Παρουσίαση: Γραμμικός Προγραμματισμός (Αλγόριθμος Simplex). Λύση δυο προβλημάτων με χρήση της μεθόδου simplex και το excel.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παρουσίαση: Γραμμικός Προγραμματισμός (Αλγόριθμος Simplex). Λύση δυο προβλημάτων με χρήση της μεθόδου simplex και το excel."

Transcript

1 Παρουσίαση: Γραμμικός Προγραμματισμός (Αλγόριθμος Simplex). Λύση δυο προβλημάτων με χρήση της μεθόδου simplex και το excel. Γκούμας Στράτος. Πτυχιούχος Οικονομολόγος. MSc Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική (Ε.Κ.Π.Α./ Τμήμα Οικονομικών) Team Site: A.E.A.C. Co. Project Manager-Site Administrator My Blog. 09/05/2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην παρουσίαση αυτή θα παρουσιάσουμε μερικά προβλήματα γραμμικού προγραμματισμού (Linear Programming) και θα αναλύσουμε περιληπτικά τον αλγόριθμο simplex ο οποίος επινοήθηκε από τον μαθηματικό George Bernard Dantzig το 1947 και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αλγορίθμους του 20 ου αιώνα. Η μέθοδος simplex θεωρείται ίσως η καλύτερη μέθοδος επίλυσης γραμμικών προβλημάτων με πολλές μεταβλητές και πολλούς περιορισμούς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω αλγόριθμοι για την επίλυση γραμμικών προβλημάτων οι οποίοι είτε έχουν βασιστεί στην μέθοδο simplex είτε αποτελούν βελτιώσεις αυτής. Για να λυθεί ένα πρόβλημα γραμμικού προγραμματισμού (Γ.Π.) με την μέθοδο simplex, θα πρέπει οι εξισώσεις να αποτυπωθούν στην τυπική μορφή (standard form). Η βασική εξίσωση που επιθυμούμε να βελτιστοποιήσουμε καλείται αντικειμενική συνάρτηση (objective function) υπό τους περιορισμούς (constraints) του δοθέντος προβλήματος. Μαθηματικά, γράφεται ως εξής Min ή Max την f ( x, x, x.. x ) n Η οποία με μορφή μήτρας γράφεται ως n T c 1 * n * x n *1 ή c j * x j j= 1` (αντικειμενική συνάρτηση) Υπό τους περιορισμούς A m* n * xn *1 = bm *1 ή a ij * x j = bi n j=1 με x 0, j=1,2, n, i=1,2, m και m<n

2 Όπου c Τ Το διάνυσμα γραμμή, διαστάσεως 1*n, με τους συντελεστές των μεταβλητών της αντικειμενικής συνάρτησης x Το διάνυσμα στήλη των μεταβλητών, διαστάσεως n*1 Α Η μήτρα διαστάσεως m*n με τους συντελεστές των περιορισμών και α ij τα στοιχεία της. b Το διάνυσμα στήλη των περιορισμών, διαστάσεως m*1 Όπως παρατηρούμε από τις παραπάνω σχέσεις, τόσο η αντικειμενική συνάρτηση όσο και οι περιορισμοί είναι γραμμικής μορφής. Η επίλυση του γραμμικού προβλήματος οδηγεί στην εύρεση μιας αρίστης λύσης η οποία εντοπίζεται στην εφικτή περιοχή (feasible region) και η λύση είναι μοναδική, εφόσον υπάρχει. Γεωμετρικά και διαισθητικά, τα προβλήματα γραμμικού προγραμματισμού απεικονίζονται ως κυρτά πολύτοπα (convex polytope), δηλαδή ως γεωμετρικά σχήματα με επίπεδες πλευρές στον χώρο R n, τα οποία έχουν και τις ιδιότητες του κυρτού συνόλου 1 (βλ, παρακάτω στο Γράφημα 1). Από την γεωμετρία του λυκείου, έχουν ήδη γίνει γνωστά δυο είδη πολυτόπων, το πολύγωνο, το οποίο είναι ένα πολύτοπο απεικονισμένο σε δυο διαστάσεις (R 2 ) και το πολύεδρο το οποίο απεικονίζεται σε τρεις διαστάσεις (R 3 ). Οι κορυφές του πολυτοπου στον γραμμικού προγραμματισμό αποτελούν τις εφικτές λύσεις. Αν υπάρχει αρίστη λύση τότε βρίσκεται σε κάποια από τις κορυφές του πολυτόπου. 1 Κυρτό ονομάζεται ένα σύνολο S,όπου για κάθε ζεύγος τιμών x,y το τυχαίο σημείο λ επι της ευθείας που ενώνει τα x,y, ανήκει στο σύνολο S.

3 Παρόλο που ο αλγόριθμος simplex είναι ιδιαιτέρα αποτελεσματικός σε προβλήματα Γ.Π., υπάρχουν ωστόσο μερικές περιπτώσεις όπου αποτυγχάνει να εντοπίσει λύση. Αυτό συμβαίνει όταν: 1) Δεν υπάρχει εφικτή λύση. Ένα πρόβλημα Γ.Π. δεν έχει λύση όταν δεν ικανοποιούνται ταυτόχρονα όλοι οι περιορισμοί, οπότε ο αλγόριθμος αδυνατεί να εντοπίσει την αρίστη λύση, Αυτό συμβαίνει όταν η εφικτή περιοχή, αποτελείται από σύνολα τα οποία δεν έχουν επαφή μεταξύ τους. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι η περιοχή είναι μη συνεκτική (βλ. Γράφημα 2) 2) Απειρία λύσεων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν περισσότερα από ένα σύνολα των μεταβλητών x j τα οποία αποτελούν άριστες λύσεις, με αποτέλεσμα να δίνουν την ίδια τιμή στην αντικειμενική συνάρτηση f 3) Μη φραγμένη λύση. Στην περίπτωση αυτή οι μεταβλητές x j, μπορούν να λάβουν μη πεπερασμένες τιμές οπότε η αντικειμενική συνάρτηση μπορεί να μεταβληθεί απεριόριστα (βλ. Γράφημα 3) ΓΡΑΦΗΜΑ 1 Το πρώτο σύνολο είναι κυρτό, αφού για κάθε ζεύγος τιμών x,y το τυχαίο σημείο λ επί της ευθείας που ενώνει τα x,y βρίσκεται εντός του συνόλου. Το δεύτερο σύνολο δεν είναι κυρτό αφού υπάρχουν σημεία επι της ευθείας που ενώνει τα x,y τα οποία είναι εκτός του συνόλου.

4 ΓΡΑΦΗΜΑ 2 Οι δυο σκιαγραφημενες περιοχές δεν αποτελούν μια συνεκτική περιοχή ΓΡΑΦΗΜΑ 3 Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα παράδειγμα φραγμένης λύσης ενώ στο δεύτερη μη φραγμένης λύσης

5 Τα παραπάνω θα μπορούσαμε αν τα αντιπαραβάλουμε εν μέρει με την περίπτωση των γραμμικών συστημάτων όπου, όπως είναι γνωστό, τα γραμμικά σύστημα είτε θα έχουν μια λύση, είτε άπειρες είτε καμιά λύση ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρουσίαση αυτή, θα λύσουμε δυο προβλήματα γραμμικού προγραμματισμού. Το πρώτο είναι η επιλογή ενός προϊόντος και το δεύτερο το πρόβλημα της μεταφοράς. Στα πλαίσια της παρουσίασης θα χρησιμοποιήσουμε το excel 2007, με το πρόσθετο του solver. Η ίδια διαδικασία για την λύση των προβλημάτων ισχύει και για τις υπόλοιπες εκδόσεις του excel. Την παρουσίαση με τα excel μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ Εγκατάσταση solver Από το Menu Excel Options Εντοπίζουμε το Add-Ins. Στην καρτέλα Add-Ins πιέζουμε το Go και επιλεγούμε το Solve r. Πατούμε το ΟΚ και εγκαθίσταται το πρόγραμμα. Ο Solver πλέον έχει εγκατασταθεί στο Tab Data. Αν δεν είναι εφικτή η εγκατάσταση, τότε μέσω του google μπορούμε να εντοπίσουμε οδηγίες (keyword: how to install solver in excel 2003,2007 κτλ) ΑΝΑΛΥΣΗ 1) Α ΕΚΔΟΧΗ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (Φύλλο excel: product_1) Έστω ότι μια επιχείρηση παράγει τριών ειδών λάδια, τα Χ,Υ,Ζ. Για το λάδι Χ, δαπανώνται 25 εργατοώρες και αποφέρει κέρδος 30 ευρώ/ μονάδα. Για το Υ δαπανώνται 20 εργατοώρες και αποφέρει κέρδος 27 ευρώ/ μονάδα. Τέλος για το Ζ δαπανώνται 15 εργατοωρες και αποφέρει κέρδος 20 ευρω/ μονάδα. Οι συνολικά διαθέσιμες εργατοώρες είναι ανά μήνα. Επίσης, πρέπει να παραχθούν τουλάχιστον 20 μονάδες από το προϊόν Χ και 60 από το Ζ. Ποιος είναι ο συνδυασμός των προϊόντων ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος (P) της εταιρίας?

6 Από τα δεδομένα του προβλήματος προκύπτει ο παρακάτω πίνακας ΠΡΟΙΟΝ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ/ ΜΟΝΑΔΑ ΚΕΡΔΟΣ/ ΜΟΝΑΔΑ Χ Υ Ζ Η αντικειμενική συνάρτηση που θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε είναι η Max P= 30*X+27*Y+20*Z Υπο 25 * X + 20 * Y + 15 * Z X>20 Z>60 Στο excel linear_problem.xls φαίνεται ακριβώς η διαδικασία που έχουμε ακολουθήσει και τα βήματα εντοπίζονται εύκολα. Περιληπτικά έχουμε πραγματοποιήσει τα εξής 1) Αποτύπωση των δεδομένων του προβλήματος 2) Στην περιοχή ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, έχουμε επιλέξει τυχαίες τιμές για τα προϊόντα (Χ,Υ,Ζ) (10,50,40) και έχουμε εισάγει την σχέση κέρδους, P=30*X+27*Y+20*Z, χρησιμοποιώντας την συνάρτηση sumproduct του excel. 3) Εισαγωγή των περιορισμών του προβλήματος. 25 * X + 20 * Y + 15 * Z και Χ>20, Ζ>60 Καλούμε τον Solver και τυπώνουμε τα εξής. Στο Set Target Cell Κελί που έχουμε εισάγει το κέρδος (Κελί Β25 στην περίπτωση μας) Επιλογή το Equal to Max Στο By Changing Cells Επιλογή των κελιών με τις ποσότητες των προϊόντων (Κελιά B23:D23, στην περίπτωση μας) Στο Subject to the constrains Εισαγωγή των περιορισμών, δηλαδή το

7 ι) Σύνολο των εργατοωρων <2.000, (Κελί B33<D33 στην περίπτωση μας) ιι) Χ>20. (Κελί B23>B36 στην περίπτωση μας) ιιι) Ζ>60 ( Κελί D23>B37, στην περίπτωση μας). Επίσης, στο Options, επιλεγούμε τα Assume Linear Model και το Assume Non Negative Πιέζουμε το Solve και επιτυγχάνουμε την λύση. Στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται επιλεγούμε αν θέλουμε τα Reports και αποθηκεύουμε την λύση του προβλήματος. Η αρίστη λύση είναι η εξής: (Χ,Υ,Ζ)= (20,30,60) και το μέγιστο κέρδος P= ) Β ΕΚΔΟΧΗ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (Φύλλο excel: product_2) Σε τούτη την περίπτωση θα παρουσιάσουμε ένα πρόβλημα παρόμοιο με το προηγούμενο, με την διαφορά ότι αυτή την φορά το πρόβλημα εμπίπτει στον Ακέραιο Προγραμματισμό- Integer programming (Α.Π.), ο οποίος είναι υποσύνολο του Γραμμικού Προγραμματισμού (Γ.Π.). Η βασική διαφορά μεταξύ Α.Π. και Γ.Π. είναι ότι στον Α.Π. υπάρχει τουλάχιστον μια μεταβλητή η οποία λαμβάνει μόνο φυσικές τιμές (διακριτή μεταβλητή), ενώ στον Γ.Π. οι μεταβλητές λαμβάνουν οποιαδήποτε θετική τιμή (συνεχείς μεταβλητές). Σε μερικές βιβλιογραφικές συναντάται αντί του όρου Ακέραιος Προγραμματισμός, ο όρος Μεικτός Προγραμματισμός όταν συνυπάρχουν συνεχείς και διακριτές μεταβλητές. Έστω μια βιομηχανία παράγει τριών ειδών υφάσματα, μεταξένια (Μ), βαμβακερά (Β) και λινό (Λ). Η διοίκηση θέλει να παράγει για τους επομένους τρεις μήνες μόνο ένα σχέδιο υφάσματος, θέτοντας ως στόχο ποιο είναι εκείνο που θα αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος, λαμβάνοντας υπόψη τα κόστη και το κέρδος του κάθε είδους υφάσματος και τις διαθέσιμες εργατοώρες.

8 ΠΡΟΪΟΝ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ/ ΜΟΝΑΔΑ ΚΕΡΔΟΣ/ ΜΟΝΑΔΑ Μ Β Λ Οι συνολικά διαθέσιμες εργατοώρες είναι ανά μηνά Η αντικειμενική συνάρτηση που θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε είναι η Max P= 50*Μ+43*Β+34*Λ Υπο 40 * M + 35* B + 26 * Λ y 1+ y 2 + y 3 =1 (δυαδικές μεταβλητές) Μ < y 1 *Α Β < y 2 *Α Λ < y 3 *Α Β, Μ, Λ >0, y ι = 0 /1 Θα εξηγήσουμε τους περιορισμούς για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα. Ο πρώτος περιορισμός αντιστοιχεί στις εργατοωρες, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις ανά μήνα. Ο δεύτερος περιορισμός είναι οι δυαδικές μεταβλητές, οι οποίες υποδεικνύουν την παραγωγή ή μη παραγωγή του προϊόντος. Αν λάβει την τιμή 1, τότε πραγματοποιείται η παραγωγή του προϊόντος, ενώ αν λάβει την τιμή 0, το προϊόν δεν θα παραχθεί. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι αφού επιθυμούμε την παραγωγή ενός μόνο προϊόντος, μια από αυτές τις μεταβλητές θα λάβει την τιμή 1, ενώ οι άλλες δυο την τιμή 0.

9 Οι επόμενοι τρεις περιορισμοί, υπάρχουν για να συμπληρωθεί ο περιορισμός Νο2, δηλαδή αν κάποιο y ι = 0, τότε το αντίστοιχο προϊόν θα λάβει την τιμή 0, αφού δεν θα πραγματοποιηθεί η παραγωγή του. Το Α, είναι ένα μεγάλος θετικός αριθμός, ο οποίος λαμβάνει την τιμή η οποία προκύπτει από την μέγιστη δυνατή παραγωγή ενός από τα προϊόντα (μέγιστη δυναμικότητα). Στην περίπτωση μας, το Α μπορεί να λάβει τις τιμές οι οποίες λαμβάνονται από το κλάσμα: Σύνολο εργατοωρών μηνά / Εργατοωρες ανά μονάδα προϊόντος. Άρα έχουμε τα εξής 5200/ 40= 130 (Προϊόν Μ) 5200/ 35= 148,5 (Προϊόν Β) 5200/ 26= 200 (Προϊόν Λ). Η μέγιστη δυναμικότητα προκύπτει από το προϊόν Λ, άρα Α=200 Τέλος, ο τελευταίος περιορισμός δείχνει ότι οι μεταβλητές λαμβάνουν τιμές στο σύνολο των φυσικών αριθμών, ενώ οι δυαδικές μεταβλητές λαμβάνουν τις τιμές 0 ή 1 Στο φύλλο excel φαίνεται η διαδικασία που έχουμε ακολουθήσει. Θα επισημάνουμε επιγραμματικά τα κελιά που έχουμε χρησιμοποιήσει για τον Solver. Αρχικά επιλεγούμε τυχαία πιο ύφασμα θα παραχθεί.. Έστω παράγουμε το μεταξένιο (Μ). Άρα (y 1 =1, y 2 =0, y 3 =0) Καλούμε τον Solver και τυπώνουμε τα εξής. Στο Set Target Cell Κελί που έχουμε εισάγει το κέρδος (Κελί Β34 στην περίπτωση μας) Επιλογή το Equal to Max Στο By Changing Cells Επιλογή των κελιών με τις δυαδικές τιμές, οι οποίες απεικονίζουν την παραγωγή ή μη του κάθε προϊόντος (Κελιά B46:Β48, στην περίπτωση μας) Στο Subject to the constrains Εισαγωγή των περιορισμών. i) Σύνολο των εργατοωρών <5.200 (Κελί B42<D42) ii) Εισαγωγή δυαδικών μεταβλητών (Κελιά Β46=BINARY, Β47=BINARY, Β48=BINARY) iii) Εισαγωγή περιορισμού y 1 + y 2 + y 3 =1. Οι δυαδικές μεταβλητές θα έχουν σύνολο ίσο με την μονάδα, αφού μόνο ένα προϊόν θέλουμε να παραχθεί. (Κελί Β49=D49) iv) Εισαγωγή περιορισμού μέγιστης δυναμικότητας (Μ < y 1 *Α, Β < y 2 *Α. Λ < y 3 *Α). Όπως προαναφέραμε η μέγιστη δυναμικότητα προσδιορίζεται στις 200 μονάδες. (Κελιά Β53=D53, Β54=D54, Β55=D55).

10 Επίσης, στο Options, επιλεγούμε τα Assume Linear Model και το Assume Non Negative Πιέζουμε το Solve και επιτυγχάνουμε την λύση. Στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται επιλεγούμε αν θέλουμε τα Reports και αποθηκεύουμε την λύση του προβλήματος. Η αρίστη λύση είναι εξής: Παραγωγή του προϊόντος Λ (200 μονάδες) και το μέγιστο κέρδος P= ) ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. (Φύλλο excel: transportation) Το πρόβλημα της μεταφοράς είναι ένα από τα συνήθη και βασικά προβλήματα γραμμικού προγραμματισμού. Συναντάται αρκετά συχνά σε θέματα επιχειρησιακής ερευνάς και παραλλαγές αυτού απαντώνται σε αρκετά βιβλία και συγγράμματα. Τούτο το πρόβλημα αποτελεί μια ειδική κατηγορίας προβλήματος Γ.Π. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται επίσης το πρόβλημα της δια-μεταφοράς και της ανάθεσης. Στο πρόβλημα της μεταφοράς εμπλέκονται ένας αριθμός εγκαταστάσεων αποστολής με έναν αριθμό εγκαταστάσεων παραλαβής, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται το κόστος αποστολής των προϊόντων και παράλληλα να ικανοποιείται η ζήτηση στις εγκαταστάσεις παραλαβής. Βασικός παράγοντας για να επιλυθεί ένα τέτοιου είδους πρόβλημα είναι η κατανόηση των εννοιών και των δεδομένων που μας δίνονται αρχικά. Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα πρόβλημα μεταφοράς. Έστω ότι μια επιχείρηση διαθέτει δυο εγκαταστάσεις παραγωγής γάλακτος, μια στην Αθήνα και μια στην Πάτρα (P1, P2) και τρεις αποθήκες όπου παραλαμβάνουν τα προϊόντα, μια στην Θεσσαλονίκη, μια στην Λαμία και μια στην Κρήτη (W1,W2,W3). Η P1, παράγει 100 τόνους την εβδομάδα και η P2 170 τόνους/ εβδομάδα. Η αποθήκη W1 χρειάζεται 80 τόνους/ εβδομάδα, η W2 100 τόνους/ εβδομάδα και η W3 60 τόνους/ εβδομάδα. Το κόστος μεταφοράς (C ) σε ευρώ/ τόνο από τις εγκαταστάσεις παραγωγής στις αποθήκες έχει ως εξής:

11 ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (ΕΥΡΩ/ ΤΟΝΟ) ΑΠΟ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (W1) ΛΑΜΙΑ (W2) ΚΡΗΤΗ (W3) ΑΘΗΝΑ (P1) 70 ευρώ/ τόνο 40 ευρώ/ τόνο 80 ευρώ/ τόνο ΠΑΤΡΑ (P2) 80 ευρώ/ τόνο 50 ευρώ/ τόνο 90 ευρώ/ τόνο Συνοψίζουμε επίσης και τους τόνους προϊόντος που παράγονται στις εγκαταστάσεις και αποστέλλονται στις αποθήκες ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΙ (W1): 80 τόνοι (W2): 120 τόνοι (W3): 60 τόνοι ΑΘΗΝΑ (P1): 100 τόνοι X 11 X 12 X 13 ΠΑΤΡΑ (P2): 170 τόνοι X 21 X 22 X 23 Όπου X ij, οι τόνοι που αποστέλλοντα από την εγκατάσταση P i (ι=1,2) στην αποθήκη W j (j=1,2,3). Ονομάζουμε επίσης C ij το κόστος μεταφοράς από την μονάδα παραγωγής στην αποθήκη. Μοντελοποιούμε το πρόβλημά μας σε μαθηματικούς όρους. 1) Μέγιστη παραγωγή της εγκατάστασης P1= 100 τόνοι X 11 + X 12 + X ) Μέγιστη παραγωγή της εγκατάστασης P2= 170 τόνοι X 21 +X 22 +X ) Ζήτηση από την αποθήκη W1= 80 τόνοι X 11 +X ) Ζήτηση από την αποθήκη W2= 100 τόνοι X 12 +X ) Ζήτηση από την αποθήκη W3= 60 τόνοι X 13 +X ) Ολικό κόστος αποστολής από τις μονάδες παραγωγής στις αποθήκες 2 C= C * X i 1 3 j= 1 ij ij C= C 11 * X 11 + C 12 * X 12 + C 13 * X 13 + C 21 * X 21 + C 22 * X 22 + C 23 * X 23.

12 Στο πρόβλημά μας θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε το ολικό κόστος ικανοποιώντας την ζήτηση στις αποθήκες άρα Min 2 C= C Yπο i 1 3 j= 1 ij * X ij 3 j= 1 X < S ι=1,2 ij i 2 i= 1 X ij > D, j=1,2,3 i Όπου S i η παραγωγή από τις μονάδες και D i η ζήτηση από τις αποθήκες. Στο φύλλο excel φαίνεται η διαδικασία που έχουμε ακολουθήσει. Θα επισημάνουμε επιγραμματικά τα κελιά που έχουμε χρησιμοποιήσει για τον Solver. Αρχικά επιλεγούμε τυχαίες τιμές για τις μεταβλητές X ij (Μονάδες προϊόντος που αποστέλλονται από τις μονάδες παραγωγής (P i ) στις αποθήκες (W j ) ). Έστω (X 11 =30, X 12 =10, X 13 =60, X 21 =50, X 22 =50, X 23 =20). Καλούμε τον Solver και τυπώνουμε τα εξής. Στο Set Target Cell Κελί που έχουμε εισάγει το κόστος (Κελί F60 στην περίπτωση μας) Επιλογή το Equal to Min Στο By Changing Cells Επιλογή των κελιών που απεικονίζουν τους τόνους X ij που αποστέλλονται από τις μονάδες παραγωγής P1, P2 στις αποθήκες W1,W2,W3 (Κελιά C48:E49, στην περίπτωση μας) Στο Subject to the constrains Εισαγωγή των περιορισμών, i) Μέγιστη παραγωγή της εγκατάστασης P1= 100 τόνοι (Κελί F48<E69) ii) Μέγιστη παραγωγή της εγκατάστασης P2= 170 τόνοι (Κελί F49<E70) iii) Ζήτηση από την αποθήκη W1= 80 τόνοι (Κελί C50<E71) iv) Ζήτηση από την αποθήκη W2= 100 τόνοι (Κελί D50<E72) v) Ζήτηση από την αποθήκη W3= 60 τόνοι (Κελί E50<E73)

13 Επίσης, στο Options, επιλεγούμε τα Assume Linear Model και το Assume Non Negative Πιέζουμε το Solve και επιτυγχάνουμε την λύση. Στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται επιλεγούμε αν θέλουμε τα Reports και αποθηκεύουμε την λύση του προβλήματος. Η αρίστη λύση είναι η εξής: ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (W1) ΛΑΜΙΑ (W2) ΚΡΗΤΗ (W3) ΑΘΗΝΑ (P1) ΠΑΤΡΑ (P2) Ολικό κόστος C= Με τον τρόπο αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί το κόστος μεταφοράς και παράλληλα έχει ικανοποιηθεί και η ζήτηση. ΕΠΙΣΥΜΑΝΣΕΙΣ!! 1) Προσέξτε τις σχέσεις μεταξύ των κελιών και τις συναρτήσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί. 2) Προσοχή στις δυο εκδοχές του προβλήματος επιλογής προϊόντος. Μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο προβλημάτων είναι η φύση των μεταβλητών. Στην Α εκδοχή, οι μεταβλητές είναι συνεχείς και μπορούν να λάβουν όλες τιμές στο σύνολο των ρητών θετικών αριθμών (π.χ. Είναι δυνατή η παραγωγή 10,530 kg λαδιού). Αντιθέτως, στην Β εκδοχή, εκτός από τις συνεχείς μεταβλητές, υπάρχουν και οι διακριτές (παραγωγή ή μη παραγωγή ενός υφάσματος) οι οποίες μπορούν να λάβουν τιμές μόνο στο σύνολο των φυσικών αριθμών. Στην περίπτωση του προβλήματός μας οι μεταβλητές αυτές είναι δυαδικές.

14 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η χρήση του γραμμικού προγραμματισμού συναντάται σε πολλά και διαφορετικά πεδία ερευνάς. Η ανάπτυξη νέων αλγορίθμων και θεωριών βελτιστοποιούν ολο και περισσότερο τις διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων και διευκολύνουν τόσο την διαδικασία λήψης αποφάσεων, όσο και την διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά πεδία εφαρμογής. 1) Επιχειρησιακή έρευνα (operation research) 2) Σχεδιασμός δικτύων (network design) 3) Διαχείριση πόρων στο διαδίκτυο. (Internet traffic) 4) Διαχείριση μεταφορών (transportation problem) 5) Σχεδιασμός παραγωγής (manufacturing problem) 6) Μικροοικονομικά θέματα (microeconomics) 7) Διατροφή (diet problem) 8) Διαχείριση χαρτοφυλακίου (portfolio optimization) 9) Θεωρία παιγνίων (game theory) 10) Σχεδιασμός μεγάλης κλίμακας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (design Very Large Scale Integration (VLSI) integrated circuits)

15 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΥΪΚΟΤΗΤΑ (DUALITY) Στο παράρτημα αυτό, θα εξηγήσουμε πολύ συνοπτικά την έννοια της δυϊκοτητας και του δυικού προβλήματος. Η δυϊκόητα αποτελεί μια έννοια συνυφασμένη με τον γραμμικό προγραμματισμό. Για την ακρίβεια, αποτελεί την άλλη όψη ενός προβλήματος γραμμικού προγραμματισμού. Όπως θα δούμε στην συνέχεια, μεταξύ των δυο αυτών προβλημάτων, υπάρχουν πολλές σημαντικές σχέσεις, οι οποίες οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Έστω το αρχικό πρόβλημα (primal) στην τυπική του μορφή. Αριστοποίηση της αντικειμενικής συνάρτησης f c x T * 1 * n n *1 Υπό τους περιορισμούς A x = b m* n * n*1 m*1 x>0 Το δυικό πρόβλημα γράφεται ως εξής. Αριστοποίηση της αντικειμενικής συνάρτησης g b w 1 * m * m *1 Υπό τους περιορισμούς A w = c n* m * m*1 m*1 w>0 Μερικές σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούν το αρχικό (primal) και το δυικό (dual) πρόβλημα.

16 1) Η αριστοποίηση του δυϊκού προβλήματος είναι η αντίθετη από αυτή του αρχικού. Άρα όταν στο αρχικό πρόβλημα μεγιστοποιούμε της αντικειμενική συνάρτησης (f), υπό τους περιορισμός μεγαλύτερους από κάποιες τιμές, τότε στο δυϊκό πρόβλημα ελαχιστοποιούμε την αντικειμενική συνάρτηση (g) υπό τους περιορισμούς μικρότερους από τις αντίστοιχες τιμές. Άρα έχουμε ότι Αρχικό Πρόβλημα (Primal Problem) c Minimize f: 1 * n * n * 1 T Υπό, x>0 x A x > b m* n * n*1 m*1 Δυϊκό Πρόβλημα (Dual Problem) b Maximize g: 1 * m * m * 1 T w T Υπό A w < c, w>0 * n* m m*1 n*1 2) Για κάθε περιορισμό του αρχικού προβλήματος, υπάρχει μια μεταβλητή στο δυικό πρόβλημα και για κάθε μεταβλητή του αρχικού προβλήματος υπάρχει ένας περιορισμός στο δυικό πρόβλημα. Δηλαδή, οι περιορισμοί του αρχικού προβλήματος αντιστοιχούν στις μεταβλητές του δυικού προβλήματος και οι μεταβλητές του αρχικού αντιστοιχούν στους περιορισμούς του δυικού προβλήματος. Προσοχή επίσης και στον πίνακα Α των συντελεστών των περιορισμών, ο οποίος στο δυικό πρόβλημα είναι ο ανάστροφος από αυτόν του αρχικού προβλήματος! Αυτό μπορεί να κατανοηθεί εύκολα αν παρατηρήσουμε, ακριβώς προηγουμένως, την αλλαγή των διανυσμάτων c, b καθώς και τον πίνακα Α μεταξύ του αρχικού και δυϊκού προβλήματος.

17 Παράδειγμα Αρχικό Πρόβλημα 3* x + x 1 5 * Minimize 2 Υπό 4*x 1 +5*x 2 >6 2*x 1 +9*x 2 >3 x 1, x 2 > 0 Δυϊκό Πρόβλημα 6 * w + w 1 3* Maximize 2 Υπό 4*w 1 +2*w 2 <3 5*w 1 +9*w 2 < 5 w 1, w 2 > 0 3) Θεμελιώδες Θεώρημα Δυϊκότητας. Μεταξύ αρχικού και δυικού προβλήματος ισχύει μόνο μια από της παρακάτω σχέσεις α) Και τα δυο προβλήματα έχουν άριστες λύσεις, τις c*x (primal problem) και b*w (dual problem) β) Αν το ένα από τα δυο προβλήματα έχει μη φραγμένη αντικειμενική συνάρτηση τότε το άλλο δεν έχει εφικτή λύση γ) Και τα δυο προβλήματα δεν έχουμε εφικτή λύση. 4) Το διάνυσμα w, του δυικού προβλήματος ονομάζεται διάνυσμα σκιωδών τιμών (shadow prices). Οι σκιώδεις τιμές δείχνουν την μεταβολή της αντικειμενική συνάρτηση, αν κάποιος από τους περιορισμούς μεταβληθεί κατά μια μονάδα.

18 Παράδειγμα Έστω το δυϊκό πρόβλημα Max g: 1,5 * w 1 + w2 Υπό w 1 +w 2 <8 3*w 1 +w 2 <18 w 2 <6 w 1, w 2 > 0 Η αρίστη λύση είναι η ( w 1, w 2 )= (5, 3) Έστω ότι μεταβάλλουμε τον 1 ο περιορισμό κατά μια μονάδα. Άρα θα έχουμε ότι w 1 +w 2 <9. Η νέα αρίστη λύση είναι (w 1, w 2 )= (4.5, 4.5), δηλαδή το w 1 μειώθηκε κατά 0.5 μονάδες ενώ το w 2 αυξήθηκε κατά 1.5 μονάδες. Η αντικειμενική συνάρτηση g, μεταβλήθηκε κατά 1.5*(-0.5) + 1*1.5= 0.75 Σκιώδης τιμή 0.75 Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε την έννοια του ενεργού (binding) και του μη ενεργού (not binding) περιορισμού. Συνοπτικά, ένας περιορισμός θεωρείται ενεργός όταν συμμετέχει στην βέλτιστη λύση ως ισότητα. Οι ενεργοί περιορισμοί, είναι εκείνοι που σχηματίζουν τις κορυφές που αποτελούν τις βέλτιστες λύσεις. Άρα, η αλλαγή των ενεργών περιορισμών μεταβάλλουν τις βέλτιστες λύσεις. Αντιθέτως, οι μη ενεργοί περιορισμοί δεν συμμετέχουν στην διαμόρφωση των βέλτιστων λύσεων. Στην περίπτωση όπου ο μη ενεργός περιορισμός έχει μορφή { }, τότε εκφράζει μια μεταβλητή η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως, ενώ στην περίπτωση οπού ισχύει { }, εκφράζει μια μεταβλητή η οποία έχει ξεπεράσει το ελάχιστο όριο και απαιτούνται επιπλέον μονάδες. Στο παραπάνω παράδειγμα, ο περιορισμός w 1 +w 2 <8, είναι ενεργός διότι όπως παρατηρήσαμε, μετέβαλλε την αντικειμενική συνάρτηση και συνεπώς την βέλτιστη λύση. Αντιθέτως, ο περιορισμός w 2 <6, είναι μη ενεργός διότι η μεταβολή του δεν επηρεάζει την βέλτιστη λύση. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Οι ενεργοί περιορισμοί (binding) έχουν σκιώδη τιμή. Οι μη ενεργοί περιορισμοί (not binding) έχουν μηδενική σκιώδη τιμή

19 ΑΝΑΦΟΡΕΣ Διοικητική επιστήμη στην πράξη - Γρήγορης Πραστακος Μαθηματικά οικονομικής ανάλυσης Τόμος Β- Αναστάσιος Κορκοτσιδης Γραμμική άλγεβρα- Ξένος Θανάσης Γραμμικός προγραμματισμός- Ρασσιας Ιωαννης Τεχνικές βελτιστοποίησης - Ι.Α Ροβυθακης

Γραμμικός Προγραμματισμός Μέθοδος Simplex

Γραμμικός Προγραμματισμός Μέθοδος Simplex ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Γραμμικός Προγραμματισμός Μέθοδος Simplex Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Πρότυπη Μορφή ΓΠ 2. Πινακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Γραφική Λύση & Πρότυπη Μορφή Μαθηματικού Μοντέλου

Γραφική Λύση & Πρότυπη Μορφή Μαθηματικού Μοντέλου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Γραφική Λύση & Πρότυπη Μορφή Μαθηματικού Μοντέλου Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Προϋποθέσεις Εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Operations/Operational Research (OR) Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα EE 1&2 Εισαγωγή Μαθηματικός Προγραμματισμός - Γραμμικός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SIMPLEX

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SIMPLEX ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SIMPLEX Θεμελιώδης αλγόριθμος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού που κάνει χρήση της θεωρίας της Γραμμικής Άλγεβρας Προτάθηκε από το Dantzig (1947) και πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ 1 η Διάλεξη: Αναδρομή στον Μαθηματικό Προγραμματισμό 2019, Πολυτεχνική Σχολή Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Περιεχόμενα 1. Γραμμικός Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 Βελτιστοποίηση Στην προσπάθεια αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν στην πράξη, αναπτύσσουμε μαθηματικά μοντέλα,

Διαβάστε περισσότερα

3.7 Παραδείγματα Μεθόδου Simplex

3.7 Παραδείγματα Μεθόδου Simplex 3.7 Παραδείγματα Μεθόδου Simplex Παράδειγμα 1ο (Παράδειγμα 1ο - Κεφάλαιο 2ο - σελ. 10): Το πρόβλημα εκφράζεται από το μαθηματικό μοντέλο: max z = 600x T + 250x K + 750x Γ + 450x B 5x T + x K + 9x Γ + 12x

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Εισαγωγή στον Γραμμικό Προγραμματισμό

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Εισαγωγή στον Γραμμικό Προγραμματισμό Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Εισαγωγή στον Γραμμικό Προγραμματισμό Τι είναι ο Γραμμικός Προγραμματισμός; Είναι το σημαντικότερο μοντέλο στη Λήψη Αποφάσεων Αντικείμενό του η «άριστη» κατανομή περιορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (Γ.Π.).) (LINEAR PROGRAMMING)

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (Γ.Π.).) (LINEAR PROGRAMMING) ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (Γ.Π.).) (LINEAR PROGRAMMING) Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα 9: Δυϊκή Θεωρία Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ SIMPLEX, διαλ. 3. Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 29/4/2017

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ SIMPLEX, διαλ. 3. Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 29/4/2017 ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ SIMPLEX, διαλ. 3 Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 29/4/2017 ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Bέλτιστος σχεδιασμός με αντικειμενική συνάρτηση και περιορισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Χαλκίδας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

ΤΕΙ Χαλκίδας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Χαλκίδας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Επιχειρησιακή Έρευνα Τυπικό Εξάμηνο: Δ Αλέξιος Πρελορέντζος Εισαγωγή Ορισμός 1 Η συστηματική εφαρμογή ποσοτικών μεθόδων, τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

1. ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η επιχειρησιακή έρευνα επικεντρώνεται στη λήψη αποφάσεων από επιχειρήσεις οργανισμούς, κράτη κτλ. Στα πλαίσια της επιχειρησιακής έρευνας εξετάζονται οι ακόλουθες περιπτώσεις : Γραμμικός προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

min f(x) x R n b j - g j (x) = s j - b j = 0 g j (x) + s j = 0 - b j ) min L(x, s, λ) x R n λ, s R m L x i = 1, 2,, n (1) m L(x, s, λ) = f(x) +

min f(x) x R n b j - g j (x) = s j - b j = 0 g j (x) + s j = 0 - b j ) min L(x, s, λ) x R n λ, s R m L x i = 1, 2,, n (1) m L(x, s, λ) = f(x) + KΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κλασσικές Μέθοδοι Βελτιστοποίησης Με Περιορισµούς Ανισότητες 4. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ Ζητούνται οι τιµές των µεταβλητών απόφασης που ελαχιστοποιούν την αντικειµενική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SOLVER 4.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την "Επίλυση", µπορείτε να βρείτε τη βέλτιστη τιµή για τον τύπο ενός κελιού το οποίο ονοµάζεται κελί προορισµού σε ένα φύλλο εργασίας. Η "Επίλυση" λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 3: Μαθηματικό Πρότυπο, Κανονική Μορφή, Τυποποιημένη Μορφή Σαμαράς Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ SOLVER ΤΟΥ EXCEL

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ SOLVER ΤΟΥ EXCEL ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ SOLVER ΤΟΥ EXCEL 1. Στο Tools menu, click Solver. 2. Εάν η επιλογή Solver δεν είναι διαθέσιµη στο Tools menu, πρέπει να το

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή έρευνα (ασκήσεις)

Επιχειρησιακή έρευνα (ασκήσεις) Επιχειρησιακή έρευνα (ασκήσεις) ΤΕΙ Ηπείρου (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής) Γκόγκος Χρήστος (06-01-2015) 1. Γραφική επίλυση προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού A) Με τη βοήθεια της γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Ακέραια Πολύεδρα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Ακέραια Πολύεδρα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ακέραια Πολύεδρα 1 Ορισμός 4.1 (Convex Hull) Έστω ένα σύνολο S C R n. Ένα σημείο x του R n είναι κυρτός συνδυασμός (convex combination) σημείων του S, αν υπάρχει ένα πεπερασμένο σύνολο σημείων

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Γραμμικός Προγραμματισμός 1. Μοντελοποίηση 2. Μέθοδος Simplex 1. Αλγόριθμός Simplex

Διαβάστε περισσότερα

είναι πρόβλημα μεγιστοποίησης όλοι οι περιορισμοί είναι εξισώσεις με μη αρνητικούς του σταθερούς όρους όλες οι μεταβλητές είναι μη αρνητικές

είναι πρόβλημα μεγιστοποίησης όλοι οι περιορισμοί είναι εξισώσεις με μη αρνητικούς του σταθερούς όρους όλες οι μεταβλητές είναι μη αρνητικές Ένα τυχαίο π.γ.π. maximize/minimize z=c x Αx = b x 0 Τυπική μορφή του π.γ.π. maximize z=c x Αx = b x 0 b 0 είναι πρόβλημα μεγιστοποίησης όλοι οι περιορισμοί είναι εξισώσεις με μη αρνητικούς του σταθερούς

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Ενότητα 5: Εύρεση σημείων ισορροπίας σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος Ε. Μαρκάκης Επικ. Καθηγητής Περίληψη Παίγνια μηδενικού αθροίσματος PessimisIc play Αμιγείς max-min και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚ. ΕΤΟΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η -Η ΔΥΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ SIMPLEX

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚ. ΕΤΟΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η -Η ΔΥΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ SIMPLEX ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η -Η ΔΥΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ SIMPLEX ΔΥΙΚΟΤΗΤΑ Κάθε πρόβλημα γραμμικού προγραμματισμού συνδέεται με εάν άλλο πρόβλημα γραμμικού προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 9: Γεωμετρία του Χώρου των Μεταβλητών, Υπολογισμός Αντιστρόφου Μήτρας Σαμαράς Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Operations/Operational Research (OR) Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα EE 1&2 Εισαγωγή Μαθηματικός Προγραμματισμός - Γραμμικός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 3.1 Γενικά Τις τελευταίες δεκαετίες ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων βελτιστοποίησης έχει αναπτυχθεί με βάση τη θεωρία του μαθηματικού λογισμού. Οι διάφοροι μαθηματικοί

Διαβάστε περισσότερα

Β. Βασιλειάδης. Επιχειρησιακή Έρευνα Διάλεξη 5 η -Αλγόριθμος Simplex

Β. Βασιλειάδης. Επιχειρησιακή Έρευνα Διάλεξη 5 η -Αλγόριθμος Simplex Β. Βασιλειάδης Επιχειρησιακή Έρευνα Διάλεξη 5 η -Αλγόριθμος Simplex Περιεχόμενα Ο αλγόριθμος Simplex Βασικά Βήματα Παραδείγματα Συμπεράσματα 1o Bήμα: εξάλειψη των ανισοτήτων Στη μαθηματική διατύπωση του

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικότητα (GWh) A B C Ζήτηση (GWh) W X Y Z

Δυναμικότητα (GWh) A B C Ζήτηση (GWh) W X Y Z Άσκηση Η εταιρία ηλεκτρισμού ELECTRON έχει τρείς μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Α, Β, C και θέλει να καλύψει τη ζήτηση σε τέσσερις πόλεις W, Χ, Υ, Ζ. Η μέγιστη παραγωγή, η απαιτούμενη ζήτηση και το κόστος μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικός Προγραµµατισµός (ΓΠ)

Γραµµικός Προγραµµατισµός (ΓΠ) Γραµµικός Προγραµµατισµός (ΓΠ) Περίληψη Επίλυση δυσδιάστατων προβληµάτων Η µέθοδος simplex Τυπική µορφή Ακέραιος Προγραµµατισµός Προγραµµατισµός Παραγωγής Προϊόν Προϊόν 2 Παραγωγική Δυνατότητα Μηχ. 4 Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Η γραφική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού

Η γραφική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού Η γραφική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού Γεωργία Φουτσιτζή-Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 τελευταία ενημέρωση: 21/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Γραμμικός προγραμματισμός: Εισαγωγή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών ΤμήμαΠληροφορικής Διάλεξη 3 η /2017 Γραμμικός προγραμματισμός Είναι μια μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

z = c 1 x 1 + c 2 x c n x n

z = c 1 x 1 + c 2 x c n x n Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Γραμμικός Προγραμματισμός & Βελτιστοποίηση Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Καθηγητής Εφαρμογών Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗN ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μ. Καρλαύτης Ν. Λαγαρός

ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗN ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μ. Καρλαύτης Ν. Λαγαρός ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗN ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μ. Καρλαύτης Ν. Λαγαρός Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Σημασία μοντέλου Το μοντέλο δημιουργεί μια λογική δομή μέσω της οποίας αποκτούμε μια χρήσιμη άποψη

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα Μεταφορών (Transportation)

Προβλήματα Μεταφορών (Transportation) Προβλήματα Μεταφορών (Transportation) Παραδείγματα Διατύπωση Γραμμικού Προγραμματισμού Δικτυακή Διατύπωση Λύση Γενική Μέθοδος Simplex Μέθοδος Simplex για Προβλήματα Μεταφοράς Παράδειγμα: P&T Co ΗεταιρείαP&T

Διαβάστε περισσότερα

2.1. ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

2.1. ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ . ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ( Linear Programming ) Ο Γραμμικός Προγραμματισμός είναι μια τεχνική που επιτρέπει την κατανομή των περιορισμένων πόρων μιας επιχείρησης με τον πιο

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Δυϊκότητα. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Δυϊκότητα. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Δυϊκότητα Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 1 Το δυϊκό πρόβλημα Για κάθε πρόβλημα Γραμμικού Προγραμματισμού υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5ο: Ακέραιος προγραμματισμός

Κεφάλαιο 5ο: Ακέραιος προγραμματισμός Κεφάλαιο 5ο: Ακέραιος προγραμματισμός 5.1 Εισαγωγή Ο ακέραιος προγραμματισμός ασχολείται με προβλήματα γραμμικού προγραμματισμού στα οποία μερικές ή όλες οι μεταβλητές είναι ακέραιες. Ένα γενικό πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

max c 1 x 1 + c 2 x c n x n υπό a 11 x 1 + a 12 x a 1n x n b 1 a 21 x 1 + a 22 x a 2n x n b 2 a m1 x 1 + a m2 x a mn x n b m

max c 1 x 1 + c 2 x c n x n υπό a 11 x 1 + a 12 x a 1n x n b 1 a 21 x 1 + a 22 x a 2n x n b 2 a m1 x 1 + a m2 x a mn x n b m Υπολογιστικές Μέθοδοι στη Θεωρία Αποφάσεων Ενότητα 10 Εισαγωγή στον Ακέραιο Προγραμματισμό Αντώνης Οικονόμου Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αθηνών Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών 29 Φεβρουαρίου 2016 Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα Θεωρία Δυαδικότητας Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Βασικά Θεωρήματα 2. Παραδείγματα 3. Οικονομική Ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητάμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα παραγωγής που θα μεγιστοποιήσει 1/20

Αναζητάμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα παραγωγής που θα μεγιστοποιήσει 1/20 Μια από τις εταιρείες γάλακτος στην προσπάθειά της να διεισδύσει στην αγορά του παγωτού πολυτελείας επενδύει σε μια μικρή πιλοτική γραμμή παραγωγής δύο προϊόντων της κατηγορίας αυτής. Πρόκειται για οικογενειακές

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός

Γραμμικός Προγραμματισμός Γραμμικός Προγραμματισμός Εισαγωγή Το πρόβλημα του Σχεδιασμού στη Χημική Τεχνολογία και Βιομηχανία. Το συνολικό πρόβλημα του Σχεδιασμού, από μαθηματική άποψη ανάγεται σε ένα πρόβλημα επίλυσης συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Operations/Operational Research (OR) Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 9: : Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα EE & Εισαγωγή Μαθηματικός Προγραμματισμός - Γραμμικός Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός

Γραμμικός Προγραμματισμός Γραμμικός Προγραμματισμός Δημήτρης Φωτάκης Προσθήκες (λίγες): Άρης Παγουρτζής Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραμμικός Προγραμματισμός Ελαχιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές αριστοποίησης

Τεχνικές αριστοποίησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Τεχνικές αριστοποίησης Εισαγωγή Τα µοντέλα αριστοποίησης, ευρέως γνωστά ως µοντέλα µαθηµατικού προγραµµατισµού, είναι αναµφίβολα η δηµοφιλέστερη τεχνική λήψης αποφάσεων στο χώρο της Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός και θεωρία Παιγνίων

Γραμμικός Προγραμματισμός και θεωρία Παιγνίων Σε αυτό το κεφάλαιο θα χρησιμοποιήσουμε πίνακες οι οποίοι δεν θα είναι γραμμικές εξισώσεις. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε την γεωμετρική ερμηνεία των ανισώσεων. Μια ανίσωση διαιρεί τον n-διάστατο χώρο σε δύο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ευαισθησίας. Γκόγκος Χρήστος- Γεωργία Φουτσιτζή ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Ανάλυση ευαισθησίας. Γκόγκος Χρήστος- Γεωργία Φουτσιτζή ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 Ανάλυση ευαισθησίας Γκόγκος Χρήστος- Γεωργία Φουτσιτζή ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 1 Παράδειγμα TOYCO Η επιχείρηση TOYCO χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3ο: Γραμμικός Προγραμματισμός

Κεφάλαιο 3ο: Γραμμικός Προγραμματισμός Κεφάλαιο 3ο: Γραμμικός Προγραμματισμός 3.1 Εισαγωγή Πολλοί πιστεύουν ότι η ανάπτυξη του γραμμικού προγραμματισμού είναι μια από τις πιο σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις στα μέσα του εικοστού αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Κεφάλαιο 3 Μορφοποίηση Προβλημάτων Ακέραιου Προγραμματισμού

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Κεφάλαιο 3 Μορφοποίηση Προβλημάτων Ακέραιου Προγραμματισμού ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Κεφάλαιο 3 Μορφοποίηση Προβλημάτων Ακέραιου Προγραμματισμού 1 Σχέση γραμμικού και ακέραιου προγραμματισμού Ενα πρόβλημα ακέραιου προγραμματισμού είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Αλγόριθμοι Γραμμικής Βελτιστοποίησης 3/4/2012. Lecture08 1

Θεωρία Αλγόριθμοι Γραμμικής Βελτιστοποίησης 3/4/2012. Lecture08 1 Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 8 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Μεθοδολογία αλγορίθμων τύπου simplex (5) Βήμα 0: Αρχικοποίηση (Initialization). Στο βήμα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 8 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δυϊκή Θεωρία (1) Θεώρημα : Το δυϊκό πρόβλημα του γραμμικού προβλήματος 0 0 1 1 2 2 0 0 T

Διαβάστε περισσότερα

1 ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

1 ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Παραδείγματα προβλημάτων γραμμικού προγραμματισμού Τα προβλήματα γραμμικού προγραμματισμού ασχολούνται με καταστάσεις όπου ένας αριθμός πλουτοπαραγωγικών πηγών, όπως άνθρωποι,

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός

Γραμμικός Προγραμματισμός Γραμμικός Προγραμματισμός Εφαρμογή σε Άλλα Προβλήματα Διαχείρισης Έργων Π. Γ. Υψηλάντης ΓΠ στη Διοίκηση Έργων Προβλήματα μεταφοράς και δρομολόγησης Αναθέσεις προσωπικού Επιλογή προμηθευτών Καθορισμός τοποθεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Δυϊκότητα. Δημήτρης Φωτάκης. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Δυϊκότητα. Δημήτρης Φωτάκης. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Δυϊκότητα Δημήτρης Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Πιστοποίηση Άνω Φράγματος Έχει το ΓΠ εφικτή λύση με κόστος 2; Ναι, π.χ. [0, 1, 3, 0, 2, 0,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Ανάλυση ευαισθησίας. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Ανάλυση ευαισθησίας. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Ανάλυση ευαισθησίας Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 1 Παράδειγμα TOYCO Η επιχείρηση TOYCO χρησιμοποιεί τρεις διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός και Βελτιστοποίηση (Εργαστήριο 2)

Γραμμικός Προγραμματισμός και Βελτιστοποίηση (Εργαστήριο 2) Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Γραμμικός Προγραμματισμός και Βελτιστοποίηση (Εργαστήριο 2) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Μάρτιος 2015 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Γραμμικός Προγραμματισμός (E 1) Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Μεθόδου Simplex

Θεωρία Μεθόδου Simplex ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Επιχειρησιακή Έρευνα Ι Διδάσκων: Δρ. Σταύρος Τ. Πόνης Θεωρία Μεθόδου Simplex Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ιδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 19: Επίλυση Γενικών Γραμμικών Προβλημάτων Σαμαράς Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις θεμάτων Επιχειρησιακής Έρευνας (17/09/2014)

Λύσεις θεμάτων Επιχειρησιακής Έρευνας (17/09/2014) Λύσεις θεμάτων Επιχειρησιακής Έρευνας (17/09/2014) Θέμα 1 Μια επιχείρηση χρησιμοποιεί 3 πρώτες ύλες Α, Β, Γ για να παράγει 2 προϊόντα Π1 και Π2. Για την παραγωγή μιας μονάδας προϊόντος Α απαιτούνται 1

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πρόλογος 5ης αναθεωρημένης έκδοσης ΚΕΦΆΛΆΙΟ 1 Ο ρόλος της επιχειρησιακής έρευνας στη λήψη αποφάσεων ΚΕΦΆΛΆΙΟ 2.

Περιεχόμενα Πρόλογος 5ης αναθεωρημένης έκδοσης ΚΕΦΆΛΆΙΟ 1 Ο ρόλος της επιχειρησιακής έρευνας στη λήψη αποφάσεων ΚΕΦΆΛΆΙΟ 2. Περιεχόμενα Πρόλογος 5ης αναθεωρημένης έκδοσης... 11 Λίγα λόγια για βιβλίο... 11 Σε ποιους απευθύνεται... 12 Τι αλλάζει στην 5η αναθεωρημένη έκδοση... 12 Το βιβλίο ως διδακτικό εγχειρίδιο... 14 Ευχαριστίες...

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Έργων (Y100)

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Έργων (Y100) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Έργων (Y100) Μέρος ΙΙ Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Μαθηματικά Μοντέλα Εισαγωγή Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ»

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» 2 ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Προβλήματα ελάχιστης συνεκτικότητας δικτύου Το πρόβλημα της ελάχιστης

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Γραμμικός προγραμματισμός: μέθοδος simplex Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών ΤμήμαΠληροφορικής Διάλεξη 4 η /2017 Η γεωμετρία των προβλημάτων γραμμικού

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα 1: Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό (1 ο μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός

Γραμμικός Προγραμματισμός Γραμμικός Προγραμματισμός ημήτρης Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραμμικός Προγραμματισμός Ελαχιστοποίηση γραμμικής αντικειμενικής συνάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός

Γραμμικός Προγραμματισμός Γραμμικός Προγραμματισμός ημήτρης Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γραμμικός Προγραμματισμός Ελαχιστοποίηση γραμμικής αντικειμενικής συνάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 12/01/2017 1 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Όταν για

Διαβάστε περισσότερα

Δυαδικό Πρόβλημα Εισαγωγή στην Ανάλυση Ευαισθησίας

Δυαδικό Πρόβλημα Εισαγωγή στην Ανάλυση Ευαισθησίας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Επιχειρησιακή Έρευνα Ι Διδάσκων: Δρ. Σταύρος Τ. Πόνης Δυαδικό Πρόβλημα Εισαγωγή στην Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Γραμμικός Προγραμματισμός 1. Μοντελοποίηση 2. Μέθοδος Simplex (C) Copyright Α.

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόβλημα Μεταφοράς

Το Πρόβλημα Μεταφοράς Το Πρόβλημα Μεταφοράς Αφορά τη μεταφορά ενός προϊόντος από διάφορους σταθμούς παραγωγής σε διάφορες θέσεις κατανάλωσης με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Πρόκειται για το πιο σπουδαίο πρότυπο προβλήματος γραμμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΜαθηµατικός Προγραµµατισµός είναι κλάδος των εφαρµοσµένων µαθηµατικών που ασχολείται µε την εύρεση άριστης λύσης. ιαφέρει από την κλασική αριστοποίηση στο ότι προσπαθεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 18: Επίλυση Γενικών Γραμμικών Προβλημάτων Σαμαράς Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 12/01/2017 1 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Όταν για

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός

Γραμμικός Προγραμματισμός Γραμμικός Προγραμματισμός Παράδειγμα ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ Η βιοτεχνία ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ παράγει δύο βασικά προϊόντα: τραπέζια και καρέκλες υψηλής ποιότητας. Η διαδικασία παραγωγής και για τα δύο προϊόντα περιλαμβάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2018-2019 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Γκόγκος Χρήστος- Γεωργία Φουτσιτζή Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 12/01/2017 1 Ακέραιος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 13: Μεθοδολογία Αλγορίθμων τύπου Simplex, Αναθεωρημένος Πρωτεύων Αλγόριθμος Simplex Σαμαράς Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Μια μαθηματική τεχνική Ευρύτατο φάσμα εφαρμογών Προβλήματα με γραμμικότητα ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Γραμμικός Προγραμματισμός επιλύει, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Εφικτή Λύση. Βασική Εφικτή Λύση

Βασική Εφικτή Λύση. Βασική Εφικτή Λύση Αλγεβρική Μορφή Γενική Μορφή Γραµµικού Προγραµµατισµού n µεταβλητών και m περιορισµών Εστω πραγµατικοί αριθµοί a ij, b j, c i R µε 1 i m, 1 j n Αλγεβρική Μορφή Γενική Μορφή Γραµµικού Προγραµµατισµού n

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός

Γραμμικός Προγραμματισμός Μια εταιρεία παράγει κέικ δύο κατηγοριών, απλά και πολυτελείας: Ένα απλό κέικ αποδίδει κέρδος 1 ευρώ. Ένα κέικ πολυτελείας αποδίδει κέρδος 6 ευρώ. Η καθημερινή ζήτηση του απλού κέικ είναι 200. Η καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση προβληµάτων

Μοντελοποίηση προβληµάτων Σχεδιασµός Αλγορίθµων Ακέραιος προγραµµατισµός Αποδοτικοί Αλγόριθµοι Μη Αποδοτικοί Αλγόριθµοι Σχεδιασµός Αλγορίθµων Ακέραιος προγραµµατισµός Αποδοτικοί Αλγόριθµοι Μη Αποδοτικοί Αλγόριθµοι Θεωρία γράφων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Χειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Εισαγωγή Ασχολείται με το πρόβλημα της άριστης κατανομής των περιορισμένων πόρων μεταξύ ανταγωνιζόμενων δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Έργων (Y100)

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Έργων (Y100) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Έργων (Y100) Μέρος ΙΙ Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Μαθηματικά Μοντέλα Εισαγωγή Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Επιχειρησιακής Έρευνας. Δρ. Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης

Εφαρμογές Επιχειρησιακής Έρευνας. Δρ. Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης Εφαρμογές Επιχειρησιακής Έρευνας Δρ. Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης 1 Outline Introduction to mathematical programming Introduction to scheduling Flow shop optimization Scheduling of crude oil Decomposition techniques

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διδάσκων:

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διδάσκων: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διδάσκων: Φάμπιο Αντωνίου Στοιχεία Επικοινωνίας: email: fantoniou@cc.uoi.gr Τηλ:651005954 Προσωπική Ιστοσελίδα: fantoniou.wordpress.com Γραφείο: Κτίριο

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Αποφάσεων και Βελτιστοποίηση

Θεωρία Αποφάσεων και Βελτιστοποίηση Θεωρία Αποφάσεων και Βελτιστοποίηση http://www.di.uoa.gr/ telelis/opt.html Ορέστης Τελέλης telelis@di.uoa.gr Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Αθηνών Θεωρία Αποφάσεων και Βελτιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

2.4 Μια Πρώτη Προσέγγιση στην Ανάλυση Ευαισθησίας

2.4 Μια Πρώτη Προσέγγιση στην Ανάλυση Ευαισθησίας 2. Βασικές Έννοιες Γραμμικού Προγραμματισμού 69 2.4 Μια Πρώτη Προσέγγιση στην Ανάλυση Ευαισθησίας Ένα μοντέλο γραμμικού προγραμματισμού πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δυναμικό περιβάλλον των συνεχών αλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα Θεωρητική Θεμελίωση της Μεθόδου Simplex

Επιχειρησιακή Έρευνα Θεωρητική Θεμελίωση της Μεθόδου Simplex Επιχειρησιακή Έρευνα Θεωρητική Θεμελίωση της Μεθόδου Simplex Νίκος Τσάντας ιατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήμ. Μαθηματικών Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων Ακαδημαϊκό έτος 2006-07

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα #1: Ασκήσεις Αθανάσιος Σπυριδάκος Καθηγητής Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ 36 ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Πολλές από τις αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 013 ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ ΘΕΜΑ 1 ο : Για το μοντέλο του π.γ.π. που ακολουθεί maximize

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 1: Γραµµικός προγραµµατισµός(γ.π.) ιδάσκων: Βασίλειος Ισµυρλής Τηλ:6979948174, e-mail: vasismir@gmail.com http://vasilis-ismyrlis.webnode.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 21. Συστήματα Αποφάσεων Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης

Άσκηση 21. Συστήματα Αποφάσεων Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Εταιρία παράγει σκυρόδεμα με το οποίο προμηθεύει σε καθημερινή βάση διάφορες οικοδομικές επιχειρήσεις. Το σκυρόδεμα παράγεται σε δύο εργοτάξια της εταιρίας, το Α και το Β. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ μέθοδοι των εσωτερικών σημείων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ μέθοδοι των εσωτερικών σημείων ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γραμμικός Προγραμματισμός είναι η διαδικασία εύρεσης μιας βέλτιστης λύσης μιας γραμμικής συνάρτησης, η οποία να είναι συμβατή με ένα πεπερασμένο σύνολο γραμμικών ανισοτήτων, δηλαδή, ο

Διαβάστε περισσότερα

Case 10: Ανάλυση Νεκρού Σημείου (Break Even Analysis) με περιορισμούς ΣΕΝΑΡΙΟ

Case 10: Ανάλυση Νεκρού Σημείου (Break Even Analysis) με περιορισμούς ΣΕΝΑΡΙΟ Case 10: Ανάλυση Νεκρού Σημείου (Break Even Analysis) με περιορισμούς ΣΕΝΑΡΙΟ Η «OutBoard Motors Co» παράγει τέσσερα διαφορετικά είδη εξωλέμβιων (προϊόντα 1 4) Ο γενικός διευθυντής κ. Σχοινάς, ενδιαφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Χειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Παράδειγμα προβλήματος ελαχιστοποίησης Μια κατασκευαστική εταιρία κατασκευάζει εξοχικές κατοικίες κοντά σε γνωστά θέρετρα της Εύβοιας Η

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Φουτσιτζή Γεωργία-Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 15/10/2016 1 Περιεχόμενα Γραμμικός

Διαβάστε περισσότερα

Η μέθοδος Simplex. Χρήστος Γκόγκος. Χειμερινό Εξάμηνο ΤΕΙ Ηπείρου

Η μέθοδος Simplex. Χρήστος Γκόγκος. Χειμερινό Εξάμηνο ΤΕΙ Ηπείρου Η μέθοδος Simplex Χρήστος Γκόγκος ΤΕΙ Ηπείρου Χειμερινό Εξάμηνο 2014-2015 1 / 17 Η μέθοδος Simplex Simplex Είναι μια καθορισμένη σειρά επαναλαμβανόμενων υπολογισμών μέσω των οποίων ξεκινώντας από ένα αρχικό

Διαβάστε περισσότερα