Μηχανισµός και στερεοχηµεία των ενζυµατικών οξειδοαναγωγών µε συνένζυµα νουκλεοτίδια της πυριδίνης. Εφαρµογή σε οργανικές συνθέσεις.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μηχανισµός και στερεοχηµεία των ενζυµατικών οξειδοαναγωγών µε συνένζυµα νουκλεοτίδια της πυριδίνης. Εφαρµογή σε οργανικές συνθέσεις."

Transcript

1 nad 1 Μηχανισµός και στερεοχηµεία των ενζυµατικών οξειδοαναγωγών µε συνένζυµα νουκλεοτίδια της πυριδίνης. Εφαρµογή σε οργανικές συνθέσεις. Οι αφυδρογονάσες που καταλύουν την αντιστρεπτή µετατροπή διάφορων αλκοολών (ανηγµένη µορφή) προς τις αντίστοιχες καρβονυλικές ενώσεις (οξειδωµένη µορφή) απαιτούν για τη λειτουργία τους ένα συνένζυµο (A ), το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Ν-υποκατεστηµένων διυδροπυριδινών (Σχήµα 1). 2 2 A A Σχήµα 1. Το οξειδοαναγωγικό ζεύγος αλκοόλη- κετόνη / A - A. Το A είναι ένα δινουκλεοτίδιο πυριδίνης και αδενίνης και µολονότι το υπόλοιπο µέρος του µορίου είναι απαραίτητο για την κατάλληλη πρόσδεση του στο ένζυµο, η οξειδοαναγωγική αντίδραση επιτελείται στον δακτύλιο της πυριδίνης ο οποίος έτσι βρίσκεται σε δυο µορφές σε οξειδοαναγωγική ισορροπία : την οξειδωµένη (A ) µε δοµή Ν-υποκατεστηµένου πυριδινίου κατιόντος που ανάγεται σε A οξειδώνοντας την αλκοολοµάδα σε καρβονυλοµάδα. Η αντίδραση είναι αντιστρεπτή και ανάλογα µε τις συνθήκες συγκέντρωσης µπορεί να λειτουργήσει είτε ως οξείδωση αλκοόλης προς καρβονυλική ένωση είτε ως αναγωγή της καρβονυλικής ένωσης προς αλκοόλη. Το συνένζυµο, µε την µετατόπιση της ισορροπίας προς την µια ή την άλλη κατεύθυνση συσσωρεύεται στην µια από τις δυο µορφές (A ή A), γι αυτό στα βιολογικά συστήµατα η δράση του κύκλου A / A είναι συζευγµένη µε άλλους οξειδοαναγωγικούς κύκλους ώστε να αποκαθιστάται το συνένζυµο στην αναγκαία µορφή κατά περίπτωση (A είτε A). Όσον αφορά το σύστηµα A / A η αντίδραση τυπικά είναι µια µετακίνηση δυο ηλεκτρονίων, την οποία µπορούµε να φαντασθούµε είτε ως µετακίνηση ασύζευκτων ηλεκτρονίων (ριζικός µηχανισµός) είτε ως µετακίνηση ανιόντος υδρογόνου (ιοντικός µηχανισµός υδριδίου). A e ìηχανισìüò ριζþν A A e A A ìηχανισìüò υδριδßου A Η διαµεσολάβηση υδριδίου ιόντος κατά τη λειτουργία ενός µηχανισµού οξειδοαναγωγής σε οργανικό διαλύτη µε υδρίδια µετάλλων (π.χ. ΒΗ 4 ) είναι γνωστή από την οργανική χηµεία, αλλά στην προκειµένη περίπτωση του συνενζύµου όπου το περιβάλλον είναι υδατικό η

2 nad 2 δηµιουργία και µετακίνηση ιόντων υδριδίου µπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως µη πιθανός µηχανισµός. Εν τούτοις πολλές παρατηρήσεις συνηγορούν για ένα τέτοιο µηχανισµό υδριδίου: Εάν η αντίδραση οξείδωσης της αιθανόλης προς ακεταλδεΰδη γίνει σε περιβάλλον 3 Η 2 Ο παρατηρείται ότι δεν ενσωµατώνεται ραδιενέργεια στο παραγόµενο A A C 3 C C 3 C A 3 2 όπως θα ήταν αναµενόµενο αν η µετατροπή γινόταν µε µεταφορά ηλεκτρονίου, οπότε αναγκαστικά θα περιλάµβανε και ένα στάδιο πρωτονίωσης. Αφού λοιπόν δεν ανταλλάσσονται πρωτόνια (και άρα ούτε και ασύζευκτα ηλεκτρόνια) θα πρέπει να ανταλλάσσονται υδρίδια ανιόντα. Εάν για την παραπάνω αντίδραση σε κοινό νερό χρησιµοποιηθεί αιθανόλη επισηµασµένη στη µεθυλενοµάδα µε δευτέριο, το ισότοπο βρίσκεται αποκλειστικά στο παραγόµενο A και καθόλου στο διαλύτη νερό. Και αντιστρόφως, παρατηρήθηκε ότι δευτεριωµένο A C 3 C 2 C 3 C A συνένζυµο (A) που δρα επί ακεταλδεΰδης µεταφέρει το ισότοπο αποκλειστικά στην παραγόµενη αιθανόλη και καθόλου στον περιβάλλοντα διαλύτη. Οι παρατηρήσεις αυτές υποδεικνύουν ότι λειτουργεί ένας µηχανισµός µεταφοράς υδριδίου όπως φαίνεται στο σχήµα 2. B B 2 2 Σχήµα 2. Αλληλοµετατροπή (οξειδοαναγωγική) πρωτοταγούς αλκοόλης- αλδεΰδης καταλυόµενη από αλκοολικές αφυδρογονάσες µε συνένζυµο A. Το κύριο χαρακτηριστικό του µηχανισµού όπως παρουσιάζεται στο παραπάνω σχήµα 2 είναι η µετακίνηση ηλεκτρονικής πυκνότητας προς το δακτύλιο του πυριδινίου κατιόντος µε πυρηνόφιλη προσθήκη ενός υδριδίου στη θέση 4 του δακτυλίου, τετραεδροποίηση του άνθρακα 4 και ταυτοχρόνως και του αζώτου και εξουδετέρωση (συνολικά) του φορτίου, αλλά ταυτοχρόνως και απώλεια της αρωµατικότητας του δακτυλίου. Στην αντίστροφη αντίδραση (από δεξιά προς αριστερά) το άζωτο είναι πλούσιο σε ηλεκτρονική πυκνότητα και την αποδίδει από τη θέση 4, µέσω ενός υδριδίου, προς τον ηλεκτρονιόφιλο άνθρακα του αλδεϋδικού καρβονυλίου, ενώ ταυτόχρονα ο ετεροκυκλικός δακτύλιος ανακτά την

3 nad 3 αρωµατικότητα. Τα δυο φαινόµενα (εξουδετέρωση φορτίου και απώλεια αρωµατικότητας) είναι αντίθετα από άποψη ενεργειακού οφέλους για το µόριο και στη συγκεκριµένη δοµή του A βρίσκονται σε ισορροπία περίπου, ώστε το σύστηµα να µπορεί εύκολα να µετακινηθεί προς την µια ή την άλλη κατεύθυνση υπό την επήρεια παραγόντων που επηρεάζουν δευτερευόντως την ισορροπία (π.χ. συγκεντρώσεις). Τα συνένζυµα νικοτιναµιδίου (A καθώς και το φωσφορυλιωµένο ανάλογό του, το AP ) συνεργάζονται µε πολλά ένζυµα της οικογένειας των αφυδρογονασών και καταλύουν γενικά τις αντιδράσεις δηµιουργίας διπλού δεσµού άνθρακα- ετεροατόµου από οξείδωση του απλού δεσµού άνθρακα ετεροατόµου. (Σχήµα 3) Σχήµα 3. Αντιδράσεις καταλυόµενες από ένζυµα που περιέχουν νουκλεοτίδια του νικοτιναµιδίου ως συνένζυµα. Η µετακίνηση υδριδίου που προτάθηκε για το µηχανισµό δράσης του νικοτιναµιδίου συµφωνεί και µε τη στερεοχηµεία των δοµών που συµµετέχουν, τόσο για το υπόστρωµα όσο και για το ίδιο το συνένζυµο όπως θα φανεί στη συνέχεια. Στερεοχηµεία του υποστρώµατος Οι απλούστερες πρωτοταγείς αλκοόλες (π.χ. αιθανόλη), που είναι τυπικά υποστρώµατα του A, είναι αχειρικές δοµές µε προχειρικό τον τετραεδρικό άνθρακα C-1, που φέρει την υδροξυλοµάδα. Ο άνθρακας C-1 µετατρέπεται σε τριγωνικό, προχειρικό επίσης, άνθρακα αλδεϋδοµάδας. Ο άνθρακας C-1 της αλκοόλης έχει δυο ίδιους αλλά τοπολογικά διαφορετικούς υποκαταστάτες (τα δυο υδρογόνα) καθώς αυτοί βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές του επιπέδου συµµετρίας που ορίζεται από τα άτοµα C-2/ C-1/Ο και συνεπώς είναι ετεροτοπικοί και συγκεκριµένα εναντιοτοπικοί. Οµοίως, στην αλδεϋδοµάδα το επίπεδο που ορίζεται από τα ίδια άτοµα C-2/ C-1/Ο είναι επίπεδο συµµετρίας και έχει δυο πλευρές που χαρακτηρίζονται ως εναντιοτοπικές. Η πρόσδεση νέου υποκαταστάτη στον καρβονυλικό άνθρακα θα γίνει από την µια ή την άλλη πλευρά του επιπέδου και ο υποκαταστάτης θα βρεθεί στην αντίστοιχη θέση στο τετράεδρο που θα δηµιουργηθεί. (Σχήµα 4)

4 nad 4 Επειδή στην προκειµένη αντίδραση ο υποκαταστάτης που µετακινείται (άτοµο Η) συνυπάρχει µε όµοιό του (δεύτερο άτοµο Η) η προχειρικότητα δεν εκδηλώνεται ώστε να οδηγήσει σε χειρικότητα (εναντιοµερή). Έτσι οι δοµές παραµένουν µεν αχειρικές οι υποκαταστάτες όµως κατέχουν διακριτές θέσεις στο χώρο (εναντιοτοπικές θέσεις). Από ενεργειακή άποψη δεν υπάρχει καµία διαφοροποίηση στην απόσπαση του ενός ή του άλλου ατόµου υδρογόνου, υπό την προϋπόθεση ότι το περιβάλλον του µορίου είναι αχειρικό και το ίδιο ισχύει και για την αντίστροφη αντίδραση της προσθήκης του υδριδίου στην µια ή την άλλη πλευρά της αλδεΰδης (Σχήµα 4). β CΗ 3 - β Þ -Η α CΗ 3 α/β α Σχήµα 4. Οι δυο εναντιοτοπικές πλευρές των µορίων της αιθανόλης (καταλαµβάνονται από εναντιοτοπικούς υποκαταστάτες) και της ακεταλδεΰδης (δεν περιέχουν υποκαταστάτες). Στην οξειδωµένη του µορφή (A ) το συνένζυµο περιέχει τον επίπεδο δακτύλιο του πυριδινίου µε ένα άτοµο υδρογόνου στη θέση 4. Οι δυο πλευρές του δακτυλίου στο αποµονωµένο συνένζυµο, και εφ όσον αγνοηθεί ο χειρικός υποκαταστάτης του Ν θα χαρακτηρίζονταν ως εναντιοτοπικές και θα υποδέχονταν την προσέγγιση του πυρηνόφιλου Η µε την ίδια ευκολία για να δώσουν την ανηγµένη µορφή µε δοµή διυδροπυριδίνης. Τυπικά βεβαίως ο δυο όψεις του δακτυλίου είναι διαστερεοτοπικές αφού ο υποκαταστάτης του Ν περιέχει και χειρικό τµήµα (την -ριβόζη). Η ανηγµένη µορφή έχει δοµή λουτήρα όπως όλα τα εξαµελή 1,4-διένια (Σχήµα 5) και είναι διαµορφωτικά ευκίνητη (τόσο µε αναστροφή του α β C 2 2 α β C 2 Σχήµα 5. Οι δυο διαστερεοτοπικές πλευρές του A και τα διαστερεοτοπικά υδρογόνα του C-4 στις διαµορφώσεις λουτήρα του A.

5 nad 5 λουτήρα και εναλλαγή των δίδυµων υδρογόνων της θέσης 4 µεταξύ αξονικής και ισηµερινής θέσης όσο και µε πυραµιδική αναστροφή του τετραεδρικού αζώτου και εναλλαγή του ζεύγους ηλεκτρονίων µεταξύ αξονικής και ισηµερινής τοποθέτησης). Η διαστερεοτοπικότητα των υδρογόνων του C-4 γίνεται καλύτερα αντιληπτή µε πληρέστερη αναπαράσταση του µορίου, όπως φαίνεται στο σχήµα 6. από το σχήµα γίνεται φανερό πως πρέπει να ληφθεί υπ όψιν και το ανωµερικό φαινόµενο που λειτουργεί µε επικάλυψη του ζεύγους ηλεκτρονίων του Ν µε το αντιδεσµικό τροχιακό του δεσµού C της ριβοφουρανόζης. ηλαδή το ζεύγος πρέπει να είναι αντιπαράλληλο στο δεσµό C Ο του δακτυλίου. C 2 C 2 anti διαìüρφωση αξονικü (ìεταφýρεται) C 2 syn διαìüρφωση αξονικü (ìεταφýρεται) C 2 C 2 Σχήµα 6. ιαµορφωτικά ισοµερή του διυδρονικοτιναµιδικού δακτυλίου στο A. Τα σταθερότερα είναι τα anti και syn που αποδίδουν υδρίδιο από τα αξονικά υδρογόνα της θέσης 4 (σηµειωµένα έντονα). = AP ( ιφωσφορική αδενοσίνη)

6 nad 6 Στο σχήµα 6 δείχνονται οι δυο ευνοϊκότερες διαµορφώσεις του A. Η ονοµαζόµενη syn µε την καρβοξαµιδική οµάδα προς την πλευρά του δακτυλίου της ριβόζης και το ζεύγος του Ν αντιπαράλληλο στο δεσµό C, και το ονοµαζόµενο anti µε το καρβοξαµίδιο µακριά από το δακτύλιο ριβόζης. Στο σχήµα επισηµαίνονται τα διαστερεοτοπικά υδρογόνα µε τους στερεοχηµικούς τους δείκτες και. Έχει βρεθεί ότι το υδρογόνο που θα µεταφερθεί ως ανιόν υδριδίου, κατά την αναγωγική δράση του A, είναι το αξονικό (ακριβέστερα ιστιαίο) στη δοµή λουτήρα. Αυτό πιστεύεται ότι συµβαίνει λόγω υποβοήθησης από το σχεδόν συµπαράλληλο ζεύγος ηλεκτρονίων του αζώτου. Από το σχήµα 6 φαίνεται ότι αξονική θέση µπορεί να υιοθετήσουν και τα δυο υδρογόνα της µεθυλενοµάδας µέσω των εναλλακτικών διαµορφώσεων anti και syn. Εξαρτάται από το συγκεκριµένο ένζυµο ποιά από τις δυο διαµορφώσεις (anti ή syn) θα επιβληθεί κατά την προσρόφηση του συνενζύµου. Για ένα συγκεκριµένο ένζυµο είναι πάντα η ίδια και άρα πάντα µεταφέρεται το αντίστοιχο αξονικό υδρογόνο. Έχει βρεθεί π.χ. ότι η αλκοολική αφυδρογονάση της ζύµης (YA) είναι απολύτως στερεοειδική ως προς τη µεταφορά του αξονικού pro- υδρογόνου µε πρόσδεση του συνενζύµου στην anti διαµόρφωση (δες σχήµα 6). Αντίθετα, άλλα ένζυµα όπως η αφυδρογονάση της 3-φωσφογλυκεριναλδεΰδης χρησιµοποιούν το A στην syn διαµόρφωση του και είναι στερεοειδικά στην απόδοση του pro- υδρογόνου. Ανάλογη στερεοειδίκευση (και πολύ σηµαντικότερη ως προς τις συνέπειες) παρατηρείται και από την πλευρά του υποστρώµατος. Η προσθήκη υδριδίου πραγµατοποιείται προς τη µια µόνο πλευρά του αλδεϋδικού καρβονυλίου ανάλογα µε το ένζυµο. Η στερεοειδίκευση αυτή είναι χαρακτηριστική για κάθε αφυδρογονάση που χρησιµοποιεί A. Η αλκοολική αφυδρογονάση της ζύµης (YA) π.χ. αποδίδει το υδρίδιο πάντα προς e πλευρά της ακεταλδεΰδης (Σχήµα 7) δηλαδή την εµπρός πλευρά όταν η ακεταλδεΰδη είναι σχεδιασµένη στο επίπεδο του χαρτιού µε τη µεθυλοµάδα αριστερά, το οξυγόνο δεξιά και το υδρογόνο προς τα άνω. Αφυδρογονάσες άλλης προέλευσης εµφανίζουν την αντίθετη στερεοειδίκευση. C 3 [ - ] e X i [ - ] YA A X C 3 Σχήµα 7. Στερεοειδική µετακίνηση υδριδίου (οξειδοαναγωγή) στο ζεύγος αιθανόλης ακεταλδεΰδης µε τη διαµεσολάβηση ενζύµου. Επειδή τόσο το A όσο και το A είναι χειρικά µόρια (λόγω του χειρικού δακτυλίου ριβοφουρανόζης που περιέχουν) η αλληλεπίδραση τους µε τα χειρικά µόρια της ακεταλδεΰδης και της αιθανόλης θεωρητικά αναµένεται να γίνεται µέσω διαστερεοτοπικών µεταβατικών καταστάσεων ανεξάρτητα από την παρουσία του ενζύµου. Είναι επίσης άσχετο το γεγονός ότι αυτή η εκλεκτικότητα (πλευράς ή υποκαταστάτη) δεν οδηγεί σε χειρικά

7 nad 7 προϊόντα στη συγκεκριµένη περίπτωση της ακεταλδεΰδης / αιθανόλης. Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω µπορούν να χρησιµεύσουν τα συγκεκριµένα παραδείγµατα που θα ακολουθήσουν. οµικά ανάλογα του A / A. Έχουν παρασκευασθεί διάφορα χειρικά 1,4-διυδρονικοτιναµίδια τα οποία βρέθηκε ότι µπορούν να ανάγουν (εναντιοεκλεκτικά) κετονικά και αλδεϋδικά καρβονύλια όπως στο (Σχήµα 8), απουσία ενζύµου. 1. C 2 Et C 2 Et 2. C2 Et C 2 Et οξειδωìýνο ìακροκυκλικü Me Σχήµα 8. 1,4-διϋδροπυριδινικά ανάλογα του A. Στα παραδείγµατα του σχήµατος 8 τα χειρικά κέντρα του µορίου βρίσκονται στην πλευρική αλυσίδα του καρβοξαµιδίου και όχι στο άζωτο του δακτυλίου όπως στο A, αυτό όµως δεν αλλάζει καθόλου την ουσία του παραδείγµατος. Ισοτοπικά επισηµασµένα υποστρώµατα του A. Η στερεοειδική απόσπαση υδρογόνου από την προχειρική µεθυλενοµάδα της αιθανόλης µπορεί να αποκαλυφθεί εάν χρησιµοποιηθεί εναντιοεκλεκτικά µονοδευτεριωµένη αιθανόλη στον C-1. Για τη σύνθεση τέτοιου παραγώγου υπάρχουν συνθετικά σχήµατα τα οποία έχουν

8 nad 8 αναφερθεί στο κεφάλαιο των στερεοχηµικών συσχετισµών. Στο παράδειγµα που ακολουθεί µπορεί να εφαρµοσθεί µια διαφορετική προσέγγιση, όπου χρησιµοποιώντας το ίδιο το ενζυµικό σύστηµα παράγεται µια εναντιοµερικά επισηµασµένη αλκοόλη και αυτή χρησιµοποιείται στη συνέχεια για την ανάδειξη της στερεοειδίκευσης, χωρίς όµως να µπορεί να βγει συµπέρασµα για την απόλυτη στερεοχηµεία της ( ή ). Είναι σχετικά απλή η παρασκευή C-1 δευτεριωµένης αλκοόλης C 3 C 2 π.χ. µε αναγωγή οξικού εστέρα από δευτερίδιο του Αργιλίου LiAl 4. Εάν αυτή η αλκοόλη οξειδωθεί µε το σύστηµα συνενζύµου / ενζύµου παράγεται δευτεριωµένη ακεταλδεΰδη στη θέση C-1, όπως φαίνεται στο Σχήµα 9, και ένα ισοδύναµο δευτερίου C 3 A C 3 A A C 3 C C 3 C 3 εναντιοìερεßò 1-d-αιθανüλεò A A C 3 C 3 Σχήµα 9. Η εναντιοεκλεκτική ισοτοπική επισήµανση της αιθανόλης αποδεικνύει τη στερεοειδικότητα της ενζυµικής οξειδοαναγωγής αιθανόλη ακεταλδεΰδη. µεταφέρεται στο A και το επισηµαίνει έτσι ως A. Εάν το επισηµασµένο A ανάγει κοινή ακεταλδεΰδη το ισότοπο µεταφέρεται ποσοτικά και παράγεται οπτικά ενεργή µονοεπισηµασµένη αιθανόλη. Εάν η 1-δευτεριοακεταλδεΰδη αναχθεί µε κοινό A παράγεται επίσης µονοεπισηµασµένη οπτικά ενεργή αιθανόλη που όµως είναι εναντιοµερής µε την πρώτη. Οι δυο αντιδράσεις αναγωγής διαφέρουν κατά το ότι στην µια προϋπάρχει το πρώτιο και εισάγεται δευτέριο ενώ στην άλλη προϋπάρχει το δευτέριο και εισάγεται πρώτιο. Αφού τα χειρικά κέντρα που δηµιουργούνται στις δυο περιπτώσεις είναι εναντιοµερή θα πρέπει η εισαγωγή να γίνεται από την ίδια πλευρά, δηλαδή στερεοειδικά. Όσον αφορά το συνένζυµο η ποσοτική µεταφορά του ισοτόπου στο υπόστρωµα υποδεικνύει την στερεοειδίκευση. Πρέπει να ξανατονισθεί εδώ ότι οι προηγούµενες παρατηρήσεις δείχνουν την στερεοειδίκευση αλλά όχι και την απόλυτη στερεοχηµεία της αντίδρασης. Για να διαπιστωθεί η απόλυτη δοµή (γεωµετρία) στο χώρο, χρειάζεται πρόσθετη πληροφορία π.χ. να

9 nad 9 συσχετισθεί η χειρική δευτεριοαιθανόλη που παράγεται µε τις συνθετικές δευτεριοαιθανόλες που είναι ηδη γνωστές από άλλους ανεξάρτητους στερεοχηµικούς συσχετισµούς. Η διαπίστωση της απόλυτης στερεοχηµείας του επισηµασµένου διυδρονικοτιναµιδίου είναι πιο δύσκολο πρόβληµα το οποίο µπορεί να απαντηθεί εµµέσως µε γνώση του µηχανισµού και της δοµής της µεταβατικής κατάστασης µε την συµµετοχή και του ενεργού κέντρου του ενζύµου. Έχει διαπιστωθεί λοιπόν ότι π.χ. για την αλκοολική αφυδρογονάση της ζύµης (YA) µε τα φυσικά της υποστρώµατα, αφαιρείται το pro- υδρογόνο της αιθανόλης και µεταφέρεται στη re όψη του A δηµιουργώντας A στο οποίο το εισαχθέν υδρογόνο είναι το pro-. Αντίστροφα, είναι το pro- υδρογόνο του A που µεταφέρεται στη e όψη του αλδεϋδικού καρβονυλίου δηµιουργώντας αιθανόλη στην οποία το εισαχθέν υδρογόνο είναι το pro-. (Σχήµα 10). C 3 i e C 2 YA C 3 i C 2 e Σχήµα 10. Η απόλυτη στερεοειδίκευση της αφυδρογονάσης της ζύµης (YA). Μη φυσικά υποστρώµατα των αφυδρογονασών µε συνένζυµο το A. Εφαρµογές στη στερεοεκλεκτική οργανική σύνθεση. Οι A αφυδρογονάσες παρά τη στερεοειδίκευση που εµφανίζουν είναι ταυτόχρονα µέτριας εξειδίκευσης ως προς το υπόστρωµα το οποίο αποδέχονται. Έτσι είναι δυνατόν, να χρησιµοποιηθούν για το στερεοεκλεκτικό µετασχηµατισµό πλήθους οργανικών ενώσεων µε συνθετικό ή θεωρητικό ενδιαφέρον. Επειδή στις αντιδράσεις καταναλώνεται συνένζυµο (π.χ. το A όταν χρησιµοποιούνται για αναγωγές) για να είναι δυνατόν να παραχθούν σηµαντικές ποσότητες προϊόντος πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αναγωγής του σχηµατιζόµενου A πάλι σε A. Το ζήτηµα αυτό είναι κρίσιµο διότι το A δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί στοιχειοµετρικά αφού είναι ένα εξαιρετικά δαπανηρό αντιδραστήριο. Τρέχουσες τιµές είναι της τάξεως 300 ανά gr, ή περίπου για ένα mol! (Σχήµα 11). κετüνη A IV 3 ανüργανο αναγωγικü αλκοüλη A 2 III 4 = 2 Σχήµα 11. Σχήµα ανακύκλωσης του A µε διθειονικό άλας.

10 nad 10 Σε µια από τις µεθόδους που αναπτύχθηκαν χρησιµοποιείται το ανόργανο αναγωγικό (πολύ φθηνό) διθειονικό νάτριο ως πηγή των απαιτούµενων ηλεκτρονίων για την αναγωγή. Μια διαφορετική προσέγγιση που εφαρµόζεται συχνά είναι η χρήση ολόκληρης κυτταρικής καλλιέργειας και όχι αποµονωµένου ενζύµου, όπως π.χ. ζύµη αρτοποιίας που αναπτύσσεται σε αραιό διάλυµα γλυκόζης. Στην περίπτωση αυτή αναλαµβάνει ο κυτταρικός µηχανισµός την αναγέννηση του A µε αρχική πηγή των ηλεκτρονίων το θρεπτικό υλικό της καλλιέργειας. Τέτοιες µέθοδοι είναι ελκυστικά απλές και εύκολες στην υλοποίησή τους και έχουν παρασκευαστική αξία. Όµως οι A /αφυδρογονάσες δεν είναι τα µόνα οξειδοαναγωγικά ένζυµα του κυττάρου και γι αυτό στα παραδείγµατα που ακολουθούν αναφέρονται κυρίως αντιδράσεις µε αποµονωµένα - καθαρισµένα ένζυµα. Οι αντιδράσεις παρουσιάζονται κατά τη φορά της αναγωγής καρβονυλίου προς αλκοόλη και συνεπώς θα χρησιµοποιείται ο όρος επιλογή όψης (επιλογή πλευράς του καρβονυλίου). Επιλογή εναντιοτοπικής όψεως. Εµπειρικός κανόνας επιλογής. Στα απλούστερα παραδείγµατα (Σχήµα 12) χρησιµοποιούνται προχειρικές κετόνες που ανάγονται σε χειρικές δευτεροταγείς αλκοόλες µε προτίµηση του ενός εναντιοµερούς. Με τη συλλογή δεδοµένων από πολλές αναγωγές έγινε δυνατό να διαπιστωθεί ότι το επικρατέστερο εναντιοµερές της αλκοόλης προκύπτει από εισαγωγή του υδρογόνου στην κάτω πλευρά του καρβονυλίου εάν η κετόνη σχεδιασθεί στο επίπεδο του χαρτιού µε την ογκωδέστερη οµάδα (L) αριστερά, όπως φαίνεται στο σχήµα 12. Αυτό ισχύει για τις περισσότερες αφυδρογονάσες, έχουν όµως βρεθεί και ένζυµα που επιλέγουν κατά προτίµηση την αντίθετη όψη. L L Þ L 1. C 3 C 3 Me > 2. C 3 C 3 > Me 3. C 3 C 3 > Me Σχήµα 12. Επιλογή όψης κατά την αναγωγή προχειρικής κετόνης από ζύµη και άλλες αφυδρογονάσες που επιβάλλεται από τους σχετικούς όγκους των υποκαταστατών (L = µεγάλο = µικρό).

11 nad 11 Στα παραδείγµατα του Σχήµατος 12 η χειρικότητα δηµιουργείται στον καρβονυλικό άνθρακα. Υπάρχουν όµως περιπτώσεις που ο αναγόµενος άνθρακας δεν γίνεται χειρικός αλλά υπάρχει ηδη στοιχείο ασυµµετρίας στο µόριο. Σ αυτές τις περιπτώσεις και πάλι παρατηρείται επιλεκτική αναγωγή του ενός από τα δυο εναντιοµερή και η αντίδραση ισοδυναµεί µε ανάλυση του ρακεµικού µίγµατος. Σχήµα C ζýìη C 2 C (±) 2. Me C ζýìη Me C 2 Me C (±) 3. C LA C Σχήµα 13. Αναλύσεις ρακεµικών µιγµάτων αλδεϋδών µε επιλεκτική καταστροφή (αναγωγή) του ενός εναντιοµερούς µε τη βοήθεια αφυδρογονάσης (YA= αλκοολική αφυδρογονάση του ήπατος αλόγου). Στα παραδείγµατα του σχήµατος 13 οι δυο όψεις του αλδεϋδικού καρβονυλίου είναι διαστερεοτοπικές λόγω του στοιχείου χειρικότητας που υπάρχει στο µόριο (άξονας χειρικός στο 1 και κέντρα χειρικά στα 2 και 3), επειδή όµως µε την αναγωγή δεν εισάγεται νέο χειρικό κέντρο η αναγωγή συνολικά χαρακτηρίζεται ως εναντιοεκλεκτική και όχι διαστερεοεκλεκτική. Στο σχήµα 14 φαίνονται δυο αναγωγές κετονών µε διαστερεοεπιλογή όψης σε συστήµατα αναγωγής µε χρήση καλλιέργειας µικροοργανισµών.

12 nad 12 temphylium Curvularia Penicillium Σχήµα 14. ιαστερεοεκλεκτική ενζυµατική αναγωγή της οξοκινεόλης µε διάφορους µικροοργανισµούς. Όπως φαίνεται από τα παραδείγµατα που έχουν προηγηθεί υπάρχουν ένζυµα και των δυο στερεοειδικεύσεων, e ή i για ένα συγκεκριµένο υπόστρωµα. Τα πλέον διαδεδοµένα όµως φαίνεται πως είναι αυτά που λειτουργούν όπως αναφέρθηκε για την αφυδρογονάση της ζύµης, δηλαδή απόδοση υδριδίου από την πίσω πλευρά του καρβονυλίου όταν σχεδιασθεί κατακόρυφο µε τον µεγαλύτερο υποκαταστάτη αριστερά, ώστε να προκύψει αλκοόλη που να έχει το µεγαλύτερο υποκαταστάτη αριστερά στην προβολή Fischer µε το υδροξύλιο άνω. (Σχήµα 15) πßσω Ξ L L L Σχήµα 15. Η συνηθέστερη στερεοειδίκευση των A / αφυδρογονασών. Ώστε για να προβλεφθεί η δοµή της χειρικής αλκοόλης που θα προκύψει από την αναγωγή πρέπει να συγκριθούν τα µεγέθη των δυο υποκαταστατών, κάτι το οποίο συχνά γίνεται εύκολα, αλλά όχι πάντοτε.

13 nad 13 Μερικά σύνθετα παραδείγµατα ενζυµικών αναγωγών. i e e i () Η ακετυλακετόνη είναι ασφαλώς αχειρική ένωση τόσο στη δικετονική µορφή όσο και σε αυτή της συζυγιακής µονοενόλης. Τα δυο καρβονύλια έχουν το καθένα δυο εναντιοτοπικές πλευρές που είναι οµοτοπικές µε τις αντίστοιχες πλευρές του άλλου καρβονυλίου, λόγω του άξονα συµµετρίας C 2 που διέρχεται από το µεσαίο άνθρακα. Ώστε τα προϊόντα που αναµένονται από την αναγωγή της µιας µόνο από τις δυο καρβονυλοµάδες είναι οι δυο εναντιοµερείς β-υδροξυκετόνες. Επειδή η ακετυλοµάδα είναι ογκωδέστερη από την απλή µεθυλοµάδα, η προσθήκη Η αναµένεται να γίνεται από τη e πλευρά και να παράγεται το () εναντιοµερές της υδροξυκετόνης. si re ενζυìικþ αναγωγþ pro- re si pro- () Η 3-µεθυλο-πεντανοδιόνη-2,4 έχει δυο εναντιοτοπικά καρβονύλια (βρίσκονται σε δυο εναντιοτοπικούς κλάδους του µεσαίου άνθρακα) ο οποίος έτσι είναι και αυτός προχειρικός, όπως και οι άνθρακες των δυο καρβονυλίων. Το µόριο δεν έχει άξονα συµµετρίας και µε την αναγωγή αποκτά ταυτόχρονα δυο διαφορετικά στερεογονικά κέντρα. Οι δυο πλευρές κάθε καρβονυλίου είναι διαστερεοτοπικές µεταξύ τους και εναντιοτοπικές µε τις αντίστοιχες πλευρές του άλλου καρβονυλίου. Ο µέγιστος αριθµός στερεοϊσοµερών είναι 4: δυο διαστερεοµερή ζεύγη εναντιοµερών. Εάν ισχύει για το ένζυµο η ειδίκευση που αναφέρθηκε στο προηγούµενο παράδειγµα τότε είναι δυο τα προϊόντα που µπορούν να προκύψουν : τα δυο διαστερεοµερή ερυθρο- και θρεο- σε εναντιοµερικά καθαρή µορφή. ενζυìικþ αναγωγþ ερυθρο- θρεο- Με x σηµειώνεται η προέλευση των ανθράκων στο προϊόν. Μεταξύ των δυο αυτών διαστερεοϊσοµερών είναι δύσκολο να προβλεφθεί το επικρατέστερο στην κινητική ενζυµική αντίδραση, το ένζυµο όµως παράγει κυρίως την θρεο- αλκοόλη.

14 nad 14 ενζυìικþ αναγωγþ Κάθε καρβονύλιο της εικονιζόµενης οκταλινοδιόνης έχει δυο εναντιοτοπικές πλευρές οµοτοπικές µε τις αντίστοιχες πλευρές του άλλου, λόγω του άξονα C 2 κατά µήκος του διπλού.δεσµού του κυκλοαλκενίου. Έτσι αν ισχύει και πάλι η ίδια στερεοειδίκευση για το ένζυµο το προϊόν πρέπει να είναι η αλκοόλη επειδή ο δεύτερος δακτύλιος όταν απέχει από το καρβονύλιο κατά µια µεθυλενοµάδα παρεµποδίζει περισσότερο (είναι ογκωδέστερος) απ ότι όταν απέχει κατά δυο µεθυλενοµάδες: L L= ογκωδýστεροò υποκαταστüτηò Me LA ενζυìικþ Me Me 5 (±) Η trans δεκαλόνη που εικονίζεται είναι χειρική ένωση µε δυο στερεογονικούς άνθρακες στην ένωση των δακτυλίων και οι δυο πλευρές του καρβονυλίου είναι διαστερεοτοπικές. Εάν η ηπατική αφυδρογονάση του αλόγου (LA) έχει την ίδια στερεοειδίκευση που αναφέρεται στα προηγούµενα παραδείγµατα, και µε βάση την εκτίµηση όγκων των υποκαταστατών του προηγούµενου παραδείγµατος θα µπορούσε το προϊόν να είναι µίγµα των δυο διαστερεοµερών αλκοολών µε στερεοχηµεία στον άνθρακα του υδροξυλίου και δοµή 9,10 ή 9,10 στην ένωση των δακτυλίων. Το συγκεκριµένο ένζυµο όµως έχει αυστηρή στερεοειδίκευση και αναγνωρίζει και τη διαφορά στη δοµή των κέντρων της ένωσης των δακτυλίων όπως εµφανίζεται αυτή για τα δυο εναντιοµερή της χειρικής κετόνης. Το αποτέλεσµα είναι το ένα από τα δυο εναντιοµερή να αντιδρά πολύ ταχύτερα από το άλλο και να είναι αυτό που ανάγεται στην αλκοόλη µε στερεοχηµεία, ενώ το άλλο µη ευνοϊκό εναντιοµερές παραµένει σε µορφή κετόνης και µπορεί να ανακτηθεί µετά το πέρας της αντίδρασης (δηλαδή αναγωγή όλου του ευνοϊκού εναντιοµερούς). Έτσι παράγεται ως προϊόν ένα συγκεκριµένο διαστερεοµερές της αλκοόλης (ως καθαρό εναντιοµερές) σε ποσότητα µέχρι 50% και παραµένει εναντιοκαθαρή αρχική κετόνη. Μια τέτοια αντίδραση ισοδυναµεί µε ανάλυση του ρακεµικού (έστω µε απώλεια του ενός εναντιοµερούς).

15 nad 15 YA (±) YA Στο τελευταίο αυτό παράδειγµα και πάλι µια χειρική κετόνη ανάγεται ενζυµικά προς αλκοόλες διαστερεοµερείς, αλλά δεν µπορεί η µέθοδος να χρησιµοποιηθεί για ανάλυση του ρακεµικού µίγµατος επειδή η ζύµη που χρησιµοποιείται εδώ ανάγει µεν το καρβονύλιο µε τοπική στερεοειδίκευση (εισαγωγή Η από τη re πλευρά) αλλά αγνοεί τα πιο αποµακρυσµένα στερεογονικά κέντρα. ( εν διαφοροποιεί τα δυο εναντιοµερή της κετόνης). Έτσι, και τα δυο εναντιοµερή της κετόνης ανάγονται προς αλκοόλες.

ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ KREBS.

ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ KREBS. krb1 1 ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ KREBS. Η προσθήκη νερού στο φουµαρικό οξύ. si si re φουìαρüση anti-προσθþκη 2 re φουìαρικü οξý S-ìηλικü οξý anti- προσθήκη νερού στο δ.δ. του φουµαρικού

Διαβάστε περισσότερα

H 2 N CH 2 CH 3 O S. Σχήµα 1. Τα τέσσερα στερεοϊσοµερή µιας ένωσης µε 2 χειρικά κέντρα.

H 2 N CH 2 CH 3 O S. Σχήµα 1. Τα τέσσερα στερεοϊσοµερή µιας ένωσης µε 2 χειρικά κέντρα. corlst1 1 Στερεοχηµικοί συσχετισµοί. Απόλυτη και σχετική στερεοχηµεία. Σύγκριση δυο χειρικών κέντρων στο ίδιο µόριο. Έστω για παράδειγµα η διαπίστωση της στερεοχηµείας ενός απλού µορίου µε δυο χειρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟ- ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΡΟΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΕΙΑ, ΠΡΟΧΕΙΡΙΚΟΤΗΤΑ.

ΟΜΟ- ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΡΟΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΕΙΑ, ΠΡΟΧΕΙΡΙΚΟΤΗΤΑ. topct1 1 ΟΜΟ- ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΡΟΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΕΙΑ, ΠΡΟΧΕΙΡΙΚΟΤΗΤΑ. Σε ένα µόριο όπως π.χ. το προπιονικό οξύ ο τετραεδρικός άνθρακας στη θέση 2 (µεθυλενοµάδα Η Α και Η Β ) φέρει δύο ίδιους υποκαταστάτες

Διαβάστε περισσότερα

N Ph + J. Σχήµα 1. Ισορροπία εναντιοµερίωσης ενός ασταθούς χειρικού αµµωνιακού άλατος.

N Ph + J. Σχήµα 1. Ισορροπία εναντιοµερίωσης ενός ασταθούς χειρικού αµµωνιακού άλατος. asrac1 1 Ασύµµετροι µετασχηµατισµοί ρακεµικών µιγµάτων Η απόδοση µιας ανάλυσης ρακεµικού µίγµατος περιορίζεται κατά µέγιστο στο 50% της ποσότητας του ρακεµικού, δηλαδή στο 100% της ποσότητας του ενός εκ

Διαβάστε περισσότερα

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1.1 Απάντηση/ ανάλυση Για την επεξεργασία του συγκεκριµένου προβλήµατος είναι κατάλληλες οι απεικονίσεις κατά Newmman κάθετα στο διφαινυλικό δεσµό. Εάν επιπλέον δεχθούµε ότι το αµιδικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση.

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση. 1 1 H 3 C H 3 C αναγωγή H 3 C H 3 C H H ± A B Η διφαινυλική κετόνη Α εµφανίζει ατροποϊσοµέρεια και σε συνήθη θερµοκρασία µπορεί να αναλυθεί σε δυο σταθερές έναντιοµερικές µορφές. 1. Χαρακτηρίστε τις πλευρές

Διαβάστε περισσότερα

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανική Σύνθεση. Στερεοχημεία-Μηχανισμοί (Μάθημα 629, Επιλεγόμενο) Διδάσκων :Κ.Χ.Φρούσιος Τμηματικές Εξετάσεις 08 ΣΕΠ 2010 Διάρκεια εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΩΝ.

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΩΝ. kinss1 1 ΚΙΝΗΤΙΚ ΕΛΕΓΧΜΕΝΕΣ ΝΤΙ ΡΣΕΙΣ ΣΧΗΜΤΙΣΜΥ ΣΤΕΡΕΪΣΜΕΡΩΝ. ταυτόχρονος σχηµατισµός στερεοϊσοµερών κατά τη λειτουργία µιας χηµικής µετατροπής δηµιουργεί µίγµατα προϊόντων µέσω παραλλήλων ανταγωνιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ Email: ckokotos@chem.uoa.gr ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι.

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. diabicy1 1 ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. Cis-συµπυκνωµένοι πενταµελείς δακτύλιοι. Ένα δικυκλικό σύστηµα µε δυο συµπυκνωµένους πενταµελείς

Διαβάστε περισσότερα

aldo B 1 Σχήµα 15. Παρουσία κετόνης (πηγή πρωτονίων) προκαλείται σταδιακή µετατροπή του κινητικού µίγµατος ενολικών σε θερµοδυναµικό.

aldo B 1 Σχήµα 15. Παρουσία κετόνης (πηγή πρωτονίων) προκαλείται σταδιακή µετατροπή του κινητικού µίγµατος ενολικών σε θερµοδυναµικό. aldo B 1 ογκώδεις υποκαταστάτες του αζώτου αλλά δηµιουργώντας έτσι αλλυλική τάση Α 1, 2 µε το µεθύλιο της θέσης 1 (τοποθέτηση cis των µεθυλοµάδων στο trans ενολικό). Η ΜΚ του cis-ενολικού µε αξονική µεθυλοµάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια.

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. bstelc ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. Όπως έχει αναφερθεί κατά τη συζήτηση των διαµορφώσεων των

Διαβάστε περισσότερα

Φασµατοσκοπική διάκριση εναντιοµερών

Φασµατοσκοπική διάκριση εναντιοµερών spen1 1 Φασµατοσκοπική διάκριση εναντιοµερών Ένα χειρικό µόριο που βρίσκεται σε ισότροπο περιβάλλον αλληλεπιδρά µε ισότροπη ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία µε µη χειρικό τρόπο, δηλαδή όπως ακριβώς και το

Διαβάστε περισσότερα

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο 7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο Πολλές αντιδράσεις µετατρέπουν µη χειρόµορφα αντιδρώντα σε χειρόµορφα προϊόντα. Εν τούτοις, είναι σηµαντικό να αναγνωρίσουµε, οτι εάν όλα τα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισμό Άμυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαμβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Tα λογικά βήματα της λύσης μπορεί να είναι αναλυτικά τα ακόλουθα:

Tα λογικά βήματα της λύσης μπορεί να είναι αναλυτικά τα ακόλουθα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανική Σύνθεση-Στερεοχημεία και Μηχανισμοί. Μάθημα 629,Επιλεγόμενο Διδάσκων: Κ. Χ. Φρούσιος Εξεταστική Περίοδος Ιουνίου 2013 Διάρκεια εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης Οργανική Χημεία Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης 1. Καρβοξυλικά οξέα Σημαντικά ακυλο (-COR) παράγωγα Πλήθος καρβοξυλικών ενώσεων στη φύση, π.χ. οξικό

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισµό Άµυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαµβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7

Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7 Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7 Αλκένια: υδρογονάνθρακες µε 1 ή περισσότερους διπλούς δεσµούς Παρεµπόδιση περιστροφής γύρω από δ.δ. cis-trans ισοµέρεια (Ε ή Ζ) Αλκένια δίνουν αντιδράσεις ηλεκτρονιόφιλης προσθήκης

Διαβάστε περισσότερα

Στερεοηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μετασχηματισμοί.

Στερεοηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μετασχηματισμοί. Σελίδα 1 /24 1. ΑΣΚΗΣΗ Η 5-κετοεννεανο-1,9-διόλη, με θέρμανση παρουσία καταλυτικής ποσότητας οξέος, κυκλοποιείται με αφυδάτωση προς την σπειροκετάλη,όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί. Προτείνετε ένα

Διαβάστε περισσότερα

7.13 Χημικές αντιδράσεις που παράγουν διαστερεομερή

7.13 Χημικές αντιδράσεις που παράγουν διαστερεομερή 7.13 Χημικές αντιδράσεις που παράγουν διαστερεομερή Στερεοχημεία της προσθήκης στα αλκένια C C + E Y E C C Y Για να μάθετε να κατανοείτε τη στερεοχημεία του προϊόντος, χρειάζεται να γνωρίζετε δυο πράγματα:

Διαβάστε περισσότερα

C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2

C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2 22/11/2016 1 1 C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2 Εκτιμάται πως ετησίως παράγονται 100 δισεκατομμύρια τόνοι υδατανθράκων με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης 22/11/2016 3 δεν μπορούν να υδρολυθούν σε άλλα μικρότερα

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες Οργανική Χημεία Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες 1. Καρβονυλικές ενώσεις Καρβονυλική ομάδα C=O σημαντικότερη λειτουργική ομάδα οργανικής χημείας Καρβονυλικές ομάδες βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 3 ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

MAΘΗΜΑ 3 ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ MAΘΗΜΑ ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Γλυκόζη ρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χηµικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr Απλοί υδατάνθρακες ή Μονοσακχαρίτες Σύνθετοι υδατάνθρακες γλυκόζη σακχαρόζη φρουκτόζη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Κεφάλαιο 2 Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται οι αντιδράσεις χωρίς τους μηχανισμούς τους, με στόχο να δοθεί έμφαση στις συνέπειες από τις μεταβολές ορισμένων χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Εισαγωγή στα Καρβοξυλικά Οξέα Ονοματολογία των Καρβοξυλικών Οξέων Δομή και Ιδιότητες των Καρβοξυλικών Οξέων Παρασκευή των Καρβοξυλικών Οξέων Αντιδράσεις των Καρβοξυλικών Οξέων

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Georg Wittig Νόµπελ Χηµείας 1979 Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Υλίδιο: Ουδέτερη ένωση µε αρνητικά φορτισµένο άτοµο (C-) ενωµένο µε θετικά φορτισµένο ετεροάτοµο (P+) Υβρίδιο Δοµών

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 5 ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

MAΘΗΜΑ 5 ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ MAΘΗΜΑ 5 ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ξικός αιθυλεστέρας ή Οξικό αιθύλιο Δρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χημικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν τις οργανομεταλλικές ενώσεις, την κατάλυση και τις βασικές αρχές της, καθώς και τη χρησιμότητα των

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν τις οργανομεταλλικές ενώσεις, την κατάλυση και τις βασικές αρχές της, καθώς και τη χρησιμότητα των 124 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν τις οργανομεταλλικές ενώσεις, την κατάλυση και τις βασικές αρχές της, καθώς και τη χρησιμότητα των καταλυτών των μετάλλων μεταπτώσεως στην οργανική σύνθεση.

Διαβάστε περισσότερα

60

60 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 Η (συνήθης) αύξηση του πυρηνόφιλου χαρακτήρα όσο κατερχόμαστε σε μία ομάδα του περιοδικού πίνακα οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση της ηλεκτραρνητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

- H 2 O O - Σχήµα 1. Σχηµατισµός β-υδροξυκαρβονυλικής και α-ακόρεστης καρβονυλικής ένωσης και ο ρόλος της κατάλυσης (όξινης ή βασικής).

- H 2 O O - Σχήµα 1. Σχηµατισµός β-υδροξυκαρβονυλικής και α-ακόρεστης καρβονυλικής ένωσης και ο ρόλος της κατάλυσης (όξινης ή βασικής). Aldo A 1 ΑΛ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙ ΡΑΣΗ Γενικά. Ως αλδολική χαρακτηρίζεται η αντίδραση µεταξύ µιας καρβονυλικής ένωσης η οποία υπό τη µορφή ενόλης ή ενολικού ιόντος επιδρά ως πυρηνόφιλο επί µιας δεύτερης καρβονυλικής

Διαβάστε περισσότερα

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ)

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ) Καρβονυλοενώσεις Καρβονυλοενώσεις (1α) είναι η σημαντικότερη κατηγορία χημικών ενώσεων και χαρακτηρίζεται από ένα διπλό δεσμό μεταξύ ενός ατόμου άνθρακα και ενός οξυγόνου (το καρβονύλιο). Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ 1 Ισομέρεια, ή ισομερισμός (ως αποτέλεσμα επιδράσεων), λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερες χημικές ενώσεις αν και αποτελούνται από τα ίδια χημικά στοιχεία, του αυτού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΤΕΡΕΣ. Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη

ΕΣΤΕΡΕΣ. Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη ΕΣΤΕΡΕΣ Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη Πολυµερή «σταδιακής ανάπτυξης» Σύγκρινε µε τα «αλυσιδωτής αντίδρασης» (Ενότητα 7.11) PET (Dacron, Mylar):

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες

Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες Πυρηνόφιλα Αζώτου - Πρωτοταγείς Αµίνες: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Σχηµατισµός Ιµινών ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η ταχύτητα σχηµατισµού ιµίνης εξαρτάται από το ph: Σε υψηλό

Διαβάστε περισσότερα

επßπεδο ανüκλασηò κüθετο στη σελßδα η σελßδα Απεικονίσεις της αχειρικής ένωσης 1,1- διχλωροαιθάνιο.

επßπεδο ανüκλασηò κüθετο στη σελßδα η σελßδα Απεικονίσεις της αχειρικής ένωσης 1,1- διχλωροαιθάνιο. rflsym1 1 Κατοπτρική συµµετρία και χειρικότητα. Κατοπτρική συµµετρία έχει µια δοµή όταν µια δεύτερη δοµή που δηµιουργείται (κατοπτρική δοµή, είδωλο) µε αντιστοίχηση όλων των σηµείων της πρώτης σε ισαπέχουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1. ΘΕΜΑ 2. NH 2 H 2. Σχηματίζεται γρήγορα. Σταθερότερο

ΘΕΜΑ 1. ΘΕΜΑ 2. NH 2 H 2. Σχηματίζεται γρήγορα. Σταθερότερο ΘΕΜΑ 1. Πείραμα Α. Ενα μείγμα ισομοριακών ποσοτήτων κυκλοεξανόνης,φουρφουράλης και σεμικαρβαζιδίου βράζεται με αναρροή σε διαλύτη αιθανόλη επι εξι ώρες,ψύχεται και η σεμικαρβαζόνη που αποβάλεται απομονώνεται

Διαβάστε περισσότερα

EtOH. OEt. µοναδικό ισοµερές, cis ή trans ;

EtOH. OEt. µοναδικό ισοµερές, cis ή trans ; ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2.1 2 / i + 3 C Et 3 C ακόρεστη ακετάλη A Et Et ισοµερίωση B µοναδικό ισοµερές, cis ή trans ; Το φάσµα 1 MR της υδρογονωµένης ακετάλης δείχνει σήµατα σε δ 3,95 ( 1 Η, πολύπλοκη, J 0.5, 3.9, 9.5

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Ηλεκτρονιόφιλα - πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Ηλεκτρονιόφιλα λέγονται τα αντιδραστήρια τα οποία δέχονται ένα ή δύο ηλεκτρόνια σε

Διαβάστε περισσότερα

Εναντιοεκλεκτικότητα κατά την αντίδραση χειρικών ενολικών µε αχειρικά ηλεκτρονιόφιλα. Ενολικά ιόντα εστέρων και αµιδίων.

Εναντιοεκλεκτικότητα κατά την αντίδραση χειρικών ενολικών µε αχειρικά ηλεκτρονιόφιλα. Ενολικά ιόντα εστέρων και αµιδίων. enalkb 1 Εναντιοεκλεκτικότητα κατά την αντίδραση χειρικών ενολικών µε αχειρικά ηλεκτρονιόφιλα. Ενολικά ιόντα εστέρων και αµιδίων. Ένα ενολικό µε ένα τυπικό χειρικό κέντρο στο µόριο του εµφανίζει ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Bιομόρια : Υδατάνθρακες (1)

Bιομόρια : Υδατάνθρακες (1) Bιομόρια : Υδατάνθρακες () C δομή, ταξινόμηση C απεικονίσεις, διαμορφώσεις C αντιδράσεις Bιομόρια : Υδατάνθρακες (2) C ταξινόμηση - δομή C η γλυκόζη ήταν ο πρώτος απλός υδατάνθρακας που απομονώθηκε σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια)

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) relst1 1 ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) Οι θέσεις των διάφορων υποκαταστατών ενός κυκλικού µορίου µε αναφορά στο επίπεδο του δακτυλίου,

Διαβάστε περισσότερα

Επιφανειακή οξεοβασική κατάλυση

Επιφανειακή οξεοβασική κατάλυση Επιφανειακή οξεοβασική κατάλυση Μια μεγάλη κατηγορία στερεών καταλυτών εκδηλώνουν επιφανειακή οξεοβασική συμπεριφορά γ-αl 2 O 3, SiO 2, TiO 2, MgO, SiO 2 -Al 2 O 3, ζεόλιθοι Στην επιφάνεια τέτοιων οξειδίων

Διαβάστε περισσότερα

5.3 Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων

5.3 Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων 5. Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων Η ταξινόμηση των οργανικών αντιδράσεων μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους : α.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευές Αλδεϋδών - Κετονών 17.9 ΕΝΟΤΗΤΑ 17.9 7.8 7.8 8.5 8.5 16.4 Μηχανισµός Ενυδάτωσης Αλκυνίων µε άλατα υδραργύρου ΕΝΟΤΗΤΑ 8.5 Υδροβορίωση τελικών Αλκυνίων και οξείδωση δίνει αλδεΰδες Παρασκευές Αλδεϋδών

Διαβάστε περισσότερα

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Αλκυλαλογονίδια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Αλκυλαλογονίδια Αλκυλαλογονίδια ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις οι οποίες, ως λειτουργική ομάδα, διαθέτουν την ομάδα C-X: -X= -F, -Cl, -Br, -I. Η ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 3

Περίληψη Κεφαλαίου 3 Περίληψη Κεφαλαίου 3 Λειτουργική οµάδα: άτοµο ή σύνολο ατόµων ενός µορίου που προσδίδει χαρακτηριστική χηµική συµπεριφορά στο µόριο Αλκάνια: κατηγορία υδρογονανθράκων µε γενικό µοριακό τύπο C v H 2v+2

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 5 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε υδατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι:

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Για να είναι μια αντίδραση αυθόρμητη, πρέπει η μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας της αντίδρασης να είναι αρνητική. Η μεταβολή της

Διαβάστε περισσότερα

Υποδειγματικά Λυμένα Προβλήματα Κεφαλαίου 4

Υποδειγματικά Λυμένα Προβλήματα Κεφαλαίου 4 ΔΟΜΗ, ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ STRUTURE, REATIVITY AND MEANISM IN ORGANI EMISTRY Διονύσης Α. Παπαϊωάννου Καθηγητής Οργανικής Χημείας Dionysios A. Papaioannou Professor of Organic

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν οµάδες υδροξυλίου συνδεδεµένες µε κορεσµένα άτοµα άνθρακα υβριδισµού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισµού,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 11 η : Χημική ισορροπία Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Η Κατάσταση Ισορροπίας 2 Πολλές αντιδράσεις δεν πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2003

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2003 ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 00 ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τις ερωτήσεις 1.1 και 1. και δίπλα στη κάθε µία το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Πρόκειται για αλκοόλες που διαθέτουν µόνο ένα υδροξύλιο και η ανθρακική τους αλυσίδα είναι κορεσµένη (µόνο απλοί δεσµοί). Ο γενικός τους τύπος είναι C ν ν+1 H ή R-H (όπου

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου συνδεδεμένες με κορεσμένα άτομα άνθρακα υβριδισμού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

O Ε + S N 2. Σχήµα 1. Ηλεκτρονιόφιλη α-αλκυλίωση κετόνης παρουσία ισχυρής βάσης.

O Ε + S N 2. Σχήµα 1. Ηλεκτρονιόφιλη α-αλκυλίωση κετόνης παρουσία ισχυρής βάσης. enalka 1 α-αλκυλίωση των κετονών Όπως έχει ηδη αναφερθεί τα α-υδρογόνα των καρβονυλικών ενώσεων παρουσιάζουν αυξηµένη οξύτητα και είναι δυνατόν να πραγµατοποιηθεί η αποµάκρυνση ενός τέτοιου πρωτονίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2003

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2003 ΘΕΜΑ ο ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 00 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τις ερωτήσεις. και. και δίπλα στη κάθε µία το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θερινό εξάμηνο 2015 Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Δομικά σωματίδια (άτομα-μόρια-ιόντα) Δομή του ατόμου Ατομικός και μαζικός αριθμός Ισότοπα Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Ζήτηµα 1ο Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο

Διαβάστε περισσότερα

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Η μικρότερη σταθερότητα της βινυλικής ρίζας (για παράδειγμα σε σχέση με τη μεθυλική) θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση του πόσο ισχυρά έλκονται τα ηλεκτρόνια από το κάθε άτομο άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2015-2016 1 Ο ΘΕΜΑ Α1. Για την ισορροπία : 22( g) O2( g) 2 H2 O( g), θ C ισχύει ότι K c =0,25. Για την ισορροπία: H2 O( g) 2( g) O2( g), θ C, ισχύει ότι:

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Δημήτρης Η. Β 1 25.3.14 3 Ο Κεφάλαιο 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια έχει κεντρική σημασία για έναν οργανισμό, γιατί ό,τι και να κάνουμε χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο κλάδος της βιολογίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ

Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Όλα τα παράγωγα καρβοξυλικών οξέων µπορούν να συντεθούν από καρβοξυλικά οξέα, µέσω αντίδρασης πυρηνόφιλης άκυλο υποκατάστασης (ΑΠΥΑ). ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΛΩΡΙΔΙΩΝ ΟΞΕΩΝ ΜΕ SCl 2 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής

ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής (i) Ποιός απλός δεσμός C-C από αυτούς που δείχνονται με βέλος έχει το μικρότερο μήκος? (α) 3C (β) 3C C C (γ) 3C C C 2 (δ) C C C C(ε) 2 C C C C Το (δ) καθώς οι C είναι σε sp-sp

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο 1.1 β 1.2 γ 1.3 β 1.4 α 1.5 γ 1.6 α) λάθος β) λάθος. Το γινόμενο (H 3 O + ) ( - ) σε ορισμένη θερμοκρασία παραμένει σταθερό. γ) λάθος, παράγεται Buna S

Διαβάστε περισσότερα

Α Ε Τ. ΤΕΙ Αθήνας. Στ. Μπογιατζής, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας. ΤΕΙ Αθήνας / ΣΑΕΤ / Στ. Μπογιατζής

Α Ε Τ. ΤΕΙ Αθήνας. Στ. Μπογιατζής, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας. ΤΕΙ Αθήνας / ΣΑΕΤ / Στ. Μπογιατζής Στ. Μπογιατζής, επίκουρος καθηγητής Ομοιοπολικές χημικές ενώσεις Ενώσεις του άνθρακα Χαρακτηριστικές ομάδες Τετραεδρική μοριακή δομή Επίπεδη τριγωνική μοριακή δομή Ευθύγραμμη μοριακή δομή Τα οργανικά μόρια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Καρβονυλικές ενώσεις. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Καρβονυλικές ενώσεις. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Καρβονυλικές λειτουργική ομάδα το C=O. ονομάζονται οι ενώσεις οι οποίες περιέχουν ως αλδεΰδες κετόνες οξέα C O Χλωρίδια οξέων εστέρες αμίδια 2 Δομή καρβονυλίου - Δραστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ΣΑΚΧΑΡΑ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ΣΑΚΧΑΡΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ΣΑΚΧΑΡΑ ΣΑΚΧΑΡΑ Σάκχαρα ή υδατάνθρακες Τι είναι; Πολυυδροξυαλδεΰδες ή πολυυδροξυκετόνες ή ουσίες που όταν υδρολύονται

Διαβάστε περισσότερα

υναµική ισορροπία Περιορισµένη περιστροφή Αναστροφή δακτυλίου Αναστροφή διάταξης Ταυτοµέρεια

υναµική ισορροπία Περιορισµένη περιστροφή Αναστροφή δακτυλίου Αναστροφή διάταξης Ταυτοµέρεια υναµική ισορροπία Η φασµατοσκοπία MR µπορεί να µελετήσει φυσικές και χηµικές διεργασίες, οι οποίες µεταβάλλονται µε το χρόνο. Μπορεί, για παράδειγµα, να µελετήσει την αλληλοµετατροπή δύο ή περισσότερων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2009 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2009 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2009 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες Κυκλικοί υδρογονάνθρακες C 2 Y C 2 Y C 2 C 2 C n 2n+2 C n 2n : Κορεσμένοι = Ισομερή των αλκενίων C n 2n C n 2n-2 : Μονοακόρεστοι = ισομερή των αλκινίων 1 1. Καύση Αντιδράσεις Αλκανίων C 3 -C 2 -C 3 + 5

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού Σχολή: Περιβάλλοντος Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Εκπαιδευτής: Χαράλαμπος Καραντώνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις Οργανική Χηµεία Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις 1. Αλκυλαλογονίδια Βιοµηχανικοί διαλύτες, εισπνεόµενα αναισθητικά στην ιατρική, ψυκτικά µέσα, εντοµοκτόνα και απολυµαντικά Ευρέως

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 18 ΜΑΪΟΥ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 18 ΜΑΪΟΥ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 18 ΜΑΪΟΥ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ηµιτελείς προτάσεις Α1 και Α2 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.10 να επιλέξτε τη σωστή απάντηση:

Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.10 να επιλέξτε τη σωστή απάντηση: Διαγώνισμα Χημείας B Λυκείου 2 ο και 3 ο Κεφάλαιο 19/04/2015 1 ο Θέμα.... Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.10 να επιλέξτε τη σωστή απάντηση: 1.1. Με προσθήκη νερού στο CH 2 =CHCH 3 σχηματίζεται κύριο προϊόν: α)

Διαβάστε περισσότερα

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 2. BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ Ι. ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ ΙΙ. ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΙΙΙ. ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟΥ. O Me 3 SiCl. Μόνο σε κυκλοεξανικά παράγωγα R 2 C R 3. R 1 H p-tosyl = p-ts + H 2 NHN SO 2 CH 3. 2RLi. - Ts.

ΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟΥ. O Me 3 SiCl. Μόνο σε κυκλοεξανικά παράγωγα R 2 C R 3. R 1 H p-tosyl = p-ts + H 2 NHN SO 2 CH 3. 2RLi. - Ts. ΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟΥ Me 3 Sil Zn Μόνο σε κυκλοεξανικά παράγωγα R 2 R 3 + 2 S 2 3 R 1 p-tosyl = p-ts R 2 R 3 2RLi R 2 R 3 - Ts R 1 Ts R 1 Ts R 2 R 3 R 2 R 3 R 2-2 2 R 3 R 1 Li R 1 Li R 1 Κ. Τσολερίδης Τμ.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗ 19-21 -10681 210 3824614 210 3847670 www.irakleitos.gr ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 29: Βιομόρια: ετεροκυκλικές ενώσεις και νουκλεϊκά οξέα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 29: Βιομόρια: ετεροκυκλικές ενώσεις και νουκλεϊκά οξέα Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 29: Βιομόρια: ετεροκυκλικές ενώσεις και νουκλεϊκά οξέα 1. Γενικά-ιδιότητες Κυκλικές οργανικές ενώσεις: καρβοκυκλικές (δακτύλιος περιέχει μόνο άτομα C) και ετεροκυκλικές (δακτύλιος

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 29: Βιοµόρια: ετεροκυκλικές ενώσεις και νουκλεϊκά οξέα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 29: Βιοµόρια: ετεροκυκλικές ενώσεις και νουκλεϊκά οξέα Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 29: Βιοµόρια: ετεροκυκλικές ενώσεις και νουκλεϊκά οξέα 1. Γενικά-ιδιότητες Κυκλικές οργανικές ενώσεις: καρβοκυκλικές (δακτύλιος περιέχει µόνο άτοµα C) και ετεροκυκλικές (δακτύλιος

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 2 η : Αντιδράσεις σε Υδατικά Διαλύματα. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 2 η : Αντιδράσεις σε Υδατικά Διαλύματα. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 2 η : Αντιδράσεις σε Υδατικά Διαλύματα Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Χημικές Αντιδράσεις 2 Οι υδατικές αντιδράσεις μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ Email: ckokotos@chem.uoa.gr Εναντιομερή λέγονται τα στερεοισομερή

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Χημεία ΙΙ. Ηλεκτροχημικά στοιχεία. Κεφ.1 Ηλεκτροδιαλυτική τάση. Σημειώσεις για το μάθημα. Ευκλείδου Τ. Παναγιώτου Σ. Γιαννακουδάκης Π.

Φυσική Χημεία ΙΙ. Ηλεκτροχημικά στοιχεία. Κεφ.1 Ηλεκτροδιαλυτική τάση. Σημειώσεις για το μάθημα. Ευκλείδου Τ. Παναγιώτου Σ. Γιαννακουδάκης Π. Σημειώσεις για το μάθημα Φυσική Χημεία ΙΙ Ηλεκτροχημικά στοιχεία Κεφ.1 Ηλεκτροδιαλυτική τάση Ευκλείδου Τ. Παναγιώτου Σ. Γιαννακουδάκης Π. Τμήμα Χημείας ΑΠΘ 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑΛΥΤΙΚΗ ΤΑΣΗ 1.1 των µετάλλων

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη, 27 Μαΐου 2008 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

Τρίτη, 27 Μαΐου 2008 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Τρίτη, 7 Μαΐου 008 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ ο Για τις ερωτήσεις. -. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση... Ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα 1. Αρωματικές ενώσεις Αρωματικές ενώσεις: ενώσεις με ευχάριστη οσμή Αρωματικές ενώσεις αναφέρονται συνήθως στο βενζόλιο και σε ενώσεις με συγγενική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Αντίδραση πυρηνόφιλης υποκατάστασης σε πρωτοταγή αλειφατικό άνθρακα ( δομή sp 3 ).

Αντίδραση πυρηνόφιλης υποκατάστασης σε πρωτοταγή αλειφατικό άνθρακα ( δομή sp 3 ). asn 1 Αντίδραση πυρηνόφιλης υποκατάστασης σε πρωτοταγή αλειφατικό άνθρακα ( δομή sp 3 ). Ως μηχανισμό μιας αντίδρασης γενικά εννοούμε τη συμβολική απεικόνιση πληροφοριών για το μετασχηματισμό αντιδρώντων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙ ΩΣΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ

ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙ ΩΣΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙ ΩΣΣ ΑΝΑΓΩΓΣ ΧΡΣΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΤΡΣ Για να υπολογίσουµε τους συντελεστές των αντιδράσεων οξείδωσης λαµβάνουµε υπόψη τα εξής 1.Όταν το οξειδωτικό είναι το υπερµαγγανικό κάλιο KMn

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 και δίπλα στη κάθε µία το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 και δίπλα στη κάθε µία το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τις ερωτήσεις 1.1 και 1. και δίπλα στη κάθε µία το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: 1.1. Ποιο από τα παρακάτω υδατικά διαλύµατα στους 5 ο C έχει τη µεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων 1. Διατάξεις μορίων στο χώρο Η μορφή των μορίων στο χώρο εξαρτάται από πολλές δυνάμεις Μόριο μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΙΙΙ. Prof. Dr. Maria Louloudi. Laboratory of Biomimetic Catalysis & Biomimetic Materials. Chemistry Department. University of Ioannina

ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΙΙΙ. Prof. Dr. Maria Louloudi. Laboratory of Biomimetic Catalysis & Biomimetic Materials. Chemistry Department. University of Ioannina Prof. Dr. Maria Louloudi Laboratory of Biomimetic Catalysis & Biomimetic Materials Chemistry Department University of Ioannina ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΙΙΙ Μηχανισµοί Ανόργανων Αντιδράσεων (στοιχειοµετρικές αντιδράσεις)

Διαβάστε περισσότερα

10 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους

10 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, Πολυτεχνική Σχολή Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 10 o Μάθημα Γαλάνη Απ. Αγγελική, Χημικός PhD Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,

Διαβάστε περισσότερα