ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΕΚΣΚΑΦΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΕΚΣΚΑΦΗ"

Transcript

1 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΕΚΣΚΑΦΗ Αγγελική Ζορµπά, Νικόλαος Θεοδοσίου και Ελένη Φωτοπούλου Τοµέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, , Θεσσαλονίκη ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με την παρούσα εργασία επιχειρείται η εφαρµογή της µεθόδου των γενετικών αλγορίθµων για την επίλυση του κλασσικού προβλήµατος υποβιβασµού της στάθµης του υπόγειου νερού σε εκσκαφή µε τη διάνοιξη και χρήση γεωτρήσεων άντλησης, το οποίο έχει ήδη αντιµετωπιστεί µε την εφαρµογή γραµµικού αλλά και µη γραµµικού προγραµµατισµού. Για την ανάπτυξη του µοντέλου διαχείρισης εφαρµόζεται η µέθοδος της ενσωµάτωσης του µοντέλου προσοµοίωσης στο µοντέλο βελτιστοποίησης. Η σύγκριση της αποτελεσµατικότητας των διαφορετικών µεθόδων, λαµβάνοντας υπόψη και παραµέτρους όπως ο χρόνος επίλυσης και η ακρίβεια των αποτελεσµάτων, οδηγεί σε ενδιαφέροντα συµπεράσµατα σχετικά µε τη χρήση των γενετικών αλγορίθµων ως µεθόδου βελτιστοποίησης κυρίως µη-γραµµικών προβληµάτων. COMPARISON OF GENETIC ALGORITHMS AND MATHEMATICAL PROGRAMMING FOR THE PROBLEM OF EXCAVATION DEWATERING Aggelk Zorba, Ncolaos Theodossou and Elen Fotopoulou Dvson of Hydraulcs and Envronmental Engneerng, Department of Cvl Engneerng, Arstotle Unversty of Thessalonk, Thessalonk, Greece ABSTRACT In the current paper an applcaton of the genetc algorthms method s attempted for the soluton of the classc problem of excavaton dewaterng wth the use of pumpng wells, a problem whch has already been solved wth the use of lnear and non-lnear programmng. For the development of the management model the embedded method s used n order to combne the smulaton and the optmzaton models. The comparson of the effectveness of the dfferent optmzaton methods, takng nto consderaton parameters such as the tme needed for the problem to be solved and the accuracy of the results, provde nterestng conclusons regardng the use of genetc algorthm as an optmzaton technque for non-lnear problems.

2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εργασία αυτή έχει ως αντικείµενο τη διερεύνηση και αξιολόγηση εφαρµογών του µαθηµατικού προγραµµατισµού στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας πηγαδιών άντλησης, µε στόχο την υποβίβαση της στάθµης του νερού σε εκσκαφή. Η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των πηγαδιών άντλησης εστιάζεται στον προσδιορισµό της θέσης των πηγαδιών και της παροχής άντλησης σε συνδυασµό µε το βάθος άντλησης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση του κόστους. Το πρόβληµα αυτό εµφανίζεται συνήθως σε κατασκευαστικούς χώρους όπου µια εκσκαφή πρέπει να διατηρηθεί στεγνή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης κάποιων έργων. Η συγκεκριµένη εφαρµογή χαρακτηρίζεται ως κλασσική γιατί έχει επιλεγεί ως αντικείµενο µελέτης σε πολλές εργασίες όπως αυτές των Aquado et al (1974), που εισήγαγαν και την εφαρµογή της µεθόδου της ενσωµάτωσης σύµφωνα µε την οποία, οι αναλυτικές εξισώσεις που περιγράφουν τη ροή στον υδροφορέα χρησιµοποιούνται ως περιορισµοί του µοντέλου βελτιστοποίησης (Theodossou, 2004) και των Latnopoulos et al. (1985), που προτείνουν µια ενδιαφέρουσα γραµµικοποίηση του προβλήµατος. Σηµαντική είναι επίσης και η συνεισφορά των Aquado and Remson (1980 και 1982) κυρίως στην εφαρµογή αριθµητικών µοντέλων για την επίλυση του προβλήµατος της υποβάθµισης της στάθµης του νερού σε εκσκαφή. Τέλος στην εργασία τους οι Φωτοπούλου κ.α. (1995) έλυσαν το πρόβληµα στην πλήρως µη-γραµµική του µορφή και συνέκριναν και αξιολόγησαν τα αποτελέσµατα που προέκυψαν µε αυτά των διάφορων γραµµικοποιηµένων και απλοποιηµένων εκφράσεων που αναφέρονται στην βιβλιογραφία καθορίζοντας και τα αντίστοιχα πεδία εφαρµογής τους. Στην παρούσα εργασία δίνεται ιδιαίτερη έµφαση στην σύγκριση και αξιολόγηση των αποτελεσµάτων από την εφαρµογή σύνθετων µεθόδων βελτιστοποίησης όπως είναι ο µη-γραµµικός µαθηµατικός προγραµµατισµός, η εφαρµογή του οποίου παρουσιάζεται στην εργασία των Φωτοπούλου κ.α. (1995) και η µέθοδος των γενετικών αλγορίθµων. 2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 2.1 ΜΟΝΤΕΛΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ Το πρόβληµα που εξετάζεται εντοπίζεται στην εύρεση του οικονοµικότερου τρόπου λειτουργίας του συστήµατος πηγαδιών ούτως ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι η υποβίβαση της στάθµης φρεάτιου υδροφορέα κάτω από το επίπεδο εκσκαφής χωρίς παράλληλα να γίνεται υπεράντληση. Η µη γραµµική εξίσωση που περιγράφει τη ροή σε φρεάτιο, οµογενή και ισότροπο υδροφορέα, υπό τη λειτουργία συστήµατος πηγαδιών, γράφεται (Bear, 1979): 2 ( x - x ) ( y - y ) n 2 + = h = + H Q ln (2.1) π Κ 1 R όπου: h η τιµή του υδραυλικού φορτίου στην υπό εξέταση θέση ελέγχου H η αρχική τιµή του υδραυλικού φορτίου πριν τη λειτουργία του πηγαδιού K ο συντελεστής σχετικής διαπερατότητας R η ακτίνα επιρροής n ο αριθµός των πηγαδιών που λειτουργούν στο πεδίο Q η παροχή άντλησης (θετική) ή φόρτισης (αρνητική) του -οστού πηγαδιού x, y οι συντεταγµένες της θέσεις ελέγχου x, y οι συντεταγµένες του -οστού πηγαδιού

3 2.1.1 Αντικειµενική συνάρτηση Η αντικειµενική συνάρτηση του προβλήµατος είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους άντλησης των πηγαδιών. Η µαθηµατική προσέγγιση της θεώρησης αυτής αναφέρεται στη βιβλιογραφία µε πολλές µορφές. Οι πιο συνηθισµένες είναι, η απλή γραµµική συνάρτηση που απαιτεί την ελαχιστοποίηση της συνολικής παροχής άντλησης: n Q = 1 mnmse (2.2) όπου Q η παροχή άντλησης του -οστού πηγαδιού καθώς επίσης και η µη γραµµική (τετραγωνική) συνάρτηση που συνδυάζει την παροχή άντλησης µε το βάθος άντλησης. Η µη γραµµικότητα της συνάρτησης εντοπίζεται στο γεγονός ότι η πτώση στάθµης είναι συνάρτηση της παροχής άντλησης. n [ = 1 ( mnmse Q h + d)] (2.3) όπου d h το αρχικό βάθος του υδροφόρου ορίζοντα από την επιφάνεια του εδάφους η πτώση στάθµης στα όρια του -οστού πηγαδιού ως διαφορά της αρχικής (H) και της τελικής (h) τιµής του υδραυλικού φορτίου από την εξίσωση (2.1). Αντικαθιστώντας το h από την εξίσωση (2.1), η αντικειµενική συνάρτηση (2.3) παίρνει τη µορφή: mnmse n Q 2 ( x - x ) ( y - y ) n 2 1 j + 2 j (H + d) - H + Q ln π Κ j 1 R (2.4) = 1 = Στην εργασία τους οι Latnopoulos et al. (1985) προτείνουν µια απλοποιηµένη µορφή της εξίσωσης (2.3) η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι η διακύµανση της πτώσης στάθµης των πηγαδιών άντλησης είναι µικρή σε σχέση µε το αρχικό υδραυλικό φορτίο. Έτσι η πτώση στάθµης σε κάθε πηγάδι θεωρείται ίση µε τη µέση πτώση στάθµης των πηγαδιών. Περισσότερες λεπτοµέρειες για τη διαµόρφωση της απλοποιηµένης µη γραµµικής µορφής της αντικειµενικής συνάρτησης µπορεί να βρει κανείς στη εργασία των Latnopoulos et al Περιορισµοί Οι περιορισµοί του προβλήµατος είναι δύο ειδών. (α) Έλεγχος στάθµης µέσα στην εκσκαφή.

4 Στόχος του προβλήµατος είναι να παραµείνει στεγνός ο πυθµένας της εκσκαφής. Αυτό εξασφαλίζεται µε τον έλεγχο της στάθµης σε ένα δίκτυο σηµείων ελέγχου. Η µαθηµατική έκφραση των περιορισµών αυτών είναι: 2 2 ( H d - D h + ) (2.5) όπου D το βάθος της εκσκαφής (β) Έλεγχος πτώσης στάθµης στα πηγάδια Για την καλύτερη λειτουργία των πηγαδιών τίθεται ως περιορισµός η πτώση στάθµης τους να µην υπερβαίνει το H/2. Η µαθηµατική έκφραση των περιορισµών αυτών είναι: h 2 H 2 2 (2.6) Οι µεταβλητές h υπολογίζονται από την εξίσωση (2.1) συναρτήσει των παροχών άντλησης, που είναι και οι µεταβλητές απόφασης του προβλήµατος. Σηµειώνεται ότι στις εξισώσεις (2.5) και (2.6) ελέγχεται το µέγεθος h 2 γιατί χωρίς να επηρεάζεται η ουσία των περιορισµών επιτυγχάνεται η γραµµικότητα τους, γεγονός πολύ σηµαντικό για την επίλυση του αλγόριθµου βελτιστοποίησης. 2.2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Για την εφαρµογή των µοντέλων προσοµοίωσης της ροής και βελτιστοποίησης που αναφέρθηκαν προηγουµένως, επιλέχθηκε η επίλυση ενός υποθετικού προβλήµατος υποβίβασης της στάθµης υδροφορέα σε εκσκαφή (σχήµα 1). Η εκσκαφή αυτή έχει διαστάσεις 200m x 300m και βάθος D=12 m. Ο υδροφορέας της περιοχής είναι φρεάτιος και η ελεύθερη του επιφάνεια βρίσκεται 2 m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ο αδιαπέρατος πυθµένας υπολογίζεται ότι βρίσκεται σε βάθος Η=100 m από την ελεύθερη στάθµη. Το έδαφος θεωρείται οµογενές και ισότροπο µε συντελεστή διαπερατότητας K=5x10-4 m/sec. Για την αντιµετώπιση του προβλήµατος αποφασίστηκε η κατασκευή έξι πηγαδιών άντλησης µέσα στο χώρο της εκσκαφής. Η επιλογή της κατασκευής των πηγαδιών αυτών µέσα στο χώρο της εκσκαφής έγινε γιατί θεωρείται ότι δεν εµποδίζουν τις περαιτέρω εργασίες µέσα σ' αυτήν και κυρίως γιατί ο όγκος του νερού που αντλείται στην περίπτωση αυτή είναι πολύ µικρότερος από τον αντίστοιχο όγκο που θα αντλούνταν αν τα πηγάδια βρίσκονταν έξω από την εκσκαφή. Για την επίλυση του προβλήµατος το πεδίο έχει διακριτοποιηθεί µε κάναβο ισοδιάστασης 20 m. Στα σηµεία ελέγχου, που ταυτίζονται µε τους 176 κόµβους του καννάβου, ελέγχεται εάν η στάθµη είναι κάτω από το επίπεδο της εκσκαφής (εξ. 2.5). Η επιλογή ενός τόσο πυκνού δικτύου σηµείων ελέγχου έγινε για να καλύψει πλήρως τις διαφορετικές κρίσιµες περιοχές που προκύπτουν από τις διαφορετικές διατάξεις των πηγαδιών.

5 ΚΑΤΟΨΗ 200 m Α Α 300 m ΤΟΜΗ Α-Α D=12 m d1=2 m ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Ε ΑΦΟΥΣ ΑΡΧΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΑΘΜΗ Υ ΡΟΦΟΡΕΑ H=100 m Α ΙΑΠΕΡΑΤΟΣ ΠΥΘΜΕΝΑΣ Σχήµα 1. Υποθετικό πρόβληµα υποβίβασης της στάθµης του νερού σε εκσκαφή 3. Η ΜΕΘΟ ΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ Μία σύγχρονη µέθοδος βελτιστοποίησης κυρίως µη-γραµµικών προβληµάτων µε πολύ καλά αποτελέσµατα είναι και αυτή των γενετικών αλγορίθµων. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται παραδείγµατα βελτιστοποίησης υδραυλικών δικτύων (Goldberg, 1989, Dandy et al.1996, Savc et al.1997, Montesnos et al Στο χώρο της διαχείρισης υδατικών πόρων επίσης έχουν χρησιµοποιηθεί από τους (McKnney and Ln 1994,Rtzel et al.1994, Cenawsk et al. 1995, Aly et Peralta 1999, Wardlaw and Sharf 1999). Πλούσια βιβλιογραφία υπάρχει επίσης σε θέµατα που αφορούν στην λειτουργία συστηµάτων πηγαδιών σε υπόγειους υδροφορείς στα οποία εφαρµόζεται η µέθοδος των γενετικών αλγορίθµων ως µέθοδος βελτιστοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εργασίες των Huang and Mayer (1997), Katsfaraks et al (1999), Park and Aral (2004) και Sdropoulos and Tolkas (2004). Οι Γενετικοί Αλγόριθµοι είναι µία διαδικασία προσοµοίωσης, κατά µία έννοια, της φύσης σε ότι αφορά στην εξέλιξη των ειδών, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια προκειµένου να αντιµετωπισθούν προβλήµατα επίλυσης συστηµάτων βασισµένων στις αρχές της αποτίµησης και της κληρονοµικότητας. Μία από τις εφαρµογές τους είναι η βελτιστοποίηση µαθηµατικών µοντέλων τα οποία µπορεί να περιγράφουν ένα οποιοδήποτε πρόβληµα, είτε αυτό είναι καθαρά φυσικό, είτε είναι

6 γενικότερης µαθηµατικής λογικής είτε ακόµα αφορά σε άλλα επιστηµονικά πεδία, όπως στην βιολογία από την οποία εξάλλου ξεκίνησαν, την κοινωνιολογία, την ζωολογία, την στατιστική, την διοίκηση επιχειρήσεων κ. ά. Η βασική αρχή στην οποία στηρίζονται οι Γενετικοί Αλγόριθµοι είναι η αρχή της φυσικής επιλογής την οποία πρώτος διατύπωσε ο αρβίνος. Σύµφωνα µε αυτήν, από ένα πληθυσµό έµβιων όντων επιζούν τα υγιέστερα, αυτά τα οποία εν δυνάµει, βάσει του νόµου των πιθανοτήτων, µπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες του περιβάλλοντος (επιβίωση στον χώρο) αλλά και του βίου τους (επιβίωση στον χρόνο). Επειδή οι Γενετικοί Αλγόριθµοι αποτελούν µια διαδικασία αποµίµησης της βιολογικής φυσικής επιλογής επικράτησε κατά την εφαρµογή τους η χρήση όρων από την Βιολογία και την Γενετική (Bäck, 1996, Mchalewcz, 1994). Έτσι, το σύνολο των δυνατών λύσεων ενός προβλήµατος στο οποίο εφαρµόζονται Γενετικοί Αλγόριθµοι αποτελεί έναν πληθυσµό «χρωµοσωµάτων» τα οποία είναι αλυσίδες συµβόλων, των «γονιδίων». Οι κυριότερες γενετικές διαδικασίες βελτιστοποίησης ενός πληθυσµού είναι τρεις: 1ον) η Αναπαραγωγή, η οποία συµβαίνει σε ολόκληρο τον πληθυσµό µε φυσική επιλογή στη βάση µιας αξίας αποτίµησης 2ον) η ιασταύρωση, η οποία συµβαίνει σε ένα ποσοστό του πληθυσµού µε τυχαία επιλογή και 3ον) η Μετάλλαξη, η οποία συµβαίνει σε µικρό ποσοστό του συνόλου των γονιδίων επίσης τυχαία. Ένα από τα σηµαντικότερα στοιχεία της µεθόδου των Γενετικών Αλγορίθµων είναι το γεγονός ότι οι πληθυσµοί παράγονται και υφίστανται τις γενετικές διαδικασίες τυχαία. Για παράδειγµα, από ένα πληθυσµό 100 χρωµοσωµάτων, θα αναπαραχθούν στην επόµενη γενιά όχι µόνον τα υγιέστερα αλλά και ασθενή, τα οποία επίσης τυχαία θα διασταυρωθούν είτε µεταξύ τους η και µε πιο υγιή, και κάποια από αυτά θα βελτιωθούν ενώ άλλα θα πεθάνουν. 3.1 ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ Οι γενετικοί αλγόριθµοι χρησιµοποιούνται ευρύτατα ως µέθοδος βελτιστοποίησης, (Goldberg, 1989). Ένα µαθηµατικό µοντέλο βελτιστοποίησης περιλαµβάνει: 1) τη συνάρτηση αποτίµησης ή αντικειµενική συνάρτηση της οποίας ζητείται η βέλτιστη τιµή και 2) τους περιορισµούς στους οποίους υπόκεινται οι ανεξάρτητες µεταβλητές του προβλήµατος. Ένα σύνολο τιµών των µεταβλητών αποτελεί λύση του προβλήµατος εφόσον υπακούει στους περιορισµούς, χωρίς να είναι αναγκαστικά η βέλτιστη. Στη µέθοδο των γενετικών αλγορίθµων ένα χρωµόσωµα εκφράζει ένα σύνολο τιµών των ανεξαρτήτων µεταβλητών, οι οποίες ενδέχεται να ικανοποιούν ή να µη ικανοποιούν τους περιορισµούς. Η αξία αποτίµησης µε βάση την οποία θα αναπαραχθεί στην επόµενη γενιά είναι η τιµή που οι συγκεκριµένες µεταβλητές δίνουν στην αντικειµενική συνάρτηση. Στην περίπτωση που το χρωµόσωµα δεν αποτελεί λύση, δηλαδή δεν ικανοποιεί τους περιορισµούς αποκλείεται από τις γενετικές διαδικασίες. Αυτό το πετυχαίνουµε δίνοντας µία τιµή στην αντικειµενική συνάρτηση που του αντιστοιχεί είτε υπερβολικά µικρή είτε υπερβολικά µεγάλη, ανάλογα µε το αν έχουµε µοντέλο µεγιστοποίησης ή ελαχιστοποίησης.

7 ιαδικασία εφαρµογής της µεθόδου των γενετικών αλγορίθµων Για να εφαρµοστεί η µέθοδος των γενετικών αλγορίθµων πρέπει οι µεταβλητές να έχουν τη δοµή χρωµοσωµάτων, δηλαδή να είναι αλυσίδες συµβόλων (γονίδια). Συνήθως είναι σειρές αποτελούµενες από τα ψηφία 0 και 1, σε τυχαία θέση. Το πλήθος των γονιδίων καλείται µήκος του χρωµοσώµατος. Αν θεωρήσουµε αυτή την αλυσίδα ως ένα αριθµό δυαδικής µορφής µπορούµε να τον µετατρέψουµε σε δεκαδική βάση και να έχουµε έτσι την τιµή µιας µεταβλητής. Όταν στο µοντέλο βελτιστοποίησης έχουµε περισσότερες από µία µεταβλητές τότε το µήκος του χρωµοσώµατος είναι άθροισµα των επί µέρους µηκών των αντίστοιχων µεταβλητών. Η διαδικασία αρχίζει µε τη δηµιουργία ενός πλήθους τυχαίων χρωµοσωµάτων τα οποία αποτελούν τον αρχικό πληθυσµό. Εξετάζεται η βιωσιµότητά τους, κατά πόσο δηλαδή υπακούν στους περιορισµούς του προβλήµατος και υπολογίζεται η τιµή της αντικειµενικής συνάρτησης που αντιστοιχεί στο κάθε χρωµόσωµα. Εφαρµόζεται στη συνέχεια µία µέθοδος φυσικής επιλογής µε βάση την τιµή της αντικειµενικής συνάρτησης, µε στόχο την αναπαραγωγή του πληθυσµού στην επόµενη γενιά. Μία τέτοια µέθοδος, η οποία εφαρµόστηκε στην συγκεκριµένη εφαρµογή, είναι η µέθοδος της ρουλέτας µε τα άνισα διαστήµατα. Ο πληθυσµός που θα αναπαραχθεί θα υποστεί τις διαδικασίες της διασταύρωσης και της µετάλλαξης. Η όλη διαδικασία επαναλαµβάνεται στην επόµενη γενιά. 3.2 ΕΦΑΡΜΟΓΗ Το µαθηµατικό µοντέλο είναι αυτό που περιγράφεται στην παράγραφο 2. Η αντικειµενική συνάρτηση δίνεται από τη συνάρτηση κόστους (2.3). Οι περιορισµοί αφορούν 1. στον έλεγχο της στάθµης του νερού στα 176 σηµεία του καννάβου 2. στην πτώση της στάθµης των έξι πηγαδιών η οποία θα πρέπει να µη υπερβαίνει το Η/2 (= 50 m.). Η εφαρµογή της µεθόδου των γενετικών αλγορίθµων στην προκειµένη περίπτωση χωρίστηκε σε δύο περιπτώσεις: 1. Εύρεση παροχών σε επιλεγµένες θέσεις γεωτρήσεων. Επιλέχθηκαν οι θέσεις των έξι γεωτρήσεων όπως προέκυψαν από τη βέλτιστη λύση της µεθόδου των Φωτοπούλου κ.α., (1995) και υπολογίστηκαν οι τιµές των παροχών που δίνουν το ελάχιστο κόστος. 2. Αναζήτηση των θέσεων των έξι γεωτρήσεων και των παροχών. Οι πιθανές θέσεις των 6 γεωτρήσεων αναζητούνται µεταξύ των σηµείων των οποίων οι συντεταγµένες δίνονται από τον πίνακα 1, σε οιονδήποτε συνδυασµό. Κάθε χρωµόσωµα εκφράζει τις παροχές και τις συντεταγµένες των θέσεων των έξι γεωτρήσεων. Το µήκος ενός χρωµοσώµατος δεν είναι αυστηρό. Εξαρτάται από τις αναµενόµενες τιµές των µεταβλητών, την τάξη µεγέθους τους και την επιδιωκόµενη ακρίβεια. Στη συγκεκριµένη εφαρµογή το πλήθος των γονιδίων είναι 22 για κάθε πηγάδι, δηλαδή 6X22=132 συνολικά για κάθε χρωµόσωµα. Ο αριθµός 22 προκύπτει ως άθροισµα των γονιδίων που εκφράζουν την παροχή (10 γονίδια) και των γονιδίων που εκφράζουν τις συντεταγµένες x (6 γονίδια)και y (6 γονίδια). : 1. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα της εργασίας των Φωτοπούλου κ.α. (1995) η µέγιστη αναµενόµενη παροχή είναι 0,26006 m 3 /s. Αν επιλέξουµε ακρίβεια τριών δεκαδικών ψηφίων τότε η επιδίωξή µας είναι να υπάρχουν µεταξύ των δυνατών τιµών και η παροχή 0,260. Αυτό θα επιτευχθεί µε 9 γονίδια οπότε ο

8 µέγιστος αριθµός που θα προκύψει είναι το 2 9-1=511 και διαιρώντας το µε 1000 έχουµε τιµή 0,511>0,260. Αν θεωρήσουµε 8 γονίδια τότε ο µέγιστος αριθµός είναι 2 8-1=255, διαιρώντας δε µε 1000 έχουµε 0,255 που είναι µικρότερο από το 0,260. Ωστόσο για µεγαλύτερη ακρίβεια επιλέχθηκαν 10 ψηφία για την παροχή, οπότε ο µέγιστος αριθµός που µπορούµε να επιτύχουµε είναι ο =1023. Η τιµή αυτή διαιρείται ακολούθως µε το 2000 ώστε τελικά να έχουµε µέγιστη δυνατή παροχή 0,5125 και ενδιάµεσες τιµές µε τέταρτο δεκαδικό ψηφίο το 0 ή το 5. Είναι προφανές ότι µπορούµε να κάνουµε πολλές διαφορετικές επιλογές για το µήκος των χρωµοσωµάτων. Εκτός από την ακρίβεια κριτήριο αποτελεί και ο χρόνος υπολογισµού που γίνεται πολύ µεγάλος όταν υπάρχει µεγάλη ποικιλία στις τυχαίες τιµές, δυσχεραίνοντας την προσέγγιση της βέλτιστης λύσης. 2. Ως πιθανές θέσεις των γεωτρήσεων θεωρούνται τα σηµεία ενός αρκετά πυκνού καννάβου προφανώς διαφορετικού από τον κάνναβο των πηγαδιών παρατήρησης, περίπου ανά 5 µέτρα ως προς x και ανά 3 µέτρα ως προς y. Η δηµιουργία του βασίστηκε στο εξής σκεπτικό: Επειδή η παραγωγή ν-ψήφιων αριθµών µε το δυαδικό σύστηµα δίνει τους ν ακεραίους από 0 έως 2 ν -1 απαιτείται να γίνει αντιστοίχιση των κορυφών του καννάβου µε τους συγκεκριµένους ακέραιους αριθµούς. Εποµένως ο κάνναβος θα περιέχει τόσες κορυφές όσες µπορούν να προκύψουν από µία δύναµη ν του 2. Επιλέχθηκε ν=6, οπότε ο µέγιστος αριθµός που µπορούµε να επιτύχουµε είναι ο 2 6-1=63. Η συντεταγµένη x θέλουµε να έχει ελάχιστη τιµή 300 και µέγιστη 600. Αντιστοιχούµε τους ακέραιους αριθµούς 0, 1, έως 63, σε 64 ανάλογους από 300 έως 600. ιορθώνουµε όσους συµπίπτουν µε τις θέσεις των γεωτρήσεων παρατήρησης, δηλαδή τις κορυφές του καννάβου προσθέτοντας (ή αφαιρώντας) µία µονάδα. Αντίστοιχα κατανέµουµε τους 64 αριθµούς 0,1,..63 σε ανάλογους στο διάστηµα από 200 έως 400 για τη συντεταγµένη y και διορθώνουµε ώστε καµία γεώτρηση να µη συµπέσει µε γεώτρηση παρατήρησης. συντεταγµένες x συντεταγµένες y Πίνακας 1. Πιθανές συντεταγµένες των 6 γεωτρήσεων

9 Με τις γενετικές διαδικασίες επιδιώκεται ή εξέλιξη του αρχικού πληθυσµού και η εύρεση της βέλτιστης λύσης. Η επίλυση και των δύο περιπτώσεων έγινε σε Η/Υ µε πρόγραµµα σε γλώσσα Vsual Basc. 4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από τα αποτελέσµατα της επίλυσης του προβλήµατος µε γραµµικό προγραµµατισµό (εξ. 2.2) παρατηρείται ότι δε γίνεται καλή αξιοποίηση των πηγαδιών άντλησης αφού στις περισσότερες εναλλακτικές λύσεις λειτουργούν µόνο τα τέσσερα από τα έξι πηγάδια. Αυτό ήταν αναµενόµενο, γνωρίζοντας τα προβλήµατα που υπάρχουν στην επίλυση µοντέλων µε γραµµικό προγραµµατισµό. Σε αντίθεση µε το γραµµικό προγραµµατισµό, στον µη γραµµικό προγραµµατισµό τα αποτελέσµατα είναι πολύ πιο οµαλά, όσον αφορά την κατανοµή των παροχών στα έξι πηγάδια. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι η µορφή της αντικειµενικής συνάρτησης που χρησιµοποιείται, η οποία δεν ελαχιστοποιεί µόνο τις παροχές άντλησης αλλά και το βάθος άντλησης. Έτσι αποφεύγονται λύσεις υπεράντλησης από ορισµένα πηγάδια κάτι που φαίνεται να συµβαίνει στα αποτελέσµατα του γραµµικού προγραµµατισµού. Σηµειώνεται ότι στα έντεκα εναλλακτικά σενάρια που εξετάστηκαν, οι διατάξεις των πηγαδιών έχουν συµµετρική µορφή λόγω της συµµετρικότητας του πεδίου. Τα πηγάδια παίρνουν θέσεις στα κέντρα των στοιχείων του καννάβου. Στις θέσεις των πηγαδιών απαιτείται η πτώση στάθµης να µην υπερβαίνει το µισό του αρχικού υδραυλικού φορτίου (εξ. 2.6). Το µοντέλο βελτιστοποίησης επιλύθηκε µε το πρόγραµµα µαθηµατικού προγραµµατισµού MINOS (Murtagh and Saunders, 1987). Η υπόθεση της ισχύος της απλοποιητικής παραδοχής των Latnopoulos et al (1985) δεν ήταν δυνατό να ελεγχθεί στα πλαίσια της εργασίας τους λόγω της αδυναµίας που υπήρχε τότε στην επίλυση προβληµάτων µε έντονα µη γραµµικές αντικειµενικές συναρτήσεις (εξ. 2.4). Η εξίσωση (2.4) επιλύθηκε από την Φωτοπούλου (1993) και η σύγκριση των αποτελεσµάτων µε τα αντίστοιχα αποτελέσµατα του προβλήµατος µε την απλοποιητική παραδοχή έδειξαν ότι όταν ισχύει η υπόθεση της µικρής, σε σχέση µε το υδραυλικό φορτίο, πτώσης στάθµης τα αποτελέσµατα των δύο µεθόδων συγκλίνουν. Ένα δεύτερο στοιχείο καθοριστικό για τη σύγκλιση των δύο λύσεων είναι και η σωστή επιλογή της µέσης τιµής της πτώσης στάθµης. Στην εργασία των Φωτοπούλου κ.α. (1995) µετά την εφαρµογή του µοντέλου βελτιστοποίησης υπολογιζόταν, από τα αποτελέσµατα, η µέση τιµή της πτώσης στάθµης και εάν αυτή ήταν διαφορετική από την αρχική επιλογή το πρόβληµα ξαναλυνόταν µε την καινούργια τιµή. Στον πίνακα 2 παρατίθενται τα αποτελέσµατα του σεναρίου που έδωσε τη βέλτιστη λύση. Η πρώτη λύση αναφέρεται στην επίλυση του προβλήµατος µε γραµµικό προγραµµατισµό (εξ. 2.2). Φαίνεται καθαρά η κακή κατανοµή των παροχών. Στο τέλος του πίνακα υπολογίζεται το µέγεθος ΣQ( h+d) για να είναι η λύση συγκρίσιµη µε τις υπόλοιπες που χρησιµοποιούν το µέγεθος αυτό ως αντικειµενική συνάρτηση. Οι τρεις επόµενες λύσεις αναφέρονται στην επίλυση του µη γραµµικού προβλήµατος (εξ. 2.4). Στην λύση 2 δε δόθηκαν αρχικές τιµές, στη λύση 3 δόθηκαν ως αρχικές τιµές τα αποτελέσµατα από την επίλυση του γραµµικού προβλήµατος και στη λύση 4 κάποιες ενδιάµεσες τιµές. Φαίνεται ότι η λύση 2 αποτελεί τοπικό ακρότατο. Αυτό αποδεικνύεται και από τις επόµενες δύο λύσεις, στις οποίες η επιλογή αρχικών τιµών οδήγησε το πρόγραµµα σε ακόµα καλύτερα αποτελέσµατα.

10 Οι λύσεις 5 έως 7 αναφέρονται στην επίλυση του προβλήµατος χρησιµοποιώντας την παραδοχή των Latnopoulos et al. Ως h* αναφέρεται η αρχική επιλογή της µέσης πτώσης στάθµης ενώ ως Μ.Ο. h η πραγµατική τιµή της όπως υπολογίζεται από τα αποτελέσµατα. Και εδώ φαίνεται ότι η επιλογή καλής αρχικής τιµής για τη µέση πτώση στάθµης σε συνδυασµό µε την επιλογή αρχικών τιµών οδηγεί στην ίδια λύση που προέκυψε από το πλήρως µη γραµµικό πρόβληµα. Πηγάδι ΛΥΣΗ 1 ΛΥΣΗ 2 ΛΥΣΗ 3 ΛΥΣΗ 4 ΛΥΣΗ 5 ΛΥΣΗ 6 ΛΥΣΗ 7 Παροχές (m 3 /s) Παροχές χωρίς αρχ. τιµές Παροχές µε αρχ. τιµές 1 Παροχές µε αρχ. τιµές 2 Παροχές χωρίς αρχ. τιµές Παροχές µε αρχ. τιµές 1 Παροχές µε αρχ. τιµές h* M.O. h ΣQ ΣQ( h+d) Πίνακας 2. Αποτελέσµατα µοντέλου βελτιστοποίησης Σηµειώνεται ότι τα παραπάνω αποτελέσµατα αναφέρονται σε µια µόνο διάταξη πηγαδιών από τις έντεκα που εξετάστηκαν συνολικά. Η διάταξη αυτή που έδωσε και τη βέλτιστη λύση είναι η : Πηγάδι 1 µε συντεταγµένες Στο σχήµα 2 φαίνεται η κατανοµή του υδραυλικού φορτίου στον υδροφορέα µε την εφαρµογή των αποτελεσµάτων του µοντέλου βελτιστοποίησης. Οι συντεταγµένες των κορυφών της εκσκαφής, που φαίνεται επίσης στο σχήµα 2, είναι : (300, 400), (600, 400), (600, 200), (300, 200) Όπως προαναφέρθηκε η εφαρµογή της µεθόδου των γενετικών αλγορίθµων στην προκειµένη περίπτωση διακρίθηκε σε δύο περιπτώσεις: 1. Εύρεση παροχών σε επιλεγµένες θέσεις γεωτρήσεων Επιλέχθηκαν οι θέσεις των έξι γεωτρήσεων όπως προέκυψαν από τη βέλτιστη λύση της µεθόδου των Φωτοπούλου κ.α. (1995) και υπολογίστηκαν οι τιµές των παροχών που δίνουν το ελάχιστο κόστος. 2. Αναζήτηση των θέσεων των έξι γεωτρήσεων και των παροχών

11 Οι πιθανές θέσεις των 6 γεωτρήσεων αναζητούνται µεταξύ των σηµείων των οποίων οι συντεταγµένες δίνονται από τον πίνακα 1, σε οιονδήποτε συνδυασµό Σχήµα 2. Κατανοµή του υδραυλικού φορτίου για τη βέλτιστη λύση Τα αποτελέσµατα που προέκυψαν από την εφαρµογή των γενετικών αλγορίθµων παρουσιάζονται στη συνέχεια. 0 Περίπτωση 1 η ίνονται παρακάτω (πίνακας 3 και σχήµα 3) τα αποτελέσµατα που δίνουν βέλτιστη τιµή στην αντικειµενική συνάρτηση= 16, Η λύση επιτεύχθηκε στη 96 η γενιά στο χρωµόσωµα 56. Πηγάδι Q (m 3 /s) h (m) h+d Q h 1 0,222 85, ,2654 3, ,107 87, ,5442 1, ,211 86, ,9995 3, ,195 86, ,6275 3, ,106 87, ,3994 1, ,195 86, ,6068 3,0433 ΑΘΡΟΙΣΜΑ 1,036 16,1600 Μ.Ο.( h+d) 15,4071 Πίνακας 3. Αποτελέσµατα 1 ης περίπτωσης

12 Στη φόρµα του προγράµµατος σε Vsual Basc (σχήµα 3) εµφανίζεται το διάγραµµα των τιµών της αντικειµενικής συνάρτησης [εξ.(2.4)] ανά γενιά, και αναγράφονται στο κάτω µέρος της φόρµας οι παροχές των γεωτρήσεων και η βέλτιστη τιµή, δηλ. το ελάχιστο κόστος άντλησης. Σχήµα 3. Εικόνα προγράµµατος επίλυσης 1 ης περίπτωσης Περίπτωση 2 η Στη συνέχεια (πίνακας 4 και σχήµα 4) παρατίθενται τα αποτελέσµατα για τη δεύτερη περίπτωση. Πηγάδι Q (m 3 /s) h (m) h +d Q h 1 0, , ,9392 2,52 2 0, , ,5689 3,47 3 0, , ,9072 3,01 4 0,199 85, ,1570 3,21 5 0, , ,0809 1,89 6 0, , ,5992 2,95 ΑΘΡΟΙΣΜΑ 1,061 17,05 Μ.Ο.( h+d) 16,0421 Πίνακας 4. Αποτελέσµατα 2 ης περίπτωσης

13 Στη φόρµα του προγράµµατος σε Vsual Basc (σχήµα 4) εµφανίζεται το διάγραµµα των τιµών της αντικειµενικής συνάρτησης [εξ.(2.4)] ανά γενιά. Στο άνω δεξιό τµήµα της φόρµας εµφανίζονται επίσης οι κορυφές του καννάβου των 176 γεωτρήσεων καθώς επίσης και οι θέσεις των 6 γεωτρήσεων µε διακριτά χρώµατα. Αναγράφονται τέλος, στο κάτω µέρος της φόρµας οι παροχές των γεωτρήσεων και η βέλτιστη τιµή, δηλ. το ελάχιστο κόστος άντλησης. Σχήµα 4. Εικόνα προγράµµατος επίλυσης 2 ης περίπτωσης 1. Παρατηρούµε ότι επιτεύχθηκε τιµή χαµηλότερη από την αναµενόµενη από την εργασία των Φωτοπούλου κ.α. (1995). 2. Η τιµή του ελάχιστου κόστους πλησιάζει την βέλτιστη αλλά δύσκολα θα τη φτάσει. Αυτό είναι αναµενόµενο σε στοχαστικές µεθόδους. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από την σύγκριση των αποτελεσµάτων των παραπάνω εφαρµογών προκύπτουν τα ακόλουθα: 1. Η πιο απλή προσέγγιση του προβλήµατος προκύπτει από την εφαρµογή του γραµµικού προγραµµατισµού. Πρόκειται για την πιο γρήγορη προσοµοίωση, τόσο από άποψη διαµόρφωσης του προβλήµατος όσο και από άποψη χρόνου επίλυσης. Φυσικά πρόκειται και για την λιγότερο ακριβή µέθοδο της οποίας τα αποτελέσµατα µπορούν να χρησιµοποιηθούν µόνο για µια πρώτη αναγνώριση του προβλήµατος. 2. Η πιο σύνθετη προσέγγιση προκύπτει αντίστοιχα από την εφαρµογή του µη γραµµικού προγραµµατισµού. Η προσέγγιση αυτή έχει υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά στην διαµόρφωση του προβλήµατος. Απαιτεί επίσης σηµαντική εµπειρία

14 ώστε να µπορέσουν να αποφευχθούν τοπικά ακρότατα και να οδηγηθεί η διαδικασία στον προσδιορισµό της ολικά βέλτιστης λύσης. 3. Η εφαρµογή της µεθόδου των γενετικών αλγορίθµων µπορεί να οδηγήσει στην βέλτιστη λύση πιο εύκολα από ότι οι άλλες µέθοδοι. Η διαδικασία διαµόρφωσης του προβλήµατος είναι απλούστερη των προηγούµενων. Φυσικά απαιτείται και πάλι εµπειρία για τον προσδιορισµό των παραµέτρων του προβλήµατος ώστε να αποφευχθούν τυχόν τοπικά ακρότατα. 4. Οι διάφορες απλουστευµένες λύσεις µπορούν να χρησιµοποιηθούν και να οδηγήσουν σε λύσεις γρήγορες και απλές, χρειάζεται όµως πολύ µεγάλη προσοχή στην ισχύ των παραδοχών στις οποίες βασίζονται αφού σε άλλη περίπτωση οδηγούν σε εντελώς παραπλανητικά αποτελέσµατα. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Aly A. & Peralta R., 1999, Comparson of a genetc algorthm and mathematcal programmng to the desgn of groundwater cleanup systems, Water Resources Research, Vol. 35, No 8,pp Aquado, E. and I. Remson, 1980, Ground water management wth fxed charges, J. Water Resources Plannng and Management Dvson, Am. Soc. Cv. Eng., 106 (WR2), pp Aquado, E. and I. Remson, 1982, Closure of Ground water management wth fxed charges, J. Water Resources Plannng and Management Dvson, Am. Soc. Cv. Eng., 108 (WR2), pp Aquado, E., I. Remson, M. F. Pkul, and W. A. Thomas, 1974, Optmal pumpng for aqufer dewaterng, J. Hydraul. Dv. Am. Soc. Cv. Eng., 100 (HY7), pp Bäck, T., 1996, Evolutonary Algorthms n Theory and Practce. Evoluton Strateges, Evolutonary Programmng, Genetc Algorthms, Oxford Unversty Press, New York. 6. Bear, J., 1979, Hydraulcs of groundwater, McGraw-Hll, New York. 7. Cenawsk, S.E., Eheart J.W., and Ranjthan S., 1995, Usng genetc algorthms to solve a multobjectve groundwater montorng problem, Water Resources Research, Vol. 31No 2,pp Dandy, G.C., Smpson A.R., and Murphy L.J., 1996, An mproved genetc algorthm for ppe network optmzaton, Water Resources Research, Vol. 32, No 2,pp Goldberg, D., 1989, Genetc Algorthms n Search, Optmzaton and Machne Learnng, ADDISON-WESLEY Publ. Co., Inc 10. Gorelck, S.M., 1983, A revew of dstrbuted parameter groundwater management modelng methods, Water Resources Res., 19(2), pp Huang, C. and A.S. Mayer, 1997, Pump and treat optmzaton usng well locatons and pumpng rates as decson varables, Water Resources Research. 33(5), pp Katsfaraks, K.L., D. K. Karpouzos and N. Theodossou, 1999, Combned use of BEM and genetc algorthms n groundwater flow and mass transport problems, Engneerng analyss wth boundary elements, 23, pp Latnopoulos, P., D. Tolkas, and Y. Mylopoulos, 1985, Boundary element and optmzaton technques n aqufer dewaterng, Proc. IASTED Inter. Conf. on Modellng and Smulaton, Lugano. 14. Mcknney D.C. and Ln M.D., 1994, Genetc algorthm soluton of groundwater management models, Water Resources Research, Vol. 30, No 6, pp

15 15. Mchalewcz, Z., 1994, Genetc Algorthms + Data Structures = Evoluton Programs, Sprnger-Verlag. 16. Montesnos P., Garca-Guzman A.and Ayuso J.L., 1999, Water dstrbuton network optmzaton usng a modfed genetc algorthm, Water Resources Research, Vol. 35, No 11,pp Murthagh, B.A., and M.A. Saunders, 1987, MINOS 5.1 User's gude, Tech.Rep.SOL 83-20R, Dep.Oper.Res., Stanford Unv., Stanford Calforna. 18. Park, C.-H. and M.M. Aral, 2004, Mult-objectve optmzaton of pumpng rates and well placement n coastal aqufers, J. of Hydrology, 290 (1), pp Rtzel B.J., Eheart J.W., and Ranjthan S., 1994, Usng genetc algorthms to solve a multple objectve groundwater polluton contanment problem, Water Resources Research, Vol. 30, No 5, pp Savc D.A., and Walters G.A., 1997, Genetc algorthm for least-cost desgn of water dstrbuton network, Journal of Water Resources Plannng and Management, Vol.123, No.2, pp Sdropoulos, E. and D. Tolkas, 2004, Well locaton and constrant handlng n groundwater pumpng cost mnmzaton va genetc algorthms, Water, Ar and Sol Polluron: Focus, 4(4-5), pp Theodossou, N., 2004, Applcaton of non-lnear smulaton and optmsaton models n groundwater aqufer management, Water Resources Management, 18, pp Wardlaw R. and Sharf M., 1999, Evaluaton of Genetc Algorthms for Optmal Reservor System Operaton, Journal of Water Resources Plannng and Management, Vol.125, No.1, pp Φωτοπούλου, Ε., 1993, Εφαρµογή µεθόδων βελτιστοποίησης για την υποβίβαση της στάθµης του νερού σε εκσκαφή, ιπλωµατική εργασία, Θεσσαλονίκη. 25. Φωτοπούλου, Ε., Ν. Θεοδοσίου, και. Τολίκας, 1995, Εφαρµογή µεθόδων βελτιστοποίησης για την υποβίβαση της στάθµης του νερού σε εκσκαφή, 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ε.Υ.Ε, pp , Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Συνδυασμένη χρήση μοντέλων προσομοίωσης βελτιστοποίησης. Η μέθοδος του μητρώου μοναδιαίας απόκρισης Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

Υφαλμύρινση Παράκτιων Υδροφορέων - προσδιορισμός και αντιμετώπιση του φαινομένου με συνδυασμό μοντέλων προσομοίωσης και μεθόδων βελτιστοποίησης

Υφαλμύρινση Παράκτιων Υδροφορέων - προσδιορισμός και αντιμετώπιση του φαινομένου με συνδυασμό μοντέλων προσομοίωσης και μεθόδων βελτιστοποίησης Υφαλμύρινση Παράκτιων Υδροφορέων - προσδιορισμός και αντιμετώπιση του φαινομένου με συνδυασμό μοντέλων προσομοίωσης και μεθόδων βελτιστοποίησης Καθ. Καρατζάς Γεώργιος Υπ. Διδ. Δόκου Ζωή Σχολή Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα Υφαλμύρισης Καρστικών Υδροφορέων

Προβλήματα Υφαλμύρισης Καρστικών Υδροφορέων Προβλήματα Υφαλμύρισης Καρστικών Υδροφορέων Καθ. Καρατζάς Γεώργιος Πρόεδρος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Χανιά Υπόγεια ύδατα Βασική παράμετρος ρ υδρολογικού κύκλου Ζωτικής σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση και Προστασία των Υπόγειων Υδατικών Πόρων

Εκμετάλλευση και Προστασία των Υπόγειων Υδατικών Πόρων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εκμετάλλευση και Προστασία των Υπόγειων Υδατικών Πόρων Ενότητα 9: Ζώνες προστασίας γεωτρήσεων Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Εφαρμογές μαθηματικού προγραμματισμού στη διαχείριση των υδατικών πόρων Νικόλαος Θεοδοσίου- Αν. καθηγήτης Α.Π.Θ

Διαβάστε περισσότερα

Q 12. c 3 Q 23. h 12 + h 23 + h 31 = 0 (6)

Q 12. c 3 Q 23. h 12 + h 23 + h 31 = 0 (6) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Τυπικά Υδραυλικά Έργα Μέρος 2: ίκτυα διανοµής Άσκηση E0: Μαθηµατική διατύπωση µοντέλου επίλυσης απλού δικτύου διανοµής

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογίες παρεµβολής σε DTM.

Μεθοδολογίες παρεµβολής σε DTM. Μάθηµα : Αλγοριθµικές Βάσεις στη Γεωπληροφορική ιδάσκων : Συµεών Κατσουγιαννόπουλος Μεθοδολογίες παρεµβολής σε DTM.. Μέθοδοι παρεµβολής. Η παρεµβολή σε ψηφιακό µοντέλο εδάφους (DTM) είναι η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ Ηλίας Κ. Ξυδιάς 1, Ανδρέας Χ. Νεάρχου 2 1 Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σύρος

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και δηµιουργία µοντέλων προσοµοίωσης ροής και µεταφοράς µάζας υπογείων υδάτων σε καρστικούς υδροφορείς µε χρήση θεωρίας νευρωνικών δικτύων

Ανάπτυξη και δηµιουργία µοντέλων προσοµοίωσης ροής και µεταφοράς µάζας υπογείων υδάτων σε καρστικούς υδροφορείς µε χρήση θεωρίας νευρωνικών δικτύων Ανάπτυξη και δηµιουργία µοντέλων προσοµοίωσης ροής και µεταφοράς µάζας υπογείων υδάτων σε καρστικούς υδροφορείς µε χρήση θεωρίας νευρωνικών δικτύων Περίληψη ιδακτορικής ιατριβής Τριχακης Ιωάννης Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ

PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ PROJECT ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ Πολίτη Όλγα Α.Μ. 4528 Εξάµηνο 8ο Υπεύθυνος Καθηγητής Λυκοθανάσης

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία

Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Αναλυτική επίλυση του μαθηματικού ομοιώματος: Σύμμορφη Απεικόνιση Καθηγητής Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΓΕΙΑΣ Υ ΡΑΥΛΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΓΕΙΑΣ Υ ΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΓΕΙΑΣ Υ ΡΑΥΛΙΚΗΣ Άνοιξη 2007 Εισαγωγή Σκοπός της παρούσης ενότητας ασκήσεων είναι η αφοµοίωση των εισαγωγικών παραδόσεων του µαθήµατος «Υπόγεια Υδραυλική», της σύνδεσης της ύλης παραδόσεων

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ»

Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ. Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» Χρήστος Ι. Σχοινάς Αν. Καθηγητής ΔΠΘ Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα: «Επιχειρησιακή Έρευνα ΙΙ» 2 ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Προβλήματα ελάχιστης συνεκτικότητας δικτύου Το πρόβλημα της ελάχιστης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής

Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Έλεγχος λειτουργίας δικτύων διανομής με χρήση μοντέλων υδραυλικής ανάλυσης Βασικό ζητούμενο της υδραυλικής ανάλυσης είναι ο έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά υδραυλικά έργα

Αστικά υδραυλικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά υδραυλικά έργα Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Σημασία μοντέλου Το μοντέλο δημιουργεί μια λογική δομή μέσω της οποίας αποκτούμε μια χρήσιμη άποψη

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Οι παρούσες σημειώσεις αποτελούν βοήθημα στο μάθημα Αριθμητικές Μέθοδοι του 5 ου εξαμήνου του ΤΜΜ ημήτρης Βαλουγεώργης Καθηγητής Εργαστήριο Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 2 Σεπτεµβρίου 2005 5:00-8:00 Σχεδιάστε έναν αισθητήρα ercetro

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Σκοπός Μεθοδολογία Συμπεράσματα Μελλοντικές Δράσεις Παραδοτέα Συνεργασίες

Περιεχόμενα Σκοπός Μεθοδολογία Συμπεράσματα Μελλοντικές Δράσεις Παραδοτέα Συνεργασίες Δ4.3/2 2.1 Παράκτιος υδροφορέας περιοχής Βαθέως Καλύμνου....... 3 2.2 Υφαλμύριση παράκτιων υδροφορέων............... 3 2.3 Οι εξισώσεις του μαθηματικού μοντέλου.............. 4 2.4 Αναλυτική λύση............................

Διαβάστε περισσότερα

min f(x) x R n b j - g j (x) = s j - b j = 0 g j (x) + s j = 0 - b j ) min L(x, s, λ) x R n λ, s R m L x i = 1, 2,, n (1) m L(x, s, λ) = f(x) +

min f(x) x R n b j - g j (x) = s j - b j = 0 g j (x) + s j = 0 - b j ) min L(x, s, λ) x R n λ, s R m L x i = 1, 2,, n (1) m L(x, s, λ) = f(x) + KΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κλασσικές Μέθοδοι Βελτιστοποίησης Με Περιορισµούς Ανισότητες 4. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ Ζητούνται οι τιµές των µεταβλητών απόφασης που ελαχιστοποιούν την αντικειµενική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2017-2018 Υπολογισμοί και Σφάλματα Παράσταση Πραγματικών Αριθμών Συστήματα Αριθμών Παράσταση Ακέραιου

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία

Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Συστήματα πηγαδιών Μέθοδος εικόνων Καθηγητής Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Θεοδοσίου ΑΠΘ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων.

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η τεχνική αυτή έκθεση περιλαµβάνει αναλυτική περιγραφή των εναλλακτικών µεθόδων πολυκριτηριακής ανάλυσης που εξετάσθηκαν µε στόχο να επιλεγεί η µέθοδος εκείνη η οποία είναι η πιο κατάλληλη για

Διαβάστε περισσότερα

Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών EMΠ

Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών EMΠ Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών EMΠ Ανάπτυξη μοντέλου βελτιστοποίησης της κατανομής πόρων για την συντήρηση των λιμένων της Ελλάδας Σωτήριος Χαριζόπουλος Επιβλέποντες: Γιώργος Γιαννής,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέµατα δικτύων διανοµής

Ειδικά θέµατα δικτύων διανοµής Ειδικά θέµατα δικτύων διανοµής Σηµειώσεις στα πλαίσια του µαθήµατος: Τυπικά υδραυλικά έργα Ακαδηµαϊκό έτος 2005-06 Ανδρέας Ευστρατιάδης & ηµήτρης Κουτσογιάννης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ 36 ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Πολλές από τις αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών 7. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης) 7. Μέθοδος Euler 7.3

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Απλοποιηµένων Μοντέλων Προσοµοίωσης στη Βελτιστοποίηση ιαχείρισης Υπόγειων Υδατικών Πόρων

Χρήση Απλοποιηµένων Μοντέλων Προσοµοίωσης στη Βελτιστοποίηση ιαχείρισης Υπόγειων Υδατικών Πόρων Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Πόρων 45 Χρήση Απλοποιηµένων Μοντέλων Προσοµοίωσης στη Βελτιστοποίηση ιαχείρισης Υπόγειων Υδατικών Πόρων Κ.Λ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗΣ Κ. ΤΣΕΛΕΠΙ ΟΥ Β. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Καθηγητής Α.Π.Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Ελαχιστοποίηση κόστους διατροφής Ηεπιχείρηση ζωοτροφών ΒΙΟΤΡΟΦΕΣ εξασφάλισε µια ειδική παραγγελίααπό έναν πελάτη της για την παρασκευή 1.000 κιλών ζωοτροφής, η οποία θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Με τον όρο μη γραμμικές εξισώσεις εννοούμε εξισώσεις της μορφής: f( ) 0 που προέρχονται από συναρτήσεις f () που είναι μη γραμμικές ως προς. Περιέχουν δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ασκήσεις

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ασκήσεις ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ασκήσεις Εφαρµογή 6.3 Ένας ταµιευτήρας, οριοθετείται από τρία ρήγµατα και µία επιφάνεια επαφής πετρελαίου - νερού και έχει τη µορφή ενός επικλινούς ορθογώνιου πρίσµατος µε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης). Μέθοδος Euler 3. Μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ III ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ III ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ III ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Βασικός τελικός στόχος κάθε επιστηµονικής τεχνολογικής εφαρµογής είναι: H γενική βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος Η βελτίωση της ποιότητας ζωής Τα µέσα µε τα

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Μη γραμμικός προγραμματισμός: μέθοδοι μονοδιάστατης ελαχιστοποίησης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών ΤμήμαΠληροφορικής Διάλεξη 6 η /2017 Τι παρουσιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο (2.5 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2007 5:00-8:00 εδοµένου ότι η

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Τοπογραφικά Δίκτυα και Υπολογισμοί 5 ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018 Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Χριστόφορος Κωτσάκης Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ KAI ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ (περιληπτική αναφορά)

ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ KAI ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ (περιληπτική αναφορά) ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ KAI ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ (περιληπτική αναφορά). Εισαγωγή Κ. Λ. Κατσιφαράκης Τοµέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. Οι γενετικοί αλγόριθµοι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας ακριβέστερες μετρήσεις με την βοήθεια των Μαθηματικών. Ν. Παναγιωτίδης, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Ιωαννίνων

Κάνοντας ακριβέστερες μετρήσεις με την βοήθεια των Μαθηματικών. Ν. Παναγιωτίδης, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Ιωαννίνων Κάνοντας ακριβέστερες μετρήσεις με την βοήθεια των Μαθηματικών Ν. Παναγιωτίδης, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Ιωαννίνων Αν κάναμε ένα τεστ νοημοσύνης στους μαθητές και θέταμε την ερώτηση: Πως μπορεί να μετρηθεί το

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια σηµεία της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι: Η πειραµατική µελέτη της µεταβατικής συµπεριφοράς συστηµάτων γείωσης

Τα κύρια σηµεία της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι: Η πειραµατική µελέτη της µεταβατικής συµπεριφοράς συστηµάτων γείωσης Κεφάλαιο 5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το σηµαντικό στην επιστήµη δεν είναι να βρίσκεις καινούρια στοιχεία, αλλά να ανακαλύπτεις νέους τρόπους σκέψης γι' αυτά. Sir William Henry Bragg 5.1 Ανακεφαλαίωση της διατριβής

Διαβάστε περισσότερα

Case 06: Το πρόβληµα τωνlorie και Savage Εισαγωγή (1)

Case 06: Το πρόβληµα τωνlorie και Savage Εισαγωγή (1) Case 06: Το πρόβληµα τωνlorie και Savage Εισαγωγή (1) Το εσωτερικό ποσοστό απόδοσης (internal rate of return) ως κριτήριο αξιολόγησης επενδύσεων Προβλήµατα προκύπτουν όταν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση απλοποιηµένων µοντέλων προσοµοίωσης στη βελτιστοποίηση διαχείρισης υπόγειων υδατικών πόρων

Χρήση απλοποιηµένων µοντέλων προσοµοίωσης στη βελτιστοποίηση διαχείρισης υπόγειων υδατικών πόρων Χρήση απλοποιηµένων µοντέλων προσοµοίωσης στη βελτιστοποίηση διαχείρισης υπόγειων υδατικών πόρων Κ.Λ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗΣ Κ. ΤΣΕΛΕΠΙ ΟΥ Β. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Καθηγητής Α.Π.Θ Πολιτικός Μηχανικός Πολιτικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήµατα Μεταφορών (Transportation)

Προβλήµατα Μεταφορών (Transportation) Προβλήµατα Μεταφορών (Transportation) Προβλήµατα Μεταφορών (Transportation) Μέθοδος Simplex για Προβλήµατα Μεταφοράς Προβλήµατα Εκχώρησης (assignment) Παράδειγµα: Κατανοµή Νερού Η υδατοπροµήθεια µιας περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

x=l ηλαδή η ενέργεια είναι µία συνάρτηση της συνάρτησης . Στα µαθηµατικά, η συνάρτηση µίας συνάρτησης ονοµάζεται συναρτησιακό (functional).

x=l ηλαδή η ενέργεια είναι µία συνάρτηση της συνάρτησης . Στα µαθηµατικά, η συνάρτηση µίας συνάρτησης ονοµάζεται συναρτησιακό (functional). 3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ Η Μέθοδος των Πεπερασµένων Στοιχείων Σηµειώσεις 3. Ενεργειακή θεώρηση σε συνεχή συστήµατα Έστω η δοκός του σχήµατος, µε τις αντίστοιχες φορτίσεις. + = p() EA = Q Σχήµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ σε ΓΕΝΕΤΙΚΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ σε ΓΕΝΕΤΙΚΟΥΣ ηµήτρης Ψούνης ΠΛΗ31, Απαντήσεις Quiz Γενετικών Αλγορίθµων 1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ σε ΓΕΝΕΤΙΚΟΥΣ ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑ 1.1 Ο φαινότυπος ενός ατόµου α.αναπαριστά ένα άτοµο στο χώρο λύσεων του προβλήµατος β.κωδικοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων

Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Τοπογραφικά Δίκτυα και Υπολογισμοί 5 ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Ανασκόπηση θεωρίας ελαχίστων τετραγώνων και βέλτιστης εκτίμησης παραμέτρων Χριστόφορος Κωτσάκης Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά

Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Υπολογιστικά & Διακριτά Μαθηματικά Ενότητα 5: Αναδρομικές σχέσεις - Υπολογισμός Αθροισμάτων Στεφανίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Μ.Σ.: «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μάθημα: Διαχείριση Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

Mεταφορά διαλυμένου ρύπου σε κορεσμένο έδαφος: Μαθηματική περιγραφή

Mεταφορά διαλυμένου ρύπου σε κορεσμένο έδαφος: Μαθηματική περιγραφή Mεταφορά διαλυμένου ρύπου σε κορεσμένο έδαφος: Μαθηματική περιγραφή Βασικό ερώτημα: Πού θα πάει ο ρύπος; Παρουσίαση από 4 Μεταφορά λόγω μεταγωγής+διάχυσης+διασποράς Ροή μάζας λόγω μεταγωγής Ροή μάζας ρύπου

Διαβάστε περισσότερα

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικός ταξινοµητής είναι ένα σύστηµα ταξινόµησης που χρησιµοποιεί γραµµικές διακριτικές συναρτήσεις Οι ταξινοµητές αυτοί αναπαρίστανται συχνά µε οµάδες κόµβων εντός των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση 2 η : Αρχές εκτίμησης παραμέτρων Μέρος 1 ο

Παρουσίαση 2 η : Αρχές εκτίμησης παραμέτρων Μέρος 1 ο Εφαρμογές Ανάλυσης Σήματος στη Γεωδαισία Παρουσίαση η : Αρχές εκτίμησης παραμέτρων Μέρος ο Βασίλειος Δ. Ανδριτσάνος Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Χλούπης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε Κεφάλαιο Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε. Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων διαφορών είναι από τις παλαιότερες και πλέον συνηθισµένες και διαδεδοµένες υπολογιστικές τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΜαθηµατικός Προγραµµατισµός είναι κλάδος των εφαρµοσµένων µαθηµατικών που ασχολείται µε την εύρεση άριστης λύσης. ιαφέρει από την κλασική αριστοποίηση στο ότι προσπαθεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΜΑ ο (.5 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις Πέµπτη 7 Ιανουαρίου 8 5:-8: Σχεδιάστε έναν αισθητήρα (perceptron)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ 1 ο (2.5 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 21 Σεπτεµβρίου 2004 ιάρκεια: 3 ώρες Το παρακάτω σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ, Διαλ. 2. Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 8/4/2017

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ, Διαλ. 2. Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 8/4/2017 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ, Διαλ. 2 Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 8/4/2017 Αντικειμενικοί στόχοι Η μελέτη των βασικών στοιχείων που συνθέτουν ένα πρόβλημα βελτιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

MEΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Y= g( X1, X2,..., Xn)

MEΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Y= g( X1, X2,..., Xn) MEΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ g( Έστω τυχαίες µεταβλητές οι οποίες έχουν κάποια από κοινού κατανοµή Ας υποθέσουµε ότι επιθυµούµε να προσδιορίσουµε την κατανοµή της τυχαίας µεταβλητής g( Η θεωρία των ένα-προς-ένα

Διαβάστε περισσότερα

7. Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας

7. Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας 7 Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας Συζευγµένες ταλαντώσεις Βιβλιογραφία F S Crawford Jr Κυµατική (Σειρά Μαθηµάτων Φυσικής Berkeley, Τόµος 3 Αθήνα 979) Κεφ H J Pai Φυσική των ταλαντώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών και παραβολικών διαφορικών εξισώσεων

Κεφάλαιο 6. Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών και παραβολικών διαφορικών εξισώσεων Κεφάλαιο 6 Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών παραβολικών διαφορικών εξισώσεων 6.1 Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων όγκων είναι µία ευρέως διαδεδοµένη υπολογιστική µέθοδος επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Εφικτή Λύση. Βασική Εφικτή Λύση

Βασική Εφικτή Λύση. Βασική Εφικτή Λύση Αλγεβρική Μορφή Γενική Μορφή Γραµµικού Προγραµµατισµού n µεταβλητών και m περιορισµών Εστω πραγµατικοί αριθµοί a ij, b j, c i R µε 1 i m, 1 j n Αλγεβρική Μορφή Γενική Μορφή Γραµµικού Προγραµµατισµού n

Διαβάστε περισσότερα

Παρεμβολή & πρόγνωση άγνωστης συνάρτησης μέσω σημειακής προσαρμογής

Παρεμβολή & πρόγνωση άγνωστης συνάρτησης μέσω σημειακής προσαρμογής Ειδικά Θέματα Συνορθώσεων & Εφαρμογές 8 ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 Παρεμβολή & πρόγνωση άγνωστης συνάρτησης μέσω σημειακής προσαρμογής (Least squares collocation) Χριστόφορος Κωτσάκης Τμήμα Αγρονόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής 8, σελ 4-48 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Κβαντική Μηχανική ΙΙ - Περιλήψεις, Α. Λαχανάς

Κεφάλαιο 1. Κβαντική Μηχανική ΙΙ - Περιλήψεις, Α. Λαχανάς Κεφάλαιο 1 Κβαντική Μηχανική ΙΙ - Περιλήψεις, Α. Λαχανάς 2 Κβαντική Μηχανική ΙΙ - Περιλήψεις, Α. Λαχανάς 1.1 Ατοµο του Υδρογόνου 1.1.1 Κατάστρωση του προβλήµατος Ας ϑεωρήσουµε πυρήνα ατοµικού αριθµού Z

Διαβάστε περισσότερα

καθ. Βασίλης Μάγκλαρης

καθ. Βασίλης Μάγκλαρης ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Αίθουσα 005 - Νέα Κτίρια ΣΗΜΜΥ Ε.Μ.Π. Ενισχυτική Μάθηση - Δυναμικός Προγραμματισμός: 1. Markov Decision Processes 2. Bellman s Optimality Criterion 3. Αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία

Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Πεπερασμένες διαφορές: Παραδείγματα και ασκήσεις Καθηγητής Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία

Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Μόνιμες ροές προς τάφρους και πηγάδια. Καθηγητής Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Θεοδοσίου ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµική ανταποδοτικότητα διαχειριστικών σχεδίων σε λεκάνες απορροής ποταµού. Least cost planning of water resources at the river basin

Οικονοµική ανταποδοτικότητα διαχειριστικών σχεδίων σε λεκάνες απορροής ποταµού. Least cost planning of water resources at the river basin Οικονοµική ανταποδοτικότητα διαχειριστικών σχεδίων σε λεκάνες απορροής ποταµού Μαρία Γκίνη ιπλ. γρ.-τοπογ. Μηχ.,MSc Υδρολογίας, Υπουργείο νάπτυξης ΠΕΡΙΛΗΨΗ Παρουσιάζεται η µεθοδολογία σχεδιασµού ελαχίστου

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές (h9p://courseware.mech.ntua.gr/ml23259/)

Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές (h9p://courseware.mech.ntua.gr/ml23259/) Συστήματα Ελέγχου με Μικροϋπολογιστές (h9p://courseware.mech.ntua.gr/ml23259/) Κων/νος Ι. Κυριακόπουλος Καθηγητής ΕΜΠ (h9p://users.ntua.gr/kkyria/) Kostas J. Kyriakopoulos - Σ.Α.Ε. ΙΙ 1 Δομή της Ύλης του

Διαβάστε περισσότερα

Το µαθηµατικό µοντέλο του Υδρονοµέα

Το µαθηµατικό µοντέλο του Υδρονοµέα Ερευνητικό έργο: Εκσυγχρονισµός της εποπτείας και διαχείρισης του συστήµατος των υδατικών πόρων ύδρευσης της Αθήνας Το µαθηµατικό µοντέλο του Υδρονοµέα Ανδρέας Ευστρατιάδης και Γιώργος Καραβοκυρός Τοµέας

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Πεπερασμένες και Διαιρεμένες Διαφορές Εισαγωγή Θα εισάγουμε την έννοια των διαφορών με ένα

Διαβάστε περισσότερα

x 2,, x Ν τον οποίον το αποτέλεσμα επηρεάζεται από

x 2,, x Ν τον οποίον το αποτέλεσμα επηρεάζεται από Στη θεωρία, θεωρία και πείραμα είναι τα ΘΕΩΡΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ... υπό ισχυρή συμπίεση ίδια αλλά στο πείραμα είναι διαφορετικά, A.Ensten Οι παρακάτω σημειώσεις περιέχουν τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (Γ.Π.).) (LINEAR PROGRAMMING)

ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (Γ.Π.).) (LINEAR PROGRAMMING) ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (Γ.Π.).) (LINEAR PROGRAMMING) Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο (2.5 µονάδες) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 25 Αυγούστου 26 :-4: Κατασκευάστε έναν αισθητήρα (perceptron)

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΙΙ 1 η Διάλεξη: Αναδρομή στον Μαθηματικό Προγραμματισμό 2019, Πολυτεχνική Σχολή Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Περιεχόμενα 1. Γραμμικός Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικά θέματα εξετάσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ερωτήσεις που παρατίθενται ΔΕΝ καλύπτουν την πλήρη ύλη του μαθήματος και παρέχονται απλά ενδεικτικά

Τυπικά θέματα εξετάσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ερωτήσεις που παρατίθενται ΔΕΝ καλύπτουν την πλήρη ύλη του μαθήματος και παρέχονται απλά ενδεικτικά ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής Μάθημα : 204a Υπολογιστική Ευφυία Μηχανική Μάθηση Καθηγητής : Σπύρος Καζαρλής Ενότηα : Εξελικτική

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Διαχείριση Υδατικών Πόρων Βελτιστοποίηση Προχωρημένες Μέθοδοι Προβλήματα με την «κλασική» βελτιστοποίηση Η αντικειμενική συνάρτηση σπανίως

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex

Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex Η πλέον γνωστή και περισσότερο χρησιµοποιηµένη µέθοδος για την επίλυση ενός γενικού προβλήµατος γραµµικού προγραµµατισµού, είναι η µέθοδος Simplex η οποία αναπτύχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Στραγγίσεις (Θεωρία) Ενότητα 9 : Η ασταθής στράγγιση των εδαφών Ι Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Στραγγίσεις (Θεωρία) Ενότητα 9 : Η ασταθής στράγγιση των εδαφών Ι Δρ. Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Στραγγίσεις (Θεωρία) Ενότητα 9 : Η ασταθής στράγγιση των εδαφών Ι Δρ Μενέλαος Θεοχάρης 61 Γενικά Η ροή του υπόγειου νερού ονομάζεται ασταθής,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΛΩΘΟΕΙ ΟΥΣ, Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΗ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΛΩΘΟΕΙ ΟΥΣ, Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΗ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΛΩΘΟΕΙ ΟΥΣ, Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΗ ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Ν. Ε. Ηλιού Επίκουρος Καθηγητής Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Γ.. Καλιαµπέτσος Επιστηµονικός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 3: Παρεμβολή. 3.1 Εισαγωγή. 3.2 Πολυωνυμική παρεμβολή Παρεμβολή Lagrange Παρεμβολή Newton. 3.3 Παρεμβολή με κυβικές splines

Κεφ. 3: Παρεμβολή. 3.1 Εισαγωγή. 3.2 Πολυωνυμική παρεμβολή Παρεμβολή Lagrange Παρεμβολή Newton. 3.3 Παρεμβολή με κυβικές splines Κεφ. 3: Παρεμβολή 3. Εισαγωγή 3. Πολυωνυμική παρεμβολή 3.. Παρεμβολή Lagrage 3.. Παρεμβολή Newto 3.3 Παρεμβολή με κυβικές splies 3.4 Μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων 3.5 Παρεμβολή με ορθογώνια πολυώνυμα 3.

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗN ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ Μ. Καρλαύτης Ν. Λαγαρός Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµός. (neighboring) καταστάσεων. ηλαδή στην περίπτωση αλυσίδας Markov. 1.2 ιαµόρφωση µοντέλου

Ορισµός. (neighboring) καταστάσεων. ηλαδή στην περίπτωση αλυσίδας Markov. 1.2 ιαµόρφωση µοντέλου 200-04-25. ιαδικασίες γεννήσεων-θανάτων. Ορισµός Οι διαδικασίες γεννήσεων-θανάτων (birth-death rocesses) αποτελούν µια σπουδαία κλάση αλυσίδων Markov (διακριτού ή συνεχούς χρόνου). Η ιδιαίτερη συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως.

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως. Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 7 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής, Δρ Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Θεματική περιοχή: Υδατική ροή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4ο: Δικτυωτή Ανάλυση

Κεφάλαιο 4ο: Δικτυωτή Ανάλυση Κεφάλαιο ο: Δικτυωτή Ανάλυση. Εισαγωγή Η δικτυωτή ανάλυση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην Ηλεκτρολογία. Όμως, ορισμένες έννοιες και τεχνικές της δικτυωτής ανάλυσης είναι πολύ χρήσιμες και σε άλλες επιστήμες.

Διαβάστε περισσότερα

6. Στατιστικές μέθοδοι εκπαίδευσης

6. Στατιστικές μέθοδοι εκπαίδευσης 6. Στατιστικές μέθοδοι εκπαίδευσης Μία διαφορετική μέθοδος εκπαίδευσης των νευρωνικών δικτύων χρησιμοποιεί ιδέες από την Στατιστική Φυσική για να φέρει τελικά το ίδιο αποτέλεσμα όπως οι άλλες μέθοδοι,

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστη παρεμβολή και πρόγνωση άγνωστης συνάρτησης με τη μέθοδο της σημειακής προσαρμογής

Βέλτιστη παρεμβολή και πρόγνωση άγνωστης συνάρτησης με τη μέθοδο της σημειακής προσαρμογής Ειδικά Θέματα Συνορθώσεων & Εφαρμογές 8 ο εξάμηνο, Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Βέλτιστη παρεμβολή και πρόγνωση άγνωστης συνάρτησης με τη μέθοδο της σημειακής προσαρμογής (Least squares collocation) Χριστόφορος

Διαβάστε περισσότερα

Case 10: Ανάλυση Νεκρού Σημείου (Break Even Analysis) με περιορισμούς ΣΕΝΑΡΙΟ

Case 10: Ανάλυση Νεκρού Σημείου (Break Even Analysis) με περιορισμούς ΣΕΝΑΡΙΟ Case 10: Ανάλυση Νεκρού Σημείου (Break Even Analysis) με περιορισμούς ΣΕΝΑΡΙΟ Η «OutBoard Motors Co» παράγει τέσσερα διαφορετικά είδη εξωλέμβιων (προϊόντα 1 4) Ο γενικός διευθυντής κ. Σχοινάς, ενδιαφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 7 Ιανουαρίου 2005 ιάρκεια εξέτασης: 5:00-8:00 Έστω ότι

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στις σειρές

Σηµειώσεις στις σειρές . ΟΡΙΣΜΟΙ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Σηµειώσεις στις σειρές Στην Ενότητα αυτή παρουσιάζουµε τις βασικές-απαραίτητες έννοιες για την µελέτη των σειρών πραγµατικών αριθµών και των εφαρµογών τους. Έτσι, δίνονται συστηµατικά

Διαβάστε περισσότερα

III.9 ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ

III.9 ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ III.9 ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ.Ολικά και τοπικά ακρότατα..εσωτερικά και συνοριακά ακρότατα 3.Χωριζόμενες μεταβλητές 4.Συνθήκες για ακρότατα 5.Ολικά ακρότατα κυρτών/κοίλων συναρτήσεων 6.Περισσότερες μεταβλητές.

Διαβάστε περισσότερα

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 12/01/2017 1 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Όταν για

Διαβάστε περισσότερα

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός

Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 12/01/2017 1 Ακέραιος Γραμμικός Προγραμματισμός Όταν για

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Υδραυλική ανάλυση δικτύων διανομής

Κεφάλαιο 12: Υδραυλική ανάλυση δικτύων διανομής Κεφάλαιο 12: Υδραυλική ανάλυση δικτύων διανομής Εννοιολογική αναπαράσταση δίκτυων διανομής Σχηματοποίηση: δικτυακή απεικόνιση των συνιστωσών του φυσικού συστήματος ως συνιστώσες ενός εννοιολογικού μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ13 - Επαναληπτικές Εξετάσεις 2010 Λύσεις

ΔΕΟ13 - Επαναληπτικές Εξετάσεις 2010 Λύσεις ΔΕΟ - Επαναληπτικές Εξετάσεις Λύσεις ΘΕΜΑ () Το Διάγραμμα Διασποράς εμφανίζεται στο επόμενο σχήμα. Από αυτό προκύπτει καταρχήν μία θετική σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών. Επίσης, από το διάγραμμα φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΞΕΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΞΕΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΞΕΩΝ Ν. Ε. Ηλιού Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΕΣ TAYLOR. Στην Ενότητα αυτή θα ασχοληθούµε µε την προσέγγιση συναρτήσεων µέσω πολυωνύµων. Πολυώνυµο είναι κάθε συνάρτηση της µορφής:

ΣΕΙΡΕΣ TAYLOR. Στην Ενότητα αυτή θα ασχοληθούµε µε την προσέγγιση συναρτήσεων µέσω πολυωνύµων. Πολυώνυµο είναι κάθε συνάρτηση της µορφής: ΣΕΙΡΕΣ TAYLOR Στην Ενότητα αυτή θα ασχοληθούµε µε την προσέγγιση συναρτήσεων µέσω πολυωνύµων Πολυώνυµο είναι κάθε συνάρτηση της µορφής: p( ) = a + a + a + a + + a, όπου οι συντελεστές α i θα θεωρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ολοκληρωμένη μαθηματική τεχνική βελτιστοποίησης Ευρύτατο φάσμα εφαρμογών Εισαγωγή ακέραιων/λογικών/βοηθητικών μεταβλητών Δυνατότητα γραμμικοποίησης με 0-1 μεταβλητές

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά υδραυλικά έργα

Αστικά υδραυλικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά υδραυλικά έργα Υδραυλική ανάλυση δικτύων διανομής Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Χρονικές σειρές 5 Ο μάθημα: Γραμμικά στοχαστικά μοντέλα (1) Αυτοπαλίνδρομα μοντέλα Εαρινό εξάμηνο Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ

Χρονικές σειρές 5 Ο μάθημα: Γραμμικά στοχαστικά μοντέλα (1) Αυτοπαλίνδρομα μοντέλα Εαρινό εξάμηνο Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ Χρονικές σειρές 5 Ο μάθημα: Γραμμικά στοχαστικά μοντέλα (1) Αυτοπαλίνδρομα μοντέλα Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ Διδάσκουσα: Αγγελική Παπάνα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πολυτεχνική σχολή,

Διαβάστε περισσότερα