Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ- ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ- ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΕΣ Π.ΖΑΓΚΛΑΒΗΡΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ- ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ- ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΕΣ Π.ΖΑΓΚΛΑΒΗΡΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»"

Transcript

1 Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ- ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ- ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΕΣ Π.ΖΑΓΚΛΑΒΗΡΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

2 Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων no conflict of interest

3 ΓΙΑΤΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία προοδευτικής ασβεστοποίησης της βαλβίδας και προοδευτικής αύξησης της στένωσης. Μπορεί να διαδράμει ασυμπτωματική για χρόνια και πάντως ο ρυθμός εξέλιξης ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Η εμφάνιση συμπτωμάτων αλλάζει δραματικά την πρόγνωση και την φυσική πορεία της νόσου, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου και μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης (αν δεν γίνει αντικατάσταση της βαλβίδας) στα 2-5 χρόνια. Η εμφάνιση συμπτωμάτων σηματοδοτεί την άμεση ανάγκη για αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.

4 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ; 1) Παθολογικό Betzold-Jarisch αντανακλαστικό (διέγερση των αριστερών κοιλιακών τασεουποδοχέων μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακή υπόταση, πτώση της φλεβικής επιστροφής και επακόλουθη βραδυκαρδία). 2)Κοιλιακές ταχυαρρυθμίες( απρόσφορη υπόταση και χαμηλή καρδιακή παροχή προκαλούν υποάρδευση των στεφανιαίων σε ασθενείς που έχουν ήδη προδιάθεση λόγω αριστερής κοιλιακής υπερτροφίας). 3) Κολποκοιλιακές διαταραχές αγωγιμότητας (υπάρχει γειτνίαση μεταξύ της βαλβιδικής και περιβαλβιδικής ασβέστωσης και του συστήματος His- Purkinje. Από αυτούς κυρίως οι δύο πρώτοι μηχανισμοί μπορούν να ενεργοποιηθούν στην δοκιμασία κόπωσης.

5 ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Στην σοβαρή ασυμπτωματική στένωση της αορτικής βαλβίδας ο ετήσιος ρυθμός αιφνιδίου θανάτου είναι 1%. Από όσους υποβάλλονται σε δοκιμασία κοπώσεως το 30-40% των θεωρούμενων ασυμπτωματικών παρουσιάζει συμπτώματα. Στους 24 μήνες μόνο το 19% όσων είχαν παθολογική δοκιμασία κόπωσης παρέμεναν ζωντανοί, χωρίς συμπτώματα και χωρίς αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, συγκρινόμενοι με το 85% όσων είχαν αρνητική δοκιμασία κόπωσης.

6 ΑΛΛΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΣ ΣΟΒΑΡΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό ασθενών με αρνητική δοκιμασία κόπωσης μπορεί να παρουσιάσουν συμβάματα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη και άλλων δεικτών για την πρόγνωση συμβαμάτων. Oι καλύτερες οριακές τιμές (cut-off values) των δεικτών αυτών είναι: 1) Mέγιστη αορτική ταχύτητα 4.4m/sec 2) Eπιμήκης μυοκαρδιακή παραμόρφωση της αριστερής κοιλίας 15.9% 3) Βαλβιδοαρτηριακή εμπέδηση 4.9mmHg/ml per m² 4) Δείκτης αριστερής κολπικής επιφάνειας 12.2cm²/m²

7 ΓΙΑΤΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της στένωσης της αορτικής βαλβίδας είναι το ιστορικό και η φυσική εξέταση και κατόπιν γίνεται προσπάθεια ποσοτικοποίησης της στένωσης με το διαθωρακικό υπερηχογραφημα. Από το υπερηχοκαρδιογράφημα εκτιμώνται το maximum και mean διαβαλβιδικό gradient, η μέγιστη ταχύτητα Vmax στο επίπεδο της αορτικής βαλβίδας και το αορτικό στόμιο (AVA) με την εξίσωση της συνεχείας. Είναι δυνατόν όμως δύο άτομα με τα ίδια ή παρόμοια μετρώμενα μεγέθη στο υπερηχοκαρδιογράφημα να έχουν τελείως διαφορετική κλινική εικόνα από άποψη συμπτωμάτων και τελείως διαφορετική εξέλιξη.

8 ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Ο λόγος που δύο άτομα με ίδια μετρώμενα μεγέθη στο υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να έχουν διαφορετική φυσική πορεία είναι ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων εξαρτάται από την αλληλεπίδραση της αορτικής βαλβίδας με την αριστερή κοιλία, τον αριστερό κόλπο, την αορτή και το περιφερικό αρτηριακό δίκτυο, καθώς και από την κατάσταση της δεξιάς κοιλίας και την πνευμονική υπέρταση. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και να παίξουν σημαντικό ρόλο και οι συννοσηρότητες (αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κλπ).

9 ΓΙΑΤΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η μέχρι σήμερα κρατούσα αντίληψη είναι ότι η στένωση της αορτικής βαλβίδας πρέπει να χειρουργείται κατά κύριο λόγο μόλις εμφανισθούν συμπτώματα (δύσπνοια, στηθάγχη, συγκοπτικά επεισόδια). Όμως η ύπαρξη συμπτωμάτων μπορεί να διαλάθει της προσοχής (ψευδοασυμπτωματικοί ασθενείς) κατά την λήψη ιστορικού για δύο κυρίως λόγους: 1) Γιατί ηλικιωμένοι ασθενείς περιορίζουν σταδιακά την φυσική τους δραστηριότητα εξαιτίας της νόσου με αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματα. και 2)Μπορεί οι ασθενείς να αρνούνται τα συμπτώματά τους

10 ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η δοκιμασία κόπωσης στην στένωση της αορτικής βαλβίδας χρησιμοποιείται 1) για να επιβεβαιώσει ότι ένας ασθενής με σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας είναι ασυμπτωματικός 2) για να αποκαλύψει την ύπαρξη συμπτωμάτων όταν αυτά έχουν διαφύγει της προσοχής. Η ανάπτυξη συμπτωμάτων κυρίως στα πρώτα στάδια της δοκιμασίας κοπώσεως ή η πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά την δοκιμασία κόπωσης ή η ανάπτυξη επικίνδυνων κοιλιακών αρρυθμιών είναι ενδείξεις για αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Η συμπτωματική σοβαρή στένωση της αορτής αποτελεί αντένδειξη για δοκιμασία κόπωσης (Class III).

11 ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Στις κατευθυντήριες οδηγίες της ESC προτείνεται η χρήση του αυξημένου διαβαλβιδικού (στην αορτική βαλβίδα) μέσου gradient (mean gradient) >18-20mmHg κατά την διάρκεια της κόπωσης σαν ένδειξη για αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας αν ο χειρουργικός κίνδυνος είναι χαμηλός (Class IIb). Aυτό δεν υποστηρίζεται από τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της ACC/AHA του 2014.

12 ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Όμως με την ευρύτερη έννοια του όρου δοκιμασία κόπωσης είναι και η φαρμακολογική δοκιμασία κόπωσης με δοβουταμίνη η οποία χρησιμοποιείται στην low-flow, low-gradient aortic stenosis προκειμένου να διερευνηθεί ο πραγματικός βαθμός της στένωσης, να αξιολογηθεί η συστολική εφεδρεία της αριστερής κοιλίας και να ξεχωρίσει η πραγματική στένωση από την ψευδοστένωση.

13 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Μια περιοριζόμενη από τα συμπτώματα δοκιμασία κοπώσεως είναι σε πιο φυσιολογικές συνθήκες από την δοκιμασία δοβουταμίνης και μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Κυλιόμενος τάπητας όπου χρησιμοποιείται τροποποιημένο πρωτόκολλο Bruce (συνήθως 2 σταδίων) ή όρθιο εργομετρικό ποδήλατο είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα tests και η επιλογή βασίζεται στην εμπειρία του εξεταστή. Κατακεκλιμένο ή ημικατακεκλιμένο exercise testing με ποδήλατο μπορεί να είναι προτιμώμενο γιατί έχει μειωμένο κίνδυνο αιμοδυναμικού collapse σε αυτήν την θέση.

14 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Περιοριζόμενη από τα συμπτώματα διαβαθμισμένη δοκιμασία κοπώσεως με ποδήλατο σε ημικατακεκλιμένη θέση σε κεκλιμένη τράπεζα επιτρέπει συνεχή 2D και Doppler ηχοκαρδιογραφική εξέταση. Stress echocardiography με δοβουταμίνη μπορεί να χρησιμοποιείται για να προσεγγισθεί η ενδοτικότητα της βαλβίδας (valve compliance) σχεδιάζοντας την επιφάνεια του δραστικού στομίου της βαλβίδας προς την ροή σε κάθε στάδιο του test δοβουταμίνης. Η δοκιμασία κοπώσεως μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες σε σοβαρή αορτική στένωση και κάθε ένα χρόνο σε μέτρια στένωση αορτικής βαλβίδας.

15 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ Η δοκιμασία κόπωσης πρέπει να διενεργείται σε κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο με την παρουσία γιατρού ώστε οι δυνητικές επιπλοκές να αντιμετωπίζονται ανάλογα.

16 ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ Ο συνολικός χρόνος άσκησης, το μέγιστο επιτευχθέν έργο, η μέγιστη καρδιακή συχνότητα και αρτηριακή πίεση και η αιτία διακοπής της κόπωσης καταγράφονται. Είναι σημαντικό να καταγράφεται η ανάπτυξη συμπτωμάτων προσεκτικά, όπως αντικειμενική δύσπνοια, στηθάγχη,ζάλη ή προσυγκοπτικό επεισόδιο. Αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ειδικά και οφειλόμενα σε συνυπάρχουσες παθήσεις. Όταν εφαρμόζεται Doppler υπερηχοκαρδιογραφία κατά την κόπωση, το ολοκλήρωμα ταχύτητας-χρόνου μπορεί να καταγράφεται τακτικά από το ίδιο παράθυρο. Το δεξιό παραστερνικό παράθυρο δεν χρησιμοποιείται συνήθως εύκολα στην αριστερή πλάγια θέση που γίνεται η δοκιμασία με ποδήλατο.

17 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ Σε μια πρόσφατη μελέτη από τους Masri και συν καινουριες παράμετροι προτείνονται όπως: 1) Το ποσοστό των μεταβολικών ισοδυνάμων που επιτυγχάνονται σε σχέση με αυτά που προβλέπονται από την ηλικία και το φύλο 2) ο ρυθμός αποκατάστασης της καρδιακής συχνότητας (heart rate recovery)

18 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΕ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Συμπτώματα κατά την διάρκεια της άσκησης (δύσπνοια, στηθάγχη, συγκοπή ή προσυγκοπτικό επεισόδιο) Πτώση στην αρτηριακή πίεση ή <20mmHg αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά την διάρκεια της κόπωσης. <80% του φυσιολογικού επιπέδου ανοχής στην άσκηση. >2mm κατάσπαση του ST (οριζόντια ή κατιούσα) κατά την διάρκεια της άσκησης, σε συγκριση με το αρχικό υπερηχοκαρδιογράφημα και υπό την προυπόθεση ότι η κατάσπαση δεν αποδίδεται σε άλλες αιτίες. Κοιλιακές αρρυθμίες ( 3 ή περισσότερες συνεχόμενες έκτακτες κοιλιακές συστολές).

19 ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η δοκιμασία κόπωσης μπορεί να προσδιορίσει μια περιορισμένη ικανότητα για κόπωση και να αποκαλύψει συμπτώματα σε πολλούς (συνήθως στο ένα τρίτο) των φαινομενικά ασυμπτωματικών ασθενών. Η πρόγνωση για τον επόμενο χρόνο των ασθενών με φυσιολογική δοκιμασία κόπωσης είναι εξαιρετική. Η θετική δοκιμασία κόπωσης προβλέπει την έναρξη των συμπτωμάτων σε μια αρκετά μεγάλη μερίδα ασθενών. Η ανάπτυξη συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της κόπωσης φαίνεται να είναι πιο προβλεπτική από τα άλλα κριτήρια θετικότητας, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως. Από τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι η δοκιμασία κόπωσης είναι σχετικά ασφαλής, αφού δεν αναφέρονται σοβαρά συμβάματα

20 ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΘΕΩΡΙΑΣ-ΠΡΑΞΗΣ Παρά τις συστάσεις για την διενέργεια δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με ασυμπτωματική σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας και παρά το γεγονός ότι η πρακτική αυτή προβάλλεται εδώ και δύο περίπου δεκαετίες (περίπου από το 1996) καθως και παρά τις πολύτιμες πληροφορίες που λαμβάνονται από την δοκιμασία κόπωσης, αυτή είναι υποτιμημένη στην κλινική πράξη. Στην Euro Heart Survey μελέτη πάνω στην βαλβιδική νόσο, η δοκιμασία κόπωσης διενεργούνταν μόνο στο 5.7% των ασθενών με σοβαρή ασυμπτωματική στένωση της αορτικής βαλβίδας.

21 ΑΙΤΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ-ΠΡΑΞΗΣ Η μη εφαρμογή της δοκιμασίας κόπωσης στην στένωση της αορτικής βαλβίδας στην κλινική πράξη ίσως οφείλεται στον φόβο των επιπλοκών. Επίσης ένα σοβαρό αντεπιχείρημα είναι ότι κάποιες φορές διενεργούμε δοκιμασία κόπωσης σε συμπτωματικούς ασθενείς που δεν το γνωρίζουν και όπου επίσης θεωρητικά υπάρχει αντένδειξη για δοκιμασία κόπωσης. Όμως ο ασθενής που δυνητικά είναι συμπτωματικός χωρίς να το γνωρίζει θα κοπωθεί κάποια στιγμή σε μη ελεγχόμενες συνθήκες με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να αυξάνεται.

22 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

23 Stress echocardiography με δοβουταμίνη Ποιος χρειάζεται stress echocardiography? Low flow/low gradient aortic stenosis Ασθενείς με στενωση αορικής βαλβίδας με χαμηλό διαβαλβιδικό gradient και αριστερή κοιλιακή δυσλειτουργία μπορεί να έχουν μειωμένη επιφάνεια αορτικής βαλβίδας εξαιτίας μειωμένου όγκου παλμού που οφείλεται σε καρδιομυοπάθεια και να έχουν σχετική ή μη σοβαρή αορτική στένωση ή ψευδοστένωση. Μπορεί όμως να έχουν σταθερή συμπαγή σοβαρή αορτική στένωση(fixed) με δυσαρμονία του μεταφορτίου και η αριστερή κοιλιακή δυσλειτουργία να οφείλεται σε αυτήν την δυσαρμονία του μεταφορτίου (afterload mismatch). Σε αυτές τις περιπτώσεις η stress echocardiography βοηθά να ξεχωρίσει η μη σοβαρή στένωση ή η ψευδοστένωση από την σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας. Κατά την ACC/AHA η stress echocardiography έχει σύσταση Class IIa λόγω της πεποίθησης ότι η εξέταση αυτή πρέπει να διενεργείται μόνο σε κέντρα με εμπειρία στο φαρμακολογικό stress.

24 EYΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ STRESS ECHOCARDIOGRAPHY Στην σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας και εφόσον υπαρχει συστολική εφεδρεία(αυξάνεται η συσταλτικότητα με την έγχυση δοβουταμίνης) το στόμιο της αορτικής βαλβίδας μένει σταθερό ή αυξάνει ελάχιστα, ενώ αυξάνει η διαβαλβιδική κλίση πίεσης τόσο η μέση όσο και η μέγιστη. Στην ψευδοστένωση και εφόσον υπάρχει συστολική εφεδρεία, αυξάνει το στόμιο της αορτικής βαλβίδας ενώ η διαβαλβιδική κλίση πίεσης μένει σταθερή. Εφόσον δεν υπάρχει συστολική εφεδρεία δεν μπορεί να διαχωρισθούν οι δύο καταστάσεις και γινεται χρήση άλλων δεικτών όπως το calcium score της βαλβίδας από την CT.

25 ΨΕΥΔΟΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

26 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΟΒΟΥΤΑΜΙΝΗ ΣΤΗΝ AS

27 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ STRESS ECHOCARDIOGRAPHY ΜΕ ΔΟΒΟΥΤΑΜΙΝΗ Μια μέτρια δόση δοβουταμίνης πρέπει να χρησιμοποιείται για να αποκτήσουμε την μέγιστη ινοτροπική επίδραση χωρίς χρονοτροπική απάντηση. Η δοβουταμίνη συνήθως ξεκινά με μια δόση 5 μg/kg/min και πρέπει να αυξάνεται σε μια δόση όχι πάνω από 20 μg/kg/min. Η διάρκεια κάθε σταδίου και η αύξηση της δόσης σε κάθε στάδιο δεν έχουν πλήρως στανταριστεί. Μπορεί να ποικίλλουν από 3-5 min και 2.5-5μg/kg/min αντίστοιχα.

28 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ STRESS ECHOCARDIOGRAPHY ΜΕ ΔΟΒΟΥΤΑΜΙΝΗ Η αρτηριακή πίεση και ΗΚΓ 12 απαγωγών πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και κατάλληλος εξοπλισμός καθώς και προσωπικό εκπαιδευμένο στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση πρέπει να υπάρχουν. Κριτήρια για τερματισμό της έγχυσης είναι η μέγιστη δόση, μια αύξηση στην καρδιακή συχνότητα παλμούς/min και μια εμφανής ινοτροπική απάντηση.

29 ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ STRESS ECHOCARDIOGRAPHY ΜΕ ΔΟΒΟΥΤΑΜΙΝΗ; Σύμφωνα με τα guidelines η low gradient aortic stenosis προσδιορίζεται σαν ένα mean gradient<30mmhg και ένα υπολογιζόμενο AVA <1,0cm². Παρ όλα αυτά οι περισσότερες δημοσιευμένες μελέτες περιλαμβάνουν ασθενείς με ένα μέσο gradient<40mmhg. Tα κριτήρια για την ανταπόκριση στην δοβουταμίνη διαφέρουν μεταξύ των μελετών. Τα πιο ασφαλή κριτήρια για την σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι mean gradient>30mmhg και ΑVA<1,2cm² κατά την διάρκεια της δοκιμασίας με δοβουταμίνη.

30 ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ STRESS ECHOCARDIOGRAPHY ΜΕ ΔΟΒΟΥΤΑΜΙΝΗ; Η παρουσία συστολικής εφεδρείας καθορίζει πιο στενά την έκβαση μετά το χειρουργείο από ότι οι δείκτες της στένωσης. Το χειρουργείο ενδείκνυται πιο ξεκάθαρα αν υπάρχει >20% αύξηση του όγκου παλμού (SV) κατά την δοκιμασία με δοβουταμίνη (συστολική εφεδρεία). Η διεγχειρητική και μετεγχειρητική θνητότητα αυξάνει πολύ αν δεν υπάρχει συστολική εφεδρεία. Αν όμως ο ασθενής επιβιώσει μετά το χειρουργείο υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης της συστολικής του λειτουργίας. Επίσης η αύξηση της πίεσης στην πνευμονική αρτηρία σε τιμές μεγαλύτερες από 60mmHg κατά την έγχυση δοβουταμίνης συνηγορεί υπερ σοβαρής στένωσης της αορτικής βαλβίδας.

31 PARADOXICAL LOW FLOW- LOW GRADIENT AORTIC STENOSIS Στην οντότητα αυτή έχουμε φυσιολογικό EF, μειωμένο SV<35ml, σημαντικά μειωμένο AVA με την εξίσωση συνεχείας και χαμηλό διαβαλβιδικό gradient που οφείλεται σε χαμηλή ροή εξαιτίας μειωμένου SV. Εδώ εφαρμόζεται κάποιες φορές η stress echocardiography με δοβουταμίνη, αλλά επειδή η αριστερή κοιλία είναι μικρή μπορεί να αναπτυχθεί κατά την δοκιμασία αυτή ενδοκοιλοτικό gradient ή απόφραξη του χώρου εξόδου.

32 Η ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ- Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ Στις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες της ESC η δοκιμασία κόπωσης στην ασυμπτωματική σοβαρή στένωση της αορτής είναι Class IΙa ένδειξη. Επίσης στις κατευθυντήριες οδηγίες τις ACC/AHA είναι ένδειξη Class IIa. Στις παλαιότερες κατευθυντήριες οδηγίες η δοκιμασία κόπωσης στην ασυμπτωματικη σοβαρή στένωση της αορτής ήταν Class IIb για την ΑCC/AHA. Υπάρχει αναβάθμισή της στις κατευθυντήριες οδηγίες της ΑCC/AHA του 2014.

33 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

34 ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Δεν υπάρχουν μεγάλες προοπτικές πολυκεντρικές μελέτες που να αξιολογούν την δοκιμασία κόπωσης στην στένωση της αορτικής βαλβίδας. Υπάρχουν όμως μικρότερες προοπτικές μελέτες σε αυτό το θέμα. Παρ όλ αυτά έχουν γίνει αρκετές μετααναλύσεις μικρότερων μελετών που αποδεικνύουν την ασφάλεια και την υψηλή προγνωστική αξία της δοκιμασίας κοπώσεως. H συσσσώρευση δεδομένων θετικών για την δοκιμασία κοπωσεως οδηγήσε στην πρόσφατη αναβάθμισή της από τις κατευθυντήριες οδηγίες της ACC/AHA.

35 Η ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ- Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ Στις παλαιότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την ασυμπτωματική σοβαρή στένωση της αορτής η εμφάνιση συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της κόπωσης σαν ένδειξη για την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας είναι Class I για την ESC και Class IIb για την ΑCC/AHA. Eπίσης στις παλαιότερες κατευθυντήριες οδηγίες η πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά την διάρκεια της κόπωσης σαν ένδειξη για την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ήταν Class IIa για την ESC και Class IIb για την ΑCC/AHA.

36 H ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ- Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ. Στις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της ACC/AHA του 2014 υπάρχει σαφής αναβάθμιση τόσο των συμπτωμάτων όσο και της πτώσης της ΑΠ κατά την διάρκεια της κόπωσης σαν ενδείξεις για την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Υπάρχει σύγκλιση της ΑCC/AHA με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ESC.

37 Η ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ Aνεξάρτητα από την δοκιμασία κόπωσης, αναφέρονται στις κατευθυντήριες οδηγίες και άλλοι δείκτες που σηματοδοτούν την ανάγκη για αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Τέτοιοι είναι: 1) Vmax>5.5m/sec συνδέεται με αυξημένη τριετή πιθανότητα συμβαμάτων και αποτελεί ΙΙa recommendation για αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας τόσο από την ESC όσο και από την ACC/AHA όταν ο χειρουργικός κίνδυνος είναι χαμηλός. Μάλιστα κατά την ACC/AHA η Vmax>5.5m/sec αποτελεί αντένδειξη για δοκιμασία κοπώσεως. 2) Στην σοβαρή στένωση αορτής η ταχεία αιμοδυναμική εξέλιξη έχει αυξημένο διετή κίνδυνο συμβαμάτων και η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας μπορεί να είναι προτεινόμενη λύση τόσο κατά την ESC όσο και από την ACC/AHA όταν ο χειρουργικός κίνδυνος είναι χαμηλός ( ΙΙa και ΙΙb recommendation αντίστοιχα).

38 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

39 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ 1)Μειωμένο κλάσμα εξωθήσεως<50% 2)Πολύ σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας (Vmax>5m/sec ή ΔP 60mmHg 3)Παθολογική δοκιμασία κοπώσεως 4)Ταχεία εξέλιξη της στένωσης της αορτής (ΔVmax>0.3m/sec per year) 5)Προοδευτική αύξηση του BNP.

40 ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ-ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ Η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην απλή δοκιμασία κόπωσης, αλλά δεν είναι εδραιωμένη στις κατευθυντήριες οδηγίες. Υπάρχουν όμως μελέτες που τείνουν να αναβαθμίσουν τον ρόλο της και να δείξουν ότι προσθέτει επιπλέον στοιχεία από την απλή δοκιμασία κόπωσης. Αυτός είναι ο λόγος που έχει συμπεριληφθεί και στην μελέτη AVATAR η οποία διερευνά τα αποτελέσματα της πρώιμης αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας εν σχέσει με την αντικατάστασή της όταν εμφανισθούν συμπτώματα.

41 Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η συμπτωματική αορτική στένωση θεωρείται class I ένδειξη για την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Παρ όλα αυτά το να καθορίσουμε πότε ένας ασθενής είναι συμπτωματικός από την αορτική στένωση είναι συχνά περίπλοκο και αμφίβολο. Όταν οι ασθενείς με αορτική στένωση γίνονται συμπτωματικοί το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η δύσπνοια ή ο λειτουργικός περιορισμός. Παρ όλα αυτά αυτό το σύμπτωμα μπορεί να έχει αιτίες άλλες από την αορτική στένωση, συμπεριλαμβανομένης της κακής φυσικής κατάστασης, της καθιστικής ζωής, της παχυσαρκίας, των συννοσηροτήτων ή της προχωρημένης ηλικίας. Από την άλλη πλευρά τα συμπτώματα μπορεί να κρύβονται με προσαρμογή σε ένα πιο καθιστικό lifestyle.

42 Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η απλή δοκιμασία κόπωσης συνιστάται σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα στην στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι αμφίβολα, αλλά είναι περιορισμένης αξίας σε ασθενείς πάνω από 70 ετών ή σε λειτουργική class II. Επιπρόσθετα η θετική προγνωστική αξία των συμπτωμάτων που αποκαλύπτονται στην απλή δοκιμασία κόπωσης όσον αφορά την εξέλιξη των ασθενών με αορτική στένωση είναι 50%.

43 Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Όταν η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι το αίτιο (culprit) των συμπτωμάτων του ασθενούς η υποκείμενη παθοφυσιολογία τυπικά περιλαμβάνει 1)την ανικανότητα να αυξήσει ή να διατηρήσει τον όγκο παλμού που 2)μειώνει την καρδιακή παροχή και την προσφορά οξυγόνου κατά την διάρκεια της άσκησης.

44 Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Κατά την διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης μετράται ένας αριθμός καρδιοαναπνευστικών παραμέτρων συμπεριλαμβανομένης 1)της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου,και 2) του μέγιστου παλμού οξυγόνου που αντανακλούν την καρδιακή παροχή και τον όγκο παλμού αντίστοιχα. Αυτές οι μετρήσεις συχνά διευκολύνουν μια πιο λεπτομερή προσέγγιση της αιτίας του λειτουργικού περιορισμού. Ο προσδιορισμός της καρδιακής παροχής κατά την άσκηση μέσω της επανεισπνοής αδρανούς αερίου (inert gas rebreathing) είναι υποσχόμενη στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και αορτική στένωση.

45 Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η καρδιακή παροχή και ο όγκος παλμού όπως προσεγγίζονται από είτε την Pvo2 (μέγιστη κατανάλωση Ο2) είτε την PO2 παλμού ή την IGR (inert gas rebreathing) κατά την διάρκεια της άσκησης είναι μεγάλης παθοφυσιολογικής σημασίας στους ασθενείς με στένωση της αορτικής βαλβίδας. Σε ασθενείς με στένωση της αορτικής βαλβίδας που είναι δύσκολο να προσεγγισθούν με τις standard μεθόδους η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης έδειξε μεγάλη εφαρμοσιμότητα και επαναληψιμότητα και έδωσε δεδομένα στην αιμοδυναμική και την φυσιολογία της άσκησης πέρα από αυτά που λαμβάνονται με τις standard μεθόδους.

46 Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Μια πρόσφατη μελέτη από την Δανία (στο Cardiology 2016, Van Le D. Jensen GVH et al) που συμπεριέλαβε 131 ασθενείς έδειξε ότι: Aσθενείς με μια πραγματικά μειωμένη ικανότητα για άσκηση (μειωμένη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου) είχαν λογικά μια ανεξάρτητη προβλεψιμότητα όχι μόνο από τον χαμηλό όγκο παλμού κατά την άσκηση αλλά επίσης από μη καρδιακούς ή ημι-καρδιακούς παράγοντες όπως η προσπάθεια(phr) ή (R), το FEV1 και το VE/VCO2.

47 H ΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Μια μειωμένη ικανότητα για άσκηση (Pvo2) δεν οφείλεται πάντα σε σημαντική αιμοδυναμική ρήξη αντιρρόπησης από την στένωση της αορτής. Στην προαναφερόμενη μελέτη η ευνοική ετήσια έκβαση έδειξε ότι αν η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης αποκαλύπτει φυσιολογικές τιμές po2 παλμού (όπου Po2= Pvo2/ HR) και/ή μειωμένες τιμές FEV1 και αναπνευστικής εφεδρείας και μια μειωμένη προσπάθεια (R<1, όπου R=respiratory coefficient=vco2/vo2) η σημαντική αιμοδυναμική ρήξη αντιρρόπησης από την στένωση της αορτικής βαλβίδας δεν είναι πιθανή ακόμη και σε αυτούς που έχουν συμπτώματα και μειωμένη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου(pvo2).

48 Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η παραπάνω μελέτη περιέλαβε ασθενείς πάνω από 70 ετών, κατά κύριο λόγο NYHA Class II ή ΙΙΙ, που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και/ή αυτούς που είχαν Vmax>5m/sec, ΒΝP>UNL, Vmax<4m/sec αλλά υψηλές τιμές βαλβιδοαρτηριακής εμπέδησης (Ζva), συμπτώματα κατά την διάρκεια της άσκησης ή έλλειψη αύξησης της αρτηριακής πίεσης τουλάχιστον κατά 20mmHg κατά την διάρκεια της άσκησης ή κατάσπαση κατά 2mm ή περισσότερο κατά την διάρκεια της άσκησης.

49 Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Στην παραπάνω μελέτη, αν η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης δεν έδειχνε αιμοδυναμική ρήξη αντιρρόπησης (σύμφωνα με τους ορισμούς που δόθηκαν από τους μελετητές) μια συντηρητική στρατηγική φαινόταν ασφαλής και επαρκής για τουλάχιστον ένα χρόνο παρά τις πρατηρήσεις που άλλως έδειχναν συμπτωματική κατάσταση ή αιμοδυναμική ρήξη αντιρρόπησης.

50 ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Η μη επάρκεια των στοιχείων από την δοκιμασία κόπωσης οδήγησε στην ανάπτυξη και άλλων δεικτών, όπως: o βαθμός ασβέστωσης της βαλβίδας από την CT(σοβαρή στένωση στους άνδρες 2065Αgatson Units, στις γυναίκες 1274AU) η εκτίμηση της φλεγμονής της βαλβίδας και της ενεργότητας της ασβεστοποίησης από PET(το 18F- Fluoride δρα σαν δείκτης ενεργότητας της ασβεστοποίησης και το 18F-FDG σαν δείκτης φλεγμονής), η εκτίμηση της μυοκαρδιακής ίνωσης από MRI καρδιάς και το strain imaging (<15.9%). Eπίσης συνεκτιμώνται βιοδείκτες όπως το BNP(>130pg/ml) και η τροπονίνη.

51 ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ Αλλοι προγνωστικοί δείκτες βαρύτητας είναι ο ρυθμός μείωσης του στομίου ή αύξησης του PG( 0.3m/s/year), η υπερβολική υπερτροφία (15mm), η ενδοτικότητα (compliance) της βαλβίδας, η βαλβιδοαρτηριακή εμπέδηση (> mmHg/mm/m²), η αντίσταση της βαλβίδας, ο δείκτης απώλειας ενέργειας και η απώλεια έργου παλμού καθώς και το projected AVA.

52 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΟΡΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ Oι περισσότερες παράμετροι είναι flow-dependent RES=1333XMG/Q Compl=Δ(EOA)/Δ(Q) SWL=100XMG/MG+SAP ΕΟΑproj = EOArest+VCX(250-Qrest), όπου ΕΟΑrest και Qrest είναι τα EOA και Q στην ηρεμία και VC είναι η ενδoτικότητα της βαλβίδας που αντιστοιχεί στην κλίση της γραφικής απεικόνισης ΕΟΑ-ροής και αντικατοπτρίζει τον ρυθμό μεταβολής του EOA σε σχέση με την αύξηση της ροής κατά την διάρκεια του stress. -Valvuloarterial impedance (Za) = SAP+mean PG/SVI SAP+mean PG=LVSP

53 ΝΕΑ ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣ ΤΗΣ AS ΚΑΤA ACC/AHA Oι οδηγίες του 2014 εισήγαγαν ένα νέο σύστημα σταδιοποίησης της ΑS σε 4 στάδια, που καθορίζονται από τα συμπτώματα, την ανατομία των αορτικών πτυχών, την αιμοδυναμική της βαλβίδας και το LVEF. Ασυμπτωματικοί ασθενείς με φυσιολογικό ανοιγμα πτυχών, χωρίς απόφαξη ταξινομούνται σαν stage A, όπως για παράδειγμα νέοι ασθενείς με φυσιολογικά λειτουργούσα δίπτυχη βαλβίδα ή μεγαλύτεροι ασθενείς με αορτική σκλήρυνση. Ταξινομούνται σαν stage B αν υπάρχει ένδειξη προοδευτικής ασβέστωσης και πάχυνσης των πτυχών με μειωμένη κινητικότητα και μικρή προς μέτρια απόφραξη της βαλβίδας. Τα στάδια Α και Β δεν ωφελούνται από την AVR.

54 NEA ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ AS ΚΑΤA ACC/AHA Ασθενείς με σοβαρή ασυμπτωματική AS και LVEF 50% χαρακτηρίζονται στάδιο C1 και ασθενείς με LVEF<50% χαρακτηρίζονται στάδιο C2. Συμπτωματικοί ασθενείς με σοβαρή AS (και αυτοί που τα συμπτώματα προκαλούνται στην δοκιμασία κοπώσεως) χαρακτηρίζονται stage D και έχουν άμεση ανάγκη AVR.

55 WATCHFUL WAITING H ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ; TI ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΤΑΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Τον τελευταίο χρόνο έχουν δημοσιευθεί 2 μετααναλύσεις που συγκρίνουν παρακολούθηση και αναμονή (watchful waiting) σε σύγκριση με την πρώιμη αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Υπάρχει μια λογική πίσω από τις μετααναλύσεις αυτές. Παλαιότερες μελέτες πρότειναν μια ετήσια θνητότητα στους ασθενείς με σοβαρή ασυμπτωματική στένωση της αορτής περίπου 1%. Παρ όλα αυτά πρόσφατες μελέτες παρατήρησης και αναδρομικές μελέτες αναφέρουν μεγαλύτερη θνητότητα. Σε μια πρόσφατη μελέτη από τους Tanigushi et al.η συντηρητική θεραπεία είχε κακή πρόγνωση σε αυτόν τον πληθυσμό με αθροιστική 5 ετή επίπτωση νοσηλείας από καρδιακή ανεπάρκεια και θνητότητας από κάθε αιτία 26.4%. Αυτό σε αντίθεση με την μέση θνητότητα από την χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας που είναι κατάμέσο όρο περίπου 2.5%.

56 WATCHFUL WAITING H ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΤΑΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Η πρώτη μεταανάλυση (Wei et al) δεν υποστηρίζει σαφώς την αντικατάσταση της βαλβίδας πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Η δεύτερη (Genereux et al) συμπεραίνει ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με σοβαρή AS έχουν 3.5 φορές ψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία αν ακολουθήσουν την τακτική της παρακολούθησης εν σχέσει με την αντικατάσταση της βαλβίδας.

57 ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Οι υπέρμαχοι της πρώιμης αντικατάστασης της βαλβίδας αναφέρουν περιπτώσεις όπου πρώτο σύμπτωμα είναι η σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια η οποία καθυστερεί ή ακυρώνει την επίτευξη χειρουργικής επέμβασης. Επίσης αναφέρουν ότι αφού μπεί η ένδειξη για χειρουργείο με δοκιμασία κόπωσης μπορεί να χρειασθεί πολύμηνη αναμονή η οποία να αποβεί μοιραία.

58 ΠΟΙΟ ΕIΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΥΤΌ; Χρειάζονται προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες για να απαντηθεί το ερώτημα. Εχει ξεκινήσει για αυτό το θέμα η μελέτη AVATAR (Aortic Valve replacement versus conservative treatment in Asymptomatic severe aortic stenosis). Η υπόθεση είναι ότι η εκλεκτική AVR θα μειώσει το πρωτογενές καταληκτικό σημείο συγκρινόμενη με την φαρμακευτική θεραπεία και την AVR μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ένα μεγάλο πλήθος δεδομένων υπερηχοκαρδιογραφικών, εργαστηριακών, από καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης και από MRI καρδιάς συλλέγονται που θα επιτρέψουν τον προσδιορισμό των παραγόντων που μπορούν να προβλέψουν τα συμβάματα στην ομάδα του watchful waiting.

59 ΠΟΙΟ ΕIΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΥΤΟ; Άλλη μια πολυκεντρική μελέτη πρόκειται να ξεκινήσει για αυτό το θέμα στην Γαλλία. Είναι η μελέτη ESTIMATE (Early Surgery for patients with asymptomatic aortic stenosis study)

60 ΠΟΙΑ ΕIΝΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; Προς το παρόν δεν τεκμηριώνεται η πρώιμη αντικατάσταση της βαλβίδας αν δεν προκύπτουν άλλα στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ασθενής είναι υψηλού κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση συνεκτιμάται ο χειρουργικός κίνδυνος, η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών και η ύπαρξη συννοσηροτήτων καθώς και το αναμενόμενο όφελός από την επέμβαση. Η απόφαση για κάθε ασθενή πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

61 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΑΒΑΤΑΡ ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΡΑ, ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΤΑ

62 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ.

63 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΕΝΩΤΚΩΝ ΒΑΛΒΙΔΟΠΑΘΕΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η Δοκιμασία κοπώσεως σαν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΟΡΤΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΡΟΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ TAVR

Η ΑΟΡΤΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΡΟΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ TAVR Η ΑΟΡΤΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΡΟΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ TAVR ΝΙΚΗΤΑΣ ΘΕΟΔ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ- ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Nothing to declare ΣΟΒΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΗΣ : Δύσκολες κλινικές αποφάσεις.

ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΗΣ : Δύσκολες κλινικές αποφάσεις. ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΗΣ : Δύσκολες κλινικές αποφάσεις. Γεώργιος Σ. Μάκος Δ/ντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan Hospital Συμπωματική Στένωση Αορτής. Μέση επιβίωση:2-3 έτη. 75% δεν επιβιώνουν πέραν του

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Τρανταλής. Επιμελητής Καρδιολογίας Κ. Υ. Καπανδριτίου Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική

Γεώργιος Τρανταλής. Επιμελητής Καρδιολογίας Κ. Υ. Καπανδριτίου Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γεώργιος Τρανταλής Επιμελητής Καρδιολογίας Κ. Υ. Καπανδριτίου Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γενικά. Βαλβιδοπλαστική σε επείγουσες καταστάσεις. TAVI σε επείγουσες καταστάσεις. Συμπεράσματα Γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Γ.Πατσουράκος Kαρδιολόγος Επιμελητής A Υπεύθυνος Μονάδας Εμφραγμάτων Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά

Νικόλαος Γ.Πατσουράκος Kαρδιολόγος Επιμελητής A Υπεύθυνος Μονάδας Εμφραγμάτων Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Νικόλαος Γ.Πατσουράκος Kαρδιολόγος Επιμελητής A Υπεύθυνος Μονάδας Εμφραγμάτων Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά 1. Ιστορικό 2. Κλινική εξέταση 3. Εργαστηριακός έλεγχος Αιματολογικός Απεικονιστικός έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΒΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ Σιαμά Αικατερίνη Καρδιολόγος Τσούκας Αθανάσιος Διευθυντής Εργαστήριο Hχωκαρδιογραφίας Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπίειο Βούλας No conflict

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Ο Μ Α Δ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Π Ρ Ο Λ Η Ψ Η Σ Κ Α Ι Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Σ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Μ Ι Χ. Π Ι Τ Α Ρ Ο Κ Ο Ι Λ Η Σ Ε Π Ι Μ Ε Λ Η Τ Η Σ Α Κ Α Ρ Δ Ι

Διαβάστε περισσότερα

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το "Athens Heart Center". Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το Athens Heart Center. Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με www.iatriko.gr Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το "Athens Heart Center". Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με κορυφαίο επιστημονικό και νοσηλευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ Ανδρέας Πιτταράς Καρδιολόγος - Hypertension Specialist ESH Ass. Prof. George Washington University USA Ασκληπιείο Βούλας Metropolitan General

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Εργοφυσιολογία ΜΚ1119 Διάλεξη : Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων. Α. Καλτσάτου ΤΕΦΑΑ, ΠΘ

Κλινική Εργοφυσιολογία ΜΚ1119 Διάλεξη : Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων. Α. Καλτσάτου ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Κλινική Εργοφυσιολογία ΜΚ1119 Διάλεξη : Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων Α. Καλτσάτου ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Ιατρικός Έλεγχος Αθλουμένων Περιλαμβάνει: Λήψη ατομικού ιστορικού Κλινική Εξέταση Ηλεκτροκαρδιογράφημα Υπερηχογράφημα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΒΑΛΒΙΔΙΚΗ ΚΛΙΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΒΑΛΒΙΔΙΚΗ ΚΛΙΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΒΑΛΒΙΔΙΚΗ ΚΛΙΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ Διάγνωση πρόγνωση αντιμετώπιση Ανδρέας Κατσαρός Καρδιοχειρουργικό Τμήμα Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υπερηχοκαρδιογραφικά νέα Μαΐου 2019

Υπερηχοκαρδιογραφικά νέα Μαΐου 2019 Υπερηχοκαρδιογραφικά νέα Μαΐου 2019 Συσχέτιση του αριστερού κόλπου με τη διαστολική δυσλειτουργία Η λειτουργία του αριστερού κόλπου (left atrium, LA) εκτιμώμενη ως παραμόρφωση (strain LA) είναι ένας σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικό Φροντιστήριο Βαλβιδοπάθειες. Τσούνος Ιωάννης Συν/της Διευθυντής Καρδιολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ

Κλινικό Φροντιστήριο Βαλβιδοπάθειες. Τσούνος Ιωάννης Συν/της Διευθυντής Καρδιολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ Κλινικό Φροντιστήριο Βαλβιδοπάθειες Τσούνος Ιωάννης Συν/της Διευθυντής Καρδιολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ Εκτίμηση Βαλβιδοπάθειας Ατομικό ιστορικό Κλινική εξέταση: Ακρόαση, σημεία Κ.Α. Καρδιακός καθετηριασμός:

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Κωνσταντίνος Κώντσας, Παρασκευή Τριβήλου, Αναστασία Καραγκιούλη, Ελένη Τριανταφυλλίδη Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ NO CONFLICT OF INTEREST ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πνευµονική υπέρταση είναι µια νοσολογική οντότητα που περιλαµβάνει µια ετερογενή οµάδα παθήσεων που χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 8/12/2018 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κων/νος Κ. Θωμαϊδης Γ.Ν. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σκοπός της διόρθωσης μίας συγγενούς καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

4 η Επιστημονική συνάντηση Παιδιάτρων- Καρδιολόγων Θεσσαλονίκη 20-12-2014

4 η Επιστημονική συνάντηση Παιδιάτρων- Καρδιολόγων Θεσσαλονίκη 20-12-2014 4 η Επιστημονική συνάντηση Παιδιάτρων- Καρδιολόγων Θεσσαλονίκη 20-12-2014 Τυχαίο εύρημα καρδιακής αρρυθμίας σε ασυμπτωματικό παιδί Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική, Γ.Ν. «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg.

Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg. Άνδρας 52 ετών. Χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες. Ιστορικό HCM χωρίς απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Υπό ατενολόλη των 25mg. Εισήχθη στην καρδιολογική κλινική για διερεύνηση πρόσθιου θωρακικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΗΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΛΑΣΜΑ ΕΞΩΘΗΣΗΣ. Λαζαρίδης Κυριάκος Γενικός Αρχίατρος 417 ΝΙΜΤΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΗΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΛΑΣΜΑ ΕΞΩΘΗΣΗΣ. Λαζαρίδης Κυριάκος Γενικός Αρχίατρος 417 ΝΙΜΤΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΗΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΛΑΣΜΑ ΕΞΩΘΗΣΗΣ Λαζαρίδης Κυριάκος Γενικός Αρχίατρος 417 ΝΙΜΤΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Ως βαλβιδική αορτική στένωση ορίζεται η παρεµπόδιση της ροής του αίµατος δια µέσου της αορτικής

Διαβάστε περισσότερα

Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια Άγγελος Γ. Ρηγόπουλος, MD, FESC Leopoldina Krankenhaus Schweinfurt, Germany Πανελλήνια Σεµινάρια Οµάδων Εργασίας 2014, Θεσσαλονίκη 22.02.2014 No+conflict+of+interest.!! Disclosures Μυοκαρδιοπάθειες Davies'MJ.'Heart'2000;83:4697474

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D043528/02 Annex.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D043528/02 Annex. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2016 (OR. en) 6937/16 ADD 1 TRANS 72 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

της µιτροειδούς βαλβίδος

της µιτροειδούς βαλβίδος Πότε και πως θα αντιµετωπίσω επεµβατικά τον ασθενή µε ασυµπτωµατική ανεπάρκεια της µιτροειδούς βαλβίδος Αθανάσιος Τσούκας,, MD, FESC ιευθυντής Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» ΜΙΤΡΟΕΙ ΗΣ ΒΑΛΒΙ Α Αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιότητες Διαφορές στις τρέχουσες ευρωπαϊκές και αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες

Ομοιότητες Διαφορές στις τρέχουσες ευρωπαϊκές και αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες Ομοιότητες Διαφορές στις τρέχουσες ευρωπαϊκές και αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες Κ. Λαμπρόπουλος MD, PhD, FESC, MEAPCI Επεμβατικός Καρδιολόγος Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ)-Ακαδημία

Διαβάστε περισσότερα

Κοιλιοαρτηριακή σύζευξη στην πνευμονική υπέρταση

Κοιλιοαρτηριακή σύζευξη στην πνευμονική υπέρταση Κοιλιοαρτηριακή σύζευξη στην πνευμονική υπέρταση Αικατερίνη Αυγεροπούλου, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης Καρδιολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολή νεώτερων δεικτών στην παρακολούθηση ασθενών με βαλβιδοπάθεια

Συμβολή νεώτερων δεικτών στην παρακολούθηση ασθενών με βαλβιδοπάθεια Συμβολή νεώτερων δεικτών στην παρακολούθηση ασθενών με βαλβιδοπάθεια Λουκιανός Ραλλίδης, FESC Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Διδιάστατη παραμόρφωση: ένα υποσχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Περιστατικού Ομάδα Καρδιάς Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Παρουσίαση Περιστατικού Ομάδα Καρδιάς Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» Παρουσίαση Περιστατικού Ομάδα Καρδιάς Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» Καρδιολόγοι Σ. Δευτεραίος Αν. Καθηγητής Κ. Ραϊσάκης Επιμ. Α ΕΣΥ Γ. Γιαννόπουλος Παν. Υπότροφος Α. Ζαχαρούλης

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ

Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ 37 ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ Σ. Λαγουδάκου, Π. Δερµάτης, Μ. Μαριόλης, Γ. Αρµατάς,

Διαβάστε περισσότερα

12ο ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙ0. ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τύποι- Πρόγνωση- Θεραπεία

12ο ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙ0. ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τύποι- Πρόγνωση- Θεραπεία 12ο ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙ0 Στρογγυλό Τραπέζι: Συγγενείς καρδιοπάθειες ενηλίκων- πνευµονική υπέρταση ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τύποι- Πρόγνωση- Θεραπεία Κωνσταντίνος Θωµαϊδης, Γ.Ν. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΗΣ Ι. ΚΑΠΙΤΣΙΝΗΣ, Η. Θ. ΖΑΡΒΑΛΗΣ, Α. Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ι. Γ. ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ. Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ Ι. ΚΑΠΙΤΣΙΝΗΣ, Η. Θ. ΖΑΡΒΑΛΗΣ, Α. Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ι. Γ. ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ. Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ενδιαφέρουσ α περίπτωση ψευδώς αρνητικής δοκιμασίας κόπωσης ΗΡΑΚΛΗΣ Ι. ΚΑΠΙΤΣΙΝΗΣ, Η. Θ. ΖΑΡΒΑΛΗΣ, Α. Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ι. Γ. ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ. Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Υπερτροφική+Μυοκαρδιοπάθεια:+ Ρόλος+της+ηχωκαρδιογραφίας+στην+πρώιμη+ διάγνωση+και+τη+διαστρωμάτωση+κινδύνου+

Υπερτροφική+Μυοκαρδιοπάθεια:+ Ρόλος+της+ηχωκαρδιογραφίας+στην+πρώιμη+ διάγνωση+και+τη+διαστρωμάτωση+κινδύνου+ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Υπερτροφική+Μυοκαρδιοπάθεια:+ Ρόλος+της+ηχωκαρδιογραφίας+στην+πρώιμη+ διάγνωση+και+τη+διαστρωμάτωση+κινδύνου+ Κοµπορόζος Χριστόφορος Καρδιολόγος, Πλωτάρχης (ΥΙ) επιµελητής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΖΩΡΤΖ ΔΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΖΩΡΤΖ ΔΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΖΩΡΤΖ ΔΑΔΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2016 Το φάσμα των κοιλιακών αρρυθμιών κυμαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα Τζάνειου Άθληση και ποιότητα ζωής στις συγγενείς καρδιοπάθειες

Διημερίδα Τζάνειου Άθληση και ποιότητα ζωής στις συγγενείς καρδιοπάθειες Διημερίδα Τζάνειου 2002 Άθληση και ποιότητα ζωής στις συγγενείς καρδιοπάθειες Οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια (ΣΚ) αποτελούν μια ιδιαίτερα ανομοιογενή ομάδα ασθενών όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι MK1118 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑΤΟΥ, PHD ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ 450,000 400,000 350,000 300,000 250,000 200,000 150,000 100,000

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιολογική κλινική Γ.Ν Παπανικολάου. Μιχαήλ Σιάρκος Ειδικός καρδιολόγος Υποψήφιος Διδάκτωρας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Καρδιολογική κλινική Γ.Ν Παπανικολάου. Μιχαήλ Σιάρκος Ειδικός καρδιολόγος Υποψήφιος Διδάκτωρας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Καρδιολογική κλινική Γ.Ν Παπανικολάου Μιχαήλ Σιάρκος Ειδικός καρδιολόγος Υποψήφιος Διδάκτωρας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ των αιμοδυναμικών, υπερηχογραφικών και βιοχημικών δεικτών

Διαβάστε περισσότερα

Τετραγλώχινα Πνευμονική Βαλβίδα σε Ενήλικα Ασθενή: Ευρήματα από το. Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα και την Πολυτομική Αξονική Τομογραφία

Τετραγλώχινα Πνευμονική Βαλβίδα σε Ενήλικα Ασθενή: Ευρήματα από το. Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα και την Πολυτομική Αξονική Τομογραφία Τετραγλώχινα Πνευμονική Βαλβίδα σε Ενήλικα Ασθενή: Ευρήματα από το Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα και την Πολυτομική Αξονική Τομογραφία SOO-YEON JUNG, Department of cardiology, St. Vincent s Hospital,

Διαβάστε περισσότερα

Λουκιανός Ραλλίδης, FESC Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο <ΑΤΤΙΚΟΝ> Διαχείριση ασυμπτωματικών βαλβιδοπαθειών

Λουκιανός Ραλλίδης, FESC Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο <ΑΤΤΙΚΟΝ> Διαχείριση ασυμπτωματικών βαλβιδοπαθειών Λουκιανός Ραλλίδης, FESC Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Διαχείριση ασυμπτωματικών βαλβιδοπαθειών Διαχείριση χρόνιων ασυμπτωματικών σοβαρών βαλβιδοπαθειών

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης Ποια στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ασθενή μας δίνει η δοκιμασία κόπωσης; Η δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα χρησιμοποιείται κυρίως ως αναίμακτη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΩΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Συνηθισμένη συγγενής ανωμαλία (6-8% των Σ.Κ.) Συχνότητα:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο Get to the point It s 2:30 a.m. You re paged to the ED to see this

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ Θ. ΖΕΓΚΟΣ, Δ. ΠΑΡΧΑΡΙΔΟΥ, Γ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Α. ΖΙΑΚΑΣ, Σ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ, Χ. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Εργαστήριο μυοκαρδιοπαθειών Ά Καρδιολογική Κλινική

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση της χρησιμότητας του B12/CRP index ως απλός προγνωστικός παράγοντας στη διερεύνηση στεφανιαίας νόσου στο γενικό πληθυσμό.

Εκτίμηση της χρησιμότητας του B12/CRP index ως απλός προγνωστικός παράγοντας στη διερεύνηση στεφανιαίας νόσου στο γενικό πληθυσμό. Εκτίμηση της χρησιμότητας του B12/CRP index ως απλός προγνωστικός παράγοντας στη διερεύνηση στεφανιαίας νόσου στο γενικό πληθυσμό. Λαγός Ι, Τζ. Δαδούς, Σπυρομήτρος Γ¹, Μπισχινιώτης Θ², Σαββάτης Στ, Κανονίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΑΘΕΤΗΡΙΑΚΗ (ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ) ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΟΡΤΙΚΩΝ ΒΑΛΒΙΔΩΝ

ΔΙΑΚΑΘΕΤΗΡΙΑΚΗ (ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ) ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΟΡΤΙΚΩΝ ΒΑΛΒΙΔΩΝ 22 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ " Όλα για την Καρδιά µας " Αθήνα, Divani Caravel, 20 21 Οκτωβρίου 2016 ΔΙΑΚΑΘΕΤΗΡΙΑΚΗ (ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ) ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΟΡΤΙΚΩΝ ΒΑΛΒΙΔΩΝ Βαρβάρα Παπαδοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑΤΟΥ

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑΤΟΥ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑΤΟΥ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΛΗΡΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΓΚΟΠΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κόγιας Ιωάννης: Διευθυντής Καρδιολογικής κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας Μουλατζίκος Θωμάς:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΓΕΝ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΓΕΝ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΓΕΝ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΠ Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Η ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ Θ. ΖΕΓΚΟΣ, Δ. ΠΑΡΧΑΡΙΔΟΥ, Γ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Μ. ΔΙΔΑΓΓΕΛΟΣ, Δ. ΝΤΕΛΙΟΣ, Π. ΡΟΥΣΚΑΣ, Σ. ΧΑΤΖΗΜΙΛΤΙΑΔΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος από

Διαβάστε περισσότερα

Υπερηχοκαρδιογραφική εκτίµηση της δεξιάς κοιλίας

Υπερηχοκαρδιογραφική εκτίµηση της δεξιάς κοιλίας Υπερηχοκαρδιογραφική εκτίµηση της δεξιάς κοιλίας Γιάννης Α. Ευθυµιάδης Καρδιολόγος Διδάκτωρ ΑΠΘ Υπεύθυνος Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης Β Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ Μετεκπαιδευτείς στο νοσοκοµείο Hammersmith,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Καρδιολογίας για Παθολόγους. Βαλβιδοπάθειες. Σταύρος Γαβριηλίδης Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Μαθήματα Καρδιολογίας για Παθολόγους. Βαλβιδοπάθειες. Σταύρος Γαβριηλίδης Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Μαθήματα Καρδιολογίας για Παθολόγους Βαλβιδοπάθειες Σταύρος Γαβριηλίδης Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. ΠΡΠ 13/11/2013 Κυριότερες βαλβιδοπάθειες Στένωση αορτής Ανεπάρκεια αορτής Οξεία Χρόνια Στένωση μιτροειδούς

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες. Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC. Γ Καρδιολογική Κλινική Α. Π.Θ.

Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες. Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC. Γ Καρδιολογική Κλινική Α. Π.Θ. Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC Γ Καρδιολογική Κλινική Α. Π.Θ. ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ Πρώιμες κοιλιακές συστολές Μη εμμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία

Διαβάστε περισσότερα

VALVULAR DISEASE AND HEART FAILURE

VALVULAR DISEASE AND HEART FAILURE VALVULAR DISEASE AND HEART FAILURE ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ Β ΚΔ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Β ΚΔ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ NO CONFLICT OF INTEREST Εισαγωγή Γυναίκα 70 ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ VO2=COX A VO2 CO=ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ A VO=ΑΡΤΗΡΙΟ ΦΛΕΒΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να προϋπάρχουν της θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

«Διαστρωµάτωση κινδύνου στην Καρδιακή Ανεπάρκεια µε διατηρηµένο κλάσµα εξώθησης» Αναστασία Δαµέλου Καρδιολόγος Εντατικολόγος Γεν. Νοσ.

«Διαστρωµάτωση κινδύνου στην Καρδιακή Ανεπάρκεια µε διατηρηµένο κλάσµα εξώθησης» Αναστασία Δαµέλου Καρδιολόγος Εντατικολόγος Γεν. Νοσ. 37 ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο «Διαστρωµάτωση κινδύνου στην Καρδιακή Ανεπάρκεια µε διατηρηµένο κλάσµα εξώθησης» Αναστασία Δαµέλου Καρδιολόγος Εντατικολόγος Γεν. Νοσ. Κορίνθου Δήλωση σύγκρουσης συµφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου σε ασυµπτωµατικό διαβητικό ασθενή

Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου σε ασυµπτωµατικό διαβητικό ασθενή Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου σε ασυµπτωµατικό διαβητικό ασθενή Κωνσταντίνος Αζναουρίδης Επιµελητής Καρδιολογίας 1 η Πανεπιστηµιακή Καρδιολογική Κλινική Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. 37 ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Σε ποιούς ασθενείς αρκεί η CRT-P; Ε. Χατζηνικολάου-Κοτσάκου Ηλεκτροφυσιολόγος-Επεμβατική Καρδιολόγος Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Θεσσαλονίκη

Σε ποιούς ασθενείς αρκεί η CRT-P; Ε. Χατζηνικολάου-Κοτσάκου Ηλεκτροφυσιολόγος-Επεμβατική Καρδιολόγος Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Θεσσαλονίκη Σε ποιούς ασθενείς αρκεί η CRT-P; Ε. Χατζηνικολάου-Κοτσάκου Ηλεκτροφυσιολόγος-Επεμβατική Καρδιολόγος Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Θεσσαλονίκη Conflict of Interest No one Οι τελευταίες αναβαθμισμένες κατευθυντήριες

Διαβάστε περισσότερα

Μ. Δρακοπούλου*, Κ. Τούτουζας*, Ν. Ανουσάκης*, Γ. Λάτσιος*, Α. Συνετός*, Κ. Σταθογιάννης*, Α. Μιχελόγγονα*, Ο. Καιτόζης*, Α.

Μ. Δρακοπούλου*, Κ. Τούτουζας*, Ν. Ανουσάκης*, Γ. Λάτσιος*, Α. Συνετός*, Κ. Σταθογιάννης*, Α. Μιχελόγγονα*, Ο. Καιτόζης*, Α. Μ. Δρακοπούλου*, Κ. Τούτουζας*, Ν. Ανουσάκης*, Γ. Λάτσιος*, Α. Συνετός*, Κ. Σταθογιάννης*, Α. Μιχελόγγονα*, Ο. Καιτόζης*, Α. Μαστροκωστόπυλος*, Σ. Σιδερής, Κ. Αγγέλη*, Σ. Μπρίλη*, Γ. Μπομπότης, Ε. Τσιάμης*,

Διαβάστε περισσότερα

Ασυμπτωματική σημαντική στένωση αορτής σε ηλικιωμένους ασθενείς. Κωνσταντίνος Φακιολάς

Ασυμπτωματική σημαντική στένωση αορτής σε ηλικιωμένους ασθενείς. Κωνσταντίνος Φακιολάς Ασυμπτωματική σημαντική στένωση αορτής σε ηλικιωμένους ασθενείς Κωνσταντίνος Φακιολάς ΔΗΛΩΣΗ Δεν έχω οικονομικές σχέσεις με φαρμακευτική εταιρεία Στένωση αορτής Ο συχνότερος τύπος βαλβιδοπάθειας στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥ ΩΡΙ ΗΣ, ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ»

ΣΤΕΝΩΣΗ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥ ΩΡΙ ΗΣ, ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ» ΣΤΕΝΩΣΗ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΥ ΩΡΙ ΗΣ, ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ» Ποσοτικοποίηση Μιτροειδικής Στένωσης Πλανιμέτρηση Αμεσος υπολογισμός της επιφάνειας του στομίου Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ

Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ Βασικά συμπτώματα καρδιαγγειακού Προκάρδιο άλγος Δύσπνοια Αίσθημα παλμών Συγκοπή Οίδημα Καταβολή,

Διαβάστε περισσότερα

Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA

Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Σύστημα : χαμηλών αντιστάσεων υψηλής ενδοτικότητος

Διαβάστε περισσότερα

WORKING GROUP OF ECHOCARDIOGRAPHY F.PARTHENAKIS

WORKING GROUP OF ECHOCARDIOGRAPHY F.PARTHENAKIS WORKING GROUP OF ECHOCARDIOGRAPHY F.PARTHENAKIS Η μελέτη της δεξιάς κοιλίας παραμένει μια πρόκληση με οποιοδήποτε απεικονιστικό μέσο. Η υπερηχογραφική μελέτη της ΔΕ κοιλίας πρέπει να γίνεται στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΤA ΤΗ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΤA ΤΗ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΚΑΤA ΤΗ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ Χ.ΓΡΑΙ ΗΣ,Γ.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Γ.ΜΑΜΑ ΑΣ,. ΗΜΗΤΡΙΑ ΗΣ, Θ.ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ,.ΚΟΥΛΑΞΗΣ, Γ.ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση

Συγκοπτικά επεισόδια καρδιαγγειακής αιτιολογίας: διαγνωστική προσπέλαση There are no translations available. Γιώργος Κολιός Καρδιολόγος Οι ασθενείς με συγκοπή αποτελούν το 2% των επισκέψεων στα τμήματα έκτακτων περιστατικών. Η ετήσια επίπτωση συγκοπτικών επεισοδίων στα ηλικιωμένα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Οι δυσλιπιδαιμίες είναι παθολογικές καταστάσεις με διαταραχές των λιπιδίων του αίματος ποσοτικές αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Στρογγυλό τραπέζι: βαλβιδοπάθειες Παρουσίαση περιστατικού Πολυβαλβιδοπάθεια. 15 ο Συνέδριο New Trends in Cardiology Θεσσαλονίκη, Απριλίου 2015

Στρογγυλό τραπέζι: βαλβιδοπάθειες Παρουσίαση περιστατικού Πολυβαλβιδοπάθεια. 15 ο Συνέδριο New Trends in Cardiology Θεσσαλονίκη, Απριλίου 2015 Στρογγυλό τραπέζι: βαλβιδοπάθειες Παρουσίαση περιστατικού Πολυβαλβιδοπάθεια 15 ο Συνέδριο New Trends in Cardiology Θεσσαλονίκη, 17-18 Απριλίου 2015 Νικόλαος Β.Κωνσταντινίδης 1 η Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό

Διαβάστε περισσότερα

«Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία Κοπώσεως»

«Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία Κοπώσεως» «Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία Κοπώσεως» Δημόπουλος Σταύρος, Παθολόγος-Εντατικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας και Αποκατάστασης, ΕΚΠΑ 2 ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΛΑΪΚΟ" ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Π. ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 7ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΕΩΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΕΩΣ Ι. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΕΩΣ...23 1. Περιγραφή της δοκιμασίας... 23 1.1 Προετοιμασία του ασθενή πριν από τη δοκιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Σταύρος Χρυσοστομάκης

Σταύρος Χρυσοστομάκης Αρρυθμίες - Σύγχρονοι προβληματισμοί Θεραπεία επανασυγχρονισμού. Πότε και σε ποιούς Σταύρος Χρυσοστομάκης Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηράκλειο Κρήτης Δήλωση αντικρουόμενων συμφερόντων Δεν έχω οικονομικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΚΛΑΣΜΑ ΕΞΩΘΗΣΗΣ

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΚΛΑΣΜΑ ΕΞΩΘΗΣΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΚΛΑΣΜΑ ΕΞΩΘΗΣΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ Αικατερίνη Αυγεροπούλου Διευθύντρια Ε.Σ.Υ Γ.Ν.Α ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ.Διονύσιος Θ. Καλπάκος Γενικός Αρχίατρος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ

Δρ.Διονύσιος Θ. Καλπάκος Γενικός Αρχίατρος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ 2013 Δρ.Διονύσιος Θ. Καλπάκος Γενικός Αρχίατρος Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ Θεσσαλονίκη Φεβρουάριος 2014 ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΔΗΓΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συστολική καρδιακή ανεπάρκεια και µυοκαρδίτιδα

Συστολική καρδιακή ανεπάρκεια και µυοκαρδίτιδα Συστολική καρδιακή ανεπάρκεια και µυοκαρδίτιδα Αγγελής Αθανάσιος Ά Πανεπιστηµιακή Καρδιολογική Κλινική Ιπποκράτειο ΓΝΑ Ιστορικό εργαστηριακό προφίλ! Αθλητής, 17 ετών από 4ηµέρου αναφέρει εµπύρετο, οπισθοστερνικό

Διαβάστε περισσότερα

Α. Παπασπυρόπουλος - Ε. Καψάλη «Μυοκαρδιοπάθεια»

Α. Παπασπυρόπουλος - Ε. Καψάλη «Μυοκαρδιοπάθεια» ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ - ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. Α. Παπασπυρόπουλος - Ε. Καψάλη «Μυοκαρδιοπάθεια» Δήλωση Σύγκρουσης Συμφερόντων Σύμφωνα με σχετική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠEΒΛΗΘΗΣΑΝ ΣΕ TAVR. Δημήτριος Βενέτης. Ειδικευόμενος Β Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Ιωαννίνων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠEΒΛΗΘΗΣΑΝ ΣΕ TAVR. Δημήτριος Βενέτης. Ειδικευόμενος Β Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Ιωαννίνων ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠEΒΛΗΘΗΣΑΝ ΣΕ TAVR Δημήτριος Βενέτης Ειδικευόμενος Β Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Ιωαννίνων Καμμία ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ TAVR Η διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Η ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Η ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Λεβισιανού Δ 1, Κουκούλη Μ.Π. 1, Φουφοπούλου Ε 1, Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

Lad = 3.44 cm EF = 67% LVEF = 3.89 cm

Lad = 3.44 cm EF = 67% LVEF = 3.89 cm ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 2012 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΝΘ «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Παρουσίαση: Μαγγουρέτσιος Γεώργιος, Ειδικευόμενος Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Σ.ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ,Μ.ΜΑΡΚΕΤΟΥ,Φ.ΠΑΡΘΕΝΑΚΗΣ, Ε.ΖΑΧΑΡΗΣ,Κ.ΡΟΥΦΑΣ, Ι.ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ, Δ.ΒΟΥΓΙΑ, Π.ΒΑΡΔΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ

Σ.ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ,Μ.ΜΑΡΚΕΤΟΥ,Φ.ΠΑΡΘΕΝΑΚΗΣ, Ε.ΖΑΧΑΡΗΣ,Κ.ΡΟΥΦΑΣ, Ι.ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ, Δ.ΒΟΥΓΙΑ, Π.ΒΑΡΔΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ Επίπεδα MiR-21 και mir-133 σε μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξωθήσεως. Σ.ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ,Μ.ΜΑΡΚΕΤΟΥ,Φ.ΠΑΡΘΕΝΑΚΗΣ, Ε.ΖΑΧΑΡΗΣ,Κ.ΡΟΥΦΑΣ, Ι.ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. Μαυρουδή Μελαχρινή Επιμελήτρια της ΓΚΚ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. Μαυρουδή Μελαχρινή Επιμελήτρια της ΓΚΚ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Μαυρουδή Μελαχρινή Επιμελήτρια της ΓΚΚ Καρδιακή Ανεπάρκεια δεν είναι νόσος είναι σύνδρομο που προκαλείται από πολλές αιτίες συγκλίνει σε

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό;

Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό; Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό; H υπέρταση δεν είναι αυτή καθ αυτή πάθηση, αλλά παθολογική κατάσταση, που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει βλάβη ζωτικών οργάνων και νόσο, ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της CPET στην παρακολούθηση ασθενούς με πυλαιοπνευμονική υπέρταση

Η σημασία της CPET στην παρακολούθηση ασθενούς με πυλαιοπνευμονική υπέρταση Η σημασία της CPET στην παρακολούθηση ασθενούς με πυλαιοπνευμονική υπέρταση Ιωσήφ Ξενογιάννης, Ελένη Τριανταφυλλίδη Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΠΓΝ Άντρας ηλικίας 27 ετών με γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress echo) Στις βαλβιδοπάθειες. Α. Θεοδόσης - Γεωργιλάς. Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά

Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress echo) Στις βαλβιδοπάθειες. Α. Θεοδόσης - Γεωργιλάς. Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress echo) Στις βαλβιδοπάθειες Α. Θεοδόσης - Γεωργιλάς Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά Εισαγωγή Stress echocardiography (SE) χρησιμοποιείται συνήθως στη διάγνωση και παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής 1. Άνδρας 55 χρόνων, χωρίς ιστορικό και χωρίς παράγοντες κινδύνου, έρχεται στα ΤΕΠ λόγω άλγους στην αριστερή περιοχή του στέρνου τις τελευταίες 3 ώρες. Δεν αναφέρει δύσπνοια ή βήχα. Η ενόχληση ελαττώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ 8.7.2016 L 183/59 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2016/1106 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Ιουλίου 2016 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης (Κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΤΩΝΟΥΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Δ/ΝΤΗΣ Κ/Δ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Μέτρηση της αιματηρής Αρτηριακής Πίεσης» Αιμοδυναμική παρακολούθηση α) Μη επεμβατική Ηλεκτροκαρδιογράφημα Αρτηριακός σφυγμός Αναίμακτη αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΜΕ IVUS KAI FFR

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΜΕ IVUS KAI FFR ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΜΕ IVUS KAI FFR Χ.ΓΡΑΙ ΗΣ,. ΗΜΗΤΡΙΑ ΗΣ, Ν.ΧΑΜΟΥΡΑΤΙ ΗΣ ΑΙΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ EUROMEDICA-ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1 ης ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Γυναίκα ηλικίας 82 ετών προσήλθε

Διαβάστε περισσότερα

Κάλλιον το Προλαµβάνειν ή το Θεραπεύειν

Κάλλιον το Προλαµβάνειν ή το Θεραπεύειν «Επιπλοκές Κατά την Εµφύτευση» Κάλλιον το Προλαµβάνειν ή το Θεραπεύειν Ιπποκράτης ο Κώος, 460-370 π.χ. Σ. Βαϊνά, FESC, MEAPCI Γ. Σιάσος, FCCP, FACC Μανώλης Βαβουρανάκης, FESC, FACC, MEAPCI Α Παν/κή Κλινική,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. 1. Οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα...39

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. 1. Οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα...39 23 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 1. Οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα...39 Φυσική δραστηριότητα και ορολογία που αφορά την ευρωστία...39 Προοπτική

Διαβάστε περισσότερα

Προεγχειρητική εκτίμηση της λειτουργικής ικανότητας των πνευμόνων. Ιωάννης Στανόπουλος Πνευμονολόγος Εντατικολόγος Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ

Προεγχειρητική εκτίμηση της λειτουργικής ικανότητας των πνευμόνων. Ιωάννης Στανόπουλος Πνευμονολόγος Εντατικολόγος Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Προεγχειρητική εκτίμηση της λειτουργικής ικανότητας των πνευμόνων Ιωάννης Στανόπουλος Πνευμονολόγος Εντατικολόγος Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Ιδιαιτερότητες του καρκίνου του πνεύμονος Είναι υπεύθυνος για το

Διαβάστε περισσότερα

εξουδετερώσει πλήρως;

εξουδετερώσει πλήρως; Καρδιαγγειακός Κίνδυνος από την Υπέρταση Τον έχετε εξουδετερώσει πλήρως; «Aυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ(A) ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ(A) ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ(A) ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ Γ.Ν. ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 11-2-2018 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΡΟΥΣΣΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ε.Κ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2018 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη προγράμματος επεμβατικής αντιμετώπισης βαλβιδοπαθειών: Πρόκληση και ευκαιρία

Έναρξη προγράμματος επεμβατικής αντιμετώπισης βαλβιδοπαθειών: Πρόκληση και ευκαιρία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 / Αίθουσα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ι ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΟΕ Αιμοδυναμικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Βαλβιδοπάθειες. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική & Β Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ

Βαλβιδοπάθειες. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική & Β Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ Βαλβιδοπάθειες Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική & Β Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ Τύποι βαλβίδων Μηνοειδείς 3 πτυχές Αορτική, πνευμονική Κολποκοιλιακές 2 ή 3 γλωχίνες Μιτροειδής, τριγλώχινα

Διαβάστε περισσότερα

Π. Κωστάκου, Ν. Κουρής, Ε. Τρύφου, Β. Κωστόπουλος, Λ. Μάρκος, Χ. Ολύμπιος Καρδιολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ

Π. Κωστάκου, Ν. Κουρής, Ε. Τρύφου, Β. Κωστόπουλος, Λ. Μάρκος, Χ. Ολύμπιος Καρδιολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ Ανίχνευση υποκλινικής δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας με την Speckle Tracking υπερηχοκαρδιογραφία σε ασθενείς με οξεία μυοκαρδίτιδα χωρίς εμφανείς διαταραχές τοιχωματικής κινητικότητας Π. Κωστάκου,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΠΡΑΧΙΜ ΣΑΡΑ-ΕΛΕΝΗ & ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙΘ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΑΒΒΑΤΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ Το καρδιαγγειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ ΧΡΥΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚOΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Β ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ ΧΡΥΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚOΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Β ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΓΙΑΔΑΚΗ ΧΡΥΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚOΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Β ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ ΜΕ 4 ΣΤΑΔΙΑ ΙΣΟΟΓΚΩΤΙΚΗ ΧΑΛΑΣΗ-ΤΑΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική Υπέρταση - Απεικόνιση ΙΙ: Περιστατικά πνευμονικής υπέρτασης με απεικονιστικό ενδιαφέρον

Πνευμονική Υπέρταση - Απεικόνιση ΙΙ: Περιστατικά πνευμονικής υπέρτασης με απεικονιστικό ενδιαφέρον Πνευμονική Υπέρταση - Απεικόνιση ΙΙ: Περιστατικά πνευμονικής υπέρτασης με απεικονιστικό ενδιαφέρον Παππάς Κωνσταντίνος Καρδιολόγος- Δντής ΕΣΥ Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΠΓΝ Ιωαννίνων ΔΙΑΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα