ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ"

Transcript

1 ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.Δ 409 του 1994 Για τις προαγωγικές εξετάσεις Μαΐου Ιουνίου ισχύει το Π.Δ. 508/77 και η Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ Γ2/2764/6-5-96) (ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ) Οι μαθητές κατά τις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα πρέπει να επιλέξουν: 1 από 2 απλά θέματα θεωρίας που μπορεί να αποτελούνται από το πολύ 3 ερωτήσεις της ιδίας ενότητας 2 από 3 ασκήσεις ή προβλήματα. Δεν πρέπει η κάθε άσκηση ή πρόβλημα να αποτελείται από 2 ή περισσότερες διαφορετικές ασκήσεις ή προβλήματα (π.χ. δεν μπορούν να δοθούν στο ίδιο θέμα 2 ή

2 περισσότερες εξισώσεις ή ανισώσεις). Μπορεί όμως να αναλύονται σε βήματα ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ: 1) Εφαρμογές (ούτε ως θεωρία ούτε ως άσκηση) και γενικές ασκήσεις δεν μπορούν να δοθούν στις εξετάσεις. 2) Η απάντηση στο θέμα της θεωρίας και η κάθε μία από τις λύσεις των ασκήσεων ή προβλημάτων βαθμολογούνται ισότιμα. Εγκύκλιος 62078/Γ2/ της Δ/νσης Σπουδών της Δ/θμιας Εκπ/σης του ΥΠ.Ε.Π.Θ.: Επειδή το περιεχόμενο των νέων βιβλίων των Μαθηματικών του Γυμνασίου χωρίζεται σε δύο μέρη (Α μέρος: Άλγεβρα και Β μέρος: Γεωμετρία), τα οποία διδάσκονται παράλληλα, προτείνουμε, κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο μάθημα των Μαθηματικών του Γυμνασίου, η επιλογή των θεμάτων να γίνει ως εξής: Για μεν τις Α και Β τάξεις: α) Θεωρία: Ένα θέμα από την Άλγεβρα και ένα θέμα από τη Γεωμετρία. β) Ασκήσεις: Δύο ασκήσεις από την Άλγεβρα και μία από τη Γεωμετρία ή δύο ασκήσεις από τη Γεωμετρία και μία από την Άλγεβρα. Ενώ για τη Γ τάξη, στην οποία η σχέση ωρών Άλγεβρας Γεωμετρίας είναι περίπου 70/30: α) Θεωρία: Ένα θέμα από την Άλγεβρα και ένα θέμα από τη Γεωμετρία. β) Ασκήσεις: Δύο ασκήσεις από την Άλγεβρα και μία από τη Γεωμετρία. Σημείωση: 1. Με τον όρο «ευρύτερη ενότητα» νοείται ύλη ομοιογενής (με συνάφεια θεμάτων), η οποία ολοκληρώθηκε σε περισσότερες της μιας διδακτικές ώρες και περιέχεται στο αυτό κεφάλαιο - ή σε τμήμα αυτού - αν είναι εκτενές. Σε καμιά περίπτωση, επομένως, υπό τον όρο «ευρύτερη ενότητα» δε νοείται ύλη διαφορετικών κεφαλαίων ή ύλη του αυτού μεν κεφαλαίου, πλην όμως υπερβολικά εκτενής. 2. Η έκφραση «Μπορεί όμως να αναλύονται σε βήματα» σημαίνει ότι τα υποερωτήματα των ασκήσεων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα, αλλά ότι τα ενδιάμεσα υποερωτήματα έχουν στόχο να οδηγήσουν τον μαθητή στο τελικό υποερώτημα. Χρήσιμο είναι να δίδονται τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων υποερωτημάτων, προκειμένου να είναι δυνατό ο μαθητής να απαντήσει στο τελικό υποερώτημα, έστω και εάν δεν έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προηγούμενα υποερωτήματα.

3 3. Η συγκεκριμένη νομοθεσία παράχθηκε πριν από τα τελευταία βιβλία Μαθηματικών του Γυμνασίου που περιέχουν και ερωτήσεις αντιστοίχησης, πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενού και σωστού-λάθους (τα συγκεκριμένα είδη ερωτήσεων τα ονομάζουν ερωτήσεις κατανόησης). 4. Θέλει προσοχή στα θέματα της θεωρίας. Το κάθε ένα από τα 2 θέματα θα πρέπει να περιέχει 3 ακριβώς ερωτήσεις χωρίς υποερωτήματα!!!!. Δεν μπορεί δηλαδή το πρώτο ή το δεύτερο θέμα θεωρίας να είναι της μορφής: α) Να απαντήσετε Σ ή Λ στις παρακάτω ερωτήσεις: i)... ii)... β).. γ).. 5. Κάθε άσκηση στο Γυμνάσιο πρέπει να είναι μόνο Άλγεβρα ή μόνο Γεωμετρία.

4 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 96 ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ Α Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1) Δίνονται οι παραστάσεις: Α= α) Να υπολογίσετε την τιμή της παράστασης Α Β και Β= 80 β) Να υπολογίσετε την τιμή της παράστασης 2 Α Β. 2) Οι δύο κύκλοι της παρακάτω εικόνας έχουν κέντρα τα σημεία Α και Β. α) Να εξηγήσετε γιατί οι δύο κύκλοι είναι ίσοι β) Να βρείτε τους άξονες συμμετρίας του σχήματος των δύο κύκλων. γ) Να εξηγήσετε γιατί τα σημεία Α, Β, Γ, Δ είναι κορυφές ρόμβου. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1) Σε μία συνάντηση 40 υπαλλήλων μιας εταιρίας ο οργανωτής της συνάντησης σκέφτηκε να φτιάξει διαφορετικές προσκλήσεις για άνδρες και διαφορετικές για γυναίκες. Πληροφορήθηκε από τον γραμματέα της εταιρίας ότι οι άνδρες ήταν κατά 5 λιγότεροι από το διπλάσιο του αριθμού των γυναικών. α) Πόσες προσκλήσεις για άνδρες και πόσες για γυναίκες θα πρέπει να κατασκευάσει ο οργανωτής; β) Ο γραμματέας αρχικά είχε πληροφορήσει τον οργανωτή ότι οι άνδρες ήταν κατά 4 λιγότεροι από το διπλάσιο του αριθμού των γυναικών και ο οργανωτής του ζήτησε να είναι πιο προσεκτικός οπότε και διόρθωσε τον αριθμό. Πώς ο οργανωτής κατάλαβε ότι ήταν λάθος η αρχική πληροφορία του γραμματέα;

5 2) Στο ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ=ΑΓ) έχουν μετρηθεί το ύψος του ΑΔ και η γωνία της κορυφής του Α=50 ο, όπως βλέπετε στο παρακάτω σχήμα. Επιπλέον έχετε στη διάθεσή σας έναν τριγωνομετρικό πίνακα γωνιών μεταξύ 20 ο και 30 ο α) Εξηγήστε γιατί το ύψος ΑΔ είναι και διχοτόμος. β) Να υπολογίσετε τις πλευρές του τριγώνου ΑΒΓ. γ) Να υπολογίσετε τα άλλα δύο ύψη του τριγώνου. Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1) Η εξίσωση 2x 2 +βx+γ=0 έχει ρίζες τους αριθμούς 2 και α) Να βρείτε τους συντελεστές β και γ της εξίσωσης. β) Να λύσετε την εξίσωση 16x 2-24x-16= ) Τα σημεία Α και Β βρίσκονται σε ένα Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων με κέντρο Ο. α) Να υπολογίσετε τα ημω και ημφ. β) Να υπολογίσετε το ημ 2 ω+ημ 2 φ. γ) Να εξηγήσετε γιατί η γωνία ΑΟΒ είναι ορθή. 3) Στο τρίγωνο ΑΒΓ εκτός από τα μήκη των πλευρών του ΑΒ και ΑΓ γνωρίζουμε και το εμβαδόν του που είναι 10 τετραγωνικές μονάδες. α) Να υπολογίσετε το ύψος του ΒΔ. β) Να υπολογίσετε το συνημίτονο της γωνίας Α. γ) Να υπολογίσετε το μήκος της πλευράς ΒΓ.

6 Θα ήταν χρήσιμο να κατεβάσετε τα αρχεία με τα διαγωνίσματα Γυμνασίου από τη διεύθυνση: %84%CE%B1- %CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE %BD- %CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%89%CE %BD-%CE%BD- %CE%B4%CF%89%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%BD/ και να σχολιάσετε τη δομή και το περιεχόμενο των θεμάτων.