Σην πξόγξακκα ζπκκεηείραλ νη καζεηέο:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σην πξόγξακκα ζπκκεηείραλ νη καζεηέο:"

Transcript

1

2

3 Σην πξόγξακκα ζπκκεηείραλ νη καζεηέο: Βαζίαο Γεκήηξηνο Β ηάμε Καηζηκάλε Αζελά Γ ηάμε Σθηαδά Δηξήλε Γ ηάμε Σθηαδά Παλαγηώηα Γ ηάμε Παληαδή Μαίξε Β ηάμε Κηάπε Διεπζεξία Β ηάμε Σβεληδνύξε Φωηεηλή Β ηάμε Κάηζηνπ Ηιηάλα Β ηάμε Αλαζηαζίνπ Αγιαϊα Α ηάμε Αλαζηαζηάδε Χαξά Α ηάμε Βελέηε Μειίλα Α ηάμε Καηζηκάλε Ακαιία Α ηάμε Μπίξε Παξαζθεπή Α ηάμε

4 Η επαφό μϋςα απϐ την παραδοςιακό μουςικό και τον χορϐ με την παρϊδοςη, τα όθη και ϋθιμα κϊθε τϐπου μϋςα ςτον ελλαδικϐ χώρο.

5 Γνωριμύα μϋςω τησ ϋρευνασ με την παρϊδοςη παραδοςιακό φορεςιϊ και κοςμόματα που την πλαιςιώνουν, παραδοςιακϊ μουςικϊ ϐργανα, ιςτορικϊ πολιτιςτικϊ ςτοιχεύα, γλώςςα τοπικού ιδιωματιςμού διϊλεκτοι. ςυγκρύςεισ αναλϑςεισ ςε επύπεδο τϊξησ. Και φυςικϊ η εκμϊθηςη των πιο αντιπροςωπευτικών χορών κϊθε πολιτιςμικόσ κοινϐτητασ.

6 Ο χορϐσ εύναι ο παλαιϐτεροσ τρϐποσ ϋκφραςησ των ςυναιςθημϊτων του ανθρώπου και θεωρεύται,ϐτι εύναι η πρώτη μορφό τϋχνησ που εμφανύςτηκε πϊνω ςτον πλανότη μασ.

7 Απϐ τα αρχαύα χρϐνια θεωροϑςαν τον χορϐ τϋχνη παλαιϐτερη και απϐ την πούηςη. Βύωμα του προώςτορικοϑ ακϐμα ανθρώπου ο ρυθμϐσ, μπορεύ να προκληθεύ και χωρύσ την προϒπϐθεςη του όχου. Ρυθμϐ δηλαδό μπορεύ να ϋχουν οι διϊφορεσ κινόςεισ του ςώματοσ, που γύνονται αντανακλαςτικϊ, ϐπωσ ο βηματιςμϐσ, ό για να ευκολϑνουν την εκτϋλεςη κϊποιασ εργαςύασ, ϐπωσ η κωπηλαςύα κ.α. Αν τώρα οι κινόςεισ αυτϋσ δεν γύνονται για κανϋνα ϊλλο λϐγο παρϊ μϐνο για να προκαλϋςουν ευχαρύςτηςη, ενώ παρϊλληλα ϋχουν και κϊποιο περιεχϐμενο (ςυμβολικϐ - μιμητικϐ) τϐτε γεννιϋται η ϐρχηςη η τϋχνη των εϑρυθμων ςωματικών κινόςεων. Αργϐτερα μελοποιοϑςαν και ολϐκληρεσ λϋξεισ που η εκφορϊ τουσ ςυνϐδευε τισ κινόςεισ τουσ. Έτςι θεωρεύται ϐτι προϋκυψε η πούηςη.

8 Δεν υπϊρχει αμφιβολύα ϐτι οι περιςςϐτεροι παραδοςιακού χορού που ςυναντοϑμε ςόμερα, αποτελοϑν ςτοιχεύα πολιτιςμοϑ που οι ρύζεσ τουσ ανϊγονται ςτο πολϑ μακρινϐ παρελθϐν. Τπόρξε μια κϑρια μορφό κοινωνικόσ ϋκφραςησ και θρηςκευτικόσ λατρεύασ και όταν τϐςο ςημαντικϐσ ο χορϐσ ςτη ζωό του πρωτϐγονου ανθρώπου, ώςτε κατϋληξε να εύναι το πρωταρχικϐ μϋςο κοινωνικόσ ταυτϐτητασ.

9 Εύναι ςτιγμϋσ ςτη ζωό που θαρρεύσ ϐτι τα λϐγια δεν αρκοϑν για να δώςουν αυτϐ που νιώθεισ. Σϐτε η κύνηςη γύνεται η τϋλεια ϋκφραςη των ςυναιςθημϊτων.εύναι το ξϋςπαςμα και η εκτϐνωςη μαζύ. Φορϐσ εύναι ταυτϐχρονα και χϊρη, κομψϐτητα, ομορφιϊ. Φορεϑω ςημαύνει αιςθϊνομαι και εκφρϊζω τη ςχϋςη του ανθρώπου με την φϑςη, με την κοινωνύα, με το μϋλλον και τουσ θεοϑσ.

10 Ίςωσ ςε καμιϊ χώρα τησ Ευρώπησ ο τοπικϐσ χορϐσ δεν εύναι τϐςο δεμϋνοσ και ζωντανϐσ με την καθημερινό ζωό. πϊνια θα ςυναντόςεισ αλλοϑ τουσ κατούκουσ να χορεϑουν τουσ δικοϑσ τουσ χοροϑσ ςτα πανηγϑρια ςτουσ γϊμουσ και ςτισ ταβϋρνεσ ϐπωσ οι Έλληνεσ. Κι αυτϐ γιατύ ύςωσ για κανϋνα ϊλλο λαϐ ο χορϐσ δεν παύζει τϐςο ςημαντικϐ ρϐλο ςα μϋςο διατόρηςησ τησ εθνικόσ ταυτϐτητασ. Μαζύ με το τραγοϑδι όταν το μϋςο να μεταβιβϊςουν ςτισ νεϐτερεσ γενιϋσ όθη, ϋθιμα θρϑλουσ διηγόςεισ, θριϊμβουσ, αναμνόςεισ, γνώςεισ και ιςτορύα αιώνων. Ο χορϐσ και το τραγοϑδι όταν ο τρϐποσ που οι πρϐγονοι μασ εκφρϊςτηκαν ςε κϊθε ςτιγμό του κϑκλου τησ ζωό τουσ.

11 οι μανϊδεσ κρατώντασ ςτην αγκαλιϊ το νεογϋννητο παιδύ, το χϐρευαν και το νανοϑριζαν δεύχνοντασ μϋςα απϐ αυτϐ την υπϋρτατη αγϊπη τουσ και την προςμονό να γύνει γερϐ και ςημαντικϐ για τον κϐςμο. Ύπνε που παύρνεισ τα παιδιϊ, ϋλα πϊρε και τοϑτο. Μικρϐ μικρϐ ςου το δωςα,μεγϊλο φϋρε μου το. Έλα ϑπνε αγϊλι αγϊλι απ την πϐρτα τη μεγϊλη. Έλα ϑπνε ϑπνωςε το και γλυκϊ αποκούμιςε το. Κοιμόςου και παρόγγειλα ςτην πϐλη τα προικιϊ ςου ςτη Βενετιϊ τα ροϑχα ςου και τα χρυςαφικϊ ςου

12 και θα ϋρθει η μεγϊλη ώρα του γϊμου, ϐπου το μεγαλϑτερο μϋροσ τησ διαδικαςύασ περνϊ μϋςα απϐ τον χορϐ, το τραγοϑδι, το γλϋντι. Με τα ϐργανα θα πϊρουν τη νϑφη για την εκκληςύα. Μετϊ τη ςτϋψη θα χορϋψουν τα νιϐγαμπρα και ϑςτερα, ϐλοι μϋςα απϐ το χορϐ θα τιμόςουν το ζευγϊρι ςτο νϋο του ξεκύνημα. Θα τραγουδόςουν και θα χορϋψουν πριν τη μϊχη ςτον πϐλεμο για την ξενιτιϊ για τον θϊνατο.

13 Ένασ δαύμονασ εύναι μϋςα μου και φωνϊζει, και κϊνω ότι μου πει, κϊθε που πϊω να πλαντϊξω μου φώναζε: Χόρεψε και χορεύω. Ξεπλαντϊζω. Μια φορϊ που πϋθανε το παιδύ μου ο Δημητρϊκησ μου, ςτη Χαλκιδικό, ϋτςι ςηκώθηκα πϊλι και χόρεψα. Οι ςυγγενεύσ και οι φύλοι που θωρούςαν να χορεύω μπροςτϊ ςτο λεύψανο, χύθηκαν να με πιϊςουν Τρελϊθηκε ο Ζορμπϊσ, φώναξαν, τρελϊθηκε ο Ζορμπϊσ. Μα εγώ τη ςτιγμό εκεύνη, αν δεν χόρευα, θα τρελαινόμουν απ τον πόνο.

14 Ο χορϐσ εύναι αναπϐςπαςτα δεμϋνοσ με την ανθρώπινη ϑπαρξη. Εύναι το μϋςο που φϋρνει τον ϋναν ϊνθρωπο πιο κοντϊ ςτουσ ϊλλουσ ανθρώπουσ που ενώνει τη φυλό. Ο χορϐσ λοιπϐν εύναι ο καλϑτεροσ εκφραςτόσ των ςυναιςθημϊτων του ανθρώπου, τα καλϑτερα λϐγια τοποθετημϋνα ςτο ςτϐμα του κϊθε κορμιοϑ.

15 Oι Έλληνεσ, ωσ ϋθνοσ, ςυγκροτοϑνται απϐ πολιτιςμικϋσ κοινϐτητεσ, δηλαδό ομϊδεσ ανθρώπων που ϋχουν κοινό καταγωγό και ςυνδϋονται με δεςμοϑσ κοινόσ πολιτιςμικόσ δρϊςησ (π.χ. κοινϋσ παραδϐςεισ, κοινϊ όθη κι ϋθιμα). τον ελλαδικϐ χώρο, τϋτοιεσ πολιτιςμικϋσ κοινϐτητεσ βρύςκουμε ςτη Θρϊκη, ςτη Μακεδονύα, ςτην Ήπειρο, ςτη Θεςςαλύα, ςτη Ροϑμελη, ςτο Μοριϊ, ςτην Κρότη, ςτα νηςιϊ του Ιονύου και του Αιγαύου, ςτην Καππαδοκύα ςτην Κϑπρο. Κϊθε πολιτιςμικό κοινϐτητα ϋχει τουσ δικοϑσ τησ τοπικοϑσ χοροϑσ οι οπούοι διαφϋρουν απϐ πϐλη ςε πϐλη ό απϐ χωριϐ ςε χωριϐ.

16 Ο χορϐσ δεν μπορεύ να νοηθεύ ξϋχωρα απϐ τισ ςυνθόκεσ που τον περιβϊλλουν. Ο χορϐσ δεν εύναι μϐνο τα βόματα και οι κινόςεισ του χορευτό, εύναι και το ύδιο το ςώμα και η φορεςιϊ του και ο ϊλλοι που χορεϑουν μαζύ του και αυτού που κϊθονται γϑρω. Εύναι η μουςικό και οι μουςικού οργανοπαύκτεσ, το τραγοϑδι και ο τραγουδιςτόσ. Εύναι μια ςκηνό που περιϋχει ϐλη την ιςτορύα του χωριοϑ. Μϋςα απϐ το μεγαλεύο ό την παρακμό του χοροϑ διαπιςτώνουμε το μεγαλεύο ό την παρακμό του πολιτιςμοϑ ενϐσ λαοϑ. Αυτϐ το δϋςιμο του χοροϑ με τον πολιτιςμϐ ςφραγύζει η φρϊςη του Κομφοϑκιου: Δειξτε μου πωσ χορεύει ένασ λαόσ και θα ςασ πω αν ο πολιτιςμόσ του είναι άρρωςτοσ ή υγιήσ.

17 Η ονομαςύα των χορών προϋρχεται κυρύωσ απϐ τον τρϐπο με τον οπούο χορεϑεται ο καθϋνασ ό απϐ τη γεωγραφικό περιοχό ςτην οπούα ϋχει πρωτοχορευτεύ. O ζωναρϊδικοσ, για παρϊδειγμα, πόρε το ϐνομϊ του απ το γεγονϐσ ϐτι οι χορευτϋσ πιϊνονται απϐ τα ζωνϊρια τουσ. Η ςβαρνιϊρα (καραγκοϑνα), απϐ τον τρϐπο που κινεύται η κοπϋλα που τον χορεϑει. Η ζαχαροϑλα, απϐ το ϐνομα μιασ κοπϋλασ. O αντικριςτϐσ απϐ την αντικριςτό θϋςη των χορευτών. O ζαγορύςιοσ ό ςυρτϐσ χανιώτικοσ, εύναι χορού που χορεϑονται ςτο Ζαγϐρι τησ Ηπεύρου και ςτα Φανιϊ τησ Κρότησ αντύςτοιχα κι απϐ εκεύ πόραν το ϐνομϊ τουσ.

18 Κϊθε πολιτιςμικό κοινϐτητα του ελληνιςμοϑ ϋχει τη δικό τησ παραδοςιακό φορεςιϊ. Oι φορεςιϋσ διακρύνονταν ςε γιορτινό, καθημερινό και του γϊμου (νυφιϊτικη, γαμπριϊτικη). Η καταςκευό τησ φορεςιϊσ προςδιορύζεται απϐ δυο ακϐμη παρϊγοντεσ την κοινωνικό τϊξη αλλϊ και τη μορφολογύα του εδϊφουσ οπϐτε και γύνεται ο διαχωριςμϐσ ςε ορεινϋσ, πεδινϋσ και νηςιώτικεσ και κϊθε μια απ αυτϋσ τισ κατηγορύεσ ςε χωρικϋσ και αςτικϋσ. Σα κοςμόματα όταν απαραύτητο ςυμπλόρωμα τησ φορεςιϊσ, τα οπούα αγορϊζουν απϐ τουσ προμηθευτϋσ και γι αυτϐ δεν αποτελοϑν ιδιαύτερο χαρακτηριςτικϐ κϊποιασ φορεςιϊσ. Διακρύνουμε τα γυναικεύα κοςμόματα ςε κοςμόματα του κεφαλιοϑ, του λαιμοϑ ό του ςτόθουσ, κοςμόματα του χεριοϑ και τη ζώνη.

19 Σα μουςικϊ ϐργανα διακρύνονται ςε τϋςςερισ μεγϊλεσ ομϊδεσ. Τα ιδιόφωνα: ϐργανα ςτα οπούα ηχεύ το υλικϐ απϐ τα οπούα εύναι φτιαγμϋνα. Σα πιο γνωςτϊ εύναι το τρύγωνο,τα ζύλια, τα κουτϊλια. Τα μεβρανόφωνα : ϐργανα με μεμβρϊνη ϐπωσ εύναι το νταοϑλι, το ντϋφι, το τουμπύ, το τουμπελϋκι. Τα αερόφωνα (πνευςτά): ϐπωσ η φλογϋρα, το ςουραϑλι το κλαρινϋτο, ο ζουρνϊσ. Τα χορδόφωνα: ϐπωσ το λαγοϑτο, η λϑρα, το κανονϊκι, το ςαντοϑρι το βιολύ. Κϊποια απϐ αυτϊ τα μουςικϊ ϐργανα με το χαρακτηριςτικϐ τουσ παύξιμο ςυνοδεϑουν αποκλειςτικϊ και μϐνο χοροϑσ μιασ πολιτιςμικόσ κοινϐτητασ και ϐχι ϊλλησ ϐπωσ η ποντιακό ό η κρητικό λϑρα που παύζει μϐνο ποντιακοϑσ και κρητικοϑσ ςκοποϑσ αντύςτοιχα.

20 Η Θεςςαλύα, ανόκει ςτην κεντρικό Ελλϊδα. Εύναι το γεωγραφικϐ διαμϋριςμα που αποτελεύται απϐ τουσ νομοϑσ Λϊριςασ, Μαγνης ύασ, Σρικϊλων και Καρδύτςασ.

21 Φορεϑεται απϐ ϊνδρεσ και γυναύκεσ ςτη Θεςςαλύα αλλϊ ςυναντϊται και ςτην Ήπειρο. Ανόκει ςτουσ ςυγκαθιςτοϑσ χοροϑσ και χορευϐταν ςυνόθωσ ςτουσ γϊμουσ ϐταν ςυνϐδευαν τη νϑφη και τον γαμπρϐ ςτην εκκληςύα γι αυτϐ και εύναι χορϐσ δρϐμου. Δεν ϋχει ςταθερϐ ςχόμα και διακρύνεται για την ελευθερύα και τη μεγϊλη ποικιλύα των κινόςεων.

22

23 Η Ήπειροσ ανόκει ςτη βορειοδυτικό Ελλϊδα. Εύναι το γεωγραφικϐ διαμϋριςμα που αποτελεύται απϐ τουσ νομοϑσ Ιωαννύνων, Θεςπρωτύασ, Άρτασ, Πρϋβεζασ.

24 Εύναι λεβϋντικοσ χορϐσ που χορεϑεται απϐ ϊνδρεσ και γυναύκεσ ςτο Ζαγϐρι τησ Ηπεύρου. Η λαβό των χεριών εύναι απϐ τουσ καρποϑσ των χεριών με λυγιςμϋνουσ τουσ αγκώνεσ.

25 Αποτελεύται απϐ την Αιτωλοακαρνανύα, την Ευρυτανύα, τη Υωκύδα, τη Υθιώτιδα, τη Βοιωτύα, την Εϑβοια και την Αττικό. Παραδοςιακϊ η τερεϊ Ελλϊδα φϋρεται και με την ονομαςύα Ροϑμελη, ενώ ςυχνϊ αναφϋρεται ωσ Κεντρικό Ελλϊδα, λϐγω τησ θϋςησ τησ ςτον χϊρτη τησ χώρασ.

26 Εύναι χορϐσ που εκφρϊζει τη λεβεντιϊ και την παλικαριϊ και χορεϑεται με πολλϋσ φιγοϑρεσ. Σην ονομαςύα του κατϊ πϊςα πιθανϐτητα την πόρε απϐ την Σςαμουριϊ, περιοχό τησ Ηπεύρου. Μια ϊλλη εκδοχό εύναι ϐτι πόρε το ϐνομα του απϐ το δϋντρο τςϊμι που ευδοκιμεύ ςε υψϐμετρο 1200μ. και πϊνω. Σον χϐρευαν επύ τουρκοκρατύασ οι αρματολού και οι κλεφτϋσ οι οπούοι ωσ γνωςτϐ μετϊ απϐ κϊθε επιχεύρηςη ξεκουρϊζονταν ό χϐρευαν ό ςυναγωνύζονταν ςτο ςημϊδι. Γι αυτϐ και τον λϋνε και κλϋφτικο. Η λαβό των χεριών εύναι απϐ τισ παλϊμεσ με λυγιςμϋνουσ τουσ αγκώνεσ και η αρχικό θϋςη του χοροϑ με το δεξύ πϐδι ςταυρωμϋνο πϊνω απϐ το αριςτερϐ.

27 Η Πελοπϐννηςοσ ανόκει ςτη νϐτια ηπειρωτικό Ελλϊδα. Αποτελεύται απϐ τουσ νομοϑσ ΑχαϏασ, Κορινθύασ, Αργολύδασ, Ηλεύασ, Μεςςηνύασ, Λακωνύασ, Αρκαδύασ.

28 Ο καλαματιανϐσ εύναι ο πιο γνωςτϐσ και διαδεδομϋνοσ χορϐσ ςε ολϐκληρη την Ελλϊδα. Απεικονύςεισ χορών ςε διϊφορα αρχαύα αγγεύα και τοιχογραφύεσ ϋχουν πολλϊ απϐ τα χαρακτηριςτικϊ του γνωρύςματα. Ονομϊζεται επύςησ και υρτϐσ, Ίςιοσ κ.α.η λαβό των χεριών εύναι απϐ τισ παλϊμεσ με τεντωμϋνουσ τουσ αγκώνεσ και η αρχικό θϋςη του χοροϑ εύναι η προςοχό με μικρό ςτροφό του ςώματοσ προσ τα δεξιϊ.

29 Εύναι το μεγαλϑτερο νηςύ τησ Ελλϊδασ. Περιλαμβϊνει τουσ νομοϑσ Ηρακλεύου, Φανύων, Ρεθϑμνου, και Λαςιθύου. Ιδιαύτερο μουςικϐ χρώμα αποδύδει ςτουσ χοροϑσ και τα τραγοϑδια η κρητικό λϑρα. Φορϐσ που χορεϑεται ςτην Κρότη. Πόρε το ϐνομϊ του απϐ τα πϋντε βόματα «Ζϊλα» που επαναλαμβϊνονται ρυθμικϊ. Η λαβό των χεριών εύναι απϐ τουσ ώμουσ. Ο χορϐσ αρχύζει με το αργϐ μϋροσ που λϋγεται κοντυλιϋσ και ςτη ςυνϋχεια γρόγορα. Παλαιϐτερα χορευϐταν μϐνο απϐ ϊνδρεσ. Ρυθμϐσ 2/4.

30 Φορϐσ που χορεϑεται ςτην Κρότη. Πόρε το ϐνομϊ του απϐ τα πϋντε βόματα «Ζϊλα» που επαναλαμβϊνονται ρυθμικϊ. Η λαβό των χεριών εύναι απϐ τουσ ώμουσ. Ο χορϐσ αρχύζει με το αργϐ μϋροσ που λϋγεται κοντυλιϋσ και ςτη ςυνϋχεια γρόγορα. Παλαιϐτερα χορευϐταν μϐνο απϐ ϊνδρεσ. Ρυθμϐσ 2/4.

31 τα νηςιϊ του Ιονύου περιλαμβϊνονται τα νηςιϊ Κϋρκυρα, Λευκϊδα, Κεφαλονιϊ, Ζϊκυνθοσ και βρύςκονται δυτικϊ τησ Ελλϊδασ.

32 Φορεϑεται απϐ γυναύκεσ ςε κϑκλο με λαβό χεριών απϐ τισ παλϊμεσ και ϋναν ϊνδρα μπροςτϊ ό και δεϑτερο πύςω. Οι ϊνδρεσ εκτελοϑν διϊφορεσ ςτροφϋσ, πηδόματα, καθύςματα, ενώ οι κοπϋλεσ χορεϑουν τα βαςικϊ βόματα. Κατϊ την παρϊδοςη ο χορϐσ πρωτοχορευτηκε απϐ τον Οδυςςϋα με τη Ναυςικϊ, κϐρη του Βαςιλιϊ Αλκύνοου, ςτο νηςύ των Υαιϊκων ςε γλϋντι που ϋγινε προσ τιμό του ξϋνου.

33 Αποτελεύται απϐ τα νηςιϊ του βορειοανατολικοϑ αιγαύου τισ Κυκλϊδεσ τισ πορϊδεσ και τα Δωδεκϊνηςα

34 Ο ικαριώτικοσ χορεϑεται ςτην Ικαρύα απ ϐπου πόρε και το ϐνομα του απϐ ϊνδρεσ κα γυναύκεσ. Η λαβό των χεριών εύναι απϐ τισ παλϊμεσ με τα χϋρια τεντωμϋνα κϊτω. Έχει δυο μϋρη ϋνα αργϐ και ςτη ςυνϋχεια γρόγορο.

35 Η Μακεδονύα, ανόκει ςτη βϐρεια Ελλϊδα, αποτελεύται απϐ τουσ νομοϑσ Θεςςαλονύκησ, Φαλκιδικ όσ, Καβϊλασ, Δρϊμασ, ε ρρών, Κιλκύσ, Πϋλλασ, Κα ςτοριϊσ, Υλωρύνησ, Κοζϊ νησ, Γρεβενών και Πιερύα σ.

36 Ο χορϐσ ρϊικω χορεϑεται ςτισ περιςςϐτερεσ περιοχϋσ τησ Μακεδονύασ απϐ ϊνδρεσ και γυναύκεσ με λαβό των χεριών απϐ τισ παλϊμεσ με τα χϋρια τεντωμϋνα κϊτω.

37 Η Θρϊκη ανόκει ςτη βορειοανατολικό Ελλϊδα και αποτελεύται απϐ τουσ νομοϑσ Ροδϐπησ, Έβρου, Ξϊνθησ.

38 Φορεϑεται ςε ϐλεσ τισ περιοχϋσ τησ Θρϊκησ και ςτην Ανατολικό Ρωμυλύα, απϐ ϊνδρεσ και γυναύκεσ. Σην ονομαςύα του την πόρε απϐ τη λαβό που εύναι απϐ τα ζωνϊρια.

39 Ο Πϐντοσ εύναι η ελληνικό ονομαςύα τησ γεωγραφικόσ περιοχόσ των ΒΑ. ακτών τησ Μικρϊσ Αςύασ, η παρϊλια περιοχό τησ Καππαδοκύασ, ανατολικϊ τησ Παφλαγονύασ, η οπούα ςόμερα ανόκει ςτην Σουτκύα. Φαρακτηριςτικϐ τησ μουςικόσ των ποντύων εύναι η ποντιακό λϑρα ό αλλιώσ κεμεντζϋ

40 Ο πιο γνωςτϐσ ποντιακϐσ χορϐσ που χορεϑεται απϐ ϊνδρεσ και γυναύκεσ. Φαρακτηριςτικϐ του χοροϑ εύναι το ςπϊςιμο - λϑγιςμα των γονϊτων απ ϐπου πόρε και το ϐνομα του, τικ ςο γϐνατον.

41 Αποτελεύ τη δυτικϐτερη προϋκταςη τησ Αςύασ και αποτελεύ το μεγαλϑτερο μϋροσ τησ Δημοκρατύασ τησ Σουρκύασ.

42 Θεωρεύται πολεμικϐσ χορϐσ.ση ςημερινό ονομαςύα του ϋλαβε επειδό όταν χορϐσ που ςυνηθιζϐταν ιδιαύτερα απϐ τη ςυντεχνύα των μακελϊρηδων (των χαςϊπηδων). Ο χορϐσ αποτελεύται απϐ δυο μϋρη, αργϐ και γρόγορο, που ϋχουν διϊφορεσ ονομαςύεσ : βαρϑ χαςϊπικο χαςαπιϊ κ.α.

43

Έλεγχοι και επύ τόπου μετρόςεισ των επιπϋδων των υψύςυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδύων ςτο περιβϊλλον ςταθμών κεραιών ςε όλη τη χώρα κατϊ το ϋτοσ 2015

Έλεγχοι και επύ τόπου μετρόςεισ των επιπϋδων των υψύςυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδύων ςτο περιβϊλλον ςταθμών κεραιών ςε όλη τη χώρα κατϊ το ϋτοσ 2015 Έλεγχοι και επύ τόπου μετρόςεισ των επιπϋδων των υψύςυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδύων ςτο περιβϊλλον ςταθμών κεραιών ςε όλη τη χώρα κατϊ το ϋτοσ 2015 Συγκεντρωτικϊ ςτοιχεύα Η Ελληνικό Επιτροπό Ατομικόσ Ενϋργειασ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ.

ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ. ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ. Σϐςο κατϊ τη διϊρκεια τησ εγκυμοςϑνησ ϐςο και κατϊ τη διϊρκεια του θηλαςμοϑ οι γυναύκεσ δϋχονται πολλϋσ ςυμβουλϋσ για τη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ

Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ Πειραιϊσ 2014 «Ζει ο βαςιλιάσ Αλέξανδροσ;» Σχολικέσ ομάδεσ: Νηπιαγωγεύο, Α -Β Δημοτικοϑ Μϋςα απϐ ϋνα παραμϑθι με όρωα ϋνα παιδύ των προώςτορικών χρϐνων

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4 Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 1 Περιεχόμενα Προτϊςεισ επανϊληψησ Προτϊςεισ Διακλϊδωςησ Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 2 Προτάςεισ επανάληψησ Οι προτϊςεισ επανϊληψησ (iterative ό loop

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικϊ ςτοιχεύα για τουσ ελϋγχουσ και τισ επιτόπου μετρόςεισ των επιπϋδων των υψύςυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδύων ςτο περιβϊλλον ςταθμών

Συγκεντρωτικϊ ςτοιχεύα για τουσ ελϋγχουσ και τισ επιτόπου μετρόςεισ των επιπϋδων των υψύςυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδύων ςτο περιβϊλλον ςταθμών Συγκεντρωτικϊ ςτοιχεύα για τουσ ελϋγχουσ και τισ επιτόπου μετρόςεισ των επιπϋδων των υψύςυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδύων ςτο περιβϊλλον ςταθμών κεραιών ςε όλη τη χώρα κατϊ το ϋτοσ 2016 Φεβρουϊριοσ 2017

Διαβάστε περισσότερα

Σα Επτϊνηςα! Κϋρκυρα Έχει ςχόμα μακρόςτενο, πλατύτερο ςτο βόρειο τμόμα τησ, ενώ ςτενεύει προσ το νότο. Σα παρϊλιϊ τησ ϋχουν ςυνολικό μόκοσ 217 χιλιόμετρα και ςχηματύζουν αρκετούσ όρμουσ και ακρωτόρια.

Διαβάστε περισσότερα

Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων. Εξεταζϐμενο Μϊθημα: Λογοτεχνία Θεωρητικήσ Κατεύθυνςησ Ημ/νύα: 19 ΜαϏου 2010. Απαντήςεισ Θεμάτων

Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων. Εξεταζϐμενο Μϊθημα: Λογοτεχνία Θεωρητικήσ Κατεύθυνςησ Ημ/νύα: 19 ΜαϏου 2010. Απαντήςεισ Θεμάτων Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων Εξεταζϐμενο Μϊθημα: Λογοτεχνία Θεωρητικήσ Κατεύθυνςησ Ημ/νύα: 19 ΜαϏου 2010 Θέμα Α Απαντήςεισ Θεμάτων (Οι Απαντήςεισ είναι Ενδεικτικέσ) Α1. Ωσ αρχό ςτην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΟΣΕ ΠΙΑ ΜΟΝΟΙ ΣΟ ΠΙΣΙ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΟΣΕ ΠΙΑ ΜΟΝΟΙ ΣΟ ΠΙΣΙ» ΧΩΡΑ: ΚΤΠΡΟ ΟΝΟΜΑ ΧΟΛΕΙΟΤ: Α Δημοτικϐ χολεύο Αυγϐρου ΣΗΛ. ΧΟΛΕΙΟΤ: 23922140 ΗΛ. ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΧΟΛΕΙΟΤ: http://dim-avgorou1-amm.schools.ac.cy/ ΟΝΟΜΑ ΤΠΕΤΘΤΝΟΤ: Μαρύα Ζόκκου-email:mzikkou@yahoo.com ΣΑΞΗ ΠΟΤ ΤΜΜΕΣΕΙΧΕ:

Διαβάστε περισσότερα

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ.

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ. Αθόνα, 15 Μαύου 2014 Η παρακάτω επιςτολή, εςτάλη μέςω φαξ και μέςω email ςτον Προΰςτάμενο τησ Διεύθυνςησ Ειδικήσ Αγωγήσ κο Λολίτςα, την Τρίτη 14 Μααου 2014. Παρακαλούμε να ςτηρίξετε με την υπογραφή ςασ

Διαβάστε περισσότερα

Τα θαλϊςςια θηλαςτικϊ ζουν ςτη θϊλαςςα. Περύπου 12 εύδη θαλϊςςιων θηλαςτικών εύναι καταγεγραμμϋνα ςτον κόςμο, ενώ ςτην Ελλϊδα ζουν εννϋα μόνιμα και

Τα θαλϊςςια θηλαςτικϊ ζουν ςτη θϊλαςςα. Περύπου 12 εύδη θαλϊςςιων θηλαςτικών εύναι καταγεγραμμϋνα ςτον κόςμο, ενώ ςτην Ελλϊδα ζουν εννϋα μόνιμα και Τα θαλϊςςια θηλαςτικϊ ζουν ςτη θϊλαςςα. Περύπου 12 εύδη θαλϊςςιων θηλαςτικών εύναι καταγεγραμμϋνα ςτον κόςμο, ενώ ςτην Ελλϊδα ζουν εννϋα μόνιμα και πϋντε περιςταςιακϊ. Αν και πολύ μικρϋσ ςε μϋγεθοσ και

Διαβάστε περισσότερα

Χώροσ, εργαςία και έμφυλεσ ςχέςεισ: Από το ςπίτι ςτο μεταλλείο.

Χώροσ, εργαςία και έμφυλεσ ςχέςεισ: Από το ςπίτι ςτο μεταλλείο. Εθνικϐ Μετςϐβιο Πολυτεχνεύο χολό Αρχιτεκτϐνων. Δ.Π.Μ..: Αρχιτεκτονικό χεδιαςμϐσ του Φώρου Κατεϑθυνςη Β : Πολεοδομύα Φωροταξύα. Ακαδημαώκϐ Έτοσ: 2013-14 Θερινϐ Εξϊμηνο Οκτώβριοσ 2014. Μϊθημα: Έμφυλεσ πολιτιςμικϋσ

Διαβάστε περισσότερα

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ;

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Dr. jennifer Dennis, Ιατρική Σύμβουλοσ του Συλλόγου για το Σύνδρομο Down (1993) Ο αδϋνασ

Διαβάστε περισσότερα

Μαύροσ Γιϊννησ Μαθηματικόσ

Μαύροσ Γιϊννησ Μαθηματικόσ Μαύροσ Γιϊννησ Μαθηματικόσ Ποιοσ εύναι ο οριςμόσ του ςυνόλου; Γιατύ μαθαύνουμε οριςμούσ; Αν ςκεφτεύ κανεύσ ότι τα μαθηματικϊ εύναι μια γλώςςα, όπωσ τα ελληνικϊ ό τα αγγλικϊ, και ο ςκοπόσ τησ εύναι να διευκολύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΤΩΝΤΜΑ. ΠΑΡΑΜΕΣΡΟ λϋγεται το ςύμβολο, ςυνόθωσ γρϊμμα, του οπούου το πεδύο οριςμού ορύζεται ϋτςι ώςτε να ιςχύει κϊποια προώπόθεςη.

ΠΟΛΤΩΝΤΜΑ. ΠΑΡΑΜΕΣΡΟ λϋγεται το ςύμβολο, ςυνόθωσ γρϊμμα, του οπούου το πεδύο οριςμού ορύζεται ϋτςι ώςτε να ιςχύει κϊποια προώπόθεςη. ΠΟΛΤΩΝΤΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΕΣΑΒΛΗΣΗ λϋγεται ϋνα ςύμβολο, ςυνόθωσ γρϊμμα, το οπούο παύρνει τιμϋσ μϋςα από ϋνα ςύνολο Α. Σο Α λϋγεται πεδύο οριςμού. Αν το πεδύο οριςμού εύναι υποςύνολο του ςυνόλου των πραγματικών

Διαβάστε περισσότερα

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων Δημότρησ Μιχελϊκησ Τμόμα Εφαρμοςμϋνησ Πληροφορικόσ και Πολυμϋςων Σχολό Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΑΝΙΑ ΧΡΙΣΙΝΑ ΠΕΣΡΗ

ΙΠΑΝΙΑ ΧΡΙΣΙΝΑ ΠΕΣΡΗ ΙΠΑΝΙΑ ΧΡΙΣΙΝΑ ΠΕΣΡΗ Σο Βασίλειο της Ισπανίας (Ιςπανικϊ: Reino de España) ό Εςπερύα (Hesperia) των αρχαύων Ελλόνων, ό Hispania και Spania των Ρωμαύων, εύναι ϋνα κρϊτοσ τησ νοτιοδυτικόσ Ευρώπησ, που καταλαμβϊνει

Διαβάστε περισσότερα

υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ

υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Δεξιότητεσ προςεκτικόσ παρακολούθηςησ & Ενςυναύςθηςη Ενςυναύςθηςη: η ικανότητα να ακούει κανείσ με ακρίβεια και να αιςθάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Φ Ρ Ο Ν Σ Ι Σ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Σ Ι Κ Η - Κ. Μ Π Α Κ Α Λ Α Κ Ο - Κ. Φ Ι Ρ Φ Ι Ρ Η ελίδα 80

Φ Ρ Ο Ν Σ Ι Σ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Σ Ι Κ Η - Κ. Μ Π Α Κ Α Λ Α Κ Ο - Κ. Φ Ι Ρ Φ Ι Ρ Η ελίδα 80 80 ΥΤΙΚΗ-ΦΗΜΕΙΑ Γ Γυμναςύου-Φ.Κ.Υιρφιρόσ εςτύασ τοποθετοϑμε ϋνα φωτεινϐ αντικεύμενο, τοποθετώντασ μπροςτϊ απϐ τον καθρϋπτη ςε κατϊλληλη απϐςταςη μύα οθϐνη. προςδιοριςμοϑ ενϐσ ειδώλου ςε ςφαιρικϐ καθρϋπτη.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2 Σο εςωτερικό του υπολογιςτό

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2 Σο εςωτερικό του υπολογιςτό ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2 Σο εςωτερικό του υπολογιςτό Οι υπολογιςτϋσ αποτελούνται από πολλϊ ηλεκτρονικϊ εξαρτόματα. Σο κϊθε ϋνα από αυτϊ ϋχει ειδικό ρόλο ςτη λειτουργύα του. Έχουν ςχεδιαςτεύ ϋτςι ώςτε να ςυνεργϊζονται

Διαβάστε περισσότερα

Σι και ποία είναι τα Μυςτήρια τησ Εκκληςίασ;

Σι και ποία είναι τα Μυςτήρια τησ Εκκληςίασ; Σι και ποία είναι τα Μυςτήρια τησ Εκκληςίασ; Σα μϋλη τησ Εκκληςύασ για να αγιαςτούν, εύναι απαραύτητο να μετϋχουν ςτα Μυςτόριϊ τησ. Μυςτόρια ςτη χριςτιανικό ορολογύα εύναι ιερϋσ τελετϋσ, με τισ οπούεσ

Διαβάστε περισσότερα

Σρυφερϊ λϐγια απϐ γονεύσ.

Σρυφερϊ λϐγια απϐ γονεύσ. Μια ακϐμη ςχολικό χρονιϊ ϋφταςε ςτο τϋλοσ τησ. Οι γονεύσ των παιδιών μασ ςυγκινημϋνοι μασ εκφρϊζουν κϊθε φορϊ με το δικϐ τουσ μοναδικϐ τρϐπο τισ ευχαριςτύεσ τουσ για ϐλα ϐςα προςφϋρουμε ςτα παιδιϊ τουσ.

Διαβάστε περισσότερα

Γάμος, Διαζύγιο και Τάντρα

Γάμος, Διαζύγιο και Τάντρα Γάμος, Διαζύγιο και Τάντρα SAMAEL AUN WEOR 2 Γάμος, Διαζύγιο και Τάντρα SAMAEL AUN WEOR 3 4 Γάμος, Διαζύγιο και Τάντρα Εύναι αξιοθρόνητη, η παρακμό των καλών εθύμων ςτισ χώρεσ που καυχώνται ότι εύναι πολιτιςμϋνεσ.

Διαβάστε περισσότερα

Προΰόντα ΠΟΠ. τερεϊ Ελλϊδα

Προΰόντα ΠΟΠ. τερεϊ Ελλϊδα Προΰόντα ΠΟΠ τερεϊ Ελλϊδα Σι είναι ΠΟΠ; Ωσ προςτατευόμενη ονομαςύα προϋλευςησ (ΠΟΠ) νοεύται το όνομα μιασ περιοχόσ, που χρηςιμοποιεύται ςτην περιγραφό ενόσ αγροτικού ό κτηνοτροφικού προώόντοσ που παρϊγεται

Διαβάστε περισσότερα

«Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο».

«Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο». «Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο». Επαγγελματικόσ Τομϋασ: Ιατρικό Συμμετϋχοντεσ: Χαώκϊλησ Δημότρησ Κεραμιδϊσ Δημότρησ Κατςικονούρησ Θανϊςησ Λαμπρόπουλοσ

Διαβάστε περισσότερα

Αντύ Επιλόγου. Ειςαγωγό Ρομποτικό Ιατρικό ΠροηγμϋνεσΣεχνολογύεσ: Τποκεφϊλαια:

Αντύ Επιλόγου. Ειςαγωγό Ρομποτικό Ιατρικό ΠροηγμϋνεσΣεχνολογύεσ: Τποκεφϊλαια: Ειςαγωγό Ρομποτικό Ιατρικό ΠροηγμϋνεσΣεχνολογύεσ: Τποκεφϊλαια: α) Σεχνολογύα Watson β) Μύα περύληψη για το πώσ εξυπηρετεύ την Ιατρικό γ) Χειρουργικό ςύςτημα Da Vinci δ) Μύα επύδειξη του ςυςτόματοσ πϊνω

Διαβάστε περισσότερα

Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Μακεδονύα..

Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Μακεδονύα.. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Μακεδονύα.. Η Μακεδονύα εύναι το μεγαλύτερο ςε ϋκταςη και το δεύτερo μεγαλύτερο ςε πληθυςμό γεωγραφικό διαμϋριςμα τησ ηπειρωτικόσ Ελλϊδασ. Η Μακεδονύα αποτελεύται από τουσ

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραςη του κτηριού Ματςάγγου ςτην πόλη του Βόλου καθώσ και ςτην κοινωνία του

Επίδραςη του κτηριού Ματςάγγου ςτην πόλη του Βόλου καθώσ και ςτην κοινωνία του ειε Επίδραςη του κτηριού Ματςάγγου ςτην πόλη του Βόλου καθώσ και ςτην κοινωνία του Η ανϊπτυξη τησ βιομηχανύασ Ματςϊγγου για τον Βόλο, το νομό Μαγνηςύασ και την Ελλϊδα, όταν τόςο ςημαντικό όςο και για την

Διαβάστε περισσότερα

22/11/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Δεδομζνα απο Δευτερεφουςεσ πηγζσ. Αυτή την βδομάδα...

22/11/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Δεδομζνα απο Δευτερεφουςεσ πηγζσ. Αυτή την βδομάδα... Προηγοφμενη βδομάδα... Δεδομζνα απο Δευτερεφουςεσ πηγζσ Πρωτογενό δεδομϋνα Αρχϋσ και τεχνικϋσ που χρηςιμοποιούνται ςτην ςυλλογό γεωγραφικών δεδομϋνων Πωσ χρηςιμοποιούμε το GPS και την Τηλεπιςκόπηςη ςαν

Διαβάστε περισσότερα

Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ

Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ από την μαθήτρια Κοττέ Αγγελική Εργαςία ςτη Φυςική Γενικήσ Παιδείασ Γ Λυκείου Υπεύθυνοσ Καθηγητήσ: Αλέξανδροσ Κατέρησ Η ηλιακό υπεριώδησ ακτινοβολύα (UV)

Διαβάστε περισσότερα

Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα. Σϊββατο 6 Οκτωβρύου π.μ μ.μ. ImpactHub Athens. Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med

Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα. Σϊββατο 6 Οκτωβρύου π.μ μ.μ. ImpactHub Athens. Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα Σϊββατο 6 Οκτωβρύου 2018 10.00 π.μ. 13.00 μ.μ. ImpactHub Athens Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med «όταν ςε γνωρύςουν καλύτερα, δε θα τουσ ενδιαφϋρεισ πώσ

Διαβάστε περισσότερα

Το τςάϊ ςυντροφιά ςτην δουλειά

Το τςάϊ ςυντροφιά ςτην δουλειά Το τςάϊ ςυντροφιά ςτην δουλειά Το τςϊώ μασ αρϋςει επειδό υπϊρχει ςε διϊφορεσ γεύςεισ, ςυν το ότι ϋχει τόςα οφϋλη για τον οργανιςμό μασ. Το θϋλουμε και ςτην δουλειϊ, αλλϊ κϊθε φορϊ το αναβϊλλουμε όχι για

Διαβάστε περισσότερα

WINE in MODERATION ΟΙΝΟ: ΜΕΣΡΟ ΑΠΟΛΑΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ

WINE in MODERATION ΟΙΝΟ: ΜΕΣΡΟ ΑΠΟΛΑΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ Ιανουϊριοσ 2008 WINE in MODERATION ΟΙΝΟ: ΜΕΣΡΟ ΑΠΟΛΑΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ Ένα πανευρωπαώκό πρόγραμμα που ςτοχεύει ςτην προαγωγό τησ υπεύθυνησ και ϋμμετρησ κατανϊλωςησ ούνου 1 ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΤΜΑ 1. Ο ΟΙΝΟ: ΜΕΣΡΟ ΑΠΟΛΑΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΑΠΟ ΣΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΣΟ ΓΤΜΝΑΙΟ 4 Διϊγνωςη των γνώςεων και ικανοτότων των παιδιών που ϋρχονται από το Δημοτικό ςτο Γυμνϊςιο. Ο καθηγητόσ με διαγνωςτικϊ

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ. Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη

Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ. Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη Αιτίεσ Η αιτύα δημιουργύασ του φαινομϋνου εύναι η εκπομπό χημικών ενώςεων ςτην ατμόςφαιρα όπωσ για παρϊδειγμα οι χλωροφθοράνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΕΤΙΝΑ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΗ ΠΡΩΣΕΤΟΤΑ ΣΗ ΕΤΡΩΠΗ 2021

Η ΕΛΕΤΙΝΑ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΗ ΠΡΩΣΕΤΟΤΑ ΣΗ ΕΤΡΩΠΗ 2021 Η ΕΛΕΤΙΝΑ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΗ ΠΡΩΣΕΤΟΤΑ ΣΗ ΕΤΡΩΠΗ 2021 Πριν από τρεισ δεκαετύεσ, με εφαλτόριο την πρωτοβουλύα τησ ηθοποιού Μελύνασ Μερκούρη, που εκεύνη την εποχό όταν η Ελληνύδα Τπουργόσ Πολιτιςμού, η Ευρωπαώκό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΟΛΙΣΙΜΙΚΗ ΦΡΟΝΣΙΔΑ ΤΓΕΙΑ

ΔΙΑΠΟΛΙΣΙΜΙΚΗ ΦΡΟΝΣΙΔΑ ΤΓΕΙΑ ΔΙΑΠΟΛΙΣΙΜΙΚΗ ΦΡΟΝΣΙΔΑ ΤΓΕΙΑ Δρ Βαςιλικό Ρόκα καφιδϊκη Αντιπλούαρχοσ (ΥΝ) ΠΝ Τμ/χησ Δ/νςησ Εκπαύδευςησ & Έρευνασ ΝΝΑ Επιςτημονικϐσ Συνεργϊτησ τμ. Νοςηλευτικόσ ΕΚΠΑ Globalization :Princes Diana s death

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011

Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011 Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011 Με το ειδικό καθεςτώσ ενιςχύςεων τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων ενιςχύονται

Διαβάστε περισσότερα

Τα Φράγκικα Κάστρα στο Αγιονόρι, τον Άγιο Βασίλειο και το Πεντεσκούφι Κορινθίας. Γιώργος Πρίμπας

Τα Φράγκικα Κάστρα στο Αγιονόρι, τον Άγιο Βασίλειο και το Πεντεσκούφι Κορινθίας. Γιώργος Πρίμπας Τα Φράγκικα Κάστρα στο Αγιονόρι, τον Άγιο Βασίλειο και το Πεντεσκούφι Κορινθίας Γιώργος Πρίμπας Στα μϋρη τησ νότιασ κυρύωσ Ελλϊδασ (ηπειρωτικόσ και νηςιωτικόσ) και ιδύωσ τησ Πελοποννόςου, που οι Φρϊγκοι

Διαβάστε περισσότερα

Ο μικρός Χακίμ (Jolly Old Saint Nicholas) (Δ Ε τ τϊξη)

Ο μικρός Χακίμ (Jolly Old Saint Nicholas) (Δ Ε τ τϊξη) Ο μικρός Χακίμ (Jolly Old Saint Nicholas) (Δ Ε τ τϊξη) Breiner Peter / Παραδοςιακϐ Ελληνικού ςτύχοι: Ελϋνη Γιαννατςοϑλια Ο Χακίμ από την Αφρική Σ' ϊςπρο το μολϑβι του ϋβγαλε φτερϊ ςτο φτωχϐ καλϑβι του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΤΕΙ / 2. Αναδιαρθρώςεισ και κλαδική εξειδίκευςη των περιφερειών ςτισ απαρχέσ του 21 ου αιώνα

ΑΝΑΛΤΕΙ / 2. Αναδιαρθρώςεισ και κλαδική εξειδίκευςη των περιφερειών ςτισ απαρχέσ του 21 ου αιώνα ΜΑΡΣΙΟ 2011 ΑΝΑΛΤΕΙ / 2 Αναδιαρθρώςεισ και κλαδική εξειδίκευςη των περιφερειών ςτισ απαρχέσ του 21 ου αιώνα ΑΓΓΕΛΟ ΕΤΣΡΑΣΟΓΛΟΤ, ΑΛΙΚΗ ΚΤΡΟΤ, ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ Φ. ΤΡΙΟΠΟΤΛΟ, ΠΩΛΙΝΑ ΥΑΣΟΤΡΟΤ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΑΦΟΛΗΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Εκπαιδευηικό Σύζηημα

Το Νέο Εκπαιδευηικό Σύζηημα ελύδα1 Το Νέο Εκπαιδευηικό Σύζηημα Από το ςχολικό ϋτοσ 2013-2014 και για τουσ μαθητϋσ που φοιτούν ςτην Α Λυκεύου ϋχει τεθεύ ςε ιςχύ το νϋο αναλυτικό πρόγραμμα. τόχοσ των αλλαγών εύναι να ενδυναμωθούν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ» ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΥΙΛΟΟΥΙΚΗ ΦΟΛΗ ΣΜΗΜΑ ΥΙΛΟΟΥΙΑ- ΠΑΙΔΑΓΨΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΓΨΓΗ ΣΗ ΤΓΕΙΑ ΔΙΔΑΚΟΤΑ: Κα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΤΛΟΤ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ» Υοιτότρια: Κωνςταντύνα Μπαλτϊ ΚΑΡΠΕΝΗΙ 2012 Σι

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογύα & Λυμϋνεσ Αςκόςεισ

Μεθοδολογύα & Λυμϋνεσ Αςκόςεισ Τρίγωνα -Κφρια και δευτερεφοντα στοιχεία τριγώνου Μεθοδολογύα & Λυμϋνεσ Αςκόςεισ τόχοσ 1 : Κύρια ςτοιχεύα τριγώνου Αςκόςεισ 1. Να ςχεδιϊςετε ϋνα τρύγωνο ΑΒΓ. Να ορύςετε τα κύρια ςτοιχεύα του. Να βρεύτε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΣΗΝΟΣΡΟΥΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΣΗΝΟΣΡΟΥΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΣΗΝΟΣΡΟΥΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΣΗΝΟΣΡΟΦΙΑ ΟΡΙΜΟ :Κτηνοτροφύα ονομϊζουμε την ςυςτηματικό εκτροφό και αναπαραγωγό ζώων με ςκοπϐ την οικονομικό εκμετϊλλευςη και αξιοπούηςη των προώϐντων τουσ. ΚΛΑΔΟΙ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ:

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ: Σελίδα1 ΚΑΝΕΛΛΑΣΟΤ ΒΙΒΗ Γ., 2009, «Η ςύγχρονη μουςικό παιδεύα ςτη δευτεροβϊθμια εκπαύδευςη, η περύπτωςη των μουςικών ςχολεύων», Πρακτικά 2 ου επιςτημονικού ςυνεδρίου «Μουςική Παιδεία & Μουςικά Σχολεία:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτόματα και απαντόςεισ γϑρω απϐ τισ επιλογϋσ των νϋων Προγραμμϊτων Σπουδών

Ερωτόματα και απαντόςεισ γϑρω απϐ τισ επιλογϋσ των νϋων Προγραμμϊτων Σπουδών Ερωτόματα και απαντόςεισ γϑρω απϐ τισ επιλογϋσ των νϋων Προγραμμϊτων Σπουδών Ποια ήταν η αφετηρία του ΝΠ ςτο ΜτΘ ; Η αποδοχό τησ ϊποψησ ϐτι τα ΘΡΗΚΕΤΣΙΚΑ δεν είναι θρηςκεία αλλά διδαςκαλία τησ θρηςκείασ,

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμβολο τησ Πίςτεωσ

Το Σύμβολο τησ Πίςτεωσ Το Σύμβολο τησ Πίςτεωσ Σο ύμβολο τησ Πύςτεωσ εύναι ςύντομη ομολογύα τησ πύςτεώσ μασ μϋςα ςτην οπούα παρουςιϊζονται περιληπτικϊ, με ςαφόνεια και αυθεντικϊ τα βαςικϊ δόγματα του χριςτιανιςμού. Σο «Πιςτεύω»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΞΙΔΙ ΣΗN ΟΜΟΡΥΗ ΚΤΠΡΟ

ΣΑΞΙΔΙ ΣΗN ΟΜΟΡΥΗ ΚΤΠΡΟ ΣΑΞΙΔΙ ΣΗN ΟΜΟΡΥΗ ΚΤΠΡΟ ϊββατο 14 Φεβρουαρύου 2015 Πολύ νωρύσ το πρωύ ςυγκεντρωθόκαμε ςτο αεροδρόμιο και δεν μπορούςαμε να ςυγκρατόςουμε τον ενθουςιαςμό μασ που πηγαύναμε πρώτη φορϊ ςτο εξωτερικό όλοι

Διαβάστε περισσότερα

"ΓΤΝΑΙΚΕ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΟΙ ΣΗ ΑΡΦΑΙΟΣΗΣΟ" Ερευνητικό εργαςύα Α λυκεύου 1 ο ΓΕΛ Ναυπϊκτου

ΓΤΝΑΙΚΕ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΟΙ ΣΗ ΑΡΦΑΙΟΣΗΣΟ Ερευνητικό εργαςύα Α λυκεύου 1 ο ΓΕΛ Ναυπϊκτου "ΓΤΝΑΙΚΕ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΟΙ ΣΗ ΑΡΦΑΙΟΣΗΣΟ" Ερευνητικό εργαςύα Α λυκεύου 1 ο ΓΕΛ Ναυπϊκτου ΕΙΑΓΩΓΗ Άρωμα γυναύκασ εύχαν τα μαθηματικϊ ςτην αρχαύα Ελλϊδα, όπωσ αποδεικνύει ϋρευνα του μαθηματικού πανδϊγου.μπορεύ

Διαβάστε περισσότερα

Η καλή ςυμπεριφορά προσ την μητέρα φέρνει Άφθονεσ ευνοίεσ του Θεού ςε τού τη ζωή και έλεοσ την ημέρα τησ κρίςεωσ

Η καλή ςυμπεριφορά προσ την μητέρα φέρνει Άφθονεσ ευνοίεσ του Θεού ςε τού τη ζωή και έλεοσ την ημέρα τησ κρίςεωσ Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου 8 του μηνός Ρατζάμπ 5440 Το Υπουργείο των Βακουφίων 51 Μαρτίου 2059 )1( Η καλή ςυμπεριφορά προσ την μητέρα φέρνει Άφθονεσ ευνοίεσ του Θεού ςε τού τη ζωή και έλεοσ την

Διαβάστε περισσότερα

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην 1 Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην ςύγχρονη κοινωνύα μασ ςτοιχεύο τησ καθημερινόσ ζωόσ πολλών

Διαβάστε περισσότερα

Αραβικθ Δημοκρατία της Αιγφπτου 5 Ραμαζανίου 0441 Υπουργείο των Βακουφίων 01 Μαΐου 9102

Αραβικθ Δημοκρατία της Αιγφπτου 5 Ραμαζανίου 0441 Υπουργείο των Βακουφίων 01 Μαΐου 9102 Αραβικθ Δημοκρατία της Αιγφπτου 5 Ραμαζανίου 0441 Υπουργείο των Βακουφίων 01 Μαΐου 9102 )1( Σο Ραμαζϊνι εύναι ο μόνασ τησ απαλλαηόσ απϐ την φωτιϊ τησ κολϊςησ Η δϐξα ανόκει ςτον Αλλϊχ τον Κϑριο του ςϑμπαντοσ,

Διαβάστε περισσότερα

Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ

Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ ΟΜΑΔΑ : γιατί χρειάηεται; ΠΛΗΡΟΥΟΡΗΗ Γενικϊ θϋματα τησ Τ.Α. Ειδικϊ θϋματα (δανεικϊ ωϊρια,απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟ ΠΡΟΥΙΛ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΟΩΠΙΚΟΣΗΣΕ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΙΜΟΤ

ΣΟ ΠΡΟΥΙΛ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΟΩΠΙΚΟΣΗΣΕ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΙΜΟΤ ΣΟ ΠΡΟΥΙΛ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΟΩΠΙΚΟΣΗΣΕ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΙΜΟΤ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΓΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Αρχικϊ θϋςαμε κϊποια ερωτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεκτικότητα ςε θρεπτικϊ ςτοιχεύα Ικανότητα ανταλλαγόσ κατιόντων Οξύτητα εδϊφουσ (ph)

Περιεκτικότητα ςε θρεπτικϊ ςτοιχεύα Ικανότητα ανταλλαγόσ κατιόντων Οξύτητα εδϊφουσ (ph) Το έδαφοσ εύναι το ανώτατο ςτρώμα του φλοιού τησ γησ, δηλαδό το καλλιεργόςιμο επιφανειακό ςτρώμα ςε πϊχοσ 35 ωσ 50 εκατοςτϊ. Κϊποιεσ από τισ ιδιότητεσ του εδϊφουσ εύναι: Περιεκτικότητα ςε θρεπτικϊ ςτοιχεύα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παλικάρι είκοςι χρονών

Ένα παλικάρι είκοςι χρονών Ένα παλικάρι είκοςι χρονών Παραδοςιακό Τϊξεισ: Ε Στ Ένα παλικϊρι εύκοςι χρονών (δισ) Τ' ϊρματα του δώςαν για τον πόλεμο (δισ) Πόλεμο δεν βρόκε πύςω γύριςε (δισ) Στα μιςϊ του δρόμου νεροδύψαςε (δισ) Έςκυψε

Διαβάστε περισσότερα

Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Ήπειρο..

Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Ήπειρο.. Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Ήπειρο.. Σραχιϊ και ορεινό περιοχό, η Ήπειροσ όταν η περιοχό βορειοδυτικϊ τησ αρχαύασ Ελλϊδασ. Κατοικοϑνταν απϐ τισ ελληνικϋσ φυλϋσ των Χαϐνων, Μολοςςών και Θεςπρωτών και όταν η ϋδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : Σιώπη Ευαγγελύα Καβϊλα Οκτώβριοσ 2018 Θεωρία χαρτοφυλακίου Η θεωρύα

Διαβάστε περισσότερα

Οριςμόσ προβλήματοσ. Θεωρία Γράφων 2

Οριςμόσ προβλήματοσ. Θεωρία Γράφων 2 Θεωρία Γράφων 1 Οριςμόσ προβλήματοσ Οποιοδόποτε επιφϊνεια που χωρύζεται ςε περιοχϋσ, όπωσ ϋνασ πολιτικόσ χϊρτησ των νομών ενόσ κρϊτουσ, μπορούν να χρωματιςτούν χρηςιμοποιώντασ λιγότερα από τϋςςερα χρώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα»

ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα» ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα» Τπεύθυνη εκπαιδευτικόσ : ΕΤΘΤΜΙΑ ΣΑΤΡΟΘΕΟΔΩΡΟΤ υνεργαζόμενη εκπαιδευτικόσ: ΜΑΡΙΑ ΚΛΕΙΔΕΡΗ 28 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ τμόμα ολοόμερο ςχολ.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ)

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) : 1. ΤΝΑΡΣΗΕΙ Ορύζουν και να αναγνωρύζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη 2 1.1 Επανϊληψη Εκφρϊζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη ωσ ςύνθεςη ϊλλων ςυναρτόςεων Ορύζουν και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά ΕΓΦΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΗΗ ΕΡΓΑΛΕΙΨΝ ΑΝΑΓΝΨΡΙΗ ΕΙΑΓΨΓΗ Η ύπαρξη ϋγκυρων και αξιόπιςτων εργαλεύων αναγνώριςησ χαριςματικών μαθητών κρύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρουςίαςη από τον Νικολάου Αριςτείδη, Α3 2 ο Γενικό Λύκειο Κιλκίσ,

Μια παρουςίαςη από τον Νικολάου Αριςτείδη, Α3 2 ο Γενικό Λύκειο Κιλκίσ, Μια παρουςίαςη από τον Νικολάου Αριςτείδη, Α3 2 ο Γενικό Λύκειο Κιλκίσ, 2014-2015 Η διαφήμιςη εύναι ϋνα πολύ ςημαντικό κομμϊτι του marketing και επιτελεύ πολλούσ ςκοπούσ: βραχυπρόθεςμουσ όπωσ η ενημϋρωςη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη 1. Μαθηματικϊ: περιεχόμενο ςχολικών Μαθηματικών διϊρθρωςη «ύλησ» η αξιολόγηςη ςυνόθωσ επικεντρώνεται ςε ανϊκληςη αςύνδετων πληροφοριών και λεπτομερειών. Αντύ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικοπούηςη. Μαθηματικοπούηςη. Μαθηματικϋσ δεξιότητεσ. Κατακόρυφη

Μαθηματικοπούηςη. Μαθηματικοπούηςη. Μαθηματικϋσ δεξιότητεσ. Κατακόρυφη Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 10 ο Αξιολόγηςη Είδη ερωτήςεων Μαθηματικϋσ δεξιότητεσ Μαθηματικό ςκϋψη Μαθηματικό δικαιολόγηςη Επύλυςη προβλόματοσ Επικοινωνύα Χρόςη εργαλεύων Αναπαραςτϊςεισ Συμβολικό,

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Βαςικϊ θϋματα δικτύων Γκϊμασ Βαςύλειοσ, Εργαςτηριακόσ υνεργϊτησ Δίκτυο Υπολογιςτών Δύκτυο: ςύςτημα επικοινωνύασ δεδομϋνων που ςυνδϋει δύο ό περιςςότερουσ αυτόνομουσ και ανεξϊρτητουσ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Προβλήματα (κ.π.) ςχετικά με το θεςμό τησ Οικογζνειασ

Κοινωνικά Προβλήματα (κ.π.) ςχετικά με το θεςμό τησ Οικογζνειασ Κοινωνικά Προβλήματα (κ.π.) ςχετικά με το θεςμό τησ Οικογζνειασ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΈΡΕΤΝΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΣΑ Διδϊςκοντεσ: Φρ. Σςουραμϊνησ Ι. Γουςϋτη Ακαδ. Έτοσ: 2010-2011 Γιατί η οικογζνεια αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνύα (1) Επικοινωνύα (2) Επικοινωνύα (3) Ανακοινώςεισ μαθήματοσ: κλειδύ: math2009.

Επικοινωνύα (1) Επικοινωνύα (2) Επικοινωνύα (3)  Ανακοινώςεισ μαθήματοσ: κλειδύ: math2009. Ειςαγωγό ςτισ βαςικϋσ ϋννοιεσ των Μαθηματικών 1 ο Μάθημα Ειςαγωγή Μαθηματική Λογική Επικοινωνύα (1) ktatsis@uoi.gr twitter: tatsis_kostas Τηλϋφωνο: 2651005870 Ώρεσ ςυνεργαςύασ (3 οσ όροφοσ): Τετϊρτη 17:00-19:00

Διαβάστε περισσότερα

α = 2q + r με 0 r < 2 Πιθανϊ υπόλοιπα: r = ο: α = 2q r = 1: α = 2q + 1 Ευκλεύδεια διαύρεςη Ειςαγωγό ςτισ βαςικϋσ ϋννοιεσ των Μαθηματικών Διαιρετότητα

α = 2q + r με 0 r < 2 Πιθανϊ υπόλοιπα: r = ο: α = 2q r = 1: α = 2q + 1 Ευκλεύδεια διαύρεςη Ειςαγωγό ςτισ βαςικϋσ ϋννοιεσ των Μαθηματικών Διαιρετότητα Ειςαγωγό ςτισ βαςικϋσ ϋννοιεσ των Μαθηματικών 8 ο Μάθημα Διαιρετότητα Ευκλεύδεια διαύρεςη Για κϊθε ζεύγοσ ακεραύων αριθμών α, β με β 0, υπϊρχει μοναδικό ζεύγοσ ακεραύων q, r ϋτςι ώςτε: α = βq + r με 0

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο ΔΙΚΣΤΟ ΤΝΕΡΓΑΙΑ ΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Οικείοσ επιθεωρητήσ: Δρ Ανδρέασ Κυθραιώτησ Α' ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΤ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΤΝΑΝΣΗΗ ΔΙΕΤΘΤΝΣΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα, ςτατιςτικό ανϊλυςη και παραςκευϋσ φυςικών καλλυντικών.

Έρευνα, ςτατιςτικό ανϊλυςη και παραςκευϋσ φυςικών καλλυντικών. Έρευνα, ςτατιςτικό ανϊλυςη και παραςκευϋσ φυςικών καλλυντικών. Οι όροι «καλλυντικϊ» & «κοςμητικϊ» προώόντα προϋρχονται από τισ ελληνικϋσ λϋξεισ «κϊλλοσ» & «κοςμώ» αντύςτοιχα. Και οι δύο αυτϋσ

Διαβάστε περισσότερα

Σο χρώμα οι χρωςτικϋσ ουςύεσ αλλϊ και οι κανόνεσ που διϋπουν την χρωματικό εμφϊνιςη των καναρινιών μασ, ϋχουν βρεύ την μϋγιςτη εφαρμογό τουσ ςτα

Σο χρώμα οι χρωςτικϋσ ουςύεσ αλλϊ και οι κανόνεσ που διϋπουν την χρωματικό εμφϊνιςη των καναρινιών μασ, ϋχουν βρεύ την μϋγιςτη εφαρμογό τουσ ςτα Σο χρώμα οι χρωςτικϋσ ουςύεσ αλλϊ και οι κανόνεσ που διϋπουν την χρωματικό εμφϊνιςη των καναρινιών μασ, ϋχουν βρεύ την μϋγιςτη εφαρμογό τουσ ςτα καναρύνια ΦΡΩΜΑΣΟ. Παρ όλα αυτϊ εμφανύζονται και τ απολαμβϊνουμε,

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ τυπικόσ και ϊτυπησ επικοινωνύασ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποιημϋνη διδαςκαλύα

Διαφοροποιημϋνη διδαςκαλύα Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 8 ο Διαφοροποιημένη διδαςκαλία Διαφοροποιημϋνη διδαςκαλύα βαςύζεται ςτην (προ)υπόθεςη ότι οι δϊςκαλοι πρϋπει να προςαρμόςουν την διδαςκαλύα τουσ ςτη διαφορετικότητα των

Διαβάστε περισσότερα

- Περιφερειακό Δ/ντό Εκπαύδευςησ Ανατολικόσ Μακεδονύασ & Θρϊκησ κ. Μελιςςόπουλο ϊββα. - Διευθυντό Β/θμιασ Εκπαύδευςησ Έβρου κ. Αποςτοκαλούδη τϋργιο

- Περιφερειακό Δ/ντό Εκπαύδευςησ Ανατολικόσ Μακεδονύασ & Θρϊκησ κ. Μελιςςόπουλο ϊββα. - Διευθυντό Β/θμιασ Εκπαύδευςησ Έβρου κ. Αποςτοκαλούδη τϋργιο Αλεξ/πολη: 30/8/14 Προσ: - Περιφερειακό Δ/ντό Εκπαύδευςησ Ανατολικόσ Μακεδονύασ & Θρϊκησ κ. Μελιςςόπουλο ϊββα - Διευθυντό Β/θμιασ Εκπαύδευςησ Έβρου κ. Αποςτοκαλούδη τϋργιο -Διευθυντό Α/θμιασ Εκπαύδευςησ

Διαβάστε περισσότερα

ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ

ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ υνεργϊτησ :ιώπη Ευαγγελύα Κίνδυνοσ Ωσ κύνδυνο θα µπορούςαµε

Διαβάστε περισσότερα

Ατλαντο-αξονικό αςτϊθεια ςτα ϊτομα με ςύνδρομο Ντϊουν: Πληροφορύεσ για γονεύσ και παιδαγωγούσ

Ατλαντο-αξονικό αςτϊθεια ςτα ϊτομα με ςύνδρομο Ντϊουν: Πληροφορύεσ για γονεύσ και παιδαγωγούσ Ατλαντο-αξονικό αςτϊθεια ςτα ϊτομα με ςύνδρομο Ντϊουν: Πληροφορύεσ για γονεύσ και παιδαγωγούσ Τι εύναι η ατλαντοαξονικό αςτϊθεια; Dr. jennifer, Ιατρικό Σύμβουλοσ του Συλλόγου Συνδρόμου Ντϊουν (Οκτώβριοσ

Διαβάστε περισσότερα

Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΔΗΜΟΤ ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΣΗ

Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΔΗΜΟΤ ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΣΗ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΔΗΜΟΤ ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ. Ι. ΡΕΝΣΗ ΚΟΙΝΩΥΕΛΗ ΕΠΙΦΕΙΡΗΗ ΤΠΗΡΕΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΚΕΩΝ Δράςθ 1.4/13 «Προαγωγι τθσ διαπολιτιςμικότθτασ ωσ κεμελιϊδουσ μθχανιςμοφ ζνταξθσ των νομίμωσ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο 1 Οριςμοί Ζννοια τησ Λογιςτικήσ Εύναι μϋςο παροχόσ οικονομικών πληροφοριών προσ διϊφορεσ ομϊδεσ ενδιαφερομϋνων για την πορεύα μιασ επιχεύρηςησ που

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΤ ΦΟΛΕΙΟΤ ΠΡΟ ΣΟΤ ΓΟΝΕΙ. - Θέςη υπεύθυνου προςώπου για την ςυμπλήρωςη του ερωτηματολογίου: Ερωτηματολόγιο

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΤ ΦΟΛΕΙΟΤ ΠΡΟ ΣΟΤ ΓΟΝΕΙ. - Θέςη υπεύθυνου προςώπου για την ςυμπλήρωςη του ερωτηματολογίου: Ερωτηματολόγιο ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΤ ΦΟΛΕΙΟΤ ΠΡΟ ΣΟΤ ΓΟΝΕΙ Γενικέσ Πληροφορίεσ για το ςχολείο/τον οργανιςμό - Όνομα του ςχολείου: - Διεύθυνςη: - Είδοσ Σχολείου: - Δημοτικό Σχολεύο - Δημοτικό Σχολεύο Ειδικόσ Εκπαύδευςησ

Διαβάστε περισσότερα

Εντολζς του Λειτουργικοφ Συστήματος UNIX

Εντολζς του Λειτουργικοφ Συστήματος UNIX Παράδειγμα Δζνδρου Συστήματος Αρχείων Εντολζς του Λειτουργικοφ Συστήματος UNIX Στα παραδεύγματα που ακολουθούν υποθϋτουμε την παρακϊτω δενδρικό δομό Τμόμα Τεχνολογύασ Πληροφορικόσ και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Χρυσόκαρδη Ξανθομαλλούσα

Η Χρυσόκαρδη Ξανθομαλλούσα Η Χρυσόκαρδη Ξανθομαλλούσα Πϋρα ςτο μεγϊλο δϊςοσ κατοικούςε μια μεγϊλη νερϊιδα μαζύ με τισ κόρεσ τησ που εύχαν όλεσ κατϊμαυρα μαλλιϊ. Όλεσ εκτόσ από την μικρότερη που όταν ξανθομαλλούςα και που τα μαλλιϊ

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο κρίςησ: Μάιοσ 2012

Δελτίο κρίςησ: Μάιοσ 2012 ΜΑΪΟ 2012 ΑΝΑΛΤΕΙ / 14 Δελτίο κρίςησ: Μάιοσ 2012 ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΤΥΑΚΗ, ΦΡΗΣΟ ΚΟΤΣΟΠΕΣΡΟ, ΣΑΟ ΠΑΣΨΚΟ ΚΑΙ ΛΕΤΣΕΡΗ ΣΕΡΚΕΖΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΗ 1. Ειςαγωγή Σον Μϊιο του 2012 ςυμπληρώνονται δϑο χρϐνια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάιας, Τκήκα Δαζοπολίας θαη Δηατείρηζες Φσζηθού Περηβάιιοληος Μάζεκα: Μεηεωροιογίας-Κιηκαηοιογίας. Υπεύζσλε : Δρ Μάρζα Λαδαρίδοσ Αζαλαζηάδοσ

ΤΕΙ Καβάιας, Τκήκα Δαζοπολίας θαη Δηατείρηζες Φσζηθού Περηβάιιοληος Μάζεκα: Μεηεωροιογίας-Κιηκαηοιογίας. Υπεύζσλε : Δρ Μάρζα Λαδαρίδοσ Αζαλαζηάδοσ 4. ΑΣΜΟΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΗ ΤΕΙ Καβάιας, Τκήκα Δαζοπολίας θαη Δηατείρηζες Φσζηθού Περηβάιιοληος Μάζεκα: Μεηεωροιογίας-Κιηκαηοιογίας. Υπεύζσλε : Δρ Μάρζα Λαδαρίδοσ 1 4. ΑΣΜΟΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΗ Η ατμόςφαιρα εύναι ϋνα ςτρώμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ 1 Ο Σακχαρώδησ Διαβότησ (ΣΔ) εύναι μια μεταβολικό διαταραχό και αποτελεύ ϋνα από τα ςυχνότερα χρόνια νοςόματα και μια από τισ ςημαντικότερεσ αιτύεσ πρόωρησ

Διαβάστε περισσότερα

Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Πελοπόννηςο

Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Πελοπόννηςο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΟ Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Πελοπόννηςο Η Πελοπόννηςοσ (γνωςτό και ωσ Μωρϋασ ό Μωριϊσ) εύναι η μεγαλύτερη χερςόνηςοσ τησ Ελλϊδασ και ϋνα από τα εννϋα γεωγραφικϊ τησ διαμερύςματα. Βρύςκεται ςτα νότια

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΑΝΙ:ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΤ ΛΟΤΛΑ ΔΑΚΑΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΣΕΣΙΚΑ ΦΡΙΣΙΝΑ ΜΑΡΑ ΕΤΗ ΚΟΡΓΙΑΛΑ ΚΑΣΕΡΙΝΑ ΒΑΥΕΙΑΔΗ

ΛΙΜΑΝΙ:ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΤ ΛΟΤΛΑ ΔΑΚΑΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΣΕΣΙΚΑ ΦΡΙΣΙΝΑ ΜΑΡΑ ΕΤΗ ΚΟΡΓΙΑΛΑ ΚΑΣΕΡΙΝΑ ΒΑΥΕΙΑΔΗ ΛΙΜΑΝΙ:ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΤ ΛΟΤΛΑ ΔΑΚΑΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΣΕΣΙΚΑ ΦΡΙΣΙΝΑ ΜΑΡΑ ΕΤΗ ΚΟΡΓΙΑΛΑ ΚΑΣΕΡΙΝΑ ΒΑΥΕΙΑΔΗ ΙΣΟΡΙΑ Ο Πειραιϊσ κατοικόθηκε γύρω ςτα μϋςα τησ 3ησ π.φ. χιλιετηρύδασ. Η ϊποψη αυτό ενιςχύεται από

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνύα. twitter: tatsis_kostas Τηλϋφωνο: Ώρεσ ςυνεργαςύασ: κλειδύ: did2009

Επικοινωνύα. twitter: tatsis_kostas Τηλϋφωνο: Ώρεσ ςυνεργαςύασ:  κλειδύ: did2009 Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 1 ο Εισαγωγή Περιεχόμενο μαθόματοσ Επανϊληψη Παρϊγοντεσ που επιδρούν ςτο διδακτικό ςχεδιαςμό 2-3 προαιρετικϋσ εργαςύεσ Σχϋδια διδαςκαλύασ Εργαςύα ςε ομϊδεσ 2-4 ατόμων Βαθμόσ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΣΙΣΙΚΗ ΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ

ΣΑΣΙΣΙΚΗ ΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ ΣΑΣΙΣΙΚΗ ΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Ορισμός και εφαρμογζς Στατιςτική εύναι η επιςτόμη που αςχολεύται με τη ςυλλογό, επεξεργαςύα, παρουςύαςη και ανϊλυςη δεδομϋνων

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 5 ΠΙΝΑΚΕΣ. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 5 1

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 5 ΠΙΝΑΚΕΣ. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 5 1 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 5 ΠΙΝΑΚΕΣ Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 5 1 Περιεχόμενα Πύνακεσ Αλφαριθμητικϊ Σκοπόσ μαθόματοσ: Να αναγνωρίζετε πότε είναι απαραίτητη η χρήςη του τύπου του πίνακα, Να δώςετε παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ [1] ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΙΛΙΚΗ ςτο 2/θ Νηπιαγωγείο Ν. Ποτίδαιασ Χαλκιδικήσ. ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ Τίτλοσ: «Σα μέςα μεταφοράσ» ΓΝΩΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΛΕΙΟ ΘΕ ΑΛΟΝΙΚΗ, 23/08/2015

ΦΟΛΕΙΟ ΘΕ ΑΛΟΝΙΚΗ, 23/08/2015 ΦΟΛΕΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ, 23/08/2015 Ζώντασ ϐλη τουσ τη ζωό με παγιωμϋνη την αντύληψη πωσ η ϑπαρξη και ςυνδρομό τησ Ευρωπαώκόσ Ϊνωςησ (Ε.Ε.) εύναι δεδομϋνη, οι μαθητϋσ/-τριεσ τησ χώρασ μασ εύδαν πρϐςφατα την Ϊνωςη

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητόσ Γ. Σιώμκοσ Γ. Τςιϊμησ

Καθηγητόσ Γ. Σιώμκοσ Γ. Τςιϊμησ Καθηγητόσ Γ. Σιώμκοσ Γ. Τςιϊμησ Ειςαγωγικϊ Στοιχεύα Αβεβαιότητα ςτο Περιβϊλλον Θεμελιώδη Ζητόματα ςτισ Αγορϋσ Υ/Τ. Προώοντικό Καινοτομικότητα Ανϊπτυξη νϋων Προώόντων Υποδεύγματα Διϊχυςησ και υιοθϋτηςησ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΤΚΛΩΗ ΤΛΙΚΩΝ Α Υάςη: Διοικητικό Μέγαρο- Κτήριο ΟΣΕ-COSMOTE Παιανίασ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΤΚΛΩΗ ΤΛΙΚΩΝ Α Υάςη: Διοικητικό Μέγαρο- Κτήριο ΟΣΕ-COSMOTE Παιανίασ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΤΚΛΩΗ ΤΛΙΚΩΝ Α Υάςη: Διοικητικό Μέγαρο- Κτήριο ΟΣΕ-COSMOTE Παιανίασ Πρόγραμμα Ανακύκλωςησ ΟΣΕ- COSMOTE: τόχοι του Προγράμματοσ Θϋλουμε να κϊνουμε την ανακύκλωςη εύκολη υπόθεςη... ςυνειδητό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΜΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΤ, Επιμ Α Εργαςτόριο Παθολογικόσ Ανατομικόσ Γ. Ν. Θεςςαλονύκησ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ

ΣΑΜΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΤ, Επιμ Α Εργαςτόριο Παθολογικόσ Ανατομικόσ Γ. Ν. Θεςςαλονύκησ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ ΣΑΜΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΤ, Επιμ Α Εργαςτόριο Παθολογικόσ Ανατομικόσ Γ. Ν. Θεςςαλονύκησ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ κϊπνιςμα μεταπλαςύα HPV Σι εύναι μεταπλαςύα ; Σι εύναι δυςπλαςύα; Που & πωσ δρα ο ιϐσ ; Μϐνο ςε μεταπλαςτικϐ επιθόλιο;

Διαβάστε περισσότερα

Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών

Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών "Η κρυμϋνη και ξεχαςμϋνη μϊςτιγα". Αυτόσ όταν ο τύτλοσ του εξαιρετικού ντοκυμαντϋρ που φτιϊχτηκε από το ουηδικό ωματεύο χρηςτών για να φϋρει

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α.

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Γιατύ νϋο Πρόγραμμα; Επειδό η λογικό πορεύα των προγραμμϊτων ςπουδών εύναι η επικαιροπούηςη και η βελτύωςη,

Διαβάστε περισσότερα

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ράλια Θωμά, ΠΕ 70 ΣΧΟΛΕΙΟ Γημοηικό σολείο Βαζιλικών αλαμίναρ Σαλαμίνα, 20 Απριλίοσ 2015 1. ςνοπηική πεπιγπαθή ηηρ ανοισηήρ εκπαιδεςηικήρ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΜΥΑΝΙΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΒΙΑ Ε ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ω ΑΠΟΣΕΛΕΜΑ ΣΗ ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΣΕΤΗ ΠΡΟΣΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΕΩΝ.

Η ΕΜΥΑΝΙΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΒΙΑ Ε ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ω ΑΠΟΣΕΛΕΜΑ ΣΗ ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΣΕΤΗ ΠΡΟΣΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΕΩΝ. Η ΕΜΥΑΝΙΗ ΠΕΡΙΣΑΣΙΚΩΝ ΒΙΑ Ε ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ω ΑΠΟΣΕΛΕΜΑ ΣΗ ΕΩΣΕΡΙΚΗ ΜΕΣΑΝΑΣΕΤΗ ΠΡΟΣΑΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΕΩΝ Κων/νος Καλέμης Το φαινόμενο τησ εςωτερικόσ μετανϊςτευςησ ενδιαφϋρον για την χώρα. παρουςιϊζει

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Κρεκούκιασ Στοιχεύα τησ υποκειμενικόσ και κλινικόσ αξιολόγηςησ Επεξόγηςη και αναζότηςη του τελικού αιςθόματοσ Αξιολόγηςη ενεργητικού και παθητικού εύρουσ τροχιϊσ Γωνιομϋτρηςη Από τη φόρμα υποκειμενικόσ

Διαβάστε περισσότερα