ROWPVT & EOWPVT (ΜΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΤΩΝ ΕΩΣ ΕΞΙ ΕΤΩΝ ΚΑΙ 11 ΜΗΝΩΝ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ROWPVT & EOWPVT (ΜΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΤΩΝ ΕΩΣ ΕΞΙ ΕΤΩΝ ΚΑΙ 11 ΜΗΝΩΝ)"

Transcript

1 Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΑ 3 η ΕΚΔΟΣΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΑ 3 η ΕΚΔΟΣΗ ROWPVT & EOWPVT (ΜΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΕΤΩΝ ΕΩΣ ΕΞΙ ΕΤΩΝ ΚΑΙ 11 ΜΗΝΩΝ) Σπουδάστρια: ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ Εισηγητής: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης μελέτης η οποία πραγματεύεται την πιλοτική μεταφορά και αξιολόγηση, για την Ελληνική πραγματικότητα, των τεστ Receptive One Word Picture Vocabulary Test (ROWPVT) και Expressive one Word Picture Vocabulary Test (EOWPVT). Πρόκειται για δύο ατομικά χορηγούμενες δοκιμασίες οι οποίες αξιολογούν την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να κατονομάζει αντικείμενα, ενέργειες και έννοιες. Τα πρωτότυπα διαγνωστικά εργαλεία Expressive One Word Picture Vocaburaly Test (EOWPVT) και Receptive One Word Picture Vocabulary Test (ROWPVT) δημιουργήθηκαν από τον R. Brownell το 2000 και αξιολογούν την γλωσσική ικανότητα παιδιών από 2 ετών μέχρι 18 ετών και 11 μηνών.

3 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Κύριος σκοπός της μελέτης αυτής είναι να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την πιθανή στάθμιση των τεστ στην ελληνική γλώσσα και να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να είναι αυτό εφικτό. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες ούτε και διαγνωστικά εργαλεία επάνω στην διάγνωση ύπαρξης ή μη διαταραχών κατανόησης και έκφρασης λεξιλογίου. Σε αντίθεση, η ξένη βιβλιογραφία παρουσιάζει άνθιση τα τελευταία 150 χρόνια, όσον αφορά την κατάκτηση και την διάγνωση διαταραχών του λεξιλογίου. Αυτό, επομένως, καθιστά αναγκαίο να γίνουν και ελληνικές μελέτες, πάνω στους τομείς που αφορούν την δημιουργία ή την στάθμιση άλλων τεστ.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τι είναι γλώσσα? Γλώσσα είναι ένα σύστημα σημάτων (οπτικών, ακουστικών, οπτικοακουστικών) τα οποία αποτελούν το μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων, νόησης, έκφρασης και επιβεβαίωση της ύπαρξης. Τι είναι η γλωσσική ανάπτυξη? Ο όρος γλωσσική ανάπτυξη χρησιμοποιείται είτε με αυστηρά περιορισμένη έννοια για να περιγράψει τη σταδιακή κατάκτηση από το παιδί του συστήματος της γλώσσας, είτε με την ευρύτερη έννοια της κατάκτησης των ικανοτήτων γλωσσικής επικοινωνίας.

5 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ROWPVT Το ROWPVT πρόκειται για ένα ατομικά χορηγούμενο τεστ το οποίο αξιολογεί την κατανόηση λεξιλογίου του εξεταζομένου. H διαδικασία χορήγησης του τεστ έχει ως εξής: 1) Ο εξεταστής συλλέγει και καταγράφει τα απαραίτητα δημογραφικά στοιχεία. 2) Βρίσκει το προτεινόμενο σημείο έναρξης του τεστ με βάση την χρονολογική ηλικιακή του εξεταζομένου. 3) Ο εξεταστής χορηγεί μια σειρά από εξεταστικά φύλλα το κάθε ένα από τα οποία παρουσιάζει 4 αντικείμενα. 4) Ο εξεταστής δίνει προφορικά μια λέξη ερέθισμα την οποία ο εξεταζόμενος καλείται να αναγνωρίσει. 5) Ο εξεταστής καταγράφει την επακριβή απάντηση του εξεταζόμενου στην ειδική φόρμα καταγραφής. 6) Τέλος, το τεστ διακόπτεται όταν ο εξεταζόμενος αδυνατεί να αναγνωρίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων-εννοιών-ενεργειών.

6 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ EOWPVT Το EOWPVT πρόκειται για ένα ατομικά χορηγούμενο τεστ το οποίο αξιολογεί την ικανότητα της κατονομασίας αντικειμένων/ εννοιών. Η διαδικασία χορήγησης του τεστ έχει ως εξής: 1) Ο εξεταστής συλλέγει και καταγράφει τα απαραίτητα δημογραφικά στοιχεία. 2) Βρίσκει το προτεινόμενο σημείο έναρξης του τεστ με βάση την χρονολογική ηλικιακή του εξεταζομένου. 3) Ο εξεταστής χορηγεί μια σειρά από εξεταστικά φύλλα το κάθε ένα από τα οποία παρουσιάζει 1 αντικείμενο ή ενέργεια ή έννοια. 4) Ο εξεταστής ζητά από τον εξεταζόμενο να κατονομάσει την εικόνα που έχει μπροστά του. 5) Ο εξεταστής καταγράφει την επακριβή απάντηση του εξεταζόμενου στην ειδική φόρμα καταγραφής. 6) Τέλος, το τεστ διακόπτεται όταν ο εξεταζόμενος αδυνατεί να αναγνωρίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων-εννοιών-ενεργειών.

7 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΣΤ Οι εξεταζόμενοι πρέπει να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 2 χρονών μέχρι 18 χρονών και 11 μηνών. Σε περίπτωση χορήγησης και των δύο τεστ, συνιστάται να προηγείται η χορήγηση του EOWPVT και να έπεται του ROWPVT. Ο χρόνος χορήγησης του τεστ πρέπει να κυμαίνεται σε γενικές γραμμές από 15 λεπτά έως και 25 λεπτά για την χορήγηση του και περίπου 5 λεπτά για την βαθμολόγηση του. Απαιτείται να χορηγηθεί σε ήρεμο περιβάλλον, όπου δεν ευνοείται η διάσπαση της προσοχής του εξεταζομένου από οποιοδήποτε ερέθισμα. Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένος για την διαδικασία του τεστ ώστε να νιώσει άνετα και με την διαδικασία της χορήγησης αλλά και με τον εξεταστή.

8 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

9 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα χωρίστηκε σε 4 μέρη: α) Μετάφραση των τεστ στην Ελληνική γλώσσα. β) Πιλοτική έρευνα για να ελεγχθούν οι προσαρμογές στην ελληνική γλώσσα. γ) Χορήγηση των τεστ και εισαγωγή δεδομένων. δ) Ανάλυση των στοιχείων και ερμηνεία των αποτελεσμάτων

10 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Στην παρούσα έρευνα και τα δύο τεστ χορηγήθηκαν σε φυσιολογικό δείγμα 61 παιδιών, ηλικίας από 6 ετών έως 6 ετών και 11 μηνών. Η συλλογή του δείγματος έγινε σε τρία Δημοτικά σχολεία, του Δήμου Χαλκηδόνος. Η επιλογή του δείγματος έγινε ανεξάρτητα από καταγωγή, οικογενειακή και κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο το δείγμα μας είχε στο 100%, την ίδια εκπαίδευση καθώς όλοι οι εξεταζόμενοι ήταν παιδιά που φοιτούσαν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου.

11 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

12 ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ EOWPVT Ερεθίσματα Σωστές Συχνότητα απαντήσεις % Σωστές απαντήσεις % Λάστιχο 16 3,6% 26,2 % Γέφυρα 56 12,5% 91,8 % Βαλίτσες/Σάκοι/Αποσκε υές/τσάντες 61 13,6% 100,0 % Πατίνι/ Σκέιτμπορντ 60 13,4% 98,4 % Αποτυπώματα/ Πατημασιές 46 10,3% 75,4 % Φρούτα 61 13,6% 100,0 % Σκελετός 52 11,6% 85,2 % Φώτα/Φωτιστικά 24 5,4% 39,3 % Ενυδρείο 22 4,9% 36,1 % Αλεπού 50 11,2% 82,0 % Σύνολο ,0% 734,4 %

13 ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ROWPVT Ερεθίσματα Σωστές Συχνότητα απαντήσεις % Σωστές απαντήσεις % Γράμμα 59 10,8 % 96,7 % Υγρό 52 9,5 % 85,2 % Θόρυβο 55 10,0 % 90,2 % Γαλοπούλα 54 9,9 % 88,5 % Γκρεμός 59 10,8 % 96,7 % Αλεξίπτωτο 50 9,1 % 82,0 % Μπανανόφλουδα 61 11,1 % 100,0 % Αριθμός 59 10,8 % 96,7 % Εκκολάπτεται 42 7,7 % 68,9 % Πιλότος 57 10,4 % 93,4 % Σύνολο ,0% 898,4 %

14 ΜΕΣΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΤΑ ΤΕΣΤ Για να αποφασίσουμε για την ύπαρξη ή μη στατιστικά σημαντικής διαφοράς στη μέση επίδοση των μαθητών στο τεστ Έκφρασης και στο τεστ Κατανόησης, χρησιμοποιήσαμε τον παραμετρικό έλεγχο του T-test. Ο έλεγχος αυτός έδειξε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά (πίνακας 3, sig(2-tailed)=0,000 <0,01) Ειδικότερα η μέση επίδοση στο τεστ Κατανόησης είναι στατιστικά μεγαλύτερη από την μέση επίδοση στο τεστ Έκφρασης. Paired Samples Test Me an Std. Devia tion Paired Differences Std. Error Mean 95% Confidence Interval of the Difference Lower Upper t df Sig. (2- tailed) Pai r 1 total eowpvt - total rowpvt - 1,639 1,438,184-2,008-1,271-8,904 60,000

15 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟ EOWPVT Στην προσπάθεια μας να δούμε αν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στην επίδοση, μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών που εξετάστηκαν στο τεστ EOWPRT πραγματοποιήθηκε η μέθοδος Shapiro-Wilk. Ο έλεγχος της υπόθεσης ότι η επίδοση στο τεστ Έκφρασης των αγοριών και κοριτσιών έδειξε ότι περιγράφεται από την κανονική κατανομή(πίνακας 8, S-W, sig=0.012>0.01 και sig=0.028 >0.01) Φύλο Statistic df Sig. Αγόρι,864 29,012 Κορίτσι,914 27,028 Άρα δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στη μέση επίδοση στο τεστ Έκφρασης ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια.

16 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟ ROWPVT Στην προσπάθεια μας να δούμε αν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στις επιδόσεις,μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών που εξετάστηκαν στο τεστ ROWPVT χρησιμοποιήθηκε, ο μη παραμετρικός έλεγχος MANN WHITNEY.O έλεγχος έδειξε ότι η ισότητα των μέσων όρων επίδοσης αγοριών και κοριτσιών Στο τεστ Κατανόησης δεν απορρίπτεται(πίνακας 13, Asymp.sig(2-tailed)=0.536>0.01) Άρα δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στη μέση επίδοση στο τεστ Κατανόησης ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια. Mann- Whitney U Total Rowpvt 343,500 Wilcoxon W 721,500 Ζ -,619 Asymp. Sig. (2-tailed),536

17 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

18 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά του μέσου όρου απαντήσεων για όλα τα ερεθίσματα των τεστ, μεταξύ αγοριών και κοριτσιών για το ROWPVT και το EOWPVT. Η μέση επίδοση στο τεστ Κατανόησης είναι στατιστικά μεγαλύτερη από τη μέση επίδοση στο τεστ Έκφρασης Στο ερώτημα εάν έχουμε μια αξιόπιστη κλίμακα εργαλείο μέτρησης, από την έρευνα παρατηρήθηκε πως μιλάμε για μία αξιόπιστη κλίμακα στην μορφή την οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή. Τέλος, στο ερώτημα εάν έχουμε μια έγκυρη κλίμακα εργαλείο μέτρησης, από την έρευνα παρατηρήθηκε πως μιλάμε για μία έγκυρη κλίμακα στην μορφή την οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή.

19 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (1) Οι αλλαγές που προτείνονται για το EOWPVT είναι οι ακόλουθες: Για την εικόνα 40 (λάστιχο) προτείνουμε να γίνει ολοκληρωτική αντικατάσταση της εικόνας καθότι το λάστιχο της εικόνας μας προέρχεται από αυτοκίνητο ή μηχανή και ενδεχομένως να είναι άγνωστο ως μεμονωμένο εξάρτημα μιας ρόδας για τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Προτείνεται λοιπόν στη νέα εικόνα να απεικονίζεται ένα ποδήλατο (μέσο πιο οικείο στα παιδιά) από όπου να λείπει το ένα από τα δύο λάστιχα, το οποίο θα βρίσκεται δίπλα από στο ποδήλατο ως μεμονωμένο αντικείμενο και θα τονίζεται από ένα βέλος. Μια εναλλακτική πρόταση θα ήταν, εφόσον μας δίνετε η δυνατότητα, να προστεθεί η λέξη «ρόδα» ως σωστή απάντηση, καθώς το ποσοστό των εξεταζομένων που έδωσαν αυτή την απάντηση ήταν πολύ μεγάλο. Για την εικόνα 41 (γέφυρα) αν και το ποσοστό των λάθος απαντήσεων ήταν ελάχιστο ( 5/ 60 ) για να εκμηδενιστεί, προτείνουμε να γίνει αντικατάσταση της εικόνας με μια πιο ευδιάκριτη, όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η γέφυρα θα ενώνει δύο κομμάτια στεριάς.

20 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (2) Για την εικόνα 44 (πατημασιές/ αποτυπώματα) προτείνουμε να γίνει ολοκληρωτική αντικατάστασή της. Προτείνουμε να αλλάξει η εικόνα με μια στην οποία να φαίνεται ότι τα αποτυπώματα προέρχονται από κάποιον άνθρωπο ή ζώο και βρίσκονται πάνω στο ανάλογο έδαφος, για παράδειγμα σε βρεγμένη άμμο ή επάνω στο χιόνι. Οι πατημασιές συνίσταται να τονίζονται με ένα βελάκι. Για την εικόνα 45 (φρούτα) προτείνουμε η αλλαγή της εικόνας που ήδη πραγματοποίηθηκε πριν την χορήγηση του τεστ, όπου αφαιρέσαμε το λεμόνι από το σύνολο των φρούτων της εικόνας να διατηρηθεί. Για την εικόνα 47 (φώτα/ φωτιστικά) προτείνουμε αρχικά να φύγει από την εικόνα το κερί που βρίσκεται στην μέση γιατί μπερδεύει αρκετά τους εξεταζόμενους και δεν παραπέμπει ουσιαστικά σε φωτιστικό ή φώτα. Και έπειτα προτείνεται να αντικατασταθεί από ένα φωτιστικό που κρέμεται από κάποιο ταβάνι και εννοιολογικά συνδέεται καλύτερα με την επιδιωκόμενη λέξη.

21 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (3) Για την εικόνα 48 (ενυδρείο) πριν την χορήγηση της, την τροποποιήσαμε ελαφρώς, προσθέτοντας ένα ψάρι μέσα στο ενυδρείο για να γίνει ευκολότερα η συσχέτιση ανάμεσα στο αντικείμενο και σε αυτό που περιμένουμε να μας δώσει ως απάντηση ο εξεταζόμενος.. Αν και η εικόνα που χορηγήθηκε είναι αρκετά ευδιάκριτη τα ποσοστά των λαθών ήταν σχετικά πολύ αυξημένα, επομένως προτείνεται να γίνουν και κάποιες επιπλέον αλλαγές όπως να αλλάξει η οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε το ενυδρείο, να προστεθούν περισσότερα ψάρια, περισσότερα χρώματα καθώς και να είναι διακριτή η συσκευή που φιλτράρει το νερό. Τέλος, για την εικόνα 49 (αλεπού) προτείνουμε να αντικατασταθεί με μια άλλη εικόνα στην οποία η αλεπού θα είναι σε όρθια στάση και θα προχωράει, ώστε να είναι πιο ευδιάκριτο το μέγεθος της ουράς της.

22 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (4) Οι αλλαγές που προτείνονται για το ROWPVT είναι οι ακόλουθες: Για την καρτέλα 47 και το ερέθισμα «θόρυβος» (εικόνα 1) προτείνουμε να τροποποιηθεί ελαφρώς η εικόνα 3 (παιδί που τρέχει) που ήδη αλλάξαμε, πριν την χορήγηση το τεστ όπου απεικονίζονταν μια γυναίκα που κρατούσε ένα φτυάρι και έσκαβε. Οι λάθος απαντήσεις αν και ελάχιστες εστιάζουν στο γεγονός ότι το παιδί στην ήδη τροποποιημένη εικόνα φαίνεται να σφυρίζει και αυτό ίσως να επηρεάσει την απάντηση ορισμένων εξεταζομένων. Για να εκμηδενίσουμε επομένως αυτή την πιθανότητα προτείνουμε να γίνει αλλαγή της εικόνας με μια άλλη στην οποία το παιδάκι θα φαίνεται απλά πως τρέχει. Για την καρτέλα 50 και το ερέθισμα «αλεξίπτωτο» (εικόνα 1)φάνηκε οι εξεταζόμενοι να συγχέουν τις έννοιες αερόστατο και αλεξίπτωτο. Επομένως, προτείνεται να αντικαταστήσουμε την εικόνα 3 (αερόστατο) με ένα αερόστατο παλαιότερης τεχνολογίας με πιο μακρύ, παραλληλόγραμμο σχήμα, σε στυλ σκάφους. Επιπλέον, προτείνεται η ζητούμενη εικόνα να μεγεθυνθεί ώστε να φαίνεται ο άνθρωπος πιο ξεκάθαρα.

23 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (5) Για την καρτέλα 53 και το ερέθισμα «εκκολάπτεται» (εικόνα 2) σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των λανθασμένων απαντήσεων για τις εικόνες του ROWPVT. Αυτό που προτείνεται αρχικά στην ζητούμενη εικόνα είναι το αυγό μέσα από το οποίο εκκολάπτεται το πουλί να φαίνεται πιο ξεκάθαρα και να είναι πιο μεγάλο ώστε να γίνει πιο ευδιάκριτη η διαδικασία εκκόλαψης. Το πρόβλημα σε αυτό το ερέθισμα δεν είναι τόσο το ότι η εικόνα δεν είναι αρκετά ευδιάκριτη αλλά το ότι η ίδια η λέξη δυσκολεύει αρκετά τους εξεταζομένους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Προτείνεται, λοιπόν, εάν είναι δυνατό, να αντικατασταθεί η λέξη με κάποια πιο οικεία στα παιδιά που να κρατάει το νόημα της λέξης εκκολάπτεται ή να αλλάξει εντελώς το ζητούμενο ερέθισμα-λέξη σε αυτήν την καρτέλα. Τέλος, στη καρτέλα 54 και το ερέθισμα «πιλότος» (εικόνα 3) προτείνεται η αλλαγή της εικόνας 2 που ήταν αρχικά «οδηγός αυτοκινήτου της φόρμουλα» σε «αστυνομικός» έπειτα, να διατηρηθεί. Η επιπλέον αλλαγή που προτείνεται είναι στην ζητούμενη εικόνα (εικόνα 3) να είναι πιο ευδιάκριτο το μέσο (αεροπλάνο) που οδηγεί ο πιλότος όπως ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες εικόνες επιλογής της καρτέλας.

24 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

ROWPVT & EOWPVT 3 rd Edition (Μια συνδυαστική πιλοτική μεταφορά και αξιολόγηση τους στην ηλικιακή ομάδα των 2 ετών έως 2 ετών και 11 μηνών)

ROWPVT & EOWPVT 3 rd Edition (Μια συνδυαστική πιλοτική μεταφορά και αξιολόγηση τους στην ηλικιακή ομάδα των 2 ετών έως 2 ετών και 11 μηνών) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ROWPVT & EOWPVT 3 rd Edition (Μια συνδυαστική πιλοτική μεταφορά και αξιολόγηση τους στην ηλικιακή ομάδα των 2 ετών έως 2 ετών και 11 μηνών) Κουμούλλη Τσαμπίκα (Α.Μ.: 10155)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΥ. ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΑ 3 η έκδοση [RECEPTIVE ONE WORD PICTURE VOCABULARY TEST 3 rd Edition]

ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΥ. ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΑ 3 η έκδοση [RECEPTIVE ONE WORD PICTURE VOCABULARY TEST 3 rd Edition] w Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΑ 3 η έκδοση [RECEPTIVE ONE WORD PICTURE VOCABULARY TEST 3 rd Edition] ROWPVT & EOWPVT

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Γκουλγκουτσικά Αλεξάνδρα (11294) Εισηγήτρια: κ. Τόκη Ευγενία ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 2012

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της έρευνας

1. Σκοπός της έρευνας Στατιστική ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας 1. Σκοπός της έρευνας Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι κυριότατα πρακτικός. Η εξέταση των δεκτικών/αντιληπτικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17. Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: Το στατιστικό κριτήριο χ 2 17.1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ 17.2.

Κεφάλαιο 17. Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: Το στατιστικό κριτήριο χ 2 17.1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ 17.2. Κεφάλαιο 17 Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: Το στατιστικό κριτήριο χ 2 17.1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ 17.2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 17.3. ΤΟ χ 2 ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ 17.3.1. Ένα ερευνητικό παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Επιδρά το προφίλ παρακίνησης του διευθυντή στην αποτελεσματική άσκηση σχολικής ηγεσίας;

Επιδρά το προφίλ παρακίνησης του διευθυντή στην αποτελεσματική άσκηση σχολικής ηγεσίας; Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 3ο, 109-135, 2014 Επιδρά το προφίλ παρακίνησης του διευθυντή στην αποτελεσματική άσκηση σχολικής ηγεσίας; Χρήστος Θεοδώρου, christheodorou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

TWF 2. Test of Word Finding Second Edition. Εισηγητής Διονύσης Χρ. Ταφιάδης. Σπουδάστρια Βασιλική Φωτιάδου. Ιωάννινα 2010

TWF 2. Test of Word Finding Second Edition. Εισηγητής Διονύσης Χρ. Ταφιάδης. Σπουδάστρια Βασιλική Φωτιάδου. Ιωάννινα 2010 ta Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Test of Word Finding Second Edition 2 TWF 2 (Μια πιλοτική μεταφορά του τεστ και εφαρμογή στην ηλικιακής ομάδα 8 8 11 ετών)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Α. ΕΜΒΑΛΩΤΗΣ Α. ΚΑΤΣΗΣ Γ. ΣΙΔΕΡΙΔΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Α ΕΚΔΟΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2006 Α. Εμβαλωτής: Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Α. Κατσής: Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 5-6 ΕΤΩΝ Σπουδάστριες

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 5-6 ΕΤΩΝ Σπουδάστριες Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 5-6 ΕΤΩΝ Σπουδάστριες Γιαννιού Λαμπρινή Μεγγίσογλου Ευθυμία Ξενογιώργη

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Εγχειρίδιο SPSS 16.0. Πέτρος Ρούσσος & Γιώργος Ευσταθίου Πρόγραμμα Ψυχολογίας, Τμήμα ΦΠΨ, ΕΚΠΑ

Σύντομο Εγχειρίδιο SPSS 16.0. Πέτρος Ρούσσος & Γιώργος Ευσταθίου Πρόγραμμα Ψυχολογίας, Τμήμα ΦΠΨ, ΕΚΠΑ Πέτρος Ρούσσος & Γιώργος Ευσταθίου Πρόγραμμα Ψυχολογίας, Τμήμα ΦΠΨ, ΕΚΠΑ ΑΘΗΝΑ 2008 [2] Περιεχόμενα Δυο λόγια εισαγωγικά... 3 1.0 Το περιβάλλον του SPSS... 3 2.0 Εισαγωγή και διαχείριση δεδομένων... 6

Διαβάστε περισσότερα

κατάρτισης στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης Αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης

κατάρτισης στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης Αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΕΑΕΚ Άξονας Προτερ.: Μέτρο: Προώθηση & Βελτίωση της εκπαίδευσης και της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης Αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΕΥΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΡΕΒΕΚΑ ΑΡΑΠΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δεξιοτήτων και Αδυναμιών ΛΑΜΔΑ. Χρήστος Σκαλούμπακας Ειδικός Παιδαγωγός

Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δεξιοτήτων και Αδυναμιών ΛΑΜΔΑ. Χρήστος Σκαλούμπακας Ειδικός Παιδαγωγός Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δεξιοτήτων και Αδυναμιών ΛΑΜΔΑ Τάξεις Β Δ Δημοτικού και Ε Δημοτικού Β Γυμνασίου Χρήστος Σκαλούμπακας Ειδικός Παιδαγωγός Αθανάσιος Πρωτόπαπας Κύριος Ερευνητής Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΨΥΧΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ».

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΨΥΧΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ». Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΨΥΧΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ». ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΑΓΙΔΗ Α.Ε.Μ. : 4242 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Αποτελεσμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Αναφορά Αποτελεσμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού Αναφορά Αποτελεσμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος 15/10/2013 www.ev-career.com Evalion People Psychometric Solutions Περιεχόμενα Προσωπικότητα Αξίες Ικανότητες Επαγγελματικά

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Αποτελεσμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Αναφορά Αποτελεσμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού Αναφορά Αποτελεσμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού Παπαδόπουλος Κων/νος 17/1/2015 www.ev-career.com Evalion People Psychometric Solutions Περιεχόμενα Προσωπικότητα Αξίες Ικανότητες Επαγγελματικά ενδιαφέροντα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ WPPSI IIIU UK ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: «Διδακτική των Θετικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

FDA 2 Frenchay Dysarthria Assessment (FDA 2)

FDA 2 Frenchay Dysarthria Assessment (FDA 2) FDA 2 Frenchay Dysarthria Assessment (FDA 2) Η Εφαρμογή του στην Ελληνική Γλώσσα σε Φυσιολογικό Νεαρό Ενήλικο Πληθυσμό με Σκοπό την Δημιουργία Φυσιολογικών Τιμών Αναστασία Βογιατζή Ναταλία Γρίβα 1.Εισαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δεξιοτήτων και Αδυναμιών ΛΑΜΔΑ. Αθανάσιος Πρωτόπαπας Κύριος Ερευνητής Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου

Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δεξιοτήτων και Αδυναμιών ΛΑΜΔΑ. Αθανάσιος Πρωτόπαπας Κύριος Ερευνητής Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Λογισμικό Ανίχνευσης Μαθησιακών Δεξιοτήτων και Αδυναμιών ΛΑΜΔΑ Τάξεις Β Δ Δημοτικού και Ε Δημοτικού Β Γυμνασίου Αθανάσιος Πρωτόπαπας Κύριος Ερευνητής Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Χρήστος Σκαλούμπακας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΗΛΙΑΔΟΥ ΝΙΝΩ ΚΙΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ-ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ STROOP ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ STROOP ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Μεταπτυχιακή Εργασία στο τμήμα «Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη» ΔΙΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ STROOP ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ Α.Μ. 06Μ22 Επόπτες Καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Τέλος, ευχαριστώ τους γονείς μου, την αδελφή μου και την ανιψιά μου την Ελεάννα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Τέλος, ευχαριστώ τους γονείς μου, την αδελφή μου και την ανιψιά μου την Ελεάννα. 1 Στον πατέρα μου 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ευχαριστώ τον επιβλέποντα καθηγητή μου κύριο Ματσίνο Ιωάννη, τον κύριο Οικονόμου Χρήστο και τον κύριο Κοντό Θεμιστοκλή για την βοήθεια και τη συμπαράσταση τους. Ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Αγοράς ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ποσοτική & Ποιοτική Έρευνα Διεξαγωγή Ποσοτικής Έρευνας Ανάλυση Αποτελέσματα

Έρευνα Αγοράς ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ποσοτική & Ποιοτική Έρευνα Διεξαγωγή Ποσοτικής Έρευνας Ανάλυση Αποτελέσματα 2009 Έρευνα Αγοράς Ποσοτική & Ποιοτική Έρευνα Διεξαγωγή Ποσοτικής Έρευνας Ανάλυση Αποτελέσματα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Fax: 210-7299572 email: siem@siem.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Τεστ Πλήρους Αξιολόγησης της Αφασίας WAB R.

Το Τεστ Πλήρους Αξιολόγησης της Αφασίας WAB R. Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Το Τεστ Πλήρους Αξιολόγησης της Αφασίας WAB R. Μια πιλοτική μεταφορά των Φυλλαδίων Αξιολόγησης 1 & 2 σε φυσιολογικό ενήλικο πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών με το λογισμικό εμαδύς: εγκυρότητα και προοπτικές

Αυτόματη ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών με το λογισμικό εμαδύς: εγκυρότητα και προοπτικές Αυτόματη ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών με το λογισμικό εμαδύς: εγκυρότητα και προοπτικές Αθανάσιος Πρωτόπαπας Τμήμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου protopap@ilsp.gr Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Αυτισμός:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Αυτισμός: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Αυτισμός: Η γλωσσική ικανότητα ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής. Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας

Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής. Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας Άρθρο «Γνωστική εξέλιξη, έφεση και εκμάθηση γλωσσών σε μικρά παιδιά στην Ελλάδα: μια διαφορετική προσέγγιση»

Διαβάστε περισσότερα