Μεταβλητες: Q, NSW, V, T, SA, WA, NT. Πεδίο Ορισμού: Για κάθε μεταβλητη το ίδιο. D i ={R, G, B} όπου i= Q, NSW,., NT.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μεταβλητες: Q, NSW, V, T, SA, WA, NT. Πεδίο Ορισμού: Για κάθε μεταβλητη το ίδιο. D i ={R, G, B} όπου i= Q, NSW,., NT."

Transcript

1 1. Στην άσκηση μας, μας έχει δωθεί ένας γράφος, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα χάρτη και μάλιστα αυτόν της Αυστραλίας. Στον γράφο αυτό υπάρχουν και κόμβοι, οι οποίοι αφορούν με τη σειρά τους τις διάφορες περιοχές της. Στόχος μας ωστόσο είναι να χρωματίσουμε αυτούς, ούτως ώστε ο καθένας να έχει διαφορετικό χρώμα από το γειτονικό του που με αυτούς συνδεέται με τόξα. Τα χρώματα που έχουμε διαθέσιμα είναι τρία: το κόκκινο (R), το πράσινο (G) και το μπλε (B). Ενώ η σειρά που θα χρωματίζουμε κάθε φορά τους κόμβους είναι η εξής: Q, NSW, V, T, SA, WA, NT. Οι παραπάνω είναι και οι μεταβλητές που θα χρησιμοποιήσουμε και πρόκειται και για τα αρχικά της κάθε περιοχής της Αυστραλίας. Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα ικανοποιήσης περιορισμών! Εφόσον πρόκειται για πρόβλημα ικανοποιήσης περιορισμών θα πρέπει αρχικά να ορίσουμε τις μεταβλητές, τα πεδία ορισμών τους, καθώς και τους αντίστοιχους περιορισμόυς. Ενώ ακόμα θα σχεδιάσουμε και τον αντίστοιχο γράφο περιορισμών. Μεταβλητες: Q, NSW, V, T, SA, WA, NT Πεδίο Ορισμού: Για κάθε μεταβλητη το ίδιο. D i ={R, G, B} όπου i= Q, NSW,., NT. Περιορισμοί: WA NT, WA SA, NT SA, NT Q, SA Q, Q NSW, SA V, NSW V Παρατήρηση: Όλοι οι περιορισμοί είναι δυαδικοί καθώς εμπλέκονται το πολύ δύο μεταβλητές σε κάθε περιορισμό.

2 Γράφος περιορισμών Εφόσον θέλουμε κάθε περιοχή να έχει διαφορετικό χρώμα από τη γειτονική της, μπορούμε να πρσθέσουμε πάνω από την κάθε ακμή το σύμβολο Α. Επίλυση προβλήματος με πρώιμο έλεγχο και οπισθοδρόμηση με άλμα Ο αλγόριθμος που μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε στο πρόβλημα χρωματισμού του χάρτη της Αυστραλίας ούτως ώστε δύο γειτονικές περιοχές να μην έχουν το ίδιο χρώμα, είναι αυτός του κατά βάθος

3 αναζήτησης με πρώιμο έλεγχο και οπισθοδρόμηση με άλμα (forward checking and backjumping). Πρόκειται για υβριδικό αλγόριθμο και συνδυάζει δύο λειτουργίες που προσθέσαμε στον αλγόριθμο του κατά βάθος έτσι ώστε να τον κάνουμε καλύτερο. Δηλαδή, με τον πρώιμο έλεγχο εξασφαλίζουμε τον έλεγχο όσον αφορά το πεδίο τιμών ούτως ώστε να ελέγξουμε εκ των προτέρων τις διάφορες τιμές του Δέντρου Αναζήτησης και να «κλαδέψουμε» το δέντρο μας, να σημειωθεί ότι ο Forward Checking (ή FC) ανήκει στην οικογένεια των lookahead αλγορίθμων και με την οπισθοδρόμηση με άλμα (backjumping) που ανήκει στην οικογένεια των lookback αλγορίθμων εξασφαλίζουμε την έξυπνη οπισθοδρόμηση του αλγορίθμου σε περίπτωση που χρειαστεί. Μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε ότι η λειτουργία της οπισθοδρόμησης σε συνδυασμό με τους αλγόριθμους FC και MAC (Maintaining Arc Consistency) δεν έχει ιδιαίτερη εφαρμογή. Ειδικότερα, θα λέγαμε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να εφαρμοστεί κατά το Forward Checking και σχεδόν αδύνατο κατά την εφαρμογή του Maintaining Arc Consistency. Τα παραπάνω θα τα παρατηρήσουμε μετά το τέλος του αλγορίθμου όπου θα ξανακάνουμε αναφορά. Κάθε φορά που μία περίοχη χρωματίζεται τότε το πεδίο ορισμού των γειτονικών περιοχών αλλάζει, δηλαδή αφαιρούνται από τα πεδία ορισμών τους το εκάστοτε χρώμα, ενώ ταυτόχρονα η περιοχή που το προκάλεσε αυτό εισάγεται στα conflict sets των περιοχών αυτών. Στην αρχική κατάσταση κάμια μεταβλητή δεν έχει τιμή και κάθε μεταβλητή έχει πεδίο ορισμού όλα τα χρώματα. Ξεκινάμε με τον χρωματισμό της περιοχής Q:

4 Θα επεκταθεί ο αριστερότερος κόμβος και η μεταβλητή Q θα λάβει την τιμή R. Τα πεδία ορισμού των NSW, SA, NT θα αλλάξουν, δηλαδή, NSW, SA, NT= {G,B} ενώ στο conflict set τους θα εισαχθεί η τιμή Q. Conflict set (NSW, SA, NT) = {Q}. Τα πεδία ορισμού των υπολοίπων δεν θα αλλάξουν, αλλά ούτε και στο conflict set θα εισαχθεί κάτι. Δηλαδή για τα πεδία ορισμού θα ισχύει V, T, WA = {R, G, B}, ενώ για τα conflict set (V, T, WA) = { }. Τώρα είναι η σειρά της NSW να χρωματιστεί. Θα επεκταθεί ο αριστερότερος κόμβος και η μεταβλητή NSW θα λάβει την τιμή G. Από το πεδίο ορισμού της V θα αφαιρεθεί το G, δηλαδή, V = {R, B} ενώ στο conflict set της εισάγεται η NSW, δηλαδή, conflict set (V) = {NSW}. Το πεδίο ορισμού της SA θα αλλάξει και αυτό και εκτός της τιμής R, που έχει ήδη αφαιρεθεί, τώρα θα αφαιρεθεί και το G, δηλαδή, SA = {B}. Ενώ στο conflict set της εισάγεται και η NSW, δηλαδή, conflict set (SA) = {Q, NSW}. Τα πεδία ορισμού των T, WA πάλι δεν άλλαξαν, δηλαδή, T, WA = {R, G, B}, αλλά και ούτε στο conflict set τους εισήχθη κάτι, δηλαδή conflict set (T, WA) = { }. Τώρα είναι η σειρά της V να χρωματιστεί.

5 Θα επεκταθεί ο αριστερότερος κόμβος και η μεταβλητή V θα λάβει την τιμή R. Το πεδίο ορισμού της SA θα παραμείνει ίδιο, δηλαδή, SA = {B}, ενώ στο conflict set της θα εισαχθεί και η V εξαιτίας του κόκκινου, δηλαδή, conflict set (SA) = {Q, NSW, V}. Τα πεδία ορισμού και τα conflict set των υπολοίπων θα παραμείνουν τα ίδια, δηλαδή, πεδίο ορισμού NT = {G, B}, conflict set (NT) = {Q} και πεδίο ορισμού T, WA = {R, G, B}, conflict set (T, WA) = { }, καθώς δεν επηρεάζονται από την V. Τώρα είναι η σειρά της T να χρωματιστεί.

6 Θα επεκταθεί ο αριστερότερος κόμβος και η μεταβλητή T θα λάβει την τιμή R. Λόγω ότι η περιοχή T δεν ενώνεται, με ακμή, με άλλες περιοχές δεν θα έχουμε καμία αλλαγή στα πεδία ορισμού και στα conflict set των υπόλοιπων περιοχών. Τώρα σειρά έχει να χρωματιστεί η SA.

7 Θα επεκταθεί ο αριστερότερος και μοναδικός κόμβος και η μεταβλητή SA θα λάβει την τιμή B. Από το πεδίο ορισμού της NT θα αφαιρεθεί και το Β άρα NT = {G}, ενώ στο conflict set της θα εισαχθεί και η SA, δηλαδή, conflict set (NT) = {Q, SA}. Από το πεδίο ορισμού της WA θα αφαιρεθεί το B, δηλαδή, WA = {R, G}, ενώ στο conflict set της θα εισαχθεί η SA, δηλαδή, conflict set (WA) = {SA}. Τώρα σειρά έχει να χρωματιστεί η WA.

8 Θα επεκταθεί ο αριστερότερος κόμβος και η μεταβλητή WA θα λάβει την τιμή R. Το πεδίο ορισμού της NT θα παραμείνει ίδιο, αλλά στο conflict set της θα εισαχθεί και η WA. Δηλαδή το πεδίο ορισμού της NT = {G}, αλλά conflict set (NT) = {Q, SA, WA}. Τώρα σειρά έχει να χρωματιστεί η NT.

9 Θα επεκταθεί ο αριστερότερος και μοναδικός κόμβος και η μεταβλητή NT θα λάβει την τιμή G και ο αλγόριθμος ολοκληρώνεται με επιτυχία, καθώς βρήκε τη λύση του. Αυτό είναι και το τελίκο μας δέντρο, ενώ οι τελικές τιμές στις μεταβλητές είναι: Q = R, NSW = G, V = R, T = R, SA = B, WA = R, NT = G. Παρατηρούμε ότι κάθε φορά που ο αλγόριθμος απέρριπτε από το πεδίο ορισμού μιας μεταβλητής μία τιμή τότε η ευθυνόμενη γι αυτό μεταβλητή εισάγονταν στο conflict set της. Ενώ όταν μία περιοχή

10 χρωματιζόταν τα πεδία ορισμού και τα αντίστοιχα conflict sets τους των ήδη χρωματισμένων περιοχών δεν χρειαζόνταν να αλλάξουν. Τέλος, όπως τελικά αποδείχθηκε η οπισθοδρόμηση δεν εφαρμόστηκε στο παράδειγμα της άσκησης μας καθώς ο πρώιμος έλεγχος φρόντιζε έτσι ώστε οι μεταβλητές να βρούν γρήγορα την σωστή τιμή τους. Β. Επίλυση προβλήματος με κατά βάθος αναζήτηση με διάδοση περιορισμών (MAC) Ο αλγόριθμος για κάθε μεταβλητή που παίρνει τιμή, κοιτάει για την κάθε τιμή αυτή αν υπάρχει συμβατή τιμή στους γειτονικούς της κόμβους, αν υπάρχει την κρατάει, αν όχι τις διαγράφει. Ο αλγόριθμος ωστόσο δεν σταματάει εκεί ελέγχει και για τους γειτονικούς αυτούς κόμβους για τις αντίστοιχες τιμές που έχουν αν και αυτών οι τιμές ικανοποιούν το πεδίο ορισμών των αντίστοιχων γειτόνων τους. Γίνεται δηλαδή διάδοση των περιορισμών! Αν όμως προκύψει κάποια αλλαγή στο πεδίο ορισμού κάποιας μεταβλητής, ο αλγόριθμος θα ξαναεξετάσει κάθε ακμή για consistency. Ο αλγόριθμος ξεκινάει έχοντας την αρχική κατάσταση όπου όλες οι μεταβλητές είναι κενές και κάθε μεταβλητή έχει πεδίο ορισμού όλα τα χρώματα Ξεκινάμε με το χρωματισμό της περιοχής Q: Θα επεκταθεί ο αριστερότερος κόμβος και η μεταβλητή Q θα λάβει την τιμή R, και τώρα για Q=R προκύπτουν οι εξής έλεγχοι: Έλεγχος Q-NSW: D NSW = {R, G, B}

11 Θα σβηστεί η τιμή R από το Domain της NSW, ενώ θα γίνει και αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της NSW με την Q, όπου και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν συμβατές τίμες για κάθε τιμή από το πεδίο ορισμού της. Έλεγχος Q-NT: D NT = {R, G, B} Θα σβηστεί η τιμή R από το Domain της NT, ενώ θα γίνει και αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της NT με την Q, όπου και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν συμβατές τιμές για κάθε τιμή από το πεδίο ορισμού της. Έλεγχος Q-SA: D SA = {R, G, B} Θα σβηστεί η τιμή R από το Domain της SA, ενώ θα γίνει και αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της SA με την Q, όπου και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν συμβατές τιμές για κάθε τιμή από το πεδίο ορισμού της. Έλεγχος NSW-V: D V = {R, G, B} Για κάθε τιμή από το D NSW = {G, B} υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της V. Ενώ θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της V με την NSW, όπου και διαπιστώνουμε ότι για κάθε τίμη της V, υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της NSW. Έλεγχος NSW-SA: D SA = {G, B} Για κάθε τιμή από το D NSW = {G, B} υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της SA. Ενώ θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της SA με την NSW, όπου και διαπιστώνουμε ότι για κάθε τίμη της SA, υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της NSW. Έλεγχος V-SA: D SA = {G, B} Για κάθε τιμή από το D V = {R, G, B} υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της SA. Ενώ θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή

12 της SA με την V, όπου και διαπιστώνουμε ότι για κάθε τίμη της SA, υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της V. Έλεγχος SA-WA: D WA = {R, G, B} Για κάθε τιμή από το D SA = {G, B} υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της WA. Ενώ θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της WA με την SA, όπου και διαπιστώνουμε ότι για κάθε τιμή της WA, υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της SA. Έλεγχος SA-NT: D NT = {G, B} Για κάθε τιμή από το D SA = {G, B} υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της NT. Ενώ θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της NT με την SA, όπου και διαπιστώνουμε ότι για κάθε τιμή της NT, υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της SA. Έλεγχος WA-NT: D NT = {G, B} Για κάθε τιμή από το D WA = {R, G, B} υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της NT. Ενώ θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της NT με την WA, όπου και διαπιστώνουμε ότι για κάθε τιμή της NT, υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της WA. Αφού τελειώσαν οι έλεγχοι και δεν επεστράφει κάποιο άδειο Domain, ο αλγόριθμος θα συνεχίσει με τον χρωματισμό της NSW:

13 Θα επεκταθεί ο αριστερότερος κόμβος και η μεταβλητή NSW θα λάβει την τιμή G, και τώρα για NSW=G προκύπτουν οι εξής έλεγχοι: Έλεγχος NSW-V: D V = {R, G, B} Θα σβηστεί η τιμή G από το Domain της V, ενώ θα γίνει και αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της V με την NSW, όπου και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν συμβατές τίμες για κάθε τιμή από το πεδίο ορισμού της. Έλεγχος NSW-SA: D SA = {G, B} Θα σβηστεί και η τιμή G από το Domain της SA, ενώ θα γίνει και αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της SA με την NSW, όπου και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει συμβατή τιμή για το B, το G. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε το B από το πεδίο ορισμού της NSW, εφόσον το G διαγράφτηκε από το Domain της SA και δεν υπάρχει πλέον συμβατή τιμή για να το υποστηρίζει, όμως από τη στιγμή που το NSW έχει πάρει την τιμή G δεν μας επηρεάζει στην λειτουργία του αλγόριθμου. Να επισημανθεί ότι επειδή έμεινε μια τιμή σε ένα σύνολο τιμών μετά από έλεγχο δεν σημαίνει και ότι πήρε αυτή την τιμή, θα πάρει τιμή όταν έρθει η σειρά της και θα κάνει με τη σειρά της διάδοση περιορισμών! Έλεγχος V-SA: D SA = {B} Εξαιτίας της αφαίρεσης του G από το D SA, θα αφαιρεθεί το B από το D V = {R, B} γιατί δεν υπάρχει συμβατή τιμή για V = B που να υποστηρίζεται από την SA. Παρακάτω φαίνεται και ο τρόπος εφαρμογής αυτού:

14 Ενώ, θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της SA με την V, όπου και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει συμβατή τιμή της SA στο Domain της V. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι εξαιτίας της διαγραφής του B απ το πεδίο ορισμού της V, ο αλγόριθμος θα βάλει στη σειρά να ξαναελέγξει τις ακμές που έχει ήδη εξετάσει! Με την διαγραφή αυτή της B, διαγράφτηκαν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί για V=B. Έλεγχος SA-NT: D NT = {G, B} Εξαιτίας της αφαίρεσης του G από το D SA, θα αφαιρεθεί το B από το D NT = {G} γιατί δεν υπάρχει συμβατή τιμή για SA = B που να υποστηρίζεται από την NT. Ενώ, θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της NT με την SA, όπου και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει συμβατή τιμή της NT στο Domain της SA.

15 Έλεγχος SA-WA: D WA = {R, G, B} Εξαιτίας της αφαίρεσης του G από το D SA, θα αφαιρεθεί το B από το D WA = {R, G} γιατί δεν υπάρχει συμβατή τιμή για SA = B που να υποστηρίζεται από την NT. Ενώ, θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της WA με την SA, όπου και διαπιστώνουμε ότι για κάθε τιμή της WA, υπάρχει συμβατή τιμή στο Domain της SA. Έλεγχος WA-NT: D NT = {G} Εξαιτίας της αφαίρεσης του B από το D NT, θα αφαιρεθεί το G από το D WA = {R, G}. Ενώ, θα γίνει και ο αντίστροφος έλεγχος, δηλαδή της NT με την WA, όπου και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει συμβατή τιμή της NT στο Domain της WA. Παρατηρούμε ότι ο αλγόριθμος έχει βρει τη λύση του γιατί όλες οι περιοχές θα έχουν διαφορετικό χρώμα από τις γειτονικές τους (εκτός της T η οποία δεν επηρεάζεται από καμία περιοχή) αλλά ο αλγοριθμος θα ολοκληρωθεί μόλις επεκταθούν και οι υπόλοιπες περιοχές. Αφού τελειώσαν οι έλεγχοι και δεν επεστράφει κάποιο άδειο Domain, ο αλγόριθμος θα συνεχίσει με τον χρωματισμό της V:

16 Θα επεκταθεί ο αριστερότερος και μοναδικός κόμβος και η μεταβλητή V θα λάβει την τιμή R, και τώρα για V=R προκύπτουν οι εξής έλεγχοι: Παρόλο που έχουν βρεθεί οι σωστές τιμές για κάθε μεταβλητή καιδεν θα υπάρξουν αλλαγές, ο αλγόριθμος θα συνεχίσει με τους ελέγχους και πάλι μεταξύ των περιοχών. Έλεγχος V-SA: D SA = {B} Η SA έχει συμβατή τιμή το B για V=R. Ενώ, θα γίνει και πάλι ο αντίστροφος έλεγχος της SA με την V. Έλεγχος SA-WA: D WA = {R} Η SA έχει συμβατή τιμή στο WA. Ενώ θα γίνει και πάλι ο αντίστροφος έλεγχος. Έλεγχος SA-NT: D NT = {G} Η SA έχει συμβατή τιμή στο NT. Ενώ θα γίνει και πάλι ο αντίστροφος έλεγχος. Έλεγχος WA-NT: D NT = {G} Η WA έχει συμβατή τιμή στο NT. Ενώ θα γίνει και πάλι ο αντίστροφος έλεγχος. Αφού τελειώσαν οι έλεγχοι και δεν επεστράφει κάποιο άδειο Domain, ο αλγόριθμος θα συνεχίσει με τον χρωματισμό της T:

17 Θα επέκταθεί ο αριστερότερος κόμβος και η μεταβλητή Τ θα πάρει την τιμή R. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεταβλητή T δεν συμμετείχε σε κανέναν έλεγχο καθώς δεν ενωνόταν με καμία άλλη περιοχή, και εξαιτίας αυτού δεν θα χρειαστεί να γίνει κανένας έλεγχος.

18 Ο αλγόριθμος θα συνεχίσει με τον χρωματισμό της SA: Θα επεκταθεί ο αριστερότερος και μοναδικός κόμβος και η μεταβλητή SA θα λάβει την τιμή B, και τώρα για SA=B προκύπτουν οι εξής έλεγχοι: Έλεγχος SA-NT: D NT = {G} Η SA έχει συμβατή τιμή στο NT. Ενώ θα γίνει και πάλι ο αντίστροφος έλεγχος. Έλεγχος SA-WA: D WA = {R} Η SA έχει συμβατή τιμή στο WA. Ενώ θα γίνει και πάλι ο αντίστροφος έλεγχος. Έλεγχος WA-NT: DNT = {G}

19 Η WA έχει συμβατή τιμή στο NT. Ενώ θα γίνει και πάλι ο αντίστροφος έλεγχος. Αφού τελειώσαν οι έλεγχοι και δεν επεστράφει κάποιο άδειο Domain, ο αλγόριθμος θα προχωρήσει με τον χρωματισμό της WA: Θα επέκταθεί ο αριστερότερος κόμβος και μοναδικός κόμβος και η μεταβλητή WA θα πάρει την τιμή R. Ενώ για WA=R προκύπτει ο εξής έλεγχος: Έλεγχος WA-NT: D NT = {G} Η τιμή που είχε εναπομείνει είναι συμβατή και ο αλγόριθμός θα κάνει και τον αντίστροφο έλεγχο.

20 Εφόσον δεν επεστράφει και πάλι κενό Domain, ο αλγόριθμος θα προχωρήσει στον χρωματισμό της τελευταίας περιοχής της NΤ: Θα επεκταθεί ο αριστερότερος και μοναδικός κόμβος και η περιοχή NT θα πάρει την τιμή G. Αυτό είναι και το τελικό δέντρο αναζήτησης καθώς ο αλγόριθμος ολοκληρώνεται και με τον χρωματισμό της NT.

21 Γ. Επίλυση προβλήματος με Min Conflicts (τοπική αναζήτηση) Πριν την επίλυση του προβλήματος θα αναφερθούμε συνοπτικά στον τρόπο λειτουργίας του αλγορίθμου δηλαδή αυτού της τοπικής αναζήτησης. Ο αλγόριθμος ξεκινά έχοντας ως αρχική κατάσταση τον τυχαίο χρωματισμό όλων των περιοχών με τιμές από το πεδίο ορισμού τους. Μία καλή αρχική ανάθεση τιμών στις μεταβλητές μπορεί να αποβεί πολύ κρίσιμη ώστε ο αλγόριθμος να φτάσει πιο γρήγορα στο στόχο του, ενώ μία κακή αρχική ανάθεση μπορεί ακόμα και να καθυστερήσει τον αλγόριθμο να βρει τη λύση του. Μετά την ανάθεση τιμών, ο αλγόριθμος παρατηρεί πόσες συγκρούσεις έχουμε με τη βοήθεια των περιορισμών που υπάρχουν και επιλέγει μια μεταβλητή στην οποιά αλλάζει τιμή ώστε να μειωθεί όσον το δυνατόν περισσότερο το πλήθος των περιορισμών που παραβιάζονται. Ο αλγόριθμος επαναλαμβάνει τα παραπάνω μετά την αρχική ανάθεση τιμών μέχρι να φτάσει στη λύση του προβλήματος Ο αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιούσε το random restart δηλαδή αν δεν έβρισκε γρήγορα τη λύση, να ξεκινούσε εκ νέου με μία διαφορετική κατάσταση και να ξαναεκτελέσει τα ίδια βήματα ευελπιστώντας να φτάσει στο στόχο του. Ακόμα θα μπορούσε να κάνει τη random walk, να κάνει βήματα στη τύχη ώστε να βρει γειτονικές καταστάσεις οι οποίες έχουν μικρότερο πλήθος περιορισμών που παραβιάζονται. Ωστόσο, τόσο το random restart, όσο και το random walk είναι παραλλαγές του αλγορίθμου της τοπικής αναζήτησης (Min Conflicts) που δεν θα χρησιμοποιήσουμε στη λύση του προβλήματος. Ο αλγόριθμος θα χρησιμοποιεί επίσης μία ευριστική η οποία θα είναι η εξής: Σε κάθε κατάσταση ο αλγόριθμος κάθε φορά ελέγχει τον αριθμό των συγκρούσεων για κάθε μεταβλητή ξεχωριστά. Έπειτα επιλέγει τη μεταβλητή με το μεγαλύτερο πλήθος συγκρούσεων με βάση των περιορισμών που έχει η κάθε

22 μία και ελέγχει όλες τις πιθανές τιμές από το πεδίο ορισμού της και επιλέγει αυτή που έχει τις λιγότερες συγκρούσεις. Αν ο αριθμός των συγκρούσεων είναι ίδιος για δύο ή περισσότερες τιμές τότε αυτή που θα επιλέγεται θα είναι βάση λεξικογραφικής σειράς. Όλα τα βήματα του αλγορίθμου που παραθέτονται παρακάτω γίνονται με βάση την ευριστική που μόλις ορίσαμε. Βήματα του αλγορίθμου: Αρχίζουμε με τον ορισμό ως αρχικής κατάστασης πως όλες οι περιοχές να χρωμαστιστούν πράσινες. Παρατηρούμε από το γράφο ότι ο κόμβος SA παραβιάζει 5 περιορισμούς με τους κόμβους V, NSW, Q, NT και WA. Άρα, ο κόμβος SA επιλέγεται και αλλάζει η τιμή του σε κόκκινο διότι και οι δύο επιλογές του πεδίου τιμών του SA έχουν πλήθος παραβιάσεων 0. Απ την στιγμή που ο κόμβος SA έχει διαφορετική τιμή απ τους υπόλοιπους ο αριθμός παραβίασεων όλων των υπόλοιπων (εκτός του T) μειώνεται κατά ένα. Για την επόμενη αλλαγή κόμβου παρατηρούμε ότι οι περιοχές NSW, Q και NT έχουν όλες αριθμό παραβιάσεων ίσο με 2, όπως έχουμε ορίσει βάση λεξικογραφικής σειράς ο κόμβος που θα επιλεχθεί είναι ο NSW. Αν ο κόμβος NSW πάρει την τιμή R (κόκκινη) τότε υπάρχει μία σύγκρουση με τον SA, ενώ αν πάρει την τιμή B (μπλε) δεν υπάρχει καμία σύγκρουση, άρα επιλέγουμε να χρωματίσουμε τον κόμβο NSW με μπλε. Ο επόμενος κόμβος που επιλέγεται είναι ο NT διότι είναι ο μόνος που έχει αριθμό παραβιάσεων ίσο με 2. Παρατηρούμε ότι αν ο πάρει την τιμή R (κόκκινη), βλέπουμε ότι παραβιάζεται ένας περιορισμός ενώ αν πάρει μπλε δεν παραβιάζεται κανένας, επομένως, θα επιλέξουμε το μπλε. Είναι προφανές ότι κανένας κόμβος πλέον δεν παραβιάζει κανένα περιορισμό άρα έχουμε φτάσει στη λύση του προβλήματος.

23 Παρουσιάζουμε το τελικό Δέντρο Αναζήτησης της λύσεως:

24 2. Στην άσκηση μας, μας έχει δωθεί μία λίστα με τα ονόματα επτά ιστορικών φυσιογνωμιών (Alan Turing, Ada Lovelace, Niels Bohr, Marie Curie, Σωκράτης, Πυθαγόρας, Isaac Newton) που πρόκειται να δώσουν διάλεξη στην ετήσια συγκέντρωση της ομάδας ταξιδιού στο χρόνο του Πα.Πει (ΟΧ-ΠΠ), ωστόσο υπάρχουν μόνο 4 διαθέσιμες περιόδοι (Π1, Π2, Π3 Π4) που οι επισκέπτες μπορούν να μιλήσουν καθώς και κάποιοι περιορισμοί για τον τρόπο διεξαγωγής των διαλέξεων ώστε να κρατήσουμε το ακροατήριο ικανοποιημένο. Οι περιορισμοί προέκυψαν από κάποιες σημειώσεις που βρέθηκαν και θα μας βοηθήσουν στο να επιτύχουμε να κρατήσουμε το ακροατήριο ικανοποιημένο. Θα αντιμετωπίσουμε το παραπάνω ως πρόβλημα ικανοποιήσης περιορισμών. Α. Διατύπωση ως πρόβλημα ικανοποίησης περιορισμών Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, αφού πρόκειται για πρόβλημα ικανοποίησης περιορισμών θα πρέπει αρχικά να αναφέρουμε τις μεταβλητές, τα πεδία ορισμών τους, καθώς και τους αντίστοιχους περιορισμούς. Ενώ ακόμα θα σχεδιάσουμε και το γράφο περιορισμών. Μεταβλητές: T, L, B, C, Σ, Π, N (προκύπτουν απ τα αρχικά των προσκεκλημένων) Πεδίο Ορισμού: D i = {Π1, Π2, Π3, Π4} Όπου i=t, L,., N. Περιορισμοί: Θα τους τυποιήσουμε έτσι ώστε να τους χρησιμοποίησουμε και στο γράφο περιορισμών.

25 1. Τ = Π1 O Turing πρέπει να μιλήσει στην 1 η διάλεξη 2. B N Ο Bohr και ο Newton δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα 3. i. L Π Η Lovelace και ο Πυθαγόρας δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα ii. L N Η Lovelace και ο Newton δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα iii.π N Ο Πυθαγόρας και ο Newton δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα 4. Σ Π Ο Σωκράτης και ο Πυθαγόρας δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα 5. L C Η Lovelace και η Curie δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα 6. i. T L Ο Turing και η Lovelace δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα ii.t N Ο Turing και ο Newton δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα iii.l N Η Lovelace και ο Newton δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα 7. C Π Η Curie και ο Πυθαγόρας δεν μπορούν να έχουν διάλεξη ταυτόχρονα

26 Γράφος Περιορισμών Πάνω από κάθε ακμή υπάρχει το νούμερο του κανόνα (περιορισμού) που κάθε φορά εφαρμόζουμε.

27 Αυτός είναι ένας τρόπος διατύπωσης ως πρόβλημα ικανοποίησης περιορισμών τώρα θα ορίσουμε έναν εναλλακτικό τρόπο διατύπωσης προβλήματος. Ορίζουμε πάλι τις μεταβλητές, το πεδίο ορισμού τους καθώς και τους αντίστοιχους περιορισμούς. Ενώ, θα σχεδιάσουμε εκ νέου το γράφο περιορισμών. Σε αυτή την περίπτωση θα ορίσουμε ως μεταβλητές τις περιόδους των διαλέξεων και ως πεδίο ορισμού θα ορίσουμε θεωρητικά το δυναμοσύνολο των {T, L, B, C, Σ, Π, N}. Μεταβλητές: Π1, Π2, Π3, Π4. Πεδίο ορισμού: T, L, B, C, Σ, Π, N. Όπως αναφέραμε είναι το δυναμοσύνολο αυτών.λόγω των περιορισμών αυτό μεταβάλλεται, οι περιορισμοί είναι ανα ζεύγη οι {(Β, Ν), (L, Π), (L, N), (Π, Ν),(Σ, Π),(L, C), (T, L), (T, N), (L, N), (C, Π)} δεν μπορούν να είναι στην ίδια περίοδο όπως και οι συνδυασμοί τους από το δυναμοσύνολο. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός (T, L, N), (T, L, N, Π)κοκ δεν μπορεί να είναι στην ίδια περίοδο λόγω του περιορισμού (L, N) και πρέπει να αφαιρεθούν από το πεδίο ορισμού των μεταβλητών. Περιορισμοί: Π1 = Τ Π i DΠ j = Όπου i = 1, 2, 3, 4 j = 1, 2, 3, 4 και i j

28 Γράφος Περιορισμών Πάνω από κάθε ακμή ισχύει ο περιορισμός Πi DΠj = Ωστόσο εξαιτίας της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει η δεύτερη διατύπωση, θα χρησιμοποιήσουμε στη λύση των προβλημάτων που ακολουθούν την πρώτη διατύπωση γιατί δεν εμπλέκεται με δείκτες και είναι πιο απλή.

29 Β. Επίλυση προβλήματος με κατά βάθος αναζήτηση με πρώιμο έλεγχο Θα εφαρμόσουμε τον κάτα βάθος αλγόριθμο με πρώιμο έλεγχο του οποίου την λειτουργία έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο ερώτημα. Θα ξεκινήσουμε να αναθέτουμε τιμές στους επισκέπτες μας, ελέγχοντας κάθε φορά αν ικανοποιούνται οι περιορισμοί. Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, θα επιλέξουμε την νωρίτερη περίοδο ώστε να μην κρατάμε τους επισκέπτες μας στην σημερινή εποχή. Η σειρά με την οποία θα δίνουμε τίμες στους επισκέπτες μας, είναι αυτή που μας έχει δωθεί: T, L, B, C, Σ, Π, N. Οπότε, ο αλγόριθμος ξεκινά, με την αρχική κατάσταση όπου όλες οι μεταβλητές δεν έχουν καμία τιμή και το πεδίο ορισμού τους είναι όλοι οι περίοδοι. Αρχίζουμε με την ανάθεση τιμής στη μεταβλητή T: Για την μεταβλητή T αποφασίσαμε σαν προεπεξεργαστικό βήμα να εφαρμόσουμε συνέπεια κόμβου λόγω του 1 ου κανόνα, ο οποίος αναφέρει πως ο Turing μπορεί να μιλήσει στην 1 η περίοδο μόνο. Επομένως, μετά την συνέπεια κόμβου το D T = {Π1, Π2, Π3, Π4}, και θα απομείνει μόνο η τιμή Π1 που μας ενδιαφέρει από το πεδίο ορισμού. Ο αλγόριθμος τώρα θα επεκτείνει τον αριστερότερο και μοναδικό κόμβο και η μεταβλητή T θα πάρει την τιμή Π1.

30 Τα πεδία ορισμού των N, L θα αλλάξουν, δηλαδή D N, L = {Π2, Π3, Π4} λόγω του FC. Ενώ, τα πεδία ορισμού των υπολοίπων θα μείνουν ως έχουν. Στο επόμενο βήμα θα αναθέσουμε τιμή στη μεταβλητή L: Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και συνεπώς η μεταβλητή L θα πάρει την τιμή Π2. Τα πεδία ορισμού των C, Π, N θα αλλάξουν, δηλαδή D C = {Π1, Π3, Π4} D Π = {Π1, Π3, Π4} D N = {Π3, Π4} Τα πεδία ορισμού των υπόλοιπων θα παραμείνουν ίδια και προχωράμε στην ανάθεση τιμής της μεταβλητής B:

31 Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και συνεπώς η μεταβλητή B θα πάρει την τιμή Π1. Η μεταβλητή B συνδέεται με ακμή μόνο με τη μεταβλητή N, ενώ η τιμή Π1 έχει ήδη αφαιρεθεί από το Domain της N σε προηγούμενο βήμα. Επομένως, τα Domain των υπόλοιπων μεταβλητών παραμένουν ίδια, D C = {Π1, Π3, Π4} D Π = {Π1, Π3, Π4} D N = {Π3, Π4} D Σ = {Π1, Π2, Π3, Π4} Συνεχίζουμε στην ανάθεση τιμή της επόμενης μετάβλητής, της C:

32 Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και έτσι η μεταβλητή C θα πάρει την τιμή Π1. Η μεταβλητή C ενώνεται με ακμή με τις μεταβλητές L, Π. Η L έχει λάβει ήδη τιμή άρα δεν θα αλλάξει κάτι γι αυτήν, ενώ από το Domain της Π θα σβηστεί και η τιμή Π1. Δηλαδή, D Π = {Π3, Π4} Ενώ τα πεδία ορισμού των υπόλοιπων θα παραμείνουν ίδια, D Σ = {Π1, Π2, Π3, Π4} D N = {Π3, Π4} Συνεχίζουμε με την ανάθεση τιμή της επόμενης μεταβλητής, δηλαδή της Σ:

33 Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και έτσι η μεταβλητή Σ θα πάρει την τιμή Π1. Η μεταβλητή Σ ενώνεται μόνο με την Π, στης οποίας το Domain έχει ήδη αφαιρεθεί η τιμή Π1. Άρα το Domain της Π θα παραμείνει ίδιο, όπως και των υπόλοιπων μεταβλητών D Π = {Π3, Π4} D N = {Π3, Π4} Συνεχίζουμε με την ανάθεση τιμής στην επόμενη μεταβλητή δηλάδή στην Π:

34 Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και έτσι η μεταβλητή Π θα πάρει την τιμή Π3. Το Domain της τελευταίας μεταβλητής της N θα αλλάξει καθώς οι δύο μεταβλητές ενώνονται και πλεόν το Domain της N θα είναι: D N = {Π4} Συνεχίζουμε στην ανάθεση τιμής στην τελευταία μεταβλητή, της N:

35 Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο και μοναδικό κόμβο και έτσι η μεταβλητή N θα πάρει την τιμή Π4. Αυτο είναι και το τελικό μας Δέντρο Αναζήτησης. Με την επέκταση και της τελευταίας μεταβλητής, ο αλγόριθμος ολοκληρώνεται και παρατηρούμε ότι οι μεταβλητές μας έχουν

36 όλες λάβει τιμή σύμφωνα με τους περιορισμούς μας και έτσι καταφέραμε να ικανοποιήσουμε το ενδιαφέρον όλων των φοιτητών μας. Παρακάτω ακολουθεί και ο πίνακας, που μας βοήθησε στην επίλυση του προβλήματος και αφορά τις αλλαγές που έγιναν στα πεδία ορισμού των μεταβλητών λόγω του Forward Checking: T L B C Σ Π N Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Τ=Π1 Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π2Π3Π4 Τ=Π1 L=Π2 Π1Π2Π3Π4 Π1Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π3Π4 Π3Π4 Τ=Π1 L=Π2 B=Π1 Π1Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π3Π4 Π3Π4 Τ=Π1 L=Π2 B=Π1 C=Π1 Π1Π2Π3Π4 Π3Π4 Π3Π4 Τ=Π1 L=Π2 B=Π1 C=Π1 Σ=Π1 Π3Π4 Π3Π4 Τ=Π1 L=Π2 B=Π1 C=Π1 Σ=Π1 Π=Π3 Π4 Τ=Π1 L=Π2 B=Π1 C=Π1 Σ=Π1 Π=Π3 N=Π4 Το τελικό πρόγραμμα ομιλιών της ΟΧ-ΠΠ θα είναι: Π1: T, B, C, Σ. Π2: L. Π3: Π. Π4: N. Γ. Ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης Βλέποντας ότι το πρόβλημα είναι η σειρά με την οποία εξετάζουμε τη λίστα των ομιλητών και με βάση την αλλαγή που προέκυψε, δηλαδή δεν χρειάζεται πλέον ο Turing να μιλήσει 1η περίοδο, άρα δεν περιοριζόμαστε στο να τον βάλουμε πρώτο στη σειρά. Αποφασίζουμε να επαναεξετάσουμε τη σειρά με την οποία θα ορίζουμε τις διαλέξεις των ομιλητών μας και αποφασίζουμε να ορίσουμε μια νέα σειρά, η οποία θα βασίζεται στον αριθμό των

37 περιορισμών που εμπλέκεται ο κάθε ομιλητής μας. Έτσι, οι ομιλητές που έχουν μεγαλύτερο αριθμό περιορισμών να βρίσκουν γρήγορα τη σωστή τιμή(δίαλεξη) τους και με τη σειρά τους να επηρεάζουν το πεδίο ορισμού των συσχετισμένων σε αυτούς άλλους ομιλητές. Σκεφτόμενοι αυτά, βλέπουμε ότι η Lovelace και ο Newton έχουν το μεγαλύτερο αριθμό περιορισμών. Οπότε και θα είναι αυτοί οι πρώτοι οι οποίοι θα μπουν στη σειρά για να τους ορίσουμε περίοδο ομιλίας. Ωστόσο, έχουν τον ίδιο αριθμό περιορισμών, τώρα η επιλογή ανάμεσα τους θα γίνει με βάση λεξικογραφική σειρά. Οπότε, πρώτα θα μπει στη σειρά η Lovelace και έπειτα ο Newton. Στη συνέχεια, βλέπουμε ότι ο Πυθαγόρας έχει το μεγαλύτερο αριθμό με 4, μετά ίδιο αριθμό έχουν οι Curie και Turing, o Turing λόγω του τηλεφωνήματος έχει πλέον 2 περιορισμούς από 3 καθώς δεν ισχύει πλέον ο κανόνας 1, εδώ πάλι λόγω λεξικογραφικής σειράς θα πάει πρώτα η Curie και μετά ο Turing. Τέλος Bohr και ο Σωκράτης που εμπλέκονται με έναν περιορισμό, πάλι λόγω λεξικογραφικής σειράς θα πάει πρώτα ο Bohr και μέτα ο Σωκράτης τελευταίος. Καταλήγουμε επομένως, πως η σειρά με την οποία θα εξετάσουμε τους ομιλητές μας θα είναι η εξής: L, N, Π, C, T, B, Σ. Επομένως, έχουμε πλέον ένα διαφορετικό πρόβλημα στο οποίο θα εφαρμόσουμε πάλι τον κατά βάθος αλγόριθμο με πρώιμο έλεγχο. Ο αλγόριθμος ξεκινά και πάλι έχοντας όλες τις τιμές των μεταβλητών κενές και το πεδίο ορισμού της κάθες μεταβλητής είναι όλοι οι περίοδοι. Θα ξεκινήσουμε με την ανάθεση τιμής στη πρώτη μεταβλητή που ορίσαμε, δηλαδή της L: Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και έτσι η μεταβλητή L θα πάρει την τιμή Π1.

38 Με την ανάθεση αυτή τα πεδία ορισμού των N, Π, C, T θα αλλάξουν και προκύπτει: D N = {Π2, Π3, Π4} D Π = {Π2, Π3, Π4} D C = {Π2, Π3, Π4} D T = {Π2, Π3, Π4} Ενώ το πεδίο ορισμού των υπόλοιπων θα παραμείνουν ίδια δηλαδή, D B = {Π1, Π2, Π3, Π4} D Σ = {Π1, Π2, Π3, Π4} Συνεχίζουμε με την ανάθεση τιμής της επόμενης μεταβλητής, δηλαδή της N: Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει των αριστερότερο κόμβο και έτσι η μεταβλητή N θα πάρει την τιμή Π2. Με την ανάθεση της τιμής αυτής το πεδίο ορισμού των Π, T, B θα αλλάξουν και προκύπτει: D Π = {Π3, Π4} D T = {Π3, Π4} D B = {Π1, Π3, Π4}

39 Ενώ το πεδίο ορισμού των υπόλοιπων θα παραμείνει ίδιο δηλαδή, D C = {Π2, Π3, Π4} D Σ = {Π1, Π2, Π3, Π4} Ο αλγόριθμος θα συνεχίσει με την ανάθεση τιμής της επόμενης μεταβλητής, δηλαδή της Π: Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και έτσι η μεταβλητή Π θα πάρει την τιμή Π3. Τα πεδία ορισμού των C, Σ θα αλλάξουν προκύπτει δηλαδή: D C = {Π2, Π4} D Σ = {Π1, Π2, Π4} Ενώ τα πεδία ορισμού των υπόλοιπων θα παραμείνουν ίδια, δηλαδή: D T = {Π3, Π4} D B = {Π1, Π3, Π4}

40 Συνεχίζουμε και πάλι με την επόμενη μεταβλητή, δηλαδή την C: Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και έτσι η μεταβλητή C θα πάρει την τιμή Π2. Τα πεδία ορισμού που επηρεάζει η C είναι αυτά των L, Π τα οποία έχουν ήδη επεκταθεί, ενώ τα πεδία ορισμού των υπόλοιπων θα παραμείνουν ίδια. D T = {Π3, Π4} D B = {Π1, Π3, Π4} D Σ = {Π1, Π2, Π4} Συνεχίζουμε με την επόμενη μεταβλητή, δηλαδή με την T:

41 Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο, έτσι η μεταβλητή T θα πάρει την τιμή Π3. Τα πεδία ορισμού που επηρεάζει η T είναι αυτά των L, C τα οποία έχουν ήδη επεκταθεί, τα πεδία ορισμού των υπόλοιπων θα μείνουν πάλι ίδια, D B = {Π1, Π3, Π4} D Σ = {Π1, Π2, Π4} Ο επόμενος κόμβος που θα επεκταθεί είναι ο B:

42 Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και έτσι η μεταβλητή B θα πάρει την τιμή Π1. Η μεταβλητή B επηρεάζει μόνο το πεδίο ορισμού της N η οποία έχει ήδη επεκταθεί, ενώ το πεδιο ορισμού της τελευταίας μεταβλητής θα παραμείνει ίδιο D Σ = {Π1, Π2, Π4}. Στο επόμενο βήμα, θα επεκταθεί και ο τελευταίος κόμβος, δηλαδή ο Σ:

43 Ο αλγόριθμος επιλέγει να επεκτείνει τον αριστερότερο κόμβο και έτσι η μεταβλητή Σ θα πάρει την τιμή Π1 και με την επέκταση και της τελευταίας μεταβλητής ο αλγόριθμος ολοκληρώνεται και αυτό θα είναι και το τελικό δέντρο αναζήτησης! Όλες οι μεταβλητές έχουν πάρει τιμές και κανένας περιορισμός δεν παραβίαζεται.. Παρακάτω ακολουθεί και ο πίνακας, που μας βοήθησε στην επίλυση του προβλήματος και αφορά τις αλλαγές που

44 έγιναν στα πεδία ορισμού των μεταβλητών λόγω του Forward Checking: L N Π C T B Σ Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 L=Π1 Π2Π3Π4 Π2Π3Π4 Π2Π3Π4 Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 L=Π1 N=Π2 Π3Π4 Π2Π3Π4 Π3Π4 Π1Π3Π4 Π1Π2Π3Π4 L=Π1 N=Π2 Π=Π3 Π2Π4 Π3Π4 Π1Π3Π4 Π1Π2Π4 L=Π1 N=Π2 Π=Π3 C=Π2 Π3Π4 Π1Π3Π4 Π1Π2Π4 L=Π1 N=Π2 Π=Π3 C=Π2 Τ=Π3 Π1Π3Π4 Π1Π2Π4 L=Π1 N=Π2 Π=Π3 C=Π2 Τ=Π3 Β=Π1 Π1Π2Π4 L=Π1 N=Π2 Π=Π3 C=Π2 Τ=Π3 Β=Π1 Σ=Π1 Το τελικό πρόγραμμα ομιλιών της ΟΧ-ΠΠ θα είναι: Π1: L, Σ, Β. Π2: N, C. Π3: Π, T. Παρατηρούμε ότι υπάρχει διαφορετική κατανομή των προσκεκλημένων ομιλητών μας στις περιόδους που θα δώσουν τις διαλέξεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να επιστρέψουν και πιο γρήγορα πίσω στο χρόνο τους καθώς η τελευταία περίοδος θα είναι κενή!

(50 μον.) πάντοτε Διατυπώστε

(50 μον.) πάντοτε Διατυπώστε ΑΣΚΗΣΗ 1 Α. (50 μον.) Σας δίνεται ο ακόλουθος γράφος, το οποίο πρέπει να χρωματίσετε χρησιμοποιώντας 3 χρώματα (R,G,B), ώστε δύο γειτονικές κορυφές να μην έχουν το ίδιο χρώμα. Θεωρείστε ότι ο χρωματισμός

Διαβάστε περισσότερα

===========================================================================

=========================================================================== =========================================================================== Α. (50 µον.) Σας δίνεται ο ακόλουθος γράφος, το οποίο πρέπει να χρωµατίσετε χρησιµοποιώντας 4 χρώµατα (R,G,B,Υ), ώστε δύο γειτονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Ενότητα 6: Προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Ενότητα 6: Προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 6: Προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών Ρεφανίδης Ιωάννης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΥΠ23) 6 ο εξάμηνο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ουρανία Χατζή

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΥΠ23) 6 ο εξάμηνο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ουρανία Χατζή Τεχνητή Νοημοσύνη (ΥΠ23) 6 ο εξάμηνο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ουρανία Χατζή raniah@hua.gr 1 Ικανοποίηση Περιορισμών Κατηγορία προβλημάτων στα οποία είναι γνωστές μερικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβληµα ικανοποίησης περιορισµών

Πρόβληµα ικανοποίησης περιορισµών Προβλήµατα ικανοποίησης περιορισµών Constraint Satisfaction Problems Πρόβληµα ικανοποίησης περιορισµών Μεταβλητές: X 1, X 2,, X n, Πεδία ορισµού: D 1, D 2, D n Περιορισµοί: C 1, C 2,, C m Ανάθεση τιµών:

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Προβλημάτων 1

Επίλυση Προβλημάτων 1 Επίλυση Προβλημάτων 1 Επίλυση Προβλημάτων Περιγραφή Προβλημάτων Αλγόριθμοι αναζήτησης Αλγόριθμοι τυφλής αναζήτησης Αναζήτηση πρώτα σε βάθος Αναζήτηση πρώτα σε πλάτος (ΒFS) Αλγόριθμοι ευρετικής αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης. ), για οποιοδήποτε μονοπάτι n 1

Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης. ), για οποιοδήποτε μονοπάτι n 1 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής Μάθημα: Τεχνητή Νοημοσύνη, 2016 17 Διδάσκων: Ι. Ανδρουτσόπουλος Ασκήσεις μελέτης της 4 ης διάλεξης 4.1. (α) Αποδείξτε ότι αν η h είναι συνεπής, τότε h(n

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Ικανοποίηση Περιορισµών. Τεχνητή Νοηµοσύνη - Β' Έκδοση. Ι. Βλαχάβας, Π. Κεφαλάς, Ν. Βασιλειάδης, Φ. Κόκκορας, Η.

Κεφάλαιο 6. Ικανοποίηση Περιορισµών. Τεχνητή Νοηµοσύνη - Β' Έκδοση. Ι. Βλαχάβας, Π. Κεφαλάς, Ν. Βασιλειάδης, Φ. Κόκκορας, Η. Κεφάλαιο 6 Ικανοποίηση Περιορισµών Τεχνητή Νοηµοσύνη - Β' Έκδοση Ι. Βλαχάβας, Π. Κεφαλάς, Ν. Βασιλειάδης, Φ. Κόκκορας, Η. Σακελλαρίου Ικανοποίηση Περιορισµών Ένα πρόβληµα ικανοποίησης περιορισµών (constraint

Διαβάστε περισσότερα

9. Κόκκινα-Μαύρα Δέντρα

9. Κόκκινα-Μαύρα Δέντρα Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 9. Κόκκινα-Μαύρα Δέντρα 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 9/12/2016 Δέντρα,

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθµοι CSPs Κώδικας. Μάθηµα Τεχνητής Νοηµοσύνης ΥΣ02 Χειµερινό εξάµηνο

Αλγόριθµοι CSPs Κώδικας. Μάθηµα Τεχνητής Νοηµοσύνης ΥΣ02 Χειµερινό εξάµηνο Αλγόριθµοι CSPs Κώδικας Μάθηµα Τεχνητής Νοηµοσύνης ΥΣ02 Χειµερινό εξάµηνο 2008-2009 CSPLIB Βιβλιοθήκη µε ρουτίνες για την επίλυση δυαδικών προβληµάτων ικανοποίησης περιορισµών http://ai.uwaterloo.ca/~vanbeek/software.h

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Καθηγητής : Κουμπαράκης Μανόλης Ημ/νία παράδοσης: 11/01/2011 Ονομ/μο φοιτητή : Μπεγέτης Νικόλαος Α.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

Κατακερματισμός (Hashing)

Κατακερματισμός (Hashing) Κατακερματισμός (Hashing) O κατακερματισμός είναι μια τεχνική οργάνωσης ενός αρχείου. Είναι αρκετά δημοφιλής μέθοδος για την οργάνωση αρχείων Βάσεων Δεδομένων, καθώς βοηθάει σημαντικά στην γρήγορη αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση προβληµάτων. Περιγραφή προβληµάτων Αλγόριθµοι αναζήτησης Αλγόριθµοι τυφλής αναζήτησης Αλγόριθµοι ευρετικής αναζήτησης

Επίλυση προβληµάτων. Περιγραφή προβληµάτων Αλγόριθµοι αναζήτησης Αλγόριθµοι τυφλής αναζήτησης Αλγόριθµοι ευρετικής αναζήτησης Επίλυση προβληµάτων Περιγραφή προβληµάτων Αλγόριθµοι αναζήτησης Αλγόριθµοι τυφλής αναζήτησης Αλγόριθµοι ευρετικής αναζήτησης! Παιχνίδια δύο αντιπάλων Προβλήµατα ικανοποίησης περιορισµών Γενικά " Ντετερµινιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπημένα Δένδρα. για κάθε λειτουργία; Ισορροπημένο δένδρο : Διατηρεί ύψος κάθε εισαγωγή ή διαγραφή

Ισορροπημένα Δένδρα. για κάθε λειτουργία; Ισορροπημένο δένδρο : Διατηρεί ύψος κάθε εισαγωγή ή διαγραφή Ισορροπημένα Δένδρα Μπορούμε να επιτύχουμε για κάθε λειτουργία; χρόνο εκτέλεσης Ισορροπημένο δένδρο : Διατηρεί ύψος κάθε εισαγωγή ή διαγραφή μετά από Περιστροφές x αριστερή περιστροφή από το x y α β y

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΕΦ. 6 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ» ΤΩΝ ΒΛΑΧΑΒΑ, ΚΕΦΑΛΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΑ Η, ΚΟΚΚΟΡΑ & ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ) Ι. ΧΑΤΖΗΛΥΓΕΡΟΥ ΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ Είναι γνωστές µερικές

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Κατανεμημένα Συστήματα Ι Παναγιώτα Παναγοπούλου 11η Διάλεξη 12 Ιανουαρίου 2017 1 Ανεξάρτητο σύνολο Δοθέντος ενός μη κατευθυνόμενου γραφήματος G = (V, E), ένα ανεξάρτητο σύνολο (independent set) είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Τελικές εξετάσεις Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 10:003:00 Έστω το πάζλ των οκτώ πλακιδίων (8-puzzle)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τ Μ Η Μ Α Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ ΕΠΛ 035 - ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018 Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 13: B-Δέντρα/AVL-Δέντρα. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 13: B-Δέντρα/AVL-Δέντρα. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων Ενότητα 13: B-Δέντρα/AVL-Δέντρα Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις 1ης Ομάδας Ασκήσεων

Λύσεις 1ης Ομάδας Ασκήσεων ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Γ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Λύσεις ης Ομάδας Ασκήσεων Τμήμα Α Λ. Ισότητα συνόλων Έστω C = A i= B i και D = i= A B i. Θα αποδείξουμε ότι τα C, D ταυτίζονται,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα Ι

Κατανεμημένα Συστήματα Ι Συναίνεση χωρίς την παρουσία σφαλμάτων Κατανεμημένα Συστήματα Ι 4η Διάλεξη 27 Οκτωβρίου 2016 Παναγιώτα Παναγοπούλου Κατανεμημένα Συστήματα Ι 4η Διάλεξη 1 Συναίνεση χωρίς την παρουσία σφαλμάτων Προηγούμενη

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα: 4 η σειρά ασκήσεων ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π.

Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα: 4 η σειρά ασκήσεων ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π. Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα: 4 η σειρά ασκήσεων CO.RE.LAB. ΣΗΜΜΥ - Ε.Μ.Π. Άσκηση 1 η : Παιχνίδι επιλογής ακμών Έχουμε ένα ακυκλικό κατευθυνόμενο γράφο, μια αρχική κορυφή και δυο παίκτες. Οι παίκτες διαδοχικά

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 1 Λύσεις ΕΠΛ2: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Σειρά Προβλημάτων Λύσεις Άσκηση Να βρείτε το σφάλμα στην πιο κάτω απόδειξη. Ισχυρισμός: Όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί στη Θεωρία Υπολογισμού έχουν τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόβλημα της Πινακοθήκης (The Art Gallery Problem)

Το Πρόβλημα της Πινακοθήκης (The Art Gallery Problem) Το Πρόβλημα της Πινακοθήκης (The Art Gallery Problem) Διατύπωση Σας ανήκει μια πινακοθήκη και επιθυμείτε να τοποθετήσετε κάμερες ασφαλείας έτσι ώστε όλη η γκαλερί να είναι προστατευμένη από κλέφτες. Σε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμόζονται σε προβλήματα στα οποία δεν υπάρχει πληροφορία που να επιτρέπει την αξιολόγηση των καταστάσεων του χώρου αναζήτησης.

Εφαρμόζονται σε προβλήματα στα οποία δεν υπάρχει πληροφορία που να επιτρέπει την αξιολόγηση των καταστάσεων του χώρου αναζήτησης. Ανάλογα με το αν ένας αλγόριθμος αναζήτησης χρησιμοποιεί πληροφορία σχετική με το πρόβλημα για να επιλέξει την επόμενη κατάσταση στην οποία θα μεταβεί, οι αλγόριθμοι αναζήτησης χωρίζονται σε μεγάλες κατηγορίες,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Άσκηση 1 α) Η δομή σταθμισμένης ένωσης με συμπίεση διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί πολύ εύκολα ώστε να υποστηρίζει τις

Διαβάστε περισσότερα

7 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων

7 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 7 η Διάλεξη Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση... 3 2 η Άσκηση... 3 3 η Άσκηση... 4 4 η Άσκηση... 5 5 η Άσκηση... 5 6 η Άσκηση... 7 7 η Άσκηση... 7 8 η Άσκηση... 8 9 η Άσκηση... 9 Χρηματοδότηση...

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Πόρων Μ. Τσικνάκης Ε. Μανιαδή - Α. Μαριδάκη 1 Διαχείριση Χρήσης Πόρων Απαιτούμενοι πόροι στην ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος: Ανθρώπινο δυναμικό (π.χ. αναλυτές,

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόβλημα της Πινακοθήκης (The Art Gallery Problem)

Το Πρόβλημα της Πινακοθήκης (The Art Gallery Problem) Το Πρόβλημα της Πινακοθήκης (The Art Gallery Problem) Τι είναι το Πρόβλημα της Πινακοθήκης; Σας ανήκει μια πινακοθήκη και επιθυμείτε να τοποθετήσετε κάμερες ασφαλείας έτσι ώστε όλη η γκαλερί να είναι προστατευμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 11: Μη Ασυμφραστικές Γλώσσες

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 11: Μη Ασυμφραστικές Γλώσσες ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας Διάλεξη 11: Μη Ασυμφραστικές Γλώσσες Τι θα κάνουμε σήμερα Εισαγωγικά (2.3) Το Λήμμα της Άντλησης για ασυμφραστικές γλώσσες (2.3.1) Παραδείγματα 1 Πότε μια

Διαβάστε περισσότερα

1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω:

1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω: 1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω: Εικόνα 1 Για να φτιάξουμε το τείχος επιλέγουμε καταρχήν την καρτέλα Γραφικά (κάτω δεξιά) και έπειτα το γεμάτο τετράγωνο από την

Διαβάστε περισσότερα

4 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων

4 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 4 η Διάλεξη Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση... 3 2 η Άσκηση... 3 3 η Άσκηση... 4 4 η Άσκηση... 5 5 η Άσκηση... 6 6 η Άσκηση... 7 Χρηματοδότηση... 8 Σημείωμα Αναφοράς... 9 Σημείωμα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία επιπέδου σχεδίασης 1. Από το Menu Layer Create Layer New Shapefile Layer δημιουργούμε νέο επίπεδο. Στο παράθυρο που ανοίγει (Εικ. 1)

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις μελέτης της 6 ης διάλεξης

Ασκήσεις μελέτης της 6 ης διάλεξης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής Μάθημα: Τεχνητή Νοημοσύνη, 2016 17 Διδάσκων: Ι. Ανδρουτσόπουλος Ασκήσεις μελέτης της 6 ης διάλεξης 6.1. (α) Το mini-score-3 παίζεται όπως το score-4,

Διαβάστε περισσότερα

Δρομολόγηση Και Πολύχρωματισμός. Γραφημάτων ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ Α.Μ 1026

Δρομολόγηση Και Πολύχρωματισμός. Γραφημάτων ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ Α.Μ 1026 Δρομολόγηση Και Πολύχρωματισμός Μονοπατιών Γραφημάτων ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ Α.Μ 1026 Εισαγωγή. Το πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθούμε εδώ είναι γνωστό σαν: Δρομολόγηση και Πολύ-χρωματισμός Διαδρομών (Routing

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διατάξεις με επανάληψη: Με πόσους τρόπους μπορώ να διατάξω r από n αντικείμενα όταν επιτρέπονται επαναληπτικές εμφανίσεις των αντικειμένων; Στην αρχή

Διατάξεις με επανάληψη: Με πόσους τρόπους μπορώ να διατάξω r από n αντικείμενα όταν επιτρέπονται επαναληπτικές εμφανίσεις των αντικειμένων; Στην αρχή Στοιχειώδης συνδυαστική Συνδυασμοί και διατάξεις με επανάληψη Διατάξεις με επανάληψη: Με πόσους τρόπους μπορώ να διατάξω r από n αντικείμενα όταν επιτρέπονται επαναληπτικές εμφανίσεις των αντικειμένων;

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Ασυμφραστικές Γλώσσες (3)

Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Ασυμφραστικές Γλώσσες (3) Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητα Ασυμφραστικές Γλώσσες (3) Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Μη Ασυμφραστικές Γλώσσες (2.3) Λήμμα Άντλησης για Ασυμφραστικές Γλώσσες Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Πιθανότητες 24 Πιθανότητες 24 η Άσκηση Η Δανάη περιστρέφει τον δείκτη στον διπλανό τροχό. α. Να εκφράσεις με κλάσμα την πιθανότητα:. Ο δείκτης να σταματήσει σε

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα μεταβλητών

Παραδείγματα μεταβλητών Παραδείγματα μεταβλητών Παράδειγμα Bouncing Balls: Στη σκηνή υπάρχουν τρείς μπάλες και κάθε μία έχει διαφορετικό μέγεθος από τις άλλες. Όλες οι μπάλες χοροπηδούν ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύν-σεις.

Διαβάστε περισσότερα

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί επεξεργασία του πρωτότυπου κειμένου του Α. Κάστωρ για την επίλυση των παραδειγμάτων κρίσιμης αλυσίδας που

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί επεξεργασία του πρωτότυπου κειμένου του Α. Κάστωρ για την επίλυση των παραδειγμάτων κρίσιμης αλυσίδας που Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί επεξεργασία του πρωτότυπου κειμένου του Α. Κάστωρ για την επίλυση των παραδειγμάτων κρίσιμης αλυσίδας που παρουσιάστηκαν στις 19/11/2015 και 3/12/2015 στις διαλέξεις του

Διαβάστε περισσότερα

Δικτυακή Αναπαράσταση Έργων (Δίκτυα ΑΟΑ και ΑΟΝ) & η Μέθοδος CPM. Λυμένες Ασκήσεις & Παραδείγματα

Δικτυακή Αναπαράσταση Έργων (Δίκτυα ΑΟΑ και ΑΟΝ) & η Μέθοδος CPM. Λυμένες Ασκήσεις & Παραδείγματα Δικτυακή Αναπαράσταση Έργων (Δίκτυα ΑΟΑ και ΑΟΝ) & η Μέθοδος PM Λυμένες Ασκήσεις & Παραδείγματα Άσκηση σχεδίασης έργου με δίκτυο ΑΟΑ Σχεδιάστε το δίκτυο ΑΟΑ που ικανοποιεί του ακόλουθους περιορισμούς:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. 4.1 Επίλυση Εκφυλισμένων Γραμμικών Προβλημάτων

ΕΠΙΛΥΣΗ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. 4.1 Επίλυση Εκφυλισμένων Γραμμικών Προβλημάτων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΕΠΙΛΥΣΗ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 4. Επίλυση Εκφυλισμένων Γραμμικών Προβλημάτων Η περιγραφή του ΔΑΣΕΣ στο προηγούμενο κεφάλαιο έγινε με σκοπό να διευκολυνθούν οι αποδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 3 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 3 Λύσεις Σειρά Προβλημάτων 3 Λύσεις Άσκηση 1 Να δώσετε ασυμφραστικές γραμματικές που να παράγουν τις πιο κάτω γλώσσες: (α) {0 n 1 n n > 0} {0 n 1 2n n > 0} (β) {w {a,b} * η w ξεκινά και τελειώνει με το ίδιο σύμβολο

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας October 11, 2011 Στο μάθημα Αλγοριθμική και Δομές Δεδομένων θα ασχοληθούμε με ένα μέρος της διαδικασίας επίλυσης υπολογιστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα δούμε τι

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπημένα Δένδρα. για κάθε λειτουργία; Ισορροπημένο δένδρο : Διατηρεί ύψος κάθε εισαγωγή ή διαγραφή

Ισορροπημένα Δένδρα. για κάθε λειτουργία; Ισορροπημένο δένδρο : Διατηρεί ύψος κάθε εισαγωγή ή διαγραφή Ισορροπημένα Δένδρα Μπορούμε να επιτύχουμε για κάθε λειτουργία; χρόνο εκτέλεσης Ισορροπημένο δένδρο : Διατηρεί ύψος κάθε εισαγωγή ή διαγραφή μετά από Περιστροφές x αριστερή περιστροφή από το x y α β y

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις 4ης Σειράς Ασκήσεων

Λύσεις 4ης Σειράς Ασκήσεων Λύσεις 4ης Σειράς Ασκήσεων Άσκηση 1 Αναγάγουμε τν Κ 0 που γνωρίζουμε ότι είναι μη-αναδρομική (μη-επιλύσιμη) στην γλώσσα: L = {p() η μηχανή Turing Μ τερματίζει με είσοδο κενή ταινία;} Δοσμένης της περιγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές Λύσεις 1ου Σετ Ασκήσεων

Ενδεικτικές Λύσεις 1ου Σετ Ασκήσεων Κ Σ Ι Ενδεικτικές Λύσεις 1ου Σετ Ασκήσεων Παναγιώτα Παναγοπούλου Άσκηση 1. Υποθέστε ότι οι διεργασίες ενός σύγχρονου κατανεμημένου συστήματος έχουν μοναδικές ταυτότητες (UIDs), γνωρίζουν ότι είναι συνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

Εργοστάσιο Ανακύκλωσης

Εργοστάσιο Ανακύκλωσης World Robot Olympiad 2016 Κατηγορία Regular (Κανονική) Λύκειο Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολόγηση Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Έκδοση: 15 Ιανουαρίου 2016 Επιμέλεια: Κλαδογένης Δημήτρης & Δανελλάκης

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία παιγνίων Δημήτρης Χριστοφίδης Εκδοση 1η: Παρασκευή 3 Απριλίου 2015. Παραδείγματα Παράδειγμα 1. Δυο άτομα παίζουν μια παραλλαγή του σκακιού όπου σε κάθε βήμα ο κάθε παίκτης κάνει δύο κανονικές κινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

m + s + q r + n + q p + s + n, P Q R P Q P R Q R F G

m + s + q r + n + q p + s + n, P Q R P Q P R Q R F G Λύσεις Θεμάτων Θεμελίων των Μαθηματικών 1. Εστω A, B, C τυχόντα σύνολα. Να δειχθεί ότι A (B C) (A B) (A C). Απόδειξη. Εστω x τυχαίο στοιχείο του A (B C). Εξ ορισμού, το x ανήκει σε ακριβώς ένα από τα A,

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Προβλημάτων με Χρωματισμό. Αλέξανδρος Γ. Συγκελάκης asygelakis@gmail.com

Επίλυση Προβλημάτων με Χρωματισμό. Αλέξανδρος Γ. Συγκελάκης asygelakis@gmail.com Επίλυση Προβλημάτων με Χρωματισμό Αλέξανδρος Γ. Συγκελάκης asygelakis@gmail.com 1 Η αφορμή συγγραφής της εργασίας Το παρακάτω πρόβλημα που τέθηκε στο Μεταπτυχιακό μάθημα «Θεωρία Αριθμών» το ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα υπολογισμού στον πολιτισμό

Θέματα υπολογισμού στον πολιτισμό Θέματα υπολογισμού στον πολιτισμό Ενότητα 9: Το πρόβλημα της Πινακοθήκης (The art gallery problem) Εύη Παπαϊωάννου Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6: Κατακερματισμός Ασκήσεις και Λύσεις

Ενότητα 6: Κατακερματισμός Ασκήσεις και Λύσεις ΗΥ2, Ενότητα : Ασκήσεις και Λύσεις Ενότητα : Κατακερματισμός Ασκήσεις και Λύσεις Άσκηση 1 Χρησιμοποιήστε τη συνάρτηση κατακερματισμού της διαίρεσης ως πρωτεύουσα συνάρτηση κατακερματισμού και τη συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Περιεχόμενα Εγγραφή και αρχικές ρυθμίσεις Διαχείριση Ιστοσελίδας Δημιουργία Menu Δημιουργία σελίδας Δημιουργία Άρθρου Αλλαγή Εμφάνισης Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις μελέτης της 8 ης διάλεξης

Ασκήσεις μελέτης της 8 ης διάλεξης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής Μάθημα: Τεχνητή Νοημοσύνη, 2017 18 Διδάσκων: Ι. Ανδρουτσόπουλος Ασκήσεις μελέτης της 8 ης διάλεξης 8.1. (i) Έστω ότι α και β είναι δύο τύποι της προτασιακής

Διαβάστε περισσότερα

Red-Black Δέντρα. Red-Black Δέντρα

Red-Black Δέντρα. Red-Black Δέντρα Red-Black Δέντρα v 6 3 8 4 z Red-Black Δέντρα Περίληψη Από τα (2,4) δέντρα στα red-black δέντρα Red-black δέντρο Ορισμός Ύψος Εισαγωγή αναδόμηση επαναχρωματισμός Διαγραφή αναδόμηση επαναχρωματισμός προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

21. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ BYOB BYOB. Αλγόριθμος Διαδικασία Παράμετροι

21. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ BYOB BYOB. Αλγόριθμος Διαδικασία Παράμετροι 21. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ BYOB BYOB Αλγόριθμος Διαδικασία Παράμετροι Τι είναι Αλγόριθμος; Οι οδηγίες που δίνουμε με λογική σειρά, ώστε να εκτελέσουμε μια διαδικασία ή να επιλύσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 5 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 5 Λύσεις Άσκηση 1 Σειρά Προβλημάτων 5 Λύσεις Να δείξετε ότι οι πιο κάτω γλώσσες είναι διαγνώσιμες. (α) { R η R είναι μια κανονική έκφραση η οποία παράγει μια μη πεπερασμένη γλώσσα} (β) { G η G είναι μια CFG η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία Προσοχής στην Παράγραφο Ε2.

Σημεία Προσοχής στην Παράγραφο Ε2. Σημεία Προσοχής στην Παράγραφο Ε2. 1. Ίσα Σύνολα Δεν αρκεί δύο σύνολα να έχουν τον ίδιο αριθμό στοιχέιων για να είναι ίσα. Πρέπει να έχουν ακριβώς τα ίδια στοιχεία. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Έχουμε τα σύνολα Α={1,α,5}

Διαβάστε περισσότερα

m 1 min f = x ij 0 (8.4) b j (8.5) a i = 1

m 1 min f = x ij 0 (8.4) b j (8.5) a i = 1 KΕΦΑΛΑΙΟ 8 Προβλήµατα Μεταφοράς και Ανάθεσης 8. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια ειδική κατηγορία προβληµάτων γραµµικού προγραµµατισµού είναι τα προβλήµατα µεταφοράς (Π.Μ.), στα οποία επιζητείται η ελαχιστοποίηση του κόστους

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμέσων & Γραφικών, Τ.Ε.Π Π.Μ, Μάθημα: Γραφικά με Η/Υ

Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμέσων & Γραφικών, Τ.Ε.Π Π.Μ, Μάθημα: Γραφικά με Η/Υ ΓΡΑΦΙΚΑ Γέμισμα ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΓΕΜΙΣΜΑΤΟΣ Για τις πλεγματικές οθόνες υπάρχουν: Αλγόριθμοι γεμίσματος:, που στηρίζονται στη συνάφεια των pixels του εσωτερικού ενός πολυγώνου Αλγόριθμοι σάρωσης: που στηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας

Μη γράφετε στο πίσω μέρος της σελίδας Εισαγωγή στο Σχεδιασμό & την Ανάλυση Αλγορίθμων Εξέταση Ιουνίου 2015 Σελ. 1 από 7 Στη σελίδα αυτή γράψτε μόνο τα στοιχεία σας. Γράψτε τις απαντήσεις σας στις επόμενες σελίδες, κάτω από τις αντίστοιχες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 (θεωρία παιγνίων) Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες μιας χώρας, Α και Β, εκτιμούν ότι μια άλλη τράπεζα, η Γ, θα κλείσει στο προσεχές διάστημα και πρόκειται να προχωρήσουν σε διαφημιστικές εκστρατείες

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης myschool

Σενάριο Χρήσης myschool Σενάριο Χρήσης ΦΟΡΕΙΣ Επιβεβαίωση των Στοιχείων του Φορέα Αρχικά, θα κληθείτε να ελέγξετε την ορθότητα των στοιχείων του Φορέα σας. Επιλέγοντας την καρτέλα «Φορείς», από το μενού που βρίσκεται στο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές δομές δεδομένων

Διαχρονικές δομές δεδομένων Διαχρονικές δομές δεδομένων Μια τυπική δομή δεδομένων μεταβάλλεται με πράξεις εισαγωγής ή διαγραφής Π.χ. κοκκινόμαυρο δένδρο εισαγωγή 0 18 0 5 39 73 1 46 6 80 Αποκατάσταση ισορροπίας 5 39 73 0 46 6 80

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 4 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 4 Λύσεις Άσκηση 1 Σειρά Προβλημάτων 4 Λύσεις (α) Να διατυπώσετε την τυπική περιγραφή μιας μηχανής Turing (αυθεντικός ορισμός) η οποία να διαγιγνώσκει τη γλώσσα { w w = (ab) 2m b m (ba) m, m 0 } (β) Να διατυπώσετε

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΑΘΕΡΕΣ είναι τα μεγέθη που δεν μεταβάλλονται κατά την εκτέλεση ενός αλγόριθμου. Εκτός από τις αριθμητικές σταθερές (7, 4, 3.5, 100 κλπ), τις λογικές σταθερές (αληθής και ψευδής)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. Λίγα λόγια παίκτες Διάρκεια 30 Για ηλικίες 10+

ΟΔΗΓΙΕΣ. Λίγα λόγια παίκτες Διάρκεια 30 Για ηλικίες 10+ ΟΔΗΓΙΕΣ 2-4 παίκτες Διάρκεια 30 Για ηλικίες 10+ Λίγα λόγια... Η ζωή ενός εργάτη σε ένα εργοστάσιο παιχνιδιών είναι σχετικά απαιτητική αλλά και απολαυστική. Τι καλύτερο από το να βρίσκεσαι δίπλα σε παιχνίδια!

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκριση μέσου όρου πληθυσμού με τιμή ελέγχου. One-Sample t-test

Σύγκριση μέσου όρου πληθυσμού με τιμή ελέγχου. One-Sample t-test 1 Σύγκριση μέσου όρου πληθυσμού με τιμή ελέγχου One-Sample t-test 2 Μια σύντομη αναδρομή Στα τέλη του 19 ου αιώνα μια μεγάλη αλλαγή για την επιστήμη ζυμώνονταν στην ζυθοποιία Guinness. Ο William Gosset

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία του παιχνιδιού

Προετοιμασία του παιχνιδιού Με επιφάνεια παιχνιδιού για ακόμη περισσότερες δυνατότητες! Παίκτες: 2-4 Ηλικία: από 8 ετών Διάρκεια: περ. 20 λεπτά Steffen Benndorf Reinhard Staupe Προσοχή: Εάν γνωρίζετε ήδη το βραβευμένο αρχικό παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη. 6η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος.

Τεχνητή Νοημοσύνη. 6η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος. Τεχνητή Νοημοσύνη 6η διάλεξη (2016-17) Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Οι διαφάνειες αυτής της διάλεξης βασίζονται στα βιβλία Τεχνητή Νοημοσύνη των Βλαχάβα κ.ά., 3η έκδοση, Β. Γκιούρδας

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 Λύσεις 2η σειράς ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης: 18 Μαίου 2015 Πρόβλημα 1. (14

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 6η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση. 1. Ταξινόμηση με Εισαγωγή 2. Ταξινόμηση με Επιλογή. Εισαγωγή στην Ανάλυση Αλγορίθμων Μάγια Σατρατζέμη

Ταξινόμηση. 1. Ταξινόμηση με Εισαγωγή 2. Ταξινόμηση με Επιλογή. Εισαγωγή στην Ανάλυση Αλγορίθμων Μάγια Σατρατζέμη Ταξινόμηση. Ταξινόμηση με Εισαγωγή. Ταξινόμηση με Επιλογή Εισαγωγή στην Ανάλυση Αλγορίθμων Μάγια Σατρατζέμη Ταξινόμηση Η ταξινόμηση sortg τοποθετεί ένα σύνολο κόμβων ή εγγραφών σε μία συγκεκριμένη διάταξη

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Προβλημάτων 4 Λύσεις

Σειρά Προβλημάτων 4 Λύσεις Άσκηση 1 Σειρά Προβλημάτων 4 Λύσεις (α) Να διατυπώσετε την τυπική περιγραφή μιας μηχανής Turing (αυθεντικός ορισμός) η οποία να διαγιγνώσκει τη γλώσσα {w 1w 2 w 1 {0,1} * και w 2 = 0 k 1 m όπου k και m

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη Α. Συμβώνης Εθνικο Μετσοβειο Πολυτεχνειο Σχολη Εφαρμοσμενων Μαθηματικων και Φυσικων Επιστημων Τομεασ Μαθηματικων Φεβρουάριος 2016 Α. Συμβώνης (ΕΜΠ) Θεωρία Γραφημάτων 8η Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι για ανάθεση συχνοτήτων και έλεγχο αποδοχής κλήσεων σε κυψελικά ασύρματα δίκτυα

Αλγόριθμοι για ανάθεση συχνοτήτων και έλεγχο αποδοχής κλήσεων σε κυψελικά ασύρματα δίκτυα Αλγόριθμοι για ανάθεση συχνοτήτων και έλεγχο αποδοχής κλήσεων σε κυψελικά ασύρματα δίκτυα (μέρος ΙIΙ) Έλεγχος αποδοχής κλήσεων Οάπληστος(Greedy) αλγόριθμος ελέγχου αποδοχής κλήσεων Ο αλγόριθμος ταξινόμησης

Διαβάστε περισσότερα

(18 ο ) ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΩΓΗ - ΙI: «διάμεσος &θεσιακή επιλογή στοιχείου»

(18 ο ) ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΩΓΗ - ΙI: «διάμεσος &θεσιακή επιλογή στοιχείου» (8 ο ) ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΑΓΩΓΗ - ΙI: «διάμεσος &θεσιακή επιλογή στοιχείου» Το πρόβλημα του διαμέσου στοιχείου: ένα θεμελιακό πρόβλημα Συναντήσαμε ήδη αρκετές φορές το πρόβλημα του να «κόψουμε» ένα σύνολο στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώσεις Εργαστηρίων

Δηλώσεις Εργαστηρίων Δηλώσεις Εργαστηρίων Η δήλωση των εργαστηρίων γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση: http://hydra.it.teithe.gr/diloseis/ Συνιστάται να ελέγξετε τη σελίδα των βαθμολογιών που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

13/5/2015 ΟΥΡΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ. Δομές Δεδομένων. Ουρές Προτεραιότητας

13/5/2015 ΟΥΡΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ. Δομές Δεδομένων. Ουρές Προτεραιότητας ΟΥΡΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Δομές Δεδομένων Τι θα δούμε Ουρές προτεραιότητας Πράξεις Διωνυμικές Ουρές Διωνυμικά Δέντρα Διωνυμικοί Σωροί Ουρές Fibonacci Αναπαράσταση Πράξεις Ανάλυση Συγκρίσεις Ουρές προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. με κόκκινο χρώμα σημειώνονται οι κρίσιμοι κόμβοι

Άσκηση 1. με κόκκινο χρώμα σημειώνονται οι κρίσιμοι κόμβοι Άσκηση 1 α) Παρουσιάστε τα AVL δέντρα που προκύπτουν από τις εισαγωγές των κλειδιών 1, 4, 9,, 7,,, 1, 4 και σε ένα αρχικά άδειο AVL δέντρο με κόκκινο χρώμα σημειώνονται οι κρίσιμοι κόμβοι +4 +9 + 1 1 1

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύ

Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύ Διακριτά Μαθηματικά Ι Ενότητα 5: Αρχή Εγκλεισμού - Αποκλεισμού Διδάσκων: Χ. Μπούρας (bouras@cti.gr) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 13: Παραλλαγές Μηχανών Turing και Περιγραφή Αλγορίθμων

ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας. Διάλεξη 13: Παραλλαγές Μηχανών Turing και Περιγραφή Αλγορίθμων ΕΠΛ 211: Θεωρία Υπολογισμού και Πολυπλοκότητας Διάλεξη 13: Παραλλαγές Μηχανών Turing και Περιγραφή Αλγορίθμων Τι θα κάνουμε σήμερα Εισαγωγή Πολυταινιακές Μηχανές Turing (3.2.1) Μη Ντετερμινιστικές Μηχανές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη. 2η διάλεξη (2015-16) Ίων Ανδρουτσόπουλος. http://www.aueb.gr/users/ion/

Τεχνητή Νοημοσύνη. 2η διάλεξη (2015-16) Ίων Ανδρουτσόπουλος. http://www.aueb.gr/users/ion/ Τεχνητή Νοημοσύνη 2η διάλεξη (2015-16) Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Οι διαφάνειες αυτής της διάλεξης βασίζονται στα βιβλία: Τεχνητή Νοημοσύνη των Βλαχάβα κ.ά., 3η έκδοση, Β. Γκιούρδας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1: Αλγόριθμος Ford-Fulkerson

ΘΕΜΑ 1: Αλγόριθμος Ford-Fulkerson ΘΕΜΑ : Αλγόριθμος Ford-Fulkerson Α Να εξετάσετε αν ισχύει η συνθήκη συντήρησης της αρχικής ροής στο δίκτυο. Β Με χρήση του αλγορίθμου Ford-Fulkerson να βρεθεί η μέγιστη ροή που μπορεί να σταλεί από τον

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη. 4η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος.

Τεχνητή Νοημοσύνη. 4η διάλεξη ( ) Ίων Ανδρουτσόπουλος. Τεχνητή Νοημοσύνη 4η διάλεξη (2016-17) Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Οι διαφάνειες αυτής της διάλεξης βασίζονται κυρίως στα βιβλία Τεχνητή Νοημοσύνη των Βλαχάβα κ.ά., 3η έκδοση, Β.

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε, Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Συστήματος Κεντρικής

Αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε, Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Συστήματος Κεντρικής Αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε, Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Συστήματος Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης (ΑΤΛΑΣ), το οποίο τίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτική πολυ-εργασία 1 - εφαρμογή στην υπολογιστική όραση

Ενδεικτική πολυ-εργασία 1 - εφαρμογή στην υπολογιστική όραση Ενδεικτική πολυ-εργασία 1 - εφαρμογή στην υπολογιστική όραση Εντοπισμός ενός σήματος STOP σε μια εικόνα. Περιγράψτε τη διαδικασία με την οποία μπορώ να εντοπίσω απλά σε μια εικόνα την ύπαρξη του παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ C ΣΕΙΡΑ 1 η

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ C ΣΕΙΡΑ 1 η Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Ακαδ. έτος 2015-2016 Τομέας Συστημάτων Παραγωγής Εξάμηνο Β Αναπληρωτής Καθηγητής Στέφανος Δ. Κατσαβούνης ΜΑΘΗΜΑ :

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η ιδέα του συμπτωτικού πολυωνύμου, του πολυωνύμου, δηλαδή, που είναι του μικρότερου δυνατού βαθμού και που, για συγκεκριμένες,

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 2

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 2 Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 2 Μανόλης Κουμπαράκης 1 Προχωρημένοι Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τρείς προχωρημένους αλγόριθμους ταξινόμησης: treesort, quicksort και mergesort. 2

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες

Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Περιεχόμενα Εγγραφή και αρχικές ρυθμίσεις Διαχείριση Ιστοσελίδας Δημιουργία Menu Δημιουργία σελίδας Δημιουργία Αρχικής Σελίδας Δημιουργία Άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Ενέργειες Πρακτικής Άσκησης από Φορείς Αγαπητοί Φορείς/ Επιχειρήσεις, Μπορείτε πλέον, ηλεκτρονικά, να αναρτήσετε τις νέες Θέσεις Πρακτικής Άσκησης και να υποβάλετε σε δεύτερο χρόνο (και εφόσον ολοκληρωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις για τις ασκήσεις του lab5

Λύσεις για τις ασκήσεις του lab5 Εισαγωγή Λύσεις για τις ασκήσεις του lab5 Επειδή φάνηκε να υπάρχουν αρκετά προβλήματα σχετικά με τον τρόπο σκέψης για την επίλυση των προβλημάτων του lab5, θα συνοδεύσουμε τις λύσεις με αρκετές επεξηγήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα (2) Διανυσματικοί Χώροι

Παραδείγματα (2) Διανυσματικοί Χώροι Παραδείγματα () Διανυσματικοί Χώροι Παράδειγμα 7 Ελέγξτε αν τα ακόλουθα σύνολα διανυσμάτων είναι γραμμικά ανεξάρτητα ή όχι: α) v=(,4,6), v=(,,), v=(7,,) b) v=(,4), v=(,), v=(4,) ) v=(,,), v=(5,,), v=(5,,)

Διαβάστε περισσότερα

Chapter 9: NP-Complete Problems

Chapter 9: NP-Complete Problems Θεωρητική Πληροφορική Ι: Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα Chapter 9: NP-Complete Problems 9.3 Graph-Theoretic Problems (Συνέχεια) 9.4 Sets and Numbers Γιώργος Αλεξανδρίδης gealexan@mail.ntua.gr Κεφάλαιο 9:

Διαβάστε περισσότερα