Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος. Τα wavelets (wvlt) είναι μαθηματικές συναρτήσεις οι οποίες διαμερίζουν τα δεδομένα (φάσμα) ανάλογα με την συχνότητα τους.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος. Τα wavelets (wvlt) είναι μαθηματικές συναρτήσεις οι οποίες διαμερίζουν τα δεδομένα (φάσμα) ανάλογα με την συχνότητα τους."

Transcript

1 Τα wavelets (wvlt) είναι μαθηματικές συναρτήσεις οι οποίες διαμερίζουν τα δεδομένα (φάσμα) ανάλογα με την συχνότητα τους. Πλεονεκτούν σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές Fourier στο γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάλυση καταστάσεων όπου το σήμα χαρακτηρίζεται από ασυνέχειες και απότομες αυξομειώσεις.

2 => Είναι ενδιαφέρον ότι για διαφορετικούς λόγους το πεδίο αναπτύχθηκε ανέξαρτητα στους τομείς: Μαθηματικά Κβαντική Φυσική Γεωλογία των σεισμών Ηλεκτρική Μηχανική => Ενώ αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παραπάνω δημιούργησαν νέα πεδία εφαρμογής, όπως: Image compression Turbulence Human vision Radar Earthquake prediction

3 Αρχικά θα παρουσιάσουμε τον μετασχηματισμό Fourier Στη συνέχεια θα συγκρίνουμε μετασχηματισμούς Fourier vs. Wavelets. Θα συζητήσουμε ειδικά θέματα των wvlt όπως και κάποιες ιδιότητές τους Και τέλος θα δούμε κάποιες ενδιαφέροντες εφαρμογές

4 Τα wvlts στηρίζονται στην ιδέα ότι η ανάλυση βασίζεται στην κλίμακα που ορίζει το κάθε πρόβλημα ξεχωρίστα. Ποιο συγκεκριμένα είναι συναρτήσεις που ικανοποιούν συγκεκρίμενες μαθηματικές απαιτήσεις προκειμένου για Την παρουσίαση άλλων συναρτήσεων Την παρουσίαση άλλων δεδόμενων.

5 Στην ίδια αρχή στηρίχθηκε και ο Joseph Fourier όταν ανακάλυψε ότι μπορεί να υπερθέσει ημίτονα και συνημίτονα προκειμένου για να περιγράψει άλλες συναρτήσεις. Παρόλα στα wvlts η κλίμακα υπό την οποία μελετάμε τα δεδομένα παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Όλοι οι σχετικοί αλγόριθμοι επεξεργάζονται τα δεδομένα σε διαφορετικές κλίμακες ή αναλύσεις.

6 Έτσι όταν μελετάμε ένα σήμα με ένα ευρύ παράθυρο τότε αντιλαμβανόμαστε μόνο τα αδρά χαρακτηριστικά. Ενώ όταν μελετάμε ένα σήμα με ένα στενό παράθυρο τότε μπορούμε να διακρίνουμε και λεπτομέρειες, με άλλα λόγια αυξάνει η διακριτική ικανότητα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι με τα wvlts μπορούμε να δούμε τόσο το δάσος όσο και τα δένδρα

7 => Αντίθετα στην ανάλυση Fourier η χρήση των ημιτόνων και συνημιτόνων περιορίζει την διακριτική ικανότητα εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συναρτήσεις αυτές (εξ ορισμού) δεν είναι local και επεκτείνονται στο άπειρο. Για αυτόν τον λόγο δεν αποδίδουν καλά σε απότομε διακυμάνσεις. => Ενώ με τα wvlts μπορούμε να εισάγουμε στην ανάλυση μας προσεγγιστικές συναρτήσεις για να περιγράψουμε κάθε πεπερασμένη περιοχή. Με λίγα λόγια είναι το ιδανικό εργαλείο για να περιγράψουμε δεδομένα που εμφανίζουν απότομες ασυνέχειες.

8 Τρόπος εργασίας: Εκλέγουμε μια wvlt συνάρτηση η οποία ονομάζεται wvlt ανάλυσης ή μητρικό wvlt. Το ίδιο wvlt χρησιμοποιείται στην εκδοχή του με υψηλή συχνότητα προκειμένου για παροδική ανάλυση, ενώ στην εκδοχή του με χαμηλή συχνότητα στην ανάλυση των συχνοτήτων. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα αρχικά δεδομένα μπορούν να περιγραφούν ως προς γραμμικοί συνδυασμοί των wvlts, συνεπάγεται ότι μπορούμε να δουλέψουμε χρησιμοποιώντας μόνο τους συντελεστές του γραμμικού συνδυασμού.

9 Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα αρχικά δεδομένα μπορούν να περιγραφούν ως προς γραμμικοί συνδυασμοί των wvlts, συνεπάγεται ότι μπορούμε να δουλέψουμε χρησιμοποιώντας μόνο τους συντελεστές του γραμμικού συνδυασμού. Ενώ αν διαλέξουμε προσεκτικά τα κατάλληλα wvlts ή τους συντελεστές (π.χ. Θέτoντας ένα όριο) τότε μπορούμε να περιγράψουμε τα αρχικά δεδομένα με έναν πολύ πιο οικονομικό τρόπο. Για τον λόγο αυτό τα wvlts είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στο πεδίο του data compression.

10 Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα wvlts μπορούν να χρησιμοποιηθούν: Αστρονομία Fractals Ακουστική Turbulence Πυρηνική μηχανική Πρόγνωση σεισμών Sub band coding Radar Επεξεργασία σήματος Ανθρώπινη όραση Αλλά και σε καθαρά μαθηματικά εικόνας. Νευροφυσιολογία π.χ. Επίλυση Μερικών Μουσική διαφορικών εξισώσεων Μαγνητικό συντονισμό Διακριτοποίηση φωνής Οπτική

11 Για να κατανοήσουμε το πως φτάσαμε στα wvlts θα περιγράψουμε την πορεία της ανάλυσης συχνοτήτων στο χρόνο. 1) Αρχικά ο Joseph Fourier ανέπτυξε την θεωρία για την ανάλυση συχνοτήτων γνωστή και ως σύνθεση Fourier. Βασίζεται στην λογική ότι κάθε 2π περιοδική συνάρτηση f(x) περιγράφεται από το άθροισμα των σειρών Fourier. Τα a0, ak, bk υπολογίζονται ως:

12 Στη συνέχεια και έπειτα από ανάλυση της σημασίας των εξισώσεων, της σύγκλισης των σειρών Fourier, και την μελέτη ορθογωνικών συστημάτων προέκυψε η μετάβαση από την ανάλυση συχνοτήτων στην ανάλυση της κλίμακας. Αυτό σημαίνει ότι αναλύουμε την f(x) κατασκευάζοντας μαθηματικές δομές που μεταβάλονται με την κλίμακα. Περιγραφικά η διαδικασία έχει ως εξής 1) Κατασκευάζουμε μια δομή 2) την μεταβάλουμε κατά μια ποσότητα 3) μεταβάλουμε την κλίμακά της 4) την εφαρμόζουμε στην f(x) για να προσεγγίσουμε το σήμα 5) Επιστρέφουμε στο (1) και εφαρμόζουμε τα (2)-(3) για μια άλλη ποσότητα. Επαναλαμβάνουμε το βήμα (4) και λαμβάνουμε μια νέα προσέγγιση.

13 Περιγραφικά η διαδικασία έχει ως εξής 1) Κατασκευάζουμε μια δομή 2) την μεταβάλουμε κατά μια ποσότητα 3) μεταβάλουμε την κλίμακά της 4) την εφαρμόζουμε στην f(x) για να προσεγγίσουμε το σήμα 5) Επιστρέφουμε στο (1) και εφαρμόζουμε τα (2)-(3) για μια άλλη ποσότητα. Επαναλαμβάνουμε το βήμα (4) και λαμβάνουμε μια νέα προσέγγιση. 6) Ξανα το (5). Αποδεικνύεται η περιορισμένη ευαισθησία ως προς τον θόρυβο εξαιτίας του γεγονότος ότι λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο των εναλλαγών του σήματος σε διαφορετικές κλίμακες.

14 Η πρώτη αναφορά σε wvlts έγινε στην διδακτορική εργασία του Haar (1907). Ένα χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου wvlt είναι ότι έχει compact support, δλδ κατασρέφεται έξω από μια πεπερασμένη περιοχή. Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν συνεχώς διαφορίσιμο περιορίζοντας τις εφαρμογές του.

15 Στη συνέχεια και στη δεκαετία του '30 μελετήθηκε η πιθανότητα παρουσίασης των συναρτήσεων χρησιμοποιώντας συναρτήσεις βάσης μεταβλητής κλίμακας (SVBF). Χρησιμοποιώντας μια SVBF, συγκεκριμένα την Haar συνάρτηση βάσης, ο Paul Levy μελέτησε την κίνηση Brown (ένα είδος τυχαίου σήματος). Παρατήρησε ότι την υπεροχή της συνάρτησης Haar ως προς τις αντίστοιχες Fourier, προκειμένου για να μελετήσει μικρές αλλά πολύπλοκες λεπτομέρειες της κίνησης Brown.

16 Μια άλλη εφαρμογή έγινε από τους Littlewood, Paley, and Stein στον υπολογισμό της ενέργειας μια συνάρτησης f(x): Τα αποτελέσματα του υπολογισμού διέφεραν όταν η ενέργεια ήταν συγκεντρωμένη γύρω από λίγα σημεία ή ήταν κατανεμημένη σε ένα μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια δεν διατηρείται.

17 Έτσι, ανακάλυψαν μια συνάρτηση που μπορεί να μεταβάλεται ανάλογα με την κλίμακα και δεν αναιρεί την διατηρήση της ενέργειας όταν υπολογίζεται το συναρτησιοειδές της ενέργειας. Αυτό συνετέλεσε στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού αλγόριθμου για αριθμητική επεξεργασία σήματος με χρήση wvlts (David Marr 1980s).

18 Συναρτήσεις Βάσης

19 Συναρτήσεις Βάσης

20 Συναρτήσεις Βάσης Μεταβλητής Κλίμακος Scale Varying Basis Functions (SVBF)

21 Ανάμεσα στα οι G. Weiss R.F. Coifman μελέτησαν τα απλούστερα στοιχεία του χώρου μιας συνάρτησης, τα άτομα, με σκοπό να α) βρούν τα άτομα μιας συνήθους συνάρτησης, και β) τον κανόνα σύνθεσης (assembly rule) που επιτρέπει την ανακατασκευή όλων των στοιχείων της συνάρτησης με αυτά τα άτομα. Το 1980 οι Grossman and Morlet εισήγαγαν τα wvlts στην κβαντική φυσική.

22 Το 1985 ο S. Mallat έδωσε νέα ώθηση με την εργασία του στην ψηφιακή επεξεργασία σήματος. Παρατήρησε την ύπαρξη σχέσεων μεταξύ quadrature κατοπτρικών φίλτρων, πυραμιδικών αλγορίθμων, και ορθοκανονικών wvlt βάσεων. Από αυτή την μελέτη ο Y. Meyer κατασκεύασε τα πρώτα nontrivial wvlts. Σε σχέση με τα wvlts του Haar είναι συνεχώς διαφορίσιμα αλλά δεν έχουν compact support. Ενώ λίγα χρόνια αργότερα η I. Daubechies από την εργασία του Mallat κατασκεύασε ένα σύνολο από ορθοκανονικές συναρτήσεις βάσης πάνω στις οποίες βασίζονται όλες οι σημερινές εφαρμογές.

23

24

25 Ανάλυση Fourier Η ιδέα του Fourier για παρουσίαση των συναρτήσεων ως υπέρθεση ημιτόνων και συνημιτόνων είναι κεφαλαιώδους σημασίας τόσο για την αναλυτική όσο και για την αριθμητική επίλυση διαφορικών εξισώσεων και για την ανάλυση αλλά και επεξεργασία σημάτων.

26 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Στην περίπτωση του DFT ο μετασχηματισμός εφαρμόζεται σε μια συνάρτηση από ένα πεπερασμένο πλήθος των σημείων της. Η σειρά Fourier είναι μια ανάλυση σε ημίτονα και συνημίτονα: Για να υπολογίσετε το b1 πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές με sinx και ολοκληρώστε από 0 ως 2π (η συνάρτηση ορίζεται σε αυτό το διάστημα). Με άλλα λόγια πάρτε το εσωτερικό γινόμενο και των δύο πλευρών με το sinx

27 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Στην δεξιά πλευρά κάθε ένα από τα ολοκληρώματα είναι 0 εκτός απο αυτό στο οποίο το sinx πολλαπλασιάζει τον εαυτό του. Τα ημίτονα και συνημίτονα είναι μεταξύ τους ορθογώνια. Αρα το b1 είναι αριστερή πλευρά διαιρεμένη με το μοναδικό μη μηδενικό ολοκλήρωμα.

28 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Για τον υπολογισμό του a1 θα πολ/με με cosx, για τον a2 με cos2x, κοκ. Η αναλογία με τις προβολές στα διανύσματα προκύπτει αν θυμηθούμε οτι: Η συνιστώσα του διανύσματος b κατά μήκος της ευθείας που παράγει το a είναι:

29 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Σε μια σειρά προβάλουμε την f(x) πάνω στο sinx. Η συνιστώσα του p σε αυτή την κατεύθυνση είναι ακριβώς b1sinx (Για διανύσματα ήταν. Ο συντελεστής b1 είναι η λύση ελαχίστων τετραγώνων της μη επιλύσιμης εξίσωσης b1sinx=f(x), με άλλα λόγια αυτός φέρνει το b1sinx όσο το δυνατό πλησιέστερα στο y. Το ίδιο ισχύει για όλους τους όρους της σειράς, δλδ κάθε ένας είναι προβολή του y πάνω σε ένα ημίτονο ή συνημίτονο. Επειδή τα ημίτονα και τα συνημίτονα είναι ορθογώνια, η σειρά Fourier δίνει τις συντεταγμένες του διανύσματος f(x) ως προς ένα σύνολο (άπειρων στο πλήθος) καθέτων αξόνων.

30 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Για να κάνουμε DFT θα πρέπει από τις άπειρες διαστάσεις να περάσουμε σε πεπερασμένες. Δλδ καθαρή γραμμική άλγεβρα βασιζώμενη στην ορθογωνικότητα. Αντί της συνάρτησης f(x) τα δεδομένα είναι μια ακολουθία αριθμών y0, y1,..., yn-1. Το ζητούμενο είναι μια άλλη ακολουθία ιδίου μήκους ή αντί μιας άπειρης ακολουθίας ένα σύνολο n συντελεστών Fourier c0, c1,..., cn. Η Σχέση μεταξύ των στοιχείων των δύο ακολουθιών είναι γραμμική, άρα πρέπει να δίδεται από ένα πίνακα: τον ΠΙΝΑΚΑ FOURIER, από τον οποίο εξαρτάται και ολόκληρη τεχνολογία επεξεργασίας σημάτων.

31 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας F είναι συμμετρικός και ορθογώνιος (εκτός από έναν συντελεστή sqrt(n)) και έχει μόνο ένα μικρό ελάττωμα: τα στοιχεία του είναι μιγαδικοί αριθμοί. Βέβαια όλα τα στοιχεία των F, F-1 είναι δυνάμεις του ίδιου αριθμού w.

32 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Επίσης αντί για n2 για τα n στοιχεία του πίνακα, ένα γινόμενο πινάκων σαν το F-1 f(x) απαιτεί μόνο (nlogn)/2 βήματα. Η αναδιάταξη αυτή για να γίνει ο πολ/μος ονομάζεται Ταχύς Μετασχηματισμός Fourier.

33 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Μιγαδικές λύσεις της μονάδας: Οι φανταστικοί αριθμοί επινοήθηκαν για να δώσουν λύση στην x2+1=0. Ενώ και για την x2-i=0 υπάρχει λύση: Οι τετραγωνικές ρίζες μιγαδικών αριθμών είναι και αυτοί μιγαδικοί αριθμοί. Θεωρείστε συνδυασμούς x+iy. Κάθε πολυώνυμο n βαθμού έχει n ρίζες.

34 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Οι ρίζες της εξίσωσης x4-1=0 θα έπρεπε να είναι οι τέσσερεις ρίζες της μονάδας. Οι δύο τετραγωνικές ρίζες της μονάδας είναι +1 και -1. Οι τέταρτες ρίζες είναι οι τετραγωνικές ρίζες των τετραγωνικών ριζών 1,-1, i, -i. Για τις όγδοοες ρίζες χρειαζόμαστε τις τετραγωνικές ρίζες της i. Έτσι οδηγούμαστε σε μιγαδικούς αριθμούς w=(1+i)/sqrt(2)=>w2=i=>w8=i4=1.

35 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Οι μιγαδικοί του πίνακα Fourier έχουν για πραγματικα μέρη τα συνημίτονα και για φανταστικά ημίτονα. w=cosθ+i sinθ Αν το πραγματικό μέρος σημειώνεται στον άξονα x και το φανταστικό στον άξονα y, τότε η απόσταση του w από το κέντρο είναι 1(cos2θ+sin2θ). Ο w περιέχεται στον μοναδιαίο κύκλο και σχηματίζει με την οριζόντιο γωνία θ. Για να λύσουμε την wn=1 χρειαζόμαστε ειδικά σημεία του μοναδιαίου κύκλου.

36 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Υπολογίζουμε αρχικά το καταλαβαίνουμε ότι και το w2 ανήκει στον κύκλο αλλά σχηματίζει γωνία 2θ. Άρα για το wn μπορεί να είναι nθ η γωνία.

37 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να σχηματίσουμε τις δυνάμεις του w. Προκύπτει ότι ο συνδυασμός ημιτόνου με το συνημίτονο είναι μια μιγαδική εκθετική δύναμη εύρους 1 και γωνίας φάσεως θ. άρα wn= einθ δλδ η n-ιοστή δύναμη σχηματίζει γωνία nθ. Όταν n=-1 ο αντίστροφος 1/w σχηματίζει γωνία -θ. Ισχύει w*w-1=1?

38 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Για να κατανοήσετε το πως περάσαμε από τριγωμετρικά μεγέθη στους μιγαδικούς αριθμούς λάβετε υπόψη όπου το πραγματικό μέρος είναι το συνημίτονο και το φανταστικό (χωρις τα i) είναι το ημίτονο.

39 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Για να λύσουμε την wn=1 χρησιμοποιούμε την einθ=1, οπότε το nθ θα πρέπει να φέρει στην αρχή του κύκλου. Η λύση να επιλέξουμε θ=2π/n. Η πρωταρχική λύση της μονάδας είναι: η wn είναι e2πi που είναι ίσο με 1. Για n=4 και n=8:

40 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Η τέταρτη και η όγδοη ρίζα σχηματίζουν γωνίες 90ο και 45ο, αντίσοιχα. Αντιστοιχούν στα 360/4 και 360/8 αλλά δεν είναι οι μοναδικές. Οι υπόλοιπες τέταρτες ρίζες είναι οι δυνάμεις i2=-1, i3=-i, i4=1. Ενώ οι όγδοες ρίζες είναι οι δυνάμεις 2,3,4,...8. Οι ρίζες ισαπέχουν μεταξύ τους κατά 2π/n. Παρατηρείστε ότι το τετράγωνο της w8 είναι το w4 (σημαντικό στον FFT). Επίσης παρατηρείστε ότι το άθροισμα όλων των ριζών είναι 0 (σημεία στον κύκλο με ισες και αντιθετες συντεταγμένες).

41 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Στη συνεχή περίπτωση η σειρά Fourier αναπαράγει την f(x) σε όλο το διάστημα ορισμού της χρησιμοποιώντας άπειρα ημίτονα και συνημίτονα. Στην διακριτή περίπτωση που εκλέγουμε μόνο n συντελεστές δεν μπορούμε να περιμένου κάτι παρόμοιο. Ζητάμε μόνο την ισότητα σε n σημεία, δλδ n εξισώσεις. Σε ένα τυπικό πρόβλημα με n=4, οι τιμές που παράγουν τις τιμές 2, 4, 6, 8 είναι:

42 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Η ακολουθία των δεδομένων είναι f(x)=2,4,6,8. Η ακολουθία των ζητουμένων είναι c0, c1, c2, c3. Οι εξισώσεις μπορούν να προσδιορίσουν μια σειρά Fourier τεσσάρω όρων που ταιριάζει στα δεδομένα για τέσσερα ισαπέχοντα σημεία από 0 ως 2π:

43 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Για x=2π η σειρά επιστρέφει στην αρχική της τιμή f(x0)=2 και συνεχζει περιοδικά. Η σειρά Fourier γράφεται συχνότερα στην εκθετική της μορφή, ως συνδυασμός των εκθετικών eikx, παρά ως συνδυασμός ημιτόνων-συνημιτόνων. Όταν συμπεριλαμβάνονται όλες οι αρμονικές, οι δύο τρόποι είναι ισοδύναμοι, λόγω

44 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Γράφοντας το σύστημα υπο μορφή πινάκων είναι Fc=f(x) είναι:

45 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Η διαδικασία που περιγράψαμε επεκτείνεται σε κάθε n, όπου ο πίνακας που συνδέει το f(x) με το c μπορεί να καταγραφεί και να αντιστραφεί εύκολα. Ο πίνακας παριστάνει n εξισώσεις, κάθε μια απο τις οποίες απαιτεί από την πεπερασμένη σειρά c0+c1eix+... (n όροι) να συμπίπτει με το f(x) σε κάθε σημείο. Η πρώτη συμβαίνει για x=0:

46 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Η δεύτερη συμβαίνει για x=2π/n, που εισάγει τον κρίσιμο αριθμό w=ei2π/n: Η τέταρτη συμβαίνει για x=4π/n, που εισάγει τον κρίσιμο αριθμό w=ei4π/n που είναι το w2:

47 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Τα υπόλοιπα σημεία εισάγουν ανώτερες δυνάμεις του w και τελικά το σύστημα (ο πίνακας) γίνεται:

48 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Για n=4 ο αριθμός ήταν w ήταν το i, η τέταρτη ρίζα της μονάδας. Γενικά ο w ισούται με την πρώτη n-οστή ρίζα της μονάδας ei2π/n. Το στοιχείο του F στην j γραμμή και στην k στήλη είναι μια δύναμη του w: Fjk=wjk. Η πρώτη γραμμή έχει j=k=0 άρα F0k=1.

49 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Για να βρούμε τα c πρέπει να αντιστρέψουμε τον F. Στην περίπτωση 4 x 4 ο αντίστροφος περιείχε δυνάμεις του -i, με άλλα λόγια ο F-1 κατασκευάζοταν από το 1/i. Αυτός είναι και ο γενικός κανόνας: ο F-1 προκύπτει από τον μιγαδικό αριθμό w-1, που σχηματίζει γωνία -2π/n, ενώ ο w σχημάτιζε γωνία 2π/n:

50 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Για n=2 και n=3:

51 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: και ο αντίστροφος F-1 αμέσως προκύπτει οτι είναι:

52 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: Πρέπει να επαληθεύσοcυμε ότι ο FF-1 ισούται με τον I πίνακα. Για την κύρια διαγώνιο είναι σαφές. Η γραμμή j του F-1 επί τη στήλη j του F είναι (1/n)( )=(1/n)n=1. Μένει να δούμε τι γίνεται με τα στοιχεία εκτός της διαγωνίου, όπου πρέπει να δείξουμε ότι η γραμμή j του F επί τη γραμμή k του F-1 ισούται με μηδέν: Αρκεί να παρατηρήσουμε ότι οι όροι αυτοί είναι δυνάμεις του W=wjwk:

53 Ανάλυση Fourier Discrete Fourier Transform (DFT) Ο πίνακας Fourier: και πάλι να λάβουμε υπόψη ότι και το W είναι μια ρίζα της μονάδας: Wn=wnjw-nk=1j1-k=1. Τα j,k είναι διαφορετικά του 1 και το W είναι διαφορετικό. Όμως ισχύει ότι: και επειδή Wn=1 και W 1 τότε η δεύτερη παρένθεση στο δεξιό μέλος είναι μηδεν.

54 Ομοιότητες μεταξύ των μετασχηματισμών Fourier Wavelet: Ο FFT και ο DWT είναι γραμμικές διαδικασίες που δημιιουργούν μια δομή δεδομένων με log2n στοιχεία διαφόρων μεγεθών, τα οποία τα αποθηκεύουν και τα μετασχηματίζουν σε ένα διάνυσμα με μέγεθος 2n. Ο αντίστροφος πίνακας για FFT-DWT είναι ίσος με τον ανάστροφο του αρχικού. Οπότε και οι δύο μετασχηματισμοί μπορούν να θεωρηθούν σαν περιστροφές σε έναν συναρτησιακό χώρο σε μια διαφορετική περιοχή. Για τον FFT αυτή η περιοχή

55 Ομοιότητες μεταξύ των μετασχηματισμών Fourier Wavelet: Οι συναρτήσεις βάσης για τον FFT σε αυτή την περιοχή είναι ημίτονα και συνημίτονα. Για τον DWT, οι συναρτήσεις βάσης είναι τα wvlts, μητρικά wvlts, ή wvlts ανάλυσης. Μια ακόμη ομοιότητά τους βρίσκεται στο γεγονός ότι οι συν. βάσης είναι τοπικές ως προς την συχνότητα, κάθιστοντας χρησιμα τα μαθηματικά εργαλεία οπως το power spectra (δλδ πόση δύναμη περιέχεται σε ένα διάστημα συχνοτήτων) και των scalegrams (σε επομενη διαφανεια) για την επιλογή συχνοτήτων και για κατανομές δύναμης.

56 Διαφορές μεταξύ των μετασχηματισμών Fourier Wavelet: Η πιο ενδιαφέρουσα διαφορά έγκειται στο γεγονός οτι οι συναρτήσεις wvlt είναι τοπικές (localized) στον χώρο ένω τα ημίτονα και συνημίτονα δεν είναι. Αυτό το χαρακτηριστικό των wvlt μαζί με το γεγονός ότι είναι localized και ως προς τη συχνότητα, έχει ως αποτέλεσμα να μετατρέπει πολλές συναρτήσεις και τελεστές σε sparce όταν τις επεξεργάζομαστε με wvlt. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα πολλές χρήσιμες εφαρμογές όπως data compression, detecting features in images, και απομάκρυνση του θορύβου απο χρονοσειρές.

57 Διαφορές μεταξύ των μετασχηματισμών Fourier Wavelet: Ένας τρόπος για να δούμε τις διαφορές στην ανάλυση σε χρόνοσυχνότητα για τους δύο μετασχηματισμούς είναι να παρατηρήσουμε στο πως καλύπτουν το επίπεδο χρόνουσυχνότητας οι συν. βάσης. Στο σχήμα βλέπουμε ένα W(indowed)FT όπου το window είναι ένα τετραγωνικό κύμα. Το window τετραγωνικού κύματος στρογγυλοποιεί τις συναρτήσεις sine-cosine για να ταιριάζουν σε ένα window συγκεκριμένου μεγέθους.

58 Διαφορές μεταξύ των μετασχηματισμών Fourier Wavelet:

59 Διαφορές μεταξύ των μετασχηματισμών Fourier Wavelet: Επειδή ένα και μόνο window χρησιμοποιείται για όλες τις συχνότητες η διακριτικική ικανότητα της ανάλυσης είναι η ίδια σε όλες τις περιοχές του επιπέδου χρόνου-συχνότητας. Το πλεονέκτημα των wvlt είναι ότι το window ποικίλει. Για να απομονώσουμε ασυνέχειες του σήματος, χρειάζεται να έχουμε πολύ μικρές συν. βάσης. Ταυτόχρονα, για να επιτύχουμε λεπτομερή ανάλυση των συχνοτήτων, χρειάζεται να έχουμε πολύ μακριές συν. βάσης. Ένας τρόπος είναι να έχουμε μικρές συν. βάσης υψηλών συχνοτήτων και μακριές χαμηλών συχνοτήτων. Αυτό επιτυγχάνεται με τα wvlts. Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται η κάλυψη του πεδίου χρόνου-συχνότητας

60 Διαφορές μεταξύ των μετασχηματισμών Fourier Wavelet: Αυτό επιτυγχάνεται με τα wvlts. Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται η κάλυψη του πεδίου χρόνου-συχνότητας με το wvlt Daubechies.

61 Ανάλυση Wavelet Με τι μοιάζουν τα Wavelets: Οι διαφορετικές οικογένειες των wvlts διαχωρίζονται στο πως οι συν. βάσης είναι localized στον χώρο και πόσο ομαλές είναι. Κάποια από τα wvlts έχουν δομή fractal, π.χ. οι οικογένεια των wvlts Daubechies

62 Ανάλυση Wavelet Με τι μοιάζουν τα Wavelets: Μέσα σε κάθε οικογένεια wvlts υπάρχουν υποκατηγορίες που διαφέρουν στον αριθμό των συντελεστών και στο μέγεθος των επαναλήψεων. Συνήθως κατηγοριοποιούνται από τον αριθμό των απαλειφόμενων ροπών. Αυτό αποτελεί ένα extra σύνολο από μαθηματικές σχέσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι συντελεστές, και ευθέως ανάλογο προς τον αριθμό των συντελεστών. Για παράδειγμα, στην οικογένεια Coiflet υπάρχουν Coiflets με 2 και Coiflets με 3 απαλειφόμενες ροπές. Στο σχήμα παρουσιάζονται διαφορετικές οικογένειες απο wvlts

63 Ανάλυση Wavelet Με τι μοιάζουν τα Wavelets:

64 Ανάλυση Wavelet Για την ανάλυση σήματος με wvlts χρησιμοποιούμε μια μητρική συνάρτηση ή ένα wvlt ανάλυσης Φ(x), που ορίζει μια ορθογωνική βάση, την βάση wvlt: Οι μεταβλητές s, l είναι ακέραιοι που διαβαμίζουν και dilate την Φ για να παράξουν wvlts, όπως την οικογένεια Daubechies. Ο παράγοντας κλιμάκωσης (διαβάθμισης) s καθορίζει το πλάτος του wvlt και ο παράγοντας θέσης l δίδει την θέση του. Η Φ κάθε φορά κλιμακώνεται κατά έναν παράγοντα 2, και μετατοπίζεται κατά ακεραίους αριθμούς.

65 Ανάλυση Wavelet Τα wvlts είναι σπουδαία λοιπόν γιατί έχουν την αυτοομοιότητα (βλ. fractals) που πηγάζει από την κλιμάκωση και την μετατοπίση. Αν γνωρίζουμε την Φ τότε ξέρουμε τα πάντα για την βάση. Για να επεκτείνουμε τα δεδομένα μας σε διαφορετικές αναλύσεις (resolutions), το wvlt ανάλυσης χρησιμοποιείται σε μια εξίσωση κλιμάκωσης: όπου W(x) είναι η συν. κλιμάκωσης για την Φ, και ck οι συντελεστές του wvlt.

66 Ανάλυση Wavelet Οι συντελεστές πρέπει να ικανοποιούν περιορισμούς γραμμικούς και δευτεροβάθμιους: όπου δ είναι η συνάρτηση δέλτα και l o δείκτης θέσης. Σημειώνετε η ευκολία στην επιλογή των συντελεστών για ένα σύστημα wvlt για ένα πρόβλημα, π.χ. η Daubechies έχει προτείνει συγκεκριμένες οικογένειες από wvlts τα οποία είναι πολύ καλά στο να εμφανίζουν πολυωνυμική συμπεριφορά. Του Haar είναι ακόμη πιο απλά.

67 Ανάλυση Wavelet Οι συντελεστές πρέπει να θεωρηθούν σαν ένα είδος φίλτρου. Το φίλτρο τοποθετείται στον πίνακα μετασχηματισμού, ο οποίος εφαρμόζεται στα αρχικά μου δεδομένα. Οι συντελεστές κατατάσσονται με βάση δύο κατευθύνσεις: μια που ενεργεί ως φίλτρο ομαλοποίησης (π.χ. ένας κινούμενος μέσος όρος), και μια που ενεργεί έτσι ώστε να αναδείξει τις λεπτομέρειες των δεδομένων.

68 Ανάλυση Wavelet Ο πίνακας μετασχηματισμού εφαρμόζεται στα δεδομένα μας με έναν ιεραρχικό αλγόριθμο, συχνά ονομάζεται πυραμιδικός αλγόριθμος.οι συντελεστές διατάσονται έτσι ώστε οι περιττές γραμμές να δρούν ως φίλτρο ομαλοποίησης, ενώ οι άρτιες γραμμές να αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες των δεδομένων. Αρχικά εφαρμόζεται σε όλα τα δεδομενα. Έπειτα το διάνυσμα ομαλοποιείται και αποκοπτέται στο μισό και ξαναεφαρμόζεται ο πίνακας. Η διαδικασία επαναλβάνεται μέχρι να έχουμε εναν ικανοποιητικό αριθμο διαδοχικών ομαλοποιήσεων (τρια αποτελέσματα να είναι εξίσου ομαλοποιημένα). Έτσι κάθε εφαρμογή αυξάνει την ανάλυση (ευκρίνεια) ενώ ομαλοποιεί τα παραμείνοντα δεδομένα.

69 Ανάλυση Wavelet Στην πραγματικότητα εφαρμόζονται πακέτα wvlts. Δλδ γραμμικοί συνδυασμοί από wvlts. Αυτά σχηματίζουν βάσεις που διατηρούν την ορθογωνικότητα, την ομαλότητα, και το localization (εντοπισμό) από τα γονικά wvlts. Οι συντελεστές του γραμ. συνδυασμού υπολογίζονται από έναν επαναληπτικό αλγόριθμο ο οποίος για να πραγματοποιήση την περαιτέρω ανάλυση χρησιμοποιεί αυτήν την σειρά των συντελεστών.

70 Ανάλυση Wavelet Η βάση: Η συν. βάσης περιέχει την απαραίτητη πληροφορία για το σήμα, και αν είναι αποτελεσματική τότε θα η πληροφορία του σήματος θα έχει συμπιεστεί. Οι ιδιότητες που θα πρέπει να πληρεί μια βάση είναι: Ταχύ υπολογισμό των εσωτερικών γινομένων με άλλες συναρτήσεις βάσης. Ταχεία υπέρθεση των συν. βάσης. καλό χωρικό εντοπισμό, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του σημείου του σήματος που συνεσφέρει αρκετα. ανεξαρτησία, έτσι ώστε λίγα στοιχεία βάσης να αντιστοιχούν στο ίδιο τμήμα του σήματος.

71 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Υπολογιστική και ανθρώπινη όραση:

72 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Υπολογιστική και ανθρώπινη όραση:

73 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Συμπίεση αποτυπωμάτων στο FBI:

74 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Συμπίεση αποτυπωμάτων στο FBI:

75 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Συμπίεση αποτυπωμάτων στο FBI:

76 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Απομάκρυνση του θορύβου:

77 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Απομάκρυνση του θορύβου:

78 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Απομάκρυνση του θορύβου:

79 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Απομάκρυνση του θορύβου:

80 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Ανίχνευση fractal συμπεριφοράς:

81 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Ανίχνευση fractal συμπεριφοράς:

82 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Ανίχνευση fractal συμπεριφοράς:

83 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Ανίχνευση fractal συμπεριφοράς:

84 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Μουσική:

85 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Μουσική:

86 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Μουσική:

87 Εφαρμογές Ανάλυσης Wavelet Μουσική:

Wavelets α. Τι είναι τα wavelets;

Wavelets α. Τι είναι τα wavelets; α. Τι είναι τα wavelets; Τα wavelets είναι συναρτήσεις που ικανοποιούν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Το όνομα προέρχεται από την απαίτηση να ολοκληρώνονται στο μηδέν, waving πάνω και κάτω από τον άξονα-x.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενότητα : ΑΝΑΛΥΣΗ FOURIER (H ΣΕΙΡΑ FOURIER ΚΑΙ Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER) Aναστασία Βελώνη Τμήμα Η.Υ.Σ 1 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ενότητα 10: Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (DFT) Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Μετασχηματισμός Fourier Διακριτού Χρόνου Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (DFT)

Διαβάστε περισσότερα

2. Ανάλυση και Σύνθεση κυματομορφών με την μέθοδο Fourier

2. Ανάλυση και Σύνθεση κυματομορφών με την μέθοδο Fourier 2.1 2. Ανάλυση και Σύνθεση κυματομορφών με την μέθοδο Fourier 2.1 Εισαγωγή Η βασική ιδέα στην ανάλυση των κυματομορφών με την βοήθεια της μεθόδου Fourier συνίσταται στο ότι μία κυματομορφή μιας οποιασδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Πεπερασμένες και Διαιρεμένες Διαφορές Εισαγωγή Θα εισάγουμε την έννοια των διαφορών με ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Αριθμητική Ολοκλήρωση Εισαγωγή Έστω ότι η f είναι μία φραγμένη συνάρτηση στο πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Στοχαστικές Μέθοδοι στους Υδατικούς Πόρους Φασματική ανάλυση χρονοσειρών

Στοχαστικές Μέθοδοι στους Υδατικούς Πόρους Φασματική ανάλυση χρονοσειρών Στοχαστικές Μέθοδοι στους Υδατικούς Πόρους Φασματική ανάλυση χρονοσειρών Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα Επανέκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ETY-202 ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 02. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Στέλιος Τζωρτζάκης 1/11/2013

ETY-202 ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 02. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Στέλιος Τζωρτζάκης 1/11/2013 stzortz@iesl.forth.gr 1396; office Δ013 ΙΤΕ 2 ΎΛΗ & ΦΩΣ 02. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Στέλιος Τζωρτζάκης 1 3 4 Ο διανυσματικός χώρος των φυσικών καταστάσεων Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 6: Ανάλυση Σημάτων σε Ανάπτυγμα Σειράς Fourier. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 6: Ανάλυση Σημάτων σε Ανάπτυγμα Σειράς Fourier. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 6: Ανάλυση Σημάτων σε Ανάπτυγμα Σειράς Fourier Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ανάλυση Σημάτων σε Ανάπτυγμα Σειράς Fourier 1. Ανάπτυγμα σήματος σε Σειρά Fourier

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER ΑΝΑΛΥΣΗ FOURIER ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier DFT

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER ΑΝΑΛΥΣΗ FOURIER ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier DFT ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER ΑΝΑΛΥΣΗ FOURIER ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier DFT Διακριτός μετασχηματισμός συνημιτόνου DCT discrete cosine transform Η σχέση αποτελεί «πυρήνα»

Διαβάστε περισσότερα

2 ο κεφάλαιο: Ανάλυση και Σύνθεση κυματομορφών με τον Μετασχηματισμό Fourier

2 ο κεφάλαιο: Ανάλυση και Σύνθεση κυματομορφών με τον Μετασχηματισμό Fourier 2 ο κεφάλαιο: Ανάλυση και Σύνθεση κυματομορφών με τον Μετασχηματισμό Fourier Η βασική ιδέα στην ανάλυση των κυματομορφών με την βοήθεια του μετασχηματισμού Fourier συνίσταται στο ότι μία κυματομορφή

Διαβάστε περισσότερα

Ο μετασχηματισμός Fourier

Ο μετασχηματισμός Fourier Ο μετασχηματισμός Fourier είναι από τα διαδεδομένα εργαλεία μετατροπής δεδομένων και συναρτήσεων (μιας ή περισσοτέρων διαστάσεων) από αυτό που ονομάζεται περιοχή χρόνου (time domain) στην περιοχή συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς 2.1 Η έννοια του διανύσματος Ο τρόπος που παριστάνομε τα διανυσματικά μεγέθη είναι με τη μαθηματική έννοια του διανύσματος. Διάνυσμα δεν είναι τίποτε

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Εισαγωγή στα Σήματα 1. Σκοποί της Θεωρίας Σημάτων 2. Κατηγορίες Σημάτων 3. Χαρακτηριστικές Παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου 1. Μοναδιαία Βηματική Συνάρτηση 2. Κρουστική Συνάρτηση ή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Οι ιδιότητες των αριθμών... 37 3.1 Αριθμητικά σύνολα... 37 3.2 Ιδιότητες... 37 3.3 Περισσότερες ιδιότητες...

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Οι ιδιότητες των αριθμών... 37 3.1 Αριθμητικά σύνολα... 37 3.2 Ιδιότητες... 37 3.3 Περισσότερες ιδιότητες... Περιεχόμενα Πρόλογος... 5 Κεφάλαιο Βασικές αριθμητικές πράξεις... 5. Τέσσερις πράξεις... 5. Σύστημα πραγματικών αριθμών... 5. Γραφική αναπαράσταση πραγματικών αριθμών... 6.4 Οι ιδιότητες της πρόσθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης 1 Oct 16 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Διάλεξη 4 η Γεωμετρική Αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 7: Μετασχηματισμός Fourier. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 7: Μετασχηματισμός Fourier. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 7: Μετασχηματισμός Fourier Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Μετασχηματισμός Fourier 1. Ορισμός του Μετασχηματισμού Fourier 2. Φυσική Σημασία του Μετασχηματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ 1. Τι καλείται μεταβλητή; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ Μεταβλητή είναι ένα γράμμα (π.χ., y, t, ) που το χρησιμοποιούμε για να παραστήσουμε ένα οποιοδήποτε στοιχείο ενός συνόλου..

Διαβάστε περισσότερα

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων. Διάλεξη 22: Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Ανάλυση σημάτων/συστημάτων με το ΔΜΦ

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων. Διάλεξη 22: Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Ανάλυση σημάτων/συστημάτων με το ΔΜΦ HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων Διάλεξη 22: Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Ανάλυση σημάτων/συστημάτων με το ΔΜΦ Γρήγορος Μετασχηματισμός Fourier Το ζεύγος εξισώσεων που ορίζουν το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α. Ντούνης ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΑΚΑΔ. ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ Χ. Τσιρώνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ - Διανύσματα - Πράξεις με πίνακες - Διαφορικός λογισμός (1D) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Οι ιδιότητες των αριθμών Αριθμητικά σύνολα Ιδιότητες Περισσότερες ιδιότητες...

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Οι ιδιότητες των αριθμών Αριθμητικά σύνολα Ιδιότητες Περισσότερες ιδιότητες... Περιεχόμενα Πρόλογος 5 Κεφάλαιο Βασικές αριθμητικές πράξεις 5 Τέσσερις πράξεις 5 Σύστημα πραγματικών αριθμών 5 Γραφική αναπαράσταση πραγματικών αριθμών 6 Οι ιδιότητες της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι βαθμωτό μέγεθος? Ένα μέγεθος που περιγράφεται μόνο με έναν αριθμό (π.χ. πίεση)

Τι είναι βαθμωτό μέγεθος? Ένα μέγεθος που περιγράφεται μόνο με έναν αριθμό (π.χ. πίεση) TETY Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Ενότητα ΙΙ: Γραμμική Άλγεβρα Ύλη: Διανυσματικοί χώροι και διανύσματα, μετασχηματισμοί διανυσμάτων, τελεστές και πίνακες, ιδιοδιανύσματα και ιδιοτιμές πινάκων, επίλυση γραμμικών

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας Διανύσματα Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ενότητα 11: Εφαρμογές DFT Ταχύς Μετασχηματισμός Fourier (FFT) Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier Υπολογισμός Γραμμικής Συνέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

[1] είναι ταυτοτικά ίση με το μηδέν. Στην περίπτωση που το στήριγμα μιας συνάρτησης ελέγχου φ ( x)

[1] είναι ταυτοτικά ίση με το μηδέν. Στην περίπτωση που το στήριγμα μιας συνάρτησης ελέγχου φ ( x) [] 9 ΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER Η «συνάρτηση» δέλτα του irac Η «συνάρτηση» δέλτα ορίζεται μέσω της σχέσης φ (0) αν 0 δ[ φ ] = φ δ dx = (9) 0 αν 0 όπου η φ είναι μια συνάρτηση που ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων. Διάλεξη 20: Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (Discrete Fourier Transform DFT)

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων. Διάλεξη 20: Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (Discrete Fourier Transform DFT) HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων Διάλεξη 20: Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier (Discrete Fourier Transform DFT) Εισαγωγή Μέχρι στιγμής έχουμε δει το Μετασχηματισμό Fourier Διακριτού

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier

Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier 1 Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier Ο μετασχηματισμός Fourier αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επεξεργασίας σήματος αλλά και συχνή αιτία πονοκεφάλου για όσους πρωτοασχολούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μιγαδική ανάλυση Μέρος Α Πρόχειρες σημειώσεις 1. Μιγαδικοί αριθμοί. ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μιγαδική Ανάλυση Α 1

Μιγαδική ανάλυση Μέρος Α Πρόχειρες σημειώσεις 1. Μιγαδικοί αριθμοί. ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μιγαδική Ανάλυση Α 1 ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μιγαδική Ανάλυση Α 1 Μιγαδική ανάλυση Μέρος Α Πρόχειρες σημειώσεις 1 Μιγαδικοί αριθμοί Τι είναι και πώς τους αναπαριστούμε Οι μιγαδικοί αριθμοί είναι μια επέκταση του συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες

Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες Γ. Ν. Π Α Π Α Δ Α Κ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Σ ( M S C ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΥΕ10 (Γενικά Μαθηματικά Ι) ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Επεξεργασία στο πεδίο της συχνότητας Φασματικές τεχνικές Γενικά Τεχνικές αναπαράστασης και ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενότητα : ΤΑΧΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενότητα : ΤΑΧΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενότητα : ΤΑΧΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER Aναστασία Βελώνη Τμήμα Η.Υ.Σ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής Σειρά Fourier Ορθοκανονικές Συναρτήσεις Στοεδάφιοαυτόθαδιερευνήσουμεεάνκαικάτωαπό

Διαβάστε περισσότερα

8 th Lecture. M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics Brain signal recording and analysis

8 th Lecture. M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics Brain signal recording and analysis 8 th Lecture M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics Brain signal recording and analysis Εισαγωγή Για αναλυθεί ένα φυσικό σήμα, είναι απαραίτητο να στηριχθεί σε ένα μαθηματικό μοντέλο, δηλαδή να περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς Καστοριά, Ιούλιος 14 A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Περιοδικές συναρτήσεις και τριγωνομετρικά αναπτύγματα

2.1 Περιοδικές συναρτήσεις και τριγωνομετρικά αναπτύγματα Σειρές Fourier. Σειρές Fourier. Περιοδικές συναρτήσεις και τριγωνομετρικά αναπτύγματα Μία συνάρτηση f() είναι περιοδική με περίοδο όταν ισχύει f(+)=f(). Η ελάχιστη δυνατή περίοδος λέγεται και θεμελιώδης

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών Τύπων. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Γ. Π. Βαξεβάνης (Γ. Π. Β.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Γ. Π. Βαξεβάνης (Γ. Π. Β. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ Γ. Π. Β. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Επιμέλεια: Γ. Π. Βαξεβάνης (Γ. Π. Β.) (Μαθηματικός) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ ΑΛΓΕΒΡΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ομόσημοι Ετερόσημοι αριθμοί Αντίθετοι Αντίστροφοι αριθμοί Πρόσθεση ομόσημων και ετερόσημων ρητών αριθμών Απαλοιφή παρενθέσεων Πολλαπλασιασμός και Διαίρεση ρητών αριθμών

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB... 13

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB... 13 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MATLAB... 13 1.1. Τι είναι το Matlab... 13 1.2. Περιβάλλον εργασίας... 14 1.3. Δουλεύοντας με το Matlab... 16 1.3.1. Απλές αριθμητικές πράξεις... 16 1.3.2. Σχόλια...

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος Παρουσίαση Νο. 2. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος Παρουσίαση Νο. 2. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1 Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ακαδημαϊκό Έτος 06-7 Παρουσίαση Νο. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα # Βασικοί ορισμοί () Κάθε εικόνα είναι ένα δισδιάστατο (-D) σήμα. Αναλογική εικόνα: x t, t,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενότητα 1, Μέρος 2ο: ΠΕΡΙ ΣΗΜΑΤΩΝ Aναστασία Βελώνη Τμήμα Η.Υ.Σ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση του όγκου και του εμβαδού ορθών πρισμάτων Κανονική Πυραμίδα 1 Βάσης) (Απόστημα) 2 1 ό Βάσης) (Ύψος) 3

Μέτρηση του όγκου και του εμβαδού ορθών πρισμάτων Κανονική Πυραμίδα 1 Βάσης) (Απόστημα) 2 1 ό Βάσης) (Ύψος) 3 Βασικά σύνολα αριθμών -Σύνολο φυσικών: Ν = {0,., } ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ -Σύνολο ακεραίων: Ζ= { -.-.0.,, } Συμβολίζουμε με ν=κ και τους άρτιους και τους περιττούς αντίστοιχα. * -Σύνολο ρητών: Q =, Z &

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 2 η : Δισδιάστατα Σήματα & Συστήματα Μέρος 1

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 2 η : Δισδιάστατα Σήματα & Συστήματα Μέρος 1 Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 2 η : Δισδιάστατα Σήματα & Συστήματα Μέρος 1 Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Δισδιάστατα σήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 80 ΝΙΚΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 0965897 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΤΣΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Η έννοια του μιγαδικού

Διαβάστε περισσότερα

Έστω μια συνεχής (και σχετικά ομαλή) συνάρτηση f( x ), x [0, L]

Έστω μια συνεχής (και σχετικά ομαλή) συνάρτηση f( x ), x [0, L] c Σειρές Fourier-Μετασχηματισμός Fourier Έστω μια συνεχής (και σχετικά ομαλή) συνάρτηση f( ) [ ] για την οποία ξέρουμε ότι f() = f( ) =. Μια τέτοια συνάρτηση μπορούμε πάντα να τη γράψουμε : π f( ) = A

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η ιδέα του συμπτωτικού πολυωνύμου, του πολυωνύμου, δηλαδή, που είναι του μικρότερου δυνατού βαθμού και που, για συγκεκριμένες,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ LAPLACE

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ LAPLACE ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ APACE ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ KAI ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ-ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ O μετασχηματισμός lc-ο αντίστροφος μετασχηματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης). Μέθοδος Euler 3. Μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. (εκπαιδευτικό υλικό Τεχνολογικής κατεύθυνσης ) ΜΕΡΟΣ Α : ΑΛΓΕΒΡΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. (εκπαιδευτικό υλικό Τεχνολογικής κατεύθυνσης ) ΜΕΡΟΣ Α : ΑΛΓΕΒΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (εκπαιδευτικό υλικό Τεχνολογικής κατεύθυνσης 999-000) ΜΕΡΟΣ Α : ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο ο: ΜΙΓΑ ΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Ερωτήσεις του τύπου «Σωστό -

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ενότητα 6: Απόκριση Συχνότητας Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Μετασχηματισμός Fourier Διακριτού Χρόνου Η έννοια της Απόκρισης Συχνότητας Ιδιότητες της Απόκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ. Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους

Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ. Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 ο ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 1.1 Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους 1. Ποιοι αριθμοί ονομάζονται: α) ρητοί β) άρρητοι γ) πραγματικοί;

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών 7. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης) 7. Μέθοδος Euler 7.3

Διαβάστε περισσότερα

Μιγαδικός λογισμός και ολοκληρωτικοί Μετασχηματισμοί

Μιγαδικός λογισμός και ολοκληρωτικοί Μετασχηματισμοί ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μιγαδικός λογισμός και ολοκληρωτικοί Μετασχηματισμοί ΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER Διδάσκων : Επίκ Καθ Κολάσης Χαράλαμπος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Μιγαδικοί Αριθμοί. Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση. Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση

Μιγαδικοί Αριθμοί. Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση. Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση Μιγαδικοί Αριθμοί Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Υποδειγματικά Λυμένες Ασκήσεις Άλυτες Ασκήσεις ΛΑ Να βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 9: Μελέτη ΓΧΑ Συστημάτων με τον Μετασχηματισμό Fourier. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 9: Μελέτη ΓΧΑ Συστημάτων με τον Μετασχηματισμό Fourier. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 9: Μελέτη ΓΧΑ Συστημάτων με τον Μετασχηματισμό Fourier Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Μελέτη ΓΧΑ Συστημάτων με τον Μετασχηματισμό Fourier 1. Μετασχηματισμός Fourier

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Κυκλωμάτων. Φώτης Πλέσσας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

Ανάλυση Κυκλωμάτων. Φώτης Πλέσσας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Ανάλυση Κυκλωμάτων Σήματα Φώτης Πλέσσας fplessas@inf.uth.gr Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Εισαγωγή Για την ανάλυση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων μαζί με την μαθηματική περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

6. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ LAPLACE

6. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ LAPLACE 6. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ APACE Σκοπός του κεφαλαίου είναι να ορίσει τον αμφίπλευρο μετασχηματισμό aplace ή απλώς μετασχηματισμό aplace (Μ) και το μονόπλευρο μετασχηματισμό aplace (ΜΜ), να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

Θέση και Προσανατολισμός

Θέση και Προσανατολισμός Κεφάλαιο 2 Θέση και Προσανατολισμός 2-1 Εισαγωγή Προκειμένου να μπορεί ένα ρομπότ να εκτελέσει κάποιο έργο, πρέπει να διαθέτει τρόπο να περιγράφει τα εξής: Τη θέση και προσανατολισμό του τελικού στοιχείου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σήματα και Συστήματα Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής Μετασχηματισμός Fourier Στο κεφάλαιο αυτό θα εισάγουμε και θα μελετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Από προηγούμενες τάξεις γνωρίζουμε ότι το τετράγωνο οποιουδήποτε πραγματικού αριθμού

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Από προηγούμενες τάξεις γνωρίζουμε ότι το τετράγωνο οποιουδήποτε πραγματικού αριθμού ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΈΝΝΟΙΑ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΙΓΑΔΙΚΩΝ ΣΥΖΥΓΕΙΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ i ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μετασχηματισμός Ζ. Ανάλυση συστημάτων με το μετασχηματισμό Ζ

Ο Μετασχηματισμός Ζ. Ανάλυση συστημάτων με το μετασχηματισμό Ζ Ο Μετασχηματισμός Ζ Ανάλυση συστημάτων με το μετασχηματισμό Ζ Ο μετασχηματισμός Z (Ζ-Τransform: ZT) χρήσιμο μαθηματικό εργαλείο για την ανάλυση των διακριτών σημάτων και συστημάτων αποτελεί ό,τι ο μετασχηματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Κεφάλαιο 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 20 2.1 Οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Γεώργιος Α. Κόλλιας - μαθηματικός. 150 ασκήσεις επανάληψης. και. Θέματα εξετάσεων

ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Γεώργιος Α. Κόλλιας - μαθηματικός. 150 ασκήσεις επανάληψης. και. Θέματα εξετάσεων Γεώργιος Α. Κόλλιας - μαθηματικός Περιέχονται 50 συνδυαστικές ασκήσεις επανάληψης και θέματα εξετάσεων. Δεν συμπεριλαμβάνεται το κεφάλαιο των πιθανοτήτων, της γεωμετρικής προόδου, της μονοτονίας συνάρτησης,

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση 2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση Ένας τροχός εκκινεί από την ηρεμία και επιταχύνει με γωνιακή ταχύτητα που δίνεται από την,

Διαβάστε περισσότερα

1.1.1 Εσωτερικό και Εξωτερικό Γινόμενο Διανυσμάτων

1.1.1 Εσωτερικό και Εξωτερικό Γινόμενο Διανυσμάτων 3 1.1 Διανύσματα 1.1.1 Εσωτερικό και Εξωτερικό Γινόμενο Διανυσμάτων ΑΣΚΗΣΗ 1.1 Να βρεθεί η γωνία που σχηματίζουν τα διανύσματα î + ĵ + ˆk και î + ĵ ˆk. z k i j y x Τα δύο διανύσματα που προκύπτουν από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER ΑΝΑΛΥΣΗ FOURIER ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. DTFT και Περιοδική/Κυκλική Συνέλιξη

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER ΑΝΑΛΥΣΗ FOURIER ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. DTFT και Περιοδική/Κυκλική Συνέλιξη ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER ΑΝΑΛΥΣΗ FOURIER ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ DTFT και Περιοδική/Κυκλική Συνέλιξη Διακριτός μετασχηματισμός συνημιτόνου DCT discrete cosine transform Η σχέση αποτελεί «πυρήνα»

Διαβάστε περισσότερα

M. J. Lighthill. g(y) = f(x) e 2πixy dx, (1) d N. g (p) (y) =

M. J. Lighthill. g(y) = f(x) e 2πixy dx, (1) d N. g (p) (y) = Εισαγωγή στην ανάλυση Fourier και τις γενικευμένες συναρτήσεις * M. J. Lighthill μετάφραση: Γ. Ευθυβουλίδης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΟΥΣ FOURIER 2.1. Καλές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - Σελίδα 1 από 6 - 1. Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Στις εξετάσεις του Μαίου-Ιουνίου µας δίνονται δύο θέµατα θεωρίας και

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος Παρουσίαση Νο. 2. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος Παρουσίαση Νο. 2. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1 Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ακαδημαϊκό Έτος 009-0 Παρουσίαση Νο. Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα # Βασικοί ορισμοί () Κάθε εικόνα είναι ένα δισδιάστατο (-D) σήμα. Αναλογική εικόνα: x α Ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

Παραρτήματα. Παράρτημα 1 ο : Μιγαδικοί Αριθμοί

Παραρτήματα. Παράρτημα 1 ο : Μιγαδικοί Αριθμοί Παράρτημα ο : Μιγαδικοί Αριθμοί Παράρτημα ο : Μετασχηματισμός Lplce Παράρτημα 3 ο : Αντίστροφος μετασχηματισμός Lplce Παράρτημα 4 ο : Μετασχηματισμοί δομικών διαγραμμάτων Παράρτημα 5 ο : Τυποποιημένα σήματα

Διαβάστε περισσότερα

20-Φεβ-2009 ΗΜΥ Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier

20-Φεβ-2009 ΗΜΥ Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier ΗΜΥ 429 8. Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier 1 Μετασχηματισμός Fourier 4 κατηγορίες: Μετασχηματισμός Fourier: σήματα απεριοδικά και συνεχούς χρόνου Σειρά Fourier: σήματα περιοδικά και συνεχούς χρόνου Μετασχηματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι Ορθογωνιότητα Διανυσμάτων και Σημάτων Επιμέλεια: Αθανάσιος Ν. Σκόδρας, Καθηγητής Γεώργιος Α. Βασκαντήρας, Υπ. Διδάκτορας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Άλγεβρα Α Λυκείου Κεφάλαιο 2ο. οι πράξεις και οι ιδιότητές τους

Άλγεβρα Α Λυκείου Κεφάλαιο 2ο. οι πράξεις και οι ιδιότητές τους οι πράξεις και οι ιδιότητές τους Μερικές ακόμη ταυτότητες (επιπλέον από τις αξιοσημείωτες που βρίσκονται στο σχολικό βιβλίο) ) Διαφορά δυνάμεων με ίδιο εκθέτη: ειδικά αν ο εκθέτης ν είναι άρτιος υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

2. Αποθήκευση της κβαντικής πληροφορίας

2. Αποθήκευση της κβαντικής πληροφορίας . Αποθήκευση της κβαντικής πληροφορίας Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφεί η μονάδα της κβαντικής πληροφορίας που είναι το κβαντικό t (utum t). Θα περιγραφούν φυσικά συστήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα

Σήματα και Συστήματα Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 12: Ιδιότητες του Μετασχηματισμού aplace Ο αντίστροφος Μετασχηματισμός aplace Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ιδιότητες του Μετασχηματισμού aplace 1. Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά 1. Τελεστές και πίνακες. 1. Τελεστές και πίνακες Γενικά. Τι είναι συνάρτηση? Απεικόνιση ενός αριθμού σε έναν άλλο.

ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά 1. Τελεστές και πίνακες. 1. Τελεστές και πίνακες Γενικά. Τι είναι συνάρτηση? Απεικόνιση ενός αριθμού σε έναν άλλο. ΤΕΤΥ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά 1 Τελεστές και πίνακες 1. Τελεστές και πίνακες Γενικά Τι είναι συνάρτηση? Απεικόνιση ενός αριθμού σε έναν άλλο. Ανάλογα, τελεστής είναι η απεικόνιση ενός διανύσματος σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ενότητα 3: Συστήματα Διακριτού Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Συστήματα Διακριτού Χρόνου Εισαγωγή στα Συστήματα Διακριτού Χρόνου Ταξινόμηση Συστημάτων ΔΧ

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτριες Συναρτήσεις

Γεννήτριες Συναρτήσεις Ακολουθίες Γεννήτριες Συναρτήσεις Διδάσκοντες: Φ. Αφράτη, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ακολουθία: αριθμητική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β. 0και 4 x 3 0.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β. 0και 4 x 3 0. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΝΝΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ. IΣΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ - ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ [Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβατική Ανάλυση - Φάσορες. Κατάστρωση διαφορικών εξισώσεων. Μεταβατική απόκριση. Γενικό μοντέλο. ,, ( ) είναι γνωστές ποσότητες (σταθερές)

Μεταβατική Ανάλυση - Φάσορες. Κατάστρωση διαφορικών εξισώσεων. Μεταβατική απόκριση. Γενικό μοντέλο. ,, ( ) είναι γνωστές ποσότητες (σταθερές) Μεταβατική Ανάλυση - Φάσορες Πρόσθετες διαφάνειες διαλέξεων Αλέξανδρος Πίνο Δεκέμβριος 2017 Γενικό μοντέλο Απόκριση κυκλώματος πρώτης τάξης, δηλαδή με ένα μόνο στοιχείο C ή L 3 Μεταβατική απόκριση Ξαφνική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Διάνυσμα Θέσης ενός σημείου Αν θεωρήσουμε ένα οποιοδήποτε σημείο Ο του επιπέδου ως σημείο αναφοράς (ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης 6 Nv 6 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Ανάπτυξη σε Σειρές Furier Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός 1 Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο Ερώτηση 1 : Τι ονομάζεται αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις με αριθμούς ονομάζεται αριθμητική παράσταση. Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 07. ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 07. ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ stzortz@iesl.forth.gr 1396; office Δ013 ΙΤΕ 2 ΎΛΗ & ΦΩΣ 07. ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Θεωρία της στροφορμής Στέλιος Τζωρτζάκης 1 3 4 Υπενθύμιση βασικών εννοιών της στροφορμής κυματοσυνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ i ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ: ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Ιδιοτιμές - Ιδιοδιανύσματα Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Χαρακτηριστικά Ποσά Τετράγωνου Πίνακα (Ιδιοτιμές Ιδιοδιανύσματα)

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων

Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Αριθμητική εύρεση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων Με τον όρο μη γραμμικές εξισώσεις εννοούμε εξισώσεις της μορφής: f( ) 0 που προέρχονται από συναρτήσεις f () που είναι μη γραμμικές ως προς. Περιέχουν δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΣΑΝΑΤΛΙΣΜΥ Β ΛΥΚΕΙΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΥ Να δώσετε τους ορισμούς: διάνυσμα, μηδενικό διάνυσμα, μέτρο διανύσματος, μοναδιαίο διάνυσμα Διάνυσμα AB ονομάζεται ένα ευθύγραμμο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 014-015 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1. ΘΕΜΑ ΚΩΔΙΚΟΣ_18556 Δίνονται τα διανύσματα α και β με ^, και,. α Να

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Μαθηματική Μοντελοποίηση Αναγνώριση Συστημάτων Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 6 Μαρτίου 2017 1 Εισαγωγή Κάθε φυσικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Ιδιοτιμές - Ιδιοδιανύσματα Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Χαρακτηριστικά Ποσά Τετράγωνου Πίνακα (Ιδιοτιμές Ιδιοδιανύσματα)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Z

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Z ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Laplace Μετασχηµατισµός Z Εφαρµογές Παράδειγµα ενός ηλεκτρικού συστήµατος Σύστηµα Παράδειγµα

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλασσόμενο και μιγαδικοί

Εναλλασσόμενο και μιγαδικοί (olts) Εναλλασσόμενο και μιγαδικοί Γενικά Σε κυκλώματα DC, οι ηλεκτρικές μεγέθη εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ωμικές αντιστάσεις, φυσικά μετά την ολοκλήρωση πιθανών μεταβατικών φαινομένων λόγω παρουσίας

Διαβάστε περισσότερα

7. Αν υψώσουμε και τα δύο μέλη μιας εξίσωσης στον κύβο (και γενικά σε οποιαδήποτε περιττή δύναμη), τότε προκύπτει

7. Αν υψώσουμε και τα δύο μέλη μιας εξίσωσης στον κύβο (και γενικά σε οποιαδήποτε περιττή δύναμη), τότε προκύπτει 8 7y = 4 y + y ( 8 7y) = ( 4 y + y) ( y) + 4 y y 4 y = 4 y y 8 7y = 4 y + ( 4 y) = ( 4 y y) ( 4 y) = 4( 4 y)( y) ( 4 y) 4( 4 y)( y) = 0 ( 4 y) [ 4 y 4( y) ] = 4 ( 4 y)( y + 4) = 0 y = ή y = 4) 0 4 H y

Διαβάστε περισσότερα