ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ"

Transcript

1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.1. Ελεύθερη ταλάντση συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας Φυσική συχνότητα και απόκριση Ο αρμονικός ταλανττής (βλ. σχήμα.1.α) είναι μια πολύ απλή ταλανττική διάταξη που αν και στην πράξη δεν εμφανίζεται παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται εν τούτοις ευρές για την μελέτη τν απλών εννοιών και την διατύπση απλών εξισώσεν κίνησης. Ο αρμονικός ταλανττής αποτελείται από τη μάζα m (Kg) και το ελατήριο (N/m). Η μάζα μπορεί να ταλαντώνεται κατακόρυφα, είτε ελεύθερα είτε με εξαναγκασμένο τρόπο και αυτή η ταλανττική της κίνηση (μετατόπιση) περιγράφεται με την μετατόπιση 1 του κέντρου μάζας της (m) που είναι συνάρτηση του χρόνου και γράφεται (). () m Κ.Μ. m Κ.Μ. () m Κ.Μ. m() α. Η κίνηση στον αρμονικό ταλανττή. β. Δυνάμεις στην μάζα του αρμονικού ταλανττή. Σχήμα.1. Ο απλός αρμονικός ταλανττής 1 Εδώ γίνεται η παραδοχή ότι το ελατήριο παρουσιάζει ελαστικότητα μόνο κατά την κατακόρυφη διεύθυνση. Σε αντίθετη περίπτση χρειάζονται επιπλέον μεταβλητές για να περιγράψουν και τις άλλες μετατοπίσεις ή στροφές της μάζας.

2 1 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εάν θερήσουμε την μάζα μετατοπισμένη στην θέση () (m) κατά την χρονική στιγμή (sec) (βλ. σχήμα.1.α), τότε η εφαρμογή του ου Νόμου του Newo (βλ. σχήμα.1.β) δίνει: και άρα FΚ.Μ. m( ) ( ) m( ) (N) m( ) ( ) (N) (.1) Στην ίδια σχέση θα κατέληγε κανείς εάν αντιμετώπιζε το θέμα ενεργειακά. Πράγματι, θερώντας το σύστημα συντηρητικό 11 και εάν T (Nm) είναι η κινητική του ενέργεια και αντίστοιχα U (Nm) η δυναμική, τότε θα είναι T U cos. και επομένς d ( T U ) d (Nm) (.) Επειδή είναι: 1 T m () και 1 U () (Nm) (.3) τότε από τις σχέσεις (.) και (.3) εύκολα προκύπτει η (.1) Η διαφορική εξίσση (.1) είναι μία κλασσική ομογενής γραμμική διαφορική εξίσση δεύτερης τάξης. Η γενική της λύση θα είναι της μορφής: ( ) Asi( ) Bcos( ) (.4) όπου τα A, B και είναι σταθερές που θα πρέπει να προσδιορισθούν. Με αντικατάσταση από την (.4) στην (.1) προκύπτει: ( m ) Asi( ) ( m ) Bcos( ) (.5) Εξισώνοντας τους συντελεστές τν τριγνομετρικών όρν στην (.5) προκύπτουν οι παρακάτ δύο σχέσεις: ( m ) A και ( m ) B (.6) Επειδή θα πρέπει τουλάχιστον μία από τις σταθερές A και B να είναι διάφορη του μηδενός και επειδή η (.4) θα πρέπει να αποτελεί λύση της (.1) θα ισχύει: 11 Η θεώρηση ενός συστήματος ς ενεργειακά συντηρητικού σημαίνει πλήρη απουσία οποιουδήποτε μηχανισμού διάχυσης ενέργειας προς το περιβάλλον.

3 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 13 και άρα: m (.7) 1,, m m (rad/sec) (.8) Η σχέση (.7) ονομάζεται χαρακτηριστική εξίσση της συχνότητας και έχει δυο λύσεις (βλ. σχέση (.8)). Η θετική λύση συμβολίζεται συνήθς με, έχει μονάδες (rad/sec), ονομάζεται φυσική κυκλική συχνότητα ή απλώς φυσική συχνότητα ταλάντσης του συστήματος 1, εξαρτάται δε από τις ελαστικές και αδρανειακές παραμέτρους του. Με βάση τα παραπάν η γενική λύση της (.1) θα είναι: ( ) Asi( ) Bcos( ) (.9) Στην λύση αυτή θα πρέπει να προσδιορισθούν οι δύο σταθερές A και B. Τούτο μπορεί να γίνει μόνο μέσ τν αρχικών συνθηκών. Κατόπιν η γενική λύση θα μετατραπεί σε ειδική (paricular) λύση και θα ισχύει μόνο για τις συγκεκριμένες αρχικές συνθήκες. Εάν ( ) (m) και ( ) συνθήκες, τότε, σε συνδυασμό με την (.9) θα είναι: (m/sec) είναι οι δεδομένες αρχικές ( ) B και ( ) A A (.1) και η πλήρης τελική μορφή της λύσης θα είναι: ( ) si( ) cos( ) (m) (.11) Αντί για την παραπάν μορφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά η έκφραση: ( ) X si( φ ) (.1) όπου τα X και φ θα πρέπει να προσδιορισθούν συναρτήσει τν και. Επειδή είναι: ( ) X cos φsi( ) X si φcos( ) (.13) 1 Θα πρέπει να δίνεται πάντα προσοχή στους σχετικούς όρους. Γενικά, η κυκλική συχνότητα ονομάζεται και γνιακή ταχύτητα. Και οι δύο όροι είναι πάντς διαφορετικοί από την συχνότητα f που μετριέται σε (Hz) και συνδέεται με την κυκλική συχνότητα (ή γνιακή ταχύτητα) σύμφνα με την γνστή σχέση πf. Εξαίρεση ισοδύναμης χρήσης τν παραπάν όρν αποτελεί η αναφορά στην φυσική συχνότητα οπότε και πάλι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις μονάδες.

4 14 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ τότε αντικαθιστώντας τον αριστερό όρο στην (.13) με τον δεξιό της (.11) και εξισώνοντας τους συντελεστές τν τριγνομετρικών όρν προκύπτουν οι παρακάτ δύο σχέσεις: X και φ a 1 (.14) Η ποσότητα X ονομάζεται πλάτος ή απόκριση και δείχνει την μέγιστη απομάκρυνση της μάζας του ταλανττή από την θέση ισορροπίας. Μετριέται σε (m) 13 ή (rad) ανάλογα με την περίπτση 14. Το πλάτος εξαρτάται από τις παραμέτρους του συστήματος και από τις αρχικές συνθήκες, αποτελεί δε μέτρο της ενέργειας που εισάγεται στον αρμονικό ταλανττή μέσ της διέγερσης που οι αρχικές συνθήκες προκαλούν. Η ποσότητα φ ονομάζεται γνία φάσης ή διαφορά φάσης ή απλώς φάση, μετριέται σε ( o ) ή (rad) και αποτελεί ένδειξη της προπορείας ή της καθυστέρησης μεταξύ της πραγματικής απόκρισης του συστήματος και μίας αμιγούς συνημιτονοειδούς απόκρισης. Για την διαφορά φάσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι εξής περιπτώσεις: α. Εάν (m) τότε, σύμφνα με την (.14), θα είναι φ (rad) β. Εάν (m) τότε, σύμφνα με την (.14), θα είναι φ π / (rad) Σύμφνα με τα παραπάν, ο απαιτούμενος χρόνος για να επανέλθει το σύστημα στην θέση ισορροπίας 15 μετά την επιβολή τν αρχικών συνθηκών θα είναι: π φ, φ φ, φ (sec) (.15) Στο σχήμα. φαίνεται η απόκριση ενός συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας που ταλαντώνεται ελεύθερα με αρχικές συνθήκες (m) και (m/sec). Στο ίδιο σχήμα σημειώνονται το πλάτος, ο χρόνος ο σχετικός με την διαφορά φάσης, η περίοδος καθώς και τα σημεία μηδενισμού και ελαχιστοποίησης της ταχύτητας ή πιο συχνά σε (mm). Η χρήση όμς της μονάδας (m) διατηρεί την συμβατότητα με το σύστημα SI. 14 Ανάλογα με τα αν γίνεται αναφορά σε μεταφορική ή περιστροφική μετατόπιση. 15 Αυτό δεν σημαίνει την παύση της ταλάντσης αλλά «πέρασμα» του συστήματος (εδώ της μάζας) από την θέση ισορροπίας.

5 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 15 () ( ) ( ) ma. o X T=π/ π φ Σχήμα.. Απόκριση σε ελεύθερη ταλάντση ενός απλού αρμονικού ταλανττή. ΑΣΚΗΣΗ 1 Να μελετηθεί η ελεύθερη στρεπτική ταλάντση του συστήματος του σχήματος με Αρχικές Συνθήκες θ() θ, θ () d,l,g θ J s Σχήμα Α..1. Ελεύθερη στρεπτική ταλάντση συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας. ΛΥΣΗ: Η ισοδύναμη σταθερά ελατηρίου του άξονα θα είναι: πgd 3L 4 (Nm/rad) (Α.1.1) όπου G (N/m ) είναι το μέτρο διάτμησης του υλικού του άξονα, L (m) το μήκος του και d (m) η διάμετρός του. (Τα d, G, L θερούνται δεδομένα). Σύμφνα με τον ο Νόμο του Newo θα είναι: MΚ.Μ. Jsθ( ) θ( ) J sθ( ) (Nm) (Α.1.)

6 16 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ όπου M (Nm) είναι το άθροισμα τν ροπών που εξασκούνται στο δίσκο και J s (Kgm ) είναι η πολική ροπή αδράνειας του δίσκου (γνστή). Άρα σύμφνα με την (.1) θα είναι τελικά: J θ θ (Α.1.3) Εάν υποθέσουμε ότι η απόκριση θ() του δίσκου είναι της μορφής: τότε με αντικατάσταση στη (Α.1.3) θα προκύψει: s θ( ) Asi( ) Bcos( ) (Α.1.4) Js και: J s (rad/sec) (Α.1.5) που είναι η φυσική συχνότητα του συστήματος. Σύμφνα με την (Α.1.4) - η απόκριση θα έχει τη μορφή: θ( ) Asi( ) Bcos( ) (Α.1.6) Εάν χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά η (.1) τότε θα είναι: και σύμφνα με τις (.14) θα είναι: θ() Θsi( φ ) (Α.1.7) Θ θ και π φ (Α.1.8) Οπότε η τελική έκφραση θα είναι: π π θ( ) θsi θsi J s (rad) (Α.1.9) Παρατήρηση: Χρησιμοποιώντας τις αρχικές συνθήκες εύκολα προκύπτει ότι και σύμφνα με την (Α.1.6): θ() θ A B 1 B, Α (Α.1.1) θ( ) θcos( ) θcos J s (Α.1.11) που είναι ισοδύναμη με την (Α.1.9). Πρόταση για παραπέρα εργασία:

7 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 17 Να βρείτε την φυσική συχνότητα όταν d=.4 (m), L=.15 (m), υλικό δοκού και δίσκου = κοινός χάλυβας, διάμετρος δίσκου =.35 (m), πάχος δίσκου =.6 (m). Κατόπιν να σχεδιάσετε την απόκριση του συστήματος για χρονικό διάστημα πέντε (5) περιόδν όταν οι αρχικές συνθήκες είναι θ.1745 (rad) και θ. (rad/sec). Ποια είναι η τιμή της διαφοράς φάσης; Τι παρατηρείτε;.. Ελεύθερη ταλάντση συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας με ιξώδη απόσβεση Ο αρμονικός ταλανττής του σχ..1 μπορεί να τροποποιηθεί και να περιλάβει και τον ιξώδη αποσβεστήρα (βλ.σχ...) c c c() () m Κ.Μ. m Κ.Μ. () m Κ.Μ. m() α. Η κίνηση στον αρμονικό ταλανττή. β. Δυνάμεις στην μάζα του αρμονικού ταλανττή. Σχήμα.. Αρμονικός ταλανττής με απόσβεση. Ο ιξώδης αποσβεστήρας είναι μια διάταξη που βασίζει την λειτουργία της στην ιξώδη τριβή που αναπτύσσεται κατά την επαφή ενός στερεού σώματος και ενός ρευστού. Η αναπτυσσόμενη δύναμη ονομάζεται δύναμη απόσβεσης και είναι ανάλογη της ταχύτητας του σώματος: F ( ) ( ) c c (N) (.16) Στην παραπάν σχέση η σταθερά c ονομάζεται σταθερά απόσβεσης του αποσβεστήρα, μετριέται σε (Nsec/m) ή (Nmsec/rad) και η τιμή της εξαρτάται από το δυναμικό ιξώδες του ρευστού και την γεμετρία του αποσβεστήρα. Λαμβάνοντας υπόψη την αναπτυσσόμενη δύναμη απόσβεσης (βλ. σχέση (.16)) και εάν θερήσουμε την μάζα μετατοπισμένη στην θέση () (m) κατά την χρονική στιγμή (sec) (βλ. σχήμα..α), τότε η εφαρμογή του ου Νόμου του Newo (βλ. σχήμα..β) δίνει:

8 18 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ FΚ.Μ. m( ) c( ) ( ) m( ) (N) και άρα m( ) c( ) ( ) (N) (.17) Η διαφορική εξίσση (.17) είναι μία κλασσική ομογενής γραμμική διαφορική εξίσση δεύτερης τάξης. Η γενική της λύση θα είναι της μορφής: () Ae (.18) όπου τα A και είναι σταθερές που θα πρέπει να προσδιορισθούν. Με αντικατάσταση από την (.18) στην (.17) προκύπτει: που έχει λύσεις: m c (.19) 1, c c 4m m (rad/sec) (.) Η μαθηματική μορφή της λύσης και η φυσική συμπεριφορά του αρμονικού ταλανττή εξαρτάται από το πρόσημο της διακρίνουσας. Η περίπτση να είναι η διακρίνουσα ίση προς το θερείται ς ειδική και εμφανίζεται όταν οι φυσικές παράμετροι του συστήματος παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο συνδυασμό τιμών. Στην περίπτση αυτή το σύστημα θερείται ότι διαθέτει κρίσιμη απόσβεση ή ότι είναι κρίσιμα αποσβεννύμενο. Τότε είναι c 4m και η ειδική αυτή τιμή του συντελεστή απόσβεσης ονομάζεται κρίσιμη απόσβεση ή συντελεστής κρίσιμης απόσβεσης: c m m (Nsec/m) (.1) c Σε σχέση με τα παραπάν ορίζεται και ο λόγος απόσβεσης ζ ς εξής: ζ c c c c m m c (.) Με βάση τα παραπάν και για κάθε περίπτση η (.) μπορεί να ξαναγραφεί ς εξής: ζ ζ (rad/sec) (.3) 1, 1 και η (.17) μπορεί να γραφεί ς: ζ (N) (.4) ( ) ( ) ( )

9 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 19 Η γενική της λύση (για ζ 1 ) θα είναι: ζ 1 ζ 1 1 ζ 1 1 () C e C e e C e C e (.5) Στην λύση αυτή θα πρέπει να προσδιορισθούν οι δύο σταθερές C 1 και C. Τούτο μπορεί να γίνει μόνο μέσ τν αρχικών συνθηκών. Κατόπιν η γενική λύση θα μετατραπεί σε ειδική (paricular) και θα ισχύει μόνο για τις συγκεκριμένες αρχικές συνθήκες. Σύμφνα με την τιμή του ζ, διακρίνουμε 3 περιπτώσεις για τη ταλανττική συμπεριφορά ενός συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας: Περίπτση 1 η : ζ 1 - Ελεύθερη ταλάντση με υποκρίσιμη απόσβεση Στην περίπτση αυτή οι ρίζες της (.4) θα είναι συζυγείς μιγαδικές: 1, ζ i 1 ζ (rad/sec) (.6) Τότε η (.5) θα γίνει: i 1 ζ i 1 ζ 1 1 ζ () C e C e e C e C e (.7) Εφαρμογή της ταυτότητας του Euler στην παραπάν σχέση θα δώσει: ζ ( ) e C cos 1 ζ isi 1 ζ C cos 1 ζ isi 1 ζ 1 (.8) ζ e C C cos 1 ζ i C C si 1 ζ 1 1 Εάν τεθεί: τότε η (.8) γράφεται: D C1 C και E i C1 C (.9) ( ) e ζ Dcos 1 ζ E si 1 ζ (.3) Εάν ( ) (m) και ( ) συνθήκες, τότε, σε συνδυασμό με την (.3) θα είναι: ( ) D (m/sec) είναι οι δεδομένες αρχικές ζ (.31) ( ) E 1 ζ ζ E ζ 1

10 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ και η πλήρης τελική μορφή της λύσης θα είναι: ζ ( ) e ζ cos 1 ζ si 1 ζ 1 ζ (m) (.3) Για το άθροισμα τν όρν μέσα στα άγκιστρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά η έκφραση: ( ) X si( φ ) (.33) d d όπου τα X και φ d θα πρέπει να προσδιορισθούν συναρτήσει τν o και o ενώ το d (rad/sec) ορίζεται ς: d 1 ζ (rad/sec) (.34) και ονομάζεται φυσική κυκλική συχνότητα ή απλώς φυσική συχνότητα ταλάντσης του συστήματος με απόσβεση, εξαρτάται δε από τις ελαστικές, τις αδρανειακές αλλά και τις αποσβεστικές παραμέτρους του. Όσο αφορά τις άλλες δύο σταθερές στην (.33), αυτές προκύπτουν από την ανάπτυξη του δεξιού όρου της (.33) και την εξίσση τν συντελεστών τν τριγνομετρικών όρν ανάμεσα στο άθροισμα τν όρν μέσα στα άγκιστρα στην (.3) και τον ανεπτυγμένο δεξιό όρο της (.33): X ζ d (m) και φ d a ζ 1 d (rad) (.35) Επομένς η (.3) γίνεται: ( ) e ζ X si φ (m) (.36) Στο σχήμα.3 φαίνεται η απόκριση ενός συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας με υποκρίσιμη απόσβεση που ταλαντώνεται ελεύθερα με αρχικές συνθήκες (m) και (m/sec). Συγκρίνοντας την μορφή της ταλάντσης με αυτή του σχήματος.1 παρατηρεί κανείς εύκολα ότι πρόκειται για μία μη συντηρητική διαδικασία που καταλήγει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε πλήρη ακινησία του ταλανττή 16. Σε κάθε κύκλο ταλάντσης η συνολική ενέργεια του συστήματος είναι μικρότερη από τον προηγούμενο και η μείση αυτή έχει ρυθμό που καθορίζεται από τον εκθετικό όρο στην (.36). Η μείση της ενέργειας ανά κύκλο ταλάντσης δίνεται από την σχέση: d d 16 Από μαθηματική άποψη θα ήταν σστό να πει κανείς ότι ο ταλανττής «τείνει» προς την πλήρη ακινησία.

11 () (m) ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1 ΔE E Ε E E 1 1 e 4 πζ / 1 ζ (.37) όπου E (Nm) και E +1 (Nm) είναι η συνολική ενέργεια του ταλανττή στο τέλος του () και του (+1) κύκλου αντίστοιχα. ζ Xe () () Td T d π d (sec) Σχήμα.3. Απόκριση σε ελεύθερη ταλάντση με υποκρίσιμη απόσβεση. Ένα μέγεθος που δείχνει άμεσα το ρυθμό μείσης του πλάτους είναι η λογαριθμική μείση δ που ορίζεται σαν ο φυσικός λογάριθμος του λόγου δυο διαδοχικών ευρών ταλάντσης. Έτσι: δ l ( ) π ζ ( Td ) 1 ζ (.38) Εάν λοιπόν η απόσβεση ενός συστήματος είναι άγνστη μπορεί να υπολογισθεί μέσ της λογαριθμικής μείσης. Πράγματι, μετρώντας δυο διαδοχικά πλάτη υπολογίζεται το δ. Κατόπιν με βάση τη σχέση (.38) υπολογίζεται το ζ και δεδομένου ότι η κρίσιμη απόσβεση μπορεί να υπολογισθεί (βλ. σχέση (.1)) μπορεί να υπολογισθεί και η απόσβεση του ταλανττή. Περίπτση η : ζ 1 - Ελεύθερη ταλάντση με κρίσιμη απόσβεση Στην περίπτση αυτή η (.19) έχει μια διπλή ρίζα (σύμφνα με την (.)): 1 (.39)

12 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ και η γενική λύση της (.4) θα είναι: () e C1 C (.4) Εφαρμογή τν αρχικών συνθηκών ( ) και ( ) θα την τροποποιήσει ς εξής: () e (m) (.41) ()/ 1, 1 1 1, 1, 1, 1 (sec) 1, 1 Σχήμα.4. Απόκριση σε ελεύθερη ταλάντση με κρίσιμη απόσβεση (Η αρχική μετατόπιση είναι σε (mm) και η αρχική ταχύτητα σε (mm/sec)). Στο σχήμα.4 φαίνεται η απόκριση ενός συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας με κρίσιμη απόσβεση που ταλαντώνεται ελεύθερα με αρχικές συνθήκες και. Στο σχήμα έχουν σχεδιασθεί καμπύλες που αντιστοιχούν σε διαφορετικούς συνδυασμούς τιμών τν συνθηκών αυτών. Μόνο σε μία περίπτση η μάζα του συστήματος διέρχεται από την θέση ισορροπίας. Επομένς ένα σύστημα με κρίσιμη απόσβεση έχει την ελάχιστη απαιτούμενη απόσβεση ώστε να εκτελέσει μη ταλανττική κίνηση και να επιστρέψει στην θέση ισορροπίας του στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Περίπτση 3 η : ζ 1 - Ελεύθερη ταλάντση με υπερκρίσιμη απόσβεση Οι ρίζες τώρα είναι πραγματικές και διακριτές και δίνονται από την σχέση (.3). Η εφαρμογή τν γνστών αρχικών συνθηκών στην (.5) δίνει:

13 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3 () e ζ ζ 1 1 ζ ζ ζ 1 e ζ ζ 1 e ζ 1 (m) (.4) Η ελεύθερη ταλάντση ενός συστήματος με υπερκρίσιμη απόσβεση δεν είναι περιοδική όπς άλλστε φαίνεται και στο σχήμα.5. ()/ 1, 9 1 1, 9 (sec) Σχήμα.5. Απόκριση σε ελεύθερη ταλάντση με υπερκρίσιμη απόσβεση (Η αρχική μετατόπιση είναι σε (mm) και η αρχική ταχύτητα σε (mm/sec)). ΑΣΚΗΣΗ Σχεδιάζεται ένα σύστημα ανάρτησης για ένα όχημα βάρους 13 (Kgf). Όταν το όχημα είναι κενό φορτίου, η στατική του μετατόπιση είναι ίση προς.5 (mm). Εκτιμάται ότι το μέγιστο φορτίο που θα μεταφέρει το όχημα δεν θα ξεπερνά τα 1 (Kgf). Να προσδιορισθεί η ελάχιστη τιμή του συντελεστή απόσβεσης έτσι ώστε το όχημα να παρουσιάζει σχετική απόκριση (overshoo) μικρότερη του 5 (%) είτε είναι κενό είτε βρίσκεται υπό φορτίο. ΛΥΣΗ: Η σταθερά ελατηρίου του συστήματος ανάρτησης του κάθε τροχού του οχήματος είναι ίση προς 17 : 17 Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ¼ του βάρους του οχήματος αλλά τότε θα προσδιορίζαμε την σταθερά για το σύστημα ανάρτησης κάθε τροχού. Ο υπολογισμός αυτός δεν είναι χρήσιμος στην

14 4 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (N/m) (Α..1) Η σχετική απόκριση (overshoo) ορίζεται ς η μετατόπιση s (m) του τροχού στην ταλάντση που εκτελεί όταν εισέλθει σε οπή («λακκούβα») βάθους h (m) και μετριέται στο τέλος του μισού κύκλου ταλάντσης 18. Έτσι είναι: Td π s π / d (m) (Α..) 1 ζ Το όχημα εκτελεί υποκρίσιμη ταλάντση και κατά συνέπεια σύμφνα με την (.36) θα είναι: Td ζ T d ζπ / 1 ζ s e X si d φd e X si( φ d ) (Α..3) Κατά την έναρξη της ταλάντσης θα είναι: ( ) h ( ) (Α..4) Σύμφνα με τις (.36) και (Α..4) θα είναι: και κατά συνέπεια από τις (Α..3) και (Α..5): ( ) h X si( φ d ) (Α..5) ζπ / 1 ζ s he (Α..6) Λύνοντας την παραπάν σχέση ς προς ζ θα προκύψει: ζ 1 s l π h 1 s 1 l π h (Α..7) Επειδή σύμφνα με τα δεδομένα της άσκησης θα πρέπει να είναι ( s/ h ).5, τότε προκύπτει από την (Α..7) ότι για να συμβαίνει αυτό η ελάχιστη τιμή του ζ θα παρούσα άσκηση δεδομένου ότι το όχημα θερείται ότι ταλαντώνεται ενιαία στο κατακόρυφο επίπεδο (βλ. και επόμενη υποσημείση). 18 Στην παρούσα άσκηση γίνονται μια βασική παραδοχή που αφορά το πλήθος τν βαθμών ελευθερίας ταλάντσης του οχήματος. Στην πραγματικότητα ένα ταλαντούμενο όχημα παρουσιάζει έξι (6) βαθμούς ελευθερίας ενώ εδώ θερείται μόνο ο ένας από αυτούς που αφορά ταλαντώσεις στο κατακόρυφο επίπεδο.

15 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 5 πρέπει είναι ίση προς.691 και η αντίστοιχη τιμή του συντελεστή απόσβεσης θα είναι (Nsec/m). Οι αντέρ τιμές ισχύουν για την περίπτση του φορτίου εν κενώ. Στην περίπτση που το όχημα βρίσκεται υπό φορτίο, τότε για να διατηρηθεί ίδιο το ζ θα πρέπει να επαναϋπολογιστεί ο συντελεστής απόσβεσης. Πράγματι θα είναι (οριακά): c ζcc ζ m (Nsec/m) (Α.3.8) και κατά συνέπεια η ελάχιστη τιμή του συντελεστή απόσβεσης ώστε να καλύπτεται η δυσμενέστερη περίπτση θα είναι ίση με την μεγίστη από τις δύο, δηλαδή αυτή που προκύπτει από την (Α.3.8)..3. Ελεύθερη ταλάντση συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας με απόσβεση τύπου Coulomb Η απόσβεση τύπου Coulomb αφορά την ταλάντση ενός συστήματος στο οποίο υπάρχουν δύο επιφάνειες σε επαφή οι οποίες ολισθαίνουν σχετικά. Στην περίπτση αυτή η αναπτυσσόμενη δύναμη τριβής λειτουργεί ς δύναμη απόσβεσης. Η απόσβεση αυτού του τύπου συναντάται πολύ συχνά στα μηχανολογικά συστήματα σε σχετικά ολισθαίνουσες λιπαινόμενες ή μη επιφάνειες, σε έδρανα ολίσθησης, στην ιμαντοκίνηση, σε σχετικά κυλιόμενες επιφάνειες, κλπ. m () mg m μ F fr =μmg N m() ( ) ( ) α. Σύστημα ενός βαθμού ελευθερίας με απόσβεση τύπου Coulomb. β. Δυνάμεις και διευθύνσεις κίνησης. Σχήμα.6. Ελεύθερη ταλάντση με απόσβεση τύπου Coulomb. Για την μελέτη του φαινομένου θερείται ένας ταλανττής αποτελούμενος από μία μάζα m (Kg) η οποία ολισθαίνει πάν σε μία επιφάνεια στήριξης όντας εξαρτημένη

16 6 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ από σταθερό σημείο μέσ ενός ελατηρίου σταθεράς (N/m) (βλ. σχήμα.6.α). Εάν μ ( ) είναι ο κινηματικός συντελεστής τριβής ανάμεσα στην επιφάνεια στήριξης και την επιφάνεια της μάζας, τότε η αναπτυσσόμενη δύναμη τριβής θα είναι ίση προς Ffr μmg (N) και θα είναι πάντοτε αντίθετη προς την κίνηση. Κατά συνέπεια η κίνηση της μάζας θα περιγράφεται ς εξής 19 (βλ. σχήμα.6.β): για και FΚ.Μ. m( ) ( ) μmg m( ) (N) FΚ.Μ. m( ) ( ) μmg m( ) (N) για και οι αντίστοιχες διαφορικές εξισώσεις θα είναι: m μmg m μmg (.43) ή σε γενικευμένη μορφή: m μmg (N) (.44) Η παραπάν διαφορική εξίσση (Δ.Ε.) είναι όμς μη γραμμική γιατί είναι μη γραμμικός ο δεξιός όρος της. Τούτο σημαίνει ότι για να προσδιορισθεί αναλυτική λύση για το πρόβλημα θα πρέπει να προσεγγιστεί διαφορετικά. Πράγματι, έστ ότι γίνεται καταρχήν μελέτη του φαινομένου για τον πρώτο μισό κύκλο του. Έστ επίσης ότι η έναρξη της ταλάντσης γίνεται μετατοπίζοντας την μάζα έτσι ώστε οι αρχικές συνθήκες (Α.Σ.) να είναι ( ) (m) και ( ) (m/esc). Επομένς κατά τον πρώτο μισό κύκλο η ταχύτητα θα είναι αρνητική και άρα θα ισχύει η η από τις Δ.Ε. (.43). Η λύση θα είναι: μmg ( ) cos μmg (.45) Στο τέλος του πρώτου μισού του πρώτου κύκλου ( π ) θα είναι: / π μmg π (.46) και 19 Κατά περίπτση ακολουθείται απλοποιημένη γραφή για τις γενικευμένες, χρονικά εξαρτώμενες συντεταγμένες που περιγράφουν την κίνηση. Έτσι, π.χ., αντί για () χρησιμοποιείται μόνο το σύμβολο (ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΙΚΡΟ!!!) εκτός αν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί σύγχυση οπότε δίνεται η πλήρης μορφή.

17 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 7 Την ταλάντση στο δεύτερο μισό του πρώτου κύκλου θα την περιγράφει η 1 η Δ.Ε. από τις (.43) με Α.Σ. που δίνονται από τις σχέσεις (.46). Η λύση τώρα θα είναι: 3μmg ( ) cos μmg (.47) Στο τέλος του δεύτερου μισού του πρώτου κύκλου ( π/ ) θα είναι: π 4μmg και π (.48) Η συνολική μείση του πλάτους κατά την διάρκεια του 1 ου κύκλου θα είναι ίση προς 4μmg/. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να επαναληφθεί ο υπολογισμός τν μεγεθών του ου κύκλου, του 3 ου, κλπ. θέτοντας για κάθε μισό κάθε κύκλου ς Α.Σ. το πλάτος στο τέλος του προηγούμενου μισού. Παρακάτ δίνονται οι γενικές μαθηματικές εκφράσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της απόκρισης στα δύο μισά του κύκλου καθώς και η σχέση που δίνει την απόκριση στο τέλος του: μmg μmg π 1 π ( ) (4 3) cos, 1 μmg μmg 1 π π ( ) (4 1) cos, π μmg 4 (m) (.49) Με βάση τις παραπάν εκφράσεις έχει σχεδιασθεί η απόκριση ενός ταλανττή με απόσβεση τύπου Coulomb στο σχήμα.7. Ακολουθούν ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με την ταλάντση με απόσβεση τύπου Coulomb: 1. Η απόσβεση τύπου Coulomb δεν επηρεάζει την φυσική κυκλική συχνότητα. Η ταλάντση σταματά όταν η δύναμη τριβής γίνει μεγαλύτερη από την δύναμη επαναφοράς (αδρανειακή δύναμη). Αυτό συμβαίνει κατά τον κύκλο s που δίνεται από την σχέση: s 1 i 1 4μmg 4 Όταν η κίνηση σταματήσει η μάζα παραμένει μετατοπισμένη σε σχέση με την αρχική θέση ισορροπίας κατά μmg/ 3. Σε αντιδιαστολή με την απόκριση με κρίσιμη ή υπερκρίσιμη απόσβεση που δεν είναι περιοδική, η απόκριση με απόσβεση τύπου Coulomb είναι πάντα περιοδική

18 8 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ () Σχήμα.7. Η μορφή της απόκρισης για ελεύθερη ταλάντση με απόσβεση τύπου Coulomb..4. Ελεύθερη ταλάντση συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας με υστερητική απόσβεση Η υστερητική απόσβεση οφείλεται στην ανάπτυξη εστερικής τριβής στο υλικό του ταλαντούμενου σώματος του οποίου τα στρώματα μετακινούνται σχετικά μεταξύ τους καθώς παραμορφώνονται. Θερητικά σε ένα γραμμικά ελαστικό υλικό η σχέση ανάμεσα στην τάση και στην παραμόρφση θα πρέπει να εκφράζεται με μία καμπύλη που περνά από το σημείο (,) τν αξόνν (βλ. σχήμα.8.α) και η οποία είναι γραμμική υπό την προϋπόθεση ότι η τάση δεν υπερβαίνει το όριο διαρροής. Στην πράξη η σχέση τάσης-παραμόρφσης είναι διαφορετική. Η άρση της επιβολής φόρτισης δεν συνεπάγεται πλήρη επαναφορά του υλικού με αποτέλεσμα η σχέση αυτή να εκφράζεται με μία καμπύλη (βλ. σχήμα.8.β). Η καμπύλη αυτή ονομάζεται επιφάνεια ή βρόχος υστέρησης και το μέγεθος της είναι ανάλογο με το μέγεθος της ενέργειας που διαχέεται προς το περιβάλλον λόγ της ανάπτυξης εστερικής τριβής στο υλικό του οποίου τα στρώματα μετακινούνται σχετικά μεταξύ τους καθώς παραμορφώνονται. Τα ελαστομερή υλικά δείχνουν μεγάλη επιφάνεια βρόχου σε αντίθεση με τα μέταλλα που η επιφάνεια του βρόχου είναι μικρή. Σε ένα ταλαντούμενο σύστημα ενός βαθμού ελευθερίας η επιφάνεια υστέρησης παίρνει την μορφή που φαίνεται στο σχήμα.8.γ. Εδώ καταγράφεται η κυκλική σχέση δύναμης - μετατόπισης και η επιφάνεια αντιστοιχεί στην απώλεια ενέργειας ανά κύκλο. Εάν (N/m) είναι η σταθερά ελατήριου και X (m) το πλάτος της ταλάντσης, τότε η απώλεια εαυτή θα είναι: ΔE πγx (Nm) (.5)

19 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 9 σ σ y σ F Γραμμική περιοχή ε ε -σ y α. Η θερητική καμπύλη υστέρησης. β. Ο βρόχος υστέρησης. γ. Βρόχος υστέρησης για πλήρη κύκλο ταλάντσης. Σχήμα.8. Καμπύλες και βρόχοι υστέρησης. όπου γ είναι ο αδιάστατος συντελεστής υστερητικής απόσβεσης του υλικού που εξαρτάται από τον τρόπο παραγγής του υλικού αλλά και από την γεμετρία του μέλους που εξετάζεται κάθε φορά. Σε αναλογία με την περίπτση του ιξώδους αποσβεστήρα μπορεί και εδώ να ορισθεί η λογαριθμική μείση (βλ. ενότητα.) ς εξής: δ X i l l(1 πγ) X i 1 (.51) Για περιπτώσεις μικρού βρόχου μπορεί να θερηθεί ότι δ πγ. Επιπλέον μπορεί να ορισθεί ο λόγος απόσβεσης ς: ζ δ γ π (.5) Με βάση τα παραπάν μπορεί να εξομοιθεί η υστερητική απόσβεση με ισοδύναμη ιξώδη. Τότε θα είναι (σύμφνα με την (.)): γ c ζ m (Nsec/m) (.53) eq και άρα μπορούν να εφαρμοστούν οι σχέσεις που ισχύουν για την περίπτση της ελεύθερης ταλάντσης με ιξώδη απόσβεση.

20 3 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.5. Εξαναγκασμένη ταλάντση συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας χρίς απόσβεση () m Κ.Μ. m Κ.Μ. F e () () m Κ.Μ. F e () m() α. Η κίνηση στον αρμονικό ταλανττή. β. Δυνάμεις στην μάζα του αρμονικού ταλανττή. Σχήμα.9. Εξαναγκασμένη ταλάντση χρίς απόσβεση. Στις προηγούμενες ενότητες εξετάστηκε η ελεύθερη ταλάντση συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας (Β.Ε.) σε συνδυασμό με τις αρχικές συνθήκες. Στις επόμενες ενότητες θα εξετασθεί η συμπεριφορά του ιδίου συστήματος υπό την επίδραση εξτερικής διέγερσης που μπορεί να είναι δύναμη, ροπή ή συνδυασμός τν δύο. Σχηματική αναπαράσταση εξαναγκασμένης ταλάντσης για ένα σύστημα ενός βαθμού ελευθερίας χρίς απόσβεση δίνεται στο σχήμα.9.α ενώ στο σχήμα.9.β φαίνονται οι δυνάμεις που δρουν. Εάν θερήσουμε την μάζα μετατοπισμένη στην θέση () κατά την χρονική στιγμή (βλ. σχήμα.9.α), τότε η εφαρμογή του ου νόμου του Newo (βλ. σχήμα.9.β) δίνει: FΚ.Μ. m( ) Fe( ) ( ) m( ) (N) και άρα m( ) ( ) Fe( ) (N) (.54) Η δύναμη F () (N) μπορεί να είναι περιοδική ή αρμονική. Στην περίπτση που e είναι αρμονική, μία πιθανή μορφή της μπορεί να είναι η εξής: F ( ) si( ) e F φ (N) (.55) Μπορεί να είναι και ροπή π.χ. σε ένα σύστημα που εκτελεί στρεπτικές ταλαντώσεις.

21 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 31 Στην παραπάν σχέση το F (N) ονομάζεται πλάτος της διέγερσης, η (rad/sec) είναι η συχνότητα διέγερσης και φ (rad) είναι η διαφορά φάσης ανάμεσα στον χρόνο έναρξης της ταλάντσης και στον χρόνο έναρξης επιβολής της διέγερσης. Η (.54) είναι μη ομογενής γραμμική διαφορική εξίσση δεύτερης τάξης και η λύσης της θα προκύψει από το άθροισμα της λύσης της ομογενούς Δ.Ε. 1 και της ειδικής λύσης η μορφή της οποίας εξαρτάται από την έκφραση της F () (N). Πράγματι, από την (.9) λαμβάνεται η γενική λύση. Εάν κατόπιν αντικαταστήσ τον δεξιό όρο στην (.54) σύμφνα με την (.55) και υποθέσ (paricular) λύση θα είναι: e ότι η ειδική p ( ) Csi( φ) Dcos( φ ) (.56) τότε, για, με αντικατάσταση στην (.54) σύμφνα με την (.56) θα προκύψει ότι: ( ) F si( ) p φ m (.57) Κατά την χρονική στιγμή = (sec) στο σύστημα θα επιβληθούν οι εξής αρχικές συνθήκες: F ( ) ( ) si φ p m F ( ) ( ) cosφ p m (.58) και επομένς η (.9) σε συνδυασμό με τις (.57) και (.58) θα δώσει: F 1 F ( ) si φ cos( ) cosφ si( ) m F m m si( φ) (.59) Στο σχήμα.1 φαίνεται η εξαναγκασμένη ταλάντση ενός συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας χρίς απόσβεση. 1...δηλαδή όταν ο δεξιός όρος είναι ίσος προς το μηδέν... Η υπόθεση αυτή βασίζεται στην μορφή της δύναμης εξαναγκασμού (βλ. σχέση (.55)) και αλλάζει κατά περίπτση.

22 () 3 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ π/ Λύση της ομογενούς Συνολική απόκριση π/ Μερική λύση Σχήμα.1. Απόκριση συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας σε εξαναγκασμένη ταλάντση χρίς απόσβεση. Κατά την περίπτση που (rad/sec), η (.55) θα γίνει: F ( ) F si( φ ) (N) (.6) e Εάν κατόπιν αντικαταστήσ τον δεξιό όρο στην (.54) και υποθέσ ότι η ειδική (paricular) λύση θα είναι: p( ) C si( φ) D cos( φ ) (.61) Τότε με αντικατάσταση από την (.61) στην (.54) θα προκύψει ότι: F φ p( ) cos( ) m (.6) Κατά την χρονική στιγμή = (sec) στο σύστημα θα επιβληθούν οι εξής αρχικές συνθήκες: ( ) ( ) p F ( ) ( ) cosφ p m (.63) και επομένς η (.9) σε συνδυασμό με τις (.6) και (.63) θα δώσει: F F ( ) cos( ) cos φ si( ) cos( φ) m m (m) (.64) Στο σχήμα.11 φαίνεται η εξαναγκασμένη ταλάντση ενός συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας χρίς απόσβεση όταν.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 33

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 33 x(t) x(t) ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 33 π/ t Σχήμα.. Απόκριση συστήματος ενός βαθμού ελευθερίας σε εξαναγκασμένη ταλάντση χρίς απόσβεση σε συνθήκες συντονισμού. π t 4π Σχήμα.. Απόκριση συστήματος ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3.. Εισαγωγή Αναφέρθηκε ήδη στο ο κεφάλαιο ότι η αναπαράσταση της ταλαντωτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 73

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 73 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 73 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 4.. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο θα μελετηθούν οι ελεύθερες ταλαντώσεις συστημάτων που περιγράφονται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. Οι βασικές έννοιες Η ταλαντωτική κίνηση είναι κίνηση που επαναλαμβάνεται στον χρόνο. Οι ταλαντώσεις ενός η περισσοτέρων μερών μιας μηχανής η ενός μηχανισμού

Διαβάστε περισσότερα

5.15 Εφαρμογές της ομογενούς Δ.Ε. 2ης τάξης με σταθερούς συντελεστές

5.15 Εφαρμογές της ομογενούς Δ.Ε. 2ης τάξης με σταθερούς συντελεστές 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 α) y -y +y e x /x 5 Aπ. u(/)x -3 e x β) y +ysecx Aπ. u[csx]ln csx +xsinx γ) y +4ysin x Aπ. u[cs (x)+]/ ) Γενικεύοντας την παραπάν πορεία για n>, δείξτε ότι τα v i (x) ικανοποιούν το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 69 946778 ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 69 946778 www.poiras.weebly.co ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι Δυναμική Μηχανών Ι Ακαδημαϊκό έτος: 015-016 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 1.1- Δυναμική Μηχανών Ι Ακαδημαϊκό έτος: 015-016 Copyright ΕΜΠ - Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο Δυναμικής και Κατασκευών - 015.

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος

Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος Εισαγωγή Ελεύθερη Ταλάντωση Μονοβάθμιου Συστήματος: Δ05-2 Μία κατασκευή λέγεται ότι εκτελεί ελεύθερη ταλάντωση όταν μετακινηθεί από τη θέση στατικής ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 93

ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 93 ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 93 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 5.. Εισαγωγή Η παρουσία εξωτερικών διεγέρσεων σε ένα σύστηµα πολλών Β.Ε. δηµιουργεί σ'

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Η ενέργεια ταλάντωσης ενός κυλιόμενου κυλίνδρου

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Η ενέργεια ταλάντωσης ενός κυλιόμενου κυλίνδρου A A N A B P Y A 9 5 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ενέργεια ταλάντωσης ενός κυλιόμενου κυλίνδρου Στερεό σώμα με κυλινδρική συμμετρία (κύλινδρος, σφαίρα, σφαιρικό κέλυφος, κυκλική στεφάνη κλπ) μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 d x dx Η διαφορική εξίσωση κίνησης ενός ταλαντωτή δίνεται από τη σχέση: λ μx. Αν η μάζα d d του ταλαντωτή είναι ίση με =.5 kg, τότε να διερευνήσετε την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Η διάταξη εξαναγκασμένων ταλαντώσεων του σχολικού βιβλίου

Η διάταξη εξαναγκασμένων ταλαντώσεων του σχολικού βιβλίου Η ιάταξη εξαναγκασμένν ταλαντώσεν του σχολικού βιβλίου Εισαγγή Κατά την μαθηματική μελέτη της εξαναγκασμένης ταλάντσης με αρμονικό ιεγέρτη θερούμε ένα σώμα στο οποίο, εκτός από την ύναμη επαναφοράς Dx

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔ ΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Μεθοδολογία Κλεομένης Γ. Τσιγάνης Λέκτορας ΑΠΘ Πρόχειρες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Απλή Αρμονική Ταλάντωση Εικόνα: Σταγόνες νερού που πέφτουν από ύψος επάνω σε μια επιφάνεια νερού προκαλούν την ταλάντωση της επιφάνειας. Αυτές οι ταλαντώσεις σχετίζονται με κυκλικά

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός της σταθεράς ελατηρίου

Υπολογισμός της σταθεράς ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 6 Υπολογισμός της σταθεράς ελατηρίου Βαρσάμης Χρήστος Στόχος: Υπολογισμός της σταθεράς ελατηρίου, k. Πειραματική διάταξη: Κατακόρυφο ελατήριο, σειρά πλακιδίων μάζας m. Μέθοδος: α) Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση χωρίς να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση χωρίς να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. '' Περί Γνώσεως'' Φροντιστήριο Μ.Ε. Φυσική Προσανατολισμού Γ' Λ. ΜΑΘΗΜΑ /Ομάδα Προσανατολισμού Θ.Σπουδών / ΤΑΞΗ : ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ / Προσανατολισμού / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 o ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΜΗΜΑ : ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Προσανατολισμού Γ Λυκείου. Ταλαντώσεις. Θέμα Α

Διαγώνισμα Φυσικής Προσανατολισμού Γ Λυκείου. Ταλαντώσεις. Θέμα Α Διαγώνισμα Φυσικής Προσανατολισμού Γ Λυκείου Θέμα Α 1. Ένα σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση περιόδου Τ και τη χρονική στιγμή t=0 βρίσκεται στην ακραία αρνητική του απομάκρυνση. Μετά από χρόνο t 1 =

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 06 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ ο Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΑΠΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΑΠΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΑΠΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 693 946778 www.poiras.weebly.co ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

4. Σώμα Σ 1 μάζας m 1 =1kg ισορροπεί πάνω σε λείο κεκλιμένο επίπεδο που σχηματίζει με τον ορίζοντα γωνία φ=30 ο. Το σώμα Σ 1 είναι δεμένο στην άκρη

4. Σώμα Σ 1 μάζας m 1 =1kg ισορροπεί πάνω σε λείο κεκλιμένο επίπεδο που σχηματίζει με τον ορίζοντα γωνία φ=30 ο. Το σώμα Σ 1 είναι δεμένο στην άκρη 1. Δίσκος μάζας Μ=1 Kg είναι στερεωμένος στο πάνω άκρο κατακόρυφου ελατηρίου, σταθεράς k=200 N/m. Το άλλο άκρο του ελατηρίου είναι στερεωμένο σε οριζόντιο δάπεδο. Πάνω στο δίσκο κάθεται ένα πουλί με μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ έκδοση DΥΝI-FVDOFS-06b

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 19 Ταλαντώσεις Απλή αρμονική κίνηση ΦΥΣ102 1 Ταλαντώσεις Ελατηρίου Όταν ένα αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

7. Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας

7. Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας 7 Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας Συζευγµένες ταλαντώσεις Βιβλιογραφία F S Crawford Jr Κυµατική (Σειρά Μαθηµάτων Φυσικής Berkeley, Τόµος 3 Αθήνα 979) Κεφ H J Pai Φυσική των ταλαντώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Κατασκευαστικός Τομέας ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ Αργύρης Δέντσορας, Καθηγητής ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (1/2) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι βασικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.1: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) 1ο σετ - Μέρος Β ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.1: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) 1ο σετ - Μέρος Β ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1.1: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) 1ο σετ - Μέρος Β Ερώτηση 1. ΘΕΜΑ Β Σώμα εκτελεί Α.Α.Τ. με εξίσωση απομάκρυνσης

Διαβάστε περισσότερα

α. φ Α < φ Β, u A < 0 και u Β < 0. β. φ Α > φ Β, u A > 0 και u Β > 0. γ. φ Α < φ Β, u A > 0 και u Β < 0. δ. φ Α > φ Β, u A < 0 και u Β > 0.

α. φ Α < φ Β, u A < 0 και u Β < 0. β. φ Α > φ Β, u A > 0 και u Β > 0. γ. φ Α < φ Β, u A > 0 και u Β < 0. δ. φ Α > φ Β, u A < 0 και u Β > 0. ΙΙΑΓΓΩΝΙΙΣΜΑ ΦΦΥΥΣΙΙΚΚΗΣ ΚΚΑΤΤΕΕΥΥΘΥΥΝΣΗΣ ΓΓ ΛΛΥΥΚΚΕΕΙΙΟΥΥ ΚΚυυρρι ιιαακκήή 1133 ΙΙααννοουυααρρί ίίοουυ 001133 Θέμα 1 ο (Μονάδες 5) 1. Στο σχήμα φαίνεται το στιγμιότυπο ενός εγκάρσιου αρμονικού κύματος

Διαβάστε περισσότερα

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 2.

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 2. υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 00-0 ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι -. - υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 00-0 Cpyright ΕΜΠ - Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών - 00. Με επιφύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Ονοματεπώνυμο.. Υπεύθυνος Καθηγητής: Γκαραγκουνούλης Ιωάννης Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ > Τρίτη 3-1-2012 2 ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 3o ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις (1ο μέρος)

Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις (1ο μέρος) Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις (1ο μέρος) Στο σχμα φαίνεται μια διάταξη εξαναγκασμένης ταλάντσης Ένα σώμα μάζας είναι δεμένο στο κάτ άκρο κατακόρυφου ελατηρίου σταθεράς Κ και εξαναγκάζεται σε ταλάντση ό έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1 Ένα σώμα εκτελεί αρμονική ταλάντωση με ακραίες θέσεις που

Διαβάστε περισσότερα

D b < 2mω0 (εκτός ύλης) m

D b < 2mω0 (εκτός ύλης) m Φθίνουσες - Εξαναγκασμένες Ταλαντώσεις Τι μπορούμε να διδάξουμε στους μαθητές τελικά, εκτός από αυτά που γράφει το σχολικό βιβλίο; Α) Φθίνουσες ταλαντώσεις Μελετάμε την περίπτση όπου η σταθερά απόσβεσης

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των πανελληνίων στις μηχανικές ταλαντώσεις έως και το 2014 ΣΑΛΑΝΣΩΕΙ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΑΛΑΝΣΩΗ ΒΑΙΚΕ ΕΝΝΟΙΕ. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής

Όλα τα θέματα των πανελληνίων στις μηχανικές ταλαντώσεις έως και το 2014 ΣΑΛΑΝΣΩΕΙ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΑΛΑΝΣΩΗ ΒΑΙΚΕ ΕΝΝΟΙΕ. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής έως και το 04 ΣΑΛΑΝΣΩΕΙ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΑΛΑΝΣΩΗ ΒΑΙΚΕ ΕΝΝΟΙΕ Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής. Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στην απλή αρμονική ταλάντωση και να συμπληρώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 6.1

ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 6.1 ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 6. Σώμα μάζας gr έχει προσδεθεί στην άκρη ενός ελατηρίου και ταλαντώνεται επάνω σε οριζόντιο δάπεδο χωρίς τριβή. Εάν η σταθερά του ελατηρίου είναι 5N / και το πλάτος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ( Μεθοδολογία- Παραδείγματα ) Κλεομένης Γ. Τσιγάνης

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ TAΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ TAΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ TAΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Συγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 693 946778 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Physics by Chris Simopoulos

Physics by Chris Simopoulos ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ. Για να δείξω ότι ένα σώμα εκτελεί γραμμική αρμονική ταλάντωση ακολουθώ τον εξής τρόπο. Ι. Σχεδιάζω το σχήμα και τοποθετώ τις δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 6 24

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 6 24 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 6 24 Εκφώνηση άσκησης 6. Ένα σώμα, μάζας m, εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση έχοντας ολική ενέργεια Ε. Χωρίς να αλλάξουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του συστήματος, προσφέρουμε στο σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. Στις ημιτελείς προτάσεις - 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία τη συμπληρώνει σωστά.. Ένα σώμα εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

2. Κατά την ανελαστική κρούση δύο σωμάτων διατηρείται:

2. Κατά την ανελαστική κρούση δύο σωμάτων διατηρείται: Στις ερωτήσεις 1-4 να επιλέξετε μια σωστή απάντηση. 1. Ένα πραγματικό ρευστό ρέει σε οριζόντιο σωλήνα σταθερής διατομής με σταθερή ταχύτητα. Η πίεση κατά μήκος του σωλήνα στην κατεύθυνση της ροής μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ νοεξαρτητοτεπλοεδειξφθινουσεσ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ (17-18) Αν το πλάτος μιας ελεύθερης ταλάντωσης συνεχώς μειώνεται, η ταλάντωση ονομάζεται φθίνουσα ή αποσβεννύμενη ταλάντωση. Όλες οι ταλαντώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Θέμα Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της

Διαβάστε περισσότερα

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI).

1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). 1. Η απομάκρυνση σώματος που πραγματοποιεί οριζόντια απλή αρμονική ταλάντωση δίδεται από την σχέση x = 0,2 ημ π t, (SI). Να βρείτε: α. το πλάτος της απομάκρυνσης, της ταχύτητας και της επιτάχυνσης. β.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 6 Ιανουαρίου, Προτεινόμενες Λύσεις Πρόβλημα - ( μονάδες) Ένα όχημα, μαζί με ένα κανόνι που είναι ακλόνητο πάνω σε αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΑΣΚΗΣΗ d x dx Η διαφορική εξίσωση κίνησης ενός ταλαντωτή δίνεται από τη σχέση: λ μx 0. Αν η μάζα d d του ταλαντωτή είναι ίση με 0.500 kg, τότε να διερευνήσετε την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 05 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) U β A

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 05 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) U β A Σελίδα 1 από 5 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 05 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α και

Διαβάστε περισσότερα

απόσβεσης, με τη βοήθεια της διάταξης που φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Η σταθερά του ελατηρίου είναι ίση με k = 45 N/m και η χρονική εξίσωση της

απόσβεσης, με τη βοήθεια της διάταξης που φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Η σταθερά του ελατηρίου είναι ίση με k = 45 N/m και η χρονική εξίσωση της 1. Ένα σώμα μάζας m =, kg εκτελεί εξαναγκασμένη ταλάντωση μικρής απόσβεσης, με τη βοήθεια της διάταξης που φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Η σταθερά του ελατηρίου είναι ίση με k = 45 N/m και η χρονική εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Απλή Αρμονική Ταλάντωση Εικόνα: Σταγόνες νερού που πέφτουν από ύψος επάνω σε μια επιφάνεια νερού προκαλούν την ταλάντωση της επιφάνειας. Αυτές οι ταλαντώσεις σχετίζονται με κυκλικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Κινηματική των Ταλαντώσεων

Κεφάλαιο 1: Κινηματική των Ταλαντώσεων Κεφάλαιο : Κινηματική των Ταλαντώσεων Κεφάλαιο : Κινηματική των Ταλαντώσεων. Φαινομενολογικός ορισμός ταλαντώσεων Μεταβολές σε φυσικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται από μια κανονική επανάληψη κατά ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

3. ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

3. ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ 3. 3. ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ 3. Εισαγγή Στην μελέτη τν συστημάτν, μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι η απόκριση κατά συχνότητα ή η συχνοτική απόκριση. Η μέθοδος αυτή μελετά την συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. α.. δ. 3. β. 4. γ. 5. α-λ, β-σ, γ-σ, δ-σ, ε-λ. ΘΕΜΑ B. Σωστή απάντηση είναι η (β). Εφαρμόζουμε την αρχή της διατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2: ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2: ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Ερώτηση Ένα σώμα εκτελεί απλή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 00 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τα

Διαβάστε περισσότερα

α. Ηλεκτρικού πεδίου του πυκνωτή σε ενέργεια μαγνητικού πεδίου

α. Ηλεκτρικού πεδίου του πυκνωτή σε ενέργεια μαγνητικού πεδίου ΙΙΑΓΓΩΝΙΙΣΜΑ ΦΦΥΥΣΙΙΚΚΗΣ ΚΚΑΤΕΕΥΥΘΥΥΝΣΗΣ ΓΓ ΛΥΥΚΚΕΕΙΙΟΥΥ ((Α ΟΜΑ Α)) 77 1111 -- 22001100 Θέμα 1 ο (Μονάδες 25) 1. Η εξίσωση που δίνει την ένταση του ρεύματος σε ιδανικό κύκλωμα ηλεκτρικών ταλαντώσεων LC

Διαβάστε περισσότερα

b. η ταλάντωση του σώματος παρουσιάζει διακρότημα.

b. η ταλάντωση του σώματος παρουσιάζει διακρότημα. ΘΕΜΑ 1 Ο 1) Το σώμα μάζας m του σχήματος εκτελεί εξαναγκασμένη ταλάντωση μέσα σε ρευστό από το οποίο δέχεται δύναμη της μορφής με =σταθ. Ο τροχός περιστρέφεται με συχνότητα f. Αν η σταθερά του ελατηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Κύλιση με ολίσθηση δακτυλίου-σφαίρας

Κύλιση με ολίσθηση δακτυλίου-σφαίρας Κύλιση με ολίσθηση δακτυλίου-σφαίρας Ο δακτύλιος του σχήματος ακτίνας r=0,1m έχει όλη τη μάζα του συγκεντρμένη στην περιφέρεια του και κυλίεται χρίς να ολισθαίνει πάν στο τραχύ οριζόντιο επίπεδο του σχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

1ο ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1ο ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέμα 1: Α. Στις ερωτήσεις 1-3 να σημειώσετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ένα σώμα μάζας m

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων: Κολιόπουλος Παναγιώτης

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων: Κολιόπουλος Παναγιώτης ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Ενότητα 1: δυναμικά φορτία Διδάσκων: Κολιόπουλος Παναγιώτης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΕΦΕ 2009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΟΕΦΕ 2009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΟΕΦΕ 2009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΗΣ ΘΕΤΙΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΗΣ ΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΕΙΟΥ Θέμα ο. ύλινδρος περιστρέφεται γύρω από άξονα που διέρχεται από το κέντρο μάζας του με γωνιακή ταχύτητα ω. Αν ο συγκεκριμένος κύλινδρος περιστρεφόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Στη διαδικασία σχεδιασμού των Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, η απαραίτητη και η πρώτη εργασία που έχουμε να κάνουμε, είναι να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΘΕΜΑ B B1. Σωστή απάντηση είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΜΕΣΟΥ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΜΕΣΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΜΕΣΟΥ έκδοση DΥΝI-DCMB_2016b Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α

ΘΕΜΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Μηχανικό ονομάζεται το κύμα στο οποίο: α. Μεταφέρεται ύλη στον χώρο κατά την κατεύθυνση διάδοσης του κύματος. β. Μεταφέρεται ορμή και ενέργεια στον χώρο κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΘΕΜΑ 1 Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σώμα εκτελεί Α.Α.Τ με περίοδο Τ και πλάτος Α. Αν διπλασιάσουμε το πλάτος της ταλάντωσης τότε η περίοδος της θα : α. παραμείνει

Διαβάστε περισσότερα

Εξαναγκασμένη Ταλάντωση. Αρμονική Φόρτιση (...)

Εξαναγκασμένη Ταλάντωση. Αρμονική Φόρτιση (...) Εξαναγκασμένη Ταλάντωση Αρμονική Φόρτιση (...) Εξαναγκασμένη Ταλάντωση: Αρμονική Φόρτιση: Αρμονική Ταλάντωση με Απόσβεση (...) π / ω π / ω D E = f du = ( cu ) udt = cu dt D Δ9- Απώλεια ενέργειας Η απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Διαγώνισμα Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Διαγώνισμα Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Ζήτημα 1 ον 1.. Ένα σώμα εκτελεί ταυτόχρονα τις ταλαντώσεις με εξισώσεις x1 A2 f1t και x1 A2 f2t. Οι ταλαντώσεις έχουν την ίδια διεύθυνση, την ίδια θέση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

γ. Πόση επιτάχυνση θα έχει το σώμα τη στιγμή που έχει απομάκρυνση 0,3 m;

γ. Πόση επιτάχυνση θα έχει το σώμα τη στιγμή που έχει απομάκρυνση 0,3 m; ΘΕΜΑ Γ 1. Ένα σώμα εκτελεί αρμονική ταλάντωση με εξίσωση 0,6 ημ 8 S.I.. α. Να βρείτε την περίοδο και τον αριθμό των ταλαντώσεων που εκτελεί το σώμα σε ένα λεπτό της ώρας. β. Να γράψετε τις εξισώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ Ένα αντικείμενο εκτελεί απλή αρμονική κίνηση με πλάτος 4, cm και συχνότητα 4, Hz, και τη χρονική στιγμή t= περνά από το σημείο ισορροπίας και κινείται προς τα δεξιά. Γράψτε

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση 2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση Ένας τροχός εκκινεί από την ηρεμία και επιταχύνει με γωνιακή ταχύτητα που δίνεται από την,

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις - Γ έκδοση

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις - Γ έκδοση ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις - Γ έκδοση Α.1. Κατά την πλαστική κρούση δύο σωµάτων ισχύει ότι : (δ) η ορµή του συστήµατος των δύο σωµάτων παραµένει

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Εισαγωγή στα Σήματα 1. Σκοποί της Θεωρίας Σημάτων 2. Κατηγορίες Σημάτων 3. Χαρακτηριστικές Παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ 4: Εξαναγκασμένη ταλάντωση μηχανικών συστημάτων ενός βαθμού ελευθερίας με αρμονική διέγερση

Κεφ 4: Εξαναγκασμένη ταλάντωση μηχανικών συστημάτων ενός βαθμού ελευθερίας με αρμονική διέγερση Κεφ 4: Εξαναγκασμένη ταλάντωση μηχανικών συστημάτων ενός βαθμού ελευθερίας με αρμονική διέγερση Κεφάλαιο 4: Εξαναγκασμένη ταλάντωση μηχανικών συστημάτων ενός βαθμού ελευθερίας με αρμονική διέγερση Στο

Διαβάστε περισσότερα

1. Ένα σώμα εκτελεί ΑΑΤ πλάτους Α. Η ταχύτητα του σώματος:

1. Ένα σώμα εκτελεί ΑΑΤ πλάτους Α. Η ταχύτητα του σώματος: ΙΙΑΓΓΩΝΙΙΣΜΑ ΦΦΥΥΣΙΙΚΚΗΣ ΚΚΑΤΕΕΥΥΘΥΥΝΣΗΣ ΓΓ ΛΥΥΚΚΕΕΙΙΟΥΥ 0077 -- 00 Θέμα ο. Ένα σώμα εκτελεί ΑΑΤ πλάτους Α. Η ταχύτητα του σώματος: α. έχει την ίδια φάση με την επιτάχυνση α. β. είναι μέγιστη στις ακραίες

Διαβάστε περισσότερα

1. Ένα σώμα εκτελεί ΑΑΤ πλάτους Α. Η ταχύτητα του σώματος:

1. Ένα σώμα εκτελεί ΑΑΤ πλάτους Α. Η ταχύτητα του σώματος: ΙΙΑΓΓΩΝΙΙΣΜΑ ΦΦΥΥΣΙΙΚΚΗΣ ΚΚΑΤΕΕΥΥΘΥΥΝΣΗΣ ΓΓ ΛΥΥΚΚΕΕΙΙΟΥΥ 33 0077 -- 00 Θέμα ο. Ένα σώμα εκτελεί ΑΑΤ πλάτους Α. Η ταχύτητα του σώματος: α. έχει την ίδια φάση με την επιτάχυνση α. β. είναι μέγιστη στις ακραίες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος 1. Τρία διαπασών Δ 1, Δ 2 παράγουν ήχους με συχνότητες 214 Hz, 220 Hz και f 3 αντίστοιχα. Όταν πάλλονται ταυτόχρονα τα διαπασών Δ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ-ΙΙΙ (ΚΥΜΑΤΙΚΗ)

ΣΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ-ΙΙΙ (ΚΥΜΑΤΙΚΗ) ΣΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ-ΙΙΙ (ΚΥΜΑΤΙΚΗ Θέµα. Ένας αρµονικός ταλανττής µε ασθενή απόσβεση, (µάζα=, σταθερά ελατηρίου= s, συντελεστής τριβής= r διεγείρεται

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Ο.Π. Γ Λυκείου

Φυσική Ο.Π. Γ Λυκείου Φυσική Ο.Π. Γ Λυκείου ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις (Α-Α) και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α) Δύο σώματα συγκρούονται κεντρικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Ταλαντώσεις Κρούσεις (θέματα Πανελληνίων)

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Ταλαντώσεις Κρούσεις (θέματα Πανελληνίων) Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Ταλαντώσεις Κρούσεις (θέματα Πανελληνίων) ~Διάρκεια 3 ώρες~ Θέμα Α 1) Σε μια φθίνουσα ταλάντωση στην οποία το πλάτος μειώνεται εκθετικά με το χρόνο: i) Η περίοδος δε διατηρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

δ. Ο χρόνος ανάμεσα σε δυο διαδοχικούς μηδενισμούς του πλάτους είναι Τ =

δ. Ο χρόνος ανάμεσα σε δυο διαδοχικούς μηδενισμούς του πλάτους είναι Τ = ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/11/2015 ΘΕΜΑ 1 Να γράψετε στο τετραδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα 5 Ζήτημα ο 1

Διαγώνισμα 5 Ζήτημα ο 1 Διαγώνισμα 5 Ζήτημα ο (σε κάθε ερώτημα του ζητήματος μια είναι η σωστή).θεωρειστε ένα σύστημα κατακόρυφου ελατηρίου- σώματος το οποίο μπορεί να κάνει ταλάντωση. Θεωρείστε ότι υπάρχει απόσβεση. Αρχικά το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τα δύο

Διαβάστε περισσότερα

Οι τροχαλίες θεωρούνται κυλινδρικά σώµατα µε ροπή αδράνειας ως προς τον άξονα περιστροφής τους I. = mr και g=10m/s 2.

Οι τροχαλίες θεωρούνται κυλινδρικά σώµατα µε ροπή αδράνειας ως προς τον άξονα περιστροφής τους I. = mr και g=10m/s 2. Γιο Γιο σε Τροχαλία και µια Ολίσθηση που µετατρέπεται σε Κύλιση Η µεγάλη τροχαλία του διπλανού σχήµατος έχει µάζα Μ=4kg, ακτίνα R=0, και κρέµεται από σταθερό σηµείο. Η µικρή τροχαλία έχει µάζα =kg και

Διαβάστε περισσότερα

Α. ο σώμα αρχίζει να κινείται όταν η προωστική δύναμη γίνει ίση με τη δύναμη της τριβής. Έχουμε δηλαδή

Α. ο σώμα αρχίζει να κινείται όταν η προωστική δύναμη γίνει ίση με τη δύναμη της τριβής. Έχουμε δηλαδή Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες (8-7-007) Μηχανική Ονοματεπώνυμο Τμήμα ΘΕΜΑ A. Υλικό σώμα μάζας βρίσκεται σε οριζόντιο επίπεδο με μέγιστο συντελεστή στατικής τριβής η και συντελεστή τριβής ολίσθησης μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2: ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) 2ο set - μέρος Α - Απαντήσεις ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2: ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) 2ο set - μέρος Α - Απαντήσεις ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ.: ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΑΡΧΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΟΡΜΗ) ο set - μέρος Α - Απαντήσεις ΘΕΜΑ Β Ερώτηση. Ένα σώμα εκτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρική και Μηχανική ταλάντωση στο ίδιο φαινόμενο

Ηλεκτρική και Μηχανική ταλάντωση στο ίδιο φαινόμενο Ηλεκτρική και Μηχανική ταλάντωση στο ίδιο φαινόμενο Στο σχήμα φαίνεται μια γνώριμη διάταξη δύο παράλληλων αγωγών σε απόσταση, που ορίζουν οριζόντιο επίπεδο, κάθετο σε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Κατασκευαστικός Τομέας ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Αργύρης Δέντσορας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΕΛΑΤΗΡΙΟ-ΚΡΟΥΣΗ. Σε όσες ασκήσεις απαιτείται δίνεται επιτάχυνση βαρύτητας g=10 m/s 2.

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΕΛΑΤΗΡΙΟ-ΚΡΟΥΣΗ. Σε όσες ασκήσεις απαιτείται δίνεται επιτάχυνση βαρύτητας g=10 m/s 2. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΕΛΑΤΗΡΙΟ-ΚΡΟΥΣΗ Σε όσες ασκήσεις απαιτείται δίνεται επιτάχυνση βαρύτητας g=10 m/s 2. ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Η δύναμη επαναφοράς που ασκείται σε ένα σώμα μάζας m που εκτελεί απλή αρμονική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΝΑΜΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΝΑΜΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΝΑΜΕΙΣ Οι σηµαντικότερες αντιπρόσποι της κατηγορίας αυτής τν δυνάµεν είναι οι δυνάµεις βαρύτητος και οι ηλεκτροστατικές δυνάµεις, που είναι ανάλογες του αντιστρόφου τετραγώνου της

Διαβάστε περισσότερα

12 η Εβδομάδα Δυναμική Περιστροφικής κίνησης. Αρχή διατήρησης στροφορμής

12 η Εβδομάδα Δυναμική Περιστροφικής κίνησης. Αρχή διατήρησης στροφορμής 1 η Εβδομάδα Δυναμική Περιστροφικής κίνησης Αρχή διατήρησης στροφορμής Βασικές εξισώσεις Στροφορμή υλικού σημείου μάζας m ς προς σημείο Ο. L r p m( r υ) Στροφορμή στερεού σώματος που περιστρέφεται γύρ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Απλή Αρμονική Ταλάντωση Εικόνα: Σταγόνες νερού που πέφτουν από ύψος επάνω σε μια επιφάνεια νερού προκαλούν την ταλάντωση της επιφάνειας. Αυτές οι ταλαντώσεις σχετίζονται με κυκλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 5

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 5 ΑΡΧΗ ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Ο : ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 08 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 5 Στις παρακάτω ερωτήσεις έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 17/4/2016 ΘΕΜΑ Α

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 17/4/2016 ΘΕΜΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 7/4/06 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις - 7 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράµμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Β Β.1 Ένα σύστημα ξεκινά φθίνουσες ταλαντώσεις με αρχική ενέργεια 100J και αρχικό πλάτος A o. Το έργο της δύναμης αντίστασης μετά από N ταλαντώσε

ΘΕΜΑ Β Β.1 Ένα σύστημα ξεκινά φθίνουσες ταλαντώσεις με αρχική ενέργεια 100J και αρχικό πλάτος A o. Το έργο της δύναμης αντίστασης μετά από N ταλαντώσε ΘΕΜΑ A A.1 Το διάγραμμα του σχήματος παριστάνει την ταχύτητα ενός σώματος που εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση σε συνάρτηση με το χρόνο. Το σημείο που αντιστοιχεί σε απομάκρυνση x=-a είναι: a) το σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α. 1. Δ 2. Α 3. Β 4. Α 5. Α Β. 1.Λ 2.Λ 3.Λ 4.Σ 5.Λ Ν 1 Ν 2

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α. 1. Δ 2. Α 3. Β 4. Α 5. Α Β. 1.Λ 2.Λ 3.Λ 4.Σ 5.Λ Ν 1 Ν 2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α Δ Α Β 4 Α 5 Α Β Λ Λ Λ 4Σ 5Λ Ν Ν ΘΕΜΑ Β Β Σωστή η α) Αρχικά απο την ισορροπία έχουμε N+ N = w= 00N και ως προς το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ, 8 Μαρτίου 2019 Διδάσκοντες: Βαρσάμης Χρήστος, Φωτόπουλος Παναγιώτης

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ, 8 Μαρτίου 2019 Διδάσκοντες: Βαρσάμης Χρήστος, Φωτόπουλος Παναγιώτης ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 218-219 ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ, 8 Μαρτίου 219 Διδάσκοντες: Βαρσάμης Χρήστος, Φωτόπουλος Παναγιώτης ΘΕΜΑ 1 Διάρκεια εξέτασης 2 ώρες Υλικό σημείο κινείται ευθύγραμμα πάνω στον άξονα

Διαβάστε περισσότερα