3. Λειτουργικά Συστήματα. Πληροφορική και Θεολογία, Παναγιώτης Κατσαρός - Αν. Καθηγητής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3. Λειτουργικά Συστήματα. Πληροφορική και Θεολογία, Παναγιώτης Κατσαρός - Αν. Καθηγητής"

Transcript

1 3. Λειτουργικά Συστήματα Πληροφορική και Θεολογία, Παναγιώτης Κατσαρός - Αν. Καθηγητής (katsaros@csd.auth.gr) 29 Μαρτίου 2019

2 Υπολογιστικά συστήματα - διαστρωμάτωση Προηγού9ενο 9άθη9α: υλικό (hardware) 29 Μαρτίου 2019

3 Αρχιτεκτονική von Neumann Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υ>ολογιστές σχεδιάζονται 9ε βάση την αρχιτεκτονική von Neumann. Τα δεδο9ένα και οι εντολές των >ρογρα99άτων α+οθηκεύονται σε 9ια 9οναδική 0νή0η εγγραφής-ανάγνωσης. Τα >εριεχό9ενα της 9νή9ης αυτής 9>ορούν να διευθυνσιοδοτηθούν κατά κελί, χωρίς να 9ας ενδιαφέρει ο τύ>ος των δεδο9ένων >ου >εριέχεται εκεί. Η εκτέλεση των εντολών του >ρογρά99ατος >ραγ9ατο>οιείται σειριακά (εκτός και αν υ>άρχει ρητή διακλάδωση), α>ό 9ια εντολή στην ε>ό9ενη. Η αρχ. von Neumann >ροβλέ>ει την ύ>αρξη ενός ε>εξεργαστή, >ου ε>ικοινωνεί 9ε τη 9νή9η καθώς και 9ε 9ια σειρά α>ό συσκευές εισόδου/εξόδου 9έσω διαύλων.

4 Λογισμικό Ένα σύγχρονο υ>ολογιστικό σύστη9α α>οτελείται α>ό: το υλικό και το λογισ9ικό, δηλ. το σύνολο των >ρογρα99άτων >ου αξιο>οιούν και διαχειρίζονται τις λειτουργίες του υλικού. Το λογισ9ικό χωρίζεται στα: λειτουργικό σύστη9α λογισ9ικό εφαρ9ογών, >ου α>οτελείται α>ό το σύνολο των >ρογρα99άτων >ου ε>ιλύουν τα >ροβλή9ατα των χρηστών.

5 Λειτουργικό σύστημα (operating system) Λειτουργικό Σύστη9α (Λ.Σ.) είναι το σύνολο των >ρογρα99άτων ενός υ>ολογιστικού συστή9ατος το ο>οίο λειτουργεί ως σύνδεσ9ος ανά9εσα στα >ρογρά99ατα εφαρ9ογών και το υλικό. Το Λ.Σ. είναι υ>εύθυνο για: τη δη9ιουργία του >εριβάλλοντος ε>ικοινωνίας 9εταξύ του ανθρώ>ου και της 9ηχανής, 9εταφέροντας εντολές ή α>αιτήσεις του χρήστη στο υ>ολογιστικό σύστη9α τη διαχείριση των διαθέσι9ων >όρων (χρήση 9νή9ης, ε>εξεργαστικού χρόνου κ.α.) και την κατανο9ή τους στις διάφορες διεργασίες (>ρογρά99ατα) τον έλεγχο της εκτέλεσης των >ρογρα99άτων τη διαχείριση της λειτουργίας των συσκευών εισόδου και εξόδου την οργάνωση και διαχείριση των αρχείων του συστή9ατος την ανίχνευση και τον εντο>ισ9ό >ιθανών λαθών ή δυσλειτουργιών και την ενη9έρωση του χρήστη την εφαρ9ογή 9ηχανισ9ών >ου βελτιώνουν την ασφάλεια του συστή9ατος

6 Ιστορική εξέλιξη Λ.Σ. Κατά την εξέλιξή τους έχουν ε9φανιστεί διάφορες κατηγορίες Λ.Σ.: ο9αδικής ε>εξεργασίας - batch processing (1η γενιά - δεκαετία 50), ό>ου τα >ρογρά99ατα και τα δεδο9ένα συλλέγονται σε 9ία ο9άδα >ριν αρχίσει η ε>εξεργασία τους κατα9ερισ9ού χρόνου - timesharing (2η γενιά - δεκαετία 70), >ου ε>ιτρέ>ουν το δια9οιρασ9ό των >όρων του συστή9ατος σε >ολλά >ρογρά99ατα ταυτόχρονα κατανε9η9ένης ε>εξεργασίας - distributed processing (3η γενιά - δεκαετία 80 9έχρι σή9ερα), >ου ε>ιτρέ>ουν την ε>ικοινωνία ανεξάρτητων διασυνδεδε9ένων υ>ολογιστών >ου ο καθένας τους διαθέτει τη δική του 9νή9η και ε>εξεργαστή.

7 Λ.Σ. ομαδικής επεξεργασίας Πλεονεκτή9ατα Λ.Σ. ο9αδικής ε>εξεργασίας: οι ε>εξεργαστές των συστη9άτων ο9. ε>εξεργασίας γνωρίζουν το >όσο χρόνο >αίρνει η κάθε εργασία όταν αυτή βρίσκεται στην ουρά τα συστή9ατα ο9. ε>εξεργασίας 9>ορούν να δια9οιράζονται σε >ολλούς χρήστες ο χρόνος >ου τα συστή9ατα ο9. ε>εξεργασίας είναι ανενεργά είναι >εριορισ9ένος η διαχείριση 9εγάλων ε>αναλα9βανό9ενων εργασιών γίνεται εύκολα Μειονεκτή9ατα Λ.Σ. ο9αδικής ε>εξεργασίας: οι χειριστές θα >ρέ>ει να γνωρίζουν καλά το σύστη9α ο9. ε>εξεργασίας η α>οσφαλ9άτωση στα συστή9ατα ο9. ε>εξεργασίας είναι δύσκολη αν 9ία εργασία α>οτύχει, οι άλλες εργασίες θα βρίσκονται σε ανα9ονή για 9ία χρ. >ερίοδο >ου δεν είναι γνωστή Σε αυτά τα Λ.Σ. δεν υ>άρχει ά9εση αλληλε>ίδραση 9ε τον υ>ολογιστή. Μεσολαβεί ένας χειριστής >ου συλλέγει τις εργασίες 9ε >αρό9οιες α>αιτήσεις και τις κατατάσσει σε ο9άδες. Η ταξινό9ηση των εργασιών 9ε >αρό9οιες α>αιτήσεις είναι ευθύνη του χειριστή.

8 Λ.Σ. καταμερισμού χρόνου Πλεονεκτή9ατα Λ.Σ. κατα9ερισ9ού χρόνου: κάθε εργασία έχει ίσες ευκαιρίες εξυ>ηρέτησης δε χρειάζονται >ολλα>λές εγκαταστάσεις του ίδιου λογισ9ικού ελαχιστο>οιείται ο χρόνος >ου η ΚΜΕ είναι ανενεργή Μειονεκτή9ατα Λ.Σ. κατα9ερισ9ού χρόνου: ζήτη9α αξιο>ιστίας >ρέ>ει να >ροστατεύεται η ασφάλεια και η ακεραιότητα των >ρογρα99άτων και των δεδο9ένων των χρηστών ζήτη9α ε>ικοινωνίας δεδο9ένων Σε κάθε εργασία δίνεται συγκεκρι9ένος χρόνος για εκτέλεση, έτσι ώστε να εκτελούνται τελικά όλες α>ρόσκο>τα. Ε>ίσης κάθε χρήστης >αίρνει χρόνο α>ό την ΚΜΕ ό>ως αν χρησι9ο>οιούσε το δικό ανεξάρτητο σύστη9α. Μία εργασία 9>ορεί να δη9ιουργείται α>ό έναν ή >ερισσότερους χρήστες. Ο χρόνος >ου >αίρνει κάθε φορά η καθε9ιά α>ό τις εργασίες λέγεται quantum. Μετά α>ό την >αρέλευση αυτού του χρ. διαστή9ατος, το Λ.Σ. δίνει χρόνο στην ε>ό9ενη εργασία >ου >ερι9ένει.

9 Λ.Σ. κατανεμημένης επεξεργασίας Πλεονεκτή9ατα Λ.Σ. κατανε9η9ένης ε>εξεργασίας: ένας Η/Υ 9>ορεί να α>οτυγχάνει χωρίς να ε>ηρεάζει την ε>ικοινωνία και τους άλλους Η/Υ στο δίκτυο αφού οι >όροι δια9οιράζονται οι υ>ολοισ9οί 9>ορούν να γίνονται >ιο γρήγορα ελαττώνεται ο φόρτος του κάθε Η/Υ τα συστή9ατα κλι9ακώνονται εύκολα αφού 9>ορούν να >ροστεθούν ε>ι>λέον Η/Υ στο δίκτυο >εριορίζεται η καθυστέρηση στην ε>εξεργασία των δεδο9ένων Μειονεκτή9ατα Λ.Σ. κατανε9η9ένης ε>εξεργασίας: αν υ>άρξει βλάβη στη λειτουργία του δικτύου στα9ατά η ε>ικοινωνία δεν έχει εξελιχθεί >λήρως η τεχνολογία των γλωσσών >ρογρα99ατισ9ού για κατανε9η9ένα >ρογρά99ατα τα συστή9ατα αυτά δεν είναι εύκολα διαθέσι9α γιατί είναι >ολύ ακριβά - το λογισ9ικό δεν είναι α>λά >ολύ>λοκο αλλά συ9βαίνει ε>ίσης να 9ην είναι >λήρως κατανοητό Ανεξάρτητοι διασυνδεδε9ένοι Η/Υ ε>ικοινωνούν 9εταξύ τους 9έσω ενός δικτύου ε>ικοινωνιών. Τα ανεξάρτητα συστή9ατα διαθέτουν τη δική τους 9νή9η και ΚΜΕ. Το βασικό >λεονέκτη9α είναι ότι >άντα ένας χρήστης 9>ορεί να >ροσ>ελάσει αρχεία ή λογισ9ικό >ου 9>ορεί να 9η βρίσκεται στο δικό του Η/Υ αλλά σε άλλο σύστη9α του δικτύου δηλ. είναι εφικτή η α>ο9ακρυσ9ένη >ροσ>έλαση σε συσκευές του δικτύου.

10 Σύστημα Αρχείων Σ έναν υ>ολογιστή οι >ληροφορίες α>οθηκεύονται σε >εριφερειακές 9ονάδες (>.χ. σε σκληρούς δίσκους) ό>ου τα στοιχεία διατηρούνται και 9ετά τη διακο>ή της >αροχής ρεύ9ατος. Εκεί α>οθηκεύονται τα στοιχεία ως συλλογές δεδο9ένων (αρχεία-files), τη διαχείριση των ο>οίων αναλα9βάνει 9έρος του Λ.Σ. >ου καλείται Σύστη9α Αρχείων (file system).

11 Δομή και ιεραρχία Λ.Σ. Τα σύγχρονα Λ.Σ. είναι δο9η9ένα σε ιεραρχικά το>οθετη9ένα ε>ί>εδα (layers). Κάθε ε>ί>εδο εκτελεί 9ια συγκεκρι9ένη εργασία και συνεργάζεται 9ε τα δύο γειτονικά του. Στα κατώτερα ε>ί>εδα γίνεται η διαχείριση της 9νή9ης και της ε>ικοινωνίας 9ε τις >εριφερειακές συσκευές του υ>ολογιστή. Στα ανώτερα γίνεται η διαχείριση των >ρογρα99άτων >ου εκτελούν οι χρήστες.

12 Δομή και ιεραρχία Λ.Σ. Σε ένα Λ.Σ. υ>άρχουν τα ακόλουθα ε>ί>εδα: Ο Πυρήνας (Kernel), >ου βρίσκεται >λησιέστερα >ρος το υλικό και α>οτελεί τον ενδιά9εσο για να ε>ιτευχθεί η ε>ικοινωνία των >ρογρα99άτων 9ε το υλικό. Ο >υρήνας «φορτώνεται» >ρώτος στην κύρια 9νή9η όταν ξεκινάει ο υ>ολογιστής. Το Σύστη9α Αρχείων (File System) >ου διαχειρίζεται τα αρχεία Ε>ικοινωνία 9ε α>ευθείας εντολές (δίνοντάς τους ονο9ασία, καταχωρώντας τα, κτλ.) και (Λ.Σ. MS DOS) φροντίζει για τη διάθεσή τους στους χρήστες. Ο ιερ9ηνευτής Εντολών (Command Interpreter) ή Φλοιός (Shell) >ου είναι το σύνολο των >ρογρα99άτων, >ου ε>ιτρέ>ει στο χρήστη και τις εφαρ9ογές του να ε>ικοινωνεί 9ε το Λ.Σ. Η ε>ικοινωνία γίνεται είτε 9ε α>ευθείας εντολές (command mode) είτε 9έσω ενός γραφικού >εριβάλλοντος διε>αφής (GUI - Graphical User Interface). Ε>ικοινωνία 9ε γραφικό >εριβάλλον ιε>αφής (Λ.Σ. MS Windows)

13 Βασικές εργασίες ενός Λ.Σ. Εργασίες ενός Λ.Σ. α>οτελούν η ιαχείριση της Κεντρικής Μονάδας Ε>εξεργασίας (Κ.Μ.Ε.), η ιαχείριση της Κεντρικής Μνή9ης, η ιαχείριση του Συστή9ατος Αρχείων η ιαχείριση των Λειτουργιών Εισόδου/Εξόδου.

14 Διεργασίες και εκτέλεση προγραμμάτων Μια α>ό τις βασικές έννοιες στα Λ.Σ. είναι η έννοια της διεργασίας (process). Μια διεργασία είναι ένα >ρόγρα99α ή ένα αυτόνο9ο τ9ή9α >ρογρά99ατος υ>ό εκτέλεση α>ό το σύστη9α. Το >ρόγρα99α διαφέρει α>ό τη διεργασία στο ότι είναι 9ικρότερο, 9ιας και η διεργασία >εριέχει, εκτός α>ό το >ρόγρα99α, και στοιχεία συστή9ατος για την εκτέλεση του κώδικα. Κάθε >ρόγρα99α >ροτού εκτελεστεί α>ό την κεντρική 9νή9η βρίσκεται στην >εριφερειακή 9νή9η (σκληρός δίσκος), ενώ κατά τη διάρκεια εκτέλεσής του στην κεντρική 9νή9η το >ρόγρα99α διαβάζει α>ό αυτήν και γράφει δεδο9ένα σε αυτήν.

15 Διαχείριση της Κ.Μ.Ε. Το χαρακτηριστικό των σύγχρονων Λ.Σ. είναι ο >ολυ>ρογρα99ατισ9ός (multiprogramming) και η >ολυδιεργασία (multitasking). Πολυ>ρογρα99ατισ9ός ση9αίνει ότι το Λ.Σ. 9>ορεί να εκτελεί ταυτόχρονα >ερισσότερα α>ό ένα >ρογρά99ατα (για >αράδειγ9α, την ώρα >ου η Κ.Μ.Ε. >ερι9ένει α>άντηση α>ό 9ια >εριφερειακή συσκευή, αυτός o χρόνος «ανα9ονής» 9>ορεί να αξιο>οιηθεί α>ό ένα άλλο >ρόγρα99α >ου είναι φορτω9ένο στην κύρια 9νή9η). Πολυδιεργασία ση9αίνει ότι το Λ.Σ. 9>ορεί να εκτελεί ταυτόχρονα >ερισσότερες α>ό 9ία εργασίες (για >αράδειγ9α, 9>ορεί να γίνονται >αράλληλα εκτυ>ώσεις και υ>ολογισ9οί). Η διαδικασία βασίζεται σε έναν αλγόριθ9ο χρονο>ρογρα99ατισ9ού, ο ο>οίος στοχεύει στη 9εγιστο>οίηση της α>οδοτικότητας και της «δίκαιης» χρήσης της Κ.Μ.Ε. α>ό το 9έγιστο αριθ9ό των ε>εξεργαζό9ενων διεργασιών.

16 Διαχείριση της Μνήμης Η >ολυδιεργασία >ροϋ>οθέτει ότι στην κεντρική 9νή9η είναι φορτω9ένα >ερισσότερα του ενός >ρογρά99ατα >ρος εκτέλεση α>ό την Κ.Μ.Ε. Θα >ρέ>ει, λοι>όν, να γίνει η διαχείριση της κύριας 9νή9ης 9ε τέτοιο τρό>ο, ώστε να ε>ιτευχθεί ο α>οτελεσ9ατικός δια9οιρασ9ός της 9εταξύ των διαφόρων >ρογρα99άτων. Το τ9ή9α του Λ.Σ. >ου διαχειρίζεται την κύρια 9νή9η είναι ο διαχειριστής 9νή9ης (memory manager). Οι εργασίες >ου ε>ιτελεί ο διαχειριστής 9νή9ης είναι: Η διάθεση τ9η9άτων 9νή9ης σε διεργασίες. Η >αρακολούθηση της κατάστασης χρήσης της 9νή9ης, ώστε να γνωρίζει τα ελεύθερα ή 9η τ9ή9ατα κάθε στιγ9ή και να τα διανέ9ει σε διεργασίες. Η ελευθέρωση 9νή9ης α>ό διεργασίες >ου δεν τη χρειάζονται. Η ανταλλαγή (swapping) δεδο9ένων 9εταξύ της κύριας 9νή9ης και της >εριοχής του δίσκου (>εριφερειακή 9νή9η) >ου χρησι9ο>οιείται ως βοηθητική >εριοχή της κύριας 9νή9ης.

17 Διαχείριση του Συστήματος Αρχείων Το σύστη9α αρχείων είναι το 9έρος του Λ.Σ. 9ε το ο>οίο ο χρήστης έρχεται σε ά9εση ε>αφή. Το Λ.Σ. συνήθως οργανώνει τα αρχεία του σε καταλόγους ή φακέλους (directories ή folders). Κάθε κατάλογος α>οτελείται α>ό αρχεία, υ>οκαταλόγους ή υ>οφακέλους, δη9ιουργώντας 9ία δενδροειδή 9ορφή. Ένα σύστη9α αρχείων του Λ.Σ. >ροσφέρει στον χρήστη ένα εικονικό >εριβάλλον διαχείρισης, το ο>οίο του δίνει τη δυνατότητα να εκτελεί 9ία σειρά α>ό >ράξεις ό>ως η δη9ιουργία (9ε >ροσδιορισ9ό ονό9ατος και τύ>ου), η διαγραφή, η 9ετονο9ασία, η αντιγραφή και το κλείσι9ο αρχείων. Ε>ι>λέον, είναι δυνατή η τρο>ο>οίηση του >εριεχο9ένου ή η αντιγραφή του >εριεχο9ένου ενός αρχείου σε ένα άλλο.

18 Διαχείριση του Συστήματος Αρχείων ενδροειδής οργάνωση φακέλλων και αρχείων Η)ερο)ηνία

19 Είσοδος - έξοδος Με τον όρο Είσοδος (Input) αναφερό9αστε στη ροή δεδο9ένων >ρος την Κ.Μ.Ε. ενώ 9ε τον όρο Έξοδος (Output) αναφερό9αστε στη ροή δεδο9ένων α>ό την Κ.Μ.Ε. >ρος τις >εριφερειακές συσκευές.

20 Διαχείριση Λειτουργιών Εισόδου/ Εξόδου Το τ9ή9α του Λ.Σ. το ο>οίο ασχολείται 9ε τις διαδικασίες εισόδου/εξόδου 9εταξύ του κεντρικού 9έρους και των εξωτερικών >ρος αυτό συσκευών εξασφαλίζει τη διασύνδεση των συσκευών 9ε το κεντρικό σύστη9α και την ο9αλή ε>ικοινωνία. Ε>ίσης, αναλα9βάνει να διαχειριστεί τις εντολές >ου εκτελούνται και τα σφάλ9ατα >ου >αρουσιάζονται. Στις αρ9οδιότητες του συγκεκρι9ένου 9έρους του Λ.Σ. είναι η α>οδοτική διαχείριση των >εριφερειακών 9ονάδων και ο ορισ9ός της σειράς ικανο>οίησης των διαφόρων δραστηριοτήτων, ό>ως των αιτη9άτων εγγραφής ή ανάγνωσης. Οι συσκευές διακρίνονται σε δια9οιραζό9ενες (shared) και α>οκλειστικές (dedicated). Τις δια9οιραζό9ενες συσκευές 9>ορούν να τις χρησι9ο>οιούν >ολλοί χρήστες ταυτόχρονα, ό>ως οι δίσκοι τις α>οκλειστικές 9>ορεί να τις χρησι9ο>οιεί ένας χρήστης κάθε στιγ9ή, ό>ως οι εκτυ>ωτές οι ο>οίοι κατά τη διάρκεια της χρήσης τους δεν ε>ιτρέ>εται να χρησι9ο>οιούνται α>ό άλλο >ρόγρα99α.

21 Γνωστά Λ.Σ. Το Unix ανα>τύχθηκε στα εργαστήρια Bell Labs της ΑΤ&Τ το Α>οτελεί ένα Λ.Σ. >ολυδιεργασίας, κατα9ερισ9ού χρόνου (timesharing), >ολλών χρηστών (multiuser), και 9ε φορητότητα (portability) - δηλαδή εύκολη εγκατάσταση σε διαφορετικού τύ>ου συστή9ατα. Το MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) είναι Λ.Σ. στο ο>οίο οι εντολές του χρήστη >ληκτρολογούνται σε 9ία γρα99ή. Ανα>τύχθηκε α>ό την εταιρεία Microsoft το 1981 για λογαριασ9ό της εταιρείας ΙΒΜ. Τα MS Windows της Microsoft διαθέτουν γραφικό >εριβάλλον διε>αφής χρήστη >αραθυρικού τύ>ου. Πρόκειται για Λ.Σ. >ολλα>λών διεργασιών και >ολλα>λών χρηστών. Α>ό το έχρι σή9ερα έχουν ανα>τυχθεί διάφορες εκδόσεις των Windows (>.χ. 95, 98, XP, 7, 8.1 κ.α.).

22 Γνωστά Λ.Σ. Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστη9α τύ>ου Unix, το ο>οίο δη9ιουργήθηκε α>ό τον Linus Torvalds το Ο >ηγαίος κώδικάς του είναι «ανοικτός», 9ε α>οτέλεσ9α να ανα>τύσσεται συνεχώς α>ό 9ια 9εγάλη κοινότητα χρηστών. Το Mac OS X έχει ως βάση το Λ.Σ. Unix και διανέ9εται α>οκλειστικά για χρήση 9ε τους υ>ολογιστές Mac της εταιρείας Apple. Το Mac OS X είναι η εξέλιξη του Mac OS το ο>οίο ήταν το αρχικό Λ.Σ. της Apple ( ). Τα OS X διακρίνονται για τα >ρωτότυ>α γραφικά >εριβάλλοντα διε>αφής τους. Το Android χρησι9ο>οιείται κυρίως σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας και tablets και τρέχει τον >υρήνα του Λ.Σ. Linux. Αρχικά ανα>τύχθηκε α>ό την Google (2007) και αργότερα α>ό την Open Handset Alliance.

5. Τεχνολογία Λογισμικού. Πληροφορική και Θεολογία, Παναγιώτης Κατσαρός - Αν. Καθηγητής

5. Τεχνολογία Λογισμικού. Πληροφορική και Θεολογία, Παναγιώτης Κατσαρός - Αν. Καθηγητής 5. Τεχνολογία Λογισμικού Πληροφορική και Θεολογία, Παναγιώτης Κατσαρός - Αν. Καθηγητής (katsaros@csd.auth.gr) 12 Α"ριλίου 2019 Κύκλος ζωής εφαρμογών Ο υ:ολογιστής ;:ορεί να βοηθήσει στην ε:ίλυση :ολλών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα 1 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: το υλικό: τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή και το λογισμικό: το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη ΙΑΓ%ΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ:.. ΘΕΜΑ Α Α. Να ση)ειώσετε στο γρα1τό σας δί1λα α1ό τον

Διαβάστε περισσότερα

Πώς η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζει τη ζωή του ανθρώπου. Πληροφορική και Θεολογία, Παναγιώτης Κατσαρός - Αν. Καθηγητής

Πώς η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζει τη ζωή του ανθρώπου. Πληροφορική και Θεολογία, Παναγιώτης Κατσαρός - Αν. Καθηγητής Πώς η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζει τη ζωή του ανθρώπου Πληροφορική και Θεολογία, Παναγιώτης Κατσαρός - Αν. Καθηγητής (katsaros@csd.auth.gr) 12 Α"ριλίου 2019 Εισαγωγή Η 4η Βιο:ηχανική Ε=ανάσταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ Οι #έθοδοι (ου (αρουσιάζονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Εκείνες (ου βασίζονται στην ανάλυση των (αραγωγών ( off-line ) (λάθη (αραγωγής, φαινό#ενο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη ΙΑΓ%ΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ:.. ΘΕΜΑ Α Α. Να ση)ειώσετε στο γρα1τό σας δί1λα α1ό τον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ε4ι6έλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1, 2, 4 ΟΝΟΜΑ:.. ΘΕΜΑ Α Α. Να ση6ειώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 9 Ένα Υ+όδειγ&α Α+οτα&ιεύσεων ύο Περιόδων και το Ισοζύγιο Πληρω&ών

Άσκηση 9 Ένα Υ+όδειγ&α Α+οτα&ιεύσεων ύο Περιόδων και το Ισοζύγιο Πληρω&ών Οικονο&ικό Πανε+ιστή&ιο Αθηνών Τ"ή"α Οικονο"ικής Ε,ιστή"ης Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης 473 ιεθνής Οικονο"ική Εαρινό Εξά"ηνο 204-5 Άσκηση 9 Ένα Υ+όδειγ&α Α+οτα&ιεύσεων ύο Περιόδων και το Ισοζύγιο Πληρω&ών

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία γλωσσικής σχετικότητας

Θεωρία γλωσσικής σχετικότητας Γλώσσα και σκέψη Συμπεριφορισμός Watson: υ"οστήριξε ότι η σκέψη είναι 3ια 3η φωνού3ενη γλώσσα και ε"ο3ένως όταν οι άνθρω"οι σκέφτονται, δεν κάνουν τί"οτε άλλο α"ό το να 3ιλούν εσωτερικά στον εαυτό τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ε4ι6έλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1, 2, 4 ΟΝΟΜΑ:.. ΘΕΜΑ Α Α. Να ση6ειώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη ΙΑΓ%ΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ:.. ΘΕΜΑ Α Α. Να ση)ειώσετε στο γρα1τό σας δί1λα α1ό τον

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Τι είναι το υλικό ενός υπολογιστικού συστήματος; Το σύνολο των ηλεκτρονικών και μηχανικών μερών του που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Επιμέλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη. Ριζηνίας 69 & Λασαίας 21 τηλ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Επιμέλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη. Ριζηνίας 69 & Λασαίας 21 τηλ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη ΘΕΜΑ Α Α1. Να ση)ειώσετε στο γρα1τό σας δί1λα α1ό τον αριθ)ό καθε)ιάς α1ό τις 1αρακάτω η)ιτελείς 1ροτάσεις 1 εως 5 το γρά))α 1ου

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδα επεξεργασίας στην κατονομασία λέξεων

Επίπεδα επεξεργασίας στην κατονομασία λέξεων Επίπεδα επεξεργασίας στην κατονομασία λέξεων Λεξική 'ρόσβαση: 'ρόσβαση στις λέξεις, ανάκτηση α'ό τη 4νή4η Πρόβλη4α: Πώς 'αράγονται σε 'ραγ4ατικό χρόνο οι κατάλληλες γλωσσολογικές 4ονάδες για την έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ε4ι6έλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1, 2, 4 ΟΝΟΜΑ:.. ΘΕΜΑ Α Α. Να ση6ειώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ι. Πασσάς. Γλώσσα. Οι λειτουργίες της γλώσσας Η γλωσσική 4εταβολή και ο δανεισ4ός

Γιάννης Ι. Πασσάς. Γλώσσα. Οι λειτουργίες της γλώσσας Η γλωσσική 4εταβολή και ο δανεισ4ός Γιάννης Ι. Πασσάς Γλώσσα Οι λειτουργίες της γλώσσας Η γλωσσική 4εταβολή και ο δανεισ4ός Αρχή πάντων ορισµός εστί Γλώσσα: Κώδικας ση4είων ορισ4ένης 4ορφής (γλωσσικής), 4ε τα ο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστική Εργασία

Προγραμματιστική Εργασία ΗΥ-240 ο%ές εδο%ένων Προγραμματιστική Εργασία Αντώνης Πα)αϊωάννου Μέρος A Διαδικάστικά Παράδοση: Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017, ώρα 23:59. Compile και run σε μηχανήματα της σχολής Μέρος της βαθμολογίας Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη ΘΕΜΑ Α Α1: Να ση)ειώσετε στο γρα1τό σας δί1λα α1ό τον αριθ)ό καθε)ιάς α1ό τις 1αρακάτω η)ιτελείς 1ροτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη Ριζηνίας 69 & Λασαίας 21 τηλ 2810313170 www.kmathisi.com ΙΑΓ%ΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ:..

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4 Το Πρότυ+ο Ανταγωνιστικό Υ+όδειγ&α του ιεθνούς Ε&+ορίου

Άσκηση 4 Το Πρότυ+ο Ανταγωνιστικό Υ+όδειγ&α του ιεθνούς Ε&+ορίου 7 Οικονο&ικό Πανε+ιστή&ιο Αθηνών Τ"ή"α Οικονο"ικής Ε,ιστή"ης Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης 1473 ιεθνής Οικονο"ική Εαρινό Εξά"ηνο 2014-15 Άσκηση 4 Το Πρότυ+ο Ανταγωνιστικό Υ+όδειγ&α του ιεθνούς Ε&+ορίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του έχει πρόσβαση στο περιβάλλον του φαρμακείου που παρέχει η εφαρμογή.

ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του έχει πρόσβαση στο περιβάλλον του φαρμακείου που παρέχει η εφαρμογή. ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Ο ασθενής έχοντας μαζί του το βιβλιάριο υγείας του και την τυπωμένη συνταγή από τον ιατρό, η οποία αναγράφει τον μοναδικό κωδικό της, πάει στο φαρμακείο. Το φαρμακείο αφού ταυτοποιήσει το

Διαβάστε περισσότερα

Τα αυξηµένα επίπεδα του microrna-146a υποστηρίζουν το σηµαντικό ρόλο του οξειδωτικού στρες κατά την αρχική φάση του εµφράγµατος του µυοκαρδίου

Τα αυξηµένα επίπεδα του microrna-146a υποστηρίζουν το σηµαντικό ρόλο του οξειδωτικού στρες κατά την αρχική φάση του εµφράγµατος του µυοκαρδίου Τα αυξηµένα επίπεδα του microrna-146a υποστηρίζουν το σηµαντικό ρόλο του οξειδωτικού στρες κατά την αρχική φάση του εµφράγµατος του µυοκαρδίου Μέτρηση του microrna - 208α για τη διάγνωση του εµφράγµατος

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστική Εργασία

Προγραμματιστική Εργασία ΗΥ-240 ο%ές εδο%ένων Προγραμματιστική Εργασία Αντώνης Πα)αϊωάννου Μέρος A Διαδικάστικά Παράδοση: Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2016, ώρα 23:59. Compile και run σε μηχανήματα της σχολής Μέρος της βαθμολογίας Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστική συζήτηση: Ρεαλισµός και υπερβολές στη διατροφή του Σακχαρώδη Διαβήτη

Διαδραστική συζήτηση: Ρεαλισµός και υπερβολές στη διατροφή του Σακχαρώδη Διαβήτη Ε"ιστη'ονική Η'ερίδα για ιαιτολόγους- ιατροφολόγους της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκ"αίδευσης για τον Σακχαρώδη ιαβήτη, 28/1/2017, Θεσσαλονίκη Διαδραστική συζήτηση: Ρεαλισµός και υπερβολές στη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 Το Υ+όδειγ&α των Εξειδικευ&ένων Συντελεστών

Άσκηση 2 Το Υ+όδειγ&α των Εξειδικευ&ένων Συντελεστών 7 Οικονο&ικό Πανε+ιστή&ιο Αθηνών Τ"ή"α Οικονο"ικής Ε,ιστή"ης Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης 1473 ιεθνής Οικονο"ική Εαρινό Εξά"ηνο 2014-15 Άσκηση 2 Το Υ+όδειγ&α των Εξειδικευ&ένων Συντελεστών Θεωρείστε

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση της Λεβοσιµεντάνης κατά τη διαδικασία τιτλοποίησης των β- αποκλειστών σε ασθενείς µε καρδιακή ανεπάρκεια

Η χρήση της Λεβοσιµεντάνης κατά τη διαδικασία τιτλοποίησης των β- αποκλειστών σε ασθενείς µε καρδιακή ανεπάρκεια Η χρήση της Λεβοσιµεντάνης κατά τη διαδικασία τιτλοποίησης των β- αποκλειστών σε ασθενείς µε καρδιακή ανεπάρκεια Ι. Λαγός, Ι. Αλευρούδης, Α. εληγιαννίδης, Π. Φαλιάγκας, Θ. Μουλατζίκος, Τζ. αδούς, Ι. Κανονίδης.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚ3Ν ΕΠΙΣΤΗΜ3Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ε4ι6έλεια: Βουδούρη Καλλιρρόη ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ ΟΝΟΜΑ:.. ΘΕΜΑ Α Α. Να ση6ειώσετε στο γρα4τό

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργία στο σιτάρι Μάριος Μ. Πα)αδό)ουλος Παιδοαλλεργιολόγος - Παιδο)νευ1ονολόγος 8/17/15

Αλλεργία στο σιτάρι Μάριος Μ. Πα)αδό)ουλος Παιδοαλλεργιολόγος - Παιδο)νευ1ονολόγος  8/17/15 Αλλεργία στο σιτάρι Μάριος Μ. Πα)αδό)ουλος Παιδοαλλεργιολόγος - Παιδο)νευ1ονολόγος www.pedoallergo.gr 8/17/15 ΠΗΓΕΣ: American Academy of Pediatrics American Academy of Allergy Asthma and Immunology European

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεικτικές Διαδικασίες και Μαθηματική Επαγωγή.

Αποδεικτικές Διαδικασίες και Μαθηματική Επαγωγή. Αποδεικτικές Διαδικασίες και Μαθηματική Επαγωγή. Mαθηματικό σύστημα Ένα μαθηματικό σύστημα αποτελείται από αξιώματα, ορισμούς, μη καθορισμένες έννοιες και θεωρήματα. Η Ευκλείδειος γεωμετρία αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το Ερευνητικό Μετρό. Το ερευνητικόό µμετρόό του ΕΙΕ ταξιδεύύει στις «γραµμµμέές» σχεδιασµμούύ και ανακάάλυψης φαρµμάάκων.

Το Ερευνητικό Μετρό. Το ερευνητικόό µμετρόό του ΕΙΕ ταξιδεύύει στις «γραµμµμέές» σχεδιασµμούύ και ανακάάλυψης φαρµμάάκων. Το Ερευνητικό Μετρό Το ερευνητικόό µμετρόό του ΕΙΕ ταξιδεύύει στις «γραµμµμέές» σχεδιασµμούύ και ανακάάλυψης φαρµμάάκων. Αθήήνα 2015 Πού συναντά*ε τους *ικροοργανισ*ούς; Παντού!!! Οι 2ιο γνωστές «κρυψώνες»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εαρινό Εξάμηνο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εαρινό Εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ231: Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Εαρινό Εξάμηνο 2017-2018 Φροντιστήριο 3 - Λύσεις 1. Εστω ο πίνακας Α = [12, 23, 1, 5, 7, 19, 2, 14]. i. Να δώσετε την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 4.1 Λογισμικό συστήματος (application software) Καραμαούνας Πολύκαρπος 2 Λογισμικό εφαρμογών (application software): προγράμματα για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΘΗΝΑ, Οκτώβριος 2016

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΘΗΝΑ, Οκτώβριος 2016 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΘΗΝΑ, Οκτώβριος 2016 Η αθηρω(άτωση των στεφανιαίων αγγείων δεν εξελίσσεται ταχέως σε ασθενείς (ε β- (εσογειακή αναι(ία

Διαβάστε περισσότερα

τεσσάρων βάσεων δεδομένων που θα αντιστοιχούν στους συνδρομητές

τεσσάρων βάσεων δεδομένων που θα αντιστοιχούν στους συνδρομητές Σ Υ Π Τ Μ Α 8 Ιουνίου 2010 Άσκηση 1 Μια εταιρία τηλεφωνίας προσπαθεί να βρει πού θα τοποθετήσει τις συνιστώσες τηλεφωνικού καταλόγου που θα εξυπηρετούν τους συνδρομητές της. Η εταιρία εξυπηρετεί κατά βάση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 Το Υ+όδειγ&α του Ricardo και το Συγκριτικό Πλεονέκτη&α

Άσκηση 1 Το Υ+όδειγ&α του Ricardo και το Συγκριτικό Πλεονέκτη&α Οικονο&ικό Πανε+ιστή&ιο Αθηνών Τ"ή"α Οικονο"ικής Ε,ιστή"ης Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης 1473 ιεθνής Οικονο"ική Εαρινό Εξά"ηνο 2014-15 Άσκηση 1 Το Υ+όδειγ&α του Ricardo και το Συγκριτικό Πλεονέκτη&α Θεωρείστε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ): ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχογλωσσολογία. Ανακάλυψη και ερ-ηνεία των ψυχολογικών διαδικασιών 7ου κάνουν δυνατή την α7όκτηση, εξέλιξη και χρήση της γλώσσας

Ψυχογλωσσολογία. Ανακάλυψη και ερ-ηνεία των ψυχολογικών διαδικασιών 7ου κάνουν δυνατή την α7όκτηση, εξέλιξη και χρήση της γλώσσας Η Φύση της γλώσσας Ψυχογλωσσολογία Ανακάλυψη και ερ-ηνεία των ψυχολογικών διαδικασιών 7ου κάνουν δυνατή την α7όκτηση, εξέλιξη και χρήση της γλώσσας Τρεις τομείς ενδιαφέροντος Πώς οι άνθρω7οι κατανοούν

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής αποτελείται: 1. Από Υλικό Hardware (CPUs, RAM, Δίσκοι), & 2. Λογισμικό - Software Και μπορεί να εκτελέσει διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακή Εκπαίδευση Στη Διπολική Διαταραχή

Διαδικτυακή Εκπαίδευση Στη Διπολική Διαταραχή Διαδικτυακή Εκπαίδευση Στη Διπολική Διαταραχή Eξ αποστάσεως Εκπαίδευση στη Διάγνωση, Ψυχομετρική Aξιολόγηση και Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία της Διπολικής διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης) 1 1. Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα 1.1 Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα (Operating System)

Λειτουργικά Συστήματα 1.1 Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) Υλικό Hardware Λογισμικό Software... κώδικας ΥΛΙΚΟ Κάθε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό και μηχανικό μέρος του Η/Υ. ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Προγράμματα,δηλαδή οδηγίες γιατοτιπρέπεινακάνειοη/υ. Λειτουργικό Σύστημα Είναι ένα βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια. Η αποδοχή της κληρονομίας αποτελεί δικαίωμα του κληρονόμου, άρα δεν

Έννοια. Η αποδοχή της κληρονομίας αποτελεί δικαίωμα του κληρονόμου, άρα δεν 1 1. Αποδοχή κληρονομίας Έννοια. Η αποδοχή της κληρονομίας αποτελεί δικαίωμα του κληρονόμου, άρα δεν μπορεί να ασκηθεί από τους δανειστές του κληρονόμου, τον εκτελεστή της διαθήκης, τον κηδεμόνα ή εκκαθαριστή

Διαβάστε περισσότερα

H εξελικτική σκέψη στον 19ο αιώνα

H εξελικτική σκέψη στον 19ο αιώνα Η δια2άχη Cuvier -Geoffroy H εξελικτική σκέψη στον 19ο αιώνα Iστορία της Bιολογίας Mάθη2α 4 17+24/3/2016 Cuvier & η ανάδυση της συγκριτικής ανατο2ίας -O Georges Cuvier (1769 1832) ήταν ο 2εγάλος αντί;αλος

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτη&α Κεφαλαίου 6: Το Πρότυ+ο Ανταγωνιστικό Υ+όδειγ&α του ιεθνούς Ε&+ορίου

Παράρτη&α Κεφαλαίου 6: Το Πρότυ+ο Ανταγωνιστικό Υ+όδειγ&α του ιεθνούς Ε&+ορίου Οικονο&ικό Πανε+ιστή&ιο Αθηνών Τ"ή"α Οικονο"ικής Ε,ιστή"ης Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης 1473 ιεθνής Οικονο"ική Εαρινό Εξά"ηνο 2014-15 Παράρτη&α Κεφαλαίου 6: Το Πρότυ+ο Ανταγωνιστικό Υ+όδειγ&α του ιεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος 4.1 Λογισμικό συστήματος Λογισμικό εφαρμογών (application software):προγράμματα για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων π.χ. επεξεργασία κειμένου, μισθοδοσία κλπ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Μούλου Ευγενία

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Μούλου Ευγενία ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΕΙΑ Ο πιο γνωστός τρόπος οργάνωσης δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σε αρχεία. Ένα αρχείο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα σύνολο που αποτελείται από οργανωμένα

Διαβάστε περισσότερα

O δρόμος προς τα εμπρός

O δρόμος προς τα εμπρός Γιώργος Πελεκανάκης, CIA, CISA, CFE, CCSA, CRP - Αντι2ρόεδρος Σ ΕΙΕΕ9 O δρόμος προς τα εμπρός Οι εξελίξεις στο χώρο του Εσωτερικού Ελέγχου το 20145 Agenda Εξελίξεις α7ό το Global Council 20145 Εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

H εξελικτική σκέψη στον 19ο αιώνα

H εξελικτική σκέψη στον 19ο αιώνα Lamarck H εξελικτική σκέψη στον 19ο αιώνα Iστορία της Bιολογίας Σταύρος Ιωαννίδης, ΜΙΘΕ/ΕΚΠΑ Mάθη6α 4 27/4/2017 Εξέλιξη και ΕBανάσταση -Ο Λα6άρκ (1744-1829) γεννήθηκε σε 6ια αριστοκρατική αλλά φτωχή οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική I. "Λογισμικό (Software)" B. Φερεντίνος

Πληροφορική I. Λογισμικό (Software) B. Φερεντίνος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Πληροφορική I "Λογισμικό (Software)" B. Φερεντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Μάθημα 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μάθημα 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα Κάθε Η/Υ αποτελείται από το Υλικό (Hardware) και το Λογισμικό (Software). Το Υλικό είναι το ηλεκτρικό, ηλεκτρονικό και

Διαβάστε περισσότερα

2. Κατάθεσε κάποιος στην Εθνική Τράπεζα 4800 με επιτόκιο 3%. Μετά από πόσο χρόνο θα πάρει τόκο 60 ; α) 90 ημέρες β) 1,5 έτη γ) 5 μήνες δ) 24 μήνες

2. Κατάθεσε κάποιος στην Εθνική Τράπεζα 4800 με επιτόκιο 3%. Μετά από πόσο χρόνο θα πάρει τόκο 60 ; α) 90 ημέρες β) 1,5 έτη γ) 5 μήνες δ) 24 μήνες 20 Φεβρουαρίου 2010 1. Ένας έμπορος αγόρασε 720 κιλά κρασί προς 2 το κιλό. Πρόσθεσε νερό, το πούλησε προς 2,5 το κιλό και κέρδισε 500. Το νερό που πρόσθεσε ήταν σε κιλά: α) 88 β) 56 γ) 60 δ) 65 2. Κατάθεσε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του αποκτά πρόσβαση στο περιβάλλον του ιατρού που παρέχει η εφαρμογή.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του αποκτά πρόσβαση στο περιβάλλον του ιατρού που παρέχει η εφαρμογή. ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Ο ιατρός αφού διαπιστώσει εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση είναι το ίδιο με αυτό που εικονίζεται στο βιβλιάριο υγείας και ελέγξει ότι είναι ασφαλιστικά ενήμερο (όπως ακριβώς γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά Θέ+ατα για τις Εξετάσεις Φεβρουαρίου 2015

Ενδεικτικά Θέ+ατα για τις Εξετάσεις Φεβρουαρίου 2015 Οικονο&ικό Πανε+ιστή&ιο Αθηνών Τ"ή"α Οικονο"ικής Ε,ιστή"ης Μετα+τυχιακό Πρόγρα&&α Ειδίκευσης στην Οικονο&ική Θεωρία Μακροοικονο"ική Θεωρία Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Φθινο,ωρινό Εξά"ηνο 2014-15 Θέ+α 1 Ενδεικτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ας υποθέσουμε ότι ο παίκτης Ι διαλέγει πρώτος την τυχαιοποιημένη στρατηγική (x 1, x 2 ), x 1, x2 0,

Ας υποθέσουμε ότι ο παίκτης Ι διαλέγει πρώτος την τυχαιοποιημένη στρατηγική (x 1, x 2 ), x 1, x2 0, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Στατιστικής Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Ερευνα Εαρινό Εξάμηνο 2015 Μ. Ζαζάνης Πρόβλημα 1. Να διατυπώσετε το παρακάτω παίγνιο μηδενικού αθροίσματος ως πρόβλημα γραμμικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι γέφυρες του ποταμού... Pregel (Konigsberg)

Οι γέφυρες του ποταμού... Pregel (Konigsberg) Οι γέφυρες του ποταμού... Pregel (Konigsberg) Β Δ Β Δ Γ Γ Κύκλος του Euler (Euler cycle) είναι κύκλος σε γράφημα Γ που περιέχει κάθε κορυφή του γραφήματος, και κάθε ακμή αυτού ακριβώς μία φορά. Για γράφημα

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα 3 η. (α) Aπό την εργασιακή διαδικασία στη διαδικασία παραγωγής (β) Αξία του προϊόντος και αξία της εργασιακής δύναμης

Ημέρα 3 η. (α) Aπό την εργασιακή διαδικασία στη διαδικασία παραγωγής (β) Αξία του προϊόντος και αξία της εργασιακής δύναμης Ημέρα 3 η. (α) Aπό την εργασιακή διαδικασία στη διαδικασία παραγωγής (β) Αξία του προϊόντος και αξία της εργασιακής δύναμης Η εργασιακή διαδικασία και τα στοιχεία της. Η κοινωνική επικύρωση των ιδιωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ http://leitourgika-systhmata-epal-b.ggia.info/ Σύγχρονο Λειτουργικό Σύστημα - ΛΣ Λειτουργικό Σύστημα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1α ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Οι επιστήμονες ταξινομούν τους οργανισμούς σε ομάδες ανάλογα με τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Τα πρώτα συστήματα ταξινόμησης βασιζόταν αποκλειστικά στα μορφολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 2 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 2: Λογισμικό (Software) 1 2.1 Λογισμικό Συστήματος και Λογισμικό Εφαρμογών Λογισμικό Συστήματος: διαχειρίζεται το υλικό του υπολογιστή και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και εκτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων Λειτουργικά Συστήματα Ι Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων Δομή Η/Υ Ο Η/Υ αποτελείται από δυο βασικά στοιχεία: Υλικό (το ηλεκτρονικό-μηχανικό μέρος πχ συσκευές, πλακέτες κλπ) Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια «ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ» προετοιμάζοντας σε ολιγομελείς ομίλους τους υποψήφιους για τον επικείμενο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με κορυφαίο επιτελείο

Διαβάστε περισσότερα

ver Επεξεργαστές κειμένου, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων Οδηγοί συσκευών (Device Drivers)

ver Επεξεργαστές κειμένου, λογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων Οδηγοί συσκευών (Device Drivers) ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Ορισμοί Πληροφορική I Πρόγραμμα: ένα σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΡΜΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ, ΠΡΥΜΝΟΔΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. (ΛΙΜΑΝΙΑ κ.λπ.) ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΡΜΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ, ΠΡΥΜΝΟΔΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. (ΛΙΜΑΝΙΑ κ.λπ.) ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΡΜΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ, ΠΡΥΜΝΟΔΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΛΙΜΑΝΙΑ κ.λπ.) ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ Επιμέλεια Άγγελου Αργυρακόπουλου

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοκαρδιακά εµφυτεύσιµα ασύρµατα συστήµατα βηµατοδότησης: Μια τεχνολογία που απευθύνεται σε λίγους ή αποτελεί το µέλλον της καρδιακής βηµατοδότησης;

Ενδοκαρδιακά εµφυτεύσιµα ασύρµατα συστήµατα βηµατοδότησης: Μια τεχνολογία που απευθύνεται σε λίγους ή αποτελεί το µέλλον της καρδιακής βηµατοδότησης; Ενδοκαρδιακά εµφυτεύσιµα ασύρµατα συστήµατα βηµατοδότησης: Μια τεχνολογία που απευθύνεται σε λίγους ή αποτελεί το µέλλον της καρδιακής βηµατοδότησης; Βασιλάκη Ανδρονίκη MSc Γ.Ν.Α «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Πόρτση Αντωνία

Διαβάστε περισσότερα

Εκφωνήσεις και Λύσεις των Θεμάτων

Εκφωνήσεις και Λύσεις των Θεμάτων ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ) Τετάρτη 8 Μαΐου 26 Εκφωνήσεις και Λύσεις των Θεμάτων η LaT E X-έκδοση ( 22/5/26)

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Σχεδίαση Λογικών Κυκλωμάτων

ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Σχεδίαση Λογικών Κυκλωμάτων ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Σχεδίαση Λογικών Κυκλωμάτων Γιάννης Λιαπέρδος [gliaperd@teikal.gr] Μάρτιος 2012 1 Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενοι ιακόπτες Για την υλοποίηση των λογικών κυκλωμάτων χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΕΠ 2000 ΑΣΕΠ 2000 Εμπορική Τράπεζα 1983 Υπουργείο Κοιν. Υπηρ. 1983

ΑΣΕΠ 2000 ΑΣΕΠ 2000 Εμπορική Τράπεζα 1983 Υπουργείο Κοιν. Υπηρ. 1983 20 Φεβρουαρίου 2010 ΑΣΕΠ 2000 1. Η δεξαμενή βενζίνης ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων είναι γεμάτη κατά τα 8/9. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας το πρατήριο διέθεσε τα 3/4 της βενζίνης αυτής και έμειναν 4000

Διαβάστε περισσότερα

Εntwicklungsmechanik - η μηχανική της ανάπτυξης. Iστορία της Bιολογίας Mάθη.α 11 02/06/2016

Εntwicklungsmechanik - η μηχανική της ανάπτυξης. Iστορία της Bιολογίας Mάθη.α 11 02/06/2016 Εntwicklungsmechanik - η μηχανική της ανάπτυξης Iστορία της Bιολογίας Mάθη.α 11 02/06/2016 -η /ειρα.ατική ε.βρυολογία (ή ανα/τυξιακή.ηχανική Entwicklungsmechanik) αναδύθηκε τη δεκαετία του 1880. -> ο σκο/ός

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η (ατρίδα,ας

Τι είναι η (ατρίδα,ας Müller, Vincent C. (2005), Τι είναι η πατρίδα μας; [What is our fatherland?], Cogito, 3, 8-10. [This is the original draft. The published version is shorter and polished.] http://www.nnet.gr/cogito/cogitoindex.htm

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων. Σημερινό Μάθημα

Αναγνώριση Προτύπων. Σημερινό Μάθημα Αναγνώριση Προτύπων Σημερινό Μάθημα Bias (απόκλιση) και variance (διακύμανση) Ελεύθεροι Παράμετροι Ελεύθεροι Παράμετροι Διαίρεση dataset Μέθοδος holdout Cross Validation Bootstrap Bias (απόκλιση) και variance

Διαβάστε περισσότερα

Λινναίος & Jussieu. H αναζήτηση του Φυσικού Συστή/ατος. Iστορία της Bιολογίας Mάθη/α 1 3/3/2016

Λινναίος & Jussieu. H αναζήτηση του Φυσικού Συστή/ατος. Iστορία της Bιολογίας Mάθη/α 1 3/3/2016 Λινναίος & Jussieu H αναζήτηση του Φυσικού Συστή/ατος Iστορία της Bιολογίας Mάθη/α 1 3/3/2016 Εισαγωγή -> Η ανά;τυξη της ταξινο/ίας α;ό τον Λινναίο ως τον αρβίνο -> Τι είναι η Ταξινο/ία; Η ε;ιστή/η η ο;οία

Διαβάστε περισσότερα

Η συµβουλή και η συµβολή του φαρµακοποιού στη διαχείριση των χρόνιων ελκών του δέρµατος

Η συµβουλή και η συµβολή του φαρµακοποιού στη διαχείριση των χρόνιων ελκών του δέρµατος Η συµβουλή και η συµβολή του φαρµακοποιού στη διαχείριση των χρόνιων ελκών του δέρµατος Βίτσος Ανδρέας, Κυριαζή Μαρία, Ράλλης Μιχαήλ Εθνικό και Κα

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές πληροφόρησης και εργαλεία

Πηγές πληροφόρησης και εργαλεία Πηγές πληροφόρησης και εργαλεία αναζήτησης Ένας σύντομος οδηγός για τους φοιτητές του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Σύνταξη : Θεοδώρα Τσώλη, Βιβλιοθηκονόμος MSc Νοέμβριος 2014 Βιβλιοθήκη Παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις Α1 μέχρι και Α6 να

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας συν Αθηνά 1o Συνέδριο Επιστημολογίας «Αναζητώντας την χαμένη ενότητα της γνώσης»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας συν Αθηνά 1o Συνέδριο Επιστημολογίας «Αναζητώντας την χαμένη ενότητα της γνώσης» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας συν Αθηνά 1o Συνέδριο Επιστημολογίας «Αναζητώντας την χαμένη ενότητα της γνώσης» Κοινωνική Ανθρωπολογία: επαναπροσδιορίζοντας την ετερότητα και την πολιτισμική ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Την ευθύνη του εκπαιδευτικού υλικού έχει ο επιστημονικός συνεργάτης των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων «ΚOΛΛΙΝΤΖΑ», οικονομολόγος συγγραφέας θεμάτων ΑΣΕΠ, Παναγιώτης Βεργούρος.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Πρώτη Γραπτή Εργασία. Εισαγωγή στους υπολογιστές Μαθηματικά

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Πρώτη Γραπτή Εργασία. Εισαγωγή στους υπολογιστές Μαθηματικά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΕΟ-13 Ποσοτικές Μέθοδοι Ακαδημαϊκό Έτος: 2012-13 Πρώτη Γραπτή Εργασία Εισαγωγή στους υπολογιστές Μαθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Λειτουργικά Συστήματα

Πληροφορική 2. Λειτουργικά Συστήματα Πληροφορική 2 Λειτουργικά Συστήματα 1 2 Λογισμικό Υπολογιστών Υπολογιστής Υλικό Λογισμικό Λειτουργικό Σύστημα Προγράμματα Εφαρμογών 3 Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Εισαγωγή στην Πληροφορική Αστροφυσικός Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ romylos@survey.ntua.gr Λειτουργικά συστήµατα, διεργασίες και δροµολόγηση Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος. A. Einstein Πηγή:

Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος. A. Einstein Πηγή: Ας πούμε και κάτι για τις δύσκολες μέρες που έρχονται Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος. A. Einstein 1879-1955 Πηγή: http://www.cognosco.gr/gnwmika/ 1 ΚΥΚΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 1: Βασικές Έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εαρινό Εξάμηνο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Εαρινό Εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ31: Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Εαρινό Εξάμηνο 017-018 Φροντιστήριο 5 1. Δικαιολογήστε όλες τις απαντήσεις σας. i. Δώστε τις 3 βασικές ιδιότητες ενός AVL δένδρου.

Διαβάστε περισσότερα

Σκιαγράφηση της διάλεξης. Γλώσσες Περιγραφής Υλικού Ι. nkavv@uop.gr. Ανασκόπηση ϑεμάτων παλαιών εξετάσεων του μαθήματος. Περιεχόμενο εξετάσεων

Σκιαγράφηση της διάλεξης. Γλώσσες Περιγραφής Υλικού Ι. nkavv@uop.gr. Ανασκόπηση ϑεμάτων παλαιών εξετάσεων του μαθήματος. Περιεχόμενο εξετάσεων Σκιαγράφηση της διάλεξης Γλώσσες Περιγραφής Υλικού Ι Θέματα πρακτικής εξάσκησης Νικόλαος Καββαδίας nkavv@uop.gr 08 Ιουνίου 2011 Ανασκόπηση ϑεμάτων παλαιών εξετάσεων του μαθήματος Εξεταστική περίοδος Ιουνίου-Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό - Προγράμματα

Λογισμικό - Προγράμματα Λογισμικό - Προγράμματα Πρόγραμμα είναι ένα σύνολο εντολών, βάση των οποίων ο υπολογιστής εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία Λογισμικό (Software) Το σύνολο των προγραμμάτων Προγράμματα Προγράμματα συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Κ Ρ Ι Τ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. 1η σειρά ασκήσεων

Δ Ι Α Κ Ρ Ι Τ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. 1η σειρά ασκήσεων Δ Ι Α Κ Ρ Ι Τ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α 1η σειρά ασκήσεων Ονοματεπώνυμο: Αριθμός μητρώου: Ημερομηνία παράδοσης: Μέχρι την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 Σημειώστε τις ασκήσεις για τις οποίες έχετε παραδώσει λύση: 1

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΟΣ: ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΛΑΔΟΣ: ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μάθημα: Ενόργανη Γυμναστική Χρήσιμα θεωρία στο κεφάλαιο της ενόργανης γυμναστικής για το γνωστικό αντικείμενο ΠΕ11 της Φυσικής Αγωγής από τα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια Κολλίντζα.

Διαβάστε περισσότερα

21/11/2005 Διακριτά Μαθηματικά. Γραφήματα ΒΑΣΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ : ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΙ Δ Ι. Γεώργιος Βούρος Πανεπιστήμιο Αιγαίου

21/11/2005 Διακριτά Μαθηματικά. Γραφήματα ΒΑΣΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ : ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΙ Δ Ι. Γεώργιος Βούρος Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γραφήματα ΒΑΣΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ : ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΙ A Ε B Ζ Η Γ K Θ Δ Ι Ορισμός Ένα (μη κατευθυνόμενο) γράφημα (non directed graph) Γ, είναι μία δυάδα από σύνολα Ε και V και συμβολίζεται με Γ=(Ε,V). Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟ «ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ Ο ΥΣΣΕΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ Κ1ΣΤΑ ΜΠΑΖΑΡΙ Η. Ο Θ. Αγγελό9ουλος ήταν και νοcίζω 9αραCένει ο αγα9ηcένος

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟ «ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ Ο ΥΣΣΕΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ Κ1ΣΤΑ ΜΠΑΖΑΡΙ Η. Ο Θ. Αγγελό9ουλος ήταν και νοcίζω 9αραCένει ο αγα9ηcένος ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟ «ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ Ο ΥΣΣΕΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ Κ1ΣΤΑ ΜΠΑΖΑΡΙ Η Ο Θ. Αγγελό9ουλος ήταν και νοcίζω 9αραCένει ο αγα9ηcένος της ψυχαναλυτικής κοινότητας. Για το έργο του έχουν γραφτεί, δεκάδες άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήµατα

Λειτουργικά Συστήµατα Λειτουργικά Συστήµατα Περιεχόµενα Ορισµός Βασικές Λειτουργίες Κατηγορίες Κύρια Συστατικά ιαχείριση ιεργασιών Παραδείγµατα Λειτουργικά Συστήµατα Το λειτουργικό σύστηµα: Είναι ένα σύνολο προγραµµάτων που

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων. Σήμερα! Λόγος Πιθανοφάνειας Πιθανότητα Λάθους Κόστος Ρίσκο Bayes Ελάχιστη πιθανότητα λάθους για πολλές κλάσεις

Αναγνώριση Προτύπων. Σήμερα! Λόγος Πιθανοφάνειας Πιθανότητα Λάθους Κόστος Ρίσκο Bayes Ελάχιστη πιθανότητα λάθους για πολλές κλάσεις Αναγνώριση Προτύπων Σήμερα! Λόγος Πιθανοφάνειας Πιθανότητα Λάθους Πιθανότητα Λάθους Κόστος Ρίσκο Bayes Ελάχιστη πιθανότητα λάθους για πολλές κλάσεις 1 Λόγος Πιθανοφάνειας Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να ταξινομήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο Τμήμα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο Τμήμα Σελίδα 1 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ Ονοματεπώνυμο Τμήμα ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σκιαγράφηση της διάλεξης. Γλώσσες Περιγραφής Υλικού Ι. Γενικά χαρακτηριστικά του επεξεργαστή MU0. nkavv@uop.gr. Προγραμματιζόμενοι επεξεργαστές

Σκιαγράφηση της διάλεξης. Γλώσσες Περιγραφής Υλικού Ι. Γενικά χαρακτηριστικά του επεξεργαστή MU0. nkavv@uop.gr. Προγραμματιζόμενοι επεξεργαστές Σκιαγράφηση της διάλεξης Γλώσσες Περιγραφής Υλικού Ι Προγραμματιζόμενοι επεξεργαστές Νικόλαος Καββαδίας nkavv@uop.gr Προγραμματιζόμενοι επεξεργαστές Ρεαλιστικό παράδειγμα: ο επεξεργαστής MU0 (MicroProcessor

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3 MULTIPLE CHOICE

ΜΑΘΗΜΑ 3 MULTIPLE CHOICE ΜΑΘΗΜΑ 3 MULTIPLE CHOICE 1. Ποιa από τις πιο κάτω εργασίες είναι λειτουργία του Λειτουργικού Συστήματος; a) Προσθήκη δεδομένων σε ένα υπολογιστικό φύλλο b) Εκπόνηση έκθεσης βάσης δεδομένων c) Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις, Ιδιοτιμές με πολλαπλότητα, Εκθετικά πινάκων. 9 Απριλίου 2013, Βόλος

Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις, Ιδιοτιμές με πολλαπλότητα, Εκθετικά πινάκων. 9 Απριλίου 2013, Βόλος ιαφορικές Εξισώσεις Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις, Ιδιοτιμές με πολλαπλότητα, Ατελείς ιδιοτιμές Εκθετικά πινάκων Μανόλης Βάβαλης Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και ικτύων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 9 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις. Σημερινό μάθημα

Συναρτήσεις. Σημερινό μάθημα Συναρτήσεις Σημερινό μάθημα C++ Συναρτήσεις Δήλωση συνάρτησης Σύνταξη συνάρτησης Πρότυπο συνάρτησης & συνάρτηση Αλληλο καλούμενες συναρτήσεις συναρτήσεις μαθηματικών Παράμετροι συναρτήσεων Τοπικές μεταβλητές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά. 1.1 Η σ-αλγεβρα ως πληροφορία

Εισαγωγικά. 1.1 Η σ-αλγεβρα ως πληροφορία 1 Εισαγωγικά 1.1 Η σ-αλγεβρα ως πληροφορία Στη θεωρία μέτρου, όταν δουλεύει κανείς σε έναν χώρο X, συνήθως έχει διαλέξει μια αρκετά μεγάλη σ-άλγεβρα στον X έτσι ώστε όλα τα σύνολα που εμφανίζονται να ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

{ i f i == 0 and p > 0

{ i f i == 0 and p > 0 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Φθινοπωρινό εξάμηνο 014-015 Λύσεις 1ης Σειράς Ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 6

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 6 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ Μάθημα 6 Αρχεία Αρχείο είναι ένα σύνολο δεδομένων ή πληροφοριών τα οποία είναι αποθηκευμένα, σε ψηφιακή μορφή, σε μια μονάδα περιφερειακής μνήμης Είναι μια συλλογή από bytes που είναι αποθηκευμένα

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση Κίνησης. 6.1. Εισαγωγή. 6.2. Στατική Συγκέντρωση Κίνησης

Συγκέντρωση Κίνησης. 6.1. Εισαγωγή. 6.2. Στατική Συγκέντρωση Κίνησης Συγκέντρωση Κίνησης 6.1. Εισαγωγή Σε ένα οπτικό WDM δίκτυο, οι κόμβοι κορμού επικοινωνούν μεταξύ τους και ανταλλάσουν πληροφορία μέσω των lightpaths. Ένα WDM δίκτυο κορμού είναι υπεύθυνο για την εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Α) Ανάλογα με τη φύση των κονδυλίων που περιλαμβάνουν οι προϋπολογισμοί διακρίνονται σε:

Α) Ανάλογα με τη φύση των κονδυλίων που περιλαμβάνουν οι προϋπολογισμοί διακρίνονται σε: Ο διαγωνισμός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει, ως γνωστόν, συνδυασμό συνδυαστικής γνώσης της εξεταστέας ύλης και θεμάτων πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια

Διαβάστε περισσότερα