το βέλος του ποντικιού στην επάνω δεξιά γωνία του παράθυρου, το σχήµα του µετατρέπεται σε µαύρο βέλος διπλής κατεύθυνσης. Κρατώντας πατηµένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, σέρνουµε τη γωνία του παράθυρου προς την πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Το περίγραµµα του παράθυρου µεγαλώνει.

5 1.2.2.Μετακίνηση - Ελαχιστοποίηση 5 Μπορούµε να µετακινήσουµε οποιοδήποτε παράθυρο έχει γραµµή τίτλου. 1.Τοποθετούµε το βέλος του ποντικιού πάνω στη γραµµή τίτλου του παράθυρου. 2.Πιέζουµε και κρατάµε πατηµένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού καθώς σέρνουµε το παράθυρο σε οποιοδήποτε σηµείο της οθόνης. Καθώς σέρνουµε, βλέπουµε να µετακινείται παράλληλα και το περίγραµµα του παράθυρου. 3.Ελευθερώνουµε το πλήκτρο του ποντικιού και το παράθυρο σταθεροποιείται στη νέα του θέση. Για να ελαχιστοποιήσουµε ένα πρόγραµµα, κάνουµε κλικ στο κουµπί ελαχιστοποίησης στο δεξί µέρος της γραµµής τίτλου. Το πρόγραµµα θα «κρυφτεί» στη γραµµή εργασιών που βρίσκεται στο κάτω µέρος της οθόνης. Όταν ελαχιστοποιούµε ένα πρόγραµµα, στην πραγµατικότητα το κάνουµε να τρέχει στο παρασκήνιο. Για να επαναφέρουµε το παράθυρο, κάνουµε κλικ µε το ποντίκι πάνω στο κουµπί «Έγγραφο Word Pad» στη γραµµή εργασιών. 1.3.Eναλλαγή µεταξύ ανοικτών προγραµµάτων Εστω ότι έχουµε ανοικτό το Word Pad. Aν θέλουµε να κάνουµε αριθµητικές πράξεις µπορούµε να ανοίξουµε την αριθµοµηχανή, ακόµη κι αν το Word Pad βρίσκεται στην οθόνη. Κάνουµε κλικ στην Έναρξη. Πάµε «Προγράµµατα-Βοηθήµατα- Αριθµοµηχανή». Εµφανίζεται η Αριθµοµηχανή και παρατηρούµε πως το κουµπί «Μεγιστοποίησης» είναι γκρι. Αυτό σηµαίνει ότι το µέγεθός της δεν µπορεί να αλλάξει. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα Windows, όταν µια λειτουργία δεν είναι διαθέσιµη, είναι γκρι. Παρατηρούµε ότι το κουµπί διαταγής «Αριθµοµηχανή» στη γραµµή εργασιών εµφανίζεται πιεσµένο. Αυτό σηµαίνει ότι η Αριθµοµηχανή είναι «Ενεργό» πρόγραµµα. Αν προσπαθήσουµε να πληκτρολογήσουµε λέξεις δε θα γίνει τίποτε. Για να χρησιµοποιήσουµε το Word Pad πρέπει να το κάνουµε «Ενεργό» πρόγραµµα. 1.Επειδή βλέπουµε το Word Pad πίσω από την αριθµοµηχανή, αρκεί να κάνουµε κλικ σε οποιοδήποτε µέρος της οθόνης του Word Pad êáé ç áñéèìïìç áíή θα εξαφανιστεί. Στη γραµµή εργασιών παρατηρούµε ότι το κουµπί διαταγής του Word Pad είναι φωτεινότερο. Αυτό είναι τώρα το «Ενεργό» πρόγραµµα. 2.Το ίδιο θα πετυχαίναµε αν κάναµε κλικ στο κουµπί διαταγής «Έγγραφο Word Pad».

6 Toποθέτηση προγραµµάτων πλάι-πλάι Τα Windows διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό, την παράθεση, το οποίο τοποθετεί προγράµµατα πλάι-πλάι. 1.Μετακινούµε το βέλος του ποντικιού µέσα στη γραµµή εργασιών. 2.Πατάµε το δεξί πλήκτρο του, οπότε εµφανίζεται ένα µενού. 3.Με κλικ στο «Κατακόρυφη Παράθεση», εµφανίζονται πλάι-πλάι τα δυο προγράµµατα που είναι ανοικτά.. Αν είχαµε κάνει κλικ στο «Οριζόντια Παράθεση», τα προγράµµατα θα εµφανίζονταν το ένα κάτω από το άλλο Εναλλαγή µεταξύ ενεργών παραθύρων Όταν έχουµε στην οθόνη περισσότερα από ένα προγράµµατα, µόνο ένα µπορεί να είναι ενεργό κάθε χρονική στιγµή. Το πρόγραµµα γίνεται ενεργό κάνοντας κλικ πάνω του. Μετακινώντας το βέλος του ποντικιού στη γραµµή εργασιών και πατώντας το δεξί πλήκτρο, εµφανίζεται ένα µενού. Κάνοντας κλικ στο «Αναίρεση», τα προγράµµατα δεν θα είναι πλάι-πλάι και στην οθόνη θα εµφανιστεί µόνο το ενεργό πρόγραµµα Κλείσιµο προγραµµάτων Κάνουµε κλικ στο κουµπί κλεισίµατος στο δεξί µέρος της γραµµής τίτλου του προγράµµατος. Το κουµπί του Word Pad θα εξαφανιστεί από τη γραµµή εργασιών. 1.4.Κλείσιµο του Υπολογιστή Κάνουµε κλικ στην Έναρξη. Επιλέγουµε την εντολή «Τερµατισµός» οπότε και εµφανίζεται το παρακάτω πλαίσιο διαλόγου.

7 7 Θα πρέπει να υπάρχει µια κουκίδα στον κύκλο «Τερµατισµός της λειτουργίας του υπολογιστή»». Κάνουµε κλικ στο «Ναι» και µετά από λίγο µπορούµε να κλείσουµε µε ασφάλεια τον υπολογιστή µας. 2. ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ WINDOWS 2.1.Eπιλογή Χρωµάτων

8 8 1.Πάµε από «Έναρξη»-«Ρυθµίσεις»- κλικ στο «Πίνακας Ελέγχου»και µεγιστοποιούµε το παράθυρο που εµφανίζεται. 2.«Κάνουµε δύο συνεχόµενα κλικ στο εικονίδιο «Οθόνη» και εµφανίζεται το παράθυρο «Ιδιότητες: Οθόνη» Επιλογή ενός συνδυασµού χρωµάτων Aλλαγή χρώµατος της επιφάνειας εργασίας 1.Κάνουµε κλικ στο «Εµφάνιση». 2.Κλικ στο δεξί άκρο του πλαισίου «Συνδυασµός». Εµφανίζεται ένας πτυσσόµενος κατάλογος συνδιασµών χρωµάτων. Ο «Τυπικά Windows», είναι ο εξ ορισµού συνδιασµός χρωµάτων τωνwindows. 3.Με τα βελάκια του πληκτρολογίου µπορούµε να µετακινηθούµε προς τα πάνω ή προς τα κάτω στον κατάλογο. 4.Όταν βρούµε ένα συνδυασµό που µας αρέσει κάνουµε κλικ στο όνοµά του. Στη συνέχεια κάνουµε κλικ στο «Εφαρµογή» που είναι πλέον φωτισµένο και τέλος κλείνουµε το παράθυρο. Η επιφάνεια εργασίας είναι η αρχική οθόνη που βλέπουµε µε την εκκίνηση των Windows. Μπορούµε να της δώσουµε όποιο χρώµα θέλουµε. 1.Από το παράθυρο «Ιδιότητες οθόνης» κάνουµε κλικ στην «Εµφάνιση». 2.Κάνοντας κλικ στην περιοχή της επιφάνειας εργασίας του παράθυρου-δείγµατος, οι λέξεις «Επιφάνεια εργασίας» θα εµφανιστούν στο πλαίσιο «Αντικείµενο» και το χρώµα στο πλαίσιο «Χρώµα». 3.Με κλικ στο δεξί άκρο του πλαισίου «Χρώµα», εµφανίζεται µια πτυσσόµενη παλέτα χρωµάτων, από όπου διαλέγουµε το χρώµα που θέλουµε. Κάνοντας κλικ σε άλλες περιοχές της οθόνης-δείγµα, παρατηρούµε ότι η ετικέτα και το χρώµα αλλάζουν στα πλαίσια «Αντικείµενο» και «Χρώµα».Έτσι µε τον ίδιο τρόπο µπορούµε να αλλάξουµε το χρώµα σε κάποια άλλη περιοχή Αλλαγή Γραµµατοσειράς Μπορούµε να αλλάξουµε τον τύπο γραµµάτων που βλέπουµε στα Windows.

9 Έστω ότι θέλουµε να αλλάξουµε τη γραµµατοσειρά της γραµµής Μενού. 9 Κάνουµε κλικ στο «Κανονικά» στο παράθυρο -δείγµα. Στο πλαίσιο «Αντικείµενο» θα εµφανιστεί η λέξη Μενού. Παρατηρούµε ότι στο πλαίσιο «Γραµµατοσειρά» εµφανίζεται ο τύπος των γραµµάτων, ακολουθεί το µέγεθος και το χρώµα τους. Μπορούµε να αλλάξουµε όποια από τις ρυθµίσεις θέλουµε. Αν θέλουµε να µετατρέψουµε τα γράµµατα π.χ. σε έντονα, κάνουµε κλικ στο «Β» δεξιά από το χρώµα Αποθήκευση του νέου συνδυασµού χρωµάτων Κάνουµε κλικ στο «Αποθήκευση ως...» και εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου. «Αποθήκευση συνδιασµού...» Πληκτρολογούµε ένα όνοµα για το συνδιασµό χρωµάτων και δίνουµε «Ο.Κ». Βλέπουµε το νέο όνοµα στο πλαίσιο «Συνδιασµός». 2.2.Ρύθµιση της προφύλαξης Οθόνης Στην προηγούµενη παράγραφο ανοίξαµε το πλαίσιο διαλόγου «Ιδιότητες οθόνης» από τον πίνακα ελέγχου. Ένας άλλος τρόπος για να το ανοίξουµε είναι: Αφού τοποθετήσουµε το βέλος του ποντικιού σε οποιοδήποτε σηµείο της επιφάνειας εργασίας, πατάµε το δεξί πλήκτρο του. Από το µενού που εµφανίζεται, κάνουµε κλικ στο «Ιδιότητες» και εµφανίζεται το ίδιο πλαίσιο διαλόγου Προφύλαξη οθόνης

10 10 1.Στο προηγούµενο πλαίσιο κάνουµε κλικ στο «Προφύλαξη οθόνης». 2.Κάνουµε κλικ στο δεξί άκρο του πλαισίου «Προφύλαξη οθόνης». Από τον κατάλογο που εµφανίζεται κάνουµε την επιλογή της αρεσκείας µας. Η οθόνη - δείγµα εµφανίζει κάθε φορά τη µορφή της επιλογής που κάναµε. 3.Έστω ότι κάνουµε κλικ στην επιλογή «Μυστήριο». Κάνοντας κλικ στις ρυθµίσεις,εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου «Επιλογές για το Μυστήριο». Μπορούµε να επιλέξουµε το Σχήµα, τις γραµµές της εικόνας καθώς και το χρώµα. Παρατηρούµε ότι ο «Καθαρισµός οθόνης» είναι σηµαδεµένος. Αυτό σηµαίνει ότι η οθόνη θα καθαρίσει έτσι ώστε η προστασία οθόνης να εµφανίζεται σε µαύρο φόντο. Αν θέλουµε να τοποθετήσουµε την προφύλαξη πάνω στη δουλειά µας, κάνουµε κλικ στο πλαίσιο καθαρισµού για να φύγει το σηµάδι Κατασκευή κυλιόµενου µηνύµατος Ένα κυλιόµενο µήνυµα είναι ένα µήνυµα που µετακινείται από το δεξί στο αριστερό άκρο της οθόνης. 1.Από το πλαίσιο «Προφύλαξη οθόνης» επιλέγουµε το «Κυλιόµενο µήνυµα». Κάνουµε κλικ στο «Ρυθµίσεις» και εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου «Επιλογές» για το κυλιόµενο µήνυµα. 2.Κάνουµε κλικ στο πλαίσιο «Κείµενο» και πληκτρολογούµε το µήνυµα. 3.Από τη «Μορφοποίηση», επιλέγουµε Γραµµατοσειρά, Στυλ, µέγεθος, χρώµα, θέση και γραφή. 4.Κλικ στο «Ο.Κ» για να αποθηκεύσουµε τις αλλαγές και να κλείσει το πλαίσιο. 5.Μπορούµε ακόµα να επιλέξουµε το «Χρώµα Φόντου» και τη θέση για το Μήνυµά µας. 6.Κάνουµε κλικ στο «Ο.Κ» για να αποθηκεύσουµε τις αλλαγές και να κλείσουµε το πλαίσιο «Επιλογές» για το «Κυλιόµενο µήνυµα» Εφαρµογή προφύλαξης οθόνης

11 11 Προς το παρόν, η προφύλαξη οθόνης που διαµορφώσαµε θα εµφανιστεί αφού περάσει ένα λεπτό χωρίς να κάνουµε οποιοδήποτε δραστηριότητα στον υπολογιστή. Από την «Αναµονή» µπορούµε να αλλάξουµε το χρόνο. Για να εφαρµοστεί η προφύλαξη οθόνης στην οθόνη µας, κάνουµε κλικ στην «Εφαρµογή» και κλικ στο «Ο.Κ» για να κλείσει το πλαίσιο «Ιδιότητες οθόνης» και να επιστρέψουµε στην επιφάνεια εργασίας Απενεργοποίηση - Αφαίρεση προφύλαξης οθόνης Η προφύλαξη οθόνης θα εµφανίζεται αυτόµατα όταν περάσει ο χρόνος που καθορίσαµε χωρίς να ασχοληθούµε µε τον υπολογιστή. Για να απενεργοποιηθεί απλώς µετακινούµε το ποντίκι ή πατάµε το πλήκτρο του ποντικιού. Για να την αφαιρέσουµε εντελώς: 1.Ανοίγουµε τον κατάλογο «Προφύλαξη Οθόνης» που βρίσκεται στο πλαίσιο «Ιδιότητες:Οθόνη». 2.Eπιλέγουµε το «Καµία», κάνουµε κλικ στο «Εφαρµογή» και µετά κλικ στο «Ο.Κ». 2.3.Ρυθµίσεις για τη λειτουργία του ποντικιού Μπορούµε να αλλάξουµε την ευαισθησία του ποντικιού στο χρονισµό του διπλού κλικ. Μπορούµε επίσης να µετατρέψουµε το ποντίκι έτσι ώστε να µπορεί να χρησιµοποιηθεί από αριστερόχειρες Άνοιγµα του πλαισίου «Ιδιότητες:Ποντίκι» Από «Έναρξη», «Ρυθµίσεις», «Πίνακας Ελέγχου», διπλό κλικ στο εικονίδιο «Ποντίκι» Μετατροπή σε ποντίκι για Αριστερόχειρες. Κάνουµε κλικ στο για Αριστερόχειρες και κλικ στο «Εφαρµογή». κλικ Αλλαγή της ευαισθησίας του ποντικιού στο χρονισµό του διπλού

12 12 Τα δύο συνεχόµενα κλικ ή διπλό κλικ, µπορεί να είναι κουραστική διαδικασία, αν το ποντίκι µας είναι πολύ ή όχι αρκετά ευαίσθητο. Για να αλλάξουµε την ταχύτητα µε την οποία πρέπει να κάνουµε δύο συνεχόµενα κλικ, πρέπει: 1.Nα τοποθετήσουµε το βέλος του ποντικιού πάνω στον ολισθαίνοντα δείκτη της ράβδου που ρυθµίζει την ταχύτητα του διπλού κλικ. 2.Κρατάµε πατηµένο το πλήκτρο του ποντικιού καθώς σέρνουµε στο σηµείο που θέλουµε και ελευθερώνουµε το ποντίκι στο σηµείο επιλογής µας. 3.Κάνουµε διπλό κλικ στην περιοχή δοκιµής. Αν η ταχύτητα είναι σωστή, εµφανίζεται ένα ανθρωπάκι µε ελατήριο µέσα από το κουτί. οκιµάζουµε διαφορετικές ταχύτητες µέχρι να βρούµε την καταλληλότερη για µας. 4.Κάνουµε κλικ στο εφαρµογή και κλικ στο «Ο.Κ». 2.4.Καθορισµός ηµεροµηνίας και ώρας. Μπορούµε να καθορίσουµε ηµεροµηνία και ώρα. 1.«Πίνακας Ελέγχου» «Ρυθµίσεις» «Ηµεροµηνία-ώρα. 2.Κάνοντας δυο συνεχόµενα κλικ στην ένδειξη ώρας, στη γραµµή εργασιών, οπότε και εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου «Ιδιότητες:Ηµεροµηνία/ώρα» Αλλαγή Μήνα, Ηµέρας και Έτους Είµαστε στο προηγούµενο πλαίσιο διαλόγου. 1.Κλικ στο µήνα. Από τον πτυσσόµενο κατάλογο που εµφανίζεται κλικ στο µήνα που θέλουµε. Κλείνει ο κατάλογος. 2.Το έτος αυξοµειώνεται µε κλικ στο πάνω ή κάτω βέλος που έχει δεξιά του. 3.Κλικ στην ηµέρα που θέλουµε.η Ηµέρα φωτίζεται έντονα. Κλικ στο «Ο.Κ» για εφαρµογή των αλλαγών Αλλαγή ώρας

13 13 ιπλό κλικ στο τµήµα της ώρας που θέλουµε να αλλάξουµε (ώρα, λεπτά, δευτερόλεπτα). Ο αριθµός φωτίζεται έντονα. Πληκτρολογούµε το νέο αριθµό που θα αντικαταστήσει τον έντονα φωτισµένο, ή να αλλάξουµε τον αριθµό χρησιµοποιώντας τα βελάκια. Για να εφαρµοστούν οι αλλαγές κλικ στην «Εφαρµογή» Αλλαγή της ζώνης ώρας Στο πλαίσιο διαλόγου «Ιδιότητες: Ηµεροµηνία/ώρα», κάνουµε κλικ στον καρτελοδείκτη «Ζώνη ώρας». Εµφανίζεται ο παγκόσµιος χάρτης. Κάνοντας κλικ στο δεξί άκρο του πλαισίου εµφανίζεται ο πτυσσόµενος κατάλογος από τον οποίο κάνουµε την επιλογή µας. Κλικ στο «Εφαρµογή» και στη συνέχεια κλικ στο «Ο.Κ» για να κλείσει το πλαίσιο διαλόγου «Ιδιότητες:Hµεροµηνία/ώρα». 2.5.Χρήση του µενού Έναρξη Άνοιγµα προγράµµατος µε πληκτρολόγηση του ονόµατος του προγράµµατος. Κάνουµε κλικ στην «Έναρξη» και κλικ στην «Εκτέλεση». Πληκτρολογούµε το όνοµα του προγράµµατος, αν το πρόγραµµα είναι εγκατεστηµένο ως τµήµα των Windows, όπως το Word Pad ή η αριθµοµηχανή. Αν το πρόγραµµα εγκαταστάθηκε χωριστά, πρέπει να πληκτρολογήσουµε το όνοµά του και τη θέση του στο σκληρό δίσκο. Κλικ στο «Ο.Κ» και το πρόγραµµα ανοίγει Άνοιγµα προγράµµατος µε εύρεση της θέσης του προγράµµατος. Αν δε γνωρίζουµε την περιοχή του προγράµµατος που θέλουµε να εκτελέσουµε, κάνουµε κλικ στο κουµπί «Αναζήτηση» που υπάρχει στο πλαίσιο διαλόγου «Εκτέλεση».

14 Με κλικ στη «ιερεύνηση», ανοίγει ένας κατάλογος από τον οποίο επιλέγουµε το τµήµα του υπολογιστή στο οποίο βρίσκεται το πρόγραµµά µας. Με διπλό κλικ στο φάκελο που βρίσκεται το πρόγραµµα εµφανίζεται κατάλογος των αρχείων που περιέχει ο φάκελος. Κλικ στο εικονίδιο του προγράµµατος που θέλουµε να τρέξουµε και στη συνέχεια κλικ στο «Άνοιγµα». 14 Επανεµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου «Εκτέλεση» µε ολοκληρωµένη διαδροµή για την εύρεση του προγράµµατος και κάνουµε κλικ στο «Ο.Κ» Άνοιγµα προγράµµατος µε τρέξιµο από τον «Κατάλογο Εκτέλεσης» Κάθε φορά που τρέχουµε ένα πρόγραµµα χρησιµοποιώντας την «Εκτέλεση», τα Windows τοποθετούν το πρόγραµµα σε έναν κατάλογο, έτσι ώστε να µπορούµε να το τρέξουµε ξανά χωρίς πληκτρολόγηση ή αναζήτηση της περιοχής του. Εµφανίζουµε την «Εκτέλεση». Τα Windows θυµούνται το τελευταίο πρόγραµµα που τρέξαµε. Με κλικ στο βέλος που βρίσκεται δεξιά από το πρόγραµµα, παρουσιάζεται ένας κατάλογος όλων των προγραµµάτων που έχουµε ανοίξει στο παρελθόν µε αυτό τον τρόπο. Kλικ στο όνοµα του προγράµµατος και κλικ στο «Ο.Κ» Προσθήκη επιλογής συντόµευσης εκτέλεσης προγράµµατος

15 15 Πρόκειται για µια επιλογή που όπως και οι άλλες που εµφανίζονται στο αρχικό µενού αποτελείται από ένα εικονίδιο και ένα όνοµα. 1.Από «Έναρξη» Ρυθµίσεις» «Γραµµή εργασιών». Βλέπουµε το πλαίσιο διαλόγου «Ιδιότητες: Γραµµή εργασιών». 2.Κλικ στον καρτελοδείκτη (Προγράµµατα στο µενού «Έναρξη» και κλικ στο «Προσθήκη»). Βλέπουµε το πλαίσιο διαλόγου «ηµιουργία συντόµευσης». 3.Πληκτρολογούµε το όνοµα και την περιοχή του προγράµµατος. Αν δεν τη γνωρίζουµε κάνουµε κλικ στο «Αναζήτηση» και ακολουθούµε τη γνωστή διαδικασία. 4.Κλικ στο «Επόµενο» και εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου «Επιλογή φακέλου προγραµµάτων». 5.Επιλέγουµε τον φάκελο στον οποίο θα τοποθετήσουµε την επιλογή συντόµευσης εκτέλεσης προγράµµατος. Κλικ στο «Επόµενο» και εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου «Επιλογή τίτλου για το πρόγραµµα».

16 16 6.Αν θέλουµε µπορούµε να αλλάξουµε το όνοµα στο πρόγραµµα, πληκτρολογώντας ένα νέο. 7.Κλικ στο «Τέλος» και στο πλαίσιο διαλόγου «Ιδιότητες:Γραµµή εργασιών» κλικ στο «Ο.Κ» Αφαίρεση επιλογής συντόµευσης 1.Πάµε κατά τα γνωστά στο πλαίσιο διαλόγου «Ιδιότητες:Γραµµή εργασιών». 2.Κλικ στο(προγράµµατα στο µενού «Έναρξη») και κλικ στην «Κατάργηση». Βλέπουµε το πλαίσιο διαλόγου «Κατάργηση συντοµεύσεων/φακέλων». 3.Κλικ στο πρόγραµµα που θέλουµε να αφαιρέσουµε και κλικ στην «Κατάργηση». Το πρόγραµµα θα εξαφανισθεί. 4.Κλικ στο κλείσιµο και τέλος κλείνουµε το πλαίσιο διαλόγου «Ιδιότητες:Γραµµή εργασιών» ιαµόρφωση της Επιφάνειας εργασίας Τοποθέτηση εικονιδίου συντόµευσης στην επιφάνεια εργασίας Μπορούµε να δηµιουργήσουµε εικονίδιο συντόµευσης ενός προγράµµατος στην «Επιφάνεια εργασίας», ώστε να ανοίγει µε διπλό κλικ. 1.Από την επιφάνεια εργασίας διπλό κλικ στο εικονίδιο «Ο Υπολογιστής µου». 2. ιπλό κλικ στο εικονίδιο του σκληρού δίσκου ( C ) στον οποίο βρίσκεται ο φάκελος που περιέχει το πρόγραµµα που θέλουµε.

17 17 3.Κάνουµε διπλό κλικ στο εικονίδιο του φακέλου που περιέχει το πρόγραµµα που χρειαζόµαστε. Έστω ότι κάνουµε διπλό κλικ στο Winword. Θα ανοίξει ένα παράθυρο που θα εµφανίζει τα περιεχόµενα του φακέλου. 4.Κάνουµε κλικ στο εικονίδιο του προγράµµατος π.χ. Winword.exe. Πιέζουµε το πλήκτρο του ποντικιού και κρατώντας το πατηµένο, σέρνουµε το εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Βλέπουµε ένα συν (+) προσκολληµένο στο βέλος. 5.Ελευθερώνουµε το ποντίκι. Στην επιφάνεια εργασίας θα εµφανίζεται το εικονίδιο συντόµευσης / εκτέλεσης του προγράµµατος Μετονοµασία εικονιδίου στην επιφάνεια εργασίας 1.Μετακινούµε το βέλος του ποντικιού στο εικονίδιο που θέλουµε να µετονοµάσουµε. 2. εξί κλικ στο εικονίδιο. Στο µενού που εµφανίζεται κάνουµε κλικ στο «Μετονοµασία». 3.Το όνοµα του εικονιδίου θα αποκτήσει λευκό φόντο. Πληκτρολογούµε το νέο όνοµα και κάνουµε κλικ σε οποιοδήποτε σηµείο της επιφάνειας εργασίας. Το νέο όνοµα εµφανίζεται κάτω από το εικονίδιο ιαγραφή εικονιδίων της επιφάνειας εργασίας Η διαγραφή ενός εικονιδίου συντόµευσης / εκτέλεσης προγράµµατος ε σηµαίνει τη διαγραφή του ίδιου του προγράµµατος. Το εικονίδιο αυτό ξεχωρίζει από το µικρό βέλος που εµφανίζει στην κάτω αριστερή γωνία του.

18 1.Κλικ στο εικονίδιο για να το φωτίσουµε και δεξί κλικ στο ποντίκι. 2.Από το µενού που εµφανίζεται επιλέγουµε το «ιαγραφή».βλέπουµε το πλαίσιο διαλόγου «Επιβεβαίωσης διαγραφής» του αρχείου. 3.Κλικ στο «Ναι» για να γίνει η διαγραφή ή στο «Όχι» αν αλλάξαµε γνώµη Τοποθέτηση εικονιδίου εγγράφου στην επιφάνεια εργασίας Μπορούµε να τοποθετήσουµε στην επιφάνεια εργασίας το εικονίδιο ενός συγκεκριµένου εγγράφου, ώστε να το ανοίγουµε όταν κάνουµε κλικ σ αυτό. 1.Aπό την επιφάνεια εργασίας, διπλό κλικ στο «Ο Υπολογιστής µου», διπλό κλικ στο «σκληρός δίσκος» και στο «τα έγγραφά µου». 2.Κάνουµε κλικ στο εικονίδιο του εγγράφου και το φωτίζουµε έντονα. 3.Πιέζουµε και κρατάµε πατηµένο το πλήκτρο του ποντικιού καθώς σέρνουµε το εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Παρατηρούµε ένα συν (+) προσκολληµένο στο βέλος. 4.Ελευθερώνουµε το ποντίκι και το έγγραφό µας µεταφέρεται στην επιφάνεια εργασίας ιαγραφή εικονιδίου εγγράφου Γίνεται όπως και η διαγραφή της συντόµευσης / εκτέλεσης µε τη διαφορά πως θα διαγραφεί ολόκληρο το έγγραφό µας. Αν θέλουµε να σώσουµε το έγγραφο αλλά να µην εµφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας το µεταφέρουµε «σέρνοντας» σε κάποιο φάκελο όπως στην παράγραφο (2.6.4) Τοποθέτηση προγράµµατος στο µενού «Εκκίνηση» Μπορούµε να τοποθετήσουµε ένα πρόγραµµα στο µενού «Εκκίνηση», έτσι ώστε κάθε φορά που εκτελούνται τα Windows, το πρόγραµµα να ξεκινά αυτόµατα. Έστω ότι θέλουµε να τοποθετήσουµε το Word Pad στο µενού «Εκκίνηση». 1.Κλικ στις «Ρυθµίσεις» του µενού «Έναρξη». 2.Κλικ στη γραµµή Εργασιών.

19 Από το πλαίσιο διαλόγου «Ιδιότητες: Γραµµή εργασιών» κάνουµε κλικ στο «Προγράµµατα στο µανού Έναρξη». 3.Κλικ στο «Για προχωρηµένους». Εµφανίζεται το παράθυρο «Εξερεύνηση του Start Menu» Kλικ στο πλαίσιο ανάπτυξης ( + ) που βρίσκεται αριστερά από το εικονίδιο Προγράµµατα. Θα αναπτυχθεί το δέντρο των φακέλων, εµφανίζοντας τους υποφακέλους του µενού Προγράµµατα. Kλικ στο «Βοηθήµατα». Στο πλαίσιο περιεχόµενα του «Βοηθήµατα» θα εµφανιστούν τα προγράµµατα που περιέχονται στο φάκελο «Βοηθήµατα». 6.Μετακινούµε το βέλος του ποντικιού στο πρόγραµµα Word pad. Πιέζουµε και κρατάµε πατηµένο το πλήκτρο του ποντικιού καθώς σέρνουµε το εικονίδιο προς το εικονίδιο «Εκκίνηση» που βρίσκεται στο πλαίσιο «Όλοι οι φάκελοι». Ένα συν ( + ) θα εµφανιστεί προσκολληµένο στο βέλος. 7.Ελευθερώνουµε το ποντίκι. Το Word Pad θα εµφανίζεται τώρα στο φάκελο «Εκκίνηση» Επιθεώρηση Αποτελέσµατος 1.Κλικ στο «Έναρξη», «Προγράµµατα», «Εκκίνηση» και βλέπουµε το Word Pad.

20 2.6.8.Aφαίρεση προγράµµατος από το µενού «Εκκίνηση» 20 Μπορούµε να αφαιρέσουµε οποιοδήποτε πρόγραµµα από το µενού «Εκκίνηση». Απλά σέρνουµε το εικονίδιο του προγράµµατος από το φάκελο «Εκκίνηση» σε άλλο φάκελο. (Βλ. παρ )

21 21 3.XΡΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ WINDOWS 3.1.Eξερεύνηση της βοήθειας Ενεργοποίηση από την επιφάνεια εργασίας 1.Έναρξη Βοήθεια και εµφανίζεται το παράθυρο «Θέµατα στη Βοήθεια: Βοήθεια για Windows». 2.Kλικ στα «Περιεχόµενα» και ανοίγει µια λίστα από θέµατα. 3.Με διπλό κλικ στο θέµα που µας ενδιαφέρει, βλέπουµε έναν κατάλογο µε υποθέµατα, από όπου µπορούµε να διαλέξουµε αυτό που θέλουµε πάλι µε διπλό κλικ. 4.Κλείνουµε µε κλικ στο «Κλείσιµο» ή διπλό κλικ στο ανοιχτό βιβλίο για να κλείσει το θέµα. 5.Με κλικ στα «Περιεχόµενα» επιστρέφουµε στο «Θέµατα στη Βοήθεια» Χρήση Ευρετηρίου 1.Ανοίγουµε το παράθυρο «Θέµατα στη Βοήθεια». 2.Κλικ στον καρτελοδείκτη «Ευρετήριο». 3.Πληκτρολογούµε τη λέξη που θέλουµε π.χ. (Περιθώρια) και εµφανίζεται ένας κατάλογος θεµάτων που περιέχουν τη λέξη. 4. ιπλό κλικ πάνω στο θέµα που µας ενδιαφέρει ή κλικ πάνω του και κλικ στην «Εµφάνιση» για να δούµε τις πληροφορίες.

22 ιαβάζουµε τις πληροφορίες κάνοντας κλικ στη ράβδο κύλισης. Κλικ στο για να επιστρέψουµε στην αρχή του πλαισίου διαλόγου. Όπου εµφανίζεται στο πλαίσιο διαλόγου αυτό το κουµπί έχουµε µια αυτόµατη σύνδεση µε άλλο παράθυρο. Τοποθετούµε το ποντίκι πάνω στο κουµπί. Μετατρέπεται το βέλος του σε χεράκι. Με κλικ µας δείχνει το νέο παράθυρο µε το οποίο συνδέεται Χρήση της εύρεσης. Την πρώτη φορά που θα χρησιµοποιήσουµε την «Εύρεση», τα Windows θα χτίσουν τον κατάλογο λέξεων ή βάσεων δεδοµένων στον οποίο θα αναζητούν το χαρακτηριστικό Εύρεση. Από «Θέµατα στη βοήθεια» κλικ στο «Εύρεση». Στο πλαίσιο διαλόγου «Οδηγός εγκατάστασης της εύρεσης» κλικ στο «Ελάχιστο µέγεθος βάσης δεδοµένων» και κλικ στο «Επόµενο». Κλικ στο «Τέλος» και εµφανίζεται το πλαίσιο «ηµιουργία λίστας λέξεων..».

23 23 Τελικά εµφανίζεται το παράθυρο «Εύρεση» που βλέπουµε. Πληκτρολογούµε στο πλαίσιο εύρεσης (1) τη λέξη που θέλουµε (εκτυπωτής). Στο πλαίσιο (2) «Επιλέξτε µερικές λέξεις για περιορισµένη αναζήτηση» δείχνει παραλλαγές της λέξης εκτυπωτής. Στο πλαίσιο (3) κάνουµε κλικ στο θέµα που µας ενδιαφέρει και στη συνµέχεια κλικ στο «Εµφάνιση»για να ανοίξει το παράθυρο πληροφοριών της βοήθειας.

24 24 4.ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Τα Windows διαθέτουν ένα πρόγραµµα σχεδίασης που λέγεται Ζωγραφική. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα ισχυρό, µας επιτρέπει να δηµιουργήσουµε εικόνες. Ακόµη µπορούµε να βάλουµε τις εικόνες αυτές στον επεξεργαστή κειµένου που χρησιµοποιούµε. 4.1.Άνοιγµα προγράµµατος «Ζωγραφική» Κλικ στην «Έναρξη», «Προγράµµατα», «Βοηθήµατα», «Ζωγραφική». Κάνοντας κλικ στο «Ζωγραφική» εµφανίζεται το παράθυρο «ανώνυµο- Ζωγραφική». Αν είναι µικρού µεγέθους το µεγιστοποιούµε. Πριν ξεκινήσουµε οτιδήποτε είναι χρήσιµο να έχουµε διαθέσιµα όλα τα εργαλεία. Κλικ στην «Προβολή»,και επιλέγουµε µε ένα κλικ ( ) την «Εργαλειοθήκη» για να εµφανιστεί. Με τον ίδιο τρόπο εµφανίζουµε το «Πλαίσιο Χρωµάτων». 4.2.Σχεδίαση Για να σχεδιάσουµε οτιδήποτε στη «Ζωγραφική» πρέπει να επιλέξουµε το κστάλληλο εργαλείο από την εργαλειοθήκη.

25 Κύκλων 25 Κλικ στο εργαλείο «έλλειψης» στην εργαλειοθήκη. Το βέλος µετατρέπεται σε σταυρό. Τοποθετούµε το σταυρό στο σηµείο που θέλουµε και κρατώντας πατηµένο το πλήκτρο του ποντικιού, σέρνουµε µέχρι να πάρει το σχήµα µας τις επιθυµητές διαστάσεις. Ελευθερώνουµε το ποντίκι και ο κύκλος µας αποκτά σταθερό µέγεθος Καµπυλών Κλικ στην «Καµπύλη». Όπως και προηγουµένως δηµιουργούµε µια γραµµή. Με δυο κλικ σε διαφορετικά σηµεία κοντά στη γραµµή µπορούµε να της δώσουµε διαφορετικές καµπυλότητες Ορθογωνίων Κλικ στο «Ορθογώνιο». Μπορούµε να δηµιουργήσουµε ορθογώνια και τετράγωνα της αρεσκείας µας Γραµµών Κλικ στη «Γραµµή». Σχεδιάζουµε µια γραµµή, ελευθερώνουµε το ποντίκι, ξαναπιέζουµε και σχεδιάζουµε δεύτερη κ.λ.π. 4.3.Aκύρωση Κλικ στο Επεξεργασία», κλικ στο «Αναίρεση». Μπορούµε να κάνουµε µέχρι τρεις συνεχόµενες αναιρέσεις. Μετά η επιλογή αυτή γίνεται γκρι, δηλαδή είναι ανενεργή.

26 Αποθήκευση και Εκτύπωση Αποθήκευση Κλικ στο «Αρχείο». Κλικ στο Αποθήκευση ως...». Στο παράθυρο που εµφανίζεται επιλέγουµε και ονοµάζουµε το αρχείο στο «Όνοµα αρχείου». Τέλος κλικ στο «Αποθήκευση» για να αποθηκευτεί η δουλειά µας Εκτύπωση Κλικ στο «Αρχείο» και κλικ στην «Εκτύπωση». 4.5.Κοντινή άποψη Κλικ στο «Προβολή». Μετακινούµε το βέλος του ποντικιού στο «Ζοοµ» και κάνουµε κλικ στο «Μεγάλο µέγεθος» για να δούµε µια κοντινή άποψη. Για επαναφορά στην αρχική οθόνη, κλικ στο «Προβολή», πάµε στο «Ζοοµ» και κλικ στο «Φυσικό µέγεθος». 4.6.Αντιγραφή, περιστροφή, εικόνας - προσθήκη χρώµατος, σβύσιµο Αντιγραφή Επιλέγουµε από την εργαλειοθήκη το εργαλείο επιλογής. Τοποθετούµε τον δείκτη του ποντικιού στο σηµείο που θέλουµε να αντιγράψουµε και κρατώντας πατηµένο το πλήκτρο του ποντικιού σέρνουµε, ώστε το ορθογώνιο που θα δούµε να σχηµατίζεται να αγκαλιάζει το σχήµα που θέλουµε να αντιγράψουµε. Ελευθερώνουµε το ποντίκι. Κλικ στο «Επεξεργασία», κλικ στο «Αντιγραφή», κλικ στο «Επεξεργασία» και κλικ στο «Επικόλληση».

27 Περιστροφή εικόνας Επιλέγουµε την περιοχή που µας ενδιαφέρει µε το εργαλείο επιλογής όπως προηγουµένως. Κλικ στην «Εικόνα», κλικ στο «Αναστροφή / Περιστροφή». Κλικ στο «Κάθετη Αναστροφή». Τέλος κλικ στο «Ο.Κ.» Προσθήκη χρώµατος Κλικ στο εργαλείο γεµίσµατος µε χρώµα. Κλικ στο χρώµα της αρεσκείας µας. Πηγαίνουµε στο σηµείο της εικόνας που θέλουµε να χρωµατίσουµε και κάνουµε κλικ Σβήσιµο Κλικ στη γόµα από την εργαλειοθήκη. Το βέλος του ποντικιού µετατρέπεται σε τετραγωνάκι. Πηγαίνουµε στο σηµείο που θέλουµε να σβήσουµε και κρατώντας πιεσµένο το πλήκτρο του ποντικιού σβήνουµε. 4.7.Προσθήκη κειµένου Πλαίσιο κειµένου Πρώτα πρέπει να τοποθετήσουµε ένα πλαίσιο κειµένου. 1.Κλικ στο εργαλείο κειµένου. 2.Κρατώντας πατηµένο το πλήκτρο του ποντικιού φτιάχνουµε ένα πλαίσιο µε διακεκοµµένη γραµµή.

28 3.Ελευθερώνουµε όταν το πλαίσιο αποκτήσει το επιθυµητό µέγεθος Γραµµή εργαλείων Κλικ στο «Προβολή». Κλικ στο «Γραµµή εργαλείων κειµένου» Κείµενο Θα εµφανιστεί η γραµµή εργαλείων κειµένου που µας επιτρέπει να ρυθµίσουµε τη «Γραµµατοσειρά», τη «Γλώσσα» και το στυλ των γραµµάτων. Κάνουµε κλικ µέσα στο πλαίσιο κειµένου και πληκτρολογούµε το κείµενό µας. Το πλαίσιο κειµένου µεγαλώνει, τοποθετώντας το βέλος του ποντικιού στο σηµάδι που βρίσκεται στη µέση του πλαισίου κειµένου και σέρνοντας προς τα δεξιά. Κλικ σε οποιοδήποτε σηµείο της σελίδας για να φύγει το πλαίσιο και να µονιµοποιηθεί το κείµενό µας. Όσο το πλαίσιο είναι ενεργό, φαίνεται δηλαδή το περίγραµµά του, µπορούµε να τροποποιήσουµε το κείµενο. Από τη στιγµή που θα κλείσει δε γίνονται αλλαγές στο κείµενο. Για να παρέµβουµε σε αυτό ξανά πρέπει πάλι να το επιλέξουµε µε το εργαλείο κειµένου. 5. ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ 5.1.Βλέποντας τι υπάρχει στον υπολογιστή

29 Ο υπολογιστής µου ιπλό κλικ στο εικονίδιο «Ο υπολογιστής µου» στην επιφάνεια εργασίας. ιπλό κλικ στο (C ), για ανοίξει ο σκληρός δίσκος ηµιουργία - Ονοµασία φακέλου Είµαστε στον (C ). Κλικ στο «Αρχείο». Μετακινούµε το δείκτη του ποντικιού στο «ηµιουργία» και κλικ στο «Φάκελος». Εµφανίζεται ο «Νέος φάκελος» µε το όνοµά του να είναι έντονα φωτισµένο. Πληκτρολογούµε το όνοµα που θέλουµε και κλικ σε οποιοδήποτε σηµείο της οθόνης Τακτοποίηση φακέλων Κλικ στο «Προβολή», µετακινούµε το δείκτη του ποντικιού στο «Τακτοποίηση εικονιδίων» κλικ στο «Κατά όνοµα». Οι φάκελοι θα επανατοποθετηθούν µε αλφαβητική σειρά Μετακίνηση Αρχείου Μπορούµε να µετακινήσουµε αρχεία µε δυο τρόπους.

30 Μετακίνηση αρχείου µε τη µέθοδο «Σύρε - Ρίξε» 30 Από το «Ο Υπολογιστής µου», «C», διπλό κλικ στο φάκελο που βρίσκεται το αρχείο µας. Τοποθετούµε το βέλος του ποντικιού πάνω στο εικονίδιο του αρχείου. Πιέζουµε και κρατώντας πατηµένο το πλήκτρο του ποντικιού σέρνουµε το ποντίκι προς το φάκελο που θέλουµε να τοποθετηθεί το αρχείο µας. Καθώς σέρνουµε βλέπουµε τη σκιά του εικονιδίου του αρχείου µας να µετακινείται. Όταν φτάσουµε στο φάκελο που θέλουµε να γίνει η µεταφορά απελευθερώνουµε το ποντίκι και το αρχείο µεταφέρεται στο φάκελο που το στείλαµε. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν καθώς σέρνουµε έχουµε πατηµένο το «Shift», το αρχείο θα αντιγραφεί αντί να µεταφερθεί Μετακίνηση αρχείου µε τη µέθοδο «Αποκοπής και Επικόλλησης»

31 Όπως προηγουµένως ανοίγουµε το φάκελο που περιέχει το αρχείο. εξί κλικ στο αρχείο. Από τις επιλογές που εµφανίζονται κλικ στο «Αποκοπή». Πάµε στο φάκελο που θέλουµε να γίνει η τοποθέτηση και κάνουµε δεξί κλικ. Κλικ στο «Επικόλληση» και το αρχείο µεταφέρεται στον επιλεγµένο φάκελο. 31 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν αντί για «Αποκοπή», επιλέξουµε «Αντιγραφή» το αρχείο θα παραµείνει στον αρχικό φάκελο και θα αντιγραφεί και στο νέο ιαγραφή φακέλου Αναζήτηση αρχείου Κλικ στο φάκελο. Κλικ στο «Αρχείο», επιλέγουµε «ιαγραφή». Εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου «Επιβεβαίωση διαγραφής του φακέλου», κλικ στο «Ναι». Μπορούµε να αναζητήσουµε ένα αρχείο από την «Έναρξη», «Εύρεση» και κλικ στο «Αρχεία ή φάκελοι». Εµφανίζεται το πλαίσιο «Εύρεση: Όλα τα αρχεία». Πληκτρολογούµε το όνοµα του αρχείου και επιλέγουµε σε ποια περιοχή θα γίνει η διερεύνηση. Τέλος κλικ στο «Εύρεση τώρα». Όταν ολοκληρωθεί η αναζήτηση στο κάτω µέρος του πλαισίου θα δούµε έναν κατάλογο µε πιθανά αρχεία. 5.2.Έλεγχος ελεύθερου χώρου στο δίσκο

32 32 Είναι χρήσιµο να ελέγχουµε τακτικά τον ελεύθερο χώρο του δίσκου µας, όπως και να πετάµε τακτικά τα άχρηστα αρχεία µας. ιπλό κλικ στο «Ο Υπολογιστής µου», δεξί κλικ στο «C», κλικ στις «Ιδιότητες». Παρατηρούµε τα µεγέθη του χρησιµοποιηµένου, του ελεύθερου και του συνολικού χώρου του δίσκου. Κλικ στο «Άκυρο» για να κλείσει το παράθυρο. 6. ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ 6.1.Άνοιγµα του Εξερευνητή- Προσθήκη γραµµής εργαλείων. Από «Έναρξη», «Προγράµµατα», κλικ στο «Εξερεύνηση των Windows». Θα εµφανιστεί το παράθυρο «Εξερεύνηση του ( C )». Κλικ στο «Προβολή», κλικ στο «Γραµµή εργαλείων». Κάτω από τη γραµµή µενού προστίθεται µια νέα γραµµή εργαλείων. 6.2.Εµφάνιση περιεχοµένου φακέλων Κλικ στο φάκελο που µας ενδιαφέρει. Ο φάκελος ανοίγει και δεξιά εµφανίζονται τα περιεχόµενά του. Με διπλό κλικ ανοίγουµε το αρχείο που µας ενδιαφέρει ηµιουργία - Ονοµασία - ιαγραφή φακέλου ηµιουργία Κλικ στο ( C ), για να δηµιουργηθεί σε αυτόν ο φάκελος. Κλικ στο «Αρχείο», Κλικ στο «ηµιουργία» και κλικ στο «Φάκελος» Ονοµασία Ο νέος φάκελος είναι έντονα φωτισµένος. Πληκτρολογούµε το όνοµα που θέλουµε και κλικ σε κάποιο άδειο σηµείο της οθόνης για να αφαιρεθεί το πλαίσιο γύρω από το φάκελο.

33 ιαγραφή φακέλου Η διαγραφή γίνεται µε κλικ στο φάκελο, κλικ στο «Αρχείο» κλικ στο «ιαγραφή», όπως αναφέραµε ή κλικ στο φάκελο και κλικ στο εικονίδιο διαγραφής στα εργαλεία. 6.5.Ταξινόµηση φακέλων Γίνεται από το µενού «Προβολή», όπως και στο προηγούµενο κεφάλαιο. 6.6.Μετακίνηση αρχείου σε άλλο φάκελο Γίνεται όπως και στο προηγούµενο κεφάλαιο.

34 7.ΚΑ ΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 34 Μπορούµε να στείλουµε ένα αρχείο στον κάδο ανακύκλωσης για διαγραφή ή από το «Ο Υπολογιστής µου» ή από το «Εξερεύνηση των Windows». 7.1.Απόθεση αρχείου στον κάδο ανακύκλωσης 7.2.Ακύρωση διαγραφής Kλικ στο φάκελο που βρίσκεται το αρχείο. εξί κλικ πάνω στο αρχείο. Από το µενού που εµφανίζεται κλικ στο «ιαγραφή». Στο πλαίσιο «Επιβεβαίωση διαγραφής αρχείου» που εµφανίζεται κλικ στο «Ναι». Το αρχείο διαγράφεται και τοποθετείται στον κάδο ανακύκλωσης. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κρατώντας πατηµένο το «Shift» και κάνοντας κλικ σε διαφορετικά αρχεία µπορούµε να επιλέξουµε περισσότερα από ένα αρχεία. Για να εµφανιστεί το µενού επιλογών αρκεί αφού τα επιλέξουµε κα κάνουµε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά. Μπορούµε να ακυρώσουµε µια διαγραφεί µόλις γίνει κάνοντας κλικ στην «Επεξεργασία» και κλικ στο «Αναίρεση λειτουργίας: ιαγραφή». 7.3.Επαναφορά Αρχείου Κλικ στον κάδο ανακύκλωσης. Εµφανίζονται τα περιεχόµενά του. εξί κλικ στο αρχείο που θέλουµε να επαναφέρουµε και κλικ στην επιλογή «Επαναφορά». 7.4.Άδειασµα κάδου ανακύκλωσης ιπλό κλικ στον κάδο ανακύκλωσης. Κλικ στο «Αρχείο» και κλικ στο «Άδειασµα κάδου ανακύκλωσης». Στο πλαίσιο διαλόγου «Επιβεβαίωση διαγραφής του αρχείου» κλικ στο «Ναι».

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Άνοιγµα υπάρχουσας εικόνας - Μενού Αρχείο επιλογή Άνοιγµα. Ανοίγει το παράθυρο «Άνοιγµα». - Από την αναδιπλούµενη λίστα «Αρχεία τύπου:» επιλέγουµε τι είδους

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», 2004-05. Περιεχόµενα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», 2004-05. Περιεχόµενα Περιεχόµενα Σελίδα Πρόλογος... 2 1. Τα τµήµατα της οθόνης των Windows... 4 2. Το µενού «Έναρξη»... 5 3. Προγράµµατα των Windows... 6 Αριθµοµηχανή Ζωγραφική Σηµειωµατάριο Παιχνίδια Εργαλεία 4. ιαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραµµα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή του PowerPoint µπορεί να έχει ως στόχο να διδάξει, να εξηγήσει ή και να πείσει. Ό,τι φτιάχνουµε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο

Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο 1... 4 Windows XP... 4 Εισαγωγή... 4 Λειτουργικό Σύστηµα... 4 ιασύνδεση Γραφικών µε το Χρήστη, GUI... 4 Το Ποντίκι... 5 Χρήση του ποντικιού... 5 Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP... 5

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο:

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο: διαχείριση αρχείων Οι περισσότερες εφαρµογές των Windows είναι προγραµµατισµένες, από τον κατασκευαστή τους, να προτείνουν ως περιοχή αποθήκευσης των εργασιών το φάκελο «Τα έγγραφά µου», που δηµιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.............................. 5 Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.............................. 6 Γ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ....................................

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ηµιουργήστε στην επιφάνεια εργασίας δύο φακέλους µε ονόµατα Εργαστήριο1 και Εργαστήριο2.

ΑΣΚΗΣΗ ηµιουργήστε στην επιφάνεια εργασίας δύο φακέλους µε ονόµατα Εργαστήριο1 και Εργαστήριο2. ΑΣΚΗΣΗ 1 Ασκήσεις Α 1. ηµιουργήστε στην επιφάνεια εργασίας δύο φακέλους µε ονόµατα Εργαστήριο1 και Εργαστήριο2. εξί κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας και επιλογή ηµιουργία Φάκελος εξί κλίκ πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. α) pbrush β) brush γ) pbush δ) pbrus. α) ctrl + enter β) ctrl + esc γ) alt + ctrl δ) alt + enter

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. α) pbrush β) brush γ) pbush δ) pbrus. α) ctrl + enter β) ctrl + esc γ) alt + ctrl δ) alt + enter ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Με ποιο τρόπο µπορούµε να ενεργοποιήσουµε µια εφαρµογή σε εικονίδιο: α) ιπλό κλικ β) Απλό κλικ και Enter γ) Το α και β δ) Τίποτα από τα παραπάνω 2. Για να ενεργοποιήσω το πρόγραµµα της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

11. Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word

11. Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word 11. Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word Τι µπορούµε να κάνουµε µε ένα πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου Το κείµενο που πληκτρολογούµε, εµφανίζεται στην οθόνη και παραµένει στη µνήµη RAM µέχρι να το

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

η σύνθεση ενός υπολογιστή

η σύνθεση ενός υπολογιστή ιδακτικό υλικό µαθητή η σύνθεση ενός υπολογιστή Αν παρατηρήσουµε έναν υπολογιστή βλέπουµε ότι αποτελείται από τα ακόλουθα µέρη: Οθόνη Μονάδα συστήµατος Ποντίκι Πληκτρολόγιο τη µονάδα συστήµατος, όπου βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο Το Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail) είναι ένα σύστηµα που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάξει µηνύµατα αλλά και αρχεία µε κάποιον άλλο χρήστη µέσω υπολογιστή άνετα γρήγορα και φτηνά. Για να

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε το Microsoft Excel

Γνωριµία µε το Microsoft Excel Γνωριµία µε το Microsoft Excel Καθηµερινά σχεδόν στη ζωή µας, χρειάζεται να κάνουµε αριθµητικές πράξεις. Από τα πανάρχαια χρόνια, ο άνθρωπος ένιωσε την ανάγκη να κάνει υπολογισµούς. Αρχικά χρησιµοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator 2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Οδηγίες χρήσης PDFCreator Ηράκλειο 2008 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σηµείωµα του συντάκτη... 2 Στοιχεία δηµιουργού του υλικού... 3 Εισαγωγή... 3 Τι είναι... 4 Που θα το βρείτε... 4 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Windows XP

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Windows XP Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Windows XP 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήµατος της Microsoft, των Microsoft Windows. Είναι ο διάδοχος των Windows

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Windows XP Professional

Windows XP Professional Τα Windows XP professional είναι ένα λειτουργικό σύστηµα (Λ.Σ.) της Microsoft, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία ενός υπολογιστή. Οι λειτουργίες τις οποίες επιτελεί, όπως κάθε Λ.Σ., είναι: η οµαλή

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPageXP)

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPageXP) Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPageXP) Γραµµή τίτλου Γραµµή µενού Γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση Εικόνα Εφέ DHTML Παράθυρο εργασιών Όταν ανοίγουµε το FrontPage, ανοίγει αυτόµατα µία νέα σελίδα. (Στο FrontPage

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση Η µορφοποίηση των σελίδων ενός εγγράφου Πριν ξεκινήσετε να δηµιουργείτε ένα έγγραφο, είναι χρήσιµο να έχετε σχεδιάσει ή να έχετε κατά νου πώς περίπου θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 1.1. Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις 1.1.1 Εκκίνηση, Τερµατισµός, Επανεκκίνηση του Η/Υ ακολουθώντας τις κατάλληλες διαδικασίες 1.1.2

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Κωδικός Πακέτου ACTA CCU/2-012 Τίτλος Πακέτου Εκπαιδευτικές Ενότητες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Χρήση Η/Υ και ιαχείριση Αρχείων - Windows Περιβάλλον Η/Υ - Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 52 Microsoft Excel 2002

Κεφάλαιο 52 Microsoft Excel 2002 Κεφάλαιο 52 Microsoft Excel 2002 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουµε την εφαρµογή Microsoft Excel, µπορούµε να πατήσουµε στο κουµπί Έναρξη, να δείξουµε στην καταχώριση Προγράµµατα

Διαβάστε περισσότερα

πως αντιγράφουµε ή µεταφέρουµε κείµενο

πως αντιγράφουµε ή µεταφέρουµε κείµενο επεξεργασία κειµένου πως αντιγράφουµε ή µεταφέρουµε κείµενο Μια από τις ευκολίες, που µας δίνουν τα προγράµµατα επεξεργασίας κειµένου, είναι η δυνατότητα να αντιγράφουµε ή να µεταφέρουµε τµήµατα κειµένου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ Η υπηρεσία διαχείρισης αλληλογραφίας µέσω web (webmail) δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να διαχειριστούν την αλληλογραφία τους απ οποιοδήποτε σηµείο βρίσκονται εφόσον υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Το λογιστικό φύλλο (Excel)

Το λογιστικό φύλλο (Excel) Το λογιστικό φύλλο (Excel) Γραµµή τίτλου Γραµµή µενού Γραµµή εργαλείων (Βασική) Μορφοποίηση Άθροισµα Ταξινόµηση Γράφηµα Γραµµή τύπων Συνάρτηση Κάθετη µπάρα κύλισης Οριζόντια µπάρα κύλισης Γραµµή κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47)

Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47) Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Πανεπιστήµιο Αθηνών Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47) Συντάκτης: Μουστάκη Φωτεινή Κεφάλαιο 1 Ι. Εισαγωγή 1. Πρόσβαση στο Internet Για να ανοίξουµε το MoPiX πηγαίνουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χρήση κειµενογράφου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χρήση κειµενογράφου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Χρήση κειµενογράφου Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους.

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους. Πριν ξεκινήσουµε την περιγραφή του προγράµµατος καλό θα ήταν να αναφερθούµε στον ορισµό κάποιων εννοιών για τις οποίες θα γίνεται λόγος στο κεφάλαιο αυτό. Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουµε την διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ - Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το Word. A. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. Προεπισκόπηση. Εκτύπωση

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ - Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το Word. A. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. Προεπισκόπηση. Εκτύπωση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. Προεπισκόπηση. Εκτύπωση...1 Β. Επιλογή - ιόρθωση Αναζήτηση. ιαµόρφωση σελίδας. Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και παραγράφων...3 Γ. Εισαγωγή και διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word 7.1. ηµιουργία γραφικών Θα δηµιουργήσουµε ένα σχεδιάγραµµα για να δείξουµε σχηµατικά πώς θα είναι κατανεµηµένος ο εξοπλισµός της πρότασής µας. Για να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ «WORD» 1.Εισαγωγή στο «WORD 7» 1.1.Άνοιγµα του Word για πρώτη φορά. 1.2.Κλείσιµο συµβουλής της ηµέρας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ «WORD» 1.Εισαγωγή στο «WORD 7» 1.1.Άνοιγµα του Word για πρώτη φορά. 1.2.Κλείσιµο συµβουλής της ηµέρας. 1 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ «WORD» 1.Εισαγωγή στο «WORD 7» 1.1.Άνοιγµα του Word για πρώτη φορά. Κλικ στο «Έναρξη», πάµε στο «Προγράµµατα», εµφανίζεται ένα δεύτερο µενού και κλικ στο Microsoft Word. 1.2.Κλείσιµο συµβουλής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ «IrYdium» Η εκκίνηση του Εικονικού εργαστηρίου Χηµείας «IrYdium Chemistry Lab» γίνεται µε διπλό κλικ στο αρχείο «VLab.exe». Κατόπιν επιλέγετε το µενού Αρχείο > Άνοιγµα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 4. Αναφέρετε μερικά από τα βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στο Power Point 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σηµειώσεις στο Power Point 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 4 1.1 ηµιουργία νέας παρουσίασης... 4 1.2 ηµιουργία παρουσίασης µε τον Οδηγό αυτόµατου περιεχοµένου... 5 1.3 Αλλάζοντας την προβολή... 6 1.4 Μετακίνηση µεταξύ των διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Για να κλείσουµε µία χρήση στο InnovEra ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Από το κεντρικό µενού επιλέγουµε διαδοχικά «Οικονοµική ιαχείριση», «Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. Πως ανοίγουμε το πρόγραμμα ζωγραφικής Drawing for children...3 2. Οι λειτουργίες του Drawing for children...3 3. Άνοιγμα νέας σελίδας...4 4. Αναίρεση...4 5. Σβήσιμο...4 6. Μολυβοθήκη εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync Ρυθµίσεις Συγχρονισµού Pos Sync Η διαδικασία του συγχρονισµού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το BackOffice. Βασική προϋπόθεση για

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Στόλου Οχηµάτων

ιαχείριση Στόλου Οχηµάτων ιαχείριση Στόλου Οχηµάτων 1-1 ιαχείριση Στόλου Οχηµάτων Περιεχόµενα 0 2 Κεφάλαιο 1 Είσοδος - Λειτουργικότητα Εφαρµογής 1 Επανακαθορισµός... Βάσης εδοµένων 2 2 Γραµµή... Ενηµέρωσης (Κυλιόµενο Μήνυµα) 3

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT To Power Point είναι ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα παρουσίασης γραφικών. Ο σκοπός είναι να βοηθήσει τους χρήστες των υπολογιστών να δημιουργούν εντυπωσιακά έγγραφα, επιστολές και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες Κεφάλαιο 2: Ξεκίνημα του H/Y και το περιβάλλον των Windows XP...21

Περιεχόμενα. Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες Κεφάλαιο 2: Ξεκίνημα του H/Y και το περιβάλλον των Windows XP...21 Περιεχόμενα Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες... 11 1.1 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής...11 1.2 Η ιστορία των υπολογιστών...13 1.3 Η αναπαράσταση των δεδομένων στον υπολογιστή...15 1.4 Ας φτιάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΛΕ 2004 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ POWERPOINT - ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΛΕ 2004 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ POWERPOINT - ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ A. Να χωρίσετε την επιφάνεια εργασίας σε 2 ίσα µέρη µε Excel & Powerpoint. B. Να δηµιουργήσετε ένα ιάγραµµα Στηλών στο Excel και να το αποθηκεύσετε. Γ. Να ανοίξετε ένα αρχείο παρουσίασης στο Powerpoint

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Version X. Οδηγίες χρήσης

Version X. Οδηγίες χρήσης Version 1.0.1.X Οδηγίες χρήσης Πρόλογος Η εφαρµογή CallReceiver σχεδιάστηκε για την υποστήριξη ξενοδοχείων ή επιχειρήσεων, όσον αφορά στις τηλεφωνικές κλήσεις που διαχειρίζεται το τηλεφωνικό κέντρο (Τ/Κ).

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη!

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη! ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2014 Α Μαθαίνω τον υπολογιστή μου Ανακαλύπτω Ο υπολογιστής στην πράξη! Ο υπολογιστής στην πράξη! Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

8. Σηµειώσεις Access. Κατηγορίες φόρµας ως προς τον τρόπο προβολής των δεδοµένων

8. Σηµειώσεις Access. Κατηγορίες φόρµας ως προς τον τρόπο προβολής των δεδοµένων Μάθηµα 8 ηµιουργία φορµών Μέσω των φορµών µπορούµε να εµφανίσουµε και να τροποποιήσουµε δεδοµένα από πίνακες και ερωτήµατα ή να εισαγάγουµε δεδοµένα σε πίνακες. Επίσης έχουµε τη δυνατότητα να καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου... EΝΟΤΗΤΑ 2 Η : ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...4 Αναίρεση και

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµες οδηγίες χρήσης atube Catcher

Σύντοµες οδηγίες χρήσης atube Catcher Σύντοµες οδηγίες χρήσης atube Catcher ελλατόλας Στέλιος 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Εγκατάσταση του προγράµµατος...4 Λειτουργία του προγράµµατος...6 Βασική λειτουργία (κατέβασµα ένα - ένα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 6 Presentation) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 8-12 (οκτώ έως δώδεκα) ώρες σε 4-6 (τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ 2 Microsoft Windows XP 0/58 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Microsoft Windows. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Υπολογιστές για Μικρούς και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MICROSOFT WINDOWS XP Ξεκινώντας με τα WINDOWS Επιφάνεια Εργασίας Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1. Εγκατάσταση του NetMeeting

1. Εγκατάσταση του NetMeeting Οδηγίες Εγκατάστασης και Χρήσης του Netmeeting Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση του Netmeeting 2. Το Interface του Netmeeting 3. Κύρια Κουµπιά Netmeeting 4. Πραγµατοποίηση Κλήσεων - Συνδέσεων 5. Το Μενού του

Διαβάστε περισσότερα

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 1, ΤΚ 54630 Τηλ: 2310-510870 Fax: 2310-510871 Αθήνα: Βασ. Σοφίας 55, ΤΚ 11521 Τηλ: 210-7239770 e-mail: info@acta.edu.gr website: www.acta.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 1, ΤΚ 54630 Τηλ: 2310-510870 Fax: 2310-510871 Αθήνα: Ψαρρών 2, ΤΚ 10552 Τηλ: 210-5228643 e-mail: info@acta.edu.gr website: www.acta.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Εισηγητής : Χρήστος Μανώλης δάσκαλος Θεσσαλονίκη Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Α.Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στα Windows ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΓΚΟΥ 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ξεκινώντας με τα MS Windows Ασκήσεις Ερώτηση 1 Επιλέξτε από τις παρακάτω ενέργειες αυτή που θα τερματίσει

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word)

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Στο περιβάλλον εργασίας του επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word εκτελούμε τις παρακάτω λειτουργίες: 1) Δημιουργία Νέου Εγγράφου: Η Δημιουργία ενός Νέου Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα