aldo B 1 Σχήµα 15. Παρουσία κετόνης (πηγή πρωτονίων) προκαλείται σταδιακή µετατροπή του κινητικού µίγµατος ενολικών σε θερµοδυναµικό.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "aldo B 1 Σχήµα 15. Παρουσία κετόνης (πηγή πρωτονίων) προκαλείται σταδιακή µετατροπή του κινητικού µίγµατος ενολικών σε θερµοδυναµικό."

Transcript

1 aldo B 1 ογκώδεις υποκαταστάτες του αζώτου αλλά δηµιουργώντας έτσι αλλυλική τάση Α 1, 2 µε το µεθύλιο της θέσης 1 (τοποθέτηση cis των µεθυλοµάδων στο trans ενολικό). Η ΜΚ του cis-ενολικού µε αξονική µεθυλοµάδα αποφεύγει την αλλυλική τάση Α 1, 2 αλλά δηµιουργεί 1,3-διαξονική τάση µε τον συναξονικό υποκαταστάτη του αζώτου. Τέλος για το ακραίο ενολικό η ΜΚ δεν εµφανίζει καµία από τις δυο δυσµενείς αλληλεπιδράσεις, είναι η σταθερότερη και παράγει γρήγορα το κινητικά επικρατέστερο προϊόν. Η κινητική εκλεκτικότητα όπως περιγράφηκε είναι το συνδυασµένο αποτέλεσµα των παρεµποδίσεων που ασκούν οι ογκώδεις υποκαταστάτες του αζώτου της βάσης. Για µικρού όγκου υποκαταστάτες στην κετόνη ( στο παράδειγµα του σχήµατος 14) υπερισχύει η παρεµπόδιση από την πλευρά του αζώτου (1,3-διαξονική). Για εξαιρετικά ογκώδεις υποκαταστάτες κετόνης (όπως π.χ. tbu), η αλλυλική τάση Α 1, 2 είναι πολύ µεγάλη και το κινητικό προϊόν είναι το cis ενολικό, στο οποίο η ογκώδης Bu t είναι σε trans θέση προς τον υποκαταστάτη της θέσης α. Η αποπρωτονίωση γίνεται σε χαµηλή θερµοκρασία (συνήθως 78 C) µε προσθήκη της κετόνης στο διάλυµα της βάσης και όχι το αντίστροφο και τα διαλύµατα των ενολικών που προκύπτουν χρησιµοποιούνται αµέσως, στην ίδια θερµοκρασία, µε προσθήκη της αλδεΰδης, ή γενικότερα του ηλεκτρονιόφιλου. Πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι προκειµένου να διατηρηθεί η στερεοχηµεία του ενολικού πρέπει να αποφευχθεί η παρουσία περίσσειας κετόνης στο περιβάλλον της αντίδρασης επειδή αυτή µπορεί να λειτουργήσει ως πηγή πρωτονίων, εγκαθιστώντας έτσι ένα µηχανισµό θερµοδυναµικής εξισορρόπησης (Σχήµα 15). Επίσης εξισορρόπηση µπορεί να προέλθει και µέσω µιας αντιστρεπτής αλδολικής προσθήκης στην ίδια την καρβονυλική ένωση. κινητικü ενολικü θερìοδυναìικü ενολικü αλδολικþ προσθþκη αλδολικþ διüσπαση Σχήµα 15. Παρουσία κετόνης (πηγή πρωτονίων) προκαλείται σταδιακή µετατροπή του κινητικού µίγµατος ενολικών σε θερµοδυναµικό.

2 aldo B 2 1. Bu Bu ~ 100% 2. 0 C 71% 3. 99% 4. 99% Ph Ph 5. > 99% 6. 85% 7. 90% 8. 90% Bu Bu % 0% %

3 aldo B % 20% 12. κινητικü 100% 13. Na 100 C θερìοδυναìικü 100% Πίνακας 1. Παραδείγµατα τοποεκλεκτικού σχηµατισµού λιθιοενολικών από διάφορες άκυκλες ή κυκλικές κετόνες µε κινητική ή θερµοδυναµική επίδραση ισχυρής βάσης. Σύγκριση των παραδειγµάτων 1-3 του πίνακα 1 δείχνει τη βελτίωση της κινητικής προτίµησης προς το λιγότερο υποκατεστηµένο ισοµερές ενολικό, µε την αύξηση της στερεοχηµικής παρεµπόδισης. Στα παραδείγµατα 4-8 εµφανίζεται το ίδιο φαινόµενο για τις κυκλοεξανόνες και µπορεί να εξηγηθεί µε βάση το µοντέλο Ireland όπως φαίνεται στο σχήµα 16.

4 aldo B 4 N N - DA - DA 100 C εξισορρüπιση θερìοδυναìικü προϊüν κýριο προϊüν (κινητικü) (ρακεìßωση) Σχήµα 16. Εξειδίκευση του κινητικού µοντέλου Ireland στις υποκατεστηµένες κυκλοεξανόνες. Κινητικά ευνοείται το λιγότερο υποκατεστηµένο στο διπλό δεσµό τοποϊσοµερές. Τα παραδείγµατα 9, 10, 12 αφορούν α-ενόνες και η τοποεκλεκτικότητα αφορά την αποπρωτονίωση από α- είτε γ- θέση ως προς το καρβονύλιο. Η αυξηµένη οξύτητα των γ- πρωτονίων στις α-ενόνες οφείλεται στην αλλυλική τοποθέτηση του γ-υδρογόνου που δίνει τη δυνατότητα σταθεροποίησης του καρβανιόντος µε µεταφορά φορτίου προς τον διπλό δεσµό και µέσω αυτού τελικά στο καρβονυλικό οξυγόνο. Το φαινόµενο είναι γενικό και ισοδυναµεί µε επέκταση της επιρροής της καρβονυλοµάδας και σε πιο αποµακρυσµένες θέσεις εφόσον παρεµβάλλονται διπλοί δεσµοί σε συζυγία (ουσιαστικά ένθετες βινυλοµάδες). (Σχήµα 17).

5 aldo B 5 N N αìιδικüò χαρακτþραò - γ-οξýτητα ανüλογο του Cl Nu Nu Cl - ανüλογο του Cl Nu Nu Cl - Σχήµα 17. Το φαινόµενο της βινυλικής οµολογίας και η γ-οξύτητα των α-ενονών. Παρά την αυξηµένη οξύτητα των γ-θέσεων κινητικά ευνοείται η εκδήλωση της α-οξύτητας και µόνο σε συνθήκες εξισορρόπησης σχηµατίζεται το γ-ενολικό (παράδειγµα 13). Στο παράδειγµα 11 η κατάσταση είναι διαφορετική και η αλλυλική θέση ενεργοποιείται από την παρουσία του διπλού δεσµού και την συνεπακόλουθη δηµιουργία συζυγιακού συστήµατος ενώ στην εναλλακτική α-θέση οι διπλοί δεσµοί θα ήταν αποµονωµένοι. Η τοποεκλεκτική αποπρωτονίωση που προαναφέρθηκε δεν είναι πάντοτε υψηλού βαθµού όπως φαίνεται στα παραδείγµατα του πίνακα 1 είναι επίσης δυνατό ένα ισοµερές να µη µπορεί να παραχθεί επαρκώς καθαρό ούτε µε κινητικές ούτε µε θερµοδυναµικές συνθήκες. Για τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναπτυχθεί µεθοδολογίες όπως αυτή που φαίνεται στο σχήµα 18. Στο συγκεκριµένο παράδειγµα χρησιµοποιείται κυκλική κετόνη επειδή η στερεοχηµεία του ενολικού είναι δεδοµένη (trans) και αποµονώνεται έτσι η τοποεπιλογή του παραδείγµατος. Ο ρόλος του TMSCl είναι να λειτουργήσει ως παγίδα των ενολικών µετατρέποντας τα σε αδρανείς σιλυλαιθέρες που δεν συµµετέχουν στις ενολικές ισορροπίες σε αλκαλικό περιβάλλον. Όσον αφορά το αναγωγικό στάδιο µε το µεταλλικό λίθιο η δηµιουργούµενη trans στερεοχηµεία στην ένωση των δακτυλίων αντανακλά τη µεγαλύτερη σταθερότητα του trans έναντι του cis συστήµατος δεκαλίνης και δεν αφορά την τοποεπιλογή του ενολικού.

6 aldo B 6 Ph 3 C 1.05 ισοδ. TMSCl TF MPA 1. Ph 3 C 0.95 ισοδ. 2.TMSCl TMS 13% TMS 52% TMS 87% TMS 48% /N 3 TMSCl TMS - 4 Si Σχήµα 18. Ενολικά ιόντα µπορούν να προκύψει και από α-ενόνες σε δυο στάδια µε αναγωγή τύπου Birch παρουσία TMSCl και διάσπαση του αλλυλαιθέρα µε οργανοµεταλλικό αντιδραστήριο. Τέλος, η διάσπαση του σιλυλαιθέρα γίνεται µε πυρηνόφιλη προσβολή του οργανοµεταλλικού στο πυρίτιο και θραύση του δεσµού Si ώστε γενικώς διατηρείται η στερεοχηµεία περί το διπλό δεσµό (στη προκείµενη περίπτωση η στερεοχηµεία είναι δεδοµένη trans). βüση - Η Z (cis) E (trans) 1 βάση Ζ Ε 1. Et Εt LTMP ipr Ph Μe Ph LTMP t Bu t Bu LTMP 95 5 = N LTMP= N

7 aldo B 7 Πίνακας 2. Παραδείγµατα cis- trans στερεοεκλεκτικότητας κατά το σχηµατισµό ενολικών ιόντων µε αποπρωτονίωση α-υποκατεστηµένων κετονών από λιθιοαµιδικές βάσεις. Cis-trans στερεοεκλεκτική σύνθεση ενολικών µε α-αποπρωτονίωση κετονών. Όπως ηδη αναφέρθηκε οι α-µεθυλενοκετόνες µπορούν να δώσουν cis είτε trans ενολικά. Υπό θερµοδυναµικές συνθήκες (εξισορρόπηση) το σταθερότερο ενολικό είναι το cisενολικό στο οποίο ο υποκαταστάτης είναι cis στο µικρό οξυγόνο και trans στον ογκώδη υποκαταστάτη του καρβονυλίου. Η θερµοδυναµική εκλεκτικότητα προς cis (z) ενολικό ποικίλει ανάλογα µε τις οµάδες και πάντως δεν είναι υψηλή συνήθως. Καλύτερες εκλεκτικότητες µπορούν να επιτευχθούν κατά την κινητική αποπρωτονίωση (όσο το δυνατό µακρύτερα από την ισορροπία) όπου όµως το λαµβανόµενο προϊόν είναι το ασταθέστερο trans ενολικό στο οποίο οι δυο υποκαταστάτες (, πίνακας 2) κατέχουν θέσεις cis περί το διπλό δεσµό του ενολικού. Η κινητική προτίµηση (χαµηλή θερµοκρασία, ογκώδης βάση, αποπρωτικό περιβάλλον) ερµηνεύεται µε το µοντέλο Ireland όπως προαναφέρθηκε και προβλέπει ότι το κινητικό ενολικό θα είναι το trans στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός από τις κετόνες που φέρουν στο καρβονύλιο έναν εξαιρετικά ογκώδη υποκαταστάτη. Κατά την περίπτωση αυτή (παραδείγµατα 6,7 πίνακας 2) το κινητικό προϊόν είναι το cis, το ίδιο µε το θερµοδυναµικό δηλαδή. Αυτό συµβαίνει επειδή η Α 1,2 αλλυλική παρεµπόδιση (, cis στο διπλό δεσµό) είναι πολύ µεγάλη και αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη ΜΚ, έναντι της 1,3-διαξονικής αλληλεπίδρασης που κατευθύνει προς το cis ενολικό (Σχήµα 14). Για την t Bu οµάδα (και άλλες παρόµοιες) η Α 1,2 τάση είναι τόσο µεγάλη ώστε δεν αντισταθµίζεται µε αύξηση της αντίρροπης 1,3-διαξονικής τάσης µε χρήση της ογκωδέστερης, πιο εκλεκτικής βάσης LTMP (παράδειγµα 7, πίνακας 2). Για µικρότερες από την t Bu οµάδες η βελτίωση της κινητικής επιλογής του trans ενολικού, αντικαθιστώντας τη βάση µε την LTMP είναι εµφανής στα παραδείγµατα 1,2 και 4,5 του πίνακα 2. Στερεοεκλεκτικότητα syn / anti κατά τις κατευθυνόµενες αλδολικές αντιδράσεις. Μεταβατικές καταστάσεις Traxler- Zimmerman. Οι δυο διαστερεοµερείς αλδόλες syn / anti που προκύπτουν εν γένει από την πυρηνόφιλη προσβολή προσχηµατισµένου ενολικού επί µιας αλδεΰδης έχει βρεθεί ότι σχηµατίζονται σε αναλογίες που επηρεάζονται από τη στερεοχηµεία του ενολικού πυρηνόφιλου. Συγκεκριµένα, τα cis ενολικά έχει παρατηρηθεί ότι δίνουν κυρίως syn αλδόλες και επειδή τα cis ενολικά είναι και τα θερµοδυναµικά ενολικά που παρασκευάζονται και διατηρούνται ευκολότερα, απλουστευτικά συµπεραίνεται ότι τα συνήθη αλδολικά προϊόντα

8 aldo B 8 είναι syn (ή θρεο-) στερεοχηµείας. Συµπληρωµατικά έχει βρεθεί ότι τα trans-ενολικά που συνήθως είναι τα κινητικά ενολικά σχηµατίζουν κυρίως anti αλδολικά προϊόντα (Σχήµα 19). Επειδή ο σχηµατισµός αλδόλης είναι γενικά µια πολύ ταχεία αντίδραση οι προαναφερθέντες συσχετισµοί (Σχήµα 19) πρέπει να ερµηνευθούν ως κινητικές διαστερεοεπιλογές και µε επιχειρήµατα που αναφέρονται στις δυο εναλλακτικές ΜΚ. cis syn trans anti Σχήµα 19. Οι συσχετίσεις cis ενολικό / syn αλδόλη και trans ενολικό/ anti αλδόλη (κατευθυνόµενη αλδολική αντίδραση). Για τις περισσότερες προσθήκες ικανοποιητική εξήγηση / πρόβλεψη παρέχεται από το µοντέλο Traxler- Zimmerman του εξαµελούς δακτυλίου (Σχήµα 20, 21) µε πτύχωση παρόµοια µε αυτή του κυκλοεξανίου. Η βασική ιδέα είναι ότι το µεταλλικό κατιόν (π.χ. ) είναι συµπλεγµένο µε τα δυο οξυγόνα και συγκρατεί τα δυο µόρια σε απόσταση σχηµατισµού δεσµού, ενώ τα δυο επίπεδα π-συστήµατα (του ενολικού και του αλδεϋδικού καρβονυλίου) προσεγγίζουν παράλληλα και οι υποκαταστάτες λαµβάνουν θέσεις παρόµοιες µε τις αξονικές και ισηµερινές θέσεις του κυκλοεξανικού ανακλίντρου. Η αλδεΰδη µπορεί να προσεγγίσει µε την µια ή την άλλη πλευρά της και να σχηµατίσει δυο εναλλακτικές ΜΚ οι οποίες είναι διαστερεοµερείς και διαφορετικής ενέργειας. Η διαφορετική σταθερότητα των δυο ΜΚ προκαλείται από την αµοιβαία παρεµπόδιση των οµάδων,,.

9 aldo B 9 gauche 1,3-διαξονικÞ σταθερüτερη ασταθýστερη syn αλδüλη κýριο προϊüν anti αλδüλη δευτερεýον προϊüν Σχήµα 20. Στα cis ενολικά η ΜΚ που οδηγεί στην syn αλδόλη είναι σταθερότερη και η syn αλδόλη είναι το κύριο προϊόν. Η ΜΚ που οδηγεί στην anti αλδόλη αποσταθεροποιείται από την έντονη 1,3-διαξονική αλληλεπίδραση των, ενώ η ΜΚ που οδηγεί στη syn αλδόλη αντί της 1,3-διαξονικής εµφανίζει την ασθενέστερη gauche (συγκλινή) αλληλεπίδραση µεταξύ των οµάδων, και είναι συνεπώς σταθερότερη. Τα trans ενολικά (κινητικά ενολικά) αντιθέτως προστιθέµενα σε αλδεΰδες παράγουν κυρίως anti-αλδόλες. Οι σχετικές ΜΚ είναι ανάλογες µε αυτές των cis.-ενολικών και η καθοριστική αλληλεπίδραση είναι πάλι η 1,3-διαξονική των υποκαταστατών, και όταν εµφανίζεται αποσταθεροποιεί την ΜΚ και καθιστά το προϊόν της δευτερεύον. Για τα trans ενολικά η αποσταθεροποίηση εµφανίζεται στην ΜΚ η οποία παράγει το syn- προϊόν, ώστε το κύριο προϊόν είναι η anti αλδόλη (Σχήµα 21).

10 aldo B 10 gauche gauche 1,3-διαξονικÞ σταθερüτερη ασταθýστερη anti αλδüλη κýριο προϊüν syn αλδüλη δευτερεýον προϊüν Σχήµα 21. Στα trans ενολικά η ΜΚ που οδηγεί στην anti αλδόλη είναι η σταθερότερη και η anti αλδόλη είναι το κύριο προϊόν. Η συσχέτιση cis-ενολικό / syn-αλδόλη και trans-ενολικό / anti- αλδόλη ισχύει γενικά για όλα τα, και η διαστεροεκλεκτικότητα αυξάνεται όσο ογκωδέστερες είναι οι οµάδες, και ανεξάρτητα από τη υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ ογκώδης. Εάν η οµάδα είναι πολύ µεγάλη τότε οι gauche αλληλεπιδράσεις που προκαλεί η οµάδα αυτή, µπορεί να γίνουν πολύ µεγάλες και συγκρίσιµες µε τις 1,3-διαξονικές ώστε η εκλεκτικότητα µειώνεται (ή µπορεί ακόµη και να αναστραφεί). Μια δεύτερη γενική διαπίστωση είναι ότι οι syn αλδόλες σχηµατίζονται µε µεγαλύτερη εκλεκτικότητα απ ότι οι anti. Τα µοντέλα Traxler- Zimmerman που προαναφέρθηκαν δεν προσφέρουν εξήγηση για το γεγονός. Προφανώς χρειάζεται ένα µοντέλο που να δικαιολογεί εντονότερες, παρεµποδίσεις και χαλαρότερες, παρεµποδίσεις, όπως π.χ. ένα παραµορφωµένο κυκλοεξάνιο ή ένας λουτήρας όπως το µοντέλο Evans. (Σχήµα 22)

11 aldo B 11 syn anti χαλüρωση, αýξηση, ìεγüλη αýξηση, Σχήµα 22. Εναλλακτικό µοντέλο (στρέβλωση του δακτυλίου) για την εξήγηση της γενικά καλύτερης syn εκλεκτικότητας των cis ενολικών έναντι της anti-εκλεκτικότητας των trans-ενολικών. Μοντέλο Evans. Κυκλικές κετόνες, θερµοδυναµικό αλδολικό µίγµα. Στις κυκλικές κετόνες µε πενταµελείς και εξαµελείς δακτυλίους η µοναδική εφικτή γεωµετρία για το ενολικό είναι η trans και τα αναµενόµενα προϊόντα θα ήταν κυρίως anti αλδόλη σύµφωνα µε όσα αναφέρθηκαν για τις άκυκλες κετόνες. Αυτό παρατηρείται πράγµατι αλλά συχνά η anti εκλεκτικότητα είναι χαµηλή ή ακόµη η anti αλδόλη δεν είναι το κύριο προϊόν. Αυτό οφείλεται στην ευκολία µε την οποία λειτουργεί η αλδολική διάσπαση σε τέτοια συστήµατα, και οδηγεί σε αλλοίωση της αρχικής κινητικής anti-εκλεκτικότητας µέσω της θερµοδυναµικής εξισορρόπησης (Σχήµα 23). Για τα ενολικά της κυκλοεξανόνης η στερεοεπιλογή ασκείται µέσω του στερεοηλεκτρονικού φαινοµένου της αξονικής προσβολής του ενολικού (γεωµετρία ηµιανακλίντρου) από το ηλεκτρονιόφιλο καρβονύλιο της αλδεΰδης. Ph TF Ph Ph anti syn κινητικü προϊüντα θερìοδυναìικü προϊüντα C anti syn κινητικü προϊüντα θερìοδυναìικü προϊüντα Σχήµα 23. Η αντίστροφη αλδολική (αλδολική διάσπαση) γίνεται ιδιαίτερα εύκολα στην περίπτωση των κυκλικών κετονών και συχνά οι αλδόλες προκύπτουν ως θερµοδυναµικής αναλογίας µίγµα,

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι.

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. diabicy1 1 ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. Cis-συµπυκνωµένοι πενταµελείς δακτύλιοι. Ένα δικυκλικό σύστηµα µε δυο συµπυκνωµένους πενταµελείς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια.

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. bstelc ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. Όπως έχει αναφερθεί κατά τη συζήτηση των διαµορφώσεων των

Διαβάστε περισσότερα

- H 2 O O - Σχήµα 1. Σχηµατισµός β-υδροξυκαρβονυλικής και α-ακόρεστης καρβονυλικής ένωσης και ο ρόλος της κατάλυσης (όξινης ή βασικής).

- H 2 O O - Σχήµα 1. Σχηµατισµός β-υδροξυκαρβονυλικής και α-ακόρεστης καρβονυλικής ένωσης και ο ρόλος της κατάλυσης (όξινης ή βασικής). Aldo A 1 ΑΛ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙ ΡΑΣΗ Γενικά. Ως αλδολική χαρακτηρίζεται η αντίδραση µεταξύ µιας καρβονυλικής ένωσης η οποία υπό τη µορφή ενόλης ή ενολικού ιόντος επιδρά ως πυρηνόφιλο επί µιας δεύτερης καρβονυλικής

Διαβάστε περισσότερα

O Ε + S N 2. Σχήµα 1. Ηλεκτρονιόφιλη α-αλκυλίωση κετόνης παρουσία ισχυρής βάσης.

O Ε + S N 2. Σχήµα 1. Ηλεκτρονιόφιλη α-αλκυλίωση κετόνης παρουσία ισχυρής βάσης. enalka 1 α-αλκυλίωση των κετονών Όπως έχει ηδη αναφερθεί τα α-υδρογόνα των καρβονυλικών ενώσεων παρουσιάζουν αυξηµένη οξύτητα και είναι δυνατόν να πραγµατοποιηθεί η αποµάκρυνση ενός τέτοιου πρωτονίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εναντιοεκλεκτικότητα κατά την αντίδραση χειρικών ενολικών µε αχειρικά ηλεκτρονιόφιλα. Ενολικά ιόντα εστέρων και αµιδίων.

Εναντιοεκλεκτικότητα κατά την αντίδραση χειρικών ενολικών µε αχειρικά ηλεκτρονιόφιλα. Ενολικά ιόντα εστέρων και αµιδίων. enalkb 1 Εναντιοεκλεκτικότητα κατά την αντίδραση χειρικών ενολικών µε αχειρικά ηλεκτρονιόφιλα. Ενολικά ιόντα εστέρων και αµιδίων. Ένα ενολικό µε ένα τυπικό χειρικό κέντρο στο µόριο του εµφανίζει ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ Email: ckokotos@chem.uoa.gr ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΩΝ.

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΩΝ. kinss1 1 ΚΙΝΗΤΙΚ ΕΛΕΓΧΜΕΝΕΣ ΝΤΙ ΡΣΕΙΣ ΣΧΗΜΤΙΣΜΥ ΣΤΕΡΕΪΣΜΕΡΩΝ. ταυτόχρονος σχηµατισµός στερεοϊσοµερών κατά τη λειτουργία µιας χηµικής µετατροπής δηµιουργεί µίγµατα προϊόντων µέσω παραλλήλων ανταγωνιστικών

Διαβάστε περισσότερα

καρβονυλική ένωση pk α ( )

καρβονυλική ένωση pk α ( ) enol1 1 ΕΝΟΛΙΚΑ ΑΝΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΝΕΣ. Παρασκευές και αντιδράσεις µε αλκυλιωτικά αντιδραστήρια. Ο γενικότερος τρόπος δηµιουργίας πυρηνόφιλου άνθρακα είναι η αποπρωτονίωση του µε βάση, ώστε να δηµιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση.

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση. 1 1 H 3 C H 3 C αναγωγή H 3 C H 3 C H H ± A B Η διφαινυλική κετόνη Α εµφανίζει ατροποϊσοµέρεια και σε συνήθη θερµοκρασία µπορεί να αναλυθεί σε δυο σταθερές έναντιοµερικές µορφές. 1. Χαρακτηρίστε τις πλευρές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ KREBS.

ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ KREBS. krb1 1 ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ KREBS. Η προσθήκη νερού στο φουµαρικό οξύ. si si re φουìαρüση anti-προσθþκη 2 re φουìαρικü οξý S-ìηλικü οξý anti- προσθήκη νερού στο δ.δ. του φουµαρικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο ιοντισµός σε υδατικό διάλυµα ενός οξέος Bronsted δηµιουργεί την ισορροπία:

Ο ιοντισµός σε υδατικό διάλυµα ενός οξέος Bronsted δηµιουργεί την ισορροπία: abpoc1 ΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ. Γενικά. Ο ιοντισµός σε υδατικό διάλυµα ενός οξέος Bronsted δηµιουργεί την ισορροπία: ΧΗ + ΗΟΗ Χ - + Η 3 Ο + Κeq= ( 3 + )(X - ) (X)() οπου (ΗΟΗ)=55,5mol

Διαβάστε περισσότερα

N Ph + J. Σχήµα 1. Ισορροπία εναντιοµερίωσης ενός ασταθούς χειρικού αµµωνιακού άλατος.

N Ph + J. Σχήµα 1. Ισορροπία εναντιοµερίωσης ενός ασταθούς χειρικού αµµωνιακού άλατος. asrac1 1 Ασύµµετροι µετασχηµατισµοί ρακεµικών µιγµάτων Η απόδοση µιας ανάλυσης ρακεµικού µίγµατος περιορίζεται κατά µέγιστο στο 50% της ποσότητας του ρακεµικού, δηλαδή στο 100% της ποσότητας του ενός εκ

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Georg Wittig Νόµπελ Χηµείας 1979 Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Υλίδιο: Ουδέτερη ένωση µε αρνητικά φορτισµένο άτοµο (C-) ενωµένο µε θετικά φορτισµένο ετεροάτοµο (P+) Υβρίδιο Δοµών

Διαβάστε περισσότερα

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανική Σύνθεση. Στερεοχημεία-Μηχανισμοί (Μάθημα 629, Επιλεγόμενο) Διδάσκων :Κ.Χ.Φρούσιος Τμηματικές Εξετάσεις 08 ΣΕΠ 2010 Διάρκεια εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν οµάδες υδροξυλίου συνδεδεµένες µε κορεσµένα άτοµα άνθρακα υβριδισµού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισµού,

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου συνδεδεμένες με κορεσμένα άτομα άνθρακα υβριδισμού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια)

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) relst1 1 ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) Οι θέσεις των διάφορων υποκαταστατών ενός κυκλικού µορίου µε αναφορά στο επίπεδο του δακτυλίου,

Διαβάστε περισσότερα

Aντιδράσεις Καρβονυλίου C=O (1)

Aντιδράσεις Καρβονυλίου C=O (1) Aντιδράσεις Καρβονυλίου = (1) Πυρηνόφιλη προσθήκη (αλδεΰδες, κετόνες) Πυρηνόφιλη ακυλο-υποκατάσταση (καρβοξυλικά οξέα και παράγωγα) α-υποκατάσταση (καρβονυλοενώσεις: αλδεΰδες, κετόνες, καρβοξυλικά οξέα

Διαβάστε περισσότερα

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο.

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο. ΣΥΖΥΓΙΑΚA ΔΙΕΝΙA Δομή Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην ανθρακική τους αλυσίδα περιέχουν δυο διπλούς δεσμούς με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών)

Διαβάστε περισσότερα

Tα λογικά βήματα της λύσης μπορεί να είναι αναλυτικά τα ακόλουθα:

Tα λογικά βήματα της λύσης μπορεί να είναι αναλυτικά τα ακόλουθα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανική Σύνθεση-Στερεοχημεία και Μηχανισμοί. Μάθημα 629,Επιλεγόμενο Διδάσκων: Κ. Χ. Φρούσιος Εξεταστική Περίοδος Ιουνίου 2013 Διάρκεια εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

Στερεοηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μετασχηματισμοί.

Στερεοηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μετασχηματισμοί. Σελίδα 1 /24 1. ΑΣΚΗΣΗ Η 5-κετοεννεανο-1,9-διόλη, με θέρμανση παρουσία καταλυτικής ποσότητας οξέος, κυκλοποιείται με αφυδάτωση προς την σπειροκετάλη,όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί. Προτείνετε ένα

Διαβάστε περισσότερα

3.4 Τα σχήματα των Κυκλοεξανίων: Επίπεδα ή όχι

3.4 Τα σχήματα των Κυκλοεξανίων: Επίπεδα ή όχι 3.4 Τα σχήματα των Κυκλοεξανίων: Επίπεδα ή όχι Adolf von Baeyer (19ος αιώνας) Υπέθεσε οτι τα κυκλοαλκάνια είναι επίπεδα πολύγωνα Η παραμόρφωση των γωνιών δεσμού από τις 109.5 δίνει γωνιακή τάση στα κυκλοαλκάνια

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες

Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες Πυρηνόφιλα Αζώτου - Πρωτοταγείς Αµίνες: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Σχηµατισµός Ιµινών ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η ταχύτητα σχηµατισµού ιµίνης εξαρτάται από το ph: Σε υψηλό

Διαβάστε περισσότερα

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1.1 Απάντηση/ ανάλυση Για την επεξεργασία του συγκεκριµένου προβλήµατος είναι κατάλληλες οι απεικονίσεις κατά Newmman κάθετα στο διφαινυλικό δεσµό. Εάν επιπλέον δεχθούµε ότι το αµιδικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Ηλεκτρονιόφιλα - πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Ηλεκτρονιόφιλα λέγονται τα αντιδραστήρια τα οποία δέχονται ένα ή δύο ηλεκτρόνια σε

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης Οργανική Χημεία Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης 1. Καρβοξυλικά οξέα Σημαντικά ακυλο (-COR) παράγωγα Πλήθος καρβοξυλικών ενώσεων στη φύση, π.χ. οξικό

Διαβάστε περισσότερα

EtOH. OEt. µοναδικό ισοµερές, cis ή trans ;

EtOH. OEt. µοναδικό ισοµερές, cis ή trans ; ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2.1 2 / i + 3 C Et 3 C ακόρεστη ακετάλη A Et Et ισοµερίωση B µοναδικό ισοµερές, cis ή trans ; Το φάσµα 1 MR της υδρογονωµένης ακετάλης δείχνει σήµατα σε δ 3,95 ( 1 Η, πολύπλοκη, J 0.5, 3.9, 9.5

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευές Αλδεϋδών - Κετονών 17.9 ΕΝΟΤΗΤΑ 17.9 7.8 7.8 8.5 8.5 16.4 Μηχανισµός Ενυδάτωσης Αλκυνίων µε άλατα υδραργύρου ΕΝΟΤΗΤΑ 8.5 Υδροβορίωση τελικών Αλκυνίων και οξείδωση δίνει αλδεΰδες Παρασκευές Αλδεϋδών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΤΕΡΕΣ. Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη

ΕΣΤΕΡΕΣ. Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη ΕΣΤΕΡΕΣ Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη Πολυµερή «σταδιακής ανάπτυξης» Σύγκρινε µε τα «αλυσιδωτής αντίδρασης» (Ενότητα 7.11) PET (Dacron, Mylar):

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Θεσσαλονίκη 2015 Ηλεκτρονιόφιλη προσβολή σε παράγωγα του βενζολίου Ασπιρίνη Η ασπιρίνη παρασκευάζεται βιομηχανικά με εκλεκτική ηλεκτρονιόφιλη αρωματική υποκατάσταση της φαινόλης.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Εισαγωγή στα Καρβοξυλικά Οξέα Ονοματολογία των Καρβοξυλικών Οξέων Δομή και Ιδιότητες των Καρβοξυλικών Οξέων Παρασκευή των Καρβοξυλικών Οξέων Αντιδράσεις των Καρβοξυλικών Οξέων

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες Οργανική Χημεία Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες 1. Καρβονυλικές ενώσεις Καρβονυλική ομάδα C=O σημαντικότερη λειτουργική ομάδα οργανικής χημείας Καρβονυλικές ομάδες βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 3 ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

MAΘΗΜΑ 3 ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ MAΘΗΜΑ ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Γλυκόζη ρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χηµικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr Απλοί υδατάνθρακες ή Μονοσακχαρίτες Σύνθετοι υδατάνθρακες γλυκόζη σακχαρόζη φρουκτόζη

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα 1. Αρωματικές ενώσεις Αρωματικές ενώσεις: ενώσεις με ευχάριστη οσμή Αρωματικές ενώσεις αναφέρονται συνήθως στο βενζόλιο και σε ενώσεις με συγγενική

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισµός και στερεοχηµεία των ενζυµατικών οξειδοαναγωγών µε συνένζυµα νουκλεοτίδια της πυριδίνης. Εφαρµογή σε οργανικές συνθέσεις.

Μηχανισµός και στερεοχηµεία των ενζυµατικών οξειδοαναγωγών µε συνένζυµα νουκλεοτίδια της πυριδίνης. Εφαρµογή σε οργανικές συνθέσεις. nad 1 Μηχανισµός και στερεοχηµεία των ενζυµατικών οξειδοαναγωγών µε συνένζυµα νουκλεοτίδια της πυριδίνης. Εφαρµογή σε οργανικές συνθέσεις. Οι αφυδρογονάσες που καταλύουν την αντιστρεπτή µετατροπή διάφορων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Κεφάλαιο 2 Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται οι αντιδράσεις χωρίς τους μηχανισμούς τους, με στόχο να δοθεί έμφαση στις συνέπειες από τις μεταβολές ορισμένων χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

10 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους

10 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, Πολυτεχνική Σχολή Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 10 o Μάθημα Γαλάνη Απ. Αγγελική, Χημικός PhD Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 3

Περίληψη Κεφαλαίου 3 Περίληψη Κεφαλαίου 3 Λειτουργική οµάδα: άτοµο ή σύνολο ατόµων ενός µορίου που προσδίδει χαρακτηριστική χηµική συµπεριφορά στο µόριο Αλκάνια: κατηγορία υδρογονανθράκων µε γενικό µοριακό τύπο C v H 2v+2

Διαβάστε περισσότερα

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Η μικρότερη σταθερότητα της βινυλικής ρίζας (για παράδειγμα σε σχέση με τη μεθυλική) θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση του πόσο ισχυρά έλκονται τα ηλεκτρόνια από το κάθε άτομο άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Αλκυλαλογονίδια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Αλκυλαλογονίδια Αλκυλαλογονίδια ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις οι οποίες, ως λειτουργική ομάδα, διαθέτουν την ομάδα C-X: -X= -F, -Cl, -Br, -I. Η ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση-διαμορφωμερή

Διαμόρφωση-διαμορφωμερή Οργανική Χημεία Πέτρος Ταραντίλης Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα, e-mail: ptara@aua.gr, Τηλ.: 210 529 4262, Fax:

Διαβάστε περισσότερα

5.14 Αφυδραλογόνωση των αλκυλαλογονιδίων. Δρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας

5.14 Αφυδραλογόνωση των αλκυλαλογονιδίων. Δρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας 5.14 Αφυδραλογόνωση των αλκυλαλογονιδίων Δρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας Περίληψη αντιδράσεων β-απόσπασης Αφυδρογόνωση των αλκανίων: X = Y = H Αφυδάτωση των αλκοολών: X = H Y = OH

Διαβάστε περισσότερα

7.13 Χημικές αντιδράσεις που παράγουν διαστερεομερή

7.13 Χημικές αντιδράσεις που παράγουν διαστερεομερή 7.13 Χημικές αντιδράσεις που παράγουν διαστερεομερή Στερεοχημεία της προσθήκης στα αλκένια C C + E Y E C C Y Για να μάθετε να κατανοείτε τη στερεοχημεία του προϊόντος, χρειάζεται να γνωρίζετε δυο πράγματα:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ Email: ckokotos@chem.uoa.gr Εναντιομερή λέγονται τα στερεοισομερή

Διαβάστε περισσότερα

C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2

C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2 22/11/2016 1 1 C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2 Εκτιμάται πως ετησίως παράγονται 100 δισεκατομμύρια τόνοι υδατανθράκων με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης 22/11/2016 3 δεν μπορούν να υδρολυθούν σε άλλα μικρότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1. ΘΕΜΑ 2. NH 2 H 2. Σχηματίζεται γρήγορα. Σταθερότερο

ΘΕΜΑ 1. ΘΕΜΑ 2. NH 2 H 2. Σχηματίζεται γρήγορα. Σταθερότερο ΘΕΜΑ 1. Πείραμα Α. Ενα μείγμα ισομοριακών ποσοτήτων κυκλοεξανόνης,φουρφουράλης και σεμικαρβαζιδίου βράζεται με αναρροή σε διαλύτη αιθανόλη επι εξι ώρες,ψύχεται και η σεμικαρβαζόνη που αποβάλεται απομονώνεται

Διαβάστε περισσότερα

H 2 N CH 2 CH 3 O S. Σχήµα 1. Τα τέσσερα στερεοϊσοµερή µιας ένωσης µε 2 χειρικά κέντρα.

H 2 N CH 2 CH 3 O S. Σχήµα 1. Τα τέσσερα στερεοϊσοµερή µιας ένωσης µε 2 χειρικά κέντρα. corlst1 1 Στερεοχηµικοί συσχετισµοί. Απόλυτη και σχετική στερεοχηµεία. Σύγκριση δυο χειρικών κέντρων στο ίδιο µόριο. Έστω για παράδειγµα η διαπίστωση της στερεοχηµείας ενός απλού µορίου µε δυο χειρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ Β-ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΣΕ ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΛΦΟΝΙΚΟΥΣ ΕΣΤΕΡΕΣ (ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ Ε).

ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ Β-ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΣΕ ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΛΦΟΝΙΚΟΥΣ ΕΣΤΕΡΕΣ (ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ Ε). elim 1 ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ Β-ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΣΕ ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΛΦΟΝΙΚΟΥΣ ΕΣΤΕΡΕΣ (ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ Ε). Κατά την εξέταση της συµπεριφοράς τριτοταγών αλογονιδίων σε πολικούς διαλύτες θεωρήθηκε ότι το προϊόν της αντίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισμό Άμυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαμβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ονοματολογία κατά IUPAC Αλδεϋδες Ονομασία μητρικής ένωσης :. 1. Η μακρύτερη ανθρακική αλυσίδα που περιέχει την καρβονυλομάδα λαμβάνεται ως η βασική δομή 2. Ονομάζεται ο αντίστοιχος

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 4: Στερεοχημεία αλκανίων και κυκλοαλκανίων 1. Διατάξεις μορίων στο χώρο Η μορφή των μορίων στο χώρο εξαρτάται από πολλές δυνάμεις Μόριο μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ 1 Ισομέρεια, ή ισομερισμός (ως αποτέλεσμα επιδράσεων), λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερες χημικές ενώσεις αν και αποτελούνται από τα ίδια χημικά στοιχεία, του αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Υποδειγματικά Λυμένα Προβλήματα Κεφαλαίου 4

Υποδειγματικά Λυμένα Προβλήματα Κεφαλαίου 4 ΔΟΜΗ, ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ STRUTURE, REATIVITY AND MEANISM IN ORGANI EMISTRY Διονύσης Α. Παπαϊωάννου Καθηγητής Οργανικής Χημείας Dionysios A. Papaioannou Professor of Organic

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΙΙΙ. Prof. Dr. Maria Louloudi. Laboratory of Biomimetic Catalysis & Biomimetic Materials. Chemistry Department. University of Ioannina

ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΙΙΙ. Prof. Dr. Maria Louloudi. Laboratory of Biomimetic Catalysis & Biomimetic Materials. Chemistry Department. University of Ioannina Prof. Dr. Maria Louloudi Laboratory of Biomimetic Catalysis & Biomimetic Materials Chemistry Department University of Ioannina ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΙΙΙ Μηχανισµοί Ανόργανων Αντιδράσεων (στοιχειοµετρικές αντιδράσεις)

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Θεσσαλονίκη 2015 ΑΛΚΥΝΙΑ: C ν H 2ν-2 Ο τριπλός δεσμός άνθρακα άνθρακα Τριπλός δεσμός αλκυνίου ΑΛΚΥΝΙΑ Μόρια πρότυπα για «μοριακούς διακόπτες» Μικροσκοπία σάρωσης σήραγγας (Scanning

Διαβάστε περισσότερα

1. Ανιοντικός Πολυμερισμός

1. Ανιοντικός Πολυμερισμός . Ανιοντικός Πολυμερισμός.. Γενικά Ο έλεγχος της μακρομοριακής δομής έχει αποκτήσει εξαιρετικό ακαδημαϊκό και βιομηχανικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον αυτό προέρχεται αφενός μεν από τη

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ

Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Όλα τα παράγωγα καρβοξυλικών οξέων µπορούν να συντεθούν από καρβοξυλικά οξέα, µέσω αντίδρασης πυρηνόφιλης άκυλο υποκατάστασης (ΑΠΥΑ). ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΛΩΡΙΔΙΩΝ ΟΞΕΩΝ ΜΕ SCl 2 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισµό Άµυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαµβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ιαµορφώσεις και χηµική συµπεριφορά των κυκλικών ενώσεων µε εξαµελή δακτύλιο. Κυκλοεξάνιο.

ιαµορφώσεις και χηµική συµπεριφορά των κυκλικών ενώσεων µε εξαµελή δακτύλιο. Κυκλοεξάνιο. confrx1 1 ιαµορφώσεις και χηµική συµπεριφορά των κυκλικών ενώσεων µε εξαµελή δακτύλιο. Κυκλοεξάνιο. Η αρχική ιδέα του Baeyer για το κυκλοεξάνιο ήταν αυτή ενός επίπεδου δακτυλίου µε τάση γωνιών (τάση Baeyer),

Διαβάστε περισσότερα

5.3 Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων

5.3 Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων 5. Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων Η ταξινόμηση των οργανικών αντιδράσεων μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους : α.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Αντιδράσεις ενολών και ενολικών ανιόντων

Κεφάλαιο 6: Αντιδράσεις ενολών και ενολικών ανιόντων Κεφάλαιο 6: Αντιδράσεις ενολών και ενολικών ανιόντων Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται με τη μελέτη των αντιδράσεων των ενολών και των ενολικών ανιόντων εστιάζοντας κυρίως σε εκείνα που προέρχονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟΥ. O Me 3 SiCl. Μόνο σε κυκλοεξανικά παράγωγα R 2 C R 3. R 1 H p-tosyl = p-ts + H 2 NHN SO 2 CH 3. 2RLi. - Ts.

ΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟΥ. O Me 3 SiCl. Μόνο σε κυκλοεξανικά παράγωγα R 2 C R 3. R 1 H p-tosyl = p-ts + H 2 NHN SO 2 CH 3. 2RLi. - Ts. ΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟΥ Me 3 Sil Zn Μόνο σε κυκλοεξανικά παράγωγα R 2 R 3 + 2 S 2 3 R 1 p-tosyl = p-ts R 2 R 3 2RLi R 2 R 3 - Ts R 1 Ts R 1 Ts R 2 R 3 R 2 R 3 R 2-2 2 R 3 R 1 Li R 1 Li R 1 Κ. Τσολερίδης Τμ.

Διαβάστε περισσότερα

5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης. Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò

5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης. Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò 5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò Σύνοψη των αντιδράσεων της β-απόσπασης Αφυδρογόνωση των αλκανίων: X = Y = Αφυδάτωση των αλκοολών: X

Διαβάστε περισσότερα

60

60 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 Η (συνήθης) αύξηση του πυρηνόφιλου χαρακτήρα όσο κατερχόμαστε σε μία ομάδα του περιοδικού πίνακα οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση της ηλεκτραρνητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ)

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ) Καρβονυλοενώσεις Καρβονυλοενώσεις (1α) είναι η σημαντικότερη κατηγορία χημικών ενώσεων και χαρακτηρίζεται από ένα διπλό δεσμό μεταξύ ενός ατόμου άνθρακα και ενός οξυγόνου (το καρβονύλιο). Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

1. Να δείξετε πως τα παρακάτω μόρια μπορούν να παρασκευαστούν με αντίδρασεις Mannich

1. Να δείξετε πως τα παρακάτω μόρια μπορούν να παρασκευαστούν με αντίδρασεις Mannich 1. Να δείξετε πως τα παρακάτω μόρια μπορούν να παρασκευαστούν με αντίδρασεις Mannich (!) (") (C 3 ) 2 (#) ($) 2. αντίδραση της τριτοταγούς αμίνης τροπινόνη με βρωμομεθυλο βενζόλιο (βενζυλο βρωμίδιο) δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλυση σε διαλύµατα Συµπλόκων των Στοιχείων Μετάπτωσης. Βασίλης Ταγκούλης

Κατάλυση σε διαλύµατα Συµπλόκων των Στοιχείων Μετάπτωσης. Βασίλης Ταγκούλης Κατάλυση σε διαλύµατα Συµπλόκων των Στοιχείων Μετάπτωσης Βασίλης Ταγκούλης vtango@upatras.gr στοιχειώδεις έννοιες στην κατάλυση η κατάλυση και η σπουδαιότητά της η έννοια της κατάλυσης καταλυτικός κύκλος

Διαβάστε περισσότερα

Αλκένια. Τα άτομα άνθρακα του διπλού δεσμού έχουν sp 2 υβριδίωση, με

Αλκένια. Τα άτομα άνθρακα του διπλού δεσμού έχουν sp 2 υβριδίωση, με Αλκένια Ως αλκένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην ανθρακική τους αλυσίδα περιέχεται τουλάχιστον ένας διπλός δεσμός =. Είναι δυνατόν να υπάρξουν ως άκυκλα ή κυκλικά αλκένια. Τα άτομα άνθρακα του

Διαβάστε περισσότερα

10. Σύμπλοκα με υποκαταστάτες φωσφίνες

10. Σύμπλοκα με υποκαταστάτες φωσφίνες 10. Σύμπλοκα με υποκαταστάτες φωσφίνες Φωσφίνες ΡR 3 Back-bonding : Μ e πυκνότητα σε σ* ΜΟ της ΡR 3 Έκταση του back bonding φύση του R R = αλκύλια ισχυροί σ δότες, ασθενείς π δέκτες ( +Ι ) PF 3, P 3 ασθενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ANAΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ANAΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ANAΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ Γιατί χρειάζεται ηοργανική χημεία στη Φαρμακευτική; Θεραπευτική και Φαρμακευτική Επιστήμη γνώσεις ιατρικής επιστήμης (φυσιολογία,

Διαβάστε περισσότερα

4. ΟΕ των στοιχείων των κυρίων ομάδων

4. ΟΕ των στοιχείων των κυρίων ομάδων 4. ΟΕ των στοιχείων των κυρίων ομάδων Se Te 4.1 ΟE αλκαλιμετάλλων, MR (M = Na, K, Rb) Τι είδους ΟΕ σχηματίζουν τα αλκαλιμέταλλα Na, K, Rb Ιοντικές, ασταθείς, πυροφόρες Πώς παρασκευάζονται οι ενώσεις ΜR

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ Είδαμε τους μηχανισμούς με τους οποίους καταλύονται οι χημικές/βιολογικές αντιδράσεις (θα επανέλθουμε αν έχουμε χρόνο) Θα εξετάσουμε δύο παραδείγματα ενζύμων και του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή οµάδων σε αρωµατικούς δακτύλιους που εµπεριέχουν περισσότερους από έναν υποκαταστάτες

Εισαγωγή οµάδων σε αρωµατικούς δακτύλιους που εµπεριέχουν περισσότερους από έναν υποκαταστάτες 1 Χρήσιµες Αντιδράσεις Για το σχεδιασµό, και τελικά στην επιτυχία της παρασκευής νέων φαρµακοµορίων, πρέπει να συνυπολογίζεται το εφικτό µιας συνθετικής στρατηγικής. Έτσι, θα γίνει µια συνοπτική αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Δίνονται τα ιόντα Mg 2+, 2, F, Na + και Al + και οι τιμές ιοντικών ακτίνων 16 pm, 95 pm, 50 pm, 140 pm και 65 pm. Βρείτε ποια ακτίνα ταιριάζει σε καθένα από τα ιόντα

Διαβάστε περισσότερα

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο 7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο Πολλές αντιδράσεις µετατρέπουν µη χειρόµορφα αντιδρώντα σε χειρόµορφα προϊόντα. Εν τούτοις, είναι σηµαντικό να αναγνωρίσουµε, οτι εάν όλα τα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. α) Από τα παρακάτω σωματίδια μπορεί να αναχθεί σε SO 2, το:

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. α) Από τα παρακάτω σωματίδια μπορεί να αναχθεί σε SO 2, το: Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την σωστή απάντηση α) Από τα παρακάτω σωματίδια μπορεί να αναχθεί σε SO 2, το: 1)

Διαβάστε περισσότερα

υναµική ισορροπία Περιορισµένη περιστροφή Αναστροφή δακτυλίου Αναστροφή διάταξης Ταυτοµέρεια

υναµική ισορροπία Περιορισµένη περιστροφή Αναστροφή δακτυλίου Αναστροφή διάταξης Ταυτοµέρεια υναµική ισορροπία Η φασµατοσκοπία MR µπορεί να µελετήσει φυσικές και χηµικές διεργασίες, οι οποίες µεταβάλλονται µε το χρόνο. Μπορεί, για παράδειγµα, να µελετήσει την αλληλοµετατροπή δύο ή περισσότερων

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις Οργανική Χηµεία Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις 1. Αλκυλαλογονίδια Βιοµηχανικοί διαλύτες, εισπνεόµενα αναισθητικά στην ιατρική, ψυκτικά µέσα, εντοµοκτόνα και απολυµαντικά Ευρέως

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις Πολυμερών

Αντιδράσεις Πολυμερών Αντιδράσεις Πολυμερών Αντιδράσεις Μετατροπής Πολυμερών Αντιδράσεις που αφορούν την κυρία αλυσίδα Αντιδράσεις που αφορούν πλευρικές ομάδες R Αντιδράσεις τελικής ομάδας X R X Y Αντιδράσεις Κύριας Αλυσίδας

Διαβάστε περισσότερα

διακλαδισμένο αλκάνιο γραμμικό αλκάνιο ΑΛΚΑΝΙΑ

διακλαδισμένο αλκάνιο γραμμικό αλκάνιο ΑΛΚΑΝΙΑ ΑΛΚΑΝΙΑ Ως αλκάνια ορίζουμε τις κορεσμένες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται αποκλειστικά από άτομα άνθρακα και υδρογόνου και περιέχουν μόνο απλούς δεσμούς τύπου C C και C. Διακρίνονται δε σε άκυκλα αλκάνια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού Σχολή: Περιβάλλοντος Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Εκπαιδευτής: Χαράλαμπος Καραντώνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ Ονοματολογία κατά IUPAC

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ Ονοματολογία κατά IUPAC ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ Καρβοξυλικά Οξέα ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ Ονοματολογία κατά IUPA Ονομασία μητρικής ένωσης : 1. Η μακρύτερη ανθρακική αλυσίδα που περιέχει την καρβοξυλομάδα. λαμβάνεται ως η βασική δομή (η καρβοξυλομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία

Κεφάλαιο 3. Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 3 Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται οι στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία, οι οποίες μπορούν να διαχωριστούν στις εξής κατηγορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2015 Ενδεικτικές απαντήσεις στο µάθηµα «ΧΗΜΕΙΑ»

Πανελλαδικές εξετάσεις 2015 Ενδεικτικές απαντήσεις στο µάθηµα «ΧΗΜΕΙΑ» Πανελλαδικές εξετάσεις 205 Ενδεικτικές απαντήσεις στο µάθηµα «ΧΗΜΕΙΑ» Θέµα Α Α. γ Α2. β Α. γ Α4. α Α5. β Θέµα Β Β. α. Λ β. Σ γ. Σ δ. Λ ε. Λ Αιτιολογήσεις: α) Το NaF διίσταται ως εξής: NaF Na + + F - Το

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7

Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7 Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7 Αλκένια: υδρογονάνθρακες µε 1 ή περισσότερους διπλούς δεσµούς Παρεµπόδιση περιστροφής γύρω από δ.δ. cis-trans ισοµέρεια (Ε ή Ζ) Αλκένια δίνουν αντιδράσεις ηλεκτρονιόφιλης προσθήκης

Διαβάστε περισσότερα

(RR) αλαò + (SR) Üλαò. R οξý + (H. R αìßνη ) + H + S οξý + (H. R αìßνη ) +

(RR) αλαò + (SR) Üλαò. R οξý + (H. R αìßνη ) + H + S οξý + (H. R αìßνη ) + rul1 1 ΗΜΙΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΟΕΚΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΧΕΙΡΙΚΩΝ ΑΛΚΟΟΛΩΝ ΚΑΙ α- Υ ΡΟΞΥΟΞΕΩΝ Α. ιαχωρισµός µίγµατος

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες Κυκλικοί υδρογονάνθρακες C 2 Y C 2 Y C 2 C 2 C n 2n+2 C n 2n : Κορεσμένοι = Ισομερή των αλκενίων C n 2n C n 2n-2 : Μονοακόρεστοι = ισομερή των αλκινίων 1 1. Καύση Αντιδράσεις Αλκανίων C 3 -C 2 -C 3 + 5

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις 1.1-1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1. Πόσα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Η σωστή τετράδα κβαντικών αριθμών για το μονήρες

Διαβάστε περισσότερα

Καρβοξυλικά οξέα R-COOH (1)

Καρβοξυλικά οξέα R-COOH (1) Καρβοξυλικά οξέα - (1) Δομή, φυσικές ιδιότητες Οξύτητα Σύνθεση καρβοξυλικών οξέων Aντιδράσεις καρβοξυλικών οξέων Καρβοξυλικά οξέα - (2) Ονοματολογία -ιο fi -οϊκό 3 2 προπανοϊκό οξύ 3 1 3 2 2 5 4 3 2 4-μεθυλοπεντανοϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Καρβονυλικές ενώσεις. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Καρβονυλικές ενώσεις. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Καρβονυλικές λειτουργική ομάδα το C=O. ονομάζονται οι ενώσεις οι οποίες περιέχουν ως αλδεΰδες κετόνες οξέα C O Χλωρίδια οξέων εστέρες αμίδια 2 Δομή καρβονυλίου - Δραστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τίτλος Μαθήματος: Διδάσκοντες: ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Αναστασία Δέτση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής Εξάμηνο: Συγγράμματα: 4ο John Mc Murry «Οργανική Χημεία»

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Δόμηση Ηλεκτρονίων στα Ιόντα 2 Για τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

astelc1 1 Στερεοηλεκτρονικά φαινόµενα

astelc1 1 Στερεοηλεκτρονικά φαινόµενα astelc1 1 Στερεοηλεκτρονικά φαινόµενα Οι διάφοροι δεσµοί που συγκρατούν τα άτοµα σε ένα µόριο είναι το αποτέλεσµα της αλληλεπίδρασης των δεσµικών ηλεκτρονίων και συνολικά απαρτίζουν το µοριακό σκελετό

Διαβάστε περισσότερα

31 ΜΑΪΟΥ 2007 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

31 ΜΑΪΟΥ 2007 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΪΟΥ 007 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο Για τις ερωτήσεις - 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Πόσα ηλεκτρόνια στη θεμελιώδη

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ ΘΕΜΑ Α ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν τις οργανομεταλλικές ενώσεις, την κατάλυση και τις βασικές αρχές της, καθώς και τη χρησιμότητα των

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν τις οργανομεταλλικές ενώσεις, την κατάλυση και τις βασικές αρχές της, καθώς και τη χρησιμότητα των 124 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν τις οργανομεταλλικές ενώσεις, την κατάλυση και τις βασικές αρχές της, καθώς και τη χρησιμότητα των καταλυτών των μετάλλων μεταπτώσεως στην οργανική σύνθεση.

Διαβάστε περισσότερα

3. Βασικές αρχές-b Σύμπλοκα Κινητική αντιδράσεων μεταλλικών συμπλόκων Σύμπλοκα μεταλλικών ιόντων στα φυσικά ύδατα

3. Βασικές αρχές-b Σύμπλοκα Κινητική αντιδράσεων μεταλλικών συμπλόκων Σύμπλοκα μεταλλικών ιόντων στα φυσικά ύδατα . Βασικές αρχές-b Σύμπλοκα Κινητική αντιδράσεων μεταλλικών συμπλόκων Σύμπλοκα μεταλλικών ιόντων στα φυσικά ύδατα Αντιδράσεις σχηματισμού συμπλόκων και χηλικών ενώσεων Τα µεταλλικά ιόντα αντιδρούν µε δότες

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις προσθήκης στο καρβονύλιο των αλδεϋδών και κετονών.

Αντιδράσεις προσθήκης στο καρβονύλιο των αλδεϋδών και κετονών. Στις αλδεΰδες και κετόνες, ο διπλός άνθρακα με οξυγόνο (>C=O) είναι ισχυρά πολωμένος. Εξαιτίας αυτού οι καρβονυλικές ενώσεις δίνουν εύκολα αντιδράσεις προσθήκης με ενώσεις του τύπου ΗΑ. δ C δ Ο δ δ Η Α

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΣΕΠ

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΣΕΠ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΣΕΠ Οι ερωτήσεις προέρχονται από την τράπεζα των χιλιάδων θεμάτων του συνεξεταζόμενου γνωστικού αντικειμένου Χημείας ΠΕ 04 που επιμελήθηκε η εξειδικευμένη ομάδα εισηγητών των

Διαβάστε περισσότερα