ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7"

Transcript

1 Επίπεδα Γραφήματα 197 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 7.1 Εισαγωγή 7.2 Τύπος του Euler 7.3 Αναπαράσταση Επίπεδου Γραφήματος 7.4 Δυϊκό Γράφημα ενός Επίπεδου Γραφήματος 7.5 Εξωεπίπεδο Γράφημα 7.6 Έλεγχος Επιπεδότητας 7.7 Τομές σε Επίπεδα Γραφήματα Προαπαιτούμενη Γνώση Πολύ καλή γνώση των εννοιών και των θεμάτων των Κεφαλαίων 1 και 2 του συγγράμματος. Βασικές γνώσεις διακριτών μαθηματικών και υπολογιστικής γεωμετρίας. Καλή γνώση δομών δεδομένων και τεχνικών σχεδίασης και ανάλυσης αλγορίθμων.

2 198 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 7.1 Εισαγωγή Σε αυτό το κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με τα επίπεδα γραφήματα, μία πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία γραφημάτων. Θα δώσουμε βασικές έννοιες και ορισμούς για τα επίπεδα γραφήματα και θα παρουσιάσουμε ένα γραμμικού-χρόνου αλγόριθμο για τον έλεγχο εάν ένα γράφημα είναι επίπεδο. Ένα γράφημα λέγεται επίπεδο (planar), εάν μπορεί να σχεδιασθεί στο επίπεδο χωρίς τεμνόμενες ακμές. Για παράδειγμα, το γράφημα στα αριστερά του τος 7.1 είναι επίπεδο, καθώς μπορεί να σχεδιασθεί, όπως φαίνεται στα δεξιά του ίδιου σχήματος, όπου οι ακμές του δεν τέμνονται. Αντίθετα, το γράφημα του τος 7.2, δηλαδή το πλήρες γράφημα με 5 κόμβους (στο σχήμα εμφανίζεται σχεδιασμένο στο επίπεδο με δύο διαφορετικούς τρόπους) δεν είναι επίπεδο, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Ένα επίπεδο γράφημα. Τα επίπεδα γραφήματα είναι πολύ χρήσιμα, καθώς γραφήματα που είναι επίπεδα ή σχεδόν επίπεδα (δηλαδή έχουν λίγες τομές ακμών, όταν σχεδιασθούν στο επίπεδο) προκύπτουν σε πολλές πρακτικές εφαρμογές, όπως κατά τη μοντελοποίηση επίγειων δικτύων (οδικό δίκτυο, δίκτυο ύδρευσης κλπ). Επιπλέον, η δομή των επίπεδων γραφημάτων επιτρέπει την αποδοτικότερη επίλυση ορισμένων προβλημάτων σε αυτά. Ένα γράφημα που δεν είναι επίπεδο. Τα επίπεδα γραφήματα έχουν κόμβους και ακμές. Σε αυτά, επίσης, ορίζονται οι όψεις. Κάθε περιοχή του επιπέδου που φράσσεται από ακμές ενός επίπεδου γραφήματος είναι μία όψη (face) του γραφήματος. Αυτές οι όψεις είναι φραγμένες (bounded), δηλαδή δεν εκτείνονται στο άπειρο.

3 Επίπεδα Γραφήματα 199 Επιπλέον αυτών, όψη θεωρείται και η περιοχή του επιπέδου γύρω από το σχεδιασμένο γράφημα. Αυτή αναφέρεται ως εξωτερική όψη (exterior face) του επίπεδου γραφήματος. Στο 7.3 φαίνεται ένα επίπεδο γράφημα και οι φραγμένες όψεις του. Ένα επίπεδο γράφημα και οι φραγμένες όψεις του. 7.2 Τύπος του Euler Ο περίφημος τύπος του Euler, που φέρει το όνομα του εμπνευστή του Leonard Euler, συνδέει το πλήθος κόμβων, ακμών και όψεων ενός συνεκτικού επίπεδου γραφήματος με τη σχέση. Για παράδειγμα, το γράφημα του τος 7.3 έχει 7 (συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής όψης), για τα οποία εύκολα επαληθεύεται η προηγούμενη σχέση. Θεώρημα 7.1 Για κάθε συνεκτικό επίπεδο γράφημα με n κόμβους, m ακμές και φ όψεις ισχύει:. Απόδειξη. Η απόδειξη χρησιμοποιεί επαγωγή στο πλήθος των ακμών του γραφήματος. Βάση: Θεωρούμε. Τότε, είτε (η ακμή είναι βρόχος) και είτε και (βλέπε 7.4). Οι δύο περιπτώσεις για ένα γράφημα με ακμή. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει ο τύπος του Euler. Άρα ισχύει η βάση της επαγωγής. Επαγωγική Υπόθεση: Υποθέτουμε ότι ο τύπος του Euler ισχύει για κάθε συνεκτικό επίπεδο γράφημα με ακμές.

4 200 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Επαγωγικό Βήμα: Θα δείξουμε ότι ισχύει και για ακμές. Αν υπάρχει κόμβος με βαθμό 1 (βλέπε 7.5), τότε η ακμή, έστω, που προσπίπτει σε αυτόν είναι γειτονική σε μία μόνο όψη και, άρα, η αφαίρεση αυτού του κόμβου και της ακμής δίνει συνεκτικό επίπεδο γράφημα με κόμβους, ακμές και όψεις. Τότε η επαγωγική υπόθεση μπορεί να εφαρμοσθεί και συνεπάγεται ότι. Αλλά αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται ότι, δηλαδή ο τύπος του Euler ισχύει για το γράφημα των ακμών σε αυτήν την περίπτωση. Ένα επίπεδο γράφημα με έναν κόμβο με βαθμό. Εάν, αντίθετα, δεν υπάρχει κόμβος με βαθμό 1, τότε η αφαίρεση οποιασδήποτε ακμής ενώνει τις δύο γειτονικές της όψεις σε μία και διατηρεί το γράφημα συνεκτικό, με αποτέλεσμα η αφαίρεσή της να δίνει συνεκτικό επίπεδο γράφημα με κόμβους, ακμές και όψεις (βλέπε 7.6). Λόγω της επαγωγικής υπόθεσης ισχύει ότι. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, αυτό συνεπάγεται ότι για το γράφημα των ακμών., δηλαδή ο τύπος του Euler ισχύει Το Θεώρημα 7.1 συνεπάγεται τα ακόλουθα τρία πορίσματα. Πόρισμα 7.1 Εάν και δεν υπάρχουν βρόχοι και παράλληλες ακμές, τότε. Απόδειξη. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι κάθε φραγμένη περιοχή έχει τουλάχιστον ακμές στο σύνορο της και κάθε ακμή βρίσκεται στο σύνορο το πολύ 2 όψεων (βλέπε 7.7).

5 Επίπεδα Γραφήματα 201 Επομένως, εάν σε κάθε όψη δώσουμε τόσες μονάδες όσες είναι και οι ακμές της (άρα δίνουμε τουλάχιστον μονάδες σε κάθε όψη), ώστε αυτές να μεταφερθούν από μία σε κάθε μία από τις ακμές της. Τότε, όμως, κάθε ακμή θα καταλήξει να έχει μονάδες, καθώς λαμβάνει μονάδα από καθεμία από τις γειτονικές όψεις. Συνεπώς,. Τότε, όμως, από τον τύπο του Euler έχουμε:. Πόρισμα 7.2 Για κάθε συνεκτικό διμερές επίπεδο γράφημα ισχύει ότι. Απόδειξη. Επειδή το γράφημα είναι διμερές, κάθε πεπερασμένη περιοχή του περικλείεται από τουλάχιστον ακμές. Επομένως,. Τότε από τον τύπο του Euler, έχουμε:. Πόρισμα 7.3 Τα επόμενα γραφήματα δεν είναι επίπεδα. Απόδειξη. Πρώτα-πρώτα, και τα δύο γραφήματα είναι συνεκτικά. Το ότι το Γράφημα Κ 5 δεν είναι επίπεδο προκύπτει από το γεγονός ότι και, οπότε, σε αντίφαση με το Πόρισμα 7.1. Για το Γράφημα έχουμε ότι είναι διμερές με και οπότε, σε αντίφαση με το Πόρισμα Μετασχηματισμοί που δεν Επηρεάζουν την Επιπεδότητα Ας θεωρήσουμε τους εξής δύο μετασχηματισμούς: (α) Διαίρεση ακμής, κατά τον οποίο μία ακμή υποδιαιρείται σε δύο ακμές με την εισαγωγή ενός κόμβου στο εσωτερικό της ( 7.8, αριστερά), (β) Σύμπτυξη ακμών, κατά τον οποίο ένας κόμβος με βαθμό 2 διαγράφεται με ταυτόχρονη συνένωση των δύο γειτονικών ακμών της σε μία ( 7.8, δεξιά).

6 202 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Διαίρεση ακμής και Σύμπτυξη ακμών. Δύο γραφήματα λέγονται ισόμορφα αγνοώντας κόμβους βαθμού, εάν το ένα μπορεί να μετασχηματισθεί στο άλλο μετά από μία ακολουθία διαιρέσεων και συμπτύξεων ακμών. Για παράδειγμα, τα δύο γραφήματα του τος 7.9 είναι ισόμορφα αγνοώντας κόμβους βαθμού, καθώς αρκεί μία διαίρεση ακμής και μία σύμπτυξη ακμών, για να μεταβούμε από το ένα στο άλλο. Δύο ισόμορφα γραφήματα αγνοώντας κόμβους βαθμού. Το ακόλουθο θεώρημα, διατυπωμένο από τον Kazimierz Kuratowski, χρησιμοποιεί την έννοια των ισόμορφων γραφημάτων αγνοώντας κόμβους βαθμού, για να δώσει μία αναγκαία και ικανή συνθήκη ένα γράφημα να μην είναι επίπεδο συναρτήσει των γραφημάτων και. Θεώρημα 7.2 Ένα γράφημα είναι επίπεδο, εάν-ν δεν περιέχει υπογράφημα ισόμορφο, αγνοώντας κόμβους βαθμού, με το ή το. Όπως θα δούμε, ο έλεγχος εάν ένα γράφημα είναι επίπεδο μπορεί να γίνει σε χρόνο γραμμικό ως προς το συνολικό πλήθος κόμβων και ακμών, αν και δεν χρησιμοποιείται το προηγούμενο θεώρημα. 7.3 Αναπαράσταση Επίπεδου Γραφήματος Η έννοια ενός επίπεδου γραφήματος είναι συνυφασμένη με την αναπαράστασή του στο επίπεδο. Συνήθως αναφερόμαστε σε δύο τρόπους αναπαράστασης. Πρώτον, την αναπαράσταση με ευθείες γραμμές, κατά την οποία αναθέτουμε σε κάθε κόμβο συντεταγμένες στο επίπεδο, έτσι ώστε οι ακμές να αντιστοιχούν σε ευθύγραμμα τμήματα που δεν τέμνονται (βλέπε 7.10). Τέτοιες

7 Επίπεδα Γραφήματα 203 αναπαραστάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη γραφική απόδοση επίπεδων γραφημάτων και την οπτική επιβεβαίωση ότι είναι επίπεδα. Αναπαράσταση επίπεδου γραφήματος με ευθείες γραμμές. Ο δεύτερος τρόπος αναπαράστασης είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την αναπαράσταση επίπεδων γραφημάτων σε προγράμματα. Πρόκειται για τη συνδυαστική αναπαράσταση, στην οποία για κάθε κόμβο δίνουμε μία κυκλική διάταξη των γειτονικών της ακμών, π.χ. δεξιόστροφα (δηλαδή κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού). Για παράδειγμα, για το γράφημα του τος 7.10 (βλέπε επίσης 7.11), η συνδυαστική αναπαράσταση περιλαμβάνει: α : (α,β), (α,ε), (α,ζ) β : (β,α), (β,γ), (β,θ), (β,η) γ : (γ,β), (γ,θ) ε : (ε,α), (ε,η), (ε,ζ) ζ : (ζ,α), (ζ,ε), (ζ,η) η : (η,ζ), (η,ε), (η,β), (η,θ) θ : (θ,η), (θ,β), (θ,γ), (θ,ζ) Κυκλική διάταξη των γειτονικών ακμών γύρω από κάθε κόμβο.

8 204 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Η συνδυαστική αναπαράσταση παρέχει το πλεονέκτημα να μπορούμε εύκολα να βρούμε τις ακμές μίας όψης με τη σειρά που εμφανίζονται κατά μήκος του συνόρου της όψης. Αρκεί να ξεκινήσουμε από μία ακμή της όψης και να ακολουθούμε κάθε φορά την επόμενη ακμή στην κυκλική διάταξη του κόμβου, κ.ο.κ. Η επίσκεψη των ακμών της όψης γίνεται αριστερόστροφα, δηλαδή αντιωρολογιακή. Για παράδειγμα, θεωρήστε την ακμή στη λίστα γειτονικών ακμών του κόμβου στην προηγούμενη συνδυαστική αναπαράσταση. Βρίσκουμε την ακμή στη λίστα του κόμβου η, πηγαίνουμε (κυκλικά) στην επόμενη που είναι η. Ακολούθως, πηγαίνουμε στη λίστα του κόμβου, βρίσκουμε την ακμή και πηγαίνουμε στην επόμενή της, η οποία μας οδηγεί πίσω στη λίστα του κόμβου, και στην οποία η ακμή είναι η επόμενη της ακμής. Γενικά, όταν δίδεται ένα επίπεδο γράφημα, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο του στο επίπεδο μαζί με την αντίστοιχη συνδυαστική αναπαράσταση (βλέπε 7.12). Ένα σχέδιο ενός επίπεδου γραφήματος και η συνδυαστική αναπαράστασή του. Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα επίπεδο γράφημα έχοντας οποιαδήποτε όψη ως εξωτερική όψη. Αρκεί να αλλάξουμε την κυκλική διάταξη ορισμένων ακμών. Για παράδειγμα, ας θεωρήσουμε την αναπαράσταση του γραφήματος που φαίνεται στο Εάν θέλουμε να έχουμε ως εξωτερική όψη την όψη, θεωρούμε ένα σημείο, έστω, μέσα στην όψη. Έστω μία ακτίνα με αφετηρία το που δεν τέμνει κάποιο κόμβο (στο 7.14 η ακτίνα φαίνεται να εκτείνεται οριζόντια προς τα δεξιά).

9 Επίπεδα Γραφήματα 205 Μία αναπαράσταση ενός επίπεδου γραφήματος και η όψη. Για να κάνουμε την εξωτερική όψη, θα πρέπει να μετακινήσουμε τις ακμές που τέμνονται από την ακτίνα. Πρώτα-πρώτα, αλλάζουμε το σχέδιο της ακμής της τρέχουσας εξωτερικής όψης που τέμνεται από την ( 7.15 αριστερά) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τη νέα εξωτερική όψη που προκύπτει μετά την τελευταία αλλαγή σχεδίου ακμής ( 7.15 δεξιά). Ουσιαστικά, «μετακινούμε» τις ακμές που τέμνονται από την ακτίνα ξεκινώντας από αυτήν που έχει το πιο απομακρυσμένο (από το σημείο ) σημείο τομής και κινούμενοι προς το.

10 206 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 7.4 Δυϊκό Γράφημα Επίπεδου Γραφήματος Έστω συνεκτικό επίπεδο γράφημα με δεδομένο σχέδιο στο επίπεδο. Το δυϊκό γράφημα (dual graph) του έχει έναν κόμβο για κάθε όψη του και μία ακμή για κάθε ακμή του που είναι γειτονική στις όψεις και του. Για παράδειγμα, στο 7.16 (αριστερά) φαίνονται δύο κόμβοι του δυϊκού γραφήματος ενός συνεκτικού επίπεδου γραφήματος και η ακμή που τους συνδέει, ενώ το συνολικό δυϊκό γράφημα του φαίνεται στο 7.16 (δεξιά) (ο υψηλότερος κόμβος του δυϊκού γραφήματος αντιστοιχεί στην εξωτερική όψη του ). Ένα συνεκτικό επίπεδο γράφημα και το δυϊκό του γράφημα. Προσοχή. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το μπορεί να μην είναι απλό γράφημα (δηλαδή μπορεί να έχει βρόχους και παράλληλες ακμές), ακόμα και εάν το είναι απλό (το γράφημα στο 7.17 είναι απλό, ενώ το δυϊκό του δεν είναι, καθώς έχει ένα βρόχο και δύο ζεύγη παραλλήλων ακμών). Ένα απλό επίπεδο γράφημα με δυϊκό γράφημα που δεν είναι απλό. Ιδιότητες δυϊκού γραφήματος 1. To δυϊκό γράφημα είναι επίπεδο. 2. Οι ακμές που προσπίπτουν σε έναν κόμβο v του αντιστοιχούν στις ακμές της όψης (που αντιστοιχεί στον κόμβο ) του.

11 Επίπεδα Γραφήματα Αν το δυϊκό γράφημα είναι συνεκτικό, τότε το πλήθος κόμβων, ακμών και όψεων του ικανοποιεί τον τύπο του Euler:. Αυτό προκύπτει αμέσως από τον τύπο του Euler στο γράφημα παρατηρώντας ότι και. 4. Αν το είναι συνεκτικό, τότε το δυϊκό γράφημά του είναι το. Για μη συνεκτικά γραφήματα έχουμε διαφορετικούς ορισμούς του δυϊκού γραφήματος, καθένας από τους οποίους, όμως, έχει μειονεκτήματα. α) Ως δυϊκό γράφημα θεωρείται η ένωση των δυϊκών γραφημάτων κάθε συνεκτικής συνιστώσας. Σε αυτήν την περίπτωση, στην εξωτερική όψη αντιστοιχούν τόσοι κόμβοι όσες και οι συνεκτικές συνιστώσες του γραφήματος (βλέπε 7.18α). β) Ως δυϊκό γράφημα θεωρείται η ένωση των δυϊκών γραφημάτων κάθε συνεκτικής συνιστώσας, συγχωνεύοντας σε έναν όλους τους κόμβους που αντιστοιχούν στην εξωτερική όψη (βλέπε 7.18β). Όμως, τότε.

12 208 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 5. Έστω ένα συνδετικό δένδρο ενός συνεκτικού επίπεδου γραφήματος. Κάθε κύκλος του δυϊκού γραφήματος περιέχει μία ακμή τέτοια ώστε η αντίστοιχη ακμή του ανήκει στο (βλέπε 7.19). Το 7.19 απεικονίζει ένα γράφημα και το δυϊκό του, ενώ με κόκκινο χρώμα έχουν σημειωθεί οι ακμές ενός συνδετικού δένδρου του. Η ιδιότητα βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε κύκλος στο δυϊκό γράφημα περιέχει στο εσωτερικό του τουλάχιστον έναν κόμβο του γραφήματος. Συνεπώς, εάν δεν υπάρχει κάποια ακμή του κύκλου η οποία να αντιστοιχεί σε ακμή του δένδρου, τότε στο οι κόμβοι στο εσωτερικό του κύκλου δεν συνδέονται με τους κόμβους στο εξωτερικό του κύκλου, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με το γεγονός ότι το είναι ένα συνδετικό δένδρο του γραφήματος. 6. Έστω ένα συνδετικό δένδρο ενός συνεκτικού επίπεδου γραφήματος. Οι δυϊκές των ακμών του γραφήματος που δεν ανήκουν στο σχηματίζουν ένα συνδετικό δένδρο του. Όπως με το 7.19, το 7.20 απεικονίζει ένα γράφημα και το δυϊκό του, με κόκκινο χρώμα έχουν σημειωθεί οι ακμές ενός συνδετικού (γενετικού) δένδρου του και με γαλάζιο οι δυϊκές των ακμών του γραφήματος οι οποίες δεν ανήκουν στο. Είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί ότι οι γαλάζιες ακμές σχηματίζουν ένα συνδετικό δένδρο του δυϊκού γραφήματος.

13 Επίπεδα Γραφήματα 209 Η ιδιότητα βασίζεται στο γεγονός ότι το συνδετικό δένδρο ορίζει μόνο μία όψη στην οποία ανήκουν όλες οι ακμές του γραφήματος που δεν ανήκουν στο, οι οποίες, κατά συνέπεια, ορίζουν ένα συνεκτικό γράφημα που συνδέει όλους τους κόμβους του δυϊκού γραφήματος. Επιπλέον, το γράφημα αυτών των ακμών δεν έχει κύκλους λόγω της Ιδιότητας. Συνεπώς, οι ακμές του που δεν ανήκουν στο ορίζουν ένα συνδετικό δένδρο του. 7.5 Εξωεπίπεδο Γράφημα Ένα γράφημα είναι εξωεπίπεδο (outerplanar), εάν μπορεί να σχεδιασθεί στο επίπεδο, έτσι ώστε όλοι οι κόμβοι του να βρίσκονται στην εξωτερική όψη. Το 7.21 δείχνει ένα εξωεπίπεδο γράφημα με 11 κόμβους. Τα εξωεπίπεδα γραφήματα, λόγω της ιδιότητας ορισμού τους, επιδέχονται αλγορίθμους που είναι πολύ αποδοτικότεροι από ό,τι στα γενικά επίπεδα γραφήματα. 7.6 Έλεγχος Επιπεδότητας Το πρόβλημα του ελέγχου της επιπεδότητας ενός γραφήματος απασχόλησε πολλούς ερευνητές ήδη από τη δεκαετία του 60. Οι Auslander και Parter το 1961, ο Goldstein το 1963 και οι Demoucron, Malgrange και Petruiset τo 1964 πρότειναν αλγορίθμους επίλυσης αυτού του προβλήματος. Το 1967 οι Lempel, Even και Cederbaum επίσης πρότειναν έναν αλγόριθμο ο οποίος, όπως θα δούμε, μπορεί να υλοποιηθεί σε χρόνο γραμμικό στο συνολικό πλήθος κόμβων και ακμών του γραφήματος το οποίο ελέγχεται. Ο πρώτος γραμμικού-χρόνου αλγόριθμος περιγράφηκε από τους Hopcroft και Tarjan το 1974 που βασίζεται στους αλγορίθμους των Auslander και Parter, και του Goldstein. Πιο πρόσφατα, αλγορίθμους για το ίδιο πρόβλημα περιέγραψαν οι Shih και Hsu το 1993, και οι Boyer και Myrvold το Και οι δύο αυτοί αλγόριθμοι βασίζονται στον αλγόριθμο των Lempel, Even και Cederbaum. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά έναν αλγόριθμο ελέγχου της επιπεδότητας ενός γραφήματος, συγκεκριμένα τον αλγόριθμο των Lempel, Even και Cederbaum, και θα δούμε μία γραμμικού-χρόνου εκδοχή του. Για να το πετύχουμε το τελευταίο, θα χρησιμοποιήσουμε: το γραμμικού-χρόνου αλγόριθμο του Tarjan (1972) για τον υπολογισμό δισυνεκτικών συνιστωσών,

14 210 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων το γραμμικού-χρόνου αλγόριθμο των Even και Tarjan (1975) για τον υπολογισμό μίας stαρίθμησης, και τη δομή των -δένδρων που περιγράφηκαν από τους Booth και Lueker (1975) Απαιτήσεις του αλγορίθμου των Lempel-Even-Cederbaum Ο αλγόριθμος των Lempel, Even και Cederbaum υποθέτει ότι μας δίδεται ένα γράφημα εισόδου με κόμβους, το οποίο έχει τις εξής ιδιότητες: 1. Είναι απλό (δεν έχει βρόχους και παράλληλες ακμές). 2. Έχει τουλάχιστον κόμβους. 3. Έχει το πολύ ακμές. 4. Είναι συνεκτικό. 5. Είναι δισυνεκτικό. Οι προηγούμενες απαιτήσεις δεν είναι περιοριστικές, καθώς: 1. Χρειάζεται να ασχοληθούμε μόνο με απλά γραφήματα, καθώς, εάν το γράφημα περιέχει ένα βρόχο, αυτός μπορεί να σχεδιασθεί πολύ κοντά στον κόμβο, χωρίς έτσι να επηρεάσει το σχέδιο στο επίπεδο του υπόλοιπου γραφήματος. Παρόμοια, εάν το γράφημα έχει παράλληλες ακμές, αυτές μπορούν να σχεδιασθούν πολύ κοντά μεταξύ τους. 2. Επίσης, αρκεί να ασχοληθούμε με γραφήματα με τουλάχιστον κόμβους, καθώς κάθε γράφημα με έως κόμβους και οσεσδήποτε ακμές είναι επίπεδο. Παρατηρήστε ότι το πλήρες γράφημα με κόμβους είναι επίπεδο (βλέπε 7.22). Το γράφημα είναι επίπεδο. 3. Αρκεί το γράφημα να έχει το πολύ ακμές, καθώς, εάν και δεν υπάρχουν βρόχοι και παράλληλες ακμές, τότε θα πρέπει (Πόρισμα 7.1). 4. Αρκεί το γράφημα να είναι συνεκτικό καθώς ισχύει ότι για να είναι ένα γράφημα επίπεδο, αρκεί κάθε συνεκτική συνιστώσα να ορίζει επίπεδο γράφημα. Συνεπώς, αρκεί να ελέγξουμε τις συνεκτικές συνιστώσες του γραφήματος. 5. Αρκεί το γράφημα να είναι δισυνεκτικό. Αυτό είναι συνέπεια της ακόλουθης πρότασης.

15 Επίπεδα Γραφήματα 211 Πρόταση 7.1 Έστω απλό γράφημα. Το είναι επίπεδα γραφήματα. είναι επίπεδο, εάν-ν οι δισυνεκτικές του συνιστώσες Απόδειξη. Εάν το είναι επίπεδο, τότε προφανώς και οι δισυνεκτικές του συνιστώσες είναι επίπεδα γραφήματα. Αρκεί, λοιπόν, να αποδείξουμε το αντίστροφο: Aν οι δισυνεκτικές συνιστώσες του είναι επίπεδα γραφήματα, τότε και το είναι επίπεδο. Η απόδειξη είναι με επαγωγή ως προς το πλήθος των αρθρώσεων του. Βάση: Θεωρούμε. Η πρόταση προφανώς ισχύει, αφού το είναι δισυνεκτικό. Επαγωγική Υπόθεση: Υποθέτουμε ότι η πρόταση ισχύει για κάθε γράφημα με το πολύ αρθρώσεις. Επαγωγικό Βήμα: Θεωρούμε ότι το έχει αρθρώσεις. Έστω μία άρθρωση του και έστω,,, οι συνεκτικές συνιστώσες του γραφήματος, δηλαδή του γραφήματος που προκύπτει από το, αφού αφαιρεθεί ο κόμβος και οι προσπίπτουσες σε αυτόν ακμές. Αφού το συνολικό γράφημα είχε αρθρώσεις, κάθε συνεκτική συνιστώσα έχει το πολύ αρθρώσεις. Συνεπώς, η επαγωγική υπόθεση μπορεί να εφαρμοσθεί και άρα κάθε είναι επίπεδο γράφημα. Ας θεωρήσουμε τώρα ένα αυθαίρετο σχέδιο της συνιστώσας στο επίπεδο. Επιλέγουμε μία όψη που περιέχει τον κόμβο και την κάνουμε εξωτερική, όπως περιγράφηκε στην Ενότητα 7.3 (βλέπε 7.23). Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε σχέδια των,,, όπου ο κόμβος είναι στην εξωτερική όψη όλων των συνιστωσών. Μετατροπή του σχεδίου μίας συνεκτικής συνιστώσας ώστε να έχει τον κόμβο στην εξωτερική όψη. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε σχέδια των,,, όπου ο κόμβος είναι στην εξωτερική όψη όλων των συνιστωσών. Μπορούμε να συγχωνεύσουμε όλα αυτά τα σχέδια μέσω του και να λάβουμε ένα σχέδιο στο επίπεδο του αρχικού γραφήματος (βλέπε 7.24).

16 212 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Σύνθεση των σχεδίων των συνεκτικών συνιστωσών γύρω από τον κόμβο. Από τα προηγούμενα καταλήγουμε ότι το γράφημα είναι επίπεδο αρίθμηση Έστω δισυνεκτικό γράφημα με κόμβους και ακμές και έστω ακμή. Μία -αρίθμηση του είναι μία αρίθμηση των κόμβων, τέτοια ώστε,, και κάθε κόμβος έχει ένα γειτονικό κόμβο με μικρότερη αρίθμηση και ένα γειτονικό κόμβο με μεγαλύτερη αρίθμηση, δηλαδή υπάρχουν ακμές και τέτοιες ώστε. Στο 7.25 φαίνεται ένα δισυνεκτικό γράφημα και μία -αρίθμησή του (μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι όλες οι ακμές του γραφήματος έχουν σχεδιασθεί στα δεξιά και ότι όντως πληρούται η συνθήκη της -αρίθμησης). Η -αρίθμηση ορίζει μία γραμμική διάταξη των κόμβων, με πρώτο τον και τελευταίο τον. Θα δείξουμε ότι μία -αρίθμηση του μπορεί να υπολογισθεί σε χρόνο (για συνεκτικά γραφήματα ισχύει ). Ένα δισυνεκτικό γράφημα με και και μία -αρίθμησή του. Θα αποδείξουμε πρώτα την ύπαρξη μίας -αρίθμησης χρησιμοποιώντας έναν απλό αλγόριθμο. Στη συνέχεια, θα δώσουμε ένα γραμμικό αλγόριθμο με χρήση της κατά-βάθος (ή καθοδικής) διερεύνησης. Ιδέα: Ξεκινάμε με μία διάταξη που περιλαμβάνει μόνο τους και, την οποία επεκτείνουμε σε μία ακολουθία βημάτων. Σε κάθε βήμα βρίσκουμε ένα μονοπάτι που συνδέει δύο κόμβους που βρίσκονται ήδη σε διάταξη και τοποθετούμε στη διάταξη τους κόμβους του μονοπατιού.

17 Επίπεδα Γραφήματα 213 Ας θεωρήσουμε ότι αρχικά ξεκινάμε με τη διάταξη του τος Έστω ένας κόμβος που ανήκει στην τρέχουσα διάταξη, αλλά έχει γειτονικό κόμβο εκτός της διάταξης. Βρίσκουμε ένα μονοπάτι από το προς κάποιο κόμβο που ανήκει στην τρέχουσα διάταξη (το υπάρχει γιατί το είναι συνεκτικό). Εάν ο κόμβος προηγείται του u στη διάταξη, τότε εισάγουμε τους κόμβους του αμέσως μετά τον (βλέπε 7.27). Διαφορετικά εισάγουμε τους κόμβους του αμέσως πριν τον κόμβο. Επέκταση της διάταξης με τους κόμβους εντός της έλλειψης οι οποίοι είναι εκτός της τρέχουσας διάταξης. Η διαδικασία συνεχίζεται με την εισαγωγή όλο και περισσότερων κόμβων έως ότου όλοι οι κόμβοι του γραφήματος εισάγονται στη διάταξη. Η τελική διάταξη αποτελεί μία -αρίθμηση του Υπολογισμός μίας -αρίθμησης σε χρόνο Θεωρούμε ότι δίδεται ένα δισυνεκτικό γράφημα αναπαριστάμενο με τη συνδυαστική του αναπαράσταση. Ας θεωρήσουμε την αναπαράσταση του γραφήματος στο 7.28.

18 214 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Ξεκινώντας από τον κόμβο και ακολουθώντας την ακμή, εφαρμόζουμε κατά-βάθος διερεύνηση (depth-first search). Η εκκίνηση της κατά-βάθος διερεύνησης για το γράφημα του τος 7.28 φαίνεται στο 7.29 (στα δεξιά φαίνεται το δένδρο κατά-βάθος διερεύνησης, στο οποίο με συνεχείς γραμμές θα σημειώνουμε τις ακμές του δένδρου, ενώ με διακεκομμένες τις ανιούσες ή οπισθοακμές ακμές (back-edges)). Κατά την κατά-βάθος διερεύνηση αποθηκεύουμε τρεις αριθμούς για κάθε κόμβο : σειρά (χρόνος) ανακάλυψης του κόμβου ελάχιστο τέτοιο ώστε υπάρχει ανιούσα ακμή για κάποιο απόγονο w του (αν δεν υπάρχει τέτοιος απόγονος του, τότε = γονέας του στο. Εκκίνηση της κατά-βάθος διερεύνησης για τον υπολογισμό μίας -αρίθμησης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για την επέκταση της διερεύνησης, κάθε φορά ακολουθούμε την αμέσως επόμενη ακμή στη συνδυαστική αναπαράσταση του γραφήματος. Για παράδειγμα, από τον κόμβο προχωράμε στον κόμβο, διότι η ακμή ακολουθεί (κυκλικά) την ακμή στη λίστα του κόμβου στη συνδυαστική αναπαράσταση του γραφήματος (βλέπε 7.30 το γράφημα αριστερά, δίπλα στους κόμβους, και σημειώνεται η αντίστοιχη τιμή ). Κατά-βάθος διερεύνηση για τον υπολογισμό μίας st-αρίθμησης.

19 Επίπεδα Γραφήματα 215 Από τον κόμβο δεν επισκεπτόμαστε άλλο κόμβο (απλώς προσθέτουμε την ανιούσα ακμή και επιστρέφουμε στον κόμβο. Μετά την ακμή συνεχίζουμε στην ακμή που είναι η επόμενη ακμή μετά την στη λίστα του κόμβου (βλέπε 7.31). Με παρόμοιο τρόπο συνεχίζουμε την κατά-βάθος διερεύνηση, έως ότου επισκεφθούμε όλους τους κόμβους και τις ακμές του γραφήματος. Τα τα δείχνουν τη συνέχεια και ολοκλήρωση της κατά-βάθος διερεύνησης για το γράφημα του τος 7.28.

20 216 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Στο 7.36 παραθέτουμε το συνολικό δένδρο κατά-βάθος διερεύνησης του, στο οποίο έχουμε σημειώσει για κάθε κόμβο την αντίστοιχη τιμή του Με βάση αυτό, είναι εύκολο να παρατηρήσουμε ότι και.

21 Επίπεδα Γραφήματα 217 Η δισυνεκτικότητα του γραφήματος συνεπάγεται την ακόλουθη ιδιότητα. Ιδιότητα 7.1 Εάν το γράφημα είναι δισυνεκτικό, τότε για κάθε κόμβο τέτοιον ώστε. Εάν, τότε. Μετά την ολοκλήρωση της κατά-βάθος διερεύνησης και τον υπολογισμό των, και ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί μία βοηθητική διαδικασία, η οποία ανακαλύπτει μονοπάτια και σημειώνει τους κόμβους και τις ακμές τους ως εξής: Αρχικά, μόνο οι κόμβοι και η ακμή είναι σημειωμένοι. Η πρώτη κλήση βρίσκει ένα απλό μονοπάτι από τον στον, το οποίο δεν περιέχει την ακμή Σημειώνει τους κόμβους και τις ακμές του μονοπατιού. Κάθε επόμενη κλήση βρίσκει ένα απλό μονοπάτι με νέες (μη σημειωμένες) ακμές, από σημειωμένο κόμβο σε σημειωμένο κόμβο. Σημειώνει τους κόμβους και τις ακμές του μονοπατιού. Η διαδικασία έχει ως εξής: (1) εάν υπάρχει νέα ανιούσα ακμή με τον πρόγονο του κόμβου ( 7.37α), τότε σημείωσε την ; επιστροφή μονοπατιού ; (2) διαφορετικά, εάν υπάρχει νέα δενδρική ακμή όπου ( 7.37β), τότε σημείωσε την και αρχικοποίησε ; ενόσω ο κόμβος w δεν είναι σημειωμένος, επανάλαβε βρες (νέα) ακμή με ή ; σημείωσε τον κόμβο και την ακμή ; επέκτεινε το μονοπάτι προσθέτοντας στο τέλος του την ακμή ; ; (3) διαφορετικά, εάν υπάρχει νέα ανιούσα ακμή με τον πρόγονο του ( 7.37γ), τότε σημείωσε την και αρχικοποίησε ; ενόσω ο κόμβος w δεν είναι σημειωμένος, επανάλαβε βρες (νέα) ακμή με ; σημείωσε τον κόμβο w και την ακμή ; επέκτεινε το μονοπάτι προσθέτοντας στο τέλος του την ακμή ; ; (4) διαφορετικά,.

22 218 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων (α) (β) (γ) Για τη διαδικασία : (α) Περίπτωση 1, (β) Περίπτωση 2 και (γ) Περίπτωση 3. Παρατήρηση 7.1 Στην Περίπτωση 3 όλα τα παιδιά του κόμβου το τερματίζει σε απόγονο του όπου. είναι σημειωμένα. Επομένως, Μία -αρίθμηση μπορεί να υπολογισθεί χρησιμοποιώντας τη βοηθητική διαδικασία μαζί με μία στοίβα, η οποία περιέχει σημειωμένους κόμβους και την χειριζόμαστε ως εξής: Αρχικά, τοποθετούνται στη στοίβα Σ οι κόμβοι και, με τον στην κορυφή. Κάθε φορά διαγράφεται ο κόμβος στην κορυφή της και καλείται η που επιστρέφει ένα μονοπάτι. Αν, τότε ο κόμβος λαμβάνει τον επόμενο διαθέσιμο αριθμό και δεν τοποθετείται ξανά στη στοίβα. Αν, όπου, τότε οι κόμβοι και τοποθετούνται στην κορυφή της στοίβας. Τότε η θέση καθενός από τους κόμβους σε μία -αρίθμηση προσδιορίζεται από τον ακόλουθο αλγόριθμο, τον οποίο περιγράφουμε στην Αλγόριθμο 7.1. Αλγόριθμος 7.1: 1. σημείωσε τους κόμβους, και την ακμή ; 2. ώθησε στη στοίβα Σ τον κόμβο και κατόπιν τον κόμβο και αρχικοποίησε τον μετρητή στην τιμή ; 3. ενόσω η στοίβα Σ δεν είναι κενή, επανάλαβε απώθησε έναν κόμβο από τη στοίβα και έστω ότι αυτός είναι κάλεσε τη συνάρτηση και έστω το μονοπάτι που αυτή επιστρέφει; εάν, τότε για έως 1 ώθησε τον κόμβο στη στοίβα Σ άλλως αρίθμηση.

23 Επίπεδα Γραφήματα 219 Ας δούμε την εφαρμογή του Αλγορίθμου 7.1 στο δένδρο κατά-βάθος διερεύνησης του τος Μετά το Βήμα 2, έχουμε την κατάσταση του τος Στη συνέχεια, τα διαδοχικά βήματα του Αλγορίθμου φαίνονται στα τα 7.39 έως

24 220 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων

25 Επίπεδα Γραφήματα 221

26 222 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Τελικά, έχουμε: Συνεπώς, το δοθέν γράφημα με σημειωμένη την st-αρίθμηση που υπολογίσθηκε, είναι:

27 Επίπεδα Γραφήματα 223 Η ορθότητα του αλγορίθμου βασίζεται στις ιδιότητες που περιγράφονται στην ακόλουθη παρατήρηση. Παρατήρηση Από τη στιγμή που ένας κόμβος v τοποθετείται στη στοίβα, ουδείς κόμβος που βρίσκεται κάτω από τον στη στοίβα λαμβάνει αρίθμηση πριν τον. 2. Ένας κόμβος διαγράφεται μόνιμα από την, μόνο εφόσον όλες οι ακμές που προσπίπτουν σε αυτόν έχουν σημειωθεί. 3. Κάθε κόμβος τοποθετείται στην προτού διαγραφεί ο. Απόδειξη. Τα 1 και 2 είναι εύκολο να δούμε ότι ισχύουν. Για το 3, λαμβάνουμε υπόψη ότι, αφού το είναι δισυνεκτικό, υπάρχει μονοπάτι, το οποίο δεν περιέχει τον. Έστω ο κόμβος του μονοπατιού με μέγιστο δείκτη που τοποθετείται στην στοίβα, πριν διαγραφεί ο. Θα δείξουμε ότι η υπόθεση οδηγεί σε άτοπο. Έστω ότι. Τότε ο κόμβος διαγράφεται μόνιμα, πριν διαγραφεί ο κόμβος. Για να συμβεί αυτό, πρέπει όλες οι ακμές που προσπίπτουν σε αυτόν τον κόμβο και, άρα, και η ακμή ( σημειωθεί, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση να τοποθετηθεί ο όμως αντιβαίνει τον ορισμό του. Η ορθότητα του αλγορίθμου αποδεικνύεται στο ακόλουθο λήμμα. Λήμμα 7.1 Ο αλγόριθμος παράγει έγκυρη -αρίθμηση. να έχουν στην στοίβα, το οποίο Απόδειξη. Από την Παρατήρηση 7.2 προκύπτει ότι όλοι κόμβοι λαμβάνουν αρίθμηση και επιπλέον αρίθμηση και αρίθμηση. Έστω αυθαίρετος κόμβος. Για να τοποθετηθεί ο κόμβος στη στοίβα για πρώτη φορά, πρέπει μία κλήση να επιστρέψει ένα απλό μονοπάτι που περιέχει τον. Έστω ό κόμβος που προηγείται του στο και έστω ο κόμβος που έπεται του στο. Τότε ο κόμβος τοποθετείται επάνω από τον και κάτω από τον στην στοίνα. Άρα, θα έχουμε αρίθμηση αρίθμηση αρίθμηση δένδρα Τα -δένδρα είναι μία δομή δεδομένων που μας επιτρέπει να αναπαριστούμε τις μεταθέσεις ενός συνόλου, στις οποίες συγκεκριμένα υποσύνολα του εμφανίζονται ως συνεχόμενες υποακολουθίες. Παράδειγμα. Έστω σύνολο και υποσύνολα, όπου τα στοιχεία καθενός από τα και θα πρέπει να σχηματίζουν συνεχόμενες υποακολουθίες.

28 224 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Τότε οι έγκυρες μεταθέσεις του με τους περιορισμούς που τίθενται από τα σύνολα και είναι οι ακόλουθες: Αν είχαμε επιπλέον το υποσύνολο συνόλου., τότε δεν υπάρχει κάποια έγκυρη μετάθεση του Ορισμός 7.1 Ένα -δένδρο για ένα σύνολο με τους περιορισμούς που τίθενται από τα υποσύνολα είναι ένα διατεταγμένο δένδρο, όπου: Ένα Τα στοιχεία του βρίσκονται στα φύλλα του δένδρου. Οι εσωτερικοί κόμβοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στους -κόμβους και στους - κόμβους. -δένδρο ορίζεται αναδρομικά ως εξής: 1. Ένα φύλλο που περιέχει ένα στοιχείο του είναι ένα -δένδρο με ρίζα το. 2. Έστω -δένδρα. Ένας -κόμβος με παιδιά τα είναι ένα -δένδρο με ρίζα τον κόμβο. Αναπαριστά όλες τις μεταθέσεις των. Ένας -κόμβος. 3. Έστω -δένδρα. Ένας -κόμβος με παιδιά τα είναι ένα -δένδρο με ρίζα τον. Αναπαριστά τη διάταξη ή τη διάταξη. Ένας -κόμβος. Ένα -δένδρο είναι έγκυρο όταν: Κάθε στοιχείο του εμφανίζεται σε ακριβώς ένα φύλλο. Κάθε -κόμβος έχει τουλάχιστον παιδιά. Κάθε -κόμβος έχει τουλάχιστον παιδιά.

29 Επίπεδα Γραφήματα 225 Παράδειγμα. Ας επιστρέψουμε στο προηγούμενο παράδειγμα όπου και. Υπενθυμίζεται ότι οι έγκυρες μεταθέσεις του είναι οι εξής: Το -δένδρο που περιγράφει ακριβώς αυτές τις μεταθέσεις είναι το ακόλουθο: Σημείωση. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι οι -κόμβοι είναι απαραίτητοι. Για παράδειγμα, οι μεταθέσεις του συνόλου με υποσύνολα και δεν μπορούν να αναπαρασταθούν από δένδρο με μόνο φύλλα και -κόμβους. Στην προκειμένη περίπτωση, οι έγκυρες μεταθέσεις του είναι μόνον οι και, οι οποίες περιγράφονται μόνον από το ακόλουθο -δένδρο. Για συγκεκριμένο σύνολο και υποσύνολα περιορισμού, δεν έχουμε μοναδικό -δένδρο. Μάλιστα, δύο -δένδρα είναι ισοδύναμα, όταν το ένα μπορεί να μετατραπεί στο άλλο με τη χρήση 0 ή περισσότερων μετασχηματισμών ισοδυναμίας από τους εξής δύο. 1. Αυθαίρετη μετάθεση των παιδιών ενός -κόμβου. 2. Αντιστροφή των παιδιών ενός -κόμβου

30 226 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Παράδειγμα. Το -δένδρο του τος 7.56 είναι ισοδύναμο με αυτό του τος Αλγόριθμος Κατασκευής -δένδρου. Έστω σύνολο και σύνολο υποσυνόλων. Ξεκινάμε με ένα αρχικό -δένδρο με ρίζα ένα -κόμβο, που έχει ως παιδιά m φύλλα με τα στοιχεία του συνόλου. Επεξεργαζόμαστε ένα-ένα τα υποσύνολα. Για κάθε τέτοιο υποσύνολο τροποποιούμε κατάλληλα το -δένδρο, ώστε τα στοιχεία του να εμφανίζονται συνεχόμενα. Η επεξεργασία του -δένδρου για το υποσύνολο γίνεται από κάτω προς τα επάνω και επηρεάζει τους κόμβους οι οποίοι είναι πρόγονοι φύλλων που αντιστοιχούν στα στοιχεία του. Παράδειγμα. Έστω σύνολο και υποσύνολα. Τότε το αρχικό -δένδρο είναι

31 Επίπεδα Γραφήματα 227 Η προσθήκη του συνόλου οδηγεί στο εξής -δένδρο. Ακολούθως, η προσθήκη του συνόλου οδηγεί στο εξής τελικό -δένδρο. Έστω το σύνολο των στοιχείων του που είναι αποθηκευμένα στα φύλλα του υποδένδρου με ρίζα. Ο κόμβος είναι: Πλήρης (για το ), όταν. Κενός (για το ), όταν Μερικός (για το ), όταν. Ένας πλήρης ή μερικός κόμβος λέμε ότι είναι σχετικός (για το ). Σε κάθε κόμβο που επεξεργαζόμαστε εφαρμόζουμε έναν κατάλληλο μετασχηματισμό ανάλογα με την κατάσταση των παιδιών του. Εάν ο κόμβος Εάν ο κόμβος ο κόμβος είναι πλήρης ή κενός, τότε δεν πραγματοποιείται κάποια αλλαγή. είναι μερικός -κόμβος, τότε διακρίνουμε περιπτώσεις ανάλογα με το εάν 1. είναι ο κοντινότερος κοινός πρόγονος όλων των σχετικών φύλλων (βλέπε 7.62 για το υποσύνολο, και 2. έχει (1 ή 2) παιδιά που είναι μερικά.

32 228 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Εάν δεν μπορεί να εφαρμοσθεί κάποιος μετασχηματισμός για τον κόμβο υπάρχει μετάθεση του που να ικανοποιεί τους περιορισμούς του., τότε δεν Ειδικότερα, έχουμε τις εξής περιπτώσεις: α) Ο κόμβος είναι ο κοντινότερος κοινός πρόγονος όλων των σχετικών φύλλων και δεν έχει μερικά παιδιά. β) Ο κόμβος δεν είναι ο κοντινότερος κοινός πρόγονος όλων των σχετικών φύλλων και δεν έχει μερικά παιδιά. γ) Ο κόμβος είναι ο κοντινότερος κοινός πρόγονος όλων των σχετικών φύλλων και έχει ακριβώς ένα μερικό παιδί.

33 Επίπεδα Γραφήματα 229 δ) Ο κόμβος δεν είναι ο κοντινότερος κοινός πρόγονος όλων των σχετικών φύλλων και έχει ακριβώς ένα μερικό παιδί. ε) Ο κόμβος είναι ο κοντινότερος κοινός πρόγονος όλων των σχετικών φύλλων και έχει ακριβώς δύο μερικά παιδιά. Ανάλογοι μετασχηματισμοί ορίζονται και για τους -κόμβους. γ ) Ο κόμβος έχει ακριβώς ένα μερικό παιδί δ ) Ο κόμβος είναι ο κοντινότερος κοινός πρόγονος όλων των σχετικών φύλλων και έχει ακριβώς δύο μερικά παιδιά.

34 230 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Παράδειγμα. Έστω ότι προσθέτουμε τον περιορισμό (υποσύνολο) στο εξής - δένδρο. Προσπαθούμε να φέρουμε τα φύλλα που αντιστοιχούν στα στοιχεία του σε διπλανές θέσεις. Για τον -κόμβο με παιδιά και, παρατηρούμε ότι τα φύλλα που αντιστοιχούν στα είναι πιο δεξιά, ενώ το φύλλο που αντιστοιχεί στο είναι αριστερό παιδί του. Αρκεί να αλλάξουμε τη σειρά των φύλλων αυτού του -κόμβου κάνοντας το φύλλο που αντιστοιχεί στο δεξί παιδί του. Παρόμοια, αλλάζουμε τη διάταξη των παιδιών του -κόμβου, που είναι πατέρας του φύλλου που αντιστοιχεί στο, ώστε να φέρουμε τα φύλλα που αντιστοιχούν στα στα αριστερά. Έτσι, προκύπτει το εξής -δένδρο.

35 Επίπεδα Γραφήματα 231 Πλέον αρκεί να επικεντρωθούμε στον -κόμβο, που είναι το δεξιότερο παιδί της ρίζας του - δένδρου. Τώρα εφαρμόζεται ο μετασχηματισμός δ (βλέπε 7.69), οπότε τελικά έχουμε: Η αποδοτική υλοποίηση των μετασχηματισμών του -δένδρου απαιτεί μεγάλη προσοχή! Αποδεικνύεται ότι ένα -δένδρο μπορεί να υπολογίσει τις μεταθέσεις ενός συνόλου με m στοιχεία, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι περιορισμοί υποσυνόλων σε συνολικό χρόνο Γραμμικός Αλγόριθμος βασισμένος στους Lempel-Even-Cederbaum Έστω ένα απλό δισυνεκτικό γράφημα με κόμβους και ακμές. Ο αλγόριθμος ξεκινά υπολογίζοντας μία -αρίθμηση του. Κατόπιν, επεξεργαζόμαστε τους κόμβους του σε αύξουσα -αρίθμηση ως εξής: Για, έχουμε μία (έμμεση) αναπαράσταση στο επίπεδο του υπογραφήματος που περιλαμβάνει τους κόμβους και τις μεταξύ τους ακμές, την οποία επεκτείνουμε με την προσθήκη του κόμβου. Θεωρούμε ένα σχέδιο του γραφήματος στο επίπεδο όπου η ακμή ( ) βρίσκεται στην εξωτερική όψη. Στο αντίστοιχο σχέδιο του, ο κόμβος βρίσκεται στην εξωτερική όψη (βλέπε 7.73). Επιπλέον, για κάθε κόμβο, υπάρχει μονοπάτι από τον στον το οποίο δεν περιέχει κόμβους του (αυτό είναι άμεση συνέπεια της -αρίθμησης) (βλέπε 7.74). Άρα, όλοι οι κόμβοι i πρέπει να βρίσκονται στην εξωτερική όψη του Αρκεί, λοιπόν, να ελέγξουμε εάν

36 232 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων το μπορεί να σχεδιασθεί έτσι ώστε οι κόμβοι να βρίσκονται στην εξωτερική του όψη. Ορίζουμε ένα βοηθητικό γράφημα που προκύπτει από το με την προσθήκη κόμβων και ακμών ως εξής: Για κάθε ακμή ( του με και προσθέτουμε ένα νέο αντίγραφο του κόμβου μαζί με την ακμή ( ). Τώρα πρέπει να ελέγξουμε εάν οι νέοι κόμβοι μπορούν να τοποθετηθούν στην εξωτερική όψη: Για το γράφημα ισχύει. Έστω ότι ισχύει για το γράφημα. (που συνίσταται σε έναν κόμβο και τις γειτονικές του ακμές) προφανώς Αρκεί να εξετάσουμε εάν υπάρχει αναπαράσταση του γραφήματος, όπου οι νέοι γειτονικοί κόμβοι του μπορούν να τοποθετηθούν σε συνεχόμενες θέσεις. Για παράδειγμα, εάν το είναι το τρίγωνο του τος 7.75 (αριστερά) με τις εμφανιζόμενες γειτονικές στον κόμβο ακμές, τότε μετακινούμε τους γειτονικούς στον κόμβους, όπως φαίνεται στο 7.75 (δεξιά). Οι έγκυρες αναπαραστάσεις κάθε μπορούν να διατηρηθούν με ένα -δένδρο, όπου είναι το υποσύνολο των ακμών στο σύνολο που συνδέουν κόμβους με κόμβους Παράδειγμα. Ας θεωρήσουμε το γράφημα του τος Τότε το βοηθητικό γράφημα είναι αυτό του τος 7.77 και το αντίστοιχο -δένδρο είναι (εισάγουμε -κόμβο για τις ακμές ( ) με ) αυτό του τος 7.78.

37 Επίπεδα Γραφήματα 233 Ομαδοποιούμε τις ακμές που προσπίπτουν στον κόμβο. Υπάρχει μόνο η, οπότε δεν αλλάζει κάτι. Το είναι το γράφημα του τος 7.79 και το αντίστοιχο -δένδρο (εισάγουμε στη θέση της ακμής ( ) ένα -κόμβο για τις ακμές ( ) με ) αυτό του τος Ομαδοποιούμε τις ακμές που προσπίπτουν στον, (1,3) (1,5) (2,3) (2,4) (2,5) οπότε προκύπτει το ακόλουθο -δένδρο:

38 234 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων (1,5 (2,3 (1,3 (2,4 (2,5 Συνεχίζουμε με το γράφημα του τος Εισάγουμε στη θέση των ακμών και του -δένδρου του τος 7.82 έναν -κόμβο για τις ακμές ( ) με. Στη συνέχεια, ομαδοποιούμε τις ακμές που προσπίπτουν στον κόμβο, (1,5 ) (2,4 ) (2,5 ) (3,4 ) (3,5 )

39 Επίπεδα Γραφήματα 235 οπότε προκύπτει το -δένδρο: (1,5) (2,5) (2,4) (3,4) (3,5) Τέλος, στο γράφημα του τος 7.87 εισάγουμε στη θέση των ακμών και ένα φύλλο για την ακμή (βλέπε δένδρο τος 7.88). Θα πρέπει, στη συνέχεια, να ομαδοποιήσουμε τις ακμές που προσπίπτουν στον κόμβο. Όμως, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, καθώς είναι ήδη σε συνεχόμενη διάταξη. Καθώς υπάρχει ένα τελικό -δένδρο για το γράφημα, συμπεραίνουμε ότι το γράφημα είναι επίπεδο, ενώ τα ενδιάμεσα και το τελικό -δένδρο δίνουν έναν τρόπο αναπαράστασης του γραφήματος στο επίπεδο. 7.7 Τομές σε Επίπεδα Γραφήματα Στην ενότητα αυτή θα μελετήσουμε το πρόβλημα του υπολογισμού της μέγιστης τομής σε επίπεδα γραφήματα. Σε ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα με συνάρτηση βάρους ακμών όπου, μία τομή (cut) είναι μία διαμέριση του συνόλου των κόμβων του σε δύο μη κενά σύνολα και (επειδή τα σύνολα και διαμερίζουν το ισχύει ότι και ). Για μία τομή σε σύνολα και, ορίζουμε το σύνολο ακμών της ως και το βάρος της ως το άθροισμα

40 236 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων των βαρών των ακμών στο σύνολο ακμών της. Για παράδειγμα, ας θεωρήσουμε το γράφημα που φαίνεται στα αριστερά στο 7.89, όπου ο αριθμός δίπλα σε κάθε ακμή δηλώνει το βάρος της ακμής. Το βάρος της τομής του γραφήματος που φαίνεται στα δεξιά στο 7.89 (όπου και ) είναι. Το ίδιο βάρος τομής έχει και η τομή που φαίνεται στα αριστερά στο 7.90 (όπου και ) είναι ενώ η τομή στα δεξιά στο 7.90 (όπου και ) είναι. Ένα γράφημα με ακμικά βάρη (αριστερά) και μία τομή του (δεξιά). Δύο τομές του γραφήματος του τος Καθώς για κάποιο δοθέν γράφημα ενδέχεται να έχουμε τομές με διαφορετικά βάρη, μας ενδιαφέρουν τα εξής προβλήματα: Το πρόβλημα της ελάχιστης τομής: θέλουμε να υπολογίσουμε μία τομή με ελάχιστο βάρος. Το πρόβλημα της μέγιστης τομής: θέλουμε να υπολογίσουμε μία τομή με μέγιστο βάρος. Το πρόβλημα της ελάχιστης τομής επιλύεται σε πολυωνυμικό χρόνο σε οποιοδήποτε γράφημα. Αντίθετα το πρόβλημα της μέγιστης τομής είναι ΝΡ-πλήρες σε γενικά γραφήματα. Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτό επιλύεται σε πολυωνυμικό χρόνο σε επίπεδα γραφήματα.

41 Επίπεδα Γραφήματα Αλγόριθμοι Μέγιστης Τομής Επίπεδων Γραφημάτων Ο πρώτος αλγόριθμος για το πρόβλημα της μέγιστης τομής σε επίπεδα γραφήματα παρουσιάσθηκε από τον Hadlock το Ο αλγόριθμός του απαιτούσε χρόνο. Ένας βελτιωμένος αλγόριθμος διατυπώθηκε από τους Shih, Wu και Kuo το 1990, οι οποίοι περιέγραψαν έναν αλγόριθμο πολυπλοκότητας χρόνου. Και οι δύο αλγόριθμοι βασίζονται σε αναγωγή του προβλήματος σε πρόβλημα υπολογισμού ενός μεγίστου (ως προς τις ακμές) ταιριάσματος ελαχίστου βάρους στο δυϊκό γράφημα του δοθέντος επίπεδου γραφήματος, το οποίο είναι επίσης επίπεδο Ταιριάσματα Ένα ταίριασμα (matching) σε ένα γράφημα είναι ένα σύνολο ακμών τέτοιο ώστε κάθε κόμβος του να είναι γειτονικός το πολύ σε μία ακμή στο. Ένα ταίριασμα είναι μέγιστο (maximum) εάν έχει το μέγιστο πλήθος ακμών ενώ είναι τέλειο (perfect) εάν κάθε κόμβος του είναι γειτονικός σε μία ακμή στο. Για παράδειγμα, οι κόκκινες ακμές στο γράφημα του τος 7.91 αποτελούν ένα τέλειο ταίριασμα. Ένα τέλειο ταίριασμα (κόκκινες ακμές) σε ένα γράφημα με 12 κόμβους. Ας θεωρήσουμε τώρα ότι οι ακμές του γραφήματός μας έχουν κάποιο βάρος μέσω μίας συνάρτησης και για κάθε ακμή,. Τότε το βάρος ενός ταιριάσματος είναι ίσο με το συνολικό βάρος των ακμών του ταιριάσματος. Στο 7.92, φαίνονται δύο τέλεια ταιριάσματα ενός γραφήματος με βάρη στις ακμές, με το αριστερό να έχει βάρος 12 και το δεξί 9. Δύο τέλεια ταιριάσματα (κόκκινες ακμές) του ιδίου γραφήματος 8 κόμβων.

42 238 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Στην επόμενη υποενότητα θα δούμε πώς για τον υπολογισμό της μέγιστης τομής χρειάζεται να υπολογίσουμε ένα μέγιστο ταίριασμα ελαχίστου βάρους Υπολογισμός Μέγιστης Τομής Επίπεδων Γραφημάτων Σε ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα με συνάρτηση βάρους ακμών, ας θεωρήσουμε μία τομή του συνόλου των κόμβων του σε δύο (μη κενά) σύνολα και και έστω το σύνολο ακμών της τομής. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι: Πρόταση 7.2 Εάν από το γράφημα αφαιρέσουμε τις ακμές τότε το γράφημα που απομένει είναι διμερές. Για την ορθότητα της πρότασης, αρκεί να παρατηρήσουμε ότι το γράφημα που απομένει μετά την αφαίρεση των ακμών του συνόλου έχει σύνολο ακμών τις ακμές του συνόλου. Οι ακμές αυτές συνδέουν τα σύνολα τομής και, και άρα το γράφημα που επάγουν είναι διμερές με σύνολα διαμέρισης τα και. Στα αριστερά, με κόκκινο χρώμα, οι ακμές μίας τομής του γραφήματος του τος και στα δεξιά, με μπλε, οι υπόλοιπες ακμές. Για παράδειγμα, στα αριστερά στο 7.93 σημειώνουμε (με κόκκινο χρώμα) τις ακμές της τομής του τος 7.89, ενώ στα δεξιά με μπλε χρώμα φαίνονται οι ακμές του συνόλου, δηλαδή οι υπόλοιπες ακμές του γραφήματος. Εάν αφαιρέσουμε τις μπλε ακμές, απομένουν οι κόκκινες ακμές της τομής, οι οποίες επάγουν ένα διμερές γράφημα με σύνολα διαμέρισης τα σύνολα τομής και. Η Πρόταση 7.1 συνεπάγεται ότι για να βρούμε ένα ταίριασμα ελαχίστου βάρους αρκεί να βρούμε ένα σύνολο ακμών ελαχίστου βάρους, τέτοιο ώστε το γράφημα να είναι διμερές. Πρόταση 7.2 Ένα γράφημα είναι διμερές εάν-ν στο δυϊκό του γράφημα κάθε κόμβος έχει άρτιο βαθμό.

43 Επίπεδα Γραφήματα 239 Πριν παρουσιάσουμε την απόδειξη της πρότασης, παραθέτουμε το 7.94 στο οποίο φαίνεται ένα διμερές γράφημα (οι κόμβοι του φέρουν κόκκινο ή μπλε χρώμα το οποίο δηλώνει το σύνολο διαμέρισης στο οποίο ανήκει) και το δυϊκό του γράφημα (λευκοί κόμβοι) όλοι οι κόμβοι του οποίου είναι αρτίου βαθμού. Ένα διμερές γράφημα (κόκκινοι και μπλε κόμβοι) και το δυϊκό του (λευκοί κόμβοι). Απόδειξη της Πρότασης 7.2. Για το ευθύ, αφού το γράφημα είναι διμερές, δεν έχει κύκλους περιττού μήκους. Συνεπώς κάθε όψη του έχει άρτιο πλήθος ακμών, το οποίο συνεπάγεται ότι κάθε κόμβος του δυϊκού γραφήματος έχει άρτιο βαθμό. Για το ανάστροφο, θεωρούμε ότι κάθε κόμβος του δυϊκού γραφήματος έχει άρτιο βαθμό. Έστω τυχαίος κύκλος του γραφήματος. Θα δείξυμε ότι ο κύκλος έχει άρτιο μήκος. Έστω οι όψεις που βρίσκονται στο εσωτερικό του, το σύνολο ακμών στο εσωτερικό του (όχι επάνω στον ) και ο βαθμός του κόμβου στο δυϊκό γράφημα του που αντιστοιχεί στην όψη του. Τότε ισχύει ότι: Καθώς οι κόμβοι του δυϊκού γραφήματος είναι αρτίου βαθμού, το άθροισμα βαθμών στο αριστερό μέλος της ισότητας αυτής είναι άρτιος αριθμός. Αυτό συνεπάγεται ότι το μήκος του κύκλου είναι άρτιο. Συνεπώς, κάθε κύκλος στο γράφημα είναι αρτίου μήκος και άρα το είναι διμερές. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε το εξής: Παρατήρηση 7.3 Η διαγραφή μίας ακμής ενός επιπέδου γραφήματος που δεν είναι γέφυρα αντιστοιχεί στη συρρίκνωση της αντίστοιχης ακμής στο δυϊκό γράφημα του. Στο 7.95 φαίνεται ένα παράδειγμα διαγραφής μίας ακμής ενός επίπεδου γραφήματος και η συνεπαγόμενη συρρίκνωση της αντίστοιχης δυϊκής ακμής, όπως αναφέρεται στην Παρατήρηση 7.3..

44 240 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Η διαγραφή της ακμής αντιστοιχεί στη συρρίκνωση της αντίστοιχης δυϊκής ακμής. Οι Προτάσεις 7.1 και 7.2 και η Παρατήρηση 7.3 συνεπάγονται ότι για να βρούμε μία μέγιστη τομή σε ένα επίπεδο γράφημα αρκεί να αφαιρέσουμε από το ένα σύνολο ακμών ελαχίστου βάρους ώστε στο δυϊκό γράφημα όλοι οι κόμβοι να είναι αρτίου βαθμού. Άρα θέλουμε να υπολογίσουμε στο δυϊκό γράφημα ένα σύνολο ακμών ελαχίστου βάρους η συρρίκνωση των οποίων οδηγεί σε (δυϊκό) γράφημα με κόμβους αρτίου βαθμού. Θα αναφερόμαστε σε ένα τέτοιο σύνολο ακμών ως ένα κάλυμμα κόμβων περιττού βαθμού. Ένα κάλυμμα κόμβων περιττού βαθμού έχει την ακόλουθη ιδιότητα. Ιδιότητα 7.2 Έστω ένα γράφημα και έστω ένα κάλυμμα κόμβων περιττού βαθμού του. Το αποτελείται από διαδρομές που είναι μη τεμνόμενες ως προς τις ακμές τους και όλοι οι αφετηριακοί και τερματικοί κόμβοι που συνδέουν είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την ιδιότητα, πρέπει να βρούμε ζεύγη κόμβων στο δυϊκό γράφημα του τέτοια ώστε για κάθε, οι κόμβοι είναι περιττού βαθμού, υπάρχει διαδρομή στο που συνδέει τους κόμβους και ενώ οι διαδρομές είναι ελαχίστου βάρους. (Στο 7.96 φαίνονται δύο κόκκινες διαδρομές που συνδέουν τους τέσσερις κόμβους περιττού βαθμού του γραφήματος. Η συρρίκνωσή τους δημιουργεί ένα γράφημα με κόμβους αρτίου βαθμού.) Ένα τέτοιο σύνολο από ζεύγη κόμβων ονομάζεται ελάχιστο ζευγάρωμα περιττών κόμβων. Συρρίκνωση των διαδρομών που συνδέουν τους κόμβους περιττού μήκους.

45 Επίπεδα Γραφήματα 241 Είναι ενδιαφέρον ότι εάν επιλέξουμε διαδρομές ελαχίστου βάρους μεταξύ των κόμβων ενός ελαχίστου ζευγαρώματος περιττών κόμβων εξασφαλίζεται ότι αυτές δεν έχουν κοινές ακμές όπως αποδεικνύεται στην ακόλουθη ιδιότητα. Ιδιότητα 7.3 Έστω ένα ελάχιστο ζευγάρωμα περιττών κόμβων. Έστω μία διαδρομή ελαχίστου βάρους από τον κόμβο στον κόμβο. Τότε οι διαδρομές δεν έχουν κοινές ακμές. Απόδειξη. Ας υποθέσουμε ότι οι διαδρομές και έχουν μία κοινή ακμή, όπως φάινεται στο Οι διαδρομές και έχουν μία κοινή ακμή. Τότε υπάρχουν διαδρομές και που συνδέουν τα ζεύγη και ή τα ζεύγη και, οι οποίες έχουν συνολικό βάρος μικρότερο από το βάρος των διαδρομών και. Αυτό όμως είναι άτοπο λόγω του γεγονότος ότι το ζευγάρωμα περιττών κόμβων είναι ελάχιστο. Η εύρεση ενός ελαχίστου ζευγαρώματος περιττών κόμβων ενός γραφήματος με περιττούς κόμβους μπορεί να γίνει μέσω υπολογισμού ενός τέλειου ταιριάσματος ελαχίστου βάρους ως εξής: 1. Υπολογίζουμε τις διαδρομές ελαχίστου βάρους για κάθε ζεύγος περιττών κόμβων του γραφήματος και έστω το βάρος μίας διαδρομής ελαχίστου βάρους από τον κόμβο στον κόμβο. 2. Δημιουργούμε το πλήρες γράφημα με κόμβους που αντιστοιχούν στους περιττούς κόμβους του γραφήματος. Σε κάθε ακμή του αναθέτουμε βάρος. 3. Υπολογίζουμε ένα τέλειο ταίριασμα ελαχίστου βάρους στο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 7 1. Έστω ένα επίπεδο γράφημα κόμβων και ακμών και έστω ότι το γράφημα αποτελείται από συνεκτικές συνιστώσες. Δείξτε ότι ισχύει:, όπου είναι το πλήθος των περιοχών του γραφήματος. 2. Έστω ένα μέγιστο επίπεδο γράφημα κόμβων και ακμών. Δείξτε ότι το γράφημα έχει ακμές. 3. Αποδείξτε ότι το γράφημα δεν είναι επίπεδο.

46 242 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 4. Αποδείξτε ότι κάθε επίπεδο γράφημα έχει ένα κόμβο βαθμού. 5. Γνωρίζουμε ότι σε ένα επίπεδο συνεκτικό γράφημα με κόμβους, ακμές και όψεις ισχύει ο τύπος του Euler. Πώς τροποποιείται ο τύπος αυτός όταν το γράφημα δεν είναι συνεκτικό αλλά έχει συνεκτικές συνιστώσες; 6. Αποδείξτε ότι εάν είναι μέγιστο επίπεδο γράφημα (κάθε όψη είναι τρίγωνο), τότε ισχύει:, όπου και το πλήθος των κόμβων και των ακμών του γραφήματος. 7. Αποδείξτε ότι εάν είναι μέγιστο επίπεδο γράφημα, τότε κάθε κόμβος έχει βαθμό. 8. Έστω ένα μέγιστο επίπεδο γράφημα τάξης και μεγέθους το οποίο έχει κόμβους βαθμού ( ). Αποδείξτε ότι: 9. Αποδείξτε την ορθότητα ή την μη-ορθότητα της παρακάτω πρότασης: Εάν είναι ένα συνεκτικό διμερές γράφημα τάξης και μεγέθους, τότε. 10. Έστω ένα απλό επίπεδο συνεκτικό γράφημα και το δυϊκό του. Έστω ότι επιλέγουμε ένα υποσύνολο ακμών του τέτοιο ώστε οι ακμές του να σχηματίζουν κύκλο. Δείξτε ότι το υπογράφημα του δεν είναι συνεκτικό. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 7 [1] K. APPEL AND W. HAKEN, Every planar map is four colorable. Part I: Discharging. Illinois J. Math. 21, , [2] K. APPEL, W. HAKEN, AND J. KOCH, Every planar map is four colorable. Part II: Reducibility. Illinois J. Math. 21, , [3] C. BERGE, Graphs and Hypergraphs, North-Holland (Mathematical Library No. 6), [4] N.L. BIGGS, Algebraic Graph Theory, Cambridge University Press, London, [5] J.A. BONDY AND U.S.R. MURTY, Graph Theory with Applications, North-Holland, [6] G. CHARTRAND AND O.R. OELLERMANN, Applied and Algorithmic Graph Theory, McGraw-Hill, [7] N. CHRISTOFIDES, Graph Theory - An Algorithmic Approach, Academic Press, [8] S. EVEN AND G. EVEN, Graph Algorithms, Cambridge University Press (2nd Edition), [9] J.L. GROSS, Combinatorial Methods with Computer Applications, CRC Press, [10] J.L. GROSS AND J. YELLEN. Graph Theory and Its Applications, Chapman and Hall/CRC (2nd Edition), [11] J.L. GROSS AND J. YELLEN (EDS), Handbook of Graph Theory, Series: Discrete Mathematics and Its Applications Volume: 25, CTC Press, [12] F. HADLOCK, Finding a maximum cut of a planar graph in polynomial time, SIAM J. Comput. 4, , 1975.

47 Επίπεδα Γραφήματα 243 [13] F. HARARY, Graph Theory, Addison-Wesley, [14] W. KOCAY AND D.L. KREHER, Graphs, Algorithms, and Optimization, Chapman and Hall/CRC, [15] W.K. SHIH, S.WU, AND Y.S. KUO, Unifying maximum cut and minimum cut of a planar graph, IEEE Transactions on Computers 39, , [16] R.J. TRUDEAU, Introduction to Graph Theory, Dover Pubns, [17] A.M. TURING, On computable numbers, with an application to the Entscheidungs problem, London Math. Soc. 2-42, , [18] Ι. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ, Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. ΤΣΙΧΛΑΣ, Θεωρία και Αλγόριθμοι Γράφων, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, [19] Λ. ΚΥΡΟΥΣΗΣ, Χ. ΜΠΟΥΡΑΣ, Π. ΣΠΥΡΑΚΗΣ, Γ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, Εισαγωγή στους Γράφους: Θεωρία, Προβλήματα και Λύσεις, Gutenberg, 1999.

48 244 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων

Επίπεδα Γραφήματα (planar graphs)

Επίπεδα Γραφήματα (planar graphs) Επίπεδα Γραφήματα (planar graphs) Μπορούν να σχεδιαστούν στο επίπεδο χωρίς να τέμνονται οι ακμές τους 1 2 1 2 3 4 3 4 Άρα αυτό το γράφημα είναι επίπεδο Επίπεδα Γραφήματα (planar graphs) Μπορούν να σχεδιαστούν

Διαβάστε περισσότερα

Τομές Γραφήματος. Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών. Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα

Τομές Γραφήματος. Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών. Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα Τομές Γραφήματος Γράφημα (μη κατευθυνόμενο) Συνάρτηση βάρους ακμών Τομή : Διαμέριση του συνόλου των κόμβων σε δύο μη κενά σύνολα και 12 26 20 10 9 7 17 14 4 Τομές Γραφήματος Γράφημα (μη κατευθυνόμενο)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Συνεκτικότητα Γραφημάτων 123 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 4.1 Τοπική και Ολική Συνεκτικότητα Γραφημάτων 4.2 Συνεκτικότητα Μη-κατευθυνόμενων Γραφημάτων 4.3 Συνεκτικότητα Κατευθυνόμενων Γραφημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 2: Γραφήματα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 2: Γραφήματα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 2: Γραφήματα Αν. Καθηγητής Κ. Στεργίου e-mail: kstergiou@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Αποστάσεις και Διαδρομές 153 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 5.1 Αποστάσεις σε Γραφήματα 5.2 Αποστάσεις σε Έμβαρα Γραφήματα 5.3 Το Κέντρο και το Μέσο ενός Γραφήματος 5.4 Κώδικες Ανθεκτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Α Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2 Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Άσκηση 1 α) Η δομή σταθμισμένης ένωσης με συμπίεση διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί πολύ εύκολα ώστε να υποστηρίζει τις

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόγχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόγχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

E(G) 2(k 1) = 2k 3.

E(G) 2(k 1) = 2k 3. Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

d(v) = 3 S. q(g \ S) S

d(v) = 3 S. q(g \ S) S Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε S υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες Κατευθυνόμενο γράφημα Συνάρτηση χωρητικότητας 2 6 20 Ροή δικτύου Συνάρτηση αφετηρίακός κόμβος 0 με τις ακόλουθες ιδιότητες 9 7 τερματικός κόμβος Περιορισμός χωρητικότητας: Αντισυμμετρία: Διατήρηση ροής:

Διαβάστε περισσότερα

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S.

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S. Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος & Σ. Κ. Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ιδάσκοντες: Σ. Ζάχος,. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα Μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γραφήματα Μοντελοποίηση πολλών σημαντικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΡΑΦΩΝ (1) Εστω G απλός γράφος, που έχει 9 κορυφές και άθροισμα βαθμών κορυφών μεγαλύτερο του 7. Αποδείξτε ότι υπάρχει μια κορυφή του G με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4. () Αποδείξτε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αρκετά απαιτητικά ερωτήματα,

Διαβάστε περισσότερα

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα έντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής. Αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Διδάσκοντες: Δ. Φωτάκης, Δ. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Ενότητα 5 ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2017-18 www.cs.uoi.gr/~stavros Συνεκτικότητα Έννοια της συνδεσμικότητας: «Ποσότητα συνδεσμικότητας»...

Διαβάστε περισσότερα

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4 Διάλεξη :.0.06 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος. Εισαγωγικοί ορισμοί Ορισμός. Γράφημα G καλείται ένα ζεύγος G = (V, E) όπου V είναι το σύνολο των κορυφών (ή κόμβων) και E

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έντρα ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα έντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ EULER ΚΑΙ HAMILTON

ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ EULER ΚΑΙ HAMILTON Γραφήματα Euler και Hamilton 173 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ EULER ΚΑΙ HAMILTON 6.1 Εισαγωγή 6.2 Γραφήματα Euler 6.3 Κατευθυνόμενα Γραφήματα Euler 6.4 Το Πρόβλημα του Κινέζου Ταχυδρόμου 6.5 Διαδρομές και Κύκλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ημήτρης Φωτάκης ιακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Ικανοποιητική εικόνα, αντίστοιχη

Διαβάστε περισσότερα

Διαίρει και Βασίλευε. πρόβλημα μεγέθους Ν. διάσπαση. πρόβλημα μεγέθους k. πρόβλημα μεγέθους Ν-k

Διαίρει και Βασίλευε. πρόβλημα μεγέθους Ν. διάσπαση. πρόβλημα μεγέθους k. πρόβλημα μεγέθους Ν-k Διαίρει και Βασίλευε πρόβλημα μεγέθους Ν διάσπαση πρόβλημα μεγέθους k πρόβλημα μεγέθους Ν-k Διαίρει και Βασίλευε πρόβλημα μεγέθους Ν διάσπαση επιλύουμε αναδρομικά τα υποπροβλήματα πρόβλημα μεγέθους k πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες Κατευθυνόμενο γράφημα Συνάρτηση χωρητικότητας 12 16 2 Ροή δικτύου Συνάρτηση αφετηρίακός κόμβος 13 1 με τις ακόλουθες ιδιότητες 4 14 9 7 4 τερματικός κόμβος Περιορισμός χωρητικότητας: Αντισυμμετρία: Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Διμερή γραφήματα και ταιριάσματα

Διμερή γραφήματα και ταιριάσματα Κεφάλαιο 6 Διμερή γραφήματα και ταιριάσματα Κύριες βιβλιογραφικές αναφορές για αυτό το Κεφάλαιο είναι οι C. L. Liu and C. Liu 1985, Cameron 1994, Diestel 2005 και Stanley 1986. 6.1 Διμερή γραφήματα Η κλάση

Διαβάστε περισσότερα

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3 Διάλεξη 3: 19.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Λίβανος & Σ. Κ. 3.1 Ακμοδιαχωριστές, Τομές, Δεσμοί Ορισμός 3.1 Ακμοδιαχωριστής (edge-separator) ενός γραφήματος =

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκήσεις στους Γράφους 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκηση 1 η Να αποδείξετε ότι κάθε γράφημα περιέχει μια διαδρομή από μια κορυφή u σε μια κορυφή w αν και

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων

Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων Περιεχόμενα 11.1 Εισαγωγή... 227 11.2 Εφαρμογή στο Πρόβλημα της Συνεκτικότητας... 228 11.3 Δομή Ξένων Συνόλων με Συνδεδεμένες Λίστες... 229 11.4 Δομή Ξένων Συνόλων με Ανοδικά

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 8 η Διάλεξη Επιπεδότητα (ή επιπεδικότητα γράφων) Βασικές εννοιες και ιδιότητες Θεώρημα Kuratowski Δυαδικότητα (Δυϊκότητα) επίπεδων γράφων Αλγόριθμοι

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Συνεκτικότητα και Δισυνεκτικότητα. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Συνεκτικότητα και Δισυνεκτικότητα. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων Ενότητα: Συνεκτικότητα και Δισυνεκτικότητα Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος Τμήμα: Μαθηματικών Θεωρία Γραφημάτων Χάρης Παπαδόπουλος 2012, Διάλεξη Κεφαλαίου 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Σύνολα Συναρτήσεις και Σχέσεις Γραφήματα Λέξεις και Γλώσσες Αποδείξεις ΕΠΛ 211 Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 ΕΓΘΑ : Σ. Κοσμαδάκης, «Εισαγωγή στα Γραφήματα, Θεωρία-Ασκήσεις». Α 1 Έστω η παρακάτω σχέση Q(k) πάνω στο σύνολο {1, 2} όπου k τυχαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αξιόλογη προσπάθεια,

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια και Κυκλώµατα Euler. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (3,4) Παραδείγµατα. Κριτήρια Υπαρξης.

Μονοπάτια και Κυκλώµατα Euler. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (3,4) Παραδείγµατα. Κριτήρια Υπαρξης. Μονοπάτια και Κυκλώµατα Eulr Σε γράφηµα G(V, E): Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (3,4) Ορέστης Τελέλης tllis@unipi.r Κύκλωµα Eulr: Απλό κύκλωµα που διασχίζει κάθε ακµή του G. Μονοπάτι Eulr: Απλό µονοπάτι που

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 2017 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι;

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗ0 ΑΣΚΗΣΗ Για τις ερωτήσεις - θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; Β Ε Α 6 Δ 5 9 8 0 Γ 7 Ζ Η. Σ/Λ Δυο από τα συνδετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Θεωρία Υπολογισμού. Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις. Αλέξανδρος Τζάλλας

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Θεωρία Υπολογισμού. Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις. Αλέξανδρος Τζάλλας 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Θεωρία Υπολογισμού Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις Αλέξανδρος Τζάλλας 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκτικότητα Γραφήματος

Συνεκτικότητα Γραφήματος Συνεκτικότητα Γραφήματος Θεμελιώδης έννοια στη Θεωρία Γραφημάτων. Πληθώρα πρακτικών εφαρμογών, όπως: Αξιόπιστη και ασφαλής επικοινωνία. Δρομολόγηση σε δίκτυα. Πλοήγηση. Συνεκτικότητα Γραφήματος Θεμελιώδης

Διαβάστε περισσότερα

... a b c d. b d a c

... a b c d. b d a c ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΑΚΡΙΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ιδάσκοντες: Φωτάκης, Σούλιου η Γραπτή Εργασία Θέµα (Αρχή του Περιστερώνα, 8 µονάδες) α) Σε ένα διάστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδα Γραφήματα: Έλεγχος Επιπεδότητας

Επίπεδα Γραφήματα: Έλεγχος Επιπεδότητας α β Το ράφημα εισόου ίνεται ως ακολουθία ακμών: ε π.χ. (α,β), (β,), (α,ε), (β,η), (θ,ζ), (η,ε), (ζ,α), (,θ), (θ,β), (ε,ζ), (η,θ), (ζ,η) ζ η θ Συνυαστική αναπαράσταση επίπεου ραφήματος Για κάθε κορυφή ίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Γέφυρες σε Δίκτυα. Μας δίνεται ένα δίκτυο (κατευθυνόμενο γράφημα) αφετηριακός κόμβος. Γέφυρα του (με αφετηρία τον ) :

Γέφυρες σε Δίκτυα. Μας δίνεται ένα δίκτυο (κατευθυνόμενο γράφημα) αφετηριακός κόμβος. Γέφυρα του (με αφετηρία τον ) : Μας δίνεται ένα δίκτυο (κατευθυνόμενο γράφημα) αφετηριακός κόμβος και Γέφυρα του (με αφετηρία τον ) : Ακμή που περιέχεται σε κάθε μονοπάτι από το στο s a b c d e f g h i j k l Μας δίνεται ένα δίκτυο (κατευθυνόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδα Γραφήματα : Προβλήματα και Υπολογιστική Πολυπλοκότητα

Επίπεδα Γραφήματα : Προβλήματα και Υπολογιστική Πολυπλοκότητα Αλγόριθμοι πολυωνυμικού χρόνου Ένας αλγόριθμος πολυωνυμικού χρόνου έχει χρόνο εκτέλεσης όπου είναι μία (θετική) σταθερά Κλάση πολυπλοκότητας : περιλαμβάνει τα προβλήματα που επιδέχονται λύση σε πολυωνυμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ημήτρης Φωτάκης ιακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αντίστοιχη βαθμολογικά και ποιοτικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory)

Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory) Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory) Ε Εξάμηνο, Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΙ Λαμίας plam@inf.teilam.gr, Οι διαφάνειες βασίζονται στα βιβλία:. Αλγόριθμοι, Σχεδιασμός & Ανάλυση, η έκδοση,

Διαβάστε περισσότερα

(β) Θεωρούµε µια ακολουθία Nθετικών ακεραίων η οποία περιέχει ακριβώς

(β) Θεωρούµε µια ακολουθία Nθετικών ακεραίων η οποία περιέχει ακριβώς Θέµα (Αρχή του Περιστερώνα, 8 µονάδες) (α) Επιλέγουµε αυθαίρετα φυσικούς αριθµούς από το σύνολο {,,3,, 3, } Να δείξετε ότι µεταξύ των αριθµών που έχουµε επιλέξει υπάρχει πάντα ένα ζευγάρι όπου ο µεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

jτο πλήθος των ταξιδιών που κάνει η αεροσυνοδός µέχρι την j ηµέρα. Σχηµατίζω µία ακολουθία που αποτελείται από τα a.

jτο πλήθος των ταξιδιών που κάνει η αεροσυνοδός µέχρι την j ηµέρα. Σχηµατίζω µία ακολουθία που αποτελείται από τα a. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΑΚΡΙΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ιδάσκοντες: Φωτάκης, Σούλιου, Θ Λιανέας η Γραπτή Εργασία Θέµα (Αρχή του Περιστερώνα, 8 µονάδες) α)

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Πληροφορικής

Μαθηματικά Πληροφορικής Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενα γραφήματα Ορισμός Κατευθυνόμενογράφημα Gείναιέναζεύγος (V,E)όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Σεπτέμβριος 2017

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Σεπτέμβριος 2017 Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Σεπτέμβριος 2017 Όλα τα γραφήματα είναι μη-κατευθυνόμενα, αν δεν αναφέρεται κάτι άλλο. ΕΓΘΑ : Σ. Κοσμαδάκης, «Εισαγωγή στα Γραφήματα, Θεωρία-Ασκήσεις».

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Πληροφορικής Εξάμηνο ΣΤ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 3 η Διάλεξη Μονοπάτια και Κύκλοι Μήκη και αποστάσεις Κέντρο και μέσο γράφου. Ακτίνα και Διάμετρος Δυνάμεις Γραφημάτων Γράφοι Euler.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 1

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 1 ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 1 Θέματα μελέτης Πρόβλημα αναζήτησης σε γραφήματα Αναζήτηση κατά βάθος (Depth-first search DFS) Αναζήτηση κατά πλάτος (Breadth-first search BFS) 2 Γράφημα (graph) Αναπαράσταση συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Ροή Δικτύου Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μοντελοποίηση Δικτύων Μεταφοράς Τα γραφήματα χρησιμοποιούνται συχνά για την μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ταιριάσματα. Γράφημα. Ταίριασμα (matching) τέτοιο ώστε κάθε κορυφή να εμφανίζεται σε το πολύ μια ακμή του

Ταιριάσματα. Γράφημα. Ταίριασμα (matching) τέτοιο ώστε κάθε κορυφή να εμφανίζεται σε το πολύ μια ακμή του Ταιριάσματα Γράφημα Ταίριασμα (matching) Σύνολο ακμών τέτοιο ώστε κάθε κορυφή να εμφανίζεται σε το πολύ μια ακμή του Θέλουμε να βρούμε ένα μέγιστο ταίριασμα (δηλαδή με μέγιστο αριθμό ακμών) Ταιριάσματα

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο #9 Ασκήσεις σε Γράφους 18/5/2018

Φροντιστήριο #9 Ασκήσεις σε Γράφους 18/5/2018 Φροντιστήριο #9 Ασκήσεις σε Γράφους 18/5/2018 Άσκηση 9.1: Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται δέκα λατινικοί χαρακτήρες (A, F, K, M, R, S, T, V, X και Z) με τη μορφή γράφων. Ποιοι από αυτούς είναι ισομορφικοί;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Πολύ ενθαρρυντική εικόνα. Σαφώς καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο #8 Ασκήσεις σε Γράφους 16/5/2017

Φροντιστήριο #8 Ασκήσεις σε Γράφους 16/5/2017 Φροντιστήριο #8 Ασκήσεις σε Γράφους 16/5/2017 Άσκηση 8.1: Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται δέκα λατινικοί χαρακτήρες (A, F, K, M, R, S, T, V, X και Z) με τη μορφή γράφων. Ποιοι από αυτούς είναι ισομορφικοί;

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 10η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 10η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 0η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 07 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 0η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Πληροφορικής

Μαθηματικά Πληροφορικής Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενα γραφήματα Ορισμός Κατευθυνόμενογράφημα Gείναιέναζεύγος (V,E)όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

6η Διάλεξη Διάσχιση Γράφων και Δέντρων

6η Διάλεξη Διάσχιση Γράφων και Δέντρων ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΩΝ 6 η Διάλεξη Διάσχιση Γράφων και Δέντρων Αλγόριθμος αναζήτησης σε Βαθος Αλγόριθμος αναζήτησης κατά Πλάτος Αλγόριθμοι για Δένδρα Εύρεση ελαχίστων Γεννητορικών (Επικαλύπτοντα) Δένδρων Διάσχιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Δενδρικά Γραφήματα 93 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 3.1 Εισαγωγή 3.2 Βασικές Ιδιότητες Δένδρων 3.3 Απαρίθμηση Δένδρων 3.4 Γενετικά Δένδρα 3.5 Ελάχιστα Γενετικά Δένδρα Προαπαιτούμενη Γνώση Πολύ καλή γνώση

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7: X Y Σχήμα 7.2: Παράδειγμα για το Πόρισμα 7.2, όπου: 1 = {1, 2, 5}, 2 = {1, 2, 3}, 3 = {4}, 4 = {1, 3, 4}. Θ

Διάλεξη 7: X Y Σχήμα 7.2: Παράδειγμα για το Πόρισμα 7.2, όπου: 1 = {1, 2, 5}, 2 = {1, 2, 3}, 3 = {4}, 4 = {1, 3, 4}. Θ Διάλεξη 7: 2.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Μαργώνης & Σ. Κ. 7.1 Εφαρμογές του Θεωρήματος του Hall Πόρισμα 7.1 (Ελλειματική εκδοχή Θεωρήματος Hall) Δίνεται διμερές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Μεταθετικά Γραφήματα 351 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 12.1 Εισαγωγή 12.2 Ιδιότητες Μεταθετικών Γραφημάτων 12.3 Αναπαραστάσεις Μεταθετικών Γραφημάτων 12.4 Μεταθετικά Γραφήματα και Γραφήματα Τομής 12.5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Ενθαρρυντική εικόνα, σαφώς καλύτερη από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο Τι θα κάνουμε σήμερα Συναρτήσεις & Σχέσεις (0.2.3) Γράφοι (Γραφήματα) (0.2.4) Λέξεις και Γλώσσες (0.2.5) Αποδείξεις (0.3) 1

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόβλημα μονοδρόμησης (The One-Way Street Problem)

Το πρόβλημα μονοδρόμησης (The One-Way Street Problem) Το πρόβλημα μονοδρόμησης (The One-Way Street Problem) Το πρόβλημα Σχετίζεται με τη διαχείριση της κίνησης οχημάτων στους δρόμους Αν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις στην κίνηση στις πόλεις Αποφυγή σπατάλης ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Δες ορισμό απλού γραφήματος στον Τόμο Α, σελ. 97 και τόμο Β, σελ 12.

Σημείωση: Δες ορισμό απλού γραφήματος στον Τόμο Α, σελ. 97 και τόμο Β, σελ 12. ΑΣΚΗΣΗ 1: Είναι το ακόλουθο γράφημα απλό; Σημείωση: Δες ορισμό απλού γραφήματος στον Τόμο Α, σελ. 97 και τόμο Β, σελ 12. v 2 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1: Το παραπάνω γράφημα δεν είναι απλό, αφού υπάρχουν δύο ακμές που

Διαβάστε περισσότερα

Μη κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Υπογραφήµατα.

Μη κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Υπογραφήµατα. Κατευθυνόµενα γραφήµατα Απλό κατευθυνόµενο Γράφηµα G είναι διατεταγµένο Ϲεύγος (V, E), µε: Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) σύνολο κορυφών / κόµβων V, Ορέστης Τελέλης tllis@unipi.r Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

f(t) = (1 t)a + tb. f(n) =

f(t) = (1 t)a + tb. f(n) = Παράρτημα Αʹ Αριθμήσιμα και υπεραριθμήσιμα σύνολα Αʹ1 Ισοπληθικά σύνολα Ορισμός Αʹ11 (ισοπληθικότητα) Εστω A, B δύο μη κενά σύνολα Τα A, B λέγονται ισοπληθικά αν υπάρχει μια συνάρτηση f : A B, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός

Διάλεξη 4: Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός Διάλεξη 4: 20.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 4.1 2-συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός γραφήματος G μοιράζονται το πολύ μία κορυφή. Απόδειξη:

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος Τμήμα: Μαθηματικών Θεωρία Γραφημάτων Χάρης Παπαδόπουλος 2012, Διάλεξη Κεφαλαίου 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

S A : N G (S) N G (S) + d S d + d = S

S A : N G (S) N G (S) + d S d + d = S Διάλεξη 7: 2.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Μαργώνης 7.1 Εφαρμογές του Θεωρήματος του Hall Πόρισμα 7.1 (Ελλειματική εκδοχή Θεωρήματος Hall) Εάν σε διμερές γράφημα

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Πολυγραφήµατα (Multigraphs)

Κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Πολυγραφήµατα (Multigraphs) Μη κατευθυνόµενα γραφήµατα Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Απλό µη κατευθυνόµενο γράφηµα G είναι διατεταγµένο Ϲεύγος (V, E) µε σύνολο κορυφών/κόµβων V Ορέστης Τελέλης tllis@unipi.gr Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Τριγωνικά Γραφήματα 273 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 9.1 Εισαγωγή 9.2 Χαρακτηρισμοί και Ιδιότητες Τριγωνικών Γραφημάτων 9.3 Αλγοριθμική Παραγωγή Τέλειων Σχημάτων Απαλοιφής 9.4 Αναγνώριση Τριγωνικών Γραφημάτων

Διαβάστε περισσότερα

n ίδια n διαφορετικά n n 0 n n n 1 n n n n 0 4

n ίδια n διαφορετικά n n 0 n n n 1 n n n n 0 4 Διακριτά Μαθηματικά Ι Επαναληπτικό Μάθημα 1 Συνδυαστική 2 Μεταξύ 2n αντικειμένων, τα n είναι ίδια. Βρείτε τον αριθμό των επιλογών n αντικειμένων από αυτά τα 2n αντικείμενα. Μεταξύ 3n + 1 αντικειμένων τα

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα)

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Αφηρημένες

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Γραφήµατα v1.0 ( ) Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne.

Κεφάλαιο 3. Γραφήµατα v1.0 ( ) Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. Κεφάλαιο 3 Γραφήµατα v1.0 (2010-05-25) Χρησιµοποιήθηκε υλικό από τις αγγλικές διαφάνειες του Kevin Wayne. 1 3.1 Βασικοί Ορισµοί και Εφαρµογές γραφήµατα γράφηµα G: ένας τρόπος κωδικοποίησης των σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 6 η ΟΣΣ: Δέντρα Εξετάσεις

ΠΛΗ 20, 6 η ΟΣΣ: Δέντρα Εξετάσεις ΠΛΗ 20, 6 η ΟΣΣ: Δέντρα Εξετάσεις Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δέντρα Δέντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής. Αναπαράσταση (ιεραρχικών)

Διαβάστε περισσότερα

Π(n) : 1 + a + + a n = an+1 1 a 1. a 1. + a k+1 = ak+2 1

Π(n) : 1 + a + + a n = an+1 1 a 1. a 1. + a k+1 = ak+2 1 Διακριτά Μαθηματικά [Rosen, κεφ. 5] Γιάννης Εμίρης Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ Νοέμβριος 2018 Επαγωγή και Αναδρομή [Rosen, κεφ. 5] Μαθηματική επαγωγή [Rosen 5.1] Μέθοδος απόδειξης μιας μαθηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγιστικοί Αλγόριθμοι

Προσεγγιστικοί Αλγόριθμοι Πολλά NP-πλήρη προβλήματα έχουν μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον. http://xkcd.com/287/ Πολλά NP-πλήρη προβλήματα έχουν μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι είναι απίθανη(;)

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Κατανεμημένα Συστήματα Ι Εκλογή αρχηγού και κατασκευή BFS δένδρου σε σύγχρονο γενικό δίκτυο Παναγιώτα Παναγοπούλου Περίληψη Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα Ορισμός του προβλήματος Ο αλγόριθμος FloodMax

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ Φροντιστήριο #: Εύρεση Ελαχίστων Μονοπατιών σε Γραφήματα που Περιλαμβάνουν και Αρνητικά Βάρη: Αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε Διάλεξη 4: 20.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 4.1 2-συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός γραφήματος G μοιράζονται το πολύ μία κορυφή. Απόδειξη:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14 Προηγμένες Ουρές Προτεραιότητας

Κεφάλαιο 14 Προηγμένες Ουρές Προτεραιότητας Κεφάλαιο 14 Προηγμένες Ουρές Προτεραιότητας Περιεχόμενα 14.1 Διωνυμικά Δένδρα... 255 14.2 Διωνυμικές Ουρές... 258 14.1.1 Εισαγωγή στοιχείου σε διωνυμική ουρά... 258 14.1.2 Διαγραφή μεγίστου από διωνυμική

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 9η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 9η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 9η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 2017 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 9η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: D Σχήμα 3.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 3.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων που απορ

Διάλεξη 3: D Σχήμα 3.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 3.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων που απορ Διάλεξη 3: 25..26 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Καλλιόπη Πατερομιχελάκη 3. Εναγόμενοι κύκλοι Ορισμός 3. Ενας κύκλος του γραφήματος G = (V, E), καλείται εναγόμενος αν = G[V ()].

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: Σχήμα 3.3: Το σύνολο των κόκκινων ακμών είναι ακμοδιαχωριστής αλλά όχι τομή. Το σύνολο ακμών {1, 2, 3} είναι τομή. Από

Διάλεξη 3: Σχήμα 3.3: Το σύνολο των κόκκινων ακμών είναι ακμοδιαχωριστής αλλά όχι τομή. Το σύνολο ακμών {1, 2, 3} είναι τομή. Από Διάλεξη 3: 19.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Βασίλης Λίβανος Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 3.1 Ακμοδιαχωριστές, Τομές, Δεσμοί Ορισμός 3.1 Ακμοδιαχωριστής (Edge-eparator) ενός γραφήματος G = (V, E)

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1)

Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Ορέστης Τελέλης telelis@unipi.gr Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων, Πανεπιστήµιο Πειραιώς Ο. Τελέλης Πανεπιστήµιο Πειραιώς Θεωρία Γραφηµάτων (1) 1 / 23 Μη κατευθυνόµενα γραφήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 36 η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» 23 Φεβρουαρίου 2019 Θέματα και ενδεικτικές λύσεις μεγάλων τάξεων

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 36 η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» 23 Φεβρουαρίου 2019 Θέματα και ενδεικτικές λύσεις μεγάλων τάξεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 34 06 79 ΑΘΗΝΑ Τηλ 036653 367784 Fax: 036405 e mail : info@hmsgr wwwhmsgr GREEK MATHEMATICAL SOCIETY 34, Paneistimiou (Εleftheriou Venizelou)

Διαβάστε περισσότερα

(elementary graph algorithms)

(elementary graph algorithms) (elementary graph algorithms) Παύλος Εφραιμίδης 1 περιεχόμενα γραφήματα αναπαραστάσεις οριζόντια διερεύνηση καθοδική διερεύνηση 2 ΓΡΑΦΉΜΑΤΑ 3 αναπαράσταση δύο καθιερωμένοι τρόποι: πίνακας γειτνίασης συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

Επαγωγή και αναδρομή για άκυκλα συνεκτικά γραφήματα

Επαγωγή και αναδρομή για άκυκλα συνεκτικά γραφήματα ΘΕ4 Αναδρομή και Επαγωγή για Γραφήματα Επαγωγή και αναδρομή για άκυκλα συνεκτικά γραφήματα Επαγωγή για άκυκλα συνεκτικά γραφήματα (με αφαίρεση κορυφής) Η αρχή της επαγωγής, με αφαίρεση κορυφής, για δεδομένη

Διαβάστε περισσότερα