ΔΕΟ 40 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΕΟ 40 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ"

Transcript

1 ΔΕΟ 40 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Έργο είναι μια ακολουθία μοναδικών, σύνθετων και αλληλοσυσχετιζόμενων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην επίτευξη κάποιου συγκεκριμένου σκοπού. Όλες οι δραστηριότητες του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε περιορισμένο χρόνο και με περιορισμένο κόστος, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας.

3 ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΑ ΈΡΓΩΝ Κάθε είδους τεχνικά έργα (δρόμοι, κτίρια, γέφυρες, εργοστάσια, φράγματα κλπ) Κατασκευές σύνθετων μεταφορικών μέσων (αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα) Διεξαγωγή εκδηλώσεων Προεκλογικές εκστρατείες Εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού Προώθηση νέων προϊόντων στην αγορά Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων πληροφορικής Διεξαγωγή ερευνών Οργάνωση αθλητικών αγώνων Εισαγωγικές εξετάσεις Σύνθετες χειρουργικές εγχειρήσεις

4 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΈΡΓΟΥ Μία μοναδική λειτουργική δραστηριότητα ή προσπάθεια Απαιτεί την ολοκλήρωση μεγάλου αριθμού αλληλεξαρτώμενων δραστηριοτήτων Δημιουργήθηκε για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου Οι πόροι (όπως χρόνος, κεφάλαιο, δυναμικό, εξοπλισμός) είναι περιορισμένοι Τυπικά έχει τη δική του δομή διαχείρισης Χρειάζεται ηγεσία

5 ΚΟΙΝΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΈΡΓΩΝ Αντικειμενικός σκοπός Κύκλος ζωής (αρχή, μέση, τέλος) Επιμέρους δραστηριότητες (ποιες είναι, σειρά προτεραιότητας, συσχέτιση αποστολών, ποιοι τις πραγματοποιούν) Μοναδικότητα Ανταγωνισμός Διαθέσιμοι πόροι (ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός, κεφάλαια, υποδομή) Χρονικός ορίζοντας (χρονική στιγμή έναρξης και λήξης) Υπεύθυνος διαχείρισης έργου - Ομάδα εκτέλεσης του έργου Πελάτης

6 ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Η Διοίκηση Έργου είναι μια εφαρμογή γνώσης, ικανοτήτων, εργαλείων και τεχνικών στις δραστηριότητες του έργου, ώστε να (υπερ)καλυφθούν οι ανάγκες και οι προσδοκίες των εμπλεκομένων στο έργο.

7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΈΡΓΩΝ Εντοπισμός σχέσεων προτεραιότητας μεταξύ των δραστηριοτήτων Αλληλουχία δραστηριοτήτων Καθορισμός χρόνων και κόστους δραστηριοτήτων Εκτίμηση απαιτήσεων σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό Καθορισμός κρίσιμων δραστηριοτήτων

8 ΣΚΟΠΟΊ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΎ ΈΡΓΟΥ Δείχνει τη σχέση της κάθε δραστηριότητας με τις άλλες και με ολόκληρο το έργο Προσδιορίζει τις σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ των δραστηριοτήτων Ενθαρρύνει τον καθορισμό ρεαλιστικών εκτιμήσεων του χρόνου και του κόστους κάθε δραστηριότητας Βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπων, των χρημάτων και των υλικών πόρων εντοπίζοντας τα κρίσιμα σημεία συμφόρησης μέσα στο έργο

9 ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΈΡΓΟΥ Ο Σχεδιασμός ενσωματώνει ενέργειες που στοχεύουν στον καθορισμό των δραστηριοτήτων, των ομάδων που θα τις πραγματοποιήσουν, καθώς και τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα υλοποιηθούν οι δραστηριότητες. Ο Προγραμματισμός σχετίζεται με την ανάπτυξη ενός λεπτομερειακού σχεδίου προγραμματισμού χρήσης των πόρων για την επίτευξη των δραστηριοτήτων. Ενσωματώνει ενέργειες όπως: Καθορισμός των χρονικών στιγμών έναρξης και λήξης κάθε δραστηριότητας Υπολογισμός της διάρκειας κάθε δραστηριότητας Εκτίμηση της συνολικής διάρκειας του έργου Κατανομή των απαραίτητων πόρων Αναπροσαρμογή των πόρων

10 ΤΑ ΈΞΙ ΚΟΙΝΆ ΒΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΈΣ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗΣ ΈΡΓΩΝ Προσδιορίστε το έργο και προετοιμάστε τη δομή της διάσπασης της εργασίας Αναπτύξτε τις σχέσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων (αποφασίστε ποιες δραστηριότητες πρέπει να προηγούνται και ποιες πρέπει να ακολουθήσουν άλλες) Σχεδιάστε το δίκτυο που συνδέει όλες τις δραστηριότητες Κατανέμετε εκτιμήσεις χρόνου ή/και κόστους για κάθε δραστηριότητα Υπολογίστε τη μεγαλύτερη διαδρομή μέσα στο δίκτυο. Αυτή ονομάζεται «κρίσιμη διαδρομή»

11 ΔΙΚΤΥΩΤΉ ΑΝΆΛΥΣΗ. Η δικτυωτή ανάλυση είναι μέθοδος προγραμματισμού και ελέγχου έργων, που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό του δικτύου και μια αλγεβρική διαδικασία υπολογισμού χρονικών παραμέτρων του έργου και των επιμέρους δραστηριοτήτων που το συνθέτουν

12 ΟΡΟΛΟΓΊΑ ΔΙΚΤΥΩΤΉΣ ΑΝΆΛΥΣΗΣ Δίκτυο Είναι ένας συνδυασμός όλων των δραστηριοτήτων και των γεγονότων του έργου. Ένα ισχυρό εργαλείο για το σχεδιασμό και τον έλεγχο του έργου. Γραφική απεικόνιση των δραστηριοτήτων και των γεγονότων Δείχνει τις σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ των δραστηριοτήτων ενός έργου Δείχνει με σαφήνεια τις δραστηριότητες που πρέπει να προηγούνται ή να ακολουθούν (επόμενες) άλλες δραστηριότητες με λογικό τρόπο Σαφής αναπαράσταση του σχεδίου του έργου Δραστηριότητα Στοιχειώδης υποδιαίρεση του έργου, η οποία απαιτεί χρόνο και πόρους για την υλοποίησή της. Είναι μία χρονοβόρα προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεση μέρους του έργου.

13 ΓΕΓΟΝΌΣ (Ή ΚΌΜΒΟΣ) Σηματοδοτεί την έναρξη ή τη λήξη μιας δραστηριότητας Είναι ένα στιγμιαίο σημείο στο χρόνο Ορίζει μια χρονική στιγμή Αναπαρίσταται με κύκλο (κόμβο) Οι δραστηριότητες αναπαρίστανται με βέλη και τα γεγονότα με κύκλους

14

15

16

17

18

19

20

21

22 ΜΈΘΟΔΟΙ ΔΙΚΤΥΩΤΉΣ ΑΝΆΛΥΣΗΣ. Μέθοδος κατά βέλη προσανατολισμένων δικτυωτών γραφημάτων. CPM (critical path method). Μέθοδος δικτυωτών γραφημάτων με πιθανοτική θεώρηση των χρόνων. (PERT Program Evaluation and Review Technique). Μέθοδος των κατά κόμβο προσανατολισμένων δικτυωτών γραφημάτων.(metra Potential Method).

23 ΣΤΆΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΔΙΚΤΥΩΤΉΣ ΑΝΆΛΥΣΗΣ. 1. Ανάλυση έργου σε δραστηριότητες 2. Καθορισμός σχέσεων αλληλουχίας μεταξύ δραστηριοτήτων 3. Προσδιορισμός μεθόδου εκτέλεσης δραστηριότητας 4. Εκτίμηση χρονικής διάρκειας κόστους δραστηριότητας 5. Σχεδίαση δικτύου ανάλογα με τη μέθοδο δικτυωτής ανάλυσης που έχει επιλεγεί.

24 6. Επίλυση του δικτύου. 7. Κατάρτιση διαγράμματος Gantt. 8. Εκτίμηση κόστους έργου και κατασκευή της καμπύλης προόδου.

25 ΜΕΘΟΔΟΣ CPM ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ 1. Οι κόμβοι αναπαριστούν γεγονότα και τα βέλη δραστηριότητες. 2. Το μήκος ενός βέλους και το σχήμα ενός κόμβου δεν αντιστοιχούν σε κάποιο φυσικό μέγεθος. 3. Το δίκτυο έχει κατεύθυνση από αριστερά (αρχικός κόμβος) προς τα δεξιά (κόμβος τέλους).

26 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΈΧΕΙΑ. 4. Κάθε δραστηριότητα έχει αρχή και τέλος. 5. Μεταξύ δύο γεγονότων μπορεί να υπάρχει μόνο μία δραστηριότητα. 6. Μία δραστηριότητα Α προηγείται μιας δραστηριότητας Β όταν ο κόμβος τέλους της Α αποτελεί κόμβο αρχή της Β. 7. Μία δραστηριότητα ξεκινά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες που προηγούνται.

27 ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΧΕΔΊΑΣΗΣ ΣΥΝΈΧΕΙΑ 8. Δεν επιτρέπονται κλειστοί βρόχοι. 9. Δεν επιτρέπονται δραστηριότητες χωρίς επόμενη (εξαιρείται η περίπτωση της τελευταίας δραστηριότητας). 10. Δεν επιτρέπονται ανεξάρτητα γεγονότα (δηλαδή τέτοια, που να μην συνδέονται με κάποια δραστηριότητα). 11. Σε κάθε δίκτυο υπάρχει μόνο ένα γεγονός αρχής και μόνο ένα τέλους.

28 ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΧΕΔΊΑΣΗΣ ΣΥΝΈΧΕΙΑ 12. Οι συμβολισμοί γεγονότων και δραστηριοτήτων είναι μοναδικοί σε κάθε γράφημα. 13. Επιτρέπεται η χρήση τεχνητών δραστηριοτήτων (δραστηριοτήτων αναμονής με διάρκεια αλλά χωρίς κόστος), ορόσημων και πλασματικών δραστηριοτήτων (χωρίς διάρκεια και κόστος). 14. Οι πλασματικές δραστηριότητες απεικονίζονται με διακεκομμένα βέλη έχουν μηδενική διάρκεια και δεν απαιτούν πόρους.

29 ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ CPM CPM Μέθοδος των κατά βέλος προσανατολισμένων δικτυωτών γραφημάτων. Τα βέλη οι κόμβοι συμβολίζουν δραστηριότητες και γεγονότα.

30 ΒΑΣΙΚΟΊ ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΧΕΔΊΑΣΗΣ. Μία δραστηριότητα ξεκινά μόνο εφόσον ολοκληρωθούν οι αμέσως προηγούμενες. Το μήκος του βέλους δεν αντιστοιχεί σε φυσικό μέγεθος π.χ. δηλαδή, μεγαλύτερο μήκος δε δείχνει και μεγαλύτερη διάρκεια. Δεν επιτρέπονται κλειστοί βρόχοι.

31 ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΕΠΊΛΥΣΗΣ. Στις περισσότερες ασκήσεις μας ζητείται να σχεδιάσουμε το δίκτυο, να συμπληρώσουμε τους χρόνους, δηλαδή : Ενωρίτερους χρόνους Βραδύτερους χρόνους Ελεύθερο περιθώριο Συνολικό περιθώριο Επισήμανση και υπολογισμός κρίσιμης ή κρίσιμων διαδρομών.

32 ΟΡΙΣΜΟΊ. ES ενωρίτερη χρονική στιγμή έναρξης μιας δραστηριότητας E- ενωρίτερη χρονική στιγμή ολοκλήρωσης μιας δραστηριότητας. LS αργότερη χρονική στιγμή έναρξης μιας δραστηριότητας χωρίς να καθυστερήσει το έργο. LF αργότερη χρονική στιγμή ολοκλήρωσης μιας δραστηριότητας χωρίς να καθυστερήσει το έργο. Ελεύθερο περιθώριο Το Ελεύθερο Περιθώριο (FF) µιας δραστηριότητας Χ που είναι ο χρόνος που περισσεύει για την ολοκλήρωση της αν όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες ξεκινήσουν στον νωρίτερο χρόνο τους. Υπολογίζεται ως η διαφορά µεταξύ της ελάχιστης τιµής από τις ενωρίτερες ενάρξεις όλων των αµέσως επόµενων δραστηριοτήτων και του ενωρίτερου πέρατος της εξεταζόµενης δραστηριότητας. FF(X) = min ES(J) EF(X), Συνολικό περιθώριο. Το Ολικό Περιθώριο (TF) µιας δραστηριότητας Χ που είναι ο χρόνος καθυστέρησης λήξης της χωρίς να υπάρχει καθυστέρηση στη λήξη του έργου. Υπολογίζεται ως η διαφορά µεταξύ της βραδύτερης έναρξης (LS) και της ενωρίτερης έναρξης (ES) ή αντίστοιχα πέρατος. TF(X) = LS(X) ES(X) = LF(X) EF(X). Κρίσιμη διαδρομή Για ορισμένες δραστηριότητες το περιθώριο χρόνου δράσης μεταξύ του Ενωρίτερου Χρόνου Έναρξης και του Αργότερου Χρόνου Λήξης είναι 0. Αυτές είναι οι κρίσιμες δραστηριότητες (critical activities) που ορίζουν την κρίσιμη διαδρομή του έργου (critical path). Για τις κρίσιμες δραστηριότητες δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης στον χρόνο έναρξης και λήξης τους.

33

34

35

36 ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΚΤΥΟΥ CPM

37 ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ ΕΠΊΛΥΣΗΣ ΔΙΚΤΎΟΥ. Δραστηριότητα Προηγούμενη δραστηριότητα Διάρκεια Α - 1 B A 4 C A 3 D A 7 E B 6 F C,D 2 G E,F 7 H D 9 I G,H 4

38 BHMA Σχεδιάζουμε το δίκτυο με βάση τα στοιχεία του πίνακα. Αναζητούμε την δραστηριότητα εκείνη, η οποία δεν έχει προηγούμενη. Στην περίπτωσή μας είναι η Α. Συνεπώς αυτή τη δραστηριότητα θα την τοποθετήσουμε πρώτη αριστερά στο δίκτυο.

39 ΑΡΧΗ A

40 ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ Παρατηρούμε ότι οι δραστηριότητες B,C,D έπονται της Α, δηλαδή την έχουν αμέσως προηγούμενη, οπότε θα ξεκινούν από αυτή. Η δραστηριότητα Ε θα αρχίσει αφού έχει ολοκληρωθεί η Β.

41 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Β Α

42 ΜΈΧΡΙ ΕΔΏ ΤΟ ΔΊΚΤΥΟ ΈΧΕΙ ΩΣ ΕΞΉΣ: A B E C D

43 ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ Η δραστηριότητα F πρέπει να αρχίσει αφού έχουν ολοκληρωθεί οι δραστηριότητες C & D. Εφόσον δεν επιτρέπεται να έχω παράλληλα εκτελούμενες δραστηριότητες, θα πρέπει να τοποθετήσουμε την F να αρχίζει από τη δραστηριότητα απευθείας από τη C αλλά και από την D, μέσω μιας πλασματικής δραστηριότητας Π1.

44

45 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΑΣΗ 2

46 ΜΈΧΡΙ ΕΔΏ ΤΟ ΔΊΚΤΥΟ ΈΧΕΙ ΩΣ ΕΞΉΣ: A B E D C F Π1 ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

47 ΣΧΕΔΊΑΣΗΣ ΣΥΝΈΧΕΙΑ Η επόμενη δραστηριότητα που μπορώ να σχεδιάσω είναι η G. H G αρχίζει αφού ολοκληρωθούν οι F & E. Κατά συνέπεια θα έχουν τερματισμό στον ίδιο κόμβο από τον οποίο αρχίζει η G.

48 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΑΣΗ 3

49 ΜΈΧΡΙ ΕΔΏ ΤΟ ΔΊΚΤΥΟ ΈΧΕΙ ΩΣ ΕΞΉΣ: A B E C F G D Π1

50 ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η δραστηριότητα Η θα έχει αρχή, το τέλος της D, αφού αυτή είναι η αμέσως προηγούμενή της. Επίσης, το τέλος της θα είναι κοινό με της G, δηλαδή θα καταλήγουν στον ίδιο κόμβο. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως βλέπουμε στον σχετικό πίνακα, οι G & H είναι αμέσως προηγούμενες της Ι. Άρα από τον κόμβο τέλους των G & H θα αρχίζει η Ι, η οποία αποτελεί και τελική δραστηριότητα δηλαδή καταλήγει στον κόμβο τέλους.

51 ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΑΣΗ 4

52 ΤΕΛΙΚΆ ΤΟ ΔΊΚΤΥΟ ΈΧΕΙ ΩΣ ΕΞΉΣ: A B E C F G D Π1 I H

53 ΒΗΜΑ 2. ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ Μετά τον σχεδιασμό προχωρούμε στην επίλυση. Στο δίκτυο που έχουμε σχεδιάσει, χωρίζουμε κάθε κόμβο στα 4, δημιουργώντας έναν μικρό πίνακα 4 θέσεων. Επίσης τοποθετούμε τη διάρκεια της κάθε δραστηριότητας, με κόμμα «,» δίπλα από την ονομασίας της. Ακολουθεί το δίκτυο σχεδιασμένο με βάση τα ανωτέρω.

54 A,1 B,4 E,6 C,3 F,2 G,7 D,7 Π1 H,9 I,4

55 ΠΙΝΑΚΆΚΙ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ ΔΙΚΤΎΟΥ. Στους κόμβους συμπληρώνουμε το ακόλουθο πινακάκι: Όπου: LFa βραδύτερο πέρας γεγονότος EFa ενωρίτερο πέρας γεγονότος ΔΤΟa ολικό χρονικό περιθώριο a ονομασία γεγονότος LFa ΔΤΟa EFa a

56 ΣΥΜΠΛΉΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ ΣΤΟ ΓΡΆΦΗΜΑ. Πρώτα συμπληρώνω την θέση κάτω δεξιά στο πινακάκι, ξεκινώντας από το 1 και καταλήγοντας στον τελευταίο κόμβο με το μεγαλύτερο νούμερο αρίθμησης. Στη συνέχεια ακολουθώντας τον ομόρροπο τρόπο από αριστερά στα δεξιά συμπληρώνουμε τις πάνω δεξιά θέσεις του πίνακα. Το EFa αρχής είναι πάντα 0.

57 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ EFA

58 ΣΤΟΥΣ ΚΌΜΒΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΉΓΕΙ ΈΝΑ ΒΈΛΟΣ (ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ) το EF υπολογίζεται EF=EFαρχής + Τa προσθέτοντας το EF αρχής δηλαδή αυτό από το οποίο ξεκινά η προηγούμενη δραστηριότητα με τη διάρκεια T της δραστηριότητας a.

59 ΑΝ ΚΑΤΑΛΉΓΟΥΝ ΣΕ ΈΝΑΝ ΚΌΜΒΟ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΑΠΌ ΔΎΟ ΒΈΛΗ, επιλέγω το EF με το μεγαλύτερο άθροισμα εφόσον έχω προσθέσει και τη διάρκεια της δραστηριότητας.

60 ΚΟΜΒΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ EFa 1 Αποτελεί κόμβο αρχής EF=0 2 Σε αυτόν καταλήγει μόνο η Α EF= 0+1=1 3 Σε αυτόν καταλήγει μόνο η Β EF=1+4=5 4 Σε αυτόν καταλήγουν οι C & D μέσω της πλασματικής Π1, οπότε θα πρέπει πρώτα να υπολογιστεί το EF του κόμβου 5 EF=8+0=8 5 Σε αυτόν καταλήγει η D. Επιστρέφω στον κόμβο 4, όπου καταλήγει η C με 1+3=4 και η D μέσω της Π1 με 8+0=8, άρα επιλέγω το μεγαλύτερο (8>4). EF=1+7=8 6 Σε αυτόν καταλήγουν οι G & F. Η δραστηριότητα Ε καταλήγει με 5+6=11 και η F με 8+2=10, οπότε επιλέγω το 11. EF=5+6=11 7 Σε αυτόν καταλήγουν οι G & Η. Η δραστηριότητα G καταλήγει με 11+7=18 και η Η με 8+9=17, οπότε επιλέγω το 17. EF= 8+9=17 8 Σε αυτόν καταλήγει μόνο η Ι, με 18+4=22 EF=18+4=22

61 ΣΥΜΠΛΉΡΩΣΗ LFA Για τη συμπλήρωση του LFa κουτάκι πάνω αριστερά θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον αντίρροπο τρόπο- από δεξιά προς τα αριστερά. Αν βλέπουμε τις άκρες από περισσότερα του ενός βέλους, τότε επιλέγουμε αυτό με το μικρότερο άθροισμα.

62 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ LFA ΒΡΑΔΎΤΕΡΟ ΠΈΡΑΣ ΓΕΓΟΝΌΤΟΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΏΝΤΑΣ ΤΏΡΑ ΤΟΝ ΑΝΤΊΡΡΟΠΟ ΤΡΌΠΟ ΥΠΟΛΟΓΊΖΩ ΤΟ LFA. ΚΟΜΒΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ LFa 8 Στον κόμβο τέλους πάντα LF=EF LF=22 7 Βλέπουμε μόνο την αρχή βέλους της Ι. Αφαιρούμε από το EF τη διάρκεια της Ι LF-DI=22-4=18 6 Εδώ βλέπουμε την αρχή της δραστηριότητας G LF= 18-7=11 5 Βλέπουμε δύο αρχές βέλους, αυτήν την Η αλλά και αυτήν της πλασματικής, Π1. Από την Η έχουμε 18-9=9. Για να υπολογίσω τη διαφορά από την Π1 πρέπει αρχικά να υπολογίσω το LF του κόμβου 4. 4 Εδώ υπάρχει μόνο η αρχή της F, άρα Τώρα επανέρχομαι στον κόμβο 5 και βλέπω ότι η Π1 φθάνει σε αυτόν με 9-0=9, όσο δηλαδή και η Η. άρα τώρα μπορώ να συμπληρώσω το LF του κόμβου 5 με 9. LF=9 LF= 11-2=9 3 Στον κόμβο 3 καταλήγει μόνο η Ε, άρα LF=11-6=5 2 Στον κόμβο 2 καταλήγει η αρχή από 3 βέλη. Η Β έρχεται με 5-4=1, η C ME 9-3=6 και η D με 9-7=2. επιλέγω το μικρότερο, άρα LF= 5-4=1

63 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΔΤΟA ΟΛΙΚΌ ΧΡΟΝΙΚΌ ΠΕΡΙΘΏΡΙΟ ΓΕΓΟΝΌΤΟΣ. Τέλος υπολογίζω το ΔΤΟa, δηλαδή στο πινακάκι των στοιχείων, το κάτω αριστερά κουτάκι. Για τον υπολογισμό του ΔΤΟa απλά αφαιρώ LF-EF

64

65

66 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΤΟA ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΚΟΜΒΟΣ ΔΤΟ a 1 0-0= = = = = = = =0

67 ΣΥΜΠΛΉΡΩΣΗ ΠΊΝΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΏΝ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ Στον πίνακα χρονικών στοιχείων περιέχονται τα ακόλουθα: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΡΧΗΣ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ EF I EFJ LFI LFJ ΟΛΙΚΟ ΔΤΟIJ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΤFIJ

68 ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ: Δραστηριότητα Αυτές που μας δίνονται στο σχετικό πίνακα π.χ. A, B, C, D, E, F, κοκ. Αρχής Τέλους Διάρκεια Γεγονότα Συμπληρώνουμε με την τιμή που βρίσκεται στο πεδίο κάτω δεξιά αυτό δηλαδή που δείχνει από πού ξεκινά η δραστηριότητα π.χ. η Α ξεκινά με αρίθμηση 1. Συμπληρώνω με την τιμή κάτω δεξιά που καταλήγει η δραστηριότητα. π.χ. η Α καταλήγει με αρίθμηση 2. Από τον πίνακα που μας δίνεται συμπληρώνω τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας. Νωρίτεροι χρόνοι EFi = συμπληρώνω με την τιμή που βρίσκεται στο πάνω δεξιά κουτάκι από όπου αρχίζει η δραστηριότητα. π.χ. η Α έχει Efi=0 Efj= συμπληρώνω με την τιμή που βρίσκεται στο πάνω δεξιά κουτάκι όπου καταλήγει η δραστηριότητα. π.χ. η Α έχει Efj=1 Βραδύτεροι χρόνοι LFi = συμπληρώνω με την τιμή που βρίσκεται στο πάνω αριστερά κουτάκι από όπου αρχίζει η δραστηριότητα. π.χ. η Α έχει Lfi=0 Efj= συμπληρώνω με την τιμή που βρίσκεται στο πάνω αριστερά κουτάκι όπου καταλήγει η δραστηριότητα. π.χ. η Α έχει Lfj=1 Περιθώρια Ολικό ΔΤΟij= υπολογίζεται από τον τύπο ΔΤΟij=LFj-(EFi+Tij), όπου Tij η διάρκεια Ελεύθερο ΔΤFΟij= υπολογίζεται από τον τύπο ΔΤFij=EFj-

69 Γεγονότα περιθώρια ΑΡΧΉΣ ΤΈΛΟΥΣ ΔΙΆΡΚΕΙΑ EFI EFJ LFI LFJ ΟΛΙΚΌ ΔΤΟIJ ΕΛΕΎΘΕΡΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ ΔΤFIJ A 1 B 4 C 3 D 7 E 6 F 2 G 7 H 9 I 4

70 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΈΝΟΣ Ο ΠΊΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΟΣ. Γεγονότα περιθώρια ΔΡΑΣΤ/ΤΑ ΑΡΧΉΣ ΤΈΛΟΥΣ ΔΙΆΡΚΕΙΑ EFI EFJ LFI LFJ ΟΛΙΚΌ ΔΤΟIJ ΕΛΕΎΘΕΡΟ ΔΤFIJ A (0+1)=0 1-(0+1)=0 B (1+4)=0 5-(1+4)=0 C (1+3)=5 8-(1+3)=4 D (1+7)=1 8-(1+7)=0 E (5+6)=0 11-(5+6)=0 F (8+2)=1 11-(8+2)=1 G (11+7)=0 18-(11+7)=0 H (8+9)=1 18-(8+9)=1 I (18+4)=0 22-(18+4)=0

71 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΚΡΊΣΙΜΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΉΣ. Κρίσιμη είναι η διαδρομή που αποτελείται από δραστηριότητες που έχουν ολικό χρονικό περιθώριο μηδέν (ΔΤΟij=0.) Οπότε, στο παράδειγμά μας οι δραστηριότητες αυτές είναι οι : A,B,E,G,I και συνθέτουν την κρίσιμη διαδρομή A B E G I, με διάρκεια =22 Επίσης διαπιστώνω από το σχεδιασμένο δίκτυο ότι τα γεγονότα κόμβοι που έχουν μηδέν στο κάτω αριστερά κουτάκι είναι οι κόμβοι που ενώνουν την κρίσιμη διαδρομή. Δηλαδή οι κόμβοι 1,2,3,6,7,8 που ενώνουν τις δραστηριότητες A B E G I. Η διάρκεια του έργου είναι εκείνη που εμφανίζεται στα πάνω κουτάκια του κόμβου τέλους.

ΜΕΘΟΔΟΣ CPM Κατανόηση Διαδικασίας με τη Χρήση Παραδείγματος

ΜΕΘΟΔΟΣ CPM Κατανόηση Διαδικασίας με τη Χρήση Παραδείγματος ΜΕΘΟΔΟΣ CPM Κατανόηση Διαδικασίας με τη Χρήση Παραδείγματος Το παράδειγμα στο οποίο θα βασιστούμε είναι το εξής: Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι δραστηριότητες ενός έργου, η διάρκεια τους καθώς και οι

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση Έργων στη Δημόσια Διοίκηση» Ενότητα 6: Τεχνικές παρακολούθησης (μέρος 1ο) ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 24η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

«Διαχείριση Έργων στη Δημόσια Διοίκηση» Ενότητα 6: Τεχνικές παρακολούθησης (μέρος 1ο) ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 24η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ «Διαχείριση Έργων στη Δημόσια Διοίκηση» Ενότητα 6: Τεχνικές παρακολούθησης (μέρος 1ο) ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 24η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3ΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 40

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3ΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 40 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3ΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 40 1 Περιεχόμενα ΘΕΜΑ 1 ο... 3 Ερώτημα 1.1.... 4 ΕΠΙΛΥΣΗ... 9 Ερώτημα 1.2.... 13 ΘΕΜΑ 2 ο... 14 Ερώτημα 2.2.... 19 ΘΕΜΑ 3 ο... 20 Ερώτημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ. Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ. Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Βασικές έννοιες 2. Ανάλυση του έργου και διαμόρφωση του δικτύου 3. Επίλυση δικτύου 1 1. Βασικές έννοιες Με τον όρο έργο, εκτός από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Χρονικός προγραμματισμός κατασκευής τεχνικών έργων. Μέθοδος Gantt, Μέθοδος κρίσιμης όδευσης (CPM). Επίλυση ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 9: Διαχείριση Έργων (1ο Μέρος)

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 9: Διαχείριση Έργων (1ο Μέρος) Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 9: Διαχείριση Έργων (1ο Μέρος) Γρηγόριος Μπεληγιάννης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 4: Διαχείριση Έργων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 4: Διαχείριση Έργων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 4: Διαχείριση Έργων Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής Τηλ. & Φαξ: 25210 60435

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Λειτουργιών. Διοίκηση Έργων II (Δίκτυα Έργων & Χρονοπρογραμματισμός) - 6 ο μάθημα -

Διοίκηση Λειτουργιών. Διοίκηση Έργων II (Δίκτυα Έργων & Χρονοπρογραμματισμός) - 6 ο μάθημα - Διοίκηση Λειτουργιών Διοίκηση Έργων II (Δίκτυα Έργων & Χρονοπρογραμματισμός) - 6 ο μάθημα - Θεματολογία Μορφές δικτύων έργων Χρονικός προγραμματισμός έργων Ανδρέας Νεάρχου Συμβολισμοί για δίκτυα έργων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Χρόνου, Πόρων & Κόστους

Ανάλυση Χρόνου, Πόρων & Κόστους ΠΜΣ: «Παραγωγή και ιαχείριση Ενέργειας» ιαχείριση Ενέργειας και ιοίκηση Έργων Ανάλυση Χρόνου, Πόρων & Κόστους Επ. Καθηγητής Χάρης ούκας, Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Διαχείριση Τεχνικών Έργων 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Βασικές αρχές τεχνικού έργου Σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα. Προγραμματισμός έργων Η μέθοδος CPM

Πληροφοριακά Συστήματα. Προγραμματισμός έργων Η μέθοδος CPM Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Προγραμματισμός έργων Η μέθοδος CPM Προγραμματισμός έργων Ασχολείται με τον βέλτιστο προγραμματισμό περίπλοκων έργων, ώστε να επιτευχθούν στόχοι σε σχέση με: τον χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Χρόνου & Δίκτυα στη Διοίκηση Έργων. Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ

Διαχείριση Χρόνου & Δίκτυα στη Διοίκηση Έργων. Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ Διαχείριση Χρόνου & Δίκτυα στη Διοίκηση Έργων Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ (Project Management) Βασίλης Κώστογλου E-mail: vkostogl@it.teithe.gr URL: www.it.teithe.gr/~vkostogl 1 Ορισμοί Έργου Έργο είναι μια σειρά από δραστηριότητες που διευθύνονται για την επίτευξη ενός επιθυμητού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ "Παραγωγή και ιαχείριση Ενέργειας" ιαχείριση Ενέργειας και ιοίκηση Έργων

ΠΜΣ Παραγωγή και ιαχείριση Ενέργειας ιαχείριση Ενέργειας και ιοίκηση Έργων ιαχείριση Ενέργειας και ιοίκηση Έργων 18. Σχεδιασμός Έργων - Χρονική Ανάλυση ση ικτύων Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & ιοίκησης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

4.6 Critical Path Analysis (Μέθοδος του κρίσιμου μονοπατιού)

4.6 Critical Path Analysis (Μέθοδος του κρίσιμου μονοπατιού) . Critical Path Analysis (Μέθοδος του κρίσιμου μονοπατιού) Η πετυχημένη διοίκηση των μεγάλων έργων χρειάζεται προσεχτικό προγραμματισμό, σχεδιασμό και συντονισμό αλληλοσυνδεόμενων δραστηριοτήτων (εργσιών).

Διαβάστε περισσότερα

Χρονικός Προγραμματισμός Έργων Project Scheduling. Κέντρο Εκπαίδευσης ΕΤΕΚ 69 Δρ. Σ. Χριστοδούλου και Δρ. Α. Ρουμπούτσου

Χρονικός Προγραμματισμός Έργων Project Scheduling. Κέντρο Εκπαίδευσης ΕΤΕΚ 69 Δρ. Σ. Χριστοδούλου και Δρ. Α. Ρουμπούτσου Χρονικός Προγραμματισμός Έργων Project Scheduling Κέντρο Εκπαίδευσης ΕΤΕΚ 69 Δρ. Σ. Χριστοδούλου και Δρ. Α. Ρουμπούτσου Χρονοδιαγράμματα Έργων Διαδικασία Κτίζοντας το Πρόγραμμα Έργου 1. Κατανόηση έργου/προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

1 η Άσκηση στο Χρονοπρογραμματισμό Έργων

1 η Άσκηση στο Χρονοπρογραμματισμό Έργων 1 η Άσκηση στο Χρονοπρογραμματισμό Έργων Θεωρείστε ένα έργο που απαιτεί τις δραστηριότητες του Πίνακα 1. Για κάθε δραστηριότητα αναγράφονται οι προαπαιτούμενες δραστηριότητες αν υπάρχουν, και οι εκτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δικτυακή Αναπαράσταση Έργων (Δίκτυα ΑΟΑ και ΑΟΝ) & η Μέθοδος CPM. Λυμένες Ασκήσεις & Παραδείγματα

Δικτυακή Αναπαράσταση Έργων (Δίκτυα ΑΟΑ και ΑΟΝ) & η Μέθοδος CPM. Λυμένες Ασκήσεις & Παραδείγματα Δικτυακή Αναπαράσταση Έργων (Δίκτυα ΑΟΑ και ΑΟΝ) & η Μέθοδος PM Λυμένες Ασκήσεις & Παραδείγματα Άσκηση σχεδίασης έργου με δίκτυο ΑΟΑ Σχεδιάστε το δίκτυο ΑΟΑ που ικανοποιεί του ακόλουθους περιορισμούς:

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών Διοίκηση Έργων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΓΚΟΥ Λ Ε Υ Κ Α Δ Α 2 0 1 2 (1/2) Ένα έργο (project) Πληροφορικής είναι ένα σύνολο από δραστηριότητες, δηλαδή εργασίες που η υλοποίηση τους απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΕΟ 40 ΤΟΜΟΣ Β ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΕΟ 40 ΤΟΜΟΣ Β ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΕΟ 40 ΤΟΜΟΣ Β ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Τόμος Β Διοίκηση Έργων Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη Διοίκηση Έργων Ενότητα 1.1 - Τι είναι έργο Έργο είναι μια ακολουθία μοναδικών, σύνθετων και αλληλοσχετιζόμενων δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Δραστηριότητα Αμέσως προηγούμενη Διάρκεια (ημέρες) A - 3 B A 6 Γ A 4 Δ Β, Γ 2 Ε Β 5 Ζ Γ 7 Η Δ, Ε 2

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Δραστηριότητα Αμέσως προηγούμενη Διάρκεια (ημέρες) A - 3 B A 6 Γ A 4 Δ Β, Γ 2 Ε Β 5 Ζ Γ 7 Η Δ, Ε 2 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 1. Εξετάζεται η κατασκευή μιας τυπικής κατοικίας. Δημιουργήστε το διάγραμμα δομής έργου (Work Breakdown Structure WBS). Συμπληρώστε τους περιορισμούς διαδοχής των εργασιών. Σχεδιάστε το δικτυωτό

Διαβάστε περισσότερα

Δομική Ανάλυση Έργων Χρονικός Προγραμματισμός Έργων. Σύνταξη-επιμέλεια παρουσίασης: Αθανάσιος Χασιακός, Στέφανος Τσινόπουλος

Δομική Ανάλυση Έργων Χρονικός Προγραμματισμός Έργων. Σύνταξη-επιμέλεια παρουσίασης: Αθανάσιος Χασιακός, Στέφανος Τσινόπουλος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Δομική Ανάλυση Έργων Χρονικός Προγραμματισμός Έργων Σύνταξη-επιμέλεια παρουσίασης: Αθανάσιος Χασιακός, Στέφανος Τσινόπουλος 1 Μέρος 1 ο : Ανάλυση δομής έργου Εισαγωγικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ 1//1 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ι. Γιαννατσής ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Έργο: Κάθε προσπάθεια που μπορεί να αναλυθεί σε εργασίες, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν. Προγράμματα Έρευνας &

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ (Project Management) Βασίλης Κώστογλου E-mail: vkostogl@it.teithe.gr URL: www.it.teithe.gr/~vkostogl 1 Ορισμοί Έργου Έργο είναι μια σειρά από δραστηριότητες που διευθύνονται για την επίτευξη ενός επιθυμητού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: Οικονοµικές, Εµπορικές και Παραγωγικές Λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

(Θέματα που θα παραδοθούν σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο δεν θα μετρήσουν βαθμολογικά) Εκσκαφή.

(Θέματα που θα παραδοθούν σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο δεν θα μετρήσουν βαθμολογικά) Εκσκαφή. 7 o ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΑΣΚΗΣEIΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ (ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑ ΟΣΗΣ 19- εκ- 2008 (με προφορική εξέταση) (Θέματα που θα παραδοθούν σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία ή με οποιοδήποτε άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Project Crashing & Resource Management Assignment 3 - Λύσεις

Project Crashing & Resource Management Assignment 3 - Λύσεις Project Crashing & Resource Management Assignment 3 - Λύσεις Issued: Τετάρτη, 7/6/2017 Due: Κυριακή, 18/6/2017 Άσκηση 1 - Project Crashing Έστω ότι ένα έργο Πληροφορικής αποτελείται από επτά δραστηριότητες,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων.

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Στην προηγούμενη Εκπαιδευτική Μονάδα παρουσιάστηκαν ορισμένα χρήσιμα παραδείγματα διαδεδομένων εργαλείων για τον χρονοπρογραμματισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6. ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ. Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., PhD Eπίκουρος Καθηγήτρια

ΕΝΟΤΗΤΑ 6. ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ. Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., PhD Eπίκουρος Καθηγήτρια ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ Τομέας Μεταλλευτικής Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΝΟΤΗΤΑ 6. ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., PhD Eπίκουρος Καθηγήτρια ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ 2 Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η πολυπλοκότητα και η αβεβαιότητα ως διαστάσεις ενός έργου

Η πολυπλοκότητα και η αβεβαιότητα ως διαστάσεις ενός έργου Διοίκηση Έργων Τι είναι έργο Με τον όρο έργο, εκτός από κάθε μεγάλη και μοναδική τεχνική κατασκευή, εννοούμε προϊόντα συστημάτων παραγωγής, που δεν έχουν όλα αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά των τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής WBS and CPA Μ. Τσικνάκης Βασικές έννοιες Δραστηριότητα: απλή επιμέρους εργασία του όλου έργου, για την εκτέλεση της οποίας απαιτείται κάποιος χρόνος και κάποιοι πόροι. Παράλληλες

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Τελειοφοίτων

Σεμινάριο Τελειοφοίτων Σεμινάριο Τελειοφοίτων Τα έργα γενικώς προχωράνε γρήγορα μέχρι να φτάσουν στο 90%. Εκεί μπορεί να παραμείνουν «κολλημένα» για πάντα. Όταν όλα πηγαίνουν καλά, κάτι θα πάει στραβά. Όταν τα πράγματα δεν μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο 2. Μακρή Ελένη-Λασκαρίνα

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο 2. Μακρή Ελένη-Λασκαρίνα Διοίκηση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο 2 Μακρή Ελένη-Λασκαρίνα elmak@unipi.gr Περιεχόμενα Προγραμματισμός Έργων Δομή Ανάλυσης Εργασιών - Work breakdown structure (WBS) Χρονοπρογραμματισμός Έργων Διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΟΝΟΥ-ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

2 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΟΝΟΥ-ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Διαχείριση Τεχνικών Έργων 2 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΟΝΟΥ-ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Ορισμοί Κόστος κατασκευής: το σύνολο των δαπανών

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός έργων με σύνθετες σχέσεις διαδοχής εργασιών

Προγραμματισμός έργων με σύνθετες σχέσεις διαδοχής εργασιών Προγραμματισμός έργων με σύνθετες σχέσεις διαδοχής εργασιών Τύποι συσχετίσεων εργασιών Το βασικό πρόβλημα προγραμματισμού έργων θεωρεί την τυπική (και απλούστερη) μορφή διαδοχής (αλληλεξάρτησης) εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοικητική Επιστήμη

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοικητική Επιστήμη ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Προγράμματα Εκπαίδευσης με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοικητική Επιστήμη Χρονικός προγραμματισμός έργων με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Λύσεις ασκήσεων Α εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Λύσεις ασκήσεων Α εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Λύσεις ασκήσεων Α εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου 1 3 Θέμα 1 (, μον.) Δίνεται ο παρακάτω πίνακας δραστηριοτήτων έργου. 1. Να σχεδιαστεί το διασυνδεόμενο διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 4 η Ανάλυση Δικτύου, Υπολογισμός Κρίσιμης Διαδρομής (CPM) M. Τσικνάκης Ρ. Χατζάκη Ε. Μανιαδή & Ά. Μαριδάκη 1 Εξαρτήσεις δραστηριοτήτων Finish-to-start (FS): The predecessor

Διαβάστε περισσότερα

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί επεξεργασία του πρωτότυπου κειμένου του Α. Κάστωρ για την επίλυση των παραδειγμάτων κρίσιμης αλυσίδας που

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί επεξεργασία του πρωτότυπου κειμένου του Α. Κάστωρ για την επίλυση των παραδειγμάτων κρίσιμης αλυσίδας που Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί επεξεργασία του πρωτότυπου κειμένου του Α. Κάστωρ για την επίλυση των παραδειγμάτων κρίσιμης αλυσίδας που παρουσιάστηκαν στις 19/11/2015 και 3/12/2015 στις διαλέξεις του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Διαχείριση Έργου

Κεφάλαιο 5. Διαχείριση Έργου Κεφάλαιο 5. Διαχείριση Έργου 5.1 Εισαγωγή Στην ενότητα αυτή θα δοθούν αρκετοί βασικοί όροι και έννοιες που θα χρησιμοποιηθούν στο κεφάλαιο αυτό. Οι όροι που παρουσιάζονται για πρώτη φορά δίνονται τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» Τίτλος Μαθήματος: Διοίκηση έργου Ονοματεπώνυμο Σπουδαστή: Αργύριος Κρουστάλλης Ονοματεπώνυμο Υπεύθυνου Καθηγητή:

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 6 Σχέση Κόστους-Χρόνου Αποπεράτωσης

Παράδειγμα 6 Σχέση Κόστους-Χρόνου Αποπεράτωσης Επιτάχυνση/καθυστέρηση έργου και το σχετικό κόστος (Time-Cost Tradeoff) Κέντρο Εκπαίδευσης ΕΤΕΚ 8 Δίδεται το πιο κάτω δίκτυο για κάποια κατασκευή. Λαμβάνοντας υπόψη τις διάρκειες των δραστηριοτήτων, τις

Διαβάστε περισσότερα

Χρονική και οικονομική διαχείριση τεχνικού έργου

Χρονική και οικονομική διαχείριση τεχνικού έργου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Χρονική και οικονομική διαχείριση τεχνικού έργου ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΑΜΠΟΥΛΑΣ Εττιβλέττων: Βαγγέλης Χρηστάκος ΒΟΛΟΣ 2009 Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΝΤΑΣ 25/11/2007. Προγραμματισμός Διαχείριση Έργων. Νίκος Τσάντας Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, Ακαδημαϊκό έτος

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΝΤΑΣ 25/11/2007. Προγραμματισμός Διαχείριση Έργων. Νίκος Τσάντας Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, Ακαδημαϊκό έτος Επιχειρησιακή Έρευνα Προγραμματισμός ιαχείριση Έργων Νίκος Τσάντας Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, Ακαδημαϊκό έτος 007-08 Προγραμματισμός Διαχείριση Έργων ΕΡΓΟ (πέρα από κάθε μεγάλη τεχνική κατασκευή)

Διαβάστε περισσότερα

Network Analysis, CPM and PERT Assignment 2 - Λύσεις

Network Analysis, CPM and PERT Assignment 2 - Λύσεις Network Analysis, CPM and PERT Assignment 2 - Λύσεις Άσκηση 1 - CPM Μια εταιρία έχει αναλάβει την ανάπτυξη ενός μεγάλου πληροφοριακού συστήματος. Το όλο έργο απαιτεί για την ολοκλήρωσή του την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

5. (Λειτουργικά) Δομικά Διαγράμματα

5. (Λειτουργικά) Δομικά Διαγράμματα 5. (Λειτουργικά) Δομικά Διαγράμματα Γενικά, ένα λειτουργικό δομικό διάγραμμα έχει συγκεκριμένη δομή που περιλαμβάνει: Τις δομικές μονάδες (λειτουργικά τμήματα ή βαθμίδες) που συμβολίζουν συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4ο: Δικτυωτή Ανάλυση

Κεφάλαιο 4ο: Δικτυωτή Ανάλυση Κεφάλαιο ο: Δικτυωτή Ανάλυση. Εισαγωγή Η δικτυωτή ανάλυση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην Ηλεκτρολογία. Όμως, ορισμένες έννοιες και τεχνικές της δικτυωτής ανάλυσης είναι πολύ χρήσιμες και σε άλλες επιστήμες.

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση χρόνου-δίκτυα» στη Διοίκηση Έργων

«Διαχείριση χρόνου-δίκτυα» στη Διοίκηση Έργων «Διαχείριση χρόνου-δίκτυα» στη Διοίκηση Έργων Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος PhD, Dipl. Eng., PMP Η αναφορά σε αυτές τις διαφάνειες είναι: Κηρυττόπουλος, Κ. 2013, Διαχείριση χρόνου:, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Άσκηση 1. Λύση

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Άσκηση 1. Λύση ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Άσκηση 1 Η εταιρεία Ζ εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής ενός νέου, πρόσθετου εργοστασίου για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος. Έτσι έχει δυο επιλογές: Η πρώτη αφορά στην

Διαβάστε περισσότερα

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4 Διάλεξη :.0.06 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος. Εισαγωγικοί ορισμοί Ορισμός. Γράφημα G καλείται ένα ζεύγος G = (V, E) όπου V είναι το σύνολο των κορυφών (ή κόμβων) και E

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 4 ης ΟΣΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 4 ης ΟΣΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 4 ης ΟΣΣ Τα χρονικά και οικονομικά δεδομένα ενός έργου φαίνονται στον πίνακα 1 που ακολουθεί. Πίνακας 1: Χαρακτηριστικά στοιχεία έργου ραστηριότητα Αμέσως προηγούμενη ιάρκεια (ημέρες) Μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Στοχαστικές Στρατηγικές. διαδρομής (1)

Στοχαστικές Στρατηγικές. διαδρομής (1) Στοχαστικές Στρατηγικές η ενότητα: Το γενικό πρόβλημα ελάχιστης διαδρομής () Τμήμα Μαθηματικών, ΑΠΘ Ακαδημαϊκό έτος 08-09 Χειμερινό Εξάμηνο Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ & Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx Διαγράμματα Στα περισσότερα από τα Φύλλα Εργασίας που εργαστήκατε και συμπληρώσατε, είχατε να σχεδιάσετε και ένα διάγραμμα. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκατε με αυτό το αντικείμενο και να σας φάνηκε

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Η πολυπλοκότητα και η αβεβαιότητα ως διαστάσεις ενός έργου

Η πολυπλοκότητα και η αβεβαιότητα ως διαστάσεις ενός έργου Διοίκηση Έργων Τι είναι έργο Με τον όρο έργο, εκτός από κάθε μεγάλη και μοναδική τεχνική κατασκευή, εννοούμε προϊόντα συστημάτων παραγωγής, που δεν έχουν όλα αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά των τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΣ 11/26/2007. Νίκος Τσάντας Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, Ακαδημαϊκό έτος Δικτυωτή Ανάλυση

ΤΣΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΣ 11/26/2007. Νίκος Τσάντας Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, Ακαδημαϊκό έτος Δικτυωτή Ανάλυση ΤΣΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΣ // Επιχειρησιακή Έρευνα ικτυωτή Ανάλυση Νίκος Τσάντας Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, Ακαδημαϊκό έτος - Δικτυωτή Ανάλυση Δίκτυο είναι ένα διάγραμμα το οποίο το οποίο αναπαριστά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Κομβικά Δίκτυα Δρ. Βασίλης Π. Αγγελίδης Διαφάνεια 2 Εισαγωγή Στα κομβικά δίκτυα οι κόμβοι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Σημείωμα του συγγραφέα... 18 Υποστηρικτικό υλικό... 22

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Σημείωμα του συγγραφέα... 18 Υποστηρικτικό υλικό... 22 Περιεχόμενα Πρόλογος........................................................ 15 Σημείωμα του συγγραφέα............................................ 18 Υποστηρικτικό υλικό................................................

Διαβάστε περισσότερα

10/12/2012 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

10/12/2012 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ Βεργινάδης Γιάννης Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΚΤΥΩΝ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ 1 Ανάλυση δικτύου με τη μέθοδο CPM Προσδιορισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις ασκήσεων εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου 2017

Λύσεις ασκήσεων εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου 2017 Λύσεις ασκήσεων εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου 217 Θέμα 1 (6,) Δίνεται το παρακάτω διασυνδεόμενο διάγραμμα Gantt ενός έργου. 1 2 3 5 6 7 8 9 1 12 13 Α Β Γ Δ Ε Ζ Η 1. Να συμπληρωθεί ο Πίνακας Δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά οι ερωτήσεις θα είναι ασκησο-θεωρίες ή τύπου σωστού λάθους όπως παρακάτω: Σημειώστε «Σωστό» ή «Λάθος» στις παρακάτω προτάσεις:

Γενικά οι ερωτήσεις θα είναι ασκησο-θεωρίες ή τύπου σωστού λάθους όπως παρακάτω: Σημειώστε «Σωστό» ή «Λάθος» στις παρακάτω προτάσεις: ΓΕΝΙΚΑ 1. Το διαγώνισμα έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 12:00 μμ στο κτίριο ΓΚΙΝΗ (Πατησίων). 2. Το διαγώνισμα θα γίνει με κλειστά βιβλία και κάθε είδους σημειώσεις, λυμένες ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει τις δραστηριότητες ενός έργου, τις σχέσεις μεταξύ τους, καθώς και τη διάρκειά τους σε εβδομάδες.

Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει τις δραστηριότητες ενός έργου, τις σχέσεις μεταξύ τους, καθώς και τη διάρκειά τους σε εβδομάδες. Το Διάγραμμα Gantt Tο πλέον χρησιμοποιούμενο εργαλείο για το χρονοπρογραμματισμό ενός έργου είναι το διάγραμμα Gantt, το οποίο αναπτύχθηκε από το Η. Grantt. To διάγραμμα Gantt αποτελεί ένα γραμμικό διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός & Διοίκηση Έργων

Προγραμματισμός & Διοίκηση Έργων Προγραμματισμός & Διοίκηση Έργων Διαγράμματα Gantt Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Περιεχόμενα Πρόλογος Σημείωμα του συγγραφέα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη διαχείριση έργου 18 1. Τι είναι έργο; 21 2. Έργο εναντίον γραμμής παραγωγής 23 3. Τύποι έργων 26 4. Τι είναι διαχείριση έργου; 29 5.

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Ανάλυση Επιχειρηματικών Αποφάσεων Προγραμματισμός ιαχείριση Έργων. Μέρος B

Ποσοτική Ανάλυση Επιχειρηματικών Αποφάσεων Προγραμματισμός ιαχείριση Έργων. Μέρος B Ποσοτική Ανάλυση Επιχειρηματικών Αποφάσεων Προγραμματισμός ιαχείριση Έργων. Μέρος B Νίκος Τσάντας ιατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ιοίκηση Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2.1 Εισαγωγή Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για να προσομοιωθεί ένα σύστημα έχει άμεση σχέση με το μοντέλο που δημιουργήθηκε για το σύστημα. Αυτό ισχύει και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΚΟΣ Project Management

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΚΟΣ Project Management Project Management ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΚΟΣ Project Management Αγαπητοί φίλοι, με το σημερινό μας άρθρο ξεκινούμε την αναφορά μας σε ένα από τα προκλητικότερα θέματα που καλείται να διεκπεραιώσει ένα σημερινό διοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 4: Διάγραμμα Gannt

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 4: Διάγραμμα Gannt Διαχείριση Έργων Ενότητα 4: Διάγραμμα Gannt Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) Διάγραμμα Gannt Υποενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscorses.wordpress.com/ Βασικές Έννοιες Ένα σώμα καθώς κινείται περνάει από διάφορα σημεία.

Διαβάστε περισσότερα

4. ΔΙΚΤΥΑ

4. ΔΙΚΤΥΑ . ΔΙΚΤΥΑ Τελευταία μορφή επιχειρησιακής έρευνας αποτελεί η δικτυωτή ανάλυση (δίκτυα). Τα δίκτυα είναι ένα διάγραμμα από ς οι οποίοι συνδέονται όλοι μεταξύ τους άμεσα ή έμμεσα μέσω ακμών. Πρόκειται δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων - Project Management

Διοίκηση Έργων - Project Management Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Διοίκηση Έργων - Project Management ΔΙΑΛΕΞΗ 4 η : Φάση 2 Σχεδιασμός χρόνου Δρ. Β. Ζεϊμπέκης Επίκουρος Καθηγητής vzeimp@fme.aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, καθώς η παράμετρος χρόνος υποχρεωτικά μεταβάλλεται σε κάθε είδους κίνηση. Η επιλογή της χρονικής στιγμής t o

. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, καθώς η παράμετρος χρόνος υποχρεωτικά μεταβάλλεται σε κάθε είδους κίνηση. Η επιλογή της χρονικής στιγμής t o Στις ασκήσεις Κινητικής υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δουλέψουμε. Ένας από αυτούς είναι με τη σωστή χρήση των εξισώσεων θέσης (κίνησης) και ταχύτητας των σωμάτων που περιγράφονται. Τα βήματα που ακολουθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM Διαχείριση Έργων Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Τα Εργαλεία του Project Management: Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS)

Τα Εργαλεία του Project Management: Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS) Τα Εργαλεία του Project Management: Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS) Γιάννης Βιθυνός PMP (yvithynos@criticalpath.gr) Μάιος 2009 Ο Γιάννης Βιθυνός είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

MSc στη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων

MSc στη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων MSc στη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων E208 Διοίκηση Τεχνικών Έργων Διάλεξη 5: Εκτέλεση του κύκλου ζωής ενός έργου και διαχείριση των πόρων Διαχείριση χρόνου Δρ. Λεωνίδας Ανθόπουλος, Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Με τον όρο μη γραμμικές εξισώσεις εννοούμε εξισώσεις της μορφής: f( ) 0 που προέρχονται από συναρτήσεις f () που είναι μη γραμμικές ως προς. Περιέχουν δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ... 13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 I. ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ PROJECT MANAGER... 17 Συχνά προβλήματα των project... 17 Παγίδες στα project... 18 Οι συνέπειες της κακής διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

8. Σύνθεση και ανάλυση δυνάμεων

8. Σύνθεση και ανάλυση δυνάμεων 8. Σύνθεση και ανάλυση δυνάμεων Βασική θεωρία Σύνθεση δυνάμεων Συνισταμένη Σύνθεση δυνάμεων είναι η διαδικασία με την οποία προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη δύναμη εκείνη που προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος CPM. 3. Για την ολοκλήρωση ενός έργου απαιτείται η εκτέλεση ενός αριθμού δραστηριοτήτων.

Μέθοδος CPM. 3. Για την ολοκλήρωση ενός έργου απαιτείται η εκτέλεση ενός αριθμού δραστηριοτήτων. Μέθοδος CPM 1. Για την ολοκλήρωση ενός έργου απαιτείται η εκτέλεση ενός αριθμού δραστηριοτήτων. Αμέσως προηγούμενη (σε μήνες) Α - 4,0 Β - 2,0 Γ - 3,0 Δ Α 5,0 Ε Γ 4,5 Ζ Β, Δ 1,5 Η Β, Δ 2,5 Θ Ε, Ζ 4.0 Ι

Διαβάστε περισσότερα

Θέση-Μετατόπιση -ταχύτητα

Θέση-Μετατόπιση -ταχύτητα Φυσική έννοια Φυσική έννοια Φαινόμενα ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Θέση-Μετατόπιση -ταχύτητα Ένα τρένο που ταξιδεύει αλλάζει διαρκώς θέση, το ίδιο ένα αυτοκίνητο και ένα πλοίο ή αεροπλάνο

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος Κρισίμου Δρόμου (Critical Path Method) Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ

Μέθοδος Κρισίμου Δρόμου (Critical Path Method) Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ Μέθοδος Κρισίμου Δρόμου (Critical Path Method) Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ Συναρτήσεις Προεπισκόπηση Κεφαλαίου Τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα με ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο και πολλούς κανόνες. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον Απειροστικό Λογισμό, θα πρέπει να έχετε εξοικειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Dr. Christos D. Tarantilis Associate Professor in Operations Research & Management Science http://tarantilis.dmst.aueb.gr/ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Ι - 1- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 9ο: Διαδικασίες και Συστήµατα Ελέγχου. Ερωτήσεις Στόχοι Μελέτης 9 ου Μαθήµατος

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 9ο: Διαδικασίες και Συστήµατα Ελέγχου. Ερωτήσεις Στόχοι Μελέτης 9 ου Μαθήµατος ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 9ο: Διαδικασίες και Συστήµατα Ελέγχου. Ερωτήσεις Στόχοι Μελέτης 9 ου Μαθήµατος Ø Γιατί και πώς ασκούν έλεγχο οι managers; Ø Ποια είναι τα βήµατα στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού

Σχεδιασμός και αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού Σχεδιασμός και αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού Ενότητα 13: Ζητήματα αποτελεσματικής διαχείρισης έργου Διδάσκων: Νικόλαος Τσέλιος Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Λήψη Διοικητικών Αποφάσεων ΙΙ

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Λήψη Διοικητικών Αποφάσεων ΙΙ Ποσοτικές Μέθοδοι στη Λήψη Διοικητικών Αποφάσεων ΙΙ 5 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ Συντάκτης: Βασίλειος Α. Δημητρίου MSc Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ Σερρών, μέτρο 1.2, Κοινωνία της

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Λειτουργιών. Διοίκηση Έργων I (Εισαγωγικές έννοιες) - 5 ο μάθημα -

Διοίκηση Λειτουργιών. Διοίκηση Έργων I (Εισαγωγικές έννοιες) - 5 ο μάθημα - Διοίκηση Λειτουργιών Διοίκηση Έργων I (Εισαγωγικές έννοιες) - 5 ο μάθημα - Θεματολογία Η στρατηγική σημασία της διοίκησης έργων Παραδείγματα έργων Οι βασικές φάσεις στη διοίκηση έργων Κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Κίνηση σε μία διάσταση

Κεφάλαιο 1. Κίνηση σε μία διάσταση Κεφάλαιο 1 Κίνηση σε μία διάσταση Κινηματική Περιγράφει την κίνηση, αγνοώντας τις αλληλεπιδράσεις με εξωτερικούς παράγοντες που ενδέχεται να προκαλούν ή να μεταβάλλουν την κίνηση. Προς το παρόν, θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Επίλυσης Προβλημάτων ============================================================================ Π. Κυράνας - Κ.

Μεθοδολογία Επίλυσης Προβλημάτων ============================================================================ Π. Κυράνας - Κ. Μεθοδολογία Επίλυσης Προβλημάτων ============================================================================ Π. Κυράνας - Κ. Σάλαρης Πολλές φορές μας δίνεται να λύσουμε ένα πρόβλημα που από την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ι Α Κ Η Ε Ρ Ε Υ Ν Α ΘΕΜΑ 1 ο Σε ένα διαγωνισμό για την κατασκευή μίας καινούργιας γραμμής του

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 6: Συμπίεση Έργου

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 6: Συμπίεση Έργου Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 6: Συμπίεση Έργου Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Πόρων Μ. Τσικνάκης Ε. Μανιαδή - Α. Μαριδάκη 1 Διαχείριση Χρήσης Πόρων Απαιτούμενοι πόροι στην ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος: Ανθρώπινο δυναμικό (π.χ. αναλυτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ. Τ Α Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α Τ Η ς Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν - WBS. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ. Τ Α Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α Τ Η ς Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν - WBS. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Τ Α Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α Τ Η ς Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν - WBS ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ PROJECT MANAGEMENT Η αποτελεσματική Διαχείριση Έργων υλοποιείται με την βοήθεια μιας σειράς εργαλείων και

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυαστικά Κυκλώματα

Συνδυαστικά Κυκλώματα 3 Συνδυαστικά Κυκλώματα 3.1. ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ Λ ΟΓΙΚΗ Συνδυαστικά κυκλώματα ονομάζονται τα ψηφιακά κυκλώματα των οποίων οι τιμές της εξόδου ή των εξόδων τους διαμορφώνονται αποκλειστικά, οποιαδήποτε στιγμή,

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΜΑ 1 ο Σε μία γειτονιά, η ζήτηση ψωμιού η οποία ανέρχεται σε 1400 φραντζόλες ημερησίως,

Διαβάστε περισσότερα

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Διδάσκων: Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου xgr@otenet.gr 1 η εβδομάδαμαθημάτων 1 1 ο Μέρος SYLLABUS ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2 Κριτήρια αξιολόγησης εργασίας 1.

Διαβάστε περισσότερα