Κεφάλαιο 12. Σειρές Ορισμός και Παραδείγματα Ορισμός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 12. Σειρές Ορισμός και Παραδείγματα Ορισμός"

Transcript

1 Κεφάλαιο 2 Σειρές Στο κεφάλαιο αυτό θα εισάγουμε την έννοια της σειράς, δηλαδή του αθροίσματος ενός άπειρου πλήθους πραγματικών αριθμών. Στην Παράγραφο 2. θα ορίσουμε, καταρχάς, τις σειρές, και θα δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στην Παράγραφο 2.2 θα δούμε ορισμένες βασικές τους ιδιότητες. Στην Παράγραφο 2.3 θα επικεντρωθούμε σε μια πολύ σημαντική ειδική περίπτωσή τους, αυτή των σειρών που αποτελούνται αποκλειστικά από μη αρνητικούς όρους. Στην Παράγραφο 2.4 θα μελετήσουμε μια δεύτερη, επίσης σημαντική περίπτωση σειρών, τις εναλλάσσουσες, των οποίων οι όροι λαμβάνουν, αυστηρώς διαδοχικά, μη αρνητικές και μη θετικές τιμές. 2. Ορισμός και Παραδείγματα 2.. Ορισμός Ορισμός 2.. (Σειρές) Ορίζουμε ως σειρά κάθε ακολουθία s : N R πραγματικών αριθμών της μορφής s = a k, όπου a k : N R είναι μια δοσμένη ακολουθία πραγματικών αριθμών. Οι διαδοχικές τιμές s της σειράς καλούνται μερικά αθροίσματα. Συμβολίζουμε τη σειρά όπως και τις υπόλοιπες ακολουθίες, ως s(), {s } ή s και, επιπλέον ως a k. Συμβολίζουμε το όριο της σειράς s, είτε αυτό είναι πεπερασμένο είτε το ±, όπως και τα υπόλοιπα όρια ακολουθιών, ως lim s, και, επιπλέον, ως a k. Επομένως, εξ ορισμού a k = lim Τέλος, για λόγους συνοπτικότητας, θα συμβολίζουμε με a k. (2.) a + a 2 + a τόσο τη σειρά a k, όσο και το όριό της a k. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα εξετάζουμε και σειρές οι οποίες προέρχονται από ακολουθίες με πεδίο ορισμού ένα ελαφρώς διαφορετικό σύνολο, για παράδειγμα το N {} ή το N. Οι περιπτώσεις αυτές δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία όταν έχουμε τέτοια περίπτωση, πάντως, θα αναφέρουμε ρητώς το πεδίο ορισμού της σειράς και της ακολουθίας από την οποία έχει προέλθει. 28

2 282 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΕΙΡΕΣ Επομένως, για να υπολογίσουμε το όριο μιας σειράς, πρέπει να κάνουμε δύο διαδοχικά βήματα:. Να υπολογίσουμε το άθροισμα εντός του ορίου, και, κατόπιν, 2. να υπολογίσουμε το ίδιο το όριο. Παρατηρήστε ότι η διαδικασία μοιάζει αρκετά με τη διαδικασία υπολογισμού καταχρηστικών ολοκληρωμάτων. Απλώς, στην περίπτωση των καταχρηστικών ολοκληρωμάτων το πρώτο βήμα περιλαμβάνει ολοκλήρωση, αντί για άθροιση. Δυστυχώς, αν και η άθροιση είναι εν γένει πιο απλή διαδικασία, συνήθως είναι πολύ πιο δύσκολο να βρούμε ένα τύπο σε κλειστή μορφή για το άθροισμα που να επιτρέπει τον υπολογισμό του ορίου στο δεύτερο βήμα. Για αυτό το λόγο, η παραπάνω διαδικασία δεν εφαρμόζεται συχνά. Πάντως, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το a k είναι το όριο ενός αθροίσματος, δηλαδή ισχύει εξίσωση (2.). Μερικά παραδείγματα σειρών είναι τα ακόλουθα: ( ) k = ( ) k ( 2 ) 2 + ( ) = ( ) + + ( ) +... k = ( 2) k = ( 2) + ( 2) 2 + ( 2) log k = log 2 + log 3 + log k=2 ( ) k = + ( ) 2 ( ) k=0 Παρατηρήστε ότι σε ορισμένα από τα παραπάνω αθροίσματα δεν αναφέρουμε όρια άθροισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτομάτως εννοείται ότι η άθροιση γίνεται από το k = έως το k =. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις η άθροιση γίνεται με διαφορετικά όρια, επομένως αυτά αναφέρονται ρητώς. Μας ενδιαφέρουν οι σειρές διότι σε πολλά θεωρητικά προβλήματα, αλλά και πρακτικές εφαρμογές, προκύπτουν αποτελέσματα που μπορεί να μοντελοποιηθούν ώστε να έχουν τη μορφή ενός αθροίσματος όρων των οποίων το πλήθος αυξάνει απεριόριστα και, επομένως, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τείνει στο άπειρο. Για παράδειγμα:. Έστω διαδοχικοί πελάτες, 2,... ενός ζαχαροπλαστείου, κάθε ένας εκ των οποίων αγοράζει γλυκά αξίας a k ευρώ. Οι συνολικές αγορές μετά και την άφιξη και του -οστού πελάτη είναι a k, ενώ το μέσο ποσό αγοράς είναι a k. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Θεωρία Πιθανοτήτων, σε περίπτωση που τα ποσά a i είναι τυχαίοι αριθμοί, υπό πολύ γενικές συνθήκες το παραπάνω άθροισμα θα συγκλίνει, με την έννοια του ορίου ακολουθίας, σε κάποιον αριθμό µ ο οποίος εκφράζει το τυπικό ποσό που ξοδεύει ο κάθε πελάτης. 2. Έστω μια μπάλα που αναπηδά σε μια επιφάνεια, και σε κάθε επαφή της με αυτήν χάνει ένα σταθερό ποσοστό της ενέργειάς της. Η συνολική απόσταση που θα διανύσει η μπάλα, και ο χρόνος που θα χρειαστεί αυτό για να γίνει, είναι σειρές. Δείτε την Άσκηση 2..

3 2.. ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Έστω ένας δρομέας A που τρέχει με σταθερή ταχύτητα v και μπροστά του, σε απόσταση L τη χρονική στιγμή t 0 = 0, ένας δρομέας B που τρέχει με ταχύτητα v 2 < v. Ο συνολικός χρόνος που θα χρειαστεί ο A για να φτάσει τον B ισούται με τον χρόνο t που χρειάζεται για να φτάσει ο A το σημείο όπου βρισκόταν ο B τη χρονική στιγμή t 0, συν τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστεί ο A για να φτάσει το σημείο όπου βρισκόταν ο B τη χρονική στιγμή t, κτλ. Επομένως, μπορούμε να γράφουμε τον συνολικό χρόνο που θα χρειαστεί ο A για να φτάσει τον B ως ένα άπειρο άθροισμα διαδοχικών χρονικών διαστημάτων. Ο συγκεκριμένος τρόπος να υπολογίσουμε τον συνολικό χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να φτάσει ο A τον B είναι, ομολογουμένως, περίεργος. Έχει, όμως, ιστορικό ενδιαφέρον: ο τρόπος αυτός χρησιμοποιήθηκε από πολλούς Έλληνες φιλόσοφους (ιδιαιτέρως τον Ζήνωνα) για να δημιουργήσουν διάφορα παράδοξα. Δείτε την Άσκηση 2.2. Ας κάνουμε μερικές βασικές παρατηρήσεις. Πρώτον, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι σειρές είναι και οι ίδιες ακολουθίες. Άρα, μπορούμε να μιλάμε για το όριό τους, και να εφαρμόζουμε θεωρήματα που ισχύουν για τις ακολουθίες. Μάλιστα, δεν είναι καν ένα συγκεκριμένο είδος ακολουθίας, αφού οποιαδήποτε ακολουθία μπορεί και αυτή να γραφτεί ως σειρά. Πράγματι, αν μας δοθεί η ακολουθία a, μπορούμε να ορίσουμε μια δεύτερη ακολουθία b ως και εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι b = a, b 2 = a 2 a, a 3 a 2, a = b k, Άρα, μια σειρά είναι απλώς μια ακολουθία εκφρασμένη με συγκεκριμένο τρόπο, ως άθροισμα των όρων μιας άλλης ακολουθίας Παραδείγματα Σειρών Παράδειγμα 2.. (Αρμονική σειρά) Η πιο ενδιαφέρουσα σειρά είναι ίσως η ακόλουθη, γνωστή ως αρμονική: Με δεδομένο ότι η σειρά αυτή αποτελείται από θετικούς όρους, η ακολουθία των μερικών αθροισμάτων είναι αύξουσα. Άρα, η αρμονική σειρά είτε θα έχει πεπερασμένο όριο, είτε θα τείνει στο άπειρο (Άσκηση 3.64). Πριν συνεχίσετε να διαβάζετε, αξίζει να αναρωτηθείτε τι από τα δύο συμβαίνει. Οι περισσότεροι, όταν πρωτοβλέπουν την αρμονική σειρά, θεωρούν ότι αυτή θα πρέπει να συγκλίνει σε κάποιον πραγματικό αριθμό. Το επιχείρημα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει το άθροισμα όλων των όρων στο άπειρο, με δεδομένο ότι οι όροι τείνουν στο μηδέν! Αν, μάλιστα, χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή για να ελέγξουμε αυτή μας την υπόθεση, πιθανόν να αισθανθούμε πιο σίγουροι σε αυτή, καθώς τα μερικά αθροίσματα αλλάζουν πολύ αργά. Για παράδειγμα, έχουμε τα ακόλουθα: s Στην πραγματικότητα, η αρμονική σειρά αποκλίνει! Ο λόγος είναι ότι, ναι μεν οι διαδοχικοί της ό- ροι τείνουν, μεμονωμένα, στο 0, το άθροισμα, όμως, αυτών των όρων, τείνει στο άπειρο! Αυτό ακούγεται παράδοξο, κάλλιστα όμως μπορεί να συμβεί.

4 284 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΕΙΡΕΣ Υπάρχει, μάλιστα, και μια στοιχειώδης απόδειξη ότι η αρμονική σειρά αποκλίνει. Συγκεκριμένα, μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τους όρους της σειράς ως εξής: k = Παρατηρήστε ότι το άθροισμα των όρων της κάθε γραμμής, με εξαίρεση τη δεύτερη γραμμή, είναι πάντα μεγαλύτερο του 2. Υπάρχουν επιπλέον, άπειρες τέτοιες γραμμές που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Επομένως, η αρμονική σειρά δεν είναι φραγμένη. Πράγματι, αν υπήρχε κάποιο φράγμα M, αρκεί να περιλαμβάναμε 2( M + ) γραμμές όπως τις άνω, και θα το ξεπερνάγαμε. Αφού λοιπόν η αρμονική σειρά δεν είναι φραγμένη, θα απειρίζεται (Άσκηση 3.64). Μπορεί, μάλιστα, να αποδειχθεί, ότι η αρμονική σειρά τείνει στο περίπου όπως η συνάρτηση του λογαρίθμου, και συγκεκριμένα ισχύει ότι [ ] lim k log = γ, όπου γ είναι μια σταθερά γνωστή ως η σταθερά του Euler. Παράδειγμα 2.2. (Γεωμετρικές σειρές) Μια πολύ κοινή κατηγορία σειρών, που εμφανίζονται συχνά σε ασκήσεις είναι οι σειρές που έχουν τη μορφή a k = + a + a 2 + a , (2.2) k=0 όπου το a είναι μια πραγματική σταθερά. Οι σειρές αυτές καλούνται γεωμετρικές. Η μορφή που έχει το άθροισμα (2.2) είναι τόσο απλή που μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποια τιμή συγκλίνει η σειρά. Πράγματι, από την Άσκηση.0 έχουμε ότι ( a + ) = ( a)( + a + a a ), επομένως τα μερικά αθροίσματα ισούνται, εφόσον a, με s = + a + a a = a+ a. (2.3) Εξετάζουμε τις ακόλουθες περιπτώσεις για την τιμή του a:. Έστω, καταρχάς, ότι a <. Σε αυτή την περίπτωση, με χρήση της Άσκησης 2.3 προκύπτει πως a + 0 και, επομένως, a k = a.

5 2.2. ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕΙΡΩΝ Έστω πως a >. Τότε, και πάλι με χρήση της Άσκησης 2.3, προκύπτει πως lim a k =. 3. Όταν a =, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Άσκηση 2.3, διότι δεν μπορούμε να γράψουμε την (2.3), αλλά παρατηρούμε πως lim a k = lim = lim =. 4. Τέλος, αν a, από την Άσκηση 2.3 προκύπτει πως δεν υπάρχει το όριο, ούτε ως πεπερασμένο ούτε ως άπειρο. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η περίπτωση a =, οπότε η γεωμετρική σειρά γίνεται η ( ) k = + ( ) + + ( ) , η οποία, σύμφωνα με τα άνω, δεν συγκλίνει κάπου. Πράγματι, τα διαδοχικά μερικά αθροίσματα «ταλαντώνονται» μεταξύ των τιμών και 0. Ασκήσεις 2.. (Αναπηδήσεις) Αφήνουμε μια μεταλλική σφαίρα από ύψος ενός μέτρου να αναπηδήσει σε ένα μεταλλικό δάπεδο. Λόγω τριβών και άλλων λόγων, σε κάθε πρόσκρουση στο δάπεδο η σφαίρα χάνει το 0 της ενέργειας που της έχει απομείνει. (Επομένως, μετά την πρώτη αναπήδηση, η σφαίρα φτάνει μέχρι ύψος 90 εκατοστών.) Να προσδιορίσετε τη συνολική απόσταση που θα διανύσει η σφαίρα μέχρι να ακινητοποιηθεί και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει αυτό (Δρομείς) Έστω δύο δρομείς, ο A και ο B, με ταχύτητες v και v 2 < v αντίστοιχα, κινούμενοι επί του άξονα του x και προς τη θετική κατεύθυνση. Στην αρχή του χρόνου ο βρίσκεται στη θέση x = 0 και ο B στη θέση x = L > 0. Να υπολογίσετε το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι ο A να φτάσει τον B, και τη χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό, με δύο τρόπους: πρώτον χρησιμοποιώντας τη σχετική ταχύτητα του A ως προς τον B, και δεύτερον γράφοντας τις ζητούμενες ποσότητες ως σειρές απείρων όρων (Γεωμετρική πρόοδος r ) Να δείξετε ότι για την ακολουθία a = r ισχύουν τα εξής:. Όταν r <, τότε lim r = Όταν r >, τότε lim r =. 3. Όταν r =, τότε lim r =. 4. Όταν r, τότε το όριο lim r δεν υπάρχει, ούτε ως πεπερασμένο ούτε ως άπειρο. Η ακολουθία a = r είναι γνωστή ως γεωμετρική πρόοδος. 2.2 Βασικές Ιδιότητες Σειρών Παρατηρήστε ότι, όπως και με τις ακολουθίες, για μια δοσμένη σειρά a k μπορεί να συμβαίνουν τα ακόλουθα:

6 286 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΕΙΡΕΣ. Σύγκλιση σε πραγματικό αριθμό: a k = L. 2. Σύγκλιση στο : a k =. 3. Σύγκλιση στο : a k =. 4. Μη σύγκλιση: Δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα διαδοχικά αθροίσματα θα παρουσιάζουν κάποιο είδος «ταλάντωσης». Για να είμαστε συνοπτικοί στη συνέχεια αυτού του κεφαλαίου, θα αναφερόμαστε στις παραπάνω περιπτώσεις ως είδη σύγκλισης, ακόμα και την τελευταία. Παρατηρήστε ότι σε περίπτωση που η σειρά αποτελείται από μη αρνητικούς όρους, και επομένως είναι αύξουσα, από την Άσκηση 3.64 προκύπτει ότι τα μόνα δυνατά είδη σύγκλισης είναι τα πρώτα δύο, δηλαδή έχουμε σύγκλιση σε πραγματικό αριθμό L, αν η σειρά είναι φραγμένη, ή στο, αν η σειρά δεν είναι φραγμένη. Αν μας δοθεί μια σειρά, ένα εύλογο ερώτημα που μπορούμε να διατυπώσουμε είναι σε ποιο είδος σύγκλισης εμπίπτει, και ειδικά αν εμπίπτει στο πρώτο, ποια είναι η τιμή του L. Δυστυχώς, με τις γνώσεις που διαθέτουμε εδώ, είναι λίγες οι συγκλίνουσες σειρές για τις οποίες μπορούμε να υπολογίσουμε το όριο L. Ένα παράδειγμα είναι οι γεωμετρικές σειρές που είδαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Στη συνέχεια του κεφαλαίου, θα αρκεστούμε στο να μπορούμε να αποφανθούμε σε ποιο είδος σύγκλισης εμπίπτει η σειρά, χωρίς να προσδιορίζεται το L, σε περίπτωση που εμπίπτει στο πρώτο. Θα αναπτύξουμε, για αυτό το σκοπό, μια σειρά από χρήσιμα κριτήρια. Όπως θα δούμε, τα αποτελέσματά μας θα είναι συχνά μη αναμενόμενα. Στη συνέχεια αυτής της παραγράφου θα δούμε μερικές βασικές ιδιότητες των σειρών, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια στην ανάπτυξη της θεωρίας μας. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ιδιότητες προκύπτουν από αντίστοιχες ιδιότητες των ακολουθιών και γι αυτό οι αποδείξεις τους, που είναι όλες απλές, ζητούνται στις ασκήσεις. Πρόταση 2.. (Αποκοπή όρων) Έστω η σειρά a k και η σειρά a k+m που δημιουργείται αν αφαιρέσουμε από το άθροισμα τους πρώτους M όρους της, όπου M N. Η νέα σειρά a k+m παρουσιάζει το ίδιο είδος σύγκλισης με την a k. Επιπλέον, σε περίπτωση που a k = L, με L R, τότε a k+m = L M a k. Το αποτέλεσμα είναι διαισθητικά ξεκάθαρο: το τι συμβαίνει με τη σειρά καθορίζεται από τη συμπεριφορά των άπειρων όρων της καθώς, και όχι από οποιοδήποτε αρχικό πεπερασμένο πλήθος όρων, που πάντοτε αθροίζονται σε μια πεπερασμένη τιμή. Πρόταση 2.2. (Προσθήκη όρων) Έστω η σειρά a k και η σειρά b k με b k = a k M όταν k > M όπου M N, δηλαδή η σειρά b, b 2,..., b M, b M, a, a 2,... που δημιουργείται αν προσθέσουμε M όρους στην αρχή της a k. Η νέα σειρά b k παρουσιάζει το ίδιο είδος σύγκλισης με την a k. Επιπλέον, σε περίπτωση που a k = L, με L R, τότε b k = L + M b k.

7 2.2. ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕΙΡΩΝ 287 Πρόταση 2.3. (Γινόμενο σειράς με αριθμό) Έστω η σειρά a k και έστω αριθμός c R.. Αν a k = L R, τότε ca k = c a k = cl R. 2. Αν a k =, τότε ca k =, αν c > 0, και ca k =, αν c < Αν a k =, τότε ca k =, αν c > 0, και ca k =, αν c < Αν η a k δεν συγκλίνει, τότε δεν συγκλίνει και η ca k. Πρόταση 2.4. (Άθροισμα σειρών) Έστω οι σειρές a k και b k, και έστω η νέα σειρά a k + b k = (a k + b k ). Ισχύουν τα ακόλουθα:. Αν οι a k, b k συγκλίνουν σε πραγματικούς αριθμούς L και M, τότε a k + b k = (a k + b k ). 2. Αν οι a k, b k συγκλίνουν και οι δύο στο, τότε και a k + b k =. 3. Αν οι a k, b k συγκλίνουν και οι δύο στο, τότε και a k + b k =. 4. Αν η μία σειρά συγκλίνει, είτε σε κάποιον πραγματικό αριθμό είτε στο ±, ενώ η άλλη δεν συγκλίνει, τότε το άθροισμα δεν συγκλίνει. Παρατηρήστε ότι οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο παραπάνω θεώρημα είναι ορισμένες μόνο από αυτές που υπάρχουν. Στις περιπτώσεις που δεν αναφέρονται, το άθροισμα μπορεί να εμπίπτει σε οποιοδήποτε από τα 4 είδη σύγκλισης (Δείτε την Άσκηση 2.8.) Πρόταση 2.5. Αν η σειρά a k συγκλίνει σε κάποιο πραγματικό αριθμό L, τότε πρέπει lim k a k = 0. Απόδειξη: Εξ υποθέσεως, έχουμε επομένως θα ισχύει και ότι lim a k = L, + lim a k = L.

8 288 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΕΙΡΕΣ (Δείτε την Άσκηση 3.70.) Στη συνέχεια, έχουμε: + a + = a k + a k lim a + = lim a k lim a k lim a + = L L lim a = 0. Παρατηρήστε ότι στην τελευταία συνεπαγωγή χρησιμοποιήσαμε ακόμα μια φορά την Άσκηση Το κριτήριο αυτό είναι από τα πλέον κακομεταχειρισμένα κομμάτια της θεωρίας των σειρών πολλοί νομίζουν ότι το κριτήριο δεν είναι αναγκαίο, αλλά ικανό, δηλαδή αν το όριο των επιμέρους όρων είναι το 0, η σειρά, δηλαδή το άθροισμα όλων των όρων της a, θα πρέπει να είναι πεπερασμένο. Αυτό δεν ισχύει, και ένα αντιπαράδειγμα που έχουμε ήδη δει είναι η αρμονική σειρά! Ασκήσεις 2.4. (Αποκοπή όρων) Αποδείξτε την Πρόταση (Προσθήκη όρων) Αποδείξτε την Πρόταση (Προσθήκη όρων) Αποδείξτε την Πρόταση (Προσθήκη όρων) Αποδείξτε την Πρόταση (Απροσδιοριστίες) Να δείξετε ότι στις περιπτώσεις που δεν αναφέρονται στην Πρόταση 2.3 το άθροισμα μπορεί να εμπίπτει σε οποιοδήποτε από τα 4 είδη σύγκλισης (Μέσος όρος) Να δείξετε ότι αν a L, τότε και i= a i = L. 2.3 Σειρές μη Αρνητικών Όρων Πριν παρουσιάσουμε το επόμενο θεώρημα, θυμίζουμε οτι μια σειρά μη αρνητικών όρων (και άρα με αύξουσα ακολουθία μερικών αθροισμάτων), συγκλίνει αν και μόνο αν η ακολουθία των μερικών αθροισμάτων της είναι φραγμένη. Θεώρημα 2.. (Κριτήριο σύγκρισης) Έστω δύο ακολουθίες a, b 0. Αν υπάρχουν c R, c > 0, και 0 N, τέτοια ώστε > 0, a cb, (2.4) τότε αν συγκλίνει η b, συγκλίνει και η a. Απόδειξη: Παρατηρήστε ότι αν συγκλίνει η b, θα συγκλίνει και η b +0, άρα θα είναι φραγμένα τα μερικά αθροίσματά της. Όμως, από την (2.4) έχουμε: a 0 +i c i= b 0 +i cm, i= όπου M το φράγμα των μερικών αθροισμάτων της b +0. Άρα, θα είναι φραγμένα και τα μερικά αθροίσματα της a +0, άρα, από την αρχική μας παρατήρηση, θα συγκλίνει και η a +0, άρα θα συγκλίνει και η a.

9 2.3. ΣΕΙΡΕΣ ΜΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ 289 Παράδειγμα 2.3. Η! συγκλίνει, γιατί! 2 2 για κάθε > 0 = 4, ενώ η 2 συγκλίνει ως γεωμετρική (r = 2 ). Θεώρημα 2.2. (Κριτήριο σύγκρισης στο όριο) Έστω δύο ακολουθίες a, b > 0 και Τότε: lim a b = c.. Αν c 0,, τότε η a συγκλίνει ανν συγκλίνει και η b. 2. Αν c = 0, τότε αν συγκλίνει η b συγκλίνει και η a, ενώ αν αποκλίνει η a αποκλίνει και η b. 3. Αν c =, τότε αν συγκλίνει η a συγκλίνει και η b, ενώ αν αποκλίνει η b αποκλίνει και η a. Απόδειξη: Καταρχάς παρατηρήστε ότι όλα τα σκέλη είναι διαισθητικά προφανή. Θα αποδείξουμε το πρώτο σκέλος, καθώς τα άλλα προκύπτουν με παρόμοιο τρόπο. Εξ ορισμού του ορίου, για ɛ = c > 0 θα υπάρχει 2 0 N τέτοιο ώστε > 0, c 2 a b 3c 2 c 2 b a 3c 2 b. Το ζητούμενο προκύπτει εφαρμόζοντας το κριτήριο σύγκρισης δύο φορές, μια για την ανισότητα (c/2)b a b (2/c)a και μια φορά για την ανισότητα a (3c/2)b. Παράδειγμα 2.4. Αφού η αποκλίνει, θα αποκλίνει και η (+), αφού lim / ( + ) / ( + ) = lim 2 Επίσης, αφού η ( 2) συγκλίνει (ως γεωμετρική), και θα συγκλίνει και η ( ). log 2 lim log ( 2) ( 2) = lim = lim log = 0, + =.

10 290 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΕΙΡΕΣ Θεώρημα 2.3. (Κριτήριο λόγου του d Alembert) Έστω ακολουθία a > 0 και a + lim = r. a. Αν r >, η σειρά a αποκλίνει (και για την ακρίβεια τείνει στο ). 2. Αν r <, η σειρά a συγκλίνει. Παρατηρούμε τα ακόλουθα:. Αν r =, δεν μπορούμε να αποφανθούμε. Δηλαδή και τα δύο παραπάνω ενδεχόμενα (σύγκλιση, απόκλιση) είναι δυνατά. 2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει το κριτήριο. Στην πρώτη περίπτωση, η σειρά συμπεριφέρεται ως αποκλίνουσα γεωμετρική, ενώ στη δεύτερη περίπτωση συμπεριφέρεται σαν συγκλίνουσα γεωμετρική. (Παρατηρήστε ότι για τη γεωμετρική πρόοδο a = r ισχύει a + a = r πάντα, και όχι μόνο στο όριο.) 3. Το κριτήριο του λόγου είναι εύκολο να εφαρμοστεί όταν η μορφή της a είναι τέτοια ώστε ο λόγος a + a να έχει απλή μορφή. Απόδειξη: Θα εξετάσουμε πρώτα το ενδεχόμενο r <. Παρατηρήστε ότι, από τον ορισμό του ορίου, προκύπτει πως υπάρχουν 0 N και r 0 R με r < r 0 < τέτοια ώστε για κάθε > 0, a + a < r 0 a + r + 0 < a, r0 άρα η a /r 0 είναι φθίνουσα για > 0, και συνεπώς υπάρχει K τέτοιο ώστε > 0, a r0 K a Kr 0, και από το κριτήριο της σύγκρισης, επειδή συγκλίνει η r 0, θα συγκλίνει και η a. Εξετάζουμε τώρα το ενδεχόμενο r >. Παρατηρήστε ότι, από τον ορισμό του ορίου, προκύπτει πως υπάρχουν 0 N και r 0 R με r > r 0 > τέτοια ώστε για κάθε > 0, a + a > r 0 a + > a, οπότε για όλα τα > 0, a > a 0, οπότε δεν έχουμε σύγκλιση της a στο 0, άρα και η σειρά δεν μπορεί να συγκλίνει. Παράδειγμα 2.5. Θα αποφανθούμε για τη σύγκλιση των παρακάτω σειρών χρησιμοποιώντας το κριτήριο του λόγου: (!) 2 (2)!, 2!, 3! Έχουμε, κατά περίπτωση:

11 2.3. ΣΕΙΡΕΣ ΜΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ 29. Παρατηρήστε ότι όλοι οι όροι a > 0, άρα μπορώ να χρησιμοποιήσω το κριτήριο του λόγου. Έχουμε: [ a + [( + )!] 2 ] [ ] [!] 2 = a ( + )(2( + ))! (2)! ( + )!( + )!(2)! = ( + )[2( + )]!!! = ( + )( + ) ( + )(2 + )(2 + 2) 4, άρα βάσει του κριτηρίου του λόγου η σειρά συγκλίνει. 2. Όλοι οι όροι είναι θετικοί, άρα a + a = [ 2 + ( + )! ( + ) + ] [ 2 ]! = 2+ ( + )! ( + ) + 2! = 2 ( ) + 2 e <. Επειδή το όριο είναι μικρότερο της μονάδας, η σειρά συγκλίνει. 3. Σε αυτή την περίπτωση, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία, προκύπτει: a + a = 3 e >, άρα με αυτή τη μικρή αλλαγή στη μορφή των όρων, η σειρά αποκλίνει. Παράδειγμα 2.6. Εφαρμόζοντας το κριτήριο του λόγου για τη σειρά / p, έχουμε: [ ] [ ] a + [ ] [ ] p p = a ( + ) p p = = + +. Άρα βρισκόμαστε στην περίπτωση που δεν μπορούμε να αποφανθούμε. Θεώρημα 2.4. (Κριτήριο της ρίζας του Cauchy) Έστω ακολουθία a > 0 και lim (a ) = r.. Αν r >, η σειρά a αποκλίνει (και για την ακρίβεια τείνει στο ). 2. Αν r <, η σειρά a συγκλίνει. Απόδειξη: Η απόδειξη παραλείπεται, γιατί μοιάζει αρκετά με την απόδειξη του κριτηρίου του λόγου. Παρατηρούμε τα ακόλουθα:. Αν r =, δεν μπορούμε να αποφανθούμε. Δηλαδή και τα δύο παραπάνω ενδεχόμενα είναι δυνατά. 2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει το κριτήριο. Στην πρώτη περίπτωση, η σειρά συμπεριφέρεται ως συγκλίνουσα γεωμετρική σειρά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση συμπεριφέρεται σαν αποκλίνουσα γεωμετρική σειρά. (Παρατηρήστε ότι για τη γεωμετρική πρόοδο a = r ισχύει (a ) = r ακριβώς, και όχι μόνο στο όριο.)

12 292 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΕΙΡΕΣ 3. Το κριτήριο της ρίζας είναι εύκολο να εφαρμοστεί όταν η μορφή της a είναι τέτοια ώστε η ρίζα (a ) να έχει απλή μορφή. Παράδειγμα 2.7. Θα βρούμε αν συγκλίνουν οι ακόλουθες σειρές, εφαρμόζοντας το κριτήριο του λόγου: ( ), 2 e 2 Έχουμε, κατά περίπτωση:. Παρατηρήστε πως (a ) = 2. Η f(x) = x x τείνει στο για x, οπότε θα έχουμε ότι η f() = 2 τείνει στο 2 για, και η σειρά συγκλίνει. 2. Λόγω της μορφής των όρων της σειράς, είναι και πάλι προφανές ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κριτήριο της ρίζας. Πράγματι: [ a = e 2] = e 0, και η σειρά συγκλίνει. Παράδειγμα 2.8. Εφαρμόζοντας το κριτήριο της ρίζας για τη σειρά / p, έχουμε: [ ] = p ( ) p, άρα και πάλι δεν μπορούμε να αποφανθούμε. (Χρησιμοποιήσαμε το όριο lim παραδείγματος.) = του προηγούμενου Θεώρημα 2.5. (Κριτήριο του ολοκληρώματος) Έστω f : [, ) R θετική φθίνουσα συνάρτηση. Η σειρά f(k) συγκλίνει αν και μόνο αν το καταχρηστικό ολοκλήρωμα f είναι πεπερασμένο. Το κριτήριο είναι πολύ χρήσιμο, διότι εν γένει είναι πολύ πιο εύκολο να υπολογίζουμε ολοκληρώματα από το να υπολογίζουμε αθροίσματα. Απόδειξη: Καταρχάς παρατηρήστε ότι, επειδή η f είναι φθίνουσα, ισχύει ότι f(i) i=2 f f(i). (2.5) Αν η ακολουθία f(x) dx συγκλίνει, ως αύξουσα (η f είναι θετική) είναι και φραγμένη, άρα από την πρώτη ανισότητα της (2.5) θα είναι φραγμένη και η ακολουθία k=2 f(k), άρα και η f(k), και ως αύξουσα (η f είναι θετική) θα συγκλίνει. Παρόμοια, αν συγκλίνει η f(k), θα είναι φραγμένη, άρα από τη δεύτερη ανισότητα της (2.5) θα είναι φραγμένη και η f(x) dx, και ως αύξουσα (η f είναι θετική) θα συγκλίνει. Άρα η σειρά συγκλίνει ανν συγκλίνει το καταχρηστικό ολοκλήρωμα, και επομένως η σειρά αποκλίνει ανν το καταχρηστικό ολοκλήρωμα αποκλίνει. i=

13 2.3. ΣΕΙΡΕΣ ΜΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ 293 Παράδειγμα 2.9. Θα δείξουμε ότι η σειρά, p R, συγκλίνει ανν p >. Θα εφαρμόσουμε το p κριτήριο του ολοκληρώματος για τη συνάρτηση f(x) = x p. Πρέπει να εξετάσουμε το καταχρηστικό ολοκλήρωμα dx = lim xp { p p dx = lim, p, xp log, p =. Άρα, αν p >, η p τείνει στο 0, άρα το καταχρηστικό ολοκλήρωμα συγκλίνει, και από το κριτήριο συγκλίνει και η σειρά. Αν p =, log, άρα το καταχρηστικό ολοκλήρωμα αποκλίνει, και μαζί του αποκλίνει και η σειρά. Τέλος, αν p <, η p τείνει στο, άρα και πάλι το καταχρηστικό ολοκλήρωμα αποκλίνει, και μαζί του αποκλίνει και η σειρά. Παρατηρούμε τα ακόλουθα:. Συνήθως η χρήση ενός κριτηρίου είναι πολύ απλούστερη από τη χρήση των υπόλοιπων, αν και δεν είναι πάντα προφανές ποιο είναι αυτό. 2. Με τα κριτήρια μπορούμε να διαπιστώσουμε αν μια σειρά συγκλίνει ή όχι. Δεν μπορούμε όμως να διαπιστώσουμε σε ποιο αριθμό συγκλίνει. Συνήθως αυτό είναι πολύ δυσκολότερο, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. τηλεσκοπικών σειρών.) Παράδειγμα 2.0. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της [( 2) + ( 3) ]. Το πιο απλό είναι να παρατηρήσουμε πως η σειρά είναι το άθροισμα δύο σειρών που συγκλίνουν, ως γεωμετρικές, και επομένως προκύπτει ότι συγκλίνει και η δοσμένη. (Σε ποιο όριο συγκλίνει;) Παράδειγμα 2.. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της ta (/). Παρατηρούμε πως ( ) lim ta si ( ) [ ( )] si ( ) [ = lim cos = lim lim cos [ ] =. = lim x 0 + si x x lim cos (x) x 0 + ( )] Στην τρίτη ισότητα χρησιμοποιήσαμε το γεγονός ότι αν lim = L, τότε και lim f(/) = L. Άρα, x 0 +f(x) αφού οι όροι της σειράς δεν συγκλίνουν στο 0, από το αναγκαίο κριτήριο του Cauchy, η σειρά αποκλίνει. Παράδειγμα 2.2. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της ( + )( + 2)/!. Παρατηρούμε πως: a + a = [ ] [ ( )( + 3) ( + )( + 2) ( + )! = ( )( + 3) ( + )( + )( + 2) [ = ( + / + ] / + / 2 )( + 3/) ( + /)( + /, )( + 2/) που προφανώς τείνει στο 0, οπότε από το κριτήριο του λόγου προκύπτει ότι η σειρά συγκλίνει.! ]

14 294 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΕΙΡΕΣ Παράδειγμα 2.3. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της ( ) 3 cos π Παρατηρούμε πως όλοι οι όροι της είναι θετικοί, και επίσης πως είναι, όρο προς όρο, μικρότερη από τη γεωμετρική σειρά ( 3) η οποία είναι γνωστό πως συγκλίνει. Άρα, θα συγκλίνει και η ( ) 3 cos π Παράδειγμα 2.4. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της 0000 e. Χρησιμοποιώντας το κριτήριο του λόγου, προκύπτει πως a + a = ( + )0000 e 0000 e = ( ) e e, άρα η σειρά συγκλίνει. Παράδειγμα 2.5. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της! Χρησιμοποιώντας το κριτήριο του λόγου, προκύπτει πως [ ] a + ( + )! / [ ]! = a = , άρα η σειρά αποκλίνει. Παράδειγμα 2.6. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της (log ) /e Λόγω των δυνάμεων του, η προφανής προσέγγιση είναι να εφαρμόσουμε το κριτήριο της ρίζας. Πράγματι, έστω a = (log ) /e Έχουμε: lim a = lim log e ++ = lim / e ++/ ( / 2 ) = 0. Στη δεύτερη ισότητα, εφαρμόσαμε τον κανόνα του L Hôpital. Άρα, από το κριτήριο της ρίζας, προκύπτει πως η σειρά συγκλίνει. Παράδειγμα 2.7. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της ( + )/(2 3 ). Αν δοκιμάσουμε το κριτήριο του λόγου δεν θα βρούμε τη σύγκλιση, καθώς ο σχετικός λόγος θα συγκλίνει στο. (Δοκιμάστε το!) Το κριτήριο της ρίζας δεν φαίνεται να είναι εύκολο στην εφαρμογή, και επιπλέον η σχετική ρίζα θα συγκλίνει στο. Όμως, αν a = ( + )/(2 3 ) οι όροι της σειράς, παρατηρούμε πως a / 2 = = + / > 0, άρα, από το κριτήριο της σύγκρισης στο όριο, αφού συγκλίνει η ( / 2) θα συγκλίνει και η δοσμένη. Παράδειγμα 2.8. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της = 2 /( ). Αν δοκιμάσουμε το κριτήριο του λόγου, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα δεν θα βρούμε τη σύγκλιση, καθώς ο σχετικός λόγος θα συγκλίνει στο. Επίσης, το κριτήριο της ρίζας δεν φαίνεται να είναι κατάλληλο. Παρατηρούμε όμως ότι οι όροι a της συγκεκριμένης ακολουθίας, για μεγάλα, είναι περίπου ίσοι με. Η αντίστοιχη σειρά είναι η αρμονική, που αποκλίνει. Άρα η σειρά αναμένουμε να αποκλίνει. Για να το δείξουμε αυστηρά,

15 2.3. ΣΕΙΡΕΣ ΜΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ 295 χρησιμοποιούμε το κριτήριο σύγκρισης στο όριο. Έστω b =. Τότε a b = = , και με δεδομένο ότι αποκλίνει η = b, από το κριτήριο σύγκλισης στο όριο αποκλίνει και η δοσμένη. Παράδειγμα 2.9. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της ( 3 [2 + si ] )/4. Έστω a = ( 3 [2 + si ] )/4 οι όροι της σειράς. Λόγω της μορφής τους, είναι λογικό να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το κριτήριο της ρίζας. Αν το κάνουμε, θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει όριο, λόγω του όρου si. (Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε;) Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αν ορίσουμε την ακολουθία b = ( 3 [2 + ] )/4 = 3 (3/4). Παρατηρούμε πως 0 a b. Σύμφωνα με το κριτήριο της σύγκρισης, η a θα συγκλίνει αν συγκλίνει και η b. Η b όμως συγκλίνει, γιατί από το κριτήριο της ρίζας έχουμε: ( ) ( ) (b ) = <. 4 4 Παρατηρήστε πως χρησιμοποιήσαμε το όριο lim =. Παράδειγμα Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της ( 0000 e ). Η σειρά αποτελείται από δύο σειρές, εκ των οποίων η πρώτη είναι η αρμονική, και αποκλίνει, ενώ η δεύτερη συγκλίνει, σύμφωνα με το Παράδειγμα 2.4. Συνεπώς, η σειρά πρέπει να αποκλίνει. Πράγματι, έστω πως συνέκλινε. Τότε, αφού συγκλίνει και η 0000 e, από γνωστό θεώρημα θα πρέπει να συγκλίνει και το άθροισμα τους, που είναι η, και έχουμε άτοπο. Παράδειγμα 2.2. Θα εξετάσουμε τη σύγκλιση της σειράς =2 (log ) 2. Είναι εύκολο να δούμε ότι ούτε το κριτήριο της ρίζας, ούτε το κριτήριο του λόγου μπορεί να δώσει κάποια λύση, και θα εφαρμόσουμε το κριτήριο του ολοκληρώματος. Παρατηρήστε ότι οι όροι της σειράς ξεκινούν από το = 2, και επομένως το κριτήριο θα εφαρμοστεί ανάλογα. Πρέπει να δούμε αν συγκλίνει το 2 έχουμε: dx dy x(log x) 2 = Σχετικά με τη σειρά, σύμφωνα με το κριτήριο του ολοκληρώματος, τα (log ) 2, 2 =2 dx x(log x) 2. Κάνοντας την αλλαγή μεταβλητής y = log x dy = dx x y 2 = y + C = log x + C. 2 x(log x) 2 dx συγκλίνουν ή αποκλίνουν ταυτόχρονα. Παρατηρούμε όμως πως ( x(log x) 2 dx = ) dx = 0 + (log 2), log x 2

16 296 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΕΙΡΕΣ και επομένως προκύπτει πως η σειρά συγκλίνει. Ασκήσεις 2.0. Να προσδιορίσετε αν συγκλίνουν ή όχι οι ακόλουθες σειρές: log si(/).!. e 2 +cos 2 + log +0 si. log(0 6 ). 2.4 Εναλλάσσουσες Σειρές Ορισμός 2.2. (Εναλλάσσουσες σειρές) Αν η ακολουθία a k > 0, η σειρά ( ) k a k = a a 2 + a 3 a ( ) k a k +... καλείται εναλλάσσουσα. Θεώρημα 2.6. (Θεώρημα Leibiz) Αν η a k είναι φθίνουσα με όριο το 0, τότε η εναλλάσσουσα σειρά ( )k a k συγκλίνει, και μάλιστα a i a k+. i=k Η ανισότητα που δίνει το θεώρημα είναι πολύ χρήσιμη διότι φράσσει το σφάλμα που κάνουμε στον υπολογισμό του άπειρου αθροίσματος αν κρατήσουμε μόνο τους k πρώτους όρους. Απόδειξη: Παραλείπεται. Παράδειγμα Η εναλλάσσουσα αρμονική σειρά συγκλίνει (και μάλιστα στο log 2, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να δείξουμε με την υπάρχουσα θεωρία).

17 2.5. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗ 297 Ορισμός 2.3. (Απόλυτη και υπό συνθήκη σύγκλιση) Η σειρά a συγκλίνει απόλυτα αν η a συγκλίνει. Αν η a συγκλίνει αλλά η a δεν συγκλίνει, τότε λέμε ότι η a συγκλίνει υπό συνθήκη. Θεώρημα 2.7. (Απόλυτη σύγκλιση σύγκλιση) Αν συγκλίνει η a, τότε συγκλίνει και η a. Απόδειξη: Παραλείπεται. Παράδειγμα Η εναλλάσσουσα αρμονική σειρά συγκλίνει, αλλά η αρμονική σειρά (που προκύπτει παίρνοντας απόλυτα) αποκλίνει, άρα η εναλλάσσουσα αρμονική σειρά συγκλίνει υπό συνθήκη, και το αντίστροφο του θεωρήματος δεν ισχύει. 2.5 Περαιτέρω Μελέτη Ένας τρόπος για να σκεφτόμαστε μια ακολουθία και τη σειρά που δημιουργεί ως τα διακριτά ανάλογα μιας συνάρτησης f : [, ) R και του ολοκληρώματός της x f(t) dt. Πράγματι, και στις δύο 0 περιπτώσεις έχουμε μια συνάρτηση και δημιουργούμε μια νέα προσθέτοντας, σε κάθε σημείο τις τιμές που έχει λάβει η αρχική συνάρτηση μέχρι εκείνο το σημείο. Η αναλογία αυτή είναι αρκετά στενή και βοηθά αρκετά την ανάπτυξη της θεωρίας σε περιοχές των εφαρμοσμένων μαθηματικών όμως η επεξεργασία σήματος. Δείτε, για παράδειγμα το βιβλίο των Oppeheim et al. [OPPE]. Στο κεφάλαιο αυτό δώσαμε τα πιο βασικά από τα κριτήρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αποφανθούμε για την σύγκλιση ή όχι μιας σειρά. Στο εξειδικευμένο βιβλίο του Kopp [KNOP] αλλά και τα βιβλία γενικού ενδιαφέροντος των Νεγρεπόντη [ΝΕΓ], [ΝΕΓ2], [ΝΕΓ3] και Παντελίδη [ΠΑΝΤ] μπορείτε να βρείτε αρκετά κριτήρια ακόμα.

18 298 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΣΕΙΡΕΣ

Μερικές φορές δεν μπορούμε να αποφανθούμε για την τιμή του άπειρου αθροίσματος.

Μερικές φορές δεν μπορούμε να αποφανθούμε για την τιμή του άπειρου αθροίσματος. Σειρές Σειρές και μερικά αθροίσματα: Το πρόβλημα της άθροισης μιας σειράς άπειρων όρων είναι πολύ παλιό. Μερικές φορές μια τέτοια σειρά καταλήγει σε πεπερασμένο αποτέλεσμα, μερικές φορές απειρίζεται και

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η s n δεν συγκλίνει λέμε ότι η σειρά αποκλίνει.

Όταν η s n δεν συγκλίνει λέμε ότι η σειρά αποκλίνει. Όταν η s δεν συγκλίνει λέμε ότι η σειρά αποκλίνει. Παρατήρηση: Το αντίστροφο του προηγουμένου θεωρήματος δεν ισχύει. Παράδειγμα η σειρά με νιοστό όρο α = +-. Τότε lim α =0. Όμως s =α +α + +α = - + 3- +...+

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Ορισμός 1. Μια 1 1 (ένα προς ένα) συνάρτηση με πεδίο ορισμού το και πεδίο τιμών ένα υποσύνολο X του, δηλαδή μία 1 1 συνάρτηση

ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Ορισμός 1. Μια 1 1 (ένα προς ένα) συνάρτηση με πεδίο ορισμού το και πεδίο τιμών ένα υποσύνολο X του, δηλαδή μία 1 1 συνάρτηση ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 1. ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ Ορισμός 1. Μια 1 1 (ένα προς ένα) συνάρτηση με πεδίο ορισμού το και πεδίο τιμών ένα υποσύνολο X του, δηλαδή μία 1 1 συνάρτηση : 1 λέγεται ακολουθία πραγματικών αριθμών ή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ. v. Σε αυτή την περίπτωση το lim v

ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ. v. Σε αυτή την περίπτωση το lim v ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ Η ακολουθία { α ν } λέγεται αθροίσιμη αν η ακολουθία {S ν } συγκλίνει, όπου S 2 3.... Σε αυτή την περίπτωση το lim S συμβολίζεται με και λέγεται το άθροισμα της ακολουθίας {

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Σημειώσεις Ανάλυσης Ι (ανανεωμένο στις 5 Δεκεμβρίου 2012)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Σημειώσεις Ανάλυσης Ι (ανανεωμένο στις 5 Δεκεμβρίου 2012) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Σημειώσεις Ανάλυσης Ι (ανανεωμένο στις 5 Δεκεμβρίου 2012) Τμήμα Θ. Αποστολάτου & Π. Ιωάννου 1 Σειρές O Ζήνων ο Ελεάτης (490-430 π.χ.) στη προσπάθειά του να υποστηρίξει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στο μάθημα Ανάλυση Ι & Εφαρμογές 26 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στο μάθημα Ανάλυση Ι & Εφαρμογές 26 Φεβρουαρίου 2015 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στο μάθημα Ανάλυση Ι & Εφαρμογές 26 Φεβρουαρίου 25 Απαντήστε και στα 4 προβλήματα με σαφήνεια και απλότητα. Όσοι έχουν πάρει προβιβάσιμο βαθμό στην Πρόοδο (πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, --3 Μ. Παπαδημητράκης. Τώρα θα δούμε μια ακόμη εφαρμογή του Κριτηρίου του Ολοκληρώματος. Παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι η αρμονική σειρά αποκλίνει στο +, το οποίο φυσικά σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξετάσεων Φεβρουαρίου Ακ. Έτους

Λύσεις Εξετάσεων Φεβρουαρίου Ακ. Έτους ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, 6-7 ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΚ. ΚΑΘ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥΜΠΗΣ Λύσεις Εξετάσεων Φεβρουαρίου Ακ. Έτους 6-7. Περιοδικές Συναρτήσεις) Έστω συνεχής συνάρτηση f : R R περιοδική

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθίες & Σειρές. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Kglykos.gr. σε Ακολουθίες, Σειρές, Δυναμοσειρές. τεχνικές.

Ακολουθίες & Σειρές. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Kglykos.gr. σε Ακολουθίες, Σειρές, Δυναμοσειρές. τεχνικές. Ακολουθίες & Σειρές Κώστας Γλυκός Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Ακολουθίες Σειρές Δυναμοσειρές τεχνικές 0 ασκήσεις Ι δ ι α ί τ ε ρ α μ α θ ή μ α τ α 6 9 7. 0 0. 8 8. 8 8 Kglykos.gr / / 0 9 εκδόσεις Καλό

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθίες & Σειρές. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Kglykos.gr. σε Ακολουθίες, Σειρές, Δυναμοσειρές. τεχνικές.

Ακολουθίες & Σειρές. Κώστας Γλυκός ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Kglykos.gr. σε Ακολουθίες, Σειρές, Δυναμοσειρές. τεχνικές. Ακολουθίες & Σειρές Κώστας Γλυκός Ασκήσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Ακολουθίες, Σειρές, Δυναμοσειρές τεχνικές 0 ασκήσεις Ι δ ι α ί τ ε ρ α μ α θ ή μ α τ α 6 9 7. 0 0. 8 8. 8 8 Kglykos.gr / / 0 7 εκδόσεις Καλό

Διαβάστε περισσότερα

h(x, y) = card ({ 1 i n : x i y i

h(x, y) = card ({ 1 i n : x i y i Κεφάλαιο 1 Μετρικοί χώροι 1.1 Ορισμός και παραδείγματα Ορισμός 1.1.1 μετρική). Εστω X ένα μη κενό σύνολο. Μετρική στο X λέγεται κάθε συνάρτηση ρ : X X R με τις παρακάτω ιδιότητες: i) ρx, y) για κάθε x,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Μ. Παπαδημητράκης. 1 ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Έστω συνάρτηση f ορισμένη σε διάστημα I. Λέμε ότι η F είναι αντιπαράγωγος της f στο I αν ισχύει F = f στο I. ΠΡΟΤΑΣΗ. Αν η F είναι αντιπαράγωγος της f στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ι ΣΕΙΡΕΣ Διδάσκουσα : Δρ Μαρία Αδάμ Λυμένες ασκήσεις ) Να μελετηθούν ως προς τη σύγκλισή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΣ002: Μαθηματικά ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (για εξάσκηση)

ΜΑΣ002: Μαθηματικά ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (για εξάσκηση) ΜΑΣ00: Μαθηματικά ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (για εξάσκηση) ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΙΡΕΣ:. Να γράψετε τους πρώτους πέντε όρους της κάθε ακολουθίας: (β) (γ), Απαντήσεις: {/, /, 7/8, 5/6, /} (β) {, /5, /,5/, /7} (γ) {, /,, /,

Διαβάστε περισσότερα

f(x) = lim f n (t) = d(t, x n ) d(t, x) = f(t)

f(x) = lim f n (t) = d(t, x n ) d(t, x) = f(t) Κεφάλαιο 7 Ακολουθίες και σειρές συναρτήσεων 7.1 Ακολουθίες συναρτήσεων: κατά σημείο σύγκλιση Ορισμός 7.1.1. Εστω X σύνολο, (Y, ρ) μετρικός χώρος και f n, f : X Y (n = 1, 2,...). Λέμε ότι η ακολουθία συναρτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 9--3 Μ. Παπαδημητράκης. Εκτός από το κριτήριο του Cauchy, όλα τα άλλα κριτήρια σύγκλισης μιας σειράς που είδαμε μέχρι τώρα (απόλυτης σύγκλισης, σύγκρισης δυο σειρών, λόγου,

Διαβάστε περισσότερα

Σειρές πραγματικών αριθμών

Σειρές πραγματικών αριθμών ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σειρές πραγματικών αριθμών Προσέγγιση του π < π < Αρχιμήδης ο Συρακούσιος (87 π.χ - π.χ.) 7 7 π = Frçois Viète (54-6) + + + π 4 4 6 6 8 8 = Joh Wllis (66-7) 5 5 7 7 9 4 π = + Viscout Broucker

Διαβάστε περισσότερα

n sin 1 n. 2 n n+1 6 n. = 1. = 1 2, = 13 4.

n sin 1 n. 2 n n+1 6 n. = 1. = 1 2, = 13 4. ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Ι ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Λύσεις ασκήσεων φυλλαδίου. Άσκηση : Εξετάστε ως προς τη σύγκλιση τη σειρά si. Λύση: Παρατηρούμε ότι si 0 άρα η σειρά δεν συγκλίνει. Συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρουμε ότι: Συνάρτηση-απεικόνιση με πεδίο ορισμού ένα σύνολο Α και πεδίο τιμών ένα σύνολο Β είναι κάθε μονοσήμαντη απεικόνιση f του Α στο Β.

Ξέρουμε ότι: Συνάρτηση-απεικόνιση με πεδίο ορισμού ένα σύνολο Α και πεδίο τιμών ένα σύνολο Β είναι κάθε μονοσήμαντη απεικόνιση f του Α στο Β. Η έννοια της ακολουθίας Ξέρουμε ότι: Συνάρτηση-απεικόνιση με πεδίο ορισμού ένα σύνολο Α και πεδίο τιμών ένα σύνολο Β είναι κάθε μονοσήμαντη απεικόνιση f του Α στο Β. Δηλαδή: f : A B Η ακολουθία είναι συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

Pr(10 X 15) = Pr(15 X 20) = 1/2, (10.2)

Pr(10 X 15) = Pr(15 X 20) = 1/2, (10.2) Κεφάλαιο 10 Συνεχείς τυχαίες μεταβλητές Σε αυτό το κεφάλαιο θα εξετάσουμε τις ιδιότητες που έχουν οι συνεχείς τυχαίες μεταβλητές. Εκείνες οι Τ.Μ. X, δηλαδή, των οποίων το σύνολο τιμών δεν είναι διακριτό,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11. Πολυώνυμα Taylor Ορισμός

Κεφάλαιο 11. Πολυώνυμα Taylor Ορισμός Κεφάλαιο Πολυώνυμα Taylor Στο κεφάλαιο αυτό θα κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή στα πολυώνυμα Taylor. Τα πολυώνυμα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσεγγίσεις μιας συνάρτησης γύρω από ένα σημείο, και έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Απειροσ τικός Λογισμός ΙΙ Πρόχειρες Σημειώσεις Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αθηνών

Απειροσ τικός Λογισμός ΙΙ Πρόχειρες Σημειώσεις Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αθηνών Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Πρόχειρες Σημειώσεις Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αθηνών - Περιεχόμενα Υπακολουθίες και βασικές ακολουθίες. Υπακολουθίες. Θεώρημα Bolzno Weierstrss.αʹ Απόδειξη με χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

Π Κ Τ Μ Ε Μ Λύσεις των ασκήσεων

Π Κ Τ Μ Ε Μ Λύσεις των ασκήσεων Π Κ Τ Μ Ε Μ Λύσεις των ασκήσεων Πρ. Η f : [0, ] R είναι συνεχής στο [0, ]. Χρησιμοποιώντας το Θεώρημα Bolzao- Weierstraß δείξτε ότι η f είναι φραγμένη στο [0, ]. Μην επικαλεστείτε κάποιο άλλο θεώρημα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Ι (2006-07)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Ι (2006-07) ΤΕΙ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Ι (2006-07) Επιµέλεια Σηµειώσεων : Βασιλειάδης Γεώργιος Καστοριά, εκέµβριος 2006

Διαβάστε περισσότερα

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις δέκατου φυλλαδίου ασκήσεων. 2 x dx = 02 ( 2) 2

Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο Λύσεις δέκατου φυλλαδίου ασκήσεων. 2 x dx = 02 ( 2) 2 Απειροστικός Λογισμός Ι, χειμερινό εξάμηνο 08-9. Λύσεις δέκατου φυλλαδίου ασκήσεων.. Υπολογίστε το x αν x < 0 4 fx) dx όταν fx) = αν 0 x 3/x αν < x 4 Λύση: Η f ταυτίζεται στο [, 0] με την συνεχή συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στις σειρές

Σηµειώσεις στις σειρές . ΟΡΙΣΜΟΙ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Σηµειώσεις στις σειρές Στην Ενότητα αυτή παρουσιάζουµε τις βασικές-απαραίτητες έννοιες για την µελέτη των σειρών πραγµατικών αριθµών και των εφαρµογών τους. Έτσι, δίνονται συστηµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Απειροστικού Λογισμού ΙΙ Πρόχειρες Σημειώσεις Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αθηνών Περιεχόμενα Υπακολουθίες και ακολουθίες Cuchy Σειρές πραγματικών αριθμών 3 3 Ομοιόμορφη συνέχεια 3 4 Ολοκλήρωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Μ. Παπαδημητράκης. ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Έστω μια δυναμοσειρά a (x ξ) = a 0 + a (x ξ) + a 2 (x ξ) 2 + με ακτίνα σύγκλισης R και με ρ = lim a. Αν x = ξ, η δυναμοσειρά συγκλίνει και έχει άθροισμα

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Αριθμητική Παραγώγιση Εισαγωγή Ορισμός 7. Αν y f x είναι μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά. Ενότητα 3: Ολοκληρωτικός Λογισμός Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μαθηματικά. Ενότητα 3: Ολοκληρωτικός Λογισμός Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μαθηματικά Ενότητα 3: Ολοκληρωτικός Λογισμός Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Διαγωνισμάτος 1 Ενότητα: Ακολουθίες-Σειρές

Λύσεις Διαγωνισμάτος 1 Ενότητα: Ακολουθίες-Σειρές Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Απειροστικός Λογισμός ΙΙ Γ. Καραγιώργος ykarag@aegea.gr Λύσεις Διαγωνισμάτος Ενότητα: Ακολουθίες-Σειρές Άσκηση. Έστω ακολουθία (a ), για την οποία ισχύει ότι Θεωρούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Μ. Παπαδημητράκης. ΕΙΚΟΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ Άσκηση 0... Θεωρήστε τη σειρά συναρτήσεων sin( ). Αποδείξτε ότι η σειρά συγκλίνει σε κάποια συνάρτηση s κατά σημείο στο R και ομοιόμορφα στο [ a, a]

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΤΟ ΔΙΩΝΥΜΙΚΟ ΘΕΩΡΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΤΟ ΔΙΩΝΥΜΙΚΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΤΟ ΔΙΩΝΥΜΙΚΟ ΘΕΩΡΗΜΑ Εισαγωγή Οι αριθμοί που εκφράζουν το πλήθος των στοιχείων ανά αποτελούν ίσως τους πιο σημαντικούς αριθμούς της Συνδυαστικής και καλούνται διωνυμικοί συντελεστές διότι εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Κεφάλαιο 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 20 2.1 Οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ Μ. Παπαδημητράκης. 1 ΔΕΚΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Συνεχίζουμε την λύση της άσκησης 6.3.. Μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει ότι για κάθε διαμέριση του [, b] υπάρχει μια αντίστοιχη διαμέριση του [, B] ώστε να ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ Π Δ Μ τμ. Μηχανικών Πληροφορικής & τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών Μαθηματική Ανάλυση I Μαθηματικά Ι ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ Να δειχτεί ότι οι σειρές α) 4 + 6 + 3 8 + 4 0 +..., β) + 3 4 +

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ , Β= 1 y, όπου y 0. , όπου y 0.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ , Β= 1 y, όπου y 0. , όπου y 0. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 9 Ιουνίου 8:-: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Θέμα (Α) ( 5 μονάδες) Δίδονται οι πίνακες Α=,

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου wwwaskisopolisgr έκδοση 5-6 wwwaskisopolisgr ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 5 Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ Μ. Παπαδημητράκης. 1 ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Χρησιμοποιούμε τα σύμβολα f και f() d για να συμβολίσουμε όλα μαζί τα αόριστα ολοκληρώματα της f σε ένα διάστημα I. Δηλαδή, γράφουμε f = f + c ή f() d =

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι.Ι (τεύχος-1-)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι.Ι (τεύχος-1-) ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι.Ι (τεύχος--) .. Μια χρήσιμη ανασκόπηση... Δυνάμεις Πραγματικών Αριθμών Ο συνοπτικός τρόπος για να εκφράσουμε το γινόμενο : 2*2*2*2 4 είναι να το γράψουμε:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ...23 ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΥΘΕΙΕΣ...32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΚΛΟΙ...43

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ...23 ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΥΘΕΙΕΣ...32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΚΛΟΙ...43 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ. ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΗ. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ...5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΓΩΝΙΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΘΕΙΕΣ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΥΚΛΟΙ...4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

με Τέλος πάντων, έστω ότι ξεκινάει ένα άλλο υποθετικό σενάριο που απλά δεν διευκρινίζεται. Για το i) θα έχουμε , 2

με Τέλος πάντων, έστω ότι ξεκινάει ένα άλλο υποθετικό σενάριο που απλά δεν διευκρινίζεται. Για το i) θα έχουμε , 2 Άσκηση 75 Σε έναν οργανισμό, αρχικά υπάρχουν 04800 βακτήρια. Μετά από 1 ώρα υπάρχουν 10400 βακτήρια, μετά από ώρες 5100 βακτήρια, και γενικά ο αριθμός των βακτηρίων υποδιπλασιάζεται κάθε μια ώρα. α) Πόσα

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

KΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ KΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ 5 Ορισµοί Εστω α δοθείσα πραγµατική ακολουθία Ορίζουµε µία νέα ακολουθία ως εξής: 3 3 = + + + = = + = + + Ορισµός 5 Εάν υπάρχει το lim + = τότε η ακολουθία καλείται

Διαβάστε περισσότερα

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: :

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: : Η θεωρία στα μαθηματικά προσανατολισμού Γ υκείου Τι λέμε συνάρτηση με πεδίο ορισμού το σύνολο ; Έστω ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το μία διαδικασία (κανόνα), με την

Διαβάστε περισσότερα

B = F i. (X \ F i ) = i I

B = F i. (X \ F i ) = i I Κεφάλαιο 3 Τοπολογία μετρικών χώρων Ομάδα Α 3.1. Εστω (X, ρ) μετρικός χώρος και F, G υποσύνολα του X. Αν το F είναι κλειστό και το G είναι ανοικτό, δείξτε ότι το F \ G είναι κλειστό και το G \ F είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 28--3 Μ. Παπαδημητράκης. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ. Αν η σειρά + = x συγκλίνει απολύτως, τότε συγκλίνει και + x x. = = Δεν θα παρουσιάσω την απόδειξη. Διαβάστε την στο βιβλίο.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΔΕΚΑΤΟ ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΔΕΚΑΤΟ ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΚΑΤΟ ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 9--3 Μ. Παπαδημητράκης. Σήμερα θα δούμε κάποια πράγματα για μια σημαντική ειδική κατηγορία σειρών, εκείνες που έχουν όλους τους προσθετέους τους μη-αρνητικούς. Και θα αρχίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. z x y 2xyi. Re z x y. Θα δείξουμε ότι για τους μιγαδικούς αριθμούς z για τους οποίους ισχύει ότι. z z zz. zz zz z z 1 0 z z 1 (1)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. z x y 2xyi. Re z x y. Θα δείξουμε ότι για τους μιγαδικούς αριθμούς z για τους οποίους ισχύει ότι. z z zz. zz zz z z 1 0 z z 1 (1) Αριθμός Εξέτασης 7 α.α) ος τρόπος: Έστω z i. Τότε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ z i και Re z. Θα δείξουμε ότι για τους μιγαδικούς αριθμούς z για τους οποίους ισχύει ότι z z,ισχύει επίσης ότι. Είναι z z z z z z z z z z z

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2014 ΜΕΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2014 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 2 Μεγιστικός τελέστης στην μπάλα 2 2.1 Βασικό θεώρημα........................ 2 2.2 Γενική περίπτωση μπάλας.................. 6 2.2.1 Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ακολουθία ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις 4ης Ομάδας Ασκήσεων

Λύσεις 4ης Ομάδας Ασκήσεων ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Γ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ. Ζυγοβίστι Λύσεις 4ης Ομάδας Ασκήσεων Τμήμα Α Λ αʹ Το συνολικό πλήθος των τερμάτων που θα σημειωθούν είναι X + Y, και η μέση

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Αριθμητική Ολοκλήρωση Εισαγωγή Έστω ότι η f είναι μία φραγμένη συνάρτηση στο πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 14.2 Να βρεθεί ο μετασχηματισμός Laplace των συναρτήσεων

Παράδειγμα 14.2 Να βρεθεί ο μετασχηματισμός Laplace των συναρτήσεων Κεφάλαιο 4 Μετασχηματισμός aplace 4. Μετασχηματισμός aplace της εκθετικής συνάρτησης e Είναι Άρα a a a u( a ( a ( a ( aj F( e e d e d [ e ] [ e ] ( a e (c ji, με a (4.9 a a a [ e u( ] a, με a (4.3 Η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO - ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΤΙΜΩΝ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΤΙΜΗΣ - ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟ 2 Ο ΘΕΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟ 2 Ο ΘΕΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟ 2 Ο ΘΕΜΑ Άσκηση 1 Δίνονται οι ανισώσεις: 3x και 2 x α) Να βρείτε τις λύσεις τους (Μονάδες 10) β) Να βρείτε το σύνολο των κοινών τους λύσεων (Μονάδες 15) α) Έχουμε 3x 2x x 2

Διαβάστε περισσότερα

AkoloujÐec sunart sewn A. N. Giannakìpouloc, Tm ma Statistik c OPA

AkoloujÐec sunart sewn A. N. Giannakìpouloc, Tm ma Statistik c OPA AkoloujÐec sunrt sewn A. N. Ginnkìpouloc, Tm m Sttistik c OPA Eisgwg Στη διάλεξη αυτή θα μελετήσουμε την έννοια της σύγκλισης ακολουθίων συναρτήσεων και συγκεκριμένα την έννοια της ομοιόμορφης σύγκλισης.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 15-10-13 Μ. Παπαδημητράκης. 1 Παράδειγμα. Ως εφαρμογή της Αρχιμήδειας Ιδιότητας θα μελετήσουμε το σύνολο { 1 } A = n N = {1, 1 n 2, 1 } 3,.... Κατ αρχάς το σύνολο A έχει προφανώς

Διαβάστε περισσότερα

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης 3 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Θεώρημα Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σ ένα διάστημα Δ, τότε: Αν f ( ) > 0για κάθε εσωτερικό του Δ, η f είναι γνησίως αύξουσα στο Δ. Αν

Διαβάστε περισσότερα

7. ΑΝΩΜΑΛΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΠΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ. και σε κάθε γειτονιά του z

7. ΑΝΩΜΑΛΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΠΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ. και σε κάθε γειτονιά του z 7. ΑΝΩΜΑΛΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΠΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ Ένα σημείο λέγεται ανώμαλο σημείο της συνάρτησης f( ) αν η f( ) δεν είναι αναλυτική στο και σε κάθε γειτονιά του υπάρχει ένα τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ Μ. Παπαδημητράκης. 1 ΕΒΔΟΜΟ ΜΑΘΗΜΑ Θα γυρίσουμε πίσω για να κάνουμε μια απόδειξη που είχαμε παραλείψει σε κάποιο προηγούμενο παράδειγμα. Παράδειγμα. Έστω ξ [, b] και η συνάρτηση { 0, αν x [, b],

Διαβάστε περισσότερα

. (1) , lim να υπάρχουν και να είναι πεπερασμένα, δηλαδή πραγματικοί αριθμοί.

. (1) , lim να υπάρχουν και να είναι πεπερασμένα, δηλαδή πραγματικοί αριθμοί. O μετασχηματισμός Laplace αποτελεί περίπτωση ολοκληρωτικού μετασχηματισμού, κατά τον οποίο κατάλληλη συνάρτηση (χρονικό σήμα) μετατρέπεται σε συνάρτηση της «συχνότητας» μέσω της σχέσης. (1) Γενικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Ανάλυση Ι 5 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Ανάλυση Ι 5 Δεκεμβρίου 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Ανάλυση Ι 5 Δεκεμβρίου 04 Ας δούμε συγκεντρωμένες όλες τις δυνατές περιπτώσεις ορίων συναρτήσεων: (α) lim x x 0 l, (β) lim x x 0 +, (γ) lim l, (δ) lim x + Τμήμα Θ. Αποστολάτου

Διαβάστε περισσότερα

i=1 i=1 i=1 (x i 1, x i +1) (x 1 1, x k +1),

i=1 i=1 i=1 (x i 1, x i +1) (x 1 1, x k +1), Κεφάλαιο 6 Συμπάγεια 6.1 Ορισμός της συμπάγειας Οπως θα φανεί στην αμέσως επόμενη παράγραφο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να εισάγει την έννοια του συμπαγούς μετρικού χώρου. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016 Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 16 ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Μ. Παπαδημητράκης. ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Άσκηση. Έστω f συνεχής στο διάστημα I και έστω ότι ισχύει f() για κάθε I. Αν η f 2 είναι παραγωγίσιμη στο I, αποδείξτε ότι η f είναι παραγωγίσιμη στο

Διαβάστε περισσότερα

Dunamoseirèc A. N. Giannakìpouloc, Tm ma Statistik c OPA

Dunamoseirèc A. N. Giannakìpouloc, Tm ma Statistik c OPA Dunamoseirèc A. N. Giannakìpouloc, Tm ma Statistik c OPA Eisagwg Οι δυναμοσειρές είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία σειρών. Βρίσκουν πολύ σημαντικές εφαρμογές στον ορισμό συναρτήσεων καθώς και σε διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορικές Εξισώσεις.

Διαφορικές Εξισώσεις. Διαφορικές Εξισώσεις. Εαρινό εξάμηνο 05-6. Λύσεις δεύτερου φυλλαδίου ασκήσεων.. Βρείτε όλες τις λύσεις της εξίσωσης Bernoulli x y = xy + y 3 καθορίζοντας προσεκτικά το διάστημα στο οποίο ορίζεται καθεμιά

Διαβάστε περισσότερα

y 1 (x) f(x) W (y 1, y 2 )(x) dx,

y 1 (x) f(x) W (y 1, y 2 )(x) dx, Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 07/1/017 Μέρος 1ο: Μη Ομογενείς Γραμμικές Διαφορικές Εξισώσεις Δεύτερης Τάξης Θεωρούμε τη γραμμική μή-ομογενή διαφορική εξίσωση y + p(x) y + q(x) y = f(x), x

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Μονοτονία Συνάρτησης Tζουβάλης Αθανάσιος Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Περιεχόμενα Μονοτονία συνάρτησης... Λυμένα παραδείγματα...

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθίες πραγματικών αριθμών

Ακολουθίες πραγματικών αριθμών ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ακολουθίες πραγματικών αριθμών Όταν διαδοχικές τιµές που παίρνει µία μεταβλητή προσεγγίζουν απεριόριστα µία συγκεκριµένη τιµή έτσι ώστε τελικά να διαφέρουν από αυτήν λιγότερο από όσο επιθυµεί

Διαβάστε περισσότερα

f(f 1 (B)) f(f 1 (B)) B. X \ (f 1 (C)) = X \ f 1 (C) = f 1 (Y \ C) X \ (f 1 (C)) f 1 (Y \ C). f 1 (Y \ C) = f 1 (Y \ C ) = X \ f 1 (C ).

f(f 1 (B)) f(f 1 (B)) B. X \ (f 1 (C)) = X \ f 1 (C) = f 1 (Y \ C) X \ (f 1 (C)) f 1 (Y \ C). f 1 (Y \ C) = f 1 (Y \ C ) = X \ f 1 (C ). Κεφάλαιο 4 Συναρτήσεις μεταξύ μετρικών χώρων 4.1 Συνεχείς συναρτήσεις Εστω (X, ρ) και (Y, σ) δύο μετρικοί χώροι. Στην 2.2 δώσαμε τον ορισμό της συνέχειας μιας συνάρτησης f : X Y σε κάποιο σημείο x 0 X:

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις για το µάθηµα «Ανάλυση Ι και Εφαρµογές» (ε) Κάθε συγκλίνουσα ακολουθία άρρητων αριθµών συγκλίνει σε άρρητο αριθµό.

Ασκήσεις για το µάθηµα «Ανάλυση Ι και Εφαρµογές» (ε) Κάθε συγκλίνουσα ακολουθία άρρητων αριθµών συγκλίνει σε άρρητο αριθµό. Ασκήσεις για το µάθηµα «Ανάλυση Ι και Εφαρµογές» Κεφάλαιο : Ακολουθίες πραγµατικών αριθµών Α Οµάδα Εξετάστε αν οι παρακάτω προτάσεις είναι αληθείς ή ψευδείς αιτιολογήστε πλήρως την απάντησή σας α Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

x + ax x x 4 να είναι παραγωγίσιμη στο x Υπόδειξη: Μπορείτε να εφαρμόσετε κανόνα L Hospital ή μπορεί σας χρειαστεί η sin sin = 2sin cos

x + ax x x 4 να είναι παραγωγίσιμη στο x Υπόδειξη: Μπορείτε να εφαρμόσετε κανόνα L Hospital ή μπορεί σας χρειαστεί η sin sin = 2sin cos http://lar.maths.gr/, maths@maths.gr, Τηλ: 69795 Ενδεικτικές απαντήσεις ης Γραπτής Εργασίας ΠΛΗ -: Άσκηση. (5 μονάδες) i) ( μονάδες) Υπολογίστε την παράγωγο για κάθε μία από τις επόμενες συναρτήσεις: a)

Διαβάστε περισσότερα

f(x) = και στην συνέχεια

f(x) = και στην συνέχεια ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση. Στις συναρτήσεις μπορούμε να μετασχηματίσουμε πρώτα τον τύπο τους και μετά να βρίσκουμε το πεδίο ορισμού τους; Όχι. Το πεδίο ορισμού της συνάρτησης το βρίσκουμε πριν μετασχηματίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση

ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση ΜΕΜ251 Αριθμητική Ανάλυση Διάλεξη 03, 12 Φεβρουαρίου 2018 Μιχάλης Πλεξουσάκης Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Περιεχόμενα 1. Επαναληπτικές μέθοδοι - Γενική θεωρία 2. Η μέθοδος του Newton

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια

Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Κωνσταντίνος Παπασταματίου Μαθηματικά Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Συνοπτική Θεωρία Μεθοδολογίες Λυμένα Παραδείγματα Επιμέλεια: Μαθηματικός Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ. Καρτάλη 8 (με

Διαβάστε περισσότερα

Όριο και συνέχεια πραγματικής συνάρτησης

Όριο και συνέχεια πραγματικής συνάρτησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Όριο και συνέχεια πραγματικής συνάρτησης Αγνοώ το πώς με βλέπει ο κόσμος αλλά στον εαυτό μου, φαίνομαι σαν να μην ήμουν τίποτα άλλο από ένα αγοράκι που παίζει στην ακρογιαλιά και κατά καιρούς

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2017-2018 Υπολογισμοί και Σφάλματα Παράσταση Πραγματικών Αριθμών Συστήματα Αριθμών Παράσταση Ακέραιου

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση:

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση: Κατηγορία η Θεώρημα Βolzano Τρόπος αντιμετώπισης:. Όταν μας ζητούν να εξετάσουμε αν ισχύει το θεώρημα Bolzano για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] τότε: Εξετάζουμε την συνέχεια της f στο [, ] (αν η

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Παπαδημητράκης. Αρμονική Ανάλυση. Τμήμα Μαθηματικών. Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μιχάλης Παπαδημητράκης. Αρμονική Ανάλυση. Τμήμα Μαθηματικών. Πανεπιστήμιο Κρήτης Μιχάλης Παπαδημητράκης Αρμονική Ανάλυση Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης Περιεχόμενα 1 Το ολοκλήρωμα Lebesgue. 1 1.1 Σύνολα μηδενικού μέτρου..................................... 1 1.2 Η συλλογή C

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 9 Ιουνίου (διάρκεια ώρες και λ) Διαβάστε προσεκτικά και απαντήστε

Διαβάστε περισσότερα

f(y) dy = b a dy = b a x f(x) dx = b a dx = x 2 = b2 a 2 2(b a) b a dx = = (a2 + ab + b 2 )(b a) 3(b a)

f(y) dy = b a dy = b a x f(x) dx = b a dx = x 2 = b2 a 2 2(b a) b a dx = = (a2 + ab + b 2 )(b a) 3(b a) Κεφάλαιο 11 Συνεχείς κατανομές και ο Ν.Μ.Α. Στο προηγούμενο κεφάλαιο ορίσαμε την έννοια της συνεχούς τυχαίας μεταβλητής, και είδαμε τις βασικές της ιδιότητες. Εδώ θα περιγράψουμε κάποιους ιδιαίτερους τύπους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΠΕΜΠΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΠΕΜΠΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 1 ΠΕΜΠΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, 17-10-13 Μ. Παπαδημητράκης. 1 Την προηγούμενη φορά αναφέραμε (και αποδείξαμε στην περίπτωση n = 2) το θεώρημα που λέει ότι, αν n N, n 2, τότε για κάθε y 0 υπάρχει μοναδική μηαρνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 2 ΣΕ 37 ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ 2 ΣΕ 37 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 ΣΕ 37 ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μ. Παπαδημητράκης. ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Έστω [, b] ένα κλειστό διάστημα με < b. Διαμέριση του [, b] είναι ένα οποιοδήποτε πεπερασμένο υποσύνολο του [, b] το οποίο περιέχει τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

να είναι παραγωγίσιμη Να ισχύει ότι f Αν μια από τις τρεις παραπάνω συνθήκες δεν ισχύουν τότε δεν ισχύει και το θεώρημα Rolle.

να είναι παραγωγίσιμη Να ισχύει ότι f Αν μια από τις τρεις παραπάνω συνθήκες δεν ισχύουν τότε δεν ισχύει και το θεώρημα Rolle. Κατηγορία η Συνθήκες θεωρήματος Rolle Τρόπος αντιμετώπισης:. Για να ισχύει το θεώρημα Rolle για μια συνάρτηση σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, ) τέτοιο ώστε ( ) ) πρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

M. J. Lighthill. g(y) = f(x) e 2πixy dx, (1) d N. g (p) (y) =

M. J. Lighthill. g(y) = f(x) e 2πixy dx, (1) d N. g (p) (y) = Εισαγωγή στην ανάλυση Fourier και τις γενικευμένες συναρτήσεις * M. J. Lighthill μετάφραση: Γ. Ευθυβουλίδης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΟΥΣ FOURIER 2.1. Καλές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ 12) ΕΡΓΑΣΙΑ 3 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 12 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ 12) ΕΡΓΑΣΙΑ 3 η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: 12 Ιανουαρίου 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΕΡΓΑΣΙΑ η Ημερομηνία Αποστολής στον Φοιτητή: Ιανουαρίου 009 Ημερομηνία παράδοσης της Εργασίας: Φεβρουαρίου 009. Πριν

Διαβάστε περισσότερα

2πσ 2 e (x µ)2 /2σ 2 dx = 1. (13.1) e x2 dx. e y2 dy, I = 2. e (y2 +z 2) dy dz.

2πσ 2 e (x µ)2 /2σ 2 dx = 1. (13.1) e x2 dx. e y2 dy, I = 2. e (y2 +z 2) dy dz. Κεφάλαιο 3 Κ.Ο.Θ.: Λίγη θεωρία και αποδείξεις Σε αυτό το κεφάλαιο θα δούμε τέσσερις αποδείξεις αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την κανονική κατανομή και το Κ.Ο.Θ., οι οποίες είναι αρκετά πιο απαιτητικές,

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016 Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 16 ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Ανάλυση Ι

Μαθηματική Ανάλυση Ι Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μαθηματική Ανάλυση Ι Ενότητα 3: Σειρές Πραγματικών Αριθμών Επίκ. Καθηγητής Θ. Ζυγκιρίδης e-mail: tzygiridis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΥΕ10 (Γενικά Μαθηματικά Ι) ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

lim y < inf B + ε = x = +. f(x) =

lim y < inf B + ε = x = +. f(x) = ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Εξετάσεις στη Μαθηματική Ανάλυση Ι ΟΜΑΔΑ: Α 8 Μαρτίου, 0 Θέμα. (αʹ) Εστω A, B μη κενά σύνολα πραγματικών αριθμών τέτοια ώστε x y, για

Διαβάστε περισσότερα

( 1)( 3) ( ) det( ) (1 )( 1 ) ( 2)( 2) pl( ) det( L ) (5 )( 7 ) ( 1) ( ) det( M ) (1 )(1 )

( 1)( 3) ( ) det( ) (1 )( 1 ) ( 2)( 2) pl( ) det( L ) (5 )( 7 ) ( 1) ( ) det( M ) (1 )(1 ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (ΘΕ ΠΛΗ ) ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 9 Ιουνίου 0 Θέμα Δίδονται οι πίνακες K= 5 4, L=, M=. 9 7 A) (8 μονάδες) Για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Απειροστικός Λογισμός Ι Ασκήσεις

Απειροστικός Λογισμός Ι Ασκήσεις Απειροστικός Λογισμός Ι Ασκήσεις Μ. Παπαδημητράκης . Για καθεμία από τις ανισότητες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ + >, +, + > +3 3+, ( )( 3) ( ) 0 γράψτε ως διάστημα ή ως ένωση διαστημάτων το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr

Παντελής Μπουμπούλης, M.Sc., Ph.D. σελ. 2 math-gr.blogspot.com, bouboulis.mysch.gr VI Ολοκληρώματα Παντελής Μπουμπούλης, MSc, PhD σελ mth-grlogspotcom, ououlismyschgr ΜΕΡΟΣ Αρχική Συνάρτηση Ορισμός Έστω f μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα Δ Αρχική συνάρτηση ή παράγουσα της στο Δ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι Β ΜΕΡΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι Β ΜΕΡΟΣ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι Περιληπτικές Σημειώσεις-Ασκήσεις Β ΜΕΡΟΣ ΦΩΤΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ KAΘ. ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΕΟ Msc. Θεωρητικά Μαθηματικά ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2016 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:

Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση: Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:. Να μπορεί να βρίσκει απο τη γραφική παράσταση μιας συνάρτησης το πεδίο ορισμού της το σύνολο τιμών της την τιμή της σε ένα σημείο..

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Εισαγωγή στα Σήματα 1. Σκοποί της Θεωρίας Σημάτων 2. Κατηγορίες Σημάτων 3. Χαρακτηριστικές Παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα