ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα"

Transcript

1 ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 5η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 6-8 ΕΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

2 Περιεχόμενα της διάλεξης Εισαγωγή Χαρακτηριστικά της ηλικίας Τρόποι αντιμετώπισης των παιδιών Διαχωρισμός ηλικιών και στάδια Συναρμοστικές ικανότητες Βιολογικές προσαρμογές Σωματικά κινηματικά χαρακτηριστικά Διανοητικά συναισθηματικά χαρακτηριστικά Προπονητικοί στόχοι Διαχωρισμός προπονητικών στόχων Φυσική κατάσταση Τεχνική Τακτική Θεωρία Αγώνες, φιλικά παιχνίδια Ετήσιος προπονητικός σχεδιασμός Ημερήσιο προπονητικό πρόγραμμα Ασκησιολόγιο Τεστ αξιολόγησης Επίλογος Θέματα

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι βασικές αρχές της προπονητικής ισχύουν σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Η μεθοδική διδασκαλία, η διαμόρφωση του κατάλληλου ψυχολογικού κλίματος, η σωστή συνεργασία και ο προγραμματισμός οδηγούν στην επιτυχία και την άνοδο του ποδοσφαίρου. Πρέπει να μπορούμε, να διδάξουμε το ποδόσφαιρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι απλό, ρεαλιστικό και κατανοητό. Μόνο η σωστή επιστημονική ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου, θα φέρει σωστά αποτελέσματα. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές με άψογη τεχνική κατάρτιση, θα είναι αποτέλεσμα της σοβαρής προγραμματισμένης εργασίας, που διαρκεί για πολλά χρονιά. Η εργασία αυτή αρχίζει από τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα, που είναι η αποφασιστική περίοδος, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηηλικίατων6-8 χρόνων είναι το πρώτο στάδιο που έρχεται σε επαφή το παιδί με το αντικείμενο της μπάλας. Σκοπός μας είναι να μυήσουμε τα παιδία και να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο. Οι ηλικίες αυτές παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ως ετούτου η προσέγγιση που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά την προπόνηση επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεχτική.

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 6-8 ΧΡΟΝΩΝ Ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά που συναντάμε είναι: ηαυξημένηενεργητικότητα η συμμετοχή για διασκέδαση οι μη αυτοματοποιημένες και προγραμματισμένες κινήσεις και η ανισορροπία σε κάθε τους ενέργεια.

6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 6 8 ΧΡΟΝΩΝ αγνοούν ποιες ενέργειες είναι αναγκαίες για κάθε δεξιότητα δεν έχουν την ικανότητα να ακολουθήσουν πολλές οδηγίες σε μικρό χρονικό διάστημα δεν υπάρχει η δυνατότητα της εσωτερικής ανατροφοδότησης και τέλος είναι πολύ παρατηρητικά και θεωρούν κάθε λεπτομέρεια σημαντική.

7 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣHΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ επιβάλλεται να είναι πολύ λεπτός επιδιώκουμε να αγωνίζονται όλα τα παιδία μαζί χωρίς διακρίσεις δίνουμε προσοχή στο κάθε τι που αναφέρουν τα παιδιά. Για να είναι πιο ενδιαφέρον το μάθημα παρέχουμε στο καθένα απόαυτάμιαμπάλακαιχρησιμοποιούμαιτακτικάτοένα εναντίον ενός. προάγουμε το ευ αγωνίζεσθε.

8 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣHΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Ο σχεδιασμός τον ασκήσεών είναι όσο το δυνατό πιο απλός, με μεγάλη ποικιλία και συνεχή επανάληψη με απώτερο σκοπό τηνβελτίωσητωνδεξιοτήτωνπουμαςενδιαφέρουν. Θετικό είναι να είμαστε λακωνική και ταυτόχρονος και συγκεκριμένοι επιδεικνύοντας της ασκήσεις που έχουμε στο προπονητικό μας πρόγραμμα Θέτουμε ερωτήσεις στα παιδιά ώστε να αναπτύξουμε την πνευματική τους οξυδέρκεια, ακόμη οι παρατηρήσεις μας πρέπει να κινούνται σε θετικό μοτίβο και να επιβραβεύουμε και να ανταμείβουμε συχνά τις προσπάθειες των παιδιών Τελειώνοντας στο πρόγραμμά μας εντάσσουμε ποικιλία παιχνιδιών και στοχεύουμε στην συμμετοχή όλων των παιδιών σε όλη την διάρκεια της προπόνησης αποφεύγοντας να δημιουργούμε ασκήσεις με μεγάλες ουρές για να μην χαθεί το ενδιαφέρον τους.

9 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣHΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Από αυτή την ηλικία καθορίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού κάνοντας ορισμένες τροποποιήσεις όπως στο μέγεθος και το βάρος της μπάλας, όπου είναι το νούμερο 3 και 400gr αντίστοιχα αλλά και στις διαστάσεις του γηπέδου και στον αριθμό των παιχτών. Οι διαφοροποιήσεις στο βάρος και στο μέγεθος της μπάλας έχουν ως κύριο σκοπό την αποφύγει τραυματισμών. Οι διαστάσεις του γηπέδου ανέρχονται στο ¼ περίπου ενός κανονικού για να μπορούν να δραστηριοποιούνται και να συμμετέχουν περισσότερο οι αγωνιζόμενοι. Κλείνοντας το κομμάτι αυτό μεγάλη έμφαση δίνεται στην συνεργασία, την φιλία, την εκμάθηση και την συμμετοχή.

10 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΗΛΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ 6-8 χρονών ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 8-10 χρονών ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ χρονών ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ χρονών ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ χρονών ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΛΕΙΩΠΟΙΗΣΗΣ

11 ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Σύμφωνα με τον HIRTZ(1985, 17ff) οι συναρμόστηκες ικανότητες είναι καθοριστικές για την ταχύτητα, το είδος και τον τρόπο εκμάθησης των κινητικών δεξιοτήτων και των αθλητικών τεχνικών, καθώς και για την χρησιμοποίησή τους ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Και διακρίνει τις ακόλουθες συναρμόστηκες ικανότητες:

12 ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ικανότητα κιναισθητικής διαφοροποίησης (επιτυγχάνεται διαβάθμιση των κινήσεων). ικανότητα προσανατολισμού στο χώρο. (παρατήρηση και επεξεργασία οπτικών πληροφοριών) ικανότητα ισορροπίας σύνθετη ικανότητα αντίδρασης (έναρξη και εκτέλεση σύντομων κινητικών ενεργειών μετά από ερέθισμα) ρυθμική ικανότητα (εκμάθηση, αποθήκευση και εκτέλεση συγκεκριμένων χρονικών- δυναμικών δομών της κίνησης.

13 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ Οι προσαρμογές αυτές στην ηλικία 6-8 χρονών μπορούν να χωριστούν σε δυο κύριες κατηγορίες: Στα σωματικά- κινητικά χαρακτηριστικά Στα διανοητικά- συναισθηματικά χαρακτηριστικά

14 ΣΩΜΑΤΙΚΑ- ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Όπως προαναφέρθηκε στις ηλικίες 6-8 συναντώνται κάποια ξεχωριστά σωματικά και κινητικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα το βάρος που κερδίζουν βοηθάει κυρίως για την ανάπτυξη των οστών και των μυϊκών ινών ενώ το λίπος μειώνεται και κατανέμεται σε περισσότερα μέρη του σώματος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη της στάσης των παιδιών ώστε να ανακαλυφθούν και να αντιμετωπιστούν από νωρίς οι όποιες σωματικές δυσμορφίες υπάρχουν. Η καρδιά και οι πνεύμονες δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι, ενώ ο καρδιακός κτύπος και ο ρυθμός αναπνοής είναι σχετικά υψηλή. Ως ετούτου είναι προφανές ότι η γρήγορη κόπωση αλλά και η γρήγορη ανάκτηση δυνάμεων αποτελούν ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ηλικιών. Για αυτό τον λόγο τα ερεθίσματα επιβάλλεται να είναι μέτριας έντασης με συχνά διαλείμματα αποκατάστασής.

15 Ακόμη όμως είναι απαραίτητο να αποφεύγονται μεγάλη περίοδοι απραξίας. Επιπλέον παρατηρείται ανεπάρκεια συντονισμού, ακριβείς εστιάσεις, οξυδέρκειας και ικανότητας εκτιμήσεις αποστάσεων. Στην ηλικία των 6-8 ο χρόνος αντιδράσεις είναι αργός όμως παρουσιάζει μια συνέχει τάση για βελτίωση όσο πλησιάζουμε στην ωρίμανση. Για αυτό τα προπονητικά μας προγράμματα πρέπει να περιλαμβάνουν ασκήσεις με αλλαγή κατευθύνσεις και ταχύτητας.

16 ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Στα πρώτα σταδία αυτής της ηλικίας διακρίνεται μια αύξηση της προσοχής αλλά με ταυτόχρονες περιόδους ανησυχίας. Τα παιδία είναι πολύ δημιουργικά και για αυτό στοχεύουμε να χρησιμοποιούμε μεθόδους οι οποίες θα αναπτύξουν την εφευρετικότητα τους. Επίσης ναι μεν τα παιδία στην ηλικία αυτή είναι ανεξάρτητα αλλά συγχρόνως αναζητούν την αναγνώριση από τους μεγάλους. Θετικό είναι στον προγραμματισμό μας να ξεκινάμε με ατομικές ασκήσεις, να περνάμε σε ζευγάρια και στο τέλος να δημιουργούμε μικρές ομάδες. Τέλος επειδή υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για το άλλο φύλο αγόρια και κορίτσια λαμβάνουν μέρος στις ίδιες δραστηριότητες.

17 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εξαιτίας όλων αυτών των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν τα παιδιά της ηλικίας αυτής όσον αφορά της βιολογικές προσαρμογές και τις συναρμόσθηκες ικανότητες η δημιουργία των προπονητικών μας στόχων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Στην ηλικία αυτή αρχίζει η συστηματική οργάνωση της προπόνησης γιατί υπάρχει η διάθεση για δημιουργία από την πλευρά των παιδιών και γιατί ακόμη αφομοιώνονται οι κινητικές ικανότητες. Το παιδί αρχίζει να γίνεται κυρίαρχος της κίνησης. Η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας θεωρείται η ολοκληρωτική μέθοδος.

18 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ Α) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Β) ΤΕΧΝΙΚΗ Γ) ΤΑΚΤΙΚΗ Δ) ΘΕΩΡΙΑ Ε) ΑΓΩΝΕΣ- ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

19 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H φυσική κατάσταση δεν αποτελεί ξεχωριστώ κομμάτι μέσα σε μια προπονητική μονάδα αλλά αναπτύσσετε μέσω του παιχνιδιού. Η αντοχή βελτιώνεται μέσα από το παιχνίδι και δεν έχει εξειδικευμένο χαρακτήρα. Το βάρος δίνεται όχι στην ένταση αλλά στη διάρκεια του ερεθίσματος. Το πιο μικρό προπονητικό ερέθισμα πρέπει να διαρκεί 5. Επίσης τα παιδιά στην ηλικία αυτή βελτιώνουν την αερόβια ικανότητά τους κατά 90% χωρίς εξειδικευμένη προπόνηση.

20 ΤΕΧΝΙΚΗ Η τεχνική ατομική και ομαδική συγκεντρώνει τον περισσότερο χρόνο μιας προπόνησης αφού πρωταρχικός μας στόχος είναι η μύηση των παιδιών στο ποδόσφαιρο

21 ΤΑΚΤΙΚΗ Όσον αφορά την τακτική την εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας, στοχεύοντας να τη αναπτύξουμε κυρίως μέσω των παιχνιδιών 1ν1, 2ν2, 3ν3, κ.τ.λ.

22 ΘΕΩΡΙΑ Από μια προπόνηση καλό είναι να μην απουσιάζει η θεωρεία αλλά να καταλαμβάνει ένα μικρό κομμάτι της μιας και τα παιδιά όπως προαναφέραμε δεν είναι ακόμη έτοιμα διανοητικά να δεχθούν πολλές και ποικίλες πληροφορίες

23 ΑΓΩΝΕΣ ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Οι αγώνες και τα φιλικά παιχνίδια είναι μηδαμινοί, όμως κάθε προπονητική μονάδα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα 15 λεπτό παιχνιδιού.

24 ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Τον ετήσιο προγραμματισμό μπορούμε να τον χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες: Α) την περίοδο προετοιμασίας Β) την αγωνιστική περίοδο Γ) και την μεταβατική περίοδο.

25 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-8 ΧΡΟΝΩΝ Από τις ηλικίες 6-8 χρονών απουσιάζουν η αγωνιστική και η περίοδος προετοιμασίας. Πρωταρχικώς στόχος είναι η μύηση των παιδιών στο άθλημα. Στις πρώτες προπονήσεις εστιαζόμαστε κυρίως στην εξοικειώσει των παιδιών με την μπάλα, έτσι ώστε να αποβάλουν το φόβο τους για αύτη και να κατανοήσουν ότι το ποδόσφαιρο κινείται γύρω από την στρογγυλή θέα.

26 Στην συνέχεια δίνουμε βαρύτητα στην δεξιότητα τις ντρίμπλας παροτρύνοντας τα παιδιά να δουλέψουν όλα τα μέρη του πέλματος και συγχρόνως και τα δυο πόδια. Για αυτό είναι αναγκαίο το κάθε παιδί να έχει μια μπάλα. Επόμενο βήμα είναι η εκμάθηση της πάσας. Και σε αυτή την δεξιότητα παροτρύνονται τα παιδιά να χρησιμοποιούν εναλλάξ και τα δυο πόδια, όπως και όλα τα σημεία του πέλματος. Αφού ολοκληρώσουμε και την πάσα ακολουθεί το σταμάτημα (κοντρόλ). Το κοντρόλ όπως μας δίνει να καταλάβουμε και η ίδια η λέξη αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, αφού αν δεν μπορείς να θέσεις υπό την κυριαρχία σου την μπάλα, δεν μπορείς και να παίξεις. Τελευταίο στάδιο είναι το σουτ το οποίο όμως δεν καταλαμβάνει πρωτεύων στόχο στις ηλικίες αυτές. Παρ όλα αυτά όμως διδάσκουμε την μηχανική κίνηση του σουτ και συγκεκριμένα δίνουμε βαρύτητα στην τοποθέτηση του ποδιού στήριξης δίπλα από την μπάλα ώστε να υπάρχει η ανάλογη σταθερότητα και ακρίβεια σε ένα σωστό και εύστοχο σουτ. Επίσης αναφερόμαστε και στην τοποθέτηση του κέντρου βάρους του σώματος που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για ένα πετυχημένο σουτ, όπως και το σημείο στο οποίο κτυπάμε την μπάλα. Αφού ολοκληρώσουμε την εκμάθηση όλων αυτών των δεξιοτήτων περνάνε σε ασκήσεις τακτικής μέσω των οποίων βελτιώνουμε της προαναφερθείσες δεξιότητες.

27 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μια προπονητική μονάδα έχει διάρκεια 60 περίπου. Το μεγαλύτερο διάστημα έχει παιγνιώδη μορφή ώστε η προπόνηση να είναι ελκυστικότεροι για τα παιδιά. Προτιμότερο είναι η προθέρμανση να έχει μορφή παιχνιδιού μέσω του οποίου κάθε παιδί να έχει την δική του μπάλα ώστε να επιταχυνθεί η καλλιέργεια σχέσης μεταξύ παιδιού και μπάλας. Διάρκειά της δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10. Έπειτα για 5 πραγματοποιούμε ορισμένες διατάσεις οι οποίες βοηθούν στην βελτίωση της ευλυγισίας αλλά και στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης. Το κύριο μέρος συνήθως περιλαμβάνει 3 ασκήσεις που αναπτύσσουν μια από τις δεξιότητες που αναφέραμε ή άλλες φορές 2 και μια άσκηση τακτικής όπως 1ν1 ή 2ν2. η διάρκεια του κύριου μέρους καλό είναι να μην ξεπερνάει τα 25-30, μετά ακολουθεί παιχνίδι χωρίς περιορισμούς και χωρίς να καθορίζουμε θέσεις. Στο τέλος και για 5 περίπου εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας την αποθεραπεία.

28 ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ Για να βοηθήσουμε με πιο εύκολο και κατανοητό τρόπο ένα προπονητή που θέλει να προπονήσει μια ομάδα με παιδιά 6-8 χρονών θα αναφέρουμε μερικές ασκήσεις, καλύπτοντας όλες τις δεξιότητες. Το ασκησιολόγιο είναι σχετικά απλό γι αυτό συνιστούνται παραλλαγές στις ασκήσεις.

29 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΤΡΙΜΠΛΑ 1) το παιδί κάνει ντρίμπλα ελεύθερα στο χώρο. 2) το παιδί κάνει ντρίμπλα με παθητική αντίσταση. 3) το παιδί κάνει ντρίμπλα με ελιγμούς, γύρω από κώνους. 4) το παιδί κάνει ντρίμπλα με διάφορα μέρη και των δυο ποδιών.

30 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ 1) Το ένα παιδί κυλάει την μπάλα στο άλλο, και το παιδί κάνει σταμάτημα με το εσωτερικό, με το εξωτερικό και το κουτουπιέ, εναλλάξ. 2) από μια μπάλα τα παιδιά, την ρίχνουν στον αέρα και την σταματάνε με διαφορετικό σημείο του ποδιού ή του σώματος.

31 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΣΑΣ 1) Σε ζευγάρια τα παιδιά σε απόσταση 8m κάνουν πάσες με όλατασημείακαιτωνδυοποδιών. 2) Σε ζευγάρια κάνουν πάσες όπως θέλουν χωρίς σταμάτημα της μπάλας. 3) Ανάμεσα στα παιδιά βάζουμε κάποιο εμπόδιο (π.χ. Κώνους) και δίνουν πάσες ανάμεσα.

32 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΟΥΤ 1) Τα παιδιά έχουν μια μπάλα ανά ζευγάρι και κάνουν σουτ ο ένας στον άλλο με σειρά. 2) Από μια μπάλα το κάθε παιδί και με σειρά κάνει σου προς κενό τέρμα. 3) Τα παιδιά κάνουν σουτ έχοντας αντίπαλο που κάνει παθητική άμυνα.

33 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΙΑΣ 1) Σε ζευγάρια, το ένα παιδί ρίχνει την μπάλα στο άλλο για να κάνει κεφαλιές. 2) Κάθε παιδί από μια μπάλα, την ρίχνει στον αέρα και κάνει κεφαλιά. 3) Τα ζευγάρια κάνουν κεφαλιές χωρίς να πέσει κάτω η μπάλα.

34 ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ: ΑΠΟ: 1) ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΤΗ 2) ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ 3) ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ

35 ΤΕΣΤ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Τα τεστ επιλογής και αξιολόγησης είναι κάποιες ασκήσεις με τις οποίες κάποιος προπονητής τα κάνει σε μια ακαδημία με το σκοπό να ανακαλύψει ταλέντα, γιαναταπροωθήσεισε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Οι παράμετροι τους οποίους εξετάζουμε στα τεστ αυτά είναι η τεχνική, η τακτική και η φυσική κατάσταση. Οι παράμετροι αυτοί χωρίζονται σε διάφορα στοιχεία πιο αναλυτικά.

36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Α) Σταμάτημα Β) Έλεγχος Γ) Μεταφορά Δ) Σουτ Ε) Κεφαλιά

37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Α) Μαρκάρισμα Β) Συνεργασία Γ) Ομαδικότητα

38 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α) Αντοχή Β) Ταχύτητα Γ) Ταχυδύναμη

39 Έτσι αφού γνωρίζουμε τις παραμέτρους και τα στοιχεία κάνουμε τα τεστ και αξιολογούμε τα παιδιά. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει στις ηλικίες 6-8 χρονών, γιατί ακόμη τα παιδιά δεν έχουν αναπτυχθεί και εξοικειωθεί με το ποδόσφαιρο.

40 ΕΤΗΣΙΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6 8 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑΔΙΟ 1 ο Εισαγωγικό- πολύπλευρης εξάσκησης ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΒΑΣΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ α)νευρομυικός συντονισμός β)τεχνική α) κινητικές δραστηριότητες με παιχνιώδη μορφή β) τεχνικές του αθλήματος γ) ειδικές βάσεις φυσικής κατάστασης (έμμεσα) δ) τεχνική τρεξίματος ε) τακτική: βασικά στοιχεία 2-3 φορές την εβδομάδα ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 5-7 μήνες τον χρόνο ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ Π.Μ 60 λεπτά

41 ΔΙΑΡΚΕΙΑ:60 ΣΚΟΠΟΣ: ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Ορίζουμε ένα χώρο περίπου 10mΧ20 20m όπου κάθε παιδί με την δική του μπάλα κινείται συνεχώς μέσα στο γήπεδο. Σε τακτά διαστήματα δίνουμε διάφορα ερεθίσματα στα παιδιά δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην αλλαγή κατεύθυνσης και στην αλλαγή ταχύτητας. Εκτελούμε διατάσεις στους κύριους μυς όπου θα ασκήσουμε για βελτίωση της ευλυγισίας αλλά και της μυϊκής δύναμης. (40 ) Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε τετράδες. Σχηματίζουμε τετράγωνα στην μέση των οποίων υπάρχει ένας κώνος, σε κάθε εξωτερικό κώνο υπάρχει ένα παιδί. Το κάθε παιδί κινείται προς τον εσωτερικό κώνο και μόλις φθάσουν σε αυτό αλλάζει πορεία προς τον επόμενο. Έχουμε δηλαδή μια κυκλική κίνηση και στην διάρκεια της άσκησης αλλάζουμε τα ερεθίσματα π.χ εσωτερικό, εξωτερικό, δεξί και αριστερό πόδι. Για παραλλαγή τα παιδιά όταν φθάνουν στον εσωτερικό κώνο, πατάνε την μπάλα και αλλάζουν κατεύθυνση.. (5 διάρκεια) Άσκηση 2: δημιουργούμε σειρές από κώνους, περίπου 7, ο ένας κώνος να απέχει από τον άλλο περίπου 1,5m και τα παιδιά εκτελούν ντρίμπλα ζικ- ζακ ανάμεσα από αυτούς. Σκοπός μας να υπάρχουν όσο το δυνατό περισσότερες σειρές από κώνους ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές των παιδιών για να μην υπάρχει απραξία.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: δημιουργούμε ένα γήπεδο περίπου 10mΧ20 20m μέσα στον οποίο κάθε παιδί έχει την μπάλα του, εκτός δυο από αυτά. Τα δυο παιδιά χωρίς μπάλα είναι κυνηγοί και σκοπός τους είναι να κλέψουν την μπάλα από ένα άλλο παιδί ώστε να γίνει αυτός κυνηγός.. (5 διάρκεια) Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

42 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΜΙΚΡΟΚΥΚΛΟΣ) 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: Εκμάθηση πάσας με το εσωτερικό. ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Δημιουργούμε ένα γήπεδο 20mΧ30 30m μέσα στον οποίο κινούνται όλα τα παιδιά, το κάθε ένα με την δική του μπάλα. Σε κάθε γωνία του γηπέδου τοποθετούμε και ένα φανελάκι διαφορετικού χρώματος. Ανάλογα με το χρώμα που φωνάζουμε, τα παιδιά κινούνται προς την ανάλογη κατεύθυνση.. (10 διάρκεια) Εκτελούμε διατάσεις. Για τους μύες της κνήμης, βουβωνικής χώρας, των μυών του πίσω μέρους του ποδιού, τους επαγωγούς και τους απαγωγούς. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και έχουν από μια μπάλα το κάθε ζευγάρι. Τα παιδιά βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο σε απόσταση περίπου 5m,ανάμεσά τους υπάρχουν δυο κώνοι μέσα από τους οποίους πρέπει να περνάει η μπάλα όταν εκτελούν πάσες. Σταδιακά αυξάνει η απόσταση μεταξύ τους ή μικραίνουμε το άνοιγμα των κώνων.. ( 5 5 διάρκεια) Άσκηση 2: χωρίζουμε τα παιδιά σε τριάδες και από μια μπάλα, παρατάσσουμε τα παιδιά σε μια σειρά. Η απόσταση τους ενός από του άλλου να είναι περίπου 5m. Τα παιδιά εκτελούνε πάσες μεταξύ τους με την μπάλα να περνάει από τον ένα ακραίο στον άλλο μέσω του ενδιάμεσου παιδιού. Όλα τα παιδιά πρέπει να περάσουν από την θέση του μεσαίου.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: ορίζουμε δυο κυνηγούς με μια μπάλα, εκτελώντας πάσες προσπαθούν να κτυπήσουν κτυπήσουν κάποιο από τα υπόλοιπα παιδιά. Όποιο παιδί δέχεται την μπάλα γίνεται και αυτό κυνηγός.. (5 διάρκεια) Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκεια 5 )

43 2 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: Εκμάθηση πάσας με το εσωτερικό ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Ορίζουμε ένα χώρο 20mΧ30 30m, το κάθε παιδί έχει μια μπάλα, όπως και ο προπονητής. Ο προπονητής εκτελεί διάφορες ασκήσεις είτε με τα χέρια είτα με τα πόδια, σε κίνηση και τα παιδιά πρέπει να τον μιμηθούν. Σκοπός μας είναι τα παιδιά να σταματήσουν να κοιτάνε το έδαφος και να κοιτάνε όλο το χώρο. Εκτελούμε διατάσεις. Για τους μύες της κνήμης, βουβωνικής χώρας, των μυών του πίσω μέρους του ποδιού, τους επαγωγούς και τους απαγωγούς. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και παίρνουν μια μπάλα. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας κώνος, το ένα παιδί εκτελεί πάσες δεξιά και αριστερά του κώνου και παραμένει στατικό ενώ το άλλο κινείται όπου πάει η μπάλα και δίνει πάσα με το δεξί ή το αριστερό πόδι. Γίνεται αλλαγή ρόλων. (5 διάρκεια) Άσκηση 2: χωρίζουμε τα παιδιά ανά τριάδες. Δημιουργούμε ένα τρίγωνο με απόσταση 5m του κάθε κώνου από τον άλλο. Τα δυο παιδιά βρίσκονται στον Α κώνο με μια μπάλα το καθένα, ενώ το τρίτο παιδί χωρίς μπάλα βρίσκεται στον Γ κώνο. Ο πρώτος παίκτης ντριμπλάρει και πηγαίνει στον κώνο Β και δίνει πάσα στο παιδί που είναι στο κώνο Γ. Στην συνέχεια πηγαίνει στον κώνο Γ, ενώ το παιδί που πήρε πάσα πηγαίνει στον κώνο Α. Το άλλο παιδί που είχε την δεύτερη μπάλα ξεκινάει την κίνηση όταν πασάρει ο πρώτος παίκτης. Η άσκηση γίνεται με μια συνεχή ροή.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: δημιουργούμε ένα τετράγωνο μέσα στο οποίο τα παιδιά χωρισμένα σε δυο ομάδες των 5 ατόμων παίζουν κατοχή μπάλας. Όποια ομάδα κάνει 5 πάσες πετυχαίνει ένα γκολ. Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκεια 5 )

44 2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) Ορίζουμε ένα χώρο περίπου 10mΧ20 20m όπου κάθε παιδί με την δική του μπάλα κινείται συνεχώς μέσα στο γήπεδο. Σε τακτά διαστήματα δίνουμε διάφορα ερεθίσματα στα παιδιά δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην αλλαγή κατεύθυνσης και στην αλλαγή ταχύτητας. Εκτελούμε διατάσεις στους κύριους μυς όπου θα ασκήσουμε για βελτίωση της ευλυγισίας αλλά και της μυϊκής δύναμης. Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε τετράδες. Σχηματίζουμε τετράγωνα στην μέση των οποίων υπάρχει ένας κώνος, σε κάθε εξωτερικό κώνο υπάρχει ένα παιδί. Το κάθε παιδί κινείται προς τον εσωτερικό κώνο και μόλις φθάσουν σε αυτό αλλάζει πορεία προς τον επόμενο. Έχουμε δηλαδή μια κυκλική κίνηση και στην διάρκεια της άσκησης αλλάζουμε τα ερεθίσματα π.χ εσωτερικό, εξωτερικό, δεξί και αριστερό πόδι. Για παραλλαγή τα παιδιά όταν φθάνουν στον εσωτερικό κώνο, πατάνε την μπάλα και αλλάζουν κατεύθυνση.. (5 διάρκεια) Άσκηση 2: δημιουργούμε σειρές από κώνους, περίπου 7, ο ένας κώνος να απέχει από τον άλλο περίπου 1,5m και τα παιδιά εκτελούν ντρίμπλα ζικ- ζακ ανάμεσα από αυτούς. Σκοπός μας να υπάρχουν όσο το δυνατό περισσότερες σειρές από κώνους ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές των παιδιών για να μην υπάρχει απραξία.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: δημιουργούμε ένα γήπεδο περίπου 10mΧ20 20m μέσα στον οποίο κάθε παιδί έχει την μπάλα του, εκτός δυο από αυτά. Τα δυο παιδιά χωρίς μπάλα είναι κυνηγοί και σκοπός τους είναι να κλέψουν την μπάλα από ένα άλλο παιδί ώστε να γίνει αυτός κυνηγός.. (5 διάρκεια) Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκεια 5 )

45 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Σε ένα χώρο 15mΧ15 15m το κάθε παιδί κινείται με την μπάλα του, στο πίσω μέρος του παντελονιού του υπάρχει ένα φανελάκι το οποίο προσπαθεί το ένα παιδί να το κλέψει κλέψει από το άλλο. Ασκήσεις γυμναστικής και διατάσεις που βελτιώνουν την ευλυγισία. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Άσκηση 1: κάθε ζευγάρι έχει από μια μπάλα, το ένα παιδί χωρίς μπάλα κινείται μέσα στο χώρό όπου δημιουργήσαμε και το άλλο παιδί με την μπάλα προσπαθεί να το ακολουθήσει. Στην συνέχεια αλλάζουν ρόλους.. (5 διάρκεια)άσκηση 2: : 1ν11 δημιουργούμε τόσα τετράγωνα όσα ο μισός αριθμός των παιδιών. Στο κάθε τετράγωνο υπάρχουν 2 παιδιά και ο σκοπός τους είναι ντριμπλάροντας ο ένας τον άλλο να περάσουν στην απέναντι πλευρά πετυχαίνοντας γκολ.. (5 διάρκεια)άσκηση 3: χωρίζουμε τα παιδιά σε τετράδες εκ των οποίων οι 3 είναι επιθετικοί και ο ένας αμυντικός. Δημιουργούμε δυο τετράγωνα σε απόσταση το ένα από το άλλο 5 m και σε κάθε τετράγωνο βρίσκονται μια ομάδα 4 ατόμων. Οι επιθετικοί του πρώτου τετραγώνου κυκλοφορούν την μπάλα ενώ ο αμυντικός προσπαθεί να τους την κλέψει. Με το σφύριγμα πρέπει να δώσουν πάσα στους επιθετικούς του δίπλα τετραγώνου για να κάνουν την ίδια άσκηση. (10 διάρκεια) Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. Διατάσεις (διάρκεια 5 )

46 3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΣΑΣ, ΝΤΡΙΜΠΛΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΟΛ. ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι αράχνη αράχνη. Ξεκινάμε με ένα κυνηγό, κάθε παιδί που πιάνει, κρατάνε χέρια και κυνηγάνε τους υπόλοιπους. Όποιο παιδί ακουμπάνε μπαίνει και αυτό στην αλυσίδα. Ασκήσεις γυμναστικής και διατάσεις που βελτιώνουν την ευλυγισία. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Άσκηση 1: σε μια σειρά τοποθετούμε τόσους κώνους όσο είναι και ο αριθμός των παιδιών σε απόσταση 2m. Το κάθε παιδί με την μπάλα του βρίσκεται απέναντι από κάθε κώνο σε απόσταση 5m. Τα παιδιά εκτελούν διάφορες ασκήσεις ανάλογα με το ερέθισμα που θα τους δώσουμε πηγαίνοντας μέχρι τον κώνο και επιστρέφοντας πίσω (ντριμπλα με το εσωτερικό, εξωτερικό, με τα δυο πόδια), με συνεχής εναλλαγές ταχύτητας. Άσκηση 2: χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια με μια μπάλα. Έχουν απόσταση 4 m, το ένα εκτελεί πάσες ενώ το άλλο σταματάει την μπάλα σε κίνηση. Αφού διανύσουν μια απόσταση 10m οι ρόλοι αντιστρέφονται.( 5 5 διάρκεια)άσκηση 3: δημιουργούμαι τετράγωνα και στους τρεις κώνους του κάθε τετραγώνου τοποθετούμε από ένα παιδί με μια μπάλα. Όποιο παιδί πασάρει πηγαίνει στον κενό κώνο.. (5 διάρκεια)παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. Διατάσεις (διάρκεια 5 )

47 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΠΑΣΑ ΜΕ ΚΟΥΤΟΥΠΙΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΝΤΡΙΜΠΛΑΣ. ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) Χωρίζουμε τα παιδιά σε δυο ομάδες, σε συγκεκριμένο χώρο παίζουν κατοχή μπάλας με τα χέρια. ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Διατάσεις όλων των κύριων μυϊκών ομάδων. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδία σε ζευγάρια και με μια μπάλα, ανάμεσά τους υπάρχουν δυο κώνοι, από τους οποίους πρέπει να περνάει η μπάλα αφού εκτελούν πάσα με το κουτουπιε. Σταδιακά αυξάνεται η απόσταση των παιδιών (5 διάρκεια) άσκηση 2: τα παιδιά χωρισμένα σε τετράδες με μια μπάλα, εκτελούν πάσες με το κουτουπιε. Όπου δίνει πάσα, πηγαίνει.. (5 διάρκεια διάρκεια) άσκηση 3: κάθε παιδί έχει την μπάλα του ξεκινάνε από τον κώνο Α μέχρι τον κώνο Β ντριμπλάροντας ελέγχει την μπάλα, από εκεί εκτελεί μεγάλο ζικ- ζακ με τους κώνους να βρίσκονται σε απόσταση ο ένας από τον άλλο 4m διαγώνια. Στην συνέχεια εκτελεί ζικ- ζακ σε κώνους όπου βρίσκονται σε σειρά και σε απόσταση 1m και αφού ολοκληρώσουν την κίνηση αυτή δίνει πάσα με το κουτουπίε στο παιδί που περιμένει χωρίς μπάλα. Στην συνέχεια ο παίκτης που δέχεται την μπάλα εκτελεί την άσκηση ενώ ο άλλος περιμένει να δεχτεί πάσα από άλλο παιδί.. ( 10 διάρκεια)παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκειαδιάρκεια 5 )

48 4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ ΝΤΡΙΜΠΛΑΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Δημιουργούμε ένα χώρο 20mΧ30 30m, κάθε παιδί έχει την μπάλα του, εκτός από τον κυνηγό, ο κυνηγός προσπαθεί να κλωτσήσει την μπάλα έξω από το χώρο. Όλα τα παιδιά πρέπει να περάσουν από την θέση του κυνηγού. Διατάσεις όλων των κύριων μυϊκών ομάδων. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια με μια μπάλα, τα παιδιά έχουν απόσταση μεταξύ τους 5m και το ένα είναι διαγώνια από το άλλο. Ο Χ1 πασάρει στο Χ2 και τρέχει στον επόμενο κώνο που βρίσκεται διαγώνια του Χ2. ο Χ2 εκτελεί την ίδια άσκηση.. (5 διάρκεια Άσκηση 2: το κάθε παιδί έχει την μπάλα του, ξεκινάει να εκτελεί ζικ ζακ ανάμεσα στους κώνους, στην συνέχεια και για 4 m παίζει την μπάλα με το εσωτερικό και των δυο ποδιών εναλλάξ, έπειτα περνάει την μπάλα ανάμεσα σε πόρτες όπου δημιουργήσαμε και αυτός περνάει έξω από αυτές. Συνεχείς κίνηση.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: 3ν2 χωρίς τερματοφύλακες με μικρές εστίες. Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. Διατάσεις (διάρκειαδιάρκεια 5 )

49 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: Πάσα με το εξωτερικό του ποδιού ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ( ( 10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ( ( 5 ) 5 Σε καθορισμένο τετράγωνο τα παιδιά τρέχουν, έχοντας ο καθένας από μια μπάλα και κάνουν κοντρόλ. Διατάσεις όλων των κύριων μυϊκών ομάδων. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) Άσκηση 1 (10 ): οι παίχτες σε δυάδες ο ένας απέναντι από τον άλλο δίνουν πάσες με το εξωτερικό με σταμάτημα, σε απόσταση 5-7 μέτρων. Άσκηση 2 (5 ): εκτελούν την ίδια άσκηση χωρίς σταμάτημα. Άσκηση 3 (15 ): Σε τετράδες και σχηματίζοντας τετράγωνα, με μια μπάλα στο κάθε τετράγωνο, οι παίχτες δίνουν πάσα με το εξωτερικό δεξιόστροφα και τρέχουν εκεί που έδωσαν την πάσα. Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκεια 5 )

50 Θέματα για συζήτηση Η επανάληψη των τεχνικών ασκήσεων βοηθάει στην βελτίωση των δεξιοτήτων στην ηλικία 6-8 ετών. Η συναρμόστηκες ικανότητες είναι καθοριστικές για την εκμάθηση των κινητικών δεξιοτήτων. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης στην ηλικία 6-8 ετών μπορεί να βελτιωθεί μέσα από το παιχνίδι. Ποία στοιχεία τεχνικής πρέπει να βελτιώνουμε στα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών. Με ποιο τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε την αντοχή στα παιδιά ηλικίας 6-8- ετών.

51 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η διαμόρφωση των προπονητικών περιεχομένων κατά την προπόνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία, απαιτεί απαιτεί μια πολλαπλή ικανότητα ευρηματικότητας από τον προπονητή, γιατί σε ότι αφορά τα περιεχόμενα, η προπόνηση θα πρέπει να διεξάγεται πολύπλευρα, αποφεύγοντας τη μονοτονία και αποκλείοντας τους κινδύνους. Τα περιεχόμενα θα πρέπει να προσαρμόζονται στο επίπεδο ικανότητας απόδοσης και ανάπτυξης και θα πρέπει να συμβάλλουν στην όσο γίνεται πιο άμεση επίτευξη των προπονητικών στόχων. Μόνο η σωστή επιστημονική ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου, θα φέρει σωστά αποτελέσματα. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές με άψογη τεχνική κατάρτιση, θα είναι αποτέλεσμα της σοβαρής προγραμματισμένης εργασίας, που διαρκεί για πολλά χρονιά.

52 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Gerhard, H., Jörg, D. (1990). Παιδικό ποδόσφαιρο, (σσ ), Θεσ/νίκη: Σάλτο. Martin, B. (1994). Προπόνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία. Θεσσαλονίκη: Σάλτο. 2 η διάλεξη ποδοσφαίρου Απριλίου 2005, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Παιδικό ποδόσφαιρο, πρακτική άσκηση, Dr. Victor Stangulescu. 1 η επιστημονική διημερίδα παιδικού ποδοσφαίρου. ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Εισηγητές: Φαμίσης Κ., Σεντελιδης Μ., Καραβέλης Γ., Ομάδα φοιτητών.

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 6η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 8-10 ΕΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 9η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 14-16 ΕΤΩΝ (1 η διάλεξη) Φαμίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501 Διάλεξη 8η

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501 Διάλεξη 8η ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501 Διάλεξη 8η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 12-14 14 ΕΤΩ Φαμίσης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΘΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΘΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (ΘΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΟΡΙΣΜΟΣ Με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 1η ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναμόρφωση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Π.Θ Αυτεπιστασία.

Αναμόρφωση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Π.Θ Αυτεπιστασία. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS EUROPEAN COMMUNITY Co financing European Social Fund (E.S.F.)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Η Αερόβια προπόνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Εισαγωγή Αντοχή είναι η ικανότητα αντίστασης του παιδικού οργανισμού στην κόπωση. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Η δημιουργία ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου είναι

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 7η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 10-12 ΕΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 10η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 14 16 ΕΤΩΝ (2 η διάλεξη) Φαμίσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩN. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩN. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 12η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩN Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΙΝ Ποδόσφαιρο αλάνας: Ένας κόσμος ελεύθερου παιχνιδιού Τα κύρια χαρακτηριστικά του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B ΟΡΙΣΜΟΣ Γενικά με τον όρο αντοχή εννοούμε την φυσική (σωματική) και ψυχική ανθεκτικότητα του παίκτη στην κόπωση σε επιβαρύνσεις μεγάλης διάρκειας και

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013 Στο ποδόσφαιρο η έναρξη της συστηματικής προπονητικής διαδικασίας γίνεται ολοένα και πιο νωρίς. Αυτό πλέον αποτελεί τη βάση της προπονητικής φιλοσοφίας μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο συλλόγων. Η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο

Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο Παναγιώτης Κονομάρας BSc, MSc Μεγιστοποίηση Απόδοσης Αθλητών -Εργοφυσιολογία Γυμναστής Κ20 ΠΑΕ Πανθρακικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Ø Δύναμη Ø Ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από: τη συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ Μοντέλο σχεδιασμού της προπόνησης Έλεγχος / Διάγνωση της παρούσας προπονητικής και αγωνιστικής κατάστασης Καθορισμός στόχων προπόνησης Πλάνο προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING EUROPEAN COMMUNITY Co financing European Social Fund (E.S.F.)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΟΝΟΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΝΟΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ Ταχύτητα είναι η ικανότητα του παίκτη να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Ειδικά θέματα ποδοσφαίρου ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S. Ν415 8 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ Αντοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ MPF MPOUTFOOT. Τι είναι η κινησιολογία ποδοσφαίρου;

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ MPF MPOUTFOOT. Τι είναι η κινησιολογία ποδοσφαίρου; mpfexperience.gr Τι είναι η κινησιολογία ποδοσφαίρου; ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ Προπονητής Κινησιολογίας Ποδοσφαίρου MPF MPOUTFOOT ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Η μέθοδος προπόνησης που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (ΕΠΑΣ)

ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (ΕΠΑΣ) ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (ΕΠΑΣ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΕΠΑΣ, με βάση

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προετοιµασία των ποδοσφαιριστών για τη νέα αγωνιστική σεζόν Θέµατα ανάπτυξης Ο σκοπός της προετοιµασίας Η δοµή του προπονητικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: Είναι μία ιδιότητα που βασίζεται στην κινητικότητα των αρθρώσεων. Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων σε μεγάλη έκταση, μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον αγωνιστικό αθλητισμό (δύναμη - ισχύς)»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον αγωνιστικό αθλητισμό (δύναμη - ισχύς)» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Άρθρα σε περιοδικά Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ)

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) 5-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 20 + Μέγιστη Δύναμη + + + + + + Εκρηκτική Δύναμη + + + + + + + + Αντοχή στη Δύναμη + + + + + + + Αερόβιες Συνθήκες + + + + +

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 28-29/07/2014 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΆΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ 1 Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER

ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ FUN FEVER 1 Σκοπός της εκπαίδευσής μας: Να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένους, σύγχρονους τερματοφύλακες για την 1 η ομάδα, βελτιώνοντας τα απαραίτητα τεχνικά, φυσικά και τακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προπόνηση της δύναµης στο ποδόσφαιρο Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ποδοσφαιριστής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ Όσο περισσότερο εξειδικευμένοι είναι οι προπονητές τόσο περισσότερο αξιοποιούνται και εξελίσσονται τα

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ. Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση 15-20 με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.) Σπριντ από διαφορετικές θέσεις εκκίνησης. 20 Ειδική Τακτική: (Κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. προγραμμάτων προπόνησης ταχυδύναμης» Designing power training programs. Δρ. Γεροδήμος Βασίλειος Λέκτορας ΤΕΦΑΑ-ΠΘ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. προγραμμάτων προπόνησης ταχυδύναμης» Designing power training programs. Δρ. Γεροδήμος Βασίλειος Λέκτορας ΤΕΦΑΑ-ΠΘ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον

Διαβάστε περισσότερα

COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. HFF Coach Educators

COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. HFF Coach Educators ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται όχι μόνο τα ταλέντα και οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΝΙΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ. ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΙΟΣ 2016 ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ., PhD.,Κ.Φ.Α., ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΥ ΠΑΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η Σχολή Καλαθοσφαίρισης Γ Κατηγορίας είναι η βασική Σχολή για τη θεμελίωση των απαραίτητων προσόντων για την άσκηση του

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αντοχή Δύναμη Επιμέρους ικανότητες Φυσικής Κατάστασης Ευκαμψία Ευλυγισία Ταχύτητα Αντοχή Αντοχή είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η σύνθεση της ομάδας αναφέρεται στον αριθμό των επιθετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Για την ορθή δόμηση του ΜΚ δώσε σημασία στα παρακάτω: Τοποθέτηση των στόχων με σωστή διαδοχή Επιλογή των περιεχομένων της προπόνησης σε σχέση με το στόχο Σωστή τοποθέτηση των επιβαρύνσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 7: Προγραμματισμός προπόνησης ανάπτυξης φυσικής κατάστασης Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σύμβολα ασκήσεων του βιβλίου 13. Πρόλογος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: Περίοδος Προετοιμασίας Γενικά για την προετοιμασία..

Περιεχόμενα. Σύμβολα ασκήσεων του βιβλίου 13. Πρόλογος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: Περίοδος Προετοιμασίας Γενικά για την προετοιμασία.. Περιεχόμενα Σύμβολα ασκήσεων του βιβλίου 13 Πρόλογος... 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: Περίοδος Προετοιμασίας......17 Γενικά για την προετοιμασία..17 1η Εβδομάδα 20 1η Προπόνηση: αερόβια προπόνηση και ατομική τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού...

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού... Περιεχόμενα Πρόλογος... 13 1 Μορφές παιχνιδιού... 15 1.1 Παιχνίδι με πάσες... 1.1.1 5 εναντίον 3 (σε μικρές εστίες)... 1.1.2 4 εναντίον 4 συν 4 (σε μικρές εστίες)... 1.1.3 4 εναντίον 4 (σε εστίες πάσας)...

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Προπόνηση φυσικής κατάσταση στο ποδόσφαιρο ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S.

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ UEFA A Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο χρόνος είναι καλός σύμβουλος ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 3-1 (2018) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γιανασχεδιάσουμεμιαπροπονητικήμονάδα(όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A Γιατί η προθέρμανση είναι σημαντική Μια πολύ καλή προθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο www.handball.org.gr ΕΑΠ//Ο.Χ.Ε Άσκηση και εκπαίδευση Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο ένα γενικό μοντέλο που βασίζεται στην επαφή και εξάσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Γενικά Θέματα Τακτικής ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S. Ν411 6 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί στόχοι: Φυσική κατάσταση Τεχνική Τακτική

Βασικοί στόχοι: Φυσική κατάσταση Τεχνική Τακτική ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΣΙΣ Βασικοί στόχοι: Φυσική κατάσταση Τεχνική Τακτική Χρονική διάρκεια της περιόδου προετοιμασίας Ένταση: στην αρχή χαμηλή και προοδευτικά αυξάνει Ποσότητα: στην αρχή μεγάλη και προοδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ XANIA ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ., PhD.,Κ.Φ.Α., ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ Η μάθηση μιας κίνησης είναι το σύνολο των εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ»

«Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ» «Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ» ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΟΓΑΝΙΔΗΣ Προπονητής handball Μ.Sc. - Yποψήφιος Διδάκτορας Διδάσκων Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ. ΠΑΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ -

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΣΕΦΑΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Εμμανουήλ Ζαχαράκης Επίκ. Καθηγητής Νικόλαος Κωστόπουλος Επίκ. Καθηγητής Η ομάδα των 6-7 ετών Έχουν σημαντικές ατομικές διαφορές Ασήμαντες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΧΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΧΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΧΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ; ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Προπονητής Χιονοδρομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Αγωνιστικός και προπονητικός προγραμματισμός στην Πετοσφαίριση ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση και εξειδίκευση χρειάζονται όχι μόνο τα ταλέντα και οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΩΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Το βόλεϊ κατατάσσεται στις αθλοπαιδιές Οι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΥΚΙΝΗΣΙΑΣ (ΕΥΚΑΜΨΙΑΣ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΥΚΙΝΗΣΙΑΣ (ΕΥΚΑΜΨΙΑΣ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΥΚΙΝΗΣΙΑΣ (ΕΥΚΑΜΨΙΑΣ) ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ WATER POLO

Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ WATER POLO Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ WATER POLO ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ Αύξηση της συνεργασίας των παικτών Ανάγκη αύξηση της θεμελιακής βάσης της προπόνησης Αναπτύχθηκε η ποικιλία στο παιχνίδι στα ίσα Χρησιμοποίηση πολλών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23 Περιεχόμενα Η πορεία της Εθνικής Ισπανίας το 2008 & το 2012...12 ΤΕΛΙΚΉ ΦΆΣΗ UEFA EURO 2008...14 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010...16 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2010...17 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2012...19 ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ EURO

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ U.E.F.A. ΤECHICAL DEPARTMENT WE CARE ABOUT FOOTBALL Πως μπορείς να μιλάς για «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» εάν οι παίκτες σου δεν κατανοούν το παιχνίδι από κάθε άποψη; Κάθε μεταβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

Gerards Papadakis Soccer Academy

Gerards Papadakis Soccer Academy Παιδί Τεχνική Στόχος Gerards Papadakis Soccer Academy ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του κάτω από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Αρχές προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Προπονητής Χιονοδρομίας

Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Προπονητής Χιονοδρομίας Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Προπονητής Χιονοδρομίας Τεχνικός Εκπρόσωπος ΕΟΧ/FIS Ως ανάπτυξη χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα