Τι Είναι το PowerPoint

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τι Είναι το PowerPoint"

Transcript

1 Τι Είναι το PowerPoint Το PowerPoint είναι ένας επεξεργαστής παρουσιάσεων. έχεται κείµενο, αριθµούς, εικόνες, βίντεο, ήχους κ.ά. και τα παρουσιάζει µε τη µορφή διαφανειών. Αφού ολοκληρωθεί µια παρουσίαση, µπορούµε να την τυπώσουµε ή να δηµιουργήσουµε διαφάνειες (slides) για να τις προβάλλουµε σε µια µηχανή προβολής. Το PowerPoint έχει δικά του αρχεία για να αποθηκεύσει τις παρουσιάσεις του, τα οποία έχουν επέκταση.ppt. Οι παρουσιάσεις µπορούν να εµφανιστούν και µέσω της οθόνης του υπολογιστή ή µέσω µιας µηχανής προβολής που είναι συνδεδεµένη µε τον υπολογιστή, σε µια µεγάλη οθόνη. Μπορούν ακόµα να παρουσιαστούν και µέσω δικτύου σε οθόνες άλλων υπολογιστών. Ο Οδηγός Αυτόµατων Περιεχοµένων (Auto Content) και τα πρότυπα του PowerPoint µάς βοηθούν στο να σχεδιάσουµε µια παρουσίαση, δίνοντάς της µια βασική διάρθρωση. Σε µια παρουσίαση µπορούµε να ενσωµατώσουµε γραφήµατα, οργανογράµµατα και πίνακες για µια καλύτερη οπτική παρουσίαση. Μια παρουσίαση αποτελείται από πολλές διαφάνειες και η µετάβαση από διαφάνεια σε διαφάνεια µπορεί να γίνει µε εντυπωσιακά εφέ ή µπορούµε να ορίσουµε ειδικά πλήκτρα µέσα στις διαφάνειες, που το πάτηµα πάνω τους µε το ποντίκι να ενεργοποιεί άλλες διαφάνειες Υπάρχουν οι διαφάνειες βάσης (slide masters), οι οποίες αποτελούν ένα πρότυπο (καλούπι) για πολλές διαφάνειες της ίδιας παρουσίασης. Ακόµα, το Power Point µπορεί να ενσωµατώσει πολύ εύκολα κείµενο και γραφήµατα από τα προγράµµατα Word και Excel. Το Power Point έχει εργαλεία για συσκευασία και µεταφορά των παρουσιάσεών µας, για εµφάνιση των παρουσιάσεων σε δίκτυο και για χρονοµέτρηση των διαφανειών ενώ αυτές προβάλλονται στην οθόνη.

2 Οι Απόψεις του PowerPoint Όπως ένα αρχείο του Word αποτελείται από πολλές σελίδες, ένα αρχείο του Excel αποτελείται από πολλά φύλλα εργασίας, έτσι κι ένα αρχείο του Power Point αποτελείται από πολλές διαφάνειες (slides). Το Power Point µάς προσφέρει 5 διαφορετικούς τρόπους εµφάνισης των διαφανειών µιας παρουσίασης. Στην Άποψη ιαφάνειας (Slide View), µπορούµε να επεξεργαστούµε τις διαφάνειες µία-µία. Στην Άποψη ιάρθρωσης (Outline View), το Power Point εµφανίζει µόνο το κείµενο της παρουσίασης, το οποίο µπορούµε να το επεξεργαστούµε, χωρίς να βλέπουµε τα υπόλοιπα στοιχεία της διαφάνειας. Στην Άποψη Ταξινόµησης ιαφανειών (Slide Sorter View), βλέπουµε τις διαφάνειες της παρουσίασης διατεταγµένες σε γραµµές και στήλες. εν µπορούµε να αλλάξουµε το περιεχόµενο των διαφανειών, αλλά µπορούµε να διαγράψουµε, να µετακινήσουµε και να αντιγράψουµε πολύ εύκολα, όποιες διαφάνειες θέλουµε. Στην ίδια άποψη, µπορούµε να εφαρµόσουµε ένα πρότυπο για όλες τις διαφάνειες και να αλλάξουµε τα εφέ µεταβάσεων ανάµεσα στις διαφάνειες. Η Άποψη Σελίδων Σηµειώσεων (Notes Pages View) παράγει µια µικρότερη έκδοση της διαφάνειας στο επάνω µισό της σελίδας και αφήνει το κάτω µισό ελεύθερο για σηµειώσεις που µπορεί να χρησιµοποιήσει ο οµιλητής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Η Άποψη Προβολής ιαφανειών (Slide Show View) εµφανίζει προοδευτικά τις διαφάνειες της παρουσίασης. Ο τρόπος εναλλαγής των διαφανειών µπορεί να είναι αυτόµατος µε χρονική ρύθµιση ή µπορεί να γίνεται µε το πάτηµα κάποιου πλήκτρου και µπορούµε να επιλέξουµε κάποιο από πολλά εντυπωσιακά εφέ για τον τρόπο µετάβασης σ άλλη διαφάνεια.

3 Εκκίνηση του PowerPoint Με την εκκίνηση του PowerPoint, εµφανίζεται ένα πλαίσιο διαλόγου από το οποίο µπορούµε να επιλέξουµε τη µέθοδο δηµιουργίας µιας νέας παρουσίασης ή να εµφανίσουµε µια ήδη υπάρχουσα. Για να δηµιουργήσουµε µια νέα παρουσίαση, µπορούµε να επιλέξουµε το πλήκτρο επιλογής Οδηγό αυτόµατου περιεχοµένου, οπότε το Power Point θα µας καθοδηγήσει, δίνοντάς µας ιδέες και παραδείγµατα για την οργάνωση της παρουσίασής µας. Αν είµαστε ήδη στο Power Point, µπορούµε να ξεκινήσουµε τη δηµιουργία µιας νέας παρουσίασης µε την καθοδήγηση του Οδηγού αυτόµατου περιεχοµένου, επιλέγοντας ηµιουργία... από το µενού Αρχείο ή πατώντας Control+N και επιλέγοντας Οδηγός αυτόµατου περιεχοµένου από την καρτέλα Παρουσιάσεις. Αν επιλέξουµε το πλήκτρο επιλογής Πρότυπο, εµφανίζεται ένα πλαίσιο διαλόγου όπου υπάρχουν τρεις καρτέλες µε τους εξής τίτλους : Γενικά, Σχέδια Παρουσιάσεων και Παρουσιάσεις. Η κάθε καρτέλα περιέχει µερικά εικονίδια από πρότυπες παρουσιάσεις και όταν κάνουµε κλικ στο εικονίδιο κάποιας παρουσίασης, µπορούµε να δούµε σε προεπισκόπηση το περιεχόµενό της. Για να χρησιµοποιήσουµε µια πρότυπη παρουσίαση, επιλέγουµε το εικονίδιό της και µετά πατάµε στο πλήκτρο ΟΚ. Τις ίδιες επιλογές θα πάρουµε και αν επιλέξουµε ηµιουργία... από το µενού Αρχείο ή αν πατήσουµε Control+N. Αν επιλέξουµε το πλήκτρο επιλογής Κενή παρουσίαση, θα εµφανιστεί ένα πλαίσιο διαλόγου, όπου από το παράθυρο Επιλογή αυτόµατης διάταξης:, µπορούµε να επιλέξουµε ένα στυλ αυτόµατης διάταξης (autolayout) για τις διαφάνειες της νέας παρουσίασης από ένα σύνολο 24 διατάξεων, ανάµεσα στις οποίες υπάρχει και µια επιλογή για µια τελείως κενή διάταξη. Μερικές αυτόµατες διατάξεις έχουν µόνο κείµενο (έναν τίτλο και έναν υπότιτλο) και άλλες, εκτός από τον τίτλο, περιέχουν γραφήµατα, οργανογράµµατα, πίνακες ή πλαίσια για εισαγωγή εικόνας, βίντεο ή ήχου. Πατάµε στην αυτόµατη διάταξη που θέλουµε και µετά στο πλήκτρο ΟΚ. Κάθε αυτόµατη διάταξη περιέχει έναν συνδυασµό από δεσµευτικά θέσης (placeholders), τα οποία είναι διακεκοµµένα ορθογώνια πλαίσια µε προτρεπτικό κείµενο. Το προτρεπτικό κείµενο µάς υποδεικνύει πώς να το χρησιµοποιήσουµε και τι να γράψουµε σ αυτό. Για παράδειγµα, Κάντε κλικ για να γράψετε κείµενο, Κάντε κλικ για να γράψετε τίτλο, Κάντε διπλό κλικ για να προσθέσετε clipart ê.ά. Αν επιλέξουµε το πλήκτρο επιλογής Άνοιγµα υπάρχουσας παρουσίασης, θα µπορούµε να ανοίξουµε για να επεξεργαστούµε µια ήδη υπάρχουσα παρουσίαση, επιλέγοντάς την από τον κατάλληλο φάκελο. Στο ίδιο σηµείο µπορούµε να φθάσουµε αν επιλέξουµε Άνοιγµα... από το µενού Αρχείο ή αν

4 πατήσουµε Control+O ή αν πατήσουµε στο δεύτερο από αριστερά πλήκτρο της βασικής γραµµής εργαλείων. Μπορούµε να έχουµε περισσότερες από µία παρουσιάσεις ανοικτές ταυτόχρονα στην οθόνη και από το µενού Παράθυρο, µπορούµε να τις τοποθετήσουµε σε κατακόρυφη διάταξη για να µην αλληλοκαλύπτονται, επιλέγοντας Τακτοποίηση όλων ή να επιλέξουµε Σε επικάλυψη για να βλέπουµε τις γραµµές τίτλων τους.

5 Εισαγωγή Νέας ιαφάνειας Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να εισάγουµε µια νέα διαφάνεια στην παρουσίασή µας. Ο ένας είναι να πατήσουµε το πλήκτρο Εισαγωγή νέας διαφάνειας που βρίσκεται στη µέση περίπου της βασικής γραµµής εργαλείων και έχει το σχήµα ενός λευκού τετραγώνου µε µια αναλαµπή στην πάνω αριστερή γωνία του. Ο δεύτερος είναι να επιλέξουµε Νέα διαφάνεια... από το µενού Εισαγωγή, ο τρίτος είναι να πατήσουµε Control+M και ο τέταρτος είναι να πατήσουµε το πλήκτρο Νέα διαφάνεια... που βρίσκεται στο δεξί µέρος της γραµµής κατάστασης, στο κάτω µέρος της οθόνης. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξουµε, εµφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Νέα διαφάνεια, απ όπου µπορούµε να επιλέξουµε µια διάταξη για τη νέα διαφάνεια. Στο αριστερό µέρος της γραµµής κατάστασης εµφανίζεται το µήνυµα, π.χ. ιαφάνεια 1 από 6, δηλ. βρισκόµαστε στην πρώτη διαφάνεια σ ένα σύνολο 6 διαφανειών.

6 Μετακίνηση Ανάµεσα στις ιαφάνειες Με το πλήκτρο PageDown µπορούµε να πάµε στην επόµενη διαφάνεια και µε το πλήκτρο PageUp µπορούµε να πάµε στην προηγούµενη διαφάνεια. Μπορούµε ακόµα να χρησιµοποιήσουµε την κατακόρυφη ράβδο κύλισης καθώς και τα πλήκτρα µε τα δύο βελάκια που βρίσκονται αµέσως µετά την κατακόρυφη ράβδο κύλισης. Καθώς σύρουµε το ορθογώνιο κύλισης, εµφανίζονται ο αριθµός και ο τίτλος της τρέχουσας διαφάνειας.

7 Εφαρµογή Προτύπου στις ιαφάνειες Για να αλλάξουµε το πρότυπο µιας υπάρχουσας παρουσίασης, µπορούµε να πατήσουµε το πλήκτρο Εφαρµογή προτύπου σχεδίασης της βασικής γραµµής εργαλείων ή να επιλέξουµε Εφαρµογή προτύπου σχεδίασης... από το µενού Μορφή. Επιλέγουµε τον φάκελο µε τα πρότυπα στο πλαίσιο ιερεύνηση σε :, πατάµε στο εικονίδιο ενός προτύπου, βλέπουµε την προεπισκόπησή του και για να το εφαρµόσουµε πατάµε στο πλήκτρο Εφαρµογή ή κάνουµε διπλό κλικ πάνω στο όνοµά του. Το νέο πρότυπο θα αναµορφοποιήσει όλες τις διαφάνειες της παρουσίασης. Για να δηµιουργήσουµε ένα δικό µας πρότυπο, το οποίο θα µπορούµε να εφαρµόζουµε όποτε θέλουµε στη δηµιουργία µιας νέας παρουσίασης, ανοίγουµε µια υπάρχουσα παρουσίαση ή δηµιουργούµε µια καινούργια και κάνουµε όσες αλλαγές θέλουµε στον συνδυασµό χρωµάτων, στα στοιχεία του φόντου και στον τίτλο και τη διαφάνεια βάσης. Μετά, επιλέγουµε Αποθήκευση ως... από το µενού Αρχείο, διαλέγουµε τον φάκελο όπου θα αποθηκευθεί το πρότυπο και στο πλαίσιο Αποθήκευση ως τύπος:, επιλέγουµε Πρότυπα παρουσιάσεων. Στο πλαίσιο κειµένου Όνοµα αρχείου:, γράφουµε το όνοµα για το πρότυπο και τέλος, πατάµε στο πλήκτρο Αποθήκευση.

8 Η Άποψη Ταξινόµησης ιαφανειών Η Άποψη Ταξινόµησης ιαφανειών µάς δίνει µια συνολική εικόνα της παρουσίασης, καθώς εµφανίζει τις διαφάνειες σε µικρογραφίες τοποθετηµένες η µία δίπλα στην άλλη. Μπορούµε, όµως, να αναδιατάξουµε τις διαφάνειες, να αλλάξουµε πρότυπα, συνδυασµούς χρωµάτων και φόντο, να προσθέσουµε, να διαγράψουµε, να αντιγράψουµε και να µετακινήσουµε διαφάνειες, ακόµα και ανάµεσα σε δύο παρουσιάσεις, και να ρυθµίσουµε τα εφέ µετάβασης και δηµιουργίας. Όταν πάµε στην άποψη ταξινόµησης διαφανειών, η τρέχουσα παρουσίαση εµφανίζεται σαν ένα σύνολο από µικρογραφίες των διαφανειών και κάτω από τη βασική γραµµή εργαλείων εµφανίζεται η γραµµή εργαλείων Ταξινόµηση διαφανειών στη θέση της γραµµής εργαλείων µορφοποίησης. Για να δούµε κάποια διαφάνεια σε Άποψη ιαφάνειας, µπορούµε να κάνουµε διπλό κλικ πάνω της ή να χρησιµοποιήσουµε τα βελάκια κίνησης για να µετακινήσουµε το περίγραµµα επισήµανσης στη διαφάνεια που θέλουµε και µετά να πατήσουµε το πλήκτρο Enter. Το Power Point προσαρµόζει αυτόµατα το ποσοστό (ζουµ) εµφάνισης των διαφανειών ώστε να µπορούµε να βλέπουµε όσο το δυνατό µεγαλύτερο µέρος από, αν όχι όλες, τις διαφάνειες. Για να αυξήσουµε το ποσοστό αυτό ή να το σµικρύνουµε, µπορούµε να γράψουµε ένα ποσοστό µεγέθυνσης στο πλαίσιο Έλεγχος ζουµ της βασικής γραµµής εργαλείων ή να επιλέξουµε ένα ποσοστό από τον πτυσσόµενο κατάλογο. Μια άλλη λύση είναι να επιλέξουµε την εντολή Ζουµ... από το µενού Προβολή. Για να αναδιατάξουµε τις διαφάνειες µιας παρουσίασης, πατάµε πάνω στη διαφάνεια που θέλουµε να µετακινήσουµε ή να αντιγράψουµε και µετά τη σύρουµε στη νέα της θέση µε τη µέθοδο της µεταφοράς και απόθεσης (drag and drop). Αν κατά τη διάρκεια της µετακίνησης της διαφάνειας κρατάµε πατηµένο και το πλήκτρο Control, η διαφάνεια αντιγράφεται. Για τη µετακίνηση και την αντιγραφή διαφανειών, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και τα πλήκτρα Αποκοπής, Αντιγραφής και Επικόλλησης της βασικής γραµµής εργαλείων ή του µενού Επεξεργασία ή του µενού συντόµευσης. Για να επιλέξουµε µια οµάδα διαφανειών, µπορούµε να κρατάµε πατηµένο το πλήκτρο Shift για να επιλέγουµε µη γειτονικές διαφάνειες ή να σχεδιάσουµε µε το ποντίκι ένα πλαίσιο επιλογής γύρω από γειτονικές διαφάνειες. Κάθε επιλεγµένη διαφάνεια περιβάλλεται από ένα περίγραµµα επισήµανσης. Για να προσθέσουµε µια διαφάνεια στην παρουσίαση, πατάµε πρώτα στη διαφάνεια µετά από την οποία θέλουµε να τοποθετηθεί η νέα διαφάνεια και

9 χρησιµοποιούµε έναν από τους γνωστούς τρόπους δηµιουργίας διαφάνειας. Για να διαγράψουµε µια διαφάνεια ή µια οµάδα διαφανειών, πρώτα την επιλέγουµε και µετά πατάµε το πλήκτρο Delete. Για να µπορέσουµε να µετακινήσουµε ή να αντιγράψουµε διαφάνειες µεταξύ δύο παρουσιάσεων, θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουµε τις παρουσιάσεις τη µία δίπλα στην άλλη. Για να γίνει αυτό, ανοίγουµε τις δύο παρουσιάσεις, πηγαίνουµε στην Άποψη Ταξινόµησης ιαφανειών και στις δύο και επιλέγουµε Τακτοποίηση όλων από το µενού Παράθυρα. Μετά µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τις γνωστές τεχνικές για τη µετακίνηση ή την αντιγραφή διαφανειών. Πρέπει να έχουµε υπόψη µας ότι η µετακινούµενη διαφάνεια παίρνει το σχεδιασµό του προτύπου της παρουσίασης προορισµού. Στην Άποψη Ταξινόµησης ιαφανειών µπορούµε να αλλάξουµε το πρότυπο σχεδίασης, τον συνδυασµό χρωµάτων και το φόντο µιας ή περισσοτέρων διαφανειών µε τον ίδιο τρόπο που κάναµε τις αλλαγές αυτές και στην Άποψη ιαφάνειας. Μόνο που εδώ έχουµε καλύτερο οπτικό αποτέλεσµα. Για να αντιγράψουµε έναν συνδυασµό χρωµάτων από µια διαφάνεια σε κάποια άλλη, επιλέγουµε πρώτα τη διαφάνεια που έχει το συνδυασµό χρωµάτων που θέλουµε να αντιγράψουµε, πατάµε στο πλήκτρο της βασικής γραµµής εργαλείων που έχει το σχήµα πινέλου (Πινέλο µορφοποίησης) και µετά πατάµε στη διαφάνεια όπου θέλουµε να αντιγράψουµε τον συνδυασµό χρωµάτων. Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να επιλέξουµε την εντολή Επιλογή συνδυασµού χρωµάτων από το µενού Μορφή και µετά να επιλέξουµε τη διαφάνεια στην οποία θέλουµε να µεταφερθεί ο συνδυασµός χρωµάτων και να επιλέξουµε Εφαρµογή συνδυασµού χρωµάτων από το ίδιο µενού.

10 Η Άποψη Προβολής ιαφανειών Για να ξεκινήσει η προβολή διαφανειών, πάµε στην πρώτη διαφάνεια και µετά επιλέγουµε Προβολή παρουσίασης... από το µενού Προβολή ή πατάµε στο τελευταίο δεξιά πλήκτρο στο κάτω αριστερό µέρος του παραθύρου της παρουσίασης. Η πρώτη διαφάνεια θα καταλάβει ολόκληρη την οθόνη και θα παραµείνει εκεί µέχρι να πατήσουµε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού ή το δεξί βελάκι ή το πλήκτρο PageDown, για να πάµε στην επόµενη διαφάνεια. Για να επιστρέψουµε στην προηγούµενη διαφάνεια, µπορούµε να πατήσουµε το πλήκτρο PageUp ή το αριστερό βελάκι. Αν πατήσουµε το πλήκτρο Esc, σταµατάει η προβολή των διαφανειών. Οι µεταβάσεις ή εναλλαγές (transitions) είναι ειδικά εφέ που µπορούµε να συµπεριλάβουµε ανάµεσα στις διαφάνειες, οπότε καθώς αλλάζουµε διαφάνειες η µετάβαση «σχεδιάζει» την επόµενη διαφάνεια στην οθόνη µε µια ποικιλία τεχνικών, ανάµεσα στις οποίες µπορεί να υπάρχει και αναπαραγωγή ήχου. Το καλύτερο µέρος για να ορίσουµε τα εφέ µετάβασης είναι η Άποψη Ταξινόµησης ιαφανειών, όπου µπορούµε να δούµε πολλές διαφάνειες σε µία µόνο οθόνη και να δοκιµάσουµε τα εφέ µετάβασης. Για να ορίσουµε ένα απλό εφέ µετάβασης σε µια διαφάνεια, πρώτα πατάµε πάνω της για να την επιλέξουµε και µετά διαλέγουµε ένα εφέ µετάβασης από την πτυσσόµενη λίστα Εφέ εναλλαγής διαφάνειας. Για να δούµε µια προεπισκόπηση της µετάβασης, πατάµε στο µικρό εικονίδιο που έχει ένα βελάκι µέσα του και βρίσκεται στο κάτω αριστερό µέρος της διαφάνειας. Για να εφαρµόσουµε το ίδιο εφέ µετάβασης σε περισσότερες από µία διαφάνειες, πρώτα τις επιλέγουµε όλες µ έναν από τους γνωστούς τρόπους και στη συνέχεια επιλέγουµε ένα εφέ από την πτυσσόµενη λίστα Εφέ εναλλαγής διαφάνειας. Αν πατήσουµε στο πλήκτρο Τρόπος εναλλαγής διαφάνειας, που βρίσκεται στα αριστερά της πτυσσόµενης λίστας Εφέ εναλλαγής διαφάνειας, θα ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου Τρόπος εναλλαγής διαφάνειας. Το ίδιο πλαίσιο διαλόγου θα εµφανισθεί και αν επιλέξουµε Τρόπος εναλλαγής διαφάνειας... από το µενού Εργαλεία ή Τρόπος εναλλαγής διαφάνειας... από το µενού συντόµευσης. Σ αυτό το πλαίσιο διαλόγου, µπορούµε να επιλέξουµε το εφέ µετάβασης από την πτυσσόµενη λίστα Εφέ:, την Ταχύτητα του εφέ µετάβασης (Αργά, Μέτρια, Γρήγορα) καθώς και αν η ιαδοχή διαφανειών θα γίνεται µε πάτηµα του ποντικιού (Μόνο µε κλικ) ή Αυτόµατα µετά από... δευτερόλεπτα. Για να προσθέσουµε ηχητικές µεταβάσεις στην προβολή των διαφανειών, µπορούµε να επιλέξουµε κάποιους από τους έτοιµους ήχους της πτυσσόµενης

11 λίστας Ήχος, όπως Γραφοµηχανή, Ήχος λέιζερ, Σφύριγµα, Φρένα που στριγγλίζουν, Φωτογραφική µηχανή ή να επιλέξουµε Άλλος ήχος... και να διαλέξουµε κάποιο από τα αρχεία ήχου του φακέλου Windows\Media ή κάποιον ήχο από ένα cd-rom ή από µια δισκέτα. Αν θέλουµε η αναπαραγωγή του ήχου να είναι συνεχής κατά τη διάρκεια µιας προβολής διαφανειών, πρέπει να επιλέξουµε το πλαίσιο ελέγχου Επανάληψη µέχρι τον επόµενο ήχο. Τα στοιχεία κειµένου µε βούλες των διαφανειών κειµένου, µπορούν να εµφανίζονται είτε όλα µαζί ή το ένα µετά το άλλο, κατά τη διάρκεια της προβολής διαφανειών. Για να τα κάνουµε να εµφανίζονται σταδιακά, θα πρέπει να καθορίσουµε ένα Εφέ σταδιακής εµφάνισης κειµένου από την πτυσσόµενη λίστα της γραµµής εργαλείων στην Άποψη Ταξινόµησης ιαφανειών ή από το πλαίσιο διαλόγου Ρυθµίσεις κίνησης. Για να ανοίξουµε το πλαίσιο διαλόγου Ρυθµίσεις κίνησης όταν είµαστε στην Άποψη Ταξινόµησης ιαφανειών, πρέπει να επιλέξουµε µια ή περισσότερες διαφάνειες και µετά Άλλες επιλογές... από το υποµενού Σταδιακή εµφάνιση κειµένου διαφάνειας του µενού Εργαλεία. Αν είµαστε σε Άποψη ιαφάνειας, για να ανοίξουµε το πλαίσιο διαλόγου Ρυθµίσεις κίνησης, πρέπει να επιλέξουµε ένα αντικείµενο µιας διαφάνειας και µετά Ρυθµίσεις κίνησης... από το µενού Εργαλεία ή να πατήσουµε στο πλήκτρο Εφέ κίνησης της βασικής γραµµής εργαλείων για να εµφανιστεί η αντίστοιχη γραµµή εργαλείων και µετά να πατήσουµε στο πλήκτρο Ρυθµίσεις κίνησης της γραµµής αυτής. Στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθµίσεις κίνησης και στο πλαίσιο επιλογής Επιλογές σταδιακής εµφάνισης, µπορούµε να επιλέξουµε αν τα στοιχεία µε βούλες θα δηµιουργηθούν όλα µαζί (Όλων ταυτόχρονα) ή ανά επίπεδο παραγράφου (Με τις παραγράφους 1ου επιπέδου) ή αν θα υπάρχει Αποτροπή σταδιακής εµφάνισης. Μπορούµε ακόµα να καθορίσουµε να εµφανίζονται τα στοιχεία µε βούλες Με αντίστροφη σειρά και µια δηµιουργία να ξεκινάει αυτόµατα όταν τελειώνει η προηγούµενη (Έναρξη µετά το προηγούµενο στάδιο), διαφορετικά θα πρέπει να εµφανίζουµε κάθε στοιχείο πατώντας το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Στο πλαίσιο επιλογής Εφέ, µπορούµε να επιλέξουµε ένα εφέ δηµιουργίας από την πτυσσόµενη λίστα για να σχεδιάσουµε όλα τα νέα στοιχεία µε βούλες. Μπορούµε ακόµα να καθορίσουµε αν τα στοιχεία µε βούλες θα δηµιουργούνται Ανά παράγραφο, Ανά λέξη ή Ανά γράµµα. Τέλος, µπορούµε να επιλέξουµε ένα ηχητικό εφέ µε τον γνωστό τρόπο. Από την πτυσσόµενη λίστα Μετά το στάδιο εµφάνισης:, που βρίσκεται στο κάτω δεξιά µέρος του πλαισίου διαλόγου, µπορούµε να επιλέξουµε ένα χρώµα µε το οποίο θα γίνονται αµυδρά τα στοιχεία µε βούλες αφού εµφανιστούν στην οθόνη και εξηγηθούν. Από την πτυσσόµενη λίστα Σειρά εµφάνισης:, µπορούµε να καθορίσουµε τη σειρά µε την οποία θέλουµε να εµφανίζεται το επιλεγµένο

12 αντικείµενο στη διαφάνεια (Πρώτο, εύτερο κοκ) κατά τη διάρκεια της προβολής διαφανειών. Για να εµφανίσουµε τη γραµµή εργαλείων Εφέ κίνησης, µπορούµε να πατήσουµε στο πλήκτρο της βασικής γραµµής εργαλείων (που έχει ένα κίτρινο αστεράκι µέσα του) ή να την επιλέξουµε από την επιλογή Γραµµές εργαλείων... του µενού Προβολή. Για να µπορέσουµε να χρησιµοποιήσουµε τα περισσότερα πλήκτρα αυτής της γραµµής εργαλείων, πρέπει να είµαστε σε Άποψη ιαφάνειας και πρέπει πρώτα να επιλέξουµε ένα αντικείµενο στην τρέχουσα διαφάνεια που να έχει κείµενο, όπως έναν τίτλο ή ένα κείµενο µε βούλες. Μ αυτή τη γραµµή εργαλείων, µπορούµε να συµπεριλάβουµε πρόσθετα εφέ στην προβολή διαφανειών. Για να αποκρύψουµε µία ή περισσότερες διαφάνειες κατά τη διάρκεια της προβολής διαφανειών, πρώτα τις επιλέγουµε και µετά πατάµε στο πλήκτρο Απόκρυψη διαφάνειας ή επιλέγουµε Απόκρυψη διαφάνειας από το µενού Εργαλεία ή το µενού συντόµευσης. Στους αριθµούς των διαφανειών στην Άποψη Ταξινόµησης ιαφανειών εµφανίζεται ένα τετράγωνο πλαίσιο µε µια διαγώνια γραµµή που υποδηλώνει ότι οι διαφάνειες είναι κρυµµένες. Για να επανεµφανίσουµε µια κρυµµένη διαφάνεια, ακολουθούµε την ίδια διαδικασία. Η επιλογή Ρυθµίσεις αλληλεπίδρασης µάς επιτρέπει να προσθέτουµε πλήκτρα στις διαφάνειές µας, τα οποία όταν τα πατάµε να µπορούµε να πηγαίνουµε σε κάποια άλλη διαφάνεια ή να αναπαράγουµε ένα βίντεο, έναν ήχο ή και να εκτελούµε κάποιο άλλο πρόγραµµα. Μπορούµε να κάνουµε αλληλεπιδραστική µια οποιαδήποτε εικόνα που έχουµε εισάγει ή ένα αντικείµενο γραφικών που έχουµε σχεδιάσει. Επιλέγουµε την εικόνα ή το αντικείµενο γραφικών στην Άποψη ιαφάνειας και µετά την εντολή Ρυθµίσεις αλληλεπίδρασης... του µενού Εργαλεία. Αν εκτελέσουµε την προβολή από την επιλογή Προβολή παρουσίασης... του µενού Προβολή, θα εµφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου, όπου µπορούµε να επιλέξουµε Όλες ή να συµπληρώσουµε τα πλαίσια κειµένου Από: και Έως: για να εµφανισθεί µια µόνο συγκεκριµένη περιοχή διαφανειών. Στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου µπορούµε να επιλέξουµε αν η ιαδοχή διαφανειών θα είναι Μη αυτόµατη ή αν θα υπάρχει Ρύθµιση χρονισµού παρουσίασης µε δοκιµή. Αν επιλέξουµε το πλαίσιο ελέγχου Συνεχής επανάληψη που διακόπτεται µε Esc, η παρουσίαση θα εκτελείται ασταµάτητα και θα διακόπτεται µόνο όταν πατήσουµε το πλήκτρο Esc. Είναι ιδανική περίπτωση για βιτρίνες και για εισόδους κτιρίων.

13 Προσθήκη Ήχου και Βίντεο Για να προσθέσουµε ένα αντικείµενο πολυµέσων σε µια διαφάνεια, πάµε σε Άποψη ιαφάνειας, επιλέγουµε Αντικείµενο... από το µενού Εισαγωγή και µετά τον τύπο του αντικειµένου που θέλουµε. Μπορούµε ακόµα να δηµιουργήσουµε µια νέα διαφάνεια µε αυτόµατη διάταξη που να περιέχει ένα δεσµευτικό θέσης για κλιπ πολυµέσων και να κάνουµε διπλό κλικ πάνω του για να ανοίξει το παράθυρο Media Player. Οι τρεις δηµοφιλέστεροι τύποι αρχείων πολυµέσων είναι οι : wav (αρχεία ήχου), mid (µουσικά αρχεία) και avi (αρχεία video). Από το µενού Εισαγωγή αποσπάσµατος, µπορούµε να επιλέξουµε : Active Movie..., Αutodesk Animator (ΤΜ) Animation..., Video για Windows..., Ήχος..., Ενορχήστρωση MIDI... ή Μουσικό CD. Αφού εισάγουµε ένα αντικείµενο πολυµέσων στη διαφάνεια (π.χ. ένα video), µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τα πλήκτρα της γραµµής εργαλείων για Αναπαραγωγή, ιακοπή, Αποβολή, Προηγούµενο σηµάδι, Επιστροφή, Προώθηση, Επόµενο σηµάδι, Αρχή επιλογής, Τέλος επιλογής, Γρήγορη κίνηση πίσω και Γρήγορη κίνηση µπροστά. Κάτω από τη γραµµή εργαλείων, υπάρχει µια γραµµή κλίµακας, µε την οποία µπορούµε να βλέπουµε πού βρισκόµαστε σ ένα κλιπ πολυµέσων και τον συνολικό χρόνο σε δευτερόλεπτα που διαρκεί αυτό το κλιπ πολυµέσων. Αν διαλέξουµε την εντολή Επιλογές του µενού Επεξεργασία, θα ανοίξει ένα πλαίσιο διαλόγου µε τις εξής επιλογές (πλαίσια ελέγχου) : Αυτόµατη επαναφορά, µας επαναφέρει αυτόµατα στην αρχή του αποσπάσµατος αφού τελειώσει η αναπαραγωγή. Αυτόµατη επανάληψη, αναπαράγει συνέχεια το απόσπασµα µέχρι να πατήσουµε στο πλήκτρο ιακοπή της γραµµής ελέγχου Media Player. Γραµµή ελέγχου κατά την εκτέλεση, εµφανίζει τη γραµµή ελέγχου Media Player όταν αναπαράγεται το απόσπασµα. Λεζάντα:, είναι ένα πλαίσιο κειµένου που µας επιτρέπει να προσθέσουµε µια λεζάντα (caption) στο εικονίδιο του αποσπάσµατος στη διαφάνεια. Περίγραµµα στο αντικείµενο, προσθέτει ένα στενό µαύρο περίγραµµα στο εικονίδιο του αποσπάσµατος στη διαφάνεια. Εκτέλεση εγγράφου πελάτη, αναπαράγει το απόσπασµα χωρίς να ανοίξει το παράθυρο Media Player. Από το µενού Κλίµακα, µπορούµε να επιλέξουµε Χρόνος, Καρέ ή Κοµµάτια, ανάλογα µε το απόσπασµα πολυµέσων που έχουµε εισάγει και να αλλάξουµε τη µορφή της γραµµής κλίµακας. Αν έχουµε ακουστικό cd, µπορούµε να επιλέξουµε Τροχιές (Tracks).

14 Αφού ορίσουµε όλες τις αρχικές επιλογές και ιδιότητες, µπορούµε να πατήσουµε εκτός του αποσπάσµατος για να ενσωµατωθεί στη διαφάνεια, να κλείσει το παράθυρο του Media Player και να συνεχίσουµε να δουλεύουµε µε την παρουσίασή µας. Για να επεξεργαστούµε το εικονίδιο αποσπάσµατος, µπορούµε να κάνουµε δεξί κλικ πάνω του για να εµφανισθεί το µενού συντόµευσης και να επιλέξουµε Άνοιγµα αντικειµένου Απόσπασµα µέσου, για να επιστρέψουµε στα χειριστήρια του Media Player ή Επεξεργασία αντικειµένου Απόσπασµα µέσου, για να αντικαταστήσουµε το τρέχον απόσπασµα πολυµέσων µε κάποιο καινούργιο ή Αναπαραγωγή αντικειµένου Απόσπασµα µέσου, για να αναπαράγουµε το απόσπασµα µ όλες τις επιλογές και τις ιδιότητες που επιλέξαµε. Για ένα εικονίδιο αποσπάσµατος, µπορούµε να επιλέξουµε Ρυθµίσεις κίνησης... από το µενού Εργαλεία και στο πλαίσιο διαλόγου που θα εµφανισθεί, να επιλέξουµε Σταδιακή εµφάνιση ή Αποτροπή σταδιακής εµφάνισης, Εφέ, Ήχο, Σειρά εµφάνισης/εκτέλεσης: και χρώµα Μετά το στάδιο εµφάνισης:. Επειδή, όµως, είναι απόσπασµα πολυµέσων, µπορούµε να επιλέξουµε Αναπαραγωγή στο πλαίσιο επιλογής Επιλογές εκτέλεσης και µετά να πατήσουµε στο πλήκτρο Περισσότερες... για να ανοίξει ένα άλλο πλαίσιο διαλόγου. Οι επιλογές του πλαισίου διαλόγου Περισσότερες επιλογές εκτέλεσης µάς επιτρέπουν να καθορίζουµε τα εξής : ιαδοχικά, για να αναπαραχθεί το απόσπασµα µετά από άλλα εφέ στη διαφάνεια ή µετά από πάτηµα του ποντικιού. Αυτόµατα,... δευτερόλεπτα µετά το προηγούµενο συµβάν, για να αναπαράγεται το απόσπασµα αυτόµατα µετά από έναν καθορισµένο αριθµό δευτερολέπτων. Παύση προβολής µέχρι το τέλος της εκτέλεσης, για να σταµατήσουµε την προβολή διαφανειών κατά την αναπαραγωγή του αποσπάσµατος. Συνέχιση προβολής, εκτέλεση σε δεύτερο πλάνο, µπορούµε να καθορίσουµε αν το απόσπασµα θα σταµατήσει στο τέλος της τρέχουσας διαφάνειας ή µετά από έναν καθορισµένο αριθµό διαφανειών. Απόκρυψη όταν δεν γίνεται εκτέλεση, για να εµποδίσουµε το εικονίδιο του αποσπάσµατος να εµφανίζεται στην οθόνη κατά τη διάρκεια µιας προβολής διαφανειών, ενώ δεν γίνεται αναπαραγωγή.

15 Προσθήκη Έτοιµων Εικόνων και Ψηφιογραφικών Η Συλλογή Έτοιµων Εικόνων (ClipArt Gallery) του Power Point περιέχει πάνω από εικόνες σχεδιασµένες από επαγγελµατίες καλλιτέχνες. Μπορούµε πολύ εύκολα να τοποθετήσουµε οποιαδήποτε από τις εικόνες αυτές σε µια διαφάνεια. Αν, όµως, δεν µας ικανοποιεί κάποια από τις εικόνες αυτές, µπορούµε να εισάγουµε µια εικόνα που σχεδιάσαµε σ ένα άλλο πρόγραµµα ή που σαρώσαµε µε το scanner. Μπορούµε να προσθέσουµε έτοιµες εικόνες σε µια διαφάνεια όταν είµαστε στην Άποψη ιαφάνειας ή µπορούµε να επιλέξουµε µια από τις δύο αυτόµατες διατάξεις που περιέχουν δεσµευτικά θέσεις για ClipArt όταν ξεκινάµε µια νέα διαφάνεια. Κάνουµε διπλό κλικ στο δεσµευτικό θέσης για ClipArt και ανοίγει η Συλλογή Έτοιµων Εικόνων. Για να προσθέσουµε έτοιµες εικόνες σε µια διαφάνεια που δεν έχει δεσµευτικό θέσης έτοιµης εικόνας, ανοίγουµε τη διαφάνεια σε Άποψη ιαφάνειας και µετά πατάµε στο πλήκτρο Εισαγωγή ClipArt της βασικής γραµµής εργαλείων ή επιλέγουµε ClipArt... από το µενού Εισαγωγή. Θα ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου Microsoft ClipArt Gallery 2.0, στην αριστερή πλευρά του οποίου και στη λίστα Categories: εµφανίζεται ένας αλφαβητικός κατάλογος των κατηγοριών των έτοιµων εικόνων και δεξιά του καταλόγου αυτού και στη λίστα Pictures: εµφανίζονται σε προεπισκόπηση τα εικονίδια έτοιµων εικόνων της επιλεγµένης κατηγορίας. Για να επιλέξουµε µια έτοιµη εικόνα, κάνουµε κλικ πάνω της και η εικόνα περιβάλλεται από ένα σκούρο περίγραµµα. Για να την προσθέσουµε σε µια διαφάνεια, πατάµε στο πλήκτρο Insert ή κάνουµε διπλό κλικ πάνω της. Όταν προσθέτουµε µια έτοιµη εικόνα σε µια διαφάνεια, η εικόνα θα εµφανισθεί είτε στο δεσµευτικό θέσης που κάναµε διπλό κλικ ή κεντραρισµένη στη διαφάνεια, αν δεν υπήρχε δεσµευτικό θέσης. Αφού εισάγουµε µια έτοιµη εικόνα σε µια διαφάνεια, µπορούµε να τη σύρουµε µε το ποντίκι για να τη µετακινήσουµε, να αλλάξουµε το µέγεθός της οµοιόµορφα σύροντας µια γωνιακή λαβή, να κρατήσουµε πατηµένο το πλήκτρο Control και να σύρουµε µια γωνιακή λαβή για να µεταβάλλεται η εικόνα γύρω από το κέντρο της ή να κρατήσουµε πατηµένο το πλήκτρο Control και να σύρουµε την έτοιµη εικόνα για να δηµιουργηθεί ένα αντίγραφό της. Για να προσθέσουµε µια έτοιµη εικόνα στο φόντο κάθε διαφάνειας µιας παρουσίασης, πρέπει να προσθέσουµε την εικόνα στο φόντο του υποδείγµατος διαφανειών. Από το µενού Προβολή επιλέγουµε Υπόδειγµα και µετά Υπόδειγµα διαφανειών. Ανοίγουµε τη Συλλογή Έτοιµων Εικόνων και εισάγουµε την

16 εικόνα που θέλουµε. Η εικόνα θα τοποθετηθεί στο φόντο της παρουσίασης και για να την βάλουµε πίσω από το κείµενο της παρουσίασης, την επιλέγουµε και µετά διαλέγουµε Μεταφορά στο τελευταίο επίπεδο από το µενού Σχεδίαση. Για να µην εµφανίζεται η εικόνα που τοποθετήσαµε στο φόντο της παρουσίασης, επιλέγουµε Προσαρµοσµένο φόντο... από το µενού Μορφή ή το µενού συντόµευσης και ενεργοποιούµε το πλαίσιο ελέγχου Παράλειψη φόντου και γραφικών του Υποδείγµατος. Αν το απενεργοποιήσουµε και πάλι, η εικόνα θα εµφανισθεί στο φόντο όλων των διαφανειών. Για να αλλάξουµε τα χρώµατα µιας έτοιµης εικόνας που έχουµε εισάγει σε µια διαφάνεια, επιλέγουµε την εικόνα και µετά διαλέγουµε Επαναχρωµατισµός... από το µενού Εργαλεία ή το µενού συντόµευσης. Στο πλαίσιο διαλόγου που θα εµφανισθεί, επιλέγουµε το χρώµα που θέλουµε να αλλάξουµε από τη λίστα Αρχικά: και διαλέγουµε ένα νέο χρώµα από τους πτυσσόµενους καταλόγους της λίστας Νέα χρώµατα:. Αν επιλέξουµε το πλήκτρο επιλογής Χρωµάτων, θα µπορούµε να αλλάξουµε οποιοδήποτε χρώµα της εικόνας, ενώ αν επιλέξουµε το πλήκτρο επιλογής Γεµισµάτων, θα µπορούµε να αλλάξουµε µόνο το χρώµα του φόντου ή τα χρώµατα γεµίσµατος της εικόνας, αλλά όχι τα χρώµατα των γραµµών. Για να εισάγουµε µια εικόνα σε µια διαφάνεια από ένα αρχείο γραφικών και όχι από τη Συλλογή Έτοιµων Εικόνων, επιλέγουµε Εικόνα... από το µενού Εισαγωγή σε Άποψη ιαφάνειας. Στο πλαίσιο διαλόγου που θα εµφανισθεί, µπορούµε να επιλέξουµε τον φάκελο και το όνοµα του αρχείου που περιέχει την εικόνα που θέλουµε να εισάγουµε. Το Power Point µπορεί να εισάγει δύο τύπους αρχείων γραφικών : διανυσµατικά (vector) και ψηφιογραφικά (bitmap). Τα διανυσµατικά αρχεία δηµιουργούνται από σχεδιαστικά και γραφιστικά προγράµµατα και περιέχουν µια διάταξη µεµονωµένων αντικειµένων, για παράδειγµα κύκλους, ορθογώνια, γραµµές, περιοχές µε γέµισµα και χαρακτήρες κειµένου. Τα ψηφιογραφικά αρχεία περιέχουν µια εικόνα που αποτελείται από µοτίβα κουκκίδων, όπως οι εικόνες των εφηµερίδων αποτελούνται από µικρές κουκκίδες. Για να επαναφέρουµε τις αρχικές αναλογίες µια εικόνας, επιλέγουµε Κλίµακα µεγέθους... από το µενού Σχεδίαση και ενεργοποιούµε το πλαίσιο ελέγχου Σε σχέση µε το αρχικό µέγεθος της εικόνας. Στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου, µπορούµε να εισάγουµε ένα ποσοστό στο πλαίσιο κειµένου Προσαρµογή κλίµακας σε για να αλλάξουµε το µέγεθος της εικόνας διατηρώντας τις αρχικές της αναλογίες. Από την πτυσσόµενη λίστα Ανάλυση:, µπορούµε να επιλέξουµε µια από τις εξής αναλύσεις : 640 Χ 480, 720 Χ 512, 800 Χ 600, 1024 Χ 768 ή 1280 Χ Μπορούµε να περικόψουµε ένα ψηφιογραφικό και να εµφανίσουµε µόνο ένα τµήµα της εικόνας του, σαν να χρησιµοποιούσαµε ένα ψαλίδι. Για να

17 περικόψουµε ένα ψηφιογραφικό, πρώτα το επιλέγουµε και µετά πάµε στην επιλογή Ξάκρισµα εικόνας από το µενού Εργαλεία ή το µενού συντόµευσης. Ο δείκτης του ποντικιού παίρνει το σχήµα εικονιδίου περικοπής, τον τοποθετούµε σε µια από τις λαβές που περιβάλλουν το γραφικό και σύρουµε τη λαβή προς το κέντρο της εικόνας. Μπορούµε να σύρουµε κι άλλες λαβές, µέχρι να επικεντρωθούµε στο κοµµάτι της εικόνας που θέλουµε να εµφανίζεται. Για να επαναφέρουµε τα τµήµατα που περικόψαµε, επιλέγουµε πάλι την ίδια εντολή και σύρουµε προς τα έξω τις λαβές του ψηφιογραφικού µε το εικονίδιο περικοπής. Μπορούµε να τοποθετήσουµε ένα ψηφιογραφικό στο φόντο µιας παρουσίασης ή να αλλάξουµε τα χρώµατα ενός ψηφιογραφικού µε τον ίδιο τρόπο που γίνονται και για µια έτοιµη εικόνα του Power Point.

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) ηµιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραµµα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή του PowerPoint µπορεί να έχει ως στόχο να διδάξει, να εξηγήσει ή και να πείσει. Ό,τι φτιάχνουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint for Windows

PowerPoint for Windows Το Πρόγραµµα Παρουσιάσεων PowerPoint for Windows Φλώρινα, Φεβρουάριος 2000 Ôé Åßíáé ôï PowerPoint Το PowerPoint είναι ένας επεξεργαστής παρουσιάσεων. Δέχεται κεί- µενο, αριθµούς, εικόνες, βίντεο, ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Με το σχεδιασµό επιφάνειας (Custom επιφάνεια) µπορούµε να σχεδιάσουµε επιφάνειες και αντικείµενα που δεν υπάρχουν στους καταλόγους του 1992. Τι µπορούµε να κάνουµε µε το σχεδιασµό

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στο Power Point 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σηµειώσεις στο Power Point 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 4 1.1 ηµιουργία νέας παρουσίασης... 4 1.2 ηµιουργία παρουσίασης µε τον Οδηγό αυτόµατου περιεχοµένου... 5 1.3 Αλλάζοντας την προβολή... 6 1.4 Μετακίνηση µεταξύ των διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση

ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση ιαµόρφωση σελίδας Προεπισκόπηση Εκτύπωση Η µορφοποίηση των σελίδων ενός εγγράφου Πριν ξεκινήσετε να δηµιουργείτε ένα έγγραφο, είναι χρήσιµο να έχετε σχεδιάσει ή να έχετε κατά νου πώς περίπου θέλετε να

Διαβάστε περισσότερα

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER

EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER EΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ MOVIE MAKER 1. Ανοίξτε από ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, το Windows movie maker 2. Αυτή είναι η βασική επιφάνεια εργασίας του λογισµικού Το movie maker µας δίνει δύο δυνατότητες. Να κάνουµε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Η ζωγραφική (Paint) Τα µενού της ζωγραφικής Άνοιγµα υπάρχουσας εικόνας - Μενού Αρχείο επιλογή Άνοιγµα. Ανοίγει το παράθυρο «Άνοιγµα». - Από την αναδιπλούµενη λίστα «Αρχεία τύπου:» επιλέγουµε τι είδους

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο PowerPoint

Εισαγωγή στο PowerPoint Εισαγωγή Το PowerPoint είναι ένα πολύ ισχυρό πρόγραµµα παρουσίασης. το οποίο αποτελεί τµήµα του πακέτου Microsoft Office. Σκοπός του είναι να βοηθάει τους χρήστες να δηµιουργούν εύκολα εντυπωσιακές παρουσιάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT To Power Point είναι ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα παρουσίασης γραφικών. Ο σκοπός είναι να βοηθήσει τους χρήστες των υπολογιστών να δημιουργούν εντυπωσιακά έγγραφα, επιστολές και

Διαβάστε περισσότερα

11. Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word

11. Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word 11. Επεξεργασία κειµένου µε το Microsoft Word Τι µπορούµε να κάνουµε µε ένα πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου Το κείµενο που πληκτρολογούµε, εµφανίζεται στην οθόνη και παραµένει στη µνήµη RAM µέχρι να το

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο PowerPoint

Εισαγωγή στο PowerPoint Εισαγωγή Το PowerPoint είναι ένα πολύ ισχυρό πρόγραµµα παρουσίασης. το οποίο αποτελεί τµήµα του πακέτου Microsoft Office. Σκοπός του είναι να βοηθάει τους χρήστες να δηµιουργούν εύκολα εντυπωσιακές παρουσιάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ - Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το Word. A. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. Προεπισκόπηση. Εκτύπωση

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ - Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το Word. A. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. Προεπισκόπηση. Εκτύπωση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. Εξοικείωση µε το περιβάλλον εργασίας. Προεπισκόπηση. Εκτύπωση...1 Β. Επιλογή - ιόρθωση Αναζήτηση. ιαµόρφωση σελίδας. Μορφοποίηση γραµµατοσειρών και παραγράφων...3 Γ. Εισαγωγή και διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση Τι είναι μια παρουσίαση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ο υπολογιστής με την κατάλληλη εφαρμογή, μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία εντυπωσιακών εγγράφων, διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Μάρκος Ν. ενδρινός Καθηγητής Πληροφορικής ΤΕΙ-Α Microsoft Office Power Point 2003

ρ. Μάρκος Ν. ενδρινός Καθηγητής Πληροφορικής ΤΕΙ-Α Microsoft Office Power Point 2003 ρ. Μάρκος Ν. ενδρινός Καθηγητής Πληροφορικής ΤΕΙ-Α Microsoft Office Power Point 2003 8-10 Νοεµβρίου 2010 1 1. PowerPoint. Ενας επεξεργαστής παρουσιάσεων. Το PowerPoint είναι ένα πρόγραµµα, ίσως όχι τόσο

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», 2004-05. Περιεχόµενα

Π.Τ..Ε. Σηµειώσεις Σεµιναρίου «Τα µήλα των Εσπερίδων», 2004-05. Περιεχόµενα Περιεχόµενα Σελίδα Πρόλογος... 2 1. Τα τµήµατα της οθόνης των Windows... 4 2. Το µενού «Έναρξη»... 5 3. Προγράµµατα των Windows... 6 Αριθµοµηχανή Ζωγραφική Σηµειωµατάριο Παιχνίδια Εργαλεία 4. ιαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Περιγραφή της αρχικής οθόνης κάθε τάξης α. Εικονίδια επιλογής θεµατικών ενοτήτων β. Εικονίδια διαφυγής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.............................. 5 Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.............................. 6 Γ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗΣ....................................

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Σε αυτήν την πρακτική εξάσκηση, θα τροποποιήσετε τους συνδυασμούς που έχουν εφαρμοστεί στην παρουσίαση της εταιρείας σας. Βήμα 1: Αλλαγή του εφέ για το κείμενο του τίτλου

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 52 Microsoft Excel 2002

Κεφάλαιο 52 Microsoft Excel 2002 Κεφάλαιο 52 Microsoft Excel 2002 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουµε την εφαρµογή Microsoft Excel, µπορούµε να πατήσουµε στο κουµπί Έναρξη, να δείξουµε στην καταχώριση Προγράµµατα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή απο-επιλέγουµε άξονες και άλγεβρα 2. Από το εργαλείο κατασκευής πολυγώνων

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε το Microsoft Excel

Γνωριµία µε το Microsoft Excel Γνωριµία µε το Microsoft Excel Καθηµερινά σχεδόν στη ζωή µας, χρειάζεται να κάνουµε αριθµητικές πράξεις. Από τα πανάρχαια χρόνια, ο άνθρωπος ένιωσε την ανάγκη να κάνει υπολογισµούς. Αρχικά χρησιµοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. α) pbrush β) brush γ) pbush δ) pbrus. α) ctrl + enter β) ctrl + esc γ) alt + ctrl δ) alt + enter

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. α) pbrush β) brush γ) pbush δ) pbrus. α) ctrl + enter β) ctrl + esc γ) alt + ctrl δ) alt + enter ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Με ποιο τρόπο µπορούµε να ενεργοποιήσουµε µια εφαρµογή σε εικονίδιο: α) ιπλό κλικ β) Απλό κλικ και Enter γ) Το α και β δ) Τίποτα από τα παραπάνω 2. Για να ενεργοποιήσω το πρόγραµµα της

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPageXP)

Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPageXP) Κατασκευή ιστοσελίδων (FrontPageXP) Γραµµή τίτλου Γραµµή µενού Γραµµή εργαλείων Μορφοποίηση Εικόνα Εφέ DHTML Παράθυρο εργασιών Όταν ανοίγουµε το FrontPage, ανοίγει αυτόµατα µία νέα σελίδα. (Στο FrontPage

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. Word for Windows

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου. Word for Windows Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Κειµένου Φλώρινα, Φεβρουάριος 2000 Γενικά για την Επεξεργασία Κειµένου Η επεξεργασία κειµένου είναι ένα πρόγραµµα του υπολογιστή µε το οποίο µπορούµε να γράψουµε, να διορθώσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΛΕ 2004 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ POWERPOINT - ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΛΕ 2004 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ POWERPOINT - ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ A. Να χωρίσετε την επιφάνεια εργασίας σε 2 ίσα µέρη µε Excel & Powerpoint. B. Να δηµιουργήσετε ένα ιάγραµµα Στηλών στο Excel και να το αποθηκεύσετε. Γ. Να ανοίξετε ένα αρχείο παρουσίασης στο Powerpoint

Διαβάστε περισσότερα

Τελεστές σύγκρισης. Τελεστής Παράδειγµα Η τιµή που παίρνει το πεδίο. Λογικοί τελεστές. And <10 And >20 Μικρότερη από 10 και µεγαλύτερη από 20

Τελεστές σύγκρισης. Τελεστής Παράδειγµα Η τιµή που παίρνει το πεδίο. Λογικοί τελεστές. And <10 And >20 Μικρότερη από 10 και µεγαλύτερη από 20 Τελεστές σύγκρισης Τελεστής Παράδειγµα Η τιµή που παίρνει το πεδίο Between IN Between 10 And 45 Between 1/1/2005 And 31/09/2006 IN (Αθήνα, Βόλος, Κώς) Μεταξύ 10 και 45, συµπεριλαµβανοµένων και των τιµών

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Windows XP

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Windows XP Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Windows XP 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήµατος της Microsoft, των Microsoft Windows. Είναι ο διάδοχος των Windows

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...

Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου... EΝΟΤΗΤΑ 2 Η : ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ WORD 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόµενα...2 Βασικές Λειτουργίες...4 ηµιουργία και Αποθήκευση εγγράφων...4 Μετακίνηση µέσα στο έγγραφο...4 Επιλογή κειµένου...4 Αναίρεση και

Διαβάστε περισσότερα

Το λογιστικό φύλλο (Excel)

Το λογιστικό φύλλο (Excel) Το λογιστικό φύλλο (Excel) Γραµµή τίτλου Γραµµή µενού Γραµµή εργαλείων (Βασική) Μορφοποίηση Άθροισµα Ταξινόµηση Γράφηµα Γραµµή τύπων Συνάρτηση Κάθετη µπάρα κύλισης Οριζόντια µπάρα κύλισης Γραµµή κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη παρουσιάσεων µε το 1 Microsoft PowerPoint

Ανάπτυξη παρουσιάσεων µε το 1 Microsoft PowerPoint Ανάπτυξη παρουσιάσεων µε το 1 Microsoft PowerPoint Γενικά Το πρόγραµµα Microsoft PowerPoint είναι µια εφαρµογή για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών παρουσιάσεων. Μια ηλεκτρονική παρουσίαση αποτελείται από ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Λογιστικών Φύλλων. Excel for Windows

Κων/νου Στυλιάδη. Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Λογιστικών Φύλλων. Excel for Windows Το Πρόγραµµα Επεξεργασίας Λογιστικών Φύλλων Φλώρινα, Φεβρουάριος 2000 Εκκίνηση του Excel Για να εκκινήσουµε το Excel για Windows, µπορούµε να το επιλέξου- µε από το µενού Προγράµµατα4 του κουµπιού Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο:

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο: διαχείριση αρχείων Οι περισσότερες εφαρµογές των Windows είναι προγραµµατισµένες, από τον κατασκευαστή τους, να προτείνουν ως περιοχή αποθήκευσης των εργασιών το φάκελο «Τα έγγραφά µου», που δηµιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο

Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο Κεφάλαιο 1... 4 Windows XP... 4 Εισαγωγή... 4 Λειτουργικό Σύστηµα... 4 ιασύνδεση Γραφικών µε το Χρήστη, GUI... 4 Το Ποντίκι... 5 Χρήση του ποντικιού... 5 Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP... 5

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης Εργασία 7η 2 Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι σε θέση να χειρίζεται ί ά άνετα έ ένα πρόγραμμα ό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ (1 ος ΤΡΟΠΟΣ)

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ (1 ος ΤΡΟΠΟΣ) Extra Οδηγίες 2 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ (1 ος ΤΡΟΠΟΣ) 1. Σκανάρουµε το πορτάκι που θέλουµε ή το φωτογραφίζουµε µε ψηφιακή µηχανή. Το αποθηκεύουµε µε όνοµα π.χ. 01_portaki.bmp σε κάποιο φάκελο όπου έχουµε τις

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator 2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Οδηγίες χρήσης PDFCreator Ηράκλειο 2008 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σηµείωµα του συντάκτη... 2 Στοιχεία δηµιουργού του υλικού... 3 Εισαγωγή... 3 Τι είναι... 4 Που θα το βρείτε... 4 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word

ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word ηµιουργία γραφικών πινάκων στο Word 7.1. ηµιουργία γραφικών Θα δηµιουργήσουµε ένα σχεδιάγραµµα για να δείξουµε σχηµατικά πώς θα είναι κατανεµηµένος ο εξοπλισµός της πρότασής µας. Για να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Εισηγητής : Χρήστος Μανώλης δάσκαλος Θεσσαλονίκη Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η εφαρμογή Microsoft PowerPoint είναι ειδικά κατασκευασμένη για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

η σύνθεση ενός υπολογιστή

η σύνθεση ενός υπολογιστή ιδακτικό υλικό µαθητή η σύνθεση ενός υπολογιστή Αν παρατηρήσουµε έναν υπολογιστή βλέπουµε ότι αποτελείται από τα ακόλουθα µέρη: Οθόνη Μονάδα συστήµατος Ποντίκι Πληκτρολόγιο τη µονάδα συστήµατος, όπου βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL

ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL Ερωτήσεις Εµπέδωσης Αξιολόγησης για το EXCEL A. Περιβάλλον εργασίας ενός υπολογιστικού φύλλου. ιαµόρφωση φύλλου εργασίας. Προεπισκόπηση Εκτύπωση 1. Χαρακτηρίστε σαν Σωστό Λάθος τις παρακάτω προτάσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6 Παρουσιάσεις

Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 4.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2003 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.com) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT POWERPOINT XP

ΤΟ MICROSOFT POWERPOINT XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΤΟ MICROSOFT POWERPOINT XP Το Microsoft PowerPoint είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων σε μορφή διαφανειών (slides). Πώς ξεκιινάς το πρόγραμμα κουμπί Start. 2. Βάλε το δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο PowerPoint Εισαγωγή στο PowerPoint

Περιεχόµενα. 1 Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο PowerPoint Εισαγωγή στο PowerPoint Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 11 1 Λίγα λόγια για το βιβλίο... 13 Χωρίς τεχνικούς όρους... 13 Σύντοµη παρουσίαση... 14 Μερικές συµβάσεις... 15 Τι νέο υπάρχει στο PowerPoint 2007;... 15 Μια τελευταία λέξη...

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις Excel. Επικεφαλίδα. στήλης. Ενεργό κελί. Παράθυρο εργασιών. Γραµµή κατάστασης

Σηµειώσεις Excel. Επικεφαλίδα. στήλης. Ενεργό κελί. Παράθυρο εργασιών. Γραµµή κατάστασης 1 Εισαγωγή Λογιστικά Φύλλα Τα λογιστικά φύλλα (spreadsheets) είναι εφαρµογές στις οποίες τα αριθµητικά δεδοµένα είναι οργανωµένα σε γραµµές και στήλες, που επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη εκτέλεση υπολογισµών.

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις Excel ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή... 5. 1.1 Λογιστικά Φύλλα... 5. 1.2 Το κύριο παράθυρο του Excel... 5. 2. Οι βασικές εργασίες στο Excel...

Σηµειώσεις Excel ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή... 5. 1.1 Λογιστικά Φύλλα... 5. 1.2 Το κύριο παράθυρο του Excel... 5. 2. Οι βασικές εργασίες στο Excel... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 5 1.1 Λογιστικά Φύλλα... 5 1.2 Το κύριο παράθυρο του Excel... 5 2. Οι βασικές εργασίες στο Excel... 6 2.1 Εισαγωγή δεδοµένων... 6 2.2 Τύποι δεδοµένων... 6 2.2.1 Κείµενο...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας. Παρουσιάσεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας. Παρουσιάσεις Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας Τίτλος πράξης: Κατηγορία Πράξης: Ενέργεια: Μέτρο: Επιστ. Υπεύθυνος: "Επιµόρφωση Πιστοποίηση Γυναικών Αρχικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης σε εξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Α. Delete Β. Backspace. Α..xls Β..jpg Γ..mdb..doc

Α. Delete Β. Backspace. Α..xls Β..jpg Γ..mdb..doc Αρ. Ταυτότητας:.. ΕΠΩΝΥΜΟ:. ΟΝΟΜΑ:.. ΟΝ. ΠΑΤΕΡΑ:. Αρ. Υποψ.:.. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ MIAΣ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Κωδικός Πακέτου ACTA CCU/2-012 Τίτλος Πακέτου Εκπαιδευτικές Ενότητες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Χρήση Η/Υ και ιαχείριση Αρχείων - Windows Περιβάλλον Η/Υ - Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 1, ΤΚ 54630 Τηλ: 2310-510870 Fax: 2310-510871 Αθήνα: Βασ. Σοφίας 55, ΤΚ 11521 Τηλ: 210-7239770 e-mail: info@acta.edu.gr website: www.acta.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4

BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 BeACTA Syllabus Beginners #1, #2, #3 και #4 Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 1, ΤΚ 54630 Τηλ: 2310-510870 Fax: 2310-510871 Αθήνα: Ψαρρών 2, ΤΚ 10552 Τηλ: 210-5228643 e-mail: info@acta.edu.gr website: www.acta.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

πως αντιγράφουµε ή µεταφέρουµε κείµενο

πως αντιγράφουµε ή µεταφέρουµε κείµενο επεξεργασία κειµένου πως αντιγράφουµε ή µεταφέρουµε κείµενο Μια από τις ευκολίες, που µας δίνουν τα προγράµµατα επεξεργασίας κειµένου, είναι η δυνατότητα να αντιγράφουµε ή να µεταφέρουµε τµήµατα κειµένου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ Η υπηρεσία διαχείρισης αλληλογραφίας µέσω web (webmail) δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να διαχειριστούν την αλληλογραφία τους απ οποιοδήποτε σηµείο βρίσκονται εφόσον υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Έτος Ετήσιος ιακινηθέντα Μερίδιο Τζίρος Κεφάλαια Αγοράς

Έτος Ετήσιος ιακινηθέντα Μερίδιο Τζίρος Κεφάλαια Αγοράς Σ αυτό το εργαστήριο θα ασχοληθούµε µε την κατασκευή και µορφοποίηση ενός συγκεκριµένου διαγράµµατος που θα απεικονίζει γραφικά κάποια αριθµητικά δεδοµένα ενός φύλλου εργασίας. Κυρίως όµως θα περιγράψουµε

Διαβάστε περισσότερα

a. Κάνουμε κλικ στο Δημιουργία Διαφάνειας c. Ξεκινούμε να γράφουμε την διαφάνεια a. Είναι η πρώτη διαφάνεια της σειράς

a. Κάνουμε κλικ στο Δημιουργία Διαφάνειας c. Ξεκινούμε να γράφουμε την διαφάνεια a. Είναι η πρώτη διαφάνεια της σειράς PowerPoint 1. Εισαγωγή διαφάνειας a. Κάνουμε κλικ στο Δημιουργία Διαφάνειας b. Επιλέγουμε το είδος της διαφάνειας που επιθυμούμε. Η πρώτη διαφάνεια συνήθως είναι η διαφάνεια τίτλου. c. Ξεκινούμε να γράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

1.ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ WINDOWS

1.ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ WINDOWS 1 1.ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ WINDOWS 1.1 Εκκίνηση και άνοιγµα προγράµµατος. 1.1.1 Αρχική οθόνη Τα Windows 95 µας δίνουν τη δυνατότητα να τα διαµορφώσουµε όπως θέλουµε. Η αρχική οθόνη µπορεί να µην είναι ολόιδια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Πληκτρολογώ το διπλανό κείµενο. Επειδή το κείµενο αποτελείται από δύο παραγράφους πατάω το Enter µόνο στο τέλος της κάθε παραγράφου και όχι σε κάθε γραµµή 1. δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ OpenOffice 3.x Impress Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: χρησιμοποιεί τα εργαλεία του Impress για δημιουργία παρουσιάσεων εμπλουτίζει τις παρουσιάσεις με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Β ΤΟΜΟΣ

ΚΑΙ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Β ΤΟΜΟΣ Κεφάλαιο 6o Παρουσιάσεις Πρόγραµµα Παρουσίασης PowerPoint Από το βιβλίο: ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Β ΤΟΜΟΣ Ψυχῆς πείρατα ἰών οὐκ ἄν ἐξεύροιο, πᾶσαν ἐπιπορευόµενος ὁδόν, οὕτω βαθύν

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

10 η Εργαστηριακή Άσκηση

10 η Εργαστηριακή Άσκηση 10 η Εργαστηριακή Άσκηση MICROSOFT OFFICE POWERPOINT Το πρόγραμμα PowerPoint της εταιρείας Microsoft χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παρουσιάσεων οποιουδήποτε είδους. Ανήκει και αυτό στα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Powerpoint) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT POWERPOINT (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ)

Διαβάστε περισσότερα

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους.

internet είναι το δίκτυο των υπολογιστών που είναι συνδεδεµένοι µεταξύ τους. Πριν ξεκινήσουµε την περιγραφή του προγράµµατος καλό θα ήταν να αναφερθούµε στον ορισµό κάποιων εννοιών για τις οποίες θα γίνεται λόγος στο κεφάλαιο αυτό. Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουµε την διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Power Point. Παρουσιάσεις. 1. Εισαγωγή.

Power Point. Παρουσιάσεις. 1. Εισαγωγή. 4 Power Point Παρουσιάσεις 1. Εισαγωγή. Είναι σύνηθες μια εργασία να πρέπει να παρουσιασθεί σε ακροατήριο. Πολλές φορές μια παρουσίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως εάν αποτελεί μέρος ενός μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη Μάθηµα 5 Ορισµός σχέσεων - Σύνδεση πινάκων

ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη Μάθηµα 5 Ορισµός σχέσεων - Σύνδεση πινάκων Μάθηµα 5 ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη - Ορισµός σχέσεων - Σύνδεση πινάκων ηµιουργία Β.. ανειστική Βιβλιοθήκη Η ανειστική Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει ένα απλό, αλλά ολοκληρωµένο παράδειγµα δηµιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και να

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Key CERT: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Key CERT: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Key CERT: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Έκδοση 1.0 Σελίδα 1 από 6 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Τα ακόλουθα αποτελούν την εξεταστέα ύλη για την ενότητα Παρουσιάσεις και θεωρούνται η βάση του υποψηφίου

Διαβάστε περισσότερα