ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9"

Transcript

1 Τριγωνικά Γραφήματα 273 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 9.1 Εισαγωγή 9.2 Χαρακτηρισμοί και Ιδιότητες Τριγωνικών Γραφημάτων 9.3 Αλγοριθμική Παραγωγή Τέλειων Σχημάτων Απαλοιφής 9.4 Αναγνώριση Τριγωνικών Γραφημάτων 9.5 Υπολογισμός Χρωματικού Αριθμού και Μέγιστων Κλικών 9.6 Υπολογισμός των αριθμών και 9.7 Χαρακτηρισμός Τριγωνικών Γραφημάτων ως Γραφήματα Τομής 9.8 Τα Τριγωνικά Γραφήματα είναι Τέλεια Προαπαιτούμενη Γνώση Πολύ καλή γνώση των εννοιών και των θεμάτων του Κεφαλαίου 1 που αφορούν τα γραφήματα τομής και τα τέλεια γραφήματα. Αν και η προαπαιτούμενη γνώση καλύπτεται πλήρως στο Κεφάλαιο 1 του συγγράμματος, ο αναγνώστης προτρέπεται, παράλληλα με τη μελέτη του κεφαλαίου, να ανατρέξει στο κλασικό βιβλίο του MΑRΤΙΝ C. GOLUMBIC, Algorithmic Graph Theory and Perfect Graphs, και να μελετήσει τα εισαγωγικά κεφάλαιά του και το αντίστοιχο κεφάλαιο των τριγωνικών γραφημάτων. Η πολύ καλή γνώση δομών δεδομένων και προχωρημένων αλγοριθμικών τεχνικών είναι προαπαιτούμενη για την κατανόηση των θεμάτων του κεφαλαίου.

2 274 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 9.1 Εισαγωγή Μία από τις πρώτες κλάσεις γραφημάτων η οποία αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία της είναι τέλεια γραφήματα ήταν η κλάση των τριγωνικών γραφημάτων (triagulated graphs). Το 1958 οι Hajnal και Suranyi έδειξαν ότι τα τριγωνικά γραφήματα ικανοποιούν την α-τέλεια ιδιότητα (αperfection), ενώ λίγο αργότερα, το 1960, ο Berge έδειξε ότι τα τριγωνικά γραφήματα ικανοποιούν, επίσης, και τη -τέλεια ιδιότητα ( -perfection). Για λόγους πληρότητας του κεφαλαίου, θυμίσουμε ότι ένα γράφημα -τέλεια ιδιότητα, εάν ικανοποιεί την ενώ ικανοποιεί την -τέλεια ιδιότητα, εάν Σημειώσουμε ότι η αρχική εικασία που διατυπώθηκε από τον Berge το 1961, ότι οι δύο ιδιότητες και είναι ισοδύναμες, αποδείχθηκε ότι είναι αληθής από τον Lovasz το Η ισοδυναμία αυτή έγινε γνωστή ως Θεώρημα Τέλειων Γραφημάτων (Perfect Graph Theorem). Επομένως, η μελέτη των τριγωνικών γραφημάτων μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτέλεσε την αρχή της θεωρίας των τέλειων γραφημάτων. Σχήμα Τρία γραφήματα, εκ των οποίων τα και είναι τριγωνικά, ενώ το γράφημα δεν είναι τριγωνικό. Ορισμός 9.1 Ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα καλείται τριγωνικό, εάν κάθε κύκλος με μήκος μεγαλύτερο του περιέχει χορδή, δηλαδή μία ακμή που ενώνει δύο μη διαδοχικούς κόμβους του κύκλου. Ισοδύναμα, το γράφημα καλείται τριγωνικό, εάν δεν περιέχει επαγόμενο υπογράφημα ισομορφικό του για. Στο Σχήμα 9.1 τα γραφήματα και είναι τριγωνικά, διότι δεν περιέχουν κάποιο επαγόμενο υπογράφημα ισομορφικό του για, ενώ το γράφημα του ίδιου σχήματος περιέχει ένα υπογράφημα ισομορφικό του και, επομένως, δεν είναι τριγωνικό. Στην πραγματικότητα, το γράφημα περιέχει υπογραφήματα ισομορφικά του, ένα από τα οποία είναι το γράφημα. Εύκολα κάποιος μπορεί να βρει τα υπόλοιπα τέσσερα υπογραφήματα. Τα τριγωνικά γραφήματα έχουν την ιδιότητα της διατήρησης της κληρονομικότητας ή, ισοδύναμα, την κληρονομική ιδιότητα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επαγόμενο υπογράφημα ενός

3 Τριγωνικά Γραφήματα 275 τριγωνικού γραφήματος είναι επίσης τριγωνικό. Στο Σχήμα 9.2 τα επαγόμενα γραφήματα και του τριγωνικού γραφήματος είναι επίσης τριγωνικά. Στη διεθνή βιβλιογραφία, τα τριγωνικά γραφήματα καλούνται επίσης χορδικά γραφήματα (chordal graphs), γραφήματα μονοτονικής μετάβασης (monotonic transitive) και γραφήματα τέλειας απαλοιφής (perfect elimination graphs). Σχήμα Ένα τριγωνικό γράφημα και δύο επαγόμενα υπογραφήματα και του. 9.2 Χαρακτηρισμοί και Ιδιότητες Τριγωνικών Γραφημάτων Ο Derac (1961) και αργότερα οι Lekkerkerker και Boland (1962) απέδειξαν ότι ένα τριγωνικό γράφημα έχει τουλάχιστον έναν κόμβο με τη χαρακτηριστική ιδιότητα ότι όλοι οι γειτονικοί του κόμβοι αποτελούν κλίκα στο. Ένας τέτοιος κόμβος ονομάζεται Ν-πλήρης (simplicial). Ορισμός 9.2 Ένας κόμβος ενός γραφήματος καλείται Ν-πλήρης (simplicial), εάν το σύνολο των γειτονικών του κόμβων το συμβολίζουμε, επάγει ένα πλήρες γράφημα στο, δηλαδή, εάν το σύνολο είναι κλίκα. Στηριζόμενοι στην ιδιότητα ύπαρξης ενός Ν-πλήρους κόμβου σε ένα τριγωνικό γράφημα αλλά και της ιδιότητας διατήρησης της κληρονομικότητας, είναι δυνατή η αναγνώριση τριγωνικών γραφημάτων μέσα από την ακόλουθη απλή επαναληπτική διαδικασία: 1. βρες έναν Ν-πλήρη κόμβο και αφαίρεσέ τον από το γράφημα, και 2. επανάλαβε τη διαδικασία με το εναπομένον κάθε φορά γράφημα, έως ότου:, δηλαδή δεν υπάρχουν άλλοι κόμβοι στο γράφημα (σε αυτήν την περίπτωση το γράφημα είναι τριγωνικό), ή και δεν υπάρχει στο γράφημα κάποιος Ν-πλήρης κόμβος (σε αυτήν την περίπτωση το γράφημα δεν είναι τριγωνικό). Ορισμός 9.3 Έστω ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα και έστω μία διάταξη των κόμβων. Η διάταξη καλείται τέλειο σχήμα απαλοιφής (Perfect Elimination Ordering ή PEO), εάν για κάθε ο κόμβος είναι Ν-πλήρης κόμβος στο επαγόμενο υπογράφημα. Με άλλα λόγια, για κάθε το σύνολο κόμβων είναι κλίκα.

4 276 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Θα αναφερόμαστε στη διάταξη των κόμβων ενός γραφήματος απλώς ως μία αντιστοιχία από το σύνολο στο σύνολο, έτσι ώστε να είναι ο πρώτος κόμβος στη διάταξη, να είναι ο δεύτερος κτλ. Για κάθε κόμβο με συμβολίζουμε τη θέση του κόμβου σε αυτή τη διάταξη. Βασιζόμενοι στον ορισμό του τέλειου σχήματος απαλοιφής, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ότι οι διατάξεις και είναι τέλεια σχήματα απαλοιφής κόμβων των γραφημάτων και του Σχήματος 9.1, αντίστοιχα. Αντίθετα με τα γραφήματα και, το γράφημα δεν έχει κάποιο Ν-πλήρη κόμβο και, επομένως, το δεν έχει τέλειο σχήμα απαλοιφής. Ορισμός 9.4 Ένα υποσύνολο κόμβων ενός γραφήματος καλείται διαχωριστής κόμβων (vertex separator) για δύο μη γειτονικούς κόμβους και (ή διαχωριστής), εάν οι κόμβοι και βρίσκονται σε διαφορετικές συνεκτικές συνιστώσες στο γράφημα. Εάν δεν υπάρχει γνήσιο υποσύνολο του το οποίο να αποτελεί διαχωριστή, τότε το σύνολο καλείται ελαχιστικός διαχωριστής κόμβων (minimal vertex separator). Σχήμα Οι διαχωριστές κόμβων { } και { } του γραφήματος. Στο γράφημα του Σχήματος 9.3 το σύνολο { } είναι ελαχιστικός διαχωριστής των κόμβων και (ή διαχωριστής), ενώ το σύνολο { } είναι ελαχιστικός διαχωριστής για τους κόμβους και (ή διαχωριστής). Να σημειωθεί ότι το ίδιο σύνολο { } είναι ελαχιστικός διαχωριστής και για τους κόμβους και (ή διαχωριστής) (βλέπε Σχήμα 9.3). Παρατηρήστε ότι στο γράφημα του Σχήματος 9.1 όλοι οι ελαχιστικοί διαχωριστές κόμβων έχουν δύο κόμβους που είναι γειτονικοί. Θεώρημα 9.1 (Dirac 1961, Fulkerson and Gross 1965). Για κάθε μη κατευθυνόμενο γράφημα οι ακόλουθες προτάσεις είναι ισοδύναμες: 1. Το γράφημα είναι τριγωνικό γράφημα. 2. Το γράφημα έχει ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής. Επίσης, κάθε Ν-πλήρης κόμβος μπορεί να ξεκινήσει ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής. 3. Κάθε ελαχιστικός διαχωριστής κόμβων επάγει ένα πλήρες υπογράφημα του.

5 Τριγωνικά Γραφήματα 277 Απόδειξη. (3) (2) Έστω ένας απλός κύκλος μήκους στο γράφημα. Κάθε ελαχιστικός διαχωριστής πρέπει να εμπεριέχει τον κόμβο και κάποιους από τους κόμβους για κάποιο. Τότε, όμως, από (3) συνεπάγεται ότι είναι χορδή στον κύκλο, διότι και ένα πλήρες υπογράφημα του γραφήματος. Aρα, κάθε κύκλος μήκους έχει χορδή και, επομένως, το είναι τριγωνικό. (1) (3) Έστω S ένας a-b διαχωριστής κόμβων του γραφήματος. Ας συμβολίσουμε με και τις συνεκτικές συνιστώσες του οι οποίες περιέχουν τους κόμβους και αντίστοιχα. Επειδή το σύνολο είναι ελαχιστικό, κάθε κόμβος είναι γείτονας ενός κόμβου στο σύνολο και ενός κόμβου στο σύνολο. Επομένως, για κάθε υπάρχουν μονοπάτια και ( τέτοια ώστε και επιλεγμένα ώστε να έχουν το ελάχιστο δυνατό μήκος. Άρα, ( ) είναι ένας απλός κύκλος μήκους, που συνεπάγεται ότι ο κύκλος αυτός περιέχει χορδή. Όμως, για κάθε ισχύει ( είναι διαχωριστής) και, επίσης, και (από την ελαχιστότητα των μονοπατιών). Αναγκαστικά, είναι χορδή. Για την ολοκλήρωση της απόδειξη του θεωρήματος αποδεικνύουμε πρώτα το εξής λήμμα: Λήμμα 9.1 (Dirac, 1961). Κάθε τριγωνικό γράφημα έχει έναν Ν-πλήρη κόμβο. Επιπρόσθετα, εάν το γράφημα δεν είναι πλήρες, τότε έχει δύο μη γειτονικούς Ν-πλήρεις κόμβους. Απόδειξη. Εάν το γράφημα είναι πλήρες, τότε το λήμμα είναι τετριμμένο. Θα αποδείξουμε το λήμμα για μη πλήρη γραφήματα με επαγωγή στο πλήθος των κόμβων. Το λήμμα είναι τετριμμένο για γραφήματα με έναν ή δύο κόμβους. Ας υποθέσουμε ότι η πρόταση ισχύει για γραφήματα με κόμβους και έστω ότι το είναι τριγωνικό γράφημα με κόμβους. Έστω μη γειτονικοί κόμβοι στο και έστω S ένας ελαχιστικός διαχωριστής. Έστω και οι δύο συνεκτικές συνιστώσες του γραφήματος που εμπεριέχουν τους κόμβους και, αντίστοιχα. Θα εστιάσουμε στο γράφημα : 1. Εάν το γράφημα είναι πλήρες, τότε κάθε κόμβος του είναι Ν-πλήρης στο. Συγκεκριμένα, κάθε κόμβος στο σύνολο, ο οποίος είναι Ν-πλήρης στο είναι επίσης Ν-πλήρης στο (δεν υπάρχουν ακμές μεταξύ των και ). 2. Εάν το γράφημα δεν είναι πλήρες, από επαγωγική υπόθεση αυτό εμπεριέχει δύο μη γειτονικούς Ν-πλήρεις κόμβους. Επειδή το είναι πλήρες (έχει αποδειχθεί ήδη (1) (3) στο Θεώρημα 9.1), τουλάχιστον ένας από τους Ν-πλήρεις κόμβους είναι κόμβος του και, όπως και προηγουμένως, αυτός ο κόμβος είναι Ν-πλήρης στο. Δείξαμε ότι το σύνολο περιέχει ένα Ν-πλήρη κόμβο του γραφήματος. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δείξουμε ότι και το σύνολο περιέχει ένα Ν-πλήρη κόμβο του. Αυτοί οι δύο κόμβοι δεν είναι γειτονικοί. Συνεχίζουμε τώρα την απόδειξη του Θεωρήματος 9.1 με βάση το Λήμμα 9.1. (1) (2) Από το Λήμμα 9.1 το γράφημα εμπεριέχει ένα Ν-πλήρη κόμβο. Το γράφημα είναι τριγωνικό και περιέχει λιγότερους κόμβους από το, έτσι από επαγωγή έχει ένα

6 278 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων τέλειο σχήμα απαλοιφής ( ). Επειδή ο κόμβος είναι Ν-πλήρης, η διάταξη ( ) είναι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής στο. Σχήμα Βοηθητικό σχήμα για την απόδειξη του Θεωρήματος 9.1. (2) (1) Έστω ένας απλός κύκλος στο γράφημα και έστω ο κόμβος του κύκλου, που είναι πιο αριστερά στο τέλειο σχήμα απαλοιφής. Στο επαγόμενο γράφημα, προτού εξαλείψουμε τον κόμβο, οι δύο γείτονές του στον κύκλο ακόμα υπάρχουν και επειδή είναι Ν-πλήρης σε αυτό το γράφημα, αυτοί οι δύο κόμβοι δημιουργούν μία χορδή στον κύκλο. Επομένως, κάθε κύκλος στο γράφημα περιέχει μία χορδή. 9.3 Αλγοριθμική Παραγωγή Τέλειων Σχημάτων Απαλοιφής Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάσουμε δύο αλγορίθους παραγωγής τέλειων σχημάτων απαλοιφής κόμβων τριγωνικών γραφημάτων, γνωστούς ως LexBFS και MCS. Οι αλγόριθμοι παίρνουν ως είσοδο ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα και επιστρέφουν μία διάταξη των κόμβων του, η οποία είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων, εάν-ν το γράφημα εισόδου είναι τριγωνικό Αλγόριθμος LexBFS Από το Λήμμα 9.1 έχουμε ότι η διαδικασία αναγνώρισης των Fulkerson και Gross μας παρέχει τη δυνατότητα επιλογής τουλάχιστον δύο κόμβων για κάθε θέση κατά την κατασκευή ενός τέλειου σχήματος απαλοιφής ενός τριγωνικού γραφήματος. Επομένως, μπορούμε να επιλέξουμε τυχαία έναν κόμβο, τον οποίο θα διαγράψουμε από το γράφημα, τοποθετώντας τον στην τελευταία θέση του τέλειου σχήματος απαλοιφής. Κατά παρόμοιο τρόπο μπορούμε να επιλέξουμε κάθε άλλο κόμβο, ο οποίος να γειτνιάζει με τον κόμβο και να τον τοποθετήσουμε στην ( )-οστή θέση. Συνεχίζοντας με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να κατασκευάσουμε το τέλειο σχήμα απαλοιφής αντίστροφα. Αυτό ακριβώς έκαναν ο Leuker (1974) και οι Rose και Tarzan (1975) με στόχο να δώσουν ένα γραμμικό αλγόριθμο για την αναγνώριση τριγωνικών γραφημάτων. Ο αλγόριθμος διατυπώθηκε από τους Rose, Tarzan, και Leuker (1976) και χρησιμοποιεί μία λεξικογραφική κατά-πλάτος αναζήτηση (lexicographic breadth-first search), στην οποία η

7 Τριγωνικά Γραφήματα 279 συνήθης ουρά κόμβων αντικαταστάθηκε από μία ουρά από μη-ταξινομημένα υποσύνολα κόμβων, που ορισμένες φορές τροποποιούνται, αλλά ποτέ δεν αναδιατάσσονται. Η μέθοδος περιγράφεται στον Αλγόριθμο 9.1, ονομάζεται LexBFS (Lexicographic Breadth-First Search) και έχει ως εξής: Μέθοδος LexBFS: Οι κόμβοι αριθμούνται από το έως το με τη σειρά που επιλέγονται με την εντολή Επιλογή του Αλγορίθμου LexBFS. Η αρίθμηση αυτή προσδιορίζει τις θέσεις τους σε ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής. Για κάθε κόμβο η επιγραφή του κόμβου θα αποτελείται από ένα σύνολο αριθμών ταξινομημένων σε φθίνουσα τάξη. Εν συνεχεία, οι κόμβοι μπορούν να ταξινομηθούν λεξικογραφικά με βάση με τις επιγραφές τους. (Η λεξικογραφική διάταξη είναι λεκτική διάταξη, όπου, για παράδειγμα, 9761 < 985 και 643 < 6432.) Μεταξύ ίσων επιγραφών η επιλογή γίνεται τυχαία. Παράδειγμα. Θα εφαρμόσουμε τον Αλγόριθμο LexBFS στο γράφημα (βλέπε Αλγόριθμο 9.1). Ο πρώτος κόμβος, έστω, επιλέγεται τυχαία στη εντολή Επιλογή κατά την πρώτη επανάληψη. Η εξέλιξη της διαδικασίας απόδοσης επιγραφών και της αρίθμησης αποδίδεται στο Σχήμα 9.5. Σημειώστε ότι η τελική διάταξη συνιστά ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων, το οποίο δεν προέκυψε με τυχαίο τρόπο. Αλγόριθμος 9.1: Input: Ένα γράφημα με n κόμβους και ακμές. Output: Μία διάταξη των κόμβων του γραφήματος. 1. Ανάθεσε επιγραφές σε κάθε κόμβο v του γραφήματος και χαρακτήρισε αρχικά κάθε κόμβο του ως ΜΗ-ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΟ. 2. Για έως με βήμα εκτέλεσε Επιλογή: επίλεξε ένα ΜΗ-ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΟ κόμβο με τη μεγαλύτερη επιγραφή. Ανάθεση: ; Σχόλιο: Εδώ ανατίθεται ο αριθμός στο κόμβο. Ενημέρωση: χαρακτήρισε τον κόμβο ως ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΟ και πρόσθεσε το στο τέλος της επιγραφής κάθε ΜΗ-ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΟΥ κόμβου που είναι γείτονας του, δηλαδή. τέλος-για Για κάθε τιμή του, έστω η επιγραφή του κόμβου κατά την εκτέλεση της εντολής Ανάθεση, δηλαδή όταν αριθμείται ο -οστός κόμβος. Θυμηθείτε ότι ο μετρητής του βρόχου (index) μειώνεται σε κάθε επιτυχή επανάληψη. Για παράδειγμα, για κάθε και, εάν-ν. Οι ακόλουθες ιδιότητες είναι μείζονος σημασίας: ( ). ( ).

8 280 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων ( ) Εάν και, τότε υπάρχει κόμβος με Από την ιδιότητα ( ) προκύπτει ότι η επιγραφή ενός κόμβου μπορεί να γίνει μεγαλύτερη, αλλά δεν μπορεί να γίνει μικρότερη κατά την εκτέλεση του αλγορίθμου, ενώ από την ιδιότητα ( ) προκύπτει ότι, εάν κάποια στιγμή η επιγραφή ενός κόμβου είναι μεγαλύτερη της επιγραφής ενός άλλου κόμβου, τότε η διάταξη αυτών παραμένει σταθερή οποιαδήποτε στιγμή άλλοτε (χρονικά μεταγενέστερη). Τέλος, η ιδιότητα ( ) παρέχει μία συνθήκη σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει ένας κατάλληλος κόμβος που να έχει αριθμηθεί πριν (χρονικά νωρίτερα) από τον κόμβο και να έχει λάβει μεγαλύτερη επιγραφή. Η λεξικογραφική κατά-πλάτος αναζήτηση μπορεί να αξιοποιηθεί για την αναγνώριση τριγωνικών γραφημάτων, όπως παρουσιάζεται στο επόμενο θεώρημα. Θεώρημα 9.2 Ένα μη-κατευθυνόμενο γράφημα είναι τριγωνικό, εάν-ν η διάταξη που παράγεται από τον Αλγόριθμο LexBFS είναι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων. Απόδειξη. Εάν, τότε η απόδειξη είναι προφανής. Υποθέτουμε ότι το θεώρημα είναι ορθό για κάθε γράφημα με λιγότερους από κόμβους και έστω η διάταξη που παράγεται από τον Αλγόριθμο LexBFS, όταν αυτός εφαρμόζεται σε ένα τριγωνικό γράφημα με κόμβους. Αρκεί να δείξουμε μέ επαγωγή ότι είναι ένας Ν-πλήρης κόμβος του. Υποθέτουμε ότι ο κόμβος δεν είναι Ν-πλήρης. Επιλέγουμε τους κόμβους, με, έτσι ώστε ο κόμβος να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος (αναφορικά με τη διάταξη ). (Θυμηθείτε ότι η αυξάνεται όσο προσεγγίζουμε τη ρίζα του δένδρου αναζήτησης). Θεωρούμε την ακόλουθη επαγωγική διαδικασία. Ας υποθέσουμε ότι έχουν μας δοθεί οι κόμβοι με τις εξής ιδιότητες, για όλα τα, , και είναι ο μεγαλύτερος κόμβος (αναφορικά με το σ) τέτοιος ώστε. Αρχικά, εξετάζουμε την περίπτωση για και ). Σχήμα αλλά (για διευκόλυνση στο συμβολισμό θέτουμε Παράδειγμα εκτέλεσης του Αλγορίθμου LexBFS.

9 Τριγωνικά Γραφήματα 281 Πίνακας Τα βήματα εφαρμογής του Αλγόριθμου LexBFS στο γράφημα του Σχήματος 9.5. Το τέλειο σχήμα απαλοιφής που επιστρέφει είναι η διάταξη. Οι κόμβοι, και ικανοποιούν την υπόθεση της ιδιότητας ( ), όπως και οι κόμβοι και, αντίστοιχα. Έτσι, επιλέγουμε τον κόμβο να είναι ο μεγαλύτερος κόμβος (αναφορικά με το ), μεγαλύτερος από τον κόμβο, ο οποίος γειτνιάζει με τον αλλά όχι με τον. Τώρα, εάν ο κόμβος ήταν γειτονικός του, τότε η εφαρμογή της ιδιότητας ( ) στους κόμβους και θα συνεπαγόταν την ύπαρξη ενός κόμβου μεγαλύτερου του (συνεπώς μεγαλύτερου και του ), o οποίος είναι γειτονικός του, αλλά δεν είναι γειτονικός του, αντικρούοντας τη μεγιστικότητα του στην (4). Ως εκ τούτου, ο κόμβος δεν είναι γειτονικός στον κόμβο. Τέλος, από τις (1) και (2) και την τριγωνική ιδιότητα (triangulated property ή chordality) προκύπτει ότι για. Προφανώς αυτή η επαγωγική διαδικασία συνεχίζεται επ' αόριστον, αλλά το γράφημα είναι πεπερασμένο, κάτι το οποίο είναι μία αντίφαση. Έτσι, ο κόμβος πρέπει να είναι Ν-πλήρης και το θεώρημα αποδεικνύεται μόνο προς τη μία κατεύθυνση. Το αντίστροφο απορρέει από το Θεώρημα 9.1. Πολυπλοκότητα Αλγορίθμου LexBFS. Έχοντας αποδείξει την ορθότητα του Αλγορίθμου LexBFS, ας έρθουμε να αναλύσουμε τώρα την πολυπλοκότητά του. Πρώτα περιγράφουμε μία υλοποίηση του αλγόριθμου και, εν συνεχεία, δείχνουμε ότι η εκτέλεσή του απαιτεί χρόνο. Η βασική ιδέα της υλοποίησης βασίζεται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν υπολογίζουμε τις επιγραφές των κόμβων, αλλά διατηρούμε τους μη αριθμημένους κόμβους σε λεξικογραφική διάταξη. Δομές Δεδομένων. Χρησιμοποιούμε μία ουρά Q από σύνολα και μη-ορισμένο} ταξινομημένα λεξικογραφικά από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, όπου κάθε σύνολο αναπαρίσταται από μία διπλά συνδεδεμένη λίστα. Αρχικά, υπάρχει μόνο ένα

10 282 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων σύνολο, το. Κάθε σύνολο έχει μία δυαδική μεταβλητή (FLAG) αρχικοποιημένη σε 0. Για κάθε κόμβο, το στοιχείο του πίνακα SET[ ] δείχνει στο σύνολο, ενώ ένας άλλος πίνακας δίδει τη θέση του στον πίνακα SET για σκοπούς διαγραφής. Επίσης, χρησιμοποιείται μία λίστα FIX_LIST, η οποία είναι αρχικά άδεια, ενώ απλοί πίνακες αναπαριστούν τα και. Σχήμα Η δομή δεδομένων της υλοποίησης του Αλγόριθμου LexBFS. Υλοποίηση Αλγόριθμου LexBFS. Με την εντολή Επιλογή του αλγόριθμου επιλέγουμε ως κόμβο οποιονδήποτε κόμβο από το τελευταίο σύνολο της ουράς και διαγράφουμε τον v από το σύνολο. Εν συνεχεία, για κάθε παλαιό σύνολο που περιέχει ένα μη-αριθμημένο κόμβο, δημιουργούμε ένα νέο σύνολο : Διαγράφουμε από το σύνολο όλους τους κόμβους και τους τοποθετούμε στο νέο σύνολο που εισάγεται στην ουρά των συνόλων αμέσως μετά το σύνολο. Προφανώς η μέθοδος αυτή διατηρεί την λεξικογραφική διάταξη χωρίς να απαιτείται ο υπολογισμός των επιγραφών. Πιο συγκεκριμένα, η εντολή Ενημέρωση του Αλγόριθμου LexBFS υλοποιείται ως εξής:

11 Τριγωνικά Γραφήματα για όλους τους μη-αριθμημένους κόμβους εκτέλεσε 2. εάν FLAG(SET( )) = 0, τότε 3. Δημιούργησε ένα νέο σύνολο και 4. εισάγαγε αυτό στην ουρά αμέσως μετά από το σύνολο ; 5. Θέσε,, και 6. τοποθέτησε ένα δείκτη στο στη λίστα ; 7. τέλος-εάν 8. Έστω το σύνολο αμέσως πριν το στην ουρά ; 9. Διάγραψε τον κόμβο από το SET(w) και πρόσθεσε τον στο ; 10. τέλος-για 11. για κάθε σύνολο στη λίστα FIX_LIST εκτέλεσε 12. FLAG(S) εάν το σύνολο είναι κένο, τότε 14. Διάγραψε το από την ουρά ; 15. τέλος-εάν 16. τέλος-για Είναι εύκολο να πιστοποιήσουμε ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο. Ακολούθως, ο βρόχος-για του Αλγόριθμου LexBFS που περιέχει τις διαδικασίες της Επιλογής, Ανάθεσης και Ενημέρωσης απαιτεί χρόνο. Η αρχικοποίηση της δομής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας του Βήματος, απαιτεί χρόνο. Αυτό αποδεικνύει το εξής αποτέλεσμα. Θεώρημα 9.3 O Αλγόριθμος LexBFS μπορεί να υλοποιηθεί ώστε να εκτελεί λεξικογραφική κατά-πλάτος αναζήτηση σε ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα σε χρόνο και χώρο. Παράδειγμα. Έστω η ουρά συνόλων από μη αριθμημένους κόμβους ακριβώς πριν από το στοιχείο πάρει τιμή στον Αλγόριθμο LexBFS. Στο Σχήμα 9.6 δίδεται ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα και οι ουρές, και. Για διευκόλυνση, οι κόμβοι αναγνωρίζονται με την τελική θέση τους στη διάταξη. Στο ίδιο σχήμα δίδεται η δομή δεδομένων για την ουρά, πριν αδειάσει η FIX_LIST και με τις επιγραφές σε παρένθεση. Σημείωση. Ο Αλγόριθμος LexBFS παίρνει ως είσοδο ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα επιστρέφει μία διάταξη σ των κόμβων του. Από το Θεώρημα 9.2 έχουμε ότι, εάν το γράφημα εισόδου είναι τριγωνικό, τότε η διάταξη που επιστρέφει ο αλγόριθμος είναι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων, ενώ, εάν το γράφημα δεν είναι τριγωνικό, τότε η διάταξη δεν είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής. Επομένως, για να αξιοποιήσουμε τον LexBFS για την αναγνώριση τριγωνικών γραφημάτων, χρειαζόμαστε μία αποτελεσματική μέθοδο για τον έλεγχο, εάν μία δοθείσα διάταξη κόμβων ενός μη κατευθυνόμενου γραφήματος είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων. και

12 284 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Έναν τέτοιο αλγόριθμο που ελέγχει εάν μία δοθείσα διάταξη κόμβων είναι ή όχι τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων θα παρουσιάσουμε στην Ενότητα 9.4, αφού πρώτα δώσουμε έναν ακόμα αλγόριθμο διαπέρασης (traversal) ένος γραφήματος παρόμοιας αλγοριθμικής τεχνικής με αυτήν του Αλγορίθμου LexBFS. Ο αλγόριθμος ονομάζεται MCS και μπορεί και αυτός, όπως και ο LexBFS, να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση τριγωνικών γραφημάτων. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τον Αλγόριθμο MCS, αποδεικνύουμε την ορθότητά του και αναλύουμε την πολυπλοκότητα του χρόνου εκτέλεσής του Αλγόριθμος MCS Σε μία μη δημοσιευμένη εργασία, o Tarjan (1976) έδειξε μία μέθοδο διαπέρασης ενός γραφήματος, όπως, για παράδειγμα, με τις κλασικές μεθόδους BFS και DFS. Η μέθοδος του Tarjan ονομάστηκε αναζήτηση μέγιστου πληθάριθμου (Maximum Cardinality Search, ή MCS) και ήταν τέτοια που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αναγνώριση τριγωνικών γραφημάτων. Πράγματι, το 1985 οι Tarjan και Γιαννακάκης διατύπωσαν ένα γραμμικό αλγόριθμο, τον ονόμασαν Maximum Cardinality Search, ή συνοπτικά MCS, για την αναγνώριση ενός τριγωνικού γραφήματος. Ο αλγόριθμος παίρνει ως είσοδο ένα γράφημα και υπολογίζει μία διάταξη των κόμβων του, έτσι ώστε η διάταξη είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής, εάν-ν το γράφημα είναι τριγωνικό. Θα δείξουμε αργότερα πώς να ελέγχουμε εάν μία διάταξη κόμβων είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής. Τον αλγόριθμο MCS τον περιγράφουμε στον Αλγόριθμο 9.2. Στη συνέχεια, αποδεικνύουμε την ορθότητά του και αναλύουμε την πολυπλοκότητα χρόνου εκτέλεσής του. Αλγόριθμος 9.2: Input: Ένα γράφημα με κόμβους και ακμές. Output: Μία διάταξη των κόμβων του. 1. Ανάθεσε επιγραφές σε κάθε κόμβο του γραφήματος ειδόδου και χαρακτήρισε αρχικά κάθε κόμβο του ως ΠΡΑΣΙΝΟ. 2. Για έως με βήμα εκτέλεσε Επιλογή: επίλεξε έναν ΠΡΑΣΙΝΟ κόμβο με τη μεγαλύτερη επιγραφή. Ανάθεση: ; Ενημέρωση: χαρακτήρισε τον κόμβο ως ΚΟΚΙΝΝΟ και πρόσθεσε 1 στην επιγραφή κάθε ΠΡΑΣΙΝΟΥ κόμβου που είναι γείτονας του, δηλαδή, για κάθε τέλος-για Έχουμε δείξει ότι ένα μη-πλήρες τριγωνικό γράφημα έχει δύο μη γειτονικούς Ν-πλήρεις κόμβους. Επίσης, έχουμε δει ότι κάθε επαγόμενο υπογράφημα του ειναι τριγωνικό (κληρονομική ιδιότητα τριγωνικών γραφημάτων). Επομένως, μπορούμε να επιλέξουμε οποιονδήποτε

13 Τριγωνικά Γραφήματα 285 κόμβο και να τον θεωρήσουμε ως τελευταίο κόμβο σε ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής. Κατόπιν, μπορούμε να επιλέξουμε ένα κόμβο, γειτονικό του, και να τον τοποθετήσουμε στη θέση στο τέλειο σχήμα απαλοιφής. Μπορούμε να συνεχίσουμε να επιλέγουμε κόμβους με τον ίδιο τρόπο και να τους τοποθετούμε στη θέση, τη θέση και, τέλος, στη θέση. Ο αλγόριθμος των Tarjan και Γιαννακάκης (1985) βασίζεται στην ιδέα αυτή. Ο ψευδοκώδικας του Αλγόριθμου MCS απεικονίζεται στο Αλγόριθμο 9.2 και ένα παράδειγμα εκτέλεσης αυτού με κόμβο εκκίνησης τον κόμβο δίδεται στο Σχήμα 9.7. Στη συνέχεια, αποδεικνύουμε την ορθότητα του Αλγορίθμου MCS. Θεώρημα 9.4 (Tarjan και Yannakakis 85). Ένα γράφημα είναι τριγωνικό, εάν-ν ο αλγόριθμος MCS παράγει μία διάταξη κόμβων που είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής (PEO). Απόδειξη. ( ) Η απόδειξη του ορθού είναι τετριμμένη. ( ) Θα αποδείξουμε τον ισχυρισμό με επαγωγή στον αριθμό των κόμβων του γραφήματος. Το θεώρημα είναι τετριμμένα ορθό για. Θεωρούμε ότι είναι ορθό για κάθε γράφημα με λιγότερους από κόμβους. Έστω ότι είναι ένα τριγωνικό γράφημα με κόμβους και έστω η διάταξη κόμβων που παράγεται από τον αλγόριθμο MCS παίρνοντας ως είσοδο το. Σύμφωνα με την υπόθεση της επαγωγής αρκεί να δείξουμε ότι ο κόμβος είναι Νπλήρης. Σχήμα Σχήμα Παράδειγμα εκτέλεσης του Αλγορίθμου MCS. Πέντε πιθανές εκτελέσεις του αλγορίθμου MCS με αρχικό κόμβο τον a, δηλαδή.

14 286 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Ισχυρισμός 9.1 Το δεν περιέχει επαγόμενη άχορδη διαδρομή για, τέτοια ώστε: Απόδειξη. Υποθέτουμε ότι υπάρχει μία διαδρομή στο γράφημα η οποία ικανοποιεί τη συνθήκη (1) του ισχυρισμού μας και είναι τέτοια ώστε η θέση του κόμβου στην να είναι μέγιστη (βλέπε Σχήμα 9.9, όπου οι κόμβοι της εμφανίζονται διατεταγμένοι από τα αριστερά προς τα δεξιά σύμφωνα με την έξοδο του Αλγόριθμου MCS). Ο κόμβος αριθμείται πριν από τον κόμβο, παρά το γεγονός ότι o κόμβος είναι γείτονας του και όχι του. Σύμφωνα με τον κανόνα επιλογής κόμβων του Αλγόριθμου MCS, αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει ένας κόμβος τέτοιος ώστε o κόμβος να είναι γείτονας του και όχι του, και o κόμβος να έχει αριθμηθεί πριν από τον κόμβο, όπως στο Σχήμα (1) Σχήμα Η διαδρομή δ. Οι κόμβοι της εμφανίζονται όπως στη διάταξη του Αλγόριθμου MCS. Σχήμα Οι κόμβοι και. Σχήμα Η διαδρομή.

15 Τριγωνικά Γραφήματα 287 Σχήμα Η διαδρομή. Έστω η μέγιστη θέση (index), τέτοια ώστε ο κόμβος είναι γείτονας του κόμβου. O δείκτης είναι καλώς ορισμένος, διότι o κόμβος είναι γείτονας του και από τον ορισμό του. Από τη μεγιστικότητα του προκύπτει ότι η επαγόμενη διαδρομή είναι άχορδη ( αλλιώς το θα ήταν ένας άχορδος κύκλος μήκους, γεγονός που παραβιάζει την τριγωνική ιδιότητα του γραφήματος ). Εάν (βλέπε Σχήμα 9.11), τότε για κάθε, και έτσι η διαδρομή ικανοποιεί την συνθήκη (1) του ισχυρισμού και, επομένως, έρχεται σε αντίθεση με τη μεγιστικότητα του, επειδή. Άρα, (βλέπε Σχήμα 9.12) και η διαδρομή ικανοποιεί τη συνθήκη (1), διαψεύδοντας τη μεγιστικότητα του ικανοποιεί τη συνθήκη (1). Επιστρέφουμε στην απόδειξη του Θεωρήματος Αυτό συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει διαδρομή που να Θέτουμε και υποθέτουμε ότι ο κόμβος δεν είναι Ν-πλήρης. Τότε υπάρχουν κόμβοι, τέτοιοι ώστε και. Αυτό συνεπάγεται ότι η διαδρομή ( ) ικανοποιεί τη συνθήκη (1) που είναι άτοπο. Πολυπλοκότητα Αλγορίθμου MCS. Έστω το σύνολο όλων των κόμβων του γραφήματος οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αριθμηθεί και έχουν. Κάθε σύνολο αναπαρίσταται από μία διπλά συνδεδεμένη λίστα σε αύξουσα τάξη των, με ένα δείκτη σε ένα μη κενό σύνολο με τη μεγαλύτερη επιγραφή. Για κάθε κόμβο θα αποθηκεύουμε την επιγραφή του, δηλαδή τον αριθμό και ένα δείκτη στη θέση του στη λίστα. Όταν ο κόμβος λάβει έναν αριθμό, δηλαδή ο κόμβος αριθμηθεί, τότε διαγράφουμε τον κόμβο αυτόν από τη λίστα του και μετακινούμε κάθε γείτονά του σε μία λίστα μεγαλύτερης τάξης. Αυτό απαιτεί χρόνο και, επομένως, η συνολική πολυπλοκότητα χρόνου εκτέλεσης του αλγόριθμου MCS είναι. 9.4 Αναγνώριση Τριγωνικών Γραφημάτων Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε αλγορίθμους για την αναγνώριση τριγωνικών γραφημάτων κάνοντας χρήση των Αλγορίθμων LexBFS και MCS. Συγκεκριμένα, οι αλγόριθμοι αναγνώρισης χρησιμοποιούν την έξοδο του Αλγόριθμου LexBFS ή του Αλγόριθμου MCS, που είναι μία διάταξη κόμβων σ ενός μη κατευθυνόμενου γραφήματος και ελέγχουν εάν η διάταξη αυτή

16 288 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων είναι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής. Εάν είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής, τότε το γράφημα τριγωνικό, άλλως το δεν είναι τριγωνικό. είναι Αρχικά, θα αναφερθούμε συνοπτικά στους δύο Αλγορίθμους LexBFS και MCS, θα περιγράψουμε χαρακτηριστικά των διατάξεων που παράγουν και, στη συνέχεια, θα παρουσιάζουμε δύο αλγορίθμους που ελέγχουν εάν μία διάταξη κόμβων είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής. Ο πρώτος αλγόριθμος είναι πολύ απλός και βασίζεται στην ιδιότητα ότι κάθε τριγωνικό γράφημα έχει ένα Ν-πλήρη και στην ιδιότητα της διατήρησης της κληρονομικότητας. Ο δεύτερος αλγόριθμος βασίζεται σε ιδιότητες των τέλειων σχημάτων απαλοιφής και εκτελείται σε γραμμικό χρόνο Οι Αλγόριθμοι LexBFS και MCS Στην προηγούμενη ενότητα παρουσιάσαμε τους Αλγορίθμους LexBFS και MCS και αποδείξαμε ότι, εάν εφαρμοσθούν σε ένα τριγωνικό γράφημα, τότε η διάταξη που επιστρέφουν είναι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων. Από την άλλη πλευρά, δείξαμε ότι, εάν το γράφημα εισόδου δεν είναι τριγωνικό, τότε η διάταξη δεν είναι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής. Επομένως, η έξοδος των αλγορίθμων LexBFS και MCS αποτελεί τη βασική συνιστώσα για την αναγνώριση τριγωνικών γραφημάτων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου εάν μία διάταξη των κόμβων ενός μη κατεθυνόμενου γραφήματος, που παράγεται από τον Αλγόριθμο LexBFS ή από τον Αλγόριθμο MCS, είναι ή όχι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων. Για πληρότητα, τονίζεται ότι οι δύο αλγόριθμοι LexBFS και MCS, αν και είναι παρόμοιας αλγοριθμικής προσέγγισης, δεν παράγουν πάντα την ίδια διάταξη. Για παράδειγμα, υπάρχουν διατάξεις που παράγονται από τον Αλγόριθμο MCS, οι οποίες δεν μπορούν να παραχθούν από τον Αλγόριθμο LexBFS και αντίστροφα, δηλαδή υπάρχουν διατάξεις που παράγονται από τον LexBFS αλλά όχι από τον MCS. Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι υπάρχουν τέλεια σχήματα απαλοιφής κόμβων τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν ούτε από τον Αλγόριθμο LexBFS ούτε από τον Αλγόριθμο MCS. Τέλος, σημειώνεται ότι και οι δύο αλγόριθμοι, LexBFS και MCS, παράγουν μία διάταξη σε χρόνο Επομένως, η ύπαρξη ενός αλγόριθμου ελέγχου εάν η διάταξη είναι ή όχι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής σε χρόνο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα τριγωνικά γραφήματα μπορούν να αναγνωρίζονται σε χρόνο ή, ισοδύναμα, σε γραμμικό χρόνο. Ένα τέτοιο γραμμικό αλγόριθμο παρουσιάζουμε στη συνέχεια Αλγόριθμος Ελέγχου ενός Τέλειου Σχήματος Απαλοιφής Στηριζόμενοι στην ιδιότητα ύπαρξης ενός Ν-πλήρους κόμβου ενός τριγωνικού γραφήματος (κάθε τριγωνικό γράφημα έχει τουλάχιστον δύο Ν-πλήρεις) και στην ιδιότητα διατήρησης της κληρονομικότητας των τριγωνικών γραφημάτων (κάθε επαγόμενο υπογράφημα ενός τριγωνικού γραφήματος είναι τριγωνικό), μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε ένα τριγωνικό ακολουθώντας την εξής απλή επαναληπτική διαδικασία:

17 Τριγωνικά Γραφήματα βρες ένα Ν-πλήρη κόμβο στο γράφημα, 2. αφαίρεσε τον κόμβο από το και πάρε το γράφημα, 3. επανάλαβε τη διαδικασία στο γράφημα, έως ότου: δεν υπάρχει Ν-πλήρης κόμβος στο γράφημα, οπότε το γράφημα δεν είναι τριγωνικό, ή δεν υπάρχουν άλλοι κόμβοι στο γράφημα, οπότε το γράφημα είναι τριγωνικό. Αλγόριθμος 9.3: Input: Μία διάταξη των κόμβων ενός γραφήματος. Output: Μία διάταξη των κόμβων του γραφήματος. 1. για κάθε κόμβο του θέσε ; 2. για έως 1 εκτέλεσε 3. ; εάν τότε 6. 7., δηλαδή συνένωσε το στο 8. τέλος-εάν 9. εάν τότε επίστρεψε ΟΧΙ; 10. τέλος-για 11. επίστρεψε ΝΑΙ Είναι προφανές ότι ο έλεγχος εάν οι γείτονες ενός κόμβου ενός μη κατευθυνόμενου γραφήματος είναι κλίκα ή όχι απαιτεί χρόνο, στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε την τετριμμένη τεχνική ελέγχου (δηλαδή για κάθε ζεύγος κόμβων του συνόλου, έλεγξε εάν ). Επομένως, η διαδικασία εύρεσης ενός Ν-πλήρους κόμβου απαιτεί χρόνο. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται σε γραφήματα, όπου και έτσι ο συνολικός χρόνος εκτέλεσης του απλού αλγορίθμου αναγνώρισης ενός τέλειου σχήματος απαλοιφής απαιτεί χρόνο. Σχήμα Ένα τριγωνικό γράφημα και η σειρά απαλοιφής των κόμβων του.

18 290 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Πίνακας Αποτελέσματα εφαρμογής του Αλγόριθμου Test_PEO στο γράφημα του Σχήματος Αλγόριθμος Test_PEO. Μπορούμε να βελτιώσουμε την πολυπλοκότητα αναγνώρισης ενός τέλειου σχήματος απαλοιφής, εάν συλλέξουμε μία λίστα επιθυμητών γειτόνων για κάθε κόμβο v του γραφήματος ελέγχοντας τους κόμβους αυτής της λίστας μόνο μία φορά. Σε αυτήν τη βασική ιδέα στηρίζεται ο αλγόριθμος Test_PEO που περιγράφουμε στον Αλγόριθμο 9.3. Παράδειγμα. Η εφαρμογή του αλγόριθμου Test_PEO στο γράφημα του Σχήματος 9.13 με τέλειο σχήμα απαλοιφής, δίδει τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στον Πίνακα 9.2. Ορθότητα του Αλγόριθμου Test_PEO. Στη συνέχεια αποδεικνύουμε την ορθότητα του Αλγόριθμου Test_PEO. Θεώρημα 9.5 Ο αλγόριθμος Test_PEO επιστρέφει ΝΑΙ, εάν-ν η διάταξη απαλοιφής κόμβων (PEO). είναι τέλειο σχήμα Απόδειξη. ( ) Υποθέτουμε ότι ο αλγόριθμος επιστρέφει ΟΧΙ στην επανάληψη. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον εάν στο Βήμα 9 της συγκεκριμένης επανάληψης, δηλαδή όταν υπάρχει κόμβος και Ο κόμβος προστέθηκε στο σύνολο στο Βήμα 7 σε μία προηγούμενη επανάληψη του αλγόριθμου, έστω στην. Αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχουν κόμβοι με και και (διότι ) Επομένως, όταν ο αλγόριθμος επιστρέφει ΟΧΙ, τότε η διάταξη απαλοιφής κόμβων. δεν είναι τέλειο σχήμα ( ) Ας υποθέσουμε ότι η διάταξη σ δεν είναι ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής και ο αλγόριθμος Test_PEO επιστρέφει ΝΑΙ. Έστω ότι είναι o κόμβος με τη μεγαλύτερη θέση στη διάταξη, τέτοιος ώστε το σύνολο και να μην επάγει κλίκα. Με άλλα λόγια, ο κόμβος είναι ο πρώτος κόμβος από δεξιά προς αριστερά στη διάταξη σ του οποίου οι δεξιοί γείτονες στην σ δεν είναι κλίκα (βλέπε Σχήμα 9.14). Έστω είναι ο κόμβος του συνόλου που επιλέγεται στο Βήμα 6 της επανάληψης. Στο Βήμα 7

19 Τριγωνικά Γραφήματα 291 αυτής της επανάληψης, το σύνολο προστίθεται στο και, επομένως, ). Επειδή ο αλγόριθμος δεν επιστρέφει ΟΧΙ στο Βήμα 9 της επανάληψης (υποθέσαμε ότι ο αλγόριθμος επιστρέφει ΝΑΙ), ο όρος του Βήματος 9 δεν ικανοποιείται, δηλαδή και, επομένως, κάθε κόμβος είναι γείτονας του κόμβου (δηλαδή. Μάλιστα, επειδή ο κόμβος είναι ο πρώτος κόμβος από δεξιά προς αριστερά στην διάταξη σ του οποίου οι -δεξιοί γείτονές του δεν είναι κλίκα και (δηλαδή ο κόμβος είναι δεξιότερα του στη ), έχουμε ότι κάθε ζεύγος κόμβων είναι γειτονικοί κόμβοι. Επομένως, από τις δύο τελευταίες προτάσεις προκύπτει ότι το σύνολο είναι κλίκα, άτοπο. Σχήμα Βοηθητικά σχήματα για την απόδειξη της ορθότητας του Αλγόριθμου Test_PEO. Πολυπλοκότητα Αλγορίθμου Test_PEO Θεώρημα 9.6 Ο αλγόριθμος εκτελείται σε χρόνο. Απόδειξη. Θα αποθηκεύσουμε τις ακολουθίες και σε μονοδιάστατους πίνακες και για κάθε κόμβο τα σύνολα και σε διπλά συνδεδεμένες λίστες. To Βήμα 9 της επανάληψης μπορεί να υλοποιηθεί σε κρατώντας ένα δυαδικό (bit) πίνακα μήκους και η συνθήκη υλοποιείται ως εξής: 1. για κάθε 2. για κάθε 3. για κάθε θέσε 4. επίστρεψε ΝΑΙ., θέσε Test(w) = 1., εάν το Test(w) = 0, τότε επίστρεψε ΟΧΙ., αρχικοποίησε (clear) το bit σε 0, δηλαδή. Η συνολική πολυπλοκότητα του Αλγόριθμου είναι όπου είναι το μεγαλύτερο μέγεθος (πληθικός αριθμός) του συνόλου σε κάποια επανάληψη του αλγόριθμου (στο παράδειγμα του γραφήματος του Σχήματος 9.13, βλέπε Πίνακα

20 292 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων 9.2) έχουμε το μεγαλύτερο μέγεθος του συνόλου στην 3η επανάληψη, όπου Για κάθε οι γείτονες του κόμβου προσθέτουν κόμβους μόνο σε μία λίστα πλήθος των προστιθέμενων κόμβων είναι το πολύ Επομένως, ). και το και, άρα, η συνολική πολυπλοκότητα χρόνου του Αλγόριθμου. είναι Πόρισμα 9.1 Τα τριγωνικά γραφήματα αναγνωρίζονται σε γραμμικό χρόνο. 9.5 Υπολογισμός Χρωματικού Αριθμού και Μέγιστων Κλικών Στην ενότητα αυτή θα βασισθούμε σε ιδιότητες των τριγωνικών γραφημάτων, όπως για παράδειγμα στις -τέλεια και -τέλεια ιδιότητες και στην ιδιότητα ύπαρξης τέλειων σχημάτων απαλοιφής. Επιπρόσθετα, θα διατυπώσουμε αποτελεσματικούς αλγόριθμους για τον υπολογισμό μέγιστων κλικών και του χρωματικού αριθμού τριγωνικών γραφημάτων. Θα πρέπει να σημειώσουμε, όπως είναι γνωστό, ότι και τα δύο αυτά προβλήματα είναι NP-πλήρη σε γενικά γραφήματα. Έστω ένα τριγωνικό γράφημα και έστω ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων του. Πρώτοι οι Fulkerson and Gross (1965) παρατήρησαν ότι κάθε μεγιστική κλίκα ενός τριγωνικού γραφήματος είναι της μορφής Αυτή η απλή παρατήρηση των Fulkerson and Gross είναι εύκολο να δειχθεί. Πράγματι, από τον ορισμό της διάταξης σ έχουμε ότι κάθε σύνολο είναι κλίκα. Εάν είναι ο πρώτος κόμβος στη διάταξη σ που περιέχεται σε μία μεγιστική κλίκα, τότε. Μία πιο αυστηρή και τυπική απόδειξη δίδεται στο εξής θεώρημα. Θεώρημα 9.7 (Fulkerson and Gross 1965) Έστω ένα τριγωνικό γράφημα και έστω σ μία τέλεια διάταξη απαλοιφής του. Κάθε μεγιστική κλίκα στο γράφημα είναι της μορφής:, όπου Απόδειξη. Έστω μία τυχαία μεγιστική κλίκα στο γράφημα και έστω o πρώτος κόμβος στη διάταξη (δηλαδή ο κόμβος με την μικρότερη θέση στη διάταξη σ), ο οποίος περιέχεται στη κλίκα. Έστω, με. Εάν, τότε και, επομένως,, παίρνοντας. Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι το γράφημα είναι τριγωνικό, το σύνολο είναι κλίκα και, επειδή το είναι μεγιστική, παίρνουμε ότι. Από το Θεώρημα 9.7 έχουμε ότι κάθε μεγιστική κλίκα ενός τριγωνικού γραφήματος χαρατηρίζεται μοναδικά από τον πρώτο κόμβο v στο τέλειο σχήμα απαλοιφής που περιέχεται στην κλίκα. Επομένως, παίρνουμε το εξής αποτέλεσμα.

21 Τριγωνικά Γραφήματα 293 Πόρισμα 9.2 Ένα τριγωνικό γράφημα με n κόμβους έχει το πολύ ισότητα να ισχύει, εάν-ν το γράφημα δεν έχει ακμές. μεγιστικές κλίκες, με την Παράδειγμα. Στο τριγωνικό γράφημα του Σχήματος 9.13 οι κόμβοι είναι αριθμημένοι σύμφωνα με την τέλεια διάταξη απαλοιφής και έχουμε ότι οι κλίκες είναι μεγιστικές, ενώ οι κλίκες και δεν είναι μεγιστικές. Βασιζόμενοι στη μορφή των μεγιστικών κλικών ενός τριγωνικού γραφήματος, όπως αποδείξαμε στο Θεώρημα 9.7, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε μία μέγιστη κλίκα του γραφήματος. Αυτό μπορεί να γίνει με τον εξής απλό αλγόριθμο: υπολόγισε το σύνολο για κάθε κόμβο, απομάκρυνε τις μη-μεγιστικές κλίκες, και υπολόγισε μία μέγιστη κλίκα από τις μεγιστικές. Ένας αποδοτικότερος αλγόριθμος βασίζεται στον αλγόριθμο Test_PEO της Ενότητας 9.4, ο οποίος ελέγχει εάν μία διάταξη σ των κόμβων ενός γραφήματος είναι τέλειο σχήμα απαλοιφής. Στον αλγόριθμο αυτό το σύνολο υπολογίζεται για κάθε κόμβο. Όμως, μερικά από αυτά τα σύνολα δεν είναι μεγιστικές κλίκες και, επομένως, πρέπει να διαγραφούν με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε βασίζεται στην εξής παρατήρηση: το σύνολο δεν είναι μεγιστική κλίκα, εάν σε κάποια επανάληψη του αλγόριθμου Test_PEO το σύνολο συνενώνεται στο στο Βήμα 7, δηλαδή εάν σε κάποια επανάληψη όλοι οι κόμβοι του συνόλου καταχωρούνται στο σύνολο στο Βήμα 7 (πιθανώς να καταχωρούνται και άλλοι κόμβοι εκτός αυτών του συνόλου ). Στη συνέχεια, αποδεικνύουμε την ορθότητα της παρατήρησης. Σχήμα Βοηθητικό σχήμα για την απόδειξη της ορθότητας του Αλγόριθμου. Θεώρημα 9.8 Όταν ο αλγόριθμος Test_PEO λάβει ως είσοδο ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής σ ενός τριγωνικού γραφήματος, τότε το σύνολο κόμβων δεν είναι μεγιστική κλίκα, εάν-ν το συνενώνεται στο. Απόδειξη. Υπενθυμίζουμε ότι στη επανάληψη του αλγορίθμου Test_PEO, το σύνολο κόμβων συνενώνεται στο σύνολο, εάν ο κόμβος είναι πρώτος δεξιός γείτονας του κόμβου στη διάταξη.

22 294 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων ( ) Εάν το σύνολο δεν είναι μία μεγιστική κλίκα, τότε υπάρχει ένας κόμβος w αριστερά του στην, δηλαδή, τέτοιος ώστε. Ας πάρουμε τον κόμβο να είναι ο πιο δεξιά στην απ' όλους τους κόμβους, δηλαδή Στη επανάληψη του αλγόριθμου το συνενώνεται στο. ( ) Υποθέτουμε ότι στη επανάληψη του αλγόριθμου το σύνολο } συνενώνεται στο σύνολο. Τότε, ισχύει. Επομένως, το σύνολο είναι κλίκα και, άρα, το σύνολο δεν είναι μεγιστική κλίκα. Βασιζόμενοι στο θεώρημα αυτό και στο γεγονός ότι τα τριγωνικά γραφήματα είναι τέλεια και, επομένως, το μέγεθος της μέγιστης κλίκας ισούται με το χρωματικό αριθμό, στον Αλγόριθμο 9.4 περιγράφουμε σε ψευδοκώδικα του αλγόριθμου που υπολογίζει όλες τις μεγιστικές κλίκες ενός τριγωνικού γραφήματος και από αυτές το χρωματικό αριθμό του. έτσι ώστε να υπο-. Η τροποποίηση του αλγόριθμου Είναι εύκολο να τροποποιήσουμε τον αλγόριθμο λογίζει και να τυπώνει μία μέγιστη κλίκα του γραφήματος αφήνεται ως άσκηση στον αναγνώστη. Αλγόριθμος 9.4: Input: Μία διάταξη σ των κόμβων ενός τριγωνικού γραφήματος. Output: Τις μέγιστες κλίκες και το χρωματικό αριθμό του γραφήματος. 1. ; 2. για κάθε κόμβο ; 3. για έως εκτέλεσε 4. ; 5. ; 6. εάν τύπωσε την κλίκα ; 7. εάν πήγαινε στη γραμμή 14; εάν τότε 11. τύπωσε την κλίκα τέλος-εάν 14. τέλος-για 15. τύπωσε το χρωματικό αριθμό του γραφήματος. Θεώρημα 9.9 Ο Αλγόριθμος σωστά υπολογίζει όλες τις μεγιστικές κλίκες και το χρωματικό αριθμό ενός τριγωνικού γραφήματος σε χρόνο.

23 Τριγωνικά Γραφήματα Υπολογισμός των αριθμών α(g) και κ(g) Στη συνέχεια αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα εύρεσης του ευσταθούς αριθμού ενός τριγωνικού γραφήματος. Δεδομένου ότι το γράφημα είναι τέλειο, το μέγεθος της κάλυψης-μεκλίκες (clique cover) ισούται με τον ευσταθή αριθμό, δηλαδή Έστω σ ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής για το με τον εξής τρόπο: Ορίζουμε μία ακολουθία κόμβων και ο κόμβος είναι ο πρώτος κόμβος στη διάταξη ο οποίος δεν βρίσκεται στο βρίσκονται στο. Παράδειγμα. Στο γράφημα Εδώ, το σύνολο { ο οποίος εμφανίζεται μετά τον κόμβο, και. Όλοι οι κόμβοι που έπονται του κόμβου yt του Σχήματος 9.16 έχουμε: } είναι ένα μέγιστο ευσταθές σύνολο και και είναι μία ελάχιστη κάλυψη-με-κλίκες (minimum clique cover) του γραφήματος. Θεώρημα 9.10 (Gavril, 1972). Έστω ένα τριγωνικό γράφημα. Το σύνολο κόμβων { } είναι ένα ελάχιστο ευσταθές σύνολο και η συλλογή των συνόλων, αποτελεί μία ελάχιστη κάλυψη-με-κλίκες του γραφήματος. Σχήμα Απόδειξη. Το σύνολο { Ένα τριγωνικό γράφημα και η σειρά απαλοιφής των κόμβων του. } είναι ευσταθές, αφού, εάν για, τότε, το οποίο δεν ισχύει. Έτσι,. Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι { } είναι ένα σύνολο από κλίκες που όλες μαζί καλύπτουν το παίρνουμε ότι. Δεδομένου ότι

24 296 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων παίρνουμε ότι και έχουμε δημιουργήσει το επιθυμητό μέγιστο ευσταθές σύνολο και την ελάχιστη επικάλυψη-με-κλίκες. Η προηγούμενη μέθοδος με μία ελάχιστη τροποποίηση του Αλγόριθμου Cliques_and_Chromatic βρίσκει ένα μέγιστο ευσταθές σύνολο και μία ελάχιστη κάλυψη-με-κλίκες σε χρόνο. 9.7 Χαρακτηρισμός Τριγωνικών Γραφημάτων ως Γραφήματα Τομής Στο Κεφάλαιο 1 είδαμε ότι κάθε γράφημα διαστημάτων (interval) είναι τριγωνικό και, επίσης, ότι τα γραφήματα διαστημάτων χαρακτηρίζονται ως γραφήματα τομής. Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι εάν ισχύει ένας τέτοιος χαρακτηρισμός και για τα τριγωνικά γραφήματα. Θα δούμε ότι ένα γράφημα είναι τριγωνικό, εάν-ν το είναι γράφημα τομής μίας οικογένειας υποδένδρων { } ενός δένδρου. Το δένδρο θα το ονομάζουμε δένδρο οικοδεσπότη (host tree) (βλέπε Σχήμα 9.17). Σχήμα Ένα τριγωνικό γράφημα και μια οικογένεια οκτώ υποδένδρων (έγχρωμα δένδρα) ενός δένδρου οικοδεσπότη (μαύρο δένδρο). Ορισμός 9.5 Έστω είναι μία οικογένεια υποσυνόλων του συνόλου. Η οικογένεια έχει την Helly ιδιότητα, εάν-ν για κάθε, εάν τότε (βλέπε Σχήμα 9.18). Λήμμα 9.2 Υποθέτουμε ότι είναι ένα σύνολο από υποδένδρα του δένδρου και ότι υπάρχουν σημεία στο, τέτοια ώστε για κάθε, το υποδένδρο να περιέχει τουλάχιστον από αυτά. Τότε.

25 Τριγωνικά Γραφήματα 297 Σχήμα Η αριστερή οικογένεια έχει την ιδιότητα Helly ενώ η δεξια οικογένεια δεν την έχει. Απόδειξη. Έστω το απλό μονοπάτι από το στο στο, το απλό μονοπάτι από το στο στο και το απλό μονοπάτι από το στο στο (βλέπε Σχήμα 9.19). Επειδή το είναι δένδρο, (διαφορετικά το περιέχει κύκλο). Κάθε περιέχει τουλάχιστον ένα από τα μονοπάτια, ως εκ τούτου. Σχήμα Τα μονοπάτια, και πρέπει να τέμνονται. Θεώρημα 9.11 Μία οικογένεια υποδένδρων ενός δένδρου οικοδεσπότη έχει την Helly ιδιότητα. Απόδειξη. Θα αποδείξουμε τον ισχυρισμό με επαγωγή στο, όπου το μέγεθος της οικογένειας. Για το θεώρημα είναι τετριμμένα ορθό. Υποθέτουμε την ορθότητα του θεωρήματος για. Έστω μία οικογένεια δένδρων:, κάθε ζεύγος των οποίων έχει μη κενή τομή. Από την υπόθεση της επαγωγής έχουμε: και, επομένως, υπάρχει και, επομένως, υπάρχει. Επιπλέον, από υπόθεση, ισχύει ότι και, συνεπώς, υπάρχει. Εάν εφαρμόσουμε το Λήμμα 9.2 για το σύνολο υποδένδρων { και, τότε ισχύει. } και τα σημεία

26 298 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Θεώρημα 9.12 (Walter 1972, Gavril 1974, Buneman 1974) Έστω κατευθυνόμενο γράφημα. Οι επόμενοι ισχυρισμοί είναι ισοδύναμοι: είναι ένα μη Το γράφημα Το γράφημα είναι τριγωνικό. είναι γράφημα τομής μίας οικογένειας υποδένδρων ενός δένδρου. Η απόδειξη του θεωρήματος δεν εμπίπτει στο διδακτικό πλαίσιο του συγκεκρημένου συγγράματος. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει την απόδειξη του θεωρήματος στο βιβλίο του Martin C. Golumbic, Algorithmic Graph Theory and Perfect Graphs (1980). Γραφήματα Διαδρομών. Ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα ονομάζεται γράφημα διαδρομών (path graph), εάν είναι το γράφημα τομής μίας οικογένειας διαδρομών σε ένα δένδρο. Ο Renz (1970) έδειξε ότι ένα γράφημα είναι γράφημα διαδρομών, εάν-ν το είναι τριγωνικό και γράφημα τομής μίας οικογένειας διαδρομών (ή, ισοδύναμα, μονοπατιών) σε ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα, τέτοιας ώστε η οικογένεια ικανοποιεί την Helly ιδιότητα. Ο Gavril (1978) παρουσίασε έναν αποτελεσματικό αλγόριθμο αναγνώρισης γραφημάτων διαδρομών. 9.8 Τα Τριγωνικά Γραφήματα είναι Τέλεια Στην παράγραφο αυτή δείχνουμε ιδιότητες των τριγωνικών γραφημάτων που αποδεικνύουν ότι η κλάση των τριγωνικών γραφημάτων ανήκει στην κλάση των τέλειων γραφημάτων p-κρίσιμα Γραφήματα Ορισμός 9.6 Ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα ονομάζεται p-κρίσιμο (p-critical) εάν το γράφημα δεν είναι τέλειο, ενώ κάθε επαγόμενο υπογράφημα του είναι τέλειο γράφημα. Σημείωση. Εάν το γράφημα είναι p-κρίσιμο, τότε για κάθε κόμβο του γραφήματος ισχύει: Θεώρημα 9.13 Εάν ένα γράφημα με κόμβους είναι p-κρίσιμο, τότε:, και για όλους τους κόμβους του, ισχύει. Απόδειξη. Από το θεώρημα των τέλειων γραφημάτων και το γεγονός ότι το γράφημα είναι p- κρίσιμο ισχύει και για όλους του κόμβους. Επειδή οι συναρτήσεις α και ω είναι μονότονες, ισχύει: Επομένως,, και.

27 Τριγωνικά Γραφήματα Η Ισχυρή Εικασία των Τέλειων Γραφημάτων Είναι εύκολο να δειχθεί πως ένας περιττός κύκλος είναι ένα p-κρίσιμο γράφημα. Από το θεώρημα των τέλειων γραφημάτων έχουμε ότι το συμπλήρωμα είναι επίσης p-κρίσιμο. Τα γραφήματα και είναι τα μόνα γνωστά p-κρίσιμο γραφήματα (τα γραφήματα αυτά ονομάζονται περιττή οπή (odd hole) και περιττή αντιοπή (odd anti-hole), αντίστοιχα). Το 1960 ο Claude Berge είχε εικάσει πως δεν υπάρχουν άλλα p-κρίσιμο γραφήματα ή, ισοδύναμα, ότι ένα γράφημα είναι τέλειο εάν-ν δεν περιέχει περιττές οπές και περιττές αντιοπές. Αυτή η εικασία ονομάστηκε Ισχυρή Εικασία των Τέλειων Γραφημάτων (Strong Perfect Graph Conjecture). Η ισχυρή εικασία των τέλειων γραφημάτων μπορεί να επαναδιατυπωθεί με διάφορες ισοδύναμες προτάσεις: 1. είναι τέλειο γράφημα, εάν-ν δεν εμπεριέχει επαγόμενα υπογραφήματα ισομορφικά μίας περιττής οπής ή μίας περιττής αντιοπής. 2. είναι τέλειο γράφημα, εάν-ν κάθε κύκλος μήκους στο ή στο περιέχει χορδή. 3. Τα μόνα p-κρίσιμο γραφήματα είναι τα γραφήματα και (για ). Το Μάιο του 2002 η ορθότητα της εικασίας του Berge αποδείχθηκε από τους Maria Chudnovsky και Paul Seymour, που βασίσθηκαν σε μία προγενέστερη εργασία τους με τους Neil Robertson και Robin Thomas. 'Εκτοτε, παραμένει γνωστή ως Ισχυρό Θεώρημα Τέλειων Γραφημάτων (Strong Perfect Graph Theorem). Παρατήρηση. Έως το Μάιο του 2002, η ισχυρή εικασία των τέλειων γραφημάτων είχε αποδειχθεί ότι ίσχυε σε αρκετές κλάσεις γραφημάτων, όπως τα επίπεδα γραφήματα, τα γραφήματα κυκλικών τόξων (circular arc), γραφήματα με, γραφήματα με μέγιστο βαθμό και, επίσης, στις κλάσεις των γραφημάτων -free και -free (ένα γράφημα καλείται -free,, εάν-ν δεν περιέχει υπογραφήματα ισομορφικά του γραφήματος που επάγεται από το σύνολο κόμβων ) Η Τελειότητα των Τριγωνικών Γραφημάτων Συχνά το πρόβλημα του χρωματισμού και το πρόβλημα εύρεσης της μέγιστης κλίκας μπορούν να απλοποιηθούν χρησιμοποιώντας την αρχή του διαχωρισμού σε τμήματα που διατύπωσε ο Berge το Η μέθοδος αυτή περιγράφεται στο επόμενο θεώρημα και στην απόδειξή του. Συγκεκριμένα, το θεώρημα εφαρμόζεται σε τριγωνικά γραφήματα. Θεώρημα 9.14 (Berge 1973) Έστω S ένας διαχωριστής κόμβων ενός συνδεδεμένου μη-κατευθυνόμενου γραφήματος και έστω οι συνιστώσες του γραφήματος. Εάν το είναι μία κλίκα (όχι απαραίτητα η μέγιστη), τότε και

28 300 Αλγοριθμική Θεωρία Γραφημάτων Απόδειξη. Προφανώς ισχύει για κάθε (επειδή το είναι ένα επαγόμενο υπογράφημα του ), έτσι. Από την άλλη πλευρά, το μπορεί να χρωματισθεί χρησιμοποιώντας ακριβώς χρώματα ως εξής: Πρώτα, χρωμάτισε το (το είναι κλίκα, συνεπώς υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να χρωματιστεί). Εν συνεχεία, επέκτεινε το χρωματισμό ανεξάρτητα σε κάθε τμήμα του. Κάθε τμήμα μπορεί να χρωματισθεί με το πολύ χρώματα και το να είναι πάντα χρωματισμένο χρησιμοποιώντας χρώματα, έτσι ώστε να είναι δυνατό να επεκτείνουμε το χρωματισμό από το στο (μετονομάζοντας τα χρώματα, εάν χρειασθεί). Τέλος, δεν θα υπάρχουν αντιφάσεις δεδομένου ότι, εάν οι κόμβοι το ίδιο χρώμα, τότε είναι μη-συνδεδεμένα (διότι το τους διαχωρίζει). Στη συνέχεια, παίρνουμε την περίπτωση της κλίκας. Ισχύει για κάθε. έχουν Έστω η μέγιστη κλίκα του, δηλαδή Είναι αδύνατον δύο κόμβοι του να βρίσκονται στο και, δεδομένου ότι αυτά είναι μη-συνδεδεμένα. Έτσι, το εμπεριέχεται πλήρως σε ένα από τα δύο τμήματα, έστω στο.. Επομένως, Πόρισμα 9.3 Έστω ένας διαχωριστής κόμβων ενός συνδεδεμένου μη-κατευθυνόμενου γραφήματος και έστω οι συνιστώσες του γραφήματος. Εάν το είναι κλίκα και κάθε υπογράφημα είναι τέλειο, τότε το γράφημα είναι τέλειο. Απόδειξη. Η απόδειξη γίνεται με επαγωγή στο πλήθος των κόμβων του γραφήματος. Ισχυρισμός 9.2. Απόδειξη. H αλήθεια του ισχυρισμού είναι προφανής για. Υποθέτουμε ότι και ότι ο ισχυρισμός είναι αληθής για όλα τα γραφήματα με λιγότερους από κόμβους. Υποθέτουμε, επίσης, ότι το είναι ένας διαχωριστής κόμβων και κλίκα στο, και ότι κάθε είναι τέλειο. Επιλέγουμε ένα κόμβο και έστω. Εάν, ορίζουμε το σύνολο. Στο γράφημα, το σύνολο είναι επίσης κλίκα και κάθε επαγόμενο υπογράφημα είναι τέλειο (επειδή είναι επαγόμενο υπογράφημα ενός τέλειου γραφήματος). Εάν, τότε το είναι επίσης κλίκα και το είναι τέλειο. Επομένως, και στις δύο περιπτώσεις, από την υπόθεση της επαγωγής, το γράφημα επαγόμενο υπογράφημα του ισχύει Θα αποδείξουμε τώρα ότι ισχύει είναι τέλειο. Αυτό συνεπάγεται ότι για κάθε. Από το Θεώρημα 9.14 έχουμε ότι. Επειδή κάθε επαγόμενο υπογράφημα είναι ένα τέλειο γράφημα, ισχύει ότι. Χρησιμοποιώντας πάλι το Θεώρημα 9.14, παίρνουμε ότι. Επομένως,.

29 Τριγωνικά Γραφήματα 301 Θεώρημα 9.15 (Berge 1960, Hajnal-Suranyi 1958) Κάθε τριγωνικό γράφημα είναι τέλειο. Απόδειξη. Μέσω επαγωγής στο πλήθος των κόμβων του γραφήματος. Έστω ένα τριγωνικό γράφημα. Θα υποθέσουμε ότι το γράφημα είναι συνδεδεμένο, αλλιώς εξετάζουμε κάθε συνιστώσα του ξεχωριστά. Εάν το γράφημα είναι πλήρες τότε το είναι τέλειο. Άλλως, έστω ένας ελάχιστος διαχωριστής κόμβων για ένα ζεύγος μη γειτονικών κόμβων και. Από το Θεώρημα 9.1 το σύνολο είναι κλίκα. Κάθε ένα εκ των υπογραφημάτων (ορίζονται στο Θεώρημα 9.15) είναι τριγωνικό (κληρονομική ιδιότητα) και, επομένως, μέσω της επαγωγικής υπόθεσης αξιοποιώντας το Πόρισμα 9.3, το γράφημα είναι τέλειο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 9 1. Δείξτε ότι το γράφημα δεν είναι τριγωνικό για. 2. Χρησιμοποιώντας την τρίτη συνθήκη του Θεωρήματος 9.1, αποδείξτε ότι κάθε γράφημα διαστημάτων είναι τριγωνικό γράφημα. Ποιά είναι η ερμηνεία του διαχωριστή κόμβων σε μία αναπαράσταση διαστημάτων ενός γραφήματος; 3. Εφαρμόστε τον Αλγόριθμο LexBFS στο γράφημα του Σχήματος 9.2 επιλέγοντας τυχαία τον κόμβο βαθμού 2 στο Βήμα Επιλογή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της πρώτης επανάληψης του αλγορίθμου. (i) Είναι τέλειο το σχήμα που παίρνετε; (ii) Βρείτε ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής στο γράφημα Αλγόριθμο LexBFS. το οποίο δεν παράγεται από τον 4. Δείξτε ότι ένα k-δένδρο 1 έχει ένα τέλειο σχήμα απαλοιφής κόμβων και επομένως είναι τριγωνικό γράφημα. Δώστε ένα παράδειγμα ενός τριγωνικού γραφήματος που δεν είναι k-δένδρο για οποιοδήποτε. 5. Αποδείξτε τις ακόλουθες προτάσεις: Ένα μη κατευθυνόμενο γράφημα είναι k-δένδρο, εάν-ν (i) το γράφημα (ii) το γράφημα είναι συνεκτικό, έχει μία k-κλίκα, και 1 Η κλάση των μη κατευθυνόμενων γραφημάτων, γνωστή ως -δένδρο, ορίζεται αναδρομικά ως ακολούθως: Ένα -δένδρο με κόμβους είναι μία κλίκα κόμβων. Δοθέντος ενός -δένδρου με κόμβους, κατασκευάζουμε ένα -δένδρο με κόμβους συνδέοντας ένα νέο κόμβο στο, το οποίο τον καθιστά γείτονα σε κάθε κόμβο κάποιας -κλίκας στο και μη γείτονα στους εναπομείναντες κόμβους. Σημειώνουμε πως ένα 1-δένδρο είναι ένα απλό δένδρο με την συνήθη έννοια και πως ένα -δένδρο έχει τουλάχιστον κόμβους.

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Συνεκτικότητα Γραφημάτων 123 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 4.1 Τοπική και Ολική Συνεκτικότητα Γραφημάτων 4.2 Συνεκτικότητα Μη-κατευθυνόμενων Γραφημάτων 4.3 Συνεκτικότητα Κατευθυνόμενων Γραφημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις ΕΠΛ2: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Σειρά Προβλημάτων Λύσεις Άσκηση Να βρείτε το σφάλμα στην πιο κάτω απόδειξη. Ισχυρισμός: Όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί στη Θεωρία Υπολογισμού έχουν τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4

u v 4 w G 2 G 1 u v w x y z 4 Διάλεξη :.0.06 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος. Εισαγωγικοί ορισμοί Ορισμός. Γράφημα G καλείται ένα ζεύγος G = (V, E) όπου V είναι το σύνολο των κορυφών (ή κόμβων) και E

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2

z 1 E(G) 2(k 1) = 2k 3. x z 2 H 1 H 2 Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Δενδρικά Γραφήματα 93 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΕΝΔΡΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 3.1 Εισαγωγή 3.2 Βασικές Ιδιότητες Δένδρων 3.3 Απαρίθμηση Δένδρων 3.4 Γενετικά Δένδρα 3.5 Ελάχιστα Γενετικά Δένδρα Προαπαιτούμενη Γνώση Πολύ καλή γνώση

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Άσκηση 1 α) Η δομή σταθμισμένης ένωσης με συμπίεση διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί πολύ εύκολα ώστε να υποστηρίζει τις

Διαβάστε περισσότερα

f(t) = (1 t)a + tb. f(n) =

f(t) = (1 t)a + tb. f(n) = Παράρτημα Αʹ Αριθμήσιμα και υπεραριθμήσιμα σύνολα Αʹ1 Ισοπληθικά σύνολα Ορισμός Αʹ11 (ισοπληθικότητα) Εστω A, B δύο μη κενά σύνολα Τα A, B λέγονται ισοπληθικά αν υπάρχει μια συνάρτηση f : A B, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Γραφήματα 19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Γραφήματα 19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Γραφήματα 19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 1.1 Εισαγωγή 1.2 Τύποι Γραφημάτων 1.3 Βασικές Έννοιες Γραφημάτων 1.4 Θεμελιώδεις Αριθμοί και Ιδιότητες 1.5 Γραφήματα Τομής 1.6 Τέλεια Γραφήματα Προαπαιτούμενη Γνώση Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

E(G) 2(k 1) = 2k 3.

E(G) 2(k 1) = 2k 3. Διάλεξη :..06 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Τζαλάκας Ανδρέας & Σ.Κ.. Εξωεπίπεδα γραφήματα (συνέχεια) Ορισμός. Εστω γράφημα G = (V, E) και S V. S-λοβός (S-lobe) ενάγεται από

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Μαθηματικό Υπόβαθρο Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Σύνολα Συναρτήσεις και Σχέσεις Γραφήματα Λέξεις και Γλώσσες Αποδείξεις ΕΠΛ 211 Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

d(v) = 3 S. q(g \ S) S

d(v) = 3 S. q(g \ S) S Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε S υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη Α Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 11η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι;

ΑΣΚΗΣΗ 1 Για τις ερωτήσεις 1-4 θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗ0 ΑΣΚΗΣΗ Για τις ερωτήσεις - θεωρήσατε τον ακόλουθο γράφο. Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις αληθεύουν και ποιές όχι; Β Ε Α 6 Δ 5 9 8 0 Γ 7 Ζ Η. Σ/Λ Δυο από τα συνδετικά

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά

Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c

2 ) d i = 2e 28, i=1. a b c ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΡΑΦΩΝ (1) Εστω G απλός γράφος, που έχει 9 κορυφές και άθροισμα βαθμών κορυφών μεγαλύτερο του 7. Αποδείξτε ότι υπάρχει μια κορυφή του G με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 4. () Αποδείξτε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες Κατευθυνόμενο γράφημα Συνάρτηση χωρητικότητας 2 6 20 Ροή δικτύου Συνάρτηση αφετηρίακός κόμβος 0 με τις ακόλουθες ιδιότητες 9 7 τερματικός κόμβος Περιορισμός χωρητικότητας: Αντισυμμετρία: Διατήρηση ροής:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 8.1 Εισαγωγή 8.2 Χρωματισμός Κόμβων 8.3 Χρωματισμός Ακμών 8.4 Χρωματισμός Επιπέδων Γραφημάτων και Χαρτών 8.5 Χρωματικά Πολυώνυμα 8.6 Σειριακός και άλλοι Αλγόριθμοι Χρωματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα)

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Αφηρημένες

Διαβάστε περισσότερα

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S.

q(g \ S ) = q(g \ S) S + d = S. Διάλεξη 9: 9.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Παναγιωτίδης Αλέξανδρος & Σ. Κ. Θεώρημα 9.1 Εστω γράφημα G = (V, E), υπάρχει τέλειο ταίριασμα στο G αν και μόνο αν για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών

Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων. Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες. Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος. Τμήμα: Μαθηματικών Τίτλος Μαθήματος: Θεωρία Γραφημάτων Ενότητα: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες Διδάσκων: Λέκτορας Xάρης Παπαδόπουλος Τμήμα: Μαθηματικών Θεωρία Γραφημάτων Χάρης Παπαδόπουλος 2012, Διάλεξη Κεφαλαίου 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αρκετά απαιτητικά ερωτήματα,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Κατανεμημένα Συστήματα Ι Εκλογή αρχηγού και κατασκευή BFS δένδρου σε σύγχρονο γενικό δίκτυο Παναγιώτα Παναγοπούλου Περίληψη Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα Ορισμός του προβλήματος Ο αλγόριθμος FloodMax

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory)

Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory) Στοιχεία Θεωρίας Γράφων (Graph Theory) Ε Εξάμηνο, Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΙ Λαμίας plam@inf.teilam.gr, Οι διαφάνειες βασίζονται στα βιβλία:. Αλγόριθμοι, Σχεδιασμός & Ανάλυση, η έκδοση,

Διαβάστε περισσότερα

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα ιδάσκοντες:. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα έντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής. Αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε

Διάλεξη 4: Απόδειξη: Για την κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι διαγράφοντας μια κορυφή δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα u και v. Αποδεικνύουμε Διάλεξη 4: 20.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 4.1 2-συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός γραφήματος G μοιράζονται το πολύ μία κορυφή. Απόδειξη:

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Ενότητα 7 ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2017-18 www.cs.uoi.gr/~stavros Εισαγωγή Χρωματισμός κορυφών-ακμών-περιοχών. Χρωματική τάξη (color class):

Διαβάστε περισσότερα

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3

e 2 S F = [V (H), V (H)]. 3-1 e 1 e 3 Διάλεξη 3: 19.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Λίβανος & Σ. Κ. 3.1 Ακμοδιαχωριστές, Τομές, Δεσμοί Ορισμός 3.1 Ακμοδιαχωριστής (edge-separator) ενός γραφήματος =

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Ενότητα 5 ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2017-18 www.cs.uoi.gr/~stavros Συνεκτικότητα Έννοια της συνδεσμικότητας: «Ποσότητα συνδεσμικότητας»...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΑΣΕΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΑΣΕΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΑΣΕΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Η ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Υποβάλλεται στην ορισθείσα από την Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Διαίρει και Βασίλευε. πρόβλημα μεγέθους Ν. διάσπαση. πρόβλημα μεγέθους k. πρόβλημα μεγέθους Ν-k

Διαίρει και Βασίλευε. πρόβλημα μεγέθους Ν. διάσπαση. πρόβλημα μεγέθους k. πρόβλημα μεγέθους Ν-k Διαίρει και Βασίλευε πρόβλημα μεγέθους Ν διάσπαση πρόβλημα μεγέθους k πρόβλημα μεγέθους Ν-k Διαίρει και Βασίλευε πρόβλημα μεγέθους Ν διάσπαση επιλύουμε αναδρομικά τα υποπροβλήματα πρόβλημα μεγέθους k πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές αποδείξεων Υπάρχουν πολλά είδη αποδείξεων. Εδώ θα δούμε τα πιο κοινά: Εξαντλητική μέθοδος ή μέθοδος επισκόπησης. Οταν το πρόβλημα έχει πεπερασμ

Μορφές αποδείξεων Υπάρχουν πολλά είδη αποδείξεων. Εδώ θα δούμε τα πιο κοινά: Εξαντλητική μέθοδος ή μέθοδος επισκόπησης. Οταν το πρόβλημα έχει πεπερασμ Μαθηματικά Πληροφορικής 4ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Μορφές αποδείξεων Υπάρχουν πολλά είδη αποδείξεων. Εδώ θα δούμε τα πιο κοινά: Εξαντλητική μέθοδος ή μέθοδος επισκόπησης.

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έντρα ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έντρα έντρο: πρότυπο ιεραρχικής δομής.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αξιόλογη προσπάθεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας Διάλεξη 2: Μαθηματικό Υπόβαθρο Τι θα κάνουμε σήμερα Συναρτήσεις & Σχέσεις (0.2.3) Γράφοι (Γραφήματα) (0.2.4) Λέξεις και Γλώσσες (0.2.5) Αποδείξεις (0.3) 1

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 11.1 Εισαγωγή 11.2 Χαρακτηρισμοί και Ιδιότητες 11.3 Τετραγωνικός Αλγόριθμος Αναγνώρισης 11.4 Γραμμικός Αλγόριθμος Αναγνώρισης Προαπαιτούμενη Γνώση Πολύ καλή γνώση των

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις. Ρίζου Ζωή

Επαναληπτικές Ασκήσεις. Ρίζου Ζωή Επαναληπτικές Ασκήσεις Ρίζου Ζωή email: zrizou@ee.duth.gr Άσκηση 1 Τι πραγματεύεται το θεώρημα Euler; Απάντηση Ψευδογραφήματα που περιέχουν ένα κύκλωμα στο ψευδογραφήματα, των οποίων ο βαθμός κάθε κορυφής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ιδάσκοντες: Σ. Ζάχος,. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα Μοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: D Σχήμα 3.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 3.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων που απορ

Διάλεξη 3: D Σχήμα 3.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 3.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων που απορ Διάλεξη 3: 25..26 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Καλλιόπη Πατερομιχελάκη 3. Εναγόμενοι κύκλοι Ορισμός 3. Ενας κύκλος του γραφήματος G = (V, E), καλείται εναγόμενος αν = G[V ()].

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Ενότητα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2017-18 www.cs.uoi.gr/~stavros Σχετικά με το Μάθημα Ώρες γραφείου: Δευτέρα Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13: D Σχήμα 13.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 13.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων πο

Διάλεξη 13: D Σχήμα 13.2: Ενδεικτική αναπαράσταση δίσκου D που ορίζει ο στην εμβάπτιση Γ. Σχήμα 13.3: Σχηματική επεξήγηση περιπτώσεων πο Διάλεξη 13: 25.11.26 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Καλλιόπη Πατερομιχελάκη & Σ. Κ. 13.1 Εναγόμενοι κύκλοι Ορισμός 13.1 Ενας κύκλος του γραφήματος G = (V, E), καλείται εναγόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Θεωρία Υπολογισμού. Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις. Αλέξανδρος Τζάλλας

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Θεωρία Υπολογισμού. Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις. Αλέξανδρος Τζάλλας 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Θεωρία Υπολογισμού Ενότητα 3 : Γραφήματα & Αποδείξεις Αλέξανδρος Τζάλλας 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Κατανεμημένα Συστήματα Ι Παναγιώτα Παναγοπούλου Χριστίνα Σπυροπούλου 8η Διάλεξη 8 Δεκεμβρίου 2016 1 Ασύγχρονη κατασκευή BFS δέντρου Στα σύγχρονα συστήματα ο αλγόριθμος της πλημμύρας είναι ένας απλός αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 4 η ΟΣΣ: Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων ημήτρης Φωτάκης ιακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 3 η Εργασία: Γενική Εικόνα Ικανοποιητική εικόνα, αντίστοιχη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Συνθήκες Αλυσίδων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Συνθήκες Αλυσίδων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Συνθήκες Αλυσίδων Μελετάμε εδώ τη συνθήκη της αύξουσας αλυσίδας υποπροτύπων και τη συνθήκη της φθίνουσας αλυσίδας υποπροτύπων Αυτές συνδέονται μεταξύ τους με την έννοια της συνθετικής σειράς

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα 20 Οκτωβρίου 2016 Παναγιώτα Παναγοπούλου Εκλογή αρχηγού σε γενικά δίκτυα Προηγούμενη διάλεξη Σύγχρονα Κατανεμημένα Συστήματα Μοντελοποίηση συστήματος Πρόβλημα εκλογής αρχηγού

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων

Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Βασικές Έννοιες Θεωρίας Γραφημάτων Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γραφήματα Μοντελοποίηση πολλών σημαντικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της;

1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες εντολές (μορφές) της; 1. Πότε χρησιμοποιούμε την δομή επανάληψης; Ποιες είναι οι διάφορες (μορφές) της; Η δομή επανάληψης χρησιμοποιείται όταν μια σειρά εντολών πρέπει να εκτελεστεί σε ένα σύνολο περιπτώσεων, που έχουν κάτι

Διαβάστε περισσότερα

ή κανονικός ( regular ), αν για κάθε x και κάθε κλειστό αντιπαραδείγματα με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι αντίστροφες συνεπαγωγές δεν ισχύουν.

ή κανονικός ( regular ), αν για κάθε x και κάθε κλειστό αντιπαραδείγματα με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι αντίστροφες συνεπαγωγές δεν ισχύουν. 93 4 Διαχωριστικά αξιώματα Στο κεφάλαιο αυτό εισάγουμε τα λεγόμενα διαχωριστικά αξιώματα και εξετάζουμε τις βασικές ιδιότητές τους. Ένα από αυτά το έχουμε ήδη εισαγάγει δηλαδή το αξίωμα Husdorff ( ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 2017 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 5η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4: Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός

Διάλεξη 4: Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός Διάλεξη 4: 20.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Σ. Κ. Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 4.1 2-συνεκτικά γραφήματα (συνέχεια) Πρόταση 4.1 Δύο μπλοκ ενός γραφήματος G μοιράζονται το πολύ μία κορυφή. Απόδειξη:

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Διδάσκοντες: Δ. Φωτάκης, Δ. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 7η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7: X Y Σχήμα 7.2: Παράδειγμα για το Πόρισμα 7.2, όπου: 1 = {1, 2, 5}, 2 = {1, 2, 3}, 3 = {4}, 4 = {1, 3, 4}. Θ

Διάλεξη 7: X Y Σχήμα 7.2: Παράδειγμα για το Πόρισμα 7.2, όπου: 1 = {1, 2, 5}, 2 = {1, 2, 3}, 3 = {4}, 4 = {1, 3, 4}. Θ Διάλεξη 7: 2.11.2016 Θεωρία Γραφημάτων Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Βασίλης Μαργώνης & Σ. Κ. 7.1 Εφαρμογές του Θεωρήματος του Hall Πόρισμα 7.1 (Ελλειματική εκδοχή Θεωρήματος Hall) Δίνεται διμερές

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα

Ασκήσεις στους Γράφους. 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκήσεις στους Γράφους 1 ο Σετ Ασκήσεων Βαθμός Μονοπάτια Κύκλος Euler Κύκλος Hamilton Συνεκτικότητα Ασκηση 1 η Να αποδείξετε ότι κάθε γράφημα περιέχει μια διαδρομή από μια κορυφή u σε μια κορυφή w αν και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΟΗΘΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ Φροντιστήριο #: Εύρεση Ελαχίστων Μονοπατιών σε Γραφήματα που Περιλαμβάνουν και Αρνητικά Βάρη: Αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

6 Συνεκτικοί τοπολογικοί χώροι

6 Συνεκτικοί τοπολογικοί χώροι 36 6 Συνεκτικοί τοπολογικοί χώροι Έστω R διάστημα και f : R συνεχής συνάρτηση τότε, όπως γνωρίζουμε από τον Απειροστικό Λογισμό, η f έχει την ιδιότητα της ενδιάμεσου τιμής. Η ιδιότητα αυτή δεν εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης. ), για οποιοδήποτε μονοπάτι n 1

Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης. ), για οποιοδήποτε μονοπάτι n 1 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής Μάθημα: Τεχνητή Νοημοσύνη, 2016 17 Διδάσκων: Ι. Ανδρουτσόπουλος Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης 4.1. (α) Αποδείξτε ότι αν η h είναι συνεπής, τότε h(n

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 8 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1) Πότε χρησιμοποιείται η δομή επανάληψης

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι για αυτόματα

Αλγόριθμοι για αυτόματα Κεφάλαιο 8 Αλγόριθμοι για αυτόματα Κύρια βιβλιογραφική αναφορά για αυτό το Κεφάλαιο είναι η Hopcroft, Motwani, and Ullman 2007. 8.1 Πότε ένα DFA αναγνωρίζει κενή ή άπειρη γλώσσα Δοθέντος ενός DFA M καλούμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Κατανεμημένα Συστήματα Ι Παναγιώτα Παναγοπούλου 11η Διάλεξη 12 Ιανουαρίου 2017 1 Ανεξάρτητο σύνολο Δοθέντος ενός μη κατευθυνόμενου γραφήματος G = (V, E), ένα ανεξάρτητο σύνολο (independent set) είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 1

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 1 ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ 1 Θέματα μελέτης Πρόβλημα αναζήτησης σε γραφήματα Αναζήτηση κατά βάθος (Depth-first search DFS) Αναζήτηση κατά πλάτος (Breadth-first search BFS) 2 Γράφημα (graph) Αναπαράσταση συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Τομέας Μαθηματικών Φεβρουάριος 2017 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 4η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

P = (J, B) T = (I, A) P = (J, B) G = (V, E) i 1 i i + 1

P = (J, B) T = (I, A) P = (J, B) G = (V, E) i 1 i i + 1 Θεωρία Γραφημάτων Διάλεξη 19: 14.12.2016 και 15.12.2016 Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος Γραφέας: Αγγελική Χαντζηθάνου & Σ. Κ. 19.1 Σχέση πλάτους μονοπατιού και δενδροπλάτους Πρόταση 19.1 Το πλέγμα Γ n n

Διαβάστε περισσότερα

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες

Μέγιστη ροή. Κατευθυνόμενο γράφημα. Συνάρτηση χωρητικότητας. αφετηρίακός κόμβος. τερματικός κόμβος. Ροή δικτύου. με τις ακόλουθες ιδιότητες Κατευθυνόμενο γράφημα Συνάρτηση χωρητικότητας 12 16 2 Ροή δικτύου Συνάρτηση αφετηρίακός κόμβος 13 1 με τις ακόλουθες ιδιότητες 4 14 9 7 4 τερματικός κόμβος Περιορισμός χωρητικότητας: Αντισυμμετρία: Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες

Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες Θεωρία Γραφημάτων: Ορολογία και Βασικές Έννοιες ιδάσκοντες: Φ. Αφράτη,. Φωτάκης,. Σούλιου Επιμέλεια διαφανειών:. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 7η Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Αλγόριθμοι Γραφημάτων Τοπολογική Διάταξη

Διαβάστε περισσότερα

f x 0 για κάθε x και f 1

f x 0 για κάθε x και f 1 06 4.2 Το Λήμμα του Uysoh το Λήμμα της εμφύτευσης και το θεώρημα μετρικοποίησης του Uysoh. Ο κύριος στόχος αυτής της παραγράφου είναι η απόδειξη ενός θεμελιώδους αποτελέσματος γνωστού ως το Λήμμα του Uysoh.

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κανονικές Γλώσσες (2)

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κανονικές Γλώσσες (2) Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Κανονικές Γλώσσες (2) Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Κανονικές Εκφράσεις (1.3) Τυπικός Ορισμός Ισοδυναμία με κανονικές γλώσσες Μη Κανονικές

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Προβλημάτων με Χρωματισμό. Αλέξανδρος Γ. Συγκελάκης asygelakis@gmail.com

Επίλυση Προβλημάτων με Χρωματισμό. Αλέξανδρος Γ. Συγκελάκης asygelakis@gmail.com Επίλυση Προβλημάτων με Χρωματισμό Αλέξανδρος Γ. Συγκελάκης asygelakis@gmail.com 1 Η αφορμή συγγραφής της εργασίας Το παρακάτω πρόβλημα που τέθηκε στο Μεταπτυχιακό μάθημα «Θεωρία Αριθμών» το ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017

Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές - Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Φεβρουάριος 2017 ΕΓΘΑ : Σ. Κοσμαδάκης, «Εισαγωγή στα Γραφήματα, Θεωρία-Ασκήσεις». Α 1 Έστω η παρακάτω σχέση Q(k) πάνω στο σύνολο {1, 2} όπου k τυχαίος

Διαβάστε περισσότερα

Διμερή γραφήματα και ταιριάσματα

Διμερή γραφήματα και ταιριάσματα Κεφάλαιο 6 Διμερή γραφήματα και ταιριάσματα Κύριες βιβλιογραφικές αναφορές για αυτό το Κεφάλαιο είναι οι C. L. Liu and C. Liu 1985, Cameron 1994, Diestel 2005 και Stanley 1986. 6.1 Διμερή γραφήματα Η κλάση

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: Σχήμα 3.3: Το σύνολο των κόκκινων ακμών είναι ακμοδιαχωριστής αλλά όχι τομή. Το σύνολο ακμών {1, 2, 3} είναι τομή. Από

Διάλεξη 3: Σχήμα 3.3: Το σύνολο των κόκκινων ακμών είναι ακμοδιαχωριστής αλλά όχι τομή. Το σύνολο ακμών {1, 2, 3} είναι τομή. Από Διάλεξη 3: 19.10.2016 Θεωρία Γραφημάτων Γραφέας: Βασίλης Λίβανος Διδάσκων: Σταύρος Κολλιόπουλος 3.1 Ακμοδιαχωριστές, Τομές, Δεσμοί Ορισμός 3.1 Ακμοδιαχωριστής (Edge-eparator) ενός γραφήματος G = (V, E)

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις 4ης Σειράς Ασκήσεων

Λύσεις 4ης Σειράς Ασκήσεων Λύσεις 4ης Σειράς Ασκήσεων Άσκηση 1 Αναγάγουμε τν Κ 0 που γνωρίζουμε ότι είναι μη-αναδρομική (μη-επιλύσιμη) στην γλώσσα: L = {p() η μηχανή Turing Μ τερματίζει με είσοδο κενή ταινία;} Δοσμένης της περιγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 4.0 Επιλογή Αλγόριθμοι Επιλογής Select και Quick-Select Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2016-17 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Webpage: www.cs.uoi.gr/~stavros

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων Δημήτρης Φωτάκης Διακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Πολύ ενθαρρυντική εικόνα. Σαφώς καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοι: κατευθυνόμενοι και μη

Γράφοι: κατευθυνόμενοι και μη Γράφοι: κατευθυνόμενοι και μη (V,E ) (V,E ) Γράφος (ή γράφημα): ζεύγος (V,E), V ένα μη κενό σύνολο, Ε διμελής σχέση πάνω στο V Μη κατευθυνόμενος γράφος: σχέση Ε συμμετρική V: κορυφές (vertices), κόμβοι

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Υπολογισμού στον Πολιτισμό - Δένδρα. Δένδρα

Θέματα Υπολογισμού στον Πολιτισμό - Δένδρα. Δένδρα Δένδρα Δένδρα Ειδική κατηγορία γραφημάτων: συνεκτικά γραφήματα που δεν περιέχουν απλά κυκλώματα [1857] Arthur Cayley: για απαρίθμηση ορισμένων ειδών χημικών ενώσεων Χρησιμοποιούνται σε πληθώρα προβλημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Π(n) : 1 + a + + a n = an+1 1 a 1. a 1. + a k+1 = ak+2 1

Π(n) : 1 + a + + a n = an+1 1 a 1. a 1. + a k+1 = ak+2 1 Διακριτά Μαθηματικά [Rosen, κεφ. 5] Γιάννης Εμίρης Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ Νοέμβριος 2018 Επαγωγή και Αναδρομή [Rosen, κεφ. 5] Μαθηματική επαγωγή [Rosen 5.1] Μέθοδος απόδειξης μιας μαθηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές

Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Θεωρία Γραφημάτων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές Ενότητα ΔΕΝΔΡΑ Σταύρος Δ. Νικολόπουλος 2017-18 www.cs.uoi.gr/~stavros Εισαγωγή Ένα γράφημα G είναι δένδρο αν: 1. Είναι συνδεδεμένο και δεν έχει κύκλους.

Διαβάστε περισσότερα

jτο πλήθος των ταξιδιών που κάνει η αεροσυνοδός µέχρι την j ηµέρα. Σχηµατίζω µία ακολουθία που αποτελείται από τα a.

jτο πλήθος των ταξιδιών που κάνει η αεροσυνοδός µέχρι την j ηµέρα. Σχηµατίζω µία ακολουθία που αποτελείται από τα a. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΑΚΡΙΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ιδάσκοντες: Φωτάκης, Σούλιου, Θ Λιανέας η Γραπτή Εργασία Θέµα (Αρχή του Περιστερώνα, 8 µονάδες) α)

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπημένα Δένδρα. για κάθε λειτουργία; Ισορροπημένο δένδρο : Διατηρεί ύψος κάθε εισαγωγή ή διαγραφή

Ισορροπημένα Δένδρα. για κάθε λειτουργία; Ισορροπημένο δένδρο : Διατηρεί ύψος κάθε εισαγωγή ή διαγραφή Ισορροπημένα Δένδρα Μπορούμε να επιτύχουμε για κάθε λειτουργία; χρόνο εκτέλεσης Ισορροπημένο δένδρο : Διατηρεί ύψος κάθε εισαγωγή ή διαγραφή μετά από Περιστροφές x αριστερή περιστροφή από το x y α β y

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Λογικής I. Εαρινό Εξάμηνο Καθηγητής: Λ. Κυρούσης

Σημειώσεις Λογικής I. Εαρινό Εξάμηνο Καθηγητής: Λ. Κυρούσης Σημειώσεις Λογικής I Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 Καθηγητής: Λ. Κυρούσης 2 Τελευταία ενημέρωση 28/3/2012, στις 01:37. Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 5 2 Προτασιακή Λογική 7 2.1 Αναδρομικοί Ορισμοί - Επαγωγικές Αποδείξεις...................

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόγχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός

Κατευθυνόμενα γραφήματα. Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα. Βρόγχοι. Μη κατευθυνόμενα γραφήματα. Ορισμός Κατευθυνόμενα γραφήματα Μαθηματικά Πληροφορικής 6ο Μάθημα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατευθυνόμενο γράφημα G είναι ένα ζεύγος (V, E ) όπου V πεπερασμένο σύνολο του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

B = {x A : f(x) = 1}.

B = {x A : f(x) = 1}. Θεωρία Συνόλων Χειμερινό Εξάμηνο 016 017 Λύσεις 1. Χρησιμοποιώντας την Αρχή του Περιστερώνα για τους φυσικούς αριθμούς, δείξτε ότι για κάθε πεπερασμένο σύνολο A και για κάθε f : A A, αν η f είναι 1-1 τότε

Διαβάστε περισσότερα

Μη κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Υπογραφήµατα.

Μη κατευθυνόµενα γραφήµατα. Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) Υπογραφήµατα. Κατευθυνόµενα γραφήµατα Απλό κατευθυνόµενο Γράφηµα G είναι διατεταγµένο Ϲεύγος (V, E), µε: Στοιχεία Θεωρίας Γραφηµάτων (1) σύνολο κορυφών / κόµβων V, Ορέστης Τελέλης tllis@unipi.r Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14 Προηγμένες Ουρές Προτεραιότητας

Κεφάλαιο 14 Προηγμένες Ουρές Προτεραιότητας Κεφάλαιο 14 Προηγμένες Ουρές Προτεραιότητας Περιεχόμενα 14.1 Διωνυμικά Δένδρα... 255 14.2 Διωνυμικές Ουρές... 258 14.1.1 Εισαγωγή στοιχείου σε διωνυμική ουρά... 258 14.1.2 Διαγραφή μεγίστου από διωνυμική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Αποστάσεις και Διαδρομές 153 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 5.1 Αποστάσεις σε Γραφήματα 5.2 Αποστάσεις σε Έμβαρα Γραφήματα 5.3 Το Κέντρο και το Μέσο ενός Γραφήματος 5.4 Κώδικες Ανθεκτικοί

Διαβάστε περισσότερα

1. Σε ένα τουρνουά με 8 παίκτες μπορεί οι παίκτες να συμμετείχαν σε: 6,5,4,4,4,3,1,1 αγώνες αντίστοιχα;

1. Σε ένα τουρνουά με 8 παίκτες μπορεί οι παίκτες να συμμετείχαν σε: 6,5,4,4,4,3,1,1 αγώνες αντίστοιχα; Ασκήσεις υποδειγματικές για το θεωρητικό μέρος του μαθήματος Α1. Εξετάστε αν είναι Σωστή ή Λάθος κάθε μία από τις επόμενες προτάσεις. Εξηγείστε την απάντησή σας. 1. Σε ένα τουρνουά με 8 παίκτες μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Έχοντας υπόψιν το Λήμμα του Urysohn, είναι φυσικό να θέσουμε το ακόλουθο ερώτημα: Αν

Έχοντας υπόψιν το Λήμμα του Urysohn, είναι φυσικό να θέσουμε το ακόλουθο ερώτημα: Αν 3 4.3 Τελείως κανονικοί χώροι ( ). 3 2 Έχοντας υπόψιν το Λήμμα του Urysoh, είναι φυσικό να θέσουμε το ακόλουθο ερώτημα: Αν κανονικός χώρος, x και κλειστό ώστε x. Υπάρχει τότε συνεχής συνάρτηση f :, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 2: Γραφήματα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Διακριτά Μαθηματικά. Ενότητα 2: Γραφήματα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 2: Γραφήματα Αν. Καθηγητής Κ. Στεργίου e-mail: kstergiou@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

d k 10 k + d k 1 10 k d d = k i=0 d i 10 i.

d k 10 k + d k 1 10 k d d = k i=0 d i 10 i. Διακριτά Μαθηματικά ΙΙ Χρήστος Νομικός Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018 Χρήστος Νομικός ( Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Διακριτά και Πληροφορικής Μαθηματικά Πανεπιστήμιο ΙΙ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων

ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ΠΛΗ 20, 5 η ΟΣΣ: Θεωρία Γραφημάτων ημήτρης Φωτάκης ιακριτά Μαθηματικά και Μαθηματική Λογική Πληροφορική Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 4 η Εργασία: Γενική Εικόνα Αντίστοιχη βαθμολογικά και ποιοτικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων

Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων Κεφάλαιο 11 Ένωση Ξένων Συνόλων Περιεχόμενα 11.1 Εισαγωγή... 227 11.2 Εφαρμογή στο Πρόβλημα της Συνεκτικότητας... 228 11.3 Δομή Ξένων Συνόλων με Συνδεδεμένες Λίστες... 229 11.4 Δομή Ξένων Συνόλων με Ανοδικά

Διαβάστε περισσότερα