Παρεμβολή ή παλινδρόμηση;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παρεμβολή ή παλινδρόμηση;"

Transcript

1 Παρεμβολή ή παλινδρόμηση; Σωτήρης Δ. Χασάπης M.Sc. Μαθηματικών Πρότυπο ΓΕ.Λ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Μαρία Δ. Πουλούδη M.Sc. Στατιστικής 1ο ΓΕ.Λ. Κερατσινίου Περίληψη. Η Μαθηματική σκέψη περιλαμβάνει διαφορετικές μορφές ανάλογα με την οπτική που βλέπουμε ένα πρόβλημα κάθε φορά. Αποκομμένα δεδομένα εμφανίζονται συχνά σε διάφορα προβλήματα. Η φύση αυτών συνήθως καθορίζει την επιλογή μεθόδου επιλογής μοντέλου που να τα περιγράφει. Η παρεμβολή και η παλινδρόμηση αποτελούν δύο τέτοιες διαφορετικές οπτικές. Η παρουσίαση αυτή έλαβε αφορμή από μία απορία μαθητών του ομίλου Μαθηματικών του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, έπειτα από ένα πείραμα στον αντίστοιχο όμιλο Χημείας. Η συνεργασία αυτή, στα εκτός αναλυτικού προγράμματος Μαθηματικά, απαιτείται, ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές μία σφαιρική άποψη περί των Μαθηματικών. Λέξεις κλειδιά: Άλγεβρα, παλινδρόμηση, παρεμβολή, Στατιστική, Όμιλοι Προτύπων. Εισαγωγή Ο John W. Tukey, διακεκριμένος Στατιστικός [Brillinger 2002], χημικός, τοπολόγος, ερευνητής και αναλυτής δεδομένων, αναφέρει το 1962: Κατά τη γνώμη μου η Στατιστική είναι μία επιστήμη και δεν αποτελεί πλέον κλάδο των Μαθηματικών, όπως η Φυσική, η Χημεία και τα Οικονομικά διότι οι μέθοδοί τους χρησιμοποιούν την εμπειρία και όχι τη λογική. Παρόμοιες απόψεις ακούγονται κατά καιρούς από αρκετούς έγκριτους επιστήμονες και αναμφίβολα δεν μπορούν να παραλειφθούν. Η Στατιστική διακρίνεται από μία φιλοσοφία μάθησης και δράσεις σύμφωνα με κάποιες βασικές αρχές: - όλη η διαδικασία αποτελεί ένα σύστημα διεργασιών που συνδέονται, - Η διακύμανση υπάρχει σε όλες τις διαδικασίες, - η κατανόηση της διακύμανσης και οι τρόποι που θα χρησιμοποιηθούν για

2 να ελαχιστοποιηθεί είναι τα κύρια κλειδιά της επιτυχίας. Τα κλασικά Μαθηματικά χρησιμοποιούν έναν ντετερμινιστικό τρόπο σκέψης και κατ αυτόν τον τρόπο κατευθύνονται και οι μαθητές στα αντίστοιχα μαθήματα. Μέσω των Μαθηματικών της Στατιστικής συγκροτείται ένας στοχαστικός τρόπος σκέψης, δηλαδή λειτουργεί επαγωγικά, από το ειδικό στο γενικό, ενώ τα κλασσικά Μαθηματικά έχουν συμπερασματικό τρόπο λειτουργίας, από το γενικό στο ειδικό και σε κάποιες μόνο περιπτώσεις όπως στη Μαθηματική επαγωγή, επαγωγικά. Απλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συμπεριληφθούν στα προγράμματα σπουδών των Μαθηματικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλες οι κατηγορίες Μαθηματικών σε ευρεία κλίμακα, όσο γίνεται, με μία γενναία αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος. Άλγεβρα υπό την καθαρή της σκοπιά (καταρχάς χωρίς συναρτήσεις, με πίνακες και μιγαδικούς, γραμμική άλγεβρα και θεωρία αριθμών), Ανάλυση (μελέτη ιδιοτήτων συναρτήσεων), Γεωμετρία (Ευκλείδεια με στερεομετρία και μη ευκλείδειες με εφαρμογές), Διακριτά Μαθηματικά με αλγοριθμική προσέγγιση, Πιθανότητες και Στατιστική με εφαρμοσμένο χαρακτήρα και χρήση λογισμικού και τέλος εφαρμογή σε πραγματικά προβλήματα με μετρήσεις, προσεγγίσεις, εκτιμήσεις και σφάλματα 1! Αντίθετα, η πορεία που έχουν ακολουθήσει τα σχολικά «προγράμματα σπουδών» της τελευταίας 20ετίας είναι να αφαιρούνται χωρίς προγραμματισμό ενότητες της ύλης, συνήθως δε εκείνες που έχουν κάποιες εφαρμογές: πίνακες, ακολουθίες, ανατοκισμός, αθροίσματα όρων, νόμος εκθετικής μεταβολής, όγκοι, στερεομετρία, όγκοι με ολοκληρώματα και τόσες άλλες πολλές εφαρμογές 2. Βέβαια, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες «Μαθηματικών» που είναι υπεύθυνοι γι αυτό, αλλά δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος. Η παρουσίαση αυτή στοχεύει να παρουσιάσει δύο χρήσιμες Μαθηματικές ιδέες ως παράδειγμα σχετικό με δύο διαφορετικές ωφελιμιστικές όψεις. Αφενός, πώς όμορφα Μαθηματικά προβλήματα μπορούν να γίνουν αφορμή για να αποκτήσουν εμπειρία για τη χρήση και την εφαρμογή των Μαθηματι- 1 Σε ένα παρόμοιο πλαίσιο κινείται και η πιο οργανωμένη δημόσια συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα τα τελευταία χρόνια για τα προγράμματα σπουδών των Μαθηματικών του Λυκείου, στο Ε.Μ.Π. το Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και μελέτες που υποστηρίζουν τέτοια ευρεία έκθεση των μαθητών σε Μαθηματικά, όπως το Principles and Standards for School Mathematics [NCTM 2000], ή αντίστοιχη έκθεση του Πολυτεχνείου σε ημερίδα που είχε γίνει το 2009, καθώς και μεμονωμένες απόψεις Μαθηματικών. Δυστυχώς, οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς, υποθέτω, είτε δεν έχουν την ικανότητα να προσεγγίσουν την κατάσταση, είτε δε θέλουν. Έτσι, καμία επίσημη σχετική έρευνα δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ούτε και αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών φυσικά, ώστε να γίνει και αλλαγή τους με κάποιο στόχο.

3 κών στις επιστήμες και την καθημερινή ζωή, αφετέρου πώς η συνεργασία σε εκτός αναλυτικού προγράμματος επιστημονικά θέματα - μέσω και των συνεργασιών των ομίλων των Π.Π.Σ. - μπορεί να δώσει χρήσιμες αφορμές για την κατασκευή μίας σφαιρικότερης εικόνας της μαθηματικής γνώσης και των εφαρμογών της. Συνέργειες ομίλων Μία σημαντική καινοτομία του νόμου 3966/2011 για τη λειτουργία των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων είναι η λειτουργία των ομίλων 3. Μέσω αυτών οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν διαφορετικά αντικείμενα που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση ενός πλέγματος ενδιαφερόντων και επιπλέον να έρθουν αντιμέτωποι με μέρος των αντικειμένων που ήδη βλέπουν στο σχολικό πρόγραμμα σε εκτός αναλυτικού προγράμματος αντιμετωπίσεις, οι οποίες όμως ολοκληρώνουν τη μαθησιακή εικόνα του μαθητή. Για παράδειγμα η πειραματική αντιμετώπιση στις φυσικές επιστήμες. Όσον αφορά στα Μαθηματικά, πλέον πέρα από βασικές γνώσεις λογισμού η τάση είναι όλα τα υπόλοιπα να μείνουν εκτός αναλυτικού προγράμματος. Ήδη αποδείξεις και εφαρμογές πολλών ουσιαστικών Μαθηματικών γνώσεων έχουν εξοβελιστεί από το αναλυτικό πρόγραμμα και ο λεγόμενος «εξορθολογισμός» της ύλης τείνει να «ολοκληρώνει» την αποσπασματική αντιμετώπιση του αντικειμένου. Μέσα από τους ομίλους Μαθηματικών παρέχεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης της γνώσης με ευρύτερη - σφαιρικότερη αντιμετώπιση. Ειδικότερα, η συνεργασία μεταξύ ομίλων διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων μπορεί να οδηγεί στην ανατροφοδότησή τους και τη συνέργεια με αποτέλεσμα ως προς τα Μαθηματικά να βοηθούνται οι μαθητές να κατανοήσουν πώς εφαρμόζονται γνώσεις που αντιμετωπίζονται ακροθιγώς και που βέβαια δε θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να βρίσκονται εντός αναλυτικού προγράμματος. Ένα τέτοιο παράδειγμα παρουσιάζεται παρακάτω, το οποίο προέρχεται από τη συνέργεια των ομίλων Χημείας και Μαθηματικών του προτύπου ΓΕ.Λ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Συγκεκριμένα, μέσω ενός πειράματος Χημείας οι μαθητές είδαν πώς εφαρμόζεται η μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων για την εύρεση μίας βέλτιστης ευθείας με την επιλογή ενός γραμμικού μοντέλου. Στον αντίστοιχο όμιλο Μαθηματικών είδαν γιατί και πώς γίνεται η προσαρμογή - επιλογή της ευθείας, αλλά και γιατί μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου και όχι για παράδειγμα μέσω παρεμβολής. Λόγω της συμμετοχής στον όμιλο μαθητών από όλες τις τάξεις του Λυκείου, δεν δόθηκε ουσιαστική σημασία στο τεχνι- 3 Περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ομίλων στα ΠΠΣ υπάρχουν στον ν.3966/2011, ενώ αρκετά παραδείγματα λειτουργίας ομίλων υπάρχουν στα Πρακτικά του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Μαθηματικά στα ΠΠΣ, 2014.

4 κό κομμάτι, σε σημεία που ίσως δημιουργήσουν σύγχυση στους μαθητές, αλλά κυρίως στη διαφορετική αντιμετώπιση και λογική ανάμεσα στην όποια καθαρά αλγεβρική μέθοδο παρεμβολής και στη μέθοδο της παλινδρόμησης. Δηλαδή, είναι ουσιαστικό να κατανοήσουν οι μαθητές τις διαφορετικές οπτικές που μπορούν να έχουν μέσω διαφορετικών Μαθηματικών μεθόδων και πώς μπορεί να επιλέγεται η μία ή η άλλη οπτική. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αυτές οι διαφορετικές οπτικές και η αντιμετώπισή τους. Το πρόβλημα στο εργαστήριο Οι μαθητές στον όμιλο Χημείας έφτιαξαν 5 διαφορετικά πρότυπα διαλύματα μίας χρωστικής με γνωστή συγκέντρωση και μέτρησαν με φασματομετρικό όργανο την απορρόφηση καθενός από αυτά. Στην πραγματικότητα το μοντέλο που διέπει τη σχέση μεταξύ συγκέντρωσης και απορρόφησης είναι γνωστό στον ερευνητή ότι είναι γραμμικό. Έτσι, οι μαθητές βρήκαν πειραματικά την απορρόφηση Α του διαλύματος και στη συνέχεια προσδιόρισαν γραφικά τη συγκέντρωσή του. Στη συνέχεια, οι μαθητές έκαναν τη χάραξη της «βέλτιστης» ευθείας, κατ οπτική παρατήρηση, η οποία προσαρμόστηκε καλύτερα στα δεδομένα τους, δηλαδή τους ζητήθηκε να έχει όσο το Εικόνα 1: Πίνακας μετρήσεων του φύλλου εργασίας του ομίλου Χημείας. δυνατόν μικρότερη απόκλιση στη συσχέτιση συγκέντρωσης απορροφητικότητας. Έπειτα τους δόθηκε έτοιμη με χρήση λογισμικού η ευθεία παλινδρόμησης, η οποία φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις εκτιμήσεων των μαθητών απείχε πολύ. Οι μαθητές, φυσιολογικά, ζήτησαν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη μέθοδος και η συνέχεια δόθηκε στον όμιλο Μαθηματικών, όπου προσδιορίστηκε η ευθεία παλινδρόμησης με έναν μεικτό τρόπο όπως περιγράφεται παρακάτω, με χρήση λογισμικού Geogebra και οπτικής παρατήρησης ελαχιστοποίησης του αθροίσματος των τετραγώνων των αποκλίσεων.

5 Παρεμβολή ή παλινδρόμηση; Εικόνα 2: Παρεμβολή πολυωνύ μου στα δεδομένα(διακεκομμένη Η πρώτη βασική ερώτηση των μαθητών στον όμιλο Μαθηματικών ήταν γιατί να μην επιλεχθεί μία καμπύλη, η οποία να διέρχεται με ακρίβεια από όλα τα σημεία που προέκυψαν από τα πειραματικά δεδομένα, οπότε συμπερασματικά θα δίνει και ακριβέστερα τη σχέση μεταξύ ανεξάρτητητης και εξαρτημένης μεταβλητής. Δοθέντος ενός συνόλου δεδομένων ως απλή περίπτωση μπορούμε να θεωρήσουμε ένα σύνολο σημείων σε ένα καρτεσιανό επίπεδο συντεταγ- γραμμή) και παλινδρόμηση ευθείας μένων και στη συνέχεια να γενικεύ-στσουμε αλγεβρικά ζητείται να σχε- δεδομένα. διαστεί μία καμπύλη, η οποία να προσεγγίζει όσο το δυνατόν καλύτερα τα σημεία δεδομένα αυτά. Διαφορετικές ανάγκες και οπτικές μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικές μεθόδους και αποτελέσματα. Αν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί μία καμπύλη, η οποία να διέρχεται από όλα τα σημεία, τότε θα ανατρέξει φυσιολογικά σε μία μέθοδο παρεμβολής από τις πολυάριθμες που εμφανίζονται στη βιβλιογραφία και κάποιες περιγράφονται παρακάτω όπως παρουσιάστηκαν στον όμιλο Μαθηματικών. Αν από την άλλη πλευρά η οπτική του είναι να περιγράψει έναν απλό ποσοτικό νόμο, μέσω του οποίου να συσχετίζονται τα δεδομένα, υπό την οπτική του πώς επηρεάζεται η εξαρτημένη μεταβλητή από τις μεταβολές της ανεξάρτητης μεταβλητής, τότε θα λάβει υπόψη του το δείγμα και την υπάρχουσα ερευνητική γνώση για τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα μπορεί η μεταβολή του ενός μετρούμενου μεγέθους ανεξάρτητης μεταβλητής να προκαλεί ανάλογη μεταβολή στο άλλο μέγεθος εξαρτημένη μεταβλητή -, οπότε αναζητείται ένα γραμμικό μοντέλο, δηλαδή μία ευθεία που να περιγράφει το νόμο που διέπει τις μεταβολές σε αυτά τα δεδομένα. Η ιδέα είναι να επιλεγεί μία καμπύλη στη συγκεκριμένη περίπτωση ευθεία - η οποία να «ταιριάξει» όσο το δυνατόν καλύτερα στα συγκεκριμένα δεδομένα. Αν για παράδειγμα, όπως στην περίπτωσή μας, πρόκειται για ένα πείραμα Χημείας, στο οποίο έχουν γίνει κάποιες μετρήσεις πειραματικά, στόχος είναι να βρεθεί μία όσο το δυνατόν καλύτερη ευθεία που να περιγράφει τη σχέση μεταξύ των δεδομένων. Η ευθεία επιλέγεται ως μοντέλο, διότι ο ερευνητής γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένες σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών μεγεθών (απορ-

6 ροφητικότητας και συγκέντρωσης) είναι συνήθως γραμμικές. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί η σχέσεις να είναι τετραγωνικές, οπότε αναζητείται κάποια παραβολή ή και λογαριθμικές οπότε αναζητείται κάποια ανάλογα προσαρμόσιμη καμπύλη. Εξάλλου, οι μετρήσεις σε ένα πείραμα δεν μπορούν ούτως ή άλλως να είναι ακριβής, εξαιτίας και των σφαλμάτων. Πειραματικό σφάλμα Εικόνα 3: Παλινδρόμηση σε δεδομένα και σφάλματα (Μπούτσικας) Ας υποθέσουμε ότι διεξάγουμε ένα πείραμα χημείας. Είναι δεδομένο ότι όσο καλά και να είναι τα όργανα μέτρησης και όσο έμπειρος και προσεκτικός ο ερευνητής δεν είναι δυνατό στις περισσότερες μετρήσεις να ληφθεί η αληθινή τιμή του μετρούμενου (πχ ποσότητας, συγκέντρωσης, μεγέθους κλπ). Αν όμως ακολουθηθούν συγκεκριμένα στατιστικά μοντέλα και ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τις μετρήσεις είναι δυνατόν να έχουμε ένα διάστημα εμπιστοσύνης, όσο πιο κοντά γίνεται στην αληθινή τιμή. Μέσω ακριβώς της μέτρησης και αυτού του διαστήματος εμπιστοσύνης μπορούμε να οδηγηθούμε σε σχετικά ακριβή αποτελέσματα με όσο το δυνατόν μικρότερο εύρος λάθους. Εξάλλου, οι περισσότερες διαδικασίες ανέχονται μικρό περιθώριο λάθους, διαφορετικά πολύ απλά δεν είναι αποτελεσματικές και είτε δε χρησιμοποιούνται, είτε αντικαθίστανται το συντομότερο δυνατό. Μέθοδος της προσαρμογής ή παλινδρόμησης (regression) Η Στατιστική οπτική λοιπόν ενδιαφέρεται για την επίδραση μίας μεταβλητής (ανεξάρτητη μεταβλητή) σε μία άλλη (εξαρτημένη μεταβλητή), όταν μεταβάλλεται η πρώτη. Η εύρεση μίας συναρτησιακής σχέσης που να τις συνδέει είναι θεμελιώδης και αναζητείται με διάφορες μεθόδους. Η διαδικασία που εξετάζει τη σχέση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μεταβλητών, ώστε να γίνει πρόβλεψη της επίδρασης των μεταβολών κάποιων από αυτές στις άλλες λέγεται ανάλυση παλινδρόμησης (regression analysis), ορολογία που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο ανθρωπολόγο Galton το 1885 (Αδαμόπουλος κ.ά.). Μία μέθοδος προσδιορισμού αυτής της σχέσης είναι η

7 μέθοδος των ελαχίστων τετραγώνων. Οφείλεται στους Gauss και Legendre και πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, ως αποτέλεσμα ερμηνείας της θεωρίας σφαλμάτων (Κάκουλλος 1972). Η βασική αρχή της είναι ότι ελαχιστοποιεί το άθροισμα των τετραγώνων των σφαλμάτων. Στην παρακάτω εικόνα διακρίνουμε τα σχετιζόμενα μεγέθη, ως τελείες με λευκό εσωτερικό. Μία υποτιθέμενη γραμμική σχέση απεικονίζεται ως μία ευθεία, την οποία θέλουμε να προσαρμόσουμε στα δεδομένα μας. Η έννοια της προσαρμογής, στη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων, συνίσταται στην ελαχιστοποίηση των τετραγώνων των αποκλίσεων των κάθετων αποστάσεων των σημείων των δεδομένων από την υποτιθέμενη ευθεία. Θεωρούμε λοιπόν ότι η ζητούμενη συνάρτηση προσαρμογής είναι μία ευθεία Αν είναι τα ζεύγη των πειραματικών μας δεδομένων, τότε η ευθεία (ε) θα δίνει μία θεωρητική πρόβλεψη η οποία θα έχει κάποια απόκλιση από τα δεδομένα: Αν λοιπόν διαθέτουμε πλήθος μετρήσεων πειραματικών ζευγών δεδομένων, τότε το άθροισμα όλων των αποκλίσεων είναι Εδώ έχουμε θεωρήσει το άθροισμα των τετραγώνων των αποκλίσεων, διότι προφανώς χωρίς το τετράγωνο οι αποκλίσεις θα αλληλοαναιρούνταν (άλλοτε θετικές, άλλοτε αρνητικές), οπότε δε θα είχαμε καλή εικόνα για την πραγματική απόκλιση. Πρόκειται, ουσιαστικά για τον ίδιο λόγο για το οποίο επιλέγουμε στον υπολογισμό της διασποράς σε κάποια δεδομένα να βρίσκουμε την μέση τιμή των τετραγώνων των αποκλίσεων από τη μέση τιμή. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε λοιπόν να μετράμε και το άθροισμα των απόλυτων αποκλίσεων και σε κάποιες περιπτώσεις πράγματι χρησιμοποιείται και αυτή η μέθοδος για την προσαρμογή της καταλληλότερης ευθείας. Οπότε, στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί το άθροισμα: Σε αυτήν τη σχέση οι παράμετροι είναι αυτές που μεταβάλλονται και ουσιαστικά θέλουμε να υπολογίσουμε την ελάχιστη τιμή ενός αθροίσματος τετραγώνων. Οι βέλτιστες ειδικές τιμές των παραμέτρων που αναζητούμε λέγονται εκτιμήτριες ελαχίστων τετραγώνων και ορίζουν την ευθεία ελαχίστων τετραγώνων, ας τις συμβολίζουμε παρακάτω με Οπότε το πρόβλημα που έχουμε να λύσουμε είναι η ελαχιστοποίηση μίας συνάρτησης δύο μεταβλητών την

8 Για την επίλυση θα χρησιμοποιήσουμε γνωστή θεωρία μεγίστων ελαχίστων από τον απειροστικό λογισμό. Συγκεκριμένα, στη θέση ελαχίστου θα μηδενίζονται οι μερικές παράγωγοι ως προς τις μεταβλητές του προβλήματος. Δηλαδή θα ισχύουν: Στις παραπάνω σχέσεις οι τιμές είναι γνωστές, οι δοσμένες πειραματικές τιμές που προσδιορίστηκαν, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του παραπάνω συστήματος και στην εύρεση των κατάλληλων τιμών των μεταβλητών οι οποίες θα δώσουν την ευθεία ελαχίστων τετραγώνων, τις εκτιμήτριες όπως τις ονομάσαμε: Προφανώς, οι υπολογισμοί που απαιτούνται για την παραπάνω διαδικασία δε χρειάζεται να γίνουν από μαθητές όταν αυτοί θέλουν να βρουν τις εκτιμήτριες για την ευθεία παλινδρόμησης. Υπάρχουν λογισμικά που υποστηρίζουν αυτήν τη διαδικασία. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αντίστοιχη εντολή στο ανοικτού κώδικα ελεύθερο πρόγραμμα Geogebra.Στην παρακάτω εικόνα, στη μπλε ευθεία ο μαθητής μπορεί να μεταβάλλει την κλίση της μέσω του δρομέα a και το ύψος της μέσω του δρομέα b. Τα πέντε ρομβοειδή σημεία αντιστοιχούν στις παρατηρήσεις που προέκυψαν από τις πειραματικές μετρήσεις. Έχουν επίσης σχηματοποιηθεί και τα τετράγωνα των αποκλίσεων κάθε μίας των παρατηρήσεων από την ευθεία προσαρμογής. Η κόκκινη οριζόντια ευθεία μεταβάλλεται μόνη της στο άθροισμα των τετραγώνων, που είναι το ζητούμενο προς ελαχιστοποίηση. Συνεπώς, ο μαθητής μετακινώντας τους δρομείς a,b μπορεί να προσεγγίσει ικανοποιητικά και να κατανοήσει τη λειτουργία της μεθόδου εποπτικά, αφήνοντας τους υπολογισμούς για αργότερα. Μπορεί δηλαδή να βρει τις εκτιμήτριες όπως αυτές προέκυψαν από τους τύπους παραπάνω. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή το πρόγραμμα να σχεδιάσει μόνο του

9 την ευθεία ελαχίστων τετραγώνων, ώστε να υπάρξει και ακριβής μέτρηση. Το αρχείο που υλοποιεί την παραπάνω διαδικασία είναι διαθέσιμο στο αποθετήριο του geogebra (Geogebra αποθετήριο). Με την εύρεση της ευθείας παλινδρόμησης μπορεί να γίνει εκτίμηση τιμών για την εξαρτημένη μεταβλητή σε τιμές που δεν υπάρχουν δεδομένα για την ανεξάρτητη μεταβλητή. Απαιτείται όμως προσοχή στις προσαρμογές, διότι, αν οι εκτιμώμενες τιμές βρίσκονται μακρυά από το εύρος των πειραματικών δεδομένων τότε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένα και ανακριβή. Εικόνα 4: Εύρεση ευθείας παλινδρόμησης ελαχίστων τετραγώνων στο πρόγραμμα Geogebra. αυτό το σύνολο δεδομένων, όταν το σφάλμα στη μέτρηση των Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η παραπάνω μέθοδος υπολογισμού των εκτιμητριών με δεδομένο ότι γνωρίζουμε πως τα δεδομένα μας ακολουθούν γραμμική εξάρτηση, δίνουν εκείνη την ευθεία η οποία έχει τη μέγιστη πιθανότητα να αντιπροσωπεύει ακολουθεί κανονική κατανομή με τυπική απόκλιση ανεξάρτητη των Αυτό απαιτεί όλες οι μετρήσεις να έχουν γίνει με τον ίδιο τρόπο και σε όλο το εύρος των τιμών τις οποίες επιθυμούμε να προσεγγίσουμε. Η ίδια μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει και για την εύρεση οποιουδήποτε βαθμού πολυωνυμικής καμπύλης, πχ δευτεροβάθμιας στην περίπτωση που γνωρίζουμε ότι το μοντέλο που ακολουθείται είναι πολυωνυμικό δευτέρου βαθμού για παράδειγμα. Τότε οι εκτιμήτριες θα είναι τρεις και γενικότερα αν ν ο βαθμός του πολυωνύμου προσαρμογής, οι εκτιμήτριες θα είναι ν+1 το πλήθος. Μέθοδος της παρεμβολής (interpolation) Η παρεμβολή (interpolation) μεταξύ δεδομένων είναι μία αλγεβρική μέθο-

10 δος, στην οποία δεχόμαστε ότι η καμπύλη που αναζητούμε διέρχεται ακριβώς από όλα τα δεδομένα. Δηλαδή, σε αυτή τη μέθοδο το αποδεκτό σφάλμα στα δεδομένα σημεία είναι μηδενικό. Η παρεμβολή είναι πολύ χρήσιμη μέθοδος, διότι η γνώση του τύπου μίας συνάρτησης η οποία να περιγράφει ένα φαινόμενο δεν είναι πάντα εφικτή για όλα τα σημεία του πεδίου ορισμού της συνάρτησης αυτής. Δηλαδή για τις πρακτικές εφαρμογές μπορεί να δίνεται ένας πίνακας τιμών ή μία γραφική παράσταση. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι παρεμβολής, καθεμία με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της ως προς τους υπολογισμούς και το πρόβλημα που επιθυμούμε κάθε φορά να λύσουμε. Στη συνέχεια παρουσιάζονται δύο μέθοδοι παρεμβολής, οι οποίες βασίζονται στην εύρεση μίας πολυωνυμικής συνάρτησης, η οποία διέρχεται από τα γνωστά σημεία και λέγεται συμπτωτικό πολυώνυμο. Για παράδειγμα στον παρακάτω πίνακα σημείων ζητείται να παρεμβληθεί ένα πολυώνυμο: x y Υπάρχει μία απλή μέθοδος πολυωνυμικής παρεμβολής. Συγκεκριμένα, αν είναι τα δεδομένα, τότε μπορεί πάντα να επιλεχθεί ένα κατάλληλο πολυώνυμο βαθμού που διέρχεται από αυτά τα σημεία. Οπότε, για τα τέσσερα σημεία του παραπάνω πίνακα χρειάζεται ένα πολυώνυμο τρίτου βαθμού. Έτσι, αν θεωρήσουμε το πολυώνυμο και αντικαταστήσουμε τα ζεύγη των παραπάνω τιμών θα προκύψει ένα σύστημα 4 εξισώσεων με 4 αγνώστους, το οποίο μπορεί να λύνεται εύκολα, αλλά απαιτεί αρκετές πράξεις στον υπολογιστή. Ταχύτερη είναι η μέθοδος που περιγράφεται στη συνέχεια. Θεωρούμε το πολυώνυμο 3ου βαθμού: Στη συνέχεια αντικαθιστώντας τις τιμές του πίνακα, λόγω της μορφής του πολυωνύμου προκύπτει ευκολότερο σύστημα προς επίλυση: το οποίο γράφεται: με το πλεο-

11 νέκτημα ότι όλοι οι όροι από τον 2ο και μετά μηδενίζονται για στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οπότε λαμβάνουμε: p (0 )=a 0 2=a 0, p (1) =a 0 +a 1 a 1 =2,a 2 = 3 2,a 3 =1. Δηλαδή το πολυώνυμο παρεμβολής, είναι το: δηλαδή Παρόλο που οι υπολογισμοί που απαιτούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εύκολοι, μέσα στην τάξη μπορεί επίσης να γίνει επαλήθευση του αποτελέσματος, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Geogebra και συγκεκριμένα την εντολή Πολυώνυμο[A,B,C,D],η οποία δημιουργεί το πολυώνυμο παρεμβολής, το οποίο διέρχεται από τα σημεία A, B, C, D. Παρεμβολή με πολυώνυμο Lagrange Ο βαθμός του πολυωνύμου που θα επιλέξουμε εξαρτάται αφενός από το πόσο απλή ή πολύπλοκη θέλουμε να είναι η γραφική παράσταση, καθώς επίσης και από πόσα γνωστά σημεία είναι επιθυμητό να διέρχεται ακριβώς. Σε κάθε περίπτωση στη διαδικασία είναι αναγκαίο να εκτιμηθεί και το μέγιστο δυνατό σφάλμα που θα υπάρχει στο τελικό αποτέλεσμα. Η παρεμβολή με πολυώνυμο Lagrange στηρίζεται στη διαφορετική αρχική γραφή του πολυωνύμου βαθμού που είναι επιθυμητός. Για παράδειγμα για τα δεδομένα του προηγουμένου πίνακα θεωρούμε ένα πολυώνυμο στη μορφή: p (x ) =a 0 (x x 1 ) (x x 2 ) (x x 3 )+a 1 (x x 0 ) (x x 2 ) (x x 3 )+ +a 2 (x x 1 ) ( x x 0 ) (x x 3 )+ +a 3 (x x 1 )( x x 2 ) (x x 0 ), στο οποίο αντικαθίστανται τα δεδομένα σημεία, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση. Αυτή τη φορά μόνο ένας όρος σε κάθε αντικατάσταση δε μηδενίζεται, οπότε έχουμε: p ( x )=a 0 ( x 1 ) ( x 2 ) ( x 3 )+a 1 ( x 0) ( x 2) ( x 3 )+ +a 2 ( x 1) ( x 0 ) ( x 3 )+ +a 3 ( x 1 ) ( x 2) ( x 0) p(1)=4 a 1 =2, p(2)=3 a 2 = 3 2, p(3)=5 a 3 = 5 6, a 0 = 1 3 Και τελικά προκύπτει το πολυώνυμο: Επίλογος Συνοψίζοντας, οι ευκαιρίες για πραγματικά όμορφα Μαθηματικά στο σχολείο μπορούν να υπάρξουν ακόμα και διαμέσου καταστάσεων πίεσης, όπως

12 υπάρχουν στη σημερινή καθημερινότητα. Οι διαφορετικές οπτικές, διαφορετικών κλάδων των Μαθηματικών, καθώς και οι εφαρμογές τους με συνδυασμούς διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων, είτε με συνέργειες όπως αυτή που περιγράφηκε στο παρόν, είτε με ατομικές συνεργασίες με συναδέλφους διαφορετικών κλάδων μόνο να ωφελήσουν μπορούν. Η Στατιστική, τα διακριτά Μαθηματικά και άλλοι εκτοπισμένοι κλάδοι των Μαθηματικών, είτε από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, είτε από τη συμπίεση και το κρυφό πρόγραμμα σπουδών (πχ Γεωμετρία) έχουν αναγκαία θέση στα σχολικά Μαθηματικά και μαζί με τις εφαρμογές τους μπορούν να ωθήσουν σε μία ολοκληρωμένη άποψη και κατά συνέπεια ολοκληρωμένη σκέψη των μαθητών. Αναφορές 1. Brillinger D.R., John W. Tukey: His life and professional contributions, The Annals of Statistics, vol.30,no.6, pp , Geogebra αποθετήριο, ανάκτηση Moore D.S., Cobb G.W., Statistics and Mathematics: Tension and Cooperation, Αδαμόπουλος Λ., Δαμιανού Χ., Σβέρκος Α., Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γ Γενικού Λυκείου, ΙΤΥΕ Διόφαντος, Ευθυμιόπουλος Χρήστος, Σημειώσεις μαθήματος Αριθμητική Ανάλυση Προγραμματισμός, Τμήμα Στατιστικής και αναλογιστικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανάκτηση Κάκουλλος Θεόφιλος, Στατιστική: Θεωρία και εφαρμογαί, Αθήνα Μπούτσικας Μιχαήλ. Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση (Simple Linear Regression): Σημειώσεις μαθήματος "Στατιστικά Προγράμματα". Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ανακτήθηκε στις Νομοθεσία για τη λειτουργία των Π.Π.Σ., Νόμος 3966/2011 ΦΕΚ 1128Α. 9. Παπαϊωάννου Σ., Βοζίκης Χ., Αριθμητική Ανάλυση, ISBN , ΣΕΑΒ 2015, ανάκτηση από Πρακτικά 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Μαθηματικά στα ΠΠΣ, ISSN: , Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014.

Παρεμβολή ή παλινδρόμηση;

Παρεμβολή ή παλινδρόμηση; Παρεμβολή ή παλινδρόμηση; Εισαγωγή Ο John W. Tukey, διακεκριμένος Στατιστικός [Brillinger 2002], χημικός, τοπολόγος, ερευνητής και αναλυτής δεδομένων, αναφέρει το 1962: Κατά τη γνώμη μου η Στατιστική είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 07-08 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 06-07 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutra@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Παρεµβολή ή Παλινδρόµηση - Συνέργειες οµίλων Προτύπων ΓΕΛ

Παρεµβολή ή Παλινδρόµηση - Συνέργειες οµίλων Προτύπων ΓΕΛ Παρεµβολή ή Παλινδρόµηση Συνέργειες οµίλων Προτύπων ΓΕΛ Σωτήρης. Χασάπης Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σµύρνης 9η Μαθηµατική Εβδοµάδα Θεσσαλονίκη Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 Περιεχόµενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Παλινδρόμησης. Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ

Μοντέλα Παλινδρόμησης. Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Μοντέλα Παλινδρόμησης Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Εισαγωγή (1) Σε αρκετές περιπτώσεις επίλυσης προβλημάτων ενδιαφέρει η ταυτόχρονη μελέτη δύο ή περισσότερων μεταβλητών, για να προσδιορίσουμε με ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 06-07 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Λέκτορας v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Εκτίμηση Διαστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ακαδ. Έτος 08-09 Διδάσκων: Βασίλης ΚΟΥΤΡΑΣ Επικ. Καθηγητής v.koutras@fme.aegea.gr Τηλ: 7035468 Εκτίμηση Διαστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500

Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500 Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500 Πληθυσμός Δείγμα Δείγμα Δείγμα Ο ρόλος της Οικονομετρίας Οικονομική Θεωρία Διατύπωση της

Διαβάστε περισσότερα

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση 19/5/2017

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση 19/5/2017 Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση 2 Εισαγωγή Η ανάλυση παλινδρόμησης περιλαμβάνει το σύνολο των μεθόδων της στατιστικής που αναφέρονται σε ποσοτικές σχέσεις μεταξύ μεταβλητών Πρότυπα παλινδρόμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ix ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... xv. Κεφάλαιο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ix ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... xv. Κεφάλαιο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ix ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... xv Κεφάλαιο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 1.1 Πίνακες, κατανομές, ιστογράμματα... 1 1.2 Πυκνότητα πιθανότητας, καμπύλη συχνοτήτων... 5 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η ιδέα του συμπτωτικού πολυωνύμου, του πολυωνύμου, δηλαδή, που είναι του μικρότερου δυνατού βαθμού και που, για συγκεκριμένες,

Διαβάστε περισσότερα

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος xi 1 Αντικείμενα των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής 1 1.1 Πιθανοτικά Πρότυπα και Αντικείμενο των Πιθανοτήτων, 1 1.2 Αντικείμενο της Στατιστικής, 3 1.3 Ο Ρόλος των Πιθανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Στατιστική: Συντελεστής συσχέτισης. Παλινδρόμηση απλή γραμμική, πολλαπλή γραμμική

Εφαρμοσμένη Στατιστική: Συντελεστής συσχέτισης. Παλινδρόμηση απλή γραμμική, πολλαπλή γραμμική ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΡΟΣ B Δημήτρης Κουγιουμτζής e-mal: dkugu@auth.gr Ιστοσελίδα αυτού του τμήματος του μαθήματος: http://uer.auth.gr/~dkugu/teach/cvltraport/dex.html Εφαρμοσμένη Στατιστική:

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικά Μοντέλα. Βιολέττα Ε. Πιπερίγκου. Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών. h p://

Γραμμικά Μοντέλα. Βιολέττα Ε. Πιπερίγκου. Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών. h p:// Γραμμικά Μοντέλα Βιολέττα Ε. Πιπερίγκου Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών vpiperig@math.upatras.gr h p://www.math.upatras.gr/ vpiperig Γραφείο 213, τηλ. 2610 997285 BEΠ (UPatras) Γραμμικά Μοντέλα 1η,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Ενότητα: Αναγνώριση Διεργασίας - Προσαρμοστικός Έλεγχος (Process Identification) Αλαφοδήμος Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ ΧΑΡΑΞΗ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Δημήτρης Στεφανάκης Η Μέθοδος των Ελαχίστων Τετραγώνων (ΜΕΤ) χρησιμοποιείται για την κατασκευή της γραφικής παράστασης που περιγράφει ένα φαινόμενο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ Συναρτήσεις Προεπισκόπηση Κεφαλαίου Τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα με ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο και πολλούς κανόνες. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον Απειροστικό Λογισμό, θα πρέπει να έχετε εξοικειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Έστω συνάρτηση ζήτησης με τύπο Q = 200 4P. Να βρείτε: α) Την ελαστικότητα ως προς την τιμή όταν η τιμή αυξάνεται από 10 σε 12. 1ος τρόπος Αν P 0 10 τότε Q 0 200 410

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΟΣ Α : Συμβολικός Προγραμματισμός

ΤΟΜΟΣ Α : Συμβολικός Προγραμματισμός 2 ΤΟΜΟΣ Α : Συμβολικός Προγραμματισμός 3 ΟΔΗΓΟΣ στη ΧΡΗΣΗ του ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 4 ΤΟΜΟΣ Α : Συμβολικός Προγραμματισμός 5 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Καθηγητής Α.Π.Θ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Μαθηματικός ΟΔΗΓΟΣ στη ΧΡΗΣΗ του ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο εκπαιδευτικό λογισµικό Function Probe

Εργασία στο εκπαιδευτικό λογισµικό Function Probe Γιάννης Π. Πλατάρος -1-20/10/2003 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Εργασία στο εκπαιδευτικό λογισµικό Function Probe Περίληψη: ίνεται στους µαθητές η διαπραγµάτευση ενός προβλήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά. , :: x, :: x. , :: x, :: x. , :: x, :: x

Γενικά Μαθηματικά. , :: x, :: x. , :: x, :: x. , :: x, :: x Γενικά Μαθηματικά Κεφάλαιο Εισαγωγή Αριθμοί Φυσικοί 0,,,3, Ακέραιοι 0,,, 3, Ρητοί,, 0 Πραγματικοί Αν, με, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x, :: x Συνάρτηση Κάθε διαδικασία αντιστοίχησης η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17 Περιεχόμενα Λίγα λόγια για τους συγγραφείς 16 Πρόλογος 17 1 Εισαγωγή 21 1.1 Γιατί χρησιμοποιούμε τη στατιστική; 21 1.2 Τι είναι η στατιστική; 22 1.3 Περισσότερα για την επαγωγική στατιστική 23 1.4 Τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠOΥΡΓΕIO ΠΑIΔΕIΑΣ ΚΑI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΒΕΡΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Η συγγραφή και η επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

τρόπος για να εμπεδωθεί η θεωρία. Για την επίλυση των παραδειγμάτων χρησιμοποιούνται στατιστικά πακέτα, ώστε να είναι δυνατή η ανάλυση μεγάλου όγκου

τρόπος για να εμπεδωθεί η θεωρία. Για την επίλυση των παραδειγμάτων χρησιμοποιούνται στατιστικά πακέτα, ώστε να είναι δυνατή η ανάλυση μεγάλου όγκου ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η γραμμική παλινδρόμηση χρησιμοποιείται για την μελέτη των σχέσεων μεταξύ μετρήσιμων μεταβλητών. Γενικότερα, η γραμμική στατιστική συμπερασματολογία αποτελεί ένα ευρύ πεδίο της στατιστικής ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) ιάλεξη 3

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) ιάλεξη 3 (ΨΥΧ-1202) Λεωνίδας Α. Ζαμπετάκης Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng., D.Eng. Εmail: statisticsuoc@gmail.com ιαλέξεις: ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/zampetakis/ ιάλεξη 3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Ρέθυμνο,

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2017-2018 Παρεμβολή και Παρεκβολή Εισαγωγή Ορισμός 6.1 Αν έχουμε στη διάθεσή μας τιμές μιας συνάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο ορισμένο ολοκλήρωμα

5.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο ορισμένο ολοκλήρωμα 5.1 Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο ορισμένο ολοκλήρωμα Θέμα της δραστηριότητας Η δραστηριότητα εισάγει τους μαθητές στο ολοκλήρωμα Riemann μέσω του υπολογισμού του εμβαδού ενός παραβολικού χωρίου. Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Συντάκτης: Δημήτριος Κρέτσης 1. Ο κλάδος της περιγραφικής Στατιστικής: α. Ασχολείται με την επεξεργασία των δεδομένων και την ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Απλή Παλινδρόμηση και Συσχέτιση

Απλή Παλινδρόμηση και Συσχέτιση Απλή Παλινδρόμηση και Συσχέτιση Πωλήσεις, Δαπάνες Διαφήμισης και Αριθμός Πωλητών Έτος Πωλήσεις (χιλ ) Διαφήμιση (χιλ ) Πωλητές (Άτομα) Έτος Πωλήσεις (χιλ ) Διαφήμιση (χιλ ) Πωλητές (Άτομα) 98 050 6 3 989

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Αριθμητική Παραγώγιση Εισαγωγή Ορισμός 7. Αν y f x είναι μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Αναπλ. Καθηγήτρια, Ελένη Κανδηλώρου. Αθήνα Σημειώσεις. Εκτίμηση των Παραμέτρων β 0 & β 1. Απλό γραμμικό υπόδειγμα: (1)

Αναπλ. Καθηγήτρια, Ελένη Κανδηλώρου. Αθήνα Σημειώσεις. Εκτίμηση των Παραμέτρων β 0 & β 1. Απλό γραμμικό υπόδειγμα: (1) Σημειώσεις Αναπλ. Καθηγήτρια, Ελένη Κανδηλώρου Αθήνα -3-7 Εκτίμηση των Παραμέτρων β & β Απλό γραμμικό υπόδειγμα: Y X () Η αναμενόμενη τιμή του Υ, δηλαδή, μέση τιμή του Υ, δίνεται παρακάτω: EY ( ) X EY

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 0. Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση. Ένα Πρόβλημα. Η επιδιωκόμενη ιδιότητα. Ένα χρήσιμο γράφημα. Οι υπολογισμοί. Η μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων ...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 0. Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση. Ένα Πρόβλημα. Η επιδιωκόμενη ιδιότητα. Ένα χρήσιμο γράφημα. Οι υπολογισμοί. Η μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 0 Ένα Πρόβλημα Δεδομένα.6 3. 3.8 4. 4.4 5.8 6.0 6.7 7. 7.8 5.6 7.9 8.0 8. 8. 9. 9.5 9.4 9.6 9.9 Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση Μωυσιάδης Χρόνης 6 o Εξάμηνο Μαθηματικών Έχει σχέση το με το ; Ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Απειροστικού Λογισμού

Διδακτική Απειροστικού Λογισμού Διδακτική Απειροστικού Λογισμού Ενότητα 6: Θέματα σχετικά με τη διδασκαλία των ολοκληρωμάτων. Ζαχαριάδης Θεοδόσιος Τμήμα Μαθηματικών 6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Ένας μαθητής κατά την μελέτη της ολοκλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα

5. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ (GENERAL LINEAR MODEL) 5.1 Εναλλακτικά μοντέλα του απλού γραμμικού μοντέλου: Το εκθετικό μοντέλο

5. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ (GENERAL LINEAR MODEL) 5.1 Εναλλακτικά μοντέλα του απλού γραμμικού μοντέλου: Το εκθετικό μοντέλο 5. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ (GENERAL LINEAR MODEL) 5.1 Εναλλακτικά μοντέλα του απλού γραμμικού μοντέλου: Το εκθετικό μοντέλο Ένα εναλλακτικό μοντέλο της απλής γραμμικής παλινδρόμησης (που χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ Συγγραφική ομάδα: Ανδρεαδάκης Στυλιανός Κατσαργύρης Βασίλειος Παπασταυρίδης Σταύρος Πολύζος Γεώργιος Σβέρκος Ανδρέας Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Συσχέτιση μεταξύ δύο συνόλων δεδομένων

Συσχέτιση μεταξύ δύο συνόλων δεδομένων Διαγράμματα διασποράς (scattergrams) Συσχέτιση μεταξύ δύο συνόλων δεδομένων Η οπτική απεικόνιση δύο συνόλων δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει με παραστατικό τρόπο πιθανές τάσεις και μεταξύ τους συσχετίσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Παπάνα Αγγελική

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Παπάνα Αγγελική ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 7o Μάθημα: Απλή παλινδρόμηση (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ & ΠΑΜΑΚ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ (ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ)

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ (ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ (ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ ΕΣΠΟΤΑΤΟΥ 3 ΑΓΡΙΝΙΟ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η έννοια της συνάρτησης είναι στενά συνυφασµένη µε τον πίνακα τιµών και τη γραφική παράσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Αριθμητική Ολοκλήρωση Εισαγωγή Έστω ότι η f είναι μία φραγμένη συνάρτηση στο πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΙI (ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) (ΟΔΕ 2116)

ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΙI (ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) (ΟΔΕ 2116) Σελίδα 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΙΙ (ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) (ΟΔΕ 2116) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Α ΜΕΡΟΣ: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ) Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου- Μαθηματικός Περιηγητής ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:. -. (Προτείνεται να διατεθούν 5 διδακτικές ώρες).3 (Προτείνεται να διατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Δραστηριότητα: Ολικά και τοπικά ακρότατα

4.2 Δραστηριότητα: Ολικά και τοπικά ακρότατα 4.2 Δραστηριότητα: Ολικά και τοπικά ακρότατα Θέμα της δραστηριότητας Η δραστηριότητα αυτή αφορά στην εισαγωγή των εννοιών του ολικού και του τοπικού ακροτάτου. Στόχοι της δραστηριότητας Μέσω αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική. Εκτιμητική

Στατιστική. Εκτιμητική Στατιστική Εκτιμητική Χατζόπουλος Σταύρος 28/2/2018 και 01 /03/2018 Εισαγωγή Το αντικείμενο της Στατιστικής είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν τον πληθυσμό ή το φαινόμενο που μελετάμε, με τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική είναι το σύνολο των μεθόδων και θεωριών που εφαρμόζονται σε αριθμητικά δεδομένα προκειμένου να ληφθεί κάποια απόφαση σε συνθήκες

Στατιστική είναι το σύνολο των μεθόδων και θεωριών που εφαρμόζονται σε αριθμητικά δεδομένα προκειμένου να ληφθεί κάποια απόφαση σε συνθήκες Ορισμός Στατιστική είναι το σύνολο των μεθόδων και θεωριών που εφαρμόζονται σε αριθμητικά δεδομένα προκειμένου να ληφθεί κάποια απόφαση σε συνθήκες αβεβαιότητας. Βασικές έννοιες Η μελέτη ενός πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Μεταβλητών Κλίμακα Μέτρησης Οι τεχνικές της Περιγραφικής στατιστικής ανάλογα με την κλίμακα μέτρησης Οι τελεστές Π και Σ

Είδη Μεταβλητών Κλίμακα Μέτρησης Οι τεχνικές της Περιγραφικής στατιστικής ανάλογα με την κλίμακα μέτρησης Οι τελεστές Π και Σ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγικές Έννοιες 19 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Η Μεταβλητότητα Η Στατιστική Ανάλυση Η Στατιστική και οι Εφαρμοσμένες Επιστήμες Στατιστικός Πληθυσμός και Δείγμα Το στατιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος.

Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος. Ενότητα 2 Γραμμικά Συστήματα Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος. Να ερμηνεύουμε γραφικά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Θεωρία - Πείραμα Μετρήσεις - Σφάλματα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Θεωρία - Πείραμα Μετρήσεις - Σφάλματα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θεωρία - Πείραμα Μετρήσεις - Σφάλματα ΟΜΑΔΑ:RADIOACTIVITY Τα μέλη της ομάδας μας: Γιώργος Παπαδόγιαννης Γεράσιμος Κουτσοτόλης Νώντας Καμαρίδης Κωνσταντίνος Πούτος Παναγιώτης Ξανθάκος

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium iv

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium iv Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i Statisticum collegium iv Στατιστική Συμπερασματολογία Ι Σημειακές Εκτιμήσεις Διαστήματα Εμπιστοσύνης Στατιστική Συμπερασματολογία (Statistical Inference) Το πεδίο της Στατιστικής Συμπερασματολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου

Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου Δρ. Βασίλειος Σάλτας 1, Αλέξης Ηλιάδης 2, Ιωάννης Μουστακέας 3 1 Διδάκτωρ Διδακτικής Μαθηματικών, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών coin_kav@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 20 2.1 Αβεβαιότητα, Τυχαία Διαδικασία, και Συναφείς Έννοιες 20 2.1.1 Αβεβαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. 6.1 ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (Επαναλήψεις-Συμπληρώσεις)

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. 6.1 ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (Επαναλήψεις-Συμπληρώσεις) 6 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 6.1 ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (Επαναλήψεις-Συμπληρώσεις) Η εξίσωση αx βy γ Στο Γυμνάσιο διαπιστώσαμε με την βοήθεια παραδειγμάτων ότι η εξίσωση αx βy γ, με α 0 ή β 0, που λέγεται γραμμική εξίσωση,

Διαβάστε περισσότερα

9. Παλινδρόμηση και Συσχέτιση

9. Παλινδρόμηση και Συσχέτιση 9. Παλινδρόμηση και Συσχέτιση Παλινδρόμηση και Συσχέτιση Υπάρχει σχέση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες μεταβλητές; Αν ναι, ποια είναι αυτή η σχέση; Πως μπορεί αυτή η σχέση να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψουμε

Διαβάστε περισσότερα

2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ (Backward Elimination Procedure) Στην στατιστική βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές μέθοδοι για

2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ (Backward Elimination Procedure) Στην στατιστική βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές μέθοδοι για 2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ (Backward Elimination Procedure) Στην στατιστική βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τον καθορισμό του καλύτερου υποσυνόλου από ένα σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή,

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, Φίλη μαθήτρια φίλε μαθητή Η εργασία αυτή έγινε με σκοπό να συμβάλει στην κατανόηση στην εμπέδωση και στην εμβάθυνση των μαθηματικών εννοιών που αναπτύσσονται στην Άλγεβρα της Β Λυκείου. Η ύλη είναι γραμμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ και ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ και ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής Εργαστήριο «Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική» ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ και ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Περιεχόμενα 1. Συσχέτιση μεταξύ δύο ποσοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Με τον όρο μη γραμμικές εξισώσεις εννοούμε εξισώσεις της μορφής: f( ) 0 που προέρχονται από συναρτήσεις f () που είναι μη γραμμικές ως προς. Περιέχουν δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Χ. Εμμανουηλίδης, 1

Χ. Εμμανουηλίδης, 1 Εφαρμοσμένη Στατιστική Έρευνα Απλό Γραμμικό Υπόδειγμα AΠΛΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης Αν. Καθηγητής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εφαρμοσμένη Στατιστική, Τμήμα Ο.Ε. ΑΠΘ Χ. Εμμανουηλίδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Tο παρόν Πρόγραμμα Σπουδών των Μαθηματικών της Γ τάξης Γενικού Λυκείου περιλαμβάνει τις θεματικές της Ανάλυσης και των Στοχαστικών Μαθηματικών,

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

5269: Υπολογιστικές Μέθοδοι για Μηχανικούς.

5269: Υπολογιστικές Μέθοδοι για Μηχανικούς. 569: Υπολογιστικές Μέθοδοι για Μηχανικούς Παρεμβολή ttp://ecourses.cemeng.ntu.gr/courses/computtionl_metods_or_engineers/ Παρεµβολή Παρεµβολή interpoltion είναι η διαδικασία µε την οποία βρίσκεται µία

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία: «Συγκριτική Μελέτη Μηχανισμών Εκτίμησης Ελλιπούς Πληροφορίας σε Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων»

Διπλωματική Εργασία: «Συγκριτική Μελέτη Μηχανισμών Εκτίμησης Ελλιπούς Πληροφορίας σε Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων» Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διπλωματική Εργασία: «Συγκριτική Μελέτη Μηχανισμών Εκτίμησης Ελλιπούς Πληροφορίας σε Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων» Αργυροπούλου Αιμιλία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Συμπληρωματικές Σημειώσεις Δημήτριος Παντελής

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Συμπληρωματικές Σημειώσεις Δημήτριος Παντελής ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Συμπληρωματικές Σημειώσεις Δημήτριος Παντελής ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Οι συναρτήσεις πιθανότητας ή πυκνότητας πιθανότητας των διαφόρων τυχαίων μεταβλητών χαρακτηρίζονται από κάποιες

Διαβάστε περισσότερα

μαθηματικά β γυμνασίου

μαθηματικά β γυμνασίου μαθηματικά β γυμνασίου Κάθε αντίτυπο φέρει την υπογραφή ενός εκ των συγγραφέων Σειρά: Γυμνάσιο, Θετικές Επιστήμες Μαθηματικά Β Γυμνασίου, Βασίλης Διολίτσης Ιωάννα Κοσκινά Νικολέττα Μπάκου Θεώρηση Κειμένου:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 19

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 19 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 19 2.1 Αβεβαιότητα, Τυχαία Διαδικασία, και Συναφείς Έννοιες 21 2.1.1 Αβεβαιότητα και Τυχαίο Πείραμα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση 2 η : Αρχές εκτίμησης παραμέτρων Μέρος 1 ο

Παρουσίαση 2 η : Αρχές εκτίμησης παραμέτρων Μέρος 1 ο Εφαρμογές Ανάλυσης Σήματος στη Γεωδαισία Παρουσίαση η : Αρχές εκτίμησης παραμέτρων Μέρος ο Βασίλειος Δ. Ανδριτσάνος Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Χλούπης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

----------Εισαγωγή στη Χρήση του SPSS for Windows ------------- Σελίδα: 0------------

----------Εισαγωγή στη Χρήση του SPSS for Windows ------------- Σελίδα: 0------------ ----------Εισαγωγή στη Χρήση του SPSS for Windows ------------- Σελίδα: 0------------ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο 9.1 ηµιουργία µοντέλων πρόβλεψης 9.2 Απλή Γραµµική Παλινδρόµηση 9.3 Αναλυτικά για το ιάγραµµα ιασποράς

Διαβάστε περισσότερα

Διάστημα εμπιστοσύνης της μέσης τιμής

Διάστημα εμπιστοσύνης της μέσης τιμής Διάστημα εμπιστοσύνης της μέσης τιμής Συντελεστής εμπιστοσύνης Όταν : x z c s < μ < x +z s c Ν>30 Στον πίνακα δίνονται κρίσιμες τιμές z c και η αντιστοίχισή τους σε διάφορους συντελεστές εμπιστοσύνης:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Βασίζεται στην εφαρμογή των παρακάτω βημάτων:. Το φυσικό πεδίο αναπαριστάται με ένα σύνολο απλών γεωμετρικών σχημάτων που ονομάζονται Πεπερασμένα Στοιχεία.. Σε κάθε στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 3: Ανάλυση γραμμικού υποδείγματος Απλή παλινδρόμηση (2 ο μέρος) Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, ΟΛΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΗΜΑ BAYES, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 71

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, ΟΛΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΗΜΑ BAYES, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 71 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 19 2.1 Αβεβαιότητα, Τυχαία Διαδικασία, και Συναφείς Έννοιες 21 2.1.1 Αβεβαιότητα και Τυχαίο Πείραμα

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Πεπερασμένες και Διαιρεμένες Διαφορές Εισαγωγή Θα εισάγουμε την έννοια των διαφορών με ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο του κεφαλαίου είναι: Ανάλυση συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών. Εξίσωση παλινδρόμησης. Πρόβλεψη εξέλιξης

Αντικείμενο του κεφαλαίου είναι: Ανάλυση συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών. Εξίσωση παλινδρόμησης. Πρόβλεψη εξέλιξης Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση Αντικείμενο του κεφαλαίου είναι: Ανάλυση συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών Εξίσωση παλινδρόμησης Πρόβλεψη εξέλιξης Διμεταβλητές συσχετίσεις Πολλές φορές χρειάζεται να

Διαβάστε περισσότερα

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση I

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση I Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση I. Εισαγωγή Έστω ότι θέλουμε να ερευνήσουμε εμπειρικά τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δαπάνες κατανάλωσης και στο διαθέσιμο εισόδημα, των οικογενειών. Σύμφωνα με την Κεϋνσιανή

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος V. Ανάλυση Παλινδρόμηση (Regression Analysis)

Μέρος V. Ανάλυση Παλινδρόμηση (Regression Analysis) Μέρος V. Ανάλυση Παλινδρόμηση (Regresso Aalss) Βασικές έννοιες Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση Πολλαπλή Παλινδρόμηση Εφαρμοσμένη Στατιστική Μέρος 5 ο - Κ. Μπλέκας () Βασικές έννοιες Έστω τ.μ. Χ,Υ όπου υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας Διανύσματα Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας ακριβέστερες μετρήσεις με την βοήθεια των Μαθηματικών. Ν. Παναγιωτίδης, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Ιωαννίνων

Κάνοντας ακριβέστερες μετρήσεις με την βοήθεια των Μαθηματικών. Ν. Παναγιωτίδης, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Ιωαννίνων Κάνοντας ακριβέστερες μετρήσεις με την βοήθεια των Μαθηματικών Ν. Παναγιωτίδης, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Ιωαννίνων Αν κάναμε ένα τεστ νοημοσύνης στους μαθητές και θέταμε την ερώτηση: Πως μπορεί να μετρηθεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΝΥΜΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΝΥΜΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟ του Κύπρου Κυπρίδηµου, µαθηµατικού ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΩΝΥΜΟΥ Περίληψη Στη δραστηριότητα αυτή οι µαθητές καλούνται να διερευνήσουν το πρόσηµο του τριωνύµου φ(x) = αx 2 + βx + γ. Προτείνεται να διδαχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς Καστοριά, Ιούλιος 14 A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας

Διαβάστε περισσότερα

α) f(x(t), y(t)) = 0,

α) f(x(t), y(t)) = 0, Ρητές καμπύλες Μια επίπεδη αλγεβρική καμπύλη V (f) είναι το σύνολο όλων των σημείων του επιπέδου K 2 που μηδενίζουν κάποιο συγκεκριμένο ανάγωγο πολυώνυμο f K[x, y], δηλαδή V (f) = {(x 0, y 0 ) K 2 f(x

Διαβάστε περισσότερα

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων

HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων HMY 795: Αναγνώριση Προτύπων Διάλεξη 3 Επιλογή μοντέλου Επιλογή μοντέλου Θεωρία αποφάσεων Επιλογή μοντέλου δεδομένα επικύρωσης Η επιλογή του είδους του μοντέλου που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόβλημα (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ

2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ 1. Σφάλματα Κάθε μέτρηση ενός φυσικού μεγέθους χαρακτηρίζεται από μία αβεβαιότητα που ονομάζουμε σφάλμα, το οποίο αναγράφεται με τη μορφή Τιμή ± αβεβαιότητα π.χ έστω ότι σε ένα πείραμα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Διασποράς Ανάλυση Διασποράς διακύμανση κατά παράγοντες διακύμανση σφάλματος Παράδειγμα 1: Ισομεγέθη δείγματα

Ανάλυση Διασποράς Ανάλυση Διασποράς διακύμανση κατά παράγοντες διακύμανση σφάλματος Παράδειγμα 1: Ισομεγέθη δείγματα Ανάλυση Διασποράς Έστω ότι μας δίνονται δείγματα που προέρχονται από άγνωστους πληθυσμούς. Πόσο διαφέρουν οι μέσες τιμές τους; Με άλλα λόγια: πόσο πιθανό είναι να προέρχονται από πληθυσμούς με την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Μεταβλητών. κλίµακα µέτρησης

Είδη Μεταβλητών. κλίµακα µέτρησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 Εισαγωγικές Έννοιες 19 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Η Μεταβλητότητα Η Στατιστική Ανάλυση Η Στατιστική και οι Εφαρµοσµένες Επιστήµες Στατιστικός Πληθυσµός και Δείγµα Το στατιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο πρώτος ηλικιακός κύκλος αφορά μαθητές του νηπιαγωγείου (5-6 χρονών), της Α Δημοτικού (6-7 χρονών) και της Β Δημοτικού (7-8 χρονών).

Ο πρώτος ηλικιακός κύκλος αφορά μαθητές του νηπιαγωγείου (5-6 χρονών), της Α Δημοτικού (6-7 χρονών) και της Β Δημοτικού (7-8 χρονών). Μάθημα 5ο Ο πρώτος ηλικιακός κύκλος αφορά μαθητές του νηπιαγωγείου (5-6 χρονών), της Α Δημοτικού (6-7 χρονών) και της Β Δημοτικού (7-8 χρονών). Ο δεύτερος ηλικιακός κύκλος περιλαμβάνει την ηλικιακή περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος Ελαχίστων Τετραγώνων (για την προσαρμογή (ή λείανση) δεδομένων/μετρήσεων)

Μέθοδος Ελαχίστων Τετραγώνων (για την προσαρμογή (ή λείανση) δεδομένων/μετρήσεων) Μέθοδος Ελαχίστων Τετραγώνων (για την προσαρμογή (ή λείανση) δεδομένων/μετρήσεων) Στην πράξη, για πολύ σημαντικές εφαρμογές, γίνονται μετρήσεις τιμών μιας ποσότητας σε μια κλινική, για μια σφυγμομέτρηση,

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων Άλγεβρας Α Λυκείου Σχ. έτος , Ν. Δωδεκανήσου ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ

Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων Άλγεβρας Α Λυκείου Σχ. έτος , Ν. Δωδεκανήσου ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων Άλγεβρας Α Λυκείου Σχ. έτος 013-014, Ν. Δωδεκανήσου ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 013-014 Επιμέλεια: Καραγιάννης Ιωάννης Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Τοπογραφικά Δίκτυα και Υπολογισμοί 5 ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Χριστόφορος Κωτσάκης Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Y Y ... y nx1. nx1

Y Y ... y nx1. nx1 6 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΚΑΚΩΝ Η χρησιμοποίηση και ο συμβολισμός πινάκων απλοποιεί σημαντικά τα αποτελέσματα της γραμμικής παλινδρόμησης, ιδίως στην περίπτωση της πολλαπλής παλινδρόμησης Γενικά,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπισ τήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου /34

Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπισ τήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου /34 Εφαρμοσμένη Στατιστική Δημήτριος Μπάγκαβος Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης 14 Μαρτίου 018 1/34 Διαστήματα Εμπιστοσύνης. Εχουμε δει εκτενώς μέχρι τώρα τρόπους εκτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 3: Παρεμβολή. 3.1 Εισαγωγή. 3.2 Πολυωνυμική παρεμβολή Παρεμβολή Lagrange Παρεμβολή Newton. 3.3 Παρεμβολή με κυβικές splines

Κεφ. 3: Παρεμβολή. 3.1 Εισαγωγή. 3.2 Πολυωνυμική παρεμβολή Παρεμβολή Lagrange Παρεμβολή Newton. 3.3 Παρεμβολή με κυβικές splines Κεφ. 3: Παρεμβολή 3. Εισαγωγή 3. Πολυωνυμική παρεμβολή 3.. Παρεμβολή Lagrage 3.. Παρεμβολή Newto 3.3 Παρεμβολή με κυβικές splies 3.4 Μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων 3.5 Παρεμβολή με ορθογώνια πολυώνυμα 3.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Κεφάλαιο 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ... 17 Το θεμελιώδες πρόβλημα των κοινωνικών επιστημών...

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Μάθημα: Στατιστική II Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή-Επανάληψη βασικών εννοιών Εβδομάδα 1 η : ,

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Μάθημα: Στατιστική II Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή-Επανάληψη βασικών εννοιών Εβδομάδα 1 η : , Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Μάθημα: Στατιστική II Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή-Επανάληψη βασικών εννοιών Εβδομάδα 1 η :1-0-017, 3-0-017 Διδάσκουσα: Κοντογιάννη Αριστούλα Σκοπός του μαθήματος Η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Α ΜΕΡΟΣ: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ) Επιμέλεια: Καραγιάννης Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Διαχείριση Υδατικών Πόρων Γ.. Τσακίρης Μάθημα 3 ο Λεκάνη απορροής Υπάρχουσα κατάσταση Σενάριο 1: Μέσες υδρολογικές συνθήκες Σενάριο : Δυσμενείς υδρολογικές συνθήκες Μελλοντική

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφική Ανάλυση ποσοτικών μεταβλητών

Περιγραφική Ανάλυση ποσοτικών μεταβλητών Περιγραφική Ανάλυση ποσοτικών μεταβλητών Στο data file Worldsales.sav (αρχείο υποθετικών πωλήσεων ανά ήπειρο και προϊόν) Analyze Descriptive Statistics Frequencies Επιλογή μεταβλητής Revenue Πατάμε στο

Διαβάστε περισσότερα