Περιβαλλοντικι Δράςθ 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιβαλλοντικι Δράςθ 2011"

Transcript

1 1 Περιβαλλοντικι Δράςθ 2011 Δενδροφφτευςθ Κζντρο Λειτουργίασ & υντιρθςθσ ιδθροκάςτρου

2 2 Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το Περιβάλλον..3 Ποιοσ είναι ο ΔΕΦΑ 4 Δράςθ Δενδροφφτευςθσ Ασ μάκουμε για τα φυτά Σι είναι θ κομποςτοποίθςθ 19 Αντί επίλογου..24

3 3 Λίγα λόγια για το Περιβάλλον Σο περιβάλλον αποτελεί το υπόβακρο τθσ δθμόςιασ υγείασ και του βιοτικοφ επιπζδου των πολιτϊν ενϊ ταυτόχρονα αποτελεί και βαςικό πυλϊνα αναφοράσ τθσ Αειφόρου (Βιϊςιμθσ) Ανάπτυξθσ. Ωσ Αειφόρο Ανάπτυξθ αποκαλοφμε τθν «ανάπτυξη που καλφπτει τισ ανάγκεσ του παρόντοσ χωρίσ να θζτει ςε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικϊν γενεϊν να καλφψουν τισ δικζσ τουσ ανάγκεσ», με άλλα λόγια θ μζριμνα ϊςτε θ ςθμερινι μεγζκυνςθ να μθν υπονομεφει τισ δυνατότθτεσ μεγζκυνςθσ των μελλοντικϊν γενεϊν. Η Αειφόροσ Ανάπτυξθ ζχει τρεισ ςυνιςτϊςεσ - οικονομικι, κοινωνικι και περιβαλλοντικι - που απαιτοφν ιςόρροπθ ςυνεκτίμθςθ. Η προςταςία του περιβάλλοντοσ ζχει κακοριςτικι ςθμαςία για τθν ποιότθτα ηωισ όλων μασ. Ο ςυνδυαςμόσ τθσ προςταςίασ του περιβάλλοντοσ με τθ ςυνεχι βελτίωςθ του βιοτικοφ μασ επιπζδου αλλά και τθν βιϊςιμθ ανάπτυξθ αποτελεί βαςικι προτεραιότθτα του ΔΕΦΑ.

4 4 Ποιοσ είναι ο ΔΕΦΑ Ο Διαχειριςτισ Εκνικοφ υςτιματοσ Φυςικοφ Αερίου (ΔΕΦΑ) είναι βαςικόσ μοχλόσ υλοποίθςθσ τθσ Εκνικισ Ενεργειακισ τρατθγικισ. Εγγυάται τθν ενεργειακι αςφάλεια τθσ χϊρασ και ςυμβάλλει ςτθν αναβάκμιςθ του γεωςτρατθγικοφ τθσ ρόλου. Σερματικόσ τακμόσ Τγροποιθμζνου Φυςικοφ Αερίου Νιςου Ρεβυκοφςασ Δθμιουργεί τισ προχποκζςεισ για βιϊςιμθ ανάπτυξθ, τροφοδοτϊντασ τθν οικονομικι δραςτθριότθτα και τα νοικοκυριά με το κακαρότερο ςυμβατικό καφςιμο, αλλά ταυτόχρονα και με πιο αποδοτικι, εφχρθςτθ και φιλικι μορφι ενζργειασ.

5 5 ΔΡΑΗ ΔΕΝΔΡΟΦΤΣΕΤΗ ΔΕΦΑ 2011 Φυτζψτε ζνα δζντρο και δϊςτε μια πνοι ανάςασ ςτθ γθ μασ Πιςτόσ ςτισ Αρχζσ και τισ Αξίεσ τθσ Εταιρικισ Διακυβζρνθςθσ και με γνϊμονα τθ μζριμνα ςτον Άνκρωπο και το Περιβάλλον, ο ΔΕΦΑ διοργανϊνει, ςιμερα, άββατο 14 Μαΐου 2011 Δράςθ Δενδροφφτευςθσ ςτισ εγκαταςτάςεισ του ςτο Κζντρο Λειτουργίασ & υντιρθςθσ Βορειοανατολικοφ Σομζα, ςτο ιδθρόκαςτρο με τθ ςυμμετοχι των εργαηομζνων και των οικογενειϊν τουσ για να προςφζρουν φυτεφοντασ ζνα δζντρο και δίνοντασ πνοι όχι μόνο ςτθ γθ μασ αλλά και πιο ςυγκεκριμζνα ςτον τόπο όπου εργάηονται ςυνάδελφοί μασ. Από τθ Δράςθ Δενδροφφτευςθσ του ΔΕΦΑ ςτο ιδθρόκαςτρο

6 6 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Επιλζξαμε να φυτζψουμε τα ςυγκεκριμζνα δζντρα, γιατί: Είναι φυτά γριγορθσ ανάπτυξθσ, που ςθμαίνει ότι κα ζχουμε γριγορα και άμεςα αποτελζςματα. χεδόν όλα τα δζνδρα. Αυτό ςθμαίνει ότι κα μποροφν από αυτά, τον χειμϊνα, να πάρουν ιλιο το γκαηόν, οι κάμνοι δίπλα ςε αυτά, ακόμα και τα κτίρια. Θα ζχουμε χρϊμα (από τα άνκθ), τθν άνοιξθ και το καλοκαίρι. Σο φκινόπωρο κα ζχουμε χρϊμα από τα κίτρινα φφλλα, τα οποία αργότερα κα πζςουν (από τα δζνδρα). Ζχουμε λάβει υπόψθ μασ τθν υπάρχουςα βλάςτθςθ και προςπακοφμε να ενςωματϊςουμε τα καινοφρια καλλωπιςτικά φυτά καλφτερα ςτον χϊρο, ζτςι ϊςτε να δζνουν με τθν υπόλοιπθ βλάςτθςθ (και να μθν φαίνονται ςαν ξζνο ςϊμα). Δεν παρουςιάηουν ςοβαρά προβλιματα αςκενειϊν. Πιςτεφουμε ότι δεν κα δθμιουργιςουν προβλιματα, μακροχρόνια, με τισ ρίηεσ τουσ ςτα κτίρια, όπωσ κα γινόταν εάν επιλζγαμε λεφκεσ και ευκαλφπτουσ. Από τθ Δράςθ Δενδροφφτευςθσ του ΔΕΦΑ ςτο ιδθρόκαςτρο

7 7 Μετρθτικόσ τακμόσ υνόρων ιδθροκάςτρου Ο Μ βρίςκεται ςε απόςταςθ 12 km από τα ςφνορα Ελλάδασ Βουλγαρίασ, ςτον Διμο ιντικισ δίπλα ςτθν πόλθ του ιδθροκάςτρου. Βαςικό αντικείμενο του Μ αποτελεί θ μζτρθςθ τθσ ποςότθτασ και ο προςδιοριςμόσ τθσ ποιότθτασ του ειςαγόμενου Φυςικοφ Αερίου από τθ Ρωςία. Ο Μ καταςκευάςτθκε το διάςτθμα Η ζναρξθ τθσ λειτουργίασ του Μ ζγινε ςτισ και μετά από διακοπι λίγων μθνϊν λειτουργεί ςυνεχϊσ από ζωσ ςιμερα.

8 8 Σμιμα Λ& Μ ιδθροκάςτρου Ο Σομζασ ευκφνθσ του τμ. Λ& Μ ιδθροκάςτρου εκτείνεται από τα Ελλθνοβουλγαρικά ςφνορα ζωσ τθν Καρπερι και ανατολικά μζχρι το Φωτολίβοσ. τον τομζα ευκφνθσ του τμιματοσ ανικουν επίςθσ τα δίκτυα διανομισ που αναπτφςςονται ςτθν ευρφτερθ περιοχι τθσ πόλθσ των ερρϊν και τθσ Δράμασ το Σμιμα Λ& ιδθροκάςτρου, εργάηονται 37 άτομα, και ο κακζνασ εξ αυτϊν, ςυμβάλλει κακθμερινά ςτθν ομαλι λειτουργία του Εκνικοφ υςτιματοσ Μεταφοράσ Φυςικοφ Αερίου!

9 9 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Μουριά άκαρπθ Morus Alba Fruitless Κυπαρίςςι του Leyland - Cupressocyparis leylandii Η Μουριά θ Άκαρπθ (Morus alba fruitless ) είναι φυλλοβόλο δζνδρο με χαρακτθριςτικό κοντό κορμό, που διαιρείται γριγορα ςε δυνατά κλαδιά, που ςχθματίηουν ζνα φυτό με ςτρογγυλό φφλλωμα και μεγάλα γυαλιςτερά καρδιόςχθμα φφλλα. Οι καρποί τθσ είναι άςπροι ι ροη και ωριμάηουν από Ιοφνιο μζχρι Αφγουςτο. Σο Κυπαρίςςι του Leyland (Cupressocyparis leylandii) είναι κωνοφόρο δζνδρο γριγορθσ ανάπτυξθσ, με φφλλωμα ζντονο πράςινο. Επιδζχεται κλαδζματα, αντζχει κοντά ςτθ κάλαςςα, δε φοβάται τον δυνατό και ψυχρό αζρα και δεν ζχει απαιτιςεισ ςε ότι αφορά το ζδαφοσ.

10 10 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε φενδάμι - Acer negundo Σο φενδάμι (Acer negundo) φκάνει τα 10-12μ. φψοσ, είναι δζντρο φυλλοβόλο, ταχείασ ανάπτυξθσ, με κόμθ πολφ διακλαδιςμζνθ, ςτρογγυλοφ ςχιματοσ και ωραίο ανοιχτοπράςινο χρϊμα. Σο ξφλο του είναι λείο, πράςινο, ςκεπαςμζνο με λευκι ςκόνθ. Σα φφλλα του κιτρινίηουν το φκινόπωρο, ιδίωσ όταν υπάρχει επαρκισ ζκκεςθ ςτον ιλιο και φζρει άνκθ κιτρινοπράςινα. Χρθςιμοποιείται πολφ ςε φυτεφςεισ δρόμων επειδι είναι πολφ ανκεκτικό ςτθν ξθραςία. Λιριόδενδρο - Liriodendron tulipifera Σο Λιριόδενδρο (Liriodendron tulipifera) είναι δζνδρο φυλλοβόλο με γριγορθ ανάπτυξθ και με ςχιμα πλατφκωνικό. Ζχει λείο κορμό και ιδιόμορφα, πλατιά φφλλα, με 4 μυτεροφσ λοβοφσ, χωρίσ κεντρικό λοβό και μακροφσ μίςχουσ. Ζχει ωραίο πράςινο χρϊμα τθν άνοιξθ-καλοκαίρι, που γίνεται ηωντανό κίτρινο ι κοκκινωπό το φκινόπωρο. Σον Ιοφνιο ανκίηουν μόνο τα ϊριμα φυτά, με λουλοφδια πολφ αρωματικά που μοιάηουν με τουλίπεσ. Θζλει βακειά και δροςερά εδάφθ.

11 11 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Κοινόσ Πλάτανοσ - Platanus orientalis Καλλωπιςτικι Δαμαςκθνιά - Prunus cerasifera Pissardii Ο Κοινόσ Πλάτανοσ (Platanus orientalis) αποτελεί ζνα δζνδρο τθσ Ελλθνικισ χλωρίδασ με φυλλοβόλο φφλλωμα. Ζχει φψοσ ζωσ 30μ. και είναι ταχυαυξζσ. Φζρει καρποφσ ςφαιρικοφσ που το φκινόπωρο κοκκινίηουν και παραμζνουν κρεμαςμζνοι πάνω ςτο δζνδρο και τον χειμϊνα. Προςαρμόηεται παντοφ και αντζχει ςτθν ατμοςφαιρικι ρφπανςθ. Η Καλλωπιςτικι Δαμαςκθνιά (Prunus cerasifera Pissardii ) είναι δζνδρο φυλλοβόλο, φψουσ 5-8μ. με καρποφσ, βλαςτοφσ και φφλλα βακυκόκκινου χρϊματοσ. Σα άνκθ τθσ είναι λευκορόδινα που ανοίγουν το Μάρτιο πριν από τα φφλλα. Είναι φυτό ανκεκτικό ςε ξθροκερμικά κλίματα και ςτθ μολυςμζνθ ατμόςφαιρα.

12 12 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Φλαμουριά - Tilia cordata H Φλαμουριά (Tilia cordata) είναι δζνδρο που ζχει κόμθ με ςχιμα τροφλου και κλαδιά αψιδωτά προσ τα κάτω. Σα φφλλα τθσ είναι επαλλάςοντα, 6-10εκατ., ςκουροπράςινα φωτεινά από πάνω και με τοφφεσ από πορτοκαλί χνοφδι ςτο κάτω μζροσ. Χαμαικυπάριςςοσ - Chamaecyparis lawsoniana Ο Χαμαικυπάριςςοσ (Chamaecyparis lawsoniana) είναι κωνοφόρο, αεικαλζσ δζνδρο. Σο ςχιμα του είναι κωνικό, ςτενό και πυκνό, με πλατιά βάςθ. Ζχει φφλλωμα ςκουροπράςινο, με υποκυανζσ αποχρϊςεισ, ταχείασ ανάπτυξθσ. Είναι καλό φυτό για ψθλοφσ φράχτεσ, τοίχουσ και για βακιά και υγρά εδάφθ.

13 13 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Σάξοσ - Taxus Πικζα - Picea glauca Ο Σάξοσ (Taxus) είναι δζνδρο αεικαλζσ, πολφ αργισ ανάπτυξθσ, μακρόβιο. Ζχει φφλλα βελονοειδι, βακυπράςινα και ςπζρματα δθλθτθριϊδθ. Είναι φυτό ανκεκτικό ςτθν ξθραςία και τθ μόλυνςθ τθσ ατμόςφαιρασ και ευδοκιμεί ςε ποικιλία εδαφικϊν τφπων αρκεί να ζχουν καλι αποςτράγγιςθ. H Πικζα (Picea glauca) είναι κωνοφόρο αεικαλζσ δζνδρο και κάμνοσ με πράςινο ι γλαυκό φφλλωμα που αποτελείται από μικρζσ βελόνεσ με ρομβικι διατομι, ςπειροειδϊσ διατεταγμζνεσ γφρω από τα κλαδιά. Αναπτφςςεται ςε ουδζτερα ι όξινα, βακιά, υγρά εδάφθ και θμιςκιαςμζνεσ κζςεισ με μεγάλθ υγραςία ςτθν ατμόςφαιρα Σα ψθλά φυτά φυτεφονται μεμονωμζνα και ςε ςυςτάδεσ, ενϊ οι νάνεσ ποικιλίεσ ςε βραχόκθπουσ, ςυνκζςεισ και γλάςτρεσ. Σα τυπικά είδθ πολλαπλαςιάηονται με ςπόρουσ και οι ποικιλίεσ με εμβόλια.

14 14 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Δενδρολίβανο ζρπων- Rosmarinus officinalis repens Βερονίκθ - Veronica andersonii Η Βερονίκθ (Veronica andersonii) είναι αεικαλισ κάμνοσ με ωοειδι πραςινωπά φφλλα, με λεπτό κορμό και άνκθ ςε ςτάχεισ που διαρκοφν όλο το καλοκαίρι. Είναι πολφ ανκεκτικι κοντά ςτθ κάλαςςα. Σο Δενδρολίβανο ζρπων (Rosmarinus officinalis repens) είναι κάμνοσ αεικαλισ, ςυμπαγισ, γριγορθσ ανάπτυξθσ. Σα φφλλα του είναι αρωματικά και ανκίηει παρατεταμζνα από Φεβρουάριο ζωσ Οκτϊβριο, με άνκθ γαλανόλευκα. Φυτό ανκεκτικό ςτθν ξθραςία, κατάλλθλο για παρακαλάςςιεσ περιοχζσ και αςβεςτϊδθ ι πετρϊδθ εδάφθ.

15 15 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Λαντάνα θ νάνα - Lantana camara Nana Αγγελικι θ νάνα - Pittosporum tobira Νanum Η Αγγελικι νάνα (Pittosporum tobira «Νanum») είναι κάμνοσ αεικαλισ, με ςφαιρικι κόμθ και φφλλα γυαλιςτερά και δερματϊδθ. Φυτό ιδιαίτερα ανκεκτικό ςτθν ξθραςία και τθ μόλυνςθ τθσ ατμόςφαιρασ. Προτιμά εδάφθ γόνιμα και καλά ςτραγγιηόμενα. Η Λαντάνα θ νάνα (Lantana camara Nana ) είναι νάνοσ κάμνοσ αεικαλισ γριγορθσ ανάπτυξθσ. Ανκίηει τον Απρίλιο ζωσ Νοζμβριο με άνκθ κόκκινα, ρόδινα, κίτρινα, πορτοκαλί, ανάλογα με τθν ποικιλία. Παρουςιάηει το φαινόμενο να υπάρχουν διαφορετικοφ χρϊματοσ άνκθ ςτθν ίδια ταξιανκία. Είναι φυτό εφκολο ςτθν καλλιζργεια, χωρίσ εδαφικζσ απαιτιςεισ, ευαίςκθτο ςτο κρφο και ανκεκτικό ςε παρακαλάςςιεσ περιοχζσ.

16 16 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Κυδωνίαςτρο το Ιτεόφυλλο - Cotoneaster salicifolius Σο Κυδωνίαςτρο το Ιτεόφυλλο (Cotoneaster salicifolius) είναι αεικαλισ κάμνοσ, φψουσ 2-4μ. με φφλλα ωοειδιλογχοειδι. Ζχει άνκθ λευκά που εμφανίηονται τον Ιοφνιο. Οι καρποί του είναι κόκκινοι ςφαιρικοί, ςε ςυμπαγείσ δζςμεσ. Ευδοκιμεί ςε ποικιλία εδαφϊν, ακόμα και ςε αςβεςτοφχα. Φόρμιουμ - Phormium tenax Variegatum Σο Φόρμιουμ (Phormium tenax Variegatum ) είναι αρκετά ανκεκτικό φυτό που ευδοκιμεί και ςτθ ηϊνθ τθσ ελιάσ και παρουςιάηεται ςαν μια πυκνι τοφφα λογχοειδϊν φφλλων μικουσ μζχρι και 3μ. Ζχει χρυςοκίτρινεσ παρυφζσ.

17 17 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Γιουνίπεροσ ο ορκόκλαδοσ - Juniperus chinensis Ο Γιουνίπεροσ ο ορκόκλαδοσ (Juniperus chinensis) είναι κάμνοσ αεικαλισ με βελονοειδζσ και λεπιοειδζσ φφλλωμα. Αναπτφςςεται ςε καλά ςτραγγιηόμενα εδάφθ ακόμα και ςε ςχετικά ξθρά εδάφθ ςε θλιόλουςτεσ και θμιαςκιαςμζνεσ κζςεισ. Πολλαπλαςιάηεται με μοςχεφματα το χειμϊνα και με εμβόλια. Γιουνίπεροσ οριηοντιόκλαδοσ - Juniperus horizontalis O Γιουνίπεροσ οριηοντιόκλαδοσ (Juniperus horizontalis) είναι κάμνοσ αεικαλισ με βελονοειδζσ και λεπιοειδζσ φφλλωμα, που φκάνει τα 30 εκ. φψοσ. Αναπτφςςεται ςε καλά ςτραγγιηόμενα ακόμα και ςχετικά ξθρό ζδαφοσ ςε θλιόλουςτεσ και θμιαςκιαςμζνεσ κζςεισ.

18 18 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Λεβάντα - Lavandula officinalis Λεβαντίνθ - Santolina chamaecyparissus Η Λεβάντα (Lavandula officinalis) είναι φυτό φρυγανϊδεσ, αρωματικό, αεικαλζσ, φψουσ 0,4-0,8μ. Ζχει ςφαιρικό ςχιμα με φφλλα αεικαλι, αρωματικά, γκρι-αςθμί χρϊμα από τα οποία τον Ιοφνιο-Ιοφλιο αναδφονται ςτάχεισ αρωματικϊν λουλουδιϊν, χρϊματοσ μπλε-λιλά. Είναι ζνα καυμάςιο φυτό επικαλφψεωσ που ηει ςε όλα τα εδάφθ, ακόμθ και ςτα ξθρά. Θζλει προςιλιεσ κζςεισ. Η Λεβαντίνθ (Santolina chamaecyparissus) είναι φυτό φρυγανϊδεσ, αεικαλζσ, αρωματικό, φψουσ 0,3-0,5μ., πολφκλαδο, με φφλλα αργυροςταχτιά και αρωματικά. Ανκίηει τον Ιοφνιο ζωσ τον Αφγουςτο με άνκθ κίτρινα ςε μικρζσ ταξιανκίεσ. Είναι φυτό κατάλλθλο για παρακαλάςςιεσ περιοχζσ.

19 19 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε Σεφκριο - Teucrium fruticans χίνοσ - Pistacia lentiscus Σο Σεφκριο (Teucrium fruticans) είναι κάμνοσ αεικαλισ, φψουσ 1-2μ. Ζχει φφλλα γλαφκα, ωοειδι, αρωματικά και χνουδωτά. Σα άνκθ του είναι μπλε-μωβ ςε μικρζσ επάκριεσ ταξιανκίεσ, εμφανιηόμενα από Απρίλιο ζωσ επτζμβριο. Είναι φυτό ανκεκτικό ςτθν ξθραςία, κατάλλθλο για παρακαλάςςιεσ περιοχζσ. Ο χίνοσ (Pistacia lentiscus) είναι κάμνοσ αεικαλισ, που μπορεί να φκάςει τα 2μ. ςε φψοσ. Ανκίηει τθν άνοιξθ με χρϊμα ανκζων κόκκινο και ςτθ ςυνζχεια παράγει καρποφσ με χρϊμα βακυκόκκινο ι μαφρο. Είναι φυτό πολφ ανκεκτικό ςτθν ξθραςία, ςε ποικιλία εδαφικϊν τφπων και παρακαλάςςιεσ περιοχζσ.

20 20 Ασ γνωρίςουμε τα δζντρα που κα φυτζψουμε άλβια - Salvia officinalis Η άλβια (Salvia officinalis) είναι χαμθλόσ αεικαλισ κάμνοσ, με φφλλα ωοειδι, πράςινα ςτο εςωτερικό και άςπρα-κρεμ περιφερειακά, με χνοφδι και αδρι υφι. Είναι φυτό ευρείασ προςαρμοςτικότθτασ, κατάλλθλο για γραμμικζσ ι μεμονωμζνεσ φυτεφςεισ.

21 21 ΚΟΜΠΟΣΟΠΟΙΗΗ Βιολογικι Διαχείριςθ Οργανικϊν Αποβλιτων Μικρισ Κλίμακασ Ο ΔΕΦΑ πρωτοπορεί και εγκακιςτά τρεισ καινοφριουσ κάδουσ κομποςτοποίθςθσ ςτισ εγκαταςτάςεισ του ςτο Κζντρο Λειτουργίασ και υντιρθςθσ Βορειοανατολικοφ Σομζα ςτο ιδθρόκαςτρο με ςκοπό να εφαρμόςει τθ διαδικαςία αυτι και να εκμεταλλευτεί όςο το δυνατόν περιςςότερο και προσ όφελοσ του περιβάλλοντοσ τα απόβλθτα που παράγει.

22 22 Σι είναι θ Κομποςτοποίθςθ; Είναι θ φυςικι διαδικαςία κατά τθν οποία τα οργανικά απόβλθτα (φροφτα, λαχανικά, φφλλα, κλαδζματα κ.ά.) μετατρζπονται ςε ζνα πλοφςιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ωσ εδαφοβελτιωτικό και λίπαςμα. Αυτό το προϊόν ονομάηεται κομπόςτ. Η διαδικαςία αυτι μπορεί να γίνει πολφ εφκολα ςτον κιπο μασ με τθ χριςθ ενόσ απλοφ κάδου κομποςτοποίθςθσ. Μζςα ςτον κάδο ςυγκεντρϊνουμε τα οργανικά και αφινουμε τθ φφςθ να κάνει τθ δουλειά τθσ. Κάνοντασ κομποςτοποίθςθ μποροφμε να μειϊςουμε το ςφνολο των οικιακϊν αποβλιτων μασ κατά 35% περίπου.

23 23 Γιατί να κάνουμε Κομποςτοποίθςθ; Είναι ο πιο πρακτικόσ, εφκολοσ και αποτελεςματικόσ τρόποσ να εκμεταλλευτοφμε τα οικιακά και κθπευτικά μασ απορρίμματα, ενϊ ταυτόχρονα να παράγουμε πολφτιμο οργανικό λίπαςμα. Περιορίηουμε τθ ρφπανςθ του εδάφουσ, των υπόγειων υδάτων και τθσ ατμόςφαιρασ κακϊσ μειϊνουμε το ποςοςτό απορριμμάτων που οδθγείται ςτουσ ΧΤΣΑ. Μειϊνουμε το κόςτοσ διάκεςθσ των απορριμμάτων. Η κομποςτοποίθςθ είναι φκθνότερθ και ευκολότερθ από το να πακετάρουμε τα ςκουπίδια και να τα οδθγοφμε ςτουσ Χ.Τ.Σ.Α. Μειϊνουμε τθ περιβαλλοντικι μόλυνςθ που προκαλείται από τα απορριμματοφόρα οχιματα. Με ςωςτι εφαρμογι του κόμποςτ ςτισ καλλιζργειζσ μασ εξοικονομοφμε ενζργεια, χριμα και εργαςία κακϊσ διευκολφνονται ι περιορίηονται οριςμζνεσ καλλιεργθτικζσ παρεμβάςεισ, όπωσ βοτανίςματα, ςκαλίςματα, άρδευςθ. Η χϊρα μασ με Κοινι Τπουργικι Απόφαςθ (ΚΤΑ 29407/3508/ ) εναρμονίςτθκε με τθν κοινοτικι οδθγία κζτοντασ ωσ ποςοτικοφσ ςτόχουσ τθ μείωςθ ςτα βιοαποικοδομιςιμα απόβλθτα κατά 25%, 50% και 65%, ςε ςχζςθ με το 1995, μζχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίςτοιχα. Μποροφμε να προςκζςουμε τθν προςωπικι μασ ςφραγίδα ςτθ ςυλλογικι προςπάκεια για τθ διαφφλαξθ του περιβάλλοντοσ.

24 24 Σι μποροφμε να κομποςτοποιιςουμε ; Οτιδιποτε ιταν κάποτε ηωντανό Οτιδιποτε μεγαλϊνει ςτον κιπο μασ Ότι περιςςεφει από το φαγθτό μασ,όπωσ: Τπολείμματα φαγθτοφ Αλλοιωμζνα τρόφιμα Τπολείμματα καφζ και βοτάνων Κελφφθ αυγϊν Λαχανικά και φροφτα Φφλλα Χόρτα Χαρτοπετςζτεσ, χαρτί κουηίνασ

25 25 Σι δεν μποροφμε να κομποςτοποιιςουμε ; x x x x x x x x x x x Πλαςτικά Κουτιά από χυμοφσ και γάλατα Δοχεία και καπάκια δοχείων Γυαλί Πορςελάνθ, κεραμικά Τπολείμματα τςιγάρων Κόκαλα ακοφλεσ από θλεκτρικζσ ςκοφπεσ Λάςτιχα Τφάςματα Επικίνδυνα απορρίμματα

26 26 Αντί επιλόγου Ο ΔΕΦΑ υιοκετεί τισ αρχζσ τθσ βιϊςιμθσ ανάπτυξθσ ωσ βαςικό πυλϊνα τθσ ςτρατθγικισ του και αναπόςπαςτο μζροσ τθσ διαδικαςίασ λιψθσ αποφάςεων. Πρόκειται για μία δζςμευςθ που εκφράηεται ςε μία φιλοςοφία βιϊςιμθσ εταιρικισ ανάπτυξθσ που ςυμβαδίηει αρμονικά με τθ διαφάνεια και τθν ευκφνθ απζναντι ςτον άνκρωπο, τθν κοινωνία και το περιβάλλον και διαςφαλίηει τισ ανάγκεσ όχι μόνο των ςθμερινϊν αλλά και των μελλοντικϊν γενεϊν. Αναμνθςτικό δϊρο από τθ Δράςθ Δενδροφφτευςθσ το πλαίςιο αυτό, ο ΔΕΦΑ κζτει ωσ βαςικι προτεραιότθτα τθν προςταςία του περιβάλλοντοσ και αναλαμβάνει ςυςτθματικά πρωτοβουλίεσ και δράςεισ ςτισ περιοχζσ που δραςτθριοποιείται ενϊ δεςμεφεται να ςυνεχίςει το κοινωνικό του ζργο και ςε επόμενεσ δράςεισ.

27 27 Η ρίηα του δζντρου Σο δζντρο υψϊνεται πανζμορφο Και πραςινίηει κι ευωδιάηει T άνκθ, τα φφλλα καμαρϊνομε, Σθ ρίηα ποιοσ τθ λογαριάηει! Μα εκείνθ, ταπεινι κι ακϊρθτθ, Μάνα γεμάτθ καλοςφνθ Από τθ ςάρκα, από το αίμα τθσ Σθν ομορφιά του δζντρου δίνει. Γεϊργιοσ Δροςίνθσ (Φωτερά ςκοτάδια)

28 Από τθ Δράςθ μασ ςτο ιδθρόκαςτρο 28

29 Από τθ Δράςθ μασ ςτο ιδθρόκαςτρο 29

30 30 ασ ευχαριςτοφμε όλουσ για τθν ςυμμετοχι και περάςαμε όμορφα! Επιμέλεια εντφπου: Τμήμα Δημοςίων Σχζςεων & Επικοινωνίασ Απρίλιοσ 2011

Νήσος Ρεβυθούσας. Δράπη Δεμδρξσύρεςπηο. 10 Ιουνίου

Νήσος Ρεβυθούσας. Δράπη Δεμδρξσύρεςπηο. 10 Ιουνίου Νήσος Ρεβυθούσας Δράπη Δεμδρξσύρεςπηο 10 Ιουνίου Ποιοσ είναι ο ΔΕΦΑ Ο ΔΕΦΑ είναι ο ιδιοκτιτθσ του Εκνικοφ υςτιματοσ Φυςικοφ Αερίου (ΕΦΑ) και ζχει ωσ ςκοπό τθ λειτουργία, ςυντιρθςθ, διαχείριςθ, εκμετάλλευςθ

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Γενικό Χθμείο του Κράτουσ Διεφκυνςθ Περιβάλλοντοσ Δρ. Διμθτρα Δανιιλ Χθμικά προϊόντα Οι χθμικζσ ουςίεσ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

FAGACEAE. Συςτηματική κατάταξη: Η οικογζνεια διαιρείται ςε τρεισ υποοικογζνειεσ με βάςθ μορφολογικοφσ διαγνωςτικοφσ χαρακτιρεσ, ωσ εξισ:

FAGACEAE. Συςτηματική κατάταξη: Η οικογζνεια διαιρείται ςε τρεισ υποοικογζνειεσ με βάςθ μορφολογικοφσ διαγνωςτικοφσ χαρακτιρεσ, ωσ εξισ: FAGACEAE Συςτηματική κατάταξη: Η οικογζνεια διαιρείται ςε τρεισ υποοικογζνειεσ με βάςθ μορφολογικοφσ διαγνωςτικοφσ χαρακτιρεσ, ωσ εξισ: Α. Υποοικογζνεια Fagoideae: Χαρακτθρίηεται από ταξιανκία με μακρφ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! Το πλαςτικό ζχει γίνει αναπόςπαςτο κομμάτι τθσ κακθμερινισ μασ ηωισ, πλαςτικά μπουκάλια, πλαςτικά παιχνίδια, πλαςτικά ποτιρια, πλαςτικζσ ςακοφλεσ. Πλαςτικά

Διαβάστε περισσότερα

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και 25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και Γ) Τα ψυκτικά φορτία από είςοδο εξωτερικοφ αζρα. 26. Ποιζσ είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΗΜΕΗ ΕΡΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΙΚΟ-ΑΡΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΗΤΗΣ. Ζργο LIFE-CRETAPLANT

ΤΙΗΜΕΗ ΕΡΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΙΚΟ-ΑΡΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΗΤΗΣ. Ζργο LIFE-CRETAPLANT ΤΙΗΜΕΗ ΕΡΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΙΚΟ-ΑΡΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΗΤΗΣ Ζργο LIFE-CRETAPLANT Ριλοτικό Δίκτυο Μικρο-Αποκεμάτων Φυτϊν ςτθ Δυτικι Κριτθ Μ. Ανδρζου 2010 A6: Learning from the experiences of other EU countries

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά Τα νύλιμα! ΧΟΡΗΓΟΣ Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά τα ξφλινα! 1. Γιατί τα λζμε ξφλινα πνευςτά; Πνευςτά ονομάηονται τα όργανα ςτα οποία ο ιχοσ παράγεται μζςα ςε ζνα ςωλινα απ όπου περνάει ο

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria Ενεργειακά Τηάκια Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.facebook.com/energeiaka.ktiria Σελ. 2 Η ΕΣΑΙΡΕΙΑ Η εταιρεία Ενεργειακά Κτίρια δραςτθριοποιείται ςτθν παροχι ολοκλθρωμζνων υπθρεςιϊν και ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα χάρεσ ειςόδου Εξόδου Εξοπλιςμόσ Αζρα/ Νερό

Πλατφόρμα χάρεσ ειςόδου Εξόδου Εξοπλιςμόσ Αζρα/ Νερό Κακαριςμόσ Αίκουςασ Κακαριςμόσ Ψευδοροφισ Κακαριςμόσ Φίλτρων Κλιματιςτικϊν Κακαριςμόσ θμάνςεων Κατθγοριϊν Κακαριςμόσ Σοίχου πίςω από το ταμείο Κακαριςμόσ Ραφιϊν & Προϊόντων Αντικατάςταςθ Φκαρμζνων Σιμϊν

Διαβάστε περισσότερα

τα χάλκινα! 9 ερωτιςεισ & 10 απαντιςεισ για τα χάλκινα όργανα

τα χάλκινα! 9 ερωτιςεισ & 10 απαντιςεισ για τα χάλκινα όργανα Τα χάλκιμα! ΧΟΡΗΓΟΣ τα χάλκινα! 9 ερωτιςεισ & 10 απαντιςεισ για τα χάλκινα όργανα 1. Γιατί τα λζμε χάλκινα πνευςτά όργανα; Πνευςτά χαρακτθρίηονται όλα τα όργανα ςτα οποία ο ιχοσ παράγεται από τθν (ανα)πνοι

Διαβάστε περισσότερα

Ρανεμιςτιμιο Δυτικισ Μακεδονίασ Σχολι Καλϊν Τεχνϊν Φλϊρινασ Τμιμα Εικαςτικϊν και Εφαρμοςμζνων Τεχνϊν. Ο καπνόσ ωσ υλικό για δθμιουργία

Ρανεμιςτιμιο Δυτικισ Μακεδονίασ Σχολι Καλϊν Τεχνϊν Φλϊρινασ Τμιμα Εικαςτικϊν και Εφαρμοςμζνων Τεχνϊν. Ο καπνόσ ωσ υλικό για δθμιουργία Ρανεμιςτιμιο Δυτικισ Μακεδονίασ Σχολι Καλϊν Τεχνϊν Φλϊρινασ Τμιμα Εικαςτικϊν και Εφαρμοςμζνων Τεχνϊν Ο καπνόσ ωσ υλικό για δθμιουργία Μάκθμα : Τεχνολογία Υλικϊν - Νζεσ Τεχνολογίεσ & Διαγνωςτικι Ζργων Τζχνθσ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ

ΤΙΤΛΟΣ: SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ www.dimitrazervaki.com Περιεχόμενα ΣΡΕΙ ΑΝΑΠΑΝΣΕΧΕ ΔΙΑΠΙΣΩΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕ ΝΗΙΔΕ «ΑΣΙΚΟ ΠΡΑΙΝΟ ΧΟΛΙΚΕ ΑΤΛΕ» Ημερίδα "Αςτικό Πράςινο - χολικζσ αυλζσ"

ΘΕΡΜΙΚΕ ΝΗΙΔΕ «ΑΣΙΚΟ ΠΡΑΙΝΟ ΧΟΛΙΚΕ ΑΤΛΕ» Ημερίδα Αςτικό Πράςινο - χολικζσ αυλζσ ΘΕΡΜΙΚΕ ΝΗΙΔΕ 1 «ΑΣΙΚΟ ΠΡΑΙΝΟ ΧΟΛΙΚΕ ΑΤΛΕ» Σι είναι 2 Σο φαινόμενο «Θερμικι Νθςίδα», παρά το γεγονόσ ότι είναι εξίςου ςθμαντικό με τα ςυνθκιςμζνα περιβαλλοντικά προβλιματα (αςτικόσ κόρυβοσ, ατμοςφαιρικι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΑΠΕΛΕΤΘΕΡΩΗ ΣΗ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ, 1912

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΑΠΕΛΕΤΘΕΡΩΗ ΣΗ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ, 1912 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΑΠΕΛΕΤΘΕΡΩΗ ΣΗ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ, 1912 Το 1912 ξζςπαςε ο Αϋ Βαλκανικόσ Πόλεμοσ, ςτον οποίο θ Βουλγαρία, θ Σερβία, θ Ελλάδα και το Μαυροβοφνιο ςυμμάχθςαν εναντίον τθσ Οκωμανικισ Αυτοκρατορίασ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ. 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Δ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00

ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ. 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Δ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Δ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 Οδηγίερ: 1) Το εξεηαζηικό δοκίμιο αποηελείηαι από 5 ζελίδερ και πεπιλαμβάνει 25 θέμαηα. 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΟΣΟ ΕΝΙΧΤΗ. -Κανονιςμόσ (ΕΕ) 1407/2013- Κανονιςμόσ (ΕΕ) 1305/2013 άρκρο 17 50% 1407/ %

ΠΟΟΣΟ ΕΝΙΧΤΗ. -Κανονιςμόσ (ΕΕ) 1407/2013- Κανονιςμόσ (ΕΕ) 1305/2013 άρκρο 17 50% 1407/ % ΠΑΡΑΡΣΗΜΑ ΙV ΣΙΣΛΟ ΤΠΟ 19.2.2 Ανάπτυξθ / βελτίωςθ τθσ επιχειρθματικότθτασ και ανταγωνιςτικότθτασ τθσ περιοχι εφαρμογισ ςε εξειδικευμζνουσ τομείσ, περιοχζσ ι δικαιοφχουσ 19.2.2.2 19.2.2.3 Ενίςχυςθ επενδφςεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΟΡΙΑ ΘΕΜΑ: Πϊσ χτίςτθκε θ Ακρόπολθ; ΑΛΙΚΗ ΛΕΡΙΔΗ Α2

ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΟΡΙΑ ΘΕΜΑ: Πϊσ χτίςτθκε θ Ακρόπολθ; ΑΛΙΚΗ ΛΕΡΙΔΗ Α2 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΟΡΙΑ ΘΕΜΑ: Πϊσ χτίςτθκε θ Ακρόπολθ; ΑΛΙΚΗ ΛΕΡΙΔΗ Α2 Ειςαγωγι Η Ακρόπολη Αθηνϊν είναι βραχϊδθσ λόφοσ, φψουσ 156 μ. από τθν επιφάνεια τθσ κάλαςςασ και 70 μ. περίπου από το επίπεδο τθσ πόλθσ τθσ

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηςη ςτην πράξη : Αντικατάςταςη ςυςτήματοσ θζρμανςησ από πετρζλαιο ςε αντλία θερμότητασ. Ενδεικτικό παράδειγμα 15ετίασ

Εξοικονόμηςη ςτην πράξη : Αντικατάςταςη ςυςτήματοσ θζρμανςησ από πετρζλαιο ςε αντλία θερμότητασ. Ενδεικτικό παράδειγμα 15ετίασ Εξοικονόμηςη ςτην πράξη : Αντικατάςταςη ςυςτήματοσ θζρμανςησ από πετρζλαιο ςε αντλία θερμότητασ Ενδεικτικό παράδειγμα 15ετίασ Οκτώβριοσ 2013 Η αντλία κερμότθτασ 65% οικονομία ςε ςχζςη με ζνα ςυμβατικό

Διαβάστε περισσότερα

Ζπειτα κάναμε μια ςυηιτθςθ και εκφράςαμε τισ απορίεσ που είχαμε. Όλεσ οι ερωτιςεισ που κάναμε ςτον κ. Γιάννθ είναι: Επ : Πωρ μοξπώ μα

Ζπειτα κάναμε μια ςυηιτθςθ και εκφράςαμε τισ απορίεσ που είχαμε. Όλεσ οι ερωτιςεισ που κάναμε ςτον κ. Γιάννθ είναι: Επ : Πωρ μοξπώ μα Στα πλαίςια του προγράμματοσ Κυκλοφοριακισ Αγωγισ : «Ασ μάκουμε τα ςιματα, μθν πάκουμε ατυχιματα» που υλοποιεί θ τάξθ μασ κατά τθ φετινι ςχολικι χρονιά, τθν Τρίτθ 17 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιιςαμε επίςκεψθ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ Η ΕΝ ΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΜΝΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Α. ΕΝ ΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΥΣ

ΕΙ Η ΕΝ ΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΜΝΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Α. ΕΝ ΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΥΣ ΕΙ Η ΕΝ ΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΜΝΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ 1. ΠΛΑΤΕΙΕΣ (O.T. 5, O.T. 11 και O.T. 16, O.T. 29) Α. ΕΝ ΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Γ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00

4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Γ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ. Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 ΕΝΩΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΤΠΡΙΑ ΟΛΤΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΗ Γ ΣΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ώρα: 10:00-11:00 Οδηγίερ: 1) Το εξεηαζηικό δοκίμιο αποηελείηαι από 6 ζελίδερ και πεπιλαμβάνει 25 θέμαηα. 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣ. Αστικό Τοπίο. Ακαδθμαϊκό Ζτοσ :

ΧΡΟΝΟΣ. Αστικό Τοπίο. Ακαδθμαϊκό Ζτοσ : ΧΡΟΝΟΣ Αστικό Τοπίο & Τομζασ: Αρχιτεκτονικοφ Χϊρου και Επικοινωνίασ. Διδακτικι ομάδα: Σ.Χαραλαμπίδου, Δ. Σεβαςτάκθσ, Ν.-Ι. Τερηόγλου. Σπουδαςτικι ομάδα: Ηωι Χουντάλα 9 ο εξ., Μουηάκθ Καλλιόπθ 9 ο εξ. Ακαδθμαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ. Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ

Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ. Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ Στόχοσ Δικτφου Natura 2000 Διατιρθςθ, προςταςία και βελτίωςθ φυςικϊν οικοτόπων και άγριων

Διαβάστε περισσότερα

Σώμα Αντλιών Ακροςωλήνια Μάνικεσ. Κάτω πλευρά Στεγάςτρου Φάςα Κεντρικό Σιμα Πρατθρίου Μονολικικό Τιμϊν Φωτοςκάφεσ

Σώμα Αντλιών Ακροςωλήνια Μάνικεσ. Κάτω πλευρά Στεγάςτρου Φάςα Κεντρικό Σιμα Πρατθρίου Μονολικικό Τιμϊν Φωτοςκάφεσ Καθαριςμόσ Αντλιών Σώμα Αντλιών Ακροςωλήνια Μάνικεσ Καθαριςμόσ Νηςίδασ Κουβάσ Νερού Κάδοσ Απορριμμάτων Καθαριςμόσ Ψηλών Σημείων Κάτω πλευρά Στεγάςτρου Φάςα Κεντρικό Σιμα Πρατθρίου Μονολικικό Τιμϊν Φωτοςκάφεσ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) Γενικοφ ΔΤΚ. Εκπαίδευςη Αλκοολοφχα ποτά & Καπνό Χρηςιμοποιήςαμε τα λογιςμικά Excel, PowerPoint & Piktochart.

Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) Γενικοφ ΔΤΚ. Εκπαίδευςη Αλκοολοφχα ποτά & Καπνό Χρηςιμοποιήςαμε τα λογιςμικά Excel, PowerPoint & Piktochart. Τι είναι ο Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ); Ροιεσ από τισ ομάδεσ που μελετά ο δείκτθσ εμφανίηουν τουσ υψθλότερουσ, ποιεσ τουσ χαμθλότερουσ μζςουσ ετιςιουσ υποδείκτεσ τθν περίοδο 2008-2018; Οι υποδείκτεσ

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ Πόπη Σουρμαΐδου Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Σφνοψη Τι είναι το Marketing (βαςικι ειςαγωγι, swot ανάλυςθ, τα παλιά 4P) Τι είναι το Marketing Plan

Διαβάστε περισσότερα

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Για τθν ανάδειξθ του κζματοσ κα λφνουμε κάποια προβλιματα

Διαβάστε περισσότερα

Τρεισ φορζσ κι ζνα καιρό, ς ζνα κόςμο μακρινό υπιρχε μια χϊρα όμορφθ και μαγικι. Η Ρολυχρωμοχϊρα. Σ αυτι τθ χϊρα υπιρχαν άνκρωποι φτωχοί μα

Τρεισ φορζσ κι ζνα καιρό, ς ζνα κόςμο μακρινό υπιρχε μια χϊρα όμορφθ και μαγικι. Η Ρολυχρωμοχϊρα. Σ αυτι τθ χϊρα υπιρχαν άνκρωποι φτωχοί μα Τρεισ φορζσ κι ζνα καιρό, ς ζνα κόςμο μακρινό υπιρχε μια χϊρα όμορφθ και μαγικι. Η Ρολυχρωμοχϊρα. Σ αυτι τθ χϊρα υπιρχαν άνκρωποι φτωχοί μα χαροφμενοι και χαμογελαςτοί. Υπιρχαν χαμθλά και ψθλά δζντρα γεμάτα

Διαβάστε περισσότερα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα Σο θλεκτρικό κφκλωμα Για να είναι δυνατι θ ροι των ελεφκερων θλεκτρονίων, για να ζχουμε θλεκτρικό ρεφμα, απαραίτθτθ προχπόκεςθ είναι θ φπαρξθ ενόσ κλειςτοφ θλεκτρικοφ κυκλϊματοσ. Είδθ κυκλωμάτων Σα κυκλϊματα

Διαβάστε περισσότερα

Πόςεσ φορζσ επιςκζπτεςαι το Μeteo;

Πόςεσ φορζσ επιςκζπτεςαι το Μeteo; Το ερωτθματολόγιο του Meteo Ανάλυςθ των αποτελεςμάτων Πριν από λίγο καιρό το Μeteo ηιτθςε για πρϊτθ φορά τθ γνϊμθ ςασ, με ςτόχο οι υπθρεςίεσ που κακθμερινά εςείσ χρθςιμοποιείτε να γίνουν ακόμθ καλφτερεσ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! Χωρίσ νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανκρϊπινθ ηωι! Ζνασ μζςοσ άνκρωποσ μπορεί να αντζξει χωρίσ τροφι 2 μινεσ, ενϊ χωρίσ νερό μόνο 2-3 μζρεσ. Αν ο ανκρϊπινοσ οργανιςμόσ χάςει μεγάλθ ποςότθτα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα

Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα Ιοφνιοσ 2017 Ταυτότθτα τθσ Ζρευνασ Η παροφςα ζρευνα διεξιχκθ το διάςτθμα Μαΐου - Ιουνίου 2017. Δείγμα: 180 επιχειριςεισ που δραςτθριοποιοφνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε)

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε) ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε) Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίασ Περιβάλλον Εντολϊν Γραμμισ (Graphical User Interface/GUI), (Command Line Interface),

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ IMC (Key Stage II) 9 Μαρτίου 2016 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ Λύςεισ : Πρόβλημα 1 (α) Να βρείτε τθν τιμι του για να ιςχφει θ πιο κάτω ςχζςθ: (β) Ο Ανδρζασ τελειϊνει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ Θζμα: Δυνατότητεσ και προοπτικζσ του επαγγζλματοσ που θζλω να ακολουθήςω ή των επαγγελμάτων των γονιϊν μου μζςα από το διαδίκτυο ΧΟΛΕΙΟ: ΓΤΜΝΑΙΟ ΕΤΗΝΟΧΩΡΙΟΤ ΜΑΘΗΣΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Καζάνης Θεόδωρος ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ Δ/νηης Πιζηοποίηζης & Εκπαίδεσζης Δικηύοσ

Καζάνης Θεόδωρος ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ Δ/νηης Πιζηοποίηζης & Εκπαίδεσζης Δικηύοσ Καζάνης Θεόδωρος ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ Δ/νηης Πιζηοποίηζης & Εκπαίδεσζης Δικηύοσ ΚΑΣΑΝΗΣ ΠΙΝΑΚΑ ΔΕΙΓΜΑΣΟΛΗΠΣΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΩΝ ISO 2859 W Z Z W Προδιαγραφι ΕΣΕΜ 0,6 x 0.7 = 0,42 0.6 L Προδιαγραφι

Διαβάστε περισσότερα

Η ποιότθτα ηωισ ςτο Βόλο ςιμερα

Η ποιότθτα ηωισ ςτο Βόλο ςιμερα Η ποιότθτα ηωισ ςτο Βόλο ςιμερα Μάιοσ 2008 PI0822 / Διάγραμμα Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ: ΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΡΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΡΕΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: ΤΥΡΙΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ ΟΙΚΟΤΣΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΛΤΜΠΟΤ

ΣΑ ΟΙΚΟΤΣΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΛΤΜΠΟΤ ΣΑ ΟΙΚΟΤΣΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΛΤΜΠΟΤ Ράπτησ Δημήτριοσ «Το Φυςικό Περιβάλλον του Ολφμπου» MSc Δαςολόγοσ Περιβαλλοντολόγοσ, Τπ. Διδάκτωρ τθσ χολισ Δαςολογίασ και Φυςικοφ Περιβάλλοντοσ Περίληψη Ο ςυνδυαςμόσ του ζντονου

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική ΑΕ. Ηαφειρίδθσ Ε. Χριςτοσ Μθχανικόσ παραγωγισ & Διοίκθςθσ Διευκφνων φμβουλοσ

Θερμοδυναμική ΑΕ. Ηαφειρίδθσ Ε. Χριςτοσ Μθχανικόσ παραγωγισ & Διοίκθςθσ Διευκφνων φμβουλοσ Θερμοδυναμική ΑΕ Ηαφειρίδθσ Ε. Χριςτοσ Μθχανικόσ παραγωγισ & Διοίκθςθσ Διευκφνων φμβουλοσ ΘΕΡΜΟΔΤΝΑΜΙΚΗ Α.Ε. 40 χρόνια τϊρα θ Kombi ζχει εδραιωκεί ωσ ζνα από τα πιο δυναμικά ςυγκροτήματα ςτον τομζα τθσ

Διαβάστε περισσότερα

Ζτςι μάηεψα τισ 7 ποιο ςυχνζσ ερωτιςεισ που δζχομαι και τισ απαντϊ ζτςι ϊςτε να λυκοφν οι απορίεσ που μπορεί να ζχεισ.

Ζτςι μάηεψα τισ 7 ποιο ςυχνζσ ερωτιςεισ που δζχομαι και τισ απαντϊ ζτςι ϊςτε να λυκοφν οι απορίεσ που μπορεί να ζχεισ. Γεια, για όςουσ δεν με γνωρίηουν ονομάηομαι Γιάννθσ Χριςτοδοφλου. Αποφάςιςα να δθμιουργιςω αυτό το ebook προκειμζνου να δϊςω μια πιο κακαρι εικόνα για το τι είναι και πωσ δουλεφει το DS Domination. Ζτςι

Διαβάστε περισσότερα

Το οξυγόνο ςτθν ατμόςφαιρα μπορεί να δθμιουργθκεί με 2 τρόπουσ: 1. Φωτοδιάςπαςθ των υδρατμϊν, με τθν επίδραςθ τθσ υπεριϊδουσ θλιακισ ακτινοβολίασ

Το οξυγόνο ςτθν ατμόςφαιρα μπορεί να δθμιουργθκεί με 2 τρόπουσ: 1. Φωτοδιάςπαςθ των υδρατμϊν, με τθν επίδραςθ τθσ υπεριϊδουσ θλιακισ ακτινοβολίασ Προζλευςθ του οξυγόνου Το οξυγόνο ςτθν ατμόςφαιρα μπορεί να δθμιουργθκεί με 2 τρόπουσ: 1. Φωτοδιάςπαςθ των υδρατμϊν, με τθν επίδραςθ τθσ υπεριϊδουσ θλιακισ ακτινοβολίασ 2 H 2 O + hf 2 H 2 + O 2 2. Φωτοςφνκεςθ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΣΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΟΛΤΜΒΗΗ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΣΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΟΛΤΜΒΗΗ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ειδική Γραμματεία Τδάτων ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΣΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΟΛΤΜΒΗΗ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Έτοσ αναφοράσ 2010 Μάιοσ 2011 ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΝΕΡΩΝ ΚΟΛΤΜΒΗΗ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ 2010 Ε Ι Α Γ Ω Γ Ι Κ Α Σ Ο Ι Χ Ε Ι Α Η ποιότθτα των υδάτων κολφμβθςθσ

Διαβάστε περισσότερα

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ammon Ovis_Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν_ Ραδιοςτακμόσ Flash 96 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Σο δείγμα περιλαμβάνει 332 τουρίςτεσ από 5 διαφορετικζσ θπείρουσ. Οι περιςςότεροι εξ αυτϊν

Διαβάστε περισσότερα

1 0 ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗ ΕΙΔΙΚΟΣΗΣΑ : ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Β ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑ : ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΠΟΜΠΟΤ FM

1 0 ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗ ΕΙΔΙΚΟΣΗΣΑ : ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Β ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑ : ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΠΟΜΠΟΤ FM 1 0 ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗ ΕΙΔΙΚΟΣΗΣΑ : ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Β ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑ : ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΠΟΜΠΟΤ FM ΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΜΠΟ FM; Πρόκειται για μια θλεκτρονικι διάταξθ που ςκοπό ζχει τθν εκπομπι ραδιοςυχνότθτασ

Διαβάστε περισσότερα

Η ποιότθτα ηωισ ςτα Χανιά ςιμερα

Η ποιότθτα ηωισ ςτα Χανιά ςιμερα Η ποιότθτα ηωισ ςτα Χανιά ςιμερα Μάιοσ 2008 PI0825 / Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ: ΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΡΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΡΕΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: ΤΥΡΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel tel

Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel tel Erasmus+ Programme Strategic Partnership Project Title: One Minute May Save A Life No. project: 2015-1-RO01-KA202-014982 Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel

Διαβάστε περισσότερα

Έργα με χρθματοδότθςθ από το ΕΠΠΕΡΑΑ ςτθν Περιφερειακι Ενότθτα Κοηάνθσ. όκουτθσ Γιάννθσ Αντιπεριφερειάρχθσ Περιφερειακισ Ενότθτασ Κοηάνθσ

Έργα με χρθματοδότθςθ από το ΕΠΠΕΡΑΑ ςτθν Περιφερειακι Ενότθτα Κοηάνθσ. όκουτθσ Γιάννθσ Αντιπεριφερειάρχθσ Περιφερειακισ Ενότθτασ Κοηάνθσ Έργα με χρθματοδότθςθ από το ΕΠΠΕΡΑΑ ςτθν Περιφερειακι Ενότθτα Κοηάνθσ όκουτθσ Γιάννθσ Αντιπεριφερειάρχθσ Περιφερειακισ Ενότθτασ Κοηάνθσ Περιφερειακι Ενότθτα Κοηάνθσ-Επιχειρθςιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντοσ

Διαβάστε περισσότερα

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης αρικμθτικό ςφςτθμα αρίκμθςθσ (Number System) Αξία (value) παράςταςθ Οι αξίεσ (π.χ. το βάροσ μιασ ποςότθτασ μιλων) μποροφν να παραςτακοφν με πολλοφσ τρόπουσ

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Ε Ι ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΣΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟ ΣΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ. Δ/ΝΗ ΑΠΟΚΕΝΣΡΩΜΕΝΩΝ ΤΠΗΡΕΙΩΝ - επιβαρφνει το περιβάλλον ΚΑΡΥΔΙΑ

Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Ε Ι ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΣΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟ ΣΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ. Δ/ΝΗ ΑΠΟΚΕΝΣΡΩΜΕΝΩΝ ΤΠΗΡΕΙΩΝ - επιβαρφνει το περιβάλλον ΚΑΡΥΔΙΑ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Ε Ι ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΣΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟ ΣΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΣΙΚΗ Η αλόγιςτη χρήςη φυτοφαρμάκων: ΑΝΑΠΣΤΞΗ & ΣΡΟΦΙΜΩΝ - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών Δ/ΝΗ ΑΠΟΚΕΝΣΡΩΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

3. Να υπολογίςετε τθ ροι θλιακισ ακτινοβολίασ ςε μια απόςταςθ R=1.5x10 11 m από τον ιλιο (απόςταςθ θλίου-γθσ). Δίνεται θ ροι τθσ εκπεμπόμενθσ ακτινοβο

3. Να υπολογίςετε τθ ροι θλιακισ ακτινοβολίασ ςε μια απόςταςθ R=1.5x10 11 m από τον ιλιο (απόςταςθ θλίου-γθσ). Δίνεται θ ροι τθσ εκπεμπόμενθσ ακτινοβο 1. Υποκζτουμε ότι θ κερμοκραςία ςτο ζδαφοσ είναι 38 o C και αντίςτοιχα θ κερμοκραςία δρόςου είναι 30 o C. Έςτω ότι επικρατοφν αςτακείσ ατμοςφαιρικζσ ςυνκικεσ και ότι θ μεταβολι τθσ κερμοκραςίασ ακολουκεί

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα είναι και αλλάηει

Μόδα είναι και αλλάηει Μόδα είναι και αλλάηει Οριςμόσ μόδασ Παροδικι ςυνικεια που για οριςμζνο χρονικό διάςτθμα γενικεφεται ςε μεγάλο φάςμα τθσ κοινωνίασ, ςε ότι αφορά τθν ενδυμαςία, τθν κόμμωςθ, τθ μουςικι. Κακρεφτίηει τισ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΙ ΚΙΝΗΗ ΠΛΑΝΗΣΩΝ ΣΟΤ ΚΕΠΛΕΡ

ΝΟΜΟΙ ΚΙΝΗΗ ΠΛΑΝΗΣΩΝ ΣΟΤ ΚΕΠΛΕΡ ΝΟΜΟΙ ΚΙΝΗΗ ΠΛΑΝΗΣΩΝ ΣΟΤ ΚΕΠΛΕΡ 1. Νόμοσ των ελλειπτικών τροχιών Η τροχιζσ των πλανθτϊν είναι ελλείψεισ, των οποίων τθ μία εςτία κατζχει ο Ήλιοσ. Προφανϊσ όλοι οι πλανιτεσ του ίδιου πλανθτικοφ ςυςτιματοσ

Διαβάστε περισσότερα

Τγρότοποσ Κορϊνειασ Βόλβθσ: «ζνασ κρυμμζνοσ κθςαυρόσ»

Τγρότοποσ Κορϊνειασ Βόλβθσ: «ζνασ κρυμμζνοσ κθςαυρόσ» Τηλ.6937122299 - Email: nasthem1@hotmail.com Τγρότοποσ Κορϊνειασ Βόλβθσ: «ζνασ κρυμμζνοσ κθςαυρόσ» Κείμενο Φωτογραφίεσ: Θζμιδα Ναςοποφλου Ξεναγόσ Εκνικϊν Δρυμϊν & Υγροτόπων MSc Biodiversity Σε μικρι απόςταςθ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ 1 ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ 2 ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙ ΜΠΑΛΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αςκιςεισ ςε (i) Δομζσ Ευρετθρίων και Οργάνωςθ Αρχείων (ii) Κανονικοποίθςθ

Αςκιςεισ ςε (i) Δομζσ Ευρετθρίων και Οργάνωςθ Αρχείων (ii) Κανονικοποίθςθ Αςκιςεισ ςε (i) Δομζσ Ευρετθρίων και Οργάνωςθ Αρχείων (ii) Κανονικοποίθςθ Δεκζμβριοσ 2016 Άςκθςθ 1 Θεωρείςτε ότι κζλουμε να διαγράψουμε τθν τιμι 43 ςτο Β+ δζντρο τθσ Εικόνασ 1. Η διαγραφι αυτι προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η παρούσα μελέτη συντάχθηκε από το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικι αποκατάςταςθ των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδοσ (ΜΑΒΕ) ςτο Ηιδάνι Κοηάνθσ. Οι τρεισ φάςεισ του ζργου.

Περιβαλλοντικι αποκατάςταςθ των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδοσ (ΜΑΒΕ) ςτο Ηιδάνι Κοηάνθσ. Οι τρεισ φάςεισ του ζργου. Περιβαλλοντικι αποκατάςταςθ των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδοσ (ΜΑΒΕ) ςτο Ηιδάνι Κοηάνθσ. Οι τρεισ φάςεισ του ζργου. Ειςθγθτισ : Βαςίλθσ τοϊλόπουλοσ Φλϊρινα, 17-12-2013 φντομο ιςτορικό του ζργου.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ Μείωςθ 1,9% ςε ςχζςθ με το 2009, παρουςίαςε θ αγορά των αλυςίδων λιανικοφ εμπορίου των οκτϊ εξεταηόμενων κατθγοριϊν το 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΗ ΛΟΓΙΣΙΚΟΤ ΓΡΑΦΕΙΟΤ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΗ ΛΟΓΙΣΙΚΟΤ ΓΡΑΦΕΙΟΤ ΔΙΑΧΕΙΡΙΗ ΛΟΓΙΣΙΚΟΤ ΓΡΑΦΕΙΟΤ Η διαχείριςθ Λογιςτικοφ Γραφείου καλφπτει το ςφνολο των απαιτιςεων του ςφγχρονου λογιςτικοφ γραφείου για τθν ζκδοςθ μθχανογραφθμζνων παραςτατικϊν παροχισ υπθρεςιϊν προσ τουσ

Διαβάστε περισσότερα

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Οδθγίεσ Προτείνεται να γίνει ςαφισ ο ρόλοσ κάκε τμιματοσ του ΚΝΣ και να αναδειχκεί θ ςχζςθ που ζχουν τα μζρθ αυτά με τισ ανϊτερεσ πνευματικζσ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ: ΘΕΟΚΛΗΣΩ-ΑΝΣΡΕΑ-ΝΕΦΕΛΗ

ΟΜΑΔΑ: ΘΕΟΚΛΗΣΩ-ΑΝΣΡΕΑ-ΝΕΦΕΛΗ 29/9/2014 το μάκθμα τθσ ευζλικτθσ ηϊνθσ,τα παιδιά χωρίςτθκαν ςε ομάδεσ και ζφτιαξαν τθν δικι τουσ ηωγραφιά χρθςιμοποιϊντασ γεωμετρικά ςχιματα. ΟΜΑΔΑ: ΘΕΟΚΛΗΣΩ-ΑΝΣΡΕΑ-ΝΕΦΕΛΗ ΤΜΜΕΣΡΙΑ: 10 ΚΑΙ 13 ΟΚΣΩΒΡΙΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Φρζςκια πατατοςαλάτα με ςάλτςα Philadelphia με μουςτάρδα

Φρζςκια πατατοςαλάτα με ςάλτςα Philadelphia με μουςτάρδα Φρζςκια πατατοςαλάτα με ςάλτςα Philadelphia με μουςτάρδα Χρόνοσ προετοιμαςίασ: 10 λεπτά Χρόνοσ μαγειρζματοσ: 25-30 λεπτά Για 4 άτομα 600 γραμμάρια μικρζσ πατάτεσ βραςμζνεσ με τθν φλοφδα τουσ 2 τομάτεσ

Διαβάστε περισσότερα

ZAGORI SUITES ALL SUITE HOTEL & LUXURY RESIDENCES

ZAGORI SUITES ALL SUITE HOTEL & LUXURY RESIDENCES Ζνα ςυναρπαςτικό Luxury Boutique Hotel, το Zagori Suites, είναι ςκαρφαλωμζνο ςε υψόμετρο 1000 μζτρων, ςτθ Βίτςα Κεντρικοφ Ηαγορίου, δίπλα ςτο περίφθμο Φαράγγι του Βίκου και ςτα πζτρινα γεφφρια του Βοϊδομάτθ

Διαβάστε περισσότερα

ESC CAMPS. To Esc Camp βαςίηεται ςτθ δόμθςθ με containers.

ESC CAMPS. To Esc Camp βαςίηεται ςτθ δόμθςθ με containers. ESC CAMPS H HELLENIC ROWING κζλει να δθμιουργιςει Esc Camps, ζνα ςε κάκε περιοχι των Πρωτακλθτϊν. Στόχοσ του camp είναι θ φιλοξενία νζων και ομάδων από το εξωτερικό, με απϊτερο ςκοπό τθν ακλθτικι τουριςτικι

Διαβάστε περισσότερα

Credit Risk Management & Liquidity

Credit Risk Management & Liquidity ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Managing Partner Νοζμβριοσ 2012 Credit Risk Management & Liquidity Old Problem New Tools Economist Conferences 1 Η Hellastat δραςτθριοποιείται ςτον τομζα τθσ Διαχείριςησ Πιςτωτικοφ Κινδφνου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕ.Λ ΕΤΔΗΛΟΤ ΙΚΑΡΙΑ ΣΑΞΗ: Β ΛΤΚΕΙΟΤ ΧΟΛΙΚΟ ΕΣΟ: ΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΤΠΟΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΣΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣΗΣΑ

ΓΕ.Λ ΕΤΔΗΛΟΤ ΙΚΑΡΙΑ ΣΑΞΗ: Β ΛΤΚΕΙΟΤ ΧΟΛΙΚΟ ΕΣΟ: ΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΤΠΟΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΣΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣΗΣΑ ΓΕ.Λ ΕΤΔΗΛΟΤ ΙΚΑΡΙΑ ΣΑΞΗ: Β ΛΤΚΕΙΟΤ ΧΟΛΙΚΟ ΕΣΟ: 2013-2014 ΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΤΠΟΘΕΜΑ: ΟΠΣΙΚΕ ΑΠΑΣΕ ΣΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣΗΣΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΓΕΜΙΝΗ ΑΝΣΑ ΚΑΡΝΑΒΑ ΒΑΙΛΙΚΗ ΚΤΡΑΝΗ ΑΝΣΩΝΗ ΛΕΩΝΙΔΟΤ ΔΕΠΟΙΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Νθπιαγωγείο : Φεβρουάριοσ-Μάιοσ 2015. Μεςόγειοσ, μια κάλαςςα πολλζσ ιςτορίεσ.

Νθπιαγωγείο : Φεβρουάριοσ-Μάιοσ 2015. Μεςόγειοσ, μια κάλαςςα πολλζσ ιςτορίεσ. Νθπιαγωγείο : Φεβρουάριοσ-Μάιοσ 2015. Μεςόγειοσ, μια κάλαςςα πολλζσ ιςτορίεσ. Μια μζρα ςαν όλεσ τισ άλλεσ, ζνα ναυάγιο (Σιτανικόσ) τράβθξε τθν προςοχι μασ και μασ ζδωςε τροφι για ςκζψθ. Ζτςι καταλιξαμε

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις στα κευ 1 και 2

Επαναληπτικές Ασκήσεις στα κευ 1 και 2 Επαναληπτικές Ασκήσεις στα κευ 1 και 2 1. Αζριο με όγκο 0,004 m 3 κερμαίνεται με ςτακερι πίεςθ p =1,2 atm μζχρι ο όγκοσ του να γίνει 0,006 m 3. Τπολογίςτε το ζργο που παράγει το αζριο. Δίνεται 1 atm =

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνιςμόσ "Μακθτζσ ςτθν Ζρευνα (ΜΕΡΑ) 2011-2012"

Διαγωνιςμόσ Μακθτζσ ςτθν Ζρευνα (ΜΕΡΑ) 2011-2012 Διαγωνιςμόσ "Μακθτζσ ςτθν Ζρευνα (ΜΕΡΑ) 2011-2012" Ο Διαγωνιςμόσ «ΜΕΡΑ» προκθρφςςεται από το 2001 ςε ετιςια βάςθ, ωσ αποτζλεςμα τθσ διαπίςτωςθσ ότι θ καλλιζργεια πνεφματοσ δθμιουργικότθτασ και πρωτοβουλίασ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βύρωνας,14/02/2017 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 3594 ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚONOMIΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΣ: Ενδιαφερόμενους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βύρωνας,14/02/2017 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 3594 ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚONOMIΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΣ: Ενδιαφερόμενους ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βύρωνας,14/02/2017 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.: 3594 Δ/ΝΣΗ ΟΙΚONOMIΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΣ: Ενδιαφερόμενους ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Δήμος μας ενδιαφέρεται να προβεί στην Προμήθεια σπόρων,φυτών,δενδρυλλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015

ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015 ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΜΑ Α ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015 Α1. - γ. ςφφιλθ Α2. - α. ερυκρόσ μυελόσ των οςτών Α3. - β. εντομοκτόνο Α4. - β. καταναλωτζσ 1θσ τάξθσ Α5. - δ. μία οικογζνεια ΘΕΜΑ Β Β1. 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ελιδοποίθςθ (1/10) Σόςο θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων ςτακεροφ μεγζκουσ όςο και θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων μεταβλθτοφ και άνιςου μεγζκουσ δεν κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγόσ αρχαρίων για το Φωτιςμό Χαμηλήσ Ενεργειακήσ Κατανάλωςησ

Οδηγόσ αρχαρίων για το Φωτιςμό Χαμηλήσ Ενεργειακήσ Κατανάλωςησ Οδηγόσ αρχαρίων για το Φωτιςμό Χαμηλήσ Ενεργειακήσ Κατανάλωςησ Γιατί να μάκετε για το φωτιςμό χαμθλισ ενεργειακισ κατανάλωςθσ ςτο ςπίτι ςασ; Ζχει εκτιμθκεί ότι περνάμε το 90% τθσ ηωισ μασ ςε εςωτερικοφσ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ. Κυτταρόπλαςμα. Οργανίδια. Πυρήνασ. Κυτταρικό τοίχωμα. = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα.

ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ. Κυτταρόπλαςμα. Οργανίδια. Πυρήνασ. Κυτταρικό τοίχωμα. = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα. ΚΤΣΣΑΡΟ ΙΙ Πρωτόπλαςμα Κυτταρόπλαςμα Κυτταρόπλαςμα = Ημίρρευςτθ και οριοκετθμζνθ ομογενισ μάηα. Οργανίδια = Δομζσ που επιτελοφν ςυγκεκριμζνθ λειτουργία Πυρήνασ Κυτταρικό τοίχωμα = Σο κζντρο ελζγχου του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΓΟΤ. ΜΑΪΟ 2017

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΓΟΤ. ΜΑΪΟ 2017 Η ζκκεςθ αυτι ςυνοψίηει δεδομζνα παραγωγισ και μετεωρολογικά δεδομζνα από το ζργο.., εγκατεςτθμζνθσ ιςχφοσ 1.472,94kW ςτθ κζςθ, Δ.Δ.., Νομοφ.., ιδιοκτθςίασ τθσ Παρουςιάηονται ςυγκεντρωτικά διαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΙΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ:ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΚΑΘΗΓΗΣΡΙΑ ΚΟΠΑΝΟΤ ΕΤΘΑΛΙΑ ΧΟΛΙΚΟ ΕΣΟ ο ΓΤΜΝΑΙΟ ΣΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΡΓΑΙΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ:ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΚΑΘΗΓΗΣΡΙΑ ΚΟΠΑΝΟΤ ΕΤΘΑΛΙΑ ΧΟΛΙΚΟ ΕΣΟ ο ΓΤΜΝΑΙΟ ΣΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΙΑ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ:ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΣΡΙΑ ΚΟΠΑΝΟΤ ΕΤΘΑΛΙΑ ΧΟΛΙΚΟ ΕΣΟ 2015-16 3 ο ΓΤΜΝΑΙΟ ΣΡΙΚΑΛΩΝ Γεωργική τεχνολογία Είναι ζνασ επιςτθμονικόσ Κλάδοσ τθσ Γεωπονίασ και τθσ Σεχνολογίασ Δθλαδι

Διαβάστε περισσότερα

Fair Trade Δίκαιο Εμπόριο. Σο Fair Trade ςτον κόςμο

Fair Trade Δίκαιο Εμπόριο. Σο Fair Trade ςτον κόςμο Δίκαιο Εμπόριο Ερωτιςεισ για τθν αρχι: 1) Ποια προϊόντα ειςάγουμε από τον Τρίτο Κόςμο; 2) Όταν αγοράηετε αυτά τα προϊόντα, ςκεφτόςαςτε ποια είναι θ ιςτορία τουσ; Δθλαδι, από ποφ προζρχονται, ποιοι είναι

Διαβάστε περισσότερα

9 Η ηιτθςθ των αγακϊν από τα άτομα δεν ζχει ςχζςθ με τθν προςπάκεια ικανοποίθςθσ των αναγκϊν τουσ.

9 Η ηιτθςθ των αγακϊν από τα άτομα δεν ζχει ςχζςθ με τθν προςπάκεια ικανοποίθςθσ των αναγκϊν τουσ. Αρχζσ Οικονομικισ Θεωρίασ - Κεφάλαιο Πρώτο: Βαςικζσ Οικονομικζσ Έννοιεσ Εκπαιδευτικόσ, Παναγιώτθσ Φουτςιτηισ, Οικονομολόγοσ. Όλα τα αντικείμενα επζχουν κζςθ χριματοσ, δθλαδι όλα τα αντικείμενα είναι χριματα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΑΡΜΟΓΗ ΣΗ ΚΤΠΡΙΑΚΗ ΓΑΟΠΟΝΙΑ ΣΗΝ ΚΛΙΜΑΣΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Γρ. Ανδρέας Υρίζηοσ Ανώηερος σνηηρηηής Γαζών Σμήμα Γαζών

Η ΠΡΟΑΡΜΟΓΗ ΣΗ ΚΤΠΡΙΑΚΗ ΓΑΟΠΟΝΙΑ ΣΗΝ ΚΛΙΜΑΣΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Γρ. Ανδρέας Υρίζηοσ Ανώηερος σνηηρηηής Γαζών Σμήμα Γαζών Η ΠΡΟΑΡΜΟΓΗ ΣΗ ΚΤΠΡΙΑΚΗ ΓΑΟΠΟΝΙΑ ΣΗΝ ΚΛΙΜΑΣΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Γρ. Ανδρέας Υρίζηοσ Ανώηερος σνηηρηηής Γαζών Σμήμα Γαζών ΓΔΝΙΚΑ Οικοςφςτθμα: Σφςτθμα ςε μια περιοχι ςτθν οποία ςυνυπάρχουν ςε ιςορροπία/αρμονία οι

Διαβάστε περισσότερα

Απόδραςη ςτον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα και ςτα Βλαχοχϊρια τησ Πίνδου

Απόδραςη ςτον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα και ςτα Βλαχοχϊρια τησ Πίνδου Απόδραςη ςτον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα και ςτα Βλαχοχϊρια τησ Πίνδου Κείμενο - Φωτογραφίεσ: Θζμιδα Ναςοποφλου Ξεναγόσ Εθνικϊν Δρυμϊν & Υγροτόπων MSc Biological Diversity Ελάτε μαηί μασ να περπατιςουμε

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

11 ρετςίνεσ για το καλοκαίρι

11 ρετςίνεσ για το καλοκαίρι 11 ρετςίνεσ για το καλοκαίρι Δοκιμάςαμε τισ ςφγχρονεσ εκδοχζσ του παραδοςιακοφ μασ κραςιοφ, που ταιριάηει με τθν εποχι Η ρετςίνα ενϊνει το ςταφφλι με το "δάκρυ του πεφκου". Οι περιςςότεροι τθ γνωρίηουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΗΕΚ ΚΟΝΣΚΚΗ ΚΟΡΡΟΠΚΑ ΑΚΗΕΚ ME ENAN ΗΛΕΚΣΟΛΤΣΗ

ΑΚΗΕΚ ΚΟΝΣΚΚΗ ΚΟΡΡΟΠΚΑ ΑΚΗΕΚ ME ENAN ΗΛΕΚΣΟΛΤΣΗ ΑΚΗΕΚ ΚΟΝΣΚΚΗ ΚΟΡΡΟΠΚΑ ΑΚΗΕΚ ME ENAN ΗΛΕΚΣΟΛΤΣΗ 1 Ποςότθτα αζριασ ΝΗ 3 ίςθ με 2,24 L, μετρθμζνα ςε STP, διαλφεται ςτο νερό οπότε προκφπτει διάλυμα όγκου 2 L ςτο οποίο βρζκθκε ότι *ΟΗ - ]=10-3 Μ a Να υπολογίςετε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΙΚΗΣ ΘΕΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΙΚΗΣ ΘΕΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΙΚΗΣ ΘΕΜΟΜΟΝΩΣΗΣ 1) Αρχικά πρζπει να γίνει ζλεγχοσ του υποςτρϊματοσ για : ςκόνεσ, υγραςία, επιπεδότθτα. Ππου κρίνεται απαραίτθτο πρζπει να γίνεται κακαριςμόσ, υδροβολι,

Διαβάστε περισσότερα

τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014

τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014 τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014 Ειςαγωγι Στο παρόν κείμενο παρουςιάηονται και αναλφονται τα ςτατιςτικά ςτοιχεία του ιςτοτόπου τθσ ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΟΛΟ ΣΟΜΠΑΝΑΚΗ. CEO BIOselect ΘΕΜΑ : ΜΕΣΑΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΑΡΩΜΑΣΙΚΩΝ ΦΤΣΩΝ ΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ

ΑΠΟΣΟΛΟ ΣΟΜΠΑΝΑΚΗ. CEO BIOselect ΘΕΜΑ : ΜΕΣΑΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΑΡΩΜΑΣΙΚΩΝ ΦΤΣΩΝ ΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΑΠΟΣΟΛΟ ΣΟΜΠΑΝΑΚΗ CEO BIOselect ΘΕΜΑ : ΜΕΣΑΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΑΡΩΜΑΣΙΚΩΝ ΦΤΣΩΝ ΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ Θ Ελλθνικι χλωρίδα από τθν αρχαιότθτα μζχρι και ςιμερα είναι μια αςτείρευτθ πθγι ηωισ και μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

PERSONAL TRAINING 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ PERSONAL TRAINER

PERSONAL TRAINING 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ PERSONAL TRAINER PERSONAL TRAINING 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ PERSONAL TRAINER 1. Σου δίνει 80% καλφτερα αποτελζςματα, 3 φορζσ γρθγορότερα 2. Σχεδιάηει και εξελίςςει ζνα ειδικό πρόγραμμα αποκλειςτικά για ςζνα, τισ προςωπικζσ ςου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Αμπελόκηποι, Η Συντάξασα. Δέσποινα Μιχαηλίδου Msc Γεωπόνος με Α Βαθμό

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Αμπελόκηποι, Η Συντάξασα. Δέσποινα Μιχαηλίδου Msc Γεωπόνος με Α Βαθμό ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Έργο: «Προμήθεια φυτικού υλικού» ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Αρ. Μελ.: 12/2018 Α.Α.Ε.: Π-1039-18 Προϋπολ.: 14.997,25 με ΦΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων

Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων Δομι ειςιγθςθσ Επιςτθμονικζσ Προςεγγίςεισ τθσ Αξιολόγθςθσ ςτθν Εκπαίδευςθ

Διαβάστε περισσότερα

Cupressus sempervirens «Swane s Gold» Κυπαρίσσι αειθαλές Φυτό με στενή κυλινδρική κόμη και κίτρινο φύλλωμα.

Cupressus sempervirens «Swane s Gold» Κυπαρίσσι αειθαλές Φυτό με στενή κυλινδρική κόμη και κίτρινο φύλλωμα. Cupressus sempervirens 31 Cupressus sempervirens «Swane s Gold» Κυπαρίσσι αειθαλές Φυτό με στενή κυλινδρική κόμη και κίτρινο φύλλωμα. 10 ì. -25 C Cupressus sempervirens Κυπαρίσσι αειθαλές Ιθαγενές είδος

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ:

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ: Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ: 1. Ομάδα Ανκρωπιςτικών Σπουδών 2. Ομάδα Οικονομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών & Παιδαγωγικών Σπουδών 3. Ομάδα Θετικών

Διαβάστε περισσότερα

Αςφυξία και πνιγμονθ

Αςφυξία και πνιγμονθ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ηλικιακθ ωριμότητα 0-3 ετϊν: τα περιςςότερα παιδιά κάτω των τριϊν ετϊν δεν μποροφν να αντιλθφκοφν τθν επικινδυνότθτα μιασ πράξθσ ι να κυμθκοφν μια ςυμβουλι για πρόλθψθ ατυχιματοσ. Γι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΘΜΙΟ ΔΤΣΙΚΘ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΜΘΜΑ ΕΙΚΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΜΕΝΩΝ ΣΕΧΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΘΜΙΟ ΔΤΣΙΚΘ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΜΘΜΑ ΕΙΚΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΜΕΝΩΝ ΣΕΧΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΘΜΙΟ ΔΤΣΙΚΘ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΜΘΜΑ ΕΙΚΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΜΕΝΩΝ ΣΕΧΝΩΝ ΜΑΘΘΜΑ: Τεχνολογία Υλικϊν ΘΕΜΑ: Το Plexi Glass ςτθν καταςκευι ζργων τζχνισ ΔΙΔΑΚΩΝ: Γιάννθσ Ηιϊγασ,Φίλιππόσ Καλαμάρασ, Γιάννθσ Καςτριτςθσ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΤΜΒΑΣΟΣΗΣΑ ΜΕ ΣΟ ΔΕΠΠ ΚΑΙ ΑΠ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΩΝ

ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΤΜΒΑΣΟΣΗΣΑ ΜΕ ΣΟ ΔΕΠΠ ΚΑΙ ΑΠ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΑ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΑ ΣΙΣΛΟ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΝΑΡΙΟΤ «Τα ςχιματα» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕ ΓΝΩΣΙΚΕ ΠΕΡΙΟΧΕ Μακθματικά, Γλϊςςα, Πλθροφορικι ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο Εργαςίασ 1. Αξιολόγηςη Διδακτικών Δραςτηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια. Δραςτηριότητα 1. Κωνςταντίνοσ Κακαρίκοσ, Ευφροςφνθ Κοντοκϊςτα

Φυλλάδιο Εργαςίασ 1. Αξιολόγηςη Διδακτικών Δραςτηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια. Δραςτηριότητα 1. Κωνςταντίνοσ Κακαρίκοσ, Ευφροςφνθ Κοντοκϊςτα Φυλλάδιο Εργαςίασ 1 Αξιολόγηςη Διδακτικών Δραςτηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια Κωνςταντίνοσ Κακαρίκοσ, Ευφροςφνθ Κοντοκϊςτα k_kakarikos@hotmail.com efkodok@yahoo.gr Δραςτηριότητα 1 1 Χαρακτηριςτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΓΑΜΜΑ ΕΚΡΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΓΑΜΜΑΤΩΝ, ΣΕΜΙΝΑΙΩΝ & ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΓΑΣΤΘΙΟΥ ΗΩΓΑΦΙΚΘΣ ΤΘΣ Ε ΔΘΜΟΤΙΚΘΣ ΚΟΙΝΟΤΘΤΑΣ ΔΘΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΘΣ ΑΚΑΔΘΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012

ΡΟΓΑΜΜΑ ΕΚΡΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΓΑΜΜΑΤΩΝ, ΣΕΜΙΝΑΙΩΝ & ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΓΑΣΤΘΙΟΥ ΗΩΓΑΦΙΚΘΣ ΤΘΣ Ε ΔΘΜΟΤΙΚΘΣ ΚΟΙΝΟΤΘΤΑΣ ΔΘΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΘΣ ΑΚΑΔΘΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΡΟΓΑΜΜΑ ΕΚΡΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΓΑΜΜΑΤΩΝ, ΣΕΜΙΝΑΙΩΝ & ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΓΑΣΤΘΙΟΥ ΗΩΓΑΦΙΚΘΣ ΤΘΣ Ε ΔΘΜΟΤΙΚΘΣ ΚΟΙΝΟΤΘΤΑΣ ΔΘΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΘΣ ΑΚΑΔΘΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 Υπεφθυνη Εργαςτηρίου Εικαςτικών & Εφαρμοςμζνων Τεχνών

Διαβάστε περισσότερα